forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Октобар 19, 2018, 12:17:30


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


  Прикажи поруке
Странице: [1] 2 3 ... 145
1  Форум / Политика / Одг: "Жута кућа" и злочини над Србима! послато: данас у 00:23:54
ИСПЛИВАЛА НАЈНОВИЈА СТРАВИЧНА СВЕДОЧЕЊА
О ЖУТОЈ КУЋИ:
 Припрема, пуцањ у главу, па ПОД НОЖ!
А богаташки хеликоптери чекају...
Српско Тужилаштво за ратне злочине и даље води истрагу о трговини органима на Косову.  За овај монструозни злочин против човечности почињен у забитима Албаније најпре су се заинтересовали амерички новинар Мајкл Монтгомери, хашка тужитељка Карла дел Понте и специјални известилац Савета Европе Дик Марти.

Последња у низу је француска истраживачка новинарка Ванина Канбан, иначе пореклом из Шибеника, у чијем филму "Трговина органима: Скандал у срцу Европе" се појављују сведоци до сада непознати српској јавности.

 

Појављује се и унутрашњост злокобне "жуте куће".

 

Ово су неки од детаља из документарца који до данас никада није приказан српској публици и јавности

 

Летњи месеци 1999. године. Само што се завршио рат на Косову. Камион са затвореницима стаје на фарму у Бурељу на северу Албаније. Возач наоружани Албанац, затвореници Срби. Цивили. У камион убацују још четири човека. Опет Срби. Предаја траје кратко уз врло мало размењених речи. Увежбана рутина. Пали се мотор камиона и он даље креће, на следећи пункт – аеродром у Фуше Круји.

Затворенике изводе на светлост дана, а дочекују их наоружани војници УЧК… У гомили намрштених лица једно их пита: Да ли сте ударани? Јесу ли вас тукли, малтретирали? Љубопитљиво лице лекара спровело је затворенике у кућу.

Унутрашњост опоро мирише на лекове и медицинске препарате. Јасно им је да су у некој врсти приручне болнице. Тек када су угледали операциони сто, поред којег је стајао хирург, схватају шта им се спрема.

Једног по једног, заробљенике изводе напоље. Спроводе иза куће. Припремају. Пуцају у главу. А онда њихова тела односе хирургу под нож. Прво један бубрег. Па други. Витални органи се пакују у специјалне транспортере и односе на оближњи аеродром, одакле лете богаташу у иностранство.Трговина људским органима Срба на Косову, о којима се зна мало, а опет довољно да су тужитељи Хашког трибунала и Дик Марти успели да склопе коцкице и направе јединствену руту са четири локације, ни до данас није решена. Кажу, када нема тела, нема ни дела. А да унакажени остаци никада не буди потражени потрудила се Албанија која никада није дозволила испитивање и евентуалну ексхумацију масовних гробница. По питању ових истрага ни Тужилаштво за ратне злочине Србије није се прославило, без обзира на то колико себи желели да припишу заслуге.

Међутим, према сазнањима `Експреса`, које због осетљивости овог случаја није било могуће званично потврдити, истрага тужилаштва и даље траје! Иако су формално већину доказа већ проследили Специјалном суду за злочине ОВК. Ако он икада проради.

 
Баш у овом документарцу Монтгомери истиче да су албанске снаге биле подржане од стране Запада и да је у то време ОВК хапсио на десетине српских грађана који су преко границе слати у Албанију.


Није клање, него реума

Један од војника признао је Монтгомерију шта се дешавало септембра 1999. године и како су затвореници превожени до фарми у централној Албанији, око града Бурељ. По први пут, у овом филму чуло се сведочење неколико људи који су директно учествовали у транспорту.

 
- Кренули смо камионом, док нас је један хеликоптер пратио. Ја сам возио са колегом који је седео поред мене. Иза је било између 27 и 37 затвореника. Били су цели везани. Рекли су нам да не смемо да их малтретирамо, на шта сам се изненадио јер су раније затвореници били тучени. Када смо стигли, ослободили смо их. Било је ту и жена у другом делу фарме. Било их је десетак, сигуран сам, нисам их видео, али су се чули гласови и причале су српски - поверио се војник Монтгомерију, који је снимак пустио у документарцу Канбанове.


Амерички новинар претпоставио је да су Срби чувани преко границе како би се за њих тражио откуп. Због недовољно података, одлучио је да не објављује причу, већ да о свему обавести Савет Европе. Међународни истражитељи УНМИК-а одлазе са Монтгомеријем 2003. у Бурељу и тамо проналазе фарму са великом жутом кућом. Сада већ до пола окречену у бело.На имању откривају омоте и бочице лекова за смирење, хируршки мантил, шприц и инфузију, што изазива немир међу мештанима Буреља. Испитујући под и намештај, долазе до закључка да су читаве две просторије прекривене крвљу. Мрље су биле у облику правоугаоника.


Баш онолике колики су и операциони столови. Експерти су испитивали власника куће који је рекао да се његова жена два пута порађала у тој просторији. Током другог испитивања, он даје другачију верзију, а то је да су у тој просторији током зиме држали стоку, те су отуда трагови крви свуда?! После неколико година, новинарка је посетила и "жуту кућу", где је разговарала са главом породице Абдулахом и његовим сином и снајом Месином и Меритом Катуци. Сви до једног из породице Катуци негирали су злочине. На конкретно питање како је могуће да је било крви у просторијама, она је одговорила да се тамо два пута порађала и да су ту обично секли месо. На питање зашто су се ту налазили бели мантил, шприц, лекови и други инструменти, госпођа је поручила:

- То је зато што је мој син био болестан. Патио је од реуматизма. Имао је стално високу температуру све до десете године. То је од реуматизма - одговорила је помало збуњено Мерита Катуци, иако пронађени лекови као што су "цинаризин" и "транксан" немају никакве везе са реуматизмом.Да у “жутој кући” није било никаквих порођаја, нити клања стоке, већ организовано вађење органа, које Енглези цинично зову орган харвестинг (жетва), потврдила је и бивша хашка тужитељка Карла дел Понте у својој књизи.(Курир)
2  Форум / Економија / Одг: Србија (ни)ЈЕ пред сломом послато: Октобар 17, 2018, 03:40:34
Синхронизовано ММФ и EBRDСудбина "Српске банке" која је такође у већинском власништву државе (96,5 одсто) још увек није позната. Ова банка је све до 2009. године позитивно пословала, да би 2009. годину окончала са губицима од 280,3 милиона динара. Кроз медије су се провлачили неки неговештаји да би управо споменута банка могла да постане државна развојна банка. Међутим, на овакве маркетиншке приче режима не треба наседати, јер је готово немогуће да ће ММФ, након 10 година разарања српског банкарског сектора, допустити нашој држави да има своју развојну банку. Политика ММФ-а и Светске банке се своди на просту економску рачуницу која гласи: што би ви у Србији кредитирали вашу привреду, када смо ми ту са својим банкама и својим каматама!? Јер да међународне финансијске институције "грабе" и присвајају за себе све оно што у нашој држави има некакву вредност, очигледно је на примеру "Комерцијалне банке" у којој наша држава има импозантан власнички удео (42,6 одсто).
"Комерцијална банка" је 2009. године остварила добит од 1,8 милијарди динара, а сем тога је по величини билансне активе је на српском тржишту капитала заузела друго место, са учешћем од 9,96 одсто (прва је "Банка Интеса" са 14,83 одсто тржишног удела).
У децембру 2009. године, представници Европске инвестиционе банке (EBRD), која иначе има власнички удео од 25 одсто у "Комерцијалној банци", потписали су са режимом у Србији уговор о докапитализацији "Комерцијалне банке" са 120 милиона евра. На овај штеточински уговор, потпис је у име Владе Србије ставила министарка финансија Дијана Драгутиновић. Њиме се перфидно предвиђа да Србија може да задржи свој власнички удео од 42,6 одсто у "Комерцијалној банци", али уз услов да у наредне три године такође обезбеди новац за докапитализацију и то у истом проценту у односу на власнички удео.

Међутим, како је налог ММФ-а да Србија распрода своје власничке уделе у банкама, а сем тога држава неће бити у стању да обезбеди реалне изворе финансирања за докапитализацију "Комерцијалне банке", јасно је да дефинитивно остајемо и без ове банке.  Држава тражи финансијског саветника за продају Комерцијалне банке


До краја септембра 2019. банка би требало да добије сувласника у вредности државног пакета акција
Држава је објавила оглас којим тражи финансијског саветника за Комерцијалну банку и тиме је предузела први корак у приватизацији свог удела. Актуелним аранжманом с Међународним монетарним фондом (ММФ), популарно названим "чуваркућа", влада се обавезала да до краја фебруара 2019. године донесе одлуку о приватизацији, а да тендер распише у јуну. До краја септембра 2019. Комерцијална би требало да добије сувласника у вредности државног пакета акција.

Планови и припреме за продају Комерцијалне банке трају још од 2006. године, када је Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) докапитализовала Комерцијалну банку са 70 милиона евра. Тада је договорено да ће држава, уколико одустане од приватизације, морати да ЕБРД-у и ИФЦ-у (Међународна финансијска корпорација при Светској банци) исплати 252 милиона евра.

Држава у Комерцијалној банци има удео од 41,74 одсто. Европска банка за обнову 24,43 одсто, ИФЦ има 10,15 одсто акција, немачки ДЕГ фонд 4,6 одсто, а шведски "Сведфонд" 2,3 одсто удела.Министарство финансија позвало је водеће међународне фирме да доставе изјаву о заинтересованости за пружање услуга финансијског саветника за припрему и спровођење плана продаје акција Комерцијалне банке у државном власништву. Министарство финансија је саопштило да се од саветника очекује да након детаљно извршене анализе прилика на тржишту, различитих модела приватизације, као и анализе конкуренције на тржишту, предложи најбољу могућу стратегију и начин продаје акција Комерцијалне банке у државном власништву, са циљем избора поузданог партнера и максимизације ефеката од продаје капитала. Такође, финансијски саветник ће бити изабран методом избора на основу цене и квалитета, а захтев за достављање понуда биће достављен фирмама које уђу у ужи избор. Рок за достављање изјаве о заинтересованости је 12. новембар.

У огласу је наведено да заинтересоване фирме треба да имају значајно искуство у приватизацији банака и да располажу тимом искусних експерата.

Удео који ће бити понуђен на продају представља целокупан државни удео и чине га акције у власништву Републике Србије, а додатно га могу чинити и све друге акције и у власништву других акционара вољних да своје акције придруже Републици Србији у даљем поступку приватизације.

Мерено укупном активом, учешће Комерцијалне банке у банкарском сектору Србије на дан 31. март 2018. године је 10,83 одсто. Банка располаже мрежом од 204 експозитуре на целој територији Србије. Седиште банке је у Београду. На дан 30. јун 2018. Комерцијална банка има 2.809 запослених.

(Политика)

***


Баш сам се питала, како то да је ова незајажљива власт оволико дуго чекала да прода и ову банку. Сложићу се у свему са коментарем једног читаоца,

Цитат
Радомир М. Мисаљевић
Ми не можемо ништа променити. Пишемо по разним платформама о неправилностима у држави, али то нико не зарезује. Једина нам је прилика да нешто променимо приликом некаквих избора, али ни од тога нема ништа. Власт наставља где је садашња опозиција радила и стала. Значи, сви су исти. Сада су се окомили на Комерцијалну банку, а.д., Београд. Претходно су уништили остале српске пословне банке, Народну банку Србије и Завод за обрачун и плаћање. Платни промет и контрола истог је у расулу. Грађани и привредни субјекти су у дужничком ропству (изградили су српску Бастиљу, дужнички затвор - КПЗ у Панчеву). Парадржавни органи владају државом. Зар Србија не може имати ништа своје, српско, државно. Чиме су уцењени, колико су плаћен. Да све униште. Што пре.

3  Форум / Србија / Одг: Судбина "Авала филм-а" послато: Октобар 14, 2018, 21:29:17
"Авала", дан после


Продајом предузећа "Авала филм" продата су и продуцентска права на све филмове које је "Авала" продуцирала. То значи да нови власник "Авала филма" има продуцентска права (што не треба мешати са ауторским правима) на те филмове, међу којима се налазе остварења Душана Макавејева, Желимира Жилника, Мише Радивојевића; од "Славице" до "Сабирног центра" и још неколико стотина других југословенских филмова.Зашто је продаја продуцентских права "Авала филма" проблем?


Одговор је једноставан. За свако јавно приказивање тих филмова, било да се емитују на телевизији, пуштају студентима филмских школа, припремају, издају или продају у новим дигиталним облицима (ДВД, Блураy, итд.), мора се тражити дозвола носиоца продуцентских права. Уколико, на пример, желим на направим документарни филм у коме користим инсерте из неких од "Авалиних" филмова, ја морам да имам дозволу носиоца продуцентских права.

Шта мења чињеница да су продуцентска права на те филмове прешла из власништва "Авала филма", предузећа које је било друштвена својина, у власништво фирме које припада не-знамо-тачно-коме?

Прво, зато што нови власник "Авале" може да дође и каже: "Мени је ‘Десант на Дрвар’ партизанштина и зато никад више ником нећу дати дозволу да тај филм емитује, прикаже, изда на ДВД-ју, итд." Проблем је што један човек може да одлучи да неки филмови заувек нестану из јавног приказивања, а ти филмови су победници фестивала у Кану, Венецији, Берлину, Карловим Варима и имају културну вредност која не сме зависити од добре воље једног човека. А није умирујућа чињеница да након оволико медијске буке нови власник није открио свој идентитет, нити се обратио директно јавности.

Друго, зато што ће нови власник моћи да наплати који год износ он жели за приказивање тих филмова – да тражи 2.000 евра за дозволу да се "Тито и ја" прикаже на ретроспективи филмова Горана Марковића, или да тражи 10.000 евра за дозволу да се употребе два минута из филма "Прекобројна" у документарном филму о каријери Милене Дравић. Зашто нам се чини да је то неправедно? Зато што су ти филмови финансирани друштвеним средствима, зато што је "Авала филм" био друштвена својина, зато што се не чини исправним да један човек зарађује новац од експлоатације филмова које је ово друштво правило у временима када су сви заједно улагали у филм. "Авала" није прва филмска кућа у Србији чији је каталог филмова прешао у приватно власништво, али је јавност вероватно на ово реаговала зато што она као продуцент стоји иза скоро половине целокупног југословенског филмског стваралаштва.

Треће, зато што је распадом Југославије остало нејасно коме припадају продуцентска права на филмове које су заједно произвеле различите продуцентске куће бивше Југославије, поготову оне као што су "Удружени југословенски продуценти". Ко је наследио њихова права, у којим процентима? То питање никад није решено. И како сада продати у приватно власништво нешто за шта се не зна чије је наследство? (Како је неки економиста уопште проценио вредност продуцентских права на каталог "Авалиних" филмова на око 500.000 евра, када на ово питање нема одговор?)

Четврто, зато што је "Авала" произвела и велики број филмова који су били међународне ко-продукције. Када склопите продуцентски уговор са француском или америчком продуцентском кућом, у уговору, по правилу, пише да продуцент не може да прода свој део продуцентских права трећем лицу без сагласности осталих ко-продуцената. Дакле, у случају филмова као што су "Дуги бродови", није се смео продати "Авалин" део права без сагласности "Columbia Pictures" из Холивуда, који је био већински ко-продуцент.


То је што се тиче продуцентских права. Сад прелазимо на саме филмове, то јест физичке ролне и филмске траке. Медијски наслови који алармирају да је пре пар дана на аукцији продато "наше филмско благо" које ће сада нестати, су привукли пажњу јавности, али то не значи да је прекјуче купљена нека огромна соба пуна филмских ролни. У просторијама "Авала филма" одавно нема више филмских ролни.

Где се физички налазе филмови "Авала филма"? Налазе се тамо где се налазе сви филмови произведени у бившој Југославији, а то је у депоу Југословенске Кинотеке, зато што су по Закону о кинематографији сви продуценти били у обавези да негатив сваког филма који произведу депонују у Кинотеци. Међутим, Кинотека има само обавезу да чува те филмове, и није њихов власник. (Осим тих ролни које Кинотека мора по закону да чува, у њеном депоу се налазе и ролне које су у Кинотеку пренете пре пар година када је у "Авала филму" пропао кров у просторијама у којима је "Авала" чувала своје копије истих филмова).

Откуд одједном напад на Кинотеку да "није донела ниједно решење којим се филмска грађа утврђује за културно добро и дефинишу адекватне мере заштите"? Само неки од филмова чији се негативи налазе у Кинотеци имају статус културног добра од изузетног значаја. Шта то уопште значи за даља продуцентска права? Ко одлучује које филмове треба заштитити, како изгледа та процедура, шта значе термини "национално добро" и "заштићено културно добро" у области кинематографије, изгледа да је ствар тумачења. Какве тачно везе има контрола о томе како је Кинотека "заштитила негативе" са правима на експлоатацију филма коју има нови власник?

Уместо да расветли одговоре на та питања, Министарство културе се неколико недеља проглашава ненадлежним и незаинтересованим. И уместо да, из горе поменутих разлога, предузме све неопходне кораке да се спречи продаја продуцентских права на "Авалине" филмове, Министарство културе је напрасно изашло са саопштењем да је Кинотека крива за непрописно чување филмова, и шаље инспекцију у депо Кинотеке да истражи како они брину о "културним добрима", истог дана док се на другом крају града на аукцији продају права на те филмове.

Која институција је надлежна да преиспита разлоге што се није реаговало и да утврди да ли се ради о регуларној или пљачкашкој приватизацији?

Извор: Контрапресс
Аутор: Мила Турајлић
27/04/2015

(FILMSKE RADOSTI)


...а данас медији у Србији објавише овај текст.Oд гиганта СФРЈ до рушевине
ХОРОР У КОШУТЊАКУ: Курир завирио у рушевине "Авала филма"!
"Бољи живот" последња је ТВ серија снимљена у бившој Југославији, И последња сниманљена серија ТВ Београд у студију "Авала филма" на Кошутњаку.


Некада филмски гигант СФРЈ И целог Балкана, данас је само рушевина, зарастао у коров.

Са зидова студија отпада фасада, од паучине и крша не може да се прође, а једино плоча и постер Лепе Брене подсећа на тај неки бољи живот и лепша времена, кад је ово место било филмској мапи света.
Прво остварење рађено у "Авала филму" било је легендарна "Славица", још 1947. године, а затим је снимљено на стотине филмова, међу којима су и култни филмови и серије "Љубав и мода", "Прекобројна", "Марш на Дрину", "Орлови рано лете", "Скупљачи перја", "Повратак отписаних", "Дечко који обећава".Овде су снимани и "Није лако са мушкарцима", "Већ виђено", "Како је пропао рокенрол", "Сабирни центар", "Кудуз", "Тито и ја", "Ми нисмо анђели" И много холивудских филмова `А` продукције.


(Курир)
4  Форум / Српске везе - Огласите се лично / Одг: ЛИТИЈОМ за ... послато: Октобар 13, 2018, 10:11:11

135. Литија  за Православну слободу Србије

одржаће се
 

у суботу, 13.октобра

Окупљање у 15:30 часова испред владе Србије!
Литија креће ка Патријаршији,
 поред Скупштине до РТС јавног сервиса и назад.


Народе дођите
 да у миру прођемо Литијом и молимо се  Светом Архангелу Михаилу и
Српским Свецима за спас наше Светиње
.


Нема прече потребе данашњице –
од одбране Православља и Грачанице !

Цитат

Устаљени програм свакосуботњих Литија:
 Окупљање у 15:30 часова испред назови "владе Србије",
уводно обраћање у 15:45,
полазак Литије у 16, обраћања испред Патријаршије у 16:45,
испред НеНародне Скупштине око 17:50,
 испред лажљивог РТС-а око 18:10
и, потом, повратак на централно место непрестаних Православних протеста
испред назови "владе Србије" око 19:00 часова.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=rs8kkVsb_JU" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=rs8kkVsb_JU</a><a href="http://www.youtube.com/watch?v=zzQBCMKt1hY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=zzQBCMKt1hY</a>


Богом нам добродошли
 док времена за сведочење Истине и наде за Васкрс Грачанице,
а тиме и наде за слободу Православне Србије, јоште има!


(Истинољубље)
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=Hcw8ATo2Hjc" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=Hcw8ATo2Hjc</a>
5  Форум / Политика / Уместо Вучића, споменик `Гвозденом пуку` открила Ана Брнабић послато: Октобар 13, 2018, 07:43:15
Вучић је имао "достојну" замену
приликом откривања споменика Гвозденом пуку у Прокупљу

Ана Брнабић испред споменика "Гвозденом пуку" Фото Танјуг


Председник владе: Не одустајемо од јаче Србије


Цитат
КО од нас сме да одустане од јаче Србије, од још боље Србије, Србије која изнад свега цени мир, труд, знање, упорност, која поштује старије и даје подршку младима, Србије која поштује различитости, која верује и брани принципе, верује у себе и помаже другима. Србије која је данас јача него што је била јуче, а слабија него што ће бити сутра.

Ово је поручила Ана Брнабић у петак у Прокупљу, где је одржана седница владе Србије и откривен споменик чувеном "Гвозденом пуку", поводом обележавања стогодишњице ослобођења града након ратова од 1912. до 1918.


- Стати пред овај споменик, пред 1.300 мртвих и 6.500 рањених, пред историју, пред Србију за коју су се борили, за мене представља више од части и обавезе - казала је премијерка Србије. - То је тренутак покорности пред онима који су нас учинили непокоренима и научили правом значењу речи слобода.

Брнабићева је рекла да се слобода само једном осваја крвљу, челиком и славном смрћу, а да је после паметни народи цене, чувају и живе, улажу у њу, мир, свој труд, рад и знање, да би за будуће генерације слобода и мир били сигурни и вечни.

- Србија данас своју слободу брани сваким путем који изгради, фабриком, школом, болницом коју отвори, сваком бебом, младом особом која има разлог да остане. Немамо више права да се са било којом главом играмо. Потребне су нам, више него икада, не да гину, него да живе, да мисле, да верују, надају се, стварају, планирају, воле, гледају, сањају, и заслуже све оно што је, за њих, овај гвоздени, вечни пук, освојио - рекла је Брнабићева, након што је заједно са градоначелником Прокупља Александром Симовићем открила споменик уз интонирање песме "Тамо далеко".Ана Брнабић је рекла да смо кренули путем да од некадашњих непријатеља направимо пријатеље, што је и део нашег дуга према "Гвозденом пуку", којем су се непријатељи дивили.


Са церемоније у ПрокупљуДИВЉЕЊЕ САВЕЗНИКА

У ПРОКУПЉЕ су 1918. умарширале јединице Прве српске армије са војводом Петром Бојовићем на челу. У петак је откривен споменик Другом пешадијском пуку српске војске, познатијем по називу "Гвоздени", састављеном углавном од житеља Топлице и Јабланице, а који је учествовао у ратовима од 1912. до 1918. године. У историју је ушао због јунаштва којим је задивио и савезничке војске и њихове војсковође, владе и народе.(Д.З.вечерње Новости)


***


Како је неко прокоментарисао у једном медију, председник Србије се "поклонио" немачкој цркнутој пилетини, алудирајући на његово присуство приликом отварања немачке трговачке мреже "Лидл-а" и присуствовао отварању неких маргиналних и небитних објеката широм Србије. За то време споменик Гвозденом пуку открива једна лезбејка, која је неком "игром случаја" на предлог тог истог председника Србије постављена на чело српске владе.

Припадници ГВОЗДЕНОГ ПУКА су се сигурно тог тренутка окретали у својим гробовима! Да ли постоји још неко ПОНИЖЕЊЕ, које нам ова власт припрема. Ово до сада је ипак превише!

6  Форум / Политика / Одг: Србија и НАТО послато: Октобар 09, 2018, 09:20:55
ВУЧИЋ:
Србија остаје војно неутрална, али ће сарађивати са НАТО-ом


Међународна теренска вежба управљања последицама ванредних ситуација "Србија 2018" одржава се у Младеновцу. Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је у ванредним ситуацијама најважнија брза реакција и да можемо једни другима да помогнемо. Јенс Столтенберг je поручио да је вежба прилика да се покаже како НАТО и Србија развијају своје пријатељство и партнерство.


Председник Александар Вучић је пожелео добру вежбу и њену успешну реализацију и захвалио генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу на присуству и подршци у организовању вежбе.

"Столтенберг је увек драг и добродошао гост Републике Србије. Част ми је да отворим 18. вежбу Евроатлантског координационог центра за одговор у случају катастрофа, који се организује у сарадњи са МУП-ом Србије", навео је Вучић.

Истакао је да је поносан што се таква вежба први пут одржава у Србији и што ће представници 38 земаља радити заједно, зближити се и омогућити у наредном периоду међусобну помоћ у ванредним ситуацијама.

"Ово је једна од највећих оваквих вежби које су одржане. Овде је реч о спасавању живота обичних људи и међусобној помоћи. Као што је хуманиста Алберт Швајцер говорио – сврха људског живота је да служи и да показује саосећање и вољу да помогне другима", истакао је председник Србије.

Нагласио је да се Србија уверила у значај међусобне помоћи током поплава 2014. године и када су у помоћ из иностранства дошла 22 тима из 14 земаља са више од 600 спасилаца и захвалио на помоћи.

"Наша дужност је да притекнемо у помоћ другима, када их снађу сличне невоље", поручио је Вучић.

Нагласио је да су част, саосећање и солидарност особине својствене народу Србије.

Како је рекао, природне катастрофе су данас веома сложено питање због њихове велике непредвидивости и зато је одговор на њих веома комплексан задатак који од нас тражи координацију, сарадњу и спремност.

"Овде смо данас да бисмо показали колико смо успешни у координацији, сарадњи и спремности да делимо одговорност и једни другима да помогнемо, како у отклањању последица тако и у њиховом предупређивању. Исто тако, искуство других земаља је од изузетног значаја и добро ће доћи институцијама Србије у ванредним ситуацијама које чине систем заштите и спасавања", рекао је председник Србије.


"Србија остаје војно неутрална"

Вучић је поновио да је Србија војно неутрална земља и да ће чувати своју војну неутралност, али и сарађивати са НАТО-ом.

Захвалио jе генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу што ни на који начин није желео да утиче на одлуку Србије и на њено независно и самостално одлучивање где и како жели да буде у будућности.

"Желим да се захвалим генералном секретару НАТО-а због подршке у организовању ове вежбе и на чињеници да ниједног секунда, а имали смо дуге разговоре, ни на који начин није желео да утиче на одлуку Србије, на њено независно и самостално одлучивање где и како жели да буде у будућности", рекао је председник.

Додао је да Србија добро сарађује и сарађиваће са НАТО-ом, као што има добре односе и са Русијом и Кином.

"Србија се налази у последњој фази стварања и прихватања ИПАП 2018/20. и то је нешто на чему ће Србија да ради. Хоћемо, желимо и морамо, без обзира на болну те тешку историју, да због будућности наших грађана имамо добре односе", закључио је Вучић.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=nGKw0IrQUOY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=nGKw0IrQUOY</a>Столтенберг: НАТО подржава дијалог као кључ стабилности

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг истакао је да Кфор осигурава безбедно окружење за све заједнице на КиМ, укључујући и Србе и да у пуној мери подржава процес нормализације односа.

Столтенберг је, у изјави новинарима, након присуства цивилној вежби НАТО-а у Младеновцу, рекао да је дијалог најбоља платформа за налажење решења које поштује права свих заједница.

"Дијалог је кључ стабилности у региону", поручио је шеф НАТО-а.

Столтенберг је рекао да се овом вежбом види да Србија и НАТО оснажују своје партнерство, које је започето 2006. године и да се од тада однос развија и оснажује из дана у дан.

Указао је да је са председником Александром Вучићем отворио највећу цивилну НАТО вежбу са око 2.000 учесника.

"Ова вежба је битна, јер је то начин да се оснажи наша спремност да одговоримо на природне катастрофе. Такође показује како радимо заједно на развоју нових технологија, бољих начина међусобног комуницирања, организујемо заједничко командовање", објаснио је генерални секретар НАТО-а.

Наводи да је ово била прилика да се покаже како НАТО и Србија развијају своје пријатељство и партнерство.

"Ово није војна вежба, будући да НАТО није само војни савез. Ово је цивилна вежба која се бави одговорима на ванредне ситуације, са циљем спасавања живота. Видели смо да је овај регион био изложен природним катастрофама", нагласио је Столтенберг.

Додаје да је свестан да је НАТО остао контроверзан у Србији, због сећања на бомбардовање из 1999. године.

"То сећање је и даље болно за многе, посебно оне који су изгубили блиске особе. Међутим, циљ акције је био да заштите цивиле у региону и сваки невини живот који је изгубљен је велика трагедија. Жалим за сваком жртвом на обе стране и упућујем саучешће породицама. Прошлост не можемо да заборавимо, али можемо да гледамо у будућност", нагласио је генерални секретар НАТО-а.

Столтенберг је рекао да се свуда на Западном Балкану НАТО посвећује свом свеобухватном циљу изградње мира и стабилности, који су темељ за напредак.

"Данас су савезници НАТО-а највећи инвеститори у Србији, који доносе радна места и привредни раст. Србија је остварила импресиван раст и реформе", рекао је генерални секретар НАТО-а.

Указује да су поједине земље регионалне чланице НАТО-а, а да Србије то не жели.

НАТО, према његовим речима, у пуној мери подржава неутралност за коју се определила Србија и поздравља што се одлучила за партнерство са НАТО-ом.

То, како истиче, користи обема странама. Подсетио је да је НАТО помогао уништењу велике количине оружја, обучавао више хиљада припадника Војске, а да Србија има обучено медицинско особље које учествује у НАТО мисијама.

На крају је указао да има лепа сећања из свог детињства у Србији, и да му је после пуно деценија увек задовољство вратити се у Београд.

"Ова посета показује снагу партнерства, а вежба шта можемо да урадимо заједно изграђујући бољу будућност", закључио је Столтенберг.

Генерални секретар НАТО-а похвалио је импресивне економске реформе које је Србија спровела, као и привредни раст земље.

Вежбу организују Министарство унутрашњих послова – Сектор за ванредне ситуације и Евроатлантски координациони центар за ванредне ситуације НАТО-а.

Вежба ће трајати од 8. до 11. октобра на територији Младеновца, Сопота и Аранђеловца", наведено је у саопштењу МУП-а.

У овој међународној цивилној теренској вежби око 2.000 учесника из 38 земаља увежбаваће широк спектар операција уклањања последица ванредних ситуација.Вучић са Столтенбергом о Космету

Председник Александар Вучић изјавио је да се договорио са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом да у случају било какве кризне ситуације на КиМ могу брзо да ступе у контакт, како би могли да се спрече сукоби и теже последице.

Вучић је рекао да је замолио Столтенберга да се не смањује мисија Кфора на КиМ, јер је то једина заштита за српски народ.Вучић: Морамо да порадимо на односу са НАТО-ом

Морамо више да радимо на односу према НАТО-у, с обзиром на то да унапређујемо сарадњу с том алијансом, рекао је Александар Вучић, али је истакао да то не значи да Србија више неће бити војно неутрална земља.

Вучић је рекао новинарима да у српском народу постоји ниска популарност према питању сарадње са НАТО-ом и да је то, пре свега, због оног што се дешавало 1999. године, као и претходних неколико година на КиМ.

"Али, из нашег угла, на рационалном нивоу, задовољни смо нашом сарадњом. Ту се ради више о емотивним и психолошким питањима, углавном због 1999. године и питања КиМ. То је прави разлог, а све остало је мање или више споредна појава, али ово је нешто на чему морамо да радимо. Ми унапређујемо нашу сарању, Србија је војно неутрална земља и немамо тежњу да постанемо део било каквог војног савеза", рекао је председник Србије.

(Правда)


***


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=Qnbo3oMV6ec" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=Qnbo3oMV6ec</a>Младеновчани,Сопоћани, Аранђеловчани, где сте? Спавате ли или гледате ТВ ПИНК Молим? Превртање очима7  Форум / Разно / Одг: Нешто ПОУЧНО послато: Октобар 06, 2018, 22:04:25
ГОРКA ИСТИНA НАСРЕД СВАДБЕНОГ ВЕСЕЉА


Дан венчања је оно о чему, као о призору из бајке, сања готово свака девојка, али с обзиром на финансијску ситуацију, може и врло лако да се претвори у рачуницу како ће се све исплатити.


Младенци тако рачунају на дебље коверте од сватова и често праве аранжман са ресторанима да их исплате по завршетку славља. Нашој редакцији јавила се Маријана И. (26) из Лесковца која је својим примером ипак хтела да скрене пажњу и на ону другу страну, која нас учи томе шта је, заправо, живот.


Удала се, како каже, прошле суботе, а с обзиром на то да је незапослена, она и њен супруг Младен дуго су вагали колико и какво свадбено весеље да направе. У помоћ су прискочили родитељи обе стране, па су, рачунајући на госте широке руке, били ту негде - кнап са парама. Ипак, једна коверта оставила ју је у сузама.- Ни слутила нисам да ћу на крају дана свог венчања толико плакати. Младен и ја смо, када смо све госте испратили кућама, сели са кумовима да прегледамо поклоне и исплатимо газду ресторана и музику, а онда сам угледала коверту на којој је руком било написано "За моју Мару..." Препознала сам одмах рукопис свог деке Светозара, а и он је једини који ми је тако тепао од кад сам била мала. Отворила сам коверту и имала шта и да видим, прича ова млада жена дрхтавим гласом.Тада ју је сва суровост, на коју тако млада и неискусна није још навикла, погодила право у срце и душу. У коверти је, наиме, затекла новчаницу од 100 динара. И једну цедуљицу...


Цитат
Злато декино, ја сам данас најсрећнији и најпоноснији човек на свету, јер гледам како моја крв, оно мало чупе које сам цупкао на коленима, постаје самостална жена и ствара своју породицу. Поклонио бих ти цео свет када бих могао, али не могу, немам више... Оволико сам одвојио, са жељом да купиш себи једну чоколадицу. Знаш ону, коју сам ти куповао увек кад те сачекам из вртића или после школе, или када је требало да те подмитим да урадиш домаћи на време? Поједи је сутра, после свих ових торти и колача, и остани увек оно моје невино дете, а твој дека ће, дао Бог, дочекати и твоју децу. Волим те највише на свету!
 писало је дрхтавим рукопис на обичном парчету папира.


Знала је, наставља Маријана, да декина пензија није велика и да често саставља крај са крајем, али се сада осетила пораженом.

- Ни ја нисам имала посао, али сам одлучила да ћу сву своју снагу убудуће усмерити само на то да се што пре запослим и да могу да помогнем свом деки. А чоколадицу сам купила одмах ујутру и била ми је дража од свих свадбених поклона које смо добили, завршила је она.

(Курир)

8  Форум / Српске везе - Огласите се лично / Одг: ЛИТИЈОМ за ... послато: Октобар 06, 2018, 03:07:44

134. Литија  за Православну слободу Србије

одржаће се
 

у суботу, 6.октобра

Окупљање у 15:30 часова испред владе Србије!
Литија креће ка Патријаршији,
 поред Скупштине до РТС јавног сервиса и назад.


Народе дођите
 да у миру прођемо Литијом и молимо се  Светом Архангелу Михаилу и
Српским Свецима за спас наше Светиње
.


Нема прече потребе данашњице –
од одбране Православља и Грачанице !

Цитат

Устаљени програм свакосуботњих Литија:
 Окупљање у 15:30 часова испред назови "владе Србије",
уводно обраћање у 15:45,
полазак Литије у 16, обраћања испред Патријаршије у 16:45,
испред НеНародне Скупштине око 17:50,
 испред лажљивог РТС-а око 18:10
и, потом, повратак на централно место непрестаних Православних протеста
испред назови "владе Србије" око 19:00 часова.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=rs8kkVsb_JU" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=rs8kkVsb_JU</a><a href="http://www.youtube.com/watch?v=zzQBCMKt1hY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=zzQBCMKt1hY</a>


Богом нам добродошли
 док времена за сведочење Истине и наде за Васкрс Грачанице,
а тиме и наде за слободу Православне Србије, јоште има!


(Истинољубље)
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=Hcw8ATo2Hjc" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=Hcw8ATo2Hjc</a>
9  Форум / Политика / Одг: Nови опозициони блок `Чувари Србије 1244` послато: Октобар 06, 2018, 01:52:02
На фејсбук страници "Живим за Србију" је вечерас издато саопштење:


Цитат
ОДЛОЖЕН ПРОТЕСТ ИСПРЕД ЗГРАДЕ ТЕЛЕВИЗИЈЕ ПИНК ЗБОГ БЕЗБЕДНОСТИ УЧЕСНИКА, ПЛАНА РЕЖИМА ДА ИЗАЗОВЕ ИНЦИДЕНТЕ НАКОН КОЈИХ БИ ОРГАНИЗАТОРИ БИЛИ УХАПШЕНИ А НА УЛИЦАМА НАСТАЛО КРВОПРОЛИЋЕ И СИТУАЦИЈЕ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ КОЈА БИ СЕ ПРЕЛИЛА НА УЛИЦЕ БЕОГРАДА! МИ НИСМО "ОТПОР" И НИКАДА НЕЋЕМО БИТИ ПОСЛУШНИЦИ ЗАПАДНИХ АГЕНТУРА И АМБАСАДА. ВИДИМО СЕ УСКОРО! ДО КОНАЧНОГ ОСЛОБОЂЕЊА!

Снимак се може погледати на линку,

https://www.facebook.com/ZivimZaSrbiju/videos/169078027355468/

10  Форум / Разно / Одг: Нешто ПОУЧНО послато: Октобар 05, 2018, 18:55:12
ОЧЕВЕ речи су га натерале да се покаје!

Старац више није имао снаге да ради у пољу и то му је тешко падало, јер је целог живота био земљорадник.
Сав терет послова пао је на његовог сина, који је читаве дане проводио радећи.


Увече када дође кући, затицао би свог остарелог оца како седи на клупи испред куће.
"Више није ни од какве корист, ништа више не ради, и постао ми је терет", размишљао је његов син.


И једнога дана, исфрустриран због свега, син направи дрвени сандук, довуче га до клупе испред куће, и нареди свом оцу да уђе у њега.
Без и једне речи, отац уђе у дрвени сандук, син затвори поклопац и одвуче га до једне стрме литице, изван села.


Док се спремао да гурне сандук са литице у провалију, зачу лупање из сандука.

Отворивши поклопац, затекао је оца како мирно лежи унутра.

"Шта си хтео?", упита га син.

"Па, знам да намераваш да ме се отарасиш, али те ипак саветујем да преко литице бациш само мене и задржиш сандук, знаш – може затребати и твојим синовима једнога дана", одговори му старац.


(Курир)
11  Форум / Српске везе - Огласите се лично / Одг: Протест послато: Октобар 05, 2018, 04:45:02
Велики Народни ПРОТЕСТ испред Тв ПИНК-а
у суботу, 6.октобра,

у  12.44

ЗАШТО у 12:44 ?
Цитат
ЗАТО што је данас постало готово забрањено поменути резолуцију 1244
која гарантује да је је Косово и Метохија саставни део Србије.

На скупу ће говорити шест говорника и сви ће изнети захтеве ТВ Пинк-у,
али и осталим станицама са националном фрекфенцијом,

да у свом програму почну да приказују праве проблеме овог народа,
а не да му сервирају ријалити успаванку
док власт сецира нашу државуЗАШТО баш испред Тв `Пинк`?
Цитат
ЗАТО што цела ситуација у Србији подсећа
 на ријалити попут оног на Пинк-у.

Налазимо се у историјски и људски критичној ситуацији,
али већина народа то не може да види због медијске пропаганде и
психолошког рата који се води преко ТВ `Пинк`
 и осталих телевизијских канала,
где се народу скреће пажња на неважне ствари
са циљем да не схвати како власт предаје Косово и Метохију,
да не схвати да се газе основна људска и родитељска права,
да деца постају државна, а не наша,
да се распродаје земља и вода,
да радимо за 200 евра,
да млади одлазе из земље,
 да Србија постају тампон зона и сигурна кућа за мигранте…<a href="http://www.youtube.com/watch?v=fMuOAaxn8KY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=fMuOAaxn8KY</a>


12  Форум / Политика / Одг: Nови опозициони блок `Чувари Србије 1244` послато: Октобар 05, 2018, 04:08:20
Велики Народни ПРОТЕСТ испред Тв ПИНК-а
у суботу, 6.октобра, у  12.44
На питање зашто баш протест испред ТВ `Пинк`, а не испред Скупштине, Др Јована Стојковић, председник савеза `ЧУВАРИ СРБИЈЕ 1244`, који организује протест каже:

Цитат
Зато што цела ситуација у Србији подсећа на ријалити попут оног на Пинк-у. Налазимо се у историјски и људски критичној ситуацији, али већина народа то не може да види због медијске пропаганде и психолошког рата који се води преко ТВ `Пинк` и осталих телевизијских канала, где се народу скреће пажња на неважне ствари са циљем да не схвати како власт предаје Косово и Метохију, да не схвати да се газе основна људска и родитељска права, да деца постају државна, а не наша, да се распродаје земља и вода, да радимо за 200 евра, да млади одлазе из земље, да Србија постају тампон зона и сигурна кућа за мигранте…

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=fMuOAaxn8KY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=fMuOAaxn8KY</a>

Цитат
Разлог за почетак протеста у 12:44 је чињеница да је данас постало готово забрањено поменути резолуцију 1244 која гарантује да је је Косово и Метохија саставни део Србије. На скупу ће говорити шест говорника и сви ће изнети захтеве ТВ `Пинк`, али и осталим станицама са националном фрекфенцијом, да у свом програму почну да приказују праве проблеме овог народа, а не да му сервирају ријалити успаванку док власт сецира нашу државу

13  Форум / Политика / Nови опозициони блок `Чувари Србије 1244` послато: Октобар 05, 2018, 01:13:24
ОСНОВАН НОВИ ОПОЗИЦИОНИ БЛОК У СРБИЈИ:
 15 политичких покрета и организација уједињени у
 савез `Чувари Србије 1244`

У Београду је 5.септембра ове године, потписивањем Меморандума о сарадњи, основан савез `Чувари Србије 1244`, чији су оснивачи представници 15 политичких покрета и организација са територије целе Србије.


Поред покрета Живим за Србију и Цела Србија, овај нови опозициони блок чиниће и покрети као што су: Покрет Србије – Герила, покрет за Јужну Србију, покрет Срба са Косова, покрет Влаха Србије, Румунски покрет Србије, покрет "Косовски божур", Народна иницијатива, Српска понос, Београдски фронт, Српски саборни покрет – Србобран, покрет Изданак, покрет Слободни синдикати Србије и Покрет за дијаспору.


На конференцији у београдском Медија центру, представници ових организација су рекли како ће се залагати за поштовање Устава, којим се подразумева да Косово и Метохија припадају Србији, и поништавање Бриселског споразума, као и свих договора који су проистекли из њега.


"Тренутак у којем се налази наша држава је јединствен и веома опасан. Имајући у виду да се најављује ‘черупање’ наше државе, односно одвајање јужне српске покрајине – Косова и Метохије", рекла је Јована Стојковић, председница новооснованог покрета, додајући да је управо то разлог због које су се представници ових политичких организација ујединили и формирали заједнички опозициони блок.


"Окупили смо се јер смо савесни грађани, који се брину за интегритет и будућност ове земље. Желимо да укажемо на противуставан план који спроводи ова власт, кад је у питању решавање статуса Косова. Поред тога што је супротан Уставу, њиме се крши и Резолуција 1244."


Она сматра да би евентуално признање косовске независности од стране Србије, довело до отварања многих сепаратистичких тежњи широм земље.

"Овај наш активизам је превентива даљег ‘комадања’ наше државе", рекла је Стојковићева.

Поред очувања територијалне целовитости, представници новоформираног опозиционог блока су истакли да ће се борити за право слободе говора и избора, која према њиховој оцени у Србији не постоји, укидање неолибералног социоекономског модела и увођење економско-социалног модела.

"Србија је постала опасна и небезбедна земља за живот. Незапосленост, сиромаштво, приватни извршитељи, бомбашки напади на улици, убиства политичара и новинара, то све од грађанина ове земље прави лабилну и уплашену јединку којом је лако манипулисати. Сматрамо да као друштво нисмо заслужили да живимо у оваквој држави и да се као грађани морамо организовано успротивити овој диктатури", закључила је Стојковићева.Председавајући савеза `ЧУВАРИ СРБИЈЕ 1244`

Председник- др Јована Стојковић

Потпредседник- мр Саша Мирковић

Потпредседник- др Драган Петровић


Члан- Немања Петровић

Члан- Маја Шоршоров

Члан- Ана Обрадовић

Члан- Сара Јовановић

Члан- Славољуб Анђелић

Члан- Петар Милетић

Члан- Горан Марковић


(Intermagazin)
14  Форум / Политика / Одг: Србија и НАТО послато: Октобар 04, 2018, 06:44:14
ПОГЛЕДАЈТЕ ШТА ЋЕ НАТО ВОЈНИЦИ РАДИТИ У СРБИЈИ:
 Њих 1.000 шаљу са јасним задатком!
Вежба под окриљем Евроатлантског координационог центра за ванредне ситуације, специјализованог дела НАТО Алијансе за реаговање у случају природних катастрофа, одржаће се у Србији од 7. до 9. октобра у Младеновцу.


За сценарио је изабран земљотрес,
који је повезан са геолошким и еколошким изазовима са којима се наша земља суочава, а 24 међународна тима из 37 земаља и више од 900 учесника из Србије увежбаваће хитан одговор на ванредне ситуације у случају природних катастрофа или хемијско-биолошких акцидената. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг најавио је долазак у Србију наредне недеље, како би заједно са председником Србије, Александром Вучићем, присуствовао "највећој вежби пружања помоћи у ванредним ситуацијама" Алијансе "са 40 земаља учесница".

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=LB1S_BTVWUw" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=LB1S_BTVWUw</a>– Ово је прва таква вежба којој је домаћин Србија, што одржава снажно и високо цењено партнерство Србије и НАТО-а – поручио је генерални секретар Алијансе.


Истог дана он ће одржати и говор на конференцији коју организује Београдски безбедносни форум, а планирано је и да се током посете генерални секретар НАТО састане са премијерком Србије, Аном Брнабић, а потом и са студентима Филолошког факултета Универзитета у Београду. Сценарио осамнаесте ЕАДРЦЦ вежбе управљања последицама ванредних ситуација, пружа могућност увежбавања међународне сарадње и јачања способности тимова из различитих земаља како би заједнички могли да учествују у потрази и спасавању.

Како је најављено, у званичном саопштењу, биће приказана координација медицинских тимова, као и деловање тимова за деконтаминацију испасавање из воде и хемијска/биолошка/радиоактивна/нуклеарна заштита. Доприноси вежби ће се састојати од тимова за хитне реакције, као и планера и евалуатора.

– Србија је важан партнер за НАТО и драго нам је да нашу сарадњу можемо да подигнемо на следећи ниво заједничком организацијом тако изазовне вежбе – изјавио је, Клаудиу Зоикас, директор вежбе испред НАТО.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=uN4_YqmNKcQ" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=uN4_YqmNKcQ</a>


Теренска вежба управљања последицама ванредних ситуација ће бити изведена у координацији са Министарством унутрашњих послова Србије, а поред 830 припадника НАТО војног савеза, односно 24 међународна тима из 37 земаља и припадника Сектора за ванредне ситуације, учествоваће и остале јединице МУП-а Србије, али и Министарства одбране и других државних органа који се у неком сегменту баве заштитом и спасавањем, што је више од 900 људи из наше земље.


– Ова вежба ће послужити као велика прилика да укључимо наше тимове у интернационално окружење и да одговоримо заједничком реакцијом на ванредне ситуације – поручује Јелена Димић из Министарства унутрашњих послова Србије.

Из Агенције за смањење опасности од напада поручују да је ово прилика да се споје нације и тимови који никада нису радили заједно и послати их на локацију на којој морају да реше веома компликоване, изазовне и комплексне проблеме заједно.

– Није питање где ће се десити следећа ванредна ситуација, већ када ће се десити – рекао је Иван Барас из Министарства унутрашњих послова.


(Правда)***


Ево прилике да Младеновчани пожеле "добродошлицу" нашим доказаним "пријатељима" из 1999.године Зеленко

15  Форум / Политика / Одг: Светска збивања и Србија послато: Октобар 03, 2018, 07:36:36
Председник Србије Александар Вучић у Москви:
 О посети Вучића и специјалне емисије


ПОСЕТА председника Србије Александра Вучића Москви и изузетно важан састанак са лидером Руске Федерације Владимиром Путином побудио је изузетну медијску пажњу у овој земљи.Наиме, на телевизијама са националом фреквенцијом сусрет двојице званичника најављује се као специјални програм под вињетом "Посета Вучића".

Очигледно је да су деликатан тренутак у ком први човек Србије стиже у Кремљ и оживљавање тензија у нашем региону изоштрили фокус руских колега и побудили њихово интересовање.

(Новости)
Председник Србије током састанка у Москви
 рекао руском лидеру:
 Србија се суочава са провокацијама, далеко смо од решења за Косово и Метохију

Председник Србије Александар Вучић је истакао, у разговору са шефом руске дрзаве Владимиром Путином, да смо, без обзира на напоре Србије да постигне компромис и подржи мир и стабилност, веома далеко од било каквог решења питања Косова и Метохије и нагласио да је наша земља суочена са свакодневним провокацијама.


Вучић је, на почетку сусрета са Путином, рекао да је за њега увек велика част када има прилику да се сретне са председником Русије, а да данашњи сусрет има велики значај за Србију.

"Веома сам задовољан развојем наших односа и то је све резултат наших отворених, конструктивних и плодотворнох разговора. Односи Русије и Србије на међународном плану су веома добри и морам да вама лично одам велико признање због чврсте позиције коју заузимате у заштити међународног права и животно важних националних и државних интереса Србије", нагласио је он.

Вучић је рекао да је ситуација на Западном Балкану веома сложена и да се Србија као држава суочава са бројним провокацијама, свакодневно.

"Без обзира на наше напоре да постигнемо компромис и подржимо мир и стабилност, веома смо далеко од било каквог решења питања КиМ", истакао је он.

Вучић је нагласио да ће Србија као слободна и независна држава чувати војну неутралност, и изразио уверење да је Србија данас једина земља на Западном балкану са таквим опредељењем.

"Што се тиче наших економских веза, ја сам задовољан и мислим да можемо да и у будуће јачамо наше економске односе", рекао је он.

Вучић је захвалио Путину на свему што ради у корист Србије и позвао га да посети Београд у најскорије време, додајући да би то била велика част за нашу земљу и народ.

Он му је потом поклонио књигу "Моја предивна Србија" руских аутора.

Председник Русије изразио је задовољство што може поново да разговара са својим српским колегом у Москви.


"А сећам се ваше последње посете 8.и 9.маја. Недавно смо обележили и 180-ту годишњицу наших дипломатских односа. Са задовољством примећујем и раст трговинске размене. При том је тај раст непрекидан - прошле године износио је 23 одсто, а у првих шест месеци ове године преко 13 одсто", објаснио је Путин.

Он је рекао да се бележи и раст руских улагања у српску привреду, која су достигла четири милијарде долара."Сигуран сам да ћемо имати о чему да разговармао што се тиче ситуације у региону", казао је он.


Цитат
ПУТИН ВУЧИЋУ:
 МОРАМО ДА РАЗГОВАРАМО
 О СИТУАЦИЈИ НА БАЛКАНУ

Руски председник Владимир Путин је рекао на састанку са председником Србије Александром Вучићем да морају да разговарају о ситуацији на Балкану. "Уверен сам да је неопходно да разговарамо и о ситуацији у региону", додао је Путин.С друге стране, Путин је указао да је приметан раст улагања Русије у Србију који је, како је рекао, достигао четири милијарде долара.(Танјуг)
16  Форум / Србија / Одг: Безнађе у Србији (глад, беда, очај) послато: Октобар 01, 2018, 19:01:31
ДА ЛИ ЈЕ ОВО НАЈТУЖНИЈА СЛИКА БЕОГРАДА?
 Малена девојчица сама на Теразијама са гитаром и
 ПОРУКОМ
"Скупљам за храну"
Једна фотографија забележена у самом срцу Београда невероватном брзином се шири друштвеним мрежама. То је једна од оних која у нама истовремено буди бес, тугу и очај, слама срце и леди крв у жилама.
"Београд 29.9.2018... Теразије... Београд...", стоји кратко у опису фотографије која је постављена на Твитеру.


Београђани који су се протеклих дана прошетали Теразијама нису могли, а да не уоче малену девојчицу предшколског узраста, не старију од пет година, са дечјом гитаром у рукама, која свирајући житељима престонице прикупља новац у картонску кутију.

У сцени која леди крв у жилама главни актер је пристојно обучена цурица уредно очешљане златне косе, која испред једног бутика са тужним погледом свира свој мали жичани инструмент. Испред ње је постављена картонска кутија на коју је наслоњен натпис: "Скупљам за храну".

Остављена на милост и немилост улицама двомилионског града без ичијег надзора, ова цурица води најтежу животну битку, ону у којој тешко побеђују и они далеко старији.

Иако коришћење деце у сврху просјачења није неуобичајено на престоничким улицама, немогуће је не запитати се ко је овако мало дете пустио само на улицу, ко су родитељи који своју ћерку користе као вид зараде и каква је то судбина породице која је своје дете уместо на игралиште, шаље да свира на улици.

Такође, не треба заборавити да је оваква радња строго кажњива законом, а још строже њено организовање. Наиме, свако ко организује просјачење или за то користи малолетне особе могао би да добије затворску казну до 60 дана. У исто време, законом је забрањено и остављање овако мале деце без наџора.


Случај пријављен Градском центру за социјални рад

Редакција `Блица` је ступила у контакт са Градским центром за социјални рад покушавајући да нешто више сазна о овој девојчици и уједно подносећи пријаву о случају. Иако одговори нису стигли до закључења овог текста, социјални радници су обећали да ће у међувремену изаћи на терен и позабавити се овом девојчицом.Главаш: "Најстроже осуђујем злоупотребу деце"


Вршилац дужности секретара за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарко Главаш рекао је да је упознат са овим случајем.

- Најстроже могуће овакве ствари треба санкционисати, иако је чињеница да је све више злоупотребе деце на улици, посебно социјално осетљивих група. Интензивно се ради са Комуналном полицијом и Центром за социјални рад, али најпре са Секретаријатом за социјалну заштиту који велике напоре улажу да се овакве ствари решавају - рекао је Главаш.

(Блиц)


17  Форум / Политика / Одг: Брана Газиводе "надгледа независност Косова" послато: Септембар 29, 2018, 21:48:24
... наставак...17:02 - РАКИЋ: НАПАД НА МИР И СТАБИЛНОСТ

Председник Српске листе и градоначелник Северне Митровице Горан Ракић изјавио је да последњи упад наоружаних косовских специјалаца на север Косова представља напад на мир и безбедност Срба на Косову и Метохији.

"Ово је напад са несагледивим последицама на живот Срба на северу Косова и Метохије", оценио је Ракић у саопштењу и истакао да се то више неће дозволити.

"Ми то више нећемо дозволити, ако већ Кфор не жели, као председник Српске листе позивам државу Србију да заштити српски народ и своју имовину, и да наши органи најхитније интервенишу", истакао је Ракић.

Он је уклазао да 19 година српски народ живи у страху и неизвесности и поручио да неће бити неми посматрачи док мир и живот њихове деце било ко угрожава.

"Нека сви знају да Срби неће више никада дозволити да се овакав упад догоди. Ми ћемо са својим народом бранити своју слободу, живот у своју имовину, јер Газиводе су српске", рекао је Ракић. 17:04 - У ТОКУ МИРАН ПРОТЕСТ СРБА

Група револтираних Срба блокирала је магистрални пут Косовска Митровица - Рибарић у месту Зубин Поток.

Тешким грађевинским машинама у потпуности је блокиран саобраћај, а са грађанима су и градоначелник и представници привремених органа општина са севера покрајине.

Фото И. Радуловић

Градоначелник Зубиног Потока Стеван Вуловић у разговору са представницима КФОРА, пренео је забринутост Срба да ће се слична ситуација поновити, и да би то могло да доведе до несагледивих последица.

Фото И. Радуловић 17:11 - КФОР: ПРАТИМО СИТУАЦИЈУ ПАТРОЛАМА И ХЕЛИКОПТЕРИМА

Потврђујући присуство косовске полиције у области Газивода, КФОР је у јучерашњем саопштењу за јавност истакао да су “у питању Припадници полиције задужени за заштиту господина Тачија, који је био у посети подручју Зубин Поток " односно да КФОР разматра " наводно проосуство Специјалне јединице РОСУ.

- КФОР позива на мир и стабилност после различитих извештаја о подрулју језера Газиводе-наводи се у КФОР-овом саопштењу за јавнсот и додаје да КФОР наставља да прати ситуацију патролама и хеликоптерима.

Д.З.17:27 - ПРОВОКАЦИЈА СА ЖЕЉОМ ДА СЕ ИЗАЗОВУ НЕРЕДИ
Народ на северу Космета је револтиран последњим упадом косовских специјалаца и Тачијевим доласком на Газивде, јер је то очити пример провокације и жеље да се изазову нереди на овом подручју.

Овим речима Александар Спирић, председник Привременог органа општине Косовске Митровице за "Новости" истиче спремност житеља овог подручја на организовање, односно објашњава то што се после упада специјалаца Росу на Газиводе окупило неколико стотина грађана.

- Ово је нова провокација и очигледно је да неко жели да дестабилизује ситуаицју на Косову и Метохији односно да жели да ситуацију одржи напетом и под тензијом, али народ то више једноставно неће дозволтити поготову што знамо да можемо рачунати на помоћ наше државе- додаје председник Спирић у изјави "Новостима". / Д.З.


Фото И. Радуловић19:01 - УДРУЖЕЊЕ ПОРОДИЦА КИДНАПОВАНИХ: ПРЕКИНУТИ ДИЈАЛОГ

Удружење породица киднапованих и убијених на КиМ 1998-1999-2000. позвало је данас, поводом упада косовске специјалне јединице Росу у подручје хидроелектране Газиводе, председника Србије Александра Вучића да прекине дијалог с властима у Приштини, док Специјални суд не осуди вође бивше ОВК.

"Немојмо дозволити да они који су киднаповали и убијали наше чланове породица и преко злочина и погрома прогласили лажну државу Косово, буду признати од стране Србије. Припадници терористичке, злочиначке ''ОВК'' преобучени у специјалне јединице РОСУ, исти они који су ослобођени од стране ДОС-овског режима из српских затвора 2001. и 2002. године, данас су упали у северни део Косова и Метохије и дугим цевима демонстрирали силу", каже се у саопштењу.

Породице косметских жртава апелују на државнике Србије да не настављају дијалог у Бриселу с вођама терористичке, злочиначке ОВК, да им не дају легитимитет равноправних преговарача, јер "оно што је учињено на почетку преговора није само покопало убијене Србе, већ цео српски народ и Србију".


 19:03 - АНТИЋ: НАСИЛАН И ИЛЕГАЛАН ЧИН

Министар рударства и енергетике Србије Александар Антић оценио је данас да је упад специјалаца из Приштине у комплекс језера Газиводе "илегалан и насилан чин" који директно угрожава политички процес у којем се тражи компромисно и дугорочно решење за Косово.

"Само захваљујући прибраности и државничкој одговорности председника (Србије Александра) Вучића, ова нова авантура приштинских власти је пропала, уз још једну потврду да нико не може да понижава Србију и угрожава српски народ", навео је у саопштењу Антић.

Он је истакао да су "Србија, њен председник и њена Влада, потпуно посвећени мирном и политичком решавању питања Косова", али да је, нажалост, данас потврђено да приштинска страна жели другачије решење, "уз насиље и кршење свих договора".

"Зато очекујемо брзу и одлучну политичку реакцију свих међународних чинилаца, како би вратили Приштину у оквире дијалога и споразумевања... Насилна акција на Газиводама треба и нама у Србији да буде опомена да морамо подржати политику одговорног проналажења компромисног решења за Косово, дакле политику коју заступа председник Вучић, јер ће нам се данашње Газиводе поновити на неком другом месту само ако оклевамо у постизању компромиса и прижељкујемо некакво замрзавање конфликта", рекао је министар рударства и енергетике Александар Антић. 19:22 - ЕУ ДА ПРЕУЗМЕ ОДГОВОРНОСТ
Европска унија мора најхитније да преузме одговорност као гарант и посредник спровођена Бриселског споразума, јер сукцесивно отворено провоцирајуће кршење споразума од стране свих актера у Приштини, а ево данас главног саговорника у дијалогу, озбиљно подрива поверење у спремност ЕУ да заштити споразум и олакша дијалог, изјавила је за Тањуг министарка за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић.

Она је поводом упада специјалне косовске јединице Росу у подручје хидроелектране Газиводе на северу Косова рекла да "билдовање мишића за унутрашњу употребу (косовског председника Хашима) Тачија, који преговара у име Приштине, ако не буде на адекватан нацин третирано од стране ЕУ, не може се разумети другачије до као стављање на страну једне од страна у преговорима тј. Пристине, а то није и не сме да буде став ЕУ".

"Реакција Србије и председника (Александра Вучића) поново је одговорна и усмерена ка мирном решењу, европском и демократском, како се Србија у континуитету понаша, и то мора да буде вредновано од стране ЕУ", истакла је министарка Јоксимовић.

Фото И. Радуловић 19:26 - СРБИ БЛОКИРАЛИ ПУТ, АМЕРИКАНЦИ ЧУВАЈУ ГАЗИВОДЕ

Срби из Зубиног Потока блокирали су пут који од јужног дела Митровице води ка Газиводама, односно ка прелазу Брњак.

Блокада је постављена у Зубином Потоку, а Срби из Зубиног Потока не дозвољавају пролаз магистралом. На прелазу Брњак у овом тренутку су три џипа КФОР-а у којима су припадници америчке војске. Ниже, ка језеру Газиводе, постављен је још један џип КФОР-а и поред њега борбена кола.

Два џипа КФОР-а постављена су код постројења ХЕ Газиводе. Око џипова се види десетак америчких војника.
20:26 - НА КОСОВУ МИРНО

На северу Косова и Метохије је мирно, јавља дописник РТС-а. Припадници КФОР-а из америчког контигента виђени у близини пункта Јариње, а подручје повремено надлећу хеликоптери.
20:27 - ТОДОСИЈЕВИЋ: УПЛЕШЕНИ СМО ЗА СВОЈУ БЕЗБЕДНОСТ

Председник Привременог органа општине Звечан Иван Тодосијевић каже да су Срби Ибарског Колашина уплашени за своју безбедност и позива председника Србије Александра Вучића да заштити голоруки народ на КиМ.

"Очекујемо обраћање председника Србије Вучића, желимо да пошаљемо јасну поруку и захтев и тражимо од наше државе и председника да заштити голоруки народ на КИМ, да заштити наше животе и нашу имовину", поручио је Тодосијевић вечерас у изјави за Тањуг.

Осудио је лицемерје појединих представника ЕУ и дела међународне заједнице.

"Чули смо да је Маја Коцијанчић позвала две стране да такорећи спусте лопту, овде нема две стране већ само једна страна која руши стабилност", наводи Тодосијевић
20:57 - ЕКСПРЕС: ТАЧИЈУ ЗА СПЕКТАКЛ ПОСЛУЖИО ЧАМАЦ

Косовски председник Хашим Тачи послужио се чамцем косовске полиције да би "реализовао данашњи спектакл" на језеру Газиводе, пише приштинска Газета Експрес.

Еxпрес открива да Тачи није имао припремљен чамац на језеру Газиводе

Косовска полиција је превезла чамац од језера Вермица до Газивода.

Чамцем је најпре управљао директор полиције Рашид Каљај, а потом је то препустио Тачију.

Експрес примећује и да "снагу једне државе сведочи и то да на једном од најзначајнијих косовских језера (Газиводе) нема ниједног чамца".

Цитат
ИСПОВЕСТ ЗАТВОРЕНОГ РАДНИКА СА ГАЗИВОДА:
 Репетирали су пушке на нас и претили да ће пуцати!

Ово је за Новости поручио Немања Миловановић, радник Центра за екологију и спорт који је заједно са још тројицом Срба био жртва иживљавања специјалаца Росу који су данас упали на језеро ГазиводеУПАЛИ су одједном. Грунули на врата са дугим цевима. Натрпали су мене и моје колеге у једну просторију. Провоцирали су нас и на сваки наш покушај да изађемо репетирали су оружје и претили нам да ће запуцати!
Ово је за Новости поручио Немања Миловановић, радник Центра за екологију и спорт који је заједно са још тројицом Срба био жртва иживљавања специјалаца Росу који су данас упали на језеро Газиводе кршећи све важеће споразуме између Београда и Приштине.
Он нам говори искрено да му није било свејдено кад су маскирани и до зуба наоружани полицајци упали у просторије Центра.

- Отворено су нас провоцирали. Надмено су нам говорили да они могу да додају на север и у наш објекат кад год хоће и да нема те силе која их у томе може спречити - препричавао је немиле сцене Миловановић.

Наш саговорник нам каже да су албански специјалци за тили час блокирали улаз у објекат који је недавно свечано отворио председник Александар Вучић.

- Распоредили су се у оближњој шуми с пушкама наготовс. Никоме нису дозвољавали да прође туда нити да приђе нашем центру. Кроз главу ми је само пролазило шта ће се десити ако опали само један метак. Од тога ме је подилазила језа - забринуто је говорио Миловановић.(Иван Радуловић, вечерње НОВОСТИ)***

Још једном се гласно питам, као што сам у претходној поруци коментарисала, ЗАШТО је тако слабо "брањен" тај део Молим? Молим? Молим?, када се врло добро зна од које стратешке важности је. А нарочито, да је већ неколико пута шиптарија покушавала, на овај или онај начин, да се убаци у тај део Србије и да га присвоји.
ИЛИ Србија не сме ни на овај свој део отаџбине да пошаље полицију и војску Превртање очима Шокиран


18  Форум / Политика / Одг: Брана Газиводе "надгледа независност Косова" послато: Септембар 29, 2018, 21:25:22
...наставак...


Газиводе чувају Американци,
Срби блокирали пут ка прелазу БрњакСпецијалци РОСУ
заузели су данас вештачко језеро и хидроцентралу Газиводе

12:57 - КОСОВСКИ СПЕЦИЈАЛЦИ УПАЛИ У ГАЗИВОДЕФото И.Радуловић

Косовски специјалци упали у Центар за екологију и развој спорта у Зубином Потоку, јавља дописник РТС-а.
12:59 - НАПАД ИЗВЕЛО 60 СПЕЦИЈАЛАЦА
Према првим и незваничним информацијама, акцију је извело 60 наоружаних специјалаца.13:09 - ДУГЕ ЦЕВИ И ФАНТОМКЕ
Припадници РОСУ носе дуге цеви, а један део има фантомке. 13:10 - ОКО ГАЗИВОДА НАПЕТО

Око језера Газиводе напето, али нема других инцидената, јавља дописник РТС-а.


Фото И. Радуловић
13:24 - СПЕЦИЈАЛАЦА НИ НА ВИДИКУ
Како јавља дописник РТС-а, специјалци тренутно не контролишу саобраћај, не заустављају путнике и нема их око бране Газиводе нити хидроелектране.14:04 - ЂУРИЋ: ТАЧИ И ЊЕГОВИ ТЕРОРИСТИ ЖЕЛЕ ДА ЗАСТРАШЕ СРБЕ
Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић каже да су косовски специјалци наоружани до зуба заузели Газиводе. У овом тренутку Вучић на посебној локацији има састанак са начелником Генералштаба и другим војним и полицијским званичницима, додаје Ђурић. ВИШЕ О ТОМЕ ЧИТАЈТЕ ОВДЕ14:08 - У ТОКУ САСТАНАК ВУЧИЋА И ПОЛИЦИЈСКОГ ВРХА
У току састанак председника Србије Александара Вучића са полицијским врхом и челницима безбедносних служби . ВИШЕ О ТОМЕ ЧИТАЈТЕ ОВДЕ14:10 - АКЦИЈА СПОВЕДЕНА ПО НАРЕДБИ КПС ИЗ ПРИШТИНЕ
У Косовској полицијској служби речено је Срни да је акција спроводене по налогу команде КПС-а из Приштине и да ће више детаља бити накнадно саопштено.


14:12 - ВОЈСКА СРБИЈЕ У СТАЊУ БОРБЕНЕ ГОТОВОСТИ
Председник Србије Александар Вучић наредио је стављање комплетне Војске Србије у стање највише борбене готовости. Више о томе читајте ОВДЕ4:27 - КФОР: НЕМАМО ИНФОРМАЦИЈЕ О УПАДУ РОСУ НА СЕВЕР КОСОВА
Главни портпарол КФОР Винћенцо Грасо изјавио да та мисија нема информација о томе да су припадници косовских специјалних јединица РОСУ ушли на север Косова.

Он је за Тањуг казао да је у току провера тачности таквих информација и да се врши мониторинг ситуације.

Како наводи Тањуг, припадници косовских специјалних јединица РОСУ распоређени су данас пре подне у непосредној близини бране и вештачког језера Газиводе.

Додаје се и да они носе дуге цеви, а један део има фантомке.

Такође, наведено је да су припадници РОСУ ушли у Центар за екологију и развој спорта, у непосредној близини хидроелектране.


Припадник РОСУ на Газиводама / Фото И. Радуловић14:45 - ВУЛОВИЋ: ЈЕДИНИЦЕ РОСУ ПОВУКЛЕ СЕ СА ГАЗИВОДА

Фото И. Радуловић


Градоначелник Зубиног Потока Стеван Вуловић изјавио је за РТС да су се косовске специјалне јединице повукле са вештачког језера Газиводе.

"Јединице РОСУ су се повукле, тренутно је мирно", рекао је Вуловић за РТС нешто после 14.00 сати.

На питање да ли је тачно да се косовски председник Хашим Тачи провозао чамцем по језеру, Вуловић је рекао да се није ни провозао, већ да се "крио у приобаљу".

Он је додао и да је важно да нико није повређен, а ни ухапшен.
15:01 - СИМИЋ: УПАД НА ГАЗИВОДЕ, НАПАД НА МИР И БЕЗБЕДНОСТ СРБА
Потпредседник Српске листе Игор Симић изјавио је да данашњи упад РОСУ на језеро Газиводе представља директан напад на мир и безбедност свих Срба, а посебно Срба на северу Косова и Метохије.

"У име српског народа са КиМ и Српске листе желим да пошаљем јасну поруку, а то је да ми захтевамо најхитнију интервенцију и заштиту државе Србије и нас, као грађана, али и имовине која се налази на простору КиМ", рекао је он у телефонском укључењу за Пинк.

Навео је да је ситуација на северу КиМ под тензијом, можда и највећом у последњих неколико година.

"Срби су узнемирени, али истовремено и бесни, јер је ово директан напад на мир, као и угрожавање њиховог физичког присуства", рекао је Симић.

Оно што највише плаши је, каже, ћутање међународне заједнице и неспремност КФОР-а да оне које желе да поремете мир, у томе их спречи.
15:12 - ТАЧИ НАПУСТИО ГАЗИВОДЕ
Хашим Тачи напустио Газиводе, јавља РТС.15:16 - СПЕЦИЈАЛЦИ ИЗ АЛБАНИЈЕ ВЕЖБАЛИ СА РОСУ

Срби на северу Косова после изненaдне акције албанских специјалних снага РОСУ и заузимања дела ходроцентрале Газиводе преплашени су од могућег исхода оваковог потеза Приштине. Нарочито што није искључено да су приштинске снаге имале појачање из Албаније

Специјалци РОСУ заузели су нешто пре 11 сати вештачко језеро и хидроцентралу, а акцију је извело око 60 наоружаних специјалаца, а како незвнично сазнајемо, није искључено да су у акцији учествовали и специјалци из Албаније, са којима косовске снаге ових дана изводе вежбе у близини овог објекта.

Александар Стојановић аналитичар из Косвске Митровице напомиње да је одмах било суњиво да се нешто спрема чим су они избарали овај део за "вежбе"."Не знам да ли су и албанске снаге учетвовале у овоме али је индикативно да су се вежбе изводиле баш овде где има највише Срба".Фото И. Радуловић
15:33 - РОСУ И ДАЉЕ НА ГАЗИВОДАМА
Припадници РОСУ и даље на Газиводама. Четири радника задржани у објекту Центра за спорт и екологију, каже директор Канцеларије за КиМ.
 15:42 - КОЦИЈАНЧИЋ: РАЧУНАМО НА МИР И УЗДРЖАНОСТ СВИХ

Портпаролка ЕУ Маја Коцијанчић позвала је у име ЕУ на мир и уздржаност поводом ситуације на Северу Косова

Она је нагласила да ЕУ озбилЈно разматра извештаје који стижу са Севера Косова, где су се јединице РОСУ током дана распоредиле око језера Газиводе.

"Ми смо у блиском контакту са Свим релевантним актерима, како на терену, што укључује КФОР, тако и на нИвоу врховних центара", поручила је Коцијачић.

У додатном објашњењу Тањугу Коцијанчић је рекла да "врховни центри" подрзумевају власти у Београду и Приштини.

Фото И. Радуловић 15:44 - ДРЕЦУН: ПРОВОКАЦИЈА, СРБИЈА ОДГОВОРИЛА НА ПРАВИ НАЧИН

Председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун окарактерисао је данашњи упад РОСУ на језеро Газиводе као непотребну провокацију усмерену према српском народу истичићи да је добро што са српске стране није било никаквих исхитрених реакција.

Он је за тв Пинк рекао да сматра да КФОР треба да реагује и да је на њима одговорност да спрече било какву дестабилизацију на терену.

Дрецун је рекао да је данашњи долазак Хашима Тачија на север Косова заправо "намењен" Албанцима будући да у Приштини почиње велики протест против његове идеје о корекцији границе са Србијом.

Он заправо жели да неутралише негативне последице тог скупа који је усмерен ка политици коју он води, а са којом се не слажу сви, истиче Дрецун.

"Таквих провакција било је и биће их и Србија је на прави начин одговорила. Остаје да се види шта ће бити у Приштини након овог скупа", рекао је Дрецун.

Он је додао да је Србија одговорила разумно и на прави начин, будући да када вас неко провоцира то често буде са циљем да изазове неку исхитрену реакцију која би ишла на нашу штету.

"Показали смо да смо разумни и да нећемо имати исхитрене реакције, да смо предвидив и одржив партнер, јер желимо мирне односе", рекао је Дрецун.

Фото И. Радуловић


 16:34 - ЈЕВТИЋ: ВЕЋ ДУГО СЕ ГОВОРИ О ЗАУЗИМАЊУ ГАЗИВОДА
Потпредседник косовске владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић указао је данас да се већ дуже време говори о заузимању језера Газиводе, те да је могуће да је на тај начин "неко желео да оствари своје циљеве".

"Морамо да узмемо у обзир да се дуже време говорило да ће доћи до заузимања језера Газиводе, да ће доћи до инцидената. Ваљда је неко желео да на тај начин, стварајући тензије, стварајући ситуацију која је јако компликована, оствари неке своје циљеве", рекао је Јевтић за РТС.

Према његовим речима, добро је да није дошло ни до какве реакције становништава, "јер сигурно је неко за циљ имао и то".

Подсетивши да се у Приштини одржава протест опозиције против "иницјативе о постизању компромисног решења у дијалогу" Београда и Приштине, Јевтић је рекао да је могуће да је упад РОСУ на Газиводе начин и да се скрене пажња са тог протеста.

"Видећемо наредних дана шта је главни циљ овога што се дешавало, али је врло важно да је данас све остало и прошло мирно. Мислим да је то суштински најважније", рекао је Јевтић.

Он је додао да политички представници Срба и српски народ на КиМ очекује да се државно руководство Србије огласи јасном поруком, оценивши да је важно да српко руководство позива на смиривање напете ситуације и упућује поруке усмерене ка томе да сви проблеми и питања који су отворени једино могу да се решавају кроз дијалог.

Фото И. Радуловић
 16:35 - ВУЛИН: ВОЈСКА СРБИЈЕ ПОСТУПА ПО НАРЕЂЕЊУ ВРХОВНОГ КОМАНДАНТА

Војска Србије је у складу са наређењем Врховног команданта стављена у одговарајући степен приправности, изјавио је министар одбране Александар Вулин.

"Наређење Врховног команданта је и даље на снази и док је тако Војска Србије прати ситуацију и спремна је да одговори на сваки развој ситуације", рекао је Вулин, саопштило је Министарство одбране.

Фото И. Радуловић

16:37 - ЂУРИЋ: РОСУ СЕ ПОВУКЛЕ

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је да су се припадници специјалне јединице РОСУ повукле са севера Косова и Метохије данас поподне око 16 часова.

Ђурић је за Тањуг рекао и да је Београд добио извињење од појединих западних амбасада ,које су раније тврдиле да РОСУ нису ни биле присутне на северу КиМ.

"То само показује од кога су поједини домаћи медији добијали информације да јединица РОСУ нема на северу", рекао је Ђурић. 16:51 - КФОР ПОДИГАО ХЕЛИКОПТЕРЕ

КФОР позива на мир и суздржаност, након противречних извештаја који су се појавили о догађају на подручју језера Газиводе.

"Потврђено је присуство косовске полиције у области Газиводе. Припадници полиције били су у пратњи Хашима Тачија, који је био у посети подручју Зубин Поток", наведено је из КФОР-а за Прву телевизију.

"КФОР испитује наводно присуство специјалне јединице РОСУ и наше патроле и хеликоптери настављају да надгледају ситуацију", додаје се у одговору КФОР-а.... наставиће се...
19  Форум / Политика / Одг: Брана Газиводе "надгледа независност Косова" послато: Септембар 29, 2018, 20:05:44
ШИПТАРИ ЗАУЗЕЛИ ГАЗИВОДЕ:
 Наоружани пушкама опколили језеро и везали Србе!
Специјалци РОСУ заузели су данас вештачко језеро и хидроцентралу Газиводе. Како преноси Танјуг, припадници РОСУ ушли су у Центар за екологију и развој спорта, у непосредној близини хидроелектране.

Како се санаје, акцију је извело 60 наоружаних специјалаца РОСУ, који су опколили језеро и везали запослене у хидроцентрали. Они носе дуге цеви, а један део њих има фантомке, преноси Танјуг.

Српске специјалне јединице у стању највише приправности

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић наложио је директору полиције да све специјалне и посебне јединице полиције стави у стање највише приправности, саопштио је МУП.

- Поводом напада Албанаца на север Косова и Метохије и хапшења Срба који нису починили било какво кривично дело, наложио сам директору полиције да све специјалне и посебне јединице полиције стави у стање највише приправности - истиче се у саопштењу. Министарство унутрашњих послова ће наставити да прати развој ситуације и предузеће све мере које држава буде наложила, истакао је Стефановић.

(Правда)***

Питање свих питања: ЗАШТО је тако слабо "брањен" тај део  Молим?, када се врло добро зна од које стратешке важности је. А нарочито, да је већ неколико пута шиптарија покушавала, на овај или онај начин, да се убаци у тај део Србије и да га присвоји.
20  Форум / Српске везе - Огласите се лично / Одг: ЛИТИЈОМ за ... послато: Септембар 29, 2018, 07:19:46

133. Литија  за Православну слободу Србије

одржаће се
 

у суботу,29.септембра

Окупљање у 15:30 часова испред владе Србије!
Литија креће ка Патријаршији,
 поред Скупштине до РТС јавног сервиса и назад.


Народе дођите
 да у миру прођемо Литијом и молимо се  Светом Архангелу Михаилу и
Српским Свецима за спас наше Светиње
.


Нема прече потребе данашњице –
од одбране Православља и Грачанице !

Цитат

Устаљени програм свакосуботњих Литија:
 Окупљање у 15:30 часова испред назови "владе Србије",
уводно обраћање у 15:45,
полазак Литије у 16, обраћања испред Патријаршије у 16:45,
испред НеНародне Скупштине око 17:50,
 испред лажљивог РТС-а око 18:10
и, потом, повратак на централно место непрестаних Православних протеста
испред назови "владе Србије" око 19:00 часова.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=rs8kkVsb_JU" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=rs8kkVsb_JU</a><a href="http://www.youtube.com/watch?v=zzQBCMKt1hY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=zzQBCMKt1hY</a>


Богом нам добродошли
 док времена за сведочење Истине и наде за Васкрс Грачанице,
а тиме и наде за слободу Православне Србије, јоште има!


(Истинољубље)
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=Hcw8ATo2Hjc" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=Hcw8ATo2Hjc</a>
21  Форум / Политика / Одг: Шта ради влада Србије послато: Септембар 28, 2018, 09:28:04
КО то и шта, у име Србије и Срба, говори у седишту УН?


Српски председник владе Ана Брнабић (а не "ПРЕМИЈЕР" како то медији пишу, јер Србија нема функцију премијера) је поручила у седишту УН у Њујорку да је ЕУ успешан мировни пројекат чији део Србија жели да буде, да је спремна да остави прошлост иза себе и окрене се другачијој будућности и да ће, ма колико био тежак, а понекад и безнадежан дијалог с Приштином, остати привржена изналажењу компромиса."Наша економска активност јача, незапосленост се више него преполовила у поређењу с оном од пре само четири године, а сведоци смо и брзог опоравка. Данас је Србија једна од земаља с највећим економским растом у Европи који карактерише значајан и све већи прилив страних инвестиција", рекла је Брнабићева. Србија, такође, предузима кораке ка свеобухватној реформи јавне управе с једним једноставним циљем: како би је усредсредили на потребе грађана.
(Остатак текста ОВДЕ


***


Колико њу неко озбиљо прихвата, цени и слуша, НАЈБОЉЕ говори ова фотографија,


на којој се виде те празне столице, у седишту УН, без светских званичника!!!


Слично је било последњи пут и са Вучићем (када се као председник владе обраћао за истом говорницом) Њега су једино морали да слушају чланови српске делегације и била је такође празна дворана.


Српски народ само може да се стиди, јер је осрамоћен оним како се сада Србија представља у свету. А Ана Брнабић може САМО У СВОЈЕ ИМЕ да говори "да је спремна да остави прошлост иза себе" Било би добро да она СВОЈУ прошлост остави иза себе, а ПРОШЛОСТ СРБИЈЕ нека остави народу српском да одлучи, да ли ће да је баци под ноге (попут ње) или ће да се њоме ПОНОСИ, као што су то до сада чинили.

И речи председника владе Ане Брнабић "незапосленост се више него преполовила у поређењу с оном од пре само четири године" су и трагичне и циничне, скоро па и срамотне. За њу је реалност "статистика", а не ИСТИНА, која говори где је НЕСТАЛА та незапослена група људи (заувек или само привремено).

22  Форум / Политика / Одг: Хашки трибунал: Политичка суђења Србима послато: Септембар 26, 2018, 17:39:45
И Караџић тражи изузеће Мерона из свог жалбеног већа

У Караџићевом захтеву, који је објавио Механизам у Хагу, наводи се да сумња у пристрасност Мерона произлази из његовог учешћа у доношењу ранијих осуђујућих пресуда према подређенима Караџићу

Следећи одлуку о изузећу тројице судија због пристрасности у случају генерала Ратка Младића и први председник Републике Српске Радован Караџић затражио је изузеће судије Теодора Мерона из жалбеног већа - које треба да одлучи о жалбама на пресуду којом је Караџић осуђен на 40 година затвора.


У Караџићевом захтеву, који је објавио Механизам у Хагу, наводи се да сумња у пристрасност Мерона произлази из његовог учешћа у доношењу ранијих осуђујућих пресуда према подређенима Караџићу.


"Мерон се у великој мери суочавао са доказима и налазима у вези са спорним чињеницама и питањима која су предмет жалбе и извукао је закључке у којима је потврдио осудујуће пресуде против подређених Караџићу", прецизира се у захтеву.

Караџић је у марту 2016. године осуђен на 40 година затвора због геноцида у Сребреници и злочина против човечности у Босни и Херцеговини 1992-1995. године.


Жалбени поступак у њеогвом случају ушао је у поодмаклу фазу, па Караџићева одбрана жали што га и сама није раније поднела, указујући да су се правни основи за то стекли након одлуке судије Жан Клод Антоанетија о изузећу тројице судија из Младићевог жалбеног већа, такође због пристрасности.


"Имајући у виду одлуку у случају Младић, судија Мерон треба да буде изузет из жалбеног већа у Караџићевом случају", наводи се у захтеву.

(Танјуг)

23  Форум / Српске везе - Огласите се лично / Одг: ЛИТИЈОМ за ... послато: Септембар 22, 2018, 06:33:58

132. Литија  за Православну слободу Србије

одржаће се
 

у суботу,22.септембра

Окупљање у 15:30 часова испред владе Србије!
Литија креће ка Патријаршији,
 поред Скупштине до РТС јавног сервиса и назад.


Народе дођите
 да у миру прођемо Литијом и молимо се  Светом Архангелу Михаилу и
Српским Свецима за спас наше Светиње
.


Нема прече потребе данашњице –
од одбране Православља и Грачанице !

Цитат

Устаљени програм свакосуботњих Литија:
 Окупљање у 15:30 часова испред назови "владе Србије",
уводно обраћање у 15:45,
полазак Литије у 16, обраћања испред Патријаршије у 16:45,
испред НеНародне Скупштине око 17:50,
 испред лажљивог РТС-а око 18:10
и, потом, повратак на централно место непрестаних Православних протеста
испред назови "владе Србије" око 19:00 часова.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=rs8kkVsb_JU" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=rs8kkVsb_JU</a><a href="http://www.youtube.com/watch?v=zzQBCMKt1hY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=zzQBCMKt1hY</a>


Богом нам добродошли
 док времена за сведочење Истине и наде за Васкрс Грачанице,
а тиме и наде за слободу Православне Србије, јоште има!


(Истинољубље)
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=Hcw8ATo2Hjc" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=Hcw8ATo2Hjc</a>
24  Форум / Разно / Одг: Мишљења и ставови о ЛГБТ популацији послато: Септембар 20, 2018, 04:41:06
Иако је уз помоћ власти (читај владе Србије и председника Србије) и наравно полиције,
у Београду одржана промоција ЗЛА које нам је стигло са Запада, и то по други пут у овој години, у недељу, 16.септембра,  нећу о томе ни једно слово ни слику да објавим.

ОВАЈ ПУТ ЋУ ДА ИХ ИГНОРИШЕМ, али ћу зато да покажем СВИМ СРБИМА СВЕТА, да је


Цитат

Ове године, дана 16.9.2018, једино је народ са непрестаних свакосуботњих Литија Београдом против свеукупне издаје српске Цркве и Отаџбине протестовао против одржавања параде разврата, тзв. "геј параде". Ниједне "патриотске" организације било није, тако да се испоставило да је Удба преко сличних "патриота" полако годинама контролисала и гушила народни отпор овој јавној саблазни. Богу хвала те нас је било и оволико, јер то је и повод да окупациона полиција издајника са власти (и њихових резерви из опозиције) мора да чува поменуте промотере у покушају остваривања моралног суноврата Србије. Најгоре би било да су прошли без полиције, јер би идуће године демонизовани блудничили по свим трговима. Како нико од тв и интернет медија не обавештава народ о непрестаним суботњим Литијама центром Београда против опште издаје, тако ни овога пута готово нико обавестио није, а нарочито нико од необавештених "патриотских" интернет медија, да су без икаквог повода брутално у самом почетку ухапшени Иван Вићентијевић, Иван Радовановић и монах-немонах Антоније... Није ово била "породична шетња" којом су хтели да нас поистовете са Дверима који су одавно окренули леђа геј-парадама, већ једна од непрестајућих Православних Литија против опште издаје..Истинољубље
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=PPQwjVq2dlg" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=PPQwjVq2dlg</a>


25  Форум / Разно / Одг: Православље послато: Септембар 18, 2018, 07:34:21
НОВИ КРУГ ПАКЛА:
 Шта је позадина опасног раздора у православној цркви

Цитат
Православље је опасније од исламског фундаментализма и због тога представља највећу опасност за западну цивилизацију.

Карл Билт (28. 4. 2014.)


Одлука васељенског патријарха Вартоломеја I је скандалозна. Још је горе што она може послужити као окидач за широку, синхронизовану акцију диљем православног света, са несагледивим последицама.

Иницијативу Зорана Заева о признавању неканонске Македонске православне цркве, у коју се у једном тренутку упетљао и заклети атеиста Алексис Ципрас, треба гледати, такође, у том светлу. Као и нову акцију Мила Ђукановића, који је подвукао да "СПЦ остаје главни фронтмен великосрпског национализма према региону и Црној Гори и да остаје ударна песница онога што желе идеолози Велике Србије и империјалне Русије на Балкану".

Карл Билт је на самом почетку украјинске кризе закључио како су западни лидери дуго мислили како је проблем у комунизму, а нису схватили да је стварни узрок — православље:

"Русија је деведесетих година била боља држава него данас, јер је стремила демократији и западним вредностима. У данашњој Русији ситуација је много гора. Путин не демонстрира приврженост међународним вредностима, већ православним".

Хенри Кисинџер наводи како је Стаљин током конференције на Јалти, на констатацију Черчила како и Ватикан има неке захтеве око успостављања новог поретка у Европи, подругљиво упитао: "Колико папа има дивизија?"
Одговор је стигао четири деценије касније, са почетком протеста у Пољској, које је не само снажно подржао, већ донекле и инспирисао папа Јован Павле II. Остало је историја. Једном пробуђена свест народа Пољске, па затим и Мађарске и Чехословачке, коштала је комунистичку Москву најпре распада Источног блока, а убрзо потом и Совјетског Савеза.Срушити централни стуб!


Нема свести без вере.
Комунисти су покушали да религију замене идеологијом: уместо вере у Бога, понуђена је вера у класну равноправност. Идентично чине и неолиберали. Само се данас, уместо вере у класну равноправност, нуди вера у безграничну слободу. Без икаквих ограничења и правила. У том контексту, православље је проблем. Једнако као што је некада било за комунисте, тако је данас за неолиберале.

Обрачун са православљем се, дакле, већ неко време спрема. Или, тачније речено — са православном цивилизацијом. Неопходно је срушити централни идентитетски стуб источнохришћанских народа, сасећи њихову културу и религијску вертикалу из које се црпе вредносни обрасци и моралне норме.

Разлога за то је више, има ту и прилично идеологије, али изгледа како је геополитички најважнији. Географско круњење територије коју доминантно настањују православни треба интензивирати и у том циљу подстицати етнофилију, индуковати сукобљавања између братских народа и пројектовати неке нове ратове.Неолиберални контранапад

У првом реду је, свакако — Украјина. Све што нису успели оружјем и политичким средствима, сада би неолиберални (западни) спонзори да учине преко поделе цркве.


Васељенски патријарх се у то уплео и постао саучесник у овом монструозном плану.
Није нам објаснио зашто, нити којим се мотивима водио. Само се кратко огласио на Фејсбуку, наводећи да је одредио архиепископа Данила памфилског из САД и епископа Илариона едмонтонског из Канаде за егзархе цариградске патријаршије у Кијеву "у оквиру припрема за давање аутокефалности православној цркви у Украјини".
Заједничко за оба свештеника јесте што су Украјинци, први из Ивано-Франковска, а други из Лавова, и што су већ забележене њихове активности по питању "осамостаљивања" цркве у родној земљи. Наравно, на наредни корак Вартоломеја I и евентуалну одлуку о признавању аутокефалности Кијевске патријаршије (у Украјини највећи број верника окупља Украјинска православна црква Московске патријаршије, која делује као самоуправна црква са правима широке аутономије а на основу "Томоса патријарха московског и све Русије" из 1990. године, док самопрокламована Украјинска православна црква Кијевске патријаршије није канонска и функционише од 1992. године) Московска патријаршија неће оћутати, јер се ради о грубом кршењу вековних правила.Јерарси Синода Белоруске цркве изразили су протест против овог корака Васељенске патријаршије, јер он "представља агресивно мешање једне помесне цркве у унутрашње ствари друге помесне цркве, усмерене на подривање темеља међуправославног света и јединства".

Васељенски патријарх не може додељивати аутокефалност на територији друге помесне православне цркве. Отуда и недвосмислена, директна или индиректна подршка свих помесних православних цркава Московској патријаршији.

Кључни проблем је, међутим, у томе што ће распламсавање кризе у Украјини и највероватнији улазак у "нови круг пакла" који може чак резултирати и жестоким грађанским сукобљавањима (најжешћи ратови су они који се воде због религијских убеђења), бити само пола јада за православље.

Друга половина је у томе што се ново правило васељенског патријарха онда може (зло)употребљавати и на другим местима, па ће аутокефалност одмах тражити и делови осталих помесних православних цркава који се не налазе на територији "матичних држава".
Пет плус једна православна патријаршија у СФРЈ?

Да, то управо значи да на простору бивше СФРЈ, може уместо Српске православне цркве, преко ноћи нићи још пет православних патријаршија. Плус и она на Косову, у одређеном политичком расплету, а који је недавно најавио Беџет Пацоли ("Цркве на Косову нису српске, већ и српске и албанске", рече Пацоли, па онда, водећи се новом логиком, зашто не би припадале некаквој косовској православној цркви).

Претпостављам да многима оваква упозорења делују претерано? Некима и смешно? Треба се подсетити да је указом Анте Павелића 3. априла 1942. године основана Хрватска православна црква. Рашчињени руски монах Гермоген (Георгиј Иванович Максимов) постављен је за патријарха, а чувени Савић Марковић Штедимлија за уредника часописа "Хрватска православна црква" и издавача православног календара за територију НДХ.Шири се хибридни рат

Било је таквих покушаја раније, биће их опет. Уосталом, поново смо у рату глобалних размера, истина претежно "хибридног карактера" и са регионалним војним сукобљавањима, али који оставља велике последице и дестабилизује целокупан светски политички систем. У таквим околностима, а зарад победе која доноси огромне добитке, све је дозвољено, па и нови крсташки рат против православне цивилизације.


Наравно, не треба уопште сумњати у крајњи исход свега. Комунистичко безверје и покушај стварања бескласног друштва по сваку цену довели су до стравичних репресалија и диктатура широм света. Овај неолиберални покушај производи анархију епских размера. Анархија не може победити.

То нам објашњава и велики Александар Панарин:

"Православље је религија сапатништва са слабима — и као таква, она представља устанак против духа нове сегрегације, новога расизма". Али, проблем је у томе што ће нас победа над анархијом коштати жртава, средстава и времена. Зато, нека Бог помогне васељенском патријарху. Да мало застане. И не чини нове кораке.


(Новости)
26  Форум / Разно / Одг: Православље послато: Септембар 18, 2018, 07:33:09
Устоличен владика ГригоријеСвечаност у Храму Светог саве у Диселдорфу


ЊЕГОВО преосвештенство новоизабрани епископ франкфуртски и целе Немачке Григорије устоличен је у Храму Светог Саве у Диселдорфу.

У чин епископа увео га је епископ шабачки Лаврентије, а уз њега је свету архијерејску литургију служило петнаестак владика и стотиНак свештеника.

- Верујем да ће, након што нас упознају кроз разноврсну културну баштину, наши домаћини почети другачије да нас посматрају и доживљавају и да нас неће ценити само као добре раднике, научнике, лекаре и инжењере, већ и као народ чији корени сежу дубоко у прошлост и чије су култура и историја достојне поштовања и дивљења - рекао је владика Григорије.

Он је подсетио да се судбина српског народа неретко преплитала са судбином немачког народа.

- Није тајна да смо се кроз протекла времена и сукобљавали, али исто тако није неистина да смо се и пре и после тога, али и кроз саме трагичне сукобе упознавали, те да смо једни од других учили - истакао је Григорије.

Устоличењу су присуствовали бројни званичници из Немачке и РС. Међу њима је био и председник РС Милорад Додик који је рекао да је уверен да ће владика Григорије бити мост између Српске, Србије и Немачке.

(О.М. Новости)


27  Форум / Економија / Одг: ОДЕ цела Србија на добош послато: Септембар 17, 2018, 16:44:52
КРАЈ велике фирме
АЗОТАРА У ПАНЧЕВУ ОТИШЛА У СТЕЧАЈ:
Крај српског гиганта због огромних дугова


Привредни суд у Панчеву усвојио је предлог Министарства привреде Србије и отворио стечајни поступак Азотаре због великих дугова.Повериоци имају рок од 120 дана да пријаве потраживања према Азотари.

Прво поверилачко рочиште за панчевачку фабрику која је производила вештачка ђубрива заказано је за 22. октобар када ће бити изабрана и скупштина поверилаца.

Рочиште за испитивање потраживања према Азотари заказано је за 18. март 2019. Фабрику је напустила већина од 975 радника који су добили отпремнине. Понуђена су три модела за исплати отпремнина а радници су углавном прихватили да по години стажа добију трећину зараде.

(Курир)***

Да, баш је прави наслов овој теми дат, ОДЕ ЦЕЛА СРБИЈА НА ДОБОШ! Само још да се погасе светла и да утонемо у тотални мрак!

28  Форум / Разно / Дејвис куп - Србија : Индија послато: Септембар 15, 2018, 21:42:07
Након јучерашње победе Ђереа и Лајовића, који су обезбедили Србији два бода, данас су дубл играчи остварили трећу победу и Србија је повела са резултатом,СРБИЈА – ИНДИЈА 3:0


што је било потребно да Србија избори опстанак у Дејвис купу!!!
Јуче, у петак, 14.септембра, је било овако:Ласло Ђере је после више од три сата игре победио 135. тенисера света
 3:1 (3:6, 6:4, 7:6, 6:2) - фото: Г. Шљивић


После првог меча плеј-офа Дејвис купа за опстанак у Светској групи и статус носиоца на жребу наредне године, Србија је против Индије у Краљеву повела са 1:0. Предност нашој тениској репрезентацији, истина теже него што се очекивало, донео је Ласло Ђере који је са 3:1 (3:6, 6:4, 7:6, 6:2) за три сата и 11 минута савладао Рамкумара Раманатана.

Прижељкивали су и очекивали наши тенисери пуне трибине краљевачке хале спортова, али је први меч пратило само пар стотина гледалаца. Ипак и у таквој атмосфери, није изостала подршка нашем Ласлу Ђереу, а публика није штедела дланове да аплаузом награди сваки његов успешан потез.
(вечерње НОВОСТИ)
Затим је исти дан, у петак, 14.септембра,Душан Лајовић  дуплирао предност против Индије у Дејвис купу

Душан Лајовић је са максималних 3:0 (6:4, 6:3, 6:4) савладао Праџнеша Гунесварана,
 тренутно 162. светског играча -  фото: Н. Параушић

Сигурном игром Лајовић није дозволио било какво изненађење и готово рутински, за нешто мање од два сата, нашем тиму донео други поен на бодовном салду.

И овај дуел, као и меч Ђере-Раманатан, пратило је само неколико стотина гледалаца у хали крај Ибра, али и у таквој атмосфери публика је пружила снажну подршку српским играчима.а онда су данас, у суботу, 15.септембра, 2018.године, српски тенисери, српској јавности скоро па непознати Никола Милојевић и Данило Петровић, тријумфом у дублу донели нашој репрезентацији одлучујући, трећи бод

Никола Милојевић и Данило Петровић су са максималних 3:0(7:6, 6:2, 7:6)
 савладали много искуснији и фаворизовани индијски пар Рохан Бопана/Сакет Мајнени


Селектор Ненад Зимоњић није скривао задовољство због великог подвига својих пулена.

- Веровао сам у играче, све су држали под контролом и честитам им на првој победи у дресу са државним грбом – истакао је Зимоњић.

Сутра су на програму два сингл меча, који немају резултатског значаја.
Биће то, највероватније, прилика да селектор Зимоњић пружи шансу и младом Пеђи Крстину док други меч, уколико се тако договоре табори обе репрезентације, можда и неће бити одигран.

(Приредила уз помоћ: Г.Ћировић, Новости)
29  Форум / Српске везе - Огласите се лично / Шетња за Православне и породичне вредности послато: Септембар 15, 2018, 12:04:01
Шетња за Православне и породичне вредности
 у недељу 16.септембра


Позивамо све који поштују Православље и традиционалну, природну породицу, све који поштују Хришћанско схватање брака, породице и васпитања деце,
 све који поштују традицију Србије и свих народа који живе у њој,

 да се придружимо Шетњи за Православне (и) породичне вредности
 у недељу 16. септембра.


Није планирана једна, посебна шетња, већ спонтано окупљање у малим и средњим групама са иконама, разговори,
дружење и шетње у периоду од 10:30 до 20 сати.Београд је престоница Србије и град који је Свети деспот Стефан Лазаревић,
 син цара Лазара посветио пре више од 600 година Пресветој Богородици,
 и стога оваквих манифестација треба да буде што више

како би се очувала вишевековна култура, традиција и  грађанске вредности.


Тачке окупљања су:
стара главна Железничка станица,
Трг Славија,
Трг Републике и
Плато испред Филозофског факултета,

као и улице између њих:
 Немањина, Краља Милана, Коларчева и Васина.
Очекујемо да се након недељне Православне Литургије појаве брачни парови са децом, млади и старији суграђани, итд, у радосној шетњи градским улицама са иконама.  Уколико буде грађана који имају другачија схватања и којима се не свиђа оваква манифестација,
 молимо све да се суздрже од расправе и свађе са њима
 и да на провокације не реагујемо

 окренимо хришћански други образ. Ово окупљање је мирно и толерантно. Наша смиреност,
молитва и доследност су наша победа.
На овај начин се изражава јавно став против дискриминације
 огромне већине грађана Србије,
који имају традиционална и Хришћанска схватања брака,
 породице и емотивних веза,
а којима се повремено ускраћује слобода говора и кретања
због промоције "права" агресивне мањине
финансиране и политички подржане из иностранства.Србија има огромне проблеме са белом кугом и негативним природним прираштајем итд,
стога би требало
масовно подржати манифестације које подстичу наталитет и проширење породице.

Статистика о паду броју ђака првака је крајње забрињавајућа и алармантна.

Видимо се у недељу!

(Српски Народни Покрет 1389)

30  Форум / Српске везе - Огласите се лично / Одг: ЛИТИЈОМ за ... послато: Септембар 15, 2018, 09:23:39

131. Литија  за Православну слободу Србије

одржаће се
 

у суботу,15.септембра

Окупљање у 15:30 часова испред владе Србије!
Литија креће ка Патријаршији,
 поред Скупштине до РТС јавног сервиса и назад.


Народе дођите
 да у миру прођемо Литијом и молимо се  Светом Архангелу Михаилу и
Српским Свецима за спас наше Светиње
.


Нема прече потребе данашњице –
од одбране Православља и Грачанице !

Цитат

Устаљени програм свакосуботњих Литија:
 Окупљање у 15:30 часова испред назови "владе Србије",
уводно обраћање у 15:45,
полазак Литије у 16, обраћања испред Патријаршије у 16:45,
испред НеНародне Скупштине око 17:50,
 испред лажљивог РТС-а око 18:10
и, потом, повратак на централно место непрестаних Православних протеста
испред назови "владе Србије" око 19:00 часова.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=rs8kkVsb_JU" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=rs8kkVsb_JU</a><a href="http://www.youtube.com/watch?v=zzQBCMKt1hY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=zzQBCMKt1hY</a>


Богом нам добродошли
 док времена за сведочење Истине и наде за Васкрс Грачанице,
а тиме и наде за слободу Православне Србије, јоште има!


(Истинољубље)
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=Hcw8ATo2Hjc" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=Hcw8ATo2Hjc</a>
31  Форум / Разно / Дејвис куп - Србија : Индија послато: Септембар 14, 2018, 06:16:25
Зимоњић:
Нема тајни ко ће играти у синглу,
од изузетне је важности да останемо у Светској групи


Селектор Дејвис куп репрезентације Србије Ненад Зимоњић рекао је данас да тенисери спремни дочекују меч против Индије и истакао да је врло важно да Србија остане у Светској групи тог такмичења.

- У овом моменту је најважније да спремни дочекамо тај дуел и вредно радимо на томе. Десиле су се неке измене у нашем саставу, Крајиновић неће бити у могућности да игра, уместо њега ту је Данило Петровић. Сви остали играју, привикавамо се на подлогу и с нестрпљењем чекамо меч. Од изузетне је важности да останемо у Светској групи, у којој смо од 2007. године - рекао је Зимоњић на конференцији за новинаре у Краљеву.


Тениска репрезентација Србије од 14. до 16. септембра игра против селекције Индије за опстанак у Светској групи Дејвис купа.Поред Данила Петровића, у тиму су и Душан Лајовић, Ласло Ђере, Никола Милојевић и Пеђа Крстин.

Упитан да ли се зна ко ће играти сингл мечеве, Зимоњић је навео да "ту нема тајни".

- Лајовић и Ђере су показали најбољу форму у последњем периоду и заслужују да играју првог дана - казао је Зимоњић.

Тенисери две репрезентације играће у Краљеву на шљаци, а Зимоњић је рекао да је изабрана најбоља подлога.

- Разговарали смо о томе да ли да играмо на шљаци или тврдој подлози. Ми смо сви одрасли на шљаци и она нам више одговара, али је тешко за кратко време направити такав терен у хали. Ја се надам да ће до петка бити у још бољем стању и да неће доћи до било какве повреде - рекао је Зимоњић.

Краљево неће бити домаћин Дејвис купа први пут, а селектор је додао да се нада великој подршци.

- Било би лепо да се напуни хала. Утиске које смо ми понели из Краљева 2015. су били заиста дивни, то је био изузетно важан сусрет против Хрватске. Ово је једна од ретких прилика да људи гледају уживо врхунски тенис, следеће године се мења формат Дејвис купа и ово је лепа прилика и за нашу публику и за наше играче. Подршка би нам много значила - казао је Зимоњић.

Селектор Индије Махеш Бупати рекао је да његови тенисери могу да "направе проблем" српској репрезентацији.

- Ако дамо све од себе, можемо српском тиму направити доста проблема. Дејвис куп је Дејвис куп. Подлога је тренутно доста мека, али причали смо са људима из организације да покушају да поправе то - рекао је Бупати.

Он је додао и да његова екипа такође неће играти у стандардном саставу.

- Ми такође не играмо у комплетном саставу, два играча су нам повређена, али то је саставни део спорта - казао је Бупати.

(Бета)***

Ђере и Раманатан отварају дуел Србија - ИндијаСрпски тенисер Ласло Ђере и Индијац Рамкумар Раманатан отварају дуел две репрезентације у Краљеву у борби за опстанак у Светској групи Дејвис купа, одлучено је данас жребом.Меч њих двојице у Спортском центру Ибар почиње сутра од 14 сати, а чим заврше на терен излазе Душан Лајовић и Прајнеш Гунесваран.У суботу у подне на програму су дублови Никола Милојевић/Данило Петровић - Срирам Балаји/Рохан Бопана, а у недељу преостала два сингла Лајовић - Раманатан и Ђере - Гунесваран.


(Танјуг)

***


А где су овде Новак Ђоковић и Виктор Троицки Молим? Изгледа, сакрили се женама испод сукњи Зеленко
32  Форум / Економија / Одг: Креће черупање ПКБ-а, много заинтересованих послато: Септембар 13, 2018, 18:11:45
ЈУЧЕ су медији објавили, да ће се данас знати КО је купац ПКБ, отварањем те фамозне коверте тачно у подне... и ево министарство се огласило, а онда следи отварање коверте која садржи податке о финансијској понуди, а то ће бити одржано сутра, у петак у 12 сати. Шта ли мућкају сазнаћемо ускоро.***


Једину пријаву за ПКБ поднела `Ал Дахра`,
у петак отварање понуде


У Министарству привреде је отворен главни коверат за приватизацију Пољопривредне корпорације Београд, а пријаву за учешће у поступку је доставила једна компанија - Ал Дахра Србија и комисија је утврдила да је документација исправна. Како је саопштило министарство, отварање коверте која садржи податке о финансијској понуди биће одржано у петак у 12 сати.
Министарство привреде раније је потврдило да су две компаније откупиле документацију, а да је стигла само једна понуда.

Рок за достављање понуда за куповину имовине ПКБ по почетној цени од 104,5 милиона евра истакао је у понедељак, а на продају је 16. 785 хектара земљишта ПКБ-а на Палилули, у Сурчину и Зрењанину, као и стока, објекти, опрема, резервни делови.

Исто тако понуђена је и имовина зависних друштава као што су Еколаб, Институт ПКБ Агроекономик и Ветеринарске станице ПКБ, те две парцеле градског грађевинског земљишта у Борчи од 1,8 хектара и 1,2 хектара, по почетној минималној цени од 939.113 евра, односно 284.000 евра.

Процењена вредност земљишта, грађевинских објеката и опреме је 208,5 милиона евра, удела од 29 одсто капитала Еколаба у власништву Акционарског фонда 214.700 евра, а 45,77 одсто Института ПКБ Агроекономик 431.300 евра.

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ:
 ЈОШ НЕ ЗНАМ ДА ЛИ ЈЕ ИСПРАВНА ПОНУДА ЗА ПКБ


Председник Србије је изјавио да би у случају приватизације, Пољопривредна корпорација Београд радила 10 пута боље. Вучић је казао да је ПКБ добар пример разлике између садашње и претходне власти.

"Ако уђу у ПКБ, не знам да ли је исправна понуда, то ће се знати данас или за седам дана, не знам ни сам", рекао је Вучић додајући да ће инвеститор радити у складу са уговором, не прецизирајући о којој компанији је реч.

Истакао је да ће инвеститор свакако радити 10 пута боље и омогућити веће плате радницима, имати бољу производњу и већи допринос БДП-у.

"Слушам празне приче од 2008. Имали смо само три године када је то предузеће радило у плусу,али ниједна у времену владавине демократа и љотићевих фашиста, мислим да су то биле 2012. 2014. и 2016. Био је минус у време лидера те чудно склепане коалиције сатављене од отпадака ДС са љотићевцима".

Вучић је рекао да је за време Ђиласа минус износио 87 милиона евра, док је ПКБ 2017. завршио годину са минусом од 80 милиона евра.

Истакао је да је претходна власт причала бајке, а да су те силне инвестиције у ствари биле - само једна изграђена фарма. Вучић наводи да опозиција људе обмањује причама да о судбинама компанија и пословању одлучују и воде запослени, као да је и даље лажни комунизам и радничко самоуправљање, али да свако ко разуме економију може да направи разлику, пошто су се они хвалили минусом од 3,1 одсто раста, а садашња власт растом од четири одсто или 4,9 одсто.

(вечерње НОВОСТИ)


***

Сваки пут ћу се питати, када прочитам било коју сличну вест у вези "продаје" ПКБ-а,
 колико неко треба да буде "ударен" у мозак, па да продаје нешто овакво и то још странцима Молим? Молим? Молим?33  Форум / Економија / Одг: Креће черупање ПКБ-а, много заинтересованих послато: Септембар 13, 2018, 04:14:46
НОВОСТИ САЗНАЈУ
 Само један купац хоће ПКБ


Истекао рок за пријаве за куповину ораница Пољопривредног комбината Београд. Према незваничним информацијама, стигла је једна понуда инвеститора, а реч је о српском огранку "Ал Дахре"О КУПОВИНИ плодних ораница крај Београда размишља једна компанија.
Јуче у подне истекао је последњи рок да заинтересовани инвеститори поднесу пријаву за учешће у јавном прикупљању понуда са јаваним надметањем, а све са циљем приватизације. Пријаву је, како су незванично сазнале `Новости`, доставио само један заинтересовани инвеститор.

Надлежни још не откривају о коме је реч. Незванично, за некада највеће пољопривредно предузеће у земљи биле су заинтересоване две компаније - српске испоставе "Ал Дахре" из Уједињених Арапских Емирата и једна хрватска компанија, иза које заправо стоји индијски капитал. Оне су откупиле документацију. Исто тако незванично, банкарску гаранцију су поднели Арапи, што би могло да укаже да су се они и званично пријавили за "трку", али ову потврду из надлежног министарства нисмо могли да добијемо.

Ко се и званично пријавио, јавност би требало да сазна 13. септембра. Отварање главне коверте, у којој стоје подаци о понуђачу, заказано је за четвртак у подне. Отвараће се коверте само оних којима је пријава одобрена. Уколико је стигла коверта са понудом, али отварању не присуствује понуђач, самтраће се да је од учешћа одустао.

Почетна цена имовине, у којој је и капитал три зависна предузећа, јесте 104,5 милиона евра. Будући власник треба да подмири и цену сточног фонда. Вредност стада ће се утврдити непосредно пре продаје. Синдикат ПКБ није био задовољан ни моделом продаје ни почетном ценом. Инвеститор не купује фирму, већ имовину. Негодовали су што је процењена вредност ПКБ 2015. године била 314 милиона евра, а сада је спала на 208 милиона евра.

Право да учествује у надметању има домаћа фирма, којој је претежна делатност пољопривреда или трговина пољопривредним производима. Очекује се да она самостално или са зависним предузећима остварује годишњи приход од 400 милиона евра.
ИМОВИНА

ИМОВИНУ ПКБ чини око 17.000 хектара пољопривредног земљишта, око 70 километара каналске мреже за наводњавање, око 17.000 грла стоке, али и комбајни, трактори. Тренутно упошљава око 1.700 радника.

(С.Булатовић, вечерње НОВОСТИ)***

ПКБ:
 Арапи стижу, радници на опрезу


Понуђач за ПКБ званично ће се знати сутра, али сва је прилика да је реч о фирми "Ал Дахра Србија". У марту основали су "Ал Дахра Балканс", па променили име. Послују на територији Србије од 2014. године


Карикатура Тоше Борковића


ЧИЈИ је потпис на јединој пристиглој пријави за учешће у надметању за Пољопривредну корпорацију Београд, знаће се сутра. Тачно у подне је заказано отварање главне коверте, али како ствари стоје, највише је изгледа да је за ПКБ заинтересована једино "Ал Дахра Србија", српска ћерка-фирма "Ал Дахре" из Уједињених Арапаских Емирата.

"Ал Дахра" у Србији послује од 2014. године када су постали већински власници, 51 одсто, фирме "Руднап аграр" Војина Лазаревића. Већ почетком следеће године "Ал Дахра интернешнл" је постала једини власник плантаже у Иригу - "Ал Дахре Руднап".

У марту ове године основали су "Ал Дахра Балканс", али су тек регистрованом предузећу недавно променили име у "Ал Дахра Србија". Иза ове, млађе фирме, стоји "Ал Дахра агрикалчр" из Уједињених Арапских Емирата. Претежна делатност новооснованог предузећа је узгој музних крава, а пријављени су, такође, у Иригу.

Пре тачно годину и по, у време када су заинтересовани за државну пољопривредну фирму слали писма о својим намерама, "Ал Дахра" је обелоданила да је спремила 130 милиона долара за куповину њива широм света. Тада су Арапи најавили да им је циљ да у Србији имају 20.000 хектара. Уколико они стоје иза пријаве за трку за ПКБ, ова најава би се могла остварити. ПКБ располаже са 17.000 хектара сада пољопривредног земљишта.

Надлежни синдикате ПКБ јуче још нису обавестили како тече потрага за купцем.

- Нико нам званично ништа не каже. И ми смо чули да су само Арапи доставили банкарску гаранцију и пријаву - каже за "Новости" Милисав Ђорђевић, председник самосталног синдиката ПКБ.

- Ко год да је заинтересован, нас чека тешка борба. Нама никако не одговра модел по коме се ПКБ продаје. Не продаје се фирма, већ њена имовина. Значи, ми ћемо бити новозапослени, без свих права за које смо се досад изборили. Следи нам борба за колективни уговор и тешки преговори. Уколико је послодавац прави, у нама ће имати партнере и добре раднике. Имаће уговорну обавезу од три године, а нас после тога поново чека неизвесност.

Цитат
УЛАЖУ У БЕЗБЕДНОСТ

"АЛ ДАХРА", како је лане најавио њен председник Хамид ал Дареиказао, улаже како би обезбедили већу безбедност хране. Ова компанија највише земље поседује у Египту - 54.000 хектара. По око 4.000 хектара имају у Сједињеним Америчким Државама и Шпанији, а око 2.000 хектара у Аустралији.

(С.Булатовић, вечерње НОВОСТИ)


***

ПРЕТУЖНО! Само умоболник продаје нешто што може да храни Србију и пола Европе!?

Поновићу једну реченицу-питање, из текста Бранка Драгаша, који се налази изнад ове поруке:

Цитат
Ако ПКБ у књигама вреди 417,299 милиона евра, зашто је почетна цена за његову продају 104,5 милиона евра?

Паметном доста! Ако и ово прође без било чије реакције, онда смо ми као народ дефинитивно УГАСИЛИ!!!

34  Форум / Разно / Одг: Српски ТЕНИСЕРИ, победе, порази и... послато: Септембар 11, 2018, 20:29:10
"ОРЛОВИ" ХВАТАЈУ ЗАЛЕТ:
Српски тенисери почели припреме за Дејвис куп меч у Краљеву


Под будним оком селектора Ненада Зимоњића одрађен је први тренинг у краљевачкој хали спортова крај ИбраДејвис куп репрезентација Србије започела је припреме за предстојећи плеј оф Светске групе овог престижног такмичења у коме ће наша селекција, од 14. до 16. септембра, у Краљеву угостити репрезентацију Индије.


Под будним оком селектора Ненада Зимоњића, наши тенисери – Душан Лајовић, Ласло Ђере, Никола Милојевић, Пеђа Крстин и Данило Петровић данас су одрадили и први тренинг у краљевачкој хали спортова крај Ибра. Била је то прилика да српски играчи започну прилагођавање на шљаку – подлогу на којој ће се меч одиграти, а у табору наше селекције истичу да је атмосфера у тиму као и увек на завидном нивоу и да сви са пуно позитивне енергије дочекују дуел против Индијаца за опстанак у елитној конкуренцији.(Г.Ћ. вечерње НОВОСТИ)


Цитат

Зимоњић пред меч са Индијом: Бољи смо у синглу!ТЕНИСКА Дејвис куп репрезентација Србије од понедељка у Краљеву, под надзором селектора Ненада Зимоњића, тренира у хали спортова крај Ибра, где ће од петка до недеље одиграти меч против Индије за опстанак у Светској групи Дејвис купа.

Атмосфера у нашем табору је као и увек на завидном нивоу, а Душан Лајовић, Ласло Ђере, Никола Милојевић, Пеђа Крстин и Данило Петровић, који ће се супротставити селекцији Индије, испуњавају све задатке које им поставља стручни штаб.

- Момци одлично тренирају, сви се максимално труде. На нама је да се до петка што боље адаптирамо - каже Зимоњић. - Изабрали смо шљаку зато што нам та подлога највише одговара, нарочито Лајовићу и Ђереу. Мислим да су њих двојица фаворити у сингл мечевима, док у дублу ту улогу препуштамо гостима. Оптимиста сам и верујем да ћемо из града на Ибру опет отићи подигнутих руку.

Велика жеља и селектора и играча је да током дуела против Индије имају велику подршку навијача, попут оне из 2015. када је пред краљевачком публиком на плећа оборена Хрватска.

- Важно је да победимо Индију, јер тако добијамо улогу носиоца при наредном жребу и могућност да извучемо лакшег противника - истакао је селектор Србије и осврнуо се на сјајне игре Новака Ђоковића. - Говорио сам и док је Новак пролазио кроз кризу резултата, повреду, операцију и повратак на терен да је потребно стрпљење, да је потребно време. Тачно то се и десило. Ђоковић, једноставно, не би био то што јесте да није овако реаговао и постигао значајне резултате после свих проблема које је имао. Не сумњам да ће наставити исписивање тениске историје. А тако и свима нама, нашем народу и навијачима, причинити још много задовољства.


(Г.Ћирковић, Новости)


35  Форум / Српске везе - Огласите се лично / Одг: Протест послато: Септембар 09, 2018, 03:33:21
Најава
"Народног скупа за разрешења
председника Републике Александра Вучића и
 председнице Владе Ане Брнабић"

заказаног за
15. септембар, у 12 часова испред Народне Скупштине у Београду

Циљ скупа је
захтев Народној скупштини за разрешење председника Републике Александра Вучића и
председнице Владе Ане Брнабић
због повреда Устава, одбацивања заклетви,
 губитка легитимности и узурпирања власти.


Циљ је и успостављање поштовања Устава и закона и од власти, а не само од грађана.

Народни скуп је пријављен 3. и 4. септембра Министарству унутрашњих послова, Народној скупштини, Уставном суду, председнику Републике Александру Вучићу, председници Владе Ани Брнабић и Генералштабу Војске Србије.

На конференцији је говорио: - Др Љубомир Т. Грујић, редовни професор у пензији, покретач и организатор најављеног скупа Контакт особа: Љубомир Т. Грујић  ustav.srbije@gmail.com

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=BYZN3h4E-fY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=BYZN3h4E-fY</a>

36  Форум / Српске везе - Огласите се лично / Одг: ЛИТИЈОМ за ... послато: Септембар 08, 2018, 09:19:07

130. Литија  за Православну слободу Србије

одржаће се
 

у суботу, 8.септембра

Окупљање у 15:30 часова испред владе Србије!
Литија креће ка Патријаршији,
 поред Скупштине до РТС јавног сервиса и назад.


Народе дођите
 да у миру прођемо Литијом и молимо се  Светом Архангелу Михаилу и
Српским Свецима за спас наше Светиње
.


Нема прече потребе данашњице –
од одбране Православља и Грачанице !

Цитат

Устаљени програм свакосуботњих Литија:
 Окупљање у 15:30 часова испред назови "владе Србије",
уводно обраћање у 15:45,
полазак Литије у 16, обраћања испред Патријаршије у 16:45,
испред НеНародне Скупштине око 17:50,
 испред лажљивог РТС-а око 18:10
и, потом, повратак на централно место непрестаних Православних протеста
испред назови "владе Србије" око 19:00 часова.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=rs8kkVsb_JU" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=rs8kkVsb_JU</a><a href="http://www.youtube.com/watch?v=zzQBCMKt1hY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=zzQBCMKt1hY</a>


Богом нам добродошли
 док времена за сведочење Истине и наде за Васкрс Грачанице,
а тиме и наде за слободу Православне Србије, јоште има!


(Истинољубље)
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=Hcw8ATo2Hjc" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=Hcw8ATo2Hjc</a>
37  Форум / Разно / Одг: Српски ТЕНИСЕРИ, победе, порази и... послато: Септембар 05, 2018, 08:48:09
Зимоњић одабрао играче за Дејвис куп:
 Без Новака против Индије


Селектор тениске репрезентације Србије је у Међународну тениску федерацију послао списак на коме су Филип Крајиновић, Душан Лајовић, Ласло Ђере, Никола Милојевић и Пеђа Крстин


Зимоњић и Крајиновић Фото: Н. Параушић


ДОК се четири најбоља тима у 2018. спремају за опроштај од старог формата Дејвис купа, Србија се полако загрева за ново издање Светског купа у тенису. САД и Хрватска, односно Шпанија и Француска, као полуфиналисти су се изборили за директно учешће на завршном турниру 2019, а наша репрезентација без Новака Ђоковића од 14. до 16. септембра у Краљеву игра против Индије у плеј-офу за попуну Светске групе.

Тачније, тако се до сада звао овај круг такмичења, а од наредне сезоне више нема Светске групе од 16 тимова, већ у фебруару 24 тима стартују у квалификацијама за финални турнир. То практично значи да је септембарски плеј-оф више борба за статус носиоца у прелиминарним рундама, а Крајиновић, Лајовић, Ђере и Крстин не би требало да имају проблема са аутсајдером.

Селектор Ненад Зимоњић одредио је ову четворицу играча за окршаје у СЦ "Ибар", а има право да замени двојицу све до сат времена пре жреба 13. септембра. Ипак, очекује се да ће на шљаку у Краљеву истрчати ови тенисери, јер Новак Ђоковић после Ју-Ес опена има још обавеза у САД, на Лејвер купу од 21. до 23. септембра у Чикагу.

- У овом моменту ово је најјачи могући састав који смо могли да имамо - сматра Зимоњић. - Кључно је да се наши играчи адаптирају на шљаку што пре, имали су доста напорну сезону на бетону. Најважније је да нико није имао проблема са повредама.

Крајиновић ће бити "први рекет" Србије (33. на листи), а следе Лајовић (62), Ђере (89) и Крстин (194). И у овом саставу, наш тим је велики фаворит против Индијаца.

- Сматрам да смо дефинитивно у синглу у предности у односну на играче Индије. Далеко од тога да треба потценити некога ко је у првих 100 на свету или близу 110 места. То су играчи који могу да изненаде свакога. Они су фаворити у дублу, али мислим да имамо довољно јак тим и очекујем да ћемо доћи до тријумфа - нагласио је селектор Дејвис куп репрезентације Србије.

Улазнице се продају по цени од 500 динара за петак и недељу, када се играју по два сингла, односно 300 динара за дубл у суботу. Првог дана програм почиње у 14 часова, другог окршај дублова креће у 15 часова, а трећег дана мечеви почињу у 13.00.


ДЕЈВИС КУП 2019.

*НА завршном турниру у Лилу или Мадриду учествоваће 18 тимова, а директан пласман обезбедили су полуфиналисти из ове сезоне: САД, Хрватска, Шпанија и Француска.
*Два тима ће добити специјалне позивнице, а још 12 стиже из фебруарских квалификација.
*На завршном турниру ће тимови бити подељени у шест група по три, а победници, уз две најбоље другопласиране, иду у четвртфинале.

(Ј.Ј. `вечерње НОВОСТИ`)


***

Шта се то дешава са Виктором Троицким, а посебно са Новаком Ђоковићем? Од како су се обојица оженили и постали очеви, као да су као врхунски спортисти-тенисери, изгорели. Нема више оног жара ни за победама, а ни за играњем у репрезентацији. Штета!


38  Форум / Економија / Одг: Креће черупање ПКБ-а, много заинтересованих послато: Септембар 02, 2018, 18:45:55
Сјајан текст Бранка Драгаша, уклапа се одлично у ову моју тему!***


ПКБ

Наставља се распродаја Србије. Приватизација је смишљена од стране неолибералних идеолога да се униште национални ресурси држава и да се мултинационалне корпорације појаве као власници презадужених националних држава.

Млађи читаоци се не сећају, али желим да их научим, а старије читаоце да подсетим, да је 2001. године кренула приватизација у Србији са бруталном преваром државе и грађана под паролом `Почетак за иметак!`


Сукобио сам се одмах на почетку те године са Ђинђићем око бандитског закона о приватизацији, који ће се завршити потпуном распродајом националних ресурса и стварањем касте новобогаташа од политичара и тајкуна, који су и избацили ову срамну паролу – `Почетак за иметак`, која је оголила њихове намере да преваре и опљачкају грађане Србије.

Генијалност Ђинђићеве приватизације је била у томе да се друштвена и државна предузећа продају по књиговодственој вредности уписаног капитала, које су биле старе и до десет година, да се не врши нова процена капитала, ако се, пак, и врши онда су то радиле за велике паре одабране куће блиске власти које су значајно умањивале вредност капитала и тако омогућавали бираним купцима да, кредитом из банке, купе у бесцење друштвена и државна предузећа и да их распродају, врате кредит и тако крену у нове приватизације.

Тај систем организоване пљачке смо назвали тунеловање. Карактеристика ове приватизације, незабележене у историји постојања тржишта, да се предузеће, тако умањене вредности, продаје по почетној цени од 20% од те књиговодствене вредности. На моје питање Ђинђићу зашто свој стан у центру Београда не продаје по почетној цени од 20% од тржишне вредности и где то има на тржишту да продавац хоће да добије што мање новца за ону робу коју продаје, није било никаквог одговора.

Схватио сам да је на делу велика пљачка државе Србије и њених грађана и последње недеље фебруара 2001. године сам напустио тај преварантски модел и постао један од првих и највећих критичара тог неолибералног модела шок терапије и операције без анестезије.

Интересантно да још нема уопште књиге о приватизацији у Србији од 2001. године до данас и ако неки млади економисти, само њима верујем и њима се обраћам, желе да се баве том темом, спреман сам да им помогнем, јер је историјски важно да се уради таква једна обимна студија организоване пљачке државе и народа. Шта се данас у томе променило? Ништа. Било ко да је на власти, они настављају да на исти начин распродају националне ресурсе, јер циљ те распродаје је да се додворе својим газдама ван земље који их држе на власти и да се узме добра провизија из ове пљачке, која ће политичарима на власти и њиховим тајкунима да донесу довољно новца да обезбеде своје праунуке. И то је сама суштина приватизације у Србији.Најбољи пример функционисања сваке власти се огледа на покушајима да се приватизује највећи пољопривредни комбинат у Европи – ПКБ Корпорација.

Ево, ово је четврти пут да покушавају да продају ПКБ и мој четврти покушај да пробудим грађане Србије, посебно Београђане, да устану у одбрану ПКБ и да не дозволимо овом Драмосеровом криминалном клану да то ураде.

Када су жути криминалци хтели први пут да продају ПКБ и када су се синдикати побунили и замолили ме да им бесплатно помогнем у покушају да се одупремо намештеној продаји ПКБ-а, звали су ме све тадашње опозиционе партије, рачунајући и радикалног Драмосера, улагивали ми се и молили ме да стручно наступим у јавности и покажем сву штетност продаје ПКБ-а.Успели смо, захваљујући чврстој одлуци синдиката да бране своју компанију по сваку цену и мојим анализама сам показао да ПКБ много више вреди него што га приказују у књигама.

Данас не видим ту жељу и снагу синдиката да одбране ПКБ Корпорацију.У јуну месецу 2007.године одржали смо конференцију за медије и тада сам први пут у јавности обелоданио да је моја процена капитала да ПКБ Корпорација те године вреди – 648.984.303 евра.То је било велико изненађење за јавност, јер је власт ширила лажи, што је увек у приватизацији радила, да је компанија презадужена, да се распада и да треба што пре да се прода. Моја процена капитала је била 10 пута већа од цене по којој су тајкуни хтели да преотму компанију.


Данас велиздајничка власт продаје ПКБ по почетној цени од 104 милиона евра.То је 17% од процене капитала из 2007.године.Шта се догодило у последњих десет година од процене коју сам тада направио? Цена пољопривредног земљишта у околини Београда је двоструко скочила и цене ораница настављају да скачу, тако да ће се, за неколико година, цене пољопривредног земљишта на великим површинама изједначити са ценама у ЕУ.

Зашто онда продавати ПКБ? Пре него што изнесем званичне бројке из биланса Корпорације, морам овде, по ко зна који пут, да разбијем лажи неолибералних талибана и њихових муцавих аналитичара и новинара, који нам већ две деценије упорно причају како држава није добар власник и да се зато мора извршити приватизација.

Када тим незналицама наведем низ компанија у свету које су у већинком државном власништву, од телекомуникације, шећерана, нафтних компанија па све до енергетских компанија, када им покажем да је приватизације у Енглеској уништила рударство а у Калифорнији пренос електричне енергије, они креште као папагаји и даље понављају своје промашене неолибералне мантре. Посебно је дебилно када политички врх државе то понавља и кажу како држава није добар господар у државним предузећима, па ако не знају да управљају државним предузећима, који су много нижи систем за управљање, како онда воде државу, која је много виши и тежи систем за управљање.

Капитал ПКБ-а је у билансима 48,824 милијарде динара са 31.12.2017.године или 417,299 милиона евра. Капитал је смањен јер две године за редом компанија прави губитке у 2016 -1,244 милијарде и у 2017-2,358 милијарди динара, што је уобичајна пракса уочи приватизације да се покаже да фирма не може да послује и да треба да се приватизује.

Ако ПКБ у књигама вреди 417,299 милиона евра, зашто је почетна цена за његову продају 104,5 милиона евра? Каква је ово накарадна тржишна логика? Обавезе су : дугорочне -2,811 милијарди динара, одложене -3,732 милијарде динара и краткорочне 6,774 милијарде динара или укупно 13,317 милијарди динара или 113,82 милиона евра.

Обртна имовина је, такође, смањена са 3,804 милијарде динара на 3,453 милијарде динара. У пресеку обртне имовине са укупним обавезама, Корпорација има дебаланс од 84,307 милиона евра. Пословни приходи се смању ју са 4,708 милијарди у 2016.години на 3,994 милијарде у 2017.години.У извештају Ревизора пише: "…Закључком Владе број 023-12852/2017 од 28. децембра 2017. године препоручује се надлежним државним органима да не издају налоге за блокаду рачуна, односно не спроводе поступак наплате својих потраживања као и да повуку средства обезбеђења која доспевају на наплату према Друштву најкасније до 31. децембра 2018. године. Обавезе према државним повериоцима на дан 31. децембар 2017. године износе РСД 6.055.403 хиљада."

Пошто половину свих обавеза отпадају на државне обавезе, онда би опоравак Компаније могао много брже да се оствари, наравно, под условом да се смени комплетан менаџмент, постављен партијским директивама, који је само за две године направио губитак од 30,786 милиона евра.Зашто такав неспособан менаџерски тим није одмах смењен? Зашто су одложене државне обавезе до краја ове године? Зашто су пали послови приходи у 2017.години за 16%? Зашто су пословни расходи у истој години повећани за 15,89%? Какво је ово пословање највеће пољопривредне корпорације у држави?

 За кога се спрема приватизације ПКБ-а? Зашто се ПКБ задужио од 2013 -6,88 милијарде динара до 2017 -13,313 милијарди динара? Зашто политичка гарнитура на власти је то дозволила? Која су решења?


Понављам решења које сам изнео пре десет година.
Предлажем да се ПКБ Корпорације приватизује на следећи начин: 51% држава Србија, 15% сви грађани Србије који имају држављанство, % за раднике и пензионере ПКБ на основу година радног стажа и % продаје акција на Берзи грађанима Србије , тако да нико од повезаних лица нема више од 2% акција.Тако ће настати мешовита корпорација у којој политичари неће моћи ништа да одлучују, јер ће 49% капитала ПКБ Корпорације бити приватни капитал који ће потпуно контролисати пословање Корпорације.

Када се овако изврши приватизација, онда се поставља пословодство компаније на јавном конкурсу на коме могу да учествују и странци и бира се најбољи менаџмент, који ће пристати да ради на провизију од реализације Корпорације која ће правити профит, уместо што сада прави губитке.Како се отарасити дугова

Рекао сам већ да је дебаланс између обртне имовине и обавеза 84, 307 милиона евра. У августу 2014. године написао сам текст да је 5 ха земљишта око моста „ Михаило Пупин“ продат као грађевинско земљиште по цени од 67 евра/ м2 или 670.000 евра по ха. Како на том месту има још 300 ха грађевинског земљишта то се продајом може добити 201 милион евра.

Поред овог грађевинског земљишта, ПКБ још 1.132 ха грађевинског земљишта и на том земљишту може да нађе инвеститора за заједничко улагање или, ако нема боље решење, да прода и тако обезбеди довољну ликвидност за своје развојне пословне активности. Како је укупна задуженост ПКБ Корпорације 113,82 милиона евра, продајом 300 ха грађевинског земљишта за 201 милион евра, могу да се врате сви дугови и да претекне 87 милиона евра за развој компаније.

Ако се прода и преосталих 1.132 ха под истим условима Корпорација добија – 758.440.000 евра, што укупно чини само у грађевинском земљишту 959.440.000 евра. Ако на ову цифру додамо моју процену из 2007. године од минимум 650 милиона евра, онда је то вредност Корпорације од најмање 1,6 милијарди евра. Зашто се Корпорација која вреди најмање 1,6 милијарди евра продаје за 104,5 милиона евра? То је кључно питање које сваки грађанин, који прочита овај текст, треба да постави?

Зашто тако моћну и вредну компанију да продајемо у бесцење? Посебно истичем овде идеју, коју сам пре неколико година први пут објавио, да ПКБ Корпорација овим новцем може да купи ИМЛЕК и све оне компаније које су некада биле у саставу ПКБ-а и које могу поново да се врате у власништво Корпорације. Значи, уместо да се распрода ПКБ , нудим опцију да ПКБ Корпорација постане највећи инвеститор и највећи извозник аграрних производа на Балкану. Не верујете?

Дајте да направим тим који ће спровести ову стратегију и донети велики новац држави, радницима и свим акционарима. Е, то је приватизација у којој сви добијају, компанија се увећава и постаје велики играч на светском тржишту.

Шта ће да уради већински власник? Када узме ПКБ за мале паре, направиће две компаније, једна са грађевинским земљиштем и друга са основном пољопривредном производњом компаније. На тај начин ће раздвојити капитале и продаће грађевинско земљиште и узети 959,440 милиона евра , а онда ће ПКБ препродати некоме великом пољопривредном концерну и зарадити минимум 650 милиона евра.

Наравно, сви политички актери који буду омогућили ову приватизацију имаће своје личне интересе у предстојећој приватизацији. Велики новац је у игри, а када је велики новац у игри, онда су велеиздајници на све спремни. Њих интересује само новац.

Државу су потпуно упропастили и сада распродају оно мало што је преостало. Како их спречити у овој новој пљачки? Три пута сам успео јер су синдикати били одлучни да не дају своју компанију. Сада ту одлучност не видим. Или можда ја нисам добро обавештен.

Зашто ћуте Београђани? Зашто ћуте грађани Србије? Да ли ће ту испред нашег носа да се догоди још једна приватизациона пљачка? Да ли смо толико сви уплашени да нико нема храбрости да викне : СТОП ПРИВАТИЗАЦИЈИ ПКБ КОРПОРАЦИЈЕ!

Нудим концепт који је најбољи за државу, раднике и грађане Србији. Изазивам све преплаћене експерта на црту. Изађите ако смете! Објасните зашто свој стан не продајете по почетној цени од 20% од тржишне вредности стана. Грађани јесу апатични и разочарани, али нису глупи. Грађанима поручујем, устаните и узмите своју имовину! Газдујте вашом имовином!


39  Форум / Политика / Одг: Београд издао Капетана Драгана послато: Септембар 02, 2018, 00:58:19
ТОРТУРА У ХРВАТСКОМ ЗАТВОРУ!
 Капетан Драган скоро ослепео, добио је дијабетес,
 а имао је и СРЧАНИ УДАР!
Драган Васиљковић, познатији као Капетан Драган, готово је ослепео у хрватском затвору због вишемесечног одлагања операције катаракте!

Васиљковићу се пре четири месеца катаракта појавила на једном оку, али се због нереаговања затворских лекара врло брзо проширила и на друго око.

- Капетану Драгану тренутно је вид знатно замућен на оба ока. Међутим, нико га и даље не шаље на операцију. Овим запостављањем му је нарушена животна и радна способност. Затворски лекари намерно угрожавају његово здравље - објашњава извор "Информера" близак Васиљковићевој породици.

Та сазнања потврђује адвокат Горан Цветић, Васиљковићев бранилац, који истиче да су за све криви лоши услови у притвору.

- Тачно је да је мом клијенту вид значајно ослабљен, али да упркос томе он још није оперисан. Лекари су му досад само ширили зенице, али то је у овом случају недовољно. Осим тога, Васиљковић је доживео и срчани удар у августу 2016. године и уграђен му је стент. Том приликом му је дијагностификован и дијабетес, који није регистрован при пријему у сплитски затвор, што значи да је болест добио током притвора у Сплиту. Имао је и један алергијски напад. Међутим, он није човек који је склон жалопојкама. Очигледно је да му се здравље погоршава, а даљи боравак у затвору може само да му још више штети - наглашава Цветић.

(Ало)

***

Хрвати, попут хашких инквизитора, полако али сигурно убијају Србе који се налазе у њиховим казаматима!40  Форум / Српске везе - Огласите се лично / Одг: ЛИТИЈОМ за ... послато: Септембар 01, 2018, 04:51:21

129. Литија  за Православну слободу Србије

одржаће се
 

у суботу, 1.септембра

Окупљање у 15 часова испред владе Србије!
Литија креће ка Патријаршији, поред Скупштине до РТС јавног сервиса
и назад.


Народе дођите
 да у миру прођемо Литијом и молимо се  Светом Архангелу Михаилу и
Српским Свецима за спас наше Светиње
.


Нема прече потребе данашњице –
од одбране Православља и Грачанице !

Цитат

Устаљени програм свакосуботњих Литија:
 Окупљање у 15 часова испред назови "владе Србије",
уводно обраћање у 15:30,
полазак Литије у 15:45, обраћања испред Патријаршије у 16:45,
испред НеНародне Скупштине око 17:50,
 испред лажљивог РТС-а око 18:10
 уз емитовање новог Слободног Српског Дневника
и,
потом, повратак на централно место непрестаних Православних протеста
испред назови "владе Србије" у 19:00 часова.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=rs8kkVsb_JU" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=rs8kkVsb_JU</a><a href="http://www.youtube.com/watch?v=zzQBCMKt1hY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=zzQBCMKt1hY</a>


Богом нам добродошли
 док још времена за сведочење Истине,
а тиме и наде за слободу Православне Србије јоште има!


(Истинољубље)
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=Hcw8ATo2Hjc" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=Hcw8ATo2Hjc</a>
41  Форум / Политика / Одг: Афера "Галеника" послато: Август 31, 2018, 20:36:07
ЧЕРУПАЊЕ "ГАЛЕНИКЕ"
Како је некадашњи фармацеутски ЏИН продат
по цени ЈЕДНЕ КУТИЈЕ АНДОЛА

Србија је показала да је у њој све могуће, па чак и да држава за продају некадашњег фармацеутског дива "Галенике", који је покривао 60 одсто тржишта СФРЈ, тражи само један евро, колико кошта паковање "андола".Додуше, бразилска компанија ЕМС С. А. је била великодушна па је прошле године дала 16 милиона евра, иако је "Галеника" сведена на ниво патуљка који покрива само шест одсто производње на тржишту Србије.

Странци би рекли да је овакав суноврат немогућ и да би чак и да је расписан тендер за систематско уништавање тешко било могуће наћи некога ко би "Галенику" оволико упропастио. Али српска партијска олигархија успела је да за десетак година опустоши касу Земунаца, а напуни своје, али и касе многих својих чланова.

Да ли ће са новим власником "Галеника" бар делимично успети да се врати на стару славу, када је зарађивала чак 200 милиона долара од извоза, нешто мање од онога што данас остваре све фармацеутске фабрике у Србији заједно.

Пре прошлогодишњег, последњег позива за продају, њени дугови су нарасли на близу 200 милиона евра. Да би привукла купце држава је своја потраживања од близу 15 милијарди конвертовала у капитал. Будућем власнику је у аманет остало 25 милиона евра да исплати повериоце.


Арбитража


Кратка историја пропадања "Галенике" прави је пример партијске еутаназије.
Експерименти су почели још давне 1991. године, када ју је купио милионер Милан Панић. За три четвртине компаније је дао 270 милиона долара, 50 у кешу, а 220 милиона кроз технологију. Ипак, она 1999. поново постаје државно предузеће јер Привредни суд доноси решење према којем државни удео нараста на скоро две трећине. Разлог је био што Панић није донео обећаних 220 милиона долара.

Потпору за подржављење дале су и нове власти ДОС-а, али и пресуда у корист Србије, коју је донела 2004. године међународна арбитража, којом држава добија целу фабрику у власништво, уз обавезу да бившем премијеру СРЈ врати уложених 50 милиона. То је и урађено и "Галеника" под државним скутима остаје све до новембра 2017.

Годину дана после 5. октобра у "Галенику" се враћа Душан Митевић, а након тога за генералног директора долази Драган Стипчић, кога у мају 2005. замењује Александар Правдић (ДСС). Упркос чаршијским оспоравањима, он је успео да је одржи на ногама и чак, уз кредит од 46,3 милиона евра, са италијанском компанијом ИМА потпише уговор о изградњи фабрике чврстих фармацеутских препарата. Свој мандат завршава новембра 2008. и на рачунима "Галенике" оставља 32 милиона евра.Посао за 800

Након тога долазе кадар СПС, примена патента "уништи па продај" и суноврат "Галенике". У целом том галиматијасу није невина ни Демократска странка, али ипак примат припада људима из тима Ивице Дачића. Његов кадар, Ненад Огњановић, преузима управу у новембру 2008, а друга партијска узданица Дејан Бацковић, Управни одбор. Они већ до краја године потписују гаранцију за кредит предузећу "Велефарм" у АИК банци од пет милиона евра. Запошљавају и 800 чланова странке па се њихова владавина карактерише као "златни период" партијског черупања, тврде мали акционари.

- Рабати трговцима су стално подизани, чак и накнадно исплаћивани. Док је гарантовала за кредите "Велефарму" и повезаним фирмама "Велефарм пролеку" и "БГ фарму" од 38 милиона евра, "Галеника" се задуживала краткорочним кредитима. Дугови убрзо достижу суму од 130 милиона евра. СПС је из "Галенике" на разноразне начине извлачио новац и трпао у своју касу. Пример 12 склулптура које су плаћене два милиона евра је врхунац пљачкања - кажу мали акционари.Хапшење директора

Један од министара из владе Мирка Цветковића тврди да је било покушаја да се у то време фирма приватизује, али су социјалисти све блокирали.

- Почетком 2009. у једном хотелу у околини Београда руководство СПС-а цео дан је ковало план како да осујети приватизацију. Два-три купца су била спремна да плате око 100 милиона евра, али тендер је пропао. Тадашњи министар Динкић је тражио 200 милиона евра, тврдећи да Србија може сама да развије фармацеутику - каже овај бивши министар.

Када се увидело да је потенцијал за крађу исцрпљен, Огњановић је смењен 2011, да би у мају 2013. био ухапшен због сумње у малверзације. Он и још 12 сарадника осумњичени су да су преплаћивали сировине и "Галенику" оштетили за 34 милиона евра. Након тога, власт покушава да сречи цунами и поставља на чело управе Живорада Новаковића из компаније. Мали акционари тврде да је он преокренуо ситуацију, а "Галеника" повећала производњу за 30 процената.

- "Галеника" је зарадила 2014. скоро 350 милиона динара, а смањен је и број запослених за 1.400. Ипак, након струке опет долази партијски кадар, овај пут СНС-а, Недељко Пантић. Он је, додуше, успео још да повећа производњу и добит, али нико више није могао да врати компанију тамо где је била пре партијског черупања - кажу акционари.

И стручњаци мисле слично.

- Проблем је само што за све то нико неће одговарати. Све је сваљено на грбачу грађана - наводи Бранко Павловић, некадашњи директор Агенције за приватизацију.Интервенција Тадића

лако је СПС својом кадровском гарнитуром уназадио "Галенику", запослени тврде да ни ДС Бориса Тадића није невин. Разлог проналазе у чињеници што им је дугогодишњи посао у Либији, који се везује за производњу лекова за војску и болнице, 2011. одузет и додељен "Хемофарму".

- Договарана су два аранжмана - нова фабрика и испорука лекова у висини од десет милиона долара на име исплате дуга Србије према Либији. "Галеника" је чак хитно инсталирала и пилот производњу. Међутим, после интервенције Тадића, испала је из овог аранжмана, а он је припао "Хемоформу". Тиме је "Галеника" дефинитивно гурнута у пропаст - тврде запослени.Пали на шест одсто српског тржишта

Од бивших директора "Галенике" нико није желео да говори за "Блиц". Ни нови власник није желео да коментарише прошлост, али нам је потврдио да је "Галеника" значајно изгубила тржиште.

- "Галеника" покрива око шест одсто тржишта. У нашој индустрији значајније промене захтевају време - кажу у "Галеници".

(Блиц)
42  Форум / Политика / Одг: Београд издао Капетана Драгана послато: Август 30, 2018, 03:45:35
УСКОРО НА СЛОБОДИ?
 Капетан Драган пребачен у Загреб на "посматрање",
ево какво му је ЗДРАВСТВЕНО СТАЊЕДраган Васиљковић познатији као капетан Драган данас је пребачен из Сплита у затвор Реметинец у Загребу, чиме је и формално отпочела процедура после које ће тек бити у прилици да затражи да буде превремено пуштен на слободу.Због годишњих одмора, капетану Драгану је тек недавно достављено решење којим је почетком јула правоснажно осуђен на 13,5 година затвора.

Према правној процедури у Хрватској он је после добијања тог решења упућен на "посматрање", а након тога би требало да добије решење у ком затвору ће одслужити остатак казне.

Правни заступник Драгана Васиљковића у Хрватској, Слађана Чанковић каже да ће "посматрање" у Реметинцу трајати између три и четири недеље, али да још није јасно у који затвор ће затим бити пребачен, после чега би и формално могао да затражи превремено пуштање на слободу.


-До сада су сви Срби осуђени за ратне злочине казне издржавали казну у посебном одељењу затвора у Лепоглави. Међутим, то не значи и да ће Васиљковић бити тамо упућен. Једино је сигурно да ће он тек по пребацивању у неки затвор стећи право да затражи превремено пуштање на слободу и он ће то и учинити - каже Чанковић и додаје да не постоји законски рок у коме суд треба потом да се изјасни да ли ће тај захтев прихватити или не.

-Недавно сам га обишла у Сплиту и он је здравствено добро. Рекао је да ће тражити превремени отпуст зато што му је остало фактички још само годину ипо дана од прописане казне. Истовремено, наш правни тим не одустаје од жалбе Уставном суду Хрватске на ову пресуду - истиче Чанковић.

(Ало)
***

И Србија и српски народ су се огрешили о овог човека, као у осталом и о све Србе које је Хашки трибунал процесуирао.

43  Форум / Политика / Одг: Шта ради влада Србије послато: Август 29, 2018, 08:50:34
ВЛАСТ УВОДИ ЈОШ ВЕЋУ НЕПРАВДУ:
 Министрима месо, народу ни за хлеб


Ново раслојавање становништва Србије или повишице по функцији и заслузи, тек уредба о коефицијентима, која би требало да дефинише висину плата запослених у државној управи, предвиђа да распон између најмање и највеће уместо досадашњих један према осам и по скочи на чак један према 12.


Тај предлог с роком усвајања до краја идућег месеца, постављеним у програму који је Влада Србије потписала с Међународним монетарним фондом, довео је до усијања атмосферу у јавности. Синдикалци су га називали, срамотним, из Удружења послодаваца се чује да расходи на зараде не смеју да буду већи од оног што се привређује, а стручна реч сматра да то померање није лоше ако има за циљ да заустави одлив најбољих.

У Удруженим синдикатима Србије Слога, предлог виде као "безобразно иритирајући", јер како за "Вести" објашњава лидер тог синдиката Жељко Веселиновић, његово усвајање ће за три пута увећати месечна примања државног врха.

- То значи да ће распон плата ићи од 25.000 динара (око 210 евра) до 300.000 (нешто више од 2.540 евра) за председника државе, премијерку и министре - истиче Веселиновић и указује да ће највеће повећање имати управо они који су и до сада имали највише, док се за оне са најмањим примањима, готово ништа неће мењати.


Надница од два долара

- Српски државни функционери, зарађују као њихове колеге у европским земљама где је много већи стандард, док наша радничка класа у просеку ради за једва два долара дневно - каже Жељко Веселиновић, истичући да ће нови коефицијенти бити још једна пљачка народа.

Оценује да ова власт грађане све више доживљава као поданике, а не као на народ у чијој је служби и чији сервис треба да буду.

Овакав предлог је, према његовим речима, доказ да власт има потпуно одсуство моралне и било какве друге одговорности и свести о социјалном и економском стању нације.

- Прекобројна администрација је, уместо према стручној спреми и професионалној квалификацији, запошљавана у државним органима и институцијама према партијском кључу. Број службеника по министарствима је различит од ресора до ресора и гомилан без икаквих критеријума.

Тако постоје бројни државни секретари, заменици министара, саветници и специјални саветници са огромним платама, а функционери из владајућих партија намирују се чланствима у управним и надзорним одборима, за шта такође иде огроман новац грађана - појашњава први човек "Слоге" и истиче да су бројне афере показале да државни функционери и на незаконит начин исисавају народни новац из буџета.

Благо речено, срамота, истиче и секретар Савеза самосталних синдиката Србије Зоран Михајловић у изјави за наш лист:

- У земљама Европске уније, где и Србија стреми, не постоји ни распон од један према осам и по у платама какав сада имамо, а о један према дванаест и да не говорим. Тек таква размера ће створити и већи јаз између богатих и сиромашних и сигурно неће бити добро прихваћена у нашем народу.

Из другог угла на меру у најави гледа економски стручњак Љубомир Маџар који сматра да ако се награђује професионалност кадрова, а не улазећи у партијску поделу функција у државним органима, оваква мера може зауставити одлив најстручнијих из државних органа.

- На први поглед, предлог плата делује шокантно, али није превише, јер код нас постоји компресија плата, односно мали распон од врхунских до нижих примања. Самим тим је проблем што председник државе има мању плату од високопозиционираног банкарског службеника - тумачи Маџар уз напомену да ће јако висока бити примања малог круга људи.


Брана корупцији

- Морам да истакнем да се не залажем за оне које је партија запослила, већ за врхунске стручњаке. Њихове плате у државном сектору нису нарочите, па се приватник труди да их великим платама привуче. Зато кажем да држава, на овакав начин, треба да задржи најбоље. Те повишице су и на линији борбе против корупције, јер ако су људи у државној управи мало плаћени, наћи ће друге начине да буду намирени - објашњава Маџар.

Да укупна маса примања у буџетском делу не сме да буде већа него што то дозвољава повећање бруто друштвеног производа, указао је председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић у изјави за "Вести". Каже да приватни сектор који пуни државну касу тражи да та ставка не пробије садашње трошкове.

- Такође се не сме дозволити да плате у јавним предузећима буду веће од оних у реалном односно приватном сектору - навео је Атанацковић који сматра да не сме бравар у Електропривреди Србије да има већу плату од свог колеге у приватној фирми.Држава као компанија

Предузећа у свом власништву држава према речима Небојше Атанацковића, мора боље да контролише.

- Држава мора да се понаша једнако као власник неке фирме и да њој остаје профит од њених предузећа као што то раде у приватним компанијама, и мора да штеди као што то раде у приватном сектору - мишљења је Атанацковић.


(Правда)
44  Форум / Српске везе - Огласите се лично / Одг: ЛИТИЈОМ за ... послато: Август 25, 2018, 07:46:53

128. Литија  за Православну слободу Србије

одржаће се
 

у суботу, 25.августа

Окупљање у 15 часова испред владе Србије!
Литија креће ка Патријаршији, поред Скупштине до РТС јавног сервиса
и назад.


Народе дођите
 да у миру прођемо Литијом и молимо се  Светом Архангелу Михаилу и
Српским Свецима за спас наше Светиње
.


Нема прече потребе данашњице –
од одбране Православља и Грачанице !

Цитат

Устаљени програм свакосуботњих Литија:
 Окупљање у 15 часова испред назови "владе Србије",
уводно обраћање у 15:30,
полазак Литије у 15:45, обраћања испред Патријаршије у 16:45,
испред НеНародне Скупштине око 17:50,
 испред лажљивог РТС-а око 18:10
 уз емитовање новог Слободног Српског Дневника
и,
потом, повратак на централно место непрестаних Православних протеста
испред назови "владе Србије" у 19:00 часова.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=rs8kkVsb_JU" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=rs8kkVsb_JU</a><a href="http://www.youtube.com/watch?v=zzQBCMKt1hY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=zzQBCMKt1hY</a>


Богом нам добродошли
 док још времена за сведочење Истине,
а тиме и наде за слободу Православне Србије јоште има!


(Истинољубље)
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=Hcw8ATo2Hjc" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=Hcw8ATo2Hjc</a>
45  Форум / Срби у окружењу и расејању / Одг: Јелена Трикић - МАЈКА ХРАБРОСТ послато: Август 24, 2018, 22:37:10
ПРИЧА КОЈА ЈЕ ОБИШЛА РЕГИОН
СИН МАЈКЕ ХРАБРОСТ ПОЛАЗИ У ШКОЛУНикола Дуновић, шестогодишњи син Јелене Трикић, познатије као Мајка Храброст, стасао је за школу и биће један од приједорских првачића који 3. септембра полазе у први разред.

Његов отац Горан истиче да ће то бити велики дан за овог бистрог дечака.

 


"У настојању да му пружимо све што имају његови вршњаци, готово неприметно, стигло је време да пође у школу. Томе се сви неизмерно радујемо, а највише Никола, који се весели новим другарима", прича Николин отац. Он напомиње да је Никола већ добио прву књигу, коју добијају сви првачићи, и сада броји дане до поласка у школу.
Никола ће бити ученик Основне школе "Десанка Максимовић".

Његова мајка Јелена је, иако тешко болесна, одбила лечење цитостатицима у трудноћи да би подарила живот свом сину. Жеља да има потомство тако јој се испунила, а она је након тешке болести преминула 2012. године, само 40 дана по рођењу сина Николе. Сахрањена је у Дрвару, где данас живе њени родитељи и сестра.

Шестогодишњи Никола живи у Приједору са оцем Гораном и његовом породицом. Има и трогодишњу сестру, са којом дели све радости детињства.

 

У одрастању овог лепог дечака заједнички су учествовале, како истиче Горан, његова, али и Јеленина породица.

Отац каже да му је прва и најближа била његова сестра Сања, Николина тетка.

"Она је од првог дана била Николина друга мајка, а њега од своје деце није раздвајала", истиче Горан Дуновић.

Будући да је Јелена из Дрвара, вртић у том граду назван је по њој, а отварању је присуствовао и Никола, који је тада изјавио да је поносан на своју мајку.

"Колико све то шестогодишњак разуме - толико му је и објашњено", каже отац Горан.

Он верује да ће са годинама стасавања тај понос и расти, јер је Јелена то заслужила. А, и гени су гени. Осим мајчиног погледа, Никола је сигурно наследио и њено храбро срце.(Курир)

46  Форум / Србија / Амброзија затровала цео град послато: Август 23, 2018, 04:25:19
Амброзија затровала цео град


КОНЦЕНТРАЦИЈА полена амброзије тренутно је десет пута већа од граничне вредности и гушиће Београђане све до половине септембра, кажу из Агенције за заштиту животне средине. Ситуација је гора него прошле године, мада је за сузбијање издвојено дупло више новца него лане, 30 милиона динара. Зашто ефеката нема? Да ли је казнена политика блага или се проблем решава само "на папиру" док у пракси буја?
Велики број Београђана има алергију коју изазива овај коров.
Најблажа манифестација су сузне очи, али многобројни кијају, кашљу, онемогућени су у обављању свакодневних активности, а после одређеног времена, долази до астме. Међу алергичнима много је оних којима амброзија расте испод прозора, на пољани у коју гледају недалеко од зграде у којој станују, чак и на јавним површинама које контролише Град посредством Завода за биоциде и медицинску екологију.

Њихов рад на сузбијању овог проблема делује потпуно утемељено:

- Праћењем одлучујемо када, како и где ћемо третирати биљку. Кад почне да расте, коси се од три до четири пута по сезони. Пошто једно земљиште хербицидима може да се третира само два пута годишње, биљку хемикалијама уништавамо на почетку и пред њено цветање. Тако се спречава "полинација".
Међутим, Београђани тврде да амброзије има на сваком кораку.


- Ово је страшно - пожалила нам се суграђанка из Новог Београда. - У Војвођанској улици прекопута Цркве Светог Георгија, расте амброзија и нико не долази да је коси, јер, наводно, не могу да утврде ко је власник земљишта. Док се утврди ко треба да коси, угушићемо се од алергије.

Теоретски је ова област уређена Уредбом о мерама за сузбијање и уништавање коровске биљке амброзија. Њом се власници парцела законски обавезују на уништавање ове биљке. Кад комунални инспектори утврде да се она не поштује на сцену ступа Одлука о комуналном реду.

Због неуништавања амброзије, корисници и газде земљишта могу бити кажњени новчаном казном од 15.000 до 150.000 динара.

Међутим, познаваоци проблематике кажу да се најчешће примењује најблажа казна. Ако се плати у року од осам дана, износ се преполови. Тако се испостави да је плаћање казне јефтиније него кошење ливаде.

Надлежнима је ова "математика" позната, али, вероватно, нису алергични.НАЈКРИТИЧНИЈЕ У СЕПТЕМБРУ

НАЈКРИТИЧНИЈЕ ће бити у првим данима септембра, јер ће тада бити највеће цветање и концентрација полена амброзије - наводе из Агенције за заштиту животне средине. - Од свих алергених полена, највећи алергени потенцијал има управо амброзија. Грађани који су осетљиви на ову биљку требало би да се склоне и да буду под сталним надзором лекара.(С.В. вечерње НОВОСТИ)

***

Власт (читај Вучић) није брига за народ. То је показано и доказано на више начина. А град Београд је претворен у сметлиште. На све стране се шири смрад, улице и тротоари су прљави, инсекти, муве и свакаква гамад само што не скачу по пролазницима. Лично пратим колико "често" се перу улице. Један дан у месецу је пракса (то никада није било, сећам се не тако давно, улице Београда су се прале СВАКОДНЕВНО, у раним јутарњим сатима.... ТО је данас мислена именица)

Народ се сам бори против овог зла, како зна и уме, али ово није добро. Никада Београд није изгледао јадније и бедније. Чак и сам центар. Кнез Михаилова је живи пример. Прљаве плоче, којима је поплочана ова улица (испросипани сокови, трагови хране...) само су још већи мамац за разне бубе и гмизавце,..
а амброзија, она се осети на сваком кораку. Ко преживи све ово, чуће се!


47  Форум / Србија / Одг: Косово и Метохија - из часа у час послато: Август 21, 2018, 00:36:04
Живимо живот као у затвору


Са преосталим Србима у Великој Хочи и Ораховцу, који у албанском окружењу опстају и стрепеСрпска улица у Ораховцу / Фото Д. Зечевић

ОДУПИРЕМО се и сада, баш као и наши преци, колико можемо, јер се не осећамо безбедно. Боље речено, ми Срби живимо овде као у неком затвору. Говори овако Негован Маврић, представник Срба из Велике Хоче, док стоји поред камених ограда, калдрме, али и Куле Кујунџића, симбола српског отпора Османлијском царству.

Наш домаћин каже да је младима ипак најтеже у Великој Хочи, која је сачувала аутентичност некадашњих времена. У прилог томе сведоче и речи Добросава Симића (57), који са супругом Благицом (52) и два сина од 32 и 25 година живи овде.

- Супруга и ја примамо минималце, а млађи син Јован ради у "Виници", коју је овде отворио италијански хуманитарац Франческо Скарфи - прича наш саговорник, указујући на то да Срби у овој енклави на крајњем југу Космета немају слободу кретања. - И када оду до оближњег Призрена, не осећају се безбедно, као ни када обрађују своје винограде даље од села. А они који произведу већу количину вина имају проблем с његовим пласманом.

Иако незапосленост и беспарицу истичу као највеће проблеме с којим се носе последњих 19 година, од када су Срби протерани из околних фабрика, недостатак слободе и неизвесност највише плаше преостале житеље суседног Ораховца, чији се животи своде на једну улицу надомак цркве.

- Од свих проблема с којима смо суочени, додатно нас погађа то што нам се понекад чини да су нас сви заборавили - каже Марјан Шарић, један од представника Срба у Ораховцу, у којем битише око 200 мештана.

Албанци снимају спот у српском делу Ораховца / Фото Приватна архива

Шарић нас подсећа и на честе провокације Албанаца. Последња је, каже, била пре десетак дана, када су чланови једног албанског културно-уметничког друштва у поменутој улици испред Црвке Свете Богородице покушали да сниме спот у албанским народним ношњама и са албанским заставама.

- Провокације Албанаца су саставни део наших живота. Ето, чак су смислили да на улазу у Велику Хочу поставе кућицу за псе и да доведу псе које су тренирали на оближњем простору, што је изазвало бојазан мештана да изађу из села - причају житељи ове две енклаве, где тренутно од некадашњих десетак хиљада Срба живи њих мање од 1.000.

Мештани кажу да им много тога недостаје. Истичу, рецимо, сигнал српских мобилних оператера...ИСТОРИЈА СЕ ПАМТИ

НЕКАДАШЊИ метох Хиландара, са 13 цркава од којих је већина данас само у темељима, Велика Хоча, српска енклава у општини Ораховац, и даље сведочи о својој историјској нити. Посебност овом крају даје дечанска Виница у центру села и црква посвећена Светом Стефану из 14. века.ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ ОД НЕСТАНКА СРПСКИХ НОВИНАРА

Окупљањем крај спомен-плоче на брду надомак Ораховца, колеге новинари, чланови Удружења новинара Србије и чланови породица, обележиће сутра две деценије од киднаповања српских новинара на Космету Ђура Славуја (35) и Ранка Перенића (39), који су нестали надомак манастира Зочиште.


Према наводима чланова породица, које немају никакве информације о њиховој судбини, Славуј и Перенић су последњи пут виђени у преподневним сатима у Великој Хочи, одакле су грешком кренули ка Ораховцу, који је у то време био под контролом терористиче Ослободилачке војске Косова.

На месту њихове отмице у знак сећања чланови УНС-а поставили су спомен-плочу која је, према речима Будимира Ничића, председника УНС на Косову и Метохији, досад шест пута рушена.

(Драган Зечевић, вечерње НОВОСТИ)


***

Препуштени су наши Срби на Космету, изгледа сами себи, и драгом Богу. Уздам се у њихову издржљивост, храброст и верујем да ће они ипак бити увек своји на своме и непобедиви!

48  Форум / Разно / Одг: Православље послато: Август 20, 2018, 06:40:10
ИЗВОР НЕСУГЛАСИЦА У СПЦ
 Владике "у пензији" без сталне адресе

Црква нема системско решење за архијереје који због пропуста у раду постају "пензионери". Нејасна овлашћења у пракси врло често доводе до несугласица, па и отворених сукоба са надлежним епископима


Владике Атанасије и Филарет / Фото СПЦ

СРПСКА православна црква нема осмишљен систем права и дужности великодостојника који су својом или вољом највиших органа Цркве удаљени са својих тронова. Недефинисан делокруг рада, дељење простора и нејасна овлашћења пензионисаних владика у пракси врло често доводе до несугласица, па и отворених сукоба са надлежним епископима.

Овим проблемом објашњава се и недавни инцидент у Епархији Милешевској, где су се најпре вербално, а затим и физички сукобили бивши и актуелни епископ - Филарет и Атанасија Ракита. Незапамћени скандал наћи ће се крајем месеца на дневном реду Светог синода СПЦ, који ће утврдити одговорност за немили догађај.

Највиши органи СПЦ, као никада раније, за кратко време пензионисали су више црквених великодостојника. Већина је пре повлачења била суочена са тешким оптужбама за злоупотребе и несавесно управљање црквеном имовином. Умировљени архијереји и у пензији сачували су права части, али свака власт у оквирима Цркве им је одузета. Место њиховог боравка одређује Синод СПЦ, уз сагласност локалног епископа, који прописује круг активности које пензионисани "гост" може да обавља.

- Црква се годинама суочава са проблемом куда да упућује силом прилика пензионисане епископе - објашњава за наш лист саговорник из Патријаршије СПЦ.

- У редовним случајевима, владика је на архијерејској дужности доживотно. Уколико жели да се повуче у миру нема разлога да мења епархију у којој је службовао. Системског решења за епископе који су умировљени због лошег рада нема.

Као пример безболног пензионисања у СПЦ може да послужи пример владике захумско-херцеговачког Атанасија, који се повукао на свој захтев 1999. године. Он и даље, међутим, столује у својој старој епархији, а Црква му често поверава администраторске и друге важне дужности. Сасвим је другачији случај разрешеног владике Филарета, који је такође остао у својој старој епархији. Као његово место боравка одређен је мали и забачен манастир Дубница, на више од 1.200 метара надморске висине, где се и одиграо мегдан са његовим наследником - Атанасијем.

Боравак у својој некадашњој епархији гарантован је и некадашњем епископу Василију (Качавенди), повезаним са најтежим оптужбама. Он тренутно борави у Манастиру Свете Петке у насељу Пет језера код Бањалуке.

Умировљени владика средњоевропски Константин, смењен због лошег стања у епархији којом је управљао, уточиште је нашао у манастиру Тавна у Републици Српској, док некадашњи епископ нишки Јован (Пурић) званично уопште нема црквену адресу.

Цитат
ГЕОРГИЈЕ ЈЕДИНИ ВЛАСНИК

ЕПИСКОПИ су монаси и немају своју личну имовину, а свако њихово стицање "књижи" се на епархију којом руководе. Изузетак од овог правила направио је бивши владика Георгије, који је због лошег стања у епископији одлуком Светог сабора СПЦ 2015. разрешен управе. По пензионисању, међутим, утврђено је да је владика укњижен као власник над појединим црквеним непокретностима. Он их и данас користи, иако је у току судски спор о власништву.

(Р.Драговић, вечерње НОВОСТИ)


49  Форум / Српске везе - Огласите се лично / Одг: ЛИТИЈОМ за ... послато: Август 18, 2018, 06:09:07

127. Литија  за Православну слободу Србије

одржаће се
 

у суботу, 18.августа

Окупљање у 15 часова испред владе Србије!
Литија креће ка Патријаршији, поред Скупштине до РТС јавног сервиса
и назад.


Народе дођите
 да у миру прођемо Литијом и молимо се  Светом Архангелу Михаилу и
Српским Свецима за спас наше Светиње
.


Нема прече потребе данашњице –
од одбране Православља и Грачанице !

Цитат

Устаљени програм свакосуботњих Литија:
 Окупљање у 15 часова испред назови "владе Србије",
уводно обраћање у 15:30,
полазак Литије у 15:45, обраћања испред Патријаршије у 16:45,
испред НеНародне Скупштине око 17:50,
 испред лажљивог РТС-а око 18:10
 уз емитовање новог Слободног Српског Дневника
и,
потом, повратак на централно место непрестаних Православних протеста
испред назови "владе Србије" у 19:00 часова.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=rs8kkVsb_JU" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=rs8kkVsb_JU</a><a href="http://www.youtube.com/watch?v=zzQBCMKt1hY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=zzQBCMKt1hY</a>


Богом нам добродошли
 док још времена за сведочење Истине,
а тиме и наде за слободу Православне Србије јоште има!


(Истинољубље)
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=Hcw8ATo2Hjc" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=Hcw8ATo2Hjc</a>
50  Форум / Економија / Одг: Незапосленост у Србији послато: Август 15, 2018, 18:41:03
Ђорђевић: Све мањи број незапослених на евиденцији НЗС


Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић изјавио је у среду да се из месеца у месец смањује број незапослених на евиденцији Националне службе за запошљавање (НЗС
Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић изјавио је у среду да се из месеца у месец смањује број незапослених на евиденцији Националне службе за запошљавање (НЗС) и да је сигуран да ће се Србија у будућности наћи у ситуацији да јој је потребна радна снага.

Остатак текста прочитати у,

 Спојлер:
"Не желимо да седимо скрштених руку, већ да имамо радну снагу и улажемо у њу. Ове године имамо новост у односу на раније године - осим преквалификације незапослених имамо преквалификацију и доквалификације запослених. Желимо да сви запослени задрже своја радна места", рекао је Ђорђевић новинарима у Београду.

Уочи састанка са директорима свих филијала НЗС, Ђорђевић је казао да ће се на састанку размотрити сви проблеми са терена и утврдити како се спроводи политика Владе Србије, која предвиђа запошљавање свих.

"Србија жели да напредује и технолошки. Ми желимо да улажемо у радну снагу и да људима омогућимо да стекну више образовања од онога које имају", казао је министар и додао да се тежи привлачењу све већег броја инвеститора како би се отварала нова радна места.

Ђорђевић је казао да када се погледа број људи на евиденцији НЗС Србија тренутно има довољно радне снаге, додајући да се мора променити ситуација коју је уочио путујући по Србији - да у неким случајевима постоји неинформисаност локалних НЗС и грађана о могућностима које им се нуде.

Наводећи да се континуирано састаје са представницима министарстава привреде и финансија, јер жели да види која су то занимања која ће евентуално бит потребна Србији у будућности, Ђорђевић је казао да је више пута био у ситуацији да му кажу да не треба да се улаже у нека занимања јер када се људи обуче оду у иностранство.

"Ако неко мисли да му је боље на неком другом месту, то је његово право. Верујем да ћемо стварајући једну бољу Србију пружити могућност људима да се врате", казао је он.

Директор НЗС Зоран Мартиновић рекао је да је последњих година листа дефицитарних занимања непромењена, односно да се траже инжењери информатике, електротехнике, електронике, грађевинарства и машинства, лекари специјалисти, професори физике и математике.

Када је реч о конкретним вештинама, како је навео, траже се бравари, молери, заваривачи, зидари, келнери, месари, кувари, радници обезбеђења и неговатељице.

"Треба да едукујемо људе за та занимања", казао је Ђорђевић и додао да се настављају позитивни трендови на тржишту рада и да се континуирано смањује број незапослених на евиденцији НЗС.

Према његовим речима, на данашњи дан око 570.000 особа на евиденцији НЗС тражи посао, али велики број послодаваца упркос томе не може да нађе адекватну радну снагу.

Мартиновић је додао да се мора радити на едукацији ниско квалифкиоване радне снаге, које има око 33 одсто, као и на информисаности послодаваца о могућностима које НЗС пружа.


(Бета)


***Није ми јасно, КОМЕ они ове лажи потурају, када сви незапослени најбоље знају на који начин они "смањују" незапосленост, као на пример,

* све више незапослених, у очају одузимају себи живот
* све више незапослених одлазе из Србије у нади да ће пронаћи посао на некој другој локацији
* све више незапослених дочекају позне године на тим њиховим бироима за незапошљавање, па ако неки стекну услов, одлазе у старосну пензију и ту их онда чека онај НАЈНИЖИ чек

*...има још начина на који ова власт "УСПЕШНО" смањује број незапослених!!!

СРАМОТА докле смо дошли!

Странице: [1] 2 3 ... 145
Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!