Svi Srbi Sveta - Forum

Форум => Свет => Тему започео: Zeka Новембар 28, 2013, 08:20:07Наслов: Украјина у ЕУ-ДА или НЕ?
Порука од: Zeka Новембар 28, 2013, 08:20:07
Дијагноза евроинтегратора – аберација свести    Не, стара истина колико и свет, није се променила – револуције замишљају романтичари, остварују их авантуристи а њиховим плодовима се користе зликовци.
    Тешко је рећи ком делу припада Тимошенко и њој слични политичари у другим источноевропским државама и на Балкану. У сваком случају, то насилно прекрајање целокупног пост-социјалистичког пространства које се остварује уз њихову помоћ, претвара се у страдање њиховог народа.


(http://facebookreporter.org/wp-content/uploads/2013/11/sve-timosenko.jpg)

Уочи свог неславног одласка са премијерске функције у Украјини, Јулија Тимошенко је сасвим озбиљно тврдила да су резултати њеног домаћинствовања успешни и да представљају “Украјински продор”. Коментаришући овај “продор” министар финансија у опозиционој влади Партије региона Николај Азаров, изнео је на конференцији за штампу 11. јануара 2010. године следеће податке.

                 –         Током 2009. године апсолутни пад БНД износио је око 14%.

-        Индустријска производња је скраћена за 21-22%. Овакав пад који се пореди са губицима у рату, није забележила ни једна земља на свету.

 

-       Приходи државног буџета у поређењу са 2008. годином смањени су за једну трећину.

 

-       Реални приходи грађана смањени су током 2009. године за 10%. Број људи који живе на граници сиромаштва порастао је на 35%.

 

-        Украјина је постала светски лидер у паду курса националне валуте. Гривна је у односу на амерички долар девалвирала за више од 40%.

 

-   Украјина је једина земља у свету у којој су били замрзнути депозити становништва.

 

-      Девизне резерве државе опале су три пута. Штавише, жели да их користи како би платила руски гас.

 

-       За две године владавине Тимошенко државни дуг се неконтролисано увећао за скоро четири пута и достигао вредност од најмање 40% БНД. На сваког живог Украјинца отпада 7 000 гривни државног дуга.

 

Оваква и слична “достигнућа” довела су Тимошенко иза решетака по члану “злоупотребе службеног положаја” иако су поред тог члана заведена још 24 кривична дела, укључујући и банална, препродају валуте. И тако, нашавши се у затвору, Јулија Тимошенко је на сајту своје партије онбародовала отворено писмо Јануковичу и затражила од њега да “спаси споразум о придруживању ЕУ”.

 

Тимошенко је изјавила да је, само што је сазнала за одлуку Кијева да прикочи преговоре о придруживању, хтела просто да “убије” председника. “Ви ћете остати сами са Русијом и бићете приморани да живите по њеном “возном реду”. У овој фази, неуспех са потписивањем споразума са ЕУ биће поздрављен од стране Русије и вероватно ће вас за тај “храбар” корак на неки начин и наградити. Не знам тачно шта ће то бити – релативно јефтинији гас, умерени кредити или једноставно укидање трговачких препрека. Уосталом, то није ни важно. Али имајте у виду да то нису само поклони, већ поклони-куке, на које ће вас чврсто посадити” – саопштава Тимошенко.

 

По њеним речима, Русија ће спасити Кијев “по цену губитка државног суверенитета Украјине”.

 

”Ни у ком случају не смете остати сами са Русијом, јер ћете у том формату изгубити све. Једино вас Споразум о придруживању са ЕУ може спасити” – закључила је бивша премијерка. Као друго, она је посаветовала Јануковича “да не истерује тако хистерично новац од западног света у замену за споразум. То личи на примитивног пећинског неваспитанка. Потпишите споразум и вама ће западни свет све сам дати. Они ће вас спасити од свих финансијских и социјално-економских пропуста које сте ви устројили” – додала је она, обећавши да ће “ЕУ учинити све како би 46 милиона људи осећало суштински и реалан напредак од потписивања споразума”.

 

Тимошенко показује типичан начин размишљања источноевропских политичара који су ставили акценат на евроатланске интеграције. Сви они су оболели од аберације свести, приликом које се црно претвара у бело или супротно, у зависности од ситуације.

 

Политика Ј. Тимошенко у време њене премијерске владавине, била је усмерена на уништење економске сарадње са Русијом и Виктор Јанукович данас жање плодове њеног рада. Та бивша “комсомолска богиња” која се сасвим добро осећала у време совјетске власти, одједном се забринула због “несамосталности” Украјине и почела је одлучно да руши механизме кооперативних веза са Русијом. Сада кад се Украјина налази на ивици колапса, она саветује председника да је коначно гурне у амбис. Вероватно због тога што се њени рачуни у иностранству никуда нису денули и приступањем ЕУ био би јој олакшан приступ прикривеним личним финансијама. А што се тиче осталих Украјинаца – па то је њихова лична ствар.

 

Јулија Владимировна сматра себе не само за лепу, него и паметну жену. Она вероватно осуђује премијера суседне Мађарске Виктора Орбана, који се на крају посвађао са ЕУ и побољшава односе са Москвом.

 

Тај Урбан је глупак. Штавише, он не само да ни конвенцију о хомосексуалцима не жели да потпише, него и инвеститоре из Москве призива. Ствар ће се завршити тако што ће Москва “поставити Мађарску на удицу” и тамо ће почети расти животни стандард. Не, Тимошенко иде својим путем.

 

Као прво – она ће уз помоћ ЕУ да се истргне из тамнице, као друго – поново ће постати председник Украјине, као треће – потписаће споразум о придруживању са ЕУ, сугеришући 12 година смутног живота целој земљи.

 

А илузија Тимошенко о томе да ће “ЕУ учинити све како би 46 милиона људи осећало суштински и реалан напредак од потписивања споразума” треба приписати аберацији свести или како то Немци зову «wunschdenken».

 

ЕУ не зна како себе да прехрани, а камоли 46 милиона Украјинаца…

 

Не, стара истина колико и свет, није се променила – револуције замишљају романтичари, остварују их авантуристи а њиховим плодовима се користе зликовци.

 

Тешко је рећи ком делу припада Тимошенко и њој слични политичари у другим источноевропским државама и на Балкану. У сваком случају, то насилно прекрајање целокупног пост-социјалистичког пространства које се остварује уз њихову помоћ, претвара се у страдање њиховог народа.

Дмитриј Седов

 Фонд стратешке културе (http://srb.fondsk.ru/news/2013/11/25/diiagnoza-evrointegratora-aberaciia-svesti.html)Благо нама Србима. Ми више ни не знамо ко је наша Тимошенко. Има их више, још се и такмиче ко ће да заузма прво место!


Наслов: Одг: Украјина у ЕУ-ДА или НЕ?
Порука од: Гога Новембар 28, 2013, 18:03:22
"Као што отац не може да породицу остави без хлеба, ни ја немам право да људе оставим на милост и немилост судбине, са проблемима који се могу појавити, уколико под притиском који осећамо буде заустављена производња и милиони грађана буду избачени на улицу", рекао је Јанукович.


(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2013/11/26/14804872/Kremlj.jpg)
Сличне речи очекујем и од ових, залуталих у политику, блудних српских синова!
У супротном, црно нам се пише!!!

Наслов: Одг: Украјина у ЕУ-ДА или НЕ?
Порука од: pidikanac Новембар 28, 2013, 22:53:33
Порадовао сам се. Вест о одлуци повлачења даљих разговора са Бриселом је била бомба за сваког честитог Србина. КОначно заокрет. Само, већ данас видимо страховит притисак на Москву. То је био отворен шамар бар за немце јер су они нај упорнији по питању Украјине.
Реакција је грозна и политичка позорница је запаљена до експлозије. Настојање Русије је било јасно, Неможе се седети на две столице. И тачка. Доста је било украјинског уцењивања. Јужни ток је одговор на милионе кубних метара гаса које је Украјина свесно крала из транзитних токова па све то даље продавала за свој рачун.

Онда Брисел постави услов сличан као и Србији, уплатите нам најпре 160 милиона еврижа па да наставимо разговоре. Кијев се нашао у процепу. сагледали су опасност да изгубе Русе а да код Брисела остану на празном тањиру.
Одлука је и политичка и економса али је прст у око намерама Европе и НАТО-а да се приближи Русији. Уз Украјину иде и Молдавија и Азербејђан, Грузију имају, Балтик је и тако њихова перјаница.

Дај Боже да Украјинци остану одлучни али све сумњам, Колач са запада отвара широко поље корупцији, приватним богаћењима. Онај жвалов Кличко, продана душа и човек са немачким пасошем лупа о врата парламента. Срамота. Намере су јасне и сад више нема скривања. ЕВРОПА ЖЕЛИ УКРАЈИНУ, то није племенит комшински корак него јасна политичка и војна стратегија...
Дранг нах остен иде даље, нема више Вермахта али има Бундесвера...


Наслов: Одг: Украјина у ЕУ-ДА или НЕ?
Порука од: Zeka Новембар 29, 2013, 09:28:42
Евроинтеграције Украјине „сахрањене“ у Кијеву уз музику Горана Бреговића


ТЕАТРАЛИЗОВАНА АКЦИЈА ПРОТИВНИКА ПРИДРУЖИВАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ

(http://fakti.org/sites/default/files/2013-5/05115_0.jpg)

    „Спровод“ се зауставио испред представништва ЕУ у Кијеву. Тада су на „мртвачки ковчег“ венци положени у име свих административних области Украјине и неких њених привредних грана

          АКТИВИСТИ украјинских удружења „Словенска гарда“ и „Савез грађана Украјине“ организовали су у центру Кијева театрализовану акцију „Не придруживању Европској унији“.

          Кулминациона тачка „догађања“ било је симболично сахрањивање споразума о прикључивању ЕУ који је данас у Виљнусу требало да потпише шеф државе Виктор Јанукович.

          „Мртвачки ковчег“ су носили мушкарци: двојица у радничким комбинезонима, плус - један у лекарском мантилу и један у украјинској војној униформи. За сандуком је ишао „весели спровод“ чији су неки учеснци носили маске Гаја Фокса, многима познатије као „анонимус маске“.

          „Ковчег“ је пронет улицама Кијева, а све време је велики дувачки оркестар изводио мелодије Горана Бреговића.

          „Спровод“ се зауставио испред представништва ЕУ у Кијеву. Тада је „мртвачки ковчег“ положен на земљу, а сви учесници „сахране“ имали су прилику да на њега ставе венце или цвеће.

          Венци су положени у име свих административних области Украјине и неких њених привредних грана.

Факти (http://fakti.org/globotpor/evrointegracije-ukrajine-sahranjene-u-kijevu-uz-muziku-gorana-bregovica)Нису се сетили да забоду глогов колац у сандук еуропског вампира. ЕУ се таман искезила да забије своје вампирске зубе у жилу куцавицу оног свеснијег дела народа Украјине. Ови што се диче овом вампирском заставом нису свесни шта их чека. Зар они не читају вести из Србије?
Боже, подари им памети док није још касно!
Зека


Наслов: Одг: Украјина у ЕУ-ДА или НЕ?
Порука од: Гога Новембар 30, 2013, 06:57:57
Јанукович од ЕУ тражи десетине милијарди $ помоћи и заустављање - Јужног тока

 
УКРАЈИНСКИ ПРЕДСЕДНИК У ВИЉНУСУ "ИЗДИКТИРАО"
УСЛОВЕ ЗА ПОТПИСИВАЊЕ СПОРАЗУМА О ПРИДРУЖИВАЊУ

(http://fakti.org/sites/default/files/2013-5/11621.jpg)

КИЈЕВ ће пристати да потпише споразум о придруживању Европској унији под условом да Украјина обнови сарадњу са ММФ, да Брисел учествује у модернизацији украјинског гасоводног система и да  буду отклоњене противречности у економској сарадњи Украјине са Русијом и земљама Царинске уније Русије, Белорусије и Казахстана - ово је лидерима ЕУ  у Виљнусу преочио украјински председник Виктор Јанукович.


Истовремено им је указао да се његова земља „у последње време нашла пред лицем озбиљних финансијско-економских проблема“ и да због тога Кијев и ЕУ морају разрадити програм економске помоћи која би омогућила украјинским властима да реализују припрему за потписивање споразума о слободној трговини и придруживању ЕУ.

Јанукович је саопштио које кораке такав програм може и треба да садржи. То су: израда програма европске помоћи одговарајућим ставкама украјинског буџета, издвајање средстава за макрофинансијску помоћ и ефикасна подршка Кијеву међународних финансијских институција.

Председник Украјине позвао је ЕУ да преиспита трговинска ограничења који дотичу одређене позиције украјинског извоза и изразио наду да ће ЕУ и међународне финансијске институције активно учествовати у модернизацији гасоводног система, као и да ће „ЕУ свим расположивим средствима и механизмима обезбедити енергетску независност Украјине“.

У вези с тим, он је изјавио да је неопходно да „земље чланице ЕУ преиспитају ставове о изградњи економски неоснованих капацитета за транспорт природног гаса у Европу који заобилазе Украјину“.

Ово је била закамуфлирана порука Бриселу: зауставите градњу Јужног тока.

Он је као „посебно важну компоненту“ навео израду усаглашеног плана дејстава „ради решавања противречности и решавања проблема у трговинско-економској сарадњи са Русијом и другим чланицама Царинске уније“.

Председник Украјине је позвао европске партнере да пруже подршку „почетку одговарајуће сарадње у троуглу Украјина-ЕУ-Русија“.

На крају, Јанукович је истакао да се Украјина „чврсто придржава свог европског избора“ и да рачуна на „солидарност и подршку Европске уније, њених држава чланица, као и земаља-партнера“.

Лидери ЕУ, иначе, и даље позивају Кијев да потпише споразум о придруживању. Чак су му понудили и нови датум за то - почетак 2014. године.

(Ф.С.К. Факти) (http://srb.fondsk.ru/news/2013/11/30/ianukovich-od-eu-trazhi-desetine-miliiardi-pomohi-i-zaustavlane-iuzhnog-toka.html)Наслов: Одг: Украјина у ЕУ-ДА или НЕ?
Порука од: pidikanac Новембар 30, 2013, 10:25:32
Русија је била недвосмислена и јасно је рекла Украјини. Свака даља уцена у транзиту нашег гаса према Европи. и ометање тока наших економских договора у испоруци гаса, нећемо толерисати. На ту поруку, Украјина је наставила са својим прљавим играма. Гас је поткрадан, плаћање је изостало и Украјина је била уверена да ће тако ићи док је века.
Јужни ток је сад искључује из те игре. Зависност Русије од Украјине је са овим пројектом завршена.
Јануковић је сватио ову поруку и сагледао последице. Највећи део украјинског извоза, ипак одлази не на запад већ у правцу Русије. Прекид транспорта гаса преко Украјине, ову ставља у велику економску зависност јер од стране Европе, нема ништа другог до само многих обећања.

Захтев Брисела да на рачуне ЕЗ уплати 160 милиона евра на име "чланарине" - пробудио је Украјину из сна.
Европа наравно не одустаје. Јануковић сад отворено захтева милијарде евра на име помоћи, трговина украјинском слободом је у јеку нових настојања да Европа спасе образ и ипак остане у игри изолације Руске економије која јача и полако прерасрта у апсолутну енергентску силу на свету.

Све то следи и Србији, на корак смо од почетка распада европске идиле и враћање у стварност.
Запад схвата да је почетком радова на "Јужном току" кроз Србију, Русија већ ушла  на Балкан као озбиљан играч и да су снаге на терену тренутно слабе баш на европској опцији.


Наслов: Одг: Украјина у ЕУ-ДА или НЕ?
Порука од: Zeka Децембар 01, 2013, 22:36:23
Украјина не може ступити у ЕУ а да се - не распадне као држава


АНКАРА ВЕЋ ДЕЦЕНИЈАМА „УЛАЗИ У ЕУ”, А ДОБРОНАМЕРНИ ИЗ БРИСЕЛА
НЕ КРИЈУ ОД КИЈЕВА ДА ЋЕ УЋИ - „ПОСЛЕ ТУРСКЕ”


(http://fakti.org/sites/default/files/2013-5/66008.jpg)

    „Европске интеграције” би уништиле добар део индустрије у источној Украјини и биле за земљу снажан ударац са озбиљним социјалним последицама
    А интеграција са Русијом имала би снажан психолошки ударац у Западној Украјини и довела би у питање опстанак украјинског језика и генерално украјинског националног пројекта
    Украјински пројекат се држи на стакленим ногама. Он, једноставно, није способан да преживи. Јер, питање је да ли украјински језик може да се одржи у условима слободне конкуренције са руским


        Пише: Олег НЕМЕНСКИЈ, историчар и политиколог, научни сарадник Института за словенске студије (Москва)
 

        ДОГАЂАЈИ у Украјини још једном показују да се ова земља принципијелно не може интегрисати ни са Западом, али ни са Русијом. Она није у стању да „направи свој избор“ у корист овог или оног интеграционог пројекта због природе своје државности.

        Упркос томе што је избор вектора интеграције заиста питање преживљавања Украјине и то свих њених делова, сваког на себи својствен начин.

        Сваки једнозначни избор уништава Украјину.

        „Европске интеграције” би уништиле добар део индустрије у источној Украјини и биле за земљу снажан ударац са озбиљним социјалним последицама.

        А интеграција са Русијом имала би снажан психолошки ударац у Западној Украјини и довела у питање опстанак украјинског језика и генерално украјинског националног пројекта.

        Дакле, украјински пројекат се држи на стакленим ногама, чак независно од реализације задатка одвајања од Русије и борбе против свих Руса. Он, једноставно, није способан да преживи. Јер, питање је да ли украјински језик може да преживи у условима слободне конкуренције са руским, о чему стално говоре противници изједначавања његовог статуса са другим језицима.

        Украјина би имала користи од брзе интеграције и са Европом, и са Русијом, али то није могуће јер то не треба ни Европи, ни Русији.

        Геополитички избор дели Украјину на два дела, што значи да он не може бити дефинитивно направљен.

        Украјина је осуђена да живи између - између Русије и Пољске, између Источне Европе и Запада. Чак и конфесионално изражавање украјинства - унијатство - покушава да споји источни обред (културне традиције и језик) са западним послушањем и „западним вредностима“. Оваква легура је нестабилна и да не би пукла - потребне су јој спољне потпоре и реагенси.

        Дакле, украјинска Украјина је осућена на прозападни курс, истовремено и на антируску политику - то је основа националне идеологије и једина могућност да зарађује на свом геополитичком положају.

        У том смислу, интеграција Украјине у Европу је немогућа, и у томе је сва трагедија украјинства.

        Као и за Турску - која је још пре пола века у кемалистичкој вестернизацији успела да потпише споразум о придруживању са Европском економском заједницом, али још и дан данас чека позив на учлањење - и за Украјину је реално чланство у Европској унији веома далека перспектива.

        Чак пре: само сан.

        У Европи - на питање „када већ једном?“ - воле да одговарају: „После Турске“…


Факти (http://fakti.org/globotpor/quo-vadis-orbi/ukrajina-ne-moze-stupiti-u-eu-a-da-se-ne-raspadne-kao-drzava)


Наслов: НАТО позвао на мир у Украјини!
Порука од: Гога Децембар 02, 2013, 06:13:53
Нажалост, у Украјини мир више не станује. Да ли ћемо и овде гледати већ виђене сцене са неких других подручја (Либија, Египат, Сирија...) или ће се украјински народ на време тргнути док Ђаво не дође по своје?!!***НАТО позвао на мир у Украјини!

(http://www.vesti-online.com/data/images/2013-12-01/374444_fonet-ukraj-5_ig.jpg)

Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен позвао је све стране у Украјини да се уздрже "од насиља и употребе силе", после сукоба током протеста у Кијеву у којима је више од сто људи повређено.

"У Кијеву велики број Украјинаца наставља да показује своју чврсту подршку ближим односима са ЕУ. Свугде народи имају право да се изражавају на демократски начин", навео је он у саопштењу.

(http://www.vesti-online.com/data/images/2013-12-01/374440_fonet-ukraj-1_ig.jpg)

"Позивам све стране да се по сваку цену уздрже од прибегавања насиљу и сили", који нису "добро средство за решавање политичких спорова у демократском друштву", поручио је Расмусен, позивајући "све да делују у складу са поштовањем уставних и  демократских правила".

(http://www.vesti-online.com/data/images/2013-12-01/374441_fonet-ukraj-2_ig.jpg)

НАТО у потпуности поштује све Украјинце и демократске идеале украјинске нације, закључио је генерални секретар НАТО и позвао Кијев који "председава ОЕБС-у да у потпуности поштује међународне обавезе у вези са слободом изражавања у окупљања".

Украјинска опозиција је вечерас позвала присталице да остану на Тргу независности у престоници и наставе протест у знак противљења одбијања украјинске владе да склопи споразум о придруживању са ЕУ.

(Бета) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/364509/NATO-pozvao-na-mir-u-Ukrajini)Гле чуда, НАТО позвао на мир  ;D, која иронија и лицемерје!Наслов: Одг: Украјина у ЕУ-ДА или НЕ?
Порука од: pidikanac Децембар 02, 2013, 14:57:32
Украјина је преломној одлуци, на коју се страну окренути. Сцене које редовно пратимо, потсећају у многоме на једно прошло време и у нашем Београду. Време рушења Милошевића, које је углавном финансирано, покренуто и иницирано, плаћено је страним новцем и деловањем опозиционих снага које су свакако окренуте западу.

То исто време и уз исте разлоге, средства и иницијативу, сада доживљава Украјина. Довољно је само погледати оног бившег боксера Кличкова, схватити да је то човек запада али пре свега и Немачке, чији пасош носи, па да се сагледа ко то лупа по вратима украјинског парламента, ко води агресивну масу људи која све пред собом руши и спремна је да отвореним нападом на чуваре реда и мира, започне и са убијањем.
Одговор полиције је уследио и могао је бити само такав и никако другачији.

Упоредимо ли сцене по Београду из скорашњих сукоба са хулиганима, паљењем стадиона и стотинама поврешених, морамо само једно сагледати:

све је то добро организовано, плаћено и очекивано, од стране европских утицаја кроз људе који су своје националне душе продале за шаку долара и евра.

Рекох да је Украјина на преломном месту и пред пресудном одлуком.
Или даљи сукоби и агресивне демонстрације прозападних снага, - чиме се земљи наноси ужасна штета и уништава углед, - или Јануковићево попуштање и смиривање стања уз нова "миловања" са Бриселом, НАТО-ом и доктрином политике којој је стало да заузме позицију непосредно уз руску границу.

А сад замислимо случај који можда већ сутра, прети и Србији.

Од два милиона становника Београда, где највећи део има посао, плату и системски је близак властима, ако у случају као и у украјинском, због промене курса према Бриселу, - народ изађе на улице.
Верујем да ће Вук Драшковић, србска национална битанга, уз одабран клан организатора ДС, Напредњака, Удружених Региона а поготово букача из Чедине странке, опет палити Народну Скупштину и показивати свету своју прозападну алтернативу.

Маса је сила, маса је та која покреће ствари из места, овог пута негативно и на штету добрих односа са Русијом. Украјина ће опет пасти јер запад неће штедети новац. Србија нема изгледа да нешто ново започне јер је летаргија, сиромаштво и беда, већа од свих помисли да би се могао сањати један лепши сан.
За то ће се већ Вучић и скаламерија и те како потрудити. Све иде у том правцу...

Не пише забадава Ђорђе Вукадиновић речима, - добили смо Јужни ток али он још није готов. Незна се још дали се то у Србији, можда и послењи пут, игра казачок. Наредни месеци ће то показати....


Наслов: Одг: Украјина у ЕУ-ДА или НЕ?
Порука од: Zeka Децембар 02, 2013, 21:29:36
АЗАРОВ: Демонстранти се спремају за покушај заузимања парламента


СРЕО СЕ У КИЈЕВУ СА СТРАНИМ АМБАСАДОРИМА
И ПОСЕБНО УПОЗОРИО „БРИСЕЛСКОГ“ И АМЕРИЧКОГ


(http://fakti.org/sites/default/files/2013-5/05005.jpg)

         УКРАЈИНСКИ премијер Николај Азаров изјавио је да његова влада располаже информацијама да се демонстранти припремају за покушај да заузму зграду Врховне раде, односно националног парламента.

         Азаров је на ово упозорио амбасадоре акредитоване у Кијеву. Притом је позвао је амбасадоре из Европске уније и САД да утичу на украјинску опозицију да учесницидемонстрација не прибегавају насиљу.

         „Обраћам се посебно амбасадорима ЕУ и САД, господину Томбинском и господину Пајету, да учине све што могу и не дозволе насиље према органима реда, да позву учеснике протеста на мирни дијалог и да одустану од језика ултиматума“ - рекао је украјински премијер.

         Он је оценио да су протести масовни и да су попримили неконтролисани карактер и да „одређене политичке снаге више не могу њима да управљају“.

Факти (http://fakti.org/globotpor/quo-vadis-orbi/azarov-demonstranti-se-spremaju-za-pokusaj-zauzimanja-parlamenta)Азаров, мољака непријатеље своје државе уместо да их најури из Украјине.
Зашто ме ово подсећа на неке сличне, или исте, у Београду?
Зека


Наслов: Одг: Украјина у ЕУ-ДА или НЕ?
Порука од: Zeka Децембар 09, 2013, 22:39:33
Украјинска жандармерија одбацила демонстранте од зграде владе


ГРУПЕ СТУДЕНАТА У ЦЕНТРУ КИЈЕВА УЗВИКУЈУ „СМРТ НЕПРИЈАТЕЉИМА”,
АЛИ ЗАСАД ДИРЕКТНИХ ОКРШАЈА НЕМА


(http://fakti.org/sites/default/files/2013-5/35152.jpg)

        ОЧЕКИВАНИ заплет у Кијеву који може бити и почетак расплета и увод у нове заплете и заоштравања.

        Украјинска жандармерија почела је да потискује демонстранте од зграде владе и да их „усмерава“ у улицу Грушевског.

        Жандарми су наступили као својеврсни „живи зид“. Постављени у неколико редова, раме уз раме, напросто су изгурали демонстранте са простора испред седишта владе и улицом Грушевског их потискивали према Европском тргу.

        Простор ослобођен од демонстраната одмах су блокирали тешко натоварени камиони „камаз“.

        Истовремено је - на идентичан начин - потиснута и велика група демонстраната која је блокирала саобраћај улицом Институтска.

        Наступајући корак иза жандармерије, украјинска „обична полиција“ почела је да уклања прве две од барикада које су подигли претходних дана учесници „евромајдана“.

        Засад нема директног сукоба између жандармерије и демонстраната, али је ситуација крајње напета.

        Ни жандармерија ни припадници специјалне јединице за разбијање демонстрација „Беркут” засад не прилазе Тргу независности на коме се налази основна маса демонстраната.

        Појавиле су се, међутим, информације да су „беркутовци”  упали у седиште опозиционе партије Баткившћина и да су при том били наоружани аутоматима.

        „Растурили су нам групу која је стајала испред владе. Међутим, ситуација на Тргу независности је засад мирна. Ми не покушавамо да нападамо полицију. Не примењујемо силу. Нико од нас није наоружан” - изјавио је шеф посланичке групе опозиционе партије Баткившћина Арсениј Јацењук.       

        На вест да жандармерија растерује демонстранте, неколико стотина учесника протеста са палицама у рукама кренуло је према улицама Грушевскога и Институтска, али засад сукоба нема. А нема зато што им је пут затворила полиција у пуној опреми и са штитовима.

        На то је ова група блокирала улицу Городецког. Засад обе стране чекају појачања.

(http://fakti.org/sites/default/files/2013-5/35151.jpg)

Кијевски политиколог Јуриј Городњенко поводом најновијег развоја ситуације у главном граду Украјине, написао је:

        Још пре неколико дана сам упозорио: уколико власт почне да издаје своје људе - изгубиће и последњи ослонац пред изборе 2015. године. А управо то се догодило. Опозиција се докопала адреса родбине припадника специјалне јединице „Беркут” која штити владу и резиденцију шефа државе.

        Што је још горе, адресе, заједно са осталим подацима, дошле су у руке бојовника из организација „Тризуба” и УНА-УНСО. Има индиција да су те податке одали високи државни чиновници.

        Све у свему, ово што се сада догађа у Кијеву веома подсећа на фебруар 1917. године. И тада је власт била беспомоћна. И тада је постајао веома моћан утицај спољног фактора. И тада су наоружане банде нападале на полицајце, војнике и официре који су били остали лојални цару.

        Власти засад иде на руку једино то што опозиција нема јасан план за даље деловање и што њени лидери исувише зависе од команди из иностранства. Још је и руководство ЕУ ставило до знања да нема намеру да у Украјини подржи државни преврат с обзиром да је до нових председничких избора остало релативно мало времена, а Брисел има разлога да рачуна на успех опозиционог кандидата на изборима 2015. године.

        Опозициони лидери су постали таоци „евромајдана” који су сами организовали. Додуше, сами су криви јер су током целе протекле деценије чинили све да у друштву култивишу непријатељство и мржњу. Демонстранти су у време председниковања Леонида Кучме излазили на протесте са паролом: „Доле Кучма!”, а сада гомиле студената по Кијеву узвикују: „Смрт непријатељима!”

        Власт мора функционисати тако да провокатори и опозициони бојовници - на конкретним примерима - схвате да их чека неизбежна кривична одговорност.

        Све који мисле да се и даље може ништа не чинити, подсећам да је 1917. године за Фебруаром дошао Октобар. Другим речима да и данас „добри студенти”, који на „евромајдану” својим „непријатељима” прижељкују смрт, могу цео народ, заједно са својим вођама, окупати у крви”.     

Факти (http://fakti.org/globotpor/quo-vadis-orbi/ukrajinska-zandarmerija-odbacila-demonstrante-od-zgrade-vlade)


Наслов: Споразум са Русијом спасао Украјину банкрота
Порука од: moka Децембар 19, 2013, 05:26:46
Споразум са Русијом спасао Украјину банкрота

Москва критикује Запад због настављања притиска на Кијев
 
Микола Азаров: Омогућен нам је економски раст Фото Ројтерс

Кијев – Украјински премијер Микола Азаров описао је јуче руски пакет помоћи вредан 15 милијарди долара као историјски договор који ће бившој совјетској републици повратити економски раст, док демонстранти у Кијеву и даље протестују због „продаје“ Москви, јавља Ројтерс.

Украјински и руски председници Виктор Јанукович и Владимир Путин обелоданили су план помоћи Кијеву у уторак, после разговора у Москви. Договор такође укључује снижење цене руског гаса Украјини за око трећину.

„Шта би чекало Украјину? Одговор је јасан: банкрот и друштвени колапс“, рекао је Азаров члановима. „Какав би то био новогодишњи поклон народу Украјине.“

„Шеф државе успео је да договори снижење цене гаса већ од 1. јануара па све док уговор траје“, рекао је Азаров подразумевајући споразум који истиче јануара 2019. „То нам омогућава оживљавање економског раста.“

„Председник је добио уговор под изузетно повољним условима кредитирања украјинске привреде, што нам омогућава да спроведемо свеобухватне планове економске модернизације“, рекао је Азаров.

Он је такође рекао да ће предложити обарање корпоративног пореза од 19 одсто за један проценат и да ће наставити да повећава социјалну потрошњу.

Демонстранти који логорују на главном тргу у Кијеву већ четири недеље захтевају оставку председника Јануковича после његовог изненадног одустајања од споразума са ЕУ и наглог приближавања Москви.

Русија је јуче оптужила Запад да притиска Украјину и поред споразума склопљеног са Москвом. Русија је „изненађена покушајима отвореног притиска на украјинску владу који се настављају упркос одлукама донетим у уторак у Москви“, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров пред члановима горњег дома парламента.

Он је демантовао да је Москва притискала Кијев. „Никога ништа не присиљавамо. Ми смо против притисака европских народа за лажни избор ’са нама или против нас’.”

http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Sporazum-sa-Rusijom-spasao-Ukrajinu-bankrota.sr.html


Наслов: Одг: Украјина у ЕУ-ДА или НЕ?
Порука од: pidikanac Децембар 19, 2013, 19:13:25
Запад је у убеђивање Украјине да јој се прикључи, учинио све како би тај циљ и постигао. Најбољи пример бескарактерне политике без основних начела протоколарних обавеза, показала је влада у Берлину у насртљивом начину нове врсте уцена. Зна се да је Кличко, дојучерашњи боксер држављанин Немачке, зна се да има сваку врсту потпоре, од новца, логистике па до саветодавалаца који помно прате украјинске прилике!
Зна се и какав је стварни циљ изненадне велике "љубави" запада према сиромашној Украјини!
Ту су у игри стратешки планови запада и ништа друго.

Путин је то схватио, данас у званичној изјави и потврдио.
На другој страни имамо владу Јануковића који нема баш неке нарочите квалитете политичке постојаности. Био је све до последњег тренутка, спреман на дил са Западом. Његово захтевање брзе новчане помоћи у милијардама евра, ипак није прошло. Брисел је устукнуо оног трена кад је Путин извадио своје карте и отворио пут неким решењима. Ја их не сматрам коначним. Кијев ће играти своју игру добацивања лопте на обадве стране очекујући смирење стања у земљи, наставак неких односа са западом, одакле неће престати да се маше обећањима и шареним лажама, - Москва ће такође будно пратити стање поуздавајући се само у онај део источне Украјине, који је руски и уз руску политику. 40% тог становништва је руског порекла.

Количине гаса и цене истог за Украјину, неће имати значај све до оног трена, док се подела у политичким опцијама, запад, или исток, не деси у народу.
Јануковић нема глас поузданог партнера. Он ће се осмехивати свима и сваком све док је решен колапс који је претио земљи. Наставак следи, у то не сумњам јер све говори да ствар око Брисела и Кијева, још увек није завршена.
Мени лично, недостаје јавна подршка проруске опције у становништву Украјине, која је углавном била посматрач целе ујдурме. Нешто слично баш као и код нас у Србији. Ћути и не показуј шта мислиш....


Наслов: Украјина и немачки "казачок" ...
Порука од: pidikanac Јануар 30, 2014, 16:11:02
Украјина и немачки „казачок“

Са колико је жара Европа ушла у игру око лобирања украјинског припајања Бриселу, види се из последњих догађаја који пуне телевизиске екране читавог света.   Поред веома добро организованих и спроведених демонстрација кијевљана али и у другим местима бивше совјетске Републике, видно је учешће западне политике у отвореној подржци демонстраната који су против сопствене владе.

Слике са телевизиских преноса, где се немачки али и европски политичари грле и љубе са тзв. прогресивним снагама земље, које настоје Украјину приближити европској заједници, захтевају сасвим озбиљне одговоре. Сумња у поштовање неутралности, кад су у питању проблеми неке земље, захтева и у овом случају нека битна објашњења.

Неоспорно је и добро знано, да западна политика тврдо следи план ширења војне алијансе запада. НАТО  је зацртао своје стратешке циљеве и озбиљно настоји да се наслони на саме границе Руске федерације!
Овде не треба потсећати  на сва настојања Америке и НАТО пакта, у игри око Грузије, Чеченије и других закавкаских области. Украјина је само логичан корак којег је Моска и те како добро разумела и овде љубазни осмеси Ангеле Меркел и  бриселске „принцезе „,  Кетрин Ештон, више немају прижељкиван шарм!

Европа је већ у старту у игри око Украјине, направила лапсус захтевајући да је за потребе кандидата за ЕУ, потребно да КИјев уплати масу милиона евра, као знак некакве гаранције чиме би Украјина ушла у оквир планираних једнократних кредита и помоћи у санацији својих привредним тешкоћа.

Кијев тај новац није имао. Пребрз корак Брисела, условио је код владе Украјине преку потребу да на другој страни затражи помоћ. Државна каса је била празна, долазак зиме и осигуравање енергетика који и тако долазе само из Русије, погурао је Јануковића на сусрет са Путином.

Москви је и тако било већ и превише ујдурме око Владе у Кијеву. Седети на две столице, нико не гледа радо, поготово ако је ситуација јасно окренута ка преким финансиским терапијама тешко оболеле Украјине.
Остатак знамо. Влада у Кијеву прекида разговоре са Бриселом, Русија нуди решење. У том тренутку, планове Брисела и жеље НАТО пакта укључујући у целу игри и УСА, растурила је попут разорне бомбе, одлука владе у Кијеву да се окрене Москви.

Почињу демонстрације, народ, које је своје погледе уперио у Брисел и западна обећања, почиње рандале, рушење и паљење,  не ретко  и убијање људи са другачијим мишљењем. Међународна политика, читај западна свих врста, накострешено упозорава, прети и опомиње .
У редове демонстраната, гурају се западни политичари, храбре тзв. устанике, новац из европских каса богато напају демонстранте новом снагом за истрајност побуне. Европа, то је симбол прљаве игре у коју се са посебним жаром, укључује најпре немачка политика.

У маси демостраната, много је маскираних „бораца“ Примећују се и наоружани непознати људи, мада нема неке битније организованости, демонсзтранти брзо добијају потребну логистику, све тече уз јасну и нескривену помоћ западних земаља!

Бивши боксер Виталиј Кличко, и тако законити држављанин С.Р.Немачке, преко ноћи постаје Берлину,- прва перјаница. На отвореној сцени, грли се и љуби са бившим министром  Гуидом Вестервеле, окружен је саветодаваоцима из Берлина, маса парламентараца свакодневно је уз побуњенике, немачка Канцеларка Меркел  позива на европско уједињење и бољи живот „јадних“ украјинаца, - америчка амбасадорка хумано дели сендвиче промрзлој маси демонстраната, све тече у знаку ОТВОРЕНЕ подршке унутрашњој побуни  у једној другој земљи, или другим речима, да би се још бруталније схватило, помагању и иницирању даљих нереда по украјинским градовима а све у знаку свемоћне Европе и њезине демократије.

Оно што посебно условљава оштро реаговање на слике које нас опседају својом бизарношћу и понашањем међународне политике, кад јој је најпречи интерес стратешки војни циљ, у коме обични људи и немају места, то је отворена намера и настојање, да се супростави свим легалним интересима саме државе Украјине, и већ онако, како њезин народ и влада, буду одлучили!

А да само кратко потсетим. Слике украјинских мањих градова, рурални део кроз неразвијена и заостала села, потсећају на наш некадашњи „стандард живота у Србији“ из давних 1950-60 година.
Готово сам био носталгично дирнут сликама запрежних кола  која промичу улицама кроз блато, пролазницима у зимским гуменим чизмама и капутима којих се још само сећају наши старији суграђани, из времена земљорадничких задруга и радничких кабаница.

Зар је то та толико жељена Украјина за којом жуди Европа? Зар је то толико потребна нова чланица европске заједнице, чија улога у целој папазјанији срамне бестидности, треба да увери остатак света у душебрижност тог Брисела који се дави у сопственом муљу климаве привреде, великих задужења и још веће незапослености својих становника.

Квота младих незапослених, у тој Европи прешла је 30%. Укупно преко 24 милиона људи нема никакав посао и без изгледа је да ће га икада добити. Многе земље се даве у непокривеним буџетима, кридитима који паралишу сваки развој, дуговима које ни десетине долазећих генерација, никада неће моћи да врати.

Добродошла драга Украјино у благонаклону и богату Европу. Распоредиће се по твојим пољима нова ракетна гнезда, зна се где ће им бити циљ. Задужиће те други и исисаће и послењи перпер, док не клекнеш и не предаш се. Јер, никада нећеш више бити своја на своме.

Други ће располагати твојим добрима, други одлучивати колико смеш да пожелиш. Други ће одређивати колико смш засејати, продати, купити. Банкама твојим ће руководиће  Сорош и компанија, политику ће водити нека Меркелица, ко то зна али једно је сигурно, - своја нећеш бити!

Ни ти драга православна, словенска, украјиско.—руска сестро, - баш као  што никад своја неће бити, - и моја Србија...


Јован М. Пидиканац


Наслов: Одг: Украјина и немачки "казачок" ...
Порука од: ПЕТАР Јануар 30, 2014, 21:37:45
Polako pidikanac.Čemu pesimizam.Bitka još nije gotova


Наслов: Одг: Украјина и немачки "казачок" ...
Порука од: pidikanac Јануар 30, 2014, 22:46:02
Нисам песимиста али, слаба нам вајда брате Петре.
Зар се не види шта нам долази?
Игра се наставља на нашу штету, Вучић постаје нови Вожд а то је србски пораз...
Дај Боже да нисам у праву....


Наслов: Одг: Украјина у ЕУ-ДА или НЕ?
Порука од: Zeka Фебруар 18, 2014, 21:50:59
ЗЛИ ДУХОВИ НАД КИЈЕВОМ: „БОРБА ЋЕ СЕ ПРОШИРИТИ НА РУСИЈУ…“

 Жестоко су се разишли путеви верне пастве Украјинске православне цркве Московског патријархата, тог нераскидивог дела Руске православне цркве, и украјинских раскољничко-унијатских елемената који су од религиозног преобраћања народа прешли на политичко подстицање, не либећи се ни директних позива на устанак и инострану интервенцију…

Данас сви знају о подвигу три инока  „Десјатиног манастира“ Кијево-Печорске лавре, оца Гавриила, оца Мелхиседека и оца Јефрема, који су 21.јануара, снагом Крста Христовог, на дан и ноћ зауставили махнитање „евромајдана“, али се сасвим не зна шта је хтео да постигне тих дана на састанцима у Стејт департменту и Савету за националну безбедност САД расчињени  „Филарет“, вођа самозваног „кијевског патријархата“ и вођа украјинских унијата Свјатослав Шевчук…

                                                      
(http://img-fotki.yandex.ru/get/9895/18771686.2c/0_851f2_597678ec_L.jpg)
                                     
Отац Гавриил, отац Мелхиседек и отац Јефрем, Кијев, 21. јануар

 „Чињеница да се у овом тренутку можда прави рестаурација бившег Совјетског Савеза“ – позвао је америчке политичаре почетком фебруара у Вашингтону вођа украјинских унијата Свјатослав Шевчук, архиепископ УГЦК,  - „представља највећу бригу украјинског народа … Не само Европа, већ и цео свет могу да се нађу на ивици новог хладног рата… Говорим Американцима: не треба да вам буде свеједно оно, што се ради у Украјини… Људи на Мајдану говоре ради наше и ваше слободе, ради наше и ваше демократије, ради наше и ваше боље будућности – ето зашто се надамо да ће Сједињене Државе испунити свој дуг и нама помоћи   да останемо слободна и независна земља… и заједно са Европском унијом   заштити Украјину од стране агресије“…

Грађани Украјине треба да знају да су у то време представници расколничког „кијевског патријарахата“ и унијатског клира, иступајући у Америци, бранили погроме до којих је дошло у центру Кијева, и које они мудро називају, као што то ради и Свјатослав Шевчук, „револуцијом достојанства“ (the revolution of dignity).

Револуционари у мантијама као Шевчуков претходник, кардинал-свештеник Римске католичке цркве Љубомир Гузар, већ су позвали на „повстаније“, објавивши да „право на устанак представља закон природе“. Епископ УГКЦ  (Украјинске грко-католичке цркве) из Лавова, Венедикт Алексејчук, садашњу ситуацију у Украјини упоређује са Другим светским ратом и прети Киеву да ће се  поновити поход „ослободилачких група УН – УПА“. Међутим, међу украјинским унијатима  у распаљивању мржње, позивима на насиље и убиства најдаље ју отишао унијатски поп из Коломијског рејона Ивано-Франковске области Михајла Арсенић (човек истог презимена је у своје време водио службу безбедности УН Бандере, натапајући крвљу  Западну Украјину):

„Позивамо: Револуција! Револуција!.. Не знам како је мајка својим грудима могла да отхрани човека који је и данас   у Партији региона! То нису деца својих мајки, то су кујини синови!... Данас смо релативно спремни за револуцију. Да ли би ратници УПА (Украјинске устаничке армија – основане у периоду 2. Светског рата – прим. прев.)  данас трпели Табачникове и Јануковиче? Борба се може водити само преко атентата („убиства бирократије, одговорне  за антиукрајинска дејства“ које су практиковали  бандеровци. – Н.М.! Са непријатељем не може да буде другачијег разовора, осим разговора мецима!.. Шуми шума, коју прижељкује сваки од нас – узми оружје у руке и ослободи се страха!. Није време за страх!Ми чекамо већ 20 година… Хоћемо да се уверимо да сутра ни кинески црнац, ни жидов, ни москаљ (погрдан назив за Руса – прим.прев.)  неће доћи да ми отму кућу! Само од сваког од нас појединачно ће зависити колико наша рука неће пред непријатељем задрхтати, колико ће наше око држати на нишану данашњу власт. Нека под њима букне земља, као што букте наше упаљене бакље! Нека нашу руку тако оснажи кундак! Слава Украјини!''

Меку за те злочинце  који загрцнути  од мржње  зову људе на крвопролиће, представљају Ватикан и Вашингтон. И не само зато што фашисоидну „Слободу“ у огромном броју чине унијати. Садашњи Папа Римски Фрања , васпитан као унијатски свештеник, у своје време кардинал Бергол, био је ординариј(главни архијереј ) украјинских унијата у Аргентини. Добро је упознат са ситуацијом УГКЦ и са њеним вођом, Свјатославом Шевчуком, који је такође радио у Аргентини.


 Али ако Ватикан и Света Алијанса (специјална служба Ватикана – спада међу најстарије у Европи и свету)  сами иду према Украјинцима-верницима, са Вашингтоном је сасвим другачије. Ту, ка Капитол-хилу, усправљају се у став „мирно“  сви који једва чекају „нови светски поредак“ и они који позивају САД да „заједно са Европском унијом заштите Украјину од стране агресије“.

Почетком фебруара, на такозваном годишњем Националном молитвеном доручку са председником САД Бараком Обамом, УГКЦ Свјатослав Шевчук кога су такође позвали, плашио је Американце причом да „уколико Русија успе да развије везе које Украјину одвлаче од Западног света“, у том случају „не само Европа, већ и цео свет ће се наћи на крају новог хладног рата“. Ту се нашао и самозвани „Патријарх Кијевскиј и всјеја Руси-Украјини Филарет“.

На знање. Из Одлуке архијерејскогсинода Руске Православне цркве: „Због суровог и надменог понашања митрополита Филарета (Денисенка)  према свештенству  нижем по чину, због диктата и уцене… уношења преко свог понашања и личног живота саблазни међу вернике… кривоклетства… чињења црквених обреда, између осталог и хиротоније,  мада му је то забрањено… а у Цркви… избацити митрополита Филарета (Денисенка) из дејствујушћег свештенства, и лишити га свих степена свештенства и свих права која су  дата  свештенству…“

Та Одлука је саопштена  поглаварима  свих помесних Православних цркава још 1992.године.

(http://img-fotki.yandex.ru/get/9162/18771686.2c/0_851f4_c81e865e_L.jpg)

 Да Вашингтон Украјини  помогне  да се она „супротстави  Русији“  „Филарет“ Денисенко се није запутио у храм Божји, већ у Стејт департмент и Савет за националну безбедност САД. Састао се са потпредседником Џоом Бајденом, конгресменом Крисом Смитом, сенатором-демократом Кристофером Мерфијем, сенатором-републиканцем Џоном Маккејном, помоћницима заменика државног секретара САД Ериком Рубином и Томом Мелиа, специјалним представником Стејт департмента Ајром Форманом и бившим председником Грузије који живи у САД Михаилом Саакашвилијем. Самозванац је после тога громогласно у Вашингтону објавио да „уколико Украјинци свргну у својој земљи диктатуру, борба ће се проширити на читаву Русију“.

А  беше ли давно када се „Филарет“ Денисенко љубио са председником Украјине Виктором Јануковичем, тврдећи да „садашња власт нас подржава, само тајно, да се не би прочуло, а то значи да су они са нама, и ми смо им за то захвални“?

Сада поглавар „кијевског патријархата“ прича америчким политичарима да се „Украјина данас бори за демократију против тоталитарног режима“ («Ukrainetodayisstrugglingfordemocracyagainsttotalitarianregime»).

(http://img-fotki.yandex.ru/get/9808/18771686.2c/0_851f5_b8f51ae0_L.jpg)

Подвиг три калуђера Кијево-Печорске лавре који су у Кијеву зауставили већ започето крвопролиће, није оставило мирним ни организаторе неуспелог покоља. „Домаћини дискурса“ су лекцију научили. Данас хитно мобилишу денисенке, шевчуке, арсениће и остале давитеље и продавце Христа, чије „  име је легион“ бацајући их на ломачу грађанског рата.


Николај Малишевски (http://srb.fondsk.ru/news/2014/02/18/zli-duhovi-nad-kiievom-borba-he-se-proshiriti-na-rusiiu.html)


Наслов: Одг: Украјина у ЕУ-ДА или НЕ?
Порука од: Гога Фебруар 21, 2014, 05:49:54
Рат у Украјини: Број погинулих порастао на 75

Број погинулих у сукобима власти и опозиције у Кијеву је од понедељка до вечерас достигао 75, саопштило је Министарство здравства Украјине. Шефови дипломатија ЕУ постигли су данас договор да ускрате визе и замрзну средства онима који су "упрљали руке крвљу". Премијер Пољске Доналд Туск изјавио је вечерас да је украјински председник Виктор Јанукович пристао да се ове године одрже превремени председнички и парламентарни избори. Париз тражи разговоре ЕУ с Русијом о Украјини

Да би се решила криза у Украјини, Европска унија мора да разговара с Русијом, изјавио је у четвртак премијер Француске Жан-Марк Еро, позивајући и на политички дијалог међу сукобљеним странама у Украјини.
"С Русијом морамо говорити искрено (...) Европљани морају разговарати с Русима", изјавио је премијер за Радио Франс Инфо. 

"Потребан нам је политика Европске уније према Русији, а то није увек случај. Мора се разговарати, и ми ћемо разговарати с председником (Владимиром) Путином", рекао је он.

Политика ЕУ према Русији "није довољно дефинисана, а то је неопходно", рекао је Еро и у Сенату, горњем дому Скупштине Француске и указао да су догадјаји у Украјини, уз десетине мртвих последњих неколико дана, у "посебно су опасној брзини".


Владимир Кличко шокиран погибијама, тражи повлачење Јануковича

Боксерски шампион Владимир Кличко рекао је данас да је шокиран погибијом великог броја људи у Украјини и указао да председник Виктор Јанукович мора да се повуче пре но што избије грађански рат.
Владимир, рођени брат једног од лидера украјинске опозиције Виталија Кличка, рекао је у телефонском интервјуу агенцији АП да је ситуација у Украјини ван контроле због провокација владе.
"Мој сопствени народ се убија међусобно. То је нешто најгоре. Занемео сам... Не могу да верујем да се овако нешто дешава у мојој земљи", рекао је Владимир Кличко из Хамбурга. Он је рекао да су погибије људи последњих дана последица плана Владе да разбије опозицију тако сто би приморала војску да заведе ванредно стање. Кличко је позвао свет да Јануковича прогласи одговорним за насиље је, како је рекао, "начин на који он делује је терористички. Ако настави да тако ради, дефинитивно ће поћи стопама Моамара Гадафија", оценио је Кличко.
 Рада изгласала: Прекинути насиље

Посланици украјинског парламента изгласали су вечерас резолуцију о обустављању насиља у тој земљи. Седници Раде је присуствовало 239 посланика, од укупно 450. Присутни су били углавном представници опозиције. Посланици су изгласали да насиље буде окончано, да се забрани употреба оружја против демонстраната, повуку трупе и полицијске јединице, преноси ББЦ. Како јавља британски сервис, 34 посланика Јануковичеве Партије региона је гласало за резолуцију.Број погинулих у Украјини порастао на 75

Број погинулих у сукобима власти и опозиције у Кијеву је од понедељка до вечерас достигао 75, саопштило је Министарство здравства Украјине. Претходни биланс, објављен раније данас, био је 67 мртвих. Министарство је додало да је од преподнева "хоспитализовано 76 особа у тешком стању".
У Кијеву шефови дипломатија Пољске, Немачке и Француске - Радослав Шикорски, Франк Валтер Штајунмајер и Лоран Фабијис, у име ЕУ читав дан наизменично преговарају с Јануковичем и вођама опозиције о смиривању сукоба. Још нема резултата - рекао је вечерас један од вођа опозиције, Виталиј Кличко после састанка с министрима спољних послова Француске, Немачке и Пољске у Кијеву.


Француски дипломата: Још нема споразума у Украјини


Још није утврђен никакав политички споразум о решавању кризе у Украјини, иако је председник Виктор Јанукович направио уступке, и три министра ЕУ ће се поново састати с њим, рекао је вечерас дипломата из пратње шефа француске дипломатије Лорана Фабијиса. "У овом тренутку, нема никаквих резултата", рекао је и један од вођа опозиције, Виталиј Кличко после састанка с министрима спољних послова Француске, Немачке и Пољске у Кијеву.


 Туск: Јанукович прихватио изборе ове године


Премијер Пољске Доналд Туск изјавио је вечерас да је украјински председник Виктор Јанукович пристао да се ове године одрже превремени председнички и парламентарни избори.
Јанукович је у разговору с министрима спољних послова Пољске, Немачке и Француске пристао и да се у наредних 10 дана образује влада националног јединства, рекао је Туск. "Пренето ми је да је с Јануковичем договорено да се и председнички и парламентарни избори одрже ове године, да се већ у наредних 10 дана формира влада националног јединства, а да се Устав измени до лета", рекао је Туск новинарима.
"Али, искуство нам говори да се украјинско руководство ретко придржава преузетих обавеза", рекао је Туск не кријући скептицизам, указује агенција АФП. У Кијеву су данас шефови дипломатија Пољске, Немачке и Француске - Радослав Шикорски, Франк Валтер Штајунмајер и Лоран Фабијус, у име ЕУ сатима одвојено преговарали с Јануковичем и вођама опозиције о смиривању сукоба током којег је за три дана погинуло неколико десетина људи.


 
Министри одбране земаља ЕУ о Украјини

Криза у Украјини је главна тема неформалног дводневног састанка министара одбране ЕУ у Атини, где је требало да се разговара само о сарадњи у Европској унији и о слању европских трупа у Централну Африку, сазнаје агенција АФП. На дневном реду данашње дискусије је званично било спровођење одлуке о низу програма сарадње у одбрани. На састанку је и генерални секретар НАТО, Андерс Фог Расмусен. Међутим, мада криза у Украјини није на дневном реду, "њена сенка је над овим састанком", рекао је новинарима домаћин скупа, министар одбране Грчке Димитрис Аврамопулос.

"Веома смо забринути тиме што се дешава, и у сталном смо контакту са Бриселом где се одржава састанак министара иностраних послова ЕУ, а надамо се да ће се мисија (тројице министара ЕУ) која је послата тамо (у Кијев), вратити с добрим вестима", рекао је грчки званичник. Обама: САД шокиране насиљем у Украјини


Амерички председник Барака Обама изјавио је данас да су САД "шокиране" насиљем у Украјини и затражио је од председника Виктора Јануковича да повуче снаге из центра Кијева, наводи се у саопштењу Беле куће. Обама је рекао да САД траже да се украјиска војска не меша у сукоб који мора бити решен политички. "Шокирани смо сликама како украјинске безбедносне снаге из аутоматских пушака пуцају на сопствени народ", наводи се у саопштењу. Амерчки председник је навео да би власти у Украјини требало да поштују право на протесте и да демонстранти морају бити мирни. Обама се заложио за дијалог ради смањења тензија у Украјини, додајући да ће САД сарађивати с партнерима у Европи како би се казниили одговорни за насиље. Министри одобрили санкције


Министри иностраних послова ЕУ сагласили су се са увођењем санкција одговорним за насиље у Украјини, укључујући забрану путовања и "замрзавање" средстава, изјавила је шеф италијанске дипломатије Ема Бонино.
Излазећи са ванредног састанка у Бриселу, Бонинова је новинарима рекла да је став шефова дипломатија ЕУ усаглашен са француким, немачким и пољским министрима иностраних послова, који се тренутно налазе у Кијеву на разговорима са украјинским властима и опозицијом."Одлука ће бити брзо спроведена. У наредних неколико часова биће уведена забрана путовања и 'замрзавање' средстава оних који су починили насиље", навела је Бонинова.

 

Шведски министар Карл Билт је на Твитеру пренео одлуку министара ЕУ.

Цитат
Carl Bildt        ✔ @carlbildt
Follow

EU decides as a matter of urgency on asset freeze and visa ban on those responsible for violence and excessive force in Kiev.

Украјинско министарство: За три дана погинула 64 човека

Украјинско Министарство здравља саопштило је данас да су у нередима у протекла три дана у Кијеву погинула 64 човека. Лекари украјинске опозиције саопштили су да је у данашњим сукобима демонстраната и полиције убјено више од 70 демонстраната, док је према подацима које су преносиле светске агенција и у уторак и у среду погинуло више од 25 људи. Извештач агенције Асошијетид прес навео је да је раније данас видео најмање 21 тело на кијевском централном тргу.
 Демонстранти заробили 67 полицајаца


(http://www.blic.rs/data/images/2014-02-19/436926_ukrajina-policajci-jedu01reutersfoto-reuters_ff.jpg?ver=1392912710)

Више од 60 демонстраната убијено је данас из ватреног оружја у нередима у центру Кијева, навели су лекари украјинске опозиције, док је Министарство
унутрашњих послова те земље саопштило да је полиција користила оружје у "самоодбрани".
 - Више од 60 демонстраната је убијено. Сви они убијени су из ватреног оружја - наводе болничке службе опозиције. Министарство унутрашњих послова истовремено је саопштило да је полиција користила ватрено оружје "у самоодбрани" пошто су непознати нападачи јутрос пуцали на њене припаднике. Власти су навеле да су демонстранти заробили 67 полицајаца.

 - Да би се заштитили животи полицајаца, одлучено је да се они повуку на безбедније позиције и да користе оружје, ради самоодбране. Полиција има право да користи оружје - навело је Министарство. Путин шаље представника у Кијев


Руски председник Владимир Путин послаће у Кијев представника за посредовање с опозицијом и то на захтев украјинског председника Виктора Јануковича, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
- Председник Јанукович је предложио шефу руске државе да пошаље представника у Кијев да би учествовао у својству посредника у преговорима с опозицијом - рекао је Песков. Он је прецизирао да је Путин одлучио да за то одреди Владимира Лукина, задуженог за људска права.
 Јанукович да прихвати помоћ


(http://www.blic.rs/data/images/2014-01-23/426615_merkel-ap_ff.jpg?ver=1392912410)

Немачка канцеларка Ангела Меркел позвала је данас украјинског председника Виктора Јануковича да што пре прихвати помоћ Европске уније за дијалог са опозицијом, саопштено је у Берлину, док су у Кијеву у току жестоки сукоби. Ангела Меркел је јутрос у телефонском разговору с Јануковичем саветовала украјинског председника да прихвати понуду ЕУ да "подржи дијалог владе и опозиције", наводи се у саопштењу немачке владе.
 - Свака акција на добијању времена би само довела до већег конфликта и до непредвидљиве опасности - оценила је Ангела Меркел, која је осудила недавну ескалацију насиља у Украјини.
Хрватска: Немојте путовати у Кијев

Министарство спољних и европских послова Хрватске препоручило је данас хрватским држављанима да одложе путовања у Кијев док се не смири ситуација у том граду. Министарство у саопштењу наводи да се у центру Кијева одвијају сукоби полиције и демонстраната у којима има људских жртава, као и да су протести и у другим градовима.
- С обзиром на сложену политичку ситуацију, препоручујемо одлагање путовања у Кијев све до смиривања ситуације -  истиче министарство.Хејг: Међународна заједница да реагује


(http://www.blic.rs/data/images/2012-04-12/234340_william-hague-foto05-afp-ben-stansall_ff.jpg?ver=1392912194)

Шеф британске дипломатије Вилијем Хејг изјавио је данас да међународна заједница мора реаговати на догађања у Украјини у последњих пар дана због чега Европска унија разматра санкције према одговорнима за насиље.
Хејг је уочи састанка министара спољних послова ЕУ у Бриселу рекао да украјинска влада има највећу одговнорност за ситуацији у земли и да је дозвољавајући да се догоди насиље у Кијеву "ставила себе насупрот разумног мишљења широм света".
- Убијање демонстраната о чему смо чули јутрос потпуно је неприхватљиво и небрањиво и Велика Британија најоштрије осуђује такво деловање - рекао је Хејг, додајући да "није у реду називати демонстранте терористима" пошто велики број њих "просто тражи бољу будућност за своју земљу".
Ештонова: Власт мора да спречи насиље

(http://www.blic.rs/data/images/2013-12-19/414045_eston-ap_ff.jpg?ver=1392912062)

Висока представница за спољну и безбедносну политику ЕУ Кетрин Ештон изјавила је данас да је одговорност за заустављање насиља у Украјини на властима у тој земљи и да треба размотрити све могућности за мере Уније према Украјини. Ештон је уочи ванредног састанка шефова дипломатија ЕУ о Украјини, рекла да ће Савет министара обавестити о разговорима министара спољних послова Немачке, Француске и Пољске, који у Кијеву разговарају с представницима власти и опозиције.
- Одговорност за зауставлања насиља је директно на онима на власти и позивамо их да ураде то што је пре могуће - рекла је Ештон у Бриселу.
Тренутно мирно

Тренутно је затишје на улицама Кијева. У току је састанак министара ЕУ са Јанковичем. Демонстранти су повратили контролу над деловима града који су изгубљени у току дана.
Редови за гориво

ББЦ јавља да добија извештаје из читаве земље да се формирају редови на бензинским пумпама.
 Демонстранти праве нове барикаде(http://www.blic.rs/data/images/2014-02-20/437592_ukrajina-protesti-04-foto-reuters_ff.jpg?ver=1392910001)

Ројтерс је објавио слике на којима се види да демонстранти праве нове барикаде на централном тргу у Кијеву.
Министри ЕУ са Јануковичем

(https://pbs.twimg.com/media/Bg7L41UCEAATj5-.jpg)

Министри Немачке, Француске и Пољске су и даље у Кијеву, где имају одвојене састанке са председником Јануковичем и лидерима опозиције. Требало је да се врате у Брисел, како би учествовали на састанку на ком се расправља о санкцијама које ЕУ предлаже за Украјину.

 Демонстранти пред председништвом

(http://www.blic.rs/data/images/2014-02-20/437590_ukrajina-protesti-02-foto-ap_ff.jpg?ver=1392908681)

Демонстранти покушавају да провале у зграду преседништва у Кијеву, јавља Раптли новинска агенција.

 `CNN`: 100 погинуло у сукобима

`CNN` јавља да шеф медицинског тима демонстраната каже да је најмање 100 људи убијено у данашњим сукобима. Званични подаци говоре о 27 жртава.

 
Кијев пост јавља да су најмање 42 особе убијене. Њихов репортер јавља да се 15 тела налази у хотелу Козачки, 12 у Хотелу Украјина, 7 у главној пошти, и још осам у Крешчатик улици.На улазу у хотел листа смрти

(https://pbs.twimg.com/media/Bg7EUBBIgAAZtrk.jpg)

На улазу у луксузни "Хотел Украјина" окачен је списак оних чија тела леже ту.  За сада је на њему 11 имена, све мушкарци.
Полиција се повукла са Трга

(https://pbs.twimg.com/media/Bg7AE-ZIUAEIhru.jpg)

`BBC` јавља да су се тренутно смирили окршаји у центру Кијева. Полиција се повукла, а демонстранти граде нове барикаде. Према наводима ове станице, ускоро би требало да почне седница парламента.
Полицији дато оружје


Министар унутрашњих послова Украјине Виталиј Закарченко је објавио да је украјинској полиција дато оружје и наређење да га употребе у складу са законом, јавља Ројтерс.
 Власт изгубила контролу на западу


Извештач `BBC`  јавља да су власти изгубиле контролу над западним делом земље.
- Локални демонстранти су преузели локалне самоуправе и запалили зграде локалне власти - рекли је новинар `BBC`.

Интерфакс јавља да је неидентификована група људи заузела полицијско седиште и тржни центар за западној периферији Кијева.
Кличко: Хитно расписати ванредне изборе


(http://www.blic.rs/data/images/2014-02-17/436084_klicko3_ff.jpg?ver=1392905057)

Један од лидера украјинске опозоције Виталиј Кличко позвао је посланике да се данас у 15 часова окупе у парламенту, како би усвојили одлуке за разрешење кризе у земљи. Кличко је навео да шеф државе Виктор Јанукович мора расписати ванредне изборе, јер се само тако може окончати насиље. Грађанима је Кличко поручио: "Уједините се, како би заштитили своје животе, здравље и имовину. Са суседима и пријатељима не дозволите ексцесе на улицама. Морамо зауставити крвопролиће". Кличко је власти оптужио за "крваве провокације", уз тврдњу да наоружани криминалци нападају грађане, "како би се показало да постоји сукоб међу народом".
 Нови подаци: Убијено 25 демонстраната и два полицајца


Украјинско Министарство унутрашњих послова позвало је становнике Кијева да не излазе из куће и не долазе у центар града где су поново јутрос избили жестоки сукоби у којима је, према последњим извештајима, погинуло најмање 25 демонстраната и два полицајца.
Лавров: Они желе грађански рат


(http://www.blic.rs/data/images/2014-01-21/425385_lavrov3_ff.jpg?ver=1392904468)

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров оптужио је данас радикалне снаге да желе да изазову грађански рат у Украјини где су данас поново избили сукоби у којима је погинуло 27 људи према извештајима агенција. Москва подржава преговоре између украјинских власти и опозиције да би се решила криза и да би се борило "против свих екстремистичких и радикалних снага које покушавају да изазову грађански рат", рекао је Лавров у изјави у Багдаду где се налази у посети.
167 новинара повређено од почетка немира

Међународна мисија Партнерство за безбедност и заштиту новинара и слободу медија у Украјини најоштрије је осудила насиље у којем је јуче изгубио живот новинар Вјачеслав Вереми, а повређено је још најмање 27 новинара.
 - Најмање 167 новинара повређено је од краја новембра 2013. када је почела политичка криза у Украјини. Ниједан од тих случајева није прописно истражен - навела је група, додавши да је "то неприхватљиво и да некажњивост подгрева насиље".
Полиција упуцала медицинску сестру

Двадесетједногодишња лекарка,  која је збрињавала рањене у протестима, наводно је упуцана од стране полицијских снага.
Хотел мртвачница, а црква болница

(https://pbs.twimg.com/media/Bg61gqACIAAPP6j.png)

Црква Светог Марка у Кијеву постала је привремена болница. Десетине повређених су смештени успред олтара, док се лекари брину о њима. 
За два дана више од 50 мртвих

(https://pbs.twimg.com/media/Bg63qXICYAAbETl.jpg)

У Хотел Украјина, који је постао привремена болница, али и мртвачница,  све више људи прекривено покровом. Свештеници служе опело за страдале.
 Нови видео снајпериста који пуцају у масе

(https://pbs.twimg.com/media/Bg6eslpIcAACGkb.jpg)

Друштвеним мрежама се шире слике снајпериста који пуцају у демонстранте.

Иако има информација да су и демонстранти наоружани, али наносе много мање штете добро опремљеним украјинским оружаним снагама.
(https://pbs.twimg.com/media/Bg6m4o_CEAApf94.png)
Волонтери помажу рањенима
(https://pbs.twimg.com/media/Bg6aL_WCEAAqIeq.jpg)

На десетине волонтера, углавном жене, добровољно трагају улицама Кијева за повређених и пружају им неопходну медицинску помоћ.
Трг независности некада и сад

(https://pbs.twimg.com/media/Bg6qiZLIEAAFXH4.jpg)

Погледајте како је Трг независности изгледао пре нереда, и како изгледа сад.


 

Број мртвих порастао на 35, заузета зграда парламента


Раша тудеј јавља да је Министарство здравља потврдило да је број мртвих у најновијим сукобима у Кијеву порастао на 35.
Преко 500 људи је повређно, њих 300 се налази у болници.

Демонстранти су успели да заузму зграду парламента, где је проглашена евакуација.
Крст и гас маска

(https://pbs.twimg.com/media/Bg6muRfIgAA2-Rw.jpg)

Уредник Кијев поста поделио је слику попа, који у истој руци држи крст и гас маску.

 Оставка због метроа

(https://pbs.twimg.com/media/Bg6LR2dCUAAx6ux.jpg)

Високи фунционер локалне самоуправе у Кијеву је напустио Јануковичеву партију, због одлуке да метро систем остане затворен.

 
Владимир Макејенко је дао оставку и тражи да се метро систем поново отвори.
Метро је затворен да би се спречио даљи долазак демонстраната на Трг независности у Кијеву.
 Демонстранти као глинени голубови


(http://www.blic.rs/data/images/2014-02-20/437485_ukrajina-protest04foto-reuters_ff.jpg?ver=1392897030)

Језиве слике стижу из Украјине. На десетине мртвих по улицама.
Свештеници се моле за живе и мртве. На улицама има пуно мртвих и повређених.

!УПОЗОРЕЊЕ!: Неке од ових слика садрже сцене које нису прикладне за осетљиве особе.

(http://www.blic.rs/data/images/2014-02-20/437486_ukrajina-protest05foto-reuters_ig.jpg)

(http://www.blic.rs/data/images/2014-02-20/437484_ukrajina-protest03foto-reuters_ig.jpg)

(http://www.blic.rs/data/images/2014-02-20/437483_ukrajina-protest02foto-reuters_ig.jpg)


 САД и ЕУ траже прекид насиља


У заједничкој изјави за медије Амбасадора САД у Украјини Џефри Пјат и његов колега из ЕУ су изразили бојазан због ескалације насиља у Кијеву.

 - Мора да се успостави дијалог, и да се прекине крвопролиће. Заштита људских живота мора да буде приоритет - наводи се у саопштењу.
Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров је са друге стране рекао да су санкције ЕУ "уцена" .
Хотел претворен у мртвачницу

Хотел Украјина на кијевском Тргу независности привремено је претворен у мртвачницу. Репортери јављају да се 12 тела преминулих налази у лобију.
Демонстанти су заузели хотел раније, а десетине рањених и мртвих се доносе у лоби.Демонстранти пуцали на камермана РТ


РТ је објавио снимак на ком се види како демонстранти пуцају у полицију са прозора хотела.

http://www.youtube.com/watch?v=n2PTeUBCPAQ

Раша тудеј јавља да су демонстранти пуцали на камермана ове станице, који је снимао насиље на централном тргу у Кијеву. Наоружани демонстранти су заузели Хотел Украјину, где су неко време били заробљени и новинари Раша тудеј.

 

 

Украјинска скијашица се повлачи из Сочија


(https://pbs.twimg.com/media/Bg42ThbIcAAylTh.png)

Украјинска скијашица Богдана Мацоцка повукла се данас са Зимских олимпијских игара у Сочију из протеста због насиља у њеној земљи. Њен отац и тренер Олег Мацоцки рекао је да је она то урадила "из солидарности са опозицијом" и да је његова ћерка "изузетно љута на председника Украјине Виктора Јануковича".
Остали олимпијци су изразили солидарност према погинулим земљацима, и окачили на балконе у Олимпијском селу у Сочију заставе Украјине са црном траком.
Медведев на дистанци са Украјином

Руски премијер Дмитриј Медведев изјавио је да Москва може да одржава свеобухватне односе са Украјином тек када њено легитимно руководство буде у "добром стању".
 - Наставићемо да сарађујемо са украјинским партнерима у свим областима и учинићемо све да испунимо дата обећања. Истовремено је неопходно да наши партнери буду у добром стању и да украјинске власти буду легитимне и ефикасне -  рекао је Медведев, а пренео Интерфакс. Медведев је додао да украјинске власти треба да се фокусирају на заштиту људи.
Јанукович: За насиље криви демонстранти

Украјински председник Виктор Јанукович је рекао да су за најновије насиље у центру Кијева криви демонстранти.

 - Они су извели офанзиву. Они раде као организована група. Они користе ватрено оружје и снајпере. Они убијају. Мртвих и повређених међу полицајцима има на десетине - наведено је у саопштењу.
Убијено 35 демонстраната


Према најновијим незвничним информацијама 35 демонстраната је убијено.
(https://pbs.twimg.com/media/Bg6UHZeCEAA7uE9.jpg)

И полиција и демонстранти су наоружани. Полиција у пуној ратној униформи је опремљена снајперима.

(https://pbs.twimg.com/media/Bg6EWHkIMAA8vN4.jpg)

Демонстранти се сналазе како могу, па долазе са ловачким пушкама и панцирима на централни трг у Кијеву.
(https://pbs.twimg.com/media/Bg6F0hqIAAA6wdg.jpg)


Погинуо један полицајац

(http://www.blic.rs/data/images/2014-02-20/437413_ukrajina-foto-afp_ff.jpg?ver=1392892130)

Један полицајац је погинуо, а 29 рањено током немира у центру Кијева, саопштио је данас портпарол украјинског Министарства унутрашњих послова Сергеј Бурлаков, пренио је Итар тас.
Остали медији преносе различите информације о броју жртава јутрошњих сукоба у Кијеву. `BBC` наводи да је погинуло најмање петоро људи, а Ројтерсов фотограф избројао је 15 тела на централном градском тргу.Снимак како полиција пуца у демонстранте

http://www.youtube.com/watch?v=yCzIIFAsGk4

Појавио се нови видео на ком се види да полиција пуца у демонстранте. 

То је потврдио и шведски министар иностраних послова Карл Билт, који је твитовао да нема сумње да полиција користи бојеву муницију како си смирила угушила демонстрације.
Министри ЕУ се ипак састали


Медији јављају да су у Кијеву у току разговори тројице министара спољних послова чланица ЕУ - Немачке, Француске и Пољске, с представницима власти и опозиције о решавању кризе. Како је раније јављено, у Кијеву се очекује и руски вицепремијер Дмитриј Рогозин.


Раније су се састали са лидером опозиције Виталиј Кличком.

(https://pbs.twimg.com/media/Bg5yReICUAAcpxf.jpg) Убијено 17 демонстраната


(http://www.blic.rs/data/images/2014-02-20/437414_ukrajina-foto-reuters_ff.jpg?ver=1392890850)

Најмање 17 демонстраната погинуло је у новим сукобима са полицијом у Кијеву, преноси агенција Франс прес. У новим сукобима коришћена је, како јављају Франс прес и `BBC`, бојева муниција, али још није јасно са које стране је испаљивана. Демонстранти користе молотовљеве коктеле, а полиција водене топове, додаје `BBC`.
Рецепција хотела Украјина на централном Тргу независности (Мајдану) претворена је у клинику, а у холу хотела прекривеним крвљу види се како лекари помажу десетинама повређених, наводи Франс прес. Полиција пуца, тела свуда по тргу


(https://pbs.twimg.com/media/Bg6KYJeIAAA5Wmu.jpg)

Пуцањва у цењтру Кијева се наставља. Репортери јављају да полиција пуца из снајпера у демонстранте. Тела су свуда на Тргу независности.
 Са свих страна извештаји о новим жртвама


Иако још нема незваничних података, новинари највећих светских станица јављају да има мртвих у новим сукобима у центру Кијева. Према незваничним информацијама, дошло је до пуцњаве у хотелу у центру Кијева, где је погинуло најмање пет људи, а на десетине је рањено.
(https://pbs.twimg.com/media/Bg6CZrSIcAADXvu.jpg)

Новинар Телеграфа са лица места јавља да је макар десет људи убијено на Тргу независности.
Министри ЕУ отишли из Кијева

Тројица шефова дипломатија земаља ЕУ нису се данас састали са украјинским председником Виктором Јануковичем из безбедносних разлога и отпутовали су из Кијева после нових сукоба у центру града, у којима, како преноси Ројтерс, има погинулих.
- Отишли су. Нису видели председника из безбедносних разлога - изјавио је дипломатски извор који није желио да буде именован.
Министри спољних послова Пољске, Немачке и Француске требало је да се састану са Јануковичем у покушају да промовишу политички компромис у кризи која је захватила Украјину.НАТО прети да ће преиспитати сарадњу с Украјином

НАТО је запретио Украјини да ће преиспитати међусобну сарадњу, ако украјинска војска интервенише против опозиционих демонстраната.

- Хитно позивам украјинску владу да избегне свако ново насиље - изјавио је синоћ генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен после сукоба у уторак између демонстраната и полиције у Кијеву.
Демонстранти приводе полицајце

(https://pbs.twimg.com/media/Bg564-CIIAADnwF.jpg)

Уредник Кијев поста јавља да су демонстранти заробили више од 50 припадника оружаних снага.
 
 Демонстранти преузели Трг независности


(http://www.blic.rs/data/images/2014-02-20/437387_kijevv-foto-reuters-1_ff.jpg?ver=1392885949)

Гардијан јавља да су демонстранти преузели контролу над Тргом независности.

Према извештавању дописника Ијана Трејнора, бар тридесет људи је повређено у најновијим сукобима.
09:30   - Украјински спортисти се враћају кући

Поједини украјински спортисти одлучили су да напусте зимске Олимпијске игре у Сочију и врате се кући због насиља које се дешава у њиховој земљи, саопштио је данас Међународни олимпијски комитет (МОК).

- Верујем да су неки од њих одлучили да напусте зимске Олимпијске игре у Сочију. Председник Украјинског олимпијског комитета Сергеј Бубка рекао је да апсолутно поштује право сваког појединца да сам донесе одлуку -  изјавио је портпарол МОК-а Марк Адамс.Снајпером на полицију

Више од 20 припадника безбедносних снага рањено је јутрос у престоници Украјине, након што је неко на њих пуцао снајпером са једног од кровова околних зграда, саопштило је Министарство унутрашњих послова.
"На Тргу независности је употребљена отворена ватра, а повређени су у болници", наведено је у саопштењу.

 "Неће бити превремених избора"

Не постоји план о одржавању превремених председничких избора у Украјини, изјавио је вршилац дужности украјинског министра спољних послова Леонид Кожара. Он је у интервјуу Си-Ен-Ену рекао да је председник Виктор Јанукович “изабран на легитиман начин 2010. године” и да је тај резултат признат широм света. Јачање барикада


Облаци црног дима вију се изнад кијевског Трга независности, којим одјекују позиви демонстраната да се ојачају барикаде.

 

ВИДЕО > Постављање нових барикада:

http://www.youtube.com/watch?v=oaXDPeKvL6M
"Сирија и Украјина нису партија шаха са Русијом"


(http://www.blic.rs/data/images/2014-02-10/433327_barak_f.jpg?ver=1392881176)

Председник САД Барак Обама изјавио је рано јутрос да насилни сукоби у Украјини и Сирији између влада и њених противника не представљају “хладноратовску партију шаха” у којој се САД надмећу са Русијом.Погинуло 28 људи

У крвавима окршајима између полиције и демонстраната за последња два дана је погинуло 28 људи, саопштило је министарство здравља.Министри ЕУ данас о Украјини
(http://www.blic.rs/data/images/2014-02-20/437371_kijev03reutersfoto-reuters_f.jpg?ver=1392879711)

Министри спољних послова ЕУ ванредно се данас састају у Бриселу, како би донели одлуку о томе какве ће се мере предузети и да ли ће се увести санкције Украјини.
Око 1.000 Литванаца окупило се у среду испред парламента у Вилњусу у знак подршке демонстрантима у Украјини а Литванија је такође прогласила четвртак за национални дан жалости због жртава крвавих сукоба безбедносних снага и демонстраната у Украјини у којима је убијено најмање 28 људи а повређено више од 800 људи.

(http://www.blic.rs/data/images/2014-02-20/437374_kijev06apfoto-ap_f.jpg?ver=1392879727)

Окупљени су махали заставама око логорских ватри у главном граду Литваније, док су на видео-биму гледали директан пренос дешавања са Трга независносности у Кијеву, наводећи да виде паралеле са совјетским крвавим обрачуном са присталицама покрета за независност у Литванији пре две деценије.

- Протестовала сам на тачно истом месту 13. јануара 1991. и Кијев данас ме подсећа на Вилњус тада - рекла је 70-годишња Жидре Станатјен за агенцију АФП, пошто су се окупљени прикључили минуту ћутања и отпевали украјинску националну химну.
Други демонстрант је навео да је дужност народа Литваније да подрже Украјину, пошто су "Литванци прошли кроз слична времена".

 Данас дан жалости


(http://www.blic.rs/data/images/2014-02-20/437375_kijev07apfoto-ap_f.jpg?ver=1392879749)

Заставе ће бити на пола копља на званичним зградама, а концерти и спортска такмичења биће отказани, наводи се у указу председника Виктора Јануковича објављеном у среду на вебсајту председништва. Председник Украјине касно синоћ је прогласио примирје и почетак директних преговора с опозицијом.

(http://www.blic.rs/data/images/2014-02-20/437370_kijev02apfoto-ap_f.jpg?ver=1392879758)

Међутим, демонстранти су и након тога остали на улицама, а у току ноћи су убацили пиротехничка средства на зграду Сбербанке Русије. Они и даље траже Јануковичеву оставку.


Опозиција тврди да је током нереда у Кијеву нестало око 50 особа, 26 погинуло, а на стотине повређено.


Синоћ је у Хмељицком на западу Украјине један младић убијен хицима у главу током сукоба око зграде службе безбедности, СБУ, која је, потом, запаљена.

(Блиц) (http://www.blic.rs/Vesti/Svet/444103/Rat-u-Ukrajini-Broj-poginulih-porastao-na-75)


Наслов: Одг: Украјина у ЕУ-ДА или НЕ?
Порука од: Гога Фебруар 21, 2014, 05:55:15
Јанукович пристао на изборе - ЕУ ипак уводи санкције Украјини?

Европска унија одлучила је данас да хитно уведе санкције одговорнима за насиље у Украјини, између осталог, замрзавањем имовине и забраном издавања виза, и поручила да најодогворније за садашњу ситуацију сматра украјиснког председника Виктора Јануковича.


(http://www.alo.rs/resources/img/23-01-2014/home_category/973499-48.jpg)
На улицама Кијева влада ратно стање: Демонстранти пале гуме | Фото: Реутерс

Премијер Пољске Доналд Туск изјавио је вечерас да је украјински председник Виктор Јанукович пристао да се ове године одрже превремени председнички и парламентарни избори.

Јанукович је у разгвору с министрима спољних послова Пољске,Немачке и Француске пристао и да се у наредних 10 дана образује влада националног јединства, рекао је Туск. У закључима са Савета министара ЕУ наводи се да коначно решење за кризу у Украјини мора обухватити уставну реформу, образовање нове инклузивне владе и сварање услова за демократске изборе.
"Савет министара подвлачи да је превасходна одговорност за садашању ситуацију и за предузимање првих корака за омогућавање дијалога директно на председнику Јануковичу и украјинским властима", наводи се у саопштењу после данашњег састанка министара спољних послова ЕУ. ЕУ је поручила да најоштрије осудује употребу насиља и тражи да одговорни за "тешко кршење људских права" буду изведени правди.


(http://www.alo.rs/resources/img/24-01-2014/home_category/975627-38.jpg)
Виктор ЈануковичМинистри ЕУ су позвали украјинску владу да покаже максималну уздражаност а опозиционе лидере да се дистанцирају од оних који прибегавају радикалним акцијама. Даље су поручили да се мора избећи даља ескалација, укључујући уводјење ванредног стања или употреба оружаних снага против демонстраната.
"ЕУ је одлучила да хитно уведе циљане санкције међу којима су замрзавање имовине и забрана издавања виза одговорнима за кршење људских права, насиље и претерану употребу силе. Државе чланице су договориле да суспендују извозне дозволе за опрему која се може користити за репресију", наводи се у саопштењу.
На састанку је одлучено да се одмах приступи хитним припремама за увођење санкција, али и да ће ниво имплемантације бити ускладјен с развојем ситуације у Украјини.
Европска унија је понудила и помоћ у дијалогу власти и опозиције у Украјини али и затражила истрагу о кршењу људских права преко Међународног саветодавног панела Савета Европе. Шефови дипломатије ЕУ су поручили да понуда Брисела за политичко удурживање и економску интеграцију за Украјину остаје на столу, наводећи да Споразум о придрживање не представља коначан циљ сарадње ЕУ и Украјине.

(Бета) (http://www.alo.rs/vesti/svet/janukovic-pristao-na-izbore-eu-ipak-uvodi-sankcije-ukrajini/47005)


Наслов: Одг: Украјина у ЕУ-ДА или НЕ?
Порука од: pidikanac Фебруар 21, 2014, 11:07:02
Украјина је под притиском најпре страних, читај западних, интереса. Европа се нимало не скрива иза покушаја да витализује тзв. Опозицију и спроведе своје накане, - добити у свом чланству земљу која је два пута већа од Немачке и уз то, граничи се са Русијом. Зна се шта онда следи. ракете, НАТО, и сад би били Москви само на корак.
Ипак, сматрам да би било јако битно сазнати: - ко су сви ти људи под маскама, наоружћани и не либе се да своје оружје употребе пуцањем у полицију.
По последњем извештају који ми је дошао до руке, 375 полицајаца су рањени прострелним ранама, углавном пуцањем на те људе са веће раздаљине, - дакле, снајперским оружјем....


Наслов: "Ово је државни удар, не дам оставку"
Порука од: Гога Фебруар 22, 2014, 15:54:33
"Ово је државни удар, не дам оставку"


(http://www.vesti-online.com/data/images/2014-02-22/394232_viktor-janukovic-2014--foto-beta-ap-a-m_f.jpg?ver=1393079564)
Јанукович не силази са власти док не изгуби на изборима

"Немам намеру да поднесем оставку", изјавио је Јанукович из Харкова, где се повукао после споразума постигнутог са опозицијом уз посредство преставника Европске уније.

Обраћајући се нацији путем телевизије, Јанукович је насиље на улицама Кијева и широм земље описао као "покушај државног пуча, вандализам и дела бандита", преноси ББЦ. Он је рекао да "неће штедети снаге" да прекине крвопролиће у земљи.

Украјински председник наводи да има обавезу да заштити народ и да неће ни поднети оставку, нити ће отићи из Украјине, јер је "легитимно изабрани председник". АФП наводи и да Јанукович "не признаје одлуке донете у Кијеву".

За 15 часова било је најављено гласање о опозиву Јануковича у украјинском парламенту у Кијеву, који демонстранти од синоћ држе под пуном контролом. У парламенту су већ, без председничког потписа, усвојене одлуке о повратку на Устав из 2004. године и убрзаном ослобађању Јулије Тимошенко.

Нешто раније, поједини представници опозиције су рекли да "имају усмену потврду да ће се Јанукович повући", на шта су окупљени на Мајдану у Кијеву одушевљено реаговали. Поједини украјински медији су јавили да је Јанукович поднео оставку.

(Бета) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/384007/Ovo-je-drzavni-udar-ne-dam-ostavku)


Наслов: Одг: Украјина у ЕУ- ДА или НЕ?
Порука од: Гога Фебруар 25, 2014, 21:29:45
ДАН 8 ОПЕТ СЕ ЗАХУКТАВА: Руска војска извела транспортере на улице Севастопоља!

Руска војска распоредила неколико оклопних транспортера на улицама Севастопоља, како би "заштитили локално становништво". Акција уследила после спекулација да се неколико аутобуса украјинских десничара запутило ка том граду

(http://images3.kurir-info.rs/slika-620x419/kijev-protesti-foto-rojters-1393336970-451541.jpg)

КИЈЕВ - Парламент Украјине изгласао је данас да се одбеглом смењеном председнику Виктору Јануковичу суди пред Међународним кривичним судом у Хагу. Лидер протеста Виталиј Кличко најавио да ће се кандидовати на председничким изборима за које је кампања почела данас.


Нова прелазна влада биће изабрана у четвртак, 27. фебруара. Руски депутати не одбацују могућност да Крим припоје Русији. Врховна Рада је овластила председник парламента Олександера Турчинова да потписује законе, пошто су посланици изгласали привремени пренос овлашћења шефа државе на председника парламента после уклањања предеседника Јануковича са власти.


16.26
- Руска војска распоредила неколико оклопних транспортера на улицама Севастопоља, како би "заштитили локално становништво", јавља униан.нет. Акција уследила после спекулација да се неколико аутобуса украјинских десничара запутило ка том граду.

16.00
-Висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон рекла је данас у Кијеву да ће повратак бивше украјинске премијерке Јулије Тимошенко у политику помоћи стабилизовању ситуације у земљи која се налази у политичком превирању након што је њен председник напустио Кијев након жестоких протеста, а парламент преузео власт. Ештонова је у разговору с Јулијом Тимошенко, која је у суботу пуштена из затвора, рекла да се радује даљем наставку дијалог са бившом премијерком и додала да су активности Тимошенкове значајне за будућност земље, као и да ће то помоћи очувању јединства Украјине.  Партија "Отаџбина" коју предводи Тимошенкова, саопштила је да су две стране данас разговарале о ситуацији у Украјини и размениле мишљења како изаћи из садашњег ћорсокака.

15.36
- Русија би могла да заустави увоз хране из Украјине, пишу руски медији. Разлог - украјинска страна не спроводи одговарајућу контролу. Тренутно, на снази је забрана увоза свињетине у Русију.

15.00
Украјински парламент изгласао је одлуку према којој се тражи да се свргнутом председнику Виктору Јануковичу суди пред Међународним кривичним судом у Хагу.

14.45 - Руски депутати започели су припреме да заштите Крим од "политичког Чернобиља", како је рекао лидер комуниста Генадиј Зјуганов, тако да истовремено док апелују на очување целовите Украјине, не одбацују сасвим могућност да Крим припоје Русији. Шеф Одбора руске Думе за односе са Заједницом независних држава, евроазијске интеграције и везе са сународницима Леонид Слуцки изјавио је данас да уколико буде захтева за припајање Крима Русији, да ће то бити размотрено у најкраћем року, пренели су руски медији.

14.16
- Шефа Јануковичевог кабинета, Андрија Кљујева ранили су непознати нападачи док се враћао у Кијев са Крима. Кљујев је одмах потом поднео оставку.

14.04
- Лидер протеста у Украјини Виталиј Кличко данас је најавио да ће се кандидовати на председничким изборима. "Бићу на гласачком листићу за место председника Украјине", рекао је познати опозиционар.

13.25
- Парламент Украјине изгласао је данас да се одбеглом смењеном председнику Виктору Јануковичу суди за "озбиљне злочине" пред Међународним кривичним судом у Хагу.

12.02 - Европа је спремна да Украјини пружи економску и финансијску помоћ, али у земљи прво мора да буде формирана влада, рекао је новинарима представник Европске уније у Русији Вигаудас Ушацкас.

11.50
- Русија би требало да буде добар сусед Украјини и да јој дозволи да крене напред у правцу који је изабрала после три месеца протеста и конфликта, поручила је данас у Кијеву висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон.

(http://images3.kurir-info.rs/slika-620x419/vitalij-klicko-ketrin-eston-foto-ap-1393337462-451547.jpg)10.41
- Украјина не сме да буде приморана да бира између Русије или Запада, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

10.02
- Међународна рејтинг агенција "Стандард и Пурс" (Стандард&Поор`с) снизила је дугорочни кредитни рејтинг три највеће украјинске банке - Приват банке, Кредобанке и Алфа банке.

09.49
- У Украјини је данас званично отпочела кампања за превремене председничке изборе који ће бити одржани 25. маја, а биће и представљен нови премијер и његов кабинет.

08.30
- Представници градских власти Севастопоља на Криму, који се сматра главном базом руске Црноморске флоте од 1783. године, поверили су градску администрацију бизнисмену Алексеју Чалију, на захтев хиљаде грађана који су изашли на улице у знак протеста због догађаја на кијевском тргу Мајдан, тражећи да сами одлучују о својој судбини.
Украјински медији известили су да се председник Викотор Јанукович, кога је опозвао парламент и за којим је издат налог за хапшење због оптужби за масовно убиство, налази у руској поморској бази у Севастопољу. Хиљаде грађана у Севастопољу изашле на улице у знак протеста због догађаја на Мајдану, тражећи да сами одлучују о својој судбини.


Почела кампања за превремене председничке изборе.


Према информацијама извора телевизијског канала АТР, за Јануковича је припремљен десантни брод Црноморске флоте РФ, којим ће се наводно упутити у Русију, пренео је "Глас Русије".
Украјински министар унутрашњих послова Арсен Аваков је раније рекао да је Јанукович, после одлуке парламента о његовој смени у суботу, кренуо ка војном аеродрому Белбек на Криму, али да је одустао и отишао у другом смеру после сазнања да га тамо чекају новоименовани шефови министарства полиције и државних безбедносних служби.
Објављујући да је за Јануковичем издат налог за хапшење, Аваков је навео да је Јанукович, у својој приватној резиденцији у региону Балаклава на Криму, окупио своје обезбеђење и рекао им да изаберу хоће ли да остану са њим.
Неки су одлучили да га напусте и узели су оружје званично регистровано, да би га предали властима на Криму, навео је Аваков.Куда је отишао Јанукович

Са преосталим телохранитељима Јанукович је са још једним сарадником отишао из резиденције у Балаклави "са три аутомобила ка непознатој дестинацији, гасећи све системе комуникације", навео је Аваков, пренеле су агенције.
Јанукович је покушао да напусти Украјину у суботу приватним авионом, а портпарол украјинске граничне службе Сергиј Астахов је новинарима АФП рекао да су његови помоћници том приликом покушали да подмите припаднике граничне полиције, што су они одбили. Председник украјинске Врховне раде Олександер Турчинов је привремено преузео дужности председника државе након што је у суботу у парламенту изгласан опозив председника Виктора Јануковича и расписани парламентарни избори за 25. мај.


(Танјуг) (http://www.kurir-info.rs/opet-se-zahuktava-ranjen-sef-janukovicevog-kabineta-klicko-kandidat-za-predsednika-clanak-1245525)
***


Ова Кетрин Ештон, к`о лешинар, одмах јурнула у Украјину. Када може она, зашто не може и Путин!!!Наслов: Украјина расписала међународну потерницу за Јануковичем
Порука од: Гога Фебруар 26, 2014, 18:42:53
Украјина расписала међународну потерницу за ЈануковичемКИЈЕВ - За опозваним украјинским председником Виктором Јануковичем расписана је међународна потерница, саопштио је данас државни тужилац Олег Махницки. Претходно је за Јануковичем издат налог за хапшење због оптужби за "масовно убиство", пренеле су агенције.

Парламент Украјине изгласао је јуче да се Јануковичу суди за "озбиљне злочине" пред Међународним кривичним судом у Хагу. Резолуција, усвојена већином гласова у парламенту, доводи у везу Јануковича са насиљем полиције над демонстрантима, што је довело до погибије 82 грађанина Украјине.

(Танјуг) (http://www.kurir-info.rs/ukrajina-raspisala-medunarodnu-poternicu-za-janukovicem-clanak-1247829)Наслов: Одг: Украјина у ЕУ-ДА или НЕ?
Порука од: Гога Фебруар 26, 2014, 18:50:40
Русија: У Украјини угрожен међуверски мир

(http://images.kurir-info.rs/slika-620x419/kijev-ukrajina-rojters-1390661982-434175.jpg)

Екстремисти у Украјини су коначно поверовали да је њима све дозвољено и да никад неће бити кажњени, наводи се у саопштењу МСП

МОСКВА/БЕОГРАД - Руско министарство спољних послова саопштило је данас да је Русија "згрожена неделима екстремиста у Украјини" и да је у тој земљи угрожен међуверски мир.

"У Русији изазивају згроженост недела екстремиста у Украјини који су коначно поверовали да је њима све дозвољено и да никад неће бити кажњени. Они настављају да намећу своју вољу и уведу своје поретке. Није изузетак и духовна сфера", наводи се у саопштењу које је агенцији Бета доставила амбасада Русије. У саопштењу се додаје због дестабилизације политичке ситуације угрожен "крхки међуконфесионални и међуцрквени мир у тој земљи".

"Тренутно на рачун свештеника канонске Украјинске православне цркве учестале су претње физичког обрачуна, рушења православних храмова, чији су они свештеници", наводи се у саопштењу. Руско министарствио је позвало "све здраве снаге Украјине да не допусте даљу деградацију ситуације и док то није касно да спрече срљање земље ка сукобу на верској основи".

(Бета) (http://www.kurir-info.rs/rusija-u-ukrajini-ugrozen-meduverski-mir-clanak-1247771)


Наслов: Уживо сукоби на Криму: Једни желе Путина, други вичу ''Алаху акбар''
Порука од: Гога Фебруар 26, 2014, 20:36:29

Уживо сукоби на Криму: Једни желе Путина, други вичу ''Алаху акбар''

(http://www.vesti-online.com/data/images/2014-02-26/395501_ukrajina--twitter_f.jpg?ver=1393425084)

У сукобу између присталица и противника нове украјинске власти код зграде Врховног совјета Крима у Симферопољу једна особа је погинула, а да је 20 повређено, тврде светски медији. 50-годишњак је настрадао у стампеду када је група Руса налетела на групу Татара. Извештач агенције РИА "Новости" раније је рекао да је видео неколико окрвављених људи. Једна група становника Крима захтева од руководства да не призна нову државну украјинску власт, док друга група, у којој су представници кримских Татара, подржава смену власти у Украјини.

Део становника Симферпоља не жели да се Крим повинује Кијеву, а локална заједница муслиманских Татара изражава подршку новим украјинским властима. Оба скупа, којима присуствује неколико хиљада људи, дешавају се испред зграде локалног парламента. Етнички Руси узвикују "Русија" и "Беркут", што је име специјалне полицијске јединице која је расформирана одлуком нових власти у Кијеву, пренела је станица "Раша тудеј".

(http://www.vesti-online.com/data/images/2014-02-26/395534_protest8-beta-ap_ig.jpg)


У извештају се наводи да друга страна узвикује "Украјина", ''Алаху Акбар'', "Крим није Русија". Проруски демонстранти држе руске заставе, а Татари украјинске и заставе својих националних организација. Полицајци су у једном тренутку напустили место одржавања демонстрација, али су се вратили и покушавају да раздвоје две стране.

 

Полицајци нису наоружани и располажу само гуменим палицама. РИА Новости наводе да у Симферопољу припадници полиције са тешкоћама контролишу ситуацију код зграде парламента, где се окупило приближно неколико стотина противника нове власти као и најмање 2.000 кримских Татара, док је Итар-Тас, у међувремену, јавио да су се припадници милиције повукли од зграде парламента.

 

Према изјави представника организације "Руско јединство" Сергеја Аксјонова, "људи су се окупили да заштите своју историју, свој језик и своју културу".

Парламент Аутономног Региона Крим сада треба да одлучи када ће бити одржана седница на којој ће бити заузет званичан став према новим властима у Кијеву. Татарска заједница противи се одржавању сједнице парламента на којој би било размотрено то питање.

 

Председник кримског парламента Владимир Константинов одбацио је медијске наводе да ће посланици разматрати могућност сецесије Аутономног Региона Крим од Украјине. На протестима против преврата - којим је с власти свргнут украјински председник Виктор Јанукович, а парламент у престоници преузела прозападна опозиција - појавило се око 20.000 људи, пише ''Блиц''.


(http://www.vesti-online.com/data/images/2014-02-26/395340_ukrajina--twitter_f.jpg?ver=1393416482)
Путин је наш председник: Протест у Севастопољу
 

Са друге стране, у Севастопољу је запаљена застава Украјине, демонстранти су махали руским заставама и тражили од Владимира Путина, председника Русије, да их заштити. ''Путин је наш председник'', писало је на једном од транспарената међу масом која је за новог градоначелника изабрала Алексеја Чалова, бизнисмена и руског држављанина чији је поглед уперен ка Москви.


На полуострву Крим, од око два милиона житеља скоро 60 одсто чине Руси, а команда руске Црноморске флоте у луци Севастопољ, после Одесе највеће у Украјини, упошљава чак 25.000 људи, па није ни чудо што ужива велику подршку локалног становништва.

Последњи немири који су захватили ову луку од недеље највећи су од 2008, најтеже руско-украјинске кризе око Крима. Тада је председник Виктор Јушченко запретио измештањем команде руске Црноморске флоте из Севастопоља да би јој његов наследник Јанукович потом продужио закуп за још 25 година, а у замену добио нижу цену руског гаса.


Ситуацију на полуострву додатно компликује чињеница да поред Украјинаца, који чине око четвртине популације, ту живи и око 300.000 Кримских Татара, муслимана лојалних Кијеву који, према писању британског ''Гардијана'', одбацују сваку врсту придруживања Русији.

(Блиц. Б92, Бета, Срна) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/384882/Uzivo-sukobi-na-Krimu-Jedni-zele-Putina-drugi-vicu-Alahu-akbar)http://www.youtube.com/watch?v=-pTQKpg4VSU


Наслов: Масовна предаја украјинских војника, Руси на путу за Симферопољ!
Порука од: Гога Март 02, 2014, 17:32:39
Масовна предаја украјинских војника, Руси на путу за Симферопољ!

Украјинске војне снаге које су биле послате на Крим, масовно су мењале страну и предавале се новој власти на Криму, јавља “Раша тудеј“, док су извештачи агенције Асошиејтед прес у недељу пре подне да је конвој са више стотина припадника руских трупа кренуо је према Симферопољу, главном граду Крима!

(http://www.vesti-online.com/data/images/2014-03-02/396235_ukrajina-krim-2014--foto-beta-ap-a-l_f.jpg?ver=1393751771)

Како је јавио Интерфакс, многе просторије у којима су боравили војници, као и оружје и муниција, напуштене су и све су преузеле "одбрамбене снаге Крима".


Што се тиче руских турпа, оне су у недељу ујутру кренуле из поморске базе Севастопољ према Симферопољу, а конвој чини 12 војних камиона, два амбулантна и лака оклопна возила, опремљена митраљезима.

17:04 - Државни секретар САД изјавио је да је потез Владимира Путина ''невероватан чин агресије.

16:21
-  Руски ратни брод у Севастопољу!

15:53 - Више од 20.000 људи учествовало је на митингу у Москви у знак подршке Русима који живе у Украјини, наводи ''Раша тудеј''.

15:38 - Руски хеликоптери нису се обазирали на идеју украјинских вођа о "затвореном небу", па су долетели до Севастопоља.

14:54 - Потврђен извештај ББЦ-ја (од 11.17х) у вези са касарном у Перевалноју - стотине људи блокирали су улаз у објекат - у пристиглом конвоју налази се најмање 13 војних возила која носе по 30 војника, као и четири оклопна возила опремљена аутоматским оружјем. Возила, на којима су руске регистарске таблице, окружила су базу и блокирају украјинске војнике да уђу или изађу. Наоружани украјински војници поставили су тенк на улазу у базу.

14:07
- Папа Фрања позвао католике и људи свих вера да се моле за
Украјину.

13:30 - Украјинци затворили небо за "све нецивилне летелице". Војници у бази у Феодосији одбили да "се закуну на верност" новим властима Крима, Козаци врше притисак на њих да се предају.

13:08 - Арсениј Јацењук, премијер Украјине, изјавио је да је "Русија заправо објавила рат његовој земљи".

12:52 - Украјински парламент позвао је међународне посматраче да помогну у заштити нуклеарних постројења у земљи док расту тензије са Русијом. Раније је вршилац дужности председника Украјине Александар Турчинов позвао најпре САД и Велику Британију да помогну Украјини, која је "на ивици катастрофе".

12:49 - Грађани Каљинграда (Русија) скупили су 3 милиона рубљи (око 83.000 долара) за помоћ људима на Криму, рекао је градоначелник Каљинграда Николај Цуканов. Новац ће бити послат на Крим у понедељак, 3. марта.

12:37 - "Руски војници иду кроз складишта наше морнаричке базе у Севастопољу. Ми смо таоци!", рекао је неименовани украјински адмирал.

12:01 - Истекао рок украјинским војницима у бази у Феодосији да се "закуну на верност новим властима Крима".

11:27 - У Санкт Петербургу 15.000 људи на митингу подршке Русима који живе у Украјини. Митинг организовала руска владајућа партија Уједињена Русија.

11:19 - Парубиј: САД и Британци, гарантујте нам безбедност! Осим што су украјинске власти упутиле позив свим војним резервистима, Андреј Паруби, секретар Савета за националну безбедност Украјине, рекао је да је упућена наредба Министарству спољних послова да тражи помоћ САД и Велике Британије у гарантовању безбедности Украјине.

11:17
- Уредница ББЦ-ја у Украјини Нина Куријата у Кијеву је добила извештаје да руски падобранци прете да униште касарну украјинског морнаричког батаљона у селу Перевалноје, јужно од Симерфоља. Батаљон је, наводно, одбио да преда оружје и припрема се за напад.

10:49 - Могуће увођење ванредног стања. Како јављају руске информативне агенције, у Кијеву се одржава затворена ванредна седница парламента на којој се разматра актуелна ситуација у земљи. Претпоставља се да би једна од одлука Врховне Раде могло да буде увођење ванредног стања у земљи, а друга могучност је увођење војне управе.   
10:32 - "Паркирајте се и беж'те!" Новинари јављају да их заустављају на контролним пунктовима на Криму и да им одузимају панцирне прслуке - то ради "милиција наоружана калашњиковима".

10:25
- Руска православна црква поздравила је одлуку руских власти да пошаље трупе у Украјину и назвала је "мировном мисијом".

(Бета) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/385794/Masovna-predaja-ukrajinskih-vojnika-Rusi-na-putu-za-Simferopolj)


Наслов: Одг: Украјина у ЕУ-ДА или НЕ?
Порука од: Zeka Март 04, 2014, 09:20:11
Украјина нема никакве шансе ни против трупа које Русија има право да држи на Криму


МОСКВА ИМА ПРАВО ДА НА КРИМУ ДРЖИ ДО 25.000 ВОЈНИКА, 20 БОМБАРДЕРА СУ-24, РЕАКТИВНЕ СИСТЕМЕ СМЕРЧ...

(http://fakti.org/sites/default/files/pictures_lin/krim_voj_1.jpg)

   Кијев би могао да у рат за Крим пошаље 40.000 људи 500 тенкова и да им обезбеди подршку Ратног ваздухопловства које располаже са 20 Су-27, 80 Миг-29, 36 Су-24 и 36 Су-25. Али, то је практично немогуће јер је већи део ове технике неупотребљив за ратовање посебно авијација
    Највероватније је да би се Оружане снаге Украјине, након првог удара, распале и кренуле бежанију. Већина војника могла би да пређе на страну РФ јер је у украјинској армији много Руса из Источне Украјине
    Потом би Оружане снаге РФ могле да крену даље и да покушају да успоставе контролу над Источном Украјином. У томе не би имале посебне проблеме, с обзиром на велику популарност Русије у источним регионима
    Друга варијанта: РФ се ограничава само контролом Крима. Украјини у том случају прети најстрашнији грађански рат


Пише: Леонид НЕРСИСЈАН, војни аналитичар (Москва)

         АКТУЕЛНА ситуација у Украјини може прерасти у рат широких размера, ако нови режим, који је освојио власт у Кијеву, крене на заузимање Крима.

         Али, ако до тога дође, Украјину очекује веома тужна судбина.

         На почетку треба разјаснити које су снаге стациониране на Криму и чиме у овом моменту располажу актуелне украјинске власти.

         У медијима има доста противречних информација поводом Крима – ако слушамо шта говоре званична лица из Кијева, онда се на Криму већ налази више од 6 хиљада руских војника.

(http://fakti.org/sites/default/files/pictures_lin/krim_voj_2.jpg)

         Међутим, ову информацију није могуће потврдити.

         Ако је тачна, поменутој бројци треба јој придодати колону БРТ-80 која је дошла у Симферопољ и око 20 борбених хеликоптера који су долетели на Крим (на видеу се види да су то јуришни Ми-35 и транспортни хеликоптери Ми-8).

         Што се тиче информације да је било 13 летова Ил-76 са десантним јединицама, и ту информацију за сада није могуће потврдити.

         Русија има право да на Криму стационира до 25 хиљада војника – то је квота из споразума о базирању Црноморске ратне морнарице.

         Чињенице говоре да цео контингент броји 16 хиљада људи (од којих су 2 хиљаде морнарички пешадинци). Тако да, ако је тачна информација да је 6 хиљада руских војник пребачено, то само значи да ниједан договор ни у том случају није прекршен. Осим тога, РФ има право да на Криму постави до 24 артиљеријска система великог калибра и 132 „комада” оклопне технике и 22 летелице.

         Већ то - и по броју и по опремљености - превазилази украјинску на Криму.

         Из реченог се може закључити да је РФ у стању да заштити Крим, не кршећи било какав споразум. Јер, може да то учини и са постојећих 11 хиљада војника – од којих су 2 хиљаде моранарички пешадинци и 9 хиљада додатно пребачених војника (из унутрашње војске или спецназа).

         Русија има право да на полуострво пребаци и 24 самоходна артиљеријска система МСТА-С, чак и одређени број реактивних система Смерч.

         На Криму се већ налази и 20 бомбардера Су-24.

(http://fakti.org/sites/default/files/pictures_lin/su_24.jpeg)

         Оружане снаге Украине могу да покушају муњевиту војну операцију да би заузеле Крим. Али, чак и ако би за то ангажовале половину свега чиме располажу (што је прилично тешко изводиво тешко с обзиром на хаос који влада у земљи), сигурно је да би учинак био раван нули.

         Претпоставимо да Оружане снаге Украјине у рат за Крим пошаљу 40.000 људи, 500 тенкова који су у саставу копнених снага, и да им обезбеде подршку Ратног ваздухопловства у чијем су саставу 20 Су-27, 80 Миг-29, 36 Су-24 и 36 Су-25. Али, то је практично немогуће јер је већи део ове технике само мртво слово на папиру и неупотребљиво за ратовање (ово се посебно односи на авијацију).

         Дакле, и при тако амбициозној варијанти, украјинску војску очекује фијаско јер није могуће да брзо пређе веома уски Перекопски копнени појас (који плуострво Крим спаја са копном и широк је 7 километара).

         Да би били задржана, довољно је да буде ангажовано оних 11 хиљада добро обучених војника имајући у виду да би им моћну артиљеријску подршку пружили бродови Црноморске ратне морнарице РФ и савремена авијација која се већ налази у пуној бробеној готовости на аеродромима Западног и Централног војног округа Русије.

         Највероватније је да би се Оружане снаге Украјине, након тако жестоког удара, распале и почеле бежанију. У оваквој ситуацији већина војника могла би да пређе на страну РФ јер је у украјинској армији много Руса из Источне Украјине.

         Даљи догађаји би се могли развијати по различитијим свенаријима. Примера ради, Оружане снаге РФ могле би да крену и даље и да покушају да успоставе контролу над Источном Украјином. У томе не би имале посебне проблеме, с обзиром на велику популарност Русије у источним регионима.

         У овом случају би новопечене власти у Кијеву имале све шансе да падну. Позитивна страна овог сценарија је у томе што је могућност грађанског рата минимална, тако да питање Источне и Западне Украјине може бити решено једном за свагда.

         Друга варијанта: РФ се може ограничити само контролом Крима. У таквим околностима, Украјини прети најстрашнији грађански рат. Томе би веома допринели посвађани делови Оружаних снага Украјине који располажу за грађански рат моћним оружјем.

         Највероватније је да би све почело тако што би радикалне снаге пошле из Кијева да „успостављају ред” на Истоку. У таквом хаосу, насталом због борбених дејстава, дочепале би се тешког наоружања из касарни, а вероватно би им се прикључили и многи припадници армије који су родом из градова на западу Украјине.  

         Иако су украјински војни арсенали током последњих две деценије прилично покрадени, ипак су довољни да се држави нанесе непоправљива штета уз велики број људских жртава.

(http://fakti.org/sites/default/files/pictures_lin/krim_voj_3.jpg)

         Исход таквог сценарија потпуно је непредвидив – једино што је потпуно извесно јесте чињеница да би једини губитници били сами Украјинци.

         Преостаје једино да се уздамо у здрав разум кијевских власти. Најбоље решење и за њих би било да становништву Крима дозволе да само одреди своју судбину и не ометају одржавање најављеног референдума.

         Уместо хистерије и празних претњи, руководство у Кијеву би требало да размисли о разлозима настале ситуације.

         Зар је изненађујуће што је управо таква прва реакција на антируске законе нових власти?

         Ако власт не поштује вољу великог дела становника своје земље, онда ти људи морају сами да мисле и одлучују о својој будућности.


Факти (http://fakti.org/globotpor/quo-vadis-orbi/ukrajina-nema-nikakve-sansi-ni-protiv-trupa-koje-rusija-ima-pravo-da-drzi-na-krimu)Надам се да лудило фашизма у неким католичким главама неће преовладати.
Зека


Наслов: ММФ иде у Кијев. Брисел помаже. претња Русији
Порука од: pidikanac Март 04, 2014, 13:28:35
ММФ путује у Кијев
Европа спремна да финансиски помогне Украјини
Америка прети санкцијама, Москва укидањем Долара

Након ових бомбастичних наслова, осећам потребу да самом себи неке ствари разјасним.
Шта се све то скрива иза ових порука и какве ће реакције уследити, мени, као обичном грађанину, или рецимо, нашој Србији, која и тако „тандрче“ по турској калдрми али без гумених точкова!
Да се иза нас све праши, то превиђамо као и да се у тој прашини заиста гушимо..

Најпре оно о ММФ-у.

Зна се чија су то све милионска средства, ко располаже свим тим монетарним фондом који је многе државе, завио у црно и све уз слоган, уверљив и бомбастичан, - ми вама помажемо. Осетиле су све земље транзиције, шта значе кредити ММФ-а, шта из њих следи и какве погубне задужености релативно сиромашних и опљачакних земаља, остављају последице генерацијама људи, ће још  у небројаним година, бити дужници богатима.

ММФ не поклања ништа. Новац добијен од те стране, обавезује, правно, материјално и уз то и политички. Сви такви кредити су само продужена рука једне стратешке политике која у свој својој немилосрдности, најпре мисли на сопствене профите и користи.
Такви кредити, заробили су многе државе у смртни загрљај, попут Анаконде, многе народе за дуг период времена направиле зависним, одузеле су му националну самосталност и увеле многа друштва у тоталну зависност. А губитак сопствене слободе у понашању и одлучивању, пораз је из којег се тешко скупљају крпице наде у неке боље дане.

У тренутку украјиснке кризе, Европа кроз ММФ,  уобичајеним маниром, улази у живот једне нестабилне земље која је на граници грађанског рата и само због експанзије војних и стратешких интереса Запада,  игра се веома хазардно са својом судбином.

Погледамо ли мало детаљније реалну слику стања у Европској заједници, онда нам прво пада у очи велика незапосленост. Преко 25 милиона људи у ЕУ, нема посла. Не ради, живи од социјалних помоћи, милиони људи живе на граници нормалне егзистенције и без наде да ће се нешто променути.  Погледамо ли мало стање у земљама бивше или садашње транзиције, стање је још поразније. Многе државе постају финансиски зависне, неликвидне, пад националног продукта је уочљив и само уз ригорозно затезање каиша, животари се на маргинама неког нормалитета!
Грчка је само пример о којем се говори. У сенци великих сумњи су и имена  других, значајних земаља попут Шпаније, Италије, па и Француске.
Демоклов мач виси над милионима становника ове заједнице, на другој страни, код сиромашнијих, попут Бугарске,. Румуније, Маџарске па и Словеније, државне касе су празне и само уз нова задужења, животари се тек тако, - ту смо, део смо велике и богате Европе!

А ММФ- и није стало до тога колико ћемо као држава напредовати. Постаћемо кроз дуговања зависни. Куповаћемо од богатих, уместо да сми пијемо своје млеко. Упропастићемо нашу привреду, јер ће нам бранити својим квотама, да сами себе хранимо. Донеће нам своје компаније, своје производе, њима је потребно наше тржиште, не добра страна живота нашем народу!

Европа спремна да помогне Украјини

Овде не желим много да паметујем и објашњавам моје мишљење. Оно је слично, готово еквивалентно опису ММФ-а. Брисел наступа и овде отворено и са јасном намером подржавања експанзионистичке и милитантне политике целог Запада.  Вођена политиком УСА и са планом ширења НАТО пакта према једнином стварном противнику, Русији и њеним земним благом, енергетицима и богатим Сибиром, Европа игра прљаву игру у свом настојању  у освајању нових територија, без да има стварни и хумани план да другима донесе богат и сигуран живот.
Водеће земље Европе, предвођене агресивном и  освајачком Немачком, чине све за остварење вековног плана, - завладати Европом. Познато је да је Берлин директно утицао на дириговану „револуцију“ у Кијеву, да кроз свој соствен наступ, жели примат у Украјини!
Политика Ангеле Меркел  то више и не скрива, док помало збуњена остала Европа, ћути ни сама незнајући, шта јој је чинити. Германски апетит је и овог пута потврђен стеченим навикама из два предходна светска рата. Сигуран сам да трећег опроштаја овде неће бити и мада ме и сама сумња у такву могућност унесрећује, јер је везујем за милионске невине жртве, надам се да ће доћи дан, кад ће Немачка сопственим носем, коначно додирнути зид основних политичких начела, - не дирај ништа што никад и није било твоје..

Европа, у именима Немачке, Француске и Енглеске, дириговано корача вођена политиком Вашингтона и то се више не може скривати. Вечити непријатељ и овог пута је Москва, без цене коштања, плаћају је и тако други народи. Ипак је позитивно, - видно ћутање у осталим европским чланицама, Италији, Белгији, Скандинавским земљама а поготово Финској, која је уз саму границу са Русијом.

Америка прети санкцијама, Москва укидањем долара

Америчка војска је „ушла“ у многе земље овог света, бранећи некакве  принципе своје јединствене демократије. Мењала је режиме, рушила легитимне владе, изазвала је многе ратове, уништила многе невине животе, у име настојања да друге увери, не ваља вам како живите. Овако мора бити, овако се морате понашати.
Оно што је посебно значајно за све те војне интервенције Вашингтона, то је да су увек уследиле хиљадама километара далеко од сопствене територије. Јако далеко, где није било Американаца, где су живели други народи. А иза тих војних интервенција, остајала је спаљена земља. Уништени животи хиљадама људи, осакаћена привреда и уништена слобода.

Данас, након десетине трагичних, агресивних и политичких ратова, Америка прети санкцијама Русији, због њених мањих војних трупа на Криму. На руском Криму, којег је један сулуди комунистички вођа, ПОКЛОНИО  на тањиру, тадашњој, двоструко мањој Украјини него је сада у својим границама!  Поклонио Украјини.!  Заједно са сопственим народом. На Криму где живи преко 65 % руског становништва, људи који су чистог руског порекла и које ће Русија, под моралном обавезом, морати да заштити од „мирољубиве“ Европе, која је плаћала и плаћа, украјинску „ револуцију“  вођену једним немачким држављанином, бившим боксером,  и уз директну помоћ у новцу и логистици, од америчке савезнице, Европе!

Запад се бестидно умешао у живот једне самосталне државе само следећи своје милитантне и стратешке планове.
Сад захтева да се Русија у том хаосу безакоња и вануставног понашања које је створио тај честити и хумани  Запад, не меша својим настојањем  - да заштити сопствени народ!

Русији санкције. Тако прети Обама који је очигледно пролупао у својој неубедљивости, да је баш он тај, одабрани небески посланик који има задатак да штити друге народе. Овог пута се заиста изгубио, јер је сместа из Москве добио супер адекватан одговор.

Москва може кад год зажели, да укине амерички долар као плативо средство. Да своје дугове према Америци, плаћа ревалвираном рубљом и да у Америци изазове општи финансиски колапс,  у којем ће ликвидност и тако, америчке задужености до врха самог неба, условити тотални мрак на пољу монетарне политике, како у смеру иностраних трансакција, тако исто у  платном систему државе и фискалној политици која би се тотално урушила.

Све то, долази из уста америчког председника. Надуване ароганције силе која је десетинама година, звецкала оружјем и од себе, направила светскг  полицајца. На сву жалост, корупног, и са веома лошим назорима када се ради о  добрим и корисним људским особинама.

Европа живи тренутно на самој ивици дефлације.

Сваком је јасно да је данашња хиперпродукција планирана ненормалним привредним растом, који се принудно условљава, довела читав дриштвени систем у диспропорцију, -  замисли. жеља и остварења!

Да су складишта светских корпорација препуна робе коју свтско тржиште не треба. Да је такав однос у привредном понашању условио маневарско ратовање у валутним системима, да је привреда, осакаћена губитном природног раста у границама постојећих потенцијала, дефлативно утицала на тржиште радне снаге, да је наступила плима незапослености, губитка плативе моћи јер је пад друштвене потрошње и беспарица у снановништву, поменуту диспропоцију покрића текућег новца, претворила у запаљену бомбу која је скривена и нико и незна да постоји.

Прородни механизми понуде и потраже су  због насталог, готово принудног и политички планираног привредног раста, условили богаћење великих привредних гиганата, монополи поново уведени због националних тежњи да привредним растом, задобију водећа места у светској економији, - направли су јаз између богатих и сиромашних земаља. Тај вид пресије над другим народима, родио је Сороша и ММФ, многе земље довео на проскјачки штап а богате, направио још богатијим.

Потпуно је јасно да се Русија мора бранити. Можда би само уз заједничко настојање , - уз Кину и друге развијене земље, незајажљивој хидри Европске мегаломаније могла стати ногом за врат.
Не учини ли то, пропусти ли поледњу  могућност уједињења позитивних настојања у очувању принципа понашања које је прокламовала и Генерална Скупштина УНА, - срљамо у велику неизвесност чије ће последице бити катастрофалне и тешко отклоњиве!
Кад се читав свет буде коначно пробудио из ове коме у којој је данас...


Јован М. Пидиканац


Наслов: Одг: Украјина у ЕУ-ДА или НЕ?
Порука од: Гога Март 06, 2014, 02:47:23
(ВИДЕО) ПАЕТА ПОТВРДИО: Снимак разговора са Ештоновом је аутентичан!

(http://images3.kurir-info.rs/slika-620x419/ketrin-eston-foto-printscreen-yt-1394025438-456431.jpg)

Министар спољних послова Естоније рекао је да је аудио-снимак који се данас појавио у јавности, а на ком он каже Кетрин Ештон да су снајперисти који су пуцали у Кијеву плаћеници вођа Мајданског протеста - веродостојан

КИЈЕВ - Министар спољних послова Естоније Урмас Паета потврдио је да је аутентичан снимак његовог разговора с високом представницом ЕУ Кетрин Ештон, а током којег је он казао да су вође Мајданског протеста унајмиле снајперисте који су пуцали на полицију и демонстранте у Кијеву!

Пает је потврдио агенцији РИА-Новости да је на снимку заиста његов разговарао с Кетрин Ештон. Додао је да су разговарали прошле седмице, пошто се вратио из Кијева, али суздржао се од даљих коментара рекавши да "прво мора да саслуша снимак"."Веома разочарава то што се толико прислушкује. Није случајност то што се наш разговор баш данас појавио наинтернету", нагласио је он.

Пает је током разговора казао Ештоновој да "сада постоји све снажније уверење да иза снајпериста није стајао Викор Јануковић, већ неко из нове коалиције".

"Мислим да требамо то истражити. Мислим, то је интересантно", одговорила је Ештонова.

Разговор се догодио након што је Пает посетио Кијев 25. фебруара, на врхунцу сукоба између проевропских демонстраната и безбедносних снага украјинксе престонице.

http://www.youtube.com/watch?v=ZEgJ0oo3OA8

(Курир) (http://www.kurir-info.rs/snajperisti-iz-kijeva-su-najmljenici-voda-majdanskog-protesta-clanak-1258965)Наслов: Одг: Украјина у ЕУ-ДА или НЕ?
Порука од: Zeka Март 06, 2014, 21:43:40
Украјина нема армију која би могла да добије рат за Крим


НА ЈЕДНОГ ВОЈНИКА ТРОШИ ПЕТ ПУТА МАЊЕ ОД РУСКЕ
И 30 ПУТА МАЊЕ ОД ПОЉСКЕ АРМИЈЕ


(http://fakti.org/sites/default/files/2014-2/05178_0.jpg)

    Украјина има укупно око 2.300 тенкова, више од 3.700 других оклопних возила, око 3.000 артиљеријских система, 500 борбених авиона и више од стотину јуришних хеликоптера, али је тек половина свега тога употребљива
    Њена армија је 2012.године имала 184 хиљаде војника и 139 хиљда старешина и по бројном стању је била пета армија у Европи, али у наредне четри године треба да буде смањена до 70 хиљада људи
    Током протекле две деценије, Украјина је своје дивизије претворила у бригаде (две тенковске, осам механизованих, једна ваздушно-десантна, две моторизоване, једна ракетна и три артиљеријске) и 20 пукова међу којима су и три пука командоса
    Стратешка авијација је у потпуности ликвидирана (после распада СССР Украјини је остало 30 стратешких бомбардера Ту-160, али их је она '90-тих продала Русији илип ослала у отпад)


         УКРАЈИНСКА армија ће се - покуша ли да заузме Крим - суочити са непремостивим проблемима.

         Током две деценије након распада СССР, претворила се у једну од најслабијих на постсовјетском простору. Слаб социјални положај битно је смањио морал официра, а половина ратне технике - не функционише.

         Бивши председник Украјине Леонид Кравчук изразио је спремност да у случају агресије на Републику Крим лично да оружани отпор.

         „Имам 80 година, али узећу оружје и бранићу своју земљу. Сваки грађанин ће бранити своју територију и двој дом“ - написао је на свом блогу бивши украјински председник.

         Кравчук је овим речима јасно ставио до знања да не рачуна на своју националну армију. А управо су са његовим доласком на власт отпочеле реформе оружаних снага чија је суштина била ограничавање и расформирање армије.

         Тројицу бивших председника - Леонида Кравчука, Леонида Кучму и Виктора Јушченка - више пута су оптуживали за слабљење одбрамбене способности земље.

         У складу са недавно објављеном реформом украјинске армије, њено бројно стање у наредне четри године треба да буде смањено са 192 хиљаде на 70 хиљада људи. До 2017. године било је у плану да се укине обавезно служење војног рока. Такве планове прокламовао је 2012. године сам Виктор Јанукович. Међутим, због последњих догађаја реформа армије може бити преиспитана.

         После распада Совјетског Савеза, Украјина је наследила једну од најмоћнијих армијских група у Европи која је била опремљена нуклеарним оружјем и савременим наоружањем. Њен број достизао је 700 хиљада људи. Након тога Украјина је одустала од нуклеарног наоружања, нагло смањила број војника, наоружања и техничких средстава. Армија је 2012.године имала 184 хиљаде војника и 139 хиљада старешина и по бројном стању је била пета армија у Европи.

         За последњих 20 година, Прикарпатски, Одески и Кијевски војни округ претворени су у Западну и Јужну команду и команду Ратне морнарице. Дивизије су постале бригаде (две тенковске, осам механизованих, једна ваздушно-десантна, две моторизоване, једна ракетна и три артиљеријске), и 20 пукова међу којима су и три пука спецназа.

         Укупно бројно стање копнених снага премашује 57 хиљада људи, војно-поморске снаге броје 14, ратно ваздухопловство - 42 хиљаде. Украјина има укупно око 2300 тенкова, веше од 3700 ББМ, око 3 хиљаде артиљеријских система, 500 борбених авиона и више од стотину јуришних хеликоптера.

         Украјина поседује и 30 ратних бродова на челу са бродом предводником ратне морнарице „Гетманом Сагајдачним“. Има и четири противподморничка авиона и осам хеликоптера. Међутим, стручњаци тврде да је само половина употребљива.

         Украјина има 26 ракетних система најразличитијих врста. Међутим, то је недовољно да би се покрила читава територија земље.

         Основу украјинске армије чине тенковске јединице, пре свега Т-64 Булат и Оплот, а има их више од 2000 комада. Јединице су претежно дислоциране у централном и западном делу земље, где се такође налазе и ракетне бригаде као и средства противтенковске и противваздушне одбране.

         У случају да почне војна операција, Украјина би могла да ангажује морнаричку пешадију, ваздухопловне снаге и авијацију јер поседује седам борбених бригада ловаца. Њен нјударнији авион у арсеналу је фронтовски бомбардер Су-24М. 

         Стратешка авијација је у потпуности ликвидирана (после распада СССР Украјини је остало 30 стратешких бомбардера Ту-160, али их је она '90-тих послала у отпад).

         Основни проблем украјинске армије је низак ниво материјалног стања официра и било какво одсуство социјалне заштите.

         Међу армијама бившег Совјетског Савеза само Молдавија има скромнија финансијска издвајања за војску од Украјине. Украјински млађи официри (командир вода или командир чете) добијају 250-300 долара месечно.

         Поручник мале и компактне летонске армије месечно добија готово 800 долара, а поручник у руској армији - више од 50 хиљада рубаља, што је око 1300 долара.

         Врховна Рада је први пут претпрошле године за све време постојања земље предвидела у буџету средства за изградњу и доделу станова војним лицима.

         Војни буџет у 2013. години износио је мање од 2 милијарде долара, то јест на једног војника Украјина је трошила око пет пута мање од руске и 30 пута мање од пољске армије.

         Украјина има извозно оријентисан војни комплекс који је ангажован само у области производње старих система, тако да суштински заостаје за суседима који активно модернизују своје армије.


Факти (http://fakti.org/oruzje/ukrajina-nema-armiju-koja-bi-mogla-da-dobije-rat-za-krim)


Наслов: Одг: Украјина у ЕУ- ДА или НЕ?
Порука од: Гога Март 19, 2014, 17:33:49
Руске снаге заузеле и другу базу украјинске морнарице


(http://images2.kurir-info.rs/slika-620x419/dmitrij-rogozin-portret-foto-ap-1395147320-464311.jpg)


Украјински војници беже из базе у Новоозерноју, Руси истакли своју заставу

СЕВАСТОПОЉ - Руске снаге заузеле су данас и другу базу украјинске морнарице у западном делу Крима, јавила је агенција АФП.

Агенција наводи да тренутно базу у Новоозерноју напушта око 50 украјинских војника док поред стоје руски војници. Изнад базе вијори се руска застава.

Неколико часова раније, око 200 проруских активиста, припадника кримских јединица за самоодбрану, заузели су базу украјинске морнарице у Севастопољу, известиле су агенције, додајући да у акцији није испаљен ниједан метак. Припадници проруских кримских јединица за самоодбрану, који су заједно са руским снагама заузели базу украјинске морнарице у Севастопољу, саопштили су да заробили команданта морнарице Сергија Гајдука.


(http://www.kurir-info.rs/scripts/get_image_variation.php?image_id=464921&var_suff=620x419)

15.31
- Генерални секретар УН Бан Ки-мун посетиће сутра и у петак Москву и Кијев, у покушају да допринесе проналажењу мирног решења за кризу која је избила између Русије и Украјине око Крима, најавиле су УН.

15.23 - Швајцарски министар спољних послова Дидије Буркхалтер, истовремено председавајући ОЕБС-а, оценио је данас да последњи акти Русије у вези са статусом Крима представљају "кршење фундаменталних обавеза" које имају чланице ове организације, и да нису у складу са међународним правом.

15.20 - Бивша украјинска премијерка Јулија Тимошенко, која пати од дискусхерније, пуштена је с лечења и планира да се врати у Кијев, саопштила је болница у Берлину. Тимошенкова је једна од најжешћих противница смењеног председника Виктора Јануковича и њено ослобађања или пуштање на лечење у Немачку био је један од услова који је ЕУ поставила пред децембарско заседање да се наставе евроинтеграције Украјине.


(http://www.kurir-info.rs/scripts/get_image_variation.php?image_id=464915&var_suff=620x419)

15.17 - Опустите се летос на Криму, позвао је своје колеге, посланике у руском парламенту, заменик председника Државне Думе Сергеј Неверов. "Ако успем да добијем неколико слободних дана на лето, будите сигурни да ћу спаковати породицу и отпутовати на Крим", обећао је он.

15.14
- Заказана хитна седница украјинског савета за националну безбедност, пошто званичницима владе у Кијеву није допуштено да уђу на Крим.

14.30 - Украјина је одлучила да оконча своје председавање Заједницом Независних Држава, у којој су окупљене бивше републике Совјетског Савеза, саопштило је Министарство спољних послова.

14.24 - Председник Русије Владимир Путин послао је у Државну Думу споразум о пријему Крима у састав Русије и формирање два нова ентитета, као и нацрт федералног уставног закона.Тај пакет докумената Дума, доњи дом парламента, треба да усвоји сутра по подне, а у петак у подне треба да их усвоји и Савет федерације, горњи дом скупштине Русије.


(http://images.kurir-info.rs/slika-620x419/dzozef-bajden-foto-ap-1395235000-464889.jpg)
Бајден: САД ће одговорити на напад на НАТО Фото АП14.03 - Потпредседник САД Џозеф Бајден упозорио је данас Русију да ће САД одговорити на било какву агресију на НАТО савезнике. Бајден, који се иначе налази у посети Литванији и Летонији, рекао је још да ће Сједињене Америчке Државе преузети сву своју одговорност у оквиру НАТО споразума како би се чланице те алијансе одбраниле. Није случајно што је Бајден то рекао баш у тим земљама, будући да се оне граниче баш као и Украјина са Русијом и будући да су баш оне чланице НАТО. Иако је руски председник рекао да не намерава да врши инвазију над било којим другим регионом у Украјини, а поготово не над неком другом нацијом, лидери земаља које се граниче са Русијом баш нешто и не верују у те речи Владимира Путина. Они захтевају управо од САД да им гарантује да их Русија "неће дирати".

14.00 - Истрага је утврдила тачну локацију и број наоружаних нападача који су пуцали синоћ у Симферопољу и убили два човека. Истражитељи места злочина кажу да постоји велика подударност с акцијама снајпериста у Кијеву, казала је новинарима тужилац Крима Наталија Поклонскаја. Она је рекла да је у току идентификација починитеља и да убица сигурно није деловао сам. Синоћ је непознати нападач отворио ватру по улици у којој се налази војни Центар за топографију и навигацију и том приликом убио једног војника Самоодбране Крима, украјинског војника из Центра и ранио још по једног кримског и украјинског војника. Пуцано је из једне тачке, потврдио је МУП Крима.


(http://images.kurir-info.rs/slika-620x419/oli-ren-foto-fonet-1395233561-464883.jpg)
Оли Рен (Фото: Фонет)

13.45 - Европска комисија је данас одобрила милијарду евра за хитну подршку украјинској влади, а вође Европске уније би сутра требало да узврате економским санкцијама и можда блокадом војне сарадње с Москвом због присаједињења Крима Русији. Милијарда евра властима у Кијеву ће бити дата за преке финансијске потребе, али и стабилизацију платног биланса, структурне економске реформе и битно важно сузбијање корупције, што ће све бити усаглашено с Међународним монетарним фондом, саопштио је потпредседник ЕК Оли Рен.

13.42 - Председник Русије Владимир Путин је популарнији него икад - данас би на председничким изборима однео убедљивих 80 посто гласова већ у првом кругу, јавља Итар-Тасс. Путинова популарност за последњих недељу дана порасла за седам одсто, а за последњих месец дана за 15 процената, наводи се у данас објављеним резултатима истраживања које је спровео Фонд за јавно мњење.

13.37
- Русији прети трајно искључење из Г8 уколико наставе са даљим корацима у Украјини, изјавио је британски премијер Дејвид Камерон.(http://images.kurir-info.rs/slika-620x419/vladimir-putin-s-ministrima-u-novo-ogarjovu-foto-ap-1395232273-464877.jpg)
Путин министрима: Убрзајте интеградију Крима и Севастопоља Фото АП


13.30 - Председник Русије Владимир Путин наредио је министрима да олакшају интерграцију нових субјеката федерације и да новим грађанима што пре повећају пензије (677.000 житеља Крима су пензионери. Он је не на састанку с министрима у својој резиденцији у Ново-Огарјову екао да је неиопходно да се пре свега реши порблем саобраћаја и да се смањи зависност Крима од транзита преко територије Украјине.


(http://images.kurir-info.rs/slika-620x419/frank-valter-stajmajer-foto-reuters-1395231448-464871.jpg)
Штајнмајер: Послаћемо посматраче у мисију ОЕБС-а у Украјину Фото Реутерс


13.13 - Шеф немачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер најавио је у Берлину да ће Немачка послати око двадесетак својих посматрача у мисију ОЕБС-а за Украјину. Он је рекао да укупно треба да буде ангажовано више стотина цивилних посматрача, и да се, премда Русија блокира ту мисију, ипак уочавају помаци.

12.38 - Русија је оптужила западне земље да су прекршиле безбедносни споразум из 1994. године о поштовању украјинског суверенитета и политичке независности. Руски МИП је саопштио да су САД и ЕУ "омогућили државни удар" којим је прошлог месеца свргнут украјински председник Виктор Јанукович. У саопштењу се наводи да су потези САД и ЕУ противни гаранцијама које су САД, Велика Британија и Русија дали Кијеву у замену за обавезу Украјине да одустане од нуклеарног арсенала после распада Совјетског Савеза.

(https://pbs.twimg.com/media/BjFPHUjIAAArFdL.jpg)


12.30
- Припадници проруских кримских јединица за самоодбрану, који су данас заједно са руским снагама заузели базу украјинске морнарице у Севастопољу, саопштили су да заробили команданта морнарице Сергија Гајдука. Портпарол украјинског министарства одбране Владислав Селезњев навео је, у међувремену, преко Фејсбука да су проруске снаге заузеле улаз у украјинску поморску базу у Новојезерском, на западу Крима, пренео је АФП. Проруске снаге су, према његовим речима, трактором пробиле капију, а њихово напредовање су зауставили "руски војници". У Севастопољу, Игор Јескин, представник руских снага на месту инцидента у украјинској бази, изјавио је новинарима да је Гајдук "био блокиран и није имао куда да оде. Истеран је напоље и одведен".

12.28 - Нова влада у Кијеву регрутовала је већ 20.000 људи у Националну гарду. Аналитичари сматрају да Украјина под плаштом Националне гарде заправо ствара одреде смрти који ће гушити побуне на југу и истоку те кризом захваћене земље, а први борци су већ прошли обуку, извештава Итар-Тасс.

(http://images2.kurir-info.rs/slika-620x419/julija-timosenko-foto-reuters-1394628545-460399.jpg)
Јулија Тимошенко (Фото: Реутерс)

11.49 - Бивша председница владе Украјине Јулија Тимошенко упоредила је руског председника Владимира Путина са Хитлером и рекла да се Украјина мора бранити, колика год цена буде била потребна за то.Она је Путинов јучерашњи говор оценила као "фашистичку пропаганду". "Верујем да Европа и цео свет од 1938. године нису чули такав говор, какав је Путин јуче одржао...његова порука западу и Кијеву је - за вас се ни мало не бринем", рекла је Тимошенко, указујући да Путин жели да "уништи свет".

11.39
- Претња Украјине да ће национализовати имовину Русије да би компензовала то што је Крим национализовао њену имовину је само психолошка порвокација, изјавио је председник Државне Думе Сергеј Наришкин, јавља Итар-Тасс.

11.30 - Руски нафтни гигант Росњефт саопштио је да не планира да прекине пословање у Украјини. "Росњефтова рафинерија у украјинском граду Лисичанску тренутно пролази кроз редовне радове одржавања, а тек након процене њене економске одрживости ће поново бити пуштена у рад", наводи се у саопштењу Росњефта, а преноси Ројтерс.

(http://images.kurir-info.rs/slika-620x419/arsenij-jacenjuk-foto-fonet-1395052712-463545.jpg)
Арсениј Јацењук (Фото: Фонет)


11.24 - Украјински премијер Арсениј Јацењук предложио је данас увођење пореза за најбогатије грађане како би се земља изборила с економском кризом и истакао да би се тај порез односио и на њега. Јацењук је оценио да би требало опорезивати камате на депозит почев од 50.000 гривне (мање од 4.000 евра) и додао да би порез погодио око 10 одсто украјинског становништва. "Најбогатији треба да деле своје богаство с државом", рекао је Јацењук.

11.22
- Председник Русије Владимир Путин можда ће примити генералног секретара УН Бан Ки Муна, који долази сутра у Москву, јавља Интерфакс

11.17 - Предвођени вицегенералном  Сергејем Гајдуком и још 50 официра, украјински војници напустили су територију морнаричке базу у Севастопољу која се сада налази под контролом Црноморксе флоте, јавља Итер Тасс.

(http://www.kurir-info.rs/scripts/get_image_variation.php?image_id=461683&var_suff=620x419)


11.11 - Руска војска почела је данас ваздухопловну вежбу великих размера у северозападним регионима Русије, јавио је Интерфакс позивајући се на изјаву неименованог војног званичника. У вежбама учествују ловци и бомбардери, пренео је Ројтерс. Ваздухопловне вежбе се одвијају углавном у северозападним деловима Русије који се не граниче са Украјином али доприносе већ постојећој тензији која постоји између Русије и НАТО.

11.10 - Амерички разарач са ракетама за навођење, "УСС Тракстан", започео је данас једнодневну војну вежбу у Црном мору са морнарицама Бугарске и Румуније. Америчка војска је ову војну вежбу описала као рутинску, која је заказана далеко пре него што је избила криза у Украјини и Криму.


11.09 - Руски Уставни суд је пресудио да је Споразум о припајању Републике Крим и града Севастопоља Руској Федерацији у складу са Уставом Русије, изјавио је председник тог Суда Валериј Зоркин.Тај споразум ће се привремено примењивати почев од датума потписивања, а на снагу ће званично ступити кад буде ратификован у парламентима Крима и Русије, навео је "Глас Русије".

(https://pbs.twimg.com/media/BjFO-y3CMAAdPwT.jpg)

11.02 - Председавајући парламента Крима Владимир Константинов објавио је на Твитеру: "Направили смо избор - више нисмо део Украјинине".


http://www.youtube.com/watch?v=lJxq9m2KVnM


10.45
- Питер Трескот, члан Дома лордова британског парламента, изјавио је да је на референдуму о припајању Крима Руској Федерацији очигледно била изражена воља народа, што САД и ЕУ заборављају кад прете санкцијама. Он је рекао да се сада треба усредсредити не на санкције, него на смиривање кризе у Украјини, коју многи потпирују. Санкције, посебно у области трговине, наштетиће не Русији, него и Западу, сматра лорд Трескот..

10.30 -  Амерички разарач са ракетама за навођење, "УСС Тракстан", започео је једнодневну војну вежбу у Црном мору са морнарицама Бугарске и Румуније, изјавио је агенцији Ројтерс портпарол америчке морнарице задужен за Европу, Шон Екланд. Наводно вежба нема везе с кризом у Украјини.

(http://images.kurir-info.rs/slika-620x419/ihor-tenjuk-foto-reuters-1395220820-464781.jpg)
Ихор Тењук (Фото: Реутерс)


10.20
- Украјинске снаге се неће повући са Крима, иако је руски председник Владимир Путин потписао споразум о припајању тог црноморског полуостра Русији, изјавио је данас вршилац дужности украјинског министра одбране Ихор Тењук. Како јавља Ројтерс, на питање новинара у паузи седнице владе у Кијеву да ли ће Украјина повући снаге са Крима, Тењук је одговорио: "Не. Остаћемо тамо".

(http://images.kurir-info.rs/slika-620x419/duma-foto-reuters-1395221567-464787.jpg)
Сутра ратификација у Думи Фото Реутерс


10.18 - Руска Државна Дума ратификоваће сутра Споразум о приступању Крима Русији, јавља Интерфакс.

10.00 - Премијер Украјине Арсениј Јацењук затражио је од првог потпредседника владе Виталија Јареме и министра одбране Игора Тењуха да оду на Крим "да би решили ситуацију" у том региону који сада конторлишу руске снаге.

Премијер Крима Сергеј Аксјонов одмах је одговорио да двојици украјинских званичника неће бити дозвољено да уђу на полуострво. "Њих не желе на Криму. Нико им неће дозволити да уђу на Крим, биће послати назад", изјавио је Аксјонов, пренео је Ројтерс.

09.50 - У дворишту вишеспратнице у месту Николајево, убио се војник који је служио у 79. авио бригади која је стационирана у граду. Других детаља, за сада, нема.

(http://images2.kurir-info.rs/slika-620x419/bela-kuca-bela-kuca-rojters-1391845600-441871.jpg)
Бела кућа (Фото: Реутерс)


09.35 - Уколико Русија одбије да промени своју политику према Украјини и Криму, суочиће се са новим санкцијама које ће им наметнути САД и њени пријатељи и савезници широм света. Власти САД радне на проширењу листе руских држављана којима ће имовина бити замрзнута и уведене визе, навео је Џеј Царни, портпарол Беле куће.

09.11 - Русија је изразила забринутост што САД и Европска унија не обраћају пажњу на то што се у извршним телима Украјине, која тврде да су легитимна, налазе представници ултранационалистичких снага. Ово "слепило" је тешко објаснити и очигледно је у вези са прикривеним антируским геополитичким плановима, пренео је Итар-тас с позивајући се на министарство спољних послова Русије. У министарству се објашњава да се представници Свеукрајинског савеза Свобода налазе на кључним позицијама у Кијеву, укључујући места заменика премијера и министра одбране. Подсећа се да је децембра 2012. године Европски парламент усвојио резолуцију у којој је ставове Свободе назвао расистичким, антисемитским и ксенофобичним. При том је апеловано на све партије у украјинском парламенту да се боре за демократију и да се уздрже од сарадње са Свободом.


(http://images.kurir-info.rs/slika-620x419/dzon-keri-foto-rojters-1393503387-452835.jpg)
Џон Кери (Фото: Реутерс)09.10
- Амерички државни секретар Џон Кери упозорио је Русију да не врши никакав војни упад на исток Украјине и упоредио је "националистички занос", подстакнут кризом због Крима, са ситуацијом пред избијање Другог светског рата. Кери је нагласио да би у том случају одговор међународне заједнице морао да буде пропорционалан и да не жели да износи опције за било какав амерички или глобални одговор за било какав руски упад на исток Украјине, пре него што се процени ситуација након припајања Крима Руској Федерацији, пренео је АФП. "Сада је сасвим нечувено да развијате националистички занос који би могао да се прошири на веома опасан начин", додао је Кери. "Све што треба да урадите јесте да се вратите и читате историју, односно период припрема за Други светски рат и да читате о страстима које су се развиле из такве врсте националистичког заноса", рекао је Кери. Он је рекао да би се требало подсетити Чехословачке из 1968. године када је наводно оправдање за улазак у ту земљу био да се заштите људи који тамо живе. "Можете да упитате Пољаке како су се осећали што су били "заштићени" свих тих година", додао је Кери, а пренео АФП.

(http://www.kurir-info.rs/scripts/get_image_variation.php?image_id=464725&var_suff=620x419)


08.54 - Око 200 проруских активиста, припадника кримских јединица за самоодбрану, заузели су данас базу украјинске морнарице у Севастопољу, известиле су агенције, додајући да у акцији није испаљен ниједан метак. "Било их је око 200. Неки од њих су носили маске на лицу. Ненаоружани су и с наше (украјинске) стране није испаљен ниједан метак", изјавио је Агенцији Франс прес портпарол украјинске морнарице Сергиј Богданов.Официри у бази су се, према његовим речима, забарикадирали у згради.


(http://images.kurir-info.rs/slika-620x419/herman-van-rompej-foto-rojters-1390338663-431955.jpg)
Херман ван Ромпеј (Фото: Реутерс)

08.53 - Руско Министарство спољних послова је данас критиковало одлуку председника Европског савета Хермана ван Ромпеја да откаже посету Москви, назвавши тај потез "одбијањем да се чује истина". Ван Ромпеј је данас требало да се састане са руским званичницима, међу којима је, према неким информацијама, требало да буде и руски председник Владимир Путин, али је посета отказана, пренела је агенција АП. Руско Министарство је у саопштењу изнело тврдњу да ван Ромпеју "његови сопствени људи нису допустили да дође у Русију". Министарство је навело и да је званични Кремљ одмах одговорио на Ромпејев захтев да посети Москву, али је та посета отказана у последњи час јер Европа "није желела да чује истину". Разговори је требало да буду одржани уочи дводневног самита лидера Европске уније (ЕУ) у Бриселу у четвртак и петак, када ће, како се очекује, они поновити одбијање ЕУ да призна руску анексију Крима.

(http://images.kurir-info.rs/slika-620x419/nikolas-maduro-rojters-1373371919-337035.jpg)
Николас Мадуро (Фото: Реутерс)

08.52 - Председник Венецуеле Николас Мадуро оптужио је Запад да води политику двоструких аршина зато што је пре 10 година подржао отцепљење Косова од Србије, а сада не признаје референдум на Криму на коме су бирачи гласали за отцепљење од Украјине и припајање Русији.

(http://images.kurir-info.rs/slika-620x419/vladimir-putin-govor-pripajanje-krima-foto-apvladimir-putin-govor-pripajanje-kri-1395145017-464271.jpg)

08.48 - Руски председник Владимир Путин затражио је од Уставног суда Русије да верификује уставност споразума о припајању Републике Крим и града Севастопоља Руској Федерацији, саопштиле су руске власти. Тај захтев је предат јуче, саопштила је данас прес служба Суда руској агенцији Интерфакс, додајући да се тај случај неће разматрати на јавним саслушањима. Путин и кримски лидери потписали су јуче у руском парламенту споразум којим се полуострво Крим и Севастопољ, град са посебним статусом, примају у састав Руске Федерације, а рок за окончање прелазног периода њихове интеграције је 1. јануар 2015. године. Тај споразум ће се привремено примењивати почев од датума потписивања, а на снагу ће званично ступити кад буде ратификован у парламентима Крима и Русије, навео је "Глас Русије".

08.20 - Са униполарним светом је завршено, изјавио је Дмитриј Рогозин, заменик премијера Русије. "Русија данас по први пут каже да је са униполарним светом готово, а крај је означен процесом уједињења Крима и Севастопоља са Русијом", рекао је он, преноси Кијев пост.

(http://images2.kurir-info.rs/slika-620x419/angela-merkel-barak-obama-reuters-1394266126-457909.jpg)

08.15 - Немачка канцеларка Ангела Меркел и амерички председник Барак Обама оценили су, у телефонском разговору, да је унилатерална декларација независности на Криму и његово припајање Русији, неприхватљив чин напада на територијални интегритет Украјине. Они су изразили жељу за наставком решавањем ситуације кроз политички дијалог, пише Униан.

08.10 - Савет безбедности Уједињених нација данас ће одржати осму по реду седницу о ситуацији у Украјини. "СБ ће одржати отворени састанак са почетком у 15 часова", навели су Јан Елиасон, заменик главног секретара УН и Иван Симоновић, помоћник секретара за људска права. "Пленарни састанак главног сазива о ситуацији у Украјини, требало је да буде одржан у четвртак, али је отказан на неодређено време", додао је Афаф Гонгју, представник председавајућег скупштине УН.

(http://images2.kurir-info.rs/slika-620x419/hilari-klinton-rojters-1358956466-257725.jpg)

08.09 - Земље које граниче са Русијом би такође могле да се суоче са агресијом уколико председнику Владимиру Путину буде дозвољено да се некажњено извуче из ситуације око Крима, изјавила је бивши амерички државни секретар Хилари Клинтон. "Не треба да звецкамо сабљама, то ничему не служи. Али људи треба да се заштите од могућег застрашивања у будућности. То би могло да траје годину, две, али мора да буде споро и стабилно. Онда ће људи поново видети да имају избора", истакла је Клинтонова.


(http://images2.kurir-info.rs/slika-620x419/natalija-poklonskaja-foto-facebook-1395213085-464713.jpg)
Наталија Поклонскаја (Фото: Фацебоок)07.58
- Крим је неколико дана пре референдума, на коме су изгласали припајање Русији, добио нову јавну тужитељку, младу Наталију Поклонскају (33). Цео свет је захвалан на овој кадровској промени, а посебно интеренет, где се већ отварају странице посвећене њеним обожаваоцима. Није требало дуго да се интернетом прошири неколико фотографија на којима згодна Наталија позира у изазовним позама, а на друштвеним је мрежама већ проглашена за најсексипилнију тужитељку на свету.

(http://images3.kurir-info.rs/slika-620x419/dzuli-bisop-foto-ap-1395212866-464711.jpg)
Џули Бишоп (Фото: АП)


07.42 - Џули Бишоп, министарка иностраних послова Аустралије, изјавио је да је ова земља наметнула санкције за 12 руских и украјинских званичника. "Ово увођење таргетованих финансијских санкција и забрана уласка у земљу за појединце, потврђује нашу јасну и недвосмислену подршку територијалном интегритету и суверенитету Украјине", навела је она.

07.22 - Украјински инспекцијски тим дошао је у Белгород како би извршио инспекцију области у складу са Бечким документом из 2011. године, јавља Итер Тасс, позивајући се на Национални центар за смањење нуклеарног ризика. Ове активности се спроводе како би се утврдило да нема већих војних операција у одређеним регионима државе.

07.20 - Јапански премијер Шинзо Абе осудио је нарушавање јединства Украјине и најавио могућност увиђења нових мера према Русији. "Присаједињење Крима Русији нарушава јединственост, суверенитет и територијални интегритет Украјине и ми то најоштрије осуђујемо. Сада узмимамо у обзир усвајање нових мера против Русије у договору са другим државама", навео је он.

(http://images2.kurir-info.rs/slika-620x419/duma-rojters-1387375367-414259.jpg)

07.15 - Руска Дума ове недеље би требало да одржи додатну пленарну седницу како би ратификовала припајање Крима Русији, рекао је Сергеј Миронов, лидер партије "Једино Русија".

07.10 - Константин Елисејев, представник Украјине у ЕУ, предвиђа да ће, до краја године, Украјина потписати економски споразум са Европском унијом.

(Бета, Танјуг) (http://www.kurir-info.rs/uzivo-dan-30-ruske-snage-zauzele-i-drugu-bazu-clanak-1283047)


Наслов: Украјина потписала споразум са ЕУ
Порука од: Гога Март 21, 2014, 17:42:10
Украјина потписала споразум са ЕУ

Брисел -- Представници привремене украјинске владе потписали су данас у Бриселу Споразум о придруживању са Европском унијом.(http://www.b92.net/news/pics/2014/03/21/1607610799532c08d6bf379527922775_orig.jpg)
Јацењук у Бриселу (Бета-АП)


Споразум је у име Украјине потписао вршилац дужности премијера Арсениј Јацењук, пренео је Ројтерс.


Подсетимо, прошле године је одлука бившег председника Украјине Виктора Јануковича да не потпише тај споразум довела до вишемесечних демонстрација, а на крају и до промене режима у Украјини.ЕУ је поделила Споразум на два дела, политички и економски, како би пружила прилику прелазној влади да одмах потпише први део. Економски део споразума биће потписан након председничких избора и формирања нове владе у мају.Јацењук: Русија прави нови светски поредак

(http://www.b92.net/news/pics/2014/03/21/1558355117532c34e17ca64203358152_v4%20big.jpg)

Након што је потписао споразум са ЕУ, Јацењук је затражио од међународне заједнице да заведе економске санкције Русији како би се зауставило њено стварање "новог светског поретка".

Он је истакао и да је економски притисак на Русију једини начин да се заустави, како је описао, њено без преседана непоштовање међународно признатих граница, пренео је АФП. "Шта се то догађа у свету данас? Да ли је Русија одлучила да заведе нови светски поредак?", запитао се Јацењук.

"Војни одговор је неприхватљив, имали би трећи светски рат. Најбољи начин да се заустави Русија јесте да јој се заведу економске санкције.

Европска унија је, подсећа АФП, завела санкције за 33 Руса и Украјинца због руског припајања Крима, али је невољна да јој наметне економске санкције с обзиром да је Русија један од највећих партнера ЕУ и њен кључни снабдевач енергијом, пошто се руским гасом задовољава више од једне четвртине европских потреба.

Украјинска криза, наводи АФП, подстиче кораке да се што пре смањи зависност од руских енергената, а Јацењук је рекао да треба изменити енергетску политику Украјине.

Наводећи да Русија дуплирањем цене гаса кажњава његову земљу због јачања односа са ЕУ, Јацењук је позвао ЕУ да помогне Украјини у снабдевању енергентима. "Сви ми треба да платимо цену, за мир, стабилност, безбедност и вредности", рекао је Јацењук.

Раније данас, премијер Русије Дмитриј Медведев рекао је у Москви на састанку са председником Владимиром Путином да Украјина треба да врати Русији 16 милијарди долара, јер постаје неважећи споразум из Харкова, према којем Москва снабдева Украјину јефтиним гасом.

Медведев је рекао да споразум из Харкова (према којем Русија снабдева Украјину јефтиним гасом, а за узврат изнајмљује поморску базу Севастопољ на Криму), постаје неважећи и да Русија сходно томе има законско право да тражи повраћај новца од Кијева.

Медведев је рекао да поред дуга од 11 милијарди долара за најам поморске базе, Украјина дугује Русији три милијарде долара за недавни зајам и око две милијарде руском концерну, Газпрому.

Москва и Кијев потписали су 21. априла 2010. године Споразум из Харкова, према којем је, најам базе за флоту продужен у наредних 25 година пошто је тренутни најам истицао 2017. године.
Већи део Црноморске флоте стациониран је у луци Севастопољ на Криму према споразуму о најму са Украјином.

(Танјуг) (http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&mm=03&dd=21&nav_category=78&nav_id=826632)
***

Додала бих, на крају, на све ово, да је тај споразум потписан крвљу оних који су погинули уназад неколико дана на улицама Украјине. Да ли је тај споразум или било који други споразум вредан било које људске жртве?Наслов: Одг: Украјина у ЕУ-ДА или НЕ?
Порука од: pidikanac Март 21, 2014, 19:16:57
Европаска Унија захтева длаку у јајету, од сваке државе која би хтела да постане њена чланица. Критеријуми су ригорозни, захтевају се многи услови које је тешко испунити. Па ипак, сад та Европа ступа сама у колизију са својим чланским начелима.
По сваку цену и уз додатне ввеома прљаве радње око немира у Кијеву, што је свесрдно помагано од неких чланица Европске заједнице, поготово Немачке, - на сцену ступа моментална спремност да у своја "недра" прихвати Украјину!
Ако се зна, да Украјина има тотално урушен платни систем, да има на десетине милијарди долара дуга само према Русији, да не покрива новчано своје буџетске потребе, онда се поставља сасвим оправдано питање, - по којим критеријумима прима Европа такву Украјину и шта јој је прави циљ!

Бар овде код тог питања, нема никакве енигме, - војно стратешки интереси НАТО пакта у западне политике, требају територију Украјине, не ту државу као равноправну и солвентну чланицу већ само као место за размештај својих ракета и диретног приближавања руским границама. До украјинског народа Европи није стало. 50 милиона становника једне економски тотално зависне земље од Русије, Европа неће нахранити.

Истовремено, уцењује бесрамно и без логичких разлога, став Русије која није ништа друго урадила, него изазвана јасним анти-руским паролама и екстремних снагама радикалних група које је новчано и идејно, подржавао запад, дакле, та Русија, прихватила је референдум руског становништва на Криму и своју на волшебан начин, територију поклоњену Украјини, - вратила у свој државни састав!

Европска политика показује овде само своје стратешке планове, она без срама колонијално наступа у освајању туђих простора и не бира средства за остварење својих циљева.
Европа је изгубила компас. Она лута несвесна да губи политички кредибилитет и поверење других земаља, јер стоји на линији експанзије НАТО пакта и покоравања других народа...


Наслов: Заузета локална управа Доњецка: Ово је Русија
Порука од: Гога Април 06, 2014, 17:13:51
Заузета локална управа Доњецка: Ово је Русија

Проруски демонстранти упали су данас у просторије локалне власти у граду Доњецку и још неких градова на истоку Украјине.


(http://www.vesti-online.com/data/images/2014-04-06/405831_donjeck-beta-ap_f.jpg?ver=1396794222)
Протест у Доњецку. Грађани не признају Украјину


Више од 2.000 демонстраната упутило се на крају протеста ка просторијама које је чувала полиција. Од тога је 50 успело да се пробије у зграду. Демонстранти су са зграде локалне власти скинули заставу Украјине, а истакли заставу Русије.

Они су носили и транспаренте са натписима "Доњецк, руски град", "Дајте нам референдум!" - о независности и припајању Русији, и "НАТО напоље".

Локални медији преносе да је протест одржан и у Донбасу. Демонстранти су заузели зграду украјинске службе безбедности у Луганску, такође на истоку земље. И на тој згради је истакнута застава Русије.

На скупу су демонстранти захтевали ослобађање проруских активиста приведених на претходним протестима, а зграду службе безбедности су гађали каменицама и јајима.

Полиција је покушала да их растера сузавцем, али је једна група успела да пробије улазна врата и уђе у зграду.

(Бета) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/394465/Zauzeta-lokalna-uprava-Donjecka-Ovo-je-Rusija)


***

Једва чекам да нешто слично видим и код нас. Да српски народ широм Космета на све зграде институција постави српске заставе и да скандира "Ово је Србија". То исто да се деси и у осталим српским земљама, а које су сада окупиране, а Срби протерани.


Наслов: Одг: Украјина у ЕУ-ДА или НЕ?
Порука од: Zeka Април 07, 2014, 08:27:03
ВАЈСМАН: И „евромајдан” је био у функцији стратешког обуздавања Русије


АМЕРИЧКИ ПУБЛИЦИСТА ОБЈАВИО ИСТРАЖИВАЊЕ „УПОЗНАЈТЕ СЕ СА АМЕРИКАНЦИМА КОЈИ СУ ОРГАНИЗОВАЛИ ПРЕВРАТ У КИЈЕВУ”

(http://fakti.org/sites/default/files/pictures_lin/majdan_b_123.jpg)

    Стив Вајсман, који тренутно живи и ради у Француској, тврди да све активности поводом Украјине, а против Русије, координира Стејт департмент, а да му ЦИА, НСА  и Пентагон само стављају на располагање своје „специјалне услуге”
    Он указује и да министарство Џона Керија контролише и „основне изворе финансирања америчког мешања у унутрашње ствари других земаља” које назива „невојном инфраструктуром америчког империјализма”
    У „инфраструктуру” је укључио и структуре типа Freedom House. Посебно је поменуо богаташе Џорџа Сороша и Пјера Омидијара и њихове приватне фондове,  нагласивши да није сигуран само у једно: да ли су долари које користе унутар „инфраструктуре” заиста њихови или „државни само замаскирани да изгледају као приватни”


     

         КИЈЕВСКИ „евромајдан” су инспирисале и оркестрирале власти САД – обзнанио је амерички публициста који живи у Француској Стив Вајсман.

         Он је управо објавио сопствено истраживање на ту тему под насловом „Упознајте се са Американцима који су организовали преврат у Кијеву”. А објавио га је на интернет-ресусрсу Reader supported News ("Новости за паре читалаца").

         Главна америчка амбиција – која се није изменила још од владавине Била Клинтона – и поводом Украјине своди се, уверен је Вајсман, на стратешко обуздавање савремене Русије. По његовом мишљењу, интегрисање Украјине у ЕУ – само је важна међуфаза на путу ка том циљу.

         Вајсман тврди да све активности поводом Украјине, а против Русије, координира Стејт департмент, а да му ЦИА, НСА  и Пентагон само стављају на располагање своје „специјалне услуге”. Он указује и да министарство Џона Керија контролише и „основне изворе финансирања америчког мешања у унутрашње ствари других земаља”

         Вајсман све то назива „невојном инфраструктуром америчког империјализма”. А деловима те инфраструктуре је назвао: Национални фонд за подршку демократији са његовим филијалама попут „центра за међународно приватно предузетништво” и „америчког центра међународне синдикалне солидарности”, затим (много боље финансирану Агенцију за међународни развој, државни Институт мира и целу мрежу група и приватних „извођача радова” који делују са „лажним идентитетима”.

         У „инфраструктуру” је укључио и структуре типа Freedom House.

         Вајсман је посебно поменуо богаташе Џорџа Сороша и Пјера Омидијара и њихове приватне фондове и притом нагласио да није сигуран само у једно: да ли су долари које користе унутар „инфраструктуре” заиста њихови или „државни само замаскирани да изгледају као приватни”.

         Амерички публициста наглашава да Стејт сепартмент „координира и деловање са земљама-истомишљеницама и њиховим паралелним структурама”. У том контексту је поводом Украјине апострофирао: Холандију, Канаду, Велику Британију, Шведску и Швајцарску.

         Од Украјинаца, посебну пажњу је скренуо на бившег вицепремијера Олега Рибачука и прецизирао: „Он је, у суштини, западни агент.

         Њиме амбасадор САД у Кијеву Џефри Пајет и његова екипа руководе преко приватне организације Pact Inc која се финансира преко Агенције за међународни развој. То је НВО са седиштем у Вашингтону која у Украјини ради од 2005. године. Прво се бавила сидом, а потом – заједно са Сорошевим фондом – стварањем „грађанске платформе” за Рибачука и његове људе”.

         Вајсман такође тврди да су америчке специјалне службе свих протеклих деценија сарађивале са украјинским нацистима, посебно вођом бандероваца Миколом Лебедом, иако га је америчка војна контраобавештајна служба одавно сврстала међу „познате садисте и помагаче хитлероваца”.

         Амерички публициста тврди да и кијевски пучисти „иду стопама Степана Бандере” и указује: да Службом безбедности Украјине руководи Андреј Парубиј који је – иако оснивач профашистичке партије – био и командант кијевског „евромајдана”.

Факти (http://fakti.org/globotpor/alter-america/vajsman-i-evromajdan-je-bio-u-funkciji-strateskog-obuzdavanja-rusije)Још само треба да се открије улога Ватикана у овој ујдурми против Русије.


Наслов: Одг: Украјина у ЕУ-ДА или НЕ?
Порука од: Zeka Април 08, 2014, 08:13:19
Гасни рат је почео: Украјина је изгубила Словачку

(http://srb.fondsk.ru/images/news/2014/04/07/s22410.jpg)

 Попусти у замену за лојалност. Док САД и ЕУ громогласно прете, “Газпром” тихо дејствује. Попуст адресиран Словачкој, срушио је све напоре Украјине да организује доставку гаса из Европе. Три дана уочи укидања старих преверенцијалних цена за гас за Украјину, Русија је продемонстрирала своје могућности да “купи” савезнике у Европи, отприлике онако како је раније “куповала” Кијев…

Вест да се словачка компанија Slovensky Plynarensky Priemysel (SPP) у петак договорила са «Газпромэкспортом» - кћерком предузећа ОАО «Газпром» - о снижењу цена за гас, прекрижило је све сабласне планове Кијева на спасење своје привреде од дефолта.

Уочи тога је Јуриј Продан, Министар за енергетику и угаљ Украјине, изјавио дословно следеће: “Морамо признати да је остало веома мало времена како би организовали доставку природног гаса из земаља ЕУ у Украјину. Уколико ми брзо не успемо решитити тај проблем, може се прогнозирати понављање “гасног рата” из 2009. године са истим таквим сценаријем и истим таквим последицама, чак укључујући и потпуно прекидање испорука гаса од стране Русије у правцу Запада”.

У плановима Јурија Продана кључни значај имала је Словачка, јер се само из те земље могу брзо и не превише скупо организовати такозване реверсне испоруке природног гаса из Европе. Очигледно да Кијев није могао ни претпоставити да у Европи постоје земље које могу своје економске интересе ставити изнад геополитичких интереса САД. Међутим, после саопштења агенције  Dow Jones со са позивањем на извор из SPP о попустима за Словачку, постало је очигледно да постоји бар једна таква земља.

Детаље транскације не коментаришу ни «Газпромэкспорт», ни SPP. Стручњаци НСН верују да Украјина не може рачунати на помоћ Европе.

“Свеобухватни реверс би означио потпуно прекидање испорука гаса из Русије у ЕУ – изјавио је за НСН Руслан Танкајев, водећи стручњак Савеза нафтно-гасних индустријалаца Русије. - Међутим, ЕУ није у стању да функционише без руског гаса. Нема извора из кога би они могли добити толико гаса или других енергената. Једноставно, у свету не постоји такав извор. То што обећавају САД – обећавају управо политичари. Ни један озбиљан индустријалац неће обећати да ће компензовати руске испоруке гаса. Максимум на шта су САД способне и то у року од 2 године, то је испорука 20-30 милијарди кубних метара гаса за годину дана. А Русија, као што је познато, годишње извози 163 милијарде. Такав обим слободног гаса они једноставно немају” – убеђен је стручњак НСН.

“Уколико Украјина реализује претње да ће повећати цене за транзит – Русија ће цене за транзит пребацити на европске потрошаче. Пострадаће Европљани у које се Украјина тако много нада и које тако силно воли у последње време. Сходно томе, однос ЕУ према Украјини биће далеко од најбољег” – констатовао је водећи стручњак Савеза Нафтно-гасних индустријалаца Русије Руслан Танкајев.

 ФондСК (http://srb.fondsk.ru/news/2014/04/07/gasni-rat-e-pocheo-ukraiina-ie-izgubila-slovachku.html)Коалиција ЕУ се полако распада. Свако се окреће себи.


Наслов: Одг: Украјина у ЕУ-ДА или НЕ?
Порука од: Zeka Април 08, 2014, 12:01:40
„Молим вас, не предајите се, изборите се за федерализацију”


РУСИМА ЈУГОИСТОКА УКРАЈИНЕ УПУЋЕНО НЕОБИЧНО, АЛИ ПОТПУНО ОЧЕКИВАНО „ОТВОРЕНО ПИСМО”

(http://fakti.org/sites/default/files/pictures_lin/lugans_123.jpg)
                                          Призор из Луганска

    Граница неповрата је пређена, више сигурно нема повратка у прошлост, а будућност зависи само од вас
    Ако руско пролеће буде угушено или се само загрцне, неће се дуго чекати освета украјинске власти
    Непостојећа армија Украјине неће вратити Крим, то грожђе ће и онако остати кисело, а казнити Доњецк и Харков, ако остану са Украјином, биће много лакше
    Ма колико да вам је нелагодно, ма колико се плашили будућности, не предајите се. Притисните их, изборите се за федерализацију, одржите референдум, припремајте комшије, поведите пријатеље


         Пише: Михаил БУДАРАГИН (уредник у московском листу „Взгљад”)

         ЖЕЛИМ само једно да кажем становништву Југоистока. Ма колико да вам је страшно, колико год да вам је тешко, не предајте се.

         Граница неповрата је пређена, више сигурно нема повратка у прошлост, а будућност зависи само од вас.

         Ово писмо не пишем из прве руске престонице, чак ни из друге, него из села код Пскова у којем почетком априла пада киша и у које уопште не стижу медијске битке због најважнијих побуда.

         Ипак, одјеци руског пролећа допиру чак и овде.

         И више од тога, овде, очишћена од пролазности, ситуација изгледа још јасније него раније. Нема никаквих илузија.

         Југоисток – уистину нису ни Севастопољ ни Крим, где је   украјинизација с муком извођена и скандалозно пропала. На југоистоку су – сасвим обични, наши људи, који нису били спремни да освајају зграду Службе безбедности Украјине, да јуришају и ратују.

         Људи цене удобност, нека је и скромна, уобичајен начин живота, укусну храну, добру школу за децу. А хаос и рат, нарочито грађански, људи уопште не цене. Југоисток је дуго ћутао, дуго је деловао крајње опрезно покушавајући да не наруши крхку равнотежу која се успоставила после Мајдана.

         Заузели су, нису наишли на масовну подршку, удаљили се, добровољачке одреде нису формирали, покушавали су да се договоре са Кијевом.

         Лош мир бољи је од добре свађе, али у случају Доњецка, Луганска и Харкова, она се није могла избећи.

         И, сада је најважније – не одступити.

         Нажалост, то одступање теоретски је могуће. Не ради се о томе што ће из Кијева борбеним дресинама допутовати присталице територијалне целовитости: та варијанта развоја догађаја је логична, али она није права опасност.

         Не може се рећи да се 23 године у Украјини дешавао само кошмар, пакао и људождерство: не, некако се живело, ишло на посао, у позориште, путовало у Европу. И размишљало о томе да ће се вероватно све уредити и да ће моћи мирно да се живи – а ко није грешан и ко није склон да се предаје таквој машти и хвата и за последње?

         Ипак, не сме се хватати.

         Ни Југоисток, још увек ни Украјина, ни Русија.

         Ако руско пролеће буде угушено или се само загрцне, неће се дуго чекати освета украјинске власти. Не обамиру ли украјински медији од антируске хистерије ево већ неколико недеља ради тога да би дозволили „кратким јакнама” и „доњецким говедима” у „спортским панталонама” да заузимају зграде (зар није истина да тако зову становништво Југоистока? – и то је још блага варијанта читаве „независне” реторике).

         Непостојећа армија Украјине неће вратити Крим, то грожђе ће и онако остати кисело, а казнити Доњецк и Харков, ако остану са Украјином, биће много лакше.

         Кијев нема новца и неће га имати: ЕУ и САД могу колико хоће да стежу руке јацењукима, али да плате лудама – циници се нису на то претплатили, а романтичара одавно нема на Западу (погледајте видео снимак говора АнгелеМеркел – личи ли на бојажљиву демократску госпођицу?) А кад нема новца, онда су репресије – баш оно што је потребно да се сиромаштво не би чинило тако страшним.

         Ево шта бих желео да кажем становницима Југоистока који прочитају овај текст или чују за њега.

         Ја одлично разумем да барикаде – нису за вас, да се нисте претплатили за рат, да је боље мирно живети. Међутим, десило се тако да је историја дошла код вас и широм отворила ваше прозоре. То није пријатно. То није уобичајено. То је страшно. Али, ви и сами одлично видите како од вас праве људе другог реда, како земља, која је 23 године била ваша Отаџбина није спремна да разговара са вама, није спремна да вас слуша, није спремна да вас призна за грађане – само зато што ви нисте палили гуме на кијевском Мајдану.

         Никакво „јуче” више неће постојати, нема више повратка у прошлост. Никаква мирна Украјина се не очекује.

         И, ма колико да вам је нелагодно, ма колико се плашили будућности, не предајите се. Притисните их, изборите се за федерализацију, одржите референдум, припремајте комшије, поведите пријатеље.

         И знајте да вас овог пролећа гледају милиони људи у Русији, очекују од вас одлучност, верују у вас и помагаће вам чиме буду могли.

         Молим вас, не предајите се.


Факти (http://fakti.org/rossiya/medija-menju/molim-vas-ne-predajite-se-izborite-se-za-federalizaciju)

  


Наслов: Почела војна акција Кијева: Има мртвих
Порука од: Гога Април 15, 2014, 17:54:37
Почела војна акција Кијева: Има мртвих

"Раша тудеј" јавља да је започела војна операција на истоку Украјине. Украјинска војска преузела је контролу над аеродромом у Краматорску, на истоку Украјине након напада у коме су погинула најмање четири лица, а два су рањена, саопштио је телефоном представник локалне народне милиције.


(http://www.vesti-online.com/data/images/2014-04-15/408314_vojska-ukrajine_f.jpg?ver=1397552245)
ББЦ је на Твитеру објавио фотографију колоне украјинских тенкова на око 70 км од Славјанска

16:15 - Украјинска војска извршила је напад на аеродром у Краматорску, на истоку Украјине. Агенција Ројтерс наводи да су украјински војници стигли у овај град са два хеликиоптера. Погинуле најмање четири особе, а двоје рањено.

15.30
- Новинар Франс преса видео је десетине оклопних возила, исто толико тенкова и седам камиона који превозе припаднике специјалних снага, близу места Изјума, на 40 километара северно од Славјанска. Војници уз подршку полиције поставили су контролни пункт на путу са једним лаким оклопним возилом заштићеним бетонским блоковима. Они проверавају сва возила која иду у оба правца.

13.35 - Лесја Оробец, посланица из партије Јулије Тимошенко, узвикнула је "добра вест" и затим саопштила да су украјински добровољци из Доњецка отворили ватру и убили десет проруских демонстраната. Она је објаснила да су проруси из Доњецка убијени на једном контролном пункту, који су контролисали. "Бар десет 'непријатеља' је убијено данас. Три независна извора тврде да су три непознате особе отвориле ватру, и убиле непријатеље", написала је Оробец на свом Фејсбуку.

13.20 - Генерални секретар НАТО Андерс фог Расмусен позвао је поново Русију да смири украјинску кризу тако што ће повући војску с границе са Украјином. Он је рекао да је "веома забринут последњим развојем догађаја у Украјини, даљим насиљем малих група сепаратиста и војним притиском Русије на украјинској граници". Расмусен је казао да "Русија мора да престане да буде део проблема и да почне да учествује у решавању".

 
"Ова операција биће извођена у фазама, на избалансиран и одговоран начин", рекао је Турчинов јутрос пред парламентом.


Први батаљон Националне гарде Украјине, формиране после свргавања са власти председника Виктора Јануковича, кренуо је из Кијева ка југоистоку земље, рекао је Андреј Парубиј, шеф националне безбедности Украјине.

Он је рекао да је батаљон састављен од волонтера из редова "самоодбрамбених трупа" са Мајдана, људи који су месецима протестовали на главном кијевском тргу, изазивали насиље и нападали полицију.

 

"Војници су веома борбени и спремни да бране Украјину. Ситуација није једноставна", додао је Парубиј.

(http://www.vesti-online.com/data/images/2014-04-15/408465_fonet-2_f.jpg?ver=1397573559)
Војници су борбени и спремни да бране Украјину: Парубиј


На Јутјубу се у уторак ујутру појавио видео на којем се види локално становништво из града Родинскоја у Доњецком региону, како зауставља тенк који је, наводно, кренуо из Кијева како би помогао у "чишћењу" истока Украјине од проруских демонстраната.

Проруски побуњеници кренули су јуче у офанзиву на истоку Украјине и затражили помоћ руског председника Владимира Путина.

Украјинска Национална гарда је посебно задужена за унутрашњу безбедност, односно за безбедност границе и за борбу против тероризма. Под контролом је министарства унутрашњих послова и могла би да помогне украјинским оружаним снагама које имају 130.000 људи од којих је половина регрута. Руска војска има 845.000 војника.

http://www.youtube.com/watch?v=9HcCiYLu6Ek

(Срна,Фонет, Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/396544/Pocela-vojna-akcija-Kijeva-Ima-mrtvih)***


Врло интересантно, НАТО упозорава Русију, да мора да престане да буде део проблема и да почне да учествује у решавању. Које лицемерје. Све време НАТО то ради годинама, по целом свету, провоцира и прави проблеме.


Наслов: Одг: Украјина у ЕУ-ДА или НЕ?
Порука од: ПЕТАР Април 15, 2014, 21:39:25
Русија није Србија, Русија је суперсила...Ситуација подсећа на хРватску од пре 20 година али је опет специфична због тога што се суперсиле мешају,Русија ће бранити своје у то сам сигуран,моја прогноза од почетка гужве је та да ће граница бити на Дњепру,сад шта ће бити видећемо...
...Све ми је јасно али зар данас у овом веку са оваквом технологијом имамо ратове у европи,па то је страшно и поражавајуће по људски род.Западни колонизатори отроваше све својим неморалом и то је главни узрок свих ових недаћа,Многе ствари су предвидели али баш 100 посто то не може никон да предвиди.Русија се сагињати неће.


Наслов: Украјински војници на страни проруса?!
Порука од: Гога Април 16, 2014, 20:09:06
Украјински војници на страни проруса?!


Посаде девет оклопних транспортера, који су послати у источни украјински град Краматорск, прешле су на страну проруских демонстраната, пренела је агенција РИА "Новости". Страну је рано јутрос променило најпре шест посада оклопних возила, да би им се после поднева придружили саборци из још три посаде. Репортер Франс преса наводи да се на возилима налазе наоружани људи у неозначеним униформима.

(http://www.vesti-online.com/data/images/2014-04-16/408542_kramatorsk-reuters_f.jpg?ver=1397638093)

Украјински оклопњаци јутрос су стигли у центар Крамторска, а очевици кажу да су становници разговарали са посадама и да су им рекли да су мирни грађани који се само боре за своја права.

(http://www.vesti-online.com/data/images/2014-04-16/408791_ukrajina--fonet-ap-1_ig.jpg)

"На главном транспортном возилу налази се руска застава и отишли су заједно са нашим људима према Славјанску", рекао је један очевидац, пошто је првих шест посада оклопних транспортера пришло проруским снагама.


16:10
- Руски агенти који делују на истоку Украјине исти су они који су били активни на Криму уочи припајања тог полуострва Руској Федерацији. То је установљено захваљујући њиховој комуникацији, саопштила је украјинска контраобавештајна служба.

14:15 - Генерални секретар Северноатлантске алијансе Андерс Фог Расмусен изјавио је да ће НАТО појачати војно присуство у својим источним чланицама поводом кризе у Украјини.

13:50 - Украјински министар одбране Михаило Ковал посетио је исток те земље где су у више градова проруске снаге заузеле зграде јавних управа, а украјинска војска покренула операције како би повратила контролу и направиће извештај о ономе шта се тамо догађа.

13:08 - Посада још три оклопна транспортера, који су послати ка Славјанску и Краматорску, променила је стране и придружила се проруским демонстрантима.

12:22 - ПУЦАЈ ДА УБИЈЕШ! Украјинска специјална служба оптужила је проруске оружане групе да су добиле наређење да "пуцају да убију", чиме се додатно подиже напетост.

12:13 - Министарство одбране Украјине је навело да су два украјинска војника таоци побуњеника у области Луганска и да предузима мере да их ослободи.

12:06
- Заменик министра одбране Русије Анатолиј Антонов рекао је да су "бесмислене" изјаве да Русија наводно прети Украјини и Европи војном инвазијом.


11:41
- Проруске снаге из Доњецка јављају да је најмање 50 оклопних возила Војске Украјине на путу ка овом граду.

11:17 - Грађани Одесе, украјинског града на Црном мору, направили су барикаде и организовали бесплатну медицинску обуку, јер очекују да ће проруски демонстранти покушати да заузму и овај стратешки важан град, јавља портал униан.нет.   

10:44 - Сергеј Лавров: Тренутна криза у Украјини показује изразито велики раскорак између југоистока и запада земље, у смислу виђења њене будућности.   

10:36 - Најмање 20 проруских демонстраната преузело је јутрос контролу над зградом градске управе у Доњецку, изјавила је портпарол градске администрације. 

Шест оклопних возила са руским заставама касније је стигло у Славјанск, који је под контролом проруским демонстраната. Неки од војника у траспортерима рекли су да су украјински војници који су прешли на страну проруских побуњеника. Возила су се зауставила близу зграде градске управе, а грађани су их дочекали узвицима подршке "Браво" и "Русија, Русија".

 (http://www.vesti-online.com/data/images/2014-04-16/408793_ukrajina--fonet-ap-3_ig.jpg)

Један од људи који је дошао тим возилима рекао је да су он и други из 25 украјинске десантне бригаде прешли на страну проруских снага. Министарство одбране Украјине није желело да коментарише ове наводе.

(http://www.vesti-online.com/data/images/2014-04-16/408792_ukrajina--fonet-ap-2_ig.jpg)

Украјинска новинска агенција Интерфакс тврди да су то оклопна возила која су украјинским снагама отели проруски демонстранти, али је украјинско Министарство одбране рекло да ни једно војно оклопно возило није отето.

(http://www.vesti-online.com/data/images/2014-04-16/408547_ukrajina-grad-beta-ap_f.jpg?ver=1397640309)

Људи који су се налазили на оклопним возилима које је видео фоторепортер Франс преса, имају сличне униформе без ознака, али и "наранџасто-црне траке Светог Ђорђа" - почасног реда руских војних снага.


http://www.youtube.com/watch?v=pP9xGGqsRUU


(Срна, Фонет, Бета) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/396832/Ukrajinski-vojnici-na-strani-prorusa)
***


Општи хаос. Ма, само нека нема људсих жртава!


Наслов: Одг: Украјина у ЕУ-ДА или НЕ?
Порука од: Zeka Април 21, 2014, 09:11:38
“Тај проклети руски метални отпад…”


(https://www.fas.org/man/dod-101/sys/ac/row/su24_01.jpg)


 Драга моја Мери! Опрости што ти нисам писао ево читаву недељу. Био сам на третману за психолошку рехабилитацију у нашој бази у Румунији. Морам теби да кажем, десило се нешто страшно. И то не само са мном, него са целокупном поставом нашег храброг разарача «Доналд Кук». Наш разарач наоружан је најбољим системима за уништење противника, нема тог авиона, ракете или подморнице коју ми не би могли пресрести. Наш систем “Иџис” може да обори чак две балистичке ракете. На том броду могу да служе само најбољи морнари, одважни и они који презиру смрт, попут бивола из Аризоне.

И тако мила моја, када је наш “Доналд Кук”, ушао у Црно море како би тамо високо подигао заставу слободе и демократије, капетан нас је постројио на палубу и одржао говор: “Момци, пред нама је веома важна мисија – да продемонстрирамо неустрашивост Америке пред распојасаним руским медведом. Ви сви знате да су Руси одузели од демократске Украјине половину територије у виду Крима и да се спремају да ставе шапу и на другу половину. То је претња нашим националним интересима, зато што ми не можемо никоме дозволити да узима нешто на шта смо ми могли ставити шапу. Демократске и слободољубиве снаге у Украјини још су младе, и ми морамо показати Русима каква поуздана заштита штити младу демократију. Немојте сумњати да ће руски медвед опоганити гаће када види такво оружје за одмазду, као што је наш “Доналд Кук”. У овом тренутку искушења, од вас се захтева храброст, узајамно деловање и дисциплина”.

Ми смо три пута вриснули “хоп-цуп-ура!” и почели смо се припремати да покажемо Русима шта их чека уколико дигну руку на другу половину Украјине. Сутрадан, када је наш брод кренуо у правцу Крима, ми смо угледали на небу руско летеће корито које се зове јуришни СУ – 24 и производи се још од времена кад су наши родитељи ишли у основну школу. Када смо на предавањима у војном колеџу изучавали тај раритет, смејали смо се над његовим карактеристикама. Он је погоднији за наводњавање или хемијско ђубрење поља или за избацивање дечијих играчки из ваздуха. Дакле, када се зачуо аларм, ми смо пожурили на своје борбене положаје, предосећајући како ћемо се поиграти мачке и миша са тим гласником из прошлости. Ја сам чак успео да се опкладима са Едом да ћу ту зарђалу гвожђурију имати више пута на нишану од њега. Он управља истом таквом брзометном направом “Фаланкс” као и ја, а од ње, како смо мислили, нема спаса.

…Ми смо руског пратили локатором док није дошао у зону гађања, да би га потом маркирали. Међутим, када је он ушао у ту проклету зону, почела је мистерија. Прво су се угасили наши локатори, потом су се искључили показивачи циља “Фаланге” и комплетан “Иџис” био је избачен из строја.

Наш предивни “Доналд Кук” љуљао се на таласима попут мртве корњаче. Испоставило се да је тај проклети руски отпад метала, СУ-24, укључио апаратуру електронског ометања опреме и понос наше флоте претворио се у нашу срамоту! А Руси су почели да се над нама отворено изругују. Он је над нама извршио 12 пробних јуришних летова, путовао трбухом по нашим локаторима, заглушивао нас буком мотора, једноставно нам је свима стављао до знања да на таквом усраном кориту може да плива само усрана посада… Приликом одлетања махнуо нам је крилима, а Едију се чак учинило да нам је показао средњи прст десне руке. Али мислим да се то Едију учинило, јер су нас у војном колеџу учили да Руси уместо средњег прста показују “шипак”.

Мери, не можеш ни замислити шта се са нама десило! Такву срамоту нисмо преживели никада у животу! Неки наши момци су плакали као деца, други су ударали главом у апаратуру која не реагује, виши асистент је наочиглед посаде попио наискап флашу вискија и из свег гласа се дерњао по броду: “Тај ужасни руски “Хибини” (руски систем за електронску борбу – Д.С.), а капетан је позеленео од беса. У таквом стању једва смо се усидрили на румунској обали и одмах после упљовљавања, тридесетак наших момака су написали захтев за разрешење од дужности. Они нису могли поднети помисао да се у одлучујућем тренутку наша техника може претворити у г…., са којим ће се заједно кренути на морско дно. Мене је такође спопала хистерија, па сам одведен у болницу. Мери, ја сам увек волео нашу Америку и желео бих да наша пругаста застава са звездама донесе слободу целом свету. Међутим, после овог инцидента, почела је да ме прогони мисао о оставци. До ђавола са њима, са новцима, моја драга. Боље ми је да са тобом купим малену фарму у Аризони, да одгајам целер за продају и недељом певам псалме у нашој цркви. Ја мислим да Америка више неће узимати у заштиту нашу браћу по демократији у Украјини. Јер ако је једно старо руско корито успело да обори на плећа наш супер-савремени “Доналд Кук”, онда замисли шта могу да уграде у њихове нове авионе! А ако су они у стању да угасе не само инструменте, него и мозгове посаде? Размисли и сама, да ли сам ти ја потребан без мозга? Огроман пољубац, увек твој Џони.
 

Дмитриј Седов (http://srb.fondsk.ru/news/2014/04/19/tai-prokleti-ruski-metalni-otpad.html)Ето, лепог ли писма, после третмана код психијатра.
Сада остаје да почне да носи пелене док се не врати у наручје своје Мери!


Наслов: Одг: Украјина у ЕУ-ДА или НЕ?
Порука од: Zeka Април 30, 2014, 09:11:53„Александров“ пева химну „Финим људима“ који су помогли да се Крим прикључи Русији
http://www.youtube.com/watch?v=vYRswPspgLc

Много је јако, подилазе жмарци!


Наслов: Руска војска улази у Украјину?
Порука од: Гога Мај 03, 2014, 17:47:36
Руска војска улази у Украјину?

Русија планира да са војним снагама уђе у Украјину у наредних 48 сати, уколико се наставе напади радикалних украјинских десничарских група на проруске демонстранте, са циљем да заштити свој народ, преноси Raša tudej.


(http://www.vesti-online.com/data/images/2014-03-11/398398_sevastopolj1-rojters_f.jpg?ver=1399128247)
Специјалне операције су настављене у Краматорску, (http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/400507/U-Kramatorsku-poginulo-10-osoba)
(http://www.vesti-online.com/data/images/2014-05-03/412528_kramatorsk-twitter.com-antimadan-3_f.jpg?ver=1399117026)где су снајперисти заузели зграде, одакле су почели да пуцају на ненаоружане цивиле. На улицама бесне туче, где се користе разне врсте оружја. У борбама има мртвих, више од 10, углавном цивила, преноси Raša tudej.Подсетимо, јуче је пожару и уличним борбама између проруских и антируских група у Одеси (http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/400501/Pakao-u-Odesi-Najmanje-38-mrtvih), на украјинској црноморској обали погинуло 46 људи.http://www.youtube.com/watch?v=s9AMjLBIliw


( rt.com| foto: twitter/Антимайдан, Reuters/B.R) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/400615/Ruska-vojska-ulazi-u-Ukrajinu)

Наслов: Људи у Одеси отровани непознатим гасом?
Порука од: Гога Мај 03, 2014, 21:09:49
Људи у Одеси отровани непознатим гасом?

Током пожара у Дому синдиката у граду Одеси људи су умирали одмах од тровања непознатом супстанцом, јавила је украјинска новинска агенција UNIAN (unian.net).

(http://www.vesti-online.com/data/images/2014-05-02/412473_odesa-u-pozaru-9_f.jpg?ver=1399142238)
Ужас у Одеси после пожара у Дому синдиката


Велики број људи, који је био блокиран унутар зграде Дома синдиката, погинуло је скоком са четвртог или петог спрата, док су други умрли од гушења угљен моноксидом или су изгорели.

 

Први заменик вршиоца дужности украјинског премијера Виталиј Јарема рекао је да је био на месту несреће и да је видио велики број мртвих и да је очигледно да су умрли веома брзо.

"То значи да је употребљена нека супстанца која ствара гас и да је врло брзо утицала да људи изгубе свест и премину", рекао је Јарема новинарима. Он је најавио да ће бити обављено испитивање остатака како би се открило о којем је гасу реч.

Градска управа Одесе раније је саопштила да је проглашена тродневна жалост због смрти 41 особе у пожару подметнутом у Дому синдиката. Према најновијим подацима, у болнице су примљене 123 особе повређене у сукобима између профедералних демонстраната и активиста, који подржавају власти у Кијеву.

 

Немири су почели масовном тучом у улици Греческаја у Одеси. Тучу су изазвали навијачи из Харкова и чланови "Десног сектора", који су одлучили да организују марш на улицама Одесе, што је изазвало реаговање профедералних активиста.

(Погледати снимак) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/400704/Ljudi-u-Odesi-otrovani-nepoznatim-gasom)Наслов: Јуриш на Славјанск
Порука од: Гога Мај 04, 2014, 00:41:30
Јуриш на Славјанск


Кључ целе приче јесте време: колико дуго снаге федералиста у градовима на југоистоку Украјине могу да издрже притисак војне операције Кијева


Комбинованим нападом хеликоптера, оклопних возила, падобранаца, командоса, евромајдановаца и припадника "Десног сектора" на град Славјанск, јуче ујутро започела је нова фаза „антитерористичке операције“ Кијева против побуњеника федералиста на истоку и југоистоку Украјине. План операције је да се украјински командоси и падобранци убацују директно у центар града, где би брзом акцијом покушали да заузму зграде локалне власти и телевизију и тако сломе морал федералиста побуњеника. Подршку операцији дају украјинске оклопне јединице на периферији Славјанска везујући уз себе снаге локалне самоодбране на барикадама.

Наравно, то је био ратни план Кијева, а како ниједан ратни план не преживи судар са реалношћу, тако и овај већ на почетку показује озбиљне недостатке. Наиме, украјински падобранци и командоси спуштени су у центар Славјанска хеликоптерима Ми-8, које су из ваздуха штитили јуришни хеликоптери Ми-24. Резултат првог јутра операције јесу три срушена хеликоптера: два Ми-24 и један Ми-8. Кијев је одмах обуставио налете својих хеликоптера, јер је очито да федералисти побуњеници располажу ручним противавионским ракетним системима „стрела-2М“ и „игла“. Федералисти побуњеници могли су те ракете да добију од Русије, али су могли да их узму и из заузетих магацина украјинске армије у том подручју. Јер, како је пре три месеца оружје масовно узимано из касарни и магацина украјинске војске на западу земље за потребе Мајдана, после се то исто догађало на југоистоку државе за потребе федералиста побуњеника.

Углавном, обарање три хеликоптера украјинске војске само током једног јутра показало је да ваздушни простор у том делу државе није безбедан за летење. Украјински падобранци искрцани у центру Славјанска остали су сада без борбене и логистичке подршке хеликоптера. Уколико би им притекла у помоћ украјинска борбена авијација, авиони би морали да се спусте ниско ради прецизног гађања и избегавања колатералне штете, а онда би и они били циљ за ракете типа „игла“. Јер, украјинска авијација не располаже суперпрецизним ракетама и бомбама за гађање са великих висина или раздаљина. Друга могућност за помоћ падобранцима у центру Славјанска јесте продор украјинских оклопних јединица са периферије ка центру града. То доноси и уличне борбе и жртве, мада се на ТВ снимцима види како грађани голим рукама покушавају да зауставе украјинске оклопне транспортере, који их у лаганој вожњи одгурују.

Кључ целе приче јесте време:
колико дуго снаге федералиста у Славјанску и у другим градовима на југоистоку Украјине могу да издрже притисак војне операције Кијева. Ако издрже следећа три дана – они су победили, јер кроз то време могли би да стекну статус жртве чак и у европском јавном мњењу, а са друге стране Москви дају шансу да директно војно интервенише.


Дакле, три су могућа сценарија у следећих десетак дана. Први је да најновија војна операција Кијева не успе, што ће сигурно закомпликовати политичку сцену у Кијеву уочи избора 25. маја и охрабрити референдум о независности југоистока Украјине заказан за 11. мај. То би уједно био и велики пораз Запада и најбољи развој ситуације за Русију. Москва не би морала да војно интервенише, а показала би се снага и аутентичност побуне федералиста. Сумњам да ће Кијев, а поготово Запад, дозволити такав развој догађаја.

Друга могућност јесте да снаге Кијева војно савладају федералисте побуњенике на југоистоку земље – имају сасвим довољно војно-полицијских ефектива за тако нешто, наравно, под условом да народ југоистока Украјине не устане на масовну побуну и по цену великих жртава. У том случају Москва ће послати своју војску у то подручје под ознаком мировних снага ЗНД-а. Русија може брзом операцијом ваздушно-десантних снага и ударима оклопних јединица пресећи све правце и напросто блокирати и опколити све јединице украјинске војске у том подручју и присилити их на предају. За такву операцију довољне су две ваздушно-десантне бригаде и четири оклопно-механизоване бригаде копнених снага. Заштиту војишта могу да пружају и тешки системи ПВО, као што је С-300ПМУ1 са територије Русије. Превласт у ваздушном простору тог дела Украјине руска авијација може лако да успостави.

Како би се понашале украјинске јединице у случају судара са руском армијом? Или би се распале, повукле, или предале. Руска војска може да успостави линију раздвајања на реци Дњепру већ за 48 сати.

Трећи сценарио јесте да услед увођења санкција САД и ЕУ против Русије и због жртава међу цивилима на југоистоку Украјине, руска војска крене све до Кијева. Ко би могао да је заустави?

И у НАТО-а са жаљењем констатују: "Нико". Јер нико у Европи и није способан да данас ратује с Русијом због Украјине - а надајмо се да већих сукоба ипак неће бити.

(Мирослав Лазански, Политика) (http://www.politika.rs/pogledi/Miroslav-Lazanski/Juris-na-Slavjansk.sr.html)


Наслов: Одг: Украјина у ЕУ-ДА или НЕ?
Порука од: Ekana Мај 05, 2014, 22:36:20


Погинулих у сукобима у Одеси 2. маја у пожару у згради Дома синдиката има више од сто, међу њима има и деце!


(http://cdn.ruvr.ru/2014/05/05/1503710277/2023-05-02T191536Z_1884792683_GM1EA5308W..KRAINE-CRISIS-ODESSA-CASUALTIES.JPG)
© Photo: REUTERS/STRINGERТакву тврдњу изнео је лидер друштвеног покрета Југоисток Олег Царев.

Стиче се утисак да су људе прво убијали, а судећи по томе што су жене необучене, и силовали, тек онда поливали Молотовљевим коктелом и палили, зато што су људска тела горела у фрагментима. Сматрамо да лешева у Дому синдиката има много више од сто. Сматрамо да милиција не пушта у ту зграду да не бисмо избријали тачан број лешева, тачно знамо да тамо има малолетне деце.


И ми смо уверени да ће власт чинити све како би сакрила трагове својих злочина. Већ смо видели како се вршила истрага поводом случаја снајпериста који су пуцали како на милицију или Беркут, тако и на демонстранте. Уверни смо да и овај случај власти неће истражити, зато сами желимо да га истражимо и судимо онима који су извршили тај страшан злочин.

Да ли заиста милиција није спречавала нереде и колико је оправдана верзија да је трагедија била унапред планирана?

Изведена је планирана провокација. За фудбалску утакмицу су били довезени људи. Фудбалске навијаче из Хакова, када су се враћали кући, искрцали су на другој станици. Сарадници државне безбедности Украјине су довезли аутобусе, сарадници саобраћајне полиције су пратили те аутобусе...

Тему развија посланик одеског обласног савета Вадим Савенко:

Према нашим подацима 116 особа је убијено. Чак реч ”изгорело” ми не користимо. Обдукција се не врши. Она се не врши управо зато што људи имају ране од метака у главу. Људе су палили запаљивим материјалима како не би могли да се идентификују лешеви. Та информација је стопостотно потврђена.
Имам ову информацију непосредно од људи који су се налазили у Дому синдиката.


Зашто се тако јако разликује број лешева, практично два пута?

Украјинским властима је дата команда да прећуткују размере трагедије како би се сакрило пред светском јавношћу то да је у принципу у Одеси извршена казнена операција против проруски расположених грађана.

Да подсетимо да према званичним подацима кијевских власти, трегедија је однела 46 живота, више од 200 је пострадало.

Глас Русије (http://serbian.ruvr.ru/2014_05_05/Sukobi-u-Odesi-Svesna-provokacija-i-kaznena-operacija-9036/)
Наслов: Одг: Украјина у ЕУ-ДА или НЕ?
Порука од: Ekana Мај 05, 2014, 23:10:12

Бездушнике чека Ад

Тзв. владари света очигледно немају ни трунку људскости у себи кад и недужну децу убијају, скрнавећи све чега се дохвате!

У очима им само одраз долара и профита, и решени су - докле год је то потребно - да газе преко мртвих само да би задовољили сопствене прохтеве.

Та шачица безумника, преко НАТОа - терористичке организације и њихових сателита - успева око себе да окупи олош са свих меридијана, вршећи некажњено геноцид где год се појавише...

Мисле, ваљда, тако ће довека, и да су сва богатства овог света само њима намењена...

Но, неће још задуго, Богу хвала, јер ничија није до зоре горела!
На тврд орах су се намерили...
Што би Његош рекао - Тврд је орах воћка чудновата, не сломи га ал' зубе поломи!...

Ад је место ЊИХОВОГ покоја!!!Наслов: Украјина: Затишје без примирја
Порука од: Гога Мај 07, 2014, 01:15:01
Украјина: Затишје без примирја


Украјинска армија још држи обруч око Славјанска. Врховна рада одбацила предлог да се 25. маја одржи и референдум о будућности земље. Лавров сматра да председнички избори треба да се одложе. Именован нови губернатор Одесе


(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2014//05/06n/sve%20Tan2014-5-6_135731913_1_620x0.jpg)МОСКВА
ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


У УТОРАК пре подне, дан после крвавих окршаја у Славјанску, у којима је страдало више од 30 особа на страни федералиста, у околини овог града са преко 110.000 становника, било је „веома мирно“, како је јавио један репортер француске агенције АФП који се налази у том месту. Али у поподневним сатима су почели да пристижу извештаји да војска све више стеже обруч око града. Чула се и пуцњава пред седиштем Службе безбедности Украјине у Славјанску, а неке вести су говориле да има осам мртвих и више повређених особа. Украјински министар унутрашњих послова Арсен Аваков и рекао да се међу побуњеничким борцима налази неколико из Русије и Чеченије, као и са Крима, који је Москва анектирала у марту.

У уторак је у самом Славјанску било проблема са хлебом. После крвавих окршаја у близини града радници не могу нормално да пеку хлеб у градском комбинату. Тамо су углавном запослене жене, и ради се у ноћним сменама. Због ратне ситуације оне не могу нормално да долазе на посао. А у две болнице у Славјанску упозоравају да имају већ сада проблеме са санитетским материјалом и лековима. Све им више треба и крви за трансфузију.

У Доњецкој области затворене су школе и дечији вртићи као и тамошњи аеродром. Отказани су сви летови. Водећи украјински медији пренели су изјаву команданта оружаних снага НАТО у Европи Филипа Бридлава који је изјавио да Русија може да оствари своје циљеве на југоистоку Украјине и без слања своје армију тамо.

- Русија ће продужити да дискредитује руководство Украјине стварајући нереде и покушавајући да прави тло за сепаратистички покрет - рекао је Бридлав. Као и други руководиоци НАТО и споменути генерал је казао да догађаји у Украјини намећу потребу повећања војних буџета земаља чланица НАТО.

Криза у Украјини у уторак је била и главна тема у Савету Европе на скупу у Бечу.

- Ако ме питате за три приоритета СЕ, одговорила бих: Украјина, Украјина, Украјина - истакла је председница Парламентарне скупштине СЕ Ан Брасер. Министарска конференција није донела од домаћина, Аустрије, прижељкивано приближавање Русије и Украјине. Министри иностраних послова двеју земаља Сергеј Лавров и Андреј Дешчица остали су на супротстављеним ставовима, које остале колеге из 30 земаља нису успеле да приближе.

Једина заједничка тачка јесте да су Кијев и Москва спремни на наставак преговора, односно „Женеву 2“, али свако уз своје услове. Лавров сматра да на преговорима морају да учествују све стране, док Дешчица истиче да је Кијев спреман за наставак преговора само ако би Русија исказала спремност да подржи предстојеће председничке изборе, заказане за 25. мај.

Сергеј Лавров је пре скупа изјавио да председнички избори у Украјини треба да се одложе јер је апсурдно да се одржавају у време док војска напада свој народ. .


Врховна рада (скупштина) Украјине је у уторак на затвореном заседању одбацила предлог да се 25. маја, поред председничких избора, одржи и референдум о будућности Украјине и увођењу руског језика тамо где је велики број "рускојезичног становништва". За референдум је гласало само 154 посланика, а било је потребно 226. Сви десничари су били против, а то образлажу да се не треба у време рата одржавати референдум. Међутим, они сматрају да се председнички избори могу одржати. Предлагачи закона су били они који се залажу за "Украјину у Европи" али су питање језика хтели да ставе на референдум јер су свесни да више од половине Украјине говори руски

Вршилац дужности председника Украјине Александар Турчинов сменио је у уторак губернатора Одесе Владимира Немировског који је на тој дужности био само два месеца. Немировски је на свом сајту хвалио оне који су се обрачунали у петак са федералистима, дакле, са проруским становништвом. На његово место је именован Игор Палица, парламентарац који је по подацима часопаса „Форбс“ у групи богатијих грађана Украјине, а његов иметак је 82 милиона долара. Садашње руководство Украјине сматра да на места губернатора у областима треба постављати успешне бизнисмене.
Секретар Савета безбедности Украјине Андреј Парубиј изјавио је да у Кијеву, али и још шест области - у Доњецку, Луганску, Херсону, Николајеву, Запорожју и Одеси - руски диверзанти припремају провокације 8. и 9. маја. Наводно да се та акција спроводи под називом „Руско пролеће“.


ПРИДЊЕСТРОВЉЕ И "ПУТИНОВИ ТУРИСТИ"

ВЛАСТИ у Кијеву све чешће говоре о томе како из Придњестровља стижу у Украјину диверзанти. За последња три дана из Придњестровља на територију Украјине је наводно дошло око 250 "Путинових туриста", тврди Дмитриј Тимчук, руководилац Центра војно-политичког истраживања у Кијеву.

Придњестровље је енклава која се налази између Молдавије и Украјине. Тамо је био велики војни конфликт 1992, а од тада је пат-ситуација. На снази је примирје а Европа Придњестровље сматра као "област замрзнутог сукоба". Молдавија и даље сматра Придњестровље својом територијом а становници Придњестровља желе самосталност и припајање Русији. После припајања Крима Русији и Придњестровље се обратило Москви са истом молбом.

На референдуму 2006. у Придњестровљу је 97,2 посто становништва гласало за припајање Русији. Руски језик је у Придњестровљу службени, а тамо живи око 200.000 Руса.

Власти Молдавије су ових дана поручиле руском потпредседнику владе Дмитрију Рогозину да не долази 9. маја у Придњестровље. Међутим, Рогозин је одговорио да ће доћи на војну параду у Придњестровљу. Рогозин је, иначе, специјални представник Путина за Придњестровље. У придњестровском Тираспољу 9. маја ће се одржати војна парада на којој ће поред јединица војске, полиције и КГБ те непризнате државе, учествовати и козачка војска.ЈАЧАЊЕ ЦРНОМОРСКЕ ФЛОТЕ

РУСКА Црноморска флота биће ове године појачана подморницама и бродовима нове генерације, најавио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу. Према његовим речима, неопходност уношења промена у програм развоја Флоте појавила се због присаједињења полуострва Крим у Црном мору, на ком је та флота стационирана. Руски министар одбране је навео да ће Црноморска флота до 2020. године за развој добити више од 2,3 милијарде долара. Шојгу је, такође, најавио да ће у војној паради у Севастопољу посвећеној Дану победе, 9. мају, учествовати 70 летелица руског ваздухопловства, који симболизују 70. годишњицу ослобођења Крима од немачке фашистичке војске. Биће одржана и парада бродова Флоте.

Цитат
ЦРНА ГОРА КАО МЕТА ПОСЛАНИК руске Думе Михаил Владимирович Дегтјарев запретио је Црној Гори руским ракетама, ако би она ушла у НАТО, пренео је подгорички портал ИН4С. Дегтјарев је, како се наводи, рекао да би Црна Гора била „легитимна мета руских ракета“, ако би приступила Северноатлантском савезу. Иначе, Дегтјарев је ставове Црне Горе у вези са украјинском кризом означио као „срамотан чин“.


Цитат

СТРАНИ ЕКСПЕРТИ О ОДЕСИ

- КРВОПРОЛИЋЕ у Одеси које се догодило у петак, 2. маја, поподне требало би да расветле страни експерти. Њихови извештаји биће предочени јавности - изјавио је у уторак министар украјинске полиције Арсен Аваков који није објаснио из којих су они земаља. Да ли је то самостална одлука власти у Кијеву или су их на то натерали са Запада, засада се не зна. Иако су власти биле прогласиле дан жалости поводом погибије 46 људи у Дому синдиката, у Кијеву су покушали да сву кривицу свале на проруске демонстранте који су и изгубили живот. Родбина и грађани Одесе и у уторак су сахрањивали жртве. Све су гласнији они који тврде да је број убијених знатно већи.(Бранко Влаховић, вечерње НОВОСТИ) (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B0.479.html:490391-Ukrajina-Zatisje-bez-primirja)

Наслов: У Мариопољу горе војна јединица и тужилаштво
Порука од: Гога Мај 11, 2014, 06:16:30
У Мариопољу горе војна јединица и тужилаштво

ТОКОМ ПРОТЕКЛА 24 САТА У ГРАДУ УБИЈЕНО 99, А РАЊЕНО 119 ЉУДИ

(http://fakti.org/sites/default/files/pictures_lin/mariupol_1.jpg)

 МАРИУПОЉ преживљава нову драму.

         Уовом граду са безмало пола милиона становника, који се налази на самом југу Доњецке области, вечерас истовремено гори касарна војне јединице и зграда тужилаштва.

        Потпуно је нејасно ко стоји иза ова два пожара и ко све пуца на неколико места у граду. Међутим, полако се оцртава страшни биланс јучерашњег покушаја украјинске Националне гарде да сломи отпор федералиста у Мариупољу.

         Заменик команданта Народних добровољаца Донбаса, Мирослав Руденко, саопштио је вечерас да је за два дана борби у Мариупољу било убијено најмање 40 људи, а можда – и 100!

(http://fakti.org/sites/default/files/pictures_lin/mariupol_2.jpg)

Према Руденковим речима, украјински гардисти, којима командује кијевска хунта, нису пуцали само на активисте Доњецке Народне Републике него и на локалну милицију која није пристала да учествује у борби и да пуца у народ.

         Један од координатора Централне изборне комисије Доњецке Републике, Сергеј Бешуља, тврди да је жртава у Мариупољу било више: „у борбама вођеним јуче и данас, убијено је 99 људи, а 119 рањено и налази се у болницама”.

         Министар полиције кијевске хунте, Арсен Аваков, објавио је јуче да су његови потчињени у Мариупољу, убили око 20 „сепаратиста”.

(Фонд Стратешке културе) (http://srb.fondsk.ru/news/2014/05/11/u-mariopolu-gore-voina-iedinica-i-tuzhilashtvo.html)Наслов: Одг: Украјина у ЕУ-ДА или НЕ?
Порука од: Zeka Мај 11, 2014, 13:52:04
Фашисти толико лажу да на крају неће остати ни једног украјинског Руса.
Колики су њихови губици не говоре а ни српски медији то не преносе.
Треба само читати саопштења Тањуга да би се схватило за кога навијају српски медији.


Наслов: Око 90% бирача гласало за независност Доњецкe области
Порука од: Гога Мај 12, 2014, 01:51:41
Око 90% бирача гласало за независност Доњецкe области

(http://cdn.ruvr.ru/2014/05/12/1504470886/9RIAN_02427554.LR.ru.jpg)


Председник ЦИК Доњецке народне републике Роман Љагин саопштио је да је око 90% изашлих на биралишта гласало за независност Доњецке области на референдуму о статусу региона 11. маја.

"Пошто се показало да је невероватно лако бројати гласачке листиће - оних који су гласали против било је релативно мало, као и неважећих листића - успели смо доста брзо и лако да пребројимо. Ово су бројке: "за" је гласало 89,7%, "против" је гласало 10.19%, док је 0,74% било неважећих," - рекао је Љагин на конференцији за новинаре у недељу, преноси РИА Новости.

Званичне резултате референдума ЦИК Доњецке народне републике објавиће у понедељак. Референдум је био праћен великом војном операцијом кијевских власти, током које су против активиста била коришћена оклопна возила и авиони, саопштава РИА Новости. Током акција украјинске војске погинули су и рањени цивили. Русија је осудила акције кијевских власти и позвале Кијев да заустави војне операције на југоистоку Украјине.


(Глас Русије) (http://serbian.ruvr.ru/news/2014_05_12/Oko-90-biracha-glasalo-za-nezavisnost-Donjecke-oblasti-4752/)Наслов: Доњецк и Луганск прогласили независност, Доњецк од Москве тражи припајање
Порука од: Гога Мај 13, 2014, 03:17:14
Доњецк и Луганск прогласили независност, Доњецк од Москве тражи припајање

Проруски активисти на истоку Украјине прогласили су данас регион Доњецка за независну државу, а председник самопроглашене Доњецке Народне Републике Денис Пушилин затражио је од Москве да проучи могућност припајања овог региона на истоку Украјине са Русијом. Само сат времена касније, проруси су прогласили независност региона Луганск прочитавши Декларацију о независности.(http://www.vesti-online.com/data/images/2014-05-12/415182_roman-donjeck-rojters_f.jpg?ver=1399911012)
Роман Љагин показује новинарима резултате референдума у Доњецку
 


"Ослањајући се на вољу народа и обнављајући историјску правду, тражимо да Русија размотри припајање Народне Републике Доњецк у склопу Руске Федерације", изјавио је Пушилин у Доњецку.

 

Он је додао да је народ у Доњецку увек био део руског народа и да је историја Русије и њихова историја.

 

Москва за сада није реговала на захтев проруских снага. Русија је раније наговестила да нема намеру да припоји та два украјинска региона. Русија је, међутим, позвала привремене власти у Кијеву да покрену национални дијалог о институционалној архитектури Украјине, пошто је на референдуму исказана подршка независности два региона на истоку земље.


(http://www.vesti-online.com/data/images/2014-05-12/415193_lugansk-proglasenje-nezavisnosti-beta-ap_f.jpg?ver=1399917483)
Одушевљен народ слушао јавно читање Декларарације о независности Луганска


"Власти у Кијеву настављају да показују неодстатак спремности за дијалог са сопственим народом", саопштило је руско Министарство спољних послова.

Председник Централне изборне комисије самопроглашене републике Роман Љагин претходно је саопштио да је 89,7 одсто бирача гласало за самосталност Доњецке области на истоку Украјине, против је било 10,19 одсто, а неважећих листића 0,74 одсто.

(Бета) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/403019/Donjeck-i-Lugansk-proglasili-nezavisnost-Donjeck-od-Moskve-trazi-pripajanje-)


Наслов: Руски тенкови у Украјини?
Порука од: Гога Јун 12, 2014, 19:40:24
Руски тенкови у Украјини?

У сукобима у Украјини коришћене запаљиве бомбе, пишу руски медији. Национална гарда демантује оптужбе. Русија започела обимне војне вежбе, паралелно са маневрима НАТО-а у Балтичком мору. Порошенко изнео Путину план за решавање кризе.


Цитат
18.50 - Москва одбацила наводе Украјине, наводећи да се ради о "још једној лажној информацији", преноси Би-Би-Си.

Цитат
17.24 - Три руска тенка прешла су украјинску граница недалеко од Луганска и пришла зони у којој се воде борбе, тврди украјински министар полиције Арсен Аваков.


Руски званичник оптужио је украјинске снаге да употребљавају "забрањено оружје на истоку земље".


(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2014/06/12/16668188/Slavjansk.jpg)
Украјински војници у СлавјанскуУкрајинска национална гарда демантовала је одмах у саопштењу те оптужбе, називајући их "апсурдним".

"Украјинске и неонацистичке снаге користе забрањено оружје против сопственог становништва у Славјанску, пуцајући на цивиле који беже, убијајући децу", навео је званичник за људска права у руском Министарству спољних послова Константин Долгов на Твитеру.

"Злочини Кијева против човечности над становништвом на југоистоку земље увећавају се, потребно је покренути истраге и одговорни треба да буду кажњени", додао је Долгов.

РИА Новости пренела је данас тврдње проруских снага на истоку Украјине да су украјинске снаге користиле запаљиве бомбе у нападу на село Семјоновка, у близини Славјанска.

У међувремену, украјински председник је у телефонском разговору са Путином изнео план о решавању кризе, како наводи РИА Новости, што подразумева да Русија призна резултате председничких избора у Украјини, да устаници прекину ватру и да се успоставе хуманитарни коридори за цивилно становништво.

Порошенко је затражио да се у региону слободно користи руски језик, да буду одржани ванредни избори и проглашена амнестија за учеснике протеста осим за оне који нису "руке упрљале крвљу".

У операцији украјинске војске у области Доњецка и Луганска на истоку земље погинуло је 270 људи, а рањено 713, саопштило је украјинско министарство здравља.

Од почетка сукоба 225 људи је погинуло у Доњецкој области а 45 у Луганској.

Русија ће предати Савету безбедности УН нацрт резолуције о ситуацији у Украјини са позивом за испуњење "мапе пута" коју је сачинио председавајући ОЕБС-а, најавио је данас шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.


Војне вежбе Русије и НАТО-а

Министарство одбране Русије одржава обимне вежбе у Калињинградској области паралелно са маневрима НАТО-а у три балтичке земље и Балтичком мору,
Ударац сабље 2014 и БАЛТОПС 2014, јавио је Итартас.


Према подацима тог министарства, број припадника војске и средства укључена у вежбе у Калињинградској области одговара бројности личног састава, наоружања и војне технике ангажованих у вежбама земаља НАТО-а.

Маневри НАТО-а Ударац сабље почели су у понедељак 9. јуна и трајаће до 20. јуна на територији Летоније, Литваније и Естоније, а БАЛТОПС је почео 6. и завршава 21. јуна у делу Балтичког мора између два острва Шведске и Данске.

У две вежбе учествују војници из 15 земаља (Велике Британије, Немачке, Грузије, Данске, Канаде, Летоније, Литваније, Норвешке, Холандије, Финске, Француске, Пољске, САД, Шведске и Естоније), с тим што је у Ударцу сабље ангажовано више од 4.700 војника и 800 комада војне технике, а у БАЛТОПС приближно 1.300 војника САД, чиме је укупан број војника најмање 6.000.

Министарство одбране Русије саопштило је да почиње вежбе Балтичке флоте, ваздушно-десантних снага и ваздухопловства у Калињинградској области, наводи Итартас.

У том министарству руској државној агенцији речено је да је у Балтичком мору у оквиру вежби распоређена група од 24 брода Балтичке флоте, здружених у неколико тактичких група и морнари ће се бавити тражењем и проналажењем пловила условног противника.


Цитат
Луганск тражи да се призна његова независност

"Луганска народна република" затражила је од Србије и још 14 држава и региона да признају њену независност.

Портпарол ЛСН изјавио је за РИА Новости да је порука послата Русији, Белорусији, Казахстану, Јерменији, Сирији, Венецуели, Куби, Кини, Никарагви, Србији, руским републикама Ингушетији и Чеченији, затим непризнатим републикама Јужној Осетији, Абхазији и Придњестрвљу. (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82/1621430/%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D1%83+%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%98%D0%B8%D0%BD%D0%B8%3F.html)


Наслов: Одг: Украјина у ЕУ-ДА или НЕ?
Порука од: Гога Јун 18, 2014, 03:25:58
Украјинци дигли у ваздух магистрални гасовод Уренгој-Помари-Ужгород

ЕКСПЛОЗИВ ПОДМЕТНУТ КОД ГРАДА ЛОХВИЦЕ У ПОЛТАВСКОЈ ОБЛАСТИ,
А ПЛАМЕН СЕ ДИЖЕ ДО 200 МЕТАРА У ВИСИНУ

(http://fakti.org/sites/default/files/2014-3/15123_0.jpg)


У  ваздух је дигнут магистрални експортни гасовод који повезује налазишта гаса у западном Сибиру са западном Европом

         КИЈЕВСКА хунта - нема сумње, уз благослов Американаца - одговорила је на обустављање испорука руског гаса дизањем у ваздух магистралног гасовода Уренгој-Помари-Ужгород.

До експлозије је дошло у 14:59 по локалном времену на територији Полтавске области - поред града Лохвице.

Украјински медији јављају, да се пламен диже до 200 метара у висину.

Очевици су још украјинским новинарима „на лицу места“ рекли да настрадалих нема, да је „пукло у пољу“ и да се „највероватније ради о диверзији“. Ово, наравно, подразумева подметање експлозива или намерно изазвану хаварију.

Гасовод Уренгој-Помари-Ужгород је магистрални експортни гасовод. Повезује налазишта гаса у западном Сибиру са западном Европом.

Чињеница да је овај гасовод ЕКСПОРТНИ вероватно све и објашњава.

Кијевска хунта је пре два дана одбила да плати Газпрому део (1,951 милијарду долара) дуга за досад испоручени гас. Шеф руског гасног концерна, Алексеј Милер, одмах потом је саопштио: да ће Украјина - док не плати бар тај део дуга - добијати само оне количине гаса које плати унапред.

Диверзија код Лохвице је - одговор хунте.

Гасовод Уренгој-Помари-Ужгород руско-украјинску границу пресеца нешто северније од града Суми.

Њиме гас - преко територије Украјине - стиже до компресорске станице код Ужгорода и до мањих таквих станица у Мађарској и Румунији.


(Факти) (http://fakti.org/globotpor/quo-vadis-orbi/ukrajinci-digli-u-vazduh-magistralni-gasovod-urengoj-pomari-uzgorod)


Наслов: Одг: Украјина у ЕУ-ДА или НЕ?
Порука од: moka Јун 24, 2014, 03:36:03
У Доњецку договорен прекид ватре до 27. јуна

(http://static.politika.co.rs/uploads/rubrike/297243/i/1/donetsk%20beta%20ap.jpg)

  ДОЊЕЦК – Самопроглашена Доњецка Народна Република (ДНР) обавезала се да прекине борбена дејства као одговор на прекид ватре украјинске стране, изјавио је данас премијер ДНР Александар Бородај после преговора у Доњецку на којима су учествовали представници Русије, Украјине, ОЕБС-а и самопрокламованих ДНР и Луганске Народне Републике (ЛНР), пренеле су руске агенције.

„Обавезујемо се да као одговор на прекид ватре од стране Кијева, прекинемо паљбу до 27. јуна”, рекао је Бородај а пренела је Руска информативна агенција (РИА) Новости.

Према његовим речима, у случају прекида ватре „можемо да се договоримо и пређемо на консултације о вођењу преговора о мирном решавању конфликта”.

„Кретање војске на територији република такође се обуставља као и употреба оружја - режим тишине”, рекао је Бородај, изражавајући наду да ће поштовање режима пратити Русија и ОЕБС.

Интерфакс преноси изјаву бившег председника Украјине Леонида Кучме, којег је украјински председник овластио да учествује на преговорима, да су се стране договориле о прекиду ватре до јутра 27. јуна.

Раније су украјинске и руске агенције јавиле да се у обласној администрацији Доњецка одржавају преговори о реализацији мировног плана за решавање конфликта на истоку Украјине.

Укринформ је пренео да у преговорима учествују амбасадор Русије у Украјини Михаил Зурабов, представница председавајућег ОЕБС-а Хајди Таљавини, Кучма, председник друштвене организације Украјински избор Виктор Медведчук, Бородај, лидер покрета Југоисток Олег Царев и представници ЛНР.

Итар-Тас с је пренео саопштење прес службе Украјинског избора да су у преговарачкој посредничкој групи Медведчкук и посланик Врховне раде (украјинске скупштине) Нестор Шуфриц, уз представника ОЕБС-а.

Наводе се речи Медведчука да је „циљ преговора - реализовање мировног плана о решавању ситуације на истоку Украјине, прекид крвопролића и спречавање погибија људи, очување јединства земље”.

РИА Новости пренела је изјаву прес секретара руског председника Дмитрија Пескова да је Владимир Путин поздравио вест о почетку прелиминарних контаката у Доњецку и Луганску.

С друге стране, украјинска агенција Укринформ наводи да из саопштење Украјинског избора није јасно ко је Медведчуку и Шуфричу дао мандат за учешће у преговорима.

Царев је, како преноси Интерфакс, рекао да ће преговори са Кијевом бити настављени а да је предложено да следећа рунда буде одржана у Славјанску.

Итар-Тас с је пренео изјаву представника Савета за безбедност Украјине Владимира Чеповог да током преподнева у Доњецкој и Луганској области није било примене оружја.

У петак је Порошенко наложио једнострани прекид ватре на недељу дана свим јединицама снага безбедности и представио његов мировни план у 15. тачака.


http://www.politika.rs/rubrike/Svet/U-Donjecku-dogovoren-prekid-vatre-do-27-juna.sr.html


   Да ли руско становништво у Украјини схвата колико је озбиљно ово што им се дешава?
   Примирје треба искористити за копање ровова,обуку,набавку оружја,хране и опреме и пре свега бити спреман да се одговори на сваки напад.Они не могу из окружења,а у Славјанску и Доњецку има око 7 000 000 Руса.
   Украјинску гарду чине фашисти и треба да их дочекају свим расположивим оружјем.Запад и Американце није брига за мртве Русе.
  


Наслов: ТУРЧИНОВ ПРИЗНАО ЗАВЕРУ:Обавештајци ме данима лагали да Русија спрема напад на У
Порука од: moka Јун 27, 2014, 01:58:43

TURČINOV PRIZNAO ZAVERU: Obaveštajci me danima lagali da Rusija sprema napad na Ukrajinu!

Po desetak puta mesečno govorili su mi da će nas Rusija napasti u tri-četiri ujutro, noćima smo zoru dočekivali na komandnim mestima, požalio se predsednik parlamenta Ukrajine, donedavno v. d. predsednika zemlje

(http://images3.kurir-info.rs/slika-620x419/aleksandar-turcinov-foto-reuters-1401367156-506351.jpg)
Aleksandar Turčinov: Konstantno su me lagali! Foto Reuters

KIJEV - Predsednik skupštine Ukrajine i donedavno v. d. predsednika zemlje Aleksandar Turčinov priznao je da su ga ukrajinski obaveštajci stalno lagali kako Rusija hoće da izvrši vojnu invaziju na jugoistok Ukrajine - što se nikada nije desilo.

"Po desetak puta mesečno naše obaveštajne agencije su me informisale da je Rusija već odredila vreme za vojni napad na Ukrajinu - obično oko tri-četiri izjutra. I mi smo sedeli u punoj pripravnosti na komandnom mestu... A ostatak naše vojuske spremao se da zarati s istočnim susedom. Ali do toga nije došlo", izjavio je Aleksandar Turčinov u intervjuu "Novoj eri" koji će biti objavljen sutra, prenosi ruska Pravda.
http://www.pravda.ru/news/world/formerussr/ukraine/26-06-2014/1213620-ukraina-0/

Ukrajinska armija u martu nije bila spremna za moguću vojnu akciju, tvrdi Turčinov."Ministar odbrane me obavestio da možemo da računam na oko 5.000 ljudi. U celoj Ukrajini", naglasio je Turčinov.

Očekuje se da će ovaj intervju biti prava bomba.

http://www.kurir-info.rs/aleksandar-turcinov-priznao-obavestajci-su-me-lagali-da-rusija-sprema-napad-na-ukrajinu-clanak-1437901Турчинов сознался, что разведка Украины постоянно ему врала о планах России

http://www.pravda.ru/news/world/formerussr/ukraine/26-06-2014/1213620-ukraina-0/


Наслов: Кунем се, Крим ће опет бити део Украјине!
Порука од: Гога Јул 07, 2014, 01:05:05
Министар одбране Хелетеј: Кунем се, Крим ће опет бити део Украјине!


(http://images3.kurir-info.rs/slika-620x419/valerij-heletej-ukrajina-krim-neredi-1404503570-528755.jpg)
Не бирају средства... Украјинска војска не престаје да гранатира исток земље

Функционер обећао парламенту да неће стати с војним операцијама на истоку и да ће ускоро организовати параду победе у кримском СевастопољуКИЈЕВ
- Новоизабрани украјински министар одбране Валериј Хелетеј (46) заклео се јуче да се војска његове земље неће зауставити и прекинути операције против проруских активиста на истоку све док полуострво Крим, које се 11. марта референдумом одвојило од Украјине и припојило Русији, поново не буде део његове државе.

Та изјава Хелетеја уследила је након што је положио заклетву пред парламентом, Врховном радом, у Кијеву и у тренутку док у Доњецкој и Луганској области пред налетима украјинске војске падају цивилне жртве, укључујући и децу, а читава насеља гранатама бивају сравњена са земљом.

- Нећемо зауставити акције против проруских сепаратиста на истоку док се стање тамо не смири, али и док Крим поново не буде наш. Имаћемо победничку параду у његовом главном граду Севастопољу - викао је министар Хелетеј, што је испраћено овацијама чланова украјинског парламента.Остају уз Москву

Међутим, становници сада руског Крима поручили су да украјинске снаге могу да одрже само геј параду на њиховој територији и нагласили да ће они по сваку цену остати под управом Москве.

- Нека украјинска војска дође у крзнима, тангама и на штиклама. Само неће моћи да марширају по центру, већ тамо где им ми кажемо - поручио је Константин Заруднев, вођа севастопољске добровољачке војне групе.

Истовремено, украјинска војска наставила је са жестоким нападима на проруско становништво на истоку земље и истакла да ће обарати руске хеликоптере у случају да повреде украјински ваздушни простор. Према наводима проруских федералиста, руска влада је одмах реаговала на те изјаве.

- Војска Русије поставила је ракетне ПВО системе на границу с Украјином и они су у стању борбене готовости како би над Луганском и Доњецком области обезбедили зону забрањеног лета - рекао је командант проруских снага у Доњецку Игор Стрелков.


(http://images.kurir-info.rs/slika-620x419/ukrajina-krim-neredi-1404503557-528759.jpg)
Убијене две особе

Он је упозорио да ће град Славјанск, који се претходних дана нашао под страховитим ударом ракета и граната, бити уништен у року од две недеље ако Русија не буде интервенисала било да успостави примирје, било да помогне својим војним снагама.
Иначе, јуче је украјинска војска током напада на Луганск усмртила две особе, док је седам рањено у гранатирању кућа. Према речима очевидаца, на центар тог града пало је више експлозивних направа него у Чеченији, а неке од њих тешко су оштетиле онколошку болницу, школу и друге објекте.Цитат
Истраживање
БЛУМБЕРГ: РУСИЈА ПОНОВО ОСВАЈА ИСТОК ЕВРОПЕ

Русија поново успоставља доминацију у земљама источне Европе, али за разлику од некадашњег Совјетског Савеза, који је то обављао војском, Москва сада то чини огромним улагањима у економије тих држава, тврди америчка агенција Блумберг на основу истраживања. Наиме, готово све источноевропске земље радо позајмљују новац од Русије, која је у том региону последњих година остварила прави економски десант.

(Курир) (http://www.kurir-info.rs/ministar-odbrane-heletej-kunem-se-krim-ce-opet-biti-deo-ukrajine-clanak-1450613)Наслов: Одг: Украјина у ЕУ-ДА или НЕ?
Порука од: moka Јул 19, 2014, 09:40:16
Украјина, оборен авион, погинуло 295 људи

Нема преживелих после пада малезијског "боинга 777" са 295 путника и чланова посаде. Авион је оборен ракетом земља-ваздух на истоку Украјине у близини границе са Русијом.
00.50 - Седница Савета безбедности Уједињених нација почиње у 10 сати по локалном, односно 16 сати по средњеевропском времену, пренела агенција АФП.
00.45 - Генерални секретар Уједињених нација Бан Ки-мун изјавио да "постоји очита потреба за потпуном и транспарентном међународном истрагом" о паду малезијског авиона. 
00.32 - Место на које је пао малезијски авион "мора остати нетакнуто" како би тим међународних истражитеља могао да испита све аспекте трагедије, рекао је Обама украјинском председнику Порошенку, саопштила је Бела кућа.
22.57 - У срушеном авиону налазила су се 154 Холанђанина, 27 Аустралијанаца, 23 Малежанина, саопштио је званичник из "Малејжа ерлајнса", преноси Ројтерс.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2014/07/17/16985283/Ukrajina-ekipe.jpg)
Долазак ватрогасних екипа и хитне помоћи на место несреће

22.55 - Владимир Путин сматра да се катастрофа малезијског авиона не би десила да Кијев није обновио акције против побуњеника на истоку Украјине, преноси Ројтерс.
22.35 - Велика Британија затражила хитну седницу Савета безбедности УН како би се размотрила криза у Украјини после обарања малезијског авиона, преноси Танјуг.
22.10 - Евроконтрол саопштио да су украјинске власти затвориле ваздушни простор над источним делом земље, додавши да се малезијски авион налазио 300 метара изнад забрањене зоне летења, јавља Ројтерс.
21.55 - Шеф украјинских безбедносних служби оптужио два руска обавештајца за умешаност у обарање малезијског авиона, преноси Ројтерс.
21.07 - Проруски активисти саопштили да су спремни на тродневну обуставу ватре како би се завршио увиђај на месту пада авиона, јавља Ројтерс.
20.45 - Међу страдалима је и осамдесеторо деце, јавља Индепендент и наводи да су погинула четири Британца.
20.35 - Проруски активисти рекли да су нашли "црну кутију" из малезијског авиона, јавио је Интерфакс, а преноси Ројтерс.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2014/07/17/16984149/Ukrajina-mesto-pada.jpg)
Место пада малезијског авиона МХ17

19.55 - Више од 300 људи страдало је у паду малезијског авиона, саопштавају украјински званичници. Међу погинулима и грађани Велике Британије, Холандије, четири Француза и 23 грађанина САД, јавља Ројтерс.
19.45 - Руске хитне службе затражиле дозволу од Кијева да им дозволи да помогну спасиоцима на месту пада малезијског авиона, јавља РИА Новости.
19.25 - Бројне авио-компаније саопштиле да ће њихови авиони избегавати ваздушни простор над источном Украјином, међу њима "Аерофлот", "Луфтханза", "Ер Франс" и "Туркиш ерлајнс", јавља Ројтерс.
18.30 - Из служби хитне помоћи наводе да је пронађено најмање сто тела до сада. Делови летелице се налазе у пречнику од 15 километара од места пада, и у бојама су малезијске авио-компаније, наводе очевици, јавља Ројтерс.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2014/07/17/16983123/Ukrajina-malezijski-avion.jpg)
Фотографија са места пада авиона

17.55 - Саветник у украјинском министарству унутрашњих послова оптужио проруске активисте за рушење малезијског "боинга". Проруске снаге негирају одговорност наводећи да немају такво оружје, јавља Раша тудеј.
17.45 - "Боинг 777" је оборен пројектилом земља–ваздух, јавља Интерфакс, позивајући се на извор из украјинског Министарства унутрашњих послова.
Саветник у украјинском министарству унутрашњих послова Антон Герашченко каже да је страдало свих 280 путника и 15 чланова посаде, преноси Интерфакс.

Интерфакс, који се позива на извор из украјинског Министарства унутрашњих послова, јавио је и да је авион оборен пројектилом земља–ваздух из лансера "бук".

Како је пренео Ројтерс, "боинг" који је летео из Амстердама у Куала Лумпур оборен је док је био на висини од 10 километара.

Агенција Итартас је јавила да се "боинг 777" срушио око 60 километара од границе са Русијом.

Агенција Риа Новости преноси изјаве очевидаца који тврде да су видели делова авиона како горе, али не и тела евентуалних жртава.

Истовремено, председник Украјине Петро Порошенко саопштио је да је авион "ипак можда погођен", преноси АФП, а украјински премијер Арсениј Јацењук је наложио покретање хитне истраге о том инциденту.

Лидер проруских снага на истоку Украјине Александар Бородај оптужио је украјинске државне снаге да су обориле малезијски авион.

Амерички председник Барак Обама је дао инструкције високим америчким званичницима да остану у блиском контакту са украјинским званичницима поводом навода о обореном авиону, саопштила је Бела кућа, а пренео Ројтерс.


Малезијски авион и Путинов летели истом путањом?

Малезијски путнички авион МХ17 летео је недуго пре несреће готово истом путањом као и авион руског председника Владимира Путина, објавио је Интерфакс, цитирајући неименовани извор, преноси Танјуг.

"Могу да откријем да су се Путинов авион и малезијски 'боинг 777' пресрели на истој тачки, у близини Варшаве на висини од 10.100 метара. Председнички авион се ту нашао у 16.21 час по московском времену, а малезијски у 15.44 по истом времену", открио је анонимни извор Интерфаксу, а пренео Раша тудеј.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2014/07/17/16982344/Koridor-leta-aviona.jpg)
Коридор лета малезијског авиона

Обама је, такође, разговарао са руским председником Владимиром Путином о паду малезијског авиона, саопштио је Кремљ. Путин је изјавио саучешће малезијском премијеру Наџибу Разаку.

Висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон изјавила је вечерас да је шокирана околностима под којима је малезијски путнички авион пао у источној Украјини и затражила истрагу.

"Малезија ерлајнс" и малезијско Министарство саобраћаја саопштили су да немају информацију да је неки авион срушен изнад Украјине, преноси Ројтерс.

У међувремену, "Малезија ерлајнс" је на Твитеру објавила да је изгубила контакт са авионом МХ17 из Амстердама и да је последња позната позиција тог авиона била изнад украјинског ваздушног простора", додавши да ће уследити више детаља.

Портпарол те авио-компаније је рекао да су "свесни медијских навода и да прикупљају информације".

Малезијски премијер је рекао да је покренуо "хитну истрагу" о наводима поводом рушења малезијског авиона, а министар одбране Хишамудин Хусеин на Твитеру је написао да нема потврде да је авион оборен те да је упутио војску да провери шта се догодило.

РТС


Наслов: Одг: Украјина у ЕУ-ДА или НЕ?
Порука од: Гога Јул 22, 2014, 20:56:50
"САД има снимак пада авиона, оборили га Украјинци"


Снимци које је направио амерички сателит показују да је украјинска војска оборила малезијски авион, тврди познати амерички публициста и аналитичар Роберт Пери.


(http://www.vesti-online.com/data/images/2014-07-22/433810_snimak3-fonet-ap_f.jpg?ver=1406027091)
Руси показали своје сателитске снимке, Американци своје кријуОн није открио свој извор из америчке обавештајне службе, међутим, тврди да је реч о "поузданом извору", од кога је и раније добијао истините информације у сличним случајевима, преносе онлајн медији.

 

Боинг "777" компаније "Малезија ерлајнс", који је летео на релацији Амстердам - Куала Лумпур срушио се 17. јула на истоку Украјине. У авиону се налазило 298 путника и чланова посаде, од којих нико није преживео.

Украјинске власти оптужиле су проруске борце на истоку Украјине да су срушиле авион ракетом коју су, наводно, добили из Русије. САД и један број западних земаља подржао је ту теорију и прозвао Русију и руског председника Владимира Путина као одговороне за трагедију.

Руска војска је објавила сателитски снимак који показује лет малезијског авиона пре пада, уз напомену да је авион летео 14 километара изван коридора. Такође, на снимку је показан и војни авион, за који Руси тврде да припада Украјини, како лети на истој висини са "боингом", на удаљености од три до пет километара непосерно пре пада "боинга". Показани су и положаји украјинских ракета "Бук" тај дан у области обарања авиона.

Руска војска је позвала САД да и оне покажу своје сателистке снимке, уз напомену да је амерички сателит у време пада авиона осматрао тај део Украјине.

 

Кијев и даље тврди да њихови авиони тај дан нису летели и да нису имали "букове" распоређене на подручју пада "боинга".

(Срна) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/420480/SAD-ima-snimak-pada-aviona-oborili-ga-Ukrajinci)Наслов: Одг: Украјина у ЕУ-ДА или НЕ?
Порука од: Гога Јул 30, 2014, 02:15:04
WAHRHEIS FÜR DEUTSCHLAND: Малезијски Боинг оборио украјински пилот


НЕМАЧКИ САЈТ ПРИЗНАЊЕ ВЕЋ НАЗВАО "МАЛОМ ПОБЕДОМ ОНИХ КОЈИ РАЗУМЕЈУ ПУТИНА"


(http://fakti.org/sites/default/files/Photos/1/pilot_c132.jpg)


НЕМАЧКИ сајт "Wahrheit für Deutschland" (Истина за Немачку) објавио је да је пилот украјинског јуришног авиона Су-25, који је летео иза обореног Боинга, признао да је на малезијски авион пуцао из топа.

Управо његов авион се види на сателитским снимцима показаним на брифингу Генералштаба Русије.

Немачки сајт је већ назвао ту информацију "малом победом оних који разумеју Путина".

Претходно су стручњаци ОЕБС већ проучили остатке авиона иизвели прве закључке, који наведено потврђују.

Према оштећењима оплате Боинга, може се утврдити којим оружјем је оборен.

Важну изјаву о томе дао је портпарол ОЕБС у Украјини Мајкл Бочуркив.
"Вероватно је чак и дилетанту очигледно да су рупе биле практично исте као оне које остају после погађања митраљезом. И ако даље размишљамо у том правцу, таква оштећења метала нисмо видели више нигде" – цитира портпарола ОЕБС у Украјини Први канал руске телевизије (http://www.1tv.ru/news/world/263938)

Украјински Су-25, који је према подацима руског Министарства одбране примећен поред Боинга, опремљен је не само ракетама, већ и топом калибра 30 милиметара. Носи 250 пројектила.

(Факти) (http://fakti.org/globotpor/wahrheis-fur-deutschland-malezijski-boing-oborio-ukrajinski-pilot)Наслов: У Украјини све горе, људи напуштају домове и беже
Порука од: Гога Август 21, 2014, 02:02:40
У Украјини све горе, људи напуштају домове и беже

Због сукоба на истоку Украјине, домове је напустило најмање 415.800 људи и пребегло у друге регионе у земљи или у Русију, саопштено је из Високог комесаријата УН за избеглице.

(http://www.vesti-online.com/data/images/2014-07-23/434262_lugansk-beta-ap_f.jpg?ver=1408562016)
Људи са истока Украјине напуштају домове и беже у друге регионе земље или Русију


"Према последњим проценама, унутар Украјине расељено је 190.000 људи", изјавила је за АФП портпарол ове организације Аријана Румери.
Она је додала да је број расељених можда и већи јер не постоји централни систем за регистрацију, а и зато што неки људи не желе да се пријаве.

Према подацима Комесаријата, 197.400 људи је прешло у Русију од којих је 78.000 затражило статус избјеглица, 14.600 је у Пољској, а 13.883 у Беелорусији.

У извештају од 5. августа 117.000 људи је расељено у Украјини, а 168.000 у Русији.

У четворомесечним сукобима на југоистоку Украјине погинуло је више од 2.000.

Светска здравствена организација навела је да је више од 5.000 рањено, 15 болница оштећено, а 20 здравствених установа затворено.


Сукоби на истоку Украјине интензивирани су последњих неколико дана, а само у региону Доњецка је у последња 24 часа страдало 40 цивила.


(Срна, Бета) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/427505/U-Ukrajini-sve-gore-ljudi-napustaju-domove-i-beze)


Наслов: ДНР повратила Саур-Могилу
Порука од: Гога Август 27, 2014, 03:02:33
ДНР повратила Саур-Могилу и контролише границу са Русијом – све до Азовског мора


КАДА ЈЕ ВЕДРО - СА ЊЕ СЕ ВИДИ АЗОВСКО МОРЕ КОЈЕ ЈЕ УДАЉЕНО 90 КИЛОМЕТАРА


(http://fakti.org/sites/default/files/pictures_lin/dnr_grd_123.jpg)АРМИЈА Доњецке Републике поново је преузела контролу над стратешки важним брдом Саур-Могила, највишом тачком у целом Донбасу.

Још значајније је саопштење војног врха ДНР које је одмах потом уследило:

"Готово цела граница са Русијом – од Саур-Могиле до Азовског мора сада је наша. Вероватно ће повратак Саур-Могиле бити преломна тачка у борбама. Сада ћемо ми, са јачим снагама, са те коте контролисати сва померања украјинских снага. Ово је још једна наша победа. Ово је још једно узимање у обруч украјинске националне гарде".

Саур-Могила је висока само 277 метара, али је највиша и види се са удаљености 30-40 километара.

Кад је ведро, са ње се види Азовско море које је удаљено целих 90 километара.

Кијевска хунта је крајем јула објавила да су њене снаге заузеле Саур-Могилу.

У јулу и августу 1943. на Сур-Могили и око ње вођена је велика битка између Нeмаца и Црвене армије. Позиције су држали 1,2 и 4-ти гардијски механизовани корпуси, а хитлеровци су  нападали тенковским јединицама СС дивизија `Рајх` `Мртвачка глава`

И, нису је освојили, што им се касније осветило.


(Вести, ФСК) (http://srb.fondsk.ru/news/2014/08/26/dnr-povratila-saur-mogilu-i-kontrolishe-granicu-sa-rusiiom-sve-do-azovskog-mora.html)


Наслов: Одг: Украјина у ЕУ-ДА или НЕ?
Порука од: Zeka Септембар 06, 2014, 09:38:33
Алексеј Мозговој: Борба до краја

(http://slavyangrad.files.wordpress.com/2014/09/mozgovoi.jpg)

Биће Новорусија! Олигарси напоље! Моћ правим, обичним људима. Ово је наша шанса, први пут у много деценија, да изградимо праведно, људско и хумано друштво.

ШТО СЕ ТИЧЕ ИЗДАЈЕ СТРЕЛКОВА И ИЗДАЈЕ УОПШТЕ.

Постоје многи који нису волели оно што је почето, и који не желе да помогну да то дође до свог логичног завршетка.

Они имају само новац, власт и имовину у својим главама. А зашто су се људи југоистока подигли на устанак? Је ли то било само да би могли да изгубе безбројне животе, да изгубе своју егзистенцију, и перспективу за будућност?

Ако се боримо за интересе народа, није ли до самих људи да одлуче исход ове борбе? Да га испрате комплетно од почетка до краја ...

Ко се од ових такозваних припадника влада ДНР и ЛНР потрудио да тражи мишљење Добровољаца који су изгубили своје другове у биткама, мишљење људи Новорусије који су изгубили очеве, синове и кћери у овој борби за право да живе слободно и да изаберу свој пут? Верујем да нико од њих није. Све ово изгледа као да је фарса; спектакл, у којем је улога народа Новорусије је да учини представу занимљивијом.

Било је неколико фаза ове издаје Новорусије (укључујући и "оставку" Игора Ивановича Стрелкова). По мом мишљењу, сада смо сведоци још једног покушаја, путем преговора, да се заустави отпор и да спречи уништавање олигархијске власти у Украјини. Пета колона у акцији ... Пренос власти од олигархије народу постаје ноћна мора такозване међународне заједнице. Постало је одавно свима јасно да светом владају људи попут Валтсмана [Порошенко], Чубаиса и Рокфелера. За њих, уклањање са власти је идентично са смрћу.

Шта је оно што сада видимо? АРАНЖМАНИ! И то са ким? За преговарачким столом: часни Кучма! Током његове владавине, дебеле мачке су се намножиле и повећале своје апетите! Корупција је порасла до неслућених размера. Он би требало да буде кривично гоњен, а не да се са њим преговара! Шта ће се десити са специјалним статусом Новорусије, када непромењене плаћене убице остају на власти? Које гаранције се могу договорити са људима који су елиминисали реч ИСТИНА из свог речника?

Само капитулација Кијева може да реши тренутну ситуацију. Само одвајање пословних интереса од власти може да понуди шансу да се изгради држава са људским ликом. Само кривично гоњење оних који су узурпирали моћ, такозваних припадника светске "елите" може да омогући људима да поврате своје достојанство. У супротном све је било узалуд, све пароле и све жртве.

Да ли желимо да останемо као марионете у рукама интелектуалаца из фотеља? Не прихватам такву перспективу! Ми нисмо узели оружје да би стали на пола пута.

Увек је било и увек ће бити страха. Сада се многи се плаше од зиме која се приближава. Ово је инстиктивни, животињски страх за опстанак. Много више ме плаши перспектива кмета - марве у власништву углађених феудалаца.

Ја ћу наставити до краја, док не достигнемо зацртани циљ! До потпуне и безусловне победе слободног и поносног Руског Словенског Света !!!

Превео: Александар Михајловић


Наслов: УКРАЈИНА ЋЕ РАЗОРИТИ ЕВРОПУ?
Порука од: Гога Јануар 23, 2015, 05:58:34
УКРАЈИНА ЋЕ РАЗОРИТИ ЕВРОПУ?(http://www.vostok.rs/sajt/doc/gf155.jpg)

Европска унија улази у 2015. г. са тешким претешким бременом украјинског проблема, оним који је, провоцирајући га, она натоварила Европи. Проблем Украјине нараста и изнутра и споља и представља нескривену претњу. Ту оцену не умањује чињеница да су - захваљујући "минском процесу" и гостопримству "последњег европског диктатора" Александра Лукашенка -  утихле борбе, бар оне жестоке, на линијама доњецког и луганског фронта. До те мере, под америчким менторством, украјински проблем сазрева  да он наш континент може разнети.


Тешко је рећи шта данас у Украјини није проблеми и шта је у њој светла тачка.  Негативна стопа раста у тек завршеној години  је минус 7,5%, инфлација је преко 20%, незапосленост двоцифрена (уз армију Украјинаца који "на црно" или "на бело" ради у тој "непријатељској" Русији), гувернерка централне банке објавила је општу финансијску кризу у земљи, усвојен је буџет државе "у ситне ноћне сате",  "најантисоцијалнији" у историји, под претњом премијера Арсенија "Сене" Јацењука посланицима Врховне раде – или усвајате буџет или ја одлазим. И то није било довољно, па је у помоћ прискочио председник Петар Порошенко да на састанку са својом посланичком већином у владином блоку, припрети истеривањем из  Раде сваког оног ко не подржи "Сенин буџет". И то се све дешава док народ, испред Раде, најваљује "трећи Мајдан".

А тек украјинска енергетска криза - то је као телевизијска сапуница без краја. Нема струје, нема угља, нема гаса, нема грејања. Мрак и смрзавање. Председничка резиденција је прешла на загревање дрвима. Помоћи ни откуда? Трагична ситуација.  И, ко опет Украјини прискаче у помоћ? Ти "проклети" "Москаљи", Руси: они шаљу угаљ у "земљу угља" и струју, и то – опет по оним нижим тзв. унутрашњим руским ценама, не по извозним, тржишним ценама.

"Тренути кошмар" који у Украјини, траје више од годину дана,  не сме да нам замагли оно што се "дубински" дешава у тој земљи и са њом. Ако је усвојени буџет антисоцијални, он није антивојни. Напротив. Управо је војни, ратни.  Споља осокољене кијевске власти поручују да стварају „најјачу армију у Европи“. Ускоро, од летос, предстоји четврта по реду мобилизација у циљу попуњавања јединица и стварања нових. (Мој пријатељ из Љвова, видим, охладио се за нову мобилизацију, као и за рат, иако је био добровољац "у рату против Путина", где је једва извукао главу.) Порошенко тражи да војно-индустријски комплекс ради у три смене и да армију снабдева најновијим оружјем. Без јаке армије нема мира, вели он. Западна војна помоћ и подршка се не скривају и не ограничавају. Дају се паре, не велике, али скупи се. Не прави се разлика између леталног и нелеталног оружја. У вештину Запада и његових служби, око тога, не треба сумњати, толико су се доказале. Зато ништа не треба потцењивати. Кијев се отворено спрема за рат. Ближи му је, него Луганску или Доњецку. Кад гране пролеће?

Уствари, ништа па ни развој ситуације на истоку земље не зависе од Кијева. Када би се само он питао, пре би се одлучио за мирну варијанту него да изгуби још неку област. Међутим, мировни напори су под сталним искушењима и подметањем америчких клипова. Све је то далеко од њихове америчке куће и од њиховог кућног прага па се све може. Али, како на други начин ставити под контролу Европу и Русију? Украјина је, пронашли су у Вашингтону, та идеална полуга - и за Европу, и за Русију. Успешна Европа, самостална ЕУ,  са Русијом, су неподконтролни  САД, што Вашингтон не жели и не допушта.

Отуда је још једна мина на истеку прошле године уграђена у европске темеље. У Врховној ради је поништен закон о ванблоковском статусу Украјине, донет под влашћу свргнутог "дикататорског председника" Виктора Јануковича. Тиме је земљи отворен пут за чланство у НАТО (а још раније за ЕУ), и изласку НАТО на дугу око две хиљаде километара границу Русије са Украјином. Није случајно Русија прерадила своју вону доктрину и НАТО поставила као прву војну опасност. Међутим, ту настају права искушења за Европу, а не само за Русију. Рат и мир који се води за Украјину темељно је питање безбедности не само Русије, него и целе Европе. Одлуке Кијева везане за НАТО за Русију су контрапродуктивне, а Москва подсећа да неки нови режим у Кијеву једног дана Украјину може учланити у  ОДКБ. Још раније Русија је званично поручила да она неће седети скрштених руку и гледати како НАТО запоседа њене границе, па је принуђена на мере које ће довести до озбиљних промена у свету.

Украјинска журба у НАТО, као и она у ЕУ, које куда је дочекана раширених руку. Зеленог светла нема, али је отворен пут. Први украјински председник Леонид Кравчук основао  је иницијативну групу  "Украјина - у НАТО", надајући се још ове године референдуму о ступању у Северноатланску алијансу. Ту ће се тек да бију тешке европске битке, док Вашингтон једино задовољно трља руке  разарајући "Европу од Атлантика до Урала".


У глобалној политици украјински "евромајдан" и пут у НАТО нису неочекивани догађаји. У  Вашингтона седе стратези и планери који се старају да за потез брже и за корак раније вуку потезе. Потребно је Русију ставити под контролу. Управо Русију, јер се она самостално исправила и испружила и тражи место под сунцем светске политике. Кину је Америка отварала а њен капитал ју је развијао. Кина је западном капиталу отворила неслућено тржиште које је САД довело на врхунац незабележене историјске моћи. Данас када зенит славе пролази, америчка империја тражи нове импулсе потчињавањем највеће ресурсне сировинско-енергетске државе и њене територије. Проширење НАТО-а на Украјину за Русији је понављање историје са Пољском 1612, Наполеоном 1812, или Хитлером 1941. г. Русија бије битку за опстанак  и нови поредак у име свих, па и оних у БРИКС-у, ШОС-у, или Г 20. Од тог исхода се опредељује судбина света и његов даљи ток.

Међутим, тиме списак украјинских опасности које могу разнети Европу нису исцрпљене.  Никада не можемо заборавити шта је био и за Европу остао Чернобиљ. А данас као да се  налазимо пред новим Чернобиљом? Украјинске власти из њима знаних разлога дуже времена јако горе од жеље да у својим нуклеарним електранама – има их четири са 15 блокова реактора типа ВВЕР 1000 МВ – залажу америчко нуклеарно гориво. За нуклеарке са совјетским блоковима, закључили су ових дана уговор о куповини горива са америчким `Вестингхаусом`. У исто време су стигле и вести да из НЕ Зпорожје цури 16 пута више радиоактивне материје од дозвољене дозе. НЕ у Запорожју има шест блокова укупног капацитета 6000 МВ и најкрупнија је нуклерка у Европи. Руски стручњаци упозоравају да би америчко нуклеарно гориво могло бити небезбедно у реакторима из совјетског доба, да би могло доћи до топљења његовог језгра - другим речима до новог Чернобиља у Запорожју. Америка и Кијев немају страха да Европу држе у страху. А о чему се ради говори случај са Бугарском. Амерички политичари су присилили бугарску владу да раскине закључени уговор са Русима за изградњу НЕ Белане ("прескупа"), да би на њихово место ускочио `Вестигхаус`, а Бугарима остало да за раскинути уговор плаћају пенале.


У својој не дугој историји "незалежности" Украјина не стаје први пут на грабље и није она први пут "јабука раздора". На ту њену неславну историју подсећа нас нико други него Виктор Јушћенко, председник Украјине 2005-2010. (Он је свога ривала Виктора Јануковића победио тек у изнуђеном трећем кругу председничких избора, после оног првог "наранџастог Мајдана" када се умешао спољни фактор.) Познато је колико је Јушћенко био "проруски председник", колико је Украјину желео пречицом да одведе у НАТО и ЕУ, па су утолико његове речи важније за све у Украјини и ван ње. Иако сам као аутор ове и сличне аргументе користио, и поново могу да их наводим, нека говори Јушћенко. Јушћенко је у великом предновогодишњем интервјуу Порошенку поручио да је он прошао кроз све кроз шта овај сада пролази. Међутим, он је своју историјску деоницу успео да савлада без рата и крвопролића. Јушћенко каже да је "Евромајдан" донео земљи "велике непријатности" и да није уживао његову подршку. Он актуелним властима напомиње да више од половине Украјинаца не подржава курс на чланство земље у НАТО (наводи 60%) и украјински језик као једини државни језик.  Он подвлачи да иза тзв. "политике Јануковича" сваки пут стоји 12-14 милиона Украјинаца. "Зато ако ми хоћемо да победимо по питању националне сагласности и зближавања, не треба говорити о Јануковићу, него о тих 14 милиона људи који примерно мисле као Јанукович." Јушћенко у интервјуу изражава симпатије према Путину, снагу карактера и зрелост решења. Важне су његове речи о статусу Кима и Донбаса: то су територије где практично нема нашег језика, где нема наших споменика, наше културе. "Ја сматрам те регионе делом Украјине, али постоје људи који сматрају другачије. И њихово мишљење треба признати."

"Текући" америчко-руски сукоб у и око Украјине, у руском животно важном простору, у стратешком предворју њеног дома, није случајан,  то је тест на издржљивост Русије, оне Русије која је "устала са колена" бачена за време Бориса Јељцина. Данас се постојаност Путинове Русије мери и испитује по свим параметрима - економским, финансијским, политичким, војним, другим. До тога судара је морало доћи. Давно сам знао да ће неминовно "осванути тај дан". Тога је била свесна и руска елита. Рекао бих да је то осећао и сам Јељцин. Био је довољно мудар и искусан да је знао на којим је крилима и на чијој је подржци дошао на власт. И тражио излаз и за Русију и за себе. Био је свестан да Русија мора пронаћи пут спаса, да се не распадне, а он да не заврши на ђубришту историје.

Европска безбедност је могућа са Америком и Русијом, али  не без Русије и против Русије. У току је помоћу Украјине америчко тестирање европске безбедности.  Али оно није ту почело, а видећемо да ли ће се на томе завршити. Почело је америчким отказивањем споразума о аниракетној одбрани, настављено игнорисањем у области европских конвенционалних снага, затим америчким европским па глобалним аниракетним штитом, а кулминира најављеним повратком америчких ракета  у Европу. Руске одговоре покушавају да узму као узорк а не као последицу. Тако се поново убеђујемо да хладни рат и његови инструменти никада нису били покопани. "Победници" у том рату се не одричу ни његових метода ни његових средстава.


(Срећко Ђукић) (http://srb.fondsk.ru/news/2015/01/21/ukraiina-he-razoriti-evropu.html)Наслов: Срби у одбрани Доњецка
Порука од: Гога Јануар 28, 2015, 21:17:27
Ово је српски снајпериста снимио на доњецком аеродрому (ВИДЕО)

Српски добровољци у Новорусији, снајпериста Дејан Берић и диверзант Дејан Вујић, предходних дана учествовали су у одбрани доњецког аеродрома. Они су, заједно са својим руским саборцима, успели да одбију неколико напада украјинске Националне гарде.

(http://www.pravda.rs/wp-content/uploads/2015/01/dejan-beric-1-650x365.jpg)
Срби у одбрани Доњецка (Фото: Фејсбук)

У паузама борби стигли су и да се мало забаве односно да сниме тренутке одмора и разговора са другим војницима.

Снимак је сачинио Дејан Берић. Он у једном тренутку каже да је Вујић оснивач СНС и пита га да ли жели да поздрави странчке колеге, он затим окреће камеру ка себи и каже да је оснивач ДС.

(http://www.pravda.rs/wp-content/uploads/2015/01/dejan-beric-4-650x365.jpg)
Срби у одбрани Доњецка (Фото: Фејсбук)


Док траје снимак чује се звук падања граната, али то није покварило добро расположење међу борцима. Погледајте како се Берић и Вујић шале са својим руским саборцима:

http://www.youtube.com/watch?v=nBvVuyQ-VBA


(Правда) (http://www.pravda.rs/2015/01/28/ovo-je-srpski-snajperista-snimio-na-donjeckom-aerodromu-video/?lng=cir)


Наслов: Одг: Украјина у ЕУ-ДА или НЕ?
Порука од: Cuburac Јануар 28, 2015, 23:31:30
Kakvi sampioni, nevidjeno. To je odgovor, pravoslavna Braca zajedno. Jedino tako mozemo da se spasemo od zapadne posasti.


Наслов: Демонстранти провалили у Порошенков кабинет
Порука од: Гога Фебруар 03, 2015, 19:52:34
Демонстранти провалили у Порошенков кабинетНеколико стотина демонстраната покушало је да уђе у салу за конференције администрације у којо се налази кабинет председника Петра Порошенка захтевајући да одатле дају изјаву за јавност. Они су према извештајима тражили да оставке поднесу министар одбране Украјине и шеф безбедносних служби.

(http://www.vesti-online.com/data/images/2015-02-03/481743_demonstranti-kijev_f.jpg?1422984298)
Протестанти у тренутку упада у кабинет Петра Порошенка


Сукоби демонстарната са националном гардом још увек трају.


Према првим извештајима они су пробили први кордон полиције који чува зграду администрације али је врло брзо напад одбијен.

Званичници су демантовали упад у кабинет и тврде да у нападу нико није повређен.

Протесте у Кијеву је организовало Братство свих батаљона, новоформирана група у којој се налазе сви они који су ратовали на истоку Украјине као и они који су учествовали у демонстрацијама на Мајдану.


Ово је један у низу протеста након што је украјинска власт распустила доборовољачки батаљон прошле недеље.

На линку испод можете пратити уживо дешавања из Кијева.


http://www.youtube.com/watch?v=SgEbcA6kf3w
Наслов: Капитулација: Украјинци предају оружје у Дебаљцеву
Порука од: Гога Фебруар 18, 2015, 15:48:32
Капитулација: Украјинци предају оружје у Дебаљцеву


Стотине украјинских војника предају своје оружје у Дебаљцеву, изјавио је Максим Лешченко, шеф администрације самопроглашене Доњецке Народне Републике на истоку Украјине.

(http://www.vesti-online.com/data/images/2015-01-06/474709_ap-el-2_ln.jpg?1424249503)

- Украјинске снаге у Дебаљцеву масовно предају оружје. Реч је о стотинама људи - рекао је Лешченко, а преноси "Спутњик" позивајући се на локалну новинску агенцију из Доњецка.


Украјинске паравојне снаге саопштиле су да је у току повлачење из Дебаљцева.

- Повлачење снага из Дебаљцева одвија се на планиран и организован начин - изјавио је Семен Семенченко, посланик у парламенту који командује провладином паравојном јединицом у Донбасу.

Он је рекао да локалне снаге покушавају да пресеку путеве и спрече излазак војника, пренео је Ројтерс.

http://www.youtube.com/watch?v=p5xzEh_meJc

(Срна, Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/472196/Kapitulacija-Ukrajinci-predaju-oruzje-u-Debaljcevu)


Наслов: Још један Јануковичев сарадник пронађен мртав
Порука од: Гога Март 13, 2015, 09:13:43
Још један Јануковичев сарадник пронађен мртав


Кључни савезник бившег украјинског председника Виктора Јануковича пронађен је мртав, што је трећи такав случај у последње две недеље у Украјини.


(http://www.vesti-online.com/data/images/2015-03-13/491337_viktor-janukovic-reuters_f.jpg?1426231890)
Наставља се низ смрти сарадника бившег председника Украјине Виктора Јануковича

Бивши гувернер источног индустријског региона Запорожје Олександр Пеклушенко пронађен је мртав у својој кући на селу, пошто је задобио фаталну рану од метка у врат, пренела је агенција АФП.


- Прелиминарни извештај истражитеља је самоубиство - наводи се у саопштењу украјинског министарство унутрашњих послова.


Он је био други званичник у власти бившег украјинског председника који се "очигледно убио" ове недеље, а трећи Јануковичев савезник наводно се бацио са 17. спрата зграде у Кијеву пре две недеље.

Пеклушенко је био бивши посланик украјинског парламента и водећи функционер Јануковичеве Партије региона коме је одузета титула гувернера када је бивши украјински председник побегао у Русију, после свргавања у фебруару 2014., а извесно време је био и под кривичном истрагом због растеривања про-европских протеста у Запорожју.

У ноћи између понедељка и уторка ове недеље Станислава Мелника бившег члана Партије региона, жена је пронашла мртвог у купатилу пошто је очигледно себи одузео живот пуцњем из пушке.

И он се суочавао са оптужбама за злоупотребу положаја.

Крајем фебруара бивши украјински посланик Михаило Чечетов погинуо после пада са прозора стана једне престоничке вишеспратнице.


Чечетов је био један од најистакнутијих политичара током владавине Јануковича у Украјини, који се суочавао са кривичним оптужбама за злоупотребу власти у покушају да угуши протесте у којима је срушена власт бившег украјинског председника.

(Танјуг) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/478054/Jos-jedan-Janukovicev-saradnik-pronadjen-mrtav)


***Већ виђено, и он се сам "очигледно убио". Тешко том народу тамо.


Наслов: Почело бекство странаца које су Американци увели у владу Украјине
Порука од: Гога Мај 20, 2015, 07:13:14
Почело бекство странаца
 које су Американци увели у владу Украјине


(http://www.fsksrb.ru/wp-content/uploads/2015/05/75752.jpg)


*    Пред одласком су и министар здравља Украјине – Грузин Александар Квиташвили – и Литванац Ајварас Абромавичус, министар за економски развој и трговину


СТРАНИ стручњаци које је ангажовала украјинска Влада ради спровођења "европских реформи" – почели су један за другим да дају оставке.

Они "најамници", који су у Кијев стигли по налогу Вашингтона,  наводе један те исти разлог одласка – "немогућност спровођења реформи".

Тако је први заменик министра економије Саша Боровик, чија је недавна оставка подигла велику прашину, директно оптужио премијера Арсенија Јацењука и за нереформски курс и за проневеру.

Један од саветника министра економије открио је да је Боровик на једној седници Владе директно рекао Јацењуку да је красти грех и да је боље признати Европљанима утају – то би било бар цивилизовано.

"Чинило ми се да сам довољно квалификован да одговорим. Вероватно му се није свидело оно што је чуо. Јацењук је одржао занимљиву тираду, која је почињала речју младићу, иако сам старији од њега" – објаснио је потом сукоб сам Боровик.

Своју функцију напустила је и саветница министра за економски развој и трговину Украјине за инвестиције Јаника Мерило.

Министар здравља Украјине – Грузин Александар Квиташвили – такође намерава да напусти функцију. Иницијатори његове смене из "Опозиционог блока" оптужују министра за неуспех набавке лекова. Међутим, у министровом окружењу тврде да је Квиташвили "изгубио интересовање за реформе".

Разочарење у Јацењукову владу и његов однос према реформама појачава и недавна изјава бившег председника Грузије, а тренутно шефа Саветодавног савета за реформе у Украјини Михаила Сакашвилија да врховној власти у Кијеву недостаје воља за спровођење реформи.

Украјински политички аналитичар Вадим Карасјов оценио је да неће дуго опстати ни Ајварас Абромавичус (министар за економски развој и трговину), па чак ни Јекатерина Згуладзе (заменица министра унутрашњих послова).

"Просто, нико јој неће дати новац за плате полицајаца и за реформе уопште. На функцији ће остати можда само Наталија Јареско (министарка финансија, америчка Украјинка) – она преговара са ММФ. Истина, она се осим тога више ничим не бави" – рекао је Карасјов, нагласивши да је главни проблема странаца – неслагање приликом доласка на највише функције.

Ако Кијев покаже да је неспособан да решава проблеме у Украјини, власт треба мењати, изјавио је посланик Врховне Раде и бивши командант батаљона "Донбас" Семјон Семенченко.

"Нажалост, не видим нарочите промене од августа ни у сфери безбедности, ни у сфери одбране. Не видим промене у сфери економије" – истакао је Семенченко.

Ако држава не врши своје уставне функције, "дошло је време да се народ укључи у процес управљања земљом", сматра он.

Ако се покаже да је актуелна власт неспособна да било шта промени, Украјинци не треба да "падају у депресију", а већ да мењају власт, истакао је Семенченко.

По његовом мишљењу, "ресетовање" је неопходно све док се "на власти не нађе довољно одговарајућих, одговорних људи".


(Ф.С.К.) (http://www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/vesti/pocelo-bekstvo-stranaca-koje-su-amerikanci-uveli-u-vladu-ukrajine/)


Наслов: ПРОТЕСТ ИСПРЕД АМЕРИЧКЕ АМБАСАДЕ У КИЈЕВУ
Порука од: Гога Мај 31, 2015, 07:26:05
ПРОТЕСТ ИСПРЕД АМЕРИЧКЕ АМБАСАДЕ У КИЈЕВУ

 

http://www.youtube.com/watch?v=iw-qxsicUHU


...људи знају ко им је наместио грађански рат. Буне се против америчког присуства и доприноса рату у Украјини, криве Америку за све, за снабдевање оружјем.....каже бака: "Нека воде ове бандеровце тамо у Америку са собом, ...нећемо да наша деца гину овде..."
***


ПРОШЛОГ месеца је такође био сличан протест:(http://www.magacin.org/wp-content/uploads/2015/04/ukrajina-protest-v.jpg) "Испред америчке амбасаде у Кијеву се 1. априла окупило 2500 демонстраната. О томе се једва нешто нашло у украјинским медијима, у западним – ништа.Људи су протестовали против постављања странаца у украјинску владу, и интервенција Американаца и Европљана у управљање земљом. Држали су транспаренте са натписом "Ми нисмо стока!" и гласом опонашали животиње. Демонстранти су њакали, блејали и јели купус који им је делио организатор протеста. Носили су и двометарску "шаргарепу" са симболима Европске уније. На крају демонстрација, незадовољни Кијевљани су америчку амбасаду гађали сточним изметом.... ;D


(http://www.magacin.org/wp-content/uploads/2015/04/kijev1.jpg)


Напоменимо да је видео снимак протеста уклоњен са украјинских веб-сајтова и да су њихови корисници били блокирани. Локални новинари једва да су покрили овај догађај.

Цитат

Украјински масовни медији на челу са Министарством пропаганде игнорисали су такву акцију и информације о протесту блокирали. Чак су и блогери који су покушали да о овоме нешто јаве сместа блокирани, на пример, Максим Карена и Анатолиј Шари, који је вољан да да интервју на ову тему, а каже да му је блог блокиран само два минута пошто је поставио материјал.

Комплетна блокада, и насилна и информативна, очигледна је, као и то да је америчка амбасада у Кијеву много боље чувана од других владиних зграда, јер је Амбасада САД у Украјини главна институција моћи.

http://www.youtube.com/watch?v=6GbjQdAhS30


(Магацин) (http://www.magacin.org/2015/04/06/protest-2500-ukrajinaca-ispred-americke-ambasade-u-kijevu-i-muk-medija/)

Наслов: Украјина уводи ратно стање, Русија затражила хитну седницу Савета безбедности УН
Порука од: moka Новембар 26, 2018, 02:48:28
Украјина уводи ратно стање, Русија затражила хитну седницу Савета безбедности УН

Петро Порошенко изјавио је вечерас, након седнице Савета за националну безбедност, да ће парламенту предложити увођење ратног стања

(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2018b//11/25n/000-ukrajina-YT_620x0.jpg)

УКРАЈИНСКИ председник Петро Порошенко изјавио је вечерас, након седнице Савета за националну безбедност, да ће парламенту предложити увођење ратног стања, након инцидента са руским бродовима у Црном мору.
Он је додао да би украјинска Врховна Рада у понедељак требало да одлучи о тој мери, којом би се ограничиле грађанске слободе, државним институцијама дати већа овлашћења, наводи Ројтерс.
Бродови руске обалске страже су претходно запленили три војна украјинска брода у Црном мору код Крима, који су покушали да прођу кроз Керчки мореуз.

Руска страна је употребила оружје како би их присилила да се зауставе. У инциденту су рањена три украјинска војника, навела је руска Федерална служба безбедности.

Украјинска ратна морнарица саопштила је раније да је послала два мала артиљеријска брода и брод тегљач из Одесе ка Мариупољу, што захтева путовање Црним морем око Крима кроз Керчки пролаз у Азовско море.
Москва је саопштила и да је подигнута руска авијација и да Керчким мореузом патролирају авиони Су.25, пренели су руски медији.

Тај инцидент одражава растуће напетости између Москве и Кијева око Азовског мора, на чије воде обе државе полажу право, наводи Ројтерс.
РУСИЈА ЗАТРАЖИЛА ХИТНУ СЕДНИЦУ СБ УН

Русија је затражила ванредну седницу Савета безбедности Уједињених нација поводом ситуације у Азовском мору, саопштио је заменик руског амбасадора при тој светској организацији Дмитриј Пољански. Одржавање седнице предвиђено је за 11 сати по њујоршком времену, пренео је ТАСС.

Вечерње Новости (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B0.479.html:762593-%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%98%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D1%83%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%BE-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%9A%D0%B5-%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D0%B0-%D1%85%D0%B8%D1%82%D0%BD%D1%83-%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%86%D1%83-%D0%A1%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8-%D0%A3%D0%9D)   Украјина лудује без везе и без памети слуша наређења САД.Цела Источна Европа служи као полигон Западу за играње са људима.