Svi Srbi Sveta - Forum

Форум => Политика => Тему започео: Гога Август 10, 2012, 04:34:37Наслов: Борба против криминала и корупције! - Хапшења?
Порука од: Гога Август 10, 2012, 04:34:37
Ускоро масовна хапшења

И два министра предмет истраге?


Најмање два министра из владе Мирка Цветковића ускоро би могла да се нађу иза браве, сазнаје Телеграф. После хапшења осумњичених у афери "Агробанка", полиција и тужилаштво већ истражују нове случајеве корупције. На мети ће најпре бити они који су у протекле четири године стекли енормно богатство на сумњив начин. Испитиваће се порекло имовине и осталих, као и уносни послови у које су ушли за време министарског мандата.

(http://www.vesti-online.com/data/images/2012-05-04/236197_ratni-zl-hapsenje3_f.jpg?ver=1344525353)

Према сазнањима Телеграфа, скупе јахте, лимузине и сатови, хектари земље на најскупљим локацијима у Београду, али и по Србији, некретнине и рачуни у иностранству – све ће бити предмет опсежне истраге.

- Нова влада добила је зелено светло од ЕУ да очисти земљу од корупције и похапси оне који су се обогатили малверзацијама и привилегијама. Добијен је јасан сигнал из Брисела да они никога за кога се докаже да је крив неће узимати у заштиту, па чак и уколико се буде радило о доскорашњих највишим државним функционерима – каже извор Телеграфа из врха државе.

Подсећања ради, Александар Вучић је недавно најавио обрачун са корупцијом у државном врху.

- Поједини људи толико су узурпирали функције да то више нико не може да трпи. Поготово не грађани који тешко живе, покрадени су и желе да чују имена оних који су се на брзину обогатили и да им се објасни да ли је то било на њихов рачун – поручио је нови министар одбране, али и човек који ће имати приступа информацијама свих обавештајних служби.

Да би на тапету могао да се нађе и бивши премијер Мирко Цветковић, први је поменуо лидер црногорског Покрета за промене Небојша Медојевић, који тврди да је Цветковић актер велике афере везане за нелегалну приватизацију Телекома Црне Горе. Медојевић наводи да је једно оф шор предузеће преко којег су склопљени лажни уговори од 7,35 милиона евра повезано с консултантском фирмом "ЦЕС Мекон", која је у Цветковићевом власништву, пише Телеграф.

Поред министара који су се помињали у медијима протеклих месеци, ту је и директор КБЦ-а Србије Ђорђе Бајец, за кога су медији писали да је у време док је водио болницу "Драгиша Мишовић" платио предузећу "Трешња" скоро 20 милиона евра за радове који никада нису изведени.

Коначно, челник Директората за цивилно ваздухопловство Небојша Старчевић довођен је у везу са исплаћивањем 3.000 евра месечно пријатељици Александри Станисављевић на име консултантских услуга.

Ко год се од ових (или неких других људи) нађе на тапету полиције и тужилаштва, једно је извесно – очекује нас врућа политичка јесен коју ће неки сигурно, барем ако је судити по најавама челних људи нове власти, дочекати иза решетака, закључује Телеграф. (Вести, Телеграф) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/245713/Uskoro-masovna-hapsenja-i-dva-ministra-predmet-istrage)


Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: Гога Август 10, 2012, 04:51:45
Цитат
Нова влада добила је зелено светло од ЕУ да очисти земљу од корупције и похапси оне који су се обогатили малверзацијама и привилегијама.

Ако и за то морају да имају "зелено" светло од ЕУ, а не раде тако што сматрају да ТРЕБА тако да раде, онда је и од ове владе Бог дигао руке!!!


Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: Гога Август 13, 2012, 18:24:23
СТЕЖЕ СЕ ОБРУЧ ОКО БИВШЕГ ГУВЕРНЕРА НБС

И Шошкић под истрагом

Непознаница - Зашто је НБС игнорисала захтев криминалистичке полиције од пре годину дана да јој достави извештај о ванредној контроли пословања Агробанке мораће полицији да објасне ексгувернер Дејан Шошкић и вицегувернерка Мира Ерић Јовић

Доскорашњи гувернер НБС Дејан Шошкић и вицегувернерка задужена за контролу банака Мира Ерић Јовић мораће да објасне полицији зашто је централна банка пре годину дана одбила захтев криминалистичке полиције да им достави извештај о ванредној контроли пословања Агробанке, сазнаје Пресс.  (Ивана Жигић, Пресс) (http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/237535/I+%C5%A0o%C5%A1ki%C4%87+pod+istragom.html)

Наиме, НБС је игнорисала две недеље захтев полиције да им достави спорни извештај, потврдио је за Пресс саговорник из МУП-а.


Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: Гога Август 15, 2012, 07:29:10
"Где су крупне рибе?"

Економиста Мирослав Прокопијевић каже да се у Србији борба против корупције води против ситних риба и да је зато из Агробанке могло да нестане 300 милиона евра.


(http://www.alo.rs//_customfiles/Image/slike/2012/08/15/agrobanka-v.jpg)

„То је разлог“, рекао је Прокопијевић агенцији Бета на питање како је могуће да усред борбе против корупције неко украде 300 милиона евра и додао да се борба не води против кључних играча, који су заштићени, без обзира на то да ли су бизнисмени или политичари. Упитан зашто је полиција ћутала о Агробанци све до промене власти, док су истовремено челници власти и министар унутрашњих послова Ивица Дачић непрекидно истицали борбу против корупције као приоритет, Прокопијевић је одговорио да је за сваку државу велика непријатност када нестане 300 милиона евра. „Неко мора бити одговоран јер мале рибе нису могле да добијају кредите од више десетина милиона евра, то су морали да буду кредити који имају политичко спонзорство“, рекао је Прокопијевић. Он је оценио да Дејан Шошкић, бивши гувернер Народне банке Србије, није кључна особа у афери „Агробанка“, али је додао да део одговорности сносе НБС и онај ко је био задужен за контролу рада комерцијалних банака./Ало) (http://www.alo.rs/vesti/52598/Gde_su_krupne_ribe)


Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: moka Август 17, 2012, 04:01:21
  Бомбаст наслов.Кад би специјални суд нешто радио,прво би ухапсили Мирка Цветковића.


Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: Гога Август 20, 2012, 03:00:33

Да ли је фонд за развој мала Агробанка?

Стамбени кредит, тврде многи Данасови саговорници, готово је незамисливо добити само на основу документације или неки други кредит на основу бизнис плана. Лична, политичка, родбинска, кумовска препорука је ту критеријум над критеријумима, а стечајни управници ће вам листом посведочити да су кредити без квалитетног обезбеђења малтене редовна појава.

Зашто грађани Србије плаћају овако високе камате, кад год их плаћају, могу да закључе пратећи и случај Агробанке, а у закључивању им може помоћи и извештај Државне ревизорске институције о пословању Фонда за развој Републике Србије.

Између ова два случаја одмах пада у очи једна парадоксална сличност: ревизорска кућа КПМГ уздржала се од давања ревизорског мишљења о пословању Агробанке за 2011. годину, а мада са изношењем изненађујућих података није штедео, државни ревизор се уздржао од давања мишљења о финансијским извештајима и пословању Фонда за развој за 2010. годину. Мада читаоцу изненађујућих чињеница у његовом готово 200 страна дугом извештају не недостаје, државни ревизор је закључио да није прибавио „довољно одговарајућих ревизијских доказа који обезбеђују основу за ревизорско мишљење“ па „сходно томе не изражавамо мишљење о финансијским извештајима Фонда за развој Србије за 2010. годину“, а „за остале активности, трансакције и информације, које су приказане у наведеним финансијским извештајима, нисмо прибавили довољно одговарајућих ревизијских доказа да изразимо мишљење да ли су у складу са прописима у Републици Србији, датим овлашћењима и планираном сврхом“.

Да Фонд не контролише наменску употребу средстава која додељује по разним основама, ревизор наводи неколико пута, а наводећи низ случајева упућује и на закључак да кредити које Фонд даје нису обезбеђени ни на одговарајући ни на начин за који сам Фонд тврди да су обезбеђени.

У свом извештају Државни ревизор, на пример, наводи да је Фонд објавио да су му потраживања која подлежу усаглашавању (неусаглашено 141,4 милијарде) највећим делом покривена гаранцијама на имовину или меницама са авалом банке, иако је само 18 ових потраживања обезбеђено наведеним инструментима.

„За пласмане по 414 партија инвестиционих кредита у износу од 5.334.502.000 динара по стању на дан 31. 12. 2010. године Фонд није имао важећу полису осигурања хипотековане непокретности и њену винкулацију на Фонд, нити је од корисника кредита захтевано извршење ове уговорне обавезе, под претњом раскида уговора о кредиту и наплате целокупног дуга са приспелим каматама као доспелим. Фонд не води ажурну евиденцију о примљеним полисама осигурања хипотекованих непокретности по партијама кредита чија исплата је обезбеђена овим инструментом“.

Државни ревизор наводи десетине примера за одобравање кредита клијентима којима позитивну бонитетску оцену није дала ни стручна служба самог Фонда, примере о ненаменском коришћењу кредита и њиховој неадекватној обезбеђености, али ми ћемо овде цитирати само неколико.

Фонд је, пише ревизор, априла 2010. године одобрио кредит за трајна обртна средства Галеб гроуп доо Шабац у износу од 280 милиона динара на рок од две године, са грејс периодом који траје до краја 2010., годишњом каматом од 3,5 одсто у складу са Програмом Владе за подстицање равномерног регионалног развоја, односно Програмом за улагање у радно интензивне гране прерађивачке индустрије у недовољно развијеним општинама. Галеб група је ова средства требало да употреби за производњу металних конструкција у привредном друштву „Заваривач“ Врање као носилац Конзорцијума правних и физичких лица који је купио 63 одсто акција те фирме, па је супотписник уговора о коришћењу кредита и „Заваривач“. Галеб група је већ при подношењу захтева за овај кредит, који мора да служи подстицању запошљавања, доставила и Програм из кога се јасно види да је намерна да у врањанској фирми отпусти 110 радника што је супротно самој намени кредита.

Иако је кредит обезбеђен са по 10 бланко сопствених меница по уговорима о јемству са зависним друштвима Галеб ФСУ и Галеб ГТЕ из Београда и хипотеком првог реда успостављеном на имовини „Заваривача“ из Врања Фонд их није активирао кад је током 2011. године корисник кредита запао у доцњу у укупном износу од 663.224 евра. Галеб гроуп је затражила да се ова обавеза репрограмира на шест месеци. Зашто? Три месеца од почетка коришћења кредита, Агенција за приватизацију је раскинула уговор са Конзорцијумом о куповини „Заваривача“, та је фирма прешла у власништво Агенције за приватизацију.

„У допису је наведено да Галеб гроуп неће враћати кредит него „Заваривач“ јер су средства утрошена на његову ревитализацију као и да је овог тренутка Заваривач у власништву Агенције за приватизацију и како не обавља своју делатност, нема могућност да враћа кредит“.

Ни мало мање интересантан је и пример кредитирања фирме W. Е. Г Тецхнологy доо из Београда. Та је фирма децембра 2007. добила кредит од 80 милиона динара у складу с програмом подстицања развоја најнеразвијенијих општина за изградњу фабрике за производњу ЛЦД и ТВ апарата у Ковину ради запошљавања 60 радника. Кредит је дат на рок од пет година уз камату од два одсто. Мада је био обавезан да то учини до септембра 2008. године, корисник није оправдао намену узетих средстава, него је маја 2011. године обавестио Фонд да је новац уместо у Ковин уложио у фабрику у Железнику (Београд) који никако не спада у неразвијену општину. Фонду ни то ни чињеница да корисник своје доспеле обавезе по кредиту није измиривао почевши од марта 2009. године није био довољан разлог да са њим раскине уговор и наплати гаранцију банке Интеза него је Управни одбор Фонда јуна 2010. године донео одлуку да истом кориснику одобри још један кредит од 280 милиона динара за модернизацију фабрике у Железнику.

„Приликом одобравања кредита оцена стања према показатељима за 2009. годину је била незадовољавајућа“, а инструмент обезбеђења овог кредита је јемство повезаних лица међу којима је ХУТП Балкан, који је такође корисник кредита код Фонда и своје обавезе измирује отежано и успорено, са доцњама“, наводи државни ревизор.

Фонд за развој Републике Србије прошлу је годину окончао са губитком од око 3,8 милијарди динара.Цитат
Државни ревизор: Против Фонда подигнута три оптужна предлога
Поводом свог Извештаја о пословању Фонда за развој, државни ревизор Радослав Сретеновић каже за Данас да је поднео три пријаве за привредни преступ и један захтев за покретање прекршајног поступка.

* Да ли се Фонд или било који други орган надређен Фонду изјашњавао о Вашем извештају?

У складу са Законом о Државној ревизорској институцији и Пословником Институције, благовремено смо доставили Народној скупштини Извештај о ревизији финансијских извештаја и правилности пословања Фонда за развој за 2010. годину. За сада не располажемо информацијом да се било који орган, надређен Фонду, изјашњавао о налазима у нашем извештају о ревизији Фонда.

* Значе ли Ваши закључци да поводом доста детаљних информација које у Извештају наводите да нисте предузели никакве мере и не сматрате да је то потребно?

У складу са надлежностима Државне ревизорске институције, након спроведених поступака, Институција је против субјекта ревизије - Фонда за развој и одговорних лица у субјекту ревизије, поднела три пријаве за привредни преступ и један захтев за покретање прекршајног поступка. У вези са пријавама за привредни преступ које су поднете Основном јавном тужилаштву у Нишу, подигнути су оптужни предлози против Фонда за развој и три одговорна лица. Даљи поступак је у току.

* Кад ДРИ планира да следећи пут контролише финансијске извештаје и пословање Фонда за развој и да ли ће их контролисати на бази истих претпоставки на бази којих их је контролисала и овог пута?

Институција обавља ревизију на основу годишњег Програма ревизије који усваја Савет ДРИ пре краја године за наредну календарску годину. Дакле, не можемо прецизирати када ће то бити.

(Р.Ћирковић, Данас) (http://www.danas.rs/danasrs/ekonomija/da_li_je_fond_za_razvoj_mala_agrobanka.4.html?news_id=245948)


Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: moka Август 23, 2012, 02:58:41
   Мени је одавно мука од тих моронских хапшења.Нема ништа без суђења под надзором са стране,убрзавања судских процеса и дугачких робија и конфискација имовине за политичаре и остале лопове.
   Овим хапшењима се они спрдају с нама.


Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: Гога Септембар 11, 2012, 16:01:03
"Неки министри ће завршити у затвору"


Тужилаштву за организовани криминал доставили смо информације у вези са учешћем бивших и садашњих министара у корупцији и криминалу. У питању су озбиљна кривична дела, због чега очекујем да ће Тужилаштво поднети кривичне пријаве и покренути поступак. Прикупљамо податке и доказе још за неке министре и директоре јавних предузећа - каже у разговору за "Вести" директор Међународног института за безбедност Орхан Драгаш.


(http://www.vesti-online.com/data/images/2012-09-10/265076_091104s1_if.jpg?ver=1347318046)
Орхан Драгаш, директор Међунардоног института за безбедност


Да ли имате доказе?
- Специјалном тужилаштву за организовани криминал предали смо у петак 7. септембра сву документацију, и са специјалним тужиоцем имали усмене консултације. На основу онога што смо предочили сигурно ће против њих бити покренуте кривичне пријаве.


Шта је рекао тужилац?
- Сва наша сазнања указују на то да су у питању озбиљна кривична дела и против њих биће покренут истражни поступак.


Који су то министри?

- Оливер Дулић, Милутин Мркоњић, Душан Петровић и Томица Милосављевић.


О каквим злоупотребама је реч?
- Углавном се ради о злоупотребама у приватизацијама и на тендерима, као и о злоупотребама службеног положаја.

Да ли су остали министри бивше владе свој посао обављали у складу са законом?
- Видећемо. Већ две године читави наши тимови прате и истражују корупцију у јавном сектору. Грађани свакодневно долазе, зову и пријављују незаконите радње. Неке од тих пријава навеле су нас на озбиљне трагове који се, без обзира на то што су грађани изгубили поверење у државне институције, не смеју занемарити. Спроводимо озбиљну истрагу, читави тимови људи раде на томе.


Има ли још кандидата за тужиоца и суд?

- Пратимо и анализирамо рад још тројице министара бивше владе и шест директора јавних предузећа.


У Србији кривичне пријаве углавном заврше дугогодишњим процесима на суду...
- Намерно смо кривичне пријаве предали Тужилаштву, а не полицији јер се дешава да се случајеви заташкају. Пошто има министара из актуелне гарнитуре, бојали смо се да садашњи премијер не изврши утицај и неке ствари заташка. Не мора да значи да би се то догодило, али смо сигурни да је Тужилаштво права адреса.


Поднели сте пријаве против четворице министара, пратите још троје. Да ли то значи да је већина министара бивше владе чинила злоупотребе?
- Врло је могуће.


Мало је реално да ће иједан министар бити санкционисан, а камоли цела влада?
- Видећемо.

Цитат
Ни Хрвати нису веровали

Постоји ли у српској историји случај да је министар који је кршио закон отишао у затвор?
- Не, за сада. Али ни Хрвати нису веровали да ће Санадер завршити иза решетака. И њима је било незамисливо, па се догодило.
А ако се власт потруди да ствар гурне под тепих?
- Боље нека падне влада, него да се настави оваква пракса.

(Б.Рајић, Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/253412/Neki-ministri-ce-zavrsiti-u-zatvoru)


Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: Гога Септембар 12, 2012, 03:52:05
Цитат
"Неки министри ће завршити у затвору"

Који су то министри?
- Оливер Дулић, Милутин Мркоњић, Душан Петровић и Томица Милосављевић.


Да видимо и то!!!
А шта се чека, да побегну  ::)

Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: Гога Септембар 12, 2012, 16:22:54
Оливер Дулић: Политички процес против мене

Бивши министар животне средине Оливер Дулић рекао је да је у истрази која испитује односе његовог бившег министарства и медијске куће Рингијер у полицији дао исказ као грађанин и оценио да је реч о политичком процесу против њега.(http://www.vesti-online.com/data/images/2012-01-04/205438_dul_if.jpg?ver=1347458088)
Истрага испитује односе његовог бившег министарства и медијске куће Рингијер

Дулић је за Б92 рекао да је јуче полицији пренео своја сазнања у вези са информацијама тужилаштва да је кршен закон у пословном односу Фонда за заштиту животне средине и медијске куће Рингијер.

"Моја сазнања су да није постојало било какво кршење закона и да је медијска кућа Рингијер као све друге медијске куће које су конкурисале у Фонду за заштиту животне средине користила средства зарад промоције заштите животне средине и едукацију гађана и подизање свести о значају животне средине", рекао је Дулић. Према његовим речима, то је редован конкурс и сви медији који су аплицирали остварили су своје право.

Дулић је казао да је уверен да у самим поступцима и процедурама које је Фонд спроводио ниједног тренутка није било кршења закона нити је било који медији био привилегован, као и да то може и да се докаже. Он је, како је рекао, сигуран да ће након давања свих сазнања тужилаштву овај случај бити одбачен.

"Оно што је моје лично уверење јесте да се ради о политичком процесу", рекао је Дулић и додао да мисли да је "тренутно у питању - не покушај да се оспори рад Фонда за заштиту животне средине, већ покушај да се владајућа гарнитура обрачуна са непослушним медијима и да их застраши".

(Бета) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/253835/Oliver-Dulic-Politicki-proces-protiv-mene)


Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: Гога Септембар 12, 2012, 16:31:03
Још ће да испадне и да је у праву, да је у питању политички процес против њега, јер они за све што су радили, скоро да ИМАЈУ покриће, што у накарадним законима и прописима које су изгласавали, што у заштити коју имају од стране Запада и ЕУ.

Чини ми се да је ово "звецкање" лисицама (које полиција користи када хапси), само у сврси бацања прашине у очи народу. Док се ми бавимо овима, за које знамо да су ЛОПОВИ и ИЗДАЈНИЦИ јер су оробили Србију, а  народ српски ставили у дужничко ропство, ова власт ће наставити да испуњава "жеље" те исте ЕУ и НАТО-а. То већ ради јер је НАСТАВИЛА тамо где су  Дулићеви пријатељи по џепу, стали.


Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: Гога Септембар 13, 2012, 22:38:57
Ухапшени јер су оштетили државу и грађане за 50 милиона

(http://www.vesti-online.com/data/images/2012-04-16/232251_003policija_kf.jpg?ver=1347549410)

Српска полиција ухапсила је пет особа осумњичених за корупцију и пореска кривична дела којима су грађане оштетили за више од 46 милиона динара и буџет Србије за девет милиона, а против њих седморо поднете су кривичне пријаве.

Како је саопштио МУП Србије, осумњичени су од јуна 2011. године до фебруара 2012. злоупотребом службеног положаја и симулирањем пословних односа са привредним друштвима "Wорлд прогрес" и "Мен Wорлд Прогрес", на основу фиктивних фактура за наводне презентације и семинаре, присвајали новац који су уплаћивали грађани, чланови "Гем цоллецтион клуба" из Београда.

Како је саопштено, ухапшени су власник агенција "Голден Лифе" и "БТ&Т" Денис Б. (34), власник агенције "Мистер леадер" Звонимир З. (31), власник агенција "Сидра" и "Екстра Сидра" Драгана С. (54), сви из Сомбора.

Ухапшена је и власница агенција "Фених АБ", "Ангел" и "Пеарл" Ангела Б. (44) из Сенте, као и власница агенција "Блацк Диамонд", "Блуе Диамонд", "Wхите Диамонд" и "Ред Диамонд" Корнела М. (30) такође из Сенте, додаје се у саопштењу.

Кривичне пријаве, како је наведено, поднете су против З.К. (28), Н.С, Р.К. (44), Д.С. (68), који су из Сомбора.

Пријаве су поднете и против Ж.Ш. (44) и И.М. (32) из Сенте, Ј.Б. (47) из Хоргоша. (Бета) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Hronika/254129/Uhapseni-jer-su-ostetili-drzavu-i-gradane-za-50-miliona)


Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: Гога Септембар 13, 2012, 22:41:33
Докле ће да хапсе ову ситну боранију ::)

Ваљда чекају да оне крупне рибе побегну.
Да ли се онај бивши министар Влаховић вратио из Америке? У медијима писало да је рекао да ће се вратити 12. септембра и да није побегао, али нешто немамо информацију да ли је дошао.Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: Гога Септембар 14, 2012, 18:43:56
Проверава се рад 100 дивљих факултета и школа

(http://www.vesti-online.com/data/images/2012-03-09/223008_123_f.jpg?ver=1347633099)

Полиција и просветни инспектори почињу да чешљају рад око 100 дивљих факултета и њихових истурених одељења, високих школа и академија у Србији које немају акредитацију, раде нелегално, а неке од њих баве се класичном трговином дипломама које на црном тржишту достижу цену од 3.000 до 6.000 евра.

Изостанак контроле надлежних у ранијем периоду довео је до тога да у свакој варошици у Србији постоји нека висока школа или факултет. Тако могућност да студирају у свом месту имају мештани Црне Траве, Сенте, Пећинаца, Прокупља, Димитровграда, Богатића, Медвеђе, Руме, Куле, Лознице, Димитровграда, Љубовије, Чачка, Краљева, Ужица, Ариља, Гуче... Јавна је тајна да већина тих установа нема ни елементарне услове за рад, да неке служе само за прање новца или се на њима образују они који нигде нису могли да стекну високо образовање, а дипломе су им потребне за рад и напредовање у фирми.

"Ови факултети, који се често називају академијама и високим струковним школама оснивају се за једнократну употребу. Често у својим називима имају моћне речи попут дипломатија, економија, банкарство, безбедност, или епитет европски, уз обавезну сарадњу са неком високом иностраном школом. Школарине су врло високе, управо да би оправдали те називе. Ниједна од тих институција не опстаје четири године колико би требало, већ постоје док не заврше неки посао. Најчешће је то куповина дипломе од стране студената који су заостали на државним испитима, а факултетска диплома им је неопходна за запослење", наводе извори Преса, и описују да је идеја приватног високог образовања доведена до апсурда.

"У једном конкретном случају, који проверавају полиција и просветна инспекција, забележено је пријављивање студената испред једног тржног центра у Београду уз обећање да ако се ту пријаве неће плаћати чланарину која на факултету кошта 5.000 динара, а на штанду поред је тестирана козметика и мерен ниво шећера у крви", додају саговорници Преса. (Пресс,Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/254354/Proverava-se-rad-100-divljih-fakulteta-i-skola-)


Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: Гога Септембар 14, 2012, 18:48:10
Да ли ће се неко "дрзнути" па мало "прочепркати" о овом приватном факултету:


Цитат
"Мегатренд" није вратио кредит Фонду за развој


Дугује држави милион евра


Мада је премијер Србије Ивица Дачић изјавио да његова Социјалистичка партија Србије нема никакве везе за афером "Агробанка", то, чини се, није случај и са контроверзним пословањем Фонда за развој.

(http://www.alo.rs//_customfiles/Image/slike/2012/08/18/mica-v.jpg)

Од тог државног фонда је бољевачка фирма "Euroaqua", чији је оснивач Универзитет "Мегатренд" у власништву "убеђеног социјалисте" Миће Јовановића, 2008. године добила два кредита од укупно 180 милиона динара, који нису редовно отплаћивани. Тако је половином прошле године доспели а ненаплаћени дуг држави по оба зајма премашио 130 милиона динара, при чему Фонд није предузео мере за наплату дуга, стоји у извештају Државне ревизорске институције.
Наиме, контролом пословања Фонда у 2010. години, државни ревизори утврдили су да је 23. јануара 2008. године са фирмом "Euroaqua" склопљен уговор о кредиту од 80 милиона динара за "изградњу и опремање фабрике флаширане воде у Бољевцу". Занимљиво је да је као инструмент обезбеђења овог кредита, поред сопствене менице и јемства „Мегатренда“ , уговорена и хипотека на згради хотела у Врњачкој Бањи у власништву "Хабитфарма" из Ивањице. Власник те фирме је, подсетимо, Радослав Лале Секулић, који се доводи у везу са афером "Агробанка".
ДРИ је, међутим, открио да је на дан ревизије, обављене средином прошле године, доспела обавеза по овом кредиту износила 25,173 милиона динара, при чему Фонд није раскинуо уговор о кредиту нити је извршио утужење, "чиме је умањио могућност репласмана средстава". У извештају ревизора се додаје и да је Фонд повукао налоге за блокаду рачуна корисника кредита у 2009. и 2010. години, после чега корисник кредита није вршио плаћања пет и више месеци.

Ревизијом је утврђено и да је фирми "Euroaqua" 5. јуна 2008. године Фонд одобрио још један кредит, и то од 100 милиона динара за трајна обртна средства, али да су анексирањем уговора рокови за оплату доспелих рата одлагани, тако да је кредит неизмирен, а укупан дуг је на крају 2010. године износио 105,232 милиона динара. Фонд, према наводима ДРИ, није предузео мере за наплату дуга ни до ревизије обављене 30. јуна 2011, али је после тога, у септембру исте године, са Јовановићевом фирмом закључен уговор о измирењу доспелог дуга од 114,298 милиона динара, при чему је рок за то продужен за 15 месеци, почев од краја септембра 2011. године.
Власник бољевачке фабрике воде Мића Јовановић потврдио је  да је од Фонда добио кредите од 2,25 милиона евра, али тврди да их враћа са "минималним закашњењима", при чему је половину суме већ исплатио.
- Извештај ревизора јесте истинит, али је урађен по непотпуним подацима. Верујем да директорка Фонда Слађана Бацковић из политичких разлога намерно није ревизору доставила све податке у вези са кредитом „Euroaqua““, али о томе сада не желим да говорим - рекао је Јовановић. Он је демантовао податке ревизора да се у отплати кредита Фонду каснило по пет и више месеци.
- Ако их је и било, кашњења нису била дужа од месец дана, а Фонд нам је чак и у тим случајевима одмах блокирао рачун. Није ми јасно зашто нас прозивају за кашњења и за овако мали кредит. Ваљда да би прикрили оне тајкунске кредите од преко 100 милиона евра који се уопште и не враћају - сумња Јовановић, који објашњава да је фабрику у Бољевцу направио не да би се бавила тржишном продаје воде, већ да би служила за праксу студентима „Мегатренда“.

 
Пола владе ради за "Мегатренд"?!

"Ало!" је недавно писао о томе да је Дачићев кабинет у тесној вези са универзитетом Миће Јовановића, где стално запослење као професор има мистар просвете Жарко Обрадовић, а министарка за енергетику Зорана Михајловић је проректор за науку. Министарка за спорт Алиса Марић такође је предавач на том приватном универзитету, на којем је председник парламента Небојша Стефановић магистрирао, а сада је на докторским студијама. Министар инфраструктуре Милутин Мркоњић први је председник Управног одбора „Мегатренда“ и почасни доктор тог универзитета.

http://forum.svisrbisveta.org/index.php?topic=1946.msg17592#msg17592


 ;D


Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: Гога Септембар 15, 2012, 02:24:47
ОДАКЛЕ ПАРЕ: Дулић носи сатове од 100.000 евра!

Дулић поседује скупоцене часовнике, међу којима су и "таг хојер карера", "шопар миле миља", "ролекс" и сат с механизмом турбилион. Само те четири чуке коштају скоро 100.000 евра!

(http://images5.kurir-info.rs/slika-620x333/oliver-dulic-satovi-skupoceni-satovi-1347655191-208544.jpg)


БЕОГРАД - Колико је сати?!
Посланик Оливер Дулић, доскора први човек Министарства за заштиту животне средине, има колекцију скупоцених часовника чија минимална вредност дос­тиже скоро 100.000 евра, сазнаје Курир. Успели смо да пронађемо слике на којима министар носи пет различитих чука, иако Дулић за Курир тврди да има само три различита сата!

Према речима нашег саговорника познаваоца сатова, на зглобу бившег министра екологије налази се и сат који кошта најмање 55.000 евра!

- На фотографијама које сте ми показали постоји пет различитих сатова. Ипак, четири се најбоље виде, и то су "ролекс" од око 5.000 евра, "таг хојер карера", златни " шопар миле миља" с наруквицом од каучука и сат с механизмом турбилион. Уколико је реч о оригиналима, цена "таг хојера" износи око 12.000 евра, "шопара" око 20.000 евра, док само механизам турбилион кошта око 15.000 евра. Тај сат сигурно није испод 55.000 евра, а специфичан је по томе што показује месечеве мене - открива наш саговорник.

(http://images7.kurir-info.rs/slika-620x910/oliver-dulic-satovi-skupoceni-satovi-1347655196-208546.jpg)


Оливер Дулић за Курир каже да није тачно да има поменуте сатове. Признао је да поседује сат типа "карера". Интересантно, али управо марка "таг хојер" има модел који се зове "карера"!

(http://images3.kurir-info.rs/slika-620x333/oliver-dulic-satovi-skupoceni-satovi-1347655186-208542.jpg)


- То је чиста будалаштина. Могу на увид да дам сатове мајстору који је извршио процену вредности и да му их продам за ту своту. Имам три сата: "кареру", која је око 80 евра, један црни чија је вредност око 100 евра и још један браон. Немам станове, "поршее", фирме и рачуне. Оставите ме на миру или ћу вас тужити и то придодати тужбама за текстове којима сте ме већ стрпали у затвор. Ви сте лажљиве, прљаве новине које брукају поштене људе - рекао је Дулић.(http://images.kurir-info.rs/slika-620x333/oliver-dulic-satovi-skupoceni-satovi-1347655180-208540.jpg)
Брже су скинули ову слику него што су је окачили


Цитат
Склонио слику сата са сајта

Курир је још прошле године покушао да истражи које часовнике носи Дулић, тада министар екологије. Фотографију са скупоценим сатом на руци видели смо на порталу једне медијске куће, али након распитивања који часовник има на поменутој слици, министар нам је одговорио да је реч о обичном сату, а фотографија је убрзо уклоњена с портала. На сву срећу, Курир ју је сачувао!
  (Курир) (http://www.kurir-info.rs/odakle-pare-dulic-nosi-satove-od-100000-evra-clanak-412032)


Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: Гога Септембар 15, 2012, 05:17:51
 
ЗОРАНА МИХАЈЛОВИЋ: Тражићу истрагу у "Србијагасу"


БЕОГРАД – Министарка енергетике, развоја и заштите животне средине Зорана Михајловић изјавила је да је затражила истрагу како је "Електропривреда Србије" увозила струју и обављала ремонте, као и пословање "Србијагаса".

- Тражили смо од полиције да испита како је „Електропривреда Србије“ увозила струју и обављала ремонте – каже Михајловићева

Код "Србијагаса", наставила је она, тражимо да се испита пословање са превеликим бројем добављача и посредничким фирмама. Морамо да знамо где је отишао новац.

У интервјуу насловљеном са "Тражићу истрагу у Србијагасу", Зорана Михајловић је рекла да је мислила да проблеми постоје само у енергетици, али су озбиљни и у заштити животне средине где се, како је рекла, мало урадило, а доста новца је потрошено.

Фонд за заштиту животне средине је годишње располагао са најмање 3,5 до 4,5 милијарди динара, подсетила је да постоји три године, да то није мали новац, али да она не види "отворене рециклажне центре или прераду отпада, који постоје у земљама поред нас".

- Поред тога, наставила је она, зашто је на пројекту "Очистимо Србију" ангажовано 20 људи који нису запослени у министарству, а имамо министарство које броји 200 људи и могло је да ради тај посао – каже Михајловићева.

Она је објаснила да је, у вези са пословањем Фонда за заштиту животне средине, позвала буџетску инспекцију да прегледа сву документацију и да који који су за то одговорни морају да одговарају.

На питање где очекује прве конкретне резултате рада министарства, Михајловићева каже да је "договор са немачким РWЕ о градњи ТЕНТ-А Б3 конкретан резултат".

- До краја године створићемо административне услове да за градњу мале електране буду потребне само три, четири дозволе уместо досадашњи 27. Инвеститор ће у министарству моћи да добије све дозволе – казала је министарка Зорана Михајловић. (Танјуг, Правда) (http://www.pravda.rs/2012/09/14/zorana-mihajlovic-trazicu-istragu-u-srbijagasu/)


Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: Гога Септембар 15, 2012, 05:24:21
Цитат
Вучић: Доћи ће на ред Србијагас и ЕПС


Први потредседник владе и министар одбране Александар Вучић изјавио је данас да истрага о случају "Агробанка" није прекинута и да ће сигурно бити још одговорних за злоупотребе и најавио да ће и друга предузећа попут "Србијагаса", ЕПС-а и других доћи на ред.

(Танјуг, Блиц) (http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/342828/Vucic-Doci-ce-na-red-Srbijagas-i-EPS)

Да видимо како ће ово да се одвија, имајући у виду да је генерални директор компаније "Србијагас", Душан Бајатовић, кадар СПС. Да не буде само "тресла се гора, родио се миш" ;D


Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: Cuburac Септембар 20, 2012, 04:27:04
Bas da vidimo da li ce ikoga da uhapse, a da nije neki bezvezni i nevazan igrac najnizeg ranga. Ako pocnu da hapse redom sve do samoga vrha, to bi imalo smisla, ali to se nece nikada desiti, barem ja imam takav osecaj.


Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: Cuburac Септембар 20, 2012, 22:29:48
Maske polako padaju. Bice ovde svasta do kraja, zivi bili pa videli.


Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: Гога Септембар 21, 2012, 01:24:34
Полиција поново испитује пословање Ранка Дејановића у "Застава електро"
Славичин муж под истрагом!

(http://www.alo.rs//_customfiles/Image/slike/2012/09/21/dejanovic-v.jpg)

Ранко Дејановић, супруг потпредседнице СПС-а и министарке здравља Славице Ђукић Дејановић, ускоро ће бити саслушан због његовог бившег предузећа "Застава електро".


Наиме, међу 24 приватизације за које је Брисел тражио од Србије да се преиспитају због корупције и незаконитости је и предузеће "Застава електро", које је Дејановић пре шест година купио са још двојицом ортака, а онда га после вишемесечних штрајкова неисплаћених радника продао корејској компанији "Јура".
- Случај овог предузећа већ је био предмет истраге и комплетна документација је достављена тужилаштву. Међутим, независно од те истраге, после захтева Брисела да им се достави извештај о приватизацији "Заставе електро", наши надлежни органи ће поново саслушати Дејановића, али и остале који су везани за куповину и продају ове фирме - каже извор "Ало!" близак истрази.

Подсетимо, "Заставу електро" 2006. године приватизовао је трочлани конзорцијум - Ранко Дејановић, иначе и оснивач подружнице ЈУЛ-а у Рачи, Драган Мостић, приватник из Шапца, и Небојша Банковић, бивши директор Електропривреде Београд. Врло брзо, према тврдњама радника, приватизација фирме се показала као "чист промашај".

Уместо обећаног покретања производње и опоравка фирме, нове газде су раднике, од којих је велика већина тамо радила преко 20 година, довеле на ивицу егзистенције. Плате им нису исплаћиване месецима, као ни здравствено и социјално осигурање.
Они су обавестили владу, Агенцију за приватизацију и инспекцију за привредни криминал о стању у компанији. Међу папирима које су им доставили био је и извештај ревизорске куће коју су запослени ангажовали, а у којем се, како су тврдили, "јасно види да је у фирми било прања новца и фалсификовања документације". Штрајкачки одбор фабрике такође је тврдио да су власници фирме Агенцији доставили лажни ревизорски извештај као доказ да су испунили уговорену обавезу инвестирања у износу од 26 милиона динара.
У априлу 2010. године, "Застава електро" је продата за приближно три милиона евра јужнокорејској фирми "Јура корпорејшн", пошто је држава раскинула уговором са конзорцијумом, а Дејановић је своје акције поклонио запосленима у "Застави електро".

 
Славица је само супруга

Славица Ђукић Дејановић је поводом стања у "Застави електро" за РТС својевремено изјавила како себе не сматра одговорном јер је она само супруга Ранка Дејановића и нема никакве везе са његовим пословима.
Њена изјава је дочекана на нож јер је она тада такође била и председница српског парламента, а тиме и представник воље грађана, па и тих унесрећених радника. Славица је често говорила и у медијима о привржености брачног пара Дејановић. Испричала је и да ју је Ранко запросио тако што је под прозор њеног директорског кабинета у Крагујевцу оставио нови црвени БМW умотан у целофан, испред којег је цветовима љубичица било исписано: "Славице, ја те волим".

 
Дејановић: Најбоља приватизација

Међутим, у изјави за "Ало!", Дејановић тврди да је то била "најбоља приватизација у Србији"!
- Знам да сам на том списку Брисела, али ја вам тврдим да ту нема ништа спорно! И раније сам био у полицији, ако ме и сада позову надлежни, ја ћу се одазвати. Али, кажем вам, "Застава електро" је најбоља приватизација у Србији - каже он.

(Светлана Војиновић, Ало) (http://www.alo.rs/vesti/53934/Slavicin_muz_pod_istragom_)


Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: Гога Септембар 22, 2012, 07:31:39
Оливер Дулић: Политички процес против мене

Бивши министар животне средине Оливер Дулић рекао је да је у истрази која испитује односе његовог бившег министарства и медијске куће Рингијер у полицији дао исказ као грађанин и оценио да је реч о политичком процесу против њега.


(Бета) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/253835/Oliver-Dulic-Politicki-proces-protiv-mene)


 Изгледа да је овај бивши министра био врло галантан, када је био у питању новац из буџета:Цитат
Дулић увозио отпад!

(http://www.alo.rs//_customfiles/Image/slike/2012/09/20/otpad-v.jpg)

Млађан Динкић, министар финансија, оптужио је бившег министра за заштиту животне средине Оливера Дулића да је више од 80 одсто средства из Фонда за заштиту животне средине потрошено у сврху предизборне кампање ДС-а.

Динкић је рекао и да су велика средства из тог фонда трошена на медијску кампању и за потребе одржавања аутомобила и клима-уређаја у Министарству животне средине и упитао бившег министра Дулића зашто је 1,1 милијарда динара из Фонда утрошена на увоз 140 тона половних акумулатора и 13 тона старих гума. Та средства, како је навео Динкић, дата су као субвенција онима који увезу ту врсту отпада како би га збринули на својим приватним плацевима, углавном у Војводини, пре свега у Суботици, где Дулић живи. (Ало) (http://www.alo.rs/politika/53914/Dinkic_Dulic_uvozio_otpad_Dulic_Dinkic_prenosi_traceve_)Све  лепше од лепшег  :o Министар животне средине усмеравао новац тог  министарства за УВОЗ ОТПАДА!
Има ли у овој Србији судија, тужиоца који ће већ једном да почну да воде процесе против ових монструма. Никако другачије не могу да их назовем  него монструми. Такође и она бивша министарка пољопривреде је монструм пошто је одобрила увоз модификоване соје и тако починила злочин према нашем народу. Њу нико није ни по ком питању процесуирао. Ваљда се чека док прође време, па да због застарелости буде заштићена било какве оптужбе!!!


Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: Гога Септембар 25, 2012, 09:38:50
ЕКСКЛУЗИВНО: Пљачка Србије као државна тајна


Под ознаку тајности стављена приватизација Мобија 63, РТБ Бор, Новости, нишке дуванске индустрије, Ц маркета, "Књаза Милоша"...

Већ сама чињеница да се неки државни уговор означава тајним указује да представници свих власти од 2001. године желе нешто да сакрију, иако градјани имају право да знају како је продата друштвена имовина, вредна више од три милијарде евра.

(Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/256671/EKSKLUZIVNO-Pljacka-Srbije-kao-drzavna-tajna)


Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: Гога Септембар 26, 2012, 05:37:55
Полиција чешља Дулићеве сумњиве послове

Полиција проверава бившег министра животне средине због склапања сумњивих послова са словеначком фирмом „Нуба“. Министар полиције потврдио да је истрага у току


(http://images5.kurir-info.rs/slika-620x333/oliver-dulic-istraga-ocistimo-srbiju-nuba-invest-borba-protiv-korupcije-1348615371-212424.jpg)
Полиција се детаљно бави радњама некадашњег министра


БЕОГРАД - Ускоро хапшење!
Премијер и министар полиције Ивица Дачић потврдио је за Курир да се води истрага против бившег министра просторног планирања Оливера Дулића због његове умешаности у сумњиво пословање фирме "Нуба инвест".
- Истрага је у току. Дулић је једна од тема којима се баве радне групе у оквиру тужилаштва и полиције. У овом тренутку не могу да кажем шта се конкретно истражује. У сваком случају, реч је о фирми која се налази на оним чувеним списковима. У овом тренутку траже се информације од тужилаштава других земаља, у овом конкретном случају Словеније - рекао је Дачић за Курир.


Послови с кабловима

Подсећамо, Курир је 19. септембра објавио текст "Дулић наместио милионе словеначком тајкуну", у којем смо навели да је СБПОК завршио истрагу против бившег министра животне средине јер је без икаквог тендера фирми "Нуба инвест" из Словеније омогућио милионски посао постављања оптичких каблова. Управо је "Нуба инвест" једна од 27 компанија за које је ЕУ тражила да се испита њихово пословање због сумњи у корупцију.

(http://images9.kurir-info.rs/slika-620x333/kurir-19-septembar-prvi-smo-pisali-o-dulicevim-sumnjivim-poslovima-sa-firmom-n-1348616552-212428.jpg)
Курир 19. септембар први смо писали о Дулићевим сумњивим пословима са фирмом "Нуба"


Такође, Курир је добио потврду и од словеначког тужилаштва да води истрагу против власника "Нубе" Растка Томажича због незаконитог потписивања уговора у вези са постављањем оптичких каблова у Србији. Извор Курира из словеначког тужилаштва рекао је да се проверава да ли Дулић има удео у "Нуби".

Дулић је јуче за Б92 рекао да не зна о чему је реч и да не зна какве он везе има с "тамо неком Словенијом и тамо неким предузећем", као и да се неће позивати на посланички имунитет.

- Радујем се што су најзад државни органи преузели свој део посла кад је у питању једна синхронизована харанга која се против мене води већ неколико недеља и драго ми је што ће се најзад сви наводи који се тичу мога рада испитати тамо где треба - казао је Дулић и додао да ће са задовољством одговорити на свако питање државних органа.

(http://images7.kurir-info.rs/slika-620x333/oliver-dulic-istraga-ocistimo-srbiju-nuba-invest-borba-protiv-korupcije-1348615558-212426.jpg)


Дачић без доказа

- Позивам министра унутрашњих послова да исто тако брзо и ефикасно одреагује и када је у питању извештавање јавности о току те истраге и њеном завршетку, јер сам сигуран да ће завршетак бити на несрећу оних који претходну владу покушавају да стрпају у затвор, и да ће се најзад потврдити да смо ми радили честито, поштено и у складу са законом - додао је Дулић.

Бившем министру се није допало ни то што се премијер Дачић укључио у целу причу.

- Очигледно је да се и премијер укључио у нову врсту комуникације која постоји на српској политичкој сцени, а то је да се без иједног аргумента људи оптужују за нешто - рекао је он.

Дачић: Тражимо информације од полиције и тужилаштва Словеније

(Курир) (http://www.kurir-info.rs/policija-ceslja-duliceve-sumnjive-poslove-clanak-429016)


Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: Гога Септембар 27, 2012, 04:19:33
Колико ми се чини, Дулићу не гине робија. А шта је са осталим члановима ДС? Није ваљда да су сви невини, сем овог Дулића ::)


Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: Гога Септембар 29, 2012, 08:07:37
БРУКА: Марковић државним парама купио 2.616 својих књига


Предраг Марковић од свог предузећа "Стубови културе - Време књиге" купио штиво у вредности од око 1,2 милиона динара


(http://images3.kurir-info.rs/slika-620x333/predrag-markovic-stubovi-kulture-knjige-1348090226-210292.jpg)
Марковић: Одлуку нисам донео ја, већ комисија

БЕОГРАД - Ко није за себе...
Министарство културе, информисања и информационог друштва средином ове године купило је 2.616 књига, односно 24 наслова, у вредности од 1.171.903,12 динара, од издавачког предузећа „Стубови културе - Време књиге“, чији је власник био тадашњи министар Предраг Марковић! (Д.Тадић, Курир) (http://www.kurir-info.rs/bruka-predrag-markovic-drzavnim-parama-kupio-2616-svojih-knjiga-clanak-419444)
"Ниједна странка неће гурнути прст свом тајкуну у око"


Мој последњи текст је посвећен сада бившем министру културе Предрагу Марковићу, који је од своје издавачке куће Стубови културе - Време књиге купио државним парама књиге за 1,2 милиона динара. Писао сам и о "пословима" сада бивших министара Оливера Дулића, Божидара Ђелића, породице бившег државног секретара у Министарству правде Слободана Хомена, каже Иван Нинић, новинар антикорупцијског портала Пиштаљка.


(http://www.vesti-online.com/data/images/2012-09-22/267656_092302c7_f.jpg?ver=1348880573)
Иван Нинић, новинар антикорупцијског портала Пиштаљка- Међутим, Агенција за борбу против корупције је реаговала кривичном пријавом само после мог текста о стану доскорашњег министра одбране Драгана Шутановца и то тек када му је престала функција.


Верујете ли да ће се крупне рибе наћи из решетака због малверзација?
- До сада се показало да је борба против корупције селективна и тешко је веровати да ће до тога доћи, пошто је то хоботница крупног капитала и водећих политичара у земљи. Српске странке финансирају тајкуни, па је тешко поверовати да било која власт може да гура прст у око тајкуну од којег је узимала новац.


Да ли ће портал Пиштаљка наставити да информише грађане о системској корупцији?
- Наравно, ми смо непоткупљиви ентузијасти и једини у Србији, па и региону који се на овакав начин бавимо тим државним проблемом.


Има ли притисака на вас и колеге које са вама раде?
- Нисам добијао директне претње, али јесам посредне сугестије упућиване преко пријатеља и познаника да престанем да се бавим овим истраживањима. Чак су два лица у цивилу са службеним легитимацијама долазила у моју зграду да се код комшија распитују о мени. Рекли су да превише тражим информације о неким високим функционерима, сада бивше власти. Због тога сам променио место становања. Поносан сам што сам написао више од 50 текстова о корупцији, а жалостан што ниједна тужба није уследила.


Сматрате ли да ће вашем порталу једнога дана стићи признање за рад?
- Наш рад је, за сада, наишао на разумевање Уједињених нација, а верујем да ће га препознати ЕУ и Европска комисија, баш као што је покојној председници Савета за борбу против корупције Владе Србије Верици Бараћ велико признање то што је на основу њеног списка од 24 приватизације Европска комисија затражила преиспитивање тих приватизација. (Д.Декић) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/257784/Nijedna-stranka-nece-gurnuti-prst-svom-tajkunu-u-oko)Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: Гога Октобар 02, 2012, 02:57:51
Марковић: Јахта је поклон мог таста својој кћери

Бивши министар државне управе и локалне самоуправе Милан Марковић негирао је данас да Агенција за борбу против корупције има разлога да против њега поднесе захтев за покретање прекршајног поступка, уз образложење да јахта коју није навео у имовинској карти и није његова, већ је то поклон који је његова супруга добила од свог оца

(http://www.pressonline.rs/public/photos/4/4410/615x318_4410-milan-markovic-tanjug.jpg)

Агенција је саопштила да је Прекршајном суду у Београду поднела захтев за покретање прекршајног поступка, јер Марковић није у законом предвиђеном року, у Извештају о имовини и приходима, пријавио битне промене у имовини, односно да је његова супруга током 2011. године уговором о поклону добила јахту "Престиге 42". "Јахту је купио мој таст и поклонио је својој кћери, јединици. Ја ни по ком закону ове земље немам никаква права на ту имовину, то не спада чак ни у брачну тековину, а мој таст је имовину стекао много пре него што сам упознао и њега и моју садашњу супругу", рекао је Марковић Тањугу.
Бивши министар и функционер ДС додао је да ће се драге воље одазвати позиву Прекршајног суда и да је уверен неће бити кажњен због наводног кашњења у пријављивању имовине. Марковић је рекао и да је у складу са законом пријавио сву имовину коју поседују он и његова супруга, али да се то, на неки начин, пренебрегава у саопштењима Агенције.
 
Он је додао да му је помало чудно то што је из новина сазнао да је Агенција поднела пријаву и да би од њега сазнала податке, само да га је позвала на било какав разговор. "Након извршених провера као и увидом у списе предмета Лучке капетаније Београд, неспорно је утврђено да је супруга Милана Марковића постала власник јахте 'Престиге 42', дана 19.09.2011. године, као и да је њена вредност 254.250 евра", наводи се у саопштењу Агенције.
 
То, како се додаје, прелази износ годишње просечне зараде који су функционери дужни да пријаве као промену у ванредном Извештају о имовини. Функционер је био обавезан, закључује се у саопштењу, да ову промену пријави до 31. јануара 2012. године, а он је то учинио 2. јула 2012, по ступању на нову функцију.  (Танјуг, Пресс) (http://www.pressonline.rs/info/politika/markovic-jahta-je-poklon-mog-tasta-svojoj-keri)


Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: Гога Октобар 02, 2012, 03:09:37
Цитат
.....уз образложење да јахта коју није навео у имовинској карти и није његова, већ је то поклон који је његова супруга добила од свог оца...

Ал` су ови жути изгубили компас. Ако је женино, као то није његово, ни нема никакве везе са њим, лепо. Ако је тако, онда на чистац, да се види ко је тај татица његове супруге који у овој ситуацији, својој ћери купује ни мање ни више јахту од 250.000 евра, када пола Србије муку мучи, да ли ће имати сутра  за хлеб.


Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: Гога Октобар 02, 2012, 05:17:54
Дулић: Тражићу међународну заштиту


Бивши министар Оливер Дулић изјавио је да ће затражити помоћ међународних организација задужених за заститу људских права, јер му је, како твди, угрожења безбедност


(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2012//10/01/dulic_310x186.jpg)

БЕОГРАД - Бивши министар за заштиту животне средине Оливер Дулић изјавио је данас да ће затражити помоћ међународних организација задужених за заститу људских права и представништава страних земаља, јер му је, како твди, угрожења безбедност.

Дулић твди да му је угрожена бебедност због медијске кампање једног београдског листа против њега и његовој породици и најавио да ће затражити заштиту међународних организација.

"Подметања и фалсификати који се недељама уназад износе имају за циљ да ме криминализују и представе као пребогатог корумпираног политичара. Што је најгоре у тој кампањи није поштеђена ни моја породица, због чега нам је угрозена безбедност", навео је Дулић у писаној изјави.

Он је подстио да последњих 20 дана ниједан број једног дневног листа није изашао без његове слике на насловној страни, и напоменуо да аграесивна кампања не престаје, иако је против тог листа поднео низ тужби због изнетих неистина.

"Будући да током трајања овог процеса нисам добио адекватну заститу надлежних државних органа, принуђен сам да помоћ и заштиту затражим код међународних организација задужених за заститу људских права и представништава страних земаља у Београду", нагласио је Дулић.

Он је такође затражио да истражни органи провере сваку реченицу написану о њему и да о току и исходу истраге обавесте јавност, а понудио је да се упореди његова имовинска карта од дана када је преузео државну функцију до данас.

(Танјуг, вечерње НОВОСТИ) (http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.290.html:399311-Dulic-Trazicu-medjunarodnu-zastitu)


Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: Гога Октобар 02, 2012, 05:19:27
Ко зна, можда се на овај начин и извуче, а да је крив, крив је, па то се види и без неког судског процеса. Једино он мисли да је невин. Него штета, што се неки из ДС крију иза њега, а требало би да се и о њима пише и да крене судски процес. Много се нешто отеже са овим.


Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: pidikanac Октобар 02, 2012, 08:54:28
26.Септембар 2012

" Ивица Дачић званично изјављује: Бивши министар Оливер Дулић је под истрагом!"

Дулићу, где је нестало 375.000 Евра из акције Владе Србије, "Очистимо Србију"
На ова и друга питања по овој теми, Дулић је у телевизиском преносу одлучно одбио да каже, по чијем је налогу овај новац нестао!  Новца на рачунима више нема али се упорно скрива место на које је стигао.
На телевизи је Дулић био нервозан, знојио се и његова неспреност око одговора, сваком је јасно показала да му савест није чиста.

Господин Ивањи, функционер УРС ( Удружених региона Срније ) је јавно потсетио да је неправилснот у раду Дулићевог ресора упала у очи и комисији за европске интеграције која је поставила отворено питање о веома упутним инвестицијама за које се тражила истрага због очигледне сумње о злоупотреби и новца и функције министра Дулића.
Европска Комисија упућује на неправилности и корупцију на свим нивоима рада Дулићевог министарства.

Ивица Дачић потврђује покретање истраге и поводом склапања послова са словеначком фирмом "НУБА" где је Србија ушла у посао милионске вредности са познатим словеначким тајкуном, - без икаквог званичног тендера а ради се о власнику компаније која је због малверзација и корупције, на црној листи Европске Уније!
Постоји оправдана сумња да је Дулић у куповини оптичких каблова од ове фирме, добио дебео улог за посредништво и добијање послова без сагласности и без јавног тендера!

29.Септембар 2012

Поред монументалних грађевина у центру Суботице, које су у приватном власништву Дулића и његове контрадикторне породице, министар Дулић исплаћује свом оцу, Ивану Дулићу, власнику компаније "ДГ Компани" износ од 100.000 Евра за изградњу пливачког базена. Овај новац финансира директно Влада Србије са укупном свотом од 5 милиона Евра!

Министар Дулић је поносан власник колекције скупих сатова чија се вредност цени на своту која прелази 100.000 Евра.  Вредност власништва Дулићеве породице која покрива површину већу од 10.000 квадратних метара, у некретнинама, станбеним зградама и осталом познатом власништву, прелази своту од  скоро 13  милиона Евра.
У контактирању и разговорима са директним суседима, једна жена јавно и огорчено изјављује, - " ма није им никад доста, пола Суботице њима припада, и што се зна и што се незна!"

Истог дана, у "Куриру " се могла прочитати проверена вест, - министар Дулић је исплатио целих 47.000.000 динара свом оцу, да би овај очистио депонију одпада у граду Суботици!

Бивши министар Тадићеве владе и њен прави " махер" у манипулацији са новцем и корупцијама, данас се осећа нападнутим, прети жалбама код међународних инстанци, зноји се у страху и под притиском многобројних захтева за одлучну истрагу током његове владавине. Тадићева Странка упорно ћути, нико се не јавља за реч и страх се шири код многих, који су у времену Тадића, збирали скоруп и државног буџета, богатили се и поткрадали народ Србије.
Привредном криминалу нису остали многи имуни! Иза завезе непознавања чињеница али уз озбиљне сумње јавности, скривају се још многа утицајна лица из Демократске Странке. На ред долазе и крупнија имена. Точак правде је почео да се окреће, ћути и Шутановац, оправдава Марковић скупу јахту на дунаву чија вредност прелази 250.000 евра. Бледа правдања и објашњавања о поклону оца, неможе ублажити његова слика на палуби јахте, пред очима многих београђана на чијим столовима нема ни довољно хлеба. Раскалашност у брзо стеченом богатству, открива тамне путеве превара и најнижих људских побуда које су налегле изнад Србије и народа који се бори да преживи.
И сам Александар Вучић, који упорно ради са својим комисијама у истраживању путева пљачке и корупције, јавно каже: Та страна у сенци је јака. Моћна је и влада новцем, налазимо се пред озбињним претњама, наша истраживања постају опасна. Незнам како ће се све ово завршити али знам једно, - ја немогу стати. Правда мора бити задовољена"
Сваки даљи коментар је излишан...


Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: moka Октобар 05, 2012, 07:35:54
Ко зна, можда се на овај начин и извуче, а да је крив, крив је, па то се види и без неког судског процеса. Једино он мисли да је невин. Него штета, што се неки из ДС крију иза њега, а требало би да се и о њима пише и да крене судски процес. Много се нешто отеже са овим.Šta može gola i hladna istina u sudaru sa blistavom lepotom laži?
| Oliver Dulić

Onoga dana kada sam iz lekarske ordinacije prešao na mesto predsednika Narodne skupštine i kasnije ministra u Vladi znao sam da je sa mirnim životom gotovo i da su šanse da ću iz Nemanjine 11 izaći neukaljan ravne nuli. Nisam međutim mogao ni da pretpostavim da će me zadesiti ovo što zajedno sa svojom porodicom poslednjih mesec dana preživljavam.

(http://www.b92.net/news/pics/2012/10/04/946023521506dc2fb2866c137562364_orig.jpg)

Danas kada mi svako jutro počinje odlaskom na sajt Kurira da pročitam najnovije laži o sebi, kada ni moji roditelji nisu ostavljeni na miru, ako me pitate da li bih neke stvari uradio drugačije moj odgovor je ne. I dalje smatram da su velika ulaganja u zaštitu životne sredine jedini način da postanemo civilizovano i zdravo društvo, i dalje mislim da subvencionisanje reciklažne industrije donosi na hiljade novih radnih mesta, da je edukacija gradjana ključna za čistiju i lepšu Srbiju, da je izgradnja naselja Stepa Stepanović bila spas za domaće gradjevince, da je konverzija zemljišta jedini fer način da se isprave nepravde iz prošlosti… Koliko sam u svojim nastojanjima bio uspešan vreme će pokazati, ali garantujem da zle namere nije bilo.

Svedoci smo da se moje ime poslednjih mesec dana pojavljuje u najnegativnijem mogućem kontekstu u jednom tabloidu (radi se o Kuriru naravno), koji, i laiku nakon jednog čitanja postaje jasno, predstavlja udarnu pesnicu nove vlasti. U tom tabloidu sam ja predstavljen kao bahati, prebogati političar koji se razbacuje državnim parama trudeći se da usput zbrine i članove svoje porodice. Svakodnevno se najavljuje moje hapšenje. Čak su mi i kaznu odredili. Činjenica da poslednje tri nedelje nije postojao broj Kurira bez moje fotografije na naslovnoj strani najbolje govori o kakvoj se agresivnoj kampanji radi.

Na početku sam odlučio da sve to demantujem. To sam i radio dok se nisam uverio u istinitost tvrdnje Duška Radovića da je demanti kao kad sa vrha Beogradjanke prospete jastuk pun perja pa onda skupljate perce po perce. Onda sam odlučio da ih tužim. Tužio sam Kurir iako sam znao da će u najboljem slučaju parnice biti gotove za dve godine kada se ni sami autori tekstova neće sećati o čemu su pisali.

Sada tražim samo jedno – da se sve ispita. Hoću da neko od nadležnih lepo uzme poslednjih 30 brojeva Kurira i istraži svaku rečenicu napisanu o meni. Da lepo vidimo da li je Dulić državnim parama hranio lavove u zoološkom vrtu, da li Dulić ima kolekciju satova od sto hiljada eura, da li je plaćao uvoz starih akumulatora, da li ima svoju firmu u Sloveniji, da li je i koliko zadužio zemlju, da li je budžetski novac davao medijima da pišu lepo o njemu, da li se bahatio po Sen Tropeu… Na kraju tražim da se uporedi moja imovina od dana kada sam preuzeo državnu funkciju sa onom danas. Spreman sam da saradjujem u ovakvoj istrazi i neće mi biti teško da svaki dan idem u policiju i dajem izjave. Jedino što molim je da javnost redovno bude informisana o toku i ishodu procesa.

Odgovor zašto sve to do sada nije uradjeno nemam, ali ga naslućujem. Istraga o navedenim stvarima trajala bi nepun dan, nakon čega bi obesmislila sve bombastične naslove i nesrećno sklepane tekstove . Složićete se da to nije u interesu ni autorima tekstova, a još manje njihovim naručiocima. Istine radi, od početka ove kampanje samo jednom sam bio u policiji i to da bih kao gradjanin dao izjavu u predistražnom postupku o ugovoru izmedju Fonda za zaštitu životne sredine i jedne medijske kuće. Nakon toga me niko ni za šta nije zvao. Ako verujete Kuriru već je trebalo da budem u zatvoru i odradjujem kaznu izmedju osam i dvanaest godina. (Usput, oni su takodje,po istom ugovoru, koristili sredstva Fonda i, potpuno fer, uradili projekat korektno kao i svi drugi mediji)

Da ne bude zabune, ništa ne zameram novinarima Kurira. Iako učestvuju u ispisivanju istorije novinarskog beščašća ubedjen sam da to rade nevoljno, čuvajući svoja radna mesta. Ne zameram ništa ni vlasnicima tog lista. Danas sam im ja na tapetu, sutra će biti neko drugi, prekosutra treći. Važno je samo da se dobro plaća jer oni od toga žive. Više od svega razočaran sam svojim kolegama iz drugih stranaka, koji svesno plasirane laži o meni i mojoj porodici koriste kao oružje političke borbe. E to je nešto što od mene nikada nisu doživeli, a obećavam i da neće. Na primer, nemoguće je da koleginica Verica Kalanović sa kojom sam četiri godine bar dva puta nedeljno sedeo za istim stolom i negovao divno prijateljstvo, ne zna da li na ruci imam sat od 50 hiljada eura ili deset hiljada dinara. Ako stvarno misli da imam sat vrednosti stana u Beogradu, zašto je čekala četiri godine da me pita „odakle ti pare“ i „da li si normalan“, kao što je iščudjavajući se nedavno izjavila u jednom intervjuu.

Ostaje ključno pitanje: ko je ustvari stajao iza ovog feljtona laži i besčašća? Za odgovor je uvek važno pogledati ko bi imao interes od moje diskreditacije. Meni se odgovor nametnuo sam. Ovo je bila politička odmazda zarad finansijskog interesa jako moćnih i opasnih ljudi. U svome mandatu sam se zakonima i odlukama uplitao u ogromne interese štiteći javni interes. Kolika je šteta naneta nekima koji su zbog Zakona o planiranju i izgradnji ostali bez planiranih prihoda vrednih stotine miliona evra za gradjevinsko zemljište koje su hteli da uzmu u vlasništvo bez dinara nadoknade državi. Ili gubitka stotina miliona evra koji su pretrpeli mnogi koji su zbog stotina hiljada kvadrata državne stanogradnje ispod tržišne cene ostali bez planiranih enormnih profita. Ili oni kojima smo zabranili nelegalnu gradnju, uredili urbanističkim i prostornim planovima pravila igre... Danas kada iz Vlade dolaze najave da se obustavljaju projekti državne stanogradnje ili ukida konverzija uz nakanadu, jasno je da je više nego korisna lična diskreditacija autora prethodnog zakona i njegova politička imobilizacija za bilo kakvu raspravu. Moja stranka će se tome suprostaviti. Nadam se da će slično uraditi i mnoge vladajuće stranke. Jesam da se uspostavi funkcionalniji model konverzije, ali ću uvek biti protiv toga da se zemljište da u vlasništvo bez naknade.

Na kraju, cela ova hajka na mene, iako bolna, izrodila je i par dobrih stvari. Shvatio sam ko su mi prijatelji na koje mogu uvek da računam, a ko su oni što su to bili samo dok sam mogao da ih primam u velikom kabinetu zgrade Vlade. Hvala mojoj porodici što ni kriva ni dužna sve ovo ćutke trpi, a posebno roditeljima jer su u poznim godinama, nakon divnih i čestitih karijera, doživeli da budu razvlačeni po žutoj štampi. Veliku zahvalnost dugujem i medijima (na sreću radi se o velikoj većini) koji su odbijanjem da učestvuju u hajci na mene jasno poslali poruku o čemu se zapravo radi. Hvala vam, takve stvari se ne zaboravljaju.
http://www.b92.net/info/misljenja/index.php?nav_id=648753

Њега демантују највише његови суграђани.Колико пратим овај случај,у многим медијима се управо оглашавају његове најближе комшије које више не могу да ћуте.Износе чињенице на видело,кога је све из фамилије упослио и шта је радио.Могуће је и то да је пуштен низ воду од својих партијских другова јер су и они у сличном,а можда још и у горем проблему.Њихови апетити су били још већи од Дулићевих.Па,Дулићу,уместо што демантујеш медије,спреми тренерке,требаће ти,за робију!


Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: moka Октобар 06, 2012, 13:49:22
Dulić se odriče imuniteta
Beograd -- Policija pokušala da uhapsi bivšeg ministra Olivera Dulića zbog sumnje za zloupotrebu službenog položaja. On se prvo pozvao na imunitet, a zatim ga se odrekao.

Povod za Dulićevo privođenje je kako saznajemo, poslovanje firme "Nuba" i postavljanje optičkih kablova u Srbiji.

Dulić, čije je privođenje pokušano u njegovoj kući u Subotici, jutros se pozvao na imunitet kako bi se obratio javnosti u Skupštini. On je izjavio da je nevin i tvrdi da će se javiti policiji. Tužilac je već uputio zahtev za ukidanje imuniteta.

Privedeni su i Nebojša Janjić, bivši pomoćnik ministra za prostorno planiranje, i Zoran Drobnjak, generalni direktor JP "Putevi Srbije" u vreme Dulićevog mandata, koji potpisao saglasnost "Nubi" da postavlja kablove. Drobnjak je dao policiju izjavu, nakon čega je pušten, a u toku je saslušanje Janjića.

Dulić je novinarima u republičkom parlamentu rekao da se jutros pozvao na imunitet kako bi mogao da sazove konferenciju za novinare i javnosti ukaže da "nije reč o borbi protiv korupcije već da je reč o političkoj hajki protiv nevinog čoveka".

"Došao sam ovde kako bih oborio ono o čemu se priča samo zarad prikazivanja jedne glave i puštanja krvi. Nikada nisam prekršio zakon i to ću i dokazati. Ovo što se danas dešava je kraj procesa koji je počeo pre mesec dana da bi se ja valjao po blatu, a vlast na jednom od bivših ministara Demokratske stranke pokazala da je spremna da iskoreni korupciju", rekao Dulić.

Dulić se na konferenciji za novinare pojavio u društvu funkcionera Demokratske stranke Mirka Cvetkovića, Dragoljuba Mićunovića, Dragana Šutanovca, Dušana Petrovića, Borka Stefanovića, Slobodana Homena i drugih koji su mu pružili podršku i ukazali na to da je u pitanju "politički proces".

Pre konferencije za novinare podeljeno je nekoliko dokumenata u kojima se opisuje komunikacija Saveta za borbu protiv koruocije, Republičkog javnog tužilastva, Ministarstva na čijem je čelu bio Dulić i Vlade Srbije iz decembra 2010. godine.

U zaključku Vlade Srbije koje je potpisao tadašnji zamenik predsednika Ivica Dačić stoji da prilikom izdavanja dozvola preduzeću "Nuba invest" nije prekršen Zakon o planiranju i igradnji.

On je istakao da nema potrebe za sastajanjem Administrativnog odbora ili Skupštine, kako bi mu bio ukinut imunitet, jer se na njega više neće pozivati.

Dulić je ocenio da je posao postavljanja optičkih kablova bio veoma koristan jer je omogućio da internet dodje do svih koji su zainteresovani za njega, a da država prihoduje milione za budžet.

"U normalnim zemljama ministar koji bi našao način da se skrati procedura dobio bi nagradu, a ovde će takav ministar da dobije zatvor. To pokazuje u kakvom se stanju Srbija nalazi", kazao je Dulić.

Dulić je ranije najavio da će se danas javiti policiji u Beogradu, rekavši da "nema šta da krije i da jedva čeka razgovor sa nadležnim organima".

"Očigledno se radi o političkom progonu, jer sam već mesec dana satanizovan kroz dva tabloidna medija pod kontrolom vlasti sa ciljem da se pripremi teren za moje privodjenje", naveo je Dulić.

(http://www.b92.net/news/pics/2012/10/06/31677271750701664aa8d2389519091_v4%20big.jpg)

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je za B92 da je bivši ministar Oliver Dulić osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja u vezi sa izdavanjem dozvola za postavljanje optičkih kablova na trasama državnih puteva.

Radisavljević je u izjavi rekao da policija i tužilaštvo na tom slučaju rade od marta ove godine i da, povodom krivične prijave Saveta za borbu protiv korupcije, vode predistražni postupak u vezi dozvola za postavljenje optičkih kablova na državnim putevima prvog i drugog reda, od Beograda prema granici sa Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom i Makedonijom.

"Iz dokaza i podataka koje je policija do sada prikupila proizilazi da je prilikom izdavanja osam dozvola od Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja investitoru Nuba invest iz Beograda došlo do kršenja Zakona o planiranju i izgradnji i da postoje osnovi sumnje da su tri lica izvršila zloupotrebu službenog položaja", rekao je on.

Slovenačka kompanija "Nuba savetovanje i investiranje", osnivač i vlasnik "Nuba invest doo", oglasila se saopštenjem u kom demantuje da je bilo nepravilnosti u vezi sa poslovanjem u Srbiji.
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=10&dd=06&nav_category=16&nav_id=649142

Вучић је изјавио да је борба против корупције тек почела.Него на овој конференцији за штампу,нешто не видех Тадића да је био уз Дулића.Мислим да је дошло време да господа из ДС почну из свог џепа да плаћају,као и сви остали,те конференције за штампу које се одржавају на наком другом месту, а не у Скупштини,за њих џабака.


Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: Гога Октобар 08, 2012, 23:05:37
Тужилаштво ће позвати Дулића на саслушање


Након одлуке Скупштине Србије о укидању имунитета посланику Оливеру Дулићу, осумњиченом за злоупотребу службеног положаја, Тужилаштво за организовани криминал позваће осумњиченог ради саслушања, наводи се у данашњем саопштењу Тужилаштва.

(http://www.vesti-online.com/data/images/2012-10-06/270871_dulic-beta1_f.jpg?ver=1349713184)

"Кривичну пријаву против њега (Дулића) поднела је Управа криминалистичке полиције због постојања основа сумње да је извршио кривично дело злоупотреба службеног положаја", наводи се у саопштењу.

Скупштина Србије данас је укинула имунитет Дулићу, посланику Демократске странке и министру у бившој Влади Србије.

Дулић у суботу није ухапшен јер се позвао на посланички имунитет, а касније је саопштио да је то право искористио само како би се обратио јавности и утврдио да је реч о политичком прогону.

Тужилаштво за организовани криминал сумњичи Дулића за злоупотребу службеног положаја у вези са издавањем дозвола за постављање оптичких каблова на трасама државних путева фирми "Нуба инвест". Дулић је негирао све оптужбе.  (Бета, Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/260066/Tuzilastvo-ce-pozvati-Dulica-na-saslusanje)


Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: Гога Октобар 08, 2012, 23:11:16
Дуго је трајало то медијско препуцавање, те умешан је у малверзације,  те није. Он наравно све негира и каже да је све радио по закону. Ваљда и јесте, ;D чини ми се да су жути и малверзације озаконили ...и да за сваку крађу имају покриће.


Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: Гога Октобар 09, 2012, 10:56:32
Биће интересантно, КО је дотични,


Цитат
Вучић хапси још једног министра?

(http://www.vesti-online.com/data/images/2012-09-29/269257_16422717b_f.jpg?ver=1349761001)

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић изјавио за Блиц да против једног члана актуелне владе жели да поведе истрагу, пишу београдски медији.

Он је рекао да због тога тражи подршку председника Србије Томислава Николића и премијера Ивице Дачића.

Управо због тога он се јавности обратио отвореним писмом у ком тражи подршку за даљу борбу против корупције.

Како пише Блиц, због ове борбе већ је било сукоба између СПС-а и СНС-а, јер су међу осумњиченима до сада углавном били људи блиски Дачићевим социјалистима. Чак је, пише Блиц, и председник Србије морао да мири лидера СПС са Вучићем.

Премијер Ивица Дачић, коментаришући Вучићево писмо, за Блиц је рекао да на теми корупције у Влади није било никаквих размимоилажења.

"Борба против криминала и корупције и њихово смањење је циљ који је овал влада најавила и заједно смо у тој борби од њеног формирања. Као премијер, очекујем подршку и рад свих министара и не само на том циљу, као што ће сви министри који раде на начелим акоје смо утврдили имати моју подршку. Биро за борбу против криминала и корупције ради у пуном саставу и веома ефикасно. Комуникација међу члановима владеw је квалитетна и мимо редовних заседања која више нису телефонска," рекао је Дачић.

А када је у питању актуелна истрага против бившег министра Оливера Дулића у предмету "Нуба Инвест", Пресс пише да је Зоран Дробњак, директор ЈП "Путеви Србије", повезао у исказу пред специјалним тужиоцем министра за саобраћај Милутина Мркоњића са спорним издавањем дозвола за постављање оптичких каблова на релацији Батровци-Београд словеначкој компанији "Нуба инвест".

Извор Пресса тврди да је Дробњак изјавио да је он био принуђен да потпише друго решење о давању сагласности словеначкој фирми. Дробњак је, како тврди извор овог листа, у истрази рекао да су га два министра уверавала да се не ради о магистралној инфраструктури, већ да се дозвола тражи само за одређену релацију изградње на потезу од Батроваца до Београда и да за то није потрено спровести ни тендер ни сложенији поступак.

Путна инфраструктура и "Путеви Србије" били су у директној надлежности министарства које је Мркоњић водио, а како пише Пресс, Зоран Дробњак је на ту функцију постављен као његов кадар.

А да је Дробњак кадар СПС-а, Данасу је потврдио Бранко Ружић, председник Извршног одбора и шеф посланичке групе СПС у Скупштини Србије:

"Ради се о човеку који је своје техничко и стручно знање уложио и уткао у реализацију стратешких инфраструктурних пројеката у држави Србији. То га је и квалификовало да као нестраначка личност буде предложен од стране СПС за тако одговорну функцију. Више је урадио за интерес грађанки и грађана Србије него многи који сеире и покушавају да га криминализују“, изјавио је Данасу Бранко Ружић.

Ружић прецизира да је "Дробњак дао изјаву (истражним органима) у вези с околностима издавања сагласности од стране Путева Србије, али не у својству оптуженог“.

Према његовим речима, СПС се као део актуелне владе "врло принципијелно залаже за борбу против корупције, што је и доказао“. "Закон мора бити исти за све и процеси се не могу водити у медијима“, закључио је Бранко Ружић.
 (http://(Блиц, Пресс, Вести))Брже то мало Вучићу, без неких силних увода и прича, плашим се да неки, поготово оне крупније зверке, не дигну сидро.


Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: Гога Октобар 09, 2012, 15:18:42
Афера "кабл", сејшелска оптика

Према полицијским подацима, у које је РТС имао увид, 5,6 милона евра компамније "Нуба инвест" завршило на рачунима офшор-компанија на Кипру и Сејшелима уместо у посао постављања оптичких каблова.

Кривичну пријаву против Оливера Дулића поднела је Управа криминалистичке полиције, због сумње да је, док је био министар, злоупотребио службени положај дајући посао постављања оптичких каблова словеначкој фирми "Нуба инвест".

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2012/10/08/10675288/NubaInvestMrezaW.jpg)
Трасе које је радила "Нуба инвест"

Наиме, према полицијским подацима, од једне банке у Словенији, компанија "Нуба инвест" добила је 20 милиона евра инвестиционог кредита који је, путем позајмица, пребациван из једне у другу фирму у систему да би, на крају, уместо у постављање оптичких каблова, 5,6 милиона евра завршило на рачунима две офшор-компаније на Кипру и Сејшелима.

Подаци полиције указују на то да су дозволе надлежног министарства биле гаранција за добијање кредита. На основу документације у коју смо имали увид, саслушани Дробњак и Јањић потврдили су у исказима да су налоге за давање дозвола добијали од надлежног министра, о чему постоји и писани документ.

Оно што је најспорније у овом случају, кажу у изворима блиским истрази, јесте чињеница да је посао вредан милионе евра добила фирма са једним запосленим и почетним капиталом од 3 хиљаде евра. Годину дана касније, уговори са две фирме из Америке и Словеније доносе им годишњи приход од два милиона евра.

(РТС) (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/134/%D0%A5%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/1188458/%D0%90%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B0+%22%D0%BA%D0%B0%D0%B1%D0%BB%22%2C+%D1%81%D0%B5%D1%98%D1%88%D0%B5%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BE%D0%BF%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0.html)


Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: Cuburac Октобар 11, 2012, 06:13:23
To sto je to bila mlada firma sa par zaposlenih i 3 hiljade Eura investicija, to nema nikakve veze. Poenta je da li je ta Nuba Invest bila jeftinije od ostalih ponudjaca i da li su uradili posao po ugovoru na vreme. Tu prestaje sva senzacionalisticka politika i politikanstvo. Da li je dil sa njima bio profitabilan po drzavu ili nije? Kraj price. Ako je drzava Srbija dobila kablove po povoljnijoj ceni, ako su radovi izvedeni na vreme i ako je krajnji rezultat povoljan i po ugovoru, gde je onda tu prevara? Dulic jeste lopina svetskog nivoa, ali u ovome slucaju tuzilastvo mora da bude mnogo vise fokusirano i mora da dokaze stetu. Ako stete nema, on je slobodan covek. Jedna je stvar obracunavati se sa politickim neistomisljenicima, ali je sasvim druga stvar u to uplitati svaki moguci dil koji je predhodna vlada napravila. Milioni na Sejselima, pa sta onda? To je Slovenacka firma, oni mogu da salju njihove pare gde god hoce. Tu i jeste caka kako se posao radi, ali osnovno pitanje je da li je drzava Srbija ostecena njihovim prisustvom i poslovima koje su dobili u Srbiji. Ja im licno ne bih dao posao iz principa, pa iako su najjeftiniji, ali prethodna vlast nije tako razmisljala. Bilo kako bilo, sve sto sam uspeo da ukapiram iz stampe je da su bili povlasceni i da su nas zestoko ostetili. To da su bili povlasceni, to je ocigledno i to stoji, ali gde je bilo kakav dokaz da su nas ostetili? Gde su uporedne ponude nasih firmi? Jos jednom, Dulic je kriminalac i treba da odgovara za mnoga mahnita nedela, ali to treba i dokazati. Sve sto smo do sada culi od Vucica je obican senzacionalizam bez nekih tvrdih dokaza. Da li korupcija u Srbiji postoji? Normalno da postoji i jeste veliki problem, ali da bi se problem resio ucesnike treba uhvatiti na delu ili trebaju veoma cvrsti dokazi. Sve ovo do sada je samo jedna velika: "Rekla, kazala". Moraju da se spreme mnogo bolje od ovoga sta sada rade da bi stvarno imalo efekta.


Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: Гога Октобар 11, 2012, 15:52:24
Случај "кабл", токови новца

Четвртина новца добијеног од инвестиционог кредита, уместо за постављање оптичких каблова, завршила на рачунима повезаних предузећа која су у власништву или под контролом двојице власника словеначког холдинга "Нуба", показују документи до којих је РТС дошао.

Према документима до којих је РТС дошао, може да се види на који је начин четвртина новца добијеног од инвестиционог кредита, уместо за постављање оптичких каблова, завршила на рачунима повезаних предузећа која су у власништву или под контролом двојице власника словеначког "Нуба холдинга"

Спорних 5,6 милиона евра из "Нуба инвеста", по основу 39 фактура, пребачено је на рачун ћерке фирме за консалтинг и маркетинг услуге ("Tomcetes DOO").

Одатле су милиони евра, кроз позајмице и уговоре, завршили на рачунима фирми под контролом Раста Томажича и Патрика Цеглера, власника словеначког холднга "Нуба".

Aдвокатској канцеларији Кармена Добника из Љубљане позајмљено је 260 хиљада евра, а оснивачу "Нубе" 400 хиљада евра.

Једном повезаном правном лицу позајмљено је пола милиона евра, другом нешто више од те суме, а трећем чак милион и по евра.

Ниједна позајмица није враћена. Занимљиво је да су и сами власници позајмљивали новац од својих фирми: један 32 хиљаде евра, а други 15 хиљада.

Како оперативни подаци показују, сав новац завршио је на девизним рачунима офшор-компанија на Кипру и Сејшелима.

Поред истраге у афери оптички каблови, радна група полиције истражује и спорне приватизације. Како кажу, резултати следе ускоро.

Снимак може да се погледа ОВДЕ (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/134/%D0%A5%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/1189678/%D0%A1%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%98+%22%D0%BA%D0%B0%D0%B1%D0%BB%22%2C+%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D1%86%D0%B0.html)


Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: Cuburac Октобар 11, 2012, 17:56:10
Ma razumem ja to, ali sta sa tim. To su uradili vlasnici Nuba Investa, to nije uradio Dulic. To sto su oni uradili uopste nije neuobicajeno za privatne firme na Zapadu. Osnovno pitanje je, da li je Nuba dala dobru i konkurentnu ponudu u odnosu na druge ponudjace i da li je ispunila uslove ugovora, to jest da li je obavila radove u kvalitetu i roku koji je ugovoren. Ako je ispunila, gde je tu bilo kakvo krivicno delo bilo koga. Cak i ako nije, to je prekrsaj po ugovoru.

Sada da li je Dulic dobio lovu od tog ugovora, jeste 100%, ali to treba dokazati. Ovako kako su poceli sa ovom istragom, to im i nije bas neki nacin da se obracunaju sa korupcijom.


Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: Гога Октобар 11, 2012, 19:31:50
О Дулићу сам ја раније дала коментар,


Цитат
Још ће да испадне и да је у праву, да је у питању политички процес против њега, јер они за све што су радили, скоро да ИМАЈУ покриће, што у накарадним законима и прописима које су изгласавали, што у заштити коју имају од стране Запада и ЕУ.

Чини ми се да је ово "звецкање" лисицама (које полиција користи када хапси), само у сврси бацања прашине у очи народу. Док се ми бавимо овима, за које знамо да су ЛОПОВИ и ИЗДАЈНИЦИ јер су оробили Србију, а  народ српски ставили у дужничко ропство, ова власт ће наставити да испуњава "жеље" те исте ЕУ и НАТО-а. То већ ради јер је НАСТАВИЛА тамо где су  Дулићеви пријатељи по џепу, стали.

http://forum.svisrbisveta.org/index.php?topic=2106.msg18005#msg18005
   

Мене баш интересује да видим ДОКЛЕ ће и Вучић и остали из ове власти да иду. Превише је и приче и млаћења празне сламе, а мало конретног рада. Још ништа нисам видела опипњиво, не само  по питању Дулића, него уопште.
Све иде по оној народној "ТРЕСЛА се гора, родио се МИШ!"


Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: Гога Октобар 11, 2012, 20:52:56
Случај "кабл", од Кипра до Крунске

Токови новца који је словеначка фирма "Нуба инвест" добила на основу дозвола бившег министра Оливера Дулића сежу до Кипра, Сејшела и Холандије. "Нуба" преко кипарске фирме финансирала и ДС.

Бивши министар сумњичи се да је 2009. године, мимо утврђене процедуре, ставио у повлашћен положај словеначку фирму "Нуба инвест", којој је издао дозволе за постављање оптичких каблова у земљи.

Према документима у које РТС има увид, поред 5,6 милиона евра од иневстиционог кредита који су из београдског "Нуба инвеста" завршили на рачунима фирми под контролом оснивача словеначког "Нуба холдинга", откривени су и нови токови новца према Кипру, Сејшелима и Холандији.

Истрага је показала да су двојица Словенаца влсници љубљанске "Нубе" такође и власници три предузећа у иностранству: "Fast energy limited", са седиштем на Сејшелима, "Glasstad Hengelo", са седиштем у Холандији и кипарског предузећа "Eymard limited".

Према подацима који се виде из документације, на рачун кипарске фирме, "Нуба инвест" из Београда је, у три наврата, уплатио укупно 237 хиљада евра на име консалтинг услуга.

Према изворима блиским истрази и тај износ добијен је из кредита за изградњу оптичке мреже у Србији.

Нови подаци из истраге указују на то да је управо кипарско предузеће стопостотни оснивач и власник фирме "Интелком" која је финансирала кампању демократа.

"Мислим да није нека тајна, можете да пронађете чак и на АПР-у уплате једној политичкој странци тако да није то никакав потпуно нови документ или што би морали неки истражни органи да проналазе", рекао је први потпредседник Владе Србије и шеф Бироа за кординацију службама безбедности Александар Вучић.

На званичном сајту Демократске странке пише да је "Интелком" - 10. маја ове године - донирао 5 милиона динара за кампању. Осим истих власника, "Интелком" и "Нуба инвест" регистровани су на истој адреси.(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2012/10/11/10695564/DS-Print-Screen2.jpg)
Донација фирме Intelcon d.o.o. на сајту ДС(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2012/10/11/10695714/APR-print-screen.jpg)
Претрага АПР-а показује да је кипарска фирма Eymard Limited власник београдске фирме Intelcon DOO(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2012/10/11/10695870/Slo%20izvor-1.jpg)
Словеначки извор о власницима кипарске компаније(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2012/10/11/10695976/Slo%20izvor-2.jpg)
Уговор о трансферу новца између Нуба инвеста и кипарске фирме Eymard


Припремила: Марија Ненић, снимак ОВДЕ (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/134/%D0%A5%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/1190468/%D0%A1%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%98+%22%D0%BA%D0%B0%D0%B1%D0%BB%22%2C+%D0%BE%D0%B4+%D0%9A%D0%B8%D0%BF%D1%80%D0%B0+%D0%B4%D0%BE+%D0%9A%D1%80%D1%83%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B5.html)


Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: Гога Октобар 15, 2012, 00:21:55
Тужилаштво: Оливеру Дулићу одузети пасоши

Тужилаштво за организовани криминал одузело је дипломатски и цивилни пасош бившем министру животне средине и просторног планирања Оливеру Дулићу и проследило их Вишем суду у Београду, речено је вечерас Тањугу у Тушилаштву.


(http://www.pressonline.rs/public/photos/6/6349/615x318_6349-dulic.jpg)

Како су медији раније пренели, Дулић би требало да, као члан парламентарне делегације, наредне седмице путује у Канаду, о чему одлуку сада треба да донесе Виши суд у Београду.

Тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић изјавио је раније Тањугу да је тужилаштво у петак предало оптужни предлог Вишем суду у Београду против Дулића због злоупотребе службеног положаја.

Радисављевић је рекао да су оптужним предлогом обухваћени и његов бивши помоћник Небојша Јањић и директор "Путева Србије" Зоран Дробњак.

Они се терете за најблажи облик кривичног дела злоупотребе службеног положаја, за који је запрећена казна од шест месеци до пет година затвора.

(Танјуг, Пресс) (http://www.pressonline.rs/info/politika/tuzilastvo-oliveru-dulicu-oduzeti-pasoi)


Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: Гога Октобар 16, 2012, 04:38:48
Полиција хапси Небојшу Човића?!Бивши вицепремијер могао би ускоро да се нађе иза решетака због проневере око 459 милиона, намењених градњи станова на КиМ


(http://images3.kurir-info.rs/slika-620x333/tizer-1350328268-219522.jpg)
Човић ће морати да одговори где је завршио новац за станове на Косову

БЕОГРАД - Мутне радње.
Небојша Човић, бивши потпредседник Владе и шеф Координационог тела за КиМ, наћи ће се ускоро иза решетака, потврђено је Куриру из  државног врха.

Према речима нашег саговорника, Човић је још пре годину дана био обухваћен истрагом о проневери  459 милиона динара државног новца у вези са градњом станова за Србе у Косовској Митровици, а сада га је Бојан Радовановић, директор ФК Нови Пазар и власник фирме „Мастерс“, која је требало да гради поменуте станове, наводно директно довео у везу с ненаменским трошењем пара. (Екипа Курира) (http://www.kurir-info.rs/policija-hapsi-nebojsu-covica-clanak-460336)***

Има он још "грехова", сем ових станова.
Ако је ово дошло  време да се "скине паучина" са свих оних кривичних пријава, које је неко намерно гурао све дубље и дубље у фиоке, поздрављам то. Него, да ли странци имају нешто са овим "упирањем" прста у лопове, дојучерашње "важне факторе" српске власти, питање је сад  ;D.


Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: Гога Октобар 16, 2012, 14:55:17
Човић: Можда ме хапсе у среду?!


Имају две варијанте. Једна је говорила да ће хапшење бити јуче ујутру, а друга да ће то бити можда у среду. Мене нико није звао - рекао је Небојша ЧовићБЕОГРАД - Тачно је да су неки кругови у полицији планирали да направе спектакл слично оном што се догодило несрећном Драгану Џајићу. Имају две варијанте. Једна је говорила да ће хапшење бити јуче ујутру, а друга да ће то бити можда у среду. Мене нико није звао - рекао је Небојша Човић, бивши потпредседник Владе и шеф Координационог тела за КиМ.

На питање да ли га је неко звао или он има своја сазнања о хапшењу, Човић је одговорио:

"Мене нико није звао, али и ја сам се некада бавио тим послом. Када сте угрожени, а ја сам био директно угрожен и можда сам још, онда је јако важно да анализирате ситуацију. Иза тога стоје кругови који су евидентно и доказано крали новац на Косову и Метохији. Ја сам из Координационог центра за КиМ отишао 1. септембра 2005. Већ почетком другог квартала 2004. тадашњи врх је лично од мене добио информације шта се радило и ко је радио одређене ствари на простору КиМ. Нажалост, ништа није предузето. Ја сам отишао и са функције и из политике - рекао је Човић у јутарњем програму ТВ Пинк.

Према његовим речима,  "спиновање" је почело на јесен 2011. године када је, како је рекао,  један утицајни Слободан из једног утицајног министарства почео да врши притисак на медије да се покрене цела прича око Човића, Косова, малверзација. Човић није желео да разоткрије о ком Слободану је реч, наводећи да за сада говорити само имена, "с обзиром на то да верује да ће бити и даље приче око тога".

"Након тога сазнајемо да је кабинет Бориса Тадића правио листу људи који су требали да буду ухапшени, да ли пре или после избора, није ми познато. Ја тачно не знам да ли сам се налазио на тој листи. Након тога се проналазе разноразни заштићени сведоци, који су тако заштићени да могу из затвора да вам шаљу претећа писма, мејлове, да могу да се са некима договарају да ће њих прећутати јер ће им ти дати 110.000 евра или ће их пустити у неке своје куће. Онда бивају пуштени из затвора, а при том су и задужили многе и службено и приватно", рекао је Човић.

Наиме, Човић је, према сазнању Курира, још пре годину дана био обухваћен истрагом о проневери 459 милиона динара државног новца у вези са градњом станова за Србе у Косовској Митровици, а сада га је Бојан Радовановић, директор ФК Нови Пазар и власник фирме „Мастерс", која је требало да гради станове на Косову, наводно директно довео у везу с ненаменским трошењем пара. (Курир) (http://www.kurir-info.rs/covic-mozda-me-hapse-u-sredu-clanak-461928)


Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: Гога Новембар 01, 2012, 18:50:37
Ухапшени Јањушевић и Миљковић

Директор предузећа "Карго логистички центар бродоградилиште Београд" Павле Миљковић и специјални саветник у том предузећу Зоран Јањушевић ухапшени због сумње да су злоупотребили службени положај. Предузећу направљена штета од 800.000 евра.


Припадници полиције ухапсили су јутрос Павла Миљковића (50), директора предузећа "Карго логистички центар бродоградилиште Београд" и Зорана Јањушевића (49), специјалног саветника у том предузећу, због сумње да су починили кривично дело злоупотребе службеног положаја, изјавио је премијер Ивица Дачић.

Дачић, који је и министар унутрашњих послова, рекао је Танјугу да су акцију хапшења извели припадници МУП-а Србије и Полицијске управе Београда, у сарадњи са Вишим јавним тужилаштвом у Београду.

Миљковић се сумњичи да је од 1. јануара 2006. до 1. јануара 2010. године, уз подстрекивање Јањушевића, давао налоге финансијској служби да одобрава плаћања на терет тог предузећа за радове који су извршени на кући у Толстојевој улици 7, чији је Јањушевић власник.

Тиме је поменутом предузећу направљена штета од 800.000 евра.

Зоран Јањушевић је 2002. године био стечајни управник у Бродградилишту "Београд", а својевремено је био и саветник премијера Зорана Ђинђића.

Виши суд у Београду је, због недостатка доказа, у децембру 2010. године обуставио истрагу против Јањушевића, осумњиченог да је злоупотребио службени положај у вези с приватизацијом фабрике цемента "Нови Поповац" код Параћина.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2012/11/01/10882696/Zoran-Janjusevic.jpg)
Зоран Јањушевић

Истрага је била покренута и против Немање Колесара, Дарка Крижана и Мирољуба Јаковљевића.


Колесар, бивши шеф кабинета премијера Ђинђића, у време расписивања тендера за продају цементаре био је председник Управног одбора, а Крижан директор. Јаковљевић је био директор фирме "МЦС груп" који је, према наводима пријаве, посредовао у договорима у вези са приватизацијом цементаре.

(РТС) (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/134/%D0%A5%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/1203162/%D0%A3%D1%85%D0%B0%D0%BF%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%88%D0%B0%D1%9A%D1%83%D1%88%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%9B+%D0%B8+%D0%9C%D0%B8%D1%99%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B.html)


Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: Гога Новембар 08, 2012, 00:44:21
Ухапшен Јовица Стефановић Нини

Криминалистичка полиција привела је бившег генералног директора "Југоремедије" Јовицу Стефановића Нинија, бившег директора за организациона, економска и правна питања те фабрике Златка Марковића и директорку предузећа "Нини ДОО" Олгу Антић, речено је Тањугу у МУП-у.

(http://www.pressonline.rs/public/photos/9/9994/615x318_9994-Untitled-1.jpg)

 Они се сумњиче да су злоупотребом службеног положаја на штету "Југоремедије" Стефановићу прибавили корист од око 7,5 милиона евра.

Стефановић, који је власник предузећа "Јака 80" из Македоније, је преко фирме МД "Нини" из Ниша 2002. године на јавној аукцији од Агенције за приватизацију купио 42 одсто акција зрењанинске фабрике из државног портфеља, преноси РТС.

Осумњичени су у периоду од марта 2006. године до фебруара 2007. године увећавали фактуре за набавку сировина за производњу лекова АД "Југоремедије" од АД "Јака 80" из Радовиша које је ту исту сировину пореклом из Индије набавило по 70 пута нижој цени од продајне.

"На основу овако увећаних фактура осумњичени су прибавили имовинску корист предузећу АД 'Јака 80' из Радовиша чији је власник Јовица С. у укупном износу од 396.414.220,40 динара, а на штету АД 'Југоремедија' Зрењанин", наводи се у саопштењу МУП-а.

Такође је, напомиње се, на исти начин предузеће МД "Нини" набављало сировину од инодобављача из Индије, Немачке и Италије по 50 пута нижој цени од продајне предузећу АД "Југоремедија".

"На основу овако увећаних фактура прибављена је имовинска корист МД 'Нини' чији је такође власник Јовица С. у износу од 176.815.273,78 динара, а на штету АД 'Југоремедија' Зрењанин", додаје се.

На овај начин, закључује се у саопштењу, увећевањем фактура прибављена је укупна корист предузећима МД "Нини" и АД "Јака 80" која су у власништву Јовице С. у укупном износу од око 7.500.000 евра, а на штету АД "Југоремедија" Зрењанин.

Стефановић је познат и из афере о приватизацији "Срболека" 2005. године, а због сумње да је оштетио ту фармацеутску компанију за више од пет милиона евра ухапшен је 2010. године, али убрзо пуштен.

Надлежна тужилаштва испитивала су у августу ове године 18 од 24 приватизације које су спроведене у Србији а које су резолуцијом Европског парламента означене као спорне. Међу спорним приватизацијама тада се нашла и фабрика за производњу лекова "Југоремедија".
Подсећамо да су у августу лишене слободе четири особе из Југоремедије због постојања основа сумње да су починили кривично дело злоупотреба службеног положаја и оштетитили зрењанинско предузеће за око 600.000 евра.
 
У тадашњој акцији припадника МУП-а, Управе криминалистичке полиције и Полицијске управе Зрењанин ухапђени су вршилац дужности генералног директора "Југоремедије" А.Д. из Зрењанина Здравко Д., вршилац дужности директора у „Луксол фармације" Д.О.О и „Пенфарм" Д.О.О Милан З., судски вештак Стеван Г. и финансијски директор, "Југоремедије" Анкица М.


Цитат
Вучић:  Биће већих случајева од Југоремедије
 
Потпредседник Владе Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће у наредних недељу дана бити још већих предмета него што је Југоремедија, јер се наставља рад и по другим корупционашким предметима а не само када је у питању та компанија.
Подсетивши да је Југоремедија једна од 24 спорне приватизације Вучић је новинарима у парламенту рекао да се држава понаша одговорно и да сваког дана ради тежак посао када је у питању борба против корупције.
Он је додао да су због тога изложени суду јавности а да су људи који се непосредно баве тиме изложени разним другим притисцима и опасностима.
"Држава ради свој посао. У овој земљи ће се поштовати закон без обзира ко је на власти", поручцио је Вучић.
 

(Пресс) (http://www.pressonline.rs/info/hronika/uhapsen-jovica-stefanovic-nini)


Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: Гога Новембар 14, 2012, 20:52:50
Кривичне пријаве против функционера


Државна ревизорска институција поднела је данас кривичне пријаве против 16 људи, међу којима је и бивши министар животне средине и просторног планирања Оливер Дулић због ненаменског трошења државног новца за 2010. годину.

(http://www.vesti-online.com/data/images/2012-02-08/214855_dulic_f.jpg?ver=1352912865)

Дулић се терети да је као бивши председник Управног одбора Фонда за заштиту животне средине поступак доделе бесповратних средстава није спровео у складу са важећим правилником тог фонда, па је доделио новац првој петорици подносилаца захтева на конкурсу.

Кривичне пријаве су поднете и против чланова Фонда за заштиту животне средине Немање Комазеца, Верице Новески, Горана Тривана и
Шимона Ђарматија,
као и директорка Фонда Жељке Јуракић и одговорног лица у Сектору за планирање Драгана Васиљевића.

ДРИ је због ненаменског трошења средстава из буџета Београда за 2010. поднела кривичне пријаве против секретара Секретаријата за саобраћај Драгољуба Ђаконовића, директора Дирекције за јавни превоз Снежане Перовић и директора Дирекције за путеве Иване Вулетић.

Кривичне пријаве Првом основном јавном тужилаштву у Београду поднете и против секретара Секретаријата за комуналне и стамбене послове Предрага Петровића, секретара Секретаријата за спорт и
омладину Аце Ковачевића и секретара Секретаријата за социјалну заштиту Владана Ђукића.

ДРИ је поднела кривичне пријаве и против директорка Агенције за јавне набавке Бранислава Јанковића, директора Агенције за инвестиције и становање Марка Благојевића и директора Националне службе за запошљавање Дејана Јовановића.


ДРИ је надлежним прекршајним судовима поднела захтеве за покретање прекршајних поступака против 22 особе из Београда, Ужица, Ниша Чачка, Новог Сада, Костолца, Јагодине и Краљева због непоштовања појединих одредби Закона о буџетском систему и Закона о јавним набавкама у 2011. години.

Захтеви за покретање прекршајних потупака поднети су против бившег министра вера и дијаспоре Срђана Срећковића, секретара у Министарству правде Маје Матије Ристић и Иване Марковић, као и помоћника министра прадве Јагоде Јеличић.

Прекршајна пријава је поднета и против генералног директора ЈКП "Београдски водовод и канализација" Цвије Бабића и његовог помоћника Драгослава Булатовића.

ДРИ је захтев за покретање прекршајног поступка поднела и против бившег генералног директора ГСП "Београд" Милете Радојевића и директора београдског јавног предузећа "Градско стамбено" Слободана Миљковића.

(Бета, Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/269728/Krivicne-prijave-protiv-funkcionera)***


Ваљда и ове кривичне пријаве неће завршити на дну неких фиока.Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: Гога Новембар 24, 2012, 08:50:48
У току привођење Саше Драгина,Звонимира Никезића и још шест особа особа

Радна група Управе криминалистичке полиције приводи бившег министра пољопривреде Сашу Драгина, власника консултантске куће "Цес Мекон" Звонимира Никезића и још шест особа, сазнаје РТС.

Како РТС сазнаје, Радна група Управе криминалистичке полиције приводи бившег министра пољопривреде Сашу Драгина, власника консултантске куће "Цес Мекон" Звонимира Никезића и још шест особа особа због сумње да су злоупотребом службеног положаја, незаконитом продајом регресираног минералног ђубрива, оштетили буџет Србије за више од 4,5 милиона евра.

Приводе се бивши председник Управног одбора ХИП "Азотаре Панчево" Радосав Вујачић, бивши заменик директора "Азотаре" Михајло Грујић, бивши директор ПКБ-а Милан Вељовић, бивши директор пољопривредног добра "Алекса Шантић" код Сомбора Арсеније Катанић, бивши директор крушевачког Института за крмно биље Драги Лазаревић и бивша директорка фирме "Инвеј" Верица Спасић.

Акција Радне групе је у току.

Саша Драгин је од 2004. до 2007. године обављао је послове заменика секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство АП Војводине, да би у мају 2007. године постао министар заштите животне средине у Влади Републике Србије. Од јула 2008. до марта 2011. године био је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Звонимир Никезић, јавности познат као власник консултантске куће "Цес Мекон", у управном одбору "Агробанке" био је представник државног удела. Никезићев "Цес Мекон" радио је и на бројним приватизацијама фирми као што су "Књаз Милош", "Фриком", "Млекара Шабац", "Трајал", "Београд филм", "Семе", "Ветеринарски завод Земун", које је Савет за борбу против корупције оценио као сумњиве. Дугогодишњи је сарадник бившег премијера Мирка Цветковића.

(РТС) (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/134/%D0%A5%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/1217166/%D0%A3+%D1%82%D0%BE%D0%BA%D1%83+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%92%D0%B5%D1%9A%D0%B5+%D0%A1%D0%B0%D1%88%D0%B5+%D0%94%D1%80%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D0%B0.html)


***Ово ми се допада! Саша Драгин, бивши министар пољопривреде. Чуће се шта је он све урадио за Србију и "пољопривреду"!!!

(http://istinomer.rs/wp-content/uploads/2011/08/Sasa-Dragin-250x165.jpg)
Члан Главног одбора ДС

Цитат

Рођен је 1972. у Сомбору. Основну школу завршио је у Новом Саду, а средњу пољопривредну, смер ветерина, у Футогу. Дипломирао је, магистрирао и докторирао на Пољопривредном факултету у Новом Саду из области молекуларне генетике домаћих животиња.

Усавршавао се у Словачкој. Од 2001. године ради као асистент на предмету “Физиологија домаћих животиња” и сарадник је на предмету Физиологија – ветеринарски смер.

У периоду 2004.-2007. године обављао је послове заменика секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство АП Војводине, да би у мају 2007. године постао министар заштите животне средине у Влади Републике Србије. Од јула 2008. до марта 2011. године био је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Остаће упамћен као министар који је предлагао да Србија извози морску рибу, министар за чијег је мандата неколико месеци влада несташица млека, али и као један од министара који је директно прозивао монополисте у пољопривреди.

Био је пионирски, јуниорски и сениорски првак СФРЈ у скијању на води, а освајао је медаље и на балканским и медитеранским првенствима. У једној дисциплини је поставио и државни рекорд.

Да се не бави послом којим се бави, каже да би био кувар. “Да нисам ово што сам, био бих сигурно кувар, мада можда још није касно…” ( Пресс, 1.11.2010. године ).

Говори енглески, а служи се немачким и словачким језиком. Ожењен је, има ћерку.
Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: moka Новембар 25, 2012, 03:12:54
Nastavlja se saslušanje Dragina
Izvor: B92, Beta, Tanjug

Beograd -- Saslušanje bivšeg ministra Saše Dragina, vlasnika Ces Mekona Zvonimira Nikezića i još sedam osumnjičenih za malverzacije pri prodaji đubriva nastavlja se danas.
(http://www.b92.net/news/pics/2012/11/24/149008069350b0812bcd4c4049667201_368x276.jpg)
Saslušanje je počelo u subotu u 14 časova i prekinuto je oko 22 sata zbog velikog broja osumnjičenih koji redom iznose svoju odbranu. Nastavak sledi danas, potvrđeno za B92 u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Dragina, Nikezića i još sedam osoba u subotu ujutro je privela Radna grupa Uprave kriminalističke policije.

Policija je svima odredila zadržavanje do 48 sati u kom roku će svi biti saslušani zbog sumnje da su izvršili krivična dela zloupotrebe službenog položaja, davanje i primanje mita, naglasio je tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Policija i dalje traga za još dve osobe - vlasnikom i direktorom preduzeća "Mlinostep" iz Novog Sada Ljubomirom Kuljićem (58) i direktorkom preduzeća AD "Sunce" Eminom Čobanski (54) iz Vrbasa.

Svi uhapšeni dovode se u vezu sa nelegalnom trgovinom jeftinijeg, odnosno subvencionisanog đubriva, koje je proizvedeno u HIP Azotari Pančevo.

Shodno tome, oni se krivičnom prijavom terete da su učinili niz nepravilnosti u vezi sa prometom regresiranog mineralnog đubriva u toku 2009. i 2010. godine koje je po Uredbama Vlade Srbije bilo namenjeno poljoprivrednim gazdinstvima, zadrugama i preduzećima koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom, a u kojima država ima svoj kapital.

"To đubrivo su osumnjičeni prodavali licima koja na njega nisu imala pravo i omogućili su da četiri privatna privredna društva dobiju vestačko đubrivo po povlasćenim cenama i na taj način pribave imovinsku korist u iznosu od 470 miliona dinara, ili oko pet miliona evra u to vreme, a da za taj iznos istovremeno oštete budžet Republike Srbije", ukazao je tužilac za organizovani kriminal.

On je precizirao da je u ovom slučaju je Azotara Pančevo pribavila imovinsku korist u iznosu od 470 miliona dinara, jer je iskoristila pravo i iz budžeta Reopublike Srbije povukla iznos koji je bio namenjen za regresiranje proizvodnje mineralnog đubriva.

Radisavljević je rekao da su u tužilaštvo na saslušanje, osim Dragina i Nikezića (65), privedeni i bivši predsednik Upravnog odbora HIP Azotare Pančevo Radoslav Vujačić (60), bivši zamenik direktora Azotare Mihajlo Grujić (45), bivši direktor PKB-a Milan Veljović (45), bivši direktor poljoprivrednog dobra "Aleksa Šantić" kod Sombora Arsenije Katanić (48), bivši direktor kruševačkog Instituta za krmno bilje Dragi Lazarević (50), bivša direktorka firme "Invej" Verica Spasić (61) i vlasnik preduzeća "Terabo" Borislav Stojković (55).

Za dve osobe, koje se sumnjiče za učešće u krivičnom delu, se još uvek traga.

Nakon saslušanja tužilaštvo će odlučiti o pokretanju istrage, a sudija za prethodni postupak odlučiće o zahtevu tužilaštva da se osumnjičenima odredi pritvor.
Kako je budžet oštećen za pet miliona evra?

Budžet Srbije je tokom 2009. i 2010. godine oštećen za oko pet miliona evra. Sve je počelo kada je Vlada Srbije, u kojoj je Saša Dragin bio ministar poljoprivrede, donela uredbu prema kojoj zemljoradničkim zadrugama, poljoprivrednim gazdinstvima i privrednim društvima registrovanim za poljoprivrednu proizvodnju koja su delom u vlasništvu države omogući da se snabdeju veštačkim đubrivom po nižoj, subvenicionisanoj ceni.

Ubrzo potom HIP Azotara Pančevo, čiji je stručni konsultant bio Nikezić, inače bliski saradnik tadašnjeg premijera Mirka Cvetkovića, stavlja u promet 70.000 tona đubriva.

To đubrivo se zatim usmerava ka PKB-u, Institutu za krmno bilje i poljoprivrednom dobru "Aleksa Šantić", što bi bila zakonita distribucija. Međutim, navedene tri firme, prema saznanjima iz istrage Tužilaštva za organizovani kriminal, koriste se samo da se jeftinije đubrivo, umesto ka zakonitim korisnicima, preusmeri ka privatnim firmama "Sunce", "Invej", koje su u vlasništvu Predraga Rankovića Peconija , zatim "Terabo", "Mlinostep". Ove firme po važećoj uredbi nisu imale pravo na državne subvencije odnosno na jeftinije đubrivo.

Prema saznanjima Tužilaštva, 40.000 tona đubriva iz Azotare Pančevo preusmereno je na privatne kompanije preko Instituta za krmno bilje, a 30.000 tona preko PKB-a i poljoprivrednog dobra "Aleksa Šantić". To poljoprivredno dobro je, prema saznanjima Tužilaštva, koristi beneficije da prebija nagomilane dugove, preusmeravajući jeftinije đubrivo ka privatnim kompanijama.

Prodajom jeftinijeg đubriva privatnim kompanijama državni budžet oštećen je za oko pet miliona evra ili preciznije 437 miliona dinara.

Podsetimo, Saša Dragin je od 2004. do 2007. godine obavljao poslove zamenika sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodine, da bi u maju 2007. godine postao ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije. Od jula 2008. do marta 2011. godine bio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Zvonimir Nikezić, javnosti je poznat kao vlasnik konsultantske kuće "Ces Mekon", a u upravnom odboru Agrobanke bio je predstavnik državnog udela. Početkom septembra saslušan je kao svedok u istrazi povodom Agrobanke.

Nikezićev "Ces Mekon" radio je i na brojnim privatizacijama firmi kao što su "Knjaz Miloš", "Frikom", "Mlekara Šabac", "Trajal", "Beograd film", "Seme", "Veterinarski zavod Zemun", koje je Savet za borbu protiv korupcije ocenio kao sumnjive.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=11&dd=25&nav_category=16&nav_id=662926


Чини ми се како се приближава 10.децембар (датум који је назначен за примену споразума о интегрисаном управљању границом на КиМ) да ће све више и више да буде оваквих хапшења.Народу треба замазати очи,а да ли ће неко од ових заглавити затвор,питање је.Нешто сам скептик у вези ових хапшења.Све је некако хаотично.


Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: moka Новембар 26, 2012, 01:46:02
Na đubrivu oteli milione

Bivši ministar poljoprivrede Saša Dragin, privrednik Zvonimir Nikezić i još sedam lica uhapšeni su juče ujutru zbog sumnje da su državni budžet oštetili za blizu pola milijarde dinara. U velikom udaru na kriminal i korupciju, njih je Radna grupa Uprave kriminalističke policije privela Tužilaštvu za organizovani kriminal, gde im je određen 48-časovni pritvor tokom kojeg će biti saslušani.

(http://www.vesti-online.com/data/images/2012-11-24/282717_112504s1_f.jpg?ver=1353822583)
Tek će biti teško: Saša Dragin

Tužilac za organizovani kriminal Milko Radisavljević je saopštio da se sumnja da su izvršili krivična dela zloupotrebe službenog položaja, davanje i primanje mita. Krivičnom prijavom uhapšeni se terete da su učinili niz nepravilnosti u vezi sa prometom regresiranog mineralnog đubriva u toku 2009. i 2010. koje je po Uredbama Vlade Srbije bilo namenjeno poljoprivrednim gazdinstvima, zadrugama i preduzećima koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom, a u kojima država ima svoj kapital.

- To đubrivo su osumnjičeni prodavali licima koja na njega nisu imala pravo i omogućili su da četiri privatna privredna društva dobiju veštačko đubrivo po povlašćenim cenama i na taj način pribave imovinsku korist u iznosu od 470 miliona dinara, ili oko pet miliona evra u to vreme, a da za taj iznos istovremeno oštete budžet Republike Srbije - ukazao je tužilac.


Privedeni su i bivši predsednik UO Azotare Pančevo Radosav Vujačić, bivši zamenik direktora Azotare Mihajlo Grujić, bivši direktor PKB-a Milan Veljović, bivši direktor poljoprivrednog dobra "Aleksa Šantić" kod Sombora Arsenije Katanić, bivši direktor kruševačkog Instituta za krmno bilje Dragi Lazarević, vlasnik preduzeća Terabo Borislav Stojković i bivša direktorka Inveja Verica Spasić, a traga se za još dve osobe.


Za Dragina koji je vojvođanski kadar DS-a, a slovio je kao blizak pokrajinskom premijeru Bojanu Pajtiću se nezvanično čuje i da je kao ministar dozvolio čak i uvoz radioaktivnog đubriva. Ministar poljoprivrede je bio od jula 2008. i još tada se šuškalo da muti sa đubrivom, kao i da je zato sklonjen iz Vlade prilikom rekonstrukcije 2011. O Zvonimiru Nikeziću, vlasniku konsultantske kuće Ces Mekon, više se čulo posle hapšenja u aferi Agrobanka. On se kao predstavnik državnog udela u upravnom odboru banke povukao s te funkcije ne upozorivši na državni kriminal koji je nekoliko meseci kasnije isplivao u javnost. Slovi za bliskog prijatelja bivšeg premijera Mirka Cvetkovića koji je i radio u Ces Mekonu. Nezvanično se čuje da su i neke odluke Cvetkovića pod ozbiljnom sumnjom i istragom.
 
Sporne privatizacije

Konsultantska firma Ces Mekon je radila na privatizacijama brojnih firmi, među kojima su i neke sa spiska od 24 preduzeća čije je razrešenje tražila EU, a koje je Savet za borbu protiv korupcije ocenio kao sumnjive: "Knjaz Miloš", Frikom, Mlekara Šabac, Trajal, Beograd film, Seme, Veterinarski zavod Zemun.
 
Sudski proces u ćorsokaku
Proces protiv "stečajne mafije" je posle šest i po godina u ćorsokaku i nisu izvedeni ni osnovni dokazi. Uzrok tome je nefunkcionisanje pravnog sistema, saopštio je advokatski tim optuženih u tom postupku, podsetivši da je devetoro okrivljenih u pritvoru provelo dve i po godine.


Advokati tvrde da su izvođeni dokazi samo na predlog tužilaštva, a kada je ove godine trebalo da počne izvođenje dokaza odbrane, sudija Dušan Vojnović iz nerazumljivih razloga odbio je većinu predloga, kao i da sasluša "zvučna imena" direktora policije Milorada Veljovića, bivšeg premijera Vojislava Koštunicu i vlasnika Delte Miroslava Miškovića.


- Odbio je i predloge za nekoliko ključnih veštačenja da bi se utvrdilo da li je pričinjena šteta. U međuvremenu je u zgradi Specijalnog suda na neutvrđen način uništena originalna dokumentacija C marketa - naveli su advokati koji sumnjaju da je uzrok uništenja poplava.


Oni su podsetili da je odlukama Apelacionog suda i krivičnog vanraspravnog veća utvrđeno da je ceo predmet apsolutno zastareo kao organizovani kriminal još u aprilu 2010. i da je protekao zakonom predviđen rok za procesuiranje članova organizovane grupe.

Odbrana je podnela inicijativu za utvrđivanje disciplinske odgovornosti za sudiju Vojnovića i kao zahtev za izuzeće, ali i odgovornosti, između ostalih predsednice Vrhovnog kasacionog suda Nate Mesarević, tužioca za organizovani kriminal Miljka Radisavljevića i republičke tužiteljke Zagorke Dolovac.


Sledeći Mišković?

Vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković je odmah posle izjave vicepremijera Aleksandra Vučića da su neke njegove firme pod istragom, odleteo za Moskvu. On je krenuo prošlog četvrtka ujutru, prema pisanju beogradskih medija, u 10.15 ujutru, tajno privatnim avionom.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/272318/Na-dubrivu-oteli-milione


Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: moka Новембар 27, 2012, 02:12:27
Милиони изгубљени на препродаји пшенице

Истражни органи проверавају неправилности при препродаји пшенице када је панчевачка Азотара, како се сумња, оштећена за 18 милиона евра.

Незаконита продаја вештачког ђубрива није једина злоупотреба која се догодила претходних година у панчевачкој Азотари. Први потпредседник Владе Александар Вучић каже да истражни органи проверавају неправилности при препродаји пшенице, сумња се да је Азотара у том послу оштећена за 18 милиона евра.

Иако јој је основна делатност производња вештачких ђубрива и азотних једињења, Азотара се 2010. године бавила и препродајом пшенице.

Потписи председника Управног одбора Радосава Вујачића, приведеног због малверзација са вештачким ђубривом, како РТС сазнаје, појављују се и на документима у вези са препродајом пшенице, на којој су зарадиле фирме "Инвеј" Предрага Ранковића Пецонија и "Ју поинт" Зорана Дракулића. "Викторија логистик" сувласника Милије Бабовића ослободила се пшенице на лагеру и, самим тим, зарадила.

Почетком 2010, Азотара је од Дирекције за робне резерве позајмила 50 хиљада тона пшенице по цени од 12 динара по килограму. Са додатним трошковима, то је готово 145 милиона динара. Три недеље касније, Азотара пшеницу јефтиније продаје фирми "Инвеј", за 11 динара по килограму, да би је та фирма, касније, продала два динара скупље.

"Инвеј" је зарадио, а Азотара додатно оштећена за готово 560 милиона динара, јер је пшеницу, коју је морала да врати Робним резервама, потом плаћала чак и двоструко скупље.

Два месеца касније, Радосав Вујачић потписује још један спорни уговор којим је Азотара, од фирме "Викторија логистик", позајмила 75 хиљада тона пшенице по цени од 12 динара за килограм. Као јемац уговора појављује се "Србијагас", који "Викторији" даје десет бланко потписаних и оверених меница, а Агробанка гаранцију од 900 милиона динара.

Истог дана, председник УО Азотаре позајмљену пшеницу продаје "Ју поинту" по цени од 8,66 динара по килограму. Само у разлици цене, Азотара губи 160 милиона динара. Зашто је Азотара пшеницу куповала скупље, а продавала јефтиније, за РТС говори власник "Поинт групе" Зоран Дракулић.

"На знам шта је била позадина, да ли је њима тај новац требао да би обезбедили репроматеријал за производњу ђубрива, па су цену вероватно 'пеглали' преко ђубрива", каже Дракулић.  

Дракулић претпоставља да се Азотара није осигурала како би, оног тренутка када буде враћала пшеницу, могла да је врати по ценама од 12 или 10 динара, или колика им је већ била калкулација.

И 75.000 тона позајмљене пшенице, Азотара је вратила фирми "Викторија логистик", али је и у том случају робу плаћала по вишим ценама. Губитак на том послу – више од 990 милиона динара. Укупно – преко 18 милиона евра.

"Инвеј" тврди да је радио по закону

Упркос свим сазнањима до којих је дошла истрага, у предузећу "Инвеј" тврде да су све радили по закону, и пшеницу од Азотаре купили по цени вишој од берзанске.

Надлежни у осталим предузећима који се помињу у овом случају нису били доступни за коментар.

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/134/%D0%A5%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/1218360/%D0%9C%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D1%83%D0%B1%D1%99%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%98%D0%B8+%D0%BF%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B5.htmlMalverzacije u Azotari: Mito nosili u kesama
Z. USKOKOVIĆ - N. BIJELIĆ

Priznanjima tokom saslušanja počelo da se razmotava korupcionaško klupko oko Azotare. Mito donošeno u kesama. Očekuje se proširenje istrage.

(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2012//11/26n/azotara_620x0.jpg)


DIREKTORKA „Inveja“ Verica Spasić najmanje u dva navrata mi je donosila novac da dam Radosavu Vujačiću, privremenom zastupniku kapitala „Azotare“ i zameniku direktora „Srbijagasa“. Oba puta bilo je reči o sumi od po 20.000 evra.

Ovim priznanjem, datim tokom saslušanja u prostorijama Tužilaštva za organizovani kriminal, osumnjičeni Mihailo Grujić, zamenika direktora „Azotare“, samo je načeto korupcionaško klupko. Kako su se mahinacije odvijale detaljno je objasnila i sama direktorka „Inveja“, koja je zbog saradnje, ali i teške bolesti, puštena da se brani sa slobode.

Pojedini privatnici, poput Predraga Rankovića Peconija, vlasnika „Inveja“, na ovaj način su dolazili do đubriva po povlašćenoj ceni, koje su potom seljacima prodavali daleko skuplje. Zloupotrebe u „Azotari“ su tek počele da se rasvetljavaju, a uskoro će biti privođenja i u vezi mahinacija sa kupoprodajom žita u koje je, takođe, upleten Ranković.

Radna grupa Uprave kriminalističke policije MUP i Tužilaštvo za organizovani kriminal u subotu su uhapsili devet osoba, osumnjičenih za malverzacije sa regresiranim mineralnim đubrivom, odnosno njegovom prodajom po povlašćenoj ceni. Oni su osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja i davanje i primanje mita.
Iza rešetaka su se našli Saša Dragin, bivši ministar poljoprivrede, Zvonimir Nikezić, vlasnik „Ces Mekona“, Radosav Vujačić, zamenik generalnog direktora „Srbijagasa“ i zastupnik kapitala u „Azotari“, Mihajlo Grujić, bivši zamenik direktora „Azotare“...

Društvo im prave Milan Veljović, bivši generalni direktor PKB, Arsenije Katanić, bivši direktor preduzeća „Aleksa Šantić“, Dragi Lazarević, bivši direktor Instituta za krmno bilje iz Kruševca, Borislav Stojković, vlasnik i direktor firme „Tera bo“ iz Vrbasa... Privedena je bila i Verica Spasić, bivša direktorka „Inveja“.

Oni su osumnjičeni da su od jula 2009. do marta 2011. godine omogućili dvema Peconijevim firmama - „Sunce“ i „Invej“, preduzećima „Mlinostep“ i „Tera bo“ da nabave 70.000 tona đubriva od „Azotare“ po nižoj ceni (ostatak do pune cene plaćala država), iako na to nisu imali zakonsko pravo. Na ovaj način budžet Srbije je oštećen za blizu pet miliona evra.

Uskoro se, međutim, očekuje proširenje istrage. Radna grupa Uprave kriminalističke policije završila je predistragu vezanu za kupoprodaju žita u kojoj je „Azotara“ oštećena za 18 miliona evra. I u ovom „poslu“ najbolje je prošao Predrag Ranković Peconi, ali i Zoran Drakulić, kao i vlasnici „Viktorija grupe“ Milija Babović, Zoran Mitrović i Stanko Popović.

Policija i Tužilaštvo privode kraju i predistragu o prometu kako regresiranog, tako i neregresiranog đubriva. U fokusu su dve firme, obe pripadaju „Viktorija grupi“ - „Promist“ (registrovana na istoj adresi), kao i „Fertil“. Sumnja se da je u poslovanju sa ova dva preduzeća „Azotara“ oštećena za dodatnih 17 miliona evra.

Kako se radilo svedoče i sledeći podaci. Tokom prolećne setve 2010. godine na osnovu odluke Ministarstva poljoprivrede „Fertil“ je dobio 34,61 odsto (551,6 miliona dinara) svih subvencija regresiranog đubriva, „Promist“ 25,24 procenta (402,3 miliona dinara), a „Azotara“ 32,64 odsto (520,2 miliona dinara).

Tokom jesenje setve iste godine „Fertil“ dobija 68,64 procenta regresiranu cenu (774 miliona dinara), a „Promist“ 29,15 odsto (328,8 miliona dinara). Godinu dana ranije, 2009, preduzeće „Viktorija grupe“ („Fertil“ ) dobija 73,18 odsto subvencija (699,9 miliona dinara), dok je 25 odsto pripalo „Azotari“ iz Subotice.

U 2008. godini sve subvencije, znači 100 odsto, na regresirano mineralno đubrivo dobile su firme „Viktorija grupe“. Sve ove subvencije bile su pokrivene Uredbom Ministarstva poljoprivrede na čijem je čelu bio Saša Dragin.

Ceo postupak je išao tako da se nakon donošenja Uredbe, u jesen 2008, raspisuje javni poziv gde su navedeni uslovi za dobijanje subvencija: 50.000 tona đubriva na lageru i bankarska garancija od 6,2 miliona evra.

Sada se sumnja da su ovi uslovi unapred bili prilagođeni „Viktorijinim“ firmama.

Interesantno je, međutim, da je tadašnji ministar poljoprivrede Saša Dragin ovu uredbu obrazložio činjenicom da mora da se smanji monopol, kako bi cena đubriva bila niža. Od ovih subvencija, međutim, poljoprivrednici i oni kojima je ono bilo namenjeno nisu imali nikakvu korist. Naprotiv.

ADVOKAT ZDENKO TOMANOVIĆ TVRDI: NIKEZIĆ NIJE KRIV

ZVONKO Nikezić nije izvršio nijedno krivično delo - izjavio je u ponedeljak njegov branilac, advokat Zdenko Tomanović.

Prema saopštenju koje je u ponedljak poslao Tomanović ističe se da Nikezićevi konsultantski poslovi, nisu ni „poslovi vlasnika, ni direktora, ni poslovi upravljanja firmama koje je konsultovao“ i da on kao konsultant ne može odgovarati za zloupotrebu službenog položaja.

- Proglasiti konsultanta velike konsultantske firme, da je zloupotrebio službeni položaj jer je imao svoje stručno mišljenje o ekonomskom i pravnom aspektu pojedinih poslovnih poteza, drugačije od tužiočevog je dalje obesmišljavanje krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja - navodi Tomanović.

- Udvaranje reformisanog pravosuđa novoj političkoj eliti, koja to i ne traži, mora da ima granicu u zakonu, a ne da bude u funkciji javnog medijskog hapšenja i presuđivanja.

(http://www.novosti.rs/upload/images/2012//11/26n/hro-peconi-u-tekst-o-azotar.jpg)

SAOPŠTENjE IZ PECONIJEVOG POSLOVNOG SISTEMA „INVEJ“: TRGOVINA BILA PO ZAKONU

Poslovni sistem „Invej“ 16. marta, 2010. godine u skladu sa pravno ispravnim ugovorom kupio je od „Azotare“ iz Pančeva merkantilnu pšenicu roda 2009, u ukupnoj dogovorenoj količini od 50.000 tona, a po ceni sa zavisnim troškovima od 11,60 dinara po kilogramu u trenutku kad je zvanična cena za poslednju realizaciju za ovaj proizvod na Gea berzi bila 11 dinara po kilogramu. Narednih meseci, jer je pšenice prilično bilo na tržištu, pa prema sistemu ponude i potražnje, cena se drastično nije menjala, a kupaca dugo nije bilo, pa je prodaja pšenice konačno izvršena oktobra 2010, a manje količine i u decembru naredne 2011. godine.

Pšenica je prodata po prosečnoj ceni od 11,70 dinara po kilogramu, a sve u skladu sa tržišnim kretanjem cena na berzi.

U pojedinim skladištima gde je trebalo da bude, roda nije ni bilo, a i nedostajuću količinu od 2.054 tone pšenice „Invej“ je u potpunosti i u roku platio. Kompletan iznos, prema zvaničnom ugovoru, plaćen je valutiranim menicama, koje su predate u trenutku ugovaranja i mogle biti ekontovane u svakom trenutku.

Ukoliko se pažljivo pregledaju svi segmenti ove trgovine, jasno je da je u pitanju apsolutno i samo poslovanje i trgovina po zakonu.
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.291.html:407784-Malverzacije-u-Azotari-Mito-nosili-u-kesama


Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: moka Новембар 27, 2012, 02:26:45
Цитат
U 2008. godini sve subvencije, znači 100 odsto, na regresirano mineralno đubrivo dobile su firme „Viktorija grupe“. Sve ove subvencije bile su pokrivene Uredbom Ministarstva poljoprivrede na čijem je čelu bio Saša Dragin.

Мени се чини да се у свим ових хапшењима стеже обруч око компаније „Viktorija grupe“.Увелико се одавно прича да иза те компаније стоји Ружица Ђинђић.Остаје нам да сачекамо како ће се ово завршити,ако се уопште и заврши.

Цитат
Victoria Group je jedna od vodećih agro industrijskih kompanija u Srbiji i regionu , sa jasnim, strateškim pristupom poljoprivredi i hrabrošću da svoje ideje i vizije pretoči u realnost i boljitak za sebe, poslovne partnere i društvo u celini

Victoria Group je osnovana 2001. godine.

Osnovna delatnost kompanije je:

    Prerada uljarica i proizvodnja gotovih proizvoda za ljudsku ishranu
    Proizvodnja  mineralnih đubriva
    Proizvodnja hrane za životinje, farmaceutskih proizvoda i bioloških proizvoda 
    Proizvodnja sredstava za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju (DDD proizvodi)
    Usluge kupovine uljarica i žitarica organizovanje primarne proizvodnje i distribucije uljarica i žitarica, semena, mineralnih đubriva i pesticida 

Kompanija ima 1800 zaposlenih.

Finansijski pokazatelji kompanije (u hiljadama evra):

Agrarni lanac Victoria Group čine:

    Sojaprotein ad, Bečej
    Victoriaoil ad, Šid
    Victoria Logistic doo, Novi Sad
    Fertil doo, Bačka Palanka
    Luka Bačka Palanka doo, Bačka Palanka
    Veterinarski zavod Subotica ad, Subotica
    SP Laboratorija ad, Bečej
    Victoria Phosphate doo, Bosilegrad
    Victoria Starch doo, Zrenjanin
    Riboteks ad, Ljubovija.

Sedište kompanije

VICTORIA GROUP A.D. 11070 Novi Beograd, Srbija, Bulevar Mihajla Pupina 115b,

...

Victoria Group postala član Američke privredne komore u Srbiji

Victoria Group postala je član Američke privredne komore (AmCham), jedne od najvećih i najuticajnijih poslovih asocijacija u Srbiji.

AmCham asocijacija okuplja preko 150 multinacionalnih i domaćih kompanija

...

Victoria Group-i dodeljena srebrna medalja za implementaciju SAP rešenja na nivou centralne i istočne Evrope


Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: Гога Новембар 27, 2012, 02:58:50
ТАЈКУН: Драган Ђилас тежак око 1,2 милијарде евра!

Лидер ДС се нагло обогатио од 2004, када је Борис Тадић постао председник Србије


Новоизабрани лидер ДС Драган Ђилас један је од најбогатијих Срба, а само на пословима из маркетинга зарадио је невероватних 1,2 милијарде евра!

Ово је открио посланик ДСС Петар Петковић, који је од шефа посланичке групе ДС Драгољуба Мићуновића тражио одговоре на питања како су се обогатили поједини функционери демократа.

(http://images.kurir-info.rs/slika-igraphic/dragan-dilas-12-milijarde-evra-bogatstvo-marketing-poslanik-dss-petar-petk-1353961029-234177.jpg)


(Екипа Курира) (http://www.kurir-info.rs/tajkun-dragan-dilas-tezak-oko-12-milijarde-evra-clanak-529241)Цитат

(http://www.pressonline.rs/sw4i/thumbnail/thumb?thumbId=847525&fileSize=83283&lastModified=1353970677000&contentType=image/jpeg)
посланик ДСС Петар Петковић


 Петковић је на конференцији за новинаре казао да не очекује да се сви сложе са идејама његове странке, али да "није у реду да се омаловажава Проглас за који постоји већинско расположење у народу и да се омаловажава идеја политичке неутралности".

"Да ли је прави пример и доказ исправности европског пута то што је нови председник ДС постао један од најбогатијих Срба од 2004. године, од када је Борис Тадић постао председник Србије", упитао је портпарол ДСС.

Према његовим речима, Мићуновић може да одговори и да ли су захваљујући пароли да ЕУ нема алтернативу, Ђилас и поједини из ДС остварили промет од преко 1,2 милијарди евра на пословима маркетинга.

"Ако је идеја о политичкој неутралности неодговорна и празна, да ли је пример праве одговорности и европске посвећености то што је Ђилас био прикривени власник (дневника) Прес. Да ли Мићуновић може да употреби ауторитет шефа посланичке групе ДС и да затражи од Агенције за борбу против корупције да утврди како је могуће да је Ђилас био прикривени власник Преса и тиме прекршио закон", навео је Петковић.

(Пресс) (http://www.pressonline.rs/info/politika/253195/petkovic-dss-kritikuje-micunovica-i-djilasa.html)


Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: Гога Новембар 27, 2012, 03:00:22
Када ће на ред доћи онај Мост на Ади и све у вези њега :DНаслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: Гога Новембар 28, 2012, 00:25:24
Азотара је била у дугу од око 100 милиона евра 2009, када је раскинута приватизација, а данас је у дугу око 300 милиона евра, објављено је у емисији "Инсајдер" на ТВ Б92.

Душан Бајатовић, директор "Србијагаса", рекао је да нема говора о томе да је дуг увећан за 200 милиона евра.

- То су дугови претходног руководства Азотаре, који нису били видљиви 2009.
Према његовим речима, управо захваљујуци одлукама Владе Србије, Азотара се опоравила јер је производња покренута и радници примају плате.


Он је нагласио да Азотара има обртна средства, залихе и да је то последица аранжмана с продајом пшенице. Према документацији до које је „Инсајдер“ дошао, Азотара је накнадно захтевала од "Инвеја" да за пшеницу доплати 135.000 евра, што је то предузеће урадило иако није имало уговорну обавезу.


- Уплашили су се управо оваквих ситуација, а што се мене тиче, ја то не бих никада потписао. Код нас се у држави свашта дешава, данас свако може да вас нападне - објаснио је Бајатовић ову уплату "Инвеја".


Такође је "Ју поинт" накнадно доплатио 75.000 евра за жито и то објашњава трошковима Азотаре на гаранције банке.


- У том моменту су постојали вишкови пшенице на тржишту и није је било лако продати. Било је можда лако мењати, али је није било лако продати, а нама је био потребан новац. Шта ће нам 150.000 тона пшенице? Нама су била потребна обртна средства која задовољавају наше потребе до краја године - рекао је.

Бајатовић се појавио на јучерашњој прослави 50. годишњице Азотаре и рекао да неће бити никаквих последица по фирму због хапшења бившег руководства. А на питање да ли очекује да ће бити приведен због малверзација у Азотари, одговорио је:
- То ћете морати да питате неке друге органе. Ми не треба да се бранимо у медијима, нити у медијима треба да нам се суди.


Цитат
"Викторија група": Пшеницу смо позајмили

"Викторија група" саопштила је да се са Азотаром сарадња односила искључиво на робну позајмицу пшенице, а не на продају.
- Компанија "Викторија логистик" примила је од Азотаре 3. марта 2010. писани захтев за позајмицу 100.000 тона пшенице. На основу тог захтева, 17. марта 2010. сачињен је уговор о позајмици 75.000 тона пшенице - саопштили су у тој компанији. Они наводе да је рок за враћање позајмице био 25. децембар 2010, који је Азотара поштовала.
- Позајмљивањем пшенице, иако без наплате камате као у случају позајмице Дирекцији за робне резерве, "Викторија логистик" је смањила трошкове закупа силоса за складиштење пшенице - објашњавају у тој компанији. Они наводе да је цена од 12 динара по килограму одговарала тржишним ценама пшенице у тренутку потписивања уговора.
Поводом помињања "Викторија групе" у вези са регресираним ђубривом, у тој компанији кажу да је њена чланица фабрика "Фертил" учествовала на четири квалификације које је Србија расписала за произвођаче минералних ђубрива и на којој су право учешћа имале све компаније које задовољавају основне прописане услове у погледу квалитета ђубрива и расположивих количина.

 


У беспарици давали кеш

Радослав Вујачић, директор Азотаре који је тврдио да је у послове са пшеницом ушао због потребе за готовим новцем, само неколико дана пре тих потеза позајмио је новац и двема анонимним фирмама.
"Агро мега инвесту" из Руме 5. фебруара 2010. Азотара је позајмила 115 милиона динара, који су исплаћени од 8. до 11. фебруара. Једини власник овог предузећа је Љиљана Љубић.

Предузећу "Chem Co" из Београда, чији је једини власни Вера Исаковић, Азотара 21. маја 2010. позајмила 165 милиона динара.


(Блиц) (http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/355062/Prodajom-psenice-oporavila-se-proizvodnja-Azotare)***

И мени интересантна ова компанија "Викторија група". Да ли ће и она доћи на ред, питање је.


Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: moka Децембар 02, 2012, 04:09:05
Optužba protiv Peconija zastarela
Izvor: Tanjug

Beograd -- Prvi osnovni sud u Beogradu zbog zastarelosti odbio optužbu protiv biznismena Predraga Rankovića Peconija koji se teretio za zloupotrebu ovlašćenja u privredi.

Optužba je odbijena protiv Peconija i direktora jednog od njegovih preduzeća „Monus“, kojom su se teretili za zloupotrebu ovlašćenja u privredi, rekla je Tanjugu portparol suda Ivana Ramić.

Tužilaštvo je teretilo Rankovića i Milenkovića da su, kao odgovorna lica u preduzeću "Monus" u Zemunu, od kraja januara do kraja decembra 2002. godine, vođenjem fiktivne dokumentacije utajili porez u iznosu od oko 2,6 miliona dinara.

Milenković je bio optužen da je izvršio krivično delo zloupotreba ovlašćenja u privredi, a Ranković da mu je u tome pomogao. Za to krivično delo je zaprećenja kazna do pet godina zatvora, a zastarelost je nastupila 9. oktobra ove godine, pošto je poslednja radnja za koju su bili optuženi izvršena 2002. godine.

Zbog toga je, kako je objasnila Ramićeva, sud doneo presudu kojom se odbija optužba.

Ime Predraga Rankovića Peconija prethodnih dana ponovo se pominje u medijima u vezi sa navodnim mahinacijama sa prodajom žita u "Azotari". Na tom poslu „Azotara“ je izgubila 18 miliona evra, prenose mediji.

Ranković je bio hapšen 2003. godine u policijskoj akciji „sablja“ i u pritvoru je bio od 20. marta do 13. juna 2003. godine, a optužnica protiv njega i Milenkovića podignuta je krajem juna naredne godine.
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=12&dd=01&nav_category=16&nav_id=665201


Да ли је овде радила нека политичка веза?


Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: Гога Децембар 03, 2012, 02:38:04
ПРОПАСТ: Азотара делила шаком и капом


Компанија на челу с Бајатовићем "на лепе очи" давала фирмама милионске позајмице и ђубриво вредно милијарде


(http://images2.kurir-info.rs/slika-620x333/azotara-pancevo-1354229313-235543.jpg)

БЕОГРАД - Пропаст.
"Азотару" је марта 2009. преузео "Србијагас" тако што је на место заступника државног капитала постављен недавно ухапшени Радосав Вујачић, заменик директора "Србијагаса" Душана Бајатовића. Ту 2009. "Азота"ра је завршила са обавезама од 13,3 милијарде динара, 11 више него на крају 2008. године, и мањком од 1,7 милијарди динара.

(http://images.kurir-info.rs/slika-620x333/dusan-bajatovic-1354229363-235545.jpg)

Ипак, иако у губицима, панчевачка "Азотара" је "на лепе очи" давала приватним фирмама милионске позајмице и ђубриво вредно милијарде динара, сазнаје Курир.

- Таква фирма је почетком фебруара 2010. дала позајмицу "Агро мега инвесту" из Руме од 115 милиона динара, с тим да се дуг врати без обрачуна камате до краја године. Наплаћено је само три милиона, а потраживање је ревизор проценио као ненаплативо јер дужник није измирио дуг у року, а јемац је у блокади од 2011. "Азотара" је дала и 38 милиона динара београдском "Фер-напретку", а наплаћена су само три милиона - пише у извештају ревизора о "Азотари".

То је само почетак берићетне пословне 2010.
- У марту су склопљени уговори с фирмама "Вујадиновић РМВ" и "Да-кар евро" о испоруци ђубрива. Прва је добила робу вредну 946 милиона динара, друга 673 милиона динара, а "Азотара" ништа. Годину дана касније "Азотара" је поднела пријаве тужилаштву, а шансе да ишта наплати су мале јер ове фирме немају ни робу ни новац - каже саговорник Курира упознат са случаjем.


(http://images3.kurir-info.rs/slika-620x910/azotara-pancevo-dusan-bajatovic-milionske-pozajmice-dubrivo-1354229398-235547.jpg)

Цитат
"Еки": Урадили смо ревизију за 4.700 евра

- "Еки ревизија" урадила је само ванредни извештај ревизора по уговору с компанијом "Азотара". Укупна вредност посла била је 4.700 евра - саопштила је јуче ова ревизорска кућа. „Еки ревизија“, како су навели, није била подизвођач "ЦЕС Мекона", који је урадио план реорганизације.

(Курир) (http://www.kurir-info.rs/propast-azotara-delila-sakom-i-kapom-clanak-535359)


Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: Гога Децембар 03, 2012, 05:31:08
Ђилас: Бесмислица да сам милијардер

Председник ДС-а и градоначелник Београда Драган Ђилас одбацио је као "потпуну бесмислицу" наводе да је "тежак" милијарду и 200 милиона евра и навео да не зна колика је добит његове компаније Мултиком груп од 2005. године.

(http://www.vesti-online.com/data/images/2012-09-20/267264_djilas-beta_f.jpg?ver=1354489075)
Нисам "тежак" милијарду и 200 милиона евра: Драган Ђилас, председник ДС-а


"Не знам напамет колика је добит. Ја сам 2005. године пренео управљачка својства. О томе не желим да причам, подаци су јавни, фирма је веома успешна. Рекао сам још 1992. године да ћу да уђем у политику када будем довољно финансијски независан тако да нико не може да утиче на мене", рекао је Ђилас у емисији "Утисак недеље" на телевизији Б92.

На питање да ли је толико независан да је Мултиком група од 2005. године до 2011. године имала приход од милијарду и 200 милиона евра, Ђилас је одговорио да је то "потпуна бесмислица".

"Никада нисам тужио медије нити ћу, само позивам оне који пишу такве ствари погледају своје позиције, већина њих има децу, па нека размишљају о томе када кажу за некога да има милијарду евра на који начин угрожавају безбедност његове породице и деце", рекао је Ђилас.

 
Ђилас је додао да мора да се бори против "криминализације" која је на делу. "Помислим понекад да сам будала, јер када смо отварали фирме у Сарајеву, Тирани, Бањалуци, Загребу и Љубљани, увек смо стављали да је власник фирма из Београда, а нисмо стављали Сејшеле, Белизе и крили се, него смо сву добит доносили овде и плаћали порез, али сам
на то ипак поносан", рекао је Ђилас.

Ђилас је позвао драмског писца и посланика Демократске странке Србије Синишу Ковачевића да му се извини.

"Синиша Ковачевић каже да Ђиласова фирма има све сеукунде на РТС-у наредних пет година, а нема, него нема ни четвртину и то само за ову годину. Очекујем да се Синиша Ковачевић, ако је озбиљан човек, извини и каже да је имао погрешне податке. Ако то не уради, значи да је знао и тада да лаже, па му није сметало", рекао је
Ђилас.

Ђилас је навео и да није поента у томе да ли је градски менаџер Александар Бијелић купио џип или не, него да ли је купио легално или не.

"Не постоји џип од 100.000 евра, плаћен је 54.000 евра, пријавио је уштеђевину од 118.000 евра, продао је ауто, доплатио... све је платио потпуно легално, данас има 25.000 евра мање, и шта је ту проблем", рекао је Ђилас.

Лист Курир објавио је да је Бијелић купио луксузни џип "бмw x5"."Не знам докле ћу бити градоначелник Београда"

(http://www.vesti-online.com/data/images/2011-10-07/183850_ddj2_if.jpg?ver=1354489180)

Градоначелник Београда Драган Ђилас изјавио је да не зна да ли ће на тој функцији бити кратко или до краја мандата, али да међу одборницима Скупштине Београда не види ко би требало да обавља посао градоначелника.

"Градоначелник Београда је озбиљан посао. Не видим међу људима који су остали у градском парламенту ко би то требало да ради", рекао је Ђилас телевизији Б 92.

Ђилас је, поводом изјаве председника Српске напредне странке (СНС) и Александра Вучића да СНС има већину за рушење градске власти, рекао да "не зна шта то значи", јер се то ко има већину види само у парламенту.

"Мислим да Вучић у овом тренутку има веће проблеме и озбиљнији посао него што је бављење променом власти у Београду. Примећујем да у борби против корупције нема ових осталих око њега, нема Томислава Николића ни осталих да о томе причају нити коалиционих партнера. Делује ми да је препуштен сам себи", рекао је Ђилас.

На питање да ли је могуће да буде смењен преко борбе против корупције и афера Бус плус, Икарбус, државне ревизије, Ђилас је одговорио да би било добро да се провери како је функционисао Београд.

"Стојим иза свега што смо урадили у Београду, уз грешке које смо направили. Београд купује годишњу производњу Икарбуса. Купили смо 25 аутобуса, потписали смо за 32 у јуну, требало је да испоруче у децембру, ниједан нису испоручили. Купићемо и следећу годишњу производњу Икарбуса, није проблем, само да могу да их направе", рекао је Ђилас.

Цитат
"Томо, како плаћаш рату за стан?"

Ђилас је позвао председника Србије Томислава Николића да објасни како плаћа рату за свој стан на Новом Београду.

"Волео бих то да чујем, али није идеја да се у политици бавимо тиме и улазимо ко, шта... него да видимо ко шта зна да ради и како ради. Ако је лопов, право у затвор, истог секунда, али да не блатимо људе без података", рекао је Ђилас.


Цитат
"Нисам био власник Преса"

Ђилас је поновио да није био сувласник листа Прес, јер је посао
његове фирме такав да никада не може да буде власник медија.
"Завршио сам ту причу", рекао је Ђилас.

(Бета, Б92, Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/274387/Dilas-Besmislica-da-sam-milijarder)


Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: moka Децембар 15, 2012, 01:25:09
Krivična prijava protiv Mrkonjića

Krivične prijave za zloupotrebu službenog položaja i korupciju pri izdavanju međunarodnih transportnih dozvola podnete su protiv ministra saobraćaja Milutina Mrkonjića, njegovog pomoćnika Dragana Jovanovića i bivše šefice Mrkonjićevog kabineta Snežane Zeković.

(http://www.vesti-online.com/data/images/2010-04-19/54531_042004s1_f.jpg?ver=1355503350)
I Milutin Mrkonjić zloupotrebio službeni položaj?

Krivične prijave danas je MUP-u podnelo Odeljenje Međunarodnog instituta za bezbednost za praćenje korupcije u javnom sektoru. Odeljenje Međunarodnog instituta za bezbednost za praćenje korupcije traži od MUP-a Srbije da, na osnovu prijave, hitno sprovede istražne radnje i da se oni procesuiraju po Zakonu.

Policija je pokrenula istragu još 2010. protiv Snežane Zeković zbog sumnje da je pojedinim prevoznicima naplaćivala međunarodne transportne dozvole, koje se inače dele besplatno.

 

Inspektori SBPOK koji su radili na tom slučaju saslušali su je u kancelarijama Ministarstva infrastrukture zbog optužbi da je za izdavanje tih dozvola uzimala i po više hiljada evra i tako sebi protivpravno pribavila milione.

Međutim, kad su inspektori pribavili izvesne dokaze, zbog pritisaka pojedinih političkih moćnika, obustavljen je rad na tom predmetu koji je do danas držan u fioci, objavio je svojevremeno "Kurir".  Ona je kontrolisala prodaju tri odsto dozvola za koje je kabinet ministra infrastrukture imao diskreciono pravo da ih dodeli bilo kome, ali je, navodno, prodavala i dozvole CEMT, uz koje se u inostranstvo moglo ići neograničen broj puta.

Prevoznici su "Kuriru" potvrdili da su obične dozvole prodavali po ceni do 500 evra, a CEMT dozvole i do 10.000 evra.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Hronika/277540/Krivicna-prijava-protiv-Mrkonjica


Ништа од овога.Ако би пао Мрка,пашће онда и Дачић, Бајатовић и остали из СПС.Зато нешто нисам сигуран да ће Мркоњића да приводе или слично.Можда му не гине један разговор-саслушање и ништа више.А онда ће  да настави даље да се хвали у његовом познатом маниру како је он невинашце и велики стручњак.Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: moka Децембар 16, 2012, 11:03:02
KO JE SLEDEĆI: Na redu nova hapšenja!

Privode se kraju istrage u vezi sa „Sartidom“, prodajom pšenice, Štedionicom, kao i poslovanjem „Zekstra grupe“

(http://images.kurir-info.rs/slika-620x333/borba-protiv-korupcije-hapsenja-miroslav-miskovic-aleksandar-vucic-1355604085-241803.jpg)

BEOGRAD - Nastavlja se!
Kako Kurir saznanje u vrhu MUP, uskoro se očekuju hapšenja još nekoliko srpskih tajkuna, a u vezi s malverzacijama i sumnjivim privatizacijama „Sartida“, Nacionalne štedionice, ali i nastavak akcije vezane za izvlačenja novca iz „Azotare“ i Agrobanke.

Sudeći po tome, na meti istražnih organa nalaze se Aleksandar Vlahović, Danko Đunić i Nemanja Kolesar, kad je u pitanju „Sartid“, Zoran Drakulić i Milija Babović, suvlasnik „Viktorija grupe“, zbog sumnjive trgovine pšenicom sa „Azotarom“. Zatim, srpski kraljevi struje Vojin Lazarević i Vuk Hamović, koji su učestvovali u aferi Nacionalna štedionica, ali i Dragan Đurić, čije su firme „Zekstra grupa“ i „Dunavka“ dobile sumnjiv kredit od Agrobanke.

Nacionalna štedionica

Nacionalna štedionica osnovana je decembra 2001. godine većinskim državnim kapitalom. Država je besplatno ustupila i najatraktivniji prostor i opremu bivšeg ZOP i četiri ugašene državne banke. U tri sumnjive dokapitalizacije vlasnička struktura je izmenjena i glavni akcionari postaju privatne firme „Pima“, „Skvadra“, „Mali kolektiv“, „Principal“, iza kojih se nalaze biznismeni Vojin Lazarević i Vuk Hamović. Nakon toga su preprodali Štedionicu i zaradili oko 34 miliona evra.

Sartid

Smederevska čeličana prodata je „Ju-Es stilu“ marta 2003. za 21,3 miliona dolara, a čak 4,5 miliona otišlo je na ime konsultantske kuće „Dilojt“, za koju su radili Danko Đunić i Aleksandar Vlahović „. Vlahović je tada bio ministar privrede, a Đunić, njegov partner u mnogim firmama, radio je u „Dilojtu“. Nemanja Kolesar kao šef kabineta premijera Zorana Đinđića nadgledao je privatizaciju „Sartida“. Sumnja se da je srpska železara prodata mnogo ispod cene.

HIP Azotara

Državna firma HIP „Azotara“ oštećena je za milione evra u trgovini pšenicom sa Zoranom Drakulićem, vlasnikom „Ju pointa“, i Milijom Babović, suvlasnikom u „Viktorija grupi“. „Azotara“ je pozajmila 75.000 tona pšenice od „Viktorija grupe“ po ceni od 12 dinara po kilogramu, pa ju je prodala „Ju pointu“ po ceni od 8,66 dinara po kilogramu iako je na tržištu cena bila mnogo veća. Što je najgore, kad je vraćala pšenicu „Viktoriji“, „Azotara“ ju je pozajmila od Robnih rezervi po ceni od 25 dinara po kilogramu.

Zekstra grupa

Policija proverava dokumentaciju kompanije „Zekstra“ Dragana Đurića, predsednika FK Partizan, zbog sumnje da je umešana u aferu Agrobanka. Češlja se poslovanje firmi „Novitet“, „Dunavka“ i „Zekstra“, koje posluju u okviru „Zekstra grupe“. Od Agrobanke ove firme uzele su kredit vredan između sedam i 10 miliona evra, koji nisu vratile. Prema podacima NBS, kompanija „Zekstra grupa“ je u blokadi od 21. avgusta 2012. zbog neizmirenog duga u iznosu od 18,3 miliona dinara.

(http://images2.kurir-info.rs/slika-620x333/borba-protiv-korupcije-hapsenja-miroslav-miskovic-aleksandar-vucic-1355604107-241807.jpg)


(http://images3.kurir-info.rs/slika-620x333/borba-protiv-korupcije-hapsenja-miroslav-miskovic-aleksandar-vucic-1355604095-241805.jpg)


Цитат
Radimo po zakonu

Kompanija „Viktorija grupa“ saopštila je da kao jedan od najuspešnijih poslovnih sistema u Srbiji i regionu zapošljava 1.800 ljudi i posluje u skladu za zakonom i etičkim normama.

http://www.kurir-info.rs/ko-je-sledeci-na-redu-nova-hapsenja-clanak-562043


Није добро да медији иду испред званичних информација.Овако могу некоме помоћи,да се на време склони негде ван Србије.


Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: moka Јануар 03, 2013, 12:26:28
Следећи Лука Београд и Ветеринарски завод

Александар Вучић рекао да ће до краја године бити окончане истраге 24 спорне приватизације и додао да се "ушло полако и сигурно" и у "Луку Београд", а да је истрага у вези са Ветеринарским заводом при крају.

До краја године биће окончане истраге 24 спорне приватизације, изјавио је потпредседник Владе Србије Александар Вучић и додао да се "ушло полако и сигурно" и у "Луку Београд", а да је истрага у вези са Ветеринарским заводом при крају.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2013/01/03/11423702/Aleksandar%20Vucic.png)

"Када кажем да су завршене мислим на 'Делреал', 'Нуба инвест', 'Азотару'. Мислим да смо ушли или улазимо полако и сигурно у 'Луку Београд' и чини ми се да је Ветеринарски завод при крају", прецизирао је Вучић.

Први потпредседник Владе је за Б92 рекао да у тим предметима има још пуно "кракова", али да мисли да ће сва 24 предмета бити завршена и поновио да нису у питању само приватизације, којих има 16 или 17.

Вучић је рекао да има и других предмета које ће надлежни покушати да реше и у том контексту издвојио Развојну банку Војводине и Фонд за капитална улагања.

"Али о том потом. Ово је задатак који је за нас био и јесте приоритетан и свакако ће бити завршен", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да су постигнути одређени резултати, да се озбиљно ради на стварању система и институција и додао да је највећи број судија и тужилаца, односно оних који се баве тужилачком истрагом на усавршавању и школовању у иностранству.

Вучић је у том смислу нагласио и да је важно што су донете измене Кривичног законика и Закона о кривичном поступку и најавио доношење нове стратегије за борбу против корупције, која треба да буде донета до марта, што је и на европској мапи пута Србије.

"Постижемо значајне резултате и мислим да неће бити нарочито важно ко је на овом месту или какво му је име и презиме и којој политичкој партији припада", закључио је Вучић.

РТСНаслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: Гога Фебруар 22, 2013, 03:38:50
Због малверзација са земљиштем
биће саслушана и Ивана Дулић Марковић!

Припадници полицијске радне групе ухапсили су јуче 10 особа осумњичених да су незаконитим присвајањем 327 хектара државног земљишта у околини Новог Сада оштетили буџет Србије за 320 милиона евра.


(http://www.alo.rs/resources/img/19-02-2013/single_news/335540-13.jpg)
Да ли је знала за махинације са земљиштем?: Ивана Дулић Марковић | Фото: РАС

За организатором групе Слободаном Шћекићем (51), власником предузећа “Слога” из Каћа, који је напустио земљу 15. децембра, интензивно се трага, а у истрази малверзација ове групе на саслушања ће бити позвани и министри пољопривреде из тог периода Ивана Дулић Марковић и Горан Живков, кадрови УРС-а, затим Даниел Петровић, тадашњи покрајински секретар за пољопривреду, и већ притворени бивши министар Саша Драгин, који је у то време био Петровићев заменик, иначе кадрови Лиге социјалдемократа Војводине, односно Демократске странке.

- Шћекић је отишао преко граничног прелаза Хоргош и проверавају се сазнања да је отпутовао у Америку, док Данета Чанковића (56), директора “Слоге”, нисмо привели јер је тренутно болестан и има упалу плућа. Њих двојица су, међутим, на кривичној пријави уз 10 људи који су се нашли иза решетака, међу којима су и саветник републичког јавног правобраниоца, судски вештак, службеници Министарства пољопривреде, катастра и геодетског завода, и који су власницима “Слоге” омогућили махинације. Њихово хапшење је, међутим, само врх леденог брега, јер се сумња да злоупотребе ових размера нису могли да изврше без амина виших инстанци, али и оних на покрајиниском и градском нивоу - каже наш извор у врху МУП-а.

Група је у периоду од јуна 2005, када је и друштвено предузеће “Слога” приватизовано, до данас, разним махинацијама омогућила Шћекићу да присвоји 327 хектара земљишта, иначе својине Републике Србије. Они су сачињавали потврде, документацију са неистинитим садржајем и елаборате о разграничењу пољопривредног земљишта којима је приказано да је “Слога” стекла право на коришћење овог земљишта, а који су потом коришћени у разним поступцима пред државним органима.


(http://www.alo.rs/resources/img/19-02-2013/single_news/335551-14.jpg)
Побегао из земље: Слободан Шћекић


Реч је о земљишту у катастарској општини “Нови Сад 3”, која се данас налази потпуно у грађевинском рејону, и то између Коридора 7 и Коридора 10, где је минимална почетна цена квадратног метра земљишта 100 евра. Републичко јавно тужилаштво истрагу о овом случају наложило је још у јулу 2008, када је против власника и директора “Слоге” кривичне пријаве поднео Новак Марић, власник предузећа „Грађевинар НС“. Он је приложио и изводе из земљишних књига који показују да је “Слога” у јуну 2006. године укњижила власништво над 327 хектара земљишта које је заправо припадало самом Министарству пољопривреде, односно које је имало право располагања њиме. Да смејурија буде већа, “Слога” је потом то исто земљиште препродавала приватним фирмама, али и Градском заводу за изградњу града Новог Сада, односно самој држави.


Умешани и виши функционери

Директор полиције Милорад Вељовић јуче је напоменуо да ће и поводом злоупотреба у овој приватизацији бити испитани не само Саша Драгин него и други виши функционери који су умешани.

Цитат
Девет Новосађана, један Београђанин
У акцији су приведени Братислав Узелац (53), судски вештак, Јасмина Николић (55), председница Надзорног одбора “Слоге”, Аца Илијевски (53), саветник Републичког јавног правобраниоца, Никола Јакшић (69), бивши службеник Министарства пољопривреде, затим правници Стеван Боруш (60) и Милутин Ждера (60), геодетски референт Немања Новаков (36), све троје из Службе за катастар непокретности Републичког геодетског завода Нови Сад (РГЗ), али и Мирјана Милошевић (57), председница комисије за излагање података РГЗ, члан комисије Светлана Олушки (66) и Јована Владисављева (55), члан стручног надзора ове комисије. Сви су осим Јакшића, који је приведен у Београду, ухапшени у Новом Саду.


(Б.Ј.- С.В.) (http://www.alo.rs/vesti/aktuelno/zbog-malverzacija-sa-zemljistem-bice-saslusana-i-ivana-dulic-markovic/11561)
***


Одавно нисмо имали неко спектакуларно хапшење, уз камере, па да грађани Србије то све лепо гледају и да им се пажња скрене са нечега другог. Ваљда није довољан овај случај са млеком, па треба још некога "виђенијег" грађанина ухапсити и ......шта ће даље да се деси то ћемо ваљда ускоро сазнати.
Ово је толико провидно да већ постаје предмет исмејавања. Само је за чуђење докле ће народ све ово да трпи??!Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: Гога Фебруар 28, 2013, 15:11:11
Шутановац "прао" новац преко Мирослава Илића?

Пореска управа покренула је финансијску истрагу о имовини певача Мирослава Илића, пише Информер. Сумња се да је бивши министар одбране Драган Шутановца преко таста Илића "прљавим парама" куповао станове, аутомобиле и осталу имовину.


(http://www.vesti-online.com/data/images/2010-09-17/93827_9386442b_f.jpg?ver=1362051788)
Сумња се да је Шутановац "прљавим парама" куповао станове и аутомобиле преко таста


Извори Информера из Пореске управе кажу да су предистражне радње у вези са имовином чувеног певача покренуте још прошле јесени. Ова истрага кренула је одмах након изјаве Илића да је зету и ћерки купио луксузан стан у Београду у Његошевој улици, на име Александра Бапца, Шутановчевог најбољег друга .  Такође, открило се да је џип БМW који је користио Драган Шутановац био регистрован на Мирослава Илића.
 

"Био је то непосредан повод за покретање предистражних радњи,које су нас довеле до потпуно нових информација. Већ смо дошли до веома индикативних података и могу вам рећи да ће Илић, али и Шутановац морати да одговоре на многа питања", каже извор листа.
 

Даље додаје да је утврђено да се имовина певача и његове породице несразмерно брзо увећала у време министарског мандата зета Шутановца.
 

"Могу само да вам кажем да је реч о некретнинама и то више њих, али и неким рачунима, новим и скупоценим аутомобилима. Не могу још ништа да тврдим, али постоји основана сумња да је бивши министар покушао да имовину сакрије иза повезаних лица", тврди саговорник листа.
 
Мирослав Илић је за Информер прокоментарисао:
 
"Шта кажете, воде истрагу против мене и зета? Па нека их, само нека раде свој посао. Немам апсолутно ни један разлог да се палшим било чега, потпуно сам чист. Нико ме још није звао ни на какво саслушање, али ако ме буду звали, одазваћу се и све рећи", рекао је Илић.

(Информер, Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Hronika/295726/Sutanovac-prao-novac-preko-Miroslava-Ilica)***

То би била најмања штета коју је тај бивши министар починио. За много крупније ствари би он већ одавно требао да је у затвору, али изгледа да нема тога који хоће да се бави његовим случајем. Зашто је то тако, то би само Александар Вучић могао да одговори!


Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: pidikanac Фебруар 28, 2013, 18:38:23
Тај насмејани Шута, близак Тадићу и осталој жутој банди је хтео по сваку цену, да нас гурне у НАТО!
Листа за Александра Вучића се увећава за још једног члана демократа који су Србију урнисали и довели баш довде, где се сад мучи да преживи.
Господа леже на својим милионима, смешкају се, пијуцкају и чекају на поновни повратак на власт.
Сад би и за овог мајмуна требао доћи крај, па онда Забела, двадесетак годиница.
То би се онда звало, српска правда је спора али ипак стижна....


Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: Гога Април 15, 2013, 14:07:40
Срби се баш и не боре против организованог криминала


Сви ми, обични људи, волимо да видимо кад поткупљени политичари, искварени бизнисмени крвавих руку, нарко дилери, поткупљени политичари, утајивачи пореза, убице, шверцери бензина и цигарета, трговци људима и силоватељи и поткупљени политичари, одговарају пред судом... И чини се да код нас, у Србији, то почиње да се дешава... Али, колико је то озбиљно види се кад почну да стижу извештаји озбиљних процењивача ситуације - наиме, иако је овде велика антикорупцијска акција започела у августу 2012, европски експерт Маурицио Варанезе оцењује да Србија током прошле године није остварила значајан напредак у сузбијању организованог криминала.


(http://www.vesti-online.com/data/images/2013-01-04/292058_pistolj-foto-rojters_f.jpg?ver=1365990387)
У Србији је почела борба против организованог криминала, али...


У извештају Варанезеа за Европску комисију, завршеном у марту ове године, у који је Данас имао увид, наводи се, између осталог, да су истраге "изложене притајеном спољном мешању Безбедносно информативне агенције (БИА)". Аутор извештаја овај проблем означава као најалармантнији, наводећи да је утицај БИА, који потенцијално може угрозити независност истражних органа и поверљивост истраге, посебно изражен код прислушкивања телефона.

- Из већине европских обавештајних агенција понаособ, примећено је да српска Војнобезбедносна и Безбедносно инфомативна агенција имају потпуну контролу над четири српска провајдера тако што имају увид у њихове комплетне податке и телефонске разводнике. Ово питање изазива озбиљну забринутост, пошто се чини да српске безбедносне службе имају позицију потпуне контроле над обавештајним производима, заједно са кривичним истрагама, и такође над овлашћеним истражним и правосудним властима. Технички изгледа да БИА може доћи до података о телефонским листинзима и локацијама без знања провајдера и налога тужиоца (члан 286, став 3, Закона о кривичном поступку - ЗКП), без обзира да ли постоје посебни разлози за обавештајни рад или кривичну истрагу. БИА може вршити пресретање телефонских разговора без судског налога (једноставним притиском дугмета) при чему крши Конвенцију о људским правима, члан 41 српског Устава и ЗКП. Телефон који прислушкује полиција, у складу са судским налогом који је уручен БИА, ова агенција може да надзире и без знања полиције, тужилаштва и надлежног судије, што представља јасно и незаконито мешање у кривичну истрагу - наводи се у извештају експерта рађеног за Европску комисију.


БИА, "најјачи" српски провајдер

Посебно се на више места у извештају разрађује зашто две од три српске службе безбедности (ВБА, ВОА и БИА) имају техничку могућност да “дуплирају“ истрагу у случајевима организованог криминала.

- Изгледа да две од три горепоменуте безбедносне службе поседују опрему и техничку подршку које им омогућавају да надгледају и копирају комплетна чворишта података четири српска провајдера, укључујући и податке о телефонским листинзима, СМС/ММС и у локализацији телефонских корисника. Осим тога, што је још горе, те безбедносне службе имају техничку могућност да пресретну телефонску комуникацију, имејлове сваког корисника неког од четири провајдера једноставним “кликом“, потенцијално без судског налога. БИА заправо функционише као једини српски провајдер како за Службу за специјалне истражне методе (ССИМ) у Управи криминалистичке полиције, тако и за Војну безбедносну службу, с обзиром да БИА технички репродукује разводнике четири провајдера. Треба истаћи да увек када полиција или ВБА желе да изврше пресретање комуникације у сврхе истраге, судски налог се уручује БИА или ВБА, који преко техничке опреме коју поседују дуплирају и усмеравају телефонску линију према ССИМ, УКП, која од пре неког времена врши стварно пресретање телефонских разговора... - наводи се између осталог у извештају европског експерта.

Подсетимо "прислушкивање" од стране БИА и ВБА је прошле године било у фокусу пажње јавности у Србији због одлука Уставног суда Србије да је ова мера могућа само уз судски налог, а не одобрење обавештајних руководилаца. Још већу пажњу, међутим, почетком новембра изазвала је досад неразјашњена афера “листинг“, где су председник Томислав Николић и вицепремијер Александар Вучић јавно саопштили да су незаконито прислушкивани.

Вицепремијер је на врхунцу те афере саопштио бројчане податке о броју прислушкивања од стране БИА. Према његовим речима, од 2006, од када постоје подаци, па до 2012. за потребе БИА и МУП "извађено" је око 111.000 листинга, а прислушкивано је око 77.000 интернет и телефонских комуникација.

(Данас, Ројтерс, Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/306358/Srbi-se-bas-i-ne-bore-protiv-organizovanog-kriminala)


***


"Тресла се гора, родио се миш". На ову народну ме подсећа она Вучићева и Николићева предизборна прича о борби против свих врста криминала. Остаде само она "ДРЖ`ТЕ ЛОПОВА", па се у јурњаву за лоповима укључише и сами лопови!!!Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: Гога Јун 06, 2013, 20:37:48
Кривична пријава против Јелене Триван


Агенција за борбу против корупције објавила је да је у 2013. години поднела три кривичне пријаве против функционера за које се сумња да нису пријавили имовину Агенцији или да су дали лажне податке.

Како је објављено на сајту Агенције, Републичком јавном тужилашту у Београду поднете су кривичне пројаве против члана Управног одбора Електропривреде Србије Живојина Вулетића, директора Високе школе струковних студија у Лесковцу Жике Стојановића и народне посланице Јелене Триван.

Агенција је Тужилаштву поднела и пет извештаја због сумње да су други функционери, чија је имовина била предмет провере, извршили друго кривицно дело предвиђено Кривичним закоником или другим прописима.

Електропривреда Србије је данас саопштила да Живојин Вулетић није члан Управног одбора тог јавног предузећа. У Агенцији за борбу против корупције је агенцији Бета речено да је Вулетић био члан Управног обора ЕПС у време кад је рађена провера његовог имовног стања.

Демократска странка је данас објавила изјаву Јелане Триван, интернационалне секретарке ДС-а, у којој она тврди да "нема везе ни са каквом корупцијом ни нелегалним стицањем имовине".


(http://www.vesti-online.com/data/images/2013-06-03/327970_jelena-trivan--beta_f.jpg?ver=1370531042)
Јелена Триван

(Бета) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/318941/Krivicna-prijava-protiv-Jelene-Trivan)
***


Што се тиче дотичне, не верујем да је само то у питању. Медији су писали о врло вештим "пословним потезима" њеног мужа, када су жути били на власти, на пример,

Цитат
Муж Јелене Триван зарадио милионе из државне касе
Фирма „Протекта груп“, која је у власништву Драгана Тривана, супруга потпредседнице Демократске странке Јелене Триван, на пословима с државним институцијама и предузећима годинама згрће милионе! На рачун Триванове фирме, која се бави обезбеђењем објеката и лица, за последње две и по године из буџета државних институција прелило се најмање 33 милиона динара.

Посао с Трезором

Неку врсту сарадње Триванова фирма „Протекта груп“ је остварила с Управом за трезор, општином Звездара, Агенцијом за лиценцирање стечајних управника, Националном службом за запошљавање, ЈКП „Чистоћа“ Сомбор, Предшколском установом Звездара, Шумадијским управним округом, Пореском управом Србије, Домом здравља Вождовац и Секретаријатом за дечју и социјалну заштиту Београд.

(Правда) (http://www.pravda.rs/2012/07/23/muz-jelene-trivan-zaradio-milione-iz-drzavne-kase/)


...има тога још. Мислим да је Триванка ситна риба по питању криминалних дела, када је у питању бивша жута власт. Али, како ми се чини, она ће можда да буде жртвени јарац, а други ће амнестирани, делити плен са некима из садашње власти и бити ослобођени сваке кривичне одговорности.

Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: Гога Јун 29, 2013, 00:50:20

И као што се и очекивало......"ТРЕСЛА се гора, РОДИО се миш"!!!!!!!!!!!!!
Вучкова, Дачићева и Томина правна држава и борба против криминала и корупције делује "врло успешно".***Укинута оптужница против Дулића
Апелациони суд укинуо решење Вишег суда у Београду којим је била потврђена оптужница против Оливера Дулића и његових сарадника


Сам Дулић изјавио је у петак да верује да има правде и да ће се доказати да су оптужбе против њега, како је рекао, конструисане лажи.

- Ово није крај, али сада верујем да правде има. "Нуба афера" је лаж и закон није кршен - рекао је Дулић

(http://www.novosti.rs/upload/images/2013//06/28/dulic-copy.jpg)


(Н.Б. вечерње НОВОСТИ) (http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/hronika/aktuelno.291.html:441246-Ukinuta-optuznica-protiv-Dulica)
Наслов: Перчевићева фирма дужна код 25 банака
Порука од: Гога Фебруар 11, 2014, 04:48:55
У Србији једино медији оптужују, "хапсе" и "осуђују" и ником ништа. А да ли би они сами могли да пишу нешто овако, без нечијег налога? Чисто сумњам. Међутим, ако мало погледамо, најгласније се о томе прича, пише, за време изборних кампања,..а после, нема ништа, појела маца. Нико није крив!

У низу сличних текстова који  годинама пуне новинске чланке, (ВИДЕТИ ОВДЕ) (http://forum.svisrbisveta.org/index.php?topic=2106.0), ево још једног "случаја":***Перчевићева фирма дужна код 25 банака (од 29 колико ради у Србији)

Компанија у власништву Горана Перчевића у просеку свакој банци с којом је пословала дугује 2,2 милиона евра.

Таквих банака којима је „Интеркомерц“ дужан има чак 25 од укупно 29 колико их послује у Србији.

(http://www.blic.rs/data/images/2014-02-09/433128_1213_ff.jpg?ver=1391981339)


Ова компанија, која се бави трговином, прва је на листи Народне банке Србије по висини блокаде. Њени рачуни у непрекидној су блокади од 12. новембра прошле године. Блокада је у претходни петак достигла 6,6 милијарди динара.

"Интеркомерц" има 31 рачун у 25 банака. Доспеле дугове ова компанија нема само у Опортјунити банци, КБЦ банци и Југобанци из Косовске Митровице. Од свих рачуна блокади не подлежу само два од три рачуна у Sosijete ženeral банци и један од два рачуна у Уникредит банци.


Према подацима Агенције за привредне регистре, Перчевић се води као сувласник или оснивач најмање девет фирми. Осим „Интеркомерца“ и „Котекста“, има удела и у предузећима „Интеркомерц аграр“, „Интербрико“, „Интерком“, „Златарка Коморани“...

 

Његово име незванично се везује и за компанију „Pro Logistic RPC“, чији је стопостотни оснивач компанија „Hexsim Limited“ са Кипра.

„Интеркомерц“ је упао у проблем с ликвидношћу крајем прошле године. Тада су почеле да га блокирају банке, а потом и Пореска управа Србије за дуг од 16 милиона динара. На списку највећих пореских дужника фирме Горана Перчевића појавиле су се први пут у децембру прошле године.

(http://www.cins.rs/uploads/news/Enterfile/Slike/big_1369316898~~Interkomerc-sediste-firme-na-Terazijama.jpg)


Перчевић за „Блиц“ тврди да је у блокади три месеца. До тада је, како каже, редовно враћао кредите банкама, али и плаћао порез држави и плате запосленима.


- Блокада код Пореске управе се смањује. Све дугове за децембар смо платили - рекао је Перчевић.


На питање зашто је дошао у проблеме, наводи три разлога.


- Први је општи. У Србији данас имате око 33 одсто ненаплативих кредита у привреди, незванично и 50 процената. А ако је овај показатељ већи од десет одсто, онда то није проблем менаџмента компаније, него система. Друго, „Интеркомерц“ је много инвестирао у производњу, посебно у прехрамбену индустрију, док су с друге стране банке које треба да вас подрже нестајале или се повлачиле. Коначно, рокови плаћања у агробизнису су скраћени на 60 дана - појаснио је Перчевић за „Блиц“ и додао да је прошле године престао да ради Фонд за развој од кога су узимали доста кредита.


Како је „Блиц“ јуче писао, власник „Интеркомерца“ је кредите 2008. и 2009. углавном гарантовао некретнинама у центру Београда где има 1.775 квадрата, и на Новом Београду где поседује зграду од близу 4.000 квадрата. Годину дана касније за зајмове је залагао и новчана потраживања по основу издавања пословног простора и продаје робе. На овај начин је долазио до кредита углавном у мањим банкама.


Перчевић је у жижу доспео претходне недеље када га је Небојша Дивљан, највећи акционар сада угашене Универзал банке, означио као једног од њених највећих дужника. У овој банци, тврди Дивљан, Перчевић се задужио за 1,27 милијарди динара. Перчевић, међутим, тврди да је овај, као и сви његови други дугови о којима се прича, три пута мањи.


Перчевић је понудио план реорганизације „Интеркомерца“, који би требало да омогући наставак рада компаније.

(Блиц) (http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/441418/Perceviceva-firma-duzna-kod-25-banaka-od-29-koliko-radi-u-Srbiji)
***
(Видети текст, кликни на) "Како је пропала Универзал банка: Шерпама гарантовали кредите" (http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/440118/Kako-je-propala-Univerzal-banka-Serpama-garantovali-kredite)


(https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRDwIN6P6svUmBNwAr1RdSObByQ5VpL1FbntCeHkI9IDu1sR53SCw)
Стари политички другови (млади социјалисти, Дачић и Перчевић)(http://www.alo.rs/resources/img/20-08-2013/home_main/673669-ceca.jpg)
"Другарство" се не заборавља...наставља се...


Наслов: Перчевићева фирма дужна код 25 банака
Порука од: Гога Фебруар 11, 2014, 05:12:25
...наставак...Шема задуживања Интеркомерца (1)Зашто су банке веровале Перчевићу


(http://www.blic.rs/data/images/2014-02-08/432872_percevic01rasfoto-oliver-bunic_f.jpg?ver=1391893724)

Горан Перчевић је, као гаранције кредита, нудио и фиктивна потраживања.

Власник "Интеркомерца" поседује вредне некретнине, углавном у центру Београда. Међутим, њих је ставио под хипотеку за добијене зајмове пре четири-пет година. Али то га није спречило да их и даље користи, истина, на мало другачији начин, као гарант за нове позајмице. Перчевић је практично за своје квадрате или робу правио уговоре са својим фирмама, односно повезаним лицима, и то је давао банкама као гарант за нове позајмице.
Формула одобрења зајма код банака у три корака


  
1. Некретнине


(http://www.blic.rs/data/images/2014-02-08/432894_building_hs.jpg?ver=1391900226)

*  Перчевић ставља хипотеку на некретнине за зајам
*  Део исте некретнине издаје и кредите диже на бази очекиваног  прихода од ренте
*  Део исте некретнине представља као закупљену тако што са сопственом фирмом потписује уговор о закупу и наводну ренту даје у залог за зајам.


2. Роба широке потрошње

(http://www.blic.rs/data/images/2014-02-08/432871_canned-food_hs.jpg?ver=1391895810)

* У залог за кредите даје конзерве и месне прерађевине
* У више банака кредите диже на бази тога што је купац велике количине тузланске соли
* Као гаранцију кредита даје посуђе - шерпе, тигање, лонце... све то остаје у његовом магацину и само по захтеву банкара приказује да су његове “залоге” непотрошене.

3. Потражња


(http://www.blic.rs/data/images/2014-02-08/432873_shutterstock149297684_hs.jpg?ver=1391896140)


* Као гаранције за кредите даје своја будућа потраживања по уговореним пословима
* Део ових потраживања по уговорима које је Перчевић правио са сопственим фирмама
*  Интеркомерц тренутно има 136 тужби, за износ потраживања од 78.802.944.359,00 динара
- Бизнис модел је био следећи: фирма се задужује до максимума, а новац се извлачи преко фиктивних фирми. То је свакако морало да пукне јер нема фирме која би издржала такав начин пословања - каже наш саговорник.

 
Рачуни "Интеркомерца" јуче су били блокирани за 6,6 милијарди динара, а повезане фирме "Котекс" из Сурчина за 3,4 милијарде, укупно око 90 милиона евра.


Перчевић је, сазнајемо, за краткорочни кредит у једној грчкој банци заложио новчана потраживања која има по основу издавања магацина на Новом Београду. У конкретном случају закуподавац је био Перчевић, односно "Интеркомерц", а закупац "БЛБ компани" ДОО, која се "случајно" налази у Перчевићевом пословном простору на Теразијама.

(http://www.blic.rs/data/images/2012-02-27/217196_banke06-foto-o-bunic_hs.jpg?ver=1391893675)

31 банка - дала кредит Перчевићевим фирмама
6,6 милијарди динара тренутни износ блокаде Интеркомерца
230 милиона евра  износ кредита фирми Горана Перчевића
57 познатих фирми  Горана Перчевића
80% тржишта  Перчевић снабдева тузланском сољу


За још један краткорочни кредит Перчевић је заложио потраживања по основу издавања локала у Светогорској, у центру Београда. На страни закупца овде се појавила фирма "Mocha Star", која је половином 2012. избрисана из привредног регистра јер је отишла у стечај.


Перчевић је за кредите залагао и потраживања по основу издавања пословног простора компанијама попут "Електромреже Србија", "Транспортшпеда", "Меге", "Техноманије"...


„Блиц“ открива да је Перчевић у Московској банци кредит гарантовао потраживањем по основу продаје робе фирми "Pro Logstic RPC". Инвестициона јавност тврди да је ова компанија у власништву Перчевића. У АПР-у стоји да је њен стопостотни власник кипарска фирма "Hexsim Limited". И у Марфин банци Перчевић је за залогу користио потраживања по основу продаје робе, овај пут "Беохемији".

(С.Л., Блиц) (http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/441227/Zasto-su-banke-verovale-Percevicu)


... наставља се...Наслов: Ко ће сад да покрије кредите Перчевића и Жунића?
Порука од: moka Март 04, 2014, 23:14:57
Biznismeni bliski Dačiću zadužili se kod ruske Sberbanke, a bez SPS u novoj vladi nije jasno kako će servisirati kredit.
Beograd - Kada je u junu 2012. godine, praktično odmah nakon parlamentarnih i predsedničkih izbora, u redakcije beogradskih medija stiglo obaveštenje iz MUP da će ministar policije Ivica Dačić u Kristalnoj dvorani hotela „Hajat“ prisustvovati promociji deterdženta „Deus“ firme Beohemija, (video-snimak na Jutjubu „Promocija novog deterdženta Beohemije - DEUS“ ), nije bilo baš najjasnije šta će prvi čovek policije i zamenik premijera zadužen za bezbednost na takvom događaju.Uz tadašnji vrh srpske poslovne elite - Željka Žunića, Gorana Perčevića i Miroslava Miškovića - pojavio se i budući premijer Dačić, uz obrazloženje da ga je prijatelj Perčević pozvao na promociju. Njih dvojica su devedesetih bili „partijski drugovi“ u SPS, a Ivica Dačić, aktuelni premijer, i ranije je posećivao promocije poslovnih aktivnosti Gorana Perčevića, poput one u decembru 2011, kada je vlasnik Interkomerca promovisao izgradnju mini-hidrocentrale na reci Josanici. Tada je proslavi Interkomerca - kompanije čiji su računi trenutno u blokadi zbog dugovanja od 6,6 milijardi dinara - prisustvovao kompletan vrh SPS, dok je premijer Mirko Cvetković poslao telegram sa izrazima divljenja.

Kada je Dačić posle izbora 2012. zamenio Cvetkovića na čelu Vlade Srbije, nastavio je da „podržava“ sebi bliske privrednike vodeći ih u Rusiju. Sada se, u krugovima bliskim ruskom biznisu u Srbiji, spekuliše da je glavni cilj putovanja bilo zapravo to da se kod ruskih banaka isposluje kreditni aranžman za njihove kompanije.

Žunić i Perčević, koji su prethodnih meseci često bili u medijima zbog povezanosti sa propalom Univerzal bankom, sada važe za ljude koji imaju prezadužene kompanije, koji nisu vraćali kredite, a uzimali su ih u gotovo svim bankama koje posluju u Srbiji, a kolaterali koje su davali vrlo su sporni. Da li je to samo plod njihovih loših poslovnih procena, ili deo smišljenog plana po kome su obojica funkcionisali, za sada se samo spekuliše.

U svakom slučaju, rezultat moskovskih pregovora zaživeo je, kako Danas saznaje u krugovima bliskim ruskom biznisu, preko kreditnih aranžmana koji su uz (in)direktnu podršku premijera Dačića odobreni Žuniću i Perčeviću kod ruske Sberbanke. Ni ti krediti, prema nezvaničnim saznanjima, nisu servisirani kako treba i tu su Rusi postali nervozni.

Dok je Dačić bio premijer, kažu sagovornici Danasa, postojala je prećutna garancija da će krediti Sberbanci ovako ili onako biti vraćeni. Međutim, od momenta raspisivanja vanrednih izbora kod ruskih partnera je počela da raste nervoza, a kulminirala je upravo pokretanjem afere Univerzal banke, u kojoj su se kao ključni faktori pojavili upravo Žunić i Perčević.

Sada se u Moskvi nametnulo pitanje - ko će garantovati za vraćanje kredita dvojice biznismena kada Ivica Dačić sigurno više neće biti premijer, a SPS možda neće ni ući u novu vladu? Zbog toga su se ovih dana u političkim i poslovnim kuloarima pojavile spekulacije da „neki Rusi“ na svaki način pokušavaju da uguraju Dačića i SPS u buduću vladu kako bi zaštitili svoj uloženi kapital.

Dačić ubeđen u odličan rezultat

„Ne znam, i niko ne može reći sa sigurnošću, kako će biti sastavljena nova vlada. Jedino što znam i u šta sam ubeđen jeste da ćemo ostvariti najbolji rezultat od 2000. godine i da će on biti bolji nego na prošlim izborima“, rekao je predsednik SPS Ivica Dačić novinarima na Kopaoniku, gde je u svojstvu premijera učestvovao na Biznis forumu. On je podsetio da je na prošlim parlamentarnim izborima koalicija SPS-PUPS-JS dobila 14, 5 odsto glasova. „To je važno da bismo imali veću snagu za naše argumente i našu politiku, ušli u vladu ili ne ušli, svejedno“, kazao je Dačić.

 
http://www.danas.rs/danasrs/politika/ko_ce_sada_da_pokrije_kredite_percevica_i_zunica.56.html?news_id=277326

  До сад,лопови из политичког и бизнис света у Србији нису ишли у затвор.Да ли ће?


Наслов: Ухапшена Јасна Матић и директори СИЕПА
Порука од: Гога Март 26, 2014, 15:33:50
Ухапшена Јасна Матић и директори СИЕПА

Бивша министарка Јасна Матић и још троје бивших челника СИЕПА приведени због сумње да су злоупотребили службени положај и оштетили буџет за око 120 милиона динара.


(http://www.blic.rs/data/images/2010-06-02/43862_0805-jasna-matic-foto-j-vucetic_f.jpg?ver=1321782416)


Полиција је, поред Јасне Матић, привела и Божидара Лаганина, Весну Перић и Бојана Јанковића. Све четворо су у периоду од 2006. до 2013. године били на челним позицијама у Агенцији за страна улагања и промоцију извоза (СИЕПА).


Четворо приведених осумњичени су да су злоупотребили службени положај и да су у периоду од 2006. до 2013. године, закључивањем великог броја (1.339) фиктивних уговора о ауторском делу између запослених у СИЕПА, као физичких лица, и Агенције, оштетили буџет за око 120 милиона динара, саопштава МУП.

Фиктивни уговори су се односили на послове који су били у опису посла запослених у Агенцији, па су супротно Закону о ауторским и сродним правима, Закону о јавним набавкама, Закону о министарствима и Закону о буџетском систему, омогућили да се средства из буџета Републике Србије искористе за исплате наводно извршених уговора о ауторским делима, прецизира се у саопштењу.

На овај начин осумњичени су себи и другим физичким лицима прибавили имовинску корист у укупном износу од преко 90 милиона динара, док разлика од око 27 милиона динара представља укупан износ обрачунатих и плаћених пореза и доприноса по том основу.

Матићева је била директор СИЕПА од 2004. до 2007. године, Весна Перић од 2007. до 2010, када је поднела оставку, а Лаганин од 2010. до 2013. године. Јанковић је био заменик директора Агенције.

Јасна Матић је за министра за телекомуникације у влади Мирка Цветковића изабрана 7. јула 2008. године, а исти сектор је, у својству државног секретра за дигиталну агенду, при Министарству културе водила и у реконструисаној влади, образованој марта 2011.

Претходно је била државни секретар за економске односе са иностранством у Министарству економије и регионалног развоја, из редова Г-17 плус.

Матићева је рођена 14. јануара 1964. у Београду, а 2001. магистрирала је пословну администрацију на Универзитету Вашингтон у Сент Луису, САД.


Дипломирала је на Грађевинском факултету у Београду. Од 2003. до 2004. била је главна саветница на Пројекту за унапређење конкурентности Србије (УСАИД), а од 2000. до 2001. консултант Светске банке.

Била је и специјални саветник потпредседника владе Мирољуба Лабуса.

(РТС) (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/134/%D0%A5%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/1557650/%D0%A3%D1%85%D0%B0%D0%BF%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%88%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B0+%D0%9C%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%9B+%D0%B8+%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%A1%D0%98%D0%95%D0%9F%D0%90.html)***


Да ли је Динкић у овој причи невин ::) Ми смо као наивни, па смо "прогутали" причу како он, ето није прошао на изборима, па га зато неће ни бити у влади. Човек се лепо извукао. И нико њега не прозива. :oНаслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: Гога Април 14, 2014, 02:31:31
Ухапшен Слободан Радуловић, саслушан Александар Бијелић и више особа

ОБРАЧУН ДРЖАВЕ С КРИМИНАЛОМ: Расплет афера Булевар и Ц маркет!


Радуловић је понео са собом документа која доказују муљања Мирослава Мишковића приликом приватизације "Ц маркета"

(http://images.kurir-info.rs/slika-620x419/slika-tizer-13042014-1397343479-478755.jpg)


БЕОГРАД - Сад му је одзвонило.
Слободан Радуловић, бивши директор „Ц маркета“, слетео је јуче око 12.15 на београдски Аеродром „Никола Тесла“ редовном линијом из Москве. Радуловића је на аеродрому сачекала полиција, као и санитетско возило јер му је здравствено стање изузетно лоше.
- Радуловић је понео са собом документа која доказују муљања Мирослава Мишковића приликом приватизације "Ц маркета". Ти папири ће закопати власника "Делта холдинга". Радуловић је свестан да је ово његових пет минута и да ништа не сме да препушта случају - каже извор Курира и подсећа да ће он добити статус сведока сарадника.

(http://images2.kurir-info.rs/slika-620x419/slobodan-radulovic-c-market-miroslav-miskovic-maksi-delta-delta-holding-1397346873-478795.jpg)

Крио се у Шпанији и на Куби

- Спреман је да одговори на све оптужбе и понуди доказе да иза афере стоји Мишковић. Радуловићу ће бити додељен статус сведока сарадника јер зна много о Мишковићевим прљавим радњама и махинацијама - додаје наш извор из тужилаштва.

С београдског аеродрома Радуловић је превезен у ПУ за Град Београд због идентификације. Тамо је стигао нешто после 13.30, а задржао се око 20 минута. Под пратњом је потом превезен у Централни затвор, у затворску болницу где су га погледали лекари. После тога је, на лично инсистирање, пребачен у Специјални суд на саслушање.Нема намеру да бежи


(http://images2.kurir-info.rs/slika-620x910/slobodan-radulovic-c-market-miroslav-miskovic-maksi-delta-delta-holding-1397346857-478801.jpg)
Меморандум... Доказ о криминалним радњама приликом приватизације


Кривично-ванпретресно веће Специјалног суда, пред којим је Радуловић јуче саслушан, одлучило је да на снази остане раније решење о одређивању притвора, и то због опасности од бекства. Током кратког саслушања, он је објаснио да се протеклих година скривао на релацији Шпанија-Куба и предложио судском већу да му омогући да се брани са слободе јер се добровољно предао.

- Рекао је да је тешко болестан човек и да је свестан да му није преостало пуно времена, као и да нема намеру да бежи или да се скрива - казе извор Курира и додаје да Радуловићу нису постављана питања о судском поступку који је против њега вођен, нити сазнањима о незаконитим пословима Мишковића.
- Та питања на ред ће доћи касније, а Радуловић је већ показао вољу да истражним органима пружи доказе и исприча све што зна - каже он.
После саслушања, Радуловић је враћен у болницу у Централном затвору.

Радуловић је 2006. године због оптужби за проневеру 30 милиона евра у „Ц маркету“ побегао из земље, годинама је живео у Шпанији, а пре неколико месеци се преселио на Кубу. У одсуству је осуђен на пет година затвора због малверзација са „Ц маркетом“ у оквиру пресуде „Стечајној мафији“.


(http://images3.kurir-info.rs/slika-620x419/slobodan-radulovic-c-market-miroslav-miskovic-maksi-delta-delta-holding-1397346857-478799.jpg)

Цитат

ЦРНО НА БЕЛО: Шта је потписано 2005.

Коштуница, превара века и меморандум


Меморандум о разумевању потписан је 19. августа 2005. и њиме су се Мирослав Мишковић, Слободан Радуловић и Милан Беко између себе договорили о начину преузимања акција малих акционара "Ц маркета".


Састанак је иницирао тадашњи премијер Војислав Коштуница, а меморандумом је било предвиђено да "Пример Ц" Слободана Радуловића, који је био једини званично пријављени учесник у процесу преузимања, откупи акције малих акционара. Потом је свој "Пример Ц" Радуловић, заједно са откупљеним акцијама, требало да пренесе на Милана Бека и Мирослава Мишковића, док је Милан Беко свој већински пакет од 60 одсто требало да преда Мишковићу након две године. Убрзо после постизања таквог договора, Комисија за хартије од вредности одобрила је да се процес продаје "Ц маркета" настави. Тај поступак је, подсетимо, годину дана раније био замрзнут због судске одлуке о привременој мери забране располагања акцијама на берзи. Све је даље кренуло по Меморандуму. Слободан Радуловић је већ у новембру пренео "Пример Ц" у власништво Милана Бека.

- Ја сам "Пример Ц" око 20. новембра 2005. пренео "Новафину", чији је власник био Беко. Одмах након преузимања „Ц маркета“ од стране „Примера Ц“, чији је власник тада био Беков „Новафин“ из Луксембурга, за Мишковића, за Бека и за председника Владе Коштуницу постајем потпуно непожељна особа пошто сам већ обавио све послове који су били у њиховом интересу и почиње невиђена хајка против мене - рекао је бивши директор „Ц маркета“.

Како је рекао, његов прогон почиње како би био искључен из реализације Меморандума, чије одредбе нису поштоване.
- Коштуница и Мишковић су одлучили да Мишковић одмах преузме "Ц маркет" - рекао је Радуловић.

Након потписивања Меморандума, Беко мења страну и постаје партнер са Мирославом Мишковићем, а Радуловић тврди да су га Беко и Мишковић лажно оптужили како би га сменили са места генералног директора.


Цитат
Савет за борбу против корупције 2007. писао о афери "Ц маркет"
Како је Милан Беко помогао Мишковићу

Савет за борбу против корупције још 12. октобра 2007. поднео је извештај о случају "Ц маркета", у којем описује како су то предузеће преузели Мирослав Мишковић и Милан Беко. Такође, описује се и шта је радио Радуловић. У извештају се помиње да је један социјалистички директор који је управљао предузећем, у којем није било великог распона плата, обезбедио себи доминантно учешће у власништву капитала.
- Тај капитал је, према оценама самог директора, вредео више стотина милиона евра. Логично би се могло закључити да директор највероватније није платио реалну цену за свој удео у власништву предузећа - наводи се, између осталог, у извештају за Радуловића.(Катарина Благовић, Јелена Спасић) (http://www.kurir-info.rs/obracun-drzave-s-kriminalom-rasplet-afera-bulevar-i-c-market-clanak-1321331)


***


Шта ли се сада иза овога крије  ::)


Наслов: Ухапшен директор Аеродрома Никола Тесла
Порука од: Гога Јул 02, 2014, 18:56:09
Ухапшен директор Аеродрома Никола Тесла

Генералном директору Аеродрома "Никола Тесла" у Београду Велимиру Радосављевићу, који је данас ухапшен, одређен је притвор због сумње да оштетио то предузеће за 207,4 милиона динара.

(http://www.vesti-online.com/data/images/2013-12-06/375535_adc7587_kf.jpg?ver=1404297462)

Како је саопштио МУП Србије, осумњичени је са мађарском нискотарифоном авиокомпанијом Визер јануара 2010. године закључио Меморандум о разумевању којим јој је одобрио коришћење аеродромских услуга испод цене, укључујући и попуст од 20 одсто на путничку таксу, иако такве погодности нису могле да буду одобрене ниједној компанији.


"Ови повољни услови коришћења аеродромских услуга уведени су као могућност Закључком Владе Србије и Смерницама развоја ваздухопловног тржишта кроз стимулације у плаћању аеродромских накнада у Србији тек 30. децембра 2013. године и то уз испуњавање конкретних критеријума, које Визер није испуњавао", саопштио је МУП.


Додаје се да је Визер користио услуге београдског аеродрома по нижој цени већ од 12. јуна 2010. године на основу Меморандума, а да је тек 25. марта 2011. године закључен Уговор о пружању аеродромских услуга којим је тај документ озваничен и омогућио је мађарској компанији попусте по свим основама на аеродромске услуге и путничку таксу.

Коришћењем аеродромских услуга по нижим ценама Визер је стекао добит од 204,4 милиона динара, саопаштио је МУП.

Велимир Радосављевић је крајем децембра 2009. године именован за генералног директора Аеродрома "Никола Тесла".


Ово је наставак серије хапшења, која су се ових дана десила у Србији. Јуче су у одвојеним акцијама и поводом различитих истрага ухапшени председник комисије Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда Милутин Ђајић и његови сарадници и председника Привредне коморе Београда, др Милан Јанковић.


(Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Hronika/415634/Uhapsen-direktor-Aerodroma-Nikola-Tesla)
***И као многа хапшења до сада, биће,... тресла се гора.....родио се још један миш!

Наслов: Ухапшен Горан Перчевић
Порука од: Гога Новембар 16, 2014, 02:43:30
Ухапшен Горан Перчевић


Власник компаније "Интеркомерц" осумњичен за малверзације са кредитима Универзал банке. Учествовао у узимању 34 зајма, вредности 1,4 милијарде динара, без одговарујућих гаранција


(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2014//04/22n/hro-goran%20percevic_620x0.jpg)

БЕОГРАДСКА полиција ухапсила је у суботу увече Горана Перчевића, осумњиченог за малверзације са кредитима Универзал банке у вредности од 1,4 милијарде динара!

Власнику компаније "Интеркомерц", кога полиција терети да је одговорне особе подстрекивао на злоупотребу службеног положаја, лисице на руке стављене су у насељу Бањица. Како "Новости" сазнају, приликом привођења није пружао отпор.

Потерница, коју је за овим бизнисменом МУП расписао у суботу ујутро, добила је убрзо свој епилог. Две су, међутим верзије Перчевићевог привођења. Према првој, ухапшен је у стану свог дугододишњег пријатеља Миливоја Ћосића у насељу Бањица, који је такође приведен. По другој, полиција га је ухватила насред улице у овом београдском насељу и то у тренутку када је кренуо да се састане са Ћосићем, који је требало да му помогне у скривању.

- Поред Перчевића истрагом је обухваћен и Миливоје Ћосић, који, такође ради у "Интекомерцу". Иначе, он је већ саслушаван у предистражном поступку, а својевремено је радио и у Универзал банци - наводи наш извор, близак истрази.

Полиција је Перчевића током дана тражила на више локација, с обзиром на то да овај бизнисмен у суботу ујутро није пронађен када су инспектори закуцали на врата његове породичне куће. Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић раније током дана је саопштио да се Перчевић сумњичи да је извршио више кривичних дела у Универзал банци.

Како је потврђено у МУП, он се терети да је одговорне особе подстрекивао на злоупотребу службеног положаја. Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић потврдио је да полиција у суботу није пронашла Перчевића на адреси становања.

- Према до сада доступним подацима, Перчевић се терети да је искористио свој положај и овлашћења, приликом договарања о 34 кредита - рекао је министар Стефановић. - Њихов укупан износ је око 1,4 милијарде динара, а у почетку је било очигледно да се не могу вратити, како због кредитне неспособности самих предузећа, тако и због неодговарајућих средстава обезбеђења. То је довело до одузимања дозволе за рад и штету за акционаре и депоненте Универзал банке.

Горан Перчевић је у жижу јавности доспео зимус, управо после затварања ове банке. Један од највећих акционара прозвао је Перчевића да је, поред Мирослава Богићевића, Драгана Ђурића и Жељка Жунића, власника „Беохемије“, са којим Перчевић има „измешано“ власништво у неколико фирми, од Универзал банке добијао кредите под повлашћеним условима, које није враћао. Укупан дуг ове четворке према Универзал банци, незванично, достиже чак 4,5 милијарди динара.

Рачуни Перчевићеве матичне фирме „Интеркомерц“ тренутно нису у блокади, с обзиром на то да су му повериоци прихватили унапред припремљени план реорганизације. По званичним подацима, ова компанија има још седам зависних друштава: „Интерсеком Појате“ Ћићевац, „Интеркомерц аграр“ Врбас, „Интербрико“ Нова Варош, „Интерком Рас“ Рашка, „Златарка Комарани“ Нова Варош, „Радаковић“ Вршац и месна индустрија „Котекс“ из Сурчина. У овим фирмама Перчевићев „Интеркомерц“ има више од 50 одсто власништва.

Завршни рачуни ове групе Перчевићевих предузећа, која упошљавају укупно 465 људи, показују да је лане остварен губитак од чак 6,5 милијарди динара, што је око 57 милиона евра. Укупна дуговања ових фирми премашују 25 милијарди динара (око 215 милиона евра).

ЖУНИЋ

ПОСТОЈИ још неколико предузећа која у називу носе реч „Интеркомерц“ уз додатке импорт, експорт и инвест. Сви су регистровани на истој београдској адреси, сва три су акционарска друштва, а међу водећим акционарима су Жунићева „Беохемија“ („Интеркомерц-импорт“ и „Интеркомерц-експорт“) и Перчевић („Интеркомерц-експорт“). Ове три компаније не налазе се у збирним билансима.

ПРИЈАТЕЉ

МИЛИВОЈЕ Ћосић је синовац бившег министра привреде у Влади Мирка Марјановића - Животе Ћосића. Како "Новости" сазнају, Миливоје у јавности важи за једно од најбољих пријатеља Горана Перчевића, који га је у Београд довео из Ваљевског, а затим запослио у "Инеркомерц". Верује се да је Перчевић у њега имао неограничено поверење, што полцијским инспекторима, очигледно није било страно.

Ћосићу су, како наводе у полицији, лисице на руке стављене због помоћи учиниоцу кривичног дела. Након привођења у полицијску станицу, Перчевић и Ћосић биће саслушани код тужиоца.
(Е.В.Н.) (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D1%85%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0.405.html:519676-%D0%A3%D1%85%D0%B0%D0%BF%D1%88%D0%B5%D0%BD-%D0%93%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD-%D0%9F%D0%B5%D1%80%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%9B)Од 2000. године чекам ову вест. Време је било да се лопов ухапси, само се плашим да и он не прође као Мишковић и сви остали који су били ухапшени. Плате папрену кауцију , буду мало у кућном притвору, а после тога, све се заборави.Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: Гога Фебруар 01, 2015, 09:34:06
Као што сам и претпоставила, Перчевић је пуштен да се брани са слободе.


***


Горан Перчевић пуштен из притвора да се брани са слободеВласник "Интеркомерца" Горан Перчевић пуштен је из притвора Окружног затвора у Београду да се брани са слободе, сходно одлуци Вишег суда у Београду, речено је Танјугу у Управи за извршење кривичних санкција.

 

Перчевић је пуштен из притвора у којем је био два и по месеца од хапшења у новембру прошле године.

Притвор му је укинуло кривично ванпретресно веће суда с обзиром да су престали законски разлози због којих му је притвор био одређен, пошто су током поступка испитани сви предложени сведоци и у довољној мери обезбеђени материјални докази, рекла је Танјугу портпарол суда Бранисава Пузић.

Више јавно тужиластво у Београду подигло је данас оптужницу против власника "Интеркомерца" Горана Перчевића и још петоро окривљених због малверзација са кредитима Универзал банке.

Перчевић је оптужен због продуженог кривичног дела злоуптреба положаја одговорног лица подстрекавањем, наводи се у информацији Тужилаштва достављеној Танјугу.

(http://www.rtv.rs/sr_ci/hronika/slike/2014/11/15/percevic_660x330.jpg)


Горан Перчевић пуштен из притвора да се брани са слободе
БЕОГРАД -

Власник "Интеркомерца" Горан Перчевић пуштен је вечерас из притвора Окружног затвора у Београду да се брани са слободе, сходно одлуци Вишег суда у Београду, речено је Танјугу у Управи за извршење кривичних санкција.

 

Перчевић је пуштен из притвора у којем је био два и по месеца од хапшења у новембру прошле године.

Притвор му је укинуло кривично ванпретресно веће суда с обзиром да су престали законски разлози због којих му је притвор био одређен, пошто су током поступка испитани сви предложени сведоци и у довољној мери обезбеђени материјални докази, рекла је Танјугу портпарол суда Бранисава Пузић.

Више јавно тужиластво у Београду подигло је данас оптужницу против власника "Интеркомерца" Горана Перчевића и још петоро окривљених због малверзација са кредитима Универзал банке.

Перчевић је оптужен због продуженог кривичног дела злоуптреба положаја одговорног лица подстрекавањем, наводи се у информацији Тужилаштва достављеној Танјугу.


Оптужницом су обухваћени и бивши директор Универзал банке Драган Томић, Љиљана Стојановић, Милован Пузовић, Невена Белић и Драгољуб Перишић, који се терете за продужено кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица у саизвршилаштву, додаје Тузилаштво.

Прошле седмице Виши суд у Београду продужио је Перчевићу притвор за још 30 дана.

Перчевић је ухапшен средином новембра прошле године, а осим њега у том процесу су осумњичени и Миливоје Ћосић и Срђан Жујовић, који се бране са слободе.

Више тужилаштво је прошле године покренуло истрагу против Томића и других осумњицених због одобравања спорних кредита на штету Универзал банке.

Перчевић је осумњичен за више кривичних дела, односно различите малверзације у привреди када је искорисћавањем свог положаја и овлашћења и прекорачења граница овлашћања непосредно договарао са руководиоцима Универзал банке различито одобравање и обезебђивање кредита фирмама.

Како је након његовог хапшења саопштио министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, одређеним фирмама одобрена су 34 кредита у укупном износу већем од 1,4 милијарде динара, а "који се због кредитне неспособности и неадакватних средства (обезбеђења), што се знало у старту, не могу вратити нити могу бити у целости враћени".

Иначе, Перчевићева фирма "Интеркомерц" једна је од највећих дужника Универзал банке са милијарду динара, поред "Беохемије" са 1,56 милијарди динара, "Фармакома" са милијарду динара, Луке Београд, Ветеринарског завода Земун, "Зекстре" и "Оптике" у власништву Драгана Ђурића.

Перчевић је био оснивач и председник Младих социјалиста Србије, а касније и потпредседник СПС-а.

Новембра 2000. године иступио је из чланства те странке.

Према писању медија, Перчевић поседује вредне некретнине углавном у центру Београда, а ставио их је под хипотеку за добијене зајмове пре четири - пет година, што га није спречило да их и даље користи, на мало другачији начин, као гарант за нове позајмице.

(Танјуг) (http://www.rtv.rs/sr_ci/hronika/goran-percevic-pusten-iz-pritvora-da-se-brani-sa-slobode_563153.html)


Мора да је у притвору плакао сваки дан, па су се смиловали и пустили га. ;D Такви љигавци, које цели живот само лова интересује, али не она мукотрпно и знојем зарађена него она "лева рука десни џеп", би требали доживотно на издржавање казне "ДРУШТВЕНО КОРИСТАН РАД", са ђубретарима да празни контејнере, да чисти улице и слично.
Наслов: ХАПШЕЊА:
Порука од: Гога Децембар 27, 2015, 07:16:41
УХАПШЕНИ ЗБОГ КОРУПЦИЈЕ


У КООРДИНИРАНОЈ акцији, кодног назива "Резач", широм Србије, полиција је ухапсила 80 особа, осумњичених да су од 2004. године до данас починили више кривичних дела организованог финансијског криминала и корупције. Њиховим деловањем држава је оштећена за више од 100 милиона евра.

(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2015/12/mup-1.jpg)

Виши суд у Београду одредио је вечерас, а на предлог Вишег јавног тужилаштва, притвор Бојану Дробњаку и Жељку Жунићу, због опасности да би могли да утичу на сведоке и ометају истрагу. Притвор од 30 дана одређен је и бившем председнику општине Младеновац, Дејану Чокићу. Виши суд одредио је притвор и за још троје одговорних особа из те општине Драгана Томићевића, Милана Цветковића и Јелену Милашиновић.


- Извршењем ових кривичних дела причињена је материјална штета републичком буджету, покрајини Војводини, Београду, Железари из Смедерева, "Дунав осигурању", Републичкој дирекцији за имовину, Министарству пољопривреде, Агенцији за борбу против корупције и другима - изјавио је на ванредној конференцији за новинаре министар полиције Небојша Стефановић.

Министар Стефановић је навео и да се осумњичени терете да су починили кривична дела прање новца, злоупотребе положаја, фалсификовање исправа, навођење на оверавање неистинитог садржаја, несавестан рад у служби, примање и давање мита, злоупотребе у вези са јавним набавкама... Поред 80 ухапшених, трага се за још петорицом који су у бекству. Такође, у протекли четвртак и петак против још 40 особа поднете су кривичне пријаве у редовном поступку. Акцијом "Резач" практично је, тако, обухваћено 125 особа.


- Приведени су један бивши министар, двојица некадашњих помоћника министра у Влади Србије, више бивших и садашњих председника општина, бројни директори јавних предузећа, али и неки бизнисмени... - набројао је министар Стефановић. - Држава Србија је одлучна да се супротстави свим облицима криминала и корупције и оваква акција није и последња. Било ко да је починио кривично дело, неће бити поштеђен.

У акцији, поред осталих, приведени су и Слободан Милосављевић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у влади Мирка Цветковића, Жељко Жунић, директор “Беохемије”, Зоран Шћепановић, власник фирме “Максим и компани”, иначе челник фудбалског клуба Војводина, Зоран Радоман, члан новосадског Градског одбора Демократске странке и покрајински секретар за финансије, Золтан Билицки и Ференц Ирмењи, садашњи и бивши председник општине Ада, Дејан Чокић, бивши председник општине Младеновац...

Милосављевић је осумњичен да је са својим помоћником у то време Душаном Протићем и још шест особа, међу којима има и судских вештака, донео одлуку и закључио уговор о замени пољопривредног земљишта са Шћепановићевом фирмом "Максим". Реч је о 26 хектара државног земљишта у грађевинском рејону Новог Сада, чија је тржишна вредност 1.054.000.000,00 динара. Заузврат, Шћепановић је дао 26 хектара, на 15 парцела, чија је тржишна вредност 13.612.063,00 динара. На овај начин су осумњичени прибавили имовинску корист фирми "Максим" од 1.040.000.000,00 динара.


(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2015/12/uhapseni-1.jpg)

Ухапшени су и Миленка Јездимировић, некадашња генерална директорка "Дунав осигурања", иначе, кадар Социјалистичке партије Србије, Зорана Марковић, бивша директорка Агенције за борбу против корупције, челници Републичке дирекције за имовину Милован Ивановић и Србољуб Панић, некадашњи руководиоци у Секретаријату за грађевинске послове Београда, Добривоје Суджум, бивши помоћник министра пољопривреде, сада директор "Инђијагаса", челници фирми које послују у "Делта холдингу" Предраг Филиповић и Радмила Спасић...

(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2015/12/stefanovic-kzs-ha-1.jpg)
Министар Небојша Стефановић са сарадницима

У овом последњем случају било је малверзација са приватизацијом и земљиштем. Ухапшено је осам особа, међу којима су, поред "Делтиних" руководилаца и челници Трговинског предузећа "Баново брдо". Осумњичени су да су кривичним делима прибавили противправну имовинску корист од 1.757.182.223,73 динара и нанели штету Републици Србији и ТП "Баново брдо". Сумња се да је после приватизације 70 одсто друштвеног капитала ТП "Баново брдо", обављен неоснован упис права коришћења на око 91 хектар градског грађевинског и пољопривредног земљишта у државној својини. Реч је о грађевинском и пољопривредном земљишту на катастарским општинама у Железнику, Реснику, Баричу и Великој Моштаници.

Осим ових ухапшених, полиција је поднела и на десетине кривичних пријава у редовном поступку за иста кривична дела - од злоупотребе положаја до примања мита и пореске утаје.

На свим овим случајевима, поред полиције, радила су надлежна тужилаштва, од оног за организовани криминал, преко виших до општинских тужилаштава, као и пореска полиција.


ЖУНИЋ СЕ БРАНИО ЋУТАЊЕМ, СУД МУ ОДРЕДИО 30 ДАНА ПРИТВОРА

Виши суд у Београду одредио је притвор Бојану Дробњаку и Жељку Жунићу, због опасности да би могли да утичу на сведоке и ометају истрагу.

Жељко Жунић, власник "Беохемије" саслушан је у Вишем тужилаштву у Београду. Како је `Новостима` потврђено из ове институције, он се бранио ћутањем. Тужилаштво за Жунића тражи притвор, за које треба да одлучи надлежни Виши суд. Власник `Беохемије` се терети за финансијски криминал и корупцију.

У надлежном тужилаштву вечерас су саслушане и четири особе из Младеновца. Међу општуженима су три бивша функционера општине и начелник катастра. Првооптужени је бивши председник општине Дејан Чокић, а под истрагом су бивши општински правовранилац и руководилац Одељења за комуналне и грађевинске послове општине Младеновац.

Како сазнајемо, данас је у Вишем јавном тужилаштву, предвиђено саслушање шест особа везано за злоупотребу положаја у "Пионирском граду". Саслушаће се 11 осумњичених из Секретаријата за урбанизам и Агенције за борбу против корпуције.


(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2015/12/smederevo-1.jpg)


ЖЕЛЕЗАРА СМЕДЕРЕВО МАЛВЕРЗАЦИЈЕ СА ЛОГИСТИКОМ

ЗЛОУПОТРЕБА положаја сместила је иза решетака и Стевана Ђурића, генералног менаджера Сектора логистике “Железаре Смедерево”, Дејана Милосављевића, руководиоца службе комерцијалне логистике и Ивана Живића, менаджера цена логистичких услуга. Својим поступцима су оштетили ову компанију за 89.759 евра.

Они су осумњичени да су од јануара 2013. до септембра 2015. године искоришћавањем свог службеног положаја и невршењем своје службене дужности поступали супротно процедурама "Железаре Смедерево" које дефинишу начин рангирања и одабир добављача логистичких услуга за отпрему готовог производа "Железаре Смедерево".

На тај начин су за превоз готових производа на релацији Смедерево - Бар - Смедерево ангажовали приватну фирму "Драговић транспорт" из Смедерева и `СМНД Цомпанy` из Новог Сада. Транспорт је уговорен по цени од 1.550 евра, иако су њихове цене услуга превоза биле знатно више од цене коју је `Железара Смедерево` уговорила и са предузећем `Думако` (за 1.309 евра).(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2015/12/dunav-osiguranje-1.jpg)

ДУНАВ ОСИГУРАЊЕ: "МУЋКЕ" СА ДЕПОЗИТИМА

МИЛЕНКА Мила Јездимировић, бивша генерална директорка `Дунав осигурања`, ухапшена је са сарадницима Милицом Девић,Рајком Тепавцем, Стефаном Мисковским и Љубодрагом Марковићем због сумње да су од јануара 2010. до децембра 2012. године починили злоупотребу у саизвршилаштву.

Они су осумњичени да су, по претходном договору, предузимали радње којима су искоришћавањем и прекорачењем овлашћења, пласирали средства компаније `Дунав осигурање` у куповину корпоративних обвезница од фирми `М-Б Пеликан`, `Витро гроуп`‚ и `WЕG tehnology`‚ од по 60.000.000 динара и `Еурополис 011` од 110.000.000 динара.

За предузеће `Мега пројект`, како се сумња, супротно Закону о осигурању, положили су наменски депозит од 130.000 евра, као јемство за кредит код Дунав банке. Сумња се да су ухапшени били упознати да наведене фирме не испуњавају потребне услове за добијање тих пласмана и да неће извршити своје обавезе према компанији `Дунав осигурање`. На тај начин прибавили су им протиправну имовинску корист од 305.057.236,38 динара, а на штету компаније `Дунав осигурање`.(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2015/12/azotara-1.jpg)

АЗОТАРА ПАНЧЕВО: ПРОНЕВЕРЕ СА ЂУБРИВОМ

У ПАНЧЕВУ су ухапшене три особе због сумње да су починиле привредне малверзације. Приведени су Новосађанин Михаило Грујић, бивши заменик директора `ХИП Азотара`, Владо Крковић из Панчева,комерцијални руководилац компаније, а кривичном пријавом је обухваћен и Радосав Вујачић, привремени заступник капитала овог предузећа, који је тренутно на издржавању затворске казне.

Они се терете да су приватним предузећима `Макота` из Новог Сада, `Аграр плусу` из Ђурђева и `Тантраде` из Београда, продали вештачко ђубриво, а ову трговину нису адекватно обезбедили и наплатили. На тај начин `Азотара` је оштећена за 193.847.023,22 динара.

http://www.youtube.com/watch?v=yDHyNshhDVE


АДА И КИКИНДА: ПЛАЋАЛИ МОСТ ДВА ПУТА

У НАСТАВКУ акције на откривању злоупотреба у раду Фонда за капитална улагања АП Војводина и локалних самоуправа на територији северне покрајине, због сумње да су починили кривична дела злоупотреба службеног положаја и злоупотреба положаја одговорног лица, у вези са изградњом моста на Тиси у Ади, лисице су стављене Ференцу Ирмењију, Зорану Драгину,Ђерђу Хортију, Золтану Билицком и Мирославу Дуњићу. Процењена штета - пет милиона евра.

Кривичном пријавом биће обухваћен и Радослав Милошевић, бивши генерални директор `Интер-моста`, који живи у Француској. Он је избегао хапшење. Осумњиченима се на терет ставља да су од децембра 2006. до јуна 2013, приликом изградње моста на реци Тиса у Ади, уговорили плаћање изведених радова са ЈП `Путеви Србије`, а потом 2009. и са Фондом за капитална улагања.

При том, нису обавестили `Путеве Србије` да је њихове обавезе финансирања изградње моста преузео Фонд за капитална улагања. Тако су изведени радови на изградњи моста дупло плаћени. На тај начин прибавили противправну имовинску корист предузећу `Интер-мост` од око 404.900.000 динара чиме су оштетили покрајински буджет.

У Кикинди је ухапшен Драган Стојановић , представник Управе за капитална улагања Војводине за северни Банат, иначе дугогодишњи први човек Управног одбора Дома ученика и студената у овом граду. На листи ухапшених нашла се и Јулијана Јованић, заменик директора кикиндског Дома ученика и студената и још двоје запослених - Ивана Таталовић и Гордана Гојков. Приведен је и Борислав Цуцић, менаджер за пројекте, Радета Васин и Драгана Рељин.

Полиција сумња да су они од септембра ове године приликом изградње спортског терена, који је финансирала Управа за капитална улагања АПВ, у поступку јавне набавке, противзаконито фаворизовали понуђаче `Реља јуниор` и `Миравас` и услове конкурсне документације прилагодила пословним потенцијалима поменутих фирми, како би елиминисали друге понуђаче. Са предузећем `Реља јуниор` закључен је уговор о извођењу радова по ценама вишим од тржишних, чиме је Дом ученика `Никола Војводић` оштећен за око пет милиона динара.

http://www.youtube.com/watch?v=IOSQqVyw1f4

(Загорка Ускоковић, вечерње НОВОСТИ) (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D1%85%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0.405.html:583258-%D0%90%D0%BA%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%A0%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D1%87-%D0%96%D1%83%D0%BD%D0%B8%D1%9B%D1%83-%D0%B8-%D0%94%D1%80%D0%BE%D0%B1%D1%9A%D0%B0%D0%BA%D1%83-%D1%81%D1%83%D0%B4-%D0%BE%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BE-30-%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B0-%D0%9E%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%92%D0%B0-%D0%BE%D0%B4-100-%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%B0)


***Још једино Вучић није обелоданио када су ИЗБОРИ, пошто су овакве сцене "хапшења"  постале део предизборног "фолклора".Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: Гога Новембар 21, 2017, 04:19:40
Било ту и тамо хапшења ових ранијих година, нарочито за време предизборних кампања, па ево и сада кренула држава "жестоко" ;D да се обрачунава са криминалом. И гле чуда, баш сада, када Градски избори за Београд, само што нису почели.....


Писали смо на овој теми још 2012.године о `Азотари` и невиђеној пљачки, па као неки саслушавани, хапшени,....ево ОВДЕ (http://forum.svisrbisveta.org/index.php?topic=2106.msg19144#msg19144)...и нешто није било неких спектакуларних хапшења,
али сада Вучић одлучио да све то "изведе на чистац" :D


***


ВЕЛИКА АКЦИЈА ПОЛИЦИЈЕ
УХАПШЕНЕ 93 ОСОБЕ: "Пао" директор `Азотаре` оштећене за
180 милиона динара и челник полицијеЦитат

Директор ХТП `Азотара` и челник полицијске станице у Бачу ухапшени су данас у оквиру полицијске акције која је у току, сазнају `Новости`. Полиција је саопштила да су 93 особе лишене слободе


(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2017a//11/20/azotara-alexa_620x0.jpg)

Реч је о акцији сузбијања корупције, а незванично сазнајемо да је међу приведенима и Предраг Малишановић из Суботице, власник фирме `Азохем`, који је хапшен 2012. године са Јозефом Касом.

Полиција је данас у више одвојених акција на сузбијању криминала и корупције ухапсила 93 особе, док су против још 38 особа поднете кривичне пријаве у редовном поступку.

Међу ухапшенима су и шест полицијских службеника, укључујући и руководиоце ПС Бач и ПИ Кањижа, затим бивши руководилац општине Трстеник, инспектор Министарства за заштиту животне средине, запослени у Министарству правде, у градским управама у Врању и Нишу, запослени у пореским управама у Зајечару и Лесковцу, као и више одговорних лица у ХИП Азотари у Панчеву и запослени у ЕДБ Ниш.

Како је саопштио МУП, осумњичени су ухапшени на територији полицијских управа Београд, Нови Сад, Суботица, Панчево, Кикинда, Јагодина, Зајечар, Краљево, Крушевац, Ниш, Лесковац и Врање.

На терет им се, између осталог, стављају дела корупције и привредног криминала попут пореске утаје, примања и давања мита злоупотребе службеног положаја, проневере, али и дела општег криминала попут - неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога, изнуда, разбојништво, недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја и угрожавање сигурности.ХАПШЕЊА У ТРСТЕНИКУ


У великој акцији МУП на нивоу Србије, крушевачка полиција ухапсила је пет особа, којима је по налогу Вишег јавног тужилаштва у Крушевцу одређено задржаавње до 48 сати. Због постојања основа сумње да су извршили кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица и неосновано добијање и коришћење кредита ухапшени су Б. Х. и М. Б,одговорна лица предузећа `Екокарика` Д.О.О. Београд и М. Л. одговорно лице за управљање отпадом овог предузећа, Ј. С. одговорно лице предузећа `Степ транс` и Б. В, радника овог предузећа, као и Б. В. одговорно лице ЈКП `Енергетика` из Трстеника.


Припадници МУП у Крушевцу ухапсили су Ј.Ј.(39) из Трстеника због постојања основа сумње да је извршила кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица. Постоје основи сумње да је она као одговорно лице Удружења грађана "Фонд за унапређење ресурса грађана" Трстеник, у периоду од 2009. до 2012. године присвојила новац у износу од 3.086.000 динара, који је био намењен за исплату путних трошкова ангажованих радника по пројектима "Нега старих и инвалидних лица" и "Уређење јавних површина и санација дивљих депонија", које су финансирали Министарство економије и регионалног развоја и Националне службе за запошљавање.

(http://www.novosti.rs/upload/images/2017a//11/20/policija-akcija%20(2).jpg)

У оквиру сузбијање корупције и привредног криминала ухапшено је 37 особа због постојања основа сумње да су у периоду од 2009. године до данас извршили више кривичних дела којима су причинили штету буџетима Србије, Војводине, више локалних самоуправа и другим привредним субјектима и физичким лицима у износу од око 8,3 милиона евра.

(http://www.novosti.rs/upload/images/2017a//11/20/policija-akcija%20(1).jpg)

У области борбе против општег криминала и кријумчарења наркотика укупно је ухапшено 56 особа и том приликом је заплењено 3,3 килограма марихуане, 170 грама хероина, 53 грама кокаина, 280 грама амфетамина, као и 17 комада екстазија. Такође, одузето је и 510 грама смеше која се користи за увећање количине наркотика и осам дигиталних вагица.


(http://www.novosti.rs/upload/images/2017a//11/20/policija-akcija%20(3).jpg)

Полиција је такође одузела и пет пиштоља, једну аутоматску и две ловачке пушке од којих једна са оптиком, 1.582 комада муниције различитог калибра, једну експлозивну направу са око 60 грама пластичног експлозива и једну тромблонску мину.АЗОТАРА: УХАПШЕНО ТРОЈЕ, ОШТЕТИЛИ ФИРМУ ЗА 180 МИЛИОНА ДИНАРА


Припадници Министарства унутрашњих послова у Панчеву ухапсили су Миљана Ђуровићаодговорно лице "ХИП Азотара" Панчево, П.Ђ. бивше одговорно лице овог предузећа и Н. П. бивше одговорно лице Службе одржавања "ХИП Азотара", због постојања основа сумње да су извршили кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица у саизвршилаштву.


Како се наводи у саопштењу МУП-а, постоје основи сумње да су они током 2015. године, прекорачивши овлашћења и супротно захтеву Службе техничке припреме и потребама "ХИП Азотара", прихватили понуду привредног друштва "К. М. Монт" из Петроварадина и набавили технички неприхватљиве цеви, због чега је дошло до њиховог пуцања.


На овај начин, наводи се у саопштењу, "ХИП Азотара" Панчево оштећена је за 180.621.287 динара.


По налогу Основног јавног тужилаштва у Панчеву, осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати.

(http://www.novosti.rs/upload/images/2017a//11/20/policija-akcija%20(5).jpg)ХАПШЕЊА У СУБОТИЦИ ЗБОГ ВИШЕМИЛИОНСКИХ ЗЛОУПОТРЕБА


Припадници Министарства унутрашњих послова у Суботици ухапсили су одговорно лице ДОО "Агро технолоџи" М.В. због постојања основа сумње да је извршио више кривичних дела пореске утаје, и одговорна лица предузећа ДОО "Компани СУ Азотара" П. М. и Ј. Ћ, због постојања основа сумње да су извршили кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица.


МУП је саопштио да је М.В. у саучешништву са још једном особом од августа 2015. до априла 2017. године, у намери да избегну обавезу утврђивања и плаћања акцизе и пореза на додату вредност на извршен промет жестоких алкохолних пића произвођача ДОО „Агро технолоџи“, организовали илегалну производњу.


Сумња се да су посредством више привредних субјеката алкохолна пића унели у велепродајне и малопродајне објекте, као и да су користили неверодостојну документацију и фиктивне послове.


Сумња се да су на овај начин избегли плаћање акцизе у износу од 87.703.129 динара и пореза на додату вредност у износу од 50.953.954 динара.
У ЛЕСКОВЦУ УХАПШЕНА ПОРЕСКА ИНСПЕКТОРКА ЗБОГ ПРИМАЊА МИТА


Припадници Министарства унутрашњих послова у Лесковцу ухапсили су Д. Б, инспекторку теренске контроле Пореске управе филијале у Лесковцу, због постојања основа сумње да је извршила кривично дело примање мита и одговорно лице једног угоститељског објекта, због постојања основа сумње да је починио кривично дело давање мита.


Како је саопштио МУП, постоје основи сумње да је Д. Б. у јулу примила мито од Љ. М. у виду туристичког аранжмана у Грчкој, у вредности од 293.500 динара, како не би извршила службену радњу коју је морала извршити приликом контроле његовог угоститељског објекта.


По налогу Вишег јавног тужиоца у Лесковцу, осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати, наводи се у саоопштењу МУП-а.


Такође, МУП је по налогу Првог основног јавног тужилаштва, поднео кривичну пријаву против два одговорна лица у предузећу "ППГ Маркетинг" и дистрибуција д.о.о, због постојања основа сумње да су извршили кривично дело злоупотреба овлашћења у привреди у саизвршилаштву, којим су Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање АП Војводине оштетили за 2.500.000 динара.
ДВЕ ОСОБЕ УХАПШЕНЕ ЗБОГ ПРЕВАРЕ БАНКЕ


Припадници Министарства унутрашњих послова у Београду ухапсили су две одговорне особе запослене у ПД "С.А.Б Естетик" због постојања основа сумње да су извршили кривично дело превара у саизвршилаштву.


Како се је саопштено из МУП-а, приведени су С. Б. и М. О због сумње да су у периоду од 31. августа 2012. године до данас прибавили противправну имовинску корист за себе и своја привредна друштва.


Сумња се, наиме, да је С. Б. са једном банком из Београда закључио Уговор о финансирању изградње стамбено-пословног објекта у Београду, у износу од 1.853.000 евра, а да је банци као средства обезбеђења кредита достављао Заложну изјаву и Уговор о залогу, потписане и оверене на основу више фалсификованих пуномоћја суинвеститора.

(З.У. Танјуг, С.Б.,вечерње НОВОСТИ) (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D1%85%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0.405.html:696866-UHAPSENE-93-OSOBE-Pao-direktor-Azotare-ostecene-za-180-miliona-dinara-i-celnik-policije-FOTOVIDEO)Наслов: Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције
Порука од: Гога Децембар 04, 2017, 20:12:00
Што су избори ближи, хапшења су све жешћа, а биће игледа и чешћа. Ови су тек сада ухапшени,...а нека се спреме следећи,...ко зна из којег периода прошлих година.
***


56 особа ухапшено,
међу њима и бивши директор Аеродрома `Никола Тесла`

Припадници Министарства унутрашњих послова су претходних дана, у више одвојених акција на сузбијању финансијског криминала и корупције, које су посебно везане за злоупотребе службених положаја у државним органима, ухапсили 56 особа због постојања основа сумње да су у периоду од 2008. године до данас починили више корупитивних кривичних дела.

(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2017a//12/04/00-velimir-tanjug_620x0.jpg)
Велимир Радосављевић
Фото: Танјуг

У акцијама које су у сарадњи са надлежним тужилаштвима спроведене на територији Београда, Новог Сада, Панчева, Смедерева, Зајечара, Крагујевца, Краљева, Крушевца, Прокупља, Пирота и Новог Пазара ухапшени су осумњичени који су коруптивним кривичним делима оштетили буџет Србије, буџете локалних самоуправа и друга привредна и физичка лица за више од 8,4 милиона евра, стоји у саопштењу полиције.

Међу ухапшенима је и Велимир Радосављевић, бивши генерални директор Аеродрома `Никола Тесла`. Он се сумњичи да је од марта 2013. до априла 2014. године злоупотребио службени положај и ошететио то предузеће за за више од 41.000 евра.

Поред бившег челника аеродрома, ухапшена су и четири полицијска службеника, бивши стечајни управник предузећа `Застава Ковачница у стечају`, као и запослени у предузећима `Железнице Србије`, `Поштанска штедионица – експозитура Вршац`, у банци `Интеза - експозитура Панчево` и `Југобанци-ЈУ банци` АД Косовска Митровица, као и власници и одговорна лица у привредним друштвима.

(Новости) (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D1%85%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0.405.html:699330-VELIKA-AKCIJA-POLICIJE-56-osoba-uhapseno-medju-njima-i-bivsi-direktor-Aerodroma-Nikola-Tesla)

***

А кад ће овај доћи на ред?

(http://www.pressonline.rs/sw4i/thumbnail/vucic%20zatvor%20dinkic.jpg?thumbId=2063661&fileSize=45980&lastModified=1381334328000&contentType=image/jpeg)


Наслов: Одг: Борба против криминала и корупције! - Хапшења?
Порука од: Гога Октобар 04, 2019, 06:29:50
ГДЕ СУ НЕСТАЛИ МИЛИОНИ ЕВРА ИЗ АФЕРЕ `КОФЕР`!
 Ницовић: У тој афери су тадашњи премијер Коштуница
и министар полиције Јочић СПАСЛИ ДАЧИЋА
 јер су са СПС били коалициони партнери!Ни после 13 година од афере `кофер`, чији је главни актер био Владан Заграђанин, председник Извршног одбора Социјалистичке партије Србије (СПС), јавност није сазнала где је завршило два милиона евра, колико је укупно била тешка ова афера.


Није искључено, каже за Курир Марко Ницовић, бивши шеф београдске полиције, да је део тог новца завршио код социјалиста, узимајући у обзир да је лидер СПС Ивица Дачић само 15 минута од упада полиције у стан бившег вицегувернера Дејана Симића отишао, а да је Заграђанин остао, као и 100.000 евра које је донео у коферу.


(https://www.kurir.rs/data/images/2019/09/30/19/2003629_132131313_sq-s.jpg)
Ивица Дачић и Владан Заграђанин

Политичка одлука

- У тој афери су тадашњи премијер Војислав Коштуница и министар полиције Драган Јочић спасли Дачића јер су са СПС били коалициони партнери. Јочић је зауставио даљу акцију да не ухапсе Дачића са кофером. Новац је тада узела полиција, тих 100.000 евра из стана, али се поставља питање шта се десило са остала два милиона из афере. Није искључена могућност да је део од тога отишао код социјалиста. То је предмет за полицију и за тужилаштво, али смо и сведоци ослобађајуће пресуде иза које је засигурно стајала политичка одлука - каже Ницовић.Рекетирање


Да је у ову аферу заиста било укључено два милиона евра, својевремено је потврдио и директор `Кредитно-експортне банке` (КЕБ) Секула Пијевчевић, наводећи да су га из `Народне банке Србије` уцењивали и да су му тражили рекет у две рате од по милион евра. У међувремену је, открива он, `Народна банка` КЕБ укинула дозволе за рад и покушала да је ликвидира како би, тврдио је, њихове претње схватили озбиљно.


Оснивач Центра за владавину права Иван Нинић подсећа да се из правоснажне судске пресуде `кофер` третира као нађена ствар.


- Он, наводно, није предат у руке вицегувернеру Симићу, иако је новац неспорно унет у његов стан. Дачић каже да је ту свратио само да попије чашу вина. Ко верује у такве бајке? Искази свих актера дати у судском поступку могу да послуже као скица сценарија једне фантастичне трагикомедије. Наравно, кључна мистерија је где је новац из коферчета заиста завршио - пита се Нинић.


Заграђанин се ни јуче није јављао на телефон, а у његовом кабинету су нам поручили да не може да се јави јер је на састанку.

(Курир) (https://www.kurir.rs/vesti/politika/3333187/gde-su-nestali-milioni-evra-iz-afere-kofer-nicovic-u-toj-aferi-su-tadasnji-premijer-kostunica-i-ministar-policije-jocic-spasli-dacica-jer-su-sa-sps-bili-koalicioni-partneri)

***

Ових дана су неки писани медији изненада поново почели да пишу о горе поменутом Владану Заграђанину, наводно прозивајући га за `имовну карту`, као да се то што он има тек сада појавило. Он је иначе кум Ивици Дачићу и по функцији у СПС, одмах је иза Дачића, пошто је, на изненађење многих у тој странци, постављен на место председника Извршног Одбора СПС. Шта се то сада "иза брда ваља" пратићу, па овде поставити. Не би ме изненадило да неко индиректно преко Заграђанина креће у политички лов на Ивицу Дачића.