Svi Srbi Sveta - Forum

Форум => Политика => Тему започео: Гога Јул 28, 2011, 16:07:47Наслов: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: Гога Јул 28, 2011, 16:07:47
Немачка штити Тачијеве злочинце

У репортажи немачке телевизије ЗДФ "Крвави послови: На трагу трговине органима на Косову" од 13. јула, једна од саговорника била је и Севим Дагделен, чланица Комисије за спољне послове у немачком Бундестагу и портпарол фракције Левих. Ова посланица турског порекла већ дуже време критикује немачку политику на Балкану, а недавно је тражила и повлачење Бундесвера са Косова и окончање мисије Кфора.

(http://www.vesti-online.com/data/images/2011-07-26/167173_dagdelensevim_f.jpg?ver=1311640527)
Севим Дагделен, посланица у Бундестагу

Како је дошло до тога да се баш Ви бавите овом проблематиком?
- Као немачки парламентарац, ја сам у посебној обавези према људима на Балкану. Тамо је немачка политика узроковала патње и убијања, нарочито Рома, Јевреја и Срба. Злочини из 1941. су остали некажњени, а жртве без одштете, исто као и ратни злочини НАТО и Немачке у бомбардовања СРЈ 1999. Међународна заједница, као и немачки судови, одбијају сваку врсту одговорности, што је показао и поступак наплате одштете у Варварину. Исто важи и за злочине ОВК који су се при повлачењу југословенских трупа, дешавали пред очима Кфора.

На ваша питања у Бундестагу о злочинима ОВК, влада је одговорила да се ради о "унутрашњој ствари Косова"?
- Одговор је био скандал сам по себи. Постало је јасно да немачка влада нема интереса за праву обраду злочина ОВК. Данас ти злочинци, захваљујући Немачкој, имају дипломатске привилегије. Отуда је могуће и да Дик Марти, после извештаја о трговини органима и умешаности тзв. премијера Хашима Тачија, добија претње смрћу. Истовремено, Тачију се, поред Рамуша Харадинаја и Џавита Халитија, који су у извештају немачке тајне службе од 2005. означени као "кључне фигуре организованог криминала на Косову", указују дипломатске почасти.

Цитат

Како до родбине жртава

Тренутно радим на покретању новог питања о злочинима на Косову и о међународној одговорности. Занима ме и шта је урађено за заштиту добровољних сведока и зашто су уништени докази Унмика. Радо бих ступила у контакт са родбином жртава илегалне трансплантације органа.

Докази о трговини органима и убиствима Срба већ постоје, зашто извештај УН годинама игноришу и Немачка и друге државе?
- Савезна влада игнорише и резултате извештаја Унмика из 2003, а при том су мисију УН два пута предводили немачке дипломате. Она игнорише и извештаје сопствене обавештајне службе (БНД) из 2005. који указују на умешаност високих косовских политичара у структуре "организованог криминала" и њихову улогу у специјалним акцијама против Срба на Косову, у које је, по извештају БНД-а, умешан и Хашим Тачи као вођа мафијашке групе Дреница. Још 1998. америчка влада је ставила ОВК на листу терористичких организација које се финансирају трговином дрогом.

Цитат
Гаранција

Мени је у потпуности јасно да се због геополитичких интереса и игноришући међународно право, Немачка свим средствима залаже за независност Косова и тиме најстрашнијим злочинцима даје заштиту и имунитет. Међународна заједница затвара очи пред пред последицама своје досадашње политике. Мој утисак је да је наставак егзистенције косовског режима данас гаранција за то да саучесништво ЕУ, НАТО и нарочито Немачке не буде предмет судске провере.


Да ли би у случају преиспитивања политике Немачке на Балкану независносност Косова била под знаком питања?
- Извештаји о ратним злочинима показују да су напори ЕУ и Немачке око изградње демократске државе на Косову пропали. У историји дипломатије ЕУ нема примера за тако протраћене милијарде у корист једне криминалне елите, која не само да није створила правну државу у региону, него је у много већој мери произвела корупцију и безакоње.
При томе се нарушава међународно право и самовољно интерпретира одлука међународног суда, према којој још увек важи Резолуција УН 1244, која признаје суверенитет и интегритет Југославије и тиме територијални интегритет наследне државе Србије. На тај начин Немачка прави опасан преседан, који повлачи нове конфликте око независности. На крају свега стоји нова политика колонијалног повлачења граница, прво на Косову, а ускоро можда и у Либији. До каквих нових грађанских ратова то може да доведе, не треба ни помињати.

Залажете се за то да Дик Марти говори пред немачким парламентом, шта то може да донесе?
- Изјаве сведока у извештају Унмика и опсежну истрагу Дика Мартија немачка Влада мора коначно да прихвати и провери оптужбе против бројних именованих политичара. Стога је важно да Марти говори у Бундестагу. Ћутање немачке дипломатије о "лешевима у подруму" мора да има свој крај.

Цитат
Немци на Косову

Тренутно је на Косову стационирано преко 1.000 војника Бундесвера. Европска унија је са Еулексом основала до сада најамбициознију државноправну мисију, у којој учествује преко 100 стручњака из Немачке, од којих 73 полицајца.


Вести (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/153158/Nemacka-stiti-Tacijeve-zlocince)Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: Гога Октобар 05, 2011, 18:33:44
"Случај Марти", почела истрага

Дуго најављивани истражни тим ЕУ, који ће истраживати наводе Дика Мартија о повезаности бивших албанских герилаца и органозованог криминала, почео да ради у Бриселу. Шеф истражитеља још увек у Камбоџи.

Посебни истражни тим Еулекса за истрагу о наводима из извештаја Дика Мартија о трговини органима убијених Срба и широким везама лидера ОВК са мафијом почео је да ради у Бриселу. Шеф тима, амерички тужилац Џон Вилијамсон, ускоро долази.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2011/10/05/8478392/Eulekss.jpg)

Вилијамсон увелико окончава свој посао као специјални стручњак УН за ратне злочине у Камбоџи и убрзо би требало да дође на чело тог тима, рекли су агенцији Бета неименоване дипломате у Бриселу.

У Еулексовој радној групи су "само међународни професионалци, и то тужиоци, истражитељи и особље за подршку", који ће наставити већ покренуту прелиминарну истрагу о поменутим злочинима, рекли су извори у ЕУ.

"С обзиром на то да ова истрага има међународне размере, радна група ће делом бити смештена у Бриселу", наводе исти извори.

Замољени да објасне има ли, кад је реч о истрази, неповољног уплива на важну заштиту сведока то што је кључни заштићени сведок у "Случају Фатмир Љимај" пронађен мртав у Немачкој, упућени функционери у Бриселу узвратили су да је Еулекс ставио до знања да "има пуно поверење у истрагу и закључке немачких власти" о смрти тог заштићеног сведока.

Породица убијеног заштићеног сведока, за кога је у првим извештајима речено да се обесио, саопштила је да сматра да је у питању "злочин и убиство", а не самоубиство.

Еулекс је, речено је, ставио до знања да су "заштита и безбедност сведока крајње осетљива питања", нагласивши да се "не могу нити потврдити нити оповргнути било какве оперативне појединости, што би сви морали уважити".

После посете шефа Еулекса Тирани, Мисија је саопштила да ће влада Албаније у потпуности подржати истрагу поводом извештаја Дика Мартија.

"Премијер Саљи Бериша је у разговору са Марнаком обећао потпуну подршку владе Албаније Специјалној радној групи која ће истраживати тврдње из извештаја Савета Европе", наводи се у саопштењу Еулекса.

Де Марњак је рекао да ће "следећих недеља" у Албанију бити упућен тужилац са сарадницима који ће истражити да ли је постојала мрежа трговаца органима цивила ухапшених на Косову током сукоба 1998. и 1999. године.

"Мислим да је у интересу целог региона да истрага доведе до јасних закључака", изјавио је Де Марњак.

РТС (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/134/%D0%A5%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/967302/%22%D0%A1%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%98+%D0%9C%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%22,+%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%B0+%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B3%D0%B0+.html)


Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: Гога Октобар 05, 2011, 18:42:35
Ко је Џон Вилијамсон,амерички тужилац, који је постављен за шефа тима?Џон Клинт Вилијамсон, који је јуче постављен на место главног тужиоца Еулекса, са својим тимом истражитеља и тужиоца спровешће истрагу на основу навода из извештаја Дика Мартија, који је објављен децембра прошле године. Београдски адвокат Тома Фила, већ дуго година прати рад Џона Клинта Вилијамсона, новоименованог главног тужиоца Еулекса и сматра да је овај тужилац одличан избор за шефа тима.
(http://cdn.vaseljenska.com/naslovna/wp-content/uploads/2011/08/zuta-kuca1.jpg)
Жута кућа

Он је додао да је Вилијамсон, као некадашњи амбасадор САД за ратне злочине, дао велики допринос решавању ових случајева на простору Балкана.

- Како ће се даље развијати ситуација, видећемо после формирања комплетног специјалног тима Еулекса за истрагу навода извештаја специјалног известиоца Савета Европе Дика Марија – напоменуо је Вукчевић.

Џон Клинт Вилијамсон, који је јуче постављен на место главног тужиоца Еулекса, са својим тимом истражитеља и тужиоца спровешће истрагу на основу навода из извештаја Дика Мартија, који је објављен децембра прошле године.

Београдски адвокат Тома Фила, већ дуго година прати рад Вилијамсона и сматра да је овај тужилац одличан избор за шефа тима.

- Упознао сам га као врло амбициозног тужиоца у предмету Докмановић. Он је велики професионалац и немилосрдан је у сваком погледу. Веома је принципијелан човек и један од најкомплетнијих тужилаца који су се појавили у Хагу. Врло сам задовољан његовим избором јер је то човек који држи реч – рекао је адвокат Тома Фила додајући да очекује од Вилијамсона објективну истрагу и да не сумња да ће је амерички стручњак “истерати до краја”.

Како је изјавио Николас Хотон, портпарол Еулекса, постављање Вилијамсона на место главног тужиоца било је веома важно у утврђивању истинитости навода у извештају Дика Мартија.

- Оптужбе које је Марти навео у свом извештају веома су озбиљне и управо зато је Еулекс формирао посебан тим који ће тиме да се бави. Свих 27 земаља чланица ЕУ подржава Еулекс у овој истрази и сада је на главном тужиоцу и његовом тиму да утврде да ли су те оптужбе тачне или нису – рекао је Хотон за “Блиц”.

Он је објаснио да ће осим Вилијамсона ову екипу чинити до 20 стручњака, махом тужиоца, истражитеља и административног особља.

- Неки чланови тима су већ изабрани, али не могу детаљније да прецизирам ко су они због заштите њиховог идентитета, али то су стручњаци из различитих земаља. У току је регрутација и очекујемо да састављање тима буде готово наредних недеља, када ће почети са радом у канцеларијама у Приштини и Бриселу – каже Хотон и напомиње да Еулекс има свој “посебан и развијен механизам заштите сведока који већ дуго веома добро функционише” и да зато не треба сумњати у ефикасност истраге.

Џон Клинт Вилијамсон, главни тужилац Еулексове специјалне истражне јединице

- Докторирао право на факултету Тулан у Њу Орлеансу, основне студије завршио на Државном универзитету Луизијана

- Специјални саветник генералног секретара УН Бан Ки Муна за питања ратних злочина, амбасадор САД за питања ратних злочина (2006-2009), правни заступник у Хашком трибуналу (1994-2001), директор сектора за правосуђе у мисији УН на Косову (2001-2002), вршилац дужности специјалног помоћника америчког председника и директор за помоћ, стабилизацију и развој у Националном безбедносном савету, високи саветник Министарства правде Ирака (2003)

- Учествовао у случајевима против Слободана Милошевића, Жељка Ражнатовића Аркана, Славка Докмановића, у случају напада ЈНА на Вуковар и Дубровник…Мартијеве тврдње

Један од главних задатака Џона Вилијамсона биће да утврди истинитост тврдњи Дика Мартија из децембра прошле године у којима се Хашим Тачи и други чланови “Дреничке групе” наводе да су држали контролу над већином кривичних дела од 1998, као и да су били “кључни играчи” у организованом криминалу. Марти, такође, истиче да су тајне службе Немачке, Италије, Британије и Грчке идентификовале Тачија као “најопаснијег од криминалних босова” и да су са активностима ове групе били упознати ФБИ и НАТО.

Извор:Блиц


Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: pidikanac Октобар 05, 2011, 18:46:50
Неко ће рећи, добро је, коначно је кренуло. Свако иоле паметан и уз познавање правосудних критеријума Запада, рећи ће нешто другачије. Уверен наравно у досадашњу праксу врлих  истражитеља, који ето, сад кад се заиста и покренуло, једину здраву и логичну констатацију, могу објавити, наравно, уверени да је правда задовољена:

- " Потврђује се да албанска страна не сноси никакву кривицу. Радило се наиме о масовном егзодусу самих Срба, који су се добровољно и међусобно убијали, како би некако кроз продају својих органа, бацили терет на невин и потпаћен шиптарски народ. " ...(  ја додајем, шиптарију ) ....


Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: lorka Октобар 05, 2011, 19:37:44
Ni ja ne vjerujem u objektivnost te istrage.
Vec poznato saveznistvo Zapada sa Siptarima, budi u meni sumnju da bi ova farsa mogla biti nesto slicno kao Tadicev upit Medjunarodnom Sudu o tome "Da li je nezavisnost Kosova u skladu sa medjunarodnim pravom", nakon cega je dobio odgovor koji prakticno legalizuje kosovsku nezavisnost tako sto je mnogim protivnicima zacepio usta.
Slicno tome, i ova istraga bi mogla da zacepi usta mnogima koji tvrde i znaju za monstruozni zlocin u Zutoj kuci, tako sto bi izvjestaj mogao "pokazati" da zlocina nije bilo.

Pa eto, sam albanski premijer vec unaprijed smatra da ce istraga pokazati da su sve price o tom zlocinu neistinite. Dakle, on je vec naglasio na cijoj je strani, a i Zapad odavno pokazuje na cijoj je strani.


Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: Гога Јануар 24, 2012, 04:46:18
Тачи: Побијте сведоке


Главни тужилац специјалног истражног тима ЕУ Џон Клинт Вилијамсон требало би да, како "Правда" сазнаје у Еулексу, средином фебруара ове године покрене активну истрагу о наводима известиоца Савета Европе Дика Мартија о трговини органима на Косову и умешаности бивших вођа ОВК, предвођених актуелним косовским премијером Хашимом Тачијем, у злочине почињене над цивилима.

Према тврдњама наших извора, специјалци ЕУ су, у припреми отварања процеса, успоставили пуну сарадњу са јавним тужилаштвима и министарствима унутрашњих послова Србије и Албаније.

Могућа диверзија(http://www.pravda.rs/wp-content/uploads/2012/01/Untitled-315.jpg)

- Вилијамсон је издао налог истражитељима да преузму до сада прикупљену документацију и да је, уз посебне мере обезбеђења, склоне на безбедно место. Он је проценио да је неопходно да се документација и сведоци склоне с Косова, јер постоји велики степен ризика од диверзија. Наиме, прикупљеним доказима обухваћен је већи број особа, а сви трагови упућују на директну умешаност и одговорност Хашима Тачија – каже наш извор.

Према нашим незваничним сазнањима, против Тачија су спремне да сведоче и некадашње вође ОВК. Највише од освете косовског премијера страхује родбина отетих Срба са Косова. Они већ годинама не знају како су завршили њихови најмилији, а у овој истрази се не искључује да је део њих завршио као жртва трговине органима.

Правда (http://www.pravda.rs/2012/01/23/taci-pobijte-svedoke/)


Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: Ekana Јануар 25, 2012, 04:29:56

Кијев спрема тужбу против челника ОВК


Б. В. | 25. 01. 2012. - 02:00х

Осим Русије и Турске, пре неколико месеци је и Украјина покренула опсежну истрагу о продаји људских органа у болници “Медикус” на Косову, јер су жртве троје Украјинаца, који су продали бубреге за новац који никада нису добили.


(http://www.blic.rs/data/images/2011-06-14/150407_1021-medikus-klinika_f.jpg?ver=1327434977)

Клиника „Медикус“ у Приштини

Очекује се да ће предмет ускоро бити предат Тужилаштву за организовани криминал Србије, јер Украјинци имају доказе да су у трговину укључени бивши челници ОВК и да је у нелегалној продаји органа учествовало на десетине људи.

Према подацима из истраге, троје Украјинаца се због сиромаштва одлучило да прода бубреге у клиници “Медикус” у Приштини за суму од 15.000 до 20.000 евра.

Они су најпре били подвргнути медицинским прегледима и испитивањима и када су се јавили богати купци органа из иностранства, дошли су авионом у Приштину у клинику, где су им одстранили органе. Њихови бубрези продати су за четири пута већу цену на црном тржишту, а Украјинци су без постоперативног лечења послати у домовину.

Иако су им обећане позамашне суме новца за продају органа, они су добили само неколико хиљада евра непосредно пре операције, а остатак им никад није исплаћен.

Blic (http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/303341/Kijev-sprema-tuzbu-protiv-celnika-OVK)Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: Гога Фебруар 03, 2012, 12:42:15

Препуцавање хашких тужилаца око „Жуте куЋе"

Карла: Брамерц зна да је НАТО уништио доказе

Ко је крив? Бивша тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте одбацила је оптужбе свог наследника Сержа Брамерца да је одговорна за уништавање доказа у случају „Жута кућа"(http://www.pressonline.rs/upload/boxImageData/2012/1/2/170893/karla4.jpg)
Карла не може да верује да је наследник оптужује Карла дел Понте и Серж Брамерц

Бивша тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте одбацила је оптужбе свог наследника Сержа Брамерца да је одговорна за уништавање доказа у случају „Жута кућа".
Дел Понтеова је за Пресс поновила да зна ко је уништио доказе у трговини људским органима косовских Срба, али да она није имала никакве везе са тим.
Након што је Дел Понте у интервју за Прессов њузмагазин Недељник открила да су НАТО и Унмик спречили истрагу о трговини органима на Косову, поново су се узбуркале страсти ко је одговоран за те злочине.
Карла је јуче поручила да не може да верује да је из Брамерцове канцеларије оптужују за уништавање доказа.

Дел Понте: Била је истрага

- За то да су докази уништени сам сазнала у медијима, када сам већ била на дужности амбасадора Швајцарске у Аргентини. Никако раније. Сигурна сам да је канцеларија тужиоца спровела истрагу о томе и да тачно знају ко је донео одлуку да се униште докази, као што знају и да ја нисам била обавештена о томе - изричита је била Дел Понте.
Она је, наиме, била главни тужилац Трибунала од 1999. до краја 2007, а прикупљени докази о „жутој кући" уништени су у Хагу 2005. и то, како наводи Брамерц, по налогу њеног тужилаштва.
Небојша Човић, који је био на челу Координационог центра за КиМ, каже за Пресс да би Трибунал, ако има имало правосудног и другог морала, морао да поведе истрагу против свих оних у Унмику и НАТО-у , односно Кфору, који су скривали информације и спречавали да се расветле злочини.
Он подсећа да је Координациони центар 2001. и 2002. са министарствима Трибуналу достављао сазнања о отмицама на КиМ, потенцијалним локацијама за масовне гробнице и где су отети држани како на КиМ, тако и у Албанији.
- Сви подаци настали су на основу извештаја војних и полицијских безбедносних структура, као и Министарства правде. Тај материјал је систематизован и предат Хашком тужилаштву и Дел Понтеовој, Унмику и шефу Унмикове канцеларије за нестала лица и форензику Хозе Паблу Бараибару. Наша страна је тражила да Трибунал и међународна заједница обезбеде да се формира заједничка комисија за обилазак локација Кукс и Тропоја у Албанији. Одговор је био да Албанија то не дозвољава - прича Човић, и напомиње да су ти материјали подељени и СБ УН и амбасадорима држава УН у Београду.

Човић: Умешан и Кушнер

- Такође, добили смо информације да је прва мисија Кфора, која је ушла на Косово 1999. када се догодио највећи број отмица, имала своју архиву о тим догађајима. Тражили смо од Кфора и Унмика ту архиву. Међутим, изговори су били: први - да је то Кфор однео са собом, други - да је то предато неком институту у Варшави или Бартислави, трећи - да НАТО треба да да сагласност и четврти - да је све то код тадашњег шефа Унмика Бернара Кушнера. На крају су рекли да НАТО није сагласан да нам се доставе подаци, као и да НАТО не може да прихвати наше податке које смо доставили Хашком тужилаштву, јер то су тобоже радиле службе безбедности из Милошевићевог времена - открива Човић, и додаје да је српска страна очигледно била у праву.

Биљана Бојић, Марко Прелевић, Пресс (http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/201543/Karla%3A+Bramerc+zna+da+je+NATO+uni%C5%A1tio+dokaze.html)


Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: Гога Фебруар 03, 2012, 12:55:01
Ово је БРУКА!. Где је сада српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић? Шта сада он ради,
зашто не реагује? Зашто влада Србије и републички Парламент ћути? Ево тренутка, да не сме да се ћути, јер ако су раније изјављивали ..

Цитат
Портпарол Тужилаштва за ратне злочине Бруно Векарић изјавио је да је у току истрага у вези с наводима да је у тзв. "жутој кући" на северу Албаније постојала операциона сала и да тек треба да буде утврђено шта се у њој заиста одвијало, а тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић изјавио је да располаже већим бројем сведочења о трговини органима и да је истрага "на правом трагу."

"Имамо доказе да је у жутој кући постојала операциона сала", рекао је Векарић за руску ТВ станицу "Раша тудеј" .

"У извештају УНМИК-а до којег смо дошли сопственим каналима наведено је да су (истражитељи Мисије УН) у тој кући пронашли пар бочица пеницилина", рекао је он. "Истрага је у току и покушавамо да утврдимо шта се тамо заиста дешавало."

Вукчевић је рекао, реагујући на вест ББЦ, да Тужилаштво истражује ове оптужбе, које су раније изнете у књизи бивше главне тужитељке Хашког суда Карле дел Понте.

"Познате су ми ове тврдње. Ми већ годину дана радимо истрагу поводим писања Карле дел Понте. Један албански представник је то назвао политичком измишљотином, у намери да Срби пребаце одговорност на Албанце, али мислим да је то нетачно. Уосталом, иницијативу је дала Карла дел Понте, а њој заиста није у интересу да се бави политиком у корист Срба", рекао је Вукчевић за ББЦ.

Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: Гога Фебруар 05, 2012, 04:27:08
Наставља се истрага о "жутој кући"

Истрага о трговини људским органима на Косову се наставља. Специјална истражна радна група добила је подршку из Београда, Приштине и Тиране и сада је у фази прикупљања информација о наводима из извештаја Дика Мартија.

Специјална истражна радна група наставља истрагу о трговини људским органима на Косову, преноси приштински лист Коха диторе, истичући да је група истражилаца добила уверавања о неопходној подршци у Београду, Приштини и Тирани.


(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2012/02/04/9188274/Klint-Vilijamson.jpg)
Kлинт Вилијамсон

Портпарол Радне групе Јуриј Лас рекао је да је истражни тим састављен, те да су главни тужилац Клинт Вилијамсон и његови најближи сарадници завршили посете и добили подршку на Косову, Албанији и Србији.

Лас је пренео да се у овој фази истраге прикупљају информације из институција о наводима које у извештају помиње специјални известилац Савета Европе Дик Марти.

Те информације се анализирају и на основу тога се развија стратегија којом ће бити спроведена истрага.

"Било је важно да на почетку обезбедимо подршку највишег политичког нивоа у Приштини, Београду и Тирани. Радна група је сада у процесу обезбеђивања, анализирања и покретања истраге", рекао је Јуриј Лас.

У извештају Дика Мартија тврди се да су високи команданти Ослободилачке војске Косова, међу којима и косовски премијер Хашим Тачи, умешани у организовани криминал и трговину људским органима.

Марти је у свом извештају написао да су они држали притворне центре на албанској граници у којима су убијани заробљени цивили, већином Срби, а њихови органи продавани на црном тржишту.


(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2012/02/04/9188372/Zuta-kuca.jpg)


Савет Европе представио је извештај о трговини људским органима још 12. децембра 2010. године, а неколико дана после га је Комитет за правна питања Парламентарне Скупштине Савета Европе и усвојио.

Више од месец дана касније Парламентарна скупштина Савета Европе је са 169 гласова "за", 25. јануара 2011. године, усвојила резолуцију на основу Мартијевог извештаја.

Усвојеном резолуцијом позивају се међународна заједница и власти у Београду, Приштини и Тирани да предузму мере, како би се трговина људским органима и други злочини током и после сукоба на Косову расветлили.

РТС (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/134/%D0%A5%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/1039248/%D0%9D%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%99%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B3%D0%B0+%D0%BE+%22%D0%B6%D1%83%D1%82%D0%BE%D1%98+%D0%BA%D1%83%D1%9B%D0%B8%22.html)


Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: Гога Фебруар 05, 2012, 04:33:42
Цитат
Усвојеном резолуцијом позивају се међународна заједница и власти у Београду, Приштини и Тирани да предузму мере, како би се трговина људским органима и други злочини током и после сукоба на Косову расветлили.

...да ови у Приштини, Тирани "предузму" мере?! ..Питам се које мере, пошто су они одавно са тим "мерама" завршили, и жуту кућу су префарбали, па ће да се смеју и кажу како нема жуте куће и да је њу неко само у машти видео...

Него који је оно министар правде огромну документацију ПОКЛОНИО Карли дел Понте у којој су били ДОКАЗИ о шиптарским злочинима и још много тога. Све што је некада носило ознаку "СТРОГО ПОВ." је сада или у Хагу или је уништено заувек!!!Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: Гога Фебруар 08, 2012, 00:39:38
Без доказа против Тачија!ПРИШТИНА – У ишчекивању отварања истраге о трговини људским органима на Косову и Метохији, коју је покренуо Дик Марти, известилац Савета Европе, у изворима блиским Еулексу „Правди“ је потврђено да досије „Жута кућа“ садржи поуздане информације о трговини људским органима на подручју Косова и Албаније, али су спорни докази, јер се заснивају на документацији коју је истражитељима проследило српско Тужилаштво за ратне злочине и на делу сачуване документације Унмика.


(http://www.pravda.rs/wp-content/uploads/2012/02/05_gornji1.jpg)

- Тачно је да се наводи Дика Мартија заснивају на сведочењу бивше тужитељке Карле дел Понте, али то су само наводи. Потребно је да се комплетирају или бар прикупе поузданије информације и докази о умешаности руководства бивше ОВК, предвођених садашњим косовским премијером Хашимом Тачијем, и „дреничке групе“ у трговину органима – каже извор „Правде“, наводећи да је главни тужилац Американац Џон Клинт Вилијамсон, главни тужилац Еулексовог тима, у начелу упознат са детаљима, јер је радио у Унмику одмах после одласка шефа Унмика Бернара Кушнера са чела те мисије УН на Косову.
Транспорт до Италије

- Информације указују да су припадници ОВК, предвођени Тачијем, током 1999. године киднаповали око 300 Срба и неалбанаца, да су их потом пребацивали у Албанију, и у Дуресу у „Жутој кући“ узимали органе, које су потом пребацивали и продавали у Италији и земљама западне Европе – наводи наш извор.

У Еулексу тврде да је део документације из досијеа „Жута кућа“ сачуван.

- Кушнерова администрација одговорна је за уништавање трагова о злочинима који су у његовом присуству почињени на Косову. Она је смишљено, уз Кушнерово знање, уништена 2005. године, спаљивањем просторија ЕУ на Драгодану у Приштини, зграде УН полиције у Пећи и просторије у Главном штабу УН, касније косовске полиције у центру Приштине – наводи наш саговорник.

Амерички полицајац

Како даље тврди наш извор, одмах после ових саботажа, уследио је налог Команде НАТО-а да се обустави истрага о трговини органима, а у саботажи је уништена документација коју је сачинило неколико америчких полицајаца, који су се током 1999. и 2000. године искључиво бавили питањем несталих и киднапованих Срба. Један од могућих сведока, амерички полицајац Том Мекарти, како тврди наш извор, прикупио је бројне доказе, али је то био повод да добије карту за повратак у САД, где је убрзо пензионисан.

Портпарол Еулекса Ирина Гудељевић у више наврата је поновила да је Еулекс технички и кадровски оспособљен да спроведе истрагу и да не треба мешати трговину органима у случају „Медикус“ са досијеом „Жута кућа“.

- То су два одвојена предмета. Позивамо све оне који имају било какву информацију о трговини органима или у вези навода Дика Мартија да нам исте проследе – каже она, истичући да је прелиминарна истрага у току и да ће Вилијамсон за неки дан званично покренути истрагу.

Н.Зејак (http://www.pravda.rs/2012/02/07/bez-dokaza-protiv-tacija/)


Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: Гога Фебруар 09, 2012, 05:41:35
Истрага и сукоб интереса

У истрази о трговини органима неке државе су у сукобу интереса, рекао у УН руски амбасадор Чуркин. САД: Неосноване и неодговорне сумње. Париз и Берлин уз Клинта Вилијамсона. Србија за истрагу под мандатом Савета безбедности. ...

18.49 - Завршена седница Савета безбедности УН о Косову.

17.15 - Чуркин: Неке од држава у својеврсном конфликту интереса у истрази о трговини органима, посебно шеф истраге ЕУ Американац Клинт Вилијамсон. Неопходан мандат Савета безбедности.

17.10 - Русија сумња у статусну неутралност Еулекса и Кфора. Чуркин критиковао те мисије због односа према руском хуманитарном конвоју, наводећи да Москва сама одлучује ко ће је и где добити.

17.06 - Приштина тражи повлачење српске полиције и снага безбедности са севера Косова. 

16.42 - Хоџај: Косово ће у потпуности сарађивати са истрагом о наводима из извештаја Дика Мартија.

16.35 - Јеремић: Регионално представљање Приштине мора бити "експлицитно и недвосмислено" у складу са Резолуцијом 1244.

16.31 - Србија ће тражити још један круг консултација о захтеву да мандат за истрагу о наводима из извештаја Дика Мартија буде поверен Савету безбедности УН.

16.08 - Почела седница Савета безбедности о Косову.

Савет безбедности Уједињених нација разматрао је ситуацију на Косову која је, према оцени генералног секретара УН Бан Кимуна, напета и умногоме утиче на дијалог Београда и Приштине и разговоре о европској перспективи региона.

Руски амбасадор при Уједињеним нацијама Виталиј Чуркин рекао је да су неке од држава у својеврсном конфликту интереса у истрази о трговини органима и изразио сумњу у начин на који Еулекс води ту истрагу.

"Тренутно истрагу о умешаности косовских лидера воде оне земље које су у прошлости помагале тим људима да дођу на власт на Косову", рекао је Чуркин.

"Знамо да водећу улогу у истрази имају САД и да је, каква случајност, амерички држављанин (Клинт Вилијамсон) задужен за вођење истраге", рекао је руски амбасадор.

"Забринути смо због начина на који Еулекс испитује чињенице наведене у извештају Дика Мартија о илегалној трговини људским органима на Косову", рекао је Чуркин и подсетио на лошу ситуацију на Косову по питању заштите сведока, што је потврдио и Савет Европе.

Због свега тога, руски амбасадор позива Савет безбедности да подржи иницијативу Србије да се истрага о трговини органима на Косову води под окриљем тог тела.

"Истрага мора да буде непристрасна и да улива поверење и због тога тражимо да буде пренесена на Савет безбедности", рекао је Чуркин, који је такође критиковао Кфор и Еулекс због односа према руском хуманитарном конвоју.

САД: Неодговорне сумње

Представница САД Розмари ди Карло нагласила је да су "неосноване и неодговорне сумње" у истрагу коју предводи Клинт Вилијамсон.

Сједињене Америчке Државе се, како је рекла, залажу за одлучну истрагу о свим озбиљним криминалним активностима, укључујући и трговину органима и додала да Еулекс ужива пуну подршку свих регионалних фактора. "Очекујемо пуну сарадњу са Еулексом који води истрагу", рекла је Ди Карло.

Представница САД-а је оштро осудила постављање блокада на северу Косова и нагласила да та земља одбацује све покушаје "подривања легитимитета приштинских власти".

Розмари ди Карло је нагласила да међународна заједница жели мир и стабилност на Косову и целом Западном Балкану и додала да је "сада време да Србија и Косово оставе иза себе прошлост и раде заједно на будућности".

Представници Немачке и Француске при УН нагласили су да те земље имају пуно поверење у истрагу коју води Американац Клинт Вилијамсон, а немачки амбасадор је додао да Берлин "веома озбиљно схвата" наводе из Мартијевог извештаја.

РТС (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0/1041092/%D0%98%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B3%D0%B0+%D0%B8+%D1%81%D1%83%D0%BA%D0%BE%D0%B1+%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B0.html)


Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: Гога Фебруар 09, 2012, 07:22:51
УНМИК ИЗВЕШТАЈ „CКX103“- СРБЕ СУ КОМАДАЛИ ЖИВЕ…

(http://www.enovosti.info/sajt/doc/Image/novosti_sr/politika/35797_vest_dos-zuta-kuca.jpg)

 Аутор је у посед овог извештаја УН-а (Хашког трибунала), који документује судбину  преко 300 отетих срба на Косову, дошао у децембру прошле године, када је извештај посредством сајта www.press.com први пут обелодањен нашој јавности, али само у енглеској верзији, тако да је аутор урадио први превод овог документа са енглеског на србски  језик, који је потом преузет од више домаћих „патриотских“ сајтова (аутор је објавио овај извештај у целини, у својој недавно публикованој књизи „УСТАЈ БРЕ СРБИНЕ“). Упркос значају и актуелности овог документа, исти је упорно заташкаван од стране режима и режимски контролисаних главних медија, све док се није појавио у преведеној верзији на више алтернативних србских медија. Ипак и после тога овај извештај није привукао довољно, не само медијске (водећих медија), већ и званичне „пажње“, ради покретања поступка за процесуирање шиптарских ратних злочинаца и злочинаца против хуманости.

Увидом у извештај се јасно види да исти садржи све елементе за подношење кривичних пријава против извршилаца ових недела, њихових налогодаваца и помагача, али пре свега одговорних челника терористичке ОВК, чија је одговорност по принципу „командне одговорности“ непобитно утврђена у извештају. Подсећам, да се по истом принципу недавно судило целом бившем србском државном руководству, и избегавање процесуирања шиптарских злочинаца по истом принципу, би било најгрубље игнорисање универзалног принципа једнакости пред законом. Са тог аспекта закона и принципијелности србска држава је потпуно подбацила- бар када су у питању српске жртве.

Извештај је урађен веома професионално и непобитно документује отмице, злостављања, силовања и убиства отетих срба, али и припадника других (углавном словенских) националности, од стране шиптарских терориста и њихових ОВК лидера. У извештају се прецизно идентификује један број жртава, места и начина извршења злочина, као и пар десетина непосредних извршилаца злочина. Такође се идентификују њихови налогодавци. Посебну тежину овом извештају, поред идентификовања једног броја умешаних руководилаца ОВК, дају и индикације о директној умешаности западних и НАТО званичника у ова тешка кривична дела, или бар њихову прећутну сагласност. Ове индиције је потврдио и документовао швајцарски тужилац Дик Марти у свом прошлогодишњем извештају Европском Савету. Са становишта доказивања свих горе наведених тешких кривичних дела- са изузећем продаје људских органа, које вероватно захтева још додатне истражне радње и форензичке доказе- овај извештај садржи практично све елементе за подношење кривичних пријава. Разлози зашто то није урађено од 2003, када је извештај комплетиран па до данашњих времена, су чисто политичке природе.

 ПРЕВОД ИЗВЕШТАЈА:

Шаље: Емон СмитШеф мисије Скопље и ПриштинаБрој факса: 8942Референца: РП-79-03

Прима: Патрик Лопез ТересШеф одељења за истрагеФакс: 8586Напомена: На захтев Патрика Л. Тереса

Датум: 30 октобар 2003

ПРЕДМЕТ: САДРЖАЈ ПОСЕТЕ ШЕФА ОДЕЉЕЊА ЗА ИСТРАГЕ И ЊЕГОВОГ САСТАНКА СА ДИРЕКТОРОМ ОДЕЉЕЊА ЗА ПРАВДУ УНМИК-а

Патрик,

Након посете 23 октобра 2003, срео сам се јуче у вечерњим сатима (29 октобар) са Полом Кофијем, Директором Одељења Правде (ДОП) УНМИК-а. Уз извештај прилажем следеће:

 

а) Предмет Албаније                                                            Обележен као Анекс „А“У прилогу је материјал примљен од ДОП у вези истог. Фотографије ће бити   приложене накнадно.

б) Ратни Злочини, досијеи-Истражне радње-УНМИК     Обележен као Анекс „Б“У прилогу је ажурирани списак

 ц) Информација о УНМИК хапшењима (РЗ)                    Обележен као Анекс „Ц“У прилогу је Захтев за спровођење истраге

У потпису је: Лопез ТересИстражно одељење Хашког Трибунала03 новембар 2003
ПОВЕРЉИВ МАТЕРИЈАЛ
ОВА ИНФОРМАЦИЈА НИЈЕ ЗА ЈАВНОСТ
ИНФОРМАЦИЈА ЈЕ ПРЕДМЕТ НОВИНАРСКЕ ДИСКРЕЦИЈЕ

УКРАТКО:

Почевши средином 1999 (могуће и нешто раније), између 100 и 300 људи су киднаповани и пребачени камионима и комбијима у илегалне затворе у области северноалбанских градова Кукеш и Тропоје. Већина тих људи су били србски мушкарци са Косова, заробљени између Јуна и Октобра 1999. Почевши у Августу 1999, неки од тих заробљеника (24-100) су пребачени из северне Албаније у „помоћне“ илегалне затворе (приватне куће и напуштене индустријске комплексе) у средњој Албанији, углавном у близини вароши Бурел, неких 110 км југозападно од Кукеша. Заробљеници су такође пребачени у илегалне затворе у близини Пешкопија, око 50 км источно од Бурела.

Заробљеници су одведени у централну Албанију, где су потом поново пребацивани у малим групама, у приватну кућу јужно од Бурела, која је била преуређена као импровизована клиника. Тамо је коришћена медицинска опрема и медицинско особље за вађење органа из тела заробљеника, који би потом „умирали“. Њихова тела су сахрањена у непосредној близини. Извађени органи су транспортовани на Ринас аеродром у близини Тиране (неких 75 км југозападно од Бурела) одакле су авионима испоручивани у иностранство. Остали заробљеници (поред Срба) који су довођени у ту „клинику“ (и ликвидирани ради органа) су биле у мањем броју, жене са Косова, из Албаније и Источне Европе. Задња испорука заробљеника на локацији те куће-клинике је забележена у пролеће, или рано лето 2000.

Поред заробљеника који су довођени у Албанију живи, један неутврђен број лешева србских цивила убијених на Косову је транспортован у Албанију и закопаван на тајним локацијама.

Овај уводник је базиран на интервјуу са осам сведока, сви редом су Албанци са Косова и из Црне Горе, који су служили у ОВК. Четири сведока су директно учествовали у транспорту најмање 90 етничких Срба и других у илегалне затворе у северној и централној Албанији. Тројица од њих, су испоручивали заробљенике у кућу-клинику јужно од Бурела, два сведока тврде да су учествовали у транспорту делова тела и органа на аеродром Ринас у близини Тиране. Ниједан од њих није присуствовао „медицинским“ операцијама.

Према свим нашим сазнањима, сви транспорти и „хируршке“ процедуре су извршаване са знањем и директним учешћем средњих и виших официра ОВК, као и лекара са Косова и из иностранства. Ту операцију су активно подржавали људи из састава Албанске тајне полиције, под контролом у то време, бившег премијера Салиша Берише.

ЛОКАЦИЈА „КЛИНИКЕ“

Кућа, где су органи били одстрањивани из тела жртава се налази тачно 14.58 км јужно од Бурела, са следећим координатама: 41.32.49 Н и 20.00.19 Е. Кућа се налази у засеоку Куртеши, који се налази 6 км западно од главног друма који спаја Бурел и Клош. Раскрсница са које се одваја земљани пут за Куртеш је 8.57 км јужно од првог моста јужно од Бурела.

 

СВЕДОЦИ

Наши извори су захтевали да не буду идентификовани, те их овде идентификујемо као „бројеве“:

Етнички албанац из југозападног Косова који је служио као возач и ниже рангирани борац ОВК у време рата. Он тврди да је директно учествовао у транспорту заробљеника са Косова и других лица, у илегалне затворе у северној и централној Албанији.Етнички албанац са северозападног Косова који се прикључио ОВК 1998 и служио је као ниже рангирани борац и возач. Такође је директно учествовао у транспорту заробљеника са Косова и других лица, у илегалне затворе у северној и централној Албанији, и у закопавању људских лешева у близини куће-клинике јужно од Бурела. Етнички албанац са северозапада Косова који је био возач и стражар при главном штабу ОВК за време рата. Директно је учествовао у транспорту заробљеника са Косова и других илегалних затвора у северној и централној Албанији, као и у сакривању и закопавању лешева у близини куће-клинике јужно од Бурела.Етнички албанац из Црне Горе. Служио је у ОВК као командир вода. Директно је учествовао у закопавању србских цивила на Косову и у транспорту заробљеника са Косова у северну Албанију.Етнички албанац са Косова који је био логистички оперативац на средњем нивоу при ОВК. Поседује директно знање о транспорту заробљеника са Косова у северну и централну Албанију. Његова директна улога у свему томе још није потпуно разјашњена.Етнички албанац из Призрена који је био ухапшен од стране ОВК и оптужен за сарадњу са србским властима. Био је заточен заједно са својим братом у ОВК бази у Кукешу. Евентуално је био ослобођен и вратио се у Призрен по окончању ратам (његов брат је умро у заточеништву ОВК у логору Кукеш). #6 је видео српске заробљенике у логору Кукеш, где је сазнао да ОВК неке србе пребацује у Бурел.Етнички албанац из Црне Горе који је служио као обичан војник у ОВК. Видео је косовске србе заточене у разним илегалним затворима у северној Албанији.Етнички албанац католик који је служио под доскорашњим командантом Дринијем. Сазнао је из других извора о транспорту заробљеника са Косова у северну Албанију.

 
ЖРТВЕ:

Приложена листа садржи имена неких заробљеника који су транспортовани живи у Албанију:

Властимир Стевановић. Виђен на Косову од стране сведока #2 и #1, у групи срба транспортованих из једног села код Суве Реке у Албанију, крајем Јула или почетком Августа 1999.Драган Јаћимовић. Виђен на Косову од стране сведока #2, у истој групи срба транспортованих из села код Суве Реке у Албанију, крајем Јула или почетком Августа 1999.Златко Антић. Виђен на Косову од стране сведока #2, у групи срба транспортованих са локације код Призрена у Албанију, у Јулу или Августу 1999. Сведок #1 тврди да је његов пријатељ видео Антића у тој групи заробљених срба, али да верује да је Антић убијен пре него што је стигао у Албанију.Синиша Витошевић. Виђен је од стране сведока #7 у илегалном затвору код Тропоја, крајем Јула или почетком Августа 1999.Градимир Мајмаревић. Виђен је од стране сведока #7 у илегалном затвору код Тропоја крајем Јула или почетком Августа 1999.Драгољуб Славковић, Виђен је од стране сведока #7 у илегалном затвору близу Тропоја, крајем Јула или почетком Августа 1999.Младен Васић, Виђен је од стране сведока #7 у илегалном затвору близу Тропоја, крајем Јула или почетком Августа 1999.Милета Ђукић. Виђен је од стране сведока #7, у илегалном затвору код Тропоја, крајем Јула или Августа 1999.Пера Ристић. Виђен је од стране #7, у илегалном затвору код Тропоја, крајем Јула или Августа 1999.Слађана Фан. Виђена је од стране пријатеља сведока #1, у илегалном затвору у Пешкопију, у Септембру или Октобру 1999. Сведок #1 тврди да је жена која се уклапа у њен опис била заточена у Албанији и да верује да је одведена у кућу-клинику јужно од Бурела.


НАПОМЕНА:
Већина сведока су давали само кратке одговоре и покушавали су да умање своју улогу у специфичним операцијама. То се дешавало између осталог и из страха да би детаљније информације могле да открију њихов идентитет. У сваком случају четири сведока који су директно учествовали у транспорту заробљеника су нам дали аутентична сведочанства.

 
СВЕДОК #2

Овај сведок се сећа свог учешћа у три транспорта заробљеника и људских лешева са Косова у северну Албанију, и два транспорта заробљеника у кућу-клинику у централној Албанији.

„Мој први транспорт са Косова је био око 20 Јула, други је био око 23 Јула, и задњи је био почетком Августа. Ујутро, 20-ог Јула (један дан пре или после) био сам у једној вароши близу мога села, источно од Пећи. Дошао сам да се јавим свом претпостављеном ПА. Он ми казао да му је РЗ наредио да пронађе возача за један посао. Познавао сам ту групу (ганг) као опасну, и били су познати по убијању Срба у Пашином селу. У то време у  нашој вароши није било живих Срба. Речено ми је да ћу возити камион из Пећи у Призрен. ПА ми је наредио да извршим тај задатак, држим језик за зубима и заборавим све што видим, и да ћу једино тако моћи да доживим дубоку старост. Био сам задужен са прашњавим и прљавим камионом САБ, који је позади имао контајнер са замрзивачем који није радио. Возио сам од Пећи до Призрена, око 80км. Вожња је трајала око сат и по. Једини који је био са мном у камиону је био ПА. По доласку у Призрен наредио ми је да наставим према Сувој Реци. Возио сам неких 15 минута. Прошли смо Љутоглав да бисмо се зауставили после једног километра. Љутоглав је између Суве Реке и Призрена. Ту сам онда скренуо десно, ту је била једна велика кућа са три спрата, одмах са десне стране. Скренуо сам десно и наставио неких 100 до 200 метара. Тамо је било око 30 заробљеника, укључујући једну жену, чекали су нас заједно са 10 војника ОВК. Заробљеници су очигледно морали да дуго марширају. Били су прашњави и прљави, неки од њих крвави. Атмосфера је била нормална, и иницијално сам мислио да ћемо их разменити за наше борце. Један војник ОВК је „саслушавао“ неколико заробљених Срба. Један од њих је био Драган Јаћимовић из Шилова, стар око 40 година. Шилово се налази код Гњилана. Остали Срби су били из Ратимља, Оћеруше и Гњилана. Натерали смо их да се укрцају у камион. Возио сам одатле до Призрена. ПА је сишао у Призрену и друга двојица припадника ОВК су ми се придружили у кабини где су остали цео пут. Били су у цивилу. Имали смо такође „дискретну“ пратњу од стране 4 припадника ОВК у аутомобилу марке „голф2“. Један од ОВК бораца који је био са мном у кабини је био веома непријатан. Када сам га упитао где идемо, казао ми је да зачепим и возим.

Када смо напустили Призрен, морао сам да станем зато што је једно од возила имало проблем са гумом.

У близини главног пута сам приметио другу групу од 15 заробљених Срба. Испред њих је ишао полако „џип“ са војницима ОВК у њему. Четири или пет ОВК војника је ходало са Србима. Ту су застали да запале цигарете. Тада сам препознао заробљеног Властимира Стевановића из Призрена. Он је радио као келнер у Дому Армије у Призрену. Био је мршав, стар око 30 година. Неколико Срба су носили униформе. Речено ми је да су они били заробљени припадници МУП-а и Војске. Упитао сам једног ОВК војника шта ће бити са њима. Казао ми је да ће сећи дрва у Албанији. Та група је сишла са главног пута и пешке прешла у Албанију преко планине Паштрик.

Наставили смо нашу вожњу у Кукеш. Прешли смо границу на Морини. Саобраћај је био веома густ и нико нас није заустављао на граници. Избеглице су се враћале назад, и било је много камиона који су ишли у оба правца. Стигли см у Кукеш око 4 поподне. Вожња је трајала око сат и по. Када смо стигли у Кукеш наставили смо другим путем ка северу и тамо смо испоручили Србе. Потом смо се вратили у Призрен.“

23 ЈУЛ„Поново иста два ОВК војника, који су били са мном у кабини на претходном задатку. Иста рута, исти камион. Овај пут смо се одвезли даље од претходне локације на путу за Суву Руку. Стигли смо на неких 15 км пре улаза у Суву Реку, где смо скренули лево на сеоски пут. Тамо нас је сачекала ОВК банда под вођством Исмета Таре. Овај пут сам видео лешеве умотане у сиву војничку ћебад. Могао сам да осетим мирис свеже људске крви, тако да сам знао да су недавно убијени. Међу њима је било и жена, али већина су били мушкарци. Ту су утоварили лешеве у камион. Непријатан ОВК сувозач ми је казао, пошто су лешеви убачени у камион: „Погледај их добро. Мој брат је завршио у Трепчи..“ (верује се да су тела неких албанаца убијених од стране србских снага уништавана у Трепчином индустријском комплексу). Ту су сипали прашак „капори“ који се користе за дезинфекцију и елиминацију непријатних мириса. Потом поново истим путем за Кукеш.

Стигли смо око 12:30. Овај пут сам скренуо ка југу. Верујем да су лешеви у камиону припадали људима из околине Суве Реке, Гљилана и Ораховца. Када сам стигао на дестинацију видео сам Енвера Цоколија из ШИК-а(обавештајне службе ОВК). Он је до 1991 радио у србском МУП-у у Приштини. Војници ОВК који су нас пратили у „голфу2“ су истоварили камион. Поново су користили маске и рукавице. Тамо је било већ ископано око 15 јама. Убацивали су по два леша у једну јаму. Требало нам је око сат и по да то обавимо. Локација је била веома удаљена. Изгледало је као негде у Афганистану, једино је овде било више дрвећа. Потом смо се вратили у Призрен, из Прирена смо продужили у Пећ где сам вратио камион истим „људима“ који су ме са њим задужили.

По повратку из Албаније, непријатан сувозач ми је казао да ће остати са мном у вези.“

АВГУСТ 2 или 3

„Било је око 10 или 11 ујутро. Нисам сигуран тачно, али је било пре поднева. Непрајатан „сувозач“ ме је поново звао. Нисам сигуран одакле, али знам да он није из Пећи. Казао ми да морам да транспортујем „товар“. Отишао сам у Капишницу у Пећи. Тамо је био један стари „мерцедес“ камион са карго фрижидером. Био је већ утоварен и имао је катанац и ланце на задњим вратима. Иста пратња је и овај пут била у „голфу2“, и иста два ОВК припадника су били са мном у кабини. Овај пут сам возио до Морине и потом до Тропоје. Требало нам је сат и 45 минута од Пећи до Тропоје. У Морини је падала кишица. Иста процедура као и пре. Све добро организовано. Гробови су већ били ископани. Требало нам је сат и по да све завршимо. Овај пут је мени било теже зато што је локација била високо на планини са великим успонима и стрминама, и било ми је доста тешко да извезем камион на врх те локације. Тамо су нас сачекала три човека. У овом случају нисам знао колико је лешева убачено у ископане јаме. Сво време сам седио у камиону.“

Сведок „2“ је изјавио да је две задње испоруке имао на локацији куће-клинике јужно од Бурела. Прва испорука је била у Октобру 1999. Одвезао је 4 или 5 Срба из Кукеша у „кућу“ јужно од Бурела и испоручио их је човеку по имену Бесим Вокши (оперативцу ОВК под надимком „Кинез“). Сведок је описао кућу као традиционалну и прилично велику, подељену у две секције. Описао је да се налази на крају сеоског тешко приступачног пута, неких 20 минута вожње од главног пута за Бурел. Казао је да је кућа била офарбана у светло жуту боју, и да њен власник није припадао истом клану, као остали житељи села. Заробљеници су држани у шупи иза куће. Друга испорука је била у Мају иили почетком Јуна 2000. Сведок је тада превезао око 20 жена („славенског“ говорног подручја из Источне Европе и бивших земаља СССР-а) са локације у северној Албанији у једну кућу северно од Бурела. Сведок се присећа да камион није имао прозоре и готово непостојећу вентилацију, тако да када су отворили задња врата, неколико девојака су биле без свести, скоро угушене, тако да су морали да их изнесу из камиона. Ту су искрцали камион. Пет жена су биле издвојене из групе и одвежене у ноторну (жуту) „кућу“ јужно од Бурела. Сведок је потом изјавио да је касније добио задатак да прати возило, у коме су транспортовани делови људских тела и унутрашњи органи, до аеродрома Ринас код Тиране. По повратку у „кућу“ му је наређено да помогне у закопавању, или премештању људских остатака који су били у црним мртвачким врећама. Дао нам је додатан опис „куће“ и преко мобилног телефона нас је наводио да стигнемо на ту локацију. Када смо му касније показали фотографије десет различитих кућа, сведок је позитивно идентификовао инкриминисану „кућу“. Изјавио је да су људски остаци били закопани на више локација око „куће“, као и на оближњем гробљу. Сведок #2 је нестао у области Клине у Марту 2003. Члан његове породице нам је казао да верује да је убијен због неплаћених дугова!? Његова породица није пронашла његово тело, нити је пријавила његов нестанак косовским властима из страха од освете. Из тог разлога нисмо успели да од њега добијемо пун опис испорука заробљеника на локацији „куће-клинике“.

 

 

 

СВЕДОК #1

Овај човек се сећа учешћа у испоруци заробљеника са Косова у северну Албанију, и најмање пет испорука заробљеника на локације приватних кућа у централној Албанији.

 
„Учествовао сам у транспорту заробљеника средином Августа 1999. Неки људи из ОВК су ме тада позвали. Дуговао сам им нешто, и морао сам да радим све што ми кажу. Добро познајем све руте у Албанији, јер сам претходно тамо превозио „проститутке“ са Косова и из Македоније. Мој командант ми је рекао да пошто познајем те путеве, онда ја треба да возим.

Средином Августа су ме послали у Криву Реку. Када сам стигао, речено ми је да морам да пребацим неке људе у Албанију. Тамо сам их преузео- четири мушкарца Србина. Било је већ касно поподне, и кренули смо за Призрен. Возили смо се у „фолскваген“ комбију. Са мном у кабини је био један тип, друга двојица су били позади са Србима чије су руке биле везане на леђима и за зид комбија. Иза нас су били тројица припадника ОВК возећи се у ескорт возилу. Познавао сам их од раније за време заједничког службовања у ОВК. Нисам знао ко су заробљени Срби. Били су старости између 25 до 35 година. Судећии по изгледу и одећи били су сељаци. Било нам је забрањено да са њима разговарамо, али су нас у току пута заробљени Срби стално питали где их водимо. Стражари који су били позади са њима, стално су их „ућуткивали“. Казали су им да ућуте или ће их пребити- „Водимо вас да сечете дрва и радите на сеоском газдинству.“ (био је одговор).

У Призрену нам је наређено да не смемо да бијемо заробљенике, већ да их третирамо добро. То је за мене било први пут да чујем тако нешто, и изненадило ме је, пошто нам је увек пре тога било дозвољено да их пребијамо (Србе) и да им ломимо руке и ноге како нам се прохте. У делу Призрена, где смо преспавали је било пуно жена „проститутки“. Заробљенике смо држали у посебној соби. Следећи дан смо отишли у Албанију. Били смо у униформама. Прешли смо границу на Морини, тамо је била гомила људи, избеглице који су се враћали, тако да смо прошли без икаквих проблема. Стигли смо у Кукеш, где нисмо остали дуго, и кренули смо потом за место Бићај. Тамо смо се зауставили и били смо сачекани од стране двојице типова тамне боје коже, вероватно Арапа. Нисам сигуран које су националности били. Они су се укрцали у комби, и наставили смо да возимо ка југу. Тако смо стигли у Бурел. У Бурелу смо преноћили. Тамо је било још више људи попут наших заробљеника, жена и мушкараца Срба. Сви на том једном месту. Ти мушкарци и жене Срби су били затворени у некој врсти шупе- магацина. Ми смо отишли у другу кућу да преспавамо. Нисам сигуран колико је било заробљеника у том „магацину“, али по гласовима које сам чуо, рекао бих да их је било између 6 и 10. Јасно сам чуо како причају на србском језику.

Следећег дана смо их одвезли (заробљене Србе) у кућу југозападно од Бурела, у Фуше Крује. Пре тога смо предали једном доктору торбу са црном фасциклом, мислим да су ту били неки документи. Након тога приликом свих испорука смо предавали „докторима“ акт-ташне или фасцикле са пратећим документима, који су долазили заједно са заробљеницима које смо испоручивали. Када смо стигли била је ноћ, и већ је неколико типова чекало на нас. Тамо је био један Албански доктор: Ђамил, он је „прегледао“ заробљене Србе, посебно је загледао област абдомена, и пропитивао нас да ли смо их тукли. Ту смо се „мало шалили“ на рачун Срба. Потом су одвели негде те Србе, а ја сам отишао у посебну кућу где сам преспавао, да бих се следећи дан вратио на Косово.

Друга испорука је била у Новембру или Децембру 1999. Налазио сам се у Бурелу, након испоруке „неких жена“. Овај пут сам возио „мерцедесов“ комби. У њега су укрцали четворицу заробљених Срба. Сви су били млади мушкарци у доброј форми. У пратњи овог траснпорта су били још двојица припадника ОВК. Одвезли смо се до „куће“ јужно од Бурела. Након 20 минута вожње од Бурела се прелазио мост након кога је био сеоски земљани пут. Пут је водио низ реку. Возили смо све до краја тог пута где се налазила стара светло жута кућа. У кући су се налазили неки мушкарци и два доктора (тако су их називали ови мушкарци). Један доктор је био Арап, а други Албанац кога су звали Др Адмир. Заробљени Срби су били веома „нервозни“. Извели смо их из комбија и одвели у помоћну зграду (магацин) иза главне куће.

Трећа испорука је била пролеће 2000. Поново сам се нашао у Бурелу, где сам преузео двоје Срба, мушкарца и жену. Она је била млада и говорила је србски. Срби су били очајни и уплашени. У једном моменту мушкарац нас је молио да их убијемо одмах по кратком поступку, „Ми не желимо да будемо сечени на комаде,“ говорио нам је. Одвезли смо их у исту „кућу“ јужно од Бурела, отприлике у предвечерје тог дана.

Када сам извршио своју прву испоруку у Бурел, прво о чему сам размишљао је било, зашто их тамо прегледају и ваде им узорке крви. Већ сам раније био чуо да од заробљеника узимају узорке крви. Све ме је то збуњивало. Зашто?

Већ после треће испоруке било ми је јасно да се тамо нешто друго дешавало. Када сам ушао случајно у главну собу „куће“ јужно од Бурела, да бих добио чашу воде, био сам изненађен како је тамо било чисто и осећао се веома јак медицински мирис. Одмах ме је то подсетило „отужни мирис“ болнице и изазвало ми мучнину. Желео сам што пре да изађем одатле. Тада ми је пало на памет како је ово била једина „кућа“ где сам само испоручивао заробљенике, а никада их преузимао!? У то време сам такође све чешће чуо друге припаднике ОВК како причају о људским органима, бубрезима, и испорукама пошиљки из ове „куће“ на аеродром.

Четврта испорука је била негде крајем Маја или почетком Јуна 2000. У Бурелу ми је СС наредио да одем са још једним пратиоцем у Мирдите (регион у Албанији на око 30 км северно од Бурела) да покупим две жене и да их спроведем у „кућу“ северно од Бурела где смо држали „проститутке“ и заробљене Србе. То је било на периферији и место је било „затворено попут логора“ (вероватно у стилу хацијенде- примедба преводиоца), са две куће, једна у стилу велике штале, друга старија кућа. Тамо сам једном видео једног доктора, мислим да је био Арапин, и он се „бринуо“ о заробљеним мушкарцима. Покупили смо девојке и испоручили их у „


Еновости.инфо (http://www.enovosti.info/index.php?option=novosti&catnovosti=14&idnovost=35797)


Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: lorka Фебруар 09, 2012, 07:31:06
 Ух, тек сад прочитах чланак о овој  Севим Дагделен из Бундестага!
 Свака част овој младој жени!
 Оваквим чланцима требамо давати публицитет.
 


Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: Гога Фебруар 09, 2012, 08:18:42
део 4. Документ Унмик и Хаг о трговини органима на Косову и Метохији

Зарађивали 45.000 долара по сваком убијеном Србину


У документима које је тужилаштву у Хагу новембра 2003. доставио УНМИК Албанци су сведочили и како су транспортовали органе убијених Срба у Истанбул преко аеродрома у Тирани

(https://static.vesti.rs/slike-4/Ramus-Haradinaj-od-Glodjana-do-Kolmara-i-nazad.jpg)
Крвава браћа из ОВК... Рамуш и Даут Харадинај

Албанац који је учествовао у транспорту органа рекао је истражитељима УНМИК-а да су коришћени редовни летови за Истанбул и да је особље на аеродромима у Тирани и Истанбулу добијало мито како би зажмурило на све што се догађа. Сведок је потврдио и да су по убијеном Србину зарађивали до 45.000 долара!

- Албанац је рекао да су многи Срби довођени у планине како би им се побољшала крвна слика. Добро су храњени и давали су им да раде пољопривредне послове и секу дрва у шуми. После неког времена, када би добили поруџбину за органе, водили би их у Бурељ, где су чекали операцију. Дан пре операције вођени су у Фуше Крује (погледај оквир), односно на једно имање у близини источно од града. Тамо су и бацани њихови остаци када би им узели све што вреди. Места на која су одлагали остатке тела су приватни поседи. Албанац је рекао да су првом пару Срба извађена „само" два бубрега, после чега су убијени. Албанац је рекао да је намера била да се „пробије лед" - наводи се у овом документу.

Сведок је рекао да је касније било много боље и зараде су ишле до 45.000 долара по човеку. Највећа пошиљка је била када су заједно „одрадили" петоро Срба и послали их право на аеродром.

- Тада смо имали среће. Пошиљке су углавном чинили органи од по двоје или троје Срба. Сведок је рекао да су обично користили комерцијалне летове понедељком и средом за Истанбул - пише у извештају истражитеља.

Албанац је потврдио да злочинци нису имали никаквих препрека и на „Ринас" аеродрому у Тирани.

- Људима који су радили на аеродрому давана је одређена количина новца да би затворили очи, а исто је рађено у Истанбулу. Даут Харадинај (брат Рамуша Харадинаја) неколико пута је долазио у Тирану да види како се све одвија. Једном се посвађао са породицом из Фуше Крује, али се то брзо смирило. Не знам која је директна Рамушева улога, али мора да је то препустио Дауту. Није много људи било укључено у посао са органима. Локални команданти ОВК били су у обавези да предају све своје затворенике (Џавиду) Елшанију и Дауту, док возачи и обезбеђење нису добијали много новца - рекао је овај сведок.

Други сведок је рекао да су послове закопавања и транспорта лешева за ОВК после рата најчешће радили албански бегунци. Они су били приморани да убијају Србе и плаћају заштиту ОВК како би вратили свој дуг „за албанску ствар".Цитат
(http://www.pressonline.rs/upload/boxImageData/2011/0/27/129330/bus.jpg)

Где су убијали Србе, ту су Џорџу Бушу украли сат

Место Фуше Крује, које се налази 30 километара од Тиране, где су убијали Србе и потом им вадили органе, 13. јула 2007. године посетио је амерички председник Џорџ Буш. Ова посета остала је забележена јер су Албанци украли сат са руке председника Буша кад је ушао међу грађане да их поздрави. Амерички званичници никад нису признали да су Албанци украли сат Бушу, али је то јасно забележила камера ТВ Њуз 24.

Пресс (http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/149054/Zara%C4%91ivali+45.000+dolara+po+svakom+ubijenom+Srbinu.html)


Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: Гога Фебруар 09, 2012, 08:46:56
Зар ово нису злочини, од којих се сваком, иоле нормалном човеку, не леди крв у жилама? Па зар о овоме да се ћути? О овим злочинима, док год се не испитају, цела српска јавност, без обзира где год да живи, не би смела да престане да пише, пита, позива, прозива и тражи ХИТНУ истрагу..

Сетимо се када је Дик Марти објавио свој извештај о овим злочинима, колико је прошло времена од тада. У српским медијима скоро да се овај случај и не спомиње, а ако се и спомене, онда је то у оквиру неке још информације. Плашим се да ће ово остати неиспитано, нешто попут српских жртава у Јасеновцу. То никако не бисмо смели  да дозволимо. Ова или следећа власт, свеједно која, мора нон стоп да се опомиње, да се не сме заћутати нити устукнути без обзира ко нас на ћутање приморава и на који начин то ради.
Ми то дугујемо овим нашим мученицима који су прошли једну такву голготу!


Цитат
Марти: Извештај о трговини органима је веродостојан

Извештај о трговини ОВК људским органима на Косову, о коме ће се расправљати на Парламентарној скупштини Савета Европе, изазвао је велико интересовање, јер је "веродостојан и погодио тачно у живац", изјавио је известилац ПС СЕ за Косово Дик Марти у интервјуу швајцарској штампи
Он је листовима "Sontags cajtung" и ""Le maten dimanš" казао да не пружа доказе за оптужбе, јер "није истражни судија", већ само истраживач, а његов извештај, како је додао, садржи веома тачне детаље.
Марти је уједно изразио чуђење због узнемирења које је изазвао његов извештај, јер су готово сви елементи већ били познати и зато је нагласио да је "прави скандал што су затваране очи пред криминалним деловањима појединих кругова, који су доведени на власт у Приштини".
Он је подсетио на извештавање "Njujork tajmsa" и британског "Gardijana" на ову тему, уз позивање на извештај ФБИ из 1999. Шест година касније, немачки недељник "Шпигл" такође је известио о трговини људским органима, додао је Марти.
Жестока реакција на његов извештај оставила је, према писању штампе, трагове на Мартију. "Није задовољство бити оптужен за лажова и нацисту", рекао је он поводом изјаве одлазећег "премијера" Косова Хашима Тачија у којој је швајцарског посланика упоредио са Јозефом Гебелсом.
Посебно га је заболела критика која је дошла из Швајцарске, где су му поједине колеге пришле и сугерисале му да је боље да се "бави интерсима Швајцарске"
.


Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: Гога Фебруар 10, 2012, 18:25:25
Нестао сведок трговине органима

БЕОГРАД – Еулекс је Савет безбедности Уједињених нација известио о резултатима истраге о трговини органима на Косову, годину дана од објављивања извештаја Дика Мартија, специјалног известиоца Савета Европе.

(http://www.pravda.rs/wp-content/uploads/2012/02/bnd.jpg)

Међутим, како „Правда“ сазнаје, међународни истражитељи нису начинили ни један битнији помак у истрази, упркос чињеници да им је српско тужилаштво понудило отворену сарадњу и више доказа који би Еулексу били довољни за подизање оптужница.


Снимак логора

- Када су људи из српског правосуђа отишли у Албанију поводом „Жуте куће“, надлежни амерички органи на Косову и Метохији пружили су им несебичну логистичку помоћ. Тако је било све док су мета наших истражитеља били злочини Рамуша Харадинаја. Међутим, све се променило када су наши истражитељи почели да се занимају за Хашима Тачија. Више није било никакве оперативне сарадње – тврди наш извор.

Један од главних доказа против Хашима Тачија и његове „дреничке групе“ јесте видео-снимак логора у Ликовцу у општини Србица, на коме се, осим припадника ове групе, виде и четворица Срба са Косова и Метохије. Осим тога, забележене су и изјаве многих непосредних сведока трговине органима. Све то Еулексу није довољно да пред УН изађе са неким конкретним извештајем.

Иако су челницима Еулекса постављена питања о томе како напредује истрага, они су се правдали да оперативне појединости због тајности истраге не могу бити обелодањене.
Докази за Американце

- Тврдили су да то уопште не значи да није остварен напредак. Њихов специјални тим наводно сада ради на томе да обезбеди приступ информацијама од низа званичних институција, да би их потом проучили, после чега ће објавити резултате истражних радњи – наводи наш извор.

Међу косметским аналитичарима говори се да су Немци припремили низ доказа о сарадњи Тачија и  ОВК са Ал Каидом и Осамом бин Ладеном, али и о продаји људских органа. Немачка БНД све чини да америчким обавештајцима и њиховим газдама пружи доказе да Хашим Тачи више не заслужује америчку подршку.

- Чињенице говоре да је БНД одавно пратила Тачија. Друго одељење БНД-а више од десет година водило је операцију праћења телефонске комуникације између припадника некадашње ОВК, под називом „МОФА99″. Операција је била тако успешна да је известан број немачких техничара годинама био стациониран у Скопљу. Отада, БНД је одржавала широку мрежу доушника међу значајним личностима из ОВК и косовске администрације. БНД је чак упозорила да су Тачи и његова екипа претња за стабилност, не само на Балкану, већ и у Европи. Међутим, Еулексови истражни органи упорно игоришу прикупљене податке немачких, али других обавештајаца везаних за трговину органима – каже наш извор.

"Медикус": Нестао кључни сведок

Припадник Еулекса, тужилац Џонатан Рател, изјавио је агенцији Франс прес да је нестао Јилман Алтун, кључни сведок у процесу оптуженима за трговину људским органима у приштинској клиници „Медикус“.


Алтуну је 2008. године позлило на приштинском аеродрому после операције у клиници „Медикус“, где му је извађен бубрег, после чега су истражни органи извршили претрес у клиници и тако отворили аферу познату под именом „Медикус“.

- Он је, сасвим сигурно, наш најважнији сведок и морамо да га пронађемо – инсистирао је тужилац у разговору за АФП.

Рател је рекао да за сада нема доказа који би указивали на везу између афере „Медикус“ и извештаја Дика Мартија о наводној трговини органима српских и албанских заробљеника на Косову и Албанији 1999. године, непосредно по уласку трупа НАТО-а.

Правда (http://www.pravda.rs/2012/02/09/nestao-svedok-trgovine-organima/)


Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: Гога Март 13, 2012, 01:18:50
АНАЛИЗА ИЗВЕШТАЈА Д. МАРТИЈА СА ДО САДА НЕПОЗНАТИМ ПОДАЦИМА О НАТО И ОВК ЗЛОЧИНИМА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

(http://srpskizurnal.files.wordpress.com/2011/03/1876586-dik-marti-11.jpg?w=622&h=361)

Извештај Швајцарца Дика Мартија о једној од најморбиднијих, не само криминалној и ратно-злочиначкој афери, већ и политичкој, која сада, у „огољеној“ верзији овог веома мучног за читање извештаја – поприма све размере Западне, a пре свега америчке антисрпске завере.У извештају Марти у више наврата оптужује не само Aмериканце, већ и остале западне и УН структуре које су над Косовом, у време када су се одигравали ови страшни злочини против- пре свега српских цивила и српских ратних заробљеника и консеквентно над животима људи који су живели на тој територији, неограничену контролу; као и одговорност и обавезе према међународним конвенцијама да заштите цивилно становништво под својом окупацијом. Овде се показује да када су у питању Срби, ти међународни фактори су одлучили не само да игноришу, већ и да заташкају злодела против српског народа, а малобројне поштене западне званичнике који су покушали да обелодане ту заверу – једноставно ућуткају. Како је Marti овде описао, ти злочини су се дешавали дуго времена након званичног престанка ратних активности НАТО-а према сувереној Југословенској држави.Како ћемо овде сазнати, американци  су свесно изабрали да, зарад потпуне физичке и политичке контроле отете српске земље, не само подрже свог корумпираног „минијона“ Тачија, већ и свесно заташкају његове тешке ратне злочине, злочине против хуманости и мафијашке криминалне активности.Овај извештај такође указује и на опструкцију и некомпетентност самог Хашког трибунала који је такође учествовао у заташкавању ових злочина. То све не треба да нас чуди, ако знамо да је Хашки трибунал успостављен пре свега као „победнички суд“ западних сила, и да му  је превасходна функција да докаже „геноцидност“ српске нације, како би на тај начин заташкао илегалност НАТО рата против српских ентитета у бившој Југославији и властите (западне) ратне злочине. Сва је срећа да на Западу још увек постоје људи са моралним и професионалним интегритетом попут господина Мартија, којима је истина а не прљава колонијална политика, у првом плану.Следе кључни делови извештаја- овде морамо да упозоримо да због графичких детаља, малолетне особе и особе са слабим живцима не би требало да читају овај документ:У уводном делу извештаја се каже да је Европски парламент изузетно забринут због налаза бившег тужиоца Хашког трибунала, који је сазнао да су озбиљни злочини почињени у време Косовског конфликта, укључујући трговину људским органима, злочини који су остали некажњени и нису предмет ниједне озбиљне истраге. Овде се наводи да су ти злочин били почињени против Срба (који су остали на Косову по окончању рата 1999) од стране терористичке ОВК.

Даље се наводи да је, према информацијама Европског Савета, коначно почела криминална истрага и да безбројне „чврсте и конвергентне индикације потврђују да су Срби и неки косовски Албанци држани заточени у тајним затворима под контролом ОВК у северној Албанији, где су били изложени нехуманом и понижавајућем третману, пре него што би бесповратно нестали.


Остатак овог извештаја се налази у атачменту.


Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: Гога Април 05, 2012, 09:08:17
Дик Марти долази у Приштину да сведочи

Кривично веће Окружног суда у Приштини, којим председава пољски судија Аркадиус Седек, одлучило је данас да позове Дика Мартија да сведочи на суђењу за илегалну трговину органима на Косову и Метохији. Марти, специјални известилац Савета Европе, је у децембру 2010. сачинио извештај о трговини органима на Космету.


(http://www.vesti-online.com/data/images/2011-01-26/126237_012704s1_f.jpg?ver=1333546272)
Дик Марти изнео је цео случај трговине органима пред Савет Европе

"Господин Марти тврди да има важне информације о овом случају. Ми ћемо га позвати да нам пренесе те информације и да нам каже који су извори", рекао је судија Седек.

Одлуку да Марти буде позван као сведок суд је донео на основу предлога специјалног европског тужиоца Џонатана Ратела, који је на последњем заседању суда у случају Медикус рекао да је уверен да Марти има информације које су релевантне за ово суђење. Рател је данас затражио од суда да у позиву Мартију за сведочење затражи да суду стави на располагање доказе којима располаже у вези са случејем Медикус.

Случај Медикус заснива се на оптужбама да је група људи доводила на клинику сиромашне даваоце органа и богате примаоце, а потом организовала и спроводила трансплантацију органа. Према наводима оптужнице, на клиници је изведено 30 операција незаконитог пресађивања бубрега, намамљивањем људи из сиромашних крајева Истанбула, Москве, Молдавије и Казахстана, којима је лажно обећавано по 15.000 евра за органе.

За трговину људима, организовани криминал и незаконите медицинске радње оптужено је укупно девет људи, међу којима и универзитетски професор Лутфи Дервиши, који је окривљен да је био вођа операције.

Клиника "Медикус" помиње се и у извештају Савета Европе из децембра 2010, који је написао сенатор Марти и према којем су припадници такозване Ослободилачке војске Косова трговали органима заробљеника током сукоба 1999. године.

Вести (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/215782/Dik-Marti-dolazi-u-Pristinu-da-svedoci-)


Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: Драган Април 05, 2012, 09:38:52
Окружни суд у Приштини је једнако "кредибилан'' и ''копетентан'' као и суд у Хагу.
Како се Хашки суд односи према Србима, ништа мање ни више неће ни суд у Приштини.
Не само Дик Марти, већ и анђео са неба да сиђе и сведочи у корист Срба - све пада у воду.
Активирање теме "Жута кућа", У ОВОМ ТРЕНУТКУ, није ништа друго до ''ПРЕДИЗБОРНИ ВЕТАР'' У
ЛЕЂА БОРИСА ТАДИЋА и његових политичких сатрапа - проевропских,  проНАТОовских и антиСРБ-
ско-православних ДОСоваца.
''ЖУТА КУЋА'' је многе Србе / и не само Србе.../ ФИЗИЧКИ сахранила, а ''ЖУТА КОАЛИЦИЈА'' је
евидентно, статистички потврђено, СОЦИЈАЛНО ''сахранила'' преко 4ооооо Срба /и не само Срба.../ -
остављајући их без РАДНИХ МЕСТА...

Драган Славнић


Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: Гога Април 05, 2012, 10:02:48
Као што неко рече "Ако не успемо ми..успеће Руси то да истерају до краја". Верујем у Русе.

Цитат
На питање да ли би до тада у Албанији могли бити уништени преостали докази, јер постоје индиције да је премијер Сали Бериша са бившим командантом ОВК Рамушем Харадинајем већ уништио неке трагове, наш саговорник каже да је то сада немогуће.
- Руси неупадљиво, али поуздано, надгледају север Албаније и терен око "жуте куће". То је сигуран знак да се неће догодити да се, на пример, гробнице - преселе - каже наш саговорник.
Они су посебно заинтересовани за долазак Дика Мартија на север Албаније, јер оформили су своју комисију да истражи ову аферу. Они, наиме, верују да се међу несталим Србима, Ромима и нелојалним Албанцима налази и 50 Руса који су отети на КиМ.
Они се, засада, не мешају директно у истрагу, али пружају својеврсну логистику.


 "Руси чувају доказе" (http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.292.html:228811-Rusi-cuvaju-dokaze)Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: Гога Мај 04, 2012, 13:29:17
Цитат
Савет безбедности о Косову 14.маја

Савет безбедности Уједињених нација одржаће 14. маја седницу на којој ће бити представљен редовни тромесечни извештај УНМИК-а о ситуацији на Косову, сазнаје Тањуг.

(http://www.radiokim.net/pub/article/13361124499883_svaet.jpg)

Једна од главних тема на фебруарском заседању је била и истрага око трговине органима на Косову, из извештаја Дика Мартија, али су тада чланице СБ УН изнеле различите ставове да ли истрагу сада треба да воид Еулекс, за шта су се заложиле САД и друге чланице НАТО, или УН, за шта се залажу Русија и Кина.

Еулекс је пре скоро годину и по дана започео истрагу о трговини људским органима, али до данас није изашао ни са једним податком о томе како истрага напредује и да ли би ускоро могла да се очекује оптужница за те злочине. (ким) (http://www.radiokim.net/vesti/savet-bezbednosti-o-kosovu-14maja.html)   


Интересантно ће бити да чујемо докле је ЕУЛЕКС дошао у својим истраживањима!!! А још интересантније, како ће и на који начин све то да презентује наш представник у Савету Безбедности!!!


Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: Гога Мај 12, 2012, 05:23:53
Дик Марти сведок у случају Медикус?

Посланик Парламентарне скупштине Савета Европе Дик Марти требало би да сведочи 18. јуна о случају Медикус пред Окружним судом у Приштини.


(http://www.tanjug.rs/SlikeNovosti/male/42745.jpg)


Председник Судског већа Аркадиусх Садек је за приштинске медије изјавио да још увек не зна да ли ће Марти лично доћи на суђење или ће сведочити путем видео везе.

Адвокати одбране су убеђени да Марти уопште неће доћи на Косово и да неће уопште сведочити на суђењу поводом тог случаја.

Мартија је за сведока у случају Медикус предложио међународни тужилац Јонатан Рател.

Са интересовањем се очекује и сведочење стручњака Кристијана Југоверија, који ће говорити о око 500 и мејлова које је првооптужени у овом процесу доктор Љутфи Дервиши размењивао са такође оптуженима у том случају лекарима Јусуф Сонмезом и Манфредом Пхирином.

Одбрана се супротставља позивању нових сведока, посебно стручњака који су део мисије ЕУЛЕКС-а на Косову, јер су наводно пристрасни.

ЕУЛЕКС-а је много пута одбио повезивање слућаја Медикус са трговином органима током рата на Косову, о чему је писао у свом извештају Дик Марти.

(ким) (http://www.radiokim.net/vesti/dik-marti-svedok-u-slucaju-medikus-1.html)


Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: Гога Мај 15, 2012, 06:50:03
Монструми туже због части и угледа?!

Власници Жуте куће у албанском селу Гур противе се истрази Еулекса који жели да испита оптужбе швајцарског посланика у Савету Европе, Дика Мартија, да се у њој трговало са органима заробљених, а потом убијених Срба током рата на Косову 1998-1999. године.

Мерсим Катучи, најстарији син власника куће Абдуле Катучија, је рекао да се фамилија не слаже да Еулекс дође у њихову кућу ради истраге јер су они то тражили осам година заредом. У тих осам година куцали су на многа врата, слали писма албанском државном врху да се расветли мистерија око ових оптужби, али нико није одговарао на њихове захтеве.

(http://www.vesti-online.com/data/images/2012-05-14/238733_051502c6_f.jpg?ver=1337010160)

Сада траже да их оставе на миру, претећи да ће блокирати тужиоце као што су то учинили Дику Мартију у августу 2009. године.

- Никоме нећемо дозволити да уђе у нашу кућу све док нам не исплате обештећење за нарушен углед, претрпљене трауме и изазвану штету када су у нашој кући били истражитељи 2004. године - рекао је Катучи, чија фамилија преко суда у Тирани од Мартија тражи одштету од 10 милиона лека, односно око 75.000 евра.

Став породице Катучи преноси лист "Панорама" само дан од како је албански парламент усвојио посебан закон којим се даје право Еулексу да у Албанији истражује тврдње о незаконским трансплантацијама људских органа за време рата на Косову.

Цитат
Злочин у режији ОВК

У извештају Савета Европе швајцарски посланик Дик Марти је тврдио да су припадници паравојне ОВК управљали логорима близу албанске границе у које су доводили заробљенике, ту их убијали, а њихове органе вадили и продавали на црном тржишту људских органа.
  (Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Hronika/225026/Monstrumi-tuze-zbog-casti-i-ugleda-)


Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: Гога Мај 19, 2012, 03:13:54
Приштина: Сведочио Дик Марти

Специјални известилац СЕ који је спровео истрагу о трговини људским органима на КиМ Дик Марти, сведочио је у петак у приштинском суду на суђењу деветорици оптужених који се терете за трговину људима, организовани криминал и незаконите медицинске радње. Као њихов организатор наведен је Љутви Дервиши, власник клинике "Медикус" на којој су обављане операције.

(http://www.vesti-online.com/data/images/2010-12-21/118322_4_kf.jpg?ver=1337382899)


Мартија је као сведока предложио међународни тужилац Џонатан Рател, док је одбрана оптужених била убеђена да се он неће појавити на суђењу. У извештају који је поднео СЕ, Марти је написао да је открио информације које превазилазе оквир тадашње истраге.

- Ова сазнања описују ширу, сложенију, организовану криминалну заверу продаје људских органа за нелегалне трансплантације, укључујући саучеснике у најмање три земље, што траје више од деценије - пише Марти. - Тачније, пронашли смо одређене, кредибилне показатеље да је трговина органима у постконфликтним логорима која је описана у нашем извештају, блиско повезана са садашњим случајем "Медикус", не само кроз истакнуте косовске Албанце, већ и странце који се појављују у оба случаја.


Марти је навео да "из поштовања према садашњим истрагама и процесима које води специјални тужилац Еулекса, имамо обавезу да се уздржимо од објављивања наших информација". Ипак, охрабрио је све земље чији се држављани налазе у оптужници за "Медикус" да учине све да зауставе ову "срамну активност и да помогну да се њени починиоци и саучесници приведу правди".

Према оптужници Еулекса, група косовских Албанаца доводила је сиромашне доноре из Истанбула, Молдавије, Москве и Казахстана и богате примаоце органа на клинику "Медикус" у близини Приштине, где је организовала илегалну трансплантацију органа. (Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/225929/Pristina-Svedocio-Dik-Marti)


Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: Гога Мај 25, 2012, 21:57:02
Жута кућа: Тамни облак над Балканом

Прве оптужнице за трговину органима на Косову биће подигнуте за две, три године. Материјал који је изнео Дик Марти оправдава свеобухватне истраге о злочинима. Највећи тамни облак над Балканом, сматрају званичници ЕУ.

Тужилаштво Еулекса за истрагу трговине органима на Косову очекује да би прве завршене истраге и оптужнице могле уследити кроз две, три године, а тужилаштво Еулекса, смештено у Бриселу, у томе има "тесне радне везе" с известиоцем Савета Европе о трговини органима Диком Мартијем.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2012/05/25/9824320/zk.jpg)

То су данас, новинарима, у Бриселу пренели добро упућени међународни извори који су оценили да је и Марти "више него заинтересован да се истрага темељи и на налазима које је он успео да скупи".

А сматра се и да "материјал који је изнео Дик Марти у својој истрази свакако оправдава свеобухватне истраге о злочинима".

Ови извори су навели да је Специјална истражна група Еулекса за истрагу Мартијевих навода овлашћена, не само за истрагу навода о вађењу и трговини органима заробљених, убијених Срба и Албанаца, "оптужених за сарадњу са српским властима", већ и за истраге и подизање оптужница за све ратне и злочине, убиства, отмице и злостављања у раздобљу од 1999. године до 2000. године.

"То је, како се сматра, највећи тамни облак који стоји над балканским подручјем и можда најтежи случај ратних злочина који није расветљен", сматрају, како је речено, тужиоци и истражни органи Еулекса.

Зато ће они настојати да што брже и што делотворније обаве свој посао.

У томе је већ успостављена "веома охрабрујућа сарадња" и добијена чврста обећања од власти на Косову, у Албанији и у Србији.

Оперативна сазнања о досадашњим истрагама се, што је потпуно разумљиво, не могу обелодањивати, али је управо због безбедности истраге цео специјални истраживачки тим за "досије Марти" смештен у Бриселу.

А то да ли ће се суђења можда одвијати и на самом Косову или другде, зависиће, како је речено, од тамошњих политичких и безбедносних прилика, што значи и да ће бити суђено по косовским законима или законима неке друге земље.

Управо политички и безбедносни разлози на Косову су били пресудни за то да се седиште специјалног тужилаштва и истраге Еулекса за Мартијеве наводе изместе с Косова и сместе у Бриселу.

Обавештени званичници су рекли и да чињеница да на Косову не постоји закон о заштити сведока представља "изазов с којим се суочава" специјални истражни тим о Мартијевом извештају, али се ради заједно са земљама чланицама ЕУ и још неким државама да се "нађе одговарајуће решење за заштиту сведока".

Наглашено је и да отуд постоји забринутост, траже се поуке из ранијих истрага и настоји да се све среди на најконструктивнији и делотворнији начин.

Такође је пренесено да је питање од Еулекса заштићеног сведока, косовског Албанца, који је нађен мртав у Немачкој, такође нешто што се може видети у склопу одлуке да се специјални истражни тим смести у Брисел.  (РТС) (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/134/%D0%A5%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/1109446/%D0%96%D1%83%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D1%83%D1%9B%D0%B0%3A+%D0%A2%D0%B0%D0%BC%D0%BD%D0%B8+%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D0%BA+%D0%BD%D0%B0%D0%B4+%D0%91%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%BC.html)Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: Гога Јун 09, 2012, 08:14:33
Мартијев извештај, црни облак над регионом

Извештај о трговини органима Дика Мартија је несумњиво утицао на имиџ Косова и имиџ људи који су тамо на власти, каже Џон Клинт Вилијамсон, шеф тима Еулекса, који истражује наводе из Мартијевог извештаја. То је можда једини конгломерат ратних злочина који је до данас остао нерасветљен и он као црни облак лебди над регионом, каже Вилијамсон.

Шеф специјалног тима Еулекса који истражује наводе из извештаја Дика Мартија, Џон Клинт Вилијамсон, каже за Танјуг да је предмет његове истраге "можда једини конгломерат ратних злочина који је до данас остао нерасветљен", те да је Мартијев извештај "несумњиво утицао на имиџ Косова и имиџ људи који су тамо на власти".

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2012/06/08/9898450/Klint-Vilijamson.jpg)
Клинт Вилијамсон

Амерички тужилац има један од најизазовнијих послова на свету: он је на челу тима који истражује наводе из прошлогодишњег извештаја Дика Мартија о морбидним злочинима над српским и другим цивилима након окончања сукоба на Косову, укључујући и оптужбе да је највиши врх косовске власти учествовао у злочину вађења органа од киднапованих лица ради продаје на црном тржишту.

Откад је у октобру прошле године именован за шефа специјалног тима, у јавност није доспело готово ништа у вези са том истрагом. Иако формално ради у саставу Еулекса, седиште тима је у Бриселу, на тајној локацији, са аутономним системом веза и посебним мерама безбедности.

Вилијамсон досад није дао ниједну изјаву нити интервју медијима, тако да је овај разговор са дописником Танјуга из Брисела Дејаном Анастасијевићем његово прво обраћање јавности.

"Нажалост, у природи криминалистичке истраге је да се много тога одвија иза затворених врата", каже Вилијамсон и додаје да ниједан одговоран тужилац или полицајац неће јавно износити податке о напретку и прикупљеним доказима док је истрага у току.

"Кад имате овако сложену истрагу, онда је градите на доказима, тако што један доказ води ка другом. Ако објавите шта сте прикупили, ризикујете да компромитујете те доказе, угрожавате животе сведока и поткопавате целу истрагу", каже Вилијамсон.

Вилијамсон, који је провео седам година као тужилац у Хашком трибуналу, да је и те како упознат са проблемима које су Трибунал, а касније Унмик и Еулекс, имали са заштитом сведока на Косову. "Анализирали смо све што је било и извукли лекције како из грешака, тако и из успеха", каже Вилијамсон.

"Управо стога смо за потребе овог тима направили посебну структуру која је смештена овде у Бриселу и донели мноштво мера да осигурамо интегритет истраге и безбедност сведока, тако да можемо да радимо без уплитања и успешно завршимо посао".


Случај "Жута кућа": Спектар злочина много шири

Када је реч о најсензационалнијем делу Мартијевог извештаја, узимању органа од киднапованих лица у такозваној "жутој кући" у Албанији, Вилијамсон упозорава да је спектар злочина много шири.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2012/06/08/9898464/Zuta-kuca.jpg)
"Жута кућа"

"У извештају се говори о стотинама људи који су били отети, држани у логорима, малтретирани и убијени, а онда се каже да је један мањи број тих људи послат у друге логоре, где су им вађени органи", истиче Вилијамсон.

Амерички тужилац наглашава да је задатак његовог тима да истражи цео тај спектар злочина, утврди судбину киднапованих и приведе правди одговорне.

Вилијамсон каже да је потпуно свестан политички експлозивне природе Мартијевог извештаја и да управо то показује зашто је његова истрага неопходна.

"То је можда једини конгломерат ратних злочина који је до данас остао нерасветљен и он као црни облак лебди над регионом", каже Вилијамсон и додаје да је Мартијев извештај несумњиво утицао на имиџ Косова и имиџ људи који су тамо на власти.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2012/06/08/9898458/Dik-Marti.jpg)
Дик Марти

"Тај облак лебди и изнад глава оних који су изгубили своје најближе и не знају њихову судбину. Они заслужују правду", наглашава тужилац.

У јавности је, указује Вилијамсон, створена извесна конфузија у вези са наводима о узимању органа од киднапованих цивила током 1999–2000, и много скоријег случаја приштинске клинике "Медикус", у којој се, такође, трговало органима.

"То су две врло различите ситуације", објашњава он. "Кад је реч о догађајима из 1999–2000, наводи се да су људи одведени у илегалне логоре и тамо убијани да би им вадили органе.


Случај "Медикус"

У случају "Медикус", људи су навођени да добровољно дају органе у замену за новчану накнаду и нико није убијен, мада су неки преварени. Не желим ни на који начин да умањујем патњу људи у случају "Медикус", али то је сасвим друга врста злочина од оног који ми истражујемо", наводи тужилац.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2012/06/08/9898486/Klinika-Medikus.jpg)
Клиника "Медикус"

Вилијамсон додаје да се не може искључити могућност (на коју је и Марти указао) да су исти људи укључени у оба случаја, али упозорава да то тек треба установити.

Клинт Вилијамсон тврди да сада има довољно људских, материјалних и правних ресурса да свој посао успешно приведе крају, али упозорава да ће истрага, која обухвата три јурисдикције и временски распон од преко дванаест година, бити дуга и сложена.

Он наглашава да је у основи задовољан подршком која му је обећана из Београда, Приштине и Тиране и да је то од кључне важности за наставак истраге.

"У Албанији је парламент једногласно изгласао закон који нам даје иста овлашћења које је особље Хашког трибунала имало у земљама бивше Југославије, тако да можемо самостално да вршимо истражне радње", наводи Вилијамсон.

"Из Србије, где сам путовао на почетку мандата и касније, добили смо изразе подршке са највиших места, од владе и од сад већ бившег председника Тадића, а надамо се да ће се добра оперативна сарадња наставити и убудуће. Кад је реч о Косову, наша овлашћења црпемо из извршног мандата Еулекса, тако да и тамо можемо да радимо и независно од косовских власти".

Још се не зна место суђења

Једна од особености Вилијамсоновог положаја је што он, као тужилац, још увек не зна који ће суд и где судити по оптужницама када оне једном буду подигнуте.

"Ми смо део Еулексовог правосудног система, али тек ћемо видети да ли ће предмет ићи пред међународне судије који су већ на Косову, или ће за овај случај бити формиран посебан суд", каже Вилијамсон, али подвлачи да ће то "у сваком случају бити међународни суд, са међународним судијама".

А кад је реч о месту суђења, то ће зависити од политичко-безбедносних услова који у том тренутку буду владали.

"То може бити на Косову, уколико услови буду повољни, а може и на неком другом месту, али ово питање се још разматра. Исти крититеријуми због којих је седиште специјалног тима смештено ван Косова утицаће и на одлуку где ће се судити", каже Вилијамсон.

На крају, Вилијамсон објашњава зашто верује да је боље што се истрага о Мартијевом извештају одвија под окриљем Еулекса, а не Уједињених нација, као што су тражиле Србија и Русија.

"Чињеница је да би за формирање новог суда под окриљем УН било потребно много више времена него за формирање нашег тима", каже он и указује да би само састављање статута новог суда, те обезбеђење људских и материјалних ресурса, потрајало најмање годину до две.

"Постоји и аргумент да је мандат УН неопходан зато што истрага обухвата различите државе и јурисдикције, али као што сам већ објаснио, тај проблем смо већ решили", каже Вилијамсон. Он додаје да је Савет безбедности УН ипак укључен у истрагу кроз извештаје које редовно добија од Еулекса.

Чекајући резултате истраге, за које Вилијамсон процењује да би се могле појавити за две до три године, и евентуалне оптужнице, остаје нада да злочинце, макар са већ сад огромним закажњењем, стићи правда. У супротном, црни облак из Мартијевог извештаја остаће да лебди над Балканом још генерацијама.  (РТС) (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/134/%D0%A5%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/1117964/%D0%9C%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%98%D0%B5%D0%B2+%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D1%88%D1%82%D0%B0%D1%98%2C+%D1%86%D1%80%D0%BD%D0%B8+%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D0%BA+%D0%BD%D0%B0%D0%B4+%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC.html)


Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: Гога Јун 09, 2012, 08:26:54
Стално се врти "иста плоча", а истрага никако да макне са мртве тачке. Ако се узме у обзир да је шеф специјалног тима Еулекса који истражује наводе из извештаја Дика Мартија, Џон Клинт Вилијамсон, био седам година као тужилац у Хашком трибуналу,те да први  интервју даје новинару из Србије, Дејану Анастасијевићу, онда ћемо ми још дуго да чекамо да се било шта о овоме сазна.

И овај новинар, Дејан Анастасијевић, је врло добро "познат" српској јавности, нарочито онима који прате процесе из Хага, нарочито оне процесе, који се воде против Срба. Тај новинар је био сведок тужилаштва и сведочио је на штету Срба, а познат је и по томе да је изашао у јавност са информацојим да Шешељ из Хага спрема његову ликвидацију. Тако да, чим сам прочитала ову вест ко је ПРВИ добио интервју од  Џона  Вилијамсона, још већи сам скептик по питању објективности у вези ових тешких злочина.


Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: Гога Јун 19, 2012, 19:05:09
Блер: Нисам чуо за трговину органима

Бивши премијер Британије и ватрени заговорник НАТО интервенције на Косову и Метохији 1999. Тони Блер рекао је приликом јучерашње посете Космету да не зна ништа о трговини људским органима у јужној српској покрајини.

(http://www.vesti-online.com/data/images/2010-07-09/76837_bler-govedo_f.jpg?ver=1340105085)
Тони Блер на Косову и Метохију с Тачијем

Блер је рекао да током свог мандата није чуо ништа о трговини људским органима од стране припадника ОВК током рата на Космету 1999. године, пише "Балкан инсајт".

"Никада нисам чуо о трговини органима, и не могу да коментаришем о томе", рекао је Блер у Приштини, када су га питали о извештају Савета европе из 2010. године.

Према овом извештају, криминалне структуре повезане са Хашимом Тачијем киднаповали су цивиле и продавали њихове огране после рата на Космету 1999.

Као премијер Британије, Блер је био један од најватренијих поборника НАТО интервенције која је довела до повлачења српских трупа, а Космет је постављено под протекторат међународних снага.

"Видео сам из прве руке шта се овде десило, и урадио сам шта сам могао да поправим ствари", рекао је Блер у Приштини.

Он је је приликом јучерашње посете Космету рекао да је "земља" направила помак од краја сукоба, и да заслужује да буде шире прихваћена.

"Косово је чињеница. Иако неке земље могу да га спорије прихвате, Косово је чињеница...Постоје неки извори неслагања у оквиру ЕУ, али неки чланови заиста желе да виде Косово у ЕУ", рекао је Блер у понедељак.

Косово је прогласило независност 2008. и од тад га је признало 89 земаља, међу којима је САД и 22 од 27 земаља Европске уније. (Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/233317/Bler-Nisam-cuo-za-trgovinu-organima)


Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: Гога Јун 19, 2012, 19:10:32
Цитат
"Никада нисам чуо о трговини органима, и не могу да коментаришем о томе", рекао је Блер у Приштини,..


И овај ЗЛОЧИНАЦ се вратио на место злочина!!!
Наравно, да овако говори, па како би, када је  и сам у свему томе индиректно учествовао, јер све време, па eво и сада, штити шиптарске убице.  Блер је УБИЦА!!!


Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: Гога Август 04, 2012, 14:51:31
Потресна исповест: Били смо у "Жутој кући" на Косову


Успешни немачки бизнисмен и сиромашна руска имигранткиња, Валтер и Вера, оперисани су на клиници "Медикус" у Приштини. Новинари "Шпигла", истраживајући њихове приче дошли су до стравичних сазнања како су целу криминалну мрежу организовале и помагале косовске власти.

Случајеви сиромашне руске имигранткиње и успешног немачког бизнисмена, Вере и Валтера, показују колико је илегална трговина органима у свету успешна. Новинари немачког "Шпигла" сазнали су да су ово двоје људи оперисани у клиници "Медикус" у Приштини, која је имала дозволу за рад и у којој је урађено на десетине сличних илегалних трансплантација.

(http://www.vesti-online.com/data/images/2012-08-04/256543_verasevdko_f.jpg?ver=1344060885)
Тело ми се тресло пред операцију : Вера Шведко показује ожиљакВалтер је 74-годишњи немачки бизнисмен који се, из очаја због свог све горег здравственог стања, одлучио да игнорише закон и морал како би спасио свој живот.

Патећи од високог крвног притиска, био је приморан да пије јаке лекове 20 година, због чега је један од бубрега почео да му отказује. Лекари су морали и да му уграде стент како би му побољшали циркулацију, али је убрзо морао још неколико пута да се оперише.

Због процене доктора да му је остало још само неколико месеци да живи уколико му се не уради трансплантација бубрега и чињенице да се налазио на дну листе за органе, његов син и жена почели су да траже друге начине да му продуже живот.

После пар месеци трагања Валтер се укрцао на лет за Истанбул, где се састао са посредником, којег је његова породица контактирала. Одатле су га пребацили на Косово.


(http://www.vesti-online.com/data/images/2012-08-04/256542_verasevdkoinjenacerka_f.jpg?ver=1344060936)
Нисам смела да побегнем:  Вера са ћерком


Вера Шведко, 50-годишња руска имигранткиња била је у истом авиону за Косово. Пошто се налазила у дуговима и тешкој финансијској ситуацији одлучила се да прода свој бубрег.

Криминалне организације трговаца органима прилично лако проналазе муштерије - људе попут Вере, сиромашне, очајне и спремне да продају делове тела за неколико хиљада евра. Наравно, трговци се труде да остану у сенци, па њихове илегалне и неморалне активности се ретко кад у потпуности разоткривају, а судске пресуде су још ређе, пише немачки лист.

Али у случају клинике "Медикус" у Приштини, криминална мрежа је сада веома подробно документована. Канадски тужилац Џонатан Рател дошао је на Косово 2010. године да помогне у успостављању уставног система у склопу Еулекс мисије. Није требало да прође дуго времена да тужилац Рател усмери своју пажњу на илегалне активности трговине органима у клиници "Медикус".

Рател је, како каже, сигуран да су бескрупулозни хирурзи у овој клиници одстранили бубреге са најмање 20 или 30 људи и трансплантирали их богатим пацијентима из друге клинике која је делимично у немачком власништву.

Посредник је био из Израела, донори из целог света, а хирург Јусуф Сонмез, познат под називом "доктор Франкенштајн", из Турске. Цео систем је могао да

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2012/08/03/10239550/Jusuf-Sonmez-dr-Frankenstaj.jpg)
Јусуф Сонмез "доктор Франкенштајн"

функционише, како каже Рател, само уз велику помоћ власти. Репортери "Шпигла" провели су месеце пратећи трагове који су их одвели до Израела, Турске, Белорусије и Немачке.
 

Преко Филипина до Косова

После неуспелог покушаја да све заврши на Филипинима, Валтеров син наставио је потрагу где би његов отац могао да нађе бубрег. Према речима канадског тужиоца на Косову истрага је показала да је Валтер уплатио 81.892 евра на рачун Израелца, са којим је његова породица успела да контактира после велике потраге.
 
Вера је у авиону за Истанбул била са још две жене које су путовале истим поводом. Када су стигле пришао им је непознати мушкарац, узео пасоше и док су биле у хотелу дале су узорак крви. Четири дана касније отишле су за Приштину.

По доласку на Косово цариници су били помало сумњичави. Зашто би жена из Израела путовала на уролошку клинику у Приштини. Вера је рекла оно што су јој пренели да каже - да је третман бољи у Приштини. Цариници, и даље сумњичави, окренули су неке телефоне, а након разговора су јој дозволили пролаз.

Двоје кола су чекала на аеродрому, једна за доноре и једна за примаоце. После дуге вожње, кола су на крају стала испред модерне, розе, двоспратне зграде. На натпису је писало "Клиника Гјермане" (немачка клиника). Човек по имену Манфред Бер, за пребивалиштем у Берлину, регистрован је као власник клинике у регистру компанија у Приштини.

Према информацијама "Шпигла" Манфред Бер стварно постоји. Он је професор урологије у ради као главни шеф одсека и болници "Франзискус".

Према Верином сведочењу ствари су постале горе у Приштини. Прво је морала да потпише формуларе на енглеском које није разумела. Једном приликом јој је речено да ће њен и други органи отићи Американцима. Али на столу поред ње није стајао плави, амерички, пасош, већ тамно црвени попут немачког.

Вера је тада у соби поново видела човека са аеродрома, заједно са својом женом. Деловали су, како каже, као пристојни људи. Истражитељи Еулекса реконструисали су ко је и када био у клиници. Верују да је старији човек у соби са Вером био Валтер.

 
"Тело ми се тресло пред операцију. Хтела сам да побегнем, али сам знала да ме неће пустити. Платили су моје летове, дочекали ме на аеродрому. Без обзира шта да урадим, дали би ми ињекцију и свеједно ме оперисали. Тада сам схватила да сам се упетљала са мафијом", присећа се Вера.

(http://www.vesti-online.com/data/images/2012-08-04/256541_dzonatanratel_f.jpg?ver=1344060973)
За Ратела случај се проширио далеко изван клинике у Приштини - сада је то питање у склопу глобалне мреже илегалне трговине органима

 
Откривање клинике "Медикус"

Стварност понекад поприма изглед хорор прича. Ујутру 4. новембра 2008. године турски држављанин Јилман Алтун срушио се на аеродрому у Приштини. Крв је лила кроз његову мајицу. Одведен је код аеродромског лекара који је констатовао да му је недавно извађен бубрег - на клиници "Медикус", одговорио је Алтун.

Полиција је убрзо стигла у клинику, али тада је већ било прекасно, једина особа која се још налазила унутра био је 74-годишњи израелски рецепционар. Алтун се вратио у Турску, али од тада нико није успео да га контактира. Истражитељи мисле да је мртав. "Веома смо забринути за неке од наших сведока", каже тужилац Рател, додајући да су неки од донора већ умрли током истраге.
 
Судови би вероватно окренули главу да канадски тужилац није узео под своју јурисдикцију случај турског држављанина Алтуна. Рател је окупио тим који је клинику повезао са конекцијама широм света - од Израела до Јужне Африке, од Турске до Русије и од САД до Шри Ланке.

За Ратела случај се проширио далеко изван клинике у Приштини - сада је то питање у склопу глобалне мреже илегалне трговине органима.

 
"Летећи доктори"

Рател сматра да се мала група хурурга специјализовала као "летећи доктори" и сада раде на свим континентима. Доктори лете где год могу да одстране и трансплантирају органе. Уколико власти упадну у клинику у Јужној Африци или Бразилу, они се једноставно пребаце у следећу земљу. Стручњаци кажу да су тренутно веома популарне клинике на Кипру и у Казахстану.

Како би одвратили могућност да муштерије упозоре власти пацијентима кажу где ће их оперисати тек пред полазак.

У Приштини је од 2011. године у току суђење против четворице доктора и бившег државног секретара повезаних са клиником "Медикус". Оптужбе укључују трафикинг, организовани криминал и пружање лекарских услуга без дозвола.

Још једна особа осумњичена је Лутфи Дервиш, професор који је, према регистру компанија, био овлашћени агент клинике. Он је, према тврдњама, такође учествовао у најмање једној операцији.

Према оптужници Дервиши је повезан за високим званичницима косовских власти. Он се наводно лично срео са министром здравља и саветником премијера.

Тужбе су такође поднесене против бившег државног секретара у министарству здравља, који је, како се тврди, издао клиници "Медикус" дозволу за пресађивање органа, која, судећи према околностима, никада није требала да буде издата.

(РТС РС, Вести (http://www.vesti-online.com/Vesti/Hronika/244310/Potresna-ispovest-Bili-smo-u-Zutoj-kuci-na-Kosovu)

***Коментари који прате овај текст,

Цитат
Franziskanus Klinika gde radi Prof Ber je vlasnistvo katolicke crkve. On je izgradio citav korupcioni lanac sa jevrejskim lekarima u Berlinu za prebacivanje pacijenata, inace navodno operise samo bogate. Ber u clanku naivno tvrdi da nije znao nista o ilegalnim operacijama u svojoj klinici. Inace su pronadjeni tragovi nasilnog vezivanja pacijenata. Uzimanje organa od otetih Srba u Albaniji Spigel ne spominje, vec samo prodaju. Komentari citalaca su mizerni, ocito ovaj dogadja se zataskava u nemackoj javnosti.


Цитат
Управо је ту проблем, пласирају нам текстове о жртвама које су се саме упетљале па још и зарадиле, а шта је са Србима којима је повађено све што је могло да се извади из њих??? Или Срби не могу бити жртве???

Цитат
Kada se ima u vidi za koga i za sta radi Spigel, a i ostali mediji, bojim se da je ovo objavljivanje bas pokusaj da se stvar zataska u stili : pa sta, toga ima u Indiji jos vise...


Цитат
Da, iz ovog članka shvatamo da je sve, skoro pa legalno. G-đa potpisala, isplaćena i doviđenja.
Dakle ni jedne jedine riječi o otetim i ubijenim Srbima o kojima Švajcarske vlasti posjeduju dokaze!
Nevjerovatno šta smo doživjeli u 21. vijeku, od bezrazložnog bombardovanja do rasparčavanja teritorije i otimanja građana koje kasnije kasape i vade im organe!? STRAŠNO...nije mi jasno šta rade naše tajne službe? Zašto ne preduzimaju nešto, kako bi satrli te zlikovce!?


Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: moka Август 05, 2012, 07:17:57
Цитат
Новинари "Шпигла", истраживајући њихове приче дошли су до стравичних сазнања како су целу криминалну мрежу организовале и помагале косовске власти.

Не верујем Немцима.Ако су нешто објавили,сигурно нису ништа о злочинима према Србима.


Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: Zeka Август 05, 2012, 13:00:12
Немачка се снабдева органима са Косова

(http://img819.imageshack.us/img819/7609/klinika.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/819/klinika.jpg/)

Окупиране територије – Приштинска клиника „Медикус” прослеђује органе са црног тржишта клиникама у Гетингену, Регензбургу и Берлину. Немачки истражни органи посредно су ушли у траг језивој истини. Захваљујући репортажи са лица места, из Приштине, водећег немачког политичког недељника „Шпигл“, почело је да се одмотава клупко илегалне трговине и пресађивања органа, чији је главни центар – приштинска клиника „Медикус“.

Име ове установе редовно се помиње у вези са трговином органа киднапованих Срба на окупираним територијама, али и многих других жртава такозване медицинске мафије.

Према подацима до којих је дошао бивши швајцарски сенатор Дик Марти, у функцији истражитеља Парламентарне скупштине Савета Европе, али и према наводима специјалног иследника Еулекса, Канађанина Џонатана Ратела, приштинска клиника, штавише, један је од главних снабдевача престижних клиника у ЕУ. „Пошиљке“ одлазе, пре свега, у немачке специјализоване болнице у Гетингену, Регензбургу и Берлину.

Језива истина, посматрано из угла српских жртава и њихових породица, састоји се у претпоставци која је предмет свих истрага у овом предмету. Органи Срба отетих на окупираним територијама, за време ратних операција 1999. године и касније, послужили су као „улазница“ клинике „Медикус“ у круг болница познатих по пракси илегалне трансплантације органа. Приштинска клиника, према наводима истражитеља Еулекса, сумњичи се за трансплантацију у, тек, двадесетак до тридесетак случајева. „Медикус“ се, попут клиника у Молдавији и Казахстану, усредсредио на „вађење“ органа жртвама и на њихово прослеђивање на адресе реномираних светских клиника где су имућни пацијенти чекали да им се пресади бубрег или јетра…

Недељник „Шпигл“ упознао је у насловној репортажи издања број 31/2012 од 29. јула ове године, тамошња јавност, наравно и јавно тужилаштво, са случајем немачког држављана коме је пресађен бубрег једне руске емигранткиње из Израела. За суму од тачно 81.892 евра и 72 цента, „пацијент Валтер“ (право име и презиме се не саопштавају јавности) добио је здрав орган, а донаторки „Вери“ је исплаћена „откупнина“ од – осам хиљада евра.

Случај који је „Шпигл“ обелоданио у репортажи са лица места, а на основу података које је добио у, каже се окружењу обавештајне службе БНД, поклопио се, временски, са афером незаконитих трансплантација која већ месец дана потреса Немачку.

Према подацима које је „Политика“ добила крајем јануара ове године, професор Бер је био главни финансијер опреме приштинске болнице, а добар део његових донација на окупираним територијама потиче из фонда немачког Министарства за привредну сарадњу (са иностранством) и развој.

Портпарол Министарства у Берлину Катарина Менц обавестила је аутора ових редова електронском поштом од 24. јануара ове године у 16:42 часа да ће питање финансирања приштинске клинике из фонда немачког министарства бити разјашњено у најкраћем року. Установљено је, међутим, да је новац за опрему „једне болнице на Косову“ прослеђен хуманитарној организицији чије име није саопштено.

Занимљиве су реакције у Немачкој – на питање зашто се траг ка професору Беру својевремено загубио, а поново се појавио пре десетак дана.

У разговорима са аналитичарима водећих немачких медија, „Политици“ је предочено да је минуле среде у Немачкој ступио на снагу нови закон који олакшава трансплантацију органа. Број добровољних донатора, међутим, нагло је опао, пошто је јавност упозната са афером незаконитих трансплантација у водећим клиникама државе.

„Податак да органи за илегалне трансплантације долазе из далеког иностранства индиректно подстиче закључак да се легалне донације у Немачкој прослеђују у складу са законом, оним пацијентима којим су најпотребнији“, рекао је извор у Министарству здравља, у Берлину.

vaseljenska (http://www.vaseljenska.com/vesti/nemacka-se-snabdeva-organima-sa-kosova/)


Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: Гога Август 05, 2012, 18:17:51
Цитат
Немачка се снабдева органима са Косова

Плашим се да ово све иде у једном другом правцу и да се то намерно ради, јер се у сасвим други план ставља ЗЛОЧИН који је учињен према оним Србима на Косову и Метохији,  који су киднаповани, заробљени или на било који други начин одведени у Албанију у ту стравичну "жуту" кућу, у којој су се вадили органи. Плашим се да се тај први део, монструозни, жели сакрити, а у први план да се избаци само купопродаја људских орана који се ваде на Косову, у тој клиници "Медикус".

"Жута" кућа у Албанији и клиника "Медикус" на Косову су два различита појма.Вероватно јесу повезани, али за све Србе на свету је најважније да се разоткрије ШТА се дешавало у тој "жутој" кући и шта се десило са Србима који су заробљени, киднаповани, нестали, па одвођени у Албанију и МУЧЕНИ и каспљени у тој "жутој" кући!!??
Свет за то мора да сазна и да се ЗЛОЧИНЦИ осуде. Наша држава треба највише тиме да се бави. Нисам нешто чула никога из ове садашње власти да је ових дана споменуо "жуту" кућу и дешавања око ње, а нема дана да се не састану са неким страним званичником.

Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: moka Август 07, 2012, 21:39:23
  Кад се помене српска држава,треба имати у виду да је воде све сами политичари због личног интереса,неспособни и корумпирани.
  Од таквих не треба очекивати да бране Косово нити преостале Србе на њему.
 То су јадници и бедници који упропаштавају намештај по институцијама државе и владе,само присутни да покраду шта се покрасти може.


Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: Гога Септембар 09, 2012, 18:43:41
Сведочење о пољима смрти ОВК

Бивши припадник ОВК спреман да, као заштићени сведок, говори о трговини људским органима на Косову и на северу Албаније, изјавио за АФП тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић.


Тужилац за ратне злочине Републике Србије Владимир Вукчевић изјавио је да Тужилаштво има заштићеног сведока о илегалној трговини органима ратних заробљеника на Косову, крајем деведесетих година, која је спроведена на северу Албаније.

У изјави за агенцију АФП, Вукчевић је рекао да је сведок испричао детаље о медицинској процедури вађења органа Срба, који су отети током сукоба на Косову 1998. и 1999. године.

Сведок је бивши је припадник ОВК и налази се под строгим мерама обезбеђења.

"Он описује вађење срца српског затвореника у месту у близини Кукеша (северна Албанија) крајем деведесетих", рекао је тужилац.

"Срце је потом продато на црном тржишту и сведок описује процедуру и детаље", рекао је Вукчевић и додао да је сведок говорио и о транспорту органа до аеродрома Ринас код Тиране, у којем је лично учествовао.

Вукчевић је рекао да је Тужилаштво за ратне злочине истраживало и проверавало изјаве сведока већ више од годину дана.

"Сматрамо да су информације које је дао сведок проверене", рекао је Вукчевић.

Он је одбио да изнесе друге детаље о сведочењу бившег припадника ОВК, наводећи да ће то сведочење помоћи шефу истражног тима Еулекса Џону Клинту Вилијамсону у истрази која је у току.

Тужилаштво сматра да је најмање 300 ратних затвореника, Срба, било пребачено са Косова у Албанију до краја конфликта.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2012/09/09/10485338/Izvestaj-Dika-Martija.jpg)
Место злочина (из извештаја Дика Мартија)

Прве тврдње о трговини људским органима изнела је у јавност бивша тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте у књизи „Лов: Ја и ратни злочинци" (април 2008. године).

У књизи Дел Понтеова пише да је 1999. године сазнала од новинара да је око 300 Срба и других неалбанаца било отето и транспортовано у Албанију где су им вађени органи, а као место злочина означила је жуто окречену кућу у насељу Бурел.

Српско Тужилаштво за ратне злочине, али и међународна организација за заштиту људских права Хјуман рајтс воч затражили су потом од Албаније да покрене истрагу о наводима о трговини органима отетих Срба.

Наредне, 2009. године члану Парламентарне скупштине Савета Европе Дику Мартију поверена је истрага о трговини људским органима у Албанији и на Косову током 1999. године, а Српско тужилаштво за ратне злочине идентификовало десет могућих егзекутора и неке од жртава.

Према Мартијевом извештају, који је представљен Савету Европе 12. децембра 2010. године, један од организатора отимања људи и трговине људским органима био је и Хашим Тачи и тзв. Дреничка група ОВК.

Крајем августа 2011. године амерички дипломата Џон Клинт Вилијамсон именован је за главног тужиоца специјалног истражног тима Еулекса о трговини органима.

Српско тужилаштво за ратне злочине је пре десет дана објавило да располаже новим доказима о трговини људским органима на Космету и у Албанији, као и да су случајеви "жута кућа" и "Медикус" повезани.  (РТС) (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/134/%D0%A5%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/1170376/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D1%87%D0%B5%D1%9A%D0%B5+%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D1%99%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D1%81%D0%BC%D1%80%D1%82%D0%B8+%D0%9E%D0%92%D0%9A.html)


Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: Гога Септембар 10, 2012, 18:32:09
Хоџај: Србија покушава да баци сенку на прославу Косова

Цитат
... Енвер Хоџај оценио је вечерас да је објава српског правосуђа да има сведока у случају трговине људским органима на Косову - покушај да се баци сенка на данашњу прославу поводом објављивања краја надзиране косовске независности.


- Имали смо прецизне информације доста унапред... да ће Србија изаћи са лошим вестима о Косову. Ми не знамо детаље тих информација, али је тачно да ће Србија покушати да баци сенку на велики дан за Косово - рекао је он за агенцију Франс прес.

Међународна управљачка група за данас је најавила званично проглашење одлуке о престанку надгледане независности Косова. Приштина је припремила велику прославу тим поводом.

- Тренутак изабран за објављивање такве информације је уобичајен за пропаганду једне земље која увек функционише по правилима 'хладног рата' и таква једна информација не треба да изненади ни Косово ни свет - рекао је Хоџај.

Српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић изјавио је данас Франс пресу да правосуђе има сведока који је учествовао у трговини људским органима Срба током конфликта на Косову. (Бета) (http://www.blic.rs/Vesti/Politika/342033/Hodzaj-Srbija-pokusava-da-baci-senku-na-proslavu-Kosova)


Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: Гога Септембар 10, 2012, 18:33:58
Дрско, одвратно и безобразно! Ал` су се шиптари осилили ::)


Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: Гога Септембар 11, 2012, 02:39:11
Анатомија злочина ОВК

РТС у специјалној емисији "Анатомија злочина" емитовала разговор са заштићеним сведоком, који је учествовао у вађењу органа српским заробљеницима на северу Албаније. Сведок описује како је акција организована - од обуке, операција у импровизованим болницама, до транспорта органа до аеродрома у Тирани.


Да ли српско Тужилаштво за ратне злочине има кључног сведока у случају трговине органима на Косову, била је тема специјалне емисије на РТС-у "Анатомија злочина".

(Овде можете погледати/преузети емисију "Анатомија злочина")  (http://www.rts.rs/page/tv/ci/story/17/%D0%A0%D0%A2%D0%A1+1/1170900/%D0%90%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%98%D0%B0+%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B0.html)

Радио-телевизија Србије објавила је разговор са заштићеним сведоком, који је учествовао у вађењу органа српским заробљеницима на северу Албаније. Сведок описује како је акција организована - од обуке, операција у импровизованим болницама, до транспорта органа до аеродрома у Тирани.

Заменик тужиоца за организовани криминал Бруно Векарић рекао је за РТС да је на северу Албаније поред обуке војника вршена и обуке за трансплантацију органа.

Векарић је рекао да је Тужилаштво одлучило да објави исказ заштићеног сведока који је директни учесник вађења органа, јер се боји заташкавања случаја. Тужилац је навео да је Тужилаштво проверавало кредибилитет сведока и сматра да је кредибилан, као и да је  исповест сведока шокантна и истинита.

Заштићени сведок објаснио је како је вршена обука за трансплантације. Сведок је навео да је лекар или асистент лекара донео горњи део тела једне лутке, који је био од пластике, гуме, и да су у њему били делови тела.

"Током обуке ми смо се обучавали како да се, уколико је потребно, неки део тела, бубрег, срце, или плућа, трансплантирају са једне особе на другу", рекао је сведок.

Према његовим речима, говорило се да се та помоћ исључиво пружа онима којима је то потребно на Косову, као што су министри, председници.

"Зашто смо то учили? Па зато што је у то време било свуда тенкова, хеликоптера, српске полиције и српске војске, па није било могућности да се одведу људи у јавну, градску болницу, јер је била само једна болница и није било друге, па смо, како смо умели и знали, морали да радимо сами", навео је сведок.

"Почели смо обуку када је лекар, сада познат у свету и на Косову, причао како се ради трансплантација. Како се вади срце из тела и како се оно вакумира у једну пластичну кутију. Затим како треба нека уља, односно неке медицинске течности да се ставе ту, након два сата", рекао је сведок.

Векарић је појаснио да се у овом случају о којем говори заштићени сведок не ради о "Жутој кући", која је позната јавности.

Шокантна исповест о вађењу срца

Сведок је описао стравичан призор како је извађено срце.

"Довели су једног младог момка, имао је негде од прилике 19-20 година, био је везан, био је затвореник. У том моменту сам приметио да он није војник ОВК, и наравно нисам имао право да питам, ко сам ја јер сам био млад а ту је било надрђених. Они су му скинули те повезе позади и два војника који су га  довели, ухватили су га и ставили на клупу. Поставили су га на клупу, како се иначе поставља у положај пацијент. Затим су звали другу двојицу да му држе ноге да се не би померао", објаснио је заштићени сведок.

"Дали су ми скалпел. Почела ми је мука, гађење. Кад кажем мука, мислим од те једне ситуације као ружан сан, ноћна мора, бескрајна. И сада се сећам тога, и у телу и у мислима ми се поново јавља тај осећај. Рекао ми је на телу шта треба да радим, да направим једну линију, да га посечем, да направим операцију једном равном линијом, резом, од почетка гркљана до краја ребара. Пре него да то урадимо, овај познати доктор, који ми је говорио, донео је једну кутију. А у тој кутији су биле газе и једна бела стаклена боца, из које, када смо почели да га чистимо пре прављења реза, приметио сам да се осећа мирис алкохола", испричао је сведок.

Према његовим речима, након што су очистили тај део тела, надређени му је рекао "почињи, немамо пуно времена". Међутим, сведок каже да пре него што је кренуо, приметио је да се не ради о Албанцу.

"А како сам то приметио? Па тако што када сам му се приближио, он се отимао, и они који су га држали су га чвршће држали. Почео је да запомаже, позивајући бога, молећи "Боже, немојте ме заклати, немојте ме убити!", рекао је сведок.

Како је објаснио, пошто је био млади војник, био је под командом и морао је да изврши наређење.

"И почео сам како ме је учио на обуци да леву руку ставим на груди да држим, а десном руком узимаш скалпел да повучеш. Леву руку сам ставио на његове груди и кренуо сам да режем. Када сам стигао до доле, крв је почела да липти. Пошто сам га посекао, негде на половини, он је почео да вришти да га не кољемо не убијемо, ту је изгубио свест, не знам јел изгубио свест или је умро, ја не знам, јер нисам био при себи", навео је заштићени сведок.

Сведок каже да није знао да ли је младић умро, јер се после тога више није отимао и окретао.

"Када сам то завршио речено ми је да направим још једну линију доле, попречно, и ту сам тако засекао и другу линију. Трећу линију је требало горе урадити а то је урадио сам лекар, пошто је видео да ми рука дрхти и да сам био преплашен. Рекао ми је "не брини се, ја сам ту"", истакао је сведок.


Похвала старешине!

"Он је то урадио брзо, пошто је ту линију урадио лекар је прешао на другу страну, а ја сам био када се гледа од врата, на десној страни. Лекар је потом прешао на леву страну и пре него да је ухватио, непријатно ми је да причам о овоме, тада је поново дошло до препирке лекара са оним његовим рођаком или шта већ. Он је заборавио инјекције и маказе којима се секу ребра", навео је сведок.

"Да бих што пре изашао из те муке и ситуације, помислио сам шта да радим а имао сам један бајонет калашњикова, који је могао да се претвори, јер је специфичан, да се претвори у маказе, и да бих што пре одатле отишао и да бисмо завршили, ја сам направио од бајонета маказе" објаснио је сведок.

Како је објаснио, лекар му је рекао где треба да посече ребра."Ставио је своје руке под ребра и рекао ми је "само ти иди куда иде моја рука, и ту посеци, само клизи по мојој руци".

"Како да вам кажем, треба да кажем свакако, на десној страни је рекао „посећи ћемо нешто изнад где се налази хрскавица, где се ребра и тело вежу", да се раздвоје, и говорио је „да пазим да не оштетимо нешто" а тај орган је био срце. Тако сам и поступио", истако је сведок.

"Пошто је прешао на другу страну обе руке је завукао у тело, повукао и отворио тело. Ту је дошао и други лекар и рекао ми је  "што пре да се заврши, немамо пуно времена", док је овај познаник лекара донео једну кутију, отворио и ставио близу мене", навео је сведок.

Како је рекао тада је први пут видео људски орган.

"Био сам јако престрављен. Рећи ћу вам разлог зашто је дошло до неспоразума између њих, између лекара, један од њих је заборавио штипаљке за „вене", да не крвари из вена (крвних судова). Требало је да узмемо најлон, који је као од штапа за пецање, а то ми је дао тај млађи познаник главног лекара, да би на сваком месту подвезали по два веза и онда, односно три пута по два веза, и затим смо прекинули. Посекли смо те вене и када сам ухватио срце оно је и даље подрхтавало. Не знам како сам то урадио. Ставио сам га у кутију коју је убрзо донео познаник лекара, који је био мог узраста, и донео је три неке боце", испричао је сведок.  

Како објашњава, један од високопозиционираних старешина му је рекао „свака част, позлатило ти се, такви војници нам требају на Косову", „Само тако ћемо победити" и рекао му је да узме кутију у који су ставили срце која је била као фрижидер, и да је стави у возило. "Возила су ми добро позната, рекао је стави то у Волво".


Суочавање са злочином

"Тада сам знао за тај фрижидер и знао сам шта је у њему, мислио сам да ће то бити за оног старешину кога смо довезли у војну болницу, али нам је он умро на путу, можда је то њему било намењено, па сам мислио да ће то ићи у Тирану, али не, није се тако десило", испричао је сведок.

Према његовим речима, наставили су пут за Ринас, тј. за аеродром у Ринасу.

"Када смо тамо дошли, када су се отворила врата аеродрома дочекала нас је албанска војска у униформама. Ту смо видели један авион. Из тог авиона је изашло једно лице, згодна особа, имао је кратку браду, али није био наше вере, није био Албанац. Тамо, колико сам ја могао да опазим, тај авион који сам видео био је мали, није транспортни већ више приватни, видео сам турску заставу. Онда сам схватио о чему се ради, да се не ради о отаџбини већ се ради о бизнису. О трговини органима. Продаји. Не ради се о идеалима које сам ја имао већ о нечему ружном", навео је заштићени сведок.

Хирург Драгош Стојановић каже да описи заштићеног сведока делују веродостојно. "То је особа која се кратко едуковала везано за ту врсту активности и делује као особа која је присуствовала или учествовала у таквој активности", сматра Стојановић.

Дописник РТС-а из Брисела каже да су реакције на исповест заштићеног сведока у Бриселу оскудне. Маја Коцијанчич, портпарол Кетрин Ештон рекла је да у циљу истраге не може да говори о томе.

Векарић је рекао да овај исказ ни на који начин неће да угрози истрагу. "Овим предајемо палицу Клинту Вилијамсону, који истражује трговину органима", навео је Векарић.

Дописник РТС-а са Космета Андрија Игић истиче да је у Приштини исповест заштићеног сведока остала у сенци укидања надгледане независности.

Хозе Пабло Барајбар, шеф УНМИК одељења за нестале, не верује да је свака особа која је одведена у Албанију служила за вађење органа.

"То би било апсурдно. Нема доказа за тако нешто, али да су неки људи пали у руке оних који се баве жетвом органа - мислим да је тачно. И више него икада, у то верујем сада, сада, више него икада понављам, јер се Медикус клиника у Приштина догодила само пар година касније", навео је Барајбар.

Директорка невладине организације "Орган воч" Ненси Шепер Хјуз наводи да је чак и у најгорим условима могуће обављати захват вађења органа.

"Потребни су техничар, средства за очување и брз транспорт ка аеродрому. То је већ рађено у ситуацијама као овој на Косову. Мој одговор је - тешко је, али могуће", наводи Шепер Хјуз и додаје да је су отужбе Дика Мартија веома могуће.

(Овде може погледати интервју који је Марти дао РТС-у) (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/134/%D0%A5%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/832614/%D0%98%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B2%D1%98%D1%83%3A+%D0%94%D0%B8%D0%BA+%D0%9C%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8.html)

Заменик тужиоца за организовани криминал објаснио је да је један од разлога што се заштићени сведок обратио Тужилаштву за организовани криминал и тај што је био веома угрожен. Бруно Векарић је навео да је сведок сада један од најзаштићенијих људи на свету.

Тужилац Векарић је указао је да не постоји суд пред којим би истрага о трговини органима била вођена.

"Ми се нећемо зауставити само на овом случају, има још много материјала", истакао је Векарић и додао да очекује дискредитацију сведока.

"Истина за сваког добронамерног човека је добро дошла и не видим ниједну политику која може да оспорава да се дође до истине о трговини органима", оценио је Бруно Векарић.   (РТС) (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/134/%D0%A5%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/1171080/%D0%90%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%98%D0%B0+%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%9E%D0%92%D0%9A.html)


Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: Гога Септембар 11, 2012, 02:46:13
Језиво!!!

Није  ми јасно зашто је српско Тужилаштво за ратне злочине чекало да оволико времена прође па да ово објави. Зар је било потребно онолико "копати", трагати за наводним српским злочинима и измишљеним масовним гробницима, те да би Срби били све ове године изложени оној невиђеној медијској хајци и оптужбама, нарочито у хашком Трибуналу??!

Зар ово није био ПРИОРИТЕТ, над ПРИОРИТЕТИМА да се ради на откривању ових шиптарских злочина???!??!


Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: Гога Септембар 14, 2012, 00:59:23
Турска одбија да ухапси хирурга Сонмеза, Еулекс незадовољан


Еулекс је незадовољан сарадњом са полицијом Турске, која одбија да поступи по потерници Интерпола и ухапси хирурга Јусуфа Сонмеза, осумњиченог за трговину људским органима на Косову у случају "Медикус", речено је Срни у Канцеларији Еулекса у Приштини.


(http://www.blic.rs/data/images/2012-03-22/227926_yusuf-sonmez01-foto-betaap_f.jpg?ver=1347560799)
Јусуф Сонмез

Из Еулекса наводе да је Сонмез, познат као "Доктор Вампир", прихватио да да исказ видео линком пред судијама Окружног суда у Приштини, те да би у случају доласка на Косово одмах био ухапшен.


"Опција давања исказа видео линком је једна од могућности да буде саслушан Сонмез, који и даље слободно обавља посао хирурга у својој приватној клиници у Истанбулу", кажу у Еулексу.

Сонмез се, заједно са хирургом Љутфи Дервишијем и његовим сином Арбаном, бившим високим функционером Министарства здравља у привременој Влади Косова Илиром Рецајем, те Бруном Јилтом, Соколом Хајдинијем, Сулејманом Дуљом и Исметом Битићијем терети за илегалну трговину органима, односно куповину и илегалну трансплатацију бубрега у Дервишијевој приватној клиници "Медикус" код Приштине.

У случају "Медикус", који се посредно доводи у везу са случајем "Жута кућа", оптужен је израелски држављанин Харел Моше, коме је, према досадашњим резултатима истраге, пресађен бубрег у "Медикусу".

Оптужница их терети за кривична дела организовани криминал, илегалну трансплатацију бубрега и злоупотребу службеног положаја.
Сонмез је оптужен да је главни стратег организације куповине и илегалне трансплатације бубрега у "Медикусу".

Тужилац Еулекса Џонатан Рател до сада је пред судије извео више сведока, сарадника и саизвршилаца трансплативних операција у "Медикусу", а у Еулексу очекују да би могло доћи до проширења оптужнице на још неколико лица која су посредовала у проналажењу особа у Молдавији, Русији и Украјини, од којих су наводно куповани бубрези.


Сведок у Вилијамсоновој надлежности

У Еулексу нису желели да коментаришу доказе Тужилаштва Србије за ратне злочине и појављивање сведока вађења срца једном српском младићу, истичући да је то у надлежности специјалног тужиоца Клинта Вилијамсона.
"Вилијамсон би требало да утврди наводе специјалног известиоца Савета Европе Дика Мартија о умешаности лидера косовских Албанаца предвођених Хашимом Тачијем у трговину органима", кажу у Еулексу.


Македонија разматра да се укључи у истрагу

Македонско тужилаштво разматра могућност да се укључи у истрагу српског тужилаштва о трговину људским органима на Косову, како би могло да саслуша заштићеног сведока чију је потресну причу ових дана емитовао РТС, пише данашња "Нова Македонија". Према писању листа, неки од рођака 12 Македонаца, киднапованих у време оружаног конфлита 2001. су након исказа заштићеног сведока устврдили да су у жртвама препознали своје најближе.
Они кажу да ће затражити међународну истрагу и да ће ступити у контакт са Тужилаштвом за ратне злочине Србије, уколико то не учини макеоднско тужилаштво.
Из Тужилаштва у Скопљу није ни потврђена, али ни демантована ова тврдња,јер је Републички јавни тужилац Љупчо Шврговски службено одсутан.

(Срна, Танјуг, Блиц) (http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/342677/Turska-odbija-da-uhapsi-hirurga-Sonmeza-Euleks-nezadovoljan)


Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: Гога Септембар 28, 2012, 19:15:36
Кацин: Нисте смели да емитујете снимак о трговини органима


Јелко Кацин критиковао је српско Тужилаштво за ратне злочине због јавног емитовања исказа заштићеног сведока о трговини људским органима на Косову.


(http://www.vesti-online.com/data/images/2012-08-28/262000_16171567b_f.jpg?ver=1348842699)
Ти снимци, те изјаве стварно стварају трауме не само породицама него и целом друштву

"Надам се да су (тужилац за ратне злочине Владимир) Вукчевић и (заменик тужиоца) Бруно Векарић свесни последица те одлуке по емоције оних који трагају за својим најближима који су нестали, али и потенцијалних последица по кредибилитет Србије", рекао је Кацин на Шестом интерпарламентарном састанку ЕУ-Србија.

Кацин је, у изјави новинарима после састанка, објаснио да је реаговао на изјаву Дубравке Филиповски, која је током расправе у Скупштини рекла да Србија тражи да се истраже и казне сви одговорни за трговину људским органима.

Реаговао сам "како неко не би закључио да ми не полажемо никакву пажњу на то. Ми се тиме веома озбиљно бавимо", истакао је Кацин, подсећајући да ће се данас састати с представницима породица несталих.

"Ти снимци, те изјаве стварно стварају трауме не само породицама него и целом друштву. Када неко то уради тако, на такав начин, мора сносити последице", рекао је Кацин.

У специјалној емисији РТС-а недавно је приказан снимак на којем заштићени сведок тужилаштва, који је учествовао у вађењу органа српским заробљеницима на северу Албаније, детаљно описује како је акција организована - од обуке, операција у импровизованим болницама, до транспорта органа до аеродрома у Тирани. (РТС РС, Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/257705/Kacin-Niste-smeli-da-emitujete-snimak-o-trgovini-organima)


Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: Гога Септембар 28, 2012, 19:18:16
Цитат
"Ти снимци, те изјаве стварно стварају трауме не само породицама него и целом друштву. Када неко то уради тако, на такав начин, мора сносити последице",

Овај Кацин већ окривљује оне који су пустили тај снимак, а за ПОЧИНИОЦЕ тих злодела још нема ни једне речи нити неког знака да неко нешто ради у вези овог случаја. По њему је ваљда најбоље  да ћутимо и да се о томе ништа не зна ::)


Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: Гога Октобар 07, 2012, 07:12:03
Злочин над Србима гурају у заборав


Европске институције не журе да заврше истрагу о трговини људским органима на КиМ. Србија тражи да се процес убрза, а у Стразбуру тврде да истрага захтева време


(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2012//10/06/dos-organi_620x0.jpg)
Европске институције не журе да заврше истрагу о трговини људским органима


ПАРИЗ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

ВРЕМЕ пролази, а резултата поводом истраге о трговини људским органима на Косову и у Албанији још нема. Управо завршено заседање Парламентарне скупштине Савета Европе у Стразбуру показало је да међу посланицима постоји интересовање да се сазна докле се стигло у испитивању навода из извештаја Дика Мартија на основу којег је у овој најстаријој активној европској интеграционој институцији изгласана и резолуција.

Тако је посланик и некадашњи шеф делегације Србије Милош Алигрудић у изјави за „Новости“ истакао да Еулекс иде „ситним корацима“ и од Савета Европе затражио да се овом темом и даље бави, док је нови шеф делегације Љубица Васић, чак, изнела лично мишљење да би напредак у истрази требало да буде и један од аргумената у нормализацији односа Београда и Приштине.

С друге стране, генерални секретар СЕ Торбјерн Јагланд одговара да институција на чијем је он челу нема никакву моћ у истрази.

Општи је утисак да истрага тапка у месту. С тим се, међутим, не слаже портпарол Специјалне истражне јединице Еулекса Јури Лас.

- Темељна криминалистичка истрага која ће се односити на све злочине из извештаја Савета Европе, и која обухвата бројне јурисдикције и догађаје који су се десили пре 12 или 13 година, неминовно ће бити дуга и сложена. Правна процедура захтева време. У томе нема пречица - истиче Лас за наш лист.

Лас поручује да никоме није у циљу да се процес збрза.

- Разумемо и потпуно смо свесни да су они који су изгубили своје најмилије у том периоду и који још не знају њихову судбину, веома разочарани и љути што су ти случајеви још неразрешени. Делимо с њима тај осећај, али ни у чијем интересу, а понајмање породица потенцијалних жртава, није да се пожурује и убрзава процес и да се не спроведе темељна истрага. Морамо то да урадимо на прави начин - каже Јури Лас.

Портпарол Специјалних истражних јединица наглашава да је од суштинске важности да се прикупе прави докази.

- Баш као што је српско Тужилаштво за ратне злочине истакло у недавно емитованој емисији, да им је било потребно 16 месеци рада да унакрсно провере информације како би поткрепили своје уверење да је сведок кредибилан, Специјална истражна јединица, такође, мора да прође кроз сличан процес и независно провери са своје стране да је сваки сведок или сваки други доказ заиста кредибилан - наглашава наш саговорник.

Лас поручује да је непходно, да би доказ био валидан, обезбедити могућност да буде одбрањен од изазова са којима ће се неизоставно суочити на суђењу када случај буде изнет пред суд, зашта је потребно време.

- Уколико тужилаштво не успе да подвргне елементе доказа на такву проверу, ризикује да подрије успешно кривично гоњење оних који су одговорни - закључује Јури Лас.

Цитат
ВРЕМЕ БРИШЕ ТРАГОВЕ


Да не би угрозили истрагу, у Специјалној истражној јединици не желе да открију детаље докле се стигло у проверама Мартијевих навода, тако да се не зна докле је читав процес стигао. И док Еулекс инсистира на темељности, време полако брише трагове.

(Горан Чворовић, вечерње НОВОСТИ) (http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.292.html:400147-Zlocin-nad-Srbima-guraju-u-zaborav)


Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: Zeka Октобар 15, 2012, 09:16:50
Ми не желимо да будемо сечени на комаде

(http://imageshack.us/a/img41/3032/403759715445c619ef.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/41/403759715445c619ef.jpg/)


   
Сада када је за случај црне трансплантологије на Косову поново прикована пажња како јавности, тако и многобројних истражитељских структура, чини се важним да се вратимо ономе од чега је све почело – тајном реферату УНМИК-а који је 2004. године био представљен тадашњем Главном тужиоцу Међународног трибунала за бившу Југославију Карли дел Понте.

У документу стоји да је током 1999. године од сто д 300 становника Косова било отето, пребачено на север Албаније, између осталог у злогласну Жуту кућу, где су им радили нелегалне операције. Фотокопије овог реферата, заснованог на изјавама сведока, појавиле су се у српским медијима 2010. године, на енглеском језику. Тада га је главни уредник интернет-издања Србски ФБ Репортер Миодраг Новаковић превео на српски и преузели су га патриотски сајтови, мада званични медији су ингорислали документ, као уосталом и званична лица. Сада, враћајући се том реферату, чије је многе ставое потврдио и Дик Марти, поставља се разложно питање: зашто се процес активизирао тек последњих година, зашто је била сасвим изгубљена прва половина 2000-их, пропуштено драгоцено време...

Уз љубазну дозволу господина Новаковића, објављујемо неке фрагменте:

Очевидац који је учествовао најмање у пет транспортовања заробљеника са Косова у Жуту кућу на северу Албаније сећа се:

Срби стално питали где их водимо. Стражари који су били позади са њима, стално су их „ућуткивали“. Казали су им да ућуте или ће их пребити- „Водимо вас да сечете дрва и радите на сеоском газдинству.“ (био је одговор). У Призрену нам је наређено да не смемо да бијемо заробљенике, већ да их третирамо добро. То је за мене било први пут да чујем тако нешто, и изненадило ме је, пошто нам је увек пре тога било дозвољено да их пребијамо (Србе) и да им ломимо руке и ноге како нам се прохте. Следећег дана смо их одвезли (заробљене Србе) у кућу југозападно од Бурела, у Фуше Крује. Пре тога смо предали једном доктору торбу са црном фасциклом, мислим да су ту били неки документи. Након тога приликом свих испорука смо предавали „докторима“ акт-ташне или фасцикле са пратећим документима, који су долазили заједно са заробљеницима које смо испоручивали. Када смо стигли била је ноћ, и већ је неколико типова чекало на нас. Тамо је био један Албански доктор: Ђамил, он је „прегледао“ заробљене Србе, посебно је загледао област абдомена, и пропитивао нас да ли смо их тукли.

У мају или почетком јуна 2000. године сведок је превозио око 20 жена из Источне Европе и бивших совјетских република.

Сведок се присећа да камион није имао прозоре и готово непостојећу вентилацију, тако да када су отворили задња врата, неколико девојака су биле без свести, скоро угушене, тако да су морали да их изнесу из камиона. Ту су искрцали камион. Пет жена су биле издвојене из групе и одвежене у ноторну (жуту) „кућу“ јужно од Бурела. Сведок је потом изјавио да је касније добио задатак да прати возило, у коме су транспортовани делови људских тела и унутрашњи органи, до аеродрома Ринас код Тиране.

У каквом је страху пред црним трансплантолозима живело српско становништво, сведочи сећање о томе како је Албанац возио мушкарца и жену:

Трећа испорука је била пролеће 2000. Поново сам се нашао у Бурелу, где сам преузео двоје Срба, мушкарца и жену. Срби су били очајни и уплашени. У једном моменту мушкарац нас је молио да их убијемо одмах по кратком поступку, „Ми не желимо да будемо сечени на комаде,“ говорио нам је. Одвезли смо их у исту „кућу“ јужно од Бурела.

А ево како су припремали жртве „за клање“.

Ц“ ми је казао да су многи Срби били довођени високо у планине „да би им се поправила крвна слика“. Давана им је добра храна, имали су интензиван активности радећи на фармама и секући дрва. После неког времена, када би стигле поруџбине за људске органе, одводили су их у Бурел где су „чекали“ на „операцију“! „Ц“ је казао да су од првих двоје Срба „узели“ само два бубрега, и потом их убили.

Аутор превода, истраживач случајева црне трансплантологије и главни уредник Српског РБ Репортера Миодраг Новаковић одговорио је на питања Гласа Русије:

Господине Новаковићу, у свом чланку пишете: Оно што практично чини Хашки трибунал (тужилаштво) саучесником у овом монструозном злочину над отетим Србима јесте чињеница да су у време писања овог извештаја, према поузданим изворима у Албанији још увек постојали живи Српски заточеници. Хашки трибунал и НАТО окупатори не само да нису ништа учинили да их ослободе, већ су суспендовали ову истрагу, да би потом накнадно у трибуналу уништили и све форензичке доказе прикупљене са локације Бурел… Молим вас, објасните каква је улога међународног фактора у истрази злочина црних трансплантолога.

У току својих истраживања ове теме прочитао сам стотине, ако не и хиљаде страница писаног материјала, из више десетина разних извора. Jедан број тих, по мени, кредибилних извора, управо и потврђује тај пасус који сте издвојили из мог чланка. Навешћу само неке:

Београдски медији: РТС, Вечерње новости, Б92, Прес и други су током 2008 објавили извештаје српских државних органа који су још током 2001 године доставили међународним органима из унмика, Кфор-а и Хашког трибунала, прецизне информације о око 300 киднапованих Срба који су по завршетку илегалног НАТО рата против Jугославије транспортовани на север Албаније и тамо били убијани, њихови органи насилно вађени и продавани на црном тржишту широм света.

У свом интервјуу РТС у марту 2008, тадашњи шеф координационог тима Србије за Косово, небојша човић је изјавио да је Карли дел Понте, тужитељки Хашког трибунала доставио детаљне мапе са локацијама на којима су држани киднаповани Срби на северу Косова и у Албанији. Ове информације су биле резултат истраге српских истражних органа. Те наводе су потврдили и тадашњи шеф српског истражног тима Милорад Пејчиновић, као и шеф војне службе безбедности генерал Момир Стојановић. У то време ове информације су се појавиле и на Русији данас.

Да је та информација достављена Карли дел Понте од стране српских државних органа и да она није реаговала на њу потврдила је у свом интервјуу Франкфуртским новостима, 26 марта 2008 и бивша представница за штампу Хашког трибунала Флоренс Хартман.

(Касније је сама Карла дел Понте у интервјуу италијанској ла стампи изјавила да се хашко тужилаштво у свом раду руководило политичким интересима и притисцима, а не дељењем правде, и да у то време просекуција албанаца, бивших и садашњих нато савезника, није била дозвољена.)

Најдрастичнији пример такве предрасуде према Србима јесте случај из тог времена, када су Карли дел Понте достављени докази о локацијама где се налазе заточени Срби. тада је шпански контигент КФОР-а послат у Косовско село врело да ослободи заточене Србе, али и пре него што су почели акцију ослобађања- наређено им је да се врате на почетне позиције. Наравно, након тога ти киднаповани људи су нестали без трага и гласа. Тај случај је описао израелски новинар Сет Френцман 25 новембра 2010, на сајту за балканске студије, задужбине лорда Бајрона.

Можда најпотресније сведочанство о игнорисању проблема несталих Срба од стране Унмика и КФОР-а је обезбедио председник удружења за откривање судбине несталих Срба са КиМ, Сима Спасић. Русија данас и други медији наводе његову изјаву како су представници Кфор-а игнорисали њихове захтеве да им се помогне у проналажењу живих или мртвих чланова породице, више од 2,000 несталих Срба, све док удружење није организовало јавне демонстрације. Спасић наводи како су га тада представници КФОР-а одвели на једну од многобројних локација масовних гробница побијених Срба и других нелбанаца.

Спасић сведочи да је међу побијеним људима видео и леш једне мале бебе. Касније је сазнао да је међу убијенима био и његов брат Милош, кога је киднаповала терористичка ОВК.

Зашто на основу реферата УНМИК-а није било покренуто ни једно кривично дело?

По мени, постојали су политички, али други разлози, неки чак и криминални по свом карактеру.

Непосредно пре и у току илегалног нато рата против ср југославије терористичка овк и нато су били практично војни савезници, који су се борили против заједничког непријатеља - Срба.Током тог илегалног рата, и једни и други су починили ратне злочине против цивилног становништва тадашње  Jугославије.

Овк на терену дефакто у функцији НАТО пешадије НАТО снаге са безбедне даљине, боље рећи висине, бомбардујући углавном цивилну инфраструктуру бивше Jугославије и Србије.

Након рата само су променили ознаке на униформама НАТО је постао КФОР, терористичка ОВК је постала такозвани Косовски заштитни корпус и полиција у суштини на окупираној територији КиМ су и даље остали сепаратисти и окупатори- односно стари ратни савезници.

Дакле по мени објашњење је веома једноставно имплицирањем ОВК у ратним злочинима против срба, нато (сада прерушен у КФОР и ЕУЛЕКС) би имплицирао и сам себе.

Чак и да НАТО није директно починио ратне злочине, мада сви знамо да јесте, не би могао да избегне одговорност за те страшне злочине својих Албанских савезника, јер је по међународним конвенцијама као супериорна окупациона војна власт на територији КиМ био одговоран за безбедност и имовину свих цивила, а не само Албанаца.

Ипак овде бих издвојио и неке друге разлоге:

Поред „савезничког мотива“ постојао је и други: предрасуда према Србима- пре свега добро документовани лични анимозитет тадашњег шефа УНМИК администрације Бернарда Кушнера. Најбоља илустрација његовог антисрпског сентимента је била одлука организације Доктори без граница, коју је он основао, да се из ње избаце грчки лекари, зато што су у току илегалног НАТО рата против Jугославије 1999 дошли у Србију да лече жртве нато и ОВК злочина. Дакле овде говоримо о господину Кушнеру, лекару који ји положио Хипократову заклетву, и који ју је на тај начин бар идиректно погазио, да не говоримо колико је то био дубоко неморалан чин.

Иначе Кушнера за предрасуду према Србима и ометање истраге у вези киднапованих срба и других неалбанаца је оптужила и бивша тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте у својој књизи „Лов на ратне злочинце и ја“.

Карла дел Понте је у својој изјави италијанској Де ла стампи 2008 изјавила да није било дозвољено да се ови тешки злочини овк и албанске мафије над киднапованим неалбанцима раније обелодане, јер би то онда довело у питање проглашење Косовске независности- ова њена изјава упућује на политичке мотиве заташкавања истраге овог злочина столећа. По мени то је и био главни разлог да Швајцарско тужилаштво забрани промоцију књиге „Лов на ратне злочинце и ја“ Карле дел Понте непосредно пре проглашења независности илегалне Косовске државе, због садржаја књиге који је обелодањивао трговину органима. Наравно та забрана је касније укинута.

Да је Бернард Кушнер лично заташкао истрагу о киднапованима и трговини органа потврдила је у Хашком трибуналу, током процеса Слободану Милошевићу, и бивши судија окружног суда у Приштини Даница Маринковић. Међутим Хашки трибунал и тужилаштво су игнорисали и ову информацију.

Према писању Вечерњих новости у мају 2008 постојао је и криминални мотив заташкавања судбине несталих Срба наиме српски тужилац за ратне злочине Бруно Векарић је изјавио да је он лично доставио УНМИК-у доказе о директној умешаности једног високог званичника УНМИКа у илегалну трговину органа киднапованих Срба, и да је тај инкриминисани званичник претходно учествовао у илегалној трговини људских органа у БиХ.

Иначе тај званичник УНМИКа је по професији био форензички експерт. УНМИК не само да није покренуо истрагу против овог човека, већ је истом омогућио да побегне у Jужну Америку- тврди Векарић.


Из реферата УНМИК-а постаје јасно као прво да је у трговину органима умешана „елита“ терористичке ОВК, а као друго да многи Албанци који су сарађивали са овом војном формацијом чинили су то под притиском и често су били жртве својих сународника.

Умешаност ОВК елите су поред известиоца Европског парламента Дика Мартија, добро документовали УНМИК и неке западне обавештајне службе, пре свега умешаност Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја. Проблем је што је албанска заједница на КиМ племенског типа, која функционише по принципу италијанске коза ностре. По мени на много суровији начин.

Видели сте у овом УНМИК-овом извештају да се у њему директно- односно преко његовог брата Даута, који је командовао затвореничким логорима на северу Албаније, имплицира бивши командант ОВК Рамуш Харадинај. Он је и изведен пред Хашки трибунал, и на основу неких доказа наведених у овом УНМИК-овом извештају, да би услед недостатка доказа био напрасно ослобођен. А тај недостатак доказа је у ствари био недостатак сведока, који су сви напрасно поумирали на разне начине, или буквално нестали са лица земље. Овим примером се најбоље документује претходно цитирани „коза ностра“ карактер албанске племенске заједнице на Косову.

Известилац савета Европе Дик Марти је веома добро документовао тај мафијашки карактер ОВК елите у свом извештају, он се највише фокусирао на најкрупнију рибу, такозваног премијера, бившег ОВК команданта Хашима Тачија. Марти је веома добро документовао рад Тачијеве мафијашке организације. Проблем је што се овде не ради само о локалној албанској мафији. Косово је постало један од главних центара за дистрибуцију хероина у Европи и свету, и ту се укрштају интереси разних интернационалних мафија, укључујући и припаднике окупационих НАТО трупа, и вероватно неких корумпираних ЕУЛЕКС званичника. То је један од главних разлога зашто је извештај Дика Мартија гурнут под тепих.

Што се тиче другог питања, у праву сте један број Албанаца, припадника овк је био присиљен на разне начине да учествују у тој мрачној операцији. Неки су били насилно регрутовани у ОВК, неки су били уцењени, углавном због материјалних дугова локалним командантима ОВК, или шефовима албанске мафије. Углавном су ти моћници били у двострукој улози мафијаша и лидера ОВК.

Навешћу сведочанства новинара ББС-ија Макла Монтгомерија и Ника Торпа. Мајкл Монтгомери је успео да сачува видео запис форензичких доказа из Жуте куће у бурелу у Албанији.Он је 2003 и 2004 пратио УН истражни тим и том приликом разговарао са више заштишћених сведока и једном преживелом жртвом трговине органа. Верујем да данас ниједан од тих сведока није више жив, али Монтгомери је сачувао видео и аудио записе њихових веома потресних сведочанстава.

Ник Торп је интервјуисао једину преживелу жртву трговине органа, ево извода аудио транскрита изјаве те жртве- на питање Торпа како је ова албанска жртва знала- да су друге жртве које су биле убијане и мрцварене пред њом били Срби, он је изјавио- почетак цитата: Када некога муче... он запомаже на свом матерњем језику- „о мајко“.... ноћу кад је била тишина могли смо да их чујемо како плачу- за време мучења и након... завршен цитат . Ово сведочанство је публиковано 9 априла 2009 на ББЦ радију 4.

Такође у априлу 2009 ББЦ  радио 4 је емитовао аудио сведочанство заштићеног сведока трговине органима, које је забележио мајкл Монтгомери- почетак цитата:

Видео сам свашта... видео сам мучене људе, заклане, пребијене шипкама. Видео сам људе којима нису дали да једу по недељу дана. Видео сам како на заробљенике стављају непробојни прслук и затим пуцају у њих да би тестирали пробојност. Видео сам како их бацају у раке, видео сам убијене људе... крај цитата.

На крају бих хтео да додам да одговор на ово ваше друго питање, односно сугестију да су неки Албанци против своје воље учествовали у овим радњама, лежи у самом УНМИКовом извештају сикејекс103 који сам ја превео на српски у децембру 2010. Из тог извештаја се јасно види да су скоро свих осам заштићених сведока Албанаца били присиљени на разне начине да учествују у томе.

Иронично, још један тежак злочин је почињен и над њима самима и то од стране УНМИК-а и Хашког трибунала као што знамо више скоро ни један од тих сведока данас није жив. Они су побијени или нестали због неспособности трибунала и УНМИК-а да им пружи заштиту. Какву правду онда треба да очекују Срби од тих истих органа, који нису у стању да заштите ни „заштићене“ сведоке...

Пред нашим микрофоном био је истраживач случаја црне трансплантологије и главни уредник Србског ФБ Репортера Миодраг Новаковић који је одговорио на питања Гласа Русије.Глас Русије (http://serbian.ruvr.ru/2012_09_26/ne-zelimo-da-budemo-seceni-na-komade/)


Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: pidikanac Октобар 15, 2012, 16:39:22
Далека је ово трагедија од очију те тзв. "Међународне заједнице" Истина која говори једним другим језиком и којег разумеју само они, на чијим се све леђима и налази. Не постоје комисије за заштиту људских права, не постоје неутрални представници било које стране, којима би контрола пзтника била у складу са основним људским мерилима.
Власт се налази у рукама оних који мрзе Србе и Србију и који су на рачун  те наше јадом притиснуте земље, лешкарили чекајући свој тренутак када ће опет просути мржњу над нашим народом.
Ако се неко још узда у некакву правду, у заштиту себе и свог власништва, онда се грдно вара. Нема те организације или договора, који могу било кад, преовладати над јазом постојеће поделе која је многе Србе унесрећила и завила у црно.
А данас фукара са оне стране и изроди домаћи, владају нашим судбинама. Докле ће, то је једино питање на које бар у овом времену, не налазимо прави одговор...Једног дана...


Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: Гога Октобар 20, 2012, 05:01:07
МОНСТРУОЗНО: Албанци бацали Србе у бунар са змијама!Србима су везивали ноге и спуштали их наглавачке у дубоки бунар на чијем су дну биле змије, како би умрли у најтежим мукама, тврди Милован Дрецун, председник Одбора за Косово и Метохију

(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2017/10/albanac-zmije-bunar-srbi.jpg)БЕОГРАД - Окрутно!
Милован Дрецун, председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију, тврди да има сазнања да на Косову има још неколико сведока у случају трговине органима и монструозних убистава.

(http://www.nspm.rs/images/stories/07%20SM/milovan-drecun.jpg)
Милован Дрецун


- До таквих сазнања дошао сам на основу разговора са више високих представника Еулекса који имају такве податке - истиче Дрецун.

(С.Малишић, Курир) (http://www.kurir-info.rs/monstruozno-albanci-bacali-srbe-u-bunar-sa-zmijama-clanak-468654)


Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: moka Новембар 09, 2012, 19:53:16
Kušner: Nisam čuo za žutu kuću

Bivši šef UNMIK-a Bernar Kušner danas je ponovo negirao da je znao za žutu kuću koja se pominje u istrazi o trgovini ljudskim organima na Kosovu.

"Nikada! Nikada! Nikada nisam čuo za žutu, zelenu ili ljubičastu kuću", rekao je vidno uznemiren Kušner kada mu je u Prištini postavljeno pitanje vezano za istragu navoda o postojanju trgovine organima na Kosovu.

On je istakao da je za tu istragu odgovoran Euleks.

(http://www.b92.net/news/pics/2012/11/09/1949404848509d24fd3baa0483471521_orig.jpg)

"Pre dve i po godine niste znali šta je to takozvana žuta kuća u Albaniji. Da li ste u međuvremenu saznali, s obzirom da se o tome vodi međunarodna istraga i da li ste dok ste, bili na čelu UNMIK-a, čuli o navodnoj trgovini organima?", pitao je Budimir Ničić, novinar "Glasa Amerike", koga je Kušner pre dve i po godine nazvao ludakom kada je postavio isto pitanje.

"Nikada nisam čuo o trgovini organima kada sam bio na čelu! Nikada! Nikada! A mi smo imali 45.000 vojnika, uključujući i u Albaniji, imali smo policiju... Rekao sam vam prošli put, i ponavljam. Postoji istraga koju obavlja Euleks, i on je zadužen za to, i pitajte Euleks. Ja nikada nisam video tu žutu, ili zelenu, ili ljubičastu kuću", odgovorio je Kušner, a prenose frankfurtske “Vesti” na svom sajtu.

On je dodao da su "nestale osobe bile veliki problem" i "više od problema" , na kojem se "danonoćno radilo".

"I ja sam radio, i radio, i radio. I znam da su se neki zatvorenici transportovani do Srbije... i da su i Kosovari trasportovali Srbe, ali i da su Srbi transportovali Kosovare...Ne znam za komšije. Bio sam zadužen za Kosovo. Kada je reč o nestalima, mi smo pokušali da otkrijemo ostatke", naveo je Kušner.

Kako je dodao, za ostalo ne zna.

"Ali mi verujte, sa medicinske tačke gledišta, da biste isporučili jetru, ili bubreg u lošem stanju, bi svakako možda bilo moguće, ne znam, ali tehnički posmatrano, da transportujete organ, i da napravite dobru operaciju je teško. Na Kosovu u to vreme, to je bilo nemoguće", ocenio je Kušner.

Ali, dodao je, tu postoji misija Euleksa i oni su zaduženi i oni su ozbiljni ljudi.

"Ne mogu da se setim njegovog imena, ali znam da je zadužen američki sudija. To je važno. Da se istraži", zaključio je bivši šef UNMIK-a.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=11&dd=09&nav_category=640&nav_id=659012

"Убица је дошао на место злочина!"Он опет каже да ништа не зна.Довољно је да се подсетимо како је изгледала његова реакција када је упитан за Жуту кућу пре две године. Погледајте,како се ко лудак смеје,назвао је нитковима и убицама све оне који кажу да је било вађења људских органа и да су они знали за то.(лош глумац,свако мора да уочи на овом снимку да тај човек лаже.Тако се ваљда брани)

http://www.youtube.com/watch?v=nh1Hm9-nW38


Наслов: Одг: "Српског доктора сам дао касапима"
Порука од: Гога Јануар 31, 2013, 08:44:17
"Српског доктора сам дао касапима"

Некадашњи високи официр Кфора, генерал једне од земаља, чланица НАТО-а, недавно је од патријарха српског Иринеја тражио опрост грехова сматрајући се одговорним за смрт професора Медицинског факултета и хирурга КБЦ Приштина, Андрије Томановића, јуна 1999. године.

"Због овог човека ме и дању и ноћу мучи савест, и ја сам морао да дођем у Београд да видим патријарха и да изразим кајање због свега што сам урадио.
Наиме, кад су НАТО снаге ушле по Кумановском споразуму у Приштину, ја сам затекао човека - Андрију Томановића, који је радио као лекар у приштинској болници, како се пакује и спрема да напусти град. Ја сам га од тога одговорио и рекао да су нам сад лекари најпотребнији и дао му чврсту официрску реч да му се ништа неће десити, и да му ја гарантујем безбедност"
, рекао је генерал патријарху Иринеју.


- Он ме је послушао и остао. Сутрадан кад сам дошао у болницу њега није било.

Својим официрима обавештајцима сам наредио да га пронађу. После неколико дана потраге добио сам извештај да су Албанци доктора масакрирали, извадили му све унутрашње органе, а остатке тела бацили. Од тада моја мука не престаје јер сам се осећао кривим за његову смрт, што уистину и јесам био, и што сам погазио официрску реч. Имао сам потребу неком да ово испричам и затражим опроштај, ако је опроштај могућ за ово недело које сам учинио - испричао је овај генерал српском патријарху.

Прича је обелодањена у најновијем броју недељника "Печат", у коментару Драгомира Антонића који је заправо препричао оно што је чуо од владике ремезијанског Андреја, на слави код владике Лаврентија, пре десетак дана, 20. јануара.

Држећи чврсто овај недељник у рукама, Верица Томановић, председница Удружења киднапованих и несталих са Косова, каже да је цела њена породица од изласка овог броја "Печата" у потпуном шоку.

(http://www.vesti-online.com/data/images/2013-01-29/298283_013002c7_if.jpg?ver=1359510732)
Годинама се надали да је жив: Верица Томановић показује писма која су унуци писали деди

- За ових 13 година сам куцала на сва могућа врата да бих сазнала шта је са мојим супругом Андријом, а онда смо и ја и моја деца из новина сазнали да је мртав. Не можете ни да наслутите колико се лоше осећамо - вели ова напаћена жена чији се супруг и даље званично води као нестао и то од 24. јуна 1999. године.

- Тог дана, око 13 часова, се чуо са кћерком и од тада му се губи траг. Албанци су га киднаповали из болнице, мада су се око ње налазила чак три прстена обезбеђења војника Кфора - прича Верица Томановић која каже да не зна о ком је то генералу реч, јер јој супруг никада није споменуо његово име, сем што ју је дан пре него што је киднапован утешио речима: "Имам обећање да ће за седам дана све бити у реду."


(http://www.vesti-online.com/data/images/2013-01-29/298280_013002c4_if.jpg?ver=1359510973)
Србе препустили терористима: Кфор није испунио своју мисију на Космету


Верица Томановић је уверена да је име тог генерала релативно лако сазнати зато што је Приштина тада била под контролом британског контингента Кфора, али наглашава да је много више повређује чињеница што је тај официр 13 година ћутао, а сада мисли да ће све поништити божјим опростом.

- Требало је прво да дође код нас, погледа нас у очи и затражи опрост, а тек онда да се обрати нашем патријарху. Казао је да 13 година због тога не може да спава. Господине генерале, и моја породица 13 година не спава и проживљава најгоре могуће кошмаре. Наши унуци и дан-данас мисле да им је деда жив, па му пишу писма. Реците тој деци да више немају потребе да пишу - прича Томановићева, немоћна да суздржи сузе.


Каже да се одмах обратила Канцеларији за нестале Владе Србије, те да јој је председник Вељко Одаловић обећао да ће учинити све да се овај случај разреши.
- Једино што у овом тренутку желим јесте да људи добре воље кажу где је мој супруг, како бих могла да га напокон сахраним. Велика је грехота да човек који је 36 година спасавао животе другима, никада не гледајући које је вере или нације, почива без имена и презимена. Надам се да за себе не тражим пуно. Али, шта ћемо са осталим несталима? Мој супруг је само један од 520 несталих Срба или само један од 1.772 несталих Срба и Албанаца са Космета.Цитат
Прогањаће га до краја живота

На наше питање како би се понашала да тај генерал изрази жељу и посети породицу, Верица Томановић је добрих пет минута ћутала.
- Рекла бих му да ће га ово што је учинио прогањати до краја живота и да је остао дужан нашој породици. Не знам да ли бих заправо имала снаге да му видим очи - вели наша саговорница.


(http://www.vesti-online.com/data/images/2013-01-29/298279_013002c3_kf.jpg?ver=1359510931)
Др Андрија Томановић

Цитат
Писма деди

(http://www.vesti-online.com/data/images/2013-01-29/298281_013002c5_kf.jpg?ver=1359511055)
Верица Томановић дрхтавим рукама показује само нека од многобројних писама које су унуци писали њиховом деди верујући да ће се "ускоро вратити кући".


"Драги деда Андрија, веома ми је жао што ниси ту. Али ја и мој тата и моја мама, баш бисмо желели да се вратиш." У потпису Софија Томановић, и изнад датум децембар 2012.


Ништа мање потресније није ни писмо остало двоје унука доктора Томановића:
"Драги деда, твој унук Андрија има седам година и идем у први разред основне школе. Учитељица ме је похвалила, а овог лета сам био и на мору и научио сам да пливам и роним. Воле те твоји Андрија и Александар."


- Хоће ли овај генерал или неки други генерал који је био све и свја на Косову, такође, да се покаје и за њих. Нека нам барем сада кажу где су кости тих људи. Зато нашој држави Србији ово би морала да буде прва тема у разговорима са Приштином. Нека на почетку сваког разговора покажу писмо моје унуке Софије која дозива деду са нацртаним анђелом с крилима - вели Верица Томановић.

Цитат
Одаловић: Тражићу информације од НАТО

Председник владине Комисије за нестале Вељко Одаловић изјавио је за "Вести" да ће у најкраћем року тражити сусрет са челницима НАТО-а како би утврдио истину поводом овог догађаја.

- И због породице Томановић која је веома узнемирена, али и због истине, хитно ћу тражити од званичника НАТО-а да саопште све појединости и то из два разлога. Прво, како бисмо покушали да сазнамо место где се налази тело доктора Томановића, и друго, како би се покренула кривична одговорност за оне који су га убили. Ако нису већ тада реаговали, нека нам сада помогну да сазнамо истину и у овом, али и у свим другим случајевима где породице траже своје најмилије - каже ОдаловићЦитат
Удружење ускоро на улици

Удружење несталих и киднапованих са Косово и Метохије ускоро би поново могло да се нађе на улици зато што ће простор у коме је сада у Улици адмирала Гепрарта у Београду бити изнајмљен.
- Упозорили смо на проблем све одговорне у држави, али нема одговора. Као да у Београду нема на хиљаде празних локала - вели Томановић.


(Ђ.Баровић, Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/288454/Srpskog-doktora-sam-dao-kasapima)


Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: Гога Фебруар 12, 2013, 18:50:06
Трговина органима пред судом УН?

Процес за трговину људским органима на северу Албаније који води истражни тим ЕУ могао би да се води пред међународним трибуналом под ингеренцијом УН, изјавио је тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић.

Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић рекао је да би процес за трговину људским органима на северу Албаније, који води истражни тим Европске уније на челу са америчким тужиоцем Клинтом Вилијамсоном, могао да се води пред међународним трибуналом под ингеренцијом Уједињених нација.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2013/02/12/11781402/Vladimir%20Vukcevic.jpg)

"Током недавног састанка да Вилијамсоном у Бриселу, он је прихватио моју идеју да евентуално суђење буде ван територије Косова пред међународним трибуналом под ингеренцијом УН", рекао је Вукчевић.

Наводећи да је тај састанак био "најсадржајнији до сада", српски тужилац за ратне злочине напоменуо је да ће бити задовољан уколико буде подигнута оптужница против одређених лица и дође до суђења ван територије Косова, пред међународним судом.

Вукчевић је, такође, навео да је договорио састанак и са тужиоцем Еулекса из Канаде Џонатаном Рателом, који ради на случају "Медикус", пошто постоје додирне тачке са истрагом о трговини органима деведесетих година на северу Албаније и Косову и Метохији, коју води и српско Тужилаштво за ратне злочине.

Када је реч о сарадњи са Русијом, која такође истражује трговину органима на Косову и Метохији и северу Албаније, Вукчевић је указао да се Тужилаштво за ратне злочине из Србије појављује као посредник у поступцима између Еулекса и Русије, јер она не признаје Косово.

"Ми имамо врло добру сарадњу са Русијом. Али, ту постоји проблем са Косовом јер га она не признаје и неће да да свој истражни материјал Рателу пошто је Еулекс на Косову. Ми се ту појављујемо као партнер и Руси су пристали да нам уз гаранције дају одређене исказе које је Рател затражио", прецизирао је Вукчевић.

Доктор Јусуф Сомнез, турски држављанин, недавно је успео да побегне из Јужноафричке Републике, због тога што ни она не признаје Косово, па самим тим ни Еулексов правни систем, те није реаговала на захтев за његово изручење, подсетио је Вукчевић.

"Косово је тражило изручење Сомнеза, али пошто ЈАР не признаје Косово као државу, она је то одбила. Ми смо покушали да реагујемо да, евентуално, Република Србија затражи изручење Сомнеза. Међутим, било је прекасно", рекао је Вукчевић.

Како је прецизирао, "фактички" предмет трговине људским органима води Еулекс, односно тужилац Рател, али се тужилаштво за ратне злочине појављује као посредник у поступцима "између Русије и Ратела, односно између ЈАР-а и Еулекса".   (РТС) (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/134/%D0%A5%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/1265102/%D0%A2%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D1%81%D1%83%D0%B4%D0%BE%D0%BC+%D0%A3%D0%9D%3F.html)

Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: Гога Фебруар 12, 2013, 18:55:38
Цитат
"Косово је тражило изручење Сомнеза, али пошто ЈАР не признаје Косово као државу, она је то одбила. Ми смо покушали да реагујемо да, евентуално, Република Србија затражи изручење Сомнеза. Међутим, било је прекасно", рекао је Вукчевић.


Зашто је Србија прекасно реаговала  ???  НЕОЗБИЉНО и ЖАЛОСНО!!!
Да крвник тако лако побегне. Битније је, да је све учињено да буду ухваћени и прослеђени Хагу, сви српски генерали, и председници тадашње Србије и Републике Српске. Овај Вукчевић је у томе био врло активан и БРЗ.Наслов: Русија отвара истрагу о трговини органима на Косову
Порука од: moka Фебруар 19, 2013, 17:38:36
Rusija otvara istragu o trgovini organima na Kosovu
Beta - AP | 19. 02. 2013.

Moskva - Rusija je otvorila istragu o trgovini organima na Kosovu, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Ruske vlasti smatraju da "zločine o ilegalnoj trgovini organima" na Kosovu "treba temeljno istražiti", navodi se u saopštenju ministarstva.

Evropska unija sprovodi svoju istragu o navodnoj umešanosti najvišeg rukovodstva Oslobodilačke vojske Kosova, uključujući sadašnjeg kosovskog premijera Hašima Tačija, u trgovinu organima.

Tužioci Euleksa su u junu 2012. optužili jednog izraelskog i jednog turskog državljanina za umešanost u medjunarodni lanac trgovine organima.

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/368408/Rusija-otvara-istragu-o-trgovini-organima-na-Kosovu

Можда ће се  српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић тргнути из летаргије,али не верујем,нажалост није он због тога на овом значајном месту да реагује у нашу корист.Све до сада шта је урадио иде у прилог да му не верујем.


Наслов: Одг:"Жута кућа" у Албанији није једина
Порука од: Гога Март 18, 2013, 06:38:54
"Жута кућа" у Албанији није једина!

 

"Жута кућа" није једина зграда смрти за Србе који су отети на Косову. У јужној српској покрајини још пре бомбардовања постојало је више илегалних болница у којима је скончало неалбанско становништво. "На КиМ су још 1998. постојале илегалне болнице у којима су Шиптари држали Србе и узимали им крв до последње капи", тврди у ексклузивном разговору за С медиа портал некадашњи оперативац Криминалистичке полиције Славко Никић.

(http://www.vesti-online.com/data/images/2010-12-18/117809_zuta-kuca_f.jpg?ver=1363500352)

 Славко Никић је, заједно са својим саборцима, 1998. године открио једну од илегалних болница у селу Блаце крај Суве Реке. Потресно сведочанство, као и фрапантну исповест команданта дивље болнице Никић је описао у роману "Нулта крвна група".

 
Документарна прича обилује детаљима од којих се диже коса на глави. Због тога је на корицама књиге одштампана и порука – "Забрањено особама са слабим срцем".

 
Дивље болнице као центри за трансфузију

У исто време када је Никић објавио овај роман, Руси су најавили да ће покренути истрагу о трговини органима на Косову. Они су, очито, неповерљиви према истрази коју води ЕУ, а која би требало да расветли улогу челника ОВК – Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја – у трговини органима.

- Шиптари су отимали Србе и узимали им крв до последње капи – каже Никић за наш портал. – То ми је, уосталом, признао командант Агим, син шиптарског полицајца и Српкиње, којег сам затекао у илегалној болници у Блацу и који ми је, пре него што ће извршити самоубиство, до детаља открио злодела шиптарских зликоваца!


 
Српска крв за шиптарске терористе

Присећајући се ране јесени 1998, када је са својим саборцима из полиције открио једну од "кућа смрти" на територији Косова, Никић приповеда:

- Добили смо дојаву да у Блацу постоји илегална болница. Претпостављали смо да они ту доводе своје рањенике, међутим кад смо упали у тај објекат, затекли смо шиптарске војнике, четворицу муџахедина и главнокомандујућег који је плакао крај ногу мртве старице. Научени да максимално будемо на опрезу, нисмо веровали да ће командант бити благонаклон према нама. Међутим, његово психичко стање говорило је другачије. Тражио је да разговара са мном и ја сам, иако је то неуобичајено, пристао. Тада сам сазнао све детаље ужаса које су Шиптари чинили да би спасили своју војску, али и да би финансирали рат против Срба.

 
Отмице, откупи, убиства

Командант Агим потврдио је Никићу да је сваки Шиптар могао да напредује у хијерархији ОВК уколико би убио макар једног српског полицајца. Открио му је, међутим, и до тада строго чуване тајне: да су их обучавали муџахедини и да је доказ лојалности ОВК био заклати неке од киднапованих Срба пред целим стројем!

- Новац за финансирање рата прибављали су што од продаје наркотика, што од породица отетих Срба – наставља Никић. – Снимили би српске мученике како поручују породицама да су живи и здрави, а онда би те снимке преко 'својих људи' достављали њиховим породицама. Уз снимак је 'ишла' и 'пратећа порука': платити неколико десетина или хиљада немачких марака да отети Срби буду ослобођени. Људи су продавали све што су имали не би ли поново видели своје најмилије. Међутим, када би дошли у зону коју су држали Шиптари да би предали новац и преузели своју браћу, мужеве и синове, и сами би били киднаповани и завршавали би као даваоци крви до последње капи! Та крв је касније достављана болницама у којима су лежали рањени Шиптари. Команданти ОВК су, заправо, остајали у животу захваљујући српској крви!

Цитат
Где су нестали извештаји о злочинима?

Из разговора са командантом Агимом, саговорник С медиа портала сазнао је да је илегалних болница попут те у Блацу било на више места на Косову. За дивљи "центар за трансфузију" крај Суве Реке доставио је извештаје својим тадашњим шефовима. Шта се са тим извештајима догодило, никада није сазнао.

У Тужилаштво за ратне злочине Никић не жели да иде. Опорим гласом каже да "неће крочити у зграду окићену сликама на којима се српски тужиоци грле са Карлом дел Понте". Дубоко разочаран у српско ћутање, с пуно горчине говори о припадницима ОВК, аболирању њихових челника, независном Косову, злочинима који су остали неоткривени.
Ипак, верује да ће Русија урадити оно што Србија није могла или није хтела:

- Надам се да ће Министарство спољних послова Русије, које је саопштило да је покренута истрага, бити истрајно и да ће истражити све детаље у вези са илегалним болницама које су држали шиптарски терористи. Видимо да ЕУ до сада ништа конкретно није урадила, а јасно је да траг води до Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја!

(ФСК) (http://srb.fondsk.ru/news/2013/03/17/zuta-kuca-u-albaniii-niie-iedina.html)


***

ЈЕЗИВО!!!


Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: Гога Април 12, 2013, 08:16:42
Анестезиолог Сокол Хајдини други Албанац који је признао учешће у трансплантацији људских органа

(http://www.nspm.rs/images/stories/hronika10/Medikus.jpg)


ПРИШТИНА - Анестезиолог Сокол Хајдини други је Албанац који је пред судом у Приштини признао да је учествовао у трансплантацији људских органа у приватној приштинској Клиници "Медикус". Хајдини, који је један од оптужених у случају "Медикус", рекао је да је као анестезиолог био у тиму који је вршио трансплантације људских органа на Клиници, али и да није знао да се то ради илегално.


"Био сам дио тима који се бавио трансплантацијама људских органа", рекао је Хајдини, оптужен за незаконито обављање трансплантација органа.

Он је рекао да је био увјерен да "Медикус" има дозволу за обављање трансплантација.

"Нисам се интересовао да ли клиника има дозволу или не. Долазио сам на Клинику на позив. Био сам убијеђен да се трансплантације обављају легално", рекао је Хајдини.

И Дритон Јилта, један од деветоро оптужених за илегално пресађивање бубрега у приватној Клиници "Медикус“ у Приштини, признао је почетком мјесеца да је злоупотријебио службени положај и да је обављао илегалне медицинске активности.

Према доказима које је поднио тужилац Еулекса Џонатан Рател, у "Медикусу" су обављене 23 трансплантације бубрега, а у илегалним дјелатностима учествовало је најмање 46 лица, међу којима су само два била Албанци.

Оптужницом је обухваћено девет лица, седам са Косова и Метохије, те по један турски и израелски држављанин.

Истражиоци Еулекса издали су 2008. године налог о затварању приватне Клинике "Медикус", одмах након што је објелодањен извјештај Дика Мартија о учешћу припадника такозване Ослободилачке војске Косова, међу којима је и садашњи "премијер" самопроглашеног Косова Хашим Тачи, у трговини органима отетих Срба и других заробљеника током сукоба 1999. године.

Према оптужници, на тој клиници је 2008. године извршено 30 нелегалних трансплантација бубрега. Сиромашни људи из Турске, Русије, Молдавије и Казахстана су навођени да дођу лажним обећањем да ће добити по 20.000 евра за бубрег, али већина никада није добила ни цент.

(НСПМ, Срна) (http://www.nspm.rs/hronika/anesteziolog-sokol-hajdini-drugi-albanac-koji-je-priznao-ucesce-u-transplantaciji-ljudskih-organa.html)

Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: Гога Април 30, 2013, 01:36:23
Трговина органима на Косову и Метохији


ЊУЈОРКЕР: Тачи прети сведоцима, а тела жртава уклоњена!


Харадинај и други косовски лидери су себе обезбедили од било какве кривичне истраге тако што су покренули везе у војним и безбедносним агенцијама на Косову


(http://images.kurir-info.rs/slika-620x333/vladimir-vukcevic-hasim-taci-zuta-kuca-trgovina-organima-kosovski-albanac-t-1347220340-206604.jpg)

ЊУЈОРК - Вођство бивше Ослободилачке војске Косова, које се данас налази у врху политичких структура у Приштини, сумњичи се за бројне злочине над Србима, организовану трговину људским органима и повезаност са криминалним организацијама широм Европе, али за сада ништа није судски доказано.

Новинар Николас Шмидл детаљно је пратио тему трговине људским органима, прецизно представивши америчкој јавности цео случај "Жуте куће", убистава људи који су требали да сведоче на суђењу Рамушу Харадинају, али на крају поставља питање "да ли ће то моћи да се докаже".

"Десетине Срба су осуђене за ратне злочине од краја сукоба, али нису само они одговорни за насиље. У Приштини круже гласине да су у лето 1999. године припадници паравојне ОВК на камионе превозили затворенике у тајне кампове у Албанији, где су мучени, а некада и убијани", пише амерички новинар.

Међутим, аутор објашњава да је у вези са тим, ако се покрене јавна дебата међу Албанцима на Косову, створен, како каже косовоски новинар Вехби Кајтази, "табу ћутања".

"Људи који су водили ОВК и даље су присутни на Косову и представљају опасност за свакога ко би се одлучио да проговори, при чему су Срби без икакве снаге, јер чине мање од два одсто популације. За разлику од Аргентине, Јужне Африке, Сијера Леона, Косово није створило сопствену комисију за истину и помирење", наводи се у тексту.

Шмидл истиче да је зато посао откривања судбина несталих углавном остављен онима који живе ван Косова. Један од њих је био и амерички радио новинар Мајкл Монтгомери, који је претходно писао о злочинима српских паравојних формација на Косову.

(http://images2.kurir-info.rs/slika-620x333/trgovina-organima-svedok-dik-marti-klinika-medikus-tuzilac-evropske-unije-d-1332662104-138880.jpg)
Дик Марти


Више извора му је рекло да су у данима након пораза Слободана Милошевића на Косову, припадници ОВК пребацивали "оптужене издајнике" у кампове у Албанији.

"Један бивши припадник ОВК се сећа да је чувао седам затвореника са лисицама на рукама у комбију. Када су одведени у Албанију, пребачени су у кућу у којој су били присутни доктори"
, препричава Шмидл податке до којих је дошао његов колега.

Према речима тог очевица, од присутних је узета крв и проверено је њихово здравствено стање, а припадницима ОВК је било забрањено да им наносе повреде.

"Разлог за то је био злокобан - ОВК је користила затвореника за узимање органа које је касније продавала на црном тржишту", наводи се у тексту.

Када је новинар Монтгомери помислио да је цела прича можда пропаганда српских власти, још три бивша припадника ОВК су му потврдила да су водила притворенике у жуту кућу, у близини албанског града Бурела, али да се никада нису вратили по њих.

"Кућа у коју смо их одвели, имала је веома снажан мирис лекова. Чуо сам да су други возачи говорили о "органима, бубрезима и путовањима од куће до аеродрома"", описује се време с краја деведесетих у тексту.

Шмидл истиче да је у то доба Истанбул био дестинација тог "туризма за пресађивање органа".

Тадашња главна тужитељка Карла дел Понте подигла је оптужницу против једног од бивших вођа ОВК Рамуша Харадинаја, у којој се помињала и отмица људи који су касније убијени. Монтгомери је, према наводи листа, био сигуран да је Харадинај морао да зна за трговину органима, делимично и због тога што је његов брат био близак са некима који су били блиско укључени у целу причу.

Њујоркер истиче да Дел Понте није била усамљена у свом виђењу ОВК, наводећи да је некадашњи изасланик председника САД Била Клинтона, Роберт Гелбард, називао ту групу "терористичком организацијом".

Лист додаје да је један од челника Интерпола сведочећи пред америчким Конгесом 2000. године изјавио да је ОВК "прокријумчарила дрогу вредну две милијарде долара у Западну Европу".

Њујоркер није мимоишао ни убиства сведока који су били спремни да на суду говоре против косовских лидера.

"Сведок који се појавио на суђењу Дауту Харадинају, брату Рамуша Харадинаја, убијен је. Неки нису ни стигли да буду на листи за сведочење, јер су претходно убијени", наводи се у тексту.

Према депеши немачке обавештајне службе из 2005. године, Харадинај и други косовски лидери су себе обезбедили од било какве кривичне истраге тако што су покренули везе у војним и безбедносним агенцијама на Косову, као и у целокупном подземљу Балкана.

"Они нису хтели да "прљају руке", али су њихови људи били укључени у наручена убиства и подмићивање званичника", пише у тексту.

Ипак, и поред података до којих је дошао известилац европског парламента, швајцарски посланик Дик Марти, до 2014. године не треба очекивати резултате истраге о трговини органима. Мартијев извештај је на Косову доживљен као напад на ту земљу.

"То је напад на Косово, Албанце, мене, али и на САД, УН и НАТО", рекао је тада актуелни косовски премијер Хашим Тачи.

Њујоркер пише и да је тада запретио да ће открити сваког Албанца који је сарађивао у Мартијевој истрази.

"Приватно се Тачи много мање разметао храброшћу", наводи се у тексту, уз речи тадашњег амбасадора Француске на Косову Жана Франсоса Фитуа који је рекао: "Био је потресен".

Тужиоц Клинт Вилијамсон који води истрагу о трговини органима каже да је велики проблем то што је прошло много времена од злочина, при чему су тела уклоњена, видео касете уништене, а без физичких доказа све се ослања на сведочења.

"Једна ствар је разговарати са новинарима или Мартијем, а потпуно друга учествовати у истрази где ће те на крају морати да одете у судницу и упрете прсте у веома моћне људе", закључио је амерички тужилац.

(Танјуг) (http://www.kurir-info.rs/njujorker-taci-preti-svedocima-a-tela-zrtava-uklonjena-clanak-767765)


Наслов: Да ли је Шаип Муја главни трговац органима на Косову
Порука од: Гога Мај 02, 2013, 19:52:02
Да ли је Шаип Муја главни трговац органима на Косову?


Тужилаштво Еулекса почело је истрагу против Шаипа Мује, некадашњег Тачијевог саветника за здравство и човека кога је Дик Марти описао као главног координатора мреже логора у којима су људи мучени, убијани, да би им, на крају, били вађени органи.


(http://www.vesti-online.com/data/images/2013-05-02/319625_saip-muja--foto-youtube-com_f.jpg?ver=1367506989)
Шаип Муја осумњичен да је био један од кључних организатора мреже илегалних логора у којима су заробљеници били мучени, убијани и у којима су им узимани органиВест да је Муја главни осумњичени у новом случају, већ названом "Медикус 2" (http://www.vesti-online.com/Vesti/drzava/Australija/Hronika/310442/Muja-glavni-osumnjiceni-za-Medikus) први је објавио приштински дневник "Бота сот".


Муја је, како се наводи у извештају Дика Мартија, био један од кључних организатора мреже илегалних логора у којима су заробљеници били мучени, убијани и у којима су им узимани органи.


Њујоркер је, у тексту посвећеном трговини органима на Косову, објавио да је Лутфи Дервиши, који је током првог процеса у случају Медикус осуђен на осам година затвора, (http://www.vesti-online.com/Vesti/Hronika/309926/Albanci-osudeni-zbog-trgovine-organima) од Мује затражио дозволу да отвори клинику. Муја је у то време био саветник за здравство премијера Хашима Тачија.


Од марта до новембра 2008. године у клиници Медикус изведено је више од 20 операција.

Цитат
Блиске везе са шверцерима оружја и дроге

Биографија Шаипа Мује слична је свим осталим припадницима "Дреничке групе". Био је студентски активиста, да би, касније, постао један од главних координатора Ослободилачке војске Косова у Албанији.

После рата, био је министар у Тачијевој прелазној влади, да би касније постао политичар и бизнисмен. Саборци из ОВК су га недавно оптужили да је присвојио део донација које су албански исељеници слали за куповину оружја за ОВК.

Ипак, улога коју је одиграо током борвка у Албанији учинила га је једним од најмоћнијих људи на Косову, блиско повезаним са мрежама шверцера оружја и дроге.

Шаип Муја је рат провео углавном у Тирани или на северу Албаније, где се са Кадријем Веселијем бринуо о "инвестирању" десетинама милиона долара које су се сливале на рачуне ОВК.

(РТС, Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Hronika/310588/Da-li-je-Saip-Muja-glavni-trgovac-organima-na-Kosovu-)


Наслов: Касапима опраштају Жуту кућу?!
Порука од: Гога Децембар 18, 2013, 10:09:53
Касапима опраштају Жуту кућу?!

Да ли је могуће да ће међународна истрага о злочинима трговине органима отетих Срба бити обустављена, под изговором застарелости?! Ово питање, страшно и без одговора, наметнуло се након изјаве директора канцеларије Стејт департмента за јужну и централну Европу Џоната Мура који је рекао да у јуну идуће године истичу законски рокови за истрагу о евентуалним злочинима у предмету "трговина органима".


(http://www.vesti-online.com/data/images/2013-12-16/378128_121704c8_f.jpg?ver=1387250161)
Монструми у акцији: Жута кућа


Сви потоњи покушаји да се дође до објашњења да ли се застарелост односи на мандат истражних органа Еулекса који се баве овим случајем, или на сам злочин, остали су безуспешни. Уколико се застарелост односи на сам злочин, то би онда значило да Жуту кућу и све оне стравичне ствари које су се дешавале над отетим и убијеним косовским Србима, Еулекс није третирао као ратни злочин! Ако јесте, онда случај не може да застари, јер ратни злочин не застарева ни у једној држави.

- По међународним конвенцијама и нашем законодавству ратни злочин никада не застарева. Мислим да се овде ради о застарелости истраге Еулекса који је имао одређени број година да цео случај истражи. Просто не могу да верујем да ће се ићи под општу застарелост, јер злочин у Жутој кући јесте ратни злочин - каже познати београдски адвокат Новак Лукић.


Ни заменик српског тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић није могао да понуди прецизно објашњење.

- Мислим да није могуће да злочин у Жутој кући застари. Могу да застаре нека дела ако није предузета ниједна процесна радња. У Србији се то дело третира као ратни злочин, кривично дело које никада не застарева. Србија је покренула поступак и тај злочин не може ни у једном случају да застари - тврди Векарић.

(http://www.vesti-online.com/data/images/2013-12-16/378121_121704c1_f.jpg?ver=1387250221)
Злочин не застарева: Владимир Вукчевић и Бруно Векарић


У децембру 2010. године Парламентарна скупштина Савета Европе усвојила је извештај свог специјалног известиоца Дика Мартија, у коме је наведено да су Срби киднаповани на Косову завршили у камповима у Албанији - између осталог и у злогласној Жутој кући, где су им вађени органи.

(http://www.vesti-online.com/data/images/2013-12-16/378125_121704c5_kf.jpg?ver=1387250270)
Специјалне истраге: Ивица Дачић и Клинт Вилијамсон

- У том апсолутно хаотичном периоду између 1999. и 2000. односно од краја бомбардовања до успостављања Унмика, власт на целој територији је вршила ОВК, а то је период када су почињени злочини. Људи су киднаповани, депортовани у Албанију - изјавио је тада Марти.


Можда се у временском оквиру у који је Дик Марти сместио отмице и стравична убиства "од краја бомбардовања до успостављања Унмикове власти", и крије алиби за евентуални став Еулексових тужилаца да најстравичније злочине третирају као класична кривична дела, а не ратне злочине.


Ратни злочин против цивилног становништва може бити извршен за време рата, оружаног сукоба или окупације, а један од тих злочина је и узимање органа ради трансплантације. Отмице, потом стравичне операције на живо и убијање Срба у камповима терористичке ОВК свакако су злочини у вези са оружаним сукобима који су задесили КиМ крајем прошлог века.


Нестручност или опструкција

Како су међународне мисије, прво Унмик, а потом и Еулекс, траљаво водиле истраге бројних злочина над косовским Србима, говори и податак Амнести интернешенела да су у периоду од 2000. до 2009. међународни тужиоци процесуирали мање од 40 случајева. Сада се надвила опасност да после злочина над Србима у Гораждевцу, Старом Гацку, Обилићу и масакра над путницима Ниш експреса код Подујева и најстрашнији од свих албанских злочина буде гурнут под тепих.


- Опструирање да се утврде чињенице у вези са неким ратним злочином је скандалозно, и не сме да наиђе на одобравање ни наше, ни међународне заједнице - каже адвокат Новак Лукић.


Цитат
"Случајна" подударност

Еулексов тим који истражује случај Жуте куће предводи Американац Клинт Вилијамсон. Портпарол тима Жоао Соса, избегао је за београдску "Политику" да објасни да ли за истрагу трговине органима постоје рокови и да ли може да дође до застарелости, али је потврдио да намеравају да закључе истрагу до "средине 2014". Тако се дошло до подударности датума застарелости коју је најавио званичник Стејт департмента и датума када Еулекс окончава истрагу.


(Арсеновић, Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Hronika/368302/Kasapima-oprastaju-Zutu-kucu)


***


Ово ће тек да буде ЗЛОЧИН, али не тамо некога, него ове наше власти, ако ДОЗВОЛИ да се овако нешто деси. Мало, мало па се трага за неких наводним гробницама где су наводно шиптари побацани након "мучких" убистава, која су починили наводно Срби. ::)
А овај злочин века, невиђен у целом свету ће бити препуштен "застарелости". Ма, страшно, да човек начисто искочи од беса из властите коже.

И шта овај Векарић изјављује, "МИСЛИМ..."??!!!! Нема шта да мисли, он трба да ЗНА!!!


Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: Др Василије Децембар 18, 2013, 22:02:14
Зашто је Србија у страху и докле ?
Зашто се све ово и оно у Београду, Чачку трпи ?
Зашто ја морам да размишљам када ће пандурација врата да провали јер се не слажем са шибицарском тројком и диктатуром у Србији ?
Да ли се одговор крије у следећој песми ?
https://www.youtube.com/watch?v=O3MxB6odnPU


Наслов: Заточеници "Жуте куће" пронађени у Приштини, починиоца нема
Порука од: Гога Август 03, 2014, 05:34:20
Заточеници "Жуте куће" пронађени у Приштини, починиоца нема

Саветодавна комисија за људска права Уједињених нација на Косову препоручила је Унмику да се јавно извини и призна пропуст и да спроведе ефикасну истрагу у вези са отмицом и вероватним убиством Младена Васића, као и са отмицом и убиством Милете Ђукића и Драгољуба Славковића. Осим тога и да од надлежних на Косову тражи да предузму све могуће кораке како би осигурали да починиоци буду приведни правди.


(http://www.vesti-online.com/data/images/2014-08-01/436279_080202c8_f.jpg?ver=1406908998)
Захтев за ефикасном истрагом: Фокумент комисије УН


Реч је о тројици Срба из Липљана који се спомињу у извештају Унмика сачињеном пре 11 година да су као заробљеници виђени на северу Албаније. Према документима у које су "Вести" имале увид, Унмиков извештај из октобра 2003. даје податке у вези са сумњом да је ОВК уплетен у круг трговине људима између Косова и Албаније ради принудне проституције и трговине људским органима. А наводи се да су Васић, Ђукић и Славковић били су међу "заробљеницима".


Сва тројица у том документу означени су у делу с насловом "Жртве", а према изјави сведока одведени су на север Албаније.

Сведок је означен под редним бројем 7, а описан као "Албанац из Црне Горе, нискорангирани војник ОВК". Истражитељима Унмика он је рекао да је видео Славковића, Васића и Ђукића у приватном затвору у близини места Тропоје крајем јула или почетком августа 1999. године.Иако је посведочио да их је видео ван Косова, посмртни остаци тројице Срба пронађени су на гробљу у Приштини. Како се наводи у списима које је Саветодавна комисија користила при давању мишљења, према документима Унмика и Еулекса посмртни остаци неколико неидентификованих особа пронађени су на гробљу Драгодан у Приштини јуна 2003. године. Обдукција је обављена 4. децембра исте године, а према речима патолога посмртни остаци су у великој мери били непотпуни и из тог разлога узрок смрти три особе није могао бити утврђен.

(http://www.vesti-online.com/data/images/2014-08-01/436277_080202c6_f.jpg?ver=1406909170)
Сахрањена истина: Гробље Драгодан у Приштини
 


Посмтрни остаци Драгољуба Славковића су идентификовани су 22. октобра 2004. године путем ДНК анализе, а 8. новембра исте године предати његовој породици.


Цитат
Одштета породицама

Саветодавна комисија за људска права Унмика позивајући се на Европску конвенцију о људским правима препоручује и да се предузму кораци за исплату накнаде за моралну штету, и остваривање потпуног и свеобухватног програма репарације. Такође, препоручује да Унмик предузме кораке у Уједињеним нацијама као гаранцију да се иста ситуација неће поновити.


Идентитет Милете Ђукића утврђиван је на три "групе посмртних остатака", а ДНК анализама обављеним 2008. - 2010. године потврђена је подударност са узорцима крви чланова породице. Посмртни остаци су предати породици 17. октобра 2010. године.Према подацима које је Еулекс упутио Комисији, посмртни остаци Младена Васића састоје се од "пет малих фрагмената" и такође су пронађени на гробљу Драгодан, јуна 2003. године. Априла 2012. идентификовани су путем ДНК анализе. Међутим, у тексту се наводи да је породица одбила да преузме посмртне остатке који су потом предати Комисији за нестала лица Владе Србије.


Захтев за мишљење Саветодавној комисији за људска права при Унмику, у својству жалиоца, упутили су отац Младена Васића, супруга Милете Ђукића и супруга Драгољуба Славковића. Они су навели да су сва тројица нестала 22. јуна 1999. јуна у области Липљана.


 
Цитат
Познат отмичар?

Комисија је од Унмика добила истражне документе које садрже и спис "Координационог центра СРЈ и Србије за КиМ", без датума, а у коме је наведен списак особа које су наводно одговорне за организовање и извршавање убиства, отмица, уништавање имовине и других кривичних дела почињених против Срба.
У овом документу се наводи да је А. Т, из села Доње Градимље у општини Липљан, "учествовао у отмици М. В. и М. Ђ. Извештај садржи списак 111 тајних затвора ОВК, а наводи се да су отети Срби из Липљана, међу којима М. В, М. Ђ. и остали држани у затвору у "насељу Рачак, у општини Штимље".


- Непознате особе пресреле су Васића и Ђукића на путу између Рабовца и Липљана и од тада се жалиоци "нису чули са њима". Они су пријавили отмицу Кфору и Унмику, међутим "нису добили никакв одговор", наведено је у документу. Супруга Драгољуба Славковића, навела је да је он изашао с посла у 15 часова и кренуо у Липљан до сестрине куће да узме своје возило. Два сата касније, изашао је из сестрине куће и од тада није виђен жив. Она је пријавила отмицу Кфору, Унмику, "полицији" и "свим осталим организацијама", а навела и да породица познаје "убице које су починиле злочин".


Истрага о овим случајевима покретана је и 2007. године, али починиоци су и даље непознати.

(Л.Петковић) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/423052/Zatocenici-Zute-kuce-pronadeni-u-Pristini-pocinioca-nema)


Наслов: Војници Кфора стигли прекасно
Порука од: Гога Август 04, 2014, 03:10:49
Војници Кфора стигли прекасно

У истражним списима у вези са отмицом и вероватним убиством Младена Васића, као и са отмицом и убиством Милете Ђукића и Драгољуба Славковића из Липљана, јуна 1999. године, налази се и изјава сведока који наводи да је у то време радио код војне полиције британског Кфора, а сугерише да су починиоци за длаку умакли Кфору.(http://www.vesti-online.com/data/images/2014-08-02/436523_080304c11_f.jpg?ver=1406997733)
Само посматрачи: Војници Кфора


- Два дана након отмице, сестра и рођак једног од киднапованих дошли су у полицијску станицу у којој је радио и пријавили су добили информације да су Срби затворени поред "полицијске станице ОВК" у такозваној ромској области на путу Липљан-Рабовце. Сестра је отишла са војницима Кфора и показала им локацију наводног затвора, а потом су они до тамо отишли у конвоју од шест или седам возила. Провалили су у кућу и пронашли цигарете које су још гореле у пепељари као и неке сламнате вреће на којима су спавале вероватно три или четири особе, наводи се у извештају Унмика из 2003.


Војници Кфора су схватили да су стигли прекасно и наставили су потрагу по околним кућама и пољима, али без резултата.

- Сведок је изјавио да му је један водник рекао да су претражили све куће у тој области осим зграде која је коришћена како "полицијска станица ОВК". Водник је мислио да су тамо држани затвореници, међутим, није им било дозвољено да претраже ту зграду.

Сведок је затим изјавио да су га два дана пре отмице војници Кфора "грешком" одвели у ту "полицијску станицу ОВК" и да је спреман да именује особе које је тамо видео, а које су у тренутку давања изјаве углавном радиле као "службеници КПС-а".

Тројица Срба из Липљана спомињу се у извештају Унмика из октобра 2003. у вези са сумњом да је ОВК уплетен у круг трговине људима између Косова и Албаније ради принудне проституције и трговине људским органима. Васић, Ђукић и Славковић били су међу "заробљеницима" виђеним у приватном затвору у близини места Тропоје на северу Албаније крајем јула или почетком августа 1999.

 
Органи транспортовани у Турску

Извештај Унимка из 2005. о организованом криминалу на Косову третира случајеве киднаповања, убиства и трговине органима. Документ наводи оптужбе да су током јула и августа 1999. српски цивили, али и поједини припадници војске и полиције, превожени преко границе у Албанију, у затворе на северу (Тропаје), и у централној Албанији (у околини Кукеша).

 
- Након што су држани у тим камповима и добро храњени, одвођени су у импровизоване клинике близу Тиране где су им вађени органи и транспортовани за продају у Турској. Наводно, и посмртни остаци Срба су одвожени у Албанију, стоји у документу.


У делу "осумњичени" наводи се "више, међу именима који су спомињани у различитима исказима су Рамуш Харадинај, Даут Харадинај, Џавид Елшани, Даут Луша, Алија Љулај, Ислам Кастрати, Шићири Ћељај". У тексту се још наводи да "према доступним информацијама извори (они који су посведочили истражитељима) су били саучесници у почињеним злочинима".


(Л.Петковић) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/423252/Vojnici-Kfora-stigli-prekasno-)


Наслов: Унмик заташкао трговину органима
Порука од: Гога Јануар 03, 2015, 22:37:00
Унмик заташкао трговину органимаМисија Унмик није спровела ефикасну истрагу у случају нестанка Златка Антића киднапованог у Призрену 1999. године, чије се име спомиње у извештају о трговини органима који су за Трибунал у Хагу 2003. године сачинили припадници те мисије.(http://www.vesti-online.com/data/images/2015-01-02/473919_010302c3_f.jpg?1420220588)
Непозната судбина: Документ о нестанка Марјана Мелонашија


Од самог почетка било је очигледних недостатака у спровођењу истраге. За разлику од других случајева нестанка, у овом је постојао очевидац, а уместо да проактивно прати трагове, Унмик полиција је јануара 2004. проценила да није доступан ниједан доказ и ставила предмет "на чекање". До тих закључака дошла је Саветодавна комисија за људска права Унмика у недавно објављеном мишљењу, а у чији су увид имале "Вести".


Извињење породицама


Поводом нестанка новинара српске редакције Радио телевизије Косова - Марјана Мелонашија 2000. године у центру Приштине, утврђено је да у Унмиковој документацији не постоји нити један истражни спис који би указао да су полицајци било кога испитали везано за овај случај. Зато Комисија изражава сумњу да полиција УН на Косову није била вољна да истражује злочине за које се сумњало да су починили припадници ОВК.

- Узимајући у обзир околности овог случаја Унмик није преузео све адекватне мере како би пронашао посмртне остатке несталог лица и наставио истрагу како би идентификовао починиоце и извео их пред лице правде. Комисија страхује да таква неактивност указује на одређену невољност полиције Унмик да спроведе истрагу, поготову када има назнака о политички мотивисаном насиљу које је указивало на особе повезане за ОВК - наводи се у закључцима.

Комисија је своје мишљење донела на основу увида у истражна документа Унмика, а од шефа те мисије тражи да се јавно призна одговорност, извини се породицама и затражи од надлежних органа на Косову да преузму све могуће кораке како би осигурали да се кривична истрага настави, а починиоци буду изведени пред лице правде.

Према сведочењу Цице Јанковић, мајке Марјана Мелонашија, он је просторије РТК напустио 6. септембра 2000. године, ушао у такси и од тада се не зна где је. Нестанак је одмах пријавила Унмику, Међународном комитету Црвеног крста, Црвеном крсту Југославије, МУП-у Републике Србије, али то није дало резултата. У жалби коју је доставила Саветодавној комисији, априла 2009. године, истиче да никада није обавештена о томе да ли је истрага уопште спроведена и какви су били њени резултати, ако их је било.Ћутање због страха

Мајка Златка Антића, Добрила Антић-Живковић наводи да је њен син 28. јула 1999. године напустио Брезовицу и отишао у породични стан у Призрену да провери је ли безбедно за повратак. Свратио је код комшија којима је дао кључеве од свог стана, а неколико минута након што је ушао код њих појавило се шесторо мушкараца у униформама ОВК-а и натерало Златка и комшиницу да пођу са њима.

Добрила је навела да су комшиница и њен син одведени у студентски центар који се налази иза градског гробља у Призрену, да је жена пуштена, а да из страха није одмах пријавила отмицу. Мајка верује да је комшиница препознала неке од отмичара, иако то није признала.

Име Златка Антића се помиње у документу прослеђеном Трибуналу у Хагу, у коме се налази сажетак података у вези са сумњом на умешаност ОВК у круг трговине људима између Косова и Албаније у циљу принудне проституције и трговине органима. Ту се наводи да је Антић био међу заробљеницима који су одведени и држани у илегалним затворима на северу Албаније, јула или почетком августа 1999. године, у сврху трговине органима.

Међутим, у истражним списима Унмика нема ни назнаке да је тако важна информација достављена особама која су истраживале случај нестанка Златка Антића, нити да је та мисија спровела било какву активност како би додатно истражила најтеже оптужбе, осим што је информацију проследила Хагу.

Саветодавна комисија за људска права УН је "озбиљно забринута јер је уложено тако мало напора да се истражи и примени право на истину у погледу ових шокантних навода".


Отмичари у црним униформама

Припадници Косовске полицијске службе забележили су изјаву В. Н. 2.новембра 2003. године Призрену, коју је Златко Антић посетио 28. јула после подне. Према њеним речима, она га је упозорила да је опасно да се врати у стан, на шта је одговорио да никоме ништа није наудио.

Одмах пошто је дошао, у стан су ушла седморица наоружаних мушкараца у црним униформама (тројица или четворица су носили маске). В. Н. је за отмичаре казала да су младићи, да их није виђала раније и да зато неће моћи да их препозна. Није знала у ком су правцу одвели Антића, а како је додала, три дана касније отишла је у Енглеску на три месеца ради лечења.

- Ефикасна истрага је требало да обухвати анализу и решавање неподударности у наводима које су дале жалилац и В.Н. (сведок), испитивање осталих чланова породице В.Н, као и претресање области (укључујући место где је ОВК основала своју канцеларију), и проверу информација које је дао Џ. Г. (особа која се уселила у Антићев стан). Уместо да проактивно прати те трагове, полиција Унмика је јануара 2004. године проценила да није доступан ниједан доказ и одлучила да остави предмет на чекању, закључује Саветодавна комисија.


Дуг списак нерешених случајева

У последња три месеца Саветодавна комисија донела је 18 мишљења у 31 случају, и у свим,  констатовала пропуст у истрази Унмика. Од те мисије тражи да призна одговорност и да се извини и родбини петочлане породице Даринке и Недељка Шутаковића, који су заједно са тројицом синова Радованом (10), Ђорђем (16) и Александром (18), комшијама Миленком Кабашом, Мићом и Радмилом Петровић киднаповани из зграде у којој су сви заједно живели у Ђаковици.

Комисија је до истих закључака дошла и у случају нестанка Радована Рачића у селу Рамоц у општини Ђаковица, Љубимирке Ђурић из Истока, Светислава Јакшића и Радета Будимира из Приштине, Слободана Вујачића, Луке Петрушића и Радмиле Петрушић у селу Пећка Бања, Радота Гојковића из Пећи, Млађана Маврића из Велике Хоче, Душана Андрејевића из Липљана, Драгана Стевановића, Милосава и Султане Шмигић из Леочине и Љ. Б. за кога се сумња да су га припадници ОВК киднаповали 1998. године, а затим га "пребацили" и затвореног држали у кампу Бондстил.

(Ј.Л.Петковић, Вести) (http://)Наслов: Нестају деца на Косову - ради ли опет `жута кућа`?
Порука од: Гога Октобар 11, 2017, 07:46:15
Нестају деца на Косову - ради ли опет `Жута кућа`?
Цитат
Из општине Драгаш у последње време нестало је четворо деце. Полиција нема пријаве о њиховом нестанку, а упућени у ситуацију нису далеко од тога да поверују да су они међу деветоро малишана за које бивши албански премијер тврди да су део трговине органима.


(http://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/WcQktkpTURBXy9hNjAwZjgzZDIwZGI1NWEwNjVkMjQ0ZmJmY2JmMzQ3MC5qcGeTlQLNAxQAwsOVAs0B1gDCw5UH2TIvcHVsc2Ntcy9NREFfLzFkNzRjYjQxNzA1OTUwNDM2NjI5Y2FiZDYwNmY1MGY2LnBuZwfCAA)


Да ли је Бериша рекао истину? Албанска штампа остала је нема на објаву бившег премијера и председника Албаније Салија Берише, који је на свом профилу на Фејсбуку објавио да се са Косова у Албанију кријумчаре деца из сиромашних породица ради трансплантације органа!


Он је позвао тужилаштво да покрене истрагу и навео да је, према сазнањима које је добио од једног полицајца, за сада прокријумчарено деветоро деце која су киднапована.

Према анонимним изворима из општине Драгаш, тачно је да је у протеклих неколико месеци нестало неколико малишана.


(http://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/CMGktkpTURBXy82OWQwYjgzYmU0ZThkMDYxZWMxZDlkN2IxNDIyM2NlYi5qcGeSlQLNAxQAwsOVAs0B1gDCww)
Где су нестала деца, хоће ли Тужилаштво покренути истрагу?

- Деца су старости између осам и 12 година, а у питању су три девојчице и један дечак. Не знам да ли то има везе са овим што господин Бериша говори, али с обзиром да је ово веома разуђено место, у брдима, а да границе и са македонске и са албанске стране, осим граничних камена, не чува нико, све је могуће. Деца су нестала у јутарњим часовима, што је необично. Две млађе девојчице су отишле у продавницу и нису се вратиле. Дечаци су нестали кад су терали стоку на пашу - тврди за `Спутњик` наш саговорник који из разумљивих разлога не жели да му се помиње име.

У исто време, полиција, наводно, нема податке да је пријављен било какав нестанак деце на Косову.

Наш саговорник објашњава да није никаква тајна да Албанци са Косова купују младе девојке, али, наводно, за брак. Такође, каже он, због лоше економске ситуације родитељи децу углавном шаљу у Албанију да раде пољопривредне послове који су добро плац́ени за наше услове. Наш извор додаје и да га не би зачудило да родитељи заиста и нису пријавили нестанак деце, с обзиром да је све илегално. Према истом извору, наводно, у селу Кукеш постоје људи који уговарају послове или бракове са родитељима за њихову децу у Албанији.

- За то се паре добију углавном унапред. Није ретко ни да се деца од пет или шест година обавежу браком између две породице. Ако је у питању посао, онда се одвозе камионима до радних места у Албанији, а тако их и враћају. Е, да ли су ова нестала деца продата или су отета, то је већ сада питање за њихове родитеље и истражне органе. Ако су отета, тешко да ће се ико из породице усудити да пријави нестанак полицији, него ће се вероватно сама породица ангажовати да их тражи - убеђен је наш саговорник.

Место Кукеш, где се наводно обавља уговарање "послова“, налази се сат времена вожње како од Призрена, тако и од Тиране, док је општина Драгаш буквално шпиц Косова и Метохије, "стешњен“ између Албаније и Македоније.

Момир Стојановић, бивши директор Војно–обавештајне службе, није изненађен оваквом вешћу, јер не постоји граница између Косова и Албаније. Он подсећа на улогу Салија Берише у време НАТО агресије на СРЈ 1999. и раније 1998. године као актуелног премијера Албаније, чија је Влада здушно подржавала и обучавала терористе ОВК на северу Албаније.

- Он врло добро зна шта је све рађено у тим логорима у којима су били киднаповани грађани, Срби и лојални неалбанци, као и наши војници и полицајци, који су заробљени од стране ОВК. Извештаји до којих је војска долазила показали су да су сви заробљеници пребачени на север Албаније и од тада им се губи сваки траг - каже Стојановић.

Стојановић подсећа да је 2000. године тадашњи председник СРЈ Војислав Коштуница потписао уредбу о размени заробљених Албанаца и Срба посредством међународне заједнице. Наш саговорник каже да се радило о око 2.000 Албанца које смо по том споразуму пустили, али ниједан Србин са друге стране није пуштен и њима се од тада губи сваки траг.


- Непобитно постоје чињенице да су сви ти људи убијени и да су им извађени органи који на тржишту Западне Европе имају високу цену. Гледајући из тог аспекта, Бериша сада говори знајући шта су радили на северу Албаније у време када је био премијер. Он сада није у добрим односима са Едијем Рамом, али ни са некима који су на власти на Косову, па открива да и даље постоји трговина органима и да се у ту сврху киднапују деца сиромаха која се експлоатишу - каже Стојановић.

Вест коју је лансирао Бериша у Тирани је фактички блокирана, а нико од албанских колега није био у стању да нам каже да ли се ради о истини или је у питању политички акт бившег званичника. Албански новинари са Косова, са друге стране, кажу да се о тим наводима причало још пре Беришиног статуса на Фејсбуку, али да нису о томе писали јер "нису имали потврду надлежних државних органа".

(Вести, Спутњик) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/670104/Nestaju-deca-na-Kosovu-radi-li-opet-zuta-kuc-a)


Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: Гога Март 20, 2018, 22:50:02
Еулекс амнестирао злочинце

Одустало се од кривичног гоњења седморице осумњичених за трговину људским органима. Случај затворен у новембру 2017, што је тек сада обjaвљено

(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2018//03/20N/04-eulex_620x0.jpg)
Злогласна Жута кућа на северу Албаније


ЗЛОЧИНАЧКА група која се скоро пуну деценију сумњичила за монструозну трговину органима српских и албанских цивила на Косову и Метохији - неће одговарати за злочин.

Према наводима медија на КиМ, Еулекс је одустао од кривичног гоњења седморо од осморо осумњичених у случају "Медикус", које је Дик Марти у свом чувеном извештају директно повезао са злочинима без преседана над нашим народом у злогласној Жутој кући.

Еулексовим потезом амнестирани су бивши посланик ДПК и кардиолог Шаип Муја, бивши министар здравља Аљуш Гаши и бивши председник Општинског суда у Приштини Нухи Ука, затим Шкељзен Сиљај, Ринон Дервиши, Осман Мехмети и Фљамур Богај.

Једини осумњичени је остао турски доктор Кенан Демиркол, чија се одбрана позива на то да је било каква истрага Еулекса незаконита, јер је законски рок од 30 месеци истекао у септембру прошле године.

Еулекс је овај случај, иначе, затворио у новембру 2017, али је то тек сада обелодањено. Како је наведено, против осумњичених Албанаца нема довољно разумне сумње да су учествовали у трговини органима, наношењу тешких телесних повреда и у осталим злочинима који су им стављани на терет.

(http://www.novosti.rs/upload/images/2018//03/20N/kosovotr.jpg)

Овај срамни потез Еулекс је повукао практично уочи почетка рада суда за злочине ОВК. Зажмурили су на многе доказе и сведочења појединих учесника у киднаповању Срба од 1998, затим њиховом пребацивању у логоре, куће и бродове, где су им вађени органи, а онда специјалним каналима слати у болнице по Европи, где су илегално рађене трансплантације тешко оболелим богатим грађанима.

Председник Скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун каже да је евидентно да Еулекс ништа није урадио да се процесуирају злочини почињени на Космету.

- Имајући у виду висок степен корупције, о чему је у протеклом периоду било сведочења, ова одлука није случајна. У њој је много политике и корупције. Муја је, иначе, врло близак сарадник Хашима Тачија и у истрази српског тужилаштва за ратне злочине је међу главним осумњиченим за трговину људским органима.

(http://www.novosti.rs/upload/images/2018//03/20N/04-eulex-JUSUF-SOMNEZ.jpg)
Јусуф Сонмез

Случај "Медикус" покренут је пре десетак година, када је на аеродрому заустављен турски држављанин који је имао велике болове после вађења бубрега. Назван је тако јер је ланац трговаца органима деловао уз помоћ клинике "Медикус", која се налазила на периферији Приштине. Њен директор Љутфи Дервиши је 2013. осуђен на осам година затвора због организованог криминала и трговине људским органима, док је његов син Арбан осуђен на седам година затвора, али су обојица била у бекству и нису одслужила казне. Ту пресуду је 2016. поништио Врховни суд и наложио ново суђење.

У овом случају судило се у одсуству и турском доктору Јусуфу Сонмезу и Израелцу Моши Харелу, који су у оптужници били означени као вође криминалне групе.

Израелски држављанин Моше Харел ухапшен је почетком ове године на Кипру, а приштинске власти затражиле су његово изручење. Он је означен као "мозак" ове мреже, док је турски лекар Јусуф Сонмез осумњичен за пресађивање органа у клиници. Оптужени су за 30 нелегалних трансплантација бубрега.

Тужилаштво је 2013. навело да су током истраге и суђења дошли до информација да су у случају илегалне трговине укључене и друге особе. Тада је покренут "Медикус 2", чији су осумњичени сада ослобођени кривичног гоњења.

(http://www.novosti.rs/upload/images/2018//03/20N/04-eulex-shaip-muja.jpg)
Шаип МујаСВЕДОЧЕЊЕ О ВАЂЕЊУ СРЦА ЖИВОМ СРПСКОМ МЛАДИЋУ

ЗАШТИЋЕНИ сведок и бивши припадник ОВК испричао је српском тужилаштву за ратне злочине како је после двонедељне обуке на пластичној лутки у једном селу на северу Албаније извадио срце српском младићу у основној школи у Куксу.

- Довели су везаног, мршавог и претученог младића. Спојили су три клупе и ставили га на њих да лежи. Четворица су га држала. Секли смо га живог, јер је доктор који је ту био заборавио алат. Скалпелом сам му расекао кожу мало изнад гркљана. Рез сам повукао ка грудном кошу. Крв је шикљала свуда по нама, а младић је вриштао и на српском спомињао Бога. После тога се онесвестио. Раширили смо грудни кош. Онај доктор је подигао срце, па смо најлоном подвезали крвне судове. Ја сам онда рукама извадио срце. Било ми је гадно.

Те језиве сцене прогањале су годинама овог Албанца са Космета, сањао их је ноћима, па је одлучио да то исприча. Србија га је испроверавала и на крају склонила на безбедно.

Према његовим наводима, који се поклапају са истрагом Унмика од пре 13 година, то српско срце је завршило у грудима једног богатог пацијента у Турској.

(http://www.novosti.rs/upload/images/2018//03/20N/04-eulex-uka.jpg)


ЖУТА КУЋА ЈЕ - БЕЛА

ПО ЗЛУ чувена Жута кућа се налази у селу Рибе, код града Бурељ на северу Албаније. У њој су извађени органи неколико стотина киднапованих Срба. Сада је окречена у бело и у њој живи породица Катучи. Приликом истраге хашког тужилаштва 2005. године око ње су пронађени разни остаци посуда, боца, инструмената, лекова, који се користе приликом хируршких операција.

(С.Ј.М. вечерње НОВОСТИ) (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D0%B4%D0%BE%D1%81%D0%B8%D1%98%D0%B5.407.html:717791-%D0%95%D0%A3%D0%9B%D0%95%D0%9A%D0%A1-%D0%90%D0%9C%D0%9D%D0%95%D0%A1%D0%A2%D0%98%D0%A0%D0%90%D0%9E-%D0%97%D0%9B%D0%9E%D0%A7%D0%98%D0%9D%D0%A6%D0%95-%D0%91%D0%B5%D0%B7-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B4%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D1%80%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B5-%D0%B6%D1%80%D1%82%D0%B2%D0%B5-%D1%82%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B5-%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B0)


Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: Гога Мај 24, 2018, 20:07:42
СУД ПРЕСУДИО:
 Било трговине органима на Косову и Метохији
Суд у Приштини данас пресудио да је било трговине органима.


(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2018/05/zuta_kuca-1.jpg)Пресуду о кривици уролога Љутфија Дервишија донео је Основни суд у Приштини.

"Доказано је да је Љутфи Дервиши, као власник клинике 'Медикус' и личним учешћем на неколико операција, знао да клиника 'Медикус' нема дозволу за вршење трансплантација, и знајући да су трансплантације забрањене, регрутовао најмање седам особа, штитио их и оперисао их у клиници 'Медикус' са циљем да искористи њихове бубреге и трансплантира их у тела примаоца", наведено је у образложењу пресуде.

По изрицању пресуде, Дервишијева супруга је из публике реаговала речима: "То је лаж, то је неправда, то је политика."

Након тога, она је изведена из сале под полицијском пратњом.


http://www.youtube.com/watch?v=3FFitgZHyv0


(Правда) (http://www.pravda.rs/2018/5/24/sud-presudio-bilo-trgovine-organima-na-kosovu-i-metohiji/)
Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: Гога Октобар 19, 2018, 00:23:54
ИСПЛИВАЛА НАЈНОВИЈА СТРАВИЧНА СВЕДОЧЕЊА
О ЖУТОЈ КУЋИ:
 Припрема, пуцањ у главу, па ПОД НОЖ!
А богаташки хеликоптери чекају...(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2018/05/zuta_kuca-1.jpg)

Српско Тужилаштво за ратне злочине и даље води истрагу о трговини органима на Косову.  За овај монструозни злочин против човечности почињен у забитима Албаније најпре су се заинтересовали амерички новинар Мајкл Монтгомери, хашка тужитељка Карла дел Понте и специјални известилац Савета Европе Дик Марти.

Последња у низу је француска истраживачка новинарка Ванина Канбан, иначе пореклом из Шибеника, у чијем филму "Трговина органима: Скандал у срцу Европе" се појављују сведоци до сада непознати српској јавности.

 

Појављује се и унутрашњост злокобне "жуте куће".

 

Ово су неки од детаља из документарца који до данас никада није приказан српској публици и јавности

 

Летњи месеци 1999. године. Само што се завршио рат на Косову. Камион са затвореницима стаје на фарму у Бурељу на северу Албаније. Возач наоружани Албанац, затвореници Срби. Цивили. У камион убацују још четири човека. Опет Срби. Предаја траје кратко уз врло мало размењених речи. Увежбана рутина. Пали се мотор камиона и он даље креће, на следећи пункт – аеродром у Фуше Круји.

Затворенике изводе на светлост дана, а дочекују их наоружани војници УЧК… У гомили намрштених лица једно их пита: Да ли сте ударани? Јесу ли вас тукли, малтретирали? Љубопитљиво лице лекара спровело је затворенике у кућу.

Унутрашњост опоро мирише на лекове и медицинске препарате. Јасно им је да су у некој врсти приручне болнице. Тек када су угледали операциони сто, поред којег је стајао хирург, схватају шта им се спрема.

Једног по једног, заробљенике изводе напоље. Спроводе иза куће. Припремају. Пуцају у главу. А онда њихова тела односе хирургу под нож. Прво један бубрег. Па други. Витални органи се пакују у специјалне транспортере и односе на оближњи аеродром, одакле лете богаташу у иностранство.Трговина људским органима Срба на Косову, о којима се зна мало, а опет довољно да су тужитељи Хашког трибунала и Дик Марти успели да склопе коцкице и направе јединствену руту са четири локације, ни до данас није решена. Кажу, када нема тела, нема ни дела. А да унакажени остаци никада не буди потражени потрудила се Албанија која никада није дозволила испитивање и евентуалну ексхумацију масовних гробница. По питању ових истрага ни Тужилаштво за ратне злочине Србије није се прославило, без обзира на то колико себи желели да припишу заслуге.

Међутим, према сазнањима `Експреса`, које због осетљивости овог случаја није било могуће званично потврдити, истрага тужилаштва и даље траје! Иако су формално већину доказа већ проследили Специјалном суду за злочине ОВК. Ако он икада проради.

 
Баш у овом документарцу Монтгомери истиче да су албанске снаге биле подржане од стране Запада и да је у то време ОВК хапсио на десетине српских грађана који су преко границе слати у Албанију.


Није клање, него реума

Један од војника признао је Монтгомерију шта се дешавало септембра 1999. године и како су затвореници превожени до фарми у централној Албанији, око града Бурељ. По први пут, у овом филму чуло се сведочење неколико људи који су директно учествовали у транспорту.

 
- Кренули смо камионом, док нас је један хеликоптер пратио. Ја сам возио са колегом који је седео поред мене. Иза је било између 27 и 37 затвореника. Били су цели везани. Рекли су нам да не смемо да их малтретирамо, на шта сам се изненадио јер су раније затвореници били тучени. Када смо стигли, ослободили смо их. Било је ту и жена у другом делу фарме. Било их је десетак, сигуран сам, нисам их видео, али су се чули гласови и причале су српски - поверио се војник Монтгомерију, који је снимак пустио у документарцу Канбанове.


Амерички новинар претпоставио је да су Срби чувани преко границе како би се за њих тражио откуп. Због недовољно података, одлучио је да не објављује причу, већ да о свему обавести Савет Европе. Међународни истражитељи УНМИК-а одлазе са Монтгомеријем 2003. у Бурељу и тамо проналазе фарму са великом жутом кућом. Сада већ до пола окречену у бело.


(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2012/09/zuta-kuca...1.jpg)

На имању откривају омоте и бочице лекова за смирење, хируршки мантил, шприц и инфузију, што изазива немир међу мештанима Буреља. Испитујући под и намештај, долазе до закључка да су читаве две просторије прекривене крвљу. Мрље су биле у облику правоугаоника.


Баш онолике колики су и операциони столови. Експерти су испитивали власника куће који је рекао да се његова жена два пута порађала у тој просторији. Током другог испитивања, он даје другачију верзију, а то је да су у тој просторији током зиме држали стоку, те су отуда трагови крви свуда?! После неколико година, новинарка је посетила и "жуту кућу", где је разговарала са главом породице Абдулахом и његовим сином и снајом Месином и Меритом Катуци. Сви до једног из породице Катуци негирали су злочине. На конкретно питање како је могуће да је било крви у просторијама, она је одговорила да се тамо два пута порађала и да су ту обично секли месо. На питање зашто су се ту налазили бели мантил, шприц, лекови и други инструменти, госпођа је поручила:

- То је зато што је мој син био болестан. Патио је од реуматизма. Имао је стално високу температуру све до десете године. То је од реуматизма - одговорила је помало збуњено Мерита Катуци, иако пронађени лекови као што су "цинаризин" и "транксан" немају никакве везе са реуматизмом.Да у “жутој кући” није било никаквих порођаја, нити клања стоке, већ организовано вађење органа, које Енглези цинично зову орган харвестинг (жетва), потврдила је и бивша хашка тужитељка Карла дел Понте у својој књизи.(Курир) (https://www.kurir.rs/crna-hronika/3139775/isplivala-najnovija-stravicna-svedocenja-o-zutoj-kuci-priprema-pucanj-u-glavu-pa-pod-noz-a-bogataski-helikopteri-cekaju-uznemirujuce)


Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: Гога Новембар 10, 2018, 00:02:18
ДИК МАРТИ УПОЗОРАВА БРИСЕЛ И НАТО:
 Ускоро хапшење "великих риба" из ОВК, заштитите сведоке,
побиће ихШвајцарски сенатор Дик Марти, бивши специјални известилац Савета Европе и аутор извештаја о трговини људским органима на Косову, каже да верује у суд за ОВК.


(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2018b//11/09n/0MARti_620x0.jpg)


Марти је такође рекао и да је оптимистичан по питању хапшења "великих риба" у Приштини.

- Оптимиста сам да ће ускоро трибунал тестирати свој рад првим хапшењима људи који су на Косову и међународној заједници познати као "велике рибе" - рекао је Марти за Прешева јоне.

Наводи се да је он истовремено "изразио забринутост да би сведоци могли да буду убијени ако их косовска полиција и Еулекс не заштите".

Према тврдњи Мартија, "Косово не може да има политичку и економску перспективу уколико земљу воде осумњичене, корумпиране особе и мафијашки криминалци".

Прешева јоне наводи да је Марти раније називао (косовског председника) Хашима Тачија, (потпредседника косовске скупштине) Џавита Хаљитија, (председника косовске скупштине) Кадрија Весељија… "великим рибама".

Према Мартију "успостављањем трибунала за злочине на Косову, Косово ће без сумње отворити нове перспективе за интеграције".

- Не мислим да ће (суд) бити против Косова или ОВК, већ злостављача из њихових редова из периода током и након рата у региону. Верујем да добар део косовских политичара то зна, посебно оних којима нису чисте руке - рекао је Марти, пренео је Тањуг.

Прешева јоне наводи да је Марти такође упитао зашто га Хашим Тачи не тужи за клевету.

Марти је у јулу 2014. у интервјуу за швајцарски радио СРФ рекао да је извештај главног тужиоца за истрагу о трговини људским органима на Косову и Метохији 1999. године Клинта Вилијамсона, који је тада представљен, представљао "пријатно изненађење" и да, иако Вилијамсон није навео имена, већ је помињао само некадашње високе кадрове ОВК, за Мартија било "сасвим јасно ко су они".


(rs.sputniknews.com, вечерње НОВОСТИ) (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D0%B4%D0%BE%D1%81%D0%B8%D1%98%D0%B5.407.html:759778-%D0%94%D0%98%D0%9A-%D0%9C%D0%90%D0%A0%D0%A2%D0%98-%D0%A3%D0%9F%D0%9E%D0%97%D0%9E%D0%A0%D0%90%D0%92%D0%90-%D0%91%D0%A0%D0%98%D0%A1%D0%95%D0%9B-%D0%98-%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%9E-%D0%A3%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BE-%D1%85%D0%B0%D0%BF%D1%88%D0%B5%D1%9A%D0%B5-%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B8%D1%85-%D1%80%D0%B8%D0%B1%D0%B0-%D0%B8%D0%B7-%D0%9E%D0%92%D0%9A-%D0%B7%D0%B0%D1%88%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%9B%D0%B5-%D0%B8%D1%85)

***

Нешто сам скептична по питању хапшења шиптарских "великих риба", али бих изнад свег била пресрећна да се то већ једном деси.
Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: Саша Децембар 05, 2018, 00:18:06
ОТКРИВЕНА ТАЈНА ДОКУМЕНТА: Унмик лагао Србију,
све време знали за Жуту кућу

Медијски центар „Руски експрес“ објавио је ексклузивна документа која откривају да је све време Унмик знао за трговину људским органима Срба са Косова и Метохије у периоду од 1998, па све до 2001. године

(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2018b//12/04/y47393127_2279371878963692_4%20(3)_620x0.jpg)

Медијски центар „Руски експрес“ објавио је ексклузивна документа која откривају да је све време Унмик знао за трговину људским органима Срба са Косова и Метохије у периоду од 1998, па све до 2001. године.

Они су на својој страници на Фејсбуку објавили копију поверљивог извештаја Унмикове канцеларије за нестала лица од 18. јуна 2004.

Из овог извештаја произлази да је екипа Унмикових истражитеља и форензичара била на лицу места у Жутој кући у околини Буреља на северу Албаније, и да је тамо прикупила одређене доказе који су били битни за даљу истрагу.

Ти докази су били депоновани у просторије Канцеларије за нестала лица у Ораховцу… Тамо им се губи сваки траг. Али једно је јасно: без обзира на изричиту молбу српске стране да се ови докази поуздано чувају, разлози за то су бесповратно нестали“, наводи „Руски експрес“, који је у циљу осветљавања истине објавио ова документа.

Тужилаштво за ратне злочине Републике Србије поднело је 2008. захтев Међународној полицијској јединици за истраживање ратних злочина, у којем се тражи да се истраже наводи које је Карла дел Понте, бивши тужилац Хашког трибунала, изнела у својој књизи.
(http://www.novosti.rs/upload/images/2018b//12/04/y001.jpg)

Посебно је интересантно, објављује „Руски експрес“, писмо међународног тужиоца Анунциате Ћараволо, у којем она покушава да убеди српску страну како о томе ништа не зна — да никад није чула ни за истрагу ни за доказе.

(http://www.novosti.rs/upload/images/2018b//12/04/y002.jpg)

Међутим, захваљујући објављеним документима јасно се види да је детаљно спроведена истрага. Описане су детаљно све просторије, простор око куће и средства која су употребљивана приликом форезничке анализе.

(http://www.novosti.rs/upload/images/2018b//12/04/y003.jpg)


Детаљније форезничке анализе су показале да су видљиви трагови крви, те да је све уредно заведено и фотографисано.

(http://www.novosti.rs/upload/images/2018b//12/04/y004.jpg)

У извештају се наводи тим од осам људи који је спровео истрагу, а у дну приказаног документа истиче се да су скупљене налазе у кутију запечатила двојица форезничара Фриделунд и Гренџ.

(http://www.novosti.rs/upload/images/2018b//12/04/y005.jpg)

Дакле, јасни су докази да је Унмик детаљно спровео истрагу, да је послао стручан тим људи и да је свесно одлучио не само да о страдању Срба ћути, већ и да „загуби“ доказе о овим монструозним злочинима.

(http://www.novosti.rs/upload/images/2018b//12/04/y006.jpg)

И не само то. На званичан захтев државе која тражи да се објави шта се открило о нестанку њених грађана, главни међународни тужилац Анунциата Ћараволо лаже Србију.

(http://www.novosti.rs/upload/images/2018b//12/04/y007.jpg)

(http://www.novosti.rs/upload/images/2018b//12/04/y008.jpg)

(http://www.novosti.rs/upload/images/2018b//12/04/y11.jpg)

(http://www.novosti.rs/upload/images/2018b//12/04/y12.jpg)

(http://www.novosti.rs/upload/images/2018b//12/04/y13.jpg)
(http://www.novosti.rs/upload/images/2018b//12/04/y14.jpg)

(http://www.novosti.rs/upload/images/2018b//12/04/y15.jpg)

(http://www.novosti.rs/upload/images/2018b//12/04/y16.jpg)

(http://www.novosti.rs/upload/images/2018b//12/04/y17.jpg)

(http://www.novosti.rs/upload/images/2018b//12/04/y47393127_2279371878963692_4%20(1).jpg)

(http://www.novosti.rs/upload/images/2018b//12/04/y47393127_2279371878963692_4%20(2).jpg)


sputniknews.com НОВОСТИ (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D0%B4%D0%BE%D1%81%D0%B8%D1%98%D0%B5.407.html:764090-%D0%9E%D0%A2%D0%9A%D0%A0%D0%98%D0%92%D0%95%D0%9D%D0%90-%D0%A2%D0%90%D0%88%D0%9D%D0%90-%D0%94%D0%9E%D0%9A%D0%A3%D0%9C%D0%95%D0%9D%D0%A2%D0%90-%D0%A3%D0%BD%D0%BC%D0%B8%D0%BA-%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%BE-%D0%A1%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D1%83-%D1%81%D0%B2%D0%B5-%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5-%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%96%D1%83%D1%82%D1%83-%D0%BA%D1%83%D1%9B%D1%83)


Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: Саша Јануар 16, 2019, 00:15:21
ИСПЛИВАЛИ ШОКАНТНИ ПОДАЦИ: Бранитељ злочинаца ОВК, Џефри Најс уништавао доказе о "Жутој кући"!

Цитат
Као тужилац Хашког трибунала, Џефри Најс је имао удела у уништавању доказа у вези са трговином органима у случају "жута кућа". Циљ је био да се потру сви трагови овог злочина над Србима. А некадашња главна тужитељка Карла дел Понте је тврдила да је у Хагу огроман број тих доказа уништен.

(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2019/01/zuta_kuca_najs.jpg)

Овако адвокат Бранислав Тапушковић, који је у то време учествовао у процесима пред Трибуналом, за "Новости" разоткрива некадашњу улогу Британца, који се ових дана појавио у сасвим новој роли. Најс се поново уплео у дешавања на Косову, као бранилац Албанаца пред Специјалним судом за злочине ОВК.

У овом тренутку, он брани терористу Самија Љуштакуа, који ће се пред тужиоцима у Хагу појавити сутра. А током понедељка на саслушању је био Рустем Мустафа, припадник паравојне формације за чије име се везују мучења и убиства Срба, подметање бомбе под аутобус "Ниш експреса", кад је погинуло 12 српских путника, терористички напади и обрачун са "нелојалним" Албанцима.

- Не осећам се кривим! - узвикнуо је Мустафа пред улазак у канцеларију тужилаца, где ће данас наставити давање исказа. Он је први терориста који је саслушан у Специјалном суду због злочина над Србима. По изласку одбио је да даје било какве изјаве.

У цео овај случај Најс улази са великим "предзнањем", јер је имао прилику да се о дешавањима на Космету добро упути као главни тужилац у предмету против Слободана Милошевића. Међутим, и тад је отворено, без пардона, заступао албанску страну.

- Најс је имао приступ многобројној документацији, коју би сад као адвокат могао да искористи - каже нам Тапушковић. - Он је све време форсирао тезу да је све што се дешавало на Космету било у сврху стварања "велике Србије" и да КиМ не припада Србији. Без проблема се оглушио о злочине над Србима. На суђењу је чак тврдио и да су Срби срушили џамију из 7. века, а Османлије су на Балкан дошле тек у 14. веку. Ето, то вам је Најс.

Према најавама приштинских медија, британски адвокат могао би да буде и бранилац председника тзв. Косова Хашима Тачија и првог човека косовског парламента Кадрија Весељија, уколико буду на оптужницама Специјалног суда.

Када је напустио Хашки трибунал, Најс је радио на Тачијевој биографији, где се у књизи посебно бавио отклањањем сумњи да је Тачи учествовао у трговини органима. После објављивања извештаја специјалног изасланика Савета Европе Дика Мартија о злочинима ОВК, за тзв. косовску владу радио је на припреми материјала који би могао да се користи у одбрани албанских терориста пред Специјалним судом.

Током каријере Најса је пратила прича да је од албанског лобија добијао велики новац. А, у новој мисији спасавања терориста ОВК, према информацијама косовских медија, добијаће 2.200 евра дневно, плус трошкове путовања.

Хашки истражитељи у понедељак су у Приштини неколико сати испитивали Сабахудина Цену, терористу који је деловао у зони Паштрик.

Приштински медији пренели су у понедељак да ће последња саслушања бити 4. фебруара, а да је позив добило сто људи.

Иначе, све трошкове суђења бившим припадницима ОВК плаћаће косовска влада, а пре него што седну у авион за Холандију срећу ће да им пожели тзв. премијер Рамуш Харадинај.Логор Ликовац

Сами Љуштаку, бившем припадник ОВК се повезује са мучењем и масакром над Србима у кампу ОВК у Ликовцу. Наше безбедносне снаге располажу снимком из Ликовца, где се виде четворица Срба са КиМ за којима се и данас трага. Овај доказ налази се и у фасцикли Дика Мартија, који је истраживао трговину органима на КиМ, и на основу чијег извештаја је основан Специјални суд у Хагу.


Дачић: Чекамо оптужнице

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да Србија очекује да неко ко је починио злочине за њих и одговара:

- Давно сам рекао да се то припрема, али мислим да се доста касни. У сваком случају не треба, да се мешамо. Да би злочинци одговарали, морају да се заштите сведоци. Очекујемо да се подигну и оптужнице.

Правда (https://www.pravda.rs/2019/1/15/isplivali-sokantni-podaci-branitelj-zlocinaca-ovk-dzefri-najs-unistavao-dokaze-o-zutoj-kuci/)

------------
Најс није свестан у шта се уплео. :-[


ПИСМО ОТКРИЛО СКАНДАЛ: Тачи дугује Џефри Најсу 500.000 евра

„Газета експрес“ је дошла до писма које је британски адвокат Џефри Најс упутио Влади Косова, а у ком се наводи скандалозна прича. Остатак текста, видети на линку "Вечерње Новости" (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0.393.html:715950-PISMO-OTKRILO-SKANDAL-Taci-duguje-Dzefri-Najsu-500000-evra)
 


Наслов: Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима!
Порука од: Саша Јануар 26, 2019, 15:13:24
ЕКСКЛУЗИВНО Дик Марти: Хаг склонио све доказе
о "жутој кући"!


Дилетантски су водили истрагу, нису анализирали чак ни трагове крви. Постоје политички интереси да се цела ова прича заустави

(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2019//01/25n/02-hag%20(3)_620x0.jpg)

КАДА сам својевремено писао Хашком трибуналу да бих добио информације о доказима који су сакупљени на терену у вези с "жутом кућом", рекли су ми да више не постоје и да су их уклонили да би очистили простор, јер ионако нису ничему служили?! Био сам запрепашћен. То је, заиста, забрињавајуће.

Овај шокантан податак у интервјуу за "Новости" открива Дик Марти, известилац Савета Европе о трговини људским органима на Косову и Метохији, чији је извештај указао на могућност монструозних злочина над Србима на северу Албаније у које су укључени највиши представници власти у Приштини. Са њим разговарамо у јеку спекулација ко би од лидера терористичке ОВК могао да седне на оптуженичку клупу и нужно се намеће питање зашто до сада уопште није било помака.


* Осам година је прошло од вашег чувеног извештаја, а оптужнице и даље нису подигнуте. Јесте ли задовољни брзином истраге правосудних органа?

- Ваше питање већ садржи одговор. Ако сам ја могао да завршим свој извештај за нешто више од годину дана, могли су и они да то ураде у међувремену. Амерички тужилац Клинт Вилијамсон је у јулу 2014. јавно саопштио да резултати до којих је дошла његова истражна јединица, у којој се налазило четрдесет висококвалификованих особа, покривају суштину мог извештаја. Одмах после те конференције је дао оставку! Чекали смо више од годину дана да буде замењен. И његов наследник је од тада отишао. Именован је трећи тужилац, а резултата и даље нема.


* Ради ли то неко намерно?

- То не могу да знам, али могу да приметим да је постојала серија именовања која је знатно успорила рад суда. Постоје две динамике које се супротстављају. Уверен сам да постоје људи који заиста искрено раде на откривању истине. Такође мислим да постоје политички интереси који све то желе да зауставе. Веровали су да у старту ништа неће пронаћи. Сада су се нашли у веома нелагодној ситуацији због чињенице да су се људи које су подржавали умешали у нешто тако страшно.


* Верујете ли да ће одговорне из власти у Приштини на крају, ипак, стићи правда?

- Не знам шта да вам кажем! Може да се догоди и да не буду осуђени. Знате, највећи број ратних злочина у свету, нажалост, остаје некажњен.* Може ли да се верује правосуђу, ако је бивши тужилац Хашког трибунала Џефри Најс, за кога се сумња да је крио доказе о "жутој кући", сада један од главних бранилаца косовских лидера?

- Када сам то чуо, помислио сам да постоје два Џефрија Најса! Несхватљиво је да заменик главног тужиоца у Хагу одједном постане адвокат осумњичених. То ми изгледа у најмању руку бизарно. Можда је то, с правне стране, могуће, али лично, с етичке стране, то налазим сумњивим.

(http://www.novosti.rs/upload/images/2019//01/25n/02-hag%20(2).jpg)* Шта је, на крају, било с доказима? Карла дел Понте је говорила да их има, а Најс да не постоје...

- Знам да су докази постојали. Новинар Ентони Монтгомери је био присутан када су истражитељи Хашког трибунала били у "жутој кући" и сакупљали доказе. Радили су то, иначе, крајње дилетантски. Нису, на пример, анализирали трагове крви. Али, пронашли су лекове, шприцеве и много тога другог и све то је било запечаћено у Трибуналу.* Како је могуће да се високом политиком на Косову и даље баве неки од главних протагониста из вашег извештаја?

- Шта да вам на то одговорим? Ја сам написао свој извештај, а с друге стране постоји и политичка реалност.


* Је ли вас Хашим Тачи тужио за клевету, као што сте му предложили, уколико већ сматра да нисте написали истину?

- Није. У сваком случају, уверен сам да би таква тужба била одбијена. Не само због тога што сам као известилац Парламентарне скупштине СЕ уживао имунитет, већ и зато што могу да вам потврдим да се мој извештај заснива на сведочењима људи који су директно били укључени у описане акте. Чак је било особа које су саме себе оптужиле!

(http://www.novosti.rs/upload/images/2019//01/25n/02-hag%20(1).jpg)* Али, сведоци и даље страхују за своје животе...

- Познат вам је, свакако, случај Рамуша Харадинаја пред Међународним кривичним судом. Сваки пут сведоци би нестајали, било је мистериозних смрти. У потпуности могу да схватим да се сведоци боје. У то сам и лично могао да се уверим. Ти људи су преплашени. Страхују за сопствене животе и животе својих најближих. Скоро двадесет година је прошло, одрасле су нове генерације и сви ти људи нису предодређени да играју хероје.* Добијате ли и ви још претње?

- Баш у мојој новој књизи пишем о комичној ситуацији када ми је, док сам у Берну, пред главном железничком станицом, чекао трамвај, пришао мушкарац, подигао прст и на немачком језику, с приметним акцентом, викао на мене да сам написао скандалозан извештај и почео да ме наглас оптужује да сам од Срба добио милион долара за то! Било је много света около и сви су нас запањено гледали. Питао сам га да ли бих заиста ту, у хладноћи, чекао трамвај, да сам добио било какве паре? Сви су се насмејали, а он је отишао покуњен. Било је и претњи, али не бих о томе.


* Сви истичу да сте храбри, што је неспорно. Нажалост, у 21. веку и даље морамо да говоримо о храбрости људи који само раде свој посао?

- Заиста не претендујем на то сам одважан, јер сам, као што сте рекли, само урадио оно што је била моја обавеза. Није проблем у томе што сам ја храбар јер радим то што треба, евентуално су кукавице они који то не раде. А то су различите ствари. Само истина око конфликта на Косову може да доведе до помирења. Ја сам је само мало разоткрио. Остало је још много посла да се уради на том пољу.

(http://www.novosti.rs/upload/images/2019//01/25n/02-hag-Dik-Marti-(4).jpg)ПОЖУРИЛИ С ПРИЗНАВАЊЕМ

* КАД смо већ код права и правде, има ли Косово право да се одвоји од Србије, јер у бившој Југославији није било република, што је, по Бадинтеровој комисији, био услов за отцепљење? Могу ли да се формулацијама као што је "суи генерис" решавају овако сложена питања?

- У време док сам био председник Комисије за спољну политику, Швајцарска је желела на брзину да призна Косово. Изнео сам противљење међународно-правног карактера, уз подршку експертизе професора Коена с Универзитета у Женеви. Швајцарска се налази у специфичној сиуацији, јер има више од десет одсто становништва с Косова. Мислим да смо пожурили и да смо могли да нађемо друго решење. Косово сада живи на међународној инфузији.ДОШАО БИХ У БЕОГРАД

* СРПСКА делегација из Стразбура вас је позвала у Београд. Хоћете ли доћи и да ли ће ваша књига бити преведена у Србији?

- Ако би се неки српски издавач заинтересовао за њу, не бих имао ништа против! Свакако вреди размислити о позиву за гостовање. Не бих ишао у политичку посету Скупштини, али на универзитет, зашто да не.

 Горан Чворовић, Новости (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0.393.html:773690-%D0%94%D0%B8%D0%BA-%D0%9C%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8-%D0%A5%D0%B0%D0%B3-%D1%81%D0%BA%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BE-%D1%81%D0%B2%D0%B5-%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B5-%D0%BE-%D0%B6%D1%83%D1%82%D0%BE%D1%98-%D0%BA%D1%83%D1%9B%D0%B8)