forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Јануар 19, 2020, 20:30:49


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


  Прикажи поруке
Странице: 1 ... 145 146 [147] 148 149 ... 151
7301  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Август 01, 2011, 00:18:20
Цитат
Реџепи: Представници Владе србије су илегално на северу Косова. "Могуће њихово хапшење и протеривање у Србију", рекао Реџепи Тањугу.


Да видимо и то Молим? Шокиран
7302  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Август 01, 2011, 00:15:16
Стефановић и Богдановић ипак на Косову

Представници Владе Србије Борко Стефановић и Горан Богдановић ушли на Косово и разговарали са тамишњим Србима, иако им, претходно, Кфор на контролном пункту Јариње није дозволио да уђу на север Косова. Раније вечерас за путнички саобраћај отворени прелази Брњак и Јариње. Више стотина Срба и даље на блокадама.

Реџепи: Представници Владе србије су илегално на северу Косова. "Могуће њихово хапшење и протеривање у Србију", рекао Реџепи Тањугу.

00.25 - Богдановић и Стефановић ушли на Косово и разговарали са тамошњим Србима.

22.50 - Шефу преговарачког тима Београда Бориславу Стефановићу и министру за КиМ Горану Богдановићу, није дозвољен прелаз преко пункта Јариње.

21.55 - У изјави за РТС, Борислав Стефановић и Горан Богдановић поздравили су потез Кфора да се отворе прелази Јариње и Брњак и, у директном укључењу, изразили уверење да је то почетак решавања проблема на северу Косова.

21.35 - Административни прелаз Јариње отворен је око 21.30, потврдио за РТС министар Горан Богдановић.

19.30 - Косовски министар унутрашњих послова Бајрам Реџепи сматра да би долазак високог званичника ЕУ Роберта Купера у Београд и Приштину требало да убрза разговор две стране, како би дијалог био настављен што пре, а не у септембру.

19.05 - Административни прелаз Брњак код Зубиног Потока отворен је вечерас око 18.30, након што је тај пункт на путу Косовска Митровица - Рибариће посетио командант Кфора Ерхард Билер.

18.21 - "Надамо се да ћемо моћи да уђемо на Косово", рекао Стефановић и додао да неће користити алтернативне правце. Ако не буду могли да уђу на Косово вратиће се у Београд и покушаће да се сутра састане са Робертом Купером, додао Стефановић.

16.25 - Борислав Стефановић  и Горан Богдановић упутили су се на север Косова иако од представника Кфора нису добили никакве гаранције да ће моћи да пређу преко Јариња или Брњака, сазнаје РТС.

Шеф прегпварачког тима Србије Борко Стефановић и министар за Косово и Метохију Горан Богдановић ушли су на север Косова и разговарали са тамошњим Србима, иако их амерички војници из састава Кфора, на пункту у Јарињу, свега неколико часова раније нису пустили да уђу на север Косова.

Богдановић је у изјави Тањугу рекао да су он и Стефановић допутовали касно вечерас на север Косова и да ће у току дана разговарати са људима који се налазе на барикадама, али и да очекује и наставак разговора за командантом Кфора Ерхардом Билером.

Одмах после објављивања вести да су Стефановић и Богдановић ушли на север Косова, косовски министар полиције Бајрам Реџепи изјавио је да су представници Владе Србије илегално на северу Косова и да је могуће њихово хапшење и - како каже - "протеривање у Србију".

Заустављени на Јарињу


"Министарство унутрашњих послова Косова није дало дозволу званичницима Владе Србије да бораве на Косову", рекао је Тањугу Реџепи.

Претходно, Богдановић и Стефеновић су се на пункту Јариње, на којем им амерички војници из састава Кфора нису дозволили да нставе пут на север Косова, задржали двадесетак минута.

"Војници су објаснили да имају наређење од предпостављених да на Косово и Метохију на овом прелазу не пуштају високе званичнике из Србије који се претходно нису најавили и добили одобрење од власти у Приштини", рекао је Богдановић Танјугу.

Богдановић и Стефановић оценили су вечерас да је отварање прелаза Јариње и Брњак, први корак у постизању трајнијег договора, који би омогућио уклањање барикада на путевима.

Отварање административних прелаза је први корак у стварању једног трајнијег договора, рекао је Стефановић непосредно по доласку на прелаз Јариње.

Ово решење је привремено, рекао је Стефановић у укључењу за РТС са пункта Јариње, и навео да ће се у сваком случају тежити томе да се постигне договор да стање буде онако како је било у трајном смислу што ће истог момента повући уклањање барикада.

Раније вечерас, за путнички саобраћај, најпре је отворен прелаз Брњак.

Портпарол Кфора Ханс Дитер Вихтер рекао је да је прелаз Брњак отворен пошто се у општини Зубин Поток побољшало безбедносно стање. Срби су наставили са блокадом путева који воде ка административним прелазима.

Косовски министар унутрашњих послова Бајрам Реџепи сматра да би долазак високог званичника ЕУ Роберта Купера у Београд и Приштину требало да убрза разговор две стране, како би дијалог био настављен што пре, а не у септембру.

Спровођење Декларације о Косову


Срби са севера Косова провели су ноћ на барикади у месту Рударе у општини Звечан, где се окупио већи број грађана него претходних ноћи. Окупљени на барикадама затражили су да се обмах почне са спровођењем Декларације о Косову коју је усвојила Скупштина Србије.

Председник општине Зубин Поток Славиша Ристић је на импровизованој конференцији за новинаре одржаној на барикади, пренео закључке Штаба за ванредне ситуације четири општине са севера Косова, наводећи да се на барикадама брани Резолуција 1244 и да је то последња линије одбране те резолуције.

"Уколико овде посустанемо и дозволимо да Кфор и такозване косовске институције инсталирају царине и албанску полицију на административним прелазима, бојим се да ћемо изгубити шансу да одбранимо Резолуцију 1244", истакао је Ристић.

Ристић је у име Штаба и грађана који четврти дан дежурају на барикадама, позвао посланике српског парламента, државно руководство, министре, председнике политичких партија да дођу на барикаде.

Снабдевање севера Косова намирницама из централне Србије потпуно је онемогућено. Већ трећи дан хлеб и млеко из Рашке не стижу у Лепосавић и Косовску Митровицу. Неке пекаре из Рашке одлучиле су да бесплатно допремају хлеб и пецива Србима са севера Косова, а како кажу, наћи ће начине да то и учине.

Војници Кфора нису током ноћи обилазили барикаде, али су јутрос стигли у оклопним возилима до барикада, где су се кратко задржали.

Реч је о припадницима словеначког контингента Кфора, који су стигли са четири оклопна возила и два оклопна возила немачког контигента Кфора. Они су дошли на 200 метара од барикада које су Срби поставили, али су се убрзо вратили назад.

Припадници Кфора и Еулекс полиције поставили су рано јутрос контролни пункт у селу Јагњеница на путу Звечан-Зубин Поток где врше детаљну контролу возила робе и путника.

На овом путном правцу који је главна веза за Србе између ове две суседне општине постављено је десетак возила Еулекса и Кфора.

На барикади у месту Зупче, на путу Косовска Митровица-Рибариће, у општини Зубин Поток, ноћ је протекла мирно. Барикаде, које су постављене на путу према прелазу Јариње, синоћ су појачане.

Од јутрос је блокиран и правац између Бањске и Лепосавића код места Балабан.

Срби на барикадама истичу да ће ту остати док се ситуација на административним прелазима са централном Србијом на северу покрајине не врати у стање које је било пре него то су специјалне јединице Косовске полиције РОСУ покушале да заузму прелазе Јариње и Брњак.

Страх од несташице лекова


Руководство Здравственог центра у Косовској Митровици упозорило је да уколико се не отворе прелази на северу Косова и не омогући снабдевање лековима, медицинском опремом, као и транспорт болесника у клиничке центре у централној Србији, Косову прети хуманитарна катастрофа.

Директор митровачког Здравственог центра доктор Милан Јаковљевић истакао је, на конференцији за новинаре, да болници прети недостатак кисеоника, неких медикамената, бензина, хране за болеснике и техничке воде.

Гол за отворене прелазе


Срби са севера Косова организовали на прелазу Јариње код америчког пункта, перформанс - фудбалску утакмицу на којој су учествовали играчи са жутим тракама око руке.

Судија је носио црни појас око очију и таблу на којој пише "судија-Еулекс-Кфор". Капитени тимова, симболично су разменили хлеб и млеко.

Такмичари су носили таблу "Goal for open borders" (Гол за отворене прелазе).


РТС
7303  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Август 01, 2011, 00:08:51
Све више ће да буде и оваквих ситуација, не само на Косову и Метохији,...

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=1a3t2kXD9MM" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=1a3t2kXD9MM</a>

Обезбеђење министра Богдановића напало Србе у Лепосавицу
7304  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 31, 2011, 08:26:26
Многи чланови владе и посланици су невољно прекинули своје годишње одморе,
да би присуствовали ванредној седници Скупштине. Вероватно су се већ брже боље
вратили на своје удобне лежељке на познате светске дестинације, а да при том нису ни
помислили да један део српског народа има жуте траке на рукама и да хода у круг
ограђен бодљикавом жицом.
При том и хране понестаје.........................ТРАГЕДИЈА!
7305  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 31, 2011, 08:16:45
На помолу катастрофа на Космету: Срби без ХРАНЕ

Блокада - Роба из Србије не долази већ три дана, нема залиха хлеба и млека... Одлучно - Упркос несташицама Срби чврсто држе барикаде на путевима, Кфор избегава инциденте


Блокада административних прелаза на северу Космета изазвала је несташицу прехрамбене робе у продавницама на северном Косову, због чега Србима који ту живе прети озбиљна хуманитарна катастрофа. Услед Кфорове блокаде на прелазима Јариње и Брњак роба из Србије не долази већ скоро три дана.

Највећи проблем задају несташице хлеба и млека, а већ се осећају и први скокови цена на пијацама. Како нам каже Гојко Миливојевић из Звечана, нико на северу Косова није очекивао овакав расплет догађаја, због чега трговци нису унапред спремили залихе хране.
Народ не одустаје

- Хране нам већ понестаје. Снабдевамо се млеком из Рашке и Краљева, баш као и хлебом. Млека нема, а хлеб за сада у малим количинама спремају локални пекари. Народ, ипак, не одустаје од својих права, биће и даље на барикадама док се не врати стање пре интервенције албанских специјалаца - каже Миливојевић.

Срби са севера Косова и даље чврсто држе барикаде у месту Рударе код Звечана, у Зупчу код Зубиног Потока и у близини административног прелаза Јариње код Лепосавића. Како је рекао начелник Косовскомитровачког округа Раденко Недељковић, грађани су одлучни да не дозволе возилима међународне мисије да се крећу овим делом покрајине.

- Без обзира на претње Кфора да ће употребити силу и пробити барикаде, протестоваћемо до испуњења наших легалних и легитимних захтева да се на прелазе Брњак и Јариње врати стање које је било пре одлуке Приштине да специјалне јединице РОСУ преузму та два пункта. Нећемо дозволити да ниједан део Кфорових јединица прође кроз барикаде. Будући да имају хеликоптере којима превозе Албанце, царинике и полицију, хеликоптерима могу и да достављају храну својим војницима - казао је Недељковић.
Кфор: Применићемо силу

Кфорови транспортери јуче су неколико пута обилазили барикаде у Рудару, на којима је око 300 људи. Командант Кфора Ерхард Билер рекао је да његови војници морају да имају слободу кретања и да ће они пролазити свим путним правцима, а ако у томе буду спречавани, примениће силу јер су за то овлашћени. Билер је, како је рекао, одлучио да одустане од уклањања барикада, иако му „није лако пала" одлука да повуче своје јединице, али да је то учинио у корист грађана Звечана. То, како је рекао, не мења његову одлучност да делује против екстремиста.

- Данас сам одустао од насилног пролаза јер знам да су се међу грађане умешале радикалне и екстремистичке структуре, које су чак биле и наоружане. Одлучио сам се у корист грађана Звечана. Не желимо никога да повредимо - истакао је Билер после разговора са шефом београдског преговарачког тима Борком Стефановићем.

Билер је казао да је Кфор преузео административне прелазе због безбедносне ситуације, те да је на Јарињу стациониран само Кфор, док на Брњаку има и косовске полиције која „помаже у контроли путника".

Бранко Нинић, председник општине Лепосавић, каже за Пресс да позива међународну заједницу да што пре пронађе решење, како би се избегла катастрофа, а грађани који живе на северу Косова могли нормално да се снабдевају храном и водом.
Свадба у Рудару

- Кфор овде очигледно ради у интересу Приштине. Грађани су се организовали и не одустају од намере да се мирним путем изборе за права која су им гарантована Резолуцијом 1244, каже Бранко Нинић.

У Рудару је јуче организована свадба, а младожења је младу из Рашке довео споредним сеоским путевима којима се заобилазе прелази. Срби су јуче организовали заједничко гледање преноса ванредног заседање Скупштине Србије преко видео-бима, као и финале СП у ватерполу.


Срби са жутим тракама око руку

На прелаз Јариње, који је ограђен бодљикавом жицом, јуче је дошла група од око стотину Срба и носећи жуте траке око руку отишла на око десет метара од америчких војника који контролишу прелаз. Американци су их оружјем упозорили да не прилазе, а Срби су подигли руке и пред америчким војницима целивали икону Огњене Марије. Саобраћај на пункту Јариње блокиран је већ 26 сати, а амерички војници јуче ником нису дозволили пролазак. Са прелаза је враћено чак и возило званичника Унеска.

С друге стране, окупљени Срби јуче су аплаузом поздравили пољске припаднике Кфора који се налазе на брегу изнад административног прелаза, пошто су у неколико наврата протеклих дана спречили албанске полицајце из јединице РОСУ да се спусте хеликоптером и преузму контролу границе.


Вељко Миладиновић 
7306  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 31, 2011, 07:50:51
Срби и даље држе блокаде

Косовска Митровица -- Срби у месту Рударе код Звечана и даље држе у блокади путни правац ка јужном делу Косовске Митровице и тамо ће остати до јутра, кажу локални званичници.


Начелник косовскомитровачког округа Раденко Недељковић изјавио је да се блокаде појачавају" и да сада на барикадама у Рудару има око 500 људи.

Како је објаснио, косовски Срби одлучни су у намери да ту остану због "незваничних најава да би Кфор могао у јутарњим часовима да покуша да пробије блокаду". Ноћ протиче мирно.

Срби такође држе у блокади и магистрални пут Косовска Митровица- Рибариће према административном прелазу Брњак у месту Зупче у општини Зубин Поток.

Кризни штаб четири општине северног дела Косова одржао је састанак у суботу на коме је упозорено да затварање прелаза Брањак и Јариње може озбиљно да угрози снабдевање севера Покрајине намирницама и лековима


Кфор је у суботу два пута обишао барикаде у Рудару на којима је тада било око 300 људи, укључујући и челнике општина са севера и државног секретара Оливера Ивановића.

Командант Кфора Ерхард Билер јуче је након вишесатних разговора са представницима Владе Србије одлучио да одустане од уклањања барикада.

Јариње и Брњак Кфор од петка држи затворене након инцидената који су се дешавали претходних дана пошто су у понедељак увече специјалне јединице РОСУ покушале да преузму та два прелаза.

Бета
7307  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 31, 2011, 01:22:34
Скупштина: Усвојена Декларација о Косову

Скупштина Србије усвојила је ноћас, после 11-часовног заседања, Декларацију о актуелној ситуацији на Косову и Метохији. Овај документ подржало је 179 од 207 народних посланика.


Скупштина Србије усвојила је ноћас Декларацију о актуелној ситуацији на Косову и Метохији. Од 207 народних посланика, 179 је подржало документ, а 18 није, док су остали били уздржани или нису гласали.

Предлог Декларације: Осуда насиља, мирно решење за кризу

Предлогом Декларације о Косову, који су ноћас усагласиле владајуће и већина опозиционих странака, осуђује се насиље на Косову. Овим документом се, такође, позива на дијалог и на мирно решење кризе изазване одлуком приштинских власти да преузму административне прелазе на северу покрајине. Опширније ОВДЕ

Халими неће гласати за декларацију о Косову
Једини представник Албанаца са југа Србије у Скупштини Риза Халими рекао је данас током расправе у парламенту да неће подржати владин предлог декларације о кризи на Косову.S media
7308  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 31, 2011, 01:10:36
Предлог Декларације: Осуда насиља, мирно решење за кризу

Предлогом Декларације о Косову, који су ноћас усагласиле владајуће и већина опозиционих странака, осуђује се насиље на Косову. Овим документом се, такође, позива на дијалог и на мирно решење кризе изазване одлуком приштинских власти да преузму административне прелазе на северу покрајине.


Посланици Скупштине Србије ноћас су усвојили предлог Декларације о Косову. Овим документом осуђује се насиље на Косову и позива на дијалог и на мирно решење кризе изазване одлуком приштинских власти да преузму административне прелазе на северу покрајине.

Предложеном Декларацијом, парламент позива међународну заједницу да осуди сваки једнострани акт који угрожава успех дијалога Београда и Приштине.

Тим документом, о којем траје расправа у парламенту, Влада се обавезује да донесе конкретан и свеобухватан план за случај погоршања стања на Косову.

Против Декларације је био представник ДС С због тога што није прихваћен амандман те странке о томе да се преговори Београда и Приштине не воде под окриљем ЕУ већ УН. Посланици ЛДП-а нису били на седници Одбора за Косово и Метохију на којој је усаглашен текст
Декларације.

С медиа портал преноси целовит текст предлога Декларације о којем би парламент требало да се изјасни у току ноћи:

- Полазећи од Резолуције Народне скупштине Републике Србије од 26. децембра 2007, 25. јула 2007, 14. фебруара 2007. и 21. новембра 2005. у којима су утврђена начела и смернице спровођења државне политике Републике Србије у односу на Косово и Метохију

- Имајући у виду реалну опасност по суверенитет и територијални интегритет Републике Србије, која проистиче из једностраног проглашења независности Косова и Метохије од стране привремених институција самоуправе у покрајини

- Стављајући до знања свим међународним чиниоцима да Републике Србија, поштујући Повељу УН и свој Устав, има право и обавезу да се легалним средствима супротстави оваквом могућем развоју догађаја


- Изражавајући своју спремност да и у постојећој ситуацији, у којој се угрожава суверенитет и територијални интегритет државе, Република Србија допринесе мирном и споразумном решавању овог питања на основу начела и норми међународног права и свог Устава

- Руковођени неопходношћу континуитета јединствене државне политике и бранећи част и достојанство свог народа који легитимно и демократски представља


Текст Декларације

На основу члана 99 тачка 7 Устава Србије и члана 8 став 1 Закона о Народној скупштини Народна Скупштина Републике Србије доноси Декларацију:

1. Народна скупштина Републике Србије констатује да су привремене институције у Приштини насилно покушале да промене реално стање на терену, изврше додатни притисак на Србију и суштински пониште Резолуцију Савета безбедности УН 1244.

2. Народна скупштина Републике Србије са посебном забринутошћу констатује да поједине међународне мисије распоређене на Косову и Метохији на основу одлука или уз овлашћење УН неким својим активностима крше оквире утврђене Резолуцијом СБ УН 1244 и тиме угрожавају права и опстанак српског становништва и интересе Репиблике Србије на подручју Косова и Метохије.

3. Народна скупштина Републике Србије утрђује да такве активности, представљају грубо кршење међународног права, а пре свега Повеље УН, Завршног акта из Хелсинкија и Резолуције СБ УН 1244. Таквим актима и активностима непосредно су угрожени суверенитет,
територијални интегритет и уставни поредак Републике Србије.

4. Народна скупштина Републике Србије захтева од Владе Републике Србије да предузме неопходне мере за доследно поштовање Резолуције СБ УН 1244 од стране свих међународних мисија на Косову и Метохији.

5. Народна скупштина Републике Србије осуђује свако насиље на Косову и Метохији и позива да се криза настала једностраним актом Приштине реши мирним путем.

6. Имајући у виду наведене чињенице Народна скупштина Републике Србије утврђује оквир деловања државних органа и других јавних чинилаца у одбрани суверенитета, територијалног интегритета и уставног поретка Републике Србије:
а) Одбрана легитимних интереса Републике Србије и народа на Косову и Метохији као интегралном делу Републике Србије, под привременом управом УН, представља приоритет државних институција и свих јавних чинилаца у држави, све док не буде усвојено компромисно решење овог питања у складу са Резолуцијом СБ УН 1244.

б) Народна скупштина Републике Србије подржава Владу Републике Србије да настави дијалог који се води са Приштином са циљем да изнађе решења за конкретне проблеме грађана на Косову и Метохији, као и да дође до трајног компромисног решења.
Народна скупштина позива међународну заједницу да осуди сваки једнострани акт који угрожава успех дијалога који се води између Београда и Приштине.

в) Обавезује се Влада Републике Србије да од међународних мисија захтева да, у складу са својим мандатом и оквирима датим Резолуцијом СБ УН 1244, не дозволе једностране активности привремених институција у Приштини којима се угрожава мир, стабилност, могућност
изналажења компромисног решења и мења постојеће стање на терену.

г) Обавезује се Влада Републике Србије да донесе конкретне мере усмерене на настављање свих активности институција Републике Србије на територији Косова и Метохије у условима додатних опструкција и притисака привремених институција самоуправе и дела међународне заједнице.

д) Посебно се обавезује Влада Републике Србије да у свим околностима које би могле наступити учини све што може на заштити живота и имовине, права и слобода грађана покрајине, а посебно српског и другог насиљем угроженог становништва.

ђ) Обавезује се Влада Републике Србије да донесе конкретан и свеобухватан план мера које ће бити предузете у свим областима њених надлежности за случај погоршања стања на Косову и Метохији.

е) Обавезује се Влада Републике Србије да редовно, најмање једном у три месеца, извештава Народну скупштину Републике Србије о развоју догађаја у вези са Косовом и Метохијом и спровођењу овде наведених активности и мера за заштиту суверенитета, територијалног интегритета и уставног поретка Републике Србије.

7. Ову декларацију објавити у Службеном гласнику Републике Србије.


Бета
7309  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 30, 2011, 20:54:44
Управо сам добио вест: Претпоставља се да ће се шиптари скупити на мосту, да би одвукли Србе са барикада...

Одакле си добио ту вест?

Друг који иначе студира на Космету је тренутно доле, па јавља како стоје ствари на терену...

А иначе је у Лепосавићу и брат Владан из Двери, чији извештај можете послушати овде:
http://www.dverisrpske.com/sr-CS/za-dveri/vladan-glisic/izvestaj-01.php


Хвала ти за ову информацију!
7310  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 30, 2011, 20:51:31
Не знам да ли пратите заседање Скупштине, али прво што може да се уочи је полупразна
скупштинска сала што је велика брука и говори о озбиљности самих посланика,
па самим тим и о ономе о чему се расправља.

Друго што ми се не допада што се расправља о Декларацији о кризи на Косову,
значи, на крају ће да се усвоји нека "Декларација", а не "Резолуција" која по мени
има далеко јачу тежину, јер...

Ресолуција – (лат. resolutio), представља одредбу,
одређивање, намеру, одлучност, одлуку.., да све што се десило, догодило,
да се исто од носиоца власти и политике верификује и призна Резолуција је
акт, политички и државно обавезујући!


Декларација - (лат. declaratio ), представља објаву,
а може значити и допуну уговорима и она ни по чему није обавезујућа.

Што значи, да

реч декларација јесте објава, текст који нешто декларише тј. објављује.
Резолуција је текст који обавезује! У томе се разликују ова два појма и термина.


Мислим да је и ово ПОДВАЛА коју и кроз срспки парламент спроводе носиоци
садашње власти!!!
7311  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 30, 2011, 20:35:26
Управо сам добио вест: Претпоставља се да ће се шиптари скупити на мосту, да би одвукли Србе са барикада...

Одакле си добио ту вест?
7312  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 30, 2011, 03:24:05
Цитат
Primer ti je sprega Taci - Mimoza, Taci pali Mimoza smiruje


..а са српске стране, Тадић - ко Молим?
7313  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 30, 2011, 02:50:24
Мислиш да су направили све ово само да би преговори на релацији Београд-Приштина успели?
7314  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 30, 2011, 02:39:07
Тотална блокада на северу Косова


Срби остали без хране и лекова!

Кфор јуче потпуно блокирао прелазе Јариње и Брњак. На северу Косова већ понестају лекови и санитетски материјал, а и залихе хране су при крају. Уколико се у најскорије време не постигне политички договор о слободном протоку робе из Србије, око 70.000 Срба могло би постати жртве хуманитарне катастрофе, кажу у Лепосавићу и Косовској Митровици.

- У овом тренутку смо већ остали без газе, завоја, игала и осталог санитетског материјала. Залихе лекова се полако топе и процењујемо да ће и њих нестати до наредне седмице. У продавницама је остало још нешто робе од пре, а храна за бебе већ понестаје - изјавила је синоћ за „Ало!“ Ива Недељковић, директорка дома здравља у Лепосавићу.
На Јарињу, амерички Кфор је јуче док није потпуно затворио пут око 15 часова детаљно претресао грађане, а о пролазу робе није било ни речи.
- Ниједна намирница из Србије не може да уђе на Косово. Све то говори да су нам што пре потребни озбиљни политички разговори Београда и Приштине, а не само технички, како се до сада говорило. Оваква ситуација не сме предуго потрајати јер су већ почеле несташице хране и лекова. Залихе су врло ограничене и велико је питање колико људи могу издржати у режиму тоталне блокаде - рекао нам је Оливер Ивановић, државни секретар у Министарству за КиМ.

Према извештајима са лица места, јуче је на прелазу Брњак, где се заједно са Кфором налази и косовска гранична полиција, уведена забрана преласка робе из Србије, чиме је одсечен и последњи канал за снабдевање косовских Срба.


Око 15 часова, тај прелаз је блокиран и за грађанство.
Адријатик Ставиљеци, портпарол косовске царине, КИМ радију је казао да се реципрочне мере за увоз робе из Србије засад спроводе успешно.
- Одлука владе Косова о забрани увоза српске робе спроводи се 100 одсто - рекао је Ставиљеци. Пропуштају са само камиони са робом који су кроз Србију прошли у транзиту и за чију робу се може доказати да нема порекло из Србије - нагласио је он.

 Ало вести


7315  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 30, 2011, 00:45:42
Колико у овој фотографији има симболике!

Погледајте и остале  ОВЕ слике, нарочито ону где
Наши Срби ГОЛОРУКИ, седе на улици, телима чувају прелаз...а иза леђа им они наоружани шиптарски помагачи
7316  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 30, 2011, 00:31:58
Сада би заправо прави корак био да чланови Скупштине и Владе оду у Косовску Митровицу и тамо одрже ванредне седнице, показујући народу да су у потпуности са њима, и да по Уставу имају пуно право да бораве на српској земљи!!Браво!
К`о да ми читаш мисли. Зато сам мислила да би било добро да се народ окупи сутра и да им то лично
поручи, ако треба, да их натера, јер
место српском парлемнту је сада на Косову и Метохији!!!
7317  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 29, 2011, 23:56:39
Он као да има амнезију,....одакле сада овај преокрет, од "хулигана"...."српских националиста",...па сада

"албански криминалци",...ово је неки нови моменат Превртање очима
7318  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 29, 2011, 23:54:27
Тадић: Албански криминалци запалили Јариње?

Борис Тадић изјавио да је могуће да су криминалне структуре из Приштине одговорне за паљење прелаза Јариње. Дијалог Београда и Приштине ће бити настављен када се стање на административним прелазима Брњак и Јариње врати у оно пре кризе, рекао председник Србије.


Председник Србије Борис Тадић изјавио је данас да није немогуће да су за паљење Јариња одговорне криминалне структуре на Косову и Метохији, не само међу Србима, него и међу Албанцима са Косова и Метохије, а те структуре имају снажне везе са естаблишментом у Приштини.

"То наравно знају све међународне истражне институције, сви они који се баве борбом против организованог криминала, борбом против шверца наркотика, јер све је то на неки начин повезано и организовани криминал и такве врсте екстремних политичких активности, не само на Косову и Метохији него свугде на свету", рекао је Тадић у интервјуу за Б92.

Тадић је рекао да треба пажљиво испитати ко је дао инструкцију да се тај прелаз запали.

Председник Србије је такође рекао да ће дијалог Београда и Приштине бити настављен када се стање на административним прелазима Брњак и Јариње врате у стање пре кризе и пре интервенције снага РОСУ. 

Кад је реч о паљењу прелаза Јариње, Тадић је нагласио да Србији није било у интересу да се тако нешто деси, јер је након паљења административног прелаза Јариње међународна позиција Србије ослабљена истог трентука.

По његовим речима, исти људи који су запалили Јариње претукли су и српске новинаре, а Србија се у овом случају понашала конструктивно и одмах осудила вандалски чин.

Тадић верује да ће сутрашња седница Народне скупштине допринети смиривању ситуације.

Председник је упозорио и да све што се дешава на северу Косова има последице по читав Западни Балкан.

Тадић је оштро говорио и о улози америчког амбасадора у Приштини Кристофера Дела у последњим дешавањима на северу Косова јер он свакако има највећи утицај на власт у Приштини.

Он је додао да би било благотворно када амерички амбасадор у Приштини не би давао изјаве које подстичу сукобе и који подстичу Приштину на агресивне реакције.

На крају читавог овог процеса јасно видети ко је имамо какву улогу, и изразио жаљење због погибије албанског полицајца, истиче председник.

Председник Србије истиче да администрација у Приштини не доноси такву врсту одлука, као што је слање специјалних јединица РОСУ на админситративне прелазе на северу Косова самасотално нити ће их убудуће доносити самостално.

Дијалог који је до сада вођен између Београда и Приштине је у кризи, каже Борис Тадић и поручује да ће он бити настављен оног тренутка када се ствари врате на ситуацију пре акције РОСУ.

Председник Србије истиче и да нема никакве дилеме да Приштини није стало до дијалога.

Поводом онемогућавања министру спољних послова Србије Вуку Јеремићу да учествује синоћ на консултацијама Савета безбедности УН, Тадић је рекао да је то био покушај да се спречи да се чује глас Србије.

"Намера је била да се спречи да се чује глас Србије. Сада за Приштину није делотворно да Србија изнесе свој став", оценио је председник Србије.

Он је поновио да Србија неће пристати ни на какву промену на северу Косова, нити на било какве уцене везане за европске интеграције.

На питање какав ће бити одговор ако се пред Србију постави као услов признање Косова за улазак у Европску унију, Тадић је рекао да ће одговор бити не.

Тадић је навео и да многима у Приштини одговара заоштравање ситуације, и то онима који би "желели да покажу свој такозвани патриотизам у складу са типичном балканском политиком која подразумева да су сукоби и насиље једина гранација да неко добије статус поузданог националног радника и великог патриоте".

Смиривање ситуације одговара демократским и проевропским снагама у Срибји које би желеле да ми решавамо проблеме Косова и Метохије али и да истовремено напредујемо ка чланству у ЕУ, закључио је председник Србије.

Танјуг

7319  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 29, 2011, 23:47:05
Па зар се толерише то да на српској територији, странац упери ОРУЖЈЕ у
владине  службенике,...а ИНСТИТУЦИЈЕ српске ЋУТЕ Молим?
7320  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 29, 2011, 23:44:19
Стефановић и Богдановић прошли кроз Јариње

Горан Богдановић и Борислав Стефановић прешли прошли пролаз Јариње и вратили се у Србију. Када су пришли прелазу припадници Кфора репетирали пушке и рекли им да се врате назад.Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић и Борислав Стефановић, шеф преговарачког тима Београда у дијалогу са Приштином, прешли су око поноћи административни прелаз Јариње и ушли у централну Србију.

Стефановић се најпре пешице упутио ка прелазу, а амерички војници Кфора су репетитали пушке и повикали: "Вратите се назад!".

Војници Кфора су прво померили препрелу од бодљикаве жице и после претреса аутомобила српских званичника дозволили им након 30 минута да пређу административни прелаз Јариње, који је од четвртка затворен и проглашен забрањеном војном зоном.

Стефановић и Богдановић присуствоваће данас седници Скупштине Србије о ситуацији на Косову и Метохији.

Бета
7321  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 29, 2011, 20:50:58

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=xjz2JiAAWIM" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=xjz2JiAAWIM</a>
7322  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 29, 2011, 18:48:41
Нико се не може назвати "ХУЛИГАНИМА" ко је уклонио оно што не припада Србима,
а то је вештачка граница између српског народа!

Председник Србије се на овакав начин, прозивајући део српског народа који не жели
те ГРАНИЦЕ, ставио на страну Шиптара и њихове жеље да одвоје Косово и Метохију од
остатка  Србије!!!
7323  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 29, 2011, 11:14:44
Седница Скупштине о Косову у суботу

Београд -- Седница Скупштине Србије на којој ће се расправљати о ситуацији на Косову биће заказана највероватније за суботу, рекла је председница парламента.

Одржавање седнице затражила је Влада Србије, а претходно ју је тражио и део опозиције који међутим није успео да скупи довољно потписа за њено заказивање.

Славица Ђукић Дејановић јутрос је рекла да у њен кабинет још није стигао захтев Владе за одржавање ванредне седнице, али је додала да има уверавање да ће тај захтев добити до 10 часова.

Она је раније ексклузивно за Б92 рекла да ће Влада до преподнева доставити предлог тема:

"Влада је најавила да ће предлог тачке дневног реда за ванредну седницу доставити ујутро, у том случају бих ја у року од 24 часа већ могла да закажем седницу Скупштине, што значи да би смо могли већ да у суботу радимо по тој тачки", казала је она.

Председница Скупштине каже и да након смиривања ситуације на Косову, очекује да се преговори Београда и Приштине наставе.

"Мислим да ће бити још преговра на ту тему. Искрено се надам да ће критеријум веће објективности поштовати сви након тих преговора", рекла је Славица Ђукић Дејановић.
б92


У суботу требају сви СРБИ да дођу пред Парламент и да и они изгласају "НАРОДНУ СРПСКУ РЕЗОЛУЦИЈУ"
7324  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 29, 2011, 10:59:06
Ноћ на Косову протекла без инцидената

Саобраћај на Јарињу се одвија нормално, Срби и даље прате ситуацију. Командант Кфора данас наставља разговоре са представницима Србије. На Савету безбедности три сталне чланице спречиле обраћање Вука Јеремића


09:05 НОЋ НА КОСОВУ ПРОТЕКЛА БЕЗ ИНЦИДЕНАТА

КОСОВСКА МИТРОВИЦА - Ноћ на Косову протекла је мирно и без инцидената, након што су јуче касно после подне без успеха завршени разговори представника српских власти и командата Кфора Ерхарда Билера и његове одлуке да административне прелазе Јариње и Брњак стави под контролу Кфора и прогласи их забрањеним војним зонама.

Председник општине Лепосавић Бранко Нинић рекао је Тањугу да је ноћ протекла мирно, без икаквих проблема и да се саобраћај на административном прелазу Јариње, над којим је у четвртак увече контролу преузео Кфор, одвија нормално.

Грађани општине Лепосавић и даље се налазе на прелазу Јариње у циљу праћења ситуације и спречавања да Кфор постави косовске полицајце и царинике на тај прелаз.

Због проглашења прелаза забрањеним војним зонама којима је забрањен приступ, мештани Лепосавића се налазе на десетак метара од америчких војника Кфора, који контролишу возаче и возила која пролазе на том пункту.

"Очекујемо нове информације на основу којих ћемо одлучити о даљим корацима", рекао је Тањугу Нинић, додајући да ће Срби свакако бити мирни.

Председник скупштине општине Зубин Поток Славиша Ристић казао је да је до данас у подне остављено време команданту Кфора да консултује своје претпостављене да би се знало "да ли је дефинитивно Кфор окупациона или безбедносна снага, која треба да чува ред и мир".

И у случају да се добије негативан одговор то "неће бити потоп и пораз, већ ће отворити очи грађанима да знају шта да раде даље", казао је Ристић, истакавши да ће српски живаљ остати да живи на Косову.

Билер данас током дана треба да настави разговоре са представницима Владе Србије Борком Стефановићем и Гораном Богдановићем о функционисању административних прелаза Јариње и Брњак, на северу Косова.

Јучерашњи разговори представника Владе Србије са Кфором о функционисању та два административна прелаза нису успели.

Стефановић је синоћ саопштио да је Кфор је изашао из оквира свог мандата, односно Резолуције 1244, што је за Србе неприхватљиво и додао да Србија тражи да се врати стање на прелазима на пређашње стање како би се дала шанса дијалогу Београда и Приштине.

"Договорили смо се да се састанемо поново, јер постоји могућност да неко у команди Кфор и НАТО схвати да је ово јако лоша ситуација за мир и стабилност, мировни преговарачки процес и људе који овде живе", рекао је синоћ Стефановић који је нагласио да га охрабрује то што у ЕУ не постоји подударност са ставовима НАТО.

Богдановић и Стефановић су оценили да Кфор очигледно помаже у спровођењу одлука власти Приштине, које покушавају да наметну такозвану независну државу Косово.

Они су истакли да је Кфор и даље опредељен да обезбеди присуство косовске царине на оба прелаза, што је за Београд неприхватљиво.

Билер је објаснио да Кфор има налог да помаже и подржава власти у Приштини у спровођењу својих одлука, те да је дужан да подржава и косовску полицију

вечерње Новости
7325  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 29, 2011, 10:01:19
Цитат
Председница Скупштине каже и да након смиривања ситуације на Косову, очекује да се преговори Београда и Приштине наставе.

Њој је изгледа свеједно или јој је сасвим нормално да Србија настави преговоре и после нечега оваквог:

И командант Кфора Ерхард Билер и представници Еулекса истакли су да Кфор извршава наредбе Владе Косова
7326  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 29, 2011, 09:56:14
Седница Скупштине о Косову у суботу

Београд -- Седница Скупштине Србије на којој ће се расправљати о ситуацији на Косову биће заказана највероватније за суботу, рекла је председница парламента.

Одржавање седнице затражила је Влада Србије, а претходно ју је тражио и део опозиције који међутим није успео да скупи довољно потписа за њено заказивање.

Славица Ђукић Дејановић јутрос је рекла да у њен кабинет још није стигао захтев Владе за одржавање ванредне седнице, али је додала да има уверавање да ће тај захтев добити до 10 часова.

Она је раније ексклузивно за Б92 рекла да ће Влада до преподнева доставити предлог тема:

"Влада је најавила да ће предлог тачке дневног реда за ванредну седницу доставити ујутро, у том случају бих ја у року од 24 часа већ могла да закажем седницу Скупштине, што значи да би смо могли већ да у суботу радимо по тој тачки", казала је она.

Председница Скупштине каже и да након смиривања ситуације на Косову, очекује да се преговори Београда и Приштине наставе.

"Мислим да ће бити још преговра на ту тему. Искрено се надам да ће критеријум веће објективности поштовати сви након тих преговора", рекла је Славица Ђукић Дејановић.
б92
7327  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 29, 2011, 09:51:24
Богдановић и Стефановић: Преговори нису успели

Представници Србије и Кфора нису се синоћ договорили јер су команданти међународних снага саопштили да ће извршавати одлуке Владе Косова о административним прелазима Брњак и Јариње, изјавио министар за Косово Горан Богдановић.

"На жалост, после дугог и на моменте мучног састанка нисмо дошли до договора. Разговоре настављамо у петак. И командант Кфора Ерхард Билер и представници Еулекса истакли су да Кфор извршава наредбе Владе Косова", рекао је Богдановић.

Шеф преговарачког тима Србије Борислав Стефановић рекао је да ће преговори бити настављени, али да су мале шансе за успех. "Нисмо успели да се померимо са позиција на којима смо били. Кфор нам је рекао да има налог команде да извршава одлуке владе у Приштини, што је за нас неприхватљиво", рекао је Стефановић.

"Наставићемо разговоре, шансе за позитиван исход су веома мале, нарочито после паљења Јариња", рекао је он.
   
Пантић: Блокираћемо све путеве на северу

Председник Општине Косовска Митровица Крстимир Пантић изјавио је синоћ после састанка с представницима Владе Србије да није постигнут договор како ће проблеми на северу Косова бити решавани. "Оценили смо да је ситуација лоша и тражили од Борислава Стефановића да прекине разговоре са Ерхардом Билером", рекао је Пантић после састанка са Стефановићем и Богдановићем.

Према његовим речима, Стефановић мора да контактира Београд и да добије инструкције шта ће даље да раде. "Ја сам му рекао да је три дана био на Косову, да ништа није урадио и да би било боље да није ни долазио", рекао је Пантић.

"Стефановић се сложио са оним што смо му рекли, али је истакао да то за државу није прихватљиво. Ми ћемо радити како мислимо да треба, а они нека кажу да држава не стоји иза нас", додао је Пантић.

Према његовим речима, Срби ће блокирати све путне правце на северу Косова на 24 сата, тако да ниједно возило Кфора, Еулекса и полиције неће моћи да прође. "Ако на силу покушају да разбију блокаде, ми ћемо својим телима штитити барикаде", рекао је Пантић и додао да ће он и председник општине Звечан Драгиша Миловић ако треба бити први који ће лећи испред возила Кфора.
   
Влада тражи седницу Скупштине о Косову

Влада Србије тражи хитну седницу Скупштине Србије о Косову, а председница Парламента Славица Ђукић-Дејановић каже да би седница могла бити одржана у суботу.

Славица Ђукић-Дејановић је рекла да Владин захтев није стигао у Скупштину, али да га очекује ускоро и да би седница могла бити одржана у суботу. “У року од 24 сата од момента кад званично добијем захтев сазваћу седницу”, рекла је она.

Бета
7328  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 29, 2011, 08:17:38
Која бре Скупштина Косова?

Шиптари траже од њихове наводне владе да настави да "ОСТВАРУЈЕ УСТАВНА И ЗАКОНСКА ОВЛАШЋЕЊА
НА ЦЕЛОЈ ТЕРИТОРИЈИ КОСОВА"


Где си председниче Србије да нам поново изрецитујеш песмицу о државном СУВЕРЕНИТЕТУ И ИНТЕГРИТЕТУ
Републике Србије?
ЗАШТО  српска скупшина не изгласа РЕЗОЛУЦИЈУ у којој ће се захтевати примена уставних овлашћења
на целој територији Србије?

ИМА ли Србија Устав и шта  у њему пише, Тадићу Молим?


Председниче Србије да ли си ти ову ЗАКЛЕТВУ положио?„Заклињем се да ћу све своје снаге посветити очувању суверености и целине територије Републике Србије, укључујући и Косово и Метохију као њен саставни део, као и остваривању људских и мањинских права и слобода, поштовању и одбрани Устава и закона, очувању мира и благостања свих грађана Републике Србије и да ћу савесно и одговорно испуњавати све своје дужности.“

Док у Београду пљушти киша, отворило се небо, све до малопре је грмело, размишљам и немам мира, КАКО ли је нашем народу САДА на Косову и Метохији!

А председник Србије мирним сном СПАВА, СПАВА и ВЛАДА, СПАВАЈУ и ОРУЖАНЕ СНАГЕ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ,
а изгледа да спава и један део народа!

7329  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 29, 2011, 08:13:17
Приштина резолуцијом тражи власт на целом Косову?!

ПРИШТИНА - Скупштина Косова усвојила је резолуцију којом обавезује косовску владу да оствари уставну власт на целој територији земље.

Резолуција која је претходно била усаглашена на нивоу шефова посланичких група истиче да Скупштина Косова подржава уставно право институција Косова да спроведу уставност и законитост на целој територији земље. "Скупштина се залаже да институције Косова у потпуности и на целој територији земље остварују реципроцитет у односима са Србијом", наводи се у резолуцији.

Скупштина је такође позвала међународну заједницу да подржи косовске институције у успостављању реда и мира на целој територији Косова и истовремено позива све грађане, без обзира на националну припадност да сачувају мир, омогуће остваривање уставног поретка и владавину закона.

У резолуцији се од косовске владе захтева да настави да остварује уставна и законска овлашћења на целој територији Косова.

Агенција БЕТА


7330  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 29, 2011, 04:36:16
Цитат
Након захтева америчког војника, министар за Косово и Метохију Горан Богдановић и шеф преговарачког тима Београда Борислав Стефановић апеловали су на грађане да не пружају отпор ако којим случајем дође до уклањања барикаде.

"Захтев" америчког војника ми делује као наговештај управо да ће врло брзо да се деси
то уклањање барикада, а ови представници српске власти као да су њихови
курири.

Ево, у ово време, Београд, са свим српским институцијама спава МИРНИМ сном.

Има ли ко да прогласи ВАНРЕДНО стање, ....може ли народ да то уради?
7331  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 29, 2011, 02:54:09
Остају барикаде- "штите их телима"

Косовска Митровица, Зубин Поток
-- Нема договора о решавању проблема на северу Косова, рекао Крстимир Пантић, председник Општине Косовска Митровица након састанка са представницима Владе Србије.

"Оценили смо да је ситуација лоша и тражили од Борислава Стефановића да прекине разговоре са Ерхардом Билером, командантом Кфора", рекао је Пантић.

Према његовим речима, Стефановић мора да контактира Београд и да добије инструкције шта ће даље да раде.

"Ја сам му рекао да је три дана био на Косову, да ништа није урадио и да би било боље да није ни долазио", рекао је Пантић.


"Стефановић се сложио са оним што смо му рекли, али је истакао да то за државу није прихватљиво. Ми ћемо радити како мислимо да треба, а они нека кажу да држава не стоји иза нас", додао је Пантић.

Према његовим речима, Срби ће од вечера блокирати све путне правце на северу Косова у трајању од 24 сата, тако да ниједно возило Кфора, Еулекса и полиције неће моћи да прође.

"Уколико на силу покушају да разбију блокаде, ми ћемо својим телима штитити барикаде", рекао је Пантић и додао да ће он и председник општине Звечан Драгиша Миловић ако треба бити први који ће лећи испред возила Кфора.

Ситуација на сверу Косова тренутно је мирна, хеликоптери надлећу тај део покрајине, али нема инцидената.


Барикаде према прелазу Брњак

Иако су амерички војници из састава Кфора тражили од мештана Зупча да омогуће слободу кретања, барикаде које су Срби поставили у овом селу нису уклоњене.Барикаде се налазе на магистралном путу који од Косовске Митровице води према прелазу Брњак.

Амерички војници су раније у току дана уклонили једну мању барикаду која је била постављена на овом истом путном правцу и од Срба који су се затекли ту затражили да уклоне барикаде.

“Ово је незаконито, пут мора бити ослобођен" , рекао је амерички војник Србима у Зупчу након обраћања представника Владе Србије мештанима који су се налазили на овој барикади.

Након захтева америчког војника, министар за Косово и Метохију Горан Богдановић и шеф преговарачког тима Београда Борислав Стефановић апеловали су на грађане да не пружају отпор ако којим случајем дође до уклањања барикаде.

Срби из Ибарског Колашина и вечерас су на овој барикади и како кажу узнемирава их само повремено надлетање хеликоптера Кфора.

Магистрални пут Косовска Митровица – Рибариће у месту Зупче у општини Зубин Поток блокиран је након што је Кфор јуче својим превозним средствима на Брњак довео косовске царинике и пограничну полицију.

До Рибарића се може доћи једино заобилазно, путем који води из Звечана.

Бета, Танјуг
 
7332  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 29, 2011, 02:33:35
Шта практично значи забрањена војна зона 

БЕОГРАД - Војни аналитичар Александар Радић изјавио је вечерас, поводом одлуке НАТО-а да административне прелазе Јариње и Брњак прогласи за забрањене војне зоне, да су у складу са прописима ангажовања међународних снага правила понашања у таквом случају на терену поверљива и подразумевају широк облик интервенција.

"С једне стране то је врло важан политички чин, који треба да има ефекта на смиривање политичке ситуације, али конкретно о мерама неће нико да говори пошто би на тај начин открили како је организована њихова одбрана", појаснио је Радић.


Оно што је важно за онога ко, евентуално, покуша да изазове нове нереде, је то што је правилима створена могућност за широк облик интервенција у зависности од процене јединица на терену, односно, како прецизира Радић, природе њиховог задатка на заштити граничног прелаза.


"Правило ангажовања остављамо по страни, она су поверљива. Оно што је извесно је да нико не сме да приђе граничном прелазу, а оно што каже човек у униформи мора бити извршено", каже војни аналитичар.


Како је додао, међународне снаге су у више наврата ограничавале кретање становништва и то је искуство које је постојало на теренима Босне, а касније и Косова.

Такве мере су, подсећа, употребљаване на местима где су стациониране базе, тамо где су били важни објекти међународних снага од политичког и војног значаја и у неколико инцидената у тренутку када се спроводила нека конкретна акција.


"Није ништа неуобичајено, али овог пута има посебну тежину јер се треба да произведе одређени ефекат - мир. То је заправо један нормалан начин ангажовања оружаних снага на терену. Очигледно да ће Кфор доносити одлуке у складу са ситуацијом на терену, њихов задатак је потпуно јасан - спречити наставак нереда", каже Радић.


Наравно, додао је, тешко је предвидети шта све може да се деси у пракси и због тога ће од команданата батаљона и командира чета зависити које ће конкретне мере бити предузимане у одређеним ситуацијама.


"У сваком случају, нових демонстрација и нових паљевина неће бити и у оквиру тога примена силе биће одређена у складу са угрожавањем имовине припадника Кфора од, евентуалних, нападача. То је једна врло сензибилна игра у којој увек постоји ризик да ли ћете отићи предалеко, или бити 'мекши' у инцидентним ситуацијама", закључио је Радић.

Блиц вести
7333  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 29, 2011, 02:24:24
Верује ли неко у ово Молим?

"Паљење је наредио бос који се бави кријумчарењем акцизне робе"


Да није тужно, било би смешно.!!!

Па, како то, Тадић рече да су "хулигани" Превртање очима
7334  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 29, 2011, 02:22:45
Српски шверцер са Косова наредио паљење Јариња

Напад и паљење административног пункта Јариње на северу Косова, према обавештајним подацима српске полиције и безбедносних служби, организовао је Србин, локални бос криминалне групе која се бави организованим кријумчарењем дроге и шверцом акцизне робе, ексклузивно сазнаје “Блиц”.


Паљење је наредио бос који се бави кријумчарењем акцизне робе

Поменути локални бос је одраније познат српској полицији, и то по најтежим кривичним делима. Због шверца дроге био је хапшен 2003. године, а две године касније због крађе аутомобила.


- Од тада је ушао у озбиљан нарко-бизнис и у шверц акцизне робе, поготово нафте, којом се у овом делу илегално тргује на тоне - каже извор „Блица” упознат са криминалним досијеом овог мафијашког боса. Напад је вероватно организовао како би закомпликовао ситуацију на прелазима јер му не одговара постављање само албанских граничника и цариника.

Блиц
7335  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 29, 2011, 00:29:58
Војска Србије и Кфор о Косову

Стање на Косову и у Копненој зони безбедности била је тема разговора представника Војске Србије и представника Кфора. Војска појачано обезбеђује административну линију и будно прати дешавања на терену, рекао заменик начелника Генералштаба.

Заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал Милан Бјелица разговарао је, на нишком војном аеродрому, са замеником команданта Кфора генералом Марком Сероном о стању на Косову и у Копненој зони безбедности.


"Заменик команданта Кфора упознао је генерала Бјелицу са активностима које Кфор предузима за нормализацију стања на Северу Косова и Метохије и обезбеђење мира и сигурности на целој територији Косова и Метохије", наводи се у саопштењу Војске Србије.

Реч је, како се наводи, о ванредном састанку на високом нивоу Заједничке комисије за спровођење Војнотехничког споразума, коју чине комисија команде Кфора и комисија представника снага безбедности Србије.

"Генерал Серона рекао је да Кфор остаје спреман и одлучан да обави своје задатке и посебно истакао значај сарадње Војске Србије и Кфора на спречавању дестабилизације стања дуж административне линије с КиМ", наводи се у саопштењу.

Генерали Војске Србије и Кфора разговарали су о стању безбедности на Косову и у Копненој зони безбедности "у светлу недавних догађаја на административним прелазима Рудница и Табалије".

Бјелица је рекао да Војска Србије "појачано обезбеђује административну линију и будно прати дешавања на терену" и додао да очекује да Кфор остане неутралан.

Према његовим речима, насиље је неприхватљиво, а Војска Србије остаје привржена мирном решавању проблема.

РТС
7336  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 28, 2011, 19:15:18
Da li je rezolucija 1244 u Ustavu?

Ако си мислила на Устав Републике Србије,...није!
7337  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 28, 2011, 18:21:21
Кфор излази из оквира 1244

Шеф преговарачког тима Београда Борислав Стефановић изјавио да Кфор излази из оквира Резолуције 1244. Стефановић рекао да он и министар Горан Богдановић нису задовољни исходом разговора и да ће се они сутра наставити.


Шеф тима Београда у дијалогу с Приштином Борислав Стефановић изјавио је вечерас после састанка са командантом Кфора да је исход "разговора лош" и да Кфор излази из оквира свог мандата.

"Јасно је да Кфор излази из оквира Резолуције 1244", рекао је Стефановић у разговору с мештанима села Зупче, где је стигао осдмаг после састанка с командантом Кфора Ерхардом Билером у Зубином потоку.

Он је додао да се чини да неко из међународне заједнице покушава да подржи одлуке из Приштине.

Стефановић је рекао да су разговори били тешки и дуги, и да он и министар Горан Богдановић нису задовољни исходом, те да ће сутра наставити разговоре.

Билер је раније изјавио да Кфор контролише и Брњак и Јариње, те да на Косову за њега постоји само једна полиција са једном командом, те да он мора да је подржи и да јој да подршку уколико то полиција од њега захтева.

(Тањуг)
7338  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 28, 2011, 18:16:46
Ништа не слути на добро,....него се само "одрађује" оно што није могло НАТО бомбама!

Следи наставак.....иде се на РУШЕЊЕ Резолуције 1244 или како они то благо кажу
"замена Резолуције, неком другом Резолуцијом",..а пошто  Резолуција 1244
гарантује СУВЕРЕНИТЕТ државе Србије,..е то је она КОЧНИЦА...зато....
7339  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 28, 2011, 17:59:56
....и............ШТА то онда значи Молим?
7340  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 28, 2011, 17:59:20
Јеремић непожељан на седници СБ

Консултације у УН о Косову без шефа српске дипломатије


На затвореним консултацијима поводом ситуације на Косову учествоваће само представници 15 земаља чланица Савета безбедости УН, изјавио је портпарол Мисије Немачке и председавајуће СБ УН Александар Еберл

"Савет безбедности ће саслушати извештај Одељења за мировне операције (УН) на затвореним консултацијама, након расправе о другим питањима", рекао је Еберл у изјави за агенцију Бета.

На питање да ли ће консултацијама присуствовати и министар спољних послова Србије Вук Јеремић, Еберл је рекао да ће у консултацијама учествовати само 15 чланица Савета.

Србија је пре два дана затражила од Савета безбедности УН да одржи хитну седницу поводом ситуације на северу Косова, због чега је Јеремић допутовао у Њујорк.

Јеремић је у среду увече за Радио-телевизију Србије изјавио да су се две сталне чланице Савета оштро супротставиле српском захтеву да се сазове хитна седница о ситуацији на Косову.

"Две сталне чланице су се томе оштро супротставиле, прећено је и ветом, али тај отпор је савладан и састанак ће бити одржан упркос њиховом противљењу, али у форми консултација затворених за јавност", резигнирано је констатовао Јеремић.

вести
7341  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 28, 2011, 16:13:30
четвртак, 28. јул 2011, 08:12 -> 17:04


Прелазно решење за Јариње

Административне прелазе Јариње и Брњак обезбеђују војници Кфора, према ноћашњем договору представника Србије и команданта међународних снага. Ноћ и јутро, после синоћњих нереда, протекли мирно.

17.05 - После два сата преговора између српских и званичника међународне заједнице о прелазима, стране још нису близу решења, јавља агенција Бета.

16.26
- Српски производи не улазе на Косово, чак ни преко прелаза на северу, тврди косовска царина. 

15.45 - Косовски министар унутрашњих послова Бајрам Реџепи изјавио је да ће бити покренута истрага у вези са паљењем прелаза Јариње на северу Косова.

15.43 - Влада Србије усвојила је закључак да се појача комуникација МУП Србије и Еулекса и Војске Србије и НАТО-а на Косову.

15.19 - Скупштина Косова усвојила је резолуцију којом обавезује косовску владу да оствари уставну власт на целој територији земље. Покрет Самоопредељење затражио увођење ванредног стања.

15.00 - Косовски премијер Хашим Тачи поручио је на ванредној седници косовског парламента, да ће "по сваку цену" на северу Косова и Метохије бити успостављен ред и закон.

14.30 Горан Богдановић и Борислав Стефановић састали су се са командантом Кфора Ерахрдом Билером у Зубином Потоку како би пронашли трајно решење за насталу кризу на северу Косова.

09.56
- Младић српске националности повређен синоћ у Штрпцу, када су га напале и претукле три особе.

На административним прелазима Јариње и Брњак данас је мирно. На пунктовима се налазе војници Кфора, који контролишу саобраћај. Ноћ у Косовској Митровици и на северу Косова и Метохије протекла је мирно.

Представници Владе Србије Горан Богдановић и Борислав Стефановић састали су се са командантом Кфора Ерахрдом Билером у Зубином Потоку како би пронашли трајно решење за насталу кризу после покушаја специјалних снага Косовске полиције да преузму административне прелазе.

Прелаз Јариње је отворен само за пролаз аутомобила, пошто, због штете која је нанета паљењем, већа возила не могу да пролазе. Приватни аутомобили се пуштају да прођу, али само на сопствену одговорност.

По преузимању контроле над пунктовима, Кфор је наставио да размешта трупе на северу Косова. Стационирање припадника међународних снага договорено је као прелазно решење након што је у среду увече група маскираних особа молотовљевим коктелима запалила објекте на Јарињу.

Председник општине Зубин Поток Славиша Ристић је, агенцији Бета, рекао да се на прелазу Брњак налазе јаке снаге Кфора, 11 припадника пограничне Полиције Косова, као и четири цариника албанске националности.

Цариници не контролишу возила, али јесу на том пункту "што је за Србе неприхватљиво", рекао је Ристић. Срби су, због тога, блокирали пут Косовска Митровица-Рибариће у селу Зупче.

Према ноћашњем договору шефа преговарачког тима са Приштином Борислава Стефановића и министра за Косово и Метохију Горана Богдановића са командантом Кфора Ерхардом Билером контролу на прелазима преузеле су међународне снаге.

"Упркос врло неповољној ситуацији у коју су нас довели екстремисти паљењем Јариња, добили смо чрврсте гаранције да никаквих упада специјалних јединица косовске полиције неће бити и да неће бити покушаја довођења албанских службеника на административни прелаз", изјавио је Стефановић.

Разговори представника Владе Србије и команданта међународних снага биће настављени данас, како би се дошло до трајног решења кризе настале после покушаја специјалних снага Косовске полиције да запоседну те прелазе.

Прелаз демолиран и запаљен


Група од око 50 младића, са фантомкама на главама, напала је синоћ око 19 сати прелаз Јариње, демолирала га и запалила. Они су дошли из правца Косовске Митровице, затражили од окупљених да се удаље од пункта, а потом почели да га руше и пале објекат на прелазу.

После баченог молотовљевог коктела, багер са оближњих барикада наставио је да руши кућице на прелазу. Потом се чула и рафална паљба, за коју се претпоставља да су је отворили припадници Кфора на које су изгредници бацили молотовљев коктел.

Још није утврђено ко стоји иза вандалског напада на Јариње. Власти Србије, на најексплицитнији начин, одбациле су оптужбе Приштине да је тај инцидент инспирисан из Београда.

Криза на северу Косова и Метохије изазвана је ненајављеном акцијом специјалне јединице Косовске полиције РОСУ у ноћи између понедељка и уторка, чији је циљ било запоседање прелаза Брњак и Јариње које су до тада контролисали полицајци српске националности.

Локални Срби одговорили протестима и блокадом путева, а представници Владе Србије, министар за Косово и Метохију Горан Богдановић и шеф преговарачког тима Београда Борислав Стефановић, већ трећи дан готово непрекидно преговарају са командантом Кфора.

Привремене косовске власти покушај размештања специјалаца на административним прелазима правдају жељом да спроведу ембарго на увоз робе из Србије и обезбеде функционисање косовских институција на читавој територији покрајине.

РТС
7342  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 28, 2011, 15:48:47
Да ли је знао............ Молим? Молим? Молим?
7343  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 28, 2011, 15:48:23

Кабинет: Тадић није знао за акцију

У кабинету председника Србије демантовано је да је предсеник Тадић био упознат са акцијом косовских специјалних јединица на прелазима Јариње и Брњак.


Писање приштинског "Зерија" да је председник Србије Борис Тадић био упознат са акцијом косовских специјалних јединица на прелазима Јариње и Брњак апсолутна је неистина и још једна у низу провокација како би се дестабилизовала ситуација на Косову и Метохији, речено је данас ФоНету у кабинету председника Србије

Лист "Зери" писао је данас да су Сједињене Америчке Државе, Велика Британија, Француска, Немачка и Италија, као и НАТО и председник Србије Борис Тадић, били информисани о акцији косовске полиције чији је циљ био успостављање реда на прелазима Јариње и Брњак према централној Србији.

Позивајући се на неименовани извор из међународне заједнице, лист наводи да је Тадић дао прећутну сагласност да Косово и Србија почну успостављање реда на царинским пунктовима, како би испунили критеријуме за прикључивање Европској унији.

Акције Владе Косова имале су снажну подршку западних сила, а детаљи ће бити објашњени наредних дана, тврди извор Зерија и додаје да ни власти Косова, ни међународна заједница више нису могли да толеришу ситуацију на прелазима, која је криминалцима омогућавала уточиште у срцу Европе.

Извор Зерија је навео је да је био изненађен пасивношћу Еулекса.

(Фонет/МОНДО)
7344  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 28, 2011, 15:41:24
Нисам сигурна да ће овај пут "сценарио" да прође....

Српски народ са Косова и Метохије зна да је ово КРАЈ, ако буде чекао на помоћ
било чију. Сигурна сам да је он спреман, да на било који начин избори оно што
тражи, иначе,.....ето........... Тужан још једне, вероватно,........ ПОСЛЕДЊЕ СЕОБЕ....
7345  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 28, 2011, 15:10:55
У току састанак Билера и представника Београда

БЕОГРАД, 28. јула 2011. (Бета) - Представници Владе Србије Горан Богдановић и Борислав Стефановић и командант Кфора Ерхард Билер почели су у четвртак око 14.30 у Зубином Потоку разговоре о решењима за кризу на северу Косова.

То ће бити прилика да се разговор, који је вођен протекле ноћи, настави, ради налажења трајног решења кризе настале после покушаја специјалних снага Косовске полиције да преузму административне прелазе Брњак и Јариње, рекао је Бетин извор.

Богдановић и Стефановић су се у среду после поноћи на Јарињу у разговору са Билером договорили да Кфор преузме тај администратвни прелаз.

"Добили смо гаранције да неће бити упада специјалних јединица косовске полиције РОСУ, да Албанци неће бити на прелазима и да неће бити царине", казао је Богдановић за агенцију Бета након разговора са Билером.

(Бета, 28.07.2011)
7346  Форум / Политика / "Жута кућа" и злочини над Србима! послато: Јул 28, 2011, 15:07:47
Немачка штити Тачијеве злочинце

У репортажи немачке телевизије ЗДФ "Крвави послови: На трагу трговине органима на Косову" од 13. јула, једна од саговорника била је и Севим Дагделен, чланица Комисије за спољне послове у немачком Бундестагу и портпарол фракције Левих. Ова посланица турског порекла већ дуже време критикује немачку политику на Балкану, а недавно је тражила и повлачење Бундесвера са Косова и окончање мисије Кфора.

Севим Дагделен, посланица у Бундестагу

Како је дошло до тога да се баш Ви бавите овом проблематиком?
- Као немачки парламентарац, ја сам у посебној обавези према људима на Балкану. Тамо је немачка политика узроковала патње и убијања, нарочито Рома, Јевреја и Срба. Злочини из 1941. су остали некажњени, а жртве без одштете, исто као и ратни злочини НАТО и Немачке у бомбардовања СРЈ 1999. Међународна заједница, као и немачки судови, одбијају сваку врсту одговорности, што је показао и поступак наплате одштете у Варварину. Исто важи и за злочине ОВК који су се при повлачењу југословенских трупа, дешавали пред очима Кфора.

На ваша питања у Бундестагу о злочинима ОВК, влада је одговорила да се ради о "унутрашњој ствари Косова"?
- Одговор је био скандал сам по себи. Постало је јасно да немачка влада нема интереса за праву обраду злочина ОВК. Данас ти злочинци, захваљујући Немачкој, имају дипломатске привилегије. Отуда је могуће и да Дик Марти, после извештаја о трговини органима и умешаности тзв. премијера Хашима Тачија, добија претње смрћу. Истовремено, Тачију се, поред Рамуша Харадинаја и Џавита Халитија, који су у извештају немачке тајне службе од 2005. означени као "кључне фигуре организованог криминала на Косову", указују дипломатске почасти.

Цитат

Како до родбине жртава

Тренутно радим на покретању новог питања о злочинима на Косову и о међународној одговорности. Занима ме и шта је урађено за заштиту добровољних сведока и зашто су уништени докази Унмика. Радо бих ступила у контакт са родбином жртава илегалне трансплантације органа.

Докази о трговини органима и убиствима Срба већ постоје, зашто извештај УН годинама игноришу и Немачка и друге државе?
- Савезна влада игнорише и резултате извештаја Унмика из 2003, а при том су мисију УН два пута предводили немачке дипломате. Она игнорише и извештаје сопствене обавештајне службе (БНД) из 2005. који указују на умешаност високих косовских политичара у структуре "организованог криминала" и њихову улогу у специјалним акцијама против Срба на Косову, у које је, по извештају БНД-а, умешан и Хашим Тачи као вођа мафијашке групе Дреница. Још 1998. америчка влада је ставила ОВК на листу терористичких организација које се финансирају трговином дрогом.

Цитат
Гаранција

Мени је у потпуности јасно да се због геополитичких интереса и игноришући међународно право, Немачка свим средствима залаже за независност Косова и тиме најстрашнијим злочинцима даје заштиту и имунитет. Међународна заједница затвара очи пред пред последицама своје досадашње политике. Мој утисак је да је наставак егзистенције косовског режима данас гаранција за то да саучесништво ЕУ, НАТО и нарочито Немачке не буде предмет судске провере.


Да ли би у случају преиспитивања политике Немачке на Балкану независносност Косова била под знаком питања?
- Извештаји о ратним злочинима показују да су напори ЕУ и Немачке око изградње демократске државе на Косову пропали. У историји дипломатије ЕУ нема примера за тако протраћене милијарде у корист једне криминалне елите, која не само да није створила правну државу у региону, него је у много већој мери произвела корупцију и безакоње.
При томе се нарушава међународно право и самовољно интерпретира одлука међународног суда, према којој још увек важи Резолуција УН 1244, која признаје суверенитет и интегритет Југославије и тиме територијални интегритет наследне државе Србије. На тај начин Немачка прави опасан преседан, који повлачи нове конфликте око независности. На крају свега стоји нова политика колонијалног повлачења граница, прво на Косову, а ускоро можда и у Либији. До каквих нових грађанских ратова то може да доведе, не треба ни помињати.

Залажете се за то да Дик Марти говори пред немачким парламентом, шта то може да донесе?
- Изјаве сведока у извештају Унмика и опсежну истрагу Дика Мартија немачка Влада мора коначно да прихвати и провери оптужбе против бројних именованих политичара. Стога је важно да Марти говори у Бундестагу. Ћутање немачке дипломатије о "лешевима у подруму" мора да има свој крај.

Цитат
Немци на Косову

Тренутно је на Косову стационирано преко 1.000 војника Бундесвера. Европска унија је са Еулексом основала до сада најамбициознију државноправну мисију, у којој учествује преко 100 стручњака из Немачке, од којих 73 полицајца.


Вести

7347  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 28, 2011, 15:06:37
Ескалација на Косову - сви су заказали
Косово се данас, због инцидената на административној граници, на прелазима Јариње и Брњак, поново нашло на насловним страницама немачких листова.
 

Зидојче цајтунг свој текст је насловио „Право и прорачун!“ констатујући да ако Србија жели да се приближи Европској унији мора да нађе мир са Косовом:

„На дугом путу ка Европској унији, Србија жели да се на брзину реши баласта прошлости. Оно што се до скоро чинило незамисливим, за само два месеца постало је стварност. Два последња хашка оптуженика, Ратко Младић и Горан Хаџић, ухапшени су и по хитном поступку изручени Хашком трибуналу. Тиме је Србија затворила једно веома тешко поглавље, али то не значи да је аутоматски зрела за пријем у ЕУ. Има још доста препрека које морају бити превазиђене, као што је суочавање са независношћу Косова које је признало скоро 80 држава, међу њима и 22 чланице Европске уније.“

Независност Косова је стварност, мада политичари у Београду шире илузију да Србија може да уђе у ЕУ и настави сукоб са Косовом. Тај сукоб сваког тренутка може да доведе до крвопролића на северу, где већ годинама влада хаос: власт је у рукама локалних шверцера и националиста које Београд подржава. А то да шверцери из околине подељеног града Митровице, интензивно сарађују с партнерима на Косову, лепо се уклапа у бруталну логику последњих сукоба на Балкану: док обичан народ пати, има довољно оних који профитирају од хаоса.“

За ескалацију криви и Тадић и Дачић

„Покушај Косовских власти да три године после проглашења независности, преузме граничне прелазе и уведе царинске контроле, наишао је на отпор локалних Срба. Притом је, вероватно снајпером, убијен један косовски полицајац.

За то што је сада дошло до ескалације криви су делом и Тадић и Дачић, јер траже поделу Косова и тиме нове границе на Балкану. Хаос би могао да се прошири и на Босну и Македонију.

Ако Европске уније жели да смири регион, онда ће и Србији и Косову, на њиховом путу ка Европи, морати да укаже докле смеју да иду. Саботирање од стране Београда и корупција у Приштини само су најгоре појаве у региону који тврдоглаво игнорише право“, закључује „Зидојче цајтунг“.

Привид мира

Брауншвајгер цајтунг коментарише: „Избијање насиља још једном је показало колико је нестабилна самосталност Косова, постигнута уз помоћ НАТО. Проглашење независности 2008. и његово признање од стране многих држава, донели су само привид мира, етничка превирања настављена су у унутрашњости земље. Увек је то исто питање које се поставља: Какав живот већина дозвољава мањини?“

Нордбајришер курир који излази у Бајројту пише да су сви заказали, и да је због тога на Косову поново криза: „Сви ти силни међународни експерти и војници нису били у стању да спрече да тамо и дан данас опстану тешки криминал и правни вакуум са корупцијом. Ред се не може увести споља, он мора да се изнедри изнутра. Мало који инвеститор ће се усудити да иде у регион у којем влада право лукавих и јачих. Косово, на жалост, и даље остаје део Европе који сваког часа може да експлодира.“

Ноје оснабрикер цајтунг пише да „онај ко Србији сада пребацује тврдоглавост у вези са Косовом мора да зна да се у земљи приближавају избори, да је влада у Београду под притиском. Она покушава да ослаби националисте који се боре против признавања Косова. Због тога је показивање мишића на граници са Косовом сада добро дошло. Притом се ни Приштина није показала мирољубивом. Одлука да на границу пошаље полицајце била је исхитрена. Обе стране тврде да иза свега стоји НАТО. А за НАТО би било стварно лоше да се тако непромишљено понаша у једном сукобу, у којем стварно није потребно много да би избило насиље.“

Припремила: Дијана Рошчић
Одговорни уредник: Иван Ђерковић


7348  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 28, 2011, 01:40:39
Још нико није прокоментарисао КО су били они маскирани, који су палили и уништавали,
које Тадић назва, "хулиганима" а антисрпски медиј Б92 насловише са "СРПСКИ екстремисти"

Б92 написа...."Младићи српске националности, њих око 50....

Како су то они открили,....зар се то препозна, одмах када се човек погледа...
...на челу му ваљда пише Превртање очима
7349  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 28, 2011, 01:34:59
Хрватски војници у „Тачијевој олуји“Четвртак - 28.07.2011
Хрватска враћа дуг вођама албанских терориста за њихово учешће у етничком чишћењу Крајине! Косовске специјалце који су јуче поново покушали да заузму север Косова на административне прелазе са Србијом допремили су хрватски хеликоптери из састава Кфора!

Да је у прљавој работи дела међународних снага на Косову учествовала и хрватска хеликоптерска јединица, јавности је јуче предочио министар унутрашњих послова Ивица Дачић.
- Постоје индиције да је то пребацивање обављено хрватским хеликоптерима из састава Кфора. Кфор не може, по нашем мишљењу, да на тај начин омогућава извршења одлука приштинских власти - истакао је Дачић и оценио да одговорност за ситуацију на северу Косова, поред приштинских власти, сигурно сноси и међународна заједница. Он је истакао и да се све јединице МУП-а које се налазе у близини административне линије са Косовом налазе у повећаном степену приправности.
Подсетимо, хрватска јединица у саставу Кфора има два хеликоптера марке „Ми-171“ са 20 чланова посаде и земаљског особља. Они у једној тури могу да допреме 24 особе, а намењени су и за разбијање демонстрација.

Командант Кфора Ерхард Билер тврди да је јуче у преподневним сатима пуцано на ове хеликоптере.
- Морам да апелујем на све да не спречавају рад Кфора. Не кажем то без разлога, јер је јутрос пуцано на хеликоптер Кфора - рекао је Билер, не прецизирајући ништа више о том инциденту. Билер је нагласио да „нико не треба да се осећа угроженим од стране Кфора“ и да је „непристрасност Кфора ван сваког питања“.
Иначе, на северу Косова јуче током дана, пре него што је запаљен пункт Јариње, владао је варљиви мир. Тек што су се специјалци РОСУ напустили север, на административни прелаз Брњак је стигла Косовска гранична полиција, што је изазвало нове протесте Срба и довело у питање ионако крхки мир и преговоре које су српски званичници јуче целог дана водили са генералом Билером.
После краткотрајне деблокаде, административни прелази су јуче ујутро поново блокирани, а српски преговарач за Косово Борко Стефановић у Звечану је позвао окупљене Србе да остану спремни и прибрани, али да не обнављају барикаде. Он је истакао да се криза увек креће у правцу како хоће влада у Приштини, али да је „на нама да мудро реагујемо на то“.
- Ситуација је поново доста напета, поготово на Брњаку, али се надамо да ћемо заједно са Кфором успети да договоримо о томе да се полиција састављена од Срба поново врати на административне прелазе, а да се повуку њихова гранична полиција и цариници. Очигледно да у Приштини не постоји воља да се ова криза коначно реши и да се стање ствари врати на ниво пре упада специјалаца - изјавио је за „Ало!“ министар за Косово и Метохију Горан Богдановић у паузи целодневних преговора.

 

Војвођани шаљу помоћ


Влада Војводине јуче је посредством покрајинске Дирекције за робне резерве упутила помоћ народним кухињама на подручју КиМ. У пошиљци вредној 2,2 милиона динара из Војводине је послато 13,4 тоне прехрамбених производа и 300 литара течности за прање суђа.

В. П. - И. К. Ало новине
7350  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 28, 2011, 00:57:17
Остао сам без текста, само ћу цитирати једног пријатеља !

Цитат
ma nas j*** svi, i domaći i strani, i vlast i opozicija, ovaj narod je kao prostitutka koja radi za dž  svi ga j. a niko ne plaća

Добро је рекао,......у народу је дефинитивно  неки проблем,...али можда и СПАС.
Па, хајде да верујемо да српски народ може и.................сам себе да спаси!!!
Странице: 1 ... 145 146 [147] 148 149 ... 151
Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!