forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Јул 11, 2020, 18:35:51


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


  Прикажи поруке
Странице: 1 [2] 3 4 ... 153
51  Форум / Србија / Одг: Уведено ВАНРЕДНО стање послато: Април 01, 2020, 20:18:20
АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ:
Тиранин Вучић прети народу, хапси, народ у страху,
језиве сцене!


Цитат
Да је ванредно стање у Србији злоупотребљено од стране Александра Вучића, пише и `Вашингтон тајмс`, амерички дневни лист, који наводи да председник Србије користи ситуацију са коронавирусом да "врши овлашћења која му не припадају", уз одобрење владе која "усваја сваки његов предлог", док је парламент суспендован, а народ застрашен.– У Београду, у Србији, војска је на улицама, патролира са аутоматима, заустављајући свакога ко се усудио да прекрши декларацију о забрани кретања на простору целе државе, у циљу сузбијања коронавируса. Све ово је – десет пута драматичније. Језиво је замислити да сцене из Србије, ако се све коцкице поклопе, са правим условима и притисцима, могу да заврше у Америци, или било где – пише `Вашингтон тајмс`.

Додаје се да су школе затворене, грађанима наређено да остају код куће, да је бизнис потпуно стао, а полиција хапси све који прекрше мере. Уз то, додаје се, цркве су затворене, а свештеници се хапсе.

– Војници патролирају улицама са кажипрстима на обарачима. Импровизовани смештајни центар, који се састоји од металних кревета у редовима, чува војска, а где се смештају заражени коронавирусом. Председник Србије упозорио је да гробља у Београду неће бити довољна да се сахране мртви, уколико људи игноришу наређења његове владе – пренео је Асошијетед прес.

Овај медиј је упитао да ли је заиста председник Србије претио да ће упуцати оне који непоштују правила?

– Да, јесте, готово да јесте – пише овај медиј.

У тексту се даље наводи да је у Србији завладала тиранија. Вучића оптужују да користи кризу коронавируса да присвоји овлашћења која му иначе не припадају.

Даље у тексту се наводи да су права појединца потпуно ускраћена, те да се "не размишља о слободама на дуже стазе". Овај медиј поставља питање – како је то Вучић успео да приграби толику моћ? Да ли је то успео тиме што је суспендовао парламент?

Сами су дали одговор – Тако што је увео ванредно стање.

Управо због свега наведеног, овај медиј закључује да Доналд Трамп неће буквално из Беле куће претити да пуца по становништву САД-а, које буде кршило наређења да остане код куће, али Србија може да буде пример Америци шта се дешава када у паничним ситуацијама влада предузме потпуну контролу.

– Америка није Србија. Србија није Америка. Али влада је влада. Увек у влади има оних који би искористили кризне ситуације за личне користи и да повећају себи моћ. Слободе не падају увек када се дође до оружја. Понекад, оне се срозавају тихо, у позадини, док се неко позива за већа добра, док игра на карту националне сигурности, па чак и у доба коронавируса – истиче овај медиј.

Закључак је и више него понижавајући за Србију.

На крају крајева, да ли ико може да замисли да свештеник у Америци, буде ухапшен јер је одржао службу у цркви?

(Извор: Vašington tajms)

(СРБИН.ИНФО)
52  Форум / Србија / Одг: Уведено ВАНРЕДНО стање послато: Март 31, 2020, 07:41:32
Највише пацијената из Ћуприје и Београда,
 најмлађи има 19, а најстарији 74 године:
Како је у привременој болници
 под куполама  београдског Сајма
БЕОГРАД - У привременој болници на београдском Сајму збринути су пацијенти са лакшом клиничком сликом из целе Србије, а највише их је из Ћуприје и Београда, изјавио је вечерас државни секретар Министарства здравља Берислав Векић и додао да најмлађа особа заражена корона вирусом, смештена на Сајму, има 19 година, а најстарија 74 године.

- Овде збрињавамо пацијенте с најлакшом клиничком сликом, а очекујемо, с обзиром на њихово тренутно стање, други негативан тест после чега ће бити послати у самоизолацију - рекао је Векић за РТС.

Апеловао је на грађане да се јаве лекару чим осете повишену температуру и малаксалост и имају кашаљ или кијавицу. Како је објаснио, особе с таквим симптомима биће збринути у установама секундарног и терцијалног нивоа, а када резултати терапије буду задовољавајући, биће пребачени на Сајам.

Векић је казао да је у привременој болници на Сајму ангажовано медицинско особље из Студентске поликлинике, Завода за спорт, Дома здравља Палилула, Специјалне болнице за интерне болести из Младеновца и Завода за здравствену заштиту радника на железници.

Додао је да о пацијентима на Сајму брине 10 лекара и 25 медицинских сестара чије су смене осам сати, а ротирају се на свака два сата.

Упитан да ли је здравствени систем спреман уколико се повећа број заражених, Векић је казао да је здравствени систем подигнут на највиши ниво и да је у стању да збрине све који имају симптоме и тегобе изазване корона вирусом, као и да се спрема још алтернативних смештаја за прихват оболелих.

- Имамо адекватан број здравствених радника, грађани не треба да брину јер ће сви бити адекватно збринути - навео је Векић.

(Танјуг)
53  Форум / Политика / Двадесетпрва годишњица НАТО АГРЕСИЈЕ послато: Март 24, 2020, 07:52:39
Двадесетпрва годишњица НАТО АГРЕСИЈЕСРБИЈО ПАМТИ!
ЗБОГ СЕБЕ, ЗБОГ БУДУЋНОСТИ!


ДЕЦА су наше најболније жртве. Она сведоче о ужасима који не би смели да оду у заборав. Деца имају право на живот и детињство. Њихово страдање је и порука и опомена да се ником никада не догоди такво зло.

Ове поруке, које су током агресије НАТО на СРЈ, у пролеће 1999. године, стизале у нашу редакцију, покренуле су "Новости" да бомбама прекинутом детињству подигну споменик, споменик-незаборавник. Наша редакција и наши читаоци подигли су га у Ташмајданском парку. Ту, где се окупљају деца. Ту, где ће им родитељи говорити: Ово је белег заустављених, несигурних корака ваших вршњака.

Док још све жртве малених, под бомбама настрадалих, нису ни пребројане, наша редакција је кренула на посао. Упутили смо писмо: "Ко жели да помогне, нека се јави." Први одговор стигао је од вајара Остоје Балканског. Предложио је да споменик сећања на децу буду стилизована крила лептира испод којих би била скулптура девојчице, по лику малене Милице Ракић, са лутком коју би свако дете, у свакој невољи, ручицама бранило.

- То је лик свих наших болова - казао је Балкански, кога ово његово дело, нажалост, није надживело.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СИМБОЛ СВИХ НАШИХ БОЛОВА: Две деценије откако су НАТО бомбе убиле Милицу Ракић
Акција подизања белега убијеној деци покренута је у нашој редакцији мање од три месеца од прве годишњице НАТО агресије на СРЈ, почетком фебруара 2000. године. Током тих дана, на само један позив "Новости", из свих крајева тадашње СРЈ готово да смо били затрпани писмима, фотографијама, стиховима у посвети...

Читава армија људи укључила се да помогне "Новостима" да настане белег дечацима и девојчицама заустављеним у безумном бомбардовању. Родитељи убијене деце слали су нам једине фотографије: деца у загрљају, на екскурзијама, рођенданима, у последњој, пролећној сетви... тог, несрећног пролећа.


У ове, потресне слике, које су у нашој документацији, уписали су се сви који су препознали да наша акција има снагу сведочанства. И не памти се да је икада било толико подршке да "Новости" подигну споменик дечацима и девојчицама, убијеним током бомбардовања.

Поруке подршке, тих дана, стигле су нам од вајара Ота Лога, Јована Солдатовића, Косте Бунушевца... Бранка Милићевића и његове Цаце Алексић. Чувамо поруке Стевана Раичковића, Олге Николић, Радомира Антића, Добрице Ерића, Драгана Лукића, Николе Кусовца, Игора Бојовића, Пере Зупца, Адама Пуслојића... Свако од њих, уз хиљаде ђака из Србије и њихових наставника, уградио је себе у споменик деци. Њихова заједничка порука била је да се белег именује - Незаборавник.

- Тај споменик, белег, треба да буде израз нашег највећег бола и туге. Неопходно нам је свако сећање на жртве. Дечје су најболније.Током наше акције која је, из дана у дан, бележена на страницама "Новости", преносили смо свако писмо, посвету деце из Лознице, Бањалуке, Бујановца, Врања, Алексинца... Не само тада, били смо затрпани брдом подршке и предлога из места у Србији која су уписала дечје жртве. Сви су слали предлоге и помоћ да се споменик подигне. Хиљаде предлога! Хиљаде порука! На конкурс о томе шта да упишемо на споменик, одлучио је жири: песници Радомир Андрић, Драган Лукић и наш колега професор Павле Павловић. Определио се за четири речи: "Били су само деца". Поруку је послала девојчица из Костолца Ана Голубовић.

Док су ови предлози стизали били смо у редакцији затрпани брдом писама, а стизале су препуне коверте, чак и хербаријуми пролећног цвећа, сваки цвет - једно име. Били смо заокупљени бригом да ли ћемо успети у дану прве годишњице бомбардовања да споменик буде постављен.

И, успели смо.

Дан прве годишњице НАТО агресије. Наша редакција била је зборно место туге. Место окупљања родитеља и родбине настрадалих дечака и девојчица из свих крајева бивше СРЈ. Из редакције је тужна поворка кренула према Ташмајданском парку. Пред спомеником, ђаци школе "Дринка Павловић" обавили су прозивку, за свако дете понешто што су редакцији упутили родитељи настрадалих. Име. Презиме. Записе из дневника. Последње поруке. Записане стихове. Жеље и наде убијене деце.

Неки родитељи превалили су више од 400 километара да присуствују откривању споменика Незаборавника који су са својим читаоцима подигле "Новости" деци жртвама агресије. Сусрет са спомеником незаборава и опомене био је - бол.

НАЈВРЕДНИЈЕ документе о страдању деце сачувале су "Новости" - поручио је Ђоко Стојичић, песник и дипломата.

- Идеја ваше редакције да обележи страдање најболнијих наших жртава узвишена је. Ово је порука народу Србије да се злочин не заборави, како нам у будућности не би кројили истину и историју.

СУНЦЕ ЈАЧЕ ОД ЦРНИХ РАКЕТА

ИЗ многобројних порука које у својој архиви чувају "Новости", издвајамо једну:
- Из наших порука за сву децу света: Срце је јаче од црних ракета.
Овој поруци додајемо:

- Деца су жртве одраслих - записао је песник Драган Лукић. - Нека то не буде порука само белега који ви, "Новости", дижете деци, жртвама сулудог безумља. Нека то буде белег свим страдалницима који ће у својим душама носити вечите ожиљке сећања из пролећа 1999.
МРТВА СТРАЖА ДЕТИЊСТВА

МИЛИЦА. Сања. Ирена. Драгана. Гордана. Дајана. Три девојчице породице Гаши. Миљана, Бојана... Марко. Милан. Далибор. Стефан. Ненад. Иван.

- Ово су наша деца на мртвој стражи детињства.
Деца у колони, као на петровачкој цести, заувек заустављена - исписао је у поруци "Новостима" док смо подизали споменик Незаборавник, Драган Перовић.

Споменик је, по идеји вајара Остоје Балканског, урадио каменорезац Живомир Јездимировић. Обликовала га браћа Радовић. У међувремену, постављано је питање: да ли је тај споменик баш требало да буде постављен у Ташмајданском парку.
Неодговорни, у годинама после 5. октобра, препустили су овај споменик небризи, па је неко однео бронзану скулптуру девојчице. Градске власти, пре три године, у договору са ливницом "Браћа Јеремић", вратили су бронзану скулптуру. Осветлили је, како би била сачувана.

(Милена МАРКОВИЋ)

54  Форум / Србија / Одг: Уведено ВАНРЕДНО стање послато: Март 20, 2020, 14:10:15
Затворене границе, стари не смеју на улицу,
 укида се јавни превоз

Цитат
Поште и пијаце раде скраћено, забрањена окупљања, размак између две особе мора бити најмање два метра

Опустели Трг Републике у Београду (фото Бета - Емил Ваш)

Од јутрос у 8 сати затворени су сви гранични прелази за улазак путника у Србију у друмском, железничком и речном саобраћају, у оквиру мера Владе Србије у борби против корона вируса.

Иначе, већ је забрањено кретање свих грађана у периоду од 20 часова до пет сати ујутру.

Старијим грађанима од 65 је потпуно забрањен излазак из својих домова.

Ограничено је јавно окупљање на отвореном и у затвореном простору, тако да дистанца између особа мора бити најмање два метра, односно да на површини од четири квадратна метра не може бити више од једне особе.

Поред тих мера, данас од 12 сати укида се и јавни међуградски превоз.

У Београду се од вечерас укида јавни превоз у периоду од 20 часова до пет сати ујутру.

За наше држављане који долазе из иностранства наложена је самоизолација у периоду од 14 и 28 дана, у зависности од тога из које земље долазе.

Одлуком владе Србије јуче од 12 часова је до даљег обустављен и међународни путнички авио-саобраћај са Аеродрома `Никола Тесла` у Београду, али не и за карго саобраћај и хуманитарну помоћ.

Такође, Аеродром `Константин Велики` у Нишу је затворен је до даљег.

Отворен је прихватни камп у Моровићу у којем ће бити смештени наши држављани који долазе из иностранства, а немају пријављено боравиште у Србији, као и за које лекари процене да могу постати здравствени ризик.

Након проглашења ванредног стања 15. марта затворене су школе и факултети, а настава се одвија од куће преко РТС канала и путем дигиталних платформи, за сада само за основце.

У складу са новим мерама владе Србије о ограничењу кретања грађана у циљу сузбијања корона вируса продавнице мешовите робе и прехрамбених производа, пекаре, угоститељски објекти, банке раде према измењеном радном времену, углавном од 8 до 18 сати.

Поште раде од 10 до 17 сати радним данима, а суботом од 10 до 14 сати.

Радно време пошти које раде недељом биће од 10 до 14 часова, а Главна пошта у Таковској улици у Београду радиће радним данима од 10 до 17 часова и викендом од 10 до 14 часова.

Све пијаце које се налазе у систему `Градских пијаца` у Београду свакодневно у периоду од 8 до 15 сати.

Донета је и одлука о затварању јавних служби, али се она не односи на Пореску управу, Управу царина и Управу за трезор, с обзиром на то да би њихово затварање нарушило несметано функционисање државе, поготово у периоду ванредног стања.

Забрањено је подизање цена 36 основних животних намирница, наводи Танјуг.


Сви јавни догађаји, културни и спортски, су отказани, а културне институције затворене, док поједине дају занимљив он лајн садржаји.

Прекинуте су све изборне радње за изборе који су били заказани за 26. април.

(Политика)
55  Форум / Србија / Одг: Уведено ВАНРЕДНО стање послато: Март 18, 2020, 00:08:33
Србија уводи полицијски час:
 Забрањено свим лицима старијим од 65 година
да излазе на улицу од сутра у 10 часова,
а од 20 часова важи за све

Цитат
Председник Александар Вучић и председница владе Ана Брнабић обраћају се јавности вечерас у поводом нових мера за сузбијање ширења вируса корона

ЗАБРАНА КРЕТАЊА ЗА СВЕ ПРЕКО 65 ГОДИНА,
СТУПА НА СНАГУ СУТРА ОД 10 ЧАСОВА

- Република Србија се суочава са невероватним изазовима као и многе дуге земље у Европи. Пошто нисмо успели да обезбедимо пуну дисциплину и смањимо степен угрожености наших грађана, донели смо непопуларне одлуке. Желимо да сачувамо животе људи у нашој земљи и право на будућност. Од сутра ујутру од 10 сати у свим урбаним срединама, забрањен је излалазак на улицу људима од 65 година, у сеоским срединама то важи за људе старије од 70 година – рекао је.

Каже да су најугроженији највећи градови у Србији.

- Жаришта су већи градови. Највише Београд, Кикинда и Ниш. Нешто мање Чачак. Сва лица стрија од 65 година од ујутру од 10 сати мора да остану у кућама – рекао је и замолио све старије да размисле због чега ово Влада Србије ради.

Како је речено, одлука је донешена јер је оцењено да на те начине може да се очува здравље грађана.

- Отворићемо супермаркете са посебним правилима и маскама за њих, да могу да купе потрепшине за наредних седам дана. Нико неће моћи да остане гладан – додао је.ДРУГА МЕРА: УВОДИМО ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС,
 ПОСЛЕ 20 ЧАСОВА НИКО НЕ СМЕ НА УЛИЦУ

Друга мера се односи се на све остале категорије грађана, казао је председник Србије.

- Од сутра, од 20 сати до пет ујутру, уводи се забрана кретања свим лицима од нула до било којег старосног доба, сем органа који су на задатку и оних који имају радну обавезу у трећој смени – рекао је, и нагласио да је циљ да се спречи ширење вируса.

- У Немачкој, Шпанији и свим земљама је страшно стање! Надам се да ће Хрвати успети да се изборе са коронавирусом... То је нама најтежа опасност! Предузимамо најтеже мере, и поред тога што неки овако озбиљне мере нису предузели, и поред тога што имају озбиљнију ситуацију – рекао је председник Вучић и замолио све грађане да разумеју ову одлуку Владе Србије, иако је непопуларна

Каже да "само тешке и озбиљне мере дају резултате".

- Не лечите бол аспирином или лилихипом, већ најтежим приступом! Војска Србија ће надледати границе, све болнице, мигрантске центре и биће наоружана. Посао је да заштити лекаре! Имали смо инциденте где су неки пацијенти из иностранства желели да туку наше лекаре. Они су хероји, раде најтежи посао. Молим вас да не нападате нашу војску, ви који је нападате. Њихов посао је да чувају болнице, да корона тамо не би ушла – рекао је председник Вучић истичући да полиција ради јако тежак посао.

- Од 7.607 контролисаних лица 5.594 је полиција је пронашла код куће. Јел могуће да је неко тако неодговоран?! – пита председник Вучић.

Каже да је у Кикинду корона стигла преко Милана, у Београд такође, а у Чачку се појавила на свабди, док се у Нишу појавила на журки. Наглашава да ће казне бити оштре за све који не поштују мере.


ХРАНЕ ИМАМО НА ПРЕТЕК

Ми, што се прехрамбених намирница тиче, мислим да немамо проблема са снабдеваност продавница. Што се тиче хране, имамо је на претек. После процене Владе Србије нешто хране ћемо да извездемо нашим комшијама у региону. Ми имамо хране превише, они немају. Мислим на РС, БиХ, Северну Македонију, а можда и Црна Гора. Ми ћемо са сетвом да имамо брашна за наредне две године. То су огромни тржни вишкови. Имамо милион тона пшенице и то је довољно за 10 месеци. Имамо и рафинисано уље око 4 милиона литара. Све што се тиче хране, имамо више него довољно и људи не морају да брину.

- Молим људе да воде рачуна о полицајцима, војницима и лекарима. Мислите да је њима лако? - рекао је Вучић, још једном се захваљујући Кини.

- Бескрајно хвала Си Ђинпингу, никада му ово нећемо заборавити! Он је наш велики пријатељ – рекао је председник.

- Хвала и нашим учитељима и наставницима. Фантастично су то извели и немојте да се смејете оним наставницима који су први пут пред камерама. Честитам и људима из министарства који су то спремали. Децо, морате да учите, не само да играте игрице. Од вас зависи наша будућност – рекао је Вучић.ДОБИЋЕМО ХИРУРШКЕ МАСКЕ,
 СПРЕМИЛИ СМО СМЕШТАЈ ЗА 6.000 БОЛЕСНИХ

- Добићемо хирушке маске, не могу да кажем одакле. Затвореници производе маске такође. У међувренену, добићемо 30 милиона маски. Спречићемо црно тржиште. Људи не треба да брину. Ми смо посао обавили на добар начин. Остало је да се бринемо за здравље лекара и медицинских сестара. Они имају огромну енергију, раде дан и ноћ. Одредили смо и нове болнице, имамо за смештај око 6.000 људи, бићемо спремни и за то. Имамо и много више респратора у поређену од пре седам дана. У суботу очекујем нову количину клиничких респратора – рекао је.


БРНАБИЋ: ЗА ДВА ДАНА СЕ У СРБИЈУ ВРАТИЛО ПРЕКО 35 ХИЉАДА ЉУДИ

Председница владе Србије Ана Брнабић рекла је да мере које су донесене су важне за све грађане Србије, али и да је то посао и локалних самоуправа као би могло да се све одвија како треба.

- У највећој мери сам задвољна радом локалних самоуправа. Најважније за ову борбу су централизовани. Имали смо срећу, помогло је да имамо добар увид о свему на локалу. Имамо два фокуса, један је ефикасност здравственог система. Ту нам значи и помоћ свих јединица локалних самоуправа – рекла је Брнабић.

- У Србију се 35.376 људи се за два дана вратило у земљу. То је велики број људи, то је тешко да се испоштује. Велики број људи није хтео да поштује правила – рекла је Брнабић.


ЧЕТИРИ ЛЕКАРА ИМАЛИ ПРОБЛЕМ , ЈЕДАН ОД ЊИХ СТРАНАЦ

На питање о наводном обољевању медицинске сестре у дому здравља Нови Београд, Вучић каже да нема информације о томе, да ту проблем не постоји, већ да је постојао проблем на кардиоваскуларном одељењу, али не на Инфективној клиници, каже Вучић.

- Ту су проблем имала четири лекара, један од њих је странац. Нама је велики проблем шта год да нам се догоди у великим установама - рекао је Вучић. Истиче да су лекари и медицинске сестре уморни и апелује на грађане да не одлазе код лекара, осим ако то није неопходно.

- Овог непријатеља морамо победити у пиџами, такав нам је непријатељ - каже председник. Истиче да ће проблема и притужби бити много, али да ће се проблеми и грешке исправљати.

Јучерашњи апели су, каже, уродили плодом и да су пензионери у урбаним срединама у 95 одсто случајева послушали. Каже и да се размишља о укидању међуградског превоза, да се вирус не би ширио у унутрашњост.


ЦИЉ ЈЕ ДА УКИНЕМО МЕЂУГРАДСКИ ПРЕВОЗ

- Циљ нам је да не ради међуградски саобраћај, да изгубимо паре, само да би људи остали живи, а то може само уз мање покрета. Наше следеће мере биће скраћивање времена, ако је потребно. Желимо да учинимо све да избегнемо сцене из Италије и Француске и јасно ми је да мора бити 5, 10, па и 50 мртвих, али не и 10.000 мртвих - каже Вучић.

(Novosti Online | 17. март 2020.)
56  Форум / Србија / Одг: Уведено ВАНРЕДНО стање послато: Март 16, 2020, 04:32:47
Ванредно стање у Београду:
 Промене у угоститељским објектима, градском превозу,
рад од куће за тешке хроничне болеснике


Градски штаб за ванредне ситуације Београда донео је на вечерашњој седници одлуку о проглашењу ванредног стања на територији града, а мере које су у надлежности градског штаба подразуменају прекид рада свих предшколских установа, смањење обима јавног градског превоза и његово функционисање по суботњем режиму вожње.

То је учињено у складу са Законом о одбрани, Одлуком о проглашењу ванредног стања председника Републике, председника Скупштине и председника владе Србије.

Градски штаб за ванредне ситуације донео је више наредби које треба да допринесу спречавању, сузбијању и гашењу епидемије Ковид 19 на територији Београда.

Тако је Секретаријату за јавни превоз издата наредба за смењење обима јавног градског превоза од уторка, 17. марта и његово стављање на суботњи режим вожње, уз укидање свих ноћних линија.

Секретаријату за образовање и дечју заштиту издата је наредба за прекид рада свих предшколских установа на територији Града Београда.

Од понедељка, 16. марта, Секретаријату за привреду наложено је спровођење наредбе за скраћење радног времена угоститељских објеката - ресторана, кафића, барова и других, на време од осам до 20 сати.

У угоститељским објектима током радног времена у затвореним просторојима дозвољено је присуство највише педесет особа.

Секретаријату за социјалну заштиту издата је наредба за затварање дневних центара и клубова за одрасле и старије.

Секретаријату за спорт и омладину издата је наредба за прекид рада свих спортских обејаката на територији града Београда.


Начелнику Градске управе издата је наредба да омогући рад од куће тешким хроничним болесницима и особама старијим од 60 година.


Дата је и наредба Секретаријату за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координације са грађанима да прилагоди рад Београдског позивног центра у циљу пружања информација за помоћ грађанима, као и да координира рад са општинским штабовима за ванредне ситуације и општинским позивним центрима.

Циљ оснивања ових центара је да се организује помоћ најстаријим суграђанима попут доношење намириница и лекова на кућу и организовање лекарске помоћи.

Секретаријату за послове комуналне милиције и Секретаријату за инспекцијске послове издата је наредба за појачани надзор на свим објектима затвореног типа који примају више од 50 особа, у складу са одлуком Владе Србије.

Градски штаб за ванредне ситуације наложио је свим командантима општинских штабова за ванредне ситуације на територији Београда да на својој територији ангажују поверенике и заменике повереника цивилне заштите на пословима заштите и спасавања.

(Novosti Online)
57  Форум / Србија / Одг: Уведено ВАНРЕДНО стање послато: Март 16, 2020, 04:13:00
"Србија се затвара вечерас"


Председница влладе Србије ПОЈАСНИЛА шта значи
увођење ванредног стања:
 Затварамо границе,
грађанима ће бити одложено плаћање рачуна,
препорука да се седи кући


Границе Републике Србије ће од вечерас бити затворене, рекла је председница владе Ана Брнабић, после одлуке о увођењу ванредног стања у Србији. Границе остају отворене за држављане Србије који се враћају из иностранства, као и за дипломате и стране држављане са боравишном дозволом.

Председница владе је навела на РТС-у да су од вечерас границе затворене и да ће на границама бити Војска Србије, која ће помагати санитарној инспекцији и граничној полицији.

- Србија се затвара вечерас - рекла је председница владе.

Грађани Србије који се враћају из иностранства, од вечерас су у обавези да буду у самоизолацији, рекла председница владе. То ће, како је додала, контролисати и војска и полиција и локалне самоуправе, а да ће они који је буду кршили бити кажњавани и затвором до три године.

- Њихова је заиста људска, али и грађанска обавеза да буду 14 дана у самоизолацији - рекла је Брнабић.

Навела је да грађанима Републике Србије не може да се забрани кретање.

 Најјача могућа препорука људима је да седе кућама, да буду у самоизолацији. Предшколске, школске и високошколске установе ће од сутра ујутру бити затворене - рекла је Брнабић.

Председница владе је навела да од уторка креће настава путем РТС Планете, РТС 3 и путем дигиталних уџбеника.

- Сви који могу да раде од куће, треба да раде од куће. Они који не могу да раде од куће, што није случај у највећем броју сектора, осим у производним секторима, ту ће морати да се предузму заштитне мере, заштитна опрема и велики број компанија је то урадио - казала је премијерка Брнабић.

Брнабић је рекла да грађани немају разлога за панику јер је забрањен извоз стратешких производа а држава има довољно брашна за 12 месеци, због чега је веома важно да покажу солидарност.

- Може да се деси да је раф у једном моменту празан али то се редовно попуњава - рекла је она и додала да су многи људи купили дезинфекциона средства која не могу да потроше у наредних годину дана.

Брнабић је рекла да ће свим грађанима бити одложено плаћање рачуна за фебруар, март и април.

Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић је за РТС рекао да је увођење ванредног стања свакако околност која може довести до одлагања парламентарних и локалних избора али да је сада у фокусу очување здравља и живота грађана а да ће се о томе размишљати у наредном периоду.

(Novosti Online)
58  Форум / Србија / Уведено ВАНРЕДНО стање послато: Март 16, 2020, 03:53:58
У Србији од овог тренутка уведено ВАНРЕДНО стање:
 Старији од 65 година морају да остану у кући,
нема школа, вртића, теретане

Цитат
Врховни командант и председник Србије Александар Вучић након састанка кризног штаба саопштио је одуку о томе да се на територији Србије уведе ванредно стање због сузбијања заразне болести КОВИД-19, познатије у јавности као корона вирус.


"Србија је од данас у рату против невидљивог противника ког наша земља мора да победи. Борба је пред нама. Борба за наше родиотеље, за наше старије али и за нашу будућност. Наши родитељи су изградили наше градове, села, путеве и пруге. Направили су све што имамо. Морамо да урадимо све. Можемо да им помогнемо. Ми смо до сада урадили много ствари. Морам да захвалим докторском тиму. После искустава али из свега што смо прошли. Недовољне диспциплине. На основу писма којег је влади и мени упутио министар одбране, а у складу Устава Србије доносимо одлуку о проглашењу ванредног стања. Обавештавмо вас да прогласимо ванредно стање.

"Ми ћемо морати да се боримо дисциплином и мерама, та дисциплина значи да лица старија од 65 година морају да буду у својим кућама", наводи председник и додаје да је то најдисциплинованији део нађег друштва,

"Неће страдати наша деца, страдаће наши родитељи и зато их молим да не излазе из куће".

Председник је навео да ће бити организована и помоћ старијим лицима.

"Од сутра нема школа, вртића, теретана. Школе ће бити затворене до краја школске године. О свему ћете бити обавештени".

Он је изјавио саучешће свим европским пријатељима и јуначком италијанском народу. Председник је рекао да, ако буде било потребе, биће донета обавезујућа одлука у наредна 72 сата да сва лица морају да остану код својих кућа, ако су у сеоском подручју.

"Молим најстарије као Бога да не излазе из кућа. Ово је борба за њих. Неће страдати наша деца, већ наши родитељи, зато их молим да не излазе из кућа. Све што радимо, радимо само због пензионера. Нема потребе да говорим колико их волим. Морамо добро да се организујемо и много организованије земље од нас језиво су поклекле и плаћају стравичну цену. Молим вас да останете у својим домовима", рекао је Вучић.

Замолио је и млађе да не посећују најстарије, како би били поштеђени.

"Пустимо деке и баке да буду сами месец дана, да нам преживе ово. Знам да им је тешко без унука и деце, али то је једини начин да преживе. Данас је 368 људи умрло у Италији!", рекао је Вучић.

Он се још једном захвалио лекарима који су имали храбрости да кажу да деца треба да иду у школе.

"Разочаран сам нападима на ове људе, на најхрабрије који су нас спасавали у најтежим временима. Пелемиш је ризиковао живот, добацује се Кону јер им се не свиђа њихова изјава, а они раде искључиво у интересу народа. Сутра нема школа, вртића, факултета, спорта, теретана, дезинфиковаћемо све просторије... Нема потребе да објашњавам зашто, теретане су најгора места за заразе. Ограничиће се рад ресторана, кафана, уз веома кратко време. Затвара се живот, да бисмо сачували живот", рекао је Вучић.

Школе се, како каже, највероватније до краја године и неће отварати.

Каже да нећемо имати проблема са намирницама јер, брашна како каже има за наредних 12 месеци.

Народима око нас ћемо морати да помажемо што се тиче брашна. Немамо проблема ни са једним од виталних производа. Продавнице ће бити отворене, обезбеђиваћемо маске, а логистика ће бити највећи проблем. Напори су велики - каже Вучић.

Додаје да велика међународна солидарност не постоји и да је то била бајка на папиру.

- Схватили сте то. Ја сам данас упутио посебно писмо јединим који могу да нам помогну - Кини. Упутио сам писмо председнику Сију где сам га по први пут у неколико пута назвао и драгим пријатељем и братом. Одлукама ЕУ не можемо да увеземо ни робу, ни медицинску опрему, немају је ни они довољно. Зато сам замолио нашег пријатеља и брата Си Ђинпинга, гарантујући му вековно челично пријатељство са малом Србијом, тражили смо све од Кине, чак и да нам пошаљу лекаре, јер наши већ постају уморни, а корону у болнице не смемо да пустимо. Војска ће од сутра чувати болнице у којима се лече пацијенти заражени од коронавируса. Војска ће бити поред најважнијих објеката од сутра, полиција ће да ради најтежи посао, а онај коме лекари буду рекли да иде у изолацију, а они то не чине, ићи ће у затвор на до три године. То је тако по закону и то није нова мера - рекао је председник.


Предузете су, каже, нове мере, а мере ће се допуњавати из дана у дан.

- Биће тешко, али што будемо дисциплинованији, веће су шансе да сачувамо животе наших старих - рекао је председник. Истиче да је двоје на респираторима у овом тренутку. Каже да, сви који дођу из било које земље света у Србију, мораће у карантин на 14 дана, а из жаришта на 28 дана.

- Ово радимо да бисмо спасили и сачували земљу. Ми смо од 1804, од првих дана успостављања модерне српске државе гинули и гинули. И добро је да поштујемо своју историју и традицију. Нисмо се опоравили од свих ратова и тек недавно је наша економија почела да сија. Ово ће нас несумњиво вратити уназад. Зато позивам српски народ, али и нашу браћу Мађаре, Бошњаке, Румуне, Словаке, Роме, Албанце, Македонце, Хравате, да буду дисциплиновани и да сачувамо нашу Србију, да се дисциплином боримо за нашу будућност - рекао је Вучић.


Део терета у извозу робе у РС, како каже, преузеће и Србија.

- Не смемо да се понашамо према свом народу онако како се према нама понашају неки други. Предаја није опција! Предаја никада није била опција и то никада неће бити за Србију. Борићемо се и победићемо. Живела Србија - рекао је председник.

Одговарајући на питања новинара, Вучић је рекао да ће бити уведене нове мере.

- Ако постоји место са већим бројем вируса, то је свакако Београд. Захваљујући неодговорним поступцима појединаца, друго место је Ниш. Ако буде промене у међуградском саобраћају, бићете обавештени - рекао је Вучић.

Вучић је рекао да, када је мука и тешко, тада не помажу ни српске паре.

- Верујем у мог брата и пријатеља Си Ђинпинга и у кинеску помоћ. Кина је једина земља која може да нам помогне - рекао је председник.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=b9I3eiID7wc" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=b9I3eiID7wc</a>

(Новости)
59  Форум / Политика / Одг: Избори у Србији - 2020. послато: Март 15, 2020, 11:44:36
РИК прогласио изборну листу Уједињене демократске Србије


Републичка изборна комисија (РИК) прогласила је синоћ изборну листу Уједињене демократске Србије за изборе за народне посланике Народне скупштине, расписане за 26. април.

Уједињена демократска Србија предала је јуче листу са 238 кандидата за народне посланике Републичкој изборној комисији, за коју је прикупљено 10.562 ваљаних потписа. Први на листи је Марко Ђуришић.


Листу чине Србија 21, Странка модерне Србије, Грађански демократски форум, Војвођански форум на чијем је челу је Лига социјалдемократа Војводине.

РИК их је уписао под редним бројем 7, па ЛИСТА за сада изгледа овако,Изборне листе


1.   АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ-ЗА НАШУ ДЕЦУ  (250)

2.   ИВИЦА ДАЧИЋ–`Социјалистичка партија Србије(СПС)
      – Јединствена Србија (ЈС) – Драган Марковић Палма`  (250)                                  

3.  Др ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ - СРПСКА РАДКАЛНА СТРАНКА  (250)                                

4.  Vajdasági Magyar Szövetség-Pásztor István –
Савез војвођанских Мађара – Иштван Пастор  (250)                                                                                        

5.  АЛЕКСАНДАР ШАПИЋ – ПОБЕДА ЗА СРБИЈУ   (250)                                                    

6.  ЗА КРАЉЕВИНУ СРБИЈУ
(Покрет обнове Краљевине Србије, Монархистички фронт) - Жика Гојковић  250

7.  УЈЕДИЊЕНА ДЕМОКРАТСКА СРБИЈА (Војвођански фронт, Србија 21,
Лига социјалдемократа Војводине, Странка модерне Србије, Грађански демократски форум,
 ДСХВ, Демократски блок, Заједно за Војводину,
Унија Румуна Србије, Војвођанска партија, Црногорска партија)  (250)


60  Форум / Политика / Одг: Избори у Србији - 2020. послато: Март 15, 2020, 11:31:05
САВЕЗ "ЗА КРАЉЕВИНУ СРБИЈУ"
ПРЕДАО СПИСАК КАНДИДАТАПРВИ НА ЛИСТИ КОМАНДАНТ СА КОШАРА


КОАЛИЦИЈА "За Краљевину Србију", коју чине Покрет обнове Краљевине Србије, Монархистички фронт ЊКВ Владимира Карађорђевића и Српски монархистички покрет, предала је јуче Републичкој изборној комисији своју изборну листу од 250 кандидата за посланике, са 11.206 оверених потписа грађана.


Како је саопштио ПОКС, председник те странке и носилац листе Жика Гојковић изјавио је да ту листу чине искључиво странке које се залажу за обнову Краљевине Србије:

- Ми смо другачији од осталих и по томе што смо једини на чело листе ставили нестраначку личност, а не лидера странке. То је командант карауле Кошаре из 1999. године, који је свој патриотизам и храброст показао на делу, а не речима.

Љубинко Ђурковић, први на листи кандидата за посланике, командант карауле Кошаре 1999. за време НАТО агресије, истакао је да ниједну битку није изгубио, па неће ни ову за обнову Краљевине Србије.


***


ЈАВНИ БЕЛЕЖНИЦИ НАСТАВЉАЈУ ПОСАО ОКО ПАРАФА,
УЗ ПРИМЕНУ МЕРА ПРОТИВ ВИРУСА


ЗА ОВЕРУ ПОТПИСА БИРАЧА ДОСАД НАПЛАЋЕНА 27,3 МИЛИОа у њих ће улазити по двоје бирача.(В. Н.)

(Новости)

61  Форум / Политика / Одг: Избори у Србији - 2020. послато: Март 15, 2020, 11:18:17
ГИК поништио прихваћену листу СНС-а:
 У Шапцу ПРАВИ РАТ око `јединице` на гласачком листићу


Конференција за штампу ГИК-а - Фото: Д. А.

ШАБАЦ – У Шапцу траје прави рат око броја 1 на гласачком листићу за локалне изборе! Градска изборна комисија поништила је изборну листу СНС, а ово је саопштено на конференцији за медије осморо чланова те комисије који, како су и сами рекли, заступају странке окупљене око Заједно за Србију.


Члан ГИК Валентина Ловрин Јевтић рекла је медијима да је комисија прихватила приговор Милана Васића, начелника Градске управе у Шапцу. Тај приговор, како је наведено, односи се на некомплетну документацију јер СНС-у, наводно, недостаје сагласност Александра Вучића да буде носилац листе.


- Комисија је направила превид јер ову неправилност није приметила приликом предаје листе - рекла је Ловрин Јевтић. А на новинарско питање како то да је Васићу, који није члан комисије, познато шта се налази у документацији, Ловрин је рекла да му је она ту документацију предала у руке.


Из табора СНС, због овог потеза ГИК-а данас су најавили кривичне пријаве против осморо чланова комисије, који заступају коалицију ЗЗС и градоначелника Небојшу Зеленовића. Први на листи СНС-а, др Александар Пајић, на конференцији за медије рекао је да и "поред свих махинација у Шапцу", није очекивао "безакоње оволиких размера".

- Скандалозна је одлука ГИК-а и то је преседан који је несхватљив за све нас који се бавимо политиком. Када смо предавали листу, констатовано је да је предата, примљена и заведена сва потребна документација, што се може прочитати у записнику ГИК-а - рекао је др Пајић.


Иначе, СНС је листу предала у суботу око 23.30 часова, а у недељу ГИК им је оспорио валидност управо из истих разлога - недостатак сагласности у документацији. У недељу увече, на седници ГИК-а, листа је проглашена јер је установљено да је документација, ипак, комплетна. Пет дана касније, иста комисија - са истим образложењем - срушила је листу(?!).

У међувремену, потписе за подршку кандидатима за одборнике предао је и главни противник Заједно за Србију па се у овом часу са сигурношћу не може рећи ко ће понети број 1 на локалном гласачком листићу. СНС најављује жалбу Управном суду, па се у Шапцу очекује да та институција унесе више реда у овдашњи изборни процес.

(Novosti Online / А. Делић)

***

Замислимо која је то "трагедија" Зеленко да Вучићеви нису успели и у овом граду да ПРВИ међу ПРВИМА предају листу са потписима, да би њихова листа имала редни бр.1, по узору на све остале листе на републичком и на локалном нивоу.
Ал` ће неко у СНС да фасује због овог "тешког" пропуста.  Cheesy И где да буде овакав пропуст, да недостаје баш сагласност Александра Вучића да буде носилац листе за град Шабац. Председник им то неће заборавити Намигивање
62  Форум / Српске везе - Огласите се лично / Одг: ЛИТИЈОМ за ... (2.део) послато: Март 14, 2020, 10:25:45

209. Литија за Православну слободу Србије

одржаће се
 

у суботу, 14.марта

Окупљање у 15:30 часова испред владе Србије!
Литија креће ка Патријаршији,
 поред Скупштине до РТС јавног сервиса и назад.


Народе дођите
 да у миру прођемо Литијом и молимо се  Светом Архангелу Михаилу и
Српским Свецима за спас наше Светиње
.Нема прече потребе данашњице –
од одбране Православља и Грачанице !

Цитат

Устаљени програм свакосуботњих Литија:
 Окупљање у 15:30 часова испред назовивладе Србије,
уводно обраћање у 15:45,
полазак Литије у 16:00, обраћања испред Патријаршије у 16:45,
испред НеНародне Скупштине око 17:50,
 испред лажљивог РТС-а око 18:10
и, потом, повратак на централно место непрестаних
Православних протеста
испред назовивладе Србије око 19:00 часова.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=eMoJskDvIZ4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=eMoJskDvIZ4</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=En_Q8jwtSxM" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=En_Q8jwtSxM</a>


Богом нам добродошли
 док времена за сведочење Истине и наде за Васкрс Грачанице,
а тиме и наде за слободу Православне Србије, јоште има!


(Истинољубље)
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=03Qf2CIXXs4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=03Qf2CIXXs4</a>
63  Форум / Политика / Одг: Избори у Србији - 2020. послато: Март 13, 2020, 06:41:51
До сада је РИК прогласио важеће ове листе:Изборне листе

1.   АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ-ЗА НАШУ ДЕЦУ  (250)

2.   ИВИЦА ДАЧИЋ–`Социјалистичка партија Србије(СПС)
      – Јединствена Србија (ЈС) – Драган Марковић Палма`  (250)                                  

3.  Др ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ - СРПСКА РАДКАЛНА СТРАНКА  (250)                                

4.  Vajdasági Magyar Szövetség-Pásztor István –
Савез војвођанских Мађара – Иштван Пастор  (250)                                                                                        

5.  АЛЕКСАНДАР ШАПИЋ – ПОБЕДА ЗА СРБИЈУ   (250)                                                    


                                                                                    


 

 
64  Форум / Политика / Одг: Избори у Србији - 2020. послато: Март 13, 2020, 06:37:31
"Српски патриоски савез" предао РИК изборну листу
 "Александар Шапић - Победа за Србију"Српски патриоски савез предао је данас РИК-у изборну листу "Александар Шапић - Победа за Србију" за парламентарне изборе који ће бити одржани 26.априла, а Шапић је након предаје листе најавио да ће у наредним данима обуставити кампању због ситуације у земљи изазване коронавирусом.

На изборној листи тог савеза, између осталих, су Александар Шапић, новинар Ратко Дмитровић, бивши функционери Двери Владан Глишић, Радован Тврдишић, као и некадашња радикалка Марина Рагуш.

Шапић је након предаје изборне листе рекао да ће наредних дана због ситуације изазване појавом коронавируса у Србији, обуставити политичке активности и кампању јер је, како је навео, здравље грађана Србије важније од тога да ли ће освојити "неки проценат мање или више на изборима".

Додао је да ће прекинути и кампању коју су почели на друштвеној мрежи Фејсбук, јер сматрају да је кампања тренутно "тривијална" у односу на здравље и безбедност грађана.

"Ми ћемо у данима који су испред нас наше страначке активности склонити у страну. Кампању ћемо обуставити. Мислимо да не постоји ствар која је важнија од здравља и безбедности српског народа у овом моменту и волео бих да се у данима испред нас тако понашају и други актери на политичкој сцени", казао је Шапић.

Додао је да је сада моменат када је потребно показати јединство и склонити на страну политичке размирице и да у ситуацији када се Европа и свет сусрећу са проблем, за који се не зна које размере ће достићи, Србија покаже да је у стању да заштити своје грађане.

Апеловао је на све друге политичке актере, пре свега на представнике власти, јер су, како каже, најодговорнији, да наредних дана смање предизборне активности и позвао их све да се окупе и разговарају о новонасталој ситуацији и пошаљу поруку грађанима и покажу одговорност.

"Ако је потребно да се одложе избори, нека се одложе - недељу, три, месец дана", казао је Шапић и додао да сада није потребно бавити се тиме да ли ће на томе да "профитиријау бојкоташи или небојкоташи".

Говорећи о личностима које се налазе на листи коју су данас предали, Шапић је казао да се нису водили познатим лицима из јавног живота, као што су то чинили неки други.

"На листи су људи који препознају политику, који су спремни да на сопственом примеру покажу како желе да изгледа Србија у будућности и то су људи који ће покуштаи на пристојан и достојанствен начин да спроводе политику Српског патриотског савеза", навео је Шапић.

(НСПМ)
65  Форум / Политика / Одг: Избори у Србији - 2020. послато: Март 13, 2020, 06:08:27
Радикали предали РИК-у изборну листу


Александар Шешељ предао је изборну листу Републичкој изборној комисији у име Српске радикалне странке (СРС),


Цитат
Александар Шешељ:
Даме и господо, Српска радикална странка предала је вечерас Републичкој изборној комисији листу са више од 11.000 потписа бирача, које је скупила у релативно кратком периоду, имајући у виду да нисмо били привилегована странка у смислу термина јавних бележника. Од предстојећих избора ми очекујемо да Српска радикална странка, која је једина парламентарна опозициона странка која се чврсто залаже за прекид европских интеграција и оријентацију Србије ка интеграцији са Руском Федерацијом и даље заступа одлучно и доследно ту политику и у следећем сазиву српског парламента. Настојаћемо да остваримо још бољи резултат на следећим изборима. На нашој изборној листи су наши страначки функционери, потпредседници странке, председници општинских одбора, председници окружних одбора. Знате, ми као странка која већ 30 година постоји, сматрамо да се на изборима кандидују страначки програми, политике, онако како одређена странка види ствари у Србији и шта је то она спремна да уради и тако смо кандидовали наше функционере.
За ових 30 година ми нисмо знали да су парламентарни избори такмичење ко има боље певаче, ко боље игра кошарку и тако даље. Ми смо на наше чланове и на наше кандидате поносни и није нам потребно да их кријемо иза било кога другог.РИК прогласио изборне листе СРС и СВМ


Републичка изборна комисија (РИК) прогласила је вечерас изборне листе "Др Војислав Шешељ - Српска радикална странка" и "Савез војвођанских Мађара - Иштван Пастор" за предстојеће парламентарне изборе, 26. априла.

На основу извештаја дежурног члана РИК-а који је примио изборну листу СРС и СВМ, утврђено је да је листу радикала правно ваљаним потписима подржало 10.585 грађана, а 11.658 листу СВМ.

Представници СРС-а у проширеном саставу РИК-а биће члан Урош Крстић и као његов заменик Драган Тришић, док ће на места у проширеном саставу РИК-а испред СВМ бити делегирани Марко Ненадић и Бела Буташ.

СРС ће и на ове изборе изаћи самостално.

СВМ је странка мађарске националне мањине, што је и утврђено приликом проглашења њене изборне листе.

(Новости)
66  Форум / Политика / Одг: Избори у Србији - 2020. послато: Март 13, 2020, 05:53:16
За трку се спрема 15 листа:
 Политичке странке и коалиције имају рок до 10. априла
 да се пријаве  за учешће на изборима

МЕСТО на стартној линији за априлске парламентарне изборе досад су заузели напредњаци и социјалисти, док је још 13 листа најавило учешће. Они имају рок до 10. априла у поноћ да овере коалиционе споразуме, сакупе потписе бирача и предају изборне листе Републичкој изборној комисији.

За учешће на изборима потребно им је најмање 10.000 потписа, које ће моћи да овере у 198 јавнобележничких канцеларија са око 540 запослених. На листама мора бити најмање трећина од укупног броја посланика, односно 84 кандидата, а највише 250. Према изменама закона усвојеним у самом финишу мандата актуелног парламента, сваки четврти кандидат мора бити жена.

Државу ће изборна кампања коштати око 900 милиона динара који ће бити подељени учесницима избора, док је у буџету намењеном Народној скупштини издвојено још 1,2 милијарде динара за трошкове организације избора.

Грађанима ће у понуди на листићу бити и СРС, покрет "Метла", СПАС, ЛДП, ЛСВ, "Србија 21" и Војвођански покрет, СВМ, ПОКС, као и партије Бошњака и Албанаца, Нова странка... Партијама око опозиционог блока Савеза за Србију и Покрету слободних грађана, у намери да бојкотују гласање, за викенд се придружио и "Доста је било".

Потпредседник СНС Милош Вучевић рекао је јуче током представљања кандидаткиња за посланице покрајинског парламента, да кампању за парламентарне, покрајинске и градске изборе почињу са Петроварадинске тврђаве, која је "симбол опстанка и снаге Новог Сада". Представница Народне странке Дијана Вукомановић позвала је јуче даме да бојкотују изборе, јер "нема фер услова за њихово одржавање".

- Сакупљање потписа за парламентарне и локалне изборе тренутно је главни задатак покрета "Метла". Заједно са људима у општинском одбору на Врачару зваћу присталице како би прикупили што већи број потписа - рекао је Милош Јовановић, председник ДСС који је део покрета "Метла".

Републичка изборна комисија требало би у наредном периоду да утврди тачан број бирачких места, али он не би требало да буде значајно различит у односу на председничке изборе од пре три године, када се гласало на 8.253 локације. Не очекују се ни значајније промене у Јединственом бирачком списку, па ће право гласа имати око 6,8 милиона грађана. Да ли су уписани у ЈБС и на ком месту ће гласати грађани могу да провере на сајту РИК, а могу и да затраже да се евентуални пропусти у списку исправе.


Републичка изборна комисија (РИК)


Бирачи који имају боравиште ван земље могу најкасније до 4. априла да поднесу захтев преко дипломатско-конзуларног представништва Србије да се у бирачки списак упише податак да ће на парламентарним изборима гласати у иностранству.ИНЦИДЕНТ ПРИЛИКОМ ОВЕРЕ

ДВЕ правнице у јавнобележничкој канцеларији у Новом Саду, које су оверавале потписе бирача за предстојеће изборе, у четвртак увече су вербално нападнуте и добиле претње физичким насиљем - сопштила је Јавнобележничка комора Србије.

Како кажу у комори, нападнуте су зато што су "после 11 сати рада по договору организатора и јавног бележника кренуле кући због премора". Према незваничним информацијама инцидент је изазвао члан СПС.

(В. М. - С.С.Р.)
67  Форум / Политика / Одг: Избори у Србији - 2020. послато: Март 13, 2020, 05:41:37
Док су се медији утркивали ко ће више фотографија и текстова објавити о самом прикупљању потписа и предаји листе са потписима Вучићеве СНС, о сталим политичким странкама, које то исто раде, има врло мало информација и фотографија.


Ко су кандидати СПС и ЈС за посланике:
 Ивица избацио министре, на листи Љупко и Кока

КОАЛИЦИЈА СПС и Јединствене Србије комплетирала је листу кандидата за посланике и, како сазнају "Новости", у 18 сати ће предати кандидатуру Републичкој изборној комисији.

Листа кандидата претрпела је значајне промене у односу на изборе одржане 2016. године, па тако међу првих десет имена, изузев Ивице Дачића и Драгана Марковића Палме нема ниједног високог страначког функционера, а са списка су изостали и министри из актуелне владе. Више од половине кандидата чине сасвим нова имена, а 43 одсто су жене, што је више од законом прописане обавезе.

Већ на трећем месту налази се Дубравка Краљ(26) из Зрењанина, студент генерације Правног факултета и Универзитета у Новом Саду, а одмах испод ње је председник омладине СПС Угљеша Марковић који ће и предати листу социјалиста.

Појачање социјалиста у новом сазиву биће чувени фудбалски тренер Љупко Петровић, рукометаш Ратко Николић и репер Стефан Цвијовић Цвија. На листи је и преживела логорашица из Јасеновца Смиља Тишма, као и глумци Јелица Сретеновић и Марко Стојановић.


(Novosti Online)6 марта, 2020
Коалиција ИВИЦА ДАЧИЋ–"Социјалистичка партија Србије(СПС)
– Јединствена Србија (ЈС) – Драган Марковић Палма"
предала је РИК-у изборну листу


Коалиција ИВИЦА ДАЧИЋ – "Социјалистичка партија Србије (СПС) – Јединствена Србија (ЈС) – Драган Марковић Палма" предала је Републичкој изборној комисији своју листу за предстојеће парламентарне изборе 26. априла 2020.године. Листу је предао Угљеша Марковић, председник Социјалистичке омладине Србије и четврти на листи.

После предаје изборне листе председник СПС Ивица Дачић изразио је изузетно задовољство што су направљене велике промене.

"Никад више младих људи и жена. На листи има 43 одсто жена, 17 професора универзитета, више од 30 познатих лекара. На месту број 3 се налази Дубравка Краљ, 25 година. Она је била студент генерације у Новом Саду са 38 десетки и једном деветком. На листи се, такође, налазе и Тома Фила, Јелица Сретеновић, Ратко Николић, Влада Ђукић, Раша Шћепановић, Предраг Ј.Марковић. Осим младих ту је и Смиља Тишма која је основала Удружење логораша Јасеновца. Ту је и Јошка Броз из Комунистичке партије и Иван Карић испред Зелених Србије.

Наш циљ је да остваримо бољи резултат него на прошлим изборима. Наша политика је јасна, а то су државни интереси, национално и државно јединство и социјална правда".

Драган Марковић Палма, председник ЈС је рекао да је коалиција СПС-ЈС јединствен случај у Европи по трајању и стабилности.

"Ми се нисмо борили за функције, видели сте да су међу првих десет успешни људи који имају професије, имају посао. Наш посао је да остваримо веома добар резултат. Што би рекли сељаци – добро смо сејали и очекујемо добар берићет".

Дубравка Краљ је изјавила да јој је изузетна част што се њено име налази иза Дачића и Палме и да ће радити све у интересу грађана Србије.

Листу је подржало 18.600 грађана.68  Форум / Српске везе - Огласите се лично / Одг: ЛИТИЈОМ за ... (2.део) послато: Март 07, 2020, 11:42:11

208. Литија за Православну слободу Србије

одржаће се
 

у суботу, 7.марта

Окупљање у 15:30 часова испред владе Србије!
Литија креће ка Патријаршији,
 поред Скупштине до РТС јавног сервиса и назад.


Народе дођите
 да у миру прођемо Литијом и молимо се  Светом Архангелу Михаилу и
Српским Свецима за спас наше Светиње
.Нема прече потребе данашњице –
од одбране Православља и Грачанице !

Цитат

Устаљени програм свакосуботњих Литија:
 Окупљање у 15:30 часова испред назовивладе Србије,
уводно обраћање у 15:45,
полазак Литије у 16:00, обраћања испред Патријаршије у 16:45,
испред НеНародне Скупштине око 17:50,
 испред лажљивог РТС-а око 18:10
и, потом, повратак на централно место непрестаних
Православних протеста
испред назовивладе Србије око 19:00 часова.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=eMoJskDvIZ4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=eMoJskDvIZ4</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=En_Q8jwtSxM" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=En_Q8jwtSxM</a>


Богом нам добродошли
 док времена за сведочење Истине и наде за Васкрс Грачанице,
а тиме и наде за слободу Православне Србије, јоште има!


(Истинољубље)
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=03Qf2CIXXs4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=03Qf2CIXXs4</a>
69  Форум / Политика / Одг: Избори у Србији - 2020. послато: Март 05, 2020, 23:13:45
Исти дан, када су избори расписани, кренуо је, ВЕЋ ВИЂЕНИ ЦИРКУС! Вучићеви СНС-овци су попут стампеда отпочели прикупљање потписа, користећи сва расположива незаконита средства са којима власт располаже. Тако је било и у време ранијих избора. Док остале странке, удружења и сви они који желе да се кандидују, можда још нису добили ни оне званичне листе за прикупљање потписа, а о оверивачима потписа-нотарима, да и не говорим, СНС ће у већ виђеном маниру, колико још У ТОКУ НОЋИ, највероватније ПРВИ поднети РИК-у изборну листу са сакупљеним огромним бројем оверених потписа...и више него што то правила и закон захтева. И ОВЕ ГОДИНЕ, као и многих година раније кршиће се закон. Али кога то брига и ко то у земљи Србији уопште контролише, проверава, санкционише. НИКО!


***

Грађани широм Србије у РЕДОВИМА
чекају како би потписали подршку листи
"Александар Вучић - за нашу децу"

ШИРОМ Србије грађани данас чекају у редовима у више градова како би потписали подршку листи “Александар Вучић - За нашу децу“.

Потпис подршке пружиле су и познате личности међу којима су водитељ Живорад Жика Николић, глумац Бранко Коцкица, европска првакиња у стрељаштву Андреана Арсовић....

Раније данас, председник је расписао парламентарне изборе у Републици Србији за 26. април 2020. године.

"Поштовани грађани Србије, управо сам потписао одлуку о расписивању избора за народне посланике. Они су расписани за 26. април ове године. Свим учесницима желим успех", рекао је Вучић.

Жика Николић потписао подршку листи у Младеновцу

Он је рекао да ће изборна кампања трајати више од 50 дана, што ће бити једна од најдужих кампања икада, па ће бити довољно времена да сви представе своје програме.


"Желим свима успех. Да све протекне у демократској атмосфери. Наравно да ће бити повишених тонова и страсти, увек их је било и биће, али је важно да све буде демократски", рекао је председник у данашњем обраћању јавности.

ОВАКО ЈЕ ТО ИЗГЛЕДАЛО:

Потпис - Бранко Коцкица у Ваљеву

Марко Ђурић и Никола Селаковић

Ирена Вујовић - Савски венац

Сокобања

Суботица

Нови Сад

Бела Црква

Бор

Крагујевац

Оџаци

Пожаревац

Бојник

NovostiOnline


И ево их, ПРВИ су предали, преко ноћи сакупљене, потписе!
Чланови СНС "лепши поклон" нису могли да приреде свом председнику за његов 50. рођендан. Зеленко


Број 1 на гласачком листићу:
СНС предала изборну листу "Александар Вучић - за нашу децу", кампања креће из Врања 14. марта

Фото П.Милошевић


КОАЛИЦИЈА око Српске напредне странке биће број један на гласачком листићу, јер су представници напредњака Републичкој изборној комисији у четвртак први предали потписе грађана за подршку листи "Александар Вучић - За нашу децу".

Међу 250 кандидата за посланике, налази се тек педесетак оних који су били на списку за претходну изборну трку, док су све остало нова имена. За посланичка места "конкуришу" виолиниста Јован Колунџија, директор Београдске филхармоније Иван Тасовац, водитељ Лав Пајкић, председница парламента Маја Гојковић...

Предвођени првим на листи, министром пољопривреде Браниславом Недимовићем, градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем, председником Извршног одбора СНС Дарком Глишићем, лидерима СДПС и ПС Расимом Љајићем и Александром Вулином, Александром Чотрићем из СПО, Јованом Палалићем (СНП) и Драгомиром Карићем (ПСС), тим око напредњака донео је 50.000 оверених потписа, пет пута више него што је потребно.

- Србија је остварила велики напредак, више људи живи боље у последње четири године. Свуда око нас су путеви, комшија има посао. Веома сам поносан и почаствован што ћу водити листу. За пет сати смо сакупили 50.000 потписа уз невероватну енергију грађана. Захваљујем се председнику Вучићу што ми је дао поверење и свим нашим грађанима за које ћемо радити - рекао је Недимовић.

Лидер СДПС Љајић је истакао да се "резултати мере изграђеним путевима, домовима културе, болницама, обдаништима, школама":

- Много је важније шта је ко урадио, од тога колико је ко интервјуа дао, твитова и лајкова... Биће ово цивилизована кампања.

Према речима Вучевића, "листа има 72 одсто нових људи у односу на прошле изборе":

- Имамо 45 одсто жена. Ту су и млади из академије СНС.

Напредњаци су предавали листе за покрајинске и локалне изборе. За посланике у будућем сазиву Скупштине АП Војводине 68 одсто су млади и образовани кандидати, чија је просечна старост 42 године.

На коалиционој листи је 120 кандидата за покрајинске посланике из СНС, СДП, ПС, Словаци напред, ПУПС, СПО и ПСС. Први је досадашњи председник Покрајинске владе Игор Мировић, а одмах иза њега су потпредседници војвођанске Скупштине Дамир Зобеница и Снежана Седлар, као и други човек Покрајинске владе Ђорђе Милићевић.


Мировић је казао да очекује тешку и напорну кампању, али и да би ова листа могла да освоји више од 63 мандата, колико је имала на претходним изборима:

- Оптимизам темељимо на резултатима и угледу који је председник Вучић постигао у свету, као и на резултатима у претходном периоду у Војводини.

Кампања напредњака за републичке изборе почиње 14. марта у Врању, митинг у Београду биће одржан 18. априла, а завршни скуп је у Нишу 23. априла.<a href="http://www.youtube.com/watch?v=ppB1KI9kG6k" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=ppB1KI9kG6k</a>

Фото: П.Милошевић

(С. С. Р. - Ј. С. | 05. март 2020)


***

"За 5 сати су сакупили 50.000 потписа". Сваки пут, уочи сваких избора се питам: КАКО? Волела бих једном када би неко објаснио таксативно, како је то могуће, јер сам још увек убеђена, да није.
70  Форум / Политика / Одг: Избори у Србији - 2020. послато: Март 05, 2020, 03:30:59
Исти дан, када су избори расписани, кренуо је, ВЕЋ ВИЂЕНИ ЦИРКУС! Вучићеви СНС-овци су попут стампеда отпочели прикупљање потписа, користећи сва расположива незаконита средства са којима власт располаже. Тако је било и у време ранијих избора. Док остале странке, удружења и сви они који желе да се кандидују, можда још нису добили ни оне званичне листе за прикупљање потписа, а о оверивачима потписа-нотарима, да и не говорим, СНС ће у већ виђеном маниру, колико још У ТОКУ НОЋИ, највероватније ПРВИ поднети РИК-у изборну листу са сакупљеним огромним бројем оверених потписа...и више него што то правила и закон захтева. И ОВЕ ГОДИНЕ, као и многих година раније кршиће се закон. Али кога то брига и ко то у земљи Србији уопште контролише, проверава, санкционише. НИКО!


***

Грађани широм Србије у РЕДОВИМА
чекају како би потписали подршку листи
"Александар Вучић - за нашу децу"

ШИРОМ Србије грађани данас чекају у редовима у више градова како би потписали подршку листи “Александар Вучић - За нашу децу“.

Потпис подршке пружиле су и познате личности међу којима су водитељ Живорад Жика Николић, глумац Бранко Коцкица, европска првакиња у стрељаштву Андреана Арсовић....

Раније данас, председник је расписао парламентарне изборе у Републици Србији за 26. април 2020. године.

"Поштовани грађани Србије, управо сам потписао одлуку о расписивању избора за народне посланике. Они су расписани за 26. април ове године. Свим учесницима желим успех", рекао је Вучић.

Жика Николић потписао подршку листи у Младеновцу

Он је рекао да ће изборна кампања трајати више од 50 дана, што ће бити једна од најдужих кампања икада, па ће бити довољно времена да сви представе своје програме.


"Желим свима успех. Да све протекне у демократској атмосфери. Наравно да ће бити повишених тонова и страсти, увек их је било и биће, али је важно да све буде демократски", рекао је председник у данашњем обраћању јавности.

ОВАКО ЈЕ ТО ИЗГЛЕДАЛО:

Потпис - Бранко Коцкица у Ваљеву

Марко Ђурић и Никола Селаковић

Ирена Вујовић - Савски венац

Сокобања

Суботица

Нови Сад

Бела Црква

Бор

Крагујевац

Оџаци

Пожаревац

Бојник

NovostiOnline
71  Форум / Политика / Одг: Избори у Србији - 2020. послато: Март 05, 2020, 02:59:21
Маја Гојковић расписала локалне изборе за 26. април

Цитат
Председница Скупштине Србије Маја Гојковић расписала је данас локалне изборе за 26. април ове године.


Одлука о расписивању избора за одборнике скупшина градова и скупштина општина у Србији се не односи на општине у којима су одржани ванредни избори.


Гојковић је позвала грађане да искористе своје право и изађу на редовне изборе у којима ће, како каже, имати прилику да својим гласом у демократском изборном процесу одлучују о будућности локалних самоуправа и њиховом даљем развоју.


"Пратите програме свих кандидата и изаберите својим гласом оне који ће одговорном и озбиљном политиком моћи да унапреде живот ваших породица", рекла је Гојковић у Скупштини Србије.


Она је позвала и кандидате да се надмећу за подршку грађана добрим програмима, да понуде своје визије развоја градова и да се у кампањи уздрже од говора мржње.


"Позивам све учеснике да се боре за наклоност бирача својом одговорношћу и фер кампањом. Позивам све да поштују демократски исказану вољу грађана", рекла је Гојковић.


Рокови за одржавање избора почињу да теку од дана ступања на снагу ове одлуке, а одлука о расписивању на снагу ступа даном објављивања у Службеном гласнику.

(Танјуг)


***

Председник Вучић расписао
парламентарне изборе за 26. април

"Поштовани грађани Србије, управо сам у складу са Уставом потписао одлуку о расписивању избора за народне посланике. Избори су расписани за 26. април 2020. Свим учесницима желим успех, желим пре свега да тог дана, али и у читавој кампањи која ће бити дуга да буде демократска атмосфера, да се политички противници поштују, да излазе са различитим ставовима, да кампања буде борбена али мирна, и да људи могу да донесу најбољи суд о политици која је претходила, али и о политици која треба да допринесе бољој будућности за наше грађане", рекао је председник Вучић.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=de8Nk-O2E-Y" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=de8Nk-O2E-Y</a>

Избори су, додаје председник, важан чин за Србију јер се, како је рекао, људи увек опредељују на изборима за то какав живот желе да живе.

"Избори су и велика одговорност не само за политичке странке и групе грађана које на њима учествују, избори су од пресудног значаја за сваког грађанина. Зато молим људе да узму учешћа на изборима, да покажу и озбиљност и одговорност према својој земљи уверен да ће на најбољи начин изабрати пут и за себе и за своје породице, али пре свега за нашу лепу Србију", истакао је Вучић.

Пожелео је добру, праву, демократску политичку утакмицу свим актерима.

"Желим да 26. априла увече једни другима честитамо и заједнички и уједињени кренемо у бољу будућност. Живела Србија", закључио је председник Вучић.

Председник Вучић је претходно у обраћању јавности рекао да ће бити више од 50 дана изборне кампање, па ће то бити једна од најдужих кампања до сада, што ће, како је додао, бити довољно времена да сви представе своје програме.

Позвао је грађане да својом вољом изаберу своје представнике у парламенту, да гледају у будућност и о њој донесу одлуку.

(РТС)

***

Председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић
 расписао редовне изборе за одборнике свих скупштина општина града Београда
за недељу, 26. април


Избори ће бити одржани у свих 17 београдских општина, а расписани су у редовном термину, после четири године.

"Избори су празник демократије", рекао је Никодијевић и позвао грађане да искористе своје бирачко право, а политичке актере да донесу бољи живот Београђанима.

Он је рекао да верује да ће избори протећи у најбољем реду и да ће бити фер и коректни.

Никодијевић је подсетио да је Скупштина града на половини свог мандата и да ће наставити да одржава своје седнице.


Председник Републичке изборне комисије Владимир Димитријевић навео је да РИК, по расписивању парламентарних избора, има рок од пет дана да се састане и усвоји одговарајућа акта.

(Танјуг)

72  Форум / Политика / Одг: Реакције из света у вези миграната послато: Март 05, 2020, 02:00:01
ИСПЛИВАЛА мапа!
Турци су ове РУТЕ препоручили мигрантима, откривено да ли ће проћи и кроз Србију

Грчки војници и мигранти на граници

НЕМА ни говора о смиривању ситуације на турско-грчкој граници где су хиљаде мигранта у очекивању преласка у Грчку. Не само да јача притисак са турске стране, већ као да то није довољно, дошло је и до "употребе сузавца" јер су грчке власти објавиле снимак наводећи да се на њему види како турска полиција баца сузавац са своје стране границе на грчке колеге на граничном прелазу Кастанес, где хиљаде миграната покушава да пређе у Европску унију.

На видеу је приказан ред припадника јединица за разбијање немира, од којих њих неколико на смену испаљује сузавац на грчку територију, наводе грчки извори.

Упитан о грчкој тврдњи, турски безбедносни званичник је рекао: "Турска полиција је сузавцем одговарала грчкој полицији која је испалила метке на мигранте. Турска полиција никада није циљала мигранте, они су желели да заштите мигранте од грчке ватре."

Грчка је више пута негирала наводе да се пуца на мигранте. Такође је одбацила турске тврдње да су њене снаге убиле чак четири мигранта у протеклих неколико дана, називајући их "лажним вестима".

Грчке власти претходно су у среду јутру испалиле сузавац и омамљујуће гранате како би одбиле навалу миграната који желе да уђу у земљу из Турске, а након што је Турска саопштила да се више неће придржавати споразума с ЕУ из 2016. године да задржи мигранте на својој територији у замену за помоћ блока.

Грчки медији преносе да је Турска мигрантима који се крећу ка њеној граници с Грчком, препоручила нове руте на путу ка Западу, тако што ће заобићи све земље бивше Југославије, те и Србију, као и Албанију.

Грчки медији су пренели турску географску мапу с "рутама" које воде с турске територије све до Француске и Немачке. Мапу, уз упутства на арапском језику, објавила је званична турска државна телевизија ТРТ, а пренела је и на "Твитеру".

По тој мапи, мигранти и избеглице су усмерени на пет праваца кроз Турску до пет "улазних места" у Грчку: четири на њеним острвима и једно на копненој граници, преко реке Еврос (Марица), где је последњих дана због кризе распоређена грчка војска и где су сукоби преко граничне линије скоро непрекидни.

Пошто дођу у Грчку, мигранти и избеглице би, по том савету, требало да пређу у Италију на путу ка Француској која је приказана као главно одредиште.


Други правац из Турске, који мигрантима препоручује ТРТ, иде ка северозападу, заобилазећи све земље бивше Југославије, те пролази преко Бугарске, Румуније, Мађарске, Аустрије, где се пут грана у два правца: ка Немачкој и ка Француској.

Али Европска комисија очигледно има другачије виђење ствари јер је у среду усвојила Акциони план од шест тачака који предвиђа тренутне мере подршке Грчкој.

Поред јачања сарадње са земљама Западног Балкана, предвиђене мере се односе на нове ресурсе Фронтекса, па ће тако осим 530 граничара Фронтекса бити распоређено још 100 службеника, као и један брод, шест патролних чамаца, два хеликоптера, један носач авиона и три возила оспособљена за термовизуелну детекцију. Предвиђена је помоћ од 350 милиона евра, која ће бити одмах стављена на располагање.

(Н. С.)
73  Форум / Разно / Одг: Православље послато: Март 01, 2020, 23:49:56
Епископи у САД повлаче одлуку
која је претила да жестоко уздрма Српску православну цркву

Спорни Устав СПЦ који се односи искључиво на простор САД, а који одудара од важећег Устава Српске Православне Цркве у Северној и Јужној Америци, сутра ће бити повучен, открива за Спутњик протојер - ставрофор Србољуб Милетић.

"По изјавама и обећању свих страна можемо готово са сигурношћу рећи да је та ствар завршена. Патријарх Иринеј је са њима већ био у комуникацији пре одласка у САД и мање-више, пре овог састанка позиција сваког од њих је позната", рекао је протојереј Милетић за `Спутњик`.


Фото В. Данилов

Патријарх српски Иринеј председаваће Сабору Српске православне цркве у Северној и Јужној Америци, који ће бити одржан у Клирвотеру на Флориди.

Поглавар СПЦ отпутовао је у америчку мисију, како би била разрешена ситуација до које је дошло због промена које су покушале да уведу владике у САД, пре свега западноамерички Максим и источноамерички Иринеј.

"Епископ Лонгин, с којим сам разговарао одмах након доношења спорног Устава, када је видео да је то изазвало веома негативне рекације у ширем кругу, како међу верним народом, тако и међу епископима и осталим људима у Цркви, он је рекао да ће бити против тога. Он је то први одлучио, а за њим су и епископи у Америци Иринеј и Максим одлучили да одустану од тог Устава", пренео је Милетић, додајући да се и данас чуо са епископом Лонгином.

"Тај Устав мора бити повучен од стране тела које га је донело, а то ће се сутра догодити" прецизирао је он за `Спутњик`.

Спорни Устав је представљао конститутивни црквено-правни акт нове самопроглашене црквене аутономије САД. Изменивши одредбе о територијалном важењу Устава СПЦ Северне и Јужне Америке на коју се важећи Устав односио та аутономија је фактички била укинута.

Током посете САД патријарх Иринеј ће обићи и парохије СПЦ у Мајамију, Вашингтону и Њујорку.

(Novosti Online)***


Црква остаје јединствена:
 Одлуке Сабора СПЦ у Северној, Средњој и Јужној АмерициПатријарх српски Иринеј борави у САД, како би се разрешила ситуација изазвана променама које су покушале да уведу владике из САД. На Црквеном сабору потврђено је унутарње јединство СПЦ.

Под председавањем патријарха Иринеја, ванредни Црквени сабор Српске православне цркве у Северној, Средњој и Јужној Америци, 29. фебруара 2020. године,

донео је следећу ОДЛУКУ:

* Српска православна црква у Северној, Средњој и Јужној Америци ради уклањања неспоразума поново потврђује своје нераздељиво и несумњиво унутарње јединство и наглашава да је била и остала канонски и јерархијски саставни део аутокефалне Српске православне цркве, са седиштем у Београду, Србија.

* Ванредни Црквени сабор усваја одлуку Светог архијерејског синода од 25. септембра 2019, која гласи: "Ставити ван снаге све одлуке Црквеног сабора Српске православне цркве у Северној и Јужној Америци, које се тичу устројства српских православних епархија на том подручју".

* Све кораке по питању Устава оставити Епископском савету и Светом архијерејском синоду на решавање и, када се постигне усаглашена верзија, исту доставити Светом архијерејском синоду за Свети архијерејски сабор.

* О овој одлуци Црквеног сабора известити све црквеношколске општине и све црквене јединице на подручју Српске православне цркве у Северној, Средњој и Јужној Америци.


Засветлела душа народа у Црној Гори:

Иначе, патријарх српски Иринеј се обратио сабраном народу након свете архијерејске литургије у Храму Светог великомученика Георгија у Клирвотеру на Флориди у САД, и подсетио на дешавања у Црној Гори.

- Вера која је била потиснута у њиховом животу сада се разбудила и распалила у души народа црногорског. И оно што каже велики Његош: Удар нађе искру у камену. Тако да је засветлила душа црногорског народа који данас брани своје светиње. И молимо се Господу и надамо се Господу да ће их одбранити - рекао је патријарх Иринеј.

Први архијереј наше цркве је, наравно, поменуо и Косово и Метохију:

- Не заборавите наше свето Косово и Метохију, нашу свету земљу, нашу Палестину и наш Јерусалим. Све што је велико и вредно тамо је поникло. Данас моћници и моћне силе овог света желе да то отму од нас. И оно што је најтрагичније, траже да им сами то поклонимо. А који паметни човек то може да учини? Да поклонимо себе, да будемо робови других?

(Новости)
74  Форум / Српске везе - Огласите се лично / Одг: ЛИТИЈОМ за ... (2.део) послато: Фебруар 29, 2020, 05:43:09

207. Литија за Православну слободу Србије

одржаће се
 

у суботу, 29.фебруара

Окупљање у 15:30 часова испред владе Србије!
Литија креће ка Патријаршији,
 поред Скупштине до РТС јавног сервиса и назад.


Народе дођите
 да у миру прођемо Литијом и молимо се  Светом Архангелу Михаилу и
Српским Свецима за спас наше Светиње
.Нема прече потребе данашњице –
од одбране Православља и Грачанице !

Цитат

Устаљени програм свакосуботњих Литија:
 Окупљање у 15:30 часова испред назовивладе Србије,
уводно обраћање у 15:45,
полазак Литије у 16:00, обраћања испред Патријаршије у 16:45,
испред НеНародне Скупштине око 17:50,
 испред лажљивог РТС-а око 18:10
и, потом, повратак на централно место непрестаних
Православних протеста
испред назовивладе Србије око 19:00 часова.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=eMoJskDvIZ4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=eMoJskDvIZ4</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=En_Q8jwtSxM" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=En_Q8jwtSxM</a>


Богом нам добродошли
 док времена за сведочење Истине и наде за Васкрс Грачанице,
а тиме и наде за слободу Православне Србије, јоште има!


(Истинољубље)
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=03Qf2CIXXs4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=03Qf2CIXXs4</a>
75  Форум / Економија / Одг: ОДЕ цела Србија на добош послато: Фебруар 27, 2020, 03:33:05
Синхронизовано ММФ и EBRDСудбина "Српске банке" која је такође у већинском власништву државе (96,5 одсто) још увек није позната. Ова банка је све до 2009. године позитивно пословала, да би 2009. годину окончала са губицима од 280,3 милиона динара. Кроз медије су се провлачили неки неговештаји да би управо споменута банка могла да постане државна развојна банка. Међутим, на овакве маркетиншке приче режима не треба наседати, јер је готово немогуће да ће ММФ, након 10 година разарања српског банкарског сектора, допустити нашој држави да има своју развојну банку. Политика ММФ-а и Светске банке се своди на просту економску рачуницу која гласи: што би ви у Србији кредитирали вашу привреду, када смо ми ту са својим банкама и својим каматама!? Јер да међународне финансијске институције "грабе" и присвајају за себе све оно што у нашој држави има некакву вредност, очигледно је на примеру "Комерцијалне банке" у којој наша држава има импозантан власнички удео (42,6 одсто).
"Комерцијална банка" је 2009. године остварила добит од 1,8 милијарди динара, а сем тога је по величини билансне активе је на српском тржишту капитала заузела друго место, са учешћем од 9,96 одсто (прва је "Банка Интеса" са 14,83 одсто тржишног удела).
У децембру 2009. године, представници Европске инвестиционе банке (EBRD), која иначе има власнички удео од 25 одсто у "Комерцијалној банци", потписали су са режимом у Србији уговор о докапитализацији "Комерцијалне банке" са 120 милиона евра. На овај штеточински уговор, потпис је у име Владе Србије ставила министарка финансија Дијана Драгутиновић. Њиме се перфидно предвиђа да Србија може да задржи свој власнички удео од 42,6 одсто у "Комерцијалној банци", али уз услов да у наредне три године такође обезбеди новац за докапитализацију и то у истом проценту у односу на власнички удео.

Међутим, како је налог ММФ-а да Србија распрода своје власничке уделе у банкама, а сем тога држава неће бити у стању да обезбеди реалне изворе финансирања за докапитализацију "Комерцијалне банке", јасно је да дефинитивно остајемо и без ове банке.  Држава тражи финансијског саветника за продају Комерцијалне банке


До краја септембра 2019. банка би требало да добије сувласника у вредности државног пакета акција
Држава је објавила оглас којим тражи финансијског саветника за Комерцијалну банку и тиме је предузела први корак у приватизацији свог удела. Актуелним аранжманом с Међународним монетарним фондом (ММФ), популарно названим "чуваркућа", влада се обавезала да до краја фебруара 2019. године донесе одлуку о приватизацији, а да тендер распише у јуну. До краја септембра 2019. Комерцијална би требало да добије сувласника у вредности државног пакета акција.

Планови и припреме за продају Комерцијалне банке трају још од 2006. године, када је Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) докапитализовала Комерцијалну банку са 70 милиона евра. Тада је договорено да ће држава, уколико одустане од приватизације, морати да ЕБРД-у и ИФЦ-у (Међународна финансијска корпорација при Светској банци) исплати 252 милиона евра.

Држава у Комерцијалној банци има удео од 41,74 одсто. Европска банка за обнову 24,43 одсто, ИФЦ има 10,15 одсто акција, немачки ДЕГ фонд 4,6 одсто, а шведски "Сведфонд" 2,3 одсто удела.Министарство финансија позвало је водеће међународне фирме да доставе изјаву о заинтересованости за пружање услуга финансијског саветника за припрему и спровођење плана продаје акција Комерцијалне банке у државном власништву. Министарство финансија је саопштило да се од саветника очекује да након детаљно извршене анализе прилика на тржишту, различитих модела приватизације, као и анализе конкуренције на тржишту, предложи најбољу могућу стратегију и начин продаје акција Комерцијалне банке у државном власништву, са циљем избора поузданог партнера и максимизације ефеката од продаје капитала. Такође, финансијски саветник ће бити изабран методом избора на основу цене и квалитета, а захтев за достављање понуда биће достављен фирмама које уђу у ужи избор. Рок за достављање изјаве о заинтересованости је 12. новембар.

У огласу је наведено да заинтересоване фирме треба да имају значајно искуство у приватизацији банака и да располажу тимом искусних експерата.

Удео који ће бити понуђен на продају представља целокупан државни удео и чине га акције у власништву Републике Србије, а додатно га могу чинити и све друге акције и у власништву других акционара вољних да своје акције придруже Републици Србији у даљем поступку приватизације.

Мерено укупном активом, учешће Комерцијалне банке у банкарском сектору Србије на дан 31. март 2018. године је 10,83 одсто. Банка располаже мрежом од 204 експозитуре на целој територији Србије. Седиште банке је у Београду. На дан 30. јун 2018. Комерцијална банка има 2.809 запослених.

(Политика)

***


Баш сам се питала, како то да је ова незајажљива власт оволико дуго чекала да прода и ову банку. Сложићу се у свему са коментарем једног читаоца,

Цитат
Радомир М. Мисаљевић
Ми не можемо ништа променити. Пишемо по разним платформама о неправилностима у држави, али то нико не зарезује. Једина нам је прилика да нешто променимо приликом некаквих избора, али ни од тога нема ништа. Власт наставља где је садашња опозиција радила и стала. Значи, сви су исти. Сада су се окомили на Комерцијалну банку, а.д., Београд. Претходно су уништили остале српске пословне банке, Народну банку Србије и Завод за обрачун и плаћање. Платни промет и контрола истог је у расулу. Грађани и привредни субјекти су у дужничком ропству (изградили су српску Бастиљу, дужнички затвор - КПЗ у Панчеву). Парадржавни органи владају државом. Зар Србија не може имати ништа своје, српско, државно. Чиме су уцењени, колико су плаћен. Да све униште. Што пре.


Држава одлучила да прихвати понуду:
 Комерцијална банка одлази у руке словеначке НЛБ

ПАТУЉАК купује џина. Овим речима може се описати информација која је "Новостима" потврђена у Влади Србије да су завршени преговори са словеначком Новом љубљанском банком и да следи потписивање уговора о продаји највеће српске државне - Комерцијалне банке.

Ни рекордна 2019. година у којој је Комерцијална банка зарадила 75,3 милиона евра није била довољна да се наши доносиоци одлука предомисле, него су изгурали продају до краја. Словенцима ће припасти финансијска институција која покрива скоро 11 одсто домаћег банкарског тржишта.

Иако се спекулисало да је НЛБ понудио 450 милиона евра ова информација нам није потврђена.

Ипак, Словенци су понудили више од АИК банке, српског бизнисмена Миодрага Костића као другоg и Рајфајзен банку као трећег понуђача.

"Новостима" је потврђено да је преговарачки процес завршен и да се очекује потписивање уговора. Наша највећа државна банка, осим у матичној држави ради и на територији Црне Горе и Босне и Херцеговине. Осим у Републици Српској, где се позиционирала као шеста банка, недавно је, приликом посете председника Александра Вучића Дрвару, отворила и експозитуру у овом граду. Запослила је четворо људи и отворила рачуне за свих 100 радника у тамошњој новоотвореној фабрици "Јумко".

Да би стекла већинску контролу, држава је мањинским акционарима током 2019. године исплатила нешто више од 260 милиона евра за 41,47 процената власништва.

(Д.Стојаковић, НОВОСТИ)

***
Потписан уговор са Новом Љубљанском банком
 о купопродаји акција Републике Србије у Комерцијалној банци


Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали, председник Извршног одбора Нове Љубљанске банке д.д (НЛБ) Блаж Бродњак и члан Извршног одбора те банке Арчибалд Кремсер потписали су данас у Министарству финансија Уговор о купопродаји акција, у вези са 83,23% обичних акција Комерцијалне банке а.д Београд. Потписивањем овог уговора, банка ће добити новог стратешког партнера, који ће након завршетка трансакције преузети и управљање банком.

Република Србија ће до датума завршетка трансакције укупно приходовати више од 450 милиона евра. Акције Србије у Комерцијалној банци су продате за износ од 387,02 милиона евра, а додатно, држава ће приходовати од камате по стопи од 2% годишње коју ће НЛБ имати обавезу да исплати Републици Србији, за период од 1. јануара 2020. до датума завршетка трансакције. Уговором је предвиђено и да се 50% исказане добити за 2019. годину исплати као дивиденда, на основу чега ће Република Србија приходовати износ од око 31 милиона ЕУР. Додатно, предвиђена је и исплата дивиденди из ранијих година, по ком основу ће Република Србија приходовати износ од око 26 милиона евра.

Министар финансија Синиша Мали је истакао да је веома задовољан успешним завршетком процеса, као и понуђеном ценом.

- Задовољни смо понуђеном ценом, која је међу најповољнијима у односу на упоредиве, недавне и релевантне транаскције у региону. Ова финансијска понуда превазилази и наша очекивања заснована на процени вредности банке, а коју је израдио наш финансијски саветник Лазард. Укупне остварене приходе по овој трансакцији држава ће уложити на паметан начин, и то пре свега у инвестициони план “Србија 2025”, као и у враћање скупих кредита из прошлости. То ће даље допринети побољшању квалитета живота наших грађана и већем привредном расту. Дакле, Србија је постала атрактивна дестинација за инвестирање и ми очекујемо још веће стопе раста, као и даља повећања плата и пензија. Са друге стране, Комерцијална банка је одлично радила, али може да ради и много боље, и верујем да ће то бити могуће захваљујући новом стратешком партнеру. Када је реч о финансијским услугама, где имате отворено тржиште, сматрамо да приватник може да буде много бољи власник од државе. Реч је о озбиљној банци, која има јасну стратегију и визију, и која је једина регионална финансијска институција листирана на Лондонској берзи. Дакле, врло смо задовољни процесом који је био у потпуности транспарентан и који је са великим успехом приведен крају. Надамо се да ће се трансакција успешно затворити у наредних неколико месеци - истакао је министар Мали.


Председник Извршног одбора НЛБ д.д. Блаж Бродњак је истакао да ће та банка остати посвећена јачању и даљем развоју Комерцијалне банке.

- Ова трансакција представља још једну веома важну прекретницу у развоју НЛБ групе након успешног завршетка процеса приватизације наше банке у 2019. години. Јачање присуства у Србији, нашем највећем и веома атрактивном иностраном тржишту, представља наш стратешки приоритет. Као резултат трансакције, тржишни удео у укупној активи НЛБ-а у Србији повећаће се на преко 12%, чиме ће НЛБ постати трећа највећа банкарска група у земљи и испунити стратешки циљ да постане једна од водећих банака на свим тржиштима на којима послује. Обим пословања НЛБ-а у Србији биће далеко највећи унутар групације изван граница Словеније, што ће значајно утицати на нашу позицију регионалне, системски важне финансијске институције. Импресионирани смо квалитетом и потенцијалом Комерцијалне банке и њеног бренда, а похваљујемо и посвећеност Србије и захваљујемо на транспарентном и професионалном поступку. НЛБ ће у потпуности бити посвећена даљем развоју банке, користећи искуство стечено дугогодишњим присуством у региону, приступ фокусиран на потребе и корисничко искуство клијената и велики потенцијал који банка има на тржишту у Србији. Из овог, али и многих других разлога, велико нам је задовољство да пожелимо свим акционарима Комерцијалне банке, а поготово клијентима и запосленима, добродошлицу у НЛБ породицу – рекао је Бродњак.


Након потписивања уговора, у наредних пет до девет месеци очекује се одобрење Европске централне банке (ЕЦБ), Народне банке Србије (НБС) и централних банака и органа за заштиту конкуренције у земљама у којима послују НЛБ и Комерцијална банка, те ће након поменутих одобрења бити закључена трансакција.

Процес проналажења стратешког партнера за Комерцијалну банку започет је јавним позивом 31. маја 2019. године, у току којег је инвестициона банка Лазард, која је саветник Републике Србије у овом процесу, контактирала 28 реномираних финансијских институција широм света, од чега су половина биле банке, а друга половина инвестициони фондови. Од тог броја, њих шест је послало Писма о заинтересованости, након чега су најпре стигле четири необавезујуће понуде, а затим и три обавезујуће. Након свеобухватне анализе обавезујућих понуда и препорука саветника, извршено је њихово рангирање. Преговори са прворангираним понуђачем, Новом Љубљанском банком, отпочели су 27. децембра 2019. године. По окончању преговора, Влада Републике Србије је на седници 20. фебруара 2020. године, усвојила Нацрт уговора о купопродаји 83,23% акција Комерцијалне банке.


Поступак је био двостепени, у потпуности транспарентан, и уз активно учешће реномираног саветника. Овај процес је један од реформских циљева у актуелном аранжману “Инструмент за координацију политика” Републике Србије и Међународног монетарног фонда (ММФ).

(NovostiOnline)

***


Шта рећи, а не заплакати. Мислила сам и надала се да се ово неће десити. Али ето, десило се, Вучић је са својим сатрапима закуцао последњи ексер у мртвачки сандук српских банака!
76  Форум / Србија / Одг: Спас је улагање у село послато: Фебруар 25, 2020, 05:47:19
Гаје краве, трешње и ору хиљаде хектара:
Задругари чувају села од изумирања

ВИШЕ од 20 хектара под трешњом, 1.800 хектара под ратарским производима, фарма крава са 450 грла - резултат су домаћинског пословања земљорадничке задруге "Агродунав", из Каравукова, код Оџака. Велики подстицај за развој ове задруге била је бесповратна помоћ из буџета Републике Србије, коју су добили пре готово три године. Били су тада једна од првих задруга помогнутих великим пројектом оживљавања задругарства и села коју је покренуо министар Милан Кркобабић, задужен за регионални развој.


Пословање "Агродунава", који окупља 100 задругара и бар 150 коопераната из околине овог западнобачког села, потврдило је да је новац отишао у праве руке. По речима Стевана Станојковића, директора задруге, у питању је удружење које корене вуче из педесетих година прошлог века. Званично је ова свестрана задруга, која у свом склопу има и пољопривредну апотеку, по други пут отворена 1998. године и опстаје деценијама захваљујући великом труду задругара.

Ова задруга се већ деценијама, осим сточарством, успешно бави и воћарством, производњом семенских култура, а у свом саставу има и центар за дораду ратарских и повртарских култура.

- Помоћ од око 100.000 евра коју смо добили 2017. године уложили смо у проширење сточног фонда и захваљујући њој смо повећали приходе за 50 одсто - каже Станојковић. - Набавили смо тада 50 стеоних јуница сименталске расе. Држава је кроз овај пројекат подршке задругарству показала да препознаје земљорадничке задруге и њихову улогу у сеоским срединама. Наша задруга је нека врста сигурности за породице више од 100 задругара. Мисија удруживања, која се срећом све више шири Србијом, показује да где има задруга, има и живота. Задруге чувају села од изумирања.

По речима министра Кркобабића, ово је модел задруге који треба да буде узор осталима. Осим у сточарству, значајна је улога и у воћарству. "Агродунав" не крије жељу да Каравуково буде центар за трешњу са ових простора која би могла да буде извозни бренд у свежем и прерађеном стању.

Воћарство је велика шанса наше земље за извоз и нашим воћем треба да кренемо у освајање Европског тржишта - каже Кркобабић. - И у овој години настављамо са још значајнијим подстицајима и очекујемо да пробуђено интересовање земљорадника за задруге ускоро практично покаже да је удруживање основа сваког бољитка. Планирано је нових 580 милиона динара намењених задругарству у 2020. години.БЕСПОВРАТНА ПОМОЋ

Кроз програме подршке спровођењу мера равномерног регионалног развоја, протекле године 58 задруга добило је од државе бесповратно 667 милиона динара. И ове године ће новоформиране задруге добити бесповратно по 7,5 милиона динара, а постојеће по 15 милиона динара. У протекле три године у Србији је, уместо планираних 500, формирано скоро 600 задруга!ВОЋЊАК ДУПЛО ВЕЋИ

ГОДИШЊИ промет "Агродунава" је шест милиона евра, а своје производе пласира искључиво на домаће тржиште. Задруга има 20 хектара под трешњом. Воћњак је проширен двоструко, а са десет хектара у пуном роду имају 15 тона трешања по хектару.

(Бојана Царановић), `Новости`
77  Форум / Српске везе - Огласите се лично / Одг: ЛИТИЈОМ за ... (2.део) послато: Фебруар 22, 2020, 11:26:05

206. Литија за Православну слободу Србије

одржаће се
 

у суботу, 22.фебруара

Окупљање у 15:30 часова испред владе Србије!
Литија креће ка Патријаршији,
 поред Скупштине до РТС јавног сервиса и назад.


Народе дођите
 да у миру прођемо Литијом и молимо се  Светом Архангелу Михаилу и
Српским Свецима за спас наше Светиње
.Нема прече потребе данашњице –
од одбране Православља и Грачанице !

Цитат

Устаљени програм свакосуботњих Литија:
 Окупљање у 15:30 часова испред назовивладе Србије,
уводно обраћање у 15:45,
полазак Литије у 16:00, обраћања испред Патријаршије у 16:45,
испред НеНародне Скупштине око 17:50,
 испред лажљивог РТС-а око 18:10
и, потом, повратак на централно место непрестаних
Православних протеста
испред назовивладе Србије око 19:00 часова.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=eMoJskDvIZ4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=eMoJskDvIZ4</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=En_Q8jwtSxM" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=En_Q8jwtSxM</a>


Богом нам добродошли
 док времена за сведочење Истине и наде за Васкрс Грачанице,
а тиме и наде за слободу Православне Србије, јоште има!


(Истинољубље)
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=03Qf2CIXXs4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=03Qf2CIXXs4</a>
78  Форум / Србија / Веза је овде јача од свих закона послато: Фебруар 21, 2020, 00:53:31
Веза је овде јача од свих закона

Цитат
После четрдесет година проведених у иностранству, на три континента, од тога двадесет осам година у Јапану, вратили смо се назад у град нашег одрастања и младости.


Јутро у Новом Саду (Фото Танјуг - Ј.Пап)

Питање које најчешће чујем у последњих осам месеци је:"Да ли сте се навикли?" На лепо се не морамо навикавати; то спонтано прихватамо, не размишљамо о томе јер сви сматрамо да је "Богом дато". На оно, не тако лепо или много другачије од свега на што смо већ навикнути, потребно је време, добра воља, потпуна предаја или како многи овде кажу, сналажљивост.


После четрдесет година проведених у иностранству, на три континента, од тога читавих двадесет осам година у Јапану, вратили смо се назад у град нашег одрастања и младости. Последњи пут сам била у Србији 2014. године. Разлике у последњих пет година су веома видљиве, фасаде су још оронулије, ишкрабане којекаквим паролама и порукама, тротоари нису сређивани деценијама, много ђубрета на све стране.

С друге стране, кафићи, ресторани и места за забаву који су крцати у свако доба дана су раширени по целом граду. Делује да Срби проводе много више времена по таквим местима него било где.

Ово је омањи списак онога што се много разликује од навикнутог:


1. Избацивање ђубрета и рециклажа су на врло неразвијеном нивоу. У Новом Саду постоје (чак не у свим деловима града) само две врсте контејнера за ђубре, за комунално и амбалажно. У амбалажне убацује се све заједно, неразврстано: метал, стакло, пластика, папир, текстил итд. Стално налазим и избачене велике делове намештаја који данима стоје на улици.

Србија је рај за пластичне кесе које се немилице троше на пијаци, у пекарама, продавницама. Част изузецима и добровољцима који чисте и скупљају разбацано.

Облаци над Новим Садом (Фото Анђелко Васиљевић)


2. Овде сада има далеко више паса него раније. Пси су свуда присутни и махом се добро понашају. Не могу ни реч против њих да кажем. Међутим, власници паса углавном не покупе природне остатке својих љубимаца после обављања свакодневних потреба. Кад шетам морам добро да гледам где корачам. Част изузецима али чини ми се да је Нови Сад све прљавији град.


3. Превише мириса и превише музике. Људи су превише напарфемисани. Кад се сви ти мириси помешају, свакако не одају осећај чистоће. На многим местима музика је прегласна. Тржни центри су загађени прегласном музиком која извире из свих продавница, као да се сви надмећу ко ће пустити гласније. Тако је и многим кафићима и ресторанима. Немамо сви исти укус и нека врсте музике је атак на наша чула и стрпљење.


4. Мобилни телефони имају овде статус божанства. Заиста ме не интересује шта ко нема у фрижидеру, где је ко оставио чарапе и остале приватне стварчице. Сваки разговор и посао се прекида ако се телефон огласи. Људи причају свашта и свуда, прегласно не обазирући се на место и остале око себе.


5. У Јапану сам годинама радила као просветни радник. Никада нисам видела да баке, деке или родитељи носе ђачке торбе својим унуцима и деци. Тамо се од малих ногу учи и спрема на разне врсте терета. Како се изборити са животним теретом кад одрасту, ако не могу сами да носе свој школски терет?


6. Заменица `Ви` нестаје из српског језика. Многи које уопште не познајем, продавци, поштари, радници у разним делатностима обраћају ми се са `ти`. Уместо довиђења често ме испрати ћао, а уместо шта желите је шта хоћеш. Није да ми посебно смета, чудно је и оставља утисак недостатка кућног и школског васпитања.

Поглед на новосадску цркву (Фото А. Васиљевић)


7. Вози се хазардно. У једној руци је волан, у другој мобилни или цигарета, поглед ко зна где, а брзина потпуно неприлагођена. Кочи се на буквално десетак центиметара од пешака, многи нервозно јуре као да их на крају пута чека вечна срећа, обилазе на раскрсницама на условно, а стрпљење је овде непознаница. Затоје трубљење главни начин комуникације међу возачима.


8. Постоји посебна група коју овде називају "шалтеруше". Опет част малобројним изузецима, моје искуство са њима је поражавајуће. У свим установама где постоје правила облачења за посетиоце (која ја подржавам) запањујуће је да многе запослене изгледају као да су стигле на посао директно из лудог, ноћног провода.

Почев од неприкладне гардеробе, изреза до струка, предебелих вештачких трепавица које им вуку капке према доле и онемогућавају скроз отворене очи, до офарбаних и окићених канџи које им не дозвољавају да правилни користе тастатуру на компјутеру. Није ни чудо да су документи које добијам често са грешкама.

Шалтеруше обавезно раде "мултитаскинг": приватно телефонирање, испијање кафе или јогурта, жвакање нечег, ћаскање са колегама и то све у исто време док сређују неки докуменат. Ако су боље расположене одвалиће неку шалу која је потпуно непримерна месту или дати неки дубокоумни савет који нисте ни тражили, а оно због чега сте дошли није урађено добро и потпуно.


9. Оно што је посебно другачије овде и што је постојало и пре четрдесет година кад сам отишла у иностранство, а што је сад још више присутно је магична реч „веза”. Оно што мени није успело да решим регуларним путем, уз сва прибављена и исправна документа и све урађено на време, други су решили под одмах преко везе.

Веза је јача од свих закона, прописаних и моралних. Срећом, ја могу да преживим без веза, али се питам како је свим оним људима којима је живот у питању, а немају везе, нити оне невидљиве, а челичне, нити оне које се стављају у коверте.

Новосађанка на клупи са цигаретом (Фото Бета - Д.Г.)


10. Оно што посебно смета неком ко долази из земље где се поштују закон, ред и неузнемиравање околине је пушење. Чак и у кафићима где где је забрањено пушење, многи користе електронске цигарете и убеђују ме да се не осете и да нису штетне. Бити непушач у Србији није нимало лако. Предност се увек даје пушачима који никако не могу да схвате колико дим смета онима који не пуше.


Списак површних ствари би могао да се још протегне, а о дубинским разликама је потребно далеко више времена, места, стрпљења и озбиљних анализа.


Ово није напад на мој град и људе у њему, већ опажања неког ко је био дуго изван града и коме је жао да гледа како град расте, а стагнира и чак иде уназад у неким аспектима. Што се тиче навикавања, на многе ствари не да не могу да се навикнем, заправо не желим да се навикнем и трудим се да се не навикнем, јер навикавање често може да буде део притајане предаје.

(Весна Белушевић,  Нови Сад, Србија, `Политика`)
79  Форум / Разно / После осам година први пут скачу цене домена послато: Фебруар 19, 2020, 00:59:56
После осам година први пут скачу цене доменаПосле осам година, цене .com домена могле би да скоче по први пут.  `ICANN`, група одговорна за надгледање интернет домена највишег нивоа, близу је давања коначног одобрења за ова поскупљења.

Цена .com домена ће расти у наредних 10 година.


Тренутна цена .com домена од 7,85 долара на годишњем нивоу важи од 2012. године. То потрошачима ништа не значи, јер они који региструју домене углавном су имали више или ниже цене од ове, преноси `PC Press`. Према споразуму који је предложен, цена би требало да у наредних 10 година порасте на готово 13,50 долара по домену.

Овај споразум омогућавају `Verisign-u`, који има уговор за надгледање .com домена, да подиже цену до 7% годишње током већег дела наредне деценије. По томе `Verisign` би практично само у 2024. и 2025. паузирао повећања, док би током осталих година, до 2029. подизао цену сваке године.

Све ово би практично значило да ће цене закупа .com домена расти на глобалном нивоу сваке године, што ће аутоматски повећавати и трошкове оних који имају закупљене домене, а то даље може да производи још економских последица и раст цена у другим сегментима.

(Танјуг)


***

Вест која је уздрмала интернет:
Приватна компанија преузима све .орг домене


`Ethos Capital`, који је основан у мају ове године, купио је `Public Interest Registry`, у оквиру којег се налазе сви .орг домени на интернету, а који их је тренутно око 10 милиона. Потпуно преузимање је најаваљено за први квартал 2020. године.

Непрофитне организације, које закупљују већину .орг домена, са страхом су дочекале ову вест, а у оквиру Националног савета непрофитних организација је организовано потписивање петиције против продаје, која за сада има 8.900 потписа.

Њихова забринутост је изазвана страхом од могућег поскупљења цене коришћења .орг домена, као и од евентуалне цензуре.

- Забринути смо, не само због куповине, већ због тога што она подразумева и укидање постојећих ограничења цена, које су до сада штитиле непрофитне организације од могућих великих поскупљења коришћења .орг домена - објашњава Рик Коен, оперативни директор савета, у изјави за `CNN`.

`Public Interest Registry`, који је предмет спорне куповине, основан је 2002. године са циљем да буде јединствена организација која ће управљати .орг доменом.

Одговарајући на забринутост и негативне коментаре, из компаније `Етхос` подсећају да је у периоду од 1995. до 2003. године `Public Interest Registry` већ био у власништву компаније која није непрофитна.


Ипак, страх додатно подгрева и чињеница да нови власник послује само шест месеци и да је спорно преузимање једна од првих инвестиција ове компаније.

Џон Невет, нови директор `Public Interest Registry`-а изјавио је да `Ethos` није био једини заинтересован за куповину, али да је имао најбољу понуду, и додао: "Мислим да је ово добро за кориснике јер ћемо бити флексибилнији по питању улагања."

Тренутна цена коришћења .орг домена износи око 10 долара годишње, а у саопштењу нових власника наводи се да је планирано да овај домен и у будућности остане приступачан и повољан, а да би цена коришћења могла да скочи за највише 10 процената: "Ако имате један домен, а цена му порасте за један долар годишње, извесно је да нећете бити у проблему."

Наговештавајући да је промена цене, заправо, уперена против оних који тргују .орг доменима, из `Етхос`-а додају: "Ако имате 50.000 домена, заузимате их и блокирате, онда ће ова промена значајније утицати на ваше трошкове."

(телеграф.рс)

(NovostiOnline)
80  Форум / Срби у окружењу и расејању / Одг: Република Српска... послато: Фебруар 18, 2020, 00:21:19
Шта се крије иза одлуке
да се Републици Српској одузме 94.000 хектара земље?
Изетбеговић доводи терористе из Сирије и арапских земаља

Цитат
Уставни суд БиХ одузео је 94.000 хектара земљишта Републици Српској, практично погазивши све договорено у Дејтону


Уставни суд БиХ одузео је 94.000 хектара земљишта Републици Српској, практично погазивши све договорено у Дејтону, а иза те одлуке крије се намера Бакира Изетбеговића да на том простору насели избеглице из Сирије, али и радикалне исламисте, терористе повратнике који по повратку у БиХ добијају минималне затворске казне.

Стручњак за безбедност Џевад Галијашевић за `Ало!` наводи да се иза одлуке поменутог суда, између осталог, заиста и крије таква намера Сарајева да РС преплави мигрантима.

"Тај самозвани Уставни суд у којем седе два бивша генерална секретара СДА, као и три странца, донио је одлуку којом жели да сруши РС. Ово је практично и објава рата, па не сумњам да Сарајево намерава да ту земљу додели Арапима, настани мигранте и терористе из Сирије, али постоји и амбиција да се након овога преузму и војни објекти у РС. Друго, каква је порука Србима, али и Хрватима, да имате земљу која не рачуна на два конститутивна народа? Овдје је реч о некомпетентном суду који руши Дејтонски споразум", наводи на крају Галијашевић и упозорава да би мигранти управо могли да буду искоришћени и за изазивања инцидената у РС уколико уз помоћ оружаних снага БиХ буду насељавани на земљишту које је одузео Уставни суд.

Стефан Стаменковски, председник Заветника, наводи да поменута одлука Суда представља наставак етничког чишћења Срба.

"Намера владајуће структуре Федерације БиХ да противно закону и међународно признатим стандардима подржави имовину Срба, прогнаних са својих вековних огњишта, ставила би тачку на етничко чишћење започето у деведесетим. Оно што додатно забрињава јесу планови Европске уније да велики број миграната са Блиског истока и севера Африке трајно насели на Балкану. То би значајно променило етничку и конфесионалну слику Босне и Херцеговине на штету српског народа. Пошто су за реализацију планова, који ће ЕУ растеретити од мигрантског таласа, спремне милијарде из европских фондова, не би ме чудило да се иза плана незаконитог подржављења српске имовине крију лукративни мотиви органа власти и појединаца из Федерације Босне и Херцеговине. Република Српска и Србија некако не смеју да дозволе да имовина прогнаних Срба постане ретроактивни ратни плен Бакира Изетбеговића", каже Стаменковски.

С друге стране, Бакир Изетбеговић, председник Странке демократске акције (СДА), оптужио је Милорада Додика, члана Председништва БиХ, да пријетњама блокадом власти покушава да спроведе "тихи државни удар".

"Уставни суд је по призиву групе посланика у Народној скупштини РС зауставио покушај отимачине земље повратника. Режим у том ентитету не поштује одлуке Уставнога суда, од нас ултимативно тражи да променимо састав Уставног суда како се сличне отимачине убудуће не би могле спречити. Упуштају се у незаконите блокаде рада државних институција", рекао је Бакир за `Дневни аваз`.

Изетбеговић је и додао да делимичну кривицу за такво стање има међународна заједница јер нису реаговали на сличне уцене.

"Флагрантно, недвосмислено и дрско супротстављање, па и изругивање пресудама Уставнога суда БиХ и ауторитету Уреда високог представника прошло је без санкција и правога одговора и то нас је довело у ову ситуацију", рекао је Изетбеговић и позвао ХДЗ БИХ да стане уз "пробосанске снаге", које уз СДА чине Демократска фронта (ДФ) Жељка Комшића и Савез за бољу будућност (СББ) Фахрудина Радончића.

(Novosti Online)
81  Форум / Српске везе - Огласите се лично / Одг: ЛИТИЈОМ за ... (2.део) послато: Фебруар 15, 2020, 09:20:40

205. Литија за Православну слободу Србије

одржаће се
 

у суботу, 15.фебруара

Окупљање у 15:30 часова испред владе Србије!
Литија креће ка Патријаршији,
 поред Скупштине до РТС јавног сервиса и назад.


Народе дођите
 да у миру прођемо Литијом и молимо се  Светом Архангелу Михаилу и
Српским Свецима за спас наше Светиње
.Нема прече потребе данашњице –
од одбране Православља и Грачанице !

Цитат

Устаљени програм свакосуботњих Литија:
 Окупљање у 15:30 часова испред назовивладе Србије,
уводно обраћање у 15:45,
полазак Литије у 16:00, обраћања испред Патријаршије у 16:45,
испред НеНародне Скупштине око 17:50,
 испред лажљивог РТС-а око 18:10
и, потом, повратак на централно место непрестаних
Православних протеста
испред назовивладе Србије око 19:00 часова.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=eMoJskDvIZ4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=eMoJskDvIZ4</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=En_Q8jwtSxM" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=En_Q8jwtSxM</a>


Богом нам добродошли
 док времена за сведочење Истине и наде за Васкрс Грачанице,
а тиме и наде за слободу Православне Србије, јоште има!


(Истинољубље)
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=03Qf2CIXXs4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=03Qf2CIXXs4</a>
82  Форум / Србија / Одг: Београдске приче послато: Фебруар 14, 2020, 22:09:39
Уз Балканску до Краљице Наталије...

Цитат
Старе фотографије враћају нас у амбијент када су овде живеле најважније занатлије, док је породилиште одредило важност тадашње Улице Народног фронта


Балканска улица је једна од ретких која од свог првог именовања није мењала име у престоном граду. Али зато је достојанствену Краљицу Наталију на више деценија потиснуо Народни фронт, да би се краљица победоносно вратила на своје место почетком транзиције. Додуше, транзиција није била баш победничка, али то је нека друга прича...

Балканска је симбол Београда на свој, аутентичан начин. Деценијама се у престони град стизало железницом. А потом, од излаза из Железничке станице логичан пут био је узбрдо - уз Балканску. Тамо, навише, за многе су стајали обриси новог, обећаног града. Деценијама су малени шегрти, дечаци долазили у град како би овде добили ухлебље и прилику да "узму занат у руке" и побегну од руралне неимаштине.

Дуго су Балканску улицу сматрали местом на коме су се налазили најбољи и најугледнији трговци, а важило је и правило да се на том простору може купити све што је важно у Београду.

Начичкане радње са тендама биле су овде почетком 20. века као неопходна трговачка жила-куцавица, а слично је било, рецимо, седамдесетих и осамдесетих година прошлог века.

Улица краљице Наталије имала је другачију прошлост. Њено прецизно просецање везано је за трговце грубим тканинама - абаџијама. (Додуше, за наш, "префињен" укус све што су користили наши преци било би, више или мање - грубо.). Током развоја и ширења главног града и овај део је постајао елитни. Густо насељен, био је дом многих угледних политичара и највиших државних функционера, па је други део улице, онај ближи Милошевој, неко време носио име "Министарска".


Можда најшармантнији назив, додуше у жаргонском обраћању, Улица краљице Наталије носила је када су је у шали прозвали "Улицом апсолутних почетника". Било је то осамдесетих година прошлог века када је познати светски музичар Дејвид Боуви направио истоимену песму, а будући да је највеће београдско породилиште смештено у овој улици, многи су овај назив осетили примереним и духовитим.


ХОТЕЛ "ПРАГ"


На углу Балканске и Улице краљице Наталије већ деценијама стоји Хотел "Праг". Ово здање се налази на овом месту од 1929. године а дело је архитекте Ђуре Борошића и изграђен је у стилу "арт декоа".


У то време су многи угледни и велики хотели у граду имали и своје "мале" имењаке, најчешће у форми омалених кафана у близини већег здања. Власници малих локала "гребали би се" о углед великих, тако што су надевали имена својим кафаницама "Мали Праг", "Мала Москва", "Мали Париз"...


(Зоран Николић)

83  Форум / Разно / Одг: Фед Куп - Евроафричказона послато: Фебруар 11, 2020, 23:36:05
ФЕД куп:
 Тенисерке Србије добиле противника
у плеј-офу квалификација

Цитат
Мечеви плеј-офа на програму су 17. и 18. априла, а Србија ће бити домаћин

Татјана Јечменица Јевтић фото: Н. П.

Женска тениска репрезентација Србије у плеј-офу за пласман у квалификације Светске групе ФЕД купа играће противселекције Канаде, одлученоје данас жребом у Лондону.

Србија ће бити домаћин. Ове две селекције последњи пут су се састале 2014. године у Монтреалу.

Мечеви плеј-офа на програму су 17. и 18. априла.

(Танјуг)

***

Надам се да ће оавј пут државне институције, тачније Министарство за спорт и омладину и ТСС организовати ово медијски много боље него раније, подједнако исто као и када игра мушка репрезентација. Овај пут не смеју да се обрукају, а јавност мора унапред да буде упозната ГДЕ ће се играти мечеви, да би дошло што више симпатизера и поштоваоца овог спорта да навијају за репрезентације Србије.
84  Форум / Срби у окружењу и расејању / Одг: Црна Гора данас и сутра послато: Фебруар 10, 2020, 03:59:40
...наставак...

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=7pu6Wa8mYRM" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=7pu6Wa8mYRM</a>


ПЛЕМЕ КУЧА И ДАЉЕ КОРАЧА ПРОТИВ ЗАКОНА


ВИШЕ ХИЉАДА ПЉЕВЉАКА У ЛИТИЈИ: НОСЕ СЛИКЕ ХЕРОЈА СА КОШАРА

Највећа литија до сада управо креће испред цркве Свете Петке улицама Пљеваља.Пре пар минута пред цркву је стигла литија која је данас у 13 часова кренула из рударског насеља Сула. Њима се придружила у 15 часова литија која је кренула из села Брвеница удаљеног 12 километара од Пљеваља.
На челу литије поред икона застава ношене су слике потпоручника Предрага Леовца и Вукомана Тесовића који су своје животе положили бранећи Кошаре који су родом из Брвенице код Пљеваља.
КОЛАШИН НЕ ДА СВЕТИЊЕ

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=i7vZZKTcsCI" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=i7vZZKTcsCI</a>

БЈЕЛО ПОЉЕ НЕ ПОСУСТАЈЕ:
ГРАЂАНИ БАРИЧА КРЕНУЛИ ЈУТРОС У ОСАМ ПО ЦИЧИ ЗИМИ,
20.000 ЉУДИ НА МОЛЕБАНУ

"Само слога светиње спасава", поручили су још једном Бјелопољци разних веоисповести са недељне литије, у коју се слило неколико колона верујућег народа из Вранешке долине и других крајева општине,међу којима су били и грађани Барича који су на литију кренули у недељу око седам сати, по цичи зими и високом снегу, до града удаљеног 36 километара.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=Vz8uF3bHa2A" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=Vz8uF3bHa2A</a>

Бјелопољци пристигли из града, аплаузима су пред древним здањем црквом Светих апостола Петра и Павла, где је настао чувени ћирилични споменик споменик културе ''Мирослављево јеванђеље'' уврштен и збирку УНЕСКО - Памћење света, дочекивали своје суграђане пристигле после подужег пешачења.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=rtm6HKkOqa4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=rtm6HKkOqa4</a>


Више од 20.000 грађана кренуло у литију улицама Бијелог Поља до цркве Светог Николе у Никољцу. Ту, поред плаховитог Лима служен је молебан...

ПЛЕМЕНА СА ЖАБЉАКА У ЛИТИЈИГРАЂАНИ ИЗ БУДВЕ , ГРБЉА ,КОТОРА ЈЕДВА МОГУ ДА ПРИЂУ МАНАСТИРУ

Литија у којој је дошло на хиљаде грађана из Будве, Тивта, Грбља, Котора, једва да могу да приђу манастиру Подластва...


20.000 ВЕРНИКА НА УЛИЦАМА БАРА: МЕЂУ ЊИМА И УЛЦИЊАНИ

За месец и по дана колико се организују литије у Црној Гори, на улицама Бара никада више људи. Око 20 хиљада људи у глас узвикује " Не дамо светиње". Вечерас су се Баранима придружили и грађани Улциња, њих преко 500, који су у подне пешке кренули из најјужнијег црногорског приморског града. Они су неколико минута пре 19 часова стигли испред Саборног храма Светог Јована Владимира у Бару, где је претходно одржан молебан. (Б.Дабић)

Фото:Б.Дабић

Фото:Б.Дабић


Фото:Б.Дабић

Фото:Б.Дабић

(М. СЕКУЛОВИЋ В. КАДИЋ/Новости онлине)


***
Пријатно сам изненађена. Ово је величанствено! Како ли изгледа Милово лице када види сав тај "његов" народ?

85  Форум / Срби у окружењу и расејању / Одг: Црна Гора данас и сутра послато: Фебруар 10, 2020, 03:20:33
Устао север и југ Црне Горе:
Подгорица премашила сва очекивања,
чак 60.000 верника на литији,
 у Никшићу 35.000 људи, Беранци не заостају


Колона грађана у Беранама била је дужа од два километра. Док је њено чело било у порти манастира, последњи редови људи још су били на кружном току на аутобуској станици. Људи су, сведоци су томе хиљаде грађана, били увелико у порти манастира, када је пред зградом полиције, где је сусрет ''плаваца'' и грађана као и увек био пријатељски, било још неколико хиљада Беранаца, пристиглих из Гирњих села, подручја Полице и неколико стотина грађана Рожаја. У Беранама није било грађана Андријевице, Велике, Мурине, Плава и Гусиња, који су имали литију од Андријевце до цркве Свете Петке на Мурини.Ту је грађане, који су се у колонама као и сваки брижан домаћин.ОБОРЕН РЕКОРД ПРЕ НЕДЕЉУ ДАНА

У Беранама још једна величанствена и рекордна литија у којој је оборен рекорд од пре недељу дана. Јуче је наиме, из разних праваца општине Беране на крстоносни ход стигло око 30.000 грађана!
Поред Беранаца биили су ту и грађани Горњих села, они са подручја Полице, а у посебним литијама стизали су и Беранселци, Калудрани, и мештани неколкко приградских насеља. Васојевићи и њихове комшије и пријатељи, поново су, овога пута најснажниије послали поруку црногорском режиму-не миримо се са дискриминаторским Законом о слобди вероисповест, којим се атакује на СПЦ, њене светиње и веру православну, али који, коначно није добар ни по припаднике и светиње других религија у Црној Гори, без обзира што то неки не желе да виде.ЕПИСКОП ЈОАНИКИЈЕ: ДОБРО ДОШЛИ ЈУНАЦИ МОЈИ

Литије су се сливале на огромни плато пред Аутобсуком станицом и зградом центра безбедности Беране, чији припадници су и јуче изузетно професионално обављали свој део посла.

На кружном току грађане је дочекао, као и сваки брижни домаћин епископ будимљанско-никшићки Јоанкије.
-Добро дошли јунаци моји. Јесте ли уморни. Видим осмехе на вашим лицима. Тако и треба, ми се боримо за правду, за светиње наше, зборио је владика док су се на плато сливале три литије и у њима десетине хиљада грађана и верника.-Колико ти имаш година јуначе, обратио се владика малишану који му је целивао руку.

-Четири- одговорио је дечак.

- Здрав ми и жив био , помиловао је епископ Јоаникија дете које је са браћом и сестрама у пратњи родитеља дошло на литију. Потом је кренла колона дуга дужа од два и по километра!На хиљаде грађана сведоци су томе, да је чело колоне увелико било у порти манастира, док је неколико хиљада грађана још увек чекало на кружном току да крене према катедралном манастиру Епархије будимљанско-никшићке, Ђурђеви ступови, задужбином великог жупана Првослава Немањића старом 806 година.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=ALvyNSKoXKM" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=ALvyNSKoXKM</a>


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=j6FlbmcAz8o" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=j6FlbmcAz8o</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=4K7Hj_XKosA" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=4K7Hj_XKosA</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=X3y-ZkOH0NM" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=X3y-ZkOH0NM</a>


НИКШИЋ ОБАРА РЕКОРДЕ: ПРЕКО 30.000 ВЕРНИКА У ЛИТИЈАМА

На Тргу Слободе у Никшићу сабрало се око 35.000 верног народа који је громогласно послао поруку режиму узвикујући - Не дамо светиње! Након молитве Господње - Оче наш, прота Мирко Вукотић поздравио је житеље Жупе никшићке који су у молитвеном ходу из свих 12 села пешке дошли да узму учешћа у никшићкој литији, заједно са монахињама из жупског манастира које су, како кажу, дошле у опанкама молећи се Творцу. Ту су били људи из Драговољића, Граница, Лукова, Рубежа, Бршна и Озринића. Сабраном народу на никшићком Тргу обратио се отац Борис Брајовић: - Ово је Црна Гора! Улица и обасјана лица! Ово су фреске на зидовима наших храмова. Ова лица су Христови сапутници са улица. Литија и љубав је Црну Гору осветлило, обновило и препородило. Будућност је у нашим рукама, поручио је отац Борис.
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=irCEgx18fAQ" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=irCEgx18fAQ</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=MiO6V6-4UIg" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=MiO6V6-4UIg</a>


АМФИЛОХИЈЕ ПРЕДВОДИ ЛИТИЈУ У ПОДГОРИЦИ
После молебана у Саборном храму Христовог васкрсења у Подгорици, архиепископ цетињски и митрополит црногорско-приморски Амфилохије, повео је литију улицама Подгорице.

Чак 60.000 људи се сабрало на литији у главном граду Црне Горе.

Амфилохије је казао да се блага вест о Христу васкрсломе наставља без прекида 2.000 година, а њен сведок је Храм Христовог Васксења, као и ове литије које се догађају у Црној Гори:

„Велики су Божији дар литије које овде трају већ 1.700 година, од времана великога цара Константина, када је после проклетога цара Дукљанина, дао слободу Цркви Божјој и вратио храмове и имања Цркви, црквеним заједницама, свештеницима, епископима онога времена. Од тада је његов закон постао мера свеукупног законодавства европског до наших времана.“

Нажалост, поручио је Митрополит, само у Црној Гори, где је Црква Христова присутна од 4. века, они који не верују у Христа и Његово васкрсење, и мисле да је могуће убити Христа на начин како му је пресудио Понтије Пилат због интереса, донијели су законе проклетога цара Дукљанина.

У литији је ношен омофор и крст Светог Василија Острошког.

...наставиће се...
86  Форум / Разно / Одг: Српски ТЕНИСЕРИ, победе, порази и... послато: Фебруар 08, 2020, 23:06:35
...наставак...

Српкиње у баражу после преокрета и победе против Словеније


СРПСКА Фед куп репрезентација пласирала се у плеј-оф квалификација Светске групе после преокрета и победе над девојкама из Словеније - 2:1.


Наше тенисерке ће у априлском баражу покушати да се домогну последњег круга квалификација за Светску групу који је на програму у фебруару наредне године.

Кренуло је лоше по Српкиње, пошто је први бод за Словенију освојила Каја Јуван тријумфом над Олгом Даниловић (6:2, 6:2), да би резултат поравнала наша најбоље рангирана тенисерка Нина Стојановић победивши Тамару Зиданшек (6:4, 7:5).Одлука је пала у игри парова, где су Нина Стојановић и Александра Крунић биле боље од Јуванове и Зиданшекове са 2:0 у сетовима (6:4, 6:4).Велики резултат за нашу репрезентацију

Селектор женске тениске репрезентације Србије Татјана Јечменица рекла је да је данашња победа над Словенијом изненађење и да је остварен велики успех.


"Направили смо велико изненађење и од срца честитам девојкама на изванредном труду и борби. Заслужено смо победили. Атмосфера је веома узбудљива јер су тенисерке Словеније биле фаворити у овом мечу. Било је напорно, борбено, узбудљиво и неизвесно", рекла је Јечменица Јевтић у Луксембургу.

Српске тенисерке пласирале су се у плеј-оф квалификација Светске групе Фед купа.

Словенија је у разигравању за пласман побеђена са 2:1.

"Ово је велики резултат за нашу репрезентацију. Девојке у последњих четири или пет година постижу веома добре резултате када је Фед куп у питању", казала је Јечменица Јевтић.


Плеј-оф ће се играти 17. и 18. априла, а жреб ће се одржати 11. фебруара у Лондону.

(Бета)
87  Форум / Српске везе - Огласите се лично / Одг: ЛИТИЈОМ за ... (2.део) послато: Фебруар 08, 2020, 08:09:42

204. Литија за Православну слободу Србије

одржаће се
 

у суботу, 8.фебруара

Окупљање у 15:30 часова испред владе Србије!
Литија креће ка Патријаршији,
 поред Скупштине до РТС јавног сервиса и назад.


Народе дођите
 да у миру прођемо Литијом и молимо се  Светом Архангелу Михаилу и
Српским Свецима за спас наше Светиње
.Нема прече потребе данашњице –
од одбране Православља и Грачанице !

Цитат

Устаљени програм свакосуботњих Литија:
 Окупљање у 15:30 часова испред назовивладе Србије,
уводно обраћање у 15:45,
полазак Литије у 16:00, обраћања испред Патријаршије у 16:45,
испред НеНародне Скупштине око 17:50,
 испред лажљивог РТС-а око 18:10
и, потом, повратак на централно место непрестаних
Православних протеста
испред назовивладе Србије око 19:00 часова.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=eMoJskDvIZ4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=eMoJskDvIZ4</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=En_Q8jwtSxM" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=En_Q8jwtSxM</a>


Богом нам добродошли
 док времена за сведочење Истине и наде за Васкрс Грачанице,
а тиме и наде за слободу Православне Србије, јоште има!


(Истинољубље)
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=03Qf2CIXXs4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=03Qf2CIXXs4</a>
88  Форум / Разно / Одг: Фед куп - Евроафричка зона послато: Фебруар 08, 2020, 03:06:35
Фед куп - Евроафричка зона

Фед куп селекција Србије учествује на такмичењу друге групе Евроафричке зоне у Луксембургу. Репрезентацију предводи селектор Србије, Татјана Јечменица Јевтић, у саставу: Олга Даниловић, Нина Стојановић, Александра Крунић и Фатма Идризовић.

Фото:ТСС


Први меч тенисерке Србије су одиграле са селекцијом Луксембурга.


На терен је изашла Олга Даниловић и победила представницу Луксембурга, Лауру Кореиу резултатом,
 2:0 (6:1, 6:2).БРАВО Олга!
Следећа наша тенисерка, Нина Стојановић је претрпела пораз од Елеоноре Молинаро, резултатом,
0:2 (3:6, 3:6)Одлучујућу победу донеле су Александра Крунић и Нина Стојановић у дублу, које су са 2:0 (6:4, 6:2) победиле Тифани Корнелијус и Елеонору Молинаро


БРАВО девојке!Србија је победом над Луксембургом од 2:1 остварила пласман у наредну рунду, пошто је Луксембург у првом дуелу поражен од Шведске.

Српске и шведске тенисерке ће у петак, у 14 часова играти дуел који ће одлучити ко ће бити први, а ко други из Групе А.

Штета што терен, на ком су играле наше тенисерке није покривен камерама (то сам прочитала у једним новинама) па није било преноса уживо. И поред тога српски медији, нарочито мислим на оне са националном фреквенцијом су веома лоше испратили овај меч. Скоро никако. Ако би се појавила једна вест о овом турниру, њу су преузимали остали и тако идентична се вртила и у писаним и електронским медијима.
Замерам и свим онима који су у име Савеза отишли са нашом репрезентацијом, а нарочито ако се са њима налазио неки представник српских медија, јер, било је онда начина да јавност у Србији и шире добије уживо какву такву слику из Луксембурга. Ово је 21.век, техника је узнапредовала, ако ништа имали су са собом мобилне телефоне. Али, од свега тога, добили смо НИШТА. Ми верни поштоваоци овог спорта смо остали ускраћени и слике и тона, а и оних најбитнијих информација из Луксембурга.

Да видимо, како ће све то да буде испраћено други дан меча, када ће се у петак, у 14 часова састати наша селекција са селекцијом Шведске.

Наше женске представнице тениске селекције су свакако ЗАСЛУЖУЛЕ ИСТИ МЕДИЈСКИ И СВАКИ ДРУГИ ТРЕТМАН који имају и мушки представници овог лепог спорта.

Други дан је протекао слично као и први.


Српкиње славиле:
Дубл донео победу против Шведске у ФЕД купуЖенска тениска репрезентација Србије савладала је Шведску са 2:1 у другом дуелу прве групе евроафричке зоне ФЕД купа.


Александра Крунић је у Луксембургу победила Мирјам Бјорклунд са 2:1 у сетовима (6:2, 3:6, 6:3), да би Нина Стојановић потом изгубила од Јохане Ларсон за само 51 минут игре (6:1, 6:0).


Александра Крунић и Нина Стојановић

Уследио је одлучујући дубл у ком су Александра и Нина декласирале Јохану Ларсон и Корнелију Листер за 53 минута - 6:2, 6:1.


Српкиње су се тако избориле за пласман у плеј-оф Светске групе ФЕД купа.


89  Форум / Разно / Фед куп - Евроафричка зона послато: Фебруар 07, 2020, 03:37:15
Фед куп - Евроафричка зона

Фед куп селекција Србије учествује на такмичењу друге групе Евроафричке зоне у Луксембургу. Репрезентацију предводи селектор Србије, Татјана Јечменица Јевтић, у саставу: Олга Даниловић, Нина Стојановић, Александра Крунић и Фатма Идризовић.

Фото:ТСС


Први меч тенисерке Србије су одиграле са селекцијом Луксембурга.


На терен је изашла Олга Даниловић и победила представницу Луксембурга, Лауру Кореиу резултатом,
 2:0 (6:1, 6:2).БРАВО Олга!
Следећа наша тенисерка, Нина Стојановић је претрпела пораз од Елеоноре Молинаро, резултатом,
0:2 (3:6, 3:6)Одлучујућу победу донеле су Александра Крунић и Нина Стојановић у дублу, које су са 2:0 (6:4, 6:2) победиле Тифани Корнелијус и Елеонору Молинаро


БРАВО девојке!Србија је победом над Луксембургом од 2:1 остварила пласман у наредну рунду, пошто је Луксембург у првом дуелу поражен од Шведске.

Српске и шведске тенисерке ће у петак, у 14 часова играти дуел који ће одлучити ко ће бити први, а ко други из Групе А.

Штета што терен, на ком су играле наше тенисерке није покривен камерама (то сам прочитала у једним новинама) па није било преноса уживо. И поред тога српски медији, нарочито мислим на оне са националном фреквенцијом су веома лоше испратили овај меч. Скоро никако. Ако би се појавила једна вест о овом турниру, њу су преузимали остали и тако идентична се вртила и у писаним и електронским медијима.
Замерам и свим онима који су у име Савеза отишли са нашом репрезентацијом, а нарочито ако се са њима налазио неки представник српских медија, јер, било је онда начина да јавност у Србији и шире добије уживо какву такву слику из Луксембурга. Ово је 21.век, техника је узнапредовала, ако ништа имали су са собом мобилне телефоне. Али, од свега тога, добили смо НИШТА. Ми верни поштоваоци овог спорта смо остали ускраћени и слике и тона, а и оних најбитнијих информација из Луксембурга.

Да видимо, како ће све то да буде испраћено други дан меча, када ће се у петак, у 14 часова састати наша селекција са селекцијом Шведске.

Наше женске представнице тениске селекције су свакако ЗАСЛУЖУЛЕ ИСТИ МЕДИЈСКИ И СВАКИ ДРУГИ ТРЕТМАН који имају и мушки представници овог лепог спорта.

90  Форум / Србија / Одг: Србија (НЕ)спремна за снег и зиму послато: Фебруар 06, 2020, 00:20:48
Снег прави проблеме, упаљен наранџасти метео-аларм:
На Копаонику олујна мећава, ветар дува 90 километара на час,
 на Тари завејани путеви

Цитат
Велике количине снежних падавина у западној, југозападној и југоишочној Србији праве проблеме возачима на путевима. Јак ветар у нижим пределима чупа и ломи стабла

Фото: П. Митић

На путевима ка највећем српском ски-центру, Копаонику, јак ветар ствара снежне наносе, а на врховима планине достиже чак 90 километара на час, због чега су поједине жичаре затворене.

Како јавља РТС, екипе "Крушевац пута" су од синоћ на терену.

Од јуче поподне на Копонику је пало додатних 15 центиметара снега, а тренутна висина снежног покривача је 66 центиметара.

До викенда се прогнозира нових пола метра снега, наводи Јавни сервис.
У Србију је стигла промена времена и донела падавине, јак ветар и захладење.

Наранџасти метео-аларм најављен у југозападној, југоисточној Србији и Косову и Метохији.


Метеоролози за данас најављују кишу, суснежицу и снег и у нижим пределима.


Очекује се да ће данас у централним и јужним крајевима бити формиран снежни покривац висине 5-20 центиметара, на планинама и више, уз стварање снежних наноса.

Дува јак и олујни северозападни ветар.СНЕГ ПРАВИ ПРОБЛЕМЕ НА ТАРИ: СЛУЖБЕ ЧИСТЕ

У Војводини од средине дана, а у централним и западним крајевима увече и током ноћи очекује се престанак падавина.

Са облацима је стигао и хладнији ваздух - температура је за седам до десет степени нижа него претходних дана.

Велике количине снежних падавина у западној, југозападној и југоишочној Србији праве проблеме возачима на путевима.

Репортер Танјуга јавио је да су возачи на путу од Калуђерских бара до Митровца на Тари имали проблеме током вожње због висине снежног покривача и неочишћеног пута.

Из службе за зимско одржавање путева општине Бајина Башта, Марко Марковић, рекао је Танјугу да је за сада прочишћен главни пут Бајина Башта - Дебело брдо - Ваљево, а да је сада на реду чишћење споредних праваца.

"За сада нема ништа што је хитно за чишћење, наставићемо са чишћењем и током дана и до краја дана све ће бити очишћено", рекао је Марковић.


Фото: П. Митић

Према његовим речима, снег и даље пада у вишим пределима, док је у нижим пределима слабијег интезитета.

Фото: П. Митић


КИША И ОЛУЈНИ ВЕТАР У ВОЈВОДИНИ, ЈАК ВЕТАР ЧУПАО СТАБЛА У КИКИНДИ

Од подне у Кикинди дува изузетно јак ветар, па су удари повремено достизали бризину од 24 метра у секунди. У парку испред Спортског центра “Језеро” ветар је током поподнева из корена исчупао неколико стабала.

- Најјачи удари достизали су брзину од 24 метра у секунди, а око 17 сати ветар је дувао брзином од 14 до 20 метара у секунди. Чак је и средња брзина ветра данас изузено јака, чак 14 метара у секунди. Јак ветар почео је да дува око 11,30 сати пре подне и не смирује се – рекли су нам на Метеоролошкој станици у Кикинди.

Слаба киша падала је само пре подне, па су на Меторолошкој станици измерили укупно 0,9 литара падавина. (Р.Ш.)"Завејани смо САТИМА, а помоћи нигде нема и ко зна кад ће нас избавити":
Сјеничанин открива колико је драматично невреме какво Пештер не памти


Читалац Новости, а иначе Сјеничанин(име познато редакцији) већ пет сати завејан чека у колима на путу Нови Пазар-Сијеница. Како нам је рекао, ситуација на путу је драматичнија него што изгледа.

- Ево већ пет сати седимо у месту, око 30 возила. Ветар дува све јаче а ништа се не догађа, за сво ово време нисмо видели никакву механизацију. Нек нам је Бог у помоћи - рекао нам је Сјеничанин.

Како нам је рекао ситуација је неизвесна и не знају када ће их избавити.

- Налазимо се на Голијском путу, између Дуге пољане и Брњице, више од 30 аутомобила.. Ја сам ту од 16 часова, а било је десетак аутомобила пре мене. Никакву механизацију нисмо видели. Вероватни чекају да стане ветар, али како дува, ко зна када ће то бити!


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=ftNAL6FwG94" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=ftNAL6FwG94</a>НЕВРЕМЕ КАКВО ПЕШТЕР НЕ ПАМТИ

На државном путу ИБ 29 Аљиновиеница-Нови Пазар, на деоници Брњица-Дуга Пољана завејано је више путничких возила, а Предузеће Нови Пазар-Пут саопштава да до њих покушавају да дођу свом расположивом механизацијом.

На овом путном правцу дошло је до потуне обуставе саобраћаја због временских услова које не памте ни најстарији становници Пештера - јаких снежних падавина, олујних налета ветра и смањене видљивости, где нема ефекта рад масина, возила и људства, наводи се у саопштењу.

На рашчишћавању снега ангажовано је више градевинских машина - три улта-утоваривача, две комбинирке, и четири камиона, наводи Нови Пазар пут.

У саопштењу истичу да је на основу добијене сагласности од стране Надзорне слузбе ЈП "Путеви Србије" успостављена потпуна обустава саобраћаја на државном путу ИБ 29 Аљиновићи-Сјеница-Нови Пазар, деоница Брњица-Бијеле Воде.

Чишћење тог правца, како истичу, биће настављено кад временске прилике то дозволе.

(Novosti online)
91  Форум / Српске везе - Огласите се лично / Одг: ЛИТИЈОМ за ... (2.део) послато: Фебруар 01, 2020, 10:43:28

203. Литија за Православну слободу Србије

одржаће се
 

у суботу, 1.фебруара

Окупљање у 15:30 часова испред владе Србије!
Литија креће ка Патријаршији,
 поред Скупштине до РТС јавног сервиса и назад.


Народе дођите
 да у миру прођемо Литијом и молимо се  Светом Архангелу Михаилу и
Српским Свецима за спас наше Светиње
.Нема прече потребе данашњице –
од одбране Православља и Грачанице !

Цитат

Устаљени програм свакосуботњих Литија:
 Окупљање у 15:30 часова испред назовивладе Србије,
уводно обраћање у 15:45,
полазак Литије у 16:00, обраћања испред Патријаршије у 16:45,
испред НеНародне Скупштине око 17:50,
 испред лажљивог РТС-а око 18:10
и, потом, повратак на централно место непрестаних
Православних протеста
испред назовивладе Србије око 19:00 часова.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=eMoJskDvIZ4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=eMoJskDvIZ4</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=En_Q8jwtSxM" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=En_Q8jwtSxM</a>


Богом нам добродошли
 док времена за сведочење Истине и наде за Васкрс Грачанице,
а тиме и наде за слободу Православне Србије, јоште има!


(Истинољубље)
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=03Qf2CIXXs4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=03Qf2CIXXs4</a>
92  Форум / Срби у окружењу и расејању / Одг: Црна Гора данас и сутра послато: Фебруар 01, 2020, 00:49:32
Амфилохије о литијама за одбрану СПЦ:
Нико није могао да предвиди оволики народ,
 ни шта у њему спава

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије изјавио је да народ који се скупља на литијама у Црној Гори како би одбранио имовину СПЦ "нико није могао да предвиди"."Господ све чини новим, све обнавља и онај ко верује у Њега, не би требао да се изненади Његовом силом, која, често делује кроз живе људе. Али баш онако људски гледано, у односу на нека земаљска очекивања и предвиђања, овај народ и његова бројност јесу изненађење за све. Нико није могао да предвиди шта у овом народу – што би Његош реко – спава", рекао је митрополит.

"И нама је изгледало да сва ова прича са анти-уставним законом пролази неопажено пред народом који је обремењен егзистенцијалним бригама, који је изгубио веру у земаљску правду и могућност да се до ње дође. Тако је, наиме, изгледало. А опет, сведоци смо били, у богослужбеном животу наше Цркве овде у Црној Гори, да је народ жељан Светиње и Божије близине. И знали смо, ми у Цркви, да је тих и таквих људи – много. И ево – погледајте сада! Народ је изашао, не толико на позив свештеника, ни управа парохија, колико на Божији глас у себи, глас сопствене савести", изјавио је Амфилохије за недељник "Време".

Он је рекао да позив из Владе Црне Горе о разговору у вези са спорним Законом о слободи вероисповести "звучи лепо, али је недоречен".

"Муке са овим законом су, између осталог, настале и због тога што није било праве, цивилизовене комуникације државе и Цркве. Није било званичне, институционалне кореспонденције. Него гомила неких медијских објава и саопштења. А при том нисмо били у равноправној позицији. Влада је била предлагач, и имала је обавезу да она иницира контакт. Дакле, тога није било, – и сад страхујемо да неће у правом смислу ни бити" рекао је он али није искључио простор за разговор.

Амфилохије сматра да је закон "усвојен због похлепе неких људи, и због њиховог осећаја да је политичка воља већа и јача од свих претходно донетих закона"

Митрополит је објаснио да протести које организује црква пролазе мирно, а да су наступи црквених великодостојника одмерени и смирени.

(Танјуг)
93  Форум / Србија / Одг: Судство или фарса послато: Јануар 30, 2020, 20:04:00
Извршитељи НЕЗАКОНИТО избацили Петровиће на улицу:
Правда победила после ДВЕ ГОДИНЕ,
али се АПСУРДИ настављају

Цитат
Највиша инстанца поништила пресуду о исељењу породице из Његошеве улице У Београду

ПЕНЗИОНЕРКА Добрила Петровић, њена кћерка Снежана и унуци Маша (7) и Марко (4) противзаконито су избачени из стана у Његошевој 65 пре нешто више од две године! Ово је закључио Уставни суд Србије и наложио Апелационом суду у Београду да поново одлучује о њиховој судбини.

Добрила, ћерка Снежана и унуци Маша и Марко,Фото М. Анђела

- Уставни суд је 26. децембра 2019. године, на седници Великог већа, усвојио уставну жалбу Д. П. и утврдио да јој је оспореном пресудом Апелационог суда повређено право на дом гарантовано Европском конвенцијом за заштиту људских права - наводи се у одговору на питање "Новости" о овом предмету, који нам је стигао из УСС. - Уставни суд је поништио спорну пресуду Апелационог суда, којом је на штету подноситељке уставне жалбе правноснажно окончан поступак који је водила, између осталог ради утврђења да је после смрти супруга стекла својство закупца на неодређено време.

УСС је наложио поновно одлучивање о жалбама парничних странака против првостепене пресуде и проширио дејство своје одлуке и према кћерки С. П, која није поднела уставну жалбу, али је била странка у истом парничном поступку.

Уколико у поновљеном поступку Апелација усвоји сугестију Уставног суда и пресуди у Добрилину корист, породица Петровић требало би да се врати у стан у коме је живела последњих пола века. Ако, пак, одлучи супротно сугестији Уставног суда, предмет ће се опет наћи пред највишом судском инстанцом.

Иако заштићени станар, Добрила је са кћерком и унуцима принудно исељена, уз асистенцију полиције, и уз 14-часовне протесте грађана, у октобру 2017. Стан је у судском поступку добио наследник старог власника, по професији адвокат.

Осим што су остали без крова над главом, у међувремену су дошли и до руба егзистенције, јер извршитељи пуне две године, сваког месеца Добрили скидају две трећине пензије (27.400 динара) на име судских и трошкова извршења. Првих годину дана кирију им је плаћао Општински одбор СНС Врачара, али од прошлог октобра сналазе се сами. Рента за више него скромни стан, који изнајмљују на Карабурми, износи 180 евра, а Добрила каже да су практично бескућници.


Фото К. Михајловић


Петровићи су се, иначе, уселили у стан у Његошевој после Другог светског рата, када је Добрилина свекрва Бранислава мењала са Општином Врачар два мања стана за један већи. Свекрва је са старим власницима склопила уговор о коришћењу стана. После њене смрти, син Добривоје 1992. склапа нови уговор, у коме се чланови његове породице наводе као чланови домаћинства.

- Муж и ја смо конкурисали за стан, али никада нисмо бодовани, јер се сматрало да имамо решено стамбено питање - каже Добрила. - Када је Добривоје 2006. умро, обратила сам се старом власнику за нови уговор о закупу. Он ме је упутио на суд, а судија ми рекла да покренем парницу. Прва пресуда је била да имам право закупа, али се власник жалио, па је Апелациони суд вратио поступак Првом основном суду на поновно одлучивање - каже Добрила.

Тако су почеле њене муке. Када ће се завршити не зна, јер, како каже, не постоји рок кад би нови судски поступак требало да почне.

Грађани бранили исељење, Фото Н. Скендерија


ДОБИЛА СПОР, А ПЛАЋА ТРОШКОВЕ

ДОБРИЛИ нико неће вратити најмање 600.000 динара које је до сада исплатила на име трошкова извршитеља, исељења и судског поступка. Апсурд је што ће јој новац и даље бити принудно скидан од пензије, иако се испоставило да је њено исељење било противзаконито.

(В. Црњански Спасојевић, вечерње НОВОСТИ)
94  Форум / Срби у окружењу и расејању / Одг: Црна Гора данас и сутра послато: Јануар 29, 2020, 04:10:13
Мило је само извођач радова,
западни србомрсци су осмислили удар на српску цркву


Сећате ли се, а како можете да га се не сетите ако иоле пажљиво проматрате све ово што нам се догађа, америчког генерала Кертиса Скапаротија и његовог – био је тада врховни савезнички (НАТО) заповедник Европе и командант Европске команде Сједињених Америчких Држава – сведочења пред Одбором за оружане снаге америчког Сената 8. марта 2018. године.


За сваки случај, да подсетимо шта је генерал тада рекао о непожељном расту непожељног руског утицаја у Европи, и како је с тим у вези нарочито апострофирао Западни Балкан, захтевајући због тога појачано америчко ангажовање на овом нашем простору. "Пре свега Србија", одговорио је Скапароти на питање која га међу западнобалканским државама нарочито брине, а онда изговорио оно што теорије завере против српског народа разоткрива као њихову стварну заверу против нас, коју је уз то и јасно образложио: "Србија као држава, али и српски народ на Балкану. Постоје, очигледно, историјске везе и осећај припадности, а због тога и погодно тло за руски утицај, и они то користе у смислу дезинформација, утицаја на тај народ, али и у смислу кварења (америчких планова) у односу на Косово и у трипартитном Председништву Босне и Херцеговине. И тај утицај у последњих годину и по дана, колико сам на овој позицији, расте".

МОЋ ПЕРСПЕКТИВЕ
И ето га. Генерал Кертис Скапароти у међувремену је пензионисан, али није и идеја коју је он изнео. Проблем власника наше евроатлантске будућности, коју нам прижељкују уз сву подразумевајућу преданост њиховом а не нашем интересу, заиста и јесте читав српски народ на Балкану. И управо у томе, у тих неколико неопрезно изговорених речи које су споменуту теорију (завере) оголиле као нашу сурову реалност, и лежи кључ за разумевање разлога, и утицаја, који стоје иза, иначе, аутодеструктивног потеза власти Мила Ђукановића у виду доношења Закона о слободи вјероисповјести или увјерења и правном положају вјерских заједница. Аутодеструктивног зато што му је успело оно што свакако није желео, да пробуди сав тај проблематични српски народ и тиме натера и званичну Србију да учини оно што није имала снаге (или смелости) да учини пре него што је тај закон донет.

Но није то сада тема, премда ћемо се и овом питању вратити касније, тема је наум који стоји иза читаве ове бласфемичне операције покушаја ампутације Српске православне цркве из Црне Горе. Тај наум, ако већ није постао очигледан после оних речи генерала Скапаротија, сасвим јасан постаје захваљујући – благодаримо – Европском савету за спољне односе (European Council on Foreign Relatins – ЕЦФР) и његовој публикацији "Моћ перспективе: Зашто је чланство у ЕУ и даље важно на Западном Балкану".

Овај документ, објављен на наш Божић 7. јануара, њима је то обичан радни дан, посвећен је доказивању да перспектива учлањења у Европску унију – једног лепог дана а можда и пре, дакле реч је само о могућности прикључења, а не и заговарању нашег стварног чланства у ЕУ – има магичну моћ над Западнобалканцима утолико што их присиљава да, у име те перспективе, разреше међусобне проблеме, иначе племенит и хвале вредан циљ, али не на било који начин већ само на онај начин који одговара интересима, све време је реч о интересима а не о племенитим циљевима, моћних центара који стоје иза овог Европског савета. Што је, наравно, много мање вредно било какве похвале.

"Добросуседски односи", напомиње се у уводу ове публикације, "постали су део услова Европске уније још када је отпочело њено проширење на Централну и Источну Европу. Али решавање билатералних неспоразума на Западном Балкану однедавно је постало експлицитан и веома наглашен предуслов за даље проширење (ЕУ). Примера ради, Европска комисија недавно је сасвим јасно навела: ’ЕУ не може и неће да увози билатералне несугласице и нестабилност коју оне могу да донесу са собом`".

Овај извештај, објашњава се даље, доноси "мапу нерешених билатералних проблема држава Западног Балкана и нуди препоруке европским доносиоцима одлука". А међу свим тим нерешеним проблемима – од Косова и Метохије, преко ратификације граница од Вардара па до Триглава, до питања Северне Македоније и Грчке – како је указано, "Српска православна црква на Косову и у Црној Гори могла би да се покаже као потенцијална горућа тачка".


СРБИЈА И ЦРНА ГОРА
Како је СПЦ већ постала горућа тачка на Косову и Метохији видели смо приликом погрома 17. марта 2004. године, но сада нам је нарочито интересантан њен положај у НАТО чланици Црној Гори.

Односе две државе, како се наводи, оптерећују црногорско "признање државности Косова", одбијање Црне Горе да својим држављанима омогући истовремено поседовање српског држављанства, и – обратите пажњу – "деловање Српске православне цркве у Црној Гори". Ово стога што "власти Црне Горе брину", Његош и краљ Никола мора да се преврћу у гробу, "због улоге коју СПЦ има у Црној Гори".

Цитирамо извештај ЕЦФР-а, суздржавајући се од коментара све док будемо имали снаге за то: "У последње време, тензије су нарасле пошто је влада усвојила нови закон о религиозној слободи који би власништво над већином црквене имовине у земљи ефективно пренео на црногорску државу… Сходно новом закону, усвојеном крајем 2019, свака црква, укључујући СПЦ, моћи ће да задржи власништво само ако може да произведе доказе о власништву пре 1918… Српски медији оптужују црногорску владу да покушава да опљачка СПЦ, док је патријарх СПЦ Иринеј припретио црногорском председнику Милу Ђукановићу анатемом. Српска влада, такође, припретила је Црној Гори погоршањем дипломатских односа. Насупрот томе, Венецијанска комисија Савета Европе поздравила је нацрт закона јер он ’доноси важне позитивне промене постојећој, застарелој легислативи`".


Но суштински приговор улози коју СПЦ има у Црној Гори тек следи, и из њега се види да ова правничка акробатика Венецијанске комисије – уосталом, сећамо се како се Кањош Мацедоновић провео у Млецима – представља само прозирну маску којом се невешто прикривају њихови покварени циљеви: „Иако је одвојена Црногорска православна црква основана 1993, већина православних црногорских верника похађа СПЦ, која има велики утицај на јавно мњење. Многи свештеници СПЦ, међу њима и митрополит, исказују снажне националистичке и друштвено конзервативне погледе, укључујући порицање српских ратних злочина у југословенским конфликтима. Они су гласно против ЛГБТ права и равноправности полова; негирају постојање црногорског националног идентитета; НАТО називају Четвртим рајхом…"

Кертис Скапароти

Из свега тога следи и крунска оптужба, која нас враћа на оне отрежњујуће речи генерала Скапаротија: "СПЦ је такође блиско повезана с Русијом, те се често сматра заступником руских интереса… Све у свему, СПЦ је политички непријатељски настројена према црногорској држави и њеној западној оријентацији, због чега је Влада Црне Горе и види као безбедносну претњу".

А нови закон ће, оптимистички предвиђа ЕЦФР и успут обелодањује намере његових инспиратора, "властима омогућити већи надзор и контролу над њом (Српском православном црквом)". Те се стога, у закључку извештаја, износи и препорука: "У овом контексту, важно је да ЕУ и њене државе чланице узму у обзир проблеме с којима се суочава Влада Црне Горе".

Ова пак препорука можда и не би завређивала оволику пажњу да и те какву пажњу, због значаја својих чланова, већ не завређује сам ЕЦФР. А ту је окупљен сам крем, ако је то крем, те евроатлантистичке елите. На челу му је Карл Билт, некадашњи шведски премијер и шеф дипломатије, а друштво му у ЕЦФР-у праве и бивши генсеци НАТО-а Хавијер Солана и Јап де Хоп Схефер, те Јошка Фишер, Дејвид Милибанд, Марти Ахтисари, Бернар Кушнер, Зигмар Габријел, Џорџ и његов син Александар Сорош, међу донаторима организације осим њиховог Фонда за отворено друштво је и Атлантски савет из Вашингтона…


ХИБРИДНИ РАТ

Имајући, елем, све ово у виду, потпуно је очевидно и ко је, и због чега, донео спорни закон у Црној Гори. Мило Ђукановић је у свему томе, иако га то наравно нимало не аболира, само извођач радова на терену. А реч је, да не дужимо, о наставку борбе против, Скапаротијевим речима, српског народа на Балкану, у којој су се уосталом уважени припадници ЕЦФР-а већ добрано истакли, па је у овом случају њихове фатве изречене нашој православној цркви у Црној Гори изненађујуће само то што није донета и раније.

И та њихова борба против нас неће стати доношењем Закона о слободи вероисповести, већ треба очекивати да он буде и примењен; да треба да остане само мртво слово на папиру, најзад, не би га ни доносили.

А да треба очекивати и реакцију на устанак српског народа литијама, изазван усвајањем овог НАТО закона, говори и прошлонедељна седница Војног комитета НАТО-а, одржана у Бриселу, после које је њен председавајући, британски маршал Стјуарт Пич изјавио да се НАТО "директно суочава са покушајима Русије да изведе хибридне нападе, због чега је одлучено да НАТО у Црну Гору упути тим за борбу против хибридних претњи": "НАТО контрахибридни тим за подршку распоређен је у нашу земљу савезницу Црну Гору, са циљем да помогне у јачању способности земље и одвраћању хибридних изазова".[/size]

Како то мисле да ураде, тек остаје да се види. Али унапред је јасно да ће Србија на то морати да узврати мудро колико и одлучно, а пре свега одлучно. Ако ни због чега другог, а онда зато што српски народ на Балкану врло добро осећа да другачијег избора заправо и нема.

(Никола Врзић - `Печат`, `Новости`

95  Форум / Српске везе - Огласите се лично / Одг: ЛИТИЈОМ за ... (2.део) послато: Јануар 25, 2020, 10:17:13

202. Литија за Православну слободу Србије

одржаће се
 

у суботу, 25.јануара

Окупљање у 15:30 часова испред владе Србије!
Литија креће ка Патријаршији,
 поред Скупштине до РТС јавног сервиса и назад.


Народе дођите
 да у миру прођемо Литијом и молимо се  Светом Архангелу Михаилу и
Српским Свецима за спас наше Светиње
.Нема прече потребе данашњице –
од одбране Православља и Грачанице !

Цитат

Устаљени програм свакосуботњих Литија:
 Окупљање у 15:30 часова испред назовивладе Србије,
уводно обраћање у 15:45,
полазак Литије у 16:00, обраћања испред Патријаршије у 16:45,
испред НеНародне Скупштине око 17:50,
 испред лажљивог РТС-а око 18:10
и, потом, повратак на централно место непрестаних
Православних протеста
испред назовивладе Србије око 19:00 часова.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=eMoJskDvIZ4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=eMoJskDvIZ4</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=En_Q8jwtSxM" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=En_Q8jwtSxM</a>


Богом нам добродошли
 док времена за сведочење Истине и наде за Васкрс Грачанице,
а тиме и наде за слободу Православне Србије, јоште има!


(Истинољубље)
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=03Qf2CIXXs4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=03Qf2CIXXs4</a>
96  Форум / Економија / Одг: ОДЕ цела Србија на добош послато: Јануар 25, 2020, 00:45:29
Државне апотеке на продају?
Приватници тврде да их је вишак запослених упропастио


Цитат
Најављена продаја апотека које су у надлежности Града Београда изазвала је полемике о разлозима продаје, али и о пословању апотека у државном власништву

Фото П. МилошевићУ Апотеци "Београд" кажу да послују позитивно и да нису обавештени о продаји, док у Савезу приватних апотекара Србије сматрају да је вишак радне снаге довео државне апотеке до "просјачког штапа".

Заменик градоначелника Горан Весић најавио је да Град планира да прода све објекте из своје надлежности који нису у систему градске комуналне инфраструктуре, између осталог и апотекарске установе јер, како је образложио, Град Београд, као и сви модерни градови, треба да се бави оним што пружа грађанима, а то је комунални систем.

Међутим, још није јасно када ће та продаја почети и шта ће она значити за запослене, за купце и потрошаче.

У оквиру мреже Апотека "Београд" тренутно послује 119 апотека у свим београдским општинама, а директорка те установе Јасминка Бјелетић је раније за Тањуг рекла да о продаји није обавештена.

Навела је да све апотеке функционишу због доступности здравствене заштите, али да међу њима има и оних које су нерентабилне, те да су то, углавном, приградске.

Када је реч о финансијским резултатима, навела је да Апотека "Београд" по тзв. готовинском моделу, који подразумева да се обрачун врши 31. децембра, у дефициту, али да тај минус три године уназад покривају из средстава суфицита из претходних година. Када је реч о обрачунском моделу, који подразумева обрачун свих плаћања и наплата на нивоу једне године, Бјелетић је казала да ће прецизне податке имати почетком фебруара, али да је по информацијама које тренутно имају, Апотека "Београд" по том моделу и 2019. године пословала позитивно.

Драгутин Рајевац из Савеза приватних апотекара Србије се нада ће продаја државних апотека у свим градовима у којима је планирана бити транспарента и да се неће догодити да се ти локали искористе за неку другу делатност.

При томе он сматра да су државне апотеке имале, како каже, огромну предност у односу на приватне, као и најбоље локације, али да су кадрови који су их водили показали немоћ да у поштеној и фер утакмици са приватницима направе резултат. То је по његовом мишљењу највероватније разлог зашто се оне продају.

(Б92.нет)
***

Овај Горан Весић је изгледа и постављен на ову функцију само да грађане Београда обавештава шта ће ова Вучићева власт све у Београду да прода. Старе вредности града уништавају, секу дрвеће по целом Београду и крчме све оно што је народ деценијама градио. Има ли овоме краја?
97  Форум / Срби у окружењу и расејању / Одг: Црна Гора данас и сутра послато: Јануар 20, 2020, 02:00:56
Цела Подгорица сишла на реку Морачу,
а онда су на свети дан загрмели жестоко као један!<a href="http://www.youtube.com/watch?v=7uYOwgdiG1Y" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=7uYOwgdiG1Y</a>

У Подгорици је одржано пливање за Богојављенски крст, поводом великог хришћанског и православног празника Богојављења.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=00HzNXzIHoU" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=00HzNXzIHoU</a>

Прво је обављена света литија кроз град, након чега је одржано саборно крштење.


Напослетку се догодио један невероватан спонтани догађај. Уочи пливања за часни крст присутни су певали и узвикивали "Косово је Србија".

(Ало)
98  Форум / Српске везе - Огласите се лично / Одг: ЛИТИЈОМ за ... (2.део) послато: Јануар 18, 2020, 03:30:28

201. Литија за Православну слободу Србије

одржаће се
 

у суботу, 18.јануара

Окупљање у 15:30 часова испред владе Србије!
Литија креће ка Патријаршији,
 поред Скупштине до РТС јавног сервиса и назад.


Народе дођите
 да у миру прођемо Литијом и молимо се  Светом Архангелу Михаилу и
Српским Свецима за спас наше Светиње
.Нема прече потребе данашњице –
од одбране Православља и Грачанице !

Цитат

Устаљени програм свакосуботњих Литија:
 Окупљање у 15:30 часова испред назовивладе Србије,
уводно обраћање у 15:45,
полазак Литије у 16:00, обраћања испред Патријаршије у 16:45,
испред НеНародне Скупштине око 17:50,
 испред лажљивог РТС-а око 18:10
и, потом, повратак на централно место непрестаних
Православних протеста
испред назовивладе Србије око 19:00 часова.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=eMoJskDvIZ4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=eMoJskDvIZ4</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=En_Q8jwtSxM" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=En_Q8jwtSxM</a>


Богом нам добродошли
 док времена за сведочење Истине и наде за Васкрс Грачанице,
а тиме и наде за слободу Православне Србије, јоште има!


(Истинољубље)
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=03Qf2CIXXs4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=03Qf2CIXXs4</a>
99  Форум / Свет / Одг: РУСИЈА: Актуелности, Избори и... послато: Јануар 15, 2020, 20:26:11
Медведев распушта Владу Русије,
Путин поручио да није све урађеноПремијер Русије Дмитриј Медведев је након обраћања руског председника Владимира Путина саопштио да распушта Владу Русије.

- Поштовани председниче, поштоване колеге, сви сте били сведоци коју је поруку изнео Владимир Путин, који су наши приоритети и какве су фундаменталне измене у Уставу Руске Федерације. Те измене, када буду усвојене, одразиће се на бланас власти - рекао је Медведев.


- Ми као Влада дужни смо да омогућимо председнику наше земље шансу да предузме све мере које су му на располагању да би се то спровело у дело. С тим у вези сам и донео одлуку о распуштању Владе - додао је.

Истовремено, руски председник је затражио од одлазећих министара да испуњавају своје обавезе све док се не формира нова Влада.

Он је додао и да ће се ускоро састати са сваим чланом Владе који је од данас у оставци.

Уједно је и захвалио свим члановима Владе за заједнички рад, иако није све баш, како је додао, урађено како је планирано.

Путин је захвалио влади на заједничком раду, а такође је изразио задовољство постигнутим резултатима, преноси агенција ТАСС.

- Није све урађено, али никада не функционише у потпуности - додао је руски лидер.

(вечерње НОВОСТИ)


"Ово је кандидат за премијера Русије:
 Путин предложио наследника Медведева"

Михаил Мишустин и Владимир Путин EPA/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN

Председник Русије Владимир Путин предложио је Државној думи кандидата за премијера земље Михаила Мишустина, председника Федералне пореске службе Русије, саопштила је прес-служба Кремља.

"Председник Владимир Путин одржао је радни састанак са Михаилом Мишустином и понудио му место премијера. Добивши сагласност, предложио је Мишустинову кандидатуру за место премијера на разматрање у Државној думи", наводи се у саопштењу прес-службе.


Мишустин је био на челу Савезне пореске службе Русије од априла 2010.

Премијер Русије Дмитриј Медведев објавио је данас објавио да цела влада подноси оставку.

(Новости онлине)
100  Форум / Србија / Одг: Шиптарске провокације на југу Србије послато: Јануар 15, 2020, 00:03:13
Наоружани Албанци ПУЦАЈУ на српске куће код Куршумлије:
 Упадају у села и секу шуме БЕЗ СТРАХА

Албанске шумокрадице из подујевских села пуцале су у недељу у више наврата из аутоматског оружја на српске куће у куршумлијском селу Растелица на самој административној линији са Косметом. Наиме, према сведочењу малобројних мештана који спорадично одлазе да обиђу своје куће, албанске шумокрадице несметано секу шуму у том административном појасу док су крађе шуме поготово интензивне у данима викенда.


-Сваког дана секу нашу односно државну шуму, викендом су те крађе поготову изражене јер трају по читав дан. Тако сам у недељу био у дворишту када сам их јасно видео како силазе низ брдо. Јер они прво пошаљу некога да стражари и прати пут како би видео хоће ли наићи војска или полиција док они несметано краду шуму. Тај стражар у случају да се неко од наших безбедносних служби појави дојави шумокрадицама а он се полако, врати кроз шуму назад са друге стране административне линије - прича нам човек родом из Растелице који живи у Куршумлији али повремено долази у родни крај да обиђе кућу и имање.

Док објашњава да не жели да му спомињемо ни иницијале јер се Албанци потом распитују ко се жали на њихове упаде и покушавају да успоставе телефонске контакте са њима, наш саговорник истиче да се после пуцњаве која се у недељу понављала у више наврата боји да одлази у своје село у којем тренутно живи један једини становник. Истиче да је једино решење спречавања крађе шуме али и заштите некадашњих житеља који у село одлазе повремено а поготову лети, стационирање полицијског пункта у селу, што су некадашњи житељи који сада повремено одлазе у Растелицу и иницирали и захтевали од полиције.

(Новости Онлине/ Д. Зечевић)

Странице: 1 [2] 3 4 ... 153
Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!