forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Мај 25, 2020, 19:42:58


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


  Прикажи поруке
Странице: 1 ... 22 23 [24]
1151  Форум / Разно / Одг: АФОРИЗМИ Данице Машић послато: Децембар 30, 2011, 23:31:54

Мали, али искрени допринос да се овај, од Бога дати дар претакања бодљикавих мисли спрам наше свакодневице чује и даље од страница овог форума, остварен је приликом доделе награде "Бранислав Мане Шакић" најбољем спикеру/водитељу/новинару у електронским медијима Србије.

Наиме, овогодишњи, 14.ти по реду лауреат Мирослав Војводић, водитељ/новинар Радио Београда је на пригодној свечаности у склопу уручења признања, 14. новембра 2011. у смедеревској Градској библиотеци, читао одабране афоризме наше Данице Машић-Српкиње.

Везивна нит поменутог говора и мисли је 15-та годишњица откако је Даницина прва књига афоризама "Свако време има прво лице" угледала светлост дана у издању Библиотеке "Сатир" из Смедерева...

На овај начин изузетни афоризми су, поред словно-сликовног писма, добили и свој тонски запис...

У ишчекивању нових, бритких запажања на овим ступцима, драга наша Српкињо, добрано наоштри бодљу јер ово данашње време има више лица, и свако од њих је ПРВО!  Смешко

   Ekana, šta bi sa tobom posle ove dodele nagrade?Jedan moj cvet je bio samo podsećanje da te nisam zaboravila, da poštujem i tvoj rad,a što se tiče svega onog što radiš zaslužuješ celu CVEĆARU.
Zbog tebe, Goge i ostalih kojima moji aforizmi nešto znače OBEĆAVAM opstanak u vašem društvu. Jedino neće biti više fotografija, ali ovaj moj strelac obećava da će pogađati po vašem ukusu.
1152  Форум / Србија / Одг: Судство или фарса послато: Септембар 16, 2011, 12:14:36

Нови Сад: Кућни притвор за 13 особаОд око 70 осуђених у Србији који казну служе код куће, њих 13 је из Новог Сада. Основном суду некада дневно стигне и по шест молби за овако “робијање”


БОЉЕ ми је да робијам код куће, него да неколико месеци будем у затвору, предложио је тридесетогодишњи младић из околине Бачке Паланке свом браниоцу после изрицања пресуде у новосадском суду. Осуђеном на шест месеци затвора због крађе жеља се остварила, и уместо у ћелији иза решетака, “грехе” окајава у својој кући.

Он је само један од многих у последње време који се обраћају Основном суду у Новом Саду, са молбом за одобрење да им се казна затвора замени кућном варијантом, са електронском наруквицом или без ње.
У Управи за извршење кривичних санкција кажу да од јануара када је стављена прва наруквица, до сада је око 70 осуђених у Србији одабрало алтернативно издржавање казне. По речима Зоране Вучићевић, портпарола те установе, у Новом Саду њих 13 већ има наруквицу.

****************************
НЕОГРАНИЧЕНИ БРОЈ У УПРАВИ за извршење кривичних санкција, по речима Зоране Вучићевић, немају проблема са количином наруквица. - Наруквице изнајмљује и можемо их захтевати у неограниченом броју - објашњава наша саговорница.
****************************

Да је интересовање међу осуђенима велико, потврђује и Биљана Лазић, портпарол Основног суда у Новом Саду. Она каже да је овај модел издржавања затворске казне заживео и да се примењује.
- Има интересовања међу осуђенима - истиче Лазићева. - Последњих неколико дана завладало је затишје, али било је, када је дневно у наш суд стизало и пет-шест молби осуђених за кривична дела за која се добија казна до годину дана.

Кућни затвор, међутим, желе и поједини који се већ налазе у затвору и издржавају казну иза решетака. Такав је случај са средовечним Новосађанином, осуђеним на три месеца због фалсификовања. Недавно је поднео молбу да му се дозволи да остатак казне проведе код куће, али постоји могућност да, док се не одлучи хоће ли му се дозволити или не, тромесечна казна истекне.

Пре него што се осуђеном коме је изречена казна затвора до једне године дозволи да “робија” без напуштања просторија у којима станује, проверава се да ли испуњава услове.
У случају да осуђени није власник стана или куће, мора да предочи сагласност власника да се овај слаже да осуђени ту издржава казну, а неопходно је да има и фиксни телефон. Приликом одлучивања, гледа се, такође, и да ли је раније осуђиван. На издржавање казне код куће не могу бити упућени они који су осуђени за насиље у породици.


Љ. ПРЕРАДОВИЋ

Новости

       
1153  Форум / Политика / Одг: Политичке странке, коалиције, избори... послато: Август 30, 2011, 16:11:53
Дакле, када већ говорите о изласку на изборе, оно што ТРЕБА УРАДИТИ је:

1. ИЗАЋИ У ШТО ВЕЋЕМ БРОЈУ!

2. ПРЕЦРТАТИ У СПИСКУ СВОЈЕ ИМЕ!

3. НЕ УЗИМАТИ ГЛАСАЧКЕ ЛИСТИЋЕ!


На тај начин, постојаће велика излазност, али са минималним бројем гласачких листића
(на шта би посебно требало да обрате пажњу контролори спискова и пребројавања листића из кутија), чиме би садашњи властодршци и њихови опозициони сателити били онемогућени да манипулишу гласачким листићима!!

Избори би се убрзо поновили, поменути рецепт поновити и дотадашњи играчи испадају из игре...а дотле нове снаге би морале да се учврсте као носиоци промена!!..


Da utešim moju Ekanu!


1154  Форум / Разно / Pretnja smrću novinarki Pečata послато: Август 16, 2011, 10:25:48
Šiptarska mafija preti smrću novinarki „Pečata“
Društvo | Nataša Radača | avgust 11, 2011 at 23:05

Razgovarala Nataša Radača

„Pre ili kasnije izbacićemo otrov iz Vašeg tela“, piše između ostalog u pretećem pismu nedavno upućenom Milici Ostojić, našoj dopisnici iz Rima, a  u koverti je bio smešten i metak sa ispisanom pretnjom smrću. U potpisu je stajalo „Grup Shqiptar Kosova – Roma“

„Već ste do sada učinili dovoljno i od sada, pa nadalje, kako kažu Italijani, ‘gledajte leđa’. Sledeći put daćemo Vam jedan poklon. Nismo osobe koje su navikle da se šale. Pre ili kasnije izbacićemo otrov iz Vašeg tela“, piše između ostalog u pretećem pismu nedavno upućenom Milici Ostojić, dopisnici „Pečata“ iz Rima. U koverti je bio smešten metak sa ispisanom pretnjom smrću, a u potpisu je stajalo „Grup Shqiptar Kosova – Roma“. Prema objašnjenju pošiljaoca ove terorističke „uputnice“,  povod za pretnju bio je  tekst Milice Ostojić sa naslovom „Nežni miris imperijalizma“, u kojem je inače prikazana knjiga italijanskog autora Đanija Viole.
Prikaz  je „Pečat“ objavio u broju 171. od 24 juna 2011. godine. Telefonski poziv Poštanske policije iz Bolonje usledio je 8. avgusta u 12 sati i 50 minuta, a našu koleginicu zatekao je u inostranstvu. U pozivu je saopšteno da je toga jutra tamošnja policija u detektorskoj kontroli pošte otkrila kovertu koja je bila adresirana na ime Milica Ostojić, sa preciznom adresom njenog zaposlenja – Asocijacija stranih dopisnika u Rimu „Stampa esteri“. U tekstu štampanom na italijanskom jeziku, sa naslovom  „Smrt svim neprijateljima slobodnog Kosova!“, između ostalog stoji da su čitajući časopis „Pečat“ naišli na još jedan prljavi posao protiv njih, gde Viola definiše predsednika Hašima Tačija „mafijašem i narkoprometnikom“. „Uz to smo videli“, kaže se u njihovom tekstu dalje, „ime poznate srpske novinarke Milice Ostojić koja je potpisala taj tekst i čija je provokativna aktivnost više nego poznata. Sada otkrivamo da se udružila sa zapaljujućim i otrovnim radom Đanija Viole, koji je bivši agent Jugoslovenskih tajnih službi, a koga u članku Milica Ostojić lažno predstavlja kao ‘policajca sa Kosova’ , a njegovo ime je promenjeno u Viloa, a ne Viola“.
Između ostalog, u poruci se navodi i to da je njihova „borba protiv Titovog i Miloševićevog komunizma imala potvrdu slobodnog sveta koji im je pomogao da izbace Srbe sa njihove teritorije, a ono malo što ih je ostalo ne mogu da računaju više na pomoć Beograda. Zbog toga kažemo svima, a i ovima dvoma ‘dragima’  – Milici Ostojić i Đaniju Violi, a to vam kažemo na najodlučniji način: budite obazrivi…“
Pretnja se završava upozorenjem da potpisnici imaju prijatelje u čitavom svetu i da mogu da prate sa pažnjom sve što kažu i čine njihovi neprijatelji.
O ovom  mračnom događaju i širim okolnostima koje prate pomenutu pretnju smrću jednom profesionalcu, optuženom da se ogrešio o „istinu i pravdu“ samo zato što se usudio da predstavi kritičko tumačenje i viđenje terorista i mafijaške logike u interpretaciji drugog ozbiljnog i uglednog autora,  razgovaramo sa Milicom Ostojić.

Kako ste reagovali na poziv policije iz Bolonje?
Saslušala sam pažljivo zvaničnika iz Poštanske policije Bolonje koji mi je dao uputstva šta dalje da radim, uz njihovo saopštenje da su odmah otvorili ovaj slučaj i otpočeli krivičnu proceduru protiv nepoznatih lica organizacije čija im je delatnost u Italiji već poznata. Naravno slučaj sada ispituje drugo odeljenje policije, u saradnji sa Poštanskom, i naravno – uz prijavu državnoj policiji grada Rima, koja zna šta joj je dalje činiti. Uputili su mi elektronskom poštom propratno pismo šiptarske grupe Kosova aktivne u Italiji. Iz teksta  pisma proizlazi da su ovu grupu navodno posebno isprovocirale dve činjenice, zapravo dve puke greške nastale redigovanjem teksta! Prema ovim tehničkim omaškama, nije jasno, odnosno može se razumeti i da je pisac Viola  „policajac sa Kosova“. Nejasnoća je nastala isključivo stoga što autor na početku knjige, pa i mog originalnog teksta, citira izjavu stranog policajca koji je bio u misiji na Kosovu, a koji je izjavio svome šefu (posle šest meseci boravka na toj teritoriji) „bombardovali smo pogrešne“. Druga greška jeste ona u potpisu ispod fotografije Viole (na strani 67, u „Pečatu“ broj 171. od 24. juna 2011. piše Viloa). Iako se u daljem tekstu svuda uočava da se autor preziva ne Viloa, već Viola! Dakle reč je o pukoj inverziji slova u njegovom prezimenu. Rečju, na osnovu beznačajnih i lako uočljivih grešaka „Grup chqiptar Kosova“ zaključuje kako sam kao autor želela da sakrijem identitet pisca Đanija Viole. Zbog čega bi novinaru to bilo potrebno? Veoma je jasno ko je Đani Viola, kako i stoji na stranici 67, istog broja: pisac, novinar, istraživač u Ruskom ekumenskom centru u Rimu itd… Kako u svojstvu dopisnika „Pečata“ iz Rima prevashodno pišem o knjigama italijanskih autora, a ovi autori često odgovorno obrađuju pitanja vezana za Kosovo i stradanje srpskog naroda, tako sam prevela i Violinu definiciju i određenje Hašima Tačija.

Gotovo smešno zvuči objašnjenje da su bilo kakve tehničke omaške, a pogotovo ovako beznačajne, nadahnule ovako ozbiljne pretnje. Čini se da je reč o nekakvom ozbiljnijem povodu, možda nekoj neugodnoj istini koja je tako razljutila Šiptare. Nije uostalom prvi put da pišete o događajima na Kosovu i tome kako ih vidi italijanska strana. Vaši su sagovornici bili pisci, novinari, politički analitičari, univerzitetski profesori, generali, ljudi iz misija sa Kosova, ljudi iz Nacionalnog odeljenja za antimafiju.  Da li su Vam se ranije događale neprijatnosti?
U poslednje vreme primetila sam upade u moj kompjuter. Tako su između ostalog skinute dve fotografije napravljene 13. jula uveče, koje su još uvek 14. jula bile među mojom poštom, a u danima posle toga jednostavno su nestale. Ovaj slučaj ne mogu da pripišem nikome konkretno, ali je činjenica da se to desilo. Radim svoj posao dopisnika iz Rima, a ako je novinar italijanske „RAI“ snimio emisiju o protoku droge, oružja i prostitucije na Kosovu, precizno sam je prepričala, ako je novinar napisao knjigu o raspadu Jugoslavije o uzrocima tog raspada ili doprinosu nekih stranih sila da se dođe do današnjeg statusa Kosova danas,  citirala sam autore knjiga. Ili druge evropske izveštaje. Ovoga puta kao da su pomenutoj organizaciji upala dva trna u oko: Đani Viola i ja. To je logika takvih „boraca“ „za svoju stvar“ – novinarka nije trebalo da pročita knjigu o njima.

Da li je poznato čija je „specijalnost“  pretnja metkom u koverti?
To je specijalnost italijanske mafije. U Italiji takvu pretnju dobijaju tužioci ili eventualno sudije koji tragaju za aktivnošću mafija. Poslednji slučaj, sećam se, bio je onaj nedavno upućen tužiocu iz Ređo Kalabrija koji je ušao u trag aktivnostima mafije.

Teme o kojima pišete kao dopisnik iz Rima ne obuhvataju samo problematiku Kosova?
Naravno, bavim se prevashodno italijanskim temama: unutrašnjom i spoljnom politikom, društvenim, odnosno socijalnim pitanjima, ekonomijom, kulturom i svime što je od značaja za jednu državu i njene odnose sa svetom iz kojeg izveštavam.

Kažete da se vraćate  u Rim! Da li  nastavljate da pišete i izveštavate kao i do sada?
Da, kao i do sada. Sa akcentom da kada je u pitanju Kosovo i dalje verno prenosim i predstavljam ono što su drugi analizirali, tumačili, zapisali i potpisali.
1155  Форум / Разно / Одг: АФОРИЗМИ Данице Машић послато: Август 13, 2011, 18:20:41
Данице, био би грех када бих само један или пар афоризама похвалила.
Не зна се који је бољи од бољег.

            Hvala Gogo, i meni se dopada ono što Vi pišete, a to je uvek aktuelno.
1156  Форум / Србија / Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна послато: Август 12, 2011, 12:26:44
Дакле, где год да погледаш, у Србији НИШТА не функционише. Све је окренуто наопачке!!!


Sasvim opravdano što ništa ne funkcioniše. IZVRŠENA JE REKONSTRUKCIJA VLADE.
POKAZALO SE DA NI JEDAN DEO NE PASUJE.
1157  Форум / Србија / Одг: Тужна слика здравства послато: Август 12, 2011, 12:13:23
•   I
Наравно, драги Томице, нисмо ни сумњали....да ће другачије бити. Ви сте у свему само грађанин, као што смо сви ми, само немам осећај да је мој џеп нешто отежао од горепоменутих 6 милиона евра (а колико рано јутрос та сума је била само 1,6 милиона..ко зна шта нам доноси ноћ?!)...

Искрено, не бих ни знала шта са њима да радим. Нисам навикла на толике суме. Мука је то, ма то је само за оне којима је то као Добар дан...Узмем, и одмах на књижицу - нит' видео, нит' чуо...И ништа, при том НЕ БОЛИ, зар не?..

Ма рекох ли већ, крив је Мика, НИЈЕ СЕ ДОВОЉНО ДОМАЋИНСКИ ПОНАШАО! Само кило 'леба?!? ..
Е, Мико, Мико...да си бар завршио неке школе, па да си се угледао на поштене и вредне грађане као што је Томица!! А, не....ти тераш своје...контејнери, па контејнери...ко је видео да се ту оставља 6 милиона евра! Сад испаштај, а после?
Па буди ДОБАР ДОМАЋИН И ГРАЂАНИН!! Зар је то тешко??

•   Ideja o vakcinaciji protiv svinjskog gripa se nije primila.Nagađa se o primanju inicijatora ideje.


1158  Форум / Србија / Одг: Тужна слика здравства послато: Август 12, 2011, 12:00:28
Наравно, драги Томице, нисмо ни сумњали....да ће другачије бити. Ви сте у свему само грађанин, као што смо сви ми, само немам осећај да је мој џеп нешто отежао од горепоменутих 6 милиона евра (а колико рано јутрос та сума је била само 1,6 милиона..ко зна шта нам доноси ноћ?!)...

Искрено, не бих ни знала шта са њима да радим. Нисам навикла на толике суме. Мука је то, ма то је само за оне којима је то као Добар дан...Узмем, и одмах на књижицу - нит' видео, нит' чуо...И ништа, при том НЕ БОЛИ, зар не?..

Ма рекох ли већ, крив је Мика, НИЈЕ СЕ ДОВОЉНО ДОМАЋИНСКИ ПОНАШАО! Само кило 'леба?!? ..
Е, Мико, Мико...да си бар завршио неке школе, па да си се угледао на поштене и вредне грађане као што је Томица!! А, не....ти тераш своје...контејнери, па контејнери...ко је видео да се ту оставља 6 милиона евра! Сад испаштај, а после?
Па буди ДОБАР ДОМАЋИН И ГРАЂАНИН!! Зар је то тешко??

•   Ideja o vakcinaciji protiv svinjskog gripa se nije primila.Nagađa se o primanju inicijatora ideje.


1159  Форум / Разно / Одг: АФОРИЗМИ Данице Машић послато: Август 12, 2011, 10:30:42
         SNAGA JEDNOG SLOVA

* Noseće snage su po /d/ bacile.
 
* Vlast mora narod da /z/bije.Ne može svaka vaška obaška.
 
* Mas /k/e padaju pred svršenim činom.

* Siromašni smo zbog velikih d /r/ugova.
 
* Dosadiše narodu /p/raznim obećanjima.

* Vlast je /o/kupila deo naroda oko sebe. Zlu ne trebalo.

* Ne k/r/adite samo vi.Postoje i drugi sveci. 

* Šta da /k/rijemo.Prodali su nam zemlju.
 
* Ostavili su nam ogromnu ba/š/tinu. Dugo ćemo ih pamtiti.

* Na /p/redno društvo će nas izvući iz krize. Narod dobro vuče.

* Za /o/stali smo u razvoju.Mnogo smo radili.

* /K/radi, ako hoćeš da se obogatiš!

* Vlast je za se/o/be. Zato menja položaj.

* Srbima nije potreban s/a/vet. Oni su najpametniji.

* Lopovi su se /s/našli u zatvoru.Sada kopaju po prošlosti.
 
* Znaju oni da po/d/mažu narod kad zatreba.

* Ne možemo vlasti p/r/overiti novac. Ne znamo ni kako izgleda.
 
* Vlast čini sve da penzioneri budu /s/pokojni. Da se više ne muče.

* Izbori ne rešavaju pitanje pr/a/vog čoveka. Najčešće je promašen.
 
* Od /l/učili smo i da jedemo.Mnogo je bilo posta.

* Narod se ne miri sa kaz/a/nom. Dosta je poniženja.

* Koga prevaspitava policija taj ne/p/ostaje čovek.

* Kada je gusto političari se vešto p/r/ovlače. Koriste zak/l/one.
 
* Političari će pre s/t/ići do dna, nego u narod.

* Vlast nije zadovoljna svojom p/a/latom.Traži veću.

* Mnogo nas koštaju njihovi p/r/opusti. Previše su zatezali.

* Znamo mi odakle /p/otiču ta sredstva. Pojavile su se pukotine.

* Svet je zadovoljan našim ras/p/adom. Niklo je mnogo država.

* Nisu mot/i/ke samo za narod. I vlasti bi dobro došle.

* Očajni smo. Štampa sve više piše o njihovim mu/ć/kama.

* Pametni nisu na/s/ceni. Glupi imaju prednost.

* Lica im govore da su z/a/brinuti. Ne znaju šta će sa tolikim novcem.

* Šta /m/pom postižu cilj. Mnoge ocrne.

                                                                                   Danica Mašić
1160  Форум / Разно / Педагошке мере некад и сад послато: Август 08, 2011, 17:08:50

 
PREVOD IZ SLOVENAČKIH NOVINA 1981 I 2011
 
Škola u godinama 1981 i 2011
 
Situacija 1: Petar i Marko su se potukli u školi.
1981: Okruže ih druga deca. Petar pobedi. Jedan drugome stegnu ruke i postanu najbolji prijatelji.
2011: Direktor škole pozove policiju koja sasluša oba dečaka i njihove roditelje. Oba dečaka, zajedno sa roditeljima, moraju čitavu godinu posećivati program za sprečavanje nasilja.
 
Situacija 2: Roman je nemiran u razredu i ometa druge učenike.
1981: Učiteljica ga pošalje kod direktora i taj mu prilepi nekoliko vaspitnih. Roman se nakon toga vrati u razred gde je miran najmanje sedam dana i ne ometa časove. Nakon toga se lekcija ponavlja. Kroz nekoliko godina postane pametniji, umiri se i postane cenjeni kuvar.
2011: Romana pošalju kod školskog psihologa koja ga uputi dalje kod psihijatra koji mu prepiše tablete koje su moćni sedativi. Romanovi roditelji počnu dobijati dodatak za dete sa posebnim potrebama. Roman dobije potvrdu da je dete sa posebnim potrebama. Uđe u ulogu bolesnika tako da godinama posećuje psihijatrijske ustanove.
 
Situacija 3: Miloša boli glava i ponese nekoliko aspirina u školu.
1981: Od učiteljice dobije čašu vode da može da popije tablete.
2011: Učiteljica obavesti školskog psihologa da Miloš uzima nekakve tablete, ova obavesti direktora koji pozove policiju. Ova sasluša Miloša zbog mogućeg posedovanja ilegalnih droga. Kod njega kući naprave raciju. Nakon toga se još dugo govori da se Miloš „sigurno drogira“ i da je „narkoman“.
 
Situacija 4: Neoprezno se igrajući sa loptom mali Ivan razbije susedima prozor. Zbog toga ga njegov otac presavije preko kolena i kaišem mu „nacrta“ nekoliko kobasica po goloj guzici.
1981: Ivan postane pažljiviji u igri. Izraste u normalnog dečaka, završi škole i postane uspešan poduzetnik.
2011: Ivanovog oca zatvore zbog zlostavljanja deteta. Ivana daju u hraniteljsku porodicu, a tokom vremena postane član lokalne bande maloletnih krimilnalaca. Psiholog uveri Ivanovu sestru da je i ona morala biti zlostavljana, tako da njihov otac tri godine provede u zatvoru.
 
Situacija 5: Mihajlo napuni konzervu sa barutom koji je izvadio iz nekoliko petardi i sa tom napravom raznese mravinjak.
1981: Mravi izgrade novi mravinjak.
2011: Zbog eksplozije pozovu policiju, vojsku i specijalne jedinice. Mihajla osumnjiče za teroristički akt. Služba državne bezbednosti se pridruži istrazi i počene detaljno da istražuje njegove roditelje, zaplene im računare, a ostalu decu privremeno stave u sigurne kuće. Mihajlov otac bude stavljen na listu državnih neprijatelja i dobije tajnu zabranu zapošljavanja u državnoj službi.
 
Situacija 6: Tokom igre Dušanka padne i odere kolena. Dok plače priđe joj učitelj, zagrli je i pomiluje je kako bi je utešio.
1981: Dušanki je odmah bolje i ubrzo nastavi sa igrom.
2011: Učitelja optuže za nepoštovanje detetovog prava na telesni integritet i neprimereno dodirivanje maloletnog deteta. Pojavi se sumnja da je pedofil. Saslušaju se druga deca da bi se ustanovilo da li ih je neprimereno dodirivao. Privremeno ga suspenduju do okončanja istrage. Posle višegodišnjeg procesa ga na kraju osude uslovno. Nakon neuspešnih pritužbi, slučaj završi na evropskom sudu. Dušanki kao žrtvi zlostavljanja predlože da redovno posećuje psihoterapeuta.
 
(Prevedeno i adaptirano iz slovenačkih novina. Glosa.)
 

 
 
 

1161  Форум / Разно / Одг: Тадићеви бисери послато: Јул 30, 2011, 12:52:27
Pozdrav velikom umetniku pisane reči.
1162  Форум / Разно / Одг: АФОРИЗМИ Данице Машић послато: Јул 16, 2011, 17:51:15
Данице, заиста си ненадмашна и штета је што не учествујеш на конкурсима....Пропустила си и један скорашњи, панчевачки, који је био везан за екологију...ретко ко, па и међу афористичарима, има тако добру моћ запажања... и игру речима, где и акценти одређују срж...

Само напред, освежаваш дух свима који прохује преко простора овог форума...
          Hvala, blago meni sa tobom. Niko me i ne primećuje, a i ja nikoga ne zarezujem.
1163  Форум / Разно / Одг: АФОРИЗМИ Данице Машић послато: Јул 04, 2011, 17:30:04
Мислим да је права штета што ове афоризме не може видети далеко већи број људи, јер завређују итекакву пажњу својом актуелношћу и изузетно одабраним и уклопљеним фотографијама....

Да ли си Данице имала могућности да негде јавно излажеш својих руку (а посебно умом) дела?...изложба са фотографијама већег формата?...Вероватно би се нашао неки изложбени простор који би прихватио да буде домаћин,... има их...
Поздрав, и желим ти много успеха у даљем раду..


         Draga Ekana
               Hvala na komplimentima, hvala na ideji koju sigurno niko neće realizovati. Što se tiče mogućnosti da ovakve aforizme vidi veći broj ljudi, ostvaruje se na drugim sajtovima. Recimo, na sajtu www.tvorac-grada.com mislim da je više od 30 000 posetilaca pogledalo ali skoro niko nije dao nikakav komentar. To mi ne smeta, ja to radim što volim i što znam da su aforizmi tako zanimljiviji.
Imam ih preko 500 arhiviranih, pa možda mi jednog dana posluže kao materijal za knjigu.
        A zbog takvih,iako retkih, kao što ste Vi i dalje ću nastojati da odgovorim na vaša očekivanja.
        Srpkinja / Danica Mašić / Vas najsrdačnije pozdravlja. -:)))


1164  Форум / Разно / Одг: АФОРИЗМИ Данице Машић послато: Април 29, 2011, 16:16:21
                                                         SRBIZMI

* BAŠ  SU  SRBI  PRINCIPIJELAN  NAROD.  ZBOG  NJIHOVOG  PRINCIPA
POČEO JE   I  PRVI  SVETSKI RAT.

* ZBOG DELJENJA SRBI SU ZABORAVILI MNOŽENJE.

* SVET SRBIMA MOŽE DA ODREDI GRANICE,ALI NE I DA IH
OGRANIČI.

* SRBI NE PRIHVATAJU POPRAVNI. RADIJE PONAVLJAJU.

* SRBI UVEK PRIHVATAJU KARTE, ALI NE I MAPE.

* I U RATU SRBI GUBE NA KARTAMA.

* SVET JE SA SRBIMA UVEK IMAO MUKE. U VIS PODIŽU PRSTE
UMESTO DA DIGNU RUKE.

* SRBIMA NIJE DOVOLJAN PROSTOR NA ZEMLJI .ZAUZIMAJU GA I U
JAMAMA.

* SVI SRBI MOGU DA SE SLOŽE - U JAME.

* SVI SRBI U JEDNOJ DRŽAVI-MOŽDA. JEDNA DRŽAVA U SVIM
SRBIMA - NIKAD.

* KRAJINE SU SRPSKI KRAJEVI. OD NJH SE KREĆE KA CENTRU.

* NI GOVORA O AGRESIJI SRBA.  SVAKI SRBIN IDE SVOJIM PUTEM.

* AHILOVA PETA SRBINA GAZI SRBE.

* MNOGO SRBA JE OSTALO NA SVOM OGNJIŠTU - U PEPELU.

* RASEJANI SRBI NIČU IZ KORENA.

* ZEMLJA NA SRBIJANSKIM OPANCIMA UVEK ĆE RAĐATI SRPSKI
ROD.

* U SRPSKOJ KOLEVCI  LJULJAMO ALBANCE.

* SRBIMA UVEK POČETNI UDARAC IZVODE  SA STRANE.

* KADA SU U PITANJU SRBI, NIKO NE ODGOVARA.

* SRBI SU SLABI KOCKARI. U PIKSLI  IM UVEK OSTAJE  PEPEO.

* SAMO NEVINOST MOŽE DA UNIŠTI SRBE


Iz knjige SVAKO VREME IMA PRVO LICE
1165  Форум / Разно / Одг: АФОРИЗМИ Данице Машић послато: Април 28, 2011, 18:19:52


                  DOLE SATIRU!

1. Svako vreme ima prvo lice.
2. Vodja nam nikada ne gine.
3. Svitanje pocinje budjenjem naroda.
4. Nikada nije kasno da narod ustane.
5. Daleko bilo stize i do nas
6. Samo nevinost moze da unisti Srbe.
7. Prvo smo klicali,pa klecali,pa jecali.
8. Oni bez korena su najzilaviji.
9. Mnogo je levaka desno orijentisanih.
10. Ne zavijajte stvari u novine.One treba da ih otkriju.
11. Citalac ne stize da procita sve sto stampa izdaje.
12. Stampa je uvela kolor fotografije.Tekstovi su I dalje crni.
13. Iz sake ljudi vidi se buducnost naroda.
14. Zakonske rupe su propusti zemlje
15. Koji drugacije misle isto prolaze.
16. Zaveli su nas.Vremenom ce srediti brojeve.
17. Zbog usijanih glava gori nam pod nogama.
18. Sve nam je ravno pa se zato saplicemo.
19. Sirotinji dele savete.
20. Ne dozvoljavaju narodu da laje.Cuvaju mu dostojanstvo.
21. Dovoljno je da se narod okrene pa da prvi budu poslednji.
22. Nije dovoljno samo dati glas.Treba imati i sluha
23. Ko je za korenite promene mora imati snage da unisti panjeve.
24. Na izborima nema promasaja.Obe strane su pogodjene.
25. Kada vlast raspise izbore,mnogi to shvate kao konkurs za nezaposlene.
26. Moramo se otvarati prema svetu.Dosta je bilo zatvaranja.
27. Iza cela je mozak.
28. Za crtanje mapa sveta koriste se politicki blokovi.
29. Srusen je most.Sada tenkovi prelaze preko naroda.
30. Treba otesati mnogo balvana da bi se sagradili poruseni mostovi.
31. Mnogo je cuvara zemlje na granici ogranicenosti.
32. Nema radikalnih promena bez pomena.
33. Razmnozavanjem spomenika nastaje groblje.
34. Spomenik bez postolja nice iz korena.
35. I mesto u groblju je rezervisano prema broju.
36. Dzelatu nije bitna velicina glave vec debljina vrata.
37. Zadnje karike u lancu spaja katanac.
38. Ne kleci! Povredices koleno.
39. Ne trazite hleb na ulici.Iz higijenskih razloga on je u kontejnerima.
40. Iz opanka u cipele-evolucija.Iz opanka u cizme- revolucija.
41. Cist pederizam.Sve vise ljudi ima svog coveka.
42. Dousnik je obican slepac.Ne vidi ono sto cuje.
43. Fotelja je meka stolica.
44. U govnima smo do guse.Imamo dobru stolicu.
45. Politicare ne pogadja zatvor.Seru svakoga dana.
46. I loza Nemanjica je opijala,ali narod nije ovoliko posrtao.
47. Cekamo bolje sutra.Izasli smo ranije sa posla.
48. Hocemo monarhiju.I zivotinje imaju cara.
49. Bogatstvo im je pod sifrom.I robijasi imaju brojeve.
50. Odakle im je kapalo saznali smo kada je procurilo.
51. Vodja radi kao daljinski upravljac.Cim ga pritisnes on menja program.
52. Sitna riba se na hleb hvata.
53. Vlast mnogo obecava.Moramo joj obezbediti skolovanje.
54. Pamet ja kao poledica.Sole je da ne padnu.
55. Iz dana u dan ulazimo u noc.
56. Nicija nije gorela do zore.Gasili su je oni koji vole mrak.
57. Obezbedjenje nam je slabo.Sve propusta kroz ruke.
58. Policija nikada ne bije na sva zvona.Dovoljno je da se crkveno zvono oglasi.
59. Rake i humke su nasa obecana brda i doline.
60. Ovce bleje i kada im jaganjce kolju.
61. Troskovi vlasti su zanemarujuci u odnosu na njihov put.
62. Kopaju nove rupe u zakonu.Mnogo ih je jos koje treba sahraniti.
63. Ima neceg crvenog i u zlocinu bez krvi.
64. Onima koji vedre i oblace odgovara svako vreme.
65. Srbi ne mogu ostati u mraku dok je onih kojima se pale sijalice u glavi.
66. Smrtna kazna je imala prednost nad dozivotnom robijom.Osudjeni je mogao izraziti i poslednju zelju.
67. Nismo izgubili bracu u ratu.Nasli su ih eksperti za sudsku medicinu.
68. Tapsanje po ramenu je pocetni udarac.
69. Izvozimo pamet,prodajemo dusu.Sve cinimo da bolje zivimo.
70. Majmuni jedu i banana drzave.
71. Kozja staza je mnoge izvela na put.
72. .Ko kaze da se u bolnici sve placa.Koliko je samo pacijenata umrlo dzabe.
73. Dzabe je polagao Hipokratovu zakletvu.Sada je naplacuje.
74. Promenu vlasti narod dozivljava kao promenu vremena.Sve ga boli.
75. Penzioneri vide promene samo u ogledalu.
76. Penzioneri su na dnu tabele.Bore se za opstanak
77. Imamo lopove koji otvaraju svaku bravu.Nedostaje nam bravar koji je otvarao svaka vrata.
78. Nije kod nas natalitet u padu.Treba upisati I one koji se rode kad umru.
79. Kriminal sasecamo u korenu-od glave.
80. Samo u mesari glave i repovi imaju istu vrednost.
81. Kakav prljav rat! Vojnici redovno ciste oruzje.
82. Lopove je snimila kamera.Sada mozemo da ih uhvatimo…..
83. Zao mi je sto je komsiji crkla krava.Bila je luda.
84. Mi smo bili samo nemi svedoci rata.Stalno pricamo o tome.
85. Nisam video batini kraj,vec onom ko je dobio.
86. Vlast istina ne boli.Mnogo je sredstava kojima je lece.
87. Satiricar je pao na ispitu.Odlicno je znao sadasnje vreme.
88. U seksualnoj revoluciji ginekolozi su ratni zlocinci.
89. Bez veze se ni deca ne radjaju.
90. Demonstracije su velika moba.Sakupi se narod da pomogne svojoj zemlji.
91. Optuzeni u sudnici imaju odresene ruke.Ne shvataju kolika je to sloboda.
92. Vojnike ubijaju na strazi.Na frontu bi im se izgubio trag.
93. Nase marionete ne vise o koncu.One upravo dobro stoje.
94. Posle bombardovanja ostalo je mnogo rusevina.Sada narod radi na rasciscavanju odnosa.
95. Samo glupi padaju na dno.Pametni silaze.
96. Prednost je kapitalizma nad socijalizmom.Vlasnik naroda nije samo jedan diktator.
97. Privatizacija je prevazisla sva ocekivanja.Imamo i vlasnike drzave.
98. Bogatasi kupuju zemlju.Znaju seljaci sta je dobro.
99.Kod nas se sve reformise.Reforma je nasa velika nuzda.
100. SACUVAJ BOZE ! Ako je jos nesto ostalo.

Danica Masic
1166  Форум / Разно / Одг: АФОРИЗМИ Данице Машић послато: Април 28, 2011, 18:17:01
Žene u satiri

RUŽINO DRVO
Poznato je da je aforizam imao dugi hod kroz istoriju i da se od medicinskih recepata, čuvenog antičkog lekara Hiprokrita, postepeno transformisao do filozofskog a potom i do satiričnog aforizma, koji je ujedno postao i zaštitni znak našeg aforističkog stvaralaštva. Ako se uzme u obzir činjenica da se srpski aforizam poslednjih nekoliko decenija razvijao neverovatnom brzinom, u kvalitativnom, a što ne reći i u kvantitativnom smislu, onda nije čudno što ga mnogi već smatraju svetskim fenomenom - fenomenom koji se reflektuje na više strana.

I upravo je taj fenomen poslednjih godina počeo je da privlači pažnju ne samo čitalačke, nego i stručne javnosti: sociologa, psihologa, filozofa i dr. koji su, svako u svojoj branši, pokušali da protumače uzroke i posledice aforističkog angažmana izuzetno velikog broja autora.

Prvo i ono najdragocenije što je domaća aforistika iznedrila jeste kvalitet. A kad jedan mali narod izrodi nekoliko desetina vrhunskih aforističara, to ne samo da nije za potcenjivanje, nego treba i visoko uvažavati.

Drugo, ti vrhunski stvaraoci u svom opusu imaju po nekoliko objavljenih knjiga aforizama (neki i na desetine), i već prema tome mogu se svrstati u profesionalce, ma koliko ta reč danas može izazvati negativne asocijacije, naročito kada se zna da oni koji dobro i profesionalno obavljaju neki posao, uglavnom bivaju i dobro plaćeni, dok je ovde situacija obrnuta - aforističari su retko kad uopšte plaćeni!

Treće, period o kojem se govori, dakle poslednjih nekoliko decenija, dao je i veći broj žena aforističara, što se kroz našu patrijarhalnu istoriju nikada nije dogodilo.
Prva lasta
Jedna od prvih lasta koja je, u vreme uspona naše satire, najavljivala procvat ženskog aforizma, bila je gospođa Vaska Jukić Marjanović. Njena knjiga "Adam je kriv" ujedno i prva knjiga satire čiji je autor bila žena. Iako je nakon te knjige usledila jedna duža pauza, to će, kao što će se kasnije ispostaviti, demantovati izreku da jedna lasta ne čini proleće - ali ga najavljuje. Tako je i bilo: sredinom osamdesetih, i devedesetih počeo je procvat ženskog pisma u aforistici, da bi se krajem prošlog i početkom ovog veka taj trend nastavio. Sada već brojna ženska ekipa, čije boje brane Svjetlana Rašić, Jasmina Bukva, Blanka Nedović, Radmila Grbović, Danica Mašić, Ivana Srećković, Jelena Kanački, Višnja Kosović i mnoge druge koleginice (brojnost se iz dana u dan povećava), čija imena postaju prepoznatljiva u elektronskim i štampanim medijima, nisu ništa novo niti iznenađujuće. Ali nije uvek bilo tako! Trebalo je izboriti se za prostor u ovoj, kako se smatralo, izrazito muškoj disciplini. Nebrojeno puta čule su se razne teorije počev od one kako žene ne mogu da pišu aforizme, jer npr. nemaju tzv. hormon, ili zato što ne mogu da razmišljaju na duge staze, nego od danas do sutra (što je bespredmetno i komentarisati), pa do onih simpatičnijih - da ne mogu da pišu aforizme jer ne piju. Niko nikad nije pomenuo talenat, a valjda se podrazumevalo da nisu intelektualno dorasle.
Žensko pismo
Podela na muško i žensko pismo postoji u gotovo svim književnim žanrovima, stoga njeno postojanje ne bi trebalo da bude sporno ni u aforistici. Ali s obzirom na to da satira gaji jedan oštriji vid izražavanja, žensko pismo može na nivou poetike da nosi pozitivan a na nivou oštrine negativan predznak, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da je aforistički angažman poslednju deceniju bio posmatran uglavnom kao borba protiv režima. "Aforizam je srpska borilačka veština" zapisao je Miša Vojisavljević kao potvrdu takvog angažmana.

To, međutim, ne mora da bude tako, tačnije podela se najpre mora praviti na kvalitativnoj ravni - na dobar i loš aforizam, da bi se zatim skala mogla pomerati ka tematskom određenju. U tom kontekstu Bane Jovanović u eseju Otvoreno delo kaže: "Smatram da u iskazivanju satiričnog aforizma nema muškog i ženskog pisma." Dok sa druge strane Vitomir Teofilović smatra da ta podela postoji, i kao takva daje novi kvalitet: "Ono što i u tako sumornom miljeu odlikuje Jelenine, kao i aforizme njenih poznatih koleginica Vesne Denčić i Jamine Bukve, u osnosu na njihove muške literarne saborce, to je velika razuđenost, pravo obilje motiva i prizora u njihovom satiričnom vidokrugu. I u ovom žanru, dakle imamo na sceni takozvano žensko i muško pismo. Muški rukopis u ovom kontekstu označava striktno fajterski odnos, borbu prsa u prsa, a ženski odlikuju razuđena konotacija i šira tonska skala."
Kada se spuštaju zastave vijore se koplja.
Zvezana Stanković
Srušen je most.
Sada tenkovi prelaze preko naroda.
Danica Mašić
U senkama prošlosti kriju se današnje aveti.
Jelena Kanački
Dželatov alibi: niko nije savršen.
Blanka Nedović
Popili su svu pamet sveta.
Nažalost, mozak je odbacio strano telo.
Ivana Srećković
Navedeni aforizmi su primer čvrstog (muškog?) aforizma; nema suvišnih reči, nisu banalni, niti su igra reči ili doskočica, i da nije potpisa ne bi moglo da se odredi kog je pola autor. Nasuprot tome neki drugi primeri dali bi možda i drugačiju sliku, ali ona nikako ne bi mogla da poništi navedeno.
Vesna Denčić
1167  Форум / Разно / Одг: АФОРИЗМИ Данице Машић послато: Април 28, 2011, 18:14:14

DANICA MAŠIĆ
(Aleksandrovo, 1944), aforistiar i enigmata.
Gimnaziju i Višu pedagošku školu završila je u Zrenjaninu. Radni vek je provela u OŠ „Heroj Sveta Mladenović” u Saraorcima kod Smedereva, kao nastavnik ruskog jezika.
Živi u Novom Sadu.

Aforizme i epigrame, objavljivala je u brojnim listovima i časopisima: Ošišani jež, Čivija, Pogledi, Ilustrovana politika, Politika ekspres, Večernje novosti, Naš glas, Smederevska sedmica, Timok, Vojska, Dnevnik, Poštar, DDOR Novi Sad, kao i na programima Radio-Beograda i Radio-Požarevca. Aforizme joj objavljuju i elektronski satiričnici ETNA (Beograd), ŽIKIŠON (Paraćin), NOSOROG (Banja Luka), DONSTALENS (Podgorica).
Objavila je knjigu aforizama SVAKO VREME IMA PRVO LICE (Književni klub Smederevo, 1997).
Zastupljena u: Antologija svetskog aforizma (Lj.Mihajlović, Svrljig, 1998), Zbornik I festivalaaforističara Jugoslavije (Udruženje aforističara Jugoslavije, Svrljig, 1998), Ko je ko u našem humoru, satiri i karikaturi (Milovan Vržina, Beograd, 1998), Vrag i šala (Vitomir Teofilović, Beograd, 2000), Izvajane misli (Slavomir Vasić, Aleksinac, 2001), Postludus (Srba Pavlović, Novi Beograd, 2001), Leksikon pisaca prosvetnih radnika (Dr. Miodrag Ignjatović, Milivoje K. Trnavac, Beograd 2001), Ruža na Titaniku (Radivoje Rale Damjanović, Smederevo, 2002), Enceklopedija aforizama 1 ( Đorđe Otašević, Beograd, 2004), Slučajni uzorak (Vitomir Teofilović, Beograd 2007), Našite prijateli 1 (Vasil Tolevski, Skopje, 2007),
Našite prijateli 2 (Vasil Tolevski, Skopje, 2008), Antologija balkanskog aforizma (Vasil Tolevski, Skopje, 2008).
Prevođena na ruski i makedonski jezik.
Član je Udruženja enigmata „Vuk Karadžić”, Beograd. Objavila je nekoliko stotina enigmatskih radova u enigmatskim i drugim listovima: Marbo, Eureka, Rebus, Mozaik, Skerco, Huper, Bravo skandi, Naš glas, Politika ekspres, Poštar, DDOR Novi Sad, kao i dečjim listovima SVICI i BAMBI.
Zastupljena u Leksikonu srpskih enigmata (Miroslav Lazarević i Jovan Vuković, Beograd, 2007).


1168  Форум / Разно / АФОРИЗМИ и сатирични стихови Данице Машић послато: Април 28, 2011, 18:10:07


Странице: 1 ... 22 23 [24]
Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!