forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Јун 03, 2020, 01:20:11


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


  Прикажи поруке
Странице: 1 [2] 3 4 ... 13
51  Форум / Србија / Одг: Прослава Миланског Едикта послато: Септембар 21, 2013, 03:36:07


Скола служио мису у "Чаиру"

Папин изасланик, кардинал Анђело Скола је у оквиру обележавања 17 векова Миланског едикта одржао вечерњу мису и бдење у нишкој хали "Чаир".


Миса у Чаиру

Петак, 20. сеп 2013, 20:51
У нишкој хали "Чаир" одржана је вечерња миса и бдење над реликвијама, коју поводом обележавања 1.700 година Миланског едикта организује католичка црква.

Служби, коју је одржао папин изасланик кардинал Анђело Скола, присуствовали су свештенство, верници и ходочасници из разних делова света.

Осим домаћина и организатора прославе јубилеја у Нишу, београдског надбискупа Станислава Хочевара, учествовали су и кардинали Теодоре Едгар Мекарик, Винко Пуљић, надбискуп Мајкл Шин, бискуп Теренс Патрик Дејни и други.

Свечана миса поводом 17 векова од доношења Миланског едикта биће одржана 21.септембра на стадиону "Чаир", а присуствоваће јој и председник Србије Томислав Николић.
Свечану свету мису "Крст-знак и пут јединства" предводиће папин изасланик кардинал Скола.
Миси ће претходити Пут крста младих од жупне цркве "Узвишења светог Крста" до стадиона "Чаир", као и посебан духовни програм "Увођење у богослужење".Скола са Перишићем


Скола се претходно сусрео са градоначелником Ниша Зораном Перишићем, који је после пријема и разговора у Градској кући, рекао да је импресиониран идејама, жељом и љубављу којом се приступа у односима две вере и да је посета Сколе Нишу порука о правој толеранцији међу верама.

Централну свечаност обележавања јубилеја директно ће преносити РТС на Другом програму.

РТС

52  Форум / Политика / Одг: Издаја - државна и национална послато: Август 04, 2013, 19:43:49


Сатри, уништи, поништи!Политика актуелне Владе Србије према Косову и Метохији је веома јасна и прецизна и по први пут након 1999. године налазимо се у ситуацији да знамо шта хоћемо када је Косово у питању , закључио је Костић.


Браво Костићу на искреној изјави!

Па било би непоштено и непристојно према налогодавцима да лекцију нисте научили напамет - уосталом, у питању су само ТРИ речи - САТРИ, УНИШТИ и ПОНИШТИ !

САТРИ српски народ на КиМ-у, УНИШТИ сваки знак њиховог постојања, подразумевајући све православне светиње, и на крају, ПОНИШТИ у име туђина постојање СВЕТЕ СРПСКЕ ЗЕМЉЕ!

Ни КОСТ, Костићу, не треба оставити за собом, да вам трагови не би смрдели нечовјештвом!!!
А то ВАМА НА ВЛАСТИ и неће бити тешко...за годину дана учинисте оно што ни жутаћи нису могли за 12 лета...

Зато напред, У НОВЕ РАДНЕ ПОБЕДЕ, ЕУропа вас чека "широко раширених руку"!


 
53  Форум / Србија / Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна послато: Август 04, 2013, 19:13:34


Шта то смрди над престоним градом земље нам Србије?

Прича о колекторима који завршавају у Сави и Дунаву, узрочницима ужасног смрада, је прича за малу децу.

Смрад се осети најчешће у вечерњим сатима, и то из правца који представља ненасељени део између две реке, дакле са КОПНА...са река долази нормалан мирис воде...

Уосталом, да је тачна претпоставка "стручњака" за воде, па најпре би се то одразило и на посету највећем београдском савском купалишту, Ади Циганлији, а купача никад више јер су данима тропске врућине! И нико не носи штипаљке на носу...  Намигивање

Оно што је најчудније је чињеница да је тада небо над Новим Београдом (у периоду од 20 до 23 сата) препуно узнемирених птица, које лете насумично, а свима је знано да би у то време требало да спавају дубоким сном праведника. Дакле, и оне су узнемирене и понашају се сходно ситуацији, очигледно тражећи простор где неће бити угрожене!
У свему што нам се дешава су још и сретници - могу да одлете на неко друго место, за разлику од нас приземљених на неодређено време...

Сам податак да ЦЕО БЕОГРАД има САМО ТРИ инспектора за воде, од хиљада и хиљада упосленика државне администрације, гануо ме до суза (мада нисам сигурна да ми их не изазваше поменути "миомириси") - толики посао, а време је годишњих одмора... Зеленко

А шефови њихових шефова још нису добили упутство од надлежних ОДОЗГО - да ли да СМРАД назову правим именом и пронађу починиоце овог недела (уз њихово хапшење), или да ставе у апсану народ због префињених носева, који шире дезинформације (јал'су говна, јал' Шанел 5 ).. Cheesy
54  Форум / Србија / Одг: Тужна слика здравства послато: Август 04, 2013, 18:19:01


Зараде мање битне - цела Србија заморче фармакомафије!

У овом случају актуелне министарке, али и многих њених колега, МАЊЕ ЈЕ БИТНО КОЛИКО ЗАРАЂУЈУ! И не дешава се то само у Крагујевцу, већ у свим здравственим институцијама широм Србије!

Много је битнија чињеница да се тзв. ИСТРАЖИВАЊА ВРШЕ НА НАШЕМ ЖИВЉУ које је силом прилика доспело у болнице. Дакле, служе КАО ЗАМОРИЧИЋИ, пацови, а да при том не знају ништа (ни они, ни лекари "стручњаци") О НЕЖЕЉЕНИМ, ПОНЕКАД И ФАТАЛНИМ ПОСЛЕДИЦАМА ЛЕКОВА, јер су у ФАЗИ УТВРЂИВАЊА!

Другим речима, сви ти нови лекови који нам пристижу из иностранства, а које поменути користе у овим њиховим НЕЉУДСКИМ пројектима, пуштени су у продају (лекари их преписују пацијентима олако и без савести, без икаквог сертификата ) да би СТРАНА ФАРМАКОМАФИЈА ИМАЛА ПОКРИЋЕ!

Значи, становништву Србије заиста се црно пише - ако не настрадају од недозвољеног загађења из кемтрејлса, или претекну од ловаца на органе, стићи ће их НЕИСПИТАНИ ЛЕКОВИ, који ће их докусурити!  Љутко

Земљо Србијо, има ли ко да те заштити од продатих душа постојећих и бивших властодржаца, којима НИШТА НИЈЕ СВЕТО? Молим?55  Форум / Разно / Одг: Отров са неба послато: Јул 20, 2013, 03:44:15


Ја незнам и немогу ништа рећи по питању "запрашивања" земље са неба. Шта се баца, шта растура, немам благе везе. Не искључујем могућност да се небо злоупотребљава, али да би се посипале било какве отровне твари, већ би давно многе организације за заштиту човекове околине, и те како запалиле ватру!

За такве радње треба најпре опремити карго авионе. Оне из редовних путничких летова, заборавите. Контроле су ригорозне и све компаније настоје да остану у игри. Изгубити линије летења значи одмах губитак солвентности и зарада.

По питању оних белих пруга које се појављују иза авиона, и на небу остављају јасан траг, - то је најобичнија, хидро-термичка појава и ту нема никакве тајне или нечега нејасног.
Авиони који се крећу на висина од 8.000 метара па навише, лете кроз атмосферу која има јако ниску температуру. Ради кратке информације, већ након само 2 км. изнад земље, температура се ближи нултној тачки. На већим висина, температура износи у просеку око 40 - 60 степени ИСПОД НУЛЕ.
Приликом сагоревања горива, а поготово високотоплотног керизина, развија се велика топлотна енергија па млазеви тог врелог ваздуха, у судару са хладним ваздухом далеко испод нуле, стварају ситне кристале леда који се трансформишу у те беле трагове загрејане паре који многи људи сматрају нечим ненормалним.

Ако нас заиста трују, онда ми верујте на реч, они трагови који остају иза авиона, немају благе везе са било чим ненормалним....


НЕ ЗНАТЕ, А ТРАЖИТЕ ДА ВАМ ВЕРУЈЕМО НА РЕЧ?!? ИМА ЛИ ТУ ЛОГИКЕ???


Шта су кемтрејлси НЕ ЗНА САМО ОНАЈ КО НЕ ЖЕЛИ ДА ЗНА..
Али то није оправдање да својим незнањем негира оне који су стручни у тој области...Уосталом, интернет има отворена врата за све КОЈИ ЖЕЛЕ ДА ЗНАЈУ, па ко воли, нек изволи...<a href="http://www.youtube.com/watch?v=NodUzPEL1cU" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=NodUzPEL1cU</a>


И мало опширнија варијанта о реченом...тек да покаже да КЕМТРЕЈЛСИ НИСУ ТАЈНА, И ДА ПОСТОЈЕ И У СВЕТУ ОНИ КОЈИ СЕ БОРЕ ПРОТИВ ТОГ ЗЛА И ЊИХОВИХ СТВАРАЛАЦА...


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=45Kk2iiDpdk" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=45Kk2iiDpdk</a>56  Форум / Српске везе - Огласите се лично / Одг: Помозимо... послато: Јул 19, 2013, 02:50:52


Помозимо једни другима како бисмо опстали!

Просто заболи душа кад се погледају сви ови апели и све је више оних који су у стању потреба за голим преживљавањем, а са друге стране и оних који се незаконито обогатише на туђим плећима, али им је кеса са парама чврсто стегнута а душа (ако је уопште имају) ледена !!

Коме помоћи а не огрешити се о другога?...

Да ли смо уопште свесни да у овом безнађу и свеопштем урушавању основних људских права дођосмо у ситуацију да више НИКО НИЈЕ ВЛАСНИК СВОГ ЖИВОТА, а посебно они који ни за хлеб, ни за лек немају!?

Да ли се то ми поново враћамо у РОБОВЛАСНИЧКИ СИСТЕМ, а шака јада звана власт су, по ономе што чине, отелотворени гоничи робова !
ОНИ одлучују кога ће у смрт отерати, а кога у робље продати!!

Не дозволимо то, пружимо руке помоћи, покажимо да смо народ који још увек има душу и осећања, да нас и туђа патња боли као сопствена.
Једино тако ћемо опстати...

 

57  Форум / Разно / Одг: Отров са неба послато: Јул 19, 2013, 01:23:13

Поново смо синоћ били на удару монструма

Кемтрејлси, колико их ја пратим, над Београдом су скоро свакодневно -
"напорно" раде у све три смене, зато имамо ред тропских врућина са високим температурама и влагом, па ред ветра и кише, тек да се добро утврди "градиво" - да све бачено из авиона дође на право место!  Љутко

Ето, синоћ,  18. јула од 19 до 22 сата су просто "сагоревали" на послу е да се не би неко пожалио како су једни добили више а други мање...и то баш у време када је највише и деце и одраслих било ван кућа и станова. Па нису ни они неуки, добро су нас скенирали и утврдили кад ко излази и колико се задржава напољу, неће да им посао буде узалудан и оде низ ветар!!!

При том, тим страним монструмима прикључили су се и "наши" из власти који им дозвољавају да неометано шпартају небом над Србијом и угрожавају свеукупни живот у овој земљи на брдовитом Балкану, прикључујући се својим подаништвом силама зла које желе да смање број људи на овој планети са 7 на 2 милијарде!!!

С обзиром да праћком не могу да угрозим ни оне на небу, а ни ове овдашње олигархе на земљи, остајем у нади да ће им коначни рачун за злодела ипак бити испостављен...а знају они добро од кога је...


 
58  Форум / Српске везе - Огласите се лично / Одг: Помозимо... послато: Јул 18, 2013, 02:52:51

Још један апел за помоћ

Тежак живот атлетског репрезентативца Србије

У Дежеви, подно Голије, на 7 километара од Новог Пазара у оронулој кућици живи репрезентативац Србије и члан Атлетског клуба Нови Пазар, двадесетогодишњи Ненад Радановић.


Иако веома успешан у свом спорту, али и у свему другом што ради, Ненад у тешким условима једва преживљава. Делови оронуле сеоске куће прете да се сваког тренутка уруше, а подови у готово празним собицама су пропали, столарија иструлила… „Навикао сам на овакав живот. Тешко је, али шта је ту је. Сам не могу ништа да променим“, јада се Ненад.

Пар хиљада социјалне помоћи потроши се за рачуне, и основне животне потрепштине, као и већи део дедине минималне пензије. Других примања нема. Већи део месеца заснива се на „трпњи“.„Ускраћен сам много чега. Оно што ми највише фали јесте купатило. Када се вратим са напорних тренинга, а сваког дана их имам по два, немам где да се истуширам“, каже млади атлетичар, који брине о болесној мајци и деведесетогодишњем деди. Да невоља буде већа, недавно је остао без оца.„Да није било мог клуба и колега не знам како би организовали сахрану“, захвалан је Радановић.У његовој скромној соби, без регала, телевизора и луксузног намештаја, блиста стотинак медаља и пехара са домаћих, али и иностраних такмичења.Ненад годинама остварује запажене резултате у атлетици, како на државном тако и на међународном нивоу. Крајем 2007. године почео је професионалну каријеру. Од 2008. године поносно брани боје своје земље као члан атлетске репрезентације Србије. Учествовао је и на европским првенствима.Њему ништа тешко не пада. Никада не изостаје са тренинга, иако је километрима далеко. Редован је и на настави на Државном универзитету, где студира на одсеку за спорт и рехабилитацију.О Ненадовом тешком животу, због његове скромности не би се ни знало, да акцију за помоћ није покренуо Јутарњи програм Регионалне телевизије. Веома штуро, и стидљиво млади атлетичар је говорио за ову емисију о немаштини и тешком животу.

Грађани Пазара су по објављивању ове приче на друштвеним мрежама одмах пружили подршку младом суграђанину, а локална самоуправа још увек није показала спремност да помогне једном од највећих промотера града.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=rSnt70RgCac" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=rSnt70RgCac</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=c57Ht_EoTSs" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=c57Ht_EoTSs</a>

Прилог Регоиналне телевизије Нови Пазар, новинар Зоран Максимовић.
Објављено: 7. јул 2013, 13:18

Правда
59  Форум / Свет / Одг: Америка: актуелности, избори и... послато: Јул 18, 2013, 02:05:32


У суштини, ништа ново и ништа неочекивано, кад је америчко правосуђе у питању, али исто тако ни ови протести неће учинити помак ни за корак ка побољшању третмана црнаца на овом континенту. То је тамо јасно свима...зато нико није ни спречавао демонстрације малог броја изашавших, па чак ни полиција није била опремљена додатном опремом за разбијање такве врсте окупљања...

Јер, шта је пар стотина људи у многољудним заједницама, или неколико ХИЉАДА у Њујорку, граду од 8.175.133 становника ?! (према подацима из 2010.г)...цела Србија нема толико грађана!
Један комарац на непрегледној површини океана...Жалосно, али тако је...

Поређења ради, то је исти однос као када се у Београду на животно значајне протесте окупи једва педесетак до стотину људи, а у најбољем случају и неколико хиљада (рачунајући и на дошавше из унутрашњости, који су увек бројнији у односу на саме Београђане, а њих је према попису из 2011. тачно 1.639.121)...

По свему судећи, биће по оној народној..."тресла се гора, родио се миш!"..

И опет кажем, НА ЖАЛОСТ! И црнаца, али и Срба...баш зато што им је угрожен - ОПСТАНАК!


60  Форум / Политика / Одг: Издаја - државна и национална послато: Мај 15, 2013, 00:50:56


Снимак посете првог потпредседника Владе Александра Вучића Северном Косову и снимак разговора са одборницима српских општина Северног Косова.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=c38nSq8k5js" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=c38nSq8k5js</a>


61  Форум / Политика / Одг: Издаја - државна и национална послато: Мај 07, 2013, 08:04:26


07. мај 2013. | 04:10 | Извор: Бета


Начелници косовских округа у Влади Србије


КОСОВСКА МИТРОВИЦА - Начелници пет косовских округа разговараће данас у Београду са представницима Владе Србије о бриселском споразуму, парафираном 19. априла, најавио је начелник Косовскомитровачког округа Раденко Недељковић.

Недељковић је рекао агенцији Бета да су на данашњи састанак позвани само начелници округа."Начелници округа ће доћи на састанак који ће почети у 13 сати у згради владе", рекао је Недељковић и додао да за сада не зна ко ће са њима разговарати.

Начелница Пећког округа Винка Радосављевић потврдила је агенцији Бета да долази на састанак у Београд.

На састанак у Влади Србије, на коме ће бити речи о Споразуму о нормализацији односа Косова и Србије, позвани су и начелници Косовског округа Владета Костић, Косовско-поморавског Срђан Митровић и Призренског Јовица Будурица, потврдила је Радосављевић.

Претходни састанак заказан у намери да се са представницима косовских Срба постигне договор о примени споразума одржан је 30. априла у Београду.

На том састанку представника Срба са севера Косова, премијера Ивице Дачића и првог потпредседника владе Александра Вучића није било договора јер се косовски Срби противе примени споразума.

У међувремену, Вучић је донео одлуку да 12. маја посети Косово и у директном разговору житељима севера објасни појединости из парафираног бриселског споразума.

Начелник Косовског округа Владета Костић потврдио је агенцији Бета долазак у Београд на састанак, али је додао да не зна да ли ће то бити данас или сутра.

Потпредседник Владе Александар Вучић најавио је јуче да ће се састати са представницима Срба са севера Косова и Метохије.

РТВ62  Форум / Политика / Одг: Издаја - државна и национална послато: Мај 07, 2013, 07:42:37


Кастински однос према народу!


По свему судећи садашњи властодршци су изгубила сваку меру у односу према житељима Космета, сводећи их на ниво најниже индијске касте "недодирљивих" тј. друштвеног отпада! Молим?

Њихов новоговор, у виду оголеле претње, прелази границу цивилизоване комуникације и поштовања саговорника. О зрелости челника Владе излишно је и говорити...

Срамно уцењују Србе са Косова и Метохије на сваки начин, не би ли прихватили нешто што здрав разум не може да прихвати - да живе под туђом заставом, у потпуности одвојени од Србије, препуштени онима који их некажњено убијају, отимају имања, пале светиње, руше гробове. Онима који би да их сатру у потпуности, који ни не размишљају да им асимилацијом укину порекло.

Препуштају их терористима и доказаним злочинцима, убеђујући их да је то за њихово, али и добро Србије, коју не смеју опструирати на безалтернативном путу ка ЕУ!   Љутко   

Но, ако и даље буду показивали тврдоглавост, одбијајући да прихвате "реалност" Бриселског споразума, има начина да им се стане на пут. Дачићева омиљена казнена узречица је да им могу укинути српске институције и радна места, и све што уз то иде...Врхунац свега је изјава млађахног Вучића да је држава (а мисли на себе) у могућности да примени и снагу и моћ, ако треба, али ето (добре је душе) ипак неће !?!

Песничење речима, или народски речено - упућивање претњи сабраћи на КиМ-у, заокружено је тврдњом генералног секретара НАТО-а, Расмунсена - да ће НАТО бити НЕПРИСТРАСНИ ГАРАНТ ПРИМЕНЕ СПОРАЗУМА!

И ко је сада у свему геноцидан према Србима са Космета? Шиптари? Брисел и НАТО? Или аутократска Влада?
По свему до сада виђеном, биће да су то трећепоменути...На свеопшту српску жалост, а њихову срамоту!

 
 
63  Форум / Политика / Одг: Издаја - државна и национална послато: Мај 07, 2013, 05:57:09


Изјаве челних људи Србије - договор или претње?


Премијер Дачић поново је позвао Србе да прихвате примену споразума и да се не плаше да ће изгубити своје институције.


- Нема никаквог разлога за страх ни за институције, ни за радна места. Наше људе нико неће моћи војно да нападне, у полицији и правосуђу ће радити Срби. Заједница ће имати неке своје надлежности у економији, здравству, просвети, просторном планирању. Много је боље да се заједно примењује овај план него да Срби буду против тога.

Поводом покушаја да се кроз примену договора искрене његова суштина, Дачић је поручио:

- Београд није потписао споразум да би некога преварио, али исто тако, не очекујемо ни од ЕУ да нас вара.Први потпредседник Владе Александар Вучић


- Немамо шта да кријемо. Хоћемо да пошаљемо поруку да наша снага није у томе што желимо да примењујемо силу и моћ, иако то можемо. Наша снага је у томе што желимо људе да убедимо да је ово једино могуће решење, које ће значити напредак за нашу земљу. Свестан сам да неке никада неће бити могуће убедити, да неки долазе са предрасудама, а да неки воде кампање и то преко медија које држава плаћа на Косову...

- Разговараћу са народом и свим одборницима општина са севера Косова, као и са председницима четири општине и начелником Косовско-митровичког округа. Уверен сам да ће наши људи у покрајини после тога говорити на другачији начин.


****************


Расмунсен: НАТО гарантује безбедност

Надам се да да ће Бриселски споразум Београда и Приштине што пре бити примењен и да ће довести до побољшања ситуације на терену - поручио је у понедељак генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен. -

Драго ми је што обе стране имају поверења у НАТО и Кфор и виде нас као непристрасног гаранта примене споразума. Наставићемо да радимо на стварању безбедног и сигурног окружења за све који живе на Косову у оквиру мандата УН.

(опширније, погледати интегрални текст )
64  Форум / Политика / Одг: Издаја - државна и национална послато: Мај 07, 2013, 04:57:49


Марко Јакшић: Отказан сутрашњи састанак Дачића и Вучића са представницима Срба са КиМ


Ристић (Славиша, председник општине Зубин Поток) је потврдио да ће велики народни митинг Срба са Косова и Метохије бити одржан у Београду на Тргу Републике у петак, 10. маја у 12.44 часова, на којем ће исказати противљење споразуму између Београда и Приштине постигнутом у Бриселу.

- Митинг ће бити одржан без обзира на отказивање састанка и намера нам је да тамо искажемо своје противљење томе да нас Србија силом тера да живимо у независном Косову - рекао је Ристић.

************

Симболика - протест у 12.44 ч

Симболика - најављени протест у 12.44 , 10. маја на Тргу Републике, подсећа ову загорелу и издајничку власт на Резолуцију 1244 Савета безбедности Уједињених нација као једини документ који регулише положај Косова и Метохије, а које се одриче зарад незнаних циљева, добрих вероватно по њих, али по житеље Космета и васцеле Србије свакако НЕ!

Ево прилике да се Срби и остали грађани Београда коначно пробуде и прикључе браћи са КиМ-а у заједничкој борби против тоталног уништења Србије као државе. Јер, како другачије окарактерисати потез аутократске Владе која СВЕСНО одбацује Косово и Метохију у замену за ропство у трулој ЕУ ? Молим?

И још имају образа да се хвале како то чине у корист народа Србије!?!
Да ли им и даље ТО треба толерисати? Само мазохисти и безумници могу одговорити потврдно.

Дакле, 10. мај 2013., Трг Републике у 12.44 ч.... Не дозволимо гажење Резолуције 12.44 СБ УН и брисање КиМ-а са карте Србије!
Покажимо коначно да нам је НЕОКРЊЕНА ОТАЏБИНА У СРЦУ, А ДА ЈЕ КОСМЕТ СРЦЕ СРБИЈЕ!65  Форум / Српске везе - Огласите се лично / Одг: Протест послато: Мај 04, 2013, 21:39:11


Протест
“Остајемо у Србији” 10-ог маја у Београду

Поводом најаве Срба са севера Косова да ће 10-ог маја у Београду организовати протест под слоганом “Остајемо у Србији” , позивамо све грађане, интелектуалце и јавне личности да се прикључе овом општенародном, ванстраначком протесту и тако се отворено супротставимо бриселском капитулационом споразуму који је државни врх потписао са албанским сепаратистима и својим доласком пружимо подршку Србима са Косова.

Налазимо се код Трга Републике а о тачном времену ћете бити накнадно обавештени. Молимо вас да позовете своје пријатеље и обавестите их о овом великом и битном догађају.СВЕТА ЗЕМЉА

- Рат на Косову и Метохији или Косовски сукоб означава два паралелна оружана сукоба око српске покрајине Косово и Метохија у другој половини деведесетих година двадесетог века. Први је био сукоб албанских сепаратистичких герилаца из редова Ослободилачке војске Косова са једне стране и југословенских снага безбедности са друге (1996–99), а други сукоб је бомбардовање војних и цивилних циљева на Косову и Метохији и широм СРЈ од стране НАТО пакта предвођеног Сједињеним Америчким Државама (24. март 1999 — 10. јун 1999).
- Интервенција НАТО пакта је извршена без дозволе Уједињених нација, а повод за интервенцију биле су оптужбе да југословенске и српске власти плански врше етничко чишћење косовских Албанаца и неприхватање споразума из Рамбујеа од стране југословенских власти. Рат је окончан доношењем Резолуције 1244 по којом је Југославија привремено предала суверенитет над Косовом и Метохијом Мисији Уједињених нација на Косову. Косовски Албанци су 17. фебруара 2008. једнострано прогласили независност Косова, што Србија не признаје.
- По многима, овај рат је наставак и део ратова, који су довели до распада бивше Југославије, за које се веровало да су окончани Дејтонским споразумом.


Тачке највећег загађења осиромашеним уранијумом

Београд – Подаци Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић- Батут“ показали су да је у последњих десетак година број оболелих од леукемија и лимфома повећан за 110 одсто, док је број умрлих од ових болести повећан за 180 одсто.

Председник Друштва Србије за борбу против рака професор Слободан Чикарић каже да га овај податак не чуди, јер је на Србију током НАТО бомбардовања бачено 15 тона осиромашеног уранијума, који је и најмањим количинама изузетно канцероген – изазива рак, али доводи и до генске мутације – рађање потомака са психофизичким деформацијама.

Осиромашени уранијум остаје вечно

Он је објаснио да ће осиромашени уранијум, који је бачен на окупиране територије и по рубовима Пчињског округа остати на овом терену вечно, јер је његово време распадања четири и по милијарде година.

Међутим, нису само становници Србије угрожени његовим дејством, јер ношена ветром прашина осиромашеног уранијума је стизала у многе европске земље.

Докле је све осиромашени уранијум могао да стигне у Европи и какве последице оставља на здравље људи занимало је и делегацију немачког Бундестага, која је ових дана посетила Друштво Србије за борбу против рака.

„Тај уранијум се прво претварао у прашину која је ношена ветром по целој Србији, али и по целом Балкану, чак је стизала и у Авијано, одакле су авиони носили бомбе. Након тога честице прашине су се таложиле на земљу и тако доспевале у површинске воде, биљке и животиње и улазиле у ланац исхране“, објаснио је проф. Чикарић.

Он је додао да се болест не јавља одмах по дејству канцерогене материје, већ да мора да прође одређени латентни период, који за леукемије и лимфоме износи у просеку седам и по година, док је за солидне туморе- карцином дојке, грлића материце, плућа, дебелог црева.. тај латентни период у просеку износи петнаест година.

Чикарић напомиње да је латентни период за леукемије и лимфоме прошао и да је највећи број оболелих забележен после осме године од бомбардовања.

„Пратили смо кретање малигних тумора од 2001. године до 2010. године и уочили да је појава малигних леукемија и лимфома повећана за 110 одсто, док је учесталост појаве свих тумора заједно и леукемија и солидних тумора повећана за 20 посто“, казао је Чикарић.

Очекује се експлозија солидних малигних тумора

Он је додао да следеће године очекује експлозију солидних малигних тумора, јер је то година њихове клиничке манифестације од дејства осиромашеног уранијума.

„Наша истраживања су показала да се од 2001. до 2008. године број новооболелих од рака повећавао за два посто, да би 2009. године у односу на 2008. био повећан за шест одсто, а 2010. у односу на 2008. десет посто. То нам је знак да идуће године можемо очекивати експлозију солидних малигних тумора, као што се десило 2006. године са леукемијама и лимфомима”, нагласио је Чикарић.

Преведено у бројеве 2001. године у Србије је откривено 30.744 новооболелих од рака, док је 2010. године откривено 37.412 новооболелих.


Умреће више од 20.000 људи

Геноцид (гр. генос, род, народ, и л. аццидере, убити), међународни злочин намерног потпуног или делимичног уништавања националних, етничких, расних и религијских група. Спада у најтежу врсту злочина против човечанства (в. нирнбершка пресуда). Термин Геноцид усвојен је и на заседању Генералне скупштине УН (1946). За разлику од етничког чишћења, где је циљ да се дата територија „очисти“ од одређене групе људи (нагласак је на протеривању, мада је обично заступљено и физичко уништење), код геноцида је циљ физичко истребљење. СМРТ!


МАСОВНО ИСЕЉАВАЊЕ СРБА СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ...

ОНИ СУ НЕСТАЛИ.

ЈЕСУ ЛИ ЖИВОТИ ОВИХ ЉУДИ БИЛИ БЕЗВРЕДНИ ?
ДА ЛИ СЕ ЛАКО ЗАБОРАВЉАЈУ СИНОВИ, БРАЋА,ОЧЕВИ, МУЖЕВИ ?

ПРОДАЛИ СУ НАШЕ КОСОВО!
66  Форум / Србија / Одг: Данас је Велика субота, а у недељу се обележава Васкрсење Христово послато: Мај 04, 2013, 20:53:52
Васкршња посланица 2013. године

2. Мај 2013 - 12:12

Српска Православна Црква
својој духовној деци
о Васкрсу 2013. године
И Р И Н Е Ј

по милости Божјој
православни Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачкИ и Патријарх српски, са свим архијерејима Српске Православне Цркве, свештенству, монаштву и свим синовима и кћерима наше свете Цркве: благодат, милост и мир од Бога Оца, и Господа нашега Исуса Христа, и Духа Светога, уз радосни васкршњи поздрав:


Христос васкрсе – Ваистину васкрсе!


…Нећеш оставити душу моју у аду,
нити ћеш дати да Свети твој види труљење
(Пс 15,10)Заиста је истинита ова реч пророка Божјег којом нам благовести светли празник Христовог Васкрсења, празник велике хришћанске радости и духовног весеља. Ако постоји дан међу свим данима за радовање, то је данашњи дан – дан у који прослављамо Васкрсење Христа Бога нашега. Благодарећи овом светом дану, сви дани људски – од настанка па до краја света – добијају свој прави смисао, и све оно што се у те дане догодило и догађа добија своје право значење. Ако се одиграо догађај на који се може свести Хришћанство, онда тај догађај јесте Васкрсење Христово. Ако има празника на који се могу свести сви празници, то је, опет, Васкрсење Христово. Црква зато празник Васкрсења Христовог и назива Празником над празницима. А у цркви појемо: Ево дана који створи Господ! Радујмо се и веселимо се у њему! (Пс 117,24).

Васкрсење Христово је темељ Хришћанства, темељ Цркве, јер је њиме Господ потврдио Своје целокупно учење. До Васкрсења Он је учио о вечном животу; Васкрсењем је потврдио то Своје учење и доказао да је Он заиста Живот вечни. До Васкрсења, Он је учио о непрестаној љубави Божјој према људима; Васкрсењем је посведочио ту љубав, јер је ради човека победио највећег непријатеља људског – смрт. Да није васкрсао, Христос не би био ни Бог ни Господ, ни Спаситељ ни Искупитељ, већ обичан човек. Једино у светлости Васкрсења Његовог постаје јасан и објашњив Његов живот на земљи и сва дела Његова. О томе Преподобни Јустин Ћелијски каже: „Одузмите Васкрсење Христу, одузели сте Му Божанство, јер сте Му одузели оно што Га чини Богочовеком, и Спаситељем, и Васкрситељем.“ Тек Васкрсењем Христовим људи су стварно познали у Њему Богочовека. Без Христовог Васкрсења, вера хришћанска би била бесмислена и немогућа, јер би смрт, главни непријатељ рода људског, остала непобеђена. Ова истина омогућава Апостолу народâ да каже: …ако мртви не устају, то ни Христос није устао. А ако Христос није устао, узалуд вера ваша; још сте у гресима својим. Онда и они који уснуше у Христу, пропадоше. И ако се само у овоме животу надамо у Христа, јаднији смо од свију људи. Но заиста је Христос устао из мртвих, те постаде Првенац оних који су умрли (1. Кор 15,16-20). Христово Васкрсење даје смисао и небу и земљи, и човеку и људској историји. Клањајући се Живоме Богу, ми се клањамо и свом бесмртном, непролазном људском достојанству. Када је Христос васкрсао, свети квасац бесмртности ушао је у људску душу, у људско биће и у људски ум, и обасјава човека да би људски живот задобио вечни смисао и вечно значење.

Истина Васкрсења посебно снажно одјекује у нашем времену, препуном патњи и страдања – времену у којем се, као ретко када раније, поставља питање смисла и циља живота. Сведоци смо тога да је из дана у дан све више усамљених и остављених; толико је домова без топле људске речи, толико је деце лишено родитељске пажње и љубави. Пуне су болнице страдалника, оних који болују телом и душом. Појаве као што су насиље, терор, пљачка туђе имовине, невиђен немир који је данас завладао у душама људи широм света, склоност криминалу, угрожавање мира и среће других, произилазе из духовно опустелих и морално раслабљених душа, и то најчешће код младих људи који се губе пре него ли и нађу неки пут у живот. Себичност и непоштење и данас, као и јуче, уништавају сваки прави живот у заједници, заједничко добро и имовину. Неповерење и грамзивост, насиље и отимање туђег, угрожавају личност и њену сигурност и достојанство.

За човека нема веће тајне и непознанице од постојања зла у свету. Понекад нам се чини да се оно толико склупчало и згуснуло да га можемо сасвим јасно видети, готово опипати. Зло наступа спектакуларно, оно воли да се експонира и да напуни све штампане и електронске медије поруком: ја сам непобедиво – живот је бесмислен јер у њему ја владам. Оваква порука указује на догађаје Великог Петка: зло не влада само земљом, већ је јаче и од Бога, јер и Њега Самог може да отера у гроб – поручује нечастиви, не схватајући да Христос смрћу Својом побеђује смрт.

Од када постоји, човек читавог живота жуди за миром, срећом и успехом у животу. Воли да буде признат и познат, да чини дела која ће га надживети, да иза себе остави своје име. И крајње обичан човек, а не само обдарени, геније и светска величина, ужива када неко хвали нешто његово, или се диви његовом поступку. Врло често, међутим, у животу не успевамо, нисмо срећни, нити умемо дар Божји до краја да употребимо на добро. Многобројнији су они који иза себе остављају више дана са мукама и немирима, него ли они са много дана среће и спокојства.

Да ли је то тако због тога што је зло јаче од нас, или зато што не умемо да живимо? Шта нам недостаје да бисмо и ми били срећни? Одговор је Хришћанима познат: на првом месту је да научимо истински волети, а на другом, да научимо довољно праштати. Никада човек не може досегнути истинску висину као када воли и из љубави даје себе. Такође, висини стреми и када прашта и када се у праштању не осврће на увреде. Никада човек не личи толико на Бога као када моли Бога за опроштај, и брата да му опрости. Љубав и праштање пружају човеку неизмерну радост. Човек је највећи када схвати да се свака рђава реч коју упути другоме враћа њему и повређује га. Не можемо другом да нанесемо зло, а да пре тога не повредимо себе. Све што отрпимо и праштањем поравнамо даје нам снагу да победимо, било шта да је у питању. Блажени миротворци, јер ће се синови Божји назвати – рекао је Спаситељ наш (Мт 5,9); а миротворци су сви људи великог срца који воле и који праштају.

Живот је леп само када је прожет љубављу, а осмишљен је само онда када се са љубављу уносимо у туђи живот, када смо заједно са гладнима и жеднима, са сиромашнима и прогнанима, када смо и у тамници са осуђеницима. Љубав није само огољена реч. Љубав је сила Божја само када је прожета и испуњена жртвом, давањем себе за другог, за добро другог. Живот са смислом је позив на љубав, на служење Богу и сваком човеку. Докле год живот будемо схватали као служење себи, у свету ће владати сукоби, немири и ратови. Када човек прихвати да је позван да себе даје за опште добро свих људи, и да свој таленат умножава тиме што га раздаје за добро ближњег, и сваки пут када учини добро дело, он предокушамо Царство Небеско у историји.

У великој и свеобухватној Тајни Божанске Љубави, прожете Васкрсењем Христовим, открива се и остварује Тајна Цркве Христове, у коју су позвани сви људи и сва створења Божја. Часни Крст, који је Равноапостолни Цар Константин видео на небу и под чијим знаком је пре 1700 година победио, својом вертикалом и хоризонталом укида све преграде међу људима и створењима, и сабира све човечанство у једну заједницу, јединствени живи организам који је призван на вечност и непролазност Царства Божјега.

У тој заједници, сабраној око Васкрслог Христа, нема Јелина ни Јудејина …, роба ни слободњака, него је све и у свему Христос (Кол 3,11). Зато ми православни Хришћани исповедамо Једну, Свету, Саборну и Апостолску Цркву, један Божји Народ сабран око Христа са свих крајева земље, из свих народа у свим временима.

Из овог произилази да је неопростив грех темељити Цркву, у овом и у оном свету, било васељенску било помесну, на било чему или било коме другом, изузев на Васкрслом Христу и Његовом Часном Крсту. Црква је утемељена на Христу као крајеугаоном Камену, на Пророцима, Апостолима и Светим Оцима, и испуњена је светим Тајнама и светим врлинама. Своје устројство и историјски поредак заснива на тој својој унутарњој Тајни, призивајући свеземаљске народе да се крсте у име Оца, Сина и Светог Духа, и да држе све што је Господ заповедио Својим ученицима (Мт 28,19-20). Посебно наглашавамо да се Црква темељи само на Васкрслом Спаситељу; јер, нажалост, и у наше време поједини људи – у незнању или у злоумљу – покушавају да утемеље Цркву на себи, а тако разарају живи организам Цркве Божје, одводећи појединце у пропаст „Земље недођије“. Чувајмо се, браћо и сестре и децо духовна, старих и нових идола! Живимо вечном истином Саборне Цркве Божје, која једина даје слободу од греха, ђавола и смрти!

Утврдимо свој живот у Цркви на љубави и праштању! Имајмо на уму да ће Бог свима бити последњи Судија, и да ће Он мерити искључиво по мерилима добра, Богољубља и човекољубља. Ове вредности је неопходно следити у нашим животима – и то без изузетка, без оправдања и без изговора на лаке или тешке животне околности – уколико желимо да се сврстамо међу децу Божју. Последња реч неће бити људска, већ Божја. Овај наук наших светих предака никада не заборавите ни ви, децо Светог Саве, који сте расејани вољно и невољно по свим меридијанима, од Аустралије и Америке до Европе и Азије.

Позивајући вас све на Богољубље и човекољубље, децо наша духовна, позивамо вас и да свагда останете уз Онога Који је победио сва страдања и искушења, Који је на крају победио смрт као нашег највећег непријатеља; да, остајући уз Њега, останемо душом и срцем и уз наш страдални народ на Косову и Метохији, и у свим крајевима земаљским где православни страдају због свог имена и своје вере у Христа, Који је рекао: Не бојте се, Ја сам победио свет (Јн 16,33).

Смрћу и Васкрсењем Господ је победио нашу смрт и подарио је људима непобедиву и неуништиву снагу, којој не могу одолети никакве силе овог света. Та се снага не испољава као зло – саморекламом и светском буком. Напротив, она се пројављује у миру, трпљењу, у привидним слабостима деце светлости. Он Који је победио свет дарује снагу онима који су Његови, да и они побеђују миром и трпљењем страх у себи, као и своје неверје и маловерје; да побеђују сва насиља која се врше над децом Божјом; да одолевају насиљу, опет миром и трпљењем, сигурни да је Божја сила свевремена, а људска привремена; да су све силе овога света долазиле и пролазиле док је Бог остајао, и светиња Његова остајала, усправно и непоколебиво. Тако је било, тако јесте, и тако ће бити. Ову истину из тамнице сведочи и Архиепископ охридски и Митрополит скопски Господин Јован, коме упућујемо речи љубави, утехе, охрабрења и наде да ће Васкрсли Христос отворити очи и његовим прогонитељима.

Верујући у Васкрсење Христово, ми верујемо у непрекидно обнављање људског достојанства. Верујући у Васкрсење Христово и уопште васкрсење, ми верујемо у могућност васкрсења људског морала, стида и доброте! Само вера у Васкрсење може обновити веру и верност несебичној љубави. Само вера у бесмртност спаљује својим пламеном саможивост као лажно начело живота, откривајући да је у саможртвеној љубави према Богу и ближњем излаз и спас из наше таме и свих наших безизлаза!

Браћо и сестре, децо наша духовна, радујмо се Васкрсломе Господу! Радујући се Њему, ми се радујемо самима себи јер постајемо вечни и бесмртни. Клањајући се Њему Васкрсломе, ми се клањамо вечном животу! Причешћујући се Телом и Крвљу Његовом, постајемо једно са Њим и задобијамо живот вечни. У Васкрсломе Христу откривамо све наше претке. Све што је добро у историји света и у историји нашега рода налази се у Њему, и постаје непролазно и неуништиво. У Васкрсломе Христу ми смо у заједници са нашим Светима и они су са нама! У Васкрсломе Христу правда увек побеђује! Њиме и у Њему она ће победити и у наше дане! Ако је Васкрсли Христос са нама и ми са Њим, онда – ко ће против нас? Са овим мислима и жељама, ми вас поздрављамо најрадоснијим поздравом:


Христос васкрсе – ваистину васкрсе!


Дано у Патријаршији српској у Београду, о Васкрсу 2013. године.


67  Форум / Срби у окружењу и расејању / Одг: Истина о злочину у Сребреници послато: Мај 03, 2013, 03:43:54Орић убио хиљаду Бошњака!Између 500 и 1.000 Бошњака из Сребренице убили су њихови сународници, рекао један од оснивача СДА Ибран Мустафић. Насер Орић је најодговорнији што је Сребреница постала највећа мрља у историји човечанства, навео дугогодишњи члан Организационог одбора за обележавање догађаја у Сребреници.Ибран Мустафић


Један од оснивача СДА и дугогодишњи члан Организационог одбора за обележавање догађаја у Сребреници Ибран Мустафић изјавио је за Вести онлајн да су између 500 и 1.000 Бошњака из Сребренице убили њихови сународници, преноси Фонет.

Према његовим речима, то је учињено током пробоја ка Тузли у јулу 1995. године, зато што су постојали спискови оних који ни по коју цену не смеју живи да се докопају слободе.


За спискове неподобних Бошњака знало је муслиманско руководство са Алијом Изетбеговићем на челу, а ратни командант у Сребреници Насер Орић је најодговорнији што је тај град постао највећа мрља у историји човечанства, рекао је Мустафић.

Истакао је да је списак неподобних Бошњака правила сребреничка мафија, уско војно и политичко руководство у Сребреници, које је од 1993. године било “господар живота и смрти”.

Да сам могао да судим Орићу у Хагу, ја бих му за злочине над Србима пресудио најмање 20 година затвора, а за злочине над сународницима пресудио бих му најмање 200.000 година, рекао је Мустафић, додавши да је Орић 1993. године, када је та енклава умало освојена, побегао из Сребренице, а то је урадио и две године касније.

Мустафић тврди да су злочин у Сребреници договорили Изетбеговић и тадашњи председник САД Бил Клинтон.

“Сребреница је апсолутно договорни геноцид између међународне заједнице и Изетбеговића, односно између Изетбеговића и Клинтона. Зато је за мене много већи злочин од оног почињеног јула 1995. године био тренутак када је у Меморијални центар закорачио Клинтон. То је био тренутак када се злочинац вратио на место злочина”, рекао је Мустафић.


Додао је и да постоје велике манипулације именима жртава у Сребреници и сматра да се веома тешко може утврдити тачан број убијених и несталих у том граду.

Сребреница је одавно предмет манипулација, а многи из Изетбеговићевог окружења су још од лета 1992. године кренули у спровођење пројекта по коме је једино битно да се прикаже што више бошњачких жртава, нагласио је Мустафић.

Мустафић је аутор књиге “Планирани хаос” у којој је изнео низ оптужби на рачун тадашњег муслиманског руководства да је злочин у Сребреници био договорен, због чега му је више пута прећено, а 2008. године био је брутално претучен.

Глас дијаспоре68  Форум / Политика / Одг: Ивица Дачић, премијер и министар полиције послато: Мај 03, 2013, 03:28:44

Још једно од низа реаговања наших људи из дијаспоре, након Дачићеве небулозне изјаве на РТС-у.


*****************ОТВОРЕНО ПИСМО СРБИМА – Професор др Мајкл Правица
Друга генерација Срба рођених у АмерициДраги пријатељи,

Споразум који је недавно ”парафирала” српска Влада и који легитимизује и финализује отмицу Космета од стране Западних сила, је апсолутно неприхватљив. Не постоји нација која добровољно предаје делове своје земље, а поготову ако то ради без свенародног референдума.
Сваки Србин и сваки човек који воли своју слободу треба да прочита овај чланак из Њујорк Тајмса у коме се износе детаљи о великом броју грчке деце која гладују иако припадају тој ”цивилизованој Европи”:

(http://www.nytimes.com/2013/04/18/world/europe/more-children-in-greece-start-to-go-hungry.html?pagewanted=all&_r=0).

Ово сигурно почиње да личи на ”контролу становништва” коју заговарају елите из Билдербергер групе. Сви су показатељи да ће Словенија убрзо да доживи судбину Грчке и Кипра, и да ће и њена привреда да доживи колапс због огромног државног дуга. Треба да се сетимо да је Словенија имала највиши стандард живљења у бившој Југославији и да је представљала један од најнапреднијих региона у Источном блоку. Шта се то десило са Словенијом, Грчком и Кипром? Све ове земље су задужене углавном код немачких банака и Немачка је та која свима намеће своју вољу. Ове мале нације су изгубиле свој суверенитет придружујући се Европској унији. На челу ове вештачке супер—државе налазе елите које нико није изабрао и чије тактике владања све више подсећају на фашистичке.

Зашто би Србијa желела да постане део ове супер–државе којом доминира Немачка, ако је то земља: (1) која је крвнички бомбардовала Србију, (2) која још увек није превазишла своју варварску и фашистичку прошлост, и (3) која настоји, по свим показатељима, да пороби српску нацију?

Брз и лак приступ новцу (који је одувек био корен свих зала) кроз бруталну приватизацију и распродају друштвених предузећа и ”националног блага” (медија, Телекома, плодног земљишта, итд.) или кроз добијање кредита, може да помогне српским корумпираним политичарима само на кратак рок, док се истовремено све дубље заглибљују у муљ корупције и живљења преко губера. Могуће је да поједини корумпирани српски ”тајкуни” могу да извуку неку корист од придруживања ЕУ (тј., моћи ће да купе још већи број мерцедеса, моћи ће још чешће да путују до Париза у куповину, или да шаљу своју децу у скупе школе у Бостону и купују скупе станове у елитним градовима света). Већина српског народа од тога неће имати никакве користи, поготову што ово придруживање води Србију под немачку чизму, која је више пута у скорој прошлости пробала да уништи Србију и српски народ.

Дошло је време када Срби морају одлучно да се супротставе губитку својих територија, јер се губитак неће зауставити на Космету, већ ће губитак Космета убрзати губитак Војводине, Санџака (Рашке), Прешевске долине, итд., док од Србије не остане само Београдски пашалук. Мада то често не изгледа тако, Србија има међународне законе на својој страни, укључујући Резолуцију УН 1244 – ако се Србија одрекне тога, неће постојати ништа што ће моћи да је заштити. Све што је НАТО урадио на Балкану је било илегално и ван Статута саме организације. Српска Влада не сме да подлегне притисцима и да преда своје историјске територије за 30 сребрних новчића. ТРЕБА РЕЋИ ОДЛУЧНО НЕ!. Није тачно да Срби немају пријатеље, али их не треба тражити у Европској унији. ”Мајка” Русија је у овом моменту најбољи кандидат да помогне Србији.

После свега што се догодило нашем народу, зар ништа нисмо научили у задњих 20 година, у задњих 100 година? Зар нисмо до сада научили да се не може веровати Западу, нити се сме Западним силама препустити чување виталних интереса српског народа? Ко још оставља вука да чува јање? Зар до сада нисмо схватили да су им намере да методично униште и поробе српски народ? Колико пута су Србима обећавали ”куле и градове”, ”Дизниленд”, кредите и инвестиције,  само да ураде још ово или оно (укључујући и предају Слободана Милошевића и Ратка Младића), да би на крају добили велико НИШТА? Где нам је национални понос? Где нам је државност? Зар смо заборавили своју историју и своје претке? Зар треба све да распродамо по најнижој цени?

Треба да се сетимо завета Цара Лазара, сада када се припрема предаја Космета:

„Ко је Србин и српскога рода,

И од српске крви и колена,

А не дошо у бој на Косово,

Не имао од срца порода,

Ни мушкога ни девојачкога,

Од срца му ништа не родило,

Рујно вино ни пшеница бјела,

Рђом капо док му је колена.“

Космет јесте, увек је био и увек ће бити Света земља за Србе и њихова покољења, њихов духовни Јерусалим. Сетимо се да су Јевреји изгубили Јерусалим, али да су га повратили после 2000 година. Косово је било и јесте окупирано, али ћемо га увек повратити ако никада не прихватимо и потврдимо његов губитак. Ако Косово нестане из наши срца, онда је заувек изгубљено не само Косово, већ и наша култура, наша историја и ми сами. То не сме да се допусти! Европи више треба Србија него што Србији треба Европа!

Срби морају коначно да схвате да ће без слоге престати да постоје. Срби морају да науче да помажу једни друге  као што то Јевреји раде, јер од тога зависи њихов биолошки и духовни опстанак. Срби треба да забораве на  лажни сјај материјалистичког и безбожног Запада, на холивудску пропаганду која их одвлачи све даље од Бога. Морамо да се увек сећамо својих славних предака и да се вратимо нашој Вери и Духовности. То нас је одржало и омогућило да преживимо скоро 600 година под Отоманском империјом. То ће нам омогућити да нађемо прави пут и да поново преживимо још један изузетно тежак период као поносна нација, а не као понижено робље .

КОСОВО НИЈЕ НА ПРОДАЈУ!


Хвала на пажњи,

Професор др Мајкл Правица

Друга генерација Срба рођених у Америци

pravica@yahoo.com

24. април 2013. године

Хендерсон, Невада, САД

OPEN LETTER TO THE SERBS


Глас дијаспоре
69  Форум / Политика / Одг: Издаја - државна и национална послато: Мај 03, 2013, 02:38:02


Колико људска глупост може бити немерљива, довољно је послушати изјаве "руководећих" људи Србије након потписивања Бриселског споразума, најсрамнијег чина у новијој историји ове земље...

Но, њих смо се, на жалост свеколиког опстанка српства, наслушали и превише па није на одмет чути (иако је поменута седница иза нас) јасне мисли и оцене о споразуму онако како их је на заседању Скупштине изрекао Синиша Ковачевић, драматург!


********************


Шта треба да се догоди да схватимо да је Европа пројекат који је пропао?!


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=nEKflXIUA4E" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=nEKflXIUA4E</a>


70  Форум / Политика / Одг: Кандидатура Србије у ЕУ послато: Мај 01, 2013, 06:51:12
Штрахе: Није ми јасно шта је Србији обећано, после Хрватске неће бити нових чланица ЕУ


Танјуг | 30. 04. 2013.| Фото: Реутерс |

Лидер најутицајније опозиционе странке у Аустрији, Слободарске партије (ФПО) Хајнц-Кристијан Штрахе поздравио је недавно извињење председника Србије Томислава Николића оценивши да се ради о одличном и битном гесту.Штрахе: Познато је да после приступања Хрватске, на дуже време, неће бити даљих пријема чланица- Сматрам да је то био одличан и битан гест, и да је неопходно да сви, а у историји су сви народи преживели страхоте и драматичне процесе у Европи, признају злочине. На простору бивше Југославије било је пуно злочина и то треба признати. Међутим, ниједна страна се не може искључити, на свим странама је било злочина - поручио је он у изјави Танјугу.
Према Штрахеу је важно, без рачунања ко је починио више, признати злочине и дела која никада више не треба да се понове.

Говорећи о договору постигнутом у дијалогу Београда и Приштине Штрахе је казао да је јасно да се већ дуго време врши огроман дипломатски притисак од стране ЕУ, али и САД на Србију по том питању.
 
- Притисак пред договор очигледно је био јако велик. ЕУ је Србији дала перспективу да ће, ако прихвати споразум, донети одлуку о почетку пријемних преговора. То је, међутим, све нејасно. Познато је да после приступања Хрватске, на дуже време неће бити даљих пријема чланица. То треба јасно рећи, јер је процес приступања у протеклом периоду био, може се рећи, и пребрз, па постоје сада проблеми - нагласио је он и додао да је Србима обећан датум, иако је перспектива потпуно нејасна, а то за ЕУ није обавезујуће.

 
Север Косова као Јужни Тирол


- Треба јасно рећи да Резолуција УН 1244 никада није измењена. Ако се жели одрживо решење потребно је да се и Русија укључи у разговоре, наравно да се учини и оно што тражи СПЦ, а то је да се референдумом укључе и грађани у решавање овог питања. Такође је неопходно да се испреговара и обезбеди аутономија за север Косова, по узору на Јужни Тирол. Тек тада видим да ће то битри решење које се може одржати. Уколико тога нема решење неће бити одрживо и трајно - уверен је Штрахе.

Договор у Бриселу је, према његовом мишљењу, само један корак, али није међународно обавезујући споразум, јер све док Резолуција 1244 постоји то ће остати правно и међународно правно споран споразум.

- Треба узети у обзир историју Срба на Косову и Метохији, да је више од 150 напада било на цркве и манастире, да је било злочина и под међународним надзором. Разумем да Срби на северу страхују да би могли бити остављени на цедилу овим споразумом. Не треба заборавити да је много Срба протерано и да то није ушло у овак документ, те је потребно да се обезбеди да они могу да се врате - подсетио је он.

Штрахе је казао да је тешко питање зашто се ЕУ толико ставила на страну косовских Албанаца, указујући да је један од фактора што НАТО, између осталих, са својом базом има геостратешке интересе.


 
Који народ на планети је преживео петовековно тлачење, као Срби под Турцима?


- Разумем из историје Срба њихов страх, јер они су на својој кожи осетили како је бити тлачен 500 година од Османске империје. Који народ на планети је преживео петовековно тлачење? То показује колико је снажан српски народ, и колико је успео да сачува свој идентитет. То је нешто због чега имам огромно поштовање према српском народу. Не постоји пуно примера у историји људства који су успели да опстану у таквим условима - казао је он подвукавши да српски народ је највећи народ на југоистоку Европе, и да без Срба не може бити одрживог и трајног мира на Балкану.

- Зато треба то узети у обзир и неопходно је деловати без притиска и уцене. Према мом мишљењу није се дошло до одрживог решења, које би грађани могли прихватити - закључио је аустријски политичар.

Blic****************Просто невероватно! Аустријанац боље резонује од српске владајуће клике - ОДРОЂЕНЕ од државе и народа из кога су поникли.

Речи Штрахеове о Србима дођу као мелем на душу...одавно не чусмо речи хвале и поштовања нашег историјског бића.

Препоручујем да ову његову изјаву више пута прочитају сви они којима је туђе двориште милије од свог...
71  Форум / Политика / Одг: Издаја - државна и национална послато: Мај 01, 2013, 05:47:41
Завади па владај!

Има ли краја овој Влади (и њеним проданим душама) чији је, по свему судећи, најважнији циљ да завади Србе међусобно, како би се што дуже одржали на власти?  Молим?

Другачије се не могу тумачити Дачићеве изјаве након одржаног сусрета са представницима српског живља северног дела Косова и Метохије, игноришући при том представнике Срба који живе јужно од Ибра и чине 2/3 укупног српског становништва на КиМ-у !?!

Такође, на основу којих истраживања је "друг" премијер стекао утисак да већина у Србији подржава Владу и парафирање Бриселског споразума, одричући се своје сабраће са Космета? Не сећам се да их је било, а и да јесте, зна се да се њихови резултати штимају сразмерно уложеним парама, функцијама и ином. 

Другим речима - зашто је најпре хитро пристао а потом тако нагло одустао од референдума - сигурно НЕ зато што су то тражили Срби са Космета, већ је и њему било јасно да би управо ВЕЋИНА гласала ПРОТИВ споразума, а тиме би и њихова владавина била запечаћена!!!

Дачићеве изјаве које посебно парају мозак ..."  да не може нико да вуче Србију у даљу пропаст"....(осим,ваљда, њих) и посебно .... "споразум мора да се примени и да није питање да ли се неко слаже с њим или не"... само доказују да се Влада, као и она претходна, понаша аутократски.  Љутко

Дакле, по мишљењу Дачића и Вучића, народ Србије (Србије по Уставу) се не пита ни о чему везаном за опстанак и нације и државе, јер ОНИ то тако желе, али се поставља питање ЧИМЕ СУ ЊИХ то притегли у Бриселу и Вашингтону, кад толико журе да предају Космет?!?

Оно што је јасно као дан је чињеница да су, ушавши на највишем нивоу (премијер и председник Србије) у преговоре са представницима тзв. републике Косово, запечатили до даљњег постојање КиМ-а као саставног дела Републике Србије, признавши ту терористичку творевину као независну  државу.

Привели су крају трасирање пута ка ЕУропи, који води преко Косова и Метохије, газећи при том Устав, народ, гробове палих за одбрану Србије и Свету Српску Земљу, препуштајући Шиптарима да униште све што подсећа на Србе и Србију!

Но, изгледа да су, радећи зорно на реченом, изгубили компас и да је време да им се покаже прави пут, како не би лутали у тами...Пут који води из фотеља у тамницу, на доживотну робију, са букагијама а не наруквицама око ногу. Јер, штета коју направише за ових годину дана, превазилази и ону коју нам у аманет оставише жути...

Дакле, драга браћо, ако нам је до живота, последњи је трен да отерамо ове богохулнике, превејану багру, који би и мајку продали зарад лешине зване ЕУропа! Ако то не урадимо сад, колико сутра више нећемо постојати ни као народ, ни као држава...
72  Форум / Политика / Одг: Издаја - државна и национална послато: Мај 01, 2013, 03:51:13

Исто то, али детаљније, са Дачићевом ИЗРИЧИТОМ поделом на добре Србе у Србији и лоше Србе на Косову и Метохији!!! 


*************Дачић Србима са севера (Космета): Да ли неко мисли да смо глупи, треба да се борите са Приштином, а не са БеоградомТанјуг, ФоНет | 30. 04. 2013. -  Фото: ФоНет

Састанак Срба са Косова са премијером Ивицом Дачићем и првим потпредседником Александром Вучићем завршен је данас без договора. Након три сата Срби са севера КиМ и највиши представници власти у Београду нису се договорили о прихватању споразума из Брисела или евентуалном референдуму на којем би се грађани изјаснили о том документу.
Срби јужно од Ибра на данашњем протесту испред зграде Владе


Дачић је после састанка рекао да Влада нема времена да ово питање разматра месецима.

- Ми немамо времена да ово питање разматрамо месецима, јер то Србију доводи у тешку ситуацију да не може да спроводи споразуме које смо прихватили - рекао је Дачић.
Дачић је додао да референдум не би имао смисла, јер Срби са Косова очигледно не би прихватили његов већински резултат.

- Очигледно је да су оценили да народ Србије другачије мисли - казао је Дачић на конференцији за новинаре након састанка са Србима са севера Косова и изразио уверење да влада има већинску подршку народа.
Дачић је навео да сва истраживања јавног мњења показују да споразум о нормализацији односа са Приштином има подршку већине грађана Србије.

- Ако је то тако, не може нико да вуче Србију у даљу пропаст - рекао је премијер и додао да споразум мора да се примени и да није питање да ли се неко слаже с њим или не.
- Тај споразум мора да се спроведе, само је питање хоћемо ли то урадити заједно. То би било боље - навео је Дачић.

Премијер је додао да влада располаже свим механизмима да спроведе споразум, али да не жели да их примењује.
- Механизам је једноставан - укинете плате, укинете радна места и решили сте проблем паралелних институција"
, казао је Дачић, али је додао да влада то не жели да уради и да због тога наставља разговоре са Србима са севера Косова.

Премијер је додао да нема више времена да се чека са спровођењем споразума јер Србија мора да иде даље.
Он је косовским Србима поручио да треба да се "боре са Приштином, а не са Београдом".
- Да ли неко стварно мисли да смо ми глупи, они треба да се боре са Приштином, а не са Београдом... Сукоб са целим светом није решење, као ни сукоб са Београдом - навео је Дачић.

 
Срби са Косова траже да Уставни суд оцени споразум

Срби с Косова, наиме, траже сада да Уставни суд најпре оцени да ли је бриселским споразум прекршен највиши правни акт у земљи, након чега би евентуално био расписан референдум.
Србе са севера представљали су данас заменик Канцекларије за КиМ Крстимир Пантић, председници четири општине и начелник Косовскомитровичког округа.

-Остали смо при нашим ставовима да је бриселски споразум непрхватљив, изјавио је данас председник Српског националног већа северног Косова и Метохије Милан Ивановић, после састанка.
Ивановић је истакао да је план о имплементацији још гори од самог текста споразума.
Упитан о референдуму, Ивановић је рекао да приоритет треба дати одлуци Уставног суда о бриселским уредбама.


Следећи састанак са државним врхом биће одржан 7. маја у Београду, рекао је Ивановић.

За време састанка група Срба који живе у општинама јужно од Ибра, а који су дошли у Београд да би изнели своје ставове о бриселском документу, остала је испред зграде Владе Србије.


Blic73  Форум / Срби у окружењу и расејању / Одг: Дијаспора послато: Април 28, 2013, 00:56:13


Са малим закашњењем објављујемо писмо које је упутио наш живаљ из Аустралије, и верујемо да је оно правовремено стигло у руке Председника Републике Србије.

На жалост, Томислав Николић и даље истрајава на евроинтеграцијама, бацајући у блато свако разложно мишљење држављана Србије у, и ван земље матице!

Његово, и инсистирање целокупне владајуће олигархије да Србија по СВАКУ ЦЕНУ уђе у ЕУ, може значити само једно - за њих народ не постоји, постоје само они и њихови ЛИЧНИ интереси!

Преузевши власт од претходника, наставили су њиховим већ утртим путевима ка тоталном уништењу народа и државе Србије.

Ако мисле да им се то неће обити о главу, тиме онда потврђују да су купљени, рачунајући да ће им купац душа чувати леђа...
Заборављају да су, заправо, КРПА ЗА ЈЕДНОКРАТНУ УПОТРЕБУ!

И што је још битније, заборављају да ће за све учињене грехе кад тад одговарати - ако не пред овоземаљским судом, тада сигурно пред Богом, јер Његова је последња...

 
 
74  Форум / Срби у окружењу и расејању / Одг: Дијаспора послато: Април 28, 2013, 00:30:04


Отворено писмо Председнику Републике Србије

     


ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ
Андрићев венац 1
11000 Београд, Србија
На руке Председника Републике Србије
Г-дина Томислава НиколићаПоштовани господине Председниче!

Позивајући се на изјаве дате у медијима од стране неких водећих људи у држави о размишљању о евентуалном прихватању ултимативног захтева од стране Запада, а за недвосмислену и искључиву корист привремених и противуставних институција у Приштини, дозволите да Вам с тим у вези пренесемо отворено неслагање и јавно противљење српске дијаспоре Аустралије.

Српска дијаспора као интегрални део српског националног бића не сме, не може и неће се сложити ни са каквим и ни са чијим актом који ће значити директно и/или индиректно признавање само-проглашених институција лажне творевине тзв. Републике Косово (у даљем тексту ”РК”). Прихватање услова из Брисела би значило легитимизацију, НАТО бомбама, отете српске вековне територије. Једном својевољно предана територија (и/или не дао Бог издана или продана, а тиме и народа који полаже вековно право на исту) је изгубљена заувек.

Сви смо свесни огромних и непринципијелиних притисака Запада да Србија прихвати ”реалност” на терену те да пусти КиМ да оде. Заварава се свако ко мисли да ће политиком попуштања и не дао Бог (на)пуштањем КиМ престати ултиматуми Србији и српском народу. У протеклом периоду од 1999, а и не само од тада, више је него јасно које су намере светских моћника. Србија је све време попуштала и где нас је то довело. Довело нас је до тога
да се од нас експлицитно тражи да укинемо и последње институције државе Србије на КиМ. Следећи корак ће, нема сумње, бити захтев или нови ултиматум за допуштање столице у УН за тзв. РК. Кад бисмо то допустили тражило би се признавање тзв. РК од стране Србије итд.

Србија је у својој ближој и даљој историји учинила превише уступака, а да и не споменемо колико је жртава поднела за Европу која јој сад ултимативно захтева напуштања свог вековног територија, а шта не би нико никада и ни по којим условима из те Европе уичнио кад би њихов териториј био у питању, а све то зарад добијања ”фикције” - датума отпочињања преговора који ће водити, пракса је до сад показала, ка новим условљавањима и ултиматумима.
С пуним правом се поставља питање колико је искрена Европа кад смо ми у питању. Која је то држава била условљена на сличан начин при приступању ЕУ? Свакако да Вам је познат одговор - словом и бројком - ни једна.

Господине Председниче, још увек одзвањају речи Ваше заклетве у Скупштини Србије, као и обећања датог српском народу на КиМ као и, уосталом, васцелом српском (на)роду ма где он живео да ћете сво своје биће посветити борби за очуванње српске територије укључујући КиМ.


С тим у вези господине Председниче ми Вас свесрдно поздрављамо и подржавамо те се молимо свевишњем Богу да не попустите духом и да клонете пред огромним притисцима који не јењавају, а све се чини да исти неће престатити скоро. Очигледно Европи није стало до нас и зашто се онда гурати тамо где нас неће?

Уколико европски преговарачи и посредници пренебрегавају чињеницу да је КиМ правни, политички, духовни и историјски неотуђиви део Србије нама онда не преостаје ништа друго него да променимо посредника тј. вратимо цео случај у УН где имамо пријатеље и где већина чланица није признала противуставну сецесију КиМ.

Дозволите господине Председниче да Вам предложимо да уместо прихватања неприхватљивог и понижавајућег, и оног што се прихватити не може и не сме, да се обезбеди, без обзира да ли преговоре о статусу КиМ води стручњак или политичар, да се не само преговарачи, већ и Влада Србије и сви њени органи, придржавају правила струке разрешења конфликтних ситуација и правила рекламационог поступка (када у разрешењу спора између преговарача не учествује објективни судија, а у овом случају више него пристрасна - Европска заједница, која отворено подржава сецесионисте) те да се у у том смислу:

1 ) одустане од тврдње да ова Влада мора да трајно реши статус КиМ, већ треба радити да ова Влада проналази решења прихватљива за све актере јер постизање брзог решења у садашњим констелацијама снага и политичких
фактора иде на руку сецесионистима, а не никако у корист Републике Србије,

2 ) не инсистира на томе да Република Србија мора пошто пото да уђе у
евроинтеграционе процесе
, већ да се стави до знања Европској заједници да постоје границе испод којих Република Србија не може, не сме и неће да иде,

3 ) Република Србија треба да стави до знања Европској заједници да јој је стало до добрих односа не само са Западом него и са Истоком: на тај начин ће се отупети оштрица Запада која је већ дужи период окренута искључиво против Републике Србије,

4 ) поштују принципи садржани у првобитној платформи о КиМ а посебно
принцип да «ништа није договорено док све није договорено»
у свакој фази преговора између привремених нелегалних институција Приштине са
Београдом,

5 ) сместа прекине и уклони интегрисано управљање административних прелаза које приштинска страна тумачи као граничне прелазе, а убирање дажбина користи за некакве развојне фондове Севера као демонстративни облик корупције и компромитације органа на Северу Косова и Метохије,

6 ) преиспитају све одлуке претходне и садашње Владе, те да се оне одлуке и договори који су у супротности са Уставом Републике Србије прогласе ништавим,

7 ) обезбеди да сваки постигнути споразум и/или договор мора бити
компатибилан и сагласан са Уставом Републике Србије,

8 ) да инсистирате да се Влада Србије бави превасходно привредним опоравком Србије јер само привредни опоравак Србије може бити основ за решавање других виталних питања, па и статуса КиМ,

9 ) да не допустите да се у формулисању позиције Србије за разрешење постојећег противуставног стања на КиМ полази «од реалног стања на терену» јер је то израз који служи у сврху занемаривања етничког чишћења српског народа, јер ако Влада Србије не може да побољша фактичко стање Влада Србије може и мора да брани правно стање и Устав Србије, и да инсистира на примени Резолуције 1244 Савета безбедности УН, а не да легализује отцепљење делова Србије,

10) да се председничком Уредбом констатује то што је очигледно свима да је као последица НАТО бомбардовања део Србије на КиМ окупиран и да се
армијама које имају своје јединице на простору КиМ одреди адекватна сума (у
милијардама евра) као накнада за досадашње коришћење тог простора,


11 ) да се у расправу о решавања статуса КиМ укључи и расејање.

У то име желимо да Ви господине Председниче, на челу државног врха уместо одобравања бриселског ултиматума кажете јасно и гласно велико НЕ политици уцена и притисака и вратите случај пред УН где имамо пријатеље и где морамо инсистирати на поштовању и примени Резолуцији 1244 Савета безбедности УН.

Господине Председниче, нико нема мандат да потпише капитулацију или предају целог и/или једног дела територија Републике Србије - Устав то забрањује. Очи васцелог српства су упрте у Вас и у државни врх. Истрајте заједно у борби за српске националне интересе и не дозволите да Вас ико и ишта поколеба у томе.

Господине Председниче српско расејање је са Вама и уз Вас и полаже сву наду у Ваше државничке способности те верује да ћете знати и умети заштитити српске интересе на КиМ, и не само на КиМ.

С дужним поштовањем!

У Сиднеју, 9. априла 2013. год.
СРБИ ЗА ПРАВДУ И ДЕМОКРАТИЈУ
А У С Т Р А Л И Ј А

Српски глас

75  Форум / Политика / Одг: Ивица Дачић, премијер и министар полиције послато: Април 27, 2013, 23:46:57
Тражили сте - гледајте!

Ако је Дачић мислио да је његова реч прва и последња , грдно се преварио...
Само је изазвао салву реаговања прозваних, које је својом бахатошћу увредио и обезвредио, занемарујући шта тај наш живаљ чини у континуитету за Отаџбину, па је овај његов гест заиста непримерен човеку који седи на функцији премијера Молим?

Да ли је на трен помислио да је, захваљујући управо том приливу новца из дијаспоре смањен притисак на социјалу, да те исте паре посредно улазе и у државни буџет који они ЛАКЕ РУКЕ распрчкају, а није далеко од истине и да га они најближи каси пресипају у своје џепове преко фантомских приватних фирми!

Можда је, заправо, огорчен (мада и даље мислим да је у питању недостатак кућног васпитања и бахатост) што се изузетно мали проценат тих средстава усмерава у директне инвестиције. Но, уз мало здравог разума, јасно је свима да ако држава није уређена у законодавном смислу, где су токови новца тајна, а при том не постоје никакве пореске олакшице нити квалитативан приступ улагању у развој Србије од стране наших људи из дијаспоре, онда ни не треба очекивати тако нешто још задуго...

За промену, нека сва ова наша садашња и бивша политичка булумента издвоји из својих средстава по "неки динар" како би помогли посрнулу привреду, па ако тај пелцер успе, ето нама "зелембаћа" и од прозваних...


76  Форум / Политика / Одг: Ивица Дачић, премијер и министар полиције послато: Април 27, 2013, 23:02:40

Немања НЕЂИЋ: Писмо Дачићу из ЕУ
“Из Аустрије ми је један послао поруку и рекао да никако не улазимо у Европску унију. Он је отишао у Аустрију, тамо је одвео децу, а овде ће друга деца да буду уништавана. Вратите се у Србију, делите судбину свих, па онда делите лекције”, поручио је Дачић.Овако је гласио одговор премијера Србије на поруку коју му је послао један Србин из Аустрије. У три реченице је сажео не само одговор дотичном господину већ је изнео и своје мишљење о целокупном српском расејању и
његовом виђењу улоге расејања у процесима који се одвијају у Републици Србији. Једном речју, од српског расејања тражи, да се не петља у унутрашње проблеме републике Србије и планове Владе чији је он премијер.

Очигледно је да поред српског народа на северу Косова и Метохије, који су за тренутну Владу препрека и реметилачки елемент за остварење њихових издајничких циљева и за чију децу не постоји бојазан да буду
уништавана као за децу у централној Србији, сада се јавља и тамо нека дијаспора за коју премијер мисли да због обезбеђеног, по његовом мишљењу лагодног живота на западу, ми више немамо право гласа када су српски
национални интереси у питању, и када је у питању српско Косово и Метохија.

Да видимо прво, како смо ми у расејању дошли до тог лагодног живота, које по мишљењу Дачића не желимо да приуштимо српској деци у Србији, и пре свега зашто не живимо у својој Отаџбини и не делимо судбину остатка народа.

Многи од нас који живимо и радимо широм расејања, били смо свих ових година кивни на “нашу” државу и политичаре. Били смо љути на Титове комунисте, због којих су многи морали да напусте своја огњишта, само
због тога јер нису били политички подобни, јер се нису уклапали у југо комунистичку визију уређења државе.

Ни тадашњи политичари нису хтели да слушају неке тамо исељенике, чак су их називали непријатељском емиграцијом. А српски народ је и даље одлазио. Одлазио је због југо комуниста који су похарали оно мало српске привреде и плански уништили српско село, па су многи морали да потраже боље услове живота за себе и своје породице широм света, односно широм Европе, док се та још није звала Унијом. Распадом накарадне творевине зване Југославија опет није било никог да заштити српски народ, па је нови талас наше
браће и сестара потражио спас широм света.

У новијем периоду, млађе генерације напуштају Отаџбину, у жељи за нормалним животом, у жељи да се докажу на стручном и професионалном плану, да постигну све оно што им није обезбеђено у њиховој домовини. Да могу да остваре најосновније право – право на породицу. Право које не могу да остваре у својој земљи коју изједа бела куга док њихови политичари сањају о Европској унији.

Зашто се то дешава? Зашто свих ових година српски народ и даље одлази из Србије? Зато што државу и даље води исти онај антисрпски комунистички кадар који не може и неће да српском народу обезбеди елементарне услове за живот и рад, а камоли да одбрани државу од спољних и унутрашњих непријатеља, да сачува територију и минимум људског достојанства.

У какву државу нас тај премијер позива да се вратимо? Где да се вратимо? На Косово и Метохију од којих се он и његова клика данас јавно одричу или можда у Рашку област и Војводину од којих ће се сутра одрећи?! Шта ће уопште остати од те државе док су на власти такви и њему слични?
Са којим народом жели да делимо судбину? Да ли можда са српским народом на Косову и Метохији од којег се он и његова клика данас јавно одричу или са српским народом у Рашкој области и Војводини од којих ће се сутра одрећи?!

Велика већина нас је спремна да се врати. Велика већина нас активно учествује у разним облицима помоћи нашој Отаџбини. Великој већини нас није све једно када видимо како наша браћа и сестре трпе у Крајини, у Босни, на
Косову и Метохији, у Црној Гори, у Македонији, у централној Србији. Није нам све једно када видимо како су напуштени од властите државе. Трудимо се и увек ћемо се трудити да им помогнемо и самим тиме помогнемо нашој Отаџбини, да сами себи створимо услове за повратак.

Један од првих и најважнијих задатака на том путу биће свргавање издајничке  власти . Ту ћемо свим силама помоћи родољубиве Србе који за разлику од садашње власти имају алтернативу и визију али који због оваквог премијера и њему сличних политичара до сада нису имали прилику да се покажу, као и стотине хиљада српских исељеника широм света, који нису могли да своје знање, енергију и стваралаштво употребе у изградњи своје Отаџбине, због истих тих антисрпских кадрова, који и даље опстају на власти захваљујући изборној крађи и узурпацијом медијског простора.

Вратићемо се Дачићу. Вратићемо се са својим знањем, са својим капиталом стеченим у иностранству, у жељи да помогнемо Отаџбини и да делимо судбину свих како си то лепо рекао, али пре тога ћемо направити све да ти и твоји издајнички сателити сјашете са грбаче српског народа и да доведемо на власт часне, поштене и способне људе којих има пуно у нашем народу,
јер то је једини и главни предуслов нашег повратка, то је једини и главни предуслов просперитета српског народа у целини ипредуслов очувања српске државе.


Српско друштво Задужбина

Љубљана, 24.04.2013

Српски културни клуб77  Форум / Политика / Одг: Издаја - државна и национална послато: Април 23, 2013, 03:42:20

Скупштина само верификује одлуку Владе Србије о фактичком признању независности Космета

Скупштина ће, како је најављено, заседати у петак када ће се на дневном реду наћи и поменути Споразум.

Оно чиме се тренутно мажу очи грађанима Србије (подразумевајући и Косово и Метохију) је игра бројевима - колико ће посланика бити ЗА, а колико ПРОТИВ потписаног папируса. Наравно, замлаћујући их још који дан све у уверењу да мисле како је у моћи Скупштине да пресече Гордијев чвор, остављајући им наду да ће бар посланици схватити неопходност ОДБИЈАЊА Споразума...

Међутим, ево две КРУНСКЕ реченице које кристално јасно дају до знања шта је шта у безобзирној игри садашњих властодржаца са државом и народом...

1.
Премијер Ивица Дачић јуче је нагласио да ће Влада бити прва која ће донети одлуку о споразуму, јер она води спољну и унутрашњу политику земље, и да ће потом њена одлука бити прослеђена Народној скупштини на верификацију (реченица преузета из претходног текста о одлуци Владе).

2. 
Шеф посланичке групе Демократске странке Борислав Стефановић најавио је данас да ће та странка гласати у правцу подршке предложеном бриселском споразуму, али је поновио захтев те странке да власт саопшти да споразум са Приштином представља фактичко признање независности КиМ. (цитат текста Скупштине у најави).

Како се из цитираног да видети, Скупштина САМО верификује одлуку Владе о, како рече Стефановић, ФАКТИЧКОМ ПРИЗНАЊУ НЕЗАВИСНОСТИ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ!!!

Дакле, ништа ново што се није знало, али би - ако има у владајућој олигархији имало људскости (што прелази у сферу научне фантастике) - могли бар да не потцењују и не вређају здрав разум живља у Србији...

Није потребно завршити високе школе да би се схватило одакле ветар дува...
и ко ће кога на крају да ОДУВА!

Живи били па видели!!


 
78  Форум / Политика / Одг: Издаја - државна и национална послато: Април 23, 2013, 02:47:03


Чак 228 посланика гласаће за споразум Београда и ПриштинеЧак 228 од 250 посланика Скупштине Србије требало би да гласа за споразум Београда и Приштине, судећи према најавама из странака.

22. 04. 2013. - Танјуг
Посланицима владајуће коалиције у томе би очекивано требало да се придруже демократе Драгана Ђиласа, ЛДП Чедомира Јовановића и све мањинске странке, док би против могли да буду једино посланици ДСС-а Војислава Коштунице и један посланик листе Ниједан од понуђених одговора.

Број посланика који ће подржати споразум могао би, додуше, да буде нешто мањи, пошто ће странке својим посланицима са Косова и Метохије вероватно оставити могућност да буду против или уздржани, али би број гласова опет требало да буде више од 200.

Шеф посланичке групе Демократске странке Борислав Стефановић најавио је данас да ће та странка гласати у правцу подршке предложеном бриселском споразуму, али је поновио захтев те странке да власт саопшти да споразум са Приштином представља фактичко признање независности КиМ.

- Понављамо захтев да власт каже истину да је ово де факто признање независности Косова, јер институције и закони Србије више неће постојати на КиМ- рекао је Стефановић.(више)...


79  Форум / Политика / Одг: Издаја - државна и национална послато: Април 23, 2013, 02:30:52

Ето, црно на белом дато признање - ВЛАДА ЈЕ ЈЕДНОГЛАСНО УСВОЈИЛА СПОРАЗУМ! Е, сад, није да није...сви знамо КО СВЕ седи у Влади, па им у то име шаљемо ...поздраве и жеље песмом "Сини муњо, удри громе" Зеленко ...

При том, Дале (љуби га мајка на ЕУропском цивилизацијском односу) џентлментски упути Ештоновој прегршт речи захвалности на њеном НЕУМОРНОМ залагању, које је од НЕПРОЦЕЊИВОГ ЗНАЧАЈА у....откидању Космета од Србије!!
Свака час'...У злато да га окујемо....но, за почетак - у букагије!!!80  Форум / Политика / Одг: Издаја - државна и национална послато: Април 23, 2013, 02:14:32

Влада Србије усвојила бриселски споразум


22.04.2013.

Аутор: Агенција ТАНЈУГ

Премијер Србије Ивица Дачић обавестио је високу представницу ЕУ Кетрин Ештон о прихватању предлога споразума
БЕОГРАД - Влада Србије усвојила је споразум који су 19. априла парафирали премијери Србије и Косова, Ивица Дачић и Хашим Тачи, у Бриселу. Премијер Дачић обавестио је високу представницу ЕУ Кетрин Ештон о прихватању предлога споразума.

Дачић је, како се наводи у саопштењу владе, примио шефа Канцеларије Европске уније у Београду Венсана Дежера и уручио му писмо којим обавештава Европску унију о данашњој одлуци Владе Србије.

"Као што смо се договорили, желео бих да вас обавестим да је Влада Републике Србије прихватила Први споразум о принципима који регулишу нормализацију односа, које смо заједнички парафирали у Бриселу, у петак 19. априла 2013", стоји у писму Дачића Ештоновој.

Желео бих даље да вас информишем да је препоручени текст једногласно усвојен на данас одржаној седници владе, наведено је у писму.

Дачић је такође захвалио Ештоновој на личном ангажовању и преданости у постизању споразума, која је, како је истакао, била од "непроценљивог значаја"
.(више)...81  Форум / Политика / Одг: Да ли Вучић и СНС манипулишу медијима и јавношћу послато: Април 23, 2013, 01:45:58


Цитат
Да се мало подсетимо .....на шта нас све ово асоцира  Усне су ми запечаћене

Па, на преображење у Тому "Апостола"   Зеленко ...


Иначе, не манипулишу медијима Вучић и СНС, већ Ђилас (медијски бос) помаже свом блиском пријатељу Ацики. Узвраћа му за учињено "добро дело" - останак на функцији градоначелника Београда. Наиме, указом Вучића, СНС и коалициони партнери су прихватили одлуку да НЕЋЕ мењати власт у главном граду Србије (иако су за то имали основа)...

Вулетово образложење беше - Ђики је освојио ЧАК 34 одсто гласова у велеграду, и због тако ВЕЛИКОГ процента не треба склањати онога ко је "победио на демократски начин" остале кандидате !?

Цврц Милојка, а да није у питању било нешто друго? Зна се шта, не мора баш све и да се напише  Намигивање...


82  Форум / Политика / Одг: Ивица Дачић, премијер и министар полиције послато: Април 23, 2013, 01:20:03
Srbi koji su otišli u inostranstvo da se vrate i podele sudbinu


Dačić je takođe istakao da je predlogom briselskog sporazuma o severu Kosova i Metohije garantovana najveća moguća bezbednost srpskom stanovništvu sa severa pokrajine i da veće garancije od tih nisu mogle da budu postignute.

- Dobili smo garancije od onih koji komanduju, a to je da kosovska vojska ne sme da dođe na sever. To je prvi put da smo dobili takve garancije. Dobili smo ih od generalnog sekretara NATO (Andersa Foga) Rasmusena, a bila je prisutna i (visoka predstavnica Evropske unije) Ketrin Ešton. Oni su garanti sporazuma - rekao je Dačić za Radio televiziju Srbije.Дакле, драга браћо Срби на Космету, будите безбрижни....Косовска војска не сме да дође на север, што значи неће крочити на вашу земљу јер вас чувају,
захваљујући АЦИКИ И ДАЛЕТУ, нико други ДО ВАШЕ УБИЦЕ са небеских висина од 10.000 м 1999. године Молим?

А НАТО снаге на КиМ-у су, колико се зна, и задужене за ИМПЛЕМЕНТАЦИЈУ ПОТПИСАНОГ СПОРАЗУМА...Другим речима, нико не сме да вас бије - ОСИМ ЊИХ!!! Зато је Америка недавно и упутила на Косово и Метохију своју специјалну војну формацију - "људе" роботе, без трунке осећања, и дресиране за најцрње "послове"...

Иначе, овај Споразум, који је јуче ујутру једногласно усвојила Влада, а Скупштина ће је у петак само про форме провући кроз свој дневни ред (јер они и не одлучују о томе) представља ЗНАК ЈЕДНАКОСТИ ИЗМЕЂУ РЕЧИ ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА И БАТИНЕ...

И онда се пита поменути двојац - зашто добијају ПРЕТЕЋЕ ПОРУКЕ кад су дали све од себе да "ЗАШТИТЕ" НАШ ЖИВАЉ НА КОСМЕТУ ?!?

Па стварно нема смисла...какав смо ми то народ, без душе и срца према руци која нас "МАЗИ И ПАЗИ"?  Или беше - ГАЗИ? Зеленко

83  Форум / Политика / Одг: Издаја - државна и национална послато: Април 21, 2013, 22:00:45
Како посејасмо, тако ћемо жњети!

Својим понашањем и изјавама госн Вучић је превазишао и самог Тадића - вирус, микрочип или паре - било шта да је у бити поменутог, нема оправдања јер Србија није његова прћија па да се поиграва судбинама милиона људи!!!

Препун себе, безгранично арогантан (умишљајући да је Партенон створен искључиво због, и за њега) од постојеће, ВЕОМА ОПАСНЕ ситуације у коју он и његова сабраћа из државне врхушке гурају Србију, праве ФАРСУ! Као да Србији и њеном напаћеном народу није доста игара без граница!?

И шта рече несуђени "бог" (само још на тој функцији није био, или већ јесте а ми нисмо обавештени)? Уколико ОН ПРОЦЕНИ - може се десити РЕФЕРЕНДУМ - у супротном, КО ПИТА НАРОД, осим (привидно) када су избори или референдум. Није тешко погодити да ли би им народ "дао подршку" - ту су се бар изузетно извештили са гласачким листићима из контејнера. Молим?

При том безобразно тврди, обезвређујући нашу моћ расуђивања, "да Споразум не признаје никакву независност Косова, те да је у датим околностима то највише што се могло учинити".
Ма да ли је могуће да овако "свестрана" личност (у смислу окретања на све стране - према ЕУ, Америци и нама "братски блиским", Саудијској Арабији и осталим Емиратима) не зна шта је ТАКСАТИВНО ПОБРОЈАНО У СПОРАЗУМУ, кога лаке руке оверише?

Ево, да му помогнемо, ако га већ нема у џепу поред срца (а у срцу "отаџбину"), само нека следи линк - http://svisrbisveta.org/politika/sta-pise-u-sporazumu-iz-brisela/#axzz2R7WBC1Qw .

И ако мисли да се од потписа на ИЗДАЈУ није могло добити више, вара се љуто. Да су и он и његови вазали имали ОНО ШТО ЧОВЕКА ЧИНИ ЧОВЕКОМ (да се не лажемо, и срце и муда), не би ни кренули путем труле ЕУ већ би у старту пружили руку великом братском пријатељу Путину (и руском народу) и пресекли игру надвлачења конопца са тзв. ЕУ и УСА демократама, и тзв. премијером самопрокламоване терористичке творевине "државе Косово"!!!

Својим чињењем, дакле, уласком на највишем државном нивоу у разговоре са поменутим сподобама, ОНИ СУ ВЕЋ ТАДА ЗВАНИЧНО ПРИЗНАЛИ оно што се ПРИЗНАТИ НЕ МОЖЕ - а о чему говоре и историја и Устав земље коју, НА ЖАЛОСТ свих њених житеља, они представљају!

Да је правде, поменути чин кршења Устава Србије морао би да резултира адекватним потезом судских органа спрам српских "преговарача", јер у њега су се заклели пре но што углавише своје позадине у функционерске фотеље, и ма колико имали високо мишљење о себи, још увек је Устав ИЗНАД ЊИХ!!!

Ово што урадише, а већ најављују да ће их и коалициони партнери у Скупштини подржати, није ништа друго до ИЗДАЈА, ПРОДАЈА НАРОДА И ЦЕЛОКУПНЕ ДРЖАВЕ СРБИЈЕ!

Од тренутка када и посланици буду аминовали ОВО НЕДЕЛО, на снагу ступа - без икаквих препрека и до најситнијих детаља - СОФА (споразум, који је са Америком 2006.г. потписао пожутели Тадићи, а пре пар година ОВЕРИО вајни књижевник, политичар и "дипломата", Вук Драшковић).

Ингеренције које су Америци дате тим споразумом враћају нас у њам-њам земљу, којом ће слободно вршљати и Курта и Мурта, без икаквих обавеза плаћања за коришћење свих расположивих ресурса и њихово уништавање, земљу у којој неће одговарати чак ни за намерно убиство, силовање, крађу, бахатост било које врсте. Насупрот њима, грађани Србије ће бити у рангу робова...

Наравно, тако ће бити уколико се ВЕЋ ДАНАС НЕ ПРОБУДИМО из стогодишњег "ружичастог" сна и не кренемо У ОДБРАНУ ОТАЏБИНЕ ОД СВАКОВРСНИХ МАНИПУЛАНАТА, ЛАЖАРА И ИЗДАЈНИКА!
То можемо САМО УЈЕДИЊЕНИ, СЛОЖНИ, СА ИСТИМ ЦИЉЕМ И У ИСТО ВРЕМЕ!!! Никако на начин како се овог тренутка ради - протестима које имају заједнички циљ, али се реализују по систему странчарења и у различито време - СВАКО БИ ДА БУДЕ ПРВА ВИОЛИНА У СВОМ ДВОРИШТУ!!!  

Да све гореречено није плод маште (већ црна збиља) , уколико се и надаље будемо понашали бескрвно (као Трноружица), ускоро ће нам на врата Београда закуцати ВЕЛИКА АЛБАНИЈА, уз подршку поменуте СОФЕ, но тада НЕЋЕ БИТИ ПРИНЦА (у лику мајчице Русије) да нас спашава из раља зла, нити ће Бог више бити на нашој страни...

САМО ОД НАС ЗАВИСИ будућност целокупне Србије....
Дакле, како посејасмо, тако ћемо жњети!  


*****************Круна и писмо, стубови нашег идентитета се све више урушавају.
Писмо газимо на сваком кораку, а круна је пала због сталног сагињања.


Даница Машић

84  Форум / Политика / Одг: Издаја - државна и национална послато: Април 21, 2013, 17:51:46


Вучић: Можемо и на референдуму да питамо грађане да ли подржавају споразум из Брисела


Танјуг | 21. 04. 2013. - 16:13ч

Министри из Српске напредне странке (СНС) у понедељак на седници Владе подржаће споразум са Приштином, рекао је лидер СНС-а Александар Вучић који није искључио могућност референдума о споразуму из Брисела.

После шесточасовне седнице Главног одбора СНС-а, која је била затворена за јавност, Вучић је рекао да га је Главни одбор овластио да ако процени да је потребно организовати изјашњавање грађана, да Председништво СНС-а може донети одлуку о референдуму. Он је рекао да очекује да ће Скупштина Србије о споразуму расправљати у среду или четвртак.

"Уколико будем проценио, Председништво СНС-а у наредној недељи може да донесе одлуку како и на који начин да питамо грађане да ли подржавају оно што смо урадили", рекао је лидер напредњака и први потпредседник Владе Вучић.

Вучић је казао да не искључује ни референдум о том питању и поновио да споразум не признаје никакву независност Косова, те да је у датим околностима то највише што се могло учинити.

Он је рекао да не прихвата тезу да су представници Владе било кога или било шта издали. Вучић је изразио спремност да разговара с представницима парламентарних странака које се противе споразуму, али да неће да разговара с онима који уцењују.

Он је рекао да је циљ да се постигне јединство у Србији о Споразуму који су у петак у Бриселу парафирали премијери Србије и Косова. Према његовим речима, од укупно 387 присутних чланова Главног одобра, 377 је гласало "за", осам "против", а два су била уздржана.

Blic

85  Форум / Политика / Одг: Светска збивања и Србија послато: Април 21, 2013, 05:00:32


Да ли је Србији до Србије стало?


Цитат
Бранко Крга, некадашњи начелник Генералштаба Војске Југославије и дугогодишњи обавештајац, подсећа да се Србија изјаснила као војно неутрална. Стога је, како каже, неозбиљно очекивати да дозволи градњу војних база било које земље.

Питам се да ли је чуо самога себе шта је рекао? А шта је Бондстил на СРПСКОЈ земљи, шта значи јурњава садашњих српских "велможа" да се прикључе Партнерству за мир (читај: предворје НАТО-а), а посебно, КО ЈЕ ДОЗВОЛИО НАТО ОФИЦИРИМА да буду саветници у овдашњем Генералштабу Војске Србије?Молим?
И ко је ту неутралан?

Протутежа МОРА ДА ПОСТОЈИ, и кад је у питању чланство у Заједници о колективној безбедности, чији су оснивачи Руси, а такође и по питању војних база. Дакле, ТРЕБА - без много премишљања - стати уз словенску браћу, и што је најважније, дозволити и Русима да изграде базу ала Бондстил... и то по могућности баш преко пута америчке базе.

Међутим, од приступања ОДБК-у нема ништа,поготову после парафирања (или тачније потписивања) Споразума којим Србија брише са карте не само Косово и Метохију, већ укида и саму себе!!!
Дачићев намештени осмех, подједнак и за глумца Кевина Костнера и председника Русије, Владимира Владимировича Путина, потоњем је сасвим јасан. Само изгледа Дачићу, Вучићу и Николићу није јасно да се НЕ МОЖЕ довека седети на две столице и да је она, коју су изабрали као најчвршћу, итекако склона паду. Но, тада нека не очекују да ће им руку помоћи пружити Путин!
   
Иначе, све најгоре што се тиче Србије, наше војске и њене опредељености учинио је Борис Тадић, најпре као министар одбране а затим и као председник Србије. Његовим стопама, али дужим корацима и са много ароганције спрам сопствене земље, наставља сада Александар Вучић.
Толика количина супозиторисања према Немцима (историјски осведоченим Србомрсцима) и Американцима, за које нико други не постоји и не треба да постоји (њихова доктрина) одавно није виђена. Ни Тадић, у време своје аутократске владавине, а ни Вучић - који се ни по чему не разликује од претходника, заборављају да се бумеранг, ма како погрешно бачен, враћа са истом јачином (и злом намером) бацачу!

Време је да ова владајућа, безобзирна камарила још колико сутра оде са власти, ако је Србији до Србије стало...


86  Форум / Политика / Одг: Светска збивања и Србија послато: Април 21, 2013, 03:56:00

Србија и руски војни савез

Баћушке би хтеле базе на Балкану


Ако би Србија желела, могла би готово моментално да постане члан Заједнице договора о колективној безбедности (ОДБК)


Балкан је за Русе стратешки важан


20.04.2013.
БЕОГРАД - Жеље и могућности.

Ако би Србија била заинтересована да приступи руском војном савезу, познатом као Заједница договора о колективној безбедности (ОДКБ), Москва би ту жељу моментално услишила, процењују руски војни експерти.Србија је од прошле недеље посматрач ОДКБ, савеза који многи доживљавају као наследника Варшавског пакта, а Руси не крију да прижељкују да Србија постане пуноправна чланица и да код нас граде војне базе.

Српски војни стручњаци сматрају да је идеја о чланству Србије у овом војном савезу преурањена. Бранко Крга, некадашњи начелник Генералштаба Војске Југославије и дугогодишњи обавештајац, подсећа да се Србија изјаснила као војно неутрална. Стога је, како каже, неозбиљно очекивати да дозволи градњу војних база било које земље.
Некадашњи начелник Војно-безбедносне агенције, а сада посланик СНС Момир Стојановић, оцењује да улазак у овај савез, чак и у статусу посматрача, Србији може вишеструко користити.

- Све чланице савеза су равноправне, без обзира на величину или економску моћ, што није случај са НАТО. Као друго, свим чланицама гарантују се суверенитет и територијални интегритет - каже Стојановић и истиче да би у том случају проблем Косова постао проблем свих чланица ОДКБ.Руски експерт Игор Коротченко рекао је да се из изјава српских званичника може закључити да Србија не искључује могућност да у перспективи приступи ОДКБ.

- Хоће ли се то десити и у ком року - отворено је питање. Нема сумње, то би било пожељно, ми бисмо поздравили приступање Србије јер би то одражавало историјску тежњу српског народа да буде партнер Русији - рекао је Коротченко, али додаје да треба бити свестан да ће ту тенденцију ЕУ, НАТО и Запад у целини дочекати на нож.
Генерални секретар ОДКБ Николај Бордјуџа назвао је разговоре о перспективи пуног чланства Србије преурањеним. Међутим, он успостављање овакве форме партнерства ОДБК и Србије види као „међународни догађај“.

(М. М.)Владимир Путин не жели Србију у НАТО


Kurir

87  Форум / Политика / Одг: Томислав Николић-ПРЕДСЕДНИК послато: Април 13, 2013, 22:57:47

За оне који више воле да читају, него да одгледају видео клип, ево и целокупног текста обраћања владике Николаја Велимировића енглеском краљу и великодостојницима те земље...Речи његове су мелем за душу данашњег живља Србије, на које скоро да нисмо ни свикли од одрођених властодржаца напаћене нам земље, који се само клањају, извињавају и прихватају шта им се каже (а у чије име, пита се већина !?!)...

Хоће ли Србија коначно изнедрити некога ко ће говорити онако како је беседио владика Николај Велимировић, и јасно рећи овим трулим ЕУропљанима ко су и шта су у историји људске цивилизације?

И наравно, НЕ ТРЕБА СМЕТНУТИ СА УМА да је наша судбина првенствено у нашим рукама, па се сходно томе тако морамо и понашати...НЕ КЛЕЧЕЋИ, ВЕЋ УСПРАВНО ХОДАТИ КРОЗ ЖИВОТ!!!


********


Владика Николај Европи, 1916. године

       "Господо и пријатељи!


        Дошао сам из Србије, из Европске поноћи. Тамо нигде ни зрачка светлости. Сва је светлост побегла са земље на небо и једино нам одозго светли. Па ипак, ми нејаки у свему, сада овако, јаки смо у нади и вери, у скоро свануће дана.
Захвалан сам лорду архиепископу Кентеберијском, који ми је омогућио да на свети Видовдан, овог лета господњег 1916. године, у овој прекрасној цркви Светог Павла, пред његовим Височанством, краљем Џорџем петим и најугледнијим Енглезима могу да вам се обратим.

        Господо и пријатељи! Цео дан јуче, провео сам разгледајући овај величанствени храм, који је понос Енглеске и Хришћанства. Ја сам видио да је он саграђен од најскупоценијег материјала, донешеног из разних крајева империје, у којој сунце не залази. Видео сам, да је саграђен од гранита и мермера, које су испирали таласи стотине мора и океана. И да је украшен, златом и драгим камењем, донетим из најскупоценијих рудника Европе и Азије. И уверио сам се, да се овај храм, с правом убраја, у једно од архитектонских чуда света.

        Но, господо и пријатељи! Ја долазим из једне мале земље на Балкану, у којој има један храм, и већи, и лепши, и вреднији, и светији, од овог храма. Тај храм, се налази у српском граду Нишу, и зове се ЋЕЛЕ КУЛА. Тај храм, је сазидан од лобања и костију мог народа. Народа који пет векова стоји, као стамена брана Азијатском мору, на јужној капији Европе.

        А кад би све лобање и кости биле узидане, могао би се подићи храм триста метара висок, толико широк, и дугачак, и сваки Србин би данас могао подићи руку и показати. Ово је глава мога деде, мога оца, мога брата, мога комшије, мога пријатеља, кума. Пет векова, Србија лобањама и костима својим брани Европу, да би она живела срећно.

        Ми смо тупили, нашим костима, Турске сабље и обарали дивље хорде које су срљале као планински вихор на Европу. И то, не за једну деценију, нити за једно столеће, него за сва она столећа која леже између Рафаела и Шилера. За сва она бела и црвена столећа, у којима је Европа вршила реформацију вере, реформацију науке, реформацију политике, реформацију рада, реформацију целокупног живота.

        Речју. Када је Европа вршила смело кориговање и Богова, и људи из прошлости, и када је пролазила кроз једно чистилиште, телесно и духовно. Ми смо, као стрпљиви робови, ми смо се клали са непријатељима њеним, бранећи улаз у то чистилиште.        

        И другом речју. Док је Европа постајала Европом, ми смо били ограда њена, жива и непробојна ограда, дивље трње око питоме руже. На Видовдан, 1389. године, Српски кнез Лазар, са својом храбром војском, стао је на Косову Пољу, на браник Хришћанске Европе, и дао живот за одбрану Хришћанске културе. У то време, Срба је било колико и вас Енглеза. Данас их је - десет пута мање.

      
Где су? Изгинули, бранећи Европу.

        Сада је време да Европа Србији врати тај дуг."
   
88  Форум / Политика / Одг: Томислав Николић-ПРЕДСЕДНИК послато: Април 12, 2013, 00:19:51


ОВАКО СЕ БРАНИ СРБИЈА!

* * *


Беседа владике Николаја Велимировића у Лондону, на Видовдан 1916.године

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=c-LQOLTIyVk" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=c-LQOLTIyVk</a>

89  Форум / Политика / Одг: То смо МИ, вазда РАЗЈЕДИЊЕНИ Срби послато: Април 08, 2013, 00:51:20

А шта рећи о овом и осталим најављеним протестима?

Двери су, верујем, имале добру намеру да окупе масу која би на Тргу републике боравила непрекидно до 9. априла, и објаве државне врхушке шта су одлучиле...

Али ме горепоменути систем даноноћног бдења, са шаторима, мал' више подсећа на побуну против банкстера на Wall Streеt-u, коју (као организатор) потписује наш "стручњак за ненасилно рушење режима" (Canvas) на чијем челу је бивши отпораш и ДС посланик (и у овом сазиву Скупштине), Срђа Поповић, професионални "револуционар"!

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/183584/Srda-Popovic-medu-najuticajnijim-misliocima-sveta

И шта сада имамо?
Двери се усидриле на Тргу републике, студенти ће сутра и прекосутра такође кренути са протестом, завршивши га шетњом испред зграде владе Србије, радикали то исто најављују, а можда ће још нека од патриотски настројених групација организовати своју буну против садашњих дахија..

Питам се само ДА ЛИ СМО МИ СРБИ УКЛЕТ НАРОД ПА НИКАКО ДА СЕ УЈЕДИНИМО И СЛОЖИМО, БАР КАДА ЈЕ У ПИТАЊУ ОПСТАНАК ЦЕЛЕ СРБИЈЕ (подразумевајући и Космет), или ће свако играти патриотске игре САМО У СВОМ ДВОРИШТУ???

Верна сам отаџбини и сама, до сржи, али нисам амеба да могу да се раздвојим на двоје, на троје па да будем на свим скуповима који теку истовремено !?!
Бојим се да, док се ми коначно сложимо, не буде сувише касно за све и свакога!

А онда нам не гине хиљадугодишњи сан (под окупаторском чизмом) из кога нас неће пробудити никакав принц из бајке, из простог разлога што такви заљубљеници у нашу лепоту небеског народа - више не постоје.
Зашто? Зато што они који нас успаваше ни не желе да се једном (окрепљени сном) пробудимо...ми, по њима, МОРАМО ДА НЕСТАНЕМО!

Крајње је време да се замислимо над сопственом судбином и шта нам ваља даље чинити?...Јал' ћемо бити слуге трулој Европи, продавши им све, до последњег гроба наших прадедова, јал' ћемо онако како се и Кнез Лазар заветовао? Па ком опанци, а ком обојци...


90  Форум / Политика / Одг: То смо МИ, вазда РАЗЈЕДИЊЕНИ Срби послато: Април 08, 2013, 00:31:28

Па наравно да ради камера. Ено, швенка све у круг...

Мало је нејасна ситуација на Тргу због уличног осветљења, али колико се може просудити "одокативно", тамо је највише 15-так до 20 најупорнијих којима ни киша не смета.


91  Форум / Политика / Одг: Издаја - државна и национална послато: Април 07, 2013, 08:05:56
Издвојено мишљење

Чак и да прихватимо, предлог немогуће спровести

Ивица Дачић, премијер Србије


   
Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је да Србија тешко може да прихвати предлог о Косову из Брисела у оваквом облику, зато што би њега било немогуће спровести.

Ти предлози се једноставно тешко могу прихватити. Ако ми треба да се жртвујемо, ми ћемо се жртвовати, и Вучић и ја. Али чак и да ми то потпишемо, немогуће је да се овакав споразум спроведе", рекао је Дачић.

Novi magazin


*********

Није шија него врат....Дакле, дилема уопште не постоји о њиховом коначном чину! Велеиздаја је на делу!!!

   
92  Форум / Србија / Одг: Косово и Метохија - из часа у час послато: Април 07, 2013, 07:32:00


Амерички специјалци ударају на Север?


07. 04. 2013. 01:07х 
Док власти у Београду размишљају да ли да прихвате ултиматим из Брисела и тако практично признају независност Косова, снаге Кфора на северу покрајине опкољавају локалне Србе који су јасно поручили да не желе да живе у великој Албанији. Наиме, према добро обавештеним изворима са севера Косова, прексиноћ је из базе Бондстил пребачен део америчких специјалаца у Зубин Поток.Косово је Србија: Срби са севера Косова истрајни у својој борби за опстанак


Према незваничним информацијама, у Зубин Поток је стигао један ојачани вод од око 50-60 војника за који се спекулише да је претходница 525. борбено-извиђачке бригаде Војске САД.


 
Напад, па подела Космета


Поменута бригада која броји 600 припадника, према ранијим најавама, ових дана требало је да стигне на Космет. У саставу те америчке војне формације, која ће функционисати под окриљем Кфора, налазе се махом искусни ратници из Авганистана.

С друге стране, претпоставља се да је долазак Американаца у Ибарски Колашин, где су Срби најбоље организовани, део притиска на Србију а и логистика Хашиму Тачију који најављује насилну интеграцију Севера у "независно Косово".

Такође, Срби су врло озбиљно схватили претње Хашима Тачија, који је, подсетимо, изјавио да ће, уколико Србија не пристане на ултиматуме Приштине и ЕУ, силом интервенисати на северу Косова. Ипак, у Лепосавићу, Звечану, Зубином Потоку и Косовској Митровици листом истичу да се не боје, да немају намеру да се селе и да су спремни да се бране и одбране.

- Без обзира на то што су много бројнији, са Тачијем и његовом ОВК лако бисмо изашли на крај, зна он то добро. Покушаће да нас нападне само ако буде добио логистику од НАТО-а и налог из Брисела и Вашингтона, можда чак и помоћ из Албаније. Ни то му неће помоћи да нас стави под контролу, нема те силе која ће нас натерати под чизму Приштине - каже Србин из Зубиног Потока који је 1999. године ратовао против Тачијеве ОВК на Јуничким планинама и који је, како истиче, поново спреман да и животом брани своју кућу и породицу.


***************

- Не могу ни Тачи, ни НАТО, ни Американци довести толико војника који ће контролисати сваког Србина и херметички затворити границу са Србијом.
Лично бих волео да одмах Шиптари крену, да нас што пре нападну, јер сам уверен да би тако дошло до дефинитивне поделе Косова, а граница више не би била на Ибру већ мало даље ка Приштини - каже оптимистички један други Србин, такође учесник рата, који наглашава да се, ако дође до напада на Север, једино боји за Србе у енклавама и за српске манастире јужно од Ибра.


***************Графит у Косовској Митровици који показује одлучност Срба са севера Косова
 

Бивши официр Војске Србије и житељ Косовске Митровице каже "да ће Шиптари тешко силом освојити Север који је брдовит, разуђен и покрива огромну територију од Мокре горе до врха Копаоника.


****************

Формирају своју власт?

Срби на северу очекују да се што пре политички самоорганизују, да формирају скупштину у владу и да се зна ко доноси одлуке и "ко командује".
- То је потребно да би, ако буде потребно, могли брзо да се самоорганизују, али и да траже помоћ од Београда, као и од других у свету - каже наш саговорник.


Нећемо да бежимо

- Наслоњени смо на Србију, познајемо добро терен, ако буде требало извући ћемо жене и децу, али ми остајемо да се боримо до краја. Тринаест година смо се голоруки бранили, борили се за своју децу и своје куће, зар сад да све изгубимо, доста су Срби бежали са својих огњишта - каже Зоран Н, рудар из Лепосавића.

******************


- Важно је да издржимо први удар и прва два-три дана, касније ће бити лакше. Без обзира на то да ли ће нас званични Београд бранити или не, сигурни смо да ће се наћи довољно Срба који ће нам притећи у помоћ. Неће моћи да остане равнодушна ни Војска Србије, ни полиција, а ни добар део међународне заједнице, искомпликоваће се ситуација у целом региону - каже саговорник "Вести" са севера Космета.

Мада знају да из Тачија стоји силна машинерија запада, Срби на северу поручују да никакав "блицкриг", нити реприза "Олује" неће проћи и да неће бити тракторских и сличних колона виђених 1999. године.


Д.Н. Петровић - фото: Бета

Vesti online

93  Форум / Политика / Одг: Издаја - државна и национална послато: Април 07, 2013, 06:40:02


Србија - властодржачка прћија ?

Након ОВАКВЕ изјаве једног од потпредседника владе - има ли уопште дилеме КАКО ЋЕ ГЛАСАТИ ДРЖАВНИ ВРХ, па се поставља питање због чега им је потребно још пар дана за "размишљање" када је очигледно да су одговор могли одмах да дају?!

Уосталом, служећи се њиховим речником и идејом водиљом у "бољи живот",
шта ту имају Срби да се питају, ваљда је битније да задовоље очекивања гђе Ештон...а она нису мала...

Дакле, наставља се игранка без престанка, сјаши Курта да узјаши Мурта...а ми мислили да смо отерали жуте ?!?

 
94  Форум / Политика / Одг: Издаја - државна и национална послато: Април 07, 2013, 06:19:01
Издвојено мишљење

Истиче време за одговор Бриселу

Расим Љајић, потпредседник владе Србије


Потпредседник владе Расим Љајић изјавио је јуче да је владајућа коалиција сложна у оцени да план за Косово који је Србији понуђен у Бриселу није задовољавајући и да ће, ако он буде прихваћен, то бити зато што су све остале алтернативе још горе и неприхватљивије. „Овакав какав јесте план је неприхватљив и ту нема никакве разлике међу нама. Једина ствар, уколико тај план прихватимо и због које прихватамо тај план било би да он јесте лош, али да су алтернативе неприхватању тог лошег плана још горе и неприхватљивије”, казао је Љајић за у интервјуу за агенцију Бета. Он је поручио да Србија треба да води рачуна о чувању унутрашње политичке стабилности и да настави пут ка европским интеграцијама. „Била би огромна грешка да тај пут прекинемо, без обзира на то како ће се ово завршити”, сматра потпредседник владе. Он је навео да не предвиђа катастрофичан сценарио, уколико Србија не прихвати план, али, како је оценио, земља тиме улази у период несигурности, неизвесности, а касниће се бар две године у европским интеграцијама.

Објављено: 07.04.2013

Политика

95  Форум / Политика / Одг: Издаја - државна и национална послато: Април 07, 2013, 05:56:44


Апел СПЦ државном врху
Српска православна црква (СПЦ) упутила је јавни апел државном врху Србије. Апел, чији је садржај пренео Фонет, насловљен је на Томислава Николића, Ивицу Дачића и Александра Вучића, а потписао га је патријарх Иринеј.

„У овом за Србију и Српство тешком и пресудном – а можда и судбоносном – тренутку обраћамо вам се у име Српске православне цркве очински и братски, са поштовањем и поверењем у вашу православну хришћанску савест и у ваше осећање родољубља и државничке одговорности.

Не обраћамо вам се на уобичајени начин него јавним апелом, а то чинимо из више разлога, од којих су најважнија два – краткоћа времена (бриселски ултиматум истиче, наиме, већ у уторак) и потреба да се на најочевиднији начин оповргне безочна лаж коју последњих дана шире одређени људи и извесни медији тврдећи да наша Црква ћути о Косову(!).

И ми, као и читав српски народ, знамо и осећамо колико је вама сада тешко, пред каквим мучним избором се налазите и под каквим сте притисцима и уценама.

Подсећамо вас, међутим, у циљу охрабрења и духовне подршке, да вам није теже него што је било честитоме Кнезу уочи Косовског боја, или кнегињи Милици после боја, или патријарсима Пајсију, Арсенију ТрећемЧарнојевићу и другима под османским игом, или свештеномученику ђакону Авакуму пред устанак, или Карађорђу и Милошу током оба устанка, или краљу и влади у време аустроугарског ултиматума 1914. године, или српској држави у недавној прошлости, у време ултиматума из Рамбујеа.

Црква, по својој саборној природи, није против идеје о европском обједињавању народаи државанити против идеје о још ширим процесима уједињавања. Уосталом, Црква је искључиви историјски зачетник и носилац учења о свечовечанском јединству и о свејединству творевине Божје у Христу. Али овде сада више није реч о томе.

Сада се од Србије ултимативно тражи фактичко одрицање од Косова и Метохије, од изворишта нашега црквеног, народног и државног бића, и препуштање тамошњег остатка српског народа власти оних који су претходно његов већи део или побили или прогнали, у замену за магловиту и неизвесну могућност добијања фамозног – само за Србију условног – ’датума за почетак преговора’, преговорачије трајање и исход нико жив не може предвидети.

Захваљујући бруталној, али зато лековитој искрености берлинског речника, за разлику од бриселског, једно је сасвим предвидиво и извесно – последњи ултиматум ће гласити: или и званично, формално, признајете „државу Косово” или од пријема у Европску унију нема ништа.

Другим речима: од Срба се захтева да се добровољно одрекну територије и суверенитета, чак и трагова свог хиљадуипогодишњег живота на Косову и Метохији (будући да косовскометохијски Арбанаси и у присуству НАТО снагамогу некажњено да скрнаве цркве, манастире и гробља и нападају људе), а заузврат се нуди празно, необавезујуће обећање ’светле европске будућности’, односно нуди се у пракси једно велико ништа, уз циничну поруку: држите то чврсто!

Дух данашње Европске уније није, нажалост, дух добре старе Европе. Ми и даље јесмо за идеју слободног духовног и економског обједињавања европског континента, али никако нисмо за пројекат поробљавања или понижавања било које европске државе, па ни наше Србије.

Уверени смо да ниједно државно руководство Србије, па ни данашње, нема ни право ни мандат да пристане на услове који нису испостављени ниједној другој држави кандидату за чланство у Европској унији. Улазница је прескупа. Србија не би смела да пристане да унапред плати такву цену за робу која јој можда никад неће бити испоручена. Она то никад у својој историји није учинила, без обзира на чашу жучи коју је због тога из века у век морала да испија.

Најважније предизборно и непосредно постизборно обећање вас који сте добили народно поверење да у бурном и смутном времену водите државни брод Србије било је да ни под каквим условима нећете ни предати, ни издати, ни продати Косово и Метохију, историјску Стару Србију.

Ми, архијереји Српске православне цркве, уверени да представљамо и изражавамо став свих њених верника, сматрамо својом светом дужношћу да вас на то обећање подсетимо и да вас уверимо да очекујемо, као и огромна већина нашег народа, да га одржите. То чинимо управо сада јер смо потпуно свесни трагике тренутка и бремена одговорности на вашим плећима.

Ипак, нада никад не умире. Када се разиђу тмасти облаци, сијаће сунце. Данас је у нашој Цркви недеља поклоњења Крсту, а ускоро ће празник Васкрсења. Када су пред нама два зла, мање зло је најбоље решење. Верујемо у љубав и помоћ Божју,како нама тако и свим људима добре воље.”

Oбјављено: 06.04.2013.

Политика

96  Форум / Политика / Одг: Платформа и Резолуција о КиМ послато: Фебруар 25, 2013, 01:06:23

Николић - Од извора два путића воде.....

Није на одмет ПОДСЕТИТИ СЕ како садашњи председник Србије види статус Срба на Косову и Метохији, најпре са дистанце од неколико дана , а потом и пре пуних пет година...

За почетак, изјава коју је дао телевизији "Прва", где је - не трепнувши - ПРИЗНАО постојање парадржаве у држави Србији, због чега би, да је правде, већ кривично одговарао...


*****

"Уместо паралелних - косовске институције које ће водити Срби"


Председник Србије Томислав Николић изјавио је, да решењем из Резолуције српског парламента о Косову и Метохији, такозване паралелне институције престају да постоје, а настају косовске које воде Срби. Николић је истакао да је циљ Србије да добије датум за почетак преговора са ЕУ, а да се не понизи и не одрекне свог суверенитета.


На мени је да покушам да решим цели проблем Косова и Метохије: Николић

"Ако кажу да је Србија регулисала школство, здравство и ако кажу да има суд у Косовској Митровици и неке полицијске снаге на северу Космета, онда овим предлогом српске институције постају косовске институције и њима управљају Срби", рекао је Николић за београдску телевизију "Прва". Истакао је да овај предлог мора да буде решен кроз устав Косова, али и кроз Устав Србије.

"Одустали смо од тога да ми регулишемо здравство у српској националној заједници, уколико Срби могу сами да се организују, али ми по Резолуцији имамо право да помогнемо ако нема довољно прихода или кадрова. Практично је омогућено да делујемо на тој територији као да је потпуно под контролом Београда, а није", истакао је Николић.

На питање шта значи изјава косовског премијера Хашима Тачија да неће наметати руководство северу Косова и Метохије, Николић је рекао да претпоставља да тиме "жели да Србија заборави да има Срба и јужно од Ибра и да се евентуално утиче на политичке лидере на северу да осете неку себичност и почну да решавају само своје проблеме".

Он је рекао да се први пут не говори да је север територија на којој треба улетети силом и осигурати безбедност, владавину права и истерати српске "паралелне" институције. Николић је поручио да на њему као председнику није да решава поједначно и парцијално и да дели, већ да покуша да реши цели проблем Косова и Метохије.********************


А ово је снимак РТС-а САТ, 21.02.2008., ДАКЛЕ, ТАЧНО ПРЕ ПЕТ ГОДИНА!
Митинг ПРОТИВ проглашења НЕЗАВИСНОСТИ КОСОВА,
 "КОСОВО ЈЕ СРБИЈА!"


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=NfdbDdJWcUc" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=NfdbDdJWcUc</a>


Мишљах да само Вук длаку мења, али ћуд никако...но, преварих се грдно!

97  Форум / Србија / Одг: Има ли отрова у млеку послато: Фебруар 22, 2013, 02:07:47

Да се Власи не досете - "ДРЖАВОБРАНИТЕЉКА" НА ДЕЛУ

***************************

Опасно је живети у овој земљи": Бивша министарка још прошле године упозоравала на опасност од афлатоксина у млеку

"Опасно је живети у овој земљи. Незнање, нечињење и бахатост државе су опасни по живот на различите, подмукле и невидљиве начине. Врло једноставно бих то објаснила још једним примером. Драги моји, следеће године нећете бити сигурни ни кад будете пили млеко." Ово упозорење је још 5. децембра прошле године написала на свом блогу Ивана Дулић Марковић, некадашња министарка пољопривреде.


Ивана Дулић Марковић је још 5. децембра 2012. упозорила да ће у млеку бити повишен ниво афлатоксина


Ивана Дулић Марковић за "Блиц" каже да сву одговорност за тренутно стање са млеком треба да сноси министар пољопривреде Горан Кенежевић.
-  Грађани би требало да инсистирају да он одговара, јер ако се затрпа ова прича, поставља се питање шта је следеће - каже Дулић Марковић.
Бивша министарка објашњава да су незнање и некомпетентност надлежних служби основни узрок њиховог ћутања о последицама које по здравље грађана може изазвати заражени кукуруз.

Кукуруз + Аспергилус + суша = афлатоксин


Шта је предвидела бивша министарка пољопривреде?

Дулић Марковић је у децембру 2012. на сајту "Аграрије" навела да је законска обавеза државе да прати и предвиди овакве ситуације. Она је истакла да саветодавне државне службе нису упозориле пољопривреднике на ризик који прати сушу "кад је у питању појава гљивица Аспергилуса, нити како да се поступа након жетве да би се смањила влага, а тиме и ризик појаве патогена и његових токсишких продуката".


Шта је афлатоксин, како је доспео у млеко и како делује на организам

Министасртво није реаговало, истиче бивша министарка, ни на вести из других земаља у којима се од августа „паничи“ на ову тему и пољопривредницима дају инструкције како да поступају с кукурузом да би смањили или спречили развој плесни. Она је навела и да нас је "Министарство пољопривреде направило нас будалама дајући саопштење да у увозним пошиљкама нема афлатоксина" док је он постојао у домаћем кукурузу.


А шта је држава требало да уради крајем 2012?


ТЕСТИРАЊЕ: Требало је, према речима Иване Дулић Марковић, послати слепе узорке с познатим концентрацијама афлатоксина свим лаборатријама које имају акредитоване методе код АТС-а (има их око 20) и тако утврдити које лабораторије имају капацитет за независну анализу.

КОНТРОЛА: Затим обезбедити буџет, колики год је потребан, за мониторинг, али тако да свако може да тестира свој кукуруз у овлашћеној лабораторији. Осим тога, држава хитно мора да успостави мониторинг над свим кукурузом и сточном храном у промету, као и да успостави Националну пољопривредну лабораторију у Батајници. Осим тога, наводи Дулићева, неопходно је и да се испита ко је финансирао медијску кампању о ГМО кукурузу да би сакрио и замаскирао продају канцерогеног кукуруза.


Ризик од присуства афлатоксина у месу, јајима, јогурту...

ООДГОВОРНОСТ И СМЕНЕ: Бивша министарка је предложила да се хитно смени директор Управе за заштиту биља јер је "потпуно неспособан и некомпетентан".
 
"Мислим да треба сменити и новопостављеног директора Управе за ветерину, јер и он се не меша у свој посао. Кад још боље размислим, треба сменити и министра, јер је он одговоран за рад претходне двојице. А онда треба поставити комепетентне људе", написала је она на свом блогу.

Друга мера је смена директорке пољопривредне саветодавне службе у Војводини и директорке ИПН-а (Институт за примену науке у пољопривреди, прим. нов.), јер се силни новци бацају на службу која је једино способна да извештава и то онда кад је касно.


Шта држава сада мора да уради?

 
Дулић Марковић је пре неколико дана (17. фебруара) поставила нови блог у коме је навела 13 мера које сада треба предузети. "Кад су већ ћутали и нису ништа урадили осим што су лагали", држава мора хитно да уради следеће:


Јешић: Нови резултати анализе млека још гори, расте ниво афлатоксина

  
 1. Хитно објавити истину.
    2. Хитно ставити забрану на промет свог млека произведеног у Србији.
    3. Хитно увести млеко из ЕУ, никако не из региона.
    4. Дати препоруку сељацима да хране краве кабастом сточном храном и другим заменама кукуруза као што су соја, јечам, пшеница.
   5. Позвати СГС (лабораторија за контролисање квалитета свих врста роба, прим. нов.) и платити им колико год траже да успоставе систем контроле.
    6. Контрола млека код свих откупљивача.
    7. Кренути с контролом кукуруза на улазу у фабрике сточне хране.
    8. Код извозника се обавестити у којим складиштима је незаражен кукуруз.
    9. Дозволи увоз сојине сачме као најадекватније и најјефтиније замене за кукуруз.
    10. Кренути с контролом меса.
    11. Министарсво финансија да обезбеди новац или преусмере целокупни агарарни буџет на решавање овог проблема, да се плате компензације сељацима и произвођачима кукуруза и млека
    12. Распустити прогнозно-извештајну службу и отпустити све који су њен део.
    13. Сменити министра и све друге државне секретаре, начелника инспекције, директоре и начелнике у Управи за заштиту биља и Управи за ветерину. Поднети кривичну пријаву за угрожавање живота грађана.

КМ-НБЈ | 21. 02. 2013. - 19:57х

Blic

***********************************************************
После свега изреченог од стране Монсанто "стручњака за пољопривреду" свака даља реч би била сувишна....

Паметноме доста!


98  Форум / Србија / Одг: Има ли отрова у млеку послато: Фебруар 22, 2013, 01:32:37
Замешатељске игре око млека, илити КО СТОЈИ ИЗА СВЕГА?  
   

Морам рећи да је жалосно колико наш народ наивно и а приори прихвата сваку вест коју нам нуде гласила жутаћа, чији власници нас и даље сврставају у ону врсту рибе што се хвата на бућкалицу...

И онда се оспе паљба, без размишљања, па народ заврши посао у име оних (читај - "демократа") који би поново да нас упрегну, зајашу и покупе преостали кајмак који им је измакао ненадано, протеклим изборима...
Далеко од тога да је ова садашња олигархија мед и млеко, чак су и гори!

ПА ОТКУД САДА НАЈЕДНОМ ПРИЧА О ЗАТРОВАНОМ МЛЕКУ?!?

Кратак одговор - фотеља и власт су чудо, осладе се (баш као мед и млеко) и онда се гази и преко мртвих само да се остваре зацртани циљеви...а они су понајмање везани за очување широких народних маса!

Лаковерне је лако заварати, ако се мало не удубе и не сагледају текућа збивања у Србији и ван ње, наравно, подразумевајући превасходно политичке и економске игре....

За почетак, један подужи БИСЕР некога КО ЈОШ УВЕК НИЈЕ ОМИРИСАО ЗАТВОР, а ЗАСЛУЖУЈЕ, и то без пардона....

Зашто?...Па од ових србомрзаца је све и кренуло....Подсећања ради - у питању је ГМО соја (у сарадњи са америчком фирмом Монсанто и њеним представништвом у Србији коју води госн "шећераш" Костић) а којој се након увоза (од стране тадашње министарке пољопривреде Дулићке) губи сваки траг...
О тој теми се већ говорило на овом форуму, па ко жели може да се подсети
пре но што прочита њену најновију БИСЕР изјаву, чији је повод и више него ТЕНДЕНЦИОЗАН И ИЗНАД СВЕГА ПРОВИДАН!

( http://forum.svisrbisveta.org/index.php?topic=79.msg8119#msg8119

http://forum.svisrbisveta.org/index.php?topic=79.msg8124#msg8124 -Дулићка-увозила сам мутант храну!

http://forum.svisrbisveta.org/index.php?topic=2018.msg18614#msg18614

http://forum.svisrbisveta.org/index.php?topic=79.msg8125#msg8125 )
  
99  Форум / Политика / Одг: РТС се извинила за деведесете? послато: Децембар 01, 2012, 22:08:31


Ко нам то дели савете?!

Како би било, господине Бергант, када већ говорите о добром гесту РТС-а (који се извинио грађанима и белом свету дистанцирањем од ...."негативног програмског утицаја у давној прошлости"...а по мени је то ипак срамотан чин) да и Ви то учините а пропо протеривања дописника "Политике" из Словеније (отприлике , у питању је исти период) јер вам тада није одговарало њено објективно писање о Вашој дежели....

Другим речима, не делите савете другима док не очистите своје двориште.

А што се тиче РТС-а, чему толика прашина око његовог финансирања, и препоруке европских чимбеника како одрати грађанима кожу са леђа за програм (који је г. Бергант похвалио и не гледајући га) а који се своди на репризу репризе, али и велике плате уског броја врхушке у РТС-у и њихових новинара миљеника!? Шта је то тако добро на РТС-у, што ми обични грађани још невидесмо?

Господо драга, треба прекинути са причом да ће јавни сервис (који то није), уколико га буде финансирала држава, постати државно гласило. Па зар и ББЦ није то исто, а ЦНН - кога он заступа?

Треба ли посленицима писане речи (али и осталима) напокон објаснити да ОБЈЕКТИВНО ИНФОРМИСАЊЕ НЕ ПОСТОЈИ НИГДЕ У СВЕТУ, те да нас не саветују они који такође немају ни грам од поменутог независног, објективног информисања! Ко те плаћа, играш по његовим правилима, то је правило које влада и у УСА, и у земљама ЕУ, у Словенији, па и код нас. По мени, РТС МОРА да буде гласило које штити државне интересе, дакле, државни сервис (што је и био, нарочито за владавине господина Тадића)....

У случају да се инсистира да буде одвојен од државе (у финансијском и сваком другом смислу), а нема довољно средстава већ би да живи на леђима сиротиње, е па није на одмет и питање - МОРА ли уопште да постоји РТС?

Ако су због истог узрока угашени многи медији широм Србије, да не помињем и бројне привредне организације које су својевремено (док нису приватизоване на начин како странци захтеваше) пуниле буџет државе - дакле, ако су угашени многи медији и фирме, зашто би морао да опстане на силу РТС? Због доброг програма? Није него...

Зашто да узгајамо потрошача, а гасимо произвођаче? Логике нема, па макар да је и информисање у питању.

Пре ће бити да је сада на сцени игра палих "демократа" против оних који заседоше у њихове фотеље, а у томе им ,као логистичка подршка, припомажу еуропске и ине "демократе" чији трагови смрде нечовјештвом (како то лепо каже Његош)...

Дакле, велике силе код којих су строго контролисане информације и медији, деле нама у Србији пацке! Докле ћемо се понижавати и дозвољавати да нам и Курта и Мурта диригују шта нам ваља чинити и како бисмо требали живети???

100  Форум / Политика / Одг: РТС се извинила за деведесете? послато: Децембар 01, 2012, 21:42:09


РТС се једини у региону извинио својим гледаоцимаБеоград/Љубљана, 27. 11. 2012.

Ако изузмемо финансијске тешкоће које сигурно утичу на независност и перспективе јавног радиодифузног сервиса у Србији, могло би се рећи да је Радио-телевизија Србије у последњим годинама знатно напредовала и да може бити пример успешног, ако не и најуспешнијег јавног РТВ сервиса у региону, истиче за Данас Борис Бергант, потпредседник Европске радиодифузне уније (ЕБУ) и заменик генералног директора РТВ Словеније за међународне односе.

Према његовим речима, од велике је важности то што су се РТС и њени органи управљања извинили грађанима за грешке, криво руковођење и негативни програмски утицај у давној прошлости. Такав гест није учинио ниједан други јавни сервис у региону, иако би било личних разлога за то, напомиње Бергант.


- Како оцењујете програм и начин функционисања РТС данас?

- Више од дистанцирања с прошлошћу битан је позитивни помак у професионализацији РТС и напредак у припреми и презентирању садржаја. То се огледа и у рејтинзима који су у евидентном порасту и сигурно натпросечни у поређењу са осталим јавним сервисима у регији и њиховим позиционирањем у односу на домаћу и страну конкуренцију. За време недавних избора, како страни тако и домаћи проматрачи, утврдили су да је РТС од свих медија одиграо најнепристранију и најобјективнију улогу. РТС, уз све критике које се испољавају, представља најкомплетнији медиј у погледу садржаја и програмских жанрова.

- Шта је то што, према Вашем мишљењу, недостаје на јавном сервису Србије?

- Чини се да је једна од слабости, не само српског, него и других јавних сервиса у регији недовољно развијено истраживачко новинарство. За то се могу наћи различита образложења, али без тога су функција и домет јавног сервиса свакако ограничени. Нажалост, искуства у Србији су лоша. Новинари који су сувише истраживали  били су прогањани, па чак и убијани, а и они који живе уз даноноћно обезбеђење полиције нису баш мотивишући узор за колеге да ризикују.

- Можете ли да упоредите РТС са другим јавним сервисима у региону?

- Тешко је упоређивати јавне сервисе у регији. Евидентно је да трансформација из некадашњих монополних или државних структура није завршена ни унутар јавних сервиса, нити у главама политичара. Евидентно је, такође, да има у свим државама регије такорећи „оверкил“ електронских медија на свим нивоима који знатно премашује материјалне могућности, па је због тога и хронична финансијска потхрањеност. На то утиче и привредна криза, која је битно смањила обим економске пропаганде, која би требало да финансира барем приватне и комерцијалне медије. Са проблемима политичких и економских притисака и
подривања се суочавају сви јавни медији у регији.

- У Србији је веома ниска стопа наплативости РТВ претплате за разлику од региона. На који начин би то требало решити?

- Финансирање РТС и РТВ је круцијално питање и не може се дуже одлагати. Наплата законски прописане претплате је све мања, допунски извори - рекламе, оскудевају због кризе, па РТС-у, како сами кажу, прети или банкрот или јако недопустиво ограничавање делатности.
Питање ниске наплате је и питање ефективне санкције која се у Србији не практикује. То треба решити ефективнијим мерама.

Државна средства издвајати више година

- Да ли и на који начин би држава требало да обезбеди средства за РТС?

- Један од могућих извора би могла бити управо и државна средства, која би се издвајала тако дуго док се висина и приходи од претплате не би подигла на неопходни ниво. То ће вероватно трајати више година, а висину средстава би требало дефинисати аутоматски- одређени постотак или промил од друштвеног производа, ван домета владе, парламента или политике који су наклоњени арбитрарним одлукама и тиме ограничавају независност јавног сервиса.

Аутор: Бојан Цвејић

УНС,Данас

Странице: 1 [2] 3 4 ... 13
Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!