Svi Srbi Sveta - Forum

Форум => Србија => Тему започео: Гога Фебруар 27, 2011, 00:11:38Наслов: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: Гога Фебруар 27, 2011, 00:11:38
Екологија за Србију и даље апстрактна

(http://www.dw-world.de/image/0,,3073305_4,00.jpg)
Еколошки проблеми и климатске промене су за већину
грађана Србије још увек апстрактна тема

И док је борба против климатских промена једна од најважнијих светских тема, политичари у Србији се не баве еколошким проблемима јер они не доносе  политичке поене. Србија има добре еколошке законе, али се не примењују.

Србија је углавном пасивни посматрач светских трендова у борби против климатских промена. Након потписивања Кјото протокола 2007. године, акценат је бачен на израду законске регулативе која би требало да Србију активно укључи у борбу за заштиту животне средине.

У „Зеленој омладини Србије“, која попут иностраних узора има мушког и женског портпарола, кажу да се Србија тренутно бави подизањем еколошке свести и едукацијом политичара о размерама еколошких проблема. Весна Јусуп, женски портпарол „Зелене омладине“, за Дојче веле каже да постоји напредак у подизању еколошке свести грађана и политичара, али да Србија још увек са стране посматра проблем климатских промена:

Проблем је такође и што Србија има доста неразвијену привреду, и не учествује толико у загађењу. То је са једне стране добро, али онда сматрамо, и постоји то неко опште мишљење, да онда то није ни битно, и да се то нас не тиче.“


Закони добри, али се не примењују

„Из разлога што људи, гледајући своју ситуацију, не доживљавају еколошке проблеме као нешто што њих директно погађа. Сама власт је сматрала да је за њих боље и ефикасније да се баве неким другим, рецимо социјалним питањима, а не толико екологијом, сматрајући да то није нешто што превише утиче на свест бирача.“
  


Србија има добре еколошке законе, али се у пуној мери не примењује систем кажњавања загађивача, каже Весна Јусуп. Кад су у питању конкретни проблеми, она пре свега истиче недостатак система за рециклажу. У Србији се рециклира свега 6 до 7 процената укупног отпада. То по њеним речима показује непостојање дугорочне стратегије:

„Ви можете да урадите неку конкретну акцију, да склоните једну дивљу депонију и да је очистите, али она ће опет настати на истом месту зато што нисте обезбедили друго место за неку санитарну депонију, која ће бити право решење проблема. Зато мислим да више отклањамо последице него узроке проблема. И у том смислу сматрам да доносиоци одлука нису довољно укључени у саму идеју процеса решавања еколошких проблема у Србији тренутно.“

 
Србија нема, попут развијених земаља, програм смањења карбонских емисија, истиче Весна Јусуп. Очекује се доношење неких одлука на глобалном нивоу, и Србија би након тога требало да да свој допринос у борби против климатских промена.

Аутор: Ивица Петровић, Београд
Одговорни уредник: Иван Ђерковић

U fokusu: Srbija (http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4712934,00.html?maca=ser-rss-ser-all-1494-rdf)


Наслов: Србији прети 150 бомби!
Порука од: Гога Март 26, 2011, 01:34:31
Србији прети 150 бомби!

На чак 150 локација у нашој земљи производе се и пакују токсичне материје,а пругама
се сваке године превезе више од милион тона опасног материјала


(http://pressonline.rs/upload/boxImageData/2011/1/16/131221/OPASNE-TACKE.jpg)

У Србији има више од 150 локација на којима се производе и пакују опасне материје или се складишти врло опасан и изразито токсичан индустријски отпад! Свака од њих је потенцијална бомба чија експлозија може да изазове трагичне последице.

Такође, сваке године се само пругама у нашој земљи превезе чак милион тона опасног материјала, што представља додатни ризик, а то је показало и прекјучерашње цурење киселине из воза у центру Београда. На све то треба додати и опасне погоне наменске индустрије, где се повремено догађају несреће, попут оне у чачанској „Слободи" или ужичком „Првом партизану".

Опасне боје и лакови

Према подацима Министарства животне средине, на само 29 депонија у Србији има чак 745 милиона тона изузетно опасног материјала, док подаци Агенције за заштиту животне средине показују да се у Србији годишње произведе око 650.000 тона отпада који је изузетно токсичан. Када се тим погонима додају фабрике наменске индустрије, боја, лакова и сличних производа, јасно је колика нам опасност прети.

- Постоји 200 предузећа у Србији која су регистрована као најзначајнији загађивачи животне средине. Од тог броја опасан отпад пријавило је 136 фирми, а међу њима је чак 76 великих компанија, док су остало, углавном, мања предузећа - наводи за Пресс Небојша Реџић из Агенције за заштиту животне средине.

Такође, у Србији се у девет фабрика производи оружје, муниција и остали производи наменске индустрије, док се у најмање још толико погона праве боје, лакови и хемијска средства.

Начелница за заштиту животне средине Славица Лекић упозорава и на депоније опасног индустријског отпада, које се, како каже, углавном налазе поред највећих постројења.

- Постоји 29 таквих депонија, највише поред термоелектрана и хемијске индустрије. Највеће депоније су у Обреновцу, Великим Црљенима код Лазаревца, Свилајнцу, Панчеву, Костолцу, Бору и Мајданпеку. Највише је ту отпадне шљаке и пепела из термоелектрана, јаловине и пиритне изгоретине. Од хемијског отпада, највише има живиног муља у панчевачкој „Петрохемији", али се то за сада складишти на безбедан начин - појашњава Лекићева.

Помоћник министра за заштиту животне средине Љиљана Станојевић каже да међу фабрикама са опасним отпадом има и оних из пропалих приватизација, које су у стечају.

(http://pressonline.rs/upload/boxImageData/2011/1/16/131222/OPASNE-TACKE-2.jpg)
На тоне отрова... Пепелиште недалеко од ТЕ "Костолац"

- Реч је о фирмама као што су „ЕИ Ниш„ или „ФАК Лозница", где је сав отпад већ упакован и чека на извоз. Истичемо као посебан пример „ХИ Вискоза" из Лознице, које је у стечају, где се наше министарство ангажовало и прихватило уклањање угљен-дисулфида - објашњава Станојевићева.

Мађарски сценарио


Како она оцењује, уклањање овог отпада је веома скупо, али један део може да се искористи за даљу прераду.

- Цене зависе од начина уклањања или депоновања. Национални програм заштите животне средине предвиђа да је до 2020. године за решавање овог проблема потребно око 4,1 милијарде евра - каже Станојевићева.

Начелник Сектора МУП-а за ванредне ситуације Предраг Марић сматра ипак да у Србији не може да се деси, на пример, мађарски сценарио, када се излио отровни муљ и направио еколошку катаклизму, усмртивши при том 11 људи.

- Министарство за заштиту животне средине надзире опасне локације, а МУП има оперативне планове за случај инцидента у сваком од тих места. Ипак, много би боље било да се уложи новац у превенцију. Ми смо имали једну врло критичну ситуацију када је избио пожар у лозничкој "Вискози", али смо успели да спречимо најгоре - каже Марић.

Р. Ж. МАРКОВИЋ
http://pressonline.rs/sr/vesti/u_fokusu/story/151352/Srbiji+preti+150+bombi!.html


Наслов: Одг: Србији прети 150 бомби!
Порука од: Гога Април 29, 2011, 08:53:07
...."Ипак, много би боље било да се уложи новац у превенцију....." рече начелник
Сектора МУП-а за ванредне ситуације.

То и закон налаже, а и она народна "Боље спречити, него лечити", али кога брига
за то!
Све се своди на то да се реагује тек када Ђаво однесе шалу, а смрт дође по свој данак!
А, некада ни тад!!!


Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: Гога Август 06, 2011, 21:59:48
Забрањено му да чисти реку јер "нема документацију"?!

Водопривредни инспектор забранио је Миодрагу Михајловићу из Куршмлије чишћење речног корита Топлице, које је он самоиницијативно почео пошто се на његов позив за чишћење ниједан државни орган није одазвао.


Водопривредни инспектор из Прокупља Драгослав Ђорђевић донео је решење о забрани чишћења речног корита, које је Михајловић започео пре 10 дана, у близини свог имања, јер према решењу, нема пројектну документацију нити дозволу за обављање те врсте послова.

(http://www.vesti-online.com/data/images/2011-08-03/169119_abenfuhj_iff.jpg?ver=1312380149)
Миодраг Михајловић

Михајловић је организовао акцију чишћења Топлице у насељу Кастрат, поставио огласне табле у граду, позвао све институције, обавестио надлежна Министарства, а пошто се нико није одазвао, Михајловић сам својим багером и камионом ушао у реку и започео чишћење.

"Након што су се сви оглушили на моју молбу, ја сам сам загазио у реку и за 10 дана сам одвезо петнаестак пуних камиона смећа на депонију. Проблем је што се у реку баца све и свашта. Веровали или не, из реке сам вадио старе фотеље, кревете, шпорете, и друго смеће", прича Михајловић.

Он готово сваке ноћи дежура на мосту у том насељу и каже да је имао низ конфликтних ситуација са грађанима који се, како је истакао, љуте што их слика и снима док бацају смеће са моста у реку.

"Слао сам те снимке разним министарствима и другим институцијама, али џабе, никоме нисам успео да скренем пажњу", испричао је Михајловић.

Водопривредни инспектор и представници општинског одељења за екологију и заштиту животне средине данас су га посетили по пријави грађана и уручили му решење о забрани чишћења реке Топлице.

Михајловић је понудио да на свом имању поред реке и о свом трошку изгради шеталиште за грађане.

Вести (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/154965/Kursumlija-Zabranjeno-mu-da-cisti-reku-jer-nema-dokumentaciju)


Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: Гога Август 06, 2011, 22:01:40
Дакле, где год да погледаш, у Србији НИШТА не функционише. Све је окренуто наопачке!!!


Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: Ekana Август 07, 2011, 01:54:27
Добро је и прошао...Како је кренуло, могао је још да плати и казну, што у данашње време свевлашћа (или безвлашћа) и не би било ништа ново...

Поука из наведеног текста: драги грађани, загађујте реке, језера,шуме, ливаде -  што више, то боље - све уз благослов горенаречене власти...

Па даааа....у питању су припреме за ЕКО ТУРИЗАМ! Можда стручњаци овог кова желе да доводе странце да нам прочисте "дизне", то још једино нисмо покушали!! Никад не реци не!

Зато се, брате Миодраже, окани тог незаконитог посла, и чисти своје двориште до миле воље...ту те нико неће спречити, а понајмање дати папир са општинским мухуром!


Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: Srpkinja Август 12, 2011, 12:26:44
Дакле, где год да погледаш, у Србији НИШТА не функционише. Све је окренуто наопачке!!!


Sasvim opravdano što ništa ne funkcioniše. IZVRŠENA JE REKONSTRUKCIJA VLADE.
POKAZALO SE DA NI JEDAN DEO NE PASUJE.


Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: Ekana Август 20, 2011, 23:17:46
Правилник штити бубамаре


За убијање бубамаре казна 15.000, а за мрког медведа милион динара, предвиђено Правилником за строго заштићене и заштићене врсте. Осим тога, с
трого заштићене врсте не смеју се сакупљати, поседовати, убијати, или злостављати.

Убијање мрког медведа у врлетима Србије скупо ће коштати починиоца тог дела, за које је прописана казна од милион динара, предвиђено је Правилником о одштетном ценовнику за строго заштићене и заштићене врсте.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2011/08/20/8213344/medved1.jpg)
Мрки медвед

Мрки медведи нису једина заштићена животињска врста. Строге казне следују и "убицама" бубамара или лептира купусара, који за ова дела морају да издвоје 15.000, односно 10.000 динара.

Правилник о одштетном ценовнику за строго заштићене и заштићене врсте, који је донет на основу Закона о заштити природе из 2009. године, осим поменутих, прописује казне и за убијање, или уништавање низа других животињских врста.

Тако казна за убијање планинског врапца износи 20.000, а сове десет пута више - 200.000 динара.

Предвиђена је и казна за убијање дабра у износу од 120.000 динара, видре од 250.000, вука или риса од 300.000 динара, као и различитих врста сокола и то од 80.000 до 400.000 динара.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2011/08/20/8213338/Vrabacplaninac.jpg)
Планински врабац

До сада, међутим, на основу Правилника није поднета ни једна пријава, рекла је Танјугу републички инспектор за заститу животне средине Татјана Бабић, али је прецизирала да је републичка инспекција раније реаговала на основу Закона о заштити природе из 2009. године.

Сада, када постоји Правилник, истакао је директор Специјалног резервата природе "Засавица" Слободан Симић, кажњавање одговорних биће далеко лакше.

"До сада смо имали велике проблеме  утуживања и доказивању висине штете, а овај правилник би требало да реши те проблеме. Он је, уствари, помоћ суду и судијама које нису увек упознате са материјом да лакше одреде одговарајућу казну", рекао је Симић.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2011/08/20/8213508/Sova-usara.jpg)
Сова ушара

Он је додао да недостају и посебни постери на којима би биле истакнуте све заштићене врсте, као и казне за њихово уништавање или убијање.

"Тај постер би требало да се истакне у свим месним заједницама, а посебно у свим ловачким друштвима. Предлог смо изнели Министарству животне средине, рударства и просторног планирања", истакао је Симић, додајући да ће на тај начин људи знати које се врсте не смеју ловити или убијати, као и које су заштићене, а које строго заштићене врсте.

Говорећи о тој разлици, Бабићева је рекла Танјугу да се "строго заштићене врсте не могу сакупљати, поседовати, убијати, злостављати".

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2011/08/20/8213486/sumski-puz.jpg)
Шумски пуж

"Њима се не може ни трговати", додала је Бабићева, објашњавајући да се за разлику од строго заштићених, неке врсте које су само заштићене могу узимати из природе и користити у комерцијалне сврхе, али искључиво уз посебну дозволу Министарства животне средине, рударства и просторног планирања.

"Ту се, на пример, мисли на сакупљање пужева или пијавица", објаснила је Бабићева.

Онај ко нема дозволу за сакупљање пужева, треба да зна да је казна за уништавање ове врсте 2.100 динара, док, слично томе, казна за уништавање речних шкољки износи 2.200 динара.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2011/08/20/8213334/Leptir-kupusar.jpg)
Лептир купусар

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Dru%C5%A1tvo/942976/Pravilnik+%C5%A1titi+bubamare.html


Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: Ekana Август 20, 2011, 23:27:54
Чињеница је да треба да заштитимо све ретке биљне и животињске врсте на подручју Србије, које су угрожене од несавесних људи, али да ли се неко одговоран (пре свега власт) у овој земљи упитао ДА ЛИ ТРЕБА И КАКО ЗАШТИТИ СРБЕ И ОСТАЛЕ ЖИТЕЉЕ СРБИЈЕ???

По свему судећи, а имајући у виду и праксу властодржаца у непрекидној сезони лова на Србе - пожељних у Хагу - једино ова двоножна врста нема никакву цену, и одстрел поменутих је слободан, чак и пожељан, посебно на подручју КиМ-а...


Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: Ekana Август 30, 2011, 20:06:00

Шверц мртвих птица на аеродрому

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2011/08/30/8263458/aerodrom.jpg)

Откривено 240 убијених птица у ручном пртљагу четворице Италијана. Већина су законом заштићене врсте за које је потребна извозна дозвола.


уторак, 30. авг 2011, 14:23 -> 15:55
У ручном пртљагу четворице италијанских држављана, на Аеродрому "Никола Тесла", откривено је 240 убијених птица без пратеће документације, међу којима су неке законом заштићене врсте, саопштила је Републичка инспекција за заштиту животне средине.

У ручном пртљагу су се налазиле грлице и гугутке, од којих су неке биле обезглављене и очерупане, патка расе "крџа", домаћи и голуб "гривнаш", као и један зец.

Међу заплењеним јединкама налазе се дивље врсте птица које су заштићене Законом о ловству и за које је потребна извозна дозвола Министарства животне средине, рударства и просторног планирања.

Птице су откривене током ванредног инспекцијског надзора, по пријави граничног полицијског инспектора и без одговарајуће пратеће документације.

Инспекцијски надзор је обављен у сарадњи са орнитологом Природњачког музеја који је идентификовао врсте, а убијене птице су одузете.

РТС (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/134/%D0%A5%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/947860/%D0%A8%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%86+%D0%BC%D1%80%D1%82%D0%B2%D0%B8%D1%85+%D0%BF%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B0%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%BC%D1%83.html)


Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: Ekana Август 30, 2011, 20:25:22
Недавно усвојен Правилник о одштетном ценовнику за строго заштићене и заштићене врсте, донет на основу Закона о заштити природе из 2009. године, осим поменутих, прописује и казне за убијање, или уништавање низа других животињских врста, и радује да се напокон "кренуло" са његовом применом...

И ни мање, ни више него "наша браћа" Италијани ухваћени у небраном грожђу са пуном торбом убијених птица...Да не медитирамо шта би радили са њима, остаје важније питање -  да ли они мисле да, зато што нисмо у ЕУ, да смо дивљаци а све око нас дивљина за "цивилизоване" који нам долазе преко гране, па могу да раде шта им се прохте?

Или су до тог закључка дошли видевши да ни наша власт не штити још угроженију "врсту" - Србе на Косову и Метохији - па ко веле, што да не крену њиховим стопама...птичице су ипак ситније, и што је најважније, не могу да говоре (нити да се бране, нити да оптужују)!

Имајући у виду наведени ценовник у једном од прошлих постова, можда је решење за предупређење оваквих ситуација драстично повећање нивоа и цена и казни....па ко воли, нек' изволи...


Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: pidikanac Август 31, 2011, 09:23:34
Италијански " качатори",( ловци ), су већ давно допринели помору свих племенитих птица које сеу икад, летеле, посебно преко севера Италије.
То је позната страст убијања које се многе нације нису никад одрицале, сад прети и нашем народу на северу Косова!
И тамо се спремају пушке и "ловци" овог пута на људе, чекају само знак па да започне опет нови лов на Србе!


Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: peraazdajic Јануар 15, 2012, 22:34:12
Ћаоске,  >:( >:( >:(


https://www.youtube.com/watch?v=vBLi4EIVn6s&feature=player_embeddedhttp://www.youtube.com/watch?v=vBLi4EIVn6s


Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: peraazdajic Јануар 15, 2012, 22:41:07
Ћаоске,  ;D ;D ;D


Под оскорушом...

http://vimeo.com/35067143


Наслов: Србија - депонија Европе и земаља Далеког истока
Порука од: Гога Април 11, 2012, 23:18:23
Јак трговачки лоби

Увезено хиљаде старих модела телевизора који не примају дигитални сигнал


"Србија је постала депонија Европе и земаља Далеког истока и нема одговарајуће прописе и решења како да томе стане на пут", рекао је директор Националне организације за заштиту потрошача Србије Горан Паповић.


"Ако имате правилнике који су стари више од 30 година, ако немате стандарде, онда је потпуно јасно зашто обућа и одећа улази таква каква јесте, зашто бела техника улази таква каква јесте, зашто ми када нешто купимо после два дана вршимо рекламацију", истакао је Паповић.

Он је рекао за портал "С медиа" да у Србији постоји јак трговачки лоби који треба санкционисати.

Поповић је додао да се лабораторије у Србији позивају на стандард СРБ 0035 који уопште не дефинише квалитет и углавном кажу да раде контролу увоза "на основу сензорног оцењивања".

Пошто ниједна лабораторија у Србији не контролише квалитет, дошло је до тога, каже он, да су у Србију увезене на хиљаде старих модела телевизора који не могу да приме дигитални сигнал.

"Ти телевизори су дошли из земаља у којима су променени стандарди, јер је трговцима и произвођачима у Европи било јефтиније да то нама продају, него да их рециклирају. Сада ће се појавити неко на тржишту Србије ко ће понудити такве ресивере нашим потрошачима", навео је Паповић.

Директор Покрета за заштиту потрошача Београд Петар Богосављевић рекао је да се и тој организацији највише јављају потрошачи незадовољни обућом и да то указује на чињеницу да је квалитет обуће знатно нижи у односу на онај који је био раније и који је очекиван имајући у виду ниво цена.

Блиц (http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/316846/Papovic-Uvezeno-hiljade-starih-modela-televizora-koji-ne-primaju-digitalni-signal)

(http://www.ezadar.hr/repository/image_raw/19452/large/)


Наслов: Одг: Србија - депонија Европе и земаља Далеког истока
Порука од: Гога Април 11, 2012, 23:23:08
Коментар једног читаоца,

Цитат
Платио сам у новембру 8000 и мало више фармерке у једној познатој радњи,бренд измедју осталог је познат по јако квалитетним ципелама за зиму,само да наговестим о коме се радим. Иначе не купујем гардеробу тако често али не жалим пара ако знам да сам купио нешто да ми траје. Углавном фармерке су се буквално распале на појединим деловима већ у фебруару. Нисам сачувао рачун јер сам сматрао да ми неће ни требати и одем код шнајдера све мислећи да сам ја крив јер сам негде закачио кад ми он каже, па овај материјал је труо. Ко зна колко је стајао у складишту


Наслов: Одг: Громобрани: Зраци прже са депонија
Порука од: Гога Мај 13, 2012, 03:42:57
Громобрани: Зраци прже са депонија

Хиљаду радиоактивних громобрана и јављача пожара на зградама и напуштеним фабрикама. Скидање опасних апарата око 1.500 евра, зато их, уместо да складиште, бацају ко где стигне

(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2012//05/10n/dru-gromobran_310x186.jpg)


НА стамбеним зградама и напуштеним фабрикама широм Србије постоји око хиљаду радиоактивних громобрана и неколико пута више јављача пожара! У Институту "Винча" кажу да само они имају лиценцу да их скидају, а закон већ годинама налаже да се избаце из употребе. У ЈП "Нуклеарни објекти Србије", међутим, тврде да се многи приватници, углавном људи који имају везе са "Винчом", баве овим послом и од тога профитирају!

Забрињавајуће је, међутим, што се дешава да дозиметри "запиште" и на депонијама, јер неки приватници неовлашћено скидају и бацају ове веома опасне делове.

- Недавно смо нашли три извора зрачења у старом гвожђу, на депонији - открива за "Новости" др Милојко Ковачевић, директор Лабораторије за заштиту у "Винчи", која је овлашћена за скидање громобрана. - Искрено, мислим да се нико не би свесно бавио овим послом, због зрачења, већ да то људи раде у незнању.

Да ли се још неко бави овим радиоактивним материјалима нема прецизне евиденције. У Агенцији за заштиту од јонизујућег зрачења (СРПНА) кажу да само НОС може да складишти, а да многи имају лиценцу за рад са радиоактивним материјалом. Сви су, кажу, дужни да отпад предају ЈП НОС на чување.

А Ковачевић објашњава и зашто "Винча" складишти те материјале и не предаје их одмах ЈП НОС.

- Услугу безбедног скидања и транспорта громобрана наплаћујемо 155.000 динара, а НОС-у од тога дајемо 90.000 за складиштење - објашњава Ковачевић. - Они новац траже унапред, а ми га немамо увек, па неко време, што је законом дозвољено, тај материјал стоји код нас. Проблем је и тај њихов ценовник, који није одобрила Влада Србије и није објављен у "Службеном гласнику".

Ковачевић додаје и да су громобрани који зраче престали да се постављају још 1990. године, али да су многи остали, јер нема ко да плати њихово скидање. Власници станова не могу да се договоре, јер треба да плате скидање и постављање новог, безопасног. Од громобрана много више има радиоактивних јављача пожара, али они много мање зраче.

- Не бих волео да имам такав громобран на кући, јер се у њима налази озбиљан радиоактивни материјал - каже проф. др Јован Пузовић са Физичког факултета у Београду. - Не треба ширити панику, јер довољно је да је он бар десет метара удаљен од људи, па да није опасан. Али, да штети здрављу, то је сигурно.

ЈЕДИНИ СМО ОВЛАШЋЕНИ

АКО се неко бави илегално радиоактивним материјалом, то нема везе са институтом - каже проф. др Јован Недељковић, директор "Винче".
- Због проблема у раду ЈП НОС трпимо велике штете, јер нас људи поистовећују са њима. Наша лабораторија бави се 50 година заштитом од зрачења и једини смо овлашћени. Мислим да није добро скретање теме са проблема у НОС тако што ће нас оптуживати да не радимо добро.

(вечерње НОВОСТИ) (http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.290.html:379250-Gromobrani-Zraci-prze-sa-deponija)


Наслов: Одг: Громобрани: Зраци прже са депонија
Порука од: Гога Мај 13, 2012, 04:06:45
Цитат
Хиљаду радиоактивних громобрана и јављача пожара на зградама и напуштеним фабрикама. Скидање опасних апарата око 1.500 евра, зато их, уместо да складиште, бацају ко где стигне

Цитат
Услугу безбедног скидања и транспорта громобрана наплаћујемо 155.000 динара, а НОС-у од тога дајемо 90.000 за складиштење - објашњава Ковачевић. - Они новац траже унапред, а ми га немамо увек, па неко време, што је законом дозвољено, тај материјал стоји код нас. Проблем је и тај њихов ценовник, који није одобрила Влада Србије и није објављен у "Службеном гласнику".

Сећам се врло добро колико је коштала демонтажа радиоактивних громобрана до 2000.године, јер сам радећи у једном великом Холдинг предузећу, лично контактирала и уговорила са одговарајућом службом из Института Винча демонтажу постојећих радиоактивних громобрана и монтажу обичних громобрана. Тада, у оквиру Института Винча није постојало то ПАРАЛЕЛНО предузеће ЈП НОС (Јавно предузеће Нуклеарни Објекти Србије), које је "експерт" Божидар Ђелић, тадашњи министра науке осмислио само да би усмерио новац из Института у свој и џепове чланова његовог ЖУТОГ предузећа.
Наравно та цифра није била ни приближна овој, која се сада спомиње и могла се у свако доба одвојити, за разлику од ове цифре која је недостижна за многе.

И ово је показатељ како ради ова власт и како се ИГРА са животима свих нас, јер свако одлагање склањања тог радиоактивног громобрана је погубно за здравље људи, који се налазе у непосредној околини таквих громобрана, а таквих громобрана у Србији има још много.
Наслов: Одг: Детерџент убио хиљаде риба
Порука од: Гога Јул 22, 2012, 09:36:26
Детерџент убио хиљаде риба

Републичка инспекција поднела пријаве против надлежних у "Хенкелу" због сумње да су у Расину пустили отрове

(http://images4.kurir-info.rs/slika-620x333/ekologija-reka-rasina-zagadenje-deterdzent-1342911403-188263.jpg)


- Скандалозно!

Завод за јавно здравље у реци Расини открио је велико присуство отровних материја, а сумња се да је главни кривац компанија "Хенкел Србија" из Крушевца. Због тога је против њих Републичка инспекција за заштиту животне средине поднела пријаву за привредни преступ, а инспектор Драгана Васиљевић каже да у води није било кисеоника.

- Концентрација детерџента, амонијака и суспендованих материја била је већа од дозвољене концентрације за другу класу вода, којој припада Расина. Узорци воде узети су са два места, испод индустријске зоне Бивоље-Дедина и испод моста на северној заобилазници - рекла је она и додала да је утврђено да је вода лошијег квалитете после канализационог испуста "Хенкела".

Како је истакао Милан Милошевић, начелник рибочуварске службе Расина плус, риболовци су због неприступачног терена успели да покупе само 300 комада угинуле рибе.

- Тог 5. јула риболовци су приметили пену из отпуста отпадних вода у којој су угинуле штука, клен, поточна мрена, кркуша, па чак и ситни водоземци. Било је на хиљаде риба - каже он.
Министарство за заштиту животне средине саопштило је да су целокупну документацију о овом случају предали суду и да је сада све на Јавном основном тужилаштву у Крушевцу.
У случају да се компанија прогласи кривом, предвиђена казна износи од 1,5 до три милиона динара.

Иначе, река Расина припада другој класи вода, односно оној која је подесна за купање, рекреацију и спортове на води, гајење риба, водоснабдевање и коришћење у прехрамбене сврхе.


(http://images2.kurir-info.rs/slika-620x333/grafika-1342911375-188261.jpg)


Цитат
"Хенкел": Нисмо криви!

Према речима људи из компаније "Хенкел Србија", та фирма је чврсто посвећена одрживости и стандардима безбедности, здравља и очувања животне средине.

- Самим тим свакодневно спроводимо анализу отпадних вода, па искључујемо сваку могућност да је инцидент могао да буде изазван или да је у било каквој вези с производним процесима у нашој фабрици. Резултати анализе коју је урадио Завод за јавно здравље није нам достављен, а надлежни суд није нас обавестио о покретању судског поступка - рекли су из ове компаније.

(Сања Илић, Курир) (http://www.kurir-info.rs/deterdzent-ubio-hiljade-riba-clanak-330489)


Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: Гога Август 09, 2012, 08:45:04
Уранијум на Букуљи (без)опасан?

У селу Јеловик код Аранђеловца, више од тридесет година, у импровизованом складишту, налазе се узорци руде уранијма, за које мештани тврде да су радиоактивни и траже да се хитно уклоне. Надлежне службе тврде да је то природна руда која не представља опасност за околину и живот људи.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2012/08/08/10281992/bukulja.jpg)

Неколико десетина метара од куће Слободана Стојановића у Јеловику, селу на Букуљи, близу Аранђеловца, средином седамдесетих година прошлог века Геолошки институт је привремено ускадиштио узорке уранијума

Мештани дуго нису знали шта се ту налази, све док се оближњи објекат није урушио. Сада, траже хитно уклањање 140 кутија са остацима уранијумске руде, јер тврде да је радиоактивна.

"Људи све више негодују", каже Слободан Стојановић. "Можда због тога што не знају, а незнање изазива страх код људи. Сви бисмо били задовољни да се то на неки начин уклони или адекватно обезбеди."

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2012/08/08/10281988/Jelovik.jpg)
Јеловик

У Геолошком заводу Србије, на чијој се парцели данас налазе остаци уранијума, позивају се на анализе Агенције за заштиту од јонизујућих зрачења и нуклеарну сигурност Србије и Института Винча, према којима тај материјал није радиоактиван и не представља опасност по живот људи.

Душан Подунавац, директор Геолошког завода Србије, каже за РТС да у тој институцији сматрају да је неопходно да се узорци уранијумске руде уклоне и да се тај терен очисти:

"Наша намера је да наочиглед мештана тог села уклонимо остатке уранијума и желели бисмо да мештани те месне заједнице дођу и да се, када се буду вршила мерења, сами увере да ту нема радиоактивности и да животи тих људи нису угрожени."

Пројекат за уклањање ових остатака је урађен, али Министарство рударства и енергетике није имало новца за његову реализацију.

И у Општини Аранђеловац су спремни да помогну. Додају да је најважније мештанима рећи праву истину.

"Мештани Јеловика треба да сазнају шта је око њих, како би могли мирно да живе и да не размишљају о томе да ли је то узрок било каквих промена њиховог здравља и квалитета живота", казала је за РТС др Оливера Перишић, еколог у Општинском већу Аранђеловца.

Складиште које брине мештане Јеловика, ту се налази од 1978. године.

Ово подручје је, због земљишта богатог уранијумском рудом, било огледно за српске геологе. Истраживања су прекинута распадом Југосавије, а после тога је престало интересовање за решавање проблема трајног уклањања узорака уранијума.

(РТС) (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/56/%D0%A1%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B0+%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81/1153598/%D0%A3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%98%D1%83%D0%BC+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D1%83%D0%BA%D1%83%D1%99%D0%B8+%28%D0%B1%D0%B5%D0%B7%29%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%B0%D0%BD%3F+.html)


Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: Гога Август 09, 2012, 08:50:10
Цитат
Неколико десетина метара од куће Слободана Стојановића у Јеловику, селу на Букуљи, близу Аранђеловца, средином седамдесетих година прошлог века Геолошки институт је привремено ускадиштио узорке уранијума


Ово може само у Србији да се овако нешто догађа. Толико деценија да стоје узорци уранијума у близини где живе људи, а да нико о томе не води рачуна.
 По нечему, Србија очигледно као да још није ушла у 21.век!!!


Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: Zeka Август 24, 2012, 23:24:01
Строго поверљиво: На Србију бачено 9,5 тона уранијума!

(http://img825.imageshack.us/img825/1127/bombardovanje2.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/825/bombardovanje2.jpg/)


Амерички новинар Роберт Парсонс објавио је извештај који су УН желеле да сакрију и цензуришу тако што су исекле више од 70 страница текста о уранијуму који је бачен на Косову али и у Новом Саду, Крагујевцу, Панчеву, Бору и другим градовима Србије и који ће бити уништен тек за 4, 5 мијарде година. А дотле ће народ Србије масовно оболевати од рака и других тешких болести.

Шокантан текст Сенегалца Бакари Кантеа, шефа мисије програма УН из 1999.  o стравичним последицама бомбардовања Србије никада није објављен. У мају 1999.  године Уједињене нације у целини су сакриле од јавности  извештај Сенегалца Бакари Кантеа, шефа прве мисије УНЕП – а (Програм Уједињених нација за човекову околину) о еколошким последицама бомбардовања СР Југославије.

Овај текст УН никад нису објавиле, али су његови делови процурили у јавност захваљујући америчком независном новинару Роберту Парсонсу, извештачу из међународних институција у Женеви.

Он је успео да добије Кантеов извештај од свог извора у УНЕП – у и 17. јуна 1999. објави његове делове у женевском дневнику „Куријеру“  под насловом „Скривен алармантни извештај о последицама бомбардовања Југославије:

Отрови које УН неће да виде

Роберт Парсонс ексклузивно сведочи о томе како су се у канцеларијама Уједињених Нација, у атмосфери унутрашњег раздора, ценузирисали и „фризирали“ извештаји о здравственим последицама употребе оружја са ОУ на Балкану.

После 12 дана боравка у још бомбардованој СР Југославији, у мају 1999, где је био са мисијама других агенција из система УН, Бакари Канте је УНЕП – у поднео извештај који говори о еколошком ужасу: атмосфера и тло у бившој СР Југославији трајно су загађени отровним материјама због бомбрадовања индустријско – хемијских комплекса и због употребе оружја са осиромашеним уранијумом. Извештај је категоричан у оцени да ће наредне генерације које живе на бомбрадованом тлу патити од канцерогених обољења, леукемије, биће повећан број спонтаних побачаја и деформитета новорођенчади.

У извештају Бакари Кантеа пише да су, због бомбардовања, природу у СР Југославији загадиле отровне супстанце међу којима су најопаснији полихлоробифенили (ПЦБ) , висококанцерогени и одговорни за имунолошке болести. У извештају се наглашава да је један литар полихлоробифенила довољан да се загади милијарда литара воде. ПЦБ се налази у електричним трансформаторским станицама и у бројним нафтним рафинеријама које су биле мета НАТО – а. Додаје се да је бомбардовање и бројних фабрика у којима су употребљавани тешки метали изазвало, између осталог, и ширење кадмијума и метилизоване живе (најотровнији облик 2 живе). Реч је о металима који остају отровни чак и ако се разнесу на простору од више хиљада километара.

Резултат: Затрован је и Дунав!

У осмом поглављу цензурисаног извештаја Бакари Кантеа говори се о загађењу које је проузроковала употреба оружја са осиромашеним уранијумом.

„Према расположивим подацима снаге НАТО – а употребиле су муницију са осиромашеним уранијумом гађајући војне и цивилне циљеве. Употребљена је муниција калибра 30 милиметара.

Испаљивана је углавном из авиона типа „А – 10″, као и крстарећих ракета „томахавк“. Ове ракете могу да пробију челик дебео 57 мм. Њихово пуњење је радиоактивно и сматра се да садрже уранијум 238, чија радијација износи око 3, 4 Мбљ. Уранијум припада групи токсичних елемената који улазе у другу групу радионуклеида веома високе токсичности. Ова врста муниције је нуклеарни отпад и његова употреба је веома опасна по здравље. Употреба ове муниције има ужасне последице по становништво јер поред телесних повреда проузрокује радиолошку контаминацију. Та контаминација има токсичне и радијацијске последице које узрокују канцер“, пише у Кантеовом који је током маја 1999. године упућеном Генералном директору УНЕП – а Клаусу Топферу.

Канте даље наводи: „Приликом употребе (експлозије) оружја са осиромашеним уранијумом настаје уранијумски оксид (У308 и УО2) као и, између осталог, веома реактивни гасови радијум и радон. Оксидне честице су ширине између 0, 5 и 5 микрона и ветар може да их разноси на удаљеност од више стотина километара. Пошто у региону Југославије најчешће дувају севернозападни ветрови, то практично значи да загађење иде од Југославије ка Мађарској, Немачкој, Хрватској и Босни или ка Албанији, Бившој Југословенској Републици Македонији и Грчкој“.

Vaseljenska (http://www.vaseljenska.com/vesti/strogo-poverljivo-na-srbiju-baceno-95-tona-uranijuma/)


Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: Гога Септембар 19, 2012, 00:53:04
Помор рибе код Црљена

(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2012//09/18/Pomor-ribe_310x186.jpg)

Чим добије резултате ванредног надзора, инспекција ће предузети законске мере против одговорних за угинуће рибе у каналу Бара, који се улива у Колубару код Великих Црљена

Инспекција Министарства природних ресурса, рударства и просторног планирања обавила је ванредни инспекцијски надзор због угинућа рибе у каналу Бара, која се улива у Колубару на потезу Велики Црљени, а по добијању резултата предузеће се законом прописане мере.

У канал се упуштају индустријске отпадне воде термоелектране Колубара, а видљив је и још један испуст отпадних вода за који се не зна коме припада.

Низводно од испуста ширио се непријатан мирис, који се појачавао и најинтезивнији био на делу око 600 до 800 метара низводно од испуста отпадних вода ТЕ Колубара где су примећени и први примерци угинуле рибе.

(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2011//09/1509j/riba_310x186.jpg)

На терену је извршено прикупљање угинуле рибе која је већ била у фази распадања, па је из тог разлога било немогуће извршити узорковање рибе, као и њено разврставање и пребројавање, додаје се у саопштењу.

(Фонет, вечерње НОВОСТИ) (http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:397500-Pomor-ribe-kod-Crljena)


Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: Гога Септембар 30, 2012, 01:22:05

Скоро смо имали случај помора рибе код Црљена, у чијој близини је ТЕ Колубара, (погледати ОВДЕ) (http://forum.svisrbisveta.org/index.php?topic=116.msg18125#msg18125)


и ево поново вести о још већем помору рибе,...


***

Помор риба у Топлици


У реци Топлици у суботу после подне дошло је до помора риба низводно од Куршумлије ка Прокупљу у дужини од 14 километра. У питању је тотални помор риба, изјавио је рибочувар Драган Мијајловић.

Рибочуварима су случај пријавили мештани села поред Топлице. Мијајловић је рекао да је утврђено да је у питању највећи помор риба у Топлици и да је штета непроцењива.


(http://www.vesti-online.com/data/images/2011-05-23/153085_pomorribe_f.jpg?ver=1348943011)
"Угинуле су аутохтоне врсте риба, па је самим тим штета ненадокнадива. У питању је велика количина риба", рекао је Мијајловић.


Низводно низ реку Топлица од Куршмлије према Прокупљу и даље плутају угинуле рибе. Река топлица је црне боје и из ње се шири непријатан мирис. Рибочувар Слободан Тодосијевић изјавио је да је ово највећи помор риба до сада забележен у реци Топлици.

"У протеклих 30 година, не памтим да је био овакав помор риба. Речно дно је препуно мртвих риба. Овако нешто се није догодило", рекао је Тодосијевић.

Надлежне инспекцијске службе данас су узеле узорке воде и угинуле рибе и за сада се не зна узрок овог еколошког инцидента. Резултати ће бити познати за неколико дана.

Рибочуварска служба Јужна Морава 2 из Ниша сутра ће организовати чишћење речног корита од Куршмулије до Прокупља од угинуле рибе која ће бити однета на градску депонију. (Бета) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Hronika/257961/Pomor-riba-u-Toplici)


Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: Гога Октобар 01, 2012, 02:20:58
Ешерихија плива језером код Врања

Претпоставља се да је бактерија дошла преко Отуљске реке која је уведена у то вештачко језеро, а у коју се на четири, пет места улива фекална канализација

(http://images9.kurir-info.rs/slika-620x333/jezero-1348840191-213538.jpg)

ВРАЊЕ - Члан градског већа у Врању задужен за екологију Жикица Антанасијевић изјавио је данас да се летос од јавности скривала информација да је вода у Александровачком језеру заражена бактеријом ешерихијом коли и да није за купање и употебу.

Он је казао да је то застрашујуће јер је у време када је купање у језеру требало строго забранити, велики број грађана а нарочито деце купао у Александровачком језеру због тога што је, како је навео, неко из управе града у претходном сазиву сакрио извештај Завода за јавно здравље у Врању.

"Градско веће је формирало радну групу за преиспитивање радова на Александровачком језеру и контроли квалитета воде која ће учинити све да се утврди ко је из претходног сазива градске управе извештај Завода за јавно здравље од 15. априла ове године, у коме је потврђено присуство ешерихије коли у води језера, сакрио од јавности", казао је Антанасијевић.

Антанасијевић је рекао да се претпоставља да је бактерија ешерихија коли дошла преко Отуљске реке која је уведена у то вештачко језеро, а у коју се на четири, пет места улива фекална канализација јер се у њеном сливу налазе и сеоска домаћинства и фарме.

Према његовим речима, Завод за јавно здравље у Врању је, на захтев радног тела градског већа, почеком ове недеље доставио нови извештај о квалитету воде у Александровачком језеру у коме је поново потврђена висока концентрација ешерихије коли у језеру.

"Грађани су одмах упозорени да је у Александровачком језеру забрањено купање, риболов и употреба његове воде у било које пољопривредне сврхе или за напајање стоке. Предстоји и да републичка ветеринарска инспекција изврши узорковање језерске рибе, а ако се установи да је и риба заражена ешерихијом коли једино што преостаје је изрибљавање језера", рекао је Антанасијевић.

У чишћење Александровачког језера које је у близини Врања током 2010. и 2011. године уложено је 110 милиона динара, а том приликом је језеро било исушено да би му се очистило и дно, након чега је претходна градска власт језеро прогласила градским излетиштем.

Након поновног пуњења водом и порибљавања у њега је спроведена Отуљска река, да би језеро било проточно јер је у претходном периоду долазило до помора рибе услед појаве алги, односно недостатка кисеоника, због чега је и било покренуто чишћење језера. (Бета) (http://www.kurir-info.rs/eserihija-pliva-jezerom-kod-vranja-clanak-433988)


Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: moka Октобар 01, 2012, 07:13:18

Скоро смо имали случај помора рибе код Црљена, у чијој близини је ТЕ Колубара, (погледати ОВДЕ) (http://forum.svisrbisveta.org/index.php?topic=116.msg18125#msg18125)


и ево поново вести о још већем помору рибе,...


***

Помор риба у Топлици


У реци Топлици у суботу после подне дошло је до помора риба низводно од Куршумлије ка Прокупљу у дужини од 14 километра. У питању је тотални помор риба, изјавио је рибочувар Драган Мијајловић.

Рибочуварима су случај пријавили мештани села поред Топлице. Мијајловић је рекао да је утврђено да је у питању највећи помор риба у Топлици и да је штета непроцењива.


(http://www.vesti-online.com/data/images/2011-05-23/153085_pomorribe_f.jpg?ver=1348943011)
"Угинуле су аутохтоне врсте риба, па је самим тим штета ненадокнадива. У питању је велика количина риба", рекао је Мијајловић.


Низводно низ реку Топлица од Куршмлије према Прокупљу и даље плутају угинуле рибе. Река топлица је црне боје и из ње се шири непријатан мирис. Рибочувар Слободан Тодосијевић изјавио је да је ово највећи помор риба до сада забележен у реци Топлици.

"У протеклих 30 година, не памтим да је био овакав помор риба. Речно дно је препуно мртвих риба. Овако нешто се није догодило", рекао је Тодосијевић.

Надлежне инспекцијске службе данас су узеле узорке воде и угинуле рибе и за сада се не зна узрок овог еколошког инцидента. Резултати ће бити познати за неколико дана.

Рибочуварска служба Јужна Морава 2 из Ниша сутра ће организовати чишћење речног корита од Куршмулије до Прокупља од угинуле рибе која ће бити однета на градску депонију. (Бета) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Hronika/257961/Pomor-riba-u-Toplici)
Iz Toplice do sada izvađeno 7.500 uginulih riba, reka i dalje crna
Tanjug


Predstavnici ribočuvarske službe ''Južna Morava Dva'' uklonili su danas iz reke Toplice u Kuršumliji čak 7.500 uginulih riba, izjavio je Tanjugu direktor te službe Nikola Kumanović.

On je kazao da je očišćeno svega dva kilometara reke Toplica, a da je veliki pomor riba u dužini od čak 15 kilometara nizvodno od Kuršumlije.
- Riba je u fazi raspadanja i pitanje je ima li svrhe nastaviti i narednih dana sa uklanjanjem - kazao je Kumanović.


On je istako da su tokom dana na licu mesta bili prisutni i pripadnici policijske službe iz Kuršumlije.

Ne želeći da pre rezultata istrage spekuliše o tome koja je i da li je neka kuršumlijska firma kriva za veliki pomor ribe u reci Toplici kod Kuršumlije, kakav se ne pamti u poslednjih 30 godina on je apelovao na sve inspekcije i državne organe koji su izašli na teren da sprovedu detaljnu istragu kako bi krivci za ovaj veliki ekološki incident bili što pre otkriveni i sankcionisani.


Kuzmanović je rekao da se broj uginulih riba povećava te da uginule ribe i dalje plutaju Toplicom, dok je reka i dalje crne boje sa izuzetno neprijatnim mirisom koji se širi.


Za to vreme iz Kuršumlijskih fabrika SIMPO ''Šik'' i ''Frigonajs'' negiraju da imaju bilo kakve veze sa uginućem riba, iako su u julu prošle godine protiv oba preduzeća pokrenuti sudski postupci zbog ispuštanja zagađujućih i opasnih materija u reku Banjsku, što je tada izazvalo zagađenje reke Toplice
http://www.blic.rs/Vesti/Srbija/345404/Iz-Toplice-do-sada-izvadjeno-7500-uginulih-riba-reka-i-dalje-crna

Годинама се неконтролисано у реке испуштају опасне материје које нико не кнтролише.Сем тога и свест човека да чува своје природне ресурсе је на врло ниском нивоу.Ситуација у Србији,по питању чистоће њених река је и више него алармантна.У нашим рекама  има свега и свачега.У њих се баца све оно што човеку више није потребно.Ако се ово не заустави,последице ће бити несагледиве,нарочито за тог истог човека који је узрок загађивању река.


Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: Гога Октобар 04, 2012, 07:27:01
Ешерихија плива језером код Врања

Претпоставља се да је бактерија дошла преко Отуљске реке која је уведена у то вештачко језеро, а у коју се на четири, пет места улива фекална канализација

(http://images9.kurir-info.rs/slika-620x333/jezero-1348840191-213538.jpg)

ВРАЊЕ - Члан градског већа у Врању задужен за екологију Жикица Антанасијевић изјавио је данас да се летос од јавности скривала информација да је вода у Александровачком језеру заражена бактеријом ешерихијом коли и да није за купање и употебу.

Он је казао да је то застрашујуће јер је у време када је купање у језеру требало строго забранити, велики број грађана а нарочито деце купао у Александровачком језеру због тога што је, како је навео, неко из управе града у претходном сазиву сакрио извештај Завода за јавно здравље у Врању.

"Градско веће је формирало радну групу за преиспитивање радова на Александровачком језеру и контроли квалитета воде која ће учинити све да се утврди ко је из претходног сазива градске управе извештај Завода за јавно здравље од 15. априла ове године, у коме је потврђено присуство ешерихије коли у води језера, сакрио од јавности", казао је Антанасијевић.

Антанасијевић је рекао да се претпоставља да је бактерија ешерихија коли дошла преко Отуљске реке која је уведена у то вештачко језеро, а у коју се на четири, пет места улива фекална канализација јер се у њеном сливу налазе и сеоска домаћинства и фарме.

Према његовим речима, Завод за јавно здравље у Врању је, на захтев радног тела градског већа, почеком ове недеље доставио нови извештај о квалитету воде у Александровачком језеру у коме је поново потврђена висока концентрација ешерихије коли у језеру.

"Грађани су одмах упозорени да је у Александровачком језеру забрањено купање, риболов и употреба његове воде у било које пољопривредне сврхе или за напајање стоке. Предстоји и да републичка ветеринарска инспекција изврши узорковање језерске рибе, а ако се установи да је и риба заражена ешерихијом коли једино што преостаје је изрибљавање језера", рекао је Антанасијевић.

У чишћење Александровачког језера које је у близини Врања током 2010. и 2011. године уложено је 110 милиона динара, а том приликом је језеро било исушено да би му се очистило и дно, након чега је претходна градска власт језеро прогласила градским излетиштем.

Након поновног пуњења водом и порибљавања у њега је спроведена Отуљска река, да би језеро било проточно јер је у претходном периоду долазило до помора рибе услед појаве алги, односно недостатка кисеоника, због чега је и било покренуто чишћење језера. (Бета) (http://www.kurir-info.rs/eserihija-pliva-jezerom-kod-vranja-clanak-433988)


Испуштају заражено језеро због ешерихије

НА ЛИЦУ МЕСТА
Аутор: Војкан РистићВрање - Александровачко језеро код Врања мораће да буде испуштено, а комплетан рибљи фонд уништен, јер је језеро заражено бактеријом ешерихијом коли.

Да ситуација буде гора, иако је извештај Завода за јавно здравље о хемијско-бактериолошкој анализи воде из Александровачког језера од 19. априла показао присуство ешерихије и на време прослеђен Градској управи, нико ништа није предузео да се грађанима ограничи приступ језеру. Тако су се грађани читаву протеклу летњу сезону купали у зараженом језеру.

У извештају Завода за јавно здравље наводи се да је присуство бактерије ешерихије коли увећано за чак 120 одсто од нормалних вредности. (Данас) (http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/ispustaju_zarazeno_jezero_zbog_eserihije_.55.html?news_id=248661)


Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: Гога Октобар 04, 2012, 07:29:24
Цитат
нико ништа није предузео да се грађанима ограничи приступ језеру. Тако су се грађани читаву протеклу летњу сезону купали у зараженом језеру.

Ово је чист криминал,  неко мора због овога да кривично одговара!!!


Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: Село_Јовац Октобар 06, 2012, 20:36:23
Ћаоске,  >:( >:( >:(


https://www.youtube.com/watch?v=vBLi4EIVn6s&feature=player_embeddedhttp://www.youtube.com/watch?v=vBLi4EIVn6s

Нажалост, покретач читаве акција подизања свести о ГМО пошасти код нашег народа, Никола Алексић, данас је ухапшен испред Народне скупштине. Да ли је потребно да цела нација изумре, да би поједини схватили озбиљност ситуације и узели се у памет? Невероватно је да је љубав према новцу код појединих људи већа од  сазнања да ћемо нестати уколико не престанемо да гутамо Монсантову пропаганду.


Наслов: Одг:У Јадру код Осечине поново отрована риба
Порука од: Гога Октобар 11, 2012, 23:46:31
У Јадру код Осечине поново отрована риба


У реци Јадар, код Осечине, по други пут за последњих двадесетак дана отрована је риба.

(http://www.blic.rs/data/images/2012-09-30/277133_kursumlija-pomor-riba-2_f.jpg?ver=1349983786)

Како је агенцији Бета у четвртак рекао директор Општинске дирекције за изградњу Миломир Станимировић, угинула риба је и овог пута нађена "између два моста" на излазу из Осечине ка селу Комирић.

"Вода је црна у дужини од неколико километара", казао је Станимировић.

Републички водопривредни инспектор Весна Вујић, задужена за Колубарски и Мачвански округ, потврдила је у четвртак да је 18. помор рибе септембра у Јадру био сличан.

"Анализа узорака воде, коју смо тада узели још није готова, а обавља се у референтној установи у Београду", казала је Вујић агенцији Бета.
Станимировић сумња да је у оба случаја кривац фабрика за прераду воћа "Подгорина Фрукт (Фруцкт)" из Осечине, чији је власник аустријско-српска компанија.

Инспекторка Вујић каже да је 18. септембра тој фабрици забранила испуштање отпадне воде у Јадар, али се компанија жалила и поступак је у току.

"Осечина није решила питање пречишћавања отпадних вода, те се оне изливају у Јадар чији је водостај од летос изузетно низак", рекла је Весна Вујић.

Станимировић је рекао и да "Подгорина Фрухт" отпадне воде у Јадар испушта по мрају, тек ће тек у петак бити видљиве размере помора рибе.

Станимировић је додао да је септембру нађено 60 килограма мртве рибе.

(Бета Блиц) (http://www.blic.rs/Vesti/Srbija/347361/U-Jadru-kod-Osecine-ponovo-otrovana-riba)


Наслов: Одг: међународни бродови наше реке загађују фекалијама
Порука од: Гога Новембар 09, 2012, 03:52:18
На путу за ЕУ, међународни бродови наше реке загађују фекалијама!

Међународни бродови који Дунавом и Савом пролазе кроз Србију остављају за собом отпад, фекалије и смрад!


(http://www.alo.rs/resources/img/08-11-2012/single_news/134995-03.jpg)
Како не би платили избацивања фекалија у лукама, европски капетани их испуштају у реке јер у нашем закону не постоје казне | Фото: Милош Перић

Наиме, европски капетани, желећи да избегну плаћање избацивања у лукама, фекалне течности једноставно испуштају у реке. Овакав примитивизам, који је погубан за животну средину, омогућава недостатак законске регулативе у Србији и одговарајућих казнених мера за прекршиоце!


- Европски бродари одлично познају прописе земаља кроз које пролазе. У Србији су они врло либерални. Наиме, у закону не постоје казнене одредбе за овај прекршај, не постоје службе које би се адекватно овим бавиле, а чак нису ни утврђене казнене мере за овакве прекршаје - објашњава за “Ало!” добар познавалац прилика на рекама.

И Иван Јовановић, бивши шеф Лучке капетаније Београд, у разговору за наш лист потврђује да наша држава нема механизме за примену прописа који би на прави начин регулисали овај проблем.

- Према међународним стандардима, бродови би требало да буду опремљени додатним уређајима за рециклажу фекалних отпада. Међутим, то се не ради увек. Додатном загађењу, поред међународних бродова, доприносе и сплавови у Београду, који фекални отпад такође испуштају у реке - објашњава Јовановић.


(http://www.alo.rs/resources/img/08-11-2012/single_news/135018-04.jpg)
Прописи у Србији либерални | Фото: Горан Сивачки

Међутим, он упозорава и да су фекалије много мањи проблем у поређењу са осталим штетним и опасним материјама које се испуштају у воду.
- Већу опасност представљају супстанце, као што су моторна уља, и други продукти рада брода који се избацују у реке. А како у Србији немамо службу за пријем и проверу отпада, немамо ни механизме да спречимо злоупотребе.
Немамо ни службе које би се активно бавиле тиме, тако да, примера ради, у случају неке несреће као што је судар бродова не постоји начин да се санирају последице. Те несреће су се дешавале и раније, али срећом није било тежих хаварија. Међутим, не треба се уздати да ће нас та срећа пратити заувек - упозорава Јовановић.


Цитат
Хаос и на сплавовима

Помоћник министра саобраћаја Павле Галић каже за “Ало!” да је истина да Закон о пловидби и лукама на унутрашњим водама не регулише прецизно питање фекалија, али да ће оно, по директиви ЕУ, врло брзо бити дефинисано подзаконским актима.
На питање како је проблем фекалија решен на београдским сплавовима, он одговара: “Никако. Та материја је потпуно неуређена.” На питање зашто ништа није урађено до сада, помоћник министра одговара једноставно: “Не знам...”


(Р.Кантар, Ало) (http://www.alo.rs/vesti/aktuelno/na-putu-za-eu-nas-pune-fekalijama/3832)Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: Гога Новембар 09, 2012, 03:55:33
Цитат

Међународни бродови који Дунавом и Савом пролазе кроз Србију остављају за собом отпад, фекалије и смрад!Цитат
На питање како је проблем фекалија решен на београдским сплавовима, он одговара: “Никако. Та материја је потпуно неуређена.” На питање зашто ништа није урађено до сада, помоћник министра одговара једноставно: “Не знам...”


То најбоље осете и виде љубитељи река, када шетају дуж обале. А како се то одражава на речну флору и фауну, вероватно ћемо врло брзо сазнати, нажалост.


Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: Гога Март 27, 2013, 02:30:59
ЗАВРШИЛО У РЕЦИ: Погледајте како се чисти ђубре са обале Ибра!


Градске власти нашле решење за ђубре које је набујали Ибар оставио за собом и уклониле га тако што га је багер само "гурнуо" у реку

(http://images3.kurir-info.rs/slika-620x333/kraljevo-ibar-reka-obala-dubre-ciscenje-bager-baca-u-reku-1363880248-286001.jpg)


КРАЉЕВО - Висок водостај Ибра код Краљева донео је са собом велику количину ђубрета. Сада када се вода повукла, на градском кеју остало је на тоне отпада којег је немогуће заобићи.

Градске власти су нашле решење и јуче уклониле ђубре са обале и то тако што га је багер само "гурнуо" у реку.http://www.youtube.com/watch?v=CDXKcFQT-tM


(ЕПК, Курир) (http://www.kurir-info.rs/zavrsilo-u-reci-pogledajte-kako-se-cisti-dubre-sa-obale-ibra-clanak-707889)***

Никада ми нећемо схватити шта је Екологија. Можда и хоћемо, али тек онда када већ буде касно да било шта поправимо.

Наслов: Ко је преузео контролу над хемикалијама
Порука од: Гога Април 29, 2013, 05:20:29
Ко је преузео контролу над хемикалијама

Србија је без адекватне контроле увоза, производње и употребе хемијских средстава, упозоравају Зелени Србије

(http://static.politika.co.rs/uploads/rubrike/255951/i/1/kontrola-hemikalija.jpg)
Неопходна ригорозна контрола увоза хемикалија (Фото Д. Јевремовић)

Србија постаје депонија за све забрањене хемикалије из околних земаља, упозорава странка Зелени Србије. Они тврде да грађани свакодневно користе више од 100.000 токсичних, канцерогених, мутагених и осталих штетних и веома опасних хемикалија, што се негативно одражава на здравље становништва.

Иван Карић, народни посланик и председник странке Зелени Србије, наводи за "Политику" да је Агенција за хемикалије укинута после формирања владе и да су њене функције прешле у Министарство енергетике, развоја и заштите животне средине.

– Агенција се бавила контролом хемикалија и биоцидних средстава и ниједан производ ове врсте није могао да уђе у земљу без њихове контроле. Предлажемо да се формира нова агенција као независно регулаторно тело и да се њена делатност прошири на контролу средстава за заштиту биља и контролу козметичких производа. Сваки овакав производ је потенцијално опасан, у зависности од његовог састава, и због тога мора да постоји адекватна контрола производње, увоза и употребе – каже Карић.

Финансирање рада агенције мора бити од такси произвођача и увозника хемикалија, биоцидних средстава, козметике и средстава за заштиту биља, дакле од оних који остварују профит, а не кроз буџет и на терет пореских обвезника, сматрају Зелени Србије. Постоје забрањене супстанце у козметичким производима, које могу бити канцерогене, а потенцијално се могу наћи у продаји, јер сивим каналима улазе у Србију, објашњава наш саговорник.

Зелени сматрају да је неопходна ригорозна контрола због хемикалија које изазивају карцином, леукемију, стерилитет, дијабетес, гојазност, аутизам, алергије, менталне деформације код деце, имунолошке поремећаје...

У Министарству енергетике, развоја и заштите животне средине за наш лист објашњавају да су, након њеног укидања, преузели све послове, архиву и запослене бивше Агенције за хемикалије.

Тренутно је у процедури израда предлога закона о хемикалијама и пооштрена је контрола инспекцијске службе. Предлогом новог закона предвиђено је подизање квалитета у обављању инспекцијске контроле на још виши ниво, као и формирање Националне лабораторије за хемикалије, која ће давати експертско мишљење за улазне супстанце – наводе у Министарству енергетике, развоја и заштите животне средине.

(Б.Билбија) (http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Ko-je-preuzeo-kontrolu-nad-hemikalijama.sr.html)
Наслов: Ко је преузео контролу над хемикалијама
Порука од: Гога Април 29, 2013, 05:24:40

Овог Ивана Карића,(народни посланик и председник странке Зелени Србије),  је ДС "осмислила" (направила ову странку Зелених) и убацила у праламент управо са намером да преко њих оствари много тога што ЕУ и Запад траже од нас, а нарочито да се што неприметније трасира пут којим би сва прљава технологија, па и радиоактивни отпад стигао у Србију. Зато су и онолике Агенције биле поотваране, на захтев ЕУ, које су преко својих трабаната остваривале прљаве намере. Ова странка Зелених је требала да буде само "параван" за све оно што је супротно програму једне такве странке. Није ни чудо што овај Иван "плаче" над том затвореном Агенцијом и залаже се за отварање неке друге, нове Агенције, која би служила тобоже у ове сврхе о којима он говори.

Министарства Србије имају ресурсе, службе и запослене, да могу све то да покрију, тако да је отварање тих Агенција ( види тему ОВДЕ (http://forum.svisrbisveta.org/index.php?topic=2125.msg17537#msg17537)) тотално непотребно, неекономично, а тек је посебно питање ШТА је мотив за њихово отварање.

Наслов: ЕКО-КАТАСТРОФА: Маст из печењаре просули у Мораву
Порука од: Гога Мај 06, 2013, 06:18:42
ЕКО-КАТАСТРОФА: Маст из печењаре просули у Мораву

Мештани кажу да у мрљи има мртве рибе и да патке не лете јер су умастиле перје


(http://images.kurir-info.rs/slika-620x333/mast-ekoloska-katastrofa-morava-1367792324-305997.jpg)
Помор рибе... Мрља загадила и језеро и Западну Мораву
ЧАЧАК - Занели се па загадили целу Западну Мораву.
На језеру Међувршје на Западној Морави појавила се масна мрља. Док становници околних села тврде да у мрљи има мртве рибе и да патке не могу да лете пошто су умастиле перје, главни чувар Овчарско-кабларске клисуре код Чачка Горан Николић каже да није било помора рибе.

Он је рекао агенцији Бета да се мрља простире „на пар ари“, да су инспектори на терену и да утврђују порекло те мрље.Николић је додао да се прекјуче, у поподневним сатима, појавила „масноћа“ на језеру, чије се порекло још не зна.

Према причи мештана, од када се појавила масна флека у овом делу тока Мораве, осећа се несносан смрад. Они који овде имају викендице организовали су се да би очистили патке које не могу да полете јер су им се измастила крила.

Многи од њих кажу да је масноћа вероватно настала тако што је неко намерно просуо у реку и да највероватније потиче из неке печењаре или шахте.


(Курир) (http://www.kurir-info.rs/eko-katastrofa-mast-iz-pecenjare-prosuli-u-moravu-clanak-775655)***Нема шта, спремни смо за улазак у  Е(У)ропу ::)


Наслов: Катастрофа: Јужна Морава блокирана смећем
Порука од: Гога Мај 08, 2013, 18:43:34
Катастрофа: Јужна Морава блокирана смећем


Огромне количине пластичних флаша, кеса и другог смећа потпуно су прекриле Јужну Мораву код Врања и блокирале пролаз чамцима.


(http://www.blic.rs/data/images/2013-05-07/339225_juzna-morava_f.jpg?ver=1367959767)
Једва успели да се извуку из смећа Фото: Клуб "Екстрим"

- Ситуација је застрашујућа. Обишли смо чамцем део у дужини од 12 километара и једва смо успели да прођемо. У једном тренутку смо се усред смећа заглавили и да није било професионалних веслача, не знам како бисмо се извукли - прича  Нела Цветковић, чланица градског већа Врања задужена за екологију.

Она упозорава грађане да из тог разлога нипошто не покушавају сами да организују акције чишћења.

- Треба да се уради пројекат на нивоу региона и да се ангажују велика државна предузећа попут "Србија вода". Потребна је тешка механизација и знатно већи број људи него што их поседују врањске службе. Осим огромних количина пластичног смећа, у реци се налазе читава стабла трулог дрвећа и гране - каже Цветковићева.


Претпоставља се да највећи део отпада потиче са Бујановачке депоније са које и мања бујица понесе велике количине смећа, а кад се ниво реке спусти, оно остане на обалама и кориту. Општина Бујановац припремила је пројекат санације депоније, али се још не зна када ће почети његова реализација.

Клуб екстремних спортова "Екстрим" је пре две године снимио филм "Тужна Морава" на коме се виде велике наслаге смећа у реци, након чега је овај део Мораве очишћен у оквиру акције "Очистимо Србију". Сада је, како каже секретар клуба Србољуб Пешић, ситуација још гора.


- Позвали смо Сектор за ванредне ситуације са молбом за подршку и тим за спасавање на води и заједно смо покушали да се спустимо реком, што опет није било могуће од смећа - рекао је он. Након спуста гуменим чамцем који је трајао око два и по сата сата, снимили су други део филма о еколошкој катастрофи на Јужној Морави под називом "Тужна Морава 2 - Стара се мајка не лаже".

(М.Лесковац) (http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/381409/Katastrofa-Juzna-Morava-blokirana-smecem)


Наслов: Одг: Катастрофа: Јужна Морава блокирана смећем
Порука од: Гога Мај 09, 2013, 02:36:37
Катастрофа: Јужна Морава блокирана смећем


Огромне количине пластичних флаша, кеса и другог смећа потпуно су прекриле Јужну Мораву код Врања и блокирале пролаз чамцима.


(http://www.blic.rs/data/images/2013-05-07/339225_juzna-morava_f.jpg?ver=1367959767)
Једва успели да се извуку из смећа Фото: Клуб "Екстрим"

- Ситуација је застрашујућа. Обишли смо чамцем део у дужини од 12 километара и једва смо успели да прођемо. У једном тренутку смо се усред смећа заглавили и да није било професионалних веслача, не знам како бисмо се извукли - прича  Нела Цветковић, чланица градског већа Врања задужена за екологију.

Она упозорава грађане да из тог разлога нипошто не покушавају сами да организују акције чишћења.

- Треба да се уради пројекат на нивоу региона и да се ангажују велика државна предузећа попут "Србија вода". Потребна је тешка механизација и знатно већи број људи него што их поседују врањске службе. Осим огромних количина пластичног смећа, у реци се налазе читава стабла трулог дрвећа и гране - каже Цветковићева.


Претпоставља се да највећи део отпада потиче са Бујановачке депоније са које и мања бујица понесе велике количине смећа, а кад се ниво реке спусти, оно остане на обалама и кориту. Општина Бујановац припремила је пројекат санације депоније, али се још не зна када ће почети његова реализација.

Клуб екстремних спортова "Екстрим" је пре две године снимио филм "Тужна Морава" на коме се виде велике наслаге смећа у реци, након чега је овај део Мораве очишћен у оквиру акције "Очистимо Србију". Сада је, како каже секретар клуба Србољуб Пешић, ситуација још гора.


- Позвали смо Сектор за ванредне ситуације са молбом за подршку и тим за спасавање на води и заједно смо покушали да се спустимо реком, што опет није било могуће од смећа - рекао је он. Након спуста гуменим чамцем који је трајао око два и по сата сата, снимили су други део филма о еколошкој катастрофи на Јужној Морави под називом "Тужна Морава 2 - Стара се мајка не лаже".

(М.Лесковац) (http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/381409/Katastrofa-Juzna-Morava-blokirana-smecem)


http://www.youtube.com/watch?v=xob8CPtYpIw

http://www.youtube.com/watch?v=pBai3fl8MbIНа све стране јавашлук, нерад и огледало и народа и власти!


Наслов: Уб:Мештани против погона за гуме
Порука од: moka Јул 07, 2013, 04:04:17
Ub: Meštani protiv pogona za gume
Izvor: B92

(http://www.alo.rs/resources/img/20-09-2012/single_news/30742-30.jpg)

Valjevo -- U selu Čučuge kod Uba, privatna firma planira da otvori pogon za preradu starih guma. Meštani veruju da bi to moglo da bude ekološka katastrofa za ovaj kraj.

Osam mesnih zajednica potpisalo je peticiju protiv fabrike za pirolizu guma.

Rođeni beograđanin Zoran Dimitrijević je jedan od njih. On je po završetku fakulteta i rada u nekoliko kompanija na direktorskim pozicijama rešio da proda sve i počne da se bavi voćarstvom.

U Čučugama je kupio imanje sa namerom da se bavi proizvodnjom organske hrane. Kraj u kome se nastanio dugo je poznat po zdravoj hrani.

"Nema nikakvih zagađivača ljudi se bave organskom proizvodnjom, a da bi se bavili ne smeju da imaju u blizini ni jedan objekat koji zagađuje okolinu. Ovde dosta izvora ima , cela ova sredina, širi valjevski kraj je vekovima bio poznat po proizvodnji voća i zdrave hrane", kaže Dimitrijević.

Posadio je kruške, napravio sistem za navodnjavanje, a sa ljudima iz okoline je dogovoreno i da zajednički naprave veliku hladnjaču. A onda na samo par kilometara od njega moguća ekološka katastrofa. Jedna privatna firma podnela je zahtev opštini Ub da u Čučugama napravi pogon za preradu starih guma sistemom pirolize, koji se koristi retko gde u svetu.

"Iz njihovog elaborata vidimo da oni planiraju da ispuštaju nekih 150 do 220 km metana , da će biti 5 i po tona piroliznog ulja , pet tona čađi tu se pominju dioksini to su veoma kancerogene materije, stručnjaci kažu da ne smemo to da dozvolimo međutim sve je spalo na lokalnu samoupravu koja treba da odluči o tome", kaže Dimitrijević.

U međuvremenu kako je ispričao Dimitrijević njemu stižu ozbiljne pretnje od novog vlasnika firme koji je čak slao i ljude da se fizički obračunaju sa njim. Sve je prijavljeno policiji, a protivnike fabrike uznemiruje i to što su ljudi koji se pojavljuju kao potpisnici nekih dokumenata već krivično odgovarali zbog prevara. U opštini Ub kažu da oni nisu prodali zemljište toj firmi, ali i da ne mogu bez analize da odbiju bilo čiji zahtev za pokretanje posla.

"Mi smo odmah to u skladu sa zakonskim propisima i u skladu sa zakonima koji važe objavili u sredstvima javnog informisanja da je određena firma podnela zahtev da joj se izdaju određene dozvole . U roku od 10 dana doneto je rešenje obzirom da je bilo primedbi da se uradi detaljna analiza i studija procene uticaja na životnu sredinu , kojim ćemo uraditi jednu od najstrožijih analiza jer sam ja izričito tražio da se angažuju eminentni stručnjaci i da čak svi zainteresovani i mesne zajednice predlože ljude za koje znaju da su iz te oblasti stručni", kaže Dimitrijević.

U međuvremenu su na teren izlazile razne inspekcije koje su naložile da vlasnik firme ukloni gume sa placa. Ministarstvo energetike i zaštite životne sredine izvršilo je tri inspekcije od kojih poslednju 28 juna kada su u dvorištu firme zatekli 100 tona guma i naložili njihovo uklanjanje, jer firma nema dozvolu za skladištenje otpada. Meštanima Čučuga i okolnih mesta ostaje da se preko analize procene uticaja takvog pogona na okolinu bore protiv zagađenja koje bi im uništilo proizvodnju organske hrane.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=07&dd=06&nav_category=12&nav_id=730004

Када не функционише држава,народ мора сам да се избори против овог зла.Лагеровати 100 тона гума у месту где се производи органска храна је равно злочину.


Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: Гога Август 03, 2013, 05:21:52БЕОГРАДОМ СЕ ШИРИ МИСТЕРИОЗНИ СМРАД: Вода, ђубриво или нешто треће?


(http://s.tf.rs/2013/06/11/Tan2013-6-10_183248165_5.jpg)

Непријатан мирис не потиче од загађења Саве и Дунава, кажу надлежни. С друге стране из Секретаријата за заштиту животне средине указују на близину "колектора отпадних и канализационих вода у којима се налазе органске материје тако да долази до испарења"

Непријатни мирис који се данима шири Београдом не јењава. Највише су угрожени становници општина Нови Београд и Земун, иако се последњих дана на нелагодан мирис жале и мештани других општина. Сумња се на метил фенол из Саве и Дунава. Незванично обавештење које су мештани Новог Београда добили је да се мирис шири од "стајског ђубрива које сељаци у околини Београда посипају по житу".

Међутим, оно што је овде чудно јесте што се стајско ђубриво у ово доба године не баца, а жито је пожњевено. Такође, становници ових општина кажу да претходних година оваквих "непријатних мириса" није било, иако су њиве постојале и тада. Забринути за своје здравље, грађани се питају на који начин надлежни воде рачуна о томе шта се дешава са водом у нашим рекама, пошто се овакве ствари догађају?

За квалитет воде Саве и Дунава надлежна је водопривредна инспекција, али је проблем што она ради само по пријави грађана.

- Ми реагујемо када се деси нека хаварија, неке неуобичајене појаве. Као инспекција радимо само по позиву. Када грађани, или речна полиција примете нешто необично на рекама јаве нам и ми онда то испитујемо – речено је незванично из Водопривредне инспекције. Најчешће се, како наводи наш саговорник, дешава да "речна полиција каже да нешто `плута` по реци".

У том случају инспекција излази на терен и узима узорак воде, а даље се све дешава по утврђеном поступку. У случају промена на води, које су видљиве оком (мрље од нафте, прљавштина, промена боје…) лако је утврдити узрок и загађивача, док са променама мириса то зна да буде “тежи посао”.

Оно што је проблем, како кажу из водопровредне инспекције, јесте мали број инспектора. На нивоу Београда има их само три, и како наш саговорник наводи, они не стижу да раде другачије, него уз помоћ грађана.

С друге стране из  Управе за воде Секретаријата за комуналне и стамбене послове добили смо одговор да ове недеље, укључујући и данашњи дан, није било пријаве загађења водотока Дунава и Саве. Ипак, како наводе, водни инспектор је у току дана био на подручју Новог Београда и Земуна и загађења није било.

У Секретаријату за заститу животне средине кажу да с обзиром на високе спољне температуре и дуги период без падавина, долази до повлачења воде у приобаљу, а да се не сме занемарити ни близина "колектора отпадних и канализационих вода у којима се налазе органске материје, тако да долази до испарења и ослобађања непријатних мириса од поменутих органских материја услед високих температура."

(Телеграф) (http://www.telegraf.rs/vesti/beograd/792230-beogradom-se-siri-misteriozni-smrad-voda-djubrivo-ili-nesto-trece)***


Већ ноћима осетим тај одвратан смрад када шетам поред реке. Евидентно да нема човек коме да се пожали.


Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: Ekana Август 04, 2013, 19:13:34


Шта то смрди над престоним градом земље нам Србије?

Прича о колекторима који завршавају у Сави и Дунаву, узрочницима ужасног смрада, је прича за малу децу.

Смрад се осети најчешће у вечерњим сатима, и то из правца који представља ненасељени део између две реке, дакле са КОПНА...са река долази нормалан мирис воде...

Уосталом, да је тачна претпоставка "стручњака" за воде, па најпре би се то одразило и на посету највећем београдском савском купалишту, Ади Циганлији, а купача никад више јер су данима тропске врућине! И нико не носи штипаљке на носу...  ;)

Оно што је најчудније је чињеница да је тада небо над Новим Београдом (у периоду од 20 до 23 сата) препуно узнемирених птица, које лете насумично, а свима је знано да би у то време требало да спавају дубоким сном праведника. Дакле, и оне су узнемирене и понашају се сходно ситуацији, очигледно тражећи простор где неће бити угрожене!
У свему што нам се дешава су још и сретници - могу да одлете на неко друго место, за разлику од нас приземљених на неодређено време...

Сам податак да ЦЕО БЕОГРАД има САМО ТРИ инспектора за воде, од хиљада и хиљада упосленика државне администрације, гануо ме до суза (мада нисам сигурна да ми их не изазваше поменути "миомириси") - толики посао, а време је годишњих одмора... ;D

А шефови њихових шефова још нису добили упутство од надлежних ОДОЗГО - да ли да СМРАД назову правим именом и пронађу починиоце овог недела (уз њихово хапшење), или да ставе у апсану народ због префињених носева, који шире дезинформације (јал'су говна, јал' Шанел 5 ).. :D


Наслов: Ужичку воду контролишу у иностранству
Порука од: Гога Децембар 28, 2013, 04:43:34
Ужичку воду контролишу у иностранству

Криза у водоснабдевању, настала због цветања алги, потрајаће неколико дана. Забрана коришћења и даље на снази, здравље грађана неће бити угрожено. Цистернама из суседних градова снабдева се 70.000 људи


(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2013//12/27n/dru-naslage%20alge%20na%20Vrutcima2_620x0.jpg)
Вода из акумулације Врутци неупотребљива због прекомерног размножавања алги/ Фото: Д. КАРАДАРЕВИЋ

ДА се овако шта може догодити, Ужичани никада нису ни помишљали: град Ужице из акумулације Врутци, широке 12 километара, има 55 милиона кубика воде, што је довољно за снабдевање региона, а овдашња "чесмовача" је деценијама била најквалитетнија у држави, али у четвртак, усред зиме, због прекомерног размножавања и цветања алге цијанобактер - око 70.000 људи остало је без воде за пиће, кување, па и прање посуђа.

У петак је из Завода за јавно здравље стигла једна добра и једна лоша вест.

- Анализа из „Батута“ потврђује присуство алги цијанобактер и вода је неисправна, али на срећу, у пијаћој води нема „микроцистина“, по здравље људи најопаснијег продукта њиховог разлагања. То значи да су грађани који су пили воду од узорковања 23. децембра до проглашења забране у четвртак, безбедни. Забрана коришћења је на снази - рекла је др Оливера Јањић из Завода за јавно здравље.

Постоје и други, мање опасни продукти разлагања бактерија, па ће узорци бити прослеђени у иностранство.

У Дому здравља нема повећања броја пацијената са симптомима тровања водом.

Испоставило се да Ужице нема сопствене цистерне за транспорт пијаће воде. Ипак, 15 стационарних возила, заједно са 7.200 литара флаширане воде, распоређено је у вртиће, школе, у Општу болницу и домове здравља. Цистерне су пристигле из Чачка, Ариља, Пожеге, Горњег Милановца, Чајетине, Краљева, чак и из Вишеграда.

- Зар су нам вода и ваздух најважнији - шеретски Ере описују стање у које су запали. - Пићемо ракију или ћемо је трампити за воду.

За хумор нема места у градском штабу за кризне ситуације.

- Нема места за панику. Узорци воде са алтернативних изворишта, који дуго нису коришћени, послати су на анализе. Разматрамо њихово активирање, као и додатни третман воде у фабрици на Церовића брду. Засада, на располагању су нам ипак само цистерне - каже Видоје Дрндаревић, заменик градоначелника. - Извесно је да ће криза трајати више дана, а колико, то сада нико не може рећи.

Грађани се прилагођавају ванредном стању.

- Мислим да у мојој породици можемо живети са десет до двадесет литара пијаће воде дневно, а толико се може обезбедити из цистерни - каже Милица Вазмер, док чека у реду.

Грађани питају зашто надлежни нису правовемено реаговали, када се цео град већ две недеље пита шта није у реду с Врутцима?

(http://www.novosti.rs/upload/images/2013//12/27n/dru-naslage%20alge%20na%20Vrutcima1.jpg)

- Вода из славина може се користити за одржавање личне хигијене, купање, туширање, прање зуба и у санитарно-техничке сврхе - кажу у Заводу за јавно здравље.

Други дан кризе, Ере су преживеле.

- Покушавамо да оспособимо алтернативне изворе, упоредо разматрамо решења за санацију Врутака. Вода из акумулације ће највероватније прво бити испуштена - каже Драган Симић, директор ужичког „Водовода“.


(http://www.novosti.rs/upload/images/2013//12/27n/dru-uzice-voda-nije-ispravna-za.jpg)

Цитат

ДЕЛУЈЕ НА ЈЕТРУ

ИНСТИТУТ за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ саопштио је да дуготрајна изложеност цијанотоксину - токсину из алги које зими цветају у води, може изазвати иритацију коже и слузокоже и могу деловати токсично на јетру и нервни систем. Они су нагласили да су сви одговорни субјекти добили препоруке за обезбеђивање здравствено безбедне воде за пиће из алтернативних извора.


ШЛЕПЕРИ НАПУНИЛИ РАФОВЕ

У ЧЕТВРТАК увече сва флаширана вода је „планула“. У петак су сви рафови попуњени. Само је неколико мањих продавница удвостручило цену воде, али су брзо одустали од намере да се на брзину „опаре“.

(Н.Јанковић, вечерње НОВОСТИ) (http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:470642-Uzicku-vodu-kontrolisu-u-inostranstvu)***

Ништа не знамо да ценимо и чувамо, а када останемо без наше здраве воде ("чесмоваче") кајаћемо се.Наслов: У Ужицу природа узвраћа ударац?
Порука од: Гога Јануар 10, 2014, 06:28:39
У Ужицу природа узвраћа ударац?

Ужичани који су се три деценије "успављивали" тиме да имају велику резерву добре воде за пиће, тек сада су почели да размишљају о неодговорности према природи. На обалама језера Врутци никла су права викенд-насеља, лети се сјати хиљаде купача, а нема ни канализације ни јавних тоалета, унаоколо пливају пластика и гомиле отпада.

Проблем снабдевања Ужица водом биће привремено решен изградњом алтернативног водозахвата и цевовода са Сушичких врела у чајетинској општини, а радови су почели данас. Алтернативни систем гради Војска Србије и ужичко "Јединство" док се акумулација језера Врутци и градског водовода не санира. И поред тога што је пронађено решење за снабдевање водом, Ужичани, али и читава јавност у Србији, постављају питање: ко је одговоран у ланцу бројних надлежних институција?

Осим тужилаштва које је покренуло своје механизме испитивања одговорности, изгледа да је с алгама на површину испливало много немара.

Тако брана грађена пре три деценије још нема употребну дозволу, језером од пре неку годину газдују "Србијаводе", а рибљим фондом приватна фирма из Чачка, док је сама брана у надлежности ужичког "Водовода".

Ужичани који су се три деценије "успављивали" тиме да имају велику резерву добре воде за пиће, како је својевремено један од директора рекао, "после Беча најбољу у Европи", тек сада су почели да размишљају о неодговорности према природи.

На интернет сајтовима се годинама могу наћи понуде за летовање, купање, пецање, камповање на Врутцима, уз упутства да има доста лепих бесплатних места за шаторе.

На обалама су понегде већ права викенд-насеља, лети се сјати хиљаде купача, а нема ни канализације ни јавних тоалета, унаоколо пливају пластика и гомиле отпада.


Нема такође ни било какве табле упозорења, о рампи и огради да и не говоримо. Нису само надлежни затајили, него и сви они којима су излет, купање и роштиљ на Врутцима постали летња разбибрига јер ту нису долазили људи са стране већ они који знају да са језера пију воду, ма колико оно велико било, а спада међу највеће акумулације у Србији.

Успут је, пре пет година, никла и приватна мини-централа на цевоводу водовода, згодно ушушкана па је већина тек сад чула за њу.

Пролећно време усред зиме и смањен ниво језера помогли су да и природа каже своје. У неформалним разговорима и на друштвеним мрежама главна расправа и јесте о узроцима "цветања" или како је језеро од поноса постало градска мора.

Мерење квалитета воде у језеру је у надлежности Агенције за заштиту животне средине која би то требало да ради три пута годишње, а извештаја за прошлу годину још нема.

Директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић каже за РТС да ће коначни резултати испитивања воде у језеру Врутци бити познати сутра. Прелиминарне анализе показују да је повећана концентрација алги које су проузроковале цијанобактерије.

Радовић наглашава да се у Србији пречишћава само 15 одсто отпадних вода, док 85 процената завршава у нашим рекама. Реч је, како каже, о "трансгенерацијском проблему" који се мора систематски решавати.

"Србији је потребно 10 милијарди евра како би изградила пречишћиваче воде који би задовољили њене потребе. Само један град величине Ужица требало би да уложи преко 100 милиона евра како би имао уређен систем пречишћавања воде", напомиње Радовић.

Цитат

Рок 25. јануар

На Сушичким врелима већ два дана је војна механизација, војска је очистила и раскрчила терен око будућег водозахвата, пробила део пута и трасе.

Радници ужичког "Јединства" почели су заваривање цеви, а војска ће сутра завршити пробијање трасе.

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић уверен је да је учињено све што је било могуће у датој ситуацији и најављају да ће, уколико буде потребно, Ужице добити додатне цистерне и флаширану воду.

Вода из тог водосистема треба да потече 25. јануара и по пројектованом решењу, Ужице ће је користити док се језеро Врутци не санира, а биће алтернатива за снабдевање Чајетине.

Из "Србијавода" најављују да ће наредних дана стручњаци проценити како и у ком року може да се санира језеро Врутци.

(РТС) (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/%D0%94%D1%80%D1%83%D1%88%D1%82%D0%B2%D0%BE/1490591/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8+%D1%83+%D0%A3%D0%B6%D0%B8%D1%86%D1%83%2C+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0+%D1%83%D0%B7%D0%B2%D1%80%D0%B0%D1%9B%D0%B0+%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%86%3F.html)
***


(http://www.blic.rs/data/images/2013-12-27/416731_uzice-zagadjena-voda-brana-vrutci271213ras-foto-milos-cvetkovic-003_f.jpg?ver=1388145793)
http://www.youtube.com/watch?v=CjoE75-dTBwОвај коментар све говори:

Цитат
- nikom nista


Cemu i kome uopste sluze zakoni i propisi, ako je brana u funkciji "vec trideset godina, bez upotrebne dozvole"! Jasno je kao dan da su brana i mini hidrocentrala usporile do te mere protok vode, da je omoguceno nesmetano bujanje algi! I, koliko vidimo - nikom nista! A ovo je ekoloska katastrofa zbog koje bi u nekoj normalnoj zemlji pala vlada, a zatvori bi se napunili lokalnim i inim drugim funkcionerima i odgovornim licima, zbog masovnog ugrozavanja zdravlja stanovnistva!
 
Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: Гога Јануар 29, 2014, 20:35:47
Преврнула се баржа: Руда завршила у Сави

Баржа с теретом пирита преврнула се јутрос код Лучке капетаније у Београду, изјавила је Сања Жугић Вуксановић из градског сектора за ванредне ситуације.


(http://www.vesti-online.com/data/images/2014-01-29/388308_wiki_kf.jpg?ver=1390990266)

Инцидент се догодио око 7.30 и увиђај је у току, рекла је Жугић Вуксановићева агенцији Бета.

Баржа бродарства "Дунавски Лојд Сисак" превозила је 845 тона пирита намењеног за извоз. Према писању медија, руда се просула у Саву.

Баржа дужине око 50 метара била је у транзиту и налазила се на лучком сидришту синоћ од 20 сати, када је потискивач "Слога" формирао композицију од четири барже, наведено је у саопштењу.

У саопштењу се истиче да "нема одговорности Луке 'Београд', јер је баржа била у транзиту и под надзором брода 'Дунавски Лојд', који се у тренутку превртања налазио на граничном прелазу у Луци 'Београд'".

"Мишљење лучког капетана је да се баржа преврнула због продора воде у теретни простор кроз рупу на самој баржи. Лука 'Београд' је одмах реаговала и обавестила све надлежне органе: речну полицију и Лучку капетанију, који тренутно врше увиђај", наведено је у саопштењу компаније Лука "Београд".


Цитат

Београдводе: Још се на зна ризик од загађења Саве

Још се не зна колики је ризик по реку Саву код Београда, где се јутрос преврнула баржа са 850 тона "пиритне изгоретине".

Технички директор јавног водопривредног предузећа "Београдводе" Владимир Баталовић је рекао агенцији Бета да се сутра очекују резултати анализе воде реке Саве, узорци су узети и узводно, и низводно.

"Чекају се лабораторијски налази воде, да се види какве све супстанце се у њој налазе и да ли су опасне, па ће се одлучивати да ли се баржа вади из воде или иде на мониторинг", рекао је он.

По речима Баталовића, чека се и технички преглед барже, да би се утврдило због чега се и како она преврнула. Он је рекао да је та баржа једна од четири под заставом Хрватске.


(Бета) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/378082/Prevrnula-se-barza-Ruda-zavrsila-u-Savi)
***


Да ово није НИ МАЛО наивно, уместо мог коментара, поставићу коментар из новина:

Цитат
Ovde , gospodo novinari, nedostaje jedna informacija!
Odakle je i iz kog postupka taj "Pirit" koji se je nalazio na toj barži? Pri tome ne mislim na podneblje već iz kog je postupka taj pirit dobijen i utovaren na tu baržu? Ako je taj pirit nus prouzvod (otpad) iz neke od filtraža neke druge rade, onda taj pirit u sebi sadrži veoma veliku koncentraciju raznoraznih hemikalija (Penušača) koji se koriste u postupcima filtraže nekog drugog metala ( bakra recimo), tako da nije ni malo naivno za zagađenje reagensima koji se nalaze u tom piritu a gde se prosulo 845 tona tog pirita. Ako je , kako kažem, možda ostatak iz nekog filtražnog postupka, onda sledi zagađenje vode nizvodno od mesta havarije

Цитат
Nastaće verovatno pomor riba nizvodno od mesta havarije a naravno i sve što uz to sledi.
Znači veoma važan podatak, da li se radi o klasičnoj rudi gvoždja ili taj pirit ima neko sasvim drugo poreklo, koje sam opisao u gornjem komentaru?
Pirit iz filtražnog postupka je običan mulj veoma male granulacije koji, sa prevrtanjem barže ne ostaje i ne pada na dno mesta prevrtanja, već ga vodena struja nosi sve do prve akumulacije, što znači do Đerdapa.
Ovaj podatak je bitan kako za nas čitaoce, tako i za ekologe, ako se sve ne zataška kao i uvek?Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: Гога Фебруар 23, 2014, 01:06:32
ПОЉА ЗАРАСЛА У ЂУБРЕ: Апокалиптична слика на изласку из Вршца

Видео објављен на Јутјубу показује шибље на њивама за које се закачило ђубре, остављајући сабласан утисак

(http://images3.kurir-info.rs/slika-620x419/vrsac-dubre-foto-printscreen-yt-1392117137-443471.jpg)

ВРШАЦ - На изласку из града Вршца путнике дочекује апокалиптична слика поља прекривених папирима и најлонским кесама.

Видео објављен на Јутјубу показује шибље на њивама за које се закачило ђубре, остављајући на гледаоца сабласан утисак. Одакле се ово ђубре створило, за сада није познато, мада се може претпоставити да су га нанели снажни налети ветра.

http://www.youtube.com/watch?v=e_XFViV-__Y

(Курир) (http://www.kurir-info.rs/polja-zarasla-u-dubre-apokalipticna-slika-na-izlasku-iz-vrsca-clanak-1223939)


Наслов: ГРАД У СТРАХУ- Поцрвенела река у Горњем Милановцу,
Порука од: Гога Јун 06, 2014, 19:43:55
ГРАД У СТРАХУ
Поцрвенела река у Горњем Милановцу, нико не зна зашто


ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ – Житељи Горњег Милановца нашли су се јутрос у шоку када су видели да је река Деспотовица, која протиче кроз град, потпуно црвене боје. У еколошкој инспекцији још увек не знају о чему се ради, ни колике могу бити размере овог загађења.


(http://www.blic.rs/data/images/2014-06-06/478717_gornji-milanovac02-pocrvenela-despotovica_f.jpg?ver=1402056909)
Апокалиптични призор у Горњем Милановцу

- Наша екипа је на терену, обавестили смо водног инспектора и покушавамо да установима о каквој се врсти загађења ради - кратко нам је рекла нам еколошка инспекторка Радица Марић.


Ни најстарији Горњомилановчани не памте да је Деспотовица икада имала овакву боју, иако није реткост да ова река буде загађена.


(http://www.blic.rs/data/images/2014-06-06/478716_gornji-milanovac01-pocrvenela-despotovica_f.jpg?ver=1402056916)
Постоји опасност да је река загађена


Последњи случај догодио се у јулу прошле године када је у реку изливена отровна течност, што је довело до помора биљног и животињског света. И тада су у води пронађене честице пигмента црвене боје.


(В.Никитовић) (http://www.blic.rs/Vesti/Srbija/471515/GRAD-U-STRAHU-Pocrvenela-reka-u-Gornjem-Milanovcu-niko-ne-zna-zasto)
***


Али зато у влади, у Агенција за заштиту животне средине, која је оформљена при Министарству  пољопривреде и заштите животне средине, раде све сами ЕКСПЕРТИ из ове области.

Погледајте (ОВДЕ) (http://www.sepa.gov.rs/index.php?id=2&akcija=showExternal) колико  у тој Агенцији има "сектора", "одељења", "одсека", "група". Могу да замислим колико тек ту има запослених, које су им професије и колике плате. А резултат рада таквих је и више него евидентан по целој Србији!!!


Наслов: Ужичани огорчени, без воде за пиће на плус 30
Порука од: Гога Јул 22, 2014, 06:55:16
Не тако давно, у сред зиме (крајем прошле и почетком ове године) Ужице је остало без воде. Катастрофа великих размера. Да се овако шта може догодити, Ужичани никада нису ни помишљали: град Ужице из акумулације Врутци, широке 12 километара, има 55 милиона кубика воде, што је довољно за снабдевање региона, а овдашња "чесмовача" је деценијама била најквалитетнија у држави, али тог четвртка, у сред зиме, због прекомерног размножавања и цветања алге цијанобактер - око 70.000 људи остало је без воде за пиће, кување, па и прање посуђа. О томе може да се прочита ОВДЕ (http://forum.svisrbisveta.org/index.php?topic=116.msg22429#msg22429). Војска је притекла у помоћ и омогућила да се град снабдева са другог извора све док се језеро Врутци не санира. Питам се, да ли се сазнало ко је крив за ову еколошку трагедију. Вероватно да није!

Али ево након пола године, Ужице понов има исти проблем. Грађани су овај пут у летњем периоду, на температури од плус 30 степени ОСТАЛИ без воде.***Ужичани огорчени, без воде за пиће на плус 30

Канистери одложени зимус у Ужицу су поново у рукама грађана. Јуче, на плус 30 степени, Ужичани су по граду тражили цистерне и куповали воду у продавницама.

(http://www.blic.rs/data/images/2014-07-20/495868_uzice-voda-nije-za-pice200714ras-foto-milos-cvetkovic-001_ff.jpg?ver=1405881463)
Вода најтраженија роба: Ужичани у набавци

Ужичани су се снабдевали из покретних цистерни којих није било довољно, јер су се стационарне цистерне цео дан хлорисале и припремале за употребу.


- Потребно је неко време да се цистерне обезбеде, напуне водом, испита да ли је вода из цистерни безбедна па ће се оне тек тада појавити на улицама - објашњено је на градском штабу.


Вода је за пиће и кување забрањена од суботе, али се још не зна разлог појаве алги.


- Резултати анализа Завода за јавно здравље на узорку воде од 17. јуна показују да у води из славина у готово свим деловима града има од 36 до 870 црвића, односно нематода у 10 литара воде и од 210 до 870 алги у милилитру воде - саопштила је републички санитарни инспектор др Снежана Тадић.


Најновија забрана употребе воде за пиће и кување, огорчила је јуче Ужичане.
- Ово је катастрофа. На оволикој врућини без воде за пиће. Како ће стари, немоћни, болесни да сиђу на улицу до цистерни или до продавнице - питају Ужичани.


Штаб за ванредне ситуације дао је још у суботу налог ЈКП "Водовод" да испита откуда цијанобактерије и нематоде у води за пиће.


- Сумњамо да је дошло до мешања воде с језера Врутци с водом из Сушичких врела. Молимо се богу да је до квара дошло на вентилу у селу Стапари, који воду из језера Врутци одваја од воде са Сушичких врела. Узети су узорци воде са Сушичких врела и резултату ће показати да ли је та вода безбедна - каже Видоје Дрндаревић, заменик градоначелника.


Јуче је испражњен комплетан цевовод, који води од Врутака до места где се спаја са цевоводом са Сушичких врела.

Цитат
Поново исти проблем

Ужичани су без воде за пиће остали почетком године када су у језеру Врутци нађене велике количине опасних цијанобактерија. Решење је тада нађено у Сушичким врелима, до којих је Војска Србије у рекордном року направила цевовод, и град је у фебруару добио воду.


(Блиц) (http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/481913/Uzicani-ogorceni-bez-vode-za-pice-na-plus-30)Наслов: ПРЕТИ ЕКОЛОШКА КАТАСТРОФА Тешки метали стигли до Дрине
Порука од: Гога Септембар 22, 2014, 19:45:01
ПРЕТИ ЕКОЛОШКА КАТАСТРОФА Тешки метали стигли до Дрине

Јаловина из некадашњег рудника антимона "Столице" у Костајнику, која је кренула даље реком Коренитом према Јадру, стигла је и до Дрине. Ово је потврђено у Градском већу Лознице, које је за данас заказало ванредну седницу.(http://www.blic.rs/data/images/2014-09-22/516363_loznica01-teski-metali-stigli-do-drine-jalovina-u-kostajniku-foto-s.pajic_f.jpg?ver=1411374794)
Сиви муљ пун отрова: Јаловина у Костајнику

- На основу најновије анализе узорака воде са четири мерне станице, у Костајнику, на самом изливању јаловине, у реци Коренити пре уливања у Јадар, у селу Брадић у реци Јадар, и у Јелаву на самом уливању Јадра у Дрину, налази су више него поражавајући. Гвожђе, олово, кадмијум, цинк, бакар, арсен, жива, антимон и манган, који се налазе у категорији од 1 до 4, у већини узорака овде су ван те класе. Практично, знатно више од количина које се уопште и мере. Присуство тешких метала који теку и Дрином су толико евидентни да је довољно да се у целом крају прогласи еколошка катастрофа - потврдио је Јанко Алексић, члан Градског већа.

Он објашњава да град не жели да упире прст у било кога појединачно, већ да се проблем што пре почне решавати.
 
На ванредну седницу Градског већа позвани су представници ресорних министарстава, начелник Мачванског округа, начелник Сектора за ванредне ситуације, удружења еколога, риболоваца и ловаца, а пре почетка биће приказан и кратак филм о дешавањима изазваним цурењем јаловишта од средине маја.

(С.Пајић) (http://www.blic.rs/Vesti/Srbija/496818/PRETI-EKOLOSKA-KATASTROFA-Teski-metali-stigli-do-Drine)


Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: pidikanac Септембар 23, 2014, 13:01:39
Еколошки проблем у Србији има далеко озбиљније  пропорције.
Тек кад наступе овакве катастрофе, кад помре риба у рекама, кад се загаде изворишта, потоци, језера, села, градови, тек тада се о томе пише. Недавно гледам емисију са сликама неких потока у српским селима. Свуда где око баци поглед, пластика, вречице, вреће од вештачког ђубрива, вода скакуће преко отпада, све се гуши у загађености која је безпримерна!
Није први пут да се овако нешто догађа. Ако Дрина у читавом току буде засићена тешким металима и хемиским отпадом, осетиће то цела Србија.
Ко брине о водопривреди. Од општег помора рибног фонда наших река? Ко штити од поплава, ко гради заштитне бедеме да би поља остала спашена?
КО брине о јаловинама, о одронима, о клизиштима и природним ерозијама којима су многи крајеви на " брдовитом Балкану" подложни?
Треба ли то да буде у надлежности локалних власти?
Ако је тако, онда је то крајња неозбиљност и простим речима, - јавашлук!

Постоје државне институције али оне и не раде јер све је у Србији подређено рекламирању политичких ругоба које себе сматрају народним лидерима! Све је у бунилу једне коме у којој ментална способност нације, живи под пресијом самохвале, лажи и превара.
Оно што је за народ и државу битно и од преке важности, - гура се под тепих, не пише се о томе, шунд и голотиња су лајф теме, што више дрека, то нам је лепше...


Наслов: Еколози траже евакуацију становника Медошевца и Вреоца
Порука од: Гога Децембар 16, 2014, 01:17:35
Еколози траже евакуацију становника Медошевца и Вреоца након ескалације пожара


Немар менаџмента РБ "Колубара" узрок је данашње ескалације пожара на Пољу Д у Медошевцу, сматра Српски центар екологије из Лазаревца.


Због данашњег пожара у Медошевцу девет радника "Колубаре" је, после прегледа у амбуланти у Рудовцима, превезено на преглед у ВМА у Београду, а ЕПС је саопштио како им здравље није озбиљније угрожено.


У саопштењу се наводи да је до "ескалације (самозапаљења угља) у Медошевцу дошло због тога што се нуспродукт у процесу сушења угља у погонима Прераде у Вреоцима одвози и складишти мимо техничких прописа на Пољу Д у непосредној близини откривке угља".


"Овом паљевином која траје годину и по дана, данашњим повећањем количине запаљеног угља угрожени су радници Поља Д, 'Колубаре - Метал', као и становници Медошевца и Вреоца јер је количина угљендиоксида сигурно прешла дозвољене границе, па су Вреоци и Медошевац у диму", пише у саопштењу еколога.


Они позивају Градску општину Лазаревац и Град Београд да "прогласе ванредни ситуацију и евакуишу људе из угрожене средине како не би дошло до људских жртава".


Српски центар екологије из Лазаревца је регистровано удружење за заштиту животне саредине. Воде га скупштина и управни одбор, а председник је Жељко Стојковић.

(Бета) (http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/519606/Ekolozi-traze-evakuaciju-stanovnika-Medosevca-i-Vreoca-nakon-eskalacije-pozara)***

(http://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/35010784.jpg)


(http://www.dodaj.rs/f/3v/lD/2TBTPVFy/kolubara.jpg)


(http://www.alo.rs/resources/img/04-02-2013/single_news/308474-10.jpg)


***
Које игре су сада овде у питању. Еколози траже да се народ исели, власт месецима држи потопљене копове, а сада је избио пожар.
Наслов: Стиже храна са отрованих њива
Порука од: Гога Јун 02, 2015, 07:41:44
ПРОШЛЕ године су медији писали о овој ЕКОЛОШКОЈ КАТАСТРОФИ, али као по обичају, кога у овој Србији, па брига за то.ПРЕТИ ЕКОЛОШКА КАТАСТРОФА Тешки метали стигли до Дрине

Јаловина из некадашњег рудника антимона "Столице" у Костајнику, која је кренула даље реком Коренитом према Јадру, стигла је и до Дрине. Ово је потврђено у Градском већу Лознице, које је за данас заказало ванредну седницу.(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2016/06/Kostajnik.jpg)
Сиви муљ пун отрова: Јаловина у Костајнику

- На основу најновије анализе узорака воде са четири мерне станице, у Костајнику, на самом изливању јаловине, у реци Коренити пре уливања у Јадар, у селу Брадић у реци Јадар, и у Јелаву на самом уливању Јадра у Дрину, налази су више него поражавајући. Гвожђе, олово, кадмијум, цинк, бакар, арсен, жива, антимон и манган, који се налазе у категорији од 1 до 4, у већини узорака овде су ван те класе. Практично, знатно више од количина које се уопште и мере. Присуство тешких метала који теку и Дрином су толико евидентни да је довољно да се у целом крају прогласи еколошка катастрофа - потврдио је Јанко Алексић, члан Градског већа.

Он објашњава да град не жели да упире прст у било кога појединачно, већ да се проблем што пре почне решавати.
 
На ванредну седницу Градског већа позвани су представници ресорних министарстава, начелник Мачванског округа, начелник Сектора за ванредне ситуације, удружења еколога, риболоваца и ловаца, а пре почетка биће приказан и кратак филм о дешавањима изазваним цурењем јаловишта од средине маја.

(С.Пајић) (http://www.blic.rs/Vesti/Srbija/496818/PRETI-EKOLOSKA-KATASTROFA-Teski-metali-stigli-do-Drine)
Ево каква је ситуација ДАНАС.
***Стиже храна са отрованих њива

Токсична јаловина из рудника Столице у Костајнику код Крупња, која цури још од мајских поплава прошле године, обојила је у сиво потоке и реке. Тешки метали стигли су до Дрине и Саве, али и до њива и башта. Ненаду Лукићу у Костајнику било је поплављено око 20 ари земље, кукуруз, кромпир и малина.(http://www.vesti-online.com/data/images/2015-06-01/509102_060204c4_f.jpg?1433175409)
Нема решења: И даље цури из јаловишта

- Одмах сам кренуо да уклањам наносе песка и јаловине, негде је било и по пола метра. Извукао сам око 70 кубика наноса, коштало ме је око 60.000 динара, а онда сам насуо скоро исту количину нове земље. Посадио сам кукуруз, кромпир, лук, малину, а у пластенику парадајз. Све што роди иде за кућну употребу - каже Лукић и тврди да нико није долазио да га упозори да не сади.

Поред Костајничке реке још има нерашчишћених њива, али и оних где тик до сиве реке ничу кукуруз и друге културе.


(http://www.vesti-online.com/data/images/2015-06-01/509101_060204c3_f.jpg?1433175468)
Само за кућну употребу: Ненад Лукић

- Нико није дошао да помогне. Шта сад да радим, да гледам у упропашћену њиву или да нешто посејем? Да сам чекао помоћ, још би овде било стења и муља. Загађено?! Можда јесте, а можда и није, нећу другима давати, а моја стока нешто мора јести - каже један пољопривредник нерасположен за фотографисање.

Први комшија јаловишта Милојко Јовановић с породицом живи уз Костајнички поток, тик испод последње бране. Разваљено корито дошло је на два метра од куће.


Цитат
Уништена плодна земља

У крупањској општини је после мајских поплава уништено много ораница, плодно земљиште је однето, или је засуто разним материјалом и није га могуће користити. Под наносима је остало више од 630 хектара ораница. Поплава је однела 40 хектара, наноси су остали на 156 хектара, а остало су оштетила или уништила бројна клизишта.


- Кад су дошли да раде бране рекао сам да то неће издржати и после прве кише је процурило. Из дворишта сам прошлог маја избацио око 70 кубика песка с јаловишта, онда сам донео нову земљу, префрезирао, посејао траву, али неће да никне - каже забринуто.

Лани у новембру урађена је санација и постављена дрвена брана, али неколико дана касније, после кише, јаловина је наставила да прелива у Костајничку реку.

Цитат
Велика одступања

У Костајничкој реци, око 200 метара од јаловишта, постоје велика одступања више тешких метала, гвожђа, олова, цинка, арсена и антимона, као и код моста у лозничком селу Коренита где је утврђено повећање антимона, олова, цинка и гвожђа.
У Јадру и Дрини, осим мањег одступања гвожђа у марту, кад је обављено истраживање, није било других одступања, што је резултат разређења воде због обилних киша у том периоду.


Министар за ванредне ситуације Велимир Илић био је недавно у Костајнику и најавио да ће 'санација јаловишта почети ускоро изградњом главне бране, која ће максимално зауставити истицање опасних материја".


(http://www.vesti-online.com/data/images/2015-06-01/509100_060204c2_f.jpg?1433175511)
Уништено 50 хектара земљишта: Подручје Костајника

Процењује се да је на подручју Костајника материјалом из јаловишта уништено око 50 хектара земљишта, на неким њивама и данас стоје наноси дебели више од пола метра, а проблем је што је мештанима пољопривреда једини извор прихода. После поплаве у мају прошле године утврђено је загађење и закључено да се то земљиште мора уклонити као опасни отпад и насути нова земља. Година је прошла, а тај посао још није започет, па неко сеје на поплављеном, а неко и да хоће не може јер је уместо оранице "добио" камењар.

(Ђ.Јанковић) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Drustvo/496032/Stize-hrana-sa-otrovanih-njiva)Наслов: Дунав поцрвенео од крви
Порука од: Гога Август 04, 2015, 19:08:14
Дунав поцрвенео од крвиНовосађани су у уторак пре подне приметили истицање крви из канализационог одвода на Кеју, недалеко од градилишта Жежељевог моста. Ово је други пут у последњих десет дана да река поприми црвену боју, а како је раније потврђено, реч је о крви највероватније из оближњих кланица.(http://www.vesti-online.com/data/images/2015-08-04/522067_dunav_f.jpg?1438698067)
Претпоставља се да је реч о отпаду из оближњих кланица


На фотографијама које су снимљене око 11 часова види се да у Дунав поново отиче велика количина црвене течности.

На месту загађења репортер 021.рс затекао је и екипу ЈКП "Водовод и канализација" која је узимала узорке из канализационог испуста, али тада је истицање црвене течности већ престало.

Како преноси овај портал, они су дошли након што су том јавном предузећу грађани дојавили да се поново излива крв у реку.

Подсетимо да ни после десетак дана није утврђено ко је испуштао крв у Дунав. Мада се сумњало да је то последица испуштања отпадних вода из неке од кланица ,то није потврђено, а извештај Института за јавно здравље Војводине није много помогао у разјашњавању мистерије.


Како се загађивање поново десило, јасно је да одговорни, и поред бурних реакција јавности, нису престали да испуштају отпадне воде у реку.


Град и покрајна су тражили да се пронађе починилац, али за сада ништа сем међусобних оптужби нису предузели да помогну да се утврди ко намерно испушта крв у Дунав.

(Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/510232/Dunav-pocrveneo-od-krvi)***


Оно што није успео НАТО, сами ћемо да одрадимо, да се уништимо до краја!

Наслов: Ужичани у страху: Ђетиња постала "крвава река"
Порука од: Гога Јун 05, 2016, 20:09:58
Ужичани у страху: Ђетиња постала "крвава река"


Ужичане је у суботу сачекао непријатан призор када се река која протиче кроз овај град у западној Србији обојила у црвено! Ђетиња је потпуно променила боју, а друштвене мреже преплавиле су фотографије уплашених Ужичана који се питају зашто је река "крвава".


(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2016/06/djetinja-.jpg)

- Нико нема објашњење, нити зна шта се десило. Није нам свеједно, Ђетиња је одувек била чиста река. Чак лети виђамо видре у њој, које се појављују само у изузетно чистим водама - каже Ужичанин Марко.

Раније се ово дешавало у Ужицу, али док је радила фабрика "Цвета Дабић", па су се разне хемикалије и боје испуштале у реку. Међутим, ова фарбика је годинама затворена.

Иначе, ово није први пут да се овај феномен јавља у Србији, али је често пролазио без објашњења. Тако је прошле године, уочи Великог петка, река Кубршница код Аранђеловца потпуно добила црвену боју.

Србија је данима била у чуду када је Дунав више пута мењао боју, а тада је Институт за јавно здравље Војводине објавио анализу узорака воде испуштене у близини канализационог отвора на Кеју у Новом Саду, након изливања течности црвене боје у Дунав.

(Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Drustvo/576485/Uzicani-u-strahu-DJetinja-postala-krvava-reka-FOTO)


***

Ово није једини случај. Биће тога све више и више, док нам све реке не УНИШТЕ!!!


Наслов: Забрињавајуће: Шума више неће бити ни у Шумадији!
Порука од: Гога Јул 04, 2016, 06:28:07
Забрињавајуће:
Шума више неће бити ни у Шумадији!


Упозорење стручњака о стању зеленог појаса. Проблем од Срема до Копаоника. Неки делови без стабала


(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2016/07/sume-1.jpg)

ПОЈАЧАНО сушење стабала које је узело маха после 2012. године, довело је шуме у Србији у катастрофално стање. Готово да нема врсте дрвећа које овај проблем није "начео", нити места у Србији где сушење шума није забележено. Од храста лужњака у Срему, до смрче на Копаонику. Осим тога, наше шуме су десетковали и летњи пожари и зимске ледене кише. Зато нам је свако здраво стабло драгоцено, а пошумљавање неопходно, нарочито у градским и приградским срединама.

Овако за `Новости` стање зеленог појаса у Србији оцењује професор др Милан Медаревић, професор Катедре планирања и газдовања шумама Шумарског факултета у Београду. Он подсећа да је пошумљеност Србије око 29 одсто, што није ни трећина територије. Осим тога, како наглашава, стање у неким крајевима Војводине је критично!

- Под стаблима је само око седам одсто Војводине, а требало би да их буде барем двоструко веше - каже наш саговорник. - Посебно забрињавајуће је у неким крајевима Севернобачког, Средњобанатског и Севернобанатског округа у којима су праве шуме нестале. Штавише, у Банату и Бачкој има места која немају готово ниједно стабло.

И "слика" појасева зеленила и шума око већих градова Србије, по Медаревићевим речима, врло је шаренолика.

- На територији Београда има око 50.800 хектара шума, али је неопходно да се та површина повећа - наглашава професор. - Важећим Просторним планом Србије предвиђено је да се, до 2020. године, пошумљеност престонице повећа за 5.600 хектара. Тај план је, међутим, због многобројних околности - недостижан.

На истоку, југу и југозападу земље, како каже Медаревић, има и "светлих примера" где је пошумљеност и двоструко већа од српског просека, али и за те средине она није оптимална.

- У општини Бор, на пример, под шумама је више од 46 одсто територије - објашњава професор. - Али, за тај крај то није довољно, пре свега због индустрије по којој је овај град познат. Зато би шумовитост Бора и околине требало да буде барем 60 одсто. Слично је и у Златиборском округу. У том региону шумске површине требало би да се подигну на 70 са садашњих око 43 одсто. Разлог за то су велика потенцијална изворишта питке воде у овој регији, која би шуме најбоље заштитиле од разних штетних утицаја.

(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2016/07/sume-2-.jpg)

И у Пчињском округу, прича наш саговорник, шуме већ "заузимају" четрдесетак одсто територије, али би требало да се прошире барем за половину како би штитиле и оплемениле скроман састав земљишта.

- Просторним планом Србије из 2010. године, било је предвиђено да се током наредне деценије у Србији пошуми још 90.000 хектара - подсећа професор Медаревић. - Али са садашњом динамиком пошумљавања две до три хиљаде хектара годишње, тај план је тешко достижан. Осујетили су га пре свега шумски пожари током 2012. године, када је изгорело око 12.000 хектара шума, као и непрекидно сушење стабала. Само на Тари је, годину касније, посечено више од 27.500 метара кубних јеле и смрче, а у зиму 2014. у источној Србији лед и мраз су десетковали 56.000 хектара шума.

Проблем је, како каже професор, и у нашем односу према дрвећу и томе што смо заборавили колико је свако дрво благородно.

- Шума се радо сетимо и о њима размишљамо само у време летњих врућина - наглашава Медаревић. - Кад становништво трага за дашком свежине, обично се сети да је већ у приградским шумама температура од пет до шест степени нижа него на градском бетону. Чим прође лето заборави се и на дрвеће и на животну средину. А шума је, не заборавимо, најбољи и најјефтинији филтер за добијање питке воде, спречава клизишта и ерозије, смањује буку, ублажава климатске промене, тишином и одвојеношћу амбијента умирује и опушта...


БУКВА ОХРАБРИЛА

ОВЕ године, после пола деценије лоших појава у шумама Србије, буква нас је охрабрила - каже професор Милан Медаревић.

- Наиме, овог лета, забележен је енорман урод семена букве. И то морамо да искористимо. Део посла свакако ће одрадити природа, наравно и наша струка, али посебно сугеришемо власницима приватних букових шума да ову прилику не пропусте за планско подмлађивање стабала.

(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2016/07/sume-3-.jpg)
Карикатура Горана ДивцаКОЈИ ЈЕ ЗНАЧАЈ ЗЕЛЕНИЛА

* ШУМЕ спречавају настајања бујица, а сливна подручја обрасла шумом имају од 30 до 50 одсто ниже водостаје

* ХЕКТАР високих шума ствара три тоне кисеоника

* ЧАК 68 тона чађи и прашине може да прими хектар букове шуме

*l СТАБЛО дивљег кестена, старо око 30 година, годишње задржава 120 килограма прашине и 80 килограма аеросола

* ХЕКТАР клеке у атмосферу годишње емитује око 30 килограма бактерицида, што је довољно за дезинфекцију мањег града.

(Јелена Матијевић) (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%B6%D0%B5.409.html:613134-Zabrinjavajuce-Suma-vise-nece-biti-ni-u-Sumadiji)


***

Да је само то. А шта ћемо са овим проблемом?
http://www.youtube.com/watch?v=B-v9HE0Qd9c
Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: moka Март 07, 2017, 04:36:44
http://www.youtube.com/watch?v=sEjcWNVlGj0
 

  Prijepolje: Meštani blokirali deponiju, traže zatvaranje
Meštani nekoliko prijepoljskih naselja blokirali su gradsku deponiju i zaustavili odlaganje smeća na tom nesanitarnom smetlištu. Oni traže hitno zatvaranje i saniranje deponije koja se nalazi na samom ulazu u grad.


Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: Гога Март 27, 2017, 19:59:41
Тоне смећа код моста на Дунаву

ДИВЉА депонија у Улици Вука Врчевића код Панчевачког моста, која се налази поред нехигијенског насеља, повећава се из дана у дан, јер људи коју ту живе одлажу велике количине ђубрета. ЈКП "Градска чистоћа" неколико пута је уклањала и поставила контејнере за одлагање смећа, међутим, помоћи нема.

(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2017//03/27/novine/bgd%20DJUBRE%20dizi_620x0.jpg)

Кроз Улицу Вука Врчевића свакодневно пролазе стотине возила, а суграђани се згражају сценом коју ту виде. Депонију поред ромског насеља "Градска чистоћа" последњи пут је рашчистила августа 2016. године, али од тада се на овом месту поново нагомилавају тоне смећа, па се ругло "вратило" у шири центар града.

Како тврде из "Чистоће", грађани овај проблем нису пријављивали, али је с њима контактирала Комунална инспекција Градске општине Палилула.

- Нажалост и осим тога што редовно чистимо и празнимо контејнере, несавесни суграђани из овог насеља и даље бацају отпад ван посуда - кажу из ЈКП "Градска чистоћа". - Око нехигијенског насеља поставили смо канте за одлагање отпада, које редовно празнимо према утврђеном плану.

Тоне ђубрета не налазе се само на једном месту. Наиме, дуж целе улице Вука Врчевића на све стране су бачене кесе, грађевински отпад, картони, одећа и разни кућни апарати. Иако су свесни да проблем постоји, из "Градске чистоће" тврде да немају начин да га реше.

- Решење проблема одношењем смећа је само привремено, уколико суграђани из овог насеља не желе да се придржавају хигијенског реда - кажу из "Градске чистоће". - Ми као предузеће немамо начина да решимо да ли ће неко бацити сав отпад ван предвиђеног места, односно контејнера, који су томе намењени.ПЛАНИРАНА ЕДУКАЦИЈА ГРАЂАНА

ЈКП "Градска чистоћа" баш због оваквих проблема планира да заједно са Секретаријатом за заштиту животне средине организује акцију којом би едуковала грађане из нехигијенских насеља. План је да се оваквом акцијом утиче на свест људи који живе у њима. Ових дана широм Београда грађани пале њиве, а и смеће, па и на овој локацији постоји опасност од пожара.


(С.Сретеновић, НОВОСТИ) (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%B1%D0%B5%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4.491.html:657185-%D0%A2%D0%BE%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D0%BC%D0%B5%D1%9B%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%B4-%D0%BC%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%94%D1%83%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D1%83)


***

Море, каква "ЕДУКАЦИЈА". Зна се врло добро како то може експресно да се реши. Закони постоје, али их нико не спроводи!!!Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: Гога Јун 08, 2017, 06:39:31
Смрад шина гуши Дорћолце"Железнице Србије" затрпале Доњи град пружним конструкцијама уклоњеним са простора "Београда на води". По врућини осећа се непријатан мирис од ужеглих прагова и набацаних старих колосека


(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2017//06/07/novine/bg-smrad_620x0.jpg)
Железнице Србије обећале да ће крајем априла уклонити прагове и шине
Фото П. Митић


ТОНЕ старих прагова и шина наслагане су пре четири месеца поред зграда у насељу "25 мај" на Дорћолу. Уклоњени су приликом рашчишћавања простора око "Београда на води". "Инфраструктура Железница Србије" сместила их је овде, на локацију која је, према њима, била најближа за одлагање. И док током зиме и пролећа станари са "отпадом" нису имали проблема, осим естетских, топло време донело је бројне недаће. Из "Железница" поручују да материјал није отрован, али да траже другу локацију за одлагање.

Смрад мазива и уља за импрегнацију, којим су прагови натопљени, несносан је када је сунце у зениту. Непријатан мирис шири се целим Доњим градом, а станарима у улици Дунавски кеј 2, 4, 6, па све до броја 20 је најтеже.

- Чим мало огреје, смрад уља постаје неподношљив - прича један од станара Раде Грујић. - Не може да се дише колико тај мирис "штипа" за нос, па прозоре не отварамо. И, према Закону о заштити животне средине, старо уље не сме да се баца, већ је обавезна његова рециклажа, а овде угрожава здравље свих нас.

Шине и прагови, скретнице и колосеци, побацани су у дужини од 500 метара. Пре само четири дана, под прозоре станара Доњег града, донета је нова количина "отпада".

- Плашимо се и да су ти прагови можда радиоактивни. Чула сам да је то нека докторка помињала. А и да нису, не знам ко је био толико паметан да нам их стави тик уз зграду. Ту се таложи ђубре, а "Зеленило" не може да покоси траву сада већу од метра, ни да уништи амброзију која се ту раширила. И змије су почеле да нам излазе одатле, а пре тога их овде никада није било - прича станарка Славица.

фото П.Митић
(http://www.novosti.rs/upload/images/2017//06/07/novine/bgd-naselje-25-.jpg)

Иако је после бројних жалби станара "Инфраструктура Железница Србије" обећала да ће до краја априла уклонити отпад, складиштење се наставља.

- Локација Доњи град била је најближа за одлагање, па је железничка грађа овде остављена. Након класификације материјала, део ће бити отпремљен у Нови Сад и Зрењанин, на мање битне пруге као половни материјал. Тренутно тражимо другу локацију, ван насељеног места где бисмо грађу преместили. Напомињемо да шине и прагови нису отровни и да не представљају опасност по здравље житеља - наводе из "Инфраструктуре Железница Србије".

Зашто се на време није размишљало о месту одлагања отпада и где ће и како наћи нови адекватан простор, ако у почетку то нису успели, остаје нејасно. "Новостима" није речено ни када ће тачно прагове и шине однети из Доњег града.ОПАСНОСТ ЗА ПРОЛАЗНИКЕ

ОНИ који желе да скрате пут и не користе пасарелу ка зградама, сада морају да се пробијају кроз железнички отпад. Наслагани прагови и до три метра у висину, опасност су и по мале Роме који сакупљају секундарне сировине. Уједно, и прошле године проглашена најлепша башта Старог града налази се тик уз ово сметлиште.

(С.Б.Милошевић, НОВОСТИ) (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%B1%D0%B5%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4.491.html:669254-Smrad-sina-gusi-Dorcolce)


***

А иза тих шина и зграда, само пар метара, налази се прелепо шеталиште, Дунавски Кеј.

(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2017/06/Dunavski-kej-......leto-.jpg)

 Да ли неко жели да загади и тај део, колико толико, "природних плућа" ???

Неко је ПОСЕКАО врбу (са слике испред) и тај део више није као на тој слици.
Неко је посадио ОГРОМНЕ жбунове, ружа разних боја, које су толико високо нарасле, дуж целог шеталишта, да се река УОПШТЕ не види када се седи на клупама, а како је кренуло, неће се река од тих ружа видети, ни када се шета обалом. А пре тога је ту била травица и ниско пољско цвеће (као на овој слици). Сада се из тог "ружиног" шибља осети смрад, буђ, препуно је комараца и гмизаваца. Људе је просто страх да шетају том страном Кеја.

Да ли је неко "опрао" паре, купивши те силне саднице ружа, које никако нису за тај део шеталишта...  ???

Питам се шта је следеће? Можда ће и на тај део шеталишта дотерати те старе прагове и пруге и друго ђубре...

Ипак, још увек је "Екологија за Србију и даље апстрактна" (ОВДЕ бих додала, да је Екологија АПСТРАКТНА за властодржце, да ли Града Београда или Србије, свеједно, све су то незналице и дилетанти до дилетанта. УНИШТИШЕ све, па и ово мало природе, које нам је преостало!!!)

 


Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: Гога Јун 12, 2017, 20:45:44
Петровац на Млави:
На градској депонији истоварена бурад са непознатом супстанцом(http://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/ps9ktkqTURBXy8wNGFhZTFmNDdlMmM2MDI3NzNkYzNmMDczZmQwYzExOC5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA)

Непријатан мирис, који подсећа на покварени кисели купус, данима се шири Петровцем на Млави. Због тога многи грађани избегавају да изађу из кућа, а родитељи да децу изведу у шетњу.


Миодраг Милетић из улице "8. октобар" прича да се тај мирис осећа без обзира да ли дува ветар или не и да су због тога уследиле препирке међу комшијама које су претиле да се претворе у свађе и сукобе.

- Данима се питамо ко то у канте за смеће баца покварени кисели купус. Онда смо почели да проверавамо контејнере и видели да и њима нема киселог купуса, а мирис се и даље ширио. Помислили смо да је неко можда купус бацио у градску канализацију, али када смо проверили шахте видели смо да тај непријатан мирис не долази ни из канализације. Не знамо како да се заштитимо од тога, а надлежни органи се не оглашавају - каже Милетић.


(http://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/VMiktkqTURBXy85MGNlYzE1M2I5NzVjMGQ4ZWMzMzYzNDhjNWNjNzgzNC5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA)

Председник СО Петровац на Млави Миланче Аћимовић рекао је за "Блиц" да непријатан мирис долази са градске депоније КЈП "Извор", али и из неких делова града.

- Под окриљем ноћи на депонији је истоварено двадесетак буради са непознатом супстанцом. Сутрадан када су радници комуналног предузећа на депонији булдозером растурали гомиле смећа случајно су пробушили једно од буради из којег је почео да се шири непријатан мирис који подсећа на покварени кисели купус. Одмах су алармирани надлежни органи, али нам је речено да у циљу истраге не дајемо никакве информације. Таква бурад пронађена су на још неколико локација у граду и из њих се такође шири непријатан мирис. Претпоставља се да је реч о неком инсектициду - каже Аћимовић.

(http://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/sfiktkqTURBXy9iODMyZWFkOGU4YTNjODVlMTI1NGExYjc4NDlkMGQ5Ni5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA)


Директор КЈП "Извор" није желео да о овоме даје никакве информације. У Основном јавном тужилаштву, у Петровцу на Млави новинару "Блица" је речено да је до сада пронађено тридесетак буради, на депонији смећа и у граду, са непознатом супстанцом мириса на покварени кисели купус.

(http://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/23QktkqTURBXy8yN2Q3ODlhYTAwODQ5OGQ0YWQ2NDBmZDQ2YzFmMGYzYi5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA)

- Током ове седмице та бурад биће послата на анализу Рударском институту у Бору. То је овлашчена установа која ће утврдити о каквој је супстанци реч. За сада толико могу да кажем јер од полиције још нисмо добили никакав писани документ - рекао је Слободан Динић, јавни тужилац у Петровцу на Млави.

(Светислав Мирковић, Блиц) (http://www.blic.rs/vesti/srbija/petrovac-na-mlavi-na-gradskoj-deponiji-istovarena-burad-sa-nepoznatom-supstancom/jvs3xdm)


***

У исто време, у Београду се дешава нешто још горе,


Тињају депоније и - немар


(http://www.novosti.rs/upload/images/2017//06/08/bg-deponije.jpg)


Београђани преплашени због дима који се данима шири из Винче, док надлежни тврде да опасности - нема. Концентрација штетних материја у просеку, градске власти очекују да киша помогне у гашењу

(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2017//06/08/bg-deponije4_620x0.jpg)
Дим који се шири са депоније прекрио је и Вишњичку бању Фото Н. Скендерија

ГУСТИ дим гушио је Београђане протеклих ноћи и јутра у већини делова града, па је готово немогуће проветрити просторије и удахнути ваздух. Страх грађана који су у среду у паници обавештавали нашу редакцију о томе како не могу да удахну, утолико је већи јер дим долази са депоније у Винчи, где већ двадесет дана гори неразврстан отпад из дубина сметлишта. Иако надлежни тврде да разлога за панику нема, препоручују боравак у затвореном простору, као и затварање прозора када дим наиђе. Када ће проблем бити решен, нико не зна са сигурношћу.

Ветар који је променио правац већ две ноћи доноси у град густи, смрдљиви дим и буди Београђане из сна! Сама помисао на то да ветар густим димом доноси честице опасне по здравље, плаши их много више од тога што не могу да проветре станове и осуше веш на тераси. И поред тога што гневни, суграђани непрестано зову све градске службе, јер у раним јутарњим часовима од дима не виде прст пред носом, из "Беоком сервиса" кажу да је ситуација под контролом.

- Жале се суграђани са Миријева, Звездаре, Карабурме, Вишњичке бање, а због ветра осетили су дим и становници централних градских општина. Машине свих комуналних служби су тренутно на терену и сви су у приправности. Очекујемо падавине које би свакако могле да помогну - објашњава Дарко Главаш у име "Беокома".

Телефони редакције "Новости" не престају да звоне, а Београђани су у паници, јер није реч о обичном пожару. Плаше их органска једињења.

- Писала сам и Општини Гроцка, сектору за ванредне ситуације, градоначелнику, председнику, звала ватрогасце, међутим, нико ништа није урадио да се проблем реши. У Вишњичкој бањи и околини не може да се живи од дима - огорчена је Тања Бабић.

Из Градског завода за јавно здравље кажу да је група честица суспендованих из течних и чврстих једињења у порасту ноћу и у раним јутарњим сатима, али када се то прерачуна на 24 сата, што је законом прописано мерење, концентрација је испод граничних вредности. У циљу детаљне евиденције, постављена су још два мерна места у Вишњичкој бањи.


У Институту за јавно здравље Србије "Милан Јовановић Батут" нису имали саговорника на ову тему.

Иначе, пожар у депонији избио је 18. маја, а ватра још тиња на великим дубинама. Ватрогасци су дежурни на терену, али кажу да вода не може да угаси ватру на дубини од око педесет метара. У том случају, нејасно је како би падавине могле да помогну.ПРЕПОРУКЕ ГЗЗО

ПРЕПОРУЧУЈЕМО грађанима да током ноћи и дела преподнева држе затворене прозоре на стамбеним објектима и дуже не бораве на отвореном у случају појаве дима и непријатних мириса. Ово се, пре свега, односи на особе које болују од хроничних плућних и кардиоваскуларних, као и других акутних и хроничних болести у којима је већ компромитована плућна функција - поручују стручњаци из Градског завода за заштиту здравља.Цитат

НАЈЦРЊА ЕКОЛОШКА ТАЧКА

ГРАД у јулу бира партнера за управљање депонијом у Винчи. Овим поводом градоначелник Синиша Мали истакао је да ће после одабира компаније надлежни моћи да почну сређивање "еколошки најцрње тачке у овом делу Европе" и тако спрече инциденте као што је пожар. Укупно пет компанија позвано је пре 10 дана да поднесу коначне понуде за овај пројекат, а Мали је најавио да ће бити отворене до 6. јула. Ова инвестиција коштаће 300 милиона евра и отпад ће се користити за добијање топлотне и електричне енергије.


Фото: Н. Живановић

(В.Радуловић, НОВОСТИ) (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%B1%D0%B5%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4.491.html:669468-%D0%A2%D0%B8%D1%9A%D0%B0%D1%98%D1%83-%D0%B4%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%98%D0%B5-%D0%B8-%D0%BD%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%80)Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: Гога Јул 17, 2017, 05:24:38
ТРУЈЕМО САМИ СЕБЕ:
Дунав, Сава и Морава као септичке јаме


У српске реке изливају се непречишћене отпадне воде са фекалијама, тешким металима, нафтом, ураном, пречишћавање нужно али и скупо

(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2017//07/15/06-dru-dunav-sava-(3)_620x0.jpg)


ТЕШКИ метали, нафта, отпаци из кланица, пепео из термоелектрана - главни су извори загађења река у Србији, кажу у НВО "Еко геа". На то треба додати и неуређене депоније и илегално пражњење септичких јама. Наши највећи градови испуштају непречишћене отпадне воде директно у реке јер немају постројења за пречишћавање.

Београд сву нефилтрирану отпадну воду кроз 20 излива испушта у Дунав и Саву. Према "Еко геи", најзагађеније домаће реке су Стари пловни Бегеј, Топлица, Велики Луг, Лугомир, Црни Тимок и Бор, као и канал Врбас - Бечеј, док је чиста вода права реткост и може се још наћи у планинским подручјима, дуж Студенице, Моравице, Млаве...

Како је за наш лист потврдила Нела Тот, из "Еко гее", ова организација је пре шест година радила велико истраживање о загађености вода, које је показало, између осталог, да сви већи градови канализацију испуштају директно у водотоке, без икаквих филтера, а у њих се са кишама слива и олово и бензин са улица. Такође, више од 70 одсто рудника налази се на рекама, па испирањем пепела, посебно у рудницима угља, велика количина урана доспева у земљиште и воде.

И термоелектране су велики загађивачи, а посебан проблем су дивље депоније. Просечан житељ наше земље годишње произведе 300-400 килограма ђубрета, које би требало да заврши на депонијама са системима за заштиту ђубрета и оцедних вода. Ове воде се сливају у посебне базене постављене непропусним материјалима и тако се спречава да отровна течност доспе у земљу и воду. Али, највећи део ђубрета завршава на дивљим депонијама, па отров загађује животну средину. Процене су да само 10 одсто депонија у Србији задовољава стандарде ЕУ.

- Мада смо ово обимно истраживање радили 2011, мислим да ситуација данас није нимало боља - каже Нела Тот.

У Србији се, нажалост, пречишћава свега осам до 10 одсто отпадних вода, каже проф. др Божо Далмација, са Катедре за хемијску технологију и заштиту животне средине новосадског Природно-математичког факултета:

(http://www.novosti.rs/upload/images/2017//07/15/06-dru-dunav-sava-(5).jpg)
Београд, Ђубре у Сави / Помор рибе у Дунаву, Београд, април 2009. Фото П. Милошевић

- Највећи градови, Београд, Нови Сад и Ниш, и комуналне и индустријске отпадне воде испуштају у водотоке директно, без пречишћавања. У нашој земљи постоји само 50 постројења за пречишћавање, од којих тек половина ради како треба.

По речима проф. Далмације, ЕУ је одвојила новац за српске градове који су конкурисали пројектима за решавање проблема отпадних вода. Од градова који су добили новац, колектор засада има само Шабац. У Лесковцу постоји проблем са цевоводом за довод воде, а ни постројење није довршено, па је 14 милиона евра практично замрзнуто. У Ужицу није добро урађен пројекат, а било је проблема и са јавношћу, која није хтела да одобри локацију. На крају је време за подизање новца истекло и паре су пребачене Врању, па остаје да се види како ће се овај град снаћи.

- Ниједна подунавска држава не понаша се као ми - каже проф. Далмација. - Будући да нам је пољопривреда лоша, срећа да бар Дунав није толико загађен азотом и фосфором колико би био да је пољопривреда развијена.

Осим што фекалије испушта директно у Дунав, Београд то исто ради и у Саву, Раковички рукавац итд. Ипак, у земљи су, према проф. Далмацији, најзагађенији канали у Војводини, а црне тачке су Врбас и Зрењанин. Са Моравом је највећи проблем ерозија. Дивљим шљункарама уништене су обале реке, па се земља загађена хемикалијама, чим наиђе бујица, обрушава у воду.

(http://www.novosti.rs/upload/images/2017//07/15/06-dru-dunav-sava-(1).jpg)
Ризик- Плажа Лидо у Земуну Фото М. Анђела

Проф. Првослав Марјановић из Института за водопривреду "Јарослав Черни" констатује да гро постројења за отпадне воде постоји само на папиру. На пример у Сокобањи, где је колектор одавно зарастао у коров. Код Љига је изграђено ново постројење које је радило само месец дана, јер нису имали пара за струју. Постројења у Аранђеловцу, Крагујевцу, Горњем Милановцу стара су 30 година и зрела за реконструкцију.

- Имамо срећу што је Дунав моћна река, са протоком 2.500 кубика воде у секунди, па успева да разгради загађење. Имамо и акумулацију Ђердап, која се понаша као пречишћивач, па део отпадних материја разгради, а део таложи на дну. Осим тога, индустрија нам је слабо развијена. Да је на нивоу из осамдесетих година прошлог века, имали бисмо далеко веће проблеме. Овако је Дунав на излазу из Србије чистији него на улазу - каже проф. Марјановић.

Али ситуација је, по њему, алармантна када је у питању слив Мораве, чији је проток само 35 кубика у секунди, а на коме има великих градова и загађење азотом, фосфором и органским материјама из канализације далеко је веће. За слив Мораве везано је око 3,5 милиона становника. Осим што често имамо повећану концентрацију токсичних алги, у разградњи се троши много кисеоника, због чега долази до помора рибе.

(http://www.novosti.rs/upload/images/2017//07/15/06-dru-dunav-sava-(6).jpg)
Нови Сад, "Црвена канализација", вероватно отпад из кланице, излива се у Дунав, јул 2015. Фото Д. Дозет


По речима проф. Марјановића, Србији је потребно 350-380 постројења за отпадне воде. За то је опет потребно 4,5 -6 милијарди евра.

- За пречишћавање вода у Београду потребно је око 300 милиона. То је велики износ, али можемо да почнемо пречишћавање плански, по фазама. Боље је решавати проблем Београда, који покрива 20-30 одсто укупног становништва, него малих средина.

Проф. Марјановић се слаже да је то захтев и ЕУ, али додаје да постоји и друга школа, која заступа тезу да је боље прво решавати проблем регионалних центара на малим водотоцима, попут Мораве:

- Србија није богата водом. Дунав, Сава и Тиса долазе споља, а водоснабдевање би требало да се ослони на домицилне воде. У условима загађења, домаће акумулације су прекомерно оптерећене одређеним материјама, па убрзано старе.

Уколико ускоро не буду изграђени пречишћивачи за отпадне воде, постоји опасност да наша земља у будућности остане без драгоцене течности за пиће.

(http://www.novosti.rs/upload/images/2017//07/15/06-dru-dunav-sava-(2).jpg)ПРЕЧИШЋАВАЊЕ У ПОГОНУ

ИНДУСТРИЈА има обавезу да до 2025. реши проблем са пречишћавањем вода, а сваке године потребно је израдити акциони план, да нас не би све сачекало на самом крају. Како каже проф. Божо Далмација, индустријске отпадне воде треба решавати у погону, а пројекте заједно треба да ураде грађевинци и технолози.


"УШТЕДЕ" ПЛАЋАМО КРОЗ ЗДРАВСТВО

ЗАКОН о водама из 2010. планира формирање Националног савета за воде, који до данас није основан, каже проф. Марјановић. "Уштеде" на пречишћавању вода на крају плаћамо далеко скупље кроз здравствену заштиту, прераду воде за пиће, акумулације.КУПАЊЕ БЕЗ ТУШИРАЊА ОПАСНО

ЗАГАЂЕЊЕ река, посебно у сезони купања, изузетно лоше утиче на здравље човека. Рачуна се да током једног дана проведеног на реци човек у себе унесе око 200 милилитара воде. Уз то, може унети и микроорганизме, што се огледа у кожним инфекцијама или стомачним тегобама. Зато би сви купачи требало да се истуширају одмах по изласку из воде. Пестициди и метали који завршавају у води улазе у ланац исхране, а могу ући и у воду за пиће. Последице су такође опасне.

(В.Црњански Спасојевић, НОВОСТИ) (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D0%B4%D1%80%D1%83%D1%88%D1%82%D0%B2%D0%BE.395.html:675887-%D0%A2%D0%A0%D0%A3%D0%88%D0%95%D0%9C%D0%9E-%D0%A1%D0%90%D0%9C%D0%98-%D0%A1%D0%95%D0%91%D0%95-%D0%94%D1%83%D0%BD%D0%B0%D0%B2-%D0%A1%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%B8-%D0%9C%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%BE-%D1%81%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B5-%D1%98%D0%B0%D0%BC%D0%B5)


***

У прилог овом тексту додајем фотографије које сам направила на познатом шеталишту Дунавски Кеј у Београду. СЛИКА ГОВОРИ УМЕСТО ХИЉАДУ РЕЧИ!!!

(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2017/07/D.Kej-1.jpg)


(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2017/07/D.Kej-3.jpg)


(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2017/07/D.Kej-2.jpg)

Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: Гога Септембар 10, 2017, 21:21:25
У Србији отровни и ваздух и вода


(http://www.kurir.rs/data/images/2015/01/03/12/604592_zagadjenje-dim-zivotna-srednia_ls-s.jpg)


Светска здравствена организација (СЗО) проценила је да сваке године у Србији због загађења ваздуха прерано умре више од 5.400 људи, изјавила је шефица СЗО Европског центра у Бону за животну средину и здравље Елизабета Пауновић.

- Анализе су показале тачно стање по општинама, где су црне тачке и које активности треба предузети да би се проблем решио - рекла је Пауновићева.Стручни сарадник Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" Урош Ракић, који је годину дана радио на анализи утицаја квалитета ваздуха на здравље људи у периоду од 2010. до 2015. године, уз помоћ најсавременијег софтвера СЗО, истиче да су подаци потврдили да повећана количина емисије штетних супстанци у ваздуху директно утиче на повећану смртност грађана.

Како је прецизирао, урађена су истраживања о утицају на здравље азот-диоксида (НО2) и озона (О3), а у 11 градова урађена је и анализа колико емисија суспендованих честица (ПМ10) у ваздуху утиче на здравље.

- Уколико бисмо загађење тим честицама смањили за 10 микрограма по метру кубном број смртних случајева би се преполовио - казао је Ракић и навео да су анализе показале највећа загађења измерена у Београду, Ужицу и Ваљеву.

Национални кореспондент Министарства здравља за животну средину и здравље при СЗО Бранислава Матић Савићевић истакла је да загађени ваздух највише изазива респираторна обољења, али све више и мождане ударе и срчана обољења.

- СЗО је са агенцијом за истраживање рака УН 2014. потврдио да загађење честицама има канцерогена својства. То не значи да је свака прашкаста материја канцерогена, али мора се имати у виду да се на велики број честица у ваздуху лепе штетне материје - казала је она.

Помоћник министра за животну средину Александар Весић нагласио је да поред загађеног ваздуха Србији највећи проблем представљају непречишћене отпадне воде из великих градова.

(http://niskevesti.rs/images/vesti/2016/14/otpadnevode_2.jpg)

- Само осам одсто вода на територији Србије се пречишћава, што значи да 92 одсто канализације испуштамо у реке, а то је веома скуп проблем за решавање - казао је он, наводећи да ће Србију само изградња инфраструктуре у области вода коштати више од пет милијарди евра.

Из СЗО су подсетили и да у Србији још увек постоји велики јаз у квалитету водоснабдевања урбаних и руралних области. Како је истакнуто, истраживања су показала да 70 одсто водовода у сеоским срединама мора да се поправи.
 
Цитат
Црна тројка

Најцрње тачке су Београд, Ваљево и Ужице. Колико је ситуација црна - доказују последице српског уздаха које могу бити кобне. Струка тврди - загађени ваздух, осим што разболева плућа, све више доводи и до можданог или, пак, удара срца.


Цитат
Нема мерења

Колико влада мари за здрав ваздух показује податак да од 45 националних мерних станица за квалитет ваздуха, поједине не раде годинама. Дакле, не знамо најбоље ни шта удишемо. Да то мора да се мења не пориче ни министар екологије. На питање - када - нема прецизан одговор.
- Па чим пре, ми не можемо преко ноћи да урадимо све на чему се инсистира. Да нам време није савезник није, али да знамо шта хоћемо - знамо сигурно - каже министар Горан Триван.


(Љ.Ивановић, Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/665770/U-Srbiji-otrovni-i-vazduh-i-voda)Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: nina Децембар 28, 2017, 17:09:26
Пронађен опасан отпад у Обреновцу, приведен осумњичени

Цитат
Министарство су о пронађеном отпаду информисали Безбедносно информативна агенција и Основно јавног тужилаштво Обреновца, који су извришили увиђај

(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2017a//12/28/shutterstock_459031318_620x0.jpg)

Двадесет пет тона противзаконито закопаног опасног отпада пронађено је на приватној земљишној парцели на подручју Обреновца али је еколошка катастрофа избегнута, саопштило је Министарство заштите животне средине.

Министарство су о пронађеном отпаду информисали Безбедносно информативна агенција и Основно јавног тужилаштво Обреновца, који су извришили увиђај.

"Основано се сумња да је реч о опасном отпаду који је високо токсичног дејства, и који може изазвати озбиљне последице по животну средину, здравље и безбедност људи и укупан биодиверзитет", наводи Министарство.

Министарство ће у сарадњи са БИА, МУП-ом и Основним јавним тужилаштвом сутра о околностима избегнуте еколошке катастрофе информисати представнике медија, наводи се у саопштењу.

О детаљима ове акције јавност ће бити информисана на лицу места, где ће се новинарима обратити представници надлежних државних органа и министар заштите животне средине Горан Триван.УХАПШЕН ОСУМЊИЧЕНИБеоградска полиција ухапсила је З. М. (1961) због постојања основа сумње да је извршио кривично дело уношење опасних материја у Србију и недозвољено прерађивање, одлагање и складиштење опасних материја.


Он се сумњичи да је у кругу своје фирме у Обреновцу закопао око 25 тона разног опасног отпада.

Осумњичени је уз кривичну пријаву приведен надлежном тужилаштву, а судија за претходни поступак одредио му је притвор до 30 дана.

Извор: (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%B1%D0%B5%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4.491.html:703444-IZBEGNUTA-KATASTROFA-Pronadjen-opasan-otpad-u-Obrenovcu-priveden-osumnjiceni)Новости


Наслов: Одг: Забрињавајуће: Шума више неће бити ни у Шумадији!
Порука од: Гога Фебруар 22, 2018, 03:36:28
Забрињавајуће:
Шума више неће бити ни у Шумадији!


Упозорење стручњака о стању зеленог појаса. Проблем од Срема до Копаоника. Неки делови без стабала


(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2016/07/sume-1.jpg)

ПОЈАЧАНО сушење стабала које је узело маха после 2012. године, довело је шуме у Србији у катастрофално стање. Готово да нема врсте дрвећа које овај проблем није "начео", нити места у Србији где сушење шума није забележено. Од храста лужњака у Срему, до смрче на Копаонику. Осим тога, наше шуме су десетковали и летњи пожари и зимске ледене кише. Зато нам је свако здраво стабло драгоцено, а пошумљавање неопходно, нарочито у градским и приградским срединама.

Овако за `Новости` стање зеленог појаса у Србији оцењује професор др Милан Медаревић, професор Катедре планирања и газдовања шумама Шумарског факултета у Београду. Он подсећа да је пошумљеност Србије око 29 одсто, што није ни трећина територије. Осим тога, како наглашава, стање у неким крајевима Војводине је критично!

- Под стаблима је само око седам одсто Војводине, а требало би да их буде барем двоструко веше - каже наш саговорник. - Посебно забрињавајуће је у неким крајевима Севернобачког, Средњобанатског и Севернобанатског округа у којима су праве шуме нестале. Штавише, у Банату и Бачкој има места која немају готово ниједно стабло.

И "слика" појасева зеленила и шума око већих градова Србије, по Медаревићевим речима, врло је шаренолика.

- На територији Београда има око 50.800 хектара шума, али је неопходно да се та површина повећа - наглашава професор. - Важећим Просторним планом Србије предвиђено је да се, до 2020. године, пошумљеност престонице повећа за 5.600 хектара. Тај план је, међутим, због многобројних околности - недостижан.

На истоку, југу и југозападу земље, како каже Медаревић, има и "светлих примера" где је пошумљеност и двоструко већа од српског просека, али и за те средине она није оптимална.

- У општини Бор, на пример, под шумама је више од 46 одсто територије - објашњава професор. - Али, за тај крај то није довољно, пре свега због индустрије по којој је овај град познат. Зато би шумовитост Бора и околине требало да буде барем 60 одсто. Слично је и у Златиборском округу. У том региону шумске површине требало би да се подигну на 70 са садашњих око 43 одсто. Разлог за то су велика потенцијална изворишта питке воде у овој регији, која би шуме најбоље заштитиле од разних штетних утицаја.

(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2016/07/sume-2-.jpg)

И у Пчињском округу, прича наш саговорник, шуме већ "заузимају" четрдесетак одсто територије, али би требало да се прошире барем за половину како би штитиле и оплемениле скроман састав земљишта.

- Просторним планом Србије из 2010. године, било је предвиђено да се током наредне деценије у Србији пошуми још 90.000 хектара - подсећа професор Медаревић. - Али са садашњом динамиком пошумљавања две до три хиљаде хектара годишње, тај план је тешко достижан. Осујетили су га пре свега шумски пожари током 2012. године, када је изгорело око 12.000 хектара шума, као и непрекидно сушење стабала. Само на Тари је, годину касније, посечено више од 27.500 метара кубних јеле и смрче, а у зиму 2014. у источној Србији лед и мраз су десетковали 56.000 хектара шума.

Проблем је, како каже професор, и у нашем односу према дрвећу и томе што смо заборавили колико је свако дрво благородно.

- Шума се радо сетимо и о њима размишљамо само у време летњих врућина - наглашава Медаревић. - Кад становништво трага за дашком свежине, обично се сети да је већ у приградским шумама температура од пет до шест степени нижа него на градском бетону. Чим прође лето заборави се и на дрвеће и на животну средину. А шума је, не заборавимо, најбољи и најјефтинији филтер за добијање питке воде, спречава клизишта и ерозије, смањује буку, ублажава климатске промене, тишином и одвојеношћу амбијента умирује и опушта...


БУКВА ОХРАБРИЛА

ОВЕ године, после пола деценије лоших појава у шумама Србије, буква нас је охрабрила - каже професор Милан Медаревић.

- Наиме, овог лета, забележен је енорман урод семена букве. И то морамо да искористимо. Део посла свакако ће одрадити природа, наравно и наша струка, али посебно сугеришемо власницима приватних букових шума да ову прилику не пропусте за планско подмлађивање стабала.

(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2016/07/sume-3-.jpg)
Карикатура Горана ДивцаКОЈИ ЈЕ ЗНАЧАЈ ЗЕЛЕНИЛА

* ШУМЕ спречавају настајања бујица, а сливна подручја обрасла шумом имају од 30 до 50 одсто ниже водостаје

* ХЕКТАР високих шума ствара три тоне кисеоника

* ЧАК 68 тона чађи и прашине може да прими хектар букове шуме

*l СТАБЛО дивљег кестена, старо око 30 година, годишње задржава 120 килограма прашине и 80 килограма аеросола

* ХЕКТАР клеке у атмосферу годишње емитује око 30 килограма бактерицида, што је довољно за дезинфекцију мањег града.

(Јелена Матијевић) (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%B6%D0%B5.409.html:613134-Zabrinjavajuce-Suma-vise-nece-biti-ni-u-Sumadiji)


***

Да је само то. А шта ћемо са овим проблемом?
http://www.youtube.com/watch?v=B-v9HE0Qd9c

Ово постаје АЛАРМАНТНО!!!


ПЛАНИНАРИ ПОЗИВАЈУ НА АКЦИЈУ:
 Последњи је тренутак да се заустави сеча шуме,
 или ћемо имати Фрушку гору без дрвећа


(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2018/02/secenje-suma-3-.jpg)


Због критичног стања шума у националном парку Фрушка гора, планинарење је постало мучно и скоро немогуће.

Чињеница која све највише забрињава јесте што сеча дрвећа траје годинама, а чини се да нико не обраћа пажњу на то – само је из године у годину ситуација све гора. Сада је дошло до краја, што се јасно може видети на сликама: важна европска планинарска траса обухвата и један део фрушкогорских путева, па би проблем могао да поприми много шире размере, наводи портал Mitrovica.info.

(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2018/02/secenje-suma-.jpg)

Зато је, у име планинара, Душан Томић послао важан апел јавности:

"Планинарење на Фрушкој гори постало је веома мучно због ове страшне сече шуме која се спроводи малтене на сваком њеном делу".


(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2018/02/secenje-suma-1-.jpg)

Волео бих када би ми неко одговорио какав је Национални парк Фрушка гора, када се она толико сече, а њиједно ново дрво се не засади. Ко то дозвољава?


Ево, само погледајте фотографије планинарске стазе од Поповице према Краљевој Столици. Планинарска стаза према Лазином виру, европски пешачки пут. Страшно!


(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2018/02/secenje-suma-2-.jpg)

Предузмимо нешто, јер сутра ћемо имати Фрушку гору зараслу у шикару, без иједног дрвета!


(Курир) (http://www.kurir.rs/vesti/srbija/2999751/planinari-pozivaju-na-akciju-poslednji-je-trenutak-da-se-zaustavi-seca-sume-ili-cemo-imati-frusku-goru-bez-drveca)Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: Cuburac Фебруар 22, 2018, 21:06:57
Ovo je katastrofalno. Ovo niko ne bi mogao da radi po srbiji da sami sumari iz sumskog gazdinstva nisu podmiceni. Drzava je korumpirana na svakom nivou, to je strasno.


Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: Гога Март 16, 2018, 05:06:49
ПОСАО СА ОТПАДОМ УНОСАН БИЗНИС:
 Србија служи као сметлиште!

Фирми "ЕКО 21", која је нелегално одлагала отров, одавно је одузета дозвола. Процене су да бурад садрже пестициде, индустријска уља и битумен

(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2018//03/13n/05-optpad-1203-2017-108_620x0.jpg)

ВИШЕДЕЦЕНИЈСКО непостојање адекватних казни и лоше, готово никакве контроле инспекција, довеле су да Србија постане сметлиште и остава за опасан отпад! Отуда су полиција и тужилаштво прекјуче у Панчеву и Баваништу пронашле више од 100 тона опасног отпада који је складиштила фирма "Еко 21", која је прошле године остала без дозволе за обављање овог посла. Нажалост, ово није једини пример, јер је посао са отпадом један од уноснијих бизниса.

Како је казао министар заштите животне средине Горан Триван, ово је скандалозан начин опхођења према сопственој држави и грађанима, а проблем решавања опасног отпада траје више година. Министар је најавио и да ће преиспитати рад свих предузећа која имају дозволе за управљање отпадом, јер се добар део њих не придржава прописа.

(http://www.novosti.rs/upload/images/2018//03/13n/05-optpad-1203-2017-98.jpg)

Министарство животне средине крајем 2016. године одузело је интегралну дозволу за сакупљање и транспорт опасног отпада и третман опасног отпада у мобилном постројењу у селу Добрица, код Алибунара, фирми "Еко 21". Власнику предузећа "Еко 21" Љубомиру Милићевићу, тада је забрањен даљи пријем и третман опасног отпада, и био је у обавези да примени обавезне мере заштите животне средине и здравља људи.

Неколико месеци касније, покрајинска инспекција, фирми "Еко 21", одузела је појединачну дозволу за рад, због наводног кршења закона у складиштењу опасног отпада, јер су то радили на неадекватан начин. Инспекција је тада пронашла 107,89 тона опасног отпада у складишту фирме "Еко 21". Њима је одузета дозвола за ремедијацију. Власник је тада, за "Новости", казао да иза свега тога стоји намештени тендер, на којем је његова фирма учествовала 2016.

И док надлежни сада чекају анализе отпада који је прекјуче пронађен на три локације, две у Панчеву, од којих је једна у дворишту стамбене куће, где је насељено место, и једне у Баваништу, прве процене су да се у бурадима налазе остаци пестицида, индустријска уља и битумен. Власник компаније, како су прекјуче надлежни рекли, није у земљи.

Досад су подигнуте две оптужнице за еколошки акцидент и непрописно одлагање опасног отпада у Обреновцу. Казне су, како сматра министар Триван, благе, а предвиђају од шест месеци до пет година затвора.АНА БРНАБИЋ: РЕШАВАМО ПРОБЛЕМ

ПОЈАВЉИВАЊЕ локација са опасним отпадом говори само у прилог чињеници да је тај проблем коначно почео да се решава, изјавила је у уторак председница Владе Ана Брнабић.

- Опасни отпад није од јуче, или пре годину или две. Он се гомилао годинама и годинама. Ми као влада коначно са осталим институцијама и надлежним службама радимо на откривању опасног отпада, инспекције су никада активније и долазимо до тога да то коначно испливава као проблем. Наравно, самим тим, то ћемо кренути и кренули смо да решавамо - рекла је Брнабићева новинарима.

(Ј.Су, Новости) (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D0%B4%D1%80%D1%83%D1%88%D1%82%D0%B2%D0%BE.395.html:716667-%D0%9F%D0%9E%D0%A1%D0%90%D0%9E-%D0%A1%D0%90-%D0%9E%D0%A2%D0%9F%D0%90%D0%94%D0%9E%D0%9C-%D0%A3%D0%9D%D0%9E%D0%A1%D0%90%D0%9D-%D0%91%D0%98%D0%97%D0%9D%D0%98%D0%A1-%D0%A1%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D0%BE-%D1%81%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BB%D0%B8%D1%88%D1%82%D0%B5)


Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: Гога Април 06, 2018, 23:09:57
БРУКА
 ИСЕКЛИ 100 СТАБАЛА У ВЕТРОЗАШТИТНОМ ПОЈАСУ:
 Оста' Јаша без дудова


У пограничном банатском селу мештани згрожени уништавањем дрвореда од стране радника ПП "Ратар"

(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2018//04/05n/20-osta-%20pasic%20(2)_620x0.jpg)

РАДНИЦИ пољопривредног предузећа "Ратар" у пограничном месту средњобанатске општине Сечањ, Јаши Томићу, прошле недеље заређали и моторним тестерама исекли стотинак стабала дудова, посађених на потезу Прека Бара - Ливаде у циљу ветрозаштитног појаса!

Нема ко није застао да пита зашто се сече. Многи су се згражавали, није им био јасан мотив уништавања тако младих дудова. Чули су се и коментари "мало им је банатске земље", "зар је компанији толико важно да их уклони"...

- Немамо речи! Затечени смо и изненађени. Селу је начињена огромна штета - каже, за "Новости", Душанка Переула, из МЗ Јаша Томић, а инспекција Општине Сечањ објашњава да нису могли да реагују, јер је сеча обављена на приватном поседу.

У ПП "Ратар", које после приватизације послује у саставу компаније "Матијевић", не желе од овога да праве случај. Истичу да је дрворед на њиховим браздама, у ширини од преко метар и по. Намеравали су, тврде, дудове само мало да поткрешу. Мада њихов изглед не потврђује ову намеру, већ супротно!

- Ишли су превише у висину, па смо сечом желели да обликујемо крошњу и дрворед вратимо у заштитну функцију - каже, за "Новости", Драган Марић, директор "Ратара", који не види ништа сензационално у поступку својих радника.

Дудови су никли пре једне деценије, када је тадашње руководство "Ратара", успешно спровело пошумљавање. Користећи искуства Русије и Мађарске, у Јаши су још 1998. почели са заснивањем пољозаштитних појасева и заштитних шума. Успешно су посадили двадесетак хектара сибирског бреста, багрема, беле тополе и рашељке. Како је 2007. дошло до разграничења друштвеног и државног пољопривредног земљишта, акцију пошумљавања наставили су на својим површинама. Из тог разлога, 2008. посадили су једноредни појас дудова, ове у Банату, одомаћене врсте.

(http://www.novosti.rs/upload/images/2018//04/05n/20-osta-%20pasic%20(1).jpg)

СЕЧАЊ НАЈГОРИ

ПОДРУЧЈЕ средњег Баната, по речима начелнице Средњобанатског управног округа Снежане Вучуревић, најнепошумљеније је у Европи - испод два одсто! Најгора ситуација је баш у општини Сечањ, где износи једва 0,37 одсто. Уместо пошумљавања, ето, и оно мало дрвећа се сече...


(Сл.Пашић, вечерње НОВОСТИ) (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D1%81%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B0.489.html:720730-%D0%98%D0%A1%D0%95%D0%9A%D0%9B%D0%98-100-%D0%A1%D0%A2%D0%90%D0%91%D0%90%D0%9B%D0%90-%D0%A3-%D0%92%D0%95%D0%A2%D0%A0%D0%9E%D0%97%D0%90%D0%A8%D0%A2%D0%98%D0%A2%D0%9D%D0%9E%D0%9C-%D0%9F%D0%9E%D0%88%D0%90%D0%A1%D0%A3-%D0%9E%D1%81%D1%82%D0%B0-%D0%88%D0%B0%D1%88%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D0%B7-%D0%B4%D1%83%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B0)


***

Пошто је у питању компанија "Матијевић", о којој се писало да продаје месне прерађевине обогаћене са ГМО, ништа ме не би изненадило да је ова сеча СРПСКИХ дудова урађена са злом намером. Не смем ни да помислим шта ће се посејати или узгајати на месту где су некада била ова стабла дудова.

Да се подсетимо или упознамо са тим шта је то дуд и колико је он битан у нашим животима

Цитат

Дуд: Заборављени, најмоћнији лек природе!


(http://www.novosti.rs/upload/images/2015//08/03/zivot/14-mocne-bobice-(1).jpg)


Састав и лековитост дуда

Плодови дуда садрже слободне органске киселине (лимунска и јабучна), витамине Ц, Б, К, А, и Е, железо, калијум, манган и магнезијум, пектине и друге корисне супстанце.

Поседују велику количину антиоксиданата антоцијанина. Стручњаци тврде да дуд заслужује да се уврсти у суперхрану, јер спречава старење организма и помаже код многих болести. У лечењу се користе плодови, листови и кора.Црни дуд

Лековита својства црног дуда заиста су бројна. Црни дуд се у народној медицини користи против упале мокраћних канала, болести усне шупљине и грла, епилепсије, депресије, несанице, вртоглавице те код угриза буба и змија. Свежи недозрели дудови примењују се против пролива, а зрели као благ лаксатив.

Њихов сок добар је и за лакше искашљавање, знојење и мокрење те за испирање код упала грла и уста. Лист црног дуда познати је народски лек за снижавање и регулисање шећера у крви па се често примењује у чајним мешавинама за дијабетес.


Бели дуд

Бели дуд има велику примену у козметици. Налази се у саставу многих козметичких препарата за избељивање коже, уклањање мрља и пега, јер садржи инхибиторе који смањују синтезу меланина.Такође се употребљава у саставу препарата против старења коже, за третман коже око очију, за тонирање и чишћење лица. У лечењу се користи слично као и црни дуд. Забежено је и да делује код артритиса, очних болести, слабости организма и за опуштање нервног система.

По Џонатсану Хартвелу, аутору књиге "Биљке против рака", сок белог дуда може помоћи код тумора грла. Ако сте у прилици, једите обе врсте дуда, јер ћете од њих извући бројне благодати.


Кора дуда

Још од времена Диоскорида горка кора корена дуда користи се као лек против цревних паразита. Кора лечи болести црева, желудца, диспепсију те помаже код тровања храном, алкохолом и печуркама. Прах добијен од коре дуда употребљава се споља у облику мелема за брже зарастање рана, а уварак од коре пије се против повишеног крвног притиска.

 
Шта све можемо спремити од дуда?

Плодови дуда и кора скупљају се од јуна до августа, а лишће у пролеће. Дрво не нападају никакви наметници ни болести, тако да је реч о еколошким плодовима. Бобице се могу  јести свеже или сушити. У кулинарству дуд се користи као било које друго воће - од њега можете направити сок, џем, сладолед, сос, користити га за припрему десерта и колача.Чај од листа црног дуда за дијабетес

Прелијте 50 грама лишћа дуда са пола литре кључале воде и оставите на десет сати. Процедите и пијте током дана.

 

Сируп против температуре, упале и затвора

Килограм бобица црног дуда ставите у пола литре воде и додајте две кашичице јабуковог сирћета. Оставите да одстоји 24 сата. Идући дан помешајте смесу са килограмом смеђег шећера или другим природним заслађивачем по вашој жељи (стевија, мед, јаворов сируп) и кувајте до жељене густоће. Сипајте у стерилизоване боце и пијте неколико пута на дан разређено са водом.


(З.О.Ј. вечерње НОВОСТИ) (http://www.novosti.rs/vesti/zivot_+.304.html:560692-Dud---mocne-bobice-nadohvat-ruke)


Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: Гога Мај 02, 2018, 09:17:42
Отровна течност из БиХ у среду ће се улити из Босне у Саву


Отровна течност, која се прошле недеље излила из депоније фабрике соде код Лукавца недалеко Тузле, улила се у уторак у реку Босну код Добоја остављајући иза себе загађење и помор рибе и очекује се да ће се у среду у јутарњим сатима улити у реку Саву.

(https://faktor.ba/bundles/websitenews/gallery/news/293881/thumbs/600_15249043261524860693sisecam.jpg)


Портпарол републичке управе Цивилне заштите БиХ Жељко Стојановић изјавио је за босанске медије да се мрља са отровном течношћу из реке Спрече проширила на Босну и да је загадила подручје у Которском и Мајевцу, низводно од Добоја, као и да су на површини реке Босне уочене угинуле рибе.

Према његовим речима, отровна течност се брже креће Босном јер та река има већи проток воде, па се очекује да ће око поноћи загађена течност стићи до Модриче, а да ће се у среду током раних јутарњих сати улити у реку Саву, преноси Хина.

Како се наводи, велике количине отровне течности у петак су се излиле у реку Спречу из депоније фабрике соде код Лукавца недалеко од Тузле након пуцања бране и тада се излила велика базична течност (пХ 12) и загадила локалну реку Спречу и околно земљиште.


(Ало) (http://www.alo.rs/otrovna-tecnost-iz-bih-u-sredu-ce-se-uliti-iz-bosne-u-savu/162172)


***


Да ли је министарство за Екологију Србије спремно за ову еколошку катасрофу, која нам стиже из "братских" република?


http://www.youtube.com/watch?v=oc37FAQm2aI

Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: Гога Август 08, 2018, 04:41:14
Покварене свињске полутке, крилца и риба бачени низ падину


Пун камион робе испражњен у дивљи купињак где су ранијих година станари брали купине од којих су кували слатко. – Од несносног смрада људи нису могли да изађу ни испред куће, а робу су развлачили пси и пацови

(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2018/08/otpad-strazevica.jpg)

Од несносног смрада отписане робе животињског порекла бачене у дивљи купињак у Улици ослобођења на Стражевици станари већ неколико дана не могу да изађу испред кућа, отворе прозоре, оду до аутобуса и трамваја. Због летњих врућина и влаге овом насељу прети и зараза јер храну развлаче пси, а појавили су се и пацови.

Међу одбаченим картонским кутијама су и кесе са пилећим крилцима и ногама, комадима прасетине, рибе...

А све је, како кажу комшије, почело још пре три-четири недеље када је камион на том месту први пут избацио разне прерађевине од меса, највероватније са истеклим роком. Роба је била спакована у кесе једног трговинског ланца. Кобасице и суџук појели су пси па се тада јак непријатни мирис није много ни осећао. Ситуација се, нажалост, поновила пре неколико дана.

– Камион је стигао у четвртак после 12 сати у улицу и искиповао гомиле пакета. Из њих је испало пола прасета, шаран, пилетина... Ми смо одмах позвали Комуналну полицију, о они су нас упутили на комуналну инспекцију. Звали смо и општину Раковица, али нисмо успели никог да контактирамо. У међувремену ова одбачена храна почела је несносно да смрди, на њу су почеле да се скупљају муве , а прилазе и чопори паса. Од тог непријатног мириса не можемо нормално да прођемо до окретнице аутобуса 37 и трамваја 3. Плашимо се заразе па ни децу које овде има не изводимо напоље – причају житељи Улице ослобођења у насељу удаљеном од центра града десетак километара.

Станари сматрају да је онај ко је то урадио највероватније мислио да се храна неће задржати на том месту, већ да ће се сурвати низ падину.

– То се није десило. Крај тих пакета нашли смо и отпремницу на којој пише да је роба из продавнице у Падинској Скели и да је реч о свињским леђима, врату и пилећем месу – кажу комшије и истичу да ту никада није била дивља депонија, већ да су ту у ово време брали дивље купине од којих су припремали слатко.

Пре извесног времена једна фирма избацила је неке каблове, али су то углавном однели пролазници.

– Нечувено је да неко тако баца покварено месо. Као да нема свест да људи могу да се заразе. Зар није боље да се роба пред истеком поклони Зоолошком врту, а не да заврши испред нечијих прозора – питају суграђани из ове раковичке улице.Реаговале ветеринарска инспекција и "Ветерина Београд"

После великог броја телефонских позива житеља Улице ослобођења упућених разним инспекцијама и структурама, интервенисала је ветеринарска инспекција и наложила „Ветерини Београд” да уклони овај отпад. Према речима комшија, у први мах је овом робом напуњено пет камиона.

– Наше екипе су по усменом налогу интервенисале и уклониле отпад. Он ће бити прописно ускладиштен док се не заврше све потребне истражне радње пошто је реаговала и полиција. Када све буде завршено, по налогу надлежних служби, отпад ће бити превезен у спалионицу у Сомбору – објашњава Будимир Грубић, директор ЈП "Ветерина Београд".


(Бранка Васиљевић, Политика) (http://www.politika.rs/scc/clanak/408570/Pokvarene-svinjske-polutke-krilca-i-riba-baceni-niz-padinu)


Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: moka Август 17, 2018, 22:16:53
Светозар кажњен јер је очистио депонију


СВЕТОЗАР Јовичић из Петроварадина, оснивач Удружења "Комшије", прекршајно је кажњен са 25.000 динара, јер је својевољно са волонтерима очистио дивљу депонију на потезу између Сремске Каменице и Беочина.

(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2018b//08/16n/04ocistio_620x0.jpg)

Борцу за чистију средину замерено је што је на поменутој локацији покупио око тону и по пластичне и стаклене амбалаже и бачених старих гума. Пријаву против њега комуналној инспекцији поднело је новосадско ЈКП "Чистоћа", а цео случај је добио и судски епилог. Сазнавши за оно што га је снашло, познаници и пријатељи су се удружили и добровољним прилозима настоје да помогну Јовичићу да плати глобу.

- Због мог Дунава и моје Фрушке горе бих, ако треба, ишао и у затвор, али добри људи неће то да дозволе - вели нам Јовичић. - Нису кажњени они који су смеће оставили, већ ја који сам га одатле склонио.

Јовичић каже да је његово Удружење имало дозволу за прикупљање секундарних сировина, која је, међутим, истекла у време када су код Беочина уклонили депонију. Он тврди да закон дозвољава да се складишти до две тоне отпада, без дозволе. Одмах по сазнању да је дозвола истекла, Јовичић је, како даље тврди, покренуо процедуру за продужење.

- За податак да нам је истекла дозвола, сазнала је и "Чистоћа", која је против нас поднела пријаву инспекцији - прича Јовичић. - Инспекторка је затекла око 40 килограма пет амбалаже, око тону стаклене и десет аутомобилских гума, што је мање од тону и по.

Као човек који је ранијих година учествовао у гашењу шумских пожара, Јовичић, како истиче, није могао да дозволи да опасан отпад поред Дунава ту остане, свестан да пластична амбалажа и гуме могу да проузрокују нежељене ситуације, односно пожар.

- Када смо на позив грађана отишли да очистимо депонију, нисам ни размишљао о казни - истиче Јовичић. - Ето, испоставило се да то нисам смео да радим без дозволе, и морам да платим казну од 25.000 динара, плус још хиљаду динара судских трошкова. Пресуду нисам добио, а за њу сам сазнао када сам добио опомену да хитно платим казну или ми следи хапшење и спровођење на робију.НАДЛЕЖНА "ЧИСТОЋА"

У ПРИЈАВИ поднетој против Јовичића Градској управи за инспекцијске послове, "Чистоћа" је навела да су дошли до сазнања да Удружење "Комшија" обавља примарну сепарацију отпада, супротно законским прописима. Тачније, дужи временски период на територији града односи комунални отпад, што је искључиво у надлежности ЈКП "Чистоћа" Нови Сад.

Новости (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D0%B4%D1%80%D1%83%D1%88%D1%82%D0%B2%D0%BE.395.html:744366-%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D1%80-%D0%BA%D0%B0%D0%B6%D1%9A%D0%B5%D0%BD-%D1%98%D0%B5%D1%80-%D1%98%D0%B5-%D0%BE%D1%87%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BE-%D0%B4%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%98%D1%83)  Слика Вучићеве жалосне Србије >:( Ђубре на сваком кораку.Београд никада прљавији.Улице се месецима не перу.А када неко почисти ђубре,уместо да буде награђен,платиће казну или отићи у затвор.Никад "боље и чистије" није било ;D
Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: nina Октобар 19, 2018, 01:02:39
ВРЕМЕ ЈЕ ДА ОТВОРИМО ОЧИ: Језива слика Јована Мемедовића коју Србија одбија да види


Јован Мемедовић нас кроз емисију “Сасвим природно” редовно упознаје са прелепим призорима које само природна може да ослика, али је недавно са пратиоцима на Инстаграму решио да подели и једну јако тужну сцену за коју смо ми, људи, једини кривци.


И знамо то јако добро, већ доста дуго. Али се понашамо као да нас не занима и упорно одбијамо да видимо болну слику Србије која се дави у пластици и осталом ђубрету.


(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2018/10/deponija-filip-plavcic.jpg)

Мемедовић је у склопу новог серијала “Два лица реке Дрине” гледаоцима показао како изгледа једно од најлепших природних погатстава Европе.

Када чујете реч “Дрина”, вероватно вам се пред очима створи слика реке невероватне плаво-зелене боје, која је окружена предивним кањонима, шумом, природом и свим оним стварима које модерном човеку, заточеном у сивилу града, тако недостају.


Вероватно вам ни на крај памети није тона ђубрета, гомила пластичних флаша, кеса и осталих отпадака који су прогутали неке од најлепших делова ове, али и многих других река широм наше земље.

 

“Почетком јуна месеца покренули смо веслачку експедицију реком Дрином. Појачани са још неколико пријатеља, веслали смо кануима и кајацима од настанка до ушћа у реку Саву, укупно 350 километара.

Знали смо да ће то бити веслање кроз неке од најлепших долина и кањона овог дела Европе, али не и шта ћемо тачно тамо затећи. Убрзо се испоставило да сви пејзажи нестају пред огромном масом отпада коју река Лим испоручује Дрини.

 

Тако се једна експедиција, замишјена да прикаже сва богатства наше природе, претворила у еколошку патролу. Веслајући, испричали смо причу о нашој стварности која се можда не види са пута и која се ретко помиње у медијима.

 

Радо бисмо да је игноришемо, да се надамо да ће вода све однети, али није и неће”, поручио је Мемедовић уз фотографију.

 

Нажалост, управо то је реалност наших река, али и природе генерално. Годинама се већ прича о томе како загађење не само да уништава природну лепоту, већ и озбиљно угрожава животну средину и уништава природно станиште бројним врстама, али као да нас то уопште не занима.

 

И није само Дрина. Готово свака река у Србији има бар један део који изгледа овако…

(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2018/10/Foto-Jovan-Memedovic-.jpg)

Ситуација је алармантна, и таква је већ дуже време. Ако се овако настави, није тешко замислити будућност у којој Србија неће имати воде за пиће, у којој ћемо остати без бројних животињских врста, а шетња поред реке ће деловати као посета депонији.

 
Решење постоји и уопште није толико тешко – потребно је само да се сетимо да свака флаша коју бацимо где не треба, свака кеса која одлети и сваки пластични део који одбацимо може да заврши као део некад предивног пејзажа.

А да бисмо то схватили, прво је потребно да заиста погледамо ову слику Јована Мемедовића и да схватимо да је то наша стварност, која би могла да изгледа много лепше ако бисмо се сви бар мало потрудили.

Извор: (https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/3139809/vreme-je-da-otvorimo-oci-jeziva-slika-jovana-memedovica-koju-srbija-odbija-da-vidi) Курир


Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: nina Октобар 24, 2018, 06:12:11
НОВАЦ И ПРОФИТ ВАЖНИЈИ ОД ДРАГУЉА СТАРЕ ПЛАНИНЕ:
Због изградње мини хидроцентрала брутално се сече најквалитетнија шума у резервату природе Арабиње


(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2018/10/stara-planina-4-.jpg)


У Арабињу, строгом резервату природе на Старој планини, у току је брутална сеча најквалитетнијих шума због градње мини хидроцентрала, саопштава Биолошки факултет из Београда са неколико потписа професора.Арбиње је строги резерват природе са најочуванијим смрчевим шумама, тресавским шумама и ендемским врстама. То је станиште великог тетреба и мрког медведа.(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2018/10/stara-planina-1-.jpg)

„У строгом и специјалном резервату природе забрањено је вршити радње и активности и обављати делатности које могу нарушити својства због којих су проглашени заштићеним природним добром (брање и уништавање биљака, узнемиравање, хватање и убијање животиња, увођење нових биолошких врста, мелиорацијски радови, разни облици привредног и другог коришћења и слично). Посећивање строгог и специјалног резервата природе у циљу образовања може се вршити на основу дозволе коју издаје управљач заштићеног подручја”, стоји у саопштењу.


(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2018/10/stara-planina-2-.jpg)


Иначе, мере заштите строгог и специјалног резервата природе ближе се одређују актом о проглашењу заштићеног подручја. Праћење природних појава и процеса и научна истраживања врше се на основу дозволе коју издаје Министарство и уз присуство управљача. У строгом резервату природе забрањене су привредне и друге активности. .“ (Закон о заштити природе, члан 29.).

“Зашто се не поштује закон него се ово природно благо девастира и уништава?! Они који би то требало да штите по Закону раде супротно и уништавају вредности због којих су ови простори заштићени”, констатује се.

 

Цивилизације које су уништавале своје шуме нестале су заједно са својим шумама и рекама! – каже Милан Ђорђевић, председник удружења Темска.

 

“Завод за заштиту природе Србије је тај који даје услове под којима се нешто може радити у заштићеним природним добрима! Завод је широке руке кад је давање сагласности на радове и интервенције у заштићеним природним добрима. Када се уништитељу природних вредности у заштићеним природним добрима обратите с питањем: – Како може да уништава заштићене вредности? Први документ на који се позива је “папир” Услови од Завода за заштиту природе Србије”

 

Јасно је да на овом изузетно вредном простору (Стара планина је Парк природе, Арабиње је строги резерват природе) завладала група домаћих плаћеника (то су они који су плаћени, кроз порезе, од стране грађана Србије)!

Домаћи плаћеници седе у удобним фотељама, по својим канцеларијама у институцијама и установама и лако се договоре око тога да није вредно оно што су колико јуче прогласили вредношћу!

 

Суочени смо с бруталном страном неолиберализма који не види препреке (заштићене природне вредности) већ само види изазове и могућности!


(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2018/10/stara-planina-3-.jpg)


“Где год видите угрожавање и уништавање природе знајте да је у питању корупција. Јер…ви не смете очистити дивљу депонију а да вам се инспекција не појави и уредно вас казни!

 

Али…Можете месецима градити МХЕ и сећи квалитетне шуме у заштићеним природним добрима а да нема инспектора! Зашто никад и нико не одговара!?”


Извор: (https://www.kurir.rs/vesti/srbija/3127117/novac-i-profit-vazniji-od-dragulja-stare-planine-zbog-izgradnje-mini-hidrocentrala-brutalno-se-sece-najkvalitetnija-suma-u-rezervatu-prirode-arabinje) Курир


Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: Гога Октобар 25, 2018, 01:20:48
КАКО СУ УБИЛИ ЦРНОВРШКУ РЕКУ
Обале прекопане БАГЕРИМА, посечени КИЛОМЕТРИ ШУМЕ,
а река ЗАРОБЉЕНА У ЦЕВИМА


Црновршка река, чије су пречисте воде од памтивека слободно јуриле падинама Старе планине, након изградње мини-хидроелектране више не личи на себе. На месту где је изграђена брана тужна слика: спутани брзаци пред бетонском препреком, решеткама и каналима, формирају мини-језеро налик на бару.(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2018/10/Reka-PRE-.jpg)
Овако је изгледала река ПРЕ  изградње мини хидроелектране(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2018/10/Reka-SADA-.jpg)
А овако изгледа река САДА, након изградње мини хидроелектране
Баш ту на брани, планинска вода улази у цеви којима ће, кад постројење почне да ради, путовати низводно око два или три километра до машинског постројења за производњу струје.

На обалама река које су прекопане багерима како би се у земљу положиле цеви, лежи оборено дрвеће.(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2018/10/Reka-SADA-1-.jpg)

Пред машинским постројењем које је у завршној фази призори ни налик заштићеном природном добру - цеви кроз које ће ићи вода вире из корита реке чији је извор на Старој планини и откривају њену суморну судбину. На обали свеже бетонирана шахта, стоји као уљез међу маховином обраслим дрвећем и тепихом од лишћа.

(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2018/10/Reka-SADA-3-.jpg)

- Црновршка река је убијена, као и сав живи свет у њој. Инвеститор је стрпао реку у цеви у дужини од три километара, тако да све што је у њој живело више не постоји. Кад се било који водоток гурне у цев, биолошки свет у њему и око њега нестане за сва времена - каже Александар Јовановић Ћута, један од активиста ОРСП.


(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2018/10/Reka-SADA-2-.jpg)

Горан Токић, такође активиста овог покрета, упозорава да преусмеравање реке у цеви може имати несагледиве последице у случају појаве бујичних вода.

- Инвеститор мале хидроелектране је посекао два километра дрвећа уз Црновршку реку. То значи да кад буде пала велика вода, када се сјури низ корито, неће имати више дрвећа да је успорава. Ако удари нека велика киша за пет или 10 година, када падне за два сата 100 литара воде по квадрату, ту може да се сјури нешто што изгледа као цунами талас. Они "чачкају мечку" и уопште не знају шта раде - каже Токић.

Он указује и на опасност по подземне воде.

- Када ставе воду реке у цев, деси се да 10 километара даље пресуши бунар јер се снабдева водом из речног корита преко поџемних вода. То се десило већ на Власини, пресушио је једини бунар у селу, неколико километара од МХЕ. Каналисање планинске реке кроз цеви може да направи и поплаву у низији, не само на планини. Ако на Старој планини изградите 58 МХЕ, та вода, уместо да иде полако кроз речице, може да се много брже сјури у Нишаву низ цеви па да имамо поплаву у Нишу, Пироту или Белој Паланци или другим местима... Вода ће брже да се сјури низ цеви јер тако део ње не нестаје у планини. Уместо да поплави неке стене, шкрапине, пећине или да оде као подземна вода, она ће да се сјури низ планину у Нишаву и можемо да добијемо поплаву у градовима у нижим деловима јер река не иде више својим природним токовима. Опасно је реметити природне механизме - каже Токић.


(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2018/10/Reka-SADA-4-.jpg)Угрожене и подземне воде

Горан Токић скреће пажњу и на податак да су на скали осетљивости подземних вода на загађење реке Старе планине означене са 60 до 90 одсто осетљивости, значи скоро максимално јер је највећа осетљивост 100.

"Кад је нешто осетљиво на загађење подземних вода, значи да је у директној вези са рекама на површини. Ако загадиш реку, загадићеш и подземне воде. Ако склониш реку са лица земље, оштетићеш и подземне воде које су повезане са надземним и снабдевају се из њих", каже Токић.


(Бранко Јаначковић, вечерње НОВОСТИ) (https://www.blic.rs/vesti/drustvo/video-pre-i-posle-uzurpacije-kako-su-ubili-crnovrsku-reku-obale-prekopane-bagerima/z55es3n)***

Нажалост, по друштвеним мрежема се шири вест, да је овако накарадно изграђених мини хидроелектрана по Србији, све више и више. Пошто власт не реагује, а и како би када је дала сагласност да се овако природна богатства уништавају, понегде се народ почиње бунити и стаје у одбрану својих река! Али је још увек мали број оних који храбро почињу да реагују.


Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: Гога Фебруар 20, 2019, 02:34:51
Кости


НА само 15 километара од центра Београда, у Падинској скели, леже тоне, можда и стотине тона животињских костију. На температури од -1 целзијуса надалеко се осећа њихов смрад. Мештани кажу, оне на површини су оглодане и испијене, али испод има остатака који и смрадом опомињу. Планине и брежуљци заливени су течношћу из цистерни којима је некадашња ветеринарска установа за прераду животињских остатака "Глутин" сировину хемијски омекшавала ради лакше прераде.

Та моћна хемија што раствара кости натопила је, баш као и животињски остаци, канал Визељ, на чијој обали се ова невероватна, недостојна и по живот опасна депонија налази.

Док ширимо истину како засути НАТО бомбама умиремо од рака, бездетни, депресивни и сиромашни, неки од нас то ужасно место из футуристичких филмова користе за "ерсофт". За симулацију ратовања са репликама оружја....

Прва реакција на сазнање да неко може да се игра рата, па још овде, изазива отпор, осуду, бес. Али баш као што животињски остаци смрде из дубине, разгрните површину и запитајте се да ли је то најстрашније. Видећете да није.

Много горе је што ми, назовинормални грађани, већ 15 година трпимо тај ужасни отров на својим кућним праговима. Толеришемо незаинтересованост оних које плаћамо да брину о нашем здрављу и аплаудирамо њиховим политичким ставовима.

Како смо доспели у положај људи пред којима се за описану катастрофу ненадлежним проглашавају министарства за заштиту животне средине и за пољопривреду? Мртви се праве и у градским службама, у Агенцији за заштиту животне средине, секретаријатима за инспекцијске послове и комуналну полицију. Ни од кога ни извињења ни обећања.

Оваква неодговорност зрачи и разара друштво таман као злогласни уранијум.


(Лидија Зечевић, вечерње НОВОСТИ) (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%B1%D0%B5%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4.491.html:777973-%D0%9A%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%80-%D0%9A%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8)


***

ЕКОЛОШКИ ПРОБЛЕМ У ПАДИНСКОЈ СКЕЛИ:
 За тоне костију нема одговорних

На 15 километара од центра, еколошки проблем чека решење деценију и по. Уз канал Визељ исцурио хемијски растварач животињских остатака

(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2019//02/14/radno/bgd-Deponija-petar%20(2)_620x0.jpg)
Тоне костију леже на простору некадашње ветеринарске установе "Глутин" , Фото Петар Милошевић


ДАН после поновног "откривања" заборављених животињских остатака, који још од 2005. године леже на простору некадашње ветеринарске установе "Глутин" у Падинској скели, као најтежи задатак показало се утврђивање органа надлежних за њихово уклањање или даље депоновање. "Новости" су у среду контактирале с Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде и Министарством заштите животне средине, као и Секретаријатом за заштиту животне средине, али су се сви они огласили ненадлежним, истакавши да нису упознати са овим случајем. У току данашњег дана(четвртка) очекујемо информације из Секретаријата за инспекцијске послове и Секретаријата за послове комуналне полиције.

Истовремено, из удружења "Панчевачки рит", које је на ову ситуацију и указало јавности, упозоравају да је здравље становника околних насеља, али и шире, угрожено због продирања органских материја и штетних хемикалија у подземне воде, те да се ради о озбиљном еколошком проблему.

Подсећамо, локацију на којој се налази огромна количина биолошких остатака борчанско удружење обишло је пре неколико дана, да би се током уторка друштвеним мрежама прошириле ужасавајуће слике правог гробља животиња. У питању је некадашња фабрика специјализована за сакупљање, прераду и уништавање лешева животиња и других отпадака животињског порекла, која је, после затварања 2005. године, руинирана и опустошена, док је двориште практично претворено у депонију животињског отпада. Како су се репортери "Новости" у среду уверили на месту догађаја, кости су нетакнуте, а простором који се једним делом наслања на канал Визељ, разлеже се изразито непријатан мирис.

- Кости на врху "планине" осушиле су се на сунцу, али, свега метар испод, на њима има и остатака коже и везивног ткива, који се још разграђују - прича нам председник удружења "Панчевачки рит" Зоран Јанковић, ког смо затекли на подручју фабрике "Глутин". - Пацови и други глодари, мачке и пси луталице њима се хране и могу да постану носиоци заразе. Осим тога, када је фабрика напуштена, из двеју прохромских цистерни, које су се налазиле на крову, исцурила је течност која је највероватније коришћена за растварање животињских остатака. Она се просула по бетону и земљи, недалеко од канала, па тако и органски остаци и хемикалије стижу до воде и угрожавају здравље мештана. А да не помињемо чињеницу да, током летњих месеци, у широком пречнику око фабрике уопште не може да се дише. Једино решење, према нашим проценама, биће одношење остатака у неку цементару и њихово спаљивање.

(http://www.novosti.rs/upload/images/2019//02/14/radno/bgd-Deponija-petar%20(1).jpg)
Фото Петар Милошевић


У ишчекивању расплета и коначног решења проблема који траје деценију и по, парадоксално делује чињеница да ће Београд наредне године добити гробље кућних љубимаца, док се тоне животињских остатака налазе на само 15 километара од центра престонице.ШТРАЈК ЗБОГ ПЛАТА

"ГЛУТИН" је 2008. године проглашен за предузеће у власништву државе. Две године касније, радници су ступили у штрајк због 49 неисплаћених плата.

Ветеринарска инспекција покушала је тада да животињске остатке премести на адекватну локацију, али им радници то нису дозволили, надајући се приватизацији фабрике.


(http://www.novosti.rs/upload/images/2019//02/14/radno/bgd-Deponija-petar%20(3).jpg)
Фото Петар МилошевићРАТНЕ ИГРЕ У ФАБРИЧКОМ КРУГУ?

КАКО наводи Зоран Јанковић, у напуштени простор фабрике "Глутин" долазе и млади, који се међу сабласним зидинама руинираног објекта баве "ерсофтом", симулацијом ратовања са репликама пушака и пластичном муницијом.


(Д.Нововић, А.Клисурић, вечерње НОВОСТИ) (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%B1%D0%B5%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4.491.html:777372-EKOLOSKI-PROBLEM-U-PADINSKOJ-SKELI-Za-tone-kostiju-nema-odgovornih)Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: nina Јун 02, 2019, 21:32:49
У дворишту некадашње фабрике „Хемик“ 300 тона опасног отпада

Цитат
Припадници криминалистичке полиције ПУ Кикинда открили су у суботу, 1. јуна, око 300 тона опасног отпада хемијског порекла у дворишту некадашње фабрике “Хемик” у Кикинди

(http://www.novosti.rs/upload/images/2019//06/01n/kikinda_opasan-otpad-u-dvor.jpg)

Двориште некадашње фабрике "Хемик" - Фото: Рада Шегрт


Припадници криминалистичке полиције ПУ Кикинда открили су у суботу, 1. јуна, око 300 тона опасног отпада хемијског порекла у дворишту некадашње фабрике “Хемик” у Кикинди, на Башаидском друму.

Како незванично сазнајемо, ради се, углавном о амбалажи, канистерима, џаковима и бурадима од опасних хемијских материја, које је у том дворушту непрописно складиштила једна новосадска фирма која је закупац дела дворишта некадашњег “Хемика”.


- На око 5.000 метара квадратних отвореног и затвореног простора, нађено је око 300 тона амбалаже за опасан отпад која није уништена, већ је ту складиштена мимо прописа. Локација је обезбеђена, а на лицу места обављен је увиђај. Надзор и контролу је обавила инспекција Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине – незванично смо сазнали.


Према још непотврђеним информацијама, новосадска фирма већ дуже време на том месту складишти отпад раних врста и разног порекла.


Иначе, та фирма није једини закупац дворишта некадашњег “Хемика”, али није познато ко је пријавио присуство опасне амбалаже на том месту.

Извор:Р.Ш. Новости (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D1%81%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B0.489.html:798099-%D0%90%D0%9B%D0%90%D0%A0%D0%9C%D0%90%D0%9D%D0%A2%D0%9D%D0%9E-%D0%A3-%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%88%D1%82%D1%83-%D0%BD%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%88%D1%9A%D0%B5-%D1%84%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B5-%D0%A5%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%BA-300-%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B3-%D0%BE%D1%82%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B0)
................
Остварују се нечије прогнозе да ће Србија постати полигон за лагеровање разног отпада,отровног и штетног по људско здравље.Нарочито ће таква места бити уништене,па напуштене фабрике, које су деценијама радиле и храниле своје раднике и њихове породице.


Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: Гога Август 12, 2019, 18:58:46
Весић потврдио:
 Београд од 1. јануара забрањује пластичне кесе


Град Београд ће од 1. јануара 2020. године забранити употребу пластичних кеса, а одлука о томе биће донета на седници Скупштине града Београда која ће бити одржана до краја августа, најавио је данас заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Наводећи да је Београд, изменама Закона о главном граду добио надлежност да самостално уреди ову област и да су се стекли услови за забрану употребе пластичних кеса, Весић је истакао да ће Београд бити међу првим градовима у Европи који ће донети ту одлуку и да "треба да будемо поносни на то".

"Пре више од годину дана најавио сам, на састанку са представницима трговинских ланаца, да од 2020. године на територији града Београда у малопродајним објектима неће бити дозвољено коришћење пластичних кеса. У међувремену трговински ланци су увели наплату коришћења кеса и ова мера довела је до смањења коришћења пластичних кеса у Београду за око 60 одсто", написао је Весић на свом Фесбук профилу.

Он је указао на то да је у овом периоду, 25. марта ове године гувернер Њујорка Ендрју Куомо потписао закон којим ће од марта 2020. године на територији те савезне државе бити забрањена употреба пластичних кеса, а да је ових дана немачка министарка екологије Свења Шулце најавила да ће Савезна Република Немачка донети такву одлуку.

"Европска унија забраниће од 2021. године производе за једнократну употребу од пластике као што су сламчице, виљушке и ножеви, док је за друге производе од пластике остављен рок у коме ће престати њихова употреба", написао је Весић.

(http://www.novosti.rs/upload/images/2019a//08/12/vesic.jpg)

(Танјуг) (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%B1%D0%B5%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4.491.html:811696-%D0%92%D0%B5%D1%81%D0%B8%D1%9B-%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%80%D0%B4%D0%B8%D0%BE-%D0%91%D0%B5%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4-%D0%BE%D0%B4-1-%D1%98%D0%B0%D0%BD%D1%83%D0%B0%D1%80%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%9A%D1%83%D1%98%D0%B5-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B5-%D0%BA%D0%B5%D1%81%D0%B5)
***

Баш да видимо и то чудо. Прво је министар екологије наредио да се пластичне кесе НАПЛАЋУЈУ по продавницама, као бајаги то је била нека сигурна мера да народ тада неће узимати те кесе, и СПАСИЋЕ Србију од тог отпада, али напротив. НЕКО је дебело на тим кесама зарадио, јер народ и даље купљене артикле пакује у те пластичне кесе, с тим што их сада још из свог џепа плаћа, пошто нема алтернативу.Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: Гога Август 22, 2019, 18:15:23
Дивље депоније ничу свуда, а регионалне нико нећеНи после скоро деценију, Србија није покренула планирана велика сметлишта. Од планираних 26 "складишта отпада", завршено је или се крају приводи 17. Чак 4.500 дивљих депонија често смештено уз саме обале


(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2019a//07/27n/novina/06--pirot-divlja-deponija-fiti-_620x0.jpg)

У СТРАТЕГИЈАМА је давно уписано да Србији треба 26 регионалних депонија. Скоро деценију касније нисмо стигли до тог броја. Раде, уређују се или се приводе крају њих 17. Остале нису одмакле даље од планова, кажу упућени, јер се општине тешко договарају о томе где би требало да буду, ко би њима требало да управља, али и за чијег мандата да се отворе.

Према подацима Агенције за заштиту животне средине, у Србији су лоциране 164 депоније које користе општинска јавна комунална предузећа за одлагање отпада. "Дивљих" је, међутим, близу 4.500.

Често су уз обале реке, језера, настају и шире се стихијски, и озбиљно угрожавају животну средину.

У Суботици је пре три године почела градња трансфер-станица и центара за сакупљање, а годину касније и регионалног центра. Недавно је градња завршена, а тренутно је у току тестирање опреме. Када центар проради, требало би да се затворе све локалне депоније сметлишта. Проналажење радника је један од изазова пред којим је Регионална депонија у Суботици. Наруку им не иде ни забрана запошљавања у јавном сектору, што значи да не могу да понуде сталан посао.

- Очекујемо позитивно мишљење Комисије за технички пријем. Надамо се да ћемо наредних недеља почети са пробним радом, а потом и почети да радимо - каже Чила Голи, директор регионалне депоније у Суботици. - Депонија решава проблем и околних градова и општине. Користиће је Бачка Топола, Сента, Кањижа, Чока, Нови Кнежевац и Мали Иђош. Имамо проблем са ангажманом људи. То што не можемо да понудимо стални посао је само део проблема. Ово и није атрактивно занимање. Ти људи треба да се баве смећем и пребирају по њему, тако да и то утиче на интересовање.

У Србији, према подацима Агенције за заштиту животне средине, 15 општина не депонује отпад на својој територији, већ за то користи депонију неке друге општине. Међу њима су Нова Црња, Сремски Карловци, Сечањ, Алибунар, Богатић, Мионица, Рача, Баточина...

- Од планираних 26 регионалних центара за управљање отпадом, до 2016. године пуштено је у рад осам регионалних депонија, а реализација осталих депонија у директној је корелацији са ниским степеном остваривања регионалне сарадње између општина - стоји у недавно усвојеној Стратегији урбаног развоја. - Због недостатка простора за даљу евакуацију отпада услед препуњених депонија, као и недостатка регионалног система управљања, поједине општине своје укупне токове отпада преусмеравају на суседне општинске депоније.

Међу локалним самоуправама које су успеле да савладају уобичајене препреке и покрену регионалну депонију је - Пирот. Она ради већ шест година. Уз средства Министарства за заштиту животне средине, ускоро ће се проширити и покренути нови погон.

- Наша депонија покрива и потребе Беле Паланке, Бабушнице и Димитровграда. Постоји могућност да нам припоје још неке локалне самоуправе - објашњава Владан Васић, градоначелник Пирота. - Било је проблема покренути је. Локалне самоуправе се тешко договрају, тешко је управљати заједничким предузећем. Све то смо и ми имали као проблем, али смо га превазишли. Депонија послује и желимо да је унапредимо.

(http://www.novosti.rs/upload/images/2019a//07/27n/novina/06--regionalna-deponija-u-.jpg)
Фото В. ЋирићПРОБЛЕМ ГРАЂЕВИНСКИ ОТПАД

ПОСЕБАН проблем је одлагање грађевинског отпада. У Пироту постоји депонија за те намене, али је грађани не користе.

- Проблем је и грађевински отпад. Ми имамо депонију за њега, али је тешко натерати људе да је користе - каже градоначелник Владан Васић. - Размишљамо да то решимо тако што ћемо обавезу одношења отпада на депонију условити издавањем грађевинске дозволе.


(Сандра Булатовић, вечерње НОВОСТИ) (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D0%B4%D1%80%D1%83%D1%88%D1%82%D0%B2%D0%BE.395.html:808803-%D0%94%D0%B8%D0%B2%D1%99%D0%B5-%D0%B4%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%98%D0%B5-%D0%BD%D0%B8%D1%87%D1%83-%D1%81%D0%B2%D1%83%D0%B4%D0%B0-%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BE-%D0%BD%D0%B5%D1%9B%D0%B5)

***

(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2019a//08/20n/voj-divljih-deponija-f_620x0.jpg)

(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2019//05/11n/novina/bg-deponija_620x0.jpg)

Београд

(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2016//03/06/b%20deponija_620x0.jpg)


Наслов: Илегална канализација и отпадне воде узрок непријатних мириса у Београду
Порука од: moka Септембар 05, 2019, 04:17:36
Илегална канализација и отпадне воде узрок непријатних мириса у Београду

Drugi put ovog leta, Beograđani su se javno požalili na prisustvo neprijatnih mirisa koji se prostire čitavim gradom.

(https://www.danas.rs/wp-content/uploads/2018/12/windows-2584213_1920-678x382.jpg)

Na insistiranje građana, posebno na društvenim mrežama, Gradski zavod za za javno zdravlje saopštio je da je glavni krivac neprijatnog mirisa u gradu fekalna kanalizacija.

„Povlačenjem reka, usled visokih temperatura u priobalju ostaje mulj koji je bogat neprerađenim otpadnim vodama i ilegalnom fekalnom kanalizacijom koja stvara neprijatne mirise širom Beograda“, saopštio je Zavod.

U saopštenju se navodi da neprijatni mirisi nisu opasni po zdravlje, već samo „remete komfor stanovanja i boravak u spoljnoj sredini“.

Kako kažu, sa promenom meteoroloških prilika doći će do nestajanja ove pojave.

Ta zdravstvena ustanova je 9. avgusta, kada se takođe Beogradom širio neprijatan miris, navela kao uzrok stajsko đubrivo na njivama i povlačenje vode u koritima reka“.

Ono što građane najviše zabrinjava je činjenica da se problem neprijatnih mirisa sve češće javlja, a rešenja nema ili se barem nadležni ne oglašavaju.

Istina je da su se mnoge gradske vlasti proteklih godina utrkivale saopštenjima kako će se rešiti problemi kanalizacije i otpadnih voda, ali očigledno je da do sada ništa nije urađeno po tom pitanju.

https://www.danas.rs/beograd/ilegalna-kanalizacija-i-otpadne-vode-razlog-neprijatnih-mirisa/

  Ми смо имали лета и прошлих година, али ништа није смрдило у Београду.Лажни градитељи блиски владајућој странци зидају увелико али не раде ништа на проширењу водовода, канализације и остале инфраструктуре.Не улажу ништа, добијају дозволе од Кума, свастика и шурњаја и праве од Београда депонију.
  Они који диктирају градњу и уништавају град износе коферчиће у пореске рајеве а нама остају накарадне зградурине које не ваљају ништа и исто толико вреде.


Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: Гога Септембар 30, 2019, 09:11:52
Звездара: Грађани неће паркинг, хоће игралиште и зеленило


СТАНОВНИЦИ Чингријине улице на Звездари у суботу су одржали протест како би упозорили надлежне јер страхују да ће парк у њиховој улици бити претворен у паркинг, како је предвиђено Планом детаљне регулације у блоку око Улице Димитрија Туцовића, у делу од Батутове до ОШ "Марија Бурсаћ". Група грађана окупила се у овом парку, како би послала поруку надлежнима да неће дозволити сечу стабала због планиране градње простора за аутомобиле.

(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2019a//09/28n/bgd/125-IMG-9d7dc0cf44448d412962490_620x0.jpg)
Становници Чингријине улице у борби да сачувају зеленило

- Никакви радови око ових улица, поготово у парковима, на зеленим површинама грађани неће прихватити. Нећемо дозволити да се дрвеће посече и да се овај простор избетонира. Већина нас је овде одрасла, сада се наша деца играју ту и, ако треба, телима ћемо бранити наше "пољанче". Изразито се противимо било каквој градњи зграда и паркинга, зонирању улица и наплате паркирања - поручили су житељи овог дела Звездаре.

Како је наведено у Плану, примарни циљеви су унапређење постојеће саобраћајне мреже у овом блоку улица, као и повећање броја паркинг-места и дефинисањем јавних површина које су неопходне за функционисање оближњих јавних служби - КБЦ "Звездара", Студентски дом "Рифат Бурџевић", те предшколске установе "Маштарија". Са друге стране, део Звездараца је забринут јер мисле да ће овим пројектом бити смањен број зелених површина.

- Предуслов за реконструкцију јавних зелених површина и дрвореда је валоризација постојеће вегетације у циљу очувања и заштите постојеће - пише у документацији. - Планом се штите трасе дрвореда, а на местима на којима због проширења саобраћајница није могуће задржати позиције постојећих стабала, планирано је померање дрвореда на нову позицију.

Станари најављују да ће организовати дежурства, како би спречили раднике, уколико се појаве са моторним тестерама у блоку намењеном за регулацију.ПОЖЕШКА

ДЕО станара Пожешке улице од јула протестује јер им је посечено око 20 здравих стабала, а све због припреме терена за приватну зграду. Пре две недеље, догодио се и физички сукоб између станара и инвеститора.

(С.В. вечерње НОВОСТИ) (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%B1%D0%B5%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4.491.html:821306-%D0%97%D0%B2%D0%B5%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B0-%D0%93%D1%80%D0%B0%D1%92%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0%BD%D0%B5%D1%9B%D0%B5-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B8%D0%BD%D0%B3-%D1%85%D0%BE%D1%9B%D0%B5-%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%88%D1%82%D0%B5-%D0%B8-%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BB%D0%BE)

***

Каква су ово дошла времена да се народ мора саморганизовати да би штитио нешто што је у надлежности појединих министарстава. Чему ће онда Министарство за екологију ???Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: nina Октобар 10, 2019, 08:52:15
МЕШТАНИ ТОПЛОГ ДОЛА ПОСЛЕ СУКОБА ЗБОГ МХЕ: "Гориле" хоће да нас раселе?!

(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2019a//10/08n/12-hoce-vciric_620x0.jpg)

У ПИРОТСКОМ селу Топли До, подно стропланинског врха Миџор, мештани су заузети уобичајеним јесењим пословима, а на уласку у место, код Срђановог моста, крај тек наложених букових балвана који се лењо диме, седи помало необична сеоска стража. На барикадама старице, углавном већ зашле у осму деценију, којима је штап обавезно помагало.

(http://www.novosti.rs/upload/images/2019a//10/08n/12-hoce-vciric1.jpg)
ОДБРАНА: Старице на Срђановом мосту

Све је некако мирно, као да претходног дана, на овом истом месту, није било сукоба мештана са приватним обезбеђењем инвеститора мале хидроелектране Драгана Јосића, који недалеко одавде жели да подигне мини-фабрику струје деривационог типа, чиме ће, кажу Топлодолци, реку спаковати у цеви и запечатити судбину овог краја у парку природе.

- Мушкарци углавном са коњским "влачецима" довлаче сено за зиму, или су у шуми и припремају огрев за продају, неко је код говеда, или оваца на планини, а ми овде дежурамо - причају нам промрзле старице Вера Мијић, Лидија Мадић, њена имењакиња Лидија Пејчић и Љубинка Цветковић, које су овде од раног јутра.

- Уколико се неко појави са машинама и радницима, идемо до цркве и почињемо звоњаву како би нас сви чули и дошли да спрече отимање реке.

Њихова пажња не попушта ни док говоре о прекјучерашњем дану, који је у протеклих неколико месеци, откад су се мештани уз помоћ еколога из удружења "Одбранимо реке Старе планине", организовали како би спречили изградњу мини-централе. Истовремено говоре и директни учесници сукоба са, како кажу, "горилама" које хоће да их раселе и како је све почело.

- Једну групу су послали из правца Пирота, а другу са Бабиног зуба. Хтели су на силу да отпочну изградњу и уништавање реке. Док смо ми узбуниле село, они су нас заговарали, али су убрзи стигли мушкарци и схватили да је реч о превари, јер они су хтели да дођу са друге стране - објашњава Вера

- Тада је настало гушање и ничег не би било да Јосићева приватна војска није почела да нас прска неким спрејом и сузавцем. Морали смо да се бранимо од људи који су умислили да су власт и да могу да раде шта год им падне на памет. Ко их је овластио да примењују силу на обичним сељацима? И до сада је у неколико наврата било блиских сусрета, али су јуче претерали и ми смо морали да се бранимо. Довели су вод од 50 људи из Пирота и Београда - кажу Горан Мијић, Милован Ценић и Драган Симић, кога још пеку очи, баш као и Ивицу Голубовића на кога је такође "потрошена" велика количина бибер-спреја.

(http://www.novosti.rs/upload/images/2019a//10/08n/12-hoce-vidaju-rane-fejs.jpg)
ПОМОЋ: Повређенима видају ране,Фото Фејсбук


Тешко је у овом крају наћи човека који ће оправдати поступак приватног обезбеђења према ком су после употребе бибер-спреја почеле да лете каменице, летве... Полиција је у селу, и од учесника сукоба узима изјаве, али нико не бежи од давања исказа.

Међу онима које смо јуче затекли на стражи су и сестре Милица и Милена - једна је дипломирани социолог, друга је завршила историју и обе су без посла. И оне кажу да нико у овом крају неће одустати од одбране реке.
(http://www.novosti.rs/upload/images/2019a//10/08n/12-hoce-mestani.jpg)

- У тој реци смо научиле да пливамо, пецамо рибе, чувамо стоку крај ње. Нема тих пара да се прода Стара планина и Топли До. Док имају потомке, као што смо ми, Топлодолци не морају да брину за ову лепоту - поручује девојке.


СТРАЖЕ

Топлодолци су сеоске страже почели да организују још пролетос. Њихов задатак је да мотре на свакога са стране ко евентуално довезе нека машине, камионе и багере којима би отпочео радове.

Досада је у више наврата било углавном вербалних сукоба са приватним обезбеђењем, док је пре два дана ескалацију спречила пиротска полиција, која је стала између сукобљених страна.


НЕ УЗМИЧУ НИ ЗА ПЕДАЉ

- Уколико заиста желе да истрају са том централом, ми слободно можемо да се селимо одавде. Чувам 30 говеда, 100 коња, 10 коза и 20 оваца, па се питам где ће та стока да пије воду ако сместе реку у цеви.

(http://www.novosti.rs/upload/images/2019a//10/08n/12-hoce-drag-simic.jpg)
СУЗАВАЦ: Драган Симић

И други живе од сточарства и нећемо узмаћи ни за педаљ у очувању реке и Топлог Дола - поручују Драган Петровић и Драган Симић, као и Далибор Обрадовић из Темске, активиста "Одбранимио реке Старе планине", који помаже Топлодолцима у стражарењу.


http://www.youtube.com/watch?v=mYzvLJYB_O8

Извор: Витомир Ћирић, Новости (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D1%81%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B0.489.html:823120-%D0%9C%D0%95%D0%A8%D0%A2%D0%90%D0%9D%D0%98-%D0%A2%D0%9E%D0%9F%D0%9B%D0%9E%D0%93-%D0%94%D0%9E%D0%9B%D0%90-%D0%9F%D0%9E%D0%A1%D0%9B%D0%95-%D0%A1%D0%A3%D0%9A%D0%9E%D0%91%D0%90-%D0%97%D0%91%D0%9E%D0%93-%D0%9C%D0%A5%D0%95-%D0%93%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B5-%D1%85%D0%BE%D1%9B%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%81-%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5-%D0%A4%D0%9E%D0%A2%D0%9E-%D0%92%D0%98%D0%94%D0%95%D0%9E)

...........
И у овом случају као да не постоји министарство за Екологију.


Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: Гога Октобар 20, 2019, 09:00:06
Чукарички рукавац затрпан ђубретом


Цитат
Због рупе у закону, уређење приобаља препуштено само повременим акцијама. У надлежности "Србијавода" и "Београдвода" није комунална делатност

(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2019b//10/18n/bg/Cukaricka-k-mihajlovic_620x0.jpg)
Део приобаља испод Моста на Ади Фото К. МихајловићВЕЛИКЕ количине ђубрета, муљ и отпад годинама уназад таложе се на обалама Чукаричког рукавца претварајући га у ругло. Несавесни грађани неуморно настављају да прљају обалу Саве, па се испод Моста на Ади, у близини аутобуске станице, упорно гомила смеће. Из "Београдвода" најављују да ће се акција чишћења рукавца одржати баш данас.

Зашто је рукавац, као и други делови приобаља, препуштен "акцијама" тешко је одговорити. Баш као и пронаћи одговорног за ову ситуацију, осим грађана. Како су, за "Новости", рекли из Јавног водопривредног предузећа "Београдводе", сва надлежност везана за водотокове првог реда, у које спада и Чукарички рукавац, прешла је на ЈВП "Србијаводе", на основу Закона о изменама и допунама Закона о водама. Међутим, за чишћење ове обале реке Саве није задужено ниједно од два водопривредна предузећа.

- У надлежност водопривредних предузећа не спада и обављање комуналне делатности, односно скупљање комуналног отпада. Тај проблем засада није решен законом - објаснили су за наш лист из ЈВП "Београдводе". - Проблем чишћења рукавца решава се акцијама чишћења које организује Скупштина града заједно са надлежним предузећем ЈВП "Србијаводе", као и уз помоћ осталих градских водопривредних и комуналних предузећа.

- Сваког дана пролазим поред Чукаричког рукавца на путу до посла, и не могу да верујем колико ђубрета има на обали - прича за наш лист Клара Н. из Раковице. - Скоро је отворена и петља на Мосту на Ади, као и аутобуска станица, па су људи принуђени да гледају ово ругло.


СТЕЦИШТЕ ПЕЦАРОША

НЕРЕТКО се на овом делу савске обале могу видети пецароши који без обзира на укаљану обалу и загађену воду упорно постављају своје штапове мирно чекајући да риба повуче мамац.

(А. В. Војиновић,`НОВОСТИ`) (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%B1%D0%B5%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4.491.html:825150-%D0%A7%D1%83%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8-%D1%80%D1%83%D0%BA%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%86-%D0%B7%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%BF%D0%B0%D0%BD-%D1%92%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%BC)


Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: Danica Новембар 21, 2019, 05:28:36
Загађена угинула риба завршила У НАШИМ ТАЊИРИМА:
Шокантан епилог помора у Великом бачком каналу

Цитат
Шећерана отпадну фабричку воду, иако за њено одлагање има изграђена таложна поља, испуштала у канал звани Бегејац

ОПШТИНСКА инспекција за заштиту животне средине у Кули саопштила је да је за велики помор рибе у Великом бачком каналу (ВБК) одговорна Фабрика шећера "Црвенка" у Црвенки. Установљено је да је Шећерана отпадну фабричку воду, иако за њено одлагање има изграђена таложна поља, испуштала у латерални канал И-64, звани Бегејац, који се улива у ВБК.

(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2019b//11/21n/13%20(2)_620x0.jpg)
Угинула риба у Великом бачком каналу Фото М. Влашкалин

Рибокрадице су мрежама и чамцима хватале ошамућену рибу, која је бежала од загађења, а одређене количине су понуђене на пијацама, највише на новосадском "Најлону".

Које количине загађених риба су се нашле на црном тржишту није познато, али је несумњиво реч о тонама. Док пецароши тврде да је угинуло око 10 тона, надлежни у ЈВП "Воде Војводине" процењују да је загажење "убило" око три тоне рибе.

Бранислав Чобанов, из УСР "Шаран" у Србобрану, рекао је за "Новости" да је новосадско тржиште највеће, и да је тамо риба "отишла" упола цене.

- Сом, који у рибњаку у Бечеју кошта око 800 динара килограм, продавао се "на црно" за 400-500 динара - шаран, чија је цена у рибарницама 400-500 динара, нуђен је за 250-300 динара, па и испод тога, само да се прода. Из Канала је на пијаце отишло и доста толстолобика и златице (бабушке) - рекао је Чобанов.

(http://www.novosti.rs/upload/images/2019b//11/21n/13%20(3).jpg)

Према његовим речима, ошамућену рибу су вадили не само Србобранци и Бечејци, него и мешетари из Врбаса, Куцуре, Бачког Градишта... Рибочувари "Вода Војводине" су, каже Чобанов, пресретали рибокрадице по Каналу, и терали их да покупљену рибу избацују из чамаца.

Анализе, урађене на Природно-математичком факултету у Новом Саду, указале су на недостатак кисеоника у узоркованој каналској води. Риба се, другим речима, угушила услед великог ослобађања угљен-диоксида и осталих штетних гасова.

- Угинуло је толико рибе да људи питају да ли је нешто уопште остало у Каналу. Површина воде прекривена је мртвим смуђевима, штукама, шаранима, амурима, толстолобицима, карашима... Извађено је много полумртве рибе, која ће завршити на трпезама, а не зна се да ли је отрована или штетна, или је, као што говоре они што су је на брзину покупили, "здрава, јер је само остала без ваздуха" - наводе пецароши из Бечеја.

(http://www.novosti.rs/upload/images/2019b//11/21n/13%20(1).jpg)

"Воде Војводине", које газдују хидросистемом ДТД, известиле су да се, упуштањем свеже воде преко уставе у Куцури код Врбаса, поправило стање у делу Канала код Србобрана, али је постало забрињавајуће код Бечеја.

- Загађена вода из ВБК сада лагано улази у Тису. Остаје само нада да ће Тиса, због своје величине, избећи последице какве је загађење донело Каналу - рекао је директор ЈВП "Воде Војводине" Славко Врнџић.

Помори рибе и раније су се дешавали у Србобрану, Бечеју, Врбасу и Сивцу, а пецароши су сваки пут упирали прстом у црвеначку Шећерану. Она је сад први пут означена као кривац, али инспекција није поменула санкције. Председник Еколошког покрета Србобрана (ЕПОС) Драган Курјачки рекао је за "Новости" да ће ово удружење тражити да се предочи која је супстанца изазвала помор, и да се загађивач процесуира.


ПОШТУЈУ НАЛОГ

- ШЕЋЕРАНИ је дат најпре усмени, а после три дана и писмени налог да престане са испуштањем отпадних вода из технолошког процеса. Контролама је утврђено да се налог поштује - изјавила је Биљана Леовац, инспекторка за заштиту животне средине у Општини Кула, у којој се налази црвеначка шећерана.


З.Рајић-Новости (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D1%81%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B0.489.html:831412-%D0%97%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D1%92%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D1%83%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D1%83%D0%BB%D0%B0-%D1%80%D0%B8%D0%B1%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D1%80%D1%88%D0%B8%D0%BB%D0%B0-%D0%A3-%D0%9D%D0%90%D0%A8%D0%98%D0%9C-%D0%A2%D0%90%D0%8A%D0%98%D0%A0%D0%98%D0%9C%D0%90-%D0%A8%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BD-%D0%B5%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%B3-%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B0-%D1%83-%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BC-%D0%B1%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%BE%D0%BC-%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D1%83)Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: Гога Децембар 06, 2019, 03:01:56
Београд у "црвеној зони",
 издато упозорење грађанима:
Затворите прозоре и не излазите напоље!

Цитат
Према подацима апликације `AirCare` индекс загађености у Београду на општини Стари град износи 84 и налази се у "црвеној зони"

(http://www.novosti.rs/upload/images/2019b//12/05n/smog.jpg)
Фото: А. Стевановић


Према подацима апликације "AirCare" индекс загађености у Београду на општини Стари град износи 84 и налази се у "црвеној зони". Такође је додата и напомена "да се због високе загађености прозори затворе, избегавају активности на отвореном и носе маске за загађење ваздуха".

Према подацима које објављује "Беоеко", односно Град Београд и Градски завод за јавно здравље (ГЗЗЈЗ), тренутан квалитет ваздуха у престоници је "прихватљив", као и према подацима на "AirCare" на мерном месту на Новом Беоргаду, где индекс загађености износи 77.

Дани тешког дисања поново ће очигледно бити актуелни, будући да је грејна сезона увелико почела, а ветра у главном граду тренутно нема, после неколико недеља прилично бурне кошаве.

Подсетимо, пре више од месец дана, Београд је у једном тренутку био чак и најзагађенија престоница на планети.

(Novosti online) (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%B1%D0%B5%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4.491.html:834306-%D0%91%D0%B5%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4-%D1%83-%D1%86%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%98-%D0%B7%D0%BE%D0%BD%D0%B8-%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D1%83%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%9A%D0%B5-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%92%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%97%D0%B0%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%BE%D1%80%D0%B5-%D0%B8-%D0%BD%D0%B5-%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%99%D0%B5)


Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: Гога Децембар 20, 2019, 07:40:35
Србија ових дана удише КАНЦЕРОГЕНИ ваздух:
 Ево који градови и која популација су најугроженији

БЕОГРАД је у четвртак био пети на листи најзагађенијих градова у свету, према мерењима сајта "Ервизуал". И сајт "Беоеком", који је под заједничком ингеренцијом Града Београда и Градског завода за јавно здравље, оценио је да је загађење у главном граду достигло четврти, црвени ниво, а у мерним станицама на Старом граду и на Новом Београду ваздух је био у љубичастој, најопаснијој зони.

(https://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2019b//12/19n/04Petar-Milosevic_620x0.jpg)

 Ништа боља нису била ни нека друга места по Србији! Грађане већ данима, поново, гуше канцерогене прашкасте материје, чађ, али и опасни бензен.

Званични подаци Агенције за заштиту животне средине показују да су ових дана најзагађенији Ниш, Смедерево, Београд, Панчево, Ваљево, Косјерић, Суботица, Обреновац, Зајечар, Нови Сад, Беочин...

- Није реч само о Србији, већ је овим загађењем погођен читав регион - објашњава за "Новости" Горан Триван, министар животне средине. - Овај проблем неће сам од себе да се реши. Све је у рукама државе и локалних самоуправа, које су одавно биле дужне да по закону ураде краткорочне и дугорочне планове за квалитет ваздуха и према њима спроведу мере. Нарочито ако знамо да су узроци загађења у градовима ложишта, саобраћај и индустрија. Општине морају у својим буџетима да издвајају одређена средства за гашење индивидуалних ложишта.

Како објашњава Триван, локалним самоуправама опет је послато писмо упозорења, да ураде та документа. Следећи кораци су инспекцијски надзор и кажњавање.

- И сами загађивачи би требало да воде рачуна о емисији штетних гасова, а да их контролишу инспекције - истиче Триван.

Недавно је и Светска здравствена организација саопштила да од јаких инфекција дисајних путева, због загађеног ваздуха у затвореном простору и напољу, у свету годишње умре 600.000 деце млађе од 15 година.


НАЈОПАСНИЈЕ ЗА ДЕЦУ

ЗДРАВСТВЕНЕ тегобе се могу јавити у целој популацији, с тим што се код осетљивих група, као што су стари, деца и особе са болесним срцем и плућима, могу јавити озбиљније здравствене тегобе него у популацији здравих особа - кажу у Градском заводу за јавно здравље Београда.

Пулмолози упозоравају да најситније токсичне честице ПМ 2,5 највише угрожавају децу, јер могу трајно да оштете њихова плућа, која се развијају до треће године.

Цитат
НИШ ОБАРА РЕКОРДЕ

НИШЛИЈЕ већ данима удишу веома загађен ваздух! Концентрације прашкастих материја биле су и до седам пута веће од дозвољених. Локалне власти истакле су да су почеле са израдом Плана квалитета ваздуха и да ће тај документ, на дугорочан начин, сагледати и решавање проблема аерозагађења. Град на Нишави највише гуше употреба фосилних горива и појачани саобраћај.

(Ј.Субин, `Новости`) (https://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D0%B4%D1%80%D1%83%D1%88%D1%82%D0%B2%D0%BE.395.html:837067-%D0%A1%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%85-%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D1%83%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%B5-%D0%9A%D0%90%D0%9D%D0%A6%D0%95%D0%A0%D0%9E%D0%93%D0%95%D0%9D%D0%98-%D0%B2%D0%B0%D0%B7%D0%B4%D1%83%D1%85-%D0%95%D0%B2%D0%BE-%D0%BA%D0%BE%D1%98%D0%B8-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D1%98%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%BF%D1%83%D0%BB%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D1%81%D1%83-%D0%BD%D0%B0%D1%98%D1%83%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%98%D0%B8)

***

А онда, када додамо на све то како се улице уопште не перу, по месец дана, од прашине не може да се живи. Чак и они на вишим спратовима зграда имају те проблеме, као никада до сада. Све је запуштено, комуналне градске службе раде како им падне на памет. Нема никакве контроле, а грађани када хоће да се пожале, немају коме, јер и ако то ураде, НИКО не реагује. И преко свега тога, оно даноноћно запрашивање из необележених авиона, који плаву боју неба за час обоје у сиву, нико не може да ме убеди, да се ово не ради манерно. Да што пре, као народ, НЕСТАНЕМО!


Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: Danica Јануар 15, 2020, 09:26:07
Ваздух у Београду недељама прекомерно загађен

(http://www.politika.rs/upload/Article/Image/2020_01/VAZDUH.jpg)
(Фото Бета)

Загађеност ваздуха у престоници недељама уназад је прекомерна, а у Градском заводу за јавно здравље кажу да се квалитет ваздуха мери и мења на сваких сат времена, па је тако, на пример, данас у 11 часова био добар, док је у 14 часова оцењен као прихватљив.

Значајније погоршање квалитета ваздуха и данас се очекује у време саобраћајног шпица, казао је `Танјугу` помоћник директора за екологију у Градском заводу за јавно здравље Београд Славиша Младеновић, наводећи да су поред саобраћаја, примарни извори загађења у Београду индивидуална ложишта и велике термоелектране у околини.

"Прилично је јасно да приликом интензивног саобраћаја у шпицевима долази до битног погоршања квалитета ваздуха, а све то треба повезати са чињеницом и да квалитет ваздуха зависи од метеоролошких прилика", казао је Младеновић.

Како је објаснио, уколико су метео прилике специфичне, онда долази до погоршања квалитета ваздуха због тога што се задржава загађење у нижим слојевима атмосфере.

Према његовим речима, Градски завод више деценија прати загађење ваздуха на територији Београда и поређењем резултата од пре 10 или 15 година, није уочено да је квалитет ваздуха гори него што је био тада.

Загађен ваздух на више начина утиче на здравље грађана, пре свега на респираторни систем, али и на кардиоваскуларни систем у неком дужем временском периоду, испричао је Младеновић и додао да тај утицај зависи пре свега од дужине излагања организма аерозагађењу.

Због загађености ваздуха представници опозиционог Савеза за Србију затражили су да се хитно прогласи ванредна ситуација у Београду, а да се због игнорисања ситуације "која има директан и погубан утицај на здравље људи", између осталих, смени и директорка Завода Душанка Матијевић.

(http://www.politika.rs/upload/CKEditor/2018/02/SMOGnn.jpg)
(Фото Н. Неговановић)

Младеновић објашњава да Градски завод само мери индекс квалитета ваздуха и информације о томе даје грађанима уз препоруке о понашању на свом сајту беоеко.ком.

Такође, обавештавају и Секретаријат за заштиту животне средине у складу са договореним обавезама према Граду.

"Пратимо квалитет ваздуха и то је наша обавеза. Као здравственим радницима, наш посао је да сугеришемо грађанима начине понашања. Ми смо на услузи и градским и републичким властима да пружимо сугестије у ком смислу треба размишљати да се поправи квалитет ваздуха и то и чинимо", казао је Младеновић

Истакао је да Градски завод за јавну заштиту нема никакву одговорност када се ради о изворима загађења, о утицају на квалитет ваздуха, мерама које се спроводе, јер нису доносиоци одлука, већ само предлажу могућа решења, од којих је једно и то дугорочно да се 300.000 индивидуалних ложишта у Београду повеже на систем даљинског грејања.

Због прекомерне загађености ваздуха у Београду, али и у другим градовима Србије, заштитник грађана Зоран Пашалић покренуо је јуче, на сопствену иницијативу, поступак контроле Министарства животне средине.

Такву меру образложио је тиме што то Министарство, али ни други надлежни државни органи, нису предузели, нити су спровели иједну конкретну меру за решавање проблема загађености ваздуха.

`Политика` (http://www.politika.rs/scc/clanak/445801/Vazduh-u-Beogradu-nedeljama-prekomerno-zagaden)

......................

Невероватно је да Министарство, али ни други надлежни државни органи, нису предузели, нити су спровели иједну конкретну меру за решавање проблема загађености ваздуха. Чињеница је да су многи фактори довели до оволике загађености ваздуга у Београду, а не само ови које је навео помоћник директора за екологију у Градском заводу за јавно здравље Београд, Славиша Младеновић.
Годинама се у Београду гради без икаквог реда и поштовања урбанистичких правила и закона, тако да имамо случај да су зграде грађене тик једна уз другу, неке се чак и наслањају једна на другу, а у оним зградама, које су грађене ранијих година су буквално затворени, зазидани пролази који су били отворени. Ни мало случајно су они били отворени, кроз њих је струјао ваздух и колико толико је била омогућена нека вентилација. Сада је то све зазидано и претворено у неке пословне просторе, а ваздух је ту устајао и на све стране се осећа смрад и мирис буђи. Такође и обале река временом се попуњавају зиданим и монтажним објектима, па се тако  онемогућава струјање ваздуха, и тек ће да буде погоршано изградњом "Београда на води", при чему високе зграде никако нису добар избор баш ту. Затворени су они познати путеви "руже ветрова". Када томе додамо да су у насењеним местима никле многобројне пекаре, пржионице кафе, и ко зна шта се све још не производи малте не у кућној радиности, у неким становима, а не у комплексима који су намењени за то и изван града, није ни чудо да имамо овакву алармантну ситуацију. Најгоре је у току ноћи, а тада није баш саобраћај фреквентан,нема много аутомобила на улицама, тако да не пије воду образложење да је саобраћај већим делом узрок овој опасној загађености ваздуха.


Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: Danica Јануар 31, 2020, 02:03:24
Еколошки инцидент на периферији Ваљева:
 Тона пилећег меса бачена у поток

(https://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2020//01/30/Uklanjanje%20ostataka%20bacenog%20pileceg%20mesa%20Valjevo%203001%202020%2001%20Foto%20TVA%20Plus_620x0.jpg)
Фото: ТВ А плус

Комунална полиција интензивно трага за особом која је у поток Ђеновац, на периферији Ваљева, бацила чак тону остатака свежег пилећег меса, сазнају "Новости".

Пронађена је и отпремница у којој су наведени подаци о произвођачу и купцу меса.

Радници ваљевског Јавног комуналног предузећа "Видрак" уклонили су бачене остатке пилетине које ће, сазнајемо, на безбедан и прописан начин да уништи лајковачка фирма "Хигијена Томић". На лице места изашле су ветеринарска и комунална инспекција, које су обавиле увиђај.

- Пре изградње моста преко потока Ђеновац, на том месту налазио се велики контејнер у који су несавесни бацали угинуле домаће животиње, изнутрице и коже, па се туда од несносног задаха трулежи није могли ни пролазити – каже наш саговорник из ваљевског насеља Пети пук.

- На том месту, због тога, скупљали су се пси луталице, развлачили остатке угинулих животиња. Неко време, бацање животињског отпада је престало, али су несавесни поново у поток Ђеновац почели да одлажу све и свашта. Надамо се да ће надлежни што пре да открију и санкционишу оне који су чак тону пилећих остатака бацили малтене под прозоре околних кућа.


ОТПРЕМНИЦА

Пилеће месо чије је остатке у пластичним џаковима неко бацио у поток, незванично, произвела је једна фирма из Ваљева. Купац је, наводно, била печењара на периферији града. То се види из података уписаних у отпремницу коју је, по свему судећи, неко случајно заборавио у остацима пилетине.

Novosti Online / Б. П. (https://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D1%81%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B0.489.html:844516-Ekoloski-incident-na-periferiji-Valjeva-Tona-pileceg-mesa-bacena-u-potok)


Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: Гога Април 29, 2020, 17:34:27
Поново тровање дивљих животиња у околини Бачке Тополе:
 Страдале чак и строго ЗАШТИЋЕНЕ врсте


У АТАРУ између Бачке Тополе и села Карађорђево, непосредно поред атарских путева и у њивама, 23. априла пронађено је осам угинулих еја мочварица, по један мишар и гавран, три гачца, а отркивени су и разбацани мамци – пилеће месо са обојеном материјом на површини.

(https://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2020//04/28/Eja-Pfoto-Pokrajinska-(3)_620x0.jpg)
Фото: Покрајинска инспекција заштите животне средине


   Угинуле дивље животиње су, како саопштавају из Покрајинског завода за заштиту природе, открили чланови Еколошког удружења “Аркус” из Бачке Тополе и Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.


Покрајинска инспекција заштите животне средине, полиција, локална еколошка инспекција и представници цивилног сектора у заједничкој акцији на лицу места, утврдили су чињенично стање, а лешеви су однети у Научни институт за ветеринарство “Нови Сад”, где ће се утврдити узрок угинућа дивљих животиња, међу којима су еја мочварица и мишар, иначе, строго заштићене врсте.


Покрајински завод за заштиту природе истиче да је у овом случају послебно алармантно сазнање да је тровање учињено готово истовремено када и тровање у коме су страдале ове исте врсте птица пре две недеље у околини акумулације Зобнатица, практично унутар граница Парка природе “Бачкотополске долине”.

(https://www.novosti.rs/upload/images/2020//04/28/Eja-Pfoto-Pokrajinska-(4).jpg)

- Уколико је реч о великој кампањи тровања дивљих животиња на ширем подручју у општини Бачка Топола, на шта упућује изглед и стање прикупљених лешева на обе локације, онда постоји велика забринутост да листа страдалих животиња није коначна – истиче Никола Стојнић, орнитолог у Покрајинском заводу за заштиту природе.- Забрињава спремност спремност оних који посежу за забрањеним средствима, и уопште пестицидима за тровање дивлјих животиња, да то и даље наставе да раде, и то на широком простору. Још горе је сазнање да је тровање дивљих животиња на овом локалитету било и јесенас, али и претходних година.

(https://www.novosti.rs/upload/images/2020//04/28/Eja-Pfoto-Pokrajinska-(1).jpg)
ПРИЈАВИТЕ ТРОВАЧЕ


ПРЕ овог, најновијег случаја, на обали акумулације Зобнатица, неколико километара даље пронађено је 18 лешева дивљих животиња. Из Покрајинског завода за заштиту природе због тога, осим позива да се ово третира као кривично дело, позивају да се пријаве када су нађу угинуле дивље животиње, али и да пријаве троваче.


(https://www.novosti.rs/upload/images/2020//04/28/Eja-Pfoto-Pokrajinska-(2).jpg)

(NovostiOnline/Љ.П.) (https://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D1%81%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B0.489.html:861800-%D0%9F%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%9A%D0%B5-%D0%B4%D0%B8%D0%B2%D1%99%D0%B8%D1%85-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%9A%D0%B0-%D1%83-%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%91%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B5-%D0%A2%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B5-%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B5-%D1%87%D0%B0%D0%BA-%D0%B8-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D0%97%D0%90%D0%A8%D0%A2%D0%98%D0%8B%D0%95%D0%9D%D0%95-%D0%B2%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B5-%D0%A4%D0%9E%D0%A2%D0%9E)


***

Неки људи су решили, сем природе, сами себе да униште. Шта рећи друго!


Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: Гога Јул 03, 2020, 03:06:27
Приобаље Дунава засуто гомилом ђубрета
које нико не уклања:
Угрожене птице, лабудови пливају по смећу


(https://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2020//07/01n/n/00labudovi-zemunski-kej_620x0.jpg)

ФОТОГРАФИЈА на којој се лабудови, редовни посетиоци кеја у Земуну, одмарају и шпартају по гомили ђубрета које се наталожило на обали Дунава привукла је пажњу корисника друштвених мрежа. Овај призор с великим негодовањем су дочекали Београђани, који воле да проводе време у шетњи Кејом ослобођења, али и да се друже и хране драге птице.

Такође, запитали су се и да ли би смеће могло на било који начин да угрози живот ових грациозних животиња.

- Раније се дешавало да смо имали случајеве да су се лабудови и друге птице повредили због смећа. Од почетка године нисмо имали пријаве за овакве случајеве, али свакако се лабудови који бораве на обалама у којима има нагомиланог ђубрета могу и те како повредити, а чак и угинути - објашњава, за "Новости", Сања Радосављевић из удружења Animal rescue Serbia.

Цитат
САВСКИ КЕЈ

КАКО је наш лист писао прошле недеље, ситуација на обали Саве је, такође, критична. Велике количине отпада пливају приобаљем и око улаза на сплавове кодо новобеоградских блокова, због чега су становници овог дела престонице истакли како од гомиле смећа више не виде Саву, а чак постоји и могућност заразе.

Гомиле смећа које су оковале приобаље непрекидно се увећавају, јер водотоке нема ко да чисти и редовно одржава. Како је наш лист недавно подсетио, на основу измена и допуна Закона о водама из 2016. године, надлежност над водама првог реда, у које спадају Дунав и Сава, прелази са Јавног водопривредног предузећа "Београдводе" на ЈП "Србијаводе". Проблем настаје зато што годишњим програмом пословања овог предузећа нису предвиђена финансијска средства за уклањање комуналног отпада. А ЈКП "Градска чистоћа", такође, није задужено да чисти ђубре на обалама река.

Несавесни суграђани главни су кривци за гомилање отпада у близини и на обалама престоничких река. Такође, пошто на крају испада да београдске водотоке нема ко да чисти, једино преостаје да се Београђани коначно призову памети и спрече стварање депонија и смање могућност да се на овај начин угрози и живот дивљих животиња.

(А. ВОЈИНОВИЋ) (https://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%B1%D0%B5%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4.491.html:873946-%D0%9F%D1%80%D0%B8%D0%BE%D0%B1%D0%B0%D1%99%D0%B5-%D0%94%D1%83%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D1%81%D1%83%D1%82%D0%BE-%D0%B3%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%BC-%D1%92%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D1%98%D0%B5-%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BE-%D0%BD%D0%B5-%D1%83%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%9A%D0%B0-%D0%A3%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%D0%BF%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B5-%D0%BB%D0%B0%D0%B1%D1%83%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D0%BF%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%98%D1%83-%D0%BF%D0%BE-%D1%81%D0%BC%D0%B5%D1%9B%D1%83)


Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: nina Август 08, 2020, 21:22:32
Еколошка катастрофа у ПКБ: Фекалије се излиле у њивеФекалне и отровне воде излиле су се у њиве индустријског насеља Падинска скела када је у среду пукла канализациона цев, а стручњаци упозоравају да је реч о еколошкој катастрофи коју већ четврти дан надлежни не решавају.

http://www.youtube.com/watch?v=pujhF7HmTII

Отрови су се излили у њиву компаније Ал Дахра, и разлили се 700 до 800 метара око цеви. Алармантно је то што прете да се рашире даље јер ПКБ Водовод од среде не санира овај квар. Зоран Јанковић, председник удружења ЕКО-Панчевачки рит, изашао је на терен по пријави грађана која му је стигла синоћ.

"Пукла је канализациона цев Падинске скеле, дела Товилишта, Ковилова, Фрикома, Имлека, ПКБ-а, Ал Дахре, на потезу код Прве српске шећеране Димитрије Туцовић. Фекалне воде излиле су се на парцели од десетак хектара која је под кукурузом", каже Јанковић.

Додаје да тај кукуруз вероватно иде у силажу и кравама за храну. "Краве дају млеко, које Ал Дахра испоручује Имлеку, а које потом завршава код грађана Србије".

Он објашњава да је ПКБ Водовод и канализација упознат са кваром од среде, али да не очекује да ће проблем бити решен пре следеће недеље.

"Довезли су јуче неки мали багер да отклоне квар, међутим парцела и канал који се налази поред пута су пуни фекалних вода и потребна је озбиљна механизација како би се квар отклонио. Прво морају да исцрпе воду из канала, а потом да замене цев. Викенд је што значи да смо пет дана препуштени изливању фекалних отровних вода", каже Јовановић.

Он упозорава да ће отрови доћи и до подземних вода, те да ће ови отрови због природног кружног прцеса завршити на нашим столовима.

Удружење ЕКО-Панчевачки рит припрема пријаву водопривредној инспекцији, као и инспекцији заштите животне средине како би убрзали санацију. Упитан да ли постоји дугорочно решење које би спречило изливање канализације у њиве Јанковић истиче да је неопходна изградња система прераде отпадних вода у овом индустријском насељу.

"Све фекалије и индустријски отпад сада се изливају директно у Дунав", упозорава он.

Извор: nova.rs

Србин.инфо (https://srbin.info/drustvo/ekoloska-katastrofa-u-pkb-fekalije-se-izlile-u-njive/)


Наслов: Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна
Порука од: Гога Септембар 24, 2020, 08:47:25
Халуцинација на КалемегдануНикад нисам пробала дроге које изазивају халуцинације. Нисам нека пуританка, али што да кријем, било ме страх. А радознала сам, драги читаоци, и да се не бојим лошег трипа, радо бих се најела печурака или тако нечега. Но, хвала градској власти Београда која је јуче успешно разрешила мој унутрашњи конфликт између радозналости и кукавичлука.


Градско зеленило је, наиме, бар тако каже вест коју су пренели сви медији, засадило палме на Калемегдану!

Ја сам, мајке ми, прво мислила да народ опет нешто лупа на Твитеру. После сам помислила како су се медији навукли па преносе лажне вести са Твитера. А онда су се појавили снимци. Није шала, није зезање, засадили палме код Павиљона "Цвијета Зузорић".

(https://svetionik.com/media/870137_640x200.jpg)


Трљала сам очи, буквално. Стварно сам мислила да халуцинирам. Па каже вест: добили палме из Шпаније, нека опака сорта, отпорна на температуре до петнаест степени испод нуле, а пошто су у Београду зиме све блаже и блаже, онда нема проблема, ајде да садимо палме.

У реду, ове палме су поклон, а поклону се у зубе не гледа, близу је зоолошки врт са разним тропским врстама, има смисла сасвим да на Калемегдану никне палма. Има смисла, под условом да те кокосов орах опизди у главу, па онако контузован не знаш ни ко си ни где си. Чуј, палме у Београду… Него, чекајте, станите, знам да ове године већина није отишла на море, али кад сте последњи пут видели палме на Јадрану, конкретно у Црној Гори? Оно, мало већу количину палми? У последњих четири-пет година, нисте сигурно. Тужна прича о помору палми почиње негде око 2012. када је предузеће `Палма Импорт`, увозник палми, како му само име каже, увезло једну заражену инсектом црвеним сурлашем… То је тешка штеточина која се брзо шири, заражава друга стабла, и ево, од тада до данас у Црној Гори морало је бити посечено више од 800 стабала палми.

(https://nova.rs/wp-content/uploads/2020/09/1600865473249-630x420.jpeg)

Хрватска се против ове пошасти бори тако што се свака млада палма детаљно прегледа, а не крију и да обилато користе инсектициде и пестициде. Даље, палма је доста осетљива душица и, за разлику од смокве, једном кад се смрзне, више јој спаса нема. А ко нама гарантује да нас неће снаћи нека жестока зима попут оне из исте те 2012? Са температуром која се спустила и до минус двадесет? Ма нема везе, ова градска власт ионако има нешто против дрвећа, те смо палме добили за џабе, па нек и цркну, шта има везе.

Искрено, боље да смо добили црвеног сурлаша. Брзо се шири, уништава шта дохвати и тешко је решити га се. Потпуно у складу са овом влашћу.


(Јована Глигоријевић, `Vreme`) (https://www.vreme.com/cms/view.php?id=1822690&print=yes)***

(https://direktno.rs/upload//media/2020/6/28/13/51/762/169828/thumbs/1929529/thumb2.jpg)

Овај човек се ОПАКО намерачио на стабла, нарочито на она са огромним крошњама. Да ли уопште неко зна КОЛИКО је он што посекао стабала по Београду, што пооткидао грана са дрвећа, а ево сада саде палме  иако постоји податак:

"Тужна прича о помору палми почиње негде око 2012. када је предузеће `Палма Импорт`, увозник палми, како му само име каже, увезло једну заражену инсектом црвеним сурлашем… То је тешка штеточина која се брзо шири, заражава друга стабла, и ево, од тада до данас у Црној Гори морало је бити посечено више од 800 стабала палми..."

Цитат

SAV JE EGZOTIČAN
Vesić prevario klimu - palme u Beogradu!

JKP "Zelenilo-Beograd" pohvalilo se time da je prvi put u Beogradu na javnoj zelenoj površini, ispred Paviljona "Cvijete Zuzorić" na Kalemegdanu, zasađena egzotična vrsta palmi. Pored mnogobrojnih "egzotičnih radova" u Beogradu: Spomenika Stefanu Nemanji od 23 metra, prekopavanja glavnih ulica na Dorćolu gde ljudi svakodnevno "lome zglobove" po makadamu, planirane gondole i selidbe Starog savskog mosta u park na Ušću, Vesiću i ljudima iz gradske uprave sinula je ideja da bi egzotične palme uspevale u Beogradu, jer računaju na blage zime, iako niko ne može da garantuje da nas više nikad neće okovati debeli minusi sa snegom.

(Директно.) (https://direktno.rs/beograd/303178/goran-vesic-palme-beograd.html)