Svi Srbi Sveta - Forum

Форум => Србија => Тему започео: Гога Април 29, 2011, 06:39:11Наслов: Са оваквим превозом ће Србија у Европу!
Порука од: Гога Април 29, 2011, 06:39:11
Са овим трамвајима ће Србија у Европу!(http://www.novosti.rs/upload/images/2015//02/21/bg%20(3).jpg)

Трамвај који је на поклон стигао из Базела и чекао истовар у
 железничкој станици у Топчидеру, већ је исписан графитима

(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2018/03/Tramvaj-iz-Bazela-vec-isaran-grafitima-.jpg)


Цитат
- Poslednjih devet godina, u okviru projekta „Tramvaji za Beograd" koji su pokrenuli Vlada Švajcarske i grad Bazel, Beogradu se poklanjaju zeleni tramvaji. Do sada je stiglo ukupno 30 vučnih kola i 29 prikolica, što čini trećinu našeg tramvajskog voznog parka. Tramvaji su stari između 40 i 50 godina, ali kada se dobro održavaju, njihova trajnost i upotrebljivost su duge. Vozila iz Bazela su u Beograd stigla očuvana i čista - rekla je Slavica Stevanović iz tog preduzeća.  

ПРЕСС (http://www.pressonline.rs/sr/vesti/beograd/story/159435/Novi+zeleni+tramvaj+ve%C4%87+i%C5%A1aran.html)***

Замислите, трећина возног парка овако изгледа (као горе на слици) :o


Зар трамвај сада не би требао овако да изгледа, ???


(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2018/03/tramvaj-buducnosti-.jpg)Мени се чини да смо ми у прошлом веку имали сличне трамваје, као што су ови поклоњени из Базела, ево погледајте,


(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2018/03/tramvaj-nekad-davno-koristen-u-Beogradu-.jpg)
Наслов: Одг: Са овим трамвајима ће Србија у Европу!
Порука од: Гога Април 29, 2011, 06:57:32
...неко чисти своју кућу и ђубре баца у Србију!
Мени то баш тако изгледа. Све ми се чини да ће наша лепа земља постати депонија
за сав светски отпад!


Наслов: Одг: Са овим трамвајима ће Србија у Европу!
Порука од: Petar Petrovic Април 30, 2011, 04:22:28
Ako ce nam biti takvi tranvaju u Srbiji, onda ne bi bilo lose da se vrate cire  i oni autobusi iz filma ko to tamo peva, da sve bude u skladu ..  :-\

Sa druge pak strane ovi se krsevi mogu iskoristiti za eksperimentalnu izgranju saobracajne mreze u siromasnim delovima Srbije. Pogotovo u juznim delovima Srbije.


Наслов: Одг: Са овим трамвајима ће Србија у Европу!
Порука од: Гога Април 30, 2011, 04:54:04
Не да су такви већ на улицама, него се кваре и имају честе удесе..

Неки су стигли још 2009.године. Дочекани к`о да су свемирски бродови..

(http://www.dijaspora-info.ch/home/wp-content/uploads/pro_7313.jpg)


Наслов: Одг: Са овим трамвајима ће Србија у Европу!
Порука од: Dunceb Април 30, 2011, 23:46:15
 Dobra ideja Petre!


Наслов: Одг: Са овим трамвајима ће Србија у Европу!
Порука од: Petar Petrovic Мај 06, 2011, 04:55:48
Prvi novi tramvaj španske firme "KAF" sinoć je stigao u Beograd.

(http://img41.imageshack.us/img41/3598/tramvaj1.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/41/tramvaj1.jpg/)Наслов: Одг: Са овим трамвајима ће Србија у Европу!
Порука од: Владимир Мај 20, 2011, 20:05:52
Prvi novi tramvaj španske firme "KAF" sinoć je stigao u Beograd.

(http://img41.imageshack.us/img41/3598/tramvaj1.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/41/tramvaj1.jpg/)Ово је већ боље  ;) 


Наслов: Одг: Са овим трамвајима ће Србија у Европу!
Порука од: Petar Petrovic Мај 20, 2011, 22:36:23
Jeste bolje ali je na zalost rezervisano samo za beogradane ..


Наслов: Одг: Са овим трамвајима ће Србија у Европу!
Порука од: Владимир Мај 20, 2011, 22:41:31
Боље да иду игде него нигде. ;)


Наслов: Одг: Са овим трамвајима ће Србија у Европу!
Порука од: Petar Petrovic Мај 20, 2011, 23:08:31
U ovoj situaciji nije , zato sto takvi projekti idu u prilog Dinkicevoj ideji takozvane regionlizacije Srbije, koja ce siguran sam, poznavajuci mentalitet ne srpskog dela stanovnistva Srbije, definitivno  biti politicki zloupotrebljena,  bez obzira kojiko  je sama ideja regionlizacije korisna za stanovnike Srbije ..


Наслов: Одг: Са овим трамвајима ће Србија у Европу!
Порука од: Гога Јун 10, 2011, 05:15:24
Пошто сте споменули ове "модерније" трамваје, ево мало информација и о њима.(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2017//04/27/BG-tramvaji_620x0.jpg)
стигли нови трамваји из Шпаније

Да ли ће ови трамваји да буду ефикасни, време ће да покаже.

Ако имамо податак да 30 "шпанаца" кошта 81 МИЛИОН ЕВРА.. и да ће новац за то углавном бити из буџета Града (значи, грађани ће ово углавном да финансирају), мало ли је. Да је само тај новац потребан за трамваје...
Има још додатних трошкова, а ова власт као што је до сада показала, способна је само да прави штету,..погледајте ове чињенице.

Цитат
Beograd: Obnova šina zbog novih tramvaja
N. V. BRKOVIĆ - I. D. LABOVIĆ | 30. maj 2011. 22:19

Novi tramvaji iz španske Kompanije "Kaf" zbog niskog poda ne mogu da savladaju beogradske nagibe. Majstori koriguju šine u Pariskoj i Tadeuša Košćuška, kompletno rekonstruisane pre nepunih godinu dana

TRAMVAJSKA pruga pored Kalemegdana već je na popravnom. Posle nepunih godinu dana od kompletne rekonstrukcije duž Pariske i Tadeuša Košćuška, majstori su ponovo povadili šine i trenutno rade - korekciju nagiba. Ovaj posao nametnuli su novi niskopodni tramvaji iz Španije, koji ovom, ali i na nekoliko drugih deonica u gradu, ne mogu da prođu. Novi radovi podrazumevaju i troškove, koje će na kraju platiti građani.

(http://novosti.rs/upload/thumbs/images/2011/05/3005p/BG-radovi-tramvajske_310x186.jpg)

Radnici "Balkan gradnje" angažovani su 19. maja i od tada je potez od Pristaništa do Cara Dušana neprohodan za tramvaje na linijama "2", "11" i "13".

"Korekcija podrazumeva vađenje šina i "tesanje" asfalta. Predviđeno je da posao traje 15 dana, odnosno trebalo bi da završimo do kraja ove nedelje", kažu radnici.

STANDARD
NE postoji poseban standard za širinu pruge za tramvajski saobraćaj. Železnički standard je 1.435 milimetara i tu širinu pruge imaju mnogi gradovi u Evropi i svetu za tramvajski saobraćaj kao i za metro. Međutim, mnogi gradovi kao i Beograd imaju širinu koloseka od 1.000 milimetara. Uvođenje šireg koloseka u Beogradu zahtevalo bi veći prostor, kao i ogromna finansijska sredstva. Kada bi se gradila nova pruga veće širine, cena po dužnom kilometru zajedno sa mrežom i svim potrebnim instalacijama bi iznosila između pet i 10 miliona evra po kilometru. To znači, za ceo Beograd gde je ukupna dužina tramvajske pruge 55 kilometara, bilo bi potrebno između 300 i 500 miliona evra.
Projektantima ili izvođačima, se, prema svemu sudeći, potkrala "greška" ili su prevideli da su nova vozila niskopodna, te je sada, pošto je jedno "Kaf" vozilo već stiglo u Beograd, neophodno ispraviti propust.

U dispečerskom centru najvećeg gradskog prevoznika u ponedeljak su nam potvrdili da su u toku radovi zbog kojih je tramvajski saobraćaj u Pariskoj obustavljen, a da više informacija možemo dobiti u Agenciji za investicije koja je nadležna za ovaj posao.
Prema rečima Dragana Ivanovića, zamenika direktora Agencije za investicije, na delu tramvajske pruge u toku su manje korekcije na četiri krivine, jedne u Tadeuša Košćuška i tri u Pariskoj.

- Radovi se odnose na korigovanje nadvišenja tramvajskih šina, kako bi se osiguralo bezbednije kretanje novih vozila - kaže Ivanović. - Potreba novih tramvaja je da budu blaži nagibi i komfornije šine. Majstori će rešiti problem. Posao vodi GSP "Beograd", koji će i finansirati radove, ali dok ne bude završen ne znam koliko će korekcija da košta.
Zamenik direktora Agencije za investicije dodaje da se sve radi prema dinamičkim proračunima koje su uradili stručnjaci iz kompanije "Kaf". Oni podrazumevaju sitne intervencije na još nekim lokacijama, posebno kod pojedinih stajališta i popravku skretnica, što se trenutno radi u Karađorđevoj ulici.

"ŠVAJCARCI"
- KOMPLETNA mreža u Beogradu zahteva prilagođavanje, jer na našim šinama saobraća dva tipa tramvaja "Divag" i "KT4" - ističe Ivanović. - Zato je nemoguće kompletno prilagoditi šine samo jednom tipu vozila. Kada su stigli prvi "švajcarci" morali smo da prilagodmo pojedina stajališta. Dorađene su stanice duž Jurija Gagarina, jer je "zeleni" tramvaj bio širi od postojećih, pa je trebalo suziti stajališta.
 
vecernje novosti (http://novosti.rs/vesti/beograd.74.html:332515-Beograd-Obnova-sina-zbog-novih-tramvaja)


Коментар једног читаоца још додатно показује са каквим ће се проблемом срести
путници ових ваома скупих трамваја:

Ne mogu da prodju ispod Gazele. Mora da se spusti sina 30cm da bi prosli. Rekonstruisana stajalista na Bulevaru su nekonpatibilna novim tramvajima. Sve mora ponovo. Zatim, postoji jos jedan problem koji moze biti u datom trenutku koban po putnike. Naime, u slucaju pozara na mostu ili nekog akcidenta, vrata na novom tramvaju nije moguce otvoriti.


Наслов: Одг: Са овим трамвајима ће Србија у Европу!
Порука од: Гога Јун 10, 2011, 05:34:22
Замислите,...2009.године су уговорени ови трамваји. Од тада су могли да их "проуче"
уздуж и попреко,..па да се не деси нешто овакво:

"Posle nepunih godinu dana od kompletne rekonstrukcije duž Pariske i Tadeuša Košćuška, majstori su ponovo povadili šine i trenutno rade - korekciju nagiba. Ovaj posao nametnuli su novi niskopodni tramvaji iz Španije, koji ovom, ali i na nekoliko drugih deonica u gradu, ne mogu da prođu

(http://bestsmileys.com/lol/4.gif)


Наслов: Одг: Са овим трамвајима ће Србија у Европу!
Порука од: Гога Септембар 30, 2011, 07:38:09
...Поред низа преправки ( од неадекватних шина, стајалишта....) ево га још један проблем, нови трамваји шири од старих....па је дошло до саобраћајне несреће
ШПАНСКИ ТРАМВАЈ ИСКОЧИО ИЗ ШИНА, ОЧЕШАО СЕ О СТАРИ!

(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2018/03/tramvaj-spanski-tramvaj-sudar-tramvaja-starog-i-novog.jpg)

БЕОГРАД -  Нови шпански трамвај на линији 7 искочио је из шина на углу  Булевара краља Александра и Ресавске улице данас око 16.30 часова. Инцидент се догодио приликом скретања у Булевар када се нови трамвај очешао о стари и излетео из колосека. Према првим информацијама трамваји су се сударили јер је ново возило шире од старог.

 

У трамвајском саобраћају у центру Београда је у четвртак после 16.00 сати дошло до застоја због судара два трамваја у Ресавској улици, речено је у Градско-саобраћајном превозу уз напомену да је у судару учествовао нови трамвај произведен у Шпанији.
Судар се десио у 16.20 и у њему није било повређених. У току је увиђај, речено је у ГСП-у.
 
Трамвај се покварио 6. септембра када је наишао на препреку на шинама због чега је трамвајски саобраћај такође био у прекиду.
Нови трамвај који саобраћа на линији седам пуштен је у саобраћај 28. августа.


(http://www.kurir-info.rs/static/imgs/article_thumbs/632x474/uploads/2011-09/98176.jpg)

Курир (http://www.kurir-info.rs/beograd/spanski-tramvaj-iskocio-iz-sina-ocesao-se-o-stari-130736.php)


Наслов: "Бус плус" - корак напред ИЛИ још једна превара
Порука од: Гога Јануар 31, 2012, 13:22:38
Погледајте невероватну гужву у реду за издавање Бус плус картица

До среде, кад би према најавама требао да проради "Бус плус" систем остао је само још један дан, па је већина Београђана данас похрила до како би извадила картице за превоз. На свим продајним местима данас је била велика гужва, а најгоре је било у Београђанки, где је око подне у редовима чекало на хиљаде путника.

(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2018/03/pogledajte-neverovatnu-guzvu-za-izdavanje-BUS-plus-kartice-.jpg)

У Робној кући Београд у Масариковој 5, на трећем спрату путницима је на располагању 36 шалтера за издавање “Бус плус” картица.

Путници су данас око подне били обавештени да се пешке попну на трећи спрат и да чекају у “реду за ред”, јер је око 2.000 људи већ стајало у регуларној колони. Многи, исцрпљени од чекања су и после више сати одустали.

(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2018/03/pogledajte-neverovatnu-guzvu-za-izdavanje-BUS-plus-kartice-2-.jpg)
Неколико хиљада Београђана чекало је у реду за Бус Плус картицу

- Дошао сам у 9.30 јутрос и ево у пола два сам одустао. Јутрос смо чекали још на улазу у зграду. Толики је ред био. После пет сати чекања, одустајем јер немам снаге више да стојим - каже пензионер Филип Глушановић.

(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2018/03/pogledajte-neverovatnu-guzvu-za-izdavanje-BUS-plus-kartice-u-Skender-Begovoj-GSP-.jpg)
Гужва је била и у Скендер Беговој улици где су Београђани чекали на улици упркос леденом времену

Љути због спорог издавања картица путници су покушавали у неколико наврата да “провале” до шалтера, у чему су радници обезбеђења морали физички да их задрже.

 ВИДЕО> Погледајте снимак из Робне куће Београд: (http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/304390/Pogledajte-neverovatnu-guzvu-u-redu-za-izdavanje-Bus-plus-kartica)                                        Наслов: Одг: "Бус плус" - корак напред ИЛИ још једна превара
Порука од: Гога Јануар 31, 2012, 13:39:56
Нови систем наплате карата у градском превозу уноси многе забуне, а једна од главних тема у возилима је да ли је путник с персонализованом картицом, који је унапред платио превоз за месец дана, обавезан да картицу овери на аутомату сваки пут када уђе у возило. Мораће, и то упркос примедбама да ће се тако правити гужве.

(http://www.24sata.rs/resources/img/19-01-2012/single_horizontal/249841-18.jpg)

КОНТРОЛА - У правилнику пише да је персонализована претплатна карта (за месец дана) која није валидирана при уласку у превоз уједно и неисправна. Контролори, на основу тог подзаконског акта, могу путницима с таквим картама да издају доплатну карту (казну). Да ли ће тако и радити после 1. фебруара, када почне примена новог система, још нико не може да потврди или порекне. Незванично, у првих неколико месеци „контрола неће бити толико ригорозна”, а Дирекција за јавни превоз тражи решење да све буде регулисано ваљано. Већина путника оправдано се пита како неко може да их казни ако су унапред платили на превоз, и то само зато што нису чекирали карту при уласку у возило.

Денис Перинчић из Републичке уније потрошача каже да је чекирање месечне персонализоване карте „потпуно беспредметна активност” и „губљење времена”.

- Потрошач који је купио карту за месец дана самим поседовањем доказује да је легално платио вожњу, нема ту шта да се поништава. То је неумесно оптерећење за путнике, а пракса ће показати како ће цео тај систем функционисати. Сигурно ће бити гужви, старијих људи којима ће требати више времена за чекирање. Такође, незаконито је да контролор путника који се није чекирао на уласку у возило третира као да нема карту, јер је потрошач оставио новац у буџету фирме - каже Перинчић.

Инсистирање на обавезној валидацији свих карата, па и оних унапред плаћених за пола месеца или месец, у Бус плусу објашњавају жељом да се сазна на којим линијама је највећа гужва и где треба повећати број возила.

- Према правилнику о тарифном систему у јавном линијском превозу путника у Београду, сви путници који користе персонализоване и неперсонализоване картице морају да их оверавају у возилу. Овера месечних карата служи да би се прикупили подаци о оптерећености линија и оптимализацији градског превоза, а све у циљу да грађани имају већи конфор и безбедност - кажу у Бус плусу.

 

Провера кредита на валидатору или киоску

ДОПУНЕ - Многи путници се не возе сваки дан, па се с правом питају како могу да провере колико им је кредита остало на неперсонализованој картици коју допуњују.
- Када путник овери картицу у возилу, на валидатору се појављује преостали износ. Следећим прислањањем картице на валидатор у истом возилу, такође може да се провери преостали износ кредита. Ако је путник у недоумици да ли има довољно новца на картици пре него што уђе у возило, износ кредита може да провери на неком од 800 продајних места - кажу у Бус плусу.


Наслов: Одг: "Бус плус" - корак напред ИЛИ још једна превара
Порука од: peraazdajic Јануар 31, 2012, 13:45:52
Ћаоске,  ;D ;D ;D


јел ти  ово извештај из Београда, 31. јануара 1984. тада је РК Београд још радила... хе, хе, која је то РК Београд? Она на Теразијама или она у Кнез Михајловој?

Ко је главни кривац за оволике гужве? Све ми се чини смишљено је одабрана РК Београд зог великог празног простора, да би што
више људи могло да стане унутра... нека тешка смутљавина...


Наслов: Одг: "Бус плус" - корак напред ИЛИ још једна превара
Порука од: Гога Јануар 31, 2012, 13:48:38
Колику пометњу је све ово изазвало, сем ових гужви, можемо да се уверимо по реакцији грађана,

Цитат
ОВО ЈЕ БРУКА И СРАМОТА, И ДА БОГ ДА ИМ ПОЛУПАЛИ СВЕ АУТОМАТЕ. ПРОПАЛА ДРЖАВА, НЕ ЗНАЈУ ВИШЕ СТА ЋЕ СА СОБОМ И СТА ВИШЕ ДА ИЗМИСЛЕ, ПА СЕ БУКВАЛНО ПОИГРАВАЈУ СА НАРОДОМ ! СЕДАМ САТИ САМ ЧЕКАЛА У РЕДУ, ДА БИ НА ШАЛТЕРУ РЕКЛИ ДА ОНИ НЕ РАДЕ ВИШЕ И ДА ЈЕ ЊИХОВО РАДНО ВРЕМЕ ЗАВРШЕНО, А ПРИТОМ НЕ ДАЈУ НИКАКАВ ПЕЧАТ ИЛИ НЕКИ БРОЈ, КАКО БИХ МОГЛА ДА ДОЂЕМ СУТРАДАН И КАКО БИХ ЗНАЛА ЗБОГ ЧЕГА САМ ЧЕКАЛА ТОЛИКО ДУГО, АЛИ УЗАЛУДНО. ПРЕ БИХ СЕ ПОРОДИЛА, НЕГО ИЗВАДИЛА ПРОКЛЕТУ КАРТИЦУ, КОЈА СЛУЗИ САМО ЗА ЗАМАЈАВАЊЕ ЉУДИ И СТВАРАЊЕ ДОДАТНЕ ГУЖВЕ И ЈОШ ВЕЋЕГ ХАОС У ГРАДУ, НЕГО ШТО ВЕЋ ЈЕСТЕ!! БРУКА!Цитат
е, да, ускоро ће нам увести и да приликом уласка у аутобус'' по члану закона.XY'' морамо да носимо гас маске због неисправности возила.....а, фирма која то буде увела ће као доказ томе рећи, ради здравственог стања путника, увели смо нову могућност заштите путника и грађанских лица... е, да смо мало паметнији, па да нико није прихватио овакав систем, јел ово је и виђе него срамота, како за те организаторе, тако и за нас који само трпимо до изнемоглости свакојаке ''нове идеје''само да би се стрпале некоме паре у џеп. а, има једна чувена изрека ''ако непоштујеш себе, неће те поштовати на ждруги'', изгледа да управо тај напаћени народ то себи ради.... мањина ужива у изобиљу, а српрском живљу патња је једини пријатељ. Свака част, како волите и поштујете свој народ!!!!хвалаНаслов: Одг: "Бус плус" - корак напред ИЛИ још једна превара
Порука од: Гога Јануар 31, 2012, 14:04:37
Ћаоске,  ;D ;D ;D


јел ти  ово извештај из Београда, 31. јануара 1984. тада је РК Београд још радила... хе, хе, која је то РК Београд? Она на Теразијама или она у Кнез Михајловој?

Ко је главни кривац за оволике гужве? Све ми се чини смишљено је одабрана РК Београд зог великог празног простора, да би што
више људи могло да стане унутра... нека тешка смутљавина...

Ова власт увек све чини не би ли наш народ понизила. Овај пут је то урадила да овим неописивим гужвама. Е, сад да ли је то баш тако хтела или никада не уме да организује нешто како то то треба да се ради у једном милионском граду.
На оном снимку се види колики је то непрегледан празан простор, ПРАЗАН, у Београђанки (РК Београд) на трећем спрату. Ту су поставили неке столове и компјутере где су примали грађане, али какав стампедо је био, могло је све то да за час буде полупано.

Ма, то је најмањи проблем.  Проблем грађане тек чека. Видела сам те апарате који су монтирани на неке шипке и тек ће ту да буде застоја и хаоса у самим аутобусима. Сваки путник ће морати  ту своју картицу да овери и у возилу,..а и то је за неке компликовано, нису сви брзи.. Шта ће да буде тек са оним трамвајима, на пример у којима се уочи поломљен уређај, јер кажу, да они морају одмах да се искључе из вожње,..а како искључити трамвај који се налази негде на половини пута, ма уопште. Како га извући из саобраћаја..

Видећемо, биће свашта. Чини ми се да је неко овде дрпио велику лову и за ову "идеју" и за све те "справчице" које неће трајати ни један дан..


Наслов: Одг: "Бус плус" - корак напред ИЛИ још једна превара
Порука од: Гога Јануар 31, 2012, 14:24:34
...још мало реакција грађана:

Цитат
Ако је "све у циљу да грађани имају већи конфор и безбедност", засто би онда неко плаћао КАЗНУ само зато што га је мрзело да се гура са разулареном руљом која покушава да уђе у бус, а при том је већ платио месечну карту бас зато да се не би гурао и малтретирао са оверавањем што папирних што новоизмислених фенси карата шатро "у интересу грађана". У овој држави се ништа не уводи ново без неког интереса, а некако сумњам да ће градјани баш много да се овајде. Само нам избијају паре из већ шупљих џепова се обавезним заменама овог или новог а све "у нашем интересу".Цитат
Ма ови из ГСП-а не знају шта хоће и срљају са идејама и глупим замислима. Кладим се да ће све ово трајати пар месеци и да је то још једна пропала инвестиција коју ћемо ми да плаћамо. Наравно, најбоље ће проћи они који се шверцују, као и увек.Цитат
Овим системом, претплатних карата, не само да су нарушена људска права него "неко" упорно покушава да нас слуди и скрене пазњу са чињенице да је набавио нови систем пртплате да би узео дебелу провизију и то о нашем трошку! Чист лоповлук у коме могу да наплаћују казне како им падне на памет!

Цитат
а када ' висим ' на вратима препуног буса , па на свакој станици морам и да сиђем да бих поново ушла , хоће ли сваки пут да ми скине по 60 дин ? Вожња до посла ће да ме кошта ко ' светог Петра - кајгана ? Па није исто ако улазим за само једну станицу у бус , јер морам да ' премостим линију која не функционише у глупом ГСП - у , или када се возим 15 станица , ЛУДИЛОООО да би неко опет узео паре , да би климнули главом нашим европским туторима , или шта ? А при томе се патос троле провиди , па чекамо опет вест да је неко пропао у току вожње ! ? А контролори ће да се иживљавају још више , па ћу још више да касним на посао ? !

Цитат

Посто их занима моје кретање: 2x дневно 26, једном недељно 18, неколико пута недељно 33. Ако их интересује оптерећеност линија: 1) нека отворе очи, или нека питају 2) или могу да мере тежину возила. Врло просто, бар 80% људи неће хтети то да ради, па баш да видим ста ће да раде по том питању. Можда да пошаљу САЈ и Зандарме у контролу и хапшење десетина хиљада путника


Наслов: Одг: "Бус плус" - корак напред ИЛИ још једна превара
Порука од: Гога Јануар 31, 2012, 14:57:16
Интересантне су и ове приче које круже по граду,..о "нарушавању приватности". Није ово ни мало наивно.

Цитат
Није само ствар гужве која ће засигурно да се беспотребно ствара. Онда могу слободно да пошаљу најмање дупли број аутобуса због гужве! Да ли су то грађани који имају персонализоване карте на неки начин обележени као лица над којима се мора вршити надзор и праћење њиховог кретања???! Зар то није превише задирање у приватност и интиму персоне??? Па такве ствари не ради ни полиција, да прати свачије кретање у датом моменту који превоз и кад користи и куда се креће!!! Значи биће навелико ЗЛОУПОТРРЕБА, па тако ће се знати када је особа одсутна из стана да би се лакше покрала или да се сачека и пресретне?!!! Стварно ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ и ВАН ПАМЕТИ! Ко се тога сетио треба га осудити на злоупотребу мешања у приватност! Зашто не би контролор једноставно проверио да ли је уплаћена карта за одређени месец, као сто је то и до сада било,а осталу куповали или оверавали неперсонализоване карте! Зашто нешто једноставно без разлога и додатно компликовати?


Наслов: Одг: "Бус плус" - корак напред ИЛИ још једна превара
Порука од: peraazdajic Јануар 31, 2012, 16:25:06
Ћаоске,  >:( >:( >:(


овде у Канади, тј.Монтреалу већ дуже време је у употреби
сличан систем, који су "паметни" Срби прекопирали од западњака...

Овде се картица са чипом зове ОПУС, која се електронски пуни са ловом за картице.. нпр. оћеш да купиш 6 картица, касирка провуче картицу Опус кроз машину и убаце се 6 картица у твој ОПУС, после платиш то и можеш да се возиш 6 пута. При уласку у аутобус мораш да верификујеш (прислониш ОПУС картицу са чипом на апарат који се налази поред возача) ту вожњу за коју ти апарат скине са ОПУСА једну картицу и тако сваки пут док не потрошиш, али у ОПУС се може убацити, колико год хоћеш картица зависно са колико лове располажеш. Пре него што се испразни ОПУС картица треба је допунити, да не би дошли у незгодну ситуацију у аутобусу. Иначе ако немате ОПУС картицу можете платити кешом.Наслов: Одг: "Бус плус" - корак напред ИЛИ још једна превара
Порука од: Гога Фебруар 01, 2012, 16:40:06
У држави, у којој макар функционише оно најосновније, сигурно да би ово са "картицама" био најмањи
проблем, али у држави у којој НИШТА не функционише, наравно да ће ово за некога можда бити велики проблем,..

Цитат
Живела модернизација! "BuPlus" је чудо. Нема везе што имате персонализовану и кредита на њој и што контролори то виде без обзира на валидацију при уласку, дужни сте валидирате карту у сваком превозу који промените. То ваљда да буду мање гужве и да се мање чека. А тек весеље које ће наступити кад то буде могло да се ради само док је возило у станици. Једва чекам! Да не помињем кад уђете, а валидатор не ради па морате да изађете и одете на друга врата. Јер у вожњи неће моћи, а глупо је да плаћате казну за карту коју имате. Па срећни догађај помножите са бројем станица и надајте се да ћете за радног времена стићи на посао, школу, факултет. Најпрактичније би било да и послодавци буду у "BuPlus" систему па да знају да им радници нису лењи и неодговорни него да путују на посао, а гратис би могли и да им мере пролазно време. Уживајмо у овој модернизацији, ко зна каква ће бити следећа.

 
:D


Цитат
Замислите аутобус, који се распада, труо, лети греје, зими хлади, пукло предње ветробранско, једно стакло замењено силиконом причвршћеним плексигласом, а на 3 места у бусу се налази неко мало "hi-tech" чудо које вам говори ко сте и на којој сте станици. Зар то није слатко? Комбинација средњег века и модерности.


:DНаслов: Одг: "Бус плус" - корак напред ИЛИ још једна превара
Порука од: peraazdajic Фебруар 01, 2012, 19:57:00
Ћаоске,  >:( >:( >:(


  Бус Плус ...Све контроверзе и проблеми везани за нови систем карата у београдском јавном превозу.

Београд, 01.02.2012

Увођење система Бус Плус покреће много спорних питања: Зашто се уводи нови систем? Ко уводи нови систем? Економска исплативост? Транспарентност целог посла? Предности и мане при коришћењу новог система? Успешност овог система у другим земљама? Али идемо редом...

Ко нас је питао?
О увођењу новог система људи су сазнали преко ноћи. Једног дана су у превозима јавног саобраћаја видели аутомате за које до скора нису знали чему служе. Тек од скоро, када је обелодањена цела замисао око новог система Бус Плуса, грађани Београда су могли да начују о чему се ради, али недовољно. Овде се поставља питање градској управи Београда, да ли је и ако јесте на који начин извршена јавна расправа око новог система у градском саобраћају? Наравно да није, чак грађани нису ни на телевизији да чују ништа о овоме до скора. Као што није укључена стручна јавност по овом питању. Да ли су ДС и остале странке владајуће већине кандидовали ово у њихови програмима на прошлим градским изборима на основу којих су их грађани бирали? Нису, што значи да за овај нови систем нити је ко питан нити је то неко предложио на изборима већ само обавестио народ без обзира што се цео систем финансира искључиво од стране тих истих грађана.

Ко стоји из овог пројекта?
Овај систем који код нас носи име Бус Плус израдила је турска фирма Kenkart Global Elektronik Limited Sirketi (у даљем тексту Кенткарт) из Истамбула. Иза целог пројекта Бус Плус стоји конзорцијум фирми „Друштво за маркетинг и услуге д. о.о Apex Solution Technology”, „Предузеће за услуге, трговину и инжењеринг д. о.о. Lanus“ (у даљем тексту Апекс и Ланус) , и Кенткарт.

Наиме, према подацима из АПРа, фирма Апекс је основана 24. 03. 2009. са седиштем у Београду, Баба Вишњина 20, под матичним бројем у АПРу 20514841. Директор ове фирме уједно и једино лице које се наводи као оснивач је тридесетогодишњи Вељко Влаховић. Сами чланови друштва Апекс тј. оснивачи су Кенткарт и Ланус.

Почетни капитал фирме Апекс који се наводи у АПРу је 500 евра, и то 50 евра од стране Кенткарта и 450 евра од стране Лануса. Пословање фирме Апекс у ове 3 године практично не постоји. Приход ове фирме у 2009. години износи 0, колики је и број запослених. У 2010. години пословни приход ове фирме износи 2 904 динара у 1 запосленог, да ли то значи да је тај један запослен примиао плату од 2 904 динара у 12 рата? Не, овде се очигледно ради о фантомској фирми која је осмишљена искључиво ради овог посла.

Фирма Ланус основана је 12. 06. 2007. године. Са седиштем у Београду, Кнегиње Зорке 20, под матичним бр 20298693. Почетни капитал ове фирме био је 500 евра. Оснивачи ове фирме су: Мирослав Петровић (85евра); Иван Букелић (135евра); Војислав Крстић (25евра); Александар Ђорђевић (85 евра) и предузеће за производњу, трговину и услуге WP TIM SISTEM D. O.O. (170евра). Пословање ове фирме током 2008 године је: 22 запослена и приход од 3 409 787 динара (око 40 000 евра); 2009 године: 55 запослених и пословни приход од 7 560 738 динара (око 70 000 евра); 2010 године: 63 запослених пословни добитак од 7 146 628 динара (око 70 000 евра). Ако погледамо последњу годину видећемо да приход износи око 70 000 евра док у фирми има 63 запослена, ако узмемо да је просечна плата по запосленом 20 000 динара тј 200 евра и помножимо то са 12 месеци добијамо цифру 151 000евра, одакле су исплаћиване плате запосленима? Иначе ова фирма је специјализована за е-допуне али није никада учествовала у пројектима јавног саобраћаја. Занимљивост је да је Ланус д. о.о. 2008. године припојио фирму PHT Internationala, која је тада била у власништву Радета Терзића, бившег тужиоца, смењеног у операцији сабља.

Кенткарт је турска фирма са седиштем у Истамбулу. Специјализована је за смарт картице и праћење возила у јавном саобраћају. Тренутно ради на 12 пројеката у Турској и 7 међународних пројеката. У ових 7 земаља спадају: Скопље (Македонија), Призрен (Република Косова!), Аман (Јордан), Алепо (Сирија), Доха (Катар), Tczew (Пољска). Из овога се види да немају искуства са европским пројектима бар не успешним.

Сумње
Као што може да се види из информација о фирмама, Апекс је оформљен 2009. године од фирми Кенткарт и Ланус, док је тендер за овај пројекат био објављен јуна 2010 године а уговор закључен септембра 2010. Овде се поставља питање да ли је тендер већ унапред био намештен? Зашто би турска фирма оснивала овде фирму која нема никакво пословање годину дана пре објављивања тендера? Поставља се питање да ли је тендер  био унапред припремљен и да ли је  одређено ко ће тај пројекат добити. Од транспарентности и слободне тржишне утакмице изгледа да нема ништа, када су у питању сигурни профити попут карата за јавни превоз.

У прилог овоме наводим чињеницу да је тендер био расписан у јуну 2010. г. а уговор био закључен у септембру 2010. г. Сви грађани Србије знају да систем у нашој држави није ефикасан, па је тешко поверовати да смо напрасно постали са истим људима на власти. Тако да и ово указује на то да је тендер већ унапред намештен турској фирми Кенткарт. Зашто је тендер био расписан и уговор закључен у времену паузе градске скупштине?

Поред тога, зашто би тенедер био достављен фирмама које или немају никакво искуство или оно није Бог зна какво, ако је француска фирма, знатно искуснија, понудила 30% јефтинију понуду?

Да би се ово демантовало, градска управа треба да покаже уговор који је град Београд потписао са турском фирмом и са фирмом Апекс. С обзиром да  уговор никада није објављен у јавности тако да грађани не знају на шта су истим обавезани.

Друга спорна ствар око овог посла и ових фирми је залог за кредите. Кредит на основу залога је тражен од Erste GCIB Finance I B. V. FRED, Холандија на 2,2 милиона евра, ERSTE BANK AD NOVI SAD на 116.176,24 евра и ERSTE BANK AD NOVI SAD на 50.000.000,00 динара. Прва два наведена доспевају у року од 2,5 године, док динарски кредит доспева 14.01.2012. Овде се поставља основно питање зашто би банка, било која, дала оволики кредит на основу капитала од 500 евра (Кенткарт 50 евра и Ланус 450евра)?

Даље, турској фирми Кенткарт је припало 8,5 % профита од продатих карата. Такође, карте више не наплаћује ГСП, већ приватна фирма Апекс, односно Бус Плус. Такође, портпарол Гордана Перовић, наводи да ова приватна фирма не ради самостално већ је под контролом Града и Дирекције за саобраћај. Ако не ради као приватна фирма који је разлог да град преда целу инфраструктуру Бус Плусу? Наравно да приход иде приватној фирми, као и то да 8,5% иде турској фирми. Уместо да град пуни свој буџет до наплате карата, што доноси не мали приход, овај посао је уступљен приватној  фирми и са 8,5% је чашћена обогаћена Турска.

Следеће спорно питање око система Бус Плус је са инфраструктуром ГСПа: На основу чега је фирми Апекс предата целокупна инфраструктура ГСПа, такође на основу чега су радници ГСПа дужни да пређу у фирму Бус Плус? Како је изјавила портпарол Бус Плуса, Гордана Преовић, пола контролора је прешло из ГСПа у Бус Плус. Такође се поставља питање да ли се фирма Апекс обавезала на исти третман људи који су запослени у ГСП?

Такође, једна од бојазни је приватизација ГСПа. Пошто је инфраструктура уступљена Апексу, да ли то значи да ће Апекс имати предност прече куповине?

Ко гарантује да Апекс не може да прода Бус Плус страној фирми пошто уговор није никада објављен и не знамо на шта су се обавезали?

Зашто нигде није објављена цена комплетног посла по тендеру и колика је цена испала на крају посла? Због многих сумњивих ствари  поново тражимо од градских власти да се уговор јавно објави.

И после свега, постављамо питање зашто је морао да се уведе овај систем. Да ли је овакав систем неопходан у земљи у којој су путеви пуни рупа, а аутобуси стари преко 20 година, у којима не ради грејање, у којима кров прокишњава? Да ли стварно мислите да је то неопходно? Да ли је новац могао бити употребљен на паметнији начин? Да ли је пре свега путницима требао да се обезбеди удобнији превоз који они плаћају?


Шта Бус Плус у пракси значи за грађане Београда?
Покушавам реално да сагледам техничке предности и мане, али и када нађем неку предност испостави се да је мана... Изузетно лош систем. Ајд’ редом.

Почећемо од термина који се користе у овом систему.

Валидизација??? Ако су већ хтели страну реч могли су да кажу чекирање, а могли су и да нас пријатно изненаде па да ставе српску реч потврђивање, односно оверавање. Затим, термин самог система Бус Плус, чему то и шта то значи? Имамо пример Македоније која је тај систем назвала Моја карта. Затим, термин бесконтактне картице. Дакле постоји много термина који ће бунити грађане при коришћењу овог система.

Пракса у другим земљама је показала да овај систем није поуздан, често пада, а компјутери се лако кваре.

Колико овај систем стварно успорава саобраћај, иако је један од његових основних функција да га убрза? Наиме, сваки путник при уласку у аутобус треба да своју картицу прислони апарату и да је „валидизује“. Пошто се систем закључава неколико секунди пошто се затворе врата, поставља се питање колико ће људи чекати да аутобус крене? Поред тога, контролори ће имати „пиштољ“ који ће читати са картице да ли је она откуцана. Узмимо пример гужве у аутобусу, односно 100 људи и 3 контролора на њих 100. То значи да сваки контролор треба да прегледа 33 људи, нека се у идеалном случају код свако се контролор задржи 10 секунди, што значи да у најидеалнијим условима контрола може да прегледа путнике за 5,5 минута, што ће уз фактор гужве трајати преко 10 минута. Што значи, већина путника може да изађе већ на следећој станици. Друга ствар која успорава систем је то што када улази контрола, она има посебну картицу којом блокира систем и не дозвољава више куцање карти, док при оспособљавању система није довољно да контрола само провуче картицу већ мора да укуца и код. Опет, то је додатно стајање аутобуса на станици.

Колико је ефикасан овај систем, што му се и то наводи као предност? Овај систем не повећава никакву ефикасност. Пошто контрола мора да носи тзв. пиштоље са собом, неће бити тешко уочити их. Тако да ако је карте могуће куцати само када су врата отворена, људи неће морати стално да куцају карте, већ само када угледају контролу која улази у аутобус. Затим, и даље ће постојати контролори који ће гледати путницима кроз прсте, тако да је опет кључан људски фактор. Где је ту ефикасност?

Још једна нелогичност коју Бус Плус наводи као предност је да ће овај систем подићи степен сигурности и безбедности превоза путника. Како? Када откуцам карту добићу удобније место, лети ће радити клима а зими грејање, кров неће прокишњавати, неће бити звука као да се возим на мотокултиватору? Не, све ће и даље бити исто. Тако да је ово још једна од глупости које се наводе.

Неколико нелогичности у самом систему: куцање месечне карте, чему то ако је карта месечна и ако имамо неограничени број вожњи и притом постоји слика тако да нико не може да је користи уместо нас? Друга нелогичност је правилник који каже да ако неко нема карту добија да плати казну од сигурно 2 и кусур хиљаде и мора да напусти аутобус на следећој станици. Треба да плати 2000 динара и не може да се вози?

Да не испадне да је баш цео систем лош, постоји једна добра ствар, сваки пут када аутобус стане на некој станици, аутомат изговара име те станице, што ће доста помоћи слепим људима. Поред тога, на самом монитору се види GPS систем преко којег може да се прати аутобус и да се види где се он у том тренутку налази. Ово може бити добро, али  је неизводљиво ако је број путника у аутобусу већи.

На сајту Бус Плуса наводи се да ће се кроз неко време увести и систем Chek Out односо „валидизације“ карте при исласку, што може допринети томе да ће мање кредита са картице бити скинуто ако се иде мањи број станица. То је добро, али ће, такође, успорити систем.

Такође, наводи се да се аутобус преко GPS уређаја и сателита прати и да у централи увек постоји податак где је тај аутобус. То је вероватно важна информација за њих, али шта то користи грађанима? То би имало смисла искључиво ако грађани на аутобуским станицама могу да виде за колико долази који аутобус, као што је у неким европским земљама.

Такође уколико се преко екрана компјутера напише нешто или налепи, овај компјутер не може да ради. Сувише је скупо плаћати гломазан и осетљив систем, који се овако лако квари.

Чиповане картице и страх од праћења
Једно од важних питања која су се повела око Бус Плуса јесте чиповање картица и питање да ли људи могу бити праћени преко њих. Наиме, са становишта праћења не треба имати превише страх. Јер увек можемо бити праћени преко гомиле камера у граду као и преко мобилног телефона који носимо са собом.
Какав је ово систем? Картице садрже тзв RFID чип (Radio frequency identification). Пошто се на сајту Бус Плуса наводи да је цео систем повезан преко сателита и да може да се прати из централе кретање аутобуса, вероватно истим принципом може да се прати и куцање. Тако да за кориснике месчних картица које садрже име презиме поред ид броја постоји могућност установљивања када и где су ушли у аутобус. Поставља се питање колико је заштита тих података сигурна, пошто је систем преузела приватна фирам Апекс која нема искуства са сличним стварима. Такође, као један вид предности се наводи „обезбеђивање електронског праћења свих учесника у систему јавног превиза“ између осталог, возача. Шта то значи и шта то може да се прати код возача, посебно ако се већ прати аутобус?

Као главни аргумент увођења овог електричног система, валидизације карти и сл. наводи се праћење свих учесника у јавном саобраћају, путника и аутобуса пре свега. Диспечери ће имати увид у то колико је аутобуса потребно да би се појачала одређена линија на основу борја путника. Међутим, ово је само изговор, јер овај систем није 100% ефикасан.

Уместо овог целокупног система градска власт и јавна дирекција за саобраћај су могли да уграде оптичке читаче на свим улазним вратима у атуобусима. Цена оптичких читача је далеко мања од ових компјутера, најпрецизније средство за мерење броја људи у аутобусу од свих уређаја. За оне који не знају ти уређају се користе у јавним гаражама, и помоћу њих се очитава број празних места у гаражи.

За Православне Хришћане и вернике других конфесија (католике, муслимане и јевреје), чип RFID има посебно значење јер се директно супротставља начелу приватности. RFID чип је исти онај чип који се уграђује у руку или било који други део тела, што у једном делу хришћанске јавности различитих конфесија се препознаје као апокалиптични жиг звери, не без основа. Али, ко ће од градских челника да мисли о верницима, њих је само 94%, а то је занемарљиво у односу на цифре о којима се ради у овом послу.

Компаративна искуства других земаља
Овај систем је турска компанија покушала да спроведе у неким земљама. Како је прошао у Источним земљама није ми познато. Али у Призрену (за који је ова фирма написала да се налази у Републици Косово и то нашој власти не смета) није заживео. У Скопљу је био уведен и доживео прави фијаско, тако да се ни тамо не користи. Да ли ћемо ми увек бити жртвени јагањци моћника, који пре свега желе да се обогате не марећи за наше потребе, и увек испробавати све недоказане новотарије?!

Предлог Двери шта треба урадити.
Основне ствари које ћемо ми урадити:
●    Поништити уговор са турском компанијом и са компанијом Апекс, и вратити сва овлашћења ГСПу и дирекцији за саобраћај јер је то један од главних прихода за буџет града.
●    Уместо овог електронског система убацити механички систем какав се користи у много земаља и градова и који се показао као ефикасан, нпр у Њујорку. Систем се заснива на блокаторима кретања, као на улазима на пероне БАС-а. Када се убаци жетон у овом случају карта може да прође само један човек. Пошто су код нас врата подељена на 2 дела, један део би био коришћен за улаз а други за излаз за који не би морала да се чкира карта. Тиме би се добила 100% ефикасност наплате карти.
●    За евидентирање броја људи у јавном саобраћају користили би оптичке читаче који су далеко јефтинији и прецизнији.
●    За почетак предлажемо мању  цену карти за превоз јер у земљи у којој је оволика незапосленост срамота је имати оволике цене карата.


: Немања Недељковић


Извор: ДВЕРИ (http://www.dverisrpske.com/sr-CS/dverjani/nemanja-nedeljkovic/sva-pitanja-o-bus-plusu.php)


Наслов: Одг: "Бус плус" - корак напред ИЛИ још једна превара
Порука од: peraazdajic Фебруар 01, 2012, 20:12:30
Ћаоске,  >:( >:( >:(пар занимљивих линкова:

http://megapixelkamere.rs/javni_prevoz.php

http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74.html:317242-Veliki-Brat-u-GSP-u

http://blog.b92.net/text/18559/KORISTI%20LI%20VELIKI%20BRAT%20GRADSKI%20PREVOZ%3F/

и ево 2 текста са њих:


Велики Брат у ГСП-у
Н. В. БРКОВИЋ | 30. јануар 2011. 21:12 | Коментара: 16

Да ли нови систем праћења возила и наплате карата у јавном градском превозу нарушава приватност. Систем би требало да обезбеди квалитетнији превоз, кажу у Дирекцији за јавни превоз

ДА ли ће моћи да прате сваки наш корак путем сателита? Имаћемо "Великог Брата" и у аутобусу? Да ли се тиме нарушава право на заштиту личних података? Нова теорија завере или не, тек, најава увођења новог система праћења возила и наплате карата у јавном градском превозу, међу путницима је наметнула гомилу питања. Поједини су посебно неповерљиви јер је имплементација поверена конзорцијуму на чијем је челу фирма "Кенткарт" из Турске.

Има ли разлога за бригу и неповерење или је куцнуо час новим технологијама и дошло време да се коначно на њих навикнемо? У градској Дирекцији за јавни превоз уверавају да нема. Систем је замишљен са циљем да грађанима обезбеди квалитетнији превоз, ради контроле поштовања реда вожње, управљања возилима у ванредним ситуацијама, заштите возача и путника и података помоћу којих ће бити планира превоз, а не да би било праћено кретање одређеног путника.

ПОЗИТИВНА ИСКУСТВА - ОНО што је веома важно је чињеница да много градова већ користи смарт персонализоване карте - кажу у Дирекцији за јавни превоз. - Ми ћемо користити њихова позитивна искуства и све међународне препоруке које су производ тих искустава, да бисмо максимално заштитили приватност грађана.

- Прво технички, системом који уводимо није могуће обезбедити информације где се налази путник у одређеном тренутку - објашњава Горан Станојевић из Дирекције за јавни превоз. - Не постоје информације ни колико је корисника у одређеном тренутку у возилу, а самим тим ни који су путници у аутобусу. Систем је пројектован тако да ће диспечери у контролном центру на својим мониторима моћи да посматрају кретање свих возила и не постоји предвиђен ни један програм који би им омогућио да прате кретање путника, чак и када би поседовали те податке.

Станојевић додаје, да посао праћења није поверен страној фирми, већ да ће унос података у систем, њихову обраду, као и праћење и управљање возилима обављати радници Дирекције за јавни превоз.

- Опрему ће поставити конзорцијум страних и домаћих фирми, а морале су бити укључене стране фирме јер за овако велики систем не постоји домаћи произвођач опреме - истичу у Дирекцији. - Уколико у систему буду коришћени било какви лични подаци, чување и њихова заштита биће на високом нивоу безбедности и у складу за законом о заштити података о личности. Осим тога, заштита личних података ће бити и у складу са препорукама међународне радне групе за заштиту података у телекомуникацијама у вези са е-тикетингом у јавном превозу, које се односе баш на коришћење смарт карата.

ЗАШТИТА

ПРЕМА препорукама међународне радне групе за заштиту података у телекомуникацијама у вези са е-тикетингом у јавном превозу лични подаци се чувају и користе одвојено од података о коришћењу карте. Такође, приступ личним подацима мора бити изузетно безбедан, строго контролисан и дефинисан радним процедурама.


**********************************************************************

1.09.2011. Аутор: Родољуб Шабић
КОРИСТИ ЛИ ВЕЛИКИ БРАТ ГРАДСКИ ПРЕВОЗ?


Увођење система е-тикетинга и мониторинга у јавни градски превоз у Београду је тема која привлачи све више пажње. Бар судећи по порукама и питањима које примам, не мало људи та тема асоцира на фамозног „Великог брата", односно на неке од бројних варијација орвеловских визија тоталитарне контроле, на могућност нарушавања приватности, односно кршења Закона о заштити података о личности.

Стога, није сувишно написати нешто о томе. Иначе, Повереник за (информације од јавног значаја и) заштиту података о личности је још током јула месеца, након пријема обавештења о намери отпочињања вршења обраде и успостављања збирке података о личности коју су назвали „Евиденција власника преплатних легитимација за коришћење јавног градског превоза у Београду", преко овлашћених лица извршио претходне провере намераваних радњи обраде података о личности у предузећу „Апеx Солутион Тецхнологy", д.о.о. Београд, које се у реализацији наведеног система појављује у својству правног лица које ће у оквиру наведеног система обрађивати личне податке грађана који буду користили персонализоване исправе за коришћење услуга јавног градског превоза.
Током вршења надзора нису постојале информације о коначном изгледу и садржају обрасца за издавање возне исправе и самих картица, али сада је извесно да је њихова садржина одређена одредбама Правилника о тарифном систему у јавном линијском превози путника на територији Града, који је у међувремену, на седници одржаној 29. јула 2011. године, донет од стране Градског већа Града Београда, а којим су дефинисани документи, односно подаци који ће бити потребни за издавање картица за различите категорије лица.
На основу прикупљених података, кориснику ће се на лицу места штампати картица и кодирати у безконтактном меморијском чипу са потребним параметрима тзв. транспортне апликације, како би њена употреба била могућа у јавном превозу.
Ти подаци (име, презиме, фотографија, ЈМБГ, категорија, датум, време, место, серијски број) у реалном времену смештаће се на сервер у дата центру, док ће се у истом тренутку информација о издатој картици (категорија, серијски број) прослеђивати и у базу података на серверу другог дата центра, како би се издата картица сврстала у статус активних.
Ниједан од података о личности неће остати сачуван у радној станици на пункту где се картица издаје.
Валидатори, који ће бити постављени поред свих врата у возилима градског превоза, приликом валидирања карте требало би да очитавају: тарифу, временску валидност, категорију корисника и серијски број карте, и податке о наплаћеним вожњама, временима и локацијама путем ГПРС или WЛАН преносе на сервере Система наплате у задатим интервалима. При томе не чувају нити преносе било какве податке о личности, будући да они у процесу валидације уопште нису ни доступни. Преносе само податке о локацији валидације (возило, валидатор, линија, станица), времену валидације (датум и време), износу валидације (тарифа, зона и релација) и о самом медијуму (број картице).
Приликом вршења надзора Поверенику су пружена уверавања да неће постојати могућност „упаривања" података о личности корисника персонализованих картица који ће се чувати у оквиру једног дата центра и података са валидатора о времену и месту употребе одређене картице који ће се смештати на сервер у оквиру другог дата центру. Ипак, Повереник је својим актом од 04.08.2011. године и званично упозорио „Апеx Солутион Тецхнологy" да је неопходно да отклони било какву могућност „упаривања" података из ових дата центара.
Поступање у складу са тим Упозорењем требало би да гарантује заштиту приватности лица која овакве карте користе. Непоступање би оставило очигледну могућност праћења великог броја грађана преко утврђивања времена и места њиховог кретања. Ваљда је сувишно наглашавати, незакониту и веома опасну могућност на коју би Повереник морао реаговати забраном обраде података и налогом за уништавање успостављених база података. И ваљда, баш зато, није сувише очекивати да то неће бити потребно.


Наслов: Одг: "Бус плус" - корак напред ИЛИ још једна превара
Порука од: Гога Фебруар 02, 2012, 14:11:59
Неуспешан старт Бус плус система


Гужве и неисправни валидатори обележили први дан примене новог система управљања и наплате градског превоза

(http://www.danas.rs/upload/images/news/2012/2/2/1915d_ocp_w380_h300.jpg)

Гужве, нејасноће у вези са функционисањем и неисправни валидатори обележили су први дан примене новог система управљања и наплате градског превоза. Проблема је било и приликом допуне „бус плус“ картица. Наиме, или картица није добро допуњена, па је валидатор, приликом приношења картице, показивао да путник „нема довољно кредита“, или је проблем у валидаторима у возилима. Зато су продавци на киосцима широм града саветовали грађанима да чувају рачуне, јер „апарати нису уопште добри“. У великом броју возила валидатори нису радили, нису препознавали карте или су, пак, били разбијени.

У Бус плусу наводе за Данас да се суграђанима, којима су фирме уплатиле допуну, картице активирају првим прислањањем на валидатор.

- Ова појава је примећена на појединим валидаторима и то се дешава јер се допуна активира првим приношењем картице валидатору. Том приликом се појављивала порука да нема кредита и на тај начин је збуњивала грађане. Овај недостатак биће отклоњен у најкраћем року - наводе они.

С друге стране, јако је тешко створити навику да се пре уласка у возило припреми картица, тако да су током јучерашњег дана само упорни и радознали покушавали да очитају своје месечне карте.

- Није ми јасно зашто се и месечна карта мора очитавати. Само се ствара гужва која ионако није мала - каже један од суграђана.

Такође, јуче је у престоници било тешко наћи суграђанина који подржава увођење Бус плус система. Готово сви су сагласни у оцени да постоје далеко бољи начини за побољшање превоза од увођења електронских картица.

- Поред старих возила, у којима нема грејање, они уводе неки, тобоже, најсавременији систем. Затим, поред велике кризе, што материјалне, а и моралне, они нас понижавају и приморавају да стојимо у реду чак и за улазак у возила ГСП-а - оштро је током вожње на линији 22 прокоментарисала суграђанка Милена.

Неки су се запитали како ће се снаћи људи који долазе из унутрашњости.

- Не верујем да су они упознати како ће од сада функционисати превоз у Београду, као и да од сада на трафици морају купити карту коју ће допунити одређеном сумом, па је онда у превозу прислонити на валидатор... Компликован процес - каже Милан.

Подсетимо, „бус плус“ карте продају се од септембра 2011. године. У оптицају су четири врсте карата. Персонализоване, које ће заменити досадашње месечне легитимације и које садрже личне податке и слику корисника. Затим, неперсонализоване, и то две врсте: пластифициране, које ће важити три године и чије издавање кошта 250 динара, и папирне, које се купују на трафикама, и коштају 40 динара и на које се може допунити највише 600 динара. Такође, остаје и могућност куповине карте код возача по важећој цени од 120 динара. Грађани који нису извадили „бус плус“ картицу а добили су број за термин за вађење, ту потврду могу да користе као карту до 5. фебруара. Такође, лицима старијим од 65 година старе картице важе до 15. фебруара.

Карте код возача од сутра


Сутра почиње продаја једнократних карата код возача, а сви грађани који имају раније купљене појединачне карте, моћи ће да их искористе до краја фебруара. Из тих разлога у возилима и даље постоје апарати за откуцавање картица.

Опозиција: Понижење и отимање новца


Београдски одбор СНС-а оцењује да је увођење новог система за наплату карата понижење и отимање новца од грађана. „Новац који плаћају ићи ће у руке приватне компаније која је настала само да би обављала ову делатност. За време власти Драгана Ђиласа и Млађана Динкића, цена карте за превоз је повећана за 100 одсто, али Београђани нису добили побољшање саобраћаја и услуга ГСП“ - наводе у СНС-у. Градски одбор ДСС-а захтева да власт Београда одговори на питање како је могуће да је тако вредан и важан посао склопљен у рекордном року и да ли градска власт сме да саопшти јавности колико ће месечно добијати турски партнер од продаје карата у Београду. „Упозоравамо јавност да је уговором између Града и турске фирме предвиђено да 8,5 одсто од укупног прихода од продаје карата сваког месеца припадне турској фирми“, наводи у ДСС-у.

Лажни контролори

Из Бус плуса упозоравају да су се на одређеним линијама појавили лажни контролори.

- Контролори Бус плуса, као што је грађанима више пута речено, имају посебне легитимације и током целог месеца грађанима првенствено помажу да се што лакше навикну на нови систем, у овој недељи не кажњавају, а од следеће недеље ће најпре да изричу опомену, а не казну - наводе у Бус плусу.

Данас (http://www.danas.rs/danasrs/srbija/beograd/neuspesan_start_bus_plus_sistema.39.html?news_id=233216)


Наслов: Одг: "Бус плус" - корак напред ИЛИ још једна превара
Порука од: Гога Фебруар 02, 2012, 14:16:48
Да је ово изазвало општу пометњу види се по разним реакцијама грађана, издвајам ову,


Цитат
Позивам све Београдјанке и Београдјане да у име неколико стотина хиљада потрошача који поседују персонализоване електронске карте за вожњу у Београду, покрену иницијитиву за преиспитивање одлуке Скупштине града Београда, по коме ће споменуте стотине хиљада основаца, средњошколаца, запослених, незапослених, пензионера са уредним картицама Бус плус регистрованих на своја имена и презимена и са ...својим фотографијама и уредно плаћеним месечним износима за накнаду за градски превоз, морати приликом сваког уласка у возила ГСП-а изврше беспотребно проверу приношењем картица електронском валидатору.
На страну чињеница да би се тиме увелико стварале гужве на, ионако оптерећеним станицама ГСП-а.
Оправдан је гнев споменутих грађана, јер су они уредно извадили споменути лични документ, платили, и то унапред, месечни износ накнаде за превоз, већ од 25. јануара за наредни месец фебруар, а то ће мање више савесно обављати сваког 25.-тог, крајем текућег за наредни месец.
Уколико се појави и неки несавестан путник, контролор Бус плуса може евидентирати да ли је потрошач извршио обвезу плаћања своје накнаде, тако што би то проверио на портабл валидаторима. Не треба наплаћивати доплатну карту само зато што већина уредних потрошача, који су ВАЛИДНИ, јер поседују исправну карту са већ унапред уплаћеним износом месечне накнаде за превоз по категорији грађана којој припадају, иако нису извршили "валидацију" своје Бус плус карте; да не коментаришем колики је то малтретман за путнике и колику гужву и недостатак комфора пружа ова "паметна" акција.
Напомињем да су грађани већ покренули иницијативу грађанског бунта и непослушности поводом ове неразумне одлуке, коју здушно подржавам и позивам на градјански бунт. Не знам како би правно могла да се ова иницијатива уобличи и заврши, па молим све незадовољне да у границама својих могућности реагују на ову очигледну узурпацију права грађана.


Данас (http://www.danas.rs/danasrs/srbija/beograd/neuspesan_start_bus_plus_sistema.39.html?news_id=233216)


Наслов: Одг: "Бус плус" - корак напред ИЛИ још једна превара
Порука од: Гога Фебруар 02, 2012, 14:24:16
ШАБИЋ: Забрана обраде података о личности


Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић донео је решење којим је привремено забранио фирми Апекс солушн технолоџи обраду података о личности, конкретно серијског и броја персонализованих СМАРТ картица у оквиру Бус плус система. Шабић у саопштењу констатује да су још у поступку претходне провере извођачи пројекта Бус плус били упозорени на све обавезе које произлазе из Закона о заштити података о личности, као и на то да ће Повереник, у случају да закон не буде поштован, забранити обраду података.

Међутим, пред почетак функционисања Бус плус система овлашћена лица Повереника су утврдила да по Упозорењу није поступљено у потпуности, због чега је и донето решење о привременој забрани обраде одређених података.

- Разлоге забране не треба драматизовати, али ни потцењивати. Добро је што систем Бус плус функционише на начин који искључује могућност праћења било кога у реалном времену. Искључена је и могућност накнадног реконструисања путање кретања корисника услуга. Међутим, остала је могућност да се накнадним лоцирањем времена и возила које је коришћено задире у приватност, односно врши обрада података о личности, а да ниједним правним актом није утврђена сврха те обраде, разлози због којих се може вршити, процедура и круг лица којима су ти подаци доступни, дужина чувања тих података и слично, што, све док ти недостаци постоје, такву обраду, са становишта Закона о заштити података о личности, чини недопуштеном - навео је Шабић.

Данас (http://www.danas.rs/danasrs/srbija/beograd/sabic_zabrana_obrade_podataka_o_licnosti.39.html?news_id=233215)


Наслов: Одг: "Бус плус" - корак напред ИЛИ још једна превара
Порука од: Гога Фебруар 02, 2012, 14:51:06
....градоначелник Ђилас валидирао свој "Бус плус"


Градоначелник Београда провозао се јутрос трамвајском линијом 13 и на лицу места проверио како функционише нови „Бус плус“ систем првог дана званичног почетка рада. Грађани у тринаестици нису реаговали на присуство градоначелника.
(http://www.smedia.rs/vesti/slike/news_85581.jpg)

На окретници трамваја у Пожешкој улици, у Београду, око 8 часова 30 минута, на температури од минус 8, градоначелник Београда Драган Ђилас сачекао је са новинарима трамвај на линији 13. Ђилас је желео да се провоза трамвајем, и то новим „шпанцем“ и лично се увери како ради нови систем поништавања карата који је изазвао бројна негодовања грађана.

Градоначелник је био расположен и више пута је улазио и излазио из новог, топлог, трамваја, како би га новинари што боље снимили. Он је поносно изјавио да грађани Лондона и Париза већ имају бус плус систем, па зашто га онда и Београђани не би имали, када смо у многим стварима једнаки са њма, а у некима и бољи.

Бус плус заказао на појединим линијама

Градоначелник је успешно „откуцао“ своју персонализовану картицу, међутим, путници који су јутрос кренули на посао линијом број 32, нису могли да валидирају своје картице. Ни један од апарата новог Бус плус система није радио у том возилу. Путници су били поприлично бесни, јер су претходних дана сатима чекали у реду, на великом температурном минусу, како би извадили нове картице за превоз.

Такође, на аутобуској линији 23, путници су имали проблема са новим картицама. Неколико њих је тврдило да су претходних дана допунили на трафикама своје картице, али приликом валидације, аутомат им је саопштио да немају довољно кредита.


Грађани незаинтересовани за градоначелника у трамвају


Током вожње, путници који су се возили црвеном 13. нису обраћали пажњу на градоначелника. Један од новинара је предложио Ђиласу и да преседну на неко од возила на линији 23 и уживају у вожњи без грејања и скоковима аутобуса који готово да немају амортизере. Али, градоначелник је одбио.

Вожња је завршена на станици у Бул. Војводе Мишића, где је један незадовољни грађанин гласно напао градоначелника: „Дођите у Беле Воде! Уђите у 51., ништа не ради! Како вас није срамота да се сликате?!“

Смедиа (http://smedia.hr/vesti/vest/85581/Bus-plus-Novi-sistem-naplate-GSP-Dragan-Djilas-Beograd-Pogledajte-kako-je-gradonacelnik-Djilas-validirao-svoj-Bus-plus.html)http://www.youtube.com/watch?v=ag_Fl5oR5ik


http://www.youtube.com/watch?v=bynbVcfvO80


Наслов: Одг: "Бус плус" - корак напред ИЛИ још једна превара
Порука од: Гога Фебруар 02, 2012, 14:58:22
А, да ли је и градоначелник  успешно „откуцао“ своју персонализовану картицу и како је избегао непријатна питања, видећемо на овом снимку ;)http://www.youtube.com/watch?v=CxFwJe0BqaI
Наслов: Одг: "Бус плус" - корак напред ИЛИ још једна превара
Порука од: Гога Фебруар 02, 2012, 15:09:02
Сигурно је да се мора преиспитати која је улога Градоначелника Београда, Драгана Ђиласа, у овим пословима око "Бус плуса"  а
о његовом бахатом понашаљу сведоче и многи грађани. Погледајмо само један ранији  пример,

http://www.youtube.com/watch?v=HsauTck9Mc8Наслов: Одг: НЕЈАСАН УГОВОР О БУС ПЛУС-У ?
Порука од: Гога Фебруар 05, 2012, 08:15:29
НЕЈАСАН УГОВОР О БУС ПЛУС-У?

Из 61 члана уговора о увођењу Бус плус картица до кога је Пиштаљка дошла по Закону о слободном приступу информацијама од јавног значаја, (http://pistaljka.rs/public/fck_files/file/dokumenti/BusPlusUgovor.pdf) грађани не могу да сазнају чак ни елементарну ствар као што је вредност уговореног посла. Из уговора се, међутим, може закључити да је Београд предао најпрофитабилнији сектор градског превоза – наплату – фирмама које ће за тај посао добијати 8,53 одсто укупног прихода, али се не види колики је просечни месечни приход од наплате карата, па самим тим ни колика ће бити зарада конзорцијума који предводи српско-турска фирма Apeks solušn tehnolodži (Apex Solution Technology).

(http://s17.postimg.org/iiv881sf3/dragan_dilas_vera_vida_grad_beograd_prevoz_najsk.jpg)
Градоначелник Београда Драган Ђилас

Према основном уговору, конзорцијуму који заправо чине само две фирме, једна српска и друга турска које су основале трећу, заједничку фирму са већинским српским капиталом, Град је препустио продају карата и управљање возилима у јавном превозу на период од десет година. Уз то, Београд је овим уговором омогућио конзорцијуму да информационе паное на стајалиштима користи за рекламирање трећих лица и да од тога зарађује без обавезе да плати закуп или да део профита подели са наручиоцем посла.

Уговор који не даје основне финансијске податке о склопљеном послу у тој мери плива у општостима и непрецизностима да је и лаику јасно да су поједини чланови овог документа као створени за дугогодишње судско прегањање.

Тако се у члану 26. Уговора регулише право Града (наручиоца) да откупи систем после четири године експлоатације, по „повољнијим или ценама датим у пријави“. Осим што у уговору те цене нису наведене, није прецизирано ни по кога би требало да буде повољнија цена откупа – по оног ко купује или по оног ко продаје. А поготово се нигде из уговора не може наслутити шта се дешава са системом после истека уговора ако га Град у међувремену не откупи. Да ли је систем и по истеку уговора и даље у власништву „конзорцијума“, да ли конзорцијум електронске читаче после десет година може да поскида и носи кући, и на крају, да ли је предмет овог уговора куповина или изнајмљивање и колико нас то што не знамо шта је кошта.

Међутим, ни оно што се зна о овом послу, а то се углавном тиче биографије потписника и података из Агенције за привредне регистре, не улива велико поверење. Као што смо већ рекли, конзорцијум су у ствари само две фирме. Прва је Кент карт из Истанбула, специјализована за ову врсту посла, ради углавном у Турској и на Блиском истоку, а у заједничкој фирми која предводи „конзорцијум“ има 10 одсто власништва. Други, већински власник Апекса са 90 одсто је српска фирма Ланус д.о.о, која има пет сувласника.

Ланус је у јавности познат и по томе што је 2008. себи припојио ПХТ интернешнел, чији је власник био Тахир Хасановић, некада високи функционер Нове демократије. У медијима се спекулисало да је Хасановић сувласник поменуте фирме а да је други сувласник Раде Терзић, бивши окружни тужилац. Хасановић и Терзић су пре четири године у медијима помињани у аферама око крађе патената у области информатичке технологије. Турски и српски партнер видовито су основали заједничку фирму  Апекс солушн технолоџи  24. марта 2009, само годину и по пре потписивања уговора са Београдом. За директора, уједно и јединог запосленог у овој фирми, српско-турски партнери постављају Вељка Влаховића (31) који није, како неки медији тврде, син бившег министра Александра Влаховића, високог функционера Демократске странке и бизнисмена, а како сам тврди није ни његов рођак.

(http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS6_eCfBbu6A79Z0QsVxiUpeY1OCeXBVDZ2-ov3X2-8H5qxhhcJxQ)

Апекс, који је основан са 500 евра што је законски минимум, 2009. годину завршио је, према подацима АПР, са исто толико. Па ипак, ово мало предузеће са једним запосленим које је 2010. годину дочекало са 500 евра, непуних девет месеци касније, тачније 20.9.2010. под вођством Влаховића, добија вишемилионски посао наплате Бус плус картица у Београду. И ту није крај финансијским чудима која се дешавају у Апексу. Само десет дана после потписивања уговора са Београдом, Апекс узима кредит од два и по милиона евра са залогом од 500 евра оснивачког капитала, па 2010. годину завршава са око два и по милиона евра на рачуну.

У регистру заложног права Апекс је, под датумом 1.10.2010, уписао два кредита, а у фебруару 2011. још један.
Први кредит од 2,54 милиона евра, један од два подигнута десет дана после потписивања уговора, Апекс узима код Ерсте ГЦИБ Финанце И Б.В. из Холандије, компаније која се бави давањем зајмова, регистроване као друштво са ограниченом одговорношћу у стопостотном власништву Ерсте банке из Аустрије. Истога дана Апекс је у уписао и кредит у износу од 116 хиљада евра подигнут у Ерсте банци а.д. Нови Сад, истој оној у којој је Александар Влаховић члан Управног одбора. Ова два кредита Апекс треба да врати за 54 месеца. Два месеца касније у заложбеном регистру Апекс уписује још једну, краткорочну позајмицу, од 50 милиона динара узету такође код Ерсте банк а.д. Нови Сад. Сва три кредита укупно од око три милиона евра Апекс је добио а да није имао приходе!

Под којим условима је Апекс добио кредит и ко је и какве гаранције дао банкама да ће им новац са каматом бити враћен, остаће вероватно тајна. На питање Пиштаљке да ли је можда те гаранције за Апекс дао Београд, надлежни у Дирекцији за јавни превоз су одговорили негативно.
Никакве гаранције Град не даје ни запосленима у ГСП-у, пре свега запосленим контролорима којих у ГСП-у има око 250, од чега 133 запослена за стално.
Медији су у више наврата писали о томе да је контролорима речено да треба да пређу у Апекс, али упркос могућности да остану без посла када Апекс преузме контролу наплате на конкурсе овог предузећа расписиване током прошле године скоро да се нико од радника ГСП-а није јавио. Иначе, у Уговору пише да је Апекс дужан да организује контролу наплате и обезбеди око 200 контролора, али не и да ће контролоре добити на поклон од Београда.

Уговор се сасвим овлаш бави и једним од најбитнијих проблема овог посла а то је заштита података о личности. Наиме у члану 17. се наводи да Извршилац, односно конзорцијум не сме злоупотребљавати податке до којих долази у систему наплате , да их мора чувати као пословну тајну те да их не сме користити ван система. Познато је да информације које се на овакав начин могу прикупити и обрадити а које су везане за навике и кретање људи могу бити од непроцењиве вредности маркетиншким фирмама. О озбиљности овог проблема довољно говори и забрана коју је повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић изрекао Апексу. Наиме, Шабић је привремено забранио обраду података о личности јер ниједним правним актом није утврђена сврха обраде података, њени разлози и процедура.

Драгана Матовић (http://getosrbija.wordpress.com/2012/02/03/nejasan-ugovor-o-bus-plus-u/)


Наслов: Одг: "Бус плус" - корак напред ИЛИ још једна превара
Порука од: Гога Фебруар 06, 2012, 09:27:26
Саопштити све детеље о увођењу Бус плус карата!


Демократска странка Србије је је затражила од власти у Београду да саопште све детаље уговора склопљеног са турском фирмом Кент Карт о увођењу Бус Плус система за наплату и управљање возилима у јавном превозу у главном граду, наводећи да је уговором предвиђено да 8,5 одсто прихода од продаје карата припадне турској компанији.

Велике гужве и лоша организација приликом издавања нових карата само је један од показатеља да ће увођење турско – српског конзорцијума у организацију превоза нанети велику штету Београду и додатно отежати услове коришћења јавног градског превоза, наводи се у саопштењу Градског одбора ДСС.

Додаје се да “поскупљење дневних и месечних карата уз наредбу градоначелника свим институцијама и привредним субјектима да се мора извадити Бус Плус карта за све запослене показује да постоји ‘велики интерес’ градских власти и турских партнера да добро зараде”

У саопштењу се градоначелнику Београда Драгану Ђиласу постављају питања ко стоји иза конзорцијума Кент Карт и српских фирми Апекс Солушн и Ланус, како је могуће да је тако вредан и важан посао склопљен у рекордном року од четири месеца и колико ће месечно турска фирма добијати од продаје карата у Београду?

Фонет (http://getosrbija.wordpress.com/2012/02/01/saoptiti-sve-detelje-o-uvodenju-bus-plus-karata/)


Наслов: Одг: "Бус плус" - корак напред ИЛИ још једна превара
Порука од: Гога Март 12, 2012, 23:04:53
Да видимо како је то било,...неко је и снимио оне редове  :D


http://www.youtube.com/watch?v=CnjidOFeYW4
...онда ....касније....ово је не ретка слика у аутобусима у Београду..

http://www.youtube.com/watch?v=G65rmlNQdpoНаслов: Одг: "Бус плус доручак"
Порука од: Гога Април 21, 2012, 07:08:58
"Бус плус доручак"

Возач трамваја у Пожешкој улици на Бановом брду купује доручак, утренирано прескаче ограду и у два корака враћа се у кабину, као да се ништа није догодило! У ГСП-у кажу да ће истражити случај и казнити возача(http://www.telegraf.rs/wp-content/uploads/2012/04/Bus-plus-dorucak.jpg)Ни возачи не воле ладан бурек!

На видео-снимку “Бус плус доручак” који кружи интернетом, види се како возач зауставља трамвај у веома прометној Пожешкој улици на Бановом Брду, тачно прекопута мини-пекаре. Возач купује доручак, утренирано прескаче ограду и у два корака улази у кабину, као да се ништа није догодило!

Осим једног од путника који је телефоном снимио “акцију”, нико други није одреаговао. Погледајте видео:http://www.youtube.com/watch?v=Td_N2uWzzi0У ГСП-у поручују да то није дозвољено.

- Колега је направио прекршај. Прегледаћемо снимак да идентификујемо возача, а потом ћемо применити предвиђене санкције. Није дозвољено да се возило напушта током вожње. Наравно, уколико је реч о неком судару или сличним ситуацијама када возач мора да одреагује – у реду, али због бурека, не долази у обзир – речено нам је у том градском предузећу.  (Телеграф) (http://www.telegraf.rs/vesti/beograd/173346-ne-vozi-misko-vozac-kupuje-burek-dok-putnici-cekaju-video)


Наслов: Одг:"Бус плус доручак"
Порука од: Гога Април 21, 2012, 07:13:30
Цитат
Није дозвољено да се возило напушта током вожње. Наравно, уколико је реч о неком судару или сличним ситуацијама када возач мора да одреагује – у реду, али због бурека, не долази у обзир – речено нам је у том градском предузећу.


Овај очигледно нема појма шта му раде запослени, када овако прича. Види се, да се не вози градским
превозом, јер је ово уобичајена слика коју смо сви имали прилику да видимо. Тако се истрчава да се купе цигарете, новине, вода, храна...Није редак случај да возач остави возило са путницима и мало дуже,...а где је за то време, то само он зна!


Наслов: Одг: Одлука је неуставна
Порука од: Гога Јул 09, 2012, 12:07:33
(Одлука је неуставна)

***

Ко промаши врата, иде на робију!

Путник који после 15. јула уђе на погрешна врата у аутобусе Градског саобраћајног предузећа Београд (ГСП) фасоваће казну до 75.000 динара! Тако испада да је путник који се осмелио да у градски аутобус уђе на средња врата починио већи прекршај од возача који је прошао кроз црвено светло и изазвао удес. По новим правилима, путници ће у аутобусе ГСП смети да улазе само на предња и задња врата, док ће средња користити само за излазак.

(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2012//07/10n/bg-autobus_620x0.jpg)
Испада да је путник, који се осмели да уђе на средња врата, починиће већи прекршај од возача, који прође кроз црвено светло и изазове удес?!


У предузећу "Бус-плус" кажу да је ова мера уведена у интересу путника, који редовно плаћају превоз.

- Град Београд је донео нове мере да би се увео ред у јавни превоз и побољшао његов квалитет. То је до сада било немогуће, јер велики број суграђана не плаћа возне карте. А не може се очекивати бољи превоз ни нова возила када скоро 50 одсто путника не купује карте. Град жели да заштити ону другу половину грађана који то редовно чине, а којима места у превозу заузимају они који неће да плате карту - каже Јелена Богавац, портпарол "Бус-плус", и додаје да ће улазак на предња врата, осим организације протока путника унутар самог возила, омогућити и контролу путника од стране возача.

Она истиче да ће казне прекршиоцима нових правила писати комунални полицајци.

- Спровођење одлуке о јавном линијском превозу на територији Београда контролишу Секретаријат за инспекцијске послове и комунална полиција. Оним грађанима који прекрше одредбе прописане одлуком, инспектор и комунални полицајац пишу прекршајну пријаву и упућују је судији за прекршаје, који одлучује о висини казне, у распону од 2.500 до 75.000 динара - каже она.

Цитат
Казне

2.500-75.000 динара за неадекватно понашање у градском аутобусу
5.000 динара за физичко лице које пуши у затвореном јавном простору
6.000-20.000 динара за претицање зауставном траком или колоне под пратњом
10.000-40.000 динара казна за изазивање удеса приликом вожње једносмерном улицом у забрањеном смеру
30.000-50.000 динара за изазивање удеса приликом пресецања колоне пешака на коловозу
30.000-50.000 динара пролазак кроз жуто или црвено светло

Цитат
Биљић: Одлука је неуставна

Адвокат Војин Биљић тврди да је одлука Града противуставна зато што се не могу прописивати казне поводом облигационих односа који постоје између путника и градског јавног предузећа.

- О тој врсти односа већ се изјаснио Уставни суд у случају казни за прекорачење паркирања у појединим градовима Србије и прогласио их неуставним - каже Биљић.


(Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/238041/Ko-promasi-vrata-ide-na-robiju)


Наслов: Одг: Са оваквим градским превозом ће Србија у Европу!
Порука од: Zeka Јул 09, 2012, 21:48:01
Цитат
Казне

2.500-75.000 динара за неадекватно понашање у градском аутобусу
5.000 динара за физичко лице које пуши у затвореном јавном простору
6.000-20.000 динара за претицање зауставном траком или колоне под пратњом
10.000-40.000 динара казна за изазивање удеса приликом вожње једносмерном улицом у забрањеном смеру
30.000-50.000 динара за изазивање удеса приликом пресецања колоне пешака на коловозу
30.000-50.000 динара пролазак кроз жуто или црвено светло

Поред новчаних казни треба увести и:
-пендречење путника
-чупање ноктију са правом избора
-бријање на суво (за мушкарце)
За блаже прекршаје:
-лупање дандара или кокавца
-чупање ушију
-пацке
Из овог процеса треба изоставити комуналну Полицију.
Предлажем да Бус Плус оформи своју Полицију са специјализантима за горе наведене казне !


Наслов: Одг: Са оваквим градским превозом ће Србија у Европу!
Порука од: Гога Јул 09, 2012, 22:15:25

Поред новчаних казни треба увести и:
-пендреченје путника
-чупање ноктију са правом избора
-бријање на суво (за мушкарце)

За блаже прекршаје:
-лупање дандара или кокавца
-чупање ушију
-пацке
Из овог процеса треба изоставити комуналну Полицију.
Предлажем да Бус Плус оформи своју Полицију са специјализантима за горе наведене казне !Дал` си нормалан, што си ово напис`о, има онај Ђилас и то да усвоји(http://fk.ikimg.com/images/smilies/smesna.gif)


..и још им дајеш идеју да поред комуналне полиције, праве своју "Бус Плус" полицију, и поред свих оних силних новоформираних тела  (агенције, помоћнике помоћника, саветнике саветника, секретаре генералних скретара и секретеријата и секретарица....помоћнике каВе куварица, саветнике хигијеничарки (http://fk.ikimg.com/images/smilies/zl991f.gif)


Ди ће ти душа, немо` више ништа да предлажеш, јер су они послали по целом свету шпијуне (ловце на идеје) пошто су им изгледа њихове пресушиле (http://fk.ikimg.com/images/smilies/smesna.gif) (осушили се мозгови)


Наслов: Одг: Са оваквим градским превозом ће Србија у Европу!
Порука од: Zeka Јул 09, 2012, 22:26:25
Цитат
Дал` си нормалан, што си ово напис`о, има онај Ђилас и то да усвоји

Можда се и прославим, мислим да су ми идеје сјајне.. ;D.. ;D
Него где нађе ове шашаве Смајлије, сјајни су !


Наслов: Одг: Са оваквим градским превозом ће Србија у Европу!
Порука од: Гога Јул 09, 2012, 22:36:15
Цитат
Дал` си нормалан, што си ово напис`о, има онај Ђилас и то да усвоји

Можда се и прославим, мислим да су ми идеје сјајне.. ;D.. ;D
Него где нађе ове шашаве Смајлије, сјајни су !

Има да те поставе за министра без фРотеље у градску скупштину (осмислиће они министраска места и у градским Скупштинама)


(а за смајлиће, не смем да кажем (http://fk.ikimg.com/images/smilies/10qe45d.gif) била би то реклама (http://fk.ikimg.com/images/smilies/malaraspa.gif))


Наслов: Одг: Са оваквим градским превозом ће Србија у Европу!
Порука од: moka Јул 10, 2012, 03:36:17
   Није им доста што су покрали ГСП које је направљено од новца грађана,него ће и да незаконито кажњавају грађане.Овај Ђилас је Муса Кесеџија у инкарнацији из данашњих дана,бахат и осион лопов.


Наслов: Одг: Са оваквим градским превозом ће Србија у Европу!
Порука од: Zeka Јул 10, 2012, 12:23:45
(а за смајлиће, не смем да кажем  била би то реклама )

Гого, да знаш да ниси друг, СТИПСО !!.. >:( >:( :o

(http://www.easyfreesmileys.com/smileys/computer-22.gif) (http://www.easyfreesmileys.com/skype-emoticons.html)


(http://www.easyfreesmileys.com/smileys/computer-20.GIF) (http://www.easyfreesmileys.com/skype-emoticons.html)
(http://www.easyfreesmileys.com/smileys/free-fighting-smileys-382.gif) (http://www.easyfreesmileys.com/skype-emoticons.html)

(http://www.proemoticons.com/emoticons/Evil/Evil_teu01.gif) (http://www.proemoticons.com/Free-Evil-Emoticons/)


Наслов: Одг: Са оваквим градским превозом ће Србија у Европу!
Порука од: moka Јул 12, 2012, 18:39:53
Цитат
Branko Radujko predsednik UO GSP-aIZVOR: B92
Beograd -- Odlukom Skupštine grada Beograda, dosadašnji generalni direktor Telekom Srbije Branko Radujko imenovan je za predsednika Upravnog odbora GSP-a. 

Sa te funkcije odbornici skupštine grada razrešili su dosadašnjeg predsednika UO Bojana Bovana, koji je podneo ostavku.

Kako se obrazlaže, odluka o postavljanju Branka Radujka na čelo Upravnog odbora GSP-a doneta je kao sastavni deo mera u cilju restrukturiranja i transformacije najvećeg gradskog prevoznika iz gubitaša u profitabilno preduzeće.

GSP već godinama beleži gubitke u poslovanju, pa se očekuje da će u restrukturiranju akcenat bude na optimizaciji poslovnih procesa i racionalizaciji poslovanja. Kako saznajemo, Radujko na poziciji predsednika UO neće primati novčanu nadoknadu.

Branka Radujka je krajem 2007. godine tadašnja Vlada Srbije koju su činili DS i DSS imenovala na mesto generalnog direkotra Telekoma Srbije, gde je zamenio dotadašnjeg direkotra Draška Petrovića.

Radujko je diplomirani je pravnik, rođen je u Kninu 1974. godine. Karijeru je počeo kao pripravnik u advokatskoj kancelariji, a potom radio u međunarodnom humanitarnom sektoru. Bio je savetnik pokojnog premijera Srbije Zorana Đinđića i šef kabineta premijera Zorana Živkovića. Predsednik Srbije Boris Tadić postavio ga je 2004. godine za specijalnog savetnika zaduženog za regionalnu politiku, a od juna 2006. je generalni sekretar predsednika Republike.

Član je Demokratske stranke, Srpske asocijacije menadžera i Saveta Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

U toku je sednica Skupštine grada Beograda na kojoj odbornici raspravljaju o rebalansu gradskog budžeta. Istovremeno su doneli odluke o imenovanju novih uprava u gradskim javnim preduzećima.

Odlukom Supštine Beograda vršilac dužnosti direktora Beograd puta biće Goran Aleksić.

Razrešen je direktor Hipodroma Beograd Boris Ivković, kao i direktor Javnog preduzeća za uredjenje, korišćenje i održavanje "Ada Ciganlija" Zoran Gajić koji je podneo ostavku na lični zahtev.

Odbornici su razrešili dužnosti i v.d direktora Gradskog stambenog Danila Vuksanovića, a na njegovo mesto imenovan je Veselin Marković.

Sa mesta predsednika Upravnog odbora Infostana razrešen je Goran Bujić, a na tu funkciju imenovan je Bojan Milić.

Razrešen je dužnosti i predsednik Upravnog odbora Beograd puta Dejan Stefanović, a na to mesto imenovan je Vladimir Jezdimirović.

Na mesto dosadašnjeg predsednika Upravnog odbora Gradskog stambenog Dejana Živkovića imenovan je Dejan Bulajić.


  Ђилас је направио Бус Плус и краде паре из ГСП-а а Радујка је поставио да га сасвим сахрани.Онда могу заједнички да отворе приватно предузеће које ће да ради шта хоће са превозом у Београду.


Наслов: Одг: Са оваквим градским превозом ће Србија у Европу!
Порука од: Гога Јул 12, 2012, 21:25:16
Не морају да отварају ново предузеће,  оно већ постоји,


Цитат
Конзорцијум предводи српско-турска фирма Apeks solušn tehnolodži (Apex Solution Technology). Према основном уговору, конзорцијуму који заправо чине само две фирме, једна српска и друга турска које су основале трећу, заједничку фирму са већинским српским капиталом, Град је препустио продају карата и управљање возилима у јавном превозу на период од десет година.


"Град" је препустио, што значи, Ђилас и ДС су препустили важне послове (профитабилне) тој трећој фирми, а ко стоји иза свега тога, било би добро да се сазна.

Углавном се ГСП-у не пише добро, и овако је у дуговима које су направили
разно разни "транге-франге" директори и градски "оци"!


Наслов: Одг: Одлука је неуставна
Порука од: Гога Јул 13, 2012, 01:02:37
Ко промаши врата, иде на робију!

Путник који после 15. јула уђе на погрешна врата у аутобусе Градског саобраћајног предузећа Београд (ГСП) фасоваће казну до 75.000 динара! Тако испада да је путник који се осмелио да у градски аутобус уђе на средња врата починио већи прекршај од возача који је прошао кроз црвено светло и изазвао удес. По новим правилима, путници ће у аутобусе ГСП смети да улазе само на предња и задња врата, док ће средња користити само за излазак.***Можда ће овакве слике да буду чест призор  :D


(https://www.beogradnocu.com/wp-content/uploads/2014/09/260651504f522086033d6473023037_orig.jpg)Наслов: Одг: Од сутра нова правила у возилима ГСП Београд
Порука од: Гога Јул 14, 2012, 22:31:23
Од сутра нова правила у возилима ГСП Београд

Од сутра ће, како је раније најављено из "Бус Плуса", у возилима градског превоза важити нове мере контроле, као и систем уласка и изласка из возила, а контролори ће, као и до сада, путницима без уредне карте издавати опомене и доплатне карте.


(http://www.pressonline.rs/upload/boxImageData/2012/6/14/189541/BUSPLUS.jpg)

Грађани ће убудуће, уз асистенцију контролора, улазити у возила само на врата обележена за ту намену, а нове мере предвиђају улаз на предња и задња врата и излаз на средња на линијама у интегрисаном тарифном систему 1 (ИТС1), улаз само на предња врата на свим окретницама (ИТС1 и ИТС2) и улаз само на предња врата, а излаз на осталим у ИТС2. Увођење нових облика контроле подразумева и то да ће контролори координатори усмеравати путнике, помагати им да нове мере прихвате и молити све путнике без возне карте да напусте возило.


Биће уведена возила са сталном контролом, која ће молити путнике без уредне карте да не улазе у возило, а она ће бити јасно обележена.

У аутобусима и тролејбусима на линијама 16, 17, 23, 29, 40, 41, 47, 73, 88, 95 и 511 контрола ће бити стална, а контролори ће бити распоређени на Зрењанинском путу, Карабурми, Смедеревском путу, Авалском путу, Ибарској магистрали, Обреновачком путу, Аутопуту, Сурчинском путу, Батајничком друму, Бранковом мосту и Пет солитера на Бањици.

Уочи почетка друге фазе рада, у оквиру које ће бити уведене нове мере контроле, као и обележена врата за улазак, односно излазак из возила, из "Бус плуса" су се, како пише на њиховом сајту, извинили свима који су протеклих дана добијали непотпуне информације о новим мерама које ступају на снагу од 15. јула и поручили да нема говора да ће било ко бити кажњен на начин који је помињан.

(http://www.pressonline.rs/upload/boxImageData/2012/6/14/189542/BUSPLUS-2.jpg)
"Одлука о јавном линијском превозу путника на територији Београда довела је до забуне о висинама казни које доноси судија за прекршаје. Нема говора да ће било ко на тај начин бити кажњен и ми смо хитно поступили да ову, пре свега, непрецизну меру променимо и прецизирамо. Као и до сада, контролори ће у оквиру надлежности путницима без уредне карте издавати опомене и доплатне карте", објашњено је из "Бус плуса".

(Пресс) (http://www.pressonline.rs/sr/vesti/beograd/story/232349/Od+sutra+nova+pravila+u+vozilima+GSP+Beograd.html)Наслов: Одг: Са оваквим градским превозом ће Србија у Европу!
Порука од: Гога Јул 14, 2012, 22:39:04
(http://www.pressonline.rs/upload/boxImageData/2012/6/14/189541/BUSPLUS.jpg)

"стална контрола"   (http://fk.ikimg.com/images/smilies/smesna.gif)(ал` нису могли без оне плаво-жуте боје, БусПлус)


коментар једног читаоца:

Цитат
Слушај вамо ! ! !
Од понедеоника 16 07 о.г на линије бр. 88 од подне па до 19h утерујем путнике на зелена и истерујем на црвена врата. Контролишем куј не куца карту и чупам за уши. По потребе, искључујем аутобус због шверцери, док не дођу џандари. Куј не плати нема да се вози бре.Наслов: Одг: Са оваквим градским превозом ће Србија у Европу!
Порука од: moka Јул 15, 2012, 01:01:55
  Чекам весели понедељак,да видим како ће изгледати у пракси најглупља Ђиласова идеја до данас.
  Превоз ионако функционише као да живимо негде у Оријенту а аутобуси који се налазе у саобраћају су углавном трули кршеви.


Наслов: Одг: Са оваквим градским превозом ће Србија у Европу!
Порука од: Гога Јул 16, 2012, 10:25:18
Грађане баш брига за обележена врата


Београђани су јуче углавном игнорисали нови режим улазака и излазака из возила градског превоза, а појачана контрола за сада није приметна.


(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2012//07/10n/bg-autobus_620x0.jpg)
Аутобуси обележени за улаз и излазак путника


Предузеће Бус плус, које је задужено за продају и контролу карата, најавило је да ће од почети нови режим улазака и излазака, тако да ће грађани морати да улазе на предња врата, а у зглобним аутобусима и на задња.

Такво правило углавном није јуче било видљиво. На аутобуским линијама из јужног дела града ка центру, репортери Бете нису приметили ниједног контролора, а грађани су слободно улазили на сва доступна врата. Тако је углавном било у линијама 23, 37, 52, 53, 56 или 50.

Било је најављено и да ће врата аутобуса до краја лета бити обележена за улазак и излазак, а један од репортера Бете приметио је данас поједина тако обележена возила на линијама 16 и 17.

Бус плус је јуче објавио да ће стална контрола бити у "видно обележеним" возилима на разним линијама, међу којима су и 16 и 23, али су грађани улазили и на средња врата, као и обично.

Још једно од правила је да ће се у возила на почетним станицама улазити само на предња врата, што се поштовало на Студентском тргу.

Возила градског саобраћаја недељом су углавном полупразна, а прави тест новог система може се очекивати данас, пошто ће понедељак бити први радни дан с применом новог режима коришћења возила јавног превоза у Београду.

(Бета, Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/239680/Gradane-bas-briga-za-obelezena-vrata)Наслов: Одг: Са оваквим градским превозом ће Србија у Европу!
Порука од: Zeka Јул 16, 2012, 11:04:51
E, вако !

Од данаске кој му га буде ушо на погрешна врата има да плати казну и да 10 пута оптрчи око аутобуса.
Онај куј нема карту има да пољуби возача у руку и да се извине свима који будну присутни у аутобус.
Возач има да има право да завари сва врата па нека се путници истоварују кроз прозоре и евентуално кроз шибердах на крову возила.
Контролори има да имају право да држе возило на станици  сат времена најмање, поготову ако је температура у возилу повећана барем до 50-60 степени, без објашњења а ко га буде тражио боље да се није ни родио јер му тек онда следи наплата казне у виду добровољног рада на прању и дезинфекцији возила и то без заштитне опреме.
Шофер има да има право да напусти возило у току смене када му се ћефне па нека возило вози неко од путника ако му дође мило.
Путници има да немају никаква права а ако мисле да их истерују нека понесу добре врљике по могућству умочене, тамо гди треба, па да онда видимо чија мама црну вуну преде.... >:(
(http://www.easyfreesmileys.com/smileys/free-cool-smileys-1038.gif) (http://www.easyfreesmileys.com/facebook-smileys.html)


Наслов: Одг: Са оваквим градским превозом ће Србија у Европу!
Порука од: Гога Јул 16, 2012, 12:43:20
E, вако !

Од данаске кој му га буде ушо на погрешна врата има да плати казну и да 10 пута оптрчи око аутобуса.
Онај куј нема карту има да пољуби возача у руку и да се извине свима који будну присутни у аутобус.
Возач има да има право да завари сва врата па нека се путници истоварују кроз прозоре и евентуално кроз шибердах на крову возила.
Контролори има да имају право да држе возило на станици  сат времена најмање, поготову ако је температура у возилу повећана барем до 50-60 степени, без објашњења а ко га буде тражио боље да се није ни родио јер му тек онда следи наплата казне у виду добровољног рада на прању и дезинфекцији возила и то без заштитне опреме.
Шофер има да има право да напусти возило у току смене када му се ћефне па нека возило вози неко од путника ако му дође мило.
Путници има да немају никаква права а ако мисле да их истерују нека понесу добре врљике по могућству умочене, тамо гди треба, па да онда видимо чија мама црну вуну преде....
>:(
(http://www.easyfreesmileys.com/smileys/free-cool-smileys-1038.gif) (http://www.easyfreesmileys.com/facebook-smileys.html)


...а,  како је то било данас (http://fk.ikimg.com/images/smilies/smesna.gif)


http://www.youtube.com/watch?v=y7tZhdUFymU


http://www.youtube.com/watch?v=P6OfYJbW864Наслов: Одг: Са оваквим градским превозом ће Србија у Европу!
Порука од: Zeka Јул 16, 2012, 13:17:50
Oво би требало да буде окосница мог програма који ћу да понудим Г.Влаховићу( нормално, без напомене о врљикама)
Био сам јутрос у аутобусу и анализирао сам шта се дешава, па бих се укључио са још неким предлозима који ће сигурно добро доћи Г. Влаховићу.
1-Треба уклонити све рекламе са возила и поставити натпис: ПОКРЕТНИ ТОР или ТОР НА ТОЧКОВИМА.
2-У возилу треба да постоји координатор кретања путника, да их усмерава ка излазним вратима , да се не би десило да се нађе нека заблудела овчица па да крене контра смером што може да изазове хаос и не дај Боже стампедо што никако не би ваљало.
3-Све који покушају да крену контра смером треба одмах елиминисати избацивањем кроз прозор док је возило у станици а ако се неко покрља, сам је крив. Ко га је терао да изиграва заблуделу овчицу.
4-Оне јаче и крупније никако не треба дирати, нека газе и крљају кога стигну. Нека виде овчице шта им следи ако не слушају контролоре БусПлус јер они мисле за све нас. Они су пастири за све оне који се возе овим новим ПОКРЕТНИМ ТОРОВИМА.
Г. Влаховићу честитам на новој иницијативи и осмишљеном систему превоза с`тим да усвоји ове моје предлоге који ће увести нова побољшања недвосмислено.

(http://img818.imageshack.us/img818/5879/th14.gif) (http://imageshack.us/photo/my-images/818/th14.gif/)....(http://img6.imageshack.us/img6/1078/smesna.gif) (http://imageshack.us/photo/my-images/6/smesna.gif/)....(http://img232.imageshack.us/img232/5961/smajlicepanje.gif) (http://imageshack.us/photo/my-images/232/smajlicepanje.gif/)

Наслов: Одг: Са оваквим градским превозом ће Србија у Европу!
Порука од: Гога Јул 17, 2012, 16:34:20
Oво би требало да буде окосница мог програма који ћу да понудим Г.Влаховићу( нормално, без напомене о врљикама)
Био сам јутрос у аутобусу и анализирао сам шта се дешава, па бих се укључио са још неким предлозима који ће сигурно добро доћи Г. Влаховићу.
1-Треба уклонити све рекламе са возила и поставити натпис: ПОКРЕТНИ ТОР или ТОР НА ТОЧКОВИМА.
2-У возилу треба да постоји координатор кретања путника, да их усмерава ка излазним вратима , да се не би десило да се нађе нека заблудела овчица па да крене контра смером што може да изазове хаос и не дај Боже стампедо што никако не би ваљало.
3-Све који покушају да крену контра смером треба одмах елиминисати избацивањем кроз прозор док је возило у станици а ако се неко покрља, сам је крив. Ко га је терао да изиграва заблуделу овчицу.
4-Оне јаче и крупније никако не треба дирати, нека газе и крљају кога стигну. Нека виде овчице шта им следи ако не слушају контролоре БусПлус јер они мисле за све нас. Они су пастири за све оне који се возе овим новим ПОКРЕТНИМ ТОРОВИМА.
Г. Влаховићу честитам на новој иницијативи и осмишљеном систему превоза с`тим да усвоји ове моје предлоге који ће увести нова побољшања недвосмислено.

(http://img818.imageshack.us/img818/5879/th14.gif) (http://imageshack.us/photo/my-images/818/th14.gif/)....(http://img6.imageshack.us/img6/1078/smesna.gif) (http://imageshack.us/photo/my-images/6/smesna.gif/)....(http://img232.imageshack.us/img232/5961/smajlicepanje.gif) (http://imageshack.us/photo/my-images/232/smajlicepanje.gif/)

хехе, ово ти је супер,  али шта вреди, ти им не нудиш лову, џаба ти то, њима требају парице...(http://fk.ikimg.com/images/smilies/zl991f.gif). Види како то Ђилас ради. Већ уговорио КРЕДИТ. Зато је "убачена" ова прича око тога како ће народ у светлој будућности да улази у возила градског саобраћаја, да би се у ствари ово око кредита провукло непримећено..***


ГСП добија 65 милиона евра кредита?

Европска банка за обнову и развој разматра одобравање кредита до 65 милиона евра за куповину 400 нових аутобуса за Градско саобраћајно предузеће Београд ГСП.

(http://www.vesti-online.com/data/images/2012-07-13/251745_15840014b_f.jpg?ver=1342502194)

Како се наводи на сајту ЕБРД планирана је набавка 280 нископодних зглобних аутобуса и 120 кратких аутобуса са погоном на природни гас.

Вредност обнове возног парка ГСП Београд процењена је на 130,5 милиона евра, половину новца требало би да обезбеди ЕБРД, а преостали део финансираће се из средстава Града Београда, ГСП-а или других комерцијалних кредита.
Реализација пројекта омогућиће смањење емисије угљен-диоксида за 35.000 тона годишње и одржање удела јавног превоза у Београду на 55 одсто упркос сталном повећању броја возила приватних превозника.

Одбор директора ЕБРД требало би да разматра одборавање кредита за ГСП на седници 18. септембра, пише на сајту међународног кредитора.

Према подацима са сајта ГСП, то градско јавно предузеће има 800 аутобуса просечне старости девет и по година. Уколико се урачунају и трамваји и тролејбуси, ГСП има 1.142 возила просечне старости 11 и по година.

(Бета, Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Ekonomija/239953/GSP-dobija-65-miliona-evra-kredita)п.с.
Видим, имамо исти ИЗВОР одакле "пијемо" смајлиће (http://fk.ikimg.com/images/smilies/th_secret.gif) (http://fk.ikimg.com/images/smilies/girl_bye2.gif)


Наслов: Одг: Са оваквим градским превозом ће Србија у Европу!
Порука од: moka Јул 17, 2012, 22:50:25
Цитат
Protest "99 odsto" protiv Bus plusa
Beograd -- Protest povodom kampanje za besplatni javni prevoz, u organizaciji grupe “99 odsto Beograd”, održan sinoć na Studentskom trgu u Beogradu.

(http://www.b92.net/news/pics/2012/07/17/1927991829500555f084d03029133758_640x427.jpg)

Protestu se, pored organizatora, pridružilo na stotinak građana kako bi podržali ovu akciju.

Grupa građana pod imenom "99 odsto Beograd" u spontanoj šetnji je sa transparentima kroz grad pozivala građane da im se priduže u protestu protiv novog sistema u javnom prevozu “Bus plus”.

(http://www.b92.net/news/pics/2012/07/17/2018394194500555f129060535534074_v4%20big.jpg)

Protest je započet vožnjom trolejbusima od Studentskog trga do Slavije i nazad u kojima su organizatori delili cveće uz pesmu, a podršku ima je pružao hor “Horkestra”.

Ljudi koji su se zatekli u prevozu pridružili su se organizatorima tako da su svi zajedno nastavili sa protestom u praku Studentskog trga, prenosi "24 sata."

Ideja kampanje je kako navode organizatori da se javnosti pruži informacija o tome da postoji mogućnost da javni prevoz bude besplatan.

(http://www.b92.net/news/pics/2012/07/17/239012028500552f449185977929236_v4%20big.jpg)

"Mnogi gradovi po svetu imaju besplatan prevoz, Beograd bi mogao da bude jedan od njih", kaže S. A, jedan od organizatora protesta.

Kako iz organizacije dalje navode pokret za besplatan prevoz postoji na internetu već nekih šest meseci, ali posle uvođenja novih pravila ulazka i izlaska u autobuse odlučili da krenu u aktivniju priču. Mnogi građani su uz ovacije i mahanjem pružili podršku organizatorima.

Inače, prvog radnog jutra otkako su na snagu stupila pravila ulasaka i izlaska u vozila GSP-a, a i stroža kontrola, u autobusima u prestonici je bila prilična gužva, kao i u saobraćaju.

(http://www.b92.net/news/pics/2012/07/17/1231824978500552f4bc079406099977_v4%20big.jpg)

Građani su svoje nezadovoljstvo novim pravilima pokazali i pre stupanja na snagu istih.

Organizatori navode da protest nije okrenut prema kontrolorima, vozačima niti bilo kom članu osoblja koje radi u “Bus plusu”, već protiv odluke za uvođenje ove vrste sistema u javni prevoz.

Sledeći protest biće održan sledećeg ponedeljka, 23. jula , a vreme okuplanja je u 18.30 sati kod Mekdonaldsa na Zelenom Vencu.
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=07&dd=17&nav_category=12&nav_id=627417


 Ето,придружимо се протесту.


Наслов: Одг: Са оваквим градским превозом ће Србија у Европу!
Порука од: moka Јул 19, 2012, 04:44:42
Цитат
Bus plus preti ukidanjem linija, putnici negoduju

(http://www.blic.rs/data/images/2012-07-18/260703_bgbusplus_ff.jpg?ver=1342619618)

Beograđane u gradskom prevozu od juče, nakon ulaska na prednja i zadnja vrata, u vozilima dočekuju i plakati s porukom da će linije na kojima se ne očitava dovoljno kartica biti ukinute. Red u prevoz treba uvesti, kažu putnici koji plaćaju kartu, ali ističu da je takva kampanja ipak neumesna.
Iz “Bus plusa” tvrde da se ne radi o zastrašivanju, a plakate kojima se nagoveštava ukidanje linija - ne smatraju preoštrim.

- Jedini cilj nam je da novi sistem profunkcioniše da bismo imali što bolji monitoring situacije u prevozu. Od početka smo najavili da će vozila sa malim brojem očitavanja biti preusmerena na frekventnije linije. Već šest meseci o tome govorimo - ističu u “Bus plusu“.
Nisu, međutim, precizirali da li se radi o potpunom ukidanju linija ili samo o smanjenju broja vozila na “niskofrekventnim” trasama.

 
- O tome će odlučiti stručnjaci, a mi u ponedeljak pravimo prvi presek rezultata novih mera. Jedino želimo da građani uredno plaćaju kartu, kao i da kartice očitavaju jer samo tako imamo jasan pregled situacije - kažu u “Bus plusu“.

 
Na pitanje ko odlučuje o ukidanju linija, iz “Bus plusa“ su nas uputili na gradsku Direkciju za javni prevoz.
Ulaz na prednja vrata uspešno se primenjuje u Evrope i SAD, kao i u još nekim gradovima u Srbiji. U Novom Sadu primenjuje se od pre tri godine. Novosadski prevoznik tada je pokrenuo kampanju “Red je”, kao apel na putnike.

- U početku je situacija bila identična kao u Beogradu. Bilo je negodovanja, psovanja, ali je vremenom ulazak na prednja vrata postao navika - kažu u JGSP “Novi Sad”.

Po dolasku u stanicu vozač otvara prednja vrata, zatim sačeka da svi koji čekaju uđu i pokažu kartu, pa tek onda otvara vrata za izlazak (srednja i zadnja). Ako neko ne plati kartu ili ne pokaže mesečnu vozilo ne kreće.

Slična je organizacija i u Čikagu. Tamo je, međutim, nivo razvijenosti građanske svesti takav da putnici koji plate prevoz negoduju kada je pored njih neko bez karte. Onaj ko ne plati kartu oseća se nelagodno jer zbog njega autobus stoji, pa drugi kasne na posao. Za pretpostaviti je da se ovakav efekat želi postići i u Beogradu.

- Uvođenje novog sistema zahteva period prilagođavanja a za ovako nešto potrebno je bar dva-tri meseca. Suština je da se uvede red. Sa druge strane, prevoz nije besplatan jer je svakodnevno na ulicama 1.300 vozila sa desetinama hiljada polazaka. Svako treba da shvati da je to zaista skup sistem - kaže Željko Ožegović, član Gradskog veća Beograda.

Minut i po za kontrolu

Kontrolori na različitim punktovima u gradu svakodnevno ulaze u vozila i vanredno pregledaju karte. Juče nije bilo većih incidenata, ali i dalje ima nezadovoljstva kod određenog broja putnika. Šest kontrolora pregled karte svih putnika u vozilu za najviše minut i po, a veliki zastoji zabeleženi su prvog dana kod Sajma jer vozač ne kreće dok svi putnici ne plate kartu. http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/333822/Bus-plus-preti-ukidanjem-linija-putnici-negoduju

Да набавимо сви бицикле,а Ђиласу да оставимо његове "БусПлус" аутобусе.


Наслов: Одг: Са оваквим градским превозом ће Србија у Европу!
Порука од: Гога Јул 21, 2012, 03:41:53
Покушали да избаце жену из аутобуса јер јој валидатор није очитао месечну карту

Група контролора "Бус плуса" покушала је да избаци из аутобуса путницу Г. Б. јер јој валидатор приликом уласка није откуцао месечну карту. Жену су заштитили остали путници, а вербална расправа која је уследила са контролорима и Комуналном полицијом зауставила је аутобуски саобраћај на Батајничком друму.

(http://www.blic.rs/data/images/2012-07-17/260513_gsp-prvi-dan-ulaska-40-foto-nebojsa-markovic_f.jpg?ver=1342792978)

Контролори "Бус плуса" зауставили су аутобус на линији 706, гаражног броја 2143 у близини окретнице аутобуса 17. Возило је стајало у месту око пола сата, јер контролори нису хтели да уваже уредно уплаћену месечну картицу једне путнице, коју валидатор није откуцао.

У аутобусу се убрзо разбуктала општа свађа у коју су се укључили сви путници аутобуса, сматрајући недопустивом намеру контролора да избаце путницу Г. Б. Убрзо се појавила и екипа Комуналне полиције која је захтевала од возача да угаси мотор аутобуса и остане да стоји у месту докле год "слепа" путница не напусти возило.

Грађани нису дозволили Г. Б. да напусти аутобус и наставили су да се расправљају са контролорима и комуналцима који су претили да ће позвати полицијску патролу и Г. Б. буквално изнети из аутобуса. Ситуација се убрзо примирила и контролори су напокон пристали да откуцају карту Г. Б и након пола сата напустили су возило.

 - Грађани треба да спроведу акцију којом би се стало на пут стварању оваквих пунктова и претреса који све више личе на царинске. Није хумано држати цео аутобус на 40 степени само зато што валидатор није откуцао нечију месечну карту која је свакако плаћена- каже револтирана путница Г. Б.

Репортер “Блица" нашао се на лицу места и читаву ситуацију описује као веома непријатну, а надасве непотребну. Истовремено истиче да је невероватно колико су сви путници били сложни и спремни да заштите своју суграђанку и поред свих претњи које су упућивали контролори и Комунална полиција.

Возач аутобуса се није мешао у расправу већ је на позив појединих путника одреаговао само слегањем раменима уз коментар да он са тим нема никакве везе. По речима нашег репортера, путници од данас немају више могућност да купе карту код возача.

(З.Лазаревић, Блиц) (http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/334195/Pokusali-da-izbace-zenu-iz-autobusa-jer-joj-validator-nije-ocitao-mesecnu-kartu)


Наслов: Одг: Најављени протести против Бус плуса у Београду
Порука од: Гога Јул 22, 2012, 19:42:52
Најављени протести против Бус плуса у Београду

Група грађана организује у понедељак 17.00 сати на Тргу Републике у Београду протест против система Бус плус, а после тог скупа позваће окупљене да се у 18.30 придруже протесту на Зеленом венцу који је истим поводом најавила организација "99 посто".


(http://www.vesti-online.com/data/images/2012-02-02/213156_bus-plus_f.jpg?ver=1342954239)

Организатори протеста "Народ против Бус плуса" на Тргу Републике, захтевају раскидање уговора са фирмом "Апекс" (Апеx) и укидање Бус плус система, тачкасте контроле која подразумева заустављање возила јавног превоза.

 

Они захтевају и укидање правила уласка путника на предња врата возила, смањење цене дневних и месечних карата за 30 одсто и покретање истраге о томе да ли је уговором са фирмом "Апекс" оштећен Београд и Градско саобраћајно предузеће.

 

На скупу на Тргу Републике биће направљен "народни договор" о даљим активностима против "Бус плус" система, а како је још наведено у саопштењу тај протест уредно је пријављен надлежнима.

(Бета, Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/241207/Najavljeni-protesti-protiv-Bus-plusa-u-Beogradu)


Наслов: Одг: Одржана два протеста против новог система у јавном превозу
Порука од: Гога Јул 24, 2012, 02:43:11
Одржана два протеста против новог система у јавном превозу

Смањити цену карата

(http://www.vaseljenska.com/wp-content/uploads/2012/10/292837_4395907649835_2098258269_n.jpg)


На Тргу Републике и Зеленом венцу синоћ су одржани протести против Бус плус система. Протест на Тргу Републике организовало је Удружење грађана "Народ против Бус плуса". Они су затражили раскидање уговора са фирмом Апекс и укидање Бус плус система, затим укидање“тачкасте контроле која подразумева заустављање возила“, укидање уласка само на предња врата, смањење цена дневних и месечних карата за 30 одсто, али и покретање истраге о томе да ли је уговором са Апексом оштећен Град и Градско саобраћајно предузеће Београд. Такође, организовано је и прикупљање потписа.

- Овде сам јер не желим да ме жигошу - рекао је један од присутних.

Старија суграђанка каже да је дала свој потпис јер жели да укине правило о уласку искључиво на предња врата.

- Стварају се велике гужве, а превоз је ионако нередован. Такође, против сам тога да ми који имамо бесплатне карте морамо да их очитавамо приликом сваког уласка у аутобус - рекла је она.

На протесту је говорио и један од бивших радника ГСП-а, који је, како је рекао, добио отказ након што је одбио да потпише уговор и пређе у Апекс.

Ипак, одзив је био не тако велики, присутно је било око 150 грађана. Протест је обезбеђивало око двадесетак полицајаца.

(http://www.vaseljenska.com/wp-content/uploads/2012/10/267605_4395906529807_219471840_n.jpg)

Нешто посећенији био је протест на Зеленом венцу који је организовао покрет "99 одсто". Они захтевају да надлежни органи истраже и обелодане све радње у вези са тендером, тачну власничу структуру конзорцијума који је задужен за Бус плус, њихове приходе и расходе. Један од захтева односи се и на комуналну полицију. Наиме, затражено да престану да се троше ресурси комуналне полиције како би приватне фирме оствариле приходе. Овај покрет затражио је да јавни превоз буде бесплатан за пензионере, студенте, труднице и незапослене.[/b]
(http://img600.imageshack.us/img600/6303/p7230112a.jpg)

- Тражимо да карта за једну вожњу не кошта више од 30 динара, а месечна не више од 600 динара - навели су организатори протеста на Зеленом венцу.

(http://img507.imageshack.us/img507/993/p7230117a.jpg)

Овај протест је завршен код тржног центра „Ушће“, где је одржан јавни састанак овог покрета.

(http://www.vaseljenska.com/wp-content/uploads/2012/10/374156_4395909449880_64361594_n.jpg)Наслов: Одг: Са оваквим градским превозом ће Србија у Европу!
Порука од: Гога Јул 24, 2012, 02:54:06
ОПЕТ неко намерно МИНИРА протесте грађана.
Знало се да има протест у 17 и 30 минута на Зеленом Венцу. Већ неколико дана се знало за тај протест.

КО је заказивао још један протест у са почетком у 17 часова на Тргу Републике ???

Ко стоји иза тог удружења "Народ против Бус Плуса". ??? Ко год да је тај, тај је радио портив било које иницијативе да се народ јасно и гласно побуни и да протествује. ОВО је већ виђено у Београду, да се у исти дан, са истим поводом организују два протеста.
То је и више него јасно да се тако само ствара конфузија и које су намере те конфузије.Наслов: Одг: Са оваквим градским превозом ће Србија у Европу!
Порука од: Zeka Јул 24, 2012, 07:58:01
Цитат
ОПЕТ неко намерно МИНИРА протесте грађана.

Важно је да је покрет оформљен и да има људи који би да штите своја грађанска и људска права.
БусПлус је отимачко- гангстерска организација која се понаша као да су они купили аутобусе у којима се возимо, као да су они изградили улице, станице.
Заустављају аутобусе ради "контроле" а у ствари све се своди на иживљавање над путницима.
Питање је да ли то треба трпети или кренути у обрачун са том багром.
Постојао је ГСП и пре њих а постојаће и после њих.
И шта су грађани добили од БусПлус-а ?
Бољи превоз, услугу, боље аутобусе ?
Ништа од тога, само малтретирање и нервирање !


Наслов: Одг: Са оваквим градским превозом ће Србија у Европу!
Порука од: Гога Јул 24, 2012, 08:21:47
Медији пишу да је на Тргу Републике било око 2оо људи, а негде сам прочитала 150.

Међутим када се погледа ова слика, на њој већ има 200 људи, могу да се изброје,

(http://www.vesti-online.com/data/images/2012-07-23/254150_2_ig.jpg)


а плус још на овој,


(http://www.vesti-online.com/data/images/2012-07-23/254151_3_ig.jpg)


Наслов: Одг: Контролори Бус Плус као "јаничари"
Порука од: Гога Јул 25, 2012, 00:23:39
Контролори Бус Плус као "јаничари"

(http://bktvnews.com/wp-content/uploads/2012/02/imageee.jpg)

Ево после десет година и ја најзад схватих, зашто су некадашњи ДОС, прозвали "досманлијама".

Па, зар у сред Београда да плаћамо градски превоз Турској фирми и њиховим домаћим чаушима, а све под плаштом бриге за боље услове живота нас самих.

С обзиром, да је из градског саобраћајног предузећа, издвојен његов најпрофитабилнији део, и предат турској компанији у руке, то испада као да нам Турци поново узимају харач.


Харач је у српском народу познат као, "Наплата путарине на путевима Србије. Некада су Турци убирали харач, али се код њих знало правило и ред. Приликом бежања из Србије рекли су да ће се ’ови друмови зажелети Турака’. Убирање харача или популарно – харачлијање спроводе домаћи јаничари и стално су под контролом харач-ефендија. Имају своје уредно обележене чадоре и није их могуће ни забоћи ни умилостивити".

Значи, контролори турског Бус Плус система, дођу као "јаничари", првих месец дана возимо се за џабе, а онда ко не плати карту биће набијан на колац.


У овом случају градоначелник Београда Драган Ђилас, је као Вук Бранковић, предаде ГСП у турске руке.

Издаде раднике градског саобраћајног, као у оној српској народној, "Ал’ не виђех Вука Бранковића, не виђех га, не вид’ло га сунце! Он издаде честитога кнеза, господара и мога и твога".

Елем, поранио градоначелник 1.фебруара, да се провоза трамвајем, не би ли сиротињи раји објаснио, како ће им нови систем уствари, помоћи и олакшати им вожњу градским превозом.

И рече прво, како увођење Бус Плус система представља ризик за њега у овим предизборним временима, као то може да га кошта гласова, међутим, он је човек који гледа у будућност и ништа га не може спречити да донесе добробит својим грађанима.

Није него, пре ће бити да пере руке, од овог нечасног посла и да унапред себи даје одступницу за лош изборни резултат.

Па, из авиона се види да је ту било – ја теби, ти мени.

Да не понавља, Вељко Влаховић је главни менаџер Бус Плуса (харач ефендија), чији је стриц Александар Влаховић (дахија), високи функционер Демократске странке, и један од људи који је Србију завио у црно у процесу приватизације, истовремено и члан управног одбора Ерсте банке АД Нови Сад, која даје више од пола милиона евра кредита фирми Ланус, за развој бизниса.

И додаде градоначелник тог јутра, како се овај систем користи у Лондону и Паризу.

Да нисам био прошле године у Паризу и возио се метром, можда бих му и поверовао, али не, у питању је класичан систем наплате, купиш карту за лову, чекираш је и возиш се.

Оно што је компаративно са системом Бус Пулс је гласовна порука која обавештава путнике у коју станицу пристижу, и ништа више.

Лично, немам ништа против контролора, па и они морају да зараде за живот, њихово помињање у тексту је само зарад метафоре.

А за крај овог текста, одабрао сам одломак из једне песме, непознатог аутора:

Боже мили, разбојништва великога,
кад се харачлије окупише у земљи Србији,
у Србији земљи да харач прикупљају
и да другоме постану судије!

Ту министри нису ради кавзи,
нит’ су ради политичари изјелице,
ал’ је рада сиротиња раја,
која глоба давати не може

(Лични став: Небојша Татомир) (http://bktvnews.com/kontrolori-bus-plus-kao-janicari/)


Наслов: Одг: Са оваквим градским превозом ће Србија у Европу!
Порука од: Гога Јул 26, 2012, 03:33:36
http://www.youtube.com/watch?v=wdgyLLxNOz0


Наслов: Одг: Са оваквим градским превозом ће Србија у Европу!
Порука од: Zeka Јул 26, 2012, 08:51:04
Vožnja
Kako će Gradsko saobraćajno preduzeće u Beogradu opljačkati više od milion građana


                                           (http://img207.imageshack.us/img207/3770/busplus.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/207/busplus.jpg/)

 
Ko to tamo naplaćuje
 
Uvođenje takozvanih elektronskih karata za vožnju javnim prevozom u Beogradu, čija primena treba da počne već 1. marta, predstavlja još jedan oblik surovog pljačkanja građana zarad dobrobiti gradskih čelnika, kao i preduzeća kod kojih se ne znaju ni vlasnici ni direktori. Ta tri jahača apokalipse u slučaju GSP-a, njegovih radnika i korisnika, zovu se Apeks, Lanus i Kentkart
 
Igor Milanović

 
Pre više od godinu dana zvanično se završio tender GSP Beograd za izbor preduzeća koje će u gradski prevoz prestonice da uvede elektronske putne kartice. Pobedio je tročlani konzorcijum kod koga se svuda na prvom mestu pominje preduzeće Apeks solušn tehnolodži d.o.o iz Beograda, zbog čega bi pomenuto preduzeće trebalo da bude na čelu konzorcijuma.
Teoretski bi to i mogao da bude slučaj, ali iz dokumentacije koja postoji u Agenciji za privredne registre (APR) vidi se da su vlasnici Apeksa preduzeća Lanus d.o.o. iz Beograda i Kentkart iz Istanbula, koja su istovremeno i preostala dva člana konzorcijuma koji je pobedio na tenderu GSP-a.
  
Preduzeće bez direktora
 
Lanusa će oni sa malo boljim pamćenjem da se sete iz afere sa otimanjem patenta za dopunu mobilnih telefona. Tada je pronalazač Dejan Dragojlović patentirao aparat pomoću koga je na trafikama mogla da se kupi dopuna za pripejd kartice mobilne telefonije i sva prava preneo na svoje preduzeće Certus.
Za direktora Certusa Dragojlović je postavio svog dotadašnjeg prijatelja Savu Terzića, koji je zatim u saradnji sa bivšim političarom Tahirom Hasanovićem pokušao da od vlasnika otme ne samo patent već i celo preduzeće! Posle silnih peripetija, Dragojlović je konačno uspeo da povrati Certus, ali je Terzić prethodno na ime ovog preduzeća kod Rajfajzen banke podigao kredit od dva miliona evra i novac odmah prebacio - Lanusu. U istu ovu kompaniju Terzić i Hasanović utapaju i svoju firmu PH Internacional, izbegavajući tako da obeštete opljačkanog Dragojlovića.
Još tada se verovalo da iza Lanusa u stvari stoje Sava Terzić i Tahir Hasanović zajedno sa svojim klanom. Po izveštaju APR-a, međutim, formalni vlasnici Lanusa danas su: Miroslav Petrović, Ivan Bukelić, Vojislav Krstić, Aleksandar Đorđević i, kao najveći pojedinačni suvlasnik, WP Tim sistem d.o.o, čiji je jedini vlasnik i direktor Zoran Milovanović.
Ono što Lanus izdvaja od drugih preduzeća jeste činjenica da na zvaničnoj prezentaciji APR-a ovo preduzeće nema zastupnika, odnosno direktora?! Sa kim je, onda, GSP potpisao pomenuti ugovor o uvođenju elektronskih kartica?
Tročlani konzorcijum iza koga faktički stoji Lanus bez direktora, dobio je od GSP-a pravo ne samo da proizvodi i prodaje elektronske karte za vožnju (uz proviziju od 8,53 odsto) već i da vrši kontrolu putnika, monitoring i izradu reda vožnje. U suštini, GSP će još samo da vozi, a sve ostalo će za njega da radi konzorcijum iza koga stoji preduzeće bez direktora.
Još početkom 2011. godine sindikati GSP-a protestovali su što se ovakva ovlašćenja daju jednom konzorcijumu u kome postoji i ino-partner, čija vlasnička struktura ovde nije poznata. Problem u tom smislu, na koji su stručnjaci ukazivali, sastoji se i u tome da će za potrebe personalizovane vozne karte konzorcijum Lanusa od građana Beograda uzimati i lične podatke.
Postavlja se pitanje da li će i u kolikoj meri ovi podaci biti dostupni i trećim licima, odnosno da li postoje i koje garancije da Lanus (sa nepoznatim direktorom) i turski Kentkart (sa nepoznatim vlasnicima) neće ovako pribavljene podatke da koriste za špijuniranje svojih putnika, jer će preko GPS satelitskog sistema u svakom trenutku moći da se zna gde se nalazi svaki pojedinačni vlasnik karte!
Ovakvo orvelovsko totalno praćenje kretanja građana država je poverila domaćim preduzećima sumnjivog pedigrea i stranoj firmi nepoznatog porekla.
Uz sve to, kako je svojevremeno potvrdio potpredsednik sindikata GSP-a Miroslav Jovanović, gradska vlast je tender raspisala samoinicijativno, bez konsultacija sa javnim prevoznikom. Nije bila čak urađena ni studija koja bi pokazala da će privatnik te poslove kvalitetnije i jeftinije da obavlja nego sam GSP Beograd. Sve je urađeno skriveno i tajno, a uz to i veoma brzo, tako da se nameće zaključak da je pomenuti konzorcijum pre samog raspisivanja tendera bio proglašen za pobednika.
Zbog toga ne čudi što se za korisnike kvalitet vožnje uopšte neće poboljšati, niti će cene biti snižene. Konačni cilj celokupnog projekta jeste uvođenje još jednog harača koji će preko računa privatnih preduzeća da se slije u džepove gradskih vlastodržaca. Provizija od 8,53 odsto mesečno na 1,5 miliona stanovnika ni u kom slučaju nije mala suma.
  
Pljačka republičkog i gradskog budžeta
 
Generalni direktor GSP Beograd Mileta Radojević krajem decembra prošle godine u intervjuu za TV B92 reče: "Mesečni prihodi GSP-a trenutno iznose oko 700 miliona dinara, a uvođenjem novog sistema, koji bi trebalo da iskoreni šverc u javnom prevozu, mesečni prihod trebalo bi da bude oko 900 miliona ili čak milijardu dinara."
Ako je ta izjava tačna, a nema razloga da u ovom slučaju sumnjamo u verodostojnost brojki koje iznosi prvi čovek GSP-a, konzorcijum u kome je i privredno društvo sa nepoznatim direktorom, mesečno će da zarađuje oko 90 miliona dinara ili nekih 900.000 evra.
Pri tome je način uplate regulisan tako da sav novac prikupljen od prodaje karata odlazi prvo konzorcijumu, pa on zatim, po odbijanju svoje provizije, razliku uplaćuje GSP-u. Ko uopšte može da garantuje da će firma, koja nema čak ni upisanog direktora, u saradnji sa preduzećem nepoznatog vlasnika uopšte da ispuni svoje obaveze?
Ili je već samim ugovorom gradska vlast na čelu sa Draganom Đilasom regulisala da preko fantomskog konzorcijuma jednostavno opljačka gradski budžet i ode na neku primamljivu destinaciju sa koje se kriminalci ne izručuju Srbiji? U igri je skoro 10 miliona evra mesečno, koliko se slije prodajom karata za prevoz.
Inspektori Agencije za budžetsku inspekciju grada Beograda su u svom nalazu 47-23-2/2010 od 28. februara 2011. godine utvrdili da je beogradski javni prevoznik od 1. januara do 15. oktobra 2010. godine svojim zaposlenima isplatilo neto zarade u visini od 2.665.039.119 dinara, ali bez plaćanja poreza i doprinosa na te plate.
GSP je Sekretarijatu za finansije grada Beograda (koji je, inače, njegov osnivač) svakog meseca dostavljao obračun neto zarada, ali je prećutkivao da na njih ne plaća ni porez ni doprinose. Poreske prijave nisu dostavljane ni nadležnoj filijali Poreske uprave, a da niko tamo nije primetio da jedan tako veliki poreski obveznik faktički više ne posluje.
Time je rukovodstvo GSP-a prekršilo Zakon o porezu na dohodak građana i Uredbu o načinu i kontroli isplate zarada u javnim preduzećima.
Pomenuti izveštaj Agencije gradskim vlastima je poznat od kraja februara 2011. godine. Šta su te vlasti od tada do danas učinile da se ispravi ova nezakonitost? Odgovor je - ništa. Zapravo, dale su još narodnih para.
Grad je i posle otkrića ovih malverzacija GSP-u u toku 2011. isplatio subvencije u visini od 5,39 milijardi dinara, bez kojih bi javni prevoznik morao da stavi katanac na vrata.
Prostim upoređivanjem brojki koje je izneo generalni direktor Mileta Radojević sa podacima dostupnim javnosti, vidi se da je GSP, faktički, skoro polovinu svojih prihoda dobio iz gradske kase, koju solidarno pune svi stanovnici Beograda, čak i oni koji ne koriste sredstva javnog prevoza! Pri tome su i GSP, kao i njegovi rukovodioci, odgovorni za neplaćanje poreza i doprinosa i kršenje zakona, do danas ostali amnestirani svake odgovornosti.
Uvođenjem elektronskih kartica pljačka u GSP-u će postati više sofisticirana i, naravno, ozakonjena. Kako se vidi iz slučaja neplaćanja poreza i doprinosa, nadležne institucije blagonaklono gledaju na pljačke koje sprovodi GSP, pa ni anonimni direktor Lanusa i njegovi pajtaši ničega ne moraju da se plaše.
 
 
 
 
Miletin program
 
Moguće je da nekome cifra od skoro milion evra mesečno, koje kao proviziju treba da dobije firma Lanus sa svojim kompanjonima, ne izgleda nešto naročito mnogo. Poređenja radi, to je egzistencija za nekih 600 do 800 porodica zaposlenih u GSP-u.
Generalni direktor GSP-a Mileta Radojević najavio je krajem decembra 2011. godine: "Neophodna je racionalizacija, radno vreme od osam sati i godišnji odmor od 30 dana. To bi trebalo da dovede do uslova za prirodni odliv 600 do 800 zaposlenih i smanjenje na optimalnih 5.500 radnih mesta. Time bi se uštedelo 800.000 evra mesečno, a GSP bi postao solventna firma."
Dakle, da bi mogli da preliju novac u privatne džepove vlasnika konzorcijuma koji uvodi elektronske vozne karte, kao i njihovih zaštitnika iz gradske uprave, čelnici GSP-a planiraju da unesreće do 800 porodica. Eto još jednog primera masovne pljačke i terora koji sprovode inženjeri srpskog tranzicionog kriminala.
 
 
 
Prema informaciji koju je javnosti dostavila Poreska uprava, Gradsko saobraćajno preduzeće u Beogradu duguje (utajilo je!) nešto više od 16 miliona evra poreskih obaveza (zvanični dinarski iznos: 1 milijarda i 643 miliona)!

tabloid (http://www.magazin-tabloid.com/casopis/index.php?id=06&br=250&cl=14)


Наслов: Одг: Са оваквим градским превозом ће Србија у Европу!
Порука од: Zeka Јул 28, 2012, 08:17:33
U ponedeljak novi protest protiv Bus plusa

(http://img715.imageshack.us/img715/9039/busplusprotestarhiva1.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/715/busplusprotestarhiva1.jpg/)

Udruženja “Narod protiv Bus plusa” i “99 posto” postigla su dogovor o jedinstvenim zahtevima i najavili novi protest za ponedeljak u 17.30 na Trgu Republike.

Ove dve organizacije traže ukidanje “Bus Plus” sistema i raskid ugovora sa firmom “Apeks”, istragu povodom tendera za “Bus plus” i objavljivanje tačne vlasničke strukture konzorcijuma firmi koje su zadužene za sprovođenje naplate karata u vozilima GSP-a, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Oni traže i da se po obavljenoj istrazi tendera za “Bus Plus” pokrene krivična odgovornost zbog materijalne šete i nedozvoljenog, protivustavnog progona građana kao i da se smanje cene karata u gradskom prevozu, a za određene kategorije stanovništva obezbedi besplatan gradski prevoz.

Udruženje “Narod protiv Bus plusa” najavilo je protest u ponedeljak u 17.30 sati na Trgu Republike na kom će biti proglašen početak kampanje “Bojkor Bus plusa”, a planirana je i protestna šetnja do Skupštine grada Beograda.

bktv (http://bktvnews.com/u-ponedeljak-novi-protest-protiv-bus-plusa/)


Наслов: Одг: Са оваквим градским превозом ће Србија у Европу!
Порука од: Гога Јул 28, 2012, 08:38:22

Цитат
Udruženja "Narod protiv Bus plusa" i "99 posto" postigla su dogovor o jedinstvenim zahtevima i najavili novi protest za ponedeljak u 17.30 na Trgu Republike.


Ово ми се већ допада, да ће сада у исто време и на истом месту, бити јединствени. У то име ћу им се и ја придружити. (Не могу заиста више да идем пешке, јер ко ће толико новца да одвоји за оне допуне за БуспЉус карте, одакле  ;D)


Наслов: Одг: Са оваквим градским превозом ће Србија у Европу!
Порука од: Гога Август 03, 2012, 17:45:05
Путници највећи криминалци


Београђани су последњих недеља огорчени због електронских карата у градском превозу, које су им загорчале живот у друштву са кризом. Људе утерују као овце у аутобус, шиканирају их контролори, обезбеђење и комунална полиција који у групама упадају у аутобус и ислеђују путнике. Из ГСП-а саопштавају да су у Београду пресликали модел из Чикага. Додуше, у овом америчком граду се већина путника превози метроом и превоз тако функционише још од 1947.

(http://www.borca.rs/wp-content/uploads/2014/09/509256_autobuska-stanica-na-zelenom-vencu010914ras-foto-m-josida-007_f.jpg)
КАЗНЕНА ЕКСПЕДИЦИЈА: Гужва на аутобуској станици

Репортери "Вести" су се једног врелог јулског дана, на плус 40 степени, провозали у јутарњем шпицу једном од најдужих аутобуских линија у Београду, трасом 23 како би сазнали како нов систем наплате карата заиста функционише. Ова линија је дуга 35 км.
На почетној станици на Видиковцу нема веће гужве. Дупли аутобус, донација Јапана, елегантно је пристао у тесну окретницу под пуним гасом, али је већу пажњу привукао његов изглед - преко читавих врата ознаке: УЛАЗ и ИЗЛАЗ! Али, пошто то није довољно јасно, возач за улаз отвара само предња врата. У аутобусу се налазе и намргођени контролори-асистенти чији је задатак да усмеравају оне који су одлучили да пркосе графичком приказу. До почетка Бановог брда аутобус је већ пун, а нервоза скоро опипљива у ваздуху.
 

Избушићу ти гуме

Према процени ГСП-а дневно се више од 300.000 путника превезе јавним превозом без карте, што је сваки трећи путник, а то их, тврде, годишње кошта као 250 модерних аутобуса. Наравно, никог није брига што је сваки четврти незапослени, а сваки трећи месецима није видео плату коју је зарадио!

(http://www.novosti.rs/upload/images/2015//08/31/bg%20(5).jpg)
Улазак као у логор

- Ма, ја могу да се шверцујем колико хоћу - каже младић са последњег седишта. То је заиста и могуће, али само до првог "контролног пункта" који је, у случају аутобуса 23 постављен код Аде Циганлије. Сунце туче по станици на којој нема заклона од небеских прилика. Када се аутобус заустави, припаднице лепшег дела контроле, у својим светлоплавим униформама задужене су за путнике близу улаза, док се мушкарци у тамноплавим мајицама пробијају кроз масу. И ту почиње права борба. Неки путници немају карту, неки неће да је покажу јер су је већ показивали, некима једноставно аутомат није очитао картицу... Како било, аутобус већ десет минута стоји у станици, а атмосфера се захуктава.

Док чекају, "прегледани" путници чежњиво гледају у правцу језера. Пресијава се вода на сунцу, а на хиљаде купача спас проналази у хладној, савској води. Путници двадесет тројке немају такву срећу. Заробљени у врелим конзервама од аутобуса, презнојавају се и псују и себе и друге.

Први аутобус из застављене колоне је скоро "прегледан", али пристигла су већ два нова... Путници су све нервознији, па крећу и озбиљна препуцавања и претње.

- Избушићу ти гуме, ако не кренеш - чује се из предњег дела.

- Мајсторе, немој да ја преузмем волан кад ти поломим ноге - добацује други.

Да путници не остају само код речи, указује и чињеница да је до сада поломљено чак 800 валидатора за картице, а још више забрињава податак МУП-а, да се годишње бележи око 80 напада на возаче ГСП-а.

- Ово је напад на достојанство! Иду са полицијом, као да смо најгори криминалци. Прво треба да ми пруже услугу, па тек онда да је платим, а не обрнуто као сада - цеди кроз зубе Добривоје Вељовић, незапослени економиста.

Аутобус коначно креће даље. Нажалост, не и задуго....Након само две станице, нова "рампа". Неко духовит у ГСП-у је то назвао "тачкастом контролом". Е, то је већ било превише за ионако револтиране путнике. Уместо да стрпљиво показују своје карте, већина је демонстративно изашла из аутобуса и пут ка одредишту наставила пешке не штедећи контролоре најпогрднијих увреда.

- Због ове глупости већ касним на посао. Ако добијем отказ враћам се код њих да ми они дају нови посао - каже видно изнервирана Милена Мољковић, тридесетдвогодишња вапитачица.

- Ма нису нам они криви већ тајкуни који стоје иза свега. Да би се они још мало обогатили ми морамо да испаштамо - подржава је пензионерка Бранислава Гажевић која се упутила код доктора и сада размишља да ли ће уопште бити примљена јер касни 40 минута.
 
Шверцери застаревају

На следећем "контролном пункту", само две станице касније, радници Бус плуса пет минута безуспешно покушавају да уђу у аутобус, али због велике гужве не пробијају се даље од врата. На крају шеф екипе мудро одлучује да обуставе мисију и аутобус наставља пут. Имали смо среће и на следећој "чеки" код београдског Сајма. Не могу контролори да савладају гужву.

Путовање се наставља, само су сад и преморени асистенти одустали од усмеравања, па улази и излази ко где стигне. Поред пута рекламни плакат, где крупним словима пише да ће линије на којима не буде очитан довољан број карата бити укинуте, али и да "гужве не прави нови систем, већ грађани који не плаћају вожњу"!?

- Неће ваљда бити још мање аутобуса, па шта ћемо од септембра? Ма ово је малтретирање, прво чекам аутобус пола сата, а онда треба још и да се гурам само на предњим вратима - забринута је 54-годишња куварица Горица Ступар.

Последња у низу "тачкасте контроле" јесте контрола код Панчевачког моста. Ушло је четири контролора и заиста је све протекло како је најављивано - изашли су за непуних 90 секунди, а при том су стигли и да прегледају све карте. Чак је издата казна младићу са почетка ове приче. Ипак је долијао.

Према наводима ГСП-а, у првој половини ове године написано је чак 39.000 казни које још нису наплаћене. Велики проблем представља судско гоњење "шверцера", јер док казна стигне до судије за прекршаје прође и више од две године, па се предмет проглашава застарелим.  Аутобус је коначно стигао на последњу станицу на Карабурми за "само" 75 минута вожње. За то време могли смо да стигнемо до Новог Сада или Јагодине...

Цитат
Капитал од 500 евра

О бројним нелогичностима око увођења Бус-плус наплаћивања карата за превоз упућују и нека истраживања. Према наводима Центра за истраживачко новинарство, конкурс за преузимање овог посла је обављен на полујавни начин, тако што је конкурсна документација предочена искључиво на српском, а не и на енглеском језику што је уобичајена пракса оваквих тендера. На овај начин је многим фирмама из света било онемогућено да се уопште такмиче за посао, мада су многе од њих упутиле захтев за продужење рока за превод документације, који је одбијен. Коначно, Дирекција за јавни превоз је склопила уговор са конзорцијумом фирми који представља Апеx солутион технологy, која је у том тренутку имала само једног запосленог и капитал од 500 евра.

 
Протести у престоници

Од почетка новог система контроле карата у градском превозу, грађани су показивали незадовољство, што негодујући на лицу места, што на интернету. Ове недеље у Београду су организована два протестна скупа, на Тргу Републике и Зеленом венцу, на којима су путници позвани на "грађански отпор", а од градских власти је затражено да прекину да малтретирају суграђане и раскину уговор са Бус плусом. На првом скупу, који је организовала група грађана "Народ против Бус плуса", на Тргу Републике око 300 људи затражило је да се раскине уговор са фирмом Апекс, али и моментално заустави постојећи систем контроле путника.

- Захтевамо и да се покрене истрага о склапању уговора између града и ове приватне фирме, али и да се цена појединачне карте снизи за 30 одсто - каже Небојша Ранђеловић, на чији је предлог и организован протест.


Отказ возачима

На протесту присутнима се обратио и један од бивших радника ГСП-а који је добио отказ само зато што је одбио да потпише уговор са приватном фирмом која сада наплаћује карте.

- Са још 14 колега сам добио отказ само зато што као радник градског предузећа нисам хтео да радим за приватну фирму што је од мене тражено. За све су криви неки челни људи из моје фирме, али и града који су омогућили самовољу - казао је Далибор Димитријевић.

(Јелена Кресојевић, Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/244051/Putnici-najveci-kriminalci-)


Наслов: Одг: Са оваквим градским превозом ће Србија у Европу!
Порука од: Гога Август 07, 2012, 02:53:41
Па докле више  :o
Докле ће Србија да преузима све оно што други избацују из својих "кућа"?

Уназад неколико године примећујем на улици неке чудне машине, које стварају ужасну буку, а које раније нисам виђала.
Многе земље ЕУ избацују из употребе све машине које су јако бучне.
Тако је предузеће "Градско зеленило" и "Градска чистоћа" постало "богатије" за неке врсте машина које толико дрндају када радници чисте улице, тротоаре и травнате површине, да се то више не може издржати.

Надам се да неће бити иста ситуација и са овим трамвајима, који су произведени 1972. а приколице 1961.године  :D, да неће имати неку фалинку због које су замењени, па нама поклоњени ( а година производње је  :o
***


Београд добија половне трамваје из БазелаГрадско саобраћајно предузећ Београд добиће од швајцарског града Базела још шест половних трамваја и десет трамвајских приколица, пише данас
швајцарски лист Тагесвохе (ТагесWоћ)


Директор ГСП Београд Милета Радојевић рекао је агенцији Бета да је потписан уговор са Базелом о испоруци шест трамваја и десет приколица и да се они ускоро очекују.
"Захвални смо граду Базелу на помоћи Градском саобраћајном превозу у
Бепограду", рекао је он.

Реч је о поклону базелске саобраћајне фирме "Базелланд транспорт", а у питању су трамваји "Диваг" произведени у немачком граду Диселдорфу.

Трамваји ће бити поклоњени Београду пошто је Базел купио нове "танго трамваје". Швајцарски лист пише да ћ половни трамваји у уторак и среду бити укрцани на воз за Србију. Трамвај који ће бити поклоњен Београду
произведен је 1972, а приколица 1961. године
.


У Београду од 2001. саобраћа готово 30 швајцарских трамваја


(Данас) (http://www.danas.rs/danasrs/iz_sata_u_sat/beograd_dobija_polovne_tramvaje_iz_bazela.83.html?news_id=50088)


Наслов: Одг: Са оваквим градским превозом ће Србија у Европу!
Порука од: Zeka Август 07, 2012, 07:19:29
Водич кроз ваша права - контролор и комунални полицајац

Овај текст сам одлучила да напишем због пуно опречних изјава које сам чула од разних људи, али и видела на друштвеним мрежама поводом онога шта контролори у градском превозу и комунални полицајци смеју и не смеју.

Већина људи заправо не зна која су њихова права, појединци их збуњују непровереним информацијама и уопште, влада једно веома хаотично стање у коме грађанин не зна како да се понаша када дође у непријатну ситуацију сустрета са контролором у возилу јавног превоза или комуналним полицајцем у вршењу његових послова.

Замислите да Вас је затекао контролор у градском аутобусу без карте.
Немате новца за доплатну карту.
Контролор жели да Вам напише опомену и тражи Ваше податке.
Контролор нема право да Вас легитимише.
Ово право имају само припадници полиције и комуналне полицје.
Можете му издиктирати своје податке, али ако не желите то да урадите контролор нема право да Вас задржава док не дође комунални полицајац. Ово је веома значајно, због тога што већина људи у страху од ауторитета пристане да остане на једном месту када им кажу: ,,Чекајте ту",  ,,Сада ћемо звати полицију" и сл.
Уставно право сваког грађанина је право на слободу и безбедност.
Ево шта о томе каже Устав РС:

Право на слободу и безбедност
Члан 27.
Свако има право на личну слободу и безбедност. Лишење слободе допуштено је само из разлога и у поступку који су предвидјени законом.
Лице које је лишено слободе од стране државног органа одмах се, на језику који разуме, обавештава о разлозима лишења слободе, о оптужби која му се ставља на терет као и о својим правима и има право да без одлагања о свом лишењу слободе обавести лице по свом избору. 
Свако ко је лишен слободе има право жалбе суду, који је дужан да хитно одлучи о законитости лишења слободе и да нареди пуштање на слободу ако је лишење слободе било незаконито.
Казну која обухвата лишење слободе може изрећи само суд.

Дакле, нисте дужни ништа да чекате и нико не сме да  ограничава вашу слободу кретања осим под посебним условима прописаним законом. Једино што контролор сме да уради је да Вас избаци из аутобуса. И том приликом нема право да угрожава Ваш физички или психички интегритет (рецимо да користи силу, да Вас повреди или понижава), већ само да Вам каже да напустите аутобус.

ДОДАТАК: Дужни сте да напустите превоз, ако сте затечени без важеће возне исправе и можете бити прекршајно кажњени ако ово не учините. Прекршајна одговорност следи и уколико одбијете да пружите контролору своје личне податке. Под пружањем података подразумева се да му кажете или издиктирате своје податке и ово и даље не значи да контролор сме да вас легитимише.

Eво шта Устав каже о томе:


Неповредивост физичког и психичког интегритета
Члан 25.
Физички и психички интегритет је неповредив.
Нико не може бити изложен мучењу, нечовечном или понижавајућем поступању или кажњавању, нити подвргнут медицинским или научним огледима без свог слободно датог пристанка.


Контролор има право да напише опомену, ако му Ви дате податке. Ипак, он може позвати у помоћ комуналног полицајца. Комунални полицајац има право да Вас легитимише и њему сте дужни да покажете исправу. Он може и има право да проследи Ваше податке контролору. Оно што је веома битно је да, по Закону о комуналној полицији Републике Србије - комунални полицајац дужан је да упозна лице са разлозима провере његовог индетитета (односно разлозима легитимисања). Дакле, увек можете (и треба) да питате ЗАШТО Вас комунални полицајац легитимише, ако вам већ сам није рекао. При том, НИКО нема право да Вам одузме личну карту, осим ако се сумња да је она предмет кривичног дела (рецимо да је фалисификована).

Премда није у непосредној вези са овом темом, погледајмо шта још, поред поменуте провере идентита, може комунални полицајац:

Може да изда упозорење, или као што закон каже: ,, Комунални полицајац упозориће лице које својим понашањем, деловањем или пропуштањем одређене радње може да наруши законом и другим прописима уређени комунални или други ред из надлежности града."
Може да изда усмено наређење : ,, Комунални полицајац усменим наређењем издаје обавезна упутства и забране и налаже мере и радње од којих непосредно зависи успешно обављање послова из делокруга комуналне полиције."
Може да Вас одведе надлежном органу ради провере идентитета: ,, Ако комунални полицајац не може да утврди идентитет лица провером из члана 19. овог закона, то лице ће без одлагања довести надлежном органу ради утврђивања идентитета."
Може да претресе Вас или Ваше возило или други предмет. Ово је веома значајан члан закона, па ћу навести цео -

                                     Прегледање лица и предмета

                                                   Члан 21.


Приликом обављања законом утврђених послова комунални полицајац може извршити преглед лица затеченог у кршењу прописа из делокруга комуналне полиције, возила и предмета који су у непосредној близини или под надзором лица које прегледа.
Преглед лица и предмета врши се непосредно или уз коришћење техничког средства. Пре вршења прегледа предмета комунални полицајац позваће лице да омогући увид у садржај предмета, а ако лице то одбије сам ће проверити садржај предмета.
Приликом принудног отварања предмета комунални полицајац настојаће да проузрокује што мању штету, а уколико до штете дође, обезбедиће да се настала оштећења после отварања предмета фиксирају фотографијом или на други погодан начин.

Преглед лица мора вршити лице истог пола.

Ако комунални полицајац при прегледу нађе предмете за које се основано може претпоставити да су предмет кривичног дела или прекршаја о томе ће одмах обавестити полицију и поступити по добијеним упутствима.

5. Може привремено да Вам одузме предмет - ,,Комунални полицајац привремено ће одузети предмет који је прибављен, употребљен или настао кршењем прописа из делокруга комуналне полиције". У случају да се ово догоди, дужан је издати Вам потврду да је предмет одузет.


,,Комунални полицајац има службену легитимацију којом се представља, показујући је пре примене овлашћења на захтев лица према коме овлашћење примењује". Ако Вам комунални полицајац није показао службену легитимацију, тражите је.


Поред свега наведеног, комунални полицајац не сме тек тако применити силу на Вама. Или, како закон каже: ,,Физичку снагу и службену палицу комунални полицајац може да употреби само ако у обављању послова на други начин од себе или другог не може да одбије истовремени противправни напад", односно, ако је он или неко други нападнут.

Оно што је веома важно је да знате да за сваку легитимацију, све што Вам било који државни орган тражи, а задире у Ваша права, имате право да тражите да Вам се каже ко вам тражи (да се представи именом, презименом, легитимацијом ) и по ком је то основу. У ком пропису пише да он то сме и треба да ради? Не либите се да ово своје право користите, јер сте пре свега грађани и грађанке (а не поданици) и треба да будете адекватно информисани о својим правима.

Сада бих се вратила на ситуацију у возилу градског аутобуса. Немате карту, немате новца за доплатну карту. Контролор је позвао комуналног полицајца, он је узео Ваше податке, дао их контролору и контролор Вам је написао опомену. Шта се даље догађа?
(Овај део текста се односи само на Београд, пошто за остатак земље нисам стигла да проучим прописе, с обзиром да их има пуно и да се ради о подзаконским актима, али верујем да су мање - више сви прописи по овом питању слични)

Имате рок од 15 дана да платите Опомену.


Уколико је не платите, можете бити прекршајно гоњени. За овај прекршај прописана је новчана казна од 2.500,00 дин до 75.000,00 динара. Моје мало истраживање на друштвеним мрежама на тему: ,,Да ли познајете икога ко је прекршајно гоњен зато што није платио карту у градском превозу" се неславно завршило, јер се нико није јавио. Ово не значи да Вас неће прекршајно гонити, само да ја не познајем никога кога су гонили. Такође ми је познато да људи са пребивалиштем ван Београда не добијају позив на суд или било шта слично, а у вези са неплаћеном картом за ГСП. Ово је незванична информација из личног искуства :).

Оно што је данас вероватније да ће се догодити је да ће та опомена служити као извршна исправа, помоћу које ће износ из опомене бити принудно наплаћен у извршном судском поступку тако што ће Вам бити скинут са плате, пензије, или из неке друге имовине (под условом да поседујете икакву покретну или непокретну имовину ), увећан за судске трошкове.

Шта год да радите, не заборавите да читате документацију која Вам се даје. Ако Вам дају Опомену, обратите пажњу да ли имате право на жалбу. Обићно пише на крају да се можете жалити у року од толико и толико дана, као и ком органу се можете жалити. Користите ово своје право увек, не само када је у питању обавеза плаћања градског превоза. Пажљиво читајте шта год Вам се даје од документације, јер ту се налазе рокови у којима можете реаговати и штитити своја права.

USTAV REPUBLIKE SRBIJE
http://www.sllistbeograd.rs/documents/ustav_republike_srbije_lat.pdf

ZAKON O KOMUNALNOJ POLICIJI REPUBLIKE SRBIJE
http://www.mojepravo.net/propisi/srbija/zakon_o_komunalnoj_policiji.html

ZAKON O LIČNOJ KARTI
http://www.mup.gov.rs/cms/resursi.nsf/Zakon%20o%20licnoj%20karti.pdf

ZAKON O ZAŠTITI PODATAKA O LIČNOSTI
http://www.propisi.com/zakon-o-zastiti-podataka-o-licnosti.html

ZAKON O GLAVNOM GRADU
http://www.urbel.com/documents/zakon%20o%20glavnom%20gradu%20129-07.pdf


Наслов: Одг: Са оваквим градским превозом ће Србија у Европу!
Порука од: moka Август 18, 2012, 07:20:59
Kontrolor GSP-a pretučen šipkom

Izvor: Politika, Kurir

Beograd -- Putnik na liniji 95 je metalnom šipkom udario juče po podne oko 15 časova D.R., asistenta kontrolora, koji ga je upozorio da je ušao na pogrešna vrata.

(http://www.b92.net/news/pics/2012/08/17/944568495502e548a8723b311520361_orig.jpg)

On je, međutim, iznenada izvadio metalnu šipku i nasrnuo na asistenta kontrolora, udario ga i pobegao u nepoznatom pravcu između okolnih zgrada, objavila je Politika.

Incident se dogodio u Gandijevoj ulici na Novom Beogradu.

Vozač autobusa pozvao je dispečere, koji su obavestili policiju i Hitnu pomoć, jer je povređenom D.R. iz temena tekla krv, zbog čega je prebačen kolima Hitne pomoći u Urgentni centar.

Direktor GSP rekao je da je odmah poslao ekipu iz GSP u Urgentni, a u toku je prikupljanje informacija o incidentu i odluka o pokretanju krivične prijave protiv NN počinioca.
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=08&dd=17&nav_category=16&nav_id=635540

Биће овога све више и више,нарочито када се ђацима заврши распуст и отпочне нова школска година.


Наслов: Одг: Са оваквим градским превозом ће Србија у Европу!
Порука од: Гога Септембар 01, 2012, 04:53:13
И ево, стигла је нова школска година и нове измене у "БусПлус"-у :D***


Основци руше "Бус-плус" режим


БЕОГРАД – У јавном градском превозу разматрају измене које ће допринети ефикаснијем саобраћају, а једна од таквих идеја је и да се персонализоване карте не "чекирају".

(http://www.pravda.rs/wp-content/uploads/2012/07/busplus-300x194.jpg)

Један од предлога је да се ове картице очитавају ван "шпица", док би када није гужва, путници морали да валидирају своју легитимацију. Међутим, постоји и опција да се "чекирање" картица са месечном претплатом укине, и да буде као раније, када су се користиле маркице.

Бесплатно за најмлађе

Са друге стране, повратак у школске клупе је на свега три дана, а градске власти побринуле су се да основци до школе путују бесплатно. Ипак, контрола ће да збије редове, а у лов на "шверцере" кренуће пуном снагом.
Према подацима Секретаријата за образовање, основне школе у Београду похађа укупно 124.000 ученика, а према подацима "Бус-плуса" до сада је издато свега 3.500 персонализованих картица за основце.

Појачана контрола
Иако се уводе нове, погодније мере за путнике, контрола неће бити укинута. Напротив, биће појачана, тако што ће се повећати број контролних пунктова. А с обзиром на то да је начин на који је контрола до сада обављала свој посао, стварао велике застоје, како јавног градског превоза, тако и осталих возила, надлежни већају о изменама које би допринеле нормалном одвијању саобраћаја.

- Бесплатан превоз за основце важи од суботе, а ученицима на територији града Београда ће до краја године бити издаване нове картице које ће важити до уписа у средњу школу, без годишњег продужавања важности. У међувремену, основци ће моћи бесплатно да се возе уз ђачку, здравствену књижицу или стару возну легитимацију. Основци ће картице добијати у својим школама, које ће град обавестити о процедури групног издавања бусплус картица за ђаке. Одлуку о бесплатном превозу за ђаке основних школа усвојиће Градско веће на првој следећој седници. Карте за ученике средњих школа и студенте и даље су обавезне и могу се набавити по повлашћеним условима – наводе у Граду

Пензионерима укинуте "почасне карте"
Почасне карте за градски превоз, које је ГСП „Београд“ додељивао својим пензионерима који су у овом предузећу провели пун радни век. Наиме, приликом увођења новог система наплате ова категорија корисника градског превоза је "изгубљена из вида". Удружење пензионера ГСП упутило је допис Дирекцији за јавни превоз по овом питању, али надлежни "нису имали за њих слуха".  (Правда) (http://www.pravda.rs/2012/08/31/osnovci-ruse-bus-plus-rezim/)


Наслов: Одг: Са оваквим градским превозом ће Србија у Европу!
Порука од: Гога Септембар 01, 2012, 04:55:13
Докле ће се стално нешто експериментисати. Ваљда властима народ и не служи за нешто друго, него само за некакве експерименте ::)


Наслов: Одг: Са оваквим градским превозом ће Србија у Европу!
Порука од: moka Септембар 03, 2012, 13:43:18
Beograd: Bez validiranja u autobusu
Izvor: B92, Tanjug

Beograd -- Direkcija za javni prevoz usvojila je predlog Dragana Đilasa da putnici sa uredno dopunjenom mesečnom pretplatom više nemaju obavezu da očitavaju svoje kartice.
(http://www.b92.net/news/pics/2012/09/01/20951425025042148466a06911546150_368x238.jpg)
Takođe od danas beogradski osnovci mogu besplatno da se prevoze u vozilima gradskog saobraćaja.

Očitavanje personalizovanih kartica biće u potpunosti ukinuto sa početkom zimskog režima u javnom saobraćaju.

Putnici kojima firme uplaćuju mesečnu pretplatu za prevoz imaju obavezu da je samo jednom na početku meseca očitaju kako bi dopuna bila uneta na karticu i kako bi ona bila ispravna prilikom kontrole.

Mesečna pretplata kupljena na trafici, automatski je uneta na karticu i taj postupak nije potreban.

Do kraja godine svim osnovcima će biti izdate legitimacije i to u njihovim školama. Učenici dok ne budu dobili legitimacije mogu da koriste vozila gradskog prevoza uz đačku ili zdravstvenu knjižicu ili neki drugi dokument.
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=09&dd=03&nav_category=12&nav_id=639734

Oво је терорисање, малтретирање, угрожавање слободе.


Наслов: Одг: Са оваквим градским превозом ће Србија у Европу!
Порука од: moka Септембар 03, 2012, 13:46:07
Коментар који одсликава ову ситуацију са БусПлус  :D

"Iskreno, meni je ovo sve previse komplilovano. Cini mi se da moram da nosim podsetnik sa sobom na koja vrata smem da udjem, a kamoli jos sad i da zapamtim od koliko do koliko da se validiram. Otkad je koriscenje gradskog prevoza postalo tako komplikovano? Ranije je bilo: kupis markicu, sednes, vozis se, ne razmisljas, gledas kroz prozor. Sada: ne smem preko te stanice, tackasta kontrola, zakasnicu na posao pola sata. Cekaj, na okretnici sam - na koja ono bese vrata se ulazi na okretnici? Cekaj, u drugoj zoni sam - na koja ono vrata u drugoj? Kako se bese kuca karta u drugoj? Zglobni autobus u gradu? Zglobni na okretnici? Zglobna trola nije isto kao za zglobni autobus - za trolu bese samo na prednja? A sto nosim kofer, smem li sa koferom na srednja? Ne, ne smem, sa koferom moram na prednja, nema veze sto je kofer siri od prednjih vrata. Cekaj, ali trudna sam, mogu valjda trudna na srednja? Jeste, ali nisam ponela potvrdu. Jao, usla sam, usla sam - samo da me niko nije video kako sam usla. Svi se guraju, traze da sto pre prodjem do sredine. Vidim kontrolora u busu. Koliko je sati? Da li da validiram mesecnu kad prodjem pored aparata? Plasim se da zadrzava masu besnih iza sebe, nisam sigurna od koliko do koliko se ponistava, ionako sve nervira moj kofer, kontrolor mi se opasno priblizava, ponisticu, aaaaa gospodjo, ne torbom!! Gospodaru Djilase, gde si, pomozi! Nisam kriva sto nisam dovoljno pametna! Eto ih i suze...
(preglupa da se vozim GSP-om, 3. septembar 2012 11:49)"


Наслов: Одг: Са оваквим градским превозом ће Србија у Европу!
Порука од: Гога Септембар 08, 2012, 04:43:30
"Интересантна" вест. Ускоро промена директора ГСП. Садашњи директор, иначе кадар СПС, именован је за директора Владине Канцеларије за сарадњу са црквама и традиционалним верским заједницама.  :D На његово место треба да дође кадар ДС који је осам година "дрмао" на месту првог човека "Паркинг Сервиса". Само да се подсетимо, скоро је на место председника Управног Одбора ГСП  именован Бранко Радујко, бивши директор "Телекома Србије", такође из редова ДС. Да ли то значи да се ГСП, предаје комплет у руке ДС. Највероватније ће се и оно на тај начин ликвидирати, а његово место ће да "на мала врата" уђе предузеће које стоји иза Бус-Плуса.

Раније, на овој теми сам писала о томе ко стоји иза Бус-Плуса

Цитат
Ко стоји из овог пројекта?

Овај систем који код нас носи име Бус Плус израдила је турска фирма Kenkart Global Elektronik Limited Sirketi (у даљем тексту Кенткарт) из Истамбула. Иза целог пројекта Бус Плус стоји конзорцијум фирми „Друштво за маркетинг и услуге д. о.о Apex Solution Technology”, „Предузеће за услуге, трговину и инжењеринг д. о.о. Lanus“ (у даљем тексту Апекс и Ланус) , и Кенткарт.

Наиме, према подацима из АПРа, фирма Апекс је основана 24. 03. 2009. са седиштем у Београду, Баба Вишњина 20, под матичним бројем у АПРу 20514841. Директор ове фирме уједно и једино лице које се наводи као оснивач је тридесетогодишњи Вељко Влаховић. Сами чланови друштва Апекс тј. оснивачи су Кенткарт и Ланус.


Чисто да се подсетимо, шта су тада челници СНС о томе изјављивали,

Цитат
Опозиција: Понижење и отимање новца

Београдски одбор СНС-а оцењује да је увођење новог система за наплату карата понижење и отимање новца од грађана. "Новац који плаћају ићи ће у руке приватне компаније која је настала само да би обављала ову делатност. За време власти Драгана Ђиласа и Млађана Динкића, цена карте за превоз је повећана за 100 одсто, али Београђани нису добили побољшање саобраћаја и услуга ГСП" - наводе у СНС-у.


Представници СНС су тако  говорили када су били  опозиција, а сада када су на власти, чини ми се да још помажу,  да ДС што брже оствари овај наум. Први корак је био постављање кадра из ДС за председника Управног одгора. Следећи корак је постављање директора ГСП, такође из ДС,..а трећи корак, сами треба да замислимо, који ће да буде. Отимање ГСП и преузимање од стране оних наведених чудних фирми, за које се шушка да су неке у власништву лично Ђиласа.


Наслов: Sindikati vozača i udruženja traže ukidanje Bus plusa
Порука од: moka Септембар 17, 2012, 13:52:23

Sindikati vozača i udruženja traže ukidanje Bus plusa
BEOGRAD – Pojedini manjinski sindikati zaposlenih u Gradskom saobraćajnom preduzeću (GSP) Beograd i udruženja građana zatražili su danas ukidanje Bus plus sistema za naplatu vožnje, jer je kako su ocenili, preskup, a predstavlja maltretiranje za građane i vozače.

Sa konferencije za novinare u Medija centru ukidanje Bus plus sitema i bolje uslove rada zaposlenih založili su se Sindikat vozača GSP-a, sindikat Eurovozač, a podršku su im pružili Sindikat Sloga i udruženja „Narod protiv Bus plusa” i „99 odsto Srbije”.

Udruženja Narod protiv Bus plusa i 99 odsto Srbije najavili su proteste i potpisivanje peticije za ukidanje Bus plus sistema.

http://www.politika.rs/vesti/najnovije-vesti/Sindikati-vozaca-i-udruzenja-traze-ukidanje-Bus-plusa.lt.html

  Коначно су се сетили.


Наслов: Одг: "Ђиласова полиција" претукла путника зато што није хтео да напусти возило!
Порука од: Гога Септембар 20, 2012, 05:28:28
"Ђиласова полиција" претукла путника зато што није хтео да напусти возило!

БЕОГРАД – Припадници комуналне полиције брутално су напали и претукли путника зато што није има кредита на Бус плус картици, а није желео да изађе из аутобуса.

(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2018/03/A.Antic-i-Djilas-.jpg)
Александар Антић (СПС), Драган Ђилас (ДС) и комунални полицајци

Скандал се догодио у аутобусу 95 на релацији Крњача-Београд.

На Јутјубу је објављен снимак напада комуналних полицајаца на путника, на коме се види како момка припадници полиције ударају песницама и вуку по аутобусу.
Инцидент се догодио док је аутобус још био у покрету, недалеко од аутобуске станице на линији 95 код тговинског центра "Метро".
На снимку се јасно види како "комуналци" убеђују момка да напусти возило, да би након краћег времена прибегли насиљу и кренули песницама да га терају напоље.
У  Комуналној полицији рекли су да је за изјаве о овом инциденту надлежан члан Градског већа Жељко Ожеговић.
Покушали смо да контактирамо са Градским већем, али они су нас упућивали поново – на комуналну полицију.

(Погледајте видео снимљен у аутобусу:)


http://www.youtube.com/watch?v=T88A8Nk7Rn0

(Правда) (http://www.pravda.rs/2012/09/18/skandaldjilasova-policija-pretukla-putnika-zato-sto-nije-hteo-da-napusti-vozilo-video/)


Наслов: Одг: "Ђиласова полиција" претукла путника зато што није хтео да напусти возило!
Порука од: Гога Септембар 20, 2012, 05:31:49
Овако нешто може да се деси многим грађанима који немају новац за ове скупе
БусПлус-ове карте (Ђиласове)!!!


Наслов: Одг: Са оваквим градским превозом ће Србија у Европу!
Порука од: Гога Септембар 24, 2012, 02:14:57
Изгледа да баш неће моћи да туку кога год они хоће. Има неко ко ће да им се одупре ;D***Ултимат борац Душан Џакић, љут на комуналну полицију, поручио за Ало!:

Нека комуналци ударе на мене ако смеју!

Душан Џакић, ултимат фајт борац из Земуна, одлучио је да наредни месец дана остави ауто у гаражи како би се возио градским аутобусима. Разлог за то је помало необичан, јер је огорчен понашањем комуналне полиције која је пре неколико дана прво пребила једног путника који је одбио да напусти аутобус 95, а недуго затим претресла другог путника на линији 704.

(http://www.vaseljenska.com/wp-content/uploads/2012/09/dusan-dzakic.jpg)

- Доста ми је више њиховог терора. Моји родитељи се исто возе аутобусима, а ја морам да стрепим да ли ће се неко иживљавати над њима. Паркирао сам ауто, наредних месец дана има да се возим градским превозом, па нека мене покушају да ударе. Да виде да ли бих им узвратио - прича Џакић.

О снимку инцидента који се појавио на "јутјубу", Душан прича:
- Много сам се изнервирао, одгледао сам снимак како туку дебељка једно пет-шест пута. Ево, јавно позивам јунака из комуналне полиције да одмеримо снаге у рингу. Обећавам, борићу се само левом руком. Ако хоће, може и колегу да доведе и нека са собом имају оне апарате за проверу "бус плус" картица. Стварно не знам колико би се добро провели, а ја бих им обезбедио и сву заштитну опрему, чисто да се превише не повреде. Храбри су када треба да ударе на децу, старце или оне који не могу да се одбране. Време је да их неко заустави. Ето, нека то будем ја. Као што сам рекао, цео октобар ћу провести у аутобусима, без карте, па нека виде да ли могу да ме малтретирају.


Комунална полиција сме да бије у самоодбрани!

Комунална полиција само изузетно, уколико постоји неки оправдан повод, као што је пружање отпора, може да изврши претрес, и то у смислу отклањања опасности. Уколико не могу да се изборе с путником, комуналци имају право да позову јавну полицију. Када је у питању примена физичке силе, комунална полиција може да реагује на такав начин само ако не може на други начин да одбрани себе или неког другог. Средства за везивање (лисице) користе се ако особа покуша да побегне или пружа отпор (у пружање отпора се рачуна и кад грађанин не поступи како му је наређено).  (В.Несторовић, Ало) (http://www.alo.rs/vesti/54040/Neka_komunalci_udare_na_mene_ako_smeju)


Наслов: Одг: Са оваквим градским превозом ће Србија у Европу!
Порука од: Гога Октобар 02, 2012, 16:28:36
Бус Плус се шири и на Нови Сад?


Систем Бус Плус могао би да се уведе и у Новом Саду, с обзиром на то да се на сваки тендер за набавку опреме јавља фирма "Апекс солушн Технолоџи", пише 021.

(http://www.vesti-online.com/data/images/2011-08-29/174920_busplus_f.jpg?ver=1349180260)

Тај новосадски портал пише да је тендер у Новом Саду већ неколико пута "пао", а нови директор Градског саобраћајног предузећа Милан Балаћ наводи да се радило о "правописним грешкама".

"Тендер није пао због описа техничког задатка или нечег сличног, већ због неких зачкољица попут правописних грешака и тако неких ствари", каже Балаћ за Новосадски информативни портал.

Међутим, сличан сценарио елиминације конкуренције десио се у Београду, где је, како је показало истраживање Балканске истраживачке мреже и Центра за истраживачко новинарство, овај конзорцијум добио посао након разних комбинаторика у тендерској документацији, где је на крају испало да је једино њихова понуда била исправна.

Примера ради, једна од фирми која је послала понуду за учешће у БусПлус-у и била одбијена због непотпуне документације је новосадски "NovaTronic", који је 18 месеци након потписивања уговора постао добављач дисплеја за "Апекс". Поред тога, занемарена је чињеница да је у питању међународни тендер, те је позив исписан искључиво на ћирилици.

Директор ГСП-а у Новом Саду Милан Балаћ каже за 021 да ће његов стручни тим "учинити све" како на тендеру за набавку система за електронску наплату не би било фаворизованих фирми.

"Пошто је у питању међународни тендер, сигурно је да идемо на то да се јави десетине фирми - што више понуда, то боље. Међутим, пре расписивања новог тендера, када добијемо одобрење за новац неопходан за ту инвестицију, консултоваћемо свих 12 саобраћајних инжењера из ГСП-а, укључити их у комисију и изабрати најбоље решење, никако нећемо фаворизовати поједине понуде", каже Балаћ.

У тренутку преузимања пројекта БусПлус, фирма "Apeks solušn tehnolodž" је имала једног запосленог и основни капитал од 500 евра, показује истраживање БИРН и ЦИНС.

Поред права да од Градског саобраћајног предузећа преузме посао наплате карата, конзорцијум је добио и 8,53 одсто укупних прихода од овог посла. Наплата карата у Београду тренутно доноси отприлике 4,6 милиона евра месечно, што значи да од продаје карата "Апекс" месечно заради нешто мање од 400.000 евра.

Ову фирму је 2009. основала фирма "Ланус", која се бави наплатом електронских услуга за мобилну телефонију. Четири дана пре потписивања уговора са Дирекцијом за јавни превоз турска компанија "Кенткарт" је откупила од "Ланус-а" десет одсто власничког удела у "Apeks solušn tehnolodžiju"", чиме је "Апекс" постао међународни конзорцијум, пише 021.

( 021, Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/258532/Bus-Plus-se-siri-i-na-Novi-Sad)
***


И поред притиска јавности, негодовања грађана у Београду и указивања на погубност овог "Ђиласовог" пројкта, а нарочито да се ради о сумњивим пословима,...ово се шири по осталим градовима Србије.
Сада је у питању Нови Сад, па ће доћи на ред и остали,....


Наслов: Одг: Са оваквим градским превозом ће Србија у Европу!
Порука од: Гога Октобар 04, 2012, 03:18:34
Изгледа да баш неће моћи да туку кога год они хоће. Има неко ко ће да им се одупре ;D***Ултимат борац Душан Џакић, љут на комуналну полицију, поручио за Ало!:

Нека комуналци ударе на мене ако смеју!

Душан Џакић, ултимат фајт борац из Земуна, одлучио је да наредни месец дана остави ауто у гаражи како би се возио градским аутобусима. Разлог за то је помало необичан, јер је огорчен понашањем комуналне полиције која је пре неколико дана прво пребила једног путника који је одбио да напусти аутобус 95, а недуго затим претресла другог путника на линији 704.

(http://www.alo.rs//_customfiles/Image/slike/2012/09/24/dzakic-v.jpg)

- Доста ми је више њиховог терора. Моји родитељи се исто возе аутобусима, а ја морам да стрепим да ли ће се неко иживљавати над њима. Паркирао сам ауто, наредних месец дана има да се возим градским превозом, па нека мене покушају да ударе. Да виде да ли бих им узвратио - прича Џакић.

О снимку инцидента који се појавио на "јутјубу", Душан прича:
- Много сам се изнервирао, одгледао сам снимак како туку дебељка једно пет-шест пута. Ево, јавно позивам јунака из комуналне полиције да одмеримо снаге у рингу. Обећавам, борићу се само левом руком. Ако хоће, може и колегу да доведе и нека са собом имају оне апарате за проверу "бус плус" картица. Стварно не знам колико би се добро провели, а ја бих им обезбедио и сву заштитну опрему, чисто да се превише не повреде. Храбри су када треба да ударе на децу, старце или оне који не могу да се одбране. Време је да их неко заустави. Ето, нека то будем ја. Као што сам рекао, цео октобар ћу провести у аутобусима, без карте, па нека виде да ли могу да ме малтретирају.


Комунална полиција сме да бије у самоодбрани!

Комунална полиција само изузетно, уколико постоји неки оправдан повод, као што је пружање отпора, може да изврши претрес, и то у смислу отклањања опасности. Уколико не могу да се изборе с путником, комуналци имају право да позову јавну полицију. Када је у питању примена физичке силе, комунална полиција може да реагује на такав начин само ако не може на други начин да одбрани себе или неког другог. Средства за везивање (лисице) користе се ако особа покуша да побегне или пружа отпор (у пружање отпора се рачуна и кад грађанин не поступи како му је наређено).  (В.Несторовић, Ало) (http://www.alo.rs/vesti/54040/Neka_komunalci_udare_na_mene_ako_smeju)А, не неће они на тебе,


 ...они нападају немоћне старије људе, и то њих двојица на њега једног..


http://www.youtube.com/watch?v=m_N53ISs7nM


Наслов: Одг: Са оваквим градским превозом ће Србија у Европу!
Порука од: moka Октобар 04, 2012, 20:34:24
"Nisu prekoračena ovlašćenja"
Izvor: Tanjug

Beograd -- Komunalna policija Beograda demantovala je da su njeni pripadnici, koji su juče pokušali da stave jednom sugrađaninu lisice na ruke, prekoračili ovlašćenja.

(http://www.b92.net/news/pics/2012/10/04/70054314506dbccb740dc788844584_orig.jpg)

Na Jutjubu se juče pojavio snimak na kome se vidi kako dva komunalna policajca čoveku drže ruke iza leđa i pokušavaju na silu da mu stave lisice.

Kako se navodi u saopštenju, ovo nije prvi put da se u javnosti pojavljuju snimci na kojima se ne vidi šta prethodi zakonitom postupanju Komunalne policije.

"Juče, oko 17 sati, u Ulici Smederevski put b.b. kod skretanja za Kaluđericu, komunalni policajci su u autobusu na liniji broj 306, zatekli lice koje nije imalo voznu kartu. S obzirom na to da je putnik zatečen u prekršaju, zamoljen je da napusti vozilo, a kako je to odbio, uz verbalne pretnje, psovke i fizički nasrtaj na kontrolora, a potom i na našu patrolu, prema njemu su primenjena zakonom propisana ovlašćenja", saopšteno je.

Kako se dodaje, putnik koji se vidi na snimku doveden je u policijsku stanicu na Zvezdari radi utvrđivanja identiteta i preduzimanja drugih mera iz nadležnosti policije.

"Pripadnici komunalne policije nijednog trenutka nisu prekoračili ovlašćenja. Napominjemo još jednom, da sugrađani koji imaju kartu u vozilima Gradskog prevoza niti su imali, niti će imati neprijatnosti sa kontrolorima niti sa Komunalnom policijom", saopštila je Komunalna policija.
Janković: Udaljiti "sporne" komunalce

Zaštitnik građana uputio je preporuku Komunalnoj policiji Gradske uprave grada Beograda da komunalnog policajca koji je u vozilu javnog prevoza nezakonito i nepravilno postupio prema građaninu zatečenom bez vozne karte bez odlaganja udalji sa radnog mesta do donošenja konacne odluke o njegovoj odgovornosti.

Kako je navedeno na sajtu ombudsmana, Zaštitnik je utvrdio da je komunalni policajac 18. septembra u vozilu javnog prevoza na liniji 95, nezakonito i nepravilno postupio prema građaninu zatečenom bez vozne karte koji je odbio da po njegovom nalogu napusti vozilo, jer je prema njemu primenio sredstvo prinude i to fizičku snagu udarivši ga nekoliko puta pesnicom u stomak.

Imajući u vidu da je komunalni policajac u konkretnom slučaju primenio akte nasilja i mučenja prema građaninu na javnom mestu - javnom gradskom prevozu, Zaštitnik građana je u preporuci upućenoj Komunalnoj policiji, zauzeo stav da komunalni policajac bez odlaganja bude udaljen sa radnog mesta do donošenja konačne odluke o njegovoj odgovornosti, jer bi njegovo ostajanje na poslu moglo da uznemiri javnost i da naruši ugled organa uprave u kome radi.

U preporuci je navedeno da Komunalna policija Gradske uprave grada Beograda obavesti ombudsmana o postupanju po preporuci u roku od 60 dana od dana njenog dostavljanja.

"Građani su obavezni da postupaju u skladu sa zakonom, a u slučaju njihovog nezakonitog postupanja to ne ovlašćuje službena lica da prema takvom građaninu postupaju nezakonito", navedeno je u preporuci.

Kako je istaknuto, putnik koji ne plaća kartu u gradskom prevozu nema pravo da se istim vozi, ali bez obzira na to što nije imao kartu, nadležni organi su dužni da prema njemu postupaju u skladu za zakonom propisanim ovlašćenjima.

U konkretnom slučaju "komunalni policajac nije bio ovlašćen da primeni fizičku snagu i zada više udaraca pesnicom u stomak putniku u vozili imajući u vidu Zakon o komunalnoj policiji."

Kako je navedeno, građanin je pružio isključivo pasivan otpor tako što nije hteo da po nalogu službenog lica napusti vozilo i držao se čvrsto za šipku autobusa, ali prema službenom licu nije preduzeo napad".

U preporuci je navedeno "komunalni policajci, s obzirom na to da je građanin pružao samo pasivan otpor, bili su dužni da zatraže pomoć policije radi savlađivanja tog otpora".

Zaštitnik je u postupku kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Komunlane policije dao preporuku postupajući po sopstvenoj inicijativi.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=10&dd=04&nav_category=12&nav_id=648736

Само нека они наставе тако да се понашају.Лако им је старце сатерати у ћошак,али када натрче на неке  друге,да видимо да ли ће смети да примењују то "овлашћење" које сада као нису прекорачили.


Наслов: Одг: Са оваквим градским превозом ће Србија у Европу!
Порука од: Гога Октобар 15, 2012, 22:37:43
"Ђиласу је исто кад неко примењује насиље и кад не купи карту"

Видим ауторитарне црте у Ђиласовом вођењу политике. Он не може да направи разлику између неких ствари. Њему је исти проблем кад неко примењује насиље и кад не купи Бус плус карту, оценио је доцент Факултета политичких наука Владимир Павићевић гостујући на Б92.

-Насиље аутоматски мора бити неприхватљиво. Студент који није купио карту, њему ће се писати казна, а не да се аутоматски релативизују врсте проблема, сматра доцент ФПН-а Владимир Павићевић.

Павићевић каже да Ђилас наступа маркетиншки, али додаје да је то радио и Тадић. Као пример навео је недавно дешавање у Чикагу...


Цитат
-Нисам могао да верујем када сам прочитао вест да је Драган Ђилас ишао да проверио како функционише градски превоз у Чикагу, па је том приликом ушао у возило на вратима на којима пише "излаз", па су га путници избацили напоље, прича доцент ФПН-а.

http://www.youtube.com/watch?v=hGlhUbRsmg4

Павићевић подсећа да се Ђилас у Чикагу срео са челним људима града, а у медијима се пише о градском превозу:

-Из тога закључујем да он сматра да има посла са грађанима који немају мозга.

(Смедиа, Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/262033/Dilasu-je-isto-kad-neko-primenjuje-nasilje-i-kad-ne-kupi-kartu)


Наслов: Са оваквим превозом ће Србија у Европу!
Порука од: Гога Новембар 05, 2012, 04:07:59
Осам сати одисеје


После мењања возова и стајања на више од 70 станица, уз готово двочасовно чекање у Београду, стиже се из Новог Сада у престоницу јужне пруге Ниш

(http://static.politika.co.rs/uploads/rubrike/238854/i/1/ZELEZNICARI-PUTUJU-KUCI.gif)


Нови Сад, Ниш – У 3.50 устао сам као робот, у 4.15 часова, по мрклом мраку, већ сам бауљао као Носферату по сабласно пустој новосадској железничкој станици. Нисам тражио жртву којој бих исисао крв. Тражио сам само карту за Ниш. Благајници на шалтер био сам једнако чудан.

– Сигурни сте да хоћете возом? Ово дуго нисам чула... – признала је љубазна жена. Платио сам 388 динара за карту до Београда...

Овако почиње боратовска комедија, овако креће Лала возом за Ниш. Да из престонице северне, равничар стигне у краљевство јужне пруге, потребне су најмање три ствари: да има живце дебеле као конопце, да има одисејевско стрпљење и да буде неурачунљив.

И све то само да би се Новосађанин у вагону некако докотрљао до браће мераклија. Има ли, земљо Србијо, ишта логичније него да два највећа града, после Београда, буду повезана директном возном линијом?

Можда је то једнако финансијски рационално као и тражити нафту испод Калемегдана, или отворити шопинг-мол у Црној Трави, али је ипак тешко разумљиво.

И кондуктер Атила Есеш се насмејао. Улепшах зору рану овом дивном човеку, пошто сам му уручио карту и представио идеју.

Нисам овако нешто видео ни чуо више од десет година – рекао је Атила у вагону брзог воза Будимпешта–Београд, који је снажним светлима и урлањем сирене разгрнуо мркли мрак и разнео глуву тишину, улазећи у новосадску железничку станицу. Било је тачно 4.35. Само двоје људи је ушло у воз.


Двадесетседмогодишња Милица Здравковић је кренула за Књажевац. Двадесетчетворогодишњи Стеван Тодоровић, носећи под мишком први том Шолоховљевог "Тихог Дона", пошао је ка Београду.

У купеу као у аутобусу. Између седишта вире се само стопала безимених путника који су полегали по седиштима. Молим Атилу да ме усмери на прави пут, ка југу.

Пре бомбардовања 1999. године ишли су међународни возови Будимпешта–Истанбул и Будимпешта–Солун, па су Нови Сад и Ниш били директно повезани. Сада је то право лудило. Овај брзи воз из Будимпеште стиже у Београд око шест часова – наводи ме Атила.

Стеван прекида накратко да чита Шолохова. Његова другарица је пробала да крене возом до Ниша, али се онесвестила код Раковице, па су је враћали свести све до Велике Плане. Милица, мршава црнокоса жена, која обожава возове, у Београду ће се ипак укрцати на аутобус, јер би, у случају да до Ниша стигне возом, на аутобус за Књажевац морала да чека бар четири часа.

Неки минут после шест, брзи воз споро улази у Београд. Стали смо на четири станице. Разданило се, полицајци и сиротиња шетају перонима... Благајница на шалтеру у Београду смеје ми се у лице, када јој откривам да сам у улози имагинарног Лале који воли возове и Ниш.

Преда мном су два избора. Да сачекам до 7.15 и укрцам се у путнички воз за Ниш, онај у ком се онесвестила Стеванова другарица или да причекам, убијајући још нешто од живота, све до 7.50, па да се убацим у међународни брзи воз Београд–Скопље.

Богатији за 100 динара бирају другу опцију, плаћајући 884 динара, јер је воз далеко удобнији и има око 11 станица до Ниша, колико избројах раније са Атилом. Ипак, нисам стрина. Бирам опаснију опцију.

Путнички воз чека на перону 9. Два вагона, вероватно старија од шездесетогодишњег седокосог кондуктера, који је везао косу у реп. Један вагон је немачки, један српски, оба су ужасна, док их заједно вуче локомотива хрватске производње, ка заборављеном југу.

Опет испадам чудак док питам машиновођу путничког воза: који је мудрац правио овакав ред вожње. Тада сазнајем праву истину, тада откривам тајну Седмог печата, тада испијам сву мудрост српских железница.

Могао сам, наиме, да у Новом Саду уђем у путнички воз у 6.10, да не устајем, дакле, рано као зомби приправник, али, авај... Тај воз до Београда стаје на око 15 станица, па се некако докотрља у 7.53, свега три минута пошто крене последња опција за Ниш – брзи воз за Скопље!

Машиновођа ме позива у кабину да заједно бројимо на колико ће се станица зауставити путнички воз Београд–Скопље. Избројасмо тричавих 64 стајалишта до Ниша! Не замерите ако смо се негде забројали, али машиновођа ваљда уме да сабира!

Мени се већ замантало, али улазим у гротло. Тискају се радници железнице у српско-немачкој композицији, који одлазе кућама после крвавог сменског рада на шинама, скретницама или у офуцаним купеима. Карту сам платио 784 динара.

Навијачи Звезде и Партизана овековечили су своје паметне мисли по купеима, махом се у стиховима обраћајући мајкама и сестрама друге стране.

– Овај воз стане чим види неку белу кућу – шали се један од машиновођа, кога путнички воз вози кући. Село Ратари, два сата возом од Београда. И тако, већ 15 година, живи црнокоси весељак, следбеник филозофске мисли Екрема Јеврића: „Кућа, посô, посô кућа!”.

Шетам од купеа до купеа, тражећи некога ко путује за Ниш! Само се железничари тужних судбина и с бесплатним картама враћају кући, најдаље до Лапова.

Једна девојка је, ипак, кренула до краја – до града Ниша. Деветнаестогодишња студенткиња журналистике с Мегатренда Јулијана Добрашиновић желела је да окуси атмосферу, да види стварност изблиза, да удахне живот... И да уштеди неку пару.

– Овако је занимљивије – искрена је.

Пошто ми је пут пресео у путничком возу, пресео сам у брзи за Скопље. У Младеновцу сам га чекао 15 минута и доплатио 100 динара, али вреди сваку пару јер до Ниша има десетак станица. Опет композиција с два вагона, опет путници железничари.

Ходници и купеи су далеко удобнији, али је тоалет место које би обишао и нечастиви с гас маском и боцом кисеоника. Брачни пар из Суботице путује ка Нишу, Београђанка путује за Лебане. Заједно седе у првом разреду. После станице у Јагодини, воз изненада успорава, а жена која се укрцала у Раковици, мудро констатује:

– Ако је ово брзи воз, ја сам Јелена Карлеуша!

После осам сати лалинске одисеје кроз моравску долину, коначно крочих на тло Ниша. Искрцах се у 12.30.

Вратио сам се легендарним „Ниш експресом”. Црвени аутобус с црним, затамњеним стаклима, шибао је аутопутем као друмска авет. У Београд сам стигао за два и по сата. И за 1.335 динара.

 (Александар Апостоловски) (http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Osam-sati-odiseje.sr.html)


Наслов: Одг: Са оваквим превозом ће Србија у Европу!
Порука од: Гога Новембар 05, 2012, 04:15:10
Овај коментар читаоца као да говори о наслову ове теме....

Цитат

Sada zivim u Rimu, u petak cu na sajam u Bolonju recimo udaljenost oko 400 km voz tu kilometrazu predje za dva sata i petnaest minuta, sa Stajanjem u Firenci od 20 min . cena je 19€ ....brze pruge Srbije ???


Наслов: Одг: Икарбусу затворена врата ГСП-а
Порука од: moka Новембар 07, 2012, 05:35:17
Ikarbusu zatvorena vrata GSP-a?
Izvor: B92

Beograd -- Posao nabavke autobusa za GSP u vrednosti od 130 miliona evra, nedostupan je za domaćeg proizvođača autobusa Ikarbus.

(http://www.b92.net/news/pics/2012/11/06/512354613509943a422c8e129149129_orig.jpg)

Uslovi koji su posavljeni na tenderu su takvi da ih Ikarbus ne ispunjava pa samim time ne može ni da učestvuje na tenderu, čak ni kao podizvođač, kažu u ovoj beogradskoj fabrici. Zanimljivo je da se ti uslovi ne tiču kvaliteta, jačine, izdržljivosti samog autobusa ili njegovih delova, već Ikarbus ne ispunjava određene finansijske i administrativne uslove.

Tako po tenderu za nabavku 180 autobusa za GSP, grad Beograd u svojim uslovima traži da je kompanija koja učestvuje na tenderu imala prosečan godišnji promet od 20 miliona evra, likvidna sredstva, kao i neopterećenu imovinu vrednu najmanje pet miliona evra.

Dalje se traži da je u poslednjih pet godina ponuđač isporučio najmanje 400 autobusa ili da ima iskustvo isporučioca vozila u najmanje tri ugovora u poslednjih pet godina, od kojih svaki vredi najmanje 15 miliona evra.Pored toga traži se da je barem jedan od tih ugovora zaključen van zemlje proizvođača.

Od svih ovih uslova Ikarbus ispunjava samo onaj da je u poslednjih pet godina isporučio najmanje 400 autobusa. Ostale uslove ne ispunjava pa samim tim iako može da ponudi kvalitetan proizvod ne može da učestvuje u poslu vrednom 130 miliona evra.

Ova nabavka je samo prvi deo nabavke od 400 autobusa tako da je za očekivati da Ikarbus neće moći da učestvuje ni u nabavci preostalih 220 autobusa.

Kada iz Ikarbusa pitali zašto su postaljeni takvi uslovi dobili su odgovor da je deo novca za ovu nabavku obezbeđen zaduživanjem kod Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj, koja je kao uslov za kredit postavila navedene uslove.

(http://www.b92.net/news/pics/2012/11/06/1341084385509943a595c19965042168_orig.jpg)

Pošto smatraju da su nepravedno "diskvalifikovani" Ikarbus je uputio žalbu Agenciji za javne nabavke grada Beograda. Žalili su se i republičkoj Komisiji za zaštitu potrošača.

Kako su za B92 rekli u Ikarbusu, očekivali su da će ovaj tender biti prilika da se uposli domaći proizvodni kapaciteti i jako su se razočarali kada su shvatili da u tom poslu ne mogu da učestvuju. U ovoj kompaniji smatraju da gubitak ovog posla može značiti i gašenje fabrike.

"Ponavlja se scenario koji je zadesio novosadski Neobus, koji je otišao u stečaj. I nas čeka ista sudbina ukoliko ostanemo bez ovog posla. Ali ne tražimo ništa što nam ne pripada, želimo samo da nam se omogući da i mi možemo da učestvujemo na tenderu ravnopravno sa ostalim učesnicima. Sa ovim uslovima koji su postavljeni mi to ne možemo iako imamo da ponudimo dobar i kvalitetan autobus", kaže za B92 izvor iz Ikarbusa.

Ikarbusovi autobusi svakodnevno prevoze Beograđane, ova fabrika je početkom godine isporučila 25 autobusa za GSP a tranutno se radi još jedna isporuka od 32 autobusa. U ovoj fabrici kaže da su se njihovi autobusi odlično pokazali na beogradskim ulicama i da mogu ravnopravno da se mere sa svetskim proizvođačima.

"Mi ugrađujemo iste motore, iste menjače, iste osovine i elektriku kao i poznati svetski proizvođač autobusa MAN. A naš autobus je otprilike za 100.000 evra jeftiniji od njihovog. Kada se uporedi cena i kvalitet siguran sam da je prednost na našoj strani", kaže naš sagovornik.

On posebno naglašava da je jedina državna firma koja je u restrukturiranju i koja pozitivno posluje.

"Mi plaćamo redovno sve obaveze prema državi, sve poreze, sve doprinose. Imamo 335 zaposlena ali još hiljade radnika radi kao koperanti za nas. Ovaj posao za nas znači opstanak i dalji napredak. Ukoliko ga ne dobijemo mi možemo da zatvorimo fabriku", navode u Ikarbusu.

GSP: Cena je jedan od parametara

U GSP-u međutim misle da su sve primedbe Ikarbusa na tender neosnovane. Kako za B92 kaže Dragan Ivanović, pomoćnik direktora GSP-a, prilikom nabavke vozila cena mora da bude samo jedan od parametara.

"Ako je cena nekog proizvođača niža, to ne znači da je u ukupnom zbiru povoljnija. Na period od deset godina, koliko se planira da ovi autobusi budu u upotrebi, značajne stavke koje utiču na ukupnu cenu su rezervni delovi, pouzdanost u saobraćaju, amortizacija, raspoloživost autobusa za eksploataciju, njegova pouzdanost i naravno bezbednost putnika", kaže naš sagovornik.

Ivanović kaže da je tokom višegodišnje eksploatacije Ikarbusovih autobusa nailazili na razne tehničke probleme, što je uticalo na kvalitet prevoza.

"Imali smo problema sa vekom trajanja i dotrajalosti šasije i karoserije zbog čega smo bili prinuđeni da radimo generalne remonte iako su bile ponuđene višegodišnje garancije. Nailazili smo često na neispravnost i nepozdanost elektroinstalacija, pneumatskih instalacija, sistema za hlađenje motora, sistema za otvaranje i zatvaranje vrata i česta ispadanja prednjeg vetrobranskog stakla. Sve to je uslovilo manju raspoloživost vozila za eksploataciju i manji procenat realizacije u saobraćaju zbog čega su najveću cenu plaćali Beograđani", kaže Ivanović napominjući da su novije generacije autobusa postizale bolja tehnička rešenja, ali da, na žalost Ikarbus još uvek nije na nivou evropskih proizvođača.

"Primera radi, vozila marke MAN koja su dobijena iz Japanske donacije tokom 2003. godine, nisu imala nikakve intervencije na šasiji za skoro 10 godina eksploatacije. Remont šasija i karoserije na Ikarbusovim vozilima košta oko 20.000 evra, a uzrok je loš kvalitet materijala ovih sklopova, a GSP je prinuđen da radi takve remonte da bi obezbedio potreban broj vozila u saobraćaju", zaključuje Ivanović.

Ivanović podseća da Ikarbus posluju pre svega na osnovu dogovora sa Gradom koji je samo u ovoj godini od njih kupio 25 autobusa a dogovorio isporuku još 32 do kraja ove godine.

"Što se, kako smo obavešteni, neće dogoditi pre proleća i zbog čega će GSP imati ozbiljne probleme tokom predstojeće zime. Najveću štetu ipak pretrpeće Beograđani koji se tim autobusima neće voziti", navodi Ivanović.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2012&mm=11&dd=06&nav_id=658168

Ђилас се намерачио да отера и Икарбус у стечај,па да га онда купи нека страна "буразерска" фирма за мале паре.Из тог разлога су постављени услови  на тендеру, који су такви да их Икарбус не испуњава па самим тим не може ни да учествује на тендеру.


Наслов: Одг: Са оваквим превозом ће Србија у Европу!
Порука од: Гога Новембар 19, 2012, 04:12:03
ПРОВЕРА: Полиција испитује газде Бус-ПлусаИз конзорцијума српских и турских фирми у чијем је власништву бус-плус полиција узела документацију да би проверила власничку структуру и уговоре које је свака од њих потписала с Београдом

БЕОГРАД - Све на чистац.
Одељење за сузбијање привредног криминала београдске полиције почело је да проверава власничку структуру конзорцијума који стоји иза система "бус-плус", сазнаје Курир.

Како тврди наш извор који је упознат с истрагом, полиција чешља документа фирми које држе "бус-плус".

- Прво ћемо проверити власничку структуру тих компанија како бисмо утврдили да ли су неке од њих такозване фантомске фирме. Те провере трајаће петнаестак дана - каже наш саговорник и додаје да полиција проверава и уговоре које су те фирме потписале с Градом Београдом.

(http://www.dnevno.rs/images/news/2015/02/03/91-busplus-validator-580x0.jpg)

- Узећемо и документацију из Града, а затим ћемо позвати на информативни разговор одговорне људе из конзорцијума и градске управе - каже наш извор.

Чији је "бус-плус" практично је немогуће открити јер су власници фирми које чине конзорцијум у чијем је власништву "бус-плус" испреплетани кроз више фирми. Тако је фирма "Ланус" из Београда сама себи власник заједно са фирмом "WП тим систем". Заступник "Лануса" Мирослав Петровић је директор и фирме "WП тим систем", као и власник 40 одсто предузећа "Процеском", које је власник "WП тим система" (?!).

Осим власничке структуре, сумњив је и тендер на којем је овај конзорцијум добио посао увођења "бус-плуса" у београдске аутобусе.

- Један од услова на тендеру био је да понуда буде ћирилична. Због тога једна аустријска фирма није могла да учествује на тендеру, јер није на време успела да преведе сву документацију у ћирилицу - каже извор Курира.

(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2018/03/dragan-djilas-busplus-lanus-miroslav-petrovic-provera-1-.jpg)

(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2018/03/dragan-djilas-busplus-lanus-miroslav-petrovic-provera-.jpg)


Зарада од "бус-плуса" - тајна

Колико се пара сваког месеца наплати од карата за градски превоз у Београду, строго је чувана тајна. Једино што се зна јесте то да ће, према уговору, конзорцијум фирми у чијем је власништву систем "бус-плус" добијати 8,53 одсто укупног месечног прихода од наплате карата. На питање колико је то новца, из конзорцијума нису желели да одговоре, а од Дирекције за јавни превоз нисмо добили одговор до закључења овог броја.    (Екипа Курира) (http://www.kurir-info.rs/provera-policija-ispituje-gazde-bus-plusa-clanak-513852)Наслов: Одг: Са оваквим превозом ће Србија у Европу!
Порука од: Гога Децембар 11, 2012, 02:48:16
Бесни путници истерали контролу Бус Плуса из аутобусаНервозни путници изиритирани кашњењем и гужвом истерали напоље контролу Бус Плуса из аутобуса у Земуну

(http://www.nadlanu.com/upload/thumbs/images/articles/2012/11/15/bus%20plus_1352972983_420x0.jpg)


БЕОГРАД – Иако је ГСП тврдио да данашња кашњења аутобуса нису алармантна, многи путници се нису сложили са тим, јер су неке аутобусе чекали и по два сата, а још када се појавила контрола Бус Плуса огорчени путници били су принуђени да их истерају из аутобуса.

Поменути инцидент се догодио данас око 10 сати у Првомајској улици у Земуну око 10 часова где су путници дуго чекали аутобус на линији 15, када се појавило возило пуно путника.

Неки од присутних на аутобуском стајалишту успели су да уђу у 15, када су се појавили и контролори Бус Плуса који су такође ушли у аутобус с намером да контролишу картице путника.

Кашњење аутобуса, несносне гужеве биле су довољно иритирајуће па су нервозни путници буквално истерали контролу Бус Плуса напоље.

(Курир) (http://www.kurir-info.rs/besni-putnici-isterali-kontrolu-bus-plusa-iz-autobusa-clanak-553213)

***

А јуче је била ова информација:Бесплатан превоз у Београду док је минус

(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2018/03/besplatan-bus.jpg)


Па, који мој ће онда ти контролори. Ем путници по два сата чекају аутобус, ем, су стравичне гужве, ем се аутобуси кваре, брекћу, шкрипе.....ма, само још фале контролори ::)Наслов: Одг: Са оваквим превозом ће Србија у Европу!
Порука од: moka Децембар 12, 2012, 03:49:52
Putnici iz autobusa ponovo isterali kontrolore Bus plusa


Besni Beograđani danas su oko 12 sati ponovo izbacili kontrolore Bus plusa iz autobusa na liniji 16 koji je saobraćao sa Novog Beograda.

(http://www.blic.rs/data/images/2012-07-17/260515_gsp-prvi-dan-ulaska-45-foto-nebojsa-markovic_f.jpg?ver=1355240181)

Incident isti kao i jučerašnji, desio se na stanici kod "Dejtona" u pravcu ka centru grada.

Promrzli sugrađani su zbog prenatrpanosti vozila morali da propuste čak tri autobusa na liniji 16, a kada su jedva ušli u četvrti, sa njima je ušetalo i nekoliko kontrolora Bus plusa.

Beograđane ogorčene zbog totalnog kolapsa grada, i bezuspešnog čekanja prevoza, još više je razljutilo to što je neko uopšte imao nameru da im proverava karte, pa su uz glasno negodovanje, isterali kontrolore iz autobusa.

Ista situacija dogodila se i juče sa građanima koji su u 8.30 sati u Prvomajskoj ulici, čekali autobus na liniji 15. Posle petnaestak minuta autobus je stigao, ali je bio toliko pun putnika da su vrata ostala blokirana. Do 9.30 nije prošao nijedan autobus, a oko 10 sati stigla su još dva prepuna.

U te autobuse ušlo je svega par ljudi koji su čekali na stanici. Tada se pojavila i kontrola „Bus plusa“, ali su ih besni putnici isterali napolje, kaže jedan od očevidaca.
http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/357468/Putnici-iz-autobusa-ponovo-isterali-kontrolore-Bus-plusa
Наслов: Одг: Контролор претукао "шверцера"
Порука од: moka Децембар 25, 2012, 11:01:48
Kontrolor pretukao "švercera"

(http://www.vesti-online.com/data/images/2012-09-18/266757_policija_f.jpg?ver=1347974586)

Mladić M. P. (26) pretučen je juče oko 12.50 od strane kontrolora Bus Plusa D. J. (52) u Ulici Marijane Gregoran, kod broja 48. Do sukoba je došlo posle rasprave jer mladić, koji se vozio bez karte, nije hteo da napusti vozilo.

Kako kažu očevici, kontrolor je izvukao nesrećnog momka iz autobusa i udario ga nekoliko puta pesnicom u glavu. M. P. je posle incidenta vozilom Hitne pomoći prevezen u Urgentni centar, gde su mu konstatovane lakše povrede glave.

Incident se dogodio na pretposlednjoj stanici u smeru ka okretnici na Karaburmi, a u autobusu su se pored putnika nalazila još trojica kontrolora.
"Čim je autobus stao na stanicu videla sam kako stariji kontrolor izvlači mladića iz autobusa i odmah ga udara nekoliko puta pesnicom u glavu. Zatim su prišla još trojica kontrolora i nastala je opšta gužva. Potom je stigla ekipa Hitne pomoći i odvela mladića, dok je policija uzela izjave od sve četvorice kontrolora", priča jedan od očevidaca sukoba.

U Hitnoj pomoći ističu da je mladić zadobio tupe povrede po licu i glavi.
"Momak je imao hematom ispod oka, krvarenje iz nosa i više tupih povreda po glavi. Prevezen je u Urgentni centar", priča Nada Macura iz Hitne pomoći i dodaje da, na sreću, nije došlo do preloma nosa niti kostiju lica.

Iako iz policije potvrđuju da je kontrolor pretukao putnika na liniji 25, u Bus plusu negiraju odgovornost.

"Pošto putnik nije imao kartu kontrolor mu je tražio lična dokumenta kako bi mu napisao kaznu. Međutim, mladić nije želeo da mu da ličnu kartu, pa ga je kontrolor zamolio da izađe iz autobusa. Putnik je počeo da psuje, da bi u jednom trenutku nasrnuo s leđa na kontrolora i uhvatio ga za vrat. Kontrolor ga je u samoodbrani odgurnuo, a putnik je potom pao na pod vozila".


Nikakve tuče nije bilo. Kontrolori su odmah pozvali policiju, a kada su policajci stigli putnik je tražio da ga odvedu do Urgentnog centra", kažu u Bus plusu.

Ovo je samo jedna od brojnih agresivnih epizoda u sukobima putnika i kontrolora. Poslednji incident ove vrste desio se krajem prošlog meseca, kada je agresivna putnica napala kontrolora u tramvaju na liniji 13.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Hronika/279967/Kontrolor-pretukao-svercera

Онда ће неки путник да претуче контолора,па контролор путника,и тако поново у круг.А докле ће то тако, ко то зна?


Наслов: Одг: Са оваквим превозом ће Србија у Европу!
Порука од: Гога Јануар 05, 2013, 05:18:29
Ђилас у афери валидатор: Бус-плус платили 6.000.000 евра!Иако је логично да фирма „Апекс солушнс технолоџи“ бесплатно инсталира валидаторе у возила ГСП, грађани су морали и то да плате


(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2018/03/dragan_dilas_vera_vida_grad_beograd_prevoz_najsk.jpg)
Ђилас ћути о уговору који је Бус-плус склопио са Београдом


БЕОГРАД - Пљачка.

Грађани Београда су фирми „Апекс солушнс технолоџи“ платили чак шест милиона евра за закуп и инсталирање валидатора „бус-плус“ картица, сазнаје Курир, који је имао увид у ценовник из уговора између ове фирме и градске управе Београда. Иако је било логично да фирма која је добила овај вишемилионски посао (њима припада 8,53 одсто од наплате карата) бесплатно инсталира опрему, то су платили Београђани из свог џепа!

Инсталирање валидатора наплаћено је од 2.540 до 12.225 евра по возилу (види оквир). У просеку, на улицама Београда саобраћа око 1.200 возила ГСП, па ако се тај број помножи с 5.000 евра, колико кошта инсталирање валидатора на зглобном аутобусу, којих има највише, дође се до невероватне суме од шест милиона евра. У „Апексу“ нису хтели да кажу у колико је тачно возила инсталиран систем „бус-плус“, али је тај број свакако већи од 1.200, што значи да су Београђани за инсталирање „Апексових“ апарата заправо платили много више од поменутих шест милиона евра!

У „Апекс солушнс технолоџију“ нису хтели да одговоре ни на питање на који временски рок су изнајмили валидаторе.

- Уговором с Градом обавезали смо се да не откривамо детаље уговора - рекли су за Курир у овој фирми и упутили нас на информативну службу ГСП Београд.

Али ни у ГСП нису хтели да откривају детаље уговора, који је до данас остао под велом тајне. На наша питања није желео да одговори ни градоначелник Драган Ђилас.

Познато је да је Град овом конзорцијуму препустио продају карата и управљање возилима у јавном превозу на период од десет година. Подсетимо, како је Курир писао,“Апекс солушнс технолоџи“ је основан годину и по пре потписивања уговора с Београдом. Фирма, основана са 500 евра и са једним запосленим, добила је у септембру 2010. посао наплате „бус-плус“ картица. Како је писао Курир у новембру прошле године, инспекторима за сузбијање привредног криминалитета београдске полиције наложено је да провере пословање ове фирме.

(http://images3.kurir-info.rs/slika-620x910/infografika-dragan-dilas-bus-plus-validator-afera-validator-1357252907-248609.jpg)

(Курир) (http://www.kurir-info.rs/dilas-u-aferi-validator-bus-plus-platili-6000000-evra-clanak-588339)


***

Ако се овај "посао" не испита, онда Вучић заиста има дил са Ђиласем. Зашто би Ђилас био недодирљив? Како се више не спомиње онај Мост на Ади, а добро се сећам управо речи Вучића, које је тада упућивао и ДС и Ђиласу, баш по питању изградње тог моста.


Наслов: Одг: Са оваквим превозом ће Србија у Европу!
Порука од: Гога Март 08, 2013, 06:55:52
Путници вс. Бус Плус, нови окршај

Београд -- На Јутјубу се појавио још један видео-снимак на којем се види да контролори Бус плуса избацују путницу на улицу.


http://www.youtube.com/watch?v=1UBlZJ7d7Y4


На снимку се види расправа са старијом женом, коју су истерали из возила ГСП.

После расправе са путницима контролори нису имали милости према жени, иако на снимку покушава да објасни да је девојка са њом куцала две карте. У расправу су се умешали путници који су позивали жену да не излази из возила и намеравали да зову полицију.

(http://www.b92.net/news/pics/2013/03/07/1091485345513911be8b9b5264378243_orig.jpg)

Међутим, то није омело контролоре који су зауставили аутобус па је после жучне расправе и претњи жена изашла напоље на станици у Булевару деспота Стефана.

Од понедељка је пооштрена контрола у аутобусима ГСП.

(Б92) (http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=03&dd=07&nav_category=12&nav_id=693237)


Грађани никако не могу да прихвате Ђиласову комуналну полицију. Изгледа да ће се овом проблему посветити пажња тек онда када неко добије тешке батине.


Наслов: Одг: Са оваквим превозом ће Србија у Европу!
Порука од: Гога Март 29, 2013, 21:32:57
Ко се шверцује, остаје без плате!У борби против шверцера у ГСП-у ''Бус плус” је увео нову меру. Неплатише ће убудуће морати да плате казну, и то тако што ће им суд скидати од плате, тврде београдски медији.

(http://www.vesti-online.com/data/images/2012-12-10/286489_busplus1-foto-fonet_f.jpg?ver=1364574263)

Први који је то осетио на својој кожи је Београђанин кога су контролори само у току једног месеца 18 пута ухватили без карте. Почетком овог месеца он је добио административну забрану на зараду и биће му скидано од плате због шверцовања у градском превозу, пише ''Ало''.

Судски извршитељ је 4. марта донео закључак о извршењу без права на жалбу стављањем забране на зараду. То је засад први и једини случај, али у „Бус плусу” истичу и да је „у процедури” још неколико људи, као и да је ова непопуларна мера усмерена против највећих неплатиша, који дугују од 50.000 до 80.000 динара.

"Спровођењу ове мере претходила је сагласност Дирекције за јавни превоз и она је засад покренута против неколицине највећих дужника којима су написане опомене због шверцовања у возилима ГСП-а. С обзиром на то да они у року од 15 дана нису платили казну од 1.500 динара, она је дуплирана. А пошто ни тада нису измирили дуговања, судски извршитељ је преузео наплату, као што то однедавно чини и у случајевима неплаћања 'Инфостана', спроводећи Закон о извршењу и обезбеђењу'', објашњавају за ''Ало” у ''Бус плусу'' и додају да је све урађено како би се смањио шверц у возилима, као и да је ово само опомена појединцима који упорно игноришу плаћање карата.

(Ало, Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/302785/Ko-se-svercuje-ostaje-bez-plate-)

***


А, без чега ће остати онај ко не прима плату ;DНаслов: Одг: Са оваквим превозом ће Србија у Европу!
Порука од: Гога Април 19, 2013, 14:57:20
Интересантан текст о "Бус Плусу", који је појавио онда, када се тек почињало са овом причом око преласка на нови начин плаћања градског превоза:
***


БУС ПЛУС И “НЕЗАВИСНО КОСОВО” ПЛУСФирма Кенткарт која уводи Бус плус систем, на свом сајту наводи да се Призрен налази у Републици Косово! Овај систем, који се ужурбано уводи у Београду, није заживео ни у том граду, али ни у Скопљу. Занимљива је и власничка структура српских фирми у овом пројекту.

Ових дана су грађани Београда затрпани пропагандним порукама да купе Бус плус картице, како би 1. фебруара могли без бриге да се возе у градском превозу. Уведени су нови термини, сагласно политици позападњавања и окупације Србије, попут “персонализовано” и “неперсонализовано”. То су хит речи, док ће изразе из српског језика “откуцавање” и “поништавање” заменити још једна хајтек реч - “валидација”. И док се о Бус плус картицама углавном све зна, многе ствари иза кулиса овог пројекта остају непознате...НИЈЕ ЛИ ПО СРЕДИ ВАЛИДИРАЊЕ (ПРИЗНАЊЕ) КОСОВА?!

Нико нам није дао образложење за увођење овог система. Нејасно је и ко је власник фирми Апеx и Линус које су задужене за организацију карата и контролу путника.


Систем је израдила турска фирма Кенткарт, чије услуге користе у градском превозу у Дохи, Аману, али и Призрену. Ништа не би било нарочито чудно да поред имена града ПРИЗРЕН, не стоји – Република Косово!

У Скопљу су пробали да уведу овај систем, али је он убрзо пропао.
Занимљив је податак да је Кенткарт систем аутоматске наплате увео само у аутобусе приватних превозника и у Дамаску и Аману.МИСТЕРИОЗНО ВЛАСНИШТВО

Власничка структура фирми Ланус и Апеx Солутионс представља мистерију. Као менаџер се наводи Вељко Влаховић.

Занимљиво је то да је Ланус д.о.о. 2008. припојио фирму ПХТ Интернатионал, која је тада била у власништву Радета Терзића, бившег тужиоца, смењеног у операцији “Сабља”.


Други власник фирме ПХТ Интернатионал је Тахир Хасановић,некадашњи високи функционер Нове демократије, а сада секретар Регуларне масонске ложе Србије .

Апеx и Ланус убираће приход од продаје карата и казни. Део контролора ГСП-а је прешао у Апеx, а запослени су и нови са евиденције Националне службе за запошљавање, и сада их укупно има 200 – каже портпарол Бус плуса.

Без обзира што ће убудуће бити у склопу приватног предузећа, контролори ће моћи да у случајевима када је то потребно, у помоћ позову комуналне полицајце.
- Не радимо самостално као приватна фирма, ми смо под контролом града Београда и Дирекције за јавни превоз – објашњавају у Бус плусу.

(Ратко Крсмановић) (http://rkrsmanovi.blogspot.com/2012/01/blog-post_26.html)


Наслов: Контролори убудуће у сваком аутобусу!
Порука од: Гога Април 24, 2013, 06:08:32
УПОЗОРЕЊЕ
Контролори убудуће у сваком аутобусу!

Због драстичног пада продаје Бус плус карата (у последња два месеца продато 20 одсто мање него у истом периоду прошле године) из града су најавили да ће, уколико се стање не поправи, као репресивну меру запослити још 2.000 контролора. То значи да ће контролора бити у дословно сваком возилу градског превоза.

(http://arhiva.alo.rs/resources/img/29-03-2013/single_news/405804-bus-plus-02-ras-foto-emil-conkic.JPG)
Ако се продаја карата не повећа биће више контролора | Фото: Емил Чонкић

Тренутно путницима карте прегледа 250 Бус плус контролора који су у марту написали за четвртину више опомена него у истом месецу прошле године. Како истичу из градске управе „више немају одакле да финансирају јавни превоз“, као и да тренутни приходи покривају тек 40 одсто трошкова превоза, док се 60 одсто финансира из градског буџета.

- Не остаје нам ништа друго него да уведемо 2.000 контролора и улаз искључиво на предња врата, па само ко има карту може да се вози. Годишње издвајамо 100 милиона евра да грађани не би плаћали економску цену карте и бићемо у ситуацији да за 50 одсто смањимо број возила ако се тако настави. То, с друге стране, није поштено према Београђанима који уредно плаћају карту -
рекао је недавно градоначелник Драган Ђилас у интервију за „Блиц“.
Дирекција за јавни превоз поздравила је ову иницијативу јер ће бити смањен број шверцера.
- Свако повећање броја контролора смањиће шверц у градском превозу, што директно доводи до повећања продаје карата, па самим тим и прихода. Повећањем прихода покрио би се трошак за додатно ангажовање контролора и смањио износ финансија из буџета за субвенционисање превоза - кажу у Дирекцији.

С друге стране, у Бусу плусу истичу да су укупни приходи од допуна персонализованих и неперсонализованих карата у марту и фебруару пали за скоро петину у односу на прошлу годину и да су се у граду због тога одлучили да предузму овакву меру како би повећали зараду.

(Ало) (http://www.alo.rs/vesti/aktuelno/kontrolori-ubuduce-u-svakom-autobusu/16973)***

Ако се ово деси, да свако возило има контролора, биће "мртвих" (не мислим буквалном мртвих). Нема друге него пешице, па кад се стигне, стигне ;DНаслов: Одг: Са оваквим превозом ће Србија у Европу!
Порука од: moka Јун 20, 2013, 17:34:18
Zašto se čeka pola sata na prevoz?

Beograd -- Osim vrućina, poslednje dane u Beogradu obeležile su gužve u prevozu i dugo čekanje. Iz Grada kažu da je razlog "letnja šema" i obećavaju uskoro nova vozila.
Ipak, građani se žale da su gužve mnogo veće nego prethodnih godina.

U Direkciji za javni prevoz priznaju da ima manje vozila nego prošle godine, ali situaciju objašnjavaju godišnjim odmorima i manjim brojem putnika. Najavljuju da će od ponedeljka u saobraćaj uključiti 75 novih klimatizovanih autobusa.

Zbog novonastale situacije na pojedine linije čeka se po pola sata i više. Međutim, i kada autobus dođe, nema garancija da će svi putnici stati u njega.

"Kolaps je u saobraćaju, smanjen broj prevoza, zaboravlja se da u Beogradu ima mnogo turista, da su učenici iz unutrašnjosti Srbije stigli kod svojih rođaka u Beograd i da se tu ništa nije izmenilo po broju učesnika u saobraćaju i prevozu", tvrdi jedna putnica.

Neki kažu i da autobus čekaju tridesetak minuta i da zbog toga izgube dosta vremena, dok drugi ističu da je u vozilima gradskog prevoza "ludnica, gužva i vrućina", kao i da često klima-uređaji ne rade.

U Direkciji za javni prevoz kažu da je reč o uobičajenoj letnjoj šemi prevoza. Međutim priznaju i da je vozila manje nego prošlog leta.

"To je otprilike oko pet odsto manje u istom periodu ove godine, odnosno ove godine je letnji režim počeo dve nedelje pre 1. jula, bukvalno zbog takvog završetka školske godine", kaže Zoran Šarac, direktor Direkcije za javni prevoz.

On navodi da će situaciju pažljivo pratiti narednih dana.

"Mi ćemo pratiti dešavanja svih ovih dana, šta se dešava na linijama i preduzimati mere kako bi građanima, pogotovo onima koji plaćaju omogućili kvalitetan prevoz i ja apelujem na građane ovom prilikom da zaista plaćaju prevoz kako bi im omogućili kvalitetan i normalan prevoz", kaže on.

Situaciju na ulicama glavnog grada još više otežava tropska vrućina, jer nemaju svi autobusi klima-uređaje. Grad se zbog toga za pomoć obratio privatnim prevoznicima.

"Ono što će privatni prevoznici učiniti u saradnji sa gradom je najhitnija akcija od ponedeljka tako što će se uključiti 75 novih klimatizovanih autobusa, a koji će zameniti postojeće stare autobuse koji nemaju klimu. Time će putnici sigurno dobiti pouzdaniji i kvalitetniji prevoz", kaže Drago Tošić, direktor Beobusa.

Od ponedeljka će početi i pojačane kontrole, jer se, između ostalog, poslednjih meseci beleži pad prodaje mesečnih pretplatnih karata.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=06&dd=20&nav_category=12&nav_id=724806

 Занимљиво је да се у Београду нико не буни због прљавих и лоше сервисираних аутобуса.Перачи аутобуса и техничка служаба у ГСП-у не постоје али зато постоји Бус Плус који сиса крв  ГСП-у и Ђилас који трпа паре у свој џеп.
 Смешно звучи ова прича о наплати карата кад се зна да карте чине само 20% прихода ГСП-а.
Коме иду оних 80% из буџета?


Наслов: Одг: Са оваквим превозом ће Србија у Европу!
Порука од: moka Јул 05, 2013, 18:31:02
GSP Beograd: Ulaz i izlaz na sva vrata


(http://www.vesti-online.com/data/images/2012-08-17/259621_begradautobus1342305036185747_kf.jpg?ver=1373034401)


Posle tačno godinu dana od kada su na vratima autobusa i trolejbusa osvanule crvene i zelene nalepnice i najavljena nova pravila po kojima treba da se ponašaju putnici, nadležni su shvatili da je akcija propala jer uvedene mere niko ne poštuje, pišu beogradski mediji.

Direkcija za javni prevoz je dopisom IV-08 br.346.5.1568-1/2013 od 26. 6. 2013. godine dala nalog GSP "Beograd" i drugim prevoznicima da je potrebno da sa vrata svih vozila uklone nalepnice koje označavaju "ulaz" (zelene boje) i "izlaz" (crvene boje) putnika, kao i sa brendiranih vozila (nalepnice preko celih vrata).

 

Kako je navedeno u dopisu, nalepnice je potrebno ukloniti do početka jula, a interno je svim pogonima naloženo da organizuju akciju uklanjanja nalepnica u što kraćem roku.


http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/326513/GSP-Beograd-Ulaz-i-izlaz-na-sva-vrata

 ;D и овај експеримент је пропао.Нема везе што је то коштало.Кад је Ђилас био циција,нарочито када избија паре из џепова грађана.Шта ли је следеће у његовој глави?


Наслов: Одг: Са оваквим превозом ће Србија у Европу!
Порука од: Гога Децембар 01, 2013, 20:19:26
Бојкот Бус плуса у аутобусима

(http://www.svevesti.com/images/sr/245724.jpg)

Готово сви валидатори у аутобусима Градског превоза у Београду од јутрос су излепљени поруком "Не плаћам, доста је било!", сазнају београдски медији.

Акцију су организовали активисти покрета ''99%'' који су већ неколико пута одржали протесте у престоници против "Бус плуса".

 

Људи у превозу углавном деле мишљење са овом поруком па се нико није валидирао на потезу од Јужног булевара до Миријева, наводи портал ''Телеграф''.

(Телеграф, Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/364336/Bojkot-Bus-plusa-u-autobusima)


***


(http://www.b92.net/news/pics/2012/07/23/2051468515500d77afea968738926302_368x245.jpg)Поздрављам ову акцију.Карте су заиста прескупе!
Наслов: Одг: Са оваквим превозом ће Србија у Европу!
Порука од: moka Мај 27, 2014, 17:59:32
Busplus ostaje ali sa drugim imenom

Beograd -- Ugovor između Grada i “Apeksa” nije raskinut iako je to gradonačelnik Siniša Mali najavio još pre skoro dva meseca već je došlo do dogovora ove dve strane.

(http://www.b92.net/news/pics/2014/05/27/6889424855384bb4c618e9863211192_orig.JPG)

Gradske vlasti ponudile su “Apeksu” da nastavi da održava samo softver sistema naplate i kontrole karata u gradskom prevozu.

S tim što bi za taj posao ova firma dobila 2,6 odsto mesečnih prihoda umesto dosadašnjih 8,53 odsto. Dogovor samo što nije ozvaničen, saznaje “24 sata”

Naime, prema tom sporazumu Grad će preuzeti više od 300 zaposlenih koji rade na kontroli i naplati karata, a u “Apeksu” će biti zaduženi samo za održavanje softvera sistema.

Pošto Grad nema novca da otkupi čitav sistem u gradskoj upravi odlučili su se da “Apeksu” ponude 2,6 odsto mesečnih prihoda od naplate i kontrole karata u gradskom prevozu. Kako saznaje list 24 sata, u Gradu još razmišljaju da li će za naplatu i kontrolu karata u gradskom prevozu osnovati novo preduzeće ili će tu delatnost ponovo vratiti u GSP “Beograd”.

Kako bi dobili na vremenu gradski čelnici su naložili zaposlenima u “Apeksu” da se pripreme da produže rok trajanja sadašnjih “Bus plus” kartica na još šest meseci.

Naravno, kada Grad i zvanično preuzme kontrolu i naplatu karata u gradskom prevozu ovaj sistem se više neće zvati “Bus plus”. Prema nezvaničnim saznanjima, nove karte u gradskom prevozu bi se koristile kao platne kartice i dopunjavale bi se u skoro svakoj prodavnici.

Prema saznanjima 24 sata, u gradskoj upravi ozbiljno razmišljaju da studente i penzionere ne tretiraju više kao povlašćenu kategoriju putnika u gradskom prevozu. To znači da će studenti plaćati višu cenu mesečne karte dok penzioneri više neće kupovati godišnju kartu od 400 dinara već će svakog meseca izdvajati novac za gradski prevoz.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2014&mm=05&dd=27&nav_id=853665
Одличан повод да студенти и пензионери заједно изађу на улице. :-\


Наслов: Ухапшена јер се шверцовала у ГСП-у
Порука од: Гога Јануар 25, 2015, 03:25:58

Поред новчаних казни треба увести и:
-пендреченје путника
-чупање ноктију са правом избора
-бријање на суво (за мушкарце)

За блаже прекршаје:
-лупање дандара или кокавца
-чупање ушију
-пацке
Из овог процеса треба изоставити комуналну Полицију.
Предлажем да Бус Плус оформи своју Полицију са специјализантима за горе наведене казне !Дал` си нормалан, што си ово напис`о, има онај Ђилас и то да усвоји(http://fk.ikimg.com/images/smilies/smesna.gif)


..и још им дајеш идеју да поред комуналне полиције, праве своју "Бус Плус" полицију, и поред свих оних силних новоформираних тела  (агенције, помоћнике помоћника, саветнике саветника, секретаре генералних скретара и секретеријата и секретарица....помоћнике каВе куварица, саветнике хигијеничарки (http://fk.ikimg.com/images/smilies/zl991f.gif)


Ди ће ти душа, немо` више ништа да предлажеш, јер су они послали по целом свету шпијуне (ловце на идеје) пошто су им изгледа њихове пресушиле (http://fk.ikimg.com/images/smilies/smesna.gif) (осушили се мозгови)Ево Зеко, неко те послуш`о. Лепо ти рекох да им не дајеш такве идеје ;D


Цитат

Ухапшена јер се шверцовала у ГСП-у


- Малтретирају ме. Немојте молим вас лисице, молим вас лисице – запомагала је у петак А.С. (30) док су је комунални полицајци хапсили након што се шверцовала у аутобусу на линији 73.


(http://www.vesti-online.com/data/images/2015-01-24/479349_hapsenje-gsp_f.jpg?1422124594)
Тренутак када комунална полиција хапси девојку

На очиглед запањених пролазника, преплашену девојку су полицајци са лисицама одвели у аутомобил. Инцидент се догодио у Улици Александра Дубчека испред броја 5 данас у 15.55 сати.


Узнемирујући снимак хапшења девојке је објављен на интернету. У Комуналној полицији потврдили су да су девојку везали лисицама "јер је хтела да оде".

- У аутобусу на линији 73 затечена је А.С. без важеће карте. На тражење личних докумената да би се написао прекршајни налог рекла је да нема ништа код себе. Упозорена да ће морати да се доведе до најближе полицијске станице на утврђивање идентитета, она је то с гнушењем одбила. Почела је да се удаљава и онда су комунални полицајци ради њене личне безбедности , а и да се не би удаљила били приморани да употребе средство принуде – казали су у Комуналној полицији.

Девојку су одвезли до полицијске станице, где јој је утврђен идентитет, а против ње је осим прекршајног налога поднета и прекршајна пријава за ометање.

Како кажу у Комуналној полицији дневно се двоје до троје људи одведе у полицију због утврђивања идентитета, а лисице се користе "у случају да се лице опире, напада или на било који начин омета извршење задатка“.  
(Блиц, Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Hronika/466015/VIDEO-Uhapsena-jer-se-svercovala-u-GSP-u)


***


http://www.youtube.com/watch?v=mG8kZCIyp9U


Значи, дошли смо довде. Ово се сада може десити свакоме од нас, без обзира да ли имамо карту или не. Имала сам прилику да видим како се бахато понашају ови припадници комуналне полиције, тако да ме ништа више не може изненадити од њих.


Наслов: Одг: Са оваквим превозом ће Србија у Европу!
Порука од: Zeka Јануар 28, 2015, 21:41:55
Ено, видим да је Гога навела неке моје предлоге из 2012.г. како решити односе путника и БусПлуса.
Можда би сада требало написати како би путници требало да се понашају у односу на контролоре и Комуналну Полицију тј. паравојску градоначелника са фалш докторском дипломом.
Да ли да грађани уведу своје контролоре који ће контролисати контролоре БусПлуса?
Да ли да грађани уведу своју параполицију која ће хапсити припаднике градоначелникове паравојске?

Ово су питања која треба озбиљно размотрити?
Битка нам сигурно предстоји
!


Наслов: Одг: Са оваквим превозом ће Србија у Европу!
Порука од: Cuburac Јануар 28, 2015, 23:36:49
Ako nema druge, nije bas ni iskljuceno ovo sto Zeka predlaze, pa "Kom' opanci, kom' obojci", sto bi rekao nas narod.


Наслов: Одг: Са оваквим превозом ће Србија у Европу!
Порука од: moka Март 24, 2015, 09:19:32
(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) Pogledajte kako su komunalni policajci davili putnika bez karte na liniji 48!

Komunalni policajci izbacili su putnika iz autobusa u Bulevaru Oslobođenja kod Autokomande i nasrnuli na njega. Bacili su čoveka na zemlju, vukli i udarali dok ga nisu potpuno savladali.BEOGRAD - Beogradska Komunalna policija jutros je ponovo demonstrirala silu nad čovekom koji se vozio autobusom na liniji 48 bez karte.

Naime, oni su putnika izbacili iz autobusa u Bulevaru Oslobođenja kod Autokomande i nasrnuli na njega. Dvojica komunalaca bacili su čoveka na zemlju, vukli i udarali dok ga nisu potpuno savladali.

http://www.youtube.com/watch?v=YrBuOBwm4TY

Dok je ležao na podu, bespomoćni čovek je počeo da kuka:

- Šta mi to radite ljudi, pa nisam nikoga ubio, samo nemam kartu – kroz plač je rekao putnik, a onda su komunalci počeli da ga dave.

(http://images.kurir.rs/slika-620x910/komunalci-putnik-buplus-pretukli-putnika-foto-kurir-1427123303-628464.jpg)

Ljudi su zaprepašćeni prizorom počeli da mole pripadnike komunalne policije da prekinu da maltretiraju čoveka, međutim oni se na to nisu obazirali.

Ova priča stigla je i do društvene mreže Twitter gde su neki građani koji su bili očevici ovog događaja okačili i slike

    
(https://pbs.twimg.com/media/CAxPn4GWQAA2-Ce.jpg)
gospodar kokoši @pile_istoka
Follow

NEMAŠ KARTU? OK, SADA ĆEMO OD TEBE DA NAPRAVIMO OTIRAČ___________ #KomunalniSljam
9:41 AM - 23 Mar 2015

http://www.kurir.rs/vesti/beograd/haos-na-liniji-48-komunalni-policajci-davili-putnika-bez-karte-clanak-1710991

Наслов: ОВО ЈЕ ПРЕШЛО СВАКУ МЕРУ: Нови напад комуналаца на путника!
Порука од: Гога Март 29, 2015, 22:39:24
ОВО ЈЕ ПРЕШЛО СВАКУ МЕРУ: Нови напад комуналаца на путника!
У аутобусу на линији 860, на Обреновачком путу, на раскршћу за Железник и Макиш, у четвртак, око 15.30 сати, комунални полицајци су малтретирали путника и избацили напоље.

(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2018/03/komunalci-kurir-.jpg)

Како наводи путник, он није хтео да покаже месечну карту из револта јер аутобуси на тој линији сваког дана стоје по 20 минута док контролори не прегледају да ли сви грађани имају карту.
http://www.youtube.com/watch?v=IQjo5i5D2NsКако незванично сазнајемо, реч је о професору, који тврди да су га после претреса више пута ударили.

Подсећамо, ово није први инцидент између комуналне полиције и путника ГСП. Недавно су избацили путника, вукли и ударали док га нису потпуно савладали.

(Курир) (http://www.kurir.rs/vesti/beograd/video-ovo-je-preslo-svaku-meru-novi-napad-komunalaca-na-putnika-clanak-1715208)***


Скандалозно: Комуналци насрнули и на Милинка Ћетковића
ИСПОВЕСТ ПРЕТУЧЕНОГ ПРОФЕСОРА: Комуналци су ме ударали коленом и песницама по кичми!Комунални полицајци су ми завртали руку, претресали торбу и задали су ми неколико удараца кад су ме изводили из аутобуса, каже Милинко Ћетковић

(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2018/03/komunalci-batinjanje-kurir-1-.jpg)

Комунални полицајци су ме вукли и завртали руку. Један од њих ме је ударио коленом у доњи део кичме, а кад су ме насилно изгурали из аутобуса, добио сам снажан ударац песницом у леђа.


Ово за Курир прича Милинко Ћетковић, професор у једној средњој школи у Београду. Он се у четвртак возио у аутобусу на линији 860 око 15.30, кад је на Обреновачком путу, на раскршћу за Железник и Макиш, у возило ушла контрола која је позвала комуналне полицајце.

- Имао сам месечну карту, али нисам хтео да им покажем из револта јер аутобуси на тој линији сваког дана стоје по 20 минута док контролори не прегледају карте. Због тог малтретирања, које је незаконито, више пута сам каснио на посао - додаје Милинко.

Он каже да је комуналној полицији ставио до знања да ће им карту показати кад аутобус крене.

- Рекао сам им: "Одакле вам право да сваког дана задржавате 100 људи". Они се нису обазирали, уносили су ми се у фацу. Покушали су да ме избаце, али сам се држао за шипку. Насилно су ме изгурали, а један од њих ме је ударио у леђа - истиче Ћетковић и додаје:

- Викали су: "Руке горе" и претресли су ме као да сам криминалац.

(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2018/03/komunalci-batinjanje-kurir-.jpg)

Кад сам се сагнуо да из торбе која ми је испала извадим личну карту, добио сам ударац у леђа песницом. Један од њих је узео торбу и почео да претура по њој. На силу су ме одвукли до кола, где је настављено малтретирање.


Ћетковић каже да је против комуналаца поднео пријаву.

- У комуналној полицији и кабинету градоначелника Београда потражио одговор да ли комуналци смеју да зауставе аутобус и усмено ми је речено да на то немају право.


Цитат
Комунална полиција
СВЕ ПО ЗАКОНУ

Никола Ристић, начелник комуналне полиције Београда, потврдио нам је да је упознат с овим случајем.- Није било прекорачења силе. Комунална полиција је поступила у складу с овлашћењима.


(Ружица Кантар, Курир) (http://www.kurir.rs/vesti/beograd/ispovest-pretucenog-profesora-komunalci-su-me-udarali-kolenom-i-pesnicama-po-kicmi-clanak-1715569)***


Никако ми није јасно шта им значи ово "РУКЕ ГОРЕ" и претресање некога ко је одбио да комуналној полицији покаже карту за превоз или претресање некога ко тог тренутка није имао карту за превоз. Уопште не знам како бих се у тој ситуацији понашала, али свакако не бих дозволила овакво понижавање ( да дижем руке у вис, као да сам најокорелији криминалац) по цену да претрпим неку жешћу примену силе. Ово заиста забрињава и почиње да личи на прави хорор!!!Наслов: Ово је испод достојанства!
Порука од: Гога Јул 04, 2015, 18:42:51
Репортери `Блица` с путницима у аутобусима ГСП-а: Ово је испод достојанства!
Клима нема, а Београђани се сналазе - пропуштају аутобусе, возе се две станице па изађу, а неки чекају само оне расклимане где не дихтују хармонике јер се тако расхладе.(http://www.novosti.rs/upload/images/2017%20II//08/03/00b%20(1).jpg)
Незапамћене врућине у аутобусима, суграђани се надају да ће ући у неки од аутобуса са климом


Репортери `Блица` провели су дан возећи се аутобусима на линијама 95, 65, 26, 27, 44 и ни у једном нису наишли на укључену климу. У сваком је било несносно вруће. Возачи нису хтели ништа о томе да кажу, али су готово сви грађани негодовали.


Многи од путника причају да пропуштају аутобусе надајући се да ће стићи неки с клима-уређајем. На станици 95 у Улици деспота Стефана затекли смо Мирослава Јововића који је пропустио три аутобуса јер ниједан није имао климу.


- Ако не стигне аутобус с климом, онда уђем у било који па се возим једну или две станице. Онда изађем да ми се не слоши, па чекам други у хладу - каже овај пензионер за `Блиц`.


И Драгана Калиновић (52) користи исти систем:  

- Пропустила сам четири аутобуса, и морала сам да уђем у овај. Не вреди више да чекам. Унутра је претопло, нема довољно ваздуха. Многима буде лоше. Не вреди ни флаша с водом јер се брзо угреје. Није у реду да нам траже карте, а да нас овако возе - каже Драгана Калиновић (54) у аутобусу 95.


- Ово је испод сваког достојанства - добацује Лидија Лакић (52), која каже да данима није ушла у аутобус који је и расхлађен.


На аутобуској станици на Тргу републике Ана Тодоров (75), која је из Немачке дошла у Београд на одмор, чекала је аутобус.


- Када би у Немачкој овако превозили путнике, грађани би тужили превознике и добили обештећење. Тамо нећете наћи ниједан аутобус који нема климу - објашњава Тодоров.


У аутобусу 26 је било толико топло да је утисак био као да је укључено грејање. Виолета Станковић (53) каже да се овим аутобусом вози сваког дана до посла и натраг и да искључиво бира најрасклиманија возила јер се у њима боље расхлади.


- Чекам само старе и раздрндане аутобусе. У њима се врата не затварају добро и не дихтују хармонике. Зато ту често стојим да се мало расхладим - каже она за `Блиц`.

(В.Драгић, М.Николић, Блиц) (http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/572828/Reporteri-Blica-s-putnicima-u-autobusima-GSPa-Ovo-je-ispod-dostojanstva)***

И за овакву "паклену" вожњу, у којој "ко преживи, причаће се" мора скупа карта да се валидира, иначе  контролори искачу, као из хорор филмова,  а понекад седе у аутобусу и меркају "пацијенте" - путнике, када уђу, да ли да изврше "препад" на њих или не. Више немају на себи оне препознатљиве униформе, већ личе на мигранте, одрпани, тако да како год путник је настрадао, што од врућине, што од контролора.


Наслов: „Старе” бусплус картице и кивни Београђани
Порука од: moka Фебруар 07, 2016, 16:31:40
„Старе” бусплус картице и кивни Београђани

Хтели-не хтели, ова замена заиста буди сумњу којој је склоно све више Београђана да се картице не мењају због тога што су их стигле године него да се заради

(http://www.politika.rs/upload/Article/Image/2016_02/Busplus-GSP.jpg)

  Ако желимо нове, чисте и исправне аутобусе, градски превоз мора да се плаћа. Око тога је сагласна вероватно већина Београђана. Друго је питање да ли цене, тарифе и врсте карата могу боље да се расподеле и осмисле. Али, да ли је и због чега заиста неопходна замена персонализованих „бусплус” картица, које су Београђани уместо некадашњих маркица добили крајем 2011. и почетком 2012. године?

„Стари се нису подмладили, ко је изгубио посао неће куповати маркицу за запослене, а незапослени, студенти, ученици ионако доказују свој статус”, приметила је једна наша читатељка.

Али, надлежни су одмах дали образложење.

„Легитимације за превоз имају рок трајања као и личне карте и банковне картице. Три године je оптимални животни век електронске картице имајући у виду интензитет њеног коришћења и хабање, укључујући и видљивост слике корисника.”

Ово објашњење делује логично, али само на први поглед. Већ „на други поглед” јављају се нова питања.

„Ако су три године оптималан животни век картице, како је могуће да одједном он може да се продужи још пола године за запослене? Зашто мењамо нешто ако је очигледно исправно?”

Хтели-не хтели, ова замена заиста буди сумњу којој је склоно све више Београђана да се картице не мењају због тога што су их стигле године него да се заради. Наш народ, истина, јесте познат по нерационалном страху да нама увек неко ради иза леђа. Али, исту замерку ових дана изнео је и највећи, репрезентативни Самостални синдикат ГСП-а.

Ако и прихватимо да нема говора о некој заради „испод жита”, већ о заиста неодложној замени, не може се оспорити да је то могло да се уради много ефикасније и јефтиније. Јер становници престонице, и поред свих правдања да наш електронски систем куповине и наплате карата прати најсавременије трендове, добро знају да то није баш тако.

Један суграђанин, револтиран што мора да мења исправну и очувану картицу, подсетио је на пример Лондона у коме од пре петнаестак година постоје ојстер картице за градски превоз. Те картице нису персонализоване, важе са све врсте градског превоза, али су као и „бусплус” електронске. Она се једном купује и док је исправна може да се допуњује. Ако кориснику више не треба, може да је врати на било ком киоску, после чега му се исплаћује новац који је дао за куповину те картице, али и кредит ако га путник није потрошио.

Британска престоница је у много чему испред српске. Али, тешко је поверовати да градски оци, који непрестано истичу да прате најсавременије светске трендове како би у Београду живот био квалитетнији и једноставнији, не могу да осмисле нешто слично. Јер електронски систем куповине и наплате карата у Београду је покренут како би се суграђани приволели да плаћају превоз, а не како би постали његови најљући противници.

http://www.politika.rs/scc/clanak/348702/Stare-busplus-kartice-i-kivni-Beogradani

   Да ли ико ко живи у Србији сумња да Србијом владају лопови?Мислим да не.Није им доста да краду паре из буџета, него нас иритирају и краду где стигну.Зато што закони које доносе не важе за њих или су их направили да би нас покрали уз њихову помоћ.


Наслов: Комуналци сад хапсе продавачицу лубеница!
Порука од: Гога Јул 09, 2016, 04:50:21
КОМУНАЛЦИ БАЦИЛИ ЖЕНУ НА ЗЕМЉУ:
 Иживљавањима нема краја, сад хапсе продавачицу лубеница!(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2016/07/komunalna-policija-hapsi-prodavacicu-lubenica-foto-.jpg)


Комунална полиција поново тренира строгоћу. Своја овлашћења сада су показали на жени, продавачици лубеница на Карабурми.

http://www.youtube.com/watch?v=rhDqT91AGg0


На снимку се види, жена на земљи која запомаже, док је комуналци држе. Препирка је трајала чак неколико минута, а онда су жену увели у службени аутомобил! Сцена је била мучна, а тешко да било ко може да објасни зашто је жена морала да буде оборана на земљу.


С друге стране, Комунална полиција је саопштила у петак да је, приликом пружања асистенције тржишним инспекторима око 12 сати у Уралској улици комуналног полицајаца напао нелегални продавац, металном шипком...

Подсетимо, прошле недеље, продавац лубеница преминуо је пошто комуналноог инспектора није занимало то што му је продавац рекао да је имао два инфаркта. (http://www.kurir.rs/vesti/beograd/detalji-drame-na-vidikovcu-prodavac-pustite-me-imao-sam-2-infarkta-komunalac-imaces-i-treci-clanak-2332037)

(Курир) (http://www.kurir.rs/vesti/beograd/video-komunalci-bacili-zenu-na-zemlju-izivljavanjima-nema-kraja-sad-hapse-prodavacicu-lubenica-clanak-2345189)


***


Ово постаје озбиљно ОПАСНО!!!

Наслов: Одг: Са оваквим превозом ће Србија у Европу!
Порука од: nina Децембар 13, 2017, 16:20:26
И контролори крше прописе

Цитат
Заштитник грађана Зоран Пашалић указао на поступке екипа "Бус плуса": Ове године стигло 28 притужби грађана, а најчешћи прекршаји су незаконито захтевање личне карте, вређање, избацивање из возила...

(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2017a//12/13/novina/bgd-kontrolori_620x0.jpg)

СУКОБИ контролора и грађана који би без карте да се превезу с једног дела града у други, готово су свакодневни. Ипак, нису само шверцери ти који крше правила. Неретко, и контролори поступају недозвољено и понашају се ван овлашћења. У прилог томе говори и чињеница да је заштитнику грађана Зорану Пашалићу од почетка године стигло 28 притужби грађана на рад контролора.

- Ако путник нема карту, контролор треба да му понуди да купи посебну карту, ако он то не жели, онда му тражи да каже име, презиме, јединствени матични број и адресу - напоменуо је Пашалић за РТС. - Ако посумња да га путник лаже за идентитет, онда мора тражити асистенцију комуналне полиције или полиције.
Такође, контролори веома често шверцерима прећуте чињеницу да имају право да купе посебну карту, која кошта 2.000 динара. На тај начин се избегава писање казне и путник може да настави вожњу градским превозом. Уместо тога, радници "Бус плуса" инсистирају на документима и писању казне од 6.000 динара.
ПРЕТЊЕ И ИЗБАЦИВАЊЕ ИЗ ВОЗИЛА

У ПРИТУЖБАМА заштитнику, грађани су најчешће указивали на то да их контролори, када их ухвате без карте, вређају, избацују из превоза или прете комуналном полицијом. Према речима путника, општи утисак је да су на мети кондуктера најчешће жене и деца, док мушкарце махом заобилазе.

Извор: (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%B1%D0%B5%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4.491.html:700900-Ombudsman-I-kontrolori-krse-propise) Г.Н. НовостиКонтролор задобио тешке повреде главе у београдском градском аутобусу


Цитат
Контролор БусПлуса М. А. задобио је данас тешке повреде главе у нападу који се догодио на линији 18, на стајалишту СЦ Еко на Новом Београду

(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2017a//12/13/bus_620x0.jpg)


Контролор БусПлуса М. А. задобио је данас тешке повреде главе у нападу који се догодио на линији 18, на стајалишту СЦ Еко на Новом Београду.

Како наводи Апеx, контролору је на Војномедицинској академији констатован тежак прелом носне кости.

До незгоде је дошло након што је контролор рекао путнику да напусти возило јер није имао возну исправу. Путник је, приликом изласка, почео да удара контролора по глави, приликом чега је он пао и ударио главом о бетон, након чега је почео обилно да крвари.

Возач аутобуса је након тога притиснуо паник тастер и сачекао на стајалишту возило Хитне помоћи.

Полиција трага за починиоцем, а како се наводи, ово је 21. напад на контролоре ове године.

Извор: (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%B1%D0%B5%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4.491.html:700920-%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D1%80-%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BE-%D1%82%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B5-%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B5-%D1%83-%D0%B1%D0%B5%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BC-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BC-%D0%B0%D1%83%D1%82%D0%BE%D0%B1%D1%83%D1%81%D1%83) БетаСвима кратак фитиљ,једино власт весела,раздрагана и вазда по неким забавама.Нешто овај народ,мислим на путнике у градском превозу,бесни,бахати,не знају шта ће од досаде :D Што не купују карте,те јефтине карте за превоз,ко им крив.

Наслов: Одг: Са оваквим превозом ће Србија у Европу!
Порука од: Гога Август 28, 2019, 03:58:53
`Врабац сервис` стартује 31. августа и биће бесплатан


(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2019a//07/26/novina/bg-vrabac-foto-grad-beograd_620x0.jpg)Електрични превоз у центру Београда `Врабац сервис` почеће са радом 31. августа и биће бесплатан, најавио је данас заменик градоначелника Горан Весић.


Линија у дужини од 2,5 километара имаће осам стајалишних места, а интервал између возила ће бити десет минута.

Весић објашњава да ће електрична возила полазити од `Руског цара`, дуж пешачке зоне, поред `Танјуга`, Косанчићевог венца и назад до гараже на Обилићевом венцу где ће се возила пунити.

"То показује нашу одгворност према заштити животне средине и смисао изградње пешачке зоне", рекао је Весић у Скупштини града где је присуствовао потписивању уговора о донацији четири таква возила.

Набавка возила је резултат заједничког пројекта Удружења "Моја Србија, мој избор" и компаније НИС.

Весић је НИС-у и удружењу захвалио на донацији, наводећи да град има изузетну сарадњу са том компанијом која сваке године помаже различите пројекте у Београду.

"Они су пример како је једна компанија има осећај за локалну самоуправу и друштвену заједницу", рекао је Весић.

Заменик генералног директора НИС-а Вадим Смирнов каже да је НИС као друштвено одговорна компанија одавно препознала да њен развој није могућ без развоја заједнице и града у којем послује.

"Радујемо се кад видимо промене које се очигледно дешавају у овом граду. Могу да кажем да је град добар пример у ком правцу треба ићи када је реч о побољшању живота", рекао је он.

Подсетио је да у Београду у НИС-у ради 2.000 радника у више од 40 објеката. "Планирамо буџет за следећу годину и том буџету предвиђена је многобројне акције у циљу побољшања живота у нашем омиљеном Београду", рекао је Смирнов.

Милан Ристић из Удружења Моја Србија - мој избор каже да сличан сервис посотји и у другим градовима, Бечу, Прагу, Будимпешти...

"Када смо писали пројекат замислили смо га као почетак једног система који ће да се шири и мислим да је граду Београду потребно још више возила и ставрање нових линија. Прве линије предвиђене да функционишу у централној градској зони, међутим, потребно је да због туриста таква возила буду и на пристаништву, да постоје туре до Кнез Михаилове улице, Скадарлије...", рекао је Ристић.

Према речима директора ГСП-а Радише Момчиловића, успостављање превоза у пешачкој зони има изузетан значај за грађане који живе у центру, али и за туристе.

"Линија ће функционисати као кружна, дужине је 2,5 километра. Имамо осам стајалишних места, а интервал између возила је десет минута", рекао је Момчиловић.

(Танјуг) (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%B1%D0%B5%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4.491.html:814656-%D0%92%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D1%86-%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B8%D1%81-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%82%D1%83%D1%98%D0%B5-31-%D0%B0%D0%B2%D0%B3%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B0-%D0%B8-%D0%B1%D0%B8%D1%9B%D0%B5-%D0%B1%D0%B5%D1%81%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BD)

(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2019a//08/01/bg-autobus,-gradsko_620x0.jpg)


***


Није ми јасно, зашто су тај део града претворили у пешачку зону, ако ће у њој ипак да постоји превоз!?! Битно је да су том превозу наденули име "Врабац сервис", а својим (НЕ)чињењем су скоро па ПРОТЕРАЛИ оне праве врапчиће, популарне џивџане, из скоро свих делова Београда. А врабац је један од симбола града Београда. Сада, уместо врабаца и њиховог дивног цвркута градским парковима господаре голубови, свраке и вране, којих из године у годину има све више.