Svi Srbi Sveta - Forum

Форум => Србија => Тему започео: nina Мај 14, 2018, 22:30:36Наслов: Требају ли нам шиптарске провокације у сред Београда
Порука од: nina Мај 14, 2018, 22:30:36
Цитат
Фестивал косовске културе у Београду, најављен за крај маја, подигао тензије. Организатори најављују низ догађаја, а радикали се противе скупу


(http://www.novosti.rs/upload/images/2018//05/11n/novinica/05-mirdit.jpg)
Прошлогодишњи протести "заветника" због промоције књиге Атифете Јахјаге

НАЈАВА четвородневног фестивала "Мирдита - добар дан" поново је узбуркала страсти, јер ће на њему бити приказана културна и друштвена сцена самопроглашеног Косова. Отварање ове манифестације најављено је за 30. мај, а трајаће до 2. јуна.

Како нам кажу у Иницијативи младих за људска права, који су организатори догађаја, ове године програми се неће одржавати у Дому омладине, јер је у том периоду заузет, већ у Центру за културну деконатаминацију и "Дорћол плацу".

- Биће одржан концерт косовског ансамбла "Занат", који представља спој традиционалне и модерне музике - каже нам Софија Тодоровић, координаторка програма "Мирдите". - Планирано је и одигравање представе "Цоо цоп", перформанс уз учешће публике о жртвама српско-албанског сукоба из перспективе жена које су преживеле насиље. Пустићемо филм "Брак" о ЛГБТ правима, чији је главни глумац Албин Укаљ. Биће организована и дебата о односима Србије и Косова, о томе шта смо ми једни другима, како се сећамо конфликта, шта доносе дијалог и Бриселски споразум и какве су последице политичких одлука.

Тодоривићева нам каже да ће представити и изложбу "Између снова и стварности", на којој ће приказати фотографије Елизе Хоџа из периода пре, током и после сукоба 1999. године.

Српска радикална странка је већ најавила да ће се супротставити одржавању овог фестивала, јер приказује Косово као независну државу. Њихов посланик Миљан Дамјановић каже да није нормално да се усред Србије промовишу сви сегменти државе Косово:

- Нису позвали КУД из Грачанице, већ промовишу све сегменте независног Косова.

ПЕРФОРМАНСИ НАВИЈАЧА

ПРОШЛЕ године су Удружење киднапованих и несталих са КиМ и "Заветници" били против одржавања овог фестивала, а нарочито најављеног доласка бивше председнице лажне државе Атифете Јахјага на промоцију њене књиге, која је на крају отказана. Група "делија" дошла је на фестивал у маскирним панталонама и мајицама ОВК и нудила на продају оружје, половне људске органе, наркотике, алудирајући на то шта је заправо главна "уметност" Албанаца на Косову.

Извор: (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D0%B4%D1%80%D1%83%D1%88%D1%82%D0%B2%D0%BE.395.html:726877-%D0%9C%D0%B8%D1%80%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B0%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B0-%D0%94%D0%BE%D1%80%D1%9B%D0%BE%D0%BB%D0%B0) С.Ј.М. Новости

.......Да ли је организатор ове шиптарске промоције некакве њихове културне манифестације намерно избегао да се у згради `Дом Омладине` појаве провокатори, имајући у виду да је ова локација многима добро позната, па је одабрао мање познато место, у намери да  "у тишини" обаве то што намеравају, видећемо.

А пошто је наведена адреса, те нове локације, "Дорћол плац", вероватно многим Београђанима непозната, ево неке информације и фотографије...

Цитат

Дорћол Плац се налази на Дорћолу у Добрачиној улици бр.59, у ранијем индустријском делу града. Смештен је у рестаурираном простору некадашњег социјалистичког предузећа Минелтранспорт, на површини од 1600 квм. Пројекат осмишљавања новог културног центра представља приватну иницијативу неколико пријатеља који живе и раде у овом делу града. Они наводе да је њихов основни циљ био да удахну нов живот доњем Дорћолу, те да осмисле простор за различите садржаје, за пријатно дневно опуштање и узбудљиве вечерње програме.

"Кроз организацију изложби, уметничких радионица, позоришних представа, концерата, журки домаћих и иностраних ДЈ-ева и неформална дружења, Дорћол Плац ће настојати да презентује креативну продукцију, да је прати и утиче на њен ток ", наводе аутори пројекта који су желели да остану анонимни.

Претварање објеката у индустријским зонама у културне центре, стецишта креативаца и омиљена састајалишта локалаца , тренд је који одавно постоји у свету. Аутори Дорћол Плаца наводе да је њихов циљ и повезивање са сличним пројектима у  другим европским метрополама.

Они истичу и да ће овај културни центар  бити отворен за сарадњу са креативним групама и појединцима. И додају да су ту да људима пруже инспирацију, али и техничку  и организациону подршку.(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2018/05/dorcol-plac-.jpg)

(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2018/05/dorcol-plac-1-.jpg)


(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2018/05/Dorcol-Plac-3.jpg)

(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2018/05/dorcol-plac-2.jpg)

Наслов: Одг: Требају ли нам шиптарске провокације у сред Београда
Порука од: nina Мај 17, 2018, 22:05:48
Најавили ХАОС У БЕОГРАДУ за 30. мај


Оштре претње!


(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2018/05/radikali-.jpg)

Посланик Српске радикалне странке Миљан Дамјановић казао је данас да ће та странка са својим симпатизерима спречити одржавање фестивала "Мердита, добар дан" у Београду, уколико надлежни органи Србије не спрече ту манифестацију и рад Иницијативе младих за људска права која је организује.


"Позивамо председника, премијера, министра полиције и целу Владу Србије да под хитно изађу са ставом и да спрече одржавање манифестације која промовише независно Косово и спрече рад те организације. У супротном,наша је обавеза да спречимо то на начин на који умемо", казао је Дамјановић у Скупштини Србије.

Он је оценио да Српска радикална странка не прави хаос тиме што ће спречити одржавање фестивала, већ то чини друга страна која покушава да у главном граду Србије организује "антиуставну и противзакониту манифестацију која подрива српске националне интересе".

Дамјановић је додао да од надлежних органа очекује да спрече рад како Иницијативе, тако и других невладиних организација које крше Устав Србије.


"Не може држава да са једне стране говори да је Косово део Србије, а онда спроводи активности које говоре да је Косово независна држава", казао је он.
Он је додао да за Српску радикалну странку не би било спорно да манифестација говори о територији јужне покрајине Србије, али је оценио да је у питању догађај који говори о "држави Косово, која ће неку своју културу презентовати у Београду – и то је недопустиво".


Фестивал "Мирдита, добар дан" је јединствен догађај који од 2014. године београдској публици представља културну и друштвену сцену Косова, а биће одржан од 30. маја до 2. јуна, најавила је раније Иницијатива младих за људска права.


Извор: (https://www.espreso.rs/vesti/politika/252345/novi-skandal-radikala-u-najavi-najavili-haos-u-beogradu-za-30-maj) Espreso

.......

Хоће ли још неко реаговати,поред радикала,на ове шиптарске провокације у сред Београда.Која црна културна манифестација.Браво за радикала Дамјановића,Србина са Косова и Метохије!

Наслов: Одг: Требају ли нам шиптарске провокације у сред Београда
Порука од: Гога Мај 28, 2018, 19:32:06
КОНАЧНО СЛОЖНИ У ЈЕДНОМ:
Двери, ДСС и СРС најавили протест због фестивала Мирдита, добар дан!


(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2018/05/seselj-obradovic-jovanovic.jpg)
Шешељ - Обрадовић - Јовановић


Фестивал "Мирдита, добар дан!" званично ће бити отворен 30. маја фото: Бета, Милан Обрадовић, Фонет

Омладина Српског покрета Двери и омладина Демократске странке Србије одржаће заједнички перформанс "Мирдита, лаку ноћ" сутра испред Дома омладине Београда у знак протеста поводом почетка фестивала "Мирдита, добар дан", чије је отварање заказано за 30. мај, саопштили су данас из покрета Двери.

Уз представљање уметника и извођача, представника модерне косовске културне сцене, циљ фестивала "Мирдита, добар дан" је да се сусретима представника две друштвене и културне заједнице подстакну промене и створе традиција сарадње, којом ће посредно бити дат допринос трајној нормализацији односа Београда и Приштине.

Фестивал "Мирдита, добар дан!" званично ће бити отворен 30. маја пројекцијом филма "Мартеса" (Брак), редитеља Blerta Zeqiri у београдском Центру за културну деконтаминацију.

(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2018/05/zastava-samozvane-rep.kosovo-.jpg)


Током четири дана фестивала биће одржани и наступ Ансамбла "Занат", изложба "Између сна и реалности", трибина "Косово-Србија: Шта смо једни другима", а биће изведена и представа "Cope Cope".

Српска радикална странка такође се противи манифестацији и 30. маја ће бити тамо где се они окупљају.

 

- Нема сумње да ћемо 30. маја бити тамо где се они окупљају и свим силама спречити да се шири брука и инсистирати да се на том месту брани Устав Србије. Од тога нећемо одустати - казао је раније Миљан Дамјановић посланик СРС новинарима у Скупштини Србије.

(Espreso) (https://www.espreso.rs/vesti/politika/255747/konacno-slozni-u-jednom-dveri-dss-i-srs-najavili-protest-zbog-festivala-mirdita-dobar-dan)

***

Не разумем, зашто ће се радикали, дверјани и ови из ДСС  окупљати испред `Дома Омладине`, да би исказали свој протест? Ранијих година је `Дом Омладине` био место где су се одржавале ове шиптарске провокације (тобоже некакав  културни фестивал) а сада ће место "дешавања" углавном бити на "Дорћол Плацу" и у београдском Центру за културну деконтаминацију. Надам се да Шешељ, Обрадовић и Јовановић знају где су та места.Наслов: Одг: Требају ли нам шиптарске провокације у сред Београда
Порука од: Гога Мај 30, 2018, 19:15:27
Ово је срамна фотографија
 коју су Албанци хтели да изложе у Београду
(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2018/05/ODUZETA-slika-na-granici-1.jpg)

МИНИСТАР полиције Небојша Стефановић лично је донео одлуку да скандалозна фотографија, намењена изложби у оквиру фестивала "Мирдита, Добар дан" у Београду, а на којој се види транспарент терористичке ОВК, буде враћена са админитративног прелаза ка централној Србији - сазнају "Новости".

(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2018/05/ODUZETA-slika-na-granici-.jpg)

Први човек МУП и потпредседник Владе није дозволио да се на овај начин, усред српске престонице, промовише терористичка организација, а под плаштом "уметности".


Претходно је заменик премијера превремених институција у Приштини Енвер Хоџај оценио "срамном" одлуку полиције да се не дозволи уношење слика, затражио од Владе Србије да "обустави злостављање грађана Косова" и најавио мере реципроцитета!?


Иначе, отварање поменутог фестивала заказано је за вечерас. Српска радикална странка највила је да ће се њени чланови окупити у 18 сати да би спречили одржавање овог скупа, док је Либерално-демократска партија поручила да ће "бранити од екстремиста право људи да организују фестивал"

(вечерње НОВОСТИ) (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0.393.html:730199-%D0%9F%D0%9E%D0%93%D0%9B%D0%95%D0%94%D0%90%D0%88%D0%A2%D0%95-%D0%9E%D0%B2%D0%BE-%D1%98%D0%B5-%D1%81%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%BD%D0%B0-%D1%84%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D1%98%D1%83-%D1%81%D1%83-%D0%90%D0%BB%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8-%D1%85%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%B4%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B5-%D1%83-%D0%91%D0%B5%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%83-%D0%A4%D0%9E%D0%A2%D0%9E)


***

УМЕСТО да се истог момента забрани одржавање тог назовимо фестивала, који сам са пуним правом назвала "ШИПТАРСКЕ ПРОВОКАЦИЈЕ У СРЕД БЕОГРАДА", ова власт глуми неку финоћу, па ће место где ће бити тај шиптарски циркус обезбедити српском полицијом, а која ће узгред да пендречи све оне који дођу и успротиве се овим шиптарским провокацијама.

Радикали покушавају нешто, али све је то или пуцањ у празно или договор са Вучићем,...важно је да се нешто као заталаса, а онда ће власт (читај Вучић) да одглуми, да спречи радикале да ометају одржавање тог срамног фестивала, па како је ето она спремна на сваку врсту сарадње са Шиптарима и како је ето толерантна. ПРОВИДНО до бола!!! (Радикала, њих ни двеста кренуло у протестну шетњу улицама Београда!!!!! Ма, циркус у банана држави Србији)


Наслов: Одг: Требају ли нам шиптарске провокације у сред Београда
Порука од: Гога Мај 27, 2019, 05:12:05
Ево Шиптара, поново ће да провоцирају у сред Београда! Када нико не реагује на адекватан начин, ??? они ће сваке године да иду све даље и даље, док не остваре свој коначни циљ.***

ЛАЖНА АЛБАНСКА ИСТОРИЈА УСРЕД БЕОГРАДА:
 Фестивал Мирдита, поново изазива буру!

Промоција публикације "Историја Косова у школским уџбеницима Косова, Албаније, Србије, Црне Горе и Македоније", аутора Шкељзена Гашија, која ће се одржати у срцу Београда 1. јуна у оквиру фестивала "Мирдита, добар дан", изазвала је велику полемику, па српска јавност сматра да је овај потез велико понижење управо за српски народ. Буру је изазвало и то што аутор и организатори `Косово` већ третирају као независну и самосталну државу.

Василије Крестић, историчар, професор Филозофског факултета у пензији и академик САНУ, каже да је одржавање промоције чиста провокација, као и да ти који се тиме баве нису нимало добронамерни.

"Питам се како је могуће да се таква промоција одржи у Београду, чему то служи и чијим интересима, ко то дозвољава?! То је само доказ одсуства пажње оних који би требало да воде о томе рачуна. То је чист безобразлук и провокација и никако другачије то не могу да схватим. Ако је то у складу са албанским интересима, а с обзиром на то да је Албанац аутор - јесте, није ми јасно како је могуће то реализовати у Београду?!"- рекао је Крестић за Курир и додао да о садржају књиге не може да коментарише јер о њему није информисан.

Организатори ове промоције у свом објашњењу на сајту фестивала "Мирдита, добар дан" кажу да ова публикација разматра начин представљања најважнијх раздобља историје Косова, од античког доба до данас, а да су "уџбеници ових пет земаља одобрени од одговарајућих министарстава за образовање послужили као основни извор за упоређивање сличности и разлика међу њима, али и одговарајућих кривотворења сваке од ових историографија".

"На посредан начин, ова публикација има за циљ да изнесе на видело и какве међусуседске односе владе пет земаља региона сугеришу поколењима, а такође и да јасно и аргументовано размотри оно што чини основу често контрадикторних претензија народа који се сусрећу на Косову" - стоји у објашњењу на сајту.


(http://www.nspm.rs/images/stories/02-009MAJA/mirdita6.jpg)

Прошлогодишњи фестивал "Мирдита, добар дан" изазвао је низ провокација у Београду и Приштини. Српски радикали тражили су забрану тог фестивала и одржали протестно окупљање, али и покушали да пробију кордон полиције испред Центра за културну деконтаминацију, где се прошле године фестивал одржавао. Тада је и једној учесници фестивала на административном прелазу одузета фотографија са натписом "ОВК", као и застава Албаније.

(Правда) (https://www.pravda.rs/2019/5/25/lazna-albanska-istorija-usred-beograda-festival-mirdita-ponovo-izaziva-buru/)Наслов: Одг: Требају ли нам шиптарске провокације у сред Београда
Порука од: Гога Мај 30, 2019, 01:48:29
Отворен фестивал "Мирдита, добар дан"


Пројекцијом филма „Хладни новембар” редитеља Исмета Сијарине и отварањем изложбе „Хајде да водимо љубав” аутора Шкумбина Тафилаја, у београдском Центру за културну деконтаминацију отворен је фестивал "Мирдита, добар дан".

Непосредно пре отварања фестивала обратила се директорка Грађанских иницијатива Маја Стојановић, која је истакла да познаје велики број младих људи који искрени пријатељи једни другима.

"Данас славимо наше пријатељство са младим људима Косова. Све оно што се дешава на културној сцени јесте део процеса нормализације односа" казала је Стојановић

Извршни директор организације са Косова Интегра Куштрим Колићи казао је да није било лако организовати овакав фестивал у овом моменту.

"Баш зато се захваљујем свима који су подржали наше идеје које превазилазе све препреке за нашу сарадњу" казао је Колићи.

Директор Иницијативе младих за људска права Иван Ђурић казао је да тај фестивал данас показује другу страну политичке реалности коју живимо у којој има простора за сарадњу, заједнички рад и резултате.

"Стварамо нови поглед на стварност и наш фестивал је мера нормализације односа" казао је Ђурић, преноси Танјуг.

Директор Фонда за отворено друштво Милан Антонијевић казао је да овакви фестивали шаљу поруку сарадње и заједничког погледа у будућност.Отварање фестивала пратили су протести ван простора ЦЗКД  у Бирчаниновој улици.

http://www.youtube.com/watch?v=6MzyNGYnWGw

Око двадесетак представника Српског сабора `Заветници` развило је транспаренте с натписима "Добар дан убицама, збогом памети" и "Ово је Србија", истакло фотографије српских манастира на Косову и певало родољубиве песме испред кордона полиције.

(http://www.novosti.rs/upload/images/2019//05/29n/04-mirdita-kmihajlovic%20(1).jpg)

Милица Ђурђевић Стаменковски из Српског сабора Заветници изјавила је да фестивал против којег протестују фалсификује историју и има за циљ да српску културну баштину на Косову и Метохији представи као неку непостојећу аутохтону културу такозване Републике Косово.

Неколико минута након отварања фестивала припадницима Српског сабора Заветници прикључило се неколико десетина младих људи који су певали песме о Косову и Метохији које се најчешће могу чути на стадионима.

Саобраћај у Бирчаниновој улици нормализован је око 21 сат када су се разишли демонстранти.

(Политика) (http://www.politika.rs/scc/clanak/430702/Festival-Mirdita-otvoren-uz-kordon-policije-i-Zavetnike)


***

http://www.youtube.com/watch?v=_GHHKlCOzkQ

Ко год био против одржавања ових срамних шиптарских провокација, ПОЗДРАВЉАМ! Ово лудило, које се сваке године појављује као куга, као и оне педер параде, треба из корена сасећи и не дозволити да било ко на овим просторима Србије то на срамоту гледа! 


Наслов: Одг: Требају ли нам шиптарске провокације у сред Београда
Порука од: Гога Мај 31, 2019, 01:43:55
http://www.youtube.com/watch?v=rJ65OlL5BxU
Спречен покушај напада хулигана
 на Дорћол плац у Београду
 где се одржава други дан Фестивала
 "Мирдита - Добар дан",
 којим се представља културна сцена Приштине


 МОНДО репортер јавља да је полиција реговала пошто је навијачка група кренула ка месту где се одржава фестивал.

(http://static.mondo.rs/Picture/797611/jpeg/Mirdita-navijaci)


Полиција је потом блокирала приступ Дорћол плацу. Блокирана је Улица цара Душана и Добрачина.


На Дорћолу се осећао мирис сузавца.

Окупљени "навијачи" певали су песме о Косову.

У Дорћол Платзу, у Добрачиној 59 у 18сати је одржана дебата и промоција књиге: "Живети уз сећање на нестале", а за 20:00 одржана пројекција документарног филма "Фердонија". У питању је документарна прича редитеља Газменда Бајрија о животу жене чији су сви чланови породице погинули током рата на Косову.

Група десничара носила је транспаренте и певајући песме о Косову и Метохији, исказујући револт због одржавања фестивала.


Фестивал траје још два дана!!!

Погледајте снимке ОВДЕ (http://mondo.rs/a1190111/Info/Drustvo/Mirdita-Dobar-dan-Dorcol-plac-napad-huligana.html)


***

Није ми јасно зашто се поново злоупотребљава реч "хулиган", јер ова деца, која су СХВАТИЛА шта је поента шиптарског "фестивала" у сред Београда, су све само не хулигани. За мене су они прави потомци својих предака...деца ХЕРОЈИ!!!