forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Јул 12, 2020, 02:32:23


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


  Прикажи поруке
Странице: 1 ... 144 145 [146] 147 148 ... 153
7251  Форум / Србија / Одг: Мост на Ади послато: Август 28, 2011, 08:48:13
Док власт на челу са председником Тадићем и ДС филијалом из Београда, са
градоначелником Ђиласем гради "Скадар  на Бојани" (мост на Ади), који кошта право богатство, многи грађани Србије муку муче у свом крају, да пређу набујале реке, јер су мостови који су раније постојали, срушени, однеле их бујице....
***************


Проклество Пчињског краја

Када се у мају прошле године подивљала река Пчиња излила и поплавила Трговиште и околину, очи јавности биле су упрте у сиромашни југ Србије. Министри су нештедимице обећавали, а годину дана касније испоставило се да је од 13 срушених мостова само један поправљен.


Од Трговишта је одсечено чак 15 села. Мештани овог краја кажу да су жртве праве ђавоље работе и да није чудо што само два километра од Трговишта постоји уклето место Вражји камен. Легенда каже да су ђаволи намеравали да преокрену ток Пчиње да тече према Бугарској, па су покушали да споје обале ове реке.


Кидали су стене с околних брда, али ћудљиву реку нису успели да припитоме. Пошто им је нестало камења, упутили су се у Кончуљску клисуру, упртили највећу стену, а када су стигли до села Клиновац зачули су се први петлови. Уплашени да их мештани не открију, бацили су стену поред једне воденице... Тако је настао Вражји камен.

- Пчиња је некада била убавиња, а сада је тешка проклетиња. Овај крај је урочен од Бога - говоре житељи пчињског села Шапранце и тврде да су их заборавили и Бог и политичари пореклом из овог краја.
Додуше, истичу да је Драгослав Недељковић, директор врањске филијале Републичког фонда здравственог осигурања, у Козјем Долу подигао споменик свом деди, четнику Петрушу. Од тада нико није уложио ни у квадратни метар асфалта.

 
Магаре као спас

- Знате ли људи да пијем воду из реке? Однесе ми Пчиња бунар и нико да га поправи. Одем у општину у Трговиште и добијем одговор: "Нема пара!" Идем са штапом, полако, наниже у долину, дођем до реке, залегнем као божјак, искривим главу као петао и захватим воду устима. Цедим је кроз зубе да не улети нека глота. Ето, то је дочекао Симон који је 30 година у Врању радио у суд, пишите нека сви знају. Вичу у општини на Симона који је оформио Срез трговишки 1946. заједно са Митра Тасића, Славка Стошића, Богосава Крстића и Бошка Јањића - јада се старина 90-годишњи Симон Спасић, жива историја Шапранца и читаве Пчиње.

Дошла партијашка времена, каже Симон. Шапранце су сви заборавили, село нема
уличног осветљења, воде.

- Нико више не води рачуна о Шапранцу које има 20 куће и исто толико становника. Многима то смета и били би срећни да нас нема. Ко да ти помогне? Они се крсте што још нисмо пољубили попу руку - констатује 81-годишњи Воја Стефановић.
Групи се придружује и 56-годишњи Стојадин Јовчић са магарцем на коме су натоварена два џака са шљивама џанарикама.


- Овде је борба за кору хлеба. Ако данас имаш било што да поједеш, ти су срећан човек. Ево, идем по ридовима, сакупљам шљиве да испечем, ако има, један казан ракије. Треба за у кућу, лек је то! - каже Стојадин.

Његова четири године млађа жена Сунчица жури за Трговиште да позаврши неку работу. Са Стојадином се бори за парче хлеба. Сакупљају печурке када их има, а сада дрва која на мазги терају до куће. И они имају своју муку:

- Ево га син Зоран, има 30 година, погледајте га, чиста душа, али урочен од нешто не може сам кроз живот. Треба ли да добијемо неку помоћ за њега пошто не мође да ради и да се гледа сам? Треба! Од кога? Од општину! "Нема паре", само то знају да кажу, јер док их мука не очеша за туђу не знају - прича Сунчица.

Пацов у води

Бољи живот је пусти сан и у суседном селу Шајинце.
- Ево, ја терам воду у цистерну за пиће и другу фину упоребу из планине из Клисурице где је резервоар. Живот ми прође, не мога да се оженим. Гледам, садашњи момци снагу искидаше берући дрва и од њих нема да буде домаћина - срећемо у центру Шајинца 50-годишњег Милана Павловића из Шапранца.

- Ево, изволите, слободно пијте воду са извора, није из овог нашег резервоара, пре неки дан смо пронашли у њему пацова големог као мачку - жале се мештани села са 30 кућа и 40 житеља.

- Од шта људи живе само они знају. По оној народној "не липши магаре до зелене траве", тако и ми. Ево Сута Стошић има 75 година и једну козу и једно јаре. То треба да израни њену породицу - жали се 47-годишњи Момир Станковић који се у Шајинце спустио из планинског села Марганце.

Њега је ојадила Пчиња. Вода му је била у кући до метар висине, уништила ствари, много тога.

- Од Врања смо одвојени као да су државну границу ставили. Имамо 25 одборника, а 13 партија. Све то донесе само свађање и ко ће на кога - свога. Где су они из Београда, знају ли да постојимо. Вода нам однесе све, беше телевизија, она министарка Калановићка пуни уста с обећања и ништа - прича Момир.

Момир са породицом живи поред реке и моста руинираног због поплаве.
- Који мост прво да направе или поправе? А, они из Београда, што мисле? Лажу Србију на телевизији. Ево овде код нас мост ће пасти ако надође нека већа вода. Он повезује Шајинце са села Марков Рид, Горновац, Думбију, све до Широку планину. Гледао сам очима кад је наишла река. Од хука, од ваздуха и силине испред воду су се сама чупала дрвећа и летела у вис. Оно само на филмовима може да се види...  

Вести
7252  Форум / Свет / Одг: Либија, јуче, данас и................сутра!!! послато: Август 27, 2011, 15:41:35
Мoамер Гадафи:Обраћање народима света  


Угњетени људи света, борба је почела!
Не очајавајте, помоћ је скоро ту. Знате ли да је данас Ноћ предодређења?[1] Она је боља од хиљада других ноћи, она је судбина, када су небеса хиљаду пута више отворена за ваше молитве.

Гледајте шта се догађа у Америци! Зар смо их ми гађали нашим ракетама? Не, они су дошли и туку по нама, 64 удара по Баб ал-Азизији, која је сада разрушена, а ја сам на крају морао да напустим свој дом, где су они убили толике невине људе. Али ја никада нећу напустити Либију и исход те борбе је – или победа, или смрт.

Вама у Сједињеним Америчким Државама: Ја нисам ваш вођа. Ако се налазите у тој пропалој држави, требало би да се спремате да је напустите. Идите у Венецуелу! А ако останете, пратите мог заменика, духовног вођу и министра Луиса Фаракана (Louis Farrakhan). Послушајте га – он ће знати да вам каже све што треба знати о развоју догађаја.

Вама у Европи: Будите спремни да се удавите у догађајима и клеветама. Премало вас се подигло. Ви ћете морати одговарати за последице, а најбољи међу вама треба да иду у Африку. Идите у западну Африку. У северној Африци више није безбедно, сада када је цели регион постао бојно поље. У западној Африци моћи ћете да се скућите и нађете добар посао.

Вама у Србији: Ви сте прави пријатељи Либије, и ви сте уз мене. Не очајавајте, пацови су окачили заставу само на једну зграду од милион. Ви можете изрезати заставу од зелене тканине, у размери 2:1 – и то је ваша застава, застава народне власти, наде, истине и будућности.

Свима вама у свету, који подржавате истину, слободу, Џамахирију – окачите ту заставу на милионе кућа, аутомобила. Зелена застава је ваша и припада свим масама света. У зору народне власти и краја влада̂, ми смо изабрали зелену заставу и учинили његову боју и размере једноставним за све. Изаберите било коју зелену боју! Изрежите га један напрема два, и окачите свуда, носите са собом!

Ускоро ће се зелена застава вијорити широм света, како владе буду падале јер су изневериле своје народе, док сам ја лично учинио више од свих њих. Они су служили разним господарима. Они никада нису имали намеру да служе народу, никада! Они су туђе власништво. Они ништа не раде за вас. Игноришите их, и они ће нестати. Припремите се, образујте комитете, отворено или тајно, покрените своје месне матабе,[2] како би се сусретали и размењивали информације. Планирајте пут напред. Зелена застава припада свима вама.

ЏамахирНОВА СРПСКА ПОЛИТИЧКА МИСАО
7253  Форум / Разно / Одг: Мишљења и ставови о ЛБГТ популацији у Србији послато: Август 27, 2011, 06:47:02
Свашта ће народ српски,..а нарочито гласачи Томини да доживе. Да ли им треба још нешто ГОРЕ од
овога, па да коначно схвате да је Тома продао веру,.....не за вечеру,....него за ДОРУЧАК!!!
7254  Форум / Разно / Одг: Мишљења и ставови о ЛБГТ популацији у Србији послато: Август 27, 2011, 06:40:49
И Вучић примио геј активисте!

Напредњаци крупним корацима газе ка Европи! Наиме, СНС се раме уз раме с ЛДП-ом нашао међу првим парламентарним странкама чији су се представници састали с активистима ЛГБТ популације пред „Поворку поноса“, заказану за 2. октобар.


Како „Ало!“ сазнаје, заменик председника СНС-а Александар Вучић се још почетком прошле недеље срео с организаторима „Прајда“.
- Мада су ставови напредњака остали непромењени у односу на прошлу годину, организаторима значи да је највећа странка деснице показала спремност да разговара о том друштвеном проблему - каже саговорник „Ало!“ близак организацији.
И сам Вучић је за „Ало!“ потврдио да је примио ЛГБТ активисте.

- Ми имамо пристојан однос са свима, па и са представницима ЛГБТ популације. На састанку сам им рекао да СНС као и протеклих година сматра да Србија има важнијих проблема од „Поворке поноса“, али да поштујемо право на окупљање и безбедност сваког грађанина Србије - поручио је Вучић и поновио да је цела „кампања“ у вези с поворком „трик власти којим се скреће пажња са егзистенцијалних проблема грађана“.
Иако из организације „Прајда“ најављују да ће се у наредним данима срести и са осталим партијама, радикали сматрају да би такав састанак био губљење времена.
- Прошле године смо се састали с њима и изнели став који је остао непромењен. СРС сматра да парада не треба да се одржи јер не пропагира никакве друштвене вредности. Наш став је такође и да ниједан вид насиља не сме да се спроводи ни на коме, па тако ни на припадницима геј популације. Зато не видим сврху поновног састанка - каже посланица СРС-а Вјерица Радета.
„Параду поноса“, као гарантовано право, до сада су и према потврдама организатора подржали ДС, СНС, ЛДП, ЛСВ, СДУ.


Палма шета Јагодином


Сусрет с организаторима „Прајда“ прескочиће свакако и лидер ЈС-а Драган Марковић Палма. Само неколико сати пошто су организатори обзнанили да ће се та манифестација догодити 2. октобра, градоначелник Јагодине је позвао Владу Србије да спречи тај скуп.
- Уколико се нешто деси, одговорност ће сносити организатор, као на фудбалским утакмицама, а не држава и полиција. Позивам све грађане Србије који су против геј параде да нам се придруже и дођу 2. октобра у Јагодину, а припадници геј популације нека шетају сами док их нико не гледа - навео је Палма у свом саопштењу.

 
Организаторе и јуче чувала полиција


Организатори јуче из безбедносних разлога нису саопштили тачно време и руту поворке. Међутим, како је „Ало!“ већ писао, „Прајд“ остаје у центру престонице јер су организатори МУП-у пријавили исту локацију као прошле године.
О безбедности саме манифестације можда најбоље сведочи чињеница да је полиција јуче обезбеђивала конференцију на којој су чланови организационог одбора изнели детаље предстојећег „Прајда“. Они ипак верују да ће полиција бити у стању да спречи прошлогодишњи сценарио.
- Верујем да полиција може да обезбеди скуп тако да све протекне у најбољем реду. Држава је показала да може да заштити безбедност свих грађана, као што се показало на утакмицама. Парада није никаква претња за безбедност, већа је претња када се живи са 20.000 динара месечно - рекао је члан организационог одбора Горан Милетић.

Б. Мајдаревич
7255  Форум / Србија / Одг: Примена законодавства у ванредним ситуацијама послато: Август 25, 2011, 23:53:31
Допада ми се тема зато што је из домена моје професије и јако добро су ми познате овакве ситуације.


Нарочито ми се "допада" оваква изјава,

Цитат
У фирмама где нема клима уређаја могуће је створити промају или наћи други начин вентилације,
рекла је Божић Трефалт.

Нажалост овакво тумачење  (савет) даје особа која се налази на позицији директора Управе за безбедност и
здравље на раду. Колико ми је познато, она учествује и у припреми, изради и примени закона и подзаконских
прописа у области безбедности и здравља на раду и радних односа
и управо због тога, морала би добро да
познаје овакве ситуације, специфичне у овој области.

Дотична директорка је по професији дипломирани правник, смер међународно право

Није мали број случајева, да по разним привредним и другим радним организацијама, пословима о безбедности и здрављу
на раду брину управо правници, а не инжењери заштите на раду. И то је годинама тако.
Јер да је обрнуто и да  о безбедности и здрављу на раду брину одговарајуће слжбе које имају макар једног инжењера
заштите на раду, онда би они ЗНАЛИ како у оваквим ситуацијама треба да се понашају,..а не да раде нешто попут,
"стварања промаје" да би се радницима обезбедили одговарајући радни услови који су прописани законом и
нарочито неким подзаконским актом предузећа.

У одређеним врстама послова где температура прелази ону оптималну, а зна се које су температуре оптималне
за рад, онда се примењују адекватне мере заштите које су унапред дефинисане постојећим правилницима или
другим подзаконским актима из ове области.

Највећи ПРОБЛЕМ у Србији је тај што инспекцијске службе уопште не раде добро свој посао и не контролишу
послодавце да ли су они спровели Закон о безбедности и здрављу радника, а који се раније звао Закон о заштити
на раду радика.

Радници уопште нису УПОЗНАТИ са својим правима и обавезама по питању ове области. Они не знају да имају
право да ОБУСТАВЕ рад, ако немају обезбеђене мере за безбедност и здравље на раду.
Увек у оваквим
случајевима треба да се обрате инспекцији заштите на рад радника и да од ње траже помоћ, ако послодавац није
обезбедио адекватне услове радне околине који су прописани.

 

7256  Форум / Српске везе - Огласите се лично / Одг: Učenje Srpskog jezika послато: Август 25, 2011, 16:49:43
Zna li neko neki sajt na netu gde se može učiti Srpski jezik i kultura?

Погледај овде,

7257  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Август 25, 2011, 16:24:40
Да ли ово значи да Динкић преко свог кадра Ивице Ежденција ради "иза леђа" владе Србије или
ипак све ово у договору са њом чини и тако, на овај начин, признају органе такозване "државе" Косово?
7258  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Август 25, 2011, 01:32:30
Ко је Ивица Ежденци? Погледајте иза њега човека који ће да САХРАНИ Србију!

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=K4ivfOQibRQ" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=K4ivfOQibRQ</a>А шта је Динкићев пулен раније радио,...овде је само део његовог "славног" рада

Цитат
SRC "Pionirski grad": Sukob novog direktora i radnika
Otkazi za neposlušne

BEOGRAD - Dva radnika sportsko- rekreativnog centra "Pionirski grad" juče su dobila otkaze, a ostali strahuju za svoja radna mesta. Ivica Eždenci, koji je na mesto direktora došao pre četiri dana, sazvao je zbor juče u 12 sati, na kome se nije pojavio.

Prema rečima Miljana Jokanovića, jednog od otpuštenih radnika, Eždenci je pre nekoliko dana došao na funkciju direktora i u razgovoru sa njim rekao da je većina radnika tehnološki višak.

- Po njegovom mišljenju naše radnice su "nesposobne babe i invalidi", a sekretaru je otvoreno rekao da mu se ne sviđa, spustio ga na mesto koordinatora i zabranio ulazak u zgradu i na kraju otpustio. Mene je zadužio da fizički zabranim sekretaru prilaz zgradi, a kada sam odbio i mene je otpustio, pravdajući to time što sam za vreme bombardovanja, kada mi je život bio ugrožen, udario svog šefa, kaže Jokanović.

Ivica Eždenci, međutim, tvrdi da u "Pionirskom gradu" nema tehnološkog viška.
- Ovde ima kapaciteta da zaposlimo još 500 radnika i ne vidim razlog zašto bih otpuštao ljude. Otkaze su dobili samo oni koji su odbijali da izvrše radnu obavezu i koji još misle da je samoupravljanje na snazi. Oni šire priču po preduzeću da su svi radnici tehnološki višak, što nije tačno- kaže Eždenci.

Zaposleni u SRC "Pionirski grad" su ogorčeni poslovanjem predhodne direktorke Vitomire Stojadinović, koja je posle njihovog pritiska, podnela otkaz. Prema rečima Miljana Jokanovića, bivša direktorka je sklopila više ugovora koji štete preduzeću i dala pod zakup prostorije centra bez saglasnosti Republike koja je vlasnik. Radnici su protiv nje podneli krivičnu prijavu, a Eždenci kaže da je formirana komisija koja će ispitati sve ugovore.
Glas javnosti
7259  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Август 25, 2011, 00:29:09
Ко је признао Косово нама иза леђа

Ко је признао Косово нама иза леђа: Горан Богдановић и Борко Стефановић, узалуд чували барикаде

Агенција за регионални развој Србије и Агенција за подршку малим и средњим предузећима Косова потписале су 21. јула акт о оснивању заједничке Асоцијације агенција за економски развој југоисточне Европе. И док директор агенције тврди да је за потписивање међудржавног споразума добио сагласност надлежног министарства, министар за ким и сусам у Влади Србије Горан Богдановић захтева од Владе да се истражи како је дошло до тога да Београд и Приштина ставе потписе на један заједнички међудржавни документ и то у јеку преговора око бројних нерешених питања између Косова и Србије укључујући и изглед царинског печата

Како преносе београдске Вечерње новости осим Београда и Приштине параф и печате на фамозни документ ставиле су и Македонија и Црна гора. У име Србије оснивачки акт потписао је директор Агенције за регионални развој Ивица Ежденци. Он је за Новости изјавио да је Асоцијација основана у оквиру пројекта „Развој приватног сектора на Западном Балкану“ уз финансијску подршку Холандије, а који се спроводи још од 2004. године.

"Будући да је пројектом предвиђено учешће агенција из региона укључујући и Приштину затражили смо и добили позитивно мишљење од Министарства за КиМ. На приштинском печату нема елемената независности тзв. Републике Косово“, тврди Ежденци, не објашњавајући шта тачно пише на штамбиљу који је на документ ставила косовска Агенција.

Министар Богдановић, међутим, тврди да је изненађен Ежденцијевим тврдњама.

"Заиста нисам упознат са овим документом нити информацијом да је Агенција за регионални развој за то добила писмено или усмено одобрење Министарства за КиМ. Заиста сам затечен информацијом да је неко могао да потписује било какве споразуме са Косовом. Тражићу да се испита цео случај“, бесно је најавио Богдановић.

Да у српској Влади постоје различити погледи по питању сарадње са Косовом потврдио је и шеф преговарачког тима Србије за приступање Споразуму ЦЕФТА 2006. године Влатко Секуловић који је оценио да у Цветковићевом кабинету постоје две струје око решавања царинског спора са Косовом - националистичка која не жели договор и практична која је за решење и има у виду економски интерес земље.

Секуловић у ауторском тексту за лист Данас наводи да Србија може у решавању тог проблема преузети искуство земаља које су имале проблем са међусобним непризнавањем, попут некадашње две Немачке или Грчке и Македоније.

"Модели које су примењивале или примењују ове земље, којима је задовољен принцип непризнавања друге државе, а истовремено је омогућен слободан проток људи и робе, могу сигурно бити пример како би се могло обезбедити слободно кретање робе између царинске територије под контролом Србије и под контролом Косова, а да иста буду у складу са Уставом Србије", навео је он.

Секуловић је истакао да су неки од тих модела засновани на немачком искуству, тзв. систем два печата који може имати више подваријанти, или на грчком искуству, односно ресењу по којем би се роби додао посебни царински документ увозне/транзитне царинске територије уз оригиналну царинску исправу.

"Ова решења су одавно позната и српској и косовској страни, али ипак није дошло до договора, упркос томе сто би ЕУ сигурно подржала неко решење засновано на сличним примерима у европској пракси", пише Секуловић.

Секуловић је нагласио да таква решења не имплицирају никакво директно или индиректно признање независности Косова.

Он сматра да је националистичка струја у Влади Србије "најзаслужнија што проблем није решен раније и што је уопште дошло до ове нове ерупције насиља".

Да подсетимо, након одбијања Београда да потпише споразум о царинским печатима уследио је ембарго Приштине на увоз производа из Србије због чега ће српске компаније претрпети штету од готово пола милијарде евра на годишњем нивоу. Како ствари сада стоје Србија ће по свој прилици ипак на јесен прихватити печат косовске царине али губитак тржишта за српске компаније највероватније ће бити трајан пошто ће место српских производа у међувремену заузети они из других држава региона.

Е-новине
7260  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Август 24, 2011, 23:55:44

Чини ми се да је ЊЕГОВА предизборна капмања у највећем залету!


До избора нам предстоји да се нагледамо свакаквих "светских гостију" и наслушамо свакаквих изјава.
7261  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Август 24, 2011, 23:46:58
Србија суочена с ултиматумом

Дан након посете Ангеле Меркел Београду, немачки медији се слажу у оцени да је Борису Тадићу испоручен ултиматум, док чауши српског председника домаћу јавност умирују понављањем добро познатих фраза које Тадић није смео ни да помисли да изговори у присуству Меркелове

Како проћи кроз зид: Борис Тадић у вечитој дилеми

Немачка канцеларка Ангела Меркел је без околишења упозорила Бориса Тадића да мора да одустане од покушаја контроле над северним Косовом ако жели да Србија постане чланица Европске уније, оценио је у коментару интернет портала ЕУ обзервер (ЕУобсервер). Меркелова је тај ултиматум изнела на конференцији за штампу са председником Србије Борисом Тадићем, током њене прве посете Србији, земљи која тежи да постане чланица Уније, наводи се у
чланку.

"Ако Србија жели да оствари статус кандидата ЕУ треба да обнови дијалог с Косовом, постигне резултате у том дијалогу, омогући рад Еулекса у свим деловима Косова и укине паралелне структуре", подсећа се у коментару на речи Меркелове са београдске конференције за штампу. Србија, додаје се у тексту, има де факто контролу над северним делом Косова где живе већински Срби и које има своју мини владу, одбија да сарађује са европском полицијском мисијом Еулексом и за који се верује да добија новац и оружје од српских националистичких група.

У чланку се подсећа на догађаје крајем јула када су специјалне косовске снаге заузеле царинске прелазе на северу Косова као и да је пре тога Србија напустла дијалог под покровитељством ЕУ.

У осврту на посету канцеларке Балкану немачки лситови истичу да Београд и Приштина неће моћи да избегну да пре уласка у Европску унију потпишу мировни споразум. У коментару на насловној страни немачки дневник "Frankfurter Allgemeine Zeitung"  указује да је "царински сукоб" Србије и Косова само "споредно поприште већег сукоба" и да ће та питања бити брзо решена јер обе стране трговинску блокаду морају да уклоне имајући у виду сопствену привреду. “Али, потом ће извирати нова наоко 'техничка' питања", наводи лист.

ФАЗ упозорава да ће "залихе таквих сукоба који преко ноћи постају поитичке теме пресушити тек када се начелно одговори на питање ко политички контролише север Косова".

"Одлуку о томе ЕУ не би требало да препусти неколицини балканских криминалаца. Све док север Косова само на карти припада Косову, неће бити могућа стабилност на Косову без Кфора", оцењује лист.

ФАЗ сматра да две ствари морају да се промене пре него што међународне трупе буду повучене са Косова, а прва је да "међународна мисија Еулекс мора коначно и на северу Косова да испуњава своје задатке".

"Важнија од Еулекса је српска влада. У њеном је интересу да се постигне решење, јер шверц на северу Косова српском буџету наноси најмање исто толико штете као и косовском", указује немачки дневник.

Седите, један: Ангела Меркел, без прелазне оцене за српског председника


Наводи се да "Београд на северу Косова може да игра конструктивну улогу, што показује пракса при издавању пасоша". Наиме, Србија "без грешке испуњава захтев" да се Србима са севера Косова издају пасоши са посебном ознаком која им, за разлику од грађана Србије, не дозвољава безвизно путовање у земље ЕУ.

ФАЗ оцењује да "Београд и Приштина неће моћи да избегну потписивање мировног уговора пре уласка у ЕУ".

"У том уговору, назовимо га уговору из Митровице, Србија додуше не би морала да призна државу Косово, али би морала у најмању руку да поштује његов територијални интегритет. Влада у Приштини би, пак, морала да прихвати решење о аутономији за север Косова", пише лист.

"Резултат би био специјални статус окренут ка Београду, при чему би формална припадност Косову остала. То би могли да прихвате сви којима је стало до добробити њихових грађана", наводи коментатор листа Франкфуртер алгемајне цајтунг.

С друге стране оно што Тадић није смео ни да помисли у присуству своје гошће, за домаћу употребу изјавио је министар за ким и сусам Горан Богдановић који поручио да ће Србија наставити у највећој могућој мери да обавља “своје функције на северу и другим деловима Косова” и да неће одустати од својих институција на тој територији”.

"Српске институције неопходне су српској заједници на Косову И Метохији и ми се тих институција не можемо одрећи, нити их можемо угасити, јер бисмо самим тим угасили и нашу жељу да сачувамо Косово унутар Србије", рекао је Богдановић агенцији Бета.

Богдановић је рекао да су поруке и захтеви о укидању "такозваних паралелних институција" за Србе на Косову и Метохији апсолутно и потпуно неприхватљиви и да ће Србија наставити да врши своју функцију и улогу на Косову.

Он је, међутим, признао да је у овом тренутку незахвално је говорити о томе да ли ће Србија остати при истој одлуци и у случају да инсистирање на паралелним институцијама блокира европски пут Србије.

"Потпуно смо опредељени да испунимо све критеријуме Европске уније, али ово је питање које се тиче наше дрзавности, Устава и закона", подвукао је Богдановић линију високе политике која није у његовој надлежности.

Е-новине
7262  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Август 24, 2011, 16:54:24
Врло интересантни коментари у вези изјаве Јелене Триван:


1)

"Treba da podsetimo gospodju Trivan, na Rezoluciju 1244 SB koja nije poštovana u celini, pa na to, da ova Vlada nije niti tražila da se ona u potpunosti poštuje, zatim, na predsednika DS Zorana Djindjića koji je izjavio svojevremeno da je Kosovo “ demokratsko pitanje “ i na kraju, na činjenicu da je Kosovo proglasilo nezavisnost za vreme mandata ove vlade na čelu sa DS! Obzirom da je gospodja zaboravna, treba je svakodnevno podsećati na ove svima poznate stvari kako ne bi davala ovakve izjave."


2)

"Kosovo je bilo nezavisno kada ste dosli na vlast? Kako te nije sramota da pricas takve stvari?Perete ruke od svoje nesposobnosti.
Sto se tice krize i tu se vadite, ali ajmo ovako. Ok. kriza je nastala, ali lose ste se pokazali. Niste pokazali spremnost da se pomogne drzavi i njenim gradjanima. Zato vam treba videti ledja.
Necete vi izgubiti izbore zbog lose politike prema Kosovu, to ce biti mali deo, vec zbog nesposobnosti da vodite drzavu. Nije kriza samo kod nas vec i u okruzenju pa su svi uradili vise na tom polju od nas. Vis te gledali samo sebe.
Sto se tice vaseg predsednika, on je mozda imao 2 mil glasova. Vise nikada nece dobiti ni trecinu od toga. I ne lazite sebe, niko u svetu ga ne uvazava, ponajmanje njegovi gradjani..."3)

"Te 1999 god. ste pozivali vi iz DS-a Nato pakt da nas bombarduje,dok su Srpski borci placali svetu Srpsku zelju krvlju..."


4)

"Jelenče, zaboravila si da kažeš da ste vi iz DS doveli Euleks na KiM kako bi zamenili snage KFOR-a tj. UN iako ste od ljudi koji razmišljaju glavom bili na vreme upozoreni da se držite Rezolucije UN 1284 jer nam je to jedini adut. Videćemo kako će da isplivate iz ovoga. Žao mi je onog naroda dole..."
7263  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Август 24, 2011, 16:47:55
Тек толико да се зна, горе поменута је рођена у Kосовској Митровици,
али....авај,..... шта чини власт од људи,.....довољно је прочитати само наслов, оно што је она и изјавила!!!

Можда би требало и ово да се напомене из биографије дотичне,..

"Završila je specijalističke studije u Briselu "Evropske institucije i struktura EU".

Ови су ми одувек били "најинтересантнији"!


7264  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Август 24, 2011, 16:32:28

Јелена Триван: Косово је било независно пре доласка ове Владе

БЕ­О­ГРАД – На ра­чун вла­да­ју­ће ко­а­ли­ци­је, по­себ­но ње­ног сто­же­ра – Де­мо­крат­ске стран­ке, про­те­клих да­на чу­ло се мно­го кри­ти­ка због пре­ви­ше мла­ког ста­ва пре­ма про­бле­му на Се­ве­ру Ко­со­ва. Иако је Бе­о­град, спо­ра­зу­мом са Кфо­ром, прак­тич­но из­гу­био кон­тро­лу над се­вер­ним Ко­со­вом, пот­пред­сед­ник ДС-а Је­ле­на Три­ван ка­же да др­жа­ва ни­је мо­гла ни­шта ви­ше да ура­ди.


Бу­ди­мо ис­кре­ни, ви­ше од ово­га је са­мо вој­ни су­коб. Ова Вла­да је до­шла на власт ка­да је Ко­со­во већ би­ло не­за­ви­сно. Ку­ма­нов­ски спо­ра­зум је још 1999. де­фи­ни­сао ин­ге­рен­ци­је и мо­гућ­но­сти Ср­би­је на Ко­со­ву, и сва­ко ко ка­же да је мо­гло ви­ше, ма­ни­пу­ли­ше и ла­же. На­пра­ви­ли смо го­то­во не­мо­гу­ће. И спре­чи­ли осва­ја­ње се­ве­ра и ин­ста­ли­ра­ње ко­сов­ских ин­сти­ту­ци­ја, ис­кљу­чи­во про­ми­шље­ним ра­дом и пре­го­ва­ра­њем и сло­жно­шћу Ср­ба са се­ве­ра.

Ми­сли­те ли да ће­мо ика­да мо­ра­ти да би­ра­мо из­ме­ђу ЕУ и КиМ, и да ли је, ка­ко твр­ди­те, по­ли­ти­ка „И ЕУ и Ко­со­во“ по­сле све­га одр­жи­ва?

– Стал­но по­на­вљам да је то је­ди­но мо­гу­ћа по­ли­ти­ка, да од­у­ста­ја­ње од ЕУ пред­ста­вља од­у­ста­ја­ње и од Ко­со­ва, и да тек та­да не би­смо мо­гли бра­ни­ти сво­је на­ци­о­нал­не ин­те­ре­се, али и да од­у­ста­ја­ње од сво­је те­ри­то­ри­је не мо­же би­ти ула­зни­ца у не­ку ор­га­ни­за­ци­ју, ни­ти то озбиљ­не др­жа­ве ра­де. На­ста­вак ди­ја­ло­га са При­шти­ном и на­ста­вак ЕУ ин­те­гра­ци­ја пред­ста­вља­ју пут до про­на­ла­же­ња при­хва­тљи­вог и одр­жи­вог ре­ше­ња.......


Та­дић ра­ди до­бро

Мно­ге кри­ти­ке су упу­ће­не и на ра­чун пред­сед­ни­ка Бо­ри­са Та­ди­ћа – да је на се­бе пре­у­зео уло­гу и пре­ми­је­ра и ми­ни­стра спољ­них по­сло­ва. Ви­ди­те ли у то­ме про­блем?

– Пред­сед­ник Та­дић је ди­рект­но иза­бран, и иза ње­га сто­ји пре­ко два ми­ли­о­на гра­ђа­на. У том сми­слу, они од ње­га че­сто оче­ку­ју ви­ше не­го од би­ло ко­је дру­ге ин­сти­ту­ци­је. Он свој по­сао ра­ди у окви­ри­ма сво­јих над­ле­жно­сти, и то ра­ди до­бро. До­бро је што има­мо та­квог пред­сед­ни­ка, ко­ји је спре­ман да пре­у­зме пу­ну од­го­вор­ност и ко­ји ужи­ва по­ве­ре­ње све­та, ко­ли­ко и соп­стве­них гра­ђа­на.

Пе­тар Ла­ти­но­вић

7265  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Август 24, 2011, 16:16:11
Тог министра би требало на неки начин натерати да  сада оде на Косово и Метохију,
па да се УВЕРИ у "истинитост" његовог лупетања.

Вести које стижу неким приватним каналима (што телефонима, што преко
интернета) говоре сасвим супротно од онога што СРАМОТА звана министар одбране
Србије,...говори!!!
7266  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Август 24, 2011, 16:01:26
Тачијев план: Север Косова пада за 48 сати

Тема дана | 24. август 2011. | 14:43

ПРИШТИНА – У складу са одлуком владе Косова о мобилизацији и обједињавању активности свих безбедносних агенција Косова, косовске полицијске службе, косовских безбедносних снага и обавештајних агенција, у изворима блиским британској амбасади у Приштини „Правди“ је потврђено да се више стотина припадника удружења, произашлих из бивше Ослободилачке војске Косова, ставило на располагање премијеру Хашиму Тачију. „Они су већ стигли у јужни део Митровце и чекају наредбу“, каже наш саговорник, наводећи да је британска амбасада, позивајући се на своје обавештајне изворе, доставила упозорење Лондону.Према истом извору, Британци су дошли до сазнања да Тачи, потпомогнут саветима америчког амбасадора Кристофера Дела и у скорије време „отворено и јавно“ француског амбасадора Жан Франсоа Фитуа, разрађује две опције за наставак акције започете 25. јула ове године.

„Према првој верзији, коју подржавају и Дел и Фиту, борци ОВК, спремни на жртву, у униформама КПС-а покушали би да уђу на све административне прелазе, да освоје мост на Ибру и заузму зграду суда у северном делу града. Дан раније специјалци Еулекса би требало да спроведу акцију хапшења лидера Срба са севера Косова, четворице председника општина, начелника Митровачког округа, Марка Јакшића и  Милана Ивановића, десетак директора јавних установа, док би министру за КиМ Горану Богдановићу и државном секретару Оливеру Ивановићу био забрањен улазак на Косово. Уз њих, на списку за хапшење налази се још тридесетак лица која Тачијеви обавештајци воде под ознаком  „припадници МУП-а Србије“.

У наставку акције Тачијев штаб је планирао да КПС-ови борци и специјалци РОСУ заузму све главне саобраћајнице и успоставе контролу кретања на свим раскрсницама и прилазима српским (парелелним) институцијама, што би пратиле јединице КФОР-а успостављањем забране кретања аутомобилима без претходне провере идентитета путника.

Друга верзија плана је фронтална акција свим расположивим средствима и људством, која би се окончала, како процењују у Тачијевом штабу, за 48 сати. Ову верзију не подржавају међународни пријатељи косовског премијера, пошто знатан број обучених припадника косовског Министарства унутрашњих послова, бивших припадника МУП-а Србије и његовог одсека за државну безбедност, упозорава да би „варијанту два“ пратио велики број жртава и на једној и на другој страни.

Британска амбасада је узнемирена, јер је Тачи после неуспеле акције од 25. јула ове године у први план гурнуо међународне званичнике на Косову, попут француског амбасадора Фитуа. „Није уобичајена пракса да амбасадор једне земље води политику земље у којој је акредитован“, каже наш саговорник, позивајући се на изјаву коју је Фиту дао поводом најновијих признања косовске независности.

 Н. Зејак
7267  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Август 22, 2011, 03:58:48
Терористи из Албаније: Нападамо север Косова

Терористичка Албанска национална армија (АНА или АКСХ) запретила је оружаним акцијама на северу Косова и Метохије, уколико косовске институције до краја септембра не формирају војску Косова.Поруку АНА-е данас су пренели приштински електронски медији позивајући се на медије у Тирани.

АКСХ, наведено је у саопштењу које је потписао њен политички портпарол Сазан Топлица, упутила је ултиматум премијеру и председници Косова да до 30. септембра формирају Оружану војску Косова.

Топлица је навео да ће, уколико захтеви АКСХ буду игнорисани, та терористичка формација бити "приморана да настави своје војне акције у северном делу Републике Косово".

АКСХ је, како тврди Топлица, после проглашења независности Косова прогласила привремену суспензију својих активности, како би дала шансу косовским институцијама да консолидују оружане снаге Косово. "Ипак, та ствар се није догодила", навео је Топлица.  

Вести
7268  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Август 21, 2011, 18:33:54

Управо зато што су Срби на Косову и Метохији изненадили све, па и српске званичнике и цели српски народ, својом истрајношћу, поновићу ову поруку..
............нека је прочитају СВИ:Косово и Метохија,


ПОРУКА СРБА СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ, СВИМА У ЗЕМЉИ И РАСЕЈАЊУ (није намењено политичарима него простом свету):
ОБРАЋАЊЕ СРБА СА КОСМЕТА!!!
 
ПОМОЗ БОГ БРАЋО И СЕСТРЕ СРБИ ,СА СВИХ СТРАНА ОТАЏБИНЕ,СРБСКЕ ЦРНЕ ГОРЕ И РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ,КО И ВАМА БРАЋО ИЗ ЗАПАДНИХ ЗЕМАЉА!!! СВИ ВИ КОЈИ СЕ КРСТИТЕ ТРИМА ПРСТИМА ПРАВОСЛАВНО,КОЈИ НИСТЕ ЗА ПАПУ ,КОЈИ КОСОВО ОСЕЋАТЕ КАО СВОЈУ ЗЕМЉУ!
СВИ ВИ КОЈИ СТЕ ПОНОСНИ ПОТОМЦИ СВЕТИХ НЕМАЊИЋА ,СВЕТОГ КНЕЗА ЛАЗАРА ,СВЕТИК КОСОВСКИХ ЈУНАКА! СВИ ВИ ЈУСТИНОВЦИ,НИКОЛАЈЕВЦИ,АРТЕМИЈ​ЕВЦИ… СВИ ВИ КОЈИ ОСЕЋАТЕ НЕПРАВДУ НАШУ КАО НЕПРАВДУ СВОЈУ!!!!
 
МОЛИМО ВАС СКРУШЕНО И СМЕРНО… ДА:

1. АКО СТИГНЕТЕ И КАД СТИГНЕТЕ ,ОДВОЈИТЕ ОД СВОГ СЛОБОДНОГ ВРЕМЕНА ,ПРОЧИТАЈТЕ КОЈУ РЕЧ МОЛИТВЕ ЗА НАС ГРЕШНИКЕ

2. АКО НАМ ЗАТРЕБА ХЛЕБА И ВОДЕ,ШАЉИТЕ

3. АКО НАМ ЗАТРЕБА ОРУЖИЈЕ,ПРОБАЈТЕ ДА НАМ ДОСТАВИТЕ

4. АКО ВАМ ШАЉЕМО ДЕЦУ ЈЕР НИСУ БЕЗБЕДНА,ЧУВАЈТЕ ИХ У НАШЕ ИМЕ

5. АКО ВАМ НИЈЕ ТЕШКО,ОПЕТ И ОПЕТ БОГУ СЕ НАС ПОМОЛИТЕ

6. АКО ВАМ НИЈЕ ТЕШКО,И АКО НЕ ТРАЖИМО МНОГО,СВИ НА ИСПОВЕСТ…ДА НАС БОГ ПОКАЈАНЕ,КАО НАРОД ПОМОГНЕ

7. НА СЛЕДЕЋИМ ИЗБОРИМА НЕ ГЛАСАЈТЕ

8. НЕ ЗОВИТЕ НАМ ПАПУ,ЕВРОПСКУ УНИЈУ,НАТО…МИ НА КОСОВУ ЖИВИМО СА СВИМЕ ОВИМ ,ПА НАМ НИ МАЛО НИЈЕ БОЉЕ НЕГО ВАМ,НАПРОТИВ

9. НЕ СЛУШАЈТЕ НИШТА ВЛАСТИ,АКО ИЗДАЈУ НАС ВИ СТЕ СЛЕДЕЋИ

10. КО МОЖЕ НЕК ДОЂЕ НА БАРИКАДЕ

11. КО НЕ МОЖЕ НЕК СЕ МОЛИ ЗА НАС

12. НЕ ЗОВИТЕ НАС У КАМПОВЕ ЗА ИЗБЕГЛИЦЕ,НЕ ОБЕЋАВАЈТЕ НАМ РАЈ УЗ ДУШЕК И ПАШТЕТУ,НЕ ШАЉИТЕ НАМ ПОРУКУ ДА СМО ВЕЋ ИЗГУБИЛИ

13. ПОШТУЈТЕ НАШУ ОДЛУКУ,АКО ЖЕЛИМО ДА УМРЕМО ЗА СВЕТО КОСОВО…ЗАВИДИТЕ НАМ,БОГ НАС ЈЕ НЕДОСТОЈНЕ ,УДОСТОЈИО ДА СЕ ЖРТВУЈЕМО ЗА СВЕ ВАС

14. НЕ ЗАБОРАВИТЕ НАС..НА КОСМЕТУ НАС ИМА ЈОШ 150 000!

 
Српска Православна Омладина7269  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Август 21, 2011, 04:49:05
Протест због отмица и убиства новинараОРАХОВАЦ -

Представници Удружења новинара Србије (УНС) и њеног регионалног огранка Друштва новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) протестоваће данас на месту где је 1999. године отета новинарска екипа РТВ Приштина, захтевајући расветљавање отмица и убиства новинара у Покрајини, саопштио је УНС.

У саопштењу се наводи да ће на путу између Велике Хоче и Зочишта, код Ораховца, представници УНС-а и ДНКиМ-а протестовати што до данас ништа није учињено да се расветли ко је организовао и отео Ђуру Славуја и Ранка Перенића, али и Марјана Мелонашија, Љубу Кнежевића, и ко је убио Александра Симовића и Момира Стокућу.

Окупљени ће развити транспарент на српском и албанском језику "Вратите нам наше колеге" и носити слике убијених и отетих новинара.

Протеклих година УНС је са ДНКиМ је дан отмице новинара РТВ Приштина, са поменом на остале убијене и нестале новинаре на Косову и Метохији, обележавао у Приштини протестом испред међународних мисија (УН, ЕУЛЕКС), а од прошле године окупљањем на месту њиховог нестанка.

УНС са ДНКиМ подсећа да Општина Ораховац, без образложења, није дозволила постављање спомен плоче Перенићу и Славују на месту где су отети.

На путу између Велике Хоче и Зочишта, код Ораховца, 21. августа 1998. године на новинарском задатку отети су Ђуро Славуј и Ранко Перенић. Требало је да у манастиру Зочиште ураде прилог о отмици и повратку монаха у овај манастир. На путу су их отели припадници ОВК-а и од тада им се губи сваки траг.

Љубомир Кнежевић, новинар приштинског "Јединства" и дописник "Политике" отет је 6. маја 1999. године код Вучитрна у подножју планине Чичавица.

Александар Симовић, новинар и преводилац, нестао је 21. августа 1999. године у Приштини. Део посмртних остатака Симовића пронађен је у селу Обриње код Глоговца.

Марјан Мелонаши, новинар српске редакције Радио Косова, нестао је у 9. септембра 2000. године у Приштини, а Момир Стокућа, фоторепортер, убијен је 21. септембра 1999. године у породичној кући у центру Приштине.

РТВ
7270  Форум / Србија / Одг: Заборавили смо да будемо ЉУДИ?... послато: Август 21, 2011, 03:37:43
Цитат
Ко смо и какви смо људи ми српски писци?
 
Бојим се да смо мали људи, мали писци из малог народа и да не заслужујемо ни ово што имамо, а имамо мало као писци јер смо припадници малог народа (малог језика) и само ријетkи од нас су успјели да живе од свог писања.

Зашто ово говорим?

На интернету сам пронашао Човјека по имену Мирослав Кусмук, а већ од раније сам такође из инернета  сазнао за још двоје Људи, Весну Денчић и Ненада Живковића, а све троје имају нешто заједничко; све троје су писци који живот проводе у инвалидским колицима.
Ово троје су храби истрајни Људи који живе и стварају иако им судбина није била ни најмање наклоњена и бију битке које би већина од нас који смо „здрави“ одавно изгубили.
Можда постоји још неки наш колега у сличној ситуацији, ја не знам, али знам да за ово троје нисмо учинили оно што бисмо као писци и људи (да заслужимо да будемо Људи)  морали да учинимо.
 
Шта смо то морали да учинимо?
 
Нико од њих троје не тражи од нас новац, у ствари они не траже ни од кога ништа чак ни пажњу коју им свеједно не поклањамо, али смо могли да учинимо нешто што би нам налагала савјест да је имамо.
 
Могли смо уз помоћ Удружења књижевника Србије и силних литерарних удружења, којих имамо као да нас има колико и Кинеза, да извршимо притисак на Министaрство за културу да рецимо њихове књиге буду сваке године откупљене за бибилиотеке у Србији.
Могли смо да скренемо пажњу медија на ово троје умјетника и тиме омогућимо да читаоци чују за њих.
 
Зашто нисмо ништа учинили?
 
Одговор ће бити; „зато што нисмо знали за њих“, а коментар на ово би могао да буде; „од силног самољубља сви ми познајемо само по једног српског писца, сами себе.“
 
Навешћу вам једну причу коју сам чуо од покојног Изета Сарајлића. Каже он: „Стално причамо о својој душевности и емотивности и оптужујемо Швајцарце да су хладни и рационални. Да би након рата хладни рационални швајцарски писци и пјесници мени, пјеснику за кога једва да су чули, направили кућу док су они који су ме тапшали по раменима у добрима временима заборавили да постојим.“
Ситуација је, бојим се слична и међу нама као и међу онима који су заборавили Сарајлића, па умјесто да будемо оно што поручујемо кроз своја дјела нашим читаоцима, ми смо пречесто обични игноранти.
 
Послао сам доње писмо на равно сто е-маил адреса, углавном редкацијама, новинарима и писцима са којим имам мање више редовну преписку. Добио сам одговор само од госпође Снежане Андрејевић уреднице часописа Кишобран из Канаде?
Остале редакције, како новинске тако и телевизијеске, остале су нијеме.
Шта ја смијем да закључим из свега овога?
 
 
ПРОЧИТАЈТЕ!!!
Овакав човек заслужује да купујемо и читамо његове књиге.
Мирослав Кусмук
Књига као лек и оружје
Имао је само 22 године када је, рањен на сарајевском ратишту у вратни део кичме, остао трајно прикован за инвалидска колица. Од тада, пуних 19 година води своју непрекидну вучју борбу и учи нас како се чува плам живота и нит смисла у себи. Може да пише само рубом малог прста десне руке, али његова мисао је чиста, воља непоколебљива и срце испуњено смирењем.
Објавио је три књиге. Не јадикује, не тражи милостињу ни сажаљење, а превише је скроман да скреће пажњу на себе.

Никад не молим за помоћ ни онда када ми је пријеко потребна, сад Вас молим скренити пажњу јавности на овог човјека не би ли се његова дјела продавала и читала.
 
Срдачан поздрав
 
Миодраг Лукић


7271  Форум / Разно / Одг: Мишљења и ставови о ЛБГТ популацији у Србији послато: Август 21, 2011, 03:10:05
Какве је само коментаре дотични испровоцирао са овом изјавом, а какве ће тек реакције да буду уживо,
на улици, ако се дозволи још једна накарадна манифестација, поред оне прошлогодишње.

Ово је само један од многих коментара,..vrh

Ovo prevazilazi svaku meru,ovi ljudi traze pravo nad pravima,a posten svet zele da tuze i ruze.Zar svi trebamo demonstrirati,gladni,nezaposleni,neudati,udati.....Kada se setim pretucene,dece,policije,rusenja nije mi dobro.Ovaj put neka to plate ovi sto paradiraju jel mi je muka da mi izbija pare svka parada"ponosa",neznam cime se ponose,sto su u vladi,politici,sto su puni love,sto imaju jak lobi,pa sto onda sem sto paradiraju neucine nesto i za gladne i siromasne u Srbiji?Молим?
7272  Форум / Разно / Одг: Мишљења и ставови о ЛБГТ популацији у Србији послато: Август 21, 2011, 02:53:11
Ништа нас неће спречити да одржимо Параду


Члан Организационог одбора "Параде поноса Београд" Горан Милетић изјавио је да организаторе те манифестације ништа неће натерати да одустану од овогодишње параде

"Не може се чекати повољан друштвени и политички контекст да се Парада одржи, јер онда никада не би било право време", рекао је Милетић за интернет сајт Аутономија (њњњ.аутономија.инфо).

Додао је да организатори ове године очекују да ће бити мање насиља и инцидената него прошле, и навео да предузимају све мере да тако и буде.

"За све је потребно време, па и за Параду поноса. Тако је било у свим државама Европе, а очигледно ће тако бити и у Србији", оценио је он.

Милетић је најавио да ће против председника партије Јединствена Србија Драгана Марковића Палме бити покренути поступци због говора мржње према ЛГБТ популацији.

Према његовим речима, дискриминација никада неће бити искорењена без обзира да ли се ради о ЛГБТ популацији, Ромима или лицима са инвалидитетом.

"Оно за шта се сви боримо јесте да постоје механизми за заштиту од дискриминације који функционишу", поручио је Милетић.

ПРЕСС
7273  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Август 21, 2011, 01:17:34
Врло интересантно, када прочитамо које је то године Косово постало значајно за
азиланте и као транзитна тачка...............................1999.година!!!

То је она година када су УН гарантовале резолуцијом 1244 да ће оне  уместо Србије да
решавају она питања која Србија "није умела"......и
КАКВА је ситуација на Косову и Метохији од те 1999.године па на овамо, сви могу да се увере.

А, онда, колико морамо бити наивни па да не разумемо овакве, НАРУЧЕНЕ текстове,...
нарочито део текста:

.."Експерти кажу да се границе Косова не чувају у довољној мери, што охрабрује
кријумчаре.

Посебно на северу"Гле чуда, "ПОСЕБНО НА СЕВЕРУ" се границе не чувају у довољној мери...
да ли слутимо какве су намере оваквих текстова Молим?
7274  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Август 21, 2011, 01:09:09
Косово постаје транзитна земља за азиланте

Косово од 1999. године бележи повећан број особа из Азије и Африке које траже азил. Они имају на уму друге дестинације, али користе Косово као транзитну тачку и често их на крају ухапси гранична полиција због илегалног преласка.Земље њиховог порекла углавном су Авганистан, Палестинске територије, Пакистан и Нигерија. На министарству унутрашњих послова је да одлучи да ли ће они остати на Косову или ће бити депортовани.

На конференцији за новинаре раније овог лета у Приштини, Ислам Цака, шеф Одељења за азил и имигацију министарства, указао је да је Косово лоше припремљено за суочавање са толиким бројем азиланата, с обзиром на неадекватне расположиве смештајне капацитете.

„Нису сви смештени у камп за азиланте. Због малих капацитета влада треба да плаћа хотеле за смештај оних који траже азил. Међутим, ускоро ће Европска комисија финансирати нови камп за азиланте, чиме ће проблеми капацитета бити решени“, рекао је Цака.

Влада процењује да смештај, храна и остале услуге за оне који траже азил дневно износе 39 евра по особи. Експерти кажу да то захтева усредсређивање на развијање стратегија за решавање тог питања.

Меритон Велију, извршни директор приштинског Центра за имиграцију и азил, каже да се све до недавно званичници нису озбиљно бавили тим питањем, углавном због лоше економије. Мало њих је могло да замисли да би Косово могло да буде одабрана дестинација.

„Економска ситуација на Косову није нешто што би мотивисало азиланте да дођу овде“, рекао је Велију за СЕТимес. То је, додао је он, затекло владу „неспремну и недовољно опремљену за суочавање са овим проблемом“.

Косово још није увело визни режим, што странцима олакшава улазак у земљу, а процедуре везане за дужину боравка су нејасне.

Рефки Морина, директор за миграцију и странце у Косовској полицији, потврдио је за СЕТимес да су од јануара против 109 особа подигнуте оптужнице због илегалног боравка на Косову, што углавном значи да нису поднеле захтев за добијање боравка.

Поред тога, „извршена је инспекција 182 локална предузећа која су отворили странци, од којих нека нису имала сву потребну документацију. Сада смо почели кампању информисања странаца о њиховим правима и одговорностима на Косову“, рекао је Морина.

Арбер Кадрију, истраживач Косовског института за међународно право, изјавио је за СЕТимес да је законски пакет земље о онима који траже азил и имиграцији у складу са прописима ЕУ и међународним праксама. Имплементација је, међутим, главни изазов, а посебно, указао је он „како се доносе одлуке о особама које траже азил“.

Напоре компликују медијски извештаји о расним инцидентима, у које су умешани полицајци који раде на границама.

Према извештајима, рекао је Велију, „полицајци су вређали странце због њихове расне припадности, па се [питам] да ли се одлука о томе да ли неко може да остане или не доноси независно и професионално. У неким случајевима су званичници можда имали расне примисли када су доносили одлуке“.

Амерички Стејт департмент је, у свом годишњем Извештају о трговини људима, закључио да је Косово једна од водећих транзитних земаља за ову врсту кријумчарења. Експерти кажу да се границе Косова не чувају у довољној мери, што охрабрује кријумчаре.

„Посебно на северу“, каже Кадрију, „где може да уђе свако ко жели, без контроле, па је политика неинтервенисања ради јачања граничне контроле дала кријумчарима зелено светло да користе Косово“.

SETimes.com 
7275  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Август 19, 2011, 18:12:20
Потпуна контрола Кфора


Кфор контролише осам алтернативних путних праваца на северу Косова, рекао командант Кфора Ерхард Билер. Немачки генерал најавио да ће повлачење његових снага са севера повући зависити од тока дијалога Београда и Приштине.

Ситуација на северу Косова је стабилнија него пре договора Кфора и Београда, оценио је командант Кфора Ерхард Билер, рекавши да међународне снаге контролишу и осам алтернативних путних праваца који су, истовремено незванични прелази на северу Косова.


"Пошто је сада преко прелаза Јариње и Брњак онемогућено кријумчарење, нећемо дозволити да се за то користе алтернативни путеви", рекао је Билер за митровички радио Контакт плус.

Истовремено, приштински медији јављају да је Кфор на пункт у Брњаку поставио нове бетонске препреке и монтажне кућице, како би обезбедио заштиту и смештај за трупе које се тамо налазе.

Билер је, такође, рекао да евентуално повлачење међународних снага зависи од побољшања безбедносне ситуације на северу Косова и напретка преговора Београда и Приштине.

"Један од услова за смањење снага јесте побољшање безбедносне ситуације на северу. Колико ће то потрајати тешко је рећи и зависи од политике и напретка преговора који ће почети у септембру", рекао је Билер за Дојче веле, оцењујући да дијалог има шансе ако обе страну покажу вољу за примену постигнутог споразума.

"Не желим да спекулишем о исходу, али верујем да је у политичком интересу обе стране да се брзо дође до компромисних решења", изјавио је Билер.

Ерхард Билер је додао да Кфор покушава да створи окружење у којем полиција, а посебно полиција Еулекса, може да делује, спроводи истраге и хапшења насилника од протеклих недеља, а одговорност за последњу ескалацију насиља на прелазу Јариње приписао је радикалним снагама и припадницима организованог криминала.

Билер је навео да су контролне тачке постављене последњих дана, да се возила контролишу у потрази за оружјем, а да ће са српском страном и УНМИК-ом морати да буде договорено како ће убудуће бити контролисани ти прелази.

Зери: Кфор критикује Реџепија

Приштински лист Зери пише да су званичници Кфора тражили од косовског министра унутрашњих послова Бајрама Реџепија да се уздржи од "оштрих" изјава о северу земље, јер ризикује да изазове реакције тамошњих Срба.

Званичници Кфора Реџепија прозивају због изјаве да ће на северу Косова ускоро почети разоружавање и хапшење криминалаца.

То је за Зери анонимно потврдио високи функционер Кфора, који каже да би такве изјаве Реџепија могле да испровоцирају Србе на северу и да дестабилизују ситуацију.

РТС
7276  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Август 19, 2011, 18:02:33
Алиби за заузимање севера КосоваМинистар Ивица Дачић упозорио на опасност да спекулације о криминалцима на северу Косова постану "алиби за насиље и покушај насилног заузимања и интегрисања севера Косова у такозвану независну државу Косово".

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је да прича о криминалцима не сме да буде алиби за насиље и покушај насилног заузимања и интегрисања севера Косова у такозвану независну државу Косово.

Дачић је у Крагујевцу рекао да Србија није против владавине права и владавине закона, напротив, али да сви знају да је на северу Косова криминал знатно мањи него у другим деловима Покрајине.

Министар унутрашњих послова изјавио је да му је заменик помоћника америчког државног секретара за Европу и Евроазију Филип Рикер, који је јуче боравио у Београду, пренео да је САД против једностраних потеза на Косову, да је потребно наставити дијалог и на тај начин решавати сва отворена и проблематична питања.

"Рикеру сам пренео да се његова изјава после сусрета са премијером Косова Хашимом Тачијем да се треба усредсредити на успостављање реда и мира на северу и остваривање плана Мартија Ахтисарија може схватити као подстицај албанском руководству на Косову да употреби силу на северу Косова", навео је Дачић.

Дачић је рекао да је у разговору са Рикером пренео принципијелни став Србије да је привржена миру, али да има легитимно право да брине о људским правима и демократији и владавини права.

"Владавина права да, али на овакав начин може да изгледа да неко подржава насиље над Србима на северу Косова или евентуално њихов погрон или етничко чишћење", рекао је Дачић за изјаву Рикера у Приштини.

Према његовим речима, у разговору са Рикером је разјаснио и пренео став да отворена питања треба покушати решити дијалогом, да треба сачувати мир и "чувати се свих једностраних потеза који могу дубоко да тресу и протресу Балкан".

Командант Кфора Ерхард Билер је јуче за Коха Диторе рекао да на северу Косова влада напето стање, јер су "криминалне групе измешане са радикалним елементима и политичким представницима".

Према речима генерала, те групе се противе владавини закона, јер профитирају због недостатка закона. Оне, према мишљењу Билера, застрашују грађане Косова на северу.

РТС
7277  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Август 19, 2011, 07:37:09
Да ли сада држава Србија треба да реагује и "пусти сузу" због Драшковића и
сличих који су ИЗГУБИЛИ тржиште или због тога што Србија губи део територије и
што оставља  део свог народа на милост и немилост шиптарима Молим?
7278  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Август 19, 2011, 07:34:41
Београд -- Месец дана пошто је на Косову спуштена рампа за робу из централне Србије, почела је регионална борба за део тржишта који је покривала Србија.

Привредна комора Хрватске увелико прави списак заинтересованих предузетника које ће у своју прву званичну посету Приштини повести премијерка Хрватске Јадранка Косор.

Шансу да преузму део српског тржишног колача на Косову вредног готово пола милијарде долара, хрватски привредници имаће већ крајем августа.

Иако спискови привредника који ће бити у делегацији премијерке Косор још нису готови, хрватски медији преносе да највише заинтересованих има из прехрамбене индустрије и индустрије пластике. Овако брза реакција наших комшија на указану им прилику, домаће привреднике не изненађује. Како кажу, реч је о нимало безначајном тржишту.

"Имате једну празнину, део тржишта вредан око 400 милиона долара који треба сада попунити. Досадашњи главни конкурент, Србија, је уклоњен, а потребе тржишта су хитне. То је прилика коју ће покушати да искористе сви", оцењује Зоран Бојовић из Привредне коморе Србије.

Он очекује да ће у наредном периоду пут Косова кренути привредне делегације и осталих земаља у региону, и да борба за део тржишта који је покривала Србија неће бити нимало једноставна.

Домаће компаније, посебно из прехрамбене индустрије, које су велики део својих производа продавале на Косову, сада су у пат позицији и ни мало им се не свиђа тренутни развој догађаја.

"Сви користе српску несрећу и како сада стоје ствари велике су шансе да компаније из земаља у региону потпуно преузму тржиште Косова. Ако се договоре, хрватска роба ће се наћи у рафовима продавница у року од 24 сата, толико ће им бити потребно да нас замене", каже Родољуб Драшковић, директор Свислајона, једне од компанија са највећим пласманом својих производа на Косову.

Домаће компаније већ бележе озбиљне губитке због косовског ембарга. "Надам се да ће држава имати слуха и да ће нас обештетити за губитке на Косову. Изгубили смо озбиљно тржиште, и девизни прилив од 20 милиона евра. И то није једини проблем, јер Свислајон има и потраживања са Косова од око четири милиона евра. Стварно не знам како ћемо то наплатити, ако се овако настави", каже Драшковић.


Компанија Бамби из Баната, због забране уласка производа из централне Србије, месечно губи око 200.000 евра, које како директор Мирослав Милетић каже, није могуће надоместити на неком другом тржишту, бар не у кратком року.

"То није ништа спорно, већ је виђено и кроз то смо већ пролазили. Хрватски производи су већ присутни на косовском тржишту, али се сада додатно отворио тај празан простор где могу да ускоче", објашњава Милетић.

За разлику од Бамбија, компанија Имлек је још пре годину и по дана престала да испоручује своје производе на Косово, а проблем су били наравно печати. Косовске власти тражиле су да на пакетима Имлекових производа у делу где пише ко је увозник стоји Република Косово. Влада Србије то није дозволила, због чека је прекинута испорука млека и млечних производа на Косово.

б92
7279  Форум / Разно / Одг: Мишљења и ставови о ЛБГТ популацији у Србији послато: Август 19, 2011, 07:18:21
"Влада Србије је у овом тренутку на великим мукама. Може се рећи да је организовање геј параде створило кризну ситуацију. Све се узбуркало због тога. Опет се показало нејединство владе. Ако постоји криза, онда је то управо због тога хоће ли се одржати парада или не, а не реституција која се сервира као главна тема .."

Гле чуда, оволико да се узбуркају у влади, а у вези дешавања на Косову и Метохији,
мирно се, након расправе на седници, вратише на своје летње дестинације, ко у Грчку,
ко на црногорско примирје....
као да се ништа није ни десило!!!
7280  Форум / Разно / Одг: Мишљења и ставови о ЛБГТ популацији у Србији послато: Август 19, 2011, 07:02:19
Геј парада је усијала и фотеље у Влади Србије! Прозивке појединих министара и ћутање других о предстојећој паради, како „Ало!“ сазнаје од извора из врха власти, толико су узбуркали страсти унутар владајуће коалиције да права ЛГБТ популације прете да прекрате мандат извршној власти.

- Влада Србије је у овом тренутку на великим мукама. Може се рећи да је организовање геј параде створило кризну ситуацију. Све се узбуркало због тога. Опет се показало нејединство владе. Ако постоји криза, онда је то управо због тога хоће ли се одржати парада или не, а не реституција која се сервира као главна тема - испричао је наш извор.
Власт се ни јуче није оглашавала поводом полемике о геј паради и инсистирању министра полиције Ивице Дачића да се и други представници власти изјасне о томе. Тек неколико министара је пристало да се за наш лист изјасни о актуелним односима унутар владајуће коалиције.
Министар за екологију и просторно планирање Оливер Дулић признаје за „Ало!“ да постоји проблем, али тврди да ће бити превазиђен.

- Мислим да је влада била пред много већим изазовима, па их је све пребродила. Евидентно је да је та тема проблем, али ја сам убеђен да ће се и он превазићи договором - изјавио је Дулић. И министар за рад и социјална питања Расим Љајић уверен је да одржавања параде не може озбиљније да уздрма односе у влади.
- Колико год су права геј популације важна, реално, то није тема која може да озбиљније угрози владу и владајућу коалицију. Влада има много других приоритета и геј парада није нешто због чега би се доводили у питање односи унутар извршне власти - сматра Љајић и каже да не треба очекивати да влада изнесе свој јединствен став о паради.
За министра вера и дијаспоре Срђана Срећковића геј парада је „у политичком смислу периферно питање“.
- Не разумем зашто медији поклањају толику пажњу том питању које засигурно не може да изазове сукобе у владајућој коалицији. Геј популација има људска и грађанска права предвиђена међународним конвенцијама које Србија поштује и држава ће се у складу са тиме понашати - изјавио је он за „Ало!“.
Ниједан члан владе из редова УРС-а није желео да се изјашњава о овој теми, а како су нам рекли у овој странци, став УРС-а била је прекјучерашња изјава министра културе Предрага Марковића, који је рекао да одлуку о одржавању параде доноси влада.


Ђилас: Србија има већих проблема од „Параде поноса“!


Градоначелник Београда Драган Ђилас рекао је јуче да Србија има већих проблема од одржавања „Параде поноса“ и да он као градоначелник никада неће подржати било коју манифестацију која може да угрози безбедност Београђана. „Ово је земља у којој треба да се боримо за нова радна места, за права наше мањине на Косову, ово је данас земља у којој су неки људи приморани да раде у страним компанијама за 17.000 динара, а ми већ данима слушамо приче хоће ли геј парада бити одржана или не“, рекао је Ђилас за РТС и истакао да није спорно да ли нека мањинска групација има неко право или не јер је то дефинисано законом. „Питање је да ли таква манифестација може да се одржи у Београду, а да нису угрожена материјална добра, припадници геј популације, полицајци и грађани Београда “, рекао је Ђилас и закључио да полиција треба да каже да ли се из безбедносних разлога та парада може одржати или не.

С. В. - И. К.
7281  Форум / Србија / Одг: Заборавили смо да будемо ЉУДИ?.. послато: Август 19, 2011, 06:01:37
А, да ли је баш овако како објашњава психолог и да ли нашем народу фали "мало" солидарности?

Психолог: Отуђеност у градовима

Небојша Барачков, психолог, каже за Пресс да на отуђеност међу људима умногоме утиче средина у којој живимо, али и недаће које су нас снашле протеклих година.

- Сва истраживања су показала да већи градови доносе отуђеност, то иде са урбаним начином живота. Нажалост, нашем народу фали мало солидарности, која је одлика цивилизованог друштва и људске надградње и управо то нас раздваја од животиња - констатује Барачков
7282  Форум / Србија / Заборавили смо да будемо ЉУДИ?... послато: Август 19, 2011, 05:59:15
Какви смо то људи: Баш их брига за 'мртвог' човека који лежи на улици!

ЗАБОРАВИЛИ СМО ДА БУДЕМО ЉУДИ?... Новинар Пресса у Новом Саду пола сата леЖао „мртав" на прометној локацији


Шта би било да му је стварно позлило..Pавнодушни пролазници као да не примећују непомично тело на травњаку

Пресс је јуче у Новом Саду тестирао да ли смо заборавили да будемо људи и дошао до поражавајућег сазнања да нимало не маримо за друге и да би огромна већина прошла поред мртвог или повређеног човека који лежи на улици „као поред турског гробља".

Да ово не пишемо напамет показао је експеримент у ком је новинар Пресса, пристојно обучен да не би личио на пијанца или бескућника, пола сата лежао „мртав" на једној од  најпрометнијих новосадских локација - на Булевару ослобођења, код Железничке станице. За то време, поред нашег „глумца", који је, узгред буди речено беспрекорно обавио задатак, прошло је тачно 317 људи. Пришло му је, веровали или не, само двоје. Међу онима који се нису ни осврнули био је и један полицајац, а неколицина је призор који јој је ко зна зашто био занимљив сликала мобилним телефоном, али се непомичном телу нису примицали.

Сликали за „успомену"

Било је и неких који су забринуто погледали ка телу, али би после неколико секунди мирно продужили својим послом, очигледно важнијим од евентуалног спасавања нечијег живота. Један млади пар је био докон, па је уместо позива Хитној помоћи несвакидашњу слику „спаковао" у меморију мобилног телефона и затим се журно удаљио.

Прву људску реакцију наша екипа забележила је тек после 15 минута. Тада је непомичном новинару пришла апотекарка Биљана Нинковић. Нисмо дозволили да дуго буде у заблуди, а када је чула о чему се у ствари ради, била је огорчена на суграђане:

- Непојмљиво ми је да нико није пришао, наравно да нисам размишљала ни тренутка. Нема оправдања ни у страху, зна се шта је човечно и шта је дужност сваког од нас - рекла нам је ова савесна Новосађанка.

Радница киоска у близини, Ката Цеснак, није приметила тело док Нинковићева није пришла тражећи да зове Хитну помоћ.

- Баш сте ме препали, прво што ми је прошло кроз главу је да је човеку позлило, а сад ми је баш лакнуло - каже Цеснакова, која је у шали, после пола сата лежања, добацила нашем новинару: „Не вреди више да лежиш, само ћеш се прехладити."

Нешто касније тело младића успешно је ескивирало двадесетак путника који су изашли из крцатог аутобуса, али и раднице у оближњим продавницама, које су закључиле да се ради о „пијанцу ког не треба дирати". Корак даље је отишао један старији Новосађанин, који је практично прекорачио преко тела, а потом отишао да мокри иза оближње зграде. Очигледно је да свако мисли на своју муку. Тек нових 15 минута чекања, у којима је, како рече Биљана Нинковић „неко могао три пута да умре", уследила је друга, и последња, хумана реакција...

Срамоту Новосађана делимично је ублажила Нада Младеновић, која је изашла из аутомобила на паркингу, угледала тело, а онда претрчала сто метара и без околишања младићу опипала пулс.

- Шокирана сам да би у овом граду, који важи за фину и културну средину, један млад човек могао да умре док на стотине људи пролази поред њега и прави се да ништа не види. Каква срамота - није крила огорчење Нада, након што смо јој објаснили да су покушале да помогну само она и још једна суграђанка.

ПРЕСС
7283  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Август 16, 2011, 21:17:49
..Шта  још треба да се деси, па да макар неко у Србији реагује на оваква понижења!
7284  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Август 16, 2011, 21:14:31
Аутобусима забрањен улазак на КосовоАутобуси Ласте и Јединства враћени са прелаза Кончуљ

Аутобус Ласте са око 40 путника заустављен је на административном прелазу Кончуљ - Бела земља и није му дозвољен улазак на Косово. Референт за безбедност саобраћаја врањског аутопревозника "Јединство-Кавим" Милорад Арсић рекао је да је саобраћајна инспекција Косова јуче вратила два аутобуса који су из Врања кренули у 10.00 и 14.00 сати, док је трећи на линији Београд - Косовска каменица враћен са прелаза Бела земља синоћ око 21.00 сат.
Ластин аутобус саобраћа на редовној линији за Ранилуг и Шилово, последње село у српској енклави на два километра од Гњилана. Према речима директора "Ласте" Велибора Совровића, аутобус је из Београда кренуо јуче око 15 часова, а косовска полиција му на административном прелазу није дозволила да уђе у покрајину. Путници, међу којима је било жена и деце, телефоном су звали родбину и пријатеље тражећи помоћ и после два до три сата чекања, пребачени су приватним колима и комбијима до српских енклава, испричао је Совровић.

Он је навео да је припадник косовске полиције од возача тражио уверење из Приштине да "Ласта" може да обавља превоз на територији Косова и подсетио да ово није први пут да имају сличне проблеме. Прошле године су, како је објаснио, аутобуси "Ласте" на прелазу Кончуљ били заустављени али им је, ипак, на упорно инсистирање путника и возача дозвољен пролазак на Косово. Совровић је казао да се аутобус враћа за Бујановац где ће сачекати путнике и по реду вожње у 5.00 ујутро кренути за Београд.
"Аутобуси су Јединства из Врања враћени уз образложење саобраћајне инспекције Косова
да не поседују валидне дозволе косовског Министарства саобраћаја за превоз путника", рекао је Арсић. Према његовим речима, због тих проблема предузеће "Јединство-Кавим"
није данас имало ниједан полазак ка Косовском поморављу, а аутобус на линији Београд - Косовска Каменица ће саобраћати највероватније само до Бујановца.
"Путници који су се јуче налазили у нашим аутобусима, када им је забрањен улазак на Косово, пребачени су до прелаза Бела Земља одакле се свако даље сналазио", казао је Арсић. Он је навео да аутобусима "Јединство-Кавим" прелазак на прелазу Кончуљ - Бела Земља није био дозвољен ни у суботу.

РТВ Пинк
7285  Форум / Србија / Одг: Мост на Ади послато: Август 15, 2011, 21:04:34
И тако је ДС( читај власт) позвала грађане да шетају преко моста који није завршен,
који  још није пуштен у саобраћај, који није ни технички исправан за такво нешто!


Самим тим је она довеле у опасност безбедност свих тих људи који су били на мосту...


Активисти ДС су имали "радну обавезу" да шетају тим мостом, а неки и да се "гласно"
диве мосту.

Најсмешније ми је било када је једна девојка ускликнула

- Па ово је као у Рају!........ Зеленко
7286  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Август 15, 2011, 20:45:15
Печати без статуса

За Београд у преговорима са Приштином прихватљива су сва решења за проблем царинских печата која не задиру у статус Косова, рекао Борислав Стефановић. Користићемо једино печате са ознакама косовске царине, изјавила министарка за трговину и индустрију Косова Мимоза Кусари-Љиља.

Шеф преговарачког тима Владе Србије за преговоре са Приштином Борислав Стефановић изјавио је да печати косовске стране не смеју имати атрибуте државности и да морају бити статусно неутрални.

"На столу су сва остала решења која не задиру у статус. Имамо разне предлоге, али оно што је сигурно, то је да Београд не може да прихвати печат на коме пише "Република Косово - Царина", као ни било шта друго што има симболе државности. Исто тако, пратећа документација мора бити статусно неутрална", рекао је Стефановић.

Стефановић није желео да коментарише писање београдских медија о наводном предлогу Београда да се на административној линији са Косовом уведу двојни печати и навео да ће предлог Владе Србије о томе бити познат почетком наредног месеца.

„Видећемо почетком септембра какво решење ћемо наћи. У сваком случају, оно не сме да подразумева да печат има атрибуте косовске државности и пратећа документација треба да буде статусно неутрална. Све остале модификације тог приступа су могуће и остаје да уђемо у преговоре и решимо ту ствар", рекао је Стефановић.

Приштина не мења печате

Mинистарка за трговину и индустрију Косова Мимоза Кусари-Љиља каже да ће се на прелазима са Србијом користити једино печати са ознакама косовске царине.

"Једини печати који ће се користити на граничним прелазима су они са ознаком Царине Косово", изјавила је Мимоза Кусари-Љиља за КиМ радио у Чаглавици, реагујући на писање београдских медија о наводном предлогу Србије о увођењу двојних печата.

Косовска министарка је казала да такав предлог није прихватљив за косовску страну.

Мимоза Кусари-Љиља оценила је да је било у плану да се о царинским печатима разговара на самом старту преговарачког процеса у марту, али да је београдски тим „закомпликовао ситуацију и довео до данашњег стања на терену".

"Печати су били најлакши за дискусију. Међутим, београдска страна је искомпликовала ситуацију. Сада је сваки предлог неприхватљив за косовску страну. Печати царине Косова су једини печати који ће бити на граничним прелазима Косова", казала је косовска министарка.

Портпарол косовске царине Адриатик Ставиљеци изјавио је да на њиховом печату никада није ни писало "Царина Републике Косово".

Како преносе приштински медији, Ставиљеци је рекао да су "печат на којем пише само "Царине Косова" признале све државе Европске уније и друге европске земље, сем Србије и Босне и Херцеговине".

РТС
7287  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Август 15, 2011, 20:33:24
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=rZl-vdhAH5A" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=rZl-vdhAH5A</a>

Почео састанак Билера и Срба из села Прилужје

Командант Кфора Ерхард Билер и представници српског села Прилужје код Вучитрна почели су око 19.30 разговор о градњи моста преко реке Ситнице, којој се Срби из тог села противе.

У сали Дома културе у Прилужју присутно је између 300 и 400 мештана тог села у којем живи око 3.000 становника.

Мештани од команданта Кфора очекују да им објасни зашто је почела градња моста преко Ситнице чијим би отварањем њихово село, како тврде, било угрожено тако што би кроз Прилужје пролазило дневно и до 500 Албанаца из околних села.

РТС
7288  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Август 15, 2011, 20:06:55
Протест Срба у Прилужју

Срби у Прилужју протестовали због изградње моста преко реке Ситнице, којим би се спојила албанска села са магистралним правцем Приштина – Митровица. Срби против изградње моста, јер страхују за своју безбедност.

17.50
- Командант Кфора Ерхард Билер долази касно по подне у Прилужје.

Неколико стотина Срба у Прилужју протестовало је данас због почетка градње моста преко реке Ситнице, који ће повезати то село са неколико албанских села подно планине Чичевице.


Житељи Прилужја кажу да су против градње моста, јер страхују за своју безбедност, подсећајући да су пре рата, док је мост био у функцији, имали небројено проблема са Албанцима из Главотине и других села.

Решење проблема безбедности Срби очекују у разговору са Кфором и од њега траже додатне безбедносне гаранције.

Зоран Ракић, председник српске општине Вучитрн која је измештена у село Прилужје, рекао је КИМ радију да ће се протести одржавати свакодневно док се не пронађе решење. "Изградњом моста појачаће се саобраћај кроз село и тиме ће почети нови проблеми Срба", рекао је Ракић.

Са друге стране, председник косовске општине Вучитрн Бајрам Муњаку каже да ће, без обзира на протесте Срба, мост дугачак 110 метара бити изграђен, преносе приштински медији.

Данањши протест Срба обезбеђивали су косовска полиција и словачки контингент Кфора. Припремни радови за градњу моста почели су јутрос на обали реке Ситнице према албанским селима.

У Прилужју живи око 2.500 Срба, а у селима подно Чичавице неколико хиљада Албанаца. Поред Прилужја, на потезу између Приштине и Митровице остало је још неколико српских села.


РТС
7289  Форум / Разно / Одг: Софтвер који влада корисником послато: Август 15, 2011, 18:54:58
Без обзира на све, лично се не плашим за ЧОВЕКА, јер машина је машина, њу можеш
само  притиском на дугменце да елиминишеш из стварности, а.......човек остаје опет
у сопственом свету, у ком баш не може своје осећаје и мисли да тако једноставно
елиминише, притиском на било какво "дугме" у.... или, на њему.

Техника је много узнапредовала и  на неки начин се може "дириговати"
људским умом, али то је могуће само онда када човек то лично дозволи,
сад` да ли он то чинио свесно или не, е то остављам за размишљање!
7290  Форум / Разно / Одг: ТЕНИС:Српски тенисери, мечеви, победе, порази и.. послато: Август 15, 2011, 00:29:19
Ноле, историја је написанаПрви тенисер у историји који је успео да освоји пет Мастерса у сезони, Новак Ђоковић. Српски тенисер, најбољи играч света освојио је турнир у Монтреалу. Цех је у финалу платио Американац Марди Фиш, резултат 2:1. Два сата и 25 минута је било потребно да се савлада одлични Фиш. Наредни изазов за нашег тенисера је турнир у Синсинатију.

Новак Ђоковић још једном показао зашто је најбољи играч планете, зашто му нико није раван ове сезоне. Одлика најбољих је да побеђују и кад не пружају свој максимум и кад им не иде. Мучио се на свој сервис, много тога му није полазило за руком. Фиш је пропустио гомилу брејк шанси. Новак је у најтежим тренутцима смогао снаге нападао и успевао да осваја важне гемове. Противник је успео да освоји други сет, у неким тренутцима имао прилике да уради и нешто више. Ипак, број 1 му то није дозволио.

Оба тенисера су сигурна на старту. Прве брејк шансе, и то две везане, имао је Фиш. Новак не дозвољава изненађење на старту и осваја гем. Противник је сигурнији у овој фази меча. Лако осваја свој сервис и поново притиска сервис нашег тенисера и има нову брејк шансу. Уследило је изједначење, а пото и нова шанса за Фиша. Ново изједначење, и трећа брејк лопта. Ђоковић успева да се извуче и коначно осваја гем, који је трајао 10 минута, 3:2.

У наредном гему Новак узвраћа напад, и сада он има прву брејк шансу, користије и стиче предност. Потом Ноле осваја гем без изгубљеног поена, 5:2. Фиш је на коленима. Новак појачава и поново напада сервис противника, 0:40, три сет лопте. Друга је искоришћена, 6:2 у првом сету

На почетку другог сета Американац успева да после 30:0 стигне до брејк шансе. Међутим, Ноле игра своју игру, максимално концентрисан, прецизан осваја свој сервис гем. Уследио је мирнији период игре у коме оба тенисера освајају своје сервис, без брејк шанси.

При резултату 2:2, Фиш поново пропушта брејк прилике, изједначење, трећу брејк шансу Американац користи и води са 3:2. Фиш потом материјализује брејк. Американац је повратио самопоуздање, Ноле запао у мини кризу, ипак успева да одржи корак и не дозволи Американцу да стигне до новог брејка и потпуно се врати у меч.

Ђоковић појачава, притиска сервис противника, противник се брани снажним сервисом, наш тенисер успева да освоји брејк лопту, изједначење. Уследило је још једно изједначење после предности за Фиша, и Американац осваја свој сервис.

Новак губи стрпљење, све више греши и дозвољава противнику да освоји његов сервис без изгубљеног поена и реши сет у своју корист 6:3.

Фиш наставља са одличним сервисима и у трећем сету, стиже до 40:0, Новак успева да изједначи и освоји брејк лопту, изједначење. Нова брејк прилика за нашег тенисера, АС противника за изједначење. Трећа брејк лопта за Ђоковића одлази у неповрат. Фиш Успева да освоји свој сервис. Новак је сигуран на свој сервис.

При резултату 2:2, Новак поново долази до 0:30, а потом и до три везане брејк шансе. Овог пута успева да искористи прву и стигне до брејка предности. Потом Ноле материјализује брејк.

Ђоковић притиска сервис противника, опет има 0:30, Фиш успева да се одбрани и одвоји гем. Новак рутински приводи меч крају, искористивши четврту меч лопту на свој сервис, за коначних 6:4 у трећем сету.

Све титуле Новака Ђоковића

Званично најбољи тенисер света Србин Новак Ђоковић тријумфом на турниру мастерс серије у Монтреалу освојио је девети АТП трофеј ове сезоне, укупно 27. у каријери.

Ђоковић је до сада освојио три грен-слем титуле - Отворено првенство Аустралије у Мелбурну 2008. и 2011. и Отворено првенство Енглеске у Вимблдону 2011, а укупно 11 титула на турнирима мастерс серије.

Двоструки је освајач мастерс титула у Мајамију, Монтреалу, Индијан Велсу и Риму, а по једном је тријумфовао у Паризу, Мадриду и на мастерс купу у Шангају.Сви досадашњи трофеји Ђоковића:

2006: Амерсфорт, Мец

2007: Аделејд, Мајами, Есторил, Монтреал, Беч

2008: Мелбурн, Индијан Велс, Рим, Шангај

2009: Дубаи, Београд, Пекинг, Базел, Париз

2010: Дубаи, Пекинг

2011: Мелбурн, Дубаи, Индијан Велс, Мајами, Београд, Мадрид, Рим, Вимблдон, Монтреал...РТС

7291  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Август 15, 2011, 00:09:49
Обама предложио аутономију северног Косова

БЕОГРАД / БРИСЕЛ – Америчке демократе желе да остваре међународну дипломатску победу на Балкану тако што су наложили Европској унији да пронађу решење за север Косова, тврди извор „Правде” из Брисела.


Он наводи да се амерички председник Барак Обама, који је био кандидат Демократске странке САД за председника, налази у веома лошој позицији и да му је потребна међународна дипломатска „победа”.

- Обама веома лоше стоји како на међународном, тако и на домаћем плану. Пошто се за његовог мандата урушио финансијски систем САД, а није решио проблем настао у Либији, потребно му је решавање питања Косова како би вратио поверење. Америчка администрација наложила је да ЕУ предложи план за решавање питања северног Косова. Тај план, који је урадила ЕУ и предложила властима у Приштини и Београду, води се под именом „Ахтисари плус за север Косова”. Срби би, према том плану, на северу добили аутономију, која је мања од аутономије Републике Српске у оквиру Босне и Херцеговине – објашњава наш извор. Он додаје да би понуђени облик специјалне аутономије за север могао бити основа за компромис између Београда и Приштине.

- Српске општине на северу Косова могле би саме да одлучују, али опет не толико самостално као Република Српска. На тај начин Срби на северу добили би и део финансијске аутономије, јер би одређени проценат од царине на прелазима са Србијом ишао у њихове руке. Тело које ће одлучивати биће названо “регионални савет за север” и биће формирано на основу плана „Ахтисари плус”. Уколико би и овај предлог пропао, ишло би се на поделу – тврди извор „Правде”, који додаје да је немогуће направити мултиетничко Косово, јер је план интеграције севера вођен пуних 12 година без резултата.

Никола Јовановић, главни уредник часописа „Изазови европских интеграција”, рекао је да је Америка сила која има највећи утицај на косовске Албанце, али да не жели да директно учествује у решавању проблема.

- Она, у некој подели посла, контролише косовске Албанце, док ЕУ на неки начин сарађује са Србијом у овом дијалогу. Могуће је да се у некој мери амерички мотиви разликују од еврпских, тако да то објашњава зашто Американци у великој мери стоје иза косовских Албанаца, будући да имају важан утицај у овом дијалогу и да су на на неки начин дискретни – објашња Јовановић.

Xералд Галучи, бивши представник УН-а за север Косова, казао је да је више пута писао о могућем политичком решењу за север.

- Тај „Ахтисари плус” тицао би се аутономије за север, која би била већа од аутономије, која је исцртана у оригиналном „Ахтисаријевом плану”. То решење би значило очување статуса кво на северу, са локалном самоуправом која би фукционисала уз подршку Србије и без мешања Приштине, а истовремено повезујући север са целокупним правним и политичким оквиром Косова – казао је он.

Заменик премијера Ивица Дачић рекао је у изјави за „Правду” да он није упознат са плановима међународне заједнице у том погледу.

Стефановић: Север ће бити тема у решавању проблема

Шеф српског преговарачког тима Борислав Стефановић рекао је да оно што ће Србима омогућити да се осећају сигурно јесте да на КиМ постоји држава Србија и да на северу КиМ не постоје институције такозване државе Косово.

- Који модалитети и како ће се до тога доћи, остаје да се види. Постоје разне идеје које се пласирају у јавности. У овом тренутку то није тема, али је сигурно да ће север бити тема као један од најважнијих елемената решавања косовског проблема – каже Стефановић.

П. Ј. – П. Л. – Р. Б.Правда
7292  Форум / Економија / Одг: Србија (ни)ЈЕ пред сломом послато: Август 14, 2011, 15:39:47
Марже расту, монополи прете

Већина главних трговинских ланаца у Србији повећавала малопродајне марже у последње три године. Српском тржишту прети опасност јачања монополизације ако се нешто не промени у наредне две године, упозоравају аутори анализе рађена за потребе Комисије за заштиту конкуренције.

У последње три године већина главних трговинских ланаца у Србији константно је повећавала своје малопродајне марже.

Тако је, према подацима из анализе рађене за потребе Комисије за заштиту конкуренције, просечна малопродајна маржа "Делта Максија" 2008. године износила 20,82 одсто, 2009. године - 22,82 одсто, а прошле године 23,38 одсто.

У компанији "Идеа" такође је забележен раст. У 2008. године имала је маржу од 10,94 посто, у 2009. години 12,46, а лане 18,84 посто. Иначе, анализа је обухватила пословање тридесетак трговинских компанија.

На питање да ли би економско оправдање за повећање маржи требало тражити у поскупљењу енергената и инфлацији, аутори анализе оцењују да су и ти фактори имали утицаја, али да је пресудно било то што су у позицији да одређују услове.

Драгован Милићевић, аутор анализе каже да у Београду постоји неколико ланаца који држе комплетно тржиште, а у мањим местима има један до два.

"Ти велики ланцу су у позицији да диктирају набавке и да могу да одређују правила игре. Са укрупњавањем ће се та могућност повећавати уколико не дођу већи репрезентативнији ланци из Европе могуће је да ћемо ми улазити у зоне смањивања конкуренције и штета је највећа за потрошаче", каже Милићевић.

Губитке покривају потрошачи

У ситуацији када куповна моћ пада, трговци се обично одлучују за једну од две опције. Она, чини се, ређа, јесте да снизе цене, покушају да привуку што више муштерија и тако повећају промет.

Према подацима из поменуте анализе, међу онима који су се одлучили да смање марже је и "Меркатор".

"Да су предузете мере дале ефекте, говори и чињеница да је у прошлој години Меркатор С у Србији остварио приход од продаје у износу од 472 милиона евра, што представља раст од 12,2 одсто у динарском износу у односу на исти период прошле године, односно раст од 2,4 процента у еврима", каже Вељко Секулић.

Трговци се, међутим, чешће одлучују да повећају цене. Стручњаци понављају да им недовољна конкуренција то омогућава.

"Зато и јесте пожељна конкуренција јер она тера фирме да постану ефикасније, да уштеде на сопственим трошковима, да би имали нижу цену на тржишту, и на тај начин освојиле већи профит. Ако нема довољне конкуренције, ништа вас не тера да смањујете своје трошкове, већ их сваљујете на потрошаче", каже Дијана Марковић Бајаловић, експерт за право конкуренције.

Анализа показује да и овако повећан ниво марже не може да покрије трошкове пословања компанија.


РТС
7293  Форум / Разно / Одг: ТЕНИС:Српски тенисери, мечеви, победе, порази и.. послато: Август 14, 2011, 15:10:04
И вечерас да му сви пожелимо "СРЕЋНО", па да постане први тенисер на свету који је у једној календарској години освојио пет Мастерса.

Макар нечему да се радујемо, ако на свим другим животним пољима стрепимо и тугујемо!!!
 
7294  Форум / Разно / Одг: ТЕНИС:Српски тенисери, мечеви, победе, порази и.. послато: Август 14, 2011, 15:06:29
Ђоковић: Стрпљиво на Фиша

Мислим да ова бржа подлога савршено одговара стилу игре Мардија Фиша. Он је овде на турниру без већих проблема добијао мечеве, а сервирао је сјајно. Када играте против таквог тенисера треба држити концентрацију, бити стрпљиви и чекати шансу да се нападне његов сервис, рекао је Новак Ђоковић.

Ново финале чека Новака Ђоковића, који ће вечерас на турниру у Монтреалу играти против Американца Мардија Фиша. Светски број један наставио је серију победа и после Вимблдона, последња "жртва" био је Француз Жо Вилфред Тсонга, који је први вођству српког тенисера у другом сету од 3:0 предао меч. Претходно је први сет Ђоковић решио у своју корист резултатом 6:4.Јасно је да је Ноле и против Фиша велики фаворит, па се очекује и да на наредном мечу српски тенисер демонстрира врхунски тенис.

"Не верујем да ће се моја игра значајно променити. Играћу као што увек играм, агресивно са основне линије, користећи сваку прилику да идем на ударце.", рекао је Ђоковић.

Када је у питању противник Ноле је свесан да у финалу против Фиша неће имати лак посао.


"Мислим да ова бржа подлога савршено одговара стилу игре Мардија Фиша. Он је овде без већих проблема добијао мечеве, а сервирао је сјајно. Када играте против таквог тенисера треба држити концентрацију, бити стрпљиви и чекати шансу да се нападне његов сервис", нагласио је српски тенисер.

И Марди Фиш је потврдио да му бржа подлога савршено одговара.

"Добио сам доста мечева јер могу да играм различитим стиловима. Бржа подлога одговара савршено мом начину игре. На тврдој подлози моје кретање је прилично добро", рекао је Фиш.Ова два тенисера последњи пут су играли у марту у Мајамију када је Ноле савладао Фиша са 2:0, по сетовима 6:3, 6.1. Ипак српски тенисер наглашава да је овде ситуација промењена.

"Услови су различити. У Мајамију лопитца је одскакивала више а подлога је била спорија у односу на ову у Монтреалу", рекао је Ђоковић.

РТС
7295  Форум / Разно / Одг: ТЕНИС:Српски тенисери, мечеви, победе, порази и.. послато: Август 14, 2011, 15:01:03
Ноле у финалу

Новак Ђоковић је у финалу Монтреала. Француз Жоел Вилфред Цонга предао је меч полуфинала најбољем тенисеру света у тренутку када је Новак водио 1:0 у сетовима и 3:0 у другом сету.

Одлично је Новак одиграо први сет и почетак другог, али се Тсонга онда пожалио на повреду руке, није чак ни покушао да искористи медицинску помоћ, већ је предао меч.

У финалу, у недељу увече, Ђоковић се састаје са Мардијем Фишом. Уколико освоји Монтреал постаће први тенисер на свету који је у једној календарској години освојио пет Мастерса.

Мастерс у Монтералу игра се за наградни фонд од 2,43 милиона долара.

РТС
7296  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Август 14, 2011, 14:40:32

Скоро је "институција" звана председник Србије изјавио ,


"У случају напада на Косовску Митровицу Србија ће издати оштро саопштење!"


тако да, плашим се да, сем "оштрог САОПШТЕЊА" неће бити никакве друге помоћи.


7297  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Август 14, 2011, 14:33:16
Ако Албанци поново ударе очекујемо помоћ Србије

БЕОГРАД -

Начелник Косовскомитровачког управног округа Раденко Недељковић изјавио је да очекује помоћ Србије ако поново дође до употребе силе на Косову, али да верује да ће дијалог Србије и Косова септембра у Бриселу омогућити "колико-толико миран свакодневни живот".

Недељковић је за недељно издање листа "Политика" рекао да у преговорима са главнокомандујућим Кфора, генералом Ерхардом Билером "нисмо аминовали Тачијеве захтеве, али у тим данима то је било једино могуће и веровали смо једина могућа опција".

Недељковић сматра да се "Кфор од почетка ставио у службу самопроглашене државе Косова, а Билер у улогу Тачијевог цариника".

"Осим што не дозвољава пролаз ни те такозване хуманитарне пошиљке, он сада, мимо споразума, шаље Албанце, додатне снаге, у Ибарски Колашин и они несметано обилазе не само прелаз, већ су виђени и по врлетима Мокре горе", рекао је Недељковић објашњавајући да је договор био распоређивање 28 српских полицајаца и три Албанца.

На питање о томе колико верзија споразума постоји, Недељковић је казао да су постоје две верзије. Објаснио је да је на првом састанку представника Кфора и београдског преговарачког тима, усаглашено да на Брњаку и Јарињу буде Кфор, а у Брњаку припадници полиције који су радили 25. јула, уз присуство још тројица полицајаца албанске националности.

"Договорили смо се и да роба до 3,5 тоне без проблема пролази на административним прелазима, а сваки товар веће тежине од назначене, уз потврду коју би издавало Министарство за Косово и Метохију", објаснио је Недељковић.

Пошто је, како је рекао, већ наредног дана, на поновном састанку, Билер рекао да тај договор не важи, "нашли смо се у чуду и тек на наше велико инсистирање и неколико консултација договорено је ново виђење 5. августа када је споразум и усаглашен", казао је Недељковић.

Недељковић је казао да на северу Косова нестаје основних намирница, а привреди прети "потпуни колапс".

"Уколико се... настави са оваквим активностима Кфора, бићемо принуђени да поново поставимо барикаде на истим путним правцима, али и у делу где проценимо да су неопходне", упозорио је Недељковић.

Недељковић је рекао и да је већ тражио да "на северу Косова буду распоређени плави шлемови на линији разграничења Срба и Албанаца".

Влада Косова и међународна заједница треба да схвате да се "Косово не може силом интегрисати у институције Приштине", рекао је Недељковић и указао: "Уколико до насиља и употребе силе дође, држава Србија ће стати уз нас" и "свим расположивим средствима одбранити српски и неалбански народ на северу Косова".

"Верујем да ће дијалог у септембру разрешити многе наше проблеме и да ћемо се окренути колико-толико мирном свакодневном животу", рекао је Недељковић за "Политику".

РТВ
7298  Форум / Србија / Одг: Мост на Ади послато: Август 13, 2011, 22:26:21
Шетња жедних преко воде


У умоболним покушајима да своје потенцијалне гласаче увери у оправданост астрономских трошкова изградње моста преко Аде, београдски градоначелник Драган Дрвосек Ђилас упутио је плаћеним огласима у дневним издањима штампаних медија јавни позив грађанима да током викенда посете његово грађевинско чудо од пола милијарде евра

У плаћеном огласу за који је из градског буџета издвојено више од 50.000 евра, са сликом пилона у средини и насловом ”Посетите нови мост на Сави”, Дрвосек је своје поданике позвао да током предстојећег викенда посете његово грађевинско чудо како би се на лицу места уверили у “сложеност и значај” чудовишног подухвата. Ево шта је написано у Дрвосековој позивници вредној 50.000 евра:

"Драги Београђани, изградња новог моста преко реке Саве најзначајнији је и највећи пројекат у граду у последњих тридесет година. Пре четири дана успешно је завршено спајање моста и повезивање чукаричке и новобеоградске обале. Тим поводом, у суботу 13. августа и у недељу 14. августа, у периоду од 9 до 19 сати, град Београд је омогућио свим заинтересованим суграђанима да посете градилиште и прошетају новим мостом. Ово је несвакидашња прилика за све Београђане да пре завршетка радова разгледају мост и сагледају сложеност и значај овог у свету јединственог грађевбинског подухвата. Новом мосту моћи ће да се приђе са чукаричке стране из Радничке улице, а са новобегорадске из улице Савски насип. Добродошли!”

Поред до сада невиђене маркетиншке кампање помахниталог градоначелника Београда, за ту специјалну прилику успостављањена је и бесплатна привремена аутобуска линија М1 која ће саобраћати од општине Нови Београд до раскрснице улица Јурија Гагарина и Савски насип. Возила на тој линији ће саобраћати на 15 минута, а аутобуси ће користити уобичајена стајалишта. Занимљиво је да је због такозваног летњег реда вожње Градско саобраћајно предузеће смањило број возила у редовном саобраћају за званичних 24 процената (реално за читавих 50 одсто) због чега Београђани превоз често чекају и дуже од пола сата!

Истовремено Општина Нови Београд је за суботу најавила организовано прикупљање предлога грађана за име новог моста. Још пре отварања званичног конкурса ревносни ДС активист већ су преплавили интернет форуме својим предлозима. Сезону је отворио лично Борис Тадић предложивши да се мост зове по убијеном српском премијеру Зорану Ђинђићу и покојном градоначелнику Ненаду Богдановићу. Блиц је пренео да се међу званичним предлозима наводе и Београдска харфа, Харфа и Мост др Рајса, док су од раније у оптицају били предлози Павлов (по бившем патријарху), Дражин и Новаков, као оличење светог српског тројства – крста, каме и рекета! Међу предлозима су се нашли и следећи: Пантелија, Мост кредитног презадужења, Драган и Рамиз, Краљ Петар И, Мост Александра Вучића, Мост Краља Александра Обреновица, Митоман, Мост Лептира, Мост Пере Ложача, Жирафа, Свети Сава, Мост Николе Тесле, Мост Драгана Ђиласа али и Мост 400 милиона.

Пише: Марко Матић
7299  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Август 13, 2011, 22:05:32
Никада нећу заборавити ту, 2003. годину и тај 13.август!

Када се сазнало за тај ужасан злочин који се десио на Косову и Метохији,
на Тргу Републике,  поред споменика Кнез Михаила се окупило стотињак забринутих,
међу којима сам била и ја. Преко мегафона смо прозивали власт, полицију и Војску Србије,
тражећи да хитно реагују и да заштите грађане Србије на целој територији Републике Србије!

Пошто нас је полиција упозорила, да не може да се одржи скуп који није пријављен,
написали смо захтев полицији да нам одобри окупљање, а уједно смо послали
тадашњој телевизији "Политика" оглас, којим смо позвали грађане Београда да изађу
на Трг и да протестују против злочина који је почињен.

На запрепаштење свих нас, телевизија је одбила да нам објави оглас. Упитани, како
могу да објављују оглас НВО "жене у црном" речено нам је да су то  плаћени
огласи. Платили смо и ми, али није нам и поред тога било омогућено објављивање огласа,
само смо добили информацију, да ће нам бити враћен новац.

Да, било је то 2003.године у Србији, у Београду, на телевизији Политика.
Саопштено нам је да директор те телевизије не дозвољава да се један такав
оглас пусти.

Тај директор се зове Владан Алимпијевић и увек ћу се сећати тог имена, када
год се спомиње тај злочин, то окрутно убиство деце из Гораждевца.
Кад тад и тај директор ће МОРАТИ да да одговор, ЗАШТО је и он тада био саучесник
тог злочина!!!
7300  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Август 13, 2011, 21:03:09
Гораждевац: Осам година од убиства деце, криваца нема
 

У Гораждевцу обележено осам година од убиства и рањавања српских дечака док су се купали на реци Бистрици. Убице још увек нису пронађене иако очеви убијених дечака тврде да се зна ко је пуцао на њихову децу и ту информацију су пренели и Кфору.


У Гораждевцу обележено осам година од убиства двоје и рањавања четворо српске деце која су се купала у реци Бистрици код тог места на Косову, а да за тај злочин нико није одговарао.

Уз родитеље, рођаке и пријатеље , дечака, као и њихове другове који су преживели напад чији починилац није откривен, сећању на настрадале дечаке придружили су се и свештеници Српске православне цркве.

У Цркви Пресвете Богородице у Гораждевцу парастос је служио епископ рашко-призренски Теодосије, који је потом је на гробовима два малишана запалио свеће. 

Владика Теодосије рекао је да после осам година највише боли то што нису пронађени злочинци и убице деце која су се купала у реци, а којима су хици прекинули детињство.

Еулекс је крајем прошле године, услед недостатака доказа, затворио истрагу коју је по доласку на Косово преузео од Унмика.

Иван Јововић
(19) и Пантелија Дакић (12) убијени су из аутоматског оружја 13. августа 2003. године док су се купали у Бистрици. Ђорђе Угреновић (20), Богдан Букумирић (14), Марко Богићевић (12) и Драгана Србљак (13) тешко су рањени.

Нападачи на српску децу која су се купала на реци 500 метара од центра села, никада нису нађени упркос обећању тадашњег шефа Унмик полиције да ће "преврнути сваки комад земље како би нашао убице", а није помогла ни награда од милион евра коју је понудила мисија УН.

Унмик је после напада у Гораждевцу саопштио да је "непознат број људи из жбуња отворио ватру из 'калашњикова' на 50-ак деце и младих, већином Срба из гораждевачке енклаве".

Косовска полиција је у истрази саслушала 75 сведока, међу којима и рањене жртве напада и претресла 100 кућа.

Очеви убијених дечака тврде да се зна ко је пуцао на њих и да су то рекли и Кфору. Убиство деце осудили су домаћи и страни званичници, а тим поводом одржана је и хитна седница Савета безбедности УН.

У Гораждевцу данас живи око 750 Срба, трећина броја од пре 1999. године.

Убиство у Гораждевцу спада у један од четири највећа злочина над Србима од доласка међународне мисије у Покрајину. Убице су остале некажњене као и у три остала злочина - у Старом Грацком, Обилићу и код Подујева.

У Старом Грацком убијено је 14 жетелаца, у Облићу породица Столић, а код Подујева 12 путника аутобса Ниш експреса који је дигнут у ваздух.

Смедиа
Странице: 1 ... 144 145 [146] 147 148 ... 153
Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!