Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/ndanilo/webapps/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/ndanilo/webapps/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
Одштампај страницу - Кандидатура Србије у ЕУ

Svi Srbi Sveta - Forum

Форум => Политика => Тему започео: lorka Октобар 12, 2011, 22:48:39Наслов: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: lorka Октобар 12, 2011, 22:48:39

 Србији кобајаги ''кандидатура'', опет пред изборе!


Ово је да човјек не повјерује:


http://www1.serbiancafe.com/lat/vesti/3/92640/brisel-srbiji-kandidatura-za-eu.html

Сваки пут пред изборе, Европска Унија потури некакву шарену лажу за наивне Србе.
А да ли ће опет да буду наивни?

Углавном, жути добијају кандидатуру, ал преговоре кад испуне услове (независност Косова, наравно), што значи опет ''Липши магарче док трава нарасте''.

Није ми јасно да они у нама Србима виде такве идиоте! Или можда заиста и јесмо идиоти!?
Па, похапсили смо и предали Хагу све наше честите браниоце, Тадића изгласасмо двапут, омогућисмо да се Србија распрода у бесцење  а да Динкићу и екипи не фали ни длака са главе... Богме, дугачак је списак наших идиотлука... па, можда им и овај трик прође...


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Гога Октобар 13, 2011, 19:01:32
Извор вести испред је Бета (http://www.mondo.rs/s220448/Info/Srbija/Brisel-_Srbiji_kandidatura_za_EU.html)
...али стиже и нова вест, а уско је везана за кандидатуру Србије за ЕУ:


Мађарска прети ветом због закона

Будимпешта -- Министар иностраних послова Мађарске Јанош Мартоњи запретио да ће та земља ставити вето на кандидатуру Србије у СЕ, ако Србија не измени закон о реституцији.
(http://www.b92.net/news/pics/2011/09/2744740604e71fea69cebe020851856_368x207.jpg)

Он је упозорио српске власти да ће доћи до "озбиљних проблема" уколико у Србији остане на снази у непромењеном облику Закон о враћању имовине и надокнади.

Он је објаснио да мађарска влада сматра да је поменути закон морално, правно и политички неприхватљив, дискриминише мађарску заједницу у Војводину.

"Уколико Србија до децембра не реши то питање, настаће озбиљни проблеми", додао је Мартоњи.

"Реч је о озбиљном проблему, а уколико се он не реши, већ сам указао на могући исход", поновио је Мартоњи одговарајући на питање да ли ће Мађарска ставити вето на наставак европског пута Србије.

Подсетимо, овакав став о закону о реституцији Мађарска има од раније и већ је неколико пута послат сигнал властима у Србији да би требало да измене одређене одредбе спорног закона, јер ће у противном Мађарска реаговати код европских институција.

Министарство иностраних послова Мађарске је у среду увече, поводом препоруке ЕК, издало саопштење у којем се поздравља та одлука, али и наводи да се од Србије очекује да до децембра промени спорне одредбе Закона о реституцији.


Хомен: Проблем се може решити

Координатор владе за односе са медијима Слободан Хомен изразио је уверење да се проблем настао због примедби Мађарске на недавно усвојен српски Закон о реституцији може решити и да се неће остварити најгори сценарио - да влада у Будимпешти у децембру стави вето на одлуку ЕУ о додељивању статуса кандидата Србији.

Хомен је, после данашње седнице Владе Србије, одговарајући на питање новинара о захтеву Мађарске да Србија измени закон о реституцији, рекао да је влада разговарала о том ставу Будимпеште, као и политици Немачке поводом Косова и притисцима на Европску комисију да се Србији поставе додатни захтеви.

Хомен је истакао да се не сме дозволити да проблеми који могу бити решени буду препрека евроинтегарцијама Србије.

"Вето је екстремна варијанта и ми смо сигурни да до тога неће доћи, али наравно пре тога треба разговарати са мађарском страном", рекао је Хомен.

Министар иностраних послова Мађарске Јанош Мартоњи најавио је данас могућност улагања вета на кандидатуру Србије уколико се не измени српски Закон о реституцији, који, по мишљењу Будимпеште, дискриминише Мађаре.

Влада Србије ће, на следећој седници, детаљно размотрити извештај Европске комисије о напретку Србије у процесу евроинтеграција и предлог за добијање статуса кандидата за чланство у ЕУ, и на основу њега направити план даљег тока евроинтегративних процеса.

Хомен је рекао да ће се "из тога извући посебан документ који ће бити предлог рада за даљи наставак европских интеграција".


Извор Танјуг (http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=10&dd=13&nav_id=549238)


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Гога Октобар 13, 2011, 19:17:09
Интересантан је овај коментар једног читаоца,

Цитат
Kao covek koji cita vesti i analize iz evrozone svaki dan, ozbiljno sam razmislio o najavi veta Madjarske. Nimalo nisam neraspolozen najavom, naprotiv. Juce je u EU pala slovacka vlada, jer nije htela da potvrdi fondove za spasavanje clanica evrozone (zajmovi koji padaju na teret clanica EU). U Britaniji je u toku debata kako da povrate ingerencije koje su nekada preneli na Brisel. Situacija je sve haoticnija unutar EU, gde se vise ne zna ni ko vodi, ni ko odluke donosi. Sve u svemu, mislim da bi najbolji put za Srbiju bio da zastane sa evrointegracijom, dok se stanje u EU ne rascisti posle evrokrize i dok ne vidimo kakva ce EU biti u buducnosti.


...па ово издвајам, као кометар са којим бих се и ја сложила:
"да би најбољи пут за Србију био да застане са евроинтеграцијом,
 док се стање у ЕУ не рашчисти после еврокризе и док не видимо каква ће ЕУ бити у будућности
"


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: lorka Октобар 13, 2011, 19:17:25
Жалосно! Умјесто да кажу тој проклетој ЕУ: ''У реду, не требамо вам, онда не требате ни ви нама. Повлачимо своју кандидатуру и окрећемо се заштити интегритета и достојанства наше земље.'' - они и даље моле, кукумавче и испуњавају све услове. Значи, сад треба да потуре буљу и Мађарима. Фуј!


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Гога Октобар 13, 2011, 19:26:51
Не само то, него када Мађари испоставе рачун, ко ће то да плати?
Грађани Србије!
Србија ће морати поново да се задужује да би Мађарима исплатила оно што они
буду тражили по праву које им припада по Закону о реституцји који је српски парламент
усвојио...

А, где су тек грађани Србије који полажу такође право на извршење овога закона?

Имаћемо ми изгледа "игранки" без престанка и тако све у круг док Србију не рашчерупају
сви, са свих страна,...а дотле Косово и Метохија неће више никоме ни на памет
да падне,...на жалост!!!


Сад, да ли иза свега овога стоји Немачка или Мађарска, питање је за нас!


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Ekana Октобар 14, 2011, 03:06:36

Сваки пут пред изборе, Европска Унија потури некакву шарену лажу за наивне Србе.
А да ли ће опет да буду наивни?

Углавном, жути добијају кандидатуру, ал преговоре кад испуне услове (независност Косова, наравно), што значи опет ''Липши магарче док трава нарасте''.Заиста би добро било да ова ценкања око уласка у ЕУ потрају мало дуже, таман до краја 2012., када ће ова Хитлерова замисао (Европска заједница преточена у Европску унију) доживети свој крах и крај...Погледајте шта се дешава у Европи, у каквом стању су економије земаља које диктирају услове уласка у ЕУ, шта се дешава са "заједничком" валутом, и још много тога....све говори да овај "брак" из интереса неће још дуго опстати...

А до тада "уцене" неће престајати! Немци, наши вековни непријатељи, инсистирају да Србија коначно јавно каже ДА, Космет је независна држава, јер су је жути још 2008.г признали Еулексом, само о детаљима не зборе....Причају неке друге приче не би ли на превару поново засели у фотеље разводника...Није ли чудно да је децембар у исто време значајан и за ЕУ, али и за наше властодршце, који најављују и могуће превремене изборе ?!

Остаје неразумљива Тадићева очајничка жеља да одвуче Србију у ову провалију, звана ЕУ?!
Њему чак није ни битно што већина није вољна да иде за њим у том смеру, већ и даље наваљује на врата квазицивилизацијске заједнице...
Ко зна, можда ради на даљинац?!  ;D

Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: peraazdajic Новембар 20, 2011, 05:52:21
Ћаоске,  ;D ;D ;D


Шта Срби треба да знају о Мађарима?
октобар 31, 2011

    * Драго Његован

Требало би да зна, пре свега, да Хитлерова савезница Мађарска регента Хортија, после Другог светског рата, није исплатила три четвртине ратне штете коју су на територији Југославије, а то значи Србије, починиле власти (војне, полицијске и друге) државе Мађарске у сарадњи са југословенским (значи српским, а данас би рекли војвођанским) Мађарима. Таквих, наших Мађара, највише је било у Бачкој и Барањи, мађарском окупационом, а од децембра 1941. године „присаједињеном“ простору Хортијевој Мађарској. Да ли данашња Мађарска има моралне снаге да се суочи са овом чињеницом?

Обим њихових злочина идентификовала је Покрајинска комисија за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача у Војводини већ 1944. и 1945. године, и презентовала их је у више елабората који се чувају у Музеју Војводине и другим нашим установама. Само су два од тих елабората (Рација у јужној Бачкој јануара 1942. године, Злочини окупатора и њихових помагача у Војводини против Јевреја) публиковани. За публиковање осталих елабората наше власти (новосадска, војвођанска и србијанска) још не дају новце.

Суђено је само најистакнутијим злочинцима, и то онима који су били доступни.

Поред тога, утврђена је и ратна штета коју су Мађарска и наши Мађари начинили за време Другог светског рата. Нашим Мађарима, којима по њиховом мишљењу треба да буде враћена имовина, као и Мађарској која је Југославији исплатила само једну четвртину ратне штете, није јасно зашто то не треба учинити.

    Они тврде да нема колективне одговорности, да су многи од њих „присилно“ мобилисани у војску државе Мађарске, да треба рехабилитовати „наше“ хонведе.

    То је ревизија историје Другог светског рата, то је нови фашизам у Европи.


Они тврде да нема колективне одговорности, да су многи од њих „присилно“ мобилисани у војску државе Мађарске, да треба рехабилитовати „наше“ хонведе. То је ревизија историје Другог светског рата, то је нови фашизам у Европи.

Треба знати да Тито није протерао Мађаре из Бачке и Барање и одузео им сву имовину само зато што је хтео да комунизам победи и у Мађарској, а не зато што то наши Мађари, по тадашњим критеријумима, нису заслужили, баш као и фолксдојчери, наши Немци. Ко у ово сумња нека се обавести у релевантним историјским изворима (састанак Тито-Ракоши, став Стаљина). Да ли су војвођански Мађари спремни да се суоче са злочинима које су други чинили у њихово име и то као савезници Хитлера.

Треба знати да је већ 1946. године обустављено објављивање материјала о мађарским злочинима против Срба, и да је тај материјал био под ембаргом више од 50 година. Изгледа да је и сада под емабргом. А обустављање исплате ратне штете уследило је 1948. године, јер се Мађарска сврстала на страну социјалистичког лагера.

Неправде учињене појединим Мађарима треба исправити, а било их је, што је задатак оних који спроводе Закон о рехабилитацији. Али, рехабилитовати тадашњу антисрпску политику Мађарске и великог броја домаћих Мађара, више је него сулудо, тим пре што се она у разним формама наставља и траје и дан-данас.

Хронологија мађарске антисрпске политике од средине 19. века до 2011. године

1. Мађари су марта 1848. године од Беча захтевали слободу за себе, али је нису дозволили Србима. Лајош Кошут је Ђ. Стратимировићу рекао да ће између Срба и Мађара границу одредити мач. Отпочели су антисрпски рат нападом на Сремске Карловце 12. јуна 1848. године. Починили су геноцидне злочине у Бачкој и Банату (Перцел Мор и Јанош Дамјанич).

2. Мађари су топовима са Петроварадинске тврђаве 12. јуна 1849. године уништили град Нови Сад.

3. Од аустро-угарске нагодбе вршили су мађаризацију немађара, па и Срба, сужавајући им права, да би 1907. школским законом укинули школску, а 1912. године и Црквену аутономију. Интензитет мађаризације види се из статистике: од средине 19. века број Мађара у Угарском делу Хабзбуршке монархије повећао се са 37 на 48%, док је број Немаца у аустријском делу Монархије остао исти (36-37%).


4. Године 1878., заједно са Аустријанцима, извршили су окупацију Босне и Херцеговине, у којој Мађара није било, а Срба православних је било 45%, а Срба укупно (муслимана и католика) преко 50%.


5. Године 1908. извршили су, заједно са Аустријанцима, противправну анексију Босне и Херцеговине.

6. Године 1914., заједно са Аустријанцима и Хрватима, извршили су агресију на Краљевину Србију и починили многа зверства, нарочито у Мачви. Повод за рат је било убиство надвојводе Ф. Фердинанда у Сарајеву, који је увежбавао војску за планирани напад на Србију, а Млада Босна је то хтела да спречи. Годину дана касније придружила им се и царистичка Немачка.

7. Иако су потписали Тријанонски мировни уговор 1920. године, кроз цео међуратни период оспоравали су га и подстицали иредентизам у Мађарској и код Мађара у војвођанским областима Краљевине Југославије.

8. Помагали су хрватски сепаратистички усташки покрет (афера „Јанка Пуста“), и били делом одговорни за убиство југословенског краља Александра у Марсеју 1934. године. На Јанка Пусти су се обучавали усташки терористи.

9. Иако су са Југославијом потписали Уговор о вечитом пријатељству (1940), учествовали су у нападу на Југославију априла 1941. године, због чега је мађарски премијер Пал Телеки извршио самоубиство.

10. И пре капитулације југословенске војске (17. априла 1941.) признали су усташку  Независну Државу Хрватску, изјављујући да је тиме Југославија као држава престала да постоји, чиме су “правдали” гажење уговора са њом као међународног правног акта, како би могли “легално” да учествују у запоседању њених територија. Мађарска је 1941. године била агресор.

11. По заузимању Бачке и Барање, као територија изван НДХ, протерали су десетине хиљада Срба колониста, али и део староседелаца, на шта нису имали право као окупатор, а  хиљаде логорисали.

12. Извршили су бројне масовне злочине против Срба и Јевреја, али и против партизанског покрета отпора (приликом уласка 1941., током рације 1942., депортацијом Јевреја 1944. године итд.).

13. Извршили су противправну анексију Бачке и Барање децембра 1941. године, мобилисали њено становништво у своју војску, што нису имали право као окупатор. Србе и Јевреје су користили као „мункаше“, тако да је мало ко од њих преживео.

14. Вршили су пљачку становника српске и јеврејске националности.

15. Приступили су денационализацији, тј. мађаризацији Буњеваца.

16. До 1948. године исплатили су само 26% ратне штете, а потом су престали плаћати. Тај дуг постоји и данас.

17. После сукоба Информбироа са Југославијом прогонили су словенске мањине у својој земљи, а посебно Србе.

18. Током разбијања и распада Југославије 90-тих година 20. века, Мађарска је наоружавала хрватске сепаратисте и подржавала све антисрпске покрете у Југославији.

19. Мађарска је међу првима признала отцепљење Хрватске, помагала и подстицала прогон Срба из Хрватске и уништење Републике Српске Крајине.

20. Мађарска је била, а и сада је, против Републике Српске, као аутономног ентитета у Босни и Херцеговини.

21. Мађарска је подржала сепаратизам Албанаца у српској јужној Покрајини Косову и Метохији.

22. Мађарска је омогућила снагама НАТО пакта да са њене територије нападају територију Србије 1999. године, што је изазвало војне и цивилне жртве, а то је чин непријатељства и агресије.

23. Мађарска је признала независност самопроглашене „Републике Косово“ на територији јужне српске Покрајине Косово и Метохија, чиме је оспорила територијални интегритет Републике Србије. То је еклатантан пример мађарског антисрпства.

24. Мађарска изражава недобронамерну бригу за остваривање и увећавање аутономности Војводине, што је унутрашње питање државног уређења Републике Србије.

25. Мађарска стално оптужује Србију да су у њој Мађари угрожени, иако Мађари у Србији имају већа права него било која национална мањина у Европи, показујући претерани патернализам земље матице према својој мањини и у другим државама (Словачкој и Румунији).

26. Мађарска толерише отворене реваншистичке покрете у својој земљи (Покрет 64 жупаније; Мађарска гарда и друге), које угрожавају територијални интегритет Србије.

27. Мађарска настоји да ревидира историју Другог светског рата, у коме је она била на страни нацизма и агресор.

28. Мађарска настоји да, преувеличавањем жртава Мађара у Србији до којих је дошло током борби за ослобођење Баната, Бачке и Барање и непосредно након тога, оправда колаборацију и злочине који су претходно почињени од мађарских окупатора и домаћих Мађара против Срба и Јевреја, те изврши девиктимизацију злочинаца.

29. Мађарска захтева да у томе учествује и Србија; чак да тим жртвама подигне споменике на својој територији.

30. Мађарска затхева да јој се Србија извини за низ узастопних агресија које је Мађарска починила против Србије. Ово још није виђено у историји.

31. Мађарска своје аспирације према српским територијама изражава на сто начина у доба мира, а у доба рата агресијом и окупацијом.

32. Мађарска је стално на страни српских непријатеља, ма ко то био, да ли немачки нацисти, да ли информбировски совјети, да ли амерички империјалисти, да ли хрватске усташе, да ли албански балисти, да ли бугарски великобугари, да ли босански муслимани, да ли муслимани из Рашке области (тзв. Санџака) итд. Никада није савезник Србије, ни у чему.

33. Мађарска је једностраним актом, тј. својим законом из 2010. године дала своје држављанство Мађарима који су држављани Србије, без реципроцитета.

34. Мађарским Буњевцима на својој територији оспорава статус националне мањине, не водећи рачуна о томе да их је некада имала у попису становништва, те да им је Србија матична држава.

35. Мађарска на територији Србије оснива подружнице својих институција (нпр. МАН), без реципроцитета.

36. Мађарска тражи споменике за невине мађарске жртве у Србији током Другог светског рата, без реципрочних споменика за српске невине жртве.

37. Мађарска оспорава свој статус агресора на српску територију током Другог светског рата.

38. Мађарска и даље сања о својим јужним границама на Сави и Дунаву (Делвидеку).

39. Мађарска и као председавајућа земља ЕУ сања о Великој Мађарској од 64 жупаније (афера “тепих”)

    Мађарска штити злочинце из Другог светског рата – афера “Кепиро“.

    Мађарска рехабилитује злочинце из Другог светског рата – афера “Сомбатхељи”.

    Мађарска је стално на страни српских непријатеља, ма ко то био, да ли немачки нацисти, да ли информбировски совјети, да ли амерички империјалисти, да ли хрватске усташе, да ли албански балисти, да ли бугарски великобугари, да ли босански муслимани, да ли муслимани из Рашке области (тзв. Санџака) итд. Никада није савезник Србије, ни у чему.


40. Мађарска штити злочинце из Другог светског рата (афера “Кепиро“).

41. Мађарска рехабилитује злочинце из Другог светског рата (афера “Сомбатхељи”).

42. Мађарска са Војводином остварује специјалне односе, третирајући је као скоро независну државу, а не као саставни део Србије у којем су Срби двотрећинска већина.

43. Мађарска би била међу првима која би признала независност Војводине, уколико би то „неко“ у Новом Саду прогласио.

44. Мађарска се спрема да понови “подвиге” из Првог и Другог светског рата, када је била агресор на Србију, Југославију и Србе.

45. Ако Мађарска наговори неку власт у Србији да са њом потпише нови Уговор о измирењу и вечитом пријатељству (као 1940.), биће то знак да је напад Мађарске на Србију, под овим или оним изговором, веома близу.

Преузето са: http://www.slobodanjovanovic.org
Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Гога Новембар 26, 2011, 22:01:26
Шта Немачка тражи од Србије?


* Стални напредак у односима Београда и Приштине

* Потпуну слободу кретања

* Признавање универзитетских диплома

(Немачка тражи објављивање у „Службеном гласнику“)

* Признавање печата

* Укључивање Косова у регионалне форуме

* Укидање паралелних структура на северу

* Уклањање барикада на северу Косова

* Имплементација свега договореног са Приштином

* Прихватање решења за административне прелазе

* Враћање фолксдојчерима 68.035 поседа или 389.256 хектара у Војводини

* Прихватање избора које ће организовати Приштина


Ово је баш "списак НЕМАЧКИХ жеља"!!! ::)


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Гога Новембар 26, 2011, 23:24:14
Берлин жели контролу над Београдом

БЕОГРАД / БРИСЕЛ – Немачка неће подржати напоре Србије у процесу стицања кандидата за улазак у ЕУ, јер Београд није остварио резултате у дијалогу са Приштином. Један од главних разлога јесте и жеља Немачке да, као тренутно најмоћнија земља ЕУ, контролише Србију, тврди извор „Правде“.

(http://www.pravda.rs/wp-content/uploads/2011/11/03-bundestag-copy.jpg)

Проблем је то што Немачка нема контролу над Београдом, а Косово контролише од 1999. године. Берлин, предвођен Штефаном Филеом, европским комесаром, лобира против Србије да се одлука о додељивању статуса кандидата Србији одложи до даљег. Немачка и Француска, који су највећи кочничари, још пре објављивања мишљења ЕК 12. октобра усагласиле су заједнички став, који је подржала и Велика Британија, а са којим је упознато државно руководство Србије – каже наш извор.

Милан Пајевић, сарадник ИСАК фонда, рекао је да Немачка од српских власти очекује рад на односима Београда и Приштине.

- Очекују се конкретни резултати у слободном кретању људи, признавању универзитетских диплома, печатима, катастру и матичним књигама. Други ниво, где се тек очекују први резултати, јесу питања о којима се још није дискутовало у овим преговорима, а то су енергија и телекомуникације. Од Србије се очекује и да покаже озбиљну намеру да се бави питањима која су у вези са севером Косова, укључујући „паралелне структуре“. Није могуће да Србија добије статус кандидата уз постојање барикада на северу КиМ, јер то није у складу с европским вредностима.

Ласло Варга, председник скупштинског Одбора за европске интеграције, рекао је да није неприродно да је ЕК више благонаклона од оних који се налазе у процесу одлучивања, као што су то државе чланице.

- ЕК је написала да је услов наставак дијалога и примена договореног. Зато никога не треба да чуди да државе чланице инсистирају на примени споразума без икаквог изузетка. Бојим се да, с наше стране, консензус о примени договора не постоји, тако да су велике шансе да 9. децембра не добијемо кандидатуру – рекао је Варга.

Известилац Европског парламента за Косово Улрике Луначек рекла је да је наставак дијалога Београда и Приштине донео разочаравајуће резултате.

- Регионална сарадња и добросуседски односи један су од принципа ЕУ. Позивам Савет ЕУ и шефове држава и влада, који ће 9. децембра одлучивати о кандидатском статусу Србије, да погледају да ли ће договори постигнути у дијалогу бити примењени. Неки од њих још могу бити имплементирани до тог датума. Сада је све у рукама власти у Србији – рекла је Луначек.

П. Ј. – П. Л.
Немци блокирају и Црну Гору

Иако су генерално за то да Црна Гора у децембру добије датум за почетак приступних преговора са Европском унијом, немачки посланици траже да се Црна Гора строго придржава правила игре. Они су, како преносе подгорички медији, немачкој влади предложили, али и тражили од ње да гарантује да ће сваки корак Подгорице унапред бити условљен јасним критеријумима, као и да јој се прави што мање уступака.


Правда (http://www.pravda.rs/2011/11/26/berlin-zeli-kontrolu-nad-beogradom/)


********************************************************************


Нема шта, Немци нам никада неће опростити Други Светски Рат, па чак ни онај пре њега!


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Гога Новембар 28, 2011, 10:09:12
СКАНДАЛОЗНО-НЕМЦИ САДА „АЛБАНИЗУЈУ“ ЦЕЛУ СРБИЈУ!?

ЕТНИЧКА(РАСНА) ДИСКРИМИНАЦИЈА ПРОТИВ СРБА У ЕУ(НЕМАЧКОЈ) ЈЕ И ЗВАНИЧНО ИНСТИТУЦИОНАЛИЗОВАНА?

У нашу редакцију је јуче стигло писмо уважене госпође Славице Михајлов из Немачке- спонзора и добротвора многих хуманитарних акција у отаџбини…

Њено писмо садржи шокантне детаље „институционализоване“ етничке дискриминације према Србима у Немачкој- дискриминације које вероватно већина наших суграђана на привремено раду, или сталном боравку у Немачкој(ЕУ) није ни свесна, јер се крије у „ситним“ детаљима (у овом случају банкарске) неких легалних трансакција…

СРБИ СУ САДА ЗА НЕМЦЕ „KOSOVARISCH”…

Приликом реализације једне од хуманитарних акција за помоћ Србима који живе на привремено окупираним територијама, госпођа Михајлов је једну пошиљку финансирала користећи се својим рачуном у Минхенској „Дојче Банци“ и приликом потписивања уговара са „Дојче Банком“ приметила је да је у рубрици личних података, поред места рођења (Лесковац), као националност унешено: „serbisch/kosovarisch“.

Госпођа Михајлов је на лицу места протествовала, и затражила објашњење за такву погрешну „интерпретацију“ њене Српске националности, од присутног немачког банкарског чиновника који је са њом закључио уговор- да би добила објашњење, „да су Срби сада тако евидентирани у СР Немачкој“!?

Госпођа Михајлов је наравно била не само шокирана таквим објашњењем, већ се осетила и дубоко понижена… Након овог, у најмању руку непријатног искуства, она је одлучила да се обрати нашој редакцији, да би нам доставила све детаље овог инцидента. Ових дана ће нам накнадно доставити и фотокопију инкриминисаног уговора са „Дојче Банком“, коју ћемо наравно ставити на увид читаоцима….
ДЕТАЉИ ТРАНСАКЦИЈЕ ГОВОРЕ САМИ ЗА СЕБЕ…

Као што смо напоменули у уводу, љубазношћу, и спремношћу госпође Михајлов да јавно обелодани властите приватне податке, ми вам овде сада презентујемо све детаље тог „инкриминисаног“ немачког (по нама дубоко расистичког) документа:

Датум и место трансакције: 12.11.2011, München

Продавница: SATURN, Продавац: Verköufer:51243

Подаци о банци: Deutsche Bank,Privat- und Geschäftskunden AG Theodor-Heuses-Allee 72, 60486 Frankfurt. Finanz-nr 47879848-8 (Вредносг трансакције: 503,97 евра)

Госпођа Михајлов је регистрована у банци као:  #1216381 Slavica Mihajlov (адреса је позната редакцији) München.

У рубрици датума и места рођења је унешено следеће: Leskovac Staatsangehörigkeit serbisch/kosovarisch


ЗАКЉУЧАК

Вероватно да је сваки даљи закључак овог „дискриминаторског“ инцидента према нашим суграђаним у „демократској“ ЕУ(Немачкој) сувишан… Ипак, ми као редакција желимо да упозоримо све наше суграђане широм „дијаспоре“ да обрате пажњу и отворе очи, приликом закључења свих легалних трансакција, или потписивња легалних докумената, нарочито у Западним земљама(са акценотом на чланице фашистичког НАТО савеза)- јер овај случај госпође Михајлов и „преправљања“ њене националности, је само један мали део, сада већ голим оком видљивог патерна разградње наше нације од стране твораца новог „евроатлантског поретка“… Свима нама су позната разна прекрајања мапе државе Србије, кривотворења нашег језика и националности у разним облицима, као и фалсификовања наше историје, чак и у оквиру Српског школства- да не спомињемо покушаје „поунијаћавања“ наше СПЦ… Све су то сегменти синхронизоване акције и специјалног рата против наше нације, са коначним циљем елиминације исте…

У том смислу, саветујемо нашим читаоцима- да сва оваква и слична сазнања обелодане путем патриотских медија(укључујући и ФБР), као и да контактирају и изврше притисак на наше државне органе и дипломатско-конзуларна представништва, и од њих захтевају да предузму конкретне акције на заштити Српских држављана у иностранству, и у том смислу делују у складу са важећим Уставом државе Србије- коме су се (бар формално) заклели на верност, приликом ступања на одговорне државне функције….

Испред редакције ФБР, М. Новаковић (http://facebookreportermonitor.wordpress.com/2011/11/22/%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B8%D1%81%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2/#more-136)


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: redimontenegro Новембар 30, 2011, 11:40:52
EVROPEJCIMA- CRNOGORSKIM I SRBIJANSKIM

Ne zurite u evrouniju
no pitajte za savjet Rusiju.
To su nasa braca starostavna
vjera nam je ista pravoslavna.

Latinima mi smo robovali
a sa Svabom dvaput ratovali.
Petsto ljeta pod Turcima bismo
od Evrope pomoc ne dobismo.

Najveci su svjetski velikani
u narodu srbskome radjani.
Pa zar moze da bude u redu
gori boljeg kada u4i redu.

D.CICMIL
BU2


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: lorka Новембар 30, 2011, 20:21:20
Ако се Срби икад опамете и дају Европи шут карту, а окрену се економским пословима са Русијом, Србији би коначно свануло.
Заблуда је вјеровати како су вијековна непријатељства ишчезнула.


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Cuburac Децембар 03, 2011, 07:46:04
Pristace Bota na sve to sto Nemci od njega traze.


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Cuburac Децембар 03, 2011, 08:58:15
Evo danas je svapska baba rekla nema nista od kandidature za EU jer Srbija ne saradjuje dovoljno sa sipcima. Samo par sati posle toga u Briselu su se dogovorili sa sipcima oko upravljanja granicnim prelazima. Zapad to ne trazi tek tako slucajno. Pravno formalno po ,edjunarodnom pravu ako postoji sporazum o granicnom prelazu po sistemu automatizma to znaci i priznavanje demarkacione linije, citaj granice. Priznavanje granice na ovaj nacin je sa pravne tacke gledista i prznavanje legitimnog postojanja zvanicne teritorijalne celine. Okreni obrni to je prvi korak zvanicnog prznavanja drzavnosti.


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: таша Децембар 04, 2011, 17:34:32
Швабска баба говори у име Немачке:- Србија не испуњава услове за кандидатуру члана ЕУ!Шта рећи ;D

http://www.youtube.com/watch?v=koi_HJrZWPw

/:=  је у овој  реинкарнацији баба Анђа!


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Petar Petrovic Децембар 04, 2011, 17:42:41
Ovim se otkriva da su Srbi i Srpkinje u zabludi  verujuci da su ih nasi preci oslobodili od austrougarske kolonije ,nakon prvog svetskog rata. Ocigledno je da su se oni u toj koloniji osecali kao svoji na svome i da im je ona svih ovih decenija jako nedostajla ..Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: lorka Децембар 05, 2011, 00:22:51
Џорџ Фридман, руководилац угледне Стратфорд агенције, која углавном погађа будуће догађаје, говори о сигурној пропасти Европске Уније:

https://www.youtube.com/watch?v=-4pq-8coldI

Питам се да ли до Бота слуша и чита овакве ствари, или за вријеме свог мандата чита само једну једину паролу на свом зиду (сјећамо ли се Титиних парола по зидовима), а та је ''Европа нема алтернативу''.


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: peraazdajic Децембар 05, 2011, 00:38:45
Ћаоске,  >:( >:( >:(

немају алтернативу само, ОТАЏБИНА, СРБИЈА, ВАЗДУХ и ВОДА

све друго има алтернативу...

живот - смрт
слатко - горко
суво - влажно
дуго - кратко  и још милион примера, уствари све живо има алтернативу,... глупе жуте будале!!!


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: lorka Децембар 09, 2011, 17:59:16
Врло лијеп и духовит текст: 
http://teslio.com/blog/post/gmbh/2580


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: peraazdajic Децембар 09, 2011, 20:29:47
Ћаоске,  ;D ;D ;D

 ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D


петак, 09. дец 2011, 00:09 -> 18:28

Кандидатура у фебруару или марту!

Министарски савет ЕУ састаће се у фебруару са јасним циљем да Србији додели статус кандидата, а Европски савет ће то да потврди у марту наредне године, рекао председник ЕУ Херман ван Ромпеј у Бриселу. Србија остварила значајан напредак, навео Ван Ромпај.

17.55 - Србија би у марту могла да очекује, поред статуса кандидата, и датум за почетак преговора, изјавио известилац немачког парламента за Србију и Црну Гору из редова владајућих демохришћана Петер Бејер.

17.15 - Потпредседник Владе Србије задужен за европске интеграције Божидар Ђелић поднео је оставку на ту функцију, јавља Танјуг.  

14.33 - У Бриселу званично саопштено да је следећа процена ЕУ о томе да ли ће Србији бити додељен статус кандидата 12. фебруара, а Савет министара ЕУ коначну одлуку о томе донеће у марту.

13.20 - Одлука о кандидатури могућа у фебруару, јавља дописник РТС-а из Брисела.

9.40 - Председник Борис Тадић обратиће се јавности данас, пошто Европски савет саопшти шта је одлучио о кандидатури Србије. Тадићева изјава очекује се по подне, најављено је из кабинета председника.

Лидери ЕУ одлучили су у Бриселу да се нацрт закључака о Србији делимично промени и да се од Савета министара ЕУ затражи да у фебруару изврши процену, како би лидери Уније почетком марта могли Србији дефинитивно да одобре статус кандидата за чланство у ЕУ. На одлуку из Брисела стижу реакције странака, економиста, аналитичара.
Изјава Хермана ван Ромпеја и извештај Душана Гајића

Председник Европског савета Херман ван Ромпеј потврдио је да ће у фебруару бити дата оцена напретка Србије и да ће почетком марта на самиту ЕУ бити донета одлука о кандидатури Србије за чланство у Унији.

На конференцији за новинаре после Европског савета, Ромпеј је рекао да је Србија остварила значајан напредак, изручила оптужене за ратне злочине, као и да је покренут дијалог Приштине и Београда.

Према његовим речима, ЕУ охрабрује Србију да настави дијалог и побољша односе са Приштином, што је, како је истакао, у најбољем интересу Србије.

"Очекујемо од Србије да то настави. Јасан циљ Уније јесте да се Србији додели статус кандидата", рекао је Ван Ромпеј.

Расправа о Србији и проширењу ЕУ на Европском савету, састанку лидера ЕУ, била је повремено оштра између заговорника да се Србији одмах да статус кандидата и оних који су били за "условну" кандидатуру.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2011/12/09/8864768/Eu-Brisel081211a.jpg)

У усвојеним Закључцима Савета ЕУ наведено је да ће одлука о кандидатури Србије бити донета након што министри спољних послова размотре и потврде да је Србија наставила да исказује уверљиву посвећеност и да је остварила даљи напредак у примени споразума постигнутих у дијалогу (са Приштином), укључујући споразум о интегрисаној контроли прелаза, да је постигла договор о свеобухватној регионалној сарадњи и да је активно сарађивала да омогући Еулексу и Кфору да врше своје мандате.

Констатује се значајан напредак који је Србија остварила ка испуњавању политичких критеријума предвиђених Копенхашким процесом и да је постигла потпуни и задовољавајући ниво сарадње са Хашким трибуналом.

Датум за Црну Гору у јуну

Европски савет је наложио Европској комисији да утврди напредак Црне Горе у области владавине права и сузбијању организованог криминала "са изгледима да у јуну 2012. почне преговоре о придруживању", саопштено је у Бриселу.

У закључима које су усвојили шефови држава и влада ЕУ прима се к знању повољна оцена Комисије о досадашњем напретку Црне Горе, али се налаже да се пре отпочињања преговора о придруживању оцени примена реформи.

"Ово се нарочито односи на област владавине зкона и основних људских права, а посебно на борбу против корупције и организованог криминала", наводии се у закључима.

Извор: РТС


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: pidikanac Децембар 10, 2011, 17:39:12
Тешка и јавна „шамарчина“ коју је разгоропађена Европа опет и ко зна по који пут, одвалила српском Председнику и његовој слабо уверљивој политици, према тој истој Европи, - тумачи се у круговима српског политиканства на различите начине.

Врли Министар Одбране Шутановац, на граници нетолерантног безобразлука, тврди како никад нисмо били ближе тој истој Европи. Поставља се сасвим оправдано питање, мисли ли овај деесовски кантуатор увек те једне и исте мелодије, да српски народ заиста ништа не разуме. Ово је опет потез заглупљивања свих српских интереса и без обзира на негативне појаве које просто кипе из европске кухиње и ми као народ, и немамо разлог за жаљење због последњег шамара, питамо се сасвим оправдано.

Има ли ДС и овај човек који лупета без везе и граница, дирајући нашу осетљивост на досадашња лажна обећања, уопште осечај српства у себи или цео српски народ, сматра обичном марвом коју само он може на појило водити!
Ова изјава захтева оштро санкционисање, Влада Србије је пред  озбиљним разлогом да преда дизгине из руку и српска кола препусти паметнијим људима.
На другој страни, небулозни Вук Драшковић по хитном поступку, одпушта са дужности свог Министра Срећковића - разлог је јасан и видљив. У овом човеку је једноставно прорадила савест која поставља јасна питања, иде ли СПО путем у интересу народа или демо-монархо лакрдије њезиног вође који је очигледно изгубио осечај за неке нормалитете.

Србија је остала у европсдкој чекаоници. Оде воз и за нас и овог пута није било места. Ја, онако лаички и национално означен, јер сасвим ми је доста овог евопског шамарања, кажем, хвала драгом Богу да је тако. Сигуран сам да су нас наши, (  не ) –пријатељи, спасли даљег понижавања као државу и народ. Остадосмо геноцидни, зли, неподобни и предмет којег треба свакако одстранити са оболелог тела те готово сифилистичке Европе,-  па нека, не смета ми ништа тај шамар јер га ја и не осећам и мени и није намењен.
Не српском народу који десетак година чека на јаслима глади, беде, понижавања и уцена ван граница сваке толеранције и нашег националног стрпљења.

Шамар је управљен српском Председнику, његовим лакејима, верној и оданој послузи у гозби српских непријатења где се са српског тела кидају комади њеног тела, где се гази по њезином поносу и праву на сопствени пут. Због овог шамара, домаћин гозбе се не осеча прозваним. Остаће нам његови нејасни одговори, шармантни осмеси из којих извире делитантност и неуверљивост, завеса је пала али комад који нам је представљен, има више актова. Игра се наставља. Сигуран сам да једнино народ не заборавља. Она Чаршија преварених која чека на своја права.

Право на слободу, на самосталност, на само - одлучивање.
Тешко оболела европска Дама и пред саму смрт, - кроз своју незаситост, неоколонијализам и жељу да осваја, наређује и влада другима, само је још једном ујела. Ништа ново на западу. Ништа ново ни у Београду.

Све иде својим током, лакрдија пропасти српске дипломатије се наставља, још много пута ће се чути глас и Вука и Шутановца, ко зна, можда им једном, нека коска застане у грлу.

Боже опрости ми, али због тога сигурно нећу бити тужан....


Јован М. Пидиканац


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: таша Децембар 10, 2011, 20:38:04
Због јучерашње поруке из Берлина (како у Prinz Eugen Stat-у (како би се иначе звао Београд да је којим случајем Адолф остварио своје снове )  иначе воле да зову Брисел  коју нам је на простачки српски превео господин Борис Тадић, човек који имало размишља својом главом и кога  меморија колико-толико није издала, не зна да ли да се смеје или да се једи?!Џорџ Клуни, како га је назвао бивши италијански премијер, је доказао да може да игра све улоге , од комичних, до трагичних.Само му карактерне улоге никако не леже, а покушава, није да није.Његов позив Србима на барикадама да иду кући је обична фарса јер је колико до јуче , додуше најчешће кроз уста епизодиста и статиста најчешће , те исте подржавао у" оправданом " незадовољству. Његове речи да ће Србија моћи кроз три месеца да погледа Европи у лице показују безтелесност политичких ставова које заступа.Може ли Европа Србији да погледа у лице? Може, наравно да може, јер то је територија , којом владају они који не познају ни реч стид , а камоли тај осећај. То су исти они који су укинули смртну казну за појединце, али су убијали државе и народе, пресуђујући им по антихристовским законима.Србија је , можда прва у пакленом низу, Ирак,Либија....ма , допуниће они већ низ.И што је најгоре, у свакој држави нашли су неког Вука , да Борисе за њих.Колонијализам,пљачка, убиства су у преамбули и старих и нових Устава свих највећих земаља ЕУ, а сада и у заједничком.Европа још није умрла ( или јој то још нико није рекао ) а кад ће НЕ ЗНАМО,но се надамо да неће дуго.Исто као што се надамо да кост у грлу оних које господин Јован неће жалити,  није само пуста жеља свих понижених и опљачканих у својој земљи.


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Cuburac Децембар 10, 2011, 22:30:15
Opet: "Danke Dojcland"!Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: таша Децембар 11, 2011, 00:03:35
;D A коме другом да се захвалимо?Наши проверени непријатељи коначно су учинили нешто добро за нас.Ко неће да им захвали не мора.Ја богами хоћу.И за то што су Хрватску укрцали на тај брод ! То мени личи на онај виц када је жена преварила мужа и плашећи се да ће бити откривена,потражи помоћ од Бога.Бог јој се јави, обећа да ће јој помоћи да се то не сазна али само један пут, а ако се исто понови да ће је удавити.Испочетка,жена се држала договора, али што је време више одмицало, њен завет је постајао све лабавији, док на крају није потпуно престала да размишља о томе.Грех се, наравно поновио.И тада се жена поново присети Божјег упозорења.Избегавала је да се купа, да иде на море и воду је користила само за пиће и у тоалету.Прошло је опет је дуго времена и она је престала да се плаши да ће је стићи казна Божја.Једном приликом је у наградној игри добила крстарење Медитераном на луксузном броду.Одлучила је да одмор максимално искористи и разбије брачну монотонију.Већ другог дана , на отвореном мору , изненада брод захвати страшно невреме.Таласи су га бацали овамо,онамо као орахову љуску.Изненада се жени указа лице Господа и она , сетивши се свега  рече:" Господе,знам ,згрешила сам и слагала те.Знам да заслужујем твоју казну,али зашто све ове људе..."
  Господ јој одговори:" Десет година ја чекам да све вас грешнике окупим на једном месту!"- Уласком Хрватске у ЕУ сви грешници су окупљени на једном месту и време је да потоне. А таласи су већ почели...
.
http://www.youtube.com/watch?v=Tvw9nxukKos

  Први покушај придруживања Хрватске Европској Унији! Како ће се завршити овај пут?


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Ружица Децембар 13, 2011, 12:52:06
Берлин -
Немачка је 2010. са извозом оружја у вредности од 2,1 милијарду евра –– 60 одсто више него у претходној години – избила на треће место светске листе (прва је Америка, па Русија).

У говору пред посланицима Бундестага, Меркелова је прочитала следећу изјаву -"ако смо се одрекли права да оружјем бранимо виталне интересе државе изван наших граница, дужни смо да наоружавамо оне који подржавају ставове Немачке.“

У анализи Међународног института за стратешке студије у Лондону (ИИСС) истиче се да је Немачка за петама Русији, традиционалном ривалу САД у борби за примат у светској трговини оружјем.

Немци данас извозе више оружја него Француска и Велика Британија заједно. Удео Француза у светској трговини оружјем износи 6,7 одсто, а британски се процењује на четири процента. До пре две године, Француска и Британија су, свака појединачно, предњачиле испред Немачке. САД предводе листу извозника са 30 одсто, а следи Русија са 23 процента.

Кад год је Немачка била економски и војно јака,Европа је морала у рат.


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Ружица Децембар 13, 2011, 17:11:35
Немачка је  најјача и најгласнија сила Европе, па самим тим и ЕУ!
Европа је под немачким патронатом.
Јер, Немци су радан, вредан, дисциплинован народ. Истовремено – исторја доказује и грандомански и експанзионистички.
Била Аустро-Угарска, па Хитлерова Немачка с претензијама да освоји цео свет!
На њихову жалост, изгубили су обе државе и оба рата!
И за то – криве, првенствено, Србе!!!
После Другог рата, савезници поделили Немачку да не би дошла у искушење да опет – покуша...
И, није, све док је била подељена.
Пао берлински зид, а немачки народ и немачка нарав се усправили! Полако и лукаво. На немачки начин. Јер, како другачије назвати оно што раде: начелно, хоће Уједињену Европу... а по Европи праве „банана“ државице“.
Европа јесте немачко упориште. Европа  је – окућница Немачке.
И данас, на Косову... чујемо бат немачке чизме: „ein, swei, drei „- ајн, цвај, драј...

Европу ће прегазити немачка чизма и америчка патика... могуће, у почетку заједно, а потом... не знам.
Јер, трећи светски рат је одавно почео... Економија је у питању и, нарвно, колоније и профит.
Оружје су им: издајници и плаћеници било које земље,  санкције, поробљавање, отимачина, уцена, па и војна сила...
- Стари кажу немој да се учиш на сопстевеним грешкама, ( но ћу на туђим ), а кажу и да се Историја неумитно понавља.

Све се поставило као пред 2 светски рат. Имамо довољно непријатеља на броју, довољно домаћих издајника код куће и ултиматум једне Немачке.

Али... србски народ...подељен у четири србске републике (њихова прекрајања не признајем) им је камен спотицања, препрека коју би да уклоне, да униште...


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Ружица Децембар 13, 2011, 17:24:23
(http://s017.radikal.ru/i401/1112/c5/18311099046f.jpg) (http://www.radikal.ru)

 - Наши војници тамо величанствено обављају свој посао за шта смо им захвални, истакла је Ангела Меркел.
 - Па, стварно га обављају... као и 1914г. и 1941.године.
Чудно би било другачије!


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Ружица Децембар 18, 2011, 23:07:40
СРБИЈА НИКАД НЕЋЕ БИТИ ПРИМЉЕНА У ЕУ (хвала Богу!) - НЕ САМО ЗАТО ШТО НАС ЕУ НЕЋЕ (али зато постављају свакодневно услове да би Србију докрајчили) - ВЕЋ ЗАТО ШТО НЕЋЕ БИТИ У СКОРОЈ БУДУЋНОСТИ НИ - ЕУ!!!

ПУКЛЕ ВЕЗЕ!!!

ТРЕНУТНА СИТУАЦИЈА  У ЕУ... ПУКЛЕ ВЕЗЕ, ПА ПОЛАКО НЕСТАЈЕ ОНО ЧИМЕ  СУ НАС ТАДИЋ И ЖУТОКРАТИЈА ЗАМАЈАВАЛИ И ТО ПОКУШАВАЈУ ЈОШ УВЕК...

ФРАНЦУСКА БЕЗ ПРИЈАТЕЉА

МЕРКЕЛОВА НАПУСТИЛА САРКОЗИЈА

Недеља, 18. Децембар, 2011.|Аутор: Екипа Курира

Немачка канцеларка дистанцирала се од премијера Француске и подржала Британце

ЛОНДОН - Пук’о дует „Меркози“.

Немачка канцеларка Ангела Меркел окренула је леђа француском председнику Николи Саркозију, с којим је до сада заједно кројила економску политику у Европи, пише Дејли мејл. Према наводима тог листа, након што је Британија одбила да потпише нови споразум ЕУ прошле недеље у Бриселу и после салве увреда француских званичника на рачун Британаца, Меркелова се дистанцирала од свог најчвршћег партнера.

Она је у телефонском разговору с британским премијером Дејвидом Камероном изјавила да је хтела да се одупре Саркозијевим плановима да измени правила у ЕУ и доведе у питање британске интересе на европском тржишту.
- Меркелова је рекла Камерону да је хтела да се нови споразум ЕУ базира на чвршћој контроли фискалне политике земаља ЕУ, а не да буде свеобухватни план, како га је изнео Саркози - навео је извор из Даунинг стрита за британске медије.

Камерон, иначе, није потписао нови споразум ЕУ јер његова земља не користи евро, па није хтео да европски суд има надлежност да проверава да ли је буџет његове државе избалансиран, као што је то случај с државама еврозоне.
 

Поред тога што јој је Немачка окренула леђа, британске банке повукле су више од 20 милијарди фунти из Француске између јула и септембра због бојазни од ширења кризе и на ту земљу. Пре тога су повукле 13 милијарди фунти из Италије и Шпаније и те паре инвестирале у Немачку и САД.Само неки од наслова:


ФРАНЦУЗИ ЗАРАТИЛИ ПРОТИВ БРИТАНАЦА! 
САРКОЗИ: КАМЕРОН ЈЕ КАО БАЛАВАЦ! 
ПАДА ВЛАДА У БРИТАНИЈИ?

И ВЕРОВАТНО НОВИ УСЛОВИ И ДОГОВОР С ПРИШТИНОМ:

АНГЕЛА МЕРКЕЛ У ПОНЕДЕЉАК НА КОСОВУ 
ДЕВЕНПОРТ: БЕОГРАД ДА СПРОВЕДЕ СПОРАЗУМ С ПРИШТИНОМ 
(http://s017.radikal.ru/i421/1112/82/88e46edd9821.jpg) (http://www.radikal.ru)


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: peraazdajic Децембар 23, 2011, 13:42:52
Ћаоске,  >:( >:( >:(


Сванула је ноћ у Србији.

Заправо то је била ноћ када је Србији по најавама домаћих евро прогнозера требало да сване, јер ће јој бити дозвољено да допузавши до статуса кандидата, тај статус и озваничи. А тај статус, зна се води право у рај на земљи, где из неба дугиних боја, уместо кише непрестано падају еври, приступни фондови једва чекају придошлице да их обдаре дотле неприступним и непресушним богатствима , поља се повијају под богатим приносима биљака чији плодови имају строго прописану, генетски модофиковану, величину и тежину, печене шеве весело цвркућући „Оду радости“ улећу у уста, а параде поноса се одржавају свакодневно.

ЕУфорични житељи Србије чекали су резултате тајних договора и јавних заклињања вођа који су изабрани тако да изгледају да су их они изабрали и који их већ више од десет година сваким даном све успешније и брже воде путем који нема алтернативу. Непрекнута нит тог пута од двехиљадите па до те ноћи, а и после те ноћи, била је саздана од свакодневних, тврдих обећања да је безалтернативни пут истовремено и парлелни пут и да никада, никада, никада, неће прећи црвену линију која је - то се безброј пута показало – такође била веома тврда, стабилна и непроменљива, пошто је се за онолико колико се приближавала Бриселу и  Вашингтону, истовремено за толико удаљавала од Косова и Метохије. Сасвим логично, због те чињенице никада, никада, никада није ни било опасности да се пређе. Пређени су били само они који су веровали да се никада, никада никада, стварно неће прећи. Та црвена линија је се такође кретала бесповратним путем, свима знаним путем који нема алтернативу. Многима је то било такође јасно, неки су због тога бринули, неки нису. Они који се нису бринули имали су много важнија посла - бринули су се за себе. Брига за себе је такође била још једна непрекинута нит од двехиљадитих, па до данашњих дана, а и ноћи, која је повезивала све изабране које су нам изабрали.

Те историјске нећи, једне од многих ноћи које је све такође повезивала непрекинута нит обећања изабраних, од двехиљадитих до данашњих дана, да ће боље сутра доћи (мало) сутра, само ако они данас,а и сутра остану на власти, те ноћи када је чак и ЈАСЕР ( Јавни сервис) морао да објави наизглед лошу вест која је дошла из ЕУ, а која се тицала Србије, те ноћи у вили на Дењаку – београдском брду где је обитовао државни врх Србије и што је још важније где су обитовали амбасадори најважнијих земаља међународне заједнице, симболично представљених жутим звездама на плавој позадини и белим звездама на плавој позадини, звездама које су пријатељски зрачиле и анђеоски милосрдно озрачиле Србију и становнштво јој за више милијарди година, истовремено осветљавајући, усмеравајући и орочавајући на тај период крај пута који нема алтернативу, једна особа од две присутне у једној од многих соба виле водила је разговор ЕУроугодан:

-    Божидаре или боље речено Ложидаре, као што већ годинама знаш, одбијен нам је статус кандидата. Пошто си ти министар задужен за евро интеграције, поднећеш оставку – започео је разговор Борис Т.
-    Све је то због оних балвана, балвани су криви, то је неправда – запиштао је калимеровски Ложидар Ђ.

-    Ма не узбуђуј се, поднећеш неопозиву оставку која је уствари опозива – тешио је сопственог, а и евро скутоношу Борис Т.
-    Како то? – Зачуди се Ложидар.
-    Ма као онај мој Вук који се прави да је вук, а уствари је генетски модификована евроатлантска овца у националистичком вучијој кожи. Поднећеш оставку, коју ја нећу да прихватим. Заправо прихватићу је али...
-    Шта али? – Нестрпљив је био Ложидар.
-    Прихватићу је, али ћу те именовати министром за турско - српске интеграције.
-    А шта ћу то да радим? - Опет је био радознао српски ЕУро посленик преименован у српско – турског чауша.

-    Ма исто што и до сада, само мало другачије. Даваћеш изјаве, тојест ложоћеш масе да нам је Турска стратешки партнер, да ће нас она подржати на нашем европском путу, бла, бла, бла, знаш како то већ иде ...
-    Па јесте, они су баш искусни, на том путу су много дуже него ми и то искуство и помоћ су нам баш добродошли – уживљавао се већ у нову улогу Ложидар Ђ. – Али бојим се да нам и тај пут без алтернативе не блокирају они са Косова. Балвани на барикадама су испали јачи од нас овде. Балвани су криви – поново је Ложидар Ђ. наглашаво антиевропску улогу балвана.
-    Стани мало од банака Ложо и ми коња за трку имамо – неочекивано у десетерцу запоја Борис Т.
-    Каквог коња? – Није престајао са питањима будући специјални стамболско – београдски капућехаја.
-    Имам план Ложо, имам план.
-    Какав је то план? – Радознао је опет био ага од Сосијет Женерал банке.
-    Знаш свакако да сам предложио интегрисане границе?
-    Знам, знам – климоглавима је наглашавао своје познавање актуелних потеза Бориса Т. Ложидар Ђ.

-   Те интегрисане границе су само део плана наших евроатлатнтских интеграција и пута који нема алтернативу. Тај пут ћу бранити свим средствима, пардон свим демократским средствима. После интегрисаних граница долази интегрисано правосуђе. Интегрисаћу тужиоце и судство – рефрома правосуђа је у току, све по европским стандардима...

-    То је оно кадија те тужи, кадија ти суди – показивао је да разуме интеграционе планове екс везир за европске интеграције.

-    Ма још и боље, у правосуђе ћу да интегришем и полицију, а балване ћу да набијем на колац. Србију ћу да сведем на Београдски пашалук, – кликтао је београдски паша. - Ма какав пашалук! На круг двојке има да је сведем, када је изрегионишем! Интеграција граница и дезинтеграција Србије, то су прави паралелни путеви који немају алтернативу! У Зиндан кулу на Калемегдану сместићу све противнике тог пута , а косовским органима ћу да препустим Србе који праве алтернативне путеве, да се побрину и за њих и за њихове органе.Чукур чесма ће обележавати турске жртве које су побили Срби, Исламски образовни центар и џамију ћу да подигнем у сред Београда, презиме ћу моје да променим, у Туркоглу, народ ме ионако већ тако зове, а ја поштујем народну вољу,. – надахнуто је објашњавао своју визију европске Србије Борис Т. – А то што су нам статус кандидата одложили за март, то је таман пред изборе, пе ће да нам га дају као и онај ССП, а ми ћемо да га дамо народу! Победићемо опет! Овај народ овде памти слабије од ретардиране амебе. Живи су доказ контраеволуције...

Полумесец је сијао над Србијом обасјавајући јој европски пут који нема алтернативу. Јасно је показивао чврсту намеру да после вишевековног одсуства ту заувек остане.

Смркло се јутро у Србији.

Извор: ВИДОВДАН (http://www.vidovdan.org/index.php?option=com_content&view=article&id=22578:balvani-su-krivi&catid=39:drustvo&Itemid=92)


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: peraazdajic Фебруар 06, 2012, 20:42:58
Ћаоске,  ;D ;D ;DЕУ као секта

Кад сам био мали учили су ме да се чувам секти и да се плашим и склањам од њих!

Најпознатија секта за коју сам тада знао је била хиндуистичка секта Харе Кришна. Харе Кришна има своју мантру (понављање кратке реченице до стања самохипнозе – врло деструктивно): “Харе Кришна Харе Кришна … Харе Рама … “

Али као што знамо ове секте су онда биле забрањене и сузбијане.

Данас се једна мантра понавља на сваком ћошку, у сваком месту, у свакој прилици, али се не кажњива, већ се радо преноси. Та мантра се највише чује, има је често у медијима, а највише на државној телевизији. Та мантра има само две речи: Европска унија.

Просто нисте у могућности да је избегнете, само се чује: “Европска Унија, Европска Унија, Европска Унија…” Ова мантра је ефикаснија од оне за секту Харе Кришна, пошто има само две речи. Понекад ова мантра има и своје модификације где може бити и дужа. Неке од њих су: европски стандарди, европски прописи, европски протоколи, европска идеја, европска мисао, европска банка (за развој), европски универзитет, европска комисија (за проширење, сужење итд.), европски бројеви обуће…

Међутим, ова мантра има још краћи облик, скраћено од претходних, само се каже европски, или још универзалнији Европа.

Овај најкраћи облик се најчешће користи за убеђивање, условљавање и понижавање, на пример: “Па то није европски”, “Морамо да размишљамо европски”, “Ако хоћемо у Европу”, “Не можемо овако у Европу“ или “То није у складу са Европом” и “ Европа нема алтернативу”. И на крају, најчешћи и најјачи од свих облика мантре: “Ако Србија жели да постане део Европе…” Ова мантра не само да учи (убеђује), у контексту неког текста или разговора, него и условљава, прети, и понижава, све са циљем да научи “неписмене“ Србе правим вредностима. Зато и јесте универзална.

До сада је свима јасно шта је битно за ову мантру, а то је да се помене реч Европа.

Осим мантрања и падања у транс, главна особина неке секте је упорно понављање да је она једини прави и истинити пут без алтернативе и да су сви други путеви погрешни. Секта проповеда да се једино кроз њу може постићи вечита срећа и благостање, и да сте грдно погрешили ако сте одбили њихову понуду ка просветљењу. Неке секте чак и насилно придобијају чланове. Све секте траже пуну посвећеност чланова свом култу или предмету обожавања, уз потпуно одстрањивање засебности и сопствене индивидуалности. Секте траже спремност чланова да се жртвују за више циљеве (циљеве секте), да буду спремни све да дају за секту па и живот и наравно новац. Неке секте новац имају као примарни циљ, неке су и смишљене као превара ради стицања богатства, а новац на крају узима гуру (вођа секте) и мозда још неколико људи око њега.

Неко се већ пита какве ово везе има са ЕУ.

Да ли нам говоре “Европа нема алтернативу”? Говоре наравно.

Да ли говоре, а код нас се усваја и понавља: “Морамо у Европу, куда бисмо другде, не можемо ми мимо света и не можемо да се изолујемо.”? Па наравно, тако су учени да говоре, наметнут им је тај начин размишљања.

Да ли се стално чује да ће Србија силно погрешити ако одбаци концепт ЕУ? То се толико подразумева, да се више и не доводи у питање.

Да ли нам говоре да морамо да се жртвујемо за ЕУ? Говоре ли “Сви у Хаг”, “Предајте Косово и Метохију, Републику Српску, Војводину…”, “Уђите у НАТО”? Наравно да говоре, то слушамо сваког дана.

Да ли Европа “убија” индивидуалност и слободоумље!? Наравно!

Тражи ли Европа да сви имамо исте законе, исте обрасце понашања и деловања па и размишљања, да нам на првом месту буде Унија па онда све остало? Тражи ли једнакост, толику једнакост да забрањује употреба речи “мама” и “тата” и дозвољава истополне бракове?

Да ли нас Европа економски исцрпљује? Наше фирме су током приватизације продате за багателну цену, наша трговина и производња су уништене у циљу тзв. либерализације тржишта (још једног вишег циља), а држава и грађани су дужници због нереалних кредита. Ово набрајање би дуго трајало, кад би се наставило.

Да ли су нам уништили животе? Погледајте колико је порастао криминал у последњој деценији, а колико је опао морал! И све ово нам промовишу кроз игру, песму и параде, као и многе секте, још мало па смо у трансу!

Да ли је, на основу свега реченог, ЕУ секта? Сами закључите.

Ја вам само могу рећи једну америчку изреку: “If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck.“ (Ако изгледа као патка, плива као патка и гаче као патка онда је вероватно патка).

Аутор: Слободан Недељић

Извор: http://www.vesti011.com/2011/12/eu-kao-sekta/


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Гога Фебруар 23, 2012, 23:29:59
Србија и ЕУ - крај почетка

Србији би било у интересу да реши статус кво на северу Косова и Метохије, поручио у Београду европски званичник Мирослав Лајчак. Све обавезе из процеса евроинтеграција требало би решити пре избора, поруке су конференције "Србија и Европска унија - крај почетка".

Још се не зна да ли ће Европски савет дати кандидатуру Србији, а много тога још се дешава у Бриселу, Београду и Приштини. Зато европски дипломата Мирослав Лајчак у Београд није донео вест о томе шта ће одлучити Савет.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2012/02/23/9313016/Konferencija-o-EU.jpg)

Уместо изборном кампањом, Лајчак Србији саветује да у интересу евроинтеграција, реши статус кво на северу Косова и Метохије и испуни захтеве из домена регионалне сарадње, који су, каже, одувек били услов.

Извршни директор за Европу и Централну Азију у Европској служби спољних послова каже да је 1. март један од најзначајнијих датума у календару ЕУ.

"Превише често европска агенда, европске теме постају таоци политичког календара и друго, знамо какав је политички календар у Србији ове године, тако да је важно да се испуне услови да се те важне одлуке донесу сад, пре него што Србија уђе у изборни циклус", каже Лајчак.

Директорка Канцеларије за европске интеграције Милица Делевић изјавила је да статус кандидата Србије за чланство у Европској унији зависи од резултата дијалога Београда и Приштине.

"Да би до статуса дошло неопходно је разумевање обеју страна и уважавање у потпуности става ЕУ где имате неких разлика у погледу државности Косова, али постоји потпуна сагласност о томе да регион као целина мора учествовати у регионалној сарадњи, кретати се ка ЕУ, а да Европска комисија прати кретање читавог региона у складу са европским стандардима", каже Делевићева.

Осим евробудућности Србије, неизвесно је шта ће бити са Европском унијом, имајући у виду да су поједини политичари у Европи, замењени комесарима из сфере финансија, чуло се на конференцији "Србија и Европска унија - крај почетка".

Конференцију су организовали Центар за спољну политику и и Фондација "Фридрих Еберт".

РТС (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0/1050276/%D0%A1%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B0+%D0%B8+%D0%95%D0%A3+-+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%98+%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B0.html)


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Гога Фебруар 27, 2012, 15:39:09
За преговоре нове уцене


БЕОГРАД – У Бриселу данас се састају шефови дипломатија земаља ЕУ, који ће у уторак дати позитивно мишљење да Србија заслужује статус кандидата за чланство у Унији, али после тога следе нове уцене које ће бити испостављене Београду уколико жели да добије датум почетка преговора, сматрају саговорници „Правде“.

(http://www.pravda.rs/wp-content/uploads/2012/02/03-brisel.jpg)

Министри европске двадесетседморице донеће одлуку о кандидатури Србије, а 1. марта ће то коначно на заседању потврдити и шефови држава и влада.

Предраг Симић, професор ФПН-а, каже да је добијање кандидатуре извесније, али не и потпуно извесно. Према његовим речима, могуће је да Брисел испостави Србији нове захтеве за датум почетка преговора о уласку Србије у ЕУ.

- Али, прерано је да се говори о датуму. Мислим да ће и Брисел сачекати да се прво одрже избори у Србији и да се формира нова влада, да би проценили какав је њен капацитет за преговоре о чланству – рекао је Симић.

Огњен Прибићевић, некадашњи амбасадор Србије у Немачкој, сматра да је реално очекивање да добијемо кандидатуру, али да не смемо искључити ни неповољнију варијанту.

- Реално је очекивати статус кандидата после свега што се догодило у преговорима са Приштином и после бројних сигнала из Вашингтона и Берлина. Велике силе су схватиле да је боље имати Србију на палуби брода ЕУ, него да Србија није ту. Захтеви који долазе од Румуније и Литваније о питању Влаха у Србији и кандидатури министра Вука Јеремића за председавајућег Генералне скупштине УН мислим да немају ту тежину да би могли спречити кандидатуру – рекао је Прибићевић. Он напомиње да је за датум почетка преговора потребно решити питање институција Србије на северу Косова.

- То је питање свих питања. Питање институција је могуће решити на сличан начин као и све досадашње проблеме – истакао је Прибићевић, који је напоменуо да треба сагледати и да ли Немачкој уочи њених избора одговара да се тај процес  ширења настави.

- Немачки бирач напросто не жели више да даје паре низашта, јер је толико већ дао за Грчку да свако помињање озбиљнијег проширења ЕУ њега иритира – рекао је Прибићевић.

И Никола Јовановић, главни уредник часописа „Изазови европских интеграција“, каже да је кандидатура извесна, а да ће бити нових услова за добијање датума за почетак преговора.

- Они још нису кристалисани, Европски савет их још није издиктирао. То ће учинити или крајем недеље или, још вероватније, у јуну – сматра Јовановић.

    П. Латиновић, Правда (http://www.pravda.rs/2012/02/26/za-pregovore-nove-ucene/)


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Гога Фебруар 27, 2012, 19:07:35
Жипе: Постигнут договор о кандидатури Србије, коначно нико није имао приговор

Француски министар спољних послова Алан Жипе изјавио је данас у Бриселу да је на састанку шефова дипломатија држава чланица ЕУ постигнут договор о додељивању статуса кандидата Србији. Висока представница ЕУ Кетрин Ештон је поднела извештај о раду мисије Еулекс и споразуму Београда и Приштине.

(http://www.blic.rs/data/images/2011-03-29/129768_hejg-zipe-libija-afp_f.jpg?ver=1330348240)
Француски шеф дипломатије

"Постигнут је договор данас. Данас коначно није било приговора", рекао је Жипе новинарима у паузи састанка, преноси АФП.

Формална одлука биће донета сутра а она мора бити потврђена на самиту ЕУ који се одржава 1. и 2. марта

Жипе је, напуштајући раније састанак шефова дипломатија ЕУ, који данас воде "политичку расправу" о додели кандидатуре Србији, нагласио: "Одавно смо убеђени да је требало напредовати и Србиији доделити статус кандидата за чланство".

 "То је сад учињено", истакао је француски министар иностраних послова који је похвалио посао који су, с тим у вези, обавили висока представница ЕУ Кетрин Ештон, европски комесар Сстефан Филе и посредник ЕУ у дијалогу Београд-Приштина Роберт Купер.

"Услови су испуњени и то ће бити охрабрење за Београд да напредује у процесу интеграција у Европску унију, као и за Косово које је такође направило напредак", навео је Жипе.

Цитат
Договор с Приштином

У европским круговима у Бриселу очекује се да ће министарска одлука бити повољна, имајући у виду договор који су Београд и Приштина постигли о регионалном представљању Косова и примени споразума о интегрисаном управљању прелазима. Заседање Европског савета у децембру протекло је у знаку неизвесности да ли ће делегације Београда и Приштине моћи да се договоре о регионалном представљању Косова, због чега је одлучено да се о статусу кандидата за Србију расправља у фебруару.

У Бриселу ће данас и сутра бити и председник Србије Борис Тадић који би требало да се састане с високом представницом за спољну политику Кетрин Ештон. 

"Треба бити стрпљив, како кажу неке колеге, јер статус кандидата није чланство у ЕУ", закључио је шеф француске дипломатије.

 

Одлуку о статусу кандидата за Србију треба да донесу министри 27 земаља чланица на сутрашњем састанку савета за опште послове, а потом да је потврде шефови држава и влада на самиту 1. и 2. марта.


Пољски министар: Подршка кандидатури Србије

Шеф пољске дипломатије Радослав Шикорски изјавио је данас у Бриселу да подржава одобрава давање Србији статуса кандидата за чланство у Европској унији, нагласивши

да очекује да то обухвати и "синхронизовање" политике Београда с политиком ЕУ.

Шикорски је то рекао после "политичке расправе" министара ЕУ о сутра очекиваној одлуци о кандидатури Србије и тиме одговорио на питање српских новинара да ли је Пољска у расправи до знања да од Србије очекује да ће бити солидарна с политиком ЕУ и у погледу сад тесних односа Србије с Русијом, односно да од тога одустане?

"Не желим да коментаришем шта је ко рекао, јер", ставио је до знања пољски министар, "то није била јавна расправа, али могу потврдити да ја подржавам одобравања статуса кандидата Србији".

Али, подвукао је Шикорски, "наравно период Србије као кандидата има за циљ да се ваша политика синхронизује с осталима у Европској унији и да се постигне да ви осећате ту европску солидарност у 'својим костима', у себи, као ваш први доказ лојалности".

Један аустријски дипломата је, осврћући се на расправу о Србији на министарском заседању, оценио да "Русија игра своју игру на Балкану, па и ЕУ ту мора да води сопствену политику и да се додатно ангажује на балканском простору".

Он је додао да све говори да ће сутра шефови дипломатија ЕУ одобрити статус кандидата Србији и да на то неће утицати извесне ограде Пољске, као и Румуније око влашке мањине у Србији и Литваније, која тражи више доказа за спровођење договора Београд-Приштина и тешњу сарадњу Србије с Еулексом.

Аустријски дипломата је изнео и мишљење да ће Србија пред улазак у чланство ЕУ морати да у неком виду призна Косово, "иако је то дугорочни процес и то се уопште не тражи у овом тренутку".

Блиц (http://www.blic.rs/Vesti/Politika/309288/Zipe-Postignut-dogovor-o-kandidaturi-Srbije-konacno-niko-nije-imao-prigovor)


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Гога Фебруар 27, 2012, 19:10:33
Чини ми се да ово мишљење аустријског дипломате све објашњава иако је то већ свима постало јасно, сем српској вкасти.

Цитат
Аустријски дипломата је изнео и мишљење да ће Србија пред улазак у чланство ЕУ морати да у неком виду призна Косово, "иако је то дугорочни процес и то се уопште не тражи у овом тренутку".


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Гога Фебруар 28, 2012, 04:52:35
Па, докле понижења, ово више не може ни да се гледа  :D

(http://www.kurir-info.rs/static/imgs/article_thumbs/632x474/uploads/2012-02/149032.jpg)


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Гога Фебруар 28, 2012, 17:09:33
Зелено светло за кандидатуру

Савет за опште послове ЕУ препоручује статус кандидата за Србију, пише у закључку са данашњег састанка, сазнаје РТС. Србија испунила све услове за добијање кандидатуре, поручио Гвидо Вестервеле. Румунија резервисана због питања влашке мањине у Србији. Председник Борис Тадић каже да су примедбе Румуније неоправдане.


16.56 - Савет за опште послове ЕУ препоручује статус кандидата за Србију, пише у закључку са данашњег састанка, јавља дописник РТС- а Душан Гајић. 

16.52 - Србија добила зелено светло за статус кандидата, што треба да буде потврђено у  четвртак, обавио Карл Билт на Твитеру.

16.30
- Састанак савета министара још увек није настављен после паузе. У току су консултације које данско председништво води са Букурештом. Једино нерешено питање је кандидатура Србије, јавља дописник РТС-а из Брисела.

15.50 - Барозо: Очекујемо добре вести, ако не данас, онда на самиту ЕУ.

15.40 -
Није у европском духу да поједине нације пласирају "неповезане теме" док се ради на даљим евроинтеграцијама Србије и Косова, оценио Карл Билт у поруци на Твитеру.

15.12
- Немачка непријатно изненађена тврдим ставом Румуније и инсистира у току расправе да одлука о статусу за Србију буде донета данас, сазнаје Танјуг у дипломатским изворима.

14.40
- Додела статуса кандидата Србији је питање веродостојности Уније и не сме се дозволити да буду постављене нове, вештачке препреке, рекао је министар спољних послова Аустрије Михаел Шпинделегер.

14.15
- Министри спољних послова ЕУ настављају дебату о Србији у 15 часова.

13.45
- Очекивали смо препреке, још није завршено, радимо на позитивној одлуци. Примедбе Румуније су неоправдане, каже председник Србије Борис Тадић.

12.55
- Министри су привремено прекинули дебату о кандидатури Србије како би оставили времена за додатне консултације. Главни проблем за позитивну одлуку је резерва Румуније због положаја румунске/влашке националне мањине, јавља наш дописник Душан Гајић. Из дипломатских извора сазнајемо да је делегација Румуније тражила да се питање кандидатуре одложи за Самит шефова држава и влада у четвртак и петак, али је став већине да одлука треба да се донесе данас. Очекује се да се министри ускоро поново врате теми кандидатуре.

11.50
- Европски извори најављивали су да се не очекује дуга расправа и да је позитивна одлука могућа већ до 12.00. Међутим, неке земље чланице желе да се у истом пакету донесе одлука и о изради студије о изводљивости за Косово, што би могло додатно да продужи дебату, јавља дописник РТС-а из Брисела.

11.30
- Расправа о кандидатури Србије на Савету министара ЕУ почела је у 10.30 и још увек траје.

Министар иностраних послова Немачке Гвидо Вестервеле изјавио је да ће Немачка дати зелено светло за статус кандидата за Србију и да је сада на Европи да уради своје.

Немачка влада ће подржати зелено светло за кандидатуру, рекао је Вестервеле новинарима на уласку у зграду Европског савета.

Мислимо да је Србија испунила оно што се од ње тражило, а сада је на Европи да испуни своје, рекао је он.

"Зато ће данас Европа одржати реч и дати допринос стабилизацији Западног Балкана", најавио је Вестервеле. Одбијајући да се упушта у "спекулације" о почетку преговора са Београдом, Вестервеле је истакао да је сада само важно да "Европа одржи реч".

"Ми смо Србији рекли да ће, када спроведе реформе, када седне за исти сто са Косовом, када склопи споразум са Косовом, добити статус кандидата. То се догодило. Ја сам још пре неколико дана о томе преговарао у Београду. Пошто је то спроведено, пошто су уклоњене барикаде, али и пошто су започеле унутрашње реформе и показана спремност на дијалог, уверен сам да ћемо и ми Европљани данас одржати реч", рекао је Вестервеле.

Иако је речено да резерве које имају Пољска, Литванија и посебно Румунија нису претња ветом, остаје да се види како ће оне бити превазиђене током састанка, кажу дипломатски извори ЕУ.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон била је оптимистична уочи данашњег састанка шефова дипломатија ЕУ. Упитана да ли ће Србија данас добити статус кандидата, Ештонова је одговорила да се "нада да ће бити тако".

Шеф шведске дипломатије Карл Билт рекао је да се нада да ће исход данашњих разговора бити позитиван по Србију, то јест да ће бити оцењено како она успуњава услове за добијање статуса кандидата за чланство у ЕУ.

Министри спољних послова Финске и Данске Александар Стуб и Николај Вамен изразили су наду да ће данас бити учињен корак напред и бити предложено давање Србији статуса кандидата за чланство у Европској унији.

"Мислим да ћемо данас ићи напред. Ствари изгледају добро, Приштина и Београд направили су компромис и учинили напредак. Ово ће бити добар дан за обе стране", рекао је Стуб.

"Видећемо шта ћемо ставити у закључке, али нема додатних корака који ће се тражити", изјавио је Стуб поводом кандидатуре Србије и додао да ће се о датумима за почетак преговора говорити касније.

Вамен је рекао да се Данска, као председавајућа Унији, нада да ће се доћи до решења за статус кандидата за Србију.

"Хајде да се договоримо", јасна је порука Данске као председавајуће Европској унији, изјавио је Вамен.

У Бриселу је рано преподне почео састанак Савета за опште послове ЕУ, који чине министри спољних послова земаља чланица Европске уније.

Министар иностраних послова Аустрије Михаел Шпинделегер истакао је у Бечу да би поздравио када би Србија данас добила статус кандидата за приступање ЕУ.

То није важно само за ту земљу, већ и за Аустрију, нагласио је он у изјави новинарима после седнице аустријске владе. "Потребан нам је стабилан Западни Балкан", подвукао је Шпинделегер.

РТС (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0/1052910/%D0%97%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BE+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BB%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D1%83.html)


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Гога Фебруар 28, 2012, 17:12:02
Као што рече један читалац "Добили смо кандидатуру, сад` можемо да се СЛИКАМО"


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: peraazdajic Фебруар 28, 2012, 17:34:45
ДаБогда пропала ова жута власт, као што ће и европа ускоро!


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Гога Март 02, 2012, 23:37:32
Регион честита СрбијиМилорад Додик, Филип Вујановић, Зоран Милановић и други лидери из региона честитали Србији добијање статуса кандидата за чланство у Европској унији.

Грађанима Србије и председнику Борису Тадићу стигао је велики број честитки од лидера држава у региону на добијању статуса кандидата за члана ЕУ.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2012/03/02/9362088/EU.jpg)

Председник Републике Српске (РС) Милорад Додик у честитки истиче да ова одлука ЕУ омогућава даљи напредак Србије на путу европских интеграција и отвара перспективу за бољи живот и сигурнију будућност њених грађана.

"Успех који је постигла Србија биће уједно и подстицај за друге земље региона да убрзају процес европских интеграција, како би сви заједно постали део шире европске заједнице држава и народа", навео је председник РС у честитки.

Председник Скупштине Републике Српске Игор Радојичић сматра да је стицање статуса кандидата Србије за чланство у Европској унији важно за читав регион, јер даље напредовање Србије, као окоснице региона, показује и спољнополитички правац којим треба да иде регион.

Министарство спољних послова БиХ поздравило је одлуку ЕУ. Шеф Одсека за ЕУ у том министарству Амер Капетановић рекао је да је Србија урадила јако добро све техничке припреме за статус и да јој на томе треба честитати, посебно Божидару Ђелићу, бившем потпредседнику владе за евроинтеграције.

Председник Црне Горе Филип Вујановић је, у честитки председнику Србије Борису Тадићу, навео да је одлука Европског савета да додели статус кандидата за Србију историјска.

"Уверен сам да она Србији отвара перспективу уласка у круг економски, демократски, културно и свеукупно просперитетних европских друштава, чиме се њеним грађанима стварају најбољи услови за даљи развој и општи напредак", рекао је црногорски председник.

Председник Македоније Ђорђе Иванов оценио је да одлука Европског савета представља још један велики историјски искорак ка европској перспективи земаља Западног Балкана, а одлуку је поздравило и македонско министарство спољних послова.

"Имајући у виду моју, али и велику посвећеност Републике Македоније процесу интеграција у ЕУ, радујемо се вашем успеху , јер су то добре вести за наш регион и позитивни сигнал за све остале земље региона", наводи се у писмо Иванова председндику Србије Борису Тадићу, поводом добијања статуса кандидата за чланство Србије у ЕУ.

Премијер Хрватске Зоран Милановић изјавио је данас у Бриселу да је за Србију након добијања статуса кандидата за придруживање Европској унији сада најважније да што пре почне преговоре.

То ће почети кад испуни мерила, а у тим мерилима Хрватска има искуство, били су према нама строги, биће и према Србији. Битно је да ту нема злобе и пакости, рекао је Милановић новинарима по завршетку дводневног самита ЕУ у Бриселу.

РТС (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0/1055386/%D0%A0%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D0%BE%D0%BD+%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B0+%D0%A1%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B8.html)


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Гога Март 02, 2012, 23:40:34
Цитат
Председник Републике Српске (РС) Милорад Додик у честитки истиче да ова одлука ЕУ омогућава даљи напредак Србије на путу европских интеграција и отвара перспективу за бољи живот и сигурнију будућност њених грађана.

"Успех који је постигла Србија биће уједно и подстицај за друге земље региона да убрзају процес европских интеграција, како би сви заједно постали део шире европске заједнице држава и народа", навео је председник РС у честитки.

Е, ако је то успех, па још и за честитање, онда са сигурношћу тврдим да се Додик скоро ни мало не разликује од Тадића!


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Stranac Majevicki Март 03, 2012, 11:53:59
Dragi moji,
Srbija će ući u EU ako to bude volja moćnika, ali ne zato što neko želi Lumpenserben u EU nego zato što je teritorija nekom potrebna. Juče su u vijestima (ARD, RTL, SF1) frizirane vijesti o broju nezaposelnih i dugu Srbije pa ispade da Srbija bolje stoji od mnogih članica EU) da nije tužno čovjek bi se nasmijao, a ovako nam ostaje da plačemo. 1999 godine sam napisao roman Ranjeni vuk u kome sam pomenuo plan napravljen u Maglenom dnu još 1963 po kome treba da: Kosovo, Vojovodina i Raska oblast budu oduzeti od Srbije, a sama uža Srbija da bude podijeljena na dva dijela istok-zapad, zar vam se ne čini da se to polako ostvaruje?
U madjarskom konzulatu u Subotici i ambasadi u Beogradu svakodnevno se primaju stotine ili čak hiljade zahtjeva za madjarsko državljanstvo, jedini uslov je da vam je jedan predak imao ugarsko državljanstvo. Zbog bijede u kojoj živimo pored Madjara, Hrvata, Slovaka itd., i Srbi predaju zahtjeve za madjarsko državljanstvo i dobijaju čim dokažu da im je jedan predag imao ugarsko državljanstvo i dokažu da znaju par madjarskih riječi.
Rumunija nam je otvorila problem Vlaha u Srbiji, iako to sad izgleda bezopasno, mi znamo da se to odavno kuva i da neko crta granice.
Niko nas ne može spasiti od davno napisanog scenarija osim nas samih, ali da bismo u tome uspjeli treba da se probudimo.


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Гога Март 04, 2012, 00:13:05
Цитат
Niko nas ne može spasiti od davno napisanog scenarija osim nas samih, ali da bismo u tome uspjeli treba da se probudimo.

Их, шта бих ја дала да видим да се овај наш јадни народ пробуди,..а гледам га свакодневно како спава, спава, а оволико дешавања, а оволике наше несреће!!!


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Ружица Април 28, 2012, 22:45:21
Кандидатура за ЕУ ропство

Као што се и очекивало, најављивано добијање статуса кандидата за приступање злокобној ЕУ, марионетски антисрбски режим Бориса Тадића користи ради појачане пропаганде у циљу додатног испирања мозгова преосталих лаковерних присталица евроунијатских интеграција. Чак и они којима није стало до Србије и србског Косова и Метохије, већ искључиво до сопственог џепа и стомака, у све већој мери се могу уверити да своју похлепу не могу утолити у ЕУ-брлогу. Шта више, показало се да потпуна сервилност актуелне владе према Бриселу и Вашингтону не доноси не само политичку, већ ни било какву економску или материјалну добит.
Бауку Европске уније, као савремене тамнице европских народа, све теже полази за руком да сакрије свој прави и наказни карактер и своју капиталистичко-пљачкашку природу, која настоји да преображава европске народе по сопственом потрошачко-материјалистичком узору, силом их одвајајући од сопствених традиција. Упркос томе, овдашњи издајнички властодршци, заједно са остатком антисрбске псеудоелите, упорно и даље шминкају мрачно и оронуло евроунијатско лице, представљајући га народу као идеал, без кога Србији нема будућности. А истина је да Србији нема будућности ако настави да на грбачи носи њих и подноси њихове шарене лаже, којима покушавају да надоместе недостатак било чега што би у очима народа њиховој политици дало позитиван печат.
Такође, истина је да Европска унија србском народу осим духовних отрова, задуживања и пљачке, нуди даљу и опсежнију окупацију србских земаља, уз притисак са циљем да се Србија одрекне Косова и Метохије. Свеже потписани издајнички споразум са терористичко-криминалним режимом у Приштини, нереаговање поводом хапшења припадника МУП-а Србије у Гњилану, као и рушење србске барикаде у акцији жандармерије, управо представљају показатеље потпуне сервилности издајничког Тадићевог режима, за коју је и награђен добијањем кандидатуре.
Због свега тога, није нимало изненађујуће све снажније народно расположење против Европске уније, као и све веће разочарење у овдашње политикантске позиционо-опозиционе привеске Система. На нама, србским националистима, остаје задатак да још снажније разобличавамо све евроунијатске лажи, борећи се против свих агената вашингтонско-бриселског пљачкашког монструма.

http://www.srb-akcija.org/komentar/2277/kandidatura-za-eu-ropstvo/#more-2277


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Zeka Мај 27, 2012, 07:24:42
Koštunica je u pravu: Državni vrh je sakrio uslove koje je Lajčak isporučio


(http://img859.imageshack.us/img859/4629/miroslavlajcak.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/859/miroslavlajcak.jpg/)

Izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak, koji je posetio Srbiju pre nekoliko dana, šokirao je aktere domaće političke scene novim zahtevima EU koji očekuju novu vladu Srbije.

- Šef slovačke diplomatije predočio je bukvalno jezive uslove. On je ispostavio tri nova naloga kako bi Srbija dobila status kandidata do kraja godine. I sva tri su bukvalno neprihvatljiva, obavestio je posle sastanka s Lajčakom Borisa Tadića ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić – otkriva naš sagovornik.

Nemački zahtev

Najgore od svega je što EU od Srbije praktično traži da se – na mala vrata – odrekne politike i Evropa i Kosovo, što su izaslaniku Ketrin Ešton sagovornici sa srpske strane ponovo odbili.- EU sada pokušava da progura nemački zahtev za ukidanje institucija na severu Kosova.

Tadić je zbog toga veoma zabrinut i svestan je da je gotovo nemoguće da uz te uslove dobijemo status kandidata do kraja godine, što je i jedan od razloga zašto i dalje okleva da prihvati mesto premijera i čeka dalje konsultacije kako bi se oko ovakvih stvari zauzeo potpuno čvrst i jedinstven nacionalni stav. Tadić će na sutrašnjem sastanku sa liderima koalicije okupljene oko SPS-a razgovarati o tom „Lajčakovom ultimatumu“ – otkriva on.

Prema rečima Ognjena Pribićevića, bivšeg ambasadora Srbije u Nemačkoj, moguće je da je Lajčak preneo poruke koje su i dosad bile uslov svih uslova – reforma sudstva i ekonomije i rešavanje korupcije.

Ipak, sasvim je realno očekivati da će Vašington i Berlin nastaviti s velikim pritiscima da se ukinu srpske institucije na Kosmetu, smatra on.- Nesumnjivo je da će biti uporni u tome, ali ja očekujem da će novi razgovori o severu Kosova biti nastavljeni s novim predstavnicima vlade – kaže Pribićević, i procenjuje da je Lajčak po svoj prilici ponovio ono što EU od početka zahteva – oštriji obračun sa korupcijom i kompletnu unutrašnju reformu.

Lajčak je, da podsetimo, imao sastanak u Beogradu sa Tomislavom Nikolićem i sa njim se dogovorio oko posete Briselu posle inauguracije. Izaslanik Ketrin Ešton tada je rekao da je u interesu Evrope da se što pre oformi nova vlada Srbije kako bi se nastavilo sa evrointegracijama, ali u javnim nastupima nije pominjao ono što je zgranulo naš državni vrh.

On je posle sastanka sa Vukom Jeremićem izjavio da EU želi vladu s ambicijom i snagom da sprovede reforme, koja ima evropske integracije kao prioritet i koja je spremna da preuzme obaveze dosadašnje vlade i nastavi pregovore sa Prištinom.

Nastaviti gde se stalo

Predrag Simić, profesor na FPN i bivši ambasador Srbije u Parizu, kaže da je Lajčak najverovatnije predočio polazne stavove Evropske unije za buduću vladu, koji su u vezi sa Kosovom i stanjem u pravosuđu.- To su elementi na kojima je EU i ranije insistirala. Usput, ja bih upozorio da situacija na Kosovu već postaje hronična. Jer mi tek treba da vidimo šta se sve dešavalo na Kosmetu dok smo se mi ovde zabavljali izborima – govori Simić.

Simić napominje da je nedavna najava otvaranja prištinske administrativne kancelarije u severnom delu Kosovske Mitrovice dovoljan pokazatelj da kosovski Albanci nisu gubili vreme i nastavili su da rade svoj posao u vreme srpskih izbora.- Odugovlačenje sa formiranjem vlade može samo da pogorša stvar i treba nastaviti tamo gde se stalo sa Kosmetom pre izbora – kaže Simić.

http://www.vestinet.rs/u-fokusu/kostunica-je-u-pravu-drzavni-vrh-je-sakrio-uslove-koje-je-lajcak-isporucio


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Гога Јун 19, 2012, 04:38:25
Европа спремила нове услове за Србију?

ЕУ је испоставила Србији три нова услова за отпочињање преговора о придруживању.

Европска унија поново условљава Србију
 

Позивајући се на незваничне изворе из Београда, "Политика" преноси да је шеф словеначке дипломатије и изасланик високе представнице ЕУ Мирослав Лајчак недавно испоставио српским властима три нова налога.

(http://static.politika.co.rs/uploads/rubrike/222861/i/1/Miroslav-Lajcak-foto-BETA.jpg)
Какву поруку је Ми­ро­сла­в Лај­ча­к пренео Томиславу Николићу и Ивици Дачићу (Фо­то Бета)

"Поред захтева за укидањем институција на северу Косова (при томе се не мисли на школе, домове здравља и болнице), тражио је отварање представништава у Београду, односно у Приштини, али и сусрет на врху Београда и Приштине", преноси лист и додаје да ЕУ од Србије још тражи и укидање суда у Косовској Митровици и увођење посебног телефонског броја за Косово и Метохију.

"Политика" подсећа и да је лидер социјалиста Ивица Дачић у јавност изнео да се од нове Владе Србије очекује да отвори канцеларију у Приштини.

Дачић је у недељу изјавио да не може у владу од које се захтева или која је пристала на то да се у Београду отвори канцеларија косовске владе, а у Приштини српске, као и да политички фактори у свету морају да упознају све актере на политичкој сцени Србије о томе какви се услови постављају пред земљу на путу ка ЕУ.

"Политика" подесећа и да је Лајчак недавно у ауторском тексту за "ЕУ обзервер" навео да се на путу ка ЕУ "првенство мора дати нормализацији односа са Приштином" и да су "многи представници настојали да успоставе равнотежу између националног интереса у европским интеграцијама и тог питања. То, међутим, више није начин који води напред...".  (Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/233277/Evropa-spremila-nove-uslove-za-Srbiju)


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Гога Јун 19, 2012, 04:41:56
Цитат
Дачић је у недељу изјавио да не може у владу од које се захтева или која је пристала на то да се у Београду отвори канцеларија косовске владе, а у Приштини српске, као и да политички фактори у свету морају да упознају све актере на политичкој сцени Србије о томе какви се услови постављају пред земљу на путу ка ЕУ.

Да ли то онда значи да у будућој влади неће бити ДС или нас Дачић обмањује (лаже).Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Гога Јун 20, 2012, 08:05:15
Брисел тражи признање Косова?

ЕУ је испоставила Србији три нова услова за отпочињање преговора о придруживању, пишу београдски медији, док у Влади Србије то демантују. Нова условљавања Србије негирала је јуче и Маја Коцијанчић, портпаролка Високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност.


(http://www.vesti-online.com/data/images/2012-06-19/246454_062005s1_if.jpg?ver=1340120323)
ПРИМЉЕНО К ЗНАЊУ: Мирослав Лајчак и Вук Јеремић

Шеф словачке дипломатије и изасланик високе представнице ЕУ Мирослав Лајчак, током недавне посете Београду наводно је, осим старог захтева бриселских званичника за укидањем институција на северу Косова, што се не односи на школе, домове здравља и болнице, затражио и отварање косовског представништава у Београду, односно српског у Приштини, али и сусрет на врху челника Србије и Косова. Тражи се и укидање суда у Косовској Митровици, као и увођење посебног телефонског броја за КиМ.

Министар за КиМ Горан Богдановић тврди да има свакодневне контакте са представницима међународне заједнице, и да никада нико није условљавао отварањем канцеларија.
- Ниједна будућа влада Србије не би смела да прихвати услов да Београд отвори своју канцеларију у Приштини, јер би то значило фактичко признавање Косова. Није тајна да постоји притисак да се угасе српске институције на северу Косова и да држава Србија престане да финансира тај део државне територије - објаснио је Богдановић.

Ипак, лидер СПС-а Ивица Дачић још у недељу је рекао да се од нове Владе Србије очекује да отвори канцеларију у Приштини. Он је изјавио да "не може у владу од које се захтева или која је пристала на то да се у Београду отвори канцеларија косовске владе, а у Приштини српске", као и да политички фактори у свету морају да упознају све актере на политичкој сцени Србије о томе какви се услови постављају пред земљу на путу ка ЕУ.

Председник Демократске странке Србије Војислав Коштуница затражио је хитну седницу парламента на којој би били одбачени, како је навео, нови услови ЕУ у вези са Косовом.

Цитат
Стефановић први пут чује
Шеф преговарачког тима Владе Србије Борислав Стефановић такође каже да у дијалогу који је београдски тим водио са Приштином, никада нико није поменуо отварање канцеларије косовских властио у Београду, нити Србије у Приштини.
- То никад није била тема дијалога ни формално, ни неформално, а и да јесте наш одговор би био јасан - казао је Стефановић.

(Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/233537/Brisel-trazi-priznanje-Kosova-)Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Zeka Јун 20, 2012, 09:22:36
Цитат
ЕУ је испоставила Србији три нова услова за отпочињање преговора о придруживању.

Ако је све ово тачно, онда би то значило да је то речено и Т.Николићу када је био у Бриселу, што би даље значило да је он ово прећутао и да је и он почео да води исту политику као и Б.Тадић.
Или сам ја у заблуди.


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Гога Јун 21, 2012, 02:32:23
Косовско "слепило"

"Политика" није хтела да гура главу у песак, да буде слепа код очију. И само је побројала све оно са чиме су европски партнери суочавали политичаре из Србије.

(http://static.politika.co.rs/uploads/rubrike/223091/i/1/mitrovica-1-strana.jpg)

Шта смо тражили то смо и добили. „Политика” је у уторак објавила текст „Да ли наши политичари прећуткују додатне услове ЕУ”, и стигла су реаговања са свих страна.

Проблем са реаговањима је у њиховој формалности. Тврдње: "Нема додатних услова" или „То није став комисије ЕУ” не значи да Србији није поменуто све оно што смо побројали, а сада понављамо:

· Примена досадашњих договора између Београда и Приштине (које иначе Београд, Приштина и Брисел различито тумаче)


· Укидање "паралелних" институција на северу КиМ, при чему се не мисли на образовне и здравствене установе


· Отварање канцеларија Београда у Приштини и Приштине у Београду


· Укидање суда у Косовској Митровици


· Увођење посебног позивног телефонског броја за КиМ


· Сусрет на највишем нивоу Београда и Приштине


Тачно је до све ово нису званични услови Европске комисије, али такође је тачно да су они саопштавани српској страни неколико пута као ставови најмоћнијих земаља Европске уније. Александар Вучић, в. д. председника СНС-а, јуче је потврдио да отварање канцеларија није званичан услов ЕУ, али је додао да се о томе разговара већ две-три године.

Да ли ће Србија морати до краја године да отвори канцеларију у Приштини и омогући отварање канцеларије Косова у Београду уколико хоће да у децембру добије датум за почетак приступних преговора са ЕУ?

Одговор се налази у присећању на оно шта се догодило у децембру прошле године. Европска комисија је тада оценила да је Србија испунила постављене услове за стицање статуса кандидата, али то се није догодило због противљења Немачке. Она је тада инсистирала на условима који нису били "званични услови ЕУ" и нису били "додатни услови".  (Политика) (http://www.politika.rs/rubrike/tema-dana/Kosovsko-slepilo.sr.html)Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Гога Септембар 13, 2012, 08:18:40
Ево, стиже УЛТИМАТУМ!!!

***Цитат
Ангелин посланик поручио:

(http://www.alo.rs//_customfiles/Image/slike/2012/09/13/polenc-v.jpg)


"Србија ће морати да призна Косово и Метохију"


Током преговора о приступању ЕУ, Србија ће морати да призна Косово и то битно пре самог ступања у ЕУ, каже председник Бундестаговог одбора за спољну политику.

Рупрехт Поленц је то рекао одговарајући на питање дописнице Бете шта је потребно да би Немачка начелно постојећу, али последњих месеци увелико замрлу подршку Србији на њеном путу у ЕУ, поново активирала. Поленц је најпре навео да се за то очекује испуњење више услова. Прва два су реформа правосуђа и кривично гоњење починилаца напада на Амбасаду СР Немачке у фебруару 2008. године, а трећи и највећи је признање Косова јер ЕУ не жели нови "кипарски случај".

"То сам мојим саговорницима из Србије последњих година и месеци увек овако формулисао - могло би, када је предат захтев за отпочињање преговора о приступању ЕУ, да се каже и пошаљите карту ваше земље са границамап. То нећемо учинити", рекао је Поленц и додао: "Зато, у одређеном тренутку током преговора о приступању неће моћи да се заобиђе да Србија независност Косова прихвати и призна и то битно пре приступања Европској унији."

(Ало) (http://www.alo.rs/politika/53625/Srbija_ce_morati_da_prizna_Kosovo_i_Metohiju)


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Гога Септембар 13, 2012, 08:24:11
Па, ако је тако, онда би Србија требала да каже одговор, али онакав одговор који је увек доликовао Србину кроз векове!

На потезу је српска влада.

А, да ли би и српски народ сада требао да каже нешто по том питању, на пример, РЕФЕРЕНДУМОМ, да ли је за улазак у ту ЕУ, која све време поставља неке ултиматуме, док није стигла до овог, што је у ствари све време и био један од главних ултиматума, признање независног Косова.


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Гога Септембар 14, 2012, 00:13:14
Седам услова Немачке за почетак преговора Србије са ЕУ


Услови Немачког парламента за отпочињање преговора о приступању Србије у ЕУ не односе се само на Косово и Метохију. Пре него што Бундестаг донесе позитивну одлуку о преговорима, Србија ће морати и да расветли напад на немачку амбасаду, али и да се јасно одреди о злочинима попут оног почињеног у Сребреници.

(http://www.blic.rs/data/images/2012-03-22/227954_bundestag2-afp_f.jpg?ver=1347532886)
Берлин има седам услова за Србију: Бундестаг

"Блиц" објављује седам услова Берлина који су предуслови за опточињање преговора о приступу:

Цитат

    1. До момента доношења одлуке о отпочињању преговора Србија мора да испуни Акциони план који је почетком 2011. године склопила са Европском комисијом. Тај план обухвата 96 тачака односно задатака и закона који су утврђени Акционим планом.

    2. Расветљавање напада на немачку абмасаду у фебруару 2008. године, а када је Немачка признала независност Косова. Очекују се видљиви помаци у разјашњењу и кривичном гоњењу.

    3. Иако је Србија протеклих година предузела видљиве кораке у превазилажењу прошлости потребно је даље напредовање. Корак назад је изјава "да у Сребреници није било геноцида". Бундестаг очекује јасне сигнале у правцу наставка помирења у региону.

    4. Пре доношења одлуке у немачком парламенту о отпочињању преговора Србије, очекује се потпуна реализација досадашњих резултата у процесу дијалога између Београда и Приштине и договор о наставку дијалога изван већ предвиђених тема, као што су енергетика и телекомуникације. Пре доношење одлуке о преговорима Србије мора да дође до видљивог напретка у погледу решења још отворених билатералних питања са Косовом.

    5. Као битно очекивање односи се на - српске паралелне институције на северу Косова. Пре отпочињања преговора Бундестаг очекује почетак континуираног укидања паралелних структура у безбедносном апарату и управи као и њиховог финансирања.

    6. Београд мора још више да употреби свој утицај и континуирано утиче на Србе са севера да активно сарађују са Еулекс и Кфором.

    7. Приступањем чланице не смеју уносити нерешене сукобе у ЕУ. Србија пре преговора мора да покаже видљиву вољу да је спремна да постигне правно обавезујућу нормализацију односа са Косовом с перспективом да обе пуноправне чланице у смислу ЕУ уговора могу реализовати своја права и обавезе независно једна од друге и заједно.

(Жељка Јевтић, Блиц) (http://www.blic.rs/Vesti/Politika/342590/Sedam-uslova-Nemacke-za-pocetak-pregovora-Srbije-sa-EU)


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Гога Септембар 14, 2012, 02:18:42
Цитат
Седам услова Берлина који су предуслови за опточињање преговора о приступу...

Седам услова, који су предуслови  ;D. А онда само у 1. услову, у Акционом плану  има 96 тачака, закона, који су утврђени овим планом. хехе када ће свих тих 96 тачака да се примени, па тек онда 2.,3., Услов ...и тако редом, `де ће нам бити крај. У ЕУ, сигурно не!!!


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Гога Септембар 14, 2012, 18:18:49
Влада није знала само најбитније ствари око Косова


Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић изјавио је у петак да је до сада за Владу био непознат само седми услов за наставак евроинтеграција који се односи на уговорно обавезивање о успостављању добросуседских односа са Косовом.

(http://www.vesti-online.com/data/images/2012-02-18/217684_aleksandar-vucic_f.jpg?ver=1347634222)
Нису знали, али сада знају све: Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић


На конференцији за новинаре у Медија центру, Вучић је рекао да је за Владу Србије битније шта о тим условима мисли Европска унија и указао на став шефа Делегације ЕУ у Београду Венсана Дежера да су услови Уније непромењени.

Вучић је ипак истакао да не треба затварати очи јер је утицај групације немачке партије СДУ/ЦСУ веома важан и велики. Он је рекао да се Влада Србије није изјашњавала о томе, јер се ради о ставу једне политичке партије, а не Немачке или ЕУ.

Вучић је казао да је услов који се односи на борбу против корупције прихватљив и изразио наду да ће у потпуности бити испуњен.

"Што се тиче Берлина разговарали смо о свему и ја сам нешто покушао да променим али очигледно нисам успео у томе. То сматрам и својим неуспехом", рекао је Вучић, али није желео да прецизира о чему се ради.


Говорећи о истрази коруптивних активности, Вучић није хто да се изјашњава о појединачним случајевима, али је поновио да нико неће бити заштићен. (Бета) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/254384/Vlada-nije-znala-samo-najbitnije-stvari-oko-Kosova)


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Гога Септембар 18, 2012, 23:33:33
Датум за преговоре са ЕУ крајем 2013.

Србија може да се нада добијању датума најраније крајем следеће године – сазнају Новости. Извештајем ЕК провејаваће критички тон и неће бити ни условне препоруке. Расту апетити за условљавање. Комшије опет затежу

СРБИЈА може да се нада добијању датума отварања преговора са ЕУ најраније крајем следеће године, после избора у Немачкој, који су заказани за следећи септембар, сазнају “Новости” из дипломатских извора у Бриселу.

Иако коначна верзија извештаја Европске комисије о напретку још није готова, већ сада је извесно да ће у овој анализи провејавати “критички тон”. Такође, неће бити чак ни условне препоруке шефовима држава и влада ЕУ да нам у децембру дају зелено светло за наредни корак у интеграцијама, уз констатацију да је постигнут “ограничен напредак у нормализацији односа са Косовом”.

С друге стране, како се буде приближавао дан одлуке о следећем кораку у интеграцијама, бујаће и апетити и захтеви мањих држава ЕУ, пре свих наших суседа. Они ће свој глас за додељивање датума на Европском савету условљавати решавањем спорова које имају са Србијом.

Последњи пример су сигнали који стижу из званичне Софије да ће блокирати Србију све док не побољша положај бугарске мањине у нашој земљи. Београд може да очекује и “затезање” Румуније, због питања Влаха, али и Мађарске, као и нове чланице Хрватске, која у ЕУ улази следећег јуна, а са којом имамо многобројна нерешена питања.

Да ће Бугарска имати тврд став у децембру, за “Новости” негира Димов Краљо, политички саветник амбасаде ове земље у Београду. Он каже да је подршка европској будућности за све земље западног Балкана трајни елемент у политици Софије:

- Ипак, мале су шансе за добијање датума у децембру, али не због Бугарске, већ нерешених питања које Београд има са Приштином - каже Димов Краљо.

Први потпредседник српске Владе Александар Вучић поручио је да се Србија нада добрим вестима из Брисела на пролеће, односно до јуна следеће године. Вучић је рекао да је садашња влада дужна да спроведе оно што су представници претходне власти потписали у дијалогу са Приштином, док год су та решења у складу са Уставом Србије.

- Косовски проблем је број један, али не треба занемаривати ни спорове које имамо са комшијама. Бугарски посланици у ЕП стално отварају проблем нерешених питања које имају цркве наше две земље, као и лош материјални положај бугарске мањине - каже нам Ласло Варга, из скупштинског Одбора за ЕУ интеграције.

Професор међународних односа Предраг Симић каже за “Новости” да не треба искључити ни нова “затезања” Румуније и Мађарске, у којој све више јача десница и захтеви за ревизију Тријанонског уговора.

Наш некадашњи амбасадор у Берлину Огњен Прибићевић објашњава да нам позиције мањих држава ЕУ према нашим интеграцијама неће ни помоћи, ни одмоћи, јер је све у рукама великих сила. (Д.М. вечерње НОВОСТИ) (http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.289.html:397555-Datum-za-pregovore-sa-EU-krajem-2013)


(http://www.novosti.rs/upload/images/2012//09/18n/pol-komsije-zatezu-kandidat.jpg)

 :D....ово двоје би могли да уплаше малу децу
Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: moka Октобар 10, 2012, 17:13:58


Beograd -- Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić kaže da zahtev iz dokumenata EK da Srbija poštuje teritorijalni integritet Kosova preti dijalogu Beograda i Prištine.


 

Foto: Beta
Komesar EU Štefan File kaže da je u pitanju protivljenje podeli Kosova, a ne prejudiciranje statusa.

"Dosta sam uznemiren ovakvom izjavom, jer umesto da pomogne početku dijaloga, ona može da ga zatvori. Možda je bilo od Srbije poštenije tražiti da prizna nezavisnost Kosova nego da prizna državni integritet", rekao je premijer Ivica Dačić.

Predsednik vlade je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, pošto je od ambasadora EU u Srbiji Vensana Dežera dobio izveštaj o napretku Srbije, rekao i da se ta formulacija ne navodi u Izveštaju EK već , kako je rekao, u drugom dokumentu EU, ne preciziravši u kojem.

Reč je o dokumentu "Strategija proširenja i glavni izazovi 2012 - 2013", koji je danas takođe objavljen u Briselu.

Taj dokument ima 77 strana i govori o strategiji za proširenje Unije i izazovima koji očekuju zemlje kandidate i potencijalne članice EU, a na stranici 26 u preporuci za Srbiju između ostalog se navodi da je "rešavanje problema na severu Kosova, uz poštovanje teritorijalnog integriteat Kosova i posebno potreba lokalnog stanovništva, ključan elementi procesa u kojem EK očekuje "održiv napredak" i, postepeno, "punu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine".

"Ne prejudiciramo status, protivimo se podeli"

File je rekao da formulacija o "teritorijalnom integritetu" ne prejudicira status Kosova, već ukazuje da se EK protivi podeli Kosova.

"Teritorijalni integritet nije vezan za Srbiju, niti je taj termin vezan sa statusom Kosova. To je jasan signal da Komisija ne želi podelu Kosova", precizirao je File u izjavi Tanjugu.

Ovo je inače prvi put da se u jednom zvaničnom izveštaju EU eksplicitno pominje "teritorijalni integritet Kosova".

"Srbija je bila spremna za politički dijalog već u oktobru, ali sada ovo postavlja pitanje da li je to samo mekša alternativa za priznavanje nezavisnosti Kosova, jer ja još nisam sreo teritorijalni integritet bez suvereniteta", rekao je Dačić.

Dačić je, takođe, dodao da će tražiti komentar od komesara EU Štefana Filea da li je formulacija o teritorijalnom integritetu Kosova novi uslov za Srbiju, jer kako je istakao, za Beograd su novi uslovi neprihvatljivi.

"Srbija zaista nema nameru da nasilnim metodama narušava ono što predstavljaju administrativne linije Kosova i Metohije, ali ja sam shvatio da mi želimo dijalog i relaksaciju odnosa, statusno neutralni dijalog, a ne da pomažemo Kosovu da zaokruži nezavisnost. Ako je ovo formulacija koja je sa naše strane pogrešno protumačena, bićemo spremni za nastavak dijaloga sa Prištinom", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da je iznenađen izostankom razumevanja za napore Srbije na njenom evropskom putu i napore u normalizaciji odnosa s Prištinom.

Evropska komisija je u Briselu predstavila Godišnji izveštaj o napretku Srbije u evrointegracijam. Izveštaj je predstavio komesar za proširenje Štefan File, koji zatim dolazi u Beograd.

Kao što se očekivalo, Evropska komisija nije preporučila davanje Srbiji datuma početka pregovora sa EU. Umesto toga, preporučeno je poboljšanje odnosa s Kosovom.

Na sednici Vlade Srbije koja je danas održana u Beogradu o dokumentima EU nije bilo reči.
 

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=10&dd=10&nav_category=11&nav_id=650466

Где је Дебели видео дијалог??


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Cuburac Октобар 10, 2012, 18:26:38
Ovo je kukavicije jaje i Trojanski konj u isto vreme na mala vrata. Moglo se i ocekivati. Ucenama nikada nece biti kraja, uvek ce naci nove i nove. Nasi politicari su to trebali da shvate odavno. Sta znaci postovanje teritorijalnog integriteta nego nezvanicno priznanje drzave. Mogu Evropejci da pakuju objasnjenja kako god hoce i da ih uvijaju u oblande, ali cinjenice su cinjenice. Nasi treba jednostavno da zamrznu bilo kaqkve price sa svima oko Kosova, da se pozovu na rezoluciju 1244 kao jedinu merodavnu zakonsku obavezu i kraj. Proglase Kosovo i metohiju Okupiranom teritorijom sa zamrznutim konfliktom i pocnu pregovore za Pridruzenje Euroazijskom bloku. Da vidite kakva bi frka nastala u EU.


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: moka Октобар 10, 2012, 19:52:09
Цитат
Nasi treba jednostavno da zamrznu bilo kaqkve price sa svima oko Kosova, da se pozovu na rezoluciju 1244 kao jedinu merodavnu zakonsku obavezu i kraj. Proglase Kosovo i metohiju Okupiranom teritorijom sa zamrznutim konfliktom i pocnu pregovore za Pridruzenje Euroazijskom bloku. Da vidite kakva bi frka nastala u EU.
  Потпуно се слажем али мислим да су наши политичари сви редом јадни и бедни лопови и да због тог свог бедног лоповлука пристају на све уцене из Брисела.Мало им је да зараде легално пар милиона док су на власти него су алави и покраду по неколико стотина милиона које не могу да потроше док су живи него ће им неко те паре отети.


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Cuburac Октобар 11, 2012, 04:45:06
Nije tu moj Moko samo pohlepa u pitanju, tu je isto tako veoma vazno sto oni ne shvataju i nemogu da razumeju kako Zapad funkcionise. Das im mali prst, uzmu ti ruku do ramena. To im je pravilo. Nasi se stalno pozivaju na neku pravdu, na istinu i td... Od toga bre nema nista, Zapad kontrolise velike tokove novca, kontrolise medije i samim tim moze da diktira neke uslove sve dok im se nasi politicari bezpogovorno povinuju. Kada bi neko ustao i glasno i jasno podvukao crtu, tada bi se i zapadnjaci promenili u njihovom odnosu prema nama. Dotle, sve ce da ide po starom i bice samo gore i gore.


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Гога Октобар 12, 2012, 22:53:16
Спрдња у ЕУ на наш рачун: Србија ће ући у ЕУ за време председавања Турске!


"Србија ће постати члан Европске уније за време председавања Турске"! Ову шалу објавио је најтиражнији дански лист "Копенхаген пост", цитирајући неименованог званичника Уније у тексту о препрекама које стоје на путу Србије ка ЕУ.


(http://www.vesti-online.com/data/images/2012-03-01/220890_eu_f.jpg?ver=1350053465)
Наш пут ка Европској унији повод за шале и пошалице међу званичницима

"Како је један званичник ЕУ у шали рекао 'Србија ће постати члан ЕУ за време председавања Турске'. Велика препрека је Косово, које многи Срби посматрају као део своје териорије, иако ј оно прогласило независност још 2008. године", пише на почетку текста објављеног у "Копенхаген посту".

Ипак, аутор каже да Косово није највећи проблем са којим се Србија суочава.

"Економија државе је посрнула и многе људе оставила очајнима. Бројке говоре тужну причу: 30 одсто незапослених, инфлација је 10 одсто а дугови су огромни. Многи млади људи којима се укаже прилика, напуштају Србију тражећи 'зеленије пашњаке'", наводи се у тексту.

Да у Србији није све "црно" доказује висок ниво образовања становништва као и позивитва искуства власника иностраних фирми са запосленима у Србији. Такође, званичници Уније су изгледа задовољни степеном поштовања мањинских права.

"Нажалост, поштовање права мањина се још не односи и на хомосексуалце, што је тренд и у другим државама у источној и централној Европи. У октобру 2010. године група противника 'Параде поноса' напала је учеснике ове манифестације, што је разултирало насиљем и нередима у центру Београда", објавио је "Копенхаген пост".

Као најважније питање истиче се политика коју ће водити председник Србије Томислав Николић и Влада Србије у којој седе, како се наводи, представници "десничарске" Српске напредне странке. Међутим, аутор истиче да преговори са Унијом нису исто што и чланство.

"Наравно, треба истаћи да је почетак преговора далеко од стварног приступања. Турска, на пример, преговара о овом питању од 2005. године, али без икаквог реалног изгледа да се икада постане члан. Највећа предност одређивања датума почетка преговора ће, међутим, бити да се изврши притисак на Србију да спроведе кључне економске, политичке и социјалне реформе. 'Европеизована Србија' је у нашем интересу – без обзира на то да ли или не Србија икада постане чланица ЕУ", закључује се у тексту.

(телеграф.рс, Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/261186/Sprdnja-u-EU-na-nas-racun-Srbija-ce-uci-u-EU-za-vreme-predsedavanja-Turske)


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Zeka Октобар 14, 2012, 08:14:42
Мирослав Лазански: ЕУ, игра која није успела?


Игра око Косова и ЕУ класичан је пример сценарија игре два затвореника који су оптужени за исти злочин, Београд да је својом ранијом политиком изгубио Косово, ЕУ да је Србији противно међународном праву откинула око 15 одсто територије. У суштини оба затвореника су у ћорсокаку, нису у стању да брзо пронађу излаз из ситуације због помањкања узајамног поверења. И једни и други играју „пипиревку” како да остану у игри, а не буду осуђени, односно поражени. При чему је позиција ЕУ, наравно, далеко боља, јер ЕУ је „затвореник, заштићени сведок”. Логика је то „учествоваћу кооперативно у првом потезу, у другом потезу учествоваћу сходно начину како је други играо у првом”. Брисел је одобрио наш статус кандидата за ЕУ, сада тражи нашу кооперативност у другом потезу, у даљем процесу етаблирања косовске државне независности. У Бриселу очито сматрају да довољно познају српску политичку елиту и да могу да јој „продају” бајке о потреби „очувањa територијалног интегритета Косова” у контексту статусне неутралности Европске комисије за проширење поводом питања Косова.

Дакле, можда су наши политичари заиста погрешно разумели синтагму о „очувању територијалног интегритета Косова”, можда је то само „питање неспретне формулације”, ето нисмо се разумели? Но, ако је то тако, зашто је онда европски комесар за проширење Штефан Филе одбио предлог да се синтагма, коју смо због нашег недостатка језичке и правне суптилности, ето онако на брзину, и погрешно схватили, побољша да би је коначно правилно схватили? Да би овај слуђени народ схватио да нас ЕУ не уцењује, да ми погрешно гледамо на однос ЕУ према Косову и да смо у стратешкој заблуди?

Лично, одавно немам никакву дилему о „синтагми” која долази из Брисела, од Србије се тражи да већ сада де факто призна независност Косова. Пре самог евентуалног уласка у ЕУ тражиће се то признање и де јуре . Да се више не лажемо, ако се од Београда захтева поштовање територијалног интегритета Косова, сваки студент права ће вам рећи да је то признање државе. Колико знам, територијални интегритет немају ни дечји вртићи, ни градови, ни месне заједнице. Да ли сте чули да је Брисел икада тражио очување територијалног интегритета за неки град, дечји вртић, или месну заједницу? Ја још нисам.

Сада долазимо до другог момента ове приче. Је ли то што ЕУ тражи од нас антидемократски, овако директно смејање у лице највиших представника ЕУ за мене је антидемократско понашање. Да ли сте можда гледали изразе лица Штефана Филеа и Венсана Дежера када су нас у Београду уверавали да смо погрешно протумачили оно што су нам они поручили? Па смејуцкали су нам се директно у лице. Подсетило ме то на једну давну утакмицу Црвене звезде против Ливерпула. Звезда је изгубила са три нула, а лондонски „ Тајмс” је сутра имао велики наслов: „Фантастична игра Београђана”. То је демократија.

Бити фанатик европске идеје у времену када Велика Британија најављује референдум о опстанку, или изласку из ЕУ јесте помало неозбиљно. Јер нико у Србији не зна у којем ћемо типу света живети за десет до 15 година. Хоће ли то бити Европа великог савеза Немачке и Русије, или Британије и Француске? Мултиполарна Европа, или биполарна Европа? Европа богатих и сиромашних, Европа белих и обојених, Европа хришћана и муслимана? Европа интегрисана од Атлантика до Урала, или дезинтегрисана? Склоните са зидова портрете Аденауера, Шумана и Жана Монеа јер они данас Србији је уручују ђачку књижицу – хоће ли проћи у нови разред или ће понављати годину.

Постоји континуитет између тоталитарног европеизма прошлог века и „демократског” европеизма данас. Имају заједничког непријатеља, националну државу која је за њих претња за мир и превише скучен простор за економију планетарних димензија. За једне и друге „разноликост представља неред, а ред захтева униформност”. Униформност можете схватити и као „европске стандарде”.

Но, како све то објаснити нама сиротима, када треба да исплатимо плате и пензијице? Којом синтагмом и којом суптилношћу?

Fond ST (http://srb.fondsk.ru/news/2012/10/14/miroslav-lazanski-eu-igra-koia-niie-uspela.html)


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Гога Октобар 17, 2012, 13:24:02
Грађани Србије: Не признати Косово; све мање желимо у ЕУ и НАТО


Подршка грађана Србије Европској унији (ЕУ) опала је у септембру за два одсто у односу на јун и сада износи 47 одсто, док је број грађана који су против уласка у ЕУ порастао за 10 одсто и сада је 35 одсто, показало је представљено истраживање Београдског центра за безбедносну политику (БЦБП).

(http://www.vesti-online.com/data/images/2012-10-11/272053_eu_f.jpg?ver=1350470227)

Истраживање показује да 62 одсто грађана сматра да не треба признати независност Косова, док је број оних који су против уласка у ЕУ порастао за 10 одсто
 
Представљајући извештај, директорка БЦБП-а Соња Стојановић навела је да 62 одсто грађана Србије сматра да ни под којим условима не треба признати независност Косова, док је против уласка Србије у НАТО 65 одсто грађана.

Грађани Србије као највеће непријатеље доживљавају САД (43 одсто), Немачку (25 одсто) и Албанију (24 одсто), док највеће пријатеље виде у Русији (47 одсто), Грчкој (23 одсто) и Кини (21 одсто).  (Бета, Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/262384/Gradani-Srbije-Ne-priznati-Kosovo-sve-manje-zelimo-u-EU-i-NATO)

***


И ове цифре, које показују колико грађана Србије је за улазак у ЕУ, НАТО, су превелике, а реалност је нешто сасвим друго!
Зна се, колико грађана НЕ ПОДРЖАВА ЕУ, а нарочито улазак у НАТО, али као да нико не сме то да напише. :D


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Zeka Октобар 18, 2012, 21:58:00
Европа или Косово – бирате сами

(http://imageshack.us/a/img33/3382/1eusrbija.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/33/1eusrbija.jpg/)

 У ексклузивним разговорима за „Новости“ тројица министара говоре како ће да се реши сукоб настао захтевом да Србија призна „територијални интегритет Косова“.

Лајчак: Нема брисања интегритета

(http://imageshack.us/a/img252/9496/2miroslavlajcak300x207.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/252/2miroslavlajcak300x207.jpg/)

„Брисел од Београда не тражи да призна Косово, него да поштује његову целовитост“, објашњава Мирослав Лајчак, министар спољних послова Словачке, специјални изасланик ЕУ, чест преговарач и добар познавалац прилика у региону.

Српске власти инсистирају да се из Извештаја ЕК избрише реч „интегритет“ која се односи на Косово. Је ли то изводљиво?

 То је, наравно, питање за ЕК. Али, лично, не мислим да је то могуће. Јер, извештај је већ обелодањен.

Због чега се то тражи од Србије?

Мислим да је та реченица у извештају нека врста реакције ЕК на изјаве које долазе из Србије и које говоре о подели Косова, а које су за Брисел неприхватљиве. Та формулација је одговор.

Зашто онда нисте тако и написали? Овако сте довели Београд у ситуацију да постави питање наставка дијалога са Приштином…

Дијалог са Косовом нема алтернативу. Потребан је и свима у Србији је апсолутно јасно да је он кључ за даљи напредак Србије према ЕУ. То је нешто што сви желимо.

Сматрате ли да су интегритет и независност два одвојена појма?

Комесар Штефан Филе је дао одговор на неке коментаре у вези са реченицом о територијалној целовитости. Видео сам се с њим, разговарали смо о томе. Мислим да је после његове посете Београду постало јасније шта је он тиме мислио, да то за Србију не значи признавање независности Косова.

Постоји ли уопште тај услов о признавању независности?

Тај услов није на дневном реду, не постоји, и зато би било најбоље, а то је и моја пријатељска препорука, да се што пре заврше припреме за дијалог, да се што пре финализује преговарачки тим и да Србија у дијалог уђе са јасном платформом која ће имати снажан унутрашњи консензус.

Прети ли све ово да успори ток европских интеграција Србије?

Не мислим. Са друге стране, исто тако, не видим разлог зашто готово сваког дана имамо неке коментаре у стилу ”хоћемо-нећемо”. Још једном бих истакао: ту нема заобилазног пута. Треба да се уђе у дијалог. Србија треба да покаже да има своје ставове и интересе и да је конструктивни учесник тог дијалога.

Хоће ли Словачка, као земља која није признала независност Косова, поштовати његов територијални интегритет?

Ту реченицу око територијалне целовитости Косова треба схватити у контексту онога што је 2005. године рекла ”тројка”. Дакле, то није ништа ново. Не значи то признавање суверенитета, али значи нешто друго, и свим актерима је то познато.

Ви нећете признати независност?

Словачки став о том питању је јасан.


Ко изгуби мора да прихвати!

(http://imageshack.us/a/img62/4153/3karelsvarcenberg300x27.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/62/3karelsvarcenberg300x27.jpg/)

„Историјска реалност мора да се прихвати“, истиче Карел Шварценберг, потпредседник владе и министар спољних послова Чешке, земље која је одавно признала једнострано проглашену независност Косова.

Какав је тренутно став Савета министара ЕУ? Јесте ли спремни да учините уступак око спорне формулације?

Нема ничег новог. Све је веома добро познато. Србија мора да напредује по питању Косова. То је јасно. И, то је процес који је у току. Услови се знају и уступака нема.

Европска комисија, ипак, тражи превише. Довели сте Србију у ситуацију да први пут бира – Европа или Косово?

Срби морају да одлуче шта заправо желе. Могу само да посаветујем српске пријатеље да донесу јасну одлуку и да прихвате нешто што ионако не може више да буде промењено.

Сматрате ли да је такав савет реалан и да нећете тиме отерати Србију из процеса интеграција, упркос сталним уверавањима да је добродошла?

То није лако, тешко је да се прихвати, знам то и сам, али морамо бити реалистични. Србија је изгубила рат. А у рату се често губе територије! То је тако увек било у историји. Моја земља је такође изгубила доста територије у прошлом веку. Свако мора од неког да изгуби.

У ЕУ, ипак, на срећу, има влада које другачије мисле. Како ћете пет земаља уверити да Србија треба да призна део своје територије, кад ни други нису?

Имам отворене разговоре са својим колегама на савету министара. Скрећем им пажњу да постоји и више европских земаља које годинама нису признале независност Косова. То је њихов избор. Али, знате, сваки клуб, па и ЕУ, поставља своје услове. Пре него што постанете члан, те услове морате да испуните.


Аселборн: Србија ће кад-тад признати Косово

(http://imageshack.us/a/img43/8371/4zanaselborn300x264.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/43/4zanaselborn300x264.jpg/)

Дијалог између Београда и Приштине битан је да би се нормализовали односи. Али, Србија ће се кад-тад, ипак, наћи у ситуацији у којој треба да призна независност Косова“, каже луксембуршки министар спољних послова Жан Аселборн.

Мислите ли да је за Србију прихватљива формулација из Годишњег извештаја о проширењу ЕК у којем се тражи да поштује „територијални интегритет Косова“?

Европска комисија у потпуности остварује своју улогу доносећи препоруке у извештају о проширењу. У интересу је и Србије и Косова да се односи између Београда и Приштине још више нормализују. У том смислу, препорука је у потпуности прихватљива.

Да ли је то заобилазни пут да се од Србије затражи да призна независност Косова?

Дијалог између Београда и Приштине мора да буде настављен и продубљен. Дијалог и преговори представљају једини пут који ће водити ка нормализацији односа, као и ка стабилизацији читавог региона, иако гајим уверење да ће, на дуге стазе, Србија морати да призна независност Косова.

Јесу ли овим доведени у питање ток дијалога и европских интеграција?

Убеђен сам да је у интересу Србије да настави приближавање ка ЕУ. У том смислу, не мислим да ће Влада Србије довести у питање правац који је одабрала и озбиљно угрозити процес приближавања.

VaseljenskaTV (http://www.vaseljenska.com/politika/evropa-ili-kosovo-birate-sami/)
Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Zeka Октобар 18, 2012, 22:08:08
Ево како лају керови фрау фирер Меркелове....

"То није лако, тешко је да се прихвати, знам то и сам, али морамо бити реалистични. Србија је изгубила рат, а у рату се често губе територије. То је тако увек било у историји. Свако мора од неког да изгуби, објаснио је Шварценберг."

Ова реченица говори све,

НАТО је ратовао са Србијом да би нам отео територију Космета. То што су Шиптари на тој територији сада нама никакве везе... НАТО је на Космету класичан освајач и сада је још јасније зашто се НАТО понаша према Србима као окупатор...знају они чија је то земља.

НАТО и Немачка покушавају на све начине да легализују отимање Космета.

Шиптари су ту само параван и извођачи прљавих радова у смислу малтретирања Срба, пребијања, убистава...

Чак и да Србија призна независност Космета то никада неће бити држава у правом смислу јер су газде ушле и решиле ту да остану...колонија....без да више крију своје намере.


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Zeka Октобар 20, 2012, 12:04:05
„НАРАВНО, НИКАД ВАМ НЕЋЕ РЕЋИ ДА ЈЕ ДОШАО КРАЈ, АЛИ СРБИЈА ЈЕ ПРЕД КРАЈЕМ“


(http://imageshack.us/a/img109/5826/najdzelferidz.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/109/najdzelferidz.jpg/)


Паре нећете наћи у Европској Унији јер и сами стежу каиш. Што се тиче Америке они нешто и нису заинтересовани за вас. Можда вам и дају неку сићу али очекујте да дате Косово. Русија вам може дати неке кредите али знајте да хоће неки интерес!

Пише: Милош Ћупурдија

 
Мој лични интервју који сам обавио путем скајпа са представником Британије у Европском Парламенту, Најџелом Фериџем. Познат је поприлично као оштар критичар Еврпске Уније и као противник Европских званичника те је најавио крах и крај ‘ Лудог пројекта’ како он назива Европску Унију.

Дозвољено ми је да интервју са њим проследим у јавност под условом да све буде у скриптама то јест у писаној форми.


 

Познати сте као јак критичар Европске Уније! Који су највећи разлози због којих имате таква лоша мишљења о тој Унији?

Ја сам критичар свега онога што не ваља! Знате, ако нешто штети свима и ако то нешто са друге стране представљате као рај на земљи, то онда није нормалнно! Ти људи тамо у Европском парламенту ништа не раде, не одлучују о ничему. Они су ту само да потврде неке унапред исписане законе и планове! Онај ко то не подржи наћиће се на зиду срама унутар Уније. Европска Унија није слободна, и није онаква каквом је многи представљају.

 

Наши српски политичари ипак нам скроз говоре како без Европске Уније нема будућности, да ли они то говоре због себе или им је неко тако рекао?

Наравно да ће ваши политичари причати све најбоље о Европској Унији. То им је може се рећи једна од дужности. Ту настаје проблем, јер Србија није једина пред вратима лажног Бољег живота. И Хрватска и Црна Гора се налазе у истом проблему као и Ви. Сви политичари на Балкану само испуњавају нечије задатке, ту и тамо нешто и само одлуче! Али кључна питања се решавају у Вашингтону и Бриселу а не Београду.

 
Да ли Србију видите унутар ЕУ?

НЕ! Још једном наглашавам НЕ! Зар заиста мислите да ће Унија да позива нове чланове, сада када је и сама пред колапсом! Новца има све мање у Европским Фондовима и не треба Унији још социјалних случајева. И Србија и Хрватска су пред банкротом као и Европска Унија.Кад би се ви сви спојили настао би прави колапс. Црна Гора је нешто финанцијски боља,али проблем је што тамо мафија управља државним капиталом и он може нестати преко ноћи!

 
По вашем мишљењу који је најпоштенији и најнезависнији политичар у Србији а ко највише слуша инструкције Вашингтона и Брисела?

Нисам ја баш компетентан да причам о томе. Ипак не познајем ваше политичаре најбоље. Знам их из виђења али никад нисам са њима разговарао нити сам им држао свећу док су примали инструкције од некога. Ипак морам издвојити Бориса Тадића и Вука Драшковића који су највеће марионете на Балкану поред бившег премијера Хрватске, Иве Санадера који је претерано крао. Ту су још неке велике марионете али нису српски политичари па је сувишно сад да их спомињем. Најнезависнији од Вашингтона су управо странке и њени људи који нису ни ушли у владу нити прешли цензус.

 
Шта мислите о Новом Светском Поретку?

Ох да! Тај чувени Нови Сватски Поредак. Реално гледано јако много информација имам о томе. И смешно ми је кад ме људи питају кад ће Нови Светски Поредак доћи. Јер он је већ одавно дошао. А шта је Нови Светски поредак и да ли је он добар или не, хм, па само погледајте какво је глобално стање. Да ли је све нормално ил иде низводно? Сами закључите.

 
Имате ли идеју како да Србија изађе из економских проблема?

Не бих рекао да имам тако нешто. Реално увек говорим истину ма колико год она била сурова, и сад ћу рећи. Србија је пред крајем! Враћате се полако али сигурно у 90′те што се тиче недостатка пара и стандарда! Наравно не враћате се у оно наслије. Ваши политичари су врло уплашени и нервозни јер не знају шта да раде како би створили паре. Још не желе да вам саопште да пара нема јер неће демонстрације и панику. Наравно никад вам и неће рећи да је дошао крај. Али погледајте сами.

 
Ако Србија заиста иде ка дну и ка тоталном финанцијском колапсу, да ли има ико да је спаси од тога, да ли неко може да спаси Србију?

Свакако да може! Али питање је да ли они то желе. Паре нећете наћи у Европској Унији јер и сами стежу каиш. Што се тиче Америке они нешто и нису заинтересовани за вас. Можда вам и дају неку сићу али очекујте да дате Косово. Русија вам можте дати неке кредите али знајте да хоће неки интерес! Значи неће васм само тако дати позајмицу, даће вам паре да њиховим фирмама створите услове за рад у Србији, Србе ће запошљавати али главни профит иде Русима. Можда најбоље да Кинезе питате, али опрез они никад не дају паре а да неће нешто заузврат.

 
Да ли је икако могуће да Србија добије битку за Косово или је све ипак изгубљено?

Није баш све изгубљено по том питању. Проблем је што ваши политичари не желе да се потруде да реше нешто, већ само питају Вашингтон и Брисел, шта даље, уместо да сами раде  нешто. Можда север Косова може бити ваш. Али тешко

Vestinet (http://www.vestinet.rs/pogledi/naravno-nikad-vam-nece-reci-da-je-dosao-kraj-ali-srbija-je-pred-krajem)


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Гога Октобар 22, 2012, 21:22:35
Сваки други ученик и студент против ЕУ

У главном граду против евроинтеграција 41 одсто, у Војводини 35, а централној Србији 34 одсто

(http://static.politika.co.rs/uploads/rubrike/236982/i/1/35542i1pol05.jpg)

Највећи број противника уласку Србије у Европску унију живи у Београду, а међу њима је највише младих рођених између 1982. и 1992. године. Готово две трећине грађана сматра и да власти Србије ни по коју цену не би требало да признају независност Косова и Метохије. Ово показују резултати истраживања које је од 18. до 25. септембра за Београдски центар за безбедносну политику урадио Цесид.

(http://www.politika.rs/uploads/editor/35542i1pol05-1.jpg)

Чињеницу да се млади људи противе евроинтеграцијама, истраживачи објашњавају тиме да је реч о младима који су одрастали у време режима Слободана Милошевића, па тако нису ни имали прилике да запамте неко боље време. Међутим, они који су у Милошевићево време били већ стасали, а сада имају између 30 и 39 година, углавном су за ЕУ. Међу овом генерацијом је однос снага 54:28 одсто у корист присталица евроинтеграција. Њихова приврженост ЕУ објашњава се чињеницом да је "чланство у ЕУ била алтернатива Милошевићевом режиму". Сваки други ученик или студент (54 одсто), како показује истраживање, против је уласка у ЕУ док је сваки трећи (36 одсто) за чланство у ЕУ.

(http://www.politika.rs/uploads/editor/35542i1pol05-2.jpg)

Када је реч о образовној структури, европски пут Србије, како показује истраживање, највише подржавају високообразовани (53 одсто) и они са завршеном средњом школом (49 одсто). Истовремено сваки трећи грађанин са универзитетском или средњошколском дипломом је противник ЕУ.

У главном граду живи више евроскептика него у Војводини или централној Србији. Истраживање показује и да су Београђани подељени (41 одсто је за, а 40 одсто против) када је реч о уласку Србије у ЕУ. Највише присталица ЕУ живи у Војводини (50 одсто), а затим у централној Србији (48 одсто). Са већим примањима повећавају се и симпатије према ЕУ. Тако је међу онима који зарађују више од сто хиљада динара месечно за чланство у ЕУ чак 63 одсто. А 46 одсто оних који имају плату мању од двадесет хиљада динара такође подржавају европски пут Србије.

(http://www.politika.rs/uploads/editor/35542i1pol05-3.jpg)

Присталице Демократске странке и ЛДП-а су најватреније присталице приступања Србије ЕУ, а више поборника него противника ЕУ је и међу гласачима УРС-а, коалиције СПС–ПУПС и ЈС и странака националних мањина па и међу гласачима ДСС-а. Код ових странака је заступљеност оних који се противе чланству у ЕУ на приближном нивоу. Највећи противници евроинтеграцијама Србије су гласачи Двери (81 одсто), а затим следе гласачи СРС-а (66 одсто) и СНС-а (48 одсто).

Када је реч о Косову и Метохији 11 одсто грађана сматра да Србија може признати КиМ само уколико то води ка чланству у ЕУ. Такође, сваки једанаести грађанин мисли да би влада требало да призна независност КиМ одмах.

(Ј.Церовина) (http://www.politika.rs/rubrike/tema-dana/Svaki-drugi-ucenik-i-student-protiv-EU.sr.html)


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Гога Октобар 22, 2012, 21:33:55
Цитат
Ово показују резултати истраживања које је од 18. до 25. септембра за Београдски центар за безбедносну политику урадио Цесид.

Ако је Цесид написао ове цифре, које показују колики је проценат оних који НЕ ЖЕЛЕ у ЕУ онда можемо да замислимо колика је та цифра стварно. Данас чујем на једној радио станици, која се слуша у целој Србији, па и шире, да бројка оних који ЖЕЛЕ у ЕУ, једва да презаи 1% ;D

А и остале бројке не одражавају реалну слику. С обзиром да Цесид ништа не ради "реда ради" нити за џаба ( не мислим овде на новац, него на циљ), могли ги озбиљно да се замислимо шта стоји иза ове Цесид-ове анализе. На шта "пуцају"?!


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Zeka Октобар 25, 2012, 07:14:53
Јелена Гускова: Да ли Срби сањају о Европској унији?


У Србији се већ дуже време воде спорови поводом ступања земље у ЕУ. Сада се све више говори о европском скептицизму. Углавном је то везано са новим условима за земљу од стране Брисела. А тим пре, са признавњем независности Косова, на шта у Србији нико неће пристати. Која сада расположења владају међу грађанима у погледу европске интеграције?

Питање разматра руководилац Центра за проучавање савремене балканске кризе Института за славистику РАН Јелена Гускова.

Од 8. до 25. септембра ове године на молбу Београдског безбедосног центра вршено је истраживање јавног мњеса у Србији. Питања су се тицала уласка у ЕУ, чланства у НАТО-у и одобрења независности Косова.

Сви руководиоци Србије у последњој деценији сањали су да постану чланови ЕУ. Председник Борис Тадић учинио је ову тежњу светом кравом своје власти, главним смислом живота, звездом водиљом за све наредне генерације, основном паролом свих предизборних кампања. Почетком века многи су веровали да ће ступање у ЕУ донети дугоочекивану стабилност и благостање и осигурати сигурну егзистенцију. У септембру 2002. године скоро 70% становништва Србије се изјашњавало за ступање у ЕУ, против је било свега 12%. 2008. године број оних који су се изјашњавали „за“ смањио се до 60%, а данас се спустио до 48%. Број противника ЕУ је скочио до 36%. Највећи број противника ЕУ живи у Београду, међу њима је навише оних рођених између 1982. и 1992. године.

Чињеницу да се омладина залаже против европске интеграције неки су покушали да објасне тиме да су они живели за време Слободана Милошевића, мада опоненти уверавају да је тавким људима данас 30-39 година и они су управо за ЕУ. У тој граници однос ставова износи 54:28 у корист оних који су за ЕУ. Њихова приврженост ЕУ се управо објашњава тиме што је савез са Европом прихватан као алтернатива режиму Слободана Милошевића. Данас је супротно: 54% ученика је против ступања у ЕУ, а 36 за.

Истраживање омогућава да се размотри зависност одговора на питање од нивоа образовања. Тако европски пут Србије подржава 53% људи са високим образовањем и 49% са средњим. Истовремено сваки трећи становник Србије са универзитетским или средњим образовањем данас је противник ЕУ. Занимљиво је и друго. У престоници живи више европских скептика него, на пример, у Војводини или централној Србији. Сами београђани су подељени: 41% за, 40% проитв. Највише оних који подржавају европску интеграцију живи у Војводини (50%) и у Централној Србији (48%).

Анкетирање је такође показало да што је већа плата анкетираног, то су веће симпатије према ЕУ. На пример међу онима који добијају преко сто хиљада динара или око 1000 евра месечно, број присталица ЕУ достиже 63%. Подржавају европски пут и сиромашни, они чија је плата мања од 20 хиљада динара (46%). Вероватно први се једноставно плаше да изгубе свој приход и повезују ступање у ЕУ са стабилношћу своје будућности, а други су разочарани постојећом ситуацијом и надају се да ће побољшати свој положај уколико земља постане чланица ЕУ.

Ако се погледају присталице и противници ЕУ, полазећи од њихове партијске припадности, најватреније присталице су чланови Дмеократске и Либералне странке. Међу симпатизерима Партије региона, социјалистима, странака националних мањина и чак Демократске странке Србије, борј присталица такође премађује број противника европске интеграције. Најупечатљивији противници ЕУ су чланови странке Двери (81%), радикали (66%) и напредњаци (48%).

Једно од питања истраживања тицало се безбедности Србије. Требало је одговорити на питање који пут је за Србију најбољи за њену безбеност? 44% сматра да је то војни неутралитет (сарадња са свима која није на војној основи), за 18% је безбедност сарадња са Русијом, за 16% са ЕУ. И само 4% међу факторима безбедности је навело НАТО.

На конкретно питање о томе да ли Србија треба да постане члан НАТО-а, не је одговорило 65% анкетираних (2011. године било их је 66%), да – 14% (2011. године било их је 16%). Ови подаци показују да број скептика у односу на НАТО има, мада и незнатну, али тенденцију смањења, као и број присталица овог војног блока. Ипак невелика разлика у бројкама присталица и противника НАТО-а говори о томе да се данас Срби негативно односе према тој организацији, сећају се бомбардовања 1999. године и нису спремни да разматрају питање чланства у Алијанси.

Интересантни су одговори на питања о Косову и Метохији, о могућим дејствима владе. 11% анкетираних сматра да Србија може да призна независност Косова и Метохије ако то отвори пут у ЕУ. При томе 62% самтра да покрајину не треба признавати ни под каквим условима, а 9% се изјаснило за то да власти у Србији признају независност Косова и Метохије хитно. Пред предстојеће преговоре Београда и Приштине ове цифре су упечатљив показатељ расположења у друштву и дају недвосмислени сигнал руководству земље у ком правцу треба водити преговоре и шта треба да постане њихов крајњи резултат. Последња изјава председника Томислава Николића о томе да независност Косова никада неће постати услов за ступање у ЕУ говори о томе да је овај сигнал саслушан.

Данас је објављена статистика Министарства за рад и социјалну политику, прем акојој сто хиљада грађана Србије живи испод ивице сиромаштва, сваки десети добија некакву социјалну помоћ, а сваког месеца овај број се увећава за 1300 људи. Званично у земљи има 760 хиљада незапослених, али стручњаци су склони да говоре о цифри од милион и 200 хиљда оних који немају посао.


FondST (http://srb.fondsk.ru/news/2012/10/25/ielena-guskova-da-li-srbi-sanaiu-o-evropskoi-uniii.html)


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Zeka Октобар 28, 2012, 13:11:35
На Мердару килт до килта

(http://img571.imageshack.us/img571/6426/miroslavlazanski1.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/571/miroslavlazanski1.jpg/)
     Мирослав Лазански

Kада ми у тој платформи за Косово, која је још увек државна тајна, нудимо нека нова решења Приштини, наводно модел Јужног Тирола, па наводно и белгијски модел, што не би узели у обзир и шкотски модел?

Од изјаве Герната Ерлера, државног секретара у Министарству спољних послова Немачке, за радио „Дојче веле“, о томе „да је промена статуса Косова могућа само консензусом, пошто Косово међународноправно и даље потпада под суверенитет Србије, па измене мора да одобри Србија“, до најновије изјаве британског министра спољних послова Вилијама Хејга у Приштини да су границе у Европи непромењиве – прошло је само седам година. У међувремену моћне државе Запада, па и Велика Британија, својски су се потрудиле да на силу промене границе Србије. У међувремену је влада у Лондону одобрила Шкотској референдум о независности, који може бити почетак разједињавања Уједињеног Краљевства. Што, по речима господина Хејга, ипак неће проћи, „јер су границе у Европи непромењиве“. Наравно, осим Србије. Тако да Шкоти могу да организују референдум о независности сваке друге године, ништа од њихове независности. А толики би се код нас томе обрадовали.

Наиме, ако погледате распоред британских стратешких нуклеарних база, онда ћете видети зашто Шкоти никада, или барем не тако брзо, и неће видети независност. Главне базе за британске нуклеарне подморнице су на територији Шкотске, ту су и базе за противподморничке хеликоптере и авионе, на простору Шкотске налази се 11 великих војних база за морнарицу, авијацију и копнену војску Велике Британије. Шкотска је незамењиви бастион за контролу поморских комуникација које воде из Северног мора у Атлантик, поред обала Шкотске иде систем подводних хидрофонских плутача „сосус“ помоћу којег НАТО прати сваки улазак и излазак руских нуклеарних подморница у Атлантик из правца Мурманска. Зато сам и страшно забринут што ће Шкоти потрошити силне паре на референдум о независности када им, ето, господин Хејг сада из Приштине јасно поручује да од тога нема ништа.

Но, када ми у тој платформи за Косово, која је још увек државна тајна, нудимо нека нова решења Приштини, наводно модел Јужног Тирола, па наводно и белгијски модел, што не бисмо узели у обзир и шкотски модел? Истина, Шкотска је некада била келтска краљевина, Шкоти имају свој језик, традицију, празнике и симболе, имају свој парламент, свој законски, здравствени и образовни систем, владу, локалне порезе. Спољни послови, одбрана и безбедност још увек су у надлежности Лондона.

Било би сасвим прихватљиво за Србију да Приштина прихвати као решење, као компромис, модел Шкотске у Великој Британији. Косово би одмах било примљено у УЕФА и у ФИФА, и мислим да нико у Србији око тога не би имао ништа против. Дакле, за почетак да се господин Тачи и господин Дачић на новом састанку код госпође Кетрин Ештон појаве у шкотским килтовима. То би био знак добре воље, да више не мере чија је значка већа, већ чији је килт дужи. Односно краћи. То би одмах релаксирало српско-албанске односе и одушевило госпођу Кетрин Ештон. Били бисмо ближе ЕУ, у Београд би навалили сви истакнути шефови држава и дипломатија са Запада да нас подрже. На следећем састанку у Бриселу да се господа Дачић и Тачи појаве са белим капицама, и то обојица, на следећем са шајкачама. Тако се граде односи поверења.

Дакле, не знам како изгледа српска платформа за Косово, али могу да претпоставим како изгледа албанска. Отприлике, Приштина неће ићи, нити ће пристати на било шта мање него што сада има од државних прерогатива. А зашто и би, када садашњи статус Косова здушно подржавају ЕУ, НАТО и САД. Мени то изгледа као, за сада, нерешива једначина. Ћорсокак. На Косову су две нације, две културе, два језика и две државе, како год да назовемо самопроглашено Косово. Наслеђе неповерења, крвавих свађа и рата. При чему свака страна има полазно становиште од којег не може да одступи. Јер за Србију тотално одустајање од Косова носи и ризик ланчане реакције даљег цепања њене државне територије, Србија која губи контролу целог Косова губи на дуже стазе и контролу јужног дела своје уже територије, пре или касније доћи ће и до формирања велике Албаније са свим могућим реперкусијама на безбедност и територијалну целовитост остатка Србије. Ако је Србији, противно међународном праву, откинуто Косово, ко гарантује да се то неће поновити, апетити суседних држава неминовно ће порасти… Коначно и потпуно издвајање Косова из Србије неће и дефинитивно решити албанско питање на Балкану.

Не знам јесу ли писци наше платформе о Косову имали све то у виду? И посебно околност шта ако платформа за Приштину и за Запад не буде прихватљива ни у једном делу? Да не испаднемо после смешни. Шта ако платформа не успе? Који је онда потез Србије? То већ сада треба да се зна и да се каже. У противном, платформа неће бити озбиљно ни разматрана. Платформа мора да има превентивни карактер. А да би га имала – морају да је пишу стратези.


ВасељенскаТВ (http://www.vaseljenska.com/misljenja/na-merdaru-kilt-do-kilta/)


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Гога Децембар 11, 2012, 17:01:44
Србија опет без датума?


Шефови европских дипломатија још нису успели да се договоре о датуму за почетак преговора са Србијом о чланству у ЕУ, каже министарска спољних послова Кипра Ерато Козакоу Маркулис, јавља извештач РТС-а. Коначна одлука о томе биће донета у послеподневном делу рада Савета, напомиње Маркулисова.


(http://www.vesti-online.com/data/images/2012-12-11/286736_eu-fonet_f.jpg?ver=1355236938)
Шефови дипломатија ЕУ не могу да се договоре

Како сазнаје РТС, за земље које не признају Косово споран је део закључака у којем се наводи да Савет "поздравља" студију о изводљивости Европске комисије о Косову. Уместо тога, они траже неутралну формулацију да су "примили к знању".

На поподневном делу састанка који почиње око 15.00 министри ће тражити компромисну формулацију која ће уважити напредак у дијалогу Београда и Приштине и бити прихватљива за све земље чланице.

Министарка спољних послова Кипра Ерато Козакоу Маркулис рекла је да шефови европских дипломатија још нису успели да усагласе ставове о датуму за почетак преговора са Србијом о чланству у ЕУ, али и Споразуму о стабилизацији и придруживању Косову. То остају једине отворене ставке закључака које би Савет министара требало данас да усвоји.
 
Како јавља извештач РТС-а, Маркулисова, која председава данашњем састанку у Бриселу, рекла је новинарима да ће коначна одлука о томе бити донета у послеподневном делу рада Савета и да очекује да ће још једном бити потврђена опредељеност проширењу ЕУ.

"Јуче смо имали дискусију на тему Западног Балкана и она ће бити настављена данас. Мање или више, закључци су већ договорени на амбасадорском нивоу, али остаје још неколико питања да буде решено", истакла је Маркулисова.

Према њеним речима, спорна су два параграфа "у вези са Србијом и са Косовом о којима још треба дискутовати".

Дипломатски извори преносе да се Шпанија и друге земље које не признају Косово снажно противе симетричном приступу Србији и Косову у нацрту закључака. Садашњи текст помиње да би у случају напретка у дијалогу у јуну 2013. године Србија могла да започне преговоре о чланству, а Косово преговоре о ССП.

Такав приступ "један корак за Србију, један корак за Косово" остаје главна тачка неслагања између земаља које не признају и оних који подржавају независност Косова.

Извор близак кипарском председниству не искључује могучност да одлука о преосталим спорним питањима буду препуштена шефовима држава и влада на самиту у четвртак и петак, ако министри данас не постигну договор.

Осим Косова и Србије, нема сагласности ни о отварању преговора са Македонијом чему се противи Грчка.

Чешки министар Карел Шварценберг изјавио је да се нада да ће Србија бити "награђена за огроман напредак који је учинила у дијалогу са Косовом", а бугарски министар Младенов да је потребно послати "озбиљан политички сигнал Србији".

"Али, оптимистична сам да ћемо још једном потврдити нашу посвећеност процесу проширења који је један од најефикансијих оруђа за промовисање мира, демократије и владавине права", навела је кипарска шефица дипломатије.

Подршку Србији и иницијативи да се у закључцима Савета одреди као датум отварања преговора јун 2013. године пружили су, уочи коначне одлуке, а уз Аустрију, Италију и Кипар, и шефови бугарске и чешке дипломатије.

Министар спољних послова Чешке Карел Шварценберг поручио је да се нада таквом сценарију јер је "Србија направила огроман напредак у разговорима са Косовом и заслужује да буде награђена".

И његов бугарски колега Николај Младенов истакао је да је због видљивог напретка потребно дати политички сигнал и подстрек "Србији и Косову".

"Треба да се покаже да је европска перспектива могућа како за Београд тако и за Приштину", навео је Младенов.

(http://Савет министара спољних послова земаља ЕУ требало би током данашњег дана да усвоји закључке који се, између осталог, тичу и европских интеграција Србије, а спор међу чланицама Уније настао је због формулације у којој ће бити поменут датум за почетак преговора, односно због тога да ли ће датум уопште бити поменут.Земље које се оштро противе помињању било каквог рока, па и условног, јесу Немачка, Велика Британија и Холандија, док Аустрија, Италија, Кипар, Чешка и Бугарска, сматрају да Србија заслужује награду због испољене добре воље у дијалогу и успешног почетка спровођења споразума о интегрисаним прелазима.)***

Нека Дачић отвори још неки прелаз ка КиМ, изгледа није довољно оно што је јуче урадио. Па зар ова власт не види да се еУропа иживљава са нама. Шта треба да се више деси па да престану да се савијају онако како ветрови са запада задувају.


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Zeka Децембар 17, 2012, 11:24:54
Плакати или певати „Danke Deutschland” због изјаве Меркелове да се врата ЕУ затварају

СРБИЈА ПРЕД РАЗБИЈЕНИМ КРИВИМ ОГЛЕДАЛОМ
СВОЈИХ ОПАСНИХ САМООБМАНА И ЕВРОФАНАТИЗМА СВОЈЕ ВЛАСТИ


(http://img834.imageshack.us/img834/8356/0054jt.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/834/0054jt.jpg/)

БИВШИ немачки амбасадор Андреас Цобел био је искренији према Србији - кад јој је открио да се не нада уласку у ЕУ пре 2025. године - него они који су њоме тада владали.

       А ни народ то није био спреман да прихвати. Већини је више одговарало да верује да Борис Тадић (онда) и Томислав Николић и Александар Вучић (сада) имају чаробни штапић.

       Та већина није - све досад - спремна ни да поверује да Србија химеру „датум“ плаћа реалном издајом Косова и Метохије и реалним саучеснишвом у прављењу Велике Албаније.

       Зато је велико питање и како ће примити и схватити и цобеловску опомену Ангеле Меркел:  да се врата ЕУ - после пријема Хрватске - за дуже време затварају. Дакле: да Николић, Дачић и Вучић - заједно са својим наивним поданицима - могу да се обришу са „датумом“...

       Изјава Меркелове је оно што је једино просрпско у антисрпском курсу званичног Берлина. Али, хоће ли то схватити „критична маса“ у Србији или ће дозвољавати новој власти да ради оно што је Тадић радио за Брисел, Берлин и Вашингтон?

       Хоћемо ли пробудити из „Борисове анестезије“ са новим анестезиолозима?

       Хоћемо ли схватитити да немамо ни најмањи разлог да „плачемо“, већ - напротив - да и ми, бар једном у својој историји, да са пола уста и језуитски отпевамо „Danke Deutschland”?


(http://img14.imageshack.us/img14/8637/00551.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/14/00551.jpg/)


Живадин ЈОВАНОВИЋ, министар спољних послова СРЈ,
председник Београдског форума

Меркелова објавила оно што нам је требало

    Сад ће да нас слуђују: да јавност није разумела Меркелову, да је изјава истргнута из контекста, да је она то рекла због избора у Немачкој следеће године. Такође: да ми ни до сада нисмо све ово радили због чланства у ЕУ, него зато што морамо да нађемо компромис за Косово, да је то наш интерес, а не само интерес или услов Европе...

       ТО је добра вест јер би требало да отрезни главе политичког руководства: Србију нису ни намеравали да приме под условима који важе за остатак региона јер листа условљавања нема краја.

       То је оно што би требало, али верујем да ће и даље бити лудо храбрих бораца за циљ без алтернативе, док истовремено неће бити довољно храбрих који ће тражити алтернативу у спољнополитичкој оријентацији.

       Народу ће већ од данас сервирати два објашњења. Прво: да јавност није разумела Меркелову, да је изјава истргнута из контекста, да је она то рекла због избора у Немачкој следеће године. А друго: да ми ни до сада нисмо све ово радили због чланства у ЕУ, него зато што морамо да нађемо компромис за Косово, да је то наш интерес, а не само интерес или услов Европе.

       Још ће тврдити да је то за добро Србије и српског народа. Једини је проблем што народ не види шта је овде добро!

       Суштина је да Србија мора да потражи алтернативу у спољној политици, јер у супротном никада неће моћи да реализује циљеве унутрашњег економског и друштвеног развоја, нити ће праведно решити највећи државни и национални проблем - статус КиМ.

       Огромна већина у Србији не одобрава трговину Косовом и Метохијом и ову политику једног циља, а државно руководство се много удаљило од народа и зна да је тако па зато одвлачи пажњу јавности отварајући друге фронтове.

       Сада ће, после изјаве Меркелове, и они грађани који су веровали да ће и после Хрватске бити проширења - увидети неоправданост политике јединог циља.


(http://img211.imageshack.us/img211/6512/0056wb.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/211/0056wb.jpg/)

Мирослав ЛАЗАНСКИ, новинар Политике

Власт купује време јер нема развојну концепцију


      Ми имамо у политици имамо „играче“ који су у стању да превеслају некога у Љигу или Сврљигу, али премале да то ураде и у Бриселу и Вашингтону. А јасно су нам рекли да ће нас давити као змија жабу. Ми смо у кавезу, кобра спава и повремено једним оком гледа - а ми смо жабица у једном углу и чекамо

       НЕ треба да будемо ни тужни ни срећни него реални - Меркелова је рекла оно што мисле и власт и опозиција у Немачкој. Немогуће је да се не схвати да су земље ЕУ које су признале Косово лепо рекле да Србији нема уласка у ЕУ док експлицитно не призна Косово као независну државу.

       С друге стране, сви наши политичари понављају да нећемо у ЕУ ако је цена Косово. Ако су зацементирали став да нема признања Косова, по цену неуласка у ЕУ, а Немци и сви главни у Бриселу су зацементирали став да нећемо ући без тог признања - онда ми цела ствар личи на куповину времена ради држања власти.

       Они и сами знају да нећемо доћи до одлучујућег корака за улазак у ЕУ бар још неколико година, па причом о ЕУ - где је све потаман и где падају златне и печене гуске са неба - купују време, јер изгледа да немају друге развојне концепције. Али, ако си изабран да владаш, покажи знање да изађеш из проблема, а не само да просјачиш код ЕУ.

       Међутим, већина политичара ће се правити да није чула Меркелову или да је она то рекла за унутрашње - политичке потребе јер Немачка улази у изборе. Говориће да је питање да ли ће Меркелова уопште победити на тим изборима; завараваћемо се како су у ЕУ мутави, а ми суперпаметни па ћемо их превеслати.     

       Ми имамо у политици имамо „играче“ који су у стању да превеслају некога у Љигу или Сврљигу, али премале да то ураде и у Бриселу и Вашингтону.

       Јасно су нам рекли да ће нас давити као змија жабу. Ми смо у кавезу, кобра спава и повремено једним оком гледа - а ми смо жабица у једном углу и чекамо.

       Нема нам уласка у ЕУ док не признамо Косово, а сведоци смо пузајућег признања. Будимо реални: рекли смо овима на северу Косова да нема царине, а већ сад видимо одступања, јер ће царине бити од 10. јануара. Управо је то наш проблем - проблем кредибилитета државе - она мора да одржи обећања.

       Плаше нас: ако сада не добијемо датум - ко зна кад ћемо. Али, да ли ће ЕУ уопште постојати за пар година?

       Свака паметна држава мора да има алтернативу, а ми немамо ништа у резерви. Један италијански генерал ми је пре две-три године рекао да Италија, иако је члан НАТО, развија авијацију јер не зна да ли ће НАТО постојати за десет година...


(http://img838.imageshack.us/img838/8466/00570.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/838/00570.jpg/)

Исидора БЈЕЛИЦА, књижевница

Треба да са симпатијом примимо речи климактеричне Меркелове

       То што је рекла Меркелова има једну позитивну последицу: ови наши мушкарци, код којих менопауза иде после, треба да укапирају да је крајње време да схватимо - да наш циљ не треба да буде да освојимо ЕУ него „стандарде“

       ОВО је изјава једне климактеричне жене која даје неодмерене изјаве, али жене су у тим годинама такве.

       Међутим, то што је рекла Меркелова има једну позитивну последицу: ови наши мушкарци, код којих менопауза иде после, треба да укапирају да је крајње време да схватимо - да наш циљ не треба да буде да освојимо ЕУ него „стандарде“. Оне стандарде које имају и земље које су одбиле да уђу у ЕУда би заштитиле своја социјална права и друге ствари које су постигле.

       Дакле, добра последица је да ћемо имати једно дефиксацију Европском унијом. Да ћемо коначно, ваљда, почети да освајамо грађанска и социјална права која су нам битна, а не само ЕУ која је као нека суманута утопија.

       Ово ће имати отрежњујуће последице и у вези са Косовом. Пашће фиксација на уцене па ћемо моћи да се поставимо према објективним циљевима, а не према једној заједници.

       Зато чак са симпатијама можемо да гледамо на ову климактеричну изјаву
Меркелове.


(http://img32.imageshack.us/img32/1620/0058ei.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/32/0058ei.jpg/)

Добривоје БУДИМИРОВИЋ БИЏА, агроном, члан ГО СНС

И ако добијемо „датум“ проћи ћемо као Турци

      Крајње је време да се позиција и опозиција договoре да не чекамо више ничију милостињу, него да нам само врате што су избомбардовали, што су однели са Косова. Само нека врате што су упропастили, а ми ћемо сами да се снађемо

       БИЛА је утопија мислити да ће да нас приме после Хрватске! Знамо ми Срби да Европској унији служимо као заморчићи, а и кад бисмо били кандидати - не бисмо ушли у ЕУ као ни Турци.

       Увек ће за нас бити нових услова и зато треба да се окренемо сами себи, да нам привреду воде они који знају како се стварају доходак и динар, а не професори који знају како да се проводе и задужују. Гарантујем да бисмо са групом нормалних људи, који су некада нешто радили, успели да окренемо ову земљу за бар 120 ако не и за идеалних 180 степени за само две или три године.

       Имамо добру земљу, часне раднике, добре сељаке и само треба да се схватимо да Београд није једини град у Србији и да се у њему не ствара доходак, него троши. 

       Имајући то у виду, а после изјаве Меркелове, и позиција и опозиција треба да седну - да се договоримо шта ће нам бити излазак из кризе. Јер, да вам кажем: не постоји само Европска унија, него много земаља које су центар Европе али нису чланице ЕУ, а постоје и Исток, афричке земље...

       Лично сам доводио људе који су били спремни да помогну, али нема разумевања појединаца. Некоме не одговара да Србија има 70 или 80 милијарди инвестиција (колико је могло да буде).

       Сви треба да се запитамо: зашто то некоме смета и зашто се не креће у бржи опоравак Србије!

       Хоћемо ли после Меркелове изјаве наставити причу о „датуму“ и ЕУ?

       Свако има свој задатак и према њему је вероватно и опредељен. Увек сам био самосталан и имао самостално размишљање: позиција и опозиција треба да се договре да не чекамо ничију милостињу, него да нам само врате што су избомбардовали, што су однели са Косова. Само нека врате што су упропастили, а ми ћемо сами да се снађемо.


(http://img826.imageshack.us/img826/7117/0059vm.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/826/0059vm.jpg/)

Данијел ЦВЈЕТИЋАНИН, економиста, професор на Универзитету Сингидунум

Добра вест за Србију и крај за еврофанатични „sex and violence“

       Да се не лажемо, имамо владу сличну земљама Латинске Америке, дакле квислиншку, компрадорску владу, плус масу од неколико стотина хиљада евроатлантских активиста који ће нас сада гурати у НАТО уместо у ЕУ!

       ОВО је добра вест за Србију јер је то крај једне лоше пропаганде пошто ћемо сада морати да са земљама ЕУ изградимо нормалне трговинске односе.

       Сада ће ЕУ показати право лице с обзиром да нема више говора о приступању и помагању, него да постоје само интереси.

       Ми ћемо наше интересе и потрошњу ускладити са сопственим могућностима, не рачунајући на милостињу европских фондова. То је добро!

       Следе нам добри, конкурентски и надам се пријатељски економски односи, без насиља. До сада је то била мешавина онога што се у филмовима зове „sex and violence“ - љубав и насиље.

       Они су нас малтретирали, терорисали и при том истински захтевали да их волимо.

       Да ли ће власт постати искренија према народу?

       Да се не лажемо, имамо владу сличну земљама Латинске Америке, дакле квислиншку, компрадорску владу, плус масу од неколико стотина хиљада евроатлантских активиста који ће нас сада гурати у НАТО уместо у ЕУ!

       Кога неће обрадовати вест коју је донела Меркелова?

       Управо тих неколико стотина хиљада активиста, али пре свега Милицу Делевић и сличне, јер престају параде, шетње, чаршијања по свету. То је сада непотребно јер ЕУ не намерава да се шири.

       Меркелова је донела разумну одлуку, а ми треба да урадимо исто: да се уклопимо у реалне међународне економске односе и да престане та прича о љубави уз насиље. 

Диана Милошевић (http://fakti.org/serbian-point/okolo-gladac/plakati-ili-pevati-danke-deutschland-zbog-izjave-merkelove-da-se-vrata-eu-zatvaraju)     

Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: moka Јануар 26, 2013, 03:53:32
Beograd -- Američki ekspert za Balkan Danijel Server kaže za "Večernje novosti" da Srbija neće dobiti kartu za EU ni za deceniju.
"Pod normalizacijom odnosa sa Prištinom trenutno se podrazumeva dogovor oko severa Kosova. To će biti dovoljno za dobijanje datuma, ali Srbija će morati da ide i dalje - da uspostavi diplomatske odnose sa KiM i razmeni ambasadore", kaže on.

Server, koji je i profesor međunarodnih studija na Univerzitetu Džon Hopkins, objašnjava da će članice koje su priznale nezavisnost Kosova insistirati na diplomatskim odnosima Prištine i Beograda, čak i ako EU kao celina to ne bude.

"Biće mnogo uslova u narednim mesecima i godinama. Kosovo će biti problem u mnogim od 35 poglavlja pregovora, osim ako se ne postigne sveobuhvatno rešenje na početku procesa. Moraćete da ispunite mnoge druge kriterijume za članstvo, uskladite zakone sa evropskim. Ne postoji jedna, već više ”ulaznica” za EU. Za to će vam biti potrebna najmanje decenija", ističe on.
Server kaže da Srbiji problem pravi i to što je još prijemčiva za romantične predstave o vezama sa Rusijom i Pokretom nesvrstanih i da ne odustaje od ubeđenja da traženje suvereniteta nad celim Kosovom nema nikakve veze sa budućnošću u EU, i poručuje: "Ako imate utisak da vam ovaj proces nanosi samo bol, možda ste u pogrešnom procesu".

Čak i srpske ideje o podeli ovaj analitičar smatra nerealnim pokušajima, jer ne vidi mogućnost novih promena granica na Balkanu, jer to, kako kaže, neće biti prihvatljivo ni za Evropu ni za SAD. Dokumente o Kosovu, koje su usvojile Vlada i Skupština, Server smatra neprihvatljivim za svet.

"Ne verujem da je platforma korak napred: ona ponavlja zahtev Srbije za suverenitet nad celim Kosovom, predlažući posebnu upravu Albanaca, koji bi postali građani drugog reda unutar Srbije. Oni to neće prihvatiti, a niko u Evropi ili SAD neće od njih to zahtevati. Ali, hajde da vidimo šta će se dešavati u razgovorima između Dačića i Tačija. To je važnije od onoga što piše u platformi", smatra Server.

On i dalje veruje da je Ahtisarijev plan najbolje rešenje i ne vidi koji su razlozi da ga Srbija ne prihvati.

"To je već prihvaćeno u Prištini, Vašingtonu i Briselu, i u ovim centrima se očekuju dalji sporazumi koji će dovesti do implementacije Ahtisarijevog plana", naglašava američki analitičar.
Nemačka oštra
Server kaže da postoje samo dva pitanja oko kojih postoji neslaganje Vašingtona i Beograda: Kosovo i RS, ali da to ne utiče na njihove u osnovi prijateljske odnose u mnogim drugim oblastima. EU sad preuzima oštriji stav oko Kosova, uglavnom zbog nemačke inicijative.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=01&dd=25&nav_category=11&nav_id=680843

  Политички пајаци на власти у Београду су безидејни и слепи,трче около по ЕУ и УСА као псићи за газдама,уместо да седну,скупе економске стручњаке и створе неке идеје везане за покретање индустрије,бар што се тиче задовољавања сопствених потреба.А ако крене то,појавиће се и шансе за извоз.
 Али они ни не помишљају да се ослоне на себе и ми незадрживо тонемо економски и финансијски.


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Гога Фебруар 19, 2013, 04:02:36
Дежер: Одлука 28. јуна


Савет ЕУ одлуку о датуму почетка преговора са Србијом донеће 28. јуна, док ће Европска комисија 16. априла представити извештај о досадашњем напретку у процесу интеграција

(Н.П. вечерње НОВОСТИ) (http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.289.html:420332-Dezer-Odluka-28-juna)***


Да ли је случајно изабран баш тај датум, 28.јун-  ВИДОВДАН ::)Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: moka Март 14, 2013, 00:17:38
"A da o Srbiji pričamo 3000. godine?"

Kraj mukotrpnog i dugog puta Srbije ka EU se ne nazire, a jedan poslanik Evropskog parlamenta predlaže da se priča o toj temi dodatno odloži...do 3000. godine!?

(http://www.vesti-online.com/data/images/2013-03-13/308580_printscreen_f.jpg?ver=1363173547)
Želim da predložim da rasprave o pristupanju Srbije i Kosova EU budu odložene, ne do aprila 2013. godine, već do aprila 3000. godine: Vilijam Darmut


Na nedavnoj sednici EP u Strazburu, poslanik Partije za nezavisnost Velike Britanije (UKIP) Vilijam Darmut imao je primedbu na dnevni red:

 
"Želim da predložim da rasprave o pristupanju Srbije i Kosova EU budu odložene, ne do aprila 2013. godine, već do aprila 3000. godine", rekao je uz osmeh Darmut, koji je dobio i skroman aplauz.


http://www.youtube.com/watch?v=XrBIZSYsbJg

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc odgovorio je da je "vremenski okvir koji je predložen prilično velikodušan", ali da je Darmutov predlog ipak stigao kasnije nego što je predviđeno procedurama.

"Trebalo je da predlog iznesete pre 16 časova kako bismo mogli da ga razmotrimo, tako da nam nedostaje realnosti u oba aspekta", rekao je, takođe uz osmeh, Šulc.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/298848/A-da-o-Srbiji-pricamo-3000-godine

Они се очигледно забављају на наш рачун,захваљујући оваквој власти бескичмењака,која предводи Србију.


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Ekana Мај 01, 2013, 05:51:12
Штрахе: Није ми јасно шта је Србији обећано, после Хрватске неће бити нових чланица ЕУ


Танјуг | 30. 04. 2013.| Фото: Реутерс |

Лидер најутицајније опозиционе странке у Аустрији, Слободарске партије (ФПО) Хајнц-Кристијан Штрахе поздравио је недавно извињење председника Србије Томислава Николића оценивши да се ради о одличном и битном гесту.


(http://www.blic.rs/data/images/2013-04-30/336993_strahe-foto-reuters-2_ff.jpg?ver=1367306141)

Штрахе: Познато је да после приступања Хрватске, на дуже време, неће бити даљих пријема чланица- Сматрам да је то био одличан и битан гест, и да је неопходно да сви, а у историји су сви народи преживели страхоте и драматичне процесе у Европи, признају злочине. На простору бивше Југославије било је пуно злочина и то треба признати. Међутим, ниједна страна се не може искључити, на свим странама је било злочина - поручио је он у изјави Танјугу.
Према Штрахеу је важно, без рачунања ко је починио више, признати злочине и дела која никада више не треба да се понове.

Говорећи о договору постигнутом у дијалогу Београда и Приштине Штрахе је казао да је јасно да се већ дуго време врши огроман дипломатски притисак од стране ЕУ, али и САД на Србију по том питању.
 
- Притисак пред договор очигледно је био јако велик. ЕУ је Србији дала перспективу да ће, ако прихвати споразум, донети одлуку о почетку пријемних преговора. То је, међутим, све нејасно. Познато је да после приступања Хрватске, на дуже време неће бити даљих пријема чланица. То треба јасно рећи, јер је процес приступања у протеклом периоду био, може се рећи, и пребрз, па постоје сада проблеми - нагласио је он и додао да је Србима обећан датум, иако је перспектива потпуно нејасна, а то за ЕУ није обавезујуће.

 
Север Косова као Јужни Тирол


- Треба јасно рећи да Резолуција УН 1244 никада није измењена. Ако се жели одрживо решење потребно је да се и Русија укључи у разговоре, наравно да се учини и оно што тражи СПЦ, а то је да се референдумом укључе и грађани у решавање овог питања. Такође је неопходно да се испреговара и обезбеди аутономија за север Косова, по узору на Јужни Тирол. Тек тада видим да ће то битри решење које се може одржати. Уколико тога нема решење неће бити одрживо и трајно - уверен је Штрахе.

Договор у Бриселу је, према његовом мишљењу, само један корак, али није међународно обавезујући споразум, јер све док Резолуција 1244 постоји то ће остати правно и међународно правно споран споразум.

- Треба узети у обзир историју Срба на Косову и Метохији, да је више од 150 напада било на цркве и манастире, да је било злочина и под међународним надзором. Разумем да Срби на северу страхују да би могли бити остављени на цедилу овим споразумом. Не треба заборавити да је много Срба протерано и да то није ушло у овак документ, те је потребно да се обезбеди да они могу да се врате - подсетио је он.

Штрахе је казао да је тешко питање зашто се ЕУ толико ставила на страну косовских Албанаца, указујући да је један од фактора што НАТО, између осталих, са својом базом има геостратешке интересе.


 
Који народ на планети је преживео петовековно тлачење, као Срби под Турцима?


- Разумем из историје Срба њихов страх, јер они су на својој кожи осетили како је бити тлачен 500 година од Османске империје. Који народ на планети је преживео петовековно тлачење? То показује колико је снажан српски народ, и колико је успео да сачува свој идентитет. То је нешто због чега имам огромно поштовање према српском народу. Не постоји пуно примера у историји људства који су успели да опстану у таквим условима - казао је он подвукавши да српски народ је највећи народ на југоистоку Европе, и да без Срба не може бити одрживог и трајног мира на Балкану.

- Зато треба то узети у обзир и неопходно је деловати без притиска и уцене. Према мом мишљењу није се дошло до одрживог решења, које би грађани могли прихватити - закључио је аустријски политичар.

Blic (http://www.blic.rs/Vesti/Svet/380366/Strahe-Nije-mi-jasno-sta-je-Srbiji-obecano-posle-Hrvatske-nece-biti-novih-clanica-EU)****************Просто невероватно! Аустријанац боље резонује од српске владајуће клике - ОДРОЂЕНЕ од државе и народа из кога су поникли.

Речи Штрахеове о Србима дођу као мелем на душу...одавно не чусмо речи хвале и поштовања нашег историјског бића.

Препоручујем да ову његову изјаву више пута прочитају сви они којима је туђе двориште милије од свог...


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Гога Мај 28, 2013, 21:27:05
Шокенхоф могуће поново у Србији: Да ли је то добро или лоше?


Андреас Шокенхоф, немачки конзервативац, добро познат и српским политичарима и српској јавности, могао би са немачким парламентарцима ускоро да поново посети Београд и то пред одлуку немачког Бундестага, који ће 27. јуна, дати препоруку немачкој влади да ли да гласа или не за ''зелено светло'' за датум о почетку приступних преговора Србије са Европском унијом (ЕУ).

(http://www.blic.rs/data/images/2012-09-13/272909_media-centar-kzs-foto-a-stankovic-sokenhof_ff.jpg?ver=1369743248)
Андреас Шокенхоф, немачки конзервативац, могао би са немачким парламентарцима ускоро да поново посети Београд и то пред одлуку немачког Бундестага


''Планирано је да Шокенхоф посети Србију, али то још није сигурно'', речено је Тањугу данас у кабинету овог немачког посланика и наглашено да ће се током следеће седмице знати о тој посети, најављиваној за 19. јуни.

Да ли ће Шокенхоф, доктор наука, дугогодишњи члан Хришћанско-демократске уније канцелара Ангеле Меркел, добар познавалац руских и француских прилика и човек јасних речи који је лане изнео седам предуслова које Србија мора да испуни да би добила подршку немачке владе за почетак приступних преговора са ЕУ посетити ускоро Београд још није, дакле, дефинитивно одлучено.

Из Београда је најављено да ће у јуну немачку престоницу посетити председник скупштине Србије Небојша Стефановић и потпредседник владе за европске интеграције Сузана Грубјешић.

Берлин ће тако у јуну бити место и дипломатске офанзиве српских политичара и одлучивања о српским циљевима, а тиме и о државним интересима и плановима.

Ако се узме у обзир све оно што је влада Србије учинила, када су у питању и унутрашње и спољнополитичке обавезе и задаци, ''ослушну'' одјеци, коментари и резултати недавне посете шефа немачке дипломатије Гвида Вестервела и свему томе дода једна константа - а то је јасан став Немачке да се договорено мора поштовати - онда би се могло закључити да се Србија налази тик пред немачким ''ја'' за добијање датума.

Између тога и добијеног ''зеленог светла'' стоји, изгледа, још пуно филигранских договора, преговора, дипломатских упозорења, јасних речи, али вероватно и назнака и наслућених порука, па би се можда зато могло поставити питање да ли је за Србију добро или лоше што ће Шокенхоф посетити Београд.

Премда је шеф немачке дипломатије Вестервеле приликом боравка у Београду најавио долазак једне делегације и премда се каже да је посета планирана, можда би евентуални недолазак немачких парламентараца значио да у Србији све тече према плановима и договорима, да нема потребе за додатним дипломатским сусретима и да пословично добро организовани Немци, који време цене бар колико и новац, не желе да га расипају.

Можда би, исто тако, и долазак Шокенхофа, политичара који каже да у центру његове политике стоји човек, са својим вредностима, да су, између осталог, слобода и одговорност, ефикасност и праведност његова поллитичка убеђења, такође, могао бити добар знак за Србију, као подршка и охрабрење за дуги пут од Балкана до Брисела.

Све су то, наравно, шпекулације, као и да би, можда, његов долазак могао бити и лош предзнак за Србију, као последње упозорење пред одлуку Бундестага и подсећање на јасне и непромењиве немачке захтеве и српска обећања.

У бројним шпекулацијама и нагађањима о томе шта се очекује од ове посете, да ли су немачки конзервативци подељени око односа према Србији и да ли ће Бундестаг дати или неће ''зелено светло'', намеће се закључак да је у односу Београда и Берлина на европском путу Србије, изгледа, политичкој елити Немачке јасно да ће Србија, ако уђе у ЕУ, са собом, као и друге нове чланице ЕУ, донети и своје сиромаштво и своје муке, али и да би сви ти проблеми могли бити већи, уколико остане изиван ЕУ.

(Танјуг, Блиц) (http://www.blic.rs/Vesti/Politika/384911/Sokenhof-moguce-ponovo-u-Srbiji-Da-li-je-to-dobro-ili-lose)


***

Нешто су се Немци много заангажовали за ово наше поднебље. ::) "Стара љубав" заборава нема, ко зна који интерес и шта је у ствари главни узрок. Али, сада, када је Вучић проговорио, да нам бољих пријатеља од Немаца нема, да се ми не бринемо много због тога. Е, јадна нам и кукавна била мајка, ако све ово морамо да трпимо и ћутимо!


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Zeka Мај 28, 2013, 22:51:53
И овај Шваба сигурно долази да установи колико је успела имплатација Бриселске издаје у мозгове ових веселника од Дачића и Вучића преко Томе па до задњег посланика у Скупштини који је гласао за ове бриселске  уговоре, договоре.
Сада се зна ко је све издао и ко ће наставити да пузи пред овим швапским педерима и да их дочекује савијене грбаче и искеженог осмеха пуног удвориштва.
Хоће ли и овога Вучић да одведе код свог тате у Јајинце, које ли ироније, да га угости.
Да ли ће се присетити да га после доброг крканлука одведе до Споменика да се Шваба упозна да се у Јајинцима некада убијало на стотине и хиљаде и да су то чинили миле му Швабе и његови пријатељи као што је ово швапско ђубре.


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: moka Мај 29, 2013, 14:29:22

Sad imamo i projekat podrške evropskim integracijama

Sporazum o sprovođenju Projekta tehničke saradnje "Podrška procesu evropskih integracija u Srbiji", vrednog 2,2 miliona evra, potpisan je u Vladi Srbije. Sporazum su potpisali predsednik vladine Kancelarije za evropske integracije Milan Pajević i vođa projekta Andrej Horvat, a potpisivanju je prisustvovao i nemački ambasador u Srbiji Hajnc Vilhelm.

(http://www.vesti-online.com/data/images/2013-05-29/326368_beta-marko-rupena--pajevic-i-horvat-i-vilhelm_f.jpg?ver=1369831846)
Sporazum potpisali predsednik vladine Kancelarije za evropske integracije Milan Pajević i vođa projekta Andrej Horvat, a prisustvovao je nemački ambasador u Srbiji Hajnc Vilhelm

Cilj projekta je da se Srbija pripremi i da "sveobuhvatnom poslu pristupnih pregovora pristupi što efikasnije, brže i na organizovan i stručan način", rekao je Pajević na konferenciji za novinare posle potpisivanja sporazuma.

 

Pajević je rekao da je najveća pomoć u pripremi i sprovođenju projekta dobijena od kolega iz Slovenije, koji su i sami prolazili kroz proces pristupanja i pratilii isti proces na primeru Hrvatske. Pajević je ukazao na kontinuiranu pomoć i podršku Nemačkog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj i Nemačkog udruženja za međunarodnu saradnju (GIZ), koje 13 godina prati i podržava napore Srbije da reformiše institucije i da se priremi za pristupne pregovore.

 

Nemački ambasador je rekao da sporazum znači da se stvaraju najbolji preduslovi za srpsku vladu da bude spremna kada počne pregovarački proces.

"Nadam se da će pregovori uskoro moći da počnu i vidim da će Srbija biti izvrsno pripremljena u tome", rekao je Vilhelm.

 

Horvat je izjavio da potpisivanje sporazuma pokazuje da je srpska administracija dobro upućena i spremna za izazove pristupanja EU.

"Cilj je da spremimo srpsku vladu, parlament, misiju u Briselu i druge institucije da, kada dođe do pregovora, budu spremne i da znaju šta ih očekuje na drugoj strani, na kojoj je 28 zemalja članica EU", rekao je Horvat i istakao da je za projekat važno primenjivati principe održivog razvoja i da u njega budu uključeni društvena zajednica, politički akteri i životna sredina.

 

Projekat obuhvata administrativno tehničke pripreme, pripreme propisa i procedura po kojima će pojedinačne institucije učestvovati u pregovorima i priprema strateških dokumenata za početak pregovora. Pripremama je obuhvaćeno 15 od 35 poglavlja pravnih tekovina EU koja se odnose na poljoprivredu, ekonomiju i finansijske usluge i regionalni razvoj.

 

Projekat, vredan 2,2 miliona evra, sprovdi GIZ, uz podršku Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Nemačke, a glavni korisnici su Kancelarija za evropske integracije i partneri Ministarsvto finansija i privrede i Ministarstvo poljoprivrede.


http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/316829/Sad-imamo-i-projekat-podrske-evropskim-integracijama


Сада имамо и пројекат,дебело плаћен.Ваљда ће се смиловати и доделити Вучићу,Дачићу и Томи коначно и тај "датум" :-\


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: moka Мај 30, 2013, 03:48:32
Немачки посланици за датум траже и деблокаду моста на Ибру

Уколико Влада Србије не предузме хитне и конкретне кораке у примени Бриселског споразума немачки посланици у Бундестагу неће изгласати одобрење влади Ангеле Меркел да на јунском самиту ЕУ у Бриселу да свој пристанак да се Србији одреди датум за почетак преговора са ЕУ. Овакав закључак, сазнаје „Политика”, намеће се после јасних порука из спољнополитичких одбора две највеће странке у немачком парламенту – демохришћана и социјалдемократа.

У спољнополитичком одбору владајућег ЦДУ за „Политику” је прeдочено да је стрпљење демохришћанских посланика на измаку. „Влада Србије губи драгоцено време и осим начелног показивања спремности да се приступи нормализацији односа са Приштином, Београд не предузима конкретне кораке”, нагласио је „Политикин” саговорник.

Који су то кораци које би Србија морала да предузме да би немачки посланици дали „зелено светло” за почетак преговора о приступању?

„Београд се обавезао да ће до краја овог месеца доставити комплетан увид у финансирање институција на Косову. Преостало је, дакле, само три дана да се то обећање испуни”, нагласио је саговорник у Берлину уз примедбу да би се занемаривање договореног рока штетно одразило на већ пољуљано поверење у експедитивност српских државних органа.

Од посланика владајуће странке и опозиције, „Политика” је сазнала шта се Београду конкретно замера, упркос извесном напретку у преговорима са Приштином: „У децембру прошле године две стране постигле су договор у начелу о размени официра за везу, али до данас нису предузети конкретни кораци да се то оствари – све је остало мртво слово на папиру”, наглашено је у оба страначка табора.

(http://www.nspm.rs/images/stories/hronika5/most-sljunak-fv.jpg)

У централи немачког СДП-а је, с тим у вези, поново указано на немачко-немачка искуства из времена када је земља била подељена на две државе – на Савезну Републику Немачку и на Немачку Демократску Републику: „Разумемо бриге Београда и знамо да, барем у овом тренутку, за Србију није ни прихватљиво, ни изводљиво, да призна независност Косова.”

Оштрије су реаговали надлежни посланици демохришћана. Они критикују потезе које српска влада предузима у примени Бриселског споразума, уз оцену да Србија није направила помак: „Наведени кораци ка имплементацији су толико уопштени да не представљају ништа друго, него средство којим се расипа драгоцено време.”

Немачки посланици навели су, дословце, шта недостаје, односно шта би морало да буде наведено у тачкама – пре свега у оној под бројем шест – о конкретној имплементацији споразума који је српска влада одобрила: „Циљ описан као слобода кретања морао би да садржи конкретне мере – пре свих, деблокада, односно поновно отварање моста на Ибру за саобраћај између северног и јужног дела Косовске Митровице.”

У круговима ЦДУ је указано на растуће нестрпљење парламентараца те странке због непримењивања договора о царинској контроли: „Цариницима Приштине се мора омогућити да нормално долазе на своја радна места на све граничне прелазе, а не да их превозе Еулекс хеликоптери. Исто тако сматрамо да Београд мора предузети конкретне мере да би се пресекли постојећи шверцерски канали.”

У централи Социјалдемократске партије Немачке за „Политику” је предочено да су залагања Београда за имплементацију плана безвредна, ако су то само обећања у начелу, без конкретних корака: „Разумемо да такви кораци изискују храброст од актера који желе да их спроведу. Зато је боље не обећати ништа, или мање, него следити, тактику полке’. Окретањем у месту, постиже се само једно – губи се на веродостојности.”

Немачки посланици који „кроје” спољну политику нису могли да одговоре шта Србија добија, а шта губи ако прихвати све услове које поставља Берлин. На директно питање: „Да ли би додела датума за почетак преговора била и нека врста гаранције да ће Србија једног дана постати пуноправна чланица ЕУ, дат је посредан одговор: „Србија ће, свакако, постати привлачнија за стране инвеститоре од којих, у крајњој линији, зависи економски напредак ваше земље.”

Милош Казимировић
http://www.nspm.rs/hronika/politika-nemacki-poslanici-za-datum-traze-i-deblokadu-mosta-na-ibru.html

Када се испуни један услов,појавиће се неки нови и то ће да траје бесконачно дуго.


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: ПЕТАР Мај 31, 2013, 18:43:00
Било би занимљиво да активни форумаши дају глас  ДА ли улазимо у европску унију једног дана или НЕ улазимо, шта они мисле па да дискутујемо мало о томе, дакле ни за ни против него улазимо или не улазимо.Шта кажете?


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Cuburac Мај 31, 2013, 22:16:22
Ne. Drzace nas na "stapu i kanapu" dugo, dugo vremena. Moje licno misljenje je i da nikada ne bi ni trebalo da se upustamo u tako neku suludu avanturu.


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Zeka Јун 06, 2013, 19:47:20
ОДЛАГАЊЕ ДАТУМА ШАМАР СРБИЈИ


Kakve bi političke posledice izazvalo odlaganje odluke Evropskog saveta o našoj zemlji. Dačić: Kako bismo mi ispunjavali dalje dogovore, ako Brisel ne ispuni svoje


(http://www.standard.rs/images/stories/2012/filevucic.jpg)

Званични Београд би са великим разочарањем доживео евентуалну одлуку Брисела да се Србији у јуну не додели датум за почетак приступних преговора са ЕУ. То би отворило врата за преиспитивање државне политике, ванредне парламентарне изборе, а могло би да отежа и примену договора са Приштином.

Како „Новости“ сазнају, државни врх је веома забринут и због незваничних сигнала и пуштања „пробних балона“ да би датум могао да се услови или одложи за јесен. Због тога ће у наредним данима бити појачана дипломатска офанзива пре свега према немачком Бундестагу, од кога највише зависи видовданска одлука ЕУ.

По стратешкој процени српских званичника: датум у јуну значио би и политичку стабилност, одлучну примену бриселског споразума, јачење поверења између Србије и ЕУ.

У супротном, ванредни излазак на биралишта био би известан, умножиле би се препреке за имплементацију постигнутих договора, а расло би осећање да Србија не добија заслужену подршку Брисела, чак и кад начини суштинске политичке уступке.

- Србија не жели никаква зелена светла нити условне и одложене датуме. Поручујемо Бриселу да у јуну очекујемо само тачан датум за почетак приступних преговора са Европском унијом. Та одлука би била корисна и за имплементацију споразума и за политичку стабилност. Постигли смо споразум са Приштином, усвојили план за његову примену и сада је на потезу ЕУ. Како ћемо да испуњавамо даље договоре, ако Брисел не испуне своје - изјавио је у уторак за „Новости“ Ивица Дачић, председник Владе Србије.

Први потпредседник Владе Александар Вучић каже за „Новости“ да би добијање некаквог „условног датума“, била изузетно тешка и неочекивана вест за Србију:

- У случају да не добијемо датум, морали бисмо добро да размислимо шта да се ради и како даље. Али не желим да верујем да је таква могућност уопште у оптицају. Мислим да смо заслужили датум без икаквог условљавања. Не знам како би Европа образложила нашем народу одлуку о недодељивању датума.

Вицепремијер Расим Љајић каже за „Новости“ да верује да ће Србија добити датум, а да би, у супротном, будућност владе била под знаком питања, јер није остварен један од стратешких циљева:

- Чињеница је да би брзи парламентарни избори у случају да не добијемо датум, могли да отежају и имплементацију споразума са Приштином - рекао нам је Љајић.

ШТА ЖЕЛЕ ОД НАС?

Тешко је чак и да се размишља о опцији да Србија не добије датум у јуну, јер би то изазвало велику политичку нестабилност у Србији и целом региону са несагледивим последицама - оцењује за „Новости“ Огњен Прибићевић, бивши амбасадор у Берлину. - Таква наопака одлука, о којој верујем да не размишља нико озбиљан у Европи, довела би у питање све што је до сада рађено на интеграцијама и стабилизацији региона. Поставило би се озбиљно питање: Шта у ствари они од нас желе?


Нови Стандард (http://www.standard.rs/odlaganje-datuma-samar-srbiji.html)И чувени аналитичар Прибичевић је напокон почео да поставља паметна питања.
Да није тужно било би много смешно.... ;D

 

Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: moka Јун 08, 2013, 02:20:15
Bez datuma Berlin gubi kredibilitet

Beograd -- Nemačka može da izgubi kredibilitet ukoliko Bundestag ne podrži određivanje datuma pregovora Srbije i EU, kažu socijaldemokratski evroposlanici za list Danas.

(http://www.b92.net/news/pics/2013/06/07/1638650151b2494ca2980407747157_640x309.jpg)

Knut Flekenštajn, funkcioner opozicione nemačke Socijaldemokratske partije i poslanik Evropskog parlamenta, i Libor Rouček, potpredsednik Socijaldemokratske frakcije EP, zadužen za spoljnu politiku, boravili su u poseti Beogradu.

Flekenštajn i Rouček, u razgovoru za list Danas, ocenjuju da ukoliko nemački savezni parlament, Bundestag, odluči da Srbiji treba dati samo neku vrstu "zelenog svetla", ali ne i konkretan datum za početak pregovora o članstvu u EU, Nemačka može da izgubi kredibilitet, a to će biti i veliki šamar za Uniju u celosti.

Kako navode sagovornici lista Danas, u slučaju da se ostvari negativan scenario, nastavak evropskih integracija Srbije bio bi odložen za najmanje nekoliko meseci, što bi predstavljalo "loš signal i veliko razočaranje".

Ukoliko je Bundestag razuman treba da pošalje jasan signal Srbiji da je svi želimo u EU i da treba odrediti konkretan datum, smatra Knut Flekenštajn. “Odluka koja bi podrazumevala samo zeleno svetlo bila bi neodgovorna. Srbija je uradila svoj domaći zadatak i sada joj treba to priznati. Kancelarka Angela Merkel treba da apeluje na ljude u sopstvenoj stranci, Hrišćansko-demokratskoj uniji (CDU), da prestanu da zloupotrebljavaju građane Srbije zarad aktuelne izborne kampanje u Nemačkoj”, kaže on.

Po mišljenju Libora Roučeka, ponašanje pojedinaca u CDU predstavlja razočaranje, jer je do sada većina nemačkih stranaka stavljala naglasak na proširenje EU. On kaže da Nemačka još uvek ima nedovršen posao kada je reč o evropskoj integraciji Zapadnog Balkana.

“Da, postoje problemi u tom regionu, kao što i unutar EU i evrozone ima ozbiljnih teškoća, koje se, pre svega odnose na finansije i visoku stopu nezaposlenosti u mnogim državama. Ali, ne smemo da zaboravimo da je za stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana i ostatka Evrope neophodno da i dalje poklanjamo veliku pažnju procesu proširenja EU”, kaže Rouček.

“Naravno, Beograd treba da uradi i niz domaćih zadataka koji se odnose na sprovođenje reformi, ali zaslužuje da dobije datum početka pregovora. Srbija je u proteklih nekoliko meseci ostvarila ogroman napredak, pre svega u odnosima s Kosovom, što niko nije očekivao. Istovremeno, srpski zvaničnici uvek treba da imaju na umu da početak pregovora o članstvu ne znači automatski priključivanje, odnosno da moraju da ispunjavaju brojne obaveze”, podseća on.

Flekenštajn dodaje da su tokom posete našoj zemlji imali razgovore s premijerom Ivicom Dačićem, prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, bivšim šefom države Borisom Tadićem i članovima skupštinskog Odbora za evropske integracije, kao i da svi oni misle da je Srbija uradila ono što je EU zahtevala od nje.

“Uveren sam da srpski političari iskreno žele da ispune ono što je dogovoreno u dosadašnjim rundama briselskog dijaloga i da se Srbiji može verovati”, ocenjuje Flekenštajn.

Da kod glavnih političkih stranaka u Srbiji postoji konsenzus oko rešavanja kosovskog pitanja, slaže se i evroposlanik Rouček.

“Naravno, navedeni problem je veoma bolan, ne samo za političare već i za srpsko društvo u celini, ali dobro je što postoji saglasnost da takva trauma treba da postane stvar istorije. To predstavlja preduslov da se Srbija usredsredi na sadašnjost i budućnost, na sprovođenje reformi, pre svega kada je reč o ekonomiji, pravosuđu, borbi protiv korupcije, unapređenju životnog standarda za obične građane”, poručuje on.

Pored pitanja Kosova, pred Srbijom, ali i Evropom, su brojni drugi izazovi – naročito rešavanje ekonomskih teškoća.

“Što se tiče ekonomije, činjenica je da političari u Srbiji i ostalom delu Evropu nisu mađioničari. Niko nema magičnu formulu i problemi su vrlo ozbiljni. Dakle, biće potrebno nekoliko godina da se situacija popravi, a na političarima u Srbiji je da precizno objasne javnosti koja je svrha svih koraka koje preduzimaju. Čuda niko ne treba da očekuje. Nijedna država u regionu ne beleži značajan ekonomski rast, pa ni Srbija ne može da ‘stvara čuda’ u takvom okruženju”, ocenjuje Rouček.

Sagovornici lista Danas iz Evropskog parlamenta poručuju da je za unapređenje ekonomske situacije u evrozoni i EU u celosti neophodno "više demokratije i više kontrole nad radom kompanija i institucija".

Prema rečima Knuta Flekenštajna, svi, pa i evropske socijaldemokrate, "treba da se ponašaju odgovornije " jer "nije dovoljno imati samo jedinstvenu valutu već i usaglasiti politiku". U tom kontekstu, Libor Rouček ističe da se bez odlaganja treba izboriti s problemima koji se odnose na utaju poreza i "poreske rajeve".

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=06&dd=07&nav_category=206&nav_id=720987

  Чисто субјективно,мислим да Немце уопште није брига какав кредибилитет имају међу Србима.


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Гога Јун 09, 2013, 20:37:55
"Ако не буде датума, преварени смо"


Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је данас да ће Србија бити преварена уколико не добије позитивну одлуку Савета Европске уније о датуму почетка преговора о чланству у Европској унији.

(http://www.vesti-online.com/data/images/2013-05-21/324103_dacic-foto-fonet_f.jpg?ver=1370793551)
Боље да нас не лажете за датум: Ивица Дачић

Дачић је новинарима у Палати Србија рекао да је било договорено да се постигне Бриселски споразум с Косовом, усвоји план његовог спровођења и да почне спровођење, те да ће уследити позитивна одлука о добијању датума.

"Ако буде другачије, Србија то неће лако прихватити. Ако сада, после свега, не заслужујемо такву одлуку, не знам када ћемо је добити", рекао је Дачић и упозорио да би негативна одлука могла да "озбиљно угрози" спровођење Бриселског споразума.

(Бета) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/319672/Ako-ne-bude-datuma-prevareni-smo)***


Накнадна памет.

Хехе, ено баш су се уплашили Дачића и његових речи. Веровали су нашим непријатељима, нарочито онима који су нас бомбардовали. Продане душе. Коцкају се са Светом српском земљом.


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Cuburac Јун 10, 2013, 05:48:46
Dace im "zeleno svetlo". Koliko sam ja razumeo to znaci da ce nam poslati jedan novi semafor na poklon. Mogu Dacic, Toma i Vucic da ga postave ispred zgrade vlade pa da ga lepo gledaju svaki dan i da ond lepo objasne narodu da smo postigli veliku politicku pobedu, eto imamo novo zeleno svetlo, ne treba nam vise Zika pandur da duva u onu njegovu pistaljku po ceo dan. Kakvi paceri.


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: ПЕТАР Јун 18, 2013, 04:06:02
 Негде сам прочитао да ће коначна одлука о датуму бити донешена 28. јуна, ;D историја се понавља, има ли данас у овим временима неки датум већу вредност од 28.6.?


Наслов: Берлин одлаже датум
Порука од: Гога Јун 27, 2013, 21:43:21
Берлин одлаже датум

Европски савет одлучује о почетку приступних преговора са Србијом, Бундестаг дао своје услове.
Меркелова: Пре уласка у ЕУ потпуна нормализација односа са Косовом.(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2013//06/27n/pol-nemacka_620x0.jpg)

СРБИЈА ће у петак добити зелено светло за почетак приступних преговора са Европском унијом најраније у јануару 2014, уколико у децембру Европски савет процени да је потпуно примењен бриселски споразум са Приштином.

На тај редослед потеза, пресудно ће утицати одлука немачког Бундестага, по којој ће почетак преговора зависити од познатих степеница које Београд мора да савлада. Србија неће добити никакве нове услове, али ни прецизан датум за наставак европских интеграција.
ШТА ПИШЕ У НЕМАЧКОЈ ДЕКЛАРАЦИЈИ


* ПРИСТУПНА конференција Србије и ЕУ у јануару 2014. године може да буде одржана тек када ЕС установи потпуно и трајно спровођење споразума Београда и Приштине.

* НАПРЕДАК у спровођењу бриселског споразума мора да буде провераван, на пример, даљим извештајем ЕК до краја новембра 2013.

* ПРЕ пуноправног чланства Србије у ЕУ, циљ мора да буде правно обавезујући споразум Београда и Приштине, који треба да обезбеди да Србија и Косово независно заједнички могу да користе своја права и обавезе.

* УКОЛИКО Србија, после отварања приступних преговора, оклева са спровођењем обавеза преговори треба да буду заустављени.

* ПРОЦЕС нормализације између Србије и Косова мора да буде посебно третиран у једном од преговарачких поглавља.

* ПРИСТУПНИ споразуми могу да буду окончани тек када српске власти и судови учине све да у потпуности расветле напад на немачку амбасаду и правоснажно осуди нападаче и оне који су вукли конце акције.

* ТРАЖИ се што брже отварање моста на Ибру, стварање косовско-српског савеза општина, одржавање слободних и фер локалних избора на целом Косову, распуштање "паралелних" структура, детаљан увид свих српских плаћања институцијама на Косову, као и несметани приступ косовске пограничне полиције и царинских службеника копненим путем до граничних постаја на северу.

* У УГОВОРУ о приступу ЕУ Србија да се обавеже да после пријема не блокира приближавање Косова ЕУ

* ТРАЖИ се гаранција за кретање мисије Еулекса и указује да ће нормализација покренути питање редуковања, а затим и окончања мисије КФОР.(Е.В.Н. вечерње НОВОСТИ) (http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/politika/aktuelno.289.html:441213-Berlin-odlaze-datum)


***


Наши "пријатељи" Немци ;D Свашта може да се прогута шта Дачић, а посебно Вучић налупеташе ових дана, али о томе да су нам Немци пријатељи, па чак и да су међу најбољим нашим пријатељима у свету, е то је заиста врх небулоза ::)

Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Cuburac Јун 27, 2013, 23:21:03
Eto, stvarno dobismo semafor, a svi znamo kako semafor radi. Prvo ide crveno, pa zuto, pa onda zeleno, ali nasim politicarima izgleda niko nije objasnio da se onda ponovo pali crveno pa sve tako u krug. Igra licemerja Evrope je davno bila ocigledna, cilj je da se Srbija natera da prizna Kosovo kao nezavisnu drzavu i onda da bude do kraja unistena posle toga. Nemci se svete za dva svetska rata i to nikada nece prestati. Sledece na potezu je trazenje da se vrati zemlja oduzeta folksdojcerima u Vojvodini posle II Svetskog Rata, a onda nastupa i odvajanje Vojvodine. Nemci nikada nikome nisu bili prijatelji, a pogotovo ne Srbima.

Sta sada posle ovoga? Sta ce sada da kazu narodu nase vajne vodje, a narod i dalje mirno sedi, cuti i trpi.

Juce su se dogovorili da Kosovo dobija odvojen medjunarodni pozivni broj. Sve ide po planu NATO-a iz 90-ih, korak po korak.


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Гога Јун 28, 2013, 22:16:50
ЕУ: Почињу приступни преговори са Србијом

Европски савет одлучио да отпочне приступне преговоре са Србијом, најкасније у јануару, саопштио Херман Ван Ромпеј. Нема нове "провере" у децембру.

Европски лидери на састанку у Бриселу одлучили да преговори са Србијом о приступању Европској унији почну најкасније у јануару, саопштио је председник Европског савета Херман Ван Ромпеј.

На одлуку Европског савета да отпочне приступне преговоре са Србијом реаговала је домаћа политичка јавност, као и страни званичници.


Херман ван Ромпеј је на заједничкој конференцији за медије са председником Европске комисије Жозе Мануел Баросом, рекао да је та одлука резултат историјског договора Београда са Приштином, као и да је то историјски тренутак за Балкан и Европу у целини.


"Та одлука, као и одлука о отпочињању преговора са Косовом о Споразуму о стабилизацији и придруживању, директна је последица храброг договора Београда и Приштине постигнутог у априли",
навео је Ван Ромпеј.

У јануару ће, како је прецизирао, бити међувладина конференција са Србијом, чиме се формално отварају преговори о чланству.

Лидери Европске уније потврдиће преговарачки оквир за Србију пре почетка преговора у јануару, али без додатних услова, рекао је председник Европског савета.

У тексту закључка, како је раније јавио дописник РТС-а из Брисела, избачена је реч "децембар", али остаје да Европски савет треба да потврди преговарачки оквир. Теоретски то значи да би Србија могла да почне преговоре и пре јануара.

Ромпеј је најавио да ће у понедељак отпутовати у посету Београду и Приштини како би истакао значај тих помака у процесу евроинтеграција Србије и Косова.

Председник Европске комисије жозе Мануел Баросо такође је на конференцији за новинаре поздравио одлуку да се одреди датум преговора са Србијом, оценивши да је реч о историјском догађају.

"Сетимо се шта се недавно дешавало у том делу Европе, где је беснео рат, а сада отварамо преговоре о чланству", рекао је Барозо, закључивши да је тај помак Србије у евроинтеграцијама "демонстрација привлачне снаге коју ЕУ има".

Први је Србији честитао европски комесар за проширење Штефан Филе.

"Честитам Србији и Косову. Већ сада се радујем преговорима", написао је Филе на свом Твитер налогу.

Министри су на састанку у Луксембургу препоручили да Србија почне приступне преговоре најкасније у јануару 2014, с тим што је Немачка инсистирала да Савет ЕУ у децембру ове године још једном потврди ту одлуку након што се увери да је споразум о нормализацији односа Београда и Приштине у потпуности спроведен.

(РТС) (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0/1350572/%D0%95%D0%A3%3A+%D0%9F%D0%BE%D1%87%D0%B8%D1%9A%D1%83+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%83%D0%BF%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D0%A1%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%BE%D0%BC.html)Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Гога Јун 28, 2013, 22:21:13


Грађани Србије, па и шире су били изложени свакодневној МЕНТАЛНОЈ ТОРТУРИ коју су медији спроводили "у име ове власти". Ниси могао да укључиш ни Тв, ни радио, нити било који писани часопис да погледаш, а да не угледаш или Дачића или Вучића који само причају о ЕУ, о уласку у ЕУ, тачније о "ДАТУМУ". За њих (владу Србије) више ништа није постојало, све су гурнули у други план, само су се бавили овим. ЦЕНУ таквог бахатог понашања ћемо сви да платимо, а највише Срби са Косова и Метохије.

И шта је од свега тога испало ???

О "ДАТУМУ" ни говора, него само о магли упакованој у конзерву.

Да ли ћемо сазнати колико је грађане све ово лудило коштало и колико ће да кошта? Сви ти силни, одласци-путовања скоро па свих чланова владе по целом свету , скоро па свакодвено примање гостију из ЕУ, то сигурно није финансирала ЕУ, него народ Србије. О томе, КОЛИКО ТО КОШТА, се ћути, а тек она највећа цена, колика је, када је у питању Косово и Метохија, пошто је то питање "пупчаном" врпцом везано за КУПОВИНУ МАГЛЕ У КОНЗЕРВИ.

Никакав ово позитиван моменат није ни за српски народ ни за Србију. У историју ће вероватно ући Вучић, Дачић и Николић али као највећи издајници српског рода овог века. ШТЕТА коју ће нанети Србији и српском народу ће бити несагледиве.

Мени није јасно, шта је са народом, оним који се радује заједно са овом тројком, да ли су они полудели, па ко нормалан може да подржи и да се радује овоме што ради ова власт. У шоку сам, када чујем неке коментаре. Нека нам је Бог у помоћи, само да сви не полудимо.Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Гога Јул 01, 2013, 05:24:06
На коленима пред Европом


Пошто су власти Србије прославиле отпочињање преговора о чланству у ЕУ, а повратници са газиместанске прославе Косовског боја каменовани, стижу и реалнија сагледавања позиције Србије од славодобитне, којом се овог Видовдана китио актуелни српски државни врх.


(http://www.vesti-online.com/data/images/2013-06-28/335330_fonet--epa-eu_f.jpg?ver=1372557402)
Шефови држава и влада земаља Европске уније дали Србији "зелено светло"


Председник Републике Српске Милорад Додик сматра да је Европа била неправедна према Србији и Србима и да их је додатно понизила кроз питање решавања статуса Косова.

 У сваком случају, нисам тумач политике садашњег руководства Србије, али њихова политика је веома јасна - сарадња и пут ка Европи. Ценим да ће то остати доминантна одредница Београда. Али чињеница да је та фамозна прича за почетак преговора Србије са ЕУ поново условљена или дата условно, мени говори о неповерењу према Србији - рекао је Додик.


И митрополит црногорско-приморски Амфилохије сматра да Европа атакује на "достојанство српског народа", а то што је управо на Видовдан одлучила о отварању преговора са Србијом, објашњава као "наставак свега што се с нама догађало после 1389. године".


- То је наставак робовања - казао је Амфилохије, додајући да је "муратовска тиранија" на Косову у 14. веку "исто што и садашња НАТО или не знам чија".

Академик Добрица Ћосић оценио је да је бриселски споразум Београда и Приштине "неминовност у империјалистичкој владавини великих сила", али и "историјски пораз државне политике Србије". Наводећи да је за овакав косовски пораз Србије пред историјом одговорна целокупна српска политика до данашњег дана, Ћосић је упозорио да условљавања неће престати.


- Одлагањем почетка тог споразума, Немачка уводи Србију у нову неизвесност. Тај политички чин Немачке сматрам наставком традиционалне немачке политике према Србији - рекао је некадашњи председник СР Југославије на промоцији своје књиге "Косово 1966-2013" која је одржана у Београду.


Коштуница: Влада да поднесе оставку

Једина парламентарна партија која се противи чланству Србије у ЕУ Демократска странка Србије одржала је на Видовдан протестни митинг на којем је затражено да Влада Србије поднесе колективну оставку.

У центру Београда, пред око 2.000 присталица лидер ДСС-а Војислав Коштуница је поручио да "власт заслепљена и омађијана ЕУ хоће да се одрекне и Косова и Србије".
- Они би хтели да наш српски Видовдан замене европским датумом и да 28. јуна не славимо Видовдан него ЕУ - рекао је Коштуница, најављујући још протеста.Критике долазе и од стручњака који упозоравају да је одлука Европског савета контроверзно написана и да садржи елемент условљавања.

- Одлука садржи једну кратку реченицу која каже да ће преговори почети када Европски савет потврди преговарачки оквир, што би могло да значи да се тако нешто неће обавезно десити, рецимо у случају да Немачка или нека друга земља не буду задовољни спровођењем - констатује професор Факултета политичких наука Јован Теокаревић.На крају дана, у којем се славило отварање приступних преговора, председник Владе Србије Ивица Дачић дао је интервју РТС-у и том приликом се са мање победничког жара, а са више упозорења обраћао грађанима Србије.

- Преговори о чланству у ЕУ, у најбољем случају, уколико Србија буде успешно градила партнерства са земљама ЕУ, трајаће четири до пет година. Ако се ствари не буду одвијале на тај начин могу трајати и читаву деценију - објаснио је Дачић и истакао "да ће преговори са ЕУ захтевати залагање читавог друштва".

(Ј.Арсеновић, Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/324991/Na-kolenima-pred-Evropom)Наслов: У ЕВРОПСКОМ ПАКЕТУ: Девет немачких услова Србији
Порука од: Гога Септембар 20, 2013, 01:05:04
У ЕВРОПСКОМ ПАКЕТУ: Девет немачких услова Србији


Немачко-британски папир је срочен на две стране, прослеђен државама чланицама ЕУ и тренутно се о њему воде разговори у Европском савету(http://images.kurir-info.rs/slika-620x419/bundestag-1328585176-68250.jpg)
Бундестаг


БЕРЛИН - Званични Берлин спремио је листу од девет захтева на којима инсистира да буду уграђени у преговарачки оквир за Србију, а који би ЕУ требало да усвоји у децембру.

Према сазнањима листа, четири кључна захтева "немачког пакета" подржала је и Велика Британија.


То су да се поред поглавља 23. и 24. одмах отвори и поглавље 35. (Косово), као и да се ова три "одсека" последња затворе, да се примене све тачке Бриселског споразума, а да Београд константно, на терену, доказује да неће ометати Приштину у процесу европских интеграција, да Београд и Приштина потпишу споразум о добросуседским односима пре пуноправног чланства у ЕУ и да се преговори суспендују у било ком моменту, уколико Београд оклева или прекине спровођење преузетих обавеза.


Преосталих пет тачака, мање-више, пресликавају Декларацију о Србији,
коју је Бундестаг усвојио 27. јуна, где се тражи успех локалних избора, потпуно уклањање паралелних структура на Северу, слободно кретање косовских цариника, наставак реформе правосуђа и борба против корупције, помирење у региону и видљив напредак у откривању и гоњењу починилаца паљења немачке амбасаде 2008.

Немачко-британски папир је срочен на две стране, прослеђен државама чланицама ЕУ и тренутно се о њему воде разговори у Европском савету.

(Фонет, Новости) (http://www.kurir-info.rs/u-evropskom-paketu-devet-nemackih-uslova-srbiji-clanak-993805)***


* да Београд константно, на терену, доказује да неће ометати Приштину у процесу европских интеграција
* да Београд и Приштина потпишу споразум о добросуседским односима пре пуноправног чланства у ЕУ
* ...

и нека нас Тома, Дачић и Вучић и даље уверавају: " Ми никада нећемо признати независно Косово", а све ово прихватили да реализују.


Наслов: Најава нових уцена Србија пред хаваријом
Порука од: pidikanac Децембар 04, 2013, 21:58:59

Најава нових уцена Србија пред хаваријом


Понекад сам себи кажем, доста је. Критикујем и љутим се, буним и захтевам да се многе ствари мењају, указујем на реалност и истину, па ипак, не престајем да пишем о пропустима србске Владе. Не налазим ни грам толеранције за све што ради, очигледно слепи и обневидели, људи који одлућују о србској судбини, срљају и даље ка понору.

А показатеља да иду кривим путем, има на сијасет. Свакодневно читамо о препрекама које стоје на том европском путу без алтернативе.
Прођоше и приштински Избори, сагледасмо грехе непоштовања сопственог Устава, наш Премијер, док се код првим сусрета са Тачијем, у присуству насмешене „Кетрин“ са овим  само хладно руковао, данас гледам, почеше и да се тапшу по раменима и уз осмех смеше једно другом.

Косово издато, народ препуштен шиптарској вољи, стално помињање србских Заједница и Општина под србском контролом, изгледа ми већ као лавеж гладних паса на месец у хладним ноћима децембра.
И опет датум. Новине, штампа, добра и она лоша, радио и телевизија, само о датуму преносе. Датум нам је постао фобија, суноврат наше политичке оријентације, умоболна, тврдоглава и самоуверена опсесија иза које ипак остаје сумња:

Због чега срљамо у правцу Брисела, због чега клечимо и мољакамо уз тоталан губитак поноса, где очекујемо некакву милост и  уступке!  Као да ће нам Брисел напинити џепове, запослити народ, отклонити сиромаштво, смањити наше дугове, обогатити и оне којима богатство и није потребно већ само кора сувог хлеба, да би преживели!?

Упорна србска „тројка“ у саставу врлог  шаптача и нарцисоидне величине, Вучић, као генерални капетан тонућег брода, бусмасти и лукави Дачић, само приморани следбеник, ( због силне жеље да влада ), и на крају Председник, наш Тома, уздржана енигма  сопствене плутократије изгубљене у беспућима неразумљиве србске политике , професор тихог убеђивања, са лентом и портфељом, - њих тројица, са упртим погледима ка том Бриселу, плове и даље у том правцу, али без кормилара.

Датум, вриште сво троје на сав глас и смело очекују да им се Брисел насмеши.
Какве ли само фарсе. У време док у Украјини кува, док Нато безобразно показује своје труле зубе, док немачки Министар спољни, Вестервеле, и сам пред својим дипломатским издисајем, одано и верно изилази у сусрет свом  немачком држављанину,  бившем боксеру Виталију  Кличку, шефу украјинске Опозиције, уносећи новим безобразним обећањима још више немир у узбуркану јавност Украјине, - и све док Брисел и УСА љутито прете Москви како им ова, на недипломатски начин и уценама, одузима новог савезника, вољену Украјину, - дотле наш „ тројац „ без кормилара, слеп и обневидео, и даље упорно весла у старом правцу.

Стотине хиљада Срба попут мене самог, упорно се пита зашто и због чега то тако упорно раде. Већ би и слепи прогледали, малоумни схватили, глуви разумели, какве се опасности скривају на том путу. Колико је рачуна тај исти Брисел испоставио а Србија их уредно платила. Колико је уцена потребно, колико претњи и лажних обећања, да би једна државна Влада, схватила и разумела замку у коју је пала.

И данас, на дан 04.12,2013, док србска страна слути да је тај фамозни датум на домак руке, веровали или не, наша цењена дама, Тања Мишковић, шеф србског тима за преговоре са Бриселом, свечано изјављује:

-   Осећам се као да сам за воланом ферарија са упаљеним мотором, који тек што није кренуо“, рекла је  она на конференцији о проширењу уније у Бриселу коју је отворио Штефан Филе!


Истог дана, у Дневнику РТС-а,  слути се нова сметња за Србију, која долази из Берлина. Немачка и још неке земље, неће одустари да се у преамбули  разговора, у сва предвиђена поглавља предвиђених догора, услови добар однос Београда са Приштином! То је нов услов из којег произилазе и нова очекивања, која по питању косовске самосталности, - спадају у домен србског понашања.

Како смо научени да примамо шамаре без права да се бранимо, из Приштине нова бомба. Америчка амбасадорка  госпођа Трејси Ен Џејкобсон, коментарише победу  „ Српске“ на локалним изборима у девет Општина оштрим упозорењем:
-   да се несме дозволити стварање „Републике Српске“ на Косову!


Госпођа очигледно превиђа да смо у стању схватити њену поруку. Република Српска је свима њима зрнце песка у оку и болно прихватају да два милиона Срба у Босни, имају право на самодржавност. Стварање српских Општина на Косову са аутономним управљањем саме србске популације,  не иде западу у рачун.
Тај исти запад, и Брисел, и Берлин и све што се западом назива, далеко су од жеље да и србски народ окуси бар мало правде!

Да би чаша жучи за србску страну била пуна, у исто време нова очекивања.
У Берлину, али и опет међу и другим чланицама Европске Уније, има оних држава које сматрају да тему односа Београда и Бања Луке, треба уврстити међу кључне услове за напредак Србије у процесу европске интеграције!


Ову вест је пренео „Данас“ и представља најновије саопштење берлинске дипломатије!
Шта све ово значи, лако је разумети. Списак захтева за Србију није готов и још дуго ће бити допуњаван новим уценама.

Смело тврдим да ће се Србија морати одрећи и Срба у Републици Српској  али и Срба који још живе на Космету!

То је циљ и у њега не сумњам. Сви показатељи говоре да је србска Влада неспособна, издајничка, кратковида и заслешљена неким истинама које не жели да види и сагледа.
Шта је за то разлог, мени као лаику не преостаје него само да посумњам:

-   Код овакве сулуде упорности да се саглада реалност нашег односа према осталом свету, Србија вођена „тројцем без кормилара“ – стоји пред новим поразима.
-   
-   У ситуацији да имамо ништа мање издајничку Опозицију, ( Пајтић и Ђилас такође у Бриселу са бомбастичним, прозападним паролама ), преостаје још само малим прогресивним покретима, да уз народ, почисте смеће и заврше ову европску трагикомедију, која нас је заиста упропастила и ускратила нам право на самоодлучивање, слободу и политичку самосталност!


Јован М. Пидиканац


Наслов: Осам услова ЕУ за Србију
Порука од: Гога Новембар 25, 2014, 22:49:57
КВАКА "КОСОВО"
Осам услова ЕУ за Србију


Од пуне примене бриселских договора зависи када ће Европска унија отворити прва поглавља у преговорима са Србијом.


(http://www.blic.rs/data/images/2014-11-24/541318_vucic-i-merkel-foto-reuters_f.jpg?ver=1416856345)
Меркелова и Бундестаг не одустају

Према сазнањима `Блица` ЕУ има укупно осам захтева од Београда када је реч о Косову.
 

Очекују да се заврши израда нацрта статута Заједнице српских општина. Такође, траже да Београд спроведе све што је договорено с Приштином на пољу телекомуникација, енергетике, изградње сталних административних прелаза.

Цитат

1. Нацрт статута Заједнице српских општина
2. Примена договора о телефонији - позивни број за Косово
3. Примена постигнутих договора о енергетици
4. Изградња сталних прелаза између Србије и Косова
5. Блокирање илегалних прелаза "због шверца"
6. Прихватање пасоша Косова на границама Србије
7. Учешће Приштине у свим облицима сарадње у региону
8. Регулисање Парка мира у северној МитровициМеђу захтевима су и блокирање илегалних прелаза, прихватање косовских докумената на прелазима с иностранством, пуно укључивање Косова у регионалну сарадњу. Ту спада и регулисање Парка мира у северној Косовској Митровици, којем се противи Приштина.
 
Незадовољни
 

Властима у Београду је из ЕУ поручено да европски партнери нису задовољни степеном примене договора из Брисела. Иако су ови услови изнова поновљени српским властима, познати су и одраније.
 Прво о Косову

 

Пуно испуњавање Бриселског споразума посебно је важно Немачкој.
Власти у Берлину, и влада канцеларке Ангеле Меркел и парламентарци из Бундестага, сматрају да у преговорима ЕУ и Србије прво треба да се отвори поглавље 35, које се тиче Косова. За отварање тог поглавља је, међутим, неопходно да се примењују до сада постигнути договори из дијалога Београда и Приштине у Бриселу.
Комесар за проширење ЕУ Јоханес Хан казао је да, иако Косово још нема владу, постоје ствари које Београд може сам да уради.

 


Чекајући Приштину
 
- Ваша влада добро зна шта треба и шта може да се уради и могу само да апелујем да се то уради и, у зависности од нивоа примене, ми ћемо наставити процес - изјавио је Хан приликом недавне посете Србији.
Западне званичнике изгледа да мало брине то што дијалог већ пола године стоји јер Косово нема нову владу.
 

Одмах после мартовских избора у Србији, премијер Александар Вучић и шеф дипломатије Ивица Дачић су рекли да желе да се дијалог с Приштином настави што пре.

Међутим, на Косову је у току пролећа била кампања за парламентарне изборе, на којима се гласало у јуну, а од тада до данас тамошње странке нису у стању да се договоре о новој владајућој коалицији.
 

Према последњим информацијама, конституисање скупштине Косова требало би да буде завршено до краја недеље. У том року ће се ДПК Хашима Тачија и ДСК Исе Мустафе договорити о програму и саставу владе.
 

Мустафа и Тачи још преговарају ко ће од њих двојице бити премијер.Београд и ЕК спремни за преговоре у децембру

(http://www.blic.rs/data/images/2014-11-24/541319_tanja-miscevic260814ras-foto-oliver-bunic291_f.jpg?ver=1416856409)

Србија је спремна да у преговорима о приступању ЕУ одмах буде отворено поглавље 32. које се тиче финансијске контроле, рекле су министарка Јадранка Јоксимовић и шефица преговарачког тима Тања Мишчевић. Жеља Београда је да се то деси до краја ове године.
Европска комисија подржава отварање поглавља 32. у децембру, изјавио је комесар Јоханес Хан прошле недеље за `Блиц`. Ипак, како је додао, "државе чланице такође желе да виде напредак у вези са поглављем 35, које се односи на дијалог са Косовом".

(Жељка Јевтић,Никола Томић)  (http://www.blic.rs/Vesti/Politika/513874/KVAKA-KOSOVO-Osam-uslova-EU-za-Srbiju)


Наслов: Берлин не пушта Србију у ЕУ
Порука од: Гога Мај 20, 2015, 07:48:30
Берлин не пушта Србију у ЕУ


Велики знак питања који се надвио над приступним преговорима Србије и Европске уније, журно је одвео српског премијера Александра Вучића у Берлин, јер Немачка са условима испостављеним Србији слови за највећег кочничара даљег напретка ка Бриселу.(http://www.vesti-online.com/data/images/2015-04-22/500671_hajnc-vilhelm_f.jpg?1432053271)
Амбасадор Хајнц Вилхелм


Протеклих дана је постало јасно да је у воду пала најава о отварању првих поглавља у јуну. И октобар који фигурира као нови термин, могао би да буде на врло дугом штапу. О томе сведочи изјава амбасадора Немачке у Србији Хајнца Вилхелма да не зна да је Берлин дао зелено светло за отварање поглавља за приступ Србије ЕУ у октобру, нити је нешто о томе чуо.

Вучић каже да су сви у Србији уморни од стрпљења које исказујемо према ЕУ.

- Нисмо само уложили много времена, енергије и политичке снаге, већ смо започели најтеже могуће економске реформе. Постигли смо много у дијалогу са косовским Албанцима, али нисмо довољно поштовани - рекао је Вучић.


Председник парламентарног Одбора за европске интеграције Александар Сенић, међутим, коментарише да неспособна власт стално себи задаје рокове и поставља циљеве које не може да испуни, стварајући тако нереална очекивања код грађана. Он за наш лист подсећа да је у 2014. лицитирано да ће отварање поглавља бити у јулу, октобру, па децембру.


- Влада је увек кривца налазила у ЕУ, што код грађана ствара утисак да смо стално условљени и уцењени - рекао је Сенић, посланик опозиционе СДС.

Српска власт, према речима аналитичара Небојше Бакареца, помера датуме не само по питању отварања поглавља, већ и када је реч о другим крупним и међународним пројектима.

- Причали су 2012. да ће нам за две године бити боље, а кад је рок прошао, померили су га за крај 2016. Све власти су то радиле, али је ова суочена са економском пропашћу, налази се између чекића и наковања на међународном плану, а уз то је и несналажљива. Чини ми се да смо на путу у ЕУ као хрчак који трчи бесконачно у точкићу - закључио је Бакарец за "Вести".

Цитат
Газоводе нису услов?

Александар Сенић истиче да се сусретима са представницима ЕУ уверио да Газиводе нису услов за отварање поглавља, већ израда акционих планова за поглавља 23 и 24.

- То је бескрупулозни блеф и изговор да се прикрије неспособност владе. Срео сам се и са Ханом, Могеринијевом, Мекалистером, Данијелсоном... Никад није речено да су Газиводе услов, већ само израда акционих планова за поглавља 23 и 24. Права и једина истина је да влада није остварила основни предуслов - каже Сенић.


(Д.Декић, Вести) (http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/493210/Berlin-ne-pusta-Srbiju-u-EU)***

То су оно Вучићеви "пријатељи" Немци ;D Шта му раде. Ако.

Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Гога Октобар 15, 2015, 04:28:18
ЕВО ШТА ЕВРОПА ТРАЖИ ОД СРБИЈЕ:
 Десет спорних тачака поглавља 35


(http://images3.kurir.rs/slika-724x489/aleksandar-vucic-isa-mustafa-srbija-kosovo-brisel-pregovori-foto-savet-eu-1435563420-685955.jpg)
Тврде да нема ничег новогОвих десет тачака Србија види као стварање простора за индиректно признавање Косова, независно од дијалога Београда и Приштине

БРИСЕЛ, БЕОГРАД - Србија има бројне примедбе на нацрт платформе о заједничкој преговарачкој платформи за поглавље 35, а најважније, у које је Танјуг имао увид, су следеће:

1) У нацрту нема стандардног дела који се односи на усклађивање садржаја са заједничким правилима и прописима ЕУ (aquis communitaire), што иначе садрже платформе за сва остала поглавља.

2) Говори се о Напретку у процесу нормализације односа са Косовом (уместо са Приштином)...).

3) Захтева се престанак финансирања српских структура, укључујући привремене општинске органе, чиме би без посла остало око 5.000 људи, а довело би и до нарушавања ауторитета државе Србије на Косову и Метохији.

4) Успостављање косовског правног поретка на северу Косова, без прецизирања да је то изводљиво тек након формирања Заједнице српских општина (ЗСО).

5) Подношење кварталних извештаја Министарству унутрашњих послова Косова и Министарству правде Косова о исплатама пензија пензионисаним припадницима МУП-а и радника у правосуђу, што излази из оквира Бриселског споразума и за шта у српском законодавству нема основа.

6) Доношење посебног закона о седиштима и територијалној јурисдикцији судова и тужилаштва у Србији, што би било супротно Уставу и постојећим законима.

7) Прихватање косовских печата и заглавља у службеној кореспонденцији, што је проблематично због термина Република Косово на тим обележјима.

8 ) Решавање проблема управљања над хидроцентралом Газиводе, без наглашавања да се о томе претходно мора постићи сагласност обе стране.

9) Омогућавање држављанима трећих држава прелазак са Косова у Србију, што је неприхватљиво због термина трећа држава, чиме се имплицира да је КиМ држава.

10) Примедбе српске стране на претходни Нацрт извештаја о скринингу за поглавље 35 нису озбиљно разматране нити уважене.


Тих десет тачака Србија види као стварање простора за индиректно признавање Косова, независно од дијалога Београда и Приштине.

(http://images3.kurir.rs/slika-620x419/pregovori-beograd-pristina-briselski-sporazum-kosovo-brisel-foto-fonet-ap-1434927565-684425.jpg)

После оштрих реакција из Београда, у Бриселу тврде да у платформи нема ничега што излази из оквира бриселског дијалога. Дипломата из чланице ЕУ, који је ипак желео да остане анониман каже да током дискусије о платформи, која је на амбасадорском нивоу одржана прошле недеље, није било ничег што би одударало од ставова који су се и раније чули у Савету. "Била је то неформална дискусија, прва од многих које ће уследити", рекао је тај дипломата за Танјуг.

Танјугов извор каже да је на поменутом састанку Немачка предложила да се у платформу укључи ставка у којој се наглашва да од напретка у поглављу 35 треба да зависи напредак у укупном процесу европских интеграција Србије, са чим су се сложиле Велика Британија и Хрватска.

"То није ништа ново, јер је већ објављено у закључцима Европског савета од 16. децембра 2014.", навео је он и додао да су се током дискусије чули и ставови да је, управо с обзиром на то да је реч о раније усвојеном тексту, непотребно уграђивати га у заједничку платформу .

"У коначан текст резолуције ући ће само оно што прихвате све земље чланице, а многе сматрају да мишљење Србије, као заинтересоване странке, такође треба узети у обзир", каже овај дипломата.

У Европском савету су изненађени жестоким реакцијама Србије на нацрт платформе.

Функционер Савета који је такође тражио да остање анониман каже да ни формулација о томе да се процес нормализације води између Србије и Косова (уместо између Београда и Приштине, на чему инсистира Србија) није нова у званичним документима Савета. "Ако погледате било које закључке Европског Савета о Србији у последње две године, наћи ћете да се тамо говори о процесу нормализације између Србије и Косова, које је редовно означено звездицом као што је договорено", рекао је он.

(Курир) (http://www.kurir.rs/vesti/politika/evo-sta-evropa-trazi-od-srbije-deset-spornih-tacaka-poglavlja-35-clanak-1976483)


***

Ово је сада нека Вучићева мелодрама, пошто је од самог почетка и птицама на грани јасно коју он игру игра. Само нам остаје на крају да видимо, на који начин ће се ово лудило завршити. Да ли и даље бацањем прашине у очи свим грађанима Србије са оваквим јефтиним триковима и лошом глумом. И Вучић и они пре њега су ОТВОРЕНО кренули у издају српских територија. Ових пар месеци, до краја године ће за Косово и Метохију бити пресудне.Наслов: Ово су кључне тачке поглавља 35 у вези са `Косовом`
Порука од: Гога Децембар 15, 2015, 17:01:16
Ако погледамо поруку изнад у којој је помињано 10 спорних тачака које су биле НАВОДНО трн у оку преговарачима из Србије, нарочито она око изамене речи "Приштина" са речју "Косово", сада се то исто појављује, али НАВОДНО то сада нико од њих не види. Каква је то перфидна игра, нарочито када видим та њихова (нарочито Вучићево) НАСМЕЈАНА лицa, као они су успели у нечему. У чему су успели? Једино у томе да ПРЕВАРЕ овај слуђени народ који више ништа, ама баш ништа не разуме.

Па да видимо, да погледамо које су то кључне тачке, и има ли разлога за "Вучићево" славље?!

***


Ово су кључне тачке поглавља 35 у вези са Косовом


(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2015/12/EU_-.jpg)

Према преговарачкој позицији Брисела за "косовско поглавље", а у коју су `Новости` имале увид, од Србије се не тражи признавање независности КиМ, нити потписивање правно обавезујућег споразума на крају нормализације односа са Приштином.

Највећа "замка" платформе ЕУ за област 35, срочене на седам страна, јесте могућност "замрзавања" отварања нових или затварања већ испреговараних поглавља, уколико напредак у нормализацији односа Србије и Косова заостаје за напретком у другим областима.

* Поглавље 35 није замена за дијалог Београда и Приштине, а односи се на нормализацију односа између Србије и Косова.

* Србија мора да испуни договоре које је постигла са Приштином 25. августа 2015, као оне из априла 2013, а који се односе на полицију, правосуђе и цивилну заштиту.

* Брисел ће два пута годишње правити пресек напретка Србије у овом поглављу.

* Прелазне одредбе (бенчмарк) овог поглавља могу да се прилагођавају и ажурирају у току преговора.

* Ако напредак у нормализацији односа са Косовом значајно заостане од напретка у осталим преговорима, и ако Србија не примени постигнуте споразуме са Косовом, ЕK ће на сопствену иницијативу или на захтев трећине држава чланица ЕУ, у складу са тачком 25 преговарачког оквира, предложити да се "замрзне" отварање нових поглавља.


ИЗБОРИ

* Србија ће обуставити подршку и финансирање српских структура, а општинска администрација ће морати у потпуности да се усклади са косовским законима.

* Србија треба да осигура пуну примену косовског правног система на северу.


ЗСО

* Наставак успостављања ЗСО (доношење статута) у складу са косовским законима и договорима од августа ове године.

* Обезбедити транспарентност у финансирању ЗСО.

(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2015/12/EU-MALA2-.jpg)


ПОЛИЦИЈА

* Србија, квартално, одговарајућим косовским властима доставља информације о пензијама бивших српских полицајаца, сада интегрисаних у косовску полицију.


ПРАВОСУЂЕ

* Завршетак процеса интеграције судија и тужилаца у косовско правосуђе, као и усвајање прописа о седишту судова и тужилаштава и територијалној јурисдикцији.

* Србија, квартално, одговарајућим косовским властима доставља информације о пензијама правосудних службеника, сада интегрисаних у косовски правосудни систем.


ЦИВИЛНА ЗАШТИТА

* Србија усваја потребне прописе за прекид исплаћивања плата и финансирања цивилне заштите на Косову.


ОФИЦИРИ ЗА ВЕЗУ

* Србија обезбеђује административну подршку свом официру за везу (нпр. рентирање службених просторија).

* Србија прихвата визуелни изглед званичне коресподенције која још није договорена (печати, симболи и заглавља писама).


ЕНЕРГЕТИКА

* Оснивање компанија за снабдевање ("Електросевер") у складу са косовским прописима.

* Решавање питања српског менаџмента у хидросистему "Газиводе".


ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈЕ

* "Телеком" отвара компанију на Косову, у складу са косовским прописима, како би јој била додељена лиценца за фиксну телефонију.

* Србија поштује рокове и предузима договорене кораке у паралелном процесу додељивања позивног броја за Косово и давања привремене дозволе за мобилну телефонију на Косову.

(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2015/12/EU-MALA-.jpg)


ЦАРИНА

* Србија престаје са издавањем документације и оверавањем са ознакама које су у супротности са обавезама које је Србија преузела споразумом од 17. јануара 2013.


ПРЕЛАЗИ

* Србија довршава постављање свих административних прелаза.

* Побољшавање контроле или затварање алтернативних путева и прелаза да би се осигурало коришћење искључиво званичних прелаза.


СЛОБОДАКРЕТАЊА

* Србија дозвољава грађанима трећих држава улазак у Србију са Косова.

* Имплементација договора о регистарским таблицама за становнике севера Косова.

* Поштовање рокова за отварање моста на Ибру за саобраћај, не касније од јуна 2016.


РЕГИОНАЛНА САРАДЊА

* Србија не спречава учешће Косова у преосталим регионалним иницијативама, у складу са постигнутим договорима.

* Србија подржава улазак представника Косова у руководећа тела и административне структуре регионалних организација.


БУДУЋИ ДОГОВОРИ

* Србија остаје предана дијалогу уз посредовање ЕУ, залаже се за постизање нових договора по другим темама, наставља са нормализацијом у доброј вери, а која ће постепено водити ка свеобухватној нормализацији односа Србије и Косова, а у складу са преговарачким оквиром.


СРПСКО ОДЕЛО

Отварање првих преговарачких поглавља премијер Вучић је у европској престоници Бриселу желео да обележи на свој начин. За посебну прилику, одабрао је и посебну одећу. Патриотску.

- Све сам српско обукао - поверио нам се премијер. ( ???)

Показао је и шта је одабрао:

- Кравата је марке "марушка" из Чачка, одело је "Зекстра", а ципеле су ми правили у Београду, по мери, велики број.

Била је то симболична порука да ће се, са напретком европских интеграција, српско носити и у Европи.


КОЊАК ЗА ЗДРАВИЦУ

Премијер је, након што се обратио новинарима у нашој Мисији при ЕУ, замолио да им се послужи коњак, да заједно прославе велики искорак Србије. Пиће је донео наш амбасадор Душко Лопандић. Вучић ће у уторак у згради Југословенске кинотеке, приредити пријем за представнике дипломатског кора и српске званичнике, а поводом отварања првих поглавља.

(Г.Чворовић, Д.Милинковић, вечерње НОВОСТИ) (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0.393.html:581484-NOVOSTI-OTKRIVAJU-Ovo-su-kljucne-tacke-poglavlja-35-u-vezi-sa-Kosovom)


***

Кога они овде праве лудим? Српски народ? Где је овде РАЗЛОГ за славље? Ја га лично не видим! Видим само још једнан чин ИЗДАЈЕ српских интереса на Косову и Метохији! Видим завршни чин ИЗДАЈЕ српског народа на простору Косова и Метохије и њихово колективно гурање од стране ових издајника у ту накарадну шиптарску творевину, која никако не сме да се зове "Косово", како у свим овим тачкама пише!!!


Наслов: Одг: Ово су кључне тачке поглавља 35 у вези са `Косовом`
Порука од: Гога Децембар 17, 2015, 06:25:07
Ако погледамо поруку изнад у којој је помињано 10 спорних тачака које су биле НАВОДНО трн у оку преговарачима из Србије, нарочито она око изамене речи "Приштина" са речју "Косово", сада се то исто појављује, али НАВОДНО то сада нико од њих не види. Каква је то перфидна игра, нарочито када видим та њихова (нарочито Вучићево) НАСМЕЈАНА лицa, као они су успели у нечему. У чему су успели? Једино у томе да ПРЕВАРЕ овај слуђени народ који више ништа, ама баш ништа не разуме.

Па да видимо, да погледамо које су то кључне тачке, и има ли разлога за "Вучићево" славље?!

***


Ово су кључне тачке поглавља 35 у вези са Косовом


(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2015/12/EU_-.jpg)

Према преговарачкој позицији Брисела за "косовско поглавље", а у коју су `Новости` имале увид, од Србије се не тражи признавање независности КиМ, нити потписивање правно обавезујућег споразума на крају нормализације односа са Приштином.

Највећа "замка" платформе ЕУ за област 35, срочене на седам страна, јесте могућност "замрзавања" отварања нових или затварања већ испреговараних поглавља, уколико напредак у нормализацији односа Србије и Косова заостаје за напретком у другим областима.

* Поглавље 35 није замена за дијалог Београда и Приштине, а односи се на нормализацију односа између Србије и Косова.

* Србија мора да испуни договоре које је постигла са Приштином 25. августа 2015, као оне из априла 2013, а који се односе на полицију, правосуђе и цивилну заштиту.

* Брисел ће два пута годишње правити пресек напретка Србије у овом поглављу.

* Прелазне одредбе (бенчмарк) овог поглавља могу да се прилагођавају и ажурирају у току преговора.

* Ако напредак у нормализацији односа са Косовом значајно заостане од напретка у осталим преговорима, и ако Србија не примени постигнуте споразуме са Косовом, ЕK ће на сопствену иницијативу или на захтев трећине држава чланица ЕУ, у складу са тачком 25 преговарачког оквира, предложити да се "замрзне" отварање нових поглавља.


ИЗБОРИ

* Србија ће обуставити подршку и финансирање српских структура, а општинска администрација ће морати у потпуности да се усклади са косовским законима.

* Србија треба да осигура пуну примену косовског правног система на северу.


ЗСО

* Наставак успостављања ЗСО (доношење статута) у складу са косовским законима и договорима од августа ове године.

* Обезбедити транспарентност у финансирању ЗСО.

(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2015/12/EU-MALA2-.jpg)


ПОЛИЦИЈА

* Србија, квартално, одговарајућим косовским властима доставља информације о пензијама бивших српских полицајаца, сада интегрисаних у косовску полицију.


ПРАВОСУЂЕ

* Завршетак процеса интеграције судија и тужилаца у косовско правосуђе, као и усвајање прописа о седишту судова и тужилаштава и територијалној јурисдикцији.

* Србија, квартално, одговарајућим косовским властима доставља информације о пензијама правосудних службеника, сада интегрисаних у косовски правосудни систем.


ЦИВИЛНА ЗАШТИТА

* Србија усваја потребне прописе за прекид исплаћивања плата и финансирања цивилне заштите на Косову.


ОФИЦИРИ ЗА ВЕЗУ

* Србија обезбеђује административну подршку свом официру за везу (нпр. рентирање службених просторија).

* Србија прихвата визуелни изглед званичне коресподенције која још није договорена (печати, симболи и заглавља писама).


ЕНЕРГЕТИКА

* Оснивање компанија за снабдевање ("Електросевер") у складу са косовским прописима.

* Решавање питања српског менаџмента у хидросистему "Газиводе".


ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈЕ

* "Телеком" отвара компанију на Косову, у складу са косовским прописима, како би јој била додељена лиценца за фиксну телефонију.

* Србија поштује рокове и предузима договорене кораке у паралелном процесу додељивања позивног броја за Косово и давања привремене дозволе за мобилну телефонију на Косову.

(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2015/12/EU-MALA-.jpg)


ЦАРИНА

* Србија престаје са издавањем документације и оверавањем са ознакама које су у супротности са обавезама које је Србија преузела споразумом од 17. јануара 2013.


ПРЕЛАЗИ

* Србија довршава постављање свих административних прелаза.

* Побољшавање контроле или затварање алтернативних путева и прелаза да би се осигурало коришћење искључиво званичних прелаза.


СЛОБОДАКРЕТАЊА

* Србија дозвољава грађанима трећих држава улазак у Србију са Косова.

* Имплементација договора о регистарским таблицама за становнике севера Косова.

* Поштовање рокова за отварање моста на Ибру за саобраћај, не касније од јуна 2016.


РЕГИОНАЛНА САРАДЊА

* Србија не спречава учешће Косова у преосталим регионалним иницијативама, у складу са постигнутим договорима.

* Србија подржава улазак представника Косова у руководећа тела и административне структуре регионалних организација.


БУДУЋИ ДОГОВОРИ

* Србија остаје предана дијалогу уз посредовање ЕУ, залаже се за постизање нових договора по другим темама, наставља са нормализацијом у доброј вери, а која ће постепено водити ка свеобухватној нормализацији односа Србије и Косова, а у складу са преговарачким оквиром.


СРПСКО ОДЕЛО

Отварање првих преговарачких поглавља премијер Вучић је у европској престоници Бриселу желео да обележи на свој начин. За посебну прилику, одабрао је и посебну одећу. Патриотску.

- Све сам српско обукао - поверио нам се премијер. ( ???)

Показао је и шта је одабрао:

- Кравата је марке "марушка" из Чачка, одело је "Зекстра", а ципеле су ми правили у Београду, по мери, велики број.

Била је то симболична порука да ће се, са напретком европских интеграција, српско носити и у Европи.


КОЊАК ЗА ЗДРАВИЦУ

Премијер је, након што се обратио новинарима у нашој Мисији при ЕУ, замолио да им се послужи коњак, да заједно прославе велики искорак Србије. Пиће је донео наш амбасадор Душко Лопандић. Вучић ће у уторак у згради Југословенске кинотеке, приредити пријем за представнике дипломатског кора и српске званичнике, а поводом отварања првих поглавља.

(Г.Чворовић, Д.Милинковић, вечерње НОВОСТИ) (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0.393.html:581484-NOVOSTI-OTKRIVAJU-Ovo-su-kljucne-tacke-poglavlja-35-u-vezi-sa-Kosovom)


***

Кога они овде праве лудим? Српски народ? Где је овде РАЗЛОГ за славље? Ја га лично не видим! Видим само још једнан чин ИЗДАЈЕ српских интереса на Косову и Метохији! Видим завршни чин ИЗДАЈЕ српског народа на простору Косова и Метохије и њихово колективно гурање од стране ових издајника у ту накарадну шиптарску творевину, која никако не сме да се зове "Косово", како у свим овим тачкама пише!!!


Дакле, "они" имају РАЗЛОГ за славље  ??? Окупили се у згради "Југословенске кинотеке" ;D

http://www.youtube.com/watch?v=2_LrW1ECpaAНаслов: Хрватска поставља услове Србији за отварање Поглавља 23
Порука од: moka Март 19, 2016, 01:41:56
Хрватска поставља услове Србији за отварање Поглавља 23

Хрватско министарство спољних и европских послова саопштило је данас да Србија мора испунити услове које се тичу људских права, сарадње са Хашким трибуналом и реформа правосуђа

(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2016//03/18n/Tan2016-3-18_113620814_0_620x0.jpg)

Хрватско Министарство спољних и европских послова саопштило је данас да Србија за отварање преговарачког поглавља 23 мора да поштује мањинска права, сарађује с Хашким трибуналом и реформише правосуђе што укључује укидање надлежности за процесуирање ратних злочина за подручје целе бивше Југославије, пренела је телевизија Н1.
"Подржавамо напоре Србије у приближавању ЕУ. Услови које Србија мора испунити за отварање тако важног поглавља 23 су, међу осталима, поштовање људских права (посебно мањинских) у складу с међународним конвенцијама и ратификованим међудржавним споразумима, пуна сарадња с Хашким трибуналом и реформа правосуђа, која укључује укидање надлежности за процесуирање ратних злочина за подручје целе бивше Југославије", наводи се у одговору хрватског министарства.

Министарка за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић рекла је данас да се за отварање поглавља 23 и 24 чека још одобрење Хрватске и да Загреб може да успори европске интеграције Србије, али да то не би била добра порука.

Када је реч о конкретним захтевима које Хрватска има у погледу отварања поглавља 23, Јоксимовић је рекла да је реч о питањима која нису довољно крупна да би се одлагало отварање.

Српски закон о универзалној јурисдикцији спорна је тачка у хрватско-српским односима. Још је бивша влада најавила да ће Хрватска његовим укидањем условити преговоре Србије с ЕУ. Хрватска сматра да се Србија тим законом прогласила "мини Хагом".

http://www.novosti.rs/вести/насловна/политика.393.html:596246-Hrvatska-postavlja-uslove-Srbiji-za-otvaranje-Poglavlja-23

   Геноцидна и усташка Хрватска коначно ради нешто корисно за Србију.


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Zeka Јул 11, 2016, 07:21:42
Др Драган Петровић: Прекинути пузање ка ЕУ (видео)


(http://www.srpskikulturniklub.com/wp-content/uploads/2016/07/EU-sankcije-dnevne.jpg)

Да ли Србија треба да настави пут ка ЕУ без обзира на све више околности које говоре супротно. ЕУ је у вишедимензионалној кризи. Србија поред свих других разлога да прекине са испуњавањем све већег броја услова у том правцу има и два уникатна разлога да одустане од испуњавања понижавајућих захтева Брисела, а то је да би у том правцу морала да се одрекне Косова и Метохије и изгуби повлашћени трговински уговор са Русијом који само наша земља има у Европи са Руском федерацијом. Поред тога излазак Велике Британије из Уније додатан је доказ велике кризе ЕУ: Чак и сам притисак Брисела поводом мигрантске најезде и реадмисија и протеривање од стране  других чланица Уније миграната ка Србији и Балкану и кооперативан однос власти у Београду у том правцу ствара амбијент за мигрантски проблем на нашим просторима, рачунајући да прихватање поданичког споразума о реадмисији доводи у пракси до испоручивања Србији Рома и Албанаца, рачунајући и оне који нису пореклом одавде.

Брисел намеће и неолиберални модел укључујући и штедњу, која тешко погађа све земље које примењују овај концепт, а Србија га примењује већ деценију и по иако није чланица Уније преко компрадорског дела елите у Београду. Од 2017. године ако се настави од стране власти у Београду безалтернативни пут ка ЕУ сходно катастрофалном споразуму ССП Србија ће морати да продаје земљу странцима што ће довести до тога да преостало земљиште и оранице директно пређе у руке странаца.

Због блокаде медија која сама по себи негира демократију у пракси, јавно мњење је ускраћено за разматрање алтернативе и разлога за прекидање даљег пузања ка ЕУ. Овде дајемо неколико видеа где истакнути српски интелектуаци образлажу напред наведено.


http://www.youtube.com/watch?v=1alVpz3ONgM

http://www.youtube.com/watch?v=QfnKvq_niew

http://www.youtube.com/watch?v=iBkefRb93Uw

http://www.youtube.com/watch?v=puhkqI3bO2c


СКК
Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Гога Јун 13, 2017, 21:32:13
Резолуција о Србији:
Шта Европски парламент тражи?Европски парламент у Стразбуру је затражио да Европска унија у преговорима о чланству са Србијом отвори нова поглавља која су технички већ спремна.

ЕП наглашава да је Србија "учинила важне кораке ка нормализацији односа с Косовом" и зато очекује стварање Заједнице српских општина (ЗСО).

То је и "кључни предуслов за укупни напредак преговора", подвукли су посланици ЕП у расправи о резолуцији о Србији, о чијем усвајању ће сутра гласати.

Парламент Европске уније подвлачи укупан економски и друштвени напредак Србије, а наглашава да су "хитно нужни даљи кораци како би се решила сва отворена питања" у дијалогу Београд-Приштина, с тим да "обе стране крену у пуну примену договора".


"То значи и успостављање Заједнице српских општина", како је предочено, уз позив Европској служби за спољне послове, на чијем је челу Федерика Могерини, да "процењује оно што чине две стране у спровођењу својих обавеза".

У резолуцији коју је припремио Дејвид Мекалистер, пише да су власти Србије "оствариле одређен напредак у правосуђу… али независност судства није спроведена на делу".

Отуд се тражи да власти у Београду обезбеде европске норме у правосуђу и "смање политички уплив на бирање и постављање судија и тужилаца".

ЕП је "забринут због помањкања напретка у борби против корупције, и позива Србију да покаже јасну политичку вољу и преданост решавању тог питања", а похваљује "ефикасну улогу Београда у међународној и регионалној полицијској сарадњи и напредак у сузбијању организованог криминала".

ЕП је поздравио учешће Београда у међународним војно-полицијским мисијама Европске уније, али "поново позива Србију, сагласно захтевима њеног статуса кандидата за чланство, да постепено усагласи своју спољну и безбедносну политику с ЕУ, укључујући политику према Русији".

Како је то напоменуто, "сматра да је за жаљење одржавање заједничких војних вежби Србија-Русија".

Наглашено је и да је "Србија и даље конструктивно опредељена за односе с другим земљама у процесу прикључивања ЕУ и суседним чланицама Уније" и речено да билатерална питања треба решавати сагласно међународном праву, као и да "решавање таквих проблема не сме угрозити преговоре о чланству с ЕУ".

"Европски парламент поздравља истрајно ангажовање Србије на путу укључивања у ЕУ и њен предузимљив, опипљив и добро припремљен приступ преговорима (о чланству)", наводи се у овом документу.

Такође се похваљује "напредак Србије у развијању ефикасне тржишне привреде и побољшању укупних економских прилика у земљи" и каже да је све то "јасан знак решености и политичке воље" Београда за ступање у ЕУ.

Међутим, како је наведено, Србија ту "стратешку одлуку мора да шири и у свом становништву, укључујући снажније предочавање колика се буџетска средства ЕУ дозначавају Србији.., а власти Србије треба да се уздрже од порука против ЕУ".

У резолуцији се позивају званичници Србије да "не оптужују и не врше политички неосноване нападе на омбудсмана" и зајамче средствима и системским оквиром рад свих независних тела и институција Србије.

Власти у Београду се, исто тако, позивају да "решавају случајеве претераног коришћења полицијске снаге према грађанима и узимају се на знање, са забринутошћу, спорни догађаји у београдској четврти Савамала, кад је реч посебно о рушењу приватне имовине, и тражи се да то брзо буде расветљено уз пуно учешће судских власти у истрази с циљем да се починиоци приведу правди".

Европосланици "поново изражавају забринутост због изостанка напретка слободе изражавање и поводом аутоцензуре у медијима, где је дошло до погоршања ситуације".


Они подвлаче да су "и даље забрињавајући политички уплив, претње, насиље и застрашивање новинара, укључујући физичке нападе, вербалне и нападе у писаном виду, као и насртаје на њихову имовину".

У резолуцији ЕП је велики простор дат питању слободе изражавања и независности медија, а од власти у Србији је затражено да "јавно и неопозиво осуди све нападе, обезбедие одговарајућа средства за ефикаснију истрагу напада на новинаре и медије да би починиоци били приведени правди".

Такође је оцењено да је нужно у потпуности применити законе о медијима и поздрављен је споразум о сарадњи и заштити између тужилаца, полиције и новинарских и медијских удружења.

Парламент ЕУ каже да су избори 24. априла повољно оцењени, мада тражи од власти Србије да у потпуности спроведу препоруке међународних посматрача, "посебно утицаја на медије" и "немања увида у финансирање политичких странака у изборној кампањи".

Наводи се да власти Србије морају да "примерено истраже тврдње о неправилностима, насиљу и застрашивању током изборног процеса".

У документу ЕП се углавном даје повољна слика заштите људских и мањинских права у Србији и подвлачи да "етнички, културно и верски мешовита Војводина доприноси идентитету Србије".

У Војводини је и даље зајамчена заштита мањина и добра је међуетничка ситуација, каже се у предлогу резолуције и додаје да "аутономија Војводине не сме бити ослабљена".

(Б92) (http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2017&mm=06&dd=13&nav_category=1262&nav_id=1271742)


***


(http://svisrbisveta.org/wp-content/uploads/2013/04/EU-Tosa-Borkovic-karikatura.....jpg)
Наслов: Дачић:Ко зна кад ћемо ми у ЕУ
Порука од: moka Септембар 15, 2017, 05:12:24
Дачић:Ко зна кад ћемо ми у ЕУ

Beograd -- Ivica Dačić kaže da je proces proširenja lekovit za EU, jer, kako je naveo, ili će se nastaviti proces proširenja ili će doći do procesa laganog umiranja EU.
(http://www.b92.net/news/pics/2017/09/14/47485647459ba2d1c1b800760315767_v4_big.jpg)

Povodom izjave predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera da do kraja mandata sadašnje Evropske komisije 2019. neće biti ispunjeni uslovi za ulazak neke zemlje Zapadnog Balkana u EU, Dačić je kazao da "to nije ništa različito u odnosu na ono što je govorio ranije" i da se može reći da je Junker bio blaži nego ranije kada je reč o proširenju.

"Proširenje EU je proces lekovit za opstanak EU", kazao je ministar spoljnih poslova Srbije za Radio-televiziju Srbije.

On je ponovio da će u oktobru početi ozbiljniji dijalog o poglavlju 31 – Spoljna, bezbednosna i odbrambena politika, kada u oktobru u Srbiju dolazi delegacija Evropske službe za spoljne poslove, koju će predvoditi visoka predstavnica Federika Mogerini.

Dodao je da Srbija do ulaska u EU ima rok da harmonizuje spoljnu i odbrambenu politiku.

Izrazio je nadu da će se do tada završiti sukob Rusije i SAD, jer kada se "slonovi svađaju, obično trava nastrada".

"Ako se do našeg ulaska u EU, za koje ne znamo kad će biti, ne završi sukob sa Rusijom, onda smo svi mi u velikom problemu, pa i sama Evropska unija. Zato sam i rekao da mi treba da gledamo svoje interese", kazao je Dačić.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2017&mm=09&dd=14&nav_category=1262&nav_id=1303512

  Кад год се ближе неки избори, наши бескорисни, непотребни лопови-политичари нас засипају својим ''истинама'' о којима ништа не причају док траје мандат.Мене једино занима да кажу шта су покрали док су били на власти и од њих ништа више.


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Гога Децембар 12, 2017, 16:36:51
БОЛНО ПОГЛАВЉЕ 30
 Србија га је јуче отворила, а то значи
да ћемо морати да РАСКИНЕМО споразум с Русима
и ДОЗВОЛИМО ГМО(https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/mZhktkqTURBXy8wMmVlNjUxZmYwNWQ0NDFkZjExMDYzN2M3YzYzYjkzMS5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA)

Отварањем поглавља 30 у преговорима са ЕУ Србија се практично обавезала да ће раскинути све споразуме о слободној трговини које је склопила са четири државе, међу којима је и Русија. Али, то неће бити ни једини, а можда ни највећи проблем за власти у Београду, јер ће због истог поглавља бити принуђене да дозволе промет ГМО производа на српском тржишту.

Како се Србија примиче вратима Брисела, пред њу се постављају све комплекснији захтеви. Осим увођења санкција Русији, које иако се о њима говори још нису на дневном реду, званични Београд ће пре приступања ЕУ морати да стави ван снаге све потписане споразуме о слободној трговини.

Такви споразуми склопљени су Казахстаном, Турском и Белорусијом, али ће највећи проблем бити онај који је потписан са Руском Федерацијом, јер је обим трговине са том државом у поређењу са преостале три и највећи. И не само то. Укидање тог споразума могло би да остави и политичке последице по односе две државе.

Економиста Љубомир Маџар сматра да је тај услов ЕУ веома тежак и озбиљан за Србију, нарочито што из Русије увозимо гас.

- То нам је веома важан извор снадбевања. Што се тиче осталих држава, ту не би требало да осетимо неке последице. ЕУ има своју политику и овај услов не важи само за Србију. Исти случај је био и са осталим државама које су у међувремену постале чланице. Наш стратешки циљ је да постанемо део Уније и морамо то да прихватимо ( ???) - наводи за "Блиц" Маџар.

Споразум са Русима Србија иначе често користи као адут за привлачење страних инвестиција, с обзиром да слободну трговину са Руском Федерацијом, осим бивших совјетских република, нема више ниједна земља на свету. Ипак, у Влади кажу да ће упркос његовом укидању Србија уласком у ЕУ бити на добитку.Љајић: Бенефити ће бити већи кад уђемо у ЕУ


Надлежни министар трговине Расим Љајић каже да ће споразуми о слободној трговини које смо потписали са Русијом, Белорусијом, Турском и Казахстаном бити на снази све до момента уласка Србије у ЕУ.

- Када уђемо у Унију, они се бришу, а важе они које је склопио Брисел. На пример, са Јужном Корејом, а воде се преговори да такав споразум буде потписан са САД-ом. Бенефити које ћемо остварити уласком у ЕУ су далеко већи од ових које имамо са споразумима које смо потписали са поменуте четири државе. До нашег пуноправног чланства, српски привредници ће искористити време за стварање трајних веза и односа - објашњава за "Блиц" Љајић.


Без ГМО производа нема ЕУ

За власти у Србији можда ће већи проблем бити озакоњење промета ГМО производа на српском тржишту. Наиме, то је услов за приступање Србије Светској трговинској организацији (СТО), а ниједна држава до данас није ушла у ЕУ а да претходно није постала члан СТО.

Добро обавештени саговорник "Блица" наводи да је увођење ГМО производа "нешто што мора да се уради".

- Дакле, мораћемо из закона да избацимо реченицу у којој стоји да је забрањен промет таквих производа. Србији је из ЕУ поручено да може постављати какве год хоће услове за њихову продају, па и да буду толико строги да њихов промет постане немогућ. Важно је само да се реч "забрањен" избаци из важегићих прописа - каже наш извор.

Он објашњава да се са СТО воде преговори на два нивоа - мултилатерално, којим се утврђује да ли су важећи закони у складу са принципима ове организације. Управо у тим преговорима инсистира се на дозволи промета ГМО производа.

Проблеми са САД, Русијом, Украјином и Бразилом

Такође, воде се и билатерални преговори, где државе чланица СТО могу да постављају своје услове.

- Доста тога је Србија већ испреговарала. Услове још имају Америка, Бразил, Русија и Украјина - каже саговорник "Блица".


(https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/KA4ktkqTURBXy9iODI5MzJmMjgwOThkZDhkOWVlNDRjMzY1YzM1MTFmNi5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA)

Он наводи да САД има неколико услова, али би на њих "заборавили, уколико Србија укине забрану на продају ГМО". Према нашим информацијама, Бразил жели да повећа квоту за увоз живинског меса из те државе, док Руси желе да знају која ће правила важити када Споразум о слободној трговини између две земље буде стављен ван снаге.

- Највећи проблем праве Украјинци, који су Црну Гору условљавали чак три године. Они имају низ услова, међу којима је да сада са њим потпишемо споразум о слободној трговини. То нама не одговара јер се њихова привреда ослања на пољопривреду и могли бисмо тако угрозити домаће произвођаче - наводи наш извор.Корист од поглавља 30

Упркос свему овоме, Сена Марић из Центра за европске политике наводи да је поглавље 30 од великог значаја за српску привреду.

- Србија ће постати део јединствене царинске уније и заједничког тржишта ЕУ, највеће глобалне трговинске силе данас. Усклађивањем са правним тековинама у овој области и приступањем ЕУ, Србија ће унапредити своју преговарачку позицију на глобалним тржиштима и биће заштићена од нелојалне конкуренције - навела је Марићева и додала да ће користи бити вишеструке и за обичне грађане.

- Директно ће се одразити на повећање економске моћи земље и животни стандард грађана, побољшаће се институционална сигурност и смањити ризик земље за инвеститоре. То ће на дужи рок довести до повећања конкурентности српских компанија и омогућити привлачење инвестиција - рекла је Марићева.

(Наташа Латковић, Блиц) (http://www.blic.rs/vesti/politika/bolno-poglavlje-30-srbija-ga-je-juce-otvorila-a-to-znaci-da-cemo-morati-da-raskinemo/fd8bhr1)


***


Е, сада је на "ПОТЕЗУ" српски народ. Или ће скроз да се "угаси" или ће показати свету да жели да живи онако како он хоће, а не како му други диктирају-наређују!!!

Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: nina Фебруар 06, 2018, 06:31:39
ДАН Д ЗА СРБИЈУ: Шестог фебруара ЕУ ће нам рећи шта тачно тражи од нас и шта морамо да урадимо са Косовом

Цитат
Шести фебруар биће дан Д за Западни Балкан, а пре свега за Србију и Црну Гору, јер ће тада бити објављена стратегија Европске уније (ЕУ) о потенцијалном проширењу. Ако буду усвојени досадашњи предлози, и наравно ако испуни услове, Србија би 2025. године могла да постане пуноправна чланица Уније.

(http://www.pravda.rs/fileadmin/slike/2015/05/brisel.jpg)

Према до сада познатим предлозима из Нацрта овог документа, руку под руку са Србијом иде и Црна Гора, а услов који је неопходно испунити је владавина права. У случају Србије још једна ствар је неопходна - нормализација односа са Косовом.

Србија до ЕУ, година по година

Према ономе што је до сада познато, очекивања су да би током 2019. године требало да буду испуњена прелазна мерила у поглављима правосуђа и унутрашњих послова, као и пуна нормализација односа с Косовом. У Поглављу 23 Србија има 50 прелазних мерила, а у Поглављу 24 њих 41, док је прелазно мерило у Поглављу 35 о Косову - потпуна нормализација односа.

По испуњењу, ЕУ би требало да реши питање мерила за затварање поглавља, и да буде спремна за другу фазу преговора најкасније до краја 2019. године.

Такође, у Нацрту се наводи да би, под условом да се испуне сва мерила за затварање у свим поглављима, земље чланице ЕУ могле да дају пристанак на затварање преговора са Црном Гором и Србијом на међувладиној конференцији до краја 2023. године.

Након тога, и ако до тада буду успешно закључени преговори, 2024. године требало би да буде потписан приступни споразум са Србијом и Црном Гором.

Следећи, и последњи корак је ратификација приступних споразума, што би значило и улазак у поноправно чланство.


Не само две земље, већ цео регион

Како је пре неколико дана објавио “Фајнаншел тајмс” (ФТ), план ЕУ је да у своје чланство прими шест балканских држава: Албанију, Србију, Црну Гору, Македонију, БиХ, али и самопрокламовану државу Косово.

Главни разлог за то је што Брисел сматра да је ово “терен” преко ког се на хиљаде миграната домогне тла Уније.

Међутим, ФТ наводи и да стратеги ЕУ страхују да Русија опасно шири своју зону утицаја, управо на подручју где традиционално већ има савезнике - Западном Балкану.


Могуће измене и случај Шпаније

Међутим, Нацрт овог документа, овако како за сада изгледа, није и коначан јер свака земља чланица Уније, може да пошаље своје предлоге, али и замерке, као што је то претходих дана учинила Шпанија.

Наиме, ова земља је ЕУ проследила низ протестних докумената, у којима између осталог пише да се противе коришћењу термина WB6 (скраћеница за шест земаља Западног Балкана), али и да за њих “Косово није део процеса проширења”.

Такође, један од предлога је да се Косово може посматрати само као регион у оквиру Србије. Наравно, Шпанија ово не ради због Србије, већ пре свега имајући у виду своје интересе, нарочито имајући у виду прошлогодишње искуство са Каталонијом. Међутим, да ли ће се ова опаска наћи у коначном тексту стратегије, видеће се већ за неколико дана.


Пре пријема, решење свих отворених питања

Ипак, постоји и једна ствар која је заједничка свим предлозима који се односе на овај документ, јесте да ће земље Западног Балкана, пре коначног пријема у ЕУ, морати да реше сва отворена питања која постоје већ годинама, односно деценијама.


Правно обавезујући споразум - обавезан!

Чини се да је правно обавезујући споразум између Београда и Приштине све ближа реалност, имајући у виду и Нацрт стратегије, али и изјаве које у последње време све чешће понављају и српски и европски званичници.

- ЕУ очекује од Србије правно обавезујући документ са Приштином, после којег би могли да постанемо чланица ЕУ - рекао је пре неколико дана председник Србије Александар Вучић.

То је поновио и нешто раније, али и крајем прошле године, а то се ових дана могло чути и од председника Европског парламента Антонија Тајанија.


Шта је са осталим земљама?


За земље региона, у Нацрту стратегије за проширење Западног Балкана пише да би 2019. Албанија и Македонија требало да отворе приступне преговоре са Бриселом, а БиХ да добије статус кандидата за чланство у ЕУ, подсјећа портал. Македонија би требало да постигне опипљиве резултате у решавању спора око имена земље.

Што се Косова тиче, пише да до краја 2019. мора постићи пуну нормализацију односа са Србијом, чиме би отворило пут напретка према Европи. Босна и Херцеговина би до краја 2023. требало да постигне напредак у реформама и функционалности како би била спремна за отварање приступних преговора.

Стратегија о Западном Балкану усвојена 6. фебруара у Стразбуру, а само дан након тога, тачније 7. фебруара, европски комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан долази у званичну посету Србији.

Извор: (http://www.pravda.rs/2018/02/05/dan-d-za-srbiju-sestog-februara-eu-ce-nam-reci-sta-tacno-trazi-od-nas-i-sta-moramo-da-uradimo-sa-kosovom/) Правда


Чак иако не испунимо ни један услов,нас ће највероватније на силу увући у ЕУ,заједно са тзв. "Косовом".То им је циљ.Онда ће да поставе све своје људе на све важне функције и радиће са нама шта им је воља.Брисаће Србијом као са крпом своје ципеле.Додуше, скоро да то већ и сада раде.


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: moka Новембар 29, 2018, 19:29:42
ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ ДОНЕО СРАМНУ ОДЛУКУ Србија не може у ЕУ док не призна геноцид у Сребреници!

Након излагања Шолтеса, усвојена је резолуција у коначном тексту са 503 гласа за, 85 против и 47 суздржаних.


(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2018b//!HITNISLUCAJEVI/politika/eu-Depositp_620x0.jpg)

Посланици Европског парламента у оквиру расправе о Извештају о напретку Србије усвојили су амандман словеначког заступника Игора Шолтеса о Сребреници.

"Жалимо због поновљеног порицања геноцида у Сребреници од неких српских званичника, те их подсећамо да пуна сарадња с Међународним кривичним трибуналом за бившу Југославију и Механизмом који га је наследио, укључује пуно прихватање и примену његових пресуда и одлука. Признавање геноцида у Сребреници је основни корак на путу Србије ка приступању ЕУ", стоји у амандману Игора Шолтеса из парламентарне групе Зелених, преноси Н1.

Након његовог излагања, усвојена је резолуција у коначном тексту са 503 гласа за, 85 против и 47 суздржаних.

https://www.alo.rs/vesti/politika/srbija-ne-moze-u-eu-dok-ne-prizna-genocid-u-srebrenici/199134/vest


   Очекујем ванредно сазивање конференције за штампу и обраћање нашег вође,који ће да нам дрхтавим гласом објави ову информацију,можда пусти и неку сузицу или да оде у другу крајност и да почне у оном препознатљивом маниру,да виче на неко НН лице и да га напада,прети,да се правда. Шта год,српском народу је одавно јасно да ће ови "пријатељи" нашег председника (непријатељи српског народа) стално да измишљају нове и нове разлоге,само да Србија никада не уђе у ЕУ.Коме то није јасно он је случај за посматрање.


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: moka Април 06, 2019, 17:03:48
Нови шок из Француске: Србија неће у ЕУ ни 2025!

Србија неће постати чланица Европске уније ни 2025. године сматра девет од 12 кандидата француских политичких партија на предстојећим европским изборима, пренео је Н1 позивајући се на портал Јуропиан Вестерн Балкан.

Пооштрена изборна реторика, али и потврда да Француска неће бити благонаклона према будућем проширењу ЕУ, порука је која стиже из Париза, пише тај портал.

Приступање Србије Европској унији — за или против, тако је гласило питање упућено дванаесторици кандидата за европске посланике који су у телевизијској дебати „L’Émission politique“ француске државне телевизије грађанима представљали програме за европске изборе у мају.

Девет црвених тастера, два зелена и један уздржан, резултат је који би знаке за узбуну требало да укључи у Београду.


Једина два кандидата који су се изјаснили да Србију виде у ЕУ до 2025. јесу кандидат опозиционе Социјалистичке партије и кандидат центристичке партије Унија демократа и независних. Додуше, овакав резултат не треба да чуди с обзиром на то да из Француске у последње време гласно говоре — Србија и Западни Балкан нец́е у ЕУ тако брзо и тако лако.

Међу онима који су се у дебати изјаснили против Србије у ЕУ била је кандидаткиња владајуц́е странке председника Емануела Макрона и бивша минситарка за европске послове Натали Лоазо која је у марту била у посети Београду. Председнику Александру Вучиц́у и тада је пренела сличну поруку.

Та истина, према мишљењу политичког аналитичара из Фондације за отворено друштво и члана БиЕПАГ Срђана Цвијића, део је пооштрене предизборне реторике.

Управо последње истраживање јавног мњења које је спровела британска агенција „ЈуГов“, урађено у седам европских држава (Немачка, Француска, Велика Британија, Шведска, Норвешка, Финска и Данска), показало је да су Французи најскептичнији по питању проширења.

Чак 52 одсто испитаника из Француске не жели Србију у Европској унији.

Неразвијена демократија, распрострањена корупција и перцепција да нове чланице „отимају“ радна места Французима, само су неки од разлога за став француског јавног мњења, објашњава Цвијић и додаје да то Србији свакако нец́е помоц́и да напредује ка ЕУ.

Међутим, Србија није једина земља којој је од политике „штапа и шаргарепе" остао само штап. Наиме, Европска комисија дала је обећање Северној Македонији и Влади Зорана Заева, да ће, уколико реши спор око имена државе са Грчком, као награду, добити отварање приступних преговора. Но, након што је решење за име пронађено, из Европске уније, односно Француске, почели су да стижу упозорења да преговори ипак неће почети као што је то раније обећано.

Недоследност и неспремност ЕУ да испуни обећано у случају Северне Македоније, према мишљењу стручњака за Балкан са Католичког института у Паризу Луика Трегуре, лако може утицати и на решавање косовског питања.

Додаје и да људи и владе у региону нису глупи и да виде које су реалне околности што се будућег проширења тиче.

Међутим, чини се да, одлучили се балкански политичари да буду поСлушни или непослушни ђаци, шаргарепа ће, бар у наредном периоду, остати скривена у европском џаку.

Девет „не“ за Србију у ЕУ дошло је као хладан, али не и изненадан туш. Заправо, потврдило је оно што већ годину дана нико на Балкану не жели да чује — проширење Уније је међу грађанима ЕУ непопуларно, а нико од европских политичара није спреман да постане жртва тог политичког ризика.

https://rs-lat.sputniknews.com/politika/201904061119376442-francuska-srbija-eu/


   Права вест за неспособног Вучића.Његови такозвани лажни пријатељи неће ништа да му дају за издају Србије.И добра вест за његове гласаче које је преузео од ДС-а, за разне НВО бабе, неспособне и непотребне глумце, музичаре, правнике и економисте који су залутали у политику и упрошаћавају Србију последњих 20 година.Време је да закопају мантрање о ЕУ и оду на село да гаје свиње и кокошке.


Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Гога Јун 06, 2019, 23:44:57
ПУТ СРБИЈЕ КА ЕУ: Нови услови за поглавља?(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2019a//06/05n/02-novi_620x0.jpg)


ПАРИЗ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ"СРБИЈУ за отварање нових приступних поглавља више не успоравају само због недавног годишњег извештаја Европске комисије, већ у Бриселу сада услове траже и у новим закључцима Радне групе за финансијско деловање у борби против прања новца (ФАТФ)!

- На столу је пет поглавља, нека су више напредовала, нека мање, али сигурно нећемо отворити више од два. Може да се догоди да буде отворено и само једно, али и ниједно, а то доста зависи и од извештаја ФАТФ - истиче добро обавештени извор "Новости" из Радне групе за проширење (КОЕЛА).

Реч је о областима које се односе на слободу кретања радника (2), слободу кретања капитала (4), финансијске услуге (9), пољопривреду и рурални развој (11) и трансевропске мреже (21).

- Најближе отварању је поглавље 9, док је "резервна" област 4. Да ли ће оба бити отворена, зависи од много тога - кажу нам у Бриселу.

Радна група је у уторак начелно разматрала недавни извештај Европске комисије за све кандидате за чланство, док су јуче почели с припремама закључака о Западном Балкану за предстојећи Европски савет, који ће бити одржан 20. и 21. јуна. Садржај ће се утврђивати до краја ове седмице, док би следеће недеље у Бриселу тај документ требало да потврде и амбасадори земаља чланица, чиме се улази у "политичку фазу".

- Технички бисмо, можда, били спремни и за више поглавља, али, засад, због садржаја извештаја ЕК, као и суздржаности неких важних земаља чланица, попут Француске, Немачке или Холандије, не постоји спремност за то - истиче наш извор.

Одлука још није донета, а сазнајемо да ће она умногоме зависити и од предстојећег извештаја ФАТФ који се очекује 21. јуна. У овом међудржавном телу, чије је седиште у Паризу, јуче су нам потврдили да се припрема ажурирана листа "ризичних земаља", која ће бити објављена на крају редовног пленарног заседања.


ЗАЛАГАЊЕ БУКУРЕШТА

С ОБЗИРОМ на то да се крај састанка ФАТФ поклапа са завршетком Европског савета, постоје велики изгледи да поглавља буду отворена касније, последњих дана овог месеца и румунског председавања. Званични Букурешт тренутно настоји да издејствује отварање бар једног поглавља, али ће то зависити од много фактора.

(Г.Чворовић, вечерње НОВОСТИ) (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0.393.html:798874-%D0%9F%D0%A3%D0%A2-%D0%A1%D0%A0%D0%91%D0%98%D0%88%D0%95-%D0%9A%D0%90-%D0%95%D0%A3-%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D1%83%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D1%99%D0%B0)***

И тако у недоглед. Мазохистички, нема шта. А и чему толика журба ;DНаслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: Гога Децембар 11, 2019, 03:11:21
Србија отворила ново поглавље у преговорима са ЕУ

НЕ потцењујујемо никог другог и желимо да цео регион напредује, али Србија је та која може да до краја мандата нове Европске комисије буде спремна за чланство у Европској унији.
(https://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2019b//12/10n/radno/02-unij-ZORAN%20STANIC_620x0.jpg)
Јадранка Јоксимовић и Оливер Вархељи

Ово је поручила Јадранка Јоксимовић, министар за евроинтеграције, након сусрета са комесаром за проширење Оливером Вархељијем у Бриселу, где је за уторак била заказана Међународна конференција на којој је Србија требало да отвори још једно поглавље - 4, које се односи на слободу кретања капитала.

- Вархељи снажно подржава политику проширења и Србију као земљу која приступа Унији - оценила је Јоксимовићева.

Она је навела да је комесар за проширење поновио своје очекивање да до краја његовог петогодишњег мандата "бар једна земља са Западног Балкана буде потпуно спремна за чланство" и оценила да је "без сумње мислио на Србију". Јоксимовићева је најавила и да ће Вархељи крајем јануара доћи у посету Србији.

Са отварањем поглавља 4, Србија ће имати 18 отворених поглавља, од укупно 35. Министар финансија Синиша Мали изјавио је да ово представља још једну потврду успеха економских реформи у Србији. Нагласио је да не би могло да се говори о слободном кретању капитала и реформи финансијског тржишта да нису стабилизоване јавне финансије, да није завршена фискална консолидација, истичући да сви макроекономски индикатори показују да су најтеже мере иза нас.

Поглавље 4 ће бити шесто отворено од укупно осам поглавља из области финансија, рекао је Мали, и додао да је веома важно што је Србија скинута са сиве листе ФАТФ, као и велики број усвојених закона и подзаконских аката који су усмерени ка томе да се спрече прање новца и ширење тероризма.


БОРЕЛ: ПРИОРИТЕТ ДИЈАЛОГ

ВИСОКИ представник ЕУ Жозеп Борељ поручио је у писму министрима спољних послова и одбране држава чланица Уније да ће приоритет његовог рада бити да се "Западни Балкан чврсто усидри за ЕУ", као и постизање свеобухватног споразума у дијалогу Београда и Приштине. Борељ је у писму пред прво заседање Савета ЕУ са њим на челу изнео своје виђење приоритета и начина рада у оквиру спољне и безбедносне политике ЕУ.


ТУПУРАИНЕН: ЗА СРБИЈУ КЉУЧАН НАПРЕДАК У ОБЛАСТИ ВЛАДАВИНЕ ПРАВА

Председавајућа Саветом ЕУ финска министарка за европске послове Тити Тупураинен каже да је отварање новог поглавља са Србијом позитиван сигнал за цео регион Западног Балкана.

"Као председавајућа Саветом ЕУ задовољна сам што завршавамо наше председавање Међувладином конфренцијом са Србијом и што могу да најавим да Србија отвара поглавље четири", изјавила је Тупураинен.

Она је након Међувладине конференције у Бриселу позвала Србију да настави своје реформске процесе посебно у области владавине права и основних права.

"Кључно за Србију је да покаже јачу политичку преданост реформи владавине права. Друго важно питање је нормализација односа са Косовом", каже Тупураинен.

Финска министарка за европске послове каже да ће ЕУ наставити да блиско срађује са Србијом на постизању даљих резулатата на ЕУ путу, за које је оценила да доносе добробит обема странама у процесу.

(Д. М. , `Новости`) (https://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0.393.html:835290-%D0%A1%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B0-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D1%99%D0%B5-%D1%83-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D1%81%D0%B0-%D0%95%D0%A3)

***

Српски народ каже:

(https://magacin.files.wordpress.com/2015/08/eu-ne-hvala.jpg)Наслов: Одг: Кандидатура Србије у ЕУ
Порука од: David G Јануар 19, 2020, 04:12:29
Joш један услов Србији за улазак у ЕУ - брисање прошлости!

Ако жели да напредује у процесу придруживања ЕУ, Србија ће морати да раскрсти са својом прошлошћу! Овај захтев званични Загреб уградио је у свој програм председавања Европскоj унији, које је Хрватска 10. јануара и формално започела.


(https://1.bp.blogspot.com/-rBdFVxTG0DE/XhkbgTVK7GI/AAAAAAAAAr8/-rHd9MOyVg0zo2jIJXbu9iM_-A1skQ0dACLcBGAsYHQ/s1600/%2523Pro%25C5%25A1lost%2B%2523Srbija%2B%2523Evropska%2B%2523Unija%2B%2523EU.jpg)

У том документу, у делу који се односи на проширење, између осталог, наглашава се да је важно поштовање људских права и основних слобода, као и владавине права, допринос регионалној сарадњи и развој добросуседских односа. Ово последње укључује превладавање наслеђа прошлости, истинско помирење и решавање отворених питања. Загреб се "на папиру" заложио за отварање преговора са Албанијом и Северном Македонијом и најавио да ће подстицати и напредак Србије и Црне Горе, али уз пуно испуњавање постављених критеријума.

Већина је овакве формулације "прочитала" као најаву да ће Загреб, где год буде могао, убацивати клипове у точкове нашег европског пута. Очекује се да ће Хрватска, посебно сада када председава ЕУ, у свим телима Уније, а нарочито у оним који одлучују о отварању нових поглавља, инсистирати на дугачкој листи питања која су њој битна: од решавања судбине несталих, питања архива, границе, сукцесије, имовине бивше СФРЈ, положаја њихове мањине у Србији, до - суочавања с прошлошћу.

Иначе, Хрватска је проширење ЕУ званично унела у приоритете свог председавања, у оквиру тзв. четвртог стуба, који се односи на "Утицајну Европу". У овом делу програма стоји и да се веродостојност у међународним односима одражава кроз одговоран приступ према непосредном окружењу на Западном Балкану.

Хрватски премијер Андреј Пленковић поручио је, на маргинама церемоније преузимања председавања Савету ЕУ у Загребу, да ова земља има одговорност да промовише и подржи своје суседе са Западног Балкана на путу реформи и приближавања Унији. Он је позвао и да се самити ЕУ - Западни Балкан одржавају сваке две године.

Први следећи такав самит биће одржан у мају, у Загребу, а Пленковић је најавио да би до тада требало да се усагласе промене у методологији приступања Унији, на којима највише инсистира француски председник Емануел Макрон.

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић раније је поручила да очекује да се Хрватска постави објективно и одговорно и да неће уносити билатерална питања у наставак преговора Србије са ЕУ.

Иначе, хрватски премијер Пленковић и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен отворили су у петак седницу двеју влада и Комисије у Националној и универзитетској библиотеци у Загребу.

Фон дер Лајенова је нагласила да су четири приоритета хрватског председавања ЕУ - Европа која се развија, повезује, која штити и која је утицајна - такође и приоритети Брисела.

(https://www.novosti.rs/upload/images/2019b//01/10n/novina/02z.jpg)

Хоће проширење, али да не буде брзо

Сузана Грубјешић, из Центра за спољну политику, каже да је кампања за председничке изборе у Хрватској показала да је председавање Хрватске Савету ЕУ споредна тема у односу на билатералне односе са Србијом:

- Хрватска се залаже за проширење, али не жели да се оно деси брзо, зато нерешена билатерална питања покушава да угура у процес приступања.


КМНовине (http://www.kmnovine.com/2020/01/jo.html)