forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Јул 25, 2017, 10:45:18


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


  Прикажи поруке
Странице: [1] 2 3 ... 138
1  Форум / Србија / Одг: Србија пуна генијалаца - (неки ипак одлазе у свет) послато: данас у 03:51:23
ОВО ИМА САМО У СРБИЈИ
 Држава јој је платила школовање у иностранству уз услов да се врати,
 а сада је тера назад из НЕВЕРОВАТНОГ РАЗЛОГААлександра Табаков из Зрењанина вратила се у Србију као специјалиста клиничке фармакологије, али овде не може да ради као лекарка јер ниједан државни орган не може или неће да јој призна папире. Да апсурд буде већи, стипендију за додатно усавршавање добила је управо од државе Србије!Табаков је, како пише портал 021,м као одличан, свршени студент медицине, 2008. године добила стипендију Фонда за младе таленте Министарства омладине и спорта. Стипендија јој је омогућавала да заврши мастер студије у Мадриду, где се и упутила у намери да ради на свом образовању.


Александра Табаков


Уговор који је потписала са Фондом обавезао ју је да се, по завршетку студија, врати у Србију и ради најмање пет година. Пошто је завршила мастер, увидела је да може да добије и специјализацију у Шпанији, те је, уз "амин" Фонда за младе таленте, остала да се усавршава.

Међутим, када се 2015. године вратила у Србију да ради, сачекало ју је изненађење - нико не може да јој нострификује звање!Шетња по министарствима

- Одмах по повратку, обавестила сам Фонд за младе таленте да сам се вратила. Нису имали никакву посебну реакцију. С обзиром на то да при Министарству просвете постоји `ENIC/NARIC` центар за признавање диплома, прво сам се њима јавила у намери да ми се среде папири. Тамо су ме обавестили да више не раде нострификацију специјалистичких лекарских диплома јер им је то сувише компликовано, те да је процедура пребачена у Министарство здравља. Међутим, у Министарству здравља негирају и тврде да се никада нису тиме бавили и да је надлежно Министарство просвете - прича Александра Табаков своје доживљаје са српском администрацијом и пребацивањем "врућег кромпира", пише портал 021.

То је само почетак - с обзиром на то да је била упорна у намери да добије праве одговоре, писаним путем је писала министарствима и добила, нажалост, само негирања надлежности.

У сектору за здравство речено јој је да би универзитет на којем је дипломирала могао да упореди специјализације и реши проблеме, али је и у овој установи добила негативне одговоре.


"Што си се уопште враћала?"

Цитат
- Дочекана сам са одговором да се "побогу, овде нико никад тиме није бавио". Чак су ми поручили да се вратим у иностранство и лепо тамо наставим живот, што сам се уопште враћала. Међутим, ја овде желим да радим и да останем у Србији, а добијам само печат на папир и одговор - нисмо надлежни. Ја сам се у року предвиђеном за повратак вратила и сада ми не омогућавају да радим у Србији, а на то су ме обавезали - прича Александра Табаков.

Александра је добила 13.000 евра да се усавршава, а уколико ускоро не среди папире, кршиће уговорна начела и трпети последице - све због државног апарата.


Увек исти одговор: Ми нисмо надлежни

Ивана Кнежевић из `ENIC/NARIC` центра каже за 021 да се ово крило Министарство просвете не бави признавањем страних специјализација.

- Центар ради признавање страних исправа са основних, мастер и докторских студија - тврди она.


Светлана Зековић из Министарства здравља каже за 021 да нострификација диплома лекара специјалисте није у њиховој надлежности.

- Упућујемо вас да се обратите Министарству просвете, науке и технолошког развоја из разлога што је чланом 14. став 1. Закона о министарствима прописано да Министарство просвете, науке и технолошког развоја обавља послове државне управе који се односе на истраживање, планирање и развој предшколског, основног, средњег и високог образовања и ученичког и студентског стандарда, допунско образовање деце домаћих држављана у иностранству, те нострификацију и еквиваленцију јавних исправа стечених у иностранству", наводи она, пише овај новосадски портал.


У Регионалној лекарској Комори Војводине порталу је речено да се обрате - Покрајини. Међутим, покрајински секретар за образовање Михаљ Њилаш каже да овај орган није надлежан за високо образовање, већ Министарство просвете и Универзитет.

"Бићу приморена да поново одем из земље"


У Влади Србије нису за 021 одговорили да ли постоји и који је надлежан орган за овај поступак, а узимајући у обзир да сви негирају да им је то посао.

Тиме држава Србија суштински тера своје образоване лекаре у иностранство, где ће њихово образовање бити цењено, истовремено кукајући како остајемо без вредног лекарског кадра, закључује порал.

Цитат
- Сада не радим у струци, јер не могу, ни у државним, ни у приватним установама. Уколико се држава не организује и коначно уреди ко је надлежан за сваки поступак према грађанима, бићу приморана да се вратим у Шпанију и наставим да живим и радим - закључује Александра Табаков.


Иначе, клиничка фармакологија је на званичном списку дефицитарних области медицине у Србији за 2017. годину.

( 021, Блиц)

***

Овде, уместо коментара, човеку преостаје једино да немоћан ЗАПЛАЧЕ!!!

2  Форум / Политика / Одг: Издаја - државна и национална послато: Јул 24, 2017, 21:38:51
Вучић се коцка нашим судбинамаОчекивани след догађаја и опасно коцкање територијом, тако Срби са Косова у разговору за `Вести` тумаче недвосмислен позив председника Србије Александра Вучића на унутрашњи дијалог о јужној српској покрајини "како не би тај терет оставили потомцима". Наши саговорници, мештани северно и јужно од Ибра, али и политичари сматрају да власт у Београду овим потезом урушава Резолуцију 1244 и најављује промену Устава.


У јужној српској покрајини страхују да Вучић попушта западу

- Ми Срби са Косова, а вероватно и већи део у централној Србији не видимо зашто би расправљали о нечему што је наше и зашто би постојао било какав дијалог о стварима која ни у једној земљи не могу да буду предмет премишљања, а то је територијална целокупност уређена Уставом каже за `Вести` Бранислав Марковић, мештанин Грачанице и додаје:

- Ово није ништа друго него припрема јавности да прихвати отписивање КиМ неком тобоже реалношћу или у неком "унутрашњем дијалогу" где би неки ширили тезу да је одустајање од Косова најразумније и најрационалније решење. То је опасно коцкање територијом Србије у игри у којој ми улажемо све, а супротна страна ништа. А уз ризик да све изгубимо и то зарад неког несигурног пријема у неку Унију која може, а и не мора, донети бољитак. Сви знамо да територија нема цену и да не постоји економска добит која може да оправда жртвовање и најмањег дела. Тако да би овакав "унутрашњи дијалог", пре назвао коцкањем десетином српске територије потпуно беспредметно и апсурдно.

(Ј.Л.Петковић, Вести)


***

Ова реакција наших Срба са Косова и Метохија се односи на ову јучерашњу вест,

Цитат

Вучић: Унутрашњи дијалог о Косову је одлучујући за будућност СрбијеПредседник Србије Александар Вучић оценио је да је унутрашњи дијалог о Косову одлучујући за будућност Србије и српског народа.

"Време је да као народ престанемо као ној да забијамо главу у песак, покушамо да будемо реални, не допусимо да изгубимо или некоме предамо оно што имамо, али и да не чекамо да ће нам у руке доћи и оно што смо одавно изгубили", навео је Вучић у ауторском тексту објављеном у Блицу у коме пише о томе зашто је Србији потребан унутрашњи дијалог о Косову.

Вучић је оценио да је време да Србија ради, размишља и побеђује без сукоба.

"Решење не лежи у нашим митовима и сукобима, али са друге стране не лежи ни у негирању и одрицању од свих наших националних и државних интереса", рекао је Вучић и оценио да Србија није за потцењивање, упркос чињеници да Албанци у спровођењу националних идеја имају подршку западних земаља.

Председник је оценио да је за напредак Србије неопходно бар разрешити косовски проблем.

"Да би наш напредак био сталан и одржив, морамо, ако ништа бар да покушамо да разрешимо косовски, Гордијев чвор, а не да се кријемо и најтежи терет остављамо нашој деци", написао је Вучић.(НОВИ МАГАЗИН)


и оправдана је реакција и страх нашег народа који живи на тим просторима. Није Вучић случајно на том месту на ком је сада!

Од оног тренутка, када је власт из Београда натерала Србе са Косова и Метохије да учествују у некаквим шиптарским изборима, за шиптарски парламент, а укинули су српске институције на Светој Српској Земљи, починили су грех и ИЗДАЈУ  Срба. Поновићу један део, већ написаног, изговореног:

Цитат
Нико у протекле две деценије није више урадио за стварање независног Косова од Александра Вучића и Ивице Дачића. Њих двојица су највише допринели да Косово и Метохија данас све више ужива све атрибуте државности. Њих двојица ће променити и Устав како би дозволили да Косово какво је данас постане и члан Уједињених нација. Немојте судити њихову политику и дела по ономе шта они причају него по ономе шта су радили. А починили су велеиздају државних и националних интереса. Као што извршавају сваки налог који им долази од ЕУ, ММФ и Светске банке.
3  Форум / Политика / Одг: Јужни Ток, Турски Ток или НАТО - амерички Ток послато: Јул 23, 2017, 01:28:08
Америка напада "Северни ток 2"Нове санкције Русији у оквиру нацрта закона о којем 25. јула треба да гласа Представнички дом САД и даље су усмерене, између осталог, против пројекта "Северни ток 2", наведено је у документу објављеном на званичном сајту Конгреса САД.Велике америчке компаније против санкција Русији

Сенат САД је у јуну одобрио нацрт закона који подразумева нове санкције Русији. Предвиђено је смањење максималног рока за тржишно финансирање руских банака које су под санкцијама на 14 дана, а компанија из нафтно-гасног сектора на 30 дана.

Низ америчких компанија заложио се за измену овог нацрта закона који би могао негативно да се одрази на амерички бизнис, пренео је телевизијски канал Си-Ен-Ен позивајући се на изворе у Конгресу САД. Међу онима који су били против ове иницијативе били су и нафтни и енергетски гиганти БП, "Ексон" и "Џенерал електрик".

"Треба наставити залагање против гасовода 'Северни ток 2', имајући у виду његов утицај на енергетску безбедност ЕУ, развој гасног тржишта у Централној и Источној Европи и енергетске реформе у Украјини", наведено је у објављеном документу. Ова порука је упуц́ена америчкој администрацији, на шта указује формулација "у оквиру политике САД".

Раније је Министарство иностраних послова Немачке саопштило да сматра да намера САД да уз помоћ санкционих механизама минира европске гасне пројекте није исправна.

"Северни ток 2" подразумева изградњу два крака гасовода укупног капацитета 55 милијарди кубних метара гаса годишње од обала Русије, Балтичким морем, до Немачке.

Нове санкције Русији, додаје се у документу, не треба да се тичу руско-америчке сарадње у космосу и делатности НАСА. 

(Вести)4  Форум / Српске везе - Огласите се лично / Одг: ЛИТИЈОМ за ... послато: Јул 22, 2017, 01:37:07
71. Литија  за Православну слободу Србије
одржаће се
 

у суботу, 22. јула

Окупљање у 15 часова испред владе Србије!
Литија креће ка Патријаршији, поред Скупштине до РТС јавног сервиса
и назад.


Народе дођите
 да у миру прођемо Литијом и молимо се  Светом Архангелу Михаилу и
Српским Свецима за спас наше Светиње
.


Нема прече потребе данашњице –
од одбране Православља и Грачанице !

Цитат

Устаљени програм свакосуботњих Литија:
 Окупљање у 15 часова испред назови "владе Србије",
уводно обраћање у 15:30,
полазак Литије у 15:45, обраћања испред Патријаршије у 16:45,
испред НеНародне Скупштине око 17:50,
 испред лажљивог РТС-а око 18:10
 уз емитовање новог Слободног Српског Дневника
и,
потом, повратак на централно место непрестаних Православних протеста
испред назови "владе Србије" у 19:00 часова.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=GaZ2Brvnl5I" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=GaZ2Brvnl5I</a>

Богом нам добродошли
 док још времена за сведочење Истине,
а тиме и наде за слободу Православне Србије јоште има!


(Истинољубље)
А за све оне који из оправданих разлога не могу да присуствују Литији, могу да је прате уживо од 15:30 часова на линку:

https://www.youtube.com/channel/UCdpLLsL4zKl-Gmj8eEw0L0A/live
5  Форум / Политика / Одг: Афера "Галеника" послато: Јул 20, 2017, 22:03:54
Нови тендер за `Галенику`,
држава нуди већински пакет


Држава ће новим тендером на продају понудити већински пакет акција `Галенике`, а тендер би требало да буде расписан до 1. септембра, јавља РТС.

Државни удео у `Галеници` ће се након конверзије дугова те компаније повећати на више од 90 одсто акција, речено је за јавни сервис у ресорном министарству.

Покушај стратешког партнерства уз продају 25 одсто државних акција `Галенике` у фебруару се завршио неуспехом.


Цитат
Нема наставка преговора за `Галенику`Укупни дугови земунске фармацеутске куће износе 230 милиона динара
 (Фото А. Васиљевић)

Иако британско-руски конзорцијум истиче да је близу договора са банкама, држава је одлучила да на разговоре са "Фронтиер фарма – Петроварксом" стави тачку
"Не можемо да преузмемо више од 30 милиона евра дуга. Ово је наша последња понуда". У ове две реченице садржана је суштина петомесечних преговора са стратешким партнером за `Галенику`. У њима се, истовремено, налази и одговор на питање зашто представници комерцијалних банака са британско-руским конзорцијумом "Фронтиер фарма – Петроваркс" нису нашли заједнички језик.

Само дан пре него што је Комисија за стратешко партнерство у `Галеници` објавила да су преговори пропали, представници пет комерцијалних банака (Уникредит, АИК, Сосијете женерал, Комерцијалне и Ерсте банке), који су седели са друге стране преговарачког стола, нису једногласно прихватили понуду која је стајала на столу. Иначе, укупан дуг `Галенике` према комерцијалним банкама, који није покривен гаранцијом државе, износи 70 милиона евра. То значи да је британско-руски конзорцијум био спреман да преузме мање од половине тог износа, што банке нису хтеле једногласно да прихвате. Јер, нису сви по истим условима и са истим роком дали кредите `Галеници`.

Укупни дугови ове компаније, иначе, износе 230 милиона динара, али је највећи део (око 160 милиона) покривен државним гаранцијама, или се односи на неизмирене рачуне `Галенике` према држави. Преговори су се водили око 70 милиона евра, а "Фронтиер фарма – Петроваркс" пристајао је да преузме највише 30 милиона.

Велеобрт у овој причи настао је тек када су преговори 8. фебруара проглашени неуспешним. Тек тада се први пут јавно саопштењем огласио британско-руски конзорцијум у коме су истакли да су близу договора за `Галенику`.

– Скорашњи развој догађаја у вези са могућим поништавањем процеса приватизације `Галенике` неочекиван је и разочаравајући. Уложили смо много времена, новца и труда током последњих девет месеци да бисмо дошли до ове позне фазе у трансакцији и веома смо близу постизања споразума и са државом и са банкама – навели су у саопштењу.

Међутим, што се државе тиче, прича са британско-руским конзорцијумом завршена је 8. фебруара. Тог датума истекао је законски рок да се потенцијални стратешки партнер договори са представницима банака. Незванично може да се чује да су представници овог конзорцијума очекивали још један (други) продужетак рокова.

Како сазнајемо, министар привреде Горан Кнежевић састао се са представницима банака и препоручио им да продуже уговор о мировању дуга који није покривен гаранцијом за наредни период. Како наводе из Министарства привреде, "постоји интересовање за другим моделима приватизације".

Оно што, такође може да се чује је да стечај не долази у обзир.

Представници несуђеног стратешког партнера за `Галенику` истичу да имају амбициозан план којим би се ова компанија трансформисала у водећег произвођача фармацеутских производа у региону.

– У првој фази, планирамо да уложимо до 30 милиона евра у побољшање квалитета, технолошку модернизацију и развој нових производа, чиме би се омогућило да „Галеника” обезбеди производе високог квалитета, по прихватљивим ценама, за српско тржиште. Имамо јаке везе са глобалним фармацеутским компанијама, што намеравамо максимално да искористимо како бисмо проширили асортиман производа `Галенике` и подмирили потребу за лековима који недостају. Такође смо у веома добром положају да подржимо `Галенику` у томе да постане водећи извозник на неколико већих развијених тржишта, као и тржишта у настајању – наводе из британско-руског конзорцијума и додају да се унапред радују наставку наших продуктивних разговора са Републиком Србијом.

Наставка приче са "Фронтиер фарма – Петроварксом", међутим, неће бити. Држава је овим ставила тачку на преговоре који су трајали више од пет месеци.

На јавном позиву за избор стратешког партнера који је Влада Србије расписала 1. априла било је предвиђено да потенцијални инвеститор докапитализацијом, односно новчаним улогом, стекне 25 одсто акција у компанији. Тај износ не може бити мањи од седам милиона евра. То значи да ће, уколико британско-руски конзорцијум купи четвртину фирме, управљати целом `Галеником`.


(Политика, фебруар 2017.)
Зоран Пантелић из синдиката "Независност" преноси да ће нови тендер држава расписати до 1. септембра и да се овога пута продаје већински капитал компаније.

"Сада се припремају тендерски услови и све оно што пратеће иде уз тендерску процедуру", наводи Пантелић на основу обавештења које су синдикати добили из Министарства.

Судбина `Галенике` већ дуго се врти у кругу три цифре. Судови одлучују о 120 милиона евра ненаплаћених лекова испоручених домаћим веледрогеријама. Са друге, стране та компанија 110 милиона дугује државним предузећима, а више од 70 милиона евра банкама, подсећа РТС.

(Фото Танјуг / З. Жестић)


Како наводи, Министарство привреде договорило се о моделу за решење проблема.

"Постоји начелна сагласност банака да се укупан дуг од 71,74 милиона евра откупи једнократном исплатом од 25 милиона евра. Тај откуп је условљен спровођењем приватизације и исплатом из средстава купца. Тренутно је у току поступак конверзије потраживања највећих поверилаца, 'Србијагаса' и Управе за јавни дуг. Након тога, пакет акција у власништву Републике Србије, који би био понуђен на продају износио би преко 90 одсто укупног капитала 'Галенике`, навело је Министарство.

Стручњаци процењују да је продаја већинског пакета за инвеститоре далеко примамљивија од претходних понуда стратешког партнерства, наводи РТС.

(Политика)
6  Форум / Политика / Спектакуларне полицијске акције у циљу пропаганде послато: Јул 20, 2017, 01:33:57
Спектакуларне полицијске акције у циљу пропаганде:
 Милиони евра за јефтине поене


У медијима је громогласно испраћена полицијска акција названа по грчком богу рата Аресу, у којој је према речима министра полиције Небојше Стефановића, ухапшено 360 особа. Реч је о разноликом друштву, педофила, нарко-дилера, рекеташа и бизнисмена утајивача пореза, које повезује само то што су ухапшени у истој акцији, па остаје питање да ли ће као и у ранијим случајевима они бити ослобођени, а порески обвезници принуђени да им плате одштету, што годишње укупно кошта неколико милиона евра.


Скупа кампања: Небојша Стефановић саопштава резултате акције


И тужиоци да одговарају

Резултати масовних хапшења доносе краткотрајне политичке поене и ретко су адекватни величини акције у којој се ангажују хиљаде полицајаца, специјалци, тужиоци. О овом феномену за `Вести` говори криминолог Златко Николић. Он указује да је и сада реч о веома шареноликој групи ухапшених за разна кривична дела и да је питање шта и колико тужилаштво може да им докаже.

- Вероватно је један део ухапшен у сарадњи са тужилаштвом, јер се сматра да је прибављено довољно доказа. Међутим, уочавамо и да за неке полиција није могла да прибави довољно доказа, па ћемо видети да ли ће и њих тужилаштво моћи да процесуира. Неки од ухапшених су вероватно већ пуштени и о њима се више не говори - објашњава Николић.

Он сматра да се могу избећи такве ситуације и да мора да одговара свако ко направи грешку у систему. Не могу се водити поступци против доктора, инжењера, запослених у јавним службама због несавесног рада, а да и тужиоци не одговарају за свој рад. Тада се не би дешавало да толике оптужнице падају на суду, а порески обвезници плаћају туђе грешке - категоричан је Николић.


Наређење министра

Да подсетимо, акција `Арес` уследила је након што је поверење јавности у министра полиције и надлежне службе пољуљано трагедијама у београдским Центрима за социјални рад, при чему су несметано убијене две жене и једно дете, троје људи рањено, а злочинци били мужеви.

Како `Вести` незванично сазнају у врху српске полиције, ухапшени у акцији `Арес` осумњичени су у десетинама различитих градова и предмета од којих неки у истрази нису доведени до краја.

- Министар Стефановић је наредио акцију и сви предмети у раду хитно су морали да буду реализовани. Има истрага које су биле доведене до краја, а добар део био је још у току. Докази нису били прикупљени, али су осумњичени морали да буду ухапшени одмах како би се остварио утисак велике акције против криминала - објашњава извор `Вести`.


Заплењени наркотици


Ноћна мора за добро јутро

Због траљаво одрађених истрага, сваке године милиони евра пореских обвезника исплаћују се онима који су провели неко време у притвору, а никада нису осуђени.


Како наводе у Министарству правде, само у првој половини 2017. године из буџета је по судским пресудама за неосновани притвор исплаћен 361 милион динара. Још 14 милиона динара је исплаћено на вансудска поравнања. Ако се урачунају и трошкови поступка, укупно се дође до суме од 786 милиона динара, односно око шест и по милиона евра. Никада нико, поготово у тужилаштву, због тога није одговарао.


До првог масовног хапшења дошло је из оправданог разлога. Одмах по атентату на премијера Зорана Ђинђића 2003. године, у Србији је уведено ванредно стање и покренута акција `Сабља`. Током неколико месеци приведено је 11.665 особа, али осим припадника земунског клана и неколико криминалних група по Србији, ретко ко је правоснажно осуђен и послат на робију.


Цитат
Рекордеру богатство

Угљеша Гргур, власник детективске агенције "Гвозден" из Новог Сада, добио је 145 милиона динара (око 1,2 милиона евра) одштете због годину дана проведених у притвору. Он је ухапшен 2008. у афери "грађевинска мафија", а ослобођен кривице после пет година суђења.
У Државном правобранилаштву кажу да одлука о одштети није правоснажна, већ да је предмет у Апелационом суду у Новом Саду, који је одлучивао по жалби
.

Са масовним хапшењима осумњичених који нису повезани почело се 2009. године. Тада је покренута акција `Морава`, која је имала за циљ борбу против дилера дроге. У неколико наставака ове акције приведено је преко 1.700 осумњичених криминалаца у време када је министар био Ивица Дачић. Међутим, осуђених у односу на број ухапшених било је мало.

Такве и сличне акције су настављене и наредних година, па би се грађани Србије обично викендом будили с информацијом да је током ноћи ухапшено 100, 200 или 300 осумњичених криминалаца. Тако су акције `Скенер`, `Резач`, `Гром` и сада `Арес`, осим велике медијске помпе, веома мало допринеле против криминала, посебно у односу на трговину дрогом.


Цитат
Арсенал: Мафијаши љубитељи лова

Ухапшен и Зека Буљубаша?

Акција `Арес` већ је постала предмет подсмеха на друштвеним мрежама. Наиме, међу заплењеним оружјем било је много трофејних, ловачких и музејских примерака, укључујући кремењаче. Поједини грађани на Твитеру су се одмах нашалили питањем да ли су полицајци и тужиоци хапсили криминалце или Зеку Буљубашу, Хајдук Станка, Старца Фочу од стотину љета...


(Б.Ђокић, Вести)


7  Форум / Србија / Одг: Разне заразне болести походе и Србију послато: Јул 19, 2017, 04:28:26
ПЕДЕРУС НАПАДА СРБИЈУ
 Чим покушате да га се отарасите, БАЦА ОТРОВ НА ВАС
Не само што нам овог лета опекотине прете од претераног излагања сунцу, већ је могуће задобити их и током ноћи, док се седи уз светлост лампи! Наиме, када сунце зађе, опекотине могу да се јаве од токсина инсекта "педерус", која своје жртве напада искључиво док седе под неком светлошћу, јер је то привлачи.


Опекотина од инсекта "педерус педерус"

Ове године велика је најезда инсеката "педерус педерус" (Paederus), које нападају ноћу, баш као и комарци. Они не уједају, већ испуштају отров из стомака оног момента када покушате да их се отарасите руком. Тако заправо само растрљате њихов отров по својој кожи.

И тако настаје "дерматитис педерус" (Паедерус дерматитис), разлог због кога је потребно јавити се лекару.

Чувајте се инсекта "педерус педерус"

- Ове године дерматолоше ординације су пуне људи који су задобили опекотине од овог инсекта. Свакодневно бар 10 одсто пацијента је дошло због алергије која је настала од токсина овог инсекта - објашњава др Горана Исаиловић, дерматовенеролог.

Она појашњава да су људи углавном збуњени и да сви до једног прво мисле да је реч о херпесу, јер буба не уједа и самим тим не оставља никакав траг. То је и разлог зашто се ни не посумња да је за све крив инсект.


Прво црвенило, па пецкање, па опекотина

На месту где овај инсект испусти токсин, како објашњава др Исаиловић, настаје црвенило, а најчешће страдају руке, врат, ноге, лице, предео око ока.

Опекотина


- То место онда почиње да пецка, као када се опечете о жар цигарете. Настаје права опекотина, која је непријатна, али нестаје брзо. Након седам дана све се повлачи. Обично се користе препарати који локално смирују упалу. Међутим, док лечење траје треба се склањати са сунца, да не би флека, која ипак остаје, постала још израженија - саветује др Исаиловић.


Foto: Gorana Isailović / Facebook

(Соња Тодоровић, БЛИЦ)


8  Форум / Срби у окружењу и расејању / Одг: Дијаспора послато: Јул 18, 2017, 21:39:49
Интересантан снимак. Баш сам уживала док сам га гледала-слушаша.
И делује смирујуће.
Тешка су времена, па је потребно да човек више обрати пажњу на овакве емисије, јер несреће и ужасне догађаје, које нам свакодневно медији сервирају, убијају и оно мало воље за животом.


***

Једини Србин свештеник на крају Света

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=ZFofSuQP-68" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=ZFofSuQP-68</a>
9  Форум / Србија / Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна послато: Јул 17, 2017, 05:24:38
ТРУЈЕМО САМИ СЕБЕ:
Дунав, Сава и Морава као септичке јаме


У српске реке изливају се непречишћене отпадне воде са фекалијама, тешким металима, нафтом, ураном, пречишћавање нужно али и скупоТЕШКИ метали, нафта, отпаци из кланица, пепео из термоелектрана - главни су извори загађења река у Србији, кажу у НВО "Еко геа". На то треба додати и неуређене депоније и илегално пражњење септичких јама. Наши највећи градови испуштају непречишћене отпадне воде директно у реке јер немају постројења за пречишћавање.

Београд сву нефилтрирану отпадну воду кроз 20 излива испушта у Дунав и Саву. Према "Еко геи", најзагађеније домаће реке су Стари пловни Бегеј, Топлица, Велики Луг, Лугомир, Црни Тимок и Бор, као и канал Врбас - Бечеј, док је чиста вода права реткост и може се још наћи у планинским подручјима, дуж Студенице, Моравице, Млаве...

Како је за наш лист потврдила Нела Тот, из "Еко гее", ова организација је пре шест година радила велико истраживање о загађености вода, које је показало, између осталог, да сви већи градови канализацију испуштају директно у водотоке, без икаквих филтера, а у њих се са кишама слива и олово и бензин са улица. Такође, више од 70 одсто рудника налази се на рекама, па испирањем пепела, посебно у рудницима угља, велика количина урана доспева у земљиште и воде.

И термоелектране су велики загађивачи, а посебан проблем су дивље депоније. Просечан житељ наше земље годишње произведе 300-400 килограма ђубрета, које би требало да заврши на депонијама са системима за заштиту ђубрета и оцедних вода. Ове воде се сливају у посебне базене постављене непропусним материјалима и тако се спречава да отровна течност доспе у земљу и воду. Али, највећи део ђубрета завршава на дивљим депонијама, па отров загађује животну средину. Процене су да само 10 одсто депонија у Србији задовољава стандарде ЕУ.

- Мада смо ово обимно истраживање радили 2011, мислим да ситуација данас није нимало боља - каже Нела Тот.

У Србији се, нажалост, пречишћава свега осам до 10 одсто отпадних вода, каже проф. др Божо Далмација, са Катедре за хемијску технологију и заштиту животне средине новосадског Природно-математичког факултета:

Београд, Ђубре у Сави / Помор рибе у Дунаву, Београд, април 2009. Фото П. Милошевић

- Највећи градови, Београд, Нови Сад и Ниш, и комуналне и индустријске отпадне воде испуштају у водотоке директно, без пречишћавања. У нашој земљи постоји само 50 постројења за пречишћавање, од којих тек половина ради како треба.

По речима проф. Далмације, ЕУ је одвојила новац за српске градове који су конкурисали пројектима за решавање проблема отпадних вода. Од градова који су добили новац, колектор засада има само Шабац. У Лесковцу постоји проблем са цевоводом за довод воде, а ни постројење није довршено, па је 14 милиона евра практично замрзнуто. У Ужицу није добро урађен пројекат, а било је проблема и са јавношћу, која није хтела да одобри локацију. На крају је време за подизање новца истекло и паре су пребачене Врању, па остаје да се види како ће се овај град снаћи.

- Ниједна подунавска држава не понаша се као ми - каже проф. Далмација. - Будући да нам је пољопривреда лоша, срећа да бар Дунав није толико загађен азотом и фосфором колико би био да је пољопривреда развијена.

Осим што фекалије испушта директно у Дунав, Београд то исто ради и у Саву, Раковички рукавац итд. Ипак, у земљи су, према проф. Далмацији, најзагађенији канали у Војводини, а црне тачке су Врбас и Зрењанин. Са Моравом је највећи проблем ерозија. Дивљим шљункарама уништене су обале реке, па се земља загађена хемикалијама, чим наиђе бујица, обрушава у воду.

Ризик- Плажа Лидо у Земуну Фото М. Анђела

Проф. Првослав Марјановић из Института за водопривреду "Јарослав Черни" констатује да гро постројења за отпадне воде постоји само на папиру. На пример у Сокобањи, где је колектор одавно зарастао у коров. Код Љига је изграђено ново постројење које је радило само месец дана, јер нису имали пара за струју. Постројења у Аранђеловцу, Крагујевцу, Горњем Милановцу стара су 30 година и зрела за реконструкцију.

- Имамо срећу што је Дунав моћна река, са протоком 2.500 кубика воде у секунди, па успева да разгради загађење. Имамо и акумулацију Ђердап, која се понаша као пречишћивач, па део отпадних материја разгради, а део таложи на дну. Осим тога, индустрија нам је слабо развијена. Да је на нивоу из осамдесетих година прошлог века, имали бисмо далеко веће проблеме. Овако је Дунав на излазу из Србије чистији него на улазу - каже проф. Марјановић.

Али ситуација је, по њему, алармантна када је у питању слив Мораве, чији је проток само 35 кубика у секунди, а на коме има великих градова и загађење азотом, фосфором и органским материјама из канализације далеко је веће. За слив Мораве везано је око 3,5 милиона становника. Осим што често имамо повећану концентрацију токсичних алги, у разградњи се троши много кисеоника, због чега долази до помора рибе.

Нови Сад, "Црвена канализација", вероватно отпад из кланице, излива се у Дунав, јул 2015. Фото Д. Дозет


По речима проф. Марјановића, Србији је потребно 350-380 постројења за отпадне воде. За то је опет потребно 4,5 -6 милијарди евра.

- За пречишћавање вода у Београду потребно је око 300 милиона. То је велики износ, али можемо да почнемо пречишћавање плански, по фазама. Боље је решавати проблем Београда, који покрива 20-30 одсто укупног становништва, него малих средина.

Проф. Марјановић се слаже да је то захтев и ЕУ, али додаје да постоји и друга школа, која заступа тезу да је боље прво решавати проблем регионалних центара на малим водотоцима, попут Мораве:

- Србија није богата водом. Дунав, Сава и Тиса долазе споља, а водоснабдевање би требало да се ослони на домицилне воде. У условима загађења, домаће акумулације су прекомерно оптерећене одређеним материјама, па убрзано старе.

Уколико ускоро не буду изграђени пречишћивачи за отпадне воде, постоји опасност да наша земља у будућности остане без драгоцене течности за пиће.
ПРЕЧИШЋАВАЊЕ У ПОГОНУ

ИНДУСТРИЈА има обавезу да до 2025. реши проблем са пречишћавањем вода, а сваке године потребно је израдити акциони план, да нас не би све сачекало на самом крају. Како каже проф. Божо Далмација, индустријске отпадне воде треба решавати у погону, а пројекте заједно треба да ураде грађевинци и технолози.


"УШТЕДЕ" ПЛАЋАМО КРОЗ ЗДРАВСТВО

ЗАКОН о водама из 2010. планира формирање Националног савета за воде, који до данас није основан, каже проф. Марјановић. "Уштеде" на пречишћавању вода на крају плаћамо далеко скупље кроз здравствену заштиту, прераду воде за пиће, акумулације.КУПАЊЕ БЕЗ ТУШИРАЊА ОПАСНО

ЗАГАЂЕЊЕ река, посебно у сезони купања, изузетно лоше утиче на здравље човека. Рачуна се да током једног дана проведеног на реци човек у себе унесе око 200 милилитара воде. Уз то, може унети и микроорганизме, што се огледа у кожним инфекцијама или стомачним тегобама. Зато би сви купачи требало да се истуширају одмах по изласку из воде. Пестициди и метали који завршавају у води улазе у ланац исхране, а могу ући и у воду за пиће. Последице су такође опасне.

(В.Црњански Спасојевић, НОВОСТИ)


***

У прилог овом тексту додајем фотографије које сам направила на познатом шеталишту Дунавски Кеј у Београду. СЛИКА ГОВОРИ УМЕСТО ХИЉАДУ РЕЧИ!!!
10  Форум / Разно / Одг: Шта се то догађа са климом на Земљи послато: Јул 17, 2017, 03:56:19
Велике силе већ ратују олујама и пожарима


Снажне временске непогоде, поплаве и ватрена стихија погађају становништво широм планете, човек покушава да преузме улогу природе, али јој ипак није дорастаоНЕМА оног ко се данас не пита шта се дешава са климом. Зашто се природа мења? Из године у годину расте број временских непогода, а метеоролози, углавном, као кривца наводе глобално отопљавање. Да ли је човек дубоко дирнуо у природу, у њено срце, па зима више није зима, а лето више није лето?

Током недавних олуја у Москви и Подмосковљу погинуло је десетак људи и најмање толико их је рањено после рушења дрвећа на аутомобиле и пролазнике. Тамошњи метеоролози најављују и друге климатске промене, а мистификатори шире приче како је могуће да велике силе воде "климатски рат".

- Интензивирање суша и падавина делује парадоксално, а после великог невремена које је погодило Русију, многи су готово уверени да је могуће утицати на климатске промене - каже, за "Новости", др Владимир Ђурђевић, доцент на Институту за метеорологију Физичког факултета. - Али због сложености атмосфере и климатског система, нико досад није успео да управља климом ни на који начин. Да јесте, имао би моћ да контролише временске прилике на целој планети.

Доктор војних наука Константин Сивков, међутим, преплашио је многе кад је пре две године објавио текст о "мегаоружју Кремља" у коме тврди да се може направити гигантски цунами који може да уништи приобални део САД. Осим тога, Сивков мисли да се може активирати супервулкан Јелоустон. Текст је прво објављен у "Војноиндустријском куриру", а потом су га пренели многи листови.

- Русија се простире на евроазијском континенту и већина њеног становништва живи далеко од мора, зато јој не прети цунами. На другој страни, више од 80 одсто становника САД живи у приобалним реонима, а у тим деловима је и главна индустрија ове земље. Већ се показало какве проблеме може да направи ураган када је "Катрина" потопила Њу Орлеанс - објашњава Сивков.* Пожар у Грчкој

Руски научници су још крајем осамдесетих година тврдили да могу да гарантују лепо време изнад Москве док се одржава парада и други јавних скупови. Лепо време је и било током Олимпијских игара у Москви.

- Када је пре неколико година у Русији организован састанак представника најразвијенијих земаља, договорено је да се сви учесници сликају напољу. Један од њих је рекао да остану унутра јер ће пасти киша. Руски председник Владимир Путин му је одговорио да не брине, зато што су покренули "машинерију" која ће зауставити облаке. Изашли су и - сачекао их је пљусак. Ово је још једна потврда да се временске прилике не могу контролисати - уверен је др Ђурђевић.

Снага онога што ми називамо невременом стварно је огромна, а контрола над климом би, по речима нашег саговорника, била моћно разорно оружје.

- На неке елементе времена се може утицати у теорији, али не и у стварности. "Засејавањем" одређене супстанце може се изазвати да из облака из ког не би пала киша, она падне или обрнуто - објашњава он. - Али атмосфера је веома сложен систем и никад нисмо сигурни шта би требало да урадимо. Температура на планети расте због веће концентрације гасова, што изазива ефекат стаклене баште. Процеси уклањања угљен-диоксида из атмосфере су много спори. Данас је концентрација CO2 за 40 одсто већа него што је била пре 150 година. То је довело до пораста просечне температуре за један степен.


* Др Владимир Ђурђевић

Ђурђевић објашњава да пораст температуре од једног степена, иако делује као мали, статистички гледано знатно увећава екстремне вредности. Када је планета прелазила из леденог у међуледено доба, температура се повећала за три до четири степена.

- Мало померање у средњим вредностима значи велико у екстремним тачкама - истиче он. - У прошлом веку су се топлотни таласи попут овог који је сада захватио Србију дешавали једном у неколико година. Оваквих топлотних таласа је све више и много су дужи. Ако се настави са оваквим емитовањем угљен-диоксида, до краја века ћемо имати аномалију глобалне температуре за четири или пет степени.

Ситуација с климом је таква да у нашој земљи треба очекивати чешће појаве топлих таласа него раније.

- Најбрже промене дешавају се на Арктику, али су и Србија, југоисточна Европа и Медитеран међу екстремним тачкама - каже Ђурђевић. - Налазимо се на специфичном подручју, где се укрштају тропске и северне ваздушне масе. Овде ће последице глобалног загревања бити најупечатљивије. Једини начин да се оне ублаже јесте да престану да се користе фосилна горива и да пређемо на обновљиве изворе енергије.


"ОПЕРАЦИЈА ПОПЛАВЕ" И "ПОДМОРСКА БОМБА"

ДИРЕКТОР Института за климатолошка истраживања у Цириху Ацуму Омура тврди да Америка већ има средства за четири вида "метеоролошког ратовања". Један од њих је "Операција поплаве", која предвиђа масовну употребу невидљивих авиона који "засејавају" облаке. "Операција лед" предвиђа употребу ракете која би распршила честице које би у потпуности заклониле сунце. У "Ватреној олуји" би се усмерили ласери на пустињске пределе, а "Подморска бомба" би изазвала огромне таласе који би се свом снагом срушили на приобална подручја у пречнику од неколико стотина километара.ЕКСПЕРИМЕНТИ ЈОШ ОД 1952.

ИДЕЈА да се у рату суперсила искористи могућност да се изазове цунами није нова и њу је први пут 1952. објаснио академик Андреј Сахаров. У то време СССР није имао авионе који би "прошли" америчку противавионску одбрану, па је Сахаров предлагао да се направе супермоћна атомска торпеда која би се лансирала са моћних подморница. Експлозија таквог торпеда изазвала би таласе висине до 500 метара који би не само поплавили већ и разрушили велики број америчких градова. Повратни талас би стигао до западне Европе и такође направио хаос. Његову идеју касније је разрадио Константин Сивков, који тврди да Руси раде на још опаснијим ракетама које ће моћи да се лансирају из бунара као и са подморница.

(Б.Влаховић, Д.Матовић, НОВОСТИ)
11  Форум / Српске везе - Огласите се лично / Одг: Интернет - Фејсбук револуција у бурету барута послато: Јул 16, 2017, 09:56:50

Тим научника из Србије открива ТАЈНЕ ФЕЈСБУКА,
 и ево шта су ДО САДА САЗНАЛИДа ли сте господари својих личних налога на друштвеним мрежама? Које опасности вас заиста вребају, а које неочекиване могућности имате?

О овим и разним другим темама о нашем виртуелном животу кроз призму науке говоре др Јан Красни, лектор Филилошког факултета у Београду, др Марија Митровић Данкулов са Института за физику у Београду и Иван Речевић, консултант за ИТ предузетништво.

Јан Красни члан је малог тима из Новог Сада и Београда, окупљеног око пројекта `Share Lab`, који је анализом података успео да открије неке од тајни највеће друштвене мреже на свету и изавао пажњу чак и светских медија, међу којима је био и `BBC`.

- Наше истраживање покушавало је да одговори на питање шта се налази иза Фејсбука. Сви видимо стандардизовану почетну страницу, слике које су на неки начин везане за нас, али не знамо како то ради, шта се иза тога збива, да ли постоји неки мали машиниста који сортира све то што мисли да нас занима или је можда нешто друго у питању - сликовито је сажео Красни истраживање свог тима.

Питање које највише занима просечног корисника Фејсбука јесте да ли је то опасна играчка или се од ње могу извући и неке користи.


- Различити алгоритми увтрђују наше кретање, дневне рутине, које апарате користимо, шта купујемо, шта нам се (не)допада, какво нам је политичко опредељење... на основу тога закључују и ком друштвеном сталежу припадамо и шта од нас може да се очекује и на основу тога праве се профили или, полицијским речником речено, досијеи, можда и најбољи досијеи које можемо да замислимо за две милијарде људи (колико се процењује да Фејсбук тренутно има корисника). То је она етички проблематична страна Фејсбука: што сувише добро зна одговор на све ствари које се нас тичу а да ми тога нисмо сасвим свесни, јер он о томе не посредује превише са својим корисницима - истиче др Красни.

Он сматра да треба да будемо свесни шта све остављамо, чему смо изложени и у складу с тим да поступамо, "јер не можемо ни да претпоставимо шта се све крије иза тога".

Иван Речевићверује да се Фејсбуку, ипак, може ограничити приступ вашим подацима, ако се мало више потрудите.

- По питању личних информација битно је да знате шта ћете и са ким делити. Имате више опција да ограничите информације о себи и оне нису сакривене, али до њих треба дођи па онда и разумети шта све значе. Када приступате вожњи колима, знате да користите волан, да идете лево, десно, напред, назад и све је то супер, али да бисте се заиста упозали са тим шта кола могу да ураде морате да прочитате упутство. Фејсбук вам даје много могућности, упознајте се са њима, да бисте ограничили информације о себи до неког нивоа - поручује Речевић.

Не смемо занемарити чињеницу, упозорава Речевић, да су све компаније, попут Гугла и Фејсбука, из САД и да раде по законима те земље који су прилично либерални по питању информација о корисницима њихових услуга и имају лагодан приступ тим информацијама. 
Добре и лоше стране

Др Марија Митровић Данкулов, истраживач који се бави питањима друштвеног понашања и социјаних односа на друштвеним мрежама из угла физике, навела је један позитиван пример коришћења података.

- Кад год позовете некога преко мобилног или пошаљете СМС остављате свом провајдеру податке о томе где сте, како и кога зовете. Компанија "Оранж", мобилни провајдер у Француској са великим бројем подружница у Африци, хтела је 2014. да искористи те податке и на неки начин помогне владама: да им научници пруже неке додатне информације о стањима у тим земљама за решавање горућих проблема, конкретно, за ширење еболе. Испоставило се да су коришћењем мобилних података врло лепо могли да се предвиде неки универзални подаци мобилности у Обали Слоноваче и да се израчуна вероватноћа да ли ће се болест ширити у зависности од тога где се појави.

У време велике епидемије свињског грипа моје колеге из Америке су успеле, комбинујући различите податке, да предвиде да ли ће доћи до пандемије ии не. Њихови подаци су показивали да неће, али новинаре то није интересовало - истакла је др Митровић Данкулов.

Често се питамо ко су власници података на Фејсбуку које остављамо, корисници налога или сам Фејсбук?

- То вам је као када удахнемо ваздух, па издахнемо: део нас је, кроз тај издахнути ваздух, отишао у етар. Можемо да кажемо да смо ми власници јер смо направили те податке, али направили смо их користећи другу платфрому, а Фејбсук је онда покупио те податке и одлучио нешто извуче из њих. У томе има и доброг и лошег. Добро је кад научници могу да предвиде да ли ће бити епидемије или не а лоше је када ми не знамо да се ти наши подаци у толикој мери користе - објаснио је Јан Красни.

Није могуће искључити се

И др Красни научник се налази у дилеми када треба да дефинише свој однос према друштвеним мрежама.

- Када ме неко пита шта сада да ради, ја му кажем, "Можда би било најбоље да избациш рачунар из стана, разбијеш мобилни телефон и избришеш све податке". Ово је тренутак у којем ми признајемо своју немоћ и кажемо: "Не, није могуће искључити се". То је инфраструктура коју не можемо игнорисати јер је превише велика. Али, истовремено, то је систем тоталне контроле где се не обраћа пажња на сваког појединца. Међутим, сваки појединац може у једном тренутку да почне да одступа од тих главних закономерности.У тренутку када почнете да се крећете ка погрешној страни, од 2013. они могу да вас прате и пронађу - напомиње Красни и потом додаје:

- Не покушавам да кажем да је Фејсбук исто што је и Орвелова дистопија или Хакслијева антиутопија, али може да постане. Шта радити? Треба да будемо свесни тога. Да ли је решење да ставимо селотејп преко камере на мобилном и на рачунару? Да, то је можда добар корак, али не знам колико ће то спречити Фејсбук и остале мреже да скупљају друге податке

Неко је рекао да постоји поуздан систем: неутрално или минимално коришћење које не упада у очи. Да ли се тиме решавамо погодности? Не нужно, ако смо свесни да остављамо податке и донекле изменимо свој став према томе. Рецимо, да ли нам је непријатно да нас виде голе? Већина ће рећи да јесте. Али, ако се сваки дан човек прошета го улицом, онда ће му то постати нормално. Ако постане нудиста, постаће му сасвим нормално. Коришћењем Фејсбука омогућавамо да све оно наше што смо икада поставили буде негде забележено - то значи да нас виде голе. Да ли нам то смета? И у којој мери? Оног тренутка када кажемо себи да се не стидимо свих тих података, значи да смо се помирили на ту врсту разголићености.

Али, да ли треба то да дозволимо и шта добијамо заузврат? Да ли нам је комуникација са другим људима, та функција споменара или лексикона толико битна или није? То је нешто што свако за себе мора да открије - закључује Красни.Негативне емоције одржавају групу

Често се могу чути коментари да Фејсбук наводи људе на понашање слично воајеризму или егзибиционизму. Питали смо Марију Митровић Данкулов шта та масовност и психологија стада, тако уочљива на друштвеним мрежама, говори о нама као људским бићима?

- Фејсбук нам, у суштини, само олакшава нешто што је у људској природи. Социјална мрежа је проткана у свим порама нашег друштва. Начин на који смо се развијали као друштво је управо узрок томе: социјална мрежа и наша потреба за социјалним контактима. Наравно, они прикупљају податке о нама и постоје извесни етички проблеми у вези са тим али то је симбиоза. Морамо само да будемо свесни колико тога и шта остављамо али и да без тога не можемо. Не мислим само на Фејсбук већ на све што доноси информационо-комуникациона технологија. То је толико глобално проткано у нашој динамици да ја не видим могућност да се тога одрекнемо.Да ли је Фејсбук изазвао у нама оне најниже, најпримитивније црте карактера?

- То постоји одувек. Људи су увек волели да гледају преко туђег плота, Фејсбук то само олакшава. Имамо потребу да видимо шта други људи раде, да доносимо закључке на основу њиховог понашања, да утичемо на друге, то је наша срж као социјалних бића.


Да ли нам тиме што сликамо шта смо јели, где смо били, што се правимо важни, да ли нам то пружа неку илзуију другог живота да је на Фејсбуку све дивно и бајно, чиме бежимо из оног правог, не тако гламурозног живота?

- Фејсбук је омогућио одређеној групи људи која има потребу за тим да лакше дође до својих обожавалаца и пратилаца. Имате Јутјуб где људи заиста снимају видео-материјале о свему. Они имају потребу да на тај начин комуницирају са другом страном, да дођу до публике. Постоје и људи којима Фејсбук служи само за одржавање социјалних контаката и не деле толико информација о себи. Друштвене мреже само омогућавају да се лакше испољи неки део наше личности. Појачавају наш карактер.

Баш читам књигу која прича о томе да писање на зиду није новост, постоји преко 2000 година, само су средства другачија. Та идеја објављивања информација свету око себе није новост. Ја не доживљавам Фејсбук као хегемона и није он једини негативац на свету. Све зависи од ваше перспективе.

Ваш докторат посвећен је колективним емоцијама у онлајн системама. Да ли сте наишли на неки изненађујући податак приликом истраживања?

- Анализирајући да ли су одређени коментар или порука позитивни, негативни или неутрални, дошли смо до закључка да на њуз сајтовима - где људи, за разлику од Фејсбука, често користе надимке, слике љубимаца и слично - негативне емоције имају изузетно велики значај, односно оне су те које држе заједницу на окупу. Да нема негативних емоција, заједница би се брзо распала, што нисмо очекивали.

(Миона Ковачевић, Блиц)
12  Форум / Српске везе - Огласите се лично / Одг: ЛИТИЈОМ за ... послато: Јул 15, 2017, 00:38:53
70. Литија  за Православну слободу Србије
одржаће се
 

у суботу, 15. јула

Окупљање у 15 часова испред владе Србије!
Литија креће ка Патријаршији, поред Скупштине до РТС јавног сервиса
и назад.


Народе дођите
 да у миру прођемо Литијом и молимо се  Светом Архангелу Михаилу и
Српским Свецима за спас наше Светиње
.


Нема прече потребе данашњице –
од одбране Православља и Грачанице !

Цитат

Устаљени програм свакосуботњих Литија:
 Окупљање у 15 часова испред назови "владе Србије",
уводно обраћање у 15:30,
полазак Литије у 15:45, обраћања испред Патријаршије у 16:45,
испред НеНародне Скупштине око 17:50,
 испред лажљивог РТС-а око 18:10
 уз емитовање новог Слободног Српског Дневника
и,
потом, повратак на централно место непрестаних Православних протеста
испред назови "владе Србије" у 19:00 часова.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=zzQBCMKt1hY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=zzQBCMKt1hY</a>

Богом нам добродошли
 док још времена за сведочење Истине,
а тиме и наде за слободу Православне Србије јоште има!


(Истинољубље)
А за све оне који из оправданих разлога не могу да присуствују Литији, могу да је прате уживо од 15:30 часова на линку:

https://www.youtube.com/channel/UCdpLLsL4zKl-Gmj8eEw0L0A/live
13  Форум / Србија / Одг: У Београду се дешава једна урбана хајдучија послато: Јул 14, 2017, 17:39:10
Спасимо београдску амазонију од уништења

Спречимо да заштићено подручје, дом видре и кућу орлова,
 покрије БЕТОН!
Београд има оно што друге престонице немају - оазу природе НАДОМАК ЦЕНТРА ГРАДА. Са 136 врста птица забележених само током последњих година, од тога 108 строго заштићених! Са 3-4 гнездећа пара белорепана, највећег орла Европе. Са видром, дивљом мачком,  куном златицом и белицом, и другим угроженим дивљим врстама.
То је БЕЉАРИЦА (Балатон, Црвенка) - подручје које смо дужни да САЧУВАМО и оставимо нашој деци, да у свом бетонском станишту не би заборавила шта је природа.


И не само зато!
Станишта ретких врста ДУЖНИ СМО ДА ЗАШТИТИМО по Бернској конвенцији и Директиви о птицама Европске уније које је наша земља потписала, ратификовала и дужна да примењује.

Срећом, пре неколико година кренуло се са поступком заштите како би Бељарица можда чак постала део будућег београдског националног парка, какав рецимо има Беч, такође на Дунаву, такође надомак самог града.


Међутим, таман када је требало да се Бељарица трајно заштити, предлог је у последњем тренутку, 2015 ПОВУЧЕН СА ГЛАСАЊА у скупштини града, а 2016. најављено је да ће београдску оазу природе ПОТПУНО УНИШТИТИ ради изградње нове београдске луке унутар заштићеног подручја. И поред тога што се „подручје у поступку заштите” по Закону о заштити природе СМАТРА ВЕЋ ЗАШТИЋЕНИМ!Сада ће дом видре и кућа орла белорепана, која вековима Београд штити од поплава, свих 900 хектара ПОКРИТИ БЕТОН, и све то у тренутку када Србија покушава да отвори поглавље 27 претприступних преговора ЕУ, о животној средини и климатским променама.

И грађани Беча могли су да остану без своје дунавске оазе, када су 1984. године власти одлучиле да на њеном месту подигну хидроелекрану. На хиљаде бечлија окупирало је подучје, а преко 350.000 људи потписало је петицију и градња је заустављена! Беч је добио свој национални парк, у коме бечки малишани данас уче да чувају природу.


Да ли ћемо ми дозволити да наша оаза нестане?
СПАСИМО БЕОГРАДСКИ АМАЗОН!

ШИРИТЕ ДАЉЕ! 


Иницијативу за заштиту овог подручја покренула је Лига за орнитолошку акцију 2010. године у оквиру пројекта Крила преко Балкана, којим је руководио `BirdLife International`. Секретаријат за животну средину града Берограда прихватио је иницијативу и пренео надлежност на Завод за заштиту природе Србије, који је 2013. завршио елаборат с предлогом заштите 1860 ха форланда леве обале Дунава, приближно од Панчевачког моста па до изнад Ковилова. У лето 2015. предлог заштите нашао се на дневном реду заседања Скупштине Београда, али је у последњем тренутку повучен, пре него што је до гласања дошло. Августа 2016. најављена је изградња нове београдске луке унутар највреднијих 870 ха већ предложеног заштићеног подручја.


Птичји свет ове плавне зоне – која представља узводни део подручја за птице од међународног значаја (ИБА) "Ушће Саве у Дунав" – има преко 210 до сада забележених врста, а током последњих седам година овде их је забележено 136. Међу њима су и три до четири гнездећа пара белорепана – највећа густина популације по јединици површине ма где у земљи. Друге врсте од посебног значаја су чапље (ово је веома значајно хранидбено подручје), патка њорка, мали детлић и зелена жуна, сива мухарица и жути вољић.

Погледати видео снимак ОВДЕ


ПОТПИСАТИ петицију ОВДЕ

14  Форум / Политика / Зашто Србија вежба са НАТО на руским границама? послато: Јул 14, 2017, 17:02:44

Зашто Србија вежба са НАТО на руским границама?


Војска Србије учествује у мултинационалној војној вежби "Сабер Гуардиан 2017" држава чланица НАТО и партнера, која се паралелно изводи на полигонима у три суседне државе – Мађарској, Румунији и Бугарској.
Организују Американци, помажу Бугари
Учешће Србије, која је у оквиру програма Партнерство за мир до сада са НАТО-ом учествовала у 23 војне вежбе и не би било толико изненађење да се актуелна вежба не одвија у близини границе Русије, дуж обале Црног мора, на шта Русија вероватно неће гледати благонаклоно.

Наредних десетак дана 40.000 учесника из 22 државе, махом чланица НАТО-а, учествује у војној вежби која се у извештајима Алијансе води као највећа ове године. Традиционални организатор је Европска команда оружаних снага Сједињених Држава, која ће овог лета имати помоћ бугарске војске.

Логистички центри биће полигон у Новом Селу у Бугарској и авио-база "Михаил Когалницеану" у Костанци у Румунији, на обали Црног мора, преко пута Крима.

Управо близина Русије и полуострва које се 2014. године присајединило Русији чине ову војну вежбу другачијом од осталих у којима је војно неутрална Србија учествовала у оквиру НАТО-овог програма Партнерство за мир или са појединим државама чланицама Алијансе.

- Русија сигурно неће добро гледати на саму чињеницу да се вежбе изводе на њеним границама - каже за Радио Слободна Европа Јелица Курјак, некадашња амбасадорка Србије у Москви, мада је "Русија добро упозната са односом и обимом сарадње који Србија има са НАТО-ом"."Русија види да је Србија у окружењу НАТО-а"

Војни аналитичар Александар Радић оцењује да се, барем што се Србије тиче, не дешава ништа ново, и да би требало раздвојити политику од нечега што је, како каже, неминовност.

- Мислим да Русија јасно види мапу Балкана и да види да је Србија у окружењу НАТО-а. У том контексту треба раздвојити дневну политику од нечега што је историјска неминовност - не може Србија да игнорише тренутак у коме се налази и да ствара негативне односе са свим земљама из свог окружења - појашњава Радић.

- Русија, и поред блискости Србије и НАТО-а, организује и позива српске војнике на заједничке вежбе, а мислим да и са Запада стижу слични сигнали да докле год се Србија понаша као партнерска земља НАТО, изгледа да се не види превише драматичан проблем у сарадњи са Русијом када је реч о односима војска - војска. Политичари другачије мисле - оцењује војни аналитичар.

(Вести)

***


Власт у Србији причама о НЕУТРАЛНОСТИ баца прашину у очи сопственом народу!!!15  Форум / Србија / Одг: Магла око `Београда на води` послато: Јул 14, 2017, 05:28:02
Тотално лудило Шокиран


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=B_Hf-hjVdpA" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=B_Hf-hjVdpA</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=Iiyyeoka88w" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=Iiyyeoka88w</a>


16  Форум / Србија / Одг: Разне заразне болести походе и Србију послато: Јул 13, 2017, 00:04:42
ОПРЕЗ!
Заражени комарци у Београду, Панчеву, ЗрењанинуКомарци заражени вирусом Западног Нила откривени су у Београду, Панчеву, Зрењанину, а потврђених случајева заразе код људи још увек није било.

Биолог др Иван Алексић из Завод за биоциде и медицинску екологију каже да су први заражени комарци регистриовани крајем јуна и то у Београду на три локације - Сремчица, Лештане, Гроцка, затим у Панчеву на четири локације и у Зрењанину на једној локацији.

"Појава вируса Западног Нила ове године је раније детектована крајем јуна, јер размножавању вируса погодују високе температуре", рекао је Алексић за Тањуг и додао да је претходних година вирус детектован половином или крајем јула.

Он је подсетио да је комарац само преноси вирус, а да су птице извор заразе. Комарац који се храни крвљу птица зарази се вирусом, а касније га пренесе на људе.

У Заводу за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" речено је Тањугу да до сада у Србији није било заражених пацијената код којих је потврђена грознице Западног Нила.

Завод за биоциде већ пету годину у сарадњи са Министарством здравља спроводи детекцију вируса Западног Нила у комарцима у десет градова.

Присуство вируса, за сада је потврђено у три града, док у осталих седам градова који се прате нема заражених комараца.

Комарци се анализирају са локација које су погодне за њихов развој и размножавање - шуме, обала река, стамбени комплекси, фарме животиња, излетишта.

Вирус код највећег броја људи не изазива никакве последице, али код малог броја, обично хроничних болесника, може довести до озбиљних компликација као што упала мозга и можданих овојница, па чак и смрти.

Током летњих дана тешко је избећи комарце, те се саветује коришћење репелената - препарата за заштиту од уједа комараца, избегавање боравка у природи када је највећа активност комараца у сумрак и рано ујутру.

Такође, поставите мрежице на прозоре и испразнице на тераси или у двотришту све посуде са водом, јер би то могло бити потенцијално легло комараца.

(Танјуг, НОВОСТИ)***

Након петооктобарског пуча 2000-те када на власт дођоше све "стручњак" до стручњака, а нарочито сада када су све институције преплавили "напредни напредњаци" не зна се где је гора ситуација.

Раније, када нисам имала ни комарнике на прозорима, некако се изборих и "преживех" све те комарце, којих је увек било. Али тада су зелене површине запрашиване понајвише авионима, који су данас мислена именица.
Годинама уназад се запрашивање ради са земље и сви примећују да то није уопште ефикасно. То једино не примећују они који обављају те послове око сузбијања комараца
 Иако ови сада изјављују како су ето и комарце победили и да нема опасности од њих, ситуација је сасвим друга. Нигде увече не може да се изађе од те напасти, нарочито у шетње поред река.
Не би ме чудило да коначно комарци заразе и људе, као да неко годинама то жели и све чини да се то и деси.

17  Форум / Политика / Одг: Јужни Ток, Турски Ток или НАТО - амерички Ток послато: Јул 12, 2017, 07:37:57
Пројекат `Турски ток` постаје све реалнији
Министар енергетике и рударства Александар Антић оценио је вечерас да пројекат гасовода `Турски ток` постаје све реалнији.

"Трудим се да увек будем реалиста. Сви кораци и све тенденције, сва дешавања и у Бугарској и спремност Мађарске да буде део тог пројекта, као и кореспонденција да се он реализује у складу са Трећим енергетским пакетом, иде у прилог да тај пројекат постаје све реалнији", казао је Антић за телевизију `Прва`.

Пролазак гасовода `Турски ток` преко територије Србије, који председник Александар Вучић сматра највећом развојном шансом Србије, све је извеснији, пошто су мадарске власти и руски `Гаспром` потписали споразум о продужетку крака тог гасовода преко територије Бугарске и Србије до Мађарске.

"Нови гасовод за транспорт природног гаса до Мађарске би требало да буде завршен до краја 2019, а Србија и Бугарска су већ потписале споразуме потребне за отпочињање планова за гасовод", изјавио је недавно мађарски министар иностраних послова Петер Сијарто.

Председник Вучић је пре пар дана изјавио да је, након неуспеха са `Јужним током`, за Србију од кључног значаја нови договор, о чему је, како каже, разговарао и са директором Гаспрома Алексејом Милером и са бугарским премијером Бојком Борисовим.

Он је најавио да ће `Турски ток` бити тема његових будућих разговора током посете Турској, а највероватније и у Солуну.

"Дакле, Руси раде `Турски ток` и они преломе цевовод близу турско-бугарске границе и он иде ка Истанбулу и највећим турским градовима. Раније је била идеја да се даље иде кроз Турску, Грчку, Македонију и Србију. Данас постоји још реалнија идеја пошто Бугари праве Европски центар за примање гаса са различитих страна. А највећим делом је то руски гас", објаснио је недавно Вучић.

Према његовим речима, Бугари су нашли мудро решење, за које, како верује, имају подршку и Немачке.

Србија би у том случају преузела гас на граници са Бугаском и зато би морала да сагради гасовод, сама или, на пример, уз помоћ Русије, што би било лакше, додаје Вучић.

"Дакле, на граници примимо 9,8 милијарди кубних метара гаса. Ми смо транзитна земља, али од нас иду кракови ка Републици Српској, Босни и Херцеговини, Приштини, Хрватској и добијамо транзитне таксе. Сваки гасовод који пролази кроз Србију нама одговара, али ово је најбоља варијанта. Ово је велика развојна шанса за нашу државу, економију, индустрију. Комплетну гасну мрежу бисмо изградили", рекао је недавно председник Србије.


СРБИЈА И ТУРСКА - ВЕЛИКИ ПОТЕНЦИЈАЛ ЗА ЈАЧАЊЕ САРАДЊЕ

Министар рударства и енергетике Александар Антић је, током боравка у Истанбулу ради учешћа на Светском нафтном конгресу, имао билатерални разговор са министром рударства и енергетике Турске, Бератом Албајраком.

Како је саопштено, разговор је протекао у пријатељском и садржајном разговору, а двојица министара потврдила су добре и пријатељске односе између две земље.

Турски министар нагласио је да је Србија за Турску кључна земља на Балкану, с којом жели даље јачање свестране билатералне сарадње.

Потврда тих односа биће и сутрашњи сусрет председника Србије Александра Вучића и председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, као и учешће председника Србије на Светском нафтном конгресу у Истанбулу.

Обострано је оцењено да између две земље постоје велики потенцијали за даље јачање и унапређење сарадње на свим пољима, а посебно у области енергетике.

Министар Антић је пренео заинтересованост Србије за диверсификацију гасног снабдевања, и у том смислу заинтересованост за сарадњу са Турском.

Договорено је да о питањима од највећег интереса на пољу енергетске сарадње двојица министара одреде сараднике који би били у непосредном контакту.

Двојица министара су се договорила да се до краја године одржи билатетални састанак у Београду, или Истанбулу, како би се наставили разговори.АЛБАЈРАК: `ТУРСКИ ТОК` КЉУЧАН ПРОЈЕКАТ

`Турски ток` биће кључан пројекат да се осигура снабдевање Турске гасом и да се диверсификују руте гаса ка Европи, рекао је данас турски министар енергетике Берат Албајрак на свечаном отварању Светског нафтног конгреса у Истанбулу на којем ће учествовати и председник Србије Александар Вучић.

Овај пројекат предвиђа изградњу гасовода преко Црног мора до европског дела Турске и даље ка граници са Грчком, преноси ТАСС.

Деоница испод мора биће дуга 910 километара а копнени део пролазиће кроз Турску у дужини од 180 километара.

Међувладин споразум о Турском току Русија и Турска су потписале 10. октобра 2016. године. Први део предвиђен је за снабдевање турског тржишта гасом, а други за јужну и југоисточну Европу.

Сваки огранак имаће капацитет од 15,75 милијарди кубних метара гаса годишње.

Укупни трошкови пројекта процењени су на око 11,4 милијарди евра.

(Танјуг, НОВОСТИ)


***

Све је ово неизвесно. Као и обично, причају се приче, а ништа се не ради по том питању!

18  Форум / Политика / Одг: Јужни Ток, Турски Ток или НАТО - амерички Ток послато: Јул 10, 2017, 09:20:35
НАКОН ШТО ЈЕ БУДИМПЕШТА ПОТПИСАЛА:
 Гасовод ипак иде преко Србије!
Али не Јужни ток него...


Србија би коначно могла да добије алтернативни правац снабдевања руским гасом.
Уместо пропалог "Јужног тока", руски гас би до краја 2019. до наше земље могао да стигне преко "Турског тока" будући да је званична Будимпешта пре два дана с `Гаспромом` потписала споразум о продужетку гасовода "Турски ток" преко Бугарске и Србије до Мађарске.

Оно што би, међутим, могло да поквари планове, а што је у случају "Јужног тока" било решено, јесте то да Србија не нађе новац да самостално изгради свој део гасовода. Осим, ако руски `Гаспром` и сада, као у случају "Јужног тока", не притекне у помоћ нашој земљи тако што би преузео на себе изградњу ове деонице.

Гасовод до Бугарске није исти онај који треба да буде изграђен од Ниша до Димитровграда, за који би ЕУ требало нашој земљи да обезбеди 70 милиона евра, на шта чекамо више од деценије. Ипак, и нови гасовод из Бугарске могао би да иде истим коридором куда и гасовод Ниш–Димитровград, јер има довољну ширину.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=8kYf5fbahoY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=8kYf5fbahoY</a>

(Правда)

19  Форум / Српске везе - Огласите се лично / Одг: ЛИТИЈОМ за ... послато: Јул 08, 2017, 06:15:18
69. Литија  за Православну слободу Србије
одржаће се
 

у суботу, 8. јула

Окупљање у 15 часова испред владе Србије!
Литија креће ка Патријаршији, поред Скупштине до РТС јавног сервиса
и назад.


Народе дођите
 да у миру прођемо Литијом и молимо се  Светом Архангелу Михаилу и
Српским Свецима за спас наше Светиње
.


Нема прече потребе данашњице –
од одбране Православља и Грачанице !

Цитат

Устаљени програм свакосуботњих Литија:
 Окупљање у 15 часова испред назови "владе Србије",
уводно обраћање у 15:30,
полазак Литије у 15:45, обраћања испред Патријаршије у 16:45,
испред НеНародне Скупштине око 17:50,
 испред лажљивог РТС-а око 18:10
 уз емитовање новог Слободног Српског Дневника
и,
потом, повратак на централно место непрестаних Православних протеста
испред назови "владе Србије" у 19:00 часова.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=zzQBCMKt1hY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=zzQBCMKt1hY</a>

Богом нам добродошли
 док још времена за сведочење Истине,
а тиме и наде за слободу Православне Србије јоште има!


(Истинољубље)
А за све оне који из оправданих разлога не могу да присуствују Литији, могу да је прате уживо од 15:30 часова на линку:

https://www.youtube.com/channel/UCdpLLsL4zKl-Gmj8eEw0L0A/live
20  Форум / Политика / Одг: Србијо и Срби, ДОВИЂЕЊА, добили сте од Вучића печат у мозак послато: Јул 07, 2017, 00:18:58
Изгледа да им се жури. Веома. Тачно пети дан од када је инсталирана за премијера Србије, жена са мушким стилом облачења, дала је интервју глобалистичком гласилу Блумберг у коме је открила суштину своје мисије у Србији. Та суштина може се изразити у две кључна става:Цитат

* Уколико Србија буде приморана да бира између ближих веза са Русијом и чланства у Европској унији, одлучиће се за ово друго.

* Постизање напретка у нормализацији односа са Приштином, сада зависи од тога да Приштина одобри неки степен аутономије Србима који живе на северу КиМ, а да ће на самом крају бити одлучено о питању статуса.
(1)Треба ли овоме неки коментар? Може ли постојати неко ко ће ово погрешно разумети?

Наравно, већ се појављују коментари оних који су плаћени  да отупљују овако експлицинтно изражене ставове. И политичара и аналитичара. Јавности се испостављају различите дилеме, почев од оне да ли је Блумберг верно пренео њене речи, до питања да ли она плаћа данак свом политичком неискуству? Огласио се и Дачић кратком изјавом да Србија неће мењати своју спољну политику. (2)

Но, не дајте да Вас заварају. Све је то део пројекта. И акција и реакција. Она је рекла тачно то што је пренето. И шта јој је задатак, односно циљ. Да није, демантовала би одмах. Али, она ћути. Бацила нам је пламен у лице и сада прати реакције. Будите сигурни да десетине аналитичара и статистичара, не ових Вучићевих којима се сам он руга да су "јефтини", већ оних западних  "скупих", сада пажљиво прати, бележи и у графиконе вероватноће претвара сваку негативну реакцију на иступ Ане Брнабић. Раде тзв. сондажу. Уствари, лоцирају могуће тачке отпора.

Онда ће ствар мало утихнути, развући се, чак ће и премијер(ка) мало ретерирати, а ако треба ову изјаву и поништити другом, много "рускијом", па у крајњој потреби и демантовати. Али, стрела је одапета и већ лети ка свом циљу – удаљавању од Русије, а затим и признању Косова.

Зато, не дајте се заварати. Све смо то већ доста пута видели. Изјава Ане Брнабић, само је почетак још једног манипулативног процеса, који има континуитет са процесима приближавања НАТО-у, удаљавању од Косова, мењању свести, итд.

Да Вам је неко, пре десет година, рекао да ћемо потписати све споразуме са НАТО, осим оног у приступању, или да нећете моћи ући на Север Космета ако се тако Шиптарима прохте, вероватно не бисте веровали. А наши политичари су све то "одрадили". И још су на власти.

Урадили су то увек на исти начин. И почињали овако као Ана Брнабић сада. У складу са глобалистичким правилом које примењује свако ново лице које запоседне нову функцију:

"ПРВО СЕ ГУТА НАЈВЕЋА ЖАБА"!(Драган Милашиновић)

21  Форум / Политика / Одг: Устав постао 'тесан', треба га мењати послато: Јул 05, 2017, 07:46:34

***


Од јесени дебата о Уставу


Вучић је у више наврата од ступања на нову дужност говорио о нужности дијалога о највишем правном акту и нагласио је да, иако може да добије двотрећинску већину у Скупштини, намерава да покуша да дође до консензуса о овом питању. Због значаја овог питања, које је истурио у први план као један од главних задатака у свом председничком мандату, Вучић жели да што пре почне разговоре.Да ли ће за то наћи саговорнике у опозицији, још је неизвесно. Део опозиционих партија, углавном оне на десници, сматра да највиши правни акт не треба мењати у овом тренутку, док већина на проевропском опозиционом полу сумња у могућност конструктивног дијалога са влашћу.

Председник политичког савета ДС Зоран Лутовац недавно је представио предлог те странке за измене највишег правног акта у делу који се односи на правосуђе. Ипак, он сматра да је "немогуће водити релевантан друштвени дијалог у овим околностима, где се свака критика доживљава као непријатељство, а опозиција као страно тело".

- Такву атмосферу треба променити одмах јер је то темељ за промену друштва, што укључује и промену Устава као својеврсног друштвеног уговора. Било би најнормалније да разговори о Уставу буду отворени и да у њима сви учествују, али за то је потребно остварити бар минималне предуслове - каже Лутовац.

Лидер ДСС Милош Јовановић каже да они уопште нису за промену Устава, јер "то са собом носи ризик да се промени преамбула о Космету, која је и уведена да би се сачувала територијална целовитост Србије":

- Устав није идеалан, производ је консензуса свих странака 2006. године, али не видимо целисходност да се баш сад мења. У идеалним условима могли бисмо да се позабавимо темом да ли смо председнички или парламентарни систем, јер очигледно нисмо ниједно, а оба смо помало.

Председник СРС Војислав Шешељ нам каже да му прича о промени Устава личи на изреку - "трла баба лан да јој прође дан":

- Никоме нормалном не пада на памет да у оваквој ситуацији мења Устав. Треба расправљати о економији, здравству, култури, а не губити енергију на Устав. Он има фалинке, али држава с њим сасвим добро може да функционише. Једино ако тим променама Вучић хоће да се унапреди у фараона.

Шешељ напомиње да се Устав мења кад је у држави све потаман, па онда да се види може ли и ту шта да се унапреди.


ЈОВАНОВИЋ: ОСУДИЛИ НАС НА ТАВОРЕЊЕ

ПРВИ човек ЛДП Чедомир Јовановић каже да власт и опозиција морају да разумеју да нас међусобни сукоби, који поларизују и троше друштво, онемогућавају да разговарамо о најбитнијим темама за будућност Србије:

- На дијалогу о промени Устава и решавању проблема на Косову ЛДП инсистира годинама. Они који су осудили Србију на таворење Уставом из 2006. дужни су, више него ико други, да помогну у скидању тог терета. Ако су могли да читаво друштво осуде на овакав устав договорима и крађом на референдуму, онда имају још већу обавезу да разговарају о промени стања.

(В.М., С.Ј.М., НОВОСТИ)***


Можемо одмах да погодимо, ЗАШТО је баш "Промена Устава" Вучићу један од приоритета. ЗАТО је и одабран да буде председник Србије, после Николића.


22  Форум / Политика / Одг: Напредњачки НАЈНАПРЕДНИЈИ кадрови послато: Јул 04, 2017, 23:17:43
СРПСКИ МОНТИ ПАЈТОН:
 Градоначелник Краљева отворио СЕМАФОР!
Градоначелник Краљева Предраг Терзић отворио је данас ни мање ни више него - семафор! Овај монтипајтоновски призор изазвао је лавину коментара како Краљевцчана, тако и корисника друштвених мрежа.

Терзић је свечано у рад пустио семафор који се налази у Карађорђевој улици, а догађај су испратиле и бројне медијске екипе, јер је овај подухват локалне власти претходних дана уредно најављен из Градске управе.


Иначе, Терзићев потез је изазвао и велики број коментара на друштвеним мрежама, па је тако на твитеру чак покренут и haštag #terzićaSemafor.Терзић: Драго ми је да су грађани задовољни!

Градоначелник Краљева Предраг Терзић за Курир.рс каже да ће постављање семафорске сигнализације на раскрсници улица Скопљанске и Карађорђеве помоћи да се смање велике гужве као али и саобраћајне несреће што је био случај у претходном периоду.

- Драго ми је да су грађани Крајлева задовољни постављањем семафора. Такође ми је драго да су задовољни и грађани из удружења Локални фронт јер су препознали да градска власт ради искључиво у њиховом интересу - закључио је Терзић.


(Курир)


***

 Зеленко

Изгледа да Краљево предњачи у најнапреднијим напредњачким кадровима  Зеленко***


ЦЕЛА СРБИЈА ИМ СЕ СМЕЈЕ:
 Напредњаци у Краљеву као страну инвестицију представили
нову кинеску радњу!


Краљево, некад богат и развијени индустријски град, данас преживљава црне дане, јер је привреда готово потпуно замрла, а нових инвестиција и радних места нема.


У ситуацији када град већ деценијама пропада, локалне власти се довијају како знају и умеју да грађанима покажу да нешто раде, обећавајући разне пројекте. Од силних обећања није било ништа, наравно, док је грађанима већ свега доста.   

Краљевачки напредњаци су, од када су дошли на власт, преузели ову већ устаљену локалну праксу, али је град толико пропао, да једноставно не постоји ниједан озбиљан пројекат који би могао да се свечано отвори. Краљевачки локални моћници су у тој ситуацији покушали да буду креативни, тако да се недавно цела Србија смејала градоначелнику који је свечано отворио семафор.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=kqkT5aAvo3g" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=kqkT5aAvo3g</a>

Исмевање и срамота који су доживели, нису међутим спречили локалну власт да изведе још једну представу, овог пута приликом отварања најобичније кинеске робне куће.

Иако у граду већ постоји неколико великих кинеских продавница мешовите робе, на отварању робне куће Панда појавили су се главом и брадом начелник Рашког округа Небојша Симовић и заменица градоначелника Краљева Марица Мијајиловић, која је онако свечано изјавила да су граду "потребни овакви инвеститори".

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=0k66gWjCcHY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=0k66gWjCcHY</a>

Градоначелник овог пута није дошао, можда је био заузет, а можда јер није желео да да му се поново смеје цела земља.

(Курир)

23  Форум / Српске везе - Огласите се лично / Одг: ЛИТИЈОМ за ... послато: Јул 01, 2017, 01:46:10
68. Литија  за Православну слободу Србије
одржаће се
 

у суботу, 1. јула

Окупљање у 15 часова испред владе Србије!
Литија креће ка Патријаршији, поред Скупштине до РТС јавног сервиса
и назад.


Народе дођите
 да у миру прођемо Литијом и молимо се  Светом Архангелу Михаилу и
Српским Свецима за спас наше Светиње
.


Нема прече потребе данашњице –
од одбране Православља и Грачанице !

Цитат

Устаљени програм свакосуботњих Литија:
 Окупљање у 15 часова испред назови "владе Србије",
уводно обраћање у 15:30,
полазак Литије у 15:45, обраћања испред Патријаршије у 16:45,
испред НеНародне Скупштине око 17:50,
 испред лажљивог РТС-а око 18:10
 уз емитовање новог Слободног Српског Дневника
и,
потом, повратак на централно место непрестаних Православних протеста
испред назови "владе Србије" у 19:00 часова.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=zzQBCMKt1hY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=zzQBCMKt1hY</a>

Богом нам добродошли
 док још времена за сведочење Истине,
а тиме и наде за слободу Православне Србије јоште има!


(Истинољубље)
А за све оне који из оправданих разлога не могу да присуствују Литији, могу да је прате уживо од 15:30 часова на линку:

https://www.youtube.com/channel/UCdpLLsL4zKl-Gmj8eEw0L0A/live
24  Форум / Политика / Одг: Србијо и Срби, ДОВИЂЕЊА, добили сте од Вучића печат у мозак послато: Јун 29, 2017, 20:04:51
Изгласана нова влада Србије,
ЛЕЗБЕЈКА на челу те срамне владе!!!
Шокиран Шокиран Шокиран***


Посланици Скупштине Србије усвојили су предлог
 о новом саставу владе Србије,
чији је председник Ана Брнабић
Од 212 посланика који су гласали, 157 гласао за, 55 је гласало против, уздржаних није било, одсутно их је било 38.

Посланици су гласали јавном прозивком о избору владе, у којој ће бити 18 министарстава, као и три министра без портфеља.

Очекује се да министри положе заклетву, а затим се очекује обраћање Ане Брнабић парламенту.

Како је трајала расправа у Скупштини Србије, можете да прочитате (ОВДЕ).


Цитат
Нову владу чине:

* Ана Брнабић, председник
* Ивица Дачић, први потпредседник владе и министар спољних послова,
* Небојша Стефановић, потпредседник владе и министар унутрашњих послова,
* Расим Љајић, потпредседник владе и министар трговине, туризма и телекомуникација,
* Зорана Михајловић, потпредседник владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре,
* Душан Вујовић, министар финансија,
* Горан Кнежевић, министар привреде,
* Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде,
* Горан Триван, министар за заштиту животне средине,
* Александар Антић, министар рударства и енергетике,
* Јадранка Јоксимовић, министарка за европске интеграције,
* Нела Кубуровић, министарка правде,
* Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе,
* Александар Вулин, министар одбране,
* Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.
* Златибор Лончар, министар здравља,
* Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја,
* Вања Удовичић, министар омладине и спорта,
* Владан Вукосављевић, министар културе и информисања,
* Славица Ђукић Дејановић, задужена за популациону политику,
* Милан Кркобабић, задужен за регионални развој и координацију јавних предузећа и
* Ненад Поповић, задужен за иновације и технологију.Избору нове владе претходила је дводневна расправа у парламенту у којој је Брнабић изнела експозе и представила кандидате за састав кабинета.

Брнабић је приликом представљања експозеа и чланова кабинета позвала посланике у Скупштини Србије да се придруже њеном тиму у изградњи бољег живота и будућности за све грађане, те поручила да ће одлуке свог тима бранити с достојанством и дигнитетом.

Дигитализација, образовање и економски развој биће кључни приоритети нове владе, рекла је Брнабић која је нагласила и да је ово влада континуитета и да има добар основ који је поставила претходна коју је водио Александар Вучић.

Нова влада 15. је по реду од 1990. године, када је у Србији уведен вишестраначки систем.(НОВОСТИ, Танјуг)


***

Веће ПОНИЖЕЊЕ Срби нису никада добили, као ово, ОВАКВИМ избором, ОВАКВЕ владе! Боље би било да смо сви 1999. од НАТО бомби изгинули, него што смо сада, овако као народ бачени на СРАМНО ДНО.

Сви ови ПОСЛАНИЦИ, њих 157, који су гласали за ову СРАМОТУ и ово ПОНИЖЕЊЕ Србије и српског народа, ће НОСИТИ ПЕЧАТ СРАМОТЕ док год живе,
а ја им овако од срца желим, да им сви нараштаји  постану чланови ЛГБТ!!!

Свих тих 157 имена, на челу са именом Александра Вучића и именима министара ове владе ће једног дана бити исписана ЦРНИМ словима у нашој историји.

25  Форум / Разно / Одг: Славе, празници, рођендани... послато: Јун 28, 2017, 01:13:54
ДАНАС ЈЕ ВИДОВДАН!СРЕЋАН празник и дан портала `Сви Срби Света`!!!


Видовдан се прославља достојанствено,
 мирно, без весеља.
У свим српским храмовима служи се парастос нашим војницима
 палим на бојном пољу,
за "крст часни и слободу златну",
али и свим пострадалим мученицима од Косова до данас
који су живот дали на разне начине за веру православну26  Форум / Србија / Одг: Видовдан српска судбина послато: Јун 28, 2017, 00:15:43ВИДОВДАН 2017


Цитат

Сви мање-више знамо о чему се ради.
У име свог народа кнез Лазар је изабрао Царство Божије као царство за које ће се борити.
Српски народ је преко њега и косовских јунака изабрао нешто за шта данашњи свет нема слуха – изабрао је веру а не вечеру.

Није се српски народ одрекао материјалног, није презрео Божју творевину, али је јасно поставио своје приоритете.

Шта је прво и најважније.

Из тог избора изашле су све наше велике заједничке вредности.

Тај избор нас је учио како да чувамо овоземаљску Србију.

Косовска битка и предање после ње настало, мит око ње оформљен, обележили су целокупну српску историју.
Велико предање пресудно је утицало на наше најзначајније одлуке. Увек је захтевало озбиљно тумачење. Некад смо велико наслеђе тумачили исправно, некад смо због лошег тумачења правили грешке, али оно је до данас остало наш идентитетски темељ.

Кнез Лазар је изабрао Царство Божије, Царство Небеско, али није остао да се моли у цркви него је изашао на бојно поље, и положио свој живот. Није извршио чин самоубилачки по себе и свој народ – нико није могао унапред знати како ће се битка завршити. С вером у васкрсење кренуо је ка крсту и извојевао велику победу духа.


Та победа је у корену свих наших великих победа али и великих полома од којих нису сви били у служби борбе за Царство Божије.
Увек је тумачење, одговор нараштаја на предање, било пресудно. А кључ тумачења присвајали су и Црква и свети и у новије време атеисти и слабоверни. У славу Божију или за самоуништење.

Предање је живо ако се у сваком времену тумачи и дограђује.

Видовдан је поново пред нама.

Косовска битка је поново пред нама.

Чућемо на Видовдан велика заклињањања, велике речи, али питање је колико великим речима још увек верујемо.

А тешко је прићи нечем тако великом као Видовдан, без великих речи.

Минимум поштења и укуса захтева од нас да се не јуначимо преко леђа наших мученика који су остали да живе под туђинском влашћу на Косову и Метохији.
Уосталом Косовска битка није била само за Косово, и Видовдан се не тиче само дела српске територије, од ког наравно никад не можемо одустати, као што ниједан народ не може одустати од своје свете земље.
Како данас да тумачимо кнежев позив? Која је то битка пред нама? Против кога и за шта?

Тада пре више од шест стотина година борили смо се против највеће силе која нас је притисла. И тако смо чинили кроз целу нашу историју.
Страдали смо у неравноправној борби, али су алава царства која су нас нападала ломила на нама зубе. Не само на нама, да се не погордимо, али ми смо увек били несварљиви залогај силницима.
Данас, у време кад границе више нису тако јасне као што су некад биле, нама, народу граничара, а Бог нам је дао земљу између светова, није лако да јасно видимо ко нас напада и шта треба да радимо.

Царство Божије.
Царство Небеско.

Небеска Србија је само део Царства Небеског и не може бити потпуно аутономна. А Србија није само небеска него и овоземаљска. И то што је овоземаљска помаже нам да боље уочимо нападаче. И да се не занесемо у сукобима које нам Бог није дао да решавамо.


Ко је данас наш противник? Ко напада Србију, и небеску и овоземаљску?

Срби данас више умиру него што се рађају. Смрт је овде постала јача од живота. Ко нас то убија? Онај ко напада и небеску и земаљску Србију. А рекло би се да је много нас на страни непрепознатог нападача. Издаја је ушла у Косовско предање у годинама после битке, али остала је у предању као његов важан део. Издају можемо наћи у себи и ми који се не осећамо као издајници.
Не рађамо децу и тиме издајемо своје (нерођене) потомке. Ко нас ту побеђује? Они који пљачкају нашу земљу и претварају нас у сиромахе, уплашене да ће моћи да издржавају и себе а камоли још и своју децу. Они који шире међу Србима кукавичлук пред животом. Они који дозвољавају ширење социјалне неправде, а која ствара малодушност и убија солидарност и љубав. Они који шире релативизам и унижавају породичне улоге мајке и оца. Они који изврћу велике вредности и несебичност као једну од највећих и шире у народу мишије вредности јадног преживљавања.


Ко су ти они?

Пре двадесетак година између земаљске и небеске Србије ушла је у поднебесје невидљива сила која је видљивим разорним деловањем на земаљску Србију покушала да нам прекине везу са Небеском Србијом. И у томе је делимично и успела. Натерала нас је да спустимо поглед тражећи свако за себе мишије рупе у којима ћемо се заклонити.
Сила већа од иједне која нас је икад напала.
Као и Турци ономад у периоду непосредно после Косовске битке – само је делимично постала присутна на нашим просторима али је инсталирала своје вазале, а ти вазали нису као некадашњи који су певали химне Богу. Они певају само химне себи и својим господарима.

Народ се увек кварио кад је имао безбожне власти као узор пред собом. Али Црква је била та која је опомињала безбожне власти и храбрила народ. Кад Црква утихне, и прихвати послушнички менталитет и стране вредности, народ остаје препуштен самом себи и свом безнађу. Без заједничке вредности за коју има смисла жртвовати се.
У општем страху и несигурности побеђује егоистична потреба за појединачним самоодржањем и резултат је удруживање у нелојалне групе, разне странке и клике.

Као и некада дајемо најбоље од омладине у јањичаре. Мало ко од њих се враћа, макар као Мехмед Соколовић. Остају у добровољном или присилном служењу сили која нас је победила. А ми ни не желимо или немамо снаге да их вратимо.
Како да одговоримо кнежевом позиву и позиву свих његових ратника и свих оних који су после њих дали свој живот за наш живот?

Нема ту резервног одговора – можемо само да станемо насупрот сили и да се боримо.

Данашња Косовска битка је битка за српску породицу, битка за српско образовање и српску културу, битка за морал, битка за поновно успостављање високих заједничких вредности, битка против сиромаштва.

У тој бици не можемо очекивати помоћ нашег силног противника.
А у њу се не можемо упустити пасивношћу и лажним дуготрпљењем зла и лажи које нас све више слаби.
Морамо прво натерати вазалне власти да престану да нас лажу, а нашу цркву да преузме одговорност за свој народ.

Вређање и омаловажавање ту неће много помоћи. Одлучна озбиљност и неодступно постављање захтева на свим нивоима будућег устаничког самоорганизовања изван и изнад секташког страначког организовања – може.

Кнежеву војску данас изгледа могу саставити само устаници.

Свети Кнеже Лазаре и сви српски мученици, молите Бога за нас. Да пронађемо снагу и храброст, да обновимо савест и међусобно поштовање и љубав и да наставимо вашу борбу за Царство Божије, јер без њега и не постојимо.


(Ненад Илић)***

СРЕЋАН празник и дан портала Сви Срби Света!!!


27  Форум / Србија / У Београду се дешава једна урбана хајдучија послато: Јун 27, 2017, 01:26:03
ГРАДСКИ ОЦИ НАМ СПРЕМАЈУ КАТАСТРОФУ
 ОД 200 МИЛИОНА:
 Ово је скупље и непотребније чак и од музичке фонтане!


Попут нафтом богатих азијских земаља, и Србија ће ускоро у својој престоници изградити јарбол висок чак 120 метара на ком ће се у пролеће 2018. вијорити српска застава. И док градоначелник у том јарболу види још једну градску атракцију, грађевинска струка је без текста јер је, кажу, реч о непотребном трошењу новца.

 

Стручњаци за заставе, с друге стране, поздрављају неговање култа заставе, али сматрају да је грандиозност непримерена стању у држави.


За 20 метара нижи од зграде Ушћа, за 15 од зграде Генекса, али зато за 20 метара виши од Београђанке, то ће бити огромни јарбол на Ушћу који ће на 120 метара подићи такође гигантску српску тробојку, величине мањег спортског терена – 20 пута 30 метара.

"То је је још један додатак не само за наше грађане него и за туристе који ће тражити да се сликају и гледају, а ви сами знате колико рекордан број туриста привлачимо у граду. Тако да то доживљавам као један део мозаика који се зове стварање лепшег и модернијег Београда, а тај јарбол ће томе сигурно допринети", каже градоначелник Београда Синиша Мали.

На Београд се сручило велико невреме некомпетентности, тим речима архитекта Драгољуб Бакић коментарише нови у низу, како каже, бесмислених градских пројеката - од гондоле, преко Београда на води, до јарбола.

"У Београду се дешава једна урбана хајдучија где једна група људи на власти третира Београд као свој плен и ради невероватне ствари. Ми присуствујемо једном урбаном ријалитију. Сваки дан нас бомбардују неким новим глупостима... и онда се питамо како се то дешава, коме то треба? Ја то тумачим као демонстрацију моћи", каже Драгољуб Бакић, Академија архитектуре Србије.

 
У друштву са Саудијском Арабијом, Таџикистаном, Азербејџаном, Туркменистаном и Северном Корејом

Та демонстрација пореске обвезнике престонице коштаће 200 милиона динара колико је град, наглашава градоначелник, уштедео. Има и одговор на питање чему толики јарбол?

 
"По узору на друге земље света, јер кад погледате веллике градове у свету, сваки град има једну заставу којом се ти људи поносе".

Тако се застава Саудијске Арабије вијори на 170 м, у Таџикистану јарбол је само пет метара нижи, Азербејџан је своју заставу заталасао на 162. метру, Северна Кореја дичи се јарболом високим 160 метара, док је Туркменистан своју заставу подигао на 133 метра. Треба ли Београду нешто слично?

 
Треба, кажу они који ће то градити и објашњавају да је све то због јачања култа заставе. Критичари, с друге стране, верују да се оваквим грађевинским подухватом јача једино култ личности, будући да је и ова иницијатива потекла о председника Србије Александра Вучића.

Лепо је неговати култ заставе, сматра саговорник Н1, један од вексилолога у Србији, људи који су посвећени проучавању застава. Једно "али", он ипак види:

"Сам тај култ заставе који се жели постићи таквим потезом мислим да не може тако некако 'одозго' да се уради, него више размишљањем и учењем о томе. Као да све мора да потекне баш од председника државе, а ништа из народа, локално", каже Иван Сарајчић.

Јер, гледано одозго Србија је земља просперитета, а Београд град развоја.

Одоздо - споља је гладац, унутра јадац, закључују саговорници, јер трећина престонице још нема ни канализацију.


(Курир)


***

Има ли краја њиховим глупостима Молим? Докле ће народ трпети ово иживљавање?
28  Форум / Разно / Одг: Мишљења и ставови о ЛГБТ популацији послато: Јун 26, 2017, 05:06:23
Полиција Истанбула разбила параду поноса


Турска полиција данас је разбила покушај геј активиста да одрже параду поноса у Истанбулу, упркос изричитој забрани локалних власти


Полиција је на 40-ак окупљених испалила гумене метке, иако је власт издала забрану одржавања параде поноса због претњи припадника ултранационалистичких група.

Мале групе активиста су се окупиле на трку Такшим, међутим, полиција их је значајно надбројала и напослетку сукоба, четири особе су ухапшене.

Ово је трећа година за редом како се парада поноса неуспешно одржава у Истанбулу, подсећа АФП.
(Танјуг)

***


Од Турака би требали нешто и да научимо. Браво за њихову власт и полицију!
А ко год сматра да је нормално да се овакви болесници шетају улицама и сам је случај за лечење.


29  Форум / Политика / Одг: Јужни Ток, Турски Ток или НАТО - амерички Ток послато: Јун 24, 2017, 03:10:12
Најзад кренуо "Турски ток"Владимир Путин даје знак за постављање првих цеви Фото RIA.Ru


MOСКВА - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

РУСКИ председник Владимир Путин у петак је дао знак да се отпочне са постављањем цеви за гасовод "Турски ток". Он је хеликоптером стигао на брод "Пиониринг спирит", где је у присуству првог човека "Гаспрома" дао команду: "Дајте, напред".


Брод, дугачак 477, а широк 124 метра, са којег се спуштају цеви, налазио се шест и по километара од града Анапе на Црном мору. Руском председнику су показали како се аутоматски заварују цеви које се касније спуштају на дно мора. Сви варови се проверавају помоћу ултразвука, а затим се заштићују од корозије полипропиленом. Једно варење цеви траје десет минута.

У "Гаспрому" кажу да интерес за руски гас у Турској расте, баш као и у јужној Европи. Али од тога хоће ли на Балкан, па тако и у Србију, стићи руски гас преко Турске, зависи хоће ли Брисел дати "зелено светло" чланицама ЕУ да се прикључе на тај гасоводни правац. Тек кад се добије дозвола моћи ће да се воде преговори о прављењу крака за јужну Европу.

СА "Пиониринг спирита" Путин је телефоном разговарао са турским председником Ердоганом. - Наши пројекти са Турском се развијају боље него са другим земљама јер административна питања решавамо брже - истакао је Путин и изразио уверење да ће први крак гасовода бити готов крајем 2019.

(Б.Влаховић, НОВОСТИ)
30  Форум / Српске везе - Огласите се лично / Одг: ЛИТИЈОМ за ... послато: Јун 24, 2017, 01:02:21
67. Литија  за Православну слободу Србије
одржаће се
 

у суботу 24. јуна

Окупљање у 15 часова испред владе Србије!
Литија креће ка Патријаршији, поред Скупштине до РТС јавног сервиса
и назад.


Народе дођите
 да у миру прођемо Литијом и молимо се  Светом Архангелу Михаилу и
Српским Свецима за спас наше Светиње
.

Цитат

Устаљени програм свакосуботњих Литија:
 Окупљање у 15 часова испред назови "владе Србије",
уводно обраћање у 15:30,
полазак Литије у 15:45, обраћања испред Патријаршије у 16:45,
испред НеНародне Скупштине око 17:50,
 испред лажљивог РТС-а око 18:10
 уз емитовање новог Слободног Српског Дневника
и,
потом, повратак на централно место непрестаних Православних протеста
испред назови "владе Србије" у 19:00 часова.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=zzQBCMKt1hY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=zzQBCMKt1hY</a>

Богом нам добродошли
 док још времена за сведочење Истине,
а тиме и наде за слободу Православне Србије јоште има!


(Истинољубље)
А за све оне који из оправданих разлога не могу да присуствују Литији, могу да је прате уживо од 15:30 часова на линку:

https://www.youtube.com/channel/UCdpLLsL4zKl-Gmj8eEw0L0A/live
31  Форум / Политика / Одг: Председник Србије...избори...и послато: Јун 23, 2017, 16:11:48
ВУЧИЋЕВА ЖУРКА:
 Императори налицкани за гала прославу!На приватној гала забави новог председника биће приказана изложба 17 великих римских војсковођа рођених на тлу Србије
Под "будним оком" Константина Великог, Хостилијана и још 15 римских императора изливених у бронзи, у Палати Србије на Новом Београду ужурбано се приводе крају последње припреме пред данашњу инаугурацију Александра Вучића.


Наиме, на приватној гала забави новог председника биће приказана изложба 17 великих римских војсковођа рођених на тлу Србије, чиме је потврђено писање `Курира`.

 

Поставку, коју, између осталог, чине и реплика скулптуре Адама из Лепенског Вира, фотографије о Топличком устанку и портрети Ђорђа Петровића Карађорђа и Милоша Обреновића, макета лабораторије Николе Тесле на Лонг Ајленду, први телевизор произведеног у некадашњој Југославији, последњих двадесетак дана осмишљавало је и постављало нешто мање од 3.000 људи.


- Циљ је да гости свечане церемоније осете Србију свим чулима, биће послужене храна и приказани обичаји из свих делова земље. Више од 100 српских винара пријавило се да поклони вина, од којих ће, због простора, само 57 моћи да прикаже своје производе - рекао је генерални секретар председника Републике Никола Селаковић и додао да ће бити шест тематски конципираних просторија.(Ј.П.Курир)


***


СВЕ ЋЕ ОВО НАРОД ПЛАТИТИ!
ОБЕЗБЕЂЕНО ШЕСТ ТОНА МЕСА!
ДИКТАТОРОВА ЖУРКА! ВУЧИЋ ГЛУМИ РИМСКОГ ЦАРА:
 Велику забаву плаћа парама које је узео пензионерима!


Припреме за прославу инаугурације Александра Вучића, која је заказана за петак, увелико трају, а председник Србије је одлучио да бројним гостима прикаже део српске историје, и то тако што ће им представити и 17 императора Римског царства (постојало од 27 године п. н. е. до 476 г.) рођених на територији наше државе!


Оваквим потезом Вучић жели да се изједначи са славним римским императорима и представи као значајни државник, оцењују саговорници Курира.


- Тог дана ће највероватније бити постављене бисте тих императора, уз кратак опис сваког од њих. Но, о томе, као и о свим другим детаљима, брине комитет за прославу инаугурације, али нема сумње да кључну реч у вези са свим има лично Вучић - каже извор Курира и додаје:


- Осим тога, у Палати Србије, где се свечаност одржава, салони ће тог дана бити тематски уређени, па ће они тако бити у знаку Војводине, Шумадије, истока Србије... Посебно се води рачуна о послужењу, па ће се, рецимо, за тај дан обезбедити око шест тона меса. Занимљиво је да тренутно широм Србије траже и око 200 деце да бесплатно наступе у музичком делу. Иначе, још се не зна колико ће уопште људи доћи, јер су позивнице послате на око 5.000 адреса, док се, према неким проценама, очекује долазак најмање 3.000 особа.


Коментаришући Вучићеву идеју да на инаугурацији прикаже римске императоре, лидер Нове странке Зоран Живковић оцењује да је то само покушај прављења култа личности.


- Инаугурација председника не постоји ни у Уставу, ни у закону, ни у српској традицији. Тако све што се тог дана буде радило представља болесно креирање култа личности, а у то се уклапа и поистовећивање Вучића са императорима - истиче он.


Председник Двери Бошко Обрадовић каже да уопште не сумња да Вучић подсвесно има намеру да себе прикаже као императора новог доба. Ипак, како оцењује, он је само „полтронски намесник у колонији под окупацијом Запада, као Понтије Пилат некад у Јерусалиму“:


- Не постоје реални резултати Вучићеве владе који би могли да буду презентовани као успех и због чега грађани живе боље. Напротив. Зато он спроводи свој ријалити, ствара илузију државе и себе као значајног и способног државника, а суштински је слуга Запада.


(Курир)***

ПОЧЕО ЦИРКУС УОЧИ ЖУРКЕ:
 Вучић од раног јутра са званицама


БЕОГРАД - У Вили Мир све је спремно уочи почетка низа билатералних састанака које ће председник Србије Александар Вучић имати са представницима држава и организација, који ће данас прусуствовати приватној журки поводом преузимања дужности.
08.45 - Председник Србије Александар Вучић примио је честитку министра спољних послова Велике Британије Бориса Џонсона, у којој му још једном честита на успеху на недавним председничким изборима и изражава жаљење што неће данас бити у прилици да дође у Београд.

"Дозволите ми да Вам још једном честитам на успеху на недавним председничким изборима и упутим најлепше жеље за свечаност која ће бити приређена у петак. Веома ми је жао што нећу бити у прилици да дођем у Београд да славим са Вама", навео је Џонсон.09.00 - Низ билатералних сусрета са представницима држава или влада, који присуствују данашњој свечаности поводом инаугурације председника Србије, Вучић је започео са потпредседником Владе Руске Федерације Дмитријем Рогозином. Он је захвалио што је руска делегација на свечаном пријему поводом инаугурације заступљена на тако високом нивоу.


"То сведочи о уважавању Србије као независне и суверене државе од стране Руске Федерације, као и о спремности двеју земаља да одржавају континуирани дијалог који доприноси развоју политичких односа на обострану добробит", истакао је председник Вучић.


Председник Вучић и потпредседник Рогозин састали су се у Вили Мир, а након тога ће уследити разговор са потпредседником Сталног комитета Свекинеског народног конгреса НР Кине Ђиок Бингсјуеном.

У Вили Мир су присутне бројне новинарске екипе.
09.42 -
  Председник Србије разговарао са потпредседником Сталног комитета Свекинеског народног конгреса НР Кине Ђијем Бингсјуеном.
Након састанка са Бингсјуеном, Вучић ће разговарати са председником Словеније Борутом Пахором.

Вучић је изразио задовољство што су политички односи двеју земаља, како је рекао, на највишој тачки развоја у историји, о чему сведочи интензиван политички дијалог и размена посета на највишем нивоу.
10.16 -
  У вили Мир председник Александар Вучић је наставио разговор са словеначким председником Борутом Пахором.Вучић је, у заједничком обраћању након разговора са Пахором, казао да су перспективе у региону такве да један проблем сустиже други и да, када немамо политичке проблеме, имамо економске и да, како је додао, ако имамо економске, као да нису довољни, стижу и политички.


"Међутим Србија и Словенија имају снаге да заједнички раде. Никада нисмо имали успешнију сарадњу, немамо никакве проблеме и наставићемо да се консултујемо, те кроз све процесе наставимо сарадњу у региону", поручио је он.
11.12 - Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић рекао је поводом доласка великог броја делегација на инаугурацију, да је поштовање указано Србији заслужено храбром политиком Вучића.
"Граданима Србије, Републици Србији указује се једно велико поштовање. То поштовање ничим другим није заслужено, него политиком Александра Вучића и он је главни узрок тог поштовања", каже Селаковић.
11.53 - Председник Србије Александар Вучић састао се данас у Вили Мир са министром спољних послова Грузије Михаилом Џанелиџе.
11.56 - Свечаности поводом инаугурације присуствује и председник Владе Републике Габон Емануел Исозе Нгонде, коме се Вучић захвалио на доласку и пожелео му добродошлицу.


"Добродошли у Србију и хвала што сте дошли на инаугурацију. То је за нас велика част и потврда да Габон, баш као и Србија, жели унапређење међусобних односа", рекао је Вучић.
12.14 - Министар одбране Зоран Ђорђевић примио је генералног секретара Организације уговора за колективну безбедност (ОДКБ) генерал - пуковника Јурија Григорјевича Хачатурова, који борави у Београду ради присуства инаугурацији. Сусрет је био прилика да се размене мишљења и ставови о актуелним дешавањима у крзиним жариштима, политичко безбедносној ситуацији у региону Балкана и реализацији досадашњих активности и модалитетима за унапређење сарадње.

12.28 - У оквиру низа билетаралних сусрета Вучић разговара са белоруским министром за антимонополско регулисање и трговину Владимиром Колтовичем.
12.50 - Председник Србије Александар Вучић разговара са парламентарним секретаром Канаде за односе са САД Ендруом Леслијем.
12.54 - Председник Србије Александар Вучић у паузи између разговора са представницима страних делегација које су дошле на његову инаугурацију обишао је новинаре. Он се притом нашалио приметивши уз осмех да "нико од медија не чека Белоруса, већ да сви чекају Колинду".13.07 -  Потпредседница владе Зорана Михајловић дочекала је данас на београдском аеродрому председницу Хрватске Колинду Грабар Китаровић, која ће присуствовати свечаности поводом инаугурације председника Александра Вучића.
14.03 - Председник Вучић састао се са саветником председника Палестине Раухијем Фатухом.14.04 - Председник Србије Александар Вучић састао се и са заменицом генералног секретара НАТО-а Роуз Готемилар. Готемилар је Вучићу при сусрету честитала избор за председника Србије.14.16 - Председник је обавио разговор и са италијанском министарком одбране Робертом Пиноти.14.53 - Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић по доласку у Београд, где ће присуствовати свечаности поводом инаугурације српског председника Александра Вучића, изјавила је да је ово прилика да се направи и чврст искорак у односима двеју земаља.
15.15  - Председник Србије Александар Вучић наставиће у суботу билатералне састанке са представницима бројних држава и организација. Прво ће се састати са специјалним изаслаником Владе СР Немачке и бившим канцеларом те земље Герхардом Шредером, затим са председником Велике народне скупштине Турске Исмаилом Кахраманом, као и са председником Македоније Ђорђем Ивановим. Након тога, на одвојеним састанцима, разговараће и са генералним секретаром Организације Уговора о колективној безбедности (ОДКБ) Јуријем Хачутаровим, председником Посланичког дома Краљевине Мароко Хабибом ел Малкијем, председником Црне Горе Филипом Вујановићем и замеником помоћника државног секретара Сједињених Америчких Држава Хојтом Брајаном Јием.15.44 - Председник Вучић се данас у Вили Мир састао и са члановима Председништва БиХ Младеном Иванићем и Бакиром Изетбеговићем, док ће хрватски члан колективног председника БиХ доћи на свечаност поводом инаугурације. Иванић и Изетбеговић су му том приликом честитали на избору за председника Србије. Вучић је кратко додао да ће трећи члан Председништва Драган Човић, који не присуствује састанку, доћи вечерас на инаугурацију у Палату Србија.(Курир)32  Форум / Политика / Одг: Председник Србије...избори...и послато: Јун 22, 2017, 19:13:06
ПРИПРЕМЕ ЗА ИНАУГУРАЦИЈУ
 БЕОГРАД У ЦЕНТРУ ПАЖЊЕ:
 Највећи број државника у последњих 40 година


Палата Србија угостиће велики број уважених гостију из земље и света, који ће између осталог моћи да уживају у изложби 17 великих римских војсковођа рођених на тлу наше земљеФото Танјуг/Д.Кујунџић
У београдској Палати Србија сутра увече ће бити одржана свечаност поводом инаугурације Александра Вучића за председника Србије.

Биће то највеће окупљање страних званичника у Србији у последње готово четири деценије, а долазак је најавила већина шефова држава и влада из региона, Европе и света.


Уз друге бројне званице из политичког, културног и јавног живота, Вучић ће бити домаћин, незванично, за око 5.000 људи.

Долазак су потврдили председник Словеније Борут Пахор, председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић, сва три члана Председништва БиХ, председник РС Милорад Додик, премијерка Жељка Цвијановић и председник Савета министара БиХ Денис Звиздић.

Очекује се и долазак председника Црне Горе Филипа Вујановића, Македоније Ђорђа Иванова, а можда и премијера Зорана Заева.

Свечаности ће, предвиђено је, присуствовати аустријски канцелар Кристијан Керн, шеф дипломатије Аустрије Себастијан Курц, премијер Мађарске Виктор Орбан, потпредседник Бугарске, представник Румуније.

Из Брисела је стигла потврда да ће ће овој прослави присуствовати комесар за проширење и суседство Јоханес Хан. Кина у Београд шаље потпредседника Свенародног кинеског конгреса што иначе није уобичајено, а Москва потпредседника Димитрија Рогозина.

Биће ту Изасланик Ангеле Меркел и Франк Валтер Штајнмајера Герхард Шредер, а под кровом Палате Србије заједно ће се наћи и високи представници два војна табора - НАТО и ОДКБ. Алијансу представља Роуз Готемилер, првог заменика генералног секретара, а ОДКБ Јуриј Хачатуров, генерални секретар организације.
У Београд долази и близак сарадник белоруског председника Александра Лукашенка.

Први од гостију из света је стигао у среду - шеик УАЕ Бин Зајед, а о каквој утицајној фигури у свету се ради говори то што се он већ неколико пута састао са Трампом, а са Путином пет-шест пута ове године.

Очекују се и премијер Грчке Алексис Ципрас, министарка одбране Италије, шефови диплоамтија многих земаља. . . , комесар за проширење Јоханес Хан.

Наравно, биће и велики број личности из политичког и јавног живота Србије, а позив је упућен и свим бившим председницима Србије - Бориславу Јовићу, Милану Милутиновићу, Војиславу Коштуници, Борису Тадићу...
Позвани су и лидери опозиције од којих су неки потврдили да ће присуствовани.

С обзиром на значај сутрашњи скупа коме ће присуствовати десетак шефова држава и влада, неке од званица ће бити појединачно обезбеђиване, а о свима ће бринути најелитније јединице Војске Србије и МУП.

Присуство великог броја званичника из региона и света, по оцени аналитичара и медија, говори о интересовању за Србију као стабилног партенера у региону и Европи и о поштовању које Александар Вучић, као заговорник те политике сарадње, ужива.

А сам премијер је недавно рекао да очекује да "из региона да готово сви дођу", јер су били мир и стабилност у региону део његове политике , а потврду њиховог доласка сматра како је рекао "највећим признањем досада, не за њега, већ за нашу земљу"

У разговору са новинарима открио је и да ће се на овој свечаности служити само производи из Србије.

"Све што је овде направљено, сваки производ је из Србије. Можда нећемо имати најбољу француску и италијанску кухињу, али зато пристојну српску", рекао је он.Александар Вучић је дужност председника Србије преузео свечаним чином полагања заклетве у Дому Народне скупштине 31. маја, на Уставу Србије и Мирослављевом Јеванђељу.

Тада је поручио грађанима Србије да нема сумњу шта му је чинити за Србију и њене грађане:

"Морам да дам буквално све од себе", рекао је.

Новог председника Србије, који је на тој функцији заменио некадашњег страначког колегу и суоснивача водеће Српске напредне странке Томислава Николића, изабрали су грађани у првом кругу председничких избора на којима је освојио више од 55 одсто гласова.

Од другопласираног, бившег омбудсмана Саше Јанковића, добио је готово 40 одсто гласова више.

О Вучихевој победи на председничким изборима известили су водећи светски медији, оцењујући да је реч о "најутицајнијем српском политичару од распада Југославије", што је, оценили су, гаранција да ће Србија задржати европски курс и интезивно радити на успостављању мира и стабилности и побољшању односа са свим државама региона.

У истом тону биле су и честитке које су на адресу новог председника стигле од најзначајнијих европских и светских лидера и званичника.СРБИЈА "ЗА СВА ЧУЛА", ЗА ЗВАНИЦЕ ИЗ ЦЕЛОГ СВЕТА

Под "будним оком" Константина Великог, Хостилијана и још 15 римских императора изливених у бронзи, у Палати Србија на Новом Београду ужурбано се приводе крају последње припреме пред сутрашњу инаугурацију председника Републике.

Изложба 17 великих римских војсковођа рођених на тлу наше земље, једно је од блага српске културе и историје које ће на свечаном пријему моћи да види више хиљада званица из целог света.

Ту поставку, коју, између осталог, чине реплика скулптуре Адама из Лепенског Вира, фотографије о Топличком устанку, долама и портрет Ðорђа Петровића Карађорђа и Милоша Обреновића, макета лабораторије Николе Тесле на Лонг Ајленду, први телевизор прозиведеног у некадашњој Југославији, последњих двадесетак дана осмишљавало је и постављало нешто мање од 3.000 људи.

Резултат њиховог рада, одабира музике, осветљења, цветних аранжмана...биће видљив за нешто више од 24 сата, када прве делегације буду закорачиле у централни хол Палате Србија.

Данас, када су новинарске екипе имале прилику да их генерални секретар председника Републике Никола Селаковић, проведе кроз шест тематски конципираних просторија, радници су још развлачили каблове за озвучење и осветљење, угоститељи слагали чаше, тонци испробавали звук, а запослени “Београд пута”, испред зграде, асфалтирали оштећени коловоз.


Како је истакао Селаковић, циљ је да гости свечане церемоније осете Србију свим чулима.

Западни фоаје, резервисан је за остатке култура које су живеле на територији Србије, бисте римских императора, двоколицу из тог периода, као и златне војничке шлемове, експонате Народног музеја.

Посетиоци ће, затим, имати прилику да посете и салоне назване по републикама некадашње СФРЈ, а у којима ће бити представљене лепоте, обичаји и храна свих делова Србије, од северне до јужне, од источне до западне.

Док слушају фрулаше у салону где ће бити представљена централна и западна Србија, или тамбураше у оном резервисаном за Војводину, званице ће моћи да пробају и мантије, суџук, сјенички сир, штрудле и кнедле, пиротску пеглану кобасицу, пиротски качкаваљ...

“Више од 100 српских винара се пријавило да поклони своја вина, од којих ће, због простора, само 57 моћи да прикаже своје производе”, рекао је Селаковић и додао да ће бити неколико пивара, дестилерија...

И док Селаковић објашњава да ће гости, који буду видели прстен кнеза Стројимира, моћи да схвате да је Србија још у деветом веку поседовала државну администрацију и тако комуницирала са другим државама, у централном холу могу свако има свој задатак - радници задужени за звук питају се да ли је потребно “да истоваре још два микрофона” и “како каблом да приђу степеништу”.


С друге стране, за свечани додир задужене су Зорица и Рада које просторије украшавају цветним аранжманима а, како су објасниле репортеру Тањуга, око 700 до 800 љиљана, ружа, ириса и еустома биће распоређени у бојама српске заставе, у комбинацијама бело-плаво и бело-црвено.

Обилазак и упознавање са српском културном и историјском баштином гости председника Републике завршиће у салону Београд, где се, како је рекао Селаковић, спајају прошлост и будућност.

Наиме, испод фото зида, на којем је приказан Калемегдан, налази се грађански салон из 19. века, са експонатима из двора Обреновића, чаша од венецијанског стакла, камински сат...

С друге стране, испод фотографије пројекта Београда на води, налази се макета тог пројекта, као и неколико телевизора на којима ће да се смењују слике развојних пројеката српске престонице.

Причу о Србији, у фоајеу паралелном оном који приказује римске императоре, налази се део који су опремили Музеј науке и технике и Музеј Николе Тесле.

Радни модел Теслиног трансформатора са излазним напоном од два милиона волти, биће само један од експоната којим ће организатори свечаности покушати да прикажу Србију од А до Ш.

(Танјуг)


***

Како ли ће "слављеник" да преболи недолазак многих значајних светских лидера.  Зеленко
Његов бес ће да осете грађани Србије, нарочито они најсиромашнији, који већ увелико испаштају и сносе све његове небулозне трошкове!!!


33  Форум / Разно / Одг: Мишљења и ставови о ЛГБТ популацији послато: Јун 21, 2017, 15:54:08
Парада `поноса` 24. јуна у Београду


Београд – Парада `поноса`, под слоганом "Нека сви наши гласови оре се", биће одржана у суботу, 24. јуна у Београду, најавили су организатори.

Окупљање учесница и учесника је у Пионирском парку, а шетња се завршава на Тргу Републике, наводи се у саопштењу.

Прајд викенд, од 23. до 26. јуна, у оквиру кога је и Прајд шетња, организују удружења грађана Egal, Loud&, Queer и Геј лезбејски инфо центар.


Овогодишњи Прајд биће организован "у светлу повећања степена насиља са којим је суочена ЛГБТ заједница", навела су та удружења.

Како је саопштено, организатори шетњом настоје да укажу да је ЛГБТ пре свега родно, мањинско питање и да заступају и равноправност жена и мушкараца, те да истовремено и гласно иступају против мизогиније и свих облика кршења људских права припадница и припадника осетљивих друштвених група.

"Управо због тога ћемо у суботу прошетати поносно, зато што смо грађанке и грађани државе која Уставом и законима гарантује сигурност и равноправност", наводи се у саопштењу.

Организатори су најавили и да ће протестном шетњом настојати да подсете да је неопходно да се постојећи оквир доследно примењује и увек унапређује.

Такође траже нулту толеранцију државе према насиљу, професионалан однос припадница и припадника полиције према жртвама и доследну примену одредби о злочину из мржње.

Један од захтева је и омогућавање, поједностављење и убрзање процедура за издавање свих личних докумената транс особама.

Према наводима у саопштењу, тражи се и доследна примена Закона о забрани дискриминације, спровођење у дело Акционог плана за примену Стратегије превенције и заштите од дискриминације и правно регулисање истополних заједница.


Раније је најављено да ће ЛГБТ заједница одржати 24. јуна у Београду Параду поноса док ће 17. септембра бити одржан традиционални Прајд.

Представници ЛГБТ заједнице која ће учествовати на паради 24. јуна, казали су тада да ће она бити у форми протеста, како би указали да је ЛГБТ заједница и даље маргинализована и да су често жртве насиља.

Бета

(Видовдан)

***

Па наравно, добили су ветар у леђа Вучићевим предлогом да председник владе буде "њихове горе лист" и ево одмах, имамо ове године ДВЕ ПАРАДЕ НАСТРАНИХ.
Ова (на брзину заказана, 24. јуна) и у друга, у септембру Превртање очима

Интересантно, да су баш за ову накарадну шетњу изабрали СУБОТУ, када се на улицама Београда већ више од годину дана сваке суботе, одржавају Православне Литије Шокиран Молим?

34  Форум / Политика / Одг: Председник Србије...избори...и послато: Јун 20, 2017, 02:56:28
ПРИПРЕМЕ ЗА ИНАУГУРАЦИЈУ ВУЧИЋА:
Боже правде и трубачи светским лидерима


Последње припреме за свечаност поводом ступања на дужност председника Вучића
СВЕЧАНА инаугурација председника Србије Александра Вучића, у петак, 23. јуна, трајаће око два сата, а програм у Палати "Србија" испланиран је до детаља како би 5.000 званица уживало у богатој српској култури и традицији

Према нашим информацијама, уколико не буде кише, на платоу испред Палате химну "Боже правде" отпеваће здружени хорови деце из целе земље. Неколико нумера извешће етно група "Врело" и плесна група "Una Saga Serbica", а званице ће чути и трубача Дејана Петровића.

После свечаног говора председника, гости ће моћи да у салонима погледају презентацију региона Србије, од југа до Војводине, а и послужењем карактеристичним за разне крајеве земље демонстрираће се њена разноликост. Такође, у једном делу Палате налазиће се дигиталне платформе, преко којих ће гости моћи да се информишу о Србији, а биће емитоване и слике и кратки филмови.

На свечаности се очекује 20 шефова држава и влада, сви лидери региона и бројни инострани министри. Да ће 23. јуна бити у Београду, потврдили су председници Словеније, Црне Горе и Хрватске - Борут Пахор, Филип Вујановић и Колинда Грабар Китаровић. Из Сарајева стижу сви чланови тројног Председништва БиХ - Бакир Изетбеговић, Драган Човић и Младен Иванић, а требало би да дођу и мађарски председник Владе Виктор Орбан, као и македонски председник Ђорђе Иванов. Председник Вучић очекује долазак и највиших представника Русије, Кине, ЕУ, Румуније, Грчке, Аустрије...

ДОМАЋИ СПЕЦИЈАЛИТЕТИ

НА овом импозантном скупу, на менију неће бити страних специјалитета, већ ће служити српски специјалитети, али и домаћа пића, пре свега вина. Црвени тепих и свечани шпалир војника, као и војни оркестар такође ће бити незаобилазни део иконографије.

(Д.Р.Ђ., Д.М. НОВОСТИ)


***


Најбоље да му поставе круну на главу и прогласе га доживотним краљем Србије Зеленко Али њему ни то не би било довољно.
35  Форум / Политика / Одг: Србијо и Срби, ДОВИЂЕЊА, добили сте од Вучића печат у мозак послато: Јун 17, 2017, 20:06:58
ИПАК,......да ли то има наде за Србију и Србе, да ли ће трачак разума да одложи наш "КРАЈ" Молим? 
Дај Боже да се Срби уразуме и ПРОБУДЕ из дубоке наркозе!!!

ИЛИ је ово још једна изрежирана представа, ЦИРКУСКА, чисто да се "власи не досете", јер како другачије да се оправда избор ОВАКВОГ председника владе, него овако, уз мало "драме", како то само може Вучић да осмисли.***


САЗНАЈЕМО:
 СНС нема већину да изгласа Ану Брнабић,
одлаже се седница Скупштине

Српска напредна странка и председник Александар Вучић имају проблем у обезбеђивању већине у парламенту када је реч о изгласавању Ане Брнабић за премијера.

Како "Блиц"'ексклузивно сазнаје, због тога ће бити одложена седница Скупштине Србије на којој би требало да буде дата подршка Брнабићевој.


У току дана је, према нашим сазнањима, одржана и седница београдског одбора СНС-а. Ове информације за "Блиц" је потврдио и Небојша Стефановић.

- Пред председником Вучићем и странком су проблеми који се тичу обезбеђивања већине у Парламенту. У веома смо тешкој ситуацији око формирања стабилне већинске подршке и целу недељу ћемо искористити за обезбеђивање те већине. Са сигурношћу могу да кажем да ће седам посланика Јединствене Србије гласати против, више њих из СНС-а није сигурно како ће гласати, а предлог неће подржати ни Муамер Зукорлић - наводи Стефановић за "Блиц".

Он додаје да ће се због целе ситуације Вучић и СНС током недеље бавити учвршћивањем већине.

- Ако већину успемо да обезбедимо, можемо да очекујемо да седница Слупштине на којој би требало да буде изабрана нова премијерка почне током наредног викенда - наглашава Стефановић.


Он истиче да је Вучић одлучан и истрајан у свом предлогу, као и да га неће мењати ни по коју цену, "јер ово није само питање подршке Ани Брнабић већ и председнику Вучићу".


(Ивана Мастиловић Јаснић, Блиц)


***

36  Форум / Економија / Одг: Пољопривреда послато: Јун 17, 2017, 06:37:16
Ова вест би можда пре требала да се објави у форуму "Политика", али ипак нека буде овде.


Стотине тона зараженог меса,
 које смо извезли у Русију и друге земље,
враћене су и продају се у Србији!Цитат

Мада је познато да су поједине приватне месне индустрије, попут "Матијевић", "Златиборац" и других, добили монопол на домаћем тржишту криминалним пословима, корумпирањем врха државе и масовним тровањем становништва, то им није било довољно па су покушали да своје смеће продају и у иностранству. Русија је одмах зауставила увоз 100 тона меса из хладњача сремске компаније Биг Булл. Инспекција Републике Српске наредила је уништење контигента меса увезеног из Србије како га мафија из Министарства пољопривреде Србије не би вратила поново у продају. Уништава се и домаће повртарство. Захваљујући Вучићевом споразуму са албанским премијером Рамом, Србија увози комплетан род парадајза из Албаније, на штету својих произвођача.


Недавно је ступила на снагу забрана извоза крава, бикова и говеда из Србије у све државе Европске уније, због вакцинације ових животиња вакцинама против нодуларног дерматитиса, односно болести квргаве коже. Због тога је осим у ЕУ, забрањено извозити говеда у све земље осим у Црну Гору и Босну и Херцеговину. Но, чак је и у ове две бивше југословенске републике, донета одлука да се одређени контигенти меса хитно врате у Србију.

Пре мање од месец дана, по савету Начелника одељења за здравствену заштиту и добробит животиња Министарства пољопривреде, Будимира Плавшића, фабрика меса Биг Булл из Бачинаца код Шида, у Срему, покушала је да извезе стотинак тона свежег говеђег меса у Русију.

Сертификат о здравственој исправности меса потписала је Емина Милакара, особа коју су више пута сумњичили да намерно опструира извоз у Русију. Цео контигент меса из Биг Булл-а, који је превожен хладњачама преко територије ЕУ, до руског града Каљининграда је враћен са границе назад за Србију. Руси су га вратили због присутности вируса нодуларног дерматитиса. Ово је стоти пут да службеници Министарства пољопривреде одобравају извозне контигенте за Руску федерацију. Због здравствене неисправности, реекспорта и лажно приказаних сорти, до сада су враћани свињско месо, јабуке, малине, а сада је враћено и неисправно месо.

Плавшић се наравно направио као да се ништа није десило, а Емина Милакара је месо које су Руси вратили као здравствено неисправно пустила у малопродају у Србији!

Плавшић је у међувремену отпутовао на симпозијум у Казахстан, и тамо је глумио експерта који се наводно разуме у добробит животиња, домаћини су га учтиво колико је то било могуће питали, шта је разлог сталних опструкција животињске добробити у Србији?

Да ли је истина да службеници српског Министарства пољопривреде, намерно опструишу извоз меса и друге хране на јединствено тржиште Руске федерације, Казахстана и других совјетских република и Кине, питали су Плавшића, у приватном делу конференције, после чега је он, према сведочењу наших грађана тамо присутних, поцрвено. Иначе у Руској федерацији кружи прича да службеници Српске Владе намерно на све начине опструишу привредну сарадњу са Русијом и бившим совјетским републикама, како би се ЕУ приказала као једина алтернатива. Плавшићеви потези иду у прилог оваквим тврдњама.

Емина Милакаре, била је десна рука Сање Челебићанин, бивше начелнице ветеринарске инспекције све док ова није побегла из земље. Њени поступци говоре да је ситуација алармантнија и од оне како је Руси виде. У питању није само опструкција извоза у Русију, у питању је и масовно тровање становништва у Србији. Из тих разлога Милакара не доноси Решење о уништењу 1,5 милиона килограма поквареног меса из хладњаче у Шиду, већ претпостављамо тражи начин да га пусти у продају.


Цитат
Из Србије је у Републику Српску прошлог месеца извезана и пилетина заражена опасним сојем салмонеле познате по имену Енторитидис! Ова бактерија тешко умире чак и на термичкој обради високом температуром. Из Републике Српске су питали: "…Која је идеја била, да потрујете браћу Србе?"

Федерални органи Босне и Херцеговине су тражили да се заражена пилетина врати у Србију. Надлежни инспектор Републике Српске који је потписао одлуку да она буде уништена на лицу места, образложио је то овим речима: "…Не можемо дозволити да се то врати у Србију, јер тамо има монструма који ће је пустити у продају"

Управа за ветерину Министарства пољопривреде Републике Србије, смучила се због ових скандала и црногорској ветеринарској инспекторки Мирјани Драшковић која је јавно саопштила да је више десетина тона сувомеснатих производа српске компаније "Златиборац", вратила у Србију због присутности канцерогеног адитива Е124, те да је у питању адитив за вештачко додавање боје месу…

Утицај поменутог адитива на здравље европски стручњаци пратили су пуних десет година. Истраживања су показала да тај додатак може имати за последицу пад концентрације и импулсивност, која негативно утиче на учење, а утврђено је да су најугроженија деца од три до осам година. Код лабораторијских животиња којима је овај адитив додаван у храну у већим количинама, у дужем временском периоду оболеле су од рака: желуца, мозга, јетре…У питању је додатак који боји месо у црвено, па је јасно зашто производи "Златиборац" имају тако "дивну црвену боју"…

Цитат
Уместо да напокон буду похапшени, смењени и отерани из управе за ветерину људи попут, Емине Милакаре, Зорана Маринковића, Плавшића, министар пољопривреде Бранислав Недимовић почео је са унапређењима, па је тако прошле недеље Милакари обећао да ће она бити нови директор Управе за ветерину.Иначе, последњи директор управе за ветерину, Ненад Петровић, који је дужност обављао коректно, смењен је пре више од три месеца, а његову дужност у међувремену врши Тамара Бошковић, позната из афере тровања народа са медом препуним антибиотика. Бошковићевој је због тога до даљњег забрањено да користи печат министарства, али противправна корист коју је она омогућила појединим удружењима пчелара, злоупотребљавајући печат док га је имала, толико је велика да је већ одавно требала да буде под истрагом.


Стање на српском тржишту меда је јадно, природног меда готово да нема, скоро сав мед који се продаје је добијен од пчела које су храњене вештачком храном, па се према постојећим правилницима тај мед ни не може декларисати као природни. Још горе од тога је Одлука Владе Србије коју је потписао Александар Вучић у својству председника владе, (у питању је Решење 05, број 404-4829/2017, донето 29 маја ове године и објављено у службеном гласнику број 53. на страни 78.) којом је Вучић дословце одобрио да неисправни шећер кристал 930 килограма и шећер у коцки 527 килограма буде поклоњен удружењу пчелара из Рашке, "Рашка".

Мед како и Вучић признаје у Решењу: "Није за хуману употребу, а одузет је у поступку инспекцијског надзора". Према речима угледних ветеринара који су ово Решење читали, остали су шокирани. Испоставило се да је Вучићу све ово сугерисао да потпише Драган Гламочић, његов саветник за пољопривреду, који је водио Кризни штаб за сузбијање Нодуларног Дерматитиса. Његов штаб је толико лоше урадио посао да се о томе и данас прича. Тако је, на пример, Гламочић пропустио да обави запрашивање против комараца у пограничним деловима Србије, па је ова болест из Бугарске и Македоније, коју преносе комарци, прешла у Србију. Онда је Гламочић увезао вакцину коју није тестирала Агенција за лекове! Са том вакцином је вакцинисао сва говеда бикове и краве у Србији, а вакцина се испоставила неделотворна, због чега се болест поново појавила уз границу са Македонијом!


Сада је у току увоз ревакцине за нодуларни дерматитис, а када са њоме вакцинишемо говеда важиће додатна забрана извоза у говеђег меса у Европску унију.А 1. Недимовић легализује ГМО

Министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић, суочен са захтевима из ЕУ да легализује тровање Српског народа Генетски модификованом храном ГМО, која ће се слободно увозити из Сједињених Америчких држава, Аргентине и Бразила. Недимовић лаже јавност и тврди: "…Ако желимо у Светску трговинска организацију (WТО), ми морамо неке ствари да испунимо. Али је пре свега важно шта мисли струка, и шта мисли држава и народ о томе, то је најважније. Јако је важно да ми овде не погрешимо јер само једном имамо право на одлуку, не два пута у овом случају". Наравно да народ нико ни за шта не пита ни у овом случају и да ће Министарство пољопривреде учинити све против интереса грађана, само ако им тако сугерише Вођа. Чак и ако је услов за чланство у WТО масовно тровање становништва.

Одлука да се легализује ГМО храна, направиће велике економске губитке, јер ће мо постати земља која више није квалификована за извоз природне хране! Стручњак из компаније "Србија органика", Нада Мишковић, тврди: "…Ми смо велики извозник семена. У случају да дозволимо ГМО, пошто немамо производњу ГМО семена, ми ћемо одједном постати увозници, што ће рећи да ћемо сва средства и подстицаје давати за семе“.


Осим рачунице, осим економске штете треба узети у обзир и утицај генетски модификованих организама на здравље људи. Највећа превара а коју ће Председник Србије Александар Вучић покушати да прогура је дозвола увоза уз обавезно обележавање, што је само први корак у потпуној легализацији овог отровног смећа. Госпођа Мишковић јавно пита: "…Ако је то ГМО здраво, на производима где је ГМО, зашто то не пише, зашто су забранили да се означи?"

Подсетимао, највећи произвођач ГМО хране је Америка следе Бразил, Аргентина и Индија. У Европи ова храна има много противника. Чак 19 чланица ЕУ забранило је њен узгој. Србија је, барем према постојећем закону, још рестриктивнија – генетски модификовани организми не смеју нити да се гаје нити продају! Али, рестриктивни Закони у Србији на жалост нису спречили нелегални узгој и увоз, тако да је присутност ГМО у исхрани Срба далеко већа од дозвољене. Фитосанитарна инспекција је прошле године утврдила да се на 10 хектара у Мачви и Срему сади генетски модификована соја…
А 2. Држава уништава мале пољопривреднике

Српски повртари не могу да продају своје производе, јер је тржиште преплављено сумњивим воћем и поврћем из увоза. Лоше временске прилике овог пролећа никако нису ишле на руку повртарима. Међутим, много више од времена наштетиле су им ниске откупне цене.

Цене домаћих производа драстично су оборене због вишеструко јефтинијих производа из увоза, а потражња воћа и поврћа из Србије све је мања. Спас посрнуле пољопривреде стручњаци виде у удруживању по реформисаном задружном принципу, у чему би, кажу, морала да посредује држава. Која је разлика између српског и македонског парадајза? Звучи као виц, иако српским повртарима свакако није до шале. Јер разлика је у цени. Повртар из Уба је због ниске откупне цене тиквица недавно поклонио читав род. У Србији се осим македонског, продаје и албански парадајз по цени од 90 динара, док цена домаћег иде и до 160 динара. Све ово можемо да захвалимо споразумима које је Председник Србије Александар Вучић склопио са албанским лидером Едијем Рамом.


Нешто је мања разлика између шпанске и домаће паприке, 100 према 120 динара, а драстична је кад је реч о увозном белом луку. Када је куповна моћ ниска, цена диктира потражњу каже економски закон. Пољопривредници кажу да су им зато тезге крцате, а кантари најчешће празни. Баш као и џепови.


А 3. Промотер свињске куге и "плавог језика"

Упркос Вучићевом трагикомичном наређењу српским дипломатама, привредницима и другим државним службеницима да у време кад је Француска одбила да изручи Србији ратног злочинца Рамуша Харадинаја нико од њих не сме одговарати ни на мање важне дипломатске упите, нити путовати у Француску, тамо се ипак нашао Начелник одељења за здравствену заштиту и добробит животиња Министарства пољопривреде, Будимир Плавшић, је учествовао на заседању међународне организације ОИЕ (Светска организација за здравље животиња – Wорлд организатион фор Анимал Хелт).

Као учесник конференцију ОИЕ, носио је плочицу на којој је писало "Република Србија". Када су га колеге из министарства упитали зашто се не придржава забране, рекао је: "…Много мојих приватних послова зависи од одласка у Француску, на заседање ОИЕ. Нико не мора да зна. И онако нећу добити дневнице…"

Његова излагања у ОИЕ су оцењена као досадна и нестручна. Када су га колеге из других земаља упитале зашто се у Србији дуже од десет година сузбија свињска куга, и зашто ту "сузбијање" никако не успева, Плавшић није знао шта да им каже. Иначе област коју он води у министарству пољопривреде ја најгоре организована: дуже од једне деценије у Србији се вакцинишу свиње због присутности свињске куге. Због те вакцинације забрањено је извозити свиње у Европску унију. У његовом мандату у Србији су животиње вакцинисане нерегистрованим вакцинама због присутности плавог језика.

Извор: Арпад Нађ, Таблоид

(Србијајавља)

***

Ово је равно најтежем злочину. Чуди ме да се и о овоме ћути. Па где су "људи од професије и знања", да на сва звона алармирају, можда би управо то разбудило овај успавани српски народ.


У међувремену, помињана из овог текста, Емина Милакара је заиста и инапређена:"Emina Milakara nova v. d. direktora Uprave za veterinu"


37  Форум / Српске везе - Огласите се лично / Одг: ЛИТИЈОМ за ... послато: Јун 17, 2017, 04:48:16
66. Литија  за Православну слободу Србије
одржаће се
 

у суботу 17. јуна

Окупљање у 15 часова испред владе Србије!
Литија креће ка Патријаршији, поред Скупштине до РТС јавног сервиса
и назад.


Народе дођите
 да у миру прођемо Литијом и молимо се  Светом Архангелу Михаилу и
Српским Свецима за спас наше Светиње
.

Цитат

Устаљени програм свакосуботњих Литија:
 Окупљање у 15 часова испред назови "владе Србије",
уводно обраћање у 15:30,
полазак Литије у 15:45, обраћања испред Патријаршије у 16:45,
испред НеНародне Скупштине око 17:50,
 испред лажљивог РТС-а око 18:10
 уз емитовање новог Слободног Српског Дневника
и,
потом, повратак на централно место непрестаних Православних протеста
испред назови "владе Србије" у 19:00 часова.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=zzQBCMKt1hY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=zzQBCMKt1hY</a>

Богом нам добродошли
 док још времена за сведочење Истине,
а тиме и наде за слободу Православне Србије јоште има!


(Истинољубље)
А за све оне који из оправданих разлога не могу да присуствују Литији, могу да је прате уживо од 15:30 часова на линку:

https://www.youtube.com/channel/UCdpLLsL4zKl-Gmj8eEw0L0A/live
38  Форум / Политика / Србијо и Срби, ДОВИЂЕЊА, добили сте од Вучића печат у мозак послато: Јун 15, 2017, 19:44:30
Александар Вучић на чело владе Србије поставио лезбејку!


Овде није потребан ни текст ни коментар.
Овако баш још до сада НИСМО били понижени. Ово је ДНО ДНА!!!

А КО је она и чиме је то заслужила Молим?


Цитат

Хрватица и лезбејка Ана Брнабић нови премијер владе СрбијеАна Брнабић, актуелна министарка државне управе и локалне самоуправе, нова је мандатарка за састав Владе Србије, објавио је председник Србије Александар Вучић на конференцији за медије у председништву Србије.

Вучић је рекао да Брнабић поседује личне и стручне квалитете за обављање функције премијера Србије. ( Молим?)


Он је навео и да ће лидер Социјалистичке партије Србије (СПС) Ивица Дачић "суштински водити политички део", као и да ће бити промена међу министрима и "едно или два министарства више".

Како се наводи на службеној интернет страници Владе Србије, Ана Брнабић поседује мастер диплому (МБА) са Универзитета Хал из Велике Британије и има десетогодишње искуство у раду са међународним организацијама, страним инвеститорима, локалним самоуправама и јавним сектором у Србији.

Члан је Управног одбора непрофитне фондације Пексим, која стипендира талентоване студенте из Србије и Македоније који се након магистарских студија на Кембриџу враћају у домовину како би помогли економски и друштвени развој. Била је директор компаније Континентал винд Србија (Цонтинентал Wинд Сербиа – ЦWС), где је радила на реализацији инвестиције вредне 300 милиона евра у ветропарк у општини Ковин.

Важну фазу у њеној пословној биографији, како се наводи на сајту Владе, представља ангажман у различитим америчким консултантским фирмама које су у Србији реализовале пројекте финансиране од стране Америчке агенције за међународни развој (УСАИД). Била је заменик директора Пројекта за развој конкурентности Србије, експерт на Програму реформе локалне самоуправе у Србији и виши координатор Програма за економски развој општина.

Активно је учествовала у оснивању Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) 2006. године. Уложила је велики напор у подизање капацитета НАЛЕД-а за заступање интереса пословног сектора, локалних самоуправа и цивилног друштва у Србији. Током тог ангажмана, учествовала је у увођењу концепта локалног економског развоја у Србији и јачању потенцијала општина да унапређују пословни амбијент на локалу, уз активну промоцију инвестиција. Постаје члан, а потом и председник Управног одбора НАЛЕД-а, који добија статус највеће самосталне приватно-јавне организације која се залаже за унапређење привредног амбијента у Србији и која је у тесној сарадњи са Владом Републике Србије допринела јачању конкурентности Србије у међународним оквирима и на Дуинг бизнис листи Светске банке.

Како подсећа портал "Истиномер", за Ану Брнабић шира јавност у Србији чула је у октобру 2015. током афере "Лидија Удовички", када је сајт Телепромтер објавио транскрипт телефонског разговора између Бојана Пајтића и Лидије Удовички, сестре министарке државне управе Кори Удовички. Лидија Удовички је наводно рекла да је кум премијера Србије и директор ЕМС-а Никола Петровић покушао да наплати рекет од два милиона евра од споменуте америчке фирме Континентал винд партнерс (ЦWП), не би ли ветропарк у Србији прикључили на електромрежу.

Премијер Вучић је на то одговорио оптужбама на рачун ЦWП тврдећи да је управо та фирма у Сједињеним Америчким Државама излобирала да пет конгресмена потпише писмо Џозефу Бајдену у којем су премијеров брат Андреј и његов кум Никола Петровић означени као центар корупције у Србији. Брнабићева је, међутим, заједно са директором ЕМС и министром енергетике Александром Антићем, на конференцији за медије у Влади Србије одбацила наводе о било каквом покушају рекетирања.

Отприлике у исто време, у медијима се појавила информација да би Ана Брнабић требало да буде на челу "деливери јунита" у Влади Србије, али према писању медија „деливери јунити“ нису никада заживели. У марту 2016. је у јавној дебати дошла у сукоб са Фискалним саветом који је оспорио исплативост увођења онлајн фискализације, за шта су се, са друге стране, НАЛЕД и Брнабићева недвосмислено залагали.

Председница је саветодавног одбора Етно мреже, удружења произвођача рукотворина. У августу 2016. изабрана је за министарку државне управе и локалне самоуправе. Ана Брнабић добитница је признања "Бизнис дама године" у категорији "Друштвено одговорно пословање" за 2013. годину. Рођена је 1975. године у Београду.

Слободна Европа


(Србијаданас)


На Србију и Србе је ПАО МРАК. Готово је. КРАЈ!!!

39  Форум / Србија / Одг: Магла око `Београда на води` послато: Јун 14, 2017, 15:21:55
СТРУЧЊАЦИ ПРОТИВ ВУЧИЋЕВОГ ПРОЈЕКТА:
 Погледајте Братиславу на води, Београд може само да плаче!


Градња је у току, мења се изглед зграда, а кише су указале на накупљање воде у подрумима. Свега 500 километара узводно ниче модерна Братислава на Дунаву, прецизно испланирана, пише Newsweek.rs

 

Одлука да се крене у изградњу пројекта Београд на води без озбиљне припреме и консултовања са стручном јавношћу већ је довела до првих техничких проблема, попут накупљања воде у подрумима и константног мењања изгледа зграда - иако је њихова градња увелико у току.


Због амбициозних рокова и притиска да се што пре отвори Сава променада, комплетна процедура није испоштована до краја. Нормално би било прво очисти дно реке, обезбедити га геотекстилом, потом направити најнижи ниво обалоутврде, и на крају највиши. Тек затим се безбедно могло почети с градњом и копањем темељних јама.

Река Сава је у веома доброј вези с подземним водама испод читавог Савског амфитеатра. Зато стручњаке уопште није изненадило кад је у подрумима објеката који су већ у изградњи примећена вода након првих већих киша.

Од самог почетка пројекат Београд на води суочен је с бројним критикама. Нема ниједног Београђанина који би био против тога да се тај део града култивише. Али начин на који су власти одлучиле да изграде нове четврти уз Саву изазива нелагоду. Проблем се, дакле, налази у начину реализације и процедури. На делу је сукоб власти и струке и не знамо ко ће победити, а губитници ће у сваком случају бити грађани, јер нема срећног града без чврсте спреге између политике, струке и грађана.
Простор на коме се гради Београд на води дуго је био део реке и очигледно је да је тамо тло веома ситно, слабо везано и покретљиво. Струка је од почетка упозоравала да се на таквом земљишту не би требало градити ништа више од неколико спратова.

Ко је имао прилику да прошета Сава променадом могао је да се увери да су плоче већ почеле да се раздвајају. Извођачи радова су тврдили да се не ради о лоше обављеном послу, већ да је до померања плоча дошло "због нестабилног корита реке у том појасу". Приметно је да радници додатно насипају обалу и обезбеђују је геотекстилом, што би требало да поправи ситуацију у дужем периоду, али експерти упозоравају да се геотекстил временом делимично запуши ситним честицама тла и све мање има улогу квалитетног филтера.

Разлика притисака на две његове стране расте, па вода пре или касније пронађе себи лакши пут. Значи ли то да ће вода у подрумима зграда бити стално присутна и да ће пумпе морати да раде нон-стоп? Одговор на ово питање нико са сигурношћу не може да пружи. Јасно је да првобитна дренажа није успела, али није немогуће да ће санација успети и да пумпе неће бити потребне. Остаје нам да чекамо.

Кад су наши преци кренули да шире град ка Врачару и Вождовцу, а не ка реци, знали су зашто то раде. Овај део града не зове се узалуд Бара Венеција. Осим тога, ово није први Београд на води. Пре неколико векова, само мало узводно код куле Небојше, постојао је град, али очигледно се суочавао са истим проблемима као и савремени градитељи.

Оно што додатно буни јавност јесте чињеница да смо сведоци учесталих промена изгледа објеката - укључујући и објекте који је у поодмаклој фази изградње, попут `Belgrade Waterfront Residence`. Легитимно питање које се поставља је како се онда уопште неко усуђује да купи стан у истоименом објекту кад је непознато како ће станови изгледати у финалној верзији?
КАКО ЈЕ У ЕВРОПИ

Изградња модерних градова на води није нова и оригинална идеја. Свега 500 километара узводно ниче Братислава на Дунаву. Словаци су прво очистили терен, испарцелисали, дали познатом архитектонском студију да уради мастерплан и отворили општу дискусију о пројекту - а затим су потражили инвеститоре.

Иницијатива за излазак Братиславе на Дунав датира са почетка осамдесетих година 20. века. Тада су дате прве скице новог приобаља које Стари град повезује са обалом. Последњих година предвиђени простор се попуњава, зграда по зграда, према плану студија Ciaran Ferri Architects, које је предвидео 210.000 квадрата новог пословног, стамбеног и културног центра, названог Еуровеа.

Поред површних сличности са Београдом на води, Братислава на води је урбанистички неупоредиво елегантније решење. У Братислави је први ред зграда до реке ограничен на осам спратова, а куле су увучене око 300 метара од Дунава.

Код нас су високе зграде стављене уз саму обалу, што ће довести до промене микроклиме, о чему се код нас слабо прича. У Савском амфитеатру је до сада постојала нека врста „отвора“ према Сави који је заједно са ниским зградама у целом старом Београду и благим узвишењима олакшавала неометано струјање ваздуха. Ту није било ничега што би представљало препреку измени загађеног ваздуха, или спречавало ширење влажнијег и лети хладнијег ваздуха изнад реке. Узевши у обзир број становника, запослених и њихових муштерија (или макар број гаража и паркинг места), размере очекиваног саобраћаја по овим улицама биће огромне. А тиме и загађење, јер је све унаоколо затворено, што предвиђеним високим зградама, што узвишењима на све три преостале стране. Промена микроклиме у самом центру града је неминовна.


У словачкој престоници нова градња заузима непуних 800 метара обале Дунава, дакле дупло мање него што Београд на води заузима на Сави. Сва подручја која су ослоњена на реку су јавни простори поред воде и централни простори јавног окупљања. Код нас Савска променада јесте отворена и слободна за кретање (засад), али питање је, кад се изграде остали објекти, шта ће се десити са простором на отвореном који је пројектом предвиђен за обичне грађане који нису власници некретнина у оквиру пројекта.

Братислава на води врви од културног и рекреацијског садржаја, а у Београду на води се о рекреацији говори веома мало, а о култури нимало.ЗАКЛАЊАШ МИ ПОГЛЕД

Све представљене структуре у Братислави имају равномерну спратност и усаглашени индекс и коефицијент изграђености. Облици и намене су уравнотежени и нигде не постоји азијски модел градње оличен у либералном и непланском гомилању капацитета, са цопy-пасте објектима. У Братислави се не граде зграде које ограђују град од реке, као што је, нажалост, наш случај. Код нас, прва два солитера поред реке, која су већ увелико у изградњи, требало би да иду 72 метра у висину.

У Братислави су две куле од 108 метара висине одмакнуте од обале 300 метара и иза њих остаје слободно још 500 метара простора за нове блокове. Дакле, Братислава на води се пружа скоро километар у дубину, иза обале Дунава. Нема ни говора о гушењу старог дела града високим солитерима и кулама као у Београду. Све је сјајно упаковано у простору и, што је најважније, нису оштетили визуре града.

У Београду ће нове зграде заклонити симболе града, попут Храма, Београђанке, зграде министарстава, Теразијске терасе, која је у процесу реконструкције и чији је пројекат сјајан. Читав смисао Теразијске терасе је поглед на реку. Генерације београдских урбаниста, али и београдских власти, готово 100 година као највећу градску драгоценост су чувале поглед са Теразијског гребена на Саву и савско приобаље, остављајући могућност да се једном учини продор и фактичка веза између историјског и новог градског центра на обали реке. То се зове „спуштање Београда на реке“.

Квалитетно уређење Савског амфитеатра последња је шанса да се Београд урбанистички "ресетује", да се тамо поставе централне функције града и државе. Сава је, изгледа, једина река на свету која има само једну обалу. Београд на води третира само десну обалу реке, док лева остаје пуста, што је методолошки гледано потпуна небулоза. Подсећам да је по пројекту Српске академије наука било предвиђено да се у том делу града изгради неколико музеја, зграда београдске опере и балета, и два трга, с леве и десне обале реке.

 
(ПИШЕ: Иван Кадић, мр инг. арх. са Архитектонског факултета Универзитета у Фиренци)


 
40  Форум / Политика / Одг: Кандидатура Србије у ЕУ послато: Јун 13, 2017, 22:32:13
Резолуција о Србији:
Шта Европски парламент тражи?Европски парламент у Стразбуру је затражио да Европска унија у преговорима о чланству са Србијом отвори нова поглавља која су технички већ спремна.

ЕП наглашава да је Србија "учинила важне кораке ка нормализацији односа с Косовом" и зато очекује стварање Заједнице српских општина (ЗСО).

То је и "кључни предуслов за укупни напредак преговора", подвукли су посланици ЕП у расправи о резолуцији о Србији, о чијем усвајању ће сутра гласати.

Парламент Европске уније подвлачи укупан економски и друштвени напредак Србије, а наглашава да су "хитно нужни даљи кораци како би се решила сва отворена питања" у дијалогу Београд-Приштина, с тим да "обе стране крену у пуну примену договора".


"То значи и успостављање Заједнице српских општина", како је предочено, уз позив Европској служби за спољне послове, на чијем је челу Федерика Могерини, да "процењује оно што чине две стране у спровођењу својих обавеза".

У резолуцији коју је припремио Дејвид Мекалистер, пише да су власти Србије "оствариле одређен напредак у правосуђу… али независност судства није спроведена на делу".

Отуд се тражи да власти у Београду обезбеде европске норме у правосуђу и "смање политички уплив на бирање и постављање судија и тужилаца".

ЕП је "забринут због помањкања напретка у борби против корупције, и позива Србију да покаже јасну политичку вољу и преданост решавању тог питања", а похваљује "ефикасну улогу Београда у међународној и регионалној полицијској сарадњи и напредак у сузбијању организованог криминала".

ЕП је поздравио учешће Београда у међународним војно-полицијским мисијама Европске уније, али "поново позива Србију, сагласно захтевима њеног статуса кандидата за чланство, да постепено усагласи своју спољну и безбедносну политику с ЕУ, укључујући политику према Русији".

Како је то напоменуто, "сматра да је за жаљење одржавање заједничких војних вежби Србија-Русија".

Наглашено је и да је "Србија и даље конструктивно опредељена за односе с другим земљама у процесу прикључивања ЕУ и суседним чланицама Уније" и речено да билатерална питања треба решавати сагласно међународном праву, као и да "решавање таквих проблема не сме угрозити преговоре о чланству с ЕУ".

"Европски парламент поздравља истрајно ангажовање Србије на путу укључивања у ЕУ и њен предузимљив, опипљив и добро припремљен приступ преговорима (о чланству)", наводи се у овом документу.

Такође се похваљује "напредак Србије у развијању ефикасне тржишне привреде и побољшању укупних економских прилика у земљи" и каже да је све то "јасан знак решености и политичке воље" Београда за ступање у ЕУ.

Међутим, како је наведено, Србија ту "стратешку одлуку мора да шири и у свом становништву, укључујући снажније предочавање колика се буџетска средства ЕУ дозначавају Србији.., а власти Србије треба да се уздрже од порука против ЕУ".

У резолуцији се позивају званичници Србије да "не оптужују и не врше политички неосноване нападе на омбудсмана" и зајамче средствима и системским оквиром рад свих независних тела и институција Србије.

Власти у Београду се, исто тако, позивају да "решавају случајеве претераног коришћења полицијске снаге према грађанима и узимају се на знање, са забринутошћу, спорни догађаји у београдској четврти Савамала, кад је реч посебно о рушењу приватне имовине, и тражи се да то брзо буде расветљено уз пуно учешће судских власти у истрази с циљем да се починиоци приведу правди".

Европосланици "поново изражавају забринутост због изостанка напретка слободе изражавање и поводом аутоцензуре у медијима, где је дошло до погоршања ситуације".


Они подвлаче да су "и даље забрињавајући политички уплив, претње, насиље и застрашивање новинара, укључујући физичке нападе, вербалне и нападе у писаном виду, као и насртаје на њихову имовину".

У резолуцији ЕП је велики простор дат питању слободе изражавања и независности медија, а од власти у Србији је затражено да "јавно и неопозиво осуди све нападе, обезбедие одговарајућа средства за ефикаснију истрагу напада на новинаре и медије да би починиоци били приведени правди".

Такође је оцењено да је нужно у потпуности применити законе о медијима и поздрављен је споразум о сарадњи и заштити између тужилаца, полиције и новинарских и медијских удружења.

Парламент ЕУ каже да су избори 24. априла повољно оцењени, мада тражи од власти Србије да у потпуности спроведу препоруке међународних посматрача, "посебно утицаја на медије" и "немања увида у финансирање политичких странака у изборној кампањи".

Наводи се да власти Србије морају да "примерено истраже тврдње о неправилностима, насиљу и застрашивању током изборног процеса".

У документу ЕП се углавном даје повољна слика заштите људских и мањинских права у Србији и подвлачи да "етнички, културно и верски мешовита Војводина доприноси идентитету Србије".

У Војводини је и даље зајамчена заштита мањина и добра је међуетничка ситуација, каже се у предлогу резолуције и додаје да "аутономија Војводине не сме бити ослабљена".

(Б92)


***
41  Форум / Срби у окружењу и расејању / Одг: Дијаспора послато: Јун 13, 2017, 17:10:43
Због предака подигао малињакИако живи у Француској где је признати фудбалски менаџер са веома успешним везама и у највећим европским фудбалским клубовима, Златко Ђерић (43) никада није заборавио своје порекло, баку Радисавку и деда Гвоздена који су њега и његовог брата Борка отхранили.Пуни род очекује се идуће године: Златко Ђерић


Деда Гвозден и бака Радисавка су се већ давно преселили у лепа сећања унука Златка и Борка, а кућа и имање које су за собом оставили је ваљало сачувати од пропадања и заборава. Међутим, Златко који живи у Паризу, уз сагласност свог брата Борка и уз подршку супруге Марије и деце Иве (5), Василија (11), Андрее (15), Анђеле (19) и Тамаре (21) одлучио је да обнови и сачува имање својих предака и да се на најлепши начин одужи баби и деди.Остварио сан

- Рођен сам у једном градићу у близини Нанта у Француској, али за мене је село Буар које се налази на путу од Ужица ка Кадињачи и дедина кућа одувек били моје извориште. Овде сам уз њихову помоћ, завршио основну и средњу школу, а тек сам се онда, као зрео човек, отиснуо у Француску, где сам направио завидну каријеру фудбалског менаџера - каже Златко и додаје:


- Међутим, о дединој, заправо нашој кући у селу Буар сам сањао, дошао је тренутак када сам чврсто одлучио да не дозволим да се наша богата земља не запарложи. Једна народна мудрост каже: постоји време када се у поток баца камење, али дође време и када се из потока камење сакупља". И тако, пре две године сам одлучио, и одлуку спровео у дело, да на три и по хектара засадим најбољу сорту малине и то по свим светским стандардима на шта би, да могу да виде деда Гвозден и баба Радисавка били веома поносни. Наравно, већ сада су на плантажу поносна и моја деца која се на овај начин све више везују за Србију, наше село и претке који су нам земљу оставили, а ми ћемо је обогаћену оставити онима иза нас.

Златко Ђерић је у подизање малињака до сада уложио преко 150.000 евра и ових дана заокружује послове око формирања малињака.


Све урађено по светским стандардимаМрежа против града

- Након добре припреме на три и по хектара земље сам засадио 50.000 садница најквалитетније малине, већ је постављено 1.100 бетонских дирека и 1.000 багремових стубова, а у току су радови и на постављању заштитне мреже против града. У међувремену, ангажовао сам специјализовано предузеће за проналажење и копање бунара чији су људи пронашли веома квалитетну воду на 70 метара дубине и који даје око 300 литара воде у минути, што је више него довољно да се обезбеди заливање малињака системом кап по кап. Паралелно са тим направљен је и систем за вештачку прихрану малина и све је то потпуно аутоматизовано - објашњава Златко о до сада урађеним пословима.


Цитат

У плану градња хладњаче

Када малињак буде у пуном роду, а то се очекује од следеће године, породица Ђерић ће са плантаже, према Златковој рачуници, убирати између 40 и 50 тона црвеног злата.
- Како сам већ у менаџерским пословима и познајем много људи из света бизниса, покушаћу да моју малину извозим купцима у Француској, Белгији и Италији, али већ имам у плану да следеће године изградим и хладњачу чиме се, наравно, стиче могућност да малину продајем у време и по цени која мени одговара - вели Златко.
Цитат
Поносан на фудбалере

Иако је Златко Ђерић тренутно заокупљен пословима у свом малињаку, не запушта посао фудбалског менаџера.

- Србија је земља спортиста, али, нажалост, квалитет фудбала у нашој земљи је изузетно опао до те мере да тренутно европским клубовима можемо да понудимо једва неколико фудбалера. Међу њима је Срђан Плавшић из Црвене Звезде који би могао да заигра за Нант, а међу фудбалским талентима су Лазар Романић за кога су заинтересовани италијански и француски клубови, Лука Ристивојевић и Мирза Мустафић. Наравно, има још много талентоване деце која би могла да се нађу у неком од највећих фудбалских клубова Европе, али велики проблем је што по закону наши играчи не могу да оду у европске клубове док не напуне 18 година и један дан. Но, и поред свих проблема са којима се суочавају спортисти у Србији, а посебно фудбалери, можемо бити веома поносни на спортске резултате које постижу у свету - каже Ђерић.


(Вести)


***

Свака част! Тако се то ради. Љубав и поштовање према прецима ће спојити и са корисним, како и за њега, тако и за његове потомке. Искрено се надам да ће успети у овоме.

42  Форум / Србија / Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна послато: Јун 12, 2017, 20:45:44
Петровац на Млави:
На градској депонији истоварена бурад са непознатом супстанцом
Непријатан мирис, који подсећа на покварени кисели купус, данима се шири Петровцем на Млави. Због тога многи грађани избегавају да изађу из кућа, а родитељи да децу изведу у шетњу.


Миодраг Милетић из улице "8. октобар" прича да се тај мирис осећа без обзира да ли дува ветар или не и да су због тога уследиле препирке међу комшијама које су претиле да се претворе у свађе и сукобе.

- Данима се питамо ко то у канте за смеће баца покварени кисели купус. Онда смо почели да проверавамо контејнере и видели да и њима нема киселог купуса, а мирис се и даље ширио. Помислили смо да је неко можда купус бацио у градску канализацију, али када смо проверили шахте видели смо да тај непријатан мирис не долази ни из канализације. Не знамо како да се заштитимо од тога, а надлежни органи се не оглашавају - каже Милетић.Председник СО Петровац на Млави Миланче Аћимовић рекао је за "Блиц" да непријатан мирис долази са градске депоније КЈП "Извор", али и из неких делова града.

- Под окриљем ноћи на депонији је истоварено двадесетак буради са непознатом супстанцом. Сутрадан када су радници комуналног предузећа на депонији булдозером растурали гомиле смећа случајно су пробушили једно од буради из којег је почео да се шири непријатан мирис који подсећа на покварени кисели купус. Одмах су алармирани надлежни органи, али нам је речено да у циљу истраге не дајемо никакве информације. Таква бурад пронађена су на још неколико локација у граду и из њих се такође шири непријатан мирис. Претпоставља се да је реч о неком инсектициду - каже Аћимовић.Директор КЈП "Извор" није желео да о овоме даје никакве информације. У Основном јавном тужилаштву, у Петровцу на Млави новинару "Блица" је речено да је до сада пронађено тридесетак буради, на депонији смећа и у граду, са непознатом супстанцом мириса на покварени кисели купус.


- Током ове седмице та бурад биће послата на анализу Рударском институту у Бору. То је овлашчена установа која ће утврдити о каквој је супстанци реч. За сада толико могу да кажем јер од полиције још нисмо добили никакав писани документ - рекао је Слободан Динић, јавни тужилац у Петровцу на Млави.

(Светислав Мирковић, Блиц)


***

У исто време, у Београду се дешава нешто још горе,


Тињају депоније и - немар
Београђани преплашени због дима који се данима шири из Винче, док надлежни тврде да опасности - нема. Концентрација штетних материја у просеку, градске власти очекују да киша помогне у гашењу

Дим који се шири са депоније прекрио је и Вишњичку бању Фото Н. Скендерија

ГУСТИ дим гушио је Београђане протеклих ноћи и јутра у већини делова града, па је готово немогуће проветрити просторије и удахнути ваздух. Страх грађана који су у среду у паници обавештавали нашу редакцију о томе како не могу да удахну, утолико је већи јер дим долази са депоније у Винчи, где већ двадесет дана гори неразврстан отпад из дубина сметлишта. Иако надлежни тврде да разлога за панику нема, препоручују боравак у затвореном простору, као и затварање прозора када дим наиђе. Када ће проблем бити решен, нико не зна са сигурношћу.

Ветар који је променио правац већ две ноћи доноси у град густи, смрдљиви дим и буди Београђане из сна! Сама помисао на то да ветар густим димом доноси честице опасне по здравље, плаши их много више од тога што не могу да проветре станове и осуше веш на тераси. И поред тога што гневни, суграђани непрестано зову све градске службе, јер у раним јутарњим часовима од дима не виде прст пред носом, из "Беоком сервиса" кажу да је ситуација под контролом.

- Жале се суграђани са Миријева, Звездаре, Карабурме, Вишњичке бање, а због ветра осетили су дим и становници централних градских општина. Машине свих комуналних служби су тренутно на терену и сви су у приправности. Очекујемо падавине које би свакако могле да помогну - објашњава Дарко Главаш у име "Беокома".

Телефони редакције "Новости" не престају да звоне, а Београђани су у паници, јер није реч о обичном пожару. Плаше их органска једињења.

- Писала сам и Општини Гроцка, сектору за ванредне ситуације, градоначелнику, председнику, звала ватрогасце, међутим, нико ништа није урадио да се проблем реши. У Вишњичкој бањи и околини не може да се живи од дима - огорчена је Тања Бабић.

Из Градског завода за јавно здравље кажу да је група честица суспендованих из течних и чврстих једињења у порасту ноћу и у раним јутарњим сатима, али када се то прерачуна на 24 сата, што је законом прописано мерење, концентрација је испод граничних вредности. У циљу детаљне евиденције, постављена су још два мерна места у Вишњичкој бањи.


У Институту за јавно здравље Србије "Милан Јовановић Батут" нису имали саговорника на ову тему.

Иначе, пожар у депонији избио је 18. маја, а ватра још тиња на великим дубинама. Ватрогасци су дежурни на терену, али кажу да вода не може да угаси ватру на дубини од око педесет метара. У том случају, нејасно је како би падавине могле да помогну.ПРЕПОРУКЕ ГЗЗО

ПРЕПОРУЧУЈЕМО грађанима да током ноћи и дела преподнева држе затворене прозоре на стамбеним објектима и дуже не бораве на отвореном у случају појаве дима и непријатних мириса. Ово се, пре свега, односи на особе које болују од хроничних плућних и кардиоваскуларних, као и других акутних и хроничних болести у којима је већ компромитована плућна функција - поручују стручњаци из Градског завода за заштиту здравља.Цитат

НАЈЦРЊА ЕКОЛОШКА ТАЧКА

ГРАД у јулу бира партнера за управљање депонијом у Винчи. Овим поводом градоначелник Синиша Мали истакао је да ће после одабира компаније надлежни моћи да почну сређивање "еколошки најцрње тачке у овом делу Европе" и тако спрече инциденте као што је пожар. Укупно пет компанија позвано је пре 10 дана да поднесу коначне понуде за овај пројекат, а Мали је најавио да ће бити отворене до 6. јула. Ова инвестиција коштаће 300 милиона евра и отпад ће се користити за добијање топлотне и електричне енергије.


Фото: Н. Живановић

(В.Радуловић, НОВОСТИ)

43  Форум / Српске везе - Огласите се лично / Одг: ЛИТИЈОМ за ... послато: Јун 10, 2017, 02:14:25
65. Литија  за Православну слободу Србије
одржаће се
 

у суботу 10. јуна

Окупљање у 15 часова испред владе Србије!
Литија креће ка Патријаршији, поред Скупштине до РТС јавног сервиса
и назад.


Народе дођите
 да у миру прођемо Литијом и молимо се  Светом Архангелу Михаилу и
Српским Свецима за спас наше Светиње
.

Цитат

Устаљени програм свакосуботњих Литија:
 Окупљање у 15 часова испред назови "владе Србије",
уводно обраћање у 15:30,
полазак Литије у 15:45, обраћања испред Патријаршије у 16:45,
испред НеНародне Скупштине око 17:50,
 испред лажљивог РТС-а око 18:10
 уз емитовање новог Слободног Српског Дневника
и,
потом, повратак на централно место непрестаних Православних протеста
испред назови "владе Србије" у 19:00 часова.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=zzQBCMKt1hY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=zzQBCMKt1hY</a>

Богом нам добродошли
 док још времена за сведочење Истине,
а тиме и наде за слободу Православне Србије јоште има!


(Истинољубље)
А за све оне који из оправданих разлога не могу да присуствују Литији, могу да је прате уживо од 15:30 часова на линку:

https://www.youtube.com/channel/UCdpLLsL4zKl-Gmj8eEw0L0A/live
44  Форум / Економија / Одг: Системски колапс српске индустрије послато: Јун 09, 2017, 18:37:24
Пропаст српског грађевинарства:
 Гиганти у рушевинама
Цитат
Некада је грађевинска индустрија била један од стубова развоја у Србији. Данас мостове, путеве, објекте граде кинеске компаније, док се некадашњи српски гиганти боре са дуговима, стечајем, неисплаћеним зарадама...Све мање и градилишта и прилика за зарадуОсамдесетих година прошлог века наша предузећа, попут `Рада`, `Енергопројекта`, `13. октобра`, `Комграпа` и многих других, била су задужена за бројне пројекте како у земљи, тако и у иностранству. Више од пола милиона људи некада је породице хранило управо платама из југословенских грађевинских фирми, а данас је то свега 50.000 до 60.000 људи.


Српских грађевинских предузећа у 2011. години било је скоро 9.000, док је данас та бројка преполовљена. Тренд опадања прети да грађевинарство у Србији добије исти статус као диносауруси. Материјал за зидање одавно не производимо, а само 20 година раније наше фабрике биле су снабдевачи цемента, цигле, арматуре, боја, дрвенарије у целом региону. По угледу на пољопривреду која кромпир и лук увози из Кине, и грађа сумњивог квалитета сада се увози из Молдавије, Украјине, Кине...


Годинама је системски урушавано српско грађевинарство. Тендери за велике пројекте осмишљавани су тако да државна предузећа немају никакве шансе. Тиме су на сцену ступили приватници који као једини циљ имају лични профит. Од највећег броја некадашњих фирми, који су били важни конкуренти на иностраном тржишту, данас су остали само неисплаћени радници и дугови. Фирмама попут `Путева Ужице`, `Ратко Митровић` и многим другим, држава никада није исплатила више од 200 милиона евра дуга. Уместо тога, својим неделовањем, помогла им је да оду у историју.

Цитат
Сива зона

Они који највише страдају су радници. Иностране компаније, као и српски приватници, у борби за профит, штеде на сваком кораку. Масован рад на црно преосталих радника у грађевини уобичајена је појава. Наиме, током целе грађевинске сезоне, око 20.000 грађевинаца ради без икаквог папира. Добар пример је и случај изградње стамбеног насеља `Степа Степановић` на Вождовцу у Београду, где је половина свих ангажованих радника радила у илегали.
Чувено предузеће `Комграп`, које је Србији доносило огроман приход и изводило најкомпликованије грађевинске пројекте у земљи, потпуно је урушено. У саставу те фирме било је чак 11 предузећа која су угашена. Машине за које су својевремено издвајани милиони, које би и данас могле да доносе приходе, растурене су и продате у старо гвожђе. Након приватизације, око 60 одсто радника је остало без посла, а они који су на папиру и даље били запослени, више од 10 година не примају плате и не уплаћује им се радни стаж. Иако је приватизација најављена помпезно уз процену капитала на више од 140 милиона, није донела никакве нове послове.

ГП `Рад` само је још једна од жртава лоше приватизације. Бројни незавршени објекти на атрактивним београдским локацијама сведоче о високим амбицијама овог предузећа. Предстечајни поступак је вођен десет година, након чега је извршена продаја, што није донело никакав напредак. Никад завршена зграда код хотела Хајат, замишљена као пословни простор са више од 400 канцеларија, и даље зараста у коров.

Остаје питање да ли држава није имала снаге да се избори за своју "децу" или је уништавање било планско, како би у први план избили неки нови инвеститори, страначки намесници. Иако је власт тврдила да су сва та предузећа нерентабилна, нејасно је каква је рачуница платити другима да направи оно што можемо и сами.

Још један пример лоше приватизације је и ГП `Трудбеник градња`, које је својевремено откупила приватна фирма `Монтера`. То предузеће је било водеће у области станоградње, а поступак против власника због вишемилионске утаје пореза и даље се води.

Примера ради, у Шведској, када компанија дође у финансијску потешкоћу, одмах стиже порески стручњак са банкаром и осмишљава план изласка из кризе. Ипак, висок ниво корупције не дозвољава да такав модел завлада код нас. У целом региону некадашње заједничке државе, где су грађевинске оперативе биле дубоко интересно повезане, дошло је до сличног сценарија као и у Србији: уништене су моћне компаније зарад интереса криминалног, приватног предузетништва.

(А.Вучићевић, Вести)***45  Форум / Политика / Одг: Издаја - државна и национална послато: Јун 09, 2017, 05:42:37
Земље Квинте - властима у Београду:
Не претите Србима на Косову

Први пут од увођења вишестраначког система у Србији, амбасаде пет водећих земаља Запада траже од Београда да заустави притиске на Србе уочи предстојећих `косовских` избора. Значи, ни за њих више нема дилеме да иза претњи, суспензија и инцидената стоје Марко Ђурић и Канцеларија за Косово и Метохију.


Председник Србије Александар Вучић би под хитно требало да се изјасни и заустави насиље над српским политичарима. Ово каже за `Вести` Душан Јањић, политички аналитичар и председник Активне Србије, коментаришући јавни апел амбасада Француске, Немачке, Италије, САД и Велике Британије на Косову, које тврде да су примиле низ забрињавајућих извештаја о покушајима да се утиче на резултате `избора` на Косову. Односно, да се претњама и застрашивањима приморавају Срби да гласају на одређени начин - за Српску листу.

- Од времена Слободана Милошевића до данас не знам ниједну владу која Србе на Косову није третирала као поданике. Наставак те лоше политике нас је довео у ово стање. Пошто је Косово, де факто, ван контроле, користе се неформални канали и за информисање, али и за огромно богаћење које не иде у буџет Србије већ у странке и џепове политичара. Погледајте све који су до сада били на месту Марка Ђурића, са изузетком Санде Рашковић Ивић. На око се види и да су се Небојша Човић, Слободан Самарџић и други обогатили, а ти интереси и везе са тим групама су директан извор свих ових сукоба који се дешавају последњих дана - објашњава Јањић.


Цитат
Листа као вашар

Јањић истиче да сама `Српска листа` иза које је стао Београд нема никакву кадровску селекцију, да се у њу улази као на вашар, а да је оно што је најгоре да су такви представници Срба убедили међународну заједницу да Србија фингира бриселске преговоре.
- Својим таквим деловањем они су довели Београд у веома тешку ситуацију и више му се не верује - закључује Јањић.Он додаје да је шеф Канцеларије за КиМ Владе Србије, вероватно у одсуству озбиљне стратегије, ушао у сукобе са бившим лидером `Покрета социјалиста` на КиМ Александром Јаблановићем. Истичући и да медији данас о томе пишу, не питајући се шта је извор тих сукоба.

- Ђурић је ушао у сукобе са Јаблановићем док је он био вођа `Српске листе`, почетком 2015, и у том сукобу Канцеларија за КиМ није задржала неутралност. Када је Јаблановић од миљеника постао издајник та борба је постала све жешћа и то је Ђурића везало за само једну фракцију која користи политику за монополисање пословања на Косову, али и изван њега. Заправо, све ово што се дешава није последица борбе за националне интересе већ за "контролу" над том територијом - каже Јањић.


Цитат
Злоупотреба народне воље

У Удружењу Ђаковчана `Успења пресвете Богородице` истичу да су веома забринути.
- Ти сукоби неће ништа добро донети Србима. Њихов циљ и мотив су лично богаћење појединаца који злоупотребљавају вољу народа. Коначни циљ свих би требало да буду повратак и опстанак, а све ван тога је користољубље и злоупотреба несреће протераних и оних који су остали, а живе у тешком стању. Захтевамо толеранцију, разум и мир међу Србима, а од председника Србије Александра Вучића да искористи свој ауторитет у смиривању страсти на КиМ - каже за `Вести` председник Удружења Ђокица Станојевић.


Ђурић упорно понавља да би Срби на Косову требало да подрже `Српску листу`, а да Александар Јаблановић ради за Приштину. Док он то говори из Београда, на Косову се након претњи, пуцања на страначке просторије, прешло и на песнице. Током конференције за новинаре у просторијама Партије косовских Срба (ПКС) на којој је Јаблановић објашњавао околности под којима је дан раније завршио у просторијама косовске полиције, претучен је његов возач Милан Радојевић. Са тешким повредама транспортован је у КБЦ у Косовској Митровици. Радојевић је интерно расељено лице из Призрена. У тренутку напада налазио се испред зграде ПКС, где су се у време конференције одржавали протести Српске листе, а одатле чуло "Ацо, Шиптару".

(Ј.Л.Петковић, Вести)


***

Ма какви избори, за тамо неку квази државу "Косово"?
Од оног тренутка, када је власт из Београда натерала Србе са Косова и Метохије да учествују у некаквим шиптарским изборима, за шиптарски парламент, а укинули су српске институције на Светој Српској Земљи, починили су грех и ИЗДАЈУ  Срба. Поновићу један део, већ написаног, изговореног:

Цитат
Нико у протекле две деценије није више урадио за стварање независног Косова од Александра Вучића и Ивице Дачића. Њих двојица су највише допринели да Косово и Метохија данас све више ужива све атрибуте државности. Њих двојица ће променити и Устав како би дозволили да Косово какво је данас постане и члан Уједињених нација. Немојте судити њихову политику и дела по ономе шта они причају него по ономе шта су радили. А починили су велеиздају државних и националних интереса. Као што извршавају сваки налог који им долази од ЕУ, ММФ и Светске банке.
46  Форум / Србија / Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна послато: Јун 08, 2017, 06:39:31
Смрад шина гуши Дорћолце"Железнице Србије" затрпале Доњи град пружним конструкцијама уклоњеним са простора "Београда на води". По врућини осећа се непријатан мирис од ужеглих прагова и набацаних старих колосека


Железнице Србије обећале да ће крајем априла уклонити прагове и шине
Фото П. Митић


ТОНЕ старих прагова и шина наслагане су пре четири месеца поред зграда у насељу "25 мај" на Дорћолу. Уклоњени су приликом рашчишћавања простора око "Београда на води". "Инфраструктура Железница Србије" сместила их је овде, на локацију која је, према њима, била најближа за одлагање. И док током зиме и пролећа станари са "отпадом" нису имали проблема, осим естетских, топло време донело је бројне недаће. Из "Железница" поручују да материјал није отрован, али да траже другу локацију за одлагање.

Смрад мазива и уља за импрегнацију, којим су прагови натопљени, несносан је када је сунце у зениту. Непријатан мирис шири се целим Доњим градом, а станарима у улици Дунавски кеј 2, 4, 6, па све до броја 20 је најтеже.

- Чим мало огреје, смрад уља постаје неподношљив - прича један од станара Раде Грујић. - Не може да се дише колико тај мирис "штипа" за нос, па прозоре не отварамо. И, према Закону о заштити животне средине, старо уље не сме да се баца, већ је обавезна његова рециклажа, а овде угрожава здравље свих нас.

Шине и прагови, скретнице и колосеци, побацани су у дужини од 500 метара. Пре само четири дана, под прозоре станара Доњег града, донета је нова количина "отпада".

- Плашимо се и да су ти прагови можда радиоактивни. Чула сам да је то нека докторка помињала. А и да нису, не знам ко је био толико паметан да нам их стави тик уз зграду. Ту се таложи ђубре, а "Зеленило" не може да покоси траву сада већу од метра, ни да уништи амброзију која се ту раширила. И змије су почеле да нам излазе одатле, а пре тога их овде никада није било - прича станарка Славица.

фото П.Митић

Иако је после бројних жалби станара "Инфраструктура Железница Србије" обећала да ће до краја априла уклонити отпад, складиштење се наставља.

- Локација Доњи град била је најближа за одлагање, па је железничка грађа овде остављена. Након класификације материјала, део ће бити отпремљен у Нови Сад и Зрењанин, на мање битне пруге као половни материјал. Тренутно тражимо другу локацију, ван насељеног места где бисмо грађу преместили. Напомињемо да шине и прагови нису отровни и да не представљају опасност по здравље житеља - наводе из "Инфраструктуре Железница Србије".

Зашто се на време није размишљало о месту одлагања отпада и где ће и како наћи нови адекватан простор, ако у почетку то нису успели, остаје нејасно. "Новостима" није речено ни када ће тачно прагове и шине однети из Доњег града.ОПАСНОСТ ЗА ПРОЛАЗНИКЕ

ОНИ који желе да скрате пут и не користе пасарелу ка зградама, сада морају да се пробијају кроз железнички отпад. Наслагани прагови и до три метра у висину, опасност су и по мале Роме који сакупљају секундарне сировине. Уједно, и прошле године проглашена најлепша башта Старог града налази се тик уз ово сметлиште.

(С.Б.Милошевић, НОВОСТИ)


***

А иза тих шина и зграда, само пар метара, налази се прелепо шеталиште, Дунавски Кеј.


 Да ли неко жели да загади и тај део, колико толико, "природних плућа" Молим?

Неко је ПОСЕКАО врбу (са слике испред) и тај део више није као на тој слици.
Неко је посадио ОГРОМНЕ жбунове, ружа разних боја, које су толико високо нарасле, дуж целог шеталишта, да се река УОПШТЕ не види када се седи на клупама, а како је кренуло, неће се река од тих ружа видети, ни када се шета обалом. А пре тога је ту била травица и ниско пољско цвеће (као на овој слици). Сада се из тог "ружиног" шибља осети смрад, буђ, препуно је комараца и гмизаваца. Људе је просто страх да шетају том страном Кеја.

Да ли је неко "опрао" паре, купивши те силне саднице ружа, које никако нису за тај део шеталишта...  Молим?

Питам се шта је следеће? Можда ће и на тај део шеталишта дотерати те старе прагове и пруге и друго ђубре...

Ипак, још увек је "Екологија за Србију и даље апстрактна" (ОВДЕ бих додала, да је Екологија АПСТРАКТНА за властодржце, да ли Града Београда или Србије, свеједно, све су то незналице и дилетанти до дилетанта. УНИШТИШЕ све, па и ово мало природе, које нам је преостало!!!)

 
47  Форум / Србија / Одг: Косово и Метохија - из часа у час послато: Јун 05, 2017, 05:50:01
Шиптари уништили српске споменике у јужном делу Митровице


Туга на гробљу у јужном делу Косовске Митровице на Духовске задушнице: Више од 90 одсто надгробних споменика је уништено и зарасло у коров и шибље

(Фото И. Радуловић)


РЕТКУ прилику да посете гробове својих најмилијих у јужном делу Косовске Митровице је, на дан Духовских задушница, искористило више стотина Срба из северног дела града.

Када су, у организацији Црквене општине и Привременог органа Косовске Митровице аутобусима, али и приватним возилима и такси превозом, пристигли до гробља на којем су се Срби сахрањивали до јуна 1999. године, доживели су шок. Више од 90 одсто уништених надгробних споменика, прекривених свеже покошеном травом, коровом и шибљем...

Завладала је у трену туга, немир и разочарање.


- Шта да кажем, тешко је да теже не може бити. Ово је слика коју треба да види цео свет - са тугом у гласу говори Зденка Живковић која је ову ретку прилику искористила да посети гроб свог сина.

(И.Р. НОВОСТИ)
48  Форум / Србија / Одг: Чудна појава змија, црних скакаваца, мушица, крволочних врана... послато: Јун 04, 2017, 05:19:23
У Србији забележене сцене као у Хичкоковом филму `Птице`


СЦЕНА У БЕОГРАДУ КАО ИЗ ХИЧКОКОВОГ ФИЛМА:
Вране кљуцају људе у главу!

Оне нападају у близини гнезда јер се боје за младунце који сад уче да лете, а и децу могу доживљавати као уљезе, па би родитељи нарочито требало да буду опрезни

Грађани појединих делова Србије, а посебно Београда, последњих дана посматрају призор као из чувеног хорор филма Алфреда Хичкока "Птице" јер вране немилосрдно нападају људе.


Уплашени људи су нападе пријављивали и Хитној помоћи јер су их кљуновима кљуцале у главу.
Стручњаци позивају на опрез и објашњавају да се разлог за овакво агресивно понашање птица заправо крије у жељи да се заштите младунци.
- С доласком пролећних дана учестали су позиви грађана који су се уплашили врана и њихових агресивних напада без икаквог повода. Оне нападају људе у близини гнезда јер се боје за своје младунце, који у ово време невешто полећу или испадају из гнезда на улицу. Напади могу да доведу до мањих повреда, па из тог разлога треба бити обазрив. Упозоравамо грађане да се не приближавају младунцима - каже орнитолог Милош Радаковић из Завода за заштиту природе Србије.


Он објашњава да одрасла птица најпре снажним грактањем шаље упозорење, а онда се устремљује на потенцијалну претњу с циљем лажног или правог напада.
- Вране углавном нападају када су младунци ниско у жбуњу или у нижим деловима крошње дрвета. Уколико птице упорно бране младе, потребно је понети кишобран или неко друго средство којим се може одбранити од потенцијалног напада. Такође, треба се што пре, без панике и наглих покрета, удаљити. Вране могу и децу доживљавати као уљезе, па би родитељи с децом нарочито требало да буду опрезни и спремни да реагују - упозорава Радаковић и додаје да овакво понашање врана траје док се младунци у потпуности не спреме за лет.


Ако у вашем крају има много дрвећа и гнезда врана, обавезно ставите шешир или капу на главу да бисте избегли огреботине и одлазак код лекара.
- Углавном су то површинске огреботине, па саветујемо грађанима да се јаве у свој дом здравља и евентуално приме антитетанус ако је рана дубља - саветује портпарол Хитне помоћи Нада Мацура.
 

Сандра Јовановић
НОСИТЕ КАПУ И БРЗО ПРОЂИТЕ

Сандра Јовановић из Друштва за заштиту и проучавања птица Србије објашњава да повреде од напада врана углавном нису озбиљне, али саветује избегавање места где се гнезде током маја и јуна.
- Вране често само лете близу, изнад глава пролазника. Повреде, ако их уопште буде, могу бити огреботине по темену, раменима или рукама јер су то избаченији и лако доступни делови тела. Уколико је немогуће заобићи место где обитавају вране, у том случају можете понети кишобран или штап који ћете држати изнад главе, али не да бисте узвратили ударац. Још један једноставан савет је да носите капу и брзо прођете - каже Јовановићева.

 Јелена Пронић


(Курир)

***


Добар коментар једног читаоца, са којим се у потпуности слажем:

Цитат

Dana

Pa zar su vrane vaznije od ljudi? Ako ih ima preterano preduzmite nesto. Kakvo je to nebulozno objasnjenje da su povrede lakse prirode? Necu ni da me grebu, niti kljucaju u glavu. Zivim u centru i imamo terasu i vesernicu na krovu zgrade pa vrane nekad slecu na gelender ili TV antene i ako ih terate grakcu kao lude. Bas covek da se uplasi.49  Форум / Српске везе - Огласите се лично / Одг: ЛИТИЈОМ за ... послато: Јун 02, 2017, 22:38:58
64. Литија  за Православну слободу Србије
одржаће се
 

у суботу 3. јуна

Окупљање у 15 часова испред владе Србије!
Литија креће ка Патријаршији, поред Скупштине до РТС јавног сервиса
и назад.


Народе дођите
 да у миру прођемо Литијом и молимо се  Светом Архангелу Михаилу и
Српским Свецима за спас наше Светиње
.

Цитат

Устаљени програм свакосуботњих Литија:
 Окупљање у 15 часова испред назови "владе Србије",
уводно обраћање у 15:30,
полазак Литије у 15:45, обраћања испред Патријаршије у 16:45,
испред НеНародне Скупштине око 17:50,
 испред лажљивог РТС-а око 18:10
 уз емитовање новог Слободног Српског Дневника
и,
потом, повратак на централно место непрестаних Православних протеста
испред назови "владе Србије" у 19:00 часова.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=zzQBCMKt1hY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=zzQBCMKt1hY</a>

Богом нам добродошли
 док још времена за сведочење Истине,
а тиме и наде за слободу Православне Србије јоште има!


(Истинољубље)
А за све оне који из оправданих разлога не могу да присуствују Литији, могу да је прате уживо од 15:30 часова на линку:

https://www.youtube.com/channel/UCdpLLsL4zKl-Gmj8eEw0L0A/live
50  Форум / Политика / Одг: Јужни Ток, Турски Ток или НАТО - амерички Ток послато: Јун 02, 2017, 22:25:45
Русија, Србија и Мађарска селе за сто:
Наставља се градња Јужног тока?
Министар иностраних послова Мађарске Петер Сијарто изјавио је да су Русија, Мађарска и Србија обновиле преговоре о изградњи гасовода "Јужни ток".
Да ли ће Јужни ток ипак угледати светлост дана?- Мађарска, Русија и Србија обновиле су преговоре о изградњи гасовода ’Јужни ток’, али у мањем капацитету него што је првобитно разматрано - рекао је министар за мађарску агенцију МТИ.

Сијарто је навео да ће Мађарска ускоро одржати консултације с Европском комисијом и Бугарском поводом гасовода.

У децембру 2014. године Русија је објавила да прекида рад на "Јужном току“ због неконструктивног става Европске уније и окренула се гасоводу "Турски ток". 

(Вести)

Странице: [1] 2 3 ... 138
Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!