Svi Srbi Sveta - Forum

Форум => Србија => Тему започео: Гога Мај 05, 2012, 10:36:56Наслов: Шиптарске провокације на југу Србије
Порука од: Гога Мај 05, 2012, 10:36:56
Након догађаја који су се збили на југу Србије када је Жандармерија у четвртак рано ујутро спровела акцију хапшења осумњичених за ратне злочине и привела осам особа и претресено неколико објеката, ситуација у Бујановцу, а и шире, је напета.(http://www.vesti-online.com/data/images/2012-05-04/236197_ratni-zl-hapsenje3_f.jpg?ver=1336203162)

Цитат
Бујановац: Протест и бојкот избора?

Како сазнаје Б92 политички представници Албанаца с југа Србије одржаће данас у 10 сати седницу скупштине Албанаца Прешевске долине на којој ће разговарати и о могућности бојкота избора. Потом ће у подне на градском тргу бити одржан протестни митинг због хапшења њихових сународника.
...
Међутим, бујановачки Срби другачије гледају на јучерашњу акцију Жандармерије. Светислав Величковић, председник Одбора за људска права сматра да је акција закаснела и да има пуно разлога што је она управо у ово време организована.

"Хапшење је могло много раније да се обави јер су ухапшени одавно били познати у полицији", казао је он.
"Јучерашња акција српске Жандармерије наставак је државног терора, који се спроводи над Албанцима у Бујановцу и Прешеву од 1990“, била је прва реченица којом се новинарима јуче у Бујановцу обратио народни посланик Риза Халими, лидер Партије за демократско деловање, иначе најјаче партије Албанаца на југу Србије.

Он је рекао и да ће Албанци пажљиво проучити новонасталу ситуацију, да неће дозволити да буду испровоцирани, тражећи уједно од српске владе да се изјасни да ли она стоји иза акције коју је организовао српски министар полиције Ивица Дачић.

Шаип Камбери, председник општине Бујановац, који је сазвао конференцију за новинаре, рекао је да је јучерашња акција Жандармерије нови покушај Ивице Дачића да у том делу Србије уведе ванредно стање и да никада није ни један суд из Србије успео да докаже да у Бујановцу и Прешеву постоји организовани тероризам.

"Имали смо случај 2009, када је полиција упала код села Лучане. Тада је изведено неколико спектакуларних акција с циљем да се ухвате албански терористи. И не само тада, било је још таквих акција али никада ни један српски суд није успео да докаже да овде постоји организовани тероризам или да су Албанци заинтересовани за насиље“, казао је он.

Камбери је рекао и да је Дачић тешко оштетио Партију за демократско деловање јер су припадници Жандармерије јуче ухватили и пребили њиховог високог функциоинера Изета Ћазимија, брата убијеног Ризвана Ћазимија, познатијег као командант Леши, иначе једног од челика Ослободилачке војске Прешева, Медвеђе и Бујановца.

"Катастрофално је по правду, али свесни смо да је оваква правда коју нуди Вукчевић, као специјални тужилац, и Ивица Дачић, као министар полиције, селективна. Катастрофално је да се упада у туђе куће а да се при том не покаже налог“, додао је Камбери.
Члан општинског већа у Бујановцу Миодраг Милковић овај случај упоређује са ослобађајућом пресудом Фатмиру Љимају , због чега је констатовао да правда на тамошњем простору скоро да и не постоји.
"Свакако да сви који су чинили ратне злочине треба да одговарају. Међеутим, међународна заједница, пре свега, и државице које су створене распадом бивше Југославије немају ни моћи ни жеље да процесуирају људе који су заиста починили ратне злочине“, казао је он.

(Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/222611/Bujanovac-Protest-i-bojkot-izbora)
Да ли и КО то жели да испровоцира, па да се на југу Србије уведе ванредно стање?

Шта би ванредно стање значило за Србију (пре свега мислим на ову садашњу власт), а шта би значило за српски народ у Србији, а шта за српски народ на
Косову и Метохији ?

Може ли се наслутити, шта се крије иза ових догађаја у Бујановцу, ???
Наслов: Одг: Шта се иза "брда" (Бујановац) ваља ?
Порука од: Гога Мај 05, 2012, 10:55:26
Цитат
Мисија Оебса у Београду саопштила је да је у полицијској акцији на југу Србије заједно с још седам Албанаца ухапшен човек запослен у канцеларије мисије у Бујановцу и да ће та организација сарађивати у истрази.

 
"Мисија ће подржати српске власти у истрази уз пуно поштовање начела претпоставке невиности. Ову ствар ћемо озбиљно схватити и посвећени смо блиској сарадњи са српским властима по овом питању", наводи се у саопштењу шефа Мисије ОЕБС-а Димитриоса Кипреуса.

ОЕБС наводи да је ухапшени радник те организије запослен у новембру 2001. уз консултације са српским властима.  (Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/222537/Medu-uhapsenim-Albancima-kandidat-za-odbornika-i-zaposlenik-u-Oebsu)


Наслов: Одг: Шта се иза "брда" (Бујановац) ваља ?
Порука од: НДанило Мај 05, 2012, 12:00:48
Цитат

Може ли се наслутити, шта се крије иза ових догађаја у Бујановцу, ???


Да `коферче` намакне још који глас наивних бирача.


Наслов: Одг: Шта се иза "брда" (Бујановац) ваља ?
Порука од: Гога Мај 05, 2012, 23:01:40
То је сигурно, али да је макар само то.


Наслов: Одг: Шта се иза "брда" (Бујановац) ваља ?
Порука од: Гога Мај 05, 2012, 23:06:24
Шиптари протестовали због хапшења

Око 2.000 Албанаца протестовало је данас у центру Бујановца због хапшења петорице Албанаца из те општине осумњичених за ратни злочин против цивилног становништва.

Протест на коме су окупљени истакли албанске и једну америчку заставу је почео у подне интонирањем химне Албаније, а завршен је без инцидената. Окупљени су носили пароле са именима ухапшених, "Стоп насиљу" и "Дачић је мали Милошевић", а обезбеђење скупа је носило црне мајице на којима је на енглеском језику писало "И ја сам терориста".

(http://www.vesti-online.com/data/images/2011-11-28/196664_rpmfnaoi_f.jpg?ver=1336226997)

На скупу је прочитана декларација Скупштине свих албанских одборника општина Бујановац, Прешево и Медвеђа у којој се "захтева прекид процедуре од стране државног тужиоца за ратне злочине у Београду јер се сматра да је процес политички монтиран, као и расветљавање свих кривичних дела начињених над албанским цивилима".

Окупљенима су се обратили председници општине и Скупштине општине Бујановац Шаип Камбери и Јонуз Муслиу. У декларацији се захтева и "поштовање амнестије за бивше борце Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе", а грађани су позвани да "сачувају хладнокрвност и мудрост и да се масовно одазову на изборе 6. маја".

Скупштина свих албанских одборника из прешевске долине "сматра да је акција Жандармерије узнемирила албанско становништво уз драстично кршење свих законских норми и процедура са намером да изазове страх и општу конфузију међу грађанима албанске националности, поготову пред изборе".

Јуче ујутру у Бујановцу је ухапшено осам особа албанске националности, од којих је пет осумњичено за ратни злочин над цивилима 1999. године. Осумњичени су били припадници такозване Ослободилачке војске за Прешево, Бујановац и Медвеђу. (Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/222725/Bujanovac-Albanci-protestovali-zbog-hapsenja)


Наслов: Шиптарске провокације на југу Србије
Порука од: Zeka Мај 06, 2012, 08:37:47
   АМЕРИЧКА и албанске државне застава у центру Бујановца!

​        Државна химна Републике Албаније интонирана у центру Бујановца!

​        И једно и друго - на протесту око 2000 Шиптара због хапшења петорице Шиптара осумњичених  за ратне злочине против цивилног становништва.

​        Протест је почео тачно у подне и - ако је икоме за утеху - завршио се без инцидената.

​        Демонстранти су истакли пароле са именима ухапшених и транспарентима „Стоп насиљу“ и „Дачић је мали Милошевић“, а обезбеђење скупа је носило црне мајице на којима је на енглеском језику писало „И ја сам терориста“.

​        Учесници протеста су одобравањем пропратили читање декларације Скупштине свих албанских одборника општина Бујановац, Прешево и Медвеђа у којој се „захтева прекид процедуре од стране државног тужиоца за ратне злочине у Београду јер се сматра да је процес политички монтиран, као и расветљавање свих кривичних дела начињених над албанским цивилима“.

​        У истој декларацији се захтева и „поштовање амнестије за бивше борце Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе“, а грађани су позвани да „сачувају хладнокрвност и мудрост и да се масовно одазову на изборе 6. маја“.

​        На протесту су говорили председници општине и Скупштине општине Бујановац Шаип Камбери и Јонуз Муслиу.    


(http://img29.imageshack.us/img29/1265/albanci.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/29/albanci.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)


Поштовање амнестије за бивше борце Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе ????
Војске злочинаца и наркодилера ??
Ово је само у Србији могуће !!


Наслов: Шиптарске провокације на југу Србије
Порука од: Гога Мај 17, 2012, 10:59:59
Напад на полицију код Бујановца

Непознати нападачи албанске терористичке групе пуцали су, из правца Косова и Метохије, на полицијско одељење у месту Добросин, које припада полициској станици Бујановац, а срећом нико није повређен, изјавио је данас министар унутрашњих послова Ивица Дачић.

У Палати Србија у Београду на конференцији за новинаре Дачић је рекао да се напад догодио рано јутрос око два сата и да су у моменту напада четворица полицајаца били на дужности.

(http://www.tanjug.rs/items/male/46608.jpg)

Дачић је прецизирао да се напад догодио из правца места Стублине код Гњилана.

"Извршиоци су пришли самој административној линији која је од полицијског одељења удаљена 150 метара", рекао је министар.

Према његовим речима, непознати починиоци су исплалили од 20 до 30 метака, на шта су припадници полиције одговорили ватром, после чега је напад прекинут.

Дачић је истакао да тај напад представља "драстичан пример кршења свих међународних споразума".

Ово је још један инцидент у низу: Пре пар дана  повратнике на Косову узнемириле су претеће поруке на албанском коју је потписала Јединица националне војске Албаније.

А јуче је група Албанаца провоцирала је и каменицом гађала монаха Дионисија на имању манастирског комплекса Светог Козме и Дамјана у Зочишту, код Ораховца. (Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Hronika/225429/Napad-na-policiju-kod-Bujanovca)


Наслов: Одг: Напад на полицију код Бујановца
Порука од: Гога Мај 17, 2012, 11:03:25
БУЈАНОВАЦ - У етнички чистом албанском селу Добросин, општина Бујановац, ноћас око 03.00 сата непознати нападач или више њих, раФалном паљбом су изрешетали објекат полицијског пункта, изјавио је Танјугу портпарол Полицијске управе у Врању Драган Стаменковић.

"Напад на полицију, односно полицијски пункт, у три сата ноћу, јесте терористички акт", рекао је Стаменковић, који је напоменуо да у овом тренутку не може да саопшти било какве друге податке о нападу.

Село Добросин, у коме је и контролни пункт према Косову, налази се око 16 километара југозападно од Бујановца. Село је познато по томе што је ту почетком јануара 2000. године, створена такозвана Ослободилачка војска Прешева, Медбеђе и Бујановца.(Танјуг) (http://www.tanjug.rs/novosti1/43483/teroristicki-napad-kod-bujanovca.htm)


Наслов: Шиптари опустошили шуме око Куршумлије
Порука од: Гога Август 18, 2012, 17:09:10
Шиптари опустошили шуме око Куршумлије


Шуме дуж административне линије централне Србије и Косова и Метохије на територији општине Куршумлија потпуно су опустошене, а процењује се да је илегалном сечом у последњих 13 година причињена штета од око 120 милиона динара, подаци су предузећа "Србија шуме".

(http://www.vesti-online.com/data/images/2012-08-18/259943_drvo2_f.jpg?ver=1345304960)
Немилосрдна сеча: Шиптари наоружани и са тешком механизацијом извлаче дебла

Према тим подацима, на територији општине Куршумлија у протеклих 13 година илегално је посечено више од 40.000 кубних метара дрва, а само ове године посечено је 11.000 кубних метара дрва.

"Шиптари, организовано, наоружани секу дрва на територији општине Куршумлија", казао је директор предузећа "Србија шуме" из Куршумлије Небојша Миховиловић.

Са косметске стране, до шума на територији куршумлијске општине је приступачан прилаз, а у међувремену су до тих шума направљени и путеви тако да се дрва илегално секу готово до два километра унутар општине Куршумлија.

Михајловић је казао да Шиптари долазе организовано, са неколико трактора, и савременом механизацијом за извлачење и сечу шуме, са обавезном пратњом наоружаних људи, и редом пустоше шуме у Куршумлији.

"Шуму, која им је била ближа и згоднија за сечу, посекли су и сада су ушли дубље на нашу теритрију. То раде организовано, имају наоружане стражаре, који мотре да не наиђу наши шумари или снаге безбедности. Често дође и до пуцњаве, пре неки дан се то догодило", казао је Миховиловић.

Пре неколико дана, група од двадесетак Шиптара је са тракторима упала у шуме унутар општине Куршумлија, у село Тачевац. Полиција је интервенисала по пријави мештана, ухапсила је једног Шиптара и запленила два трактора са приколицама. Тада је дошло и до пуцњаве из аутоматског наоружања.

"То што се дешава у Копненој зони безбедности, на територији куршумлијске општине, врло је опасно за становнике који су остали у селима дуж административне линије, али и за наше шумаре и инжењере, који обилазе терен", казао је Миховиловић.

Према његовим речима, Шиптари слободно улазе у шуме на територији општине Куршумлија, јер са друге стране их нико у томе не спречава. "Због недостатка безбедности, нисмо успели да дођемо на лице места и извршимо прецизну висину причињене штете", рекао је Миховиловић.

Становници који живе у селима уз линију раздвајања са Косметом кажу да Шиптари са КиМ секу и њихове приватне шуме. Мештани се не осећају безбедно и наводе да су увек у страху због честих упада Шиптара.

Мештанин села Тачевац Којо Алексић (78) казао је да стално виђа наоружане Шиптаре, али све што може да уради је да јави полицији. Он често иде да обилази своје забране, и то наоружан.

"Једноставно морам да носим пушку. Плашим се само да једног дана не буде 'прса у прса', иначе ово што се пушкара повремено, није опасно", казао је Алексић.

Његов комшија из села Рашевац Зоран Васиљевић (58) казао је да Шитари секу шуме и дању и ноћу и да је, поред државних шума, посечена и приватна шума на хиљаде кубних метара и да мештани не могу да заштите шуме од сече.

"Организују се тако што испред колоне трактора и људства, иду наоружани људи, да извиде ситуацију на терену а онда секу све редом", рекао је Васиљевић.

Према подацима предузећа "Србија шуме" из Куршумлије, поред директне штете од илегалне сече шума која је процењена на око 120 милиона динара, причињена је и индиректна штета, еколошка и штета изгубљеног прираста, која се рачуна од пет до десет пута више од директне штете.

(Бета, Веси) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Hronika/247851/Albanci-sa-KiM-opustosili-sume-oko-Kursumlije)


Наслов: Одг: Шиптари опустошили шуме око Куршумлије
Порука од: Гога Август 18, 2012, 17:10:03
Цитат
"Организују се тако што испред колоне трактора и људства, иду наоружани људи, да извиде ситуацију на терену а онда секу све редом"


Па, нека онда секу, када у Србији више нема никога КО ће то да спречи ::)Наслов: Одг: Шиптари опустошили шуме око Куршумлије
Порука од: moka Август 19, 2012, 01:10:54
  Шта ради наша војска и полиција.Чему им служи оружје и кога они ''штите''?


Наслов: Одг: Шиптари опустошили шуме око Куршумлије
Порука од: Zeka Август 19, 2012, 09:45:36
Ma , не смеју да се примакну граници. Ко зна шта је Борко издоговарао.


Наслов: Шиптарске провокације на југу Србије
Порука од: Гога Новембар 20, 2012, 00:45:42
БЕЗ РЕАКЦИЈЕ ДРЖАВЕ

У Прешеву подигнут
споменик борцима ОВПМБ! (УЧК) (http://www.pravda.rs/2012/05/04/teroristicka-uck-se-okuplja-kod-preseva/)


У центру Прешева, испред зграде општине још у петак је откривен споменик палим борцима Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе, (УЧК), који до сада није наишао на реакцију државе.
На споменику пише да су га подигли ветерани ОВПМБ, а на њему је двадесет седам имена припадника ОВПМБ из Прешева, Бујановца и Медвеђе који су погинули у време оружаних сукоба на југу Србије.

(http://www.alo.rs/resources/img/19-11-2012/single_news/159686-ovk01-beta-armi.jpg)

Председник општине Прешево Рагми Мустафа рекао је за ФоНет да "историју сваког народа треба поштовати" и да евентуална реакција државе не зависи од њега.
Председник Демократске уније долине, Скендер Дестани, изјавио је да би они који су подизали споменик требало да рачунају да може реаговати држава.

(Фонет, Ало) (http://www.alo.rs/vesti/aktuelno/u-presevu-podignut-spomenik-borcima-ovpmb/4692)
***

Али држава Србија не реагује. Да је требала неког Србина да ухапси, она би то урадила, нарочито ако је бранио свој народ од тих истих УЧК.


Наслов: Шиптарске провокације на југу Србије
Порука од: Гога Децембар 24, 2012, 14:54:09
Кренули да сруше споменик у Прешеву, ухапшени код Ниша


Код наплатне рампе "Наис" и на бензинској пумпи код Ниша у три аутомобила ухапшено десетак особа из Београда, Шапца и Крушевца.


(http://static.politika.co.rs/uploads/rubrike/244068/i/1/spomenik.jpg)
Спорни споменик у центру Прешева

Ниш
–Припадници МУП-а Србије у координираној акцији са службеницима Полицијске управе Ниш ухапсили су јуче на аутопуту Београд–Ниш, код наплатне рампе "Наис" и на једној бензинској пумпи у нишком крају, десетак особа. Сви ухапшени били су у три путничка аутомобила – два с београдским и једном с крушевачким регистарским ознакама и, како је речено "Политици", сви су задржани у нишкој полицији због постојања основане сумње да су извршили кривично дело угрожавања опште безбедности у покушају и изазивања расне, националне верске мржње и нетрпељивости, такође у покушају.

После саслушања у нишкој Полицијској управи осумњичени за ова дела и јуче ухапшени код Ниша биће данас предати надлежним истражним органима.

Према информацији коју смо јуче поподне званично добили у Полицијској управи Ниш, акција хапшења реализована је после сазнања да је десетак особа из Шапца, Београда и Крушевца јуче ујутру организовано кренулона југ Србије са намером да сруше споменик у центру Прешева, који је недавно у овом месту подигнут страдалим припадницима такозване Ослободилачке војске Медвеђе, Бујановца и Прешева. Два аутомобила, у којима је било седам особа, заустављена су на полицијском пункту код наплатне рампе „Наис”, а једно, са возачем и два путника, на бензинској пумпи „Фонтана”, на аутопуту, десетак километара испред Ниша. Незванично се сазнаје да су још два возила кренула на исти пут, али да су успут, после сазнања да је њихова претходница ухапшена код Ниша, путници одустали од даљег пута.

У пртљажницима сва три аутомобилима у којима су били ухапшени, речено нам је, нађена је и заплењена велика количина грађевинских алатки – великих чекића, мацола, пијука и пајсера. Оружје није пронађено.

Како су ухапшени и осумњичени рекли на првом саслушању у полицији, претходних дана договорили су се да оду у Прешево и сруше споменик, јер је, истакли су, „незаконито подигнут”. У плану им је било да споменик сруше наредног викенда, пред новогодишњу прославу, али су ипак кренули раније јер, рекли су, "у Прешеву и на југу Србије се Албанци, који су споменик подигли, недељама оглушују на апеле и захтеве државних органа Србије и премијера Ивице Дачића да спомен обележје сами уклоне".

Очекује се да полиција данас објави више детаља ове акције.

(Тома Тодоровић, Политика) (http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Krenuli-da-sruse-spomenik-u-Presevu.sr.html)***

Када државне институције не делују у складу са законом, када не делују уопште, сигурно је да ће се народ, мало по мало сам организовати да би заштитио своје интересе, па ме и не чуди поступак ових који су кренули самоиницијативно да сруше споменик који је подигнут на југу Србије, у помен шиптарским терористима, погинулим припадницима УЧК.


Гле чуда како је српска полиција брза у оваквим ситуацијама, чак је спречила нешто што се још није ни десило, а када се свекодневно на Косову и Метохији руше гробни споменици погинулих или умрлих Срба и када то раде шиптари на очиглед свих, тада нико не реагује,
чак ни онда када се зна ко је починилац.


Наслов: Шиптарске провокације на југу Србије
Порука од: Гога Децембар 28, 2012, 05:54:35
ОВПМБ: Срушите споменик, ми нападамо!


Бивши припадници расформиране Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе запретили су данас председнику Владе Србије Ивици Дачићу оружаним сукобом ако Влада Србије покуша да сруши споменик ОВПМБ у Прешеву. На сајту "Прешева јоне" они су навели да ће "врло лако поново обући чизме и униформе и узети оружје у руке".


Одговарајући на најаве и претње премијера Србије Ивице Дачића да ће Србија силом уклонити споменик припадницима бивше ОВПМБ, уколико то власти у општини Прешево не учине, командант Љуљи – Љуљзим Ибиши је рекао да су спремни да се томе супротставе, ако је потребно и оружјем.

"Ми као бивши припадници и команданти ОВПМБ због европских интегративних процеса смо дали приоритет дијалогу и настојањима да проблеме решавамо кроз разговоре, уз наду да ће се зауставити репресија Србије према етничким Албанцима у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи. Међутим, због сталних провокација Жандармерије и због претећих изјава Дачића испада да Београд не интересује ни дијалог нити стабилност у региону", казао је Ибиши.

Са друге стране Шефкет Хасани, познат под надимком "Поети" (Песник) је рекао да ће се, уколико дирне у споменик ОВПМБ у Прешеву, Дачић сусрести са 500 спремних војника са Запада. Хасани је позвао Србију да предност да дијалогу, како би се "данас срели за преговарачким столом, а не сутра у шуми".

(Бета) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/280125/OVPMB-Srusite-spomenik-mi-napadamo)


Наслов: Одг: Шиптарске провокације на југу Србије
Порука од: Гога Децембар 28, 2012, 06:01:16
Николић: Срушити споменик у Прешеву у сред бела дана


Србија мора да реагује и Србија ће реаговати! Споменик у центру Прешева припадницима Ослободилачке војске Прешева, Медвеђе и Бујановца би требало да уклоне сами Албанци и њихове политичке вође на југу Србије ако желе да покажу да свој народ воде тако да добро живи у Србији. Ако то не буде, Србија би у сред бела дана требало да сруши ту таблу и покаже да тако нешто није дозвољено њеним законима, изјавио је председник Србије Томислав Николић за РТС.

- Не може се кажњавати човек који има 0,2 промила алкохола у крви и потпуно је свестан или онога ко је прошао кроз црвено светло, а да се опрашта онима који руше државу и руши основне постулате зато што их има много. Па, и криминалаца може да има много, па да ли могу да победе државу, да преотму државу", упитао је Николић, па истакао да подржава Владу Србије да "оног часа када донесе одлуку" да уклони споменике то и уради.


"Спреман сам да сносим ризик да неко из домаће или светске јавности државу нападне због тога. То нигде у свету није дозвољено, па неће бити ни у Србији", рекао је Николић и навео да су у току разговори са политичким представницима Албанаца са југа Србије и да би требало да буде спречена посета "назови министарке из Приштине која је требало да дође инкогнито" и положи венац на тај споменик.

"Србија мора да покаже одлучност као што је показује у борби против криминала или инвестицијама, тако би требало и на овим наизглед безазленим стварима. Ово није мала ствар, тиче се тога да ли се зло сече у корену или се се пушта да буја", рекао је Николић.

 
Амбасада САД осудила претње ОВПМБ због споменика у Прешеву

Амбасада САД у Београду осудила је претње насиљем које су упутили бивши припадници расформиране Ослободилачке војске Прешева, Медвеђе и Бујановца (ОВПМБ), због најаве премијера Ивице Дачића да ће срушити споменик њиховим саборцима у Прешеву. Амбасада је у саопштењу истакла да за такве претње нема места у демократским друштвима.

"Политичка неслагања треба решавати кроз дијалог, а не ратоборном реториком и претњама употребе силе", указује се у саопштењу.

Америчка амбасада је навела да је јужна Србија данас стабилна и да пут до "просперитетније, мултиетничке Србије води преко мирољубивог и одговорног понашања свих, поштовања владавине закона и усаглашених напора на изградњи поверења јавности у институције система".

Премијер Дачић је у среду у Бањалуци изјавио да ће бити уклоњена спомен-плоча у Прешеву, и да је позвао власти Бујановца и Прешева да то саме учине, да "не бисмо изазивали међунационалне конфликте".

 
Одговарајући на његову изјаву, бивши припадници ОВПМБ запретили су Дачићу оружаним сукобом ако Влада Србије покуша да сруши споменик.

(Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/280570/Nikolic-Srusiti-spomenik-u-Presevu-u-sred-bela-dana)


Наслов: Одг: И у Бујановцу ниче биста терористима!
Порука од: Гога Децембар 28, 2012, 06:07:43
И у Бујановцу ниче биста терористима!


Припадници расформиране Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе планирају да ових дана у центру Бујановца поставе још једно обележје свом озлоглашеном команданту Ридвану Ћазимију, познатијем као командант Леши.(http://www.vesti-online.com/data/images/2012-11-28/283519_bujanovac-foto-fonet_f.jpg?ver=1356660092)
У Бујановцу се недавно славио Дан албанске заставе


Безбедносне структуре Србије ову информацију добиле су у среду, истог дана када су стигле и претње премијеру Србије Ивици Дачићу.
 
- Биста је већ урађена и, према нашим сазнањима, бивши припадници ОВПМБ-а планирају да је тајно, под окриљем ноћи, у наредних 10 дана поставе на место где је некада стајала биста Јосипа Броза Тита у парку у Бујановцу. Према нашим сазнањима, они су заправо претњама премијеру Дачићу хтели да скрену пажњу са ове провокације – тврди извор овог дневног листа.
 
Начелник Жандармерије, генерал Братислав Дикић, није хтео да коментарише ове наводе, али је рекао да је, без обзира на све учесталије провокације, ситуација на југу Србије стабилна, "уз могуће нарушавање мира од стране наоружаних екстремистичких албанских групација".
 
- Поједини лидери албанских политичких партија и такозвани команданти наоружаних терористичких група дају себи за право да празним претњама обмањују грађане у тим општинама како ће поново изазвати оружане сукобе зарад наводно виших циљева албанске националне мањине или све то опет раде из неких својих личних интереса. Упозоравам грађане тих општина да не подржавају позиве терориста на нарушавање мира и безбедности, већ да сваку информацију о терористичким активностима јаве полицији или Жандармерији – рекао је Дикић.

(Ало, Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/280608/I-u-Bujanovcu-nice-bista-teroristima)


Наслов: Одг: Шиптарске провокације на југу Србије
Порука од: Гога Децембар 28, 2012, 07:01:29
Да ли се ово отвара нови "фронт", на југу Србије ???

Ко је све умешан у ова дешавања ???

Дилеме, где ће прво креснути варница, да ли у

1. у Војводини
2. У на подручју Рашке области
3. на југу Србије (Бујановац, Прешево и Медвеђа)


за мене нема.
Скоро па да сам сада сигурна, да ће ново жариште са Косова и Метохије управо бити пребачено на југ Србије - Бујановац, Прешево и Медвеђа.

Да ли ће неко и сада испровоцирати оружени конфликт, а за који би Србија поново била окривљена, као да се то не дешава на српској територији и као да она нема права да се меша у унутрашња питања у својој држави?

Да ли ће се и овај пут дешавати слично како са дешавало на Космету, од 1998 до 1999.?

Не верујем, али....
Да ли се ово не отвара "пут" да НАТО слободно и "оправдано" ушета и на тај део српске територије??? (наравно, тобоже све  у сврси "мировне" мисије, да не кажем можда и као "Милосрдни анђео 2" ??! )


Наслов: Одг: Шиптарске провокације на југу Србије
Порука од: Zeka Децембар 28, 2012, 09:24:29
Цитат
Да ли се ово отвара нови "фронт", на југу Србије Молим?

Испада да је овај споменик слетео из свемира као онај обелиск из Одисеје. Ако ми неко каже, да ови у Београду нису знали када и како је постављен овај споменик, ја ћу му поверовати.
Власт нема ни стида ни образа, шиптари праве спрдњу са Државом, ако је уопште још увек има.


Наслов: Одг: Не идем у Брисел ако не склоне споменик у Прешеву
Порука од: Гога Децембар 29, 2012, 05:24:49
Дачић: Не идем у Брисел ако не склоне споменик у Прешеву


Споменик ће склонити сами Албанци, а уколико они то не могу или неће онда ће то урадити влада, рекао је премијер Србије


(http://images3.kurir-info.rs/slika-620x333/ragmi-mustafa-presevo-spomenik-1356611530-246299.jpg)


БЕОГРАД - Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је да је рок за уклањање спорног споменика у Прешеву 17. јануар и поручио да неће ићи у Брисел на преговоре са приштинским властима ако споменик не буде склоњен.

"Споменик ће склонити сами Албанци, а уколико они то не могу или неће онда ће то урадити влада. Нећу отићи у Брисел док тај споменик не буде склоњен", рекао је Дачић.

Премијер је истакао да "грађани Србије, Албанци, имају рок до 17. јануара да уклоне" споменик припадницима такозване Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе погинулим у нападима на полицију и војску 2000. и 2001. године.

Дачић је оценио да је спорни споменик у Прешеву провокација којом се жели показати да српска власт не контролише део своје територије.

(Блиц, Бета, Курир) (http://www.kurir-info.rs/dacic-ne-idem-u-brisel-ako-ne-sklone-spomenik-u-presevu-clanak-582621)


***

Е, баш да видимо и то, хоће ли да одржи реч?!!!
Наслов: Одг: Шиптарске провокације на југу Србије
Порука од: moka Јануар 02, 2013, 04:11:29
Dačić: Ponašaćemo se evropski, uklonićemo spomenik
Tanjug |

Premijer Ivica Dačić izjavio je da će Srbija ukloniti spomenik borcima takozvane OVPBM. Albancima rok do 17. januara da ga sami uklone

(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2012//08/01j/dacic_310x186.jpg)

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je u nedelju da će se Srbija ponašati evropski i ukloniti spomenik borcima takozvane Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe, kao i da će sigurno ići u Brisel, jer tada neće biti spomenika u Preševu.

"Mi ćemo se upravo ponašati evropski, a to znači sklonićemo taj spomenik", rekao je za RTS Dačić reagujući na poziv lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja da se Srbija ponaša evropski u slučaju spomenika pripadnicima OVPBM u Preševu.

On je dodao da nije siguran da je bilo gde u Evropi moguće da se podižu spomenici onima koji su pripadnici terorističke organizacije i onima koji su direktno učestvovali u ubistvu policajaca i vojnika.

Dačić je naveo i da su međunarodne organizacije, posebno one koje deluju na jugu Srbije, predložile da Albanci sami sklone taj spomenik, a da je on spreman na takvu vrstu kompromisa.

Premijer je istakao i da ne postoji pitanje da li će ići u Brisel, gde 17. januara treba da se sastane sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.

Lider Llijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj je juče, posle susreta s predstavnicima Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe, pozvao Beograd da se "ponaša evropski" u vezi sa spomenikom pripadnicima OVPBM i dodao da se nada da će "zvanični Beograd upotrebiti evropske kriterijume u ponašanju u tom slučaju".

Premijer Dačic ove nedelje je rekao da će Srbija milom ili silom ukloniti spomenik ukoliko to Albanci s juga Srbije sami ne učine.
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.290.html:412959-Dacic-Ponasacemo-se-evropski-uklonicemo-spomenik


Како ли ће то да изведе?


Наслов: Одг: Шиптарске провокације на југу Србије
Порука од: moka Јануар 05, 2013, 05:18:17
Ако Србија сруши споменик у Прешеву, Албанци прете да ће рушити наше!


Ако Влада Србије оствари свој наум и у наредних неколико дана сруши споменик борцима Ослободилачке Војске Прешева, Медвеђе и Бујановца (ОВПМБ), Албанци ће минирати неке од српских споменика на југу земље, сазнаје Телеграф.


(http://www.vesti-online.com/data/images/2012-12-26/289868_presevo1-foto-beta_f.jpg?ver=1357321900)
Споменик ОВПМБ
 

Да је проблем огроман и далеко од решења, сведочи и податак да амбасадори најважнијих западних земаља у Београду последњих дана бију прави мали дипломатски рат да до заоштравања ситуације не дође.

Премијер Ивица Дачић у изјави за портал каже да ће спорни споменик у Прешеву бити срушен до 16. јануара, као што је и најављено.

- Ја сам своје рекао! Нећу ићи на разговоре у Брисел док се не сруши споменик. Он ће сигурно бити срушен до 16. јануара, милом или силом! – поручује Дачић, који није желео да улази у претње Албанаца да би могли да узврате рушењем српских споменика.

Премијер је у интервјуу за наш портал казао да не прети из празне пушке и додао да ни Ал Каида не може да подигне споменик у Њујорку, па то не сме ни ОВПМБ у Србији.

Јонуз Муслију, један од команданата ОВПМБ и доскорашњи председник Скупштине општине Бујановац, каже за Телеграф да Србија не сме да дира Албанце и да Дачић, “ако је паметан, не треба да руши споменик!”

- Србија не сме да показује зубе Албанцима, јер ми то сигурно нећемо да трпимо! Ово је доказ да у Србији и даље влада Слободан Милошевић. Прво, то није споменик већ обична плоча с именима погинулих људи, а друго, тако нешто није европски, јер Европа не руши споменике борцима – каже Муслију и додаје да ће Албанци учинити све да спрече рушење споменика.

Према његовим речима, они не провоцирају Србију, а не би се ни љутили уколико Срби подигну спомен-обележје својим погинулим борцима.

- Ти људи су погинули у рату за Албанце и ми смо морали да им се одужимо. Не знам зашто то смета Србима? – пита се “албански Шешељ“, како незванично зову Муслијуа.

Наш саговорник сматра да Ал Каида и ОВПМБ не могу да се пореде јер, како каже, САД с борцима Осаме Бин Ладена никада није седела за истим столом и преговарала као што је то Србија чинила с Албанцима и члановима њихове војске.

- Ми смо седели за истим столом са Србима, преговарали, договарали и они су нас тада признали. Зато ми није јасно што то сада не признају већ им сметају наши борци – чуди се он.

Муслију тврди да неће бити никакве одмазде и рушења српских споменика јер, додаје, Албанци то ни у рату нису чинили зато што поштују сваког борца и његову жртву.

Градоначелник Прешева Рагми Мустафа каже за Телеграф да споменик погинулим припадницима ОВПМБ не треба да иритира никога.

- Већ доста смо рекли на ту тему. Споменик не би требало да иритира никога и његово рушење било би непријатно, али сачекаћемо да видимо хоће ли га Београд срушити, па ћемо онда да причамо – неодређен је Мустафа.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/282274/Ako-Srbija-srusi-spomenik-u-Presevu-Albanci-prete-da-ce-rusiti-nase

Дачићу,нема врдања,нема назад.

Ако пљуне сада на своју реч,онда је пљунуо на себе за сва времена.


Наслов: Одг: Шиптарске провокације на југу Србије
Порука од: Гога Јануар 09, 2013, 00:31:18
Дипломате за премештање споменика

Дипломатски представници земаља Запада предложили су политичким партијама Албанаца да сами преместе спорни споменик из центра Прешева на друго место. Како сазнаје београдски лист Данас у дипломатским круговима, дипломате би хтеле да се на тај начин "спречи интервенција припадника државних органа Србије“, који су најавили да ће до 17. јануара, за када су у Бриселу заказани преговори Београда и Приштине, спорни споменик бити уклоњен "милом или силом".

Дипломате предлажу, према изворима овог листа, и да Национални савет Албанаца "под хитно усвоји предлог изгледа заставе албанске националне заједнице на југу Србије", како би се избегло досадашње истицање заставе Албаније на скуповима на југу Србије, а у складу са важећим законом о националним мањинама.

За суботу је заказана седница 65 одборника албанске националне заједнице из општина - Бујановац, Прешево и Медвеђа и очекује се расправа и о овим предлозима.

Ипак, представници Албанаца нису јединствени.

"Проблем је решен и немојте очекивати да ће споменик бити уклоњен. Међународне дипломате морају да схвате да поштујемо припаднике нашег народа који су се борили у редовима ОВПМБ, желећи слободу људима на југу Србије", изјавио је за Данас Јонуз Муслију, лидер Покрета за демократски прогрес (ПДП), који предводи и Организацију ветерана ОВПМБ на југу Србије.

Како је објаснио, премештања споменика из центра Прешева сасвим сигурно неће бити, "јер он је на локацији која одређује нашу стварност и историју те заслужује да на њега цвеће положе и дипломате које буду наредних дана долазиле у Прешево".

Муслију наводи да очекује и "подршку амбасадора који ће у суботу доћи на заједничку седницу и да ће исказати поверење борцима за права Албанаца на југу Србије у време Милошевићеве диктатуре". Муслију одбија могући политички компромис и сматра да су "Албанци Прешевске долине у овом случају победили толеранцијом власт у Београду, која само уз претње функционише".

Лидер Демократске уније долине (ДУД) Скендер Дестани каже за Данас да не одбацује могућност компромиса, "који би свима добро дошао, осим радикалним политичким елементима".

"Пре суботње заједничке седнице, којој ће присуствовати 65 одборника локалних скупштина Бујановца, Прешева и Медвеђе, нећемо износити никакве ставове. То је став ДУД, али и, колико знам, и других албанских партија и организација цивилног друштва које не навијају за радикализацију ситуације у региону југа Србије", рекао је за Данас Дестани.

Он је изразио наду да ће бити "постигнут одређени компромис који би задовољио обе стране", али није желео да прецизира какво ће решење бити усвојено за спорно спомен-обележје.

Потпредседник Партије за демократско деловање (ПДД) Шаип Камбери за Данас је рекао да је став ПДД да "спомен-обележје у Прешеву остане тамо где јесте и да за сада нема никакве компромисне варијанте о његовом измештању“.

"Бићете у прилици да на суботњој седници добијете јасне ставове Албанаца из Прешевске долине, не само по питању споменика у Прешеву, већ и о комплетном корпусу људских права и другим проблемима са којима се овде суочавамо. Више од тога не могу да вам кажем", навео је Камбери.

(Данас, Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/283250/Diplomate-za-premestanje-spomenika)


***


Баш прави циркус у вези овог споменика. Као да је то најважније питање за живот на овим просторима.


Наслов: Одг: Испитати претње расформиране ЈСО
Порука од: moka Јануар 15, 2013, 02:28:29
"Ispitati pretnje rasformirane JSO"
Izvor: B92

Beograd -- Na internetu se pojavilo navodno saopštenje rasformirane JSO u kome se preti Albancima s juga Srbije u slučaju sukoba zbog uklanjanja spomenika OVPBM u Preševu

(http://www.b92.net/news/pics/2013/01/14/121644197850f4446213317240685460_orig.jpg)

Za sada nema potvrde autentičnosti saopštenja, a pojedini analitičari i političke partije pozvali su nadležne da reaguju povodom ovog saopštenja.

U saopštenju, koje se pojavilo na društvenim mrežama i sajtovima pojedinih desničarskih oganizacija, stoji da će kosovski Albanci goreti u paklu, a da će im pripadnici rasformirane JSO obezbediti put do pakla.

Direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić kaže da saopštenje ne bi trebalo marginalizovati bez obzira da li je autentično ili ne.

"Ne smemo nikako zaboraviti činjenicu da je broj pripadnika rasformirane JSO koji su u zatvoru u stvari jako mali, a da je većina njih ili u strukturama bezbednosti ili u vrlo nekontrolisanom privatnom sektoru, koji predstavlja veliki bezbednosni i politički problem još uvek za Srbiju. Ne sumnjam da su mnogi od njih aktivni u jednoj, drugoj ili trećoj desničarskoj organizaciji. Vrlo je bitan trenutak u kome se ovo saopšptenje pojavljuje, kao i ton", upozorila je ona.

U saopštenju se takođe najgrublje se vređaju stranke bivše vlade i nevladine organizacije. Bojan Đurić iz LDP-a kaže da bi, ukoliko se ispostavi da je saopštenje autentično državni organi morali da reaguju.

"Sve što je vezano za bivšu JSO, sve što se dešavalo u proteklih deset godina obavezuje u ovom trenutku državne organe da momentalno reaguju. To je jedna od najvećih, najdubljih i najopasnijih trauma srpskog društva i zbog toga reakcija mora da bude brza. Prvo mora da bude utvrđeno da li je reč o autentičnom saopštenju. Bilo bi strašno da je reč o nečemu što je autentično, jer bi to onda dodatno podiglo tenzije i u našem društvu i u čitavom regionu", smatra Đurić.

Jedinica za specijalne operacije MUP-a Srbije rasformirana je 2003. posle ubistva premijera Zorana Đinđića jer su, zbog atentata na njega i brojnih političkih i drugih ubistava, kao i zbog pripadnosti kriminalnim klanovima, osuđeni njen komandant i neki od oficira i pripadnika.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=01&dd=14&nav_category=16&nav_id=677402


У страху су велике очи!Највеће су код ових из ЛДП и у разних НВО ;DНаслов: Одг: Демаћи: Албанци,уједините се за рат
Порука од: moka Јануар 15, 2013, 17:14:17
Demaći:Albanci, ujedinite se za rat
Izvor: Beta

(http://www.b92.net/news/pics/2013/01/15/186697494650f535af48a03684603462_368x245.jpg)

Priština -- Albanci iz Preševske doline treba da pokažu da su spremni za rat i da ostave po strani sve nesporazume, izjavio bivši politički predstavnik OVK Adem Demaći.

Kako prenosi dnevnik Epoka e Re, Demaći je rekao da se bez ujedinjenja Albanaca iz Preševske doline, kako naziva deo juga Srbije, ne može ništa uraditi.

"To je spomenik velike borbe koju je narod vodio za svoju egzistenciju i svoja prava. Oni (albanski lideri) treba da ostave po strani borbu za vlast, da stvore organizam koji ih ujedinjuje, jer podeljeni ne mogu ništa. Tu se radi o sto hiljada građana i ako oni nisu spremni da poginu, njima niko ne može pomoći", kazao je Demaći povodom najave srpskih vlasti da će srušiti spomenik OVPMB u Preševu.

Beograd tu organizaciju smatra terorističkom i traži da se ukloni spomenik podignut u centru mesta, nedaleko od zgrade opštine.

Demaći je kazao da Evropa "samo proba koliko su Albanci spremni da se bore za svoja prava".

Demaći smatra da albanski lideri treba za sebe da traže ista prava koja Srbi imaju na Kosovu.

"Dok su nas na Kosovu naterali da srpskoj manjini damo prava koja niko ne svetu nema, Evropa sada izgleda da misli da su Srbi stvarno nebeski narod, dok su Albanci neki idioti koji mogu da žive i u ropstvu i bez ikakvih prava. Albanci treba da se organizuju na nacionalnom nivou, da se zna ko komanduje, da budu jednoglasni u zahtevima. Zahtev je da dobiju ista prava koje imaju Srbi na Kosovu", kazao je Demaći.
Prema njemu, i u Preševskoj dolini treba ostvariti principe plana Martija Ahtisarija, ako je cilj Evrope da bude mirna i da mirni budu i Srbi i Albanci.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=01&dd=15&nav_category=12&nav_id=677557

Да не бринемо ми много за њих.Дачић само што се није и по том питању огласио и мирно га решио,онако као и све остало што је до сада "успео" да реши.Да их мало смири,ућутаће се око "обећања" дато у вези споменика,сада неће да тражи ни његово померање,а камо ли рушење,него ће за рад мира у кући понудити да они исти такав споменик направе на сред Трга Републике у Београду.Ионако Београд више и не личи на српски град, па нико неће ни приметити тај шиптарски споменик.


Наслов: Одг: ИСТЕКАО РОК: Споменик у Прешеву није уклоњен!
Порука од: Гога Јануар 16, 2013, 05:43:42
ИСТЕКАО РОК: Споменик у Прешеву није уклоњен!Министар правде и државне управе Никола Селаковић саопштио је да ће Управна инспекција Министарства правде и државне управе поднети захтев за покретање прекршајног поступка против начелника Општинске управе општине Прешево


(http://images3.kurir-info.rs/slika-620x333/ragmi-mustafa-presevo-spomenik-1356611530-246299.jpg)

БЕОГРАД - У поноћ је истакао рок који је дат локалним властима у Прешеву да уклоне споменик бившим припадницима тзв. Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе (ОВПБМ).

Министар правде и државне управе Никола Селаковић саопштио је да ће, ако до поноћи споменик у Прешеву не буде уклоњен, Управна инспекција Министарства правде и државне управе поднети захтев за покретање прекршајног поступка против начелника Општинске управе општине Прешево.

"По истеку тог законског рока, поступиће се по Решењу и уклонити незаконито постављено спомен обележје, а уз помоћ органа надлежног за унутрашње послове уколико то буде потребно", истакао је министар правде и државне управе Никола Селаковић.

Министарство правде је навело да је инспекцијским надзором министарства, извршеним 10. јануара у Општинској управи општине Прешево, ради утврђивања чињеница у вези са постављањем споменика, испред зграде Скупштине општине Прешево, утврђено да је споменик постављен без одобрења надлежних органа и да је наложено управи да уклони бесправно постављени споменик у року од пет дана.

Косовски премијер Хашим Тачи разговарао је с представницима Албанаца с југа Србије којима је, поводом спорног споменика, поручио да се проблем једни може решити дијалогом.

"Демократске државе имају суштински задатак да се брину о очувању културног и историјског наслеђа свих заједница. Такав демократски стандард треба да поштује и Србија, као што се у потпуности поштује на Косову", рекао је Тачи, како је саопштила канцеларија Владе Косова за односе са јавношћу.

Неколико сати касније, огласили су се и посланици косовске Скупштине из Демократске партије Косова, чије је Тачи лидер, и опозиционог Самоопредељења, који су изјавили да може доћи до оружаног сукоба ако се сруши споменик ОВПБМ у Прешеву.


Посланик покрета Самоопредељење и један од најпознатијих команданта бивше ОВК Реџеп Сељими је у емисији Рубикон КТВ рекао да ситуација у Прешевској долини може да ескалира ако се "дирне у споменик ОВПМБ". "Не кажем нити позиван на мобилизацију, али скрећем пажњу да ситуација може да ескалира, може дочи до рата", казао је Сељими.

Посланик ДПК у Скупштини Косова, Наит Хасани је рекао да су косовски Албанци спремни да заштите Албанце из Прешевске долине.

"Спремни смо да њихова права штитимо и ратом. Ићи ћемо да бранимо Албанце ако се дирне у споменик", навео је Хасани.

Заменик председника општине Прешево Скендер Дестани изјавио је за Радио Б92 да, по његовом мишљењу, министарство правде нема право да уклони споменик бившим припадницима тзв. ОВПБМ и да такву одлуку може да донесе једино суд.

"Уколико суд донесе такву одлуку, ми ћемо такву одлуку поштовати, али за сада ми нисмо добили такву одлуку тако да, за сада, не можемо уклонити споменик", рекао је Дестани.

Као једино решење за спор, Дестани види разговор председника Владе и локалне самоуправе и додаје да нема другог пута јер силу не желе, већ само дијалог.

"Ми их нећемо спречавати ако крену да односе споменик, али се може десити да га неко од грађана буде бранио својим телом", казао је Дестани.

Премијер Србије Ивица Дачић је раније у уторак рекао да од министра правде очекује да га обавести о томе кад истичу рокови за уклањање споменика у центру Прешева и мерама које је Министарство правде предузело како би полиција обавила свој посао ако споменик не буде уклоњен, нагласивши да држава Србија неће провоцирати сукобе, али исто тако неће дозволити ни отворене провокације...
(Курир) (http://www.kurir-info.rs/istekao-rok-spomenik-u-presevu-nije-uklonjen-clanak-604099)


***


Не би ме зачудило да шиптари доведу децу и да она поседају око споменика и да га тако својим телима бране. Није мали број случајева да су управо децу користили у овакве сврхе. Видећемо ко је у овом случају говорио "у празно", Дачић или шиптари.


Наслов: Одг: Шиптарске провокације на југу Србије
Порука од: Гога Јануар 18, 2013, 03:35:41
Полицију чекала заседа


Војне службе безбедности Србије доставиле су држави оперативне податке о тајном плану Албанаца са југа Србије који су намеравали да приликом уклањања споменика у Прешеву изазову крвопролиће за које би се окривила српска Жандармерија и МУП Србије.


(http://www.vesti-online.com/data/images/2013-01-16/294848_011702c2_f.jpg?ver=1358353983)
Албанци не хају за захтеве државе: Споменик терористима у центру Прешева и даље стоји
 


Извор "Вести" из Војно-безбедносне агенције Војске Србије тврди да су Албанци из Прешева, тај план потврдили прекјуче, на састанку са Хашим Тачијем, премијером самопрокламованог Косова.

Овај план је заживео у уторак, када су започеле 24-часовне "невидљиве страже" око споменика, али и свих кључних тачака у Прешеву.

- Чувари су опремљени радио станицама и имају задатак да алармирају становништво на сваку активност полиције или Војске Србије. Један од "чувара" се чак налази у згради Општине Прешево и одатле осматра ситуацију. На најмању "опасност", на тргу центру Прешева требало би да се појави најмање 10.000 Албанаца који ће онда покушати да изазову реакцију полиције и то представе као још један брутални обрачун државе Србије према својим грађанима - тврди овај извор.

Према писању појединих медија, Албанци су ангажовали чак и неколико снајпериста који се налазе на околним зградама са задатком да "по цену живота" спрече уклањање споменика.

Репортери "Вести" јуче су, уочи данашњег "Дана Д", за када је заказано рушење споменика, стигли у Прешево. На улицама у самом центру је гужва, а око споменика је било стотињак мештана који знатижељно прате развој ситуације, међутим показало се да је прича о снајперистима чиста измишљотина.


Медији су током преподнева известили да је наводно постигнут споразум тако што би споменик био измештен у џамију која се налази на само двадесетак метара од споменика, али председник општине Прешево Рагми Мустафа је поручио "да нема ништа од померања споменика".

С друге стране, на јучерашњој, ванредној седници Скупштине овог града је од државе затражено да се споменик легализује.

(http://www.vesti-online.com/data/images/2013-01-16/294849_011702c3_if.jpg?ver=1358354054)

"На састанку смо размотрили и налог инспекције Министарства правде Србије који је стигао у општину Прешево да споменик ОВПБМ буде уклоњен. На тај налог имамо права жалбе, а све општине у Србији имају законско право да легализују споменике на својој територији и то су учинили и одборници СО Прешево", казао је Муслију.

У граду у коме је, према незваничним проценама, око 30.000 Албанаца, живи и око близу 3.000 Срба. Већина са зебњом очекује уклањање споменика верујући да ће то засигурно произвести насиље.

- Ниједна српска породица се за сада није иселила, али није нам свеједно. Трудимо се да српска заједница ни на који начин не да повода да буде узрок проблема. Наравно да желимо да овај споменик буде уклоњен, али сматрамо да држава мора предузети све да све прође без проблема - каже Драгољуб Филиповић, председник локалног одбора СПС-а.

Филиповић је један од ретких Срба који жели јавно да се огласи, али и да упозори да би могло да дође до ескалације насиља.

- Чинимо све да ми не будемо проблем, али се плашимо шта ће се догодити када споменик буде уклоњен. Нажалост, бојимо се да ће се први на мети наћи наши сакрални објекти и споменици на гробљима. Поновиће се сценарио као у Косову Пољу - каже Филиповић.

Један од староседеоца Прешева, 65-годишњи Стојанче Цветковић се плаши да би његова кућа била прва на удару албанског гнева.

- Моји су у Прешеву 100 година, кућа се налази на неких 200 метара од споменика и лагао бих када бих рекао да не страхујемо. Чекам да ми се врате унуке које су код ујака Слађана Митића у Швајцарској, а ако се ситуација искомпликује привремено ћемо се иселити у Врање - рекао је Цветковић.


Цитат
Позиви из дијаспоре

Драгољуб Филиповић, председник локалног одбора СПС-а каже да се због новонастале ситуације свакодневно чују са бројним рођацима и пријатељима широм дијаспоре.
- Дневно зову и по неколико пута плашећи се за нашу судбину, а зову највише из Швајцарске, Немачке, Шведске и Француске. Наравно да нам њихова брига много значи и да ћемо управо у договору са њима одлучути шта и како даље.

Споменик палим борцима

На само десетак метара од споменика припадницима ОВПМБ налази се Споменик палим борцима НОБ-а који су током Другог светског рата страдали од фашиста и балиста. И, док је први у мермеру, овај други је готово потпуно руиниран.

Напето на улицама

Ситуација у Прешеву је напета, оцењује Белгзим Камбери, председник локалног Одбора за људска права.
- Велики број полицајаца распоређен је на улицама Прешева и има их на сваком ћошку, а такође је и неколико патрола било око споменика у центру града. Из разговора са људима са којима сам причао закључујем да су сви веома забринути. Не допадају ми се приче и питања од пре неколико година, а то су да ли ће бити рата и протеривања. Многи о томе размишљају и просто се у ваздуху осећа нека напетост - каже Камбери.

(Ђ.Баровић) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/285236/Policiju-cekala-zaseda)***


Српски ветерани: Сами ћемо срушити споменик


Споменик погинулим борцима ОВПБМ и даље је "кост у грлу" на југу Србије. Српски ветерани спремни су да руше споменик ког, како тврде, чувају албански снајперисти. "Организоваћемо протесте и уклонити споменик ако то држава не буде урадила", рекао је за "С медиа" ветеран Драган Ђорђевић.

(http://www.vesti-online.com/data/images/2013-01-10/293350_presevo1-foto-beta_if.jpg?ver=1357805800)

Споменик палим борцима ОВПБМ и даље стоји у центру Прешева. Нису га срушиле ни претње државног врха, али ни локална самоуправа. Председник Општине Рагми Мустафа најављује да ће у суботу расправљати о овом проблему, а на разговор је позвао и амбасадоре земаља ЕУ и САД.

Са друге стране, расте и незадовољство српских ветерана. Они најављују да ће сами срушити споменик уколико држава не буде одлучно реаговала!

"Нама се сваког дана јављају породице погинулих српских војника који сматрају да је ово подсмевање шиптарских терориста", рекао је за "С медиа" Драган Ђорђевић, председник Удружења ветерана и инвалида. "Албанци показују да су јачи од Србије. Ако држава не сме да реагује, а чини се да је тако, ми ћемо реаговати", додаје он.

Ђорђевић каже да су се "ратни ветерани понудили држави".

"Ако неко то треба да уради, ми ћемо то урадити. Имамо тридесетак момака који су спремни да крену да руше споменик. Али мислим да ће бити довољно и десеторица храбрих", објашњава Ђорђевић и додаје да располаже информацијама да су бивши борци ОВБПМ спремни оружјем да бране споменик и да их у томе подржава локална власт.

"Имамо поуздану информацију да је локална самуоправа финансирала изградњу споменика. Да нису имали помоћ власти, не би могли то да ураде. Знамо и да тај споменик чувају њихови снајперисти. Наши људи раде на томе да открију ко су снајперисти", ветеран са југа Србије.

Пре акције рушења споменика он најављује и велики протест у Прешеву на коме би требало да се скупе ветерани из околних општина. (Смедиа)


Наслов: Одг: Шиптарске провокације на југу Србије
Порука од: Гога Јануар 19, 2013, 02:00:00
Жандармерија ушла у Прешево


Српска жандармерија је са 5 аутобуса стигла у Прешево и стационирала се недалеко од споменика који је подигнут погинулим борцима ОВПМБ, пише портал Telegraf.rs!


(http://www.vesti-online.com/data/images/2012-06-29/248640_zandarmerija-5-beta_f.jpg?ver=1358549594)
Детаљ са једне од вежби жандармерије (Фото: Архива)


Како наводе новинари Телеграфа у базу жандармерије код Бујановца је стигло пет аутобуса пуних полицајаца, а ноћ раније у ову базу дошао је читав контингент припадника жандармерије.


- Све је апсолутно спремно да се спроведе одлука државе. Међутим, сценарио саме акције се држи у строгој тајности, тако да само највише државно руководство зна када ће и на који начин доћи до ове операције - каже наш извор из безбедносних служби.


Званично, у четвртак је истекао рок који је премијер и министар полиције Србије, Ивица Дачић поставио албанским лидерима.

Сем приметне напетости свих мештана Прешева, вече протиче нестварно мирно, а на улицама града приметно је знатно мање полиције, али је зато ту велики број припадника жандармерије.

- Од вечерас приметан је већи број жандармерије, заиста не знамо што су овде и шта се дешава, ово уноси мало немир међу нас - каже за наш портал М. А. (42) мештанин Прешева,

Подсетимо пре пар дана извршена је тотална мобилизација полиције која је из свих крајева Србије кренула ка југу земље, па остаје да се види да ли је ово појачано присуство безбедносних снага само показна вежба или нешто више.


- Наравно да нам Жандармерија улива неку сигурност, али да се не лажемо. Код свих нас постоји страх од онога шта ће бити. Прво албанско село Миратовац је на 700 метара од нас и како бисте се ви осећали када добро знамо да су сви наоружани до зуба. Па за Нову годину из Миратовца се пуцало као да смо у Ираку - каже Драгољуб Ристић (61), председник Месне заједнице Цакановца.

(Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/285739/Zandarmerija-usla-u-Presevo)

***


Па доста смо и ми осетили ту "строгоћу" коју тренира жандармерија по Београду,

http://forum.svisrbisveta.org/index.php?topic=2512.msg19590#msg19590

Време је да се и шиптари мало подсете на то. ;D


Наслов: Одг: Шиптарске провокације на југу Србије
Порука од: Гога Јануар 19, 2013, 02:09:51
НАПЕТО У ПРЕШЕВУ: Жандармерија ушла у место и стационирала се код споменика!

Јаке снаге Жандармерије ушле су у Прешево и стационирале се у близини споменика борцима ОВПМБ. Грађани су у страху, али вече протиче зачуђујуће мирно


(http://s.tf.rs/2013/01/18/Spomenik-OVPBM-u-Pre%C5%A1evu-1.jpg)(ево је иста та жандармерија...неки дан је била испред Скупштине, у Београду..

(http://img221.imageshack.us/img221/8696/12012013policijasasvihs.jpg)

http://forum.svisrbisveta.org/index.php?topic=2512.msg19591#msg19591


Наслов: Одг: Шиптарске провокације на југу Србије
Порука од: Cuburac Јануар 19, 2013, 20:53:38
Ima li ikakvih vesti u vezi ovoga?


Наслов: Одг: Шиптарске провокације на југу Србије
Порука од: Гога Јануар 19, 2013, 21:36:47
Ima li ikakvih vesti u vezi ovoga?


Има.


Цитат
Споменик борцима ОВПБМ се премешта у двориште џамије или Дома културе


(http://www.blic.rs/data/images/2013-01-19/306224_spomenici190113-ras-foto-emil-conkic-027_f.jpg?ver=1358622220)

На управо завршеном састанку руководстава два удружења ветерана, Албанаца који су учествовали у побуни 2000/01. године на југу Србије, на тражење Приштине и Тиране одлучено је да се предложи премештање споменика борцима ОВПБМ са трга у Прешеву у двориште џамије или у двориште Дома културе.

За сутра у 11 сати заказан је састанак са лидерима свих шест партија Албанаца на југу Србије којима ће ова одлука бити предсатављена.

Очекује се да се након тог састанка о овоме обавести Влада Србије и од ње затражи неколико дана за техничко спровођење ове одлуке.


Састанку је присуствовао и представник ОЕБС.


(М.Петровић, Блиц) (http://www.blic.rs/Vesti/Politika/363507/Spomenik-borcima-OVPBM-se-premesta-u-dvoriste-dzamije-ili-Doma-kulture)


Па није ни ово лоше. Нека га пребаце у двориште те оближње џамије и нека му се клањају до лудила ;D

Ех, ја сам очекивала да ће ови "опасни" жандарми да споменик претворе у пепео, али ништа од тога. Преостаје нам за сада, да само гледамо како жандармерија тренира "строгоћу" над српским народом који изађе да протестује ...


Наслов: Одг: Уклоњен споменик у Прешеву
Порука од: moka Јануар 20, 2013, 08:51:37
Uklonjen spomenik u Preševu
Izvor: B92, RTS, Tanjug

Beograd/Preševo -- Pripadnici žandarmerije uklonili su jutros u 7.15 spomenik bivšim pripadnicima OVPBM u centru Preševa. Izveštači sa lica mesta javljaju da nije bilo incidenata.

(http://www.b92.net/news/pics/2013/01/15/180714074850f5ae6b2e2cd866121016_orig.jpg)

Oko 200 pripadnika Žandarmerije stiglo je jutros na trg, a potom je bager "Blok gradnje", koji je vezao užadima spomenik i podigao ga iz ležišta, uz pomoć još jednog bagera, prebacio spomenik u kamion, koji ga je odvezao.

Na trgu su, pored novinarskih ekipa i pripadnika Žandarmerije i njihovih blindiranih vozila, tokom akcije, bili komandant Žandarmerije Bratislav Dikić sa saradnicima, kao i Slađan Velinović, nacelnik policijske uprave u Vranju i Avdi Bajrami, komandir policijske stanice u Preševu sa zamenicima.

Pripadnici Žandarmerije su novinarima i snimateljima dozvolili da se približe spomeniku, čije je uklanjanje od lokalnih Albanaca zatražila država.
Sa okolnih zgrada, mali broj građana posmatrao je akciju, javlja Tanjug.

Trg ispred opštine na kojem je do jutros stajao spomenik potpuno je očišćen i nema tragova da je sporno obeležje bilo na njemu postavljeno.

Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da su posle isteka svih zakonskih rokova, po nalogu Ministarstva pravde, pripadnici Žandarmerije uklonili nelegalno postavljeni spomenik u Preševu.

"Srbija je pokazala dovoljno strpljenja, ali i poslala jasnu i čvrstu poruku da se zakon mora poštovati i da niko nije jači od države", rekao je Dačić Tanjugu.

Premijer Srbije je rekao da je "akcija obavljena bez bilo kakvih incidenata i bez upotrebe sile".

Spomenik pripadnicima albanske OVPMB postavljen je novembra prošle godine, a najviši zvaničnici Srbije rekli su da mora biti uklonjen do 17. januara, za kada je bila zakazana četvrta runda pregovora Beograda i Prištine.

Spomenik nije uklonjen u predviđenom roku, a odbornici Skupštine opštine Preševo su, po isteku roka retroaktivno usvojili predlog o njegovom postavljanju. Tada su najavili da će kompletirati dokumentaciju potrebnu za legalizaciju spomenika.

Najnoviji predlog o rešenju spora stigao je od udruženja veterana bivše OVPMB da spomenik bude premešten iz centra grada u dvorište džamije ili Doma kulture u Preševu. Taj predlog je, prema pisanju kosovskih medija, stigao iz Prištine i Tirane
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=01&dd=20&nav_category=12&nav_id=679021

 ;D Ће да видимо шта ће шиптарима следеће да падне на памет.


Наслов: Одг: Шиптарске провокације на југу Србије
Порука од: Zeka Јануар 20, 2013, 12:11:08
Албански лидери изненађени брзином изведене операције у Прешеву


(http://www.novosti.rs/upload/images/2013//01/19/000IMAG0912.jpg)

Лидер Демократске уније Албанаца Рахми Зуљфиу изјавио је у недељу да је ситуација у Прешеву након уклањања споменика погинулим припадницима ОВПМБ мирна, као и да су албански лидери затечени тим чином.

Зуљфиу је агенцији Бета рекао да ће данас у Прешеву бити одржан састанак свих лидера албанских партија из Прешева и Бујановца са представником Мисије ОЕБС, који је заказан јуче и на коме је требало да се наставе разговори о судбини споменика ОВПМБ.

„У неком смислу смо затечени рушењем споменика јер смо очекивали да се данас донесе коначан став око свега и било је на путу да се донесе коначна одлука уз доста мекше ставове“, казао је Дестани.

На питање да ли ће уклањање споменика изазвати институционалну кризу у Прешеву, прекид сарадње са републичким властима и оставке општинског руководства, што је најављено након скупштине свих албанских одборника из општина Прешево, Бујановац и Медведја, он је рекао да ће се коначан став тек договорити.

„Остаје да се види, обавеза је локалних институција да разматрају даљу активност“, казао је Зуљфиу.

                        Љајић: Уклањање споменика у Прешеву изнуђен потез


         Уклањање споменика екстремистима у Прешеву је изнуђена одлука државе Србије, изјавио је данас министар унутрашње и спољне трговине Расим Љајић и оценио да се због ове одлуке владе не очекује дестабилизација прилика у том делу Србије, већ да сви „спусте лопте“ и наставе с решавањем основних проблема.

         „Мора да важи закон у сваком делу територије Србије, мора да функционише правна држава и то јесте једина порука која овим жели да се пошаље“, рекао је Љајић за телевизију Пинк, поводом уклајњања нелегално подигнутог споменика бившим припадницима такозване ОВПМБ у центру Прешева.

         Министар је казао да неће бити подржан предлог да се споменик из Прешева измести или у двориште локалног дома културе или двориште локалне џамије и додао да он не види никакав смисао да се бавимо прошлошћу, поред других проблема у тој локалној средини, као што су незапосленост, економска заосталост, лоша инфраструктура...

         Љајић је напоменуо да на југу Србије има седам споменика који су подигнути без дозволе државе а налазе се у селима и насељима са претежним албанским становништвом.

         “Не знам да ли ће тај споменик, да је остао, помоћи побољшању животног стандарда локалног становништва“, казао је Љајић и оценио да је подизање споменика албанским екстремистима у Прешеву била оцигледна провокација.

         Та провокација је била срачуната са циљем да се тестира стрпљење државе и да Албанци са југа државе буду поново у жижи интересовања јавности и да скрену пажњу на себе, с обзиром да се воде преговори Беогарда и Приштине, указао је Љајић.

         Српски министар је подсетио да је од раније познато да албански екстремисти са југа Србије желе да буду део преговарачког процеса Београда и Приштине и за то немају подршку ни од кога у међународној заједници.

         “У сваком случају, сад сви морамо да спустимо лопте, да се бавимо решавањем основних проблема у том делу Србије“, рекао је Љајић и додао да очекује, можда, спорадичне инциденте после уклајњања споменика у Прешеву, али никакву дестабилизацију прилика у том делу Србије.

Вестинет (http://www.vestinet.rs/srbija/albanski-lideri-iznenadeni-brzinom-izvedene-operacije-u-presevu)
Факти (http://fakti.org/serbian-point/zandarmerija-uklonila-spomenik-u-presevu)


Наслов: Одг: Шиптарске провокације на југу Србије
Порука од: Гога Јануар 20, 2013, 19:21:27

http://www.youtube.com/watch?v=nzLXjMfV-j4


Наслов: Одг: Шиптарске провокације на југу Србије
Порука од: pidikanac Јануар 21, 2013, 16:07:30
Тај споменик и није био посебно битан. Он је само употребљен као тест да би албанска страна сазнала докле је спремна ићи српска Влада. Зна се да је албанска популација ит прешевске долине под директном контролом Приштине и Тачија. Такође се зна да су албанци наоружани до зуба и да су спремни извршити свако наређење које од албанског руководства буде постављено.
На спремност српске жандармерије нису рачунали, поготово не у том броју колико је овог пута било прекомандаовано због склањања споменика.
Изостале су реакције Приштине мада се слаб тон осуде ипак упућен српској страни.
Југ Србије ће бити и даље под опасном тензијом притисака јер су Албанске вође уверене у отворену подршку УСА и западне политике па су апетити по питању присвајања југа Србије и те како назначени.
Она друга страна те медаље која нама ни мало не сјаји, то је затегнутост око севера Косова. Досадашњи разговори са албанском страном нису померили нашу позицију ни за педаљ, напротив, не треба сумњати да Тачи никада неће пристати на губитак Митровице.
Уласком албанаца у тај простор, отвара пут албанској страни и према Нишу, Медвеђа је само на корак од тог града а центар Шумадије, тек сат времена вожње удаљен од Митровице.

Разговори по Србију имају јако негативну конотацију јер нама не доносе ништа а уз то, интереси Албанаца остају и те како наглашени и упорни. Изјава Дачића о спремности Србије да подржи албанско Косово у УН је по мени признање њихове самосталности без да српска страна икад добије неке повољније могућности за опстанак српских општина око Митровице.
Србија је преговорима показала своју рањивост а политика Владе Србије по питању преговора са Албанцима је непромишљен потез који је попут и декларације о Косову, потврдио наш пораз....


Наслов: Зоран Станковић позвао шиптаре да легализују споменик у Прешеву
Порука од: moka Јануар 23, 2013, 07:09:24
Zoran Stanković pozvao Albance da legalizuju spomenik u Preševu

Etnički motivisano nasilje na KiM nastavljeno je i juče, ali je bilo znatno manje incidenata. U Euleksu za „Blic” kažu da se neće ponoviti ništa slično martovskom pogromu 2004. godine. Predsednik Koordinacionog tela Zoran Stanković u izjavi za naš list pozvao je Albance s juga da u skladu sa zakonom podnesu zahtev za legalizaciju spomenika iz Preševa koji je u centru grada bio podignut bivšim borcima OV PMB.

(http://www.blic.rs/data/images/2012-11-18/289561_zoran-stankovic-05rasfoto-zoran-loncarevic_f.jpg?ver=1358884336)
Zoran Stanković

Prema saznanjima „Blica“, na starom groblju u Prištini juče su srušeni i polomljeni nadgrobni spomenici koji su stari više od sto godina. U selu Babljak pored Uroševca provaljeno je u crkvu i tri kuće vlasnika Srba.

U Belom Polju kod Peći preksinoć je zapaljena kuća Srbina. U Kosovskoj Vitini pre dva dana je srušen spomenik antifašističkoj borbi, a čije rušenje bagerom je posmatralo pet policajaca KPS koji su juče suspendovani.

Na jugu Srbije juče je bilo mirno i bez protesta, a od lokalnih političara nije bilo moguće dobiti odgovor na ponudu Vlade Srbije, odnosno predsednika Koordinacionog tela Zorana Stankovića.
 
- Spomenik iz Preševa nije uništen, ni oštećen. Predstavnici Albanaca su rekli da nisu podneli nikakav zahtev za legalizaciju spomenika. Neka postupe po zakonu i nadležni organi će doneti rešenje u skladu sa zakonskom regulativom - ističe Stanković.

Na pitanje da li to znači da spomenik može biti i vraćen na mesto sa koga je uklonjen, Stanković kaže:
- Sudbina spomenika zavisi od propisa i odluke nadležnih organa. To ne mogu da kažem jer to nije u nadležnosti Koordinacionog tela već nadležnih institucija.

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/363945/Zoran-Stankovic-pozvao-Albance-da-legalizuju-spomenik-u-Presevu

Које су ово будалаштине.Шта сада то значи?Да ли ће Дачић да им врати споменик омотан украсним тракама, уз извињење,оног тренутка када шиптари поднесу захтев за легализовање споменика. :o


Наслов: Одг: Шиптарске провокације на југу Србије
Порука од: Cuburac Јануар 23, 2013, 08:27:16
Ovi stvarno nisu normalni.


Наслов: Albanci s juga neće bojkotovati BG
Порука од: moka Јануар 26, 2013, 03:58:45
Beograd -- Albanski političari s juga Srbije jedinstveni su u stavu da neće bojkotovati srpske državne institucije zbog uklanjanja spomenika OVPBM u Preševu, piše "Danas".
Kako navode, kriza u funkcionisanju lokalne samouprave u Preševu i eventualni vanredni lokalni izbori mogli bi samo dodatno da pogoršaju celokupnu situaciju i nanesu političku štetu pre svega onim partijama koje ne bi prošle cenzus.

Sedam predstavnika političkih partija Albanaca iz Preševa i Bujanovca neće u subotu razgovarati niti doneti odluku o zahtevima koji će predstavljati osnovu razgovora sa predstavnicima Vlade Srbije, a uz posredovanje OEBS u vezi sa vraćanjem i novom lokacijom za sporni spomenik poginulim pripadnicima OVPBM.

"Neće biti važnih promena zahteva u odnosu na one koje smo doneli na sednici prošle nedelje nakon uklanjanja spomen-obeležja od strane Žandarmerije. O tome se neće danas odlučivati", kaže za "Danas" lider Demokratske unije doline (DUD) Skender Destani.

On navodi da će se "proces legalizacije spornog spomenika uraditi u skladu sa zakonskom procedurom i preporukom predsednika Koordinacionog tela za jug Srbije Zorana Stankovića" i dodaje da bi problem mogao da nastane oko određivanja lokacije gde staviti spomenik, jer ne postoji jedinstvo unutar albanskog političkog korpusa i dela organizacija civilnog društva.

"Cilj je da kroz dijalog, čija je posledica uklanjanje spomenika pripadnicima OVPBM, u dijalogu sa vlastima u Beogradu pronađemo rešenje i za probleme u ekonomiji, obrazovanju, korišćenju jezika i nacionalnih simbola, kao i poštovanju ljudskih prava", navodi Ragmi Mustafa, predsednik opštine Preševo i lider Demokratske partije Albanaca.

Za predsednika Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Galipa Bećirija sasvim je normalno što su po ovako "osetljivom pitanju predstavnici političkih partija Albanaca pokazali različite stavove pa i neslaganje oko zajedničkog nastupa".

"Bez obzira na sve to, dijalog sa Beogradom mora nam pomoći da relaksiramo odnose i u tom smislu mislim da ćemo postići kompromis oko naših stavova, ali to očekujemo i od druge strane. Kompromis je mogao da bude rešenje i pre nego što smo dopali u ovu situaciju, koja je imala i refleksije u rušenju srpskih grobalja na Kosovu", naveo je Bećiri i dodao da će "Beograd sada teže no ikada povratiti poverenje Albanaca u državu i njene institucije".

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=01&dd=25&nav_category=11&nav_id=680865

Шиптари имају добре саветнике а српска власт не уме ништа да одради сама и како треба.


Наслов: Одг: Шиптарске провокације на југу Србије
Порука од: moka Јануар 30, 2013, 02:49:04
Bujanovac: Protest predstavnika albanskih partija u petak

Predstavnici albanskih partija planiraju za petak protest na kome će zahtevati uklanjanje spomenika pripadnicima Žandarmerije u selu Lučane i vraćanje spomenika pripadnicima tzv. OVPBM u centru Preševa

(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2013//01/29/bujanovac_620x0.jpg)
Centar Bujanovca
Tanjug

BUJANOVAC - Predstavnici albanskih partija koje deluju u Bujanovcu planiraju za petak,1. februar protest na kome će zahtevati uklanjanje spomenika pripadnicima Žandarmerije u selu Lučane i vraćanje spomenika pripadnicima tzv. OVPBM u centru Preševa.

Protest će biti održan u 13 sati u centru Bujanovca, rekao je Tanjugu predsednik Pokreta za Demokratski progres Jonuz Musliu.

Protest će organizovati Demokratska partija, Partija za demokratsko delovanje, Pokret za demokratski progres, Demokratska unija Albanaca i Demokratskaa partija Albanaca.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.290.html:417147-Bujanovac-Protest-predstavnika-albanskih-partija-u-petak


Наслов: Одг: Шиптари траже иста права као Срби на КиМ?!
Порука од: Гога Фебруар 01, 2013, 19:26:21
Шиптари траже иста права као Срби на КиМ?!

Више хиљада Шиптара затражило је данас на протесту у Бујановцу да власти уклоне споменик који је Жандармерија крајем прошле године подигла својим погинулим припадницима код села Лучане, недалеко од Бујановца.


(http://www.vesti-online.com/data/images/2013-02-01/299017_b4-foto-beta_if.jpg?ver=1359730141)
Шиптари данас на протесту у Бујановцу
На протестном скупу грађанима су се обратили лидер Покрета за демократски прогрес Јонуз Муслиу, председник општине Бујановац Нагип Арифи, председник општине Прешево Рагми Мустафа и лидер Партије за демократско деловање Риза Хаљими.


Цитат
Хаљими: Споемник Ђинђићевим убицама

"Код албанског становништва постоји велико негодовање због споменика Жандармерије, које тај споменик не доживљава само као провокацију него и као претњу", казао је Риза Хаљими.

Он је навео да је "међу припадницима специјалне полиције било и оних који су убили премијера (Зорана Ђинђића) ове државе".

Говорници су навели да је "споменик Жандармерије у Лучану провокација, да Србија не поштује амнестију бораца Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе, као и да српске власти не траже дијалог са Албанцима већ провокације".

На протесту, који је завршен без инцидената, прочитана је и Декларација коју је скупштина свих шиптарских одборника из Прешева, Бујановца и Медвеђе усвојила 12. јануара у Прешеву, у којој се, између осталог, тражи и реципроцитет у правима за Шиптаре у односу на права која имају Срби на Косову и Метохији.

Најављено је и да ће, ако српске власти не уваже захтев за уклањање споменика Жандармерије код Лучана, тај захтев бити упућен и суду за људска права у Стразбуру.

(http://www.vesti-online.com/data/images/2013-02-01/299015_b2-foto-beta_f.jpg?ver=1359730164)
Круг око места где је био споменик ОВПМБ

Јонуз Муслиу је, после протеста, за медије који извештавају на српском језику рекао да је "постављање споменика Жандармерије код Лучана провокација, јер је споменик подигнут у месту где живе Шиптари, као и да споменик погинулим припадницима ОВПМБ, који је уз помоћ Жандармерије уклоњен 20. јануара ове године из Прешева треба да буде враћен у центар" тог места

"Ни 13 година након завршетка сукоба Шиптари(у Бујановцу и Прешеву) немају никаква права. Србија има само језик силе и војске, а ми мислимо да је време силе завршено и да је сада време за језик економије и права", казао је Муслиу.

Споменик погинулим припадницима Жандармерије поред пута Лучане - Добросин, који изгледа као велики православни крст, од постављања је прекривен најлоном, а поред њега стално дежурају припадници Жандармерије, уз једно борбено возило.

Сукоб између ОВПМБ и српских здружених снага безбедности, чији споменици подижу тензије последњих неколико месеци, почео је 21. новембра 2000. године, а завршен 31. маја 2001. године, на територији општина Прешево, Бујановац и Медвеђа у којима живи шиптарско становништво.


(Бета) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/289166/Albanci-traze-ista-prava-kao-Srbi-na-KiM)


***


Дакле, они не мирују. Могли би сви ми (Срби, ма где да живимо) да се мало угледамо на њих, као на пример, колико треба бити упоран у реализовању нечега.


Наслов: ПРОВОКАЦИЈА: Шиптари прете отцепљењем три општине са југа Србије!
Порука од: Гога Јул 07, 2013, 04:46:48
ПРОВОКАЦИЈА: Албанци прете отцепљењем три општине са југа Србије!Председник општине Бујановац Муслију каже да Албанци хоће да ураде оно исто што су урадили Срби са севера КиМ

(http://www.pravda.rs/wp-content/uploads/2012/04/07_musliju-1.jpg)
БЕОГРАД - Пусте жеље.
Након одлуке одборника српских општина са севера Косова о конституисању привремене Скупштине Аутономне покрајине КиМ, председник општине Бујановац Јонуз Муслију затражио је да Албанци из те општине и општина Прешево и Медвеђа прогласе Скупштину Прешевске долине. Он је рекао да су Срби са севера Косова оснивањем Скупштине прогласили аутономију на Косову и најавили отцепљење и припајање Србији, што би „морали да ураде Албанци на југу Србије“.

(http://images.kurir-info.rs/slika-900x608/ukidanje-nadgledana-nezavisnost-kosovo-alreksandar-vulin-albanci-1347303156-206946.jpg)
(архивски снимак)Председник Владиног Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа Зоран Станковић каже да је ово само исхитрена реакција прешевских Албанаца и да нема никакве основе за паралелу између одлуке Срба са севера Косова и тежње Албанаца с југа Србије.
- То је само политичка провокација и не треба јој придавати никакав значај. Све о чему хоће да разговарају Албанци с југа Србије обухваћено је темама које је усвојила Влада. Они су већ имали сусрете с премијером Ивицом Дачићем и вицепремијером Александром Вучићем. Верујем да ћемо доћи до решења њихових проблема и захтева - каже Станковић.


(Курир) (http://www.kurir-info.rs/provokacija-albanci-prete-otcepljenjem-tri-opstine-sa-juga-srbije-clanak-878737)


***


Није ово ни мало наивно.Наслов: Жандармерија ранила шест Шиптара
Порука од: Гога Јул 08, 2013, 02:18:18
Жандармерија ранила шест ШиптараПрипадници Жандармерије сукобили су се у ноћи између недеље и понедељка у атару куршумлијског села Боровац на административној линији са Косовом са наоружаним Шиптарима са Косова који су крали шуму и том приликом је рањено шест Шиптара.

Косовска полиција потврдила је да се догодио инцидент не наводећи никакве детаље, док приштински Експрес преноси да су четири особе пребачене у болницу.


Командант Жандармерије Братислав Диковић рекао је да је група Шиптара напала напала из аутоматског оружја патролу Жандармерије на територији Србије у атару куршумлијског села Боровац.


Дикић је додао да сумња да је у оружаном сукобу рањено више од двоје Шиптара, а неки се још крију у шумама у атару села Боровац. Према његовим речима у току је акција потраге за рањенима.


"Информације КПС указују да је повређено шест лица шиптарске националности", навео је Дикић.(http://www.vesti-online.com/data/images/2013-04-01/312707_zandarmerija-srbije--foto-fonet_f.jpg?ver=1373239237)
Припаднице српске Жандармерије на југу Србије (Фото: Архива)Командант Жандармерије је казао да су "на месту догађаја пронађен трактор са дрвима, моторне тестере и делови личне гардеробе, а да су о догађају благовремено обавештени и официри за везу Еулекса и Кфора", додавши да је обезбеђено лице места догађаја и надлежни правосудни органи извршиће увиђај.


"Жандармерија предузима мере и радње из своје надлежности, како би обезбедила сигурност грађана на овом простору", рекао је Дикић.


Према тврдњама мештана и незваничним информацијама из извора полиције, наоружана група Шиптара прешла је административну границу и у атару села Боровац покушала да илегално сече шуму. Том приликом они су напали припаднике Жандармерије који су се налазили у близини.


Председник Савета Месне заједнице Мердаре Часлав Милошевић рекао је за Бету да је оружани сукоб трајао око пола сата.


"Пуцало се као да је рат. Из више врста наоружања. Поред јединачне паљбе чула се и рафална. Мештани овог села су врло узнемирени и уплашени", каже Милошевић.


Мештанка Ратомирка Павловић (65) рекла је Бети да се инцидент догодио у близини њене породичне куће. "Меци су фијукали са свих страна. Чули смо како се забадају у стабла и како кидају лишће са дрвећа", казала је Ратомирка Павловић.

У селу Боровац живи двадесетак мештана међу којима је петоро деце. Мештани кажу да су сви јако узнемирени и уплашени, јер ово није први пут да избијају оружани инциденти у близини њихових кућа. У протеклих десетак дана ово је трећи оружани инцидент у овом селу.

http://www.youtube.com/watch?v=ZeIkBIFfCDg


http://www.youtube.com/watch?v=3XRelJHDzxk

(Бета, Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Hronika/327018/Zandarmerija-ranila-sest-Albanaca)***Шиптари провоцирају, краду, убијају. Навикли су они тако, другачије не знају. Онда са њима треба на онај начин, који они једино разумеју, преко нишана. Надам се да и овај пут српска полиција неће бити оптужена како пуца на ненаоружане, јадне, невине шиптаре.Наслов: Одг: Шиптарске провокације на југу Србије
Порука од: Гога Јул 09, 2013, 03:49:41
КРАДУ И УБИЈАЈУ: Албанске банде са Косова претња Србији!

Они су добро наоружани и спремни у случају наиласка полиције. Осим пљачке и крађе шуме у селима куршумлијске општине у протеклих 14 година убијено је десетак мештана(http://images.kurir-info.rs/slika-620x333/zandarmerija-1372362624-331317.jpg)
Чувају зону... Припадници Жандармерије


БЕОГРАД - Дан после напада Албанаца на српску Жандармерију отворено је питање сигурности у Копненој зони безбедности. Снаге војске и полиције требало би јаче да се супротставе наоружаним Албанацима који прелазе административну линију са Косовом. Они већ 14 година уз благонаклон став војника Кфора и косовске полиције под оружјем упадају у централну Србију и праве штету српском становништву. Углавном краду шуму, али на мети банди је и стока, воће и поврће, а не презају ни од оружаних напада на Србе.

Да је дванаести сат да држава заштити грађане који живе уз линију са јужном покрајином, показао је и последњи инцидент у селу Боровац код Куршумлије, када се Жандармерија сукобила са групом Албанаца, која је крала дрва из српских шума. Ово је, према оцени стручњака за безбедност, само један у низу напада на житеље овог краја, због чега се међу мештане све више увлачи страх и за голи живот, пишу Вечерње новости.

Вођен прави рат

Дан после сукоба са српском патролом, у ком су рањена шесторица Албанаца, на овом делу административне линије са Косовом у понедељак је било мирно. На месту размене ватре истражни судија Вишег суда из Прокупља затекао је пустош, јер су они претходно посекли око 60 ари шуме у приватном забрану.- На месту где су Албанци крали шуму пронађен је трактор са дрвима, јакне шумокрадица, чауре од рафалне паљбе и велики број посечених стабала - казао је после увиђаја судија Ракић.

Према изјавама мештана, на око 200 метара унутар простора општине Куршумлија у недељу се водио жесток ватрени окршај, а појединачна и рафална паљба трајала је око пола сата. На попришту је пронађено више од стотину чаура.- Пуцало се као да је прави рат. Меци су фијукали на све стране, забадали се у дрвеће, земљу, али срећом, заобишли су наше двориште и кућу - причају супружници Радомирка (65) и Радослав Павловић, чија је кућа недалеко од места сукоба.

Они истичу да им Албанци шуму краду готово свакодневно од доласка међународне заједнице на Косово, а само њима су „очистили" 40 ари. У харање са пушкама у рукама Албанци крећу већ од марта па до касно у јесен.Одговорност за инциденте које праве Албанци највише лежи на безбедносним структурама на Косову, јер је косовска страна административне линије - готово небрањена. Осим пљачке стоке и крађе шуме у селима куршумлијске општине у протеклих 14 година убијено је десетак мештана, а од последица нагазних мина настрадало и више припадника српске полиције.

Да су српске снаге безбедности поступиле на најбољи начин, сматра Милан Мијалковски са Факултета за безбедност. Он каже да инциденти на рубовима Копнене зоне безбедности трају од 1999, као и да их држава до сада није доживљавала као озбиљнију претњу.

- Осим што краду шуму и наносе штету, Албанци који долазе са Косова су добро наоружани и спремни у случају наиласка полиције - објашњава Мијалковски. - Још је опасније што они вршљају, осматрају терен и утврђују стазе, којима би у случају оружаног напада могле да се убаце борбене групе.


Штета пет милиона евра

Професор Мијалковски напомиње да је Кфор углавном уздржан, јер је међународним снагама најважнија сопствена безбедност. Највећи део бриге о грађанима они препуштају косовској полицији која на илегалне преласке не реагује.
Кфора и мисије Еулекс, иако су одмах обавештени о околностима инцидента, изостала је. Да се сукоб, са Жандармеријом догодио потврдила је једино косовска полиција.  Шумском газдинству „Топлица", које послује у саставу „Србијашуме", крађе Албанаца нанеле су штету од око пола милиона евра, а она настала на приватним имањима је - непроцењива. Разбојништва у српским шумама веома су уносна за Албанце из суседне подујевске општине. Они по кубику дрвета зарађују око 50 евра, док им од тракторске приколице остаје најмање 300 евра.


Власти пропустиле прилику да се уведе строжи режим у зони

Режим безбедности уз линију утврђен је Кумановским споразумом из 1999, који је дефинисао Копнену зону безбедности са њене северне стране. Две ревизије овог уговора, према мишљењу бившег шефа дипломатије СР Југославије Владислава Јовановића, пропуштене су прилике да Србија затражи да се и са друге стране линије уведе строжи режим.- Наше власти протеклих година биле су врло пасивне према Кфору, који је допуштао да Албанци прелазе и чине кривична дела - каже Јовановић. - Београд би под хитно требало да изврши притисак на Брисел и Вашингтон, како би међународне снаге на Косову појачале заштиту линије. То је ургентно питање које је могло бити отворено и приликом преговора са Приштином.


(вечерње НОВОСТИ, Курир) (http://www.kurir-info.rs/kradu-i-ubijaju-albanske-bande-sa-kosova-pretnja-srbiji-clanak-882379)


***

Ако се Шиптари не зауставе, они ће се раширити по целој територији јужне Србије, и то све са оружјем.


Наслов: Одг: Шиптарске провокације на југу Србије
Порука од: Гога Јул 11, 2013, 03:08:53
Ако оду жандарми, одосмо и ми!


Да су ишли да секу дрва, што би носили оружје. Ко у сечу шуме носи калашњикове, кажу припадници Жандармерије који чувају Копнену зону безбедности према Косову и Метохији око Мердара, исти они који су се у недељу увече сукобили са бандом Албанца код села Боровац, када је лакше и теже рањено шест шумокрадица.


(http://www.vesti-online.com/data/images/2013-07-09/338756_071002c1_f.jpg?ver=1373419676)
Све чешћи напади шиптарских банди: Срби у селу Боровац са страхом одлазе на њивеРепортери "Вести" посетили су ово село које се налази на самој административној линији са Косметом, разговарали са становницима и припадницима Жандармерије који их чувају. Најмлађи становник села Зоран Миливојевић (11), био је сведок напада Албанаца на Жандармерију, која их је спречила да секу шуму која је власништво управо његове породице.

 

- Био сам код полицајаца који ми праве друштво, пошто осим моје сестре, нема друге деце у селу да се играм. Чула се пуцњава, ја сам потрчао кући која је близу и видео мајку која плаче. Чуо сам наше полицајци како вичу стој полиција и потом пуцњаву која је трајала око пола сата. Нисам се уплашио... - прича мали Зоран, који од погибије оца живи са мајком и сестром у овом селу.


- Управо шуму његове породице Албанци су секли - каже Часлав Милошевић, председник месне заједнице Боровац.


(http://www.vesti-online.com/data/images/2013-07-09/338757_071002c2_f.jpg?ver=1373385420)
Бране народ: Припадник Жандармерије на југу Србије


- Зоран, његова мајка Милосава и сестра Зорица немају примања од кад му је настрадао отац. Та шума је њихова, али не смеју тамо да иду да је секу у страху од Албанаца. Они немају никаква примања, па их ми из села помажемо и набављамо дрва за зиму која овде зна да буде оштра - објашњава Милошевић.


Он додаје да су упади Албанаца на територију српских села код Куршумлије чести.


- Албанци редом упадају на нашу територију. Упозоравали смо их да то не раде, али су нам два, три пута до сада крали шуму. Постављен је пунк Жандармерије на молбу Срђана Каличанина, који живи са троје мале деце, а испред чије куће су Албанци долазили и секли дрвеће. Сви смо у страху од њих. Кад би одавде отишла Жандармерија и ми би са њима - каже Милошевић.

 


Учестали напади

У Полицијској управи за Прокупље, под чијом је надлежношћу већи део општине Куршумлија и административна лиња ка Космету, кажу да су од почетка године имали неколико упада. Тамара Костић, портпаролка управе каже да су од почетка године до јуна шест пута Албанци ухваћени у илегалној сечи шуме.
- Од јануара до јуна почињено је шест кривичних дела шумске крађе. Приведено је 10 особа са територије Косова и Метохије. У само једном случају, 20. марта догодио се напад оружјем, када је око 16 сати у атару села Пачевац код Куршумлије пуцано на наше полицајце. Једна особа је ухваћена у сечи шуме, па је из аутоматске пушке испалила неколико хитаца у правцу полиције. Они су узвратили на пуцњаву, после чега је та особа побегла на територију Космета. У инциденту није било повређених - каже за "Вести" Костићева.


Вози бицикл без гума

Малени Зоран осим што се игра са до зуба наоружаним Жандармима, време проводи играјући жмурке са сестром. Има бицикл који вози по разлоканим путевима у овом селу, а једини је проблем што му бицикл нема гуме, па га вози на бандашима. Жандарми који чувају линију ка Космету на само десетак метара од његове куће, помажу му како могу, дарујући слаткише и сокове.
На јесен ће кренути у шести разред основне школе, у коју сваки дан путује прво три километра пешке разрованим сеоским друмовима до главног пута, а онда још 12 километара аутобусом до места Рача, где је школа.

 
Страх од освете

Мештани Боровца су након последњег инцидента у страху од Албанаца.
- Сада смо у страху, шта ће бити после овога. Да неће Албанци хтети да се освете. Можда нам запале жито, а шта ћемо онда. То нам је сада главна бојазан, да се не свете обичним људима - кажу они.


Често без воде

Живот у селу Боровац тежак је свим становницима, јер тешко стижу и до воде, каже Милошевић.
- Одмах преко административне линије је базен са водом на мом земљишту. Али не могу да је користим, не смем да одем тамо. Зато сада овде вучемо воду пумпом, а понекад нам и Жандарми обезбеде цистерну са водом коју дотерају у село - каже Милошевић.


- У недељу вече догодио се најгори упад Албанаца - додаје он.
- Када су их жандарми изненадили у крађи шуме, они су почели да пуцају на наше полицајце. Жандармерија им је одговорила. Пуцњава је трајала око 30 минута. Онда је стигло појачање из Мердара, па су жандарми блокирали цео крај. Дошао је одмах и Братислав Дикић, командант Жандармерије, који нам је дао гаранције да ћемо бити безбедни - са страхом и надом у гласу - каже Милошевић.


(http://www.vesti-online.com/data/images/2013-07-09/338758_071002c3_f.jpg?ver=1373419731)
Наоружани Албанци краду шуму и стоку: Часлав МилошевићАлбанци из околине Подујева, које се граничи са Куршумлијом, често упадају у српска села и осим дрва, већ неколико година краду и стоку од становника ових сиромашних села, који ионако једва преживаљавају, сазнајемо у разговору са мештанима.


- Дођу предвече, са по две, три тестере. Исеку дрва за пола сата, послажу у приколице и побегну - додају они.


Припадници Жандармерије који чувају прелаз са Косова ка Куршумлији кажу да су на њих више пута пуцали Албанци.


- Највише напада догодило се у реону Трпезе. Долазе наоружани, има терориста, припадника АНА (такозвана Албанска национална армија). Ми смо овде да помогнемо нашим људима, да остану и преживе. Албанци с друге стране не презају ни од чега, краду стоку, шуму. Ми ћемо ипак бити ту да заштитимо народ. Раније би их ухватили у крађи, привели би их судији за прекршаје и после плаћања казне, били би пуштени на слободу. Сада су почели и да пуцају, али нас нико не може да прође - кажу у Жандармерији.


(Б Ђокић) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/327601/Ako-odu-zandarmi-odosmo-i-mi)
***


То јесте велики проблем, али изгледа за Дачића, Вучића и Тому недовољно велики да би  о овоме поставили питање када иду у Брисел или било коме од еУропских званичника који врло често долазе  код њих у госте. Њих баш брига. Они као да се утркују у томе, који од њих ће бити што бескориснији за Србе уопште.


Наслов: Шиптара је на административном прелазу чекао службени аутомобил Владе Србије
Порука од: Гога Август 10, 2013, 19:06:28
Шиптара је на административном прелазу чекао службени аутомобил Владе Србије


Косовски "министар" у Медвеђи на Сабору дијаспоре


"Министар за дијаспору Владе Косова" Ибрахим Маколи посетио је село Сијарину у општини Медвеђа, где је присуствовао Сабору дијаспоре. Маколи је током сабора разговарао са мештанима који раде у иностранству али се није званично обраћао присутнима.

(http://www.vesti-online.com/data/images/2012-01-10/207133_mka_f.jpg?ver=1376153948)
Ибрахим Маколи званично ћути, по договору


Маколи је за Б92 рекао да присуствује скупу као обичан грађанин и није желео да даје никакве званичне изјаве.


"Дошао сам као грађанин да видим представнике дијаспоре и неке пријатеље. Једино могу да кажем мој лични став да је добро да се иде напред, а не да се враћамо у прошлост. Желим да испоштујем договор и не могу да дајем никакве званичне изјаве", рекао је за Б92 Ибрахим Маколи.

Сабору у селу Сијарина удаљеном неколико километара од Сијаринске бање присуствовало је око 200 гостију.

Маколи је у Сијарину дошао преко прелаза Мутиводе, а како Б92 сазнаје њега је на административном прелазу чекао службени аутомобил Владе Србије. На сабору у Сијарини није примећен нико од државних и локалних функционера.

Јануара прошле године Ибрахим Маколи је враћен са прелаза Кончуљ када је хтео да посети Бујановац и Прешево. Тада је из Владе Србије саопштено да то може да учини само као обичан грађанин.


(Б92, Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/335687/Kosovski-ministar-u-Medvedi-na-Saboru-dijaspore)***

Не би нас изненадило да убрзо и овога, а и остале Шиптаре који глуме неке званичнике неке државе створене на територији Србије, не буде само чекао службени аутомобил српске владе, него  и неки владин званичник са све црвеним тепихом.
Наслов: Шиптари пуцали на раднике Србијашума
Порука од: Гога Октобар 06, 2013, 01:39:06
Шиптари пуцали на раднике Србијашума


Група наоружаних Шиптара с Косова отворила је ватру на раднике Србијашума, који су дошли да процене штету насталу илегалном сечом у атару куршумлијском села Трмка, на административној линији с Косовом, сазнаје агенција Бета од полицијских извора.


(http://www.b92.net/news/pics/2013/10/05/12411403425250597d8a6d5147843811_368x207.jpg)


Инцидент се догодио у петак, 4. октобра, када је група радника Србијашума ушла у шуму, а на њих је отворена ватра из аутоматског оружја из правца Косова. едан од радника Србијашума Живорад Јанићијевић рекао је Бети да је пуцњава трајала десетак минута.

"Ми смо већ у једном делу избројали посечена стабла и извршили процену штете. Када смо се мало приближили административној линији ођедном су запуцали рафалном паљбом из неколико пушака, али су се чули и јединачни пуцњи, вероватно из пиштоља. Меци су фијукали кроз крошње дрвећа а ми смо се сакрили иза стабала", казао је Јанићијевић.

Радници предузећа Србијашуме, шумари и представници тог предузећа из Београда су побегли кроз шуму дубље ка територију општине Куршумлија, после чега су случај пријавили полицији.

Према незваничним информацијама, полиција је обавила увиђај а на месту догађаја никога није затекла. У инциденту није било повређених.

У протеклих десетак дана, припадници полиције су ухапсили неколико косовских Шиптара приликом илегалне сече шуме на територији општине Куршумлија.

Пре три месеца, у куршумлијском селу Боровац, дошло је до оружаног сукоба између наоружаних шиптарских шумокрадица и жандармерије. Сукоб је трајао око пола сата а рањена су шесторица Албанаца с Косова.

(Бета) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Hronika/349451/Albanci-pucali-na-radnike-Srbijasuma)
***

А, где су тада били  ови  ???

(http://images.kurir-info.rs/slika-620x419/zandarmerija-patrola-administrativna-linija-beta-1373268579-336363.jpg)


Наслов: Вељовић: Убиство полицајца је напад на државу, одговор ће бити жесток!
Порука од: Гога Октобар 24, 2013, 06:22:18
Вељовић: Убиство полицајца је напад на државу, одговор ће бити жесток!


(http://www.pressonline.rs/sw4i/thumbnail/Veljovi%C3%84%C2%87%202.jpg?thumbId=2073014&fileSize=36726&lastModified=1382549194000&contentType=image/jpeg)

Директор полиције Милорад Вељовић рекао је данас да је убиство полицајца Горана Ðорђевића код Великог Трновца напад на државу којој је тиме нанет жестог ударац и нагласио да се случај мора решити до краја, као и да ће одговор бити жесток.


"Решићемо случај по било који цену. Овиме ја не претим већ кажем да ћемо предузети све законом предвиђене мере", рекао је Тањугу Вељовић и додао да је полиција способна да контролише територију државе и сваки њен педаљ.


Указујући да је полиција ушла и да ће ући у свако место, Вељовић је нагласио да она то чини из безбедносних разлога.

Вељовић је истакао да је полиција у Великом Трновцу извршила претрес појединих објеката по наредбама суда, а у оквиру тужилачке истраге.

Директор полиције је рекао да је контактирао припаднике Еулекса и да очекује њихову подршку уколико буде потребна да би се случај решио до краја.


Оцењујући да то кривично дело нема везе са политиком, он је додао да очекује помоћ и Косовске полицијске службе.

Према његовим речима, интерес свих грађана, Срба и Албанаца и у Прешеву, Бујановцу и Великом Трновцу је да се случај реши до краја.

Он је навео да полиција ради искључиво ради заштите закона, државе и свих грађана без обзира на њихову националну, верску или другу припадност и напоменуо да полиција мора имати подршку свих грађана.

"Одговорно тврдим да ће полиција истрајати у овом случају", рекао је Вељовић и објаснио да је напад на полицајца Ðорђевића везан за трговину наркотицима, али није могао, због интереса истраге, у овом тренутку да износи конкретније информације.

Вељовић је рекао да нема речи утехе за породицу убијеног полицајца осим да се случај реши до краја и додао да ће полиција пружити сваку могућу помоћ.

Он је нагласио и да овај случај показује у каквим тешким условима полиција ради и нагласио да она мора бити заштићена.

Према незваничним сазнањима, Ðорђевић је посумњао да је у току примопредаја дроге из једног аутомобила марке "Ауди" швајцарских таблица због чега је и хтео да поступи у складу са законом, али је намерно ударен колима након чега је од подлегао повредама.

Он је у нишки Ургентни центар примљен у понедељак увече око 20 сати, са тешким повредама грудног коша и главе, опасним по живот.

Полиција је саопштила да је Ðорђевић повређен у понедељак око 18 сати, док је био на дужности, када је покушао да заустави аутомобил, али "возач се није зауставио, већ га је ударио и удаљио се у правцу Великог Трновца".

(Пресс) (http://www.pressonline.rs/info/hronika/289646/veljovic-ubistvo-policajca-je-napad-na-drzavu-odgovor-ce-biti-zestok.html)


***


Да видимо како ће то држава Србија "ЖЕСТОКО ОДГОВОРИТИ" ???

Нажалост, још један живот је угашен. Повређени српски полицајац је преминуо од задобијених повреда.

Ништа ме не би изненадило да се упре прст на неког Србина, па да је ето Србин убио Србина и још да га ЕУЛЕКС хапси и суди, са све шиптарским полицајцима.


Наслов: Одг: Шиптарске провокације на југу Србије
Порука од: Гога Август 28, 2014, 17:04:39
Рањен шумокрадица код Куршумлије


Група житеља Космета шиптарске националности затечена је у близини Куршумлије у крађи шуме. У размени ватре с полицијом рањен је један од шумокрадица, сазнаје РТС.


До инцидента код Куршумлијске бање дошло је када је полицијска патрола открила групу шумокрадица који су са територије Косова дошли у рејон села Орловац, које се налази на двадесетак километара од Куршумлије.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2014/08/27/17217109/Kursumlija-hitna-pomoc.jpg)
Хитна помоћ довози рањеног шумокрадицу


Затекли су шумокрадице са пет трактора са приколицама пуним дрва.

Том приликом шумокрадице су отвориле ватру на полицијску патролу, након чега им је узвраћено.

Како РТС сазнаје, један грађанин албанске националности рањен је у потколеницу. Остали који су крали дрва, побегли су. Рањени шумокрадица је код себе имао пушку "калашњиков".

Рањени мушкарац је довезен у куршумлијску хитну помоћ одакле je пребачен у прокупачку болницу.

Међу полицајцима нема повређених, саопштено је из МУП-а.

МУП је саопштио да је крађа шуме код Куршумлије уочена и у претходних десетак дана.
Села код Куршумлије налазе се уз административну линију са Косметом и махом су напуштена. Шумокрадице, углавном из општине Подујево, то често користе.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић најоштрије је осудио оружани напад на полицајце, али и уништавање имовине Републике Србије.

(РТС) (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/134/%D0%A5%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/1682605/%D0%A0%D0%B0%D1%9A%D0%B5%D0%BD+%D1%88%D1%83%D0%BC%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%B4+%D0%9A%D1%83%D1%80%D1%88%D1%83%D0%BC%D0%BB%D0%B8%D1%98%D0%B5.html)


Наслов: Преминуо припадник Жандармерије којег су ранили Шиптари
Порука од: Гога Август 28, 2014, 17:35:41
Преминуо припадник Жандармерије којег су ранили Шиптари


Припадник Жандармерије Стеван Синђелић преминуо је у Београду после рањавања из ватреног оружја у рејону села Орловца, у општини Куршумлија, у нападу за који се сумња да су га извршиле шиптарске шумокрадице са Косова.


 У окршају је страдао и један шиптар са Косова, а други је рањен.

(http://www.blic.rs/data/images/2014-08-28/507954_kursumlija-zandarmerija-1-foto-slobodan-pajic_ff.jpg?ver=1409222047)


Како је полиција саопштила, за оружани напад сумњиче се особе које су бесправно секле шуму, а које су се јутрос вратиле на исто место како би узеле оружје, технику и предмете које су за собом оставиле након јучерашњег инцидента.

Портпаролка прокупачке болнице Марија Деспотовић рекла је данас да је жандарм Стеван Синђелић (30) рањен јутрос око три сата, а да је у болницу примљен око седам сати.

Припадник Жандармерије је затим полицијским хеликоптером превезен на Војномедицинску академију у Београду где је преминуо. Како незванично сазнајемо, у сукобу је страдао један косовски Албанац.

Како јавља извештач РТС-а, хеликоптери Кфора надлећу место несреће, а очекује се да припадници Кфора уђу из правца Подујева на место на којем се инцидент догодио. Тренутно је на том подручју извидница и није могуће прићи јер су на околним брдима наоружане групе.

Појачавање патрола Кфора и Војске Србије

Начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић и командант Кфора Салваторе Фарина договорили су хитно појачавање заједничких патрола, посебно у рејонима у којима је уочена бесправна сеча шуме.

Диковић је у телефонском разговору са генералом Фарином тражио веће ангажовање снага Кфора дуж административне линије ,"како би се спречиле илегалне активности на том подручју".

Он је посебно истакао да је недопустиво да се групе цивила наоружане аутоматским пушкама слободно крећу, да бесправно секу шуму и нападају снаге безбедности Републике Србије, које их у томе потпуно легитимно спречавају.

При томе, ти наоружани цивили чине терористичке акте, као што је напад на припаднике Жандармерије Републике Србије, рекао је Диковић, пренела је Војска Србије на свом сајту.

Генерал Фарина је, такође, осудио нападе на снаге безбедности Републике Србије.

Независни синдикат полиције, Полицијски синдикат Србије и Београдски синдикат полиције су осудили убиство Стевана Синђелића.

Више тужилаштво из Прокупља затражило је од Еулекса да њихов припадник дође на место увиђаја.***Ово је Стеван Синђелић, припадник Жандармерије, којег су убили шиптарски терористи(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2014//08/28/facebook_620x0.jpg)Припадник Жандармерије Стеван Синђелић, који је рањен у главу, преминуо је јутрос на ВМА.


Породица Синђелић пореклом је из Ђаковице са Косова и Метохије, одакле су отишли 1999. године. Стеванови родитељи Новица и Славица, имају још једног сина Ненада и ћерку Светлану, а у тренутку инцидента, они су путовали на Косово, како би обишли Дечане и још поједина места.
Стеван Синђелић је био припадник краљевачког одреда Жандармерије, а живео је у Врњачкој Бањи, сазнаје Телеграф. Пре Краљева, био је одређено време припадник нишког одреда Жандармерије.
 

Синђелићеве колеге, поред бола за изгубљеним другом и пријатељем, имају осећај да су "глинени голубови" у игри коју им намеће међународна заједница.

 


- У таквој свирепој игри, шиптарски сепаратисти вечито имају попуст, увек за њих имају разумевања они који су и признали ту квазидржаву на југу Србије. Да ли ће и овога пута смрт колеге Синђелића бити образложена као пуки стицај околности, а да се не каже истина о томе шта смрт колеге заправо јесте: злочиначки терористички напад на државу Србију и њене представнике: жандарме у коме је Стеван Синђелић дао свој млади живот за Србију - кажу колеге убијеног Синђелића.

 

У јутрошњој размени ватре, убијен је и један Шиптар чије тело се и даље налази на месту сукоба.

Стефановић је изражавајући саучешће породици полицајца Стевана Синђелића истакао да ће захтевати да се починиоци овог терористичког акта пронађу и најоштрије казне.

Хитац је дошао са косовске стране, а припадник Жандармерије Стеван Синђелић је погођен у главу.

 
(Блиц) (http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/491121/Ubijeni-zandarm-izbegao-sa-Kosova-1999-godine)***


А где нам је Вучић? Нешто не чујем да је реаговао на овај монструозни злочин припадника државних органа безбедности.Наслов: Одг: Шиптарске провокације на југу Србије
Порука од: Cuburac Август 29, 2014, 21:10:01
Srbija kao drzava nezna kako da zastiti samu sebe. Sta da se ocekuje od sadasnje vlasti, da kazne siptare? Kako, oni nemogu ni sami sebe da organizuju, a ne kamoli da izvrse odmazdu za ovo ubistvo nasega mladog pripadnika zandarmerije. Toma, Vucic i kompanija su najveca banda i grupa izdajnika od Vuka Brankovica do danas. Mislio sam da niko nemoze da bude gori od "zutih". Ovi danasnji su ih prevazisli.


Наслов: Одг: Шиптарске провокације на југу Србије
Порука од: Гога Август 31, 2014, 04:02:18

СТЕВАН СИНЂЕЛИЋ


Потресен сам погибијом Стевана Синђелића.

Јунака нашег доба. Који се уздигао изнад наше просечности и баналности да би се приближио славном војводи Синђелићу. Има ли случајности у том имену и презимену? Нема! Никада нема случајности. Све се поклапа неком узвишеном логиком.

Стеван Синђелић је стрељан на бранику наше отаџбине. Био је мета албанских терориста. Покретна мета. Он и његови другови из жандармерије. Жртвовани су да би издајнички режим у Берлину потврдио продају Космета и Срба на Космету, да би Тачи захваљивао Аци Драмосеру и Малом Слоби на сарадњи у односима између две суседне земље, баш је тако отворено говорио, и да би по ко зна који пут чули исте хвалоспеве о нашем беспрекорном путу у банкротирану ЕУ.

Погледајте насловне странице данашњих новина.
Погледајте ту нашу, српску срамоту.
Уместо да све новине имају само једну вест – трагичну смрт нашега јунака, они се утркују ко ће веће гадости ставити на насловне стране.Смрт полицајца на задатку одбране границе је споредна тема за наше новине.
Због таквих скотова у новинама све се обесмишљава у друштву.

Између смрти Синђелића и издаје режима у Београду налази се избезумљени, апатични, разочарани, покрадени и уплашени српски народ који чека да се нешто деси, да буде боље, да се појави месија, да неко спаси од несреће свој небески народ, али ништа се не дешава, само лажи, пљачке и смрт.
Свуда око нас смрт.
Језива смрт. Болест. На сваком кораку умиремо.

Није довољно што 35.000 људи сваке године више умире него што се рађа.
Није довољно што више од хилљаду људи погине у саобраћајним несрећама.
Није довољно што се више од хиљаду петсто људи годишње убије.
Није довољно што се годишње изврши 200.000 абортуса.

Ништа нам то није довољно, него сада наше најбоље синове терористи убијају на нашој земљи. Убијају их да покажу какве су им намере. Убијају нас јер хоче да наставе даље. Шумари нису крдљивци дрва. То су војници једне острашћене политичке идеје. Они су пуштени да погину за свету ствар стварања Велике Албаније. Сада је прави тернутак да се настави даље. Србија умире. Треба Србе истребити. Треба им узети земљу и протерати. Сабити их у Беиоградски пашалук и тамо покорити. Најбоље, побити.

То је план да се казне Срби.

Морају да се казне јер су непокорни. Чувају предање. Завет древних предака. Сећање на прву европску цивилизацију. Сви су заборавили на Лепенски вир, Винчу и Старчевићево. Само проклети Срби о томе причају. Само они величају своје корене. Само они неће да попусте. И све већи број њих се враћа својим коренима. Проклети Срби! Кучкини синови! Демонски изроди! Неће да се покоре. Курче се и спрдају!
Све их треба побити! Затрти им српско семе. Разорити им државу. Променити свест. Лоботомију им урадити. Нови идентитет им наметнути. Само више да не сметају успостављању новог светског поретка.

Изајници се смеју у Берлину. Сви их хвале. Одлично сте издају извршили.

Никога није било брига што је један млад човек на задатку погинуо. То политичке битанге не занима. Они испуњавају преузете обавезе.Уместо да устану од стола и врате се на копнену границу да тамо подигну своје куће, да тамо доведу владу да заседа, да тамо одају почаст устрељеном хероју, ти пробисвети, шизофрени лудаци, пијанице, хипокондори и криминални типови дају интервјуе о европским интеграцијама и баљезгају глупости о моћној и богатој Србији.

Њихове новине у Београду настављају да кретенизују јавно мњење, дајући на знање бирократама у Бриселу и Вашингтону да могу да раде са Србима шта хоће, јер су Срби рогата марва која је научила да вуче јарам. Убијајте Србе на сваком месту, они се неће побунити. Истребите Србе, јер они морају да нестану да не би чували предање.

Изјава министра полиције Неше Слине о некаквој претњи терористима је спрадање са државом и народом. Погледајте тог поквареног плагијатора. Зар неко може да верује том малом преваранту и увлакачу? Зар неко озбиљан може да помисли да је тај уштовљени скот способан било шта да уради, осим да клима главом свом Вођи. Коме ће да управља тај мекушац? Којој специјалној јединици? Да ли је та Слина било када потрчао? Да ли је радио физичко? Да ли зна шта је то граница? Да ли је некада био на мртвој стражи? Да ли зна да пуца,пузи и брани границу?

Изложили су нашу жандармерију да буду глинени голубови и да их терористи стрељају за пример другима. Хоће да направе потпуну пометњу и конфузију у нашој одбрани државе и нације. Издајнички им режим ствара прилике да наставе своју екстремну политику.

Стеван Синђелић је изгубио живот и након сахране ће бити заборављен. Забрањено ће бити да се пише о њему. Не смемо да вређамо наше суседе. Због добросуседских односа Србе треба побити. Тако ће суседи бити мирни да се више никада неће створити Велика Србија. То што се злочином ствара Велика Албанија, то је добро. Тако се Срби држе у покорности.

Стевана Синђелића не смемо заборавити. Ни њега, ни све друге који су страдали за своју домовину. Његов живот мора бити уграђен у наш национални препород.

Браћо и сестре,

Немамо избора. Или ћемо се борити за своју државу и своју слободу или ћемо завршити са метком у глави. Одбрана је са животом скопчана. Одбрана Србије мора да почне од промене тоталитарне власти. То је једини начин да опстанемо.

Насилана смрт Стевана Синђелића је порука шта нас чека.
Морамо зауставити даље пропадање Србије и уништавање Срба.
Морамо да се изборимо за себе, јер се нико неће борити за нас.

Стевану Синђелићу нека је лака црна земља.

Опрости!

Београд, 28.08.2014(Бранко Драгаш) (http://www.dragas.biz/stevan-sindelic/)Наслов: Жандармерија пуцала на албанске шумокрадице
Порука од: Гога Април 16, 2015, 20:05:35
Жандармерија пуцала на албанске шумокрадице
Припадници Жандармерије осујетили су још један покушај крађе шуме дуж административне линије према Косову и Метохији.(http://www.vesti-online.com/data/images/2013-11-26/373091_112706c1_f.jpg?1429205309)
Чувају административну линију од албанских шумокрадица

Жандармерије је у атару села Васиљевац у општини Куршумлија приметила групу шумокрадица који су се разбежали пошто су припадници Жандармерије у ваздух испалили неколико метака, речено је Тањугу у МУП-у. О том случају обавештени су надлежни органи као и Еулукс.

Крајем лета прошле године, шумокрадице са подручја КиМ убиле су припадника Жандармерије Стевана Синделића.

(Танјуг) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Hronika/485925/Zandarmerija-pucala-u-albanske-sumokradice)


***

Није баш најјасније да ли је жандармерија пуцала на шиптарске шумокрадице или је пуцала у ваздух.

Највероватније су пуцали у ваздух. То шиптари добро знају, и користе то, иначе, у противном не би им пало на памет да пљачкају несметано српске шуме.


Наслов: Паклени план за југ Србије
Порука од: Гога Септембар 12, 2015, 04:57:27
Паклени план за југ СрбијеПредставници шиптарских вођа с југа Србије планирају да сутра, на састанку у Прешеву, донесу декларацију у којој ће прогласити заједницу `албанских` општина као пандан Заједници српских општина на Космету. Круна тог споразума, према нашим сазнањима, требало би да буде велики митинг који планирају за 18. септембар.(http://www.vesti-online.com/data/images/2015-09-10/530168_091102c5_f.jpg?1441902606)
Прете и ратом: Величање албанске заставе у Прешеву

- Идеја је да се на југ Србије поново врате тензије и `Албанци` значајније укључе у решавање коначног статуса Космета - открива извор `Вести` из шиптарских извора.

Неки београдски медији калкулишу да овај "план" подразумева и изазивање немира, а да има апсолутну подршку власти у Приштини.

Председник Координационог центра за југ Србије Зоран Станковић каже за наш лист да је свака идеја о изазивању немира неутемељена у фактичком стању на југу Србије.

- Чињеница је да идеја о изгласавању декларације којом би се створила заједница или асоцијација `албанских` општина Прешева, Бујановца и Медвеђе није ништа ново. И раније је било сличних покушаја. У крајњем случају, све да се та декларација и изгласа она ни за кога неће бити обавезујућа, а уверен сам да `албанским` лидерима с југа Србије најмање одговара подизање тензија или изазивање немира - истиче Станковић и наглашава да Србија неће дозволити изазивање кризе у овом делу државе.

Председник Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун оцењује за `Вести` да је идеја о стварању асоцијације шиптарских општина наставак "континуираног, усаглашеног покушаја Приштине и шиптарских политичких лидера с југа" да се укључе у процес нормализације односа Београда и Приштине.


Цитат
Срби, запамтићете нас!

Шиптарски лидери с југа Србије, како тврде медији, запретили су да ће организовати свој народ с југа Србије и с Космета на протесте уколико Београд буде против стварања заједнице `албанских` општина на југу Србије.
- Биће то наш жесток одговор на оно што су Срби добили на Косову. Запамтиће нас - наводно је запретио један од председника општина с југа Србије.

- Идеја о формирању `албанског` пандана Заједници српских општина је неприхватљива. Срби на Космету су од доласка међународних снага били потпуно обесправљени, безбедносно угрожени, стотине хиљада их је протерано, а они који су остали су и даље грађани другог реда. С друге стране, положај `албанаца` на југу Србије је апсолутно другачији и ту не може да се прави никаква паралела. Зато `албанци` с југа Србије покушавају да интернационализују свој положај, мада им је међународна заједница до сада слала јасну поруку да немају за то подршку - истиче Дрецун и оцењује да ће Србија "знати да одговори" на могућу провокацију.

- Треба апеловати на рационалност код оних који стоје иза претње да ће изазвати немири и протести. Србија ће најпре политичким каналима предупредити такве покушаје, а уверен сам и да ће одмереном реакцијом успети да неутралише све који би на екстреман начин решавали проблеме - закључује Дрецун.

Цитат
Злоупотребе "под тепих"

Извор `Вести` тврди и да иза покушаја стварања Асоцијације `албанских` општина, односно изазивања тензија стоје неки `албански` лидери који су бројним злоупотребама оштетили буџет Србије.
- С једне стране, кад је реч о финансирању, они су веома кооперативни са државом Србијом, па се неки чак и сликају са српском заставом иза, али, како би прикрили бројне марифетлуке, најлакше им је да заиграју на "националну карту". Та прича је до сада више пута успешно пролазила - каже наш извор.
 


Тајни састанак

Како пишу београдски медији, "паклени план", како су га назвали, смишљен је на "тајном састанку"
"На тајном састанку који је одржан у Прешеву у понедељак, а на коме су присуствовали Јонуз Муслиу, председник Националног савета `Албанаца` и његов заменик Шукри Имери, затим Нагип Арифи, председник општине Бујановац и Рагми Мустафа, председник општине Прешево договорено да је да се сутра, 12 септембра, одржи Седница савета `албанских` одборника из ове три општине с југа. Иако је планирано да декларацију о оснивању општина настањених шиптарским становиштвом формално предложе њихови одборници иза свега заправо стоје њих четворица који већ имају подршку `косовске владе`", откривају београдски медији.


(Ђ.Баровић, Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/517988/Pakleni-plan-za-jug-Srbije)
Наслов: Одг: Шиптарске провокације на југу Србије
Порука од: Гога Септембар 12, 2015, 16:31:00
....ево, само што сам у претходној поруци поставила текст о ШИПТАРСКИМ НАМЕРАМА на југу Србије, они су се дрзнули и то урадили.

НАРАВНО, држава Србија НИЈЕ ПРЕВЕНТИВНО РЕАГОВАЛА, сем што се појавио неки текст, са Дачићевим "пуцањем у празно". ОЗБИЉНА држава тако не реагује, "пуцањем у празно" и то још преко министра иностраних послова пошто је  У ПИТАЊУ ТЕРИТОРИЈА СРБИЈЕ КОЈУ ПОКРИВА И ЊЕН УСТАВ. И какве везе има са тим министар ИНОСТРАНИХ послова. ГДЕ је ПРЕВЕНТИВНА РЕАКЦИЈА ВЛАДЕ СРБИЈЕ И ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ, преко одговарајућих институција система??

***


НОВА ПРОВОКАЦИЈА:
 Шиптари формирали асоцијацију општина Прешево, Бујановац и Медвеђа


ПРЕШЕВО – Представници пет политичких странака `Албанаца` које делују на подручју Прешева, Бујановца и Медвеђе данас су на заједничкој седници одборника формирали асоцијацију три општине, а циљ је да `Албанци` на југу Србије добију иста права као што имају Срби у ЗСО на Косову и Метохији.(http://www.pravda.rs/wp-content/uploads/2015/09/so-presevo.jpg)
СО Прешева (фото: Јутјуб)


Седници у згради Скупштине општине Прешево, међутим, нису присуствовали одборници из Медвеђе, у којој се сутра одржавају локални избори, а председник је Националног савета `Албанаца` Јонус Муслиу уверен је да ће се и они ускоро сагласити с том одлуком.

"Не желим то да коментаришем… И они ће се сагласити ускоро са нама јер нико од њих не живи боље од нас", рекао је Муслиу.

Седници на којој је донета одлука о формирању асоцијацији `албанских` општина нису присуствовали ни одборници две политичке партије `Албанаца` из општина на југу Србије, док је одлука донета већином гласова присутних 68 одборника.

Одлуку су подржали Покрет за демократски прогрес Јонуса Муслиуа, Група грађана која има одборнике, а коју предводи Рамзи Љатифи, Демократска партија чији је лидер Нагип Арифи, Демократска партија `Албанаца` коју предводи Рагми Мустафа и Демократска унија долине на чијем је челу Скендер Бестани, а на седници се нису појавили одборници Демократске уније `Албанаца` Рами Зулфијуа и Покрета за демократско деловање Ризе Хаљимија.

Муслиу је новинарима након седнице рекао да је циљ асоцијације да `Албанцима` обезбеди права која су предвиђена за Србе у Заједници српских општина, а што се пре свега односи на права у области полиције, судства, здравства…

Упитан да ли је оснивање асоцијације у складу са правним системом Србије, Муслиу је упитао "зашто не би било", јер `Албанци`, додао је, не траже ништа више од онога што имају Срби у ЗСО.

Муслију, међутим, није конкретно одговорио на питање чиме ће се конкретно бавити асоцијација и која ће овлашћења имати, осим што је рекао да ће ускоро бити формиране радне групе које ће радити на доношењу статута.

У општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа од 114 одборника 74 је `албанске` националности.

Странке које су раније подржале иницијативу председника Националног савета `Албанаца` о формирању асоцијације имају 41 одборника, а оне које се противе 33.


Ђурић: `Албанцима` потребан посао и сигурна будућност

`Албанцима` у Прешеву и Бујановцу треба посао, треба им сигурна будућност, а не пут шовинизма и конфликта, који може да резултира само већим исељавањем младих `Албанаца` из тог дела Врањске котлине, изјавио је данас директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Ђурић је поводом формирања асоцијације општина Прешева, Бујановца и Медвеђе поручио да ће Србија поштовати своје законе, да неће одговарати на провокације и да ће истрајно и посвећено ширити људска и народна права Албанаца, у складу са важећим прописима.

"Они треба да буду мост између српског и `албанског` народа, а не монета за поткусуривање и инструмент манипулације неодговорних политичара из наше јужне покрајине", рекао је Ђурић за Тањуг.

Представници пет политичких странака `Албанаца` које делују на подручју Прешева, Бујановца и Медвеђе данас су на заједничкој седници одборника формирали асоцијацију три општине, а циљ је да `Албанци` на југу Србије добију иста права као што имају Срби у ЗСО на Косову и Метохији.Омеровић: `Албанци` траже положај који нема ниједна друга мањина

Председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић изјавио је данас да део политичких партија `Албанаца` са југа Србије за себе желе положај коју нема ниједна национална мањина у земљи.

"То раде преко Националног савета `Албанаца` и тиме злоупотребљавају ову институцију. Нигде у надлежностима Савета по закону не пише да се баве питањем која задиру у територијалну организацију државе и повезивање на националној основи", истакао је Омеровић.

Он је запитао да ли то они шаљу поруку да су изнад других мањинских заједница или да за њих важе нека посебна правила. Омеровић је истакао да је недобронамерно довођење у везу споразум из Брисела и копирање нечег што је тамо договорено и покушај скретања пажње на себе, као и интернационализације проблема који и не постоји.

О томе сведочи и податак да су неке албанске партије против тога, уверен је Омеровић.

"Да ли је ово и покушај да се и други увуку у сличне експерименте, да на пример Бошњаци, Бугари, Мађари, Словаци, Роми и други треба да почну да праве заједницу општина у којима они имају одборнике или већину у становништву", навео је Омеровић.

Држава Србија ће поштовати сопствене законе који важе за све њене грађане и не сме дозволити дискриминацију ни по једном основу, упозорио је он.

(Правда) (http://www.pravda.rs/2015/09/12/nova-provokacija-albanci-formirali-asocijaciju-opstina-presevo-bujanovac-i-medvedja/)
Наслов: Одг: Шиптарске провокације на југу Србије
Порука од: pidikanac Септембар 13, 2015, 19:35:19
Више гласача и гласова, него становника!

Једиствена слика која региструје на стотине аутобуса који долазе из свих крајева Косова, да би се придружили  у подржци око ове провокативне и неумесне акције грађана Прешева, Бујановца и суседних села. Ствара се Заједница општина албанског становништва по узору на оснивање србских заједница на северу Косова, које де факто није у саставу Србије а де јуре, је само подржано од сила запада што га ствара незаконитим!

Које комисије надгледају ово позориште, ко ће контролисати број датих гласова, ко броји те силне аутобусе који нагрнуше на југ Србије да би га од Србије, отели.


Наслов: Одг: Шиптарске провокације на југу Србије
Порука од: Гога Јун 30, 2016, 21:02:43
Овако почиње. Прво ће да мењају називе тргова, улица, државних (српских) институција, а онда ће да се милом или силом интегришу у шиптарске косовске институције...и на крају припоје Албанији.


***Бујановац: Карађорђев трг постаје СкендербеговПосле вишечасовне непријатне расправе, међунационалних и страначких оптужби, већински албански одборници новог сазива Скупштине општине Бујановац 30. јуна донели су одлуку о промени назива Трга Карађорђа Петровића.


(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2016/06/bujanovac-foto-facebook.jpg)
У Бујановцу промењено име градског Трга

Укупно 22 одборника Партије за демократско деловање председника општине Шаипа Камберија, Демократске уније Албанаца, Покрета за демократски прогрес челника локалног парламента Јонуза Муслиуа и Демократске партије досадашњег првог човека општине Нагипа Арифија гласало је за предлог да централни градски трг носи име Скенербега.

Предлог о промени имена бујановачког трга без одлукле ресорне општинске комисије подметнуо је као кукавичје јаје одборник Демократске партије Ајредин Хида.

О промени назива градског трга сазнало се тек на седници локалног парламента, када је прихваћен предлог за допуну дневног реда. Чак је вољом албанске одборничке већине име трга била прва тачка дневног реда.

Против предлога и одлука представника албанских политичких партија било је 14 српских опозиционих и одборника из владајуће мултиетничке коалиције.

Председник опозиционог Општинског одбора СНС Ненад Митровић оштро је замерио и критиковао седам одборника Групе грађана "Стојанча Арсић - За бољи Бујановац" и Српске листе Ненада Тасића што су прихватили дневни ред допуњен предлогом о промени назива градског трга.

(Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/582690/Bujanovac-Karadjordjev-trg-postaje-Skenderbegov)Наслов: Одг: Шиптарске провокације на југу Србије
Порука од: Гога Јануар 19, 2017, 08:53:53
Албанци спремају хаос на југу Србије?!


Пре неколико дана је Фатон Клинак, председник удружења ветерана ОВК, рекао за локалне косовске медије да "уколико се не реши питање Албанаца на источном Косову (југ Србије), није искључена могућност избијања новог оружаног конфликта". Ако узмемо у обзир ову претњу, намеће се питање: Да ли се спрема нова бура, овог пута на југу Србије?!

(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2017/01/siptari-ubice-.jpg)
Албанци се сад устремили и на југ Србије:
Ветерани ОВК прете сукобима

Наиме, како `Ало!` сазнаје, датум који би поготово могао да буде критичан јесте 26. јануар, када се припадници ОВПМБ-а (Ослободилачка војска Прешева, Медвеђе и Бујановца) спремају да обележе годишњицу (2001) када су се први пут појавили у јавности с поменутим ознакама, а иза свега тога стоји некадашњи командант ове терористичке организације Шефкет Муслиу, блиски сарадник Рамуша Харадинаја.

Подсећања ради, Муслиу је био ухапшен на Космету 2003. од стране Кфора и био је иза решетака до 2011, када је пуштен на слободу и од тада важи за човека који "обавља прљаве послове за Харадинаја".

- Он се тренутно налази на КиМ, где је изузетно активан у организовању некадашних припадника терористичких организација, поготово после хапшења Харадинаја, с којим је у константном контакту. Ускоро следи годишњица, када постоји реална опасност да покушају да испровоцирају српске снаге безбедности на југу Србије како би изазвали озбиљнији инцидент - упозорава извор `Ало!` из безбедносних структура.

Милован Дрецун, председник Одбора за КиМ Скупштине Србије, за `Ало!` објашњава да опасност од могућих инцидената постоји.

- Приметно је у последње време да су се активирали бивши припадници ОВК са подручја Гњилана и да прете изазивањем сукоба, и то пре свега преко друштвених мрежа. Прво им је повод био Харадинај, али види се жеља да се изазове инцидент, мада им је маневарски простор сужен јер је ситуација на југу под контролом - наводи Дрецун.

Цитат
Ко је Шефкет Муслиу

1998-1999. Као члан ОВК био је активан у „Црним орловима” Рамуша Харадинаја 1999-2001. Боравио на југу Србије, постао командант ОВПМБ-а 2001. Прешао у Гњилане 2002. САД га ставиле на црну листу 2003. Ухапшен од стране Кфора, осуђен на десет година затвора 2011. Изашао из затвора.


(Ало, Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/627767/Albanci-spremaju-haos-na-jugu-Srbije)

***


Ово није ни мало наивно. Забрињава!!!? Нарочито када видимо ко нам води Државу, Војску и Муп.Наслов: Одг: Шиптарске провокације на југу Србије
Порука од: Гога Мај 01, 2017, 07:26:36
Албанска нарко-војска претња југу и полицији

(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2017//04/28n/pol-narko-vojska-(2)_620x0.jpg)


НАШЕ безбедносне службе регистровале су контакте између албанских есктремиста са југа Србије и њихових сабораца у Македонији, и то баш у ноћи када се баук грађанског рата надвио над овом земљом - сазнају `Новости`.


Српски оперативци проверавају природу ове комуникације у светлу повампирења идеје о стварању "велике Албаније" и раде у појачаном режиму како би се спречило преливање тензија ка Прешеву и Бујановцу.

- Према оперативним подацима, екстремни Албанци у општинама на југу централне Србије немају снагу да озбиљније угрозе стабилност државе, али се не искључују терористички акти ограниченог дејства. То конкретно значи да се у наредним данима мора обратити пажња на безбедност полицијских патрола и државних установа у том подручју - објашњава наш саговорник.

О запаљивој атмосфери у Македонији и могућим последицама по нашу земљу јуче је расправљао и Биро за координацију служби безбедности. Премијер Александар Вучић ванредно је заказао седницу овог тела након што је француски суд ослободио терористу ОВК Рамуша Харадинаја, а насиље које се догодило у македонском парламенту прети да ескалира у сукоб већих размера.

Према нашим информацијама, безбедносни подаци показују да би дешавања у Македонији могла да буду "показна вежба" за оно што Албанци спремају за север Косова и југ централне Србије. А провокације и претње Едија Раме, Хашима Тачија и Јонуза Муслијуа о прекрајању граница само су увод у радикалну фазу плана стварања "велике Албаније".

Како тврде наши извори, постоје обавештајне информације да је пре месец дана на десетине наоружаних ветерана ОВК прешло са територије КиМ у Македонију.


(http://www.novosti.rs/upload/images/2017//04/28n/pol-narko-vojska-(1).jpg)

* Шефћет Муслију

Отприлике у исто време, као што су `Новости` већ писале, наше безбедносне службе уочиле су активности терористе и злочинца Шефћета Муслијуа, који је у Гњилану 18. априла са локалним вођама тзв. Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе договарао бомбашке нападе на куће Албанаца, а за које би били оптужени Срби.

Српске обавештајне службе такође су уочиле да Шефћет и његов саборац Љирим Јакупи, познатији под надимком Нациста, полако губе улогу вођа у албанском корпусу на југу Србије. Регистрована је нова генерација екстремних Албанаца, која води "војску криминалаца" (баве се шверцом наркотика, оружја и миграната) и која по потреби лако може да се трансформише у терористичку организацију.

Пред седницу Бироа министар унутрашњих послова Небојша Стефановић поручио је да се, не само последњих недеља и месеци, већ годинама интензивно ради на анализи и процени свих могућих сценарија у државама у окружењу које су показале знаке нестабилности.

- Опрезни смо већ годинама због ситуације на јужним границама. Не очекујемо да било ко угрози безбедност Србије, али смо спремни, ако то било коме падне на памет, да снажно одговоримо. Предузете су све мере и грађани Србије не морају да брину - рекао је Стефановић.


Председник Координационог тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу, Зоран Станковић, каже за `Новости` да је на југу Србије стање стабилно:

- Нема назнака могућих инцидената. Безбедносне службе прате и анализирају ситуацију на терену и сходно томе координирају свој рад.

Шеф дипломатије Ивица Дачић је поручио да оно што се дешава у нашем јужном суседству не представља локалну невољу већ проблем за цео регион:

- Србији се сада отворено прети чак и из делова централне Србије. Све ово се не дешава случајно, Албанци нису толико храбри да сами говоре о "великој Албанији". Зато је важно да се у Србији сачува политичка стабилност. Албанци играју на све или ништа, а поручујем им да се не играју. Реаговаћемо уздржано, учинићемо све да Србија буде извор мира и стабилности у региону.

(http://www.novosti.rs/upload/images/2017//04/28n/pol-narko-vojska-(3).jpg)НОВАЦ ЗАРАЂЕН КРИМИНАЛОМ АЛБАНЦИ УЛАЖУ У КУПОВИНУ КВАДРАТА

ПРЉАВИМ КАПИТАЛОМ ОСВАЈАЈУ МЕДВЕЂУ

ОСИМ насиљем и изазивањем криза, Албанци покушавају да изврше "десант" на српску територију и прљавим капиталом, тачније нуђењем свота много већих од реалних за откуп српских имања и кућа на југу Србије. Уколико Срби одбију да продају своју имовину, спроводи се невиђен притисак на њих и њихове породице. Овај "рецепт" увелико се примењује у Бујановцу, а сада се проширио и на Медвеђу, у којој је већинско српско становништво. Кључни циљ је да се промени етничка структура и добије још један аргумент за заокруживање "албанског животног простора" на југу централне Србије.

И премијер Александар Вучић је упозорио да постоје информације да тројица албанских бизнисмена, преко туђих имена и компанија, покушавају да купе бање на југу Србије, земљиште и фабрике, наглашавајући да ће Србија, поштујући законе, обезбедити наше националне и државне интересе.


Цитат
ПЕКИНГ: РАЗУМЕМО БРИГУ О КОСОВУ

ПОСЛЕ разговора са низом страних амбасадора у Србији и руским шефом дипломатије Сергејем Лавровом, Вучић је јуче добио и поруку из Пекинга, од министра спољних послова Ванга Јиа.

Кинески званичник навео је да су они са пажњом пратили догађаје око Харадинаја и да разумеју бригу српске стране о Косову:

- Подржавамо залагање Србије да дијалогом дође до политичког решења и наставићемо да одржавамо комуникацију о том питању.


(Д.Милинковић, Д.Р.Ђорђевић, Новости) (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0.393.html:662832-%D0%90%D0%BB%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE-%D0%B2%D0%BE%D1%98%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%82%D1%9A%D0%B0-%D1%98%D1%83%D0%B3%D1%83-%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B8)


***

Живо ме интересује, како то Дачић мисли да Србија "РЕАГУЈЕ УЗДРЖАНО", ако се Албанци мало "заиграју".

Е, баш им је припретио,

Цитат

...поручујем им да се не играју...


Ено, Шиптари се све унередили од стаха ;DНаслов: Одг: Шиптарске провокације на југу Србије
Порука од: Гога Октобар 12, 2017, 07:52:09
ТРАЖЕ ЗАШТИТУ И ОДГОВОРНОСТ:
 Мештани куршумлијских села забринути због упада Шиштара са Космета


Цитат

(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2017%20II//10/10/Kosanicka-Raca--pozar-u-nap_620x0.jpg)
Косаничка Рача, пожар у напупуштеној кући
 Фото: Приватна архива

КУРШУМЛИЈА - То је била смишљена и планска акција, то није наивно урађено. Осим страха и панике међу мештанима причињена је и велика материјална штета, јер је човеку запаљена кућа, његовим суседима 3.500 бала сена а другом власнику помоћни објекат.Овим речима Драган Рајковић, председник Месне заједнице Косованичка Рача код Куршумлије објашњава да су мештани овог и околних куршумлијских села надомак административне линије са Косметом узнемирени због недавног упада Шиптара са Космета, који је у ноћи између суботе и недеље запалио неколико објеката покрај магистралног пута Ниш-Приштина у овом селу причинивши знатну материјалну штету.

- Оно што је најгоре нико нам не објашњава откуда Шиптар лута нашим селима. А шта би се догодило да смо ми то урадили тамо, брујала би сва јавност у региону - додаје револтирано један од мештана кога затичемо у центру Косаничке Раче али који не жели да се слика нити говори за јавност.

И док појашњава да се различите верзије упада пиромана са Космета у овом село могу чути, од тога да је пешака кренуо за Ниш, те да је душевно поремећен, наш саговорник који у Рачи живи са супругом и двоје деце, каже да су мештани с разлогом забринути јер , како истиче, на мети пиромана или напада Шиптара, који илегално прелазе администратинву линију могу бити било који објекти али и људи.

Поједини мештани су уверени да је пироман са Космета, како су чули, млађи Шиптар, имао помагаче, али они старији и озбиљнији истичу да не желе да шире непроверене приче и стварају панику, већ да захтевају заштиту и да траже одговор на питање како је Шиптар прешао илегално административну линију.

- Иако смо чули да му је одређен једномесечни притвор не треба га пустити док не призна који су му били мотиви али и док не надокнади причињену штету - говори наш саговорник с почетка приче, председник МЗ Косаничка Рача, Драган Рајковић, док Горан Бојовић, чијем је домаћинству причињена штета паљевином 3.500 бала сламе, опомиње да је паљењем објекта и њиховом суседу причињена знатна материјална штета упркос брзој реакцији ватрогасаца.


ПЉАЧКЕ И БЕСПРАВНА СЕЧА ШУМЕ

ПОСЛЕ саслушања од стране основног јавног тужиоца у Куршумлији, четрдесетдвогодишњем Шиптару са Космета који је запалио два објекта у куршумлијским селима одређен је једномесечни притвор, а мештани куршумлијских села уз административну линију опомињу и на честе бесправне шече шуме на овом подручју од стране Шиптара али и недавне учестале пљачке напуштених српских кућа уз саму амдинистративне линије где у месним зјаендицама Мердаре и Рача живи тек око хиљаду мештана.

(Д.Зечевић, НОВОСТИ) (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D0%B4%D1%80%D1%83%D1%88%D1%82%D0%B2%D0%BE.395.html:689970-TRAZE-ZASTITU-I-ODGOVORNOST-Mestani-kursumlijskih-sela-zabrinuti-zbog-upada-Albanaca-sa-Kosmeta)

***

Тако то креће. Један по један, као пробни балон. Провоцира се и испитује реакција српских власти.
И док Србија има ову власт, која не зна ни како треба да буде организована једна озбиљна држава, успавани народ ће се пробудити, МОЖДА, тек када угледа Шиптара на свом прагу. Плашим се да ће тада да буде касно.Наслов: Одг: Шиптарске провокације на југу Србије
Порука од: Гога Децембар 09, 2017, 04:49:07
МЕШТАНИ НА ЈУГУ СРБИЈЕ У СТРАХУ, НЕШТО СЕ ЧУДНО ДЕШАВА:
 Пале и обијају куће по селима недалеко од административне границе са Косовом!

(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2017/12/jug-srbije-1-.jpg)


КУРШУМЛИЈА - У селима куршумлијске општине, уз административну границу са Косовом, у протеклих месец дана забележено је више пожара и обијања сеоских кућа, рекао је председник општине Куршумлија Радољуб Видић.

 

Он је казао да су до сада регистрована четири пожара у којима су две сеоске куће изгореле - једна недовршена кућа у којој је било складиштено око 4.000 бала сена и један школски објекат у оквиру школе у Косаничкој Рачи.

 

Навео је да је после првог пожара, у којем је изгорело сено за стоку у домаћинству Бојовића у Косаничкој Рачи, ухапшен Албанац са Косова, који је признао да је изазвао пожар, а он се још увек налази у притвору. Убрзо су се догодили и други пожари у том селу.

Видић је казао да је због првог пожара ухапшена једна особа и да је у току истрага због других пожара, додајући да од полиције очекује да утврди да ли су пожари подметнути или су случајни.

 

Није случајност

 

Председник Савета месне заједнице Косаничка Рача, Драган Рајковић казао је да је немогуће да су се пожари избили случајно, јер су у питању куће где се није ложило и у којима је струја искључена.


(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2017/12/jug-srbije-2-.jpg)


"У тим кућама тренутно никога није било, људи ту бораве само преко лета. Такође у школском објекту, који је до темеља изгорео, није се ложило, нити је било струје. Мештани су уплашени, јер се пожари често дешавају", казао је Рајковић.

 

Истовремено са тим пожарима у селу Орловац, на територији општине Куршумлија, уз административну границу са Косовом, обијене су три куће.

 

Непознати починиоци су у њима боравили, селили се из једне у другу, остављајући за собом трагове. Из куће Љубише Ђуровића (61) украдена је ловачка пушка, а његова мајка је до скоро живела у тој кући сама, па се преселила код њега у Београду.

 

Љубиша Ђуровић казао је да је дошао чим му је јављено да је кућа обијена, да су обијена улазна врата, поломљени прозори, а да се по траговима види да је било више особа.

 

"На прозорима су стављали ћебад, да се не би видело светло. Затим су користили кухињу, кували кафу и јели храну из фрижидера и замрзивача. Украли су ми ловачку пушку. У снегу испред куће сам пронашао велики нож у црној кожној футроли, који су изгубили, предао сам га полицији’", казао је Ђуровић.
Мештани уплашени


 

Према његовим речима, провалници су се из његове куће преселили у кућу његовог стрица недалеко од његове, у којој су такође обијени прозори и врата.

 

Мештанин села Косаничка Рача Радољуб Минић (66) рекао је да су становници куршумлијских села, уз административну границу са Косовом, уплашени и због свих ових дешавања.

"Нешто се чудно дешава у нашим селима, у протеклих месец дана. Јасно нам је да су пожари подметнути и знамо да неко обија куће, али ко то чини и зашто, није нам јасно. Нико од мештана још никога није видео нити посумњао у некога. Због свега овог, у нама с еуселио неки страх", казао је Минић и додао да још увек није процењена укупна штета.

 

Он је додао да је једино процењена штета у домаћинству Бојовић, а Горан Бојовић (50) је казао да ја му је изгорела комплетна храна за стоку у вредности од преко пола милиона динара и да је нејасно ко ће и како надокнадити штету.


(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2017/12/jug-srbije-3-.jpg)


"Кад сам тражио да ми неко надокнади штету, пошто је Албанац признао да је подметнуо пожар, саветовали су ме да идем у Приштину и да га тужим. Тако да је очигледно да штета никада неће бити надокнађена. Храну за стоку морам да купим", казао је Бојовић.

(Курир) (http://www.kurir.rs/vesti/srbija/2953817/mestani-na-jugu-srbije-u-strahu-nesto-se-cudno-desava-pale-i-obijaju-kuce-po-selima-nedaleko-od-granice-sa-kosovom)


Наслов: Одг: Шиптарске провокације на југу Србије
Порука од: Гога Март 22, 2018, 14:29:01
 
ДРАМА НА АДМИНИСТРАТИВНОЈ ЛИНИЈИ СА КОСОВОМ
Шиптари пуцали на српске шумаре(http://www.vaseljenska.com/wp-content/uploads/2013/03/rep-kursumlija-bespravna-seca-s.jpg)

Када су запослени Јавног предузећа "Србија шуме" изашли на терен, недалеко од административне линије са Косовом и Метохијом, како би покупили остатке раније бесправно посеченог дрвећа, из правца подујевске стране која је у КиМ запуцала су непозната лица.

Све се дешавало недалеко од Војне базе "Мрче" прошле недеље, која је на овом потезу. На срећу, нема повређених, па се претпоставља да су Албанци пуцали у ваздух. Ово није први пут да ватреним оружјем реагују на службена лица на овом простору.

"Све посекоше шуму и нико им ништа не може. Нико је не штити. Само у даљини чујемо моторне тестере и тракторе. Улазе дубоко у простор куршумлијске општине и секу све пред собом, а штете су милионске", каже један од мештана овог планинског подручја.

Реч је о засеоцима Растелица и Угљарски крш, који су тешко проходни планински предели у куршумлијској општини.

(http://i.imgur.com/lMiVvpB.jpg)

Раније у више наврата шумокрадице које упадају са простора КиМ хватане су на делу, те су завршавале у притвору, али након суђења и новчане казне пуштана су.

(Ало) (http://www.alo.rs/albanci-zapucali-na-srpske-sumare/153808)


***

А не тако давно и Вучић и министар полиције и војске изјавише како су Срби безбедни, мислећи на сваки педаљ земље Србије. А Шиптари само што нису...


Наслов: Одг: Шиптарске провокације на југу Србије
Порука од: Гога Фебруар 28, 2019, 00:08:57
НОВИ ДЕТАЉИ НАПАДА АЛБАНАЦА КОД КУРШУМЛИЈЕ:
 Око мене је пуцало, колеге су ме спасле


(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2019//02/27n/03-oko-mene2_620x0.jpg)


РАФАЛИ су одјекивали у мојој близини, па сам уплашен кренуо пешке ка Куршумији. Дошао сам до места где има телефонског сигнала и позвао колеге, које су кренуле до мене. Рекао сам да пожуре, јер сам био забринут за своју безбедност.

Тако Миломир Стевановић (45), из Теслића, описује, за `Новости`, драматичну ситуацију у којој се нашао у уторак, око 17 часова, када су запуцали Албанци из подујевских села. Све се догодило у селу Растелица, двадесетак километара удаљеном од Куршумлије, на самој административној линији са Косметом.

Стевановић, који је изводио послова за потребе предузећа "Србијашуме", у тренутку напада налазио се надомак контејнера у којем су смештени радници, а само пуком срећом није повређен.

Славиша Костић, код кога је запослен Стевановић, каже нам да су чести инциденти, односно напади Албанаца на његове раднике:

- Готово свакодневно упадају на нашу страну административне линије и секу шуме. Чујемо их, иако су 300-400 метара удаљени, јер су ово брдско-планиски предели. Чак су 2. јануара обили контејнер у којем су радници смештени. Велика је штета, око 200.000 динара. Сада сам још више забринут за безбедност радника.


Пре неколико дана у Растелици су демолиране све куће чији власници, који углавом живе у Куршумлији, долазе повремено. Оно што вреди је украдено, остало је уништено.

(http://www.novosti.rs/upload/images/2019//02/27n/03-oko-mene1.jpg)


- Из наше куће украли су моторну тестеру, тример, брусилицу и татину ловачку пушку са мецима. А сад сам чуо и да ми је нестао трактор са дрвима који је био у шуми - прича Урош Ераковић (37), који са родитељима викендом иде у Растелицу, где обрађују имање. - И они који лети бораве у селу, али и народ који је у близини административне линије са Косметом, веома је уплашен јер Албанци стално упадају из подујевских села.

И Радољуб Видић, председник куршумлијске општине, упозорава на угроженост сељана крај административне линије:

- Власници домаћинстава из Растелице долазили су да се жале због штете које су им нанели Албанци из подујевских села.

(http://www.novosti.rs/upload/images/2019//02/27n/03-oko-mene4--foto-D.Zecev.jpg)МУП: НИЈЕ ПРИЈАВЉЕН УПАД

ПОЛИЦИЈИ није пријављен никакав упад групе наоружаних људи на територију централне Србије са простора АП КиМ, а Полицијској станици Куршумлија прексиноћ су радници који су секли шуму у рејону села Растелица пријавили да су се чули пуцњи из правца АП КиМ - саопштио је МУП.

Полиција је у уторак, како се наводи, приликом редовне патроле у рејону села Растелица, уочила да је више кућа обијено, обавештени су власници, након чега је утврђено да је украдена једна ловачка пушка, моторна тестера и више комада различитог алата.

Обавештено је тужилаштво и утврђују се околности ових догађаја.

(Д.Зечевић, вечерње НОВОСТИ) (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D1%85%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0.405.html:779948-%D0%9D%D0%9E%D0%92%D0%98-%D0%94%D0%95%D0%A2%D0%90%D0%89%D0%98-%D0%9D%D0%90%D0%9F%D0%90%D0%94%D0%90-%D0%90%D0%9B%D0%91%D0%90%D0%9D%D0%90%D0%A6%D0%90-%D0%9A%D0%9E%D0%94-%D0%9A%D0%A3%D0%A0%D0%A8%D0%A3%D0%9C%D0%9B%D0%98%D0%88%D0%95-%D0%9E%D0%BA%D0%BE-%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%D1%98%D0%B5-%D0%BF%D1%83%D1%86%D0%B0%D0%BB%D0%BE-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%B5-%D1%81%D1%83-%D0%BC%D0%B5-%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%B5)Наслов: Одг: Шиптарске провокације на југу Србије
Порука од: Cuburac Фебруар 28, 2019, 19:05:12
Da se ovakvi incidenti dese bilo kojoj ozbiljnoj drzavi odmah bi bile postavljene stalne policijske patrole i stacionirani interventni vodovi, ali ocigledno vlast u Beogradu zna samo da prica lepe price, u stvarnosti prava zastita sopstvenog naroda ih uopste ne interesuje.


Наслов: Одг: Шиптарске провокације на југу Србије
Порука од: nina Мај 21, 2019, 01:07:02
ПРЕДСЕДНИК БУЈАНОВЦА ОТЦЕПЉУЈЕ ЈУГ


НАЈБОЉЕ решење за Прешевску долину је припајање Косову, али ми смо и даље неко са стране, ко не може да се меша у став Косовара, јер не можемо да утичемо на Косово - изјавио је председник Општине Бујановац Шаип Камбери, после једнонедељне посете Вашингтону.

(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2019//05/20n/saip-arhiva_620x0.jpg)
Председник Општине Бујановац Шаип Камбери Фото архива

У делегацији политичких представника Албанаца са југа Србије у посети САД био је и Рагми Мустафа, председник Демократске партије Албанаца, који је такође поручио да би "Албанци у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи несумњиво са радошћу прихватили интеграцију у оквире државе Косово".

Албанци са југа Србије, иначе, и ове године ће манифестацијом "Дани капетана Лешија", обележити дан када је убијен терориста Ридван Ћазими, звани Капетан Леши, члан ОВК који је уз Шефкета Муслијуа, Мухамеда Џемајлија и Мустафу Шаcирија командовао је ОВПМБ-ом од 1999-2001. године. Учествовао је у многим терористичким нападима на српску војску и полицију.

Традиционално, политички представници Албанаца посетиће породицу убијеног терористе, а за 24. мај планира се марш од фудбалског стадиона у Трновцу до места где је убијен Ћазими.

Извор: Ј.С. Новости (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0.393.html:795773-%D0%9F%D0%A0%D0%95%D0%94%D0%A1%D0%95%D0%94%D0%9D%D0%98%D0%9A-%D0%91%D0%A3%D0%88%D0%90%D0%9D%D0%9E%D0%92%D0%A6%D0%90-%D0%9E%D0%A2%D0%A6%D0%95%D0%9F%D0%89%D0%A3%D0%88%D0%95-%D0%88%D0%A3%D0%93-%D0%9D%D0%B0%D1%98%D0%B1%D0%BE%D1%99%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%9F%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D1%83-%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D1%83-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BF%D0%BE%D1%98%D0%B8-%D0%9A%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B2%D1%83)

.........


Браво за коментар.
Цитат
Tako je to kada miko od srpskih političara nema trunke hrabrosti da naredi hapšenje te šiptrske bande sa juga Srbije! Pitao bih Amere šta bi oni uradili da njihovi državljani hodaju po svetu i traže npr. odvajanje Teksasa i pripajanje Meksiku? Završili bi u ćorci. Kod nas je sve moguće. AV izigrava "jakog momka" a ustvari je kukavica -zašto trpi albanske zastave, spomenike poginulim teroristima, proslave nekih terorista, albanski jezik u Bujanovcu itd Gde to ima u svetu osim u Srbiji?


Наслов: Одг: Шиптарске провокације на југу Србије
Порука од: Гога Јануар 14, 2020, 23:03:13
Наоружани Албанци ПУЦАЈУ на српске куће код Куршумлије:
 Упадају у села и секу шуме БЕЗ СТРАХА

Албанске шумокрадице из подујевских села пуцале су у недељу у више наврата из аутоматског оружја на српске куће у куршумлијском селу Растелица на самој административној линији са Косметом. Наиме, према сведочењу малобројних мештана који спорадично одлазе да обиђу своје куће, албанске шумокрадице несметано секу шуму у том административном појасу док су крађе шуме поготово интензивне у данима викенда.

(https://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2019b//01/14/sumokradice-2014_620x0.jpg)

-Сваког дана секу нашу односно државну шуму, викендом су те крађе поготову изражене јер трају по читав дан. Тако сам у недељу био у дворишту када сам их јасно видео како силазе низ брдо. Јер они прво пошаљу некога да стражари и прати пут како би видео хоће ли наићи војска или полиција док они несметано краду шуму. Тај стражар у случају да се неко од наших безбедносних служби појави дојави шумокрадицама а он се полако, врати кроз шуму назад са друге стране административне линије - прича нам човек родом из Растелице који живи у Куршумлији али повремено долази у родни крај да обиђе кућу и имање.

Док објашњава да не жели да му спомињемо ни иницијале јер се Албанци потом распитују ко се жали на њихове упаде и покушавају да успоставе телефонске контакте са њима, наш саговорник истиче да се после пуцњаве која се у недељу понављала у више наврата боји да одлази у своје село у којем тренутно живи један једини становник. Истиче да је једино решење спречавања крађе шуме али и заштите некадашњих житеља који у село одлазе повремено а поготову лети, стационирање полицијског пункта у селу, што су некадашњи житељи који сада повремено одлазе у Растелицу и иницирали и захтевали од полиције.

(Новости Онлине/ Д. Зечевић) (https://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D1%81%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B0.489.html:841528-%D0%9D%D0%B0%D0%BE%D1%80%D1%83%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0%90%D0%BB%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8-%D0%9F%D0%A3%D0%A6%D0%90%D0%88%D0%A3-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%80%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B5-%D0%BA%D1%83%D1%9B%D0%B5-%D0%BA%D0%BE%D0%B4-%D0%9A%D1%83%D1%80%D1%88%D1%83%D0%BC%D0%BB%D0%B8%D1%98%D0%B5-%D0%A3%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%98%D1%83-%D1%83-%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B0-%D0%B8-%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%83-%D1%88%D1%83%D0%BC%D0%B5-%D0%91%D0%95%D0%97-%D0%A1%D0%A2%D0%A0%D0%90%D0%A5%D0%90)