Svi Srbi Sveta - Forum

Форум => Политика => Тему започео: Ekana Август 22, 2011, 22:23:07Наслов: Војска Србије - (СРПСКА војска?)
Порука од: Ekana Август 22, 2011, 22:23:07
Изјава Драгана Шутановца, министра одбране

Учешће у мисијама - промоција Србије

(http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/316070_10150779695150201_230363680200_20746655_6709495_n.jpg)
Уручење кључева нових станова припадницима војске у Нишу и Лесковцу

Министар Драган Шутановац рекао да је учешће Србије у међународним мисијама промоција државе и Војске. Припрема се одлазак мировних мисија ЕУ у Сомалију и Уганду.
Припадници Министарства одбране и Војске Србије, који успешно учествују у пет мировних мисија УН у овој години, требало би први пут да учествују и у мировним мисијама ЕУ у Сомалији и Уганди.


**************************************
Наставак сарадње са Либијом

Оцењујући да је ситуација у Либији још непредвидива, министар одбране Драган Шутановац каже да је жеља српског руководства да настави војну сарадњу са том земљом.

"Посетићемо и Либију, као што смо посетили и Египат, и уколико дође до било какве промене, желимо да будемо присутни, у складу са традицијом и поштовањем либијског народа. Ми имамо везе са либијским народом пре свега и желимо да наставимо ту сарадњу", рекао је Шутановац.

Министар је рекао да је идеја о градњи болнице у Либији коју је требало да изграде српски грађевинари била близу реализације и очекује да ће и тај пројекат бити настављен.
************************************


Министар одбране Драган Шутановац рекао је да су у току договори са ЕУ, подсетивши да учешће Србије у међународним мировним мисијама подиже капацитет земље и олакшава њену позицију у међународној заједници.

"Први пут у нашој историји учествоваћемо у мировној мисији на обалама Сомалије и у Уганди, где ћемо обучавати припаднике војске и полиције и министарско особље", рекао је Шутановац, који је боравио у Лесковцу и Нишу, где је уручио кључеве 52 стана припадницима система одбране.
Шутановац је напоменуо да је то један велики искорак у промовисању Војске Србије ван граница наше земље.


Припадници Министарства одбране и Војске Србије учествују у мировним операцијама Уједињених нација у Конгу, Либерији, Обали Слоноваче, на Кипру, и у Либану, а припадници МУП-а у мисијама у Либерији и Хаитију.
Српски "плави шлемови" на Кипру су ангажовани у саставу словачко-мађарског контингента, док су у Либану у саставу шпанског контингента мировњака.

У мировним мисијама УН у Конгу, Либерији и Обали Слоноваче, припадници српског система одбране учествују самостално, углавном на нивоу војно-санитетских тимова и на дужностима војних посматрача.
Припадници војног санитета, у мировној мисији УН у Чаду, која је завршена пре неколико месеци, били су ангажовани у саставу норвешког контингента.
Припадници МУП-а такође успешно представљају државу у мировним мисијама УН у Либерији и Хаитију.

У Извештају Владе Србије о учешћу војске и полиције у мировним мисијама УН у прошлој години, усвојеним 16. јуна, истакнуто је да су припадници система одбране те активности обавили професионално уз највише оцене УН.

Према одлуци Владе Србије, усвојеној у парламенту крајем фебруара, припадници Министарства одбране и Војске Србије и полиције ће ове године учествовати и у мировним мисијама ЕУ у Сомалији и Уганди.
По тој одлуци, предвиђено је и да Војска Србије и МУП наставе ангажовање у постојећим мировним мисијама УН и да ставе на располагање УН и један војно-санитетски тим који би био ангажован у случају потребе.
Припадници војске и полиције у мировне мисије шаљу се искључиво на добровољној основи, а пре одласка пролазе и кроз различите врсте обуке, како би што успешнији одговорили својим обавезама.

РТС-Вести,понедељак, 22. авг 2011, 17:08 -> 18:11


Наслов: Одг: Учешће српске војске у "мировним мисијама" УН и ЕУ
Порука од: Ekana Август 23, 2011, 01:19:30
Цитат
"Посетићемо и Либију, као што смо посетили и Египат, и уколико дође до било какве промене, желимо да будемо присутни, у складу са традицијом и поштовањем либијског народа. Ми имамо везе са либијским народом пре свега и желимо да наставимо ту сарадњу", рекао је Шутановац.

Рече министар одбране и не поцрвене, спомињући поштовање либијског народа!!!

Толико сте га "испоштовали" да сте га се (заједно са Гадафијем) одрекли чим су УН и НАТО рекли да их треба уништити, чак забранити улазак Гадафију са породицом у нашу земљу (уколико би тражио уточиште)...

Заборависте, госн ШуНАТОвац, да је тај исти "кужни" ПУКОВНИК ОДБИО ДА ПРИЗНА КОСОВО КАО НЕЗАВИСНУ ДРЖАВУ, истичући да је КиМ неодвојиви део Србије, а колико сутра, чим Меркелова оде, а "тата" НАТО припрети, доживећемо највећу срамоту - да Србија призна ту вештачку творевину, одричући се свега што је Свето и наше!!!

И кад помињете либијски народ, заборављате да је баш тај ПУКОВНИК школовао војни кадар у Југославији, уз остале аранжмане који иду у пакету кад је одбрана у питању, а да не говоримо колико је наших људи радило тамо...То је само мали део списка уносних послова од којих је ова земља имала користи...Не верујем да се и ви, као странка, нисте окористили (да не кажем "очешали") за неку "сићу"...чисто да се прогурате у први ред у време избора (оних прошлих)...јер је познато да је Гадафи, чинећи све најбоље за свој народ, чинио добро и онима који га се сада одричу и убијају и њега и његов народ...На исти начин како је убијана Србија...

И сада говорите како ћете наставити ту "традиционалну" сарадњу, нудећи изградњу војне болнице, која је била договорена са Гадафијем!?! СА КИМЕ ЋЕТЕ НАСТАВИТИ САРАДЊУ??? Са олошем и муџахединима, који су убијали Србе по Босни, а сада се као коров шире по Косову и Метохији?? Значи ви, који НА ЖАЛОСТ, представљате Србију учешћем у власти, ПРИЗНАЋЕТЕ оне који су уништили сопствену земљу (ваљда зато што сте исти), па ћете уговарати послове са убицама!!

У суштини, за Вас то није ништа ново, већ сте се опробали као домаћин НАТО самита јуна ове године, угостивши ИСТЕ ОНЕ УБИЦЕ СРБИЈЕ који су нам 1999. на крилима бомбардера донели "Милосрдног анђела", а настављају и данас да нас уништавају са тих истих висина, користећи хемикалије штетне по здравље људи, биљног и животињског света!!


(http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/75859_1351822855384_1825777891_852742_6507739_n.jpg)
(НАТО скуп у Лисабону 2010.г. - ФБ Д.Шутановац)

Цитат
Министар одбране Драган Шутановац рекао је да су у току договори са ЕУ, подсетивши да учешће Србије у међународним мировним мисијама подиже капацитет земље и олакшава њену позицију у међународној заједници....напоменувши да је то један велики искорак у промовисању Војске Србије ван граница наше земље.

Госн ШуНАТОвац, да нису жалосне, биле би смешне све ове ваше изјаве...

И шта кажете, најпре је НАТО самит у Београду био корак у развоју туризма Србије, а сада је слање наше војске на туђа огњишта ВЕЛИКИ ИСКОРАК У ЊЕНОМ ПРОМОВИСАЊУ ван граница наше земље...Па Ви заиста заслужујете Нобелову награду за мир....ионако је добијају САМО они који раде ПРОТИВ МИРА (Обама, Кофи Анан, Кушнер и лекари без граница,Хенри Кисинџер, итд.,итд)

По Вама, тај искорак треба да направе НАШИ СИНОВИ!! А како би било да за промену овога пута то направе ВАШИ СИНОВИ, али не одласком у Охајо на хој-ха вежбице, већ мало у Авганистан, мало у Ирак, па у братску Либију, и на крају да се врате преко Косова...

А кад се врате, живи и здрави, пуни утисака и са лентама око врата које додељује УН за најбоље професионалце, направите фешту да пршти на све стране...онако како само Срби знају...уз песму, ћемане и кола, ракију и на ражњу вола!...ту сте већ на свом пољу...

(http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/28833_1419324197835_1074549996_1240015_2497371_n.jpg)
Čovek zna da se veseli :o) (ФБ Д.Шутановац) 


Наслов: Писмо незадовољних официра шуНАТОвцу
Порука од: peraazdajic Септембар 04, 2011, 16:54:01
Ћаоске. ;D ;D ;D


У отвореном писму Шутановцу официри Војске Србије истичу да је стање катастрофално.

Београд, 17.06.2011.

1. Да ли Вам је познато да старешине купују чизме, а војници немају да замене чизме или су препуштени случају?

2. Да ли Вам је познато да се војска и старешине превозе у аутобусима без грејања и камионима са поцепаним церадама и по 400 км?

3. Да ли сте свесни да је возни парк у Војсци Србије стар преко 20 година и да је свако коришћење тог возног парка ризик?

4. Ако имате одговор на претходна питања, из којих разлога сте купили шкоде суперб и друге луксузне аутомобиле генералима, а не чизме, аутобусе или камионе за војску?

5. Ако једна шкода суперб кошта између 15.000 и 20.000 евра, не мислите ли да је стандард војника, само на рачун једне шкоде, могао драстично да порасте, па макар само куповином нових чизама?

6. Да ли сматрате да сте куповином луксузних аутомобила генералима, обезбедили њихову наклоност? Колико су ти луксузни аутомобили уопште коштали?

7. Колико су била стара возила у којима су се претходно возили генерали?


8. Да ли сматрате да је било рационално куповати луксузне аутомобиле и правити аеромитинге у време овакве кризе?

9. Који аутомобил возите приватно? Да ли је то случајност? Да ли мислите да ћете продајом личног аутомобила сакрити корупцију са шкодом?

Скупе вежбе усред кризе

10. По чему то ова земља и Ваше Министарство процењују да можемо себи да приуштимо аеромитинг кад се зна да су и много богатије земље од нас у прошлој години процениле да себи не могу да приуште такво нешто? Колико Вас је коштао аеромитинг?

11. Ако је криза, зашто трошите огромне паре на вежбе типа „Сретење“ и друге циркуске атракције по Пештеру зарад Ваше личне промоције? Зашто не објавите колико су коштале те и такве вежбе? Да ли сте видели како су Вам изгледали војници и какву опрему су носили приликом учествовања на вежбама - борбени ранац и шлемови које су носили старији су од Вас! Погледајте на снимку на шта су личиле старешине и војници на постројавањима, на мало јачу добровољачку јединицу; личили су на све само не на „најпрофесионалнију војску у региону“!!!

12. Мислите ли да сте дошли даље од слова „п“ у вези са професионализацијом!? Тенкове сечете, а ови што их не сечете толико су вам неисправни да је на Пештеру био потребан цео ТРЗ Чачак да би после 20 дана били исправни! Брине ли Вас то шта би било да је у питању стварна ситуација? Шта је најновије што сте купили за војника? Чајну кобасицу је увео Тадић, а Ви сте увели банане, па да услуга буде на нивоу: дај мајмунима банану да буду мирни, а чизме нек им купи тата!


13. Зашто на плакатима „буди професионалац“ приказујете војника у униформи која није формацијска него „МД“ униформа? Зашто Вам се Генералштаб шепури у „Миле Драгић“ униформама ако оне нису „усвојене“ у ВС? Да ли и тако показују надмоћ над потчињенима, тако што они носе „МД“ униформе, а војска у ритама од одела шета по касарнама? Зашто не забраните ношење „МД“ униформе ако већ немате лепо мишљење ни о фирми ни о власнику? Да ли сматрате да можете било где да добијете јефтинију а квалитетнију униформу од униформе „Миле Драгић“? Генерали бране војницима да носе „магнум“ чизме, њима нико не брани њихова задовољства?

14. Мислите ли да је нормално Ваше размишљање да је плата од 300 евра довољна за професионализам? У реду је тврдња да ће да се заради у мисијама, али ко ће да Вам брани земљу за 300 евра, министре? Шта ћете ако неко у Вашим мисијама погине; мислите ли да људи толики јадници да ће по сваку цену да иду само да би зарадили? Остаћете без војске, министре! Нема патриотизма, министре, направили сте социјалну установу, чиме мислите да задржите професионалног војника у незгодним ситуацијама? Заклетвом коју сте погазили амнестијом дезертера 1991-1999?

15. Зашто је стопирана набавка пушака м-21 у ВС? По којој цени је Југоимпорт СДПР извозио м-21, а по којој цени је продавана војсци пушка м-21?

16. Зашто је миг-29 пао? Можда сте и у авионе, као у тенкове, сипали неиспитано уље. Ко Вам је одобрио сипање новог уља у тенкове, пошто ВТИ није? Да случајно не верујете власнику фирме Хемцо Београд на реч („мајке ми је добро“)?

Шверцерска или копнена зона безбедности!?

17. Колико пара трошите у Копненој зони безбедности? По ком принципу процењујете ситуацију у КЗБ? Да ли је то принцип „ма неће ништа бити“? Које су надлежности војске у КЗБ? И поред силне војске и полиције опет се шверцује све, од људи, преко наоружања и експлозива, до дроге, а војска патролира као да је све нормално и не сме да реагује јер су им овлашћења смањена, а ни Симовић не да? Да ли КЗБ постоји само ради Ваше личне промоције?

18. Зашто ниједанпут нисте позивали резервни састав за свог мандата? Плашите ли се, можда, процента одзива резервног састава?

19. Колико месечно плаћате – билборде? Може ли за те паре да се купи још један или више рачунара за неке канцеларије потпоручника у трупи, које се, поред осталог, у 21. веку греју на дрва? Мислите ли да је и то НАТО стандард?

20. Да ли Вам је познато да се касарне крече од личних пара старешина и војника по уговору, а Ви правите пријеме као да сте власник Делте?

21. Да ли Вас је имало срамота што вам старешине крече и косе по касарнама; да ли је то тај професионализам који пропагирате? Зашто то не ставите на билборд „буди професионалац ВС, изучи све занате – кречење, глетовање, фарбање, кошење – са својим материјалом, наравно!“.

22. На основу чега мислите да имате професионалнију војску од било које војске у региону? Платили сте неку агенцију да прича о томе како је ВС најпрофесионалнија у региону. Кад Вама одговара хвалите се тим истраживањима, а кад Вам не одговара онда кажете да су истраживања плаћена?

23. Да ли мислите да се до професионализма долази преко маркетинга?

24. Да ли мислите да је нормално да начелник Војне академије (овај бивши алкос) изјављује да је некоме минус у каријери то што је учествовао у рату, а уручује му се силно ордење! Да је Црква знала за његов став никад му не би дала орден? Користи ли се наше ратно искуство на Војној академији или је то табу тема?

25. Зашто се хвалите пословима које склапа СДПР? Шта је било са послом столећа у вези са тенком м-84 аб1? Да ли мислите да ће лазар боље да прође од тенка аб1? Ко ће да купи лазара кад га неће ни наша војска, ако Ви не наредите другачије? Не личили ли Вам то само на прање пара? Распитајте се мало како им иде посао са нором б-52 и како се показала? Ако је то добар производ, зашто га ми немамо у наоружању? Зашто СДПР бежи од испитивања својих „производа“ у Техничком опитном центру?

26. Да ли се сад са свим тим извозним успесима осећате као „господар рата“? Тако се и понашате, баш Вас брига ко ће и чиме да брани ову земљу, битно је да је извоз кренуо! Можда се Ви више поистовећујете са глумцем из истоименог филма, кад ставите сунчане наочаре на конференцији за новинаре, а иза Вас аутобус типа лазар?

Одлазак у мировне мисије – ма важи брате!

27. Зашто у Цепотини-југ планирате да правите полигоне за припрему војника за мировне мисије? Да ли је војска Ваша својина па сте Ви одлучили да ће да иде у „мировне мисије“ у Ирак и Авганистан, јер за друге мисије нису потребни такви полигони? Да ли стварно мислите да су Вам старешине спремне да погину у Ираку и Авганистану када сте обезвредили оно што су радили за свој народ? Чиме мислите да мотивишете старешине за одлазак у Ирак и Авганистан, парама или пригодном сахраном уз почасти у Алеји великана?

28. Да ли мислите да ће у Србији мирно да се спава после евентуалног ангажовања војске у Ираку и Авганистану? Ни Русија ни Америка не могу да се одбране од тероризма; како Ви мислите да се браните у Београду – можда музиком оркестра „Станислав Бинички“!

29. Ко Вас је уопште овластио да припремате јединице за Ирак и Авганистан? Да ли сте Ви изнад Устава и закона? Од које војске у региону сматрате да сте јачи?

30. Ако већ знате да битку не бије број него квалитет, сматрате ли да имате квалитет за било који безбедоносни ризик? Имате ли иједно возило у ВС, осим личног, са ГПС навигацијом? Које средство Вам је најмодерније у војсци и којег је годишта? Школски авион ласта – шта ћете са њим, да браните небо? Шта је ВТИ произвео у протеклих 15 година, а што је уведено у наоружање ВС? За шта уопште постоји та институција, можда зарад бесплатног школовања кадра за СДПР?

31. У случају рата, ко ће да вам брани Београд – Гарда или оркестар Станислав Бинички? Имате ли стратегију за ту опцију? Или Београд пада кад падне прва јадна бригада. Или, с друге стране, кад падне друга бригада, отишао је и Санџак? Мислите ли да је нормално да немате борбену јединицу у главном граду?

32. Да ли сматрате да искуство из наших ратова треба да се заборави и да олако пређемо на амерички принцип обуке? Зашто мислите да је њихова обука квалитетнија од наше па да треба да преписујемо и учимо од њих? Дајте опрему војсци какву имају Американци, па се за обуку не брините! Зашто не учимо од Руса који су показали целом свету како и колико брзо решавају кризне ситуације?

„Напредак“

33. Угасили сте касарне које су биле капацитета 2.000 и више војника, па правите „базу“ са капацитетом од 1.000 људи, али са собама од по четири кревета. Мислите ли да је прелазак на спаваоне са четири кревета професионализам? Хвалите се базом Југ. Да ли Ви знате шта је база? Да ли сте икада боравили у некој бази?

Шта то грађевину Југ одваја од било које касарне? Има ли објекте за становање старешина? Има ли виртуелне полигоне? Могу ли се у тој бази извести сва гађања из пешадијског наоружања? По чему је касарна Југ боља од било које касарне у Србији – имаће фискултурну салу, фудбалски терен… Па и у Рибници има таква сала и фудбалски терен? Па шта?

34. Само Ви мислите да је поверење у војску порасло. Наводите колики је одзив за Војну академију и за професионалне војнике? Зашто не позовете реалан број војника за потребе ВС па да онда причате о статистици? Не мислите ли да је узрок томе стандард у Србији?

Стандард је толико пао, људи немају где да се запошљавају, тако да им је војска нужно зло, једини излаз, што значи да сте од војске направили социјалну установу за преживљавање тренутне ситуације у земљи. Кад се то промени, опет ћете да се нађете у проблему у вези са професионализацијом! Ако једини мотив старешина треба да буду паре, мораћете уговорима да везујете старешине да би бранили земљу?

Зашто не објавите резултате анкета у војсци, колико посто старешина и професионалних војника се изјаснило позитивно о уласку у НАТО и одласку у мировне мисије? Шта ћете да радите ако и кад старешине и професионални војници не буду хтели да иду у ваше „мировне мисије“?

Група неудружених старешина ВС

П.С. Имате у изгледу један велики и неочекиван проблем: кад старешине оду у „мировне мисије“, ко ће да коси и кречи касарне?! Размислите о томе.

Извор: http://srpskizurnal.wordpress.com
--------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------

Тако, тако, удри на непријатеља!!!


Наслов: Одг: Учешће српске војске у "мировним мисијама" УН и ЕУ
Порука од: Ekana Септембар 08, 2011, 00:39:56

Шутановац предлагао аеромитинг НАТО у Београду,
Вијетнаму подморнице из Србије

(http://www.blic.rs/data/images/2011-09-06/173706_0403-sutanovac-foto-fonet_f.jpg?ver=1315336712)


07. 09. 2011.
Сајт Викиликс Џулијана Асанжа објавио је нову серију тајних депеша из амбасада широм света. Депеше са досад најсвежијим датумима једним делом се односе и на дешавања у Србији и региону, а „Блиц“ вам данас и наредних дана доноси најзанимљивије преписке из дипломатских депеша.

У депеши из октобра 2008. описује се посета министра Драгана Шутановца НАТО-у и истиче да је на помолу нова ера у односима Србија - НАТО
, али и да је Шутановац критиковао Алијансу због учешћа у реформисању косовских безбедносних структура.

Званичници НАТО истакли су да су задовољни сарадњом са Србијом и да се види промена у курсу државне политике. Било је доста речи о безбедносној ситуацији на Косову и сарадњи Србије са Трибуналом у Хагу.

Ознака: 08УСНАТО363
Порекло: УС НАТО
Датум: 7. 10. 2008.
Ознака тајности: поверљиво


У посебном састанку са амбасадором Вокером, Вокер је дао снажну подршку евроатлантским интеграцијама Србије и додао “да морамо да нађемо суптилан начин да остваримо напредак у тим интеграцијама”.

Било је речи и о срушеним зградама у Улици кнеза Милоша, а најзанимљивије тренутак био је кад је министар Шутановац предложио одржавање аеромитинга у Београду на који би дошле НАТО летелице - “обећао је 100.000 људи који би дошли на такав догађај”, пише у депеши Вокер.

У депеши из америчке амбасаде у Ханоју пише се да Вијетнам, забринут понашањем Кине у Јужнокинеском мору, убрзано модернизује свој војни програм.
Због тога намеравају да од Русије купе оружје, између осталог шест "кило" подморница и 12 СУ-30 борбених авиона. У депеши даље пише да је Крал Тхајер, дугогодишњи анaлитичар војни ситуације у Вијетнаму, потврдио да тамошње власти од 1991. покушавају да купе нове подморнице.

(http://www.blic.rs/data/images/2011-09-06/173708_kilodnsc8703781_hs.jpg?ver=1315337081)

Ознака: 09ХАНОИ582
Порекло: Амбасада Ханој
Датум: 23. 6. 2009.
Ознака тајности: поверљиво“Вијетнам је прво преговарао са СССР-ом, али су преговори пропали.
Недавно, вијетнамски војни званичници покушали су чак да набаве половне кило подморнице од Србије”, стоји у депеши.
Иначе, класа "кило" је НАТО ознака за дизел-електричне подморнице које производи Русија. Подморнице, назване “Блацк Холе” због могућности да избегну радаре су међу најтишим и најбољим дизел подморницама на свету.

 

Шутановац: Нисам заговарао аеромитинг НАТО снагаМинистар одбране Драган Шутановац изјавио је данас да није заговарао организовање аеромитинга НАТО снага 2009. године, у Батајници што се, рекао је, може видети и из дипломатских депеша које је објавио сајт Викиликс.
"Медији су објавили да сам заговарао аеромитинг са НАТО летилицама на територији Србије што је велики апсурд и неистина", рекао је Шутановац новинарима у Параћину.
Шутановац је подсетио да је чињеница да су аеромитингу 2009. године учествовале и земље које нису чланице НАТО.

На међународном аеромитингу на војном аеродрому у Батајници тада је учествовало 14 земаља - Велика Британија, Немачка, Чешка, Данска, Грчка, Шпанија, САД, Мађарска, Словенија, Италија, Аустрија, Француска, Румунија, Турска и Србија, а позиву се нису одазвале Русија, Бугарска и Шведска.

Блиц (http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/275556/Sutanovac-predlagao-aeromiting-NATO-u-Beogradu-Vijetnamu-podmornice-iz-Srbije)


Наслов: Одг: Учешће српске војске у "мировним мисијама" УН и ЕУ
Порука од: Ekana Септембар 08, 2011, 01:12:54
С обзиром да је госн ШуНАТОвац завршио и неке додатне специјализације у Америци, онда је јасно да говори "њиховим" језиком...Или у преводу, како би то лепо рекао амерички лингвиста Ноам Чомски, свако НЕ које изговоре владајуће структуре његове земље, значе заправо Да! Дакле, у питању је опште правило, и примењује се по ПС-у  ;D

Осим тога, он се куне у Асанжа и депеше које поседује, (мислећи, ваљда, да их неће објавити) а нама су недоступне... Међутим, није баш најбоље проценио дотичног...
Уосталом, ко је и шта је тај ШуНАТОвац мени? - запита се Асанж и...објави депешу! :D

Е, сад да ли је баш министар војних дела невин а пропо НАТО-а?
Биће да није!...Јер да не беше здруженог позива (Тадићи, ШуНАТОвац) поменутој ловачкој организацији, не би ни било "бала вампира" под НАТО-о окриљем у Београду 15. јуна ове године  >:(...

Оно јесте да је изостао НАТО аеромитинг (недостајало је још неколико земаља па да буду сви на списку који су салетали тог дана Београд), али млад је он, и ВИЗИОНАР пре свега...
Тако да може да се деси да нам опет једног дана забрунда 1.000 авиона...правих...НАТО-вих...да мало "егзерцирају" по небу изнад Београда, уз благослов госин ШуНАТОвца... ::)

А што он воли авионе, то се речима не може кас'ти  ;DНаслов: Одг: Учешће српске војске у "мировним мисијама" УН и ЕУ
Порука од: Ekana Октобар 21, 2011, 02:18:11

(http://www.danas.rs/upload/images/news/2011/10/20/0410f_ocp_w380_h300.jpg)

Официри Србије крећу у мисију ЕУ против сомалијских пирата

Аутор: Р. Д.

Београд - Амбасадор Француске у Београду Франсоа Гзавије Денио, шеф мисије ЕУ у Србији Венсан Дежер, официри ВС мајори Душко Бодрожић и Владан Станић и министар одбране Србије Драган Шутановац, присуствовали су свечаном пријему у француској амбасади поводом учешћа Србије у мисији ЕУ.

Бодрожић и Станић ускоро крећу на острво Реунион где ће се прикључити француској морнарици и тако постати први официри српске војске који ће учествовати у једној мировној мисији Европске уније. Они ће се укрцати на фрегату „Флореал“ и заједно са припадницима француске морнарице учествовати у НАВФОР операцији „Аталанта“ усмереној на борбу против пирата на обали Сомалије, речено је на пријему.

Danas (http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/oficiri_srbije_krecu_u_misiju_eu_protiv_somalijskih_pirata.55.html?news_id=226419)
Наслов: Одг: Учешће српске војске у "мировним мисијама" УН и ЕУ
Порука од: Ekana Октобар 21, 2011, 02:35:16

Питам се јесу ли свесна ова два млада официра где их то гура мсје ШуНАТОвац, или су заиста паре биле одлучујући фактор за одлазак у "МИРОВНУ" мисију која је усмерена на борбу против сомалијских пирата...

Откад се то јурњава за сомалијским бродовима и уништавање истих (са све особљем) сврстава, бар у нашем језику, под мировну активност?!?
Одговор на постављено питање - у Србији се правилно говорило све док нису дошли Вук, Ђики, Тадић и ШуНАТОвац....а онда настаде потоп!Наслов: Одг: Учешће српске војске у "мировним мисијама" УН и ЕУ
Порука од: dobar vetar Октобар 21, 2011, 20:18:38
Предивно, два "панонска мормара" далеко од свих мора, па нигде, на неко друго место, него у лов на пирате.
Верујем да ће им стечена пракса по Дунаву плавом, омогућити добру навигацију по индиском океану. Уз то, бесплатан курс француског, све по рецепту "окерске" шутановске фарбе и лепршаву марсељезу. Вив ла гранде национ...


Наслов: Војска Србије, је једна Нато дивизија!
Порука од: pidikanac Новембар 10, 2011, 11:43:23
Судбина параНАТО дивизије
Преузето са Сајта "Глас Русије"
Аутор: Бранко Жујовић
   
9.11.2011, 17:23

   

Зашто српски генерали не изађу и не саопште истину о Куманову? Зашто не кажу да нису капитулирали, него се часно борили против НАТО авијације и копнене агресије из Албаније и да НАТО није онеспособио Војску Југосдлавије? Зашто трпе понижења, као што је лаж о кумановској капитулацији?

Пре десет година, у Београду је једнострано проглашен крај српске историје. Френсис Фукујама још увек је био име у моди, а ЕУ политички и социјално-економски идеал без преседана.

 Крај националне историје, значио је и крај традиционалног поимања улоге војске. Од тада до данас, све чешће се помиње “кумановска капитулација” као аргумент који би требало да оде у прилог тежњи да Београд коначно призна албанску државу на својој територији.

 Тако и бивши члан српске владе, Жарко Кораћ, каже да се  " н епризнавањем косовске истине и стварности не мења истина  да  Косово није под суверенитетом Србије од рата 1999. године и кумановске капитулације“.  Кораћ спада међу евроентузијасте који говоре да Србију чека просперитет, само ако испоручи своје територије у замену за ту и тамо понеки бриселски печат.

 За разлику од њега, верујем да Србију у Бриселу чекају нови услови, ако призна албанску државу у Приштини. Рецимо, да својој северној покрајини пружи више уставне самосталности, него што је сада има, а рашко-полимској области некакав оквир аутономије, за почетак.

 Али, зашто је “кумановска капитулација” тако важан термин у вокабулару евроатлантиста? У објективној историји, “кумановска капитулација” Жарка Кораћа је Кумановски војно-технички споразум. У њему се не помиње анекс Б споразума у Рамбујеу, који је у последњи час српској страни покушала да наметне Медлин Олбрајт и због ког су ти преговори пропали.

 Војно-техничким споразумом у Куманову, НАТО је званично одустао од захтева из Рамбујеа. У том војно-техничком споразуму, који је потврђен Резолуцијом 1244, пише да је Србија пристала на међународно војно присуство са значајним учешћем НАТО пакта, а не на НАТО окупацију.

 Од чега је то НАТО тачно одустао, потписујући Војно-технички споразум у Куманову? Одустао је од права на оснивање својих база у целој СР Југославији. Одустао је од захтева за коришћење свих саобраћајница, укључујући водене и ваздушне путеве, без надокнаде и примене домаћих закона. Каснији СОФА споразум до сада није реализован.

 НАТО је одустао од захтева да неограничено користи радио станице. И одустао је од намере да законе Србије и СР Југославије потчини наређењима и правилима НАТО пакта. Укратко, одустао је од окупације целе СР Југославије.

 Овоме је претходила дипломатска иницијатива Русије и договор у оквиру Групе 8, по којем је Русија призната као велика сила, а сваки споразум са Србијом имао се третирати као компромис, а не као победа НАТО пакта. Искључиво због тога, а не зато што је НАТО уништио Војску Југославије, потписан је Војно-технички споразум у Куманову.

 Данас евроатлантска послуга у Београду тврди да је Резолуцијом 1244 суверенитет Србије ограничен до момента албанског изјашњавања о независности. Албанско проглашење независности природна је последица победе НАТО пакта, који је интервенисао тобоже у име заштите албанских цивила.

За победу једне стране, морате имати капитуалцију оне друге. Ако је у стварности нема, треба је инсталирати преко медија и присталица у самом Београду. Ако постоји Војно-технички споразум, нема анекса Б споразума у Рамбујеу, који помиње Вук Драшковић и окупације Србије.

Шта на све ово каже српска војска? Зашто њени генерали не изађу пред јавност и не кажу истину о Куманову? Зашто не кажу да нису капитулирали, него се часно борили против НАТО авијације и копнене агресије из Албаније?

 Српска војска данас је тек  проширена параНАТО дивизија, чији су приоритети борба против тероризма и бесмисао тесне сарадње са организацијама које јој отимају територију. Њени стартешки документи, доступни на интернету, попуњени оловним бирократским пасусима, однекуд препознају отцепљење територија као безбедносни изазов, али препознају и НАТО као партнера, иако им исти НАТО отима територију.

 Класичне војничке термине у српској војсци данас заузимају поштапалице о производњи безбедности, менаџменту људским ресурсима, на крају и извозу безбедности. Српска војска данас је организација, која се НАТО пакту приближава брже од државе коју би требало да брани.

 Да је то нека већа сила, човек би помислио да јој је  намењена улога уставног чувара евроатлантског поретка у Србији, као што је војска у Турској до недавно чувала недодирљивост секуларног поретка. Овако, то је војска пред чијим су официрима широке евроатлантске перспективе заједничких вежби са преуниформисаним терористима из ОВК и заједнички неговано сећање на кумановску капитулацију. Видимо се у Охају


Наслов: Одг: Војска Србије, је једна Нато дивизија!
Порука од: lorka Новембар 10, 2011, 22:41:44
Odlicno je ovo Zujovic uocio.


Наслов: Одг: Војска Србије, је једна Нато дивизија!
Порука од: pidikanac Новембар 11, 2011, 12:01:00
Тензије Тадићеве политике су дубоко захватиле све поре српског јавног живота. Уствари, ми и немамо појма колико смо дубоко зашли у тотални утицај западне алијансе. Нато је већ сада један од нових господара, само све се то још крије и под тепих скрива.

Оно што је битно за долазеће генерације, ипак се зна истина. Руска аналитика и те како води рачуна о нашој ситуацији.Немогу се сакривати намере српске Владе. Све је распродато, Србија је под сигурним "плаштом" убица..


Наслов: Војска Србије - (СРПСКА војска?)
Порука од: Гога Мај 17, 2012, 09:30:06
Херој без улице и споменика


Момчило Гаврић, најмлађи је војник свих армија у Првом светском рату, прегрмео је Гучевску, Церску и Колубарску битку у којој је рањен, прошао је албанску голготу пешке и био учесник пробоја Солунског фронта. Првог маја било је 106 година откако се у селу Трбушница, код Лознице, испод планине Гучево, 1906. године родио Момчило, о коме већина Лозничана не зна ништа, ни ко је ни шта је преживео.

(http://www.vesti-online.com/data/images/2012-05-12/238028_051316s6_f.jpg?ver=1336834839)

Град на десној обали Дрине називао је улице свакојаким именима, али нема ниједне улице, а ни установе, која носи његово име, нити споменика човеку који би у свакој сређеној земљи био личност за коју сви знају.

Када се родио Момчило, отац Алимпије и мати Јелена имали су већ седморо деце. Први светски рат затекао га је са непуних осам година. У налету на Србију аустроугарски војници у августу 1914. починили су велике покоље цивилног становништва у којима је настрадала и породица Гаврић. Преживео је само Момчило који је у тренутку доласка Аустријанаца био код стрица где га је отац послао да упрегне воловска кола како би отишли у збег. Када се вратио нашао је побијену породицу: родитеље, четири брата и три сестре и запаљену кућу. Избезумљен од туге кренуо је ка Гучеву куда је прошла српска војска и срео Шести артиљеријски пук Дринске дивизије. Испричао је шта се догодило и истога дана група војника се спустила у Трбушницу и у Гаврићевом дворишту нашла непријатељске војнике. Осветили су Момчилову породицу, а он је постао војник Дринске диовизије. Три пута дневно пуцао је из топа у првим данима војниковања да се освети за своје најмилије.

Горан Вилић, историчар у Музеју Јадра, када говори о Првом светском рату посебну пажњу посвети причи о Гаврићу који је са својим пуком пешке прешао Албанску голготу и стигао до Крфа преживевши са својих десет година оно што нису многи одрасли.

- Момчило је био најмлађи каплар на свету. Приликом пробоја Солунског фронта је рањен, а војвода Живојин Мишић га је унапредио па је имао чин поднаредника као дванаестогодишњак. Док је чекао пробој фронта и повратак у Србију, описменио се, а после рата је у Енглеској завршио гимназију и 1921. се вратио у Београд. Момчила Гаврића, најмлађег војника свих армија у Првом светском рату, упознао сам у Лозници 1987. када је отваран Музеј Јадра у чијој сталној поставци се налазе и његове две војничке фотографије. Он је понос нашег краја и таквих примера да дете све то прође нема не само код нас, него ни у свету - каже Вилић.

(http://facebookreporter.files.wordpress.com/2011/10/deteratnikmomcilogavric.jpg)

У пре три годне објављеној књизи ''Са Гучева у легенду'', мр Милисава Секулића описан је несвакидашњи животопис Момчила Гаврића најмлађег ратника Србије. Судбина се још једном поиграла са Момчилом Гаврићем, чекало га је још искушења и у миру. Био је писмен, говорио енглески језик, али, иако најмлађа српска пушка у одбрани отаџбине против Аустроугарског царства после рата, морао је касније и у војску. Какав је однос и тадашња држава имала према солунским ратницима, сведочи то што је пунолетни Момчило добио позив за служење војног рока.

Причу прекаљеног ратника о његовом војевању нико није узимао за озбиљно, а он није имао документа да то докаже. Служио је у Славонији, а његова настојања да објасни да је био у српској војсци схваћено је као покушај избегавања војске па је на три месеца послат у затвор. Касније се скућио у Београду где је радио у предузећу ''Хартија'' и ту дочекао пензију. О свом ратовању није говорио тако да његови синови Бранислав и Александар нису знали да им је отац најмађи војник Првог светског рата.

Момчило Гаврић је био заборављен, а први пут је поменут 45 годна после победе над Аустроугарском када је у ''Политици'' 1964. изашао чланак о Првом српском рату где је Светислав Ћирић, командир батерије у артиљеријском пуку Дринске дивизије поменуо Гаврића. Касније су новинари писали о Гаврићу коме је завичај остао дужан. Ништа се ни у неговој родној Трбушници крај Лознице ни у граду не зове по њему и крајње је време да се градски оци сете и неку од улица назову по дечаку-јунаку који не сме бити заборављен. 
(Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/225400/Heroj-bez-ulice-i-spomenika-)


Наслов: Одг: Херој без улице и споменика
Порука од: Гога Мај 17, 2012, 09:48:37
ПРИЧА О НАЈМЛАЂЕМ КАПЛАРУ НА СВЕТУ

Пре више од девет деценија завршен је I светски рат у коме је као војник учествовао и Момчило Гаврић. Већина Лозничана не зна ни ко је он, а камоли одакле је. А требало би јер је Момчило, најмлађи војник свих армија у Првом светском рату, њихов земљак рођен у Трбушници, код Лознице, испод планине Гучево. Нажалост лознички крај је сасвим заборавио овог несвакидашњег јунака.

У књигама је забележено да је Момчило Гаврић на почетку Првог светског рата имао непуних осам година. Он је из Трбушнице, села пет километара од Лознице, испод самог Гучева. Био је осмо дете својих родитеља оца Алимпија и мајке Јелене. Тада је био понос имати доста деце. Камо среће да је и сада тако у Србији.

У августу 1914, аустроугарски војници су чинили велике покоље цивилног становништва. У једну рану зору почетком августа 1914. године, пијане Швабе убили су Момчилове, оца и мајку, сестре и његова четири брата. Мали Момчило заждио је кроз шуму и избио на врх Гучева. Наишао је на положај Шестог артиљеријског пука Дринске дивизије првог позива којим је командовао мајор Стеван Туцовић, брат Димитрија Туцовића. Малишан је пао, обгрлио му чизме и зајецао: "Чико, све су ми убили…". Мајор Туцовић га је питао: "Знаш ли да бацаш бомбе?"

(http://www.akademediasrbija.com/images/stories/kaplar_momcilo_gavric.jpg)

Мали Момчило је рекао да је бацао само камење. Мајор је узео једну бомбу и показао му како се то ради. Затим је мајор Туцовић постројио своје војнике и питао: "Ко хоће да ноћас освети Гаврићеве родитеље, његову браћу и сестре?"


Цела чета искорачила је напред. Туцовић је одабрао једног дугајлију, Златиборца Милоша Мишовића. Пред поноћ је кренуо Мишовић заједно с малим Момчилом и затекао пијане Швабе како пред качаром Гаврића пијани шенлуче. Хитнуо је Мишовић једну бомбу, затим другу, трећа није била потребна. Тог тренутка мали Момчило је постао борац српске војске, дете Шестог артиљеријског пука Дринске дивизије. Туцовић је наредио војницима да сваког дана малом Гаврићу дају да опали три пута из топа и тако свети своју браћу и своје сестре.

Дошло је повлачење преко Албаније. Милош Мишовић узео је Момчила под своју бригу. У Подгорици купио му је за последње паре један венчић од двадесет укљева и рекао му: "Синко, ако хоћеш да останеш жив, сваког дана да једеш само једну рибицу. Запамти добро, само једну ако хоћеш да преживиш". Момчило га је послушао, а онда већ када су прошли Скадар рибица више није било. И Мишовићу, кршном Златиборцу, почело је да понестаје снаге. Једне ноћи док су чучали поред ватрице рекао је малом Момчилу: "Синко, бојим се да и ја нећу моћи више. Ухвати ме за мој шињел и ја ћу те вући докле будем имао снаге… Ако паднем, немој ми прилазити, продужи даље". Вукао је Мишовић малог Момчила, посртао, тетурао… Глад и зима сломили су кршног Златиборца. Није могао даље, паде у снежну пучину… Момчило стаде и даде му руку… "Не, продужи даље, Момчило, не обазири се на мене…" Момчило се склупчао око њега у снегу, милујући му промрзле руке: "Чика Мишо, ја нећу даље… Чика Мишо, ја хоћу да умрем с тобом". Како да умре дете? Видевши да ће мали Момчило умрети, Милош Мишовић скупи снаге, усправи се… Посртали су Милош и Момчило, бауљајући тих задњих десетак километара испред Драчког пристаништа. Касније на Крфу малом Момчилу пришили су по једну звездицу на нараменицама… Тако је деветогодишњи Момчило Гаврић постао најмлађи каплар на свету.

- Мали Момчило је са својим пуком пешке прешао Албанију и стигао до Крфа, издржавши као десетогодишњак оно што многи одрасли нису. Био је најмлађи каплар на свету. Учествовао је у пробоју Солунског фронта где је рањен, а Војвода Живојин Мишић га је унапредио, па је као дванаестогодишњак имао чин поднаредника. Чекајући пробој фронта и повратак у Србију, описменио се, а после рата је отишао у Енглеску, где је завршио гимназију и 1921. се вратио у Београд. Упознао сам га 1987, када је присуствовао отварању Музеја Јадра у Лозници, где се

у сталној поставци налазе и његове две војничке фотографије – каже историчар у овом музеју Горан Вилић.

(http://cetnici.rs/wp-content/uploads/2012/01/%D0%B3%D0%B0%D0%B2%D1%80%D0%B8%D1%9B-02.jpg)
Наредник Момчило Гаврић надгледа кретање Српске коморе

Вилић каже да кад посетицима музеја говори о Првом светском рату, посебну пажњу увек посвети причи о Момчилу Гаврићу. У Београду је живео све до смрти, 1993. године. Његова ратна судбина је "јединствена у свету" и "заслужио је да га се данашње генерације сећају".


Нажалост, данас ниједна од око 250 лозничких улица не носи име Момчила Гаврића, ниједна школа или установа у Србији се не зове по њему, а нема ни споменик.

Најмлађи каплар на свету је у његовом завичају и својој држави незаслужено заборављен.

(Академедиа Србија) (http://www.akademediasrbija.com/index.php?option=com_content&view=article&id=4555:2011-10-31-13-07-37&catid=38:cat-komentari-vesti&Itemid=54)


Наслов: Више нема "госпођица" у Војсци Србије
Порука од: nina Мај 25, 2012, 05:29:50
Више нема "госпођица" у Војсци Србије

Војска Србије прати светске трендове у погледу родне равноправности и забране дискриминације. Новим Правилима службе ВС, поред осталог, предвиђено је да се женске припаднице српских оружаних снага морају ословљавати са "госпођо", а забрањена је употреба термина "госпођица".Колико је ВС у току са светским тендецијама сведочи и то да је пре само четири месеца француска влада наредила својим службеницима да се реч "госпођица" избаци из употребе у званичним документима.

Нова Правила службе ВС, међутим, задржала су чинове у мушком роду, па ће тако исправно обраћање жени са чином рецимо, мајора, гласити "госпођо мајоре".

Истовремено, надређени су сада у обавези да се подређенима обраћају са "господине" или "госпођо" уз навођење чина, док су се до сада подређенима обраћали само навођењем чина.

(http://www.blic.rs/data/images/2012-05-24/246211_vojska-zene-foto-milos-peric_ff.jpg?ver=1337858320)

Нова Правила службе прописују и да жене, када су у униформи, морају да имају уредну фризуру, да косу носе уредно скупљену тако да омогућава несметано ношење капе, односно шлема, смеју да буду дискретно нашминкане, а од видљивих украса смеју да носе прстен и минђуше дужине до једног центиметра.

Војним лицима генерално није дозвољено ношење пирсинга и тетоважа на лицу, односно тетовирање на другим видљивим деловима тела.

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/325119/Vise-nema-gospodjica-u-Vojsci-Srbije

----------------------------------------------------------------------------------------------------------Аха, то ли се изгледа само чекало, да се реши, па да нам наша Војска буде "беспрекорна" ;)
Наслов: Погинуло двоје кадета Војне академије (18.јун 2012.)
Порука од: Гога Јун 19, 2012, 07:47:20
Погинуло двоје кадета Војне академије

Суспендовани официри који су припремали вежбу "Дипломац 2012"


(http://static.politika.co.rs/uploads/rubrike/222790/i/1/kadeti.jpg)
Превоз повређених: двоје питомаца је теже повређено, а петоро лакше на полигону Пасуљанске ливаде (Фото Фонет)

Ко је одговоран за смрт кадета Војне академије Филипа Милојевића (24) из села Горња Трнава у општини Топола, и Милине Милетић (23) из Горњег Милановца и зашто граната која их је усмртила годинама није уклоњена са места на којем су јуче ујутру погинули, питања су на које би одговор требало да да комисија Министарства одбране која је јуче формирана. Министар одбране Драган Шутановац рекаоје јуче да ће инсистирати на одговорности оних који су својим нечињењем довели до трагедије. Он је и донео одлуку о удаљењу са дужности свих официра у ланцу командовања, који су учествовали у припреми вежбе "Дипломац 2012.". У току јучерашњег дана није био познат тачан број ових официра.

Први резултати истраге о несрећи на војном полигону Пасуљанске ливаде који су саопштени новинарима указују на то да нису испоштоване најмање две ствари које су и урађене да би се управо овакве несреће спречиле. Прва је процедура о детаљном прегледу терена на којем би моглада заостану неексплодирана убојна средства и друга је процедура која налаже да се неексплодирана мина одговарајуће обезбеди.

Несрећа се догодила јуче ујутру у 9.05 часова, када је експлодирала заостала граната калибра 30 милиметара. У тренутку несреће, која се догодила на редовној обуци у току припрема завршне вежбе "Дипломац 2012.", на Пасуљанским ливадама је било присутно 600 кадета и старешина, као и особље за подршку и обезбеђење вежби.

Поред двоје погинулих, у овој несрећи је повређено и седморо питомаца – двоје теже, а петоро лакше.

Миливоје Пајовић, начелник Управе за односе са јавношћу Министарства одбране, рекао је јуче да је гранату највероватније нашао кадет који је погинуо. Пројектил је нађен ван рејона циљева и места где се изводе вежбе гађања бојевим оружјем.

Реч је о пројектилу 30 милиметара за аутоматски бацач граната. То је био заостали пројектил, што значи да није коришћен током припрема за вежбу "Дипломац 2012." и у току активности на Војној академији. Он је вероватно заостао од претходних гађања на полигону Пасуљанске ливаде. Будући да су се на њему могли приметити и трагови рђе, претпоставља се да је из ранијег периода – објаснио је Пајовић.

Како се граната нашла на том месту није познато, али Министарство одбране поседује евиденцију о свим врстама гађања свих јединица.

– Из ове врсте наоружања, бацача граната 30 милиметара гађано је у више наврата у мају и јуну ове године. Пројектил је нађен апсолутно супротно од рејона циљева, тако да је тешко поверовати да је последица вежбовних активности и гађања ове врсте наоружања – сматра Пајовић.

До експлозије је, према првим резултатима истраге дошло када је један од кадета нашао пројектил.

– Кадет је у трави пронашао пројектил и донео га до групе кадета, који су изводили вежбу прављења макете полигона. Том приликом један од њих је ногом одгурнуо пројектил. Реч је о зрну, које се испаљује бацачем граната. Тај пројектил има самоликвидатор, који треба да се активира 27 секунди после испаљења из цеви, односно треба самог себе да уништи – каже Пајовић.

Старешине Војне академије биле су у том тренутку поред групе кадета. – Све се десило на врло скраћеном растојању. Кадет је нашао пројектил буквално на месту на којем је стајао. Требало је о томе одмах да обавести старешину – тврди Пајовић.

Редовна процедура приликом сваке смене људства на полигону је да се изврши претрес терена и да се сви објекти и просторије предају на коришћење. Претпостављамо да је овом приликом пројектил био дуго времена на месту на којем је нађен и да није пронађен приликом редовне процедуре пријема полигона – каже Пајовић.

Генерал-мајор Јовица Драганић, начелник Управе за обуку и доктрину у Генералштабу Војске Србије рекао је да у конкретном случају кадети нису изводили вежбу са бојевом муницијом, али је појаснио процедуру приликом извођења таквих вежби.

– Процедура приликом бојевих гађања и неексплодирања убојитих средстава је да се прати место пада сваког пројектила. Уколико не дође до експлозије, у зависности од врсте и типа убојитог средства, чека се одређено време, после чега долази екипа пиротехничара, која обавља уништавање. О свему се саставља записник, који се предаје команданту логора. У конкретном случају реч је релативно малом калибру, 30 милиметара. Процедура у таквој ситуацији је да онај ко нађе пројектил обавести претпостављеног. Место где је нађен пројектил се обележи и сви би требало да се удаље одатле. Затим долази пиротехничка екипа и зависно од средства врши његово уништавање или га одвози на безбедну локацију и тамо уништи. Очигледно да ова процедура није испоштована – каже Драганић.

Генерал-мајор Младен Вуруна, начелник Војне академије објаснио је да се трагедија догодила за време редовне наставе Војне академије, у оквиру програма оспособљавања кадета завршне године 133. класе.

– Реч је о настави из пешадије без наоружања и муниције, а тема је била "Чета у маршу са преласком у напад". Кадети су радили моделе, односно симулацију простора на којем ће касније у реалном времену и простору изводити вежбу. Нису имали заштитну опрему нити панцире јер је рађена тема, која се не изводи са посебном заштитном опремом. То су кадети завршне године, који су већ четири године на Војној академији. Они су прошли гађања из пешадијског наоружања, добро познају борбена средства, технику и муницију – објаснио је Вуруна.

----------------------------------------------

Повређени ван животне опасности

Одмах после несреће седморо повређених кадета је збринуто у Општој болници у Ћуприји. Убрзо затим хеликоптерима Министарства одбране и санитетским возилима превезени су на Војномедицинску академију у Београду. Представник Војномедицинске академије Радослав Барјактаревић је рекао да је седморо повређених кадета ван животне опасности.

Двоје теже повређених имају озбиљне повреде грудног коша.

Лакше повређени су задобили повреде меких ткива од гелера и то углавном по глави и телу и удовима – навео је Барјактаревић.

Министарство одбране је саопштило да су повређени Тања Милошевић (24) из Лебана, Стефан Милосављевић (24) из Новог Сада, Младен Милосављевић (23) из Алексинца, Мирјана Величковић (24) из Сурдулице, Никола Гарабиљевић (24) из Шапца, Јелена Обрадовић (27) из Крагујевца и Слободан Петровић (24) из Власова.

(Данијела Вукосављевић, Политика) (http://www.politika.rs/rubrike/tema-dana/Kadet-i-kadetkinja-poginuli-od-zaostale-granate-sedmoro-povredjenih.sr.html)


Наслов: Одг: Погинуло двоје кадета Војне академије
Порука од: Гога Јун 19, 2012, 07:59:43
Цитат
Министар одбране Драган Шутановац рекао је јуче да ће инсистирати на одговорности оних који су својим нечињењем довели до трагедије. Он је и донео одлуку о удаљењу са дужности свих официра у ланцу командовања, који су учествовали у припреми вежбе "Дипломац 2012.".


Крајње је време да лично министар Одбране одговара и да буде смењен са овог места. У каквој ситуацији се налази Војска Србије управо говори и ова трагедија, која је као кап прелила "чашу"!!!


Коментар једног читаоца:
Цитат
Како то да кадети кроз школовање на Војној академији нису научили да не дирају заостала минско експлозивних средстава? Где су хвалоспеви министра Шутановца о нај нај..... спроведених реформи у професионализацији војске Србије? Зар кадет који је требао за који дан да постане професионални официр није ништа научио о својој дужности везано за МЕС(минско експлозивна средства)? По мени, поред свих који су суспендовани, министар војни требало је да поднесе оставку као и начелник Академије. Први, јер се само хвалио и рекламирао а други јер није контролисао шта му кадети уче, знају и како се понашају. Ништа не би било чудно да је неки цивил нашао ту гранату па да не зна шта ће од ње, али будући официри(јер, изгледа од целе групе кадета, ниједан није знао правило поступка о МЕС) да тако нешто ураде је веома озбиљна ствар и доказ да нешто не ваља у војном школству.


Надам се, да се ова трагедија неће искористити као повод да се убрзаније почне заговарати улазак Србије у НАТО.
Пошто је по питању ОДБРАНЕ све девалвирано, а Војска Србије је доведена до тог нивоа, да се може стећи утисак да њој треба "стручна" помоћ некога " са стране", ........и ето нама "стручњака" из НАТО


Наслов: Одг: Погинуло двоје кадета Војне академије
Порука од: Гога Јун 20, 2012, 05:01:31
Ко је затајио

Нема земље у свету где клинци на селу пронађу заосталу бомбу из ко зна ког рата, баце је у ватру, па окупљени око ватре чекају шта ће да буде. Тога нема ни у Авганистану, али има у земљи Србији. У свакој несрећи која се догоди некој војсци у мирнодопско време кривац је људски, или технички фактор, или комбинација једног и другог. Другачије не може да буде и због природе војног позива.

Трагедија питомаца Војне академије на полигону Пасуљанске ливаде управо је комбинација отказа људског и техничког фактора. Технички фактор могао би да се сведе на дилему: је ли затајио уређај који после 27 секунди самоуништава гранату под условом да је она и била типа М93П1, која има самоликвидатор, или је реч о некој старијој серији тих граната које немају самоликвидатор? Граната је „активна” већ после десет метара лета од цеви БГА-30, она се „армирала” у лету и од тог тренутка је опасна. Зашто није експлодирала на циљу, сада ће бити врло тешко одговорити. Да ли је за њену накнадну експлозију кобан тренутак било то што је наводно питомац шутнуо или то што је само држана у рукама, мораће да одговоре пиротехничари или произвођач пројектила.

Војни представник је изјавио да се граната нашла на месту које није локација где су раније биле мете, а одмах поред стајао је питомац који је пронашао. Како је онда граната ту доспела за сада остаје мистерија. Зашто надлежне екипе за преглед вежбовне просторије нису извршиле свој задатак ствар је истраге. Зашто с обичним детектором за метал посада полигона Пасуљанске ливаде није детаљно претражила терен и испитала све сумњиве металне предмете? Нема пара за то?

Људски фактор трагедије питомаца Војне академије посебна је прича. Наравно да су сви кадети били упознати и свесни одговорности и опасности у руковању са минско-експлозивним средствима. Верујем да им је то током наставе и обуке на стотине пута наглашено, верујем да су на томе њихове старешине непрекидно инсистирале. Могуће је да је пажња питомаца на тренутак попустила, крај је школовања, на тренутак долази до опуштања, сви ће они ускоро бити официри, па да се у тим околностима плаше некакве „зарђале” гранате? Да ли се код нас кроз општу демократизацију друштва донекле изгубио војнички дух и карактер војске. Пре свега у домену аутоматске и беспоговорне дисциплине? Јер, војска нигде и никада није била део друштва под „стакленим звоном”.

У октобру 1977. као војник 41. пешадијске дивизије ЈНА био сам 15 дана на великој вежби на полигону Криволак у Македонији. Тадашњи командант дивизије, пуковник Милан Павловић полагао је за чин генерала. Артиљеријска јединица из Кичева – хаубице од 122 мм, постављене на другој обали Вардара, отвориле су ватру по циљевима на Криволаку. Но, уместо по метама, гранате су почеле да падају по нама у рововима. Вежба је одмах прекинута, командант артиљеријске јединице је смењен, дан касније вежба је настављена. Срећом, нико није настрадао, а војска мора да вежба, или да ратује. Иначе није војска.

(Мирослав Лазански) (http://www.politika.rs/rubrike/uvodnik/Ko-je-zatajio.sr.html)Наслов: Одг: Погинуло двоје кадета Војне академије
Порука од: Zeka Јун 20, 2012, 10:31:51
Цитат
Ко је затајио

Жали Боже улудо изгубљених младих живота.
Присетих се сада оне ТВ серије о Војсци Србије.
Овај случај је изгледа показао да је серија реална и да су ситуације из серије пренешене у реалан живот.
Министар смењује све око себе а он не даје оставку.
Свео је ВС на удруженје које скупо плаћамо а од кога је више обучено свако ловачко друштво у Србији.
Додуше, не треба му замерити.
Не може се у исто време на две столице.
Бити НЕИМАР и МИНИСТАР ВОЈНИ у исто време ,не иде.
Једно звање мора да трпи.


Наслов: Одг: Погинуло двоје кадета Војне академије
Порука од: Гога Јун 21, 2012, 04:14:06
Кадети шутирали гранату на полигону?

Несрећу на Пасуљанским ливадама изазвао пројектил за који су питомци мислили да је школски. Кадет који је пронашао у трави, ногом је избацио поред шатора


(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2012//06/20n/hro-Pasuljanske_620x0.jpg)

ГРАНАТА која је усмртила кадете Филипа Милојевића и Милину Милетић пронађена је на свега неколико метара од шатора испред којих су студенти правили макете терена. Кадет који је пронашао у трави, ногом је избацио поред шатора. Мислећи да је реч о школском пројектилу, студенти су се окренули ка гранати. Неколико секунди касније - експлодирала је разневши тела кадета.

Трагедија која је на војном полигону Пасуљанске ливаде у понедељак однела два млада живота студената четврте године Војне академије, изазвана је грубим руковањем експлозивним средством - један је од првих закључака војних органа који утврђују узроке несреће, до којих су дошли саслушањем очевидаца догађаја.

Сматрајући да није убојита, јер је нађена на делу полигона који се не користи за гађања, кадети су гранату лежерно разгледали и померали ногама, без бојазни да би могла да експлодира.

Шта је претходило трагедији на војном полигону већ утврђује посебна комисија Министарства одбране за утврђивање узрока несреће у којој је двоје кадета погинуло, а чак седморо рањено. Истрагу воде и органи Генералштаба, Војне полиције, истражни судија, тужилаштво.

Начелник Војне академије генерал-мајор Младен Вуруна каже за "Новости" да истрага о околностима несреће напредује, али да и даље траје рад на расветљавању кључних детаља несреће.

- Трага се за одговорима на два основна питања: како се пројектил нашао на том месту и како је дошло до активирања - каже генерал Вуруна. - Очекујем да ће и они врло брзо бити познати, од чега зависи и круг особа одговорних за несрећу.

Како се незванично чује у Војсци Србије, трагедији на Пасуљанским ливадама кумовали су озбиљни пропусти у процедури. Први подједнако иде на душу јединици која је за собом оставила неактивирану гранату на месту где нема гађања, али и особама задуженима за бригу о полигону. До криваца за несрећу истражни органи стићи ће претрагом књига гађања, у којима су побројани сви пројектили који су стигли на полигон, испаљени и неиспаљени.

Под лупом истраге наћи ће се и чињеница да граната није активирана упркос чињеници да у себи садржи тзв. самоликвидатор. Задатак овог дела гранате је да активира мину двадесетак секунди после испаљивања.

Налаз комисије биће пресудан и за поделу одговорности за несрећу која је наступила. Свега пет особа из ланца командовања тренутно је суспендовано, а са својих дужности биће удаљени до окончања истраге.

СИСТЕМ ЈЕ ОДГОВОРАН

ГЕНЕРАЛ у пензији Нинослав Крстић сматра да одговорност за несрећу на Пасуљанским ливадама сноси систем у целини.

- Кривицу деле сви који су у ланцу командовања - каже Крстић. - Треба преиспитати одговорност не само суспендованих, већ и њихових надређених, све до министра одбране.


Цитат
МАЛИ УДАР АКТИВИРА УПАЉАЧ

КОД неексплодираних граната, каква је активирана на полигону Пасуљанске ливаде, које су релативно мале масе, потребна је мала сила за активирање упаљача, који затим активира експлозив у пројектилу - тврде војни стручњаци. У овом случају био је довољан само мањи ударац у упаљач, који је код ових граната веома остељив. То значи да је евентуално испадање из руку, или евентуално шутирање ове гранате могло да изазове експлозију и кобне последице.

(вечерње НОВОСТИ) (http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.291.html:385104-Kadeti-sutirali-granatu-na-poligonu)


Наслов: Одг: Погинуло двоје кадета Војне академије
Порука од: Zeka Јун 21, 2012, 11:51:30
Цитат
ГРАНАТА која је усмртила кадете Филипа Милојевића и Милину Милетић пронађена је на свега неколико метара од шатора испред којих су студенти правили макете терена. Кадет који је пронашао у трави, ногом је избацио поред шатора. Мислећи да је реч о школском пројектилу, студенти су се окренули ка гранати. Неколико секунди касније - експлодирала је разневши тела кадета.

Невероватно !!
Ко учи и шта су научила та деца после толиког школовања.
На полигону се не шутира ни конзерва од КокаКоле јер може да буде мина изненађења.
Ово ће се заташкати, праву истину нећемо сазнати а млади људи су изгинули.
Све остаје по старом као да се није ни десило.


Наслов: Одг: Погинуло двоје кадета Војне академије
Порука од: Драган Јун 21, 2012, 14:24:35
 

У бившој ЈНА се и са „топовским ударима“ /јаким петардама/, које сада клинци купују у слободној продаји и носају по утакмицама, руковало као и са бојевом муницијом, као са минско-експлозивним средствима!
Изгледа да је оваквих случајева „налажења“ неискоришћених, загубљених, аљкаво остављених убојних средтсава било и раније, и све се „одрађивало“ по систему „ПОКУПИ“… „БЕЗ ФРКЕ“… „БЕЗ ДИЗАЊА ТЕНЗИЈА“… без обавезне и прописане ПИРОТЕХНИЧКЕ ПРОЦЕДУРЕ, и временом прешло у „РУТИНУ“?!
Вероватно да би то тако било и сада, само да се није догодила ова трагедија!
Можда се то чини пренагљеним, али ништа није искључено, будући да за
министра војног, Драгана Шутановца и његовог дојучњрашњег команданта,
Бориса Тадића имамо „КУРСАЏИЈЕ ВЕСТ ПОИНТ АКАДЕМИЈЕ И ОХАЈО ГАРДЕ“!
По Драгану Шутановцу, сви су криви у ланцу командовања - сeм њега!
„Са истрагом неће журити на рачун квалитета исте“, тако да се могу очекивати резултати као и са истрагом погибије тројице војника у касарни „Топчидер“.
И дан-данас се тим уцвељеним родитељима као могућност погибије њихове деце сугерише – „ДА СУ ИХ ЛИКВИДИРАЛИ ТЕЛОХРАНИТЕЉИ, ОБЕЗБЕЂЕЊЕ ГЕНЕРАЛА РАТКА МЛАДИЋА“ који се крио по бившим објектима ЈНА, a не саопштава права истина – да су лкивидирани од страних обавештајних елемената.
Слично се може догодити и у овом случају, па сугерисати – да је заостала противпешадијска граната из муницијског арсенала ТЕЛОХРАНИТЕЉА, ОБЕЗБЕЂЕЊА ГЕНЕРАЛА РАТКА МЛАДИЋА, који се крио и на Пасуљанским ливадама, такође бившем објекту ЈНА.
Дакле, све је могуће и сви су КРИВИ у ланцу командовања, осим ДРАГАНА ШУТАНОВЦА, министра војног и његовог дојучерашњег Врховног команданта, Бориса Тадића – што су упропастили Војску Србије.
Он ће лицемерно, по протоколу, као и до сада толико пута, послати телеграм саучешћа унесрећеним родитељима и родбини, а он наставити даље да буде министар војни, ваљда док не догура са бројком пострадалих војника у миру до величине једног пeшадијског батаљона.
Ал` дотле ћемо ми, ваљда, бити већ у НАТО-у, па то више неће ни имати неки значај, нити ће се кога тицати.
Нека је вечан помен и слава овим младим људима који су, макар и несрећиним случајем, положили своје животе вршећи своју војничку /старешинску/ дужност!
Положили су своје животе у својој Земљи, Отаџбини Србији, а не на неким пустарама по свету, у „мировној“ мисији НАТО злочинаца и њихових домаћих сатрапа – ДРАГАНА ШУТАНОВЦА, министра војног /ЈОШ УВЕК – НА ЖАЛОСТ!/и његовог дојучерашњег Врховног команданта Бориса Тадића.

Драган Славнић,
рез. капетанНаслов: Одг: Погинуло двоје кадета Војне академије
Порука од: Гога Јун 23, 2012, 11:29:26
Цитат

Генерали, боље вам је да чувате овце!

Стекао сам утисак да Војска и нема детектор, што и лопови који краду гвожђе имају. Зато, нека генерали окаче своје униформе на чивилуке, да им дамо да чувају овце, а нисам сигуран ни да су за по две, него за једну овцу - рекао је Филипов отац Томислав. Он је затим позвао пријатеље и чланове фамилије да скупе новац за детектор метала како се слична трагедија више не би поновила.
Када су му војници уручили заставу Србије, он је кратко рекао да је прима "само због сина Филипа, иначе би је запалио".
Хиљаде људи опростило се од погинулих кадета Филипа и Мине

(http://www.alo.rs//_customfiles/Image/slike/2012/06/22/sahrana-v.jpg)


(Ало) (http://www.alo.rs/vesti/50595/Generali_bolje_vam_je_da_cuvate_ovce)Наслов: Одг: Погинуло двоје кадета Војне академије
Порука од: Cuburac Јун 23, 2012, 23:05:24
Vojska Srbije je postala jedna organizacija koja je cista sminka i farsa. Doktrina odbrane ne postoji, unistene su strateske rezerve, ne postoji ratni plan odbrane, jer navodno mi vise nikada necemo da ratujemo, a opkoljeni smo NATO zemljama, oficirski kadar je indoktriniran i inferioran u svakom vojnickom pogledu, tehnoloski razvoj je unisten, tehnika je unistena ili rasprodana. Sve u svemu vojska Srbije je svedena na pocasni bataljon garde u Topcideru da mogu da izgledaju lepo kada su postrojeni kada dolazi neki strani drzavnik da izda nova naredjenja i ucene takozvanoj vladi Srbije. Sramota, ako se ovako nastavi oticicemo u istoriju kao narod koji je predao i prodao sam sebe bez razloga.

Kadetima vecni mir i pokoj im mladoj dusi. Pogibija te dece i tragedija njihovih porodica je samo proizvod neodgovornosti, izdaje i iskompleksirane arogancije takozvane zute demokratske vlasti Srbije.


Наслов: Два подофицира погинула на Копаонику
Порука од: Гога Август 01, 2012, 18:37:56

ОПЕТ трагедија! Опет погинула два војника Војске Србије!!!.
***
Два војника погинула од заостале бомбе


Двојица подофицира Војске Србије погинула су данас пре подне на Копаонику приликом рашчишћавања терена од минско-експлозивних средстава. Ради се о припадницима Ваздухопловства, а несрећа се догодила јутрос око 10.25 часова на Панчићевом врху на Копаонику, саопштила је Војска Србије.


(http://www.b92.net/news/pics/2012/08/01/162219061950190df41ec33931804990_368x197.jpg)


Погинули су старији водник прве класе Небојша Милић (37) из 98. ваздухопловне бригаде и старији водник Славиша Марковић (36) из 204. ваздухопловне бригаде.

Старији водник прве класе Небојша (Радомир) Милић, рођен је 04.08.1975. године у Прокупљу. У Војсци Србије запослен је од 22.07.1995. године.

Старији водник Славиша (Милојко) Марковић рођен је 04.12.1976. године у Прокупљу. У Војсци Србије запослен је од 19.07.1997. године.
 

Припадници Војске Србије били су ангажовани на рашчишћавању терена од минско-експлозивних средстава на основу уговора Команде ВиПВО са Контролом летења СЦГ (СМАТСА) ради изградње заштитне ограде око објекта на Копаонику.


Министар одбране Александар Вучић наредио је хитне мере на расветљавању околности ванредног догађаја и утврђивању одговорности.


Министар одбране је прекинуо све своје активности и хеликоптером Војске Србије се одмах упутио на лице места заједно са начелником Генералштаба Војске Србије, речено је у саопштењу.

 
Дачић упутио саучешће породицама погинулих

Премијер Ивица Дачић упутио је данас телеграме саучешћа породицама два подофицира Војске Србије, који су погинули на Копаонику од експлозије касетне бомбе.

"Примите изразе најдубљег саучешћа због велике трагедије и ненадокнадивог губитка", пише у телеграму Дачића.

(Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Hronika/243606/Dva-vojnika-poginula-od-zaostale-bombe)


Наслов: Одг: Два подофицира погинула на Копаонику
Порука од: Гога Август 01, 2012, 18:38:23
Ово је друга трагедија у којој су припадници ВС изгубили живот у последња два месеца. Двоје кадета страдало је средином јуна на Пасуљанским ливадама, када је још седморо лакше или теже повређено.


Наслов: Одг: Два подофицира погинула на Копаонику
Порука од: Zeka Август 01, 2012, 21:59:22
Кажу да су обојица били изузетни пиротехничари, људи, колеге.


Четворо деце је остало без храниоца, очева, захваљујући фашистичкој солдатески која је до сада или на овај начин или осиромашеним уранијумом убија наше људе, наш народ.

Желим им све најгоре , да пате, да и њихов народ страда, да виде како је то.

Овим нашим храбрим момцима нека је вечна слава и хвала


Наслов: Одг: Два подофицира погинула на Копаонику
Порука од: Гога Август 02, 2012, 00:08:37
Диковић: Ја сам одговоран за несрећу

Начелник Генералштаба Љубиша Диковић изјавио је на Копаонику да је он одговоран за то што су данас у експлозији заостале касетне бомбе погинула два припадника Војске Србије.

(http://www.e-novine.com/thumbnail.php?file=photo/srbija/licnosti/dikovic_ljubisa/Dikovic_01_u_583145800.jpg&size=headline_large&scale_by=width)

"Одговоран сам ја, и замолићу министра одбране да утврди моју одговорност", рекао је Диковић на конференцији за новинаре у војном објекту на Копаонику, додајући да су погинули "радили у таквим условима и извршавали задатке".

Министар одбране Александар Вучић је рекао да ће разговарати са начелником Генералштаба о томе, и да су настрадали војници погинули од касетних бомби које су бачене "у време злочина који је учињен над народом Србије".

Вучић је рекао да су погинули подофицири обављали одоговорне задатке за војску и земљу, и додао да ће војска, и после несреће, натствити да чисти терен у војној бази ради безбедности локалног становништва и војника.

Министар одбране је наредио хитне мере на расветљавању околности ванредног догађаја и утврђивању одговорности.

Вучић је данас посетио и породицу старијег водника Славише Марковића у Горњем Кортинцу, селу удаљеном двадесетак километара од Прокупља.

Експлозија у кругу војног објекта

Експлозија заостале касетне бомбе на Копаонику, у којој су погинула два подофицира Војске Србије, догодила се у кругу војног објекта, а не на цивилној локацији где се обавља разминирање након бомбардовања 1999. године, изјавио је директор Центра за разминирање Србије Петар Михајловић.

На Копаонику се обавља разминирање према пројекту и надзору Центра на локацији која се граничи са војним објектом. "Велики број медија је објавио да се десила деминерска несрећа. То нема никакве везе са разминирањем, већ се то десило у кругу војног објекта", рекао је Михајловић агенцији Бета.

Деминерски тим, који је ангажовао Центар, врши разминирање баш поред војног објекта. "Када се десила експлозија, медицински радник из те деминерске компаније је указивао помоћ повређеним војницима и амбулантно возило деминерске компаније их је превезло до болнице", изјавио је Михајловић.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2012/08/01/10216604/Kopaonik-1a.jpg)

Директор Центра је објаснио да та институција, као државни орган, не врши разминирање на простору који је под војном и полицијском котролом, већ на цивилним површинама, те да не знају околности под којима се догодила експлозија.   (РТС) (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/134/%D0%A5%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/1149502/%D0%94%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D1%83%D0%BB%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D1%83.html)Наслов: Одг: Два подофицира погинула на Копаонику
Порука од: Гога Август 02, 2012, 00:24:31
Најопаснији посао!

Слађану Вучковићу је пре 12 година, док је рашчишћавао терен, касетна бомба експлодирала у рукама. Тада је пензионисан, а посао на његовом месту наставио је колега Небојша Милић који је сада погинуо.

Чишћење Копаоника од касетних бомби започело је одмах по завршетку бомбрадовања. На том послу ангажовани су професионални пиротехничари, међу којима је био и Нишлија Слађан Вучковић.

Слађан је 13 година инвалид, јер му је касетна бомба, док је рашчишћавао терен експлодирала у рукама.

Те 1999. године на Копаонику, Слађан је у једном дану уништио 106 бомби. Кобна је била 107. Одсекла му је обе руке до лаката, део лица, потколеницу десне ноге и оштетила слух. Одмах је пензионисан, а посао је на његовом месту наставио колега Небојша Милић који је сада настрадао.

"Тај посао тражи здравог, паметног, обученог и способног човека, е такав је био наш Небојша", рекао је Слађан.

Слађан је у тренутку несреће имао 33 године. Отац двоје деце, војни инвалид, постао је међународни активиста за забрану касетне муниције.

"Ја само жалим што више времена нисам проводио са децом. И када сам могао да им пружим руку...а и касније када сам страдао....сада то више не могу", рекао је Слађан.

Према подацима Уједињених нација, до сада је у свету од касетних бомби страдало 13.000, углавном цивила, од којих су трећина деца.  (РТС) (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/56/%D0%A1%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B0+%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81/1149766/%D0%9D%D0%B0%D1%98%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B8%D1%98%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%B0%D0%BE!.html)


Наслов: Одг: Два подофицира погинула на Копаонику
Порука од: Гога Август 02, 2012, 00:51:13
Мука ми је на саму помисао када прочитам ту реч НАТО! Колико је због дејстава НАТО-а страдало  војника, цивила, што за време бомбардовања, што након бомбардовања, а колико ће тек да умре људи од последица тог бомбардовања. И да ли је то нормално да ми после свега тога  примамо у пријатељску посету представнике НАТО-а? Да ли је нормално да неко размишља о томе да Србија треба да уђе у НАТО савез и на крају ДА ЛИ ће се неко сетити па да  поново поднесе тужба против тих злочинаца? Колико знам, ЗЛОЧИНИ НИКАДА НЕ ЗАСТАРЕВАЈУ!(Тужба против земаља НАТО пакта, коју је Србија поднела пред Међународним судом правде, повучена је за време министровања Вука Драшковића и након тога упадљиво је непомињање Драшковићевог имена и учешћа у рату на територији бивше Југославије у Хашком Трибуналу. )Наслов: Одг: Два подофицира погинула на Копаонику
Порука од: Гога Август 02, 2012, 22:59:29
Цитат

САОШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ПОВОДОМ НОВЕ ПОГИБИЈЕ ПРИПАДНИКА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ

Приликом несреће на терену који се чисти од убојних средстава, чак и у случају крајње необучености минера, могућа је само једна жртва. У овом случају, где је двоје људи страдало, ради се о командној одговорности старешине који је руководио акцијом чишћења терена због непознавања основних правила чишћења терена што је следствена последица урушавања саме стручности у ономе што се данас назива Војска Србије. Зато понављам став изнет после недавне погибије двоје питомаца, одговорност за нову трагедију у Војсци Србије сноси више бивши министар војни него злочинци који су бацали бомбе. 

Бивши минстар војни, издајник народа и државе,  је уништио Војску Србије, распродао и истопио оружје, најбоље кадрове је демобилисао при чему се гледало само да патриотски настројени официри не остану случајно и даље у војсци. Оно што је остало у Војсци Србије није способно ни да образује нове кадрове, нити да разминира неки терен. Издају бившег министра поново су животом платили наши војници. Њихова крв је на рукама издајника који се прихватио најнечаснијег задатка да по налогу страних агентура сломи кичму Србији, разоружа је и укине обавезни војни рок који је постао традиција српског народа.

Цену издаје бившег министра данас плаћамо животима припадника Војске Србије.  Искрено страхујем да неће бити и последњи.

(Никола Алексић) (http://svisrbisveta.org/obavestenja/cenu-izdaje-bivseg-ministra-placamo-zivotima-pripadnika-vojske-srbije/#axzz22QN0jr7e)Наслов: Одг: "Жуте убице" још сеју смрт
Порука од: Гога Август 03, 2012, 19:09:07
"Жуте убице" још сеју смрт


На више стотина локација и 13 квадратних километара у Србији налазе се хиљаде касетних бомби које вребају још од НАТО агресије из 1999. године

(http://www.vesti-online.com/data/images/2012-08-02/256307_080302c2_if.jpg?ver=1343920149)

Након трагичне погибије двојице подофицира Војске Србије који су страдали од касетне бомбе у среду на Копаонику, директор Центра за разминирање Петар Михајловић каже да ова институција нема никакву надлежност за утврђивање "стања загађености касетним бомбама, или било којим другим неексплодираним убојним средствима на земљишту и објектима који су под контролом војске".

Ипак, процењује се да је у току агресије НАТО на СРЈ од касетних бомби погинуло преко 200, а рањено више од 450 људи. Подаци указују да је најмање 95 цивила убијено или повређено. Само током јула 1999. године у Србији (укључујући и Космет) од мина и неексплодираних средстава (заосталих иза НАТО агресије) рањено је око 170 лица. Према подацима невладине организације "Коалиција против касетне муниције", од завршетка рата до краја 2006. године на територији Србије (без Космета) погинуло је шест и рањено 12 људи.

- Тренутно се у Србији касетна муниција налази на површини од око 13 милиона квадратних метара на више стотина микролокација у 16 општина у Србији, не рачунајући општине на Косову и Метохији - истиче Михајловић и додаје "да се разминирање тренутно обавља на једној локацији на Копаонику, као и у Куршумлији на четири локације, а да су у току тендерске процедуре за избор извођења радова за деминирање још једне локације на Копаонику".


(http://www.vesti-online.com/data/images/2012-08-02/256308_080302c3_f.jpg?ver=1343920157)
 
НА СРЈ БАЧЕНО 30000 ПРОЈЕКТИЛА: Касетна бомба


Некадашњи командант РВ и ПВО Војске Југославије, генерал Спасоје Смиљанић сматра да је недопустиво да су се ове бомбе уопште налазиле унутар војног објекта.

- Процес уништавања касетних бомби је спор и захтева пуно енергије и новца, али овде је главни проблем чињеница да се те бомбе већ 13 година налазе унутар војног објекта и да су све ове године представљале реалну опасност за још већу трагедију. Брука и срамота је што оне нису уништене међу првима, али ваљда је и то показатељ колико "демократија" ради на уништењу земље и људи - каже огорчено Смиљанић.

Према његовим речима, НАТО је још у септембру 2007. године, доставио Републици Србији податке о локацијама и броју бачених касетних бомби и да се ти подаци слажу са студијама неких невладиних организација.

- НАТО је навео да је на СРЈ бачено око 350.000 пројектила на 1.072 локације. У студији "Жуте убице" коју је исте године објавила невладина организација "Норвешка народна помоћ", наводи се да је на Југославију бачено 347.000 пројектила - каже генерал Смиљанић.

Један од руководилаца деминирања у Босни након рата и оснивач прве школе "хуманитарног деминирања" у РС, сада пуковник у пензији Миленко Аврамовић, каже за "Вести" да касетне бомбе спадају у ред најтежих послова деминира, али да на успех у послу нису довољни само стручност и знање, већ и срећа.

- Нажалост, то је такав посао где је сваки одлазак у "зону" ризичан по живот и несреће се догађају. Нисам упознат са детаљима трагедије на Копаонику, али из искуства знам да је велики проблем радити са експлозивним средствима која су толико дуго на некој локацији. У буквалном смислу, чак и мали корен траве може бити иницијатор експлозије - закључио је Аврамовић.Цитат
Опрема и процедура

Пуковник у пензији Миленко Аврамовић изнео је запањујући податак "да деминери у Војсци Србије немају ни одговарајућу опрему, али и систем рада за тај посао".

- У Босни смо радили по НАТО моделу разминиравања који је подразумевао низ пропратних мера и активности. Свако ризично деминирање је проглашавано "опасна акција" и подразумевала је да над тим простором лети хеликоптер који би превезао унесрећене, док је један докторски тим морао да дежура током свог времена трајања акције. Ми смо имали само једну трагедију, и то у околини Шековића, тај војник је остао без очију, али је ипак преживео зато што је одмах пребачен у болницу. У Војсци Србије и такве процедуре не постоје - наглашава пуковник Аврамовић.

 
Касетне авио-бомбе

Генерал Спасоје Смиљанић је посредством Књижаре "Вести" недавно објавио треће, допуњено издање своје књиге "Агресија НАТО: РВ и ПВО у одбрани отаџбине" у којој детаљно описује и све моделе касетних бомби које су коришћене.

"НАТО је касетним бомбама дејствовао на око 1.072 локације, са око 2.200 контејнера, по некима и више пута. Запаљива смеша касетне бомбе БЛУ-97/Б у себи садржи ниско радиоактивни елеменат цирконијум. Лансирају се са авиона помоћу специјалних контејнера. У једном контејнеру има од 147 до 202 комада појединачних бомби (бомбица), које се разбацују на релативно великом простору. Један контејнер просечно прекрива 200 пута 400 метара", пише, између осталог, у књизи генерала Смиљанића.

 
Међународне забране

Употреба касетних бомби је ограничена са више међународних споразума од којих су најзначајнији: Допунски протокол уз Женевску конвенцију од 12. августа 1949. године, Протокол о забрани или ограничењу употребе мина, мина изненађења или других средстава, као и Конвенција о забрани или ограничењу употребе извесних врста класичног оружја, за која се може сматрати да имају прекомерне трауматске ефекте.  

(Ђ.Баровић, Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Tema-dana/244057/Zute-ubice-jos-seju-smrt-)


Наслов: Одг:"Жуте убице" још сеју смрт
Порука од: Гога Август 03, 2012, 19:13:18
Цитат
...Брука и срамота је што оне нису уништене међу првима, али ваљда је и то показатељ колико "демократија" ради на уништењу земље и људи

Жуту, прошлу власт као да нису забрињавале ове "жуте убице". Министар Шутановац је имао неке друге "бриге".Наслов: Одг: Дисциплински поступак против шест официра
Порука од: Гога Август 14, 2012, 17:38:11
Дисциплински поступак против шест официра


Начелник Војне академије покренуо је дисциплински поступак против шест особа због смрти кадета на полигону Пасуљанске ливаде код Ћуприје, саопштило је данас Министарство одбране. Поступак је покренут против два пуковника, два мајора и два поручника ради утврђивања одговорности старешина.
(http://www.vesti-online.com/data/images/2012-06-18/246217_15664057b_f.jpg?ver=1344952811)
Двоје кадета погинуло на војној вежби


Кадети Војне академије Филип Милојевић (24) из Горње Трнаве код Тополе и Милина Милетић (23) из Горњег Милановца погинули су 18. јуна у експлозији заосталог неексплодираног пројектила на полигону Пасуљанске ливаде. У експлозији је повређено и њихово седморо колега из класе.


По утврђивању чињеница о тој несрећи војнодисциплинском тужиоцу у Београду достављен је предлог оптужбе за две особе (један пуковник и један мајор), док је за једно лице дисциплински поступак у току (један пуковник), наводи се у саопштењу. Додаје се да ће о евентуалној одговорности осталих старешина одлучивати Војнодисциплински суд на основу поднетих списа.

Министарство подсећа да је утврђивање кривичне одговорности у надлежности вишег јавног тужиоца из Јагодине и да се подношење кривичних пријава очекује у наредном периоду.

Експлозија у којој је погинуло двоје младих кадета на полигону Пасуљанске ливаде догодила се приликом припреме вежбе "Дипломац 2012".

Током чишћења терена од експлозивних средстава на Копаонику 1. августа погинула су двојица подофицира, припадника Ваздухопловства и против-ваздухопловне одбране, што је друга тешка несрећа у последња два месеца у Војсци Србије. (Бета, вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/246880/Disciplinski-postupak-protiv-sest-oficira)


Наслов: Одг: Дисциплински поступак против шест официра
Порука од: Гога Август 14, 2012, 17:39:24
И наравно, Шутановац ће се и у овом случају извући.


Наслов: Одг: Дипломци се играли гранатом
Порука од: Гога Август 22, 2012, 04:39:37
Дипломци се играли гранатом


Тужилаштво у Јагодини поднело захтев за истрагу против мајора и четворице кадета због погибије Филипа Милојевића (24) и Милине Милетић (23) на Пасуљанским ливадама


(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2012//08/21n/hro-pasuljanske-livade_620x0.jpg)

ЈАГОДИНА - Више јавно тужилаштво у Јагодини је поднело захтев за истрагу против мајора и четворице кадета теретећи их да су одговорни за погибију Филипа Милојевића (24) и Милине Милетић (23), кадета Војне академије, 18. јуна, током припрема за вежбу "Дипломац 2012" на Пасуљанским ливадама код Ћуприје.

Истрагом су обухваћени мајор Винко Жнидаршич и кадети Милан Каришик, Никола Гарабиљевић, Младен Милосављевић и Стефан Милосављевић.

Против мајора Жнидаршича, сарадника у настави на катедри тактике, који је са кадетима првог и другог вода 133. класе изводио вежбу "Чета на маршу са преласком у напад", поднет је предлог за спровођење истражних радњи због сумње да је извршио кривично дело непредузимања мера за обезбеђење своје јединице.

Основни пропуст мајора Жнидаршича је што је одлучио да вежбу изводи сам без помоћи командира водова, па није могао да има непрекидан увид у рад и понашање кадета, што је имало за последицу настанак трагичног догађаја.

Захтев за спровођење истраге поднет је и против кадета 133. класе завршне Војне академије Милана Каришика, Николе Гарабиљевића, Младена Милосављевића и Стефана Милосављевића због сумњи да су починили тешко дело против опште сигурности и изазивања опште опасности.

Тужилаштво наводи у саопштењу да су Никола Гарабиљевић и Младен Милосављевић приликом ископа земље са једне гомиле пронашли једну испаљену, али неексплодирану гранату 30 милиметара, коју су однели до места рада своје групе. Гранату су размењивали са кадетима - покојним Филипом Милојевићем и Стефаном Милосављевићем, да би у једном тренутку Стефан Милосављевић спустио гранату на земљу. Милан Каришик им је затим пришао и шутнуо гранату која је одлетела три до четири метра до њих, после чега је уследила експлозија.

Од гелера смртне ране задобили су кадети Филип Милојевић и Милина Милетић, док су Тања Милошевић и Мирјана Величковић задобиле тешке телесне повреде, а Јелена Обрадовић и Слободан Петровић лакше.

Том приликом повређени су и осумњичени Гарабиљевић, Младен Милосављевић и Стефан Милосављевић.

У току истраге биће саслушани бројни сведоци и изведени други предложени докази, после чега ће бити донета коначна одлука о кривичној одговорности.

Пре овог кривичног поступка, војнодисциплинском тужиоцу у Београду достављен је оптужни предлог за једног пуковника и једног мајора за трагедију на Пасуљанским ливадама.

Начелник Војне академије покренуо је дисциплински поступак против шест особа (два пуковника, два мајора и два поручника).

По завршеном дисциплинском поступку и утврђеном чињеничном стању, војнодисциплинском тужиоцу у Београду достављен је оптужни предлог за пуковника и мајора, док је за још једног пуковника дисциплински поступак у току.

ЉИЉАНА ГАРАБИЉЕВИЋ: ПОКУШАВАЈУ ДА СПЕРУ ОДГОВОРНОСТ

(http://www.novosti.rs/upload/images/2012//08/21n/hro-pasuljanske-livade-MALA.jpg)

Само дан после трагичне несреће на полигону „Пасуљанске ливаде“, у којој је погинуло двоје и рањено седморо кадета, над преживелима је почела својеврсна тортура. Док су у шоку, под температуром и са тешким повредама лежали у болесничким постељама, војни иследници покушавали су да им изнуде признања да су они криви за несрећу. И пре саслушања, третирали су их као кривце и то са само једним циљем - да сперу одговорност за невероватне пропусте војних органа због чега се трагедија и догодила.

Овако говори Љиљана Гарабиљевић из Шапца, мајка кадета Николе, која је после покретања истраге против четворице кадета, одлучила да проговори о, како каже, танталовим мукама кроз које пролази њен рањени син и читава породица. Она тврди да су Никола и остали кадети све ово време, изложени „нехуманом испитивању војних, а затим и цивилних власти“.

- Уместо да им помогну да преброде смрт колега, са којима су осам година делили добро и зло, њима се прети угрожавањем посла. Подносе се пријаве за најтежа кривична дела против кадета који су и сами жртве нечијег пропуста.

Љиљана подсећа да је одмах после инцидента, у јавности пласирана прича о грешци и неодговорности кадета, и додаје:

- Међутим, нико није хтео да каже да се несрећа догодила на делу полигона, више километара удаљеном од места гађања. Нико није рекао да не постоје ни теоретске шансе да на том простору буде пронађено неексплодирано убојно средство. И најстрашније - нико неће да проговори о томе да је земља за прављење макета, на чему су кадети непосредно пре несреће били ангажовани, довезена са стрелишта!

- На „Пасуљанским ливадама“ нису биле две жртве, како сада истичу државни органи. Него девет! Двоје деце, нажалост, никада се неће вратити својим родитељима. Још седморо је рањено. А та наша преживела деца, више као и да не живе. Све време смо ћутали, сматрајући да ће се све, ипак, некако рашчистити. Ћутали смо и о томе да нас војска није ни обавестила о несрећи, него смо сазнали из медија. Да нико од нас, до доласка у Београд, није знао да ли му је син жив или мртав. Ни да ли ће остати инвалид.

Она најављује да ће своје проблеме и комплетно виђење случаја предочити највишем државном врху - председнику Србије Томиславу Николићу и министру одбране Александру Вучићу. Јер, како каже, сада је више него очигледно да неко покушава да од жртава направи велике кривце и "затвори случај".

(Г.Ј.- А.Д. вечерње НОВОСТИ) (http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.291.html:393682-Diplomci-se-igrali-granatom)


Наслов: Сто година српског војног ваздухопловства
Порука од: Гога Септембар 02, 2012, 04:32:37
Сто година српског војног ваздухопловства

Први командант српског ваздухопловства, мајор Коста Милетић, школовао се као наш први пилот балона у Русији, а први пилот на авионима, истовремено и прва жртва ратног ваздухопловства, био је наредник-пилот Михајло Петровић

(http://static.politika.co.rs/uploads/rubrike/231750/i/1/Kosta-Miletic.jpg)

У само предвечерје Првог балканског рата, 24. септембра 1912, актом тадашњег министра војног војводе Радомира Путника, у српској војсци је установљена команда ваздухопловства са седиштем у Нишу.


Србија је тако пре сто година ушла у ред петнаестак држава које су имале војну авијацију непуну деценију после првог авионског лета који су браћа Рајт, Вилбур и Орвел, извели 17. децембра 1903. године.

У моменту када је војвода Путник потписао речену наредбу, Краљевина Србија је већ имала првог војног пилота оспособљеног за лет на авионима. Био је то наредник Михајло Петровић, који је пилотску обуку завршио у Фармановој пилотској школи у Етампу, у околини Париза, као први у рангу. Пилотску диплому Међународне ваздухопловне федерације с бројем 979 Петровић је добио после успешно изведених летова 22. и 23. јуна 1912. године. Ова дозвола је у Србији носила број 1.

С групом од шест официра Краљевине Србије он је послат на ово школовање крајем маја, а обука је у његовом случају, као што се види, била кратка и врло успешна. Између осталог и зато што су Петровића очигледно красили таленат и други квалитети, неопходни за успешног авијатичара, тако да је летачку диплому добио месец дана пре других пилота из своје класе.

Летело се у српској војсци и пре него што су у састав њеног наоружања уведени авиони као технички и технолошки најразвијеније средство, али су за летове уместо авиона коришћени балони.


(http://pagesperso-orange.fr/cdg/airNew18.jpg)

Захваљујући томе српско војно ваздухопловство има у ствари два историјска почетка – онај авионски из 1912. али и онај балонски из 1893. године.

Српска врховна команда, на основу наређења краља Александра I Обреновића, донела је 15. августа 1893. акт у чијем је заглављу писало "Измене и допуне уредбе о формацији целокупне војске". Овом уредбом је одређено да се у свакој од дивизија војске Краљевине Србије формира по један балонски пук.

Догодило се то сто година после оснивања првог војно-ваздухопловног одељења у историји света, основаног у француској војсци на основу одлукe револуционарног Конвента, што је омогућило да се 2. јуна 1794. први ратни балон вине над бојно поље.

После пет година Наполеон Бонапарта је укинуо, ко зна из којих разлога, аеростатске чете у француској војсци, али је доживео да његове трупе, када су се 1812. нашле надомак Москве, буду бомбардоване из балона.

Пилотирање балонима у руској армији науковано је у ваздухопловној школи у Петрограду, у чије клупе је 1901. сео и капетан Коста Милетић, први школовани пилот војске Краљевине Србије. Разни разлози диктирали су да он оде у Петроград тек осам година пошто су на папиру, оном уредбом из 1893, у српској војсци формирани балонски пукови.

Оспособљен за управљање везаним и слободним балонима, Милетић је у петроградској школи морао да савлада и основна знања о изради и конструкцији балона, али и да научи како се негују и користе голубови писмоноше и како се организују станице за преношење голубије поште.

Ове птице, древни симболи мира, биле су у то време служинчад рата, тешко ухватљиви, неизоставни припадници ваздухопловних војних јединица.

Оно што је капетан Милетић научио у Русији када је реч о вештини пилотирања, он је могао практично да покаже тек 1909. када је Србија купила прва три балона. Биће да је с голубовима ствар стајала повољније и да се у томе Милетић огледао одмах по повратку из Петрограда.

У сваком случају, када је војвода Путник пре сто година наредио оснивање ваздухопловне команде у Нишу, она је имала Аеропланско одељење (ескадре), Балонско одељење, Водоничне централе и Голубију пошту.

За команданта је именован Коста Милетић, у међувремену унапређен у чин мајора. Под командом је имао 12 војних авиона, балонски тим и базу. Прва два авиона заплењена су од турске војске у Првом балканском рату који је почео 8. октобра 1912. године, док су у Русији купљена два, а у Француској још осам авиона.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2012/08/31/10430936/Blerio%20XIW.jpg)
Блерио XI, први авион српске Аеропланске ескадриле из 1912. године

Прва дејства српске авијације извршена су током црногорске опсаде Скадра. Ради помоћи црногорској војсци, у фебруару 1913. формиран је Приморски армијски корпус српске војске, а основан је и Приморски аероплански одред, за ваздушну подршку копненим јединицама. Била је то прва борбена јединица ваздухопловства војске Краљевине Србије, чија су четворица пилота летела на три авиона, под командом мајора Косте Милетића.

Ватрено крштење јединица је имала у марту, током дејстава око Скадра, када се винуо у небо и наредник-пилот Михајило Петровић. Тог дана, 7. марта 1913. године, извршавајући свој први борбени задатак, Петровић је погинуо.


"Не откривају се нови делови земље без храбрости да се изгубе из вида све обале", написаће много година касније Андре Жид.

Ове његове речи свакако пристају не само уз име и наслеђе Михајила Петровића, него и уз имена свих његових колега-пилота који су жртвовали своје животе, или чинили епске подвиге, бранећи небо Србије, онда Југославије, па опет Србије, у протеклих сто година. (Слободан Кљакић, Политика) (http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Sto-godina-srpskog-vojnog-vazduhoplovstva-Slobodan-Kljakic.sr.html)


Наслов: Одг: Сто година српског војног ваздухопловства
Порука од: Гога Септембар 02, 2012, 04:48:15
Пилоти на мотоциклима у част века авијације

Група пилота посетила локације значајне за историју ваздухопловства, а које су без одговарајућих обележја


(http://static.politika.co.rs/uploads/rubrike/231751/i/1/Piloti,-Sveta-Gora.jpg)
Пилоти и љубитељи ваздухопловства приликом обиласка Свете Горе (Фото Лична архива)

Група војних пилота и љубитеља ваздухопловства на свој начин обележила је стогодишњицу српског ваздухопловства – путовањем дугим две и по хиљаде километара мотоциклима по региону и обиласком локација значајних за историју домаће авијације. Урадили су то у сопственој организацији, вођени жељом да обиђу места која се спомињу у књигама и одају почаст онима који су својом храброшћу исписали прве странице историје ваздухопловства. Замисао је била да путовање буде историјско-културног карактера, а уједно и поклоничко путовање посетом манастиру Хиландар на Светој гори.

У овој групи били су мајори Бошко Шербеџија, Симеун Кузмановић, Синиша Вуковић, капетан Бранко Савић, пензионисани пилот Небојша Марковић и инжењер Нинослав Севић. Кренули су, одакле би друго него са аеродрома у Батајници, где четворица првопоменутих пилота и раде. Они су инструктори летења у 252. школско-тренажној авијацијској ескадрили, познатијој по свом називу "Курјаци са Ушћа".

– Прво одредиште био нам је Пожаревац одакле је у Првом светском рату полетео "Олуј", први српски наоружани авион. У оближњем селу Црљенац обишли смо гроб генерала Љубише Величковића, који је погинуо у рату 1999. године и одали му почаст – каже мајор Бошко Шербеџија.

(М.Галовић, Политика) (http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Piloti-na-motociklima-u-cast-veka-avijacije.sr.html)


Наслов: Одг: Сто година српског војног ваздухопловства
Порука од: Гога Септембар 02, 2012, 05:23:38
Аеромитинг "Батајница 2012"


Поводом обележавања 100. годишњице српског војног ваздухопловства, међународни аеромитинг "Батајница 2012" биће одржан у недељу, 02. септембра на војном аеродрому у Батајници код Београда.


Цитат

Више од 530 новинара, сниматеља и фоторепортера из Србије и иностранства најавило је долазак на међународни аеромитинг "Батајница 2012", којим ће се сутра обележити 100 година српског војног ваздухопловства.

 
...

А у то шта  очекује посетиоце на сутрашњем митингу данас се уверила и екипа Радио-телевизије Војводине која је присуствовала генералној проби.

Према речима начелника Управе за односе са јавношћу Министарства одбране пуковника Миливоја Пајовића, акредитовано је око 310 новинара, сниматеља и фоторепортера из Србије и око 220 медијских радника из иностранства, што је до сада највеће интересовање за неки војни догађај.

Пуковник Пајовић је рекао да су се за присуство аеромитингу пријавили људи из свих врста медија - од телевизија, радио станица, дневних и периодичних листова, стручних и специјализованих војних магазина, новинских агенција али и бројних интернет сајтова и блогова.

Према његовим речима, од медија из иностранства интересовање су показали новинари и сниматељи из Немачке, Русије, Шпаније, Велике Британије, Италије и бројних других земаља.

"Ово је највеће интересовање медија за неки војни догађај до сада. Интересовање је апсолутно превазишло све што смо имали раније. Једино немамо информације да се неко јавио са афричког континента", рекао је он.

Министарство одбране организоваће превоз акредитованих новинара из центра Београда до аеродрома у Батајници и за тај посао биће ангажовано осам аутобуса.

Према речима пуковника Пајовића, очекује се да аеромитинг окупи највећи број ваздухоплова до сада, међу којима ће наступити и позната руска акро-група "Стрижи", која лети на Миговима 29.

http://www.youtube.com/watch?v=zWwimD-srDI

(РТВ) (http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/rtv-na-generalnoj-probi-aeromitinga-u-batajnici_339678.html)(http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/files/20090707/mig_29_wide.jpg)
На аеродом Батајница је слетела екипа руске ваздухопловне акро-групе "Стрижи" која лети на Миговима 29Цитат
Гости из Охаја омогућили су посетиоцима да уђу у "боинг стратотанкер", главни танкер америчког ваздухопловства.

"Ми смо вам као летећа бензинска пумпа. Драго нам је да смо овде да научимо нешто о вама и да вам покажемо наш авион. Организација је сјајна, примљени смо фантастично", рекао је пилот Грег Грејем, Национална гарда Охаја.

"Ја сам пилот инструктор на Алфа џету, авиону за обуку, који има исте способности као ваш Галеб Г4 који је доста добар. И ваш МИГ 29 је моћан авион", каже Теди Балоки из Француске.

Тимови из 11 земаља летеће у 27 летелица.

Руководилац аеромитинга, бригадни генерал Предраг Бандић каже да су ови ваздухоплови топ светске технологије који имају високе захтеве за опслуживање,  од квалитета кисеоника, горива, условности за смештај...

"То што су ту, само је потврда да је Ваздухопловство Војске Србије испунило све те техничке захтеве и доказ да смо способни не само да их угостимо, већ и да их имамо у свом саставу", реко је Бандић.

Поред 57 летелица спортских организација и клубова, домаћа авијација наступа са више од 40 војних ваздухоплова.  ВИДЕО (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/%D0%94%D1%80%D1%83%D1%88%D1%82%D0%B2%D0%BE/1166196/%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE+%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%9A%D0%B5+%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%98%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B0%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B3.html)
На аеромитингу ће се представити и у светским размерама познати авиони -"Јурофајтер", "Ф 16", "Миг 29", "Алфа џет", као и хеликоптер "Црни соко" (Блацк Хавк).


Долазак на аеромитинг су потврдили представници Аустрије, Бугарске, Данске, Италија Румунија, Русија, САД, Словенија Турска и Француска са својим авионима и хеликоптерима.

Своје делегације ће имати и Велика Британија, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Шведска и Украјина.

У оквиру аеромитинга биће организована и изложба наоружња и војне опреме, а представиће се домаћа војна индустрија, разни војни институти и други привредни субјекти повезани са ваздухпловном технологијом.

Очекује се и присуство сарадника из иностранства - представника познатих фирми "Јурокоптер", "Јурофајтер", "Талес"...


Наслов: Одг: Сто година српског војног ваздухопловства
Порука од: Гога Септембар 02, 2012, 12:07:37
Спектакл "Батајница 2012"

Међународни аеромитинг "Батајница 2012", поводом 100 година српске авијације, почео изложбом макетара и представљањем ултралаке и радио контролисане летелице. РТС директно преноси највећи део аеромитинга од 10.30 до 15 сати на Првом програму.


11.32 - Други ешелон - група "орлова" и "супер галеб Г4". Приказ дејства ловачко- бомбардерске авијације. Демонстрација ловачке заштите у "мигу 29".

11.28
- Дефиле снага ВиПВО, први ешелон - "ласта 95", тренажни авион домаће производње, затим школски авион "утва75", руски хеликоптер "МИ 17" у пратњи четири "газеле" и група хеликоптера "гаме".

11.22 - Аеромитинг започео скоковима падобранаца који су носили заставе Републике Србије и Војске Србије.

11.13 - Председник Србије Томислав Николић отворио аеромитинг "Батајница 2012".

11.00 - Уз интонирање химне председник Србије Томислав Николић долази на аеродром, где ће званично отворити аеромитинг "Батајница 2012".   

10.55 - Повољни услови за летење, кажу метеоролози.

10.02 - Маневрисањем у ваздуху и прецизним слетањем падобранци из спортских клубова привукли велику пажњу заљубљеника у ваздухопловство. На аеромитинг у Батајници стигао министар одбране Александар Вучић.

Поводом 100 година српске војне авијације одржава се Међународни аеромитинг "Батајница 2012". Манифестација је почела око 9.00 сати изложбом макетара, након чега су се представили ултралаке и радио контролисане летелице.

Летачки програм почиње у 10.50, док се у 11.00 сати очекује дефиле (налет) неколико десетина авиона и хеликоптера Војске Србије.

Посетиоци ће имати прилике да виде и најмодерније авионе попут шведског "грипена", руског Миг-29 М2, "јурофајтера", француског "рафала", америчког Ф-16 и друге.

Своје умеће представиће и руска акро-група "Стрижи" која лети на авионима Миг-29.

На аеромитингу у Батајници учествују представници 16 земаља. Једанаест земаља има своје летачке тимове, док пет држава митингу присуствује на нивоу делегација. Екипе шеснаест држава имају укупно 27 ваздухоплова и чини их око 200 људи.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2012/09/02/10436362/Aeromiting-3.jpg)

Делегације у Батајници имају представници Аустрије, Бугарске, Данске, Италија Румунија, Русија, САД, Словенија Турска и Француска са својим авионима и хелокоптерима. Затим, Велика Британија, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Шведска и Украјина

Из Србије, учествују представници 27 ваздухопловних организација са 58 ваздухоплова, док ће Војска Србије у ваздуху имати 45 летелица.

Аеромитингу присуствују председник Србије Томислав Николић, премијер Ивица Дачић и министар одбране Александар Вучић, који је по доласку на аеродром поздравио представнике Националне гарде Охаја.

Вучић је рекао да је задовољан како је манифестација припремљена, изразивши очекивање да ће бити успешна и да ће проћи све у најбољем реду. Министар каже да га највише интересује оно што ће на аеромитингу приказати српски пилоти Ловачко - бомбардерске авијације, а који ће управљати "миговима", "орловима" и "галебовима"

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2012/09/02/10436208/F-16.jpg)
Ф 16

За праћење аеромитинга влада и велико интересовање медија из земље и света, па је акредитовано 538 новинара, а међу њима и 220 новинара из региона и Европе.

Аеромитинг је организован у оквиру обележавања века српског војног ваздухопловства. Иначе, српско војно ваздухопловство и противваздушна одбрана обележавају 24. децембар као дан тог вида Војске Србије, у знак сећања на исти датум 1912. године када је донето решење о формирању Ваздухопловне команде, са седиштем у Нишу.

У то време Србија је била једна од 15 држава која је имала војно ваздухопловство.

РТС директно преноси највећи део аеромитинга у Батајници - од 10.30 до 15 сати на Првом програму.   (РТС) (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/%D0%94%D1%80%D1%83%D1%88%D1%82%D0%B2%D0%BE/1166308/%D0%A1%D0%BF%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%BB+%22%D0%91%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%98%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0+2012%22.html)


Наслов: Одг: Сто година српског војног ваздухопловства
Порука од: Гога Септембар 02, 2012, 12:09:43
Је ли нас овај авион БОМБАРДОВАО :o :o :o


(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2012/09/02/10436208/F-16.jpg)
Ф 16

Наслов: Одг: Сто година српског војног ваздухопловства
Порука од: Гога Септембар 02, 2012, 20:15:54
Извиждана НАТО делегација на аеромитингу на Батајници

У оквиру кампање “Не желимо НАТО убице на српском небу”, активисти организација СНП НАШИ, КАНОН и Корак Србије, као и присутни грађани, извиждали су делегацију САД и НАТО-а испред изложених авиона Ф16 на Батајници.


Грађани су непрекидно узвикивали пароле против НАТО пакта и САД, од којих се најчешће чула FUCK FUCK NATO PAKT, тако да су припадници Војске Србије морали да смирују окупљене грађане, а војна обележја САД и НАТО пакта која су била изложена, морала су бити склоњена јер је пар грађана почело да пљује на њих у знак протеста.
Делегацији САД и НАТО пакта активисти патриотских организација и грађани Србије јасно су кроз ову акцију ставили до знања да убице српског народа, који су нас бесомучно бомбародвали 1999. године нису пожељни на српском небу.
Информативна служба
СНП НАШИhttp://www.youtube.com/watch?v=ObUHUMAWqVQНаслов: Одг: Сто година српског војног ваздухопловства
Порука од: Гога Септембар 02, 2012, 21:18:24
Спектакл "Батајница 2012"

Поводом 100 година српске авијације, одржан аеромитинг "Батајница 2012". Ловачко-бомбардерска авијација демонстирала борбена дејства. Први пут приказана "ласта 95", домаће производње. Публици се представили "јурофајтер" италијанске авијације, дански "Ф16", најновији руски "миг 29 ММ-2" као и акро-група "Стрижи".


16.47 - Завршен аеромитинг на Батајници.


16.20
- Прелет транспортног авиона "антонов 26", летови чланова аероклубова "Галеб" и "Соко" у авионима "галеб Г-2", "крагуј Ј-20" и "злин 526 Ф".

16.15 - Aеромитинг постигао изванредан успех, протекао без иједног инцидента уз сјајну организацију, рекао министар одбране Александар Вучић.

16.05 - Приказ гашења пожара хеликоптером "МИ-8", као и авионом "дромадер М-18" ЈАТ-ове пољопривредне авијације.

14.56
- Соло програм "пилатуса РС-9 свифт" словеначке авијације. Представљање хеликоптера "робинсон Р-22". Наступ чланова аероклубова из Јагодине и Новог Сада, у "злину 526 Ф" и "галебу Г-2".

14.40
- Приказ пресретања циља у ваздушном простору "мига 21" и "мига 29".

13.30
- Група хеликоптера "гаме" из Србије приказала је свој програм. Публици се, затим, представља акро-група из Русије "Стрижи", а у соло програму наступају аустријски СААБ 105 и српска "ласта 95".

12. 50
- После прелета ЈАТ-овог путничког ваздухоплова АТР 72, уследио је соло програм - домаће "газеле", италијанског транспортера "спартан Ц-27Ј", мађарског "грипена", који је долетео из Кечкемета, и српског "супер галеба Г-4".

12.02
- Соло програм започео домаћи "орао". Следе "јурофајтер" италијанске авијације, затим дански "Ф16" и најновији руски "миг 29 ММ-2".


11.32 - Други ешелон - група "орлова" и "супер галеб Г4". Приказ дејства ловачко- бомбардерске авијације. Демонстрација ловачке заштите у "мигу 29".

11.28
- Дефиле снага ВиПВО, први ешелон - "ласта 95", тренажни авион домаће производње, затим школски авион "утва 75", руски хеликоптер "МИ 17" у пратњи четири "газеле" и група хеликоптера "гаме".

11.22
- Аеромитинг започео скоковима падобранаца који су носили заставе Републике Србије и Војске Србије.

11.13
- Председник Србије Томислав Николић отворио аеромитинг "Батајница 2012".

11.00 - Уз интонирање химне председник Србије Томислав Николић долази на аеродром, где ће званично отворити аеромитинг "Батајница 2012".   

10.55
- Повољни услови за летење, кажу метеоролози.

10.02 - Маневрисањем у ваздуху и прецизним слетањем падобранци из спортских клубова привукли велику пажњу заљубљеника у ваздухопловство. На аеромитинг у Батајници стигао министар одбране Александар Вучић.

Међународни аеромитинг "Батајница 2012" одржан је поводом 100 година српске војне авијације. Аеромитинг је званично отворио председник Србије Томислав Николић. Летачки тимови из 11 земаља одушевили су око 150 хиљада посетилаца.

Летачки програм почео је дефилеом (налетом) неколико десетина авиона и хеликоптера Војске Србије.

У првом ешелон представљена је "ласта 95", тренажни авион домаће производње, затим школски авион "утва75", руски хеликоптер "МИ 17" у пратњи четири "газеле" и група хеликоптера "гаме". Док је у другом ешалону приказано дејство ловачко-бомбардерске авијације, као и демонстрација ловачке заштите у "мигу 29".

Лет италијанских пилота на "јурофајтеру", дански летачи на авиону Ф16, као и руски Миг 29 М-2 и шведски "грипен" одушевили су многобројне посетице.

Авион "јурофајтер тајфун", који заједнички производе Велика Британије, Италија и Шпанија, спада у најпоузданије вишенаменске борбене летилице четврте генерације, а његов пилот на батајничком аеродрому је демонстрирао и врхунско умеће.

Уз понирање, пилот те летилице из састава италијанског војног ваздухопловства, приказао је низ могућности са променама праваца летења у ваздуху, као и делове такозваног акробатског летења - својственог само врхунски обученим пилотима.

Пилоти Краљевског данског ваздугхоловства на чувеном америчком авиону Ф16, такође, су приказали врхунско умеће и бравурама у ваздуху демонстрирали зашто се та летилица, позната као "фајтинг фалкон", налази међу наоружањем многих држава.


Руске "летачке звезде"

Руска акробатска летачка група "Стрижи" представила је групно акробатско летење са три авиона "миг 29" и посетиоцима аеромитинга демонстрирала зашто је њихова група светски позната.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2012/09/02/10438656/Strizi.jpg)

Руски пилоти су миговима летели веома близу један другоме, у правилној формацији спуштали се и до стотинак метара од тла да би се, потом, не мењајући формацију попели до великих висина.

Током демонстрације врхунског летачког умећа, извођења акробатских вештина, визуелни ефекат појачала је и боја руских авиона - плаво-бело-црвена.

Пилот авиона "миг 29 М-2" Станислав Гордунов изразио је задовољство што их је публика поздравила бурним аплаузима и објаснио да је он приказао "демонстрациону пилотажу" - веома атрактивну за гледаоце.

Руски пилот је објаснио и да је на батајничком аеромитингу представљена нова верзија "мига 29", који је јачи и снажнији од претходне летилице те руске компаније.Маневри хеликоптера "газела" и "гама"

Пилоти Војске Србије на хеликоптерима "газела" и "гама" приказали су маневарске спосовности летилица које се користе приликом подршке пешадији.

Судећи према реакцијама публике, изузетно атрактивно било је спуштање на мале висине, чиме се омогућава стрелцима из хеликоптера да подрже пешадију током теренских борби.

Командант 714. противоклопне хеликоптерске ескадриле, потпуковник Предраг Николић рекао је да су приказани различити маневри који се изводе приликом редовне обуке пилота хеликоптера за дејства у различитим условима.

Николић је објаснио да приказани хеликоптерски маневри омогућавају стрелцима, смештеним у кабинама летилица, да на прави начин пруже подршку јединицама копнене војске.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2012/09/02/10437340/Izlozba.jpg)

На аеромитингу у Батајници учествовали су представници 16 земаља. Једанаест земаља имало је своје летачке тимове, док је пет држава митингу присуствовало на нивоу делегација. Екипе шеснаест држава имале су укупно 27 ваздухоплова са око 200 људи.

Делегације у Батајници имали су Аустрија, Бугарска, Данска, Италија, Румунија, Русија, САД, Словенија, Турска и Француска са својим авионима и хелокоптерима. Своје делегације имале су Велика Британија, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Шведска и Украјина.

Из Србије, учествовали су представници 27 ваздухопловних организација са 58 ваздухоплова, док је Војска Србије у ваздуху имала 45 летелица.

Аеромитингу поред председника Николића, присуствовали су и премијер Ивица Дачић, министри у Влади Србије, дипломате, војни изасланици и истакнуте јавне личности.

Вучић: Изванредан успех аеромитинга

Министар одбране Александар Вучић изјавио је да је аеромитинг "Батајница 2012" постигао изванредан успех, одвијао се без иједног инцидента уз сјајну организацију и више људи него на претходном одржаном 2009. године.

Изражавајући захвалност свим учесницима, Вучић је истакао да са поносом може рећи да је данас бити члан Владе и представник државе која је одржала овакав аеромитинг, велика
ствар.

Вучић је рекао за РТС да је ова манифестација веома значајна за презентацију Србије у свету. После представљања "ласте" министар одбране очекује продор тог авиона на светско тржиште. Вучић је најавио изградњу два важна инфраструктурна објекта на аеродрому Батајница.

Министар одбране изјавио је да ће Србија, при опремању Војске, користити позитивна искуства држава региона и Европе, како би се избегле грешке које су они чинили.

Вучић је нагласио да се нада да ће домаћа војна индустрија напредовати у сваком погледу и производити знатно више него раније и да ће успети своје производе да пласира на иностраним тржиштима у већем обиму него пре.

"Уверен сам да ако пронађемо довољно тржишта за наше модерно наоружање и склопимо више различитих аранжмана да ћемо моћи да купимо и ново наоружање", рекао је Вучић.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2012/09/02/10437370/Izlozba-aviona.jpg)

За праћење аеромитинга акредитовано је 538 новинара, а међу њима и 220 новинара из региона и Европе.

Организована је и изложба наоружања и војне опреме, а представљена је и домаћа војна индустрија.

Аеромитинг је организован у оквиру обележавања века српског војног ваздухопловства. Иначе, српско војно ваздухопловство и противваздушна одбрана обележавају 24. децембар као дан тог вида Војске Србије, у знак сећања на исти датум 1912. године када је донето решење о формирању Ваздухопловне команде, са седиштем у Нишу. У то време Србија је била једна од 15 држава која је имала војно ваздухопловство.

РТС је директно преносио највећи део аеромитинга у Батајници - од 10.30 до 15 сати на Првом програму.

(РТС) (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/%D0%94%D1%80%D1%83%D1%88%D1%82%D0%B2%D0%BE/1166308/%D0%A1%D0%BF%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%BB+%22%D0%91%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%98%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0+2012%22.html)


Наслов: Одг: Сто година српског војног ваздухопловства
Порука од: Zeka Септембар 02, 2012, 22:04:19
Цитат
Извиждана НАТО делегација на аеромитингу на Батајници

Много сам поносан на момке који су организовали овај протест. Жао ми је што нисам био тамо да и ја пљунем на те фашисте.


Наслов: Одг: Сто година српског војног ваздухопловства
Порука од: Zeka Септембар 06, 2012, 20:00:15
Забавни агресори

(http://img507.imageshack.us/img507/1759/reutersvostockphotobata.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/507/reutersvostockphotobata.jpg/)

Како преноси Руска реч, на недавном аеро-митингу у Батајници учествовали су и НАТО авиони F-16, исти они који су 1999. бомбардовали Србију. Публика је протестовала, али су то многи српски медији прећутали. Из НВО сектора се пак могло чути да „Србија није руска губернија [па да се у њој] некажњено вређају НАТО званице“.

У недељу 2. септембра на војном аеродрому код Београда отворен је међународни аеро-митинг „Батајница 2012“, посвећен 100-годишњици српског ратног ваздухопловства. Поред Србије у митингу учествује још 16 земаља, међу којима и 9 учесница Северноатлантске алијансе. Радио и телевизија Србије организовали су директан пренос отварања ове манифестације. Према њиховим подацима, пренос је пратило 2.102.000 ТВ гледалаца.

Међутим, државни медији су приказали само званичне догађаје на аеро-митингу, не помињући инцидент везан за присуство делегације НАТО-а на овом празнику. Представници САД и НАТО-а били су извиждани за време митинга. Активисти СНП „Наши“, „Канон“ и „Корак Србије“ организовали су свој митинг испред америчких ловаца-бомбардера F-16. Како саопштава Интернет-портал „Vesti online“, они су узвикивали антинатовске и антиамеричке пароле („F..k, f..k NATO pakt“), а неки од њих су испљували војне симболе САД и НАТО-а. Затим су демонстранти раширили транспарент са натписом „NATO f..k off!“ и амблемом алијансе стилизованим у облику кукастог крста. Та акција је наишла на подршку посетилаца аеро-митинга, који су се фотографисали поред транспарента. Неки од њих су отворено оптуживали присутне америчке пилоте за агресију и показивали им увредљиве гестове. Како су изјавили учесници акције, „убице српског народа, које су нас непоштедно бомбардовале 1999, нису добродошле на српском небу“. Треба истаћи да полиција која је присуствовала на аеро-митингу није покушавала да спречи ову акцију.

Цитат
Била би озбиљна грешка схватити овај догађај само као „перформанс“ групе малих националистичких организација. Штавише, ни српске власти нису критиковале антинатовски митинг, а на језику политике и дипломатије ћутање има своје значење.


Ова акција је веома индикативна. Обично се у Србији демонстрације и митинзи протеста против НАТО-а организују у марту, на годишњицу почетка агресије, али и почетком септембра је појављивање авиона НАТО-а на небу изнад Београда било довољан повод за негативну реакцију грађана Србије. Наиме, акција је наишла на одобравање и код обичних посетилаца аеро-митинга. Стога би била озбиљна грешка схватити овај догађај само као „перформанс“ групе малих националистичких организација. Штавише, ни српске власти нису критиковале антинатовски митинг, а на језику политике и дипломатије ћутање има своје значење.

Догађај је осудила само невладина организација „Млади за демократију“, чији су представници изјавили да „Србија није руска губернија [па да се у њој] некажњено вређају НАТО званице“, додавши да је „овај догађај прст у око свим гостима НАТО алијансе који су доживели непријатности“.

Други недавни догађаји само потврђују да српска влада у скорије време не планира беспоговорно ступање у НАТО и потчињавање његовим директивама. Штавише, како саопштава агенција Срна, министар одбране Србије Александар Вучић на недавном сусрету са Дебором Ешенхурст, командантом Националне гарде Охаја, отворено је изјавио да ће Србија сарађивати са НАТО-ом у оквиру програма „Партнерство за мир“, али нема намеру да ступа у алијансу. Са друге стране, Вучић је крајем августа посетио Русију, где је постигнут договор о тешњој војној сарадњи између Србије и Русије. Постоје информације да ће Србија наручити од Русије МиГ-35, а не горе поменуте F-16. Међутим, није ствар само у томе. У Југославији, а затим и у Србији, дуго година је коришћена управо совјетска и руска војна техника, тако да би куповина руских авиона за Србију и финансијски била повољнија.

Цитат
Србија није руска губернија [па да се у њој] некажњено вређају НАТО званице.
невладина организација „Млади за демократију“

Било како било, акција на аеро-митингу у Батајници сведочи да се српско друштво још увек негативно односи према САД и НАТО-у. Са друге стране, представници алијансе су морали знати да ће њихово присуство на овој манифестацији и демонстрирање војне технике многи грађани Србије схватити као увреду и провокацију. Управо ти ловци F-16 били су главна ударна снага НАТО-а у операцији против Србије 1999. Појава делегације НАТО-а на аеро-митингу још једном је подсетила Србе и на проблеме у покрајини Косово, где је смештен војни контингент НАТО-а.

Упадљиво је и то што није било негативне реакције српских званичника на овај инцидент. Тачно је да је, барем на речима, ступање у Европску унију стратешки циљ како претходне, тако и садашње владе Србије. Али, судећи по последњим догађајима, српске власти праве разлику између Европске уније и НАТО-а, и када је у питању војна сарадња не дају предност НАТО-у у односу на Русију. У сваком случају, то се може закључити из недавних потеза министра Вучића. Другим речима, званична Србија тежи да развија сарадњу са Русијом, између осталог и у војној сфери, и нема намеру да расположења руководилаца Северноатлантске алијансе доживљава као инструкције.

Цитат
Аутор је доктор историјских наука, научни сарадник Института за славистику Руске академије наука.

Михаил Вашченко (http://www.vaseljenska.com/misljenja/zabavni-agresori/)


Наслов: Промоција официра Војске Србије
Порука од: Гога Септембар 08, 2012, 22:05:20
Промоција официра Војске Србије

Свечаним дефилеом испред Народне скупштине промовисани најмлађи официри Војске Србије. Отаџбина је за српског официра увек била светиња, и тако ће бити и у будућности, поручио председник Томислав Николић.

18:32 -  Традиционалним бацањем шапки у ваздух завршена свечана промоција нове класе потпоручника Војске Србије.

18:26 - Испраћајем заставе завршен дефиле кадета и потпоручника Војне академије.

18:20 - Одржан бриљантан егзерцир официра Војске Србије.

18:01 - Уз звуке "Марша на Дрину" потпуковник Нововић повео дефиле младих потпоручника, кадета и кадеткиња 133. класе Војне академије.

17:50 - Председник Николић уручио официрске сабље најбољим дипломцима Војне академије.

17:47 - Министар одбране Александар Вучић уручио пиштоље с посветом најуспешнијим кадетима вида Копнене војске и Ваздухопловства и противаздухопловне одбране.

17:45 - Потпуковник Предраг Јовановић прочитао указ председседника Србије којим је 154 дипломаца Војне академије унапређено у официре Војске Србије.

17:42 - Начелник Војне академије бригадни генерал Младен Вуруна поздравио високе државне званичнике и госте из земље и иностранства.

17:28 - Почела свечана промоција најмлађе класе официра Војне академије у центру Београда постројавањем за дочек председника Србије Томислава Николића.

На свечаности испред Дома Народне скупштине уз присуство државног врха, у чин потпоручника промовисано 156 кадета и кадеткиња 133. класе Војне академије.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2012/09/08/10481064/Tomislav-Nikolic-kadeti.jpg)

Начелник Војне академије, бригадни генерал Младен Вуруна је, обраћајући се младим потпоручницима, подсетио да је војнички позив частан, али и ризичан и тежак, што су кадети спознали погибијом својих колега у овогодишњој несрећи на полигону Пасуљанске ливаде.

"Наоружани светлом традицијом, чашћу и знањем имајте на уму шта Србија и њени грађани од нас траже и очекују", поручио је Вуруна.

Потпоручник Радован Жунић, који је дипломирао са највишом просечном оценом у класи, захвалио је професорима Војне академије на томе што су васпитали и образовали генерацију официра која ће се часно супротставити свим изазовима који се пред њима нађу.

"Пред вама стоје људи опредељени да пођу трагом наших предака који су нас својим делима задужили, част је наша имовина и наше опредељење", поручио је Жунић.

Председник Николић је на свечаности уручио официрске сабље тројици најбољих дипломаца, а министар одбране Александар Вучић уручио је пиштоље с посветом најуспешнијим кадетима вида Копнене војске и Ваздухопловства и противаздухопловне одбране.

Николић је официрске сабље уручио потпоручницима Радовану Жунићу из Сремске Митровице, са порсечном оценом 9,48, Милку Дурлевићу из Скопља, са просеком 9,37, и Ђорђу Стојановићу из Пирота, који је дипломирао са просеком 9,33.

Министар Вучић уручио је пиштоље с посветом Виктору Верешу из Крушевца, са просечном оценом 9,21, и Милени Ђокић из Краљева, са просеком 8,70.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2012/09/08/10480856/Kadeti.jpg)

Међу дипломцима су ове године и два припадника Војске Црне Горе, а у новој генерацији потпоручника је и 31 девојка.

Промоцији су присуствовали и премијер Ивица Дачић, председник Скупштине Србије Небојша Стефановић бројни министри и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић.

Свечаности, која је седми пут одржана испред Дома Народне скупштине, уз родитеље, родбину и пријатеље официра, присуствовали су и представници дипломатског кора, војни изасланици, као и делегације оружаних снага више земаља.

Промоција официра је увеличана налетом авиона и хеликоптера Војске Србије, егзерциром Гарде Војске Србије као и музичким изведбама Уметничког ансамбла ''Станислав Бинички'' и репрезентативног оркестра Гарде, а завршена традиционалним бацањем шапки, након чега је у Дому Народне скупштине приређен пријем.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2012/09/08/10480306/Sapke.jpg)

(РТС) (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/%D0%94%D1%80%D1%83%D1%88%D1%82%D0%B2%D0%BE/1170008/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0+%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%92%D0%BE%D1%98%D1%81%D0%BA%D0%B5+%D0%A1%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B5.html)


Наслов: Одг: Српски мировњаци испраћени за Кипар и у Либан
Порука од: Гога Септембар 16, 2012, 22:01:40
Српски мировњаци испраћени за Кипар и у Либан


Испраћај припадника два контигента Војске Србије у мировне мисије УН-а на Кипар и у Либан организован је данас у војној бази Југ код Бујановца, чиме се према речима начелника генералштаба Љубише Диковића додатно потврђује позитивна слика Србије у свету.
(http://www.vesti-online.com/data/images/2012-09-16/266336_vojska-srbije_f.jpg?ver=1347803598)
Српски војници помажу у Либану и на Кипру


Србија се после дугогодишње паузе вратила у ред земаља које учествују у мировним операцијама УН широм света и тиме потврдила позитивну слику о својој војсци у свету, казао је Диковић.


Ове године је у мировним операцијама ангажовано 68 припадника ВС. Они се данас налазе у Либерији, Обали Слоноваче, Конгу, Либану, Кипру и Сомалији и на Блиском Истоку.


У Либан ће кренути 41 војник и то је прво учешће припадника ВС у тој земљи. На Кипар одлази трећа група, састављена од 46 војника, која ће сменити претходну. Она ће бити део шпанског контигента, пре одласка у ту подељену острвску земљу приадници ВС ће провести неколико месеци на обуци у Шпанији.

Контигенти су састављени од припаднка војске из Зајечара и Рашке, а међу њима су и жене. Испраћају су присуствовали представници Минисарства одбране, челници Зајечара, Рашке, Врања, Бујановца и Прешева.

(Бета) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/254674/Srpski-mirovnjaci-ispraceni-za-Kipar-i-u-Liban)


Наслов: Одг: Српски мировњаци испраћени за Кипар и у Либан
Порука од: Гога Септембар 16, 2012, 22:15:56
Где Шутановац стаде, Вучић настави. Ето, уместо да наша војска БДИ над српском нејачи на Косову и Метохији, она иде на ТУЂА огњишта. Срамно! Срамно Николићу и Вучићу, а тек колико је бедно ово што изговара српски начелник генералштаба, Љубиша Диковић,

"Србија се после дугогодишње паузе вратила у ред земаља које учествују у мировним операцијама УН широм света и тиме потврдила позитивну слику о својој војсци у свету,.."

Нисам знала да једна војска стиче позитивну слику о себи на тај начин, првенствено одласком на туђе територије да штити неки туђи народ, а да при том сопствени оставља незаштићен.


Наслов: Одг: Учешће српске војске у "мировним мисијама" УН и ЕУ
Порука од: moka Септембар 17, 2012, 11:47:07
Зато дадоше оних 17 хамера ;D да могу у свако доба да лоцирају наше мировњаке

http://www.youtube.com/watch?v=HTNrDMQpH84


Наслов: Пао војни авион: Погинуо пилот
Порука од: Гога Септембар 26, 2012, 15:48:42
Пао војни авион: Погинуо пилот

Мајор Горан Савић (39), пилот Војске Србије погинуо је данас када је искочио из авиона Ласта (В-54), који се срушио у Новој Пазови. Други пилот је прошао без повреда. Нема повређених на земљи.(http://www.vesti-online.com/data/images/2012-09-26/268533_lasta_f.jpg?ver=1348651240)
Оба пилота су се катапултирала: Нема повређених на земљи

Авион Војске Србије типа "ласта В-54" срушио се у насељеном делу Нове Пазове, у улици краља Петра 91. Авионом су управљала двојица пилота, који су катапултирали пре пада авиона. Пилот Горан Савић је остао у авиону до последњег тренутка, како пад летелице не би изазвао додатне жртве.

  Тешко рањени Савић је војним хеликоптером пребачен на ВМА, где је преминуо од задобијених повреда.

Начелник Управе за односе са јавношћу Мнистарства одбране пуковник Миливоје Пајовић је додао да нема провређених грађана на месту где се авион срушио.

- Пилоти су били на редовној техничкој проби ваздухоплова, пише у саопштењу Министарства одбране.

(http://www.vesti-online.com/data/images/2012-09-26/268534_pao_iff.jpg?ver=1348651745)

Доктор Бранко Бурсаћ рекао је да је екипа Хитне помоћи у Новој Пазови указала помоћ повређеном пилоту кога је касније преузела Војска. Он је рекао да нема повређених на земљи и да је авион пао у довориште једне куће.

Цитат
"Ласта" се најчешће користи за обуку, али може да лети и као акробатски авион

"Ласта" је једномоторни авион, нискокрилац, металне конструкције, с два класична пилотска седишта, постављена један иза другог и с увлачећим стајним трапом, типа трицикл. Стајни трап обезбеђује поуздано полетање и слетање с бетонских и травнатих стаза, као и вожњу (рулање) по земљи.

Авион "Ласта" је пројектован за услове високе акробатске категорије. Сагласно с тим, горивна и уљна инсталација му обезбеђују леђни лет у трајању до 3 минута. Обезбеђена му је носивост структуре за оптерећења при + 6 / - 3 г и при граничној брзини обрушавања од 560 км/х.

Погон авиона сачињава мотор Лyцоминг АЕИО 540-Л 1Б5.Д и трокрака елиса, променљивог корака, Хофман ХО-В-123-К-В/200 АХ. Мотор је 6-сто цилиндрични, с максималном снагом од 220 КW.


Ласта - први домаћи авион након распада СФРЈ

Школски клипни авион Ласта (В-54), који се срушио у Новој Пазови, прва је летелица домаће конструкције која је направљена у фабрици Утва из Панчева након распада СФРЈ и чије увођење у наоружање Војске Србије је у току.

Војска Србије је за своје  ваздухопловство наручила 15 серијских авиона, док су раније испоручена два прототипа који су израђени за потребе испитивања у лету. До сада је испоручено седам авиона серијске производње. Претходно је за потребе новог Ратног ваздухопловства Ирака из Утве испоручено 20 авиона тог типа.

Први лет авиона Ласта обављен је 5. фебруара 2009. године. Ево како је изгледао пробни лет "ласте" у априлу 2009. године:

http://www.youtube.com/watch?v=yVfDw2qsSAk

Цитат
Министар одбране Александар Вучић прекинуо је посету Кипру због несреће и наредио хитну истрагу овог инцидента.

(Блиц, Бета, Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Hronika/257068/Pao-vojni-avion-Poginuo-pilot)


Наслов: Одг: Пао војни авион: Погинуо пилот
Порука од: Гога Септембар 27, 2012, 01:53:05
Херојски подвиг пилота војске Србије, мајора Горана Савића (39) из Београда

(http://www.alo.rs//_customfiles/Image/slike/2012/09/27/heroj-v.jpg)

Жртвовао се да би спасао друге

Мајор Војске Србије Горан Савић (39) из Београда, који је погинуо у јучерашњем паду војног авиона "ласта В-54" у Новој Пазови, жртвовао је свој живот док летелицу није приземељио на безбедно место како не би изгинуло више људи. Савић није хтео да искочи све док авион није усмерио да падне у двориште између две куће и фабрике "Витекс".


Тек тад је искочио, али му се није отворио падобран, а од последица тешких повреда преминуо је јуче на Војно-медицинској академији. Несрећу авиона Војске Србије који се јуче око 10.15 срушио у Новој Пазови у улицу Краља Петра код броја 91 у двориште једне куће приликом последњег пробног лета преживео је пуковник пилот Томислав Бећаговић (47) из Београда, који је успео да искочи раније, и он је лакше повређен.
Савићев херојски подвиг посматрали су јуче у страху и мештани Нове Пазове.
- Прво смо чули како авион у ваздуху трокира. Правио је кругове... У једном тренутку из "ласте" која је била у пламену искочио је са падобраном један пилот. Био је бесан. Одмах је узео мобилни телефон у руке... Вероватно је звао Хитну помоћ. Говорио је да има јаке болове у ногама и кичми. Стављен је у хеликоптер и превезен на ВМА - испричао је за "Ало!" очевидац Михаило Пухач из Нове Пазове.

- Никада неће заборавити лик пилота који је до последњег тренутка остао у авиону. Борио се да обузда управљач који је подрхтавао. Тако нешто смо видели само на филмовима. Пилот је успео нешто немогуће - да усмери авион да падне у двориште између две куће и фабрике "Витекс". Да није остао присебан, ко зна колико би људи било мртво. Њему се није отворио падобран... - каже један од очевидаца трагедије.
Сви су мислили да је и пилот Савић успео да искочи, али то није урадио. Тражили су га неколико минута, а онда нашли недалеко од "ласте".
- Човек има пулс! - рекао је један од лекара Хитне помоћи и за свега неколико минута Савића су ставили у хеликоптер. У тешком стању, са бројним унутрашњим повредама и крварењима, примљен је на ВМА, где је, упркос борби лекара, преминуо. Чим је чула за трагедију, његова супруга Гордана, са којом има два малолетна сина, дошла је на ВМА.
Лакше повређени пилот, пуковник Томислав Бећаговић, такође из Техничког опитног центра, члан је аероклуба "Галеб Г4" из Новог Сада од његовог оснивања, 2005. У клубу кажу да је Бећаговић такође један од врхунских пилота у нашој земљи.
- Члан је акрогрупе "Летачке звезде", с којом је наступао широм света. Један од најбољих наших пилота, вишеструко европски награђиван. Прави фигуре у ваздуху које све остављају задивљене и звезда је војне групе - кажу из аероклуба "Галеб Г4".
Савић и Бећаговић су прошле године као ваздухопловци ВС учествовали и на чешком међународном аеромитингу изводећи лет на домаћем "Г-4 супергалебу".
У породичној кући Горана Савића у београдском насељу Вождовац, у којој живи са супругом и два сина, јуче су се у око 15 сати у дворишту скупили пријатељи и рођаци.
- Немамо шта да кажемо! Остали смо без сјајног човека, врхунског пилота, свако ко је видео његов соло наступ у Батајници зна да је Савке елита ваздухопловства! Био је и врхунски радио-аматер и отац двоје деце, која још иду у вртић. Ово је велика трагедија за његову породицу. Шта се догодило у Новој Пазови, знаћемо након извештаја надлежних органа. Овде би током дана требало да стигне војна полиција... - рекао је један од пријатеља, напомињући да нико није расположен за разговор за медије. Он је додао да је Савић био хранитељ породице, а супруга му је, како сазнајемо, запослена на одређено. Пријатељи су с поносом истакли да је Горан један од ретких који је са авионом "Г4" извео такозвано звоно на аеромитингу у Батајници ове године, а Савић је пре соло наступа на митингу тада скромно изјавио за медије "то је стандардан лет, с тим што ћу се наравно потрудити да максимално покажем шта авион може и шта ја знам".
Родбина и пријатељи за браћу Савића имају само речи хвале.
- Горан је, на несрећу, одрастао такође без оца. Умро је кад је био мали, тако је и он сада оставио своју децу. Волео је да фотографише из ваздуха. Пријатељима је показивао своје снимке. Син, супруг и отац за пример... Има млађег брата Бојана, који је до сада неколико пута побеђивао у "Слагалици". Заиста породица за пример - каже један од пријатеља настрадалог пилота.

 
Први авион за обуку

Авион "ласта" који се срушио у Новој Пазови представљен је крајем прошле године као први авион за обуку који је произведен у панчевачкој фабрици "Утва". "Ласта" је једномоторни нискокрилац металне конструкције, са два седишта за пилоте, постављена једно иза другог. Увлачећи стајни трап омогућава полетање и слетање с бетонских и уређених травнатих полетно-слетних стаза, а развијен је за основно школовање пилота. "Ласта" је опремљена са два спољна поткрилна носача наоружања носивости по 120 килограма, који могу да носе контејнере са митраљезима, вишецевне лансере невођених ракетних зрна калибра 57 милиметара или две бомбе тежине по 100 килограма. Максимална брзина лета је 340 километара на сат, долет износи 1.060 километара, тактички радијус оптерећеног авиона је 400 километара, док је плафон лета 5.200 метара.

 
"Био врхунски пилот и ентузијаста"

"Тај тип авиона, "В-54 ласта", нема катапулт седишта, већ се систем за евакуацију у случају опасности састоји од тога да се кабина уништава, а пилоти сами искачу. Наравно, још је рано за закључке, али претпостављам да је пилот искочио на недовољној висини да би му се падобран успешно активирао. Срећа у несрећи је да је други пилот преживео! С обзиром на то да је авион нов, произведен ове године, те се не може говорити о застарелости летелице, и да је други пилот жив те ће моћи о свему да посведочи, све ће бити брзо расветљено!", објашњава за “Ало!” Петар Војиновић, ваздухопловни новинар и аутор најчитанијег домаћег блога који се бави ваздухопловством "tango six".
- Добро сам познавао Савића, био је изврстан пилот и надасве изврстан човек! Велики ваздухопловни ентузијаста, али и један свестран човек! Горан је био дугогодишњи наставник летења и прошле године је, након што је прошао ригорозне селекције, изабран за најелитнији посао опитног пилота - каже он.


Брат и мајка у сузама


"Немојте, молим вас! Није нам до приче... Разумите нас", овим речима нас је на вратима породичне куће Савића у Чајетини дочекао Бојан Савић, брат покојног пилота, видно скрхан болом. Да је Горан подлегао последицама авионске несреће, Бојан и њихова мајка Радмила сазнали су јуче нешто иза поднева. Тужна вест се брзином муње пронела златиборском варошицом.
- Чим је јављено да јој је син страдао, Радмила је, вероватно ни сама свесна шта ју је снашло, кренула пут Београда са родитељима Горанове супруге Гордане, такође Чајетинке - прича нам рођак погинулог мајора српског ратног ваздухопловства. У Чајетину је јуче по подне слетео војни хеликоптер из кога је изашло неколико младића у зеленим комбинезонима и једна девојка у војној униформи. Код Савића су се задржали неких пола сата, а потом сели у летелицу и одлетели.
Горан је рођен 1973. у Зеници, где је његов отац, иначе Златиборац, у то време радио као возач у једној фирми. Детињство је провео у Чајетини, одакле је после средње школе отишао на Војну академију.
- Желео је пошто-пото да буде војни пилот и од детињства је причао о авионима. Први пут није успео да упише академију због неког мањег здравственог проблема. Жртвовао је годину, а онда се поново пријавио за авијацију. Сећам се како је био поносан и срећан када је био примљен - каже један од Горанових познаника. У Београду је као подстанар живео са супругом Горданом, са којом има двојицу синова, од три и шест година година. Бавио се радио-аматерством, био је у Извршном одбору радио-аматера Србије - присећа се рођак Горана Савића.


Диковић: Отказале команде

Начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић рекао је да је на основу прикупљених информација и изјаве пилота Бећаговића до несреће дошло јер су отказале команде на авиону.
Први потпредседник Владе Србије и министар одбране Александар Вучић, који је због несреће прекинуо посету Кипру, изјавио је саучешће породици мајора Савића и наложио хитну истрагу о том случају.
Председник Србије Томислав Николић изразио је саучешће породици мајора Горана Савића. У телеграму саучешћа се наводи да је Савић служио на понос свима.

 
Изводио бравуре на аеромитингу

Савић је важио за једног од наших најбољих пилота. На недавном аеромитингу Батајница 2012, показао је своје врхунско умеће на авиону "супергалеб Н-62" изводећи вежбу "Звоно-Ковит-Командовани ваљак".

 
Цитат
ХРОНОЛОГИЈА

8. август 2012. - Ултралаки авион срушио се у селу Ратари код Обреновца, а пилот Мирослав Веселиновић (60) и копилот Ђорђе Вујић (30) само су повређени.
11. април 2011. - Четворица младића погинула су када се срушио у Мрчајевцима спортски авион “цесна 172”.
19. мај 2011. - Лаки путнички авион “цесна” срушио се у атару села Узићи, пилот и копилот су преживели несрећу.
14. новембар 2010. - Спортски авион пао је на путу Рума-Шабац и ударио у “голф 6”, у коме су били Драгорад Пандуревић (56) и његов син Дејан (28) из Шапца.
7. јул 2009. - Срушио се авион типа „миг 29“. Тада се пилот авиона потпуковник Раде Ранђеловић катапултирао, али је преминуо од последица повреда.
24. септембар 2008. - Авион “супергалеб Г-4” пао је на аеродрому у Батајници током припрема за аеромитинг, а том приликом погинуо је пилот Иштван Канас, који је био заједно у тиму “Летачке звезде”, чији је члан и повређени Томислав Бећаговић.
21. мај 2008. - У месту Баранда код Зрењанина, на око педесетак киометара северисточно од Београда, срушио се војни авион “орао”. Пилот, мајор Томас Јаник, спасао се искакањем из авиона и том приликом поломио је леву потколеницу.
  (Екипа Ало) (http://www.alo.rs/vesti/54150/Zrtvovao_se_da_bi_spasao_druge)


Наслов: Одг: Пао војни авион: Погинуо пилот
Порука од: Гога Септембар 29, 2012, 09:49:28
Орден за мајора Савића

Србија је јуче причала о херојском потезу војног пилота мајора Горана Савића, који је страдао у Новој Пазови јер је до последњег тренутка остао у авиону, како би избегао пад на стамбене објекте.Некадашњи командант Ратног ваздухопловства Војске Југославије, генерал Спасоје Смиљанић каже да као генерал, бивши пилот и командант Ратног ваздухопловства поступак мајора Горана Савића, доживљава као истински поступак хероја због кога овај мора бити постхумно одликован.

- Овај мајор је такође могао да напусти летелицу и тако се спасе, али се до последњег тренутка борио са авионом како би спречио да падне на неки објекат и изазове додатне, цивилне жртве. За мене као некадашњег пилота и команданта Ратног ваздухопловства то је херојско дело које заслужује и такво звање. Ако је могуће да неко постане херој у миру, онда је то овај мајор - каже генерал Смиљанић и додаје да ова жртва Савића искључује и могућност његове стручне грешке, односно грешке пилота.

- Гледао сам овог пилота на Аеромитингу и он је приказао један од најбољих програма тог дана. Међутим, некоректно је доводити у везу и ову и све претходне несреће, јер је и раније било несрећа и то много више, па нико од тога није правио афере.


Генерал Смиљанић каже да треба бити стрпљив и сачекати завршетак истраге, али му је чудно да су се тим поводом већ огласили и министар одбране и начелник Генералштаба.
- То су људи који у ланцу командовања треба да изађу тек када се дође до комплетне истине. Ово је заиста неуобичајен потез - сматра генерал Смиљанић.

(http://www.vesti-online.com/data/images/2012-09-27/268883_092802c3_f.jpg?ver=1348787990)
Војни авион "ласта" после пада у Новој Пазови

Погибија мајора Горана Савића, пета је у низу несрећа припадника Ратног ваздухопловства Војске Србије у последњих 12 година, али и двоцифрена уколико се у обзир узму и несреће приватних, углавном ултралаких авиона широм Србије.


Генерал Смиљанић наглашава да није спорно да се у већини случајева удеси догађају због грешке пилота, али да то у Србији то има везе и са драстично смањеним бројем налета.

  - Некада се на Аеродрому Батајница трошило 100 тона горива дневно, а данас се та количина не потроши за месец дана.

Војни аналитичар Александар Радић каже да су приликом удеса авиона замор материјала на летелицама или конструкторске грешке углавном ређе, а да је обично у питању пилотска грешка.


- Те грешке се догађају углавном због високих захтева, а човек је ипак само жив створ. Међутим, у односу на пре педесетак година удеси у Војсци су многоструко умањени - напомиње Радић. (Ђ.Баровић, Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/257522/-Orden-za-majora-Savica)


Наслов: Одг: Пао војни авион: Погинуо пилот
Порука од: moka Септембар 30, 2012, 03:44:04
Očevici profitirali od nesreće vojnog aviona u Novoj Pazovi
Snimke pilota na samrti nudili za 20 do 500 evra
Boris Vuković

Dok su vatrogasci gasili vojni avion u plamenu, a lekari pokušavali da što pre transportuju teško povređenog pilota Gorana Savića, većina okupljenih Novopazovčana trčala je po bašti, snimajući telefonima i kamerama tragičnu nesreću. Nakon što je Vojna policija blokirala prilaz, za snimke i fotografije tražili su stotine evra.
Radnici lokalne fabrike ispred koje je pre tri dana pao avion Vojske Srbije protivpožarnim aparatima gasili su plamenom zahvaćenu letelicu, pribojavajući se eksplozije, lekari Hitne pomoći činili su sve da pomognu teško povređenom pilotu Goranu Saviću, a istovremeno - okupljeni prolaznici i znatiželjnici u Ulici kralja Petra svojim mobilnim telefonima snimali su i fotografisali avion, vojni helikopter koji je došao po pilota, mesto nesreće...
Kad je nakon transporta povređenog majora Savića Vojna policija blokirala celu ulicu i zabranila prolaz novinarima i fotoreporterima do mesta nesreće, Novopazovčani su počeli da trguju svojim “ekskluzivnim materijalima”. Snimke i fotografije prodavali su kao na pijaci. Snimak aviona u dimu i transport pilota na VMA, koji je emitovao nacionalni javni servis, RTS je platio 25.000 dinara.


- Ako želite snimak, pozovite redakciju i recite da mi plate 500 evra. Imate na snimku sve, on je u punoj rezoluciji i možete dobro da ga iskoristite. Ako ne želite, javile su mi se neke druge televizije - rekao je autor snimka, cenjkajući se sa novinarom nacionalne televizije.

 

Cenu je, nakon ponude RTS-a, prepolovio.
Izgledalo je kao da su se meštani podelili - jedni su snimke nudili TV ekipama, a drugi fotografije štampanim medijima. Za fotografiju pilota kog Hitna pomoć podiže na nosila tražili su od 30 do 50 evra. Najjeftinija je bila fotografija aviona u dimu iza žičane ograde - 1.000 dinara, a taj “ekskluzivitet” je kupio beogradski internet portal.


To nije bio kraj - meštani Nove Pazove pokušali su da naplate i svedočenja o nesreći. Za priču o tome kako je izgledao avion u vazduhu ili na koji način se srušio “očevici” su tražili od 20 do 50 evra.


Ponašanje pojedinih meštana Nove Pazove sociolog Goran Kovačević ocenjuje kao sramotno.
- Ako neko juri za novinarima i nudi im eksplicitne scene nesreće, odnosno želi da zaradi na toj tragediji, moramo da se zapitamo u kakvoj sredini živimo. To znači da su poremećeni svi sistemi vrednosti, pa da neko, iako u teškoj materijalnoj situaciji, želi tako da zaradi. Izgleda da je reč humanost izgubila u Srbiji svaki smisao - ističe Kovačević.

 
Posao Savićevoj supruzi

Direktorat za civilno vazduhoplovstvo saopštio je da će zaposliti Savićevu suprugu Gordanu i omogućiti da ona i deca pokojnog majora imaju redovan izvor prihoda. Gordana na VMA radi kao medicinska sestra i na dan nesreće, kad su helikopterom dovezli njenog teško povređenog supruga, bila je u smeni.
http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/345221/Snimke-pilota-na-samrti-nudili-za-20-do-500-evra

Језиво.Докле су Срби отишли.


Наслов: Одг: Пао војни авион: Погинуо пилот
Порука од: Гога Октобар 01, 2012, 01:22:43
Димитријевић: "Ласта" летећи мртвачки сандук

Школски борбени авион "В-54 ласта" заправо никада није требало да доживи серијску производњу зато што су стручне службе Генералштаба Војске Југославије још пре десетак година установиле да је реч о "проблематичном авиону". Међутим, очигледно су неки интересни лобији током министровања Првослава Давинића, а касније и Драгана Шутановца, успели да такву одлуку промене, а није тајна да су у многим сличним пословима многи у таквим пројектима и лично профитирали - тврди за "Вести" некадашњи помоћник министра одбране Бојан Димитријевић

(http://www.vesti-online.com/data/images/2012-09-28/269149_092904s2_f.jpg?ver=1348876023)
[b]Кобне фалинке: Авион типа "ласта"[/b]

Коментаришући могућност да је мајор Горан Савић погинуо због техничког квара на летелици, Димитријевић каже да га такав закључак истраге не би изненадио јер је још раније установљено да са овим авионом нешто није у реду.

- Авион са само 39 сати у ваздуху је по свим карактеристикама нов авион коме се и не ради ремонт. Међутим, оставимо истрази да покаже шта се тачно догодило - каже бивши помоћник тадашњег министра одбране Бориса Тадића.

Димитријевић објашњава да је са Тадићем, марта 2003. године, одмах почео да анализира трошење војног буџета и да су заједно приметили константан одлив новца на израду "ласте".


- Одмах смо затражили од Сектора за Ратно ваздухопловство и противваздушну одбрану да направи анализу исправности ових улагања и оно је донело једногласан закључак да се пројектовање "ласте" обустави уз закључак да су све карактеристике ове летелице проблематичне. Међутим, производња је настављена када је на место министра, 2004. године постављен Првослав Давинић, а финализирана 2009. када је министарство преузео Драган Шутановац.

Цитат

Трагични летови

Бојан Димитријевић каже да много тога "није штимало", а да су то показивали и трагични пробни летови.
- Први прототип "ласте" срушио се 1985. године, када је пилот Ласло Колар доживео тежак удес. Дванаест година касније, ова летелица је поново тестирана и тада је погинуо командант Ваздухопловног опитног центра пуковник Зоран Видић - каже Димитријевић и додаје да уколико се истрагом утрди да је у питању системска неисправност летелице, надлежни морају да спроведу истрагу ко је инсистирао и зашто на серијској производњи таквих летелица.
  (Ђ.Баровић, Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Tema-dana/257778/Dimitrijevic-Lasta-leteci-mrtvacki-sanduk)


Наслов: Одг: Пао војни авион: Погинуо пилот
Порука од: Гога Октобар 04, 2012, 07:15:02
Николић одликовао мајора Горана Савића

Пилот мајор Горан Савић, указом председника Томислава Николића, постхумно одликван златном медаљом за храброст "Милош Обилић", за испољену храброст и дело личног херојства. Савић погинуо 26. септембра, приликом пада школског авиона "ласта В-54" којим је управљао.

Председник Србије Томислав Николић одликовао је постхумно мајора Горана Савића златном медаљом за храброст "Милош Обилић", за испољену храброст и дело личног херојства.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2012/10/03/10630620/Major-Goran-Savic.jpg)

Указ о додели одликовања мајору Савићу, председник је донео 28. септембра, саопштено је из Николићевог кабинета.

У саопштењу се додаје да је Савић (39) српски јунак који је жртвовао свој живот да би сачувао животе деце.

"Горан је иза себе оставио двоје малолетне деце, а својом смрћу спасао животе других", истакнуто је у саопштењу.

Савић је погинуо 26. септембра након што је школски авион "лста В-54, којим је управљао, услед отказивања контролне табле, пао у двориште фабрике боја и лакова "Витекс" у Новој Пазови.

Захваљујући херојском чину пилота Савића, који се свесно прекасно катапултирао јер је до последњег момента тражио најбезбедније место за слетање, нико од мештана Нове Пазове није повређен, па ни деца из оближње школе и вртића, истакнуто је у саопштењу Кабинета председника Србије.

(РТС) (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/%D0%94%D1%80%D1%83%D1%88%D1%82%D0%B2%D0%BE/1184900/%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%9B+%D0%BE%D0%B4%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BE+%D0%BC%D0%B0%D1%98%D0%BE%D1%80%D0%B0+%D0%93%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%9B%D0%B0.html)


Наслов: Српски јунаци
Порука од: Zeka Октобар 21, 2012, 23:40:43
Милунка Савић – девет рана, 12 одликовања и један заборав


(http://imageshack.us/a/img534/9130/milunkasavi.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/534/milunkasavi.jpg/)
Тридесеторо туђе дjеце ишколовала је о свом трошку жена пред којом су мирно стајали француски генерали, руски официри и пред којом су постројавани читави пукови…


То је жена са највише одликовања у историји ратовања, Милунка Савић српска хероина, која се тачно прије 100 година, када су трубе означиле мобилизацију и када је почео Први Балкански рат, пријавила као добровољац у српску војску. Да би спасла брата јединца од мобилизације Милунка се пријавила војној команди под именом Милун Савић.

Милунка је учествовала у опсади Скадра, у бици на Брегалници гдје је први пут рањена и гдје је показала невиђену храброст и ту први пут одликована Карађорђевом звијездом. Након тога рађале су се нове битке, нове ране и нова херојства Милунке Савић која је 7 година провела у рату и рововима, без одсуства. За тих седам година Милунка је 9 пута рањена, 12 пута одликована, а по завршетку рата доживјела је судбину као и многи српски хероји.

Добила је посао чистачице у Хипотекарној банци, а стан је добила тек двије године прије смрти. Умрла је октобра 1973. године у 84. години живота. Иза ње је остало 30-оро дјеце које је извела на пут, херојство, бројна одликовања, бесконачна тишина која позива на стид.srbel.net (http://www.srbel.net/2012/10/21/milunka-savic-devet-rana-12-odlikovanja-i-jedan-zaborav/)


Наслов: Одг: Српски јунаци
Порука од: Zeka Октобар 22, 2012, 11:11:49
Око соколово Самсона Чернова


(http://imageshack.us/a/img844/9951/chernovokosokolovo165.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/844/chernovokosokolovo165.jpg/)

Цитат
Изложба „Јединице везе Српске војске у Балканским ратовима 1912–1913.”

Изложбу можете погледати у Музеју ПТТ Србије (Мајке Јевросиме 13, Београд) радним даном од 10:00 до 15:00. За групне посете суботом треба најавити долазак. Изложба ће трајати до краја октобра 2012.

У Музеју ПТТ Србије у Београду током октобра ће трајати изложба „Јединице везе Српске војске у Балканским ратовима 1912-1913”, у којој значајно место заузима поставка албума илустрованих поштанских карата насталих на основу ратних фотографија руског фотографа и сликара Самсона Чернова. Ове поштанске карте су служиле као медијско средство за ширење информација о доприносу српске војске победи савезничких земаља у ратовима од 1912. до 1918. Аутор изложбе је Милорад Јовановић из Музеја ПТТ, који је дуго и посвећено сакупљао колекцију поштанских марака и разгледница са мотивима ратних напора и страдања Србије. Између осталог, он је један од заслужних који су вратили из заборава дело великог руског фотографа и уметника.
 
Самсон Чернов је био изузетно интеренсантна личност, чија се судбина у кључном добу његовог живота испреплела са ратним напорима Србије. Он је са 17 година приступио 1905. године руској војсци у Руско-јапанском рату као добровољац фотограф. Као искусан фотограф часописа „Ново време“ и „Руско слово“ седам година касније долази у Србију да извештава о Првом балканском рату. У то време је Чернов радио и за париски „Илустрасион“, за који пише текстове употпуњене ратним фотографијама. У то време је у Скопљу фотографисао и прве српске аероплане.

Цитат
(http://imageshack.us/a/img805/827/attackwwi165.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/805/attackwwi165.jpg/)
Наш Први светски рат
28. јула обележено је 98 го­ди­на од почетка Првог свет­ског рата. У Србији он живи у сећању људи, док је у Руси­ји избле­део и готово да је из­брисан из народног сећања.


У Другом балканском рату је осим фотографија снимио и ратни документарни филм „Битка на Брегалници“, а после повлачења Бугара снима трагове и последице бугарских ратних злочина над српским цивилима и војницима. Чернов је своје ратне фотографије излагао не само у Београду већ и у светским метрополама. Његове изложбе и пригодна предавања у Лондону и Паризу имали су изузетан ефекат у смислу јачања симпатија према Србији, која се нашла у ратним невољама и којој су подршка и помоћ били неопходни.
 
Чернов се нашао на првој линији фронта већ у првим данима Првог светског рата у Србији. Пратио је српске трупе и био на лицу места да сними борбе и разарања градова и насеља. Фотографисао је и обичне војнике-сељаке и краља Петра Првог, који је дошао на прву линију фронта да узме учешће у одбрани угрожене отаџбине. Велики руски фотограф и уметник се показао и као велики пожртвовани ратни друг српске војске када је заједно са њом прешао Албанију. Тада је направио своје најбоље и вероватно најпотресније фотографије Првог светског рата.
 
Управо је Чернов аутор чувене фотографије српског извиђача Драгутина Матића, која је обишла свет и постала симбол борбе и отпора једног малог народа који се дрзнуо да изађе на мегдан многоструко јачем непријатељу. Та фотографија најпознатијег српског извиђача у историји српских ратова позната је и као „Око соколово“. Занимљиво је да ратник са фотографије није ни знао за ту фотографију која је кроз много листова обишла читаву планету, као што ништа није знао ни о фотографу који га је овековечио. Тек пола века касније он је први пут видео себе на легендарној фотографији и чуо за име фотографа који га је прославио - Самсон.
 
Чернов је непрекидно радио на промоцији српских ратних напора, чак и када је његова отаџбина била у хаосу револуције. Он је неуморно писао, снимао, сликао на основу ратних фотографија, организовао изложбе (излагао је своје слике у хотелу Аурора у Санкт Петербургу 1913. године), држао предавања у великим западним метрополама и својим деловањем заувек задужио Србију и српски народ.

Цитат
Драгутин Матић није знао за свој портрет који је кроз многе листове обишао читаву планету, као што ништа није знао ни о фотографу који га је овековечио. Тек пола века касније он је први пут видео себе на легендарној фотографији и чуо за име фотографа који га је прославио.


Руска реч (http://ruskarec.ru/articles/2012/10/18/oko_sokolovo_samsona_cernova_17481.html)


Наслов: Власт се стиди својих ратника
Порука од: Гога Март 27, 2013, 21:37:45
Власт се стиди својих ратника


За разлику од Хрватске или Босне у којима ратни ветерани имају предност у запошљавању, али и бројне друге бенефиције, у Србији се чак и не зна тачан број оних који су бранили своју земљу.(http://www.vesti-online.com/data/images/2013-03-26/311367_032706c2_f.jpg?ver=1364307754)
ИМА ЛИ КРАЈА АГОНИЈИ Борци немају никаква права


Да апсурд буде већи, недавно јавно слушање предлога новог закона о борачкој и инвалидској заштити у Народној скупштини под називом Положај ратних ветерана у Србији, прошао је без икакве медијске пажње, а на 14 годишњицу од НАТО агресије, већина ратних ветерана је увелико пресавила табак, тужила Србију за дискриминацију и добила тај спор пред Судом правде у Стразбуру.

- Једне предизборне године, држава је начинила гаф тако што је ветеранима из седам општина на југу Србије, на име учешћа у рату, исплатила социјалну помоћ. Борци из других делова Србије су се оправдано побунили и због тога тужили државу, а онда је та наша брука стигла и до Стразбура где је пресуђено да се Србија дискриминаторски понела према својим ветеранима јер је једнима дала паре, а другима није. Још једном смо доживели да нас Европа учи здравој логици - каже огорчено народни посланик Саша Дујовић.

Он је иницијатор новог закона о борачко-инвалидској заштити којим би се умногоме променио садашњи, суморни положај ратних ветерана.

- Мада не постоје тачни подаци, јер Министарство одбране никада није завршило тај посао, процена је да је у Србији око 400.000 ратних ветерана. Око 20 одсто од тог броја су ратни инвалиди и породице погинулих које могу да се похвале бригом државе. Али, остатак, тих 80 одсто су буквално на маргини. Из досадашњег односа државе, то су заправо људи који нису имали среће да буду рањени или убијени у рату. Већина је без посла или икаквих повластица. У закону који сам предложио кључна измена је што ће ветеранима напокон бити признато да су бранили своју земљу и народ и да ће држава то убудуће ценити - каже Дујовић.

Наш саговорник истиче да је предложио да сваки ветеран, по угледу на Хрватску, добија по 10 одсто од просечног бруто личног дохотка, да му се омогући здравствена заштита и предност приликом запошљавања.

- Новац је само симболичан гест државе да цени своје ветеране, а све остало је нешто што се у других државама примењује без проблема - сматра Дујовић.

На јавном слушању новог закона, представници бројних ветеранских организација је огорчено закључило како се Србија стиди својих ратника.

Дугогодишњи председник ратних војних инвалида Југославије и Србије, а сада први човек Српског четничког покрета, Мирослав Челе Вуковић, каже за "Вести" да се држава оваквим положајем према својим ратницима заправо игра са сопственом судбином.

- У свим нормалним земљама ратни ветерани потпадају под ресор Министарства одбране. Тако је чак и у Швајцарској која последњих 300 година није била у рату. У Србији је за ветеране задужено министарство за социјална питања и то је јако тужно. Још је тужније што Србија уз трубе шаље своје младиће у цивилне мисије, а претходно није решила шта ће бити ако се неко од њих врати у ковчегу или осакаћен - каже Вуковић.


Цитат
Од траума пати 8,8 ветерана


Извршни директор Центра за ратну трауму из Новог Сада Бранислава Вајагић каже да од посттрауматског стресног поремећаја у Србији болује чак 8,8 одсто бивших учесника ратова.

- Таква ситуација има за последицу повећан број самоубистава и повећан број оболелих од болести зависности - каже Вајагић.

Мирослав Вуковић додаје да је та бројка знатно већа, јер је велики број грађана Србије оболео од тог синдрома током НАТО агресије.

- Зато треба тужити НАТО и тражити одштету - истиче Вуковић.Ко ће бранити отаџбину?

У Босни и Хрватској направљена је категоризација ратних ветерана на основу које се одређује и новчани додатак, али и друге привилегије у друштву.


- Само се Србија одриче својих ратника. Питам се шта ће бити у случају неког оружаног сукоба. Ко ће после свега бранити отаџбину - забринут је Дујовић.  

(Ђ.Баровић, Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/302208/Vlast-se-stidi-svojih-ratnika-)


Наслов: Расуло у Војнообавештајној агенцији
Порука од: Гога Јул 23, 2013, 15:34:35
Расуло у Војнообавештајној агенцији?


У Војнообавештајној агенцији (ВОА), једној од најзначајнијих тајних служби Србије, у последње две године двадесетак оперативаца је прекомандовано или отишло у пензију, а неколико њих и даље обиграва прагове институција, упозоравајући на катастрофалну ситуацију у тој служби због које је, тврде, угрожена и безбедност земље.

Заштитник грађана Србије, Саша Јанковић недавно је, на основу пријаве једног официра, од челника ВОА затражио да се исправе неправилности на које је указано, али се случај, због његове специфичности, води под ознаком строго поверљиво.


(http://www.vesti-online.com/data/images/2013-07-22/341877_072304c2_f.jpg?ver=1374506715)
ПОРОДИЧНА ИЛИ ДРЖАВНА СТВАР: Драган Шутановиац и Мирослав ИлићСлужбу је недавно посетила и делегација скупштинског Одбора за контролу служби безбедности и установила "неправилности у поступању према појединим припадницима" прихватајући већи део препоруке заштитника грађана и тврдњи генералног инспектора војних служби безбедности. Међутим, ниједан од чланова овог одбора ни званично ни незванично није желео да открије и најмању ситницу у вези са утврђеним неправилностима, а у саопштењу од 15. јула је наведено да ће се више детаља сазнати у септембру, на седници Одбора.
 

Добро информисан извор "Вести" каже да је афера испливала у јавност тек када су се разочарани припадници ВОА обратили заштитнику грађана.


- Ово није први пут да је заштитник грађана утврдио неправилности. То се догодило и почетком прошле године, али без икаквог ефекта. Припадници ВОА су се обраћали и прошлом и садашњем министру одбране, и Драгану Шутановцу и Александру Вучићу, па инспектору за војне службе безбедности, па чак и анонимним писмима сматрајући да није битно ко пише, већ да ли је то тачно. Нажалост, од тада је у ВОА неиздржива ситуација због чега је око 20 припадника или отишло у пензију или прекомандовано. Реч је о искусним професионалцима који су веома квалитетно радили свој посао што је значајно утицало и на безбедност Републике Србије - тврди овај извор.

Он додаје да би се на удару закона због низа махинација средствима намењених војним изасланствима у иностранству, али и због нестручности и непотизма, морали наћи неки од челних људи ВОА.

- Примарни задатак ВОА је спречавање безбедносних ризика који прете искључиво из иностранства, али уместо да се Служба бави тим стварима, последњих година она је постала сервис тадашњег министра Драгана Шутановца и Демократске странке.


У низу неправилности се спомиње и чињеница да су неки од челних људи ВОА пре уласка у ту Службу имали богат "досије" Органа безбедности јединица где су службовали.

- Неки су хватани у крађи десантних чамаца, а други у изношењу точкова борбених авиона МиГ 21 "за потребе рођака који прави приколицу". Један од старешина, док је био на служби у иностранству, покушао је да се "угради" са 30.000 евра у куповину стана за војне изасланике Србије, па је враћен у пратњи "тројице водича".

Извор "Вести" додаје да је већина оперативаца шиканирана тако што су им даване мање оцене или су прекомандовани, а њихова места остала празна или су попуњавана почетницима.

Цитат


И БИА у потрази за инсајдером

Извор "Вести" тврди и да су, пошто је цела прича о расулу у ВОА, процурила у јавност, неки припадници ове Службе позивани на "информативне разговоре", вршена је провера стила писања, али и тестирани на полиграфу. Прича се да је чак и БИА укључена у случај откривања "инсајдера", наводи извор "Вести".

Цитат
Безбедносни ризик за тастов концерт

Служба је чак била ангажована да утврди "степен безбедносног ризика" за Шутановца уколико присуствује концерту свог таста Мирослава Илића у Сарајеву. Међу "примарним задацима" нашло се и "маркирање" српских политичара који су посећивали или и даље посећују амбасаде у Београду - наводи овај извор.


(Ђ.Баровић) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/331043/Rasulo-u-Vojnoobavestajnoj-agenciji-)***


Све "боље од бољег". Било би изненађење да у Србији било шта функционише. Вероватно су појединци из ове службе некоме опако засметали. А, могуће да  питање Косова и Метохије има неке везе са овим.


Наслов: Србија има нови план одбране у случају рата: И фирме бране земљу
Порука од: Гога Март 06, 2014, 05:30:51
Србија има нови план одбране у случају рата: И фирме бране земљу

После више од две деценије, Србија добила нови план одбране земље у случају рата. Свако важно предузеће добило је улогу у пружању помоћи јединицама

(http://novosti.rs/upload/thumbs/images/2014//03/04n/DRU-VOJSKA_620x0.jpg)


ЗАДАТАК да производе или пружају услуге и у случају ратног или ванредног стања има 1.200 привредних друштава у Србији. У случају да оружје проговори, њихов задатак ће бити снабдевање одређене војне јединице, полиције или другог субјекта одбране.

Ово решење међу најважнијим је ставкама у Плану одбране Србије, који је у примени од ове године. Овај документ темељ је одбране земље, којим су подељена задужења свим факторима значајним за безбедност. Нови план, после више до две деценије заменио је претходни, који је одговорао тадашњој држави и војсци, а на његовом писању војни стручњаци радили су више од три године.

- Овог пута определили смо се за децентрализовани модел снабдевања јединица и осталих субјеката одбране - објашњавају у Министарству одбране.

- Некада је све то дириговало Министарство одбране, док ће убудуће свако предузеће имати сопствени план снабдевања или пружања помоћи одређеном субјекту одбране.

Просто, одређени произвођач хране планом одбране добио је задатак да војсци, полицији, општини или другој формацији достави одређену количину намирница у дефинисаном броју ратних дана. Да би предузеће могло да испуни обавезу дужно је да се добро припреми, обезбеди производњу коју је пријавило Министарству одбране и ствара залихе. Задатке о поступању у случају паљења сирена добили су и државни органи, који ће бити одговорни за реаговање предузећа за која су надлежни.

Овај документ под кров је ставио војну, радну и материјалну обевезу грађана Србије, али и државних органа и предузећа. У војним списковима забележена су имена чак 1,7 милиона грађана који као резервни састав у случају рата могу да обуку униформу.

У евиденцији Министарства одбране налази се и више од 50.000 покретних ствари у поседу грађана, које у случају рата могу да буду мобилисане. Ратни распоред, поред војних обвезника, имају и аутомобили, камиони, грађевинске машине, авиони...

Половина од пописаних средстава распоређено је у ратне јединице и позадину, док је остатак - у резерви.

Према важећем закону, под ратну команду могу да дођу и специјална возила, уређаји везе, пумпе за воду, као и опрема за снимање... Обавезу да имовину ставе на располагање имају и власници лука и пристаништа, аеродрома, хангара, складишта, радионица, станица за пуњење боца кисеоником и плином... За неодазивање војним органима закон за грађане предвиђа новчану казну до 40.000 динара, док предузећа могу да буду оглобљена и до 450.000 динара.

(Р.Драговић, вечерње НОВОСТИ) (http://novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:481107-Srbija-ima-novi-plan-odbrane-u-slucaju-rata-I-firme-brane-zemlju)***

Невероватно. Како извести то, ако су скоро сва предузећа приватизована и у рукама странаца.


Наслов: Другови оптужени за смрт кадета
Порука од: Гога Август 02, 2014, 03:41:25
Оптужница за несрећу на Пасуљанским ливадама


Другови оптужени за смрт кадета

Више тужилаштво у Јагодини оптужило је четворицу бивших кадета и мајора због погибије Филипа Милојевића (24) и Милине Милетић (23) на полигону Пасуљанске ливаде.
(http://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/Sn-ktkpTURBXy80ZjBjNGYyMGRkZDJjOWI2NWM5YmIyNWM1MTA5ODI2ZS5qcGeTlQLNAxQAwsOVAs0B1gDCw5UH2TIvcHVsc2Ntcy9NREFfLzFkNzRjYjQxNzA1OTUwNDM2NjI5Y2FiZDYwNmY1MGY2LnBuZwfCAA)
Фотографија са завршне године Војне академије

Тужилац је, како `Блиц` сазнаје, као одговорне за ову трагедију, оптужио Младена Милосављевића, Стефана Милосављевића, Николу Гарабиљевића, Милана Каришика, тада кадете завршне године Војне академије а сада потпоручнике Војске Србије.

На оптужници је и Винко Жнидаршич, тадашњи сарадник у настави на катедри Тактике, сада мајор-професор на Војној академији у Београду. У оптужници, која је јуче предата у Виши суд у Јагодини, четворица садашњих официра оптужена су за тешко дело против опште сигурности, док се Жнидаршич терети за непредузимање мера за обезбеђење војне јединице.


- Кадетима прети од једне до осам година затвора, док оптуженом сараднику у настави прети петогодишња затворска казна. Оптужени су под истрагом тужилаштва од августа 2012. али се две године чекало да Министарство одбране достави узорке камена и земље како би се урадило вештачење и утврдило ко је где стајао у тренутку експлозије - каже извор `Блица`.


Кадети IV класе Војне академије Филип Милојевић (24) из Горње Трнаве и Милина Милетић (23) из Горњег Милановца погинули су 18. јуна 2012. у експлозији заосталог неексплодираног пројектила за аутоматски бацач граната калибра 30 милиметара. У трагедији на полигону код Ћуприје повређено је још четворо кадета који су били на редовној настави.


- Кадети су се понели неодговорно према неексплодираном пројектилу који су пронашли, док тадашњи сарадник у настави није поступио по прописима како би спречио трагедију - објашњава наш саговорник.


(Борис Вуковић) (http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/484615/EKSKLUZIVNO-Drugovi-optuzeni-za-smrt-kadeta)


Наслов: Војници Србије у мировној мисији ЕУ
Порука од: Гога Септембар 08, 2014, 22:17:08
Војници Србије у мировној мисији ЕУ

Скупштина Србије разматра данас по хитном поступку, одлуку о употреби и учешћу припадника Војске Србије у мировној операцији УН у Централноафричкој Републици (MINUSCA) и војној операцији ЕУ (EUFORRCA) у тој земљи у 2014.

(http://www.vesti-online.com/data/images/2013-10-24/364340_vojska-srbije-un-u-libanu-2013--foto-fonet-vojska-srbije-2_f.jpg?ver=1410193207)

Учешће у те две операције није предвиђено годишњим планом употребе Војске и других снага одбране у мултинационалним операцијама у 2014. години.

 

Министар одбране Братислав Гашић образложио је посланицима одлуку којом је планирано упућивање до 75 припадника Војске Србије у те две мисије у Централноафричкој Републици.

У образложењу одлуке наводи се да учешће Војске Србије у те две операције УН и ЕУ показује да је Србија активни чинилац очувања међународног мира и безбедности у свету.

За учешће Војске Србије у мировној операцији УН у Централноафричкој Републици и војној мисији ЕУ у тој земљи потребно је 74,3 милиона динара.

Из буџета Србије биће обезбеђено 44,4 милиона динара док ће преосталих 29,8 милиона динара бити обезбеђено од уплате из УН на име надокнаде за учешће припадника Војске Србије у тој мисији УН.

Гашић је посланицима образложио и потврђивање више споразума међу којима су потврђивање Безбедносног споразума Владе Србије и Савета министара БиХ, као и споразуми с владама Македоније, Словеније и Чешке о размени и узајамној заштити тајних података.

Министар је образложио и потврђивање Споразума Владе Србије и Владе Сједињених Америчких Држава у вези са безбедносним мерама за заштиту тајних војних података, као и потврђивање Споразума с Мађарском о социјалној сигурности.

(Бета) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/432030/Vojnici-Srbije-u-mirovnoj-misiji-EU)


Наслов: Војна парада поводом 70.годишњице ослобођења Београда
Порука од: Гога Октобар 13, 2014, 10:52:58
Ево како изгледају припреме за Војну параду(http://www.dodaj.rs/f/40/IA/1RA7wZad/vojna-paradau.jpg)
ВОЈНИЦИ и официри који буду учествовали на војној паради 16. октобра у Београду маршираће Булеваром Николе Тесле, стазом дугом више од два километара!


Жестоким стројевим кораком газиће више од 300 метара, дуж главне бине, која ће бити постављена испред Палате федерације.

Дужина стазе за марш и трајање стројевог корака предстојећу војну параду чини једном од најсложенијих које су икада одржане у Београду. Поређења ради, параде из времена ЈНА одржаване су испред Дома Народне скупштине, где је стаза за марширање најмање три пута краћа.

Војници и техника Војске Србије дефиловаће правцем од Бранковог моста према Земуну, док ће Дунавом пловити бродови Речне флотиле. Авиони и хеликоптери, као и руска летачка акро-група `Стрижи`, надлетаће простор између Палате Србије и Калемегдана. Као база људства и технике биће искоришћен простор испод Бранковог моста, где ће највероватније бити и команда параде.

У импровизовани војни камп, недалеко од савске обале, у среду ујутру су пристигла прва возила која ће учествовати на паради. Саобраћајницу испод Бранковог моста "притисло" је у среду тридесетак борбених оклопних возила пешадије (БОВ) и два тенка М84, који су вучним возовима допремљени из свих крајева земље. Они су претходница ешелону на гусеницама, који ће бити комплетиран у четвртак и у коме ће бити укупно 30 тенкова.

- Овде су возила и из свих бригада Војске Србије - рекao нам је заставник Миливоје Јовановић, члан посаде БОВ-а, који је стигао из Новог Сада.

- За наступ се нисмо посебно спремали. Парада је за нас задатак, као и сваки други. Посаде возила чине искусни војници, професионалци, који ће се представити на најбољи могући начин. У возилима током дефилеа неће бити комплетна посада, већ само возач и командир. Њихов задатак ће бити да у строгом поретку прођу испред бине са званицама.

У среду су војници чистили и подмазивали делове оклопних возила, паркираних на простору између Тржног центра Ушће и савског шеталишта. У главни град сва возила су пристигла свеже офарбана и изгланцана, а завршни сјај тек ће бити ударен наредних дана. Први задатак који предстоји јесте упознавање стазе за парадни марш и увежбавање дефилеа. Наређење да се први пут изађе на Булевар Николе Тесле биће издато већ у четвртак.

Припреме су почеле и на централном простору - испред Палате Србије. Тамо смо у среду затекли камионе `Београдпута` и `Зеленила Београд`. Њихове екипе почеле су асфалтирање стаза и уређење зеленог појаса који ће бити за публику.(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/gallery/2014/10/parada%20vojna%20pripreme/vojna-parada-(12)_620x0.jpg)


- Највећи посао биће уклањање појаса траве између две коловозне траке Булевара Николе Тесле - речено нам је у Војсци Србије. - То мора да се уради, да би стаза којом ће се кретати парада добила потребну ширину. Њом ће парадирати ешелони који ће бити неупоредиво већи него што је уобичајено у редовном животу војске. Њих ће чинити 12 редова са 15 војника у линији.

До викенда почеће и подизање главне бине са које ће дефиле пратити гости параде, међу којима ће највиђенији бити председник Русије Владимир Путин.

У Министарству одбране кажу да ће од петка почети увежбавање сценарија параде. Према плану свечаности, дефиле ће почети почасном артиљеријском паљбом, после чега ће кренути дефиле пешадијских ешелона. За њима ће се кретати формације тенкова и артиљеријских оруђа. Најатрактивнији догађај који ће бити круна параде биће летачки програм, у оквиру кога ће се представити руска акро-група `Стрижи`, која лети на авионима `миг 29`.У СТРОЈУ И 300 ВОЗИЛА

СТАЗОМ испред Палате Србије продефиловаће више од 300 различитих возила и средстава наоружања и војне опреме. Гостима и гледаоцима војска ће показати моторна и борбена возила, тенкове, артиљеријска и оружја за подршку Копненој војсци, противоклопна средства, средства специјалне намене за електронска извиђања, авионе, хеликоптере...


(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/gallery/2014/10/parada%20vojna%20pripreme/vojna-parada-(19)_620x0.jpg)


У саставу пешадијског ешелона налазиће се десет подешелона из јединица Копнене војске, Команде за обуку, Гарде Војске Србије, Специјалне бригаде и Војне академије. Посетиоцима ће бити приказане и заставе јединица које су учествовале у ослобођењу Београда у Другом светском рату, пуковске заставе из Првог светског рата и актуелне заставе јединица Војске Србије.

(Р.Драговић, вечерње НОВОСТИ) (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D0%B4%D1%80%D1%83%D1%88%D1%82%D0%B2%D0%BE.395.html:513808-Evo-kako-izgledaju-pripreme-za-Vojnu-paradu)


***Портал Србија Данас ексклузивно представља снимак из ваздуха на ком се могу видети тенкови М-84, транспортери, војни камиони и остала возила Војске Србије.Погледајте и:

* Ових упутстава се морате придржавати уколико долазите на Војну параду (http://www.srbijadanas.com/clanak/ovih-uputstava-se-morate-pridrzavati-ukoliko-dolazite-na-vojnu-paradu-12-10-2014)

* Све спремно за војну параду (http://www.srbijadanas.com/clanak/mali-u-beogradu-sve-spremno-za-vojnu-paradu-11-10-2014)

*  Погледајте флоту Војске Србије како плови ка Београду (http://www.srbijadanas.com/clanak/pogledajte-flotu-vojske-srbije-kako-plovi-ka-beogradu-09-10-2014)Погледајте колике војне снаге су груписане на Ушћу у склопу припрема за предстојећу Војну параду.


http://www.youtube.com/watch?v=dlOJmQcDhck(СРБИЈА ДАНАС) (http://www.srbijadanas.com/clanak/ekskluzivni-snimci-iz-vazduha-evo-kako-izgledaju-pripreme-za-vojnu-paradu-12-10-2014)
Наслов: Одг: Војна парада поводом 70.годишњице ослобођења Београда
Порука од: Гога Октобар 16, 2014, 09:26:08

http://www.youtube.com/watch?v=iQs-a_nEqd4(http://images2.kurir-info.rs/slika-620x419/tomislav-nikolic-pripreme-parada-foto-tanjug-1413205531-580783.jpg)http://www.youtube.com/watch?v=9gEoffff0LM


Наслов: Зашто амерички амбасадор неће бити на Војној паради
Порука од: Гога Октобар 16, 2014, 10:18:10
Кирби неће на Војну параду
(http://www.vesti-online.com/data/images/2013-12-03/374971_fonet-da-1_f.jpg?ver=1413446225)

Амерички амбасадор Мајкл Кирби нити други представници Амбасаде САД неће присуствовати Војној паради која се одржава данас поводом обележавања 70. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату.


Цитат
Како је речено листу Данас, Амбасада САД је добила позив да учествује у догађајима 16. и 19. октобра, али ће амбасадор Кирби присуствовати свечаности поводом годишњице ослобађања Београда која ће се одржати 19. октобра.(Бета) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/441383/Kirbi-nece-na-Vojnu-paradu)


***Да ли је у питању СТРАХ или нешто друго, што не бих да коментаришем.
Наслов: Бат корака маршевских, на београском асфалту
Порука од: pidikanac Октобар 17, 2014, 19:46:51
Бат корака, маршевских,
на тротоару београдском...


Ружне сенке сећања још увек живе у мени. Ратови у деведетим, све ми се чини да су прошлих дана завршени. Колоне избеглица прекрива све могуће стазе и богазе, које воде ка мајци Србији. Србски народ у расулу, у збегу, вуче са собом остатке своје сиротиње, ћутљиви старци на колима, колоне трактора и приколица, покућства које то више и није, јад на лицу услакане деце.

Старачке главе покривене црним марамама,људи који беже, вуку се по цестама са жељом да зађу у област где се више не пуца, где не падају више бомбе и надлећу попут оса авиони који туку, немилосрдно.
Као да је последње што се треба и мора урадити, - поубијати тај народ који остаде без ичега, чија се огњишта заувек угасише у праменовима пламена који су гутали њихове животе.

И војска! Остаци Југословенске народне армије. Колоне које се повлаче, напуштају бојишта, поражена и уништена војска углавном србске младежи, тек прошарана понеким младићима из других република,  јер не имадоше куда, да се на нека сигурнија места склоне.

У тим тешким годинама, умро је заувек један мит! Радо слушан, у њега се веровало, надало.
Моћна армија једне земље која је у срамотном поразу, готово не опаливши метак, напуштала своје касарне. Напуштала је градове, подручја, републике које су у жељи да се осамостале, издале заједничку заклетву да нам је свима, заједничка земља Отаџбина!

Сахрањивала је Србија у том страшном и суровом времену своју младост. Нема села ни града које није у поворци, у црнини и у тешкој жалости, испратила ту нашу србску младост на вечни пут.

Војска је била уништена, срамота пораза због издаја и недоследне команде, усадила се у србско, и народно и војничко биће. У нашу урођену склоност да нам је појам војске најпре појам сопствене одбране. Традиција Степина и Мишићева, и Бојовићева и свих оних светлих ликова наше србске историје, тако нам склона и блиска, увијена у том времену беше  у црну заставу мучне немоћи која је сатрла нашу  слободарску душу.

У том времену, кад су остаци те армије прерасли у нову Војску Србије, беспарица и сиромаштво државе, додатно је умањила значај наше војне способности.
Као поражена страна, нападнути смо са свих страна тог демократског запада, морали смо се одрећи наших тенкова, наших топова, претопили смо скупу војну опрему у гомилу захрђаног гвожђа, по уговорима на које смо били принуђени, од наше војске настало је расуло а од наше војне способности, шака јада која је ушла у немилосрдну битку да бар некако опстане!

Мрља тих пораза и пропадања, дубоко је повредила наш национални понос. Знали смо каква је ситуација настала, нисмо превидели ни махинације наше политике, која је у жељи да буде том западу послушна, на живу рану и сама бацала шаку соли!

А данас, након свих година, као да се све до сада скривала у мраку па и не наслутисмо, шта се све то у тој нашој Војци дешавало, попут птице Феникс, која се подигла из пепела,  маршевски кораци на београском Ушћу, пробудише у многима попут мене, звуке победничких труба и снажан бат маршевских корака залупа у срцима сваког честитог Србина.

Ешалони србске Војске, у непрегледном низу редова испуњених српских младићима и девојкама, официрима и генералима, промаршираше у паради јединствене лепоте пред очима светског аудиторијума.
Задрхта тло под војничким чизмама, у непрегледним низовима промаршира  србска војска, протутњае моторна возила, ракете, топови, тенкови. Достојанствено, поносно, истинито!

Пред ичима Владимира Путина, драгим и поштованим гостом који то и није јер се најближи рођаци браћом називају! Пред страним  војним аташејима, пред  стотинама камера које су у свет однеле једну нову слику о нама, слику војске која је опет онаква какву смо је у срцу носили, какву смо је знали и у њу веровали.

Сви они који су нас са неповерењем гледали, сви они који нас не воле и мало добро и лепо о нама мисле, данас су добили толико очекиван одговор.
Србија је снажнија него је то раније била. Србија је активан учесник у светским догађањима, Србија није нема и немушта, Србија има своју младост и она се у бити много разликује од неких другачијих!

Данас сам заборавио хулиганство, дивљања младих, задимљене дискотеке, дрогу, криминал, неверу и ругобу. Данас сам испуњен поносом јер ме је сабља оног командујућег, потсетила на једну другу сабљу коју је мој Деда, донео са Кајмакчалана!

Ми смо славили нашу прву, након много година војну параду. Управо због нашег карактера, наслеђа и навика, због наше Вере у себе саме, нисмо и неможемо славити западне прајдове, неможе бити попут других, настрани, ненормални, изван норми и Божијих и наших народних, које су нас као народ одржале!

Нас неће и неможе уплашити било каква претња, зашто и би, кад имамо самопоуздање, кад верујемо у себе и своју снагу!
А сви они, који су тако гласно ликовали у нашим поразима и уздизали себе до самих звезда, док су нас мрко гледали и са презиром на те наше поразе потсећали, сигуран сам, данас су остали без речи.

Јер нико није у ово што видесмо данас, ни могао веровати. Многи су остали без речи, многи ће још дуго тражити праве одговоре па ипак, до њих неће, а и не могу доћи.
Јер, да би се све то што данас видесмо схватило, потребно је имати србску душу. Нашу тврдоглавост, нашу исконску жељу да засучемо рукаве и у најтежим данима, надвисимо све па и нас саме. Јер, вера у нама је јача од сваког пораза.
Србија је ратовала вековима и опстала. Данас, ту на том београском Ушћу, србска младост је показала опет свету,  - никад, никад се Србија неће ником предати.

Руском пријатељу Владимиру Путину, искрено хвала. Братска и родбинска захвалност баш као и његово скромно и ненаметљиво понашање које нам је донело много, јако много вере да нисмо сами.

У данашњем дану је прозборио србски народ. Не Влада Србије, не политика и политикантсво. Народ је јасно сагледао и тај део истине за коју и нисмо знали. Од данас ће и многи други знати, - Србија јесте, и биће је.....


Јован М. Пидиканац


Наслов: Одг: Зашто амерички амбасадор неће бити на Војној паради
Порука од: Cuburac Октобар 18, 2014, 00:49:33
Nije u pitanju strah. U pitanju je cist bezobrazluk i nepostovanje prema zemlji u kojoj su.


Наслов: Ми стојимо постојано:Кад кисне Вучић,кисну сви
Порука од: moka Октобар 18, 2014, 01:55:22
Mi stojimo postojano: Kad kisne Vučić, kisnu svi

Saradnici premijera listom su juče pobacali kišobrane kad su videli da im šef stoji gologlav na kiši ispred Palate Srbija odakle se iz VIP lože posmatrala parada "Korak pobednika".

(http://www.blic.rs/data/images/2014-10-16/525308_pokisli-foto-vesna-lalic_ff.jpg?ver=1413540131)

Mi stojimo postojano: Stefanović koristio „brisače“, Dačić meditirao, Vučić se kiselo smešio, Gašić pretećim pogledom gledao u oblake...

Premijer Aleksandar Vučić je tokom jučerašnje parade odbio i kabanicu i kišobran koji su mu ponuđeni ne bi li se zaštitio od pljuska.

(http://www.blic.rs/data/images/2014-10-17/525457_parada-kisa04-foto-emil-conkic_f.jpg?ver=1413540197)

Солидарность: Vođeni gestom premijera, njegovi saradnici su shvatili da malo kiše ipak ne može da im škodi

Kad su to videli, gotovo svi Vučićevi saradnici munjevito su vratili svoje kišobrane i kabanice.

(http://www.blic.rs/data/images/2014-10-16/525306_pokisli-3-foto-vesna-lalic_f.jpg?ver=1413540065)

Saradnici premijera naoružali su se kišobranima i kabanicama kad je počeo pljusak: Dame imaju opravdanje jer su dame, ali Ljajić...

(http://www.blic.rs/data/images/2014-10-17/525458_parada-kisa05-foto-emil-conkic_ff.jpg?ver=1413540628)

Kad kisne Vučić, kisnemo svi
A ovo su favoriti na društvenim mrežama:

(http://www.blic.rs/data/images/2014-10-17/525512_pokisli-kisa07foto-v-lalic_f.jpg?ver=1413544261)

Budno oko Dragana Markovića Palme

(http://www.blic.rs/data/images/2014-10-17/525511_pokisli-foto-vesna-lalic1_f.jpg?ver=1413544447)

Zažmuri, pusti film da isteče...

(http://www.blic.rs/data/images/2014-10-17/525510_pokisli-4-foto-vesna-lalic1_f.jpg?ver=1413544414)

Prepoznajete li ovog čoveka? (*odgovor na kraju teksta)

(http://www.blic.rs/data/images/2014-10-17/525429_parada-kisa08-foto-vesna-lalic_origh.jpg)

Kako je sve to izgledalo juče, pogledajte na snimku...

http://www.youtube.com/watch?v=Z2FXAo93oMM
http://www.blic.rs/Vesti/Politika/503216/Mi-stojimo-postojano-Kad-kisne-Vucic-kisnu-svi

   Наказна и рогобатна лоша глума увлакача,лопова и лицемера на паради.Ако ми не можемо,барем Путин може да им се смеје.Вучић је успео да ме доведе до тога да жалим што нисам отишао из Србије а мислио сам да то нико не може да ми уради.


Наслов: Одг: Војна парада поводом 70.годишњице ослобођења Београда
Порука од: Гога Октобар 18, 2014, 21:06:01
http://www.youtube.com/watch?v=N8gSUJfB1Qc


Наслов: Српска војска, јуче понос, данас само срамота
Порука од: pidikanac Октобар 22, 2014, 08:58:31
СРПСКА ВОЈСКА

Након војне параде у Београду и присуства Владимира Путина, славили смо је. Били смо пријатно изненађени и љубав Срба према својој војсци, опет је прелетела светом.

Данас, на овај срамни датум, 22.Октобар 2014, Српска Војска нас дубоко вређа, уводи нас у кошмар јасних порука , - да нас плаши и тера нас на срам.
Само једна кратка вест, руши у народу Србије тек изниклу наду да имамо и другачија решења него што је Брисел и западна политичка доктрина.

А прочитати ову вест, значи опет и ко зна по који пут, - схватити да Србијом владају пропалитети  без морала и да је гарнитура политичара на власти, уз Александра Вучића, рак рана на телу српске државе.

Цитат из саопштења издања „Вести из Русије“ – извор РИАН

-   „Регионалне војне вежбе НАТО пакта почеле су у Истанбулу. На маневрима, који ће трајати до 24. октобра поред НАТО чланица учествују Азербејџан, Македонија, Босна и Херцеговина, Србија, Казахстан, Црна Гора, Молдавија, Јордан, Украјина, Мауританија, Алжир и Пакистан.

Како је саопштено вежбе имају за циљ да се ојача сарадња између учесника, саопштено је из Турске војске.

"Вежбе су усмерене на јачање потенцијала земаља учесница путем интерконекције и сарадње", наводи се у тексту. "


Сваком паметном, понашање Србије је јасно, сумњи нема јер прозападна оријентација српске Владе је дволична издаја интереса Србије. Нато пакт је злочиначки савез обојен  неоколонијализмом и   и шовинистичким понашање запада као и јасан покушај покретања идеје за „пантурцизам“ који се шири и на Балкан...

Јован М. Пидиканац


Наслов: ЗАБОРАВЉЕН ОД СВОЈИХ: Како је Ђурађ српски витез постао албански херој!
Порука од: Гога Јануар 15, 2015, 02:08:07
ЗАБОРАВЉЕН ОД СВОЈИХ: Како је Ђурађ српски витез постао албански херој!Ђурађово српско православно порекло није спорно. Енглески историчар Едвард Гибон је у свом делу "History of the Decline and Fall of the Roman Empire" из 1788. јасно написао да Кастриотићи воде порекло од старог српског братства Браниловића из Зете


(http://images.kurir.rs/slika-620x419/skenderbeg-albanski-heroj-zaboravljeni-srpski-vitez-1421260365-607809.jpg)
Скендербег: Албански херој, заборављени српски витез


Српски народ и историчари олако се одричу српских витезова и хероја. Од сопственог народа заборављени, од српских историчара неистражени, ови јунаци падају у таму заборава, или их једноставно други народи присвоје!


Оваква судбина задесила је српског витеза и папског генерала Ђурађа Браниловића Кастриотовића, ког су Албанци прогласили за свог националног хероја, а његов породични грб преузели за свој национални стег. Његово право име данас је готово заборављено, али захваљујући албанској пропаганди, цео свет зна за њега. Име му је Скендербег.

Ђурађово српско православно порекло није спорно. Енглески историчар Едвард Гибон је у свом делу "History of the Decline and Fall of the Roman Empire" из 1788. јасно написао да Кастриотићи воде порекло од старог српског братства Браниловића из Зете.


(http://images3.kurir.rs/slika-620x333/skenderbeg-zaboravljeni-srpski-vitez-1421258890-607802.jpg)

Ђурађов деда се доселио у Јањину у Епир, као српски кефалија (у српској средњевековној држави: поглавар, старешина града). Отац Ђурађев Јован Кастриотић назвао се принцем Епира, који је укључивао Мат, Кроју, Мирдиту и Дибер.

Његова мајка Војислава била је принцеза српског порекла из породице Трибалда. Ђурађов отац Јован се међу првима супроставио војним упадима Бајазита И, али његов отпор није имао успеха. Султан га је натерао да плаћа данак, а како би осигурао верност српских племића на територији данашње Албаније, одвео је Ђурађа и његову браћу на свој двор као таоце.


(http://images.kurir.rs/slika-620x333/skenderbeg-albanska-legenda-zaboravljeni-srpski-vitez-1421259036-607803.jpg)На турском двору је Ђурађ преведен у ислам. Завршио је престижну војну школу у Једрену, па је као командант у турској војсци однео многе победе. Због својих војничких врлина стекао је надимак Искандер-бег, јер су Турци поредили ратничка умећа Ђурђева са славним Александром Великим.

(http://images2.kurir.rs/slika-620x333/skenderbgov-slem-albanski-heroj-zaboravljeni-srpski-vitez-1421259187-607804.jpg)Кад је други заборављени Србин Сибињанин Јанко (Јанош Хуњади) поразио Турке код Ниша 1443, Ђурађ је напустио турску војску, вратио се у родни крај где је поново прихватио православље, сакупио своје саплеменике и повео беспоштедну борбу против Османлијског царства. Убрзо је преузео контролу над Кројом, која је постала његов главни град и из које је водио борбу против Турака, али и Млетачке републике и непријатеља Напуљског краља у наредних 25 година.

(http://images3.kurir.rs/slika-620x333/skenderbeg-albanski-heroj-zaboravljeni-srpski-vitez-1421259307-607805.jpg)Под покровитељством Венеције, Ђурађ је марта месеца 1444. одређен да командује војним савезом племића из данашње северне Албаније и Зете. Османлијско царство је од 1443. до 1478. четири пута безуспешно покушавало да освоји Кроју. Два пута је султан лично предводио војску.

(http://images.kurir.rs/slika-620x419/skenderbeg-antrfile-1421259465-607806.jpg)Папа Каликтус III за заслуге у борби против Османлија, иако је Ђурађ Скендербег (Срби су његов надимак под којим су га Турци познавали: Искандер-бег, скратили у Скендербег) био Србин православац, доделио овом српском племићу титулу – главни генерал Свете Столице.


(http://images.kurir.rs/slika-620x333/albanija-iliri-putovanja-1350523857-220440.jpg)


Током 15. века Османлије су освојиле српску Босну, српску деспотовину и сам Цариград од Истолног римског царства. Скендербег је у Кроји одолевао све до 1468. Тог 17. јануара 1468. у Љешу, умро је Ђурађ Браниловић Кастриотић - Скендербег, пошто се разболео од маларије.

После Скендербегове смрти Кроја подпада под директну млетачку власт, све док је нису заузели Турци 1478. године. Кроја и територија којом је господарио Ђурађ остала је у саставу Отоманског царства све до 1912. године, када ју је током И балканског рата није заузела војска Краљевине Србије.

Скендербегова слава вековима је била сачувана у хришћанској Европи, док је у претежно исламизованој Албанији била избледела, обзиром да је Ђурађ као велики противник ислама био гурнут у заборав.

(http://images3.kurir.rs/slika-620x333/albanija-srbi-dikriminacija-pavlo-jakoja-brajovic-albanci-srbi-foto-shutte-1414359402-584612.jpg)У недостатку своје средњовековне државе и националних хероја, арнаути (јер тада назив Албанија није постојао, а и он је српски израз, исто као и Банија) су се досетили Скендербега. 1898. године Наим Фрашери објављује књигу "Istori’e Skenderbeut", где Скендербега проглашава највећим арнаутским јунаком свих времена, пренебрегавајући чињеницу да је Ђурађ готово читавог свог века ратовао управо против самих исламизираних арнаута.


Мит који су створили арнаутски националисти од украденог српског племића Ђурађа Кастриотића траје и данас, а његови војни успеси, иако мит о арнаутском Скендербегу има мало додира са стварношћу, дубоко усађен у тзв. историју Албаније.

(http://images2.kurir.rs/slika-620x333/skenderbeg-srpski-vitez-postao-albanski-heroj-1421260112-607807.jpg)


Скендербег није једини српски витез којег су се српски историчари олако одрекли, али је најупечатљивији. На жалост, схвативши да своју државност не могу заснивати на украденом јунаку, арнаутски историчари, под пуном подршком западних историјских школа, сада прибегавају још једној великој лажи - тврде да су потомци Илира, а самим тим староседеоци на Хелму (Балкану).


(Курир) (http://www.kurir.rs/vesti/drustvo/zaboravljen-od-svojih-kako-je-durad-srpski-vitez-postao-albanski-heroj-clanak-1658387)Наслов: Бивши пилоти: пропада ловачка авијација Војске Србије
Порука од: Гога Март 06, 2015, 07:50:37
Бивши пилоти: пропада ловачка авијација Војске Србије


(http://www.politika.rs/old/uploads/rubrike/320870/i/1/Mig-29-avijacija-Srbija.png)
МиГ 29 (Фото Танјуг)

БЕОГРАД - Ловачка авијација у Војсци Србије, авиони МиГ-29 и МиГ-21, срозава се и девалвира, пилоти тих летелица су деградирани и дискриминисани, а последњи је за лет на њима одшколован 1998. године, упозорили су данас представници Удружења надзвучних пилота.


Они су, а ради се о пензионисаним или бившим пилотима, на конференцији за новинаре оценили да држава не цени војне пилоте, поготово ловачке авијације, у коју ниједна власт од деведесетих година није улагала, иако обавља важан посао заштите ваздушног простора земље. Према речима Борише Мандића, једног од оснивача клуба, просек старости пилота ловачке авијације у Војсци Србије, којих је "мало више од туцета" износи 42,5 године, док, на пример, у Француској они не лете на тим авионима после 36. године. На сцени је, објаснио је он, систем "три Д - пет Н": девалвација, деградација и дискриминација пилота ловаца и незнање, неспособност, нерад, небрига и неодговорност људи који имају високе чинове и плате да би бринули о тим људима.

(http://www.politika.rs/old/uploads/editor/Mig-21-avijacija-Srbija.png)
МиГ 21 (Фото Танјуг)

Некадашњи војни опитни пилот, а данас капетан на `Ербасу` Ер Србије Салко Хаџић, констатовао је да држава не цени наше пилоте, посебно оне у ловачој авијацији, који постану "потрошена роба", иако су у њихово школовање уложени милиони евра. Није проблем у пилотима, проблем је у авијацији, нагласио је Хаџић, и запитао када ће држава да се изјасни о томе ко ће да чува њен ваздушни простор, пошто је очигледно да ће, ако то ми нећемо да урадимо, некоме другом морати да се плати на десетине милиона евра годишње.

Према његовим речима, ако авиони МиГ-29 после ремонта стоје на земљи и не лете, као што је то случај у Србији, а разлози су често банални, кад неко неће да шест месеци потпише папир за набавку гума или акумулатора, тешко је поверовати да је то случајно.

Представници Удружења надзвучних пилота указали су и на нерешена стамбена питања њихових колега који још лете, јер их 50 одсто нема стан, нити га је било који пилот надзвучног авиона добио од 2003. године. Пензионисани пилоти су нагласили да конференцију држе и у име колега који су активни војни пилоти, да би пренели њихово незадовољство, јер они то не могу да учине због правила која забрањују наступе у јавности.

(Фонет, Политика) (http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Bivsi-piloti-propada-lovacka-avijacija-Vojske-Srbije.sr.html)


Наслов: Одг: Бивши пилоти: пропада ловачка авијација Војске Србије
Порука од: Гога Март 06, 2015, 07:54:37
Цитат
...када ће држава да се изјасни о томе ко ће да чува њен ваздушни простор, пошто је очигледно да ће, ако то ми нећемо да урадимо, некоме другом морати да се плати на десетине милиона евра годишње.


Вучић и Тома имају много пријатеља, наће се већ неко.Ако ништа ту је крвник Блер,(Вучићев саветник) решиће он и тај проблем, уз помоћ НАТО.


Наслов: Војска Србије - (СРПСКА војска?)
Порука од: Гога Април 14, 2015, 09:07:56
Власт крије расуло у војсци


Председник Владе Србије Александар Вучић најавио је да ће држава ускоро ојачати транспортно ваздухопловство куповином хеликоптера Ми-17 или нешто модернијег Ми-171, а већ на наредној седници, 16. априла, Влада ће донети одлуку о финансирању резервних делова за комплетну ловачку авијацију.(http://www.vesti-online.com/data/images/2015-04-13/498530_batajnica_f.jpg?1428940307)
Представа за премијера: Вежба застарелом техником у БатајнициОве оптимистичке вести премијер је изнео на Ускрс, 12. априла, кад је на аеродрому у Батајници, заједно за војним врхом, посетио 204. ваздухопловну и 250. ракетну бригаду Војске Србије.

(http://www.dodaj.rs/f/2o/Xg/1zbjnJde/av.jpg)


Новинарима није промакло да су на батајничком аеродрому били окупљени главни актери чија се имена наводе у недавно објављеном извештају војне комисије о трагедији војног хеликоптера, кад је 13. марта живот изгубило седам особа.

Били су ту и министар одбране Братислав Гашић, начелник генералштаба Љубиша Диковић, командант ваздухопловства и противваздухопловне одбране генерал-мајор Ранко Живак и командант 204. ваздухопловне бригаде бригадни генерал Предраг Бандић.

- Данас ја одговарам на питања. Генерале ћете моћи да питате све што пожелите следеће недеље, али не и данас - ауторитативан је био премијер.


Мук генерала

Не само што су сви официри ћутали као заливени, већ се из њиховог међусобног односа могло закључити да су тачне све оне незваничне приче о лошим међусобним односима између Диковића и Гашића, али и између начелника Генералштаба и генерала Бандића и Живака, који су кулиминирали после трагедије.


Осим што је без одговора остало питање ко сноси одговорност за гомилу утврђених процедуралних пропуста, пад хеликоптера је поново скренуо пажњу на лоше стање српске авијације и војске генерално.


Гостујући на РТС-у крајем прошле недеље, војни коментатор Мирослав Лазански устврдио је да после трагедије пилоти Војске Србије одбијају да лете и да нису летели неколико дана, те да је српско небо практично небрањено.


На питање да ли су авиони летели, Вучић је одговорио да не зна.
- Не знам да ли су полетали од среде. Да ли је било потребе? Ако није било потребе - нису летели. Да је било потребе, летели би и летеће увек за све оне који мисле да могу да угрожавају суверенитет Србије - поручио је премијер.

Он је уверавао да ће упркос удесу војног хеликоптера војска наставити да обавља своје задатке и помагати грађанима у складу с Уставом и законом, као и "да ће бити људи спремних да издају налоге и наређења у тим случајевима".

- Оно што сам хтео народу да кажем, пошто то занима народ, јесте да то неће значити да нико више не сме да полети и да више нико неће да заштити наше небо - додао је он.Ембарго на летове

Претходно је Генералштаб ВС издао саопштење у коме је демантовао тврдње Лазанског о одбијању пилота да лете и небрањеном небу, те поручио да "у систему противваздухопловне одбране стално дежура пар ловачких авиона".Лазански, међутим, остаје при својој тврдњи да не лете ни авиони, ни хеликоптери.

Цитат

- Због процедуралних разлога командант 204. авио-бригаде увео је забрану летења, све док се за летелице и пилоте не обезбеди оно што је прописима и процедурама и предвиђено. Све оно што је годинама тражено, а није обезбеђено. А све је тражено тачно по списку, и сви су ти захтеви пилота склањани у страну. Нема гума за мигове, па после нема ни акумулатора за мигове. Мора ли Владимир Путин да нам донира акумулаторе  -упитао се Лазански у ауторском тексту у "Политици".
Цитат
Новца одједном има

Према премијеровим речима, за набавку потребних летелица највећим делом већ је издвојен новац, а ради се о 400 плус 200 милиона динара.
- Циљ нам је да имамо сва четири Мига 29 и Миг 21 у најбољем стању, да до краја 2016. имамо четири једноседа и два двоседа. За све ово, осим последњег, издвојили смо новац или ће он бити издвојен у четвртак на седници Владе - рекао је Вучић.


Као пример да је његова оцена стања у српској авијацији тачна, Лазански тврди да је "пре неки дан преко земље Србије пролетео непознати авион који се није одазивао позивима из контроле летења".
Мигови Војске Србије нису узлетели.Цитат
Телевизори пречи од кацига

Мирослав Лазански сматра да су резови у систему одбране хитно потребни.
- Пилоти хеликоптера ХТ 40 и ХТ 48 годинама немају кациге, адекватне појасеве за везивање, немају потребан број магнетофона и магнетофонских трака. Али ту су ЛЕД телевизори и процедуре
- наводи Лазански, износећи податак да су за потребе Генералштаба купљена чак 73 велика ЛЕД телевизора, док мигови 29 и 21 нису могли да полете због недостатка резервних делова.Цитат
Калкулација животима

Премијер је потврдио да је током посете аеродрому у Батајници иза затворених врата с војним врхом разговарао и о удесу војног хеликоптера, а онда уверавао новинаре како је у бившој Југославији унапред било укалкулисан губитак људских живота због трагедија који се у војсци дешавају.
- Мислим да је унапред било урачунато да целу чету изгубите, што на гађањима, што на другим активностима. У војсци на такве ствари морате да рачунате - рекао је премијер.
(Ј.Арсеновић, Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/485114/Vlast-krije-rasulo-u-vojsci)


Наслов: Српски мировњаци прете напуштањем мисије!
Порука од: Гога Август 07, 2015, 18:29:15
ШТРАЈК: Српски мировњаци прете напуштањем мисије!

БЕОГРАД- Српски контингент припадника мировне мисије Уједињених нација у Централноафричкој Републици прети да ће напустити ту државу због незадовољства одлуком министра одбране Србије да им смањи плате.


(http://www.pravda.rs/wp-content/uploads/2015/08/srpski-mirovnjaci-u-centralnoafrickoj-republici.jpg)


Гашић потписао је недавно наредбу о смањењу коефицијента за ризик за 72 припадника санитетске мисије Војске Србије у МИНУСЦА. Плата за боравак у Африци се обрачунава збирно на основу више норматива – стручна спрема, стаж, фактори за ризик од заразних болести… Смањењем коефицијента за ризик – са коефицијента 4 (Судан и Сомалија) на коефицијент 3, плата српских „плавих шлемова“ у ЦАР је смањена за укупно 400 долара. То практично значи да им се за шест месеци мисије одузима једна месечна плата, што „мировњаци“ сматрају недопустивим, „повређени су и разочарани и тихо негодују“.

Незадовољство министровом одлуком је утолико веће што је она, према информацијама `Данаса`, потписана „на основу информација из анализа УН од пре неколико месеци“ и под утицајем појединих „пуковника каријериста који би да буду генерали“. Наши мировњаци су то сазнали баш на Дан санитетске службе ВС и дан након што је саопштено да је од маларије преминула докторка Оливера Јовановић, специјалиста радиологије са Војномедицинске академије, која је била ангажована у првој ротацији мировне мисије УН у Централноафричкој Републици.

Незадовољство Гашићевом наредбом проистиче и из тога што у обзир није узето то што је у тој држави на снази и полицијски час, што је мировњацима саопштено на смотри заједно са одлуком да им се ограничава кретање у одређене објекте, управо због полицијског часа, као и да су процене о безбедносној ситуацији, на основу којих је донета одлука, застареле. Српске мировњаке додатно забрињава, тврди извор, и то што приликом одлучивања „нису узете у обзир њихове процене стања на терену“, па је све више захтева њихових породица да се врате кућама.

Српски контингент мировних снага у Централноафричкој Републици састоји се од три целине и укупно броји 72 члана. У лакој болници на по шест месеци ангажовано је њих 68, док су остали на дужностима са мандатом од по годину дана. Војска Србије ангажована је у ЦАР од септембра 2014. упућивањем по два војна посматрача и штабна официра, да би од децембра у ту мисију било упућено још 68 припадника. Међу војним стручњацима се сматра да су наменска индустрија и војна санитетска служба најбољи брендови Србије.

Иначе, Централноафричка Република поново је у светским вестима – због хуманитарне кризе и насиља у тој земљи која прети да постане "типичан пример пропале државе“, како је недавно изјавио бивши шеф британске дипломатије, сада председник Међународног спасилачког комитета Дејвид Милибанд.

Актуелна умало „заборављена криза" – ако се не рачунају деценије нестабилности у Централноафричкој Републици после стицања независности од Француске 1960 – избила је марта 2013. када су муслимански Селека побуњеници преузели власт, а хришћанске паравојске натерале у бег десетине хиљада муслимана.

Насиље се због тога често описује као верско, мада има мишљења да то даје поједностављену слику. Око 80 одсто становника су хришћани, према попису из 2003.

Према подацима Уједињених нација, најмање 6.000 људи је убијено од избијања кризе, више од 460.000 људи је у избеглиштву у суседним земљама, док је 436.000 интерно расељено. За око 2,7 милиона становника – више од половине укупне популације – неопходна је хитна помоћ.

Почетком прошле године у Централноафричкој Републици формирана је привремена влада. Парламентарни и председнички избори треба да буду одржани 18. октобра ове године како би се „обновила демократска управа“.

Међутим, Привремена влада недавно је одлучила да онемогући гласање за око 400.000 избеглица, углавном муслимана. Савет безбедности УН инсистирао је ове недеље да је „апсолутни приоритет“ да избори буду инклузивни.
Бабакар Гаје, специјални изасланик УН, каже да ће влада сигурно променити одлуку, подсећајући на одлуке уставног суда према којима избеглице имају право гласа.

У Централноафричкој Републици распоређене су трупе Уједињених нација. У предграђу главног града Бангуија у недељу је убијен један мировњак УН, а неколико је рањено. У Бангуију је насиље иначе посустало последњих месеци, али га спорадично има широм земље.

Мисија УН у Централноафричкој републици има 10.806 припадника. У војном особљу те мисије (има их 9.110) су држављани: Бангладеша, Бенина, Бутана, Боливије, Бразила, Буркине Фасо, Бурундија, Камбоџе, Камеруна, Конга, Чешке, Џибутија, ДР Конга, Египта, Француске, Габона, Гане, Гватемале, Гвинеје, Мађарске, Индонезије, Јордана, Кеније, Мадагаскара, Малија, Мауританије, Марока, Непала, Нигера, Нигерије, Пакистана, Парагваја, Перуа, Румуније, Молдавије, Руанде, Сенегала, Србије, Шри Ланке, Тајланда, Туниса, Турске, САД, Вијетнама, Јемена и Замбије.


Одликовања

Иначе, српски „плави шлемови“ су почетком маја одликовани медаљама за службу у УН, које им је уручио командант војних снага мисије УН у Централноафричкој Републици генерал-мајор Мартин Чому Тумента. Припадници Министарства одбране и Војске Србије ангажовани су и у мировним мисијама УН у Конгу, Либерији, Обали Слоноваче, на Блиском истоку, у Либану и на Кипру.Санитетлије најтраженије

Српски плави шлемови, осим у Централноафричкој Републици (72 припадника ВС), учествују са санитетским тимом у мисијама УН у Демократској Републици Конго (осам припадника ВС), Сомалији (5), Малију (3) и у војној операцији Европске уније у Централноафричкој Републици (4).

(Правда, Данас) (http://www.pravda.rs/2015/08/06/strajk-srpski-mirovnjaci-prete-napustanjem-misije/)Наслов: Војници Србије на обуци са Американцима, Албанцима, ...
Порука од: Гога Октобар 27, 2015, 02:27:10
Војници Србије на обуци са Американцима, Албанцима, Црногорцима


(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2015//10/27/vojska_620x0.jpg)


Вежбу организује Европска команда Оружаних снага САД, у циљу унапређења интероперабилности и међусобног разумевања припадника копнених војски у реализацији операција у мултинационалном окружењу.

На обуци је 99 припадника пешадијске чете 21. пешадијског батаљона Друге бригаде, заједно са 4.500 војника из Албаније, Бугарске, Грузије, Литваније, Немачке, Норвешке, Румуније, САД, Словеније, Француске, Холандије и Црне Горе.

Иначе, јединице Копнене војске обучавају се у том мултинационалном центру од 2011. године, а ово је четврта вежба на којој учествују припадници 21. пешадијског батаљона, објавила је ВС на свом сајту.

(вечерње НОВОСТИ) (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D0%B4%D1%80%D1%83%D1%88%D1%82%D0%B2%D0%BE.395.html:573717-%D0%92%D0%BE%D1%98%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%A1%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D0%B1%D1%83%D1%86%D0%B8-%D1%81%D0%B0-%D0%90%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%90%D0%BB%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%A6%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%80%D1%86%D0%B8%D0%BC%D0%B0)

***

Као да смо постали чланица НАТО. Док генерали наше војске труну по хашким казаматима, садашњи припадници обезгалљене и десетковане наше војске марширају стројевим корацима под диригентском палицом оних који су нас бомбардовали и ратовали против тих наших хероја.Понижавајуће!


Наслов: Каквa oдбрана треба Србији
Порука од: moka Децембар 14, 2015, 06:39:09
Каквa oдбрана треба Србији

Спрема ли се Војска Србије за рат који је већ прошао

(http://www.politika.rs/upload/Article/Image/2015_12/bata-gassich-1-strana.jpg)

 Је ли премијер Александар Вучић министру одбране Братислав Гашићу, заправо, командовао: „Напред, марш!” – остаје да видимо. Или Војска Србије већ годинама више служи за унутрашње политичке обрачуне него за стратегијско одвраћање? Мантра која се стално понавља са сваком новом владом, „да желимо мању, ефикаснију, мобилнију и модернију армију”, већ је толико отрцана да је смешна. Као и чувена формула да је Србија „извозник безбедности”. Тај „извоз безбедности” је НАТО фраза коју наши генерали урнебесно понављају. Ако смо већ извозници безбедности, да је, на пример, мало извеземо јужније, у Гораждевац?

Дакле, каква је одбрана данас потребна Србији? Јесу ли реформе војске општедржавни проблем, не само војно већ општеполитичко питање? Да ли се војска у Србији уопште спрема за некакав рат, или се спрема за рат који је већ прошао. Да ли држава према војсци поступа као маћеха и да ли познајемо међународну методику преласка на савремене оружане снаге? Ако знамо да свака армија почива или на новцу или на идеологији, а како идеологије код нас више нема, да ли знамо одакле узети новац за војску и како га потрошити? Мобилисати економију? Не у смислу „стављања под оружје”, већ тачно финансијски профилисати професију „бранилац отаџбине”.

По многим проценама војска је и данас најмонолитнији и морално најздравији део друштва
Дакле, са чиме сада пред Милоша, са каквом војском Србије? Односно, питање је у ком су сада односу српско друштво и српска војска, војна лица и цивили? Шта „човек са пушком” може да да друштву, а шта може да му одузме? И где је у свему томе јавност? Колико истине јавност подноси када је реч о одбрани Србије? У прошлости је армија најкомпактније улазила у свакодневни живот и свест маса, и због регрутног служења војног рока кроз шта је пролазила већина мушке популације. Године су донекле измениле „лик непријатеља” и синдром „опсадног стања” земље, али по многим проценама Војска Србије и данас је најмонолитнији и морално најздравији део друштва. Наравно, и војску погађају оне исте социјалне болести од којих пати читаво наше друштво, али их војска очито стоички трпи. У том контексту војна лица у оквиру хијерархије мање или више говоре истину једни другима, али су цивили око тога вероватно и мало „закинути”. Тотални престиж униформе феномен је прошлости, али, ипак, за упис у Војну академију никада није било више врло квалитетних кандидата. Могло би се рећи да је стагнација војске заустављена, и да се полако креће напред.

Данас систем одбране Србије броји око 33.000 припадника, директно под оружјем је око 13.000 војника, подофицира и официра, остало су припадници ВОА, ВБА, ВМА, ВТИ, цивили у Министарству одбране и Генералштабу. Однос између „борбеног” и „неборбеног” ешалона система одбране требало би мењати у корист „борбеног” састава. Војни буџет Србије износи око 750 милиона долара, што је за 100 милиона долара мање од војног буџета Хрватске.

Војни буџет Србије је за сто милиона долара мањи од хрватског
Заправо, „реформисти” оружаних снага Србије у ранијем периоду урадили су све да смање борбену моћ војске, да ли свесно, или по наређењу страног фактора, или из незнања, показаће се једног лепог дана. За хаубице од 105 мм ми тренутно немамо ниједну гранату у складиштима. Имамо хаубице, немамо гранате? Хаубице од 122 мм смо пре неколико година избацили из оперативне употребе, сада их враћамо, топове од 130 мм смо такође били избацили из оперативног састава, а тај топ има домет од 27 км, сада их враћамо, самоходне ПВО топове „прага” од 30 мм смо били избацили из употребе , сада смо у јединице вратили 36 „прага”. Топове ПВО од 20 мм смо избацили, ПВО ракете „стрела” по наређењу једног страног амбасадора уништили, тенкове Т-55 истопили, или продали, у Сирији такви тенкови и данас ратују, амфибије раставили...

Авијацији предстоји модернизација авиона Г-4, стигле су и нове „ласте-95” за обуку, пилоти са Г-4 пролазе преобуку на авионе „орао”. Тренутно имамо, на папиру, 83 борбена авиона: 28 „мигова-21”, четири „мига-29”, 27 „орлова”, 24 авиона Г-4... Авиони „ласта-95”, 14 летелица, су на аеродрому, али већ месецима се чека да буду примљени у јединицу. Невероватно спора војна бирократија.

ММФ је против куповине руских авиона
Понуда Москве за испоруку нових мигова-29 М-2, ПВО система и радара и даље стоји. Ту се дешавају чудне ствари. Ми као прво тражимо систем С-300, Руси кажу да се тај систем у првој верзији више не производи, онда ми кажемо да би узели систем „антеј-2500”, иако добро знамо да тај систем још није ни почео да се производи. Онда нас Руси гледају и не знају шта да кажу. Нико од наших да прозбори дајте нам „бук” и „панцир”, то је за нас у овом тренутку довољно. Затим, ми кажемо да хоћемо нове „мигове-29”, али са радаром са фазираном решетком, а вероватно знамо да тај радар Руси не дају никоме. Или можда и не знамо? Или једино зна ММФ, који нам директно поручује да је против куповине руских авиона за Војску Србије. Али, ако је реч о америчким авионима онда може. Само је проблем, што Вашингтон неће да прода своје авионе Србима. Не верују нам.

Све у свему, војска нам још добро и стоји с обзиром на то кроз шта је све прошла и ко ју је све „реформисао”. Аматери трче почасни круг...Антрфиле

---------------------------------------------------------------------------

Копнене бригаде попут британских

Ударну снагу копнене војске чине механизоване бригаде, од којих Прва бригада има у свом саставу један тенковски, два механизована батаљона, један пешадијски батаљон, самоходни артиљеријски батаљон, батаљон вишецевних бацача ракета, ПВО батаљон, по један инжењеријски и логистички батаљон. Друга, Трећа и Четврта бригада имају у својим саставима један тенковски батаљон, два механизована, један пешадијски, један батаљон самоходне артиљерије, један вишецевних бацача ракета, један ПВО батаљон и по један инжењерије и логистике. Копнена војска располаже и Специјалном бригадом у којој је 63. падобрански батаљон, један противтерористички и батаљон командоса. У саставу копнене војске је и Мешовита артиљеријска бригада са четири  батаљона пољске артиљерије и батаљоном вишецевних бацача ракета, као и самостални батаљон везе, батаљон АБХ, два батаљона војне полиције и два понтоњерске инжењерије. Резерву копнене војске чини осам територијалних бригада.

У суштини бригаде копнене војске структуриране су попут британских, осим што је онај ко је то тако урадио „заборавио” да британске бригаде имају самоходну артиљерију какве немају наше и посебну авијацију копнене војске за подршку, што ми немамо.

Од оружја копнена војска Србије данас поседује 212 тенкова, 199 типа М-84 и 13 типа Т-72. Тенкови су нам већ застарели. Борбена возила пешадије М-80, имамо их 330 комада, такође су застарела. Треба пожурити домаћи пројекат „лазар-2” као оклопног точкаша. Број минобацача калибра 82 мм и 120 мм, имамо их 163 комада, недовољан је. Копнена војска има застарелу самоходну артиљерију, „гвоздике” калибра 122 мм, имамо их 67 комада, требало би хитно заменити нашим „норама Б-52”. Вишецевни бацачи ракета „пламен” и „огањ” имају мали домет у односу на данашње вишецевне бацаче ракета, можда се то побољша повећањем домета ракете коју испаљују. Копнена војска ускоро очекују прву предсеријску испоруку противоклопних ракета „бумбар”, што се отегло до вечности.


http://www.politika.rs/scc/clanak/345032/Kakva-odbrana-treba-Srbiji

  НАТО курсисти настављају да упропашћавају и срозавају српску војску.


Наслов: Зашто Србија вежба са НАТО на руским границама?
Порука од: Гога Јул 14, 2017, 17:02:44

Зашто Србија вежба са НАТО на руским границама?


Војска Србије учествује у мултинационалној војној вежби "Сабер Гуардиан 2017" држава чланица НАТО и партнера, која се паралелно изводи на полигонима у три суседне државе – Мађарској, Румунији и Бугарској.


(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2017/07/vojska-.jpg)


Организују Американци, помажу Бугари
Учешће Србије, која је у оквиру програма Партнерство за мир до сада са НАТО-ом учествовала у 23 војне вежбе и не би било толико изненађење да се актуелна вежба не одвија у близини границе Русије, дуж обале Црног мора, на шта Русија вероватно неће гледати благонаклоно.

Наредних десетак дана 40.000 учесника из 22 државе, махом чланица НАТО-а, учествује у војној вежби која се у извештајима Алијансе води као највећа ове године. Традиционални организатор је Европска команда оружаних снага Сједињених Држава, која ће овог лета имати помоћ бугарске војске.

Логистички центри биће полигон у Новом Селу у Бугарској и авио-база "Михаил Когалницеану" у Костанци у Румунији, на обали Црног мора, преко пута Крима.

Управо близина Русије и полуострва које се 2014. године присајединило Русији чине ову војну вежбу другачијом од осталих у којима је војно неутрална Србија учествовала у оквиру НАТО-овог програма Партнерство за мир или са појединим државама чланицама Алијансе.

- Русија сигурно неће добро гледати на саму чињеницу да се вежбе изводе на њеним границама - каже за Радио Слободна Европа Јелица Курјак, некадашња амбасадорка Србије у Москви, мада је "Русија добро упозната са односом и обимом сарадње који Србија има са НАТО-ом"."Русија види да је Србија у окружењу НАТО-а"

Војни аналитичар Александар Радић оцењује да се, барем што се Србије тиче, не дешава ништа ново, и да би требало раздвојити политику од нечега што је, како каже, неминовност.

- Мислим да Русија јасно види мапу Балкана и да види да је Србија у окружењу НАТО-а. У том контексту треба раздвојити дневну политику од нечега што је историјска неминовност - не може Србија да игнорише тренутак у коме се налази и да ствара негативне односе са свим земљама из свог окружења - појашњава Радић.

- Русија, и поред блискости Србије и НАТО-а, организује и позива српске војнике на заједничке вежбе, а мислим да и са Запада стижу слични сигнали да докле год се Србија понаша као партнерска земља НАТО, изгледа да се не види превише драматичан проблем у сарадњи са Русијом када је реч о односима војска - војска. Политичари другачије мисле - оцењује војни аналитичар.

(Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/658806/Zasto-Srbija-vezba-sa-NATO-na-ruskim-granicama)

***


Власт у Србији причама о НЕУТРАЛНОСТИ баца прашину у очи сопственом народу!!!

Наслов: Одг: Војска Србије - (СРПСКА војска?)
Порука од: Гога Април 19, 2018, 06:06:19
Министар Вулин:
 `Mozzart` показао како се понаша
 друштвено одговорна компанија

Компанија` Mozzart` и Министарство одбране потписали су данас на Војномедицинској академији уговор о донацији 400 телевизора Министарству одбране за потребе војног здравства, вредан више од 11 милиона динара


(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2018//04/18/ban_2543_1524050526_620x0.jpg)

Компанија `Mozzart` и Министарство одбране потписали су данас на Војномедицинској академији уговор о донацији 400 телевизора Министарству одбране за потребе војног здравства, вредан више од 11 милиона динара.

Потписивању Уговора присуствовао је министар одбране Александар Вулин који је изразио захвалност компанији `Mozzart` што је показала како се понаша друштвено одговорна компанија.


- Људи који остваре профит овде одлучили су да део тог профита инвестирају управо у квалитет живота свих грађана. Војска Србије је најпоштованија институција у нашем народу и много нам значи када видимо да нас и представници пословне заједнице препознају, разумеју наше потребе и желе да нам помогну. Захваљујем се компанији `Mozzart` управо на томе и што су ову велику и значајну донацију наменили управо нашим пацијентима.


"На овај начин квалитет живота пацијената ће бити бољи и дани, који никада нису много срећни када се налазите у болници, брже и лакше ће проћи. Волео бих да се и друге компаније понашају друштвено одговорно као и компанија `Моzzart`, рекао је министар одбране.

(http://www.novosti.rs/upload/images/2018//04/18/ban_2654_1524050529.jpg)


Да је у компанији `Mozzart`, лидеру у области спортског клађења и игара на срећу у Југоисточној Европи, наглашен осећај друштвене одговорности истакла је и генерална директорка Ковиљка Лончар, која је потписала уговор и која је рекла да `Mozzart` практикује већ дуги низ година да помаже свима којима је помоћ потребна.


- Драго нам је да нас је и ова институција препознала као партнера. Захвалила бих се министру одбране Александру Вулину на свесрдној подршци да телевизоре поклонимо војном здравству. Надам се да ће телевизори допринети стварању пријатнијег окружења и помоћи пацијентима да лакше преброде дане проведене у болници, истакла је Ковиљка Лончар.

(http://www.novosti.rs/upload/images/2018//04/18/ban_2674_1524050530.jpg)

Начелник Управе за војно здравство пуковник Угљеша Јовичић, који је уговор потписао у име Министарства одбране, рекао је да ће телевизорима бити опремљене војноздравствене установе, како ВМА, тако и војне болнице у Новом Саду и у Нишу, војномедицински центри у Београду као и амбуланте у јединицама Војске Србије.


Сарадњом са Министарством одбране компанија `Mozzart` жели да подржи и допринесе квалитету услуга које пацијентима пружа војно здравство као један од значајних делова здравственог система Републике Србије.


Компанија `Mozzart` до сада је, у сличним акцијама, донирала више од 1000 телевизора здравственим и образовним установама широм Србије.

(вечерње НОВОСТИ) (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D0%B4%D1%80%D1%83%D1%88%D1%82%D0%B2%D0%BE.395.html:722859-%D0%9C%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80-%D0%92%D1%83%D0%BB%D0%B8%D0%BD-mozzart-%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D0%BE-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%BE-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D1%88%D0%B0-%D0%B4%D1%80%D1%83%D1%88%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D0%BE%D0%B4%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%A4%D0%9E%D0%A2%D0%9E)

***


Овај министар Вулин је на овај начин ДЕГРАДИРАО војску. Назвати овакву компанију `Mozzart` друштвено одговорном компанијом и ПАРТНЕРОМ војци, је заиста жалосно. Кладионице и КОЦКАРНИЦЕ су највеће зло које је ушло у Србију, нажалост власт толерише и одобрава њихов рад. Само делић тога шта су кладионице и коцкарнице можемо да видимо на овом малом видео снимку,

http://www.youtube.com/watch?v=Zw2qI5UvMao

Заиста је малоумно, па чак и перверзно да министар војни, Вулин,  са оваквим  "компанијама" склапа Уговоре о донацијама и ХВАЛИ их!Наслов: Председник Војног синдиката Србије избачен из војске
Порука од: Саша Новембар 10, 2018, 08:47:12
Председник Војног синдиката Србије остао без чина
 због јавних иступа
НОВИЦА АНТИЋ избачен из војске


(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2018/11/Novica-Antic-1.jpg)
Новица Антић, председник Војног синдиката Србије


Новица Антић, председник Војног синдиката Србије који је често критиковао руководиоце Министарства одбране и Војске Србије фактички је остао без посла у Војсци Србије, након што је Војни дисциплински суд у другом степену одлучио да му се одузме чин, незванично сазнаје `Данас`.


Подсетимо, против Антића је поднета дисциплинска пријава управо због свог синдикалног активизма и истипања у јавности на протестима које је организовао Војни синдикат Србије током 2016. и 2017. године.

Он је почетком године у Војно-дисциплинском суду у Нишу оглашен кривим за повреду дисциплине и кажњен је са враћањем у претходни чин и новчану казну од 5.000 динара. Суд је у првостепеној пресуди закључио да је Антић кроз јавна иступања „повредио начело политичке неутралности и изражавао и заступао политичка уверења у служби“, што Закон о војци забрањује. Антић се жалио на ову одлуку, да би суд у другом степену донео још оштрију казну.

Војни синдикат Србије је у последних неколико година у више наврата критиковао руководиоце Војске Србије и Министарства одбране. Углавном је критикован лош материјални положај припадника војске.

Удружени синдикат Слога су у саопштењу најоштије осудили „срамно прогањање којем је од  Министарства одбране и државних органа  изложен председник репрезентативног Војног синдиката Србије Новица Антић“. „Овакав однос власти према синдикалним активистима супротан је свим законима ове земље, као и демократским и цивилизацијским тековинама савременог доба и неодољиво подсећа на стање виђено у Немачкој пре скоро једног века“, истиче се у саопштењу Слоге.

Пише В.Ј. `Данас` (https://www.danas.rs/politika/novica-antic-izbacen-iz-vojske/)....... стижу реаговањаБројне реакције на смену председника Војног синдиката Србије

На адресу Војног синдиката Србије последњих недеља стижу бројни телеграми подршке, а како тврде у овом синдикату и оштре реакције из Европске Уније, Русије и региона на најаву да би председник Војног синдиката, Новица Антић ускоро могао да остане и без чина и без посла у Војсци Србије.

Да подсетимо одлуком Дисциплинског суда, Антић је због због јавног говора и изношења ставова синдиката, кажњен губитком чина и отказом, Иако су на ову одлуку његови адвокати уложили жалбу, те се и даље чека коначна одлука, у Војном синдикату Србије тврде да свакодневно добијају писма подршке.

"Ветерани Републике Српске" у писму подршке оцењују да је овакав поступак "још једно у низу послератних разочарења у однос званичних институција Државе Србије према свима онима који својим делом и примером желе бар за нијансу побољшати статус припадника војске, међу којима је још увек највећи број ратних ветерана", само је део отвореног писма овог синдиката у коме се апелује на председника Србије, да детаљно размотри цео случа "и снагом свог ауторитета спречи даље урушавање патриотског капацитета припадника Војске Србије".

И Војни синдикат Одбране и Војске Црне Горе у свом саопштењу наводи да је "веома забринут и веома жали због проблема са којима се суочава Војни синдикат Србије".

"СОВЦГ посебно изражава забринутост што се, у условима неразумевања социјалних партнера, социјални дијалог, као посебна вредност и потреба, замењује конфликтом и обрачуном који у коначном резултира потпуном деградацијом социјалног дијалога а затим и страдањем синдикалних представника и синдикалног чланства. При томе се наноси дуготрајна штета унутрашњим односима у војсци а суштински проблеми по питању материјалног и социјалног положаја припадника војске не решавају", наводи руководство овог синдиката.

Према информацији Војног синдиката Србије, Новица Антић је 5. новембра предао прекршајне пријаве против двојице војних дисциплинских тужилаца због његове наводне дискриминације.

"Закон о раду, прописује да ће се казнити за прекршај, онај ко прекрши забрану дискриминације из члана 18-21 овог закона, као и онај ко позове на одговорност представника запослених који поступа у складу са законом. Неспорно је да је председник Војног синдиката Србије, коме је министар одбране 2015 године, признао репрезентативност својим решењем, а тако и пословну способност, у свему поступао искључиво у складу са законом, због чега су се створили услови да због позивања на одговорност која објективно не постоји, затражи судску заштиту пред прекршајним судом", наводи овај синдикат.

Ђ.Баровић - `Вести` (https://vesti-online.com/Vesti/Srbija/716772/Brojne-reakcije-na-smenu-predsednika-Vojnog-sindikata-Srbije)


.....................

Некога је заболела ИСТИНА о ситуацији у Војсци Србије, коју је Новица,делимично,износио на протестима:
Цитат
.... На свим протестима говорио је, како је рекао, о општем стању у Војсци Србије, које је изузетно лоше, јер ју је, између осталог, у последње две године напустило више од 3.000 припадника, што је „губитак који она није имала ни за време НАТО бомбардовања".


Наслов: Заклетву положило 356 војника, међу њима и министар Вулин
Порука од: moka Март 22, 2019, 18:44:16
Заклетву положило 356 војника, међу њима и министар Вулин

Beograd -- U kasarni "Živojin Mišić" u Valjevu je zakletvu položilo 356 vojnika i slušalaca kursa rezervnih oficira, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

(https://www.b92.net/news/pics/2019/03/22/18381141125c950345d206c598579050_v4_big.JPG)

Među njima je bio i ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je završio obuku rezervnog sastava.

Čestitajući polaganje vojničke zakletve, komandant Komande za obuku general-potpukovnik Đokica Petrović istakao je da je odbrana otadžbine oduvek na ovim prostorima predstavljala svetu dužnost, pravo i čast i da je suština zakletve uvek imala i imaće uzvišenu i pleminitu vrednost.

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019&mm=03&dd=22&nav_category=12&nav_id=1521104


  Срамота је какве будале, незналице и лопови воде државу Србију!Овај Вулин је један тешки комплексаш,који не зна шта су границе људске глупости.Највероватније смишљено чини све да сроза достојанство српског војника,вековима цењеног,поштованог у целом свету.Треба избрисати ту нашу војничку славну прошлост.После тога ваљда свет треба да памти само Вулина-највојника и Вучућа-миротворца који спашава Балкан,а можда и цели свет од свих могућих ратова. ;D


Наслов: Одг: Војска Србије - (СРПСКА војска?)
Порука од: Гога Јул 02, 2019, 03:22:03

Апел за очување историјског комплекса у ВаљевуАприла прошле године, у којој смо обележавали стогодишњицу завршетка Првог светског рата, без решења, срушен је у Ваљеву комплекс касарни 17. пука чувене Дринске дивизије, назване `Кадињача`, најстарије касарне у Србији, саграђен 1885. године, сведок најславније српске историје. (Између два рата касарна носи назив `Живојин Мишић`.)


(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2019/07/KASARNA-..jpg)

Ове године, у априлу, када је вегетација већ кренула, липе у овом комплексу остале су без својих богатих крошњи, уклоњена су здрава вишедеценијска стабла јела, зимзеленог и вишедеценијског дрвећа, воћа у цвату, а све је рађено без стручног надзора и плана.

Све се чини да се сатре свако сећање на славну Дринску дивизију, која је извојевала све победе од Куманова до Кајмакчалана, највећу резервну војну болницу у Балканским и Првом светском рату, велико стратиште где се и данас, претпоставља се, налазе гробна места преминулих рањеника и тифусара. Ради профита, намерава се уништење 2,4 хектара зелене површине, која је граду, који је по аерозагађености неретко на неславном првом месту у Србији, а често и у Европи и свету, ненадокнадива. Иако без урбанистичког плана, припрема се земљиште да дочека тржни центар, паркинге, кафиће...

Угледајмо се на племенитог Грка Јаниса Јанулиса, мештанина села Агиос Матеос, који је своје земљиште уступио војницима Дринске дивизије за гробље и логоровање, и након ексхумирања тела и премештања у маузолеј на острву Видо ни он ни његови потомци никада више до данашњих дана нису обрађивали, нити користили ово земљиште, из поштовања према херојству и стратишту српских војника.

Као што је српска војска доживела голготу, а потом и васкрс, учинимо све да и комплекс касарни Петог, односно 17. пука Дринске дивизије у Ваљеву заувек остане сведок непобедивог српског народа.

(Хаџи Мила Параментић, `Политика`) (http://www.politika.rs/scc/clanak/429208/Apel-za-ocuvanje-istorijskog-kompleksa-u-Valjevu)***

Захтев за заштиту је упућен још августа 2015. године пре доношења Плана генералне регулације `Запад` у Ваљеву, где је ова касарна и лоцирана, а што је локална самоуправа потпуно игнорисала и стала на страну профита, а не општег интереса грађана. (Занемарен је и Акт САНУ - Одељење за историју, образложење Републичког завода за заштиту споменика културе на три густо куцане стране, налог Министарства културе да се предузму кораци за заштиту). Сада се са пуним правом тражи ревитализација објеката и претварање у Меморијални комплекс...

Ово је злочин. Неко, са запада, би се поносио да има овакво сећање на славну историју, а код нас, све се чини да се затре и оно мало сведочења да смо имали славну прошлост.