forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Март 31, 2020, 20:19:03


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


  Прикажи поруке
Странице: 1 ... 150 151 [152]
7551  Форум / Србија / Одг: Србији прети 150 бомби! послато: Април 29, 2011, 07:53:07
...."Ипак, много би боље било да се уложи новац у превенцију....." рече начелник
Сектора МУП-а за ванредне ситуације.

То и закон налаже, а и она народна "Боље спречити, него лечити", али кога брига
за то!
Све се своди на то да се реагује тек када Ђаво однесе шалу, а смрт дође по свој данак!
А, некада ни тад!!!
7552  Форум / Србија / Одг: Са овим трамвајима ће Србија у Европу! послато: Април 29, 2011, 06:57:32
...неко чисти своју кућу и ђубре баца у Србију!
Мени то баш тако изгледа. Све ми се чини да ће наша лепа земља постати депонија
за сав светски отпад!
7553  Форум / Србија / Са оваквим превозом ће Србија у Европу! послато: Април 29, 2011, 06:39:11
Са овим трамвајима ће Србија у Европу!
Трамвај који је на поклон стигао из Базела и чекао истовар у
 железничкој станици у Топчидеру, већ је исписан графитимаЦитат
- Poslednjih devet godina, u okviru projekta „Tramvaji za Beograd" koji su pokrenuli Vlada Švajcarske i grad Bazel, Beogradu se poklanjaju zeleni tramvaji. Do sada je stiglo ukupno 30 vučnih kola i 29 prikolica, što čini trećinu našeg tramvajskog voznog parka. Tramvaji su stari između 40 i 50 godina, ali kada se dobro održavaju, njihova trajnost i upotrebljivost su duge. Vozila iz Bazela su u Beograd stigla očuvana i čista - rekla je Slavica Stevanović iz tog preduzeća.  

ПРЕСС***

Замислите, трећина возног парка овако изгледа (као горе на слици) Шокиран


Зар трамвај сада не би требао овако да изгледа, Молим?

Мени се чини да смо ми у прошлом веку имали сличне трамваје, као што су ови поклоњени из Базела, ево погледајте,

7554  Форум / Политика / НЕ СМЕМО да заборавимо ове ЗЛОЧИНЕ! послато: Април 29, 2011, 05:11:21
Ко је побио цивиле у Двору?


Српско тужилаштво за ратне злочине тражиће саслушање данског војника Јана Велендорфа поводом злочина над хендикепираним српским цивилима у Двору на Уни 1995. године. Све три стране које су могле да почине злочин (не)посредно негирају умешаност.

Тужилаштво за ратне злочине Србије формирало је предмет о злочину над деветоро српских цивила у Двору на Уни, из агвуста 1995. године, а саопштено је да ће бити упућен и званичан допис данском тужилаштву ради саслушања војника Јана Велендорфа.Портпарол Тужилаштва за ратне злочине Бруно Векарић је, у изјави за Политику, рекао да су у току и провере да ли је хашко тужилаштво уврстило овај догађај у неки од својих предмета, јер у том случају не може бити процесуиран нигде другде.

Дански лист БТ пренео је недавно причу бившег припадника снага УН у Хрватској данског војника Јана Велендорфа о злочину у Двору на Уни, која до сада није била позната широј јавности.

Према Велендорфовом сведочењу дански војници из Уједињених нација, стационирани у Хрватској за време "Олује", нису реаговали кад су људи у маскирним униформама (без ознака), пред њиховим очима 8. августа1995. године убили девет хендикепираних особа српске националности, који су се сакрили од рата у школи у Двору на Уни, пренео је БТ.

Погубљења су се догодила само неколико метара од данске јединице коју је чинило 200 добро наоружаних војника, који су имали наређење да само посматрају.

Откако су медији почели да пишу о злочину коме су присуствовали дански војници, све три стране које су могле да почине злочин, (не)посредно су негирале умешаност.

Истрага у Хрватској 11 година касније

Тужилаштво из Сиска огласило се прекјуче  саопштењем у коме се наводи да је полиција злочин над цивилним становништвом у Двору на Уни пријавила 11 година касније, у септембру 2006. године.

Из самог текста саопштења није јасно када је Тужилаштво у Сиску затражило спровођење истраге, али било би логично да је то било пре пет година, у време добијања извештаја о злочину.

У саопштењу се наводи да су према досадашњим сазнањима, злочин у Двору починили припадници паравојних формација тзв. САО Крајине, током повлачења, али да њихов идентитет још није утврђен. Тужилаштво у саопштењу не наводи како је идентификовало да је реч о припадницима војних јединица бивше РСК.

Председник Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац пак тврди да је немогуће да су злочин починили српски војници, али ни војска БиХ (и те јединице су помињане у неким спекулацијама), већ да је вероватно то учинила 17. домобранска пуковнија из Суње.

Штрбац је рекао и да за своје тврдње има сведоке, генерале и друге српске официре који су с друге стране реке Уне све то посматрали.


Пре објављивања приче данског војника, о масакру у Двору на Уни никада није говорено као о посебном злочину, осим што су злочини у  региону Двора помињани у појединачним новинским чланцима, као и у неколико мемоарских дела.

Коридор за цивиле

Међутим, у тексту хрватског Ферал трибјуна из 2006. године наводи се да је у августу 1995. године убијено око 200 Срба, иначе цивила и хрватских грађана у селима између Глине и Двора на Уни током бега према Босни.

Ферал је том приликом писао да је Двор на Уни смишљено био остављен као коридор за одлазак српског становништва из Хрватске, али се онда догодио продор јединица Петог корпуса Армије БиХ, које су према изворима тог листа на свиреп начин ликвидирале велики број цивила.

Према писању Ферала, који се позива на сведоке у Главном штабу Хрватске војске Посматрачка мисија УН-а послала је поруку да на подручју Горњег и Доњег Жировца трају брутални злочини над Србима и да злочине чине припадници Армије БиХ који су прешли државну границу.

Хрватска полиција је још средином 2000. године саслушавала очевице убијања Срба у Жировцу и околним местима и прикупљала и анализирала материјалне трагове о злочину, наводи се у тексту из 2006. године.

Један од могућих одговора на питање због чега никад није процесуиран злочин у Двору и евентуална одговорност 505. бужимске бригаде, пише Ферал, јесте мањак хашког интересовања, пошто хрватска  истражна и правосудна тела нису имала обичај да се бави убиствима хрватских грађана српске националности - ако их на то не натерају тзв. међународни фактори.

РТС

*********************************************************************За овог Векарића изгледа нису релевантни докази и сведоци Срби који су то видели!


7555  Форум / Српске везе - Огласите се лично / Интернет - Фејсбук револуција у бурету барута послато: Април 13, 2011, 03:03:48
Фејсбук револуција у бурету барута

Да ли је у Србији могуће окупити 50.000 грађана позивом преко друштвене мреже као што се то радило у окружењу и на Блиском истоку
"Фејсбук протест" под називом "Четврти април, омладина узврћа ударац" одржан прошле недеље на Тргу Републике није окупио 3.000 младих колико их се огласило да ће доћи, већ десетак пута мање. Организатори протеста су остали анонимни, инсистирајући да немају везе ни са једном странком. Повод окупљања је дубока криза која је погодила младе и незапослене, оне који имају несигуран посао и којима је отета шанса за квалитетно образовање и бољу будућност, како су образложили.

Поруке за долазак на протесте нису помогле ни у Хрватској. Само 75 грађана и неколико случајних пролазника било је на перформансу "Оставка" одржаном у Загребу. Хрватски медији подсећају да је не тако давно било и 10.000 људи и закључују да жар јењава и да грађани не протестују јер сумњају у промене.

Према неким истраживањима у Србији има преко два милиона налога за друштвене мреже, а у тексту са портала Медијске документације Ебарт, каже се да је окупљање младежи у Београду деловало прилично декларативно: "То што су заставе и пароле обојили скуп анархосиндикалним порукама има мало везе са стварношћу. Грађани Србије су, изгледа, подједнако незадовољни активношћу и власти и опозиције да би изашли на улицу као у Египту ношени позивима преко Твитера или Фејсбука. Постојање снажне опозиције, зачудо, много више ограничава политички утицај друштвених мрежа од тајних служби. Јер, свака озбиљно организована опозиција рачуна да освоји власт на изборима а не на улици."

Далибор Петровић, социолог, каже да је Фејсбук средство, односно лакши начин организовања. "Он је специфичан јер се преко њега лакше може координисати, пошто су медији у неким земљама контролисани. Фејсбук нема уредништво и информација је доступна свима, али мора да се види и онда се умножава као грудва снега када пада низ брег." Петровић мисли да проблем није био то што неко треба да "потегне неки пут". "Имамо много различитих протеста и важно је коме се ова група обратила. Није била ефикасна као што је то било у Египту, Либану или Тунису. Из тих земаља су до нас дошле праве слике са протеста и обични људи су били извештачи захваљујући Фејсбуку."

Стручњак за социологију комуникације каже да Фејсбук не може да иницира промене у друштву јер је то алат а не кључ. "Фејсбук је средство за организовање и ако проблем није горући тешко ће помоћи. Али, ако је проблем горући може бити окидач уз још неку акцију. Преко њега се могу пласирати информације нарочито у друштвима где је то немогуће преко медија. То је процес који се неће зауставити."

Милан Николић, социолог, каже да се "Фејсбуку као новом начину комуникације даје превише значаја. Важнија је социјална енергија и потенцијал. У неким арапским земљама, Хрватској и Црној Гори протести су организовани преко Фејсбука. Ако је група озбиљна и смс-ом поруке могу да се шаљу на више адреса."

Николић објашњава да су важни елементи каква социјална енергија стоји иза тога, који је социјални профил групе, какве идеје пласирају и колика је дисциплина. "Преношење информација није најважније. Томе се посвећује велика пажња. У земљи јесте велико социјално незадовољство, а ово је уски слој младих људи који иде на друштвене мреже. Њихов социјални набој је мали. Истина је да је много незапослених, питање је колико радно способних има посао, перспектива је таква да се не види светло на крају тунела, а ЕУ је на дугом штапу. Млади нису за изборе иако не мисле да је власт добра, али мисле да ће доћи још гори. Влада незадовољство и конфузија. Буре барута постоји, али не знамо одакле ће да стигне искра."

Срђа Поповић, предавач на ФПН- у и директор Центра за примењену ненасилну акцију, сматра да Фејсбук има своје предности и мане. Као учесник „Отпора” он подсећа како су 24. септембра 2000. године слали поруке преко мобилних телефона. "Има три разлога због којих су нови медији интересантни. Први је што ствари чине бржим и јевтинијим. Раније се позивало фиксним телефонима и лепили су се плакати. Други разлог је што умањује утицај државних медија, што је важно, јер су у неким земљама медији контролисани. Нама је требало седам година да се ослободи Студио Б. И трећи разлог је што се брже учи. Сада је приручник за демонстрације на интернету."

Поповић каже да људи који ове протесте називају Фејсбук протестима греше. "И ’Отпор‘ је био без видљивог вође, али ако немаш вођу морају постојати елементи групног идентитета, као што је то имао хипи покрет или покрет за слободну љубав. Еколози се сада препознају по колима која возе и по томе што неће да узму кесе по самопослугама. Лидери су извикани у Србији и зато се прави групни индентитет. Тако је Мубараку узета држава."

Поповић подсећа да је акција око платана на Булевару краља Александра почела на Фејсбуку и да су брзо следили перформанси, састанци, акције. Да није тако било, да је цела прича остала само на Фејсбуку прича о платанима би била игнорисана. Поповићев закључак гласи: "Фејсбук је врло удобан за показивање политичког става. Он јесте јако користан у затвореним друштвима. Али, код нас не може да се направи Фејсбук група и да 50.000 људи изађе на улицу".

---------------------------------------------------Фејсбук протести могу бити успешни ако имају потпуно јасан програм и штаб који ће усмеравати протесте ( Ивана Анојчић, објављено: 11.04.2011.)
7556  Форум / Србија / Одг: Србија пуна младих генијалаца - (неки ипак одлазе у свет) послато: Март 29, 2011, 01:10:22
..и након притиска јавности, појавио се нови билборд.. Смешко


Novi poziv rektora Miće: Izmenjeni bilbordi Megatrenda

Вратите се, иако нисте ни отишли!

Дан након што су многи медији писали о спорним билбордима универзитета “Мегатренд”
на којима се студенти позивају да кад заврше факултет оду из земље, рекламни панои
 су замењени новим, са обрнутом поруком “Заврши Мегатренд и врати се у Србију”!

Како би поправио насталу штету, творац “генијалне” замисли о рекламирању
универзитета позивом на бекство из земље, ректор Мегатренда Мића Јовановић у
 кампању ће укључити  и Наташу Беквалац, најјачи адут те високошколске установе.
За разлику од првобитних смехотреснох објашњења о позиву лондонских студената да
побегну у србију, ректор Мића сада тврди да је поента првог слогана била да подстакне
 државу да се мало више потруди
 и задржи младе људе у Србији.

Како је пренео београдски Блиц, након изразито негативних реакција јавности,
укључујући и министра просвете Жарка Обрадовића, предавача на Мегатренду, ректор
 Мића је ипак решио да промени смер, који би студентима требало да покаже голишава
Наташа Беквалац.

“Прве билборде смо уклонили искључиво да бисмо поставили нове, а не због притиска
 јавности и непатриотских порука. У трећем делу кампање, која почиње 15. априла, могу
 вам само открити да ће се са билборда смешити Наташа Беквалац”, истакао је ректор
Мића.

Цвијетин Миливојевић, некадашњи предавач на Факултету Политичких наука и
директор агенције за односе са јавношћу, сматра да је овакав маркетиншки потез
Унверзитета неозбиљан.

“Ако само погледате списак запослених на „Мегатренду“, све ће вам бити јасно. Као
стари новинар памтим некадашњи рад садашњег министра Жарка Обрадовића, Данила
Ж. Марковића, бившег министра просвете из редова СПС-а, али и Миливоја Павловића,
 првог министра за информисање, такође из СПС-а. Ако је моја прва асоцијација на
 „Мегатренд“ та професорска тројка, од те установе се и може очекивати оваква
маркетиншка кампања. Што се тиче понашања нашег несрећног министра Обрадовића,
 људски би било да га разумемо јер нико не уједа руку која га храни. Да ли је требало
да  буде министар питање је за ДС, који је данас једини параметар да ли неко у себи
има европске вредности. После Доситеја, нашег првог министра просвете, мислим да
Обрадовић не треба да води просвету Србије”, закључио је Миливојевић у изјави за
Блиц.

На најаве да ће против њега бити поднета кривична пријава због постављања билборда
са спорним слоганом, ректор Мића је најавио контратужбу и захтев за одштету од пет до
 седам милиона динара.

“То је сценарио по којем бих ја евентуално морао да платим 100.000 динара, а универзитет
 још 500.000 динара или милион. Мој тим спрема контратужбу у којој ћемо тражити одштету
 од пет до седам милиона динара. Па, није нарушено ниједно од четири начела оглашавања
 која су наведена у њиховом решењу “, рекао је Јовановић не наводећи против кога ће
поднети контратужбу, да ли против медија, Министарства, билборда, лондонских студента
или твораца сленга “пали”?

Упркос свему ректор и власник Универзитета Мегатренд и даље тврди да је одрађен
“одличан маркетиншки потез”.

“Скренули смо пажњу на наш универзитет, а уздрмали смо оне који би требало да се
баве одливом мозгова. Ми још нисмо хтели да склањамо билборде, али је тржишна
инспекција притиснула власнике билборда фирму „Алма кватро”, па смо мало раније
кренули са другим кораком наше рекламне кампање. Фотографија је иста, предео Лондона,
који сам ја фотографисао, с тим да је сада порука експлицитна и каже: Вратите се у
Србију”, поручио је лондонски фотограф Мића српским студентима у Београду.

Следећа порука могла би да гласи: Вратите се пре него што сте и отишли!
Са Мегатрендом у ново доба!


http://www.e-novine.com/srbija/vesti/46114-Vratite-iako-niste-otili.html

*****************************************************************

"Мегатренд" ,..... први приватни факултет у Србији!
Власник Мића је иначе кадар СПС (нема шансе да чујете да то сада негде спомене),
кренуо је тако што је "присвајао" столице и столове из СПС- ових одбора, ....па и
пословне просторије!


7557  Форум / Србија / Тужна слика здравства послато: Март 29, 2011, 00:44:18
"Боље у здравству тек за 5 година"


Наводећи да "за годину дана може много и да се учини и да се уништи", Станковић је истакао да сигурно ништа нереално неће обећавати.

"Потребан је велики временски период да здравство доведемо на пристојан ниво. У оптимистичкој прогнози, био би успех ако би у наредних пет година побољшање у здравсту осетили сви наши грађани", рекао је Станковић.

Он је рекао да Србија има институције које пружају здравствене услуге на завидном нивоу, али и оне које су недостојне човека.

Он је рекао да је свестан колико су грађани незадовољни стањем у домаћим болницама и домовима здравља и да "многи негодују са правом".

"Али, грађани наше земље морају да знају да је код нас износ за здравствени динар нешто мање од 300 евра годишње по становнику. У Хрватској је то 760 евра, Словенији 1.500 евра, а у САД 7.700 долара. Тај однос довољно показује да ми не можемо да пружимо здравствену услугу као богатије земље", истакао је Станковић.

Он је додао да треба знати да има милион и двеста хиљада грађана без прихода за чије здравствено осигурање држава издваја мање од пет евра по особи.

Б 92
7558  Форум / Политика / Душан Јањић би да буде председник Србије! послато: Март 28, 2011, 04:59:47
Душан Јањић би да буде председник Србије!Придружићу се напредњацима уколико подрже моју председничку кандидатуру!“, рекао је за „Ало!“ Душан Јањић на оснивачкој скупштини Нове социјалдемократије Србије (НСД), партије која је најављена као „нова политичка понуда за све грађане Србије“!

- ДС нам је програмски веома близак, али њихов главни проблем је, као и са Г 17 плус, у тајкунима. Што се Томе тиче, иако смо различити људи, немамо проблема у комуникацији и не би ми био проблем да будем с њима у коалицији уколико подрже моју председничку кандидатуру - објашњава Јањић, напомињући да једино са Љајићем не може да сарађује „због врло лоших резултата које је показао досад“. Оснивачкој скупштини НСД-а присуствовао је и Зоран Дракулић, председник и власник „Ист поинт холдинга“, који је рекао за „Ало!“ да није члан странке, већ да је „дошао да подржи свог дугогодишњег пријатеља Душана“.
Поред Дракулића, свечаном скупу присуствовали су и Захарије Трнавчевић, Првослав Давинић, Предраг Симић, Драгољуб Којчић, Ђуро Палица, Џо Багериста и некадашњи Ђинђићев телохранитељ Милан Веруовић.

Р. К.

http://www.alo.rs/politika/36972/Dusan_Janjic_bi_da_bude_predsednik_Srbije
************************************************************************


Ево је "нова политичка понуда за све грађане Србије", нова партија,
" Нова социјалдемократија Србије (НСД)",....која ли је то сада по реду?

И један из редова ове партије,.....би да буде председник Србије!!!
7559  Форум / Разно / Одг: ТЕНИС:Српски тенисери, мечеви, победе, порази и.. послато: Март 28, 2011, 04:49:12
Наши тенисери су најбољи амбасадори  Србије и Срба у Свету!
7560  Форум / Србија / Последице НАТО бомбардовања послато: Март 28, 2011, 04:46:06
Од НАТО бомбардовања недељно троје деце оболи од канцера
Од НАТО бомбардовања број оболелих од рака на КиМ скочио за 200 одсто

Појава малигних обољења на Косову и Метохији, где су током НАТО aгресије бачене бомбе са осиромашеним уранијумом, попримила је размере епидемије.

На том подручју, током последње деценије регистровано је чак 200 одсто више оболелих од рака, показују подаци НВО "Милосрдни анђео". Истовремено, у централној Србији број оболелих од канцера је порастао за 30 одсто!


Због вртоглавог пораста броја оболелих од рака, психолог Мила Алечковић-Николић основала је покрет "Жене ствараоци Србије" (ЖЕНЕС), који планира да након прикупљања података о женама оболелим од рака после НАТО бомбардовања покрене тужбе против те војне алијансе и наплати одштету.

- У Србији има осам пута више оболелих од карцинома него у Француској. Због чега? Па довољно је да вам кажем да је суд у Риму досудио велику материјалну одштету породицама 45 италијанских војника који су нагло преминули од рака после боравка на Космету. И то муњевитом брзином. Један по један. Французи су такође признали да је чак 40 њихових војника који су боравили на југу Србије оболело од малигних обољења. Грци су признали за четири војника - наводи Мила.

Према подацима те организације, од 2000. за 28 одсто је порастао број оболелих на територији Србије, а за чак 200 одсто на Космету.
- Сваке године, од те опаке болести оболи 30.000 суграђана, а сваке недеље троје деце. И тај број непрестано расте - наводи застрашујућу статистикуЗатровани земља, вода, ваздух...

Према подацима проф. др Душана Станојевића, једног од најпризнатијих домаћих и светских лекара, број оболелих само од рака костију на Косову и Метохији последњих година порастао је за 107 одсто. Он је упозорио да су на том подручју, где је бачена 21 тона осиромашеног уранијума, затровани земља, вода, ваздух... Уранијум се тако нашао у комплетном ланцу људске исхране и своје деловање проширио и ван територије јужне српске покрајине.

О својим сазнањима др Станојевић одлучио је да обавести и Светску здравствену организацију и Уједињене нације.


Болесне и бебе!

Милева Личина, председница Удружења за борбу против рака код деце "Увек са децом", каже  да према њиховим подацима неколико стотина најмлађих годишње оболи од рака!

- Међу оболелима има и беба од неколико месеци. Тешко је рећи да ли и колико се повећао број оболелих у последњих 10 година јер не постоји канцер регистар за децу - објашњава Личина.

(Ало)

***


У Србији се о овоме ћути,...а да ли се у Свету зна да ово поприма размере епидемије?....
7561  Форум / Србија / Србији прети 150 бомби! послато: Март 26, 2011, 00:34:31
Србији прети 150 бомби!

На чак 150 локација у нашој земљи производе се и пакују токсичне материје,а пругама
се сваке године превезе више од милион тона опасног материјала
У Србији има више од 150 локација на којима се производе и пакују опасне материје или се складишти врло опасан и изразито токсичан индустријски отпад! Свака од њих је потенцијална бомба чија експлозија може да изазове трагичне последице.

Такође, сваке године се само пругама у нашој земљи превезе чак милион тона опасног материјала, што представља додатни ризик, а то је показало и прекјучерашње цурење киселине из воза у центру Београда. На све то треба додати и опасне погоне наменске индустрије, где се повремено догађају несреће, попут оне у чачанској „Слободи" или ужичком „Првом партизану".

Опасне боје и лакови

Према подацима Министарства животне средине, на само 29 депонија у Србији има чак 745 милиона тона изузетно опасног материјала, док подаци Агенције за заштиту животне средине показују да се у Србији годишње произведе око 650.000 тона отпада који је изузетно токсичан. Када се тим погонима додају фабрике наменске индустрије, боја, лакова и сличних производа, јасно је колика нам опасност прети.

- Постоји 200 предузећа у Србији која су регистрована као најзначајнији загађивачи животне средине. Од тог броја опасан отпад пријавило је 136 фирми, а међу њима је чак 76 великих компанија, док су остало, углавном, мања предузећа - наводи за Пресс Небојша Реџић из Агенције за заштиту животне средине.

Такође, у Србији се у девет фабрика производи оружје, муниција и остали производи наменске индустрије, док се у најмање још толико погона праве боје, лакови и хемијска средства.

Начелница за заштиту животне средине Славица Лекић упозорава и на депоније опасног индустријског отпада, које се, како каже, углавном налазе поред највећих постројења.

- Постоји 29 таквих депонија, највише поред термоелектрана и хемијске индустрије. Највеће депоније су у Обреновцу, Великим Црљенима код Лазаревца, Свилајнцу, Панчеву, Костолцу, Бору и Мајданпеку. Највише је ту отпадне шљаке и пепела из термоелектрана, јаловине и пиритне изгоретине. Од хемијског отпада, највише има живиног муља у панчевачкој „Петрохемији", али се то за сада складишти на безбедан начин - појашњава Лекићева.

Помоћник министра за заштиту животне средине Љиљана Станојевић каже да међу фабрикама са опасним отпадом има и оних из пропалих приватизација, које су у стечају.


На тоне отрова... Пепелиште недалеко од ТЕ "Костолац"

- Реч је о фирмама као што су „ЕИ Ниш„ или „ФАК Лозница", где је сав отпад већ упакован и чека на извоз. Истичемо као посебан пример „ХИ Вискоза" из Лознице, које је у стечају, где се наше министарство ангажовало и прихватило уклањање угљен-дисулфида - објашњава Станојевићева.

Мађарски сценарио


Како она оцењује, уклањање овог отпада је веома скупо, али један део може да се искористи за даљу прераду.

- Цене зависе од начина уклањања или депоновања. Национални програм заштите животне средине предвиђа да је до 2020. године за решавање овог проблема потребно око 4,1 милијарде евра - каже Станојевићева.

Начелник Сектора МУП-а за ванредне ситуације Предраг Марић сматра ипак да у Србији не може да се деси, на пример, мађарски сценарио, када се излио отровни муљ и направио еколошку катаклизму, усмртивши при том 11 људи.

- Министарство за заштиту животне средине надзире опасне локације, а МУП има оперативне планове за случај инцидента у сваком од тих места. Ипак, много би боље било да се уложи новац у превенцију. Ми смо имали једну врло критичну ситуацију када је избио пожар у лозничкој "Вискози", али смо успели да спречимо најгоре - каже Марић.

Р. Ж. МАРКОВИЋ
http://pressonline.rs/sr/vesti/u_fokusu/story/151352/Srbiji+preti+150+bombi!.html
7562  Форум / Разно / Одг: ТЕНИС:Српски тенисери, мечеви, победе, порази и.. послато: Март 25, 2011, 08:29:58
Србија на Светском купу у мају

Тениска репрезентације Србије потврдила је учешће на Светском купу који ће бити одржан у Диселдорфу
од 15. до 21. маја.
Србију, која је 2009. године тријумфовала на том такмичењу, представљаће Виктор Троицки,  Јанко Типсаревић и Ненад Зимоњић.

Њих тројица су заједно са Новаком Ђоковићем донели Србији тријумф у Дејвис купу прошле  године.

“Први велики међународни успех нашег тима је фантастично прослављен у Србији”, рекао је Зимоњић о тријумфу Србије у Диселдорфу пре две године, “Планирали смо да одбранимо титулу прошле године, али је пред почетак такмичења Типсаревић морао да откаже учешће. Осим Троицког тада су само млади играчи играли у синглу. Зато ћемо се ове године потрудити да поново дођемо до титуле”.

Уз Србију, у четвртак су и Сједињене Државе потврдиле учешће у Диселдорфу, а представљаће их Марди Фиш, Сем Квери и Џон Изнер.

Шпанија, Швајцарска, Француска, Хрватска и бранилац титуле Аргентина, су се већ директно квалификовали на Светски куп, на којем ће учествовати и тим Немачке.

Izvor: B92, zvanični sajt

7563  Форум / Политика / Одг: PUTIN KOD TADICA - UKOLIKo TADIC ODBIJE BICE PONUDJENO SLEDECOJ VLADI послато: Март 25, 2011, 05:04:46
О ЧЕМУ СУ СЕ ДОГОВОРИЛИ ПУТИН И ТАДИЋ: РУСИЈА ОСТАЈЕ САВЕЗНИК СРБИЈЕ

четвртак, 24 март 2011 09:17

ПОТПИСАНИ СПОРАЗУМИ Споразум о јачању туристичке сарадње Споразум о научнотехничкој сарадњи Споразум о сарадњи у међународном друмском саобраћају Споразум о сарадњи града Београда и руске компаније Интер рао
Најважнији закључак састанка јесте то што је констатовано да нема граница у економској  сарадњи Србије и Русије
За неколико месеци у Русији биће потписан Споразум о стратешком партнерству Србије  и Русије
Договорили смо се о фазној реализацији руског кредита од 800 милиона по пројектима
Стратешки циљ Србије је Европска унија, али Београд никада неће пренебрегнути суштинске  везе са Русијом
Тражимо од Русије подршку пред Саветом безбедности УН да независни тужилац испита наводе из извештаја Дика Мартија о трговини људским органима на Косову и у АлбанијиВЛАДИМИР ПУТИН

Све што иде у корист Србије одговара интересима Русије

Јужни ток отвара велике могућности за Србију

Москва и Београд ће заједно радити на томе да евроинтеграције Србије не штете
српско-руским односима

Русија је била и остаће савезник Србије када је реч о Косову и Метохији

Поздрављамо дијалог Београда и Приштине и даћемо све од себе да српско руководство успешно заврши тај процес

Забрињава лакоћа са којом се последњих година доносе одлуке о употреби силе

_______________

Пред­сед­ник Ср­би­је Бо­рис Та­дић и пре­ми­јер Ру­си­је Вла­ди­мир Пу­тин оце­ни­ли су ју­че­ра­шње раз­го­во­ре у Бе­о­гра­ду као ве­о­ма успе­шне. Та­дић је из­ја­вио да две др­жа­ве има­ју нај­ви­ши сте­пен са­гла­сно­сти у свим до­ме­ни­ма ме­ђу­на­род­не по­ли­ти­ке и за­јед­нич­ки ин­те­рес да у бу­дућ­но­сти раз­ви­ја­ју би­ла­те­рал­ну са­рад­њу у свим до­ме­ни­ма.

КОСОВО

„Ру­си­ја је би­ла и оста­ће са­ве­зник Ср­би­је ка­да је реч о Ко­со­ву и Ме­то­хи­ји и не тре­ба об­ја­шња­ва­ти раз­ло­ге за то. Они про­из­и­ла­зе из исто­риј­ских ве­за и бли­ско­сти две зе­мље”, по­ру­чио је ру­ски пре­ми­јер, преноси Тањуг. Мо­сква по­ла­зи од Ре­зо­лу­ци­је СБ УН 1244 јер ту ре­зо­лу­ци­ју ни­ко ни­је уки­нуо.За­хва­лив­ши пре­ми­је­ру Пу­ти­ну због уло­ге ко­ју је Мо­сква има­ла у ди­пло­мат­ској бор­би Ср­би­је за КиМ, пред­сед­ник Та­дић је ре­као да оче­ку­је на­ста­вак по­др­шке Ру­си­је у то­ме, али и у ве­зи са  ме­ђу­на­род­ном ис­тра­гом тр­го­ви­не ор­га­ни­ма на Ко­со­ву. Та­дић је затражио по­др­шку Ру­си­је ини­ци­ја­ти­ви Ср­би­је у Са­ве­ту без­бед­но­сти УН да не­за­ви­сни ту­жи­лац ис­пи­та на­во­де из из­ве­шта­ја Ди­ка Мар­ти­ја о тр­го­ви­ни ор­га­ни­ма на КиМ и у Ал­ба­ни­ји. Ср­би­ја се за­ла­же за све­о­бу­хват­ну и ко­ре­ни­ту ис­тра­гу свих зло­чи­на по­чи­ње­них на те­ри­то­ри­ји бив­ше Ју­го­сла­ви­је, ка­ко би се по­сти­гло по­ми­ре­ње у ре­ги­о­ну.

ЕУ

„ЕУ је на­ше стра­те­шко опре­де­ље­ње, али исто­вре­ме­но Ср­би­ја има и стра­те­шки ин­те­рес ве­зан за
са­рад­њу са Ру­си­јом у свим до­ме­ни­ма. Не ви­дим мо­гућ­ност да ЕУ ре­ши сво­је енер­гет­ске по­тре­бе
без са­рад­ње са Ру­си­јом и си­гу­ран сам да ће и Ср­би­ја би­ти део тог аран­жма­на”, ка­зао је Та­дић.
Вла­ди­мир Пу­тин је ре­као да Ру­си­ју не за­бри­ња­ва те­жња Ср­би­је да по­ста­не чла­ни­ца ЕУ:.
„Па­жљи­во ће­мо пра­ти­ти тај про­цес и за­јед­но ра­ди­ти на то­ме да он не бу­де на ште­ту од­но­са
на­ших две­ју др­жа­ва. Ми­слим да је то мо­гу­ће и да се ти пу­те­ви мо­гу про­на­ћи”,

ЕКОНОМИЈА

Пред­сед­ник Та­дић је ис­та­као да не­ма гра­ни­ца у еко­ном­ској са­рад­њи Ср­би­је и Ру­си­је, захваливши се Путину због чи­ње­ни­це да је Ср­би­ја укљу­че­на у ру­ске гло­бал­не енер­гет­ске пла­но­ве, и што је Ру­си­ја кре­ди­том од 200 ми­ли­о­на до­ла­ра по­мо­гла Ср­би­ји у је­ку еко­ном­ске кри­зе. „До­го­во­ри­ли смо се о фа­зној ре­а­ли­за­ци­ји ру­ског кре­ди­та од 800 ми­ли­о­на до­ла­ра по про­јек­ти­ма, до­ми­нант­но у до­ме­ну же­ле­зни­це и ићи ће­мо про­је­кат по про­је­кат. Раз­го­ва­ра­ли смо о мо­гу­ћим ин­ве­сти­ци­ја­ма у енер­гет­ски сек­тор и ре­монт на­ших енер­га­на и о не­ко­ли­ко но­вих по­тен­ци­јал­них про­је­ка­та у обла­сти про­из­вод­ње елек­трич­не енер­ги­је где би ру­ски ин­ве­сти­то­ри са­мо­стал­но на­сту­па­ли”, ре­као је Та­дић и стакао као зна­чај­но и ру­ско-срп­ско парт­нер­ство у НИС-у, на­ја­вље­не ин­ве­сти­ци­је у Ра­фи­не­ри­ју у Пан­че­ву, као и пер­спек­ти­ве за на­ступ НИС-а на тре­ћим тр­жи­шти­ма.

Пу­тин је ис­та­као да се спи­сак за­јед­нич­ких еко­ном­ских про­је­ка­та Ср­би­је и Ру­си­је стал­но ши­ри. Он је на­вео да је са зва­нич­ни­ци­ма у Бе­о­гра­ду раз­го­ва­рао о из­град­њи срп­ског де­ла га­со­во­да „Ју­жни ток” и пре­до­чио им мо­гућ­но­сти ко­је он отва­ра за Ср­би­ју. Пу­тин је под­се­тио да је ру­ска ком­па­ни­ја „Га­спром­њефт”, од ка­да је при­ва­ти­зо­ва­ла Нафт­ну ин­ду­стри­ју Ср­би­је, у ту ком­па­ни­ју уло­жи­ла 250 ми­ли­о­на до­ла­ра, а да ове го­ди­не пла­ни­ра да ин­ве­сти­ра још 500 ми­ли­о­на до­ла­ра. Зна­чај­на па­жња би­ла је по­све­ће­на и из­град­њи под­зем­ног скла­ди­шта га­са Ба­нат­ски Двор, као и са­рад­њи у обла­сти же­ле­знич­ког са­о­бра­ћа­ја и ту­ри­зма. Пу­тин је на­ја­вио да ће ру­ске ком­па­ни­је по­мо­ћи Ср­би­ји у из­град­њи же­ле­знич­ких пру­га, ис­та­кав­ши да оче­ку­је да ће срп­ски гра­ђе­ви­на­ри уче­ство­ва­ти у при­пре­ми Зим­ских олим­пиј­ских ига­ра у Со­чи­ју 2014. и Свет­ског пр­вен­ства у фуд­ба­лу 2018. Ру­си­ја би, пре­ма ње­го­вим ре­чи­ма, же­ле­ла да ис­ко­ри­сти „ве­ли­ко ис­ку­ство срп­ских парт­не­ра у из­град­њи ту­ри­стич­ких обје­ка­та”.

ЛИБИЈА

„Не ми­слим да тре­ба да ста­вља­мо у исту ра­ван Ср­би­ју и Ли­би­ју, али ме бри­не ла­ко­ћа ко­јом се
 при­бе­га­ва си­ли у ре­ша­ва­њу ме­ђу­на­род­них про­бле­ма”, ка­зао је Пу­тин, од­го­ва­ра­ју­ћи на пи­та­ње да ли је у све­тлу до­га­ђа­ја у Ли­би­ји ме­ђу­на­род­на за­јед­ни­ца из­ву­кла не­ке по­у­ке из бом­бар­до­ва­ња Ср­би­је 1999. године, преноси Тањуг. По Пу­ти­но­вим ре­чи­ма, у Ли­би­ји је „у то­ку гра­ђан­ски рат”.
„По­ја­ви­ли су се пред­ло­зи да се за­тво­ри не­бо ка­ко би се за­шти­ти­ли ци­ви­ли. Та­ква од­лу­ка је ве­о­ма сло­же­на, јер сад ви­ди­мо да се вр­ше уда­ри по чи­та­вој те­ри­то­ри­ји – што до­но­си но­ве жр­тве и то не мо­же да не иза­зи­ва уз­не­ми­ре­ност”, ис­та­као је ру­ски пре­ми­јер.

Та­дић је та­ко­ђе из­ра­зио за­бри­ну­тост због стра­да­ња ци­вил­ног ста­нов­ни­штва и освр­нуо се на слу­чај Ср­би­је. „Ми смо има­ли тра­гич­но ис­ку­ство, у освит тог да­на (го­ди­шњи­це бом­бар­до­ва­ња) не­ма гра­ђа­ни­на ко­ји не­ма бол­на се­ћа­ња, ”, до­дао је Та­дић.

ДИ­ЈА­ЛОГ БЕ­О­ГРА­ДА И ПРИ­ШТИ­НЕ
Вла­ди­мир Пу­тин је по­др­жао ди­ја­лог Бе­о­гра­да и При­шти­не и обе­ћао ру­ску по­др­шку Ср­би­ји за успе­шан за­вр­ше­так тог про­це­са. Упи­тан ка­ко ви­ди не­дав­но за­по­чет ди­ја­лог Бе­о­гра­да и При­шти­не, Пу­тин је ис­та­као да је реч о су­ве­ре­ном из­бо­ру срп­ског на­ро­да. „Су­ве­рен је из­бор срп­ског на­ро­да ка­ко ће да во­ди сво­је по­сло­ве, би­ло ка­кви пре­го­во­ри бо­љи су од су­ко­ба, ако бу­де то од нас тра­же­но по­др­жа­ће­мо тај про­цес”, на­гла­сио је Пу­тин.

По­ча­сни гра­ђа­нин КиМ
Све што иде у ко­рист Ср­би­је од­го­ва­ра ин­те­ре­си­ма Ру­си­је, ре­као је Пу­тин од­го­ва­ра­ју­ћи на но­ви­нар­ско пи­та­ње ка­ко се осе­ћа као по­ча­сни гра­ђа­нин Ко­со­ва. „Раз­у­мем по­ли­тич­ку по­за­ди­ну тог пи­та­ња. Ако не­што иде на ко­рист Ср­би­је то од­го­ва­ра ин­те­ре­си­ма Ру­ске Фе­де­ра­ци­је”, ре­као је Пу­тин.

Извор Политика, 23. 03. 2011.
http://www.politika.rs/rubrike/tema-dana/Rusija-ostaje-saveznik-Srbije.lt.html

7564  Форум / Политика / Одг: PUTIN KOD TADICA - UKOLIKo TADIC ODBIJE BICE PONUDJENO SLEDECOJ VLADI послато: Март 25, 2011, 04:45:35

Шта се дешавало иза затворених врата у Палати федерације

Владимир Путин у Београд донео пакет од десет милијарди долара за пројекте

БЕОГРАД - Десет милијарди долара вредан је пакет намењен привреди Србије који је
премијер Русије јуче донео у Београд, сазнаје “Блиц”. Да ли ће тај пакет бити и искоришћен
зависи у највећој мери од наше стране, односно од умешности и озбиљности домаћих
привредника.Владимир Путин са представницима српске владе

Јер за сада се зна да је од тог пакета три и по милијарде намењено Војсци Србије. Такође,
 биће намирени дугови НИС-а буџету Србије (проблематично је око милијарду евра), а
 дефинитивно се формира предузеће “Јужни ток”.

Наши привредници јуче нису имали конкретан одговор на понуду па све о чему се
разговарало предложила је руска страна. За 30. март најављен је долазак велике
делегације привредника те земље, када ће све ово о чему се јуче разговарало бити
преточено у уговоре, ако српска страна буде за те уговоре спремна.


Споразуми који су потписани између Владе Србије и Владе Руске Федерације
 
о научнотехничкој сарадњи
Подразумева реализацију научнотехничких и иновационих пројеката, међусобну размена
научника и стручњака, размена научнотехничких информација и документације,
 организовање научних конференција, симпозијума, семинара и изложби на територији
 Републике Србије и Руске Федерације. Размена резултата научнотехничког рада и њихова
 заједничка комерцијализација.
 
о међународном друмском саобраћају
Овим споразумом унапредиће се трговински и економски односи двеју држава и допринети
 развоју сарадње у области међународног друмског превоза. Одредбе овог спор­азума
 примењују се и на међународни превоз путника и ствари између држава и транзитни преко
 њихових територија. Међутим, примењиваће се и на треће државе са којима је једна од
 држава потписник и важиће за друмска моторна возила регистрована у Србији или Русији.
 
о сарадњи у области туризма
За циљ има да утиче на развој економског, културног и социјалног живота двеју држава,
али и допринесе проширењу пријатељских односа народа Србије и Русије и упознавању
са историјом и културном баштином двеју држава.
 
сарадња са Београдом
Споразум о сарадњи између Београда и електроенергетске компаније OAD INTER RAO UES
Предвиђа сарадњу у циљу оптимизације топлотно-енергетског сектора Београда
реконструкцијом објеката за снабдевање топлотом и енергијом (когенерација) на бази
постојеће инфраструктуре.

MAJA VOJINOVIĆ, TAMARA SPAIĆ S. B. | 24. 03. 2011. - 00:02h  | Foto: A. Isaković |
http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/243367/Vladimir-Putin-u---Beograd-doneo-paket-od-deset-milijardi--dolara-za-projekte
7565  Форум / Политика / Одг: PUTIN KOD TADICA - UKOLIKo TADIC ODBIJE BICE PONUDJENO SLEDECOJ VLADI послато: Март 25, 2011, 04:29:39
20:35 Прекинут меч због ПутинаПутин је на стадион дошао у 52. минуту, праћен премијером Србије Мирком Цветковићем,
а утакмица је у том тренутку прекинута. Премијер Русије је поздрављен бурним овацијама
и бакљадом на северној трибини. Шеф руске владе отпоздравио је српским навијачима
подизањем три прста.
Домаћи навијачи почели су тада да певају мелодију руске песме "Каљинка", упалили су
бакље и развили поздравне пароле на руском. Путин се преко ограде ложе руковао са
појединим навијачима и потписивао картоне са његовим ликом, који су дељени на улазу
на стадион. Утакмици су присуствовали и други чланови владе, политичари, спортски
функционери и спортске легенде. На стадиону се званично окупило 24.860 људи, који су
осим навијачких песама, певали и погрдне песме против председника Србије Бориса
Тадића и фудбалских челника у земљи.

Данашња утакмица младих тимова ЦЗ и Зенита из Санкт Петербурга, коју је пропратио и
руски премијер Владимир Путин током своје посете Београду, завршила је резултатом 1:1.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=BXuSyxRsIFA" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=BXuSyxRsIFA</a>

M. Grujić / B. Marković | 23. 03. 2011. - 20:16h  |
7566  Форум / Политика / Одг: PUTIN KOD TADICA - UKOLIKo TADIC ODBIJE BICE PONUDJENO SLEDECOJ VLADI послато: Март 25, 2011, 04:04:30
 План посете

11.20 Палата Србије - свечани дочек
11.30 Палата Србије сусрет Путин-Тадић
12.15 Палата Србије - пленарни састанак
13.00 Палата Србије састанак Путин-Цветковић
13.45 Палата Србије - потписивање споразума
14.00 Изјаве за медије
14.45 Народна скупштина - састанак са Ђукић Дејановић
15.30 Председништво Србије - свечани ручак
18.00 Стадион Маракана - утакмица Ц.Звезда/ЗенитДочек Владимира Путина испред Палате Србије


12:23 Свечани дочек испред Палате Србије

Председник Србије Борис Тадић дочекао је уз највише државне почасти руског
премијера Владимира Путина испред Палате Србија, где ће руски премијер са
бројном делегацијом министара и привредника започети серију сусрета са
представницима Београда.


12:28 Тадић и Путин у четири ока, следи састанак с делегацијамаПредседник Србије Борис Тадић и руски премијер Владимир Путин почели су разговоре
 у четири ока, након чега следи пленарни састанак делегација Србије и Русије, којем
 Тадић председава.
Са српске стране на пленарном састанку учествују и премијер Мирко Цветковић,
 потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић, шеф дипломатије
 Вук Јеремић, министар одбране Драган Шутановац, амбасадор Србије у Русији Јелица
 Курјак, шефови кабинета председника и премијера и саветници председника Србије.
Са руске стране учествују: министар за ванредне ситуације Сергеј Шојгу, министар
саобраћаја Игор Левитин, министар енергетике Сергеј Шматко, заменик министра
образовања и науке Алексеј Понамарјов, заменик шефа кабинета председника Владе
 Јуриј Ушаков, заменик министра економског развоја Андреј Слепњев, заменик шефа
 дипломатије Владимир Титов и амбасадор Русије у Србији Александар Конузин.
17:03 Дејановић: Србија и Русија - партнери


Славица Ђукић Дејановић и Владимир Путин испред Скупштине Србије


Председница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић изјавила је данас да Србија
и Русија, без обзира на величину и економску моћ, једна другу сматрају за партнера, а
да ће посета премијера Русије Владимира Путина дати нов, још снажнији импулс даљем
развоју економских односа двеју држава. Путин се у Дому Народне скупштине састао са
 председницом парламента и шефовима посланичких група.
 
Blic online, M.K, T.S, agencije | 23. 03. 2011. - 07:32h  | Foto: A. Isaković, E. Čonkić |
 
7567  Форум / Политика / Одг: PUTIN KOD TADICA - UKOLIKo TADIC ODBIJE BICE PONUDJENO SLEDECOJ VLADI послато: Март 25, 2011, 03:43:26
Путин долетео врхунски опремљеним Иљушином

Руски премијер Владимир Путин у Београд је данас допутовао врхунски опремљеним
авионом Иљушин-96 а, према наводима руског информативног портала,
„njus ru" (Newsru. com),један дан његове међународне турнеје кошта око 1,2 милиона долара.Руски портал је до те цифре дошао узимајући у обзир трошкове обезбеђења које прати
 Путина и друге пратеће трошкове.
Иљушин-96 припада иначе Специјалном авио-парку Кремља, који опслужује руског
 председника и председника руске владе.

Према писању из јануара 2007. године, Путинов Ил-96 кошта приближно 40 милиона
 долара, а значајан део отпада на декорацију ораховим дрветом.
Путин је, пише тај медиј, неко време летео авионом Ил-96-300, који је „наследио“ од
 првог председника Русије Бориса Јељцина, а 2001. године наручио је нови авион,
 опремљен најновјим системима везе, телекомуникације и навигације, са унутрашњошћу
 сређеном као радни кабинет и са савременим компјутерима.

Tanjug | 23. 03. 2011. - 14:49h  | Foto: Reuters
7568  Форум / Срби у окружењу и расејању / Република Српска... послато: Март 16, 2011, 10:15:22
Културни центар Пале саопштио је да је "из моралних и безбедносних разлога" отказао приказивање филма Драгана Бјелогрлића. Прави узрок је изјава режисера Драгана Бјелогрлића уочи сарајевске премијере "Монтевидеа", да му је жао што бивши генерал Армије БиХ Јован Дивјак (ухапшен у Бечу по оптужби за убиство 42 српска војника ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву) неће присуствовати пројекцији. Отказивању премијере допринео је и инцидент са саме сарајевске премијере, на којој се глумац Сергеј Трифуновић појавио у мајици са ликом Дивјака.


-Просто ми је жао што Јово неће бити вечерас на премијери мог филма, а претпостављам да ће се то решити на безболан начин. Непријатно ми је да говорим о нечему што не знам и да дајем неке изјаве. Мени је само жао што неће бити ту вечерас - рекао је Бјелогрлић за Радио Сарајево.
Погођени и увређени оваквим понашањем београдских уметника, грађани Пала су на "Фејсбуку" и порталу "Пале лајв"позвали на бојкот филма. Из Културног центра Пале понудили су онима који су купили карте да дођу по новац.
Није их умирила ни немушта, "покајничка" Трифуновићева изјава "да се ради о случајности, а не о гесту", нити им је било довољно убедљиво "објашњење" глумца да се на журки ознојио и морао своју мајицу да замени "инкриминисаном", која му је "подметнута из црне најлон кесе".
- Мени је личио на папу Војтилу, па сам у шали упитао: - "Је л’ то папа"? Неко је добацио кроз смех: "Није, овај ти је православни", а ја сам се на брзину пресвукао. Атмосфера је била врло пријатељска и ни крај памети ми није било да би могло бити икаквих проблема - изјавио је Трифуновић покушавајући неспретно да извуче кестење из ватре.
...
СРАМОТНЕ ИЗЈАВЕ БЈЕЛОГРЛИЋЕВА изјава и Трифуновићево понашање одјекнули су као бомба у РС. Председник Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС Недељко Митровић оценио их је као - срамотне.
- Како је тако брзо Бјелогрлић заборавио да је генерал Армије БиХ Јован Дивјак почино злочин над голобрадим младићима ЈНА у Добровољачкој улици, као и над стотинама Срба који до данас нису пронађени. Изгледа да Бјелогрић жали Дивјака што је мало Срба ликвидарао у Сарајеву - поручио је Митровић.

РОДИТЕЉИ: УМЕСТО ИЗВИЊЕЊА - УВРЕДЕКад чујем како у Сарајеву коментаришу догађаје у Добровољачкој улици и када видим како неки наши људи на својим прсима носе слике оних који су наредили убиство наше деце, душа ме боли. Ко то може да каже да тамо у мају 1992. године није починио злочин? - каже, за “Новости”, Богда Томовић (на слици), мајка 18-годишњег Здравка Томовића који је смртно страдао у Добровољачкој.
- Ово што у Сарајеву чине је у најмању руку потресање костију наших мртвих и разарања наше душе - каже мајка Богда.
- Свако помињање Добровољачке, у мени изнова отвори страшну, незараслу рану за сином. А ових дана, откако сам сазнала да је ухапшен генерал Дивјак, говорим: ако је одговоран, нека га стигне заслужена казна - каже, за "Новости", Сенија Кастрати, из Пожаревца, мајка поручника Нихада (28), страдалог 2. маја 1992. године у колони ЈНА која се повлачила из Сарајева.
Она не може да верује да има оних којима је жао што је Дивјак ухапшен и што не може са њима да гледа филм.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:321946-Pale-Otkazan-quotMontevideoquot

7569  Форум / Србија / Екологија за Србију и даље апстрактна послато: Фебруар 26, 2011, 23:11:38
Екологија за Србију и даље апстрактна

Еколошки проблеми и климатске промене су за већину
грађана Србије још увек апстрактна тема

И док је борба против климатских промена једна од најважнијих светских тема, политичари у Србији се не баве еколошким проблемима јер они не доносе  политичке поене. Србија има добре еколошке законе, али се не примењују.

Србија је углавном пасивни посматрач светских трендова у борби против климатских промена. Након потписивања Кјото протокола 2007. године, акценат је бачен на израду законске регулативе која би требало да Србију активно укључи у борбу за заштиту животне средине.

У „Зеленој омладини Србије“, која попут иностраних узора има мушког и женског портпарола, кажу да се Србија тренутно бави подизањем еколошке свести и едукацијом политичара о размерама еколошких проблема. Весна Јусуп, женски портпарол „Зелене омладине“, за Дојче веле каже да постоји напредак у подизању еколошке свести грађана и политичара, али да Србија још увек са стране посматра проблем климатских промена:

Проблем је такође и што Србија има доста неразвијену привреду, и не учествује толико у загађењу. То је са једне стране добро, али онда сматрамо, и постоји то неко опште мишљење, да онда то није ни битно, и да се то нас не тиче.“


Закони добри, али се не примењују

„Из разлога што људи, гледајући своју ситуацију, не доживљавају еколошке проблеме као нешто што њих директно погађа. Сама власт је сматрала да је за њих боље и ефикасније да се баве неким другим, рецимо социјалним питањима, а не толико екологијом, сматрајући да то није нешто што превише утиче на свест бирача.“
  


Србија има добре еколошке законе, али се у пуној мери не примењује систем кажњавања загађивача, каже Весна Јусуп. Кад су у питању конкретни проблеми, она пре свега истиче недостатак система за рециклажу. У Србији се рециклира свега 6 до 7 процената укупног отпада. То по њеним речима показује непостојање дугорочне стратегије:

„Ви можете да урадите неку конкретну акцију, да склоните једну дивљу депонију и да је очистите, али она ће опет настати на истом месту зато што нисте обезбедили друго место за неку санитарну депонију, која ће бити право решење проблема. Зато мислим да више отклањамо последице него узроке проблема. И у том смислу сматрам да доносиоци одлука нису довољно укључени у саму идеју процеса решавања еколошких проблема у Србији тренутно.“

 
Србија нема, попут развијених земаља, програм смањења карбонских емисија, истиче Весна Јусуп. Очекује се доношење неких одлука на глобалном нивоу, и Србија би након тога требало да да свој допринос у борби против климатских промена.

Аутор: Ивица Петровић, Београд
Одговорни уредник: Иван Ђерковић

U fokusu: Srbija
7570  Форум / Политика / Демократска странка Србије... послато: Фебруар 20, 2011, 13:49:34
недеља, 20.02.2011 | 12:08

Коштуница: Влада у сукобу са собом

Извор: Бета

Београд -- Председник ДСС Војислав Коштуница изјавио је да је влада започела "обрачун са самом собом",
уместо да се бави посрнулом привредом и смањењем незапослености.
Коштуница је на Главном одбору ДСС-а у београдском Центру "Сава" рекао да владајућа коалиција представља "генератор непрестаних политичких обрачуна".

Коштуница додаје да је садашња влада неодговорна и неспособна да оствари стабилност и политичко јединство у земљи.

"Само пре три године у Србији је постојао општи политички консензус око свих важних политичких и економских питања, а данас бесне обрачуни у самој Влади", казао је Коштуница.

Према речима Коштунице, иако нису расписани, избори су фактички већ ту, јер су све странке увелико започеле изборну кампању.

"Најважније је зато да Србија на изборима добије нову Владу која ће успоставити нову полиитику којој је Србија на првом месту", рекао је Коштуница.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=02&dd=20&nav_category=11&nav_id=494021

7571  Форум / Економија / Одг: Србија (ни)ЈЕ пред сломом послато: Фебруар 16, 2011, 07:45:21
Потрошачи траже ниже марже

Национална организација потрошача позива Владу да својим мерама снизи марже за неке основне животне намирнице, како би се очувао стандард грађана. У Министарству трговине кажу да би државно администрирање маржи и цена вратило Србију у прошлост. Стручњаци тврде да мање марже не би битно снизиле цену хране.

Због пада куповне моћи, Национална организација потрошача позива Владу да својим мерама снизи марже за неке основне животне намирнице и тако очува пољуљани стандард становништва.

У Влади сматрају да би такав потез био погубан за српску привреду, да би донео несташице и поремећаје на тржишту.

Уље, млеко, шећер, кафа, воће и поврће, само су неки од производа који су поскупели од почетка године. Поједини грађани куповину су свели на минимум.

Произвођачи и трговци разлоге за нова поскупљења правдају поскупљењем увозних сировина и енергената, високим каматним стопама и нестабилним курсом. Висина маржи је, кажу, пословна тајна.

У формирању малопродајне цене, добављачи учествују готово са 70 одсто, трговци испод 18, а држава око 13 процената.

Председник Националне организације потрошача Горан Паповић каже да ће захтевати од Владе да двадесет основних животних намирница стави под контролу и уведе марже ниже од садашњих.

"Грађани Србије овакав намет и овај раст цена не могу да издрже. Не прихватамо образложење да Влада не жели да се меша у тржишно пословање, у тржишну утакмицу, ако знамо да тржиште Србије није отворено и да не постоји тржишна утакмица", рекао је Паповић.

У Министарству трговине кажу да је стандард угрожен и да држава мора да направи социјалне карте и води активну социјалну политику, али и да би државно администрирање маржи и цена вратило Србију у прошлост.

"Посезање за таквим мерама било би погубно за привреду Србије. Такве мере смо ми имали пре 30 и више година, кад смо имали административни систем привреде. Последице таквих мера су несташице у привреди и колоне потрошача да купе неки прлоизвод. Последице су непредвидиве, јер се ремете и односи појединих привреда", каже саветник министра трговине, професор Стипе Ловрета.

Просечна маржа за храну и алкохолна пића у Србији је 16,7 одсто. У Немачкој, на пример, просечна маржа на храну је 26,4 одсто, у Америци 25,6 одсто, Великој Британији око 23, Холандији око 22, а у Француској 20 процената.

Стручњаци подсећају да је маржа разлика између куповне и продајне цене, а не чиста зарада трговца, како се у јавности често погрешно мисли. Тврде да смањење њихових маржи не би битно снизило цену хране.

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/%D0%95%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%98%D0%B0/843082/%D0%9F%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%88%D0%B0%D1%87%D0%B8+%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B5+%D0%BD%D0%B8%D0%B6%D0%B5+%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B6%D0%B5.html
7572  Форум / Економија / Одг: Србија (ни)ЈЕ пред сломом послато: Фебруар 13, 2011, 15:16:02
Чланак изнад се налази на
http://www.standard.rs/-cvijanovi-vam-preporuuje/6584-boris-tadi-srbiji-preti-slom.html
Мој коментар би био сличан коментару једног читаоца:

"Sta bi sa sintagmama o "nepristojno bogatima" ,o socijanoj odgovornosti,o socijalnoj pravdi,o stotinama hiljada novozaposlenih,koje ste obecavali pametni predsednice,dok se kasta nepristojno bogatih oko vas i iz vaseg neposrednog okruzenja nepristojno jos vise bogatila,i dok je obican ,mali svet sve vise padao u ropstvo,u bedu ,u ponizenje,u ocaj,dok je vasa nkazna portparolka prosipala fraze o optimizmu i hulila na nezahvalan narod koji je toliko glup da ne razume vasu uzvisenu misiju,vase tako dragoceno vodjstvo,vase bozanske vrline,i vas i vase partije,da vi jedini znate put,da taj put nema alternativu,i reci cu vam ,tacno je viz nate put,ali put za pakao.
Pretvorili ste ovu jadnu zemlju u pakao za milione ljudi,a raj za nekoliko hiljada najgorih medju nama,raj za sljam,za bagru kojoj ste omogucili da odere kozu sa jadnog naroda,da popljacka i ono sto smo mislili da niko ne moze da popljacka,prodali ste nas i prepustili beznadju,pretvorili ste ljude u zombije koji hodaju gladni i nesrecni ,bez nade.Ubili ste i rodjenu i jos nerodjenu decu,vi i vasi kompradori,bagra koja po nalogu Brisela i Vsingtona unistava ovu zemlju,a za saucesnike ste izabrali najgori sljam olicenu u nevladinim organizacijama,najgoru mogucu vrastu ljudi(ustvari neljudi) koja casti nema ni za lek.
ZAR NISTE KOLIKO JUCE LUPETALI O LIDERSTVU U REGIONU,o napretku u Evrointegracijama,a sada govorite o nekoj 2020 godini,vi imate plan,vi znate.Znate ...*****
Sklonite se sto pre ,i ni slucajno ne pomisljajte da pravite vladu sa Tomom Nikolicem,jer mi dobro znamo ciji je to plan,i sta ste smislili.
Nije narod tako glup kao sto vi mislite.
7573  Форум / Политика / Одг: У канџама Монсанта и Codexa Alimentariusa послато: Фебруар 02, 2011, 01:08:02
Ево, ја имам снимак емисије у којој је Алексић учествовао...

http://vimeo.com/18720200
7574  Форум / Разно / Одг: Hristos se rodi послато: Јануар 06, 2011, 23:58:21
Ваистину се роди!

7575  Форум / Разно / Одг: Сретна Нова Година 2011 послато: Јануар 02, 2011, 12:07:09
Хвала свима који сте већ честитали, а уједно и ја хоћу да вама пожелим СРЕЋНУ НОВУ 2011.ГОДИНУ!
7576  Форум / Разно / Српски ТЕНИСЕРИ, победе, порази и... послато: Децембар 07, 2010, 10:12:27
Србија заслужено победила


Три дана и пет тешких битака било је потребно тенисерима Србије да освоје
Дејвис куп. Највећи успех српског тениса остварен је победом над
Француском у финалу, резултатом 3:2. Новак донео два бода репрезентацији,
одлучујући поен Троицки.

Србија слави хероје тријумфа над Французима у финалу Дејвис купа, Новака Ђоковића
и Виктора Троицког, а честитке су заслужили и Ненад Зимоњић и Јанко Типсаревић.

Селектор тениске репрезентације Француске Ги Форже рекао је да је Србија заслужила
 победу уДејвис купу. Противник уверен да је превагу донела фантастична публика у
 Београдској Арени. Ги Форже изненађен фантастичном партијом Троицког. Цонга није
 сигуран да би било боље да је он играо.


"Србија је заслужила ову победу. Добро су играли, посебно Новак и Виктор. Можда би
 било другачије да смо играли у Паризу или негде другде, овде их је публика гурала",
 рекао је Форже на конференцији за новинаре после меча.

https://www.youtube.com/watch?v=zh3GJ49Ibko&feature=player_embedded#at=21


Медији о победи Србије

Љодра и селектор Форже криви за пораз, публика носила српске играче до
 победе, Ђоковић претерао када је држао говор публици, сматрају француски
 медији. Лондонски "Индипендент" нагласио да Србија има девет пута мање
 становника од Франуске и да је са стотим делом буџета који су имали "триколори"
 успела да освоји "салатару".
Ипак, најсвечанији моменат је настао код званичног проглашења победника,
 када је цела хала певала српску химну.


****************************************************************************
А, како изгледа салатара, лепотица од 105 килограма,..погледајте,7577  Форум / Економија / Телеком, продаја...акције послато: Октобар 15, 2010, 00:39:40
Влада продаје Телеком
Цитат
Beograd  - Vlada Srbije donela je juče odluku o prodaji akcija Telekoma
 Srbije koje  predstavljaju 51 odsto kapitala tog javnog preduzeća, rečeno je u
 Vladi Srbije. Prodaja  će biti realizovana putem javnog tendera, a Vlada Srbije će
 odrediti minimalnu cenu akcija.
 Na sednici Vlade prihvaćen je i izveštaj privatizacionog savetnika o proceni
100 odsto kapitala  Telekoma Srbije, koja iznosi 2,43 milijardi evra,
kažu u vladi.Na sednici je usvojen i predlog prenosa bez naknade akcija na građane (15 odsto),
 bivše i sadašnje zaposlene u Telekomu Srbija (6,4 odsto). Ministarstvo finansija biće
 zaduženo za sprovođenje postupka prodaje, izbor strateškog partnera i odrediće minimalnu
 cenu većinskog udela koji će biti ponuđen na međunarodnom tenderu. Tender će biti objavljen
 u Fajnenšel tajmsu i predviđaće, kao i kod prodaje nekadašnjeg Mobi 63, prvo prijavljivanje
zainteresovanih kompanija i proveru tehničkih uslova, a zatim licitaciju, tako da bi ceo postupak
 prodaje državnog udela u Telekomu trebalo da bude završen do kraja godine.

(Danas)

********************************************************************


Сви су изгледи да се овој власти жури,...жури да прода и најпрофитабилније српско
предузеће!
Прошле године је са 13,3 милијарде динара нето профита, Телеком Србије био први по
 нето добити ......

Да ли су избори на видику...или...можда тресе жута грозница,....па им се ваља спремити
за велике трошкове и путовања у једном смеру Молим?


Странице: 1 ... 150 151 [152]
Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!