forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Фебруар 26, 2020, 12:27:10


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


  Прикажи поруке
Странице: 1 2 [3] 4 5 ... 152
101  Форум / Политика / Одг: Студентски протести послато: Септембар 24, 2019, 08:01:15
...наставак...


Ана Брнабић:
Без смене Синише Малог,
 не може 15 људи да даје ултиматуме


Премијерка Ана Брнабић изјавила је да неће сменити министра финансија Синишу Малог, што је захтев студената који блокирају Ректорат БУ, и истакла да не пристаје на ултиматуме и да не може 15-20 људи да блокира било шта и да поставља ултиматуме.


"Ако желимо да живимо у земљи у којој 15-20 људи може да заузме институције, тако што ће да узме кључеве од портира, онда је потребна нека друга влада, а не ова. Ја не желим да живим у земљи у којој било којих 15 људи може да блокира било шта и поставља ултиматуме", рекла је Брнабић на прес конференцији упитана за случај блокаде Ректората.

Како је рекла, Универзитет у Београду има око 100.000 студената, а ситуација је да 15, можда 18, људи упада у Ректорат, "ставља кесе на камере да се не би видело шта раде", узимају кључ, и поред тога што имају комуникацију и са ректорком, и недозвољава људима да иду на посао и доносе одлуке у интересу осталих 100.000. људи.

"То је анархија за мене. То није владавина права, ни институционална борба", рекла је Брнабић.

Она је истакла да се влада неће мешати, јер нити може нити жели да угрози аутономију Универзитета.

"Немам неку нарочиту поруку за њих. Сутра када тих 15-20 људи добију шта траже и заврше протест, ослободе Ректорат и омогуће нормалан рад, онда 15-20 људи може да уђе у тај Ректорат и тражи друге ствари... ", констатовала је Брнабић.

На питање да ли ће сменити Малог, Брнабић је рекла да то неће учинити.

"Прво, јер не пристајем на ултиматум, а друго, и ректорка је одговорила да је то политички захтев и да нема везе за Универзитетом. Ако смо фер, треба сви заједно да чувамо институције и владавину права, а не како нам се свиди... То није владавина права, већ анархија", рекла је Брнабић.

(Танјуг)

***

Преговорима одблокирати Ректорат

Цитат
Заједничка седница Сената, Савета и Студентског парламента Универзитета у Београду. Стручне службе скратиће рокове за доношење одлука о спорним питањима


ПРЕГОВАРАЋЕМО са студентима који су блокирали Ректорат. Они из овога не смеју изаћи као поражена страна, већ морају имати осећај да је испуњен бар део њихових захтева - рекла је ректорка проф. др Иванка Поповић, на заједничкој седници Сената, Савета и Студентског парламента Универзитета у Београду, која је, уместо у Ректорату, одржана на Грађевинском факултету.

Говорећи о деблокади ректората и нормализацији рада Универзитета, ректорка је навела и да ће стручне службе Универзитета скратити рокове у којима ће се одлучивати о оспореном докторату министра Синише Малог.
Проф. др Иванка Поповић

То значи да ће Етички одбор Универзитета, након што добије мишљење комисије ФОН, скратити рок, који по закону износи 120 дана, за доношење своје одлуке.

Декан Факултета организационих наука проф. др Милија Сукновић казао је да ће координатор комисије овог факултета, која треба да доносе мишљење о докторату Синише Малог, покушати да убрза процедуру и да се цео поступак оконча пре 26. октобра, до када је рок.

О блокади Капетан-Мишиног здања говорио је и председник Србије Александар Вучић, који је оценио да је циљ блокаде, која је дело политичких активиста, а не студената, изазивање политичког хаоса, како би држава послала полицију и силом их избацила.

- Држава није слала полицију и није била насилна према њима ни када су шутирали људе по улици, окруживали Председништво, упали у РТС - рекао је Вучић.Министар просвете Младен Шарчевић изјавио је да је блокадом зграде Ректората група студената из покрета "1 од 5 милиона" прекршила неколико закона.

- Не сме се упадати на туђи посед, забрањивати неком да се бави својим послом, али није дозвољено ни бављење политиком на факултету и универзитету - поручио је министар.


ПОДРШКА УПРАВИ

ПОВОДОМ вишедневне блокаде Ректората, ми, чланови Сената, Савета и Студентског парламента изражавамо велику забринутост за тренутну ситуацију у којој се нашао наш Универзитет - стоји у заједничком саопштењу ових тела. - Дајемо пуну подршку свакодневним напорима ректорке и чланова Ректорског колегијума за разрешење ове ситуације.


(Љ.Б. `вечерње НОВОСТИ`)


***АНА БРНАБИЋ: КОНТРАДИКТОРНЕ ИЗЈАВЕ РЕКТОРКЕ


председница владе Србије Ана Брнабић Фото Танјуг

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас, поводом групе студената који блокирају Ректорат, да не жели да се меша у аутономију Универзитета у Београду, а да је као грађанка приметила контрадикторне изјаве ректорке Иванке Поповић, која се, наводи, сада сврстала на страну оних који блокирају и дала политичку изјаву, али да не зна због чега се то догодило.

Брнабић је новинарима рекла да група студената не крије да је политички ангажована и подсетила да је ректорка прво говорила о "две групе људи" који су дошли на Универзитет, да јој све "мирише на политику", као и да 15 активиста држе као таоце 100.000 студената и да ће бити последица ако потраје, а данас говори о томе да су њих 15 легитимни саговорници.

Подсетила је и да ректорка није могла да устврди ко је био на Универзитету, јер није било страначких обележја, а да је после тога рекла да су дошли активисти СНС, и упитала зашто се такве ствари дешавају и под каквим притиском.

Брнабић је навела је и да су, за разлику од ректорке, претходних дана у зграду Ректората могли да улазе Мариника Тепић, Зоран Лутовац...

Премијерка је поручила да је тренутна ситуација срамота за београдски Универзитет, наводећи да се не зна ко у овом тренутку води ту образовну институцију, да ли ректорка, колегијум или група студената, односно политичких активиста, која за таоце држи 100.000 студената.

Брнабић је приметила да су се захтеви тих студената, које иначе посећују политички актери, мењали и да се више и не зна шта су њихови захтеви.


АНА БРНАБИЋ: СИНИША МАЛИ ЈЕ БРЗ И ЕФИКАСАН МИНИСТАР

Премијерка Ана Брнабић изјавила је, поводом захтева групе студената који блокирају ректорат, да не очекује да министар финансија Синиша Мали поднесе оставку и да не доводи у питање његов останак у влади, јер је брз и ефикасан и има слуха за мере које олакшавају пословање и јачање економског раста.

"Синиша Мали је мој предлог за министра. Све последице те одлуке сносим ја. Ја сам крива што је он у влади, а истовремено и заслужна. Без Синише Малог не би било смањења пореза на зараде и других добрих одлука и мера. Мали је брз и ефикасан и има слуха за мере које олакшавају пословање и јачање економског раста", рекла је Брнабић новинарима.

Премијерка је навела да група студената, која и не крије да је политички ангажована, неће бити задовољна док се не нађе комисија да одлучи онако како они мисле да треба.

Истичући да не жели да се меша у аутономију Универзитета у Београду, Брнабић је казала да је као грађанка приметила контрадикторне изјаве ректорке Иванке Поповић, која се сада сврстала на страну оних који блокирају и дала политичку изјаву, као и да не зна због чега се то догодило.

"Ја се надам да ће се у једном тренутку завршити преговори, црвена линија је пређена, а све што се тиче захтева који се односе на владу Србије, ја сам на располагању 24 часа и дођите да ми уручите све те захтеве", поручила је председница владе.

(Танјуг)


***


Студенти у блокади:
 Истераћемо плагијат Синише Малог на чистацСтуденти који у блокади држе зграду Ректората Београдског универзитета (БУ) саопштили су поводом данашњег састанка са ректорком Иванком Поповић да су они одговорни и конструктивни грађани, али да су у блокаду ушли са јасним циљем и да ће, ако треба, у Ректорату остати док случај плагираног доктората Синише Малог не буде "истеран на чистац".


Студенти су позвали грађане да верују у њих и поновили да од Ректората БУ од почетка очекују да покаже став и да се огради од сукоба интереса и притиска који врши јавна функција министра финансија.


"У заједничком интересу ректорке Иванке Поповић и студената #1од5милиона јесте да Ректорат што пре почне да ради, а то се неће десити док студенти у блокади и читава јавност не добију чврсте гаранције да Универзитет има снаге да се избори са притисцима и заштити своју част стицану више од двеста година", наведено је у саопштењу.

Студенти који блокирају Ректорат рекли су да је ток данашњих преговора обећавајући, као и да одговорност сада није на њима, него на ректорки и професорима.


(Бета, `СРБИЈА ДАНАС`)

***

Било би добро да се коначно расветли то питање у вези Синише Малог, који је волшебно "унапређен" у "чин" министра у влади Ане Брнабић, дошавши са места градоначелника Града Београда иако није био изабран нови градоначелник, па је тако Град једно време био без градоначелника. Александар Вучић га је ексресно "катапултирао" са "магарца на коња" иако је био прозиван и оптуживан за неке веома тешке афере.
Видети о томе, клкни ОВДЕ

И мене, као грађанку (како рече Ана Брнабић Зеленко) јако интересује да се макар у овом случају "Синиша Мали" већ једном сазна истина. Можда би се онда и остали случајеви почели решавати системом "домине".

 
102  Форум / Политика / Одг: Студентски протести послато: Септембар 24, 2019, 06:41:37

РАДИКАЛИЗОВАН ПРОТЕСТ У РЕКТОРАТУ


Ректорски колегијум неће дозволити ометање нормалног радаРекторски колегијум неће дозволити спречавање нормалног рада Ректората и у случају потребе ће предузеће све одговарајуће правне мере, поручили су из те институције.

У саопштењу које је доставио медијима Ректорски колегијум наводи да не одобрава неовлашћени боравак било којих лица ван радног времена, као и најаву онемогућавања редовних активности у Ректорату.

Ректорат, наиме, сматра да такав начин изражавања ставова није примерен академској заједници и да је грубо злоупотребљена отвореност Ректората.

У саопштењу подсећају на јучерашње догађаје у yгради Ректората наводећи да је током прославе Дана Универзитета у Београду у Ректорат поред званица ушао већи број лица која нису била позвана, те да је након свечане академије једна група, која је себе декларисала као студенти из Покрета "1 од 5 милиона", ушла с транспарентима на коктел у двориште Ректората.

"У међувремену се оформила и друга група и повремено је долазило до међусобних вербалних сукоба и наговештаја физичког обрачуна. Студентски парламент Универзитета у Београду као једини легитимни представник студената покушао је да посредује између две сучељене стране и позвао их да не врше притисак на рад тела Универзитета", наводи се у саопштењу.

Наводи се и да је друга група у касним поподневним часовима напустила зграду Ректората, док је прва група остала у згради и прихватила је правила кућног реда да се зграда закључава од петка после подне до понедељка ујутро, али им није било онемогућено да, по потреби, изађу и врате се у зграду.

У згради су тако остала два радника стално ангажована на пословима обезбеђења Ректората и петнаестак лица из Покрета "1 од 5 милиона".

Данас су, међутим, како наводе, тај договор лица која бораве у згради прекршила и поставила су нове услове, покрила безбедоносне камере и тиме онемогућила редовну контролу безбедности здања.

Поставили су и препреке на све улазе у Ректорат и захтевали да им се предају кључеви зграде, наводе из те институције уз упозорење да такве потезе неће дозволити.

(вечерње НОВОСТИ)


***

РАДИКАЛИЗОВАН ПРОТЕСТ У РЕКТОРАТУ:
Отели кључеве, блокирали улазЗАХТЕВИ студената из покрета "Један од пет милиона" неће бити испуњени.

Ово је у понедељак поводом блокаде Ректората Универзитета у Београду изјавила премијерка Ана Брнабић. Она је студентима поручила да не жели да живи "у земљи где 15 до 20 људи може да заузме институцију тако што навуче кесе на камере и узме кључ од портира".

- За мене је то анархија, али се ми нећемо мешати у аутономију Универзитета - рекла је премијерка и додала да се труди да сви имају једнака права, али да Ректорат не може да ради.

Брнабићева наглашава да не жели да одговара на ултиматуме, нити зна кога представља група студената која је "заузела" Ректорат.

Премијерка је реаговала пошто се у понедељак рано ујутру група студената, која од петка протестује у Ректорату, тражећи смену министра финансија Синише Малог због плагијата, закључала у седишту Универзитета. Они су од портира одузели кључеве зграде и спречили запослене да дођу на своја радна места. За потпуну блокаду Капетан-Мишиног здања студенти су искористили улазак једне од хигијеничарки, када су успели да од портира одузму кључеве и блокирају приступ згради.

Ректорски колегијум Београдског универзитета указао је у понедељак да су студенти овим гестом прекршили договор и правила кућног реда.

- Нећемо дозволити спречавање нормалног рада Ректората и, у случају потребе, предузећемо све одговарајуће правне мере - наводи се у саопштењу Колегијума.

У овој установи објашњавају да су студенти прекрили камере за видео-надзор, чиме су онемогућили редовну контролу безбедности. Сви улази закрчени су препрекама, а међу њиховим захтевима била је и предаја свих кључева Капетан-Мишиног здања.

"Овакав начин изражавања ставова није примерен академској заједници. Отвореност Ректората грубо је злоупотребљена", истиче се у саопштењу Колегијума.

Ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић изјавила је и да је Универзитет отворен за разговоре са незадовољним студентима, али само о питањима за која је надлежан.БУНА СЕ НАСТАВЉА

СТУДЕНТИ који су се закључали у Ректорату најављују наставак буне, све до испуњења захтева. Како су у понедељак навели, у сваком тренутку их је између 20 и 30 у Капетан-Мишином здању.

(Е.В.Н. вечерње НОВОСТИ)


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=eVngbCFJTsQ" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=eVngbCFJTsQ</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=xrWVVB9lLLw" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=xrWVVB9lLLw</a>

***


РЕКТОРКА "ЗА НОВОСТИ" О БЛОКАДИ ЗГРАДЕ:
 Ни данас нас нису пустили да уђемо
Цитат
ЗАХТЕВИ групе студената да утврдим партијску припадност људи који су у петак упали у Рекоторат и да тражим смену министра финансија Синише Малог нису у надлежности Универзитета и ја то не могу да урадим - рекла је за `Новости` ректорка београдског Универзитета проф. др Иванка Поповић

Ректорка каже да ни данас, као ни јуче није могла да уђе у зграду Ректората, да је то онемогућено и другим запосленим, јер студенти који се представљају као припадници покрета "Један од пет милиона" већ другог дана Ректорат држе у потпуној блокади и не дозвољавају запосленима да стигну на посао. Не могу да уђу ни студенти Филолошког факултета који предавања имају у Капетан-Мишином здању.

- Надам се да ће се наставити разговори и ми смо спремни да на разумне захтеве одговоримо, али на захтеве који нису нашој надлежности, попут смене министра или утврђивања нечије партијске припадности, не можемо да одговоримо - рекла је ректорка Поповић.

Она је додала да не зна када ће блокада бити окончана и када ће запослени у ректорату моћи да се врате својим редовним пословима, што им је сада онемогућено.

(Љ.Б.`вечерње НОВОСТИ)


***

БЛОКАДА ЗГРАДЕ РЕКТОРАТА: За један корак ближе договору
ЗА корак смо ближи договору - изјавила је у понедељак ректорка Универзитета у Београду проф. др Иванка Поповић, након састанка са студентима из покрета "Један од пет милиона", који већ десет дана блокирају зграду Ректората.

- Верујем да ћемо доћи до решења које је добро за цео Универзитет - рекла је она после трочасовног састанка.

И студенткиња из покрета "Један од пет милиона" Валентина Рековић оценила је да су разговори били одговорни и конструктивни.

Поводом вишедневне кризе у блокираном Ректорату, премијерка Ана Брнабић у понедељак је изјавила да не очекује да Синиша Мали поднесе оставку на министарску функцију, што траже побуњени студенти, као и да она "не доводи у питање да ли он остаје министар".

- Збивања у Ректорату срамота су за Београдски универзитет, односно тужна политичка представа којој се крај не назире - рекла је премијерка. - Не знам који су конкретни захтеви те групе од 15 до 20 студената, политичких активиста. Њих позивам да ми доставе своје захтеве, а спремна сам да се одмах изјасним о њима.

Брнабићева је додала да не може и не жели да се меша у аутономију универзитета, а указала је и на контрадикторне изјаве ректорке. Она је указала да Иванка Поповић верује да је у Ректорат ушла група политичких активиста СНС, али се није изјашњавала после доласка представника политичких групација као што су Покрет "1 од 5 милиона" и Савез за Србију.

(Љ.Б. `вечерње НОВОСТИ`)


... наставиће се...
103  Форум / Српске везе - Огласите се лично / Одг: ЛИТИЈОМ за ... (2.део) послато: Септембар 21, 2019, 03:47:16

184. Литија  за Православну слободу Србије

одржаће се
 

у суботу, 21.септембра

Окупљање у 15:30 часова испред владе Србије!
Литија креће ка Патријаршији,
 поред Скупштине до РТС јавног сервиса и назад.


Народе дођите
 да у миру прођемо Литијом и молимо се  Светом Архангелу Михаилу и
Српским Свецима за спас наше Светиње
.Нема прече потребе данашњице –
од одбране Православља и Грачанице !

Цитат

Устаљени програм свакосуботњих Литија:
 Окупљање у 15:30 часова испред назовивладе Србије,
уводно обраћање у 15:45,
полазак Литије у 16:00, обраћања испред Патријаршије у 16:45,
испред НеНародне Скупштине око 17:50,
 испред лажљивог РТС-а око 18:10
и, потом, повратак на централно место непрестаних
Православних протеста
испред назовивладе Србије око 19:00 часова.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=eMoJskDvIZ4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=eMoJskDvIZ4</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=En_Q8jwtSxM" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=En_Q8jwtSxM</a>


Богом нам добродошли
 док времена за сведочење Истине и наде за Васкрс Грачанице,
а тиме и наде за слободу Православне Србије, јоште има!


(Истинољубље)
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=03Qf2CIXXs4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=03Qf2CIXXs4</a>
104  Форум / Разно / Одг: Мишљења и ставови о ЛГБТ популацији послато: Септембар 21, 2019, 01:05:23
Ево и видео снимка, да видимо КАКО је то све изгледало у недељу, када је град Београд био тотално блокиран Вучићевом полицијом, која је малтретирала народ и није му дозвољавала да се тај дан СЛОБОДНО креће. Али је зато СВЕ чинила да би заштитила једну малу скупину оних који су промовисали своју изопаченост, на челу са лезбејком, која је председник српске владе, а која је довеле и своју "девојку"...па да их штити та иста полиција коју НАРОД плаћа (који безобразлук)!

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=T-UuHIq_RpI" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=T-UuHIq_RpI</a>


А колико је било оних који су улицама града Београда парадирали разврат са све скупа неким страним амбасадорима, не челу са америчким, Скот-ом и лезбејком, која је на срамоту председник српске владе и полицајцима у цивилу и униформи, најбоље се види на овој фотографији.
 
105  Форум / Разно / Одг: Православље послато: Септембар 20, 2019, 02:25:28
КОНТРОВЕРЗНА ОДЛУКА ТРОЈИЦЕ СРПСКИХ ЕПИСКОПА У САД
Владике у Америци сеју клицу раздора


ФОРМИРАЊЕ Епископског савета за САД, извршено средином јула, без формалног одобрења највиших црквених власти у Београду, чин је који би у будућности могао да угрози јединство Цркве у дијаспори, па чак и да, у најгорем сценарију, буде заметак новог раскола у Америци.

ОСНИВАЧИ Владике Максим (лево) и Лонгин и Иринеј (десно)
Фото Западноамеричка епархија


Ово је тумачење које већ неколико дана кружи црквеном заједницом у расејању, али и у матици, поводом потеза тројице владика - западноамеричког Максима, новограчаничко-средњозападноамеричког Лонгина и источноамеричког Иринеја (Добријевића) - да оснују посебно црквено тело ограничено искључиво на простор САД. Ово тело је формирано, без обзира на то што са благословом Патријаршије у Београду делује шири Епархијски савет, у коме су, поред ове тројице "ужеамеричких" владика, још и епископи канадски Митрофан и јужноамерички Кирило. О формирању новог епископског савета они чак нису били ни обавештени.

Аларм у јавности је упалило писмо владике јужноамеричког Кирила, које је послао свим архијерејима Северне Америке, и у коме је исказао страх од новог црквеног раскола.

"Господо архијереји, знам да овиме нисте имали лошу намеру, али је чињеница да тиме може да се отвори простор за деловање људима који су до јуче раздирали и раздвајали стадо Божије и по Америци и по другим државама где живи наш народ", каже у свом писму владика Кирило.Епископ задужен за Латинску Америку посебно наглашава сазнања да је новоосновани савет донео и свој устав, као и да може да функционише као засебно црквено тело. Владикама Максиму, Лонгину и Иринеју он замера што су се "ујединили" без сагласности Сабора и Синода из Београда, као и то што желе да се "примакну" световним властима у САД.

"Та власт којој ви желите да се прилагодите је иста власт која чини све што може да нам отме срце нашег народа и Цркве - Косово и Метохију", упозорава владика Кирило.

Спорна одлука тројице владика чије су епархије преко океана долази у јеку контроверзи које се плету око епископа западноамеричког Максима. Последњих месеци он је готово непрекидно у жижи јавности, посебно због ставова о теоријама настанка света, "украјинском питању", па чак и о начину стицања аутокефалности Српске цркве, због чега се у неколико наврата сукобио са врхом СПЦ. Свети синод је недавно донео одлуку да га удаљи са места професора Богословског факултета у Београду.

Епископ Кирило упутио писмо


- Владика Максим важи за човека који негује изузетно блиске односе са Васељенском патријаршијом, која има велики утицај у Северној Америци. Епархијама у САД одговара да своје деловање омеђе територијом ове земље, јер се тако искључују од било какве одговорности пред другим државама - каже саговорник "Новости" из Патријаршије.

Познаваоци црквеног права са којима је контактирала редакција "Новости" кажу да Устав СПЦ не познаје оваква "ад хок" оснивања епископских савета, посебно без одлуке Сабора СПЦ, који је једини овлашћен да доноси одлуке о устројству и организацији Цркве.ПАВЛЕ УЈЕДИНИО СРБЕ У САД

ЗАТВАРАЊЕ Српске цркве унутар граница САД и групашење тамошњих владика буди болна сећања на велики амерички раскол који је својевремено једва зацељен захваљујући ауторитету и помирљивости патријарха Павла. Ова тектонска подела међу верницима у САД била је идеолошке и политичке природе и узрокована догађајима у матици. Међу тамошњим Србима, међутим, данас се говори о ризику од нових политичко-финансијских раскола чије се семе расејава далеко од Србије - у америчким епархијама.

(Р.Драговић, вечерње НОВОСТИ)"Тројица контроверзних епископа руше СПЦ у Америци
 по агенди Критског сабора?"


Текст погледати ОВДЕ


Цитат

Једно се мора запамтити: Српска православна црква је једина јединствена српска национална установа.


Срби, у недостатку националне државе, кроз историју су имали Цркву као ослонац, упориште и предводницу. Владике су били и духовници и пастири и свеци и мученици и устаници и војводе и државници, али и издајници. Ово што нас је опстало, опстало је умногоме захваљујући првима, а упркос овим последњима.


Научена лекција је да треба остати будан пред опасностима, одговоран пред изазовима, достојанствен у борби, без обзира на то јеси ли патријарх, владика, свештеник или парохијан.


До нас је.

106  Форум / Политика / Одг: Јужни Ток, Турски Ток или НАТО - амерички Ток послато: Септембар 19, 2019, 05:34:54
Потписан уговор за изградњу бугарског дела `Турског тока`


Уговор се односи на деоницу дугу 474 километра која ће ићи од јужне границе Бугарске са Турском до западне границе са Србијом


Бугарска је данас потписала уговор вредан 1,1 милијарду евра о изградњи бугарског дела `Турског тока` са конзорцијумом који предводи `Аркад инжењеринг`.

Уговор се односи на деоницу дугу 474 километра која ће ићи од јужне границе Бугарске са Турском до западне границе са Србијом, преноси АП.


Бугарски део гасовода преносиће гас за Србију, Мађарску и Аустрију.

Све препреке за изградњу гасовода `Турски ток` преко територије Бугарске отклоњене су јуче, када је Врховни административни суд те земље "ставио тачку" на спор око избора извођача радова.

Конзорцијум предвођен саудијским извођачем радова `Аркад инжењеринг` победио је у априлу на тендеру за изградњу гасовода у дужини од готово 500 км кроз Бугарску, али је бугарски оператор `Булгартрансгас` у мају саопштио да `Аркад` није доставио потпуну документацију у року и да је дисквалификовао ту компанију.

Бугарски оператор је затим потписао уговор са другим понуђачем, компанијом `DžD` конзорцијум за гасни развој и проширење у Бугарској, која је изабрана за новог извођача радова.

Компанија `Аркад` се жалила на одлуку `Булгартрансгаса` пред Комисијом за заштиту конкуренције и добила је спор у јуну.

(Танјуг)
Цитат

У Србији је изградња овог гасовода почела још у мају и сви радови би, према плановима, требало да буду готови до 18. децембра. Кроз нашу земљу гради се мрежа од 403 километра, која улази из Бугарске код Зајечара и излази у Мађарску код Хоргоша. Србија је стала иза овог капиталног пројекта јер гарантује енергетску безбедност Србије. Ипак, читав посао зависи од Бугарске, која је, иначе, под притиском европских и америчких званичника пре неколико година зауставила изградњу `Јужног тока`.

Стручњаци, међутим, сада истичу да је најважније што је Бугарска одлучна у одлуци да гради овај гасовод. Ипак, многи наглашавају да је готово немогуће да руски гас преко Турске и Бугарске стигне крајем године до наше земље.

- Нереално је очекивати да буду испоштовани ти рокови, јер су до краја године остала само три месеца - каже др Срећко Ђукић, стручњак за међународне гасне прилике. - Нисам оптимиста јер нам стижу упозорења из Енергетске заједнице да не поштујемо европска правила. Посебно истичу Трећи енергетски пакет, који не допушта да власник гасовода буде и власник гаса. То није правило само за Србију, већ за све гасоводе. Када би нама то дозволили, то би био преседан, што би срушило концепт Енергетске заједнице. Гас је стратешко, политичко и безбедносно питање међународних размера, и ту нам је потребно да разговарамо и са Русијом, али и са Америком, која има другачије виђење снабдевања Европе гасом.Пред `Турским током` су изазови са свих страна. Енергетска заједница југоисточне Европе недавно нас је поново упозорила да не поштујемо европске прописе. Директор Секеретаријата ове заједнице Јанез Копач у интервјуу `Политици` изјавио је да је "необично да се овако велики пројекат гради у тајности".

(М.Н.С.)

107  Форум / Политика / Велика срамота српског амбасадора послато: Септембар 17, 2019, 03:55:56
ВЕЛИКА СРАМОТА СРПСКОГ АМБАСАДОРА У ГРЧКОЈ!
 Сви су у неверици гледали како се Спасојевић прекрстио


Амбасадор Србије у Грчкој, Душан Спасојевић, постао је главна тема на Твитеру.Наиме, он је присуствовао једном званичном догађају, када је начинио потез који је разбеснео многе у Твитер заједници.


Спасојевић је полагао венце у присуству верских поглавара, а оно што је затим урадио вероватно им се не би допало.

Ради се о томе да је велику пажњу привукао начин на који се Спасојевић прекрстио.

Уместо познатог редоследа овог верског обичаја, српски амбасадор је мало "побркао лончиће" - па је то изгледало јако смешно.


(Правда)

(Видео снимак погледати ОВДЕ)

***


Иначе, овај поменути амбасадор, некадашњи члан ДС, пре него што ће га Вучић "кандидовати" за амбасадора у Грчкој, смењен је са позиције амбасадора у Турској због кршења закона, а и даље је под истрагом због нерационалног трошења државних пара.

Цитат
Njemu se "na teret" stavlja da je kućnu pomoćnicu u Ambasadi unapredio u konzularnog radnika kako bi oslobodio mesto za dadilju, koja je takođe plaćana iz budžeta MSP. Ispituju se i navodi o zloupotrebi službenog položaja jer je, navodno, na letovanje sa porodicom putovao službenim autom, na šta nema pravo.

(Курир)

108  Форум / Разно / Одг: Мишљења и ставови о ЛГБТ популацији послато: Септембар 15, 2019, 14:55:05
УЖИВО пренос испред Скупштине, где огроман број полицајаца држи у блокади окупљене који су изашли да се супроставе данашњој накарадној паради, коју ће изгледа лично предводити амерички амбасадор СКОТ!


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=7OlGfMst808" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=7OlGfMst808</a>


Ово су наслови из новина,...тек малопре су се појавили:

1.
UŽIVO ŠETNJA POČINJE U 17 SATI!
 PROTIVNICI PARADE PONOSA BLOKIRALI CENTAR GRADA:
Na raskrsnici kod Skupštine i policija

ПОГЛЕДАТИ текст ОВДЕ


2.
Неколицина противника Параде поноса блокирала центар града

Противници одржавању Параде поноса у Београду окупили су се у недељу код Саборне цркве и кренули у своју шетњу, а у једном тренутку и блокирали центар града,

(вечерње НОВОСТИ)

(нису "у једном тренутку", него још УВЕК су блокирали тај део код Скупштине)

ОКО 16 часова је полиција почела да пендречи народ који је носио иконе и певао молитве....
Све се види на снимку!!!


109  Форум / Разно / Одг: Мишљења и ставови о ЛГБТ популацији послато: Септембар 15, 2019, 11:38:01
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=JEP_9PTwGbY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=JEP_9PTwGbY</a>110  Форум / Србија / Идем пешке за Москву да поздравим Путина послато: Септембар 14, 2019, 22:03:22
УЖИЧКИ СУПЕРМЕН:
 Идем пешке за Москву да поздравим Путина!


Милован Милутиновић (71) обара Гинисове рекорде и руши предрасуде о пензионерима; Претрчао 100 метара за 25,19 секунди носећи терет од 50 килограма

ОСВОЈИО сам Лондон, спреман сам да освојим и Русију, дођем до Москве и учествујем на паради на Црвеном тргу. Направио сам план, спремио сам логистику и имам идеју за визуелни идентитет и пано који бих носио на леђима - Путин и ја у истим позама у џуду. Биће ми потребно око 60 дана да освојим и ову најјачу силу на свету. Још када би неко могао да ми потврди да ће ми Владимир Путин пружити руку на Црвеном тргу!

На физичкој спреми Миловану могу да позавиде и професионални спортисти


Овако прича ужички Супермен, српски Роки и светски рекордер, који је оборио Гинисов рекорд 2012. године током трајања Олимпијских идара у Лондону. Милован Милутиновић (71), пензионер из Ужица, имао је 64 године када је препешачио 2.450 километара од Ужица до Лондона, а потом на стадиону "Линфорс Кристи" добио потврду о обарању чак два Гинисова рекорда - претрчао је 100 метара за 25,19 секунди носећи на леђима терет од 50 килограма, а потом пред истом комисијом са 205 килограма на леђима успео да пређе исто растојање за један минут и 34 секунде! Рођен је истог датума као Силвестер Сталоне, али Роки у њему живи и деценијама након креирања овог суперснажног филмског лика.

- Све у животу има своје зашто и све је судбина, па и мој датум рођења - кратко ће Милован Милутиновић, спортиста у пуној снази и форми, упркос годинама које једине откривају да је реч о пензионеру.


Милованова мисија је да свету покаже да здрав живот, редовне спортске активности и упорност не знају за године, те да ветерани могу постићи много само уколико су посвећени свом циљу. Његов живот испуњен је спортом, ентузијазмом и циљевима, које испуњава један по један. Следећи је поход на Русију и жеља да на Црвеном тргу покаже своје могућности у освајању деоница са теретом на леђима. План је да се пешке упути ка овој земљи уз претходно обећање, које ће затражити из руске амбасаде - потврда да ће му Владимир Путин пружити руку када дође на Црвени трг.

- Знам да сам физички спреман јер редовно тренирам, здраво се храним и спавам најмање осам сати дневно. Водим рачуна о сваком апсекту здравог живота, имам шест лаганих оброка, никада у животу нисам попио кафу, никада пробао цигарете и за цео живот попио сам само пола чаше пива. Према досадашњем искуству, за тај подухват ће ми бити потребно око 60 дана, он ће ме коштати најмање 15 килограма губитка на килажи, али ће ми донети остварење животног сна - у једном даху нам прича ужички Супермен.

Доказ Потврде о обореним Гинисовим рекордима


Милован Милутиновић у родном граду познат је као власник прве теретане у граду за коју је ручно правио све справе, по угледу на светске теретане. Иза себе има више од 50 година редовне физичке активности, бројне успехе и око 10.000 чланова, који су у његовој теретани започели своје прве спортске кораке. Прве тренинге у његовој теретани, како тврди, одрадили су и Немања Видић и Зоран Његуш, али и већина спортиста који потичу из овог града на Ђетињи. Иза себе има и вицешампионску медаљу Југославије у боди-билдингу, а носилац је и црног појаса у каратеу, којим је заразио хиљаде младих.

- Поносан сам на своје, али и на успехе својих омладинаца, деце коју сам тренирао и био спреман да им помогнем да остваре своје спортске сне - са сјајем у очима ће Милован, који је својевремено продао и краву како би децу одвео на такмичењу у каратеу у иностранство. - Дао сам ветар у леђа многима, неки од њих су постали професионални спортисти, а неки су наставили да се рекретаивно баве спортом. Ипак, посебно сам поносан на једног спортисту у успону, моју најмалађу унуку која тренира карате и повукла је дедине гене.

Сан овог Ужичанина је да окупи спортисте из целог света који су загазили у осму деценију живота, на планини Тари. Како је замислио, организовао би семинар који би се одржавао сваке године и где би се размењивала искуства и примери добре праксе.РЕДОВАН СТУДЕНТ ПОД СТАРЕ ДАНЕ

ПЕНЗИОНЕРСКЕ дане, осим вежбањем и тренирањем, Милован Милутиновић проводи радећи као таксиста у Ужицу. Осим ове активности, Милован има још једну обавезу - редовно похађа факултет и полаже испите. Пре две године редовно је уписао Факултет за физичке активности и спорт Универзитета у Новом Саду. До сада је одслушао све предмете и "очистио" другу годину још у јуну.

- Прву годину су ме ослободили школарине, другу сам платио и искрено да вам кажем нису мали износи, али не одустајем. Редовно сам долазио на наставу сваког петка по договору са професорима и излазио на испите у роковима. Колеге ме обожавају. Сада уписујем трећу годину, можда ме ослободе школарине, ко зна - кроз осмех ће Милован.


(К.Малешевић, вечерње НОВОСТИ)

***


Живи доказ како човек може све, само ако жели, ради на томе и буде истрајан.

Коначно да видим нешто у нашим медијима, а да то није `његово величанство` Вучић, а да то нису убиства, самоубиства, силовања, панична упозорења "експерата" временске прогнозе како ћемо бити "спржени" или "залеђени или "потопљени" Превртање очима


111  Форум / Српске везе - Огласите се лично / Одг: ЛИТИЈОМ за ... (2.део) послато: Септембар 14, 2019, 00:24:28

183. Литија  за Православну слободу Србије

одржаће се
 

у суботу, 14.септембра

Окупљање у 15:30 часова испред владе Србије!
Литија креће ка Патријаршији,
 поред Скупштине до РТС јавног сервиса и назад.


Народе дођите
 да у миру прођемо Литијом и молимо се  Светом Архангелу Михаилу и
Српским Свецима за спас наше Светиње
.Нема прече потребе данашњице –
од одбране Православља и Грачанице !

Цитат

Устаљени програм свакосуботњих Литија:
 Окупљање у 15:30 часова испред назовивладе Србије,
уводно обраћање у 15:45,
полазак Литије у 16:00, обраћања испред Патријаршије у 16:45,
испред НеНародне Скупштине око 17:50,
 испред лажљивог РТС-а око 18:10
и, потом, повратак на централно место непрестаних
Православних протеста
испред назовивладе Србије око 19:00 часова.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=eMoJskDvIZ4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=eMoJskDvIZ4</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=En_Q8jwtSxM" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=En_Q8jwtSxM</a>


Богом нам добродошли
 док времена за сведочење Истине и наде за Васкрс Грачанице,
а тиме и наде за слободу Православне Србије, јоште има!


(Истинољубље)
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=03Qf2CIXXs4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=03Qf2CIXXs4</a>
112  Форум / Економија / Одг: Креће черупање ПКБ-а, много заинтересованих послато: Септембар 13, 2019, 10:16:52
БОРКО:
 Вучићу, одговараће сви који су умешани у пљачку ПКБ,
на челу са Вама!Добили смо и званичну потврду да је држава Србија продајом ПКБ опљачкана за најмање 106 милиона евра, изјавио је Борко Стефановић, заменик председника Странке слободе и правде.

Наиме, како је Стефановић објаснио, компанија Ал Дахра је у свом финансијском извештају за 2018. годину приказала да је вредност ПКБ за чак 106 милиона евра већа од цене по којој га је купила од државе Србије.

"Доћи ће време кад ће Александар Вучић, Синиша Мали, Горан Весић, Драган Стевановић Боске и сви остали који су умешани у овај посао штетан по Србију одговарати пред законом", казао је Стефановић.

Он је навео да је након продаје ПКБ почело његово убрзано пропадање, што потврђују конкретни подаци.

"Производња млека пала је на историјски минимум – у неким данима августа мање од 100.000 литара, што је пад за више од 30%. Смањен је и број радника, 2.000 хектара је дато у најам Миодрагу Костићу и `МК Комерцу`. Све је то доказ да смо били у праву када смо тражили да се поништи одлука о продаји и зато гарантујемо да ће након смене ове власти ПКБ поново бити државни", поручио је Стефановић.


Вучић:
 ПКБ продат у отвореној тендерској процедури,
није тачно да је Србија покрадена

Председник Србије Александар Вучић оценио је, коментаришући изјаву заменика председника Странке слободе и правде Борка Стефановића да је Србија продајом ПКБ-а „опљачкана за најмање 106 милиона евра“, да то није тачно јер је продаја обаљена у отвореној тендерској процедури.

„Они који опљачкали земљу док су били на власти вам кажу да отворена тендерска процедура није добра?“, упитао је Вучић након састанка са папом Фрањом у Ватикану.

Вучић је казао да је тендер за продају ПКБ-а био отворен и су они који су „украли 600 милиона“ могли да се јаве на тендер.

Заменик председника Странке слободе и правде Борко Стефановић изјавио је раније данас да је финансијским извештајем који је објавила компанија Ал Дахра потврђено да је Србија продајом ПКБ-а „опљачкана за најмање 106 милиона евра“.

Стефановић је у писаној изјави навео да је компанија Ал Дахра у финансијском извештају за 2018. годину приказала да је вредност ПКБ-а чак 106 милиона евра већа од цене по којој га је купила од државе Србије.Борко:
 Вучићу, одговараће сви који су умешани у пљачку ПКБ,
на челу са Вама!


Одговор Борка Стефановића, заменика председника Странке слободе и правде, на реакцију Александра Вучића у вези продаје ПКБ странцима:

"Председниче Вучићу, није слободна тендерска процедура ако право учешћа имају само компаније са приходом већим од 400 милиона, чиме сте практично забранили учешће свим домаћим пољопривредним и прехрамбеним фирмама. Није слободна тендерска процедура ако купцима омогућите само 26 дана да припреме понуду и анализирају 626 страна нацрта уговора, 1.958 катастарских парцела, 370 објеката, 11.248 комада опреме и 13.018 резервних делова, а са Ал Дахром договарате продају 6 година.

Пљачка је када продате највреднији комплекс земљишта у овом делу Европе за цену која је више од пет пута нижа од тржишне. Доказ за пљачку најмање 106 милиона евра се налази и у званичним финансијским извештајима Ал Дахре у којима стоји да је фер вредност ПКБ-а 106 милиона евра већа од продајне цене.
Због тога ће, председниче, ПКБ бити враћен у државно власништво, а сви који су умешани у његову продају на челу са Вама ће за то одговарати пред законом."


(Србин.инфо)
113  Форум / Политика / Одг: Предизборно сређивање града Београда послато: Септембар 13, 2019, 09:53:52
Наставак са информацијама, везане за поруке испред ове,..

Погледати видео снимак (кликни) ОВДЕ

да би се имао колико толико утисак, како изгледа калдрма којом су сада поплочане  улице око Трга Републике.
 


а на следећем снимку се види, како је изгледао саобраћај (КОЛАПС) први дан након пуштања саобраћаја у те улице око трга. Све је напросто стало. Возачи прокључали Љутко


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=ATq_iNKayLw" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=ATq_iNKayLw</a>

Само што је пуштен саобраћај, трг завршен "пре" рока, мора на "поправни" Зеленко


Весић:
 Одмах да замените коцке на коловозу око Трга Републике;
 Директор `Штрабага`:
 Исправићемо грешку учињену током радова


Заменик градоначелника дао рок од 35 до 40 дана да пресложе коцке на коловозу око трга јер је, како је образложио, направљен пропуст и нису постављене равномерно, због чега коловоз није функционалан за све грађане.Заменик градоначелника Београда Горан Весић био је у петак јутро у ванредној инспекцији на недавно реновираном Тргу Републике и разговарао са извођачима радова којима је дао рок од 35 до 40 дана да пресложе коцке на коловозу око трга јер је, како је образложио, направљен пропуст и нису постављене равномерно, због чега коловоз није функционалан за све грађане.

Он је новинарима рекао да су се поједини грађани жалили да коцке на коловозу нису довољно функционалне.

Весић је објаснио да је јутрос разговарао са извођачима у вези са притужбама грађана, односно бициклиста и мотоциклиста, као и удружења мајки, да не могу да користе коцке на коловозу јер су неравне.

"Недопустивно је да се коловоз уради тако да се мисли само на једну категорију грађана, односно на аутомобилисте, јер коловоз мора да буде доступан свима - и бициклистима и мотоциклистима", нагласио је Весић.

Како је истакао, извођач радова има рок од 35 до 40 дана да о свом трошку пресложе све коцке на коловозу и да их ураде тако да буду доступне свим категоријама грађана."Без трошка Града, без иједног додатног динара трошка за грађане, јер ми смо одговорна власт. Овај трг смо платили и хоћемо да добијемо оно што грађани желе, а то је да и коловоз може да се користи исто као и трг", рекао је Весић.

Како је додао, неће бити заустављања саобраћаја већ ће се одвијати у посебном режиму, радиће се и ноћу и пресложиће се свака коцка.

"Хоћу да коловоз око трга буде уређен исто онако као што је уређен овај трг који сви хвале и да буде такав да могу сви да га користе... Ми нисмо Драган Ђилас који плати 39 милиона евра додатне радове на Мосту на Ади, па 14 милиона евра плати да му отворе мост за Нову годину током изборне кампање. Ми одговорно водимо рачуна о сваком динару грађана и ово што се буде радило на тргу радиће се о трошку извођача", подвукао је Весић.

Како је додао, инсистираће на томе да извођач о свом трошку уради и бициклистичку стазу.

"Честитам на одлично урађеном послу на тргу, он је предиван и то сви кажу, али када је неко планирао како да се ураде коцке на коловозу није размишљао о свим категоријама грађана", рекао је Весић.


Осврнувши се на критике појединих да на тргу нема шахти заменик градоначелника је рекао:

"То је глупост. Видео сам да су неки паметњаковићи на друштвеним мрежама кометарисали како нема шахти, али то није тачно".

Весић је честитао свима који су радили на реконструкцији Трга Републике, јер је то, како каже, један од најлепших европских тргова који је урађен фантастично.

"Мислим да мало градова у Европи има овакав трг и да би нам многи позавидели на оваквом тргу... Овај трг је постао место окупљања, прошле недеље смо имали позориште на тргу, а већ од следеће недеље крећемо са Данима европског фудбала на тргу", додао је Весић.


ДИРЕКТОР "ШТРАБАГА":ИСПРАВИЋЕМО ГРЕШКУ УЧИЊЕНУ ТОКОМ РАДОВА

Током радова на реконструкцији Трга Републике, која је недавно завршена, направљена је грешка јер функционалност коловоза око трга није у потпуности постигнута, изјавио је данас Драган Павелић, директор "Штрабага", фирме која је изводила радове, и истакао да ће то бити исправљено. "На овом пројекту постоји одређена грешка, а то је да естетски и функционални захтеви нису у потпуности испуњени. Естетика је имала предност тако да функционалност и равноћа коловоза није била постигнута због чега коловоз не могу да користе сви грађани", рекао је Павелић новинарима на Тргу републике. Павелић је навео да ће кориговати решење и довести коцке на коловозу у равну површину тако да ће сви грађани моћи да користе коловоз. "Учинићемо то у најкраћем могућем року", додао је Павелић, који је у петак јутро на Тргу републике разговарао са замеником градоначелника Гораном Весићем.

(Танјуг)

***

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=RwbRUexszcU" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=RwbRUexszcU</a>

114  Форум / Разно / Одг: Одбојкашице освојиле злато послато: Септембар 10, 2019, 08:47:43
СРБИЈА ЈЕ ПОБЕДИЛА,
`ОЛОШ НАРОД` КОЈИ СЕ НЕ САГИЊЕ
Лекција италијанског књижевника свету
која одзвања после ЕП:
Тријумфовала је она којој не знате ни географски положај!У Анкари су Српкиње успеле да одбране злато
освојено две године раније у Бакуу- Фото:`вечерње НОВОСТИ`Италијански књижевник Маурицио Монте инспирисан великим успехом српских одбојкашица написао је пост на друштвеним мрежама који је изазвао много пажње.
У питању је својеврсна ода српским хероинама, а написана је октобра месеца прошле године када су се изабранице Зорана Терзића вратиле са златом са Светског првенства.

 Спојлер:


После још једног златног одличја, овог пута на Европског првенству, и то само годину дана касније, речи италијанског писца сада још јаче одзвањају.

- Србија је победила, земља која је отприлике четири пута мања од Италије. Србија је победила, а има само осам милиона становника (много мање од Ломбардије). Србија је победила, земља са нижим БДП-ом него сиромашна јужна Италија. Србија је победила, та „мала, прљава и лоша" Србија. Србија је победила, тај „олош народ" који никада не сагиње главу. Србија је победила, без великих банака и осигурања. Србија је победила, она којој не знате ни географски положај. Србија је победила, баш она „ултранационалистичка и ратоборна".


Фото: `вечерње НОВОСТИ`


Србија је победила, иако још сакупља крхотине рата који се никада није ни завршио. Србија је победила, а ваши омиљени новинари објављују плачљиве чланке о побеђенима, али без икаквих похвала победницима. Србија је победила, чак и за вас који не знате Иву Андрића. Србија је победила, она иста који је пре месец дана победила и вашу мушку екипу.

Одбојкашице Србије Фото: Cev.eu


Србија је победила, она која није за вас "циганска" нација само када вашим тимовима даје своје најбоље спортисте. Србија је победила играјући лоше, јер да је играла као што зна играти, ваша илузија би много краће трајала. Србија је победила, за своје синове који су деведесетих призивали "мир", а ви сте били глуви. Србија је победила, она која је копала по рушевинама и закопавала лешеве док сте гледали телевизијске дневнике у којима су у њу упирали прстом. Србија је победила, она чију сте децу, која су бежала од рата, прихватали само зато што вам је била потребна радна снага. Србија је победила, сувише празних џепова да би заслужила вашу пажњу. Србија је победила, она Србија Новака Ђоковића.


Зоран Терзић фото: cev.eu


Србија је победила, она која не каже "разумем, господине" пред диктатима Запада. Србија је победила, за своју универзитетски образовану децу која су чекала, деведесетих година, по три сата у реду да би имала прилику да кажу телефоном "мама … добро сам". Србија је победила, она чије су се новчанице од вечери до јутра претварале у безвредни папир. Србија је победила, она Србија београдских дечака који су, када чују сирену, бежали кући у нади да бомба неће пасти на њихову зграду.


Фото: cev.eu


Србија је победила за тебе, који не пропушташ прилику да кажеш „сви су они ултранационалисти", а онда се љутиш када у иностранству повезују Италију с мафијом и мандолином. Србија је победила и за вас који мислите да војничка рука генерала Младића представља цели народ, а да Мусолинијева рука … није таква. Србија је победила, она која спаја ручак с вечером. Србија је победила, оптужена да бира ултранационалистичке политичаре од стране оних који примећују да у њиховом националном тиму играју црне девојке, чиме изражавају свој расизам.


Фото: `вечерње НОВОСТИ`Србија је победила, она која неће да трампи себе за почасти. Србија је победила, а ви преувеличавате сребрну медаљу италијанских младих и заслужних девојака. Србија је победила, али, као и обично, ви то нисте приметили - сипао је Монте по сународницима.


(Курир)

***


Европска титула је одбрањена!
Женска одбојкашка репрезентација Србије је у финалу ЕП у Анкари,
пред око 14.000 навијача, савладала Турску
са 3:2 у сетовима (21:25, 25:21, 25:21, 25:22, 15:13).

Права драма је виђена у Турској, пуно преокрета на обе стране, али су изабранице Зорана Терзића успеле да се врате са ивице пораза када су у петом сету од три поена заостатка стигле до вођства, па затим и до победе.

Браво девојке!

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=h797NldVxpg" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=h797NldVxpg</a>

115  Форум / Србија / Одг: Судство или фарса послато: Септембар 09, 2019, 21:02:48
Станови иду "на добош" због дуга
Многи Дужници у Новом Саду и околини све више остају без имовине на јавним лицитацијама

НА лицитацијама до краја септембра, на продају ће бити понуђено 15 некретнина, а од тога 11 кућа, станова, њива, пословних простора на продаји ће бити први пут. Уколико се у првом покушају нађу купци, без имовине ће остати Новосађани и житељи околних места који притиснути беспарицом нису благовремено враћали позајмице из банке или неплаћања рачуна за комуналне услуге, струју или гас.

Списак дужника који деле исту судбину и чија ће имовина бити понуђена на продају први или други пут на јавној лицитацији, објављен на сајту Основног суда у Новом Саду, није занемарљив. Грађани дугују једни другима, разним предузећима и банкама, а када западну у кризу, остану без посла и нису у могућности да редовно измирују обавезе, остају без имовине.

Породица из околине Новог Сада, остаће без њиве и куће због дуга банци. Иако је вредност имовине процењена на више од 760.000 динара, она ће бити понуђена на продају за 60 одсто од те суме, односно за нешто више од 456.000 динара.

Троипособан стан једног Новосађанина, чија је вредност процењена на безмало десет милиона динара, на првој лицитацији ће се због неизмирених финансијских обавеза, продавати по цени умањеној за 60 одсто, односно за скоро шест милиона динара.


Због неизмирених дуговања, грађани остају и без покретних ствари, а за прву продају заказано је 25 лицитација, док су за други покушај договорене четири лицитације.


У понуди је највише делова намештаја, клима-уређаја, телевизора, рачунара, замрзивача, фрижидера, а занимљиво је да се у једном случају, за други покушај намиривања дуга, на продаји нашао и један трактор марке "беларус".


ДРУГА ПРОДАЈА

У СЛУЧАЈЕВИМА када се у првом покушају продаје за покретну или непокретну имовину не нађу купци, она је у понуди и други пут, и тада се процењена вредност умањује на 30 одсто.

(Љ.Прерадовић, `вечерње НОВОСТИ`)

116  Форум / Српске везе - Огласите се лично / Одг: ЛИТИЈОМ за ... (2.део) послато: Септембар 07, 2019, 03:41:02

182. Литија  за Православну слободу Србије

одржаће се
 

у суботу, 7.септембра

Окупљање у 15:30 часова испред владе Србије!
Литија креће ка Патријаршији,
 поред Скупштине до РТС јавног сервиса и назад.


Народе дођите
 да у миру прођемо Литијом и молимо се  Светом Архангелу Михаилу и
Српским Свецима за спас наше Светиње
.Нема прече потребе данашњице –
од одбране Православља и Грачанице !

Цитат

Устаљени програм свакосуботњих Литија:
 Окупљање у 15:30 часова испред назовивладе Србије,
уводно обраћање у 15:45,
полазак Литије у 16:00, обраћања испред Патријаршије у 16:45,
испред НеНародне Скупштине око 17:50,
 испред лажљивог РТС-а око 18:10
и, потом, повратак на централно место непрестаних
Православних протеста
испред назовивладе Србије око 19:00 часова.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=eMoJskDvIZ4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=eMoJskDvIZ4</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=En_Q8jwtSxM" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=En_Q8jwtSxM</a>


Богом нам добродошли
 док времена за сведочење Истине и наде за Васкрс Грачанице,
а тиме и наде за слободу Православне Србије, јоште има!


(Истинољубље)
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=03Qf2CIXXs4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=03Qf2CIXXs4</a>
117  Форум / Политика / Одг: Предизборно сређивање града Београда послато: Септембар 04, 2019, 19:09:28
Наставак са информацијама, везане за поруке испред ове,..

Погледати видео снимак (кликни) ОВДЕ

да би се имао колико толико утисак, како изгледа калдрма којом су сада поплочане  улице око Трга Републике.
 


а на следећем снимку се види, како је изгледао саобраћај (КОЛАПС) први дан након пуштања саобраћаја у те улице око трга. Све је напросто стало. Возачи прокључали Љутко


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=ATq_iNKayLw" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=ATq_iNKayLw</a>


118  Форум / Политика / Одг: Предизборно сређивање града Београда послато: Септембар 03, 2019, 23:28:42
Ово што следи, наставља се на поруку изнад ове.


Најављен музичко-сценски спектакл `Народног позоришта`
поводом обнове `Трга Републике`

Фото П. Митић

ПОВОДОМ обнове Трга републике, национални театар у Београду обележиће овај догађај музичко-сценским и мултимедијалним спектаклом на отвореном - "Позориште на Тргу - портал ка вековима" 8. септембра, најавили су на конференцији за новинаре заменик градоначелника Београда Горан Весић, управница НП Ивана Вујић Коминац, директорка ансамбла Опере НП Јасмина Трумбеташ Петровић, и директор ансамбла Балета Константин Костјуков.

У програму ће учествовати око 300 уметника ове куће, а, према речима Весића, реконструкција трга имала је за циљ да он буде и место на којем ће се дешавати културни догађаји, и да национални театар добије трећу сцену на отвореном.

Како је изјавила управница НП, ова установа културе радо је прихватила да учествује у прослави обновљеног трга на којем се налази наша историја, а централни део програма почеће у 20 часова, мапираним пројекцијама на фасадама позоришта. Тиме ће се оживети архитектура Трга републике и представити процес реконструкције и развоја Београда од изградње националног театра 1868. године, па све до данашњег изгледа трга као места сусрета, нове амбијенталне сцене и културног језгра Београда.


Фото Танјуг

Пола сата касније, испред главног улаза у зграду националног театра биће одржан гала концерт, на којем ће наступити прваци, солисти, Оркестар и Хор Опере Народног позоришта. Диригенти су Дејан Савић, Ђорђе Павловић и Ђорђе Станковић, а редитељ je Ивана Вујић.

После овог музичког догађаја (од 22.00 до 22.20), испред главног улаза зграде Народног позоришта и споменика Kнезу Михаилу публика ће моћи да ужива у ревији позоришних костима, а завршетак прославе резервисан је за извођење култног балета "Kо то тамо пева". Представа, чији је либрето урађен на основу сценарија истоименог чувеног филма Душана Kовачевића, на музику Вокија Kостића, и у кореографији и режији Сташе Зуровца, заказан је на Тргу републике у 22.30, код дрвореда према Kоларчевој улици.

"Ко то тамо пева" Фото НП


Наступићемо са нашом најбољом балетском игром, представом "Ко то тамо пева", и надам се да ће Београђани бити задовољни - рекао је Костјуков, који је, као и Јасмина Трумбеташ Петровић, изразио задовољство што нациoнални театар има прилику да се представи и једним мултимедијалним пројектом на отвореном, и што је тај програм проистекао из сарадње са градском влашћу.

У оквиру спектакла који се организује као целодневни културни догађај који почиње у 11 часова, публика ће бити у прилици да ужива и у другим занимљивим програмима - променадном концерту српско-јапанског пријатељства, "Најлепшим српским бајкама за децу", "Циркусу историје", џезу и ауторској музици, као и интерактивној оперској представи за децу и омладину "Бастијен и Бастијена" Волфганга Амадеуса Моцарта, у продукцији Народног позоришта.

"Бастијен и Бастијена" Фото НП


ПРАТЕЋИ ПРОГРАМ

ОД 17 часова до поноћи, као део пратећег програма, у Музеју Народног позоришта моћи ће да се погледа изложба "Почеци позоришног живота у Кнежевини Србији и оснивање Народног позоришта у Београду", ауторке Јелице Стевановић.


Ивана Вујић, Горан Весић, Јасмина Трумбеташ Петровић и Константин Костјуков
 Фото Беоинфо

(Р.Радосављевић, `вечерње НОВОСТИ)


***

Градски оци иду корак унапред. Већ су испланирали "Дочек Нове 2020.Године" и још свашта

***

Дочек нове 2020. на Тргу републике!

Плато на тргу убудуће ће бити центар културних збивања и манифестација. Ту ће бити пребачен комплетан новогодишњи програм са Трга Николе Пашића, као и велико клизалиште

Са једног од ранијих дочека Нове године Фото М. Лабудовић

- Трг ће се користити за разне манифестације, концерте. Ту ће бити пребачен комплетан новогодишњи програм са Трга Николе Пашића, као и велико клизалиште. Током децембра и јануара на тргу ће бити организовани догађаји намењени деци - појаснио је Весић и додао да ће 7. септембра ту бити одржана опера на отвореном Народног позоришта.

Рекао је да је било време да Београд добије такав трг, уређен простор и да сви велики европски градови имају велике масивне тргове на којима је велики простор који одаје снагу тог трга и града.

- Трг је сада уређен како треба, постављен је најквалитетнији гранит, урађена је улица, такође у граниту, која ће бити зона успореног саобраћаја. Посађена су 53 стабла, што је за 19 више него раније, постављене "паметне клупе" које имају соларне панеле, пуњаче за мобилни телефон, бежични интернет.

Да ће део програма "Београдска зима" бити пресељен на Трг републике, потврдио је и Дарко Главаш, Секретар за послове одбране, ванредних ситуација и комуникацију са грађанима.

- Са овако реконструисаним тргом и распоређеним дрворедом, добили смо већи простор за 2.000 квадрата. Има места и за постављање клизалишта, и за сцену, али и да се "смести" око 20.000 људи. Потенцијал простора је велики, тек треба да га откријемо - казао је Главаш за `Новости`.

(вечерње НОВОСТИ)

***

Као што рекоше неки у коментарима,

Цитат
Oni su i napravili ovako ružan trg da bi imali mesta za vašar! Znate kako se kaže:"ja hocu iz sela,ali ono neče iz mene."Sada ce i više kućica da stane,pa svaka po minimum 1.000€ mesećno puta bar 30 kucica pa puta 5 meseci-izračunajte!

Цитат
Zar je zato trg postao onakva golet bez imalo drveca i cveca.Sve ce od zabave proci a trg ce ostati sumoran i hladan,nevoljen.Ako se ne obogati sadrzajem punog drveca i cveca klupa nikad nece biti voljen kao sto je bio.Nadam se da spomenik nece biti onako usamljen do neprepoznatljivosti.

...дакле, СНС "ЦИРКУС" је стигао у Град Београд, али са намером да ту дуууго, још дугооо остане Зеленко

119  Форум / Свет / Одг: Либија, јуче, данас и...сутра послато: Септембар 02, 2019, 21:01:55
сад им није ништа боље

ГАДАФИ ЈЕ ПРЕ 50 ГОДИНА СТУПИО НА ВЛАСТ:
У његово време није било рачуна за струју, новац од нафте
се сливао у џепове грађана,
 а данас влада хаос!
Пророчке речи које је изрекао 7 месеци пре смрти
 и данас се памте!
Либија је у потпуном хаосу од 2011. када је свргнут тадашњи дугогодишњи вођа Муамер Гадафи.

Нафтом и гасом богатом земљом управљају представници најмање две власти, влада у Триполију која ужива подршку УН-а и друга на истоку земље у Тобруку коју подупиру снаге Калифе Хафтара, иза кога стоје Египат и Уједињени Арапски Емирати.

Хафтар је 2014. окупио бивше Гадафијеве снаге и у три године борби освојио највећи град на истоку земље Бенгази. Ове године је освојио југ земље и нафтна поља.Млади пуковник Гадафи имао је само 27 година када је заједно са својим колегама из војске извршио војни удар, скинуо краља Либије Идриза И, укинуо монархију и прогласио Либијску Арапску Републику.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=KBQiV76IFqo" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=KBQiV76IFqo</a>


Пре тачно 50 година дошао је на власт у Либији

Бивши студент Харварда и Оксфорда, рођен у бедуинском шатору у пустињи, постао је један од најмлађих председника у Африци. Узор му је био египатски председник Насер кога многи и даље у арапском свету гледају као симбола арапске слободе и дигнитета.

Гадафи током 24 године дуге владавине није имао никакву службену функцију.
Није био ни председник ни премијер. Био је пуковник.

Његова идеологија је била мешавина арапског национализма и социјализма. Гадафи је забранио сваку опозицију, национализовао нафтне компаније и банке, протерао 25.000 Италијана из земље и седамдесетих година профитирао од експлозије цена нафте.

Либија је тако постала богата земља којом наводно влада народ, а контролише је председник.

Становништво је масовно преселио у модерне станове, с водом, струјом и сателитском телевизијом. Према систему који је Гадафи развио доласком на власт образовање и здравство су били бесплатни у Либији.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=XXyklKsW8bs" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=XXyklKsW8bs</a>


Пре доласка Гадафија на власт, само 25 одсто становништва било је писмено. Данас 83 одсто Либијаца чита и пише, а 25 одсто има факултетску диплому.

Сваки Либијац који није могао да нађе запослење по завршетку школовања добијао је новчану помоћ у висини плате предвиђене за ту врсту занимања. За свако рођено дете жене би добијале по 5.000 америчких долара. Део новца зарађен продајом нафте, главног извозног артикла земље, сливао се на рачуне свих грађана Либије.


Нису постојали рачуни за струју јер је била бесплатна за све грађане, а нису постојале ни камате на кредите у банкама које су све биле државне.

Гадафи је излазио у сусрет и младенцима. Сваки млади брачни пар добијао је од државе по 50.000 америчких долара како би купио стан и засновао породицу.

Држава је партиципирала чак и у куповини аутомобила за 50 одсто, а гориво је коштало 0,14 долара за литар.

Годинама су се европски политичари надметали код Гадафија за наклоност, уговоре, нафту и приступ тржишту.

Противнике режима и своје власти ликвидирао је и у Либији и у иностранству и о томе се није либио да говори. Године 1982. казао је да је "одговорност либијског народа да ликвидира ту багру која нарушава либијски углед у свету".

У марту 2011. године, Гадафи је упозорио да без стабилне Либије неће бити никога ко ће контролисати безброј избеглица из Африке и Блиског истока који ће бежати у Европу.

"Милиони избеглица преплавиће европске границе и дефинитивно изненадити западне политичаре. Милиони Африканаца преко Медитерана могу да пређу у Француску и Италију, али Либија игра улогу у безбедности на Медитерану. Верујте, Медитеран ће постати море хаоса", упозорио је Гадафи седам месеци пре него што је брутално погубљен.

У отвореном писму које је објавио руски дневник Завтра у мају 2011. Гадафи је написао: "Слушајте ме сад, ви људи из НАТО-а! Бомбардујете зид који стоји на путу мигрантима из Африке ка Европи, и терористима Ал Каиде. Тај зид је Либија. Ви сте га разбили. Ви сте идиоти, и горећете у паклу због хиљада миграната из Африке, и због подршке Ал Каиди. То ће бити тако. Ја никада не лажем. Не лажем ни сада".

Нико га није слушао. Уместо тога, Запад је покренуо војну интервенцију да сруши Гадафија с власти и од Либије није остало ништа. А баш како је Гадафи прорекао, Медитеран је постао море хаоса и велика гробница.

Гадафија су побуњеничке снаге убиле 20. октобра 2011. Ликвидирали су га у родном Сирту, његовом најјачем упоришту и склоништу метком у желудац и главу.

Бивши амерички председник Барак Обама рекао да му је највећа грешка у мандату била Либија која је сад, рекао је, 'у хаосу'. Додуше, сматра да је интервенција у Либији била добра одлука, али да је погрешио јер није урадио ништа након тога.

(Курир)

***

Од америчке "демократије" цели свет се зави у црно.

120  Форум / Политика / Одг: Предизборно сређивање града Београда послато: Септембар 01, 2019, 07:05:33
Весић: Трг републике отворен за саобраћај, завршен пре рока
Сви радови на Тргу републике су завршени и овај јавни простор у суботу јутро у девет сати отворен је за саобраћај и пешаке, изјавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Педесет и пет дана пре рока град Београд је успешно завршио реконструкцију Трга републике, рекао је Весић и честитао компанији Штрабаг и Дирекцији за градског грађевинско земљиште града Београда на одлично обављеном послу.

"Београд је коначно добио централни трг какав имају велике европске метрополе", рекао је Весић гостујући у јутарњем програму РТВ Пинк.

Направљена је раскошна и пространа пешачка зона, дрвореди који имају 27 стабала више него раније, а постављено је 12 жардињера са украсним дрвећем какве се од прошле године налазе у Балканској улици, четири саобраћајне траке, нова контактна мрежа за тролејбусе, паметне клупе с бесплатним интернетом, сензорима за температуру, квалитет ваздуха и буку...

На тргу је постављено 100 светиљки на даљинско управљање чије светло може да се прилагођава догађајима који се на Тргу организују, паркинг за бицикле и потапајући стубићи са камерама...

"Све то краси нови Трг републике у Београду, који сви пешаци и возачи поново користе од јутрос", рекао је Весић.

Како каже, Трг републике није био обична грађевинска реконструкција, већ уређење најважнијег градског простора на коме ће грађани сада моћи да користе много квалитетних садржаја.

Све је и рађено с циљем да се добије што више простора за пешаке, да има више зеленила, бесплатан вај-фај, најбоља расвета у граду и још много тога, додао је он.

Тај простор ће се, додао је Весић, сада користити за манифестације, од позоришних представа до модних ревија.

Он је захвалио грађанима који су имали стрпљења да сачекају завршетак радова.

Нова јавна расвета обезбеђује осветљење платоа, пешачких стаза са бочних страна, сценску и декоративну расвету, осветљење Споменика кнезу Михаилу са четири канделабра, фасада Народног позоришта и Народног музеја и саобраћајног потеза Коларчева-Македонска.


"За осветљење трга уграђено је преко 100 нових светиљки у систем даљинског управљања. На читавом простору је засађено 27 нових стабала, па тако са већ постојећим сада има преко 50 стабала на потезу Васина – Македонска - Коларчева. Поред 27 камених клупа, на Тргу републике ће се налазити и пет паметних клупа с бесплатним интернетом, сензорима и пуњачима за преносиве уређаје. На две локације предвиђено је и шест потапајућих стубића, који омогућавају улазак возила с дозволом, а паркинг за бицикле постављен је у зони дрвореда код Народног музеја, према углу с Васином улицом”, рекао је Весић.

Он је додао да је посебном обрадом гранита на пешачком делу обележено место на коме се налазила Стамбол капија, а на појединим плочама гранита биће обележено и место где су сахрањивани црвеноармејци пали у борби за ослобођење Београда 1944. године.

"Захваљујем се грађанима Београда који су имали стрпљења да сачекају да завршимо радове али сада сви заједно можемо да уживамо у дивном градском тргу. Захваљујем им се јер су издржали тортуру Драгана Ђиласа, Вука Јеремића и Бошка Обрадовића који су све учинили претходних месеци да се реконструкција Трга републике никада не заврши", рекао је Весић.

Како каже, уништавали су саобраћајне знаке, рушили ограде, блокирали радове, нападали раднике и девастирали градску имовину.

"Лагали су да неће бити више саобраћаја на Тргу, да ће бити уклоњен споменик Кнезу Михаилу. Данас је тужан дан за Ђиласа, Јеремића и Обрадовића који су поражени тиме што је Трг републике завршен. Победио је Београд који жели да живи, да се мења и развија. Зато, драге Београђанке и Београђани нека нам је са срећом наш нови Трг који ће користити генерације иза нас”, поручио је Весић.

Он је додао и да ће и Карађорђева улица у недељу бити отворена за саобраћај и да је та улица пример како се на прави начин реконструишу улице у граду.ВЕСИЋ: НЕ МОГУ ДА ПРЕЖАЛЕ ШТО ЈЕ ОТВОРЕН ТРГ РЕПУБЛИКЕ

Заменик градоначелника Београда Горан Весић оценио је да у данашњем инциденту у центру града има елемената кривичног дела као и прекршаја, и да "Ђиласови плаћеници не могу да прежале зато што је отворен Трг републике".

"Погледајте како су дивљаци Бастаћ и Јовановић физички напали градског одборника Немању Јоксимовића и новинара који је покушао да сними њихово дивљање. Не могу ови лудаци и Ђиласови плаћеници да прежале зато што је отворен Трг републике. Има овде елемената кривичног дела као и прекршаја, али у свакој земљи би ова два насилника и лудака одвели право у лудницу", написао је на Фејсбук профилу Весић.

На данас отвореном за пешаке и саобраћај Тргу републике дошло је до инцидента када су председник општине Стари град и Марко Бастаћ и одборник НС Никола Јовановић пресрели и вербално напали представнике градске управе приликом промотивне вожње "Врабац сервиса", који је такође данас почео са радом.

Бастаћ и његове присталице су се најпре окупили на Тргу републике, на најављену "последњу блокаду" Трга, где су упалили бакље, жвиждали и скандирали, а након тога се упутили за колоном возила "Врабац сервиса", у тренутку када је пролазио Чика Љубином улицом и вербално се сукобили са функционерима СНС.

Иако је у Чика Љубиној био и одборник СНС Немања Јоксимовићу, Бастаћ, праћен присталицама, вербално га је напао, питајући колико је коштала реконструкција Трга, где иде новац грађана...ВЕСИЋ: НЕМАЧКИ СИСТЕМ ПОТАПАЈУЋИХ СТУБИЋА ОД ДАНАС У ЦЕНТРУ

Заменик градоначелника Горан Весић изјавио је да од данас у најужем центру Београда, на ободу пешачке зоне, ради систем потапајућих стубића какав постоји у Берлину и другим немачким градовима.

"Поставили смо 15 потапајућих стубића на седам локација на ободима пешачке зоне. Свака локација опремљена је камерама и интерфоном. Систем управљања је путем ТАГ-система", рекао је Весић, саопштио је градски Секретаријат за информисање.

Он је објаснио да возило које има решење Секретаријата за саобраћај Скупштине града Београда зависно од режима уласка који му је додељен (6-9 сати за доставна возила, 0-24 за станаре у пешачкој зони, 0-8 часова за посебна возила) могу да улазе аутоматски тако што камера “очитава” таблицу само на једној или више локација, зависно од решења Секретаријата.

"Сви улази се надгледају путем камера од 0-24 сата из мониторинг-собе у гаражи Обилићев венац као и из Контролно-оперативног центра у Масариковој улици", рекао је Весић.

Он је објаснио да становници пешачке зоне могу од 0-24 сата да се информишу о начинима коришћења потапајућих стубића на телефон 2639-575.

(Танјуг)
***

Пратећи коментаре по друштвеним мрежама на прсте могу да се преброје они који имају позитивно мишљење о садашњем изгледу Трга Републике. Пренећу пар оних који су у већини:

Цитат
Na šta je ovde potrošeno 10 miliona evra naših para i na čemu se radilo 400 dana?

Цитат
Cestitamo, dobili smo najruzniji glavni trg u Evropi


Цитат
Kakvo ruglo u odnosu na pređašnji izgled. Gomila betona i ništa više.


Цитат
Trg bez duše,bez života,betonska ploča drveće u velikim saksijama.Očigledno je trg prepakovan za buduće mitinge nema normalnog zelenila koje bi smetalo.


Цитат
Užasna bezoblična betonska površina. Stari trg je bio mnogo lepši, a na ovo je oprana gomila naših para. Ružno i tužno.


Цитат
puno para za gomilu betona.glavna atrakcija pametne klupe(za dva dana postace glupe) i potapajuci stubici

Цитат
Žali bože para... premalo drveca...travnatih površina....fontanta da se rashladi... samo beton i kamen...pustinja i stepa... ima i drugih ekoloških materijala za poplocavanje koji ne greju noću pa da ne spavamo pod klimama...kec ko vrata za ovo

Цитат
Zašto nije ostavljena mala fontana na mestu gde je bila??? Previše betona, premalo cveća i drveća. Za radove koji su trajali godinu dana i napravili konfuziju u saobraćaju, trg izgleda prosečno i dosadno.

Цитат
Ovo izgleda katastrofalno, nedovrseno, ogoljeno...
Да се подсетимо, Трг Републике је до скора овако изгледао:

Вучић и Весић обилазе радове на Тргу
Од јуче, након толико времена, колико је трајала реконструкција, Трг Републике сада изгледа овако:
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=Xm_y7llHAEc" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=Xm_y7llHAEc</a>


Дакле, не треба бити неки стручњак, него само веровати својим очима, па рећи истину. Ово је више него УЖАС!
Трг је потпуно изгубио ону топлину, где год погледаш СИВО,СИВО,СИВО. Суморно и хладно. Интересује ме само да ли ће оно дрвеће успети да порасте и да буде као што је било оно које је ПОСЕЧЕНО приликом реконструкције.
121  Форум / Српске везе - Огласите се лично / Одг: ЛИТИЈОМ за ... (2.део) послато: Август 31, 2019, 07:17:35

181. Литија  за Православну слободу Србије

одржаће се
 

у суботу, 31.августа

Окупљање у 15:30 часова испред владе Србије!
Литија креће ка Патријаршији,
 поред Скупштине до РТС јавног сервиса и назад.


Народе дођите
 да у миру прођемо Литијом и молимо се  Светом Архангелу Михаилу и
Српским Свецима за спас наше Светиње
.Нема прече потребе данашњице –
од одбране Православља и Грачанице !

Цитат

Устаљени програм свакосуботњих Литија:
 Окупљање у 15:30 часова испред назовивладе Србије,
уводно обраћање у 15:45,
полазак Литије у 16:00, обраћања испред Патријаршије у 16:45,
испред НеНародне Скупштине око 17:50,
 испред лажљивог РТС-а око 18:10
и, потом, повратак на централно место непрестаних
Православних протеста
испред назовивладе Србије око 19:00 часова.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=eMoJskDvIZ4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=eMoJskDvIZ4</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=En_Q8jwtSxM" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=En_Q8jwtSxM</a>


Богом нам добродошли
 док времена за сведочење Истине и наде за Васкрс Грачанице,
а тиме и наде за слободу Православне Србије, јоште има!


(Истинољубље)
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=03Qf2CIXXs4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=03Qf2CIXXs4</a>
122  Форум / Србија / Одг: ОПАСНЕ игре око Института "Винча" послато: Август 30, 2019, 09:23:51
`Винча` добија другог в.д. директора


ИНСТИТУТ за нуклеарне науке "Винча" данас ће добити новог в. д. директора, уместо досадашњег Златка Ракочевића.

Фото Н. Скендерија


- Биће именована особа из света науке, аполитична, са високим научним референцама и из редова запослених у `Винчи` - најавио је за `Новости` проф. др Владимир Поповић, државни секретар у Министарству просвете. - Није тачно да хоћемо да вратимо претходну управу, која је смењена.

Међутим, четири научна већа `Винче` протестовала су што на претходној седници УО за директора није изабран др Златко Ракочевић, који је, тврде, допринео смањењу тензија у Институту, након скандала са претходном директорком Милицом Марчета Канински. Ракочевић је на Научном већу добио двотрећинску подршку, а преостала три кандидата неупоредиво мањи број гласова.

- Упркос очекивањима научне заједнице Института, УО није подржао предлог и мишљење Научног већа и није изабрао директора. Неприхватљиво је игнорисање овако јасно изнетог става истраживача - наводи група истраживача.

С друге стране, Владимир Поповић каже да Ракочевић ускоро пуни 65 година, чиме ће испунити услове за пензију, а да Министарство жели решење за наредне четири године.

- Откад је Ракочевић дошао, додатно су се подизале тензије у Институту, у коме је ионако било много проблема од претходне управе - каже Поповић. - Нико није утицао на одлуке УО, јер у њему седе људи који себи не би ни дозволили да неко утиче на њих. Ракочевићем нису били задовољни, а остала три кандидата нису хтели да подрже, због мало гласова добијених на већу.


(Е.В.Н. вечерње НОВОСТИ)


***ГОДИНАМА ЧЕКАЈУ ДИРЕКТОРА:
 Руководиоцу ЈП "Нуклеарни објекти Србије" одавно
 истекао мандат

Димовић, Николић и Раичевић кандидати да седну у Арбутинину фотељу. Против Арбутине се, како су `Новости` раније писале, води неколико судских спорова због мобинга и отказа


Далибор Арбутина

"НУКЛЕАРНИ објекти Србије" већ пет година чекају да добију директора. Ово јавно предузеће сада води Далибор Арбутина, који је вршилац дужности још од фебруара 2014. године, па је на тој функцији чак четири пута дуже него што је то законом дозвољено.

Против Арбутине се, како су `Новости` раније писале, води неколико судских спорова због мобинга и отказа.

Влада Србије расписала је конкурс за новог директора још 22. фебруара 2017. године (један је расписан и 2013, али је био неуспешан), а тек у јулу 2018. тестирано је седам кандидата пријављених на конкурс. Међу њима је био Арбутина.

У међувремену, Комисији за именовање директора НОС упућен је приговор на његову кандидатуру јер не испуњава услове - није из струке, већ је машински инжењер. А други из групе од седам кандидата, Чедомир Белић, обавестио је надлежне да се повлачи из даље трке за именовање.

Осталих пет кандидата (др Драгана Николић, др Јагош Раичевић, др Иван Виденовић, др Славко Димовић и мр Снежана Павловић) још очекују позив Комисије за именовање директора ради наставка поступка за избор и именовање првог човека ЈП НОС. Од њих петоро, како незванично сазнајемо, двоје више нису "у игри" - Иван Виденовић и Снежана Павловић.

Иначе, НОС има врло специфичну делатност. Њихов задатак се састоји у стручном надзору над нуклеарним активностима и сигурном одлагању и контролисању радиоактивног отпада у Србији. Ово предузеће једини је нуклеарни оператор у земљи. Велики део делатности овог јавног предузећа тесно је везан за континирану међународну сарадњу.

Складиштење озраченог отпада у Винчи Фото Ж. Кнежевић

Поједини запослени тврде да су, због нерешених унутрашњих односа, неповратно изгубљени милиони евра међународне помоћи из ИПА пројеката, а кажу и да сарадња са Међународном агенцијом за атомску енергију тренутно није на нивоу на којем је била пре формирања ЈП НОС.СРБИЈА ГРАДИ НУКЛЕАРКУ СА БУГАРИМА?

БУГАРСКИ вицепремијер Томислав Дончев изјавио је да Северна Македонија и Србија желе удео у будућој нуклеарној електрани "Белене". У Министарству енергетике у среду није био објашњења ове тврдње.

"Белене" се гради на северу Бугарске, близу Дунава, а бугарска влада је 2010. на неодређено време замрзнула овај пројекат због неизвесне исплативости. Пре замрзавања пројекта, Петар Шкундрић, тадашњи министар рударста и енергетике, изјављивао је да би за Србију било корисно да учествује у изградњи ове нуклеарке, јер би имала чисту и јефтинију енергију него из других извора.

(Љ.Б. вечерње НОВОСТИ)


***

Иначе, само да се подсетимо, ЈП НОС је основано у јулу 2009. године и то на иницијативу тадашњег министра науке Божидара Ђелића (ДС), који је тако створио паралелно предузеће у оквиру Интитута `Винча`. Све то не би могло да се изведе без Млађана Динкића, који је био `мирођија` у свакој чорби (влади Србије). То ново предузеће (НОС) је преотело скоро све надлежности Института. Значи, ова власт је у континуитету и по ОВОМ питању, са претходном влашћу.
123  Форум / Србија / Одг: Са оваквим превозом ће Србија у Европу! послато: Август 28, 2019, 03:58:53
`Врабац сервис` стартује 31. августа и биће бесплатан

Електрични превоз у центру Београда `Врабац сервис` почеће са радом 31. августа и биће бесплатан, најавио је данас заменик градоначелника Горан Весић.


Линија у дужини од 2,5 километара имаће осам стајалишних места, а интервал између возила ће бити десет минута.

Весић објашњава да ће електрична возила полазити од `Руског цара`, дуж пешачке зоне, поред `Танјуга`, Косанчићевог венца и назад до гараже на Обилићевом венцу где ће се возила пунити.

"То показује нашу одгворност према заштити животне средине и смисао изградње пешачке зоне", рекао је Весић у Скупштини града где је присуствовао потписивању уговора о донацији четири таква возила.

Набавка возила је резултат заједничког пројекта Удружења "Моја Србија, мој избор" и компаније НИС.

Весић је НИС-у и удружењу захвалио на донацији, наводећи да град има изузетну сарадњу са том компанијом која сваке године помаже различите пројекте у Београду.

"Они су пример како је једна компанија има осећај за локалну самоуправу и друштвену заједницу", рекао је Весић.

Заменик генералног директора НИС-а Вадим Смирнов каже да је НИС као друштвено одговорна компанија одавно препознала да њен развој није могућ без развоја заједнице и града у којем послује.

"Радујемо се кад видимо промене које се очигледно дешавају у овом граду. Могу да кажем да је град добар пример у ком правцу треба ићи када је реч о побољшању живота", рекао је он.

Подсетио је да у Београду у НИС-у ради 2.000 радника у више од 40 објеката. "Планирамо буџет за следећу годину и том буџету предвиђена је многобројне акције у циљу побољшања живота у нашем омиљеном Београду", рекао је Смирнов.

Милан Ристић из Удружења Моја Србија - мој избор каже да сличан сервис посотји и у другим градовима, Бечу, Прагу, Будимпешти...

"Када смо писали пројекат замислили смо га као почетак једног система који ће да се шири и мислим да је граду Београду потребно још више возила и ставрање нових линија. Прве линије предвиђене да функционишу у централној градској зони, међутим, потребно је да због туриста таква возила буду и на пристаништву, да постоје туре до Кнез Михаилове улице, Скадарлије...", рекао је Ристић.

Према речима директора ГСП-а Радише Момчиловића, успостављање превоза у пешачкој зони има изузетан значај за грађане који живе у центру, али и за туристе.

"Линија ће функционисати као кружна, дужине је 2,5 километра. Имамо осам стајалишних места, а интервал између возила је десет минута", рекао је Момчиловић.

(Танјуг)***


Није ми јасно, зашто су тај део града претворили у пешачку зону, ако ће у њој ипак да постоји превоз!?! Битно је да су том превозу наденули име "Врабац сервис", а својим (НЕ)чињењем су скоро па ПРОТЕРАЛИ оне праве врапчиће, популарне џивџане, из скоро свих делова Београда. А врабац је један од симбола града Београда. Сада, уместо врабаца и њиховог дивног цвркута градским парковима господаре голубови, свраке и вране, којих из године у годину има све више.

124  Форум / Српске везе - Огласите се лично / Одг: ЛИТИЈОМ за ... (2.део) послато: Август 24, 2019, 07:01:14

180. Литија  за Православну слободу Србије

одржаће се
 

у суботу, 24.августа

Окупљање у 15:30 часова испред владе Србије!
Литија креће ка Патријаршији,
 поред Скупштине до РТС јавног сервиса и назад.


Народе дођите
 да у миру прођемо Литијом и молимо се  Светом Архангелу Михаилу и
Српским Свецима за спас наше Светиње
.Нема прече потребе данашњице –
од одбране Православља и Грачанице !

Цитат

Устаљени програм свакосуботњих Литија:
 Окупљање у 15:30 часова испред назовивладе Србије,
уводно обраћање у 15:45,
полазак Литије у 16:00, обраћања испред Патријаршије у 16:45,
испред НеНародне Скупштине око 17:50,
 испред лажљивог РТС-а око 18:10
и, потом, повратак на централно место непрестаних
Православних протеста
испред назовивладе Србије око 19:00 часова.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=eMoJskDvIZ4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=eMoJskDvIZ4</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=En_Q8jwtSxM" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=En_Q8jwtSxM</a>


Богом нам добродошли
 док времена за сведочење Истине и наде за Васкрс Грачанице,
а тиме и наде за слободу Православне Србије, јоште има!


(Истинољубље)
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=03Qf2CIXXs4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=03Qf2CIXXs4</a>
125  Форум / Политика / Одг: Предизборно сређивање града Београда послато: Август 23, 2019, 18:30:31
Реконструкција Трга Никола Пашић

ФОНТАНА на Тргу Николе Пашића остаје на истом месту и после реконструкције овог престоничког сквера. Према победничком идејном решењу архитеката Зорице Савичић и Зорана Дмитровића, чувени водоскок биће редизајниран тако да подсећа на онај изворни који је красио плато педесетих година прошлог века.

Нацрт: Будући изглед платоа

Према ранијим најавама, радови на реконструкцији требало би да почну у току следеће године, а да трг заблиста у новом сјају до краја 2020. године.

Садашње ивице, тачније ограде фонтане неће бити, дубина ће бити мања, па ће вода бити доступнија суграђанима. Људи ће моћи да приђу ближе фонтани, без бојазни да се оклизну. Такође, планирано је да ту буду водоскоци који излазе из тла, са плитким воденим огледалом. То значи да ће кроз тај простор моћи да се "прође" у периоду када фонтана не буде радила.

Велику пажњу у јавности изазвала је информација да ће следеће године фонтана на Тргу Николе Пашића отићи у прошлост, а све због нацрта другопласираног идејног решења које је кружило интернетом, а према којем није предвиђен водоскок.

Како истиче архитекта Зорица Савичић, један од твораца победничког пројекта, будућа реконструкција није питање концепта, већ стања целог Трга Николе Пашића, јер је садашња фонтана дотрајала

Изглед фонтане сада

- Редизајн водоскока има за циљ мултифункционалније коришћење простора трга, као и решење проблема баријера у простору - каже, за "Новости", архитекта Савичић. - Наиме, у периоду када фонтана не ради, простор са видљивим цевима и преливима је естетски и функционално неадекватно искоришћен. Коначан изглед фонтане биће дефинисан кроз израду главног извођачког пројекта, а ми као ауторски тим смо кроз идејно решење из 2016. године дали смернице за даљу разраду фонтане.

А да ли ће на обновљеној фонтани вода и убудуће ићи неколико метара увис, још није познато, а коначнни суд даће тим хидростручњака.

- О будућем дизајну воде која се распрскава около биће одлучиваће стручњаци и донеће одлуку о томе да ли ће водоскок бити као и досада, или ће се грандиозни гејзир укључивати само у посебним приликама.

Иначе, архитекте наглашавају да је оригинални изглед фонтане промењен деведесетих година прошлог века, када је у кружни део фонтане уграђено врело са издигнутим шиљцима.
ПОСТОЉЕ ПАШИЋЕВОГ СПОМЕНИКА БИЋЕ НИЖЕ?


СПОМЕНИК Николи Пашићу би такође требало да буде реконструисан. Идејним решењем није предвиђено уклањање споменика, али би позицију монумента требало прилагодити изворном духу овог трга, истичу архитекте.


- Сматрамо да је постамент својом величином и обрадом неадекватан, што је последица начина и времена у којем је постављен без икакве студије која би сагледавала његов положај у ширем и ужем контексту. Постамент споменика је зрео за реконструкцију, из техничких разлога, а управо је најављена реконструкција прилика да споменик добије адекватан третман - наглашавају архитекте Савичић и Дмитровић.

Иначе, постоји могућност да постамент монумента буде нижи, али урбанисти кажу да ће о томе одлучити аутор скулптуре, уколико висина споменика носи одређену симболику.

- Коначну одлуку донеће надлежне институције давањем услова и сагласности за третман споменика.

Цитат
КАО НА СЛАВИЈИ

ГЛАВНИ градски урбаниста Марко Стојчић пре неколико дана изјавио је да ће сви бити задовољни будућим решењем. - Ако буде техничких услова, фонтана ће бити у функцији свих 12 месеци у години, као и она на Славији. Оно што је сигурно, изглед фонтане ће у највећој мери бити сличан овом какав је данас - рекао је Стојчић.

(С.Видачковић, `вечерње НОВОСТИ`)


***

Весић и градска власт раскопаше цели град, отворише градилишта на неколико локација, буквално блокираше саобраћај у Београду. Опасно су се намерачили на градске тргове. Мењају им изглед, наводно враћајући их на нека првобитна стања, а како то изгледа, видећемо ускоро, јер најављују коначно отварање Трга Републике, 1.септембра ове године.
126  Форум / Србија / Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна послато: Август 22, 2019, 17:15:23
Дивље депоније ничу свуда, а регионалне нико нећеНи после скоро деценију, Србија није покренула планирана велика сметлишта. Од планираних 26 "складишта отпада", завршено је или се крају приводи 17. Чак 4.500 дивљих депонија често смештено уз саме обалеУ СТРАТЕГИЈАМА је давно уписано да Србији треба 26 регионалних депонија. Скоро деценију касније нисмо стигли до тог броја. Раде, уређују се или се приводе крају њих 17. Остале нису одмакле даље од планова, кажу упућени, јер се општине тешко договарају о томе где би требало да буду, ко би њима требало да управља, али и за чијег мандата да се отворе.

Према подацима Агенције за заштиту животне средине, у Србији су лоциране 164 депоније које користе општинска јавна комунална предузећа за одлагање отпада. "Дивљих" је, међутим, близу 4.500.

Често су уз обале реке, језера, настају и шире се стихијски, и озбиљно угрожавају животну средину.

У Суботици је пре три године почела градња трансфер-станица и центара за сакупљање, а годину касније и регионалног центра. Недавно је градња завршена, а тренутно је у току тестирање опреме. Када центар проради, требало би да се затворе све локалне депоније сметлишта. Проналажење радника је један од изазова пред којим је Регионална депонија у Суботици. Наруку им не иде ни забрана запошљавања у јавном сектору, што значи да не могу да понуде сталан посао.

- Очекујемо позитивно мишљење Комисије за технички пријем. Надамо се да ћемо наредних недеља почети са пробним радом, а потом и почети да радимо - каже Чила Голи, директор регионалне депоније у Суботици. - Депонија решава проблем и околних градова и општине. Користиће је Бачка Топола, Сента, Кањижа, Чока, Нови Кнежевац и Мали Иђош. Имамо проблем са ангажманом људи. То што не можемо да понудимо стални посао је само део проблема. Ово и није атрактивно занимање. Ти људи треба да се баве смећем и пребирају по њему, тако да и то утиче на интересовање.

У Србији, према подацима Агенције за заштиту животне средине, 15 општина не депонује отпад на својој територији, већ за то користи депонију неке друге општине. Међу њима су Нова Црња, Сремски Карловци, Сечањ, Алибунар, Богатић, Мионица, Рача, Баточина...

- Од планираних 26 регионалних центара за управљање отпадом, до 2016. године пуштено је у рад осам регионалних депонија, а реализација осталих депонија у директној је корелацији са ниским степеном остваривања регионалне сарадње између општина - стоји у недавно усвојеној Стратегији урбаног развоја. - Због недостатка простора за даљу евакуацију отпада услед препуњених депонија, као и недостатка регионалног система управљања, поједине општине своје укупне токове отпада преусмеравају на суседне општинске депоније.

Међу локалним самоуправама које су успеле да савладају уобичајене препреке и покрену регионалну депонију је - Пирот. Она ради већ шест година. Уз средства Министарства за заштиту животне средине, ускоро ће се проширити и покренути нови погон.

- Наша депонија покрива и потребе Беле Паланке, Бабушнице и Димитровграда. Постоји могућност да нам припоје још неке локалне самоуправе - објашњава Владан Васић, градоначелник Пирота. - Било је проблема покренути је. Локалне самоуправе се тешко договрају, тешко је управљати заједничким предузећем. Све то смо и ми имали као проблем, али смо га превазишли. Депонија послује и желимо да је унапредимо.

Фото В. ЋирићПРОБЛЕМ ГРАЂЕВИНСКИ ОТПАД

ПОСЕБАН проблем је одлагање грађевинског отпада. У Пироту постоји депонија за те намене, али је грађани не користе.

- Проблем је и грађевински отпад. Ми имамо депонију за њега, али је тешко натерати људе да је користе - каже градоначелник Владан Васић. - Размишљамо да то решимо тако што ћемо обавезу одношења отпада на депонију условити издавањем грађевинске дозволе.


(Сандра Булатовић, вечерње НОВОСТИ)

***Београд

127  Форум / Разно / Одг: Православље послато: Август 21, 2019, 06:25:03
ОСАМ ВЕКОВА СРПСКЕ ЦРКВЕ
 Победа вештог дипломате

Како је Свети Сава изборио самосталност и признање српске архиепископије 1219. године
Црква Аја Софија

ДОБИЈАЊЕ аутокефалности за Српску цркву 1219. најзначајнија је дипломатска мисија Светог Саве. Она упечатљиво говори о стремљењима средњовековне српске државе, али и о далековидим проценама и преговарачком таленту будућег првог српског архиепископа. Добијањем црквене самосталности, пре тачно 800 година, рашка држава добила је духовно утемељење и заокружено међународно признање.

Пут до аутокефалне цркве, међутим, није био ни једноставан, нити кратак. Време деловања Светог Саве, политички гледано, није било ништа мање сложено него што је то данас. То је доба сложених међудржавних и међуцрквених односа, кризе Византије као глобалне суперсиле, дуализма њених центара моћи, борбе за осамостаљење народа из њеног Комонвелта... Српски народ имао је ту историјску срећу да кормило његове будућности држи Сава, живи светитељ са јасном визијом кретања државе и значаја народа.Цар Теодор Први Ласкарис

Са овом сликом у мислима Свети Сава се 1219. упутио на пут у Никеју, седиште тадашњег цара Теодора Првог Ласкариса и васељенског патријарха Манојла Сарантена. Овом чину претходило је више важних фактора који су припремили тло за црквено осамостаљење.

Важна чињеница која је утрла пут за осамостаљење Српске цркве је борба за политичко признање српске државе на којој су радили Стефан Немања и његови синови, а која је освојена добијењем краљевске круне из Рима за Стефана Првовенчаног 1217. године. То је, међутим, био тек предуслов, јер је средњи век под државном самосталношћу подразумевао и устројство сопствене црквене организације. То је и тренутак у коме је српска држава била изложена ударима различитих фактора - снажном ширењу грчког утицаја Охридске архиепископије, деловању богумила, римских претензија, освајачким претњама Угарске, која и сама није водила једиствену политику...

Вешто балансирајући у сукобу између Епирске деспотовине и Охридске архиепископије, са једне, и Никејског царства и тамошње патријаршије, са друге стране, Свети Сава је изабрао страну и упутио се у - Никеју. Користећи њихов међусобни сукоб, а дубоко свестан потребе да се организује национална црква, успео је да искористи очекивање цара Теодора Ласкариса да ће благословом за црквену самосталност Срба у њима стећи и новог западног савезника.

"У једној, за цео српски народ, веома важној историјској прекретници подударили су се интереси Србије и Никејског царства и они су, једно другом, изашли у сусрет. Јован Радонић је тачно рекао да је Сави успело да у Никеји "убеди цара Теодора Првог Ласкариса и патријарха Манојла Сарантена да јачање охридске цркве није у њиховом интересу", бележи наш најпознатији црквени историчар Ђоко Слијепчевић.

Доментијан и Теодосије, хроничари Савиног времена, наглашавају да је син Стефана Немање имао визију да се за првог архиепископа изабере неко од његових ученика, који су заједно са њим чинили делегацију која је радила на стицању црквене самосталности. Византијски патријарх и цар Теодор, међутим, инсистирали су да се он прихвати ове дужности, правдајући то вољом Светог духа. На овај начин, испоштован је и средњовековни канонски принцип да се поглавар Цркве бира међу више кандидата.

Сава је у Никеји добио и формалну потврду о свом посвећењу за архиепископа "све српске и поморске земље", како је гласила његова титула, уподобљена наслову српског краља. Грамата у којој је она била наведена била је извор више овлашћења - права да управља, руководи избором епископа, рукополаже свештенике, организује теолошко образовање и шири верско учење. Добијањем самосталности Српска црква стекла је право сазивања архијерејског сабора који је самостално бирао и посвећивао српску вишу јерархију и архиепископа. То је значило и да нови црквени поглавари више нису морали да одлазе у Никеју на чин посвећења, већ су церемоније устоличења обављане у Србији.ИСКУСТВО

ОСИМ царских и патријаршијских грамата, Сава је у Србију из Никеје донео и нешто још драгоценије - цео корпус знања о устројству Цркве и односу са државом, које је тамо стекао. У наредним годинама, доследно и марљиво, он ће примењивати ову науку и обављати, модерно речено, трансфер знања целој генерацији српских клирика. Српске земље почеле су да добијају епископије, владичанска седишта, манастире, свештенике, а самим тим и културу, образовање, законе... Средиште архиепископије у Жичи постало је духовни центар младе српске државе.
ПОГЛАВАРИ СПЦ: АРСЕНИЈЕ ПРВИ


НА црквеном сабору у Жичи 1233. године, када је одлучио да се повуче са архиепископског трона, Свети Сава је за свог наследника предложио Арсенија Првог, свог најодговорнијег ученика и у то време највећег подвижника у жичком братству. Тако је за другог архиепископа српског изабран монах о чијем духовном развоју се оснивач Српске цркве нарочито бринуо будући да је знао да од личности наследника умногоме зависи даља судбина Српске цркве и државе.

Арсеније Први је рођен у селу Дабру код Сланкамена у Срему. У зборнику "Житија краљева и архиепископа српских", Данило Други је написао да је Арсеније још као монах чуо за Саву, па је решио да га потражи. Дошао је у манастир Жичу, где га је Сава примио у манастирско братство. Наводи се и да је Арсеније Сремац био необично даровит човек.

После монголско-татарског пустошења манастира Жиче, архиепископ Арсеније Први је подигао цркву Светих апостола у Пећи, одредивши је да уместо Жиче буде седиште Српске цркве. Његовим ангажовањем, око 1260, црква је и осликана. Заједно са краљем Владиславом старао се око преноса моштију Светог Саве из Трнова у Србију и учествовао је у преносу столице епископа стонских из манастира Пресвете Богородице у Стону у манастир Светог Петра и Павла на Лиму. Због тешке болести (парализе) повукао се са чела Српске цркве 1263, а упокојио се три године касније, 28. октобра, у жичком метоху Црнча код Бијелог Поља на Лиму. Сахрањен је у својој задужбини, Цркви Светих апостола у Пећи. За три деценије, колико је био на трону првојерарха "он доказа да је био достојан Савин наследник".


Седам година после смрти, архиепископ Арсеније Први Сремац, проглашен је за свеца. Његов култ брзо се пренео из Србије у Русију и на сабору у Москви 1549. године је канонизован. До 1724. године, његове мошти су почивале у Пећи, одакле су као вредна реликвија сељене из манастира у манастир у жељи да их Турци не оскрнаве. Најпре су биле у Будимљу (Беране), потом у манастирима Морача, Довоља и Косијерево, а од 1920. године налазе се у манастиру Ждребаоник код Даниловграда.

Култ Светог Арсенија Сремца ширила је руска бела емиграција и по Далеком истоку. Руски архиепископ у Манџурији, Нестор, који је носио титулу камчатски и сеулски, замолио је 1933. патријарха српског Варнаву за део моштију Светог Арсенија. Оне су положене у капели Дома милосрђа у манџуријском граду Харбину. Богословија у Сремским Карловцима данас носи име Светог Арсенија Првог Сремца, другог архиепископа српског. (Ј. М.)ПРИНЦ ЦРКВЕ, ОТАЦ НАЦИЈЕ


НАЈМЛАЂИ син великог жупана Стефана Немање и његове жене Ане, Растко Немањић, рођен је око 1174. године у Расу. Са старијом браћом Вуканом и Стефаном, васпитан од најбољих учитеља, добио је изванредно образовање. Од ране младости показивао је љубав према књизи и вери православној, и "својим изврсним умом задивио родитеље".

Већ у петнаестој години отац му је дао на управљање Хумску област, између Неретве и Дубровника. Његови биографи записали су да је као владар био кротак, благ, љубазан и помагао је сиротињи. Необично мудар, богат и леп, пред собом је имао отворена сва врата славе и уживања. Растко је, међутим, тежио савршенијем, духовном животу. "Презрео је царске дворе, царску круну и порфиру" и, убрзо, око 1192, побегао на Свету Гору, где је "светлост потражио у скромноме манастиру". У осамнаестој години примио је монашки чин у руском манастиру Светог Пантелејмона, и добио име Сава.

Са оцем Немањом, који се замонашио, подигао је Хиландар, први и једини српски манастир на Светој Гори. Деценију касније, "овај краљевић, вођен Божјом руком, врати се у своју земљу као принц цркве и духовни вођа своје нације за сва времена".


По повратку у Србију, измирио је завађену браћу, бавио се просветитељским радом, био духовник нације, исписао прве црквене и народне законе - остварио низ победа без мача. Народ је Саву, како пише његов први биограф и савременик Доментијан, слушао и следио, јер је видео да он живи онако како проповеда. У својој личности, Сава је објединио просветитеља, духовника, државника, писца и учитеља. Године 1234, кренуо је на своје друго путовање у Свету земљу. На повратку, упокојио се у Трнову, у Бугарској, 27/14. јануара 1235. године. Његове мошти, у своју задужбину Милешеву, пренео је краљ Владислав, две године касније. У наредним вековима, Милешева је постала поклоничко место, које су осим народа свих вера и српских владара, посећивали и помагали и босански банови, херцеговачки кнежеви, приморски жупани и краљеви. Тако је било до поткрај 16. века, када је султан Мухамед Трећи наредио Синан-паши "да једном заувек угуши побуну код Срба, не бирајући средства". Обавештен да су манастири места у којима се подгрева дух побуне против Турака, Синан-паша нареди да се тело Светог Саве пренесе у Београд и тамо спали. То је учеињено 10. маја/27. априла 1595. године. (Ј. М.)


ПОДАЦИ
* 1198. почиње градња манастира Хиландар
* 1204. крсташко освајање Цариграда
* 1208. Свети Сава пише Студенички типик


Цитат
ДОПРИНОС `НОВОСТИ`

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ осам векова самосталности СПЦ догађај је који ће без сумње обележити 2019. годину. `Вечерње новости` у сарадњи са Министарством културе и информисања даће свој допринос значајној годишњици. У оквиру серијала посвећеног овој теми сваког понедељка читаоци `Новости` могу да очекују чланке посвећене најважнијим догађајима из богате црквене историје, светосављу, улози Цркве у чувању националног идентитета српског народа...

(Р.Драговић, вечерње НОВОСТИ)

128  Форум / Срби у окружењу и расејању / Одг: Црна Гора данас и сутра послато: Август 18, 2019, 15:39:00
ШИПТАРИ МАЛТРЕТИРАЛИ МОНАХИЊЕ:
 Иживљавање дивљака у женском православном манастиру!

Група од двадесетак Шиптара из оближњег села Мурићи неколико дана је долазила у манастир Бешку и провоцирала и узнемиравала монахиње, тврдећи да је то њихово. Због свега, према сведочењу мјештана, била је и ангажована црногорска полиција, која и даље повремено патролира у близини манастира. Такође, дошло је и до окупљања и самоорганизовања локалних православаца који су желели да заштите манастир.

Овим су потврђени и наводи митрополита црногорско-приморског Амфилохија, који је пре три дана за ТВ Нови први пут јавно саопштио да је у Бешки дошло до инцидената, а интересантан је детаљ да се о овоме у црногорској јавности готово не зна ништа.


Подсетимо, у питању је женски манастир из 15. века, задужбина Ђурађа Балшића и Јелене Балшић, ћерке кнеза Лазара и кнегиње Милице, која је и сахрањена у Бешки, а коју је православна црква прогласила за светитељку.

(Новости)


***

ПОТРЕСНО СВЕДОЧЕЊЕ МОНАХИЊЕ ИЗ МАНАСТИРА БЕШКА:
 Шиптари су нам говорили да је манастир њихов, нудили нам паре да нас отерају одавдеМонахиње из манастира Бешка на Скадарском језеру потврдили су `Танјугу` да им је пре пар дана претила група Шиптара, који су наводно дошли да обиђу ову светињу.

"Говорили су нам да манастир није наш, као што није наше ни Косово и претили да ће нас отерати одавде", рекла је `Танјугу` у телефонском разговору монахиња Варвара.

Каже у среду у манастирски комплекс ушло је десет мушкараца ,неколико жена и деце који су након поздрава захтевали да снимају комплекс професионалном камером.

Када им је речено да је за то потребан благослова митрополије, Варвара прича да им је узврачено смехом и порукама да комплекс није у власништво манастира, а један од њих који се представио као новинар питао их је чији је манастир.


На одговор монахиња" Српске православне цркве" узвратио је иронично:"Зар то није био католички манастир?".

Тражили су да виде и једну старију монахињу за коју су тврдили да је Албанка, препричава ова немили догађај Варвара и објашњава да је реч о старијој монахињи која говори албански језик и која је живела раније у Вракаји у Албанији, али да је она српског порекла.

Како каже Варвара, мислила је да ће се тензије смирите након што је дошла та монахиња и почела разговор са њима на албанском, међутим у једном тренутку је чула како Шиптари вичу и снимају мобилним телефоном.

"Ми ћемо вас одавде истерати, ово је наше, као што је наше и Косово", узвикивали су Шиптари, прича Варвара.


"Говорили су нам и да дају и велике паре како би нас истерали из манастира и тврдили да је то Џамијски вакуф и да је то њихово".


Када су одлазили наводи Варвара запретили су им да ће се они поново видети, па да монахиње страхују да ће бити нападнуте ван манастира.
Фото: З.Јовановић

Случај је пријављен полицији, монахиње су дале изјаву, али још нису откривени Шиптари који су им претили, а Варвара подсећа и да је прошле године двојица Шиптара напали багеристу који је радио на имању манастири претили да је оно њихово.


(Танјуг)
129  Форум / Српске везе - Огласите се лично / Одг: ЛИТИЈОМ за ... (2.део) послато: Август 17, 2019, 02:22:26

179. Литија  за Православну слободу Србије

одржаће се
 

у суботу, 17.августа

Окупљање у 15:30 часова испред владе Србије!
Литија креће ка Патријаршији,
 поред Скупштине до РТС јавног сервиса и назад.


Народе дођите
 да у миру прођемо Литијом и молимо се  Светом Архангелу Михаилу и
Српским Свецима за спас наше Светиње
.Нема прече потребе данашњице –
од одбране Православља и Грачанице !

Цитат

Устаљени програм свакосуботњих Литија:
 Окупљање у 15:30 часова испред назовивладе Србије,
уводно обраћање у 15:45,
полазак Литије у 16:00, обраћања испред Патријаршије у 16:45,
испред НеНародне Скупштине око 17:50,
 испред лажљивог РТС-а око 18:10
и, потом, повратак на централно место непрестаних
Православних протеста
испред назовивладе Србије око 19:00 часова.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=eMoJskDvIZ4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=eMoJskDvIZ4</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=En_Q8jwtSxM" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=En_Q8jwtSxM</a>


Богом нам добродошли
 док времена за сведочење Истине и наде за Васкрс Грачанице,
а тиме и наде за слободу Православне Србије, јоште има!


(Истинољубље)
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=03Qf2CIXXs4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=03Qf2CIXXs4</a>
130  Форум / Србија / Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна послато: Август 12, 2019, 17:58:46
Весић потврдио:
 Београд од 1. јануара забрањује пластичне кесе


Град Београд ће од 1. јануара 2020. године забранити употребу пластичних кеса, а одлука о томе биће донета на седници Скупштине града Београда која ће бити одржана до краја августа, најавио је данас заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Наводећи да је Београд, изменама Закона о главном граду добио надлежност да самостално уреди ову област и да су се стекли услови за забрану употребе пластичних кеса, Весић је истакао да ће Београд бити међу првим градовима у Европи који ће донети ту одлуку и да "треба да будемо поносни на то".

"Пре више од годину дана најавио сам, на састанку са представницима трговинских ланаца, да од 2020. године на територији града Београда у малопродајним објектима неће бити дозвољено коришћење пластичних кеса. У међувремену трговински ланци су увели наплату коришћења кеса и ова мера довела је до смањења коришћења пластичних кеса у Београду за око 60 одсто", написао је Весић на свом Фесбук профилу.

Он је указао на то да је у овом периоду, 25. марта ове године гувернер Њујорка Ендрју Куомо потписао закон којим ће од марта 2020. године на територији те савезне државе бити забрањена употреба пластичних кеса, а да је ових дана немачка министарка екологије Свења Шулце најавила да ће Савезна Република Немачка донети такву одлуку.

"Европска унија забраниће од 2021. године производе за једнократну употребу од пластике као што су сламчице, виљушке и ножеви, док је за друге производе од пластике остављен рок у коме ће престати њихова употреба", написао је Весић.


(Танјуг)
***

Баш да видимо и то чудо. Прво је министар екологије наредио да се пластичне кесе НАПЛАЋУЈУ по продавницама, као бајаги то је била нека сигурна мера да народ тада неће узимати те кесе, и СПАСИЋЕ Србију од тог отпада, али напротив. НЕКО је дебело на тим кесама зарадио, јер народ и даље купљене артикле пакује у те пластичне кесе, с тим што их сада још из свог џепа плаћа, пошто нема алтернативу.

131  Форум / Српске везе - Огласите се лично / Одг: ЛИТИЈОМ за ... (2.део) послато: Август 10, 2019, 03:14:01

178. Литија  за Православну слободу Србије

одржаће се
 

у суботу, 10.августа

Окупљање у 15:30 часова испред владе Србије!
Литија креће ка Патријаршији,
 поред Скупштине до РТС јавног сервиса и назад.


Народе дођите
 да у миру прођемо Литијом и молимо се  Светом Архангелу Михаилу и
Српским Свецима за спас наше Светиње
.Нема прече потребе данашњице –
од одбране Православља и Грачанице !

Цитат

Устаљени програм свакосуботњих Литија:
 Окупљање у 15:30 часова испред назовивладе Србије,
уводно обраћање у 15:45,
полазак Литије у 16:00, обраћања испред Патријаршије у 16:45,
испред НеНародне Скупштине око 17:50,
 испред лажљивог РТС-а око 18:10
и, потом, повратак на централно место непрестаних
Православних протеста
испред назовивладе Србије око 19:00 часова.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=eMoJskDvIZ4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=eMoJskDvIZ4</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=En_Q8jwtSxM" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=En_Q8jwtSxM</a>


Богом нам добродошли
 док времена за сведочење Истине и наде за Васкрс Грачанице,
а тиме и наде за слободу Православне Србије, јоште има!


(Истинољубље)
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=03Qf2CIXXs4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=03Qf2CIXXs4</a>
132  Форум / Србија / Одг: Судство или фарса послато: Август 09, 2019, 00:23:11
Као што сам написала у поруци изнад, све више је случајева повезаних за извршитеље и накарадно судство у банана држави Србији. Никога није брига где ће породице, деца, након избацивања на улицу из њихових станова и уопште, докле ће ово да се дешава.

***


Избацују породицу са шесторо деце?!

Цитат
Извршитељи закуцали на врата свештеника Вида Милића у барајевском насељу Гај. Стан од 54 квадрата продат на лицитацији због дугова инвеститора

Стамбени блок у насељу Гај Фото П. милошевић

СУДСКИ извршитељи у среду су закуцали на врата стана породице свештеника Вида Милића (46), у којем он живи са супругом Маријом (45) и шесторо деце у Улици Боривоја Ташића у барајевском насељу Гај. Рекли су да је дом ове осмочлане породице од 54 квадрата, који је Видо наследио од покојног оца, продат на лицитацији због дугова фирме која је саградила зграду. Комшије су се у среду окупиле испред блока како би пружиле подршку Милићима, а после неколико часова "преговора", извршење је одложено.

Нажалост, исти сценарио чека још 26 породица које живе у блоку станова у насељу Гај. Како је у среду репортерима "Новости" испричао свештеник Видо, за могуће извршење је сазнао сасвим случајно, крајем прошле недеље, без обзира на то што поступак који се води пред судом у Младеновцу још није завршен.


- Стан је 2011. године купио мој отац и платио га је око 25.000 евра - каже прота Милић за "Новости". - Некретнину смо пазарили међу првима и отплатили у потпуности, али како инвеститор тада није укњижио зграду, ми је приликом куповине нисмо могли регистровати у катастру. Крајем јуна 2017. године моја породица и ја сазнајемо да је фирма "Неимар ГМБ Барајево", од које смо купили стан, препродата и да постоје вишемилионски динарски дугови нових купаца, те да су јавни извршитељи већ почели да пописују имовину да би се намирили повериоци, за које и не знамо ко су. Чим сам то чуо, одмах сам уложио жалбу, односно приговор трећег лица, који је усвојен. Упућени смо на парницу која се још води пред Основним судом у Младеновцу.

Отац Видо Милић

На лицитацији, за коју нису ни знали, стан у којем су и Доротеја (24), Николина (22), Софија (21), Никола (18), Растко (12), Јована (10) "отишао" је за тек нешто више од 9.000 евра.

- Оно што је најважније, није овде у питању заштита интереса само мене и моје породице. Најбоље је што су ударили на мене! Много више људи мене познаје и желеће да ми помогне. Јер, ако овако ударају на мене, шта ради она старица са првог спрата, која нема никог? Ко ће њој да помогне? Овде се решава 26 судбина у исто толико станова.

Да је свештеник Видо Милић омиљен у Барајеву, сведоче комшије. Кажу да он овде службује више од две деценије, те да је за његовог времена подигнут мисионарски центар, где се налази вртић који похађа 156 деце из Барајева.

- Отац Милић је један од најугледнијих чланова наше локалне заједнице. Помогао је градњу Храма Спаљивања моштију Светог Саве где службује, изградњу парохијског дома, а осим обданишта, у оквиру мисионарског центра налази се и бесплатна музичка школа за талентовану децу.


Док је отац Видо са породицом испраћао репортере "Новости" из порте Храма, на наше питање шта ће "ако извршитељи опет дођу и да ли стрепи", уз осмех и са надом у гласу каже:

- Верујем, пре свега у правду, у правосуђе и у систем ове државе, а Бог је тај који ће учинити да то буде добро.


ЗАОСТАВШТИНА

ОТАЦ Видо је у Београд дошао као голобради младић, са 15 година. Рођен је 1972. године у Илијашу код Сарајева. Отац му је током рата у Босни напустио дом у Варешу само са пушком у руци и војном униформом на себи. Купио је, каже, овај стан како би нешто оставио иза себе.ОКРЕНУТ БОГУ ЗБОГ УСТАШКИХ ЗЛОЧИНА

ДРАМАТИЧНИ догађаји који су се током Другог светског рата догодили породици његовог оца у Херцеговини, навели су свештеника Вида да се окрене Богу. Како каже, током 1942. године усташе су упале у кућу његовог деде, чије име носи, и заклале му супругу и деветоро деце. Страх од смрти га је, каже, довео до извора живота, и то је утицало да упише Богословију.

(С.Видачковић, вечерње НОВОСТИ)
133  Форум / Србија / Одг: Разне заразне болести походе и Србију послато: Август 08, 2019, 04:36:49
Сумња се да је афричка куга свиња већ стигла
 у СрбијуНајкасније до петка биће готови резултати лабораторијских анализа према којима ће се знати да ли се и у Србији појавила смртоносна болест животиња – афричка куга свиња (АКС), сазнаје `Политика`.Због сумње да се појавила тешка заразна болест – афричка куга свиња – у два села у околини Младеновца пре неколико дана убијено је на десетине ових животиња. На основу пријављеног угинућа једне свиње у засеоку Шуме села Рабровац, надлежне службе Управе за ветерину из предострожности су у том селу, као и у Великој Крсни, извршиле еутаназију свих свиња у контактним домаћинствима. Новчане надокнаде власницима еутаназираних животиња исплаћују се на основу тржишне цене.


Србија је практично окружена овом болешћу, од које се дуго страхује јер доноси велике економске губитке. Реч је високо заразној болести за коју не постоје ни вакцина ни лек. Од ње могу да оболе домаће и дивље свиње, али не и људи. Болест на фармама и код дивљих животиња већ су пријавиле Мађарска, Румунија, Бугарска, Словачка...

Последњих дана предузете су потребне мере у случају да анализе покажу да је реч о смртоносној зарази животиња која хара Европом и светом.

(Ивана Албуновић, `Политика`)

***

Да се ова афричка свињска куга код нас напрасно није појавила од оног тренутка када смо имали вест да "Од 1. октобра свиње са највећег броја фарми у Србији више неће бити вакцинисане против класичне куге свиња (ККС) што домаћим произвођачима, у догледно време, отвара пут за пласман меса на тржиште Европске уније".
Некоме је можда засметало што би месо из Србије кренуло пут Русије.
134  Форум / Политика / Пред хрватску `Олују` покушан атентат на генерала Младића послато: Август 07, 2019, 01:39:10
Шокантно сведочење сина команданта Војске
Републике Српске!Генерал Ратко Младић хтео је да заустави "Олују", али је у томе спречен, јер су покушали да га убију, открива његов син Дарко Младић, те истиче да је, поред генерала, био озбиљно угрожен и Ратков лични секретар, који је напрасно, неколико дана пре злочиначке акције августа 1995. године добио опасну мишју грозницу.

Било је сасвим јасно, истиче Дарко Младић, да није реч о случајности.

"Неко је очигледно покушао мог оца да онеспособи и спречи га да одбрани Србе. Да сам хтео да кажем ко, о томе бих и раније говорио. Једноставно, нећу улазити у спрекулације зато што сам одговоран човек", напомиње Младићев син.

 
Јасна порука

Дарко Младић нема никакву дилему да је његов отац отрован.

 
"Кад је "Олуја" кренула, покушан је атентат на генерала Младића, што се мало зна. Он је тада завршио у болници, али изгледа да је тада имао и први мождани удар, за који ми претпостављамо да је био последица тровања. Требало је да седне у један хеликоптер и крене на то ратиште, али му је позлило. После смо причали и он каже, да је сео у тај хеликоптер, вероватно жив не би стигао. После смо препознали да су то били и симптоми можданог удара, који је он на ногама изнео. На крају се то завршило у бубрегу. Углавном, првих дана "Олује" био је здравствено онеспособљен. Тек после, када се укључио, почело је и оно враћање хрватске војске са неких достигнутих положаја, међутим, тад је било касно", закључује Дарко.


Да би генерал и те како реаговао да је био здравствено способан, сведочи и оно што је изговорио у Книну 30. јула 1995., само пет дана пред почетак "Олује".

 

Цитат
Нема предаје


"У овом моменту, ситуација у РСК и РС је сложена због великог обима агресије хрватске војске на ове просторе. Њихов циљ је да се РСК одсече и да се оружаном силом наметне решење. Ја се надам да ће се уз добру организацију свих сегмената српског народа у РС и РСК све успешно разрешити. Мислим да су Хрвати направили одлучујућу грешку у овом рату, која ће их много коштати. Ми имамо доста снаге и воље и да Хрвати нису имали помоћ земаља германског и исламског блока, давно би они изгубили овај рат. Сваки продужетак овог рата катастрофалан је за оне који су га почели, а то су хрватске оружане формације"

 изговорио је Младић.

 

Командант ВРС је додао да о предаји нема говора.


Цитат
Није ово први пут да усташке формације крену на наше животе. Међутим, мислим да је дошло време да наш народ у целини схвати једном заувек оно што су многи схватили током рата. Страховите су грешке појединаца који су мислили да ће рат са Хрватима престати. На линијама су почели да се отварају којекакви пунктови. То смо платили људским животима, бројним избеглицама и спаљеним селима. Ову агресију Хрватске треба схватити озбиљно и вратити их тамо где им је место

рекао је МладићЦитат

 ЧИЊЕНИЦЕ

    
Младићеве поруке пред "Олују"

    

   - Срби знају шта се спрема

    - Сваки продужетак рата за Хрвате ће бити катастрофалан

    - Циљ Хрвата је да се РСК одсече и оружаном силом се наметне решење

    - Све ће се успешно средити уз добру координацију свих сегмената српског народа у РС и РСК

    - Дошло је време да наш народ у целини схвати једном заувек оно што су многи схватили током рата

    - Страховите су грешке појединаца који су мислили да ће рат са Хрватима престати

    - Ову агресију Хрватске треба схватити озбиљно и вратити их тамо где им је место

 
    

  
Цитат
 
Завршена каријера већ следеће године

    

   - Мало више од годину дана после "Олује", 8. новембра 1996., Младић је указом тадашње председнице РС Биљане Плавшић смењен са места команданта Главног штаба ВРС

    - Званично, војна каријера у ВРС му се завршава половином 1997.

   Цитат
Били свесни колико је опасан
   

   Многима је те 1995. године било стало да Ратко Младић не буде способан да предводи Војску Републике Српске у евентуалној заједничкој одбрани Крајине са Војском РСК.

    Према тадашњим проценама војних аналитичара у Хрватској, као и у западним државама, Младић би се брзо наметнуо као неприкосновени лидер међу Србима, а његово присуство могло је практично да уједини две војске у једну, способну да одолева хрватској офанзиви.

  (Курир)
135  Форум / Разно / Одг: Православље послато: Август 06, 2019, 08:36:27
КОНТРОВЕРЗНА ОДЛУКА ТРОЈИЦЕ СРПСКИХ ЕПИСКОПА У САД
Владике у Америци сеју клицу раздора


ФОРМИРАЊЕ Епископског савета за САД, извршено средином јула, без формалног одобрења највиших црквених власти у Београду, чин је који би у будућности могао да угрози јединство Цркве у дијаспори, па чак и да, у најгорем сценарију, буде заметак новог раскола у Америци.

ОСНИВАЧИ Владике Максим (лево) и Лонгин и Иринеј (десно)
Фото Западноамеричка епархија


Ово је тумачење које већ неколико дана кружи црквеном заједницом у расејању, али и у матици, поводом потеза тројице владика - западноамеричког Максима, новограчаничко-средњозападноамеричког Лонгина и источноамеричког Иринеја (Добријевића) - да оснују посебно црквено тело ограничено искључиво на простор САД. Ово тело је формирано, без обзира на то што са благословом Патријаршије у Београду делује шири Епархијски савет, у коме су, поред ове тројице "ужеамеричких" владика, још и епископи канадски Митрофан и јужноамерички Кирило. О формирању новог епископског савета они чак нису били ни обавештени.

Аларм у јавности је упалило писмо владике јужноамеричког Кирила, које је послао свим архијерејима Северне Америке, и у коме је исказао страх од новог црквеног раскола.

"Господо архијереји, знам да овиме нисте имали лошу намеру, али је чињеница да тиме може да се отвори простор за деловање људима који су до јуче раздирали и раздвајали стадо Божије и по Америци и по другим државама где живи наш народ", каже у свом писму владика Кирило.Епископ задужен за Латинску Америку посебно наглашава сазнања да је новоосновани савет донео и свој устав, као и да може да функционише као засебно црквено тело. Владикама Максиму, Лонгину и Иринеју он замера што су се "ујединили" без сагласности Сабора и Синода из Београда, као и то што желе да се "примакну" световним властима у САД.

"Та власт којој ви желите да се прилагодите је иста власт која чини све што може да нам отме срце нашег народа и Цркве - Косово и Метохију", упозорава владика Кирило.

Спорна одлука тројице владика чије су епархије преко океана долази у јеку контроверзи које се плету око епископа западноамеричког Максима. Последњих месеци он је готово непрекидно у жижи јавности, посебно због ставова о теоријама настанка света, "украјинском питању", па чак и о начину стицања аутокефалности Српске цркве, због чега се у неколико наврата сукобио са врхом СПЦ. Свети синод је недавно донео одлуку да га удаљи са места професора Богословског факултета у Београду.

Епископ Кирило упутио писмо


- Владика Максим важи за човека који негује изузетно блиске односе са Васељенском патријаршијом, која има велики утицај у Северној Америци. Епархијама у САД одговара да своје деловање омеђе територијом ове земље, јер се тако искључују од било какве одговорности пред другим државама - каже саговорник "Новости" из Патријаршије.

Познаваоци црквеног права са којима је контактирала редакција "Новости" кажу да Устав СПЦ не познаје оваква "ад хок" оснивања епископских савета, посебно без одлуке Сабора СПЦ, који је једини овлашћен да доноси одлуке о устројству и организацији Цркве.ПАВЛЕ УЈЕДИНИО СРБЕ У САД

ЗАТВАРАЊЕ Српске цркве унутар граница САД и групашење тамошњих владика буди болна сећања на велики амерички раскол који је својевремено једва зацељен захваљујући ауторитету и помирљивости патријарха Павла. Ова тектонска подела међу верницима у САД била је идеолошке и политичке природе и узрокована догађајима у матици. Међу тамошњим Србима, међутим, данас се говори о ризику од нових политичко-финансијских раскола чије се семе расејава далеко од Србије - у америчким епархијама.

(Р.Драговић, вечерње НОВОСТИ)
136  Форум / Политика / Одг: НЕ СМЕМО да заборавимо ове ЗЛОЧИНЕ! послато: Август 05, 2019, 22:24:02
ХРВАТСКА ДАНАС ОВО СЛАВИ:
Потресни снимци из "Олује"Четвртог дана августа 1995. године, хрватска војска започела је акцију "Олуја", током које је протерано 250.000, а убијено више од 1.800 Срба. Док се у Србији овај датум обележава као један од најтужнијих у историји, одржавањем комеморација и сећањем на страдале и прогнане, званичан Загреб слави као Дан победе и домовинске захвалности и Дан бранитеља.
Срби, који су избегли из Хрватске током акције "Олуја" 1995. године кажу да ране прогнаних и расељених нису, нити ће икада зарасти . Ипак, у Хрватској највећи егзодус Срба након Другог светског рата посматрају као легитимну војну акцију која је за циљ имала "ослобађање од великосрпског агресора".


Централном манифестацијом испред манастира Крушедол, јуче је у присуству државног врха Србије и Републике Српске одржан парастос и одата пошта страдалима током "Олује". И док су се Срби сећали и оплакивали настрадале, Хрватска је славила.


Док су се Срби сећали непрегледне колоне којом су, неки и заувек, напустили своје домове, као и настрадалих, на сплитској риви синоћ су се орили језиви стихови Марка Перковића Томпсона "стићи ће вас наша рука и у Србији" који је одржао концерт.
ПОТРЕСНА СВЕДОЧЕЉА ПРОГНАНИХ

Сећање на готово 2.000 убијених и око 250.000 прогнаних Срба из Хрватске, мучне дане тракторских колона, Петровачке цесте, убијене деце, страдања и злочина, трају већ 24 године.


Потресне фотографије и снимци, исповести преживелих, и данас сведоче о ужасима кроз које су прошли док су у колони бежали пред најездом хрватске војске.


Ратни авион хрватског ратног ваздухопловства МиГ-21 је 7. августа 1995. (последњи дан Олује, када је било јасно да ће хрватска војска однети победу) надлетио изнад избегличке колоне српских цивила који су се кретали из правца Доњег Лапца ка Босанском Петровцу. Пилоти хрватског РВ и ПВО су јасно могли да виде да се ради о цивилима, а не о војсци.

У повратку тај авион испаљује неколико пројектила који су усмртили четворо деце, једну девојку, четворо старијих особа... А преко 50 цивила, највише деце је тешко рањено.


- Била сам у камиону. Поред маме Ведране, баке и брата Саве било је још људи. Гледала кроз поцепану цераду и у једном тренутку угледала авионе који су летели право на нас. Бака ме је снажно загрлила и тада се проломила страшна бука. Гелери су летели на све стране. Мог брата Саву су погодили у уво, маму у руку, а мене у шаку. Сећам се да ме је неко изнео из камиона. Тада сам видела да ауто у ком су били тата и деда, гори. Бака је плакала на сав глас и држала тату за руку - сведочила је Александра која је као девојчица била у колони коју су хрватски авиони бомбардовали.
Операција Олуја, Избеглице, колона

- Из дубине колоне проламали су се јауци. Хиљаде жена, деце и стараца у тракторским приколицама, у камионима, у запрежним колима бежало је испред граната хрватске војске, не знајући где бежи - једна је од потресних исповести жене из избегличке колоне.
БИЛАНС ОПЕРАЦИЈЕ "ОЛУЈА"

У "Олуји" је, према подацима српског Комесаријата за избеглице, протерано 250.000 Срба из Републике Српске Крајине, 1.856 је убијено, а 836 воде се као нестали.


Акција почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције и јединица ХВО-а на подручја Баније, Лике, Кордуна и северне Далмације, односно на Републику Српску Крајину, а дан касније је хрватска војска ушла у готово напуштен Книн и истакла хрватску заставу, док су колоне избеглица на тракторима и другим пољопривредним возилима улазиле у Србију.

Према званичним подацима, у Републици Хрватској 1991. живело је око 700.000 Срба. Чак 500.000 њих је током и после рата протерано или прогнано, што је око 150.000 породица. Ти људи су за собом оставили куће, станове и земљу. Процена је да су Срби, пре распада Југославије, у Хрватској поседовали око два милиона катастарских парцела или ондашњих честица.


(вечерње НОВОСТИ)


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=CFpx0xb3tdI" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=CFpx0xb3tdI</a>
137  Форум / Политика / Одг: НЕ СМЕМО да заборавимо ове ЗЛОЧИНЕ! послато: Август 04, 2019, 13:29:08
Двадесет четири године прошло од етничког чишћења
у највећем делу Хрватске,
које се завршило  прогоном Срба из РСК


Хрватска војска је 4. августа 1995. године на подручју тадашње Републике Српске Крајине почела операцију "Олуја", у којој је убијено или нестало око 2.000 Срба, а протерано више од 220.000.

Фото:24sata.info

Дан касније, 5. августа, хрватска војска ушла је у готово потпуно напуштен и претходно жестоко гранатиран Книн, у којем је пре "Олује" живело више од 90 одсто Срба.

Са територије Републике Српске Крајине кренуо је талас избеглица у којем је било више од 200.000 људи.

Мештани су са најосновнијим стварима, превозним средствима која су имали, кренули да се исељавају, а на путу ка Србији и Републици Српској избегличке колоне су стално нападали хрватска артиљерија и војно ваздухопловство.

Избеглима није био дозвољен улазак у Београд, већ само пролаз Булеваром Арсенија Чарнојевића.

У Крајини су остали само цивили, који су били изложени терору

Срби који су одлучили да се врате на своја огњишта, углавном данас живе без струје, квалитетне инфраструктуре.  

Цитат
Готовина и Марчак осуђени, па ослобођени

Хашки трибунал је јула 2001. отпечатио оптужницу против пензионисаног хрватског генерала Анте Готовине, који је био командант те операције. Готовина је од тада био у бекству све до хапшења у Шпанији 7. децембра 2005, када је изручен Трибуналу.

Годину дана раније, том суду су се предала друга двојица генерала, Иван Чермак и Младен Макрач, који су оптужени за прогон, депортације и присилно премештање, пљачку, безобзирно разарање насеља, убиства, нехумана дела и окрутан третман током и након операције "Олуја".

Оптужница против Готовине је одлуком Претресног већа Трибунала спојена са оптужницом против друге двојице генерала.

Априла 2011, Готовина је осуђен на 24, а Младен Маркач на 18 година затвора, док је генерал Иван Чермак ослобођен кривице. У пресуди Анти Готовини, Хашки трибунал је утврдио да је операција "Олуја" у лето 1995. била удружени злочиначки подухват с председником Фрањом Туђманом на челу, смишљен да протера српско становништво из Книнске Крајине, што је био навод оптужнице.

У новембру 2012, Апелационо веће Хашког трибунала ослободило је хрватске генерале Анту Готовину и Младена Маркача кривице за прогон српског становништва из Книнске Крајине 1995. поништивши првостепену пресуду, након чега су они пуштени из притвора. (РТС)Према коначној пресуди, операција "Олуја" није била удружени злочиначки подухват у циљу протеривања Срба из Книнске Крајине.

Ослобађајућа пресуда изазвала је еуфорију у Хрватској, а хрватски градови су се утркивали у додељивању титуле почасног грађанина Анти Готовини.

Српска јавност ову вест дочекала је са разочарањем.

У акцији "Олуја", која је трајала четири дана, према подацима Документационо-информационог центра Веритас, погинуо је или нестао 1.861 Србин.

Са територије тадашње Републике Српске Крајине коју је заузела хрватска војска, избегло је више од 220.000 Срба.

У Хрватској се 5. август слави као "Дан победе и домовинске захвалности", док је у Србији и Републици Српској 4. август, када је 1995. почела акција "Олуја", дан жалости.

Цитат
Oбележавање "Олује" у Крушедолу

Централна манифестација поводом обележавања годишњице хрватске војно-полицијске акције "Олуја" 1995. биће одржана 4. августа у 19 сати код манастира Крушедол на Фрушкој Гори.

Парастос свим жртвама већ од 19 часова служиће патријарх српски Иринеј.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=rBGHDaDVZmM" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=rBGHDaDVZmM</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=ffxGDbKD1jw" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=ffxGDbKD1jw</a>

138  Форум / Српске везе - Огласите се лично / Одг: ЛИТИЈОМ за ... (2.део) послато: Август 03, 2019, 08:21:17

177. Литија  за Православну слободу Србије

одржаће се
 

у суботу, 3.августа

Окупљање у 15:30 часова испред владе Србије!
Литија креће ка Патријаршији,
 поред Скупштине до РТС јавног сервиса и назад.


Народе дођите
 да у миру прођемо Литијом и молимо се  Светом Архангелу Михаилу и
Српским Свецима за спас наше Светиње
.Нема прече потребе данашњице –
од одбране Православља и Грачанице !

Цитат

Устаљени програм свакосуботњих Литија:
 Окупљање у 15:30 часова испред назовивладе Србије,
уводно обраћање у 15:45,
полазак Литије у 16:00, обраћања испред Патријаршије у 16:45,
испред НеНародне Скупштине око 17:50,
 испред лажљивог РТС-а око 18:10
и, потом, повратак на централно место непрестаних
Православних протеста
испред назовивладе Србије око 19:00 часова.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=eMoJskDvIZ4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=eMoJskDvIZ4</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=En_Q8jwtSxM" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=En_Q8jwtSxM</a>


Богом нам добродошли
 док времена за сведочење Истине и наде за Васкрс Грачанице,
а тиме и наде за слободу Православне Србије, јоште има!


(Истинољубље)
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=03Qf2CIXXs4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=03Qf2CIXXs4</a>
139  Форум / Економија / Одг: ОДЕ цела Србија на добош послато: Август 02, 2019, 21:13:39
Куршумлијска Бања на лицитацији, нема купацаПошто је маја прошле године пропала прва продаја комплекса `Жубор` у Куршумлијској Бањи, Фонд ПИО и Републичка дирекција за имовину расписале су поново протекле недеље нову понуду. Осим ове, на продаји је и Врањска Бања. Како се сазнаје, иако се на оглас заинтересовани јављају тек неколико дана, за Куршумлијску Бању за сада није било заинтересованих, док се за Врањску Бању потенцијални купци распитују, сазнаје `Политика`.
Иначе, ово нису ни прве, ни две последње бање које ће се наћи на лицитацији, будући да су Фонд ПИО и дирекција још лане огласиле продају 30 пропалих лечилишта у Србији, с тим што ће први бити приватизован `Жубор`. Поред Куршумлијске, у првом реду приватизације су и Специјална болница `Бујановац`, Бања Ковиљача, Нишка, Златибор, Сокобања, Рибарска, `Меркур` у Врњачкој Бањи, `Гејзир` у Сијаринској, `Институт за лечење и рехабилитацију` у Нишкој Бањи и `Термал` у Врднику. С тим што код већине ових бања може да се говори о продаји непокретности, док извориште геотермалне воде остаје у државном власништву.

(Фото Д. Јевремовић)

Оглашен хотел `Жубор` у Куршумлијској Бањи, заузима површину од око 16.000 квадрата са пратећим објектима и 95.902 квадрата земљишта. Маја прошле године нудио се по цени од 1,887.782 милиона, да би у најновијој понуди почетна цена 1,4 милиона евра. Непокретност која се продаје поред `Жубора` је и угоститељски објекат `Преполац`, површине 468 квадрата, као и Вила `Милица`, површине 588 квадрата. Када је реч о помоћној згради, где се налази извориште геотермалне воде, будући купац ће начин коришћења и експлоатацију извора регулисати у складу са условима и поступком прописаним одредбама Закона о рударству и геолошким истраживањима, а накнаду за коришћење у складу са Законом о накнадама за коришћење јавних добара. Понуде за куповину достављају се најкасније до 12. 8. 2019. године.

Ради отуђења непокретности земљишта расписан је и оглас за продају Врањске Бање. Како се наводи у огласу предмет продаје није објекат уписан као објекат здравства, који има одобрење за градњу а нема одобрење за употребу, с обзиром на то да је правоснажним решењем Градске управе града Врања власницима објекта – Републици Србији – Републичкој дирекцији за имовину Републике Србије и Републичком фонду за пензијско и инвалидско осигурање, наложено да у року од 90 дана од дана пријема решења поруше – уклоне предметни објекат.

Укупна почетна купопродајна цена износи 252.564,21 евра. Рок за плаћање купопродајне цене је 15 дана од дана закључења купопродајног уговора.

Већина пензионера негодује на одлуку државе да продаје имовину ПИО фонда, која је грађена радничким динаром у срећна времена када је на једног пензионера долазило четири и пет радника, па је било више пара у каси фонда, због чега се новац између осталог користио за градњу РХ центара по Србији.


 Мома Чолаковић, посланик ПУПС-а у Скупштини Србије, каже да је пре оглашавања продаје бања требало да се одлучи дефинитивно која ће права после приватизације бања имати пензионери који су их градили.

– Нисам за продају бањских лечилишта која раде и која пензионери данас користе уз велике попусте. Не само преко ПИО фонда, који их шаље на бесплатно лечење, већ и што преко својих пензионерских удружења и савеза имају могућност да по нижим ценама иду на излете или бораве у некој од бања – каже он и додаје да се слаже да треба отуђити бање које су пропале, чији објекти морају да се руше.

Представници Удружења синдиката пензионера Србије забринути су што је, тврде, пензијски фонд пренео своју имовину на државу како би она лакше приватизовала бање. – Тражимо да се поред процене Дирекције за имовину узму у обзир вредности имовине, које је утврдио судски вештак, као и вредности имовине утврђене од Пореске управе. Тим пре што су судови већ утврдили да је реч о приватној имовини и да држава нема никаквог права да располаже имовином ПИО фонда као приватном имовином – кажу у удружењу.

Проблем је, слаже се и Чолаковић, да за многе од ових бања нису још увек решени имовинско правни односи.

Како се незванично сазнаје ПИО није пренео на државу своје право својине или сусвојине на непокретностима које се налазе у бањама. Фонд је власник или сувласник само непокретности објеката у којима здравствену делатност обављају специјалне болнице, тако да фонд може евентуално да прода своју имовину, односно објекат.


(Аутор: Јасна Петровић-Стојановић  `Политика`)

140  Форум / Србија / Одг: Разне заразне болести походе и Србију послато: Август 02, 2019, 02:52:33
У Панчеву откривени комарци
заражени вирусом Западног Нила на пет локација


Комарци заражени вирусом Западног Нила откривени су на пет локација у Панчеву и околини и то у Ваљевској улици, Тамишком риту, на Старом Тамишу, у Глогоњу и у Иванову.


Узорци су узимани 21. и 22. јула, а комараца изнад критичне вредности има код Бродоремонта, Стакларе, у Војловици, код Надела и на Кудељарском насипу у Панчеву, затим у Иванову, Долову, Јабуци, Глогоњу и на Качаревачкој фарми.

Завод за биоциде и медицинску екологију у свом извештају објашњава да је "висока бројност кућних комараца која се и даље одржава на више локација, а на којима нема канала погодних за развој комараца, је последица постојања микрожаришта на тим локацијама (септичке јаме, бурићи за заливање башти и друго)".

Такође, с обзиром на то да су кућни комарци носиоци вируса Западног Нила Завод препоручује третман свих микрожаришта као и третман локација позитивних на присуство вируса Западног Нила.


(вечерње НОВОСТИ)
141  Форум / Економија / Одг: Шта све увозимо послато: Август 01, 2019, 18:59:23
Хладњаче нам пуне, а воће ипак увозимо

Наши стручњаци из области воћарства истичу да се годишње у Србију увезе на десетине хиљада тона воћа, и поред тога што су хладњаче препуне производа из Србије.

Фото М.Лабудовић


Поједини несавесни привредници купују страно воће уз минималне трошкове, притом не водећи рачуна о квалитету или евентуалним вирусима којима је воће заражено, препакују га и извозе под етикетом као да је производ из Србије. Тиме узрокују немерљиву штету воћарима и овдашњим продавцима.

Др Зоран Кесеровић, професор на Пољопривредном факултету у Новом Саду, каже да је Србија лане увезла око 60.000 јабука, а годину раније 70.000 тона.

Фото Д. Дозет

- То је катастрофалан и поражавајући податак с обзиром на то да се, рецимо, тренутно, у хладњачама налази око 60 одсто непродатих домаћих јабука. Годишње се у Србији произведе око 400.000 тона јабуке и то је довољна количина да се подмири наше тржиште, али и да се добро заради приликом извоза. Морам да кажем да је јабука, поред малине и жита, стратешки производ, јер се највише извози - рекао нам је проф. др Кесеровић. - Немогуће је да држава не зна ко се бави реекспортом. Морају се одредити мере којима ће наши произвођачи бити заштићени. Зато се треба обратити агроекономистима...

Србија, иначе, годишње извезе око 200.000 тона овог воћа на руско тржиште, што је половина јабука произведених у домаћим засадима. Након Турске и Белорусије, Србија је трећи извозник воћа у Русију.

Слична ситуација као са јабуком, а можда и лошија, јесте са малином, воћем по коме је Србија најпрепознатљивија у свету, нарочито због одличног квалитета "црвеног злата".

Невероватно, али истинито је да у Србији заврши скоро половина малина произведених у Босни и Херцеговини. Даље, запањујући је податак да је увоз малина из Чилеа, рецимо, од 2006. до 2018. године, према подацима чилеанског министарства пољопривреде, порастао чак за - 467 одсто!

- У периоду од јануара до октобра претпрошле године, на пример, увезли смо из БиХ 10.990 тона малина, а у истом периоду из Србије је извезено 82.619 тона овог воћа - рекао нам је др Александар Лепосавић, један од водећих светских стручњака у овој бласти, запослен на Институту за воћарство у Чачку. - Лош маркетинг сваке године, који се огледа у томе да се прича о присуству норовируса у нашим малинама, о лошијим стандардима у хладњачама, проблемима пласману... негативно утиче на српску малину и сам тај бренд у свету. Све је то узроковало да у 2018. години, према подацима америчке привредне коморе, учешће српске малине на светском тржишту падне за 6,5 процената.

Др Лепосавић истиче да ништа од онога што је лоше утицало на извоз малина и њихов пласман - не стоји. Пре свега, истиче он, у 99 одсто случајева када су пронађени норовируси у малинама које су завршиле на иностраном тржишту, заправо се није радило о воћу са простора Србије, већ да је реч управо о реекспорту.

- Тачно је да је малина у којој је прошле године примећено присуство норовируса увезена из Србије, из хладњаче у Србији. Али, стварно порекло није била наша земља. То се лако може утврдити методама за утврђивањем идентитета, јер, гарантујем да ниједна малина на свету није тако доброг квалитета као наша, домаћа - казао нам је др Лепосавић.

Између осталог и због све чешће појаве реекспорта, што делује дестимулативно на произвођаче, од 2014. године приметан је константан пад у количини произведених малина у Србији. Тако је 2016. године у Србији произведено 83.000 тона, а лане 56.000 тона.

Стручњаци из области воћарства, али и сами произвођачи не верују у решеност државе да стане на пут несавесним трговцима. Додају да надлежни инспектори треба боље да обављају свој посао и коначно стану на пут реекспорту који штети домаћој привреди.

- Наравно да се тачно може утврдити ко увози, а потом воће извози као српско на руско и остала тржишта. Само не знам што се томе већ једном не стане на пут. Ми произвођачи највише трпимо. Нашу муку ретко ко види. Највећа смо им сметња и онда када тражимо одговарајућу цену за наш труд и рад - рекао нам је један од ивањичких малинара Милан Савић.


ЧЕКАЈУ КУПЦА

ЗА првих девет месеци прошле године у Русију је било извезено око 110.000 тона воћа, чија је вредност била више од 150 милиона евра. Ипак, хладњачари се надају и да ће се у марту априлу наставити извоз воћа, јер у хладњачама има више од 200.000 тона јабука, које чекају купца.

(Влада Илић, вечерње НОВОСТИ)


***

Више пута сам приметила да јабуке које могу да се купе по супермаркетима, па чак и на пијацама немају везе са јабукама произведеним у Србији, а продавци увек кажу да су јабуке наше.


142  Форум / Србија / Одг: Почиње попис трагова НАТО АГРЕСИЈЕ 1999. послато: Јул 30, 2019, 07:47:29
НАТО лаже, сручио 20 пута више уранијума


ТОКОМ бомбародовања 1999. на нашу земљу није испаљено 31.000 НАТО пројектила са 15 тона осиромашеног уранијума, већ око 750.000 граната, што је око 300 тона овог висококанцерогеног материјала. Подаци којима располажу наше две комисије за испитивање последица бомбардовања добијени су фебруара 2000. из Брисела и заиста ми није јасно како смо у њих могли да поверујемо. Ми независну проверу ни до данас немамо.

Из НАТО авиона А-10 испаљивани су високотоксични пројектили

Овако говори народни посланик, генерал Божидар Делић, који је управо завршио своју анализу НАТО дејстава и нуди је на разматрање Скупштинској комисији за испитивање последица удара из 1999. године.

Поред војничког кредибилитета за једну овакву експертизу (по положајима Делићеве војске испаљено је 80 одсто смртоносних зрна), он има и лични разлог. И сам је жртва осиромашеног уранијума, а на операционом столу ВМА нашао се чак 11 пута због канцера који му је утврђен пре седам година.

Делић објашњава да је своју анализу радио уз војничку карту Метохије коју је његова јединица припремила пре агресије, а где су официри са терена бележили сваки удар са неба. Остало у његовој студији су подаци повезани са тактичко-техничким карактеристикама авиона и њихових топова.

- Као војници који се припремају за рат знали смо много о авионима А-10 и топовима "авенџер" - објашњава генерал. - Наши официри на терену имали су задатак да извештавају о дужини дејства топа. Извештаји које ми имамо гласе: три, четири, пет секунди по налету.

Делић објашњава да у првој секунди топ избацује 50 граната, а у свакој следећој 65. Минимално дејство је три секунде (не може да пуца испод тога), а то значи 180 граната. Ако би узели НАТО извештај да су избацили 31.000 граната, испало би да је њихов топ у секунди испаљивао 11 пројектила, а то је немогуће.

У НАТО подацима стоји да је Алијанса за дејства по Србији 1999. ангажовала 44 авиона А-10. Сваки авион који је летео имао је два дејства дневно. Генерал додаје да је мало вероватно да су баш сви нон-стоп летели и узео је 35 као број авиона који је дневно бомбардовао и уместо 78 дана рата скратио је период дејства на 60. Управо та "рачуница" говори да је на Србију испуцано око 300 тона муниције са осиромашеним уранијумом и зато је стопа оболевања од канцера велика, а повећан тренд оболевања имају и суседне земље.

Последице дејства авиона А-10

- Трудио сам се да будем објективан у својој рачуници јер ми није био циљ да додатно страшим народ - објашњава генерал. - Топови тих авиона могу да носе 1.300 граната, али носили су по 1.174 и према броју налета и секундама дејства које ми имамо убележене добио сам број од 750.000 граната са осиромашеним уранијумом које су пале на нашу земљу.


ТРИ РАЗЛИЧИТА ИЗВЕШТАЈА

- ПОСТОЈИ три извештаја о употреби осиромашеног уранијума 1999. којима располаже наша војска, али ово је први извештај који је направио актер догађаја на КиМ 1999. године - објашњава Делић. - Први извештај је онај који је саставио НАТО, у њему се наводи 31.000 пројектила. Наша војска изашла је са цифром од 50.000, а Руси су послали процену од 90.000 испаљених зрна.

Генерал не зна како је наша војска извела рачуницу будући да њега нико није питао о бројкама, мада је по његовим јединицама било 80 одсто свих удара авиона А-10.

Цитат
РАД КОМИСИЈЕ

ГЕНЕРАЛ каже да није најзадовољнији радом Скупштинске комисије за испитивање последица НАТО удара јер поједини чланови и не долазе на састанке. Подсећа да извештај те комисије треба да буде готов до краја 2020. а да мандат овог сазива парламента истиче половиним следеће године.

(Д.Вујичић, вечерње НОВОСТИ)


***

Генерал Божидар Делић

143  Форум / Политика / Одг: Шта ради влада Србије послато: Јул 29, 2019, 03:49:24
...наставак вести из поруке изнад...

"Спремни смо да напустимо владу ако некоме смета то што бранимо Устав": Странка Ненада Поповића одговорила Ани Брнабић


Српска народна партија (СНП) Ненада Поповића саопштила је да је спремна да не буде део владе Србије "ако некоме смета то што бране Косово и Устав Србије, што желе да јачају пријатељске односе са Русијом и Кином и што кажу да неће да дају ни метар земље, нити да због европских интеграција буду геноцидан народ."


Цитат
Нека смене министра (Ненада) Поповића и саопште грађанима да су га сменили јер се залагао за поштовање Устава и Резолуције 1244 по питању Косова. И зато што није био спреман да прекрши заклетву коју је дао на Уставу, као и сви други министри, да је читаво Косово Србија. Ни метар мање,саопштили су из СНП.

Нагласили су да никада ствари нису радили иза леђа и да због тога сматрају да су коректан и лојалан опозициони партнер.

"Нас нико никада неће спречити да износимо наше политичке ставове и да се за њих боримо, каква год била политичка цена за такво поступање", стоји такође у саопштењу.

Подсетимо, председница владе Србије Ана Брнабић реаговала је у суботу, на наводе Поповића да је Бриселски споразум "мртав" и "да европских интеграција Србије више нема", истичући да је изнео став директно супротан ставу владе чији је члан и поручила да је сваки министар дужан да спроводи заједнички договорену политику, а да они који "то нису у стању, могу слободно да је напусте".

(Nedeljnik)***

Баш ме нешто не чуди што ову вест нису пренели електронски медији, па чак и скоро сви писани медији у Србији. Углавном се врти оно што је изјавила Ана Брнабић.


144  Форум / Политика / Одг: Шта ради влада Србије послато: Јул 28, 2019, 04:38:46
Брнабић:
Став Поповића директно супротан ставу владе


Председник владе Србије, Ана Брнабић изјавила је да је Ненад Поповић у данашној изјави изнео став директно супротан ставу владе чији је члан.

Брнабић подсећа да он као министар без портфеља није надлежан ни за `Бриселски споразум` и оцене `Бриселског споразума`, ни за европске интеграције у влади Србије.

Ана Брнабић / Фото Танјуг


"Овакве изјаве може да даје као председеник своје странке, а никако у име владе. Сваки министар у влади је дужан да спроводи заједнички договорену политику, а они који то нису у стању су слободни да је напусте", навела је председница владе у изјави за јавност.


Она подсећа да је прва реченица у њеном експозеу, односно програму владе који је Скупштина усвојила када је гласала за ову владу, а у вези наше спољне политике, да ЕУ остаје наш стратешки приоритет и циљ.

"Ово је недвосмислено политика владе и никада није долазила у питање. Србија је стабилно на европском путу", закључила је председница владе Ана Брнабић.

(Танјуг)


***

Цитат
Поповић: Бриселски споразум је мртав, ЕУ интеграција Србије више нема


Председник Српске народне партије (СНП) и министар задужен за иновације Ненад Поповић оценио је данас да је после "свих порука" које је Београд претходних недеља добио од западних земаља, "јасно да је `Бриселски споразум` мртав и да европских интеграција Србије више нема".

Поповић је у писаној изјави оценио да после "фарсе са терористом Рамушем Харадинајем пред такозваним Специјалним судом за злочине ОВК у Хагу, нових осуда да смо геноцидан народ, хапшења Срба и насртаја на нашу државну територију на Косову", Србија мора "још чвршће да се држи свог Устава и Резолуције 1244, да помаже колико год и кад год може свој народ на Косову, да се још више економски и војно консолидује и јача, ослањајући се на своје пријатеље и савезнике Русију и Кину".


"Српски политички брод треба окретати полако и мудро, без потреса, у другом правцу. Тај правац подразумева да Србија развија још чвршћу политичку, економску и војну сарадњу са оним земљама које односе са Србијом желе да граде на равноправним основама уважавајући њен суверенитет и територијални интегритет по питању Косова", навео је Поповић а пренео СНП.

(Бета)


***

Могу само да се надам да је ово истина. Мислим то, да се неки од министара усудио супроставити некоме ко, НА СРАМОТУ, представља владу Србије!

145  Форум / Србија / Одг: Судство или фарса послато: Јул 27, 2019, 22:42:05
Као што су професора др Слободана Миливојевића ИЗВРШИТЕЉИ избацили из стана (о томе сам писала  у поруци изнад) то исто покушавају да ураде и неким другим грађанима Србије, по ко зна ком основу. Јавност највероватније није упозната са тим, јер режимски медији то не објављују. Ако се неко снађе и сними то, онда тек један мали број грађана сазна за овакве случајеве.

На снимку испод је забележен један покушај исељавања. Шта ће даље да се деси са човеком којег су покушали из стана да избаце на улицу, ко зна... Ово никако не ваља. Питање је дана, када ће и због оваквих случајева да се угасе нечији животи, да ли жртава исељавања или оних који их исељавају.

Безакоње у Србији:
 Отимање стана новинару
који разоткрива светску трговину децом<a href="http://www.youtube.com/watch?v=FgSaX_S9j2M" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=FgSaX_S9j2M</a>
146  Форум / Српске везе - Огласите се лично / Одг: ЛИТИЈОМ за ... (2.део) послато: Јул 27, 2019, 00:18:01

176. Литија  за Православну слободу Србије

одржаће се
 

у суботу, 27.јула

Окупљање у 15:30 часова испред владе Србије!
Литија креће ка Патријаршији,
 поред Скупштине до РТС јавног сервиса и назад.


Народе дођите
 да у миру прођемо Литијом и молимо се  Светом Архангелу Михаилу и
Српским Свецима за спас наше Светиње
.Нема прече потребе данашњице –
од одбране Православља и Грачанице !

Цитат

Устаљени програм свакосуботњих Литија:
 Окупљање у 15:30 часова испред назовивладе Србије,
уводно обраћање у 15:45,
полазак Литије у 16:00, обраћања испред Патријаршије у 16:45,
испред НеНародне Скупштине око 17:50,
 испред лажљивог РТС-а око 18:10
и, потом, повратак на централно место непрестаних
Православних протеста
испред назовивладе Србије око 19:00 часова.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=rs8kkVsb_JU" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=rs8kkVsb_JU</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=zzQBCMKt1hY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=zzQBCMKt1hY</a>


Богом нам добродошли
 док времена за сведочење Истине и наде за Васкрс Грачанице,
а тиме и наде за слободу Православне Србије, јоште има!


(Истинољубље)
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=03Qf2CIXXs4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=03Qf2CIXXs4</a>
147  Форум / Србија / Одг: Судство или фарса послато: Јул 25, 2019, 08:54:10
Док некима (порука изнад) враћају куће и станове, другима, на правди Бога одузимају.
***


ПРОФЕСОР ИСЕЉЕН ИЗ СТАНА НА ДОРЋОЛУ:
 На превару ме избацили из мог дома!


ПОШТО је више од сата покушавао да одложи извршење, професор Факултета за инжењерски менаџмент из Београда др Слободан Миливојевић принудно је исељен у среду из свог стана. Избачен је иако се његово име не помиње ни у решењу о извршењу, ни у судској пресуди. Он и породица остали су без крова над главом, како тврди, због преваре и лажног уговора о закупу.

Фото З. Jовановић

- Осећам се као Јозеф К. у Кафкином "Процесу". Ништа нисам урадио, никоме не дугујем ништа, нико ме ни за шта није тужио, а извршитељ ме, уз асистенцију полиције, избацује на улицу - каже проф. Миливојевић, за `Новости`.

Формално, избачен је на основу решења Првог основног суда у Београду, од ког је тражено да омогући да се у стан усели наводни закупац из Шида. Професор тврди да је овај уговор о закупу фиктиван, што би могло да докаже и то што је 94 квадрата стана у самом центру града, на Дорћолу, закупац изнајмио за невероватних 100 евра месечно! И сам закупац изјавио је пред извршитељем, полицијом и новинарима да стан никада пре тога није видео, и да га је изнајмио "на невиђено". Ипак, ни то, баш као ни доказ из катастра у ком стоји Миливојевићево име - нису помогли. Извршитељ Немања Протић понављао је да само поступа на основу решења суда.

Све је почело када је проф. Миливојевић продао стан извесној госпођи из Зубиног Потока, прошле године. Уговор је оверен код нотара, а госпођа је отишла у банку да пребаци новац и није се вратила. После опомена, Миливојевић је покренуо поступак за раскид уговора. За то време, госпођа је са наводним закупцем из Шида склопила уговор о закупу, који су оверили, а неколико дана касније закупац оверава и изјаву да није пуштен у закупљен простор. Нотар му је, без провере, солемнизовао такву изјаву и она је добила својство извршне исправе. "Закупац" затим подноси предлог за извршење Првом основном суду, тражећи да га извршитељ уведе у посед. Ни у једном од ових папира не помиње се име Слободана Миливојевића.

Испред зграде на Дорћолу Фото З. Jовановић

Др Миливојевић и његов адвокат Тихомир Хрњак тражили су одлагање извршења, уз образложење да пресуда гласи на госпођу из Зубиног Потока, као извршног дужника, а да је полиција констатовала да такве особе у стану нема. Извршитељ је одговорио да у пресуди децидно стоји да се стан има испразнити од свих који се у њему налазе, а закупац би ту и тамо убацио да је закуп платио и да не одустаје од извршења.

- Кључеве стана могу да дам само полицији, која је коректна, али злоупотребљена, а не извршитељу, јер решење о извршењу не гласи на моје име - казао је др Миливојевић.

Полиција је одбила да прими кључеве, па је кључ пао на под, а професор и адвокат су напустили стан. У њему су остале ствари, које је извршитељ пописао. Како сазнајемо, њихов транспорт и лежарину мораће да плати - професор, који ће поднети тужбе.

Исељењу су присуствовали и радници центра за социјални рад, због Миливојевићеве осамдесетогодишње мајке и осмогодишње унуке, али је њих професор претходно сместио код родбине.ГОЈКОВИЋЕВА: ИЗВРШИТЕЉИ СЕ ОБОГАТИЛИ

ПРЕДСЕДНИЦА парламента Маја Гојковић тражила је доношење потпуно новог Закона о извршењу и обезбеђењу. Како је рекла, данас станове купују углавном извршитељи и бележници. То је, како каже, посебан слој људи у друштву који се нагло обогатио.

- Што се тиче понашања извршитеља и начина продаје станова, не знам шта да вам кажем - рекла је Гојковићева.

(В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ, вечерње НОВОСТИ)


***

Цитат
КАКО ЈЕ ОВО МОГУЋЕ?
 Власника избацује из стана лажни закупац,
нотари превидели "ситан" детаљ

ПРОФЕСОР поморства на Факултету за инжењерски менаџмент из Београда др Слободан Миливојевић могао би следеће недеље да заврши на улици са мајком старом 80 година, кћерком и осмогодишњом унуком, као жртва преваре. По речима његовог адвоката Тихомира Хрњака, у питању је незабележен правни преседан.


Слободан Миливојевић Фото Н. Фифић


Јула прошле године Миливојевић је одлучио да прода породични стан на Дорћолу, у Улици Милорада Гавриловића 7, госпођи из Зубиног Потока. Закључили су уговор о купопродаји и оверили га код јавног бележника. Госпођа је отишла у банку да пребаци паре, али је, како каже Миливојевић, не плативши ништа волшебно нестала. Није чак ни тражила примопредају поседа.

- Послао сам јој препоручено опомену пред утужење с позивом за плаћање или ћу раскинути купопродајни уговор, и знам да је допис примила. У међувремену, она инкогнито са трећим лицем из Шида склапа уговор о закупу на мој стан, који није платила. Наводни закупац се никад није појавио на вратима стана, али је оверио уговор о закупу код бележника и неколико дана касније и изјаву да није пуштен у закупљен простор - каже проф. Миливојевић.

Нотар му је, без икаквих провера, солемнизовао такву изјаву и она је добила својство извршне исправе. "Закупац" затим подноси предлог за извршење Првом основном суду у Београду, тражећи да власник изађе из стана, а он буде уведен у посед. Ни у једном од ових папира не помиње се др Слободан Миливојевић, као да не постоји, као да не живи ту са породицом и као да стан није његов. Суд за мање од месец дана доноси решење и предмет стиже до извршитеља.

- Нисам знао шта се дешава иза мојих леђа, већ сам покренуо спор за раскид купопродајног уговора. А онда сам добио обавештење да ће се 24. јуна, по решењу Првог основног суда, спровести извршење - испражњење стана и предаја у посед повериоцу из Шида. Био сам шокиран - прича проф. Миливојевић.

Уложио је, уз помоћ адвоката, приговор извршитељу и лично однео пуномоћје. Како каже, то пуномоћје, као и уговор о закупу и изјава на основу које се тражи исељење, волшебно су нестали из извршитељских списа. Нико се није појавио на најављеном исељењу. Извршитељ је изјавио да је успео да убеди извршног повериоца да одложи.


Фото В. Данилов

Извршитељ на крају одбија Миливојевићев приговор, уз образложење да је "правни основ закупца по његовој дискреционој оцени јачи од приговора трећег лица".

- Извршитељ нас је упутио на жалбу Првом основном суду, који не заседа због поплаве, и заказао ново извршење за 24. јул, иако до тада Први суд неће одлучити, нити ће парнични суд донети меру забране располагања - каже Миливојевићев заступник Тихомир Хрњак.


"Закупац" је, иначе, како је чуо, чест учесник на извршитељским лицитацијама принудно заплењених некретнина.


ТРАЖИ КАЗНУ ЗА НОТАРА

МИЛИВОЈЕВИЋ је поднео кривичне пријаве против госпође из Зубиног Потока и познаника који га је са њом повезао због преваре. Поднеће пријаве због злоупотребе овлашћења и против извршитеља и нотара.

(В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ, вечерње НОВОСТИ)


***

Овај случај је изгледа заинтересовао само интернет мреже, а надлежни ЋУТЕ. Један коментар ми је привукао пажњу:
Цитат
Za sve one koji ne znaju...skoro sam prodavao nekretninu i po našem zakonu prvo se ide kod notara da se potpiše kupoprodajni ugovor i tek onda kupac ide u banku i uplaćuje Vam dogovorenu cenu...tj ima rok od 24h za uplatu

И онда није ни чудо што се у последње време људи самоспаљују, извршавају самоубиство НЕМОЋНИ пред оваквом озакоњеном МАФИЈОМ, или у ређем случају убијају оне који су дошли да их избаце из властитих станова, јер су свесни да је све постало ФАРСА у банана држави звана Србија.148  Форум / Политика / Одг: Српски Цезар- Вучић послато: Јул 24, 2019, 18:46:27
"Ми Срби треба да заборавимо и не рачунамо на право и правду који ће неко други да нам доноси и одређује, ми морамо да се изборимо за бољу, снажнију и јачу Србију и бољу будућност. И да прећутимо многе ствари, али да почнемо да говоримо и када почнемо говоримо да не угрожавамо своју будућност", истакао је Вучић. (Ало)***

Е, па нећеш то дочекати, нити да ЗАБОРАВИМО, нити да ПРЕЋУТИМО!

Знамо ми да је то циљ, али српски народ неће тако лако да буде испраног мозга, како би желели многи, а нарочито Вучић!
149  Форум / Економија / Одг: ОДЕ цела Србија на добош послато: Јул 23, 2019, 18:48:13
Хипотека уништила `Пољострој`:
 Стечај у оџачкој индустрији машина и опреме
 окончан банкротом


РЕШЕЊЕМ Привредног суда у Сомбору, овог месеца је после осам година закључен стечај у Индустрији машина и опреме `Пољострој` у Оџацима. Стечајним повериоцима исплаћено је 28,5 милиона динара. Повериоци првог и другог исплатног реда исплаћени су у целини, а повериоци трећег реда у висини од 2,92 одсто утврђених потраживања.

Радници нису успели да задрже радна места Фото З. Р.


Стечај је отворен 2011. на захтев радника, који су тражили раскид уговора са Маријом Јерковић, ћерком познатог бизнисмена Милете Јерковића, која је купила `Пољострој` на аукцији за 300.000 евра. Радници кажу да је предузеће добро пословало две године после приватизације, колико је трајала и обавезна контрола спровођења купопродајног уговора, да би потом био узет кредит од четири милиона евра од тадашње `Металс банке` (касније Развојне банке Војводине) са хипотеком на целокупну имовину предузећа.

Ни евро од тог кредита, истичу радници, није уложен у `Пољострој`, а он је у међувремену, с каматама, прерастао у дупло већи дуг. Тадашња општинска и покрајинска власт су уверавале раднике да би увођењем стечаја успели да задрже радна места.

Од укупно 64 радника `Пољостроја`, која су завршила на бироу рада, на посао је у тзв. радном стечају било враћено око 40. Радници су сматрали да би предузеће, под условом да буде прихваћен план реорганизације, могло да обнови производњу, због велике потражње машина и опреме, које би се већим делом извозиле.

Међутим, план реорганизације није прихватио РБВ, који је био највећи поверилац `Пољостроја`. Зато је 2007. одлучено да се стечајни поступак спроведе банкротством. Вредност `Пољостроја` процењена је на 158 милиона динара, а имовина је током 2017. била безуспешно нуђена за упола нижу цену (79,4 милиона динара).Прошле године `Пољострој` је по почетној цени, знатно нижој од стварне, купило трговинско предузеће `Синагога` из Сомбора. После тога је Привредни суд донео решење о обустави стечајног поступка према правном лицу, а настављен је у односу на стечајну масу, и као такав закључен у новембру 2018. Стечајни управник је након тога обавестио суд да је пронађено још новца, који је накнадно подељен повериоцима решењем од 11. јула.УХАПШЕН ДИРЕКТОР

БРАНЕЋИ фирму и посао, радници су пре увођења стечаја штрајковали, не допуштајући директору и осталим представницима `Јерковић групе` да уђу у фабрику. Бивши директор је 2014. ухапшен под сумњом да је без одлуке Скупштине акционара закључио и реализовао уговор са Металс банком о дугорочном кредиту од 360 милиона динара, од чега је 243 милиона преко Јерковићевог `Вишња продукта` пренето трећој фирми, на штету `Пољостроја` и малих акционара.

(З.Рајић, вечерње НОВОСТИ)

150  Форум / Економија / Одг: ОДЕ цела Србија на добош послато: Јул 22, 2019, 00:24:32
Перони у Оџацима зарасли у коров


ИЗГОРЕЛА зграда Аутобуске станице и перони у корову, то је слика "успешности" приватизације Аутотранспортног предузећа "Саобраћај" у Оџацима, у којем је 160 радника остало без посла и наплаћених акција. Аутобуска станица данас је у власништву компаније за откуп житарица и трговину пољопривредним производима "Метеор комерц" из Сомбора, која је спремна да пероне поклони општини Оџаци.


- После тога ћемо расписати оглас за давање перона у закуп како бисмо обезбедили аутобуски превоз на локалним релацијама, јер су од 2015. године, кад су угашене линије "Саобраћаја", становници свих девет насеља у општини принуђени да путују таксијем, што изискује велике издатке - каже Милорад Станишић, помоћник председника општине Оџаци, задужен за комуналну делатност.

АТП "Саобраћај", које се бавило превозом путника, трговином, туризмом, угоститељством и ремонтом друмских моторних возила, а поседовало је и ауто-школу, продато је крајем 2003. на аукцији по почетној цени од 40.000 евра, или 2.748.000 динара, уз обавезна улагања од 140.000 евра, или 9.438.000 динара. Купац је био Славко Андрић, власник фирми ДОО "Ас мобил Андрић" и "Еуробус" из Петроварадина. Пре четири године објављена је продаја акција "Саобраћаја", а убрзо потом су његова возила продата и расходована.

На питање о садашњем статусу "Саобраћаја", за које Оџачани говоре да постоји само на папиру, генерални директор Зоран Тојагић није желео да о томе говори, напомињући да одговоре треба тражити од оних који су их "довели довде", не прецизирајући о коме је реч.

Представници садашње локалне власти, успостављене 2014, наводе да је "Саобраћај" годишње добијао више од 50 милиона динара за организовање јавног превоза у општини, иако су, како истичу, аутобуси овог предузећа били дотрајали и каснили на одредишта. Зато је Општина почетком 2015. издвојила 60 милиона динара за куповину осам најмодернијих "Мецедесових" минибуса, којима обезбеђује сопствени, ванлинијски превоз ученика до средњих школа.

Крајем исте године крах "Саобраћаја" означен је пожаром на Аутобуској станици, у којем су изгореле билетарница са чекаоницом и кафана, која није радила.


ПРОФИТИРАЛА ЖЕЛЕЗНИЦА

ЗБОГ неусловности Аутобуске станице, Оџачани у правцу Сомбора и Новог Сада путују тако што их аутобуси других превозника покупе успут. Многи су, како сами кажу, дигли руке од аутобуса и окренули се железници, истичући да је путовање новим руским возовима врло комфорно, а уз то знатно јефтиније, па и брже него аутобусима.Не тако давно је овако изгледала Аутобуска станица

Фото АД "Саобраћај"

Данас она изгледа овако

Изгореле билетраница, чекаоница и кафана / Фото Стеван Дукић

Запарложена станица


(З.Рајић, вечерње НОВОСТИ)

Странице: 1 2 [3] 4 5 ... 152
Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!