forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Новембар 25, 2017, 11:16:55


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


  Прикажи поруке
Странице: [1] 2 3 ... 140
1  Форум / Политика / Одг: Хашки трибунал: Политичка суђења Србима послато: Новембар 23, 2017, 03:32:03
Генерал Ратко Младић осуђен на доживотну казну


Цитат
Хашки трибунал осудио је првог команданта Војске РС са образложењем да је "значајно допринео извршењу геноцида у Сребреници и других ратних злочина почињених на територији Босне и Херцеговине"

ХАШКИ трибунал осудио је Ратка Младића на доживотни затвор, са образложењем да је "значајно допринео извршењу геноцида у Сребреници и других ратних злочина почињених на територији Босне и Херцеговине".

Суд је закључио да је он својим деловањем значајно допринео извршењу генодица над босанским муслиманима у Сребреници, да је терорисао становништво Сарајева, да је наређивао узимање талаца....

Младић је осуђен по 10, од 11 тачака оптужнице.


Ослобођен је само оптужбе за геноцид у шест општина - Фоча, Кључ, Котор-варош, Приједор, Сански мост, Власеница.


Ово је првостепена пресуда на коју постоји право жалбе.

Председник судског већа Алфонс Орије рекао је да је веће закључило да Младић није крив по тачки 1 по оптужби која га терети за геноцид у сест опстина БиХ, претходно образложивши да није доказано да је циљ удруженог злочиначког подухвата био геноцид.

Осуђен је по других 10 тачака оптужнице:

- по тачки 2 за геноцид у Сребреници,

- по тачки 3 за злочин против човечности,

- по тачки 4 за истребљење и злочин против цивилног становништва,


- по тачки 5 због убистава и злочин против цивилног становништва,

- по тачки 6 због убистава и кршења закона и обичаја ратовања,

- по тачки 7 због депоратција и злочин против цивилног становништва,

- по тачки 8 због нехуманог премештања и злочина против цивилног становништва,

- по тачки 9 осуђен је због терорисања, кршења закона и обичаја ратовања,

- по тачки 10 осуђен је због противправнних напада на цивиле и кршење зкаона и обичаја ратвоања, и

- по тачки 11 због узимања талаца - особља УН и кршења закона и обичаја ратовања.10:06 - ИНЦИДЕНТ ИСПРЕД СУДНИЦЕ

Пред почетак изрицања првостепене пресуде Ратку Младићу у Хашком трибуналу испред суда је дошло до инцидента између мушкарца који је држао српску заставу и чланова Удружења БиХ.

Како је пренела Н1 телевизија, Бакира Хасечић, председница Удружења "Жена-жртва рата" покушала је да отме заставу непознатом мушкарцу.

Интервенисала је полиција која је смирила ситуацију.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=IqGY_AZ1Fgc" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=IqGY_AZ1Fgc</a>
10:20 - СУДИЈА ОРИ: ЗАТВОРЕНИЦИ СИЛОВАЛИ ЈЕДНИ ДРУГЕ, СИЛОВАНЕ И МУСЛИМАНКЕ


Констатовано да су многе жртве биле изложене заточеништву, дискриминацији на расној и верској основи.

- У многим логорима није било воде ни хране, па су неки умрли. Затворенике су често премаћивали понекад предметима попут месинганих боксера и металних шипки. Затвореници су били приморавани да један другог силују. Муслиманке су силоване групно, међу њима је било и девојчица од 12 година - рекао је Ори.

Веће је констатовало да је у више општина почињена депортација и присилно пресељење (Бањалука, Бијељина, Фоча, Илиџа, Нови Град, пале, приједор, Рогатица, Сански Мост, Соколац, Власеница). Веће је констатовало да је било злочина против човечности и масовних погубљења босанских муслимана, да је показивано мало или нимало хуманости и нечовечна поступања.


10:25 - САРАЈЛИЈЕ БИЛЕ НА НИШАНУ СНАЈПЕРА

Веће подвлачи да установљено да је у Сарајеву било неселективног гађања цивила, да су грађани живели у стању непрекидне опасности, као и да су "сваки пут када би изашли из куће, морали да се питају да ли ће бити на нишану снајпера".

10:35 - ВЕЋЕ О СРЕБРЕНИЦИ, МЛАДИЋ УЗ ОСМЕХ ОДМАХУЈЕ ГЛАВОМ


Веће разматра тачку оптужнице која се тиче Сребренице.

"8. марта 1995 Радован Караџић је издао директиву бриој 7 и издао Дринском корпусу да створи нестабилност у Сребреници. Марта 1995. Младић је потписао директиву 7.1 која је претворена у војну акцију и донета је одлука да се ово подручкје претвори у српску територију. Напад је почео 6. јула, а 11. јула је војска ушла у Сребреницу када је почело спаљивање њхових кућа. Жене и деца су масовно побегли у Поточаре, а мушкарци у Тузлу. У Поточарима је било скоро 30.000 цивила, није било хране, воде... Српске снаге су створиле застрашујућу атмосферу. Одводили су људе, многи се више никада нису вратили".

Младић је уз осмех одмахнуо главом када је веће изнело тврдњу да је након одлука које су потписали Караџић и Младић постојала јасна намера била да се Сребреница "испразни" и да се претвори у српску територију.


10:44 - ВЕЋЕ О ГЕНОЦИДУ У СРЕБРЕНИЦИ: НАМЕРАВАЛИ ДА УНИШТЕ МУСЛИМАНЕ

Веће је утврдило да су физички извршиоци извршили радње које су по дефиницији геноцид над босанским муслиманима у Сребреници. Констатовало је да су они намеравлали да униште муслимане у Сребреници који су чилини део заштићене групе. Над њима су почињена клривична дела геноцида, истребљивања, премештања, убистава.

Веће је констатовало да је Младић био на разним положајима у ЈНА и од маја 1992 био на дужности главног командатанта војске РС. Веће је утврдило да је постојао удружени подухват да се муслимани и хрвати трајно уколоне са терирорије. Оценивши изјаве и понашање руководства БиХ и Срба докази не иду у прилог да је геноцид био циљ удруженог злочиначког подухвата.10:52 - ВЕЋЕ: У СРЕБРЕНИЦИ БИЛО ГЕНОЦИДА; МЛАДИЋУ ОДОБРЕНА ПАУЗА
Веће је констатовало да је на подручју Сребренице било злочина геноцида, прогона, и нехуманог деловања присилног премештања. За неколико инцидената утврђено је истребљавање и нехумано дело присилног премештања.Веће је констатовало да је Младић био на разним положајима у ЈНА и од маја 1992 био на дужности главног командатанта војске РС. Веће је утврдило да је постојао удружени подухват да се муслимани и хрвати трајно уколоне са терирорије. Оценивши изјаве и понашање руководнства БиХ и Срба докази не иду у прилог да је геноцид био циљ удруженог злочиначког подухвата.

После тога Ратко Младић је затражио кратку паузу да оде до тоалета. Одобрена је пауза од пет минута.
11:22 - МЛАДИЋУ ПОЗЛИЛО

Медији преносе да је Младићу позлило током изрицања пресуде. Лекари су три пута мерили притисак генералу ВРС, а одбрана је тражила да се прекине заседање или одмах саопшти пресуда. Трибунал је то одбио.11:29 - НЕЛА КУБУРОВИЋ: СРБИЈА ОСТАЈЕ ПРИ ГАРАНЦИЈАМА ЗА ПУШТАЊЕ МЛАДИЋА ЗБОГ ЛЕЧЕЊА

Министарка правде Србије Нела Кубуровић изјавила је данас да Србија без обзира на пресуду ратном команданту Војске Републике Српске Ратку Младићу пред Хашким трибуналом остаје при раније датим гаранцијама за његово пуштање на слободу због лечења. Она је новинарима у Палати Србија казала да не жели да прејудицира каква ће пресуда бити изречена Младићу, али да Србија не може бити задовољна досадашњим радом Трибунала који је, како је навела, примењивао селективни приступ.11:35 - МЛАДИЋ УДАЉЕН ИЗ СУДНИЦЕ, НАСТАВЉЕНО ЧИТАЊЕ САЖЕТКА


По завршетку паузе одбрана Ратка Младића је изнела Већу податак да је генералов притисак веома висок и затражила одлагање читања пресуде, или читање пресуде без образложења. Судија Ори је то одбио, после чега је генерал устао и хтео да се консултује са одбраном. Тада је судија затражио да Младић напусти судницу, после чега је он удаљен и настављено је читање пресуде.

Младић је смештен у просторију из које може да прати изрицање пресуде. Уз њега је лекарска служба која би требало да интервенише уколико то буде потребно.


11:46 - МЛАДИЋ ВИКАО: ЛАЖ, ЛАЖ!

Пошто је настављено са изрицањем пресуде, Младић је по уласку у судницу викао "Лаж, лаж", после чега га су га судије Трибунала удаљиле из те просторије.


11:47 - ВЕЋЕ КОНСТАТНОВАЛО ЗЛОЧИНАЧКИ ПОДУХВАТ У САРАЈЕВУ


Веће је констатовало удружени злочиначки подухват у Сарајеву од маја 1992. до новембра 1995. године. Учесници удруженог злочина су били Радован Караџић, Станислав Галић, Драгомир Милошевић, Момчило Крајишник, Биљана Плавшић, Никола Кољевић.

Све злочине починиле су јединице Сарајевско-романијског корпуса. Оптужени Младић је учествовао у оснивању овог корпуса, и командовао јединицама у разним акцијама, наређивао модификоване авионске бомбе које су бацане на Сарајево, учествовао у ширењу пропаганде против Хрвата и муслимана и представницима међународне заједнице давао обмањујуће информације, навео је председавајући.

Судско веће нашло да је оптужени имао намеру да покрене и спроведе кампању гранатирања и снајперског деловања са циљем ширења терора међу цивилним становништвом Сарајева.

Додао је да је оптужени лично 28. маја 1992. командовао гранатирањем Сарајева, да је касније било других акција, као и да приликом њих није вођено рачуна о цивилима.


11:55 - ВЕЋЕ: МЛАДИЋ НАРЕДИО ЗАТОЧЕЊЕ ТАЛАЦА УНПРОФОРА

Наводи да је Младић наређивао заточење талаца Унпрофора и њиховог постављања на стратешким војних локацијама, како би се НАТО спречио да делује. Његов допринос у узимању талаца био је од кључног значаја за остварење циља УЗП (удруженог злочиначког подухватима).

11.50 - У вези са удруженим злочиначким подухватом у Сребреници, Веће је констатовало да је оптужени значајно допринео томе и свим делима са циљем геноцида, прогона, истребљења, нехуманог премештања муслиманског становништва... Оптужени је имао за циљ удружени злочиначки подухват почињењем кривичног дела геноцида у Сребреници, наводи председавајући.


12:01 - МЛАДИЋ ОСУЂЕН НА ДОЖИВОТНУ РОБИЈУ
Судије у Трибуналу осудиле Младића на доживотну казну.

(новости, Агенција)***

Како год, могу да доносе још 1000 пресуда, генерал Ратко Младић је већ ушао у српску историју као ХЕРОЈ!


2  Форум / Политика / Одг: ХАПШЕЊА: Борба против криминала и корупције послато: Новембар 21, 2017, 05:19:40
Било ту и тамо хапшења ових ранијих година, нарочито за време предизборних кампања, па ево и сада кренула држава "жестоко" Зеленко да се обрачунава са криминалом. И гле чуда, баш сада, када Градски избори за Београд, само што нису почели.....


Писали смо на овој теми још 2012.године о `Азотари` и невиђеној пљачки, па као неки саслушавани, хапшени,....ево ОВДЕ...и нешто није било неких спектакуларних хапшења,
али сада Вучић одлучио да све то "изведе на чистац" Cheesy


***


ВЕЛИКА АКЦИЈА ПОЛИЦИЈЕ
УХАПШЕНЕ 93 ОСОБЕ: "Пао" директор `Азотаре` оштећене за
180 милиона динара и челник полицијеЦитат

Директор ХТП `Азотара` и челник полицијске станице у Бачу ухапшени су данас у оквиру полицијске акције која је у току, сазнају `Новости`. Полиција је саопштила да су 93 особе лишене слободеРеч је о акцији сузбијања корупције, а незванично сазнајемо да је међу приведенима и Предраг Малишановић из Суботице, власник фирме `Азохем`, који је хапшен 2012. године са Јозефом Касом.

Полиција је данас у више одвојених акција на сузбијању криминала и корупције ухапсила 93 особе, док су против још 38 особа поднете кривичне пријаве у редовном поступку.

Међу ухапшенима су и шест полицијских службеника, укључујући и руководиоце ПС Бач и ПИ Кањижа, затим бивши руководилац општине Трстеник, инспектор Министарства за заштиту животне средине, запослени у Министарству правде, у градским управама у Врању и Нишу, запослени у пореским управама у Зајечару и Лесковцу, као и више одговорних лица у ХИП Азотари у Панчеву и запослени у ЕДБ Ниш.

Како је саопштио МУП, осумњичени су ухапшени на територији полицијских управа Београд, Нови Сад, Суботица, Панчево, Кикинда, Јагодина, Зајечар, Краљево, Крушевац, Ниш, Лесковац и Врање.

На терет им се, између осталог, стављају дела корупције и привредног криминала попут пореске утаје, примања и давања мита злоупотребе службеног положаја, проневере, али и дела општег криминала попут - неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога, изнуда, разбојништво, недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја и угрожавање сигурности.ХАПШЕЊА У ТРСТЕНИКУ


У великој акцији МУП на нивоу Србије, крушевачка полиција ухапсила је пет особа, којима је по налогу Вишег јавног тужилаштва у Крушевцу одређено задржаавње до 48 сати. Због постојања основа сумње да су извршили кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица и неосновано добијање и коришћење кредита ухапшени су Б. Х. и М. Б,одговорна лица предузећа `Екокарика` Д.О.О. Београд и М. Л. одговорно лице за управљање отпадом овог предузећа, Ј. С. одговорно лице предузећа `Степ транс` и Б. В, радника овог предузећа, као и Б. В. одговорно лице ЈКП `Енергетика` из Трстеника.


Припадници МУП у Крушевцу ухапсили су Ј.Ј.(39) из Трстеника због постојања основа сумње да је извршила кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица. Постоје основи сумње да је она као одговорно лице Удружења грађана "Фонд за унапређење ресурса грађана" Трстеник, у периоду од 2009. до 2012. године присвојила новац у износу од 3.086.000 динара, који је био намењен за исплату путних трошкова ангажованих радника по пројектима "Нега старих и инвалидних лица" и "Уређење јавних површина и санација дивљих депонија", које су финансирали Министарство економије и регионалног развоја и Националне службе за запошљавање.


У оквиру сузбијање корупције и привредног криминала ухапшено је 37 особа због постојања основа сумње да су у периоду од 2009. године до данас извршили више кривичних дела којима су причинили штету буџетима Србије, Војводине, више локалних самоуправа и другим привредним субјектима и физичким лицима у износу од око 8,3 милиона евра.


У области борбе против општег криминала и кријумчарења наркотика укупно је ухапшено 56 особа и том приликом је заплењено 3,3 килограма марихуане, 170 грама хероина, 53 грама кокаина, 280 грама амфетамина, као и 17 комада екстазија. Такође, одузето је и 510 грама смеше која се користи за увећање количине наркотика и осам дигиталних вагица.Полиција је такође одузела и пет пиштоља, једну аутоматску и две ловачке пушке од којих једна са оптиком, 1.582 комада муниције различитог калибра, једну експлозивну направу са око 60 грама пластичног експлозива и једну тромблонску мину.АЗОТАРА: УХАПШЕНО ТРОЈЕ, ОШТЕТИЛИ ФИРМУ ЗА 180 МИЛИОНА ДИНАРА


Припадници Министарства унутрашњих послова у Панчеву ухапсили су Миљана Ђуровићаодговорно лице "ХИП Азотара" Панчево, П.Ђ. бивше одговорно лице овог предузећа и Н. П. бивше одговорно лице Службе одржавања "ХИП Азотара", због постојања основа сумње да су извршили кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица у саизвршилаштву.


Како се наводи у саопштењу МУП-а, постоје основи сумње да су они током 2015. године, прекорачивши овлашћења и супротно захтеву Службе техничке припреме и потребама "ХИП Азотара", прихватили понуду привредног друштва "К. М. Монт" из Петроварадина и набавили технички неприхватљиве цеви, због чега је дошло до њиховог пуцања.


На овај начин, наводи се у саопштењу, "ХИП Азотара" Панчево оштећена је за 180.621.287 динара.


По налогу Основног јавног тужилаштва у Панчеву, осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати.
ХАПШЕЊА У СУБОТИЦИ ЗБОГ ВИШЕМИЛИОНСКИХ ЗЛОУПОТРЕБА


Припадници Министарства унутрашњих послова у Суботици ухапсили су одговорно лице ДОО "Агро технолоџи" М.В. због постојања основа сумње да је извршио више кривичних дела пореске утаје, и одговорна лица предузећа ДОО "Компани СУ Азотара" П. М. и Ј. Ћ, због постојања основа сумње да су извршили кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица.


МУП је саопштио да је М.В. у саучешништву са још једном особом од августа 2015. до априла 2017. године, у намери да избегну обавезу утврђивања и плаћања акцизе и пореза на додату вредност на извршен промет жестоких алкохолних пића произвођача ДОО „Агро технолоџи“, организовали илегалну производњу.


Сумња се да су посредством више привредних субјеката алкохолна пића унели у велепродајне и малопродајне објекте, као и да су користили неверодостојну документацију и фиктивне послове.


Сумња се да су на овај начин избегли плаћање акцизе у износу од 87.703.129 динара и пореза на додату вредност у износу од 50.953.954 динара.
У ЛЕСКОВЦУ УХАПШЕНА ПОРЕСКА ИНСПЕКТОРКА ЗБОГ ПРИМАЊА МИТА


Припадници Министарства унутрашњих послова у Лесковцу ухапсили су Д. Б, инспекторку теренске контроле Пореске управе филијале у Лесковцу, због постојања основа сумње да је извршила кривично дело примање мита и одговорно лице једног угоститељског објекта, због постојања основа сумње да је починио кривично дело давање мита.


Како је саопштио МУП, постоје основи сумње да је Д. Б. у јулу примила мито од Љ. М. у виду туристичког аранжмана у Грчкој, у вредности од 293.500 динара, како не би извршила службену радњу коју је морала извршити приликом контроле његовог угоститељског објекта.


По налогу Вишег јавног тужиоца у Лесковцу, осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати, наводи се у саоопштењу МУП-а.


Такође, МУП је по налогу Првог основног јавног тужилаштва, поднео кривичну пријаву против два одговорна лица у предузећу "ППГ Маркетинг" и дистрибуција д.о.о, због постојања основа сумње да су извршили кривично дело злоупотреба овлашћења у привреди у саизвршилаштву, којим су Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање АП Војводине оштетили за 2.500.000 динара.
ДВЕ ОСОБЕ УХАПШЕНЕ ЗБОГ ПРЕВАРЕ БАНКЕ


Припадници Министарства унутрашњих послова у Београду ухапсили су две одговорне особе запослене у ПД "С.А.Б Естетик" због постојања основа сумње да су извршили кривично дело превара у саизвршилаштву.


Како се је саопштено из МУП-а, приведени су С. Б. и М. О због сумње да су у периоду од 31. августа 2012. године до данас прибавили противправну имовинску корист за себе и своја привредна друштва.


Сумња се, наиме, да је С. Б. са једном банком из Београда закључио Уговор о финансирању изградње стамбено-пословног објекта у Београду, у износу од 1.853.000 евра, а да је банци као средства обезбеђења кредита достављао Заложну изјаву и Уговор о залогу, потписане и оверене на основу више фалсификованих пуномоћја суинвеститора.

(З.У. Танјуг, С.Б.,вечерње НОВОСТИ)

3  Форум / Српске везе - Огласите се лично / Одг: ЛИТИЈОМ за ... послато: Новембар 18, 2017, 01:47:59

88. Литија  за Православну слободу Србије

одржаће се
 

у суботу, 18.новембра

Окупљање у 15 часова испред владе Србије!
Литија креће ка Патријаршији, поред Скупштине до РТС јавног сервиса
и назад.


Народе дођите
 да у миру прођемо Литијом и молимо се  Светом Архангелу Михаилу и
Српским Свецима за спас наше Светиње
.


Нема прече потребе данашњице –
од одбране Православља и Грачанице !

Цитат

Устаљени програм свакосуботњих Литија:
 Окупљање у 15 часова испред назови "владе Србије",
уводно обраћање у 15:30,
полазак Литије у 15:45, обраћања испред Патријаршије у 16:45,
испред НеНародне Скупштине око 17:50,
 испред лажљивог РТС-а око 18:10
 уз емитовање новог Слободног Српског Дневника
и,
потом, повратак на централно место непрестаних Православних протеста
испред назови "владе Србије" у 19:00 часова.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=rs8kkVsb_JU" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=rs8kkVsb_JU</a>


Богом нам добродошли
 док још времена за сведочење Истине,
а тиме и наде за слободу Православне Србије јоште има!


(Истинољубље)


4  Форум / Политика / Одг: Устав постао 'тесан', треба га мењати послато: Новембар 16, 2017, 07:19:40
"Измена Устава је кукавичје јаје којим желе да признају Косово"


Гостујући у `Духовној трпези` 15.новембра 2017.године, председник Покрета 1389 Радојко Љубичић је, коментаришући унутрашњи дијалог који се води око статуса Косова и Метохије изјавио: "Код нас у Покрету 1389 нема никакве дилеме око посвећености Косову и Метохији. Наше је полазиште да је Србија, с обзиром на значај и вредност Косова и Метохије, само део јужне српске покрајине. С обзиром на најновије тенденције овог `унутрашњег монолога` власти и њој блиских институција и структура, примећујемо да се кукавички јаје пребацује на покушај измена важећег Устава, за време важења истог. Устав Србије усвојен је на општенародном референдуму и не може се усвајати другачије, то мора знати сва јавност, као и сви који у `монологу` учествују"

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=sHxEsLWGF70" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=sHxEsLWGF70</a>

(Правда)

5  Форум / Србија / Одг: Безнађе у Србији (глад, беда, очај) послато: Новембар 14, 2017, 06:52:21
Србија као Бангладеш: Робови у ланцима бедеСрпски текстилци "у предворју Бангладеша". Овим поређењем описује Дојче веле извештај угледне међународне мреже Clean Clothes Campaign  (Кампања чиста одећа), која се бори за боље услове рада у текстилној индустрији. Та мрежа потврдила је став домаћих синдикалаца да је положај радника у Србији, катастрофалан, а власт нема на израбљивање и слепа на кршење Закона о раду и још свесрдно помаже стране инвеститоре.Положај текстилних радника шокирао и међународне организације


"Зараде мање од минималне потрошачке корпе, нехумани услови рада, шиканирање, претња отказима, неплаћен прековремени рад", наведено је у извештају и истакнуто да Србија не само да нуди јефтину радну снагу због ниске минималне плате, већ и обезбеђује велике олакшице за крупни капитал, попут директних субвенција по запосленом, јефтиног или бесплатног земљишта, пратеће инфраструктуре, ослобађања од пореза...


Мање од минималца

Да су радници малтретирани, али и да углавном ћуте о мобингу у страху од отказа, указује председник Удруженог синдиката Србије Слога, Жељко Веселиновић. Он истиче да уз то запослени раде за минималац, док страни инвеститори крше српске законе и пролазе некажњено.Цитат
Италијани најгори послодавци

- За мобинг у јужнокорејским фирмама у Србији чуло се често, али на истом нивоу су и инвеститори из Италије који су код нас отворили погоне за производњу обуће, чарапа, веша, аутомобилских пресвлака. За немачке инвеститоре се може рећи да поштују запослене и не спроводе мобинг - каже Жељко Веселиновић.

- Рецимо, у купопродајном уговору стоји да страна фирма која је добила српске субвенције даје минималну зараду (22.620 динара, око 191 евро) плус 20 одсто. Али, уместо да тај проценат иде на стартну основу, они га исплаћују тек на прековремени рад и за то изигравање закона не сносе никакве санкције - прича вођа Слоге, истичући да је ситуација донекле боља тамо где се радници синдикално организују и побуне.


Као пример наводи фирму Фалк Ист у Књажевцу, где је производњу зауставило више од 700 радника, јер су им плате после смањења пале испод минималца, а уз то су трпели шиканирање.Цитат
Председница владе задовољна

Премијерка Ана Брнабић каже да је незапосленост била велика и да је боље ишта, него ништа.
- Најодговорнији потез је да доводите инвеститоре какве можете да доведете. И онда сте суочени да тим људима дате макар неки избор - казала је Брнабићева која не пропушта прилику да каже како је Србија право место за улагање, што је учинила и на отварању Београдских инвестиционих дана.Радно време 12 сати

Потврда ужасног стања је прошлог пролећа стигла из Крагујевца, где су се побуниле текстилне раднице Фори текстила, којег је приватизовала словеначка фирма. Фабрички синдикат је саопштио да је директан повод штрајка била наредба о 12-часовном радном времену, односно да прва смена ради од 6 до18 часова, а друга до шест ујутро.


Цитат
Понижени и исцрпљени

Већина од 48 српских радника који су пристали да говоре за међународно истраживање добили су исти одговор када су се побунили на услове рада:"Ако вам се не свиђа, идите, има ко ће да ради."
Представница мреже Кампања чиста одећа Бетина Мусиолек рекла је да су у неким европским компанијама у Србији запослени третирани као робови, а да примају тек трећину зараде довољне за пристојан живот.
- На раднике вичу и бацају одећу на њих кад погреше. Приморани су да раде прековремено, што им се не плаћа - казала је Мусиолек Слободној Европи, са седиштем у Прагу.- Прековремено раде и ноћу и за то добијају минималац који незаконито обухвата топли оброк, док некима од њих није уплаћено ни здравствено осигурање - навео је тада синдикат у образложењу зашто је 400 жена решило да се супростави злостављању које трпе годинама.

То жалосно стање у текстилну индустрију Србије ушло је са приватизацијама. Пре тога је постојало више од 100 фабрика које су запошљавале око 250.000 радника, док је годишњи извоз досезао више од пет милијарди долара.


Цитат
Држава сурова као приватници

Бољи послодавац од иностраних инвеститора није ни држава Србија, указује Ранка Савић, челница Асоцијације независних и самосталних синдиката. Она каже да у врањском Јумку држава Србија већински власник, власт и ресорно министарство не хају што тек део радника добије минималац, док остали примају мање, тек око 150 евра.
- У текстилној индустрији је страховлада, пошто се отказ добија и за одлазак у тоалет. Радницима се приликом потписивања уговора усмено саопшти да ће морати да раде и два до три сата дуже од прописаног радног времена, да неће имати слободне дане и слично. Они трпе и раде, а преплашени отказом и не помишљају на штрајк.

(Д.Декић, Вести)
6  Форум / Срби у окружењу и расејању / Одг: Дијаспора послато: Новембар 13, 2017, 03:18:54
Далеко од родног краја Мајевичани Славу славе

       

У 11. новембра у седмој години постојања, по четврити пут су чланови Удружења Мајевичана у Швајцарској прославили Крсну Славу свог удружења Св. Великомученика Димитрија – Митровдан. Како и приличи једном српском удружењу, уз присуство свештеника Драгана Стојановића и уз његово одобрење и благослов да се Крсна Слава прослави у суботу 11. новембра, а не 8. када је по календару, чланови овог завичајног удружења су дочекали бројне госте из цијеле Швајцарске. Поред Срба, било је то и гостију из других народа, па чак и двоје Кинеза, али прави домаћини какви су Мајевичани дочекали су све госте са поштовањем. 
Саво Митровић, проф.др. Радовановић, др. Младен Радовановић, Борка Митровић, отац Драган Станојевић-


Домаћин славе, бивши предсједник удружења Саво Митровић је заједно са супругом Борком и сином Славеном уложио много труда да све буде савршено организовано, а све наравно не би било тако лако изводиво без мајевичког хотелијера Стојана Стевановића у чијем хотелу Кристал у Зевену (кантон Швиц) је прослављена Слава. За ову прилику је он лично кувао за све госте, њих око сто и двадесет и нико није био назадвољан.


Домаћин Славе за наредну годину је Миле Ставановић са супругом Маријом.


Често се чују примједбе да на Крсној Слави није мјесто музици нарочито не бучном трубо-фолку, па су за ову прилику, музичари премда су наступали, били сасвим пристојно тихи да је био могућ и разговор међу гостима, што је ријеткост на српским забавама у Швајцарској.

Мајевичани су Срби са планина Мајевице. Премда на Мајевици живе Хрвати и муслимани, само Срби се називају и осјећају Мајевичанима истичући то као неку своју посебност. Један од гостију проф.др. Радовановић је истакао да је поносан што његови Мајевичани далеко од куће чувају своју традицију и посебност. Дошао је у посјету сину Младену, љекару специјалисти који је управо ових дана отворио приватну праксу у Цириху, па је искористио прилику да сретне своје Мајевичане, као и да направи договор са књижевником Миодрагом Лукићем, око објављивања монографије о мајевичком говору, што је била и тема његове докторске дисертације.

Постојање Удружења Мајевичана у Швајцарској се најбоље примјети у њиховом родном крају. Општина Лопаре која је прије неколико година изгледала као да је осуђена на нестанак полако се буди из летаргије што је примјетно на сваком кораку. Поред свјеже асфалтираних улица, кућа и зграда са обновљеним фасадама, никла је и нова зграда са тридесет и три стана, власништво већ поменутог Стевановића. На другом крају Лопара је мала фабрика за обраду метала "Ђокић метал", власништво тренутног предсједника Удружења Мајевичана у Швајцарској, Радислава Ђокића. Привреда у Лопарама малим али сигурним корацима креће наприједа, а ни култура није запостављена, јер књижевник Лукић је прије пет година утемељио позориште у Лопарама, а од ове године постоји и позоришни фестивал српске дијаспоре у Лопарама. Наравно ту је и манифестација "Дани дијаспоре" која се већ пет година за редом одржава у задњој седмици јула када је највећи број Мајевичана на одмору у родном крају. Као и увијек ова манифестација не би била тако успијешна без учешћа бе "Просвјете" из Лопара, а задњи дан манифестације увијек прености уживо РТВ БН.

Један од чланова управе овог удружења је управо купио земљу на којој ће већ идуће године изградити базен за купање, што значи да ће дио Мајевичана љетни одмор, умјесто у иностранству у родном мјесту јер њихова дјеца ће имати гдје да се освјеже у врелим љетним данима.

"Ми не жалимо труд да учинимо све, да овде сачувамо свој идентитет, али и да ојачамо родни крај. Обично кажем да удружење има 3500 чланова у Швајцарској јер отрпилике толико Мајевичана живи овде, што наравно није истина, али је истина да већина тих људи помагањем сопствених сродника на Мајевици помаже и родни крај." – каже домаћин Славе Саво Митровић.
"Мајевица ће да живи док има Мајевичана па били они на Мајевици или у Швајцарској јер ови људи, сви ми заједно, чувамо колико свој српски толико и мајевички идентитет и спремни смо да даноноћно радимо да Мајевица добије барем прибилижан изглед и квалитет живота какав је овде у Швајцарској"- каже Радислав Ђокић, предсједник удружења и један од најктивнијих хуманитараца овог удружења.


Поред набројаних свој удио у организвању дали су честити мајевички домаћини са својим породицама, Миленко Гашић, Вајко Јанковић, Владо Антић и многи други.


(Миодраг Лукић)
7  Форум / Политика / Одг: Шта ради влада Србије послато: Новембар 11, 2017, 05:45:10
Одржана заједничка седница владе Србије и владе Републике Српске

Председница владе Републике Српске Жељка Цвијановић задовољна је што се наставља и унапређује сарадња Србије и Српске, а посебно што је, како је рекла новинарима, усвојен нови Акциони план за програм развоја Подриња, који ће бити важан за неколико стратешки важних пројеката.

Реч је, додала је, о пројектима у области туризма, саобраћаја и саобраћајне инфраструктуре, привреде, водопривреде, шумарства, енергетике...

"Све то представља огромну развојну шансу и за Србију и за РС, а поготово са аспекта 30 општина у том крају", рекла је Цвијановић, на заједничкој прес конференцији са премијерком Србије Аном Брнабић након седнице две владе.

Она је захвалила Србији на подршци и реализацији конретних пројеката, што, како је рекла, успева да остави јасан траг, не само политички и еконосмки, већ пре свега у локалним заједницама у којима се ти пројекти реализцују.

"Успели смо да реализујемо суштински важне пројекте за наше локалне заједнице, и у РС, али и у Федерации БиХ где живи већински повратничко становништво", истакла је Цвијановић.

Како је рекла, РС је охрабрена иницијативом која је потекла од председника Србије Александра Вучића да треба да се мобилише добра воља и пословна инисицијатива привредника у Србији и да се поркену конкретне привредне активности и успостављање прозиводних капацитета у РС.

То, подвукла је, најбољи начин да показемо колико једни другима значимо.

"Све што смо до сада радили у домену саобраћаја, инфраструктуре, што планирамо да радимо, треба да нам отвори простор и могућности за сарадњу, да реализујемо добре пројекте", навела је Цвијановић.

Како је рекла, следеће године ће вероватно заједничка седница две влада бити организована у Српској.ЦВИЈАНОВИЋ О УТИЦАЈУ СРБИЈЕ НА РС: ТА ПРИЧА НЕ СТОЈИ...

Премијерка РС Жељка Цвијановић одбила је данас наводе о директном политичком утицају Београда на Бањалуку.

"Та прича не стоји", рекла је Цвијановић на прес конференцији, одговарајући на питање новинара колики је политички утицај Србије на РС и да ли је Србија утицала да се донесе одлука о суспензији референдума о Суду у Тужилаштву БиХ

"Институције Српске аутономно доносе одлуке и не препознајем никакве директне политичке утицаје", рекла је она и истакла да ће Република Српска и Србија ће имати све чвршћу политичку и другу сарадњу.

Рекла је да је РС поносна што има јако добро полтичко разумевање и политичку сарадњу са Србијом, као и економску сарадњу у областима које треба да повезују Србију и Српску.

"То је једна сасвим природна веза, имамо и пријатељске и пословне односе, као и правно упориште кроз споразум о специјалним и паралелним везама, што је дозвољено Дејтонским споразумом, а ви говорите о нечему што се зове директан политички утицај", нагласила ке Цвијановић.

Премијерка Србје Ана Брнабић је рекла да нема ништа да дода поводом тог питања.БРНАБИЋ: УСКОРО ДЕКЛАРАЦИЈА О ОПСТАНКУ СРПСКЕ НАЦИЈЕ


Премијерка Србије Ана Брнабић је изјавила данас да се ради на Декларацији о опстанку српске нације и да ће она ускоро бити представљена.

Брнабић је рекла да на тој декларацији раде тимови Србије и РС, пре свега из кабинета председника Србије Александра Вучића и председника РС Милорада Додика, као и кабинета председнице две владе, али и професори, академици, организације цивиног друштва и други.

"То иде својим током и надам се да ће ускоро Декларација бити представљена. Боље да је завршимо како треба, а не само да то урадимо декларативно",истакла је Бранбић.

Она је додала да је много важније да имамо добар приступ за будуће генерације.

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић је рекла, такође, да је то озбиљан документ и да зато треба у његовој изради да учествује много стручњака, како би што квалитетније била направљена Декларација.

Рекла је да не треба журити са тим и изразила очекивање да ће то ускоро бити усвојено на нивоу владе и послато парламенту.БРНАБИЋ: САРАДЊА СА РЕПУБЛИКОМ СРПСКОМ НА ВРХУ ЛИСТЕ ПРИОРИТЕТА


Премијерка Србије Ана Барнабић истакла је данас да је сарадња са Републиком Српском веома високо на листи приоритета владе Србије и да ће бити интензивирана у наредом периоду.

Брнабић је, након заједничке седнице две владе у Београду, подсетила да је последња заједничка седница две владе одржана 26. јула 2015. године, а да је ова осма по реду, доста дуго припремана, јер се не ради о протоколарном састанку, већ су разматрани конкретни пројекти и предлози на којима се може радити у будућности.

"Нисмо имали дуго заједничке седнице влада, али ћемо се трудити да имамо редовније седнице, јер постоји пуно ствари коеј нас повезују и на којима заједно радимо. Желимо да задржимо посебан односа са РС. То је важно за наше грађане да владе стану иза тога", објаснила је она.
"То су наши заједнички пројекти. Сарадња са РС је високо на листи наших приоритета", нагласила је она.

Брнабић је казала да су након седнице потписано четири конкретна споразума.

Наиме, Председница владе Републике Српске Жељка Цвијановић и министар одбране Србије Александар Вулин потписали су Меморандум две владе о сарадњи у области ваздухопловства.

Потписан је и Споразум о сарадњи у области инфраструктуре квалитета између Министарства привреде Србије и Министарства за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске, а параф на тај документ ставили су министри Горан Кнежевић и Златан Клокић.

Такође, потписани су и Меморандум о сарадњи између Министарства културе и информисања Србије и Министарства просвете и културе Српске за период 2017-2021. године, као и Меморандум о сарадњи у области поштанског и телекомуникационог саобраћаја између Министарства трговине, туризма и телекомуникација Србије и Министарства саобраћаја и веза РС.


Иначе, разговарано је и о многим другим областима у којима постоји кооперација.

Оценила је да треба унапредити прекограничну сарадњу и боље искористити фондове ЕУ.

"Цео тим министарке Јадранке Јоксимовић може доста да допринесе да се искористе фондове. Штета би било да фондови пропадну. То ће морати бити у већем фокусу у наредном периоду", најавила је она.

Брнабић је казала да је сарадњу Србије и РС унапредила претходна влада, а да она гарантује да ће у мандату владе коју она води бити настављено да се интензивира сарадња и настави подршка пројеката РС.ДОДИК: ОЧЕКУЈЕМ РЕШЕЊЕ ГРАНИЦЕ, АЛИ САРАЈЕВО...

Председник РС Милорад Додик очекује да ће питање разграничења између Србије и БиХ бити решено до краја године, али упозорава и да би сарајевске власти могле да закомпликују то питање.

"Ми подржавамо предлог Србије и наша сагласност постоји. То може бити до краја године, али изван је руку Вучића да зна како ће политичко Сарајево реаговати", упозорио је он у изјави новинарима, након састанка са председником Србије Александром Вучићем и премијерке две владе.

Додик је рекао да не верује да ће се босански Хрвати противити, док би муслимани могли то да ураде из неких својих разлога.

"РС и Србија имају идентичан став око питања разграничења и ми то питање не доживљавамо као суштинску границу, већ као формалну линију, коју треба усагласити имајући у виду међународне стандарде", казао је он.

Упитан за спорне тачке разгараничења, рекао је да то утврђују комисије, као и да је готово цела "линија у додиру РС и да Српска нема никакав проблем".

"У делу код Штрпца, где пролази пруга Београд-Бар, постоје нека питања, али то ћемо ''испеглати''. Има и неких скретања Дрине, али то је све са наше стране решсено и ту нико ништа посебно не добија и не губи. Ипак имајући у виду досадашња искуства Сарајева они ће то покушати да искомпликују", уверен је Додик.

Он је додао да се, међутим, Сарајево ту не пита много јер то није њихова земља.

"Они имају надлежност, али то није њихово питање. Верујем да ће се концензус у БиХ постићи", нагласио је Додик.

Шеф РС је казао да је, на састанку, било речи и о Декларацији о опстанку српске нације која је, како је раније најављено, требало да уђе у скупштинску процдуру овог месеца.

"То иде својим током. Завршен је нацрт, створени су услови да иде на парламент. Циљ је да буде овог месеца и мислим да ће тако и бити", казао је Додик.

Он је, одговарајући на питање новинара, истакао да што се тиче изградње моста Љубовија-Братунац постоје проблеми на страни БиХ око граничног прелаза и изузимања земљишта.

"Србија је завршила све своје. Чекамо крај процедуре да се мост пусти у рад. Мало се касни, али је Србија све на време урадила. Само су споре процедуре БиХ проблем", објаснио је Додик.

Он је рекао да су на данашњем састанку са председником Вучићем и пермијерке две владе покренута политичка, економска и регионална питања.

Истакао је да све активности које су биле планиране између две владе реализоване.

"Данас смо видели шта су то императиви сарадње за следећу годину. За то је добар тенутак јер се прави буџет за 2018.", казао је он додајући да је разговарано и о миру и стабилности у региону, а да РС подржава напоре Србије у том погледу.

Рекао је да ће на састанку две владе питања сарадње бити оперативно расправљана.


(Танјуг, НОВОСТИ)
8  Форум / Српске везе - Огласите се лично / Одг: ЛИТИЈОМ за ... послато: Новембар 11, 2017, 02:42:54

87. Литија  за Православну слободу Србије

одржаће се
 

у суботу, 11.новембра

Окупљање у 15 часова испред владе Србије!
Литија креће ка Патријаршији, поред Скупштине до РТС јавног сервиса
и назад.


Народе дођите
 да у миру прођемо Литијом и молимо се  Светом Архангелу Михаилу и
Српским Свецима за спас наше Светиње
.


Нема прече потребе данашњице –
од одбране Православља и Грачанице !

Цитат

Устаљени програм свакосуботњих Литија:
 Окупљање у 15 часова испред назови "владе Србије",
уводно обраћање у 15:30,
полазак Литије у 15:45, обраћања испред Патријаршије у 16:45,
испред НеНародне Скупштине око 17:50,
 испред лажљивог РТС-а око 18:10
 уз емитовање новог Слободног Српског Дневника
и,
потом, повратак на централно место непрестаних Православних протеста
испред назови "владе Србије" у 19:00 часова.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=zzQBCMKt1hY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=zzQBCMKt1hY</a>


Богом нам добродошли
 док још времена за сведочење Истине,
а тиме и наде за слободу Православне Србије јоште има!


(Истинољубље)


9  Форум / Политика / Одг: Београд издао Капетана Драгана послато: Новембар 08, 2017, 05:02:15
ПИСМО ИЗ ЗАТВОРА:
КАПЕТАН ДРАГАН – Србија ми није хтела помоћи
ни за поштанску марку!


Цитат
Капетан Драган, легендарни вођа "Книнџи", специјалац који је из Аустралије дошао у Книн да брани Србе од повампирених усташких хорди, из сплитског затвора послао је јавности важне поруке о односу са другим затвореницима, односу Хрватске према својим војним ратним ветеранима, усташтву, судском исходу, али и о односу Србије према њему.– Ја себе доживљавам као човека који је себе и своје посветио Србији и Србима у последњих четврт столећа. Ја сам сигурно један од ретких ко је у пуној снази са тридесетак година старости дошао у Србију. Имао сам леп авион са седам седишта, прекоокеанску јахту, коју сам довезао из Аустралије. Више пара него што ми је било потребно за одржавање стила живота који сам водио. Мала авио-компанија коју сам почео градити у Србији ми је од самог почетка доносила више новца него што сам био у стању да потрошим.

Међутим, поверовао сам да је моје ангажовање у заштити мог народа далеко важније. Моје појављивање у Крајини је направило невероватан импакт. Нико тако нешто није могао да очекује. У релативно кратком периоду, од априла до јула 1991. године, догодио се препород, ситуација на бојишту је окренута за 180 степени. Када је изгледало да су усташе поражене  и да ће Хрватска бити принуђена да седне за преговарачки сто, донесена је одлука да се "Книнџе" расформирају и ја сам, не својом вољом, удаљен из Крајине.

Од тренутка када ме је хрватска полиција преузела са аеродрома у Сиднеју па до данашњег дана не могу рећи једну ружну реч за хрватску полицију, затворско особље, па чак ни за хрватске затворенике. Хрватску још могу похвалити да, за разлику од Србије, веома води рачуна о својим ратним ветеранима.

Никад нисам био одлучнији него сад. Овде, у овом прогону, не ради се о некаквим мојим неделима, већ је ово наставак етничког чишћења и застрашивања Срба. Оних малобројних Срба који су још остали у Хрватској, као и оних Срба који можда још размишљају да се врате својим домовима. Јер ако могу овако безобразно и бестидно, без и иједног јединог некомпромитованог доказа, да осуде Капетана Драгана на 15 година, могу сваког Србина на колико год им се ћефне.

Капетана Драгана, првог од "книнџи", које су у историју као најхрабрији међу храбрима, оличење поштовања војничког кодекса и витешког понашања, ушла на велика врата и против којих никада нико прстом није упро. Ако то могу првом "книнџи“, могу сваком Србину. Не смемо заборавити: Усташе су опасне не зато јер се боје. Те кукавице се боје и сопствене сенке, упитајте становнике Глине.

Усташе су опасне зато што се ничега не стиде, не знају шта је срамота. У стању су да певају "Данке Дојчланд" и да не поцрвене. Ништа им није свето. Хрватска је остала дужна како мени, тако и у односу на 300.000 Срба, које је прогнала са својих огњишта. Дуг јој се мора утерати кад-тад! Али не смемо их потцењивати.


Да ли сам задовољан односом официјелног Београда према мени? Волео бих да поставите исто питање официјелном Београду. Било би интересантно чути шта би имали да кажу. За последњих 12 година ја од официјелне Србије нисам добио ни поштанску маркицу. Никада ме нико званично није упитао да ли ми нешто треба, да ли после 12 година без плате имам новца за телефон, на пример.

Једном сам замолио конзула у Аустралији да ми одштампа неку хашку пресуду која би можда имала неког утицаја у мом случају. Месец дана касније сам добио поруку да за то конзул нема буџет, а коштало је 25 долара. Толико га је било срамота да ми се више није јавио. Шта мислите како сам се тада осећао. Само захваљујући СПЦ, ја и моја породица смо опстали ове године.

У коначници, очекујем апсолутну победу, без икакве резерве. Правда је можда спора, али је достижна. У принципу, ми смо већ оповргли апсолутно сваки сегмент оптужбе, односно они нису успели да изнесу нити један некомпромитовани доказ, тако да је основа наше жалбе да је судац фашистички злочинац и криминалац који уопште није размотрио доказе. Мада ја не очекујем никакву правду у фашистичкој Хрватској.

(Фонд стратешке културе)

10  Форум / Политика / Одг: Ивица Дачић... послато: Новембар 06, 2017, 09:09:46
ИВИЦА ДАЧИЋ: ОДЛАЗИМ СА ЧЕЛА СПС: Дос­та ми је све­га!Иви­ца Да­чић, ли­дер СПС, у ек­склу­зи­в­ном раз­го­во­ру за Ку­рир потврдио је да га руше унутар странке!

 


По­што је Ку­рир обја­вио ин­фо­р­ма­ци­ју да Бран­ко Ру­жић, пот­пред­сед­ник СПС, спре­ма пуч у стра­н­ци,

Цитат

ПУЧ У СПС: Ружић руши Дачића, сковао паклени план и преузима странку!

Чланови партије окупљени око тренутног потпредседника ће на следећем конгресу, који би требало да буде 2018. године, покушати преврат и са чела странке отерати Ивицу Дачића.Ружић и екипа за свој план већ имају подршку неких центара моћи из Америке и Европске уније

Ивица Дачић би ускоро могао да одлети с места председника Социјалистичке партије Србије (СПС), а његову смену ће покренути ни мање ни више него потпредседник социјалиста Бранко Ружић, ексклузивно открива Курир.

Наиме, део странке окупљен око Ружића већ дуже време је незадовољан начином на који Дачић води СПС, па ће на следећем партијском конгресу, који би требало да се одржи следеће године, покушати да га смене.


Судбински 10. конгрес


Уколико им то пође за руком, нови председник Социјалистичке партије Србије постао би Ружић, који у трци за челно место у странци, како сазнајемо, има подршку и одређених страних центара моћи.


Иначе, највиши орган СПС је конгрес, који се према Статуту партије одржава сваке четврте године. До сада је, од оснивања СПС, било девет конгреса, а последњи, на којем је поново изабран Дачић за шефа странке, био је 14. децембра 2014. По тој динамици, следећи, за Дачића преломни конгрес би требало да буде следеће године.

- Актуелни потпредседник социјалиста Бранко Ружић је прилично јак унутар странке, годинама га подржава не тако мали број људи... То је у једном тренутку уплашило Дачића, па је Ружићу обезбедио министарску фотељу у актуелној влади мислећи да ће га тако придобити уз себе, а узгред и дисциплиновати, јер је био превише опозиционо настројен. Међутим, изгледа да то Дачићу није помогло. Ружић се, наиме, намерачио на фотељу шефа СПС и зато већ увелико лобира унутар странке и обезбеђује што ширу подршку за пуч у партији - прича извор Курира из СПС.


Наш саговорник додаје да социјалистима највише смета то што је Дачић врло сервилан према СНС, који је коалициони партнер СПС, те да зато желе да на челу странке виде Ружића, који је знао да „таласа“, кокетира са опозицијом и провоцира партнере из власти.

- Иначе, Ружић у трци за фотељу шефа СПС има подршку неких центара моћи из Америке и ЕУ, којима више одговара да на челу социјалиста буде неко попут њега, јер је Дачић свуда виђен као проруски човек - прича наш извор. Овим поводом на наша питања нису одговорили ни Дачић ни Ружић.


Радио му о глави


Подсетимо, Ружић је раније често задавао главобоље Дачићу, и то тако што је износио опозиционе ставове, а знао је и да га тихо минира унутар странке, па је тако, док се СПС борио да опстане у власти, говорио да би волео да буде у опозицији, као и да му је изазов да руши "најјачег у земљи" (видети оквир).

Цитат
Шта је све радио Ружић

Опструирао СПС, исмевао СНС


Док се СПС борио за власт, говорио да би волео да буде у опозицији


Бојктовао седницу ГО СПС на којој се гласало о подршци Вучићу на председничким изборима


Истицао да издаја није манир СПС, као код неких других партија


Желео да руши "најјачег у земљи, а зна се ко је то"


Сматра да је све интерес и да је "једино мајчинска љубав без интереса"


Хвалио се фотком са Игором Микићем, који је вређао Вучића


Исмевао СНС кад је ту странку подржао глумац Буле Гонцић

Драгомир Анђелковић


СПС С РУЖИЋЕМ НА ЧЕЛУ ЛЕТИ ИЗ ВЛАСТИ


Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оцењује да би социјалисти испали из власти уколико би на чело странке дошао Ружић.

- Бранко Ружић има једну јаку фракцију у странци, која је незадовољна Ивицом Дачићем, и зато ће можда пробати да га угрозе на месту председника СПС. Међутим, у том случају би се СПС дисквалификовао за даље учешће у власти са СНС - каже Анђелковић.


(Курир)
Да­чић по­ру­чу­је да се ве­ро­ват­но ви­ше не­ће кан­ди­до­ва­ти за пред­сед­ни­ка со­ци­ја­ли­ста...

(Курир)


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=4_95FXaipmI" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=4_95FXaipmI</a>

***

Кад год су неки избори на видику у медијима се заталаса ова иста прича  Зеленко. Па онда социјалисти то све лепо демантују и "уновче" са све више и више полуга унутар те неке нове власти. Тако да мислим да је и овај пут исти случај јер су наговештени редовни градски избори у Београду и евентуални ванредни републички.

11  Форум / Србија / Одг: Безнађе у Србији (глад, беда, очај) послато: Новембар 05, 2017, 01:29:14
Селе се у пећину због немаштине,
а и зато што тамо нема рачуна?!
Миломир Митровић (82) из Калне код Књажевца решио је да са супругом Гвозденком напусти оронулу кућу због превеликих дажбина.

 


Кад плате све рачуне, од 15.000 динара пензије не остане им готово ништа, пишу Новости.

Старина Миломир Митровић из Калне код Књажевца "троши" девету деценију у трошном кућерку, са својом животном сапутницом Гвозденком (76). У муци и немаштини. Супруга му је једва покретна, а од списка лекова, које обоје пију, могла би да се, како каже, напише омања књига.


Никоме ништа не дугују, али са 15.000 динара његове пензије, једва састављају крај са крајем у засеоку Горње Поље. Када плате струју, телефон, воду, порез и лекове, не остане много, готово ништа. Зато је старина одлучио - сели се у пећину на улазу у Калну.

"Не могу, људи, више све ово да издржим", тихо говори 82-годишњи Миломир. "У пећини нема ни струје, ни воде, ни телефона, али ни пореза, ни рачуна... Биће нам сигурно јефтиније да тамо преживимо. Надам се да ћу до зиме успети да средим наше ново породично гнездо."

Упрегао деда Миломир - себе у приколицу, па вуче грађу до пећине. Сређује нови дом, за себе и баку Гвозденку, сваког дана од јутра до мрака. Планира и стару пећ да постави у пећини, да се греју. А без дажбина, остаће им пара, вели, да купују храну. Узани тунел, на 200 метара од улаза у Калну, види се с пута. Унутра у пећини, скривено је још неколико уских пролаза. Комфор, међутим, Миломиру и не треба.

"Сваког месеца пензија ми оде на рачуне за кућу која само што се не распадне. Срушиће је и најмањи земљотрес. Од три одељења, жена и ја користимо само собичак. Купатило није у употреби. Бојлер, који сам купио за време Тита, не ради већ деценијама. Воду сам зато заврнуо, али рачуни једнако долазе. И можда за некога то није много, али за мене је и превише. Зато сам решио да се селим", каже Миломир.

(Курир)


***

Овде је сваки коментар сувишан. Довољно се само запитати, да ли је ово Вучићева Србија у 21.веку?12  Форум / Српске везе - Огласите се лично / Одг: ЛИТИЈОМ за ... послато: Новембар 04, 2017, 10:35:57

86. Литија  за Православну слободу Србије

одржаће се
 

у суботу, 4.новембра

Окупљање у 15 часова испред владе Србије!
Литија креће ка Патријаршији, поред Скупштине до РТС јавног сервиса
и назад.


Народе дођите
 да у миру прођемо Литијом и молимо се  Светом Архангелу Михаилу и
Српским Свецима за спас наше Светиње
.


Нема прече потребе данашњице –
од одбране Православља и Грачанице !

Цитат

Устаљени програм свакосуботњих Литија:
 Окупљање у 15 часова испред назови "владе Србије",
уводно обраћање у 15:30,
полазак Литије у 15:45, обраћања испред Патријаршије у 16:45,
испред НеНародне Скупштине око 17:50,
 испред лажљивог РТС-а око 18:10
 уз емитовање новог Слободног Српског Дневника
и,
потом, повратак на централно место непрестаних Православних протеста
испред назови "владе Србије" у 19:00 часова.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=zzQBCMKt1hY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=zzQBCMKt1hY</a>


Богом нам добродошли
 док још времена за сведочење Истине,
а тиме и наде за слободу Православне Србије јоште има!


(Истинољубље)


13  Форум / Политика / Одг: Афера "Галеника" послато: Новембар 04, 2017, 06:42:36
`Елијус`нови власник `Галенике`


ПОТПИС је стављен. Од 2. новембра је `Елијус` из Луксембурга и званично власник `Галенике`, која је преко ове фирме заправо постала део бразилске ЕМС групације. Уговор су парафирали министар привреде Горан Кнежевић и Хорхе Коста де Силва, представник `Елијуса`, али је потписивању присуствовао и први човек ЕМС, председник и највећи акционар, Карлос Санчез. Нови власници из Министарства привреде отишли су право у земунски погон и први пут посетили своје ново предузеће.`Елијус` за куповину `Галенике` даје 16 милиона евра. Тим новцем купује 93,73 одсто укупног капитала. Преузима фабрику која има дуг према банкама, тако да је нови власник у обавези да им исплати 25 милиона евра. Држава је уговором обавезала "Елијус" да у наредне две године задржи 900 запослених у `Галеници` и инвестира 5,52 милиона евра у компанију. Запосленима који су се определили за социјални програм, купац ће обезбедити додатних 200 евра по години стажа на име отпремнине, што је, уз обавезу државе, 400 евра по години стажа.

- Очекујем да ће, будући да је реч о реномираном купцу из фармацеутске индустрије, ова приватизација бити успешна и да ће позитивно утицати на привредни раст Србије - рекао је министар Горан Кнежевић, после потписивања уговора. - Интерес Србије је да људи раде, да примају плате и да се уплаћују порези и доприноси, а ваш је да проширите тржиште и убирате профит. Једни другима ћемо у томе помоћи. Било нам је веома важно да `Галенику` приватизује озбиљан инвеститор који ће наставити производњу, и зато је један од услова у позиву био да компанија буде из бранше и да има више од 300 милиона евра промета у претходним годинама.

Председник и највећи акционар ЕМС Карлос Санчез је изјавио да намерава да од `Галенике` направи фармацеутску компанију значајну за читаву југоисточну Европу.


- Желимо да имамо заиста успешну компанију, да наши запослени имају добре плате и да се у Србији даље развијамо - рекао је Санчез.

Велике наде гаје и запослени. Они очекују пуну производњу и довољно посла за све.

- Нисмо још видели цео уговор, али неки детаљи су већ познати - каже Зоран Пантелић, председник синдиката "Независности" у `Галеници`. - Очекујемо да ћемо се, када стигне, састати са новим менаџментом. Нама је најважније да нови власник поштује социјални програм и Закон о раду. Они су добро упознати са стањем у `Галеници`, али досад је нису посећивали. Долазили су приватизациони саветници. Ово је први пут да је дошао власник. Ми понављамо да је наш став да треба више да радимо и да нема вишка радника.

(С.Булатовић, НОВОСТИ)

***

Шта је следеће за продају???

Један коментар читаоца ме је забринуо  Шокиран,

Цитат
Kompanija koja nema ni veb sajt, a registrovana pre mesec dana. Ejjj bre!!14  Форум / Политика / Одг: Устав постао 'тесан', треба га мењати послато: Новембар 02, 2017, 01:06:53
Уставне измене неће бити у складу са роковимаРедовни професор Правног факултета у Београду Стеван Лилић изјавио је данас су они који су писали Акциони план за поглавље 23 направили грешку што су предложили да измене Устава буду до краја године, а то није могуће урадити.


Лилић је у емисији РТВ "Прави угао", поводом великог одзива представника цивилног друштва и стручне јавности на округле столове са Министарством правде, казао да су се активирале бројне организације које су хтеле да искористе јавни вредносни дискурс и "изврше притисак на власт" не би ли решили нека питања као што су питања дискиминације, насиља у породици, те да не види како ће представници владе изаћи на крај са свим предложеним захтевима.

Према његовом мишљењу, влада Србије је требала да дође пред јавност са унапред припремљеним идејама реализације измене устава, јер би, како оцењује, тако једино могла да се спроведе квалитетна јавна расправа.

Лилић је прецизирао да не би било добро мењати Устав у потпуности, јер је актуелни донет недавно, а сматра да је потребно донети две крупне одлуке, од којих би прва била питање правосуђа и питање регионалног уређења, док би се друга односила на велики број ситних поправки.

Он је навео да се у вези са правосуђем суштина приговора Венецијанске комисије односила на то што код нас судије бира држава.

Лилић каже да је потребно доћи до ситуације у којој би судије бирале саме себе, те да је за реализацију такве идеје потребно да се одреде минимални објективни критеријуми, упозоривши да политички центри моћи желе да имају утицај на правосуђе.

Он сматра да је нужно мењати и члан 111 Устава који описује надлежности председника, јер наводи да су у несразмери уставни положај председника Републике и његова овлашћења.

Лилић је подсетио да је председник државе једини који је изабран на демократски начин и да се народни посланици не бирају тако.

Председник има демократски капацитет, али има врло уске и скромне уставне надлежности, истиче Лилић.

Међутим, предлаже смањење демократског капацитета председника и да би било примереније да буде биран у скупштини и да имамо парламентарног председника.

Предлаже да су у Уставу предвиди и криминално дело које не застарева, у случају да дође "до крађе државних пара".

(Танјуг, НОВОСТИ)***


Судије и тужиоци напустили консултације о изменама УставаДа би Србија постала чланица Европске уније, мора промeнити Устав. Конкретно, у склопу поглавља 23, мора осигурати независност правосуђа.

Иако је ресорно министарство тим поводом организовало бројне округле столове, струка замера да на њима уопште нема дијалога.

Незадовољна због такве ситуације, удружења судија и тужилаца, као и невладине организације напустиле су консултације.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=dFaHk-x-39g" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=dFaHk-x-39g</a>


(Удружење јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца Србије)

Ево и конференције за штампу, поводом тог догађаја:


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=b3iyYww0owg" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=b3iyYww0owg</a>15  Форум / Економија / Одг: ОДЕ цела Србија на добош послато: Новембар 01, 2017, 05:37:37
Раније је на овој теми писано о овој српској фабрици трактора...и ево, помиње се данас.


***Индијци купују `ИМТ`

ДЕЛЕГАЦИЈА Министарства пољопривреде, на челу с министром Браниславом Недимовићем, боравиће током викенда у Индији, где ће с познатим компанијама "Махиндра" и "Тафе" преговарати о улагањима у Индустрију мотора и трактора Београд, а вероватно и о куповини овог некадашњег гиганта. Индијски произвођач трактора "Тафе" био је и раније заинтересован за куповину `ИМТ`.

Да иде да преговора са индијским компанијама о улагањима у `ИМТ`, потврдио је у уторак и министар Недимовић, на конференцији Банке Интезе, поводом избора најуспешнијих пољопривредника у 2017. години. Како је рекао, припремили су се најбоље што су могли за ове разговоре и даће све од себе да то успе.

- Знамо да радимо, постоји традиција у Србији када је реч о производњи трактора, само недостаје новац да се уложи у то - истакао је Недимовић. - Србија сада увози тракторе, и не видим разлог зашто их не бисмо производили као раније.

Уз то, Недимовић је додао да ће држава помоћи пољопривредницима чији су усеви пострадали у овогодишњим сушама.


(Ј.Субин, НОВОСТИ)


16  Форум / Српске везе - Огласите се лично / Одг: ПЕТИЦИЈЕ послато: Октобар 31, 2017, 21:36:01
Почело је потписивање Петиције:

"СРБИЈА БЕЗ ВУЧИЋА КАО ПРЕДСЕДНИКА"

ПЕТИЦИЈА НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ

РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

ЗА РАЗРЕШЕЊЕ АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА

ФУНКЦИЈЕ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ
Петиција се потписује ОВДЕ
17  Форум / Српске везе - Огласите се лично / Одг: ЛИТИЈОМ за ... послато: Октобар 28, 2017, 02:52:24

85. Литија  за Православну слободу Србије

одржаће се
 

у суботу, 28. октобра

Окупљање у 15 часова испред владе Србије!
Литија креће ка Патријаршији, поред Скупштине до РТС јавног сервиса
и назад.


Народе дођите
 да у миру прођемо Литијом и молимо се  Светом Архангелу Михаилу и
Српским Свецима за спас наше Светиње
.


Нема прече потребе данашњице –
од одбране Православља и Грачанице !

Цитат

Устаљени програм свакосуботњих Литија:
 Окупљање у 15 часова испред назови "владе Србије",
уводно обраћање у 15:30,
полазак Литије у 15:45, обраћања испред Патријаршије у 16:45,
испред НеНародне Скупштине око 17:50,
 испред лажљивог РТС-а око 18:10
 уз емитовање новог Слободног Српског Дневника
и,
потом, повратак на централно место непрестаних Православних протеста
испред назови "владе Србије" у 19:00 часова.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=zzQBCMKt1hY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=zzQBCMKt1hY</a>


Богом нам добродошли
 док још времена за сведочење Истине,
а тиме и наде за слободу Православне Србије јоште има!


(Истинољубље)


18  Форум / Разно / СРЕЋНА СЛАВА! Данас је Света Петка послато: Октобар 27, 2017, 12:50:04
СРЕЋНА СЛАВА!
Данас је Света Петка
Света Параскева, или Света Петка налази се на шестом месту на листи највећих српских слава. Заштитница је жена, болесних и сромашних, а њене мошти налазе се у румунском граду Јашију.


Једна од највећих спрских светитељки рођена је у имућној породици у Епиврату у Тракији половином десетог века.

Још као девојчица била је побожна, а након смрти родитеља отишла је у Цариград и замонашила се у цркви Свете Софије. Највећи део живота провела је у Јорданској пустињи где је живела аскетским животом посвећена Богу.

Када је већ била у дубокој старости, приказао јој се анђео који јој је рекао да напусти пустињу и врати се у родни Епиврат. Умрла је две године касније, а сахрањена по хришћанским обичајима, на издвојеном месту.

Након што се јавила у сну верницима Георгију и Јефимији, њене мошти положене су у храм светог Петра и Павла у Епиврату, мада су у наредним годинама преношене много пута.

Прво у Цариград и Трново, а на молбу књегиње Милице једно време су биле и у Београду. Почетком 17. века, мошти Свете Петке пренете су у румунски град Јаши, где се налазе и данас.


Два прста једне шаке велике светитељке још увек се налазе у капели на Калемегдану која носи њено име.

Народ верује да се на дан Свете Петке дешавају велика чуда, нарочито оздрављење болесних. Предање каже да је она и велика заштитница жена, па тога дана жене не смеју да перу веш и раде тешке послове по кући.


19  Форум / Политика / Одг: Шта ради влада Србије послато: Октобар 26, 2017, 20:24:18
ИЗЈАВА ЈИА ЈЕ "ГЛУПОСТ":
 Дачић негира да Србија седи на две столицеПрви потпредседник владе Србије и минситар спољних послова Ивица Дачић одбацио је данас изјаву америчког званичника Брајан Хот Јиа да Србија "седи на две столице" и оценио да је то глупост и да су неки у Стејт дипартменту превише гледали "Рат светова" и научнофантастичне приче.


"Србија ради и радиће у складу са својим државним и националним интересима без обзира шта неко говори са стране. Србију уопште не интересују туђе столице, нити има две столице, већ само једну, а то је Србија“, јасан је Дачић.

Дачић не види зашто Србија не би могла да остане између Истока и Запада.

"Нисмо ми неутрални у том смислу, већ у војном", казао је Дачић одговарајући на питање новинара.

Поручио је да статус Српско-руског хуманитарног центра у Нишу не зависи ни од САД ни Русије, већ само Србије.

Подсетио је да многе међународне институције у Србији имају одрђени статус у складу са Бечком конвенцијом, а за Центар у Нишу, појаснио је, никада није било предвиђено да добије дипломатски статус, већ да само запослени добију статус службеника у амбасади.

"Ако ће Русија да шаље своје шпијуне, па ваљда неће да их шаље у статусу службеника као што је кафе куварица, баштован или домар. Ваљда ће их слати на више функције", рекао је Дачић.

Истакао је да у томе центру има пет Срба, четири Руса и један пас.

"Ако је то нешто око чега Америка треба да се плаши онда мислим да је овај свет дошао до своје антитезе", закључио је Дачић.

(Танјуг, НОВОСТИ)


***
Иначе, ово су ГЛУПОСТИ, којим речником се један државни функционер обраћа јавности, па још неком тамо америчком званичнику. Нимало дипломатски, нити културно!

Дачићу, стисни петљу, па то реци лично дотичном Американцу, а не овако, реда ради, да би се нешто таламбасало у предизборној кампањи. Превртање очима

За почетак, ПА УЧИНИТЕ више тај корак ка РЕШАВАЊУ тог проблема у вези Центра у Нишу. Треба "ДЕЛАТИ", а не верглати у српским медијима!А чињеница је да Србија (у "лику и делу" Вучића) СЕДИ на две столице.....то Дачићу изгледа није јасно....


Цитат

ЉУЉАЈУЋИ се на две столице, руској и европској, може да се догоди да се, од њихања, успавамо. Буђење из сна о идеалној равнотежи би, уколико паднемо током уљуљкивања, могло да буде тешко и болно.а о томе "ДА ЛИ је Србија ВОЈНО неутрална" нека Дачић мало поприча са српским војним експертима, не са овим садашњим НАТО-вим трабантима, него са оним Генералима који су увек бранили Србију када је била нападана (нарочито оне кобне 1999.године)20  Форум / Свет / Одг: Русија- НАТО- Америка послато: Октобар 25, 2017, 06:37:15
ЖЕСТОК ОДГОВОР МОСКВЕ ХОЈТУ ЈИУ:
 Ко је посејао уранијум по Србији, а ко га уклања?


Цитат
САД не би требало да се мешају у сарадњу Србије и Русије, саопштило је Министарство спољних послова Русије у коментару на изјаву помоћника америчког државног секретара за европска и евроазијска питања Хојта Брајана Јија.

Увек уз Србију:
Министарство иностраних дела Русије (Илустрација: Правда)

Министарство спољних послова Русије навело је да је Ји, који је 23. и 24. октобра посетио Београд, дозволио себи низ провокативних изјава усмерених на подривање руско-српске сарадње. Амерички дипломата је грубо тражио од Београда да преиспита своју сарадњу са Русијом и фокусира се искључиво на приближавање Европској унији. Он је такође непримерено емоционалним изразима говорио против давања имунитета и привилегија Руско-српском хуманитарном центру у Нишу.


Цитат
Подсећамо да Сједињене Америчке Државе нису чланице Европске уније и вероватно због тога не знају да многе чланице ЕУ у великом обиму сарађују са Русијом на обострано корисној основи. Нико не би требало да омета Србију да се придржава истих приступа, полазећи од својих националних интереса,
истиче се у документу.Што се тиче Руско-српског хуманитарног центра у Нишу, Министарство наводи да се Американци изгледа претварају да не знају о помоћи коју Центар већ неколико година пружа Србији и другим земљама у региону, укључујући и чланицама ЕУ и НАТО-а, у превазилажењу последица природних катастрофа и катастрофа изазваних људском руком, као и обуци релевантних стручњака.


Цитат
Између осталог, извршено је деминирање српске територије, откривено је и ликвидирано хиљаде експлозивних предмета који су остали након бомбардовања НАТО-а 1999. године, укључујући и муницију са осиромашеним уранијумом. Позивамо наше америчке колеге да не намећу своје непријатељске идеолошке стереотипе који подривају темеље међународне стабилности и сарадње на Балкану и у Европи у целини,
наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије.


Наступе Хојта Јиа у Србији прокоментарисали су сви осим председника Вучића.

(Правда)


***

Цитат
ЧИМЕ ЈЕ ХОЈТ ЈИ ЗАПУШИО УСТА ВУЧИЋУ:
 И коалициони партнери се огласили, али он не сме ни да писне!?


Разговор Вучића и Јиа био је "апсолутно отворен и искрен", јавља РТС, позивајући се на сазнања новинара у Палати "Србија".

- Из саопштења ће се видети шта је на састанку говорио Ји, а шта је говорио председник Вучић сазнаћемо уколико америчка страна буде желела да то саопшти, истакли су у Кабинету по завршетку састанка, којем је присуствовао и амбасадор САД Кајл Скат.

У очекивању саопштења, то је све што се могло сазнати после састанка који је трајао око сат и по, а уследио је после иступа Јиа на Српском економском самиту, у понедељак, у Београду, који је усталасао јавност.На то је још у понедељак увече оштро реаговао министар одбране Александар Вулин, рекавши да је то свакако до сада најтежи јавни и врло недипломатски притисак на Србију и њено право да самостално одлучује.

Шефица преговарачког тима Србије Тања Мишчевић је у међувремену изразила сумњу у то да је амерички званичник тачно интерпретиран у медијима.


Ји се раније састао са премијерком Аном Брнабић и потпредседницом Владе Зораном Михајловић, али у тим саопштењима, која, уобичајено, усаглашавају две стране, нема детаља који се тичу изјаве америчког званичника.

На Јиев наступ саопштењем је реаговао и коалициони пратнер Александра Вучића, председник Српске народне партије Ненад Поповић. Он је истакао да Србији нико не може да наређује какву ће спољну политику да води и да је Србија слободна и независна држава која самостално одлучује шта је у њеном најбољем интересу.

"Ми поштујемо мишљење званичника других земаља, али исто тако очекујемо да они поштују ставове Србије и не мешају се у њена унутрашња питања", нагласио је Поповић идодао да су зато, за СНП, неприхватљиви захтеви "појединих страних званичника да Србија одустане од сарадње са пријатељском Русијом и од своје самосталне политике на основу које Србија постаје све јача и уваженија и свету".


(Правда)

***


КОНАЧНО да наша браћа Руси ПРОГОВОРЕ онако како и доликује! Американци су се много осилили и постали су "мирођија свакој чорби". Нормално, раде то свагде ГДЕ могу и ГДЕ им власти дозвољавају. Од 2000.године, па на овамо, свака влада у Србији је извршавала све оно што "американац" нареди. Вучић ТАКОЂЕ то чини, а и ова садашња влада, и ВРЕМЕ је да се то прекине. Српски народ веома добро зна ко му је пријатељ, а ко НЕПРИЈАТЕЉ и никада се није плашио ни најјачег непријатеља.
Према томе, нема ту шта Вучић да се премишља и СЕДИ НА ДВЕ СТОЛИЦЕ  Превртање очима
Или треба да проговори како то доликује ИСТИНИ или да се склони са тог места, ако нема петљу да пресече ову трагикомичну ситуацију у којој се налази Србија већ 17 година.

И докле више да се правдају за сваки поступак. Ако треба коме да се правдају, то је српски народ и никоме више!!!

21  Форум / Политика / Одг: Афера "Галеника" послато: Октобар 24, 2017, 02:09:13
Бразилци све ближи `Галеници`У ТРЦИ за `Галенику` остала је само компанија `Aelius` из Луксембурга, огранак бразилског гиганта ЕМС С.А. Комисија за спровођење поступка продаје капитала београдске фабрике лекова предложила је Министарству привреде да одобри даље учешће у поступку компанији `Aelius` и одбаци пријаву `Амикус СРБ` Београд.Како пише у саопштењу Министарства привреде, отварање финансијске понуде компаније `Aelius` предвиђено је за четвртак, 26. октобра.


- Комисија је ову одлуку донела на седници, након што је прегледала допуњену документацију и констатовала да понуђач `Aelius` Луксембург, повезано лице компаније ЕМС С.А. Бразил, испуњава квалификационе услове у складу са Јавним позивом - саопштило је Министарство привреде. - Понуђач `Амикус СРБ` д.о.о. Београд, повезано лице Инвестиционог фонда ХБМ Швајцарска, није доставио тражену документацију.

Компанија `Aelius`, која ће готово извесно постати власник `Галенике`, део је ЕМС С.А. из Бразила, највеће фармацеутскe компанијe у тој земљи. Она је основана средином педесетих година прошлог века, запошљава 4.500 људи, а у 2012. приход јој је износио 2,8 милијарди долара. Присутна је у више од 30 земаља, кроз заједничка улагања или стратешко партнерство са другим компанијама.

(М.Н.С. Новости)
22  Форум / Србија / Одг: Србија условљена да прода изворе воде послато: Октобар 22, 2017, 21:32:02
Вода ће бити заштићена Уставом


ПИЈАЋУ воду у Србији треба заштитити Уставом.

Ово, за `Новости`, поручују стручњаци - хидролози и професори Правног факултета. А да о тој могућности треба размислити, слаже се и министар пољопривреде Бранислав Недимовић.


- Има простора да се о томе озбиљно разговара - каже Недимовић. - О пијаћој води морамо водити рачуна, јер је потрошног карактера и тај ресурс мора да се заштити.

Његов колега, министар екологије Горан Триван, недавно је, у интервјуу за наш лист, упозорио:

- Распродаја пијаће воде равна је националној катастрофи! Држава мора да мисли о томе коме ће припадати право коришћења извора пијаће воде.

Словенија је прва држава која се досетила и право на пијаћу воду увела у највиши правни акт, а водне ресурсе дефинисала као јавно добро којим управља држава. У Уставу Словеније наводи се и и да извори пијаће воде не могу бити предмет трговине.


СРПСКИ ресурси пијаће воде постали су предмет трговине пре петнаестак година.

Прва велика приватизација фабрика воде десила се 2004, када су нове власнике добили "Књаз Милоша" из Аранђеловца и, годину касније, фабрика воде "Власинка" с препознатљивим брендом "Роса". Уследиле су затим продаје "Мивеле" из Трстеника, "Хебе" из Бујановца... Купци, углавном стране компаније, куповали су благо за неколико милиона евра, а стручњаци процењују да њихови профити годишње достижу и по неколико стотина милиона евра.

- Воду свакако треба заштити, јер је Србија нема онолико колико се мисли да је има - каже, за `Новости`, Душан Продановић, професор на катедри за хидротехнику Грађевинског факултета у Београду. - Употребљиве воде су много мање од расположивих, повећава се цена добијања питке воде, и потребно је много напора да би је сви имали. И постојећим законима дефинисано је да је вода јавно добро, али би било пожељно да се то подигне на виши законски ниво. То је, ипак, питање политичке воље.


Истовремено, правни стручњаци кажу да у Устав "може да се унесе све".

- Уставотворци имају суверено право да одреде која су то питања која заслужују да буду уставноправно заштићена, са изузетком обавезе према међународном праву - каже, за наш лист, Владан Петров, професор уставног права на Правном факултету у Београду. - Уставна питања су питања од највишег значаја, која уживају највишу правнополитичку заштиту. Сваки уставоворац у Устав може да стави оно што мисли да треба да ужива такву заштиту.

ИПАК, како истиче професор Петров, ми у Уставу имамо добро решено питање људских права, у која спада и право на здраву животну средину.

- У члану 74 Устава каже се да свако има право на здраву животну средину, као и да су Република Србија и АП Војводина одговорне за заштиту животне средине. Посебним ставом је наведено да је свако дужан да чува и побољшава животну средину - појашањава наш саговорник. - Када се буде радило на новом уставу, вероватно ће се нешто мењати и у области људских права, па је могуће прецизирати и област која се односи на право на здрав живот. Међутим, ми не знамо када ће и у ком сегменту Устав бити мењан, а људска права су нашим уставом солидно обухваћена.

Богољуб Милосављевић, професор Унион универзитета, сматра да је неопходно да се о тако важном ресурсу води више рачуна. Јер, каже он, пијаћа вода је код нас од општег интереса и треба да има посебну заштиту.

- Требало би, па ако је неопходно и Уставом, обезбедити мере којима би се она заштитила -
каже Милосављевић, за `Новости`. - То што су урадили Словенци је добро решење и показује да мисле на потомство. С обзиром на то да се иде ка изменама Устава, то би могло да се уклопи.
ИСКУСТВА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ПРАВО на воду представља посебан изазов за државе чланице Европске уније - каже професорка Правног факултета Мирјана Дреновак Ивановић. - Бављење питањима од значаја за заштиту животне средине ојачано је увођењем института грађанске иницијативе. Прва европска грађанска иницијатива покренута је 2013, и то је иницијатива о праву на воду - "Вода и одводњавање су људско право! Вода је јавно добро, не роба!" - коју је подржало више од 1,8 милиона грађана.

Наша саговорница наводи да је том иницијативом Комисији предложено да поднесе предлог акта који ће дефинисати право на воду и одводњавање као људско право које препознају УН и које ће снабдевање водом и одводњавање одредити као јавне услуге које су неопходне за све.

Цитат

Богатство

ПРЕМА неким истраживањима, Србија има више од 400 изворишта здраве и питке воде врхунског квалитета. То је и био разлог да Уједињене нације сврстају Србију на листу првих педесет земаља у свету које располажу великим резервама здраве и питке воде. Истовремено, у Србији је регистровано 286 различитих типова минералних, термалних и термоминералних вода. Није тајна да су на ово богатство многи бацили око.

(Љиљана Бегенишић, НОВОСТИ)


***

ДА ВИДИМО И ТО ЧУДО!!!
Да није управо због овог непроцењивог блага, српске воде, Србија добила у овој новој влади НОВИ РЕСУР министраства и министра ЕКОЛОГИЈЕ Горана Тривана, а који је, гле чуда, ишао на овогодишњи "Молитвени доручак" у Америку, пред сам избор на ово важно место.

Видећемо шта ће ново министарство и нови министар да ураде по том питању!? За Србију или за неког другог Молим?

23  Форум / Српске везе - Огласите се лично / Одг: ЛИТИЈОМ за ... послато: Октобар 21, 2017, 03:34:01

84. Литија  за Православну слободу Србије

одржаће се
 

у суботу, 21. октобра

Окупљање у 15 часова испред владе Србије!
Литија креће ка Патријаршији, поред Скупштине до РТС јавног сервиса
и назад.


Народе дођите
 да у миру прођемо Литијом и молимо се  Светом Архангелу Михаилу и
Српским Свецима за спас наше Светиње
.


Нема прече потребе данашњице –
од одбране Православља и Грачанице !

Цитат

Устаљени програм свакосуботњих Литија:
 Окупљање у 15 часова испред назови "владе Србије",
уводно обраћање у 15:30,
полазак Литије у 15:45, обраћања испред Патријаршије у 16:45,
испред НеНародне Скупштине око 17:50,
 испред лажљивог РТС-а око 18:10
 уз емитовање новог Слободног Српског Дневника
и,
потом, повратак на централно место непрестаних Православних протеста
испред назови "владе Србије" у 19:00 часова.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=zzQBCMKt1hY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=zzQBCMKt1hY</a>


Богом нам добродошли
 док још времена за сведочење Истине,
а тиме и наде за слободу Православне Србије јоште има!


(Истинољубље)


24  Форум / Србија / Руси и Срби - моћни и на небу и на земљи послато: Октобар 20, 2017, 20:56:00
Руси и Срби - моћни и на небу и на земљи


Цитат
На аеродрому у Батајници одржана је војна вежба "Слобода 2017" као централни догађај обележавања 73. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату. Новинар `Вести` Ђорђе Баровић извештавао је из Батајнице.У Батајницу прво отишли новинари

Oкупљање медија који ће извештавати са централне прославе ослобађања Београда Слобода 2017. почело је пред источним крилом Палате Србије јутрос око 9 часова.

Окупљање новинара и сниматеља јутрос испред Палате Србија


Три аутобуса ГСП Београд превозило је око 300 новинара, сниматеља и фоторепортера. На дисплеју стоји да је реч о слободној вожњи, али сви валидатори за чекирање карата су уредно били укључени, јавља новинар Баровић и шаље фотографију из аутобуса са колегама:


Новинари на путу ка Батајници
На вежби више од 2.000 војника

Портпарол Министарства одбране Србије Јован Кривокапић говорио је новинару `Вести` пре почетка вежбе о томе колико ће војника и технике Војске Србије бити представљено.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=-mJN4FtPitg" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=-mJN4FtPitg</a>
На вежби и пуковник који је оборио Ф117

Золтан Дани, бивши пуковник Војске Југославије који је оборио невидљиви Ф 117 на војну параду дошао је са новинарима из Мађарске и Словачке.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=yY0EULz6mv8" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=yY0EULz6mv8</a>

- Очекујем да видим приказ најмодерније војне технике данас - каже за `Вести` Дани Золтан.
Грађани су на војни аеродром могли да дођу до 11 часова, када су се капије затвориле у ишчекивању државног врха Србије и руског министра одбране Сергеја Шојгуа.

Руски поклон "мигови" у првом плану

Погледајте снимак свечане бине у ишчекивању гостију. Шест Миг-ова 29 који су поклон руске федерације Србији изложено је испред свечане бине:

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=TfklE2r3eFk" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=TfklE2r3eFk</a>
Руси стигли први

На аеродром је око 11:30 прва стигла руска делегација која је место на свечаној бини заузела пре државног врха Србије и Републике Српске.Погледајте долазак руске делегације:

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=uHZTv94k_xY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=uHZTv94k_xY</a>
Долазак српских званичника,
Новинар `Вести`, Ђорђе Баровић, јавља са лица места да су у току последње припреме пред почетак вежбе и да се очекује долазак председника Србије Александра Вучића и руског министра одбране Сергеја Шојгуа на аеродром:На самом почетку војне вежбе симулирана је отмица авиона на међународној линији. Ловци "миг 29" пресрели су авион с намером принудног приземљења. Након слетања почињу преговори с терористима, а новинар `Вести` јавља да међу тзв. терористима има и две жене.

Као део вежбе, пилот једног ловца је искочио падобраном под претпоставком да му је авион оштећен. Хеликоптери крећу у операцију трагања и спасавања. Хеликоптер Ми-17 врши претрагу терена. Пилот је лоциран и евакуисан.Преговори са терористима у отетом авиону нису успели. Специјално обучени тимови користе цистерну за допуну горива као маску, прилазе авиону и заузимају положај за упад. Енергичном акцијом и противтерористичком тактиком ослобађају се таоци. 

Авион се прегледа у случају да се у њему налази експлозив. Преглед се обавља уз помоћ специјално обучених паса. Пронађена је експлозивна направа коју техничари уклањају користећи специјалну опрему и одела. Извршена контролисана експлозија.

Након неуспеха у ваздуху, групе терориста заузеле објекте по аеродрому.
Ангажују се извиђачки капацитети са возилима БРДМ 2 и беспилотне летелице "орбитер мини".


Терористе гађали и из "Лазара"

"Кобре" у акцији

У разбијању терориста користило се и оклопно возило "Милош", а припадници Војске Србије гађали су их и из "Лазара 3". Изнад њих летела су и два хеликоптера Ми-8 са конструкцијом за десантирање специјалаца.

Терористи су савладани, али тражио се сумњив пакет, препричава симулацију вежбе новинар "Вести". На терен су послати и специјалци јер се сумњало да је у питању опасно хемијско-биолошко оружје.

Специјални тимови искрцавају се из хеликоптера Ми-8 техником "брзо спуштање" и неутралишу терористе. Извршена је и хитна медицинска евакуација хеликоптером Ми-17.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=cYeZR2N2AD0" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=cYeZR2N2AD0</a>

"Балет" у ваздуху
"Балет" ваздухопловног ешалона Војске Србије

У наставку војне вежбе летео је ешалон из састава ратног ваздухопловства Војске Србије.  Приказани су авиони Г-4 "супергалеб", авиони "ласта 95", хеликоптери "газела", "гама", Ми-17 и Ми-8.

Руски "Стрижи""Стрижи" изводили акробације на небу

Припадници акро-групе "Стрижи" из Русије са шест авиона "миг 29" изводили су динамичан програм врхунске технике пилотирања. Неке делове програма приказали су први пут ван граница Русије.Погледајте снимак нашег новинара са лица места: 

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=O0g6tN6xan0" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=O0g6tN6xan0</a>
После Руса летели Срби

Новинар Вести извештава да је после руских "Стиржи" уследио налет авиона "миг 29" који се налазе у наоружању Војске Србије. Затим је уследио демонстрациони скок падобранаца Војске Србије.Приказана најсавременија опремаСрпски савремени војник

На војној вежби Слобода 2017. представљени су војници опремљени по "Пројекту 1.500". Реч је о војницима са најсавременијим наоружањем.

После пешадисјких ешалона наступили су моторизовани ешалони снага за реаговање Војске Србије.

Овим је завршен динамички део приказа "Слобода 2017".Председник Србије Александар Вучић рекао је да морамо да будемо јаки да бисмо били поштовани и да би се чула наша реч.

- Циљ је да се роде и умру генерације које неће памтити рат - истакао је Вучић.
Размена поклона: Шојгу и Вучић


На крају је одржана и церомонијална примопредаја "мигова 29" који су стигли из Русије.
Вучић је захвалио председнику Русије Владимиру Путину и министру Сергеју Шојгуу, коме је предао и један од шест парадних бодежа са серијским бројем "мигова".На војној вежби: Александар Чепурин, Александар Вулин, Александар Вучић и патријарх Иринеј
(Ђ.Баровић, Вести)
25  Форум / Србија / Поводом 73 године од ослобођења Београда послато: Октобар 20, 2017, 11:09:58
ПРОСЛАВА 20. ОКТОБРА
Крила слободне Србије


Поводом 73 године од ослобођења Београда, на аеродрому Батајница данас свечаност "Слобода 2017"

У ЧАСТ дана када је пре 73 године Београд ослобођен од фашизма, у присуству комплетног државног врха и високих гостију из Русије, на војном аеродрому Батајница биће одржана централна свечаност - приказ способности Војске Србије "Слобода 2017".

Најважнији догађај на данашњем скупу биће свечана примопредаја шест авиона "миг-29" који су недавно испоручени Војсци Србије.


Потписе на овај посао ставиће руски потпредседник Владе Дмитриј Рогозин и министар одбране Сергеј Шојгу. Они ће бити почасни гости на трибини где ће се наћи и борци ветерани "Београдске операције", председник Републике, чланови Владе Србије, патријарх Иринеј, амбасадори и страни војни аташеи. Они ће моћи да виде приказ борбе против терориста, налете авиона и хеликоптера, најсавременију домаћу борбену технику, 1.500 најсавременије опремљених војника...

Последњим припремама за свечаност у четвртак је присуствовао и председник Александар Вучић. Он је нагласио да ће грађани који данас дођу на батајнички аеродром видети другачију војску, али и да Србија полако, али сигурно јача борбену и ватрену моћ своје армије.


- Када чувате војну неутралност и када чувате слободу своје земље морате да будете снажни. Јака армија је и задовољан војник. Знам да су ти људи имали тешке године иза себе, али сада долази много бољи период - рекао је Вучић. - Војска Србије има десет "мигова-29" а такву снагу у ваздуху немају заједно све земље бивше Југославије. То је у размерама Мађарске, што значи да се меримо са много богатијим земљама.

Шеф државе је позвао грађане да дођу у Батајницу и да уживо прате манифестацију на којој ће моћи да виде 1.500 посебно опремљених војника.

- То је наша бригада која треба да прихвати први удар у случају напада. Њихова физичка спрема мора бити још боља, морају бити још боље припремљени - поручио је Вучић.

(Р.Драговић, Новости)


***

"СТРИЖИ" СЛЕТЕЛИ У БЕОГРАД:
 Руска авио-акробатска група спремна за наступ у петакAВИО-АКРОБАТСКИ тим ваздухопловства Русије "Стрижи" стигао је у Београд, где ће у петак учествовати на прослави поводом обележавања ослобођења Београда у Другом светском рату.

"Стрижи" је авио-акробатски тим формиран 6. маја 1991. године у саставу 234. Гардијског ваздухопловног Проскуровског пука.

Та група је састављена од најбољих пилота који лете на авионима "миг 29", а смештена је у ваздухопловној бази Кубинка, 60 километара од Москве.

Поводом обележавања ослобођења Београда у Другом светском рату, на аеродрому Батајница 20. октобра 2017. године са почетком у 12 часова, биће одржан Приказ дела оперативних способности Војске Србије "СЛОБОДА 2017", где ће учествовати и ова акро-група.

Приказу способности Војске Србије присуствоваће највише државно и војно руководство на челу са председником Републике Србијe.

Аутор: РТС

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=joZ-l2AVyzM" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=joZ-l2AVyzM</a>

***Приказ једног дела који ће да буде изведен на обележавању Дана ослобођења,


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=t-7I4Yfsx_M" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=t-7I4Yfsx_M</a>
26  Форум / Србија / Одг: Тужна слика здравства послато: Октобар 17, 2017, 07:54:21
Архитекта Миро Урошевић о недостатку стручности
 и лошем располагању новца
за реконструкцију седам здравствених установа у Београду

"Нестручност у санацији Тиршове је злочин према здравству"


То тврди архитекта Миро Урошевић, специјализован за градњу здравствених установа, уочи најављених термина за почетак реконструкције седам важнијих здравствених установа у Београду.

Фото: Александра Поповић


- О томе како Министарство здравља и Министарство грађевинарства планирају ове реконструкције се ништа не зна, ту нема стручних људи, они не показују референце пројектаната, а на томе треба инсистирати. Ми знамо само из њихових изјава да ће изместити део Тиршове на терен Клиничког центра као и да је предвиђен новац да се ова садашња Тиршова санира, али зашто се улаже у санацију ако се гради нова клиника? Они су навели 10 тачака шта треба да се ради у Тиршовој, две или три од тога су санирање операционог блока, кухиње и интензивне неге, а то је немогуће. Где ће да оперишу за то време? Значи болница мора да буде бар годину дана затворена, јер они како раде и колико знају неће моћи пре тога да заврше, указује у разговору за Данас архитекта са значајним искуством пројектовања здравствених установа.


После дугогодишње каријере у Немачкој, Урошевић је неколико година био и гостујући професор Архитектонског факултета у Београду на предмету градње болница, па је имао прилике да са студентима обилази и разради планове за реконструкцију највећих здравствених установа у Београду.

Највише пажње посветио је Универзитетској дечијој клиници у Тиршовој, где је био и ангажован на писању анализе за потребе реконструкције ове зграде.


- Детаљно сам упознао зграду, направио елаборат који је предат министру Златибору Лончару, Влада је тада прихватила моју анализу и почели су да траже финансирање. Онда је нека банка понудила кредит и послала свог експерта да напише пројектни задатак, да сагледа из њиховог угла шта треба урадити. Ја сам том човеку поставио само једно питање - по којим критеријумима ће он то радити? Његов одговор је био да ће узети у обзир најбоља искуства њихове фирме из целог света и уградити их у клинику у Тиршовој. Е онда сам схватио да имам посла са хохштаплером, и преварантом, објашњава Урошевић зашто се повукао из посла. Он илуструје да је то као када би лекар рекао да зна да лечи пацијента јер је лечио руку некоме у Кини, или лечио нос у Америци, па ће све то да примени на новог пацијента. Урошевић подсећа да се то у уметности назива еклектицизам, али да је у градњи болнице то недопустиво.

Иако није више ангажован на овом пројекту, Урошевић и даље покушава да укаже на пропусте приликом планирања, па је тражећи од Министарства грађевинарства приступ информацијама од јавног значаја утврдио да значајан део документације недостаје.

- Интересовало ме је да ли су направили функционални програм, и генерални план реконструкције. Изгледа да се у Србији још увек не зна да сваки и најмањи захват у једној здравственој установи мора да буде подређен генералном односно мастер плану који предвиђа комплетни концепт дугорочног развоја те болнице. Тај концепт, тај генерални план је део једне стручне, савесне, квалификоване анализе целокупног здравственог организма Србије где се тачно израчуна која установа које капацитете треба да задовољи и са којом палетом услуга. А они то ништа не знају, закључује Урошевић. Он објашњава да се даље на основу анализе здравствених потреба становништва, али и пратећи демографску слику, са елементима морталитета, морбидитета, прати развој здравственог стања целе нације и њени трендови, па се на основу тога пројектују болнице.

- Али то у Србији нико не ради. Да ли зато што не знају, или зато што тако лакше обмањују и манипулишу, у сваком случају то је злочин према области која им је поверена на управљање, истиче са жаљењем Урошевић. Он додаје и да операциони блок клинике у Тиршовој има четири операционе сале које заузимају између 200 и 250 квадрата, а да би по стандардима такав блок требало да има најмање 600 метара квадратних, те да му није јасно како ће се тај простор санирати без обуставе радова.


- То је немогуће санирати без прекида рада, зато што морају да се испуне основни хигијенски услови. Стање у погледу безбедности, хигијене и стерилизације је на граници злочина. У свакој нормалној држави би требало да буде забрањено да се оперише у таквим условима, а камоли да се поред тога ради санација. Особље заслужује дивљење што и поред тога збрињава пацијенте, али лош пројекат ће довести лечење деце у Београду у много гори положај него што је сада, деца су жртве тога - закључује Урошевић. Он истиче и да изградња нове дечје клинике јесте добра идеја, али да решење за то није добро осмишљено, да са новом локацијом постоји проблем приступа, те да постоји потреба да дечија клиника буде директно повезана са породилиштем јер има важну функцију за децу која су превремено рођена са озбиљнијим здравственим проблемима.

- Постоји много боље, брже и јефтиније решење, али ја нећу да им кажем које је то решење, указује Урошевић, објашњавајући да је у више наврата покушао да сарађује са надлежнима за овај пројекат, али да није желео да учествује у ненаменском трошењу новца.

Уложени милиони, новац се троши, а радови се одлажу

Почетак санације седам великих здравствених установа у Београду најављивао се и одлагао већ неколико пута. Једно од последњих обећања је да ће почетком септембра ове године почети реконструкција Универзитетске дечје клинике у Тиршовој, КБЦ Драгиша Мишовић, Ургентног центра, ГАК Вишеградска, Клинике за неурохирургију КЦС, КБЦ Земун и Институту за кардиоваскуларне болести Дедиње, у вредности од близу 100 милиона евра, који су обезбеђени из кредита Развојне банке Савета Европе и Европске инвестиционе банке. Оно што није јавно речено, каже Урошевић, јесте да је према том уговору Србија у обавези да уложи 230 милиона евра сопствених средстава за ове радове како би могла да користи средства из кредита.


Са овим обимним радовима се касни, сматра Урошевић, јер извођач пројекта није изабран уз консултацију стручњака, првобитно пројектовани трошкови за пројекат нису могли да покрију све потребе, па су морали да се ангажују спољни сарадници, оформљена је јединица за имплементацију пројеката, унајмљен менаџмент који би требало да врши наџор, што је само извлачило додатни новац из буџета.

- У Србији не постоји нико ко се разуме у пројектовање болница, ту настаје само скандал као што ће настати у Београду, Нишу, Новом Саду и Крагујевцу. Посао су добили Италијани који се килаве ево до данас. Године 2008. је требало да се почне са радовима, а сада је 2017. година - подсећа Урошевић.


Клиника у Тиршовој је међу седам болница за које је влада Србије посао израде пројеката поверила Саобраћајном институту ЦИП, без икаквог конкурса, користећи одредбе закона о јавним набавкама, за које Урошевић наглашава да су дискриминаторне и неуставне.

- Избор пројектаната мора да се уради преко јавног архитектонског конкурса, где је врло важно да у жирију буду људи који се разумеју у ту тематику. А они су посао доделили ЦИП-у, без икаквог конкурса, и сада је ЦИП једини ексклузивни извршитељ пројектантских услуга, држећи монопол у здравству иако нема ни једног јединог стручњака који се разуме у пројектовање болница - наглашава он.

Уговор је додељен ЦИП-у на основу одредбе Закона о јавним набавкама која омогућава да, када је инвеститор држава, и има своје јавно предузеће, она може мимо тендера да додели посао том предузећу.

- На основу тога, данас у Србији ниједну болницу не може да ради ниједан приватник, сматра Урошевић, додајући да је онда "закон о јавним набавкама излишан, то је парадокс у који се држава упустила". Он указује и да није јасно по којим параметрима је одређен износ који ће бити исплаћен ЦИП-у, а када је тражио информације о томе од Министарства грађевинарства, добио је одговор да је хонорар одређен "на основу понуде тржишних вредности за овакву врсту пројекта и стручне понуде коју је прихватило координационо тело".

На опште прихваћен став да Србија нема довољно новца да осавремени здравствене установе, Урошевић одговора да "колико год да су мале паре, оне се злоупотребљавају, не улажу се на прави начин". Он додаје и да надлежни треба да прихвате да немамо новца да у болницама правимо луксуз али да треба боље да располажу са оним што имају.

- Колико год да има мало пара, то је све покрадено, не користи се наменски, домаћински, зато што се расипа, нико није одговоран. Да ли из незнања или из опакости, а не зна се шта је горе. Друго, постоји начин на који треба да се приђе решавању српског здравства, али то подразумева политичку вољу, поручује Урошевић.

 
  Болнице се граде као да лекар оперише без података о пацијенту

Цитат
Функционални програм треба тачно да дефинише пут амбулантних, спољних, унутрашњих пацијената, особља, логистику робе и потрошног материјала, систем чишћења, снабдевање храном, и медицински програм са палетом услуга. Зависно од потреба, ради се прогноза броја пацијента и у складу са тим потребан број третмана - на основу тога ће се одредити оптимална површина болнице - то у Србији не раде и то је злочин!", узвикује већ љутито Урошевић. Он додаје да је то исто као када би лекар ушао у хируршку салу без дијагнозе и клиничке слике пацијента и почео да га оперише. Уз функционални програм, наглашава Урошевић, мора да постоји и архитектонски програм који садржи све просторије са спецификацијом њихових корисних површина, функција и њихова тачна локација у оквиру болнице, а у Србији, према његовој оцени, нико и не зна шта је то.


    Амбуланте запостављене, зато је Тиршова преоптерећена

Посебна тема коју треба разрадити јесте дефинисање примарне, секундарне и терцијарне здравствене неге, сматра Урошевић. Он истиче да је амбулантно збрињавање у Србији потпуно занемарено, што се осликава на примеру клинике у Тиршовој, чији су капацитети оптерећени због недостатка адекватне здравствене неге у другим установама. "Треба развијати примарну негу, амбуланта и превентива су у Србији потпуно заборављене, јер се тиме баве нестручни људи. Зато сви којима су деца болесна из целе Србије иду у Тиршову. Тиршова није адреса за збрињавање амбулантних и једноставнијих обољења, то треба прво да реше болнице које имају педијатријско одељење па онда у Тиршову за специјалне и најтеже случајеве, али они то нису разрадили, примећује Урошевић.


(Александра Поповић, `Данас`)

***

И ово је доказ колико је ова власт НЕСПОСОБНА и хаотична, али зато врло прецизна и експресна у пумпању новца из буџета, ко зна где све.
27  Форум / Политика / Одг: Афера "Галеника" послато: Октобар 16, 2017, 23:56:17
Како је уништавана `Галеника`

ДА је којим случајем неко пре три деценије расписао конкурс за систематско уништавање регионалног фармацеутског гиганта `Галенике`, тешко да би се нашао поуздан кандидат. Око 65 одсто тржишног удела у некадашњој СФРЈ, извозни послови, углавном у СССР, од скоро 200 милиона долара, данас су само део историје зарђалог гиганта из предграђа Земуна, названог Нова Галеника управо по фабрици основаној 1945. Данас `Галеника` једва успева да покрије десет процената тржишта Србије, са дуговима који су пре последњег позива за продају били нарасали на више од 200 милиона евра.

Ипак, нада да ће `Галеника` бар делимично да се врати на путеве старе славе тиња протеклих дана јер су заинтересована да је купе два велика светска фармацеутска система – бразилска компанија ЕМС С.А. и швајцарски `Амикус`.

И док се чека коме ће се царству приволети, треба подсетити на историјат компаније, која је својевремено била кадра да финансира и један солидан југословенски фудбалски клуб.
ПАНИЋЕВА ЕРА

СРПСКИ милионер Милан Панић је још 1991. приватизовао `Галенику` и њеном имену придружио скраћеницу ИЦН, како се звала његова фармацеутска империја са америчком адресом. Дисидент који је у САД отишао, како је говорио, са 20 долара, остварио је амерички сан и вратио се у домовину "на белом коњу". Купио је три четвртине компаније по цени од 270 милиона долара. У кешу је дао 50 милиона, а унео је технологију вредну 220 милиона зелених новчаница. Остатак фирме остао је у државном власништву.

Упркос санкцијама, `Галеника` је радила, чак и зарађивала. Плате су биле натпросечне и редовне. А, како и не би биле када је њоме руководио Панић, који је 1992. постао и савезни премијер СР Југославије. Ни политички сукоби са тадашњим српским председником Слободаном Милошевићем, фабрици нису донели проблеме. Тек 1999. Привредни суд у Београду доноси решење према којем државни удео у `Галеници` нараста на скоро две трећине. Образложење за такав поступак било је да "Милан Панић није испунио свој део уговора". Полиција упада у просторије компаније и поставља своје руководство, а потом држава своје учешће пребацује на Републички завод за здравствено осигурање (РЗЗО).

Споран аргумент у тој одлуци је да ИЦН није у `Галенику` донео обећаних 220 милиона долара, а то је обнародовано тек осам година по доласку Панића.

Непосредно пред одузимање `Галенике` Милан Панић и запослени у фабрици су се нашли у проблемима. Новца је било све мање. Не толико због лошег менаџмента, већ због чињенице да је пре одлуке Привредног суда, држава `Галеници` дуговала око 170 милиона долара, које су испоручене српском здравству. Неки су у то време били склони да верују да је намера била управо да се ови дугови отпишу.
ПОВРАТАК МИТЕВИЋА

УБРЗО долази 5. октобар, а годину после у `Галенику` се враћа Душан Митевић. Иако је адвокат и један од лидера ДОС Владан Батић инсистирао да се "земунско благо" врати Панићу, РЗЗО је изабрао ново руководство.

Истини за вољу, компанија почиње поново добро да ради. Држава добија међународну арбитражу против Панића, добија целу фабрику у власништво, уз обавезу да бившем савезном премијеру врати уложених 50 милиона евра.

Иако се данас чини да је најтеже време за српску економију био период после убиства премијера Зорана Ђинђића, у периоду када тајкуни "крчме" све што је државно, у `Галеници` је била друга прича.
ПРАВДИЋЕВ МАНДАТ

ПРВО је генерални директор био Драган Стипчић, којег у мају 2005. замењује Александар Правдић (ДСС). За његовог мандата, упркос чаршијским оспоравањима његовог квалитета, према сведочењу запослених, било је ново златно време `Галенике`. Ређале су се награде, а рачун је био у сталном плусу. Размишљало се и о развоју, а уз кредит од 46,3 милиона евра потписан је уговор са италијанском компанијом ИМА о изградњи фабрике чврстих фармацеутских препарата, која је, показало се касније, једини преостали адут некадашњег гиганта.

Те 2008. на рачунима `Галенике` је било нешто више од 32 милиона евра.
ПОЧЕТАК СУНОВРАТА

НЕНАД Огњановић, кадар СПС, као генерални директор преузима управу у новембру 2008, а већ до краја године потписује гаранцију за кредит предузећу `Велефарм` у АИК банци вредну пет милиона евра. И то је, по многима – почетак суноврата. Рабати трговцима су стално подизани, чак и накнадно исплаћивани. Док је гарантовала за кредите `Велефарму` (и повезаним фирмама `Велефарм пролеку` и `БГ фарму`) у износу од скоро 38 милиона евра, `Галеника` се задуживала краткорочним кредитима. Финансијски извештаји су показивали вртоглави пад све до 2010, када су расходи порасли на двоструко виши ниво него претходне године.

Дугови `Галенике` достижу суму од 130 милиона евра. Огњановић је смењен половином 2011, да би у мају 2013. био ухапшен због сумње да је уплетен у малверзације у `Галеници`. Он и још 12 сарадника осумњичени су да су преплаћивали сировине, чак и скулптуре, и да су `Галенику` оштетили за 34 милиона евра.
НОВАКОВИЋЕВЕ ВЕЗЕ

ДОК на чело `Галенике` није дошао Недељко Пантић, кадар владајућег СНС, фабриком је управљао Живорад Новаковић из ове компаније. После четири године пада у 2014, Новаковић је успео да преокрене ситуацију. `Галеника` почиње да зарађује и повећава производњу за – 30 процената.

– Новаковић је, захваљујући вишедеценијским везама у фармацеутској индустрији, обезбедио сировине. Производња се поново подигла, па је први пут `Галеника` зарадила скоро 350 милиона динара – причали су тада у `Галеници`.

Осим тога, успео је без већих тензија да број запослених смањи са 2.800 на 1.400, а радници су добили отпремнине између 250 и 300 евра по години стажа.
БИЗНИС УЗ ПАНТИЋА

ЊЕГА наслеђује Недељко Пантић и наставља са домаћинским пословањем. Према последњим подацима за 2016. годину, у првих девет месеци производња је порасла за додатних осам процената, а добит из текућег пословања је износила 40 милиона динара.
ДРЖАВА ОЧИСТИЛА ОД ДУГОВА

`Галеникино` пословање је лане консолидовано. Зато је Влада половином 2016. расписала позив за избор стратешког партнера.

На позив су се јавила, како се оцењује, три озбиљна светска играча – индијска `Кадила`, бразилски `ЕМС` и британско-руски конзорцијум `Фронтијер-Петровакс`.

Нажалост, нико није испунио услове. Држава је очистила од дугова компанију и од купца, ЕМС и `Амикуса` тражи да плати најмање 25 милиона евра дугова према банкама.
ЕМС С. А. РАДИ У 30 ЗЕМАЉА

* ЕМС С.А. из Бразила је највећа фармацеутска компанија у тој земљи. Основана је средином педесетих година прошлог века, запошљава 4.500 људи, а у 2012. приход јој је износио 2,8 милијарди долара.

* КОМПАНИЈА је присутна у више од 30 земаља, кроз заједничка улагања или стратешко партнерство са другим компанијама.
`АМИКУС` ДЕО ФОНДА ХМБ

* ШВАЈЦАРСКИ `Амикус` је део највећег швајцарског инвестиционог фонда ХБМ.

* ИЗВРШНИ директор ХБМ-а Андреас Вики каже да би куповина `Галенике` била важна због тога што `Амикус`нема своју фабрику у Србији, па би се на тај начин избегла градња.

(Д. Стојаковић, Новости, Правда)
28  Форум / Политика / Одг: Јужни Ток, Турски Ток или НАТО - амерички Ток послато: Октобар 15, 2017, 08:38:58
Званични Београд без коментара о Ердогановој изјави о прикључењу Србије на гасовод из Русије
Влада ћути о `Турском току` да не наљути ЕУИ заиста, Министарство енергетике али и сви други државни органи, остали су неми на изјаву Ердогана, иако је она у потпуности у складу са енергетским интересима Србије.

Српски званичници се не либе да подрже изградњу гасне интерконекције са Бугарском, јер је то пројекат Европске уније, као ни снабдевање Србије "плавим енергентом" из Северног тока, али када је реч о пројекту који нам је стратешки најисплативији, Турском току медији код домаћих званичника наилазе на "зид ћутања".

- Влада Србије је у потпуности опредељена и заинтересована за идеју да се гасовод Турски ток, чију изградњу припремају Руси и Турци, прошири и на територију Србије. На тај начин би наша земља добијала јефтинији гас него из Северног тока јер не би плаћала скупе транзитне таксе. Влада Србије са сигурношћу очекује да ће Европска комисија и Руска Федерација постићи договор који ће омогућити наставак спровођења руских енергетских пројеката. Тако ће се створити и могућност да се цеви гасовода Турски ток поставе кроз Србију. На тај начин Србија би имала довољне количине гаса а постала би и транзитна земља која би убирала приходе од транзитне таксе - истиче наш саговорник. Ипак, републичка Влада је донела одлуку да у јавности не наступа са званичном подршком изградњи Турског тока кроз Србију да не би наљутила партнере у Европској унији.

- Познато је да је због збивања у Украјини Европска унија одлучила да замрзне све енергетске пројекте са Русијом па је због тога Москва обуставила изградњу госовода Јужни ток. Званично, Брисел не подржава идеју да се Турски ток прошири на земље Европе па Србија не жели да се истиче подршком том пројекту док год му се ЕУ противи. У Влади преовладава уверење да би то било лоше за евро интеграције Србије којима тежи. Ипак, Влада прећутно одобрава све што је Еродган рекао, али чека да Брисел и Москва изгладе своје неспоразуме како би могла да се званично огласи по том питању - каже наш саговорник. И поред тога што надлежни у Србији Ердогана сматрају пријатељем ипак не гаје илузије да је он "играч тог калибра" који би могао да обезбеди изградњу Турског тока како би руски гас стизао до потрошача у земљама Европске уније.Аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да је проширење пројекта Турски ток на Европу све извесније, али и да ће његова реализација бити омогућена тек по постизању договора између Европске уније и Русије.

- Ствар је у томе што је земљама ЕУ попут Италије и Аустрије неопходан руски гас. Самим тим Европска унија неће ићи против интереса својих грађана и реално је очекивати да ће бити договорено развијање тог, али и других гасних пројеката иза којих стоји Русија. Влада Србије је веома расположена за изградњу Турског тока кроз нашу територију јер би то на ефикасан начин подмирило наше енергетске потребе и интересе али је очито да не жели да буде гласноговорник тог пројекта у јавности. Једноставно, Влада сматра да Србија као мала земља такве одлуке треба да препусти Бриселу и Москви - каже Анђелковић за Данас. Према његовим речима, очито је да је Ердоган прва истакнута личност која је у јавности наступила са таквом идејом као и да је сасвим очигледно да се разговори на ту тему воде "ван радара јавности".

Војислав Вулетић, генерални секретар Удружења за гас Србије, каже за Данас да би спровођење идеје да се руски гас Турским током преко наше земље допрема до потрошача у Европској унији била сјајна ствар за Србију али да то не зависи само од добре воље Ердогана и руског председника Владимира Путина

- Очито је да и код руског и код турског председника постоје симпатије да се Турски ток прошири на територију Србије. У складу с тим треба тумачити и изјаву коју је дао Ердоган. Ипак, треба нагласити да добра воља није довољна да се Турски ток прошири. За тако нешто потребно је да се сложе земље попут Бугарске и Македоније. Сједињеним Америчким Државама не одговара развој било ког међународног руског гасног пројекта те врше притисак на Европску унију да све такве пројекте одбаци. Дакле, турска иницијатива да се гасовод гради преко наше територије не вреди ништа ако Европска унија не буде заинтересована за спровођење тог пројекта - каже Вулетић. Он додаје да је Турски ток за Србију бољи и исплативији пројекат од Северног тока али да би ипак најбоље решење било да се Москва и Брисел договоре и реше своје спорове и да се тако одмрзне пројекат Јужни ток од кога би наша земља највише профитирала.

Експерт за страна улагања Махмуд Бушатлија такође напомиње да за изградњу Турског тока кроз Европу није довољна само добра воља Ердогана већ и сагласност Европске уније за тако нешто.


- Такође треба поставити и питање да ли ће уопште да буде довољно количина гаса за његову дистрибуцију европским потрошачима. Познато је наиме да је предвиђено да Турски ток има упола мањи капацитет од Јужног тока па је потпуно неизвесно колико ће уопште гаса бити доступно за дистрибуцију када Турска намири своје потребе - каже Бушатлија за Данас.

Подсећања ради, Реџеп Тајип Ердоган изјавио је током своје посете Србији да не искључује могућност да се наша земља прикључи на гасовод Турски ток. Он је додао да "Путин сигурно неће негативно гледати на то и надам се да ће се то решити ускоро".

(Г.Влаовић, Данас)


***

Кога се то Вучић плаши Зеленко

29  Форум / Српске везе - Огласите се лично / Одг: ЛИТИЈОМ за ... послато: Октобар 14, 2017, 03:12:35

83. Литија  за Православну слободу Србије

одржаће се
 

у суботу, 14. октобра

Окупљање у 15 часова испред владе Србије!
Литија креће ка Патријаршији, поред Скупштине до РТС јавног сервиса
и назад.


Народе дођите
 да у миру прођемо Литијом и молимо се  Светом Архангелу Михаилу и
Српским Свецима за спас наше Светиње
.


Нема прече потребе данашњице –
од одбране Православља и Грачанице !

Цитат

Устаљени програм свакосуботњих Литија:
 Окупљање у 15 часова испред назови "владе Србије",
уводно обраћање у 15:30,
полазак Литије у 15:45, обраћања испред Патријаршије у 16:45,
испред НеНародне Скупштине око 17:50,
 испред лажљивог РТС-а око 18:10
 уз емитовање новог Слободног Српског Дневника
и,
потом, повратак на централно место непрестаних Православних протеста
испред назови "владе Србије" у 19:00 часова.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=zzQBCMKt1hY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=zzQBCMKt1hY</a>


Богом нам добродошли
 док још времена за сведочење Истине,
а тиме и наде за слободу Православне Србије јоште има!


(Истинољубље)


30  Форум / Срби у окружењу и расејању / Одг: Јелена Трикић - МАЈКА ХРАБРОСТ послато: Октобар 13, 2017, 04:03:25
... син мајке, звана ХРАБРОСТ, Никола је 10.октобра прошле године напунио четири године....
Цитат

Овај симпатични дечак четири рођенданске свећице је угасио у присуству бројних чланова породице који су стигли и из Дрвара, а честитке је добио са свих страна, од Српске до Аустралије, пише `SrpskaCafe`

– Добио је торту и, стандардно, разне играчке – истиче Николин отац Горан Дуновић.
Он наводи за `SrpskaCafe` да Николу због мањка места у вртићима нису успели да упишу у неку од предшколских установа.

–  Чувамо га сви по мало и "боримо" се са њим сваки дан, и то на смену. Али тешко је њега сачувати, јер је баш немиран. Ко зврк је! Живахан. И велика је причалица – каже Горан који је наставник у Основној школи "Мајка Кнежопољка" у Кнежици код Дубице.

Он открива да Никола одраста и развија се нормално као и сва друга деца. Каже и да је његов син изузетно знатижељан.

– И јако бистро дете за своје године. Воли да све зна и за своје године се "прерано" у неке ствари укључује… Мало је напреднији, али шта је ту је – каже уз осмех наш саговорник.

Фамилија Јелене Трикић ће 18. новембра у Дрвару обележити годишњицу смрти ове храбре жене, супруге, кћерке и мајке.Јелена Трикић Дуновић је преминула у новембру 2012. године у Клиничком центру Бањалука. Од 2007. борила се са тешким обликом тумора на мозгу. Имала је два оперативна захвата, а касније је лечена зрачном терапијом и цитостатицима.

Упркос болести и препорукама лекара, одбила је лечење да би стекла потомство. Поводом 9. јануара и прославе и обележавања Дана и крсне славе РС Светог архиђакона Стефана, постхумно је одликована Орденом крста милосрђа.


(Блиц)


... а истог датума ове године, син мајке звана ХРАБРОСТ, Никола је прославио свој ПЕТИ рођендан!
Син Мајке Храброст прославио пети рођендан

ПРИЈЕДОР - Никола Дуновић, син преминуле Јелене Трикић-Дуновић, свима познате као Мајка Храброст, која је у 32. години живота одбила лијечење тумора на мозгу да би одржала трудноћу и на свијет донијела бебу, прославио је пети рођендан у породичној кући у Приједору.


"Били су  баба и деда, остала породица и пријатељи. Сјекла се торта, дувале свјећице. Био је баш срећан", каже за "Независне" Горан Дуновић, отац маленог Николе.
Поносни отац каже да је Никола израстао у "момка", живахног, интелигентног, а кренуо је у и вртић, то јест предшколско.

"Сљедеће године има право да иде у школу, ако буде хтио, наравно. Углавном, жив је максимално, немиран,  све живо га занима, свашта хоће да види, ма не стаје, једноставно речено. Вртић, тете и другари су га мало смирили, али опет је то слабо", са осмијехом говори Горан.

За рођендан Никола је добио много поклона, од одјеће, ципела, разних играчака, али оно што га је највише обрадовало су, каже, патике које свијетле.

"Оне су га, чим их је видио, просто одушевиле", каже Горан.Када је у питању Николина храбра мајка, Горан каже да редовно иду на гроб и пале свијеће.

"Што се тиче маме, Никола зна све. Увијек идемо да палимо свијеће, али није он то још у правом смислу схватио. Ипак, колико смо му у том узрасту могли објаснити, то је и разумио. Како године буду пролазиле, сигурно ће бити много више питања и бола за мајком, али тренутно нема таквих проблема", каже Горан.

Горан каже да са истим емоцијама као и прије пет година гледа на поступак и жртву покојне супруге.

"Како онда, тако и сада, једнаке снаге гледам на све, исто је мишљење и емоције, нема ту да нешто блиједи,  то се не може заборавити. А она ће увијек бити у народу позната као Мајка Храброст", истиче Горан.

Родитељи покојне Јелене, Николини бака и деда, посјетили су унука за рођендан, као и сваке године што раде.

"Ми идемо тамо код њих, они долазе код нас, обилазимо се стално. Наравно, колико посао и обавезе дозвољавају, породица смо", каже Горан.

Сања Дуновић, Николина тетка, каже да губитак мајке ништа не може надокнадити иако је породица увијек ту за њега.

"Ми се трудимо да му надокнадимо губитак мајке, али то је немогуће. Трудимо се да му она што мање фали. Ми смо ту да му све то олакшамо што више. Што буде старији, све ће више да му фали и све ће више да пита за њу", рекла је Сања.

Она додаје да је Никола пребрзо нарастао и да је веома паметно дијете.

"Ти смо сваки дан заједно, волимо се, помажемо колико можемо", говори она.

И редакција "Независних" жели срећан рођендан Николи.Награда "Независних"

"Независне новине" су 2012. године установиле награду за подвиг године и постхумно је додијелиле Јелени Трикић, Мајци Храброст, која је жртвујући свој живот на свијет донијела малог Николу. Та награда носи њено име и дођељује се сваке године особи за коју читаоци и уредници "Независних" процијене да је заслужује.

(Независне новине)


***

Када Никола порасте, биће највише поносан на своју мајку.
Желимо му још пуно, пуно рођендана, да прослави уз своју породицу!

31  Форум / Политика / Одг: Српски Цезар- Вучић послато: Октобар 12, 2017, 21:06:28
НЕВЕРОВАТНО!!! Па зар исто као и у Титово време?! Народ се доводи аутобусима, да би се као СЛУЧАЈНО нашао на месту на ком се шета управо "ОН" са својим цењеним гостом...и онда му ти, случајно затечени грађани АПЛАУДИРАЈУ,...а неки су баш СЛУЧАЈНО имали и заставе  Cheesy Зеленко

Која мизерија и нимало оригиналности код ових који све ово режирају.

Ево неких коментара читаоца овог "догађаја"-текста_

Цитат
Dosli sendvicari sa 20 autobusa i svi bili odusevljeni senvičima. aj da napravi neko anketu od 1000 gradjana ni jedan nebi otisao da vidi av i erdogana a ovi napravili cirkus

Цитат
po FB se moze videti da su organizovani dolasci SNS-ovaca na Kalemegdan

22 autobusa parkirana u dunavskoj.

***
ГРАЂАНИ ПОХРЛИЛИ ДА ВИДЕ ЕРДОГАНА:
На Калемегдану му клицали и аплаудиралиТурског председника Реџепа Тајипа Ердогана јуче је на Калемегдану дочекао велики број грађана и то клицањем и аплаузима.


Наиме, Ердоган се са председником Србије Александром Вучићем прошетао Београдском тврђавом а њихов сусрет пропратиле су стотине грађана.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=Qbe9jbd7IPs" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=Qbe9jbd7IPs</a>

Двојица председника су прво прошла кроз Стамбол капију па су обишли Дамад Али-пашино турбе, а сликали су се на једном од бедема изнад ушћа Саве у Дунав.

Код споменика Победнику су их грађани поздравили аплаузом а неки су се са њима руковали и причали.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=WDrqih3MtW4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=WDrqih3MtW4</a>

Вучић и Ердоган су обишли Природњачки музеј као и штандове са сувенирима на Калемегдану. Сви грађани који су желели да уђу у Горњи град, прво су претресени.
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=2T_FKDbfNzc" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=2T_FKDbfNzc</a>


(Курир)
32  Форум / Србија / Одг: Шиптарске провокације на југу Србије послато: Октобар 12, 2017, 08:52:09
ТРАЖЕ ЗАШТИТУ И ОДГОВОРНОСТ:
 Мештани куршумлијских села забринути због упада Шиштара са Космета


Цитат

Косаничка Рача, пожар у напупуштеној кући
 Фото: Приватна архива

КУРШУМЛИЈА - То је била смишљена и планска акција, то није наивно урађено. Осим страха и панике међу мештанима причињена је и велика материјална штета, јер је човеку запаљена кућа, његовим суседима 3.500 бала сена а другом власнику помоћни објекат.Овим речима Драган Рајковић, председник Месне заједнице Косованичка Рача код Куршумлије објашњава да су мештани овог и околних куршумлијских села надомак административне линије са Косметом узнемирени због недавног упада Шиптара са Космета, који је у ноћи између суботе и недеље запалио неколико објеката покрај магистралног пута Ниш-Приштина у овом селу причинивши знатну материјалну штету.

- Оно што је најгоре нико нам не објашњава откуда Шиптар лута нашим селима. А шта би се догодило да смо ми то урадили тамо, брујала би сва јавност у региону - додаје револтирано један од мештана кога затичемо у центру Косаничке Раче али који не жели да се слика нити говори за јавност.

И док појашњава да се различите верзије упада пиромана са Космета у овом село могу чути, од тога да је пешака кренуо за Ниш, те да је душевно поремећен, наш саговорник који у Рачи живи са супругом и двоје деце, каже да су мештани с разлогом забринути јер , како истиче, на мети пиромана или напада Шиптара, који илегално прелазе администратинву линију могу бити било који објекти али и људи.

Поједини мештани су уверени да је пироман са Космета, како су чули, млађи Шиптар, имао помагаче, али они старији и озбиљнији истичу да не желе да шире непроверене приче и стварају панику, већ да захтевају заштиту и да траже одговор на питање како је Шиптар прешао илегално административну линију.

- Иако смо чули да му је одређен једномесечни притвор не треба га пустити док не призна који су му били мотиви али и док не надокнади причињену штету - говори наш саговорник с почетка приче, председник МЗ Косаничка Рача, Драган Рајковић, док Горан Бојовић, чијем је домаћинству причињена штета паљевином 3.500 бала сламе, опомиње да је паљењем објекта и њиховом суседу причињена знатна материјална штета упркос брзој реакцији ватрогасаца.


ПЉАЧКЕ И БЕСПРАВНА СЕЧА ШУМЕ

ПОСЛЕ саслушања од стране основног јавног тужиоца у Куршумлији, четрдесетдвогодишњем Шиптару са Космета који је запалио два објекта у куршумлијским селима одређен је једномесечни притвор, а мештани куршумлијских села уз административну линију опомињу и на честе бесправне шече шуме на овом подручју од стране Шиптара али и недавне учестале пљачке напуштених српских кућа уз саму амдинистративне линије где у месним зјаендицама Мердаре и Рача живи тек око хиљаду мештана.

(Д.Зечевић, НОВОСТИ)

***

Тако то креће. Један по један, као пробни балон. Провоцира се и испитује реакција српских власти.
И док Србија има ову власт, која не зна ни како треба да буде организована једна озбиљна држава, успавани народ ће се пробудити, МОЖДА, тек када угледа Шиптара на свом прагу. Плашим се да ће тада да буде касно.

33  Форум / Политика / Нестају деца на Косову - ради ли опет `жута кућа`? послато: Октобар 11, 2017, 07:46:15
Нестају деца на Косову - ради ли опет `Жута кућа`?
Цитат
Из општине Драгаш у последње време нестало је четворо деце. Полиција нема пријаве о њиховом нестанку, а упућени у ситуацију нису далеко од тога да поверују да су они међу деветоро малишана за које бивши албански премијер тврди да су део трговине органима.
Да ли је Бериша рекао истину? Албанска штампа остала је нема на објаву бившег премијера и председника Албаније Салија Берише, који је на свом профилу на Фејсбуку објавио да се са Косова у Албанију кријумчаре деца из сиромашних породица ради трансплантације органа!


Он је позвао тужилаштво да покрене истрагу и навео да је, према сазнањима које је добио од једног полицајца, за сада прокријумчарено деветоро деце која су киднапована.

Према анонимним изворима из општине Драгаш, тачно је да је у протеклих неколико месеци нестало неколико малишана.


Где су нестала деца, хоће ли Тужилаштво покренути истрагу?

- Деца су старости између осам и 12 година, а у питању су три девојчице и један дечак. Не знам да ли то има везе са овим што господин Бериша говори, али с обзиром да је ово веома разуђено место, у брдима, а да границе и са македонске и са албанске стране, осим граничних камена, не чува нико, све је могуће. Деца су нестала у јутарњим часовима, што је необично. Две млађе девојчице су отишле у продавницу и нису се вратиле. Дечаци су нестали кад су терали стоку на пашу - тврди за `Спутњик` наш саговорник који из разумљивих разлога не жели да му се помиње име.

У исто време, полиција, наводно, нема податке да је пријављен било какав нестанак деце на Косову.

Наш саговорник објашњава да није никаква тајна да Албанци са Косова купују младе девојке, али, наводно, за брак. Такође, каже он, због лоше економске ситуације родитељи децу углавном шаљу у Албанију да раде пољопривредне послове који су добро плац́ени за наше услове. Наш извор додаје и да га не би зачудило да родитељи заиста и нису пријавили нестанак деце, с обзиром да је све илегално. Према истом извору, наводно, у селу Кукеш постоје људи који уговарају послове или бракове са родитељима за њихову децу у Албанији.

- За то се паре добију углавном унапред. Није ретко ни да се деца од пет или шест година обавежу браком између две породице. Ако је у питању посао, онда се одвозе камионима до радних места у Албанији, а тако их и враћају. Е, да ли су ова нестала деца продата или су отета, то је већ сада питање за њихове родитеље и истражне органе. Ако су отета, тешко да ће се ико из породице усудити да пријави нестанак полицији, него ће се вероватно сама породица ангажовати да их тражи - убеђен је наш саговорник.

Место Кукеш, где се наводно обавља уговарање "послова“, налази се сат времена вожње како од Призрена, тако и од Тиране, док је општина Драгаш буквално шпиц Косова и Метохије, "стешњен“ између Албаније и Македоније.

Момир Стојановић, бивши директор Војно–обавештајне службе, није изненађен оваквом вешћу, јер не постоји граница између Косова и Албаније. Он подсећа на улогу Салија Берише у време НАТО агресије на СРЈ 1999. и раније 1998. године као актуелног премијера Албаније, чија је Влада здушно подржавала и обучавала терористе ОВК на северу Албаније.

- Он врло добро зна шта је све рађено у тим логорима у којима су били киднаповани грађани, Срби и лојални неалбанци, као и наши војници и полицајци, који су заробљени од стране ОВК. Извештаји до којих је војска долазила показали су да су сви заробљеници пребачени на север Албаније и од тада им се губи сваки траг - каже Стојановић.

Стојановић подсећа да је 2000. године тадашњи председник СРЈ Војислав Коштуница потписао уредбу о размени заробљених Албанаца и Срба посредством међународне заједнице. Наш саговорник каже да се радило о око 2.000 Албанца које смо по том споразуму пустили, али ниједан Србин са друге стране није пуштен и њима се од тада губи сваки траг.


- Непобитно постоје чињенице да су сви ти људи убијени и да су им извађени органи који на тржишту Западне Европе имају високу цену. Гледајући из тог аспекта, Бериша сада говори знајући шта су радили на северу Албаније у време када је био премијер. Он сада није у добрим односима са Едијем Рамом, али ни са некима који су на власти на Косову, па открива да и даље постоји трговина органима и да се у ту сврху киднапују деца сиромаха која се експлоатишу - каже Стојановић.

Вест коју је лансирао Бериша у Тирани је фактички блокирана, а нико од албанских колега није био у стању да нам каже да ли се ради о истини или је у питању политички акт бившег званичника. Албански новинари са Косова, са друге стране, кажу да се о тим наводима причало још пре Беришиног статуса на Фејсбуку, али да нису о томе писали јер "нису имали потврду надлежних државних органа".

(Вести, Спутњик)
34  Форум / Србија / Одг: Последице НАТО бомбардовања послато: Октобар 09, 2017, 23:39:32
Нато на Србију сручио осам "Хирошима"

РУШЕВИНЕ
 Приштина, после једног од многобројних налета НАТО авиона 1999.
Фото З. ЈовановићЦитат
ПРОТИВ српског народа и државе НАТО је 1999. године водио нуклеарни и хемијски рат ниског интензитета. За тих 78 дана НАТО је на нашу земљу са мора, из ваздуха и космоса бацио више бомби него Адолф Хитлер 1941-1945. Еквивалент коришћених експлозива је између шест и осам нуклеарних бомби бачених на Хирошиму. Био је то најасиметричнији рат вођен у дотадашњих 50 година постојања НАТО, а њихов ратни злочин претворен је у геноцид над нашим народом.СЕЋАЊЕ
 Генерал Лазаревић, на скупу у Нишу, минулог викенда

Ово говори генерал Владимир Лазаревић, први пут по изласку из хашког суда. Некадашњи командант Приштинског корпуса, који се минулог викенда у Нишу срео са старешинама Треће армије Војске Југославије за време НАТО бомбардовања наше земље, каже да су француски експерти утврдили да је радиоктивност муниције НАТО употребљене само на Космету 350 пута већа од дозвољених вредности.

- Индијски стручњаци навели су да се радиоктивност са Косова и Метохије проширила 1.000 километара у пречнику, а ауторитети у светској медицини, проф. др Душан Станојевић и Миодраг Ђорђевић, тврде да ће пакао код нас почети тек после 2020, када ће годишње од последица радиоактивности из 1999. од канцера оболевати 70.000 особа. Од тог броја, умреће, упркос лечењу њих 40.000 - рекао је генерал Лазаревић.


Како говори један од најпопуларнијих генерала у нашој земљи, нуклеарни рат против наших снага на КиМ почео је 30. марта у рејону Призрена, док је 25. априла у Урошевцу и околини

НАТО употребио касетне бомбе са непознатим хемијским агенсом. На удару су били пре свих припадници 243. механизоване бригаде.

- У два наврата је тадашњи председник САД Бил Клинтон, преко ТВ станица, објављивао да Приштински корпус и Трећа армија више не постоје - подсетио је генерал. - Први пут, то је било 2. маја, на 32. дан агресије, а команда Треће армије је реаговала тако што је у центру Приштине сазвала све команданте јединице са терена да пред камерама одрже реферисање. Други пут, Клинтон је 28. маја светској јавности и рекао како је америчка стратешка авијација тог дана на Паштрику убила 700 бораца Приштинског корпуса и створила све предуслове да НАТО уђе на КиМ. "Вашингтон пост" је 4. јуна, међутим, морао да објави како се "Ваздушно-копнена операција 'Стрела 2', планирана у Вашингтону, одбраном српске војске претворила у кашу".

Лазаревић указује на то да су циљеви НАТО били да "применом Хитлерове доктрине блицкрига" за три-четири дана уништи ефективе ВЈ и убије више од 20.000 припадника Приштинског корпуса.

- Када је јуна 1999. године НАТО морао да призна неуспех, њихови генерали су изашли са планом да на Србију крену са 200.000 до 400.000 војника и да је окупирају у року од четири до шест месеци - сећа се тих ратних дана генерал Лазаревић и подсећа да је тада, ипак, одлучено да се "проблем врати" Уједињеним нацијама.

Цитат
ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ


- НА Велики петак, 8. априла, у Дреници су нам убили 10 војника, а ранили 30 - подсетио је генерал Лазаревић саборце Треће армије окупљене у Нишу на сусрету под називом "Да се не заборави". - Истог дана на Јуничким планинама на одељење граничара под вођством десетара Шарца удара од 200 до 300 плаћеника, а овај одбија напад. Друга граничарска група "Громови" истог дана сукобљава се са шиптарским терористима, који улазе такође из Албаније и одбијају напад. И тако... почиње пакао Кошара.


(Драган Вујичић, НОВОСТИ)
35  Форум / Српске везе - Огласите се лично / Одг: ЛИТИЈОМ за ... послато: Октобар 07, 2017, 03:20:37

82. Литија  за Православну слободу Србије

одржаће се
 

у суботу, 7. октобра

Окупљање у 15 часова испред владе Србије!
Литија креће ка Патријаршији, поред Скупштине до РТС јавног сервиса
и назад.


Народе дођите
 да у миру прођемо Литијом и молимо се  Светом Архангелу Михаилу и
Српским Свецима за спас наше Светиње
.


Нема прече потребе данашњице –
од одбране Православља и Грачанице !

Цитат

Устаљени програм свакосуботњих Литија:
 Окупљање у 15 часова испред назови "владе Србије",
уводно обраћање у 15:30,
полазак Литије у 15:45, обраћања испред Патријаршије у 16:45,
испред НеНародне Скупштине око 17:50,
 испред лажљивог РТС-а око 18:10
 уз емитовање новог Слободног Српског Дневника
и,
потом, повратак на централно место непрестаних Православних протеста
испред назови "владе Србије" у 19:00 часова.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=zzQBCMKt1hY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=zzQBCMKt1hY</a>


Богом нам добродошли
 док још времена за сведочење Истине,
а тиме и наде за слободу Православне Србије јоште има!


(Истинољубље)


36  Форум / Политика / Одг: Српски Цезар- Вучић послато: Октобар 06, 2017, 20:26:19


Док се обраћао новинарима у Руми, председнику Србије Александру Вучићу је на кратко скренуо пажњу хеликоптер који је у том тренутку прелетао преко тог војвођанског места.

Звук хеликоптера је био толико гласан да се новинарска питања уопште нису чула.

- Провери само, где иде, шта ради овај хеликоптер... - рекао је Вучић некоме од сарадника,


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=CLK9uEBPidY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=CLK9uEBPidY</a>

 Cheesy

37  Форум / Политика / Одг: Хашки трибунал: Политичка суђења Србима послато: Октобар 04, 2017, 09:40:21
НЕСПОРАЗУМ ИЛИ ОПСТРУКЦИЈА?
 Трибунал скрива Младићеве резултате?
ИЗ притворске јединице у Схевенингену константно опструишу наше захтеве и не дају нам комплетну здравствену документацију генерала Ратка Младића. Ово, за `Новости`, тврди Младићев бранилац Бранко Лукић. Трибунал, међутим, то демантује. Из Хага поручују да је посреди неспоразум, и да је потребно одржати састанак и то разјаснити.


Адвокат Лукић наглашава да последњих девет месеци стално траже Младићеву медицинску документацију.

- Достављају нам налазе на кашичицу. Позивају се на нека бесмислена правила, траже прецизирање и одуговлаче. Шта има нејасно ако се каже дајте нам све? - наводи Лукић. - Покушавају да нас доведу у ситуацију, да кад наши лекари дођу, да немају све потребне медицинске папире и не могу да обаве одговарајући преглед. Тако њихов налаз не би био потпун и свеобухватан.

Из Трибунала су у уторак објавили да су Ратку Младићу у фебруару ове године доставили целокупну документацију из његовог здравственог картона. Кажу да је у мају прихваћен захтев заточеног генерала да му се након сваког прегледа или интервенције достављају две копије лекарског извештаја, али не кажу да ли су то и чинили. Крајем августа одбрана је тражила све скенере, доплере и остале тестове, који су рађени и држе се у електронској форми, а управа је захтевала да се изјасне на које конкретно мисле.

Трибунал на крају наводи су 26. септембра на диску обезбедили копије слика свих дијагностичких тестова који су му у притвору радили стручњаци мимо затворских лекара. Кажу и да су позвали Младићевог правног саветника да дође на састанак да се разјасне ствари и установи процедура око будућих захтева за добијање медицинске документације, али он на то још није одговорио.

Гаранције које је Влада Србије дала за Ратка Младића, како би се могао лечити у болници у Београду, генералова одбрана проследиће Трибуналу у Хагу тек кад Младића прегледају српски лекари. Захтев за пуштање на болничко лечење браниоци могу поднети тек кад доктори дају свој налаз и мишљење. Засада су затражили да се тај преглед генерала, због компликоване процедуре, омогући бар у последњој недељи октобра, али још траје натезање са судском бирократијом око прецизирања термина.

Лукић нам каже да је Младићево стање последњих месеци драстично погоршано:

- Он стално има притисак 160 и више, а то је недопустиво за људе који су имали три мождана удара. Шећер му прави озбиљне проблеме. Све је то последица погрешног лечења. Не примењују кардиолошке стандарде из ЕУ и САД за такве болеснике, већ стандарде лекара опште праксе за здраве људе.


БЛАНКО ГАРАНЦИЈА

ПОШТО још није предат захтев за привремено пуштање Младића на лечење у болници, Влада Србије је дала бланко гаранцију. То значи да није одређен рок или период када би могли да гарантују за њега, већ да је држава спремна да га преузме кад год би га суд пустио.

(С.Ј.М. НОВОСТИ)

38  Форум / Политика / Одг: Агенције: паралелне структуре државне управе послато: Октобар 02, 2017, 09:16:40
Цитат
У Србији постоји више од 130 агенција, дирекција и фондова, а за сада је у плану укидање 22.

Овде се неко игра са народом. Прво су челници СНС пре него што су освојили власт обећавали да ће укинути СВЕ ове Агенције, јер  постоје у оквиру министарстава запослени службеници који су могли да раде те послове које раде они у тим Агенцијама, али изгледа ништа од тога. Овамо се прича како нема новца, како требају да се узимају нови кредити, а ништа се не чини на пољу штедње и оптимализације трошкова у оквиру самих министарстава. Од 130 агенција ( иако се помињала и већа цифра) одлучено је да само 22 буду укинуте, а и  укидање тих 22 агенције  јако споро иде. Ово је врло неозбиљно и мени личи на један велики шамар који је СНС опалио управо својим бирачима.Овај коментар сам писала 2012.године када су напредњаци дошли на власт....и ево сада је 2017., не само да се не смањује број АГЕНЦИЈА, него се још повећава. УЗИМАЈУ се кредити од Светске банке да би се делиле абнормално велике плате својим кадровима и неким странцима, које ће упослити у тим агенцијама. Све ће то народ уз велике камате да враћа, а да никада неће ни знати ко је све добио посао у тим агенцијама и колике плате се добијају!

Е, па народе, само и даље гласај за Вучића и његова лажна обећања!!!

***


`Путеви Србије` постају агенција?


РЕФОРМА Јавног предузећа `Путеви Србије`је неминовна, а ова фирма могла би да се трансформише и у `Агенцију за јавне путеве`. То је део пројекта реформе путног сектора у Републици Србији, за који су средства издвојена из зајма Светске банке. `Коридори Србије` су у име владе Србије у мају позвали домаће и стране консултантске куће да се пријаве за пружање услуга саветовања, а на списку задатака које би имали је и претварање `Путева` у још једну агенцију.


У предузећу `Коридори Србије`, за `Новости`, кажу да то није коначно решење, већ да ће задатак консултанта бити да на основу анализе закона у Србији и хоризонталне и вертикалне функционалне анализе овог предузећа, предложи најбоље решење и план трансформације.

- Консултанти ће предложити редослед активности и план реформе, а он мора бити прихваћен и од стране комисије именоване испред ресорног министарства и владе - наводе у предузећу `Коридори Србије`.

- Предвиђено је да услуге трају осам месеци. Пројектним задатком је планирано и да услуге обухватају подршку влади Србије, пре свега ресорном министарству, у припреми и спровођењу реформе целокупног путног сектора, а посебно пружање неопходне помоћи за спровођење акционог плана за институционално јачање и трансформацију ЈП `Путеви Србије` у `Агенцију за јавне путеве`.

Од "саветника" очекују и да поради на јачању капацитета ресорног министарства, да процени тренутно стање целокупног управљања путевима у Србији и да развије решења и предлоге за његово унапређење. Консултанти би требало и да упуте препоруке за евентуалне измене правне регулативе.

О реформи `Путеви Србије" се прича већ годинама, а сугестија Међународног монетарног фонда је била да се ово предузеће припоји `Коридорима Србије`. Од тога се, засада, одустало. Једна од идеја је била и да се сектор наплате путарине измести из `Путева` и да постане самостално предузеће. Стручњаци тврде да би разлог за претварање `Путева`у агенцију могао бити у начину финансирања.

Економиста Александар Стевановић каже да су агенције мање самосталне од јавних предузећа и да би то могао бити разлог за ову промену.

- Можда је то покушај да се успостави боља контрола - сматра Стевановић. - Агенције обично имају монополске послове и добре приходе, а одржавање мреже путева је међу најважнијим питањима. Покушај реформе јавног предузећа у агенцију би могао бити и наговештај да је оно толико лоше организовано, да би требало направити све из почетка.

Цитат
"ДЕБЕЛИ" МИНУС


ЈАВНО предузеће `Путеви Србије` основано је у децембру 2005. године. Има 1.553 запослених. У финансијском извештају за 2016. годину приказан је губитак од 13,1 милијарду динара. Приходи из буџета Србије у виду субвенција су били осам милијарди динара, док су од наплате путарине, такса и осталих сопствених прихода "убрали" 18 милијарди динара.


Цитат
ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЧЕТИРИ КОМПАНИЈЕ

КОМИСИЈА која спроводи овај тендер састављена је од представника Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, `Коридора Србије` и `Путева Србије`. Овај тендер спроводи се у више фаза. У првој фази интерес је исказало 11 компанија, док су понуде доставиле четири компаније. Комисија је окончала оцену техничких понуда, направила Извештај о стручној оцени техничког дела понуде и послала га Светској банци на сагласност. Финансијски део понуде остаје затворен све док се не оконча техничка оцена и док банка не да сагласност.

(Зоран Радевић, НОВОСТИ)


39  Форум / Разно / Одбојкашице освојиле злато без пораза послато: Октобар 01, 2017, 20:37:37
Одбојкашице освојиле злато без пораза!


(Фото:вечерње новости)


До друге титуле у историји, прве после Београда 2011, изабранице Зорана Терзића предвођене феноменалном Тијаном Бошковић са 28 поена, дошле су са импресивних шест победа, уз само два изгубљена сета.

Бронзану медаљу освојила је Турска, која је у мечу за треће место савладала селекцију Азербејџана са 3:1 у сетовима.

Репрезентацији Србије је ово четврта медаља на континенталним шампионатима, а друга златна, након тријумфа 2011. године у Београду.

Изабранице Зорана Терзића нешто су лошије почеле меч, на првом техничком тајм-ауту губиле су са 6:8, али су већ до другог стигле до преокрета и водиле са 16:14. У завршници тог сета одбојкашице Србије имале су потпуну контролу, па су дошле до водјства од 1:0 у сетовима.

У другом сету одбојкашице Србије наставиле су у истом ритму, у појединим тренуцима имале су и предност од четири поена, али је средином тог периода уследио мали пад. Холандија је то искористила и после другог техничког тајм-аута имала је предност од 19:16.

Ипак, Србија је у финишу подигла ниво игре коју је носила Тијана Бошковић и преокретом дошла до водјства од 2:0 у сетовима.

И поред тога што Србија водила са 2:0 у сетовима, Холандјанке се нису предале, одличном игром у тречем сету, али и нешто лошијом српских одбојкашица, успеле су да смање заостатак на 2:1 у сетовима.

Србија је у четвртом сету одиграла изузетно квалитетно, одбрана је била на знатно више нивоу, а то је с друге стране донело сигурност у нападу, па је екипа Зорана Терзића на крају дошла до тријумфа.

(Правда)


***

БРАВО за наше девојке одбојкашице!

Лепо је видети овакве слике, ма где да се тог тренутка налазимо.
40  Форум / Српске везе - Огласите се лично / Одг: ЛИТИЈОМ за ... послато: Септембар 30, 2017, 02:43:04

81. Литија  за Православну слободу Србије

одржаће се
 

у суботу, 30.септембра

Окупљање у 15 часова испред владе Србије!
Литија креће ка Патријаршији, поред Скупштине до РТС јавног сервиса
и назад.


Народе дођите
 да у миру прођемо Литијом и молимо се  Светом Архангелу Михаилу и
Српским Свецима за спас наше Светиње
.


Нема прече потребе данашњице –
од одбране Православља и Грачанице !

Цитат

Устаљени програм свакосуботњих Литија:
 Окупљање у 15 часова испред назови "владе Србије",
уводно обраћање у 15:30,
полазак Литије у 15:45, обраћања испред Патријаршије у 16:45,
испред НеНародне Скупштине око 17:50,
 испред лажљивог РТС-а око 18:10
 уз емитовање новог Слободног Српског Дневника
и,
потом, повратак на централно место непрестаних Православних протеста
испред назови "владе Србије" у 19:00 часова.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=zzQBCMKt1hY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=zzQBCMKt1hY</a>


Богом нам добродошли
 док још времена за сведочење Истине,
а тиме и наде за слободу Православне Србије јоште има!


(Истинољубље)


41  Форум / Политика / Одг: Издаја - државна и национална послато: Септембар 29, 2017, 11:54:15
Ово је тек трагедија! Натерати свој народ да подржи ШИПТАРСКЕ ЗЛОЧИНЦЕ и да учествовањем са њима у некаквим квази `косовским` изборима фактички да легитимитет независности `Косова`!
Власт у Србији, на челу са Вучићем ће бити уписана и у српској историји и у српским душама - ЦРНИМ СЛОВИМА!!! Мало је рећи да су они издајници...


***

Министар Бериша - злочинац са Кошара

МИНИСТАР безбедносних снага привремених институција у Приштини Рустем Бериша, који се залаже за трансформацију ових формација у оружане, један је од осам бивших бораца ОВК које је прошле године Виши суд у Нишу осудио због тероризма, тачније због убиства српских војника на Кошарама 1998.

Лево - споменик једној од жртава са Кошара
  десно - Рустем Бериша

Сваки од оптужених добио је по 15 година затвора, а Бериша је пре изрицања те пресуде рекао да оптужница није веродостојна. Он је, иначе, члан Харадинајеве Алијансе за будућност Косова и у Беришиној биографији, објављеној на званичној страници министарства безбедносних снага у Приштини, стоји да је 1998-1999 био припадник ОВК, односно командант бригаде у Кошарама. Наведено је и да је за официра у бившој ЈНА дипломирао у Сарајеву и да је 1991-1992. био припадник "Хрватског ослободилачког рата".

Пре него што га је Харадинај увео у свој кабинет као министра одбране, Бериша је био посланик у Скупштини у Приштини, и парадоксално, био је члан и парламентарне Комисије за права и интересе заједница и повратак.

(В.Н)
42  Форум / Политика / Одг: Александар (Вулин) послато: Септембар 27, 2017, 23:49:26
`КРИК` ОТКРИВА
Како је "тетка из Канаде" купила стан Александру Вулину


 Спојлер:
Цитат
Министар одбране Александар Вулин не може да докаже порекло више од 200.000 евра којима је купио стан, пише Мрежа за истраживање криминала и корупције (КРИК). Агенцији за борбу против корупције дао је, како наводе, неуверљиво објашњење да је новац позајмио од супругине тетке из Канаде.Како је објавио `КРИК`, због сумње да је починио кривично дело, Агенција је Вулина пријавила тужилаштву, које је две године касније обуставило поступак. Ова истраживачка мрежа објавила је детаље извештаја Агенције о томе како су оповргнути Вулинови докази о пореклу новца.


Након што је преузео функцију министра у Влади Србије, Александар Вулин је по закону био обавезан да пријави имовину и приходе Агенцији за борбу против корупције – укључујући и нови стан. Управо ова некретнина на њега ће бацити сумњу две године касније, када Агенција буде проверавала податке које јој је доставио.

Осим што је утврдила да Вулин није имао легално стечен новац за куповину, Агенција је, наводи `КРИК`, открила и бројне друге нелогичности. Вулин се бранио достављајући Агенцији непотписане изјаве и друге доказе, износећи две различите верзије како је дошао до новца за стан. Његова одбрана само је још више продубила сумњу људи из Агенције, чији је утисак био да министар крије истину о куповини некретнине.

Додатне провере које је ова институција обавила показале су да Вулинова објашњења немају упориште. Агенција је о томе сачинила извештај и проследила га Тужилаштву за организовани криминал, сумњајући да је Вулин умешан у неко кривично дело.


Тетка из Канаде

Стан од 107 квадрата са паркинг местом на Звездари супружнике Вулин је коштао 244.620 евра, пише у уговору до којег су новинари КРИК-а дошли током истраживања имовине политичара. Прву рату од 40.000 евра Вулини су, према уговору, исплатили у октобру 2011, а остатак је требало да исплате до краја септембра 2012. године.

Једина некретнина коју је Вулин поседовао пре ове био је једнособан стан у Новом Саду. Тај стан је 2010. године, под неразјашњеним околностима, добио на поклон од судије Олгице Милошевић, а две године касније продао га је рођеном брату за 38.000 евра.

Александар и Наташа Вулин


Вулин је у објашњењу Агенцији навео да је стан на Звездари платио од продаје имовине. Међутим, износ који је добио од брата није могао да покрије ни прву рату новог стана. То је приметила и Агенција, па је тадашња директорка Татјана Бабић затражила од Вулина да објасни како је финансирао куповину.

Овај пут, министар је дао другачије објашњење. Рекао је да су он и супруга позајмили 205.000 евра од њене тетке из Канаде. Као доказ, предао је признаницу с потписом његове супруге Наташе на којој је писало да је примила новац и да је рок за враћање десет година. Потписа тетке из Канаде, међутим, није било.

Ни ово објашњење није уверило Агенцију да Вулин говори истину. Уколико је стварно узео позајмицу од супругине тетке, по закону је био обавезан да и тај дуг пријави – што није урадио.

Навео је да је стан у потпуности исплатио дан након овере уговора. Као доказ доставио је још једну признаницу, али ни овај документ није био у потпуности валидан. На њој се налазио потпис продавца стана који живи у Марбељи у Шпанији, али је недостајао број рачуна на који је Вулин уплатио новац.

Његове непотпуне и неусаглашене изјаве биле су сумњиве Агенцији, па се упустила у даље провере. Директорка Бабић обратила се Царини и Управи за спречавање прања новца. Информације које су стигле срушиле су Вулиново објашњење – по други пут.Без доказа о уплати

Да је неко у земљу унео 205.000 евра у кешу, то не би могло да прође незапажено.
По закону је дозвољено да се преко границе непријављено пренесе максимално 10.000 евра, а за сваки већи износ мора да се обавести царина и да се објасни порекло новца.

Не постоји, међутим, забележен податак да је било ко од супружника Вулин, као ни тетка из Канаде, унео новац у Србију. Ни Управа за спречавање прања новца која евидентира новчане трансакције није пронашла да је на њихове или рачун продавца стана уплаћен поменути износ, пише у извештају.


Агенцији је било сумњиво и то што продавац стана живи у Марбељи – шпанском граду познатом по сумњивим новчаним трансакцијама. У извештају који је достављен `КРИК`-у прикривено је име особе која је Вулину продала стан.

Агенција је закључила да не постоји валидна документација о плаћању стана и наводној позајмици.

"Све и да је тачно", наводи Бабић у извештају, "да је позајмљеним новцем купљен стан, поставља се питање начина, односно платежне могућности њега и његове супруге да тај новац врате имајући у виду висину њихових законитих и пријављених примања."Случај био "у фиоци" две године

Извештај у којем је изразила сумњу да је Вулин починио неко кривично дело Агенција је у децембру 2015. послала Тужилаштву за организовани криминал.

Поступак је затим био "у фиоци" скоро две године јер је, како је навело тужилаштво, полиција игнорисала њихове захтеве.


Цитат
Почетком јула, међутим, након што су `КРИК` и `Инсајдер` објавили вест да постоји поступак против Вулина, Тужилаштво за организовани криминал га је брзо окончало. Саопштило је да нема доказа да је Вулин починио било које кривично дело из њихове надлежности.


Случај је пребачен Првом основном тужилаштву које је проверавало само да ли је Вулин пријавио имовину Агенцији. С обзиром на то да је стан пријављен када је купљен, и ово тужилаштво је одбацило пријаву против Вулина и средином августа затворило случај.


Напад на новинара `Крик`-а


Након објављивања овог текста, министар одбране није реаговао, али се срамним саопштењима огласила његова странка `Покрет социјалиста` (ПС). Она су објављена на сајту ПС и на личном сајту Александра Вулина.

`Покрет социјалиста` је навео да је Вулин уредно пријавио своју некретнину, да је није пребацивао на друга имена, као и да је његова имовина "што је најважније, стечена радом и трудом свих чланова породице Вулин".


Затим је уследио приземан напад на Стевана Дојчиновића, главног уредника `КРИК`-а.


Цитат
Да ли власник КРИК-а има храбрости да призна, колико је новца од странаца добио у кешу, непријављеног? Чиме се Дојчиновић заиста бави, осим што понекад има чудне склоности да виси по плафонима, пробада брадавице иглама и самоповређује се? Није тајна да је Дојчиновић плаћен из иностранства за сваки текст којим напада Вулина, а није тајна ни да узима наркотике. Ако хоће да нас демантује, тражимо да изађе са свим рачунима, а посебно да се подвргне тесту на дроге. Одмах вам кажемо неће смети. Наркомани обично неће, написала је странка министра у влади Србије Александра Вулина.

На томе се, међутим, ПС није зауставио. Још једно увредљиво саопштење објављено је већ наредног дана.


Цитат
Дојчиновић већ други дан није смео да уради тест на тешке дроге. Знамо да то наркомани обично неће, али спознаја и прихватање чињенице да си наркоман је добра ствар за тебе, али и за све оне који морају да читају и плаћају твоје наркоманске фантазије и халуцинације, навео је ПС.
Угрожена безбедност

Како је објављено на сајту КРИК-а, ово није први пут да државни званичници износе неистине на рачун те истраживачке мреже и њиховог уредника, тврдећи да су страни плаћеници и да раде против интереса Србије. После оваквих јавних иступања, новинари КРИК-а добијали су претње које до данас нису решене.

Уредник Стеван Дојчиновић ће у вези са овим наводима искористити сва правна средства на располагању будући да су против њега изнете најгрубље неистине и да сматра да му је безбедност угрожена.


Осуда новинарских удружења

Реаговање ПС Александра Вулина осудила су и новинарска удружења. НУНС је навео да се у свега неколико дана догодило више забрињавајућих догађаја, а да им је свима заједничка "власт која је у обрачун са неподобним медијима и новинарима упрегла све државне институције и себи блиске медије, као и непостојање адекватне реакције грађана, домаћих и међународних организација на константне притиске на медијске слободе".

УНС је објавио да се "противи покушају дисквалификације и вређања новинара `Крик`-а и главног уредника тог портала Стевана Дојчиновића, уместо демантовања конкретних нетачности у новинарском раду"

"Позивамо партију министра одбране Александра Вулина, Покрет социјалиста, да аргументима демантују евентуалне нетачности у тексту `Крик`-а о имовини њиховог лидера", стоји у саопштењу УНС-а.


На исту тему огласио се и ДС, који је осудио напад на новинара `КРИК`-а.

- Захтевали би оставку Вулина, али пошто знамо какав је човек у питању, питамо премијерку Брнабић да ли је и њен став исти као и став њеног министра? Ако није, захтевамо да га смените или да сами поднесете оставку - навео је Игор Салак, потпредседник ДС.

(Блиц)
Cheesy Cheesy Cheesy


43  Форум / Политика / Одг: Београд издао Капетана Драгана послато: Септембар 27, 2017, 08:03:18
Капетан Драган у Хрватској осуђен на 15 година затвора

Драган Васиљковић (62), познатији као капетан Драган, осуђен је у сплитском Жупанијском суду на јединствену казну затвора од 15 година због ратних злочина почињених у Хрватској почетком деведесетих година прошлог века. Међутим, пошто је он 12 година провео у притворима у Аустралији и Хрватској, на слободи може бити већ за мање од три године. Васиљковић је држављанин Србије и Аустралије.

Ова пресуда је првостепена и на њу све стране имају право жалбе. Капетан Драган је проглашен кривим за две (од три) тачке оптужнице – злостављање затвореника на Книнској тврђави и напад на полицијску станицу у Глини. Адвокат Драган Палибрк за `Политику` каже да је пресуда катастрофална, политичка и да са правом нема никакве везе.

"Не постоји ниједан доказ ни за једну тачку оптужнице да је урадио то дело. Политика је умешала прсте и човек је морао бити осуђен. Разлог за то шиканирање и на крају ову осуду, јесте то што Васиљковић није хтео лажно да терети Слободана Милошевића (бившег председника Југославије) пред Хашким трибуналом.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=alqfkclcOO4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=alqfkclcOO4</a>

Он је био позван као сведок тужилаштва и казао је истину, што му је и замереОн сматра да је ова пресуда демонстрирање силе хрватског правосуђа и показивање праксе да се Срби на сваки могући начин представе као геноцидни народ и ратни злочинци.

"На прсте једне руке могу се набројати Хрвати који су правоснажно осуђени за ратне злочине над Србима. Ниједан од тих малобројних осуђеника није добио више од десет година затвора", закључује Драган Палибрк.

У завршним речима, прошле недеље, Васиљковић је одбацио било какву кривицу за оно што му се ставља на терет. Рекао је да је процес против њега монтиран из шовинистичких побуда.

Васиљковић је био командант српских паравојних снага `Книнџе`. После рата деведесетих година прошлог века отишао је у Аустралију. Касније је ухапшен и изручен Хрватској. Оптужница га је теретила по три тачке. Прва се односи на злостављање заробљеника у Книну. По другој тачки Васиљковића су сумњичили за смрт два хрватска војника непознатог идентитета. Трећа тачка Васиљковића је теретила да је, као командант јединице за посебне намене, у јулу 1991. у Глини, у договору са заповедником тенковске јединице ЈНА, израдио план напада и заузимања глинске полицијске станице, приградског насеља Јукинца и села Горњег и Доњег Видушевца.

Суд у Хагу започео је истрагу против Васиљковића 2005. године. Међутим, та истрага је прекинута јер је одређен рок до којег суд мора да престане с радом, па није више било времена да се истрага заврши и да он буде осуђен. У притвору у Аустралији Васиљковић је био од јануара 2006, када је ухапшен, до 2009. године. До хапшења је живео у Перту, под именом Данијел Снеден, и радио као тренер голфа. У септембру 2009. Федерални суд је уважио жалбу Васиљковићевих адвоката, који су се жалили да њихов клијент у Хрватској неће имати поштено суђење и наредио да се он пусти на слободу. Међутим, аустралијска влада у марту 2010. уложила је жалбу Врховном суду, којом је поништена одлука Федералног суда. Потом је Васиљковић побегао. У бекству је био 43 дана, а ухапшен је у Новом Јужном Велсу. У новембру 2012. године аустралијска влада и тадашња премијерка одобрили су изручење Васиљковића Хрватској.

 
Филаковић: Жалићемо се на пресуду

Томислав Филаковић, Васиљковићев адвокат, рекао је да ће се жалити на изречену пресуду, јер сматра да нема подлоге за тако драстичну казну. Он је прецизирао да ће у изречену казну бити урачунато и време које је Васиљковић провео у екстрадиционом притвору у Аустралији и у истражном затвору у Хрватској.

 

Вулин: Хрватским правосуђем влада освета, а не правда

Министар одбране Александар Вулин оценио је да је пресуда Драгану Васиљковићу жалосни доказ да ће хрватским правосуђем још дуго владати освета, а не правда.

У писаној изјави за медије, Вулин је навео да је Васиљковићу изречена политичка пресуда без утемељења и доказа. "Донети такву пресуду у Сплиту, где жртве зверског мучења у логору Лора још чекају правду, јесте ругање истини", навео је министар и додао: "Од закона који се доноси да би се протерани Срби прогласили агресорима, до пресуде Васиљковићу, у којима, осим политике, нема доказа, освета је заменила право".

(Политика)

***

Србија није учинила све што је могла и морала да се помогне човеку чије је и само име било подстрек Србима у Хрватској у отпору новоусташким хрватским домољубима. Срамота!!!

Капетан Драган је спасио многе животе и хвала му због тога. Он је српски јунак!!!

44  Форум / Економија / Одг: ОДЕ цела Србија на добош послато: Септембар 26, 2017, 16:05:08
Вест, коју испод преносим, ћу да започнем овим речима, којима се завршавао текст једног таблоида,

Цитат
Вучићева мафија је угасила једину преосталу стаклару у Србији. Вучићева мафија полако, али сигурно, гаси и живот у Србији.***

ДОШЛИ НА ПОСАО, ДОБИЛИ ОТКАЗ:
 Стечајни управник отпустио 230 РАДНИКА једине фабрике стакла
 која снабдева ДОМАЋЕ ПРОИЗВОЂАЧЕ- Од јутрос у фабрику не може да уђе 230 од укупно 810 запослених.
Не знамо по којим критеријумима је прављен списак радника који су вишак, али претпостављамо да ће и наредних дана бити још радника који ће остати без посла - казао је Матејић агенцији Бета.

Он је додао да стечајни управник Саша Јовановић данас није ни дошао у фабрику и да су сви радници уплашени у исчекивању новог списка прекобројних.

Привредни суд у Крагујевцу прошле седмице отворио је стечај над Српском фабриком стакла због неизмирених потраживања чачанске фирме Вексилум од 47 милиона евра. Рачун фабрике је у блокади од новембра прошле године.

Матејић је подсетио да је параћинска Стаклара једина фабрика стакла у Србији која снабдева домаће произвођаче.

- Представници власти у Србији треба да буду забринути за судбину наше фабрике јер ће ако производња буде обустављене стаклена амбалажа морати да се увози - рекао је Матејић и додао да би гашење произвође значило и крај за Стаклару.

Како је навео, увођењем стечаја у фабрику престао је рад синдиката, којих је до сада у Стаклари било пет, тако да више неће бити организованих протеста због увођења стечаја.

Српску фабрику стакла је компанија `ЦПР Импекс`, која се бави продајом наоружања и војне опреме, преузела 2015. године од бугарске фриме `Глас индустри`.

Представници `ЦПР импекса` су саопштили да је Стаклара у септембру радила у три смене и дневно производила 185 тона стаклених производа, што је на месечном нивоу 5.500 тона у вредности 1,6 милиона евра.

Стечајни управник Стакларе Саша Јовановић раније је рекао да се стечај спроводи у два правца.

- Један је план реорганизације, који може да се поднесе у року од 90 дана, и ако га повериоци усвоје, поступа се по плану реорганизације. У случају да се у 90 дана не усвоји никакав план реорганизације, или га нико не поднесе, суд доноси решење о банкротству - објаснио је Јовановић.

(Dnevno)
45  Форум / Разно / Почело масовно чиповање људи, и Србија добила позив послато: Септембар 25, 2017, 17:32:26
Почело масовно чиповање људи
 и Србија добила позив!
Систем плаћања у Америци улази у нову еру "удобности", тако што ће се запосленима уградити микрочипови који ће им омогућити приступ основним садржајима у вези са послом.Најмање 50 запослених у фирми `Three Square Market`  у америчкој држави Висконсин је пристало да им се угради чип који је сличан ономе у бесконтактној кредитној картици, наводи се у извештају из фирме.

Фирма наводи да ће запослени тако моћи да, користећи танке електромагнетне уређаје, заобиђу процедуре логовања и тако купе храну на паузи за ручак. Имплантиран између палца и кажипрста, микро-чип користи идентификацију путем радио-фреквенције (РФИД) и технологије за комуникацију преко блиских поља [НФЦ] како би прочитао информације које се налазе на спољним објектима или производима.

Теди Вестби, директор компаније, описао је микро-чиповање као "еволуцију" у систему плаћања и навео да би ова технологија могла да замени и пасош.

- Предвиђамо да би коришћење РФИД технологије могло да се користи за целокупну куповину у нашој фирми, за отварање врата, коришћење апарата за копирање, логовање на компјутере у канцеларијама, откључавање телефона, дељење визиткартица и снимање информација о здравственом стању - рекао је Вестби.


Ова технологија би могла да буде и тако стандардизована да се користи и уместо пасоша, додао је директор. Иначе, овакав шифровани чип кошта 300 долара, али ће онима из фирме који су се пријавили за уградњу бити уграђен бесплатно.

Власник ове компаније Данијел Кургер позвао је и земље Балкана, а нарочитно Србију да инвестирају у овакав систем чиповања како би на тај начин послали јасну поруку свету да је српска привреда корак даље будућности и иновацијама.

(Ало, НОВОСТИ)


******

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=PeWIzsPHK10" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=PeWIzsPHK10</a>


Не би ме чудило, ако ово крене да се шири светом, да ова садашња власт изгласа закон којим би сви грађани Србије били у обавези да се чипују!
Мени се чини, као да су неки одавно чиповани Зеленко


46  Форум / Српске везе - Огласите се лично / Одг: ЛИТИЈОМ за ... послато: Септембар 23, 2017, 09:58:48

80. Литија  за Православну слободу Србије

одржаће се
 

у суботу, 23.септембра

Окупљање у 15 часова испред владе Србије!
Литија креће ка Патријаршији, поред Скупштине до РТС јавног сервиса
и назад.


Народе дођите
 да у миру прођемо Литијом и молимо се  Светом Архангелу Михаилу и
Српским Свецима за спас наше Светиње
.


Нема прече потребе данашњице –
од одбране Православља и Грачанице !

Цитат

Устаљени програм свакосуботњих Литија:
 Окупљање у 15 часова испред назови "владе Србије",
уводно обраћање у 15:30,
полазак Литије у 15:45, обраћања испред Патријаршије у 16:45,
испред НеНародне Скупштине око 17:50,
 испред лажљивог РТС-а око 18:10
 уз емитовање новог Слободног Српског Дневника
и,
потом, повратак на централно место непрестаних Православних протеста
испред назови "владе Србије" у 19:00 часова.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=zzQBCMKt1hY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=zzQBCMKt1hY</a>


Богом нам добродошли
 док још времена за сведочење Истине,
а тиме и наде за слободу Православне Србије јоште има!


(Истинољубље)


47  Форум / Политика / Одг: Српски Цезар- Вучић послато: Септембар 23, 2017, 04:02:47
Вучић држи говор у УН-у пред ПРАЗНОМ САЛОМ!

ПИНК МОНТИРАО СНИМКЕ!Пинк је известио о томе како је председник Вучић дочекан у препуној сали УН са великим аплаузима када је говорио о помирењу на Балкану и реформама демократије.


Ипак Пинк је пуштао раније снимке и мешао их са старијим.
О чему је реч?


Пре Вучића многи су држали говоре. Када је он дошао на ред сала се готово испразнила. Остала је српска делегација, неколико из Африке али и чланови обезбеђења и камермани.


Пинк је снимке са препуном салом и аплаузима исекао из говора Трампа.

Ево неких фотографија које то и доказују:

(Дневни журнал)

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=1F6pdsh2WtM" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=1F6pdsh2WtM</a>48  Форум / Политика / Одг: Александар (Вулин) послато: Септембар 22, 2017, 22:44:55
`КРИК` ОТКРИВА
Како је "тетка из Канаде" купила стан Александру ВулинуЦитат
Министар одбране Александар Вулин не може да докаже порекло више од 200.000 евра којима је купио стан, пише Мрежа за истраживање криминала и корупције (КРИК). Агенцији за борбу против корупције дао је, како наводе, неуверљиво објашњење да је новац позајмио од супругине тетке из Канаде.Како је објавио `КРИК`, због сумње да је починио кривично дело, Агенција је Вулина пријавила тужилаштву, које је две године касније обуставило поступак. Ова истраживачка мрежа објавила је детаље извештаја Агенције о томе како су оповргнути Вулинови докази о пореклу новца.


Након што је преузео функцију министра у Влади Србије, Александар Вулин је по закону био обавезан да пријави имовину и приходе Агенцији за борбу против корупције – укључујући и нови стан. Управо ова некретнина на њега ће бацити сумњу две године касније, када Агенција буде проверавала податке које јој је доставио.

Осим што је утврдила да Вулин није имао легално стечен новац за куповину, Агенција је, наводи `КРИК`, открила и бројне друге нелогичности. Вулин се бранио достављајући Агенцији непотписане изјаве и друге доказе, износећи две различите верзије како је дошао до новца за стан. Његова одбрана само је још више продубила сумњу људи из Агенције, чији је утисак био да министар крије истину о куповини некретнине.

Додатне провере које је ова институција обавила показале су да Вулинова објашњења немају упориште. Агенција је о томе сачинила извештај и проследила га Тужилаштву за организовани криминал, сумњајући да је Вулин умешан у неко кривично дело.


Тетка из Канаде

Стан од 107 квадрата са паркинг местом на Звездари супружнике Вулин је коштао 244.620 евра, пише у уговору до којег су новинари КРИК-а дошли током истраживања имовине политичара. Прву рату од 40.000 евра Вулини су, према уговору, исплатили у октобру 2011, а остатак је требало да исплате до краја септембра 2012. године.

Једина некретнина коју је Вулин поседовао пре ове био је једнособан стан у Новом Саду. Тај стан је 2010. године, под неразјашњеним околностима, добио на поклон од судије Олгице Милошевић, а две године касније продао га је рођеном брату за 38.000 евра.

Александар и Наташа Вулин


Вулин је у објашњењу Агенцији навео да је стан на Звездари платио од продаје имовине. Међутим, износ који је добио од брата није могао да покрије ни прву рату новог стана. То је приметила и Агенција, па је тадашња директорка Татјана Бабић затражила од Вулина да објасни како је финансирао куповину.

Овај пут, министар је дао другачије објашњење. Рекао је да су он и супруга позајмили 205.000 евра од њене тетке из Канаде. Као доказ, предао је признаницу с потписом његове супруге Наташе на којој је писало да је примила новац и да је рок за враћање десет година. Потписа тетке из Канаде, међутим, није било.

Ни ово објашњење није уверило Агенцију да Вулин говори истину. Уколико је стварно узео позајмицу од супругине тетке, по закону је био обавезан да и тај дуг пријави – што није урадио.

Навео је да је стан у потпуности исплатио дан након овере уговора. Као доказ доставио је још једну признаницу, али ни овај документ није био у потпуности валидан. На њој се налазио потпис продавца стана који живи у Марбељи у Шпанији, али је недостајао број рачуна на који је Вулин уплатио новац.

Његове непотпуне и неусаглашене изјаве биле су сумњиве Агенцији, па се упустила у даље провере. Директорка Бабић обратила се Царини и Управи за спречавање прања новца. Информације које су стигле срушиле су Вулиново објашњење – по други пут.Без доказа о уплати

Да је неко у земљу унео 205.000 евра у кешу, то не би могло да прође незапажено.
По закону је дозвољено да се преко границе непријављено пренесе максимално 10.000 евра, а за сваки већи износ мора да се обавести царина и да се објасни порекло новца.

Не постоји, међутим, забележен податак да је било ко од супружника Вулин, као ни тетка из Канаде, унео новац у Србију. Ни Управа за спречавање прања новца која евидентира новчане трансакције није пронашла да је на њихове или рачун продавца стана уплаћен поменути износ, пише у извештају.


Агенцији је било сумњиво и то што продавац стана живи у Марбељи – шпанском граду познатом по сумњивим новчаним трансакцијама. У извештају који је достављен `КРИК`-у прикривено је име особе која је Вулину продала стан.

Агенција је закључила да не постоји валидна документација о плаћању стана и наводној позајмици.

"Све и да је тачно", наводи Бабић у извештају, "да је позајмљеним новцем купљен стан, поставља се питање начина, односно платежне могућности њега и његове супруге да тај новац врате имајући у виду висину њихових законитих и пријављених примања."Случај био "у фиоци" две године

Извештај у којем је изразила сумњу да је Вулин починио неко кривично дело Агенција је у децембру 2015. послала Тужилаштву за организовани криминал.

Поступак је затим био "у фиоци" скоро две године јер је, како је навело тужилаштво, полиција игнорисала њихове захтеве.


Цитат
Почетком јула, међутим, након што су `КРИК` и `Инсајдер` објавили вест да постоји поступак против Вулина, Тужилаштво за организовани криминал га је брзо окончало. Саопштило је да нема доказа да је Вулин починио било које кривично дело из њихове надлежности.


Случај је пребачен Првом основном тужилаштву које је проверавало само да ли је Вулин пријавио имовину Агенцији. С обзиром на то да је стан пријављен када је купљен, и ово тужилаштво је одбацило пријаву против Вулина и средином августа затворило случај.


Напад на новинара `Крик`-а


Након објављивања овог текста, министар одбране није реаговао, али се срамним саопштењима огласила његова странка `Покрет социјалиста` (ПС). Она су објављена на сајту ПС и на личном сајту Александра Вулина.

`Покрет социјалиста` је навео да је Вулин уредно пријавио своју некретнину, да је није пребацивао на друга имена, као и да је његова имовина "што је најважније, стечена радом и трудом свих чланова породице Вулин".


Затим је уследио приземан напад на Стевана Дојчиновића, главног уредника `КРИК`-а.


Цитат
Да ли власник КРИК-а има храбрости да призна, колико је новца од странаца добио у кешу, непријављеног? Чиме се Дојчиновић заиста бави, осим што понекад има чудне склоности да виси по плафонима, пробада брадавице иглама и самоповређује се? Није тајна да је Дојчиновић плаћен из иностранства за сваки текст којим напада Вулина, а није тајна ни да узима наркотике. Ако хоће да нас демантује, тражимо да изађе са свим рачунима, а посебно да се подвргне тесту на дроге. Одмах вам кажемо неће смети. Наркомани обично неће, написала је странка министра у влади Србије Александра Вулина.

На томе се, међутим, ПС није зауставио. Још једно увредљиво саопштење објављено је већ наредног дана.


Цитат
Дојчиновић већ други дан није смео да уради тест на тешке дроге. Знамо да то наркомани обично неће, али спознаја и прихватање чињенице да си наркоман је добра ствар за тебе, али и за све оне који морају да читају и плаћају твоје наркоманске фантазије и халуцинације, навео је ПС.
Угрожена безбедност

Како је објављено на сајту КРИК-а, ово није први пут да државни званичници износе неистине на рачун те истраживачке мреже и њиховог уредника, тврдећи да су страни плаћеници и да раде против интереса Србије. После оваквих јавних иступања, новинари КРИК-а добијали су претње које до данас нису решене.

Уредник Стеван Дојчиновић ће у вези са овим наводима искористити сва правна средства на располагању будући да су против њега изнете најгрубље неистине и да сматра да му је безбедност угрожена.


Осуда новинарских удружења

Реаговање ПС Александра Вулина осудила су и новинарска удружења. НУНС је навео да се у свега неколико дана догодило више забрињавајућих догађаја, а да им је свима заједничка "власт која је у обрачун са неподобним медијима и новинарима упрегла све државне институције и себи блиске медије, као и непостојање адекватне реакције грађана, домаћих и међународних организација на константне притиске на медијске слободе".

УНС је објавио да се "противи покушају дисквалификације и вређања новинара `Крик`-а и главног уредника тог портала Стевана Дојчиновића, уместо демантовања конкретних нетачности у новинарском раду"

"Позивамо партију министра одбране Александра Вулина, Покрет социјалиста, да аргументима демантују евентуалне нетачности у тексту `Крик`-а о имовини њиховог лидера", стоји у саопштењу УНС-а.


На исту тему огласио се и ДС, који је осудио напад на новинара `КРИК`-а.

- Захтевали би оставку Вулина, али пошто знамо какав је човек у питању, питамо премијерку Брнабић да ли је и њен став исти као и став њеног министра? Ако није, захтевамо да га смените или да сами поднесете оставку - навео је Игор Салак, потпредседник ДС.

(Блиц)

49  Форум / Србија / Одг: Београд - град духова, хомосексуалаца, лезбејки и полиције послато: Септембар 21, 2017, 21:51:08
Овде речи нису потребне, довољно је погледати овај снимак,

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=N1Sp0RjYr4o" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=N1Sp0RjYr4o</a>
50  Форум / Политика / Одг: Афера "Галеника" послато: Септембар 21, 2017, 06:22:33
Истекао рок за подношење захтева за откуп продајне документације земунске фабрике лекова.
Износ од 250.000 динара досад уплатило осам предузећаО КУПОВИНИ земунске фабрике лекова `Галенике` размишља најмање десет компанија. Толико је захтева за откуп продајне документације стигло до среде, када је и истекао рок за подношење. Документацију је досад платило осам заинтересованих, али и преостала два кандидата имају шансу да уплатом 250.000 динара остану у "игри". Ко ће од потенцијалних купаца поднети и коначну понуду, међутим, знаће се тек 2. октобра до када имају шансу да то и ураде.


Држава овог пута српску фабрику лекова званично нуди по почетној цени од један евро. Купац, међутим, мора да исплати 25 милиона евра. За толико су комерцијалне банке спремне да опросте дуг од 71 милион евра. Купац на себе преузима и обавезу финансирања социјалног програма, уколико тренутни број радника премашује његове потребе.

Почетна цена `Галенике` је свега један евро, како су надлежни објаснили, јер подразумева исплату комерцијалних кредита, али и зато што капитал ове компаније негативан у износу од 152 милиона евра. Тако су га проценили овлашћени проценитељи последњег дана прошле године. То се дешава када разни кредити и обавезе премаше имовину и вредност неке фирме.

У међувремену држава је потраживања према `Србијагасу` и Пореској управи конвертовала у капитал. На име 14,7 милијарди динара обавеза према државним повериоцима власништво Србије над "Галеником" је са 85 одсто повећано на близу 94 одсто. Учешће мањинских акционара је тако са 15 одсто смањено на мало више од шест одсто.


Разговарајући са потенцијалним купцима уочи објављивања јавног позива, држава је договорила и да компанија која преузме земунски погон на себе преузме и обавезу исплате социјалног програма. Договорена је исплата 400 евра по години стажа. `Галеника` тренутно броји 1.400 радника, али су заинтересоване компаније исказале спремност за ангажовање између 700 и 900 људи.

Цитат
СОЦИЈАЛНИ ПРОГРАМ

У "ГАЛЕНИЦИ" се у четвртак завршава изјашњавање радника о социјалном програму. Како ствари сада стоје, одзив није био велики.

- Досад се за добровољни одлазак пријавило око 130 радника, од 1.400 - каже Зоран Пантелић, председник синдиката "Независност" у овој фабрици. - Верујем да ће у току дана стићи и још 20 пријава. Одзив би сигурно био и већи да су нам понудили већу отпремнину. Ми сматрамо да би 700 евра по години стажа било прихватљиво.ПОНУДЕ 4. ОКТОБРА

У ТРКУ за `Галенику` може да уђе фармацеутска компанија која је последње пословне године имала годишњи приход од најмање 300 милиона евра. Отварање коверата са понудама заинтересованих купаца заказано је за 4. октобар.

(С.Булатовић, НОВОСТИ)
Странице: [1] 2 3 ... 140
Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!