Svi Srbi Sveta - Forum

Форум => Економија => Тему започео: Zeka Децембар 29, 2018, 23:40:25Наслов: Светска економија, Америка, Кина, Русија
Порука од: Zeka Децембар 29, 2018, 23:40:25
ПОСЛОВАЊЕ БЕЗ ДОЛАРА: НЕМАЧКЕ КОМПАНИЈЕ У РУСИЈИ ПОЗИВАЈУ НА АЛТЕРНАТИВУ АМЕРИЧКОМ ПЛАТНОМ СИСТЕМУ


(https://ak7.picdn.net/shutterstock/videos/5098517/thumb/1.jpg)


Анти-Руска Политика Вашингтона показала се неефикасном, судећи по немачким компанијама које послују у Русији. Како кажу, суочавају се са повећаним потешкоћама због режима санкција.

"Нове америчке санкције јасно су усмерене на обезбеђивање економских предности Сједињеним Државама, па чак укључујући и на рачун европских компанија", рекао је председник Немачко-руске привредне коморе Матијас Шеп  приликом представљања резултата 16. истраживања о пословној клими у Русији. Истраживање је спроведено од стране коморе и Немачког удружења источних бизниса (ОАОЕВ) .

”Време је да Русија и Европа заједно почну тражити излаз из режима санкција”, рекао је Шеп.
Две трећине немачких компанија које послују у Русији подржавају идеју успостављања алтернативног платног система без долара, каже Михаел Хармс, извршни директор немачког Комитета за економске односе са Источном Европом.

"Ако не желимо да САД контролишу спољну трговину ЕУ, морамо да мислимо активније у овом правцу", рекао је он.
Хармс је нагласио да, упркос свим препрекама, „потенцијал руске економије остаје изузетно велик. Ако се сукоб са Западом коначно реши, а мали и средњи бизниси почну да се развијају, Русија ће брзо кренути путем правог економског раста."
Шеп је још и додао: „Упркос тешкоћама, немачке компаније јасно показују своју посвећеност руском тржишту. Оне воле да раде у Русији и желе да и даље тамо инвестирају."

Немачки пословни лоби критиковао је санкције ЕУ против Русије, тврдећи да ће немачке фирме завршити као губитници јер Москва не може бити потпуно изолована. Брисел је 2014. увео санкције против Москве због наводног учешћа Русије у сукобу у источној Украјини. Казнене мере биле су усмерене на финансијске, енергетске и одбрамбене секторе Русије, као и неке владине званичницике, привреднике и јавне личности.

Кремљ је одговорио наметањем ембарга на пољопривредне производе, храну и сировине из земаља које су се придружиле санкцијама против Русије. Од тада, обе стране су прошириле мере. Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров раније је рекао да су санкције ЕУ против Русије наметнуте од стране европских земаља "директним диктатом" из Вашингтона. Политика ограничења не штети САД-у, док за то време ЕУ трпи губитке изражене у милијардама, рекао је он.

Са енглеског превео и прилагодио Радо Мир
Поставио:Зека Поповић