Svi Srbi Sveta - Forum

Форум => Свет => Тему започео: Ekana Август 25, 2011, 18:40:25Наслов: Либија, јуче, данас и...сутра
Порука од: Ekana Август 25, 2011, 18:40:25
  
Влада Србије признала побуњенике у Либији

Влада је на данашњој седници усвојила закључак о потреби признавања Прелазног националног савета као легитимног представника либијског народа. Раније током дана појавиле се спекулације да би Гадафи могао да затражи азил у Хрватској или Србији

(http://www.novosti.rs/upload/images/2011//08/2508n/1-zastava.jpg)

25. август 2011. 12:40 > 16:29 |
ВЛАДА Србије је на данашњој седници усвојила закључак о потреби признавања Прелазног националног савета као легитимног представника либијског народа.

Застава либијских побуњеника, које представља Прелазни национални савет, истакнута је у уторак на амбасади Либије у Београду.
На згради амбасаде, уместо зелене, сада се вијори црвено-црно-зелена застава либијских побуњеника.
До сада је више од четрдесет земаља у свету признало Прелазни национални савет Либије.

Иначе, раније током дана се спекулисало да би либијски вођа могао да затражи азил управо у - Србји. Либијски побуњеници тврде да су заробили петорицу Срба.

Наиме, чланица Прелазног националног савета Либије Фатима Махмуд изјавила је за хрватски "Вечерњи лист" да је дугогодишњи либијски лидер Моамер Гадафи, према најновијим информацијама "још увек на територији Либије, али је напустио Триполи".

"Располажемо информацијама, да би, ако не буде ухваћен или убијен, могао да тражи политички азил у пет држава са којима до данас има добар однос", рекла је Махмудова, наводећи да су то Чад, Алжир, Венецуела, Хрватска и Србија.

"Познато је да те државе, њихова званична власт или моћни политичари и дан-данас с њим комуницирају и саветују га. Познато је да је у јако добрим односима са Србијом и с бившим председником Хрватске Стјепаном Месићем, који му је понудио помоћ у име великог пријатељства", рекла је чланица Прелазног националног савета.

Махмудова тврди да је у редовима Гадафијевих снага било "пуно плаћеника и војних стручњака из афричких земаља, али и с подручја бивше Југославије, нарочито Хрватске и Србије".

Страх од грађанског рата

Фатима Махмуд страхује од грађанског рата после "пада Гадафија" јер "међу побуњеницима има пуно исламиста задојених идеологијом Ал каиде и њиховог бившег вође Бин Ладена".

Хрватски "Вечерњак" преноси и тврдњу једног од командира бригаде "17. фебруар" Мухамеда Абу Ајше, који је водио борбе у Триполију и око Гадафијевог комплекса Баб ел-Азизија да је "Триполи слободан" и да се "у неким деловима града живот враћа у нормалу", а да са обе стране има више од 500 мртвих и неколико хиљада рањених.

"Не стижемо да сахранимо мртве, колико их има", рекао је он, додајући да су Гадафијеве снаге на југу земље, према граници са Чадом и Суданом, још јаке, као и да су побуњеничке снаге заробиле Гадафијев приватни авион "пун злата и новца".

Новости (http://www.novosti.rs/vesti/planeta.70.html:342733-Vlada-Srbije-priznala-pobunjenike-u-Libiji)Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и................сутра!!!
Порука од: Ekana Август 25, 2011, 20:50:44
Цитат
ВЛАДА Србије је на данашњој седници усвојила закључак о потреби признавања Прелазног националног савета као легитимног представника либијског народа.

Ова вест је саблажњавајућа, најмање из два разлога!

Најпре, и веома важно!...Оваквом хитрином се није састала Влада ни када су се крајем јула РОСЕ појавиле на северној граници Косова, а и председница Скупштине је тада изјављивала да НЕМА потребе за одржавање ванредне седнице Парламента...Отцепљење Косова и Метохије?...па шта, зар да се прекидају туристички аранжмани?...Безобразлук без преседана!!

Међутим, ништа није спречило Владу да се данас састане и што брже донесе одлуку о ПОТРЕБИ признавања тзв. Прелазног националног савета, као ЛЕГИТИМНОГ представника либијског народа!??? Који је разлог оваквог потеза, ако се зна да се ништа не зна...Зна се само да наметнути рат од стране НАТО убица и даље траје у Либији, претећи да пређе у крвави грађански рат без краја и конца, да Прелазни савет не представља целокупни, па ни већински део либијског народа-дакле,није правно заснован па је отуда и нелегитиман, и зна се да међу побуњеницима има много чланова Ал Каиде (дакле, муџахедина који су и на нашим просторима убијали Србе, а сада су се разгранали по КиМ-у!!!)...

Кога би да признају ове наше главешине? Убице, лопове, људе којима ништа није свето већ уништавају земљу изниклу из песка, и све зарад ДЕМОКРАТИЈЕ? Можда доносе такву одлуку, понесени сопственим искуством, зато што су и сами, са дугим цевима освојили власт - треба ли подсећати на Динкићев упад са оружјем у Народну банку Србије, или градске "демократске" одборе на челу са "отпорашима", који су САМО уз аусвајс, као у време немачке окупације, дозвољавали кретање између градова и насељених места, док нису оформили власт!?!

И друго, још важније, Гадафи НИЈЕ ПРИЗНАО самопрокламовану државу Косово (занемарићемо овога пута причу о томе колико је наша земља имала користи од сарадње са тим истим "диктатором"), а знајући да исламски фундаменталисти преовлађују у Прелазном "националном" савету, ускоро можемо очекивати ревизију поменуте одлуке, И ПРИЗНАЊЕ КОСОВА од стране нове тзв. националне власти! Самим тим, министар одбране нека не очекује добијање посла око градње комплекса војне болнице (уговорене са Гадафијем пре избијања сукоба) јер не одговарамо профилу пословних партнера, с обзиром да ће главну реч о свему у будућој Влади имати коалиција која већ шест месеци бесомучно уништава Либију и њен народ!

И након свега реченог, остаје отворено питање - са којим правом, и у чије име ова Влада повлачи тако погубне потезе како за Србију, тако и за дојучерашње пријатељске земље, и да ли размишља о оној народној ..."како сеје, тако ће и жњети"...


Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и................сутра!!!
Порука од: Гога Август 27, 2011, 14:41:35
Мoамер Гадафи:Обраћање народима света  


Угњетени људи света, борба је почела!
(http://www.nspm.rs/images/stories/novzahronike/gadafi.jpg)
Не очајавајте, помоћ је скоро ту. Знате ли да је данас Ноћ предодређења?[1] Она је боља од хиљада других ноћи, она је судбина, када су небеса хиљаду пута више отворена за ваше молитве.

Гледајте шта се догађа у Америци! Зар смо их ми гађали нашим ракетама? Не, они су дошли и туку по нама, 64 удара по Баб ал-Азизији, која је сада разрушена, а ја сам на крају морао да напустим свој дом, где су они убили толике невине људе. Али ја никада нећу напустити Либију и исход те борбе је – или победа, или смрт.

Вама у Сједињеним Америчким Државама: Ја нисам ваш вођа. Ако се налазите у тој пропалој држави, требало би да се спремате да је напустите. Идите у Венецуелу! А ако останете, пратите мог заменика, духовног вођу и министра Луиса Фаракана (Louis Farrakhan). Послушајте га – он ће знати да вам каже све што треба знати о развоју догађаја.

Вама у Европи: Будите спремни да се удавите у догађајима и клеветама. Премало вас се подигло. Ви ћете морати одговарати за последице, а најбољи међу вама треба да иду у Африку. Идите у западну Африку. У северној Африци више није безбедно, сада када је цели регион постао бојно поље. У западној Африци моћи ћете да се скућите и нађете добар посао.

Вама у Србији: Ви сте прави пријатељи Либије, и ви сте уз мене. Не очајавајте, пацови су окачили заставу само на једну зграду од милион. Ви можете изрезати заставу од зелене тканине, у размери 2:1 – и то је ваша застава, застава народне власти, наде, истине и будућности.

Свима вама у свету, који подржавате истину, слободу, Џамахирију – окачите ту заставу на милионе кућа, аутомобила. Зелена застава је ваша и припада свим масама света. У зору народне власти и краја влада̂, ми смо изабрали зелену заставу и учинили његову боју и размере једноставним за све. Изаберите било коју зелену боју! Изрежите га један напрема два, и окачите свуда, носите са собом!

Ускоро ће се зелена застава вијорити широм света, како владе буду падале јер су изневериле своје народе, док сам ја лично учинио више од свих њих. Они су служили разним господарима. Они никада нису имали намеру да служе народу, никада! Они су туђе власништво. Они ништа не раде за вас. Игноришите их, и они ће нестати. Припремите се, образујте комитете, отворено или тајно, покрените своје месне матабе,[2] како би се сусретали и размењивали информације. Планирајте пут напред. Зелена застава припада свима вама.

Џамахирија[3] је будућност, свуда. Мноштво самоуправних заједница, народни конгреси и народни комитети. Зелени комитети – ту да предводе, бране, разобличују, позивају и показују пут народне власти. Све то пише у Зеленој књизи – прочитајте је, копирајте је, поделите је са другима. Користите своје сопствене системе комуникација, не ослањајте се на непријатеља! Направите своје сопствене комуникације! Преузмите ресурсе у своје руке, немојте се плашити моћи, владајте њом! То је ваша моћ, ваше богатство, и ваше оружје, које су владе, банке и војске отеле од вас.

Не можете тражити од других да вас представљају. Не можете лоповима поверити своје богатство. Не можете захтевати од других да се боре и гину у ваше име, да вас бране. То ја ваша човечанска одговорност, и када ово учините, свет ће постати слободан, организован по систему џамахирије, а слобода, срећа и изобиље постаће доступни свима.

Епоха влада приближава се крају и они се боре за ваздух. Они очајавају. Они су банкротирали, не само финасијски, они су банкротирали морално, религијски, образовно, интелектуално и идејно, и за њих нема пута напред. Они се налазе пред пропашћу. Та пропаст је добра за народе света, који се пате јер нису слободни.

О, добри народе света, знај да Ислам није оно што вам представљају незналице које од молитве праве јавну представу, а у стварности служе шејтану. Ислам, то је покоравање вољи Алаха, једног Бога целог човечанства. Ово је ноћ молитве. Ваше молитве биће услишене. Сви сте ви Муслимани, који се молите и не стављате никога испред Алаха.

Људи Босне, многи од вас су заведени, многи Арапи су бескорисни и слаби. Српски народ, који су Хришћани, као и други, могу бити ближи Богу. Постоји само један Бог. Тај Бог је са истином, где год се она налазила – читајте Куран да би знали истину и не слушајте оне који хоће да вас заведу. Јер ако је Бог са вама, ко може да вам се супротстави?

Какав Шеријат тражите мимо онога који већ имамо, јер ја сам први преточио Куран у Друштвени закон у Џамахирији. Тражите Шеријат неправде? Тлачења? Кукавичлука? Убиства? Лудила? Дроге? Је ли Шеријат то, што диже наоружане пацове, и допушта има мучења, силовања, крађу? Не! То није Шеријат, то игнорише све што пише у Курану.

Молитве ће бити услишене. Више од четрдесет армија кренуло је против мене само зато што сам говорио истину, само зато, што лоповима нисам дао да мимо мене прођу у Африку. Африци сам обећао да је нећу издати. Обећао сам свету, милионима који ме носе у срцима, да ћу се борити до краја.

Не верујте њиховим трубама! Ко год слуша трубе, чини грешку. Имате своје матабе, где можете добити информације, састајати се и просуђивати. Не обраћајте пажњу на њих. До сада би требало да вам је јасно. Ватра је вода, вода је ватра. Знајте да је будућност ваша, владе су готове, а нова епоха народних маса се приближава, као што и предвиђа Зелена књига.

Ја вас чујем. Многе ваше поруке долазе до мене. Не могу вам одговарати појединачно, али делима ваш бол. Неки од вас су толико потресени лажима последњих дана, да су чак размишљали о самоубиству. Не! Никада, самоубиство није опција, не када се налазимо пред великом победом. Цена ће бити висока, али не смемо посустати.

Видим вас, Африканци, широм света, чак и у Аустралији, ваше слике долазе до мене. Видим вас како скупљате новац да помогнете источној Африци. Белци су они који су донели ове проблеме и одсекли нас од наше браће и сестара, којима је потребна наша помоћ. Хвала вам на молитвама! Али сачувајте свој новац! Боље га употребите борећи се против ових угњетача!

Образујте међу собом зелене комитете, састајте се тајно или јавно! Закуните се на верност Зеленој повељи! Проучите Зелену књигу! Региструјте своје народне конференције, охрабрите друге широм света, спремите се за будући светски конгрес о злочинима против човечности, имате шест месеци да се спремите.

Март следеће године може постати највећи народни конгрес, а ви то можете да остварите. Спремите се већ сад! Направите интернет страницу – такву, да на њој буду набројани сви злочини. Док се ми боримо да одбранимо своју земљу, ви се борите на бојном пољу истине, јер оловка је моћнија од мача.

Неки од вас су дошли до наше западне границе, али морате да се вратите. Имате породице о којима морате да бринете. Сада је пут слободан, али НАТО неће дозволити мир. Они се плаше примера Велике Џамахирије. Они могу уништити наше материјалне успехе, али не могу уништити истину. Што више буду покушавали, то ћемо их више побеђивати, јер победа је уз народ, никада уз угњетаче.

Хиљаде чекају на различитим станицама, видим вас у Танзанији у Конгу, Гани, Нигерији и многим другим крајевима Африке. Како да пређете пустињу до Либије? Уместо тога, групишите се ту где јесте! Битка изгубљена у Либији доћи ће до вас. Будите спремни за њу. Спремите замке за нападаче. Браните свој кутак!

Афричке владе су слабе. Оне контролишу само неколико градских центара. Они често уопште не служе, и народ живи без њих. Оне вам неће стајати на путу када дође време. Они су сиромашни. Опљачкали су их расисти, колонијалисти, бели лопови са севера. Супротставите им се само ако се они супротставе вама! Будите спремни! Изградите своје матабе! Браните свој континент!

Они могу нападати са својим бомбама, али ми бранимо истину! Они се никад не боре са нама прса у прса. Они су само кукавице, болесни, поремећени, крију се иза машина, јер они никада не смеју изаћи на очи Африканцу један на један. Афричка деца могу да поразе било ког белог плаћеника, зато се они сакривају и, пуни мржње, уништавају издалека.

Не дајте им да вас искориштавају! Будите јединствени! Изградите своју одбрану, јер они долазе код вас, ако успеју да прођу Либију. Ако униште Либију, нападните их с леђа!

Ибегавајте борбу где год можете! Непријатељ жели да нас све заглави на бојним пољима, жели да нас све баци у рат. Афганистан је сада са нама, Ирак је са нама, Венецуела је са нама. Ми хоћемо мир. Ми хоћемо правду. Радите за конференције о злочинима против човечности, користите своје мреже матаба, јер матабе су седишта зелених комитета, идите напред, победа је наша!

(Аудио-обраћање Моамера Гадафија 24. августа 2011. године. Превео са руског и енглеског Никола Танасић.)
.....................................................


[1] Ноћ предодређења (Ноћ моћи, لَيْلَةِ الْقَدْرِ, Laylat al-Qadr) је празник који се слави на 27 ноћ Рамазана у част откровења Мухамеду прве суре Курана 610. године у пећини Хира, на планини Дабал ан-Нур. Примедба руског преводиоца.

[2] „Матаба“ је месна заједница и једна од ћелија народне власти у Гадафијевој Либији. Сам Гадафи их описује на следећи начин: „Лингвистички, то је најчасније место. Револуционарно – то је штаб, где се раволуционарне снаге налазе да организују своје дневне, недељне, месечне и годишње планове.) Сусрети и разговори помажу свима да постану самосвесни.) А опет, политички, то је склониште, уточиште, и „melting pot“, то је простор слободне земље где се одржавају састанци активиста, слободних побуњеника, љубитеља мира и слободе, угњетаних и ускраћених људи нашег света. (Моамер Гадафи, Зелена повеља, http://www.greencharter.com/files/mathaba.htm). Прим. прев.

[3] Супротно српском колоквијалном изразу за „исламску државу“, „џамахирија“ је лично Гадафијева кованица, игра са арапском речи „џумхурија“ („политеја“, „република“), тако да се истакне народност и масовност (у смислу српског жаргонског „турцизма“ – оно „џумле“) републике и добије нешто што би била „народна република“ или „народна власт“. Пре свега захваљјући неадекватној употреби термина током рата у Босни, код Срба се термин везао за исламистичке поретке попут талибанског Афганистана или Саудијске Арабије, и обично не асоцира на социјалистичке идеје које му леже у темељу.

...............................

НОВА СРПСКА ПОЛИТИЧКА МИСАО (http://www.nspm.rs/savremeni-svet/obracanje-narodima-sveta.html#_ftn2)


Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и................сутра!!!
Порука од: Ekana Септембар 02, 2011, 02:37:38(http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/300479_203357886394081_143360419060495_548441_4310525_n.jpg)


Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и................сутра!!!
Порука од: Ekana Септембар 02, 2011, 17:44:12
С обзиром да смо доживели исту судбину као и Либија, и знамо шта то значи бити одбачен од свих, ПОСЕБНО ОД ПРИЈАТЕЉА КОЈИМА СУ И ГАДАФИ И ЛИБИЈА ПОМАГАЛИ  (А ТУ ЈЕ И СРБИЈА), онда би било хумано од нас обичних грађана да се окупимо у суботу у 18 сати на поменутом месту и пружимо подршку народу, кога непрекидно бомбардују зле силе више од 6 месеци!!!!

Од ШуНАТОвца и Тадићија не можемо очекивати да нам се придруже јер су властодршци на страни НАТО-а, како им и приличи!

И ово је један од начина да покажемо да смо против свих неправедних одлука српске власти, како спрам свог живља у Србији и на Косову и Метохији, тако и ван граница наше земље!!!


Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и................сутра!!!
Порука од: peraazdajic Септембар 02, 2011, 19:18:19
Ћаоске, ;D ;D ;D


Ајша Гадафи најавила је да ће се Гадафијеви вратити у Либију да је ослободе од побуњеника.

Алжир/Париз/Београд, 02.09.2011.

(http://www.dverisrpske.com/__we_thumbs__/6921_4_Aisha-Gaddafi.jpg)

Погледајте изјаву Ајше Гадафи специјално дату организацији ЖЕНЕС.
„Побуњеници у Либији директно су везани за Ал Каиду. Чудно је видети како амерички председник  Барак Хусеин Обама даје пуну подршку овим исламским терористима, као што је учинио у Тунису, Египту, Јемену и Сирији. Доказано је да је Ал Каида највећи непријатељ мога оца. Ја питам: Ко је тај Обама који Ал Каиди даје подршку ? Шта је његов скривени идентитет? Који су његови планови ? Будући да је Обамин пораз на будућим председничким изборима неминован, да ли он тајно ради на успостављању броја земаља у арапском свету које ће бити под руководством Ал Каиде ?

...Чак и ако мој отац и браћа страдају, ја ћу наставити моју борбу против исламских терориста у Либији. Врло брзо појавићу се у медијима и најавићу свој рат против тероризма и Ал Каиде у Либији, као и у другим земљама света. Нека Западњаци и њихови плаћеници знају, Ајша Гадафи неће се никада предати њиховој злурадој намери. У мени је крв херојског оца и никада ме у животу нису учили предаји. Нато и западне убице убиле су мога мужа и моје дете. Али, они сада морају да знају : Ајша Гадафи је војник! По цену живота ослободићу моју земљу од исламских терориста и Ал Каиде.

,,,Доста арапских земаља и афричких народа спремни су да нам дају азил. Позитиван сигнал стигао је и од председника Венецуеле Хуго Чавеза. Што год да исламски терористи у Либији мисле, свет неће заборавити, или напустити Муамара ел Гадафија. Ми можемо да живимо на много места у свету. Али, ми нећемо остати дуго изван Либије. Ако Бог да, враћамо се у Либију ускоро да ослободимо нашу земљу.“

Ајша Гадафи, кћерка либијског револуционарног вође, постала  је чланица српског покрета ЖЕНЕС и том приликом уручена јој је почасна чланска карта.

Уз знаке поздрава и захвалности које је послала српским женама из покрета ЖЕНЕС, као и свим припадницима српског народа који су схватили праву геополитичку и економску суштину рата у Либији, Ајша Гадафи је послала ову поруку.

Извор ДВЕРИ
Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и................сутра!!!
Порука од: Ekana Септембар 04, 2011, 00:10:09

(http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/315995_151631394925723_100002365892134_285436_1663302_n.jpg)

Ајши је ових дана Бог подарио поново кћерку, породила се у Алжиру, где се налази са мајком и два брата...Пуковник Гадафи и остали његови синови су у Либији...

Ова њена изјава је прочитана и данас на скупу подршке либијском народу, који је одржан на Тргу републике...Уобичајено мали број људи, који су дошли да искажу своју солидарност већ је препознатљива када је Београд у питању...

Да ли зато што "велеграђани" пате од амнезије колико су Гадафи и Либија помагали Југославији и Србији, или су им се задњице залепиле за "фотеље" у кафићима и на радним местима где их поставише жутаћи, тек - чињеница остаје забележена и у медијима - да је Гадафи ОТЕРАО представнике тзв. републике Косово који су дошли код њега да затраже признање ове вештачке творевине...

Гадафи, значи, НИЈЕ ПРИЗНАО КОСОВО РЕПУБЛИКУ, а српска власт, на челу са Тадићем ЈЕ ВЕЋ ДОНЕЛА ОДЛУКУ О ПРИЗНАЊУ тзв. ПРЕЛАЗНОГ САВЕТА (који чине, уз неколико Либијаца, и страни плаћеници, као и Ал-Каидини муџахедини !!!)....

 


Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и................сутра!!!
Порука од: Ekana Септембар 10, 2011, 00:22:02

У КОНТАКТУ СМО СА НОВИМ ВЛАСТИМА ЛИБИЈЕ

Министар одбране Драган Шутановац изјавио да се размишља о слању хуманитарне помоћи Либији и да спремамо тимове за помоћ у области здравства


БЕОГРАД - Министар одбране Драган Шутановац изјавио је да Влада Србије има контакте са Прелазним националним саветом Либије, а да је договор о изградњи војне болнице у тој земљи у застоју.

"Видећемо како ће нове власти да реагују. Сматрамо да је Либији неопходна болница таквог капацитета и врсте", рекао је Шутановац новинарима током министарског састанка Покрета несврстаних земаља.

Шутановац је рекао да се размишља о слању хуманитарне помоћи Либији и да Министарство одбране чека на резолуцију у УН о отварању мировне мисије у Либији.

"Спремамо наше тимове за помоћ либијском народу пре свега у области здравства", рекао је Шутановац.

На састанку у Београду који је организован поводом 50. годишњице првог самита Покрета несврстаних учествовали су министри спољних послова и други званичници више од 100 земаља, али без представника Либије.

Курир (http://www.kurir-info.rs/vesti/politika/u-kontaktu-smo-sa-novim-vlastima-libije-121872.php)


Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и................сутра!!!
Порука од: Ekana Септембар 10, 2011, 00:49:16
Цитат
"Видећемо како ће нове власти да реагују. Сматрамо да је Либији неопходна болница таквог капацитета и врсте...Спремамо наше тимове за помоћ либијском народу пре свега у области здравства", рекао је Шутановац.

Па после свега што се десило у тој земљи, тешко да би јој била довољна и болница коју већ који пут нуди министар војних дела.

Битно је, госн ШуНАТОвац да сте успоставили односе са тзв. Прелазним националним саветом, па сад станите у ред и чекајте да Вас прими неко од надлежних за болнице...само, начекаћете се...имају они важнија посла.

ЕУ је донела одлуку да одблокира рад 28 фирми у Либији...погађате којих?....Нафта,гас, банке и сл. По приоритету потреба ЕУ...да се покрију трошкови рата и банкрота европских велесила, учесница "ослобађања" Џамахирије од тог дрског "диктатора" који је хтео сва природна богатства да задржи унутар куће, а за добробит свог народа...

Е, сад, док чекате у реду код горепоменутих, размишљајте мало и о Косову и Метохији...јер, ако сте признали тзв. Прелазни национални савет, онда се поставља питање и тзв. Независне државе Косово....да ли ћете и њих да признате, или ћете на употребу силе спрам Срба адекватно реаговати?!

Дела, размишљајте.. време неумитно тече...
 


Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и................сутра!!!
Порука од: lorka Септембар 10, 2011, 07:50:18
Додворавање господарима нема алтернативу.
Шунтавац не пропушта прилику да и овог пута каже на чијој је страни.
Онако крупан, а тако лако се завлачи у гузу сваком америчком цврглану!
Нема сумње да се улогом дупеувлакача односи и према Косову. Уосталом, то је већ и врапцима јасно. Проблем је само што је српски народ огугло па му више ништа не смета.


Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и................сутра!!!
Порука од: lorka Септембар 16, 2011, 04:34:43
Nazalost, ambasador Konuzin vjerovatno nije znao da se zapravo obraca skupu na kome nema Srba. To su predstavnici Tadiceve stranke koja je sve samo ne srpska.  "Demokratski" forumi pod pokroviteljstvom Tadiceve "demokratske" stranke u Srbiji organizuju se tako sto se i voditelji, i ucesnici i publika pazljivo odaberu. Oni koji "drugacije misle" moraju biti u velikoj manjini, kako bi se stekao utisak da "vladajuca misao" ima vecinu u narodu. Zato je odredjeno da od onih koji "drugacije misle" medju ucesnicima bude vjerovatno samo ruski ambasador. U publici su sigurno sinovi Tadicevih sledbenika koji su, lako moguce, dobili cak i dnevnice za prisustvo na "panelu".
Voditelj je svakako predstavnik sorosovske demokratije pod Tadicevom izvrsnom ulogom. E, sad, Vejvoda,
pa jos Ivan - rijetko ime za Srbina, a za Hrvata i ne bas!

U svakom slucaju, mozak se Srbinu lagano ispira! Vidjecemo sta ce ostati kad se izapere! 


Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и................сутра!!!
Порука од: Гога Октобар 09, 2011, 23:06:58
Гадафи узвраћа ударац

Побуњеници се разбежали после изненадног кинтраудара Гадафијевих снага у Сирту. Претходно устаници заузели центар Сирта и болницу. На десетине мртвих, нејасно колико далеко су побегли устаници.


23.33 - Гадафијеви борци прешли у контранапад у тренутку када се очекивало да ће устаници прогласити потпуну победу. Десетине мртвих у јуришу "зелених" снага на болницу, конференцијски центар и универзитет. Побуњеници побегли у расулу.


21.06 - У борбама око Сирта, за последњих 48 сати, потврђено да је убијено тридесетак и рањено готово 400 устаника.


19.10 - Побуњеници "чисте" преостале џепове отпора Гадафијевих снага у Сирту.


18.45 - Постављена сценографија за почетак битке за Бани Валид, где се наводно налази неколико високих званичника Гадафијевог режима, укључујући његовог сина Сејфа ал Ислама.


17.18 - Снаге прелазних либијских власти заузеле аеродром у Бани Валиду, преноси АФП.


14.48 - Побуњеници ушли у болницу у Сирту и заробили десетак Гадафијевих бораца. Крај ботке за Гадафијев родни град питање тренутка.


14.17 - Борбе око болнице у Сирту, последњем озбиљном упоришту Гадаафијевих снага у том граду. Сирт у рушевинама.


13.25 - Побуњеници тврде да је почела завршна фаза битке за Сирт. Град само што није пао, рекао локални командант устаника.


11.11 - Побуњеници тврде да су заузели универзитетски комплекс у Сирту, одакле су Гадафијеве снаге пружале најснажнији отпор опсади.

Побуњеници "залећу" тенкове у барикаде које су око положаја поставили Гадафијеви борци, у очајничком покушају да убрзају ток битке, којој се упркос стравичној артиљеријској ватри, бомбардовању НАТО и хуманитарној катастрофи која већ недељама влада у граду, не види крај.

Устаници, који већ више од месец дана нападају Гадафијевив родни град, остали су без добрих идеја како да пробију линије одбране и униште последњи озбиљни бастион отпора, па су у последња 24 часа покренули неколико ација, које се без претеране дилеме могу назвати самоубилачким.

У последњем од таквих напада, устаници су прошле ноћи тенком Т-55 покушали да пробију зид који окружује универзитетски комплекс, надајући се да ће тоне метала и експлозива успети тамо где сати бомбардовања нису дали озбиљнији резултат. Напад није успео.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2011/10/09/8502214/3.jpg)

Гадафијеве снаге окружене су у центру града и практично немају никакву одступницу, па је јасно да ће борбе трајати све док побуњеници не поубијају све припаднике "зелених" снага.

Број мртвих на обе стране мери се стотинама, док је практично немогуће проценити колико је цивила страдало у већ готово 50 дана дугој опсади, али су званичници Црвеног крста, који су успели да стигну до болнице, стање у тој установи описали као катастрофално.

Бомбардовање града је већ одавно изгубило сваки смисао, јер устаници насумице испаљују ракете ка зградама у којима се, како верују, налазе противнички снајперисти, па Сирт све више личи на Стаљинград. Посматрачи НАТО тврде да се око 80 града већ налази под контролом устаника.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2011/10/09/8498902/2.jpg)

РТС (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82/969294/%D0%93%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%84%D0%B8+%D1%83%D0%B7%D0%B2%D1%80%D0%B0%D1%9B%D0%B0+%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%86.html)


Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и................сутра!!!
Порука од: Гога Октобар 09, 2011, 23:09:44
Цитат
Гадафијеви борци прешли у контранапад у тренутку када се очекивало да ће устаници прогласити потпуну победу. Десетине мртвих у јуришу "зелених" снага на болницу, конференцијски центар и универзитет. Побуњеници побегли у расулу. :D

Која је ово бре војска, ови "побуњеници"?
Као освојили цео град...и таман да прославе победу,..а они побегоше у расулу(http://bestsmileys.com/lol/4.gif)


Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и................сутра!!!
Порука од: Гога Октобар 10, 2011, 03:57:05
Ево како су се побуњеници разбежали..... :D
Гадафи узвраћа ударацПобуњеници се разбежали после изненадног контраудара Гадафијевих снага у Сирту. Претходно устаници заузели центар Сирта и болницу. На десетине мртвих, нејасно колико далеко су побегли устаници.

01.05
- Побуњеници траже хитне нападе авиона НАТО на положаје Гадафијевих снага, које, ако је судећи према картама које су послали устаници, контролишу поприличан део града.

00.33 - Ситуација у Сирту конфузна после контранапада Гадафијевих снага, које тврде да су повратиле све положаје које су устаници заусели током дана. 17 устаника погинуло, 227 рањено у послеподневним борбама.
(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2011/10/09/8503202/mapa.jpg)
Устаници траже нападе на црвене тачкеРТС (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82/969294/%D0%93%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%84%D0%B8+%D1%83%D0%B7%D0%B2%D1%80%D0%B0%D1%9B%D0%B0+%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%86.html)


Побуњеници траже помоћ НАТО......исти су ко шиптари, тако су и шипци 1999. звали НАТО,....
али се Гадафи неда,
жао ми , изгибе толики народ,...е,
АМЕРИКО, проклета да си!!!!


Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и................сутра!!!
Порука од: Гога Октобар 14, 2011, 04:53:43
Одбрана Сирта поново одбацила нападе побуњеника

Нове оптужбе на рачун устаника. Мучење и малтретирање затвореника. Одбрана Сирта поново одбацила нападе побуњеника. Последње положаје Гадафијевих снага целог дана засипају гранате. У граду још само група најодлучнијих бораца "зелених" снага.

00.49 -  Најамње четири устаника убијена, 40 рањено у четвртак послеподне.

Побуњеници су се још једном повукли пред очајничким отпором Гадафијевих снага у самом центру Сирта, чиме је окончан још један дан већ два месеца дуге опсаде родног града Моамера Гадафија, који је од архитектонског чуда Медитерана сведен на гомилу рушевина.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2011/10/14/8527248/2.jpg)

Устаници су се надали да ће битку за Сирт окончати до сумрака у четвртак, посебно јер су већи део дана били чврсто уверени да је заробљен командант одбране града Мутасим Гадафи, али су се ствари компликовале како је дан одмицао.

Прво се испоставило да Мутасим Гадафи није заробљен, да би затим претходнице устаника налетеле на митраљеска гнезда "зелених" у већ чувена "последња два квадратна километра", па су се повукли на безбедну удаљеност.

Предаја, како се чини, не долази у обзир између осталог и због чињеници да се устаници нису прославили у поштовању међународних конвенција, док борци који су из Мисурате и Бенгатија дошли у Сирт већ данима говоре како ће "убити сваког човека код кога пронађу оружје".

Амнести интернешенел затражио од побуњеника да одмах заустави нелегално притварање и злостављање затвореника, наводећи да су устаници мучили таробљенике на свакакве начине у 11 центара у Триполију и Завији.

Истражиоци Амнестија су навели да су током истраге из ћелија чули крике затвореника, који су премлаћивани како би се од њих изнудила признања.
(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2011/10/14/8527252/3.jpg)

РТС (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82/972342/%D0%A3%D0%BC%D1%80%D0%B8+%D0%BC%D1%83%D1%88%D0%BA%D0%B8+%D1%83+%D0%A1%D0%B8%D1%80%D1%82%D1%83.html)


Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и................сутра!!!
Порука од: Гога Октобар 15, 2011, 19:05:45
Изгледа да свет (тачније Америка) крије шта се у ствари дешава у Либији, па уместо медијских
подметања, преносим интересантан коментар једног читаоца,

Nemoć

Libija je odličan primer koliko je moćni NATO u stvari nemoćan samo ukoliko naiđe na hrabar i odlučan otpor. Oni su navikli da uz pomoć medija i pretnji zaplaše protivnike i sve ostvare na lak način. Gadafi treba još da izvrši diverzije na postrojenjima za eksploataciju nafe kako bi onemogućio NATO zemljama da je pljačkaju i time se sav trud i NATO zemalja svodi na ništa izuzev bruku i mnogo problema iz kojih neče moći da se izvuku bez velike bruke i teških posledica. Sprečavanje eksploatacije nafre je ključno, jer ako oni uspeju da eksploatišu naftu, oni su ostvarili svoj cilj. Ako ne uspeju oni nisu ništa uradili.Постаје врло чудно како се то чак два месеца у граду Сирту  бори само мала "шачица"
Гадафијевих снага.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2011/10/15/8537418/Sirt-527.jpg)


Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и................сутра!!!
Порука од: Гога Октобар 16, 2011, 03:12:36
Побуњеници беже, опет

Побуњеници још једном узмакли пред изненадним јуришом Гадафијевих снага у Сирту, које су, претходно, отписали и устаници, али и војни планери НАТО. "Зелени" засули ватром положаје устаника, који су се затим разбежали. Гадафијеве снаге немају капацитет да преокрену ток битке, побуњеници да окончају грађански рат, покољ се наставља.

01.35
- Исламиста Абдул Хаким Белхај се прогчасио за команданта Триполија. Остали устанички лидери зачуђени. Све очи упрте у Катар, који наводно финансира његове акције, као и Либијске исламске снаге.

00.35 - Устаници тврде да се у Сирту налазе најмање два висока званичника Гадафијевог режима. Можда и сам Моамер Гадафи. А Можда и Сејф ал Ислам. Тиме објашњавају отпор "зелених" снага.

Побуњеници, који су се надали да ће до петка увече увелико славити победу у грађанском рату у Либији, још једном су у паници напустили положаје после новог јуриша Гадафијевих снага у Сирту и зауставили се неколико километара даље, тек када су "зелени" престали да их јуре.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2011/10/16/8540342/1.jpg)

Тиме је пропао план побуњеника да артиљериском ватром дотуку Гадафијеве снаге и после, просто, ушетају у последњих неколико блокова Сирта. План се у извесној мери, развијао према плану до касног послеподнева када су "зелени" почели да узвраћају ватру и, нешто доцније, потпуно преузели иницијативу.

Баражна ватра Гадафијевих снага била је превише за ионако не претерано борбене побуњенике, који су послењих 48 часова ионако провели пљачкајући град и повремено се сукобљавали између себе.

Број жртава овог напада је непознат, али је у болницу на ободу Сирта до краја дана допремљено двадесетак рањеника. Западни извори наводде да је у болницу у Сирту од 7. октобра довезено око 500 рањених бораца,

Главни проблем устаника, као додуше и током целог рата, је евидентан недостатак било какве организације, па се јединице током офанзивних акција просто сударају или налећу једне на друге, због чега је само у Сирту од "пријатељске" ватре страдало бар двадесетак устаника.

Фрустрације на фронту у Сирту су прилично забрињавајуће, па су устаници одлучили да у Триполију, после сукоба са Гадафијевим присталицама, ништа не препуштају случају, па патроле већ пуна 24 часа претражују град тражећи "спаваче" бившег режима.

У сукобима у петак је погинуло троје људи, двојица Гадафијевих присталица и побуњеник док је 40 рањено. Устаници су ухапсили 27 особа, за које тврде да су организатори контра-револуције.
(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2011/10/16/8540346/2.jpg)

РТС (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82/973418/%D0%9F%D0%BE%D0%B1%D1%83%D1%9A%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D0%B1%D0%B5%D0%B6%D0%B5%2C+%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D1%82.html)


**********************************************
Ово је просто невероватно. Да се овако разара једна земља, сваки дан гине народ,  а свет ЋУТИ!Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и................сутра!!!
Порука од: Гога Октобар 16, 2011, 23:26:10
Багерима против Гадафија

Побуњеници још једном узмакли пред изненадним јуришом Гадафијевих снага у Сирту, које су, претходно, отписали и устаници, али и војни планери НАТО. Иако "зелени" немају капацитет да преокрену ток битке, побуњеници не успевају да окончају грађански рат. Покољ се наставља. Срушен комплекс Баб ал Азизи.
(http://www.rts.rs/thumbnail/libija-t.jpg?thumbId=1814598&fileSize=7172&contentType=image/pjpeg&lastModified=1318790508000)


20.35
- Нове власти булдожерима сравниле са земљом Гадафијев комплекс у Триполију.

20.09 - Устаници у претходних десетак сати бомбардовали положаје Гадафијевих снага.

17.35 - Нови напад снага Националног прелазног савета на Гадафијеве трупе у Сирту. Браниоци засада успевају да задрже положаје.


РТС (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82/973418/%D0%91%D0%B0%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2+%D0%93%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%98%D0%B0.html)


Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и................сутра!!!
Порука од: Гога Октобар 17, 2011, 04:42:08
Освета, пљачка, смрт

Оно што се дешава у Сирту више нема никакве везе са свргавањем Гадафијевог режима. Устаници пљачкају и свете се становницима овог града. Од последње озбиљне војне акције протекло више од 24 часа.


02.40 - Озбиљне борбе у Бани Валиду. Снајперисти успоравају напредовање устаника, који су успели да заузму неколико насеља у граду. Наводно погинуо командант побуњеничких снага распоређених око града.

Становници који се враћају у Сирт тврде да последњи догађаји у овом граду више немају никакве везе са војним операцијама, већ се све своди искључиво на освету људима чији је највећи грех што живе у месту у којем је рођен Моамер Гадафи.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2011/10/17/8545638/1.jpg)

"Мрзе нас јер је Моамер одавде. Али, ми смо само цивили. Устаници долазе ради освете и уништавања", рекао је агенцији Ројтерс један од становника Сирта, који није желео да му буде објављено име.

Град је, суштински, у потпуности уништен и велико је питање да ли ће, када једном битка буде окончана, уопште бити људи заинтересованих да живе на згариштима некадашњег поноса Либије.

Листом све продавнице, али и зграде у граду су опљачкаане, врата разваљена, док устаници насумично пуцају из минибацача и ручних бацача, онеспособљавајући и оно мало зграда у којима се данас може живети.

Вода је преплавила улице, а целокупна инфраструктура је у расулу, па Сирт изгледа много горе него рецимо Брега или Мисурата, око којих су вођене најинтентивније борбе од почетка грађанског рата средином фебруара.

Из града стално одлазе камиони натрпани опљачканим стварима, укључујући тракторе, индустријске генераторе и тешке машине, јавља агенција Асошиејтед прес, а покрадена је и комплетна опрема са аеродрома.

Мањи камиони натоварени су намештајем, фрижидерима, теписима...

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2011/10/17/8545642/3.jpg)

РТС (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82/973782/%D0%9E%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%2C+%D0%BF%D1%99%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B0%2C+%D1%81%D0%BC%D1%80%D1%82.html)


Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и................сутра!!!
Порука од: Гога Октобар 17, 2011, 04:59:32
НАТО: Либија - "позитивна прича"

Борбени авиони НАТО извели су скоро 26.000 летова над Либијом и у тај број је укључено око 9.500 борбених мисија, од када је почела операција против снага Моамера Гадафија у марту.

(http://www.vesti-online.com/data/images/2010-08-30/89292_nato-avijacija_f.jpg?ver=1318615427)
Авиони над Либијом

Генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен оценио је данас да седмомесечна операција НАТО снага у Либији представља "позитивну причу", у којој су европске чланице Алијансе први пут у њеној историји извеле највећи број борбених задатака.

Критичари су, међутим, упозорили и да је кампања НАТО снага указала на дубоке поделе у редовима Алијансе о питање саме операције.

Само осам од укупно 28 чланица НАТО-а је учествовало у операцији "Уједињени заштитник", коју су предводиле САД и Француска, док су се други држали по страни, углавном забринути због питања како би нова мисија могла да се одрази на ангажман НАТО у Авганистану.

Расмусен је данас негирао да је било подела у Алијанси и нагласио да је НАТО био уједињен све време током кампање.

"Свих 28 савезника је допринело нашој операцији у Либији, путем наше командне структуре и путем финансирања одређених активности", рекао је Расмусен америчкој агенцији.

Операција је, међутим, на светло дана изнела и неспособности тих земаља да обезбеде несметан транспорт, ваздушна извиђања, доливање горива и операције беспилотним летелицама, које су већином обављале САД.

Вести (http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/171538/NATO-Libija--pozitivna-prica)


******************************************Вероватно ће НАТО и ову акцију назвати неким именом сличним "Милосрдни анђео"

Па, да ли је могуће да свет немо посматра овај терор над једним народом и
свакодневна убиства,..а да не говорим о рушењу свега што је годинама грађено..


Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и................сутра!!!
Порука од: Гога Октобар 19, 2011, 02:05:40
Гадафи, мртав или заробљен!


Државна секретарка САД Хилари Клинтон, после разговора са лидерима побуне у Триполију, рекла да Гадафија жели да види "мртвог или заробљеног". Побуњеници поново узмичу у Сирту. После јуриша Гадафијевих снага, устаници приковани у конгресном центру.

20.04 - Хилари Клинтон у Триполију: Желимо Гадафија мртвог или заробљеног.

18.30
- Тринаест устаника погинуло и око 80 рањено када су побуњеничке снаге са западног дела фронта пребациле Гадафијеве борце у Сирту и погодиле своје саборце.

17.56 - Устаници послали још око 1.000 бораца на прве линије фронта у Сирту.

17.06 - Муамер Гадафи планира да поново дође на власт уз помоћ Туарега, сматра други човек прелазних либијских власти Махмуд Џибрил.

16.38 - НАТО врло близу доношења одлуке о прекиду бомбардовања Либије, али се тачан датум обустављања операција још не зна.

У тренутку када су се побуњеници спремали да прогласе потпуну победу у борбама за Сирт, Гадафијеве снаге су, после неколико узастопних, изненадних напада одбацили устанике све до великог конгресног центра, чиме је битка за родни град Моамера Гадафија добила сасвим нову динамику.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2011/10/18/8555670/s1.jpg)

Офанзива Гадафијевих снага почела је у малом џепу отпора, на око два квадратна километра, али су "зелени" успели да пробију обруч и потуку устанике који су држали линију фронта.

Побуњеници су се, под снажном ватром, повукли око два килоемтра далеко, све до великог конгресног центра, али је њихов покушај да консолидују снаге у великој мери отежан канонадом Гадафијевих снага, па се, овог тренутка, без проблема може рећи да се опсада града распала.

У којој мери ће Гадафијеве снаге успети да искористе панику у редовима устаника, међутим, остаје велико питање, јер су већ два месеца под опсадом и чини се да их нема више од 1.000.

Да ствар буде гора по устанике, борбе су се распламсале и у јужним деловима града, где у претходних неколико дана није било никаквих акција. Такав развој ситуације је, уз све више жртава, прилично поражавајуће деловао на морал устаника.

Хилари Клинтон у Триполију

Америчка државна секретарка Хилари Клинтон допутовала је у ненајављену посету Либији са Малте, где је разговарала са малтешким премијером Лоренсом Гонзијем.
(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2011/10/18/8560222/Hilari-Libija.jpg)

Клинтонова, која је први високи амерички званичник који је посетио Либију од 2008. године, истакла је да САД има за циљ "стварање нових цивилних веза са либијским народом пошто је Вашингтон подржао мисију НАТО-а која се приводи крају", пренела је агенција АФП.

Америчка државна секретарка у Триполи је допутовала америчким војним авионом, уз јако обезбеђење. У либијској престоници разговарала је са председником либијског Националног прелазног савета Мустафом Абдел Џалилом и привременим премијером Махмудом Џибрилом, као и са министром нафте и финансија Алијем Тархунијем.

Планирани су и састанци са активистима цивилног друштва и запосленима у америчкој амбасади, која је недавно поново отворена.

"Либијски народ мора да искористи тренутак. Прелазни савет треба да покаже народу да је озбиљан у намери да успостави владавину права и иде ка изборима", пренео је Ројтерс изјаву неименованог високог званичника америчке администрације који путује са Хилари Клинтон.

Очекује се да ће америчка државна секретарка објавити низ програма за зближавање САД и Либије, међу којима и програм америчке помоћи за рањене у сукобу, програм размене студената и план за уништавање наоружања из времена док је Гадафи био на власти, како не би доспело у руке Ал Каиде.

Током боравка на Малти, рано јутрос, Клинтонова је захвалила малтешким званичницима на пруженој помоћи у евакуацији америчких држављана из Либије.

"Малтешка влада је отишла мало даље и одиграла кључну улогу у пружању помоћи Либији у успостављању владавине права и форме власти која ће представљати све Либијце", рекла је државна секретарка у Валети.
РТС (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82/974702/%D0%93%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%84%D0%B8%2C+%D0%BC%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%B2+%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B1%D1%99%D0%B5%D0%BD!.html)


Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и................сутра!!!
Порука од: Гога Октобар 19, 2011, 02:07:18
Цитат
Државна секретарка САД Хилари Клинтон, после разговора са лидерима побуне у Триполију, рекла да Гадафија жели да види "мртвог или заробљеног"


Е, то је та западна, БОЛЕСНА  демократија! Она, Хилари Клинтон, жели некога да види мртвог!!!
БОЛЕСТАН УМ!!!


Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и................сутра!!!
Порука од: Гога Октобар 19, 2011, 21:02:22
Сирт, спржена земља

Све мање простора за Гадафијеве борце у Сирту. Погинуо један од команданата устаника. Град у рушевинама. Десетине мртвих, стотине рањених. "Зелене" снаге забарикадиране у "Насељу број 2".

13.33 - Либијски прелазни савет признао демонстранте у Сирији као легитимне представнике те државе.

Гадафијеве снаге нису успеле да задрже положаје, које су пре свега 24 часа освојиле у изненадном јуришу, па су их устаници, уз озбиљне жртве, опколили у једном насељу у центру града.

Прошле ноћи, устаници су успели да организују напад и поврате контролу над територијама које су неколико сати раније повратили Гадафијеви борци, али уз озбиљне жртве, јер се само током ноћи погинуло 11, а рањено 95 устаника.

Међу жртвама је и Мустафа бин Дарнеф, један од команданата устаника из Зинтана, који је погинуо у експлозији минобацачке гранате.

Остаје, међутим, нејасно колико ће времена устаницима бити потребно да заузму и последњи положај Гадафијевих снага, јер се у досадашњем току битке показало да побуњеници тешко успевају да пробију одбрану града и материјализују огромну предност коју имају у људству и наоружању.

Проблем за слабо организоване побуњенике представља чињеница да споро напредују, па су само једну зграду у том насељу опседали пуна два дана пре него што су из ње отишле Гадафијеве снаге.

Истовремено, побуњеници не знају где се налазе Гадафијеви борци који су у претходних неколико дана успели да се извуку из Бани Валида и Сирта и да ли ће покушати да отпор организују на неком другом месту.

Наоружање за те снаге, свакако, неће бити проблем, јер су Гадафијеви команданти у последња два месеца изместили велике количине оружја на непознате локације, највероватније спремајући се за герилско ратовање.

Побуњеници и НАТО још увек немају поуздане податке о томе где се налазе Моамер Гадафи и његови синови Мутасим и Сеиф ел Ислам, који је, наводно, последњи пут виђен пре тачно недељу дана у једном селу надомак Бани Валида.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2011/10/19/8561480/2.jpg)

РТС (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82/975328/%D0%A1%D0%B8%D1%80%D1%82%2C+%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D1%99%D0%B0.html)


Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и................сутра!!!
Порука од: Гога Октобар 19, 2011, 21:04:17
Има ли овом лудилу краја ???


Свет ћути, а Амери експериментишу над још једним народом!!!


Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и................сутра!!!
Порука од: peraazdajic Октобар 20, 2011, 17:38:42
Ћаоске,  >:( >:( >:(


ГАДАФИ УМРО ОД ПОВРЕДА ЗАДОБИЈЕНИХ ПРИЛИКОМ ХАПШЕЊА?

(http://www.kurir-info.rs/static/imgs/article_thumbs/632x474/uploads/2011-10/105890.jpg)

ТРИПОЛИ - Либијски премијер Махмуд Џибрил потврдио је смрт бившег либијског лидера Моамера Гадафија и изјавио да је дошао тренутак да Либијци створе нову, уједињену Либију, једног народа, једне будућности.
Говорећи на конференцији за новинаре у Триполију, Џибрил је рекао да има непотврђене извештаје према којима је Гадафијев син Саиф ал-Ислам у конвоју који бежи из Сирта и да је тај конвој нападнут.
 
Џибрил је затражио од суседног Алжира да испоручи чланове породице Гадафи који су тамо побегли у августу - два сина Гадафија, његову ћерку и његову супругу.
 
Џибрил је нагласио да ће Национални прелазни савет најкасније сутра прогласити ослобођење Либије.

Нешто раније објављено је да је Гадафи ухваћен у Сирту, јавила је либијска телевизија позивајући се на информације револуционарних снага које су заузеле његов родни град. Либијска ТВ је јавила да је тешко рањен и да једва дише.  

Борци Прелазног националног савета заузели су данас град Сирт, последње упориште прогадафијевих снага у земљи и родни град свргнутог либијског вође Муамара Гадафија.

Светске новинске агенције јављају да је Гадафи рањен у обе ноге и да је амбулантним колима хитно превезен у болницу.

Поводом ове вести одмах се огласио и амерички Стејт департмент који је саопштио да засад не може званично да потврди да је Гадафи ухваћен и рањен. Ни либијски Прелазни национални савет још није званично потврдио да је Гадафи ухваћен. Вест о Гадафијевом хапшењу још није потврдио ни НАТО.
Британски Дејли мејл је објавио на свом сајту да је вест о Гадафијевом заробљавању међу првима објавила америчка ТВ мрежа Си-Ен-Ен која је јавила да је Гадафи ухваћен.
 
За разлику од америчке ТВ, катарска Ал Џазира је у први мах јавила да је "ухваћена крупна риба", али не наводећи о коме је реч. Нешто касније пренела је изјаву званичника Прелазног националног савета Абдела Маџида који је рекао да је Гадафи рањен у обе ноге. Ал-Џазира додаје да из досадашњих извештаја није познато да ли је Гадафи жив или мртав.

Иначе, извештаји са терена потпуно су опречни па тако неке од агенција јављају да је некадашњи либијски лидер рањен у обе ноге и да је у тренутку хапшења био одевен у униформу.

"Гадафи је заробљен. Тешко је повређен, али још дише", казао је Франс пресу Мохамед Леит и додао да је Гадафија видео својим очима. Према његовим речима, свргнути либијски вођа на себи је носио одећу жутосмеђе боје, а на глави је турбан.

Ал Арабија јавља да је Гадафијев леш већ отпремљен у Мисрату где ће бити дозвољено снимање.

Америчка новинска агенција емитовала је око 16.15 сати као најважнију вест да су вође либијског прелазног савета обавестиле власти Сједињених Држава да је Гадафи мртав.

Извор: Курир


Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и................сутра!!!
Порука од: Гога Октобар 20, 2011, 17:46:27
"Гадафи је мртав!"

Моамер Гадафи, под нејасним околностима, преминуо од рана које је задобио у борбама за Сирт. На сличан начин скончао и његов син Мутасим. Град у рукама побуњеника. Крај грађанског рата у Либији. У току је напад устаника на конвој у којем се, наводно, налази Сеиф ел Ислам.

17.22 - Мутасим Гадафи умро у Сирту од задобијених рана.

16.51 - Појавио се снимак Мутасима Гадафија, повређеног и крвавог, али живог.

16.46 - Либијске прелазне власти потврдиле да је Моамер Гадафи мртав.

15.22 - Тело Моамера Гадафија допремљено у Мисурату.

15.03 - Мутасим Гадафи заробљен у Сирту.

15.01 - Лидери устаника потврдили аутентичност фотографија рањеног Гадафија.

14.33 - Гадафијево тело биће пребачено на тајну локацију из безбедносних разлога.

14.24 - Брисел потврдио да су авиони НАТО-а, раније данас, напали конвој возила "зелених снага" код Сирта.

14.05 - Моамер Гадафи мртав, околности нејасне. Устаници тврде да је рањен у нападу НАТО-а, после чега је уследила пуцњава у којој је рањен у обе ноге и пребачен у болницу. Погођен и у главу, тврде побуњеници.

13.50 - Побуњеници саопштили да је Моамер Гадафи мртав.

13.41 - У току потрага за Гадафијевим синовима Мутасимом и Сеифом ел Исламом.

13.16 - Побуњеници тврде да је заробљен Моамер Гадафи. Бивши либијски лидер је рањен у обе ноге.

Грађански рат у Либији је, после више од осам месеци крвавих борби окончан, пошто је дугогодишњи либијски лидер Моамер Гадафи убијен под још неразјашњеним околностима.

Устаници тврде да је Гадафи рањен у нападу НАТО-а, после чега је уследила пуцњава у којој је рањен у обе ноге и у главу.

НАТО је потврдио да је око 8.30 бомбардовао два војна возила у близини последњег Гадафијевог упоришта, у Сирту, али није могао да потврди да ли се у тим возилима налазио Гадафи, изјавио је портпарол НАТО-а пуковник Роланд Лавоа.

Побуњеници су саопштили да је рањени Гадафи заробљен у једној од полупорушених кућа недалеко од Сирта. Један од војника који је учествовао у акцији тврди да је свргнути либијски лидер, у том тренутку, викао: "Не пуцајте, не пуцајте".

Према првим информацијама, Гадафи је покушао да побегне из Сирта у конвоју војних возила, који су бомбардовали авиони НАТО-а. У тој акцији, наводно, убијен је командант "зелених снага" Абу Бакир Јонус Џабр.

Иначе, последњи јуриш устаника на Сирт почео је рано јутрос, када су борци новог режима улетели у неколико преосталих зграда из којих су "зелене снаге" пружале отпор.

Борбе су трајале око 90 минута, а неколико возила са Гадафијевим борцима покушало је да изађе из града непосредно пред напад, али су их побуњеници зауставили.

Ухапшено је најмање 16 Гадафијевих бораца и заплењена велика количина оружја и муниције.

Скоро два месеца након заузимања Триполија и највећег дела земље, Гадафијеве присталице су у појединим местима пружале јак отпор, због чега вође новог либијског режима нису могле да прогласе потпуну победу.

Раније ове недеље пало је прогадафијевско упориште Бани Валид. У уторак су бивши побуњеници саопштили да су у последњем упоришту, Сирту, сузбили Гадафијеве присталице на простор од око 700 квадратних метара.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2011/10/20/8575078/Libija-527.jpg)
Канализационе цеви у којима се, наводно, крио Моамер Гадафи

Није сигурно да ли ће Гадафијеве присталице, који су успели да побегну наставити борбу користећи велике количне оружја за које се верује да је Гадафи оставио у склоништима у удаљеној јужној пустињи.

Реакције на Гадафијеву смрт

Генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун оценио је смрт Моамера Гадафија као историјски тренутак за либијски народ.

"Јасно је да данас почиње историјска транзиција за Либију. Зараћене стране сада треба да положе оружје и да се окрену миру", рекао је Бан.

Председавајући либијског Националног прелазног савета Махмуд Џибрил рекао је да ће прелазне власти, најкасније до петка, објавити све информације о убијању Моамера Гадафија, напоменувши да је његовом смрћу земља ослобођена.
(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2011/10/20/8575088/Gadafi-527.jpg)
Моамер Гадафи у бедуинском шатору у Триполију 1986. године.

"Вечерас или најкасније до сутра објавићемо да све информације и околности у којима је Гадафи убијен. Либија је коначно ослобођена од диктаторског режима", навео је Џибрил.

Шеф француске дипломатије Ален Жипе истакао је да Гадафијева смрт означава крај 42 године дуге тираније и почетак демократије у Либији, и додао да је "Француска поносна што је помогла либијском народу да поврати своју слободу", навео је Жипе.

Немачка канцеларка Ангела Меркел рекла је да се либијском народу после смрти тиранина отвара пут за миран почетак.

РТС (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82/976128/%D0%93%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%84%D0%B8+%D1%98%D0%B5+%D0%BC%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%B2!.html)Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и................сутра!!!
Порука од: Гога Октобар 20, 2011, 17:51:13
Мој коментар, нарочито на речи  Ангеле Меркел,  да се либијском народу после смрти
тиранина отвара пут за миран почетак, би био сличан коментару једног читаоца:"Tiranin"

Kakav tiranin? Ne lupajte vise gluposti. Tirani ne razmisljaju o svom narodu a Gaddafi je uvek radio za svoj narod. Da nije bio dobar narod bi ga odavno sklonio i ne bi ostao 42 godine na vlasti. Posto narod nije to hteo uradila je Amerika kojoj nije smetao 42 godine a zasmetao im je sad kad je resio da im "zavrne slavine". Nisu svi dugorocni vladari tirani. To je razmisljanje na nivou predskolske dece.


Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и................сутра!!!
Порука од: Ekana Октобар 20, 2011, 18:11:20
Само да подсетим, РТС преузима информације од Ројтерса и осталих назови медија, које не значе никакву потврду реченог осим НАТО-ве очајничке жеље да се тако "победоносно" оконча њихов дивљачки и, при том, незаконити и нехумани напад и уништавање Либије!!!

С обзиром да горепоменута терористичка организација НАТО ( у коју желе да се угурају и српски властодршци ) користи сву могућу напредну технологију како би ометала ширење истине и оне друге стране (Гадафија и већинског становништва Либије) а уништавајући домаће медије, сасвим је логично да су ово све још раније изрежирали, и уз помоћ фото-шопа направили и снимак мртвог Гадафија. И боравак прекобарске баба-сере у Либији пре пар дана, био је део сценарија којим желе да обесхрабре либијски народ у борби против светског зла!!!

Већ виђено!!!!


Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и................сутра!!!
Порука од: Ekana Октобар 20, 2011, 19:00:00

ГАДАФИ УМРО ОД ПОВРЕДА ЗАДОБИЈЕНИХ ПРИЛИКОМ ХАПШЕЊА?

Поводом ове вести одмах се огласио и амерички Стејт департмент који је саопштио да засад не може званично да потврди да је Гадафи ухваћен и рањен. Ни либијски Прелазни национални савет још није званично потврдио да је Гадафи ухваћен. Вест о Гадафијевом хапшењу још није потврдио ни НАТО.
Британски Дејли мејл је објавио на свом сајту да је вест о Гадафијевом заробљавању међу првима објавила америчка ТВ мрежа Си-Ен-Ен која је јавила да је Гадафи ухваћен....
 
....Иначе, извештаји са терена потпуно су опречни па тако неке од агенција јављају да је некадашњи либијски лидер рањен у обе ноге и да је у тренутку хапшења био одевен у униформу.

"Гадафи је заробљен. Тешко је повређен, али још дише", казао је Франс пресу Мохамед Леит и додао да је Гадафија видео својим очима. Према његовим речима, свргнути либијски вођа на себи је носио одећу жутосмеђе боје, а на глави је турбан.

Ал Арабија јавља да је Гадафијев леш већ отпремљен у Мисрату где ће бити дозвољено снимање.

Америчка новинска агенција емитовала је око 16.15 сати као најважнију вест да су вође либијског прелазног савета обавестиле власти Сједињених Држава да је Гадафи мртав.Курир је још један од наших медија који се утркују да објаве како је Гадафи мртав!?

Мислим да бисмо бар ми, којима је истина основно полазиште живота и рада, морали да се дистанцирамо од њихових "фришких" вести и да мало прошпартамо по разним сајтовима како бисмо стигли до истине, а не да објављујемо оно што нам други намећу !!

Ова једнообразност просто пара и очи, и уши, а намењена је зомбираном народу!! Ми ваљда то нисмо!!Толико је евидентно да је униформисано истеледиригована са једног места, НАТО штаба!!!

У прилог реченом је и до сада једно осам пута објављивана вест да је Гадафијев син Мутазим убијен, па жив, и тако у круг...по жељи и потреби налогодавца!Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и................сутра!!!
Порука од: Гога Октобар 20, 2011, 21:58:11

Ако генерални секретар Уједињених Нација Бан Ки Мун реагује овако на вест о
СМРТИ или ПОГИБИЈИ једног ЧОВЕКА,

Цитат
Бан Ки Мун: Историјски дан за Либију

Генерални секретар УН Бан Ки Мун оценио је да дан у коме је стигла вест о смрти Моамера
 Гадафија представља историјску транзицију у Либији
и позвао све стране у Либији да положе
 оружје и заједно раде на изградњи своје земље.

Видели сте извештаје о смрти пуковника Моамера Гадафија и окончању борби у Сирту и другим
градовима. Овај дан, јасно, представља историјску транзицију за Либију, објављено је на
 сајту УН.
а  Хилари Клинтон у Триполију крикну да је цели свет чује: Желимо Гадафија мртвог или заробљеног


шта друго рећи него да је све отишло до врага и да је ово СУНОВРАТ човечанства!


Јер, ако свет хладнокрвно гледа свакодневно разарање кућа, убијање цивила, војника и на
крају ЛОВ једног човека и његове породице, а да уз то крв липти на све стране, а слике свега
подсећају  не на људе, него на разјарене животиње,
онда дефинитивно са овим светом није у реду.

Вероватно смо ушли у неку новију еру, а да тога нисмо ни свесни.

ДИВЉАШТВО и ТЕРОР, АМОРАЛ, ГРАМЗИВОСТ, а нарочито НЕХУМНАОСТ су карактеристике
које сада превладавају.

Ако се ово не сасече, свет вероватно иде у тоталну катаклизму и САМОУНИШТЕЊЕ!


Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и................сутра!!!
Порука од: Ekana Октобар 21, 2011, 00:32:45

Ево како на збивања у Либији гледа ТВ РТ (Русија данас) - саговорник у информативној емисији овог медија исказује сумњу у извештаје о Гадафијевој смрти, које пласирају НАТО и Прелазни национални савет Либије (НТЦ), који најпре говоре да је Пуковник Гадафи убијен, потом да је ухваћен жив али са озбиљним повредама обе ноге, да би на крају НТЦ изјавио да је умро од поседица рањавања.


'Gaddafi dead' story stinks? 'Skepticism over NATO & NTC reports'


http://www.youtube.com/watch?v=jAv1iYzFEKg

Отпремио/ла RussiaToday 20.10.2011.
For latest updates, follow RT on http://twitter.com/RT_com and http://www.facebook.com
/RTnews

Libya government officials say Colonel Gaddafi has been killed. The news comes from the city of Sirte, which has reportedly been overrun by government forces. Officials first said Gaddafi had been taken alive, with serious injuries to both his legs. The latest we're hearing from the National Transitional Council is that the Colonel has died from his wounds. One of Gaddafi's sons has also reportedly just been killed in Sirte. The NTC had said the fall of Sirte would spell the liberation of Libya, after nine months of civil war.


****************А ево како се пласирају лажи, где неусаглашеност оних који су видели мртвог Гадафија прелази у црни хумор...
Следи изјава "сведока" који је лично видео тешко рањеног (у обе ноге) Гадафија, који је још увек дисао (дакле, жив), и (обратите пажњу) обучен у каки војничку униформу са турбаном на глави..
Међутим, снимак показује младу особу која лежи (од крви ни трага, ни гласа), нема браду ни бркове, без турбана и у црвеној подмајци!?!


Muammar Gaddafi captured, badly wounded: Report


http://www.youtube.com/watch?v=YYZeGG35t8Y

Отпремио/ла newsxlive 20.10.2011.
Muammar Gaddafi was captured as his hometown of Sirte was falling, a National Transitional Council commander said, adding that the ousted Libyan strongman was badly wounded. "He has been captured. He is badly wounded, but he is still breathing," says Mohamed Leith, adding that he had seen Gaddafi himself and that he was wearing a khaki uniform and a turban.***************У наставку НАТО и НТЦ пропаганде (као што је то било са "фотосима" БинЛадена) ево и првог снимка пуковника, обливеног крвљу, не баш живахног и без турбана (?!?)
Иако се у извештајима стално наводи да је ухваћен жив након двомесечне потраге, репортери из Сирте нису били у могућности да потврде Гадафијево хапшење, нити да је град пао у руке "освајача", а НТЦ је дао до знања да ће објавити ослобођење Либије (од диктатора,прим.прев.) чим заузму Сирт.

Gaddafi 'Dead'_ First photo of colonel covered in blood (MIRRORED).mp4

http://www.youtube.com/watch?v=RiOCHYu_2-U

Отпремио/ла TheEagle597 20.10.2011.
Uploaded by RussiaToday on Oct 20, 2011
For latest updates, follow RT on http://twitter.com/RT_com and http://www.facebook.com/RTnews

Colonel Gaddafi has reportedly been captured alive, after two months on the run. The country's new authorities claim the ousted leader's been taken in his hometown of Sirte, reportedly overrun by government forces. It's been the last major stronghold of Gaddafi's supporters for the past two months. Reporters in Sirte have so far been unable to confirm Gaddafi's capture, or even that the town has fallen to interim forces. Libya's current ruling body, the National Transitional Council, had said they would declare Libya liberated, once Sirte falls.

Фотографија коју је својим мобилним телефоном "снимио сведок" из претходног видео снимка (дакле, онај који га је "видео" у каки униформи, са турбаном на глави)

(http://multimedia.pol.dk/archive/00587/Gaddafi_587250a.jpg)*****************А ово је трећа верзија (и изглед "мртвог Гадафија"), снимак Ал Џазире, који није "препоручљив" за млађе од 18 година (али дело илити акт убиства било кога не потпада под исту квалификацију,прим.прев.). Како тврде нове вође Либије, убијен је у четвртак, мада се у неким западним медијима наводи и податак да је убијен још прошлог петка.
Ни овде нема турбан на глави, а убијени (ма ко да је) пре ће бити да је заклан него рањен, посебно не у ноге...

(18+) Gaddafi murdered- first visuals _al jazeera [Reporter HD]

http://www.youtube.com/watch?v=ZKx2MfEB3Hg

Muammar Gaddafi was killed on Thursday as Libya's new leaders declared they had overrun the last bastion of his long rule, sparking wild celebrations that eight months of war may finally be over.*****************


Преносимо и неколико линкова са текстовима и видео снимцима на енглеском језику (на жалост оних којима је овај језик стран), који нису теледириговани из штаба у Бриселу, и добри су пре свега за све оне читаоце који живе у земљама у којима влада НАТО медијски мрак...

Rumours of Muammar Qaddafi Spread by NTC for Hillary Clinton

Гласине (о хватању и смрти, прим.прев.) Моамера Гадфија које шири Национални прелазни савет намењене Хилари Клинтон
Posted: 2011/10/20

http://mathaba.net/news/?x=629064


***********


Hillary Clinton: U.S. wants Gaddafi captured or killed
Хилари Клинтон: УСА жели Гадафија заробљеног или убијеног
Posted: 2011/10/20

http://mathaba.net/news/?x=629054


*************


Wicked Witch of the West goes to Libya
Зла вештица са Запада иде у Либију
Posted: 2011/10/20

http://networkedblogs.com/oJXcpНаслов: Одг: Либија, јуче, данас и................сутра!!!
Порука од: peraazdajic Октобар 21, 2011, 02:12:38
Ћаоске,  ;D ;D ;D


Чини ми се да је Екана у праву... да Гадафи није убијен.
Снимак који показује његово линчовање је исувише брз и нејасан, а фотографија која је обишла свет може да буде, као и у случају са Бин Ладеном намонтирана.

(http://1.bp.blogspot.com/-rJI0MC5ZH8Q/TqCGd6IcOvI/AAAAAAAAC-0/6fv8CRyi1HA/s400/capture-d_c3a9cran-2011-10-20-c3a0-21-29-52.png)

Извор: http://libyasos.blogspot.com/


Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и................сутра!!!
Порука од: Ekana Октобар 21, 2011, 02:49:56
Фото-шоп је чудо, а манипулација народом прво лице једнине и множине белосветске багре.

Није им први пут да се тиме баве, али Бога молим да је последњи...

Да ће им истећи рок трајања, за вјеки, Амин...


Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и................сутра!!!
Порука од: Гога Октобар 21, 2011, 07:19:13
Амнести позива на независну истрагу Гадафијевог убиства

Организација Амнести интернешенел (АИ) позвала је вечерас на независну истрагу којом ће бити утврђене околности под којим је Гадафи убијен. Ова организација је потсетила да постоје снимци који доказују да је свргнути либијски вођа ухваћен жив, а потом малтретиран и убијен.


Снимак живог, па убијеног Гадафија
(ПАЖЊА: слике су врло потресне и узнемиравајуће)
(http://www.blic.rs/data/images/2011-10-20/185225_gadafi-pre-ubistva-afp_ig.jpg)
(http://www.blic.rs/data/images/2011-10-20/185260_gadafi-2-afp_hs.jpg?ver=1319142140)
(http://www.blic.rs/data/images/2011-10-20/185245_gadafi-afp_ig.jpg)

Снимак убијеног сина Гадафијевог, Мутасима..
(http://www.blic.rs/data/images/2011-10-20/185247_mutasim-afp_f.jpg?ver=1319140541)Председник прелазне либијске владе Махмуд Џибрил изјавио је вечерас да резултати форензичарског извештаја показују да је Моамер Гадафи подлегао повредама од задобијеног метка у главу у унакрсној ватри између бораца нове либијске власти и његових присталица. "Гадафи је био извађен из канализационе цеви и није пружао никакав отпор", рекао је он.

 

Џибрил је прецизирао да је Гадафи био погођен само у десну руку. Када су га војници померили, да би га унели у камион, видели су да на њему није било других повреда.


"Док се ауто са Гадафијем кретао, возило је улетело у унакрсну ватру између бораца нове либијске власти и про-Гадафијевих снага у којој је био погођен метком у главу. Лекари судске медицине нису могли да кажу да ли је (метак) дошао од револуционара или Гадафијевих снага", рекао је он.


Гадафи је, према његовим речима, био жив када је био одвезен из Сирта, али је умро неколико минута пре него што стигао до болнице.

Блиц (http://www.blic.rs/Vesti/Svet/284475/Moamer-i-Mutasim-Gadafi-ubijeni-drugi-pukovnikov-sin-Seif-ranjen-i-uhapsen)


Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и................сутра!!!
Порука од: Гога Октобар 21, 2011, 07:20:52
Гадафи ће бити сахрањен на "тајној локацији"

Ал Арабија и Скај њуз јављају, позивајући се на изворе из либијске прелазне владе, да ће Моамер Гадафи бити сахрањен на "тајној локацији".*************************************


Врло чудно!!!


Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и................сутра!!!
Порука од: Гога Октобар 22, 2011, 00:21:48
Да се подсетимо......... 


Мoамер Гадафи:Обраћање народима света  


Угњетени људи света, борба је почела!
(http://www.nspm.rs/images/stories/novzahronike/gadafi.jpg)
Не очајавајте, помоћ је скоро ту. Знате ли да је данас Ноћ предодређења?[1] Она је боља од хиљада других ноћи, она је судбина, када су небеса хиљаду пута више отворена за ваше молитве.

Гледајте шта се догађа у Америци! Зар смо их ми гађали нашим ракетама? Не, они су дошли и туку по нама, 64 удара по Баб ал-Азизији, која је сада разрушена, а ја сам на крају морао да напустим свој дом, где су они убили толике невине људе. Али ја никада нећу напустити Либију и исход те борбе је – или победа, или смрт.

Вама у Сједињеним Америчким Државама: Ја нисам ваш вођа. Ако се налазите у тој пропалој држави, требало би да се спремате да је напустите. Идите у Венецуелу! А ако останете, пратите мог заменика, духовног вођу и министра Луиса Фаракана (Louis Farrakhan). Послушајте га – он ће знати да вам каже све што треба знати о развоју догађаја.

Вама у Европи: Будите спремни да се удавите у догађајима и клеветама. Премало вас се подигло. Ви ћете морати одговарати за последице, а најбољи међу вама треба да иду у Африку. Идите у западну Африку. У северној Африци више није безбедно, сада када је цели регион постао бојно поље. У западној Африци моћи ћете да се скућите и нађете добар посао.

Вама у Србији: Ви сте прави пријатељи Либије, и ви сте уз мене. Не очајавајте, пацови су окачили заставу само на једну зграду од милион. Ви можете изрезати заставу од зелене тканине, у размери 2:1 – и то је ваша застава, застава народне власти, наде, истине и будућности.

Свима вама у свету, који подржавате истину, слободу, Џамахирију – окачите ту заставу на милионе кућа, аутомобила. Зелена застава је ваша и припада свим масама света. У зору народне власти и краја влада̂, ми смо изабрали зелену заставу и учинили његову боју и размере једноставним за све. Изаберите било коју зелену боју! Изрежите га један напрема два, и окачите свуда, носите са собом!

Ускоро ће се зелена застава вијорити широм света, како владе буду падале јер су изневериле своје народе, док сам ја лично учинио више од свих њих. Они су служили разним господарима. Они никада нису имали намеру да служе народу, никада! Они су туђе власништво. Они ништа не раде за вас. Игноришите их, и они ће нестати. Припремите се, образујте комитете, отворено или тајно, покрените своје месне матабе,[2] како би се сусретали и размењивали информације. Планирајте пут напред. Зелена застава припада свима вама.

Џамахирија[3] је будућност, свуда. Мноштво самоуправних заједница, народни конгреси и народни комитети. Зелени комитети – ту да предводе, бране, разобличују, позивају и показују пут народне власти. Све то пише у Зеленој књизи – прочитајте је, копирајте је, поделите је са другима. Користите своје сопствене системе комуникација, не ослањајте се на непријатеља! Направите своје сопствене комуникације! Преузмите ресурсе у своје руке, немојте се плашити моћи, владајте њом! То је ваша моћ, ваше богатство, и ваше оружје, које су владе, банке и војске отеле од вас.

Не можете тражити од других да вас представљају. Не можете лоповима поверити своје богатство. Не можете захтевати од других да се боре и гину у ваше име, да вас бране. То ја ваша човечанска одговорност, и када ово учините, свет ће постати слободан, организован по систему џамахирије, а слобода, срећа и изобиље постаће доступни свима.

Епоха влада приближава се крају и они се боре за ваздух. Они очајавају. Они су банкротирали, не само финасијски, они су банкротирали морално, религијски, образовно, интелектуално и идејно, и за њих нема пута напред. Они се налазе пред пропашћу. Та пропаст је добра за народе света, који се пате јер нису слободни.

О, добри народе света, знај да Ислам није оно што вам представљају незналице које од молитве праве јавну представу, а у стварности служе шејтану. Ислам, то је покоравање вољи Алаха, једног Бога целог човечанства. Ово је ноћ молитве. Ваше молитве биће услишене. Сви сте ви Муслимани, који се молите и не стављате никога испред Алаха.

Људи Босне, многи од вас су заведени, многи Арапи су бескорисни и слаби. Српски народ, који су Хришћани, као и други, могу бити ближи Богу. Постоји само један Бог. Тај Бог је са истином, где год се она налазила – читајте Куран да би знали истину и не слушајте оне који хоће да вас заведу. Јер ако је Бог са вама, ко може да вам се супротстави?

Какав Шеријат тражите мимо онога који већ имамо, јер ја сам први преточио Куран у Друштвени закон у Џамахирији. Тражите Шеријат неправде? Тлачења? Кукавичлука? Убиства? Лудила? Дроге? Је ли Шеријат то, што диже наоружане пацове, и допушта има мучења, силовања, крађу? Не! То није Шеријат, то игнорише све што пише у Курану.

Молитве ће бити услишене. Више од четрдесет армија кренуло је против мене само зато што сам говорио истину, само зато, што лоповима нисам дао да мимо мене прођу у Африку. Африци сам обећао да је нећу издати. Обећао сам свету, милионима који ме носе у срцима, да ћу се борити до краја.

Не верујте њиховим трубама! Ко год слуша трубе, чини грешку. Имате своје матабе, где можете добити информације, састајати се и просуђивати. Не обраћајте пажњу на њих. До сада би требало да вам је јасно. Ватра је вода, вода је ватра. Знајте да је будућност ваша, владе су готове, а нова епоха народних маса се приближава, као што и предвиђа Зелена књига.

Ја вас чујем. Многе ваше поруке долазе до мене. Не могу вам одговарати појединачно, али делима ваш бол. Неки од вас су толико потресени лажима последњих дана, да су чак размишљали о самоубиству. Не! Никада, самоубиство није опција, не када се налазимо пред великом победом. Цена ће бити висока, али не смемо посустати.

Видим вас, Африканци, широм света, чак и у Аустралији, ваше слике долазе до мене. Видим вас како скупљате новац да помогнете источној Африци. Белци су они који су донели ове проблеме и одсекли нас од наше браће и сестара, којима је потребна наша помоћ. Хвала вам на молитвама! Али сачувајте свој новац! Боље га употребите борећи се против ових угњетача!

Образујте међу собом зелене комитете, састајте се тајно или јавно! Закуните се на верност Зеленој повељи! Проучите Зелену књигу! Региструјте своје народне конференције, охрабрите друге широм света, спремите се за будући светски конгрес о злочинима против човечности, имате шест месеци да се спремите.

Март следеће године може постати највећи народни конгрес, а ви то можете да остварите. Спремите се већ сад! Направите интернет страницу – такву, да на њој буду набројани сви злочини. Док се ми боримо да одбранимо своју земљу, ви се борите на бојном пољу истине, јер оловка је моћнија од мача.

Неки од вас су дошли до наше западне границе, али морате да се вратите. Имате породице о којима морате да бринете. Сада је пут слободан, али НАТО неће дозволити мир. Они се плаше примера Велике Џамахирије. Они могу уништити наше материјалне успехе, али не могу уништити истину. Што више буду покушавали, то ћемо их више побеђивати, јер победа је уз народ, никада уз угњетаче.

Хиљаде чекају на различитим станицама, видим вас у Танзанији у Конгу, Гани, Нигерији и многим другим крајевима Африке. Како да пређете пустињу до Либије? Уместо тога, групишите се ту где јесте! Битка изгубљена у Либији доћи ће до вас. Будите спремни за њу. Спремите замке за нападаче. Браните свој кутак!

Афричке владе су слабе. Оне контролишу само неколико градских центара. Они често уопште не служе, и народ живи без њих. Оне вам неће стајати на путу када дође време. Они су сиромашни. Опљачкали су их расисти, колонијалисти, бели лопови са севера. Супротставите им се само ако се они супротставе вама! Будите спремни! Изградите своје матабе! Браните свој континент!

Они могу нападати са својим бомбама, али ми бранимо истину! Они се никад не боре са нама прса у прса. Они су само кукавице, болесни, поремећени, крију се иза машина, јер они никада не смеју изаћи на очи Африканцу један на један. Афричка деца могу да поразе било ког белог плаћеника, зато се они сакривају и, пуни мржње, уништавају издалека.

Не дајте им да вас искориштавају! Будите јединствени! Изградите своју одбрану, јер они долазе код вас, ако успеју да прођу Либију. Ако униште Либију, нападните их с леђа!

Ибегавајте борбу где год можете! Непријатељ жели да нас све заглави на бојним пољима, жели да нас све баци у рат. Афганистан је сада са нама, Ирак је са нама, Венецуела је са нама. Ми хоћемо мир. Ми хоћемо правду. Радите за конференције о злочинима против човечности, користите своје мреже матаба, јер матабе су седишта зелених комитета, идите напред, победа је наша!

(Аудио-обраћање Моамера Гадафија 24. августа 2011. године. Превео са руског и енглеског Никола Танасић.)
.....................................................


[1] Ноћ предодређења (Ноћ моћи, لَيْلَةِ الْقَدْرِ, Laylat al-Qadr) је празник који се слави на 27 ноћ Рамазана у част откровења Мухамеду прве суре Курана 610. године у пећини Хира, на планини Дабал ан-Нур. Примедба руског преводиоца.

[2] „Матаба“ је месна заједница и једна од ћелија народне власти у Гадафијевој Либији. Сам Гадафи их описује на следећи начин: „Лингвистички, то је најчасније место. Револуционарно – то је штаб, где се раволуционарне снаге налазе да организују своје дневне, недељне, месечне и годишње планове.) Сусрети и разговори помажу свима да постану самосвесни.) А опет, политички, то је склониште, уточиште, и „melting pot“, то је простор слободне земље где се одржавају састанци активиста, слободних побуњеника, љубитеља мира и слободе, угњетаних и ускраћених људи нашег света. (Моамер Гадафи, Зелена повеља, http://www.greencharter.com/files/mathaba.htm). Прим. прев.

[3] Супротно српском колоквијалном изразу за „исламску државу“, „џамахирија“ је лично Гадафијева кованица, игра са арапском речи „џумхурија“ („политеја“, „република“), тако да се истакне народност и масовност (у смислу српског жаргонског „турцизма“ – оно „џумле“) републике и добије нешто што би била „народна република“ или „народна власт“. Пре свега захваљјући неадекватној употреби термина током рата у Босни, код Срба се термин везао за исламистичке поретке попут талибанског Афганистана или Саудијске Арабије, и обично не асоцира на социјалистичке идеје које му леже у темељу.

...............................

НОВА СРПСКА ПОЛИТИЧКА МИСАО (http://www.nspm.rs/savremeni-svet/obracanje-narodima-sveta.html#_ftn2)

(http://www.blic.rs/data/images/2011-10-20/185121_101-fonet-fonet_origh.jpg)

(http://www.blic.rs/data/images/2011-10-20/185128_118-reuter-ria-novosti_origh.jpg)

(http://www.blic.rs/data/images/2011-10-20/185129_123-reuter-ho_origh.jpg)


Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и................сутра!!!
Порука од: Гога Октобар 22, 2011, 22:57:16
Коментар једног читаоца,

Цитат
Mediji su preterali? Ne, kolege Amerikanci, mediji nisu preterali, preterala je ona besna masa koja je povredjenog coveka lincovala na sred ulice. Snimci koje sam video su me sokirali. Pa taj covek, kakav god da je bio, ubijen je zverski poput pseta, i zasluzio je makar malo dostojanstva i postovanja pre ali i posle svoje smrti. Na snimcima se bukvalno deca od 15-16 godina slikaju pored njegovog tela, likujuci. Ljudi glasno uzvikuju "allah ekber" sto u prevodu znaci Bog je veliki. Da li su zasluzili da posle ubistva jednog coveka, sto je protivno Islamu, uzimaju ime Boga u usta? Da li je moguce da truli zapad moze da veruje u demokratiju onih koji su se izivljavali nad ljudskim bicem koje krvari i pruza ruku moleci da mu postede zivot? Ja u takvu demokratiju, koja ukljucuje kalasnjikove, ubistva, lazi... ne verujem. A ne verujem vise ni da je Americi i Evropi toliko stalo do ljudskih prava, kada su u stanju da pozdravljaju smrt jednog coveka.

Блиц (http://www.blic.rs/Vesti/Svet/284874/Izvrsena-obdukcija-Gadafijevog-tela)

 


Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и................сутра!!!
Порука од: Ekana Октобар 23, 2011, 01:01:33

Уз опаску да је Гадафи жив, и да је његова смрт исфабрикована из више разлога, преносим овај текст који на прави начин осликава "величанствену" врхушку Србије у склопу односа које су имали са Џамахиријом и Моамером ал Гадафијем, о чему се од почетка бомбардовања Либије од стране НАТО-а,углавном ћутало....
А ред је да се зна какве су то личности (Тадић и Шутановац) које, кад загусти окрећу леђа и сопственом народу а нек'моли дојучерашњем пријатељу...


**************************************************************************

Гадафи је био велики пријатељ Срба


(http://www.vesti-online.com/data/images/2011-10-21/187514_102202c7_f.jpg?ver=1319242071)
Моамер Гадафи и Борис Тадић


Ђ. Баровић
Пуцњем у главу, у родном граду Сирту у Либији, окончала се ера владавине Моамера Гадафија, државника који је на делу доказао да је искрени пријатељ Југославије и Србије.
И док се светски медији и даље баве спекулацијама на који начин је ухапшен и како је заправо ликвидиран, званичници Београда се и даље не оглашавају, за Србију је много значајније питање колико ће промена режима у овој блиско-источној земљи утицати на даље економске односе, али и започете инвестиције.

Да подсетимо, јуна прошле године, много пре него што је било ко могао да очекује овакав расплет ситуације, званичници Србије су громогласно најавили могућност да Србија заради око милијарду долара на основу неколико договорених послова, од којих је један био и градња војне болнице по угледу на ВМА.

Две земље потписале су Споразум о војно-техничкој сарадњи, а министар одбране Србије Драган Шутановац је објаснио да ће то представљати "почетак нове ере односа између две државе".

Непуних годину дана раније, септембра 2009, Либију је посетио и председник Србије Борис Тадић и од Гадафија, поводом 40 година либијске револуције, добио орден.
Међутим, и поред тога што је с овим аранжманом актуелна Влада Србије могла да се похвали првом зарадом од милијарду долара, руководство Србије се, већ после првих пушкарања у Либији, напречац одрекло тог посла, али и пријатељства са Гадафијем.

*******************************
Помагао и ДОС-у

У јеку борби у Либији Фараг Абу Алеш, председник Републиканске странке за демократију и правду, изјавио је да располаже информацијом да је Гадафи финансирао режим Слободана Милошевића, али и предизборну кампању бившег хрватског председника Стјепана Месића.
Међутим, Гадафи је помагао и ДОС, па тако неки медији тврде да је он 2001. године уплатио 1.745.000 швајцарских франака помоћи за СРЈ, тачније Србију.

********************************

(http://www.vesti-online.com/data/images/2011-10-21/187512_102202c5_f.jpg?ver=1319211190)
Скуп подршке Срба народу Либије и Гадафију

********************************
Пецолија избацио из шатора

Прошле године Гадафи је изазвао неподељене симпатије грађана Србије када је избацио из свог шатора албанског бизнисмена Беџета Пецолија, који је тамо боравио како би лобирао да ова земља призна независност Косова.

Да иронија буде већа, ову информацију је пренео лондонски "Економист" тврдећи да је Гадафи најпре понизио албанске привреднике терајући их да му до изнемоглости играју у шатору, а онда их је најурио речима: "Све док сте америчке марионете, никада нећу признати Косово".

********************************

За аналитичара Зорана Драгишића, професора на Факултету безбедности, то је био "један од ретких, рационалних потеза српске спољне политике".

- Нема сумње да је Гадафи био један од последњих доказаних пријатеља Србије, али наша земља, све и да је хтела, није имала начина да му помогне, јер не може да помогне ни самој себи - каже Драгишић и додаје да је на власти у Београду сада тежак задатак да успоставе добре односе са новим либијским властима.
- Наставак сарадње са Либијом директно ће зависити од добрих односа са Америком, јер да се не лажемо, они ће убудуће давати дозволе коме Либијци и шта могу да извозе, као што је случај и са Ираком после Садама Хусеина - истиче Драгишић.

Према анализи Привредне коморе Србије од пре неколико дана, Либија је била један од
најзначајнијих партнера југословенске привреде до 1990. када су наша предузећа реализовала велике инвестиционе пројекте у тој земљи, а наш извоз у Либију, до увођења санкција, је достизао и 200 милиона долара.

"Најважнији извозни производи после 2000. били су текстил, намештај, повремено кукуруз, нацрти, пројектна документација, металне конструкције и друга опрема за уграђивање у пројекте које су реализовала наша предузећа", пише у анализи Привредне коморе Србије. Према тим подацима извоз је 2002. године износио свега 687.000 долара, а 2007. чак пет милиона.

Александар Фатић, директор Центра за безбедносне студије из Београда, оцењује да ће промена власти у Либији битно нашкодити извозу Србије у ову земљу.

- Српски економски односи са Либијом су у великој мери били односи са Гадафијем и његовим окружењем. Србија неће моћи да остварује значајне економске добити у Либији ако не буде у добрим односима са кључним глобалним играчима, пре свега са САД - закључује Фатић.

********************************

Од Југославије куповао авионе


Либија је започела економску сарадњу са Југославијом давних седамдесетих прошлог века, а један од првих већих послова била је куповина чак 250 војних авиона, коју је пратила и куповина резервних делова, комплетан сервис, авио-инжењерско знање и обука пилота и технике.

Vesti online (http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/173419/Gadafi-je-bio-veliki-prijatelj-Srba)Наслов: Одг: РАТ У ЛИБИЈИ - КАКО ГА ЈЕ ДОЖИВЕО ОЧЕВИДАЦ
Порука од: Гога Октобар 23, 2011, 17:16:53
Рат у Либији - како га је доживео очевидац

Пише: Тјери Мејсан   

Сиријска телевизија је 6. октобра 2011. приказала специјалну емисију са француским публицистом Тјери Мејсаном, председником политиколошког центра RéseauVoltaire. Мејсан је испричао своје искуство из Либије, у коју је отпутовао као новинар, покушавајући да створи објективну слику онога, што је видео на телевизији). Ево шта је он испричао.


(http://www.vidovdan.org/images/stories/aa%20libija%2066.jpg)

Видео сам да оних догађаја, о којима су сви причали, у стварности нема. Није било револуције против Гадафија, дешавало се нешто сасвим друго […].

Одлука о рату против Либије је донета пре 10 година, и то није имало никакве везе са недавним догађајима, са „арапским пролећем“. Одмах после догађаја 11. септембра, буквално 4 дана после тога, на састанку у Кемп-Дејвиду, Бушова администрација је одлучила да нападне 7 земаља, једну за другом: Авганистан, Ирак, и као последњу – Иран. Те детаље је својевремено објавио Вилијам Кларк, бивши главнокомандујући НАТО, који је био против тог плана.

Свих година које су уследиле Либијци су се трудили да воде преговоре, да нађу заједнички језик са Вашингтоном, мислећи да ће тако избећи рат. Међутим, то је са њихове стране било погрешно, јер је оно најважније што су САД желеле било – да се утврде у Либији, да формирају у њој своју војну базу, како би затим могле да се шире по читавој Африци. Колико год се Гадафи трудио он није постигао никакав резултат. Само се сетите – 2003. године, одмах после пада Багдада, на Либију је направљен врло јак притисак. Тада је Гадафи одлучио да земљу учини отворенијом, те је ступио у преговоре са Вашингтоном, прихватио је њихове економске услове и тако уклонио напрегнутост која је дотле постојала у њиховим односима. Међутим, САД су наставиле да се припремају да истовремено нападну две земље: Либију и Сирију. Истина – положај Сирије је био другачији, она је имала међународне споразуме који су Сиријцима дозвољавали да се заштите. Шта се у ствари десило?

Вашингтон се обратио Француској и Великој Британији тражећи од њих да у војним дејствима против Либије оне воде, јер Обама није могао да у очима америчке јавности оправда нови рат […].

А у Либији: Гадафи је имао подршку највећег дела становништва. Био сам са много људи, који су по традицији представљали опозицију Гадафију, али су се због осећања патриотизма придружили Гадафију у његовој борби против агресије НАТО. 1. јула је у Триполију одржан величанствен скуп. Триполи је град са укупно 1,5 милион становника, а на скупу је било 1,7 милион људи. Значило је да су људи дошли са свих страна како би продемонстрирали своју подршку борби против НАТО-а.

Затим, видео сам злочине које су направили они, које су звали „устаницима“. У стварности, то нису били устаници, то су углавном били страни плаћеници. Либијаца који су се наоружали против Гадафија било је јако мало. Основну масу бораца су чинили најамници, наоружани америчким и израелским оружјем. Осим тога, значајно је било и присуство Ал-Каиде. У Либији је и раније групација Ал-Каиде која је испоручивала борце Ираку, била утицајна. То су били поборници најјачег насиља. Када би нападали села (тачније – нападао је НАТО, а борци Ал-Каиде су улазили после њих), они су били дрогирани и чинили су ужасне злочине. Мушкарцима су отсецали главе, женама груди, и све то – јавно, како би видело што више сведока, како би заплашили становништво. Терали су својим поступцима народ да бежи, све више ширећи власт комитета, основаног у Бенгазију. Либија је земља која нема много становништва, највише 6 милиона људи, од њих је 2 милиона побегло, напустивши своје куће.

О раду страних новинара у Либији могу да кажем само једно: сви су заједнички лагали. То су били новинари великих канала - BBC, СNN, France-24, France-TV(Ал-Џазире у то време није било, нису јој дозволили).Обично, када би телевизијска група добила акредитацију – то је увек било двоје: новинар и сниматељ, а овамо их је долазило по троје, четворо, понекад и по седам људи, и видело се да то нису новинари, јер су се појављивали људи са набилдованим мишићима, и по њиховом изгледу је могло да се схвати да су то добро истренирана војна лица, мада су имали акредитацију штампе... Видео сам како фабрикују лаж. У либијској влади су се водиле оштре дискусије о томе – шта да се ради са тим људима. Неки, на пример Ј.Шакир, познати либијски новинар, говорио је да их треба прогнати. Али Сејф ал-Ислам Кадафи је сматрао да, ако се сва та публика избаци напоље, кроз врата, о ономе што се у Либији дешава ће уопште престати да се говори, и уколико се то деси – једноставно ће све у земљи да буде уништено…

Сматрам да је то била најозбиљнија грешка. Када смо дискутовали ко је прави, а ко убачени новинар, и ја сам почео да тражим по Интернету ко је ко, разјаснило се да су прави новинари били само они који су наступали пред камерама, а остали су били војна лица. Тада су либијске тајне службе решиле да хватају електронску пошту свих новинара који раде у главном прес-центру, и открили су незамисливе ствари: чак су и прави новинари одржавали везу са МИ-6, са француским тајним службама, Мосадом, то јест – све су то били агенти. Тајне службе Либије су дошле до невероватног документа – нечег сличног уџбеничком приручнику, који је издала приватна војна компанија Aegis(енглески аналог америчке компаније Blackwater). Постало је јасно да су сви ти „новинари“ представљали једну једину групу, и да су радили заједно. У приручнику је, конкретно, наведено да када Американци почну напад како би разрушили Триполи – три сата пре тога све новинаре треба удаљити из либијског главног града, јер Гадафи може да их узме за таоце. Постојао је и план евакуације према коме је Аegisимао тајну базу у Триполију и користио помоћ турских тајних служби. Све новинаре је требало брзо пребацити у луку и одатле доставити на бродове НАТО, и то тачно три сата пре генералног напада на Триполи…

France-24,званични канал француске владе, потписао је уговор са комитетом из Бенгазија о томе да ће му помагати у раду са масмедијима и у обезбеђењу међународних веза за побуњенике. Односно, француски новинари су тврдили да дају објективне информације, а у ствари су подржавали буну. Новинарима тог ТВ-канала је било дозвољено да се појављују свуда, они су се аутомобилима одвозили у места која су управо бомбардована, ишли су у различите делове Триполија, а на крају је утврђено: кад год би се ти новинари појављивали у било ком делу града, на пример, да би погледали ову или ону државну зграду - 15 минута после њиховог одласка почињало је бомбардовање управо те зграде. То јест – „новинари“ су служили као лица за навођење.

Дошло је до једног ужасавајућег случаја. Сви знају да се НАТО бави свим оним, чиме се бави и Израел – убиствима појединих руководилаца, убиствима њихових породица. Ако не могу да убију руководиоца, они врше њихово заплашивање тако што им убијају жене и децу. Један од високих либијских војних руководилаца је имао породично славље, на које је позвано и неколико новинара. Не зна се ко тачно, али је један од њих спустио кофер-GPSу дечју собу. Када је ноћу авијација НАТО-а бомбардовала ту кућу – бомбе су падале право у дечје собе, и сва су деца убијена.

У једном од малих либијских засеока дошло је до масовног убиства. Засеок је био на брегу и натовци су морали да га уклоне како би обезбедили слободан пролаз за „устанике“. Резултат је био: сравнили су цео брег и уништили село. Либијске власти су изјавиле да је то војни злочин. Представници НАТО-а су одговорили – не, они су, као, имали тачну информацију да су се тамо крили војници. Либијци су се обратили свим новинарима из прес-центра са молбом да оду на то место, како би се утврдила истина. Када су стигли, видели су да је тамо права кланица, свуда су лежала искидана тела. Онда су се ти новинари, снабдевени специјалним телефонима, повезали са штабом НАТО-а у Бриселу, како би одатле добили инструкције. Официри НАТО-а су им диктирали текстове чланака, говорећи шта да напишу: као – објекат је био војни, али се тамо случајно нашло неколико цивила, што нико није знао, и сл. То јест – све је представљало предузеће за производњу лажи.

Ал-Џазира је направила телевизијски студио у Катару, у коме је изграђена имитација Зеленог трга и трга Баб ел-Азиза у Триполију. Затим је НАТО почео да бомбардује град. То је био непрекидан поток ватре, бомбардовано је све, два дана земља није престала да подрхтава, а Ал-Џазира је све време вртеле слике из студија на којима су „устаници“ уз ликовање ступали на Зелени трг… А после је шеф побуњеничког „прелазног савета“ изјавио да је то било „ратно лукавство“.

Либијске специјалне службе нису успеле са тим да изађу на крај. Нису знале како да одреагују. То је била толико ванредна ситуација да нико није успео да се снађе. Ограничили су се слањем неколико новинара… Једном, на пример, Гадафи је имао састанак са вођама племена у хотелу, где је био смештен прес-центар. Американци га лове – да га докрајче, а он се појављује у прес-центру који не може да се бомбардује, јер су у њему сви њихови новинари. Нико није знао ни кад је Гадафи ушао унутра, ни како је из њега изашао. Закључено је да постоје тајни пролази, а ноћу су пронашли једног новинара из „Вашингтон поста“ у подруму у коме је он – бос, са ултразвучним апаратом у рукама, покушавао да нађе подземни улаз, кроз који је Гадафи ушао. Момка су послали…

Сви телевизијски канали земаља НАТО су тесно сарађивали између себе, а Либија је имала само свој канал, коме су Американци прекинули везу са спутњиком, тако да Либијци нису могли ништа да емитују у иностранство. Све је било потопљено у океан лажи. Европљани су били убеђени да је у Либији дошло до револуције, да је Гадафи убијао људе и да је војна интервенција сасвим нормална ствар. Нису схватали да је то била колонијална експедиција, односно да се Запад, у ствари, враћа свом колонијалистичком искуству.

Сада се види да се те исте методе, и та иста пропаганда, врте на спутњичким каналима, овога пута - против Сирије. Сада Ал-Џазира монтира специјалне студије који су копија трга Абасида и Омеида у Дамаску, то јест – спремају се да понове оно, што су урадили са Либијом…

У Либији људи који су сарађивали са НАТО нису имали појма чиме ће се све завршити. Резултат је да је убијено преко 50.000 људи, да је преко 200.000 рањено, да су 2.000.000 постали избеглице. Да ли уопште можете да замислите шта ће бити у Сирији ? […].

Либијско искуство је изузетно важно због тога, што је у почетку било предвиђено да се Сирија и Либија нападну истовремено. Нису успели, али нико на свету није хтео да заштити Гадафија – сви су поверовали телевизији! У Либији су у јеку напада остали само амбасадори Венецуеле, Кубе и Сирије[…].

Француска и Велика Британија су још у новембру 2010. године потписале уговор којим се предвиђа формирање заједничког експедиционог корпуса. Тај уговор има прилог о заједничкој војној обуци, са списком свих јединица које ће у томе учествовати. Сценарио „обуке“ је следећи: „Ради спашавања цивила које малтретирају тирани, британске снаге треба да изврше упад у Северну Африку. Документ прецизира да ће војна обука започети 21. марта 2011. године. Британска армија је напала Либију 19. марта. То јест: од новембра 2010. године сви су тачно знали шта ће се десити, и припремали су се за рат […].

Међутим, коренови су много дубљи. Тај рат је, као што сам већ рекао, планиран од 2001. године и планирале су га Сједињене Америчке Државе. Енглези и Французи су у том послу само – подизвођачи. Потпуно исту ствар су САД намеравале да направе у Сирији, али за сада не могу, из два разлога. Прво, требало је да од самог почетка на лицу места сконцентришу огромну количину оружја. У Либији су успели да освоје арсенале оружја, а у Сирији нису, тако да су морали да оружје шаљу преко Јордана, Либана и Турске. То значи да нису имали могућности да нанесу један снажан, одлучујући ударац. Сада посматрамо како се групе плаћеника премештају по територији Сирије, нападајући час овде, час онде, али не наносе главни ударац.

Друго, Либија је била изолована, а Сирија води широку политику повезивања са другим земљама. Ради се не само о Ирану и Русији. Видели смо како је у Савету безбедности ОУН одрадио посао вето Русије и Кине. Односно: за сада је Сирија успела да се сама штити, али све је то врло климаво. Јер Американци се неће зауставити на учињеном. А Либијци су се преварили, мислећи да ће успети да се сами штите, али – свет је замишљен мало другачије…

Скраћени превод са француског: Олга Четверикова

Извор: voltairenet.org, фонд стратешке културе, Москва (http://www.vidovdan.org/index.php?option=com_content&view=article&id=19819:rat-u-libiji-kako-ga-je-doiveo-oevidac&catid=41:svet&Itemid=68)


Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и................сутра!!!
Порука од: peraazdajic Октобар 23, 2011, 18:28:16
Ћаоске,  ;D ;D ;D


Одлазак Пустињског Лава
Хероји не умиру...а фукара је рођена мртва...

(http://itsmyviews.com/wp-content/uploads/2011/09/Female-Amazonian-Guards-of-Muammar-al-Gaddafi2.jpg)

Кад умре било који човек, осећам тугу. Али, кажу да велики људи не умиру. Зато велике људе не треба ни жалити када одлазе са овог света. Можда смо више ми који остајемо за жаљење.

Вођа Џамахирије пуковник Муамер ел Гадафи није умро узалуд. Живео је за свој народ, борио се за њега. И умро је мученичком смрћу за народ који је толико волео и за кога је толико учинио за живота.

Гадафи је био Велики Човек. Херој. Револуционар. Визионар. И што је за нас посебно важно, био је велики и искрени пријатељ Срба.
Српски народ никад није имао пуно пријатеља. Гадафи је то био, стотину пута је то доказао.

Нисам никад био неки Гадафијев симпатизер. Међутим, не може се порећи да је тај велики човек много урадио за своју земљу, и зато је био трн у оку великим силама. Због тога он заслужује поштовање свих народа света, не само српског.
Да ли су га Срби волели? Јесу. Да ли нас је гмизави олош из Београда осрамотио како се понео према том човеку? Јесте.

Верујем да ће једна од првих одлука НАТО вазала из Бенгазија бити признање тзв.“Републике Косово“. Гмизавци из Београда су признали НАТО послушнике у Либији, газде су им исте, припадају истој врсти, вегетирају на исти начин јер су иста сорта двоножних бића.

Како је умро пустињски лав?

Постоји пар верзија како је убијен Гадафи, на крају се ипак издвојила следећа: Колону возила која се пробијала из опкољеног Сирта, а у којој је био Гадафи са пратњом, бомбардовала је француска авијација. Као рањени лав Гадафи се повукао са неколицином са пута али су га ухватили шакали, човеколики-пацови, мучили, пљували, ударали, и на крају усмртили.
Након тога су наступили стрвинари и лешинари: новинари, званичници Запада, а и данас мртвог Гадафија још увек излажу у Мисрати у једном излогу у хладњачи.
Нечувено дивљаштво, психопате које немају границе!

То су пулени западне демократије, демократска Ал-каида и остали олош у папучама, и са понеком лиферованом НАТО пустињском униформом.

Сви знамо да су узроци рата у Либији били економске природе. Америка је новац који дугује Либији вратила бомбама. Саркози се у складу са традицијом свог народа пожурио да побије што више либијске деце да би обезбедио јефтину нафту Француској.
То су факти, страшне чињенице које немам ни потребе да појашњавам ни да износим цифре и друге показатеље, јер сви то врло добро знате и сами.
Због Запада, који стрвинари и храни се крвљу, нафтом, златом, умирале су грозном смрћу либијске мајке, жене, деца, старци. Више десетина хиљада људи је осакаћено, на стотине хиљада цивила је пропатило због крвничког бомбардовања НАТО пакта.
НАТО, највећа терористичка злочиначка организација од када је света и века, у Либији је проузроковала смрт преко 30.000 људи од чега су највећи број управо цивили, жене, деца, старци.

Једна богата, независна и просперитетна земља је уништена и вероватно се неће никад више опоравити. Због нафте и злата су убијани од стране звериња са Запада...убијани су од оних који служе Ариману, Сатани, Мамону, и који су на олтаре човекомрзачких богова принели опет крвне жртве.
Крв невиних, оних који никоме нису наудили.
Велики пријатељ српског народа није могао остати жив. То се не уклапа у сценарио Зла, иако смо се бар ми у Србији надали неком чуду и победи Либије, или бар часном миру.

На крају ове либијске хорор приче, гледали смо у неверици убиство заробљеног, тешко рањеног, либијског вође, од стране двоножних звери, башибозука који служи НАТО пакту. Искрено, као да ми је погинуо род рођени, верујем да тако осећају многи Срби и слободољубиви људи широм света.
Иживљавање над тешко рањеним старцем од 70 година, урлици, радовање злочинаца и стрвинарски менталитет западног „новинарства“, све је то оставило дубок утисак на мене. Потврђено је у каквом свету живимо и са каквим зверима дишемо исти ваздух на овој планети.
Тријумф зла, демо(но)кратије, америчког тиранства, јесте застрашујућ. Слике мучења и убиства Гадафија су један од портрета те НАТО идеологије , те лихварске вере у материјално, уопштено портрет САД-а, тог непријатеља човечанства...

Дешавао се месецима геноцид над целим једним народом пред очима целог света, а свет је ћутао. Такозване Уједињене нације немају ни један разлог да постоје. УН је једна одвратна и сасвим непотребна институција која служи САД.

Када су Сирт ,тај град херој, засипали даноноћно, пржећи све пред собом, мало ко се усудио јавно да пита, зашто? Због чега се убијају ти људи? И мало ко је јавно говорио да се машинерија НАТО убица неће зауставити на Либији?
Када су бацили такозвану „сиротињску атомску бомбу“ на Бен Валид, и када су испробавали све најпрљавије бомбе које су имали у арсеналу, шта је тада радио свет на Западу? Бавио се хипи лудацима који спавају на Вол стриту.
Онда није ни чудо што нико не реагује на крволочне изјаве, на некрофилске, садистичке изјаве званичника НАТО земаља. Пролази време и сви покушавају да забораве осмехе на лицима политичара Запада.

Са друге стране патуљак из Кремља изјавио је да се нада да ће „доћи до коначног договора о конфигурацији снага а Либија постати модерна демократска држава". Знамо да руска дипломатија воли лисичије пренемагање, али Медведев је бар мало могао бирати речи.

Сви ми знамо да су Руси и Кинези намерно пустили НАТО звер да се издува, мисле да ће их то истрошити и да ће се САД империја урушити сама од себе, изнутра, због економског колапса који доживљава. Можда је то мудра политика Русије, можда није, време ће показати, али да је неморално од Руса и Кинеза да тако поступају то не мора да се доказује, то је јасно као дан.

Черечење рањеног Гадафија, његово мучко убиство, и на крају излагање тела у хладњачи и излогу, је слика и прилика западне демократије.
Тако се не би поступало са највећим зликовцем, тако се не би поступало са ухваћеном дивљом животињом.

Те двоножне звери, ти крволоци уз крике Allahu akbar (што вероватно значи „Живела демократија и људска права“), ругоба су и страшило либералне демократије. Та лица, та крв на њиховим рукама најбоље осликава идеологију Вашингтона, Брисела, Лондона, Париза...
Не желе да га људски сахране, кажу да се боје ходочашћа? Чијег? Па рекоше да га народ не воли. Све ово подсећа на исте сатанистичке методе Црвене армије и западних сила у Другом светском рату, подсећа и на „наше“ комунистичке крволоке.

У суштини све је то исто „предузеће“ исти газда, исти методи...
Боје се и мртвих људи, убијају и муче из страха. Гоњени демонима и сами постају демони. НАТО плаћеници чак не дозвољавају да се изврши обдукција, али нема ни потребе, Гадафи је убијен пред очима целог света.

(http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2011/10/21/article-2051361-0E790FD600000578-49_634x313.jpg)

А главешине САД-а и ЕУ и даље се радују и славе над мртвим непријатељем. Руски изасланик у НАТО Дмитриј Рогозин лепо је написао „да усхићење Запада због смрти Гадафија има садистичку позадину”. Како лепо пише Рогозин на твитеру „на лицима лидера светских демократија види се таква радост, као да се сећају када су у детињству вешали мачке луталице у подрумима “.

Истина, они друге радости осим садистичке и болесног перверзног задовољства и немају. Кад се не баве копрофагијом и некрофилијом, они су дубоко у педофилији. Очигледно да апсолутно нижи зли духови и демони одавно владају Западом.
Шта на крају може да очекује поштен човек који не трпи неправду на овом болесном свету, на овој од зла окупираној планети?
Једино да буде прогањан, затваран, осуђиван, да му се пусти крв, да буде мучен и на крају убијен. Тако се делимо не само на расе, народе, идеологије, вере, него изнад свега сасвим јасно се делимо на правичне и неправичне. То је основна линија, граница која нас дели и делиће нас до краја света.

Тужно је али истинито, овај свет тако функционише. Над нама владају злотвори,крволоци, а у већем делу света имамо овце које трпе и ропски животаре. Постоје и они који дижу свој глас и по потреби мач против неправде, тираније, зла у свету, али су врло малобројни.
Верујем да их има још на десетине хиљада у Либији и да рат тамо није готов, у крајњу руку живот тамо ће се одвијати слично ирачком и авганистанском сценарију. Отпор либијског народа још увек није сломљен.

Гадафи је мртав физички али верујем да је оставио велики траг у срцима људи Либије, али и целог света.
Није никоме чудно што су Срби према Пуковнику осећали љубав али је тужно што му нисмо помогли колико је он нама.

Нека је слава великом пријатељу Србије, нека је вечна слава и благодарност вођи Либије Пуковнику Гадафију.

Горан Давидовић, 22.10.2011.Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и................сутра!!!
Порука од: Гога Октобар 23, 2011, 22:04:19


Сваак част аутору овог текста, испред,
као да је исписивао моје мисли, а верујем и мисли осталих Срба
који знају да цене и поштују пријатеља и који  памте шта је пријатељ
за њух увек чинио!

Пуковнику Гадафију, пре свега човеку са великим срцем,
нека је вечна слава и нека почива у миру!


Наслов: Одг: Зашто Међународни кривични суд још увек ћути
Порука од: Гога Октобар 24, 2011, 02:53:20

Већ је трећи дан како нам приказују кадрове (прво фотографске, а затим и видео) суровог убиства човека, који личи на шефа либијске државе. Реакције различитих политичких снага су различите. Али реакција једне од њих – у правном погледу најважније – је посебно карактеристична. Ради се о Међународном кривичном суду.Зашто Међународни кривични суд још увек ћути

За међународно-правну анализу ситуације са кадровима убиства М.Гадафија важно је да издвојимо следеће чињенице:

1. При хватању је М.Гадафи био жив;

2. После хватања  је он мртав, при чему се јасно запажа  отвор од метка на слепоочници.

Те чињенице су довољне да се подигне оптужница због извршења ратног злочина, који је
 и међународни злочин, и који потпада под јурисдикцију Међународног кривичног суда.


Још у марту је Савет безбедности ОУН признао да у Либији од почетка текуће године постоји оружани конфликт. То значи да на територији Либије за све стране у конфликту важе одредбе Женевских конвенција из 1949. године, па међу њима и Друге конвенције - о односу према ратним затвореницима. Члан 3, који одређује општи правни статус ратног заробљеника, гласи да се забрањују убиства, наношење повреда које изазивају инвалидитет, груб однос, мучење и тортура“ ратних заробљеника, а члан 13 предвиђа да „према  ратним затвореницима увек треба да постоји хуман однос“, и у потпуности се забрањују „сви незаконити акти или ћутање државе која је ухватила ратне заробљенике, а који би довели до њихове смрти, те да то представља „озбиљно кршење“ Конвенције. У наведеном случају  реч „озбиљан“ представља правни термин и служи да би се одвојио од обичног кршења (које не потпада под јурисдикцију савремених међународних кривичних трибунала), са једне стране, од најтежих – са друге, чија истрага спада у надлежност МКС. Оно што приказује телевизија представља најгрубље кршење  норми међународног хуманитарног права, шта више – демонстративно кршење.

Међународни кривични суд (МКС) не ћути тек онако. Јер сада у МКС не знају шта ће, ако започну истрагу, да раде са злочинима нових либијских „власти“.  Све је више информација у вези са тим. Ако почну стварна саслушања по предмету М.Гадафија, суд ће морати да саслуша и изјаве сведока о злочинима такозваног „Прелазног националног савета“ (ПНС). За МКС би у наведеној ситуацији најједноставније било да се позове да, као, суд је надлежан да истражује само масовне и свеобухватне злочине, у које, наравно, не спада убиство једне особе. Међутим, то ће бити немогуће учинити – прво, због тога што наведени злочин потпада под „озбиљне“ и друго, зато што је процес против М.Гадафија већ започет. Најмање што је у овом тренутку МКС обавезан да учини, то је да оно што се десило оквалификује као препреку обављању правосуђа. Сада неће моћи да се извуку ћутањем. Убиство М.Гадафија није појединачна ствар (за коју би једноставно могли да покушају да је прећуте) већ део већ започетог процеса. Безусловно је да убиство главног оптуженика представља препреку за остварење правосуђа. Тим пре, што постоје снимци окривљених.

Прошле године је Генерална скупштина ОУН одбила предлог Моамера Гадафија да изврши истрагу убистава шефова држава и влада земаља-чланица ОУН у свих 65 година њеног постојања. То говори да власти већине земаља на свету не желе да се та убиства јавно расветле. Међутим, да је дошло до суђења Гадафију, он је могао да пружи много јединствених информација по најразличитијим питањима, укључујући и тзв. „предмет Локерби“ и многе друге тајне операције Запада не само против Либије, већ и против других земаља. Тако би, да је дошло до процеса М.Гадафију, Међународни кривични суд  био мање од свих осталих заинтересован да се суђење  стварно спроведе.

Зато за сада суд ћути. Уосталом, ћути не само у вези са Гадафијем. На дан када је саопштено да је Пуковник убијен суд је исказао неуобичајену информациону активност и… захтевао је од владе Републике Малави да објасни зашто та држава није извршила налог за хапшење председника Судана Омара ал-Башира (који је дат још 2008. године), а који је посетио Малави прошлог петка. На дан убиства главног оптуженика у либијском процесу МКС је одлучио да се сети догађаја, старог недељу дана. Мада је то хитно „попуњење вакуума“ очигледно испало несретно: ако МКС захтева објашњење од власти Малавија, на чијој се територији налазио један оптуженик тог Суда, зашто он не захтева бар као минимум иста таква објашњења од власти Либије, у чијим је рукама други оптуженик тог истог суда? При том је један оптуженик жив, а други је убијен, уз очигледно кршење међународног права?

Још више од тога – ако се прочитају оптужбе које је Међународни кривични суд изнео против М.Гадафија, међу њима се могу видети и следеће: „примена леталне силе“, „убиства“, „груб однос и тортура“. А чиме се све то разликује од поступака „нове демократске владе“?
Не, стварно не, Међународни кривични суд уопште не ћути тек тако… 


Александар Мезјајев, Извор: Фонд Стратегической Культуры, fondsk.ru   (http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=5&idnovost=12829)


Наслов: Одг: Какав је став председника Србије?
Порука од: Гога Октобар 25, 2011, 01:51:46
Реаговања поводом убиства Гадафија


Председник Венецуеле Уго Чавес изразио је бес због смрти бившег либијског вође и назвао његово убиство срамотом. Он је истакао да ће се Гадафија памтити као великог борца, револуционара и мученика.
 Бивши кубански лидер Фидел Кастро осудио је убиство Гадафија и, како је навео, „геноцидну“ акцију НАТО-а у Либији. Пуковника Гадафија су „тешко ранили најмодернији бомбардери НАТО-а који су пресрели и неутралисали његово возило, а ухватили га живог и убили људи које је наоружала та организација“, навео је Кастро у редовном чланку који објављује кубанска штампа. „Његово тело је изложено као ратни трофеј, понашање које крши најосновније принципе ислама и осталих верских уверења у свету“, написао је Кастро. У чланку „Геноцидна улога НАТО-а“, Фидел Кастро пише да је Алијанса постала „инструмент најперфидније репресије у историји човечанства“. НАТО је „преузео ту улогу чим је Совјетски Савез који је послужио као изговор за његово стварање, престао да постоји“, а „његови злочиначки циљеви разоткрили су се у Србији“ 1999. када су „земље те злокобне организације послали своје снаге као подршку косовским сецесионистима“, пише Кастро. Бета - АФП
Гадафијева супруга Сафија, која се од августа налази у Алжиру, изјавила је за сиријску телевизијску станицу Ал Раи да је поносна на јунаштво свог супруга, као и синова, који су се шест месеци борили против агресије 40 држава. Она је бившег либијског лидера назвала светим ратником.
Амерички председник Барак Обама
назвао је убиство Гадафија историјским тренутком и позвао прелазне власти да омогуће формирање стабилне владе.Француски председник Никола Саркози
оценио је да смрт Гадафија означава нову страницу за либијски народ.Немачка канцеларка Ангела Меркел рекла је да је Либијцима убиством Гадафија отворен пут за миран почетак.


Промена режима у Либији је победа за Техеран који је спреман да понуди своја искуства у реконструкцији земље,
рекао је  званичник иранске дипломатије. Став Ирана је да стране трупе одмах треба да напусте Либију.е


Премијер Косова Хашим Тачи поручио је да је смрћу некадашњег либијског лидера окончана дугогодишња тиранија.
Зашто се не оглашава председник Србије по питању зверског убиства дугогодишњег пријатеља Србије
и српског народа ???


Наслов: Одг: Слике мртвог Гадафија у медијима - примитивизам
Порука од: Гога Октобар 25, 2011, 23:56:58
Слике мртвог Гадафија у медијима - примитивизам


Слике окрвављеног и голог тела брутално убијеног доскорашњег владара Либије Моамера Гадафија, које су обишле планету, представљају злочин и доказ да цивиизација није много одмакла од примитивизма и дивљаштва јер не поштује чак ни мртвог човека, сложили су се Танјугови саговорници.

Тим чином прекршене су моралне норме савремене цивилизације, погажен витешки кодекс који је касније претворен у међународно хуманитарно право, заменарена је законска обавеза да се убијени покопају на пристојан и цивилизован начин, сматрају аналитичари.

"Слике мртвог голог Гадафија, који је окрвављен и ишутиран, представљају "некрофилну порнографију", а доказ су да савремени човек није много одмакао од дивљака и да може да буде суров и садистички расположен кад год му се укаже прилика", сматра је психолог Жарко Требјешанин.

Он је у изјави за Танјуг рекао да медији не треба да скривају истину, али да треба да буду умерени када је приказују и осудио је што се на интернету, телевизији и у штампи приказују слике великог формата, а на телевизијама експлицитни снимци убијеног и унакаженог бившег либијског лидерфа.

"Невероватно је да су у читавом свету, пре свега у западним земљама, убиство Гадафија и слике које то потврђују дочекани са одушевљењем и без трунке саосећања према човеку који је зверски тучен и онда убијен", додао је Требјешанин.

Он је поручио да такав однос према Гадафију или било ком другом човеку, без обзира на то за шта је крив, представља злочин и додао да се човек који је заробљен не сме малтретирати или убити без суђења.

Са Требјешанином се сложио и социолог Ратко Божовоћ, коментаришући да су слике Гадафијевог мртвог тела застрашујуће у цивилизацијском смислу, јер понижавају смрт и беспомоћног човека који не може да се брани.

"То је обезвређивање људског живота и неразумевање тога да човек има једну димензију и вредност док је жив, а кад га нема, без обзира на све, морао би постојати пијетет према сваком ко није жив", објаснио је Божовић у изјави Танјугу.

Он сматра да су начин на који је Гадафи страдао и однос према том чину израз ирационалности, примитивизма и катастрофе, а не политике која је умна делатност.

Војни аналитичар Зоран Драгишић објашњава да су медији, као и цела јавност, били заинтересовани за слике убијеног Гадафија јер је у човековој природи да воли да види крв, али и због чињенице да се у медијима много лагало у вези са дешавањима у Либији.

"Одсецање главе и набијање на колац користили су средњевековни владари као трофеј, али тај образац се ни данас није значајно променио, што доказују слике мртвог либијског лидера у медијима", изјавио је за Танјуг Драгишић.

Постојала је потреба да се те слике прикажу, јер је јавном мњењу требао чврст доказ о Гадафијевој смрт, с обзиром на лажи и контрадикторне информације које су се појављивале о рату у Либији, додао је он.

Слике унакаженог мртвог тела су, ипак, узнемирујуће за сваког пристојног човека, сматра Драгишић, истичући да такви прикази крше и међународно право.

Противника који је убијен у рату треба поштовати, то је стари витешки кодекс који је касније претворен у међународно хуманитарно право, које регулише однос према ратним заробљеницима и телима убијених непријатеља, навео је он.

Масакрирање и понижавајући поступци према телима убијених противника су недопустиви и постоји законска обавеза да се они покопају на пристојан и цивилизован начин, закључио је Драгишић.

Гадафи је, погинуо 21. октобра, а од тада медији преносе различите информације о околностима његове смрти.

Моамер Мухамед Абу Миниар ал-Гадафи (70), познат као пуковник Гадафи, био је на власти у Либији више од 42 године: од 1969, кад је освојио власт у војном удару групе младих официра против режима краља Идриза, до краја августа 2011, када су после вишемесечног грађанског рата пуковникове оружане снаге поражене од стране побуњеничких трупа, уз НАТО подршку.


Кастро осудио убиство Гадафија и геноцидне акције НАТО

Бивши кубански лидер Фидел Кастро осудио је "убиство" либијског лидера Моамера Гадафија и, како је навео, "геноцидну" акцију НАТО-а у Либији.

Пуковника Гадафија су "тешко ранили најмодернији бомбардери НАТО-а који су пресрели и неутралисали његово возило, а ухватили га живог и убили људи које је наоружала та организација", навео је Кастро у редовном чланку који објављује кубанска штампа.

"Његово тело је изложено као ратни трофеј, понашање које крши најосновније принципе ислама и осталих верских уверења у свету", написао је Кастро који је због здравља 2006. године уступио власт свом брату Раулу Кастру.

У чланку под насловом "Геноцидна улога НАТО-а", Фидел Кастро пише да је Алијанса постала "инструмент најперфидније репресије у историји човечанства".

НАТО је "преузео ту улогу чим је Совјетски Савез који је послужио као изговор за његово стварање, престао да постоји", а "његови злочиначки циљеви разоткрили су се у Србији" 1999.  године када су "земље те злокобне организације послали своје снаге као подршку косовским сецесионистима", пише Фидел Кастро.

Фидел Кастро је у чланку из фебруара написао да ће НАТО интервенисати у Либији како би одбранио своје нафтне интересе.

РТВ (http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/analiticari:-slike-mrtvog-gadafija-u-medijima-primitivizam-_280262.html)


Наслов: Одг:НАТО убице к`о лешинари јуре по пустињи Гадафијевог сина
Порука од: Гога Октобар 26, 2011, 01:21:57
НАТО убице, јуре још једну своју жртву!

ДРАМА У ПУСТИЊИ

Британски специјалци предводе јурњаву кроз пустињу у покушају да спрече Сејфа ал Ислама да се докопа територије Нигера. Осим Британаца, највећег непријатеља нове Либије траже и катарске специјалне јединице, али и беспилотне летелице. претражује се 4.345 километара границе.

Последња велика драма грађанског рата у Либији је лов на Сејфа ал Ислама, сина Моамера Гадафија и човека који је на себе преузео улогу осветника за бруталну смрт оца и брата у рушевинама Сирта.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2011/10/26/8609072/sas1.jpg)
Ко је бржи? Британски специјалци.

Сејф ал Ислам је последњи члан породице Гадафи, који је у Либији дочекао крај рата, а који није убијен. Трку ка граници Нигера предводе британски специјалци САС, али и катарске специјалне јединице.

Подршку овим снагама пружају авиони НАТО и бесполотне јединице, које покушавају да лоцирају конвој од, како се верује, десетак возила којима Сејф ал Ислам и још најмање један званичних Гадафијевог режима покушавају да се докопају Нигера.

Британски обавештајци верују да је Гадафијев син у последњих неколико дана више пута мењао возила и руту како би заварао трагове.
(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2011/10/26/8609076/tuareg-fighters-573px.jpg)
Или Туарези

Осим јурњаве по пустињи и надгледања из ваздуха, НАТО прислушкује све комуникације како би лоцирао Сејфа ал Ислама, уколико употреби сателитски телефон.

У овој операцији користе се и бројеви телефона, који су пронађени код Моамера Гадафија, укључујући број његове ћерке Ајше, али и непознате особе из Сирије.

Задатак сппецијалаца, уз сву опрему и подршку нових власти, није нимало лак јер морају да затворе границу дужине тачно 4345 километара, која се углавном протеже кроз ненастањену пустињу.

Сејфа ал Ислама, наводно, штити племе Туарега, уз чију је помоћ стигао скоро до саме границе.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2011/10/26/8609082/saifalislam.jpg)
Мета: Сејф ал Ислам


РТС (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82/979164/%D0%9F%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D1%9A%D0%B0+%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0+%D0%BB%D0%B8%D0%B1%D0%B8%D1%98%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B3+%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0.html)


Наслов: Одг:НАТО убице, јуре још једну своју жртву!
Порука од: Гога Октобар 26, 2011, 02:23:34
Изгледа да је Енглезима највише стало да и овај син Гадафијев не буде више међу живима,
а зашто, е то вероватно само Сејф ал Ислам зна.
Зна он много тога (како су писали медији раније), нарочито  зна колико која земља дугује Либији,
па можда и још понешто, а нарочито у вези Енглеза..


Наслов: Одг: Команду над војском преузео Гадафијев син Саиф ал-Ислам
Порука од: Гога Октобар 26, 2011, 03:03:14
Сви су изгледи да ће се грађански рат у Либији наставити

(http://fakti.org/sites/default/files/pictures/saif_09231g3.jpg)
Саиф ал-Ислам ал-Гадафи

 *   Настављамо отпор. Ја сам у Либији, жив сам, слободан и ићи ћу до краја да се осветим,“ изјавио је Саиф ал-Ислам за сиријски тв-канал Ал-Рааи
  *  Руска државна агенција РИА Новости пренела да је Саиф већ добио подршку низа племена која су остала лојална његовом оцу и да ће се стога рат у Либији наставити и потрајати можда и годинама
  *  Објављен видео-снимак који показује држање Гадафијевог сина Муатасема пре ликвидацијеСАИФ ал-Ислам ал-Гадафи, син Моамера Гадафија, изјавио је у телефонском разговору за сиријску телевизију Ал-Рааи да се отпор наставља до „потпуне освете“ за масовно убиство 90.000 Либијаца током осам месеци покушаја окупације, инвазије и непрекидног бомбардовања од стране европских и НАТО снага као о Катара и других арапских земаља.

Он је потврдио да се још увек налази у Либији, да је жив и слободан, упркос лажним извештајима који говоре супротно, као и да се либијски отпор против окупације ове северноафричке земље наставља, земље која је била најбогатија у Африци и која је представљала најјачу одбрану овог континента.
(http://fakti.org/sites/default/files/pictures/saif_93g303.jpg)

„Настављамо отпор. Ја сам у Либији, жив сам, слободан и ићи ћу до краја да се осветим,“ изјавио је Саиф ал-Ислам за сиријски канал. Изјаву су пренели и руски медији.

Египатска сателитска Најл ТВ (Nile TV) је у четвртак 20. октобра објавила да је Саиф ал-Ислам успео да побегле из Сирта и нађе уточиште у пустињи.

Према извештају руске агенција РИА новости, један неименовани вебсајт који подржава Гадафија је објавио изјаву у којој се каже да је Саиф ал-Ислам именован за наследника Либијског вође и да му је предата команда над војском која се бори против НАТО побуњеника.

Штавише, руска државна агенција је пренела и информацију да је Саиф већ добио подршку низа племена која су остала лојална његовом оцу и да ће се стога рат у Либији наставити и потрајати можда и годинама.

Иста сиријска телевизија је емитовала и видео-снимак на коме се види како побуњеници пре ликвидације муче Саифовог заробљеног брата Муатасема.

(http://fakti.org/sites/default/files/pictures/mutasim_943g532.jpg)

На том снимку, Муатасем је у белом сакоу, седи на душеку баченом на под, пуши, пије воду и салветом брише окрвављени нос.

«Пиј воду и подигни главу. Прошли су дани наслађивања. Алах је велики и хвала му што си ти заиста Муатасем Гадафи», добацивао је један од побуњеника.

Муатасемове речи нису сасвим разговетне, али је спикер сиријске телевизије био уверен да је мучитеља питао за име. У сваком случају, овај му је узвратио: «Сазнаћеш ускоро, псу!»   

На Муатасемовом лицу – бар на показаним кадровима – није било страха.

Има индиција да је Муатасем убијен заједно са оцем и да су обојицу жестоко мучили.

http://www.youtube.com/watch?v=OQPQ4prXWIo

ГлобОтпор (http://fakti.org/globotpor/komandu-nad-vojskom-preuzeo-gadafijev-sin-saif-al-islam)


Наслов: Одг: Амерички упитник над Либијом
Порука од: Гога Октобар 27, 2011, 15:37:09
Амерички упитник над Либијом

Проблеми са којима се суочава постгадафијевска Либија су застрашујући. Власт, одговорност и, пре свега, легитимност привремене владајуће структуре остају спорни, пише амерички часопис "Форин полиси ин фокус".

После смрти Моамера Гадафија, будућност односа Либије са Сједињеним Америчким Државама остаје неизвесна. Либија је збацила са власти свог дугогодишњег лидера у грађанском рату у ком су САД и НАТО подржали једну страну. То је сушта супротност у поређењу са независним и углавном ненасилним револуционарним процесима који су довели до свргавања диктатора у Египту и Тунису и који су још у току у великом делу арапског света.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2011/10/25/8604092/FPFW.jpg)

Међутим, Вашингтон није основни подстрекач интервенције НАТО-а. Та улога припала је Европи, на челу са Француском, чијег председника су још увек болели политички напади због његовог преслабог и прекасног одговора на туниску побуну. То је омогућило Европи да изврши нарочит утицај на нову либијску владу, што ће вероватно, такође, пружити Европи повлашћени приступ либијској нафти.

Каква иронија, Европи и Сједињеним Америчким Државама заправо није ни био потребан рат да би успоставиле добре односе са Либијом – оне су их већ имале. После терористичких напада 11. септембра, када је Бушова администрација горела од жеље да регрутује нове борце за свој "глобални рат против тероризма", послала је емисаре са задатком да буду изузетно љубазни према дуго критикованом либијском лидеру.

Ускоро је Гадафи поново прихваћен. Пристао је да обустави либијски нуклеарни програм у повоју и понудио је одштету породицама жртава бомбардовања у Локербију. Чак је поново успоставио нормалне дипломатске односе са Сједињеним Америчким Државама и Западном Европом, својим некадашњим – и будућим – непријатељима.

У року од неколико година, америчке и европске нафтне компаније потписале су више уговора. Године 2007, фотографије на којима се Гадафи рукује са француским председником Николом Саркозијем, британским премијером Тонијем Блером, италијанским премијером Силвијем Берлусконијем – као и са Џорџом Бушом, Бараком Обамом и, нарочито, Кондолизом Рајс – биле су уобичајене.

За САД, 2011. године, стратешки интерес у окретању против Гадафија, упркос новим блиским пријатељским односима, био је, пре свега, укорењен у страху од губитка контроле. Гадафи јесте био наш човек, али је Вашингтон морао да пита: Шта ако? Шта ако жустри либијски лидер, под притиском антидиктаторског процеса демократизације у суседству, промени смер и окрене се америчким непријатељима ради стратешких веза?

"Шта ако?" брзо је постало – "Да, рецимо да је тако". Либијски опозициони лидери који су најпре говорили: "Ми то можемо сами", почели су да говоре –  "Само зона забране летења, али без спољне интервенције", иако су високи амерички генерали већ рекли да је једно без другог немогуће.

Сада питање – да ли, када и у ком степену нова Либија може да се ослободи своје садашње зависности од западне војске и других стратешких подржавалаца – остаје без одговора.

Током 42-годишње владавине, Гадафи је сконцентрисао власт у сопственим рукама и ограничио слободу говора, окупљања и политичког противљења. Он је либијске нафтне приходе копристио за наоружавање и обучавање географски и политички одвојених народних војски, чији су команданти углавном били његови синови и други рођаци. Они су били одговорни само њему, а званична национална војска остала је релативно слаба.

Међутим, нафтно богатство Либије довољно је велико – поготову имајући у виду мали број становника те земље – да су Либијци могли да уживају државне системе здравствене неге, образовања и друге јавне службе које су биле релативно добре према стандардима националног развоја. Либија је на 53. месту, према показатељима људског развоја Уједињених нација – изнад Саудијске Арабије, Русије или Бразила. Зато није изненађујуће што су многи Либијци наставили да подржавају Гадафија, упркос његовој репресији.

Проблеми са којима се суочава постгадафијевска Либија су застрашујући. Власт, одговорност и, пре свега, легитимност привремене владајуће структуре остају спорни. Грађански рат створио је нове и учврстио већ постојеће поделе либијског становништва. Прелазна влада обећала је да ће одржати изборе у року од осам месеци.

Међутим, неће бити лако тако брзо одржати слободне и поштене изборе у земљи без новијег наслеђа политичких странака нити институција грађанског друштва. У међувремену, вреди поставити питање да ли ће вашингтонска понуда "помоћи" уместо тога служити као покриће за обезбеђивање даљег америчког упоришта у самом средишту тог, иначе, све независнијег региона.

Phyllis Bennis | Foreign Policy in Focus (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/701/%D0%9C%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B0+%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B0/978632/%D0%90%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8+%D1%83%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA+%D0%BD%D0%B0%D0%B4+%D0%9B%D0%B8%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%BE%D0%BC.html)Наслов: Либија, јуче, данас и...сутра
Порука од: Гога Октобар 27, 2011, 15:43:28
Либијски народ је одсекао сам себи "грану" на којој је седео.

Ако под Гадафијем нису били слободан народ, онда ће убрзо да увиде,
у правом смислу, шта значи та реч "СЛОБОДА"!!!


Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и................сутра!!!
Порука од: Chuck Norris Октобар 29, 2011, 17:02:51
29. 10. 2011, 17:45 | Бета
НАТО-у не треба дозвола СБ УН за рат
rasmusen 1 НАТО у не треба дозвола СБ УН за рат

Не треба им дозвола за убијање (Фото: АП)

Брисел – У неким случајевима војни савез мора да интервенише без одговарајуће резолуције Савета безбедности УН, каже генерални секретар НАТО-а Андрес Фог Расмусен.

У интервјуу за дански дневни лист „Политикен,“ Расмусен је оценио да „може доћи до ситуација када међународна заједница има легалне основе да интервенише, уз подршку у повељи УН, без резолуције Савета безбедности“.

„То не би била идеална ситуација, али смо то видели на КиМ. Тамо је међународна заједница интервенисала и ја сматрам – посматрајући у историјском светлу – да су сви сагласни да је то било исправно“, казао је генерални секретар НАТО-а.

Он је додао да не жели да буде погрешно схваћен и не „адвокатише за такав тип интервенција, пошто је најбоље имати подршку резолуције Савета безбедности“.

„Али, са друге стране, то не значи ни да ће међународна заједница седети скрштених руку и пасивно посматрати док се становништво масакрира, док се брутално крше људска права, или чак врши геноцид“, истакао је Расмусен за „Политикен“.

Андерс Фог Расмусен је оценио и да је НАТО операција у Либији, која се завршава у понедељак, „била један велики успех, са 25.000 изведених летова и 10.000 извршених напада бомбама, без потврђених цивилних жртава проузрокованих од стране НАТО-а“. http://www.vaseljenska.com/svet/nato-u-ne-treba-dozvola-sb-un-za-rat/

fasisti nemaju obraza ni ispod nokta ... Rusija i Kina jesu balans ali njihov problem je sto imaju obraz


Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и................сутра!!!
Порука од: Гога Октобар 29, 2011, 17:40:04
Цитат
„..била један велики успех, са 25.000 изведених летова и 10.000 извршених напада бомбама, без потврђених цивилних жртава проузрокованих од стране НАТО-а“То је њихов УСПЕХ???!!!!!!! ::)
Толике бомбе,а после тога,....никада се више ништа ту опоравити неће,
последице ће да осете сви, годинама и деценијама. ..

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2011/10/16/8540346/2.jpg)


...они увек тврде да нису ни једног цивила убили,...ЛАЖУ, као и обично!!!

Цитат
U NATO bombardovanju i granatiranju Sirta, rodnog grada bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija u poslednja dva dana poginuo je 151 civil,Наслов: Одг: Сејф ал Ислам: Нема предаје
Порука од: Гога Новембар 01, 2011, 07:27:06
Сејф ал Ислам: Нема предаје

Победа или смрт, поручио Гадафијев син одбацујући наводе да преговара о предаји. Потера за њим се наставља, "негде између Нигера и Алжира". НАТО, после седам месеци, прекида акцију над Либијом. "Ово је победа Либијаца", рекао шеф НАТО-а.

19.50
- Либијски академик Абдул ал Рахим ал Киб изабран је за новог премијера прелазне владе.

14.03
- После нове поруке Сејфа ел Ислама, арапски медији спекулишу да се Гадафијев син још увек налази у Либији.

13.45 - Сејф ел Ислам рекао да су спекулације о његовој предаји део пропагандне кампање. "Не одустајемо, победићемо или ћемо умрети", наводи се у поруци Гадафијевог сина, коју преносе арапски сајтови.


13.37
- Потпуно искључена војна интервенција НАТО-а у Сирији, рекао генерални секретар Алијансе Андерс Фог Расмусен, који борави у изненадној посети Либији.

Упркос жељама нових либијских власти да се авиони НАТО-а задрже на небу изнад Либије још неко време, тачно у поноћ и званично се завршава интевенција Алијансе против Моамера Гадафија дуга седам месеци.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2011/10/31/8636548/l3.jpg)

У суштини, акција је окончана одмах после пада Сирта и убиства Моамера Гадафија, али су патроле НАТО-а још неко време остале изнад Либије, пре свега због најава неких племена да би могла наставити борбу против нових власти.

НАТО је, за седам месеци, извео више од 26.000 борбених летова у којима је уништено 5.900 војних мета, укључујући 1.000 тенкова, оклопних возила и тешког наоружања.

"Створили смо услове да либијски народ сам одреди своју будућност", рекао је генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен. "Либијци су ослободили земљу. Ово је њихова победа".

Уместо авиона НАТО-а, до краја седмице ће у Либију стићи тим стручњака за хемијско оружје, који треба да установи шта чинити са тонама бојних отрова, који су последњих седмица, без претераног надзора, откривени у напуштеним базама широм земље.

Лов на Сејфа ел Ислама

После неколико дана интензивних спекулација да би се последњи слободни Гадафи, Сејф ел Ислам, могао предати Међународним кривичном суду, представици суда у Хагу саопштили су како располажу доказима да је управо он ангажовао плаћенике који су, на самом почетку побуне, пуцали на присталице опозиције.
(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2011/10/31/8636554/l2.jpg)

Сејф ал Ислам рекао да су спекулације о његовој предаји део пропагандне кампање. "Не одустајемо, победићемо или ћемо умрети", наводи се у поруци Гадафијевог сина, коју преносе арапски сајтови.

Истовремено, нове либијске власти су саопштиле да ће инсистирати да се Сеифу ел Исламу суди у Либији, по либијским законима, па је, с обзиром на то како су скончали његов отац и брат, тешко очекивати да би се Гадафијев син могао предати било коме.

Ел Ислам се тренутно налази негде у пустињским недођијама између Алжира и Нигера, али се, како ствари стоје, ту неће претерано дуго задржавати, јер је Нигер под великим међународним притиском да га, ако ништа друго, бар ухапси.

Власти те државе тешко ће се, ипак, одлучити да хапсе Сејфа ел Ислама, јер га чувају Туарези, чију су побуну не толико давно власти у Нигеру једва зауздале.

Претпоставља се да ће Сеиф ел Ислам покушати да се домогне Малија, одакле је и већина плаћеника који су за рачун његовог оца ратовали у Либији последњих месеци, или до Зимабабвеа.

РТС (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82/982136/%D0%A1%D0%B5%D1%98%D1%84+%D0%B0%D0%BB+%D0%98%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%BC%3A+%D0%9D%D0%B5%D0%BC%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D1%98%D0%B5.html)


Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и................сутра!!!
Порука од: Гога Новембар 01, 2011, 07:39:04
Цитат
НАТО је, за седам месеци, извео више од 26.000 борбених летова у којима је уништено 5.900 војних мета, укључујући 1.000 тенкова, оклопних возила и тешког наоружања.


Да, да...познати су нам ови "хвалоспеви" НАТО-а!
Сетимо се само 1999. године и спомињања цифара, колико је страдало тенкова и
војних циљева,..а када се наша војска повлачила са Косова и Метохије,
ИСТИНА је изашла на видело,...а њихове лажи, претворене у ОДМАЗДУ.
Последице су, лов наших хероја и одвођење у Хашки трибунал!!!

Цитат
Уместо авиона НАТО-а, до краја седмице ће у Либију стићи тим стручњака за хемијско оружје, који треба да установи шта чинити са тонама бојних отрова, који су последњих седмица, без претераног надзора, откривени у напуштеним базама широм земље.

Ко зна да ли је и ово њихов сценарио, да су довукли  свој бојни отпад- канцерогени,
па подметнули Либији,
а онда ће да спреме ОПТУЖНИЦУ и да лове све преостале потомке Гадафија и њихових
присталица, да им
суде некакви нови "хашки трибунали"
Цитат
Упркос жељама нових либијских власти да се авиони НАТО-а задрже на небу изнад Либије још неко време, тачно у поноћ и званично се завршава интевенција Алијансе против Моамера Гадафија дуга седам месеци.Могу да мислим каква макљажа ће да наступи, када се НАТО повуче!Наслов: Одг: Отказ због везе с Гадафијевим сином!
Порука од: Гога Новембар 01, 2011, 08:38:30
Отказ због везе с Гадафијевим сином!

Италијанско-амерички супермодел Ванеса Хеслер добила је отказ у једној немачкој компанији зато што је била дугогодишња вереница Мутасима Гадафија, сина Моамера Гадафија, убијеног овог месеца у Сирту заједно са оцем.

"Telefonica Germany", немачки огранак шпанског телекомуникационог гиганта "Telefonica",  раскинуо je уговор с манекенком и глумицом Ванесом Хеслер која је у интервјуу једном италијанском магазину „признала" да је годинама била вереница једног од синова свргнутог либијског вође Моамера Гадафија, Мутасима.

Портпарол овог предузећа Алберт Феч, изјавио је да ће "Аlice", филијала те компаније, прекинути сарадњу с 23-годишњом италијанско-америчком манекенком и уклонити њене слике с Интернет стране компаније, као и са свих пи-ар материјала.

Ванеса, која је годинама била заштитно лице компаније, открила је италијанском часопису Дива е дона (Diva е Donna) да је четири године била с Мутасимом Гадафијем.
(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2011/10/31/8640574/ga-11.jpg)
Ванеса Хеслер
„Нисам контактирала са њим од раскида, али је наша веза била страствена. Породица Гадафи није била онаква каквом су је описивали, они су нормални људи", рекла је између осталог.

Такође је изјавила да су „побуњеници људи који не знају шта раде".

Феч је потез образложио речима да се Хеслерова „није дистанцирала од својих изјава о сукобу у Либији и да ни они ни клијенти немају разумевања за оно што је рекла".

Мутасим Гадафи је овог месеца у Либији заробљен и убијен заједно с оцем.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2011/10/31/8640586/ga-2.jpg)
Мутасим Гадафи и Хеслерова

РТС (http://www.rts.rs/page/magazine/ci/story/461/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%85/982516/%D0%9E%D1%82%D0%BA%D0%B0%D0%B7+%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D0%B3+%D0%B2%D0%B5%D0%B7%D0%B5+%D1%81+%D0%93%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%98%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D0%BC+%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%BC!.html)

**************************************


Као што написа  један читалац,
"Hoće li i Bler, Sarkozi, Obama, Berluskoni i td. takođe dobiti otkaze zbog
veza sa Gadafijem?"


питам се и ја ;D


Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и................сутра!!!
Порука од: peraazdajic Новембар 01, 2011, 14:47:03
Ћаоске,  ;D ;D ;D


Цитат:

Сејф ал Ислам: Нема предаје

Победа или смрт, поручио Гадафијев син одбацујући наводе да преговара о предаји. Потера за њим се наставља, "негде између Нигера и Алжира". НАТО, после седам месеци, прекида акцију над Либијом. "Ово је победа Либијаца", рекао шеф НАТО-а.

14.03 - После нове поруке Сеифа ел Ислама, арапски медији спекулишу да се Гадафијев син још увек налази у Либији.

13.45 - Сеиф ел Ислам рекао да су спекулације о његовој предаји део пропагандне кампање. "Не одустајемо, победићемо или ћемо умрети", наводи се у поруци Гадафијевог сина, коју преносе арапски сајтови.
-----------------------------------------------------------------

Ово ја зовем лепе вести
Ако НАТО престане да шаље авионе у Либију, избиће нова револуција Либијаца који подржавају Гадафија и Саиф ће бити прави наследник Муамера ел Гадафија.

Дај Боже!!!


Наслов: Одг: Либија, време освете
Порука од: Гога Новембар 02, 2011, 03:18:26
Либија, време освете

Нове власти имају озбиљне проблеме да зауздају око 300 милиција створених у грађанском рату. Талас освете над наводним Гадафијевим присталицама. Ривалске групе устаника, повремено, на ивици сукоба. Абдул Рахим ел Киб изабран за новог председника прелазне либијске владе.

Академик из Триполија Абдул Рахим ел Киб изабран је за новог председника прелазне владе Либије, после гласања које су у присуству медија спровели чланови владајућег Националног прелазног савета.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2011/11/01/8643214/Tav.jpg)
У притвору...

"Гарантујем да ћемо изградити нацију која поштује људска права и не прихвата њихово кршење, али нам је потребно време", рекао је Ел Киб после гласања у коме је добио 26 од укупно 51 гласа и победио четворицу преосталих конкурената.

"Свесни смо да наша браћа, револуционари, борци, деле исто мишљење. Они, такође, сматрају да је стабилност земље изузетно важна", поручио је нови либијски премијер, а преноси АФП.

Очекује се да ће Абдул Рахим ел Киб наредних дана именовати чланове прелазног кабинета.

Бивши привремени премијер Махмуд Џибрил испунио је обећање да ће се повући са тог места када Либија званично "прогласи ослобођење", што се десило после пада Сирта, последњег упоришта бившег лидера Моамера Гадафија.

Зауздавање милиција 

Највећи изазов новим властима представљаће процес демилитаризације друштва, јер је током грађанског рата створено око 300 различитих формација, које су, у међувремену, запоселе бусије, али без јасног опредељења да се икада више повинују централним властима.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2011/11/01/8643158/Tav.jpg)

Очекује се да ће први потез нове владе бити почетак преговора са милицајама око стварања јединствене војске и полиције, што ће представљати озбиљан изазов јер је вербална свађа две ривалске групе, прошле седмице на аеродрому у Триполију, умало прерасла у прави рат.

Једну од главних тешкоћа представља чињеница да нове власти нису смештене на једном месту, већ је добар део лидера још увек у Бенгазију, па је Триполи још увек у некој врсти политичкој вакуума.

Најбољи пример је конфорнтација јединица лојалних другом човеку побуне Сулејману Махмуду ал Обеидију и групе устаника која је дошла из Зинтана. Побуњеници из Зинтана су, на препад, улетели на аеродром и истерали Обеидијеве борце, а он је, за узврат, довео око 700 војника.

Страх од устаника

Али, највећи проблем за нове власти су побуњеници из Мисурате, који већ данима тероришу избеглице из Таверге, оптужујући их да су сарађивали са режимом Моамера Гадафија, наводи Хјуман рајтс воч.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2011/11/01/8641946/novi-premijer-527.jpg)
Абдул Рахим ел Киб, нови прелазни премијер Либије

Цео град од око 30.000 становника је напуштен после налета устаника, који су велики број зграда запалили и попљачкали, док су избеглицама забранили да се икада врате кућама.

Хјуман рајтс воч је, такође, навео да поседује чврсте доказе да су побуњеници без икаквог повода пуцали у ненаоружане становнике овог града, затварали их и пребијали, као и да су у неколико случајева на смрт премлатили затворенике.

Само у Мисурати је, током грађанског рата, формирано око 100 различитих милиција.

РТС (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82/982728/%D0%9B%D0%B8%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B0%2C+%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5+%D0%BE%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5.html)


Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и................сутра!!!
Порука од: Гога Новембар 02, 2011, 03:19:32
"Само у Мисурати је, током грађанског рата, формирано око 100 различитих милиција"о

Биће весело код Либијаца. Тамо мира неће бити дуго!


Наслов: Одг: Либија, терор милиција
Порука од: Гога Новембар 04, 2011, 11:16:18
Либија, терор милиција

Уклањањем Гадафија са власти створен је политички вакуум у којем неконтролисано делују разне аутономне оружане групе и спроводе свој закон широм Либије. Да ли ће прелазне власти успети да консолидују редове и помире подељени народ остаје да се види.

Са релативно мало уложених средстава у ваздушну кампању изнад Либије и, ако се изузме слање командоса, избегавањем слања копнених трупа, НАТО алијанса је омогућила коалицији побуњеничких милиција да збаце Моамера ел Гадафија.


(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2011/11/03/8657066/Libija-NATO-527.jpg)

Упркос томе што је НАТО у понедељак формално окончао своје војно учешће у Либији, исход рата врло је неизвестан. Гадафија више нема, али се може очекивати да ће његове присталице тек покренути побуну.

Њихов успех у организовању контрареволуције највише ће зависити од тога да ли ће прелазне власти успети да консолидују и помире, најблаже речено, подељен народ.

Међутим, први показатељи сугеришу да проблеми тек предстоје. Велики број извештаја сведочи о бројним случајевима освете побуњеничких милиција над цивилним становништвом и Гадафијевим присталицама.

Такво понашање је делом и очекивано, пошто побуњеничке снаге немају јединствену војску, већ неких 300 аутономних локалних групација.

Званичници УН јављају и о бројним кршењима људских права, поготову у региону Мисурате, одакле локална милиција упада у околна села и градове и убија, мучи и силује становништво због њихове, наводне, подршке старом режиму. Извештаји такве врсте сведоче о догађајима широм Либије.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2011/11/03/8657056/Milicije-527.jpg)

Прелазним властима требало би да сада буде приоритет да што пре демобилише и разоружа бројне групације и из сваке од њих извуче одређен број бораца и официра и интегрише их у јединствену безбедносну силу која би одговарала прелазним властима.

То ће бити тежак задатак, с обзиром на природу тих група, које гаје приврженост само према свом племену и области из које потичу, а велико ривалство према осталим таквим групама.

Тако је скоро избио и оружани сукоб у Триполију између ривалских побуњеничких група у главној болници у Триполију. Стижу и извештаји о грађанима либијске престонице који су веома антагонистички расположени према наоружаним људима који се шетају улицама.

Становници Триполија се жале да су сада рањивији и несигурнији него кад је Гадафи владао земљом. Новинар Гардијана јавља о неким од многих аутономних милиција у главном граду које хапсе и одводе наводне кривце за сарадњу са бившим режимом који су оптужени од стране својих комшија.

Нова либијска војска

Прелазне власти схватају приоритет стварања јединствене безбедносне силе, која би одговарала политичком врху, али још није познато да ли има снаге и средстава да то изведе. Јасно је да је ово борба за политичку власт многих група и постоји висок ниво тензије између команданата различитих група, али и у редовима њих самих.

Тензије се још продубљују када се има у виду да су неки од команданата некада били официри либијске војске који су прешли на страну побуњеника. Са друге стране, постоје и они тврдокорни исламисти и локални борци који не желе да виде било какве остатке старог режима.
(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2011/11/03/8657074/Libija-527.jpg)

Убиство Абдела Фатаха Јунеса главнокомандујућег побуњеничког команданта, некада високог војног официра либијске војске, у јулу само је један од примера аутономног деловања исламистичких милиција.

Многе групе које су оружјем стекле моћ сада уопште не журе са разоружањем и демобилизацијом. Вођа најјаче оружане групе у главном граду Абдулхаким Белхаџ рекао је да ће прелазне власти морати са њима да разговарају и преговарају ако желе да их приволе да се интегрушу у нову либијску војску.

Савет безбедности УН изразио је бригу за нестанак великих количина тешког наоружања, које је покрадено из војних арсенала, поготову ракете земља-ваздух.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2011/11/03/8657060/Oruzje-527.jpg)

Претња хаоса сугерише два сценарија. Први је да се разне аутономне групе окупе око неколико најјачих, што би произвело савез довољно снажан да наметне своју вољу другима и све те групе интегрише у једну силу – нову либијску војску.

Други сценарио
је да страни мировни посматрачи дођу да наметну неопходни монопол силе и надгледају стварање националне војске.

РТС (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82/984164/%D0%9B%D0%B8%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B0%2C+%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%80+%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0.html)


Наслов: Одг: Гадафијева "црна кутија"
Порука од: Гога Новембар 09, 2011, 02:05:15
Гадафијева "црна кутија"

Моамер ел Гадафи је очајнички желео да отпутује у своје родно село Јареф, на 20 километара од Сирта, што је било равно самоубиству, рекао у интервјуу Си-Ен-Ену један од његових најближих сарадника Мансур Дау, који је био нешто налик "црној кутији" Гадафијевог режима.

Човек по имену Мансур Дау био је један од најближих сарадника Моамера ел Гадафија током његове 42 године дуге владавине. С пуковником је остао до последњих тренутака његовог живота, а у интервјуу за Си-Ен-Ен описује како је Гадафи пред смрт био приморан да се крије у напуштеним кућама, гладан и изнемогао.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2011/11/07/8684166/Gadafi527.jpg)

Мансур Дау је, како преноси америчка телевизијска мрежа, познат као "црна кутија" Гадафијевог режима, попут уређаја који снима последње тренутке уочи пада авиона. Био је уз Гадафија све до самог краја и имао увид у последње дане либијског лидера.

"Био је веома забринут и одсутан у мислима, вероватно зато што је био уплашен", описује Дау. Према његовим речима, Гадафи је очајнички желео да отпутује у своје родно село Јареф, које се налази 20 километара од Сирта, што је, како каже, било равно самоубиству.

"Можда је хтео да умре или да своје последње тренутке проведе баш тамо", прича Дау.

Када су НАТО снаге напале његов конвој, Гадафи је покушао да побегне кроз канализационе цеви, али је ухваћен. Касније је убијен под околностима које су и даље далеко од разјашњених, каже Дау, који је разговарао са новинарима Си-Ен-Ена док је чекао суђење у Мисурати.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2011/11/07/8684162/Daou527.jpg)

Најзначајније оптужбе са којима се Дау суочава односе се на његову наводну улогу у масакру у једном затвору 1996. године, као и на његову улогу у наводном ангажовању афричких плаћеника за време сукоба. Дау пориче било какву улогу у тим догађајима.

Дау каже да је Гадафи 18. авугуста побегао из Триполија за Сирт, два дана пре него што су побуњеници упали у престоницу.

Дау је, међутим, у Триполију остао још неко време, затим је заједно са Сеифом ел Исламом и шефом обавештајне службе Абдулахом ел Сенусијем побегао у Бани Валид 22. августа. Остао је са њима четири дана, после чега се, како описује, придружио Гадафију у Сирту.

Како су им се побуњеници приближавали, услови у којима су живели погоршавали су се из дана у дан. Прелазили су из једне у другу напуштену кућу свака три до четири дана, а јели би само оно што успут пронађу, наводи Дау.

Како се ближио крај, нису више имали ни струје ни воде, нити било какве комуникације са спољним светом. "Наши животи су се окренули за 180 степени", присећа се Дау.

Последњи дани уз књиге

Према његовим речима, своје последње дане Гадафи је провео пишући и читајући књиге које је држао у коферима, али је његово понашање, како наводи, постајало непредвидиво. Како су се побуњеници приближавали граду, Гадафијева група желела је да побегне.

Дау каже да су он и други знали да, уколико не напусте град пре опсаде, неће бити излаза. Али Гадафи је одбијао да напусти Сирт, све до 20. октобра када су се он и његов син Мутасим одлучили на покрет.

"Наша група свакодневно се смањивала. Неки су погинули, неки су били рањени, а неки отишли с породицама. Тако да смо са 350 људи пали на 200 за само неколико дана", прича Дау. Они су, како каже, били недисциплиновани, нису имали никакав план, ни за бекство, ни за борбу.

Дау каже да је у конвоју који је тог 20. октобра покушао да изађе из Сирта било 40 возила. "Веровали су да ће успети да изађу из града док се побуњеници одмарају, али су ипак закаснили. НАТО снаге су побуњеницима прискочиле у помоћ и бомбародовале конвој у осам сати ујутро. Гадафи је у том нападу задобио лакше повреде главе и груди", присећа се Дау.

Након тога су снаге Националног прелазног већа запуцале на возила, а потом је уследио још један напад НАТО-а у коме је рањен велики број Гадафијевих људи. "Тада је било највише жртава, уништена су возила, наш аутомобил је погођен пошто смо изашли из њега. Било је много повређених, било је застрашујуће", прича Дау.

Дау не зна како је Гадафи умро

Како каже, нису имали другог излаза већ да беже. Њихов бег кроз одводне цеви завршио се тешком паљбом побуњеника који су их опколили. Дау каже да је од последица рањавања тада изгубио свест и да не зна како је Гадафи умро.

Дау каже да ће историчари проценити да ли је Гадафи био диктатор који је убијао властити народ или не. Историју, како каже, пишу они који имају моћ.

"Гадафи је веровао да може да остане на власти", каже Дау и додаје да су Гадафија његови најближи сарадници саветовали да оде из земље још у марту, "да оде уз поштовање и да сачува образ". Његови синови одбацили су ту могућност, нарочито Сеиф ел Ислам.

"Некоме ко је на власти провео 42 године није лако да поверује да је све готово у секунди", каже Дау. Он наводи да нема појма где су најтраженији људи бившег режима – Сеиф и Ел Сенуси, али, како каже, вероватно су и даље у Либији, пошто их не жели ниједна земља.

На питање да ли мисли да је Сеиф, који је током сукоба обећао да ће се борити до краја, био борац, Дау се насмејао тихо и рекао: "Не знам. Ја не мислим тако."

Према речима Дауа, Гадафи је осећао да су га светски лидери и његови дотадашњи пријатељи издали. "Спомињао је италијанског премијера Силвија Берлусконија, бившег премијера Велике Британије Тонија Блера, затим француског председника Саркозија и турског премијера Ердогана", прича Дау.

Но, највећа издаја дошла је изнутра, од самих Либијаца. Дау каже да је постојао план одбране Триполија, али да су издајници у домаћим редовима најзаслужнији за пад престонице.

Каже да је више од 3.800 војника требало да чува врата Триполија, а да је у ноћи када су побуњеници ушлу у град на дужности било само 200, за шта је, како каже, најзаслужнији заповедни генерал.

Мансур Дау, човек који је годинама служио режиму, сада чека суђење нових власти. Каже да има добар третман, али да још увек чека на адвоката кога је тражио. У Триполију није био од августа.

Дау каже да је револуција била воља народа и да је народ победио, али да сада мора да сачува ту победу, као и јединство Либије.

На питање да ли се каје што је био део режима, Дау је уздахнуо и осмехнуо се: "Понекад жалим због свега, жалим што сам жив. Наравно, сваки човек у неком тренутку свог живота жали због нечега и гледа уназад, али, нажалост, некада жалиш када је прекасно."

РТС (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82/986556/%D0%93%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%98%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%22%D1%86%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D1%83%D1%82%D0%B8%D1%98%D0%B0%22.html)

***************************************


Јес` како да не, човек који је био све време са Гадафијем исту причу врти
као што је врте и сви медији од оног тренутка када су објавили да је Гадафи мртав,
јер као што знамо "Мртва уста не говоре",..а
амери и остали, попут Клинтонке, када крену у "јурњаву" неких њихових
"непријатеља" обично их улове у некој или рупи или канализационој цеви.
А, онда спреме причу, само њима својствену, у којој би што више понизили и
омаловажили своју "жртву"

Не верујем уопште у ову причу..

Истина је негде далеко,...мода је отишла у гроб са Гадафијем,..а ко зна,
можда се и сазна!


Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и................сутра!!!
Порука од: Гога Новембар 11, 2011, 01:28:08
Е, како ће сада да се избори ова "нова" либијска власт, не са Либијцима, него са западом,
тим истим који им је помогао и без које се не би докопали власти..., а како ће да се избори са
овим наоружаним скупинама које траже, свака свој "колач"?


Треба одмрзнути Гадафијеве активе у корист нових власти Либије

Треба одмрзнути Гадафијеве активе у иностранству у корист нових власти Либије, а у циљу одржавања безбедности у земљи, рекао је у среду у штампи премијер Прелазног националног савета (ПНС) Абдел ал-Киб. „Фактички то су наши ресурси, не тражимо позајмицу“, рекао је он. Ал-Киб је морао да ордржи говор у Триполију пред десетинама наоружаних војника који су се окупили испред капије Министарства финансија тражећи посао и неисплаћене плате. Премијер је након тога изјавио у медијима да су Либији неопходни ресурси да би се побринула о ситуацији у сфери безбедности. Представник ПНС-а је рекао да је Запад раније предао „неколико милијарди долара замрзнутих Гадафијевих актива за подмиривање хитних хуманитарних потреба Либије, али већи део средстава чија се укупна вредност процењујена 150 милијарди долара и даље је блокиран.“

Глас Русије (http://serbian.ruvr.ru/2011/11/10/60144821.html)Наслов: Одг:Либија, племена на ратној стази
Порука од: Гога Новембар 14, 2011, 02:30:40
Племена на ратној стази


Нема краја рата у Либији. Племе Вершифана тражи освету за пустошење Бани Валида. Нигер неће изручити Садија Гадафија Либији. Нове гласине о акцијама Сејфа ал Ислама. Исламистичке фракције у редовима нових власти упозоравају да неће пристати на "превише умерен ислам".

Власти у Нигеру неће изручити Садија Гадафија Либији, рекао је председник те државе Махмадоу Исофу, прекинувши на тај начин лавину спекулација да ће та држава испоручити све Гадафијеве присталице које, због разних недела, траже нове власти у Либији.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2011/11/13/8717540/2.jpg)

"Мишљење власти у Нигеру о овом питању је јасно. Пружили смо добродошлици избеглицама из Либије из хуманитарних разлога, Међу њима је и Гадафијев син Сади", рекао је председник Нигера.

Интерпол је, на захтев нових либијских власти, расписао црвену потерницу за Гадафијевим сином, што би, према слову међународних правила, значило да Нигер има обавезу да га ухапси и испоручи Либији, од чека, према свој прилици, неће бити ништа.

Много већи проблем за нове власти представља чињеница да не престају борбе између локалних племена и оружаних формација нових власти не престају, док су у околини Завије добиле димензије правог малог рата.

Племе Вершифана у неколико је наврата напало милиције тражећи освету за пустошење Бани Валида, једног од последњих упоришта Гадафијевих присталица, које је, по одласку Сејфа ал Ислама и његових бораца, опљачкано и спаљено.
(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2011/11/13/8717544/3.jpg)

Осим битака у околини Завије, на неколико места у Либији сукобиле су се и ривалске милиције, које су, донедавно, ратовале против Гадафија. Сукоби су забележени у Триполију, Зинтану, појачавајући страх да би ривалства међу племенима могла озбиљно угрозити нове власти.

Иако је лидер Националног прелазног савета Мустафа Абдул Џалил обећао високој представници ЕУ Кетрин Ештон да ће Либија бити земља умереног ислама, чини се да се радикални исламисти, који су на леђима изнели добар део борби против Гадафија, имају другачије планове.

Извори из Триполија упозоравају да су групе џихадиста запретили озбиљним акцијама, уколико ислам у новој држави постане превише умерен.
(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2011/11/13/8717550/4.jpg)

РТС (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82/989982/%D0%9B%D0%B8%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B0%2C+%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%98+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B7%D0%B8.html)*****************************************На овим просторима мира дуго неће бити,...а и Ђаво долази "по своје"....


Наслов: Одг: Гадафија убиле мрачне силе
Порука од: Гога Новембар 15, 2011, 06:02:11
Гадафија убиле мрачне силе

Бивши први човек либијске побуне Махмуд Џибрил за смрт Моамера Гадафија оптужио "стране силе, које су желеле да га ућуткају". Либија бесна на Нигер, који је одобрио азил Садију Гадафију и читавој свити високих званичника бившег режима. Сукоб племена у Завији, двадесетак мртвих.

01.10
- Најмање шест, а вероватно 15 мртвих у сукобу ривалских милиција на путу између Завије и Триполија у понедељак.

Нове либијске власти понудиле су ново, ко зна које објашњење узрока смрти Моамера Гадафија. Овај пут криве су "стране силе", које су желеле да ућуткају бившег либијског лидера.
(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2011/11/14/8725240/1.jpg)

Тако бар тврди Махмуд Џибрил бивши први човек опозиције, који је агенцији Блумберг рекао да би суђење Гадафију разоткрило превише тајни.

"Он је био црна кутија Либије. Имао је превише договора са превише светских лидера", рекао је Џибрил, који је дојучерашње савезнике из Катара оптужио за мешање у унутрашње ствари Либије.

Моамера Гадафија су убили побуњеници пошто је покушаао да побегне из Сирта. Прво су његов конвој напали авиони НАТО, да би га убрзо затим заробили устаници. После неколико сати бруталног мучења, убијен је хицима у груди и главу.

Триполи бесан на Нигер

Нигер је прва земља са којом су нове либијске власти дошле у отворен дипломатски конфликт, пошто је Триполи незадовољан чињеницом да је та држава практично амнестирала Садија Гадафија и дозволила му да, мање или више, несметано борави на њеној територији.

"Неприхватљиво је да се Нигер птетвори у државу која штити криминалце... Позивамо Нигер да преиспита став", рекао је заменик шефа нових либијских власти Абдел Хафиз Гога, оцењујући потезе јужног суседа као "отворено непријатељске".

Нема мира око Завије

Судбина Садија Гадафија и Сејфа ал Ислама тек је мањи део проблема са којима се суочавају нове власти, које су у последња 24 часа биле присиљене да у Завију упуте неколико стотина бораца, како би зауставили сукобе међу ривалским милицијама.
(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2011/11/14/8725062/55.jpg)

Конвој возила заузео је положаје између Завије и територија племена Варшефана, пошто је најмање 20 особа погинуло у борбама које трају већ неколико седмица, али су у последњих неколико дана прилично жестоке.

Суштину сукоба представља жеља Варшефана да се освете устаницима из Завије, који су спалили и опљачкали Бани Валид, а исход мировне мисије представљаће први озбиљан показатељ у којој су мери нове власти способне да зауздају конфликте међу различитим племенима или милицијама.

РТС (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82/990886/%D0%93%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%98%D0%B0+%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B5+%D0%BC%D1%80%D0%B0%D1%87%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5.html)
Наслов: Одг: Ухапшен Сејф ал Ислам!
Порука од: Гога Новембар 20, 2011, 10:09:09
Ухапшен Сејф ал Ислам!

Сејф ал Ислам, син убијеног либијског вође Моамера ел Гадафија, ухапшен у месту Убари на југу Либије. Операција хватања, која је уследила после потере британских и катарских специјалаца, трајала три дана. Још се не зна где ће бити суђено "мачу ислама".

01.24 - Непосредно после хапшења, Сејф ал Ислам нудио две милијарде долара за слободу.

17.49 - Либијске власти су у обавези да изруче Сејфа ал Ислама Међународном суду правде, рекао портпарол тог суда Фади ел Абдула.

15.40 - Сејфу ал Исламу вероватно ће бити суђено у Либији, а не у Хагу, саопштио портпарол прелазне владе.

15.35 - Сејф ал Ислам каже да је добро и да је рањен у руку у НАТО бомбардовању пре месец дана, јавља Ројтерс.

14.40 - Још није познато ко је милицији из Зинтана открио место на којем се крио Сејф ал Ислам. Гадафијев син у Убарију боравио месец дана.

14.25 - Борци из Зинтана спречили неколико стотина људи да упадну у авион и линчују Сејфа ал Ислама.

13.50 - Сејф ал Ислам нема прсте на десној руци. Током пада Бани Валида јављано да је рањен у нападу НАТО на његов конвој.

13.42 - Међународни кривични суд потврдио хапшење Сејфа ал Ислама.

Последњи слободни Гадафи, Сејф ал Ислам заробљен је  у близини града Убари на југу Либије, после операције која је трајала пуна три дана. Ухваћена још најмање двојица његових помоћника, али не и шеф Гадафијеве тајне службе Абдулах Сенуси.

Гадафијев син је ухапшен са најамње два помоћника док је покушавао да побегне у Нигер и није се опирао при хапшењу, саопштиле су либијске власти.

Сејф ал Ислам, који је тврдио да ће се борити до смрти, ухапшен је без иједног испаљеног метка. Био је уплашен и имао је само неколико хиљада долара.

"Био је веома уплашен, мислио је да ћемо га убити", рекао је Ахмед Амар који је учествовао у хапшењу.

Сејф ал Ислам је у добром здравственом стању, а на првој фотографији после хапшења види се да су му превијени прсти.

Те повреде, како је сам Сејф ал Ислам рекао дописнику Ројтерса, задобио је током НАТО бомбардовања пре месец дана.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2011/11/19/8749960/S1.jpg)

Нове власти су саопштиле да су га заробиле јединице из Зинтана, исте оне које су ухватиле и затим брутално убиле Моамера и Мотасима Гадафија.

Војни командант некадашњих побуњеника Башир Телба рекао је на конференцији за новинаре да ће Гадафијев син бити задржан у Зинтану "све док не буде формирана нова влада, која ће га предати Међународном суду".

Суђење у Либији или у Хагу?

Либијски премијер Абдулрахим ел Кеиб потврдио је да је Гадафијев син стигао у Зинтан, истакавши да ће Сејф ал Ислам имати праведно суђење.

"Уверавамо све Либијце и међународну заједнице да ће Сејф ал Ислам имати фер суђење", рекао је Ел Кеиб.

Портпарол прелазне владе Либије изјавио је након хапшења да ће Сејфу ал Исламу бити суђено у земљи, а не у Хагу.

"Ово је последње поглавље либијске драме. Биће му суђено у Либији и он ће према либијским законима одговарати за своје злочине", рекао је министар за информисање Махмуд Шамам.

Истовремено, портпарол Међународног суда правде Фади ел Абдула рекао је да је тај суд издао потерницу и оптужницу против Сејф ал Ислама, и нагласио да су "либијске власти дужне да сарађују са тим судом".

Међународни суд издао је налог и потерницу за Сејф ал Исламом. Либијске власти обавезне су да сарађују са нама, рекао портпарол Међународног суда Фади ел Абдула.

Истовремено, тужилац Међународног кривичног суда у Хагу Луис Морено Окампо је за следећу недељу најавио пут у Либију ради разговора са прелазним властима те земље о томе где ће се судити Сејфу ал Исламу.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2011/11/19/8751910/Saif-al-Islam-527-1.jpg)

Међународни кривични суд је 27. јуна издао налог за хапшење Сејфа ал Ислама, његовог оца и шефа обавештајне службе Абдулаха ал-Сенусија, који је још у бекству, због злочина против човечности почињених током гушења антирежимских протеста.

Иначе, после убиства Сејфовог оца и брата Мутасима спекулисало се да је "мач ислама", пребегао у Нигер и да преговара о предаји са Међународним судом правде, који га тражи због оптужби за злочине против Човечности.

Британски премијер Дејвид Камерон рекао је да је хапшење Сејфа ал Ислама победа правде, и додао да Гадафијев син мора да има праведно суђење по међународним стандардима.

Данима се није знало да ли је конвој Гадафијевог сина уопште прешао границу, док су за њим трагали некадашњи побуњеници, али и британски и катарски специјалци, уз помоћ беспилотних летелица.

Моамер ел Гадафи и његов син Мутасим брутално су убијени 20. октобра у Сирту, чиме је окончан осмомесечни рат у Либији.

РТС (http://Међународни кривични суд је 27. јуна издао налог за хапшење Сејфа ал Ислама, његовог оца и шефа обавештајне службе Абдулаха ал-Сенусија, који је још у бекству, због злочина против човечности почињених током гушења антирежимских протеста.

Иначе, после убиства Сејфовог оца и брата Мутасима спекулисало се да је "мач ислама", пребегао у Нигер и да преговара о предаји са Међународним судом правде, који га тражи због оптужби за злочине против Човечности.

Британски премијер Дејвид Камерон рекао је да је хапшење Сејфа ал Ислама победа правде, и додао да Гадафијев син мора да има праведно суђење по међународним стандардима.

Данима се није знало да ли је конвој Гадафијевог сина уопште прешао границу, док су за њим трагали некадашњи побуњеници, али и британски и катарски специјалци, уз помоћ беспилотних летелица.

Моамер ел Гадафи и његов син Мутасим брутално су убијени 20. октобра у Сирту, чиме је окончан осмомесечни рат у Либији.)


Наслов: Одг:Анкета АИ: Гадафи херој године за људска права
Порука од: Гога Јануар 04, 2012, 07:34:21
Анкета АИ: Гадафи херој године за људска права

Онлајн гласање за избор “хероја за људска права 2011”, које је организовала америчка организација Амнести Интернешенел (АИ), истакло је у први план неке неочекиване личности, игнорисане од стране западних медија, пише Матхаба.нет.

Тако је тренутно водећи на тој листи (гласање је још у току) убијени либијски лидер Моамер Гадафи, а иза њега су преминули поп певач Мајкл Џексон и Набел Раџаб, активиста за људска права у Бахреину. Гласање ће трајати до краја јануара, на адреси www.амнестyуса.орг/хероес, али је доступно само Американцима. Гадафи је требао да прими награду Уједињених нација за допринос људским правима, али су месец дана пре тога УН одобриле западним силама да покрену ратну интервенцију против Либије, у којој је погинуло више од 100.000 људи и сравњено је неколико градова, док су медијима кружиле различите информације и верзије догађаја. Сада се убијени либијски лидер нашао на врху листе “хероја људских права”.

Сматра се да ће организација Амнести Интернешенел – која је због неуспеха да се супротстави кршењу људских права у Либији стекла надимак Амнезија – избећи доделу ове награде Гадафију, оцењује Матхаба.нет. 
(http://www.blic.rs/data/images/2011-08-22/169133_gadafi333-ap_hf.jpg?ver=1325611515)Блиц (http://www.blic.rs/Vesti/Svet/299562/Anketa-AI-Gadafi-heroj-godine-za-ljudska-prava)
Наслов: Одг: Анкета АИ: Гадафи херој године за људска права
Порука од: Гога Јануар 04, 2012, 07:34:56


Како је то изгледало на интернетским страницама АИ-а, погледајте у видеу!

Првобитно анкета је највљена да ће трајати до 31.01.
Проглашења победника није објављено.


http://www.youtube.com/watch?v=6inomCZIFtQНаслов: Одг: Либија, јуче, данас и.....сутра!!!
Порука од: Гога Јануар 24, 2012, 02:49:30
Повратак у Бани Валид

Присталице режима убијеног лидера Моамера Гадафија заузеле Бани Валид. У упаду бораца "зелених" снага погинуло пет припадника "нове" војске. Држава с муком балансира на ивици грађанског рата, јер нове власти немају капацитет да успоставе ред у Либији. Завијорила се стара либијска застава на северној капији града.

После бруталног убиства Моамера Гадафија и његовог сина Мотасима, те заробљавања Сејфа ал Ислама, нове власти у Либији биле су сигурне да им највећу претњу представљају ривалства међу различитим фракцијама унутар лабаво конципиране побуне.


Oтрежњење је стигло у понедељак пре подне када су у Бани Валид упале "зелене" снаге и после неколико часова пуцњаве заузеле град, убиле петорицу припадника нове војске и раније тридесетак.

Бани Валид је, тако, постао прво место које је "враћено" под контролу "Гадафијевих" снага од тренутка када је Либија, 23. октобра, ослобођена.

Оштри сукоби у Банију Валиду на око 140 километара југоиостично од Триполија избили су у време док нове власти покушавају да искорене преостале снаге лојалне Гадафију и уједине земљу после осмомесечног грађанског рата.

Готово истовремено, око 1.500 бораца у Мисурати и Зинтано спремно је да крене пут Бани Валида.

Портпарол револуционарне бригаде у Банију Валиду рекао је да је 150 Гадафијевих присталица подигло стару либијску застава на северној капији града и да су у покушају да заузму град на улицима користили ручне противтенковске гранате и аутоматско оружје.

Један становник Бани Валида рекао је да су сукобу избили пошто су Гадафијеве присталице незадовољне због хапшења једног од њих напали борце нових власти, после чега су се проширили по целом граду.

Командант револуционарне бригаде је рекао да је због озбиљности сукоба више десетина револуционарних бораца послато из Триполија.

Бани Валид је био упориште Гадафијевих снага после пада Триполија у августа и дуго је одолевао нападима побуњеника. Чак и пошто је Гадафи заробољен и убијен у октобру, Бани Валид се опирао снагама нових власти.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2012/01/23/9116832/Libija-3.jpg)

РТС (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82/1032116/%D0%9F%D0%BE%D0%B2%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BA+%D1%83+%D0%91%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%92%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B4.html)

***

Гадафи је понекад говорио: "Ја сам тамо где не можете да ме убијете, у срцима милиона"!
У Либији дуго неће бити мира. Зло и семе мржње једног народа су посејали странци, а њихова листа је мало подужа. Наравно, предвођени су америма, чудно би било, да нису.


Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и.....сутра!!!
Порука од: Гога Јануар 26, 2012, 03:39:23
У Либији неће још дуго да буде мира. Да ли се уопште зна колико је у овој земљи побијено људи. Колико живота је "коштала" америчка демократија?***Симпатизери бивШег либијског лидера у контраофанзиви

Мртав Гадафи маршира ка Триполију

Освојен Бани Валид, борбе у Бенгазију и у престоници. Бани Валид, који је уз Сирт последњи пао у руке новог режима, од јуче контролише моћно локално племе Вархала, нове власти тврде да су то прогадафијевске снаге

(http://www.pressonline.rs/upload/boxImageData/2012/0/24/169363/1450-1.jpg)

Либијски град Бани Валид у рукама је снага лојалних убијеном лидеру Муамеру Гадафију, које су истакле зелену заставу бившег режима.

Током последњих 48 сати дошло је до неколико оружаних напада на регуларне војне јединице и у Триполију и Бенгазију за које се не зна да ли су међусобно координисани.

Такође, није јасно ни да ли су Бани Валид заиста заузели борци који себе сматрају прогадафијевски настројеним или се ради о освети локалног племена због пљачке тог места од стране злогласне јединице из Мисрате.

Цитат
Побуна и бораца који су рушили Гадафија

Напади на војнике лојалне новој власти уследили су три месеца пошто је Гадафи убијен и најжешћи су ударац за привремене власти. Западне владе губе веру да Национални савет и његов лидер Абдел Џалил могу да контролишу земљу.

Поготово што су од прошле седмице суочене са протестима и некадашњих сабораца, који су незадовољни због неисплаћивања одштете рањенима у грађанском рату. Тако је Џалил нападнут пре три дана у Бенгазију од гневних бораца, док је његов џип спаљен. Његов заменик Абдел Хафиз Гога јуче је поднео оставку.

Оно што је сигурно, током борби убијено је седам војника оданих либијском националном савету и рањено најмање 40.

„Гадафијеви спавачи"

Локалне власти изгубиле су контакт са престоницом, у којој је такође било борби, као и Бенгазију, где су погинула три борца званичне војске.

- У Бани Валиду учествовало је око 250 војника наоружаних „калашњиковима", митраљезима и ручним бацачима, то су Гадафијеви спавачи - рекао је шеф локалног савета Бани Валида, Мубарак ал Фатамни.

Како јавља Ројтерс, чији је извештач стигао у Бани Валид, део мештана тврди да ту нема Гадафијевих снага и да су сви током недавних борби постали браћа.

(http://www.pressonline.rs/upload/boxImageData/2012/0/24/169365/1402-Reuter-2.jpg)
Нисмо се овако договорили .... Бивши револуционари у Бенгазију вербално напали Абдела Џалила

Други, који је желео да остане анониман, међутим, тврди да је све почело у понедељак, када је ухваћен један бивши Гадафијев борац, што је изазвало гнев међу његовим саборцима.

- Упали су у седиште полиције, ослободили га и убили полицајца на вратима полицијске управе - тврди он.

Бани Валид је седиште моћног и добро организованог племена Вархала, које је до краја одбијало да пред власт новом режиму, тако да је сам град пао баш у данима када је ухваћен и убијен Гадафи.

„Истребљење пацова"

- По уласку снага лојалних Либијском националном савету Бани Валид је опљачкан и спаљен и Вархала је само чекала тренутак када ће кренути у освету - сматрају аналитичари добро упознати са стањем у Либији. И дочекали су га претпрошле ноћи када је прво око 150 наоружаних његових припадника држало под опсадом гарнизон војске, која је ухапсила званичника власти Муамера Гадафија

(http://www.pressonline.rs/upload/boxImageData/2012/0/24/169366/1450-3.jpg)

Током викенда, у граду се појавио „покрет отпора", који је делио летке са позивима на „истребљење пацова", како је Гадафијев режим звао побуњенике током осам месеци дуге побуне, јавља РТС на свом интернет порталу. 

Милојко Божовић  (http://www.pressonline.rs/sr/vesti/globus/story/199713/Mrtav%20Gadafi%20mar%C5%A1ira%20ka%20Tripoliju.html)


Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и.....сутра!!!
Порука од: peraazdajic Јануар 26, 2012, 16:59:25
Ћаоске,  ;D ;D ;D


Србски народ је искусио шта значи "америчка демократија". Либијци ће се дићи на устанак. Видите да су заузели опет Бан Валид и да се Гадафијева застава опет вијори. Ајмо Либија !!!

http://www.youtube.com/watch?v=IeYQFdr6UgQ


Наслов: Одг: Демонстранти упали у руску амбасаду
Порука од: Гога Фебруар 06, 2012, 10:44:12
Демонстранти упали у руску амбасаду

Неколико десетина сиријских демонстраната упало је јуче у зграду руске Амбасаде у либијској престоници Триполију, дан након што су Русија и Кина у Савету безбедности Уједињених нација ставиле вето на резолуцију о Сирији.

(http://www.vesti-online.com/data/images/2012-02-06/214041_tripoli3_iff.jpg?ver=1328484071)
Демонстранти испред руске амбасаде у Триполију...

Руска новинска агенција "РИА-Новости" пренела је изјаве очевидаца, који су рекли да се неколико десетина демонстраната, осуђујући руску и кинеску одлуку у УН, попело на кров Амбасаде и да је оштетило руску националну заставу.

(http://www.vesti-online.com/data/images/2012-02-06/214038_tripoli4_iff.jpg?ver=1328484100)
...поручили шта мисле о Русији...

"Ово нису први протести недалеко од Амбасаде, али су претходни били мирољубивог карактера", рекао је један од очевидаца, додајући да су овај пут људи били веома агресивни.

(http://www.vesti-online.com/data/images/2012-02-06/214040_tripoli2_f.jpg?ver=1328484133)
...и Башару ал Асаду...

Руско Министарство иностраних послова саопштило је да нико није повређен у нападу.

У саопштењу се додаје да су либијске власти упутиле извињење и уверавања да ће инцидент бити темељно испитан, као и да ће бити обезбеђено додатно обезбеђење за дипломатску мисију у Триполију.


(http://www.vesti-online.com/data/images/2012-02-06/214039_tripoli1_iff.jpg?ver=1328484157)
...али им то није било довољно па су запалили заставе Русије и Кине

Западне и неке арапске државе изразиле су незадовољство након што су Русија и Кина блокирале резолуцију.

Свих преосталих 13 чланова Савета безбедности подржало је резолуцију која би у потпуности подржала план Арапске лиге према коме сиријски председник Башар ал Асад треба да препусти власт свом заменику, повуче војску из градова и започне "транзицију ка демократији".

Вести (http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/200298/Tripoli-Demonstranti-upali-u-rusku-ambasadu)Наслов: Одг: Демонстранти упали у руску амбасаду
Порука од: Гога Фебруар 06, 2012, 10:50:06
Шта очекивати када имамо овакве "поруке" некога ко је чак добио Нобелову награду за мир у 2011.години

Цитат
Јеменска активисткиња и добитница Нобелове награде за мир у 2011. Тавакул Карман оценила је данас да Русија и Кина сносе моралну одговорност за убиства у Сирији и позвала је владе у свету да избаце из својих земаља сиријске амбасадоре.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/200273/Karman-Rusija-i-Kina-moralni-krivci-za-krvoprolice-u-Siriji


Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и.....сутра!!!
Порука од: Гога Фебруар 10, 2012, 16:05:26
Либија, пошасти револуције


Упркос чињеници да је рат завршен, ситуација у Либији није се знатно поправила. Поделе и неповерење између фракција, оставља све дубљи траг на стање у Либији, а власт, чији ауторитет не прелази праг канцеларија владиних званичника, нема снаге да се избори са проблемима, пише амерички "Њујорк тајмс".

Борбе зараћених милиција широм Либије постале су нормална ствар. Када утихне пуцњава, све што остаје након ње су сцене хаоса, попут оних из ратних дана прошле године. Власт чији ауторитет почиње и престаје на вратима канцеларија, милиције чија моћ долази од оружја којег има у изобиљу и становници чије стрпљење бледи сваком новом пуцњавом усред ноћи, пише Њујорк тајмс.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2012/02/09/9222092/Tripoli.jpg)

У једном од ретких и искрених излива беса командант једне од милиција Нури Фтаис повикао је: "Ово је потпуно уништење. Својим рукама уништавамо Либију".

Земља у којој је једна од арапских највећих револуција оставила дубок траг изнова се формира. Попут целе земље тако се и у Триполију, после ратних разарања и свеопштег хаоса на улицама, виде понеке назнаке нормалног живота.

Међутим, нико не би рекао да је нормално да у граду припадници милиција на улицама муче на смрт бившег дипломату, да се стотине избеглица под оптужбом да су биле лојалне Гадафију држе месецима у затворима. Није нормално ни да владини званичници признају да је "слобода проблем".

Имајући у виду количине нафте на којима Либија стоји и у Триполију, ипак, постоји оптимизам. Влада премијера Абдел Рахим ел Киба, формирана 28. новембра 2011. године, нашла се потпуно парализованом и немоћном пред ривалитетом разних група. Ривалства су најзаслужнија што је моћ коју је влада требало да има сада подељена по регионима и међи племенским лидерима.

Немоћ власти можда најбоље показује пример да се национална војска не третира другачије од осталих оружаних група.

Власти нису могле много тога да учине да би ублажиле локалне размирице које су довеле до прошломесечних сукоба у Бани Валиду. Шамис, један од владиних службеника, каже да је то, у ствари, кризна влада и да је није реално очекивати да све доведе у ред.

Питање легитимитета остаје као најважније у револуционарној Либији. Званичници се надају да ће избори у мају или јуну постићи оно што се досад десило у Тунису и Египту – да пребаце моћ и ауторитет на изабрано тело које има подршку у народу. Ипак, дешавања у Египту забрињавају. Још више забрињава стање у Ираку где су избори после америчке инвазије толико продубили поделе да је отпочео грађански рат.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2012/02/09/9221750/Libija.jpg)

Владини званичници признају да не знају како да се дође до довољно новца којим би се подстакла економија и подигао стандард. Становници Триполија, али и других градова, жале се на недостатак транспарентности у одлукама власти чији се министри и даље плаше, због усађеног страха за време диктатуре, да се успротиве било каквој одлуци са врха.

Јенда од студенткиња права у Триполију Најма Мухамед каже да је врло тешко променити људе преко ноћи после 42 године. Попут Туниса на западу и Египта на истоку, Либија је суочена и са разноврсношћу коју је Моамер ел Гадафи одбијао да призна.

Владавина силе

"Где је владавина закона?", упитао је Ашраф ел Кики, продавац из Триполија, који је тражио компензацију од Војног савета у Триполију и милиције из Зинтана зато што су му њихови припадници избушили аутомобил ватреним оружјем. "Ово је владавина силе, а не закона", љутито је викнуо продавац.

Снаге које су стациониране на аеродрому у Триполију припадају милицији у Зинтану, која је одиграла кључну улогу у заузимању Триполија и још држи Гадафијевог сина Сеифа ел Ислама у затвору. Око 1.000 људи обезбеђује аеродром. Иако звучи чудно да било која друга сила обезбеђује такав стратешки објекат изузев званичне војске или полиције, власти у Триполију допустиле су зинтанској милицији да остане ту.
(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2012/02/09/9221754/Libija-1.jpg)

То је још један од показатеља слабости централне власти.

Милиција из планинског Зинтана постала је, током последњих месеци, прилично злогласна. Башир Брабеш каже да је 19. јануара његов отац Омар, бивши дипломата, позван на саслушање. Следећег дана породица је пронашла његово тело у болници у Зинтану. Нос му је био сломљен, као и ребра. Нокти на ногама били су ишчупани, на лобањи је било неколико фрактура. Поред тога ожиљци од угашених цигарета могли су се видети по целом телу.

"Стављају себе у улогу полиције, судије и џелата. Зар нису имали бар толико достојанства да га само упуцају у главу. Ово је толико монструозно. Да ли су уживали док се драо", упитао се Брабеш.

Велики број милиција показао се као главни проблем после револуције. Поделе, неповерење и ривалства постала су пошасти револуције.

РТС (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82/1042280/%D0%9B%D0%B8%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B0%2C+%D0%BF%D0%BE%D1%88%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8+%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B5.html)


Наслов: Одг: Забринута Ајша Гадафи писала УН
Порука од: Гога Фебруар 11, 2012, 06:04:37
Забринута Ајша Гадафи писала УН

Ћерка Моамера Гадафија, изразила је забринутост да комисија УН, која истражује кршење људских права током конфликта у Либији, не покушава да открије ко је убио њеног оца

(http://www.mondo.rs/slike/vesti/002/334/v233491p0.jpg)

Околности под којима је Гадафи убијен 20. октобра прошле године још увек нису разјашњене.

У писму председнику истражне комисије УН о Либији, адвокат Ајше Гадафи пита да ли истражитељи испуњавају своје обавезе да испитају кршење људских права обеју страна у конфликту.

У писму се наводи да Ајша Гадафи очекује од комисије да у потпуности испита убиство њеног оца и брата Мотасима који је такође изгубио живот после заробљавања.

"Очевидац ових убистава је цео свет и осудили су их сви који се боре за владавину права. Зато је несхватљиво да истражна комисија одбија да истражи ову ствар", каже се у писму.

Адвокат Ник Кауфман је рекао да су истражитељи комисије УН обавили неколико десетина разговора, али да нису заинтересовани за сведочење Ајше Гадафи или других чланова породице Гадафи.

Брине нас то што "привидни недостатак воље да се у истражни рад комисије уклуче моји клијенти можда изгледа као пристрасност", каже се у писму у који је Ројтерс имао увид.

Ајша Гадафи, њена мајка Сафија, браћа Ханибал и Мохамед као и други чланови породице, побегли су из Либије у августу када су побуњеници преузели контролу над престоницом. Од тада се налазе у Алжиру.

Гадафијева ћерка је адвокат и била је део тима одбране бвшег ирачког лидера Садама Хусеина. Она је безуспешно тражила од Међународног кривичног суда у Хагу да истражи смрт њеног оца, као и да јој достави информације о брату Саифу ал-Исламу који је ухапшен по оптужници за силовање и убиство и од новембра се налази у граду Зинтану.

Мондо (http://www.mondo.rs/s233491/Info/Svet/Zabrinuta_Ajsa_Gadafi_pisala_UN_.html)


Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и.....сутра!!!
Порука од: Гога Фебруар 11, 2012, 06:42:21
Не мирују деца Гадафијева. Нити се плаше  .... ...***


Побуна последњег Гадафија

Сади Гадафи спрема побуну. У контакту сам са воницима и припадницима милиција... Спреман да се сваког часа врати у Либију", рекао је Гадафијев син. Нове власти признају да имају проблема на терену, али да Сади није разлог за несаницу.

Последњи од синова Моамера Гадафија који је на слободи, Сади најавио велику побуну против нових власти у Либији, мада није баш сасвим јасно да ли је у стању да те најаве испуни, иако је држава већ месецима у приличном расулу.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2012/02/11/9232022/saadi.jpg)

Сади, који се налази у Нигеру, је рекао да у Либији има још много присталица, међу којима и неколико званичника Привременог националног савета, тела под чијом су командом заробљени, мучени и на крају брутално убијени Моамер и Мутасим Гадафи.

"Прво, то неће бити мала побуна... Устанак ће се дићи у целој Џамахирији. Та побуна већ постоји и расте из дана у дан", рекао је сади Гадафи телевизијској мрежи "Ал Арабија".

РТС (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82/1043124/%D0%9F%D0%BE%D0%B1%D1%83%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D1%9A%D0%B5%D0%B3+%D0%93%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%98%D0%B0.html)


Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и.....сутра!!!
Порука од: Гога Фебруар 14, 2012, 05:33:43
Распад Либије?

Најмање петоро људи убијено у територијалним сукобима ривалских племена у југоисточној Либији, чиме се неспосбност централних власти да успоставе контролу још више испољава. Представници Ал Куфре прете проглашавањем независности, уколико не добију помоћ из Триполија.

У граду Ал Куфра, на југоистоку Либије, већ два дана траје територијални сукоб племена. Најмање петоро људи убијено, а централне власти у Триполију још се не оглашавају поводом апела за помоћ.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2012/02/13/9249782/Libija.jpg)

Пуцњава је избила у недељу у граду Ал Куфра и још траје. Локални борци из племена Зваи сукобили су се са припадницима етничке групе Тибу са Исом Абделом Маџидом, кога оптужују да је потпомогнут плаћеницима из Чада напао Ал Куфру.

Маџидови људи, који су помагали и подржавали либијске побуњенике 2011. године поставили су камп северно од града у недељу.

Фархат Абдел Карим Бу Харег, координатор Одељења за друштвене односе локалних власти, критиковао је прелазне власти у Триполију да запостављају југоисток земље, упркос чињеници да је регија Ал Куфра највећа и потребна јој је помоћ у обезбеђивању границе са Суданом и Чадом.

Харег је истакао да ће регион бити приморан да прогласи независност, уколико им не буде пружена помоћ у заустављању плаћеничких напада.

"Напомињем да, уколико централне власти не одговоре на наше захтеве за помоћ, бићемо приморани да прогласимо независност", рекао је Харег.

Локални борци тражили су помоћ од Бенгазија и Мисурате, али још увек нису добили никакав одговор. Многи путеви у региону су затворени, а постоје и наводи да је аеродром, такође, ван употребе због борби.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2012/02/13/9249786/Libija-1.jpg)

Из Ал Куфре наводе и да су плаћеници из Чада и Јужног Судана умешани у сукобе и да се стање у провинцији знатно погоршало након што је локална касарна нападнута.

"Дошли су у око 40 возила и напали војну касарну, убивши при том стотине војника", рекао је Харег.

Остаје да се види да ли ће и када централне власти послати неку помоћ у људству како би стабилизовала регион.

Вести Свет (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82/1044308/%D0%A0%D0%B0%D1%81%D0%BF%D0%B0%D0%B4+%D0%9B%D0%B8%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B5%3F.html)
***

Овде је Америка починила злочин, бомбардовала градове, у којима су настрадали многи цивили, а Хилари Клинтон је индиректно одговорна за смрт Гадафија, јер је позивала народ Либије да Гадафија ухвате живог или МРТВОГ. Али то се не спомиње, свет пред тим  чињеницама ћути...


Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и.....сутра!!!
Порука од: lorka Фебруар 14, 2012, 06:11:24
Gdje god je USA dosla da uspostavi "demokratiju", zavladao je haos.
Balkan je u haosu. Irak jos krvari. Avganistan krvari. Libija krvari...
Kome su to Ameri, u intervencijama poslije drugog sv. rata, donijeli dobro?


Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и.....сутра!!!
Порука од: Гога Фебруар 17, 2012, 04:24:10
Племена опет на ратној стази

Либија поново у пламену. У сукобу племена Тобу и Зваи на југозападу Либије 17 мртвих. Куфра под контролом противника нових власти. Племе Тобу оптужује Национални прелазни савет да племену Зваи шаље оружје и борце. Локалне милиције ван контроле, упозорава Амнести.

Најмање 17 особа погинуло је у сукобима племена Тобу и Зваи на југозападу Либије, чиме је број погинулих у сукобима та два племена који су почели пре неколико дана порастао на више од 30, саопштили су племенски извори.
(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2012/02/15/9265804/libija2.jpg)Најновији сукоби избили су пошто су, прошле недеље, једног младића из племена Зваи, наводно, убила тројица припадника племена Тобу.

Милиције ван контроле

Организација за заштиту људских права "Амнести интернешенел" упозорила је да припадници наоружаних милиција представљају претњу по безбедност и стабилност Либије.

Према оцени те организације, милиције које сада владају великим делом Либије врше тортуру над ухапшеним, како они сматрају, присталицама старог режима и у избеглиштво терају поједине целе квартове и градове.

"Амнести" је у извештају навео да је најмање 12 људи које су милиције привеле у Либији од септембра прошле године умрло због мучења.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2012/02/15/9268494/Libija-bande.jpg)

Извештај је објављен дан пре прве годишњице почетка побуне у којој је свргнут либијски вођа Моамер ел Гадафи, пренео је Би-Би-Си.

Уједињене нације су прошлог месеца саопштиле да разноразне милиције држе око 8.000 присталица Гадафија. Привремена влада навела је да поново покушава да успостави власт, али није успела да заузда наоружане групе.

Извештачи те британске медијске куће прошлог месеца су прикупили доказе о тортури у трећем по величини либијског граду Мисурати, као и у Гарјану, јужно од престонице Триполија.

У јануару, новинар Би-Би-Сија је видео тело човека на којем су били трагови тортуре, укључујући батињање и електрошокове.

За сутра су најављене прославе широм земље којима ће се обележити почетак револуције и, како се надају Либијци, почетак нове ере.

 (http://)


Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и.....сутра!!!
Порука од: Гога Фебруар 23, 2012, 07:06:24
Либија потонула у брутално етничко чишћење

Према писању "Њујорк тајмса" и "Ел Паиса", Триполи, главни град Либије, и многи други градови су данас места под опсадом оружаних група над којима такозвана централна власт и нема већег надзора. Шта више и сама војска се понаша као још једна наоружана банда. Томе треба додати и чињеницу да су нека места збрисана у ерупцијама етничкога чишћења.

(http://www.vesti-online.com/data/images/2012-02-22/218823_libija3_f.jpg?ver=1329920211)
Масовна убиства црнаца који су подржавали Гадафија

Иако је рат завршен у октобру, Тауерга је постао град духова. Куће су уништене, опљачкане и спаљене, баш као и многа српска села после "Олује". Улице су разроване, нема целог прозора, свуда влада тишина. Нико није остао у овоме месту на западу земље које су у осветничком походу потпуно почистили суседи из Мисрате јер су они из Тауерге, кажу ови из Мисрате, помагали Гадафију.

Град је због тога уништен и у њега не сме вратити ни један од некадашњих 35.000 становника који су данас разбацани по многим избегличким камповима унутар Либије. У том осветничком походу нема само политичке мржње већ и расизма, јер осим што су били уз Гадафија, становници Тауерге су црне пути.

Колико се етничко чишћење и дивљања оружаних банди може испреплетати говори случај Атије ал Мајуба. Каже да су морали да напусте  Тауергу због бруталности милиције из Мисрате. Дан када је напуштао дом на улици је побројао 40 лешева својих комшија. Када је у септембру стигао у логор за избеглице, који је монтиран у бившој морнаричкој академији у Триполију, мислио је да је најгоре прошло. Међутим...

(http://www.vesti-online.com/data/images/2012-02-22/218821_libija1_f.jpg?ver=1329920242)
Расизам као једна од тековина либијске револуције

Пре две недеље једна оружана група је упала у камп који наводно чувају снаге безбедности, а то није био први пут да се тако нешто дешава. У претходним упадима су покупили 85 мушкараца између 14 и 60 година, после чега им се изгубио сваки траг. Када су избеглице покушале да протестују банда је запуцала по њима. Убијено је седморо људи, а рањенима се тачан број не зна. Тада је убијен и 13-годишњи Атијин син, Мухамед. Атија каже да је ситуација грозна, да "нема државе, ни реда, ни закона".

Становници Мисрате, поносни трговци, презирали су Гадафија док су му људи Тауерге били захвални јер су били наследници робова који су стигли у Либију у XВИИИ веку, а пуковник им је знатно побољшао услове живота, омогућио приступ школама и факултетима и отворио пут до високих положаја у оружаним снагама и јавној управи. Зато није изненађење што су се борили против побуњеника или што су Гадафијеве снаге ракетама ГРАД гађале Мисрату, луку велике комерцијалне важност и трећи град по величини у Либији.

Када је у августу пробијена Гадафијева одбрана легендарни борци Мисрате прешли су преко Тауерге као термити. Међутим, оправдања за мучења и вешања становника овог места није било.

Занимљиво да Злитен, још један град познат по томе што су се његови становници борили за Гадафија, а близу је Тауерге, није ни такнут. Његови становници нису тамнопути.

(http://www.vesti-online.com/data/images/2012-02-22/218820_libija5_f.jpg?ver=1329920272)
Црном становништву се утерује страх у кости

Осим тога, кажу у Мисрати, ови из Тауерге су силовали неке жене из Мисрате, а то се не опрашта. Међутим, у ту причу мало ко верује, већ се сматра медијском кампањом како би се оправдало етничко чишћење црнаца. Организације за људска права и Уједињене нације нису нашле ни један доказ који би поткрепио оптужбе за силовања починитеља из Тауерге.

Власт тренутно размишља да избегле становнике Тауерге измеси у Сирт, родно место пуковника Гадафија, или у пустињу код оазе Јалу, али они то не желе јер хоће назад у своје домове. То је, међутим, тешко: град је потпуно разорен и небезбедан. Осим тога толико је проширена мржња према људима Тауерге да нико не жели да било шта уради за њих.

Годину дана после побуне, Либија нема атрибуте које својствене једној држави: ни праву војску, ни полицију, ни јавну управу, ни правосуђе. Крхка безбедност и харање банди угрожавају демократски процес заказан за јун. Слободни и регуларни избори су јако изван досега и чине се као далека стварност. Оно што јесте стварно јест да хиљаде људи јури Либијом с прстом на окидачу.

Вести (http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/204827/Libija-potonula-u-brutalno-etnicko-ciscenje)


Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и.....сутра!!!
Порука од: Гога Фебруар 23, 2012, 07:07:58
Да ли је Либијски народ можда ово желео (мислим на онај  део народа који је био уз побуњенике)


Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и.....сутра!!!
Порука од: Гога Март 07, 2012, 03:09:48
Распад Либије?

Племена и милиције нафтом богатог, источног дела Либије прогласили "полуаутономију". Територија се протеже од Сирта до границе са Египтом. Центар - Бенгази. Триполи: Страна завера.

Либије је доспела на корак ближе распаду, пошто су племенске вође и лидери силних милиција прогласили "полуаутономију" источног дела државе, Киренаика, која се протеже од Сирта, преко Бенгазија, па све до египатске границе.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2012/03/06/9382742/libya-bengazi.jpg)

На скупу у Бенгазију именовано је и посебно веће, који ће надаље управљати овим регионом, у којем се налази гро либијске нафте. Нафта, наравно, није наведена на листи разлога због којих Киернаика мора да се делимично осамостали, већ главни разлог представља "вишедеценијско запостављање" овог региона.

Нове либијске власти, такође наравно, су устале против федерализације, страхујући од могућег распада државе, која ионако на једвите јаде излази на крај са племенским превирањима шриом земље, ескалацијом радикалног исламизма и осветничким обрачунима ривалских милиција.

Лидер Привременог већа, Мустафа Абдел Џалил је позвао "нацију на јединство" и рекао да "жали што су развој ситуације на истоку охрабрили и финансирали странци".

У декларацији, чије је усвајање бурно поздрављено у Бенгазију, наводи се да Киернаика "бира федерални систем". На чело ове "полуаутономије" именован је Ахмед ал Зубаир, који је рекао да ће се залагати за поштовање људских права, као и да ће спољну политику препустити Триполију.

Суштински, племенски лидери и команданти милиција су вратили "сат уназад" и реактивирали уставне амандмане избрисане пре шездесетак година, према којима је Либија била подељена на три државе - Триполитанију, Киернаику и Фезан.
(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2012/03/06/9382766/libya_oil_soldier.jpg)

РТС (http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2012/03/06/9382766/libya_oil_soldier.jpg)


Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и.....сутра!!!
Порука од: pidikanac Март 07, 2012, 08:59:53
Либиска судбина је запечачена. Укоричена у једну књигу коју се већ многи прочитали, али заборављају да повуку паралеле из времена уништења Југославије, као федералне државе.

Од 4 велика нафтоносна поља која су на територији и различитих племена, примените имена:

Кучан,
Туђман
Изетбеговић
Ђукановић

и сетите се покушаја Милошевића, да брани и одбрани независну државу Југославију.

Иста слика и исти размак до коначног сазнања, Либија је осуђена вољом неоколонијализма и глади за изворима нафте, - на пропаст и тако ће и бити. Исто као што су територије Југославије већ биле подељене на интересне зоне.


Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и.....сутра!!!
Порука од: Гога Март 27, 2012, 06:39:17
Тамо нема мира,..Племенско крвопролиће у Либији

Око 20 људи погинуло у сукобима између припадника племена Тубоу и становника јужног либијског граду Саба, тврде локални званичници. Сукоби избили пошто су припадници племена Тубоу одбили да предају једног мушкарца локалним властима.

У сукобима између припадника племена Тубоу и становника града Сабе на југу Либије погинуло око 20 људи, потврдили су локални званичници.


(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2012/03/26/9494508/Sukobi-Libija.jpg)


Сукоби су били у центру града Саба у којима има између 15 и 20 мртвих у редовима бивших побуњеничких снага, рекао је шеф безбедности јужног либијског региона Фезан Абделрахман Сеиф ал Наср, преноси АФП.

АФП наводи да су сукоби избили када су припадници племена Тубоу одбили да предају једног мушкарца локалним властима. Мушкарац је оптужен за убиство припадника племена Бусиф.

Портпарол владајућег Националног прелазни савета Мухамед ал Харизи није био у могућности да каже нешто више о међуплеменским сукобима на југу Либије, наводи француска агенција.


РТС (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82/1070990/%D0%9F%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE+%D0%BA%D1%80%D0%B2%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%9B%D0%B5+%D1%83+%D0%9B%D0%B8%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B8.html)


Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и.....сутра!!!
Порука од: Гога Март 27, 2012, 19:44:23
Гадафи морао да умре јер је знао превише

Цитат
Бивши вођа Либије Моамер Гадафи много је знао и зато су многе силе пре желеле његову смрт него сведочење на суду, рекао је први човеч либијских побуњеника и вођа Прелазног националног већа Махмуд Џибрил у интервјуу за "Раша тудеј".

"Превише страна имало је реалне интересе да Гадафи не проговори и да вечно заћути", рекао је Џибрил додајући да се не зна ко тачно стоји иза његове ликвидације, стране силе или Либијци. "Волео бих да знам ко стоји иза тог убиства", рекао је Џибрил.

Остатак текста налази се ОВДЕ (http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/213742/Gadafi-morao-da-umre-jer-je-znao-previse-)

У вези Гадафијевог убиства, треба споменути и ово:


Гадафи Саркозију дао 50 милиона € за изборе

(http://www.vesti-online.com/data/images/2012-03-13/224061_sarkozi-i-gadafi2_f.jpg?ver=1331636350)
Пријатељство трајало док се 50 милиона евра није истопило

Саркози је изазвао бесне реакције међу члановима опозиције и неким члановима владе када је примио либијског председника Гадафија у Паризу крајем 2007. године. Тада је либијском вођи било дозвољено да постави шатор на Јелисејским пољима.

"Услови" пребацивања новца договорени су на састанку двојице државника у Либији пре избора Саркозија, наводи се у документу, који је објављен је на француском медијском сајту "Медиапарт". У документу, који је предат судији, наводи се да је на састанку од 6. октобра 2005. године договорено "финансирање кампање Николе Саркозија и да је у потпуности плаћено".

Саркози је у време био француски министар унутрашњих послова са амбицијама да наследи Жака Ширака.

Закони о политичком финансирању забрањују кандидатима да приме готовину већу од 7.500 евра, али "Медиапарт" тврди да је 50 милиона евра, колико се спомиње у документу, опрано кроз банковне рачуне у Панами и Швајцарској. Рачун у Швајцарској отворен је на име сестре Жана-Франсоа Копеа, лидера владајуће УМП партије и једног од најактивинијих активиста у реизбору Николе Саркозија на председничку функцију.

(http://www.vesti-online.com/data/images/2012-03-13/224062_saif-al-islam_if.jpg?ver=1331636423)
Преговори о испоруци новца ишли преко Гадафијевог сина Саифа ал-Ислама и трговца оружја из Француске

Све у вези овога  може да се прочита ОВДЕ (http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/209920/Gadafi-Sarkoziju-dao-50-miliona--za-izbore)


Наслов: Одг: Пала либијска влада?
Порука од: Гога Април 27, 2012, 15:26:17
Пала либијска влада?

Према тврдњама једног званичника либијска влада је распуштена због некомпетентности. Ако се то покаже тачним доводи се питање способност Либије да организује изборе заказене за јун, наводи АП.

Либијски Национални прелазни савет (НПС) распустио је владу, наводећи као разлог њену некомпетентност, саопштила су два висока либијска званичника.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2012/04/27/9669852/Tripoli.jpg)
Триполи

Званичник НПС Фати Баха изјавио је за АП да је 65 чланова тог тела јуче изгласало неповерење премијеру Абдурахиму ел Кеибу.

Други званичник Муса ел Куни потврдио је да је било гласања, али да одлука није саопштена јавности, јер Савет није успео да постигне договор око састава нове владе.

Ово је најновији ударац за Либију, која покушава да се политички реорганизује након свргавања режима Моамера ел Гадафија и доводи у питање способност те земље да организује прве опште изборе у јуну, навела је америчка агенција.

Ел Кеиб је дужност преузео у новембру, месец дана по окончању грађанског рата којим је свргнут Гадафијев режим.

Либијски премијер је оптужио НПС да кочи рад његове владе.  (РТС) (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82/1091614/%D0%9F%D0%B0%D0%BB%D0%B0+%D0%BB%D0%B8%D0%B1%D0%B8%D1%98%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B0%3F.html)

***

Пих, шта је једна влада, ма направиће њу Амери, нека се они ништа не секирају.


Наслов: Одг: Гадафијев министар пронађен мртав
Порука од: Гога Април 30, 2012, 00:14:18
Гадафијев министар пронађен мртав

Бивши либијски министар за нафту Шукри Ганем пронађен мртав у Бечу. Ганемово тело, на коме нема видљивих трагова насиља, плутало по Дунаву. Узрок смрти непознат.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2012/04/29/9684814/Sukri-Ganem.jpg)
Шукри Ганем

Шукри Ганем, бивши либијски министар за нафту пронађен је мртав у Бечу, саопштила је аустријска полиција.

Портпарол полиције Роман Хаслингер рекао је да је нађено тело 69-годишњег Ганема како плута у Дунаву и да на њему није било видљивих знакова насиља.

Ганем је прошле године објавио да напушта режим Моамера Гадафија како би подржао побуњенике, који су га збацили с власти.

"Узрок смрти за сада није познат, а наредних дана ће бити извршена аутопсија", навео је Хаслингер.

Према његовим речима, неће бити пронађени знакови насиља ако га је неко гурнуо у реку, али да је могуће и да му је позлило и да је зато упао у воду.

Код Ганема нису нађени лични документи осим једног са именом компаније за коју је радио. Један од Ганемових колега је идентификовао тело.

Ганем је био премијер Либије од 2003. до 2006. године, а затим министар за нафту, до побуне 2011. године.           (РТС) (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82/1093170/%D0%93%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%98%D0%B5%D0%B2+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D1%92%D0%B5%D0%BD+%D0%BC%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%B2.html)


***Баш као што неко написа, "Тајне службе су почеле да раде свој посао, баш као у филмовима!"Наслов: Одг: Револуционарна правда:
Порука од: Гога Мај 04, 2012, 05:55:01
Револуционарна правда: За величање Гадафија затвор, за злочине побуњеника амнестија


Нове либијске власти су се "самоослободиле" одговорности за акте почињене током побуне против Гадафијевог режима. Истовремено, усвојен је закон о кажњавању величања Гадафија.


(http://www.vesti-online.com/data/images/2012-02-22/218822_libija2_f.jpg?ver=1336071303)
За злочине које су починили побуњеници нико неће одговарати

Либијске власти су усвојиле законе којима су дале имунитет бившим побуњеницима који су се борили за свргавање режима Моамера Гадафија и забранили било какво величање бившег вође.

"Нико неће сносити кривичну одговорност за акте које је револуција 17. фебруар учинила неопходним", наведено је у закону објављеном на веб сајту Националног прелазног савета. Тај датум означава почетак масовне побуне која је прошле године довела до пада Гадафијевог режима.

Имунитет се односи на војне, безбедносне и цивилне акте које су предузели револуционари са циљем да обезбеде успех револуције и њен циљ, додаје се у закону. Није, међутим, јасно да ли су законом обухваћени и акти почињени после 23. октобра када је Национални прелазни савет прогласио ослобођење Либије после Гадафијевог хапшења и убиства, наводи АФП.

Организације за људска права кажу да су ратне злочине починиле обе стране у сукобу 2011. и упозоравају на мучења у притворским центрима којима су управљале паравојне формације бивших побуњеника.

У другом закону који ће важити у транзиционом периоду земље, величање Гадафија или његовог режима проглашава се кривичним делом. "За хваљење или величање Муамера Гадафија, његовог режима, његових идеја или његових синова запрећена је казна затвора", стоји у тексту закона.

(Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/222324/Revolucionarna-pravda-Za-velicanje-Gadafija-zatvor-za-zlocine-pobunjenika-amnestija)


Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и.....сутра!!!
Порука од: Гога Мај 04, 2012, 05:59:46
Цитат
За злочине које су починили побуњеници нико неће одговарати

За хваљење или величање Муамера Гадафија, његовог режима, његових идеја или његових синова запрећена је казна затвора"

Нема шта, све боље од бољег. То су тековине савремене демократије, која се шири као пожар од земље до земље, а све то са образложењем, да прошлост једног народа треба закопати, заборавити  и не освртати се више на њу! Напред у СВЕТЛУ будућност!!!


Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и.....сутра!!!
Порука од: Гога Јул 07, 2012, 04:58:22
Ево како протичу припреме за прве вишестраначке ДЕМОКРАТСКЕ изборе у Либији,  :o

***


Цитат
Горе гласачки листићи у Либији

Пожар захватио главни центар за складиштење изборног материјала у либијском граду Аџдабији, два дана пред парламентарне изборе. Сумња се да је пожар подметнут.

Главни центар за складиштење изборног материјала у либијском граду Аџдабији захватио је пожар, два дана пред одржавање првих парламентарних избора од свргавања и убиства либијског лидера Моамера ел Гадафија, преноси Ројтерс.

Пред прве демократске изборе после вишедеценијске Гадафијеве владавине у Либији, заказане за суботу, 7. јула, међу либијским и међународним посматрачима влада стрепња за безбедност, због могућих саботажа и нереда пошто је велики број кључних актера запретио бојкотом или саботажом гласања, наводи АФП.

Либијске власти не желе да ризикују пошто је земља преплављена оружјем, па је министарство унутрашњих послова ангажовало 45.000 припадника Врховног комитета за безбедност за обезбеђивање бирачких места широм 72 изборне јединице.

Командат либијске војске Јусеф ел Мангуш рекао је да је војска мобилисала још 13.000 војника новонастале националне армије као подршку припадницима министарства унутрашњих послова како би били примењени безбедности планови током изборног дана.

Грађани Либије у суботу бирају 200 посланика националног конгреса, чији ће главни задатак бити да усвоји нови устав државе.

Поред 2.500 појединачних кандидата, на изборима се кандидовало више од 130 партија и политичких групација.

Ипак, ситуација на политичкој сцени Либије је нејасна, јер та северноафричка држава нема партијску традицију, пошто су за време владавине Гадафија странке биле забрањене, наводе агенције.


(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2012/07/05/10062064/glasacki-listici.jpg)
Штампање постера за изборну кампању

(РТС) (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82/1134068/%D0%93%D0%BE%D1%80%D0%B5+%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B8+%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%9B%D0%B8+%D1%83+%D0%9B%D0%B8%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B8.html)


Цитат
Погођен хеликоптер с гласачким листићима

Хеликоптер који је превозио гласачки материјал погођен у близини Бенгазија. Погинуо један члан посаде. Власти у Триполију нападаче описују као "непријатеље револуције".

Наоружани нападачи гађали су хеликоптер који је преносио гласачки материјал у близини либијског града Бенгазија, на истоку земље, и том приликом погинуо је један члан изборне комисије.

Хеликоптер је био приморан да слети у близини Бенгазија, након што је био погођен јаком противаздушном паљбом.

Најновији инцидент додатно је појачао тензије у Либији уочи првих националних избора након свргавања и убиства Моамера Гадафија прошле године.

Портпарол Прелазног националног савета Салех Дархуб описао је нападаче као "непријатеље револуције" и рекао да напад неће спречити одржавање избора.

Раније данас, наоружане особе затвориле су пет нафтних терминала на истоку Либије, протестујући због, како тврде, неравномерне расподеле места у Конгресу, чији ће се чланови бирати на сутрашњим изборима.

Вођа протеста Ибрахим ал-Јадран рекао је за агенцију Франс прес да покрет Вади Ахмар, на чијем се челу налази, жели да места у генералном националном Конгресу буду једнако подељена по регионалним линијама.

Сутрашњи избори су први вишестраначки парламентарни избори за више од 50 година односно од доласка на власт и пада Муамера Гадафија. У земљи која нема искуства са демократском процедуром и анкетама јавног мњења тешко је предвидети исход.

(РТС) (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82/1135120/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%92%D0%B5%D0%BD+%D1%85%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D1%82%D0%B5%D1%80+%D1%81+%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B8%D0%BC+%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%9B%D0%B8%D0%BC%D0%B0.html)
Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и.....сутра!!!
Порука од: Гога Јул 07, 2012, 05:01:02
Цитат
Поред 2.500 појединачних кандидата, на изборима се кандидовало више од 130 партија и политичких групација.Они су само нешто мало гори од нас. Демокатија је дошла и код њих, ДИРЕКТНО са улице. Убијање, пожари!


Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и.....сутра!!!
Порука од: moka Јул 08, 2012, 04:26:34
  Либију су светски полицајци покрали и од ње направили дужника.Сва ова дешавања или недешавања,сав хаос и безвлашће у Либији су последице мајмунског и бахатог понашања такозваног запада.


Наслов: Одг: Либијци убили америчког амбасадора
Порука од: Гога Септембар 12, 2012, 15:52:24
Либијци убили америчког амбасадора


Амерички амбасадор у Либији Џеј Кристофер Стивенс и још тројица америчких функционера убијена су синоћ у нападу на конзулат САД у Бенгазију у Либији, саопштио је високи званичник либијског министарства унутрашњих послова.


(http://www.vesti-online.com/data/images/2012-09-12/265411_bengazi_f.jpg?ver=1347444849)
Либијац испред запаљене америчке амбасаде у Бенгазију


"Убијен је амбасадор и још тројица функционера", казао је Франс пресу заменик либијског министра унутрашњих послова Ванис ал-Шареф.

Вест о смрти америчког амбасадора на Твитеру је потврдио и заменик либијског премијера Мустафа Абу Шагур.


(http://www.vesti-online.com/data/images/2012-09-12/265427_bengazi1_f.jpg?ver=1347452090)
Мртвог америчког амбасадора вукли као некада Гадафија

Раније је саопштено да је у нападу ултраконзервативних муслимана на конзулат у Бенгазију убијен један амерички званичник, што је потврдила и америчка државна секретарка Хилари Клинтон, али није наведено о коме је реч.

 
Напад на конзулат у Бенгазију, као и цепање америчке заставе пред амбасадом у Каиру уследили су као реакција на постављање на интернет одломка из филма који вређа пророка Мухамеда.


Обама: Против смо вређања верских осећања

Амерички председник Барак Обама потврдио је да су амерички амбасадор у Либији и још тројица званичника САД убијени у нападу радикалних исламиста на конзулат у Бенгазију.

Амбасадор Кристофер Стивенс погинуо је током напада на конзулат, који је запаљен током протеста екстремних исламиста због постављања на интернет филма у којем се погрдно описује пророк Мухамед.

(http://www.vesti-online.com/data/images/2012-09-12/265429_bengazi2_f.jpg?ver=1347452376)
Иживљавање над телом мртвог амбасадора


"САД су против свих покушаја вређања туђих верских осећања, сви се једногласно морамо успротивити бесмисленом насиљу које је узело у данак људске животе", навео је амерички председник Барак Обама у саопштењу поводом насиља у Бенгазију.

Он је да је наредио увођење појачаних мера безбедности и заштиту америчког дипломатског особља широм света.

"Дао сам упутство мојој администрацији да обезбеди све неопходне ресурсе ради унапређења безбедности запослених у Либији и широм света", казао је Обама.

"Крис Стивенс био је храбар и дипломата за пример. Његов пример може да служи свима који се залажу за слободу и правду. Храбри Американци које смо изгубили оличење су изузетне службе и жртве коју наши цивили подносе сваког дана широм света", додао је. (Бета. Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/253707/Libijci-ubili-americkog-ambasadora)


Наслов: Одг: Либијци убили америчког амбасадора
Порука од: Гога Септембар 12, 2012, 16:01:18
Опет нажалост и у оваквим ситуацијама, различити аршини.
Ако неко побије Амере или Израелце онда су то терористи. А, ако су жртве Гадафи, Срби, Кинези или Руси, онда су њихове убице  борци за слободу!!!


Наслов: Одг: Убијен човек који је ухватио Гадафија
Порука од: Гога Септембар 26, 2012, 16:02:43
Убијен човек који је ухватио Гадафија

Омран бин Шабан, човек кога сматрају одговорним за хватање и убиство Моамера ел Гадафија, убијен у Бани Валиду. Око 10.000 људи на сахрани. Шабан је, претходно, био отет и мучен.

Око 10.000 људи окупило се у Мисурати на сахрани Омрана бин Шабана, човека који је ухватио и, највероватније, убио Моамера ел Гадафија. Шабан је умро од последица рана које је задобио током отмице у Бани Валиду, где су га ухватиле Гадафијеве присталице.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2012/09/26/10588834/OmranSaban3.jpg)

Побуњеници из Мисурате позвали су власти у Триполију да освете Шабана, који је жестоко мучен током заточеништва у Бани Валиду. Како наводе либијски извори, он је ухваћен средином јула, а његово пуштање су тек недавно издејствовале централне власти.

Шабан је у француску болницу допремљен у веома тешком стању, па је после неколико дана издахнуо.

Лекари наводе да је Шабан рањен још приликом заробљавања од када су му ноге парализоване, груди су му биле исечене жилетима, а на целом телу били су видљиви трагови батинања.

Ипак, Шабан никада није добио 800.000 долара које су побуњеници обећали за хватање Гадафија.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2012/09/26/10588844/OmranSaban.jpg)

(РТС) (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82/1180582/%D0%A3%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B5%D0%BD+%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BA+%D0%BA%D0%BE%D1%98%D0%B8+%D1%98%D0%B5+%D1%83%D1%85%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BE+%D0%93%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%98%D0%B0.html)


Наслов: Одг: Убијен човек који је ухватио Гадафија
Порука од: Гога Септембар 26, 2012, 16:06:43
На крају, Ђаво дође по своје!!!


Наслов: Одг: Извештај о околностима Гадафијеве смрти
Порука од: Гога Октобар 17, 2012, 13:36:41
Извештај о околностима Гадафијеве смрти

Нови докази о убиству свргнутог либијског вође Моамера ел Гадафија покрећу питања о околностима његове смрти, истиче се у извештају "Хјуман рајтс вочa". На основу информација до којих је дошла та организација, присталице опозиције по кратком поступку убиле најмање 66 чланова Гадафијевог конвоја ухваћеног у Сирту.


У извештају "Хјуман рајтс воча" о убиству свргнутог либијског вође Моамера ел Гадафија тврди се да нови докази покрећу питања о околностима његове смрти.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2012/10/17/10750976/Moamer-Gadafi.jpg)

Та организација за заштиту људских права је, уочи годишњице смрти Гадафија, који је ухваћен и убијен 20. октобра 2011. под неразјашњеним околностима у родном граду Сирту, објавила је извештај под насловом Смрт диктатора: Крвава освета у Сирту.


рекао је званичник организације Питер Баукарт.

На основу информација до којих је дошао "Хјуман рајтс воч", присталице опозиције су по кратком поступку убиле најмање 66 чланова Гадафијевог конвоја ухваћеног у Сирту. Некима од убијених руке су биле везане.

ХРВ је прикупио видео-материјал који су противници свргнутог лидера снимили мобилним телефонима, а на којем се виде борци који злостављају и вређају заробљене из Гадафијевог конвоја.

На основу фотографија урађених у мртвачницама болница у које су касније пребачени, може да се закључи да је најмање 17 заробљеника који се виде на снимцима било убијено у хотелској соби.

"Хјуман рајтс воч" је о околностима Гадафијеве смрти испитао представнике побуњеника који су били присутни приликом акције у којој је убијен бивши лидер, као и његове присталице које су преживеле напад на конвој.

ХРВ је резултате своје истраге предао прелазним властима у Либији и поново је апеловао на власти да спроведу озбиљну истрагу о "масовним убистима 20. октобра 2011. године".  (РТС) (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82/1193578/%D0%98%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D1%88%D1%82%D0%B0%D1%98+%D0%BE+%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%93%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%98%D0%B5%D0%B2%D0%B5+%D1%81%D0%BC%D1%80%D1%82%D0%B8.html)
Наслов: Одг: Извештај о околностима Гадафијеве смрти
Порука од: Гога Октобар 17, 2012, 13:37:08
Цитат
"Резултати наше истраге покрећу питања у вези са изјавама званичника да је Моамер ел Гадафи убијен у размени ватре, а не након што је ухваћен",

Прво, под чудним околностима нестају, умиру или су убијени, скоро сви они који су се тада на неки начин везивали за његово убиство,..а сада, као Гадафи није мучен, него је убијен у размени ватре,...јес` како да не, ево сви смо поверовали!!!


Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и.....сутра!!!
Порука од: Гога Октобар 20, 2012, 20:14:06
Либија без Гадафија, годину дана после: Смрт, беда, глад и ужас народа који спава на нафтним пољима

Прошло је годину дана од убиства Гадафија. Либија је опустошена, на улицама је безвлашће, Гадафијева породица разбијена, а дипломате на сталном удару осветника.

(http://facebookreporter.org/wp-content/uploads/2012/10/news_1961.jpg)

 Освета побуњеника била је крвава, а смрт и даље влада Либијом. Пре тачно годину дана побуњеници, али и западне силе „решили“ су се Муамера ел Гадафија. Убијен је тамо где је и почела његова владавина – у Сирту.

По званичној верзији, ухваћен је у канализационој цеви „као пацов“, извучен, тучен и на крају упуцан. Умро је у амбулантним колима.

Према бројним незваничним верзијама, за његову смрт могу бити криви и сиријски лидер Башар ал-Асад, који је наводно одао његову локацију или бивши француски председник Никола Саркози и његов тим специјалаца.Неразјашњена смрт

 
"Хјуманс Рајт воч" пре неколико дана објавио је резултате истраге који показују да су чланови Гадафијеве пратње били мучени и везани пре стрељања.

http://www.youtube.com/watch?v=7tBy98xKeXw

 Смрт вишедеценијског лидера Либије можда никад неће бити разјашњена, иако се на сваких неколико месеци на Интернету појављују снимци последњих тренутака његовог живота.Где је Гадафијева породица?


Гадафијева породица је разбијена. Неколико чланова погинуло је у сукобима са побуњеницима. Најпознатије име после Муамера, његов син Саиф ал Ислам, ухваћен је и прети му смртна казна. Иако Међународни кривични суд жели да му се суди у Хагу, то се неће догодити. Бивши побуњеници га држе у изолацији и судиће му у свом најјачем упоришту Зинтану.

http://www.youtube.com/watch?v=p0LGkuf9prw

 У Либији је заточено и неколико Срба. Још увек се налазе у притвору у Зинтану и не зна се када ће почети суђење. Наша амбасада у сталном је контакту. У међувремену наши медицински радници, који су због свог рада признати у Либији, почели су да се враћају у ту земљу.

 
Смрт америчког амбасадора


Осветници су сада ударили и на своје помагаче. Цео свет био је шокиран када је убијен амерички амбасадор у Либији. Он, који је у првим редовима подржавао борце против Гадафија, изгубио је живот у нападу тих истих људи на амбасаду. Повод за убиство наводно је био филм који вређа ислам и пророка Мухамеда.

http://www.youtube.com/watch?v=VeZ3ZOQ8IU4


Земља у расулу

И Либија је сада, као и Гадафијева породица, разбијена. Племенски сукоби спречавају функционисање државе. Свако жели власт, а нико је стварно нема. Земља је опустошена, градови уништени, а Либијци на ивици егзистенције. Од некада просперитене земље остала је беда , глад и незадовољство.   (Смедиа,Бета, АП) (http://С медиа, Фото: Бета, АП)


Наслов: Одг: Саркози добио 50 милиона евра од Гадафија?
Порука од: Гога Јануар 04, 2013, 05:46:26
Саркози добио 50 милиона евра од Гадафија?Либански бизнисмен Зијад Такиједин француском судији рекао да је бивши председник примао новац од либијског колеге


(http://images.kurir-info.rs/slika-620x333/libija-gadafi-sarkozi-1357225065-76116.jpg)

ЛОНДОН - Постоје материјални докази да је бивши француски председник Никола Саркози примио више од 50 милиона евра од некадашњег либијског лидера Моамера Гадафија, пише данас Индепендент, позивајући се на изворе блиске истражном судији у Француској.

Лондонски дневник наводи да је пословни човек либанског порекла, Зијад Такиједин, који је у протекле две деценије био задужен за разне врсте трансакција између Француске и Блиског истока, рекао француском судији да је Саркози примао новац од Гадафија и да је укупно добио преко 50 милиона евра.

Ту тврдњу је 2011. године изнео и један од синова свргнутог и убијеног либијског лидера, Саиф ал-Ислам, непосредно пре пада режима у Триполију, чијем су рушењу допринели и ваздушни напади француских и британских снага.

Такиједин је, наводно, казао судији да може да му покаже писане доказе да је Саркозијеву прву председничку кампању, 2006-2007. године, у великој мери финансирао Триполи, пренео је "Индепендент".

Исплате су се, према његовим речима, наставиле и када је Саркози постао председник Француске. Извори блиски Саркозију одбацили су те наводе као "срамне", пише у чланку.
Либански бизнисмен је под истрагом због сумње да се годинама бавио организовањем продаје оружја, за шта је узимао провизију, укључујући продају француског наоружања Саудијског Арабији.

Такиједин је данас признао да су оптужбе које је изнео на Саркозијев рачун део договора који је постигао с француским тужилаштвом.

Његови наводи могу да изазову потресе на француској политичкој сцени пошто је Такиједин имао блиске пословне и пријатељске односе не само с бившим председником, већ и другим истакнутим француским политичарима, међу којима садашњим лидером Уније за народни покрет (УМП) Жан-Франсоа Копеом.

Саркозијева УМП је 2007. године већ била изложена оптужбама за незаконито узимање новца за кампању од најбогатије Францускиње, Лилијан Бетанкур.

(Танјуг, Курир) (http://www.kurir-info.rs/sarkozi-dobio-50-miliona-evra-od-gadafija-clanak-587973)


Наслов: Libijcima mitraljezi za naftni dug?
Порука од: moka Април 06, 2013, 02:43:39
Kragujevac -- Delegacija Ministarstva odbrane Libije koja je posetila Srbiji, zainteresovana je da nastavi saradnju sa našom vojnom industrijom, piše "Danas".
(http://www.b92.net/news/pics/2013/04/05/648314445515f13078b859385697567_640x340.PNG)
U okviru zvanične posete Libijci su obišli i Zastavu oružje, a šef delegacije Kalid Mohamed al Šarif na fabričkom strelištu je, prema saznanjima lista "Danas", pucao iz Zastavinog mitraljeza M 84, najnovije domaće vojne puške M 21, rađene po sistemu kalašnjikov i NATO kalibru od 5,56 milimetara, zatim dalekometne snajperske puške "crna strela“, te iz pištolja CZ 999.

Nakon toga je istakao da bi obnavljanju saradnje trebalo da prethodi regulisanje međusobno neispunjenih ugovornih obaveza iz ranijeg perioda.

Mada Al Šarif nije precizirao o kojim je obavezama reč, nije nepoznato da je Srbija, u vreme međunarodnih sankcija, naftu kupovala od Kine i Gadafijeve Libije, od koje je nastavila da se snabdeva i posle petooktobarskih promena, kao i da prema obe zemlje postoji i ozbiljan dug.

Uoči prošlogodišnje promene vlasti u Libiji, započeli su pregovori o ekonomskoj saradnji u okviru kojih je bilo reči da se deo starog duga, koji po nekim procenama dostiže do 200 miliona dolara, izmiri isporukom Zastavinog vojnog naoružanja.

Kragujevačka fabrika je, s druge strane, krajem prethodne decenije, posredstvom jedne domaće firme, imala ugovoren izvoz pešadijskog oružja u Libiju, u vrednosti od preko 30 miliona dolara.

Država je, međutim, stopirala taj aranžman, jer je iza njega, prema informacijama nadležnih, stajao srpski trgovac oružjem koji je još od 2002. na "crnoj listi“ Ujedinjenih nacija, zbog prodaje oružja pojedinim afričkim zemljama koje su pod međunarodnim embargom

U Zastavinoj fabrici oružja ističu da je dobro što su kontakti sa Libijom obnovljeni, ali da je još uvek rano govoriti o količinama i vrednosti eventualnog izvoza u tu zemlju.

"Libijci su očito zainteresovani da ponovo kupuju Zastavino oružje, ali će do eventualnog ugovora o isporuci sigurno još nekoliko puta da posete našu fabriku", kažu za naš list "Danas" u Zastavi oružju, naglašavajući da ta fabrika ipak može da očekuje dugotrajni poslovni aranžman sa Libijom.

Do tada, kragujevački oružari imaju posla preko glave. Menadžment fabrike tvrdi da se u pogonima radi danonoćno, te da, uprkos tome, fabrika jedva uspeva da odgovori na tražnju.

Za ovu godinu već je ugovoren izvoz vredan između 40 i 45 miliona dolara, što je najbolji jednogodišnji finansijski bilans kragujevačke fabrike ikada.

Najznačajnije tržište je američko, na kojem se proda čak oko 75 odsto svetske produkcije lovačkog, sportskog i oružja za ličnu odbranu, a iz ovogodišnjih aranžmana kragujevačka fabrika isporučiće robu vrednu oko 32,5 miliona dolara pa će njihovi proizvodi u tom delu sveta biti prisutniji nego ikada u 160 godina dugoj istoriji fabrike.

Osim u SAD, Zastava će i ove godine prodavati sportsko i lovačko naoružanje u 40-ak zemalja širom sveta, počev od Severne i Južne Amerike, preko Evrope, do Novog Zelanda i Australiji.

S druge strane, Zastavino vojno oružje ove godine izvoziće se, najvećim delom, u bliskoistočne i afričke zemlje.

Fabriku je jesenas posetila i delegacija jedne severnoafričke države kojoj će, prema već parafiranom ugovoru, tokom ove godine biti isporučen veliki kontingent Zastavine vojne puške M 21.

Ta afrička zemlja zainteresovana je za kupovinu 17.000 pušaka M 21, što je, tvrde u kragujevačkoj fabrici, dobra prilika za početak uspešne komercijalizacije najnovije domaće vojne puške i na inostranom tržištu.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2013&mm=04&dd=05&nav_id=702308

  Заборавили смо наше старе добре народне пословице,односно,шта ја причам?Они који продају ово оружје земљи која је ионако пуна оружја нису Срби.И паре од овог оружја су потрошили идиоти на функцијама а не обичан народ.
  Дакле,не морамо да мислимо на савест и старе народне мудрости кад имамо политичаре и трговце оружјем из њихових редова који имају ''више памети'' од свих нас и није их брига чије ће паре стрпати у своје џепове.
  Ми смо поклоњену Гадафијеву нафту ионако масно платили нашим политичарима...


Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и...сутра
Порука од: Гога Мај 03, 2013, 03:32:41
Гадафијев син пред судом због шпијунаже и издаје!

Саиф ал Ислам се појавио пред судом у месту Зинтан због оптужби да је дао информације међународним правницима прошле године које би могле угрозити националну безбедндост


(http://s.tf.rs/2013/05/02/Saif-Al-Islam-2.jpg)

Саиф ал Ислам, син бившег либијског вође Муамера Гадафија, појавио се кратко пред судом у месту Зинтан, где се налази у притвору од хапшења новембра 2011. Саиф се смешкао и рекао новинарима, током кратког појављивања, да је доброг здравља, преноси Ројтерс.

Сина бившег либијског вође тражи и Међународни кривични суд због ратних злочина, али актуелни случај је везан за оптужбе да је дао информације међународним правницима прошле године које би могле угрозити националну безбедндост.

Он је био једини оптужени од 13 особа позваних да се појаве пред судом у вези са тим оптужбама. Суђење је, након прозивања присутних, одложено за 19. септембар, јер одбрана није била у потпуности спремна.

Правник Међународног суда Аустралијанка Мелинда Тејлор била је више недеља, после састанка са Саифом ал Исламом, притворена под оптужбом предаје осетљивих докумената и информација. Тејлор је тада рекла да је њено притварање доказ да Саиф ал Ислам не може добити фер суђење у Либији, већ да би му требало судити у Хагу.

Либија намерава сама да суди Саиф ал Исламу и тек треба да подигне оптужбу за ратне злочине, а тужилац је најавио да ће он ускоро бити изведен пред суд.

(Телеграф) (http://www.telegraf.rs/vesti/679715-gadafijev-sin-pred-sudom-zbog-spijunaze-i-izdaje)
***


Тврдњу да је бивши француски председник Никола Саркози примио више од 50 милиона евра од некадашњег либијског лидера Моамера Гадафија,  2011. године је изнео  Саиф ал-Ислам, непосредно пре пада режима у Триполију, чијем су рушењу допринели и ваздушни напади француских и британских снага. Можда због тога правник Међународног суда Аустралијанка Мелинда Тејлор инсистира да њему буде суђено у Хагу, а не у Либији.


Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и...сутра
Порука од: Гога Октобар 25, 2013, 02:14:13
ГАДАФИЈЕВА УДОВИЦА, ДВЕ ГОДИНЕ КАСНИЈЕ: НАТО МИ ЈЕ УБИО СУПРУГА И СИНА, А ЛИБИЈУ БАЦИО У ХАОС


Две године пошто су варварски убијени мој супруг, мој син и њихови сарадници, захтевам да се мој глас чује – глас прогнане удовице вође једне земље и глас мајке(http://www.standard.rs/images/stories/2013/safiafarkas.jpg)

Сафиа Фаркаш, удовица либијског вође и лидера Зелене револуције пуковника Муамера Гаддафија, који је мучки убијен пре две године за време рата у који су се на страни побуњеника укључиле НАТО ваздушне снаге, обратила се свету у дирљивом писму које је објављено на страницама руске новинске агенције.Писмо Сафије Фаркаш преносимо у целости:

Присећам се НАТО агресије на моју земљу, која је претворила Либију у хаос. Присећам се свог супруга, кога сматрам мучеником, мог драгог сина и свих људи који су били с њим тог 20. октобра 2011, када су НАТО ваздушне снаге погодиле конвој у ком се налазио либијски вођа. Тада су њихова рањена тела мрцварили људи које не могу назвати другачије него криминалцима.

Оно што је ова група направила мом супругу и сину не може се оправдати из гледишта ниједне религије. Ништа мањи злочин није ни чињеница да су посмртни остатци ових мученика и даље скривени од њихове породице, што је без преседана у целој историји.

Захтевам од свих чланица Савеза безбедности УН, од Европске уније и свих који имају директну или индиректну везу са онима који су починили ова убиства да нам кажу где се налазе ови мученици, како би их породица могла покопати.

Такође захтевам од Афричке уније, организације којој је Муамер Гадафи био један од оснивача, да истражи његово убиство и убиство људи који су били с њим тог дана.

Тражим од светске заједнице да ми помогне да ступим у контакт са својим сином Саифом ал-Исламом, који је изолован од свих чланова своје породице од тренутка кад је ухваћен. Саифов једини „злочин“ био је тај што је упозоравао да ова револуција може само одвести Либију у хаос, чега смо управо сведоци.

Саиф је увек био забринут за људска права у Либији. Преузео је бројне радикалне исламисте и из америчких и европских затвора и наговорио их да постану узорни грађани. Многи од њих су обећали да се више никад неће бавити терористичким активностима. Али сада неки од ових људи које је Саиф спасао из затвора позивају на његово погубљење.

Две године пошто су варварски убијени мој супруг, мој син и њихови сарадници, захтевам да се мој глас чује – глас прогнане удовице вође једне земље и глас мајке.


(Нови Стандард) (http://www.standard.rs/gadafijeva-udovica-dve-godine-kasnije-nato-mi-je-ubio-supruga-i-sina-a-libiju-bacio-u-haos.html)


***
Ова карикатура је најбоље осликала шта се  десило и Либији и многим државама након уласка те и такве "демократије"...

(http://fakti.org/sites/default/files/pictures_5/Demokratija2_asd.jpg)Наслов: Либија је у стању полураспада, централна власт постоји номинално
Порука од: Гога Новембар 22, 2013, 06:37:40
Либија је у стању полураспада, централна власт постоји номинално


РУСКИ ЕКСПЕРТ ЗА СЕВЕР АФРИКЕ ВЕНИАМИН ПОПОВ О УЗРОЦИМА ТРАЈУЋЕ НЕСТАБИЛНОСТИ У ТРИПОЛИЈУ

(http://fakti.org/sites/default/files/pictures_lin/libija_protest_text.jpg)


"ЛИБИЈА не може да живи у константној опасности – смањује се експлоатација нафте, а у вези с тим и приходи. Зато је потребно да се осигура безбедност и, као што пишу све арапске новине, ако власти не успеју да разоружају бројне наоружане одреде, земља ће се и даље распадати" – изјавио је за московски лист ВЗГЉАД дипломата Вениамин Попов, бивши руски амбасадор у Либији и директор за спољну сарадњу Фонда за подршку исламске културе.


ВЗГЉАД: Централне власти Либије дале су наоружаним групама три дана да напусте Триполи. Повинују ли се бојовници захтевима власти?

ПОПОВ: Можемо само да претпостављамо. Много оружја, које се налазило у земљи, запленила су племена и поједине групе и они сада покушавају да своје услове диктирају централној влади. Власт није умела да на одговарајући начин формира војску и полицију и зато је сада тешко рећи шта ће даље бити. Они који су започели то пушкарање, такозвани добровољци, Мисурати, започели су га зато што је убијен њихов вођа.

Тај догађај довео је до великог броја жртава, око педесет људи је убијено и више од четиристо рањено. У једном од квартова Триполија десио се прави покољ. Мисуратски устаници изјављују да ће за 72 сата напустити Триполи, али истовремено  и да ће опозвати своје представнике у највишем народном савету и у влади. Рекао бих да је то „период полураспада”.

 Пре неколико дана Киренаика је објавила да намерава да оснује сопствену националну нафтну компанију, а тамо се налазе главна налазишта. Пре тога фезанске власти изјавиле су да оснивају сопствену војску. То је „полураспад” зато што централна власт постоји номинално.

 Либија не може да живи у константној опасности – смањује се експлоатација нафте, а у вези с тим и приходи. Зато је потребно да се осигура безбедност и, као што пишу све арапске новине, ако власти не успеју да разоружају бројне наоружане одреде, земља ће се и даље распадати.        ВЗГЉАД: Претвара ли се Либија у другу Сомалију? Постоји ли неки начин да се заустави цепање њене територије на засебне парцеле кланова?

         ПОПОВ: Толико је писано о томе да се Либија претвара или у Сомалију или у Авганистан, у земљу у којој командири на терену практично одређују живот људи. Све су то последице НАТО бомбардовања. Као јединствена држава Либија је постојала од 1951. г. и таква је била и у време краља и у време Гадафија. Сад су дошли бојовници и шта се десило са земљом?

         Прошло је две године и још увек не могу да успоставе ред. Сем саме Либије, практично је поцепана на два дела још и суседна држава Мали. Директна последица тих операција је и настајање жаришта напетости од Алжира до Сомалије. То се шири као болест и тешко је рећи које ће земље још захватити.

         Политичари су морали не само да руководе него и да размишљају о резултатима свог деловања, да покушају да предвиде могући развој догађаја. За догађаје који се одвијају у много чему кривицу сносе Енглеска и Француска

(http://fakti.org/sites/default/files/pictures_lin/libija_protest2.jpg)

 Американци сада покушавају да сазнају ко је убио њиховог амбасадора и друге дипломате, за информацију о томе нуде десет милиона долара и још увек ништа не могу да нађу, а прошло је више од годину дана. У наше време војна инвазија не доноси добро, не може се у двадесет првом веку деловати методама деветнаестог.        ВЗГЉАД: Могу ли се упоредити снаге националне армије и различитих командира на терену, укључујући и бројност и наоружање?

         ПОПОВ: „Добровољци Мисурати” имају тешко наоружање, арсенал који је припадао трупама пуковника Гадафија. Није случајно да се још увек либијско оружје налази у Сирији где га користе „опозиционари”. Сада се не зна ко је, заправо, тамо јачи.

         Да је имала могућности, централна власт би одавно протерала бојовнике који господаре по регионима Либије. А ако у Бенгазију оснују своју нафтну компанију, сасвим је логично да ће они одбити да снабдевају Триполи. Шта ће њима централна власт?  Све су то озбиљни кораци ка коначном распаду. Многи Либијци су бежали од рата у иностранство, у суседне земље и може се рећи да реална армија не постоји.        ВЗГЉАД: Имају ли либијске власти неку могућност да спрече енергетски колапс? Да ли је могућ конфликт великих размера између Бербера, који контролишу либијска налазишта, и националне армије?

(http://fakti.org/sites/default/files/pictures_lin/libija_protest_123.jpg)

  ПОПОВ: Бербери су различита племена, они имају другачије националне заједнице. Ја сада не бих употребио реч „колапс”, нико не жели у потпуности да заустави добијање нафте, они једноставно хоће да присвоје део профита за себе То је опасан пут, један од оних који доводе до распада земље.

         За две године Киренаика се није договорила са Триполијем, извршен је напад на амбасаду Русије, а бојовници су киднаповали либијског премијера. Како може тако нешто  да се деси? Централна власт нема полуге за притисак на сепаратисте. Племена су много јача, у најмању руку, имају сопствене добро наоружане војне формације. Шта ће даље бити – тешко је рећи. Многи предлажу да се одрже нови избори да би се основала нова, енергичнија и способнија власт.        ВЗГЉАД: Да ли је било могуће све то спречити? Например, је ли био могућ компромис између Гадафија и устаника 2011. године? Зашто Запад није подстицао устанике на национално помирење?

(http://fakti.org/sites/default/files/pictures_lin/libija_protest5.jpg)

ПОПОВ: У почетку је било много покушаја да се постигне договор. Многи су, рачунајући и арапске земље, покушавали да посредују између устаника и власти Гадафија. То су били како специјални представници као, например, из Јордана, тако и друге мисије које су улагале одређене напоре, као што су представници Афричког савеза. Било је и Европљана који су лично познавали Гадафија. Ја мислим да је Запад, пре свега Енглеска и Француска, сматрао Муамера Гадафија за веома непожељног партнера који је претио многим раскринкавањима и другим непријатностима. За њих је решење да га уклоне било довољно прихватљиво.

         Када су се Гадафијеви тенкови приближавали Бенгазију НАТО авиони су бомбардовали те колоне, а по свему судећи - баш пре тога Гадафи је хтео да покуша да преговара са устаницима. Он им је нудио сопствене зоне и остало, али највероватније да западне земље то нису желеле.

         Они су сматрали Либију за добар плен, за јединствену земљу. Као прво, због јединствене нафте, практично без сумпора, коју не треба прерађивати. Друго, тамо је добра земља и најбогатија жетва на Блиском Истоку. Треће – скоро две хиљаде километра Средоземног мора, односно перспективе за развој су веома добре, рачунајући и древне историјске споменике у унутрашњости земље. Либија је била одличан ратни трофеј.

         Превела
(Ксенија Трајковић) (http://fakti.org/globotpor/quo-vadis-orbi/libija-je-u-stanju-poluraspada-centralna-vlast-postoji-normalno)


Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и...сутра
Порука од: Гога Јануар 22, 2014, 02:20:53
У Либији проглашено ванредно стање: про-Гадафи борци преузимају војне базе на југу земље, Триполи покреће ваздушне нападе и шаље војску из Мисрате


(http://www.advance.hr/ad/im/aktnews/slike_an/u-libiji-proglaseno-izvanredno-stanje-pro-gaddafi-borci-preuzimaju-vojne-baze-na-jugu-zemlje-tripoli-pokrece-zracne-napade-i-salje-vojsku-iz-misrate_802_1093.jpg)

Либија је прогласила ванредно стање након ескалације сукоба на југу земље који трају већ неколико дана. Према задњим информацијама наоружане групе у граду Сабха и околини упале су у ваздушну базу Таменхант, у близини града, те у још најмање две војне базе унутар самог града.

Либијска војска је одговорила ваздушним нападима, а спрема се и копнена офензива. Либијско министарство одбране истиче како се ради о про-Гаддафи лојалистима, но још увик није познато да ли се ради о намерном обележавању власти како би кренули с жестоким отпором или је заиста реч о аутентичном новом устанку Зеленог отпора.

Но, устанак про-Гаддафи снага у Сабхи не би био изненађење, подсетимо како је Сабха један од посљедњих градова који је пао под контролу НТЦ-а за време рата 2011.


(Вести) (http://srb.fondsk.ru/news/2014/01/21/u-libiii-proglaseno-izvanredno-stanie-pro-gaddafi-borci-preuzimaiu-voine-baze-na-iugu-zemlie-tripoli-pokrece-zracne-napade-i-salie-voisku-iz-misrate.html)Наслов: Либија у хаосу: Уништени сви авиону у Триполију
Порука од: Гога Јул 16, 2014, 00:08:20
Либија у хаосу: Уништени сви авиону у Триполију

Триполи – Супротстављене милиције које се боре за контролу ародрома у Триполију гранатирале су и уништиле 90 одсто авиона и затвориле главни аеродром у Либији, рекао је данас портпарол владе и најавио да влада разматра могућност да позове међународну заједницу да помогне у успостављању безбедности у земљи.

(http://www.vaseljenska.com/wp-content/uploads/2014/07/494029_libija-aerodrom_ff.jpg)


Портпарол владе Ахмед Ламине тврди да је 90 одсто авиона паркираних на аеродрому синоћ уништено, а вишецевни лансер ракета БМ-21 `Град` испалио бројне ракете и уништио контролни торањ на Међународном аеродрому у Триполију.

Сукоби између либералних и исламистичких милиција у својој бруталној борби за власт приморали су на затварање главног међународног аеродрома у Либији, остављајући ту северноафричку државе се више у изолацији.

"Влада разматра могућности да позове међународну заједницу да помогне у смиривању ситуације, и успостављању мира и сигурности", навео је портпарол владе, Ахмед Ламини.Либија: Тајни рат је почео

Ово је уследило након смртоносних сукоба на аеродрому у Триполију у недељу, иза којих су уследили и ракетни напади у понедељак.

На десетине ракета су испаљене ка аеродрому, јављају локални медији, док неки извори говоре и да су авиони директно погођени и изгорели у пламену.


http://www.youtube.com/watch?v=5FTrMfM15BM

Аеродром у трећем по величини граду Мисрата такође је јуче затворен, а у Бенгазију је затворен од маја, остала су само два мала аеродрома на југу и копнени пут до Туниса као једина веза са спољном светом, преноси агенција АФП.

Новинар агенција Ројтерс из Либије, наводи су се из правца аеродрома чули противавионски топови и друго тешко наоружање и да становници престонице тврде да је лансер `Град` касно синоћ ударио по спољним границама аеродрома.

Према извештају званичника, најмање седам људи је убијено, а око 90 посто авиона је уништено приликом најновијег таласа насиља.

Супротстављене милиције сукобиле су се у покушају да заузму међународни аеродром у либијској престоници Триполију.

Безбедносни званичник на аеродрому у Триполи Ал Џилани ал Дахеч потврдио је за АФП да је контролни торањ погодјен заједно са авионом који припада приватној либијској компанији „Бурак Ерлајнс“.

Убрзо после напада на аеродром, либијска влада је саопштила да разматра могућност да позове међународне снаге да поново успоставе безбедност и помогну влади да наметне свој ауторитет.

У саопштењу се додаје да ће те "снаге штитити цивиле, спречити анархију и омогућити влади да се изгради војску и полицију".

(Вести) (http://srb.fondsk.ru/news/2014/07/15/libiia-u-haosu-unishteni-svi-avionu-u-tripoliiu.html)


Наслов: Гори нафта у Либији, прети еколошка катастрофа
Порука од: moka Децембар 27, 2014, 02:15:52
Gori nafta u Libiji, preti ekološka katastrofa

Tri rezervoara s naftom gore u naftnom terminalu El Sedra, jednom od najvećih u Libiji, posle današnjeg sukoba libijskih snaga bezbednosti i islamističke milicije koji pokušavaju da zauzmu taj terminal na istoku Libije.


(http://www.vesti-online.com/data/images/2014-11-25/465029_i-poz-i-pol_f.jpg?1419627815)
Ako se požar proširi može doći i do ekološke katastrofe (Foto: Ilustracija)

“Jedan naftni rezervoar se zapalio u četvrtak uveče pošto su ga islamisti gađali raketom”, izjavio je portparol službe obezbeđenja te lokacije Ali el-Hasi i dodao da se požar proširao na dva susedna rezervoara.

Gust dim danas je u potpunosti obavio oblast El Sedre i Ras Lanufa, a ako požar zahvati i druge rezevoare, može doći do ekološke katastrofe.

Od početka sukoba u tom regionu 13. decembra, proizvodnja nafte je, po navodima stručnjaka, opala sa 800.000 na 350.000 barela nafte dnevno.

U Libiji su u toku najdramatičniji sukobi od svrgavanja lidera Moamer el Gadafija s vlasti 2011. godine. On je potom ubijen, a nove vlasti su se ubrzo međusobno zavadile, te sada postoje dve rivalske vlasti, svka sa svojom vojskom i željom da nadvlada drugu.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/459189/Gori-nafta-u-Libiji-preti-ekoloska-katastrofa

Није им ваљао Гадафи.Остали су без њега,остаће и без нафте.Ђаво долази по своје.


Наслов: Прекинути сви летови из Либије за Еуропу - и задња авиокомпанија се повукла
Порука од: moka Фебруар 06, 2015, 04:20:39
Prekinuti svi letovi iz Libije za Europu - i zadnja aviokompanija se povukla

Вести | 05.02.2015 | 22:38

(http://www.advance.hr/ad/im/aktnews/slike_an/prekinuti-svi-letovi-iz-libije-za-europu-i-zadnja-aviokompanija-se-povukla_7951_3516.jpg)
FOTO: Međunarodni aerodrom u Tripoliju

Aviokompanija "Afriqiyah" je bila poslednja komercijalna kompanija koja je saobracala iz Libije za Europu. Počeli su s radom prošlog meseca, na relaciji Tripoli - Duesseldorf, ali i ona se sada povukla iz Libije zbog sigurnosti, tako da Libija sada više nema ni jednu avio vezu s Evropom. Kompanija, sa sedištem u Gruziji, je odlučila da prekine rad u Libiji nakon što je pre sedam dana izveden napad na hotel Corinthia u Tripoliju.

http://srb.fondsk.ru/news/2015/02/05/prekinuti-svi-letovi-iz-libiie-za-europu-i-zadnia-aviokompaniia-se-povukla.html
Да ли су баш ово Либијци желели када су кренули у напад на Гадафија.Је ли ово тај бољитак у односу на оно шта су имали.
Наслов: Про-гадафијевски протести у Бенгазију!
Порука од: Гога Август 05, 2015, 21:01:31
БУЂЕЊЕ ЗЕЛЕНЕ ЛИБИЈЕ:
 Про-гадафијевски протести у Бенгазију! (ВИДЕО)


БЕНГАЗИ – Већи број про-Гадафијевски настројених демонстраната изашло је јуче на улице источног либијског града Бенгазија како би захтевали пуштање на слободу његових синова.

(http://www.pravda.rs/wp-content/uploads/2015/08/libija-gadafi-aftabir.jpg)
"Мене не можете убити, јер ја живим у срцима милиона…" (Фото: aftabir.com)

Бенгазијем се поновно орило "Само Бог, Муамер и Либија!". Власти су пуцњавом прекинуле велики про-гадафијевски скуп.


(http://www.pravda.rs/wp-content/uploads/2015/08/dr-musa-ibrahim-JT-250x148.jpg)
Др Муса Ибрахим, на протесту у Каиру (Фото: ЈуТјуб принтскрин)

У исто време организован је и миран протест у Египту, у Каиру на ком се појавио Др. Муса Ибрахим, некадашњи Гадафијев портпарол.

Пре недељу дана, сину покојног лидера Либије Муамера ел-Гадафија, Саифу ал-Исламу, у Триполију је одређена смртна казна. Казна, међутим, неће бити извршена, јер је затвор у Зинтану, који је под влашћу друге либијске групе, одбио да га испоручи.

Вест о суђењу на ком је, осим Саифу, изречена смртна казна за још осам званичника Гадафијевог режима, дала је крила такозваном "Зеленом отпору", револуционарном политичком покрету чији је идејни творац и први лидер био сам Муамер Гадафи, а који у Либији, али и ван ње, и даље има велики број присталица.

http://www.youtube.com/watch?v=DCbR5hBPuMQ

(Правда) (http://www.pravda.rs/2015/08/05/budjenje-zelene-libije-pro-gadafijevski-protesti-u-bengaziju-video/)
Наслов: ЛИБИЈЦИ САД ПЛАЧУ ЗА ГАДАФИЈЕМ
Порука од: Гога Септембар 26, 2015, 23:11:03
ЛИБИЈЦИ САД ПЛАЧУ ЗА ГАДАФИЈЕМ:
 Земља у расулу,
 Триполи од симбола луксуза постао синоним за беду(http://images3.kurir.rs/slika-724x489/moamer-gadafi-foto-reuters-1411904673-575993.jpg)


ТРИПОЛИ - Иако представљен као бескрупулозан диктатор, Моамер ел Гадафи је од Либије, која је била једна од најсиромашнијих земаља, створио нацију са највишим стандардом у Африци.

Од када је почела либијска револуција, већина медија Моамера ел Гадафија представљала је као злочинца и диктатора који угњетава сопствени народ.

Данас је у јавности познато да није баш све било онако како је то приказивала медијска машина и да су нека достигнућа Гадафијеве владавине све време прећуткивана. Управо због тога, последња истраживања показују да је велики број Либијаца жали за Гадафијевим временима.Према систему који је Гадафи развио доласком на власт, образовање и здравствена заштита су били бесплатни у Либији. Пре доласка Гадафија на власт, само 25 одсто становништва било је писмено. Данас 83 одсто Либијаца чита и пише, а 25 одсто има факултетску диплому.
(http://images3.kurir.rs/slika-620x419/tripoli-libija-foto-profimedia-1443290623-749171.jpg)
У Гадафијево време Триполи био симбол луксуза, Фото: Профимедиа


Гадафију је највише замерано да крши људска права у Либији, а мало је познато да је наредио да док год сваки Либијац не добије кућу неће ни његова породица. Тако је Гадафијев отац преминуо, а да је још увек живео у шатору.

Излазио је у сусрет и младенцима. Тако је сваки млади брачни пар добијао од државе по 50.000 америчких долара како би купио стан и засновао породицу.

Уколико би Либијац пожело да се школује у иностранству или би му било неопходно лечење ван граница земље, имао би новчану помоћ државе која би плаћала све трошкове и још би давала по 2.300 америчких долара за смештај и превоз. Либију је оставио без икаквог спољног дуга са девизним резервама од 150 милијарди долара, које су, истина, са почетком револуције замрзнуте широм света.

Сваки Либијац који није могао да нађе запослење по завршетку школовања добијао је новчану помоћ у висини плате предвиђене за ту врсту занимања. Док су за свако рођено дете жене добијале по 5.000 америчких долара.

Део новца зарађен продајом нафте, главног извозног артикла земље, сливао се на рачуне свих грађана Либије.
Када је Гадафи дошао на власт, истина превратом, 1969. године, Либија је била једна од најсиромашнијих земаља на свету. Пре него је запао у проблеме са устаницима, Либијци су спадали у народе са највишим стандардом у Африци.

(Курир) (http://www.kurir.rs/planeta/libijci-sad-placu-za-gadafijem-zemlja-u-rasulu-tripoli-od-simbola-luksuza-postao-sinonim-za-bedu-clanak-1950901)


***

Сада је касно чак и да се кају!!! Његов живот и животе многих недужних убијених од онда па да сада, ништа не може повратити.Наслов: "Недостајеш нам, пуковниче Гадафи!"
Порука од: moka Октобар 18, 2016, 03:17:19
"Недостајеш нам, пуковниче Гадафи!"

Пет година после свргавања старог режима, Либија притиснута нестабилношћу, несташицама, великим поделама. Либијци признају да су живели боље под Моамером. Извоз нафте пао, а цене порасле

(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2016%20II//10/17n/08%20gadafi_620x0.jpg)

ПОЧЕТНУ еуфорију после свргавања вишедеценијског режима, данас је, пет година после одласка са власти Моамера Гадафија, у Либији сменила жал за пуковником. Док се сукобљене власти и милиције боре за контролу над распарчаном земљом, богатом нафтом, житељи Триполија кажу да су исцрпљени несташицама струје, растом цена и недостатком новца. Либија је нестабилна, при чему политичке и војне ривалске снаге саботирају одрживу државу и боре се против џихадиста.
- Нерадо ово кажем, али живели смо боље под претходним режимом - наводи 42-годишњи фармацеут Фејза ел Нас за агенцију АФП, додајући да данас Либијци сатима чекају испред банака не би ли измолили нешто сопственог новца, док је све троструко скупље.

О дубоким поделама говори и то да неки други Либијци истичу да се хаос у земљи шири као последица вишедеценијске лоше управе под некадашњим режимом.

- Данашње борбе Либијаца су логична последица 42-годишњег систематског уништавања и саботажа од стране државе - каже Абдерахман Абделал (32), архитекта у потрази за послом.

У сваком случају, откако је успостављена у Триполију у марту ове године, Влада националног јединства, коју подржавају Уједињене нације, настоји да учврсти власт широм земље. Но, ривалски парламент на истоку земље одбија да јој власт уступи. У петак је Влада претрпела нови ударац када су противничке снаге заузеле кључне канцеларије у престоници и прогласиле поновно ступање на снагу треће администрације, која је и раније била базирана у Триполију.

Гадафи, који је 42 године владао Либијом, убијен је 20. октобра 2011. године, док је покушавао да побегне из родног Сирта, а бивши побуњенички Национални прелазни савет (НТВ) је три дана касније прогласио "потпуно ослобођење" Либије и саопштио да је више од 30.000 људи погинуло у деветомесечној побуни с подршком НАТО, која је почела као део "арапског пролећа".

У међувремену, радикални исламисти су искористили либијску побуну као изговор за стварање зона утицаја и насиље се раширило. Стране делегације повукле су се из земље, а извоз нафте нагло је опао, пошто су затворени терминали за испоруку.

Општи метеж после Гадафијевог свргавања и убиства омогућио је џихадистичкој групи Исламска држава да себи створи упориште на прагу Европе, док трговцима људима појачају активности у медитеранском региону.

ИЗМЕЂУ КРАЈНОСТИ

"Либијци су принуђени да бирају између две крајности: хаоса са милицијама и исламистичким екстремистима као доминантним снагама или војне владавине", каже либијски аналитичар Мухамед Елџар из Центра "Рафик Харири" за Блиски исток, додајући да се не нуди ниједна друга убедљива опција.

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.299.html:630527-Nedostajes-nam-pukovnice-Gadafi

  Од социјалне државе, загарантованог посла, стана на бесповратни кредит и бесплатног студирања где год су желели у свету, постали су мигрантска гологузија са погледом према САД и Западу.И најсмешније од свега;они не разумеју да Исламску државу,Ал Каиду, Нусра фронт и Ал Шабаб финансирају амерички богаташи, који уз њихово постојање постају још богатији.


Наслов: Преузета контрола над аеродромом:Хаос код Триполија,борбе у 3 предграђа
Порука од: moka Април 06, 2019, 22:10:23
Преузета контрола над аеродромом:Хаос код Триполија,борбе у 3 предграђа

Tripoli -- U blizini Tripolija izbili su novi sukobi između provladinih i pobunjeničkih snaga sa istoka Libije, koje prevodi komandant Kalifa Haftar.

(https://www.b92.net/news/pics/2019/04/06/1075792975ca90339d69a6943187221_v4_big.jpg)

Kako navodi BBC, pozivajući se na izveštaje sa terena, sukobi između Haftarovih i provladnih snaga vode se u tri predrađa na jugu Tripolija, gde je sedište međunarodno priznate vlade.

Snage UN u prestonici zemlje su u povišenom stanju pripravnosti.

Međunarodno nepriznata Libijska nacionalna armija (LNA) saopštila je da je preuzela kontrolu nad aerodromom u predgrađu prestonice Tripolija.

Ahmed Mismari, portparol snaga lojalnih lideru međunarodno nepriznate administracije Kalife Haftara, rekao je i da su pripadnici LNA preuzeli kontroilu nad dva grada u blizini Tripolija - Tarhuanom i Azizijom, prenosi Rojters.

Mismari je naveo i da je pet pripadnika LNA poginulo u borbama sa snagama lojalnim premijeru Fajezu Seraju, koga priznaje međunarodna zajednica.

Kako je javio AP, snage premijera Seraja juče su saopštile da su zarobile 100 vojnika lojalnih Haftaru i da planiraju da izvrše vazdušni udar na njegove položaje.

AP navodi da je do eskalacije nasilja došlo kada su snage LNA lojalne Haftaru krenule u ofanzivu ka zapadu Libije.

Haftar je svoje snage doveo do Tripolija, koji kontoliše Predsednički savet i vlada nacionalnog jedinstva na čelu sa premijerom Sajedom.

Snage pod kontrolom Sajeda imaju podršku SAD.

Hifterova vojska je navela da su njeni vojnici zauzeli i oblast Vadi el-Rabeja, južno od Tripolija, usred sukoba s rivalskim formacijama, navodi Asošiejted pres.

Glavni aerodrom u Tripoliju nije u funkciji od 2014. godine kada je njegov veći deo uništen u borbama. Međunarodno priznata vlada u Tripoliju, formacije koje je podržavaju i Ujedinjene nacije za sada nisu komentarisali navodno zauzimanje aerodroma.

Dejstva Hаftаrovih snaga podstiču strahovanja od njihovog širokog obračuna sa raznim formacijama. Takav sukob mogao bi da dovede do najvećeg talasa nasilja od 2011. godine, kada je svrgnut, a ubrzo i ubijen, dugogodišnji libijski lider Moamer Gadafi.

U Libiji posle ubistva Gadafija vlada haos, a zemljom upravljaju dve vlade. Međunarodno priznatu vladu u Tripoliju predvodi Fajez al Saradž, dok je Hifter na čelu druge, u Bengaziju.

Hаftаrovu vojsku čine oficiri i vojnici koji su napustili redovnu libijsku vojsku za vreme Gadafija. 

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019&mm=04&dd=06&nav_category=78&nav_id=1526939

  Нема мира у Либији откад су Американци убили Гадафија и покрали либијски новац, заједно са Французима и Енглезима.


Наслов: Одг: Либија, јуче, данас и...сутра
Порука од: Гога Септембар 02, 2019, 21:01:55
сад им није ништа боље

ГАДАФИ ЈЕ ПРЕ 50 ГОДИНА СТУПИО НА ВЛАСТ:
У његово време није било рачуна за струју, новац од нафте
се сливао у џепове грађана,
 а данас влада хаос!
Пророчке речи које је изрекао 7 месеци пре смрти
 и данас се памте!
Либија је у потпуном хаосу од 2011. када је свргнут тадашњи дугогодишњи вођа Муамер Гадафи.

Нафтом и гасом богатом земљом управљају представници најмање две власти, влада у Триполију која ужива подршку УН-а и друга на истоку земље у Тобруку коју подупиру снаге Калифе Хафтара, иза кога стоје Египат и Уједињени Арапски Емирати.

Хафтар је 2014. окупио бивше Гадафијеве снаге и у три године борби освојио највећи град на истоку земље Бенгази. Ове године је освојио југ земље и нафтна поља.Млади пуковник Гадафи имао је само 27 година када је заједно са својим колегама из војске извршио војни удар, скинуо краља Либије Идриза И, укинуо монархију и прогласио Либијску Арапску Републику.

http://www.youtube.com/watch?v=KBQiV76IFqo


Пре тачно 50 година дошао је на власт у Либији

Бивши студент Харварда и Оксфорда, рођен у бедуинском шатору у пустињи, постао је један од најмлађих председника у Африци. Узор му је био египатски председник Насер кога многи и даље у арапском свету гледају као симбола арапске слободе и дигнитета.

Гадафи током 24 године дуге владавине није имао никакву службену функцију.
Није био ни председник ни премијер. Био је пуковник.

Његова идеологија је била мешавина арапског национализма и социјализма. Гадафи је забранио сваку опозицију, национализовао нафтне компаније и банке, протерао 25.000 Италијана из земље и седамдесетих година профитирао од експлозије цена нафте.

Либија је тако постала богата земља којом наводно влада народ, а контролише је председник.

Становништво је масовно преселио у модерне станове, с водом, струјом и сателитском телевизијом. Према систему који је Гадафи развио доласком на власт образовање и здравство су били бесплатни у Либији.

http://www.youtube.com/watch?v=XXyklKsW8bs


Пре доласка Гадафија на власт, само 25 одсто становништва било је писмено. Данас 83 одсто Либијаца чита и пише, а 25 одсто има факултетску диплому.

Сваки Либијац који није могао да нађе запослење по завршетку школовања добијао је новчану помоћ у висини плате предвиђене за ту врсту занимања. За свако рођено дете жене би добијале по 5.000 америчких долара. Део новца зарађен продајом нафте, главног извозног артикла земље, сливао се на рачуне свих грађана Либије.


Нису постојали рачуни за струју јер је била бесплатна за све грађане, а нису постојале ни камате на кредите у банкама које су све биле државне.

Гадафи је излазио у сусрет и младенцима. Сваки млади брачни пар добијао је од државе по 50.000 америчких долара како би купио стан и засновао породицу.

Држава је партиципирала чак и у куповини аутомобила за 50 одсто, а гориво је коштало 0,14 долара за литар.

Годинама су се европски политичари надметали код Гадафија за наклоност, уговоре, нафту и приступ тржишту.

Противнике режима и своје власти ликвидирао је и у Либији и у иностранству и о томе се није либио да говори. Године 1982. казао је да је "одговорност либијског народа да ликвидира ту багру која нарушава либијски углед у свету".

У марту 2011. године, Гадафи је упозорио да без стабилне Либије неће бити никога ко ће контролисати безброј избеглица из Африке и Блиског истока који ће бежати у Европу.

"Милиони избеглица преплавиће европске границе и дефинитивно изненадити западне политичаре. Милиони Африканаца преко Медитерана могу да пређу у Француску и Италију, али Либија игра улогу у безбедности на Медитерану. Верујте, Медитеран ће постати море хаоса", упозорио је Гадафи седам месеци пре него што је брутално погубљен.

У отвореном писму које је објавио руски дневник Завтра у мају 2011. Гадафи је написао: "Слушајте ме сад, ви људи из НАТО-а! Бомбардујете зид који стоји на путу мигрантима из Африке ка Европи, и терористима Ал Каиде. Тај зид је Либија. Ви сте га разбили. Ви сте идиоти, и горећете у паклу због хиљада миграната из Африке, и због подршке Ал Каиди. То ће бити тако. Ја никада не лажем. Не лажем ни сада".

Нико га није слушао. Уместо тога, Запад је покренуо војну интервенцију да сруши Гадафија с власти и од Либије није остало ништа. А баш како је Гадафи прорекао, Медитеран је постао море хаоса и велика гробница.

Гадафија су побуњеничке снаге убиле 20. октобра 2011. Ликвидирали су га у родном Сирту, његовом најјачем упоришту и склоништу метком у желудац и главу.

Бивши амерички председник Барак Обама рекао да му је највећа грешка у мандату била Либија која је сад, рекао је, 'у хаосу'. Додуше, сматра да је интервенција у Либији била добра одлука, али да је погрешио јер није урадио ништа након тога.

(Курир) (https://www.kurir.rs/planeta/3314181/pre-50-godina-je-gadafi-stupio-na-vlast-u-njegovo-vreme-nije-bilo-racuna-za-struju-novac-od-nafte-se-slivao-u-dzepove-gradjana-a-danas-vlada-haos-prorocke-reci-koje-je-izrekao-7-meseci-pre-smrti-i-danas-se-pamte-video)(https://wannabemagazine.com/wp-content/gallery/gadafi/slika-8.jpg)


***

Од америчке "демократије" цели свет се зави у црно.