forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Фебруар 18, 2019, 10:19:47


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


  Прикажи поруке
Странице: [1] 2
1  Форум / Србија / Одг: Шиптари ОТИМАЈУ српске куће,оранице,шуме, фабрике и... послато: Фебруар 12, 2019, 06:57:35
Србији на КиМ отимају 200 милијарди евра


Цитат
Наша земља не може да дође до своје имовине на Космету упркос великим улагањима у привреду и инфраструктуру. Београд скоро отплатио јавни дуг Приштине. У приватизацији само Албанци

Аеродром у Приштини

ИМОВИНА Србије заузима више од половине територије Косова и Метохије, односно 58 одсто простора јужне српске покрајине. Не постоје тачне процене колико она вреди, али се у јавности спекулисало бројком од чак 200 милијарди евра.


Од те имовине, у поседу предузећа у друштвеној и државној својини била је трећина земље (320.000 хектара), 14 одсто је имовина приватних субјеката (156.000 хектара), док је 15 процената приватно власништво и власништво Српске православне цркве (160.000 хектара).

Осим овог богатства, Србија је уложила огроман новац у изградњу саобраћајне и друге инфраструктуре, у милион квадрата пословних и стамбених зграда, ресторана, одмаралишта, хотела, спортских објеката, у експлоатацију минералних сировина и вода. У српску имовину спадају и резерве лигнита, олова и цинка. Своје објекте имају ПТТ, “Железнице Србије”, ЕПС, “Србијашуме”...

Наша држава, према речима министра спољних послова Ивице Дачића, отплаћује рате за зајмове предузећа са КиМ.

- До сада смо отплатили око 750 милиона долара, а имамо још 250 милиона. Како онда тврде да су држава и да су предузећа њихова имовина? - пита се Дачић.

Србија годинама исплаћује део јавног дуга на Косову Међународној банци за обнову и развој, Лондонском и Париском клубу поверилаца, банкама... Фабрике из уже Србије такође су отплаћивале дугове предузећа која су им одузета и продата. Званични Београд покушао је са Унмиком да се договори да сервисирање тих дугова иде из приватизационог фонда, али безуспешно.


Флотација "Трепче" у Лепосавићу / Фото И. Радуловић

Према подацима Сандре Давидовић, аутора књиге “Приватизација друштвених предузећа на Косову и Метохији”, 2002. јавни дуг Косова износио је 1,4 милијарде долара, а на крају 2017. Србија је отплатила више од 900.000. Када је Косово примљено у Светску банку, мањи део потраживања скинут је са грбаче Београда.

И поред свега наведеног, Србија не може да дође до власништва над оним у шта је улагала деценијама. На отимачину Албанаца деценијама жмури и међународна заједница. А последњих дана се по ко зна који пут помиње покушај отимања “Трепче”.

Сандра Давидовић каже, за “Новости”, да је само Фонд за развој, између 1965. и деведесетих година, уложио четири и по милијарде долара у косовска предузећа.

- Део српске имовине на КиМ власништво је Србије и њених институција, део је имовина предузећа из уже Србије која су у јужној покрајини отварала погоне и представништва (попут “Заставе” или “Лоле”), а део је приватни и црквени капитал. Између 660 и 720 друштвених и државних предузећа у које је Србија улагала прошло је у међувремену кроз својинску трансформацију на Космету - објашњава Давидовићева. - Између 600 и 660 предузећа прошло је кроз приватизацију, од чега 114 кроз ликвидацију, док су остала купљена. Остатак су јавна предузећа која су прошла реструктурирање, а нека су само пререгистрована одлуком Владе или скупштине у Приштини, рецимо “Косовска електроенергетска мрежа”.

Она наводи да су у овом процесу највише оштећени власници и повериоци. Наиме, приватизација је тако спроведена да се структура власништва утврђује тек на крају приватизационог процеса.

- Међународна заједница определила се за брзу и насилну приватизацију. Посебна комора Врховног суда Косова заузела је став да не могу да се поништавају уговори између купаца и Косовске повереничке агенције, која је продавала друштвена и државна предузећа, већ да је могућа само исплата некадашњим власницима. Посебан апсурд јесте чињеница да Косовска повереничка агенција продаје имовину и врши процену компензације - каже Давидовићева.

До компензације, међутим, до сада није дошло, а и када дође, износ потраживања далеко надмашује новац који се од продаје слио на рачун Косовске повереничке агенције. Сва предузећа продата су за 660 милиона евра, а улагања су била поменуте четири и по милијарде долара. Купци су у 90 одсто случајева били етнички Албанци са КиМ или из иностранства.

Велики број предузећа је престао са радом, јер су купљена само због атрактивних локација на којима се налазе. Посебно упечатљив пример лоше приватизације је “Пећка пивара”. Продата је за свега 11.130 евра, и то оснивачу и финансијеру тзв. Ослободилачке војске Косова Екрему Луки.
- Средства од приватизације остала су на рачуну Фонда Косовске повереничке агенције. Двадесет одсто новца планирано је за исплату радницима бивших друштвених предузећа. До сада је исплаћено више од 98 милиона евра за 44.000 радника, али је велики број Срба остао ускраћен, било зато што нису знали да имају право да пријаве потраживања, или што нису имали новца да покрену поступке пред Посебном комором Врховног суда - прича Давидовићева.

Процедура за доказивање потраживања врло је сложена, а услов је да је радник био на платном списку фирме бар три године, као и да је у моменту приватизације регистрован у предузећу. Пошто су Срби масовно протерани са Космета, они се у првом кругу нису ни пријавили. Ипак, многи су накнадно уложили представке Посебној комори Врховног суда и добили спорове, а Посебна комора прима поднеске и даље.

Нејасно је да ли ће икада власници и повериоци бити обештећени. Међународну арбитражу немогуће је покренути, објашњава Давидовићева, јер Србија не признаје Косово као државу. Лидери Албанаца на КиМ тврде да око имовине нема преговора. Наша страна инсистира на томе, а и из Брисела поручују да се сва отворена питања морају решити дијалогом.


Цитат
"ТРЕПЧА" И АЕРОДРОМ
АЕРОДРОМ Приштина дат је пре девет година на управљање концесионару из Турске на период од две деценије за цену од 67 милиона евра. Приштина покушава да упише “Трепчу” као своју, иако навећи власнички удео у комбинату има Фонд за развој Републике Србије (55,135 процената).

Цитат
ПРЕСУДЕ СЕ НЕ ПОШТУЈУ
- ВЕЛИКИ проблем је и извршење пресуда некадашњег Хабитата (Управа за имовинска и стамбена питања), који је решавао потраживања физичких лица којима је узурпирана имовина. Он је радио на 42.000 предмета, од којих за велики број постоје правоснажне пресуде, било да се имовина врати у натури или да се обештети, које до данас нису испуњене - упозорава Сандра Давидовић.

Извор: В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ - С. РОВЧАНИН, Новости ТОМКОВИЋ
2  Форум / Србија / Одг: Шиптари ОТИМАЈУ српске куће,оранице,шуме, фабрике и... послато: Фебруар 06, 2019, 04:37:40
Статут `Трепче`правно ништаван са аспекта међународног права

Република Србија никако не сме да одустане од борбе за `Трепчу`, која је са становишта међународног права имовина Републике Србије, каже професор међународног права Бојан Милисављевић и подсећа да Косово није признати субјект међународног права - јер није чланица Уједињених нација нити Специјализованих агенција УН.

У изјави за `Танјуг` Милисављевић истиче да се, са правног аспекта, Статут рударског комбината `Трепча` који је усвојен у парламенту Приштине, мора сматрати ништавим и непостојећим, јер је супротан свим међународним стандардима којима се гарантује право на имовину, почев од Пакта о економским социјалним и културним правима, до Протокола 1 уз Конвенцију о правима човека при Савету Европе.

"Са политичке стране та одлука је једнострана и јако штетна", додао је Милисављевић.

Према његовим речима, на овај начин се негирају права Републике Србије у потпуности и занемарује дуготрајно улагање у овај рударски конгломерат.

Када је реч о правним мерама заштите имовине Србије, Милисављевић каже да грађани КиМ и Србије могу да се обрате Европском суду за људска права и траже признавање загарантованих права.

С друге стране држава Србија мора да се обрати Савету безбедности УН и да тражи суспендовање такве одлуке, као и органима Еворпске уније који би морали да стану у одбрану европских вредности које и сами поштују, а то у заштита људских права, владавине права и права на имовину.

"Не сме се дозволити насилно одузимање имовине без икакве надокнаде и ваљане правне процедуре", поручује Милисављевић.

Заштита пред међународним судовима није могућа, јер како каже, Србија не признаје такозвано Косово, што је предуслов за обраћање неком међународном суду.

"Једини правни пут је обраћање грађана Европском суду за људска права", закључио је Милисављевић.

Он истовремено закључује да је усвајање статута о Трепчи наставак својеврсног економског геноцида над српским народом на Северу Косова и Метохије и да тај акт цивилизован дијалог и трајно решења отворених питања између Београда и Приштине, чини све даљим, преноси Танјуг.

Извор: Политика


3  Форум / Политика / Одг: У канџама Монсанта послато: Јануар 30, 2019, 01:16:16
Овако се понаша председник, којем је стало до свог народа и будућих нараштаја!НЕЋЕТЕ ТРОВАТИ МОЈ НАРОД, ТРУЈТЕ СЕ САМИ: Путин никад НЕРВОЗНИЈИ упутио поруку ЗАПАДУ!
Савет безбедности Русије припремио је извештај који се чува у Кремљу, према коме Путин издаје наређења да његов народ мора по сваку цену бити заштићен од ГМО и Западних фармацеутских производа!

У извештају се наводи да председник Путин сматра да је следећа фаза еволуције човечанства тренутно у”озбиљном ризику” и да западне и глобалне силе “намерно успоравају процес напретка због њихове личне користи" , пишу алтернативни медији САД.

“Ми као врста имамо могућност да наставимо да развијамо наша тела и мозак здравом узлазном путањом, или можемо пратити западни пример последњих деценија и намерно отровати нашу популацију генетски измењеним храном, фармацеутским производима, вакцинацијама и брзом храном које требају бити класификоване као опасне, заразне дроге. ”

“Морамо се борити против овога. Физички и интелектуално онеспособљена популација није у нашем интересу “, наводи се у извештају.

Описујући просечну западну државу као “интензивно вакцинисаног аутистичног дебелог човека, срозаног испред екрана,који се бори са кукурузним сирупом”, у извештају се наводи да такве тактике које владе користе да поделе своје грађане "нису само таме зла него и контрапродуктивне на средњи и дуги рок “.

Путин у последњих неколико година бесплатно поклања земљу људима који су спремни да је органски одржавају. Циљ је постати светски “водећи извозник” органске хране заснованој на “еколошки чистој” производњи.

Извештај Савета безбедности долази само неколико месеци након што је Кремљ најавио заустављање производње све хране која садржи ГМО, што је међународна заједница схватила као велики корак у борби против мултинационалних компанија попут Монсанта. Русија наставља да води пут према природи,и органској пољопривреди.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=RrolP7fyjGQ" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=RrolP7fyjGQ</a>


Извор: Espreso
4  Форум / Свет / Одг: Америка: актуелности, избори и... послато: Јануар 09, 2019, 06:27:53
Америка на корак од ванредног стања, шта је следећи Трампов потез?

Цитат
Зид који Доналд Трамп жели да подигне на граници са Мексиком неће решити проблем илегалне имиграције у Америку, али је постао камен спотицања и прети да изазове кризу америчких институција, дубљу него што је сада


Зид који Доналд Трамп жели да подигне на граници са Мексиком неће решити проблем илегалне имиграције у Америку, али је постао камен спотицања и прети да изазове кризу америчких институција, дубљу него што је сада.

Две недеље после делимичне блокаде рада америчких федералних институција због одбијања новог сазива Kонгреса да америчком председнику Доналду Трампу одобри средства за изградњу зида на мексичкој граници, шеф Беле куће најављује могућност увођења ванредног стања, које би му омогућило да зид изгради средствима без одобрења Конгреса.

„Могу то да урадим ако желим“, рекао је Трамп новинарима прошлог петка, „Можемо да прогласимо ванредно стање због безбедности наше земље. Можемо то да урадимо. Још нисам то учинио, али могу“.

У недељу, амерички председник поновио је да постоји могућност да прогласи ванредно стање у зависности од тога како ће се догађаји развијати у следећих неколико дана, позивајући се на Закон о ванредном стању из 1974.

Амерички правни стручњаци воде дебату око тога да ли је Трампова намера могућа или не. Оно што у њиховим дебатама провејава као општи став је да можда и није тако једноставно заобићи Конгрес (који у крајњој инстанци контролише федерални буџет) као што Трамп намерава, али није немогуће.

Америчка телевизија НБЦ прошлог петка јавила је да су се правници из Беле куће, Пентагона и Министарства отаџбинске безбедности састали како би размотрили ово питање, које за Трампа представља једно од његових најважнијих предизборних обећања.

Председник има дискреционо право да прогласи ванредно стање. Декларацијом о проглашењу, председнику се додељује скуп специјалних извршних овлашћења како би решавао хитне ситуације, попут избијања рата.

Међутим, оно што буни експерте је то што су председничка овлашћења у току ванредног стања нејасна. Сваки Трампов потез најављен у петак и недељу, за Мета Далека, правног експерта са Вашингтонског универзитета, судови би могли да спрече. Далек за НБЦ наводи пример бившег председника Харија Трумана, који је током ванредног стања за време Корејског рата покушао да национализује индустрију челика. Врховни суд тада је пресудио да Труман нема овлашћења да учини оно што је намерио.

На Труманов случај позвао се и председавајући Комитета за обавештајне послове Представничког дома Џејк Тепер. У емисији „Стање нације“ телевизије Си-Ен-Ен, Тепер је изјавио да Трамп нема права да прогласи ванредно стање:

„Ако Харију Труману није дозвољено да национализује индустрију челика током ратног времена, овај председник нема права да проглашава ванредно стање и гради зид вредан више милијарди долара.“


Са друге стране, правни експерти кажу да би Трамп за градњу зида могао да искористи „необавезни“ новац из буџета Министарства одбране, јер федерални закони дозвољавају војсци да финансира грађевинске пројекте током рата или ванредних ситуација.

Портпарол Пентагона изјавио је прошлог децембра да би Члан 10 америчког грађанског законика могао да буде основа која би војсци дала овлашћење да финансира пројекат изградње зида.

Ових дана, в.д. шефа особља Беле куће Мик Малвани потврдио је да тражи начин за финансирање зида:

„Јако сам укључен у то и радио сам са свим члановима Кабинета да покушам да пронађем новац који можемо легално користити за одбрану јужне границе“, рекао је Малвани уз додатак да „председници имају овлашћења да бране нацију“.

Своје објашњење ситуације у Америци, дугогодишњи дописник листа Политика из САД Милан Мишић почиње наводима америчких коментатора, који говоре да Трамп сада треба да реши хуманитарну кризу коју је сам створио.


Трампов последњи уступак био је предлог да зид буде изграђен од гвожђа, али, као једно од његових најважнијих изборних обећања, стало му је да зид буде изграђен, иако, како Мишић каже, тиме не решава никакав проблем. Са друге стране, проблем са илегалном имиграцијом из Јужне Америке, коју би зид наводно требало да реши није, према Мишићевим речима, толико велики каквим Трамп покушава да га представи.

„Америка има око 11 милиона илегалних имиграната на својој територији. Људи без папира у Америци углавном су они који су дошли са визама и нису се вратили када је требало. Када је реч о Мексиканцима, последњих година више се њих враћа из Америке у Мексико, него што из Мексика долази у Америку. И треће, тај зид који он предлаже и који би требало да буде дуг око 1.000 километара, по свим оценама и објективним анализама не би решио проблем, јер би само повећао посао шверцерима, као што већ постојећи зид или сличне баријере не заустављају илегални прелазак границе“, каже Мишић.

Ни Трампов адут да терористи у Америку улазе преко јужне границе, према Мишићевим речима не држи воду, јер се, како каже, терористи у САД углавном регрутују од натурализованих Американаца муслиманског порекла.

Председник може да прогласи ванредно стање ако је земља угрожена, али проблем је у томе што нико не види да су Сједињене Државе сада угрожене, додаје.

„Реч је о његовој (Трамповој) политичкој потреби да, прво, удовољи својој бази, а једно од објашњења које се ових дана може прочитати је да би тај зид или баријера, шта год да се изгради и ако се изгради, био трајни споменик Трампу. Био би сигурно упамћен као Трампов зид“, кроз смех коментарише Мишић.


Блокада рада федералних органа настала због одбијања демократске већине у Представничком дому да Трампу одобри 5,6 милијарди долара за изградњу зида прети, каже Мишић да ескалира у дубљу кризу. Ова блокада већ је друга по дужини у америчкој историји, са изгледима да заузме прво место.

Криза која избила око изградње зида, само је почетни такт заплета који у америчком политичком животу следи ове године, јер демократска већина намерна је да отвори низ истрага поводом Трампових пореских пријава или веза са Русијом. Стога, закључује Мишић, Трамп ову годину почиње у знатно неповољнијем положају него претходну.

Заправо, када би Трамп прогласио ванредно стање, не би се догодило ништа чудно, јер САД у ванредном стању живе у континуитету скоро четири деценије. Новинари телевизије Си-Ен-Ен избројали су 31 ванредно стање по разним међународним питањима са којима Америка тренутно живи.

Сам Трамп прогласио је за време свог мандата три декларације о ванредном стању. Једну која је требало да казни странце који су наводно умешани у америчке изборе и која је критикована као преблага. Трамп се позвао на ванредна овлашћења и када је увео санкције кршитељима људских права широм света и никарагванској влади због корупције и насилног гушења антивладиних протеста.

Трамп је најавио и обраћање нацији и посету јужној граници, која је једна од најфреквентнијих граница на свету (у оба правца пређе је око 350 милиона људи годишње), што би могло да донесе барем делимичан расплет кризе.

Извор: Новости

........

Зидови између народа не решавају ништа.
5  Форум / Србија / Одг: СПЦ и њени верници славе Божић послато: Јануар 06, 2019, 11:22:35
Симболика и обичаји Бадњег дана

Бадњи дан најављује велики хришћански празник Божић. Тог дана бадњак уносимо у наше домове, а породица се окупља уз посну трпезу.

Према хришћанској традицији, обичај сечења бадњака се везује за то што су витлејемски пастири, на знак да се родио Христос Спаситељ, насекли грања и понели га у пећину да наложе ватру и огрeју Христа и његову мајку. Обичаје око Бадњег дана су Срби наследили од својих предака и још увек их одржавају.

За бадњак се сече грана храста, који је код Словена одувек био свето дрво. Везује се за словенско божанство Световида. Бадњи дан је пун ритуала и симболике, живописних радњи и сви су они повезани са породичним култом и култом огњишта.

Ложење бадњака је у вези са огњем и огњиштем. То је средишњи елемент симболике рађања новог сунца јер је и Бадњи дан одмах после краткодневнице. Млади храст је спаљивањем даван огњу ради нове године, а прегршти варница бацаних у небо су најављивале много рода и приноса.

Већ у рану зору, пуцањем из пушака и прангија, објављује се одлазак у шуму по бадњак. Бадњак секу искључиво мушкарци, најчешће домаћин и најстарији син, у рано јутро, пре изласка сунца.

Пре сечења се дрвету назове "добро јутро", честита му се празник и моли се да донесе здравље и срећу породици. Затим се дрво посипа житом, а онда му се дарује колач посебно направљен за ту прилику (чесница).

Када одабере одговарајуће дрво, домаћин се окрене истоку, три пута се прекрсти, помене Бога, своју славу и сутрашњи празник, узима секиру у руке и сече бадњак.

Онај ко је секао бадњак, трудио се "да се дрво не мучи" тј. да се обори из једног ударца или највише са три. Ако дрво не падне ни после трећег ударца, мора се кидати рукама јер више удараца није дозвољено.

Када домаћин донесе бадњак, оставља га поред улазних врата, а тек са првим мраком се бадњак уноси у кућу и ставља, према обичају, на огњиште.Хришћански смисао


Божић се празнује као успомена на дан рођења Господа Исуса Христа, Сина Божијег, Спаситеља света. Бадњи дан је последњи дан четрдесетодневног поста и то је увод у један од највећих хришћанских празника – Божић. Обичаји и празновање почињу Бадњим даном, а све се своди на један циљ – умолити Бога да сачува породицу.

Посипање житом на Бадњи дан и Божић подсећа нас на жито које је Мајка Божија, када јој се родио син, бацала животињама у штали да стока не би гризла сламу на којој је Христ лежао.

Слама у дому се тумачи као сећање на то да се Исус Христ родио на слами, чиме је бадњеданска слама симбол јасли у Витлејемској пећини.


Кађење дома је симбол смирне и тамјана који су доношени као дарови новорођеном Исусу. Ораси у слами у угловима куће симболишу власт Божју на све четири стране света.

Поред тога, на сто се поставља божићна свећа и сито или тепсија у коју домаћица ставља четири велике румене јабуке, жито, кукуруз, новац, суве шљиве и орахе. Све то представља жељу за достојним приходом и добрим животом у кући.


Пред оваквом бадњачком вечером, домаћин се прекрсти, припали свећу, окади трпезу, прочита молитву Господњу, разломи колач и сву чељад понуди вечером, при чему се уз чаше вина дижу здравице.Симболика


Бадња погача симболише самог Исуса Христа ("Ја сам хљеб жив, који сиђе са неба; који једе од овог хљеба живјеће ва вијек; и хљеб који ћу ја дати за живот свијета“ – Јован 6,51).

Риба симболише такође Исуса Христа, јер на грчком језику, преко кога су наши преци примили хришћанство, риба је ИХТИС, а то је скуп иницијала Исуса Христа.

Со симболизује божанску силу, која чува дело божије, као што со чува хлеб и рибу од плијесни и трулежи.

Вино је симбол Исусове крви којом је на Голготи дао откуп Богу за грехе људске, док мед симболизује сласт вечног живота.Уношење бадњака и сламе

У току дана, домаћица у једно сито стави све врсте житарица, сувих шљива, ораха и јабука и то све стоји у врху стола где се вечера.

Понегде сито ставе под сто, а понегде код огњишта. Тим житом посипају се бадњак, слама и полажајник.

Пред вече домаћин уноси бадњак и сламу у кућу. Куца на врата, а када укућани питају "Ко је?" одговара "Бадњак вам долази у кућу". Потом му домаћица отвара и обраћајући се бадњаку говори "Добро вече бадњаче!". Домаћин ступајући десном ногом преко прага уноси бадњак у кућу и поздравља укућане речима "Срећно вам Бадње вече", на шта га укућани отпоздрављају са "Бог ти добро дао и среће имао", док га домаћица дочекује сипајући по њему жито из сита.

Домаћин обилази све углове дома бацајући по један орах у сваки угао, што се сматра жртвом прецима. Остали ораси и љешници се остављају и у слами испод стола и најчешће се једу са медом. Орахе који су у угловима нико не узима.Паљење бадњака

Бадњак се целива и ставља на огњиште. Када је бадњак стављен на огњиште, према њему се морало понашати као према живом бићу − китили су га зеленим гранама, љубили, али и преливали вином, посипали житом…
Обичај налагања бадњака на ватру веома је стар. Деца "џарају" ватру, односно гранчицама распаљују ватру изазивајући прегршт варница и искри.

По завршетку, домаћин окади цео дом и вечеру, запали свећу и приступа се бадњој вечери.Бадњи колач

Божићни колач, познат под различитим називима, домаћица је месила рано ујутру на Бадњи дан, а некад му је приписивана посебна моћ.Негде се на Бадње вече меси чесница, бадњачки колач, без квасца са орасима и намазана медом.

Бадња вечера је посна, али богата. Претходи јој четрдесетодневни пост и свако јело које се изнесе на трпезу има симболичко значење. Треба да обилује јелом и пићем да би и нова година била родна и пуна изобиља.Бдење


На Бадње вече, ноћ пред Божић пече се месо за сутрашњи празник.

Током ноћи се пазило кад ће бадњак да прегори. Некада су сви укућани остајали будни док бадњак не прегори, а касније је само један мушкарац остајао да бди. Према обичају, онај ко се током године са неким завадио, на Бадњи дан са њим треба да се помири.

Савремено обележавање Бадњег дана


У данашњим, урбаним условима се прослава Бадњег дана изводи у донекле промењеном и прилагођеном облику.

У немогућности сече бадњака у шуми и спаљивања на огњишту сачуване су неке друге особености овог дана, а то је посна али богата трпеза, купљени бадњак у облику пар храстових гранчица и нешто сламе (негде се дода и грана дрена) увезаних црвеном врпцом.


Посвећеност огњишту се огледа у окупљању целе породице за трпезом. Раније се вечерало на слами на кућном поду, па се зато и данас, испод стола за којим се вечера, стави мало сламе и гранчица бадњака.

Спаљивање бадњака се обавља, углавном, паљењем пар листова храста у погодном простору. У новије време се јавило колективно налагање бадњака испред цркве, одношењем у црквену порту или испред манастира, где се кућни бадњак спаљује на великом бадњаку.


6  Форум / Разно / Одг: Нешто ПОУЧНО послато: Јануар 03, 2019, 07:32:38
Само овако ћете победити у животу!

“Пред понеком мишљу останеш у недоумици, нарочито гледајући грех људски, па се запиташ: „Треба ли силом побеђивати, или смиреном љубављу?”

 

Увек одлучуј овако: “Победићу смиреном љубављу.”

 

Одлучиш ли се тако једном за свагда, моћи ћеш покорити цео свет.

 

Смирена љубав је велика сила, од свих најјача, нема јој равне на свету! Сваког дана и сата, сваког тренутка надгледај самога себе, да ти изглед буде благо леп.

 
Ето, прошао си поред малог детета, прошао си љут, са ружном речју, са озлојеђеном душом; и ниси можда ни приметио дете, али је оно тебе видело, и лик твој, ружан и зао, можда је остао у његовом слабашном и незаштићеном срдашцу.


Ти то не знаш, међутим, можда си већ тиме бацио рђаво семе у његову душу, а то семе ће можда и порасти, а све зато што се ниси уздржао пред дететом, јер у себи ниси одгојио пажљиву и делатну љубав.

 

Браћо, не бојте се грехова људских, волите човека и у греху његовом, јер кад ко воли човека грешног, то је већ слика Божанске љубави и врхунац је љубави на земљи.

 

Волите све створење Божје и целокупно и сваку мрвицу. Сваки листић, сваки зрак Божји волите. Волите животиње, волите биљке, волите сваку ствар. Будеш ли волео сваку ствар – и тајну ћеш Божју разумети у стварима.

 

А схватиш ли је једном, ти ћеш је после неуморно почети познавати све даље и више, свакодневно. И заволећеш, најзад, сав свет потпуном и универзалном љубављу.

 

Животиње волите: њима је Бог дао клицу мисли и тиху радост. Немојте им је нарушавати и реметити, не мучите их, не одузимајте им радост, не противите се мисли Божјој.Човече, не узноси се, не мисли да си бољи од животиње: оне су безгрешне, а ти, са својим величанством, ти само гнојиш земљу својом појавом, на њој траг свој гнојни остављаш после себе – и то, авај, скоро сваки, сваки између нас!

 

Децу волите нарочито, јер она су безгрешна као анђели и живе да би нас раздрагала и усрећила; она живе зарад чишћења срдаца наших, као неки путоказ за нас. Тешко ономе ко увреди дете…”

 

Фјодор Михајлович Достојевски

Извор: Стил
7  Форум / Економија / Одг: Шта све увозимо послато: Децембар 30, 2018, 08:28:30
Деца нам расту на увозном млеку
Цитат
Комисија за заштиту конкуренције урадила анализу тржишта опреме за бебе. Чак 90 одсто млека и једнократних пелена иностраног порекла

КАДА би Србија престала да увози опрему и храну за бебе, најмлађи житељи не би имали ни пелене, ни колица, ни кревеце, па ни млеко. Готово све потрепштине за малишане до три године старости долазе из иностранства.

До таквог закључка дошли су стручњаци Комисије за заштиту конкуренције у анализи тржишта опреме за бебе у Србији. Они су испитивали каква је ситуација са шест производа који су неопходни сваком малом човеку када дође на свет и за које је држава давала могућност повратка ПДВ приликом куповине. То су млеко, пелене, колица, кревеци, ауто-седишта и столице за храњење, а анализом Антимонополске комисије обухваћене су и одећа и обућа за децу до три године.


- Тржиште млека за бебе процењено је на око 1,5 милијарди динара годишње - пише у анализи Комисије. - Ово тржиште годишње расте око пет одсто. Између 90 и 100 одсто тржишта млека за бебе чине производи увозног порекла, док једини домаћи произвођач има удео од око пет одсто. Најзначајнији увозник и трговац на велико је "Кибид", који са брендовима "Аптамил" и "Бебелак" чини око 40 до 50 одсто тржишта Србије. Следи "Фармасис" са брендом "Хумана", чији је удео до 30 одсто.

Међу свим потрепштинама за најмлађе, највредније је тржиште пелена за једнократну употребу. Вреди чак 4,6 милијарди динара годишње и потпуно је зависно од увоза. Највећи увозник је "Нелт", који са брендом "Памперс" узима до 80 одсто тржишта пелена у Србији.

- Тржиште колица за бебе је процењено на око 500 милиона динара годишње - кажу у Комисији. - Сва колица нам стижу из увоза. Највећи увозник за протекле три године које смо посматрали је "Кепром", чије је учешће од око 30 одсто. Следе "Бејби шоп", "Југлоб" и "МЦГ груп", а ова четири увозника заједно заузимају око две трећине тржишта колица.

Протеклих година продаја ауто-седишта за најмлађе је у великом порасту. Годишње ово тржиште расте за чак 40 одсто. Највећи увозник седишта за аутомобила за најмлађе је "Кепром", који има до 30 одсто тржишта. Код столица за храњење Комисија је проценила да то тржиште вреди око 90 милиона динара, али да је то далеко од праве вредности. Јер, хранилице се не продају само у радњама са беби-опремом, већ и у другим продајним објектима, које није контролисала Комисија.

И код одеће и обуће за најмлађе не може се проценити вредност тог тржишта јер сада и светски познати ланци модне индустрије у свој асортиман укључују гардеробу и обућу за малишане.

Извор: М.Н.С. Новости8  Форум / Економија / Одг: Продаја ЈАТ-а послато: Децембар 22, 2018, 11:44:02
"Тесла" у рукама Француза


Цитат
Француски "Ванси" од петка и званично преузео управљање београдским аеродромом "Никола Тесла".
БЕОГРАДСКИМ аеродромом "Никола Тесла" од поноћи и званично управља француска корпорација "Ванси ерпортс", која је у петак уплатила једнократну концесиону накнаду од 501 милион евра. Од ове уплате, у буџет ће ићи 417 милиона евра, а 84 милиона добијају мали акционари, односно грађани Србије.


Министар финансија Синиша Мали изјавио је у петак да је француски оператер прузео управљање београдском ваздушном луком на 25 година. Он је после седнице Владе Србије рекао да ће укупно улагање "Вансија" у Аеродром бити 1,46 милијарди евра, а ту спадају једнократна накнада, минималне годишње концесионе накнаде и капитална улагања.

Уговор о концесији београдског аеродрома "Никола Тесла" на 25 година потписан је 22. марта са француском компанијом "Ванси ерпортс", у присуству премијерке Ане Брнабић. Овај уговор у Палати "Србија" потписали су потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, главни извршни директор "Ванси концесија" и председник "Ванси ерпортс" Никола Нотбар, Масимо Бруцо из компаније "Ванси ерпортс Србија" и в. д. генералног директора Аеродрома "Никола Тесла" Саша Влаисављевић.


Међународни тендер је спроведен од 10. фебруара 2017. кроз фазу претквалификација, фазу необавезујућих понуда и фазу обавезујућих понуда, а одлука је донета 5. јануара 2018. године. Уговор обухвата финансирање, управљање, одржавање, проширење и надоградњу постојећег аеродромског терминала и полетно-слетне стазе.

Француска компанија се обавезала и да неће бити отпуштања људи на Аеродрому. Вест о званичном преузимању управљачких команди над београдском ваздушном луком у петак је први пренео заменик градоначелника Београда Горан Весић.

- То ће значити велике инвестиције у Аеродром, али и друге инвестиције, као што ће бити изградња пруге БГ воза, која ће повезивати Аеродром и центар, о чему се преговара са Владом Јапана - рекао је Весић у Скупштини Београда.


ПИСМО САРАДНИЦИМА

ГЕНЕРАЛНИ директор Аеродрома "Никола Тесла" Саша Влаисављевић упитио је у петак писмо својим сарадницима:

- У претходном периоду забележен је раст од више од милион путника. - Са Аеродрома у лето 2014. летело је 29 авио-компанија, док у 2018. имамо 39 компанија, уведено је 17 нових дестинација. Вредност акција Аеродрома је са 580 динара 2014. достигла 1.900 динара у овој години. Кумулативна нето добит у претходних пет година износи око 136,5 милиона евра. Након 30 година решени су имовинско-правни односи, а више од 700 наших колегиница и колега је први пут засновало радни однос.


Извор: М.Н.С. Новости


.............................


Цитат

СВЕ НАЈВАЖНИЈЕ - САКРИВЕНО:
 Објављен формални део уговора о концесији за аеродром Никола Тесла!


Уговор Владе Србије и француска компаније „Ванси ерпортс“ о концесији за београдски Аеродром „Никола Тесла“ вероватно никад неће бити објављен, иако је то законска обавеза, осим ако због судског спора не доспе на међународну арбитражу, сматрају стручњаци за стране инвестиције.

Саветник за улагања Махмут Бушатлија је рекао да је на порталу за јавне набавке Србије објављен документ који је само доказ о јавној регистрацији која је и обавезна за уговоре који се односе на државни капитал, и да тај документ садржи само формалне податке о странкама и предмету уговора, али не и њихова права и обавезе.
 

Бушатлија је рекао да је Аеродром „Никола Тесла“ акционарско друштво и да његово пословање мора бити јавно.
 
„Држава је дужна да објави уговор са Вансијем како би сви грађани, који су и акционари београдског аеродрома, могли да имају увид у пословање те компаније“, рекао је он.
 
Оценио је да Аеродром, који је прошле године имао профит од 30 милиона евра, није требало ни давати у концесију јер се то не ради с профитабилним компанијама.
 
„Не зна се шта ће градити Ванси за обећаних 730 милиона евра инвестиција, јер се за тај новац може изградити потпуно нови аеродром као што је садашњи и аеродромска зграда већа од садашње која би могла да прими 20 милиона путника, али то је непотребно јер нису искоришћени капацитети ни садашње“, рекао је Бушатлија.
 
Додао је да Аеродрому не треба ни нова писта јер се не користи 80 одсто садашњег капацитета пошто дневно слеће свега 100 авиона, док на светским аеродромима слеће један и по авион у минуту, што значи око 40 на сат.
 
Бушатлија је рекао да ће годишња концесиона накнада, коју ће плаћати „Ванси“, зависити од броја путника на београдском аеродрому који, по његовој процени, не може да достигне очекиваних 12 милиона.
 
„Земља као што је Србија, са 7,5 милиона становника, прошле године је имала око 1,5 милиона туриста који су остварили свега три милиона ноћења, што је у просеку два ноћења по туристи, а осим тога и не путују сви авионом, рачуна се да само њих 10 одсто користи ту врсту превоза“, рекао је Бушатлија и додао да држава пре свега треба да ради на томе да се повећа број туриста који долазе авионом и да се продужи њихов боравак у Србији.
 
„Ванси“ је, како је истакао, узео концесију за београдски аеродром рачунајући на успешно пословање „Ер Србије“, али аналитичари сумњају да може да опстане та авиокомпанија у власништву Владе Србије и „Етихада“ из Уједињених Арапских Емирата.
 
„Велика је непознаница какве ће држава имати обавезе према Вансију ако се догоди да Ер Србија банкротира, попут Ер Берлина где је сувласник био Етихад“, казао је Бушатлија.
 
Саветник за страна улагања Милан Ковачевић је рекао за Бету да је уговор о концесији за београдски аеродром „коначно регистрован месец дана после потписивања“, али су објављени само формални подаци, а не и суштина садржана у 21 прилогу, коју, како је оценио, „вероватно никад нећемо ни сазнати“.
 
„У подацима о регистрацији уговора наводи се да је пет анекса тајна, а међу њима и онај који се односи на личности и пословне тајне. Тешко је разумети о којим личностима је реч“, рекао је Ковачевић.
 
Додао је да су тајном проглашени најважнији делови уговора - осигурање, финансијски модел, расподела запослених, уговори који се преносе и неке техничке услуге.
 
Необично је и то, како је рекао, што ће онај који ће спроводити концесију бити друштво са ограниченом одговорношћу и малим капиталом, а концесију је добио француски „Ванси“, па је питање ко стоји иза тог посла.
 
Најважније питање је, како је рекао, какве је гаранције Србија дала за реализацију концесије.
 
Додао је да запослени на Аеродрому „Никола Тесла“ нарочито треба да буду забринути јер не знају како ће бити распоређени.
 
Уговор о концесији потписан је 22. марта, пошто је „Ванси“ победио на тендеру с понудом од 501 милиона евра за концесију на 25 година, уз инвестициону обавезу од 732 милиона евра и плаћање годишње таксе од 4,4 милиона до 15 милиона евра.

Извор: fakti.rs

9  Форум / Политика / Одг: Светска збивања и Србија послато: Децембар 18, 2018, 03:20:36
ОНИ СУ РЕКЛИ НЕ ЗАПАДУ У УН! ОВЕ ЗЕМЉЕ СУ УЗ СРБИЈУ УПРКОС ОГРОМНОМ ПРИТИСКУ СИЛА: Ево које су државе вечерас осудиле тзв. Војску Косова!


Цитат
На ванредној седници УН о којој се расправљало о формирању тзв. Војске Косова, многе чланице УН стале су на страну Србије и осудиле потезе Приштине који угрожавају мир целог региона.  

На првом месту су Русија и Кина. Руски представник је позвао КФОР да расформира Војску Косова, упозоривши да је велика опасност од оружаног сукоба у целом региону.

- Одлука о формирању оружаних снага Косова мора бити повучена! То ствара кризу у региону! Ствара осећај да је све дозвољено - рекао је Небензја.

Представник Кине је рекао да Кина поштује суверенитет и територијални интегритет Србије и хвали напоре Београда да постигне политичко решење са Приштином.

Али Руси и Кинези нису били једини који су се супроставили тзв. Косову на данашњој седници.

Потезе Приштине осудио је Казахстан.

- Једностране мере угрожавају мир - рекао је амбасадор Казахстана истакавши да су забринути због формирања "војске" Косова!

И амбасадор Перуа тврдио је да је формирање "војске Косова" било противно међународном праву.

И Етиопија и Екваторијална Гвинеја стале су на страну Србије поновивши да поштују њену територијалну целовитост.

Подршка је дошла и од боливијске представнице:

- Резолуција 1244 је још на снази! Приштина то крши формирањем "војске"! Позивамо да се суздрже од тога, а таксе су само још једна провокација која угрожава дијалог - каже амбасадорка Боливије у СБ УН!

Обала Слоноваче указала је да је формирање "војске" Косова противно Резолуцији 1244, али су позвали обе стране да наставе преговоре и реше спорна питања.

Представници Холандије, Пољске, Кувајта, Велике Британије и још неких чланица нису видели "претњу миру" у тзв.Војсци Косова, а председник Вучић имао је поруку за крај:

- Драго ми је што они који су говорили у прилог "војске" Косова нису успели да цитирају нити један члан по ком имају право на војску - рекао је он.

Да подсетимо, председник Вучић је у свом говору подсетио да је забринут за Србију због стања на Косову.

- Захвалан сам што сте сазвали ову седницу у тако кратком времену, јер је то веома важно и исправно због ужасно тешке ситуације на терену где се сусрећемо са све више тешкоћа на Косову и Метохији. Ја сам веома забринут и уплашен за последице, не само за Србију него за цео регион, рекао је Вучић.

Захтев за одржавање хитне седнице због одлуке Приштине о трансформацији Косовских безбедносних снага у оружане снаге, Србија је упутила преко шефа своје мисије при УН Милана Милановића који га је 14. децембра проследио председавајућем Савета безбедности УН.

Циљ седнице је да се у Уједињеним нацијама укаже да Приштина вуче потезе супротно Резолуцији 1244 СБ УН и међународном праву.Цитат
ВУЧИЋ НА СЕДНИЦИ УН: Преклињали смо да не иду на гласање за чланство у Интерпол, али су рачунали на подршку САД!

На седници је први говорио потпредседник за мировне операције Пјер Лакроа, који је рекао да су недавни догађаји на Косову додатно погоршали односе између Београда и Приштине, али је позвао обе стране да избегавају било какве кораке који би могли да додатно погоршају ситуацију.

После тога је председник Вучић започео своје обраћање:

- Захвалан сам што сте сазвали ову седницу у тако кратком времену, јер је то веома важно и исправно због ужасно тешке ситуације на терену где се сусрећемо са све више тешкоћа на Косову и Метохији. Ја сам веома забринут и уплашен за последице, не само за Србију него за цео регион, рекао је Вучић.

- Желео бих да кажем да је Србија предузела велики напор да сачува мир и стабилност. Урадили смо много упркос провокацијама Приштине, и не прихватамо фразу да се позивају "обе стране" да смире тензије. Потписали смо први уговор са Приштином у априлу 2013. и било је врло тешко за нашу јавност да то прихвати, и дали смо бројне уступке. Пруштина је имала да формира Заједницу српских општина, рекао је између осталог Вучић.  

Вучић је подвукао да је једина обавеза коју је морала да реализује Приштина, а шест од 15 тачака договора се тиче те једне обавезе, била формиање Заједнице српских општина.

- То је једна једина обавеза и данас је 2. 070 дан како није спроведено у дело и немају намеру да то учине у будућности. С друге стране Србија је испунила све везано за споразум о полицији, судство, телекомуникацијама, учешће у општинским изборима по косовском закону, апсолутно све што смо потписали. Али то није било довољно", нагласио је он говорећи на енглеском језику

Подсетио је да је Србија упозоравала Приштину и људе из ЕУ, јер смо имали и и даље смо у процесу дијалог под посредовањем Уније, којиа треба да реши наше проблеме кроз дијалог, да на не терају у тешку ситуацију која ће створити ужасну атмосферу између нас, када желе да постану чланица међународних организација, што сматрамо провокацијом, јер је Србија једина међународно призната држава по Резолуцији УН 1244.

- Осим ако се нешто није променило. Преклињали смо да не иду на гласање за чланство у Интерпол, УНЕСКО и ЕНТСО-Е. Они су рачунали на подршку САД и многих европских држава, надајући се да ће победити. У првој рунди добили су мање од 50 одсто галсова. Онда су почели да окривљују Србију као да је наша грешка, као да је требало да их подржавамо, као да је била то нека наша обавеза. Било је много земаља, битних, широм света, које су гласале против њиховог захтева, рекао је Вучић.

Вучић је указао да је потом Приштина, одједбном, успоставила тарифу супротно ЦЕФТА споразуму и С СП, тарифе против Србије и БиХ.

- Најпре 10 одсто, а када су видели да је албанска јавнсот реаговала добро на то, повећали на 100 процената. Они су чак убили сваки вид трговине између централне Сбрије и Косова. Чак шта више угрозили су целокупну српску заједницу на Косову и Метохији, јер је то једини начин за њих да зарађују, да преживе, добију лекове, и то је одувек био једини начин да преживе. Прекршили су све споразуме на које се позива чак и ЕУ", објаснио је он.
- Ставимо то све на страну. Можете ли замислити неког у 21 веку који забрањује и спречава слободну проток људи и добара, само што не воли политичке одлуке друге стране", упитао је Вучић.

Захтев за одржавање хитне седнице због одлуке Приштине о трансформацији Косовских безбедносних снага у оружане снаге, Србија је упутила преко шефа своје мисије при УН Милана Милановића који га је 14. децембра проследио председавајућем Савета безбедности УН.

Циљ седнице је да се у Уједињеним нацијама укаже да Приштина вуче потезе супротно Резолуцији 1244 СБ УН и међународном праву.

Извор: Правда<a href="http://www.youtube.com/watch?v=FvABbog_Rmg" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=FvABbog_Rmg</a>
10  Форум / Србија / Одг: Косово и Метохија - из часа у час послато: Децембар 13, 2018, 21:49:54
 КФОР ЛАЖЕ, ЊИХОВА АКЦИЈА НА КОСОВУ НИЈЕ СЛУЧАЈНА Лазански открио шта се крије иза данашњег упада на север!Лазански је навео и да припадници Кфора нису били искрени када су саопштили да су међународне снаге дошле на север Косова и Метохије у оквиру редовне вежбе.

Војни коментатор и новинар Мирослав Лазански оценио је да данашња акција припадника Кфора на северу Косова и Метохије није била случајна и да је показала да ће међународне снаге, на неки начин, штитити проглашење "војске" самопроглашеног Косова.

Лазански је навео и да припадници Кфора нису били искрени када су саопштили да су међународне снаге дошле на север Косова и Метохије у оквиру редовне вежбе.


- Нису искрени, лажу - они су то извели управо зато да би на неки начин показали да ће да штите и датум формирања и циљ проглашења косовске "војске" - рекао је Лазански.

Он је запитао зашто су припадници Кфора баш данас, дан уочи најављеног формирања војске самопроглашеног Косова (14. децембра у Приштини), дошли на север Косова и Метохије.

- Како то баш да су данас дошли (на север Косова и Метохије)? Дошли су управо зато да би се нашли као нека врста подршке новоформираним косовским оружаним снагама. Дакле, акција није нимало случајна - рекао је Лазански.

Више од 45 возила Кфора ушло је јутрос на север Косова и Метохије, а колона се зауставила у Лепосавићу, да би потом кренула ка Косовској Митровици.

Осим борбених возила, припадници Кфора носили су и опрему за блокаде и прављење баријера попут грађевинских машина, багера и колутова жице.

Из Кфора су навели да је реч о редовној вежби и да брину о безбедности Срба, на шта је реаговао потпредседник Српске листе Игор Симић поручивши да би Кфор, ако стварно брине о Србима, требало да упери трупе ка југу, а не ка северу.

Извор: Agencije / Alo.rs - K.B.
11  Форум / Политика / Одг: Српски Цезар- Вучић послато: Децембар 07, 2018, 23:30:20
Цитат
"Наставићемо да се боримо у интересу нашег народа, јер се они понашају по праву јачег, праву силе. Нисам џабе говорио да им је Америка и мама и тата. Тачно је рекао Харадинај, шта год да се деси, Американци ће увек бити на њиховој страни и крајње је време да се помиримо с тим. Ми смо сатерани у ћошак. Не мислите ваљда да ће Србија натерати САД да промени мишљење. Да ли Бог воли силу? Па не воли, шта можете. Ми војно да победимо Америку не можемо. Једном смо покушали, па како је прошло. Притом не мислим да је Србија крива, она је била нападнута, али дајте да сачувамо животе људи", подвукао је Вучић.

Извор: Курир
Цитат
VUČIĆ UMALO ZAPLAKAO UŽIVO U JUTARNJEM:
Evo šta nije mogao da izdrži! Ko od vas je spreman da pošalje dete u rat?
Dok sam živ, neću dozvoliti da Srbijom upravlja strana ruka! A kad je reč o Tačiju i Parizu, to je DEBELO PLAĆENO


- Greške koje smo pravili po pitanju KiM i pogrešne političke odluke skupo nas koštaju. Srba na KiM između pet i šest odsto, a južno od Ibra dva odsto, za šta smo, kaže, krivi i mi sami, zbog svega što se radilo i 1999. godine i posebno za ono posle 2000. godine.

 

"Jer se nismo borili za narod na KiM, sami smo donosili rezolucije i predlagali odluke Međunarodnom sudu pravde, ćutali na odluke Albanaca, sami smo sebe izbacili iz UN, saglasili se da postavimo granice između Leposavića i Raške...", rekao je Vučić.


https://www.kurir.rs/vesti/politika/3167807/vucic-uzivo-u-jutarnjem-ko-od-vas-je-spreman-da-posalje-svoje-dete-u-rat-a-kad-je-rec-o-proslavi-u-parizu-to-je-debelo-placeno

И то је председник Србије!
12  Форум / Разно / Одг: Шта се то догађа са климом на Земљи послато: Децембар 02, 2018, 09:02:59
Србија била хладнија чак и од Северног пола

Фото И. Маринковић

ПОДАТАК за чувену Риплијеву рубрику "Веровали или не" - у Србији и Грчкој је у петак увече било хладније него на Северном полу, у Лапонији и Скандинавији. Уместо великих минуса, снега и леда, на Северном полу је било чак 10 степени у плусу, док се у нашој земљи и околини, термометар "заледио" на минус 12 Целзијусових. И југ Грчке био је хладнији од севера Скандинавије.

"Кривац" за температурне шокове, према објашњењу матеоролога, била је ледена ваздушна маса из Сибира. Под утицајем веома снажног антициклона, она је продрла преко источне Европе, Панонске низије, области Карпата и нашег подручја све до јужних предела Балкана, севера Грчке и обале Црног мора, па све до бугарско-турске границе и даље до југа.

Стручњаци истичу да је истовремено снажан циклон донео веома топле ваздушне масе са Атлантика и југозапада Европе, све до западних и северних предела Скандинавије. Тако је, на пример, у Мурманску, који је од Београда удаљен 3.500 километра и налази се на крајњем северозападу Русије, на обали Баренцевог мора и залази изнад поларног круга, измерено четири степена, и то у плусу!

По најавама метеоролога, ледени талас је на измаку. Тако се у Србији већ данас очекује температурни преокрет, па нам следеће недеље неће бити потребне бунде и капе.

Извор: Б.Б.Новости

13  Форум / Србија / Одг: Косово и Метохија - из часа у час послато: Новембар 27, 2018, 19:15:17
СРБИ СА КиМ ПОРУЧИЛИ НА ПРОТЕСТУ:
 Нећемо дозволити да нас протерају

Цитат
Срби са севера КиМ поручили су са мирног протеста у Косовској Митровици да неће дозволити да их Приштина својим диксриминаторским мерама принуди на одлазак


КОСОВСКА МИТРОВИЦА - Срби са севера Косова и Метохије поручили су са мирног протеста у Косовској Митровици да неће дозволити да их Приштина својим диксриминаторским мерама принуди на одлазак, али и да ће само јединствени опстати и остати на Косову и Метохији.

Председник Грађанске иницијативе "За наш Звечан" и одборник Драгиша Миловић истакао је да је присуством на протесту желео да покаже управо то - да су Срби сложни, јединствени и у најтежим тренуцима за наш народ.

Он је казао да су Срби на Косову и Метохији само јединством и слогом успели да превазиђу и 1999, мартовски погром, једнострано проглашење независности.

"Данас, када нам се ускраћују хлеб, млеко, лекови за пацијенте, кисеоник за бебе, када ћемо бити сложниј? Добро је што овде испред две институције, од којих је једна Еулекс, мисија која је дошла да уводи демократију, право за живот, правду за све,
Нажалост видимо да ми Срби на КиМ немамо право на демократију, слободу кретања, ни на живот. Зато је ово прилика да се њима обратимо да се држе свог мандата, јер је КиМ вековна постојбина Срба. Ззивимо овде на својој земљи, никоме нисмо туђе узели", поручио је Миловић.

Оценио је да је пет година покушаја за остварењем својих права у институцијама Приштине донело поражавајући резултат, због чега подржава оставке градоначелника четири општина на северу Косова.


Фото: И. Радуловић

"Једино можемо опстати ако будемо сложни и да будемо уз наше институције", поновио је Миловић додајућу да је то једини пут да дођемо до победе.


Фото: И. Радуловић

Члан Кризног штаба Небојша Јовић рекао је да је оставка градоначелника полазна основа да будемо максимално јединствени, и да је тиме север Косова показао да је опет постао бастиља српства.

Пренео је да су захтеви Срба са Косова И Метохије да Приштина врати царине на предашњи ниво, на ниво пре провоциранај хуманитарне катастрофе какву смо већ једном преживели у Републици Српској, када је 12 беба изгубило живот због недостатка кисеоника.

Фото: И. Радуловић

"Ћутањем пред овим неказонитим мерама ЕУ, пре свега Федерика Могерини, показујуе да у понизности и попустљивости према Пиштини нема мера. Само за подршку тих мера треба кривично одговарати", нагласио је он.


Фото: И. Радуловић

Даљи захтев окупљених је да се пусте на слободу петоро Срба који су ухапшени у насилној акцији приштинских специјалаца. Такође је поручио Приштини да више не примењује силу, јер то не би било добро, а да српски народ жели да се за своја права бори гандијевским методама. "Одавде нема назад, дајемо све за Србију, Сбрију ни за шта", казао је Јовић.

Фото: И. Радуловић

Председник Студентске конференције Универзитета Србије Милан Савић поручио је да су студенти уз свој народ и да ће се борити са њима гандијевским отпором. "Нећемо дозволити да нас протерају", нагласио је он.


Фото: И. Радуловић

Савић је упитао ЕУ да ли се наши студенти Приштинског универзитета разликују од студената у Европи, да ли имају право на хлеб и основна људска права. "Они желе да нас сатерају у гето и на крају протерају. Поручујемо да ћемо опстати и остати уз наш народ.Нећемо дозвлити да нас протерају и да тихо одемо у ноћи", истакао је он.


Фото: И. Радуловић

Мирни протест Срба са севера Косова због дискриминаторске одлуке Приштине о увођењу таксе од 100 одсто на робу из Србије одржан је у уторак испред седишта Еулекса у северној Косовској Митровици.


Фото: И. Радуловић

Грађани су носили транспаретне: "Хоћемо мир, а не ратове","Не изгладњујете нашу децу", "ЕУ отвори очи", "Стоп насиљу Приштине", "Имамо право на хлеб" и друге.Фото: И. Радуловић

Уочи протеста градоначелници четири општине са српском већином поднели су оставке, а Скупштине општина донеле декларацију којом се, до укидања одлуке Приштине, обуставља рад органа локалне самоуправе.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=O7O5h2SNg-M" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=O7O5h2SNg-M</a>

Извор: Танјуг
14  Форум / Политика / Одг: Јужни Ток, Турски Ток или НАТО - амерички Ток послато: Новембар 20, 2018, 07:16:49
АНТИЋ: Србија спремна да се прикључи "Турском току", ево шта сада следи...

Цитат
Министар рударства и енергетике Александар Антић борави данас у Истанбулу, где присуствује церемонији обележавања завршетка морске деонице пројекта изградње гасовода Турски ток. Свечаности присуствују председник Руске Федерације Владимир Путин и турски председник Реџеп Тајип Ердоган.


Гасовод Турски ток, у дужини од око 1.000 км, који је заједнички развијају Руска Федерација и Турска Република и којим ће гас из Русије, преко Турске бити допреман у Југоисточну Европу, чиниће два крака а сваки од њих имаће капацитет по 15,75 милијарди кубних метара гаса годишње.

На маргинама церемоније, Антић се састао са турским министром енергетике и природних ресурса, Фаитом Донмезом. Састанку је присуствовао и амбасадор Србије у Турској Зоран Марковић.

Министар рударства и енергетике Републике Србије истакао је да Влада Србије високо цени напоре које Турска Република улаже у развијање значајних пројеката, који јачају енергетску безбедност целог региона.

- Реализација пројекта "Турски ток" допринеће укупној енергетској безбедности овог дела Европе. Србија је спремна да са својим суседима развије наставак Турског тока. Крак испод Црног мора изашао је на турску обалу и следи изградња гасовода ка Бугарској", рекао је министар Александар Антић у Истанбулу.

Он је истакао да је тај пројекат значајна прилика за цео регион и његову енергетску безбедност.

Могућности да 10 до 15 милијарди метара кубних руског гаса из Турске прође према Бугарској, Србији, Мађарској и Аустрији озбиљна је шанса да унапредимо енергетску безбедност. То ће отворити могућност развоја гасификације и гасне привреде", навео је Антић.

Он је истакао да би прикључењем на Турски ток поменуте земље постале транзитне и за гас и да би, од тога, остваривале значајан профит.

Антић је са турским колегом оценио да пријатељски односи председника Реџепа Тајипа Ердогана и председника Александра Вучића, резултирају развојем економских, енергетских и политичких односа Турске и Србије на највишем нивоу.

Министар Фаит Донмез изразио је задовољство због билатералног састанка са српским колегом, Он је казао да сарадња у области енергетике прати експанзију укупних односа две државе, што доказује и раније потписан Меморандум којим се подиже сарадња у области гаса и обновљиве енергије на виши ниво, што је последица великог броја активности и састанака који су одржани у протеклом периоду.Министар Антић у Истанбулу је разговарао и са министром енергетике Азербејџана Парвизом Шабазовим. Том приликом азербејџански министар упутио је министру Антићу позив за учешће на Савету Јужног гасног коридора (ТАНАП и ТАП), који ће се одржати 20.фебруара 2019.године у Бакуу.

Извор: Правда
15  Форум / Политика / Одг: Српски Цезар- Вучић послато: Новембар 14, 2018, 01:57:33
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=EqJQdUxaHTU" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=EqJQdUxaHTU</a>


16  Форум / Србија / Одг: Београдске приче послато: Новембар 05, 2018, 02:48:43
ОБУСТАВЉЕНИ РАДОВИ НА ТРГУ:
 Пронађени антички гробови, Римљани уз споменик кнезу Михаилу?

ЦитатЈавност је прилично бурно одреаговала на актуелну реконструкцију Трга Републике и проналажење трагова наших предака на овом простору. Недавно су опет заустављени радови, јер је градска антика поново имала "штагод да нам каже". Коментари после проналаска темељних остатака Стамбол капије, као и дрвене коцке којом је био поплочан овај трг пре више од једног века, очигледно су само били увод у много старију причу.

Досадашњи налази се не би могли сматрати посебно "револуционариним" ни прастарим, будући да су стари хроничари и очевици јасно помињали и капију и коцку од буковог дрвета којом је трг био поплочан.


Међутим, много раније на простору садашњег Трга Републике родила се српска ахреологија. Она је проучавала знатно старије остатке, него ли су делови Стамбол капије. Подсећамо, капију је као један од четири улаза у град направила још Аустрија, пошто је претходно преотела град од Отоманске империје, и држала га у својој власти од 1717. до 1739. године. Потом Турци ову капију користе као улаз у ондашњу, омалену варош.

Стамбол капија је била место где се улазило у град, а најтежа сећања на њу наш народ чува због безбројних освета које су отомански освајачи чинили набијајући Србе на коље.

Али, Римљани су овде много тога учинили још пре око два миленијума. А период од 2.000 година вредан је сваког поштовања. Тој причи нас је приближио Стефан Поп Лазић, искусни археолог и један од највећих познавалаца Сингидунума.

Када је постављан споменик Кнезу Михаилу на раднике су гледали посетиоци легендарне кафане "Дарданели", која се простирала на простору здања где се сада налази Народни музеј. Споменик је званично отворен 1882. године.

Пре тога, ваљало је ископати и заравнати велики простор и учинити да тло буде стабилно како би монумент стајао на чврстој основи. Приликом тог посла пронађени су неки чудни остаци, и тада на сцену ступа Михајло Валтровић, један од оснивача Народног музеја и оснивач српске археологије. Иако је био архитекта по струци, његово образовање било је више него раскошно, па је већ на Великој школи умногоме утицао на формирање катедре за археологију.

Тако нам Поп Лазић објашњава како је Валтровић уочио најстарије римске "потписе" у граду.

- Тада је "ухватио" два хоризонта - објашњава Стефан Поп Лазић.- У оном дубљем су римски гробови - бунари, и то је најстарије сахрањивање у Сингидунуму из првог века нове ере. Још један хоризонт био је захваћен истом приликом. Тај слој био је касноантички, и хронолошки је лоциран у другу половину четвртог века.

Тако на "нашем" Тргу постоји још безброј "потписа" који остају добоко под ногама пролазника који данас корачају овим местом.
ВЕРТИКАЛНО САХРАЊИВАЊЕ

Римљани су на овај простор стигли у првом веку нове ере, а остали су овде до средине петог века, када град потпуно разарају Хуни. Иста судбина задесила је и Виминацијум, који се више никада није "пробудио", а Сингидунум су наследила насеља која су носила различита имена, да би данас "досегли" до Београда.

Како нам је својевремено објаснио археолог Зоран Симић, половину својих покојника Римљани би сахрањивали на уобичајен начин, а другу половину би кремирали. Системи вертикалног сахрањивања подразумевали су гробнице налик бунарима у које би били спуштани кремирани остаци покојника.


"КАЛОС ДРОМОС"

Римљани су правили путеве по којима су остали познати у историји. Такве, добро урађене дромове наставила је да прави и Византија, односно Ромејско царство, а ми их до данас зовемо "калдрма". Иако смо убеђени да су нам Турци донели ту, незграпну реч, истина је нешто другачија. Овај појам је настао од две грчке речи, при чему "калос" и "дромос" значе добар пут. Тако да су га Римљани осмислили, Византинци наследили, Грци му наденули данашње име, а ми смо га, у суштини преузели од Турака.

Такав друм је био, такође, још у римско време био у близини данашњег Трга Републике, звао се "Виа милитарис" или Војни пут.

ПОЗОРИШНИ ТРГ

Када млађи Београђани траже изворе који би поткрепили приче о Тргу Републике наилазе на бројне недоумице, јер је ово место током многих деценија носило сасвим другачији назив. То је природно, јер је Србија била кнежевина, а потом и краљевина, па република није могла да "заузме" своје место, све до окончања Другог светског рата.

Дуго је ово место носило име Позоришни трг, по здању Народног позоришта, чија изградња је окончана 1869. године. Позориште је основано 1868, само годину дана по убиству кнеза Михаила Обреновића, родоначелника идеје да Београд добије свој театар, а усељено је у ово здање годину касније.

Извор: З.Николић,Новости
17  Форум / Срби у окружењу и расејању / Одг: Никола Тесла- научник, геније (ХААРП?) послато: Новембар 02, 2018, 01:56:31
Tеслин торањ: Како је пропао највећи експериментЦитат
Велики изум Николе Тесле, којим је хтео да обезбеди бежични пренос електричне енергије, није угледао светлост дана


ПОЧЕТКОМ 20. века, Никола Тесла је постао познат по свом раду на наизменичној струји. Велики српски научник је изградио џиновски торањ за слање електричне енергије широм света. Ипак, ствари се нису одвијале онако како је планирао.

Торањ је био висок 57 метара. Основа је урамљена дрветом, а џиновска кугла на врху, пречника 20 метара, је направљена од челика. У земљи су се налазили тунели и систем гвозденог корена који је продирао дубоко у земљу. Никола Тесла је веровао да је торањ само почетак читавог система који би могао испоручивати струју, без жица, читавом свету.

У својој лабораторији у Колораду радио је на експерименту за бежични пренос, покушавајући да пошаље струју кроз земљу. Тесла је обезбедио новчану надокану од 150.000 долара од Џ. П. Моргана. Инвеститора је највише интересовала идеја о бежичној комуникацији. Гиљермо Маркони, италијански проналазач, је у то време представио систем бежичне телеграфије, слањем порука са бродова назад на копно. Али Тесла је имао веће идеје.

Изградња је почела 1901. године на Лонг Ајленду на ономе што ће постати познато као Варденклиф торањ. Тесла је замишљао да ће то бити почетак мреже кула, од најмање 30 кула широм света. Веровао је да ће му те куле омогућити да шаље струју кроз атмосферу, у коју би се могао укључити свако са исправном опремом. Електрична енергија би била свеприсутна. Учинио би читав овај свет светлим.
Ипак, ова идеја никада не би успела.
Електрична енергија се може пренети кроз ваздух, али количина снаге која је потребна за слање било ког значајног износа чини ово непрактичним системом. Чак и да је покушао, Тесли је било потребно више новца, што Морган није желео да обезбеди. Било је извештаја о варницама које су летеле из торња, али метална сфера је и даље стајала тамо из мистериозних разлога.

Пошто су финансије пресушиле, Тесла је заложио имовину и на крају, како су се финансијски проблеми повећавали, изгубио је све. Нови власник је 1917. године решио да уништи торањ динамитом и претвори га у метални отпад. После прве експлозије кула се накривила према тлу, а потом су је радници срушили.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=5x5qyaXX3Zc" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=5x5qyaXX3Zc</a>

Извор: Је.С. Новости
........................

Нисмо ни свесни колико се у Србији мало зна о овом српском генију.Када би на улици анкетирали грађане,верујем да би имали поразне резултате.За то је крив образовни систем,влада Србије,а и медији свакако.


18  Форум / Србија / Одг: Судство или фарса послато: Октобар 29, 2018, 04:31:04
Јесмо ли једнаки пред законом

Знам да ово моје писаније може за неке изгледати лаичко, а код оних „стручних” изазвати и подсмех, али мислим да ће ме „обични” грађани Србије разумети и дати ми за право. Просто из разлога што се то о чему ћу писати коси са логиком и изазива неразумевање и огорчење људи који поштено живе и раде и не сукобљавају се са законом, а таквих је већина. Није то ништа ни ново ни први пут, то је пракса у нашем судству, а видим да се поновило и неки дан на суђењу руководиоцима „Галенике”, који су ту фабрику лекова оштетили за 75 милиона евра! Један од њих осуђен је на три године затвора, с тим да он и сарадници „треба да плате 4,5 милиона евра” (а где су оних 70,5 милиона, не каже се), док је други, због утаје пореза од 12,6 милиона динара, осуђен на десет месеци затвора, „који ће издржавати у просторијама у којима станује (читај: код куће), без примене електронског надзора”. По правилу, таква и слична суђења, трају по десетак година, што се десило и у овом случају.

По логици ствари, свако разуман би пристао да покраде десетине милиона евра, ако му се пружи прилика и буде осуђен неколико година или да „казну” издржава код куће, или у бољем случају „призна кривицу” или се „нагоди са судом”, па када издржи две трећине казне тражи да га пусте на слободу (мада је и овако углавном слободан). Према мом мишљењу, овакав начин третирања тако тешких прекршаја само охрабрује преступнике и криминалце да свесно чине тешка кривична дела, а није у питању само привредни криминал, то важи и за силеџијско понашање, диловање наркотика, корупцију и сл.

А сада друга страна медаље. Сећате ли се оне госпође из неког села код Горњег Милановца, која је након мужевљеве смрти заборавила (она каже да није ни знала да треба) да врати његову ловачку пушку? Та прича је узбудила Србију: жена није имала или није хтела да плати тих пет хиљада казне, па је експресно послата у затвор, где је одлежала пет дана. Њој нико није понудио ни наногицу, ни да затвор издржи у „просторијама у којима станује”, ни да се „нагоди”, ни да „призна кривицу”. Зашто? Је ли она већи криминалац од оних који покраду милионе, или за собом имају десетине судских прекршаја, а ни за један никада не буду процесуирани, јер процес или застари (скоро редовно) па нико након десет година не зна ни коме се, ни за шта суди, или не могу да га нађу да му уруче решење, или му одлажу, јер му је неко „болестан” и стотину других измишљотина. Наравно да све то и те како изазива сумњу у тужилаштво и судство, посебно у њихову самосталност и независност. Је ли случајно што нам ови из Брисела стално спочитавају баш то? Или случај оног човека који је нерегистрованим трактором превозио летину, па га осудили, а он био принуђен да распрода сву стоку коју није имао ко да гледа и остави тешко болесну мајку. Исто се дешава и ако не платите погрешно паркирање, не вежете појас у ауту, пређете улицу ван пешачког прелаза... Не може ме нико убедити да се ово зове правда.

Из свега би се могли извући бројни закључци, а народ би рекао: нема правде за сиротињу, или сиротињо и богу си тешка. Тако му дође!

Аутор: Љубомир Шуљагић,
професор у пензији, Пријепоље
Политика
19  Форум / Политика / Одг: Устав постао 'тесан', треба га мењати послато: Октобар 26, 2018, 20:06:31
Несрећна чињеница је да је народ у Србији престао да реагује на било који поступак ове власти!Не буни се,не излази на улице,не штрајкује ни у ситуацији када му властодржци отимају последњи динар из џепа,ни у ситуацији када Шиптари само што нису кренули да отму пола Србије. Охрабрена тиме ова власт гази све пред собом и иде убрзано да испуни све оно што је обећала непријатељима Србије,а на штету сопственог народа.Тако је и Устав Србије стигао на ред.Брзо ће они и њега да промене. Усне су ми запечаћене ЉуткоЈедногласна подршка Венецијанске комисије изменама Устава

Цитат
Венецијанска комисија дала "зелено светло" на последњи нацрт Уставних амандмана Србије


Фото: Танјуг


МЕМОРАНДУМ Секретаријата који је Венецијанска комисија објавила ове недеље и којим "даје зелено светло" на последњи нацрт Уставних амандмана Србије, изазвао је велико незадовољство међу једним бројем судија, тужилаца и цивилног сектора. Како тврде, мишљење Венецијанске комисије није донето у складу са процедуром рада овог тела и зато ће тражити изјашњење и од саме ВК и од Савета Европе."Новости" су се обратиле седишту ВК и тражиле разјашњење целе ситуације - да ли Меморандум изражава званичан став Комисије и да ли је усвојен у прописаној процедури.

"Меморандум заиста репрезентује став ВК. Он је прво прослеђен известиоцима, а затим је усмено представљен члановима Комисије на седници. Нико од њих није имао примедбе. Напротив, Комисија је нотирала текст и после ауторизације је објављен," наводи се у писменом одговору који нам је у име председника ВК Ђанија Букићија послала Наталија Микелова, задужена за односе са јавношћу.

Она додаје да је истина да Меморандум није формално усвојен и за то, како каже, постоје два разлога.

"Први је чињеница да је текст амандмана стигао само неколико дана пре седнице, па није било времена за комплетну процедуру усвајања. Друго, у тексту нису отворена нова питања, већ је циљ био да се усклади иницијални текст амандмана са мишљењем Венецијанске комисије из јуна. Зато смо сматрали да је довољно поређење тог текста са јунским мишљењем и да није потребно да дајемо ново. Венецијанска комисија је следила такву процедуру и у неким другим случајевима, на пример код уставних амандмана Украјине," навела је Татјана Микелова.


ЧЕКА СЕ ЗВАНИЧНА ИНИЦИЈАТИВА

ПОСЛЕ најновијег мишљења Венецијанске комисије, влада ће прво послати Скупштини иницијативу за измену Устава, па тек када она буде усвојена са две трећине гласова, текст амандмана. Он ће ићи на Одбор за законодавство и уставна питања, које ће бити званични предлагач измена.


Цитат

Министарка правде Нела Кубуровић рекла је да очекује да ће Влада до краја октобра упутити Народној скупштини иницијативу за измену Устава у области правосуђа, истовремено указујући на новине којима се јачају гаранције судијске независности.


Цитат

БЕОГРАД - Председник владе Србије, Ана Брнабић, каже да је добила писмо секретаријата Венецијанске комисије у којем се наводи да се они слажу са уставним амандманима које је поднело Министарство правде и додала да ће влада Србије у најкраћем року предложити парламенту да се крене у измене Устава.Извор: В.Црњански Спасојевић,НОВОСТИ


20  Форум / Србија / Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна послато: Октобар 24, 2018, 05:12:11
НОВАЦ И ПРОФИТ ВАЖНИЈИ ОД ДРАГУЉА СТАРЕ ПЛАНИНЕ:
Због изградње мини хидроцентрала брутално се сече најквалитетнија шума у резервату природе Арабиње
У Арабињу, строгом резервату природе на Старој планини, у току је брутална сеча најквалитетнијих шума због градње мини хидроцентрала, саопштава Биолошки факултет из Београда са неколико потписа професора.Арбиње је строги резерват природе са најочуванијим смрчевим шумама, тресавским шумама и ендемским врстама. То је станиште великог тетреба и мрког медведа.
„У строгом и специјалном резервату природе забрањено је вршити радње и активности и обављати делатности које могу нарушити својства због којих су проглашени заштићеним природним добром (брање и уништавање биљака, узнемиравање, хватање и убијање животиња, увођење нових биолошких врста, мелиорацијски радови, разни облици привредног и другог коришћења и слично). Посећивање строгог и специјалног резервата природе у циљу образовања може се вршити на основу дозволе коју издаје управљач заштићеног подручја”, стоји у саопштењу.
Иначе, мере заштите строгог и специјалног резервата природе ближе се одређују актом о проглашењу заштићеног подручја. Праћење природних појава и процеса и научна истраживања врше се на основу дозволе коју издаје Министарство и уз присуство управљача. У строгом резервату природе забрањене су привредне и друге активности. .“ (Закон о заштити природе, члан 29.).

“Зашто се не поштује закон него се ово природно благо девастира и уништава?! Они који би то требало да штите по Закону раде супротно и уништавају вредности због којих су ови простори заштићени”, констатује се.

 

Цивилизације које су уништавале своје шуме нестале су заједно са својим шумама и рекама! – каже Милан Ђорђевић, председник удружења Темска.

 

“Завод за заштиту природе Србије је тај који даје услове под којима се нешто може радити у заштићеним природним добрима! Завод је широке руке кад је давање сагласности на радове и интервенције у заштићеним природним добрима. Када се уништитељу природних вредности у заштићеним природним добрима обратите с питањем: – Како може да уништава заштићене вредности? Први документ на који се позива је “папир” Услови од Завода за заштиту природе Србије”

 

Јасно је да на овом изузетно вредном простору (Стара планина је Парк природе, Арабиње је строги резерват природе) завладала група домаћих плаћеника (то су они који су плаћени, кроз порезе, од стране грађана Србије)!

Домаћи плаћеници седе у удобним фотељама, по својим канцеларијама у институцијама и установама и лако се договоре око тога да није вредно оно што су колико јуче прогласили вредношћу!

 

Суочени смо с бруталном страном неолиберализма који не види препреке (заштићене природне вредности) већ само види изазове и могућности!
“Где год видите угрожавање и уништавање природе знајте да је у питању корупција. Јер…ви не смете очистити дивљу депонију а да вам се инспекција не појави и уредно вас казни!

 

Али…Можете месецима градити МХЕ и сећи квалитетне шуме у заштићеним природним добрима а да нема инспектора! Зашто никад и нико не одговара!?”


Извор: Курир
21  Форум / Србија / Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна послато: Октобар 19, 2018, 00:02:39
ВРЕМЕ ЈЕ ДА ОТВОРИМО ОЧИ: Језива слика Јована Мемедовића коју Србија одбија да види


Јован Мемедовић нас кроз емисију “Сасвим природно” редовно упознаје са прелепим призорима које само природна може да ослика, али је недавно са пратиоцима на Инстаграму решио да подели и једну јако тужну сцену за коју смо ми, људи, једини кривци.


И знамо то јако добро, већ доста дуго. Али се понашамо као да нас не занима и упорно одбијамо да видимо болну слику Србије која се дави у пластици и осталом ђубрету.Мемедовић је у склопу новог серијала “Два лица реке Дрине” гледаоцима показао како изгледа једно од најлепших природних погатстава Европе.

Када чујете реч “Дрина”, вероватно вам се пред очима створи слика реке невероватне плаво-зелене боје, која је окружена предивним кањонима, шумом, природом и свим оним стварима које модерном човеку, заточеном у сивилу града, тако недостају.


Вероватно вам ни на крај памети није тона ђубрета, гомила пластичних флаша, кеса и осталих отпадака који су прогутали неке од најлепших делова ове, али и многих других река широм наше земље.

 

“Почетком јуна месеца покренули смо веслачку експедицију реком Дрином. Појачани са још неколико пријатеља, веслали смо кануима и кајацима од настанка до ушћа у реку Саву, укупно 350 километара.

Знали смо да ће то бити веслање кроз неке од најлепших долина и кањона овог дела Европе, али не и шта ћемо тачно тамо затећи. Убрзо се испоставило да сви пејзажи нестају пред огромном масом отпада коју река Лим испоручује Дрини.

 

Тако се једна експедиција, замишјена да прикаже сва богатства наше природе, претворила у еколошку патролу. Веслајући, испричали смо причу о нашој стварности која се можда не види са пута и која се ретко помиње у медијима.

 

Радо бисмо да је игноришемо, да се надамо да ће вода све однети, али није и неће”, поручио је Мемедовић уз фотографију.

 

Нажалост, управо то је реалност наших река, али и природе генерално. Годинама се већ прича о томе како загађење не само да уништава природну лепоту, већ и озбиљно угрожава животну средину и уништава природно станиште бројним врстама, али као да нас то уопште не занима.

 

И није само Дрина. Готово свака река у Србији има бар један део који изгледа овако…


Ситуација је алармантна, и таква је већ дуже време. Ако се овако настави, није тешко замислити будућност у којој Србија неће имати воде за пиће, у којој ћемо остати без бројних животињских врста, а шетња поред реке ће деловати као посета депонији.

 
Решење постоји и уопште није толико тешко – потребно је само да се сетимо да свака флаша коју бацимо где не треба, свака кеса која одлети и сваки пластични део који одбацимо може да заврши као део некад предивног пејзажа.

А да бисмо то схватили, прво је потребно да заиста погледамо ову слику Јована Мемедовића и да схватимо да је то наша стварност, која би могла да изгледа много лепше ако бисмо се сви бар мало потрудили.

Извор: Курир
22  Форум / Политика / Одг: Српски Цезар- Вучић послато: Октобар 17, 2018, 06:51:50
Вучићева изјава о рађању деце и броју спратова је управо постала још језивија


Цитат
Александру Вучићу и његовом тиму очигледно понестаје глупих изјава којима нам вређају здрав разум, па су почели да рециклирају старе. Тако је председник Србије јуче решио да понови један од својих класика и медијима саопшти да ће се убудуће градити зграде са мањим бројем спратова јер истраживања показују да се у вишеспратницама рађа мање деце.


То је рекао поводом најаве да ће од првог маја почети изградња станова за припаднике снага безбедности у седам градова, и то четвороспратница ван Београда, а у главном граду зграде од пет и шест спратова јер је то, ваљда, идеалан број спратова за успешно упражњавање секса.

"Желим да имамо што више деце, не интересује ме ко ће шта да коментарише, а ови што 'штите' државу од мене, нека наставе то да раде", појаснио је председник, онако фино како само он то уме.

Ма колико довођење висине зграде и броја рођене деце у корелацију звучи смешно, нереално и доста глупаво, ово заправо није први пут да се Вучић хвата тог аргумента.

У јуну ове године је чак и изнео прецизне податке.

Цитат
"Има по тој некој анализи, када направите солитер од 40 спратова и одведете 110 брачних парова, имаћете сутра 120-130 деце. А ако будете одвели у куће, двоспратнице, троспратнице или максимално четвороспратнице, имаћете бар 210 или 220 деце. Молио сам посебно за те делове Србије да иду нешто ниже зграде, да се заузме и већи простор", рекао је председник тада за "Пинк". И ту изјаву је такође украсио додатком у стилу "смејте ми се колико хоћете", али истина је да овде стварно ништа није смешно. Више је некако нереално.

Толико нереално, да пре звучи као нешто што би објавио Њуз.нет, а не стварна изјава једног председника државе. Стицајем околности, управо је екипа Њуза била та која је успела да пронађе једино истраживање у којем се уопште спомиње корелација између зграда и броја деце.

У питању је студија америчког научника Џоела Сигарта из 1979. године, спроведена у Њујорку, у којој је једном броју породица дато да живе у згради од 14 спратова, а други су живели у троспратницама. На крају се показало да нема никакве разлике у демографским варијабилама између две групе, осим тога што су ови у ниским зградама имали више деце. Поред тога, група из високих зграда је пријавила јачи осећај отуђености, али и сам аутор истраживања закључује да те разлике вероватно немају везе са самим зградама нити бројем њихових спратова, већ са другим факторима.

 Другим речима, то је једно застарело истраживање из Њујорка које не само да није кредибилно нити прихваћено у научним круговима, већ је и толико бесмислено да га више нико (осим Вучића) не цитира. Додуше, постоји могућност да је председник пронашао неки други, кредибилнији извор, али будући да из председништва још увек нису одговорили на молбу НОИЗЗ-а да нас упуте на конкретну студију, полако почињемо да верујемо да и они бесциљно покушавају да изгуглају доказе да Вучић ипак није лупио. Како ствари стоје, сасвим је могуће и да је у питању истраживање које је Марко Ђурић лично спровео на Косову, где је, како сам каже, присуствовао жачећу сваког детета.

И ту долазимо до заиста тужног и доста застрашујућег дела најновијег испада председнка Вучића, јер човек који се позива на застарела научна истраживања и лажне вести приликом доншења најважнијих одлука у држави стварно није неко ко би икада смео да одлучује о било чему, а камоли о будућнсти једне земље. Па чак и ако је та земља Србија, која га је сама изабрала. То његово "смејте ми се колико хоћете" одавно више не пије воду, јер никоме овде више ништа није смешно. Посебно не у тренутку када се труднце и породиље широм земље боре за основна права, из министарства за рад изјављују да је жена послодавцу потребна "да ради, а не да рађа", а сам министар води битку против "породиљксе мафије".

Србија својим грађанима одавно шаље јасно поруку - *ебите се. Изгледа да је нова тактика мало другачија: *ебите се, али само испод петог спрата.

Аутор текста:Љубица Крстић, Извор:Noizz.rs


...............................
...............................


Цитат

Pismo studenta sa 24. sprata predsedniku Vučiću

Kada sam se letos preselio na Konjarnik u stan na 24. spratu, nisam ni slutio da će upravo to biti razlog zašto mi je bračna budućnost siva, a devojka sve više ignoriše moje pozive i poruke. Pritom, tek sada sam primetio kako se naglo smanjuje broj dece koja se voze liftom od petog, šestog sprata. Za sve je imao objašnjenje naš predsednik.

"Istraživanja su pokazala da je u višespratnicama manje dece, pa će se zbog toga graditi četvorospratnice, izuzev Beograda i Novog Sada, u kojima će biti i petospratnica. Želimo što više dece i uopšte me ne interesuje šta će ko da komentariše, jer je moj posao kao predsednika da upozorim da ćemo ostati bez dece", izjavio je Aleksandar Vučić pozivajući se na studiju američkog naučnika Džoela Sigarta iz 1979. koja je pokazala da broj rođene dece nema nikakve veze sa zgradom i brojem spratova.

 U pravu je predsednik!

Bezbroj puta sam se pitao kako je moguće da nemam devojku, prebacivajući to mojoj ne tako lepoj faci i jednako otužnoj građi. Međutim, za sve je kriva zgrada. Kada se vozim liftom na svoj čardak, često čujem žamor dece koji naprasno utihne na četvrtini zgrade. Dakle, vodeći se predsednikovom teorijom u mojoj zgradi žive ili penzosi, ili razvedeni parovi, ili studentarija koja nema kintu ni za sebe a kamoli za decu. Ja spadam u poslednju grupu koja nažalost još uvek ne razmišlja da radi (čuj radi hahaha) za više usta.

Istina, desilo se nekoliko srećnih trenutaka kada sam imao želju da konačno poradim na povećanju nataliteta. Međutim, dok ja sa 24. sprata pozovem lift, spustim se prekoputa da kupim vino i sveće, vratim se u zgradu i ponovo popenjem - i mene i nju je odavno prošla želja pa veče provedemo gledajući snimak iz skupštine.

 Umesto da lepo živim u suterenu i počnem da razmišljam o danima punim seksa, ne, ja hoću da imam lep pogled sa dve terase koji se pruža sve do Fruške gore. Posle se moji ortaci pitaju zašto znam svaku pornićarku koja se pojavi, pa eto odgovora, sve je zbog prokletog sprata.

Nema to veze predsedniče ni sa malverzacijama, ni sa odlivom mozgova, ni sa nezaposlenošču, ni sa guranjem nestručnih na mesta gde su potrebni stručnjaci, ni mizernim prosečnim platama, ni sa stranačkim zapošljavanjem, ni sa tučom oko pileta za evro, ni sa Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom... Ne razmišljajte dalje jer su svi problemi došli zbog nas sa 5+ spratova.

Čitav dan u glavi pevam: "Nikad nećeš biti tata, dolaziš sa 24. sprata".

E vala nećeš! Selim se na drugi sprat! Kupi prnje cimeru, dolaze bolji dani.


Izvor: Noizz.rs

23  Форум / Свет / Одг: ИЗБОРИ у БиХ, осми по реду од проглашења независности 1992. послато: Октобар 08, 2018, 02:10:35

20:49 - МУП:ИЗБОРИ ПРОТЕКЛИ БЕЗ УГРОЖАВАЊА БЕЗБЕДНОСТИ
Процес гласања на 2.098 бирачких места у Републици Српској протекао је без угрожавања безбедносне ситуације и већих нарушавања јавног реда и мира, саопштено је вечерас из МУП Републике Српске.


Полицијски службеници МУП Републике Српске су од 15 часова па до затварања бирачких места у Републици Српској у 19 часова поступили, како се наводи, по две пријаве о нарушавању јавног реда И мира на бирачким местима.


МУП подсећа да се забрана о превозу експлозивних материја на подручју Републике Српске примењује до сутра у 6,00 часова.


20:56 - КОВАЧЕВИЋ: ДОДИК ЈЕ ВЕЋ ЧЛАН ПРЕДСЕДНИШТВА БИХ


Атмосфера у Изборном штабу СНСД је победничка, а портпарол те странке Радован Ковачевић каже да је лидер те странке Милорад Додик практично већ нови члан Председништва БиХ из Републике Српске.


Према првим резултатима, каже Ковачевић, на основу до сада пребројаних 20 одсто гласачких листића, Додик води са 58 одсто гласова грађана РС.


Према речима Ковачевића, противкандидат Младен Иванић има око 40 одсто гласова.


Ковачевић је захвалио И честитао свим грађанима који су изашли на изборе И гласали за кандидате СНСД, с обзиром на то да је ово, како је рекао, била једна од најпрљавјих кампања.


У Изборном штабу ПДП атмосфера је оптимистична, а очекује се обраћање председника те странке Бранислава Бореновића који је кандидат Савеза за побједу за Парламентару скупштину БиХ.


У седишту странке су Игор Црнадак И Младен Иванић, кандидат за српског члана Председништва БиХ.


И у Изборном штабу СДС, чији је председник Вукота Говедарица, кандидата за Председника Републике Српске, атмосфера је оптимистична, уз опрез.


У странци очекују да му се прдружи Иванић. Савез за победу очекује победу Говедарице.21:00 - ДОДИКУ 57 ОДСТО ГЛАСОВА НА ОБРАЂЕНИХ 39 ОДСТО
На 39 одсто обрађених бирачких места председник Додик је освојио 57 одсто гласова. Додик већ је освојио 120 хиљада гласова
21:19 - ПДП: ИВАНИЋ ПРОГЛАСИО ПОБЕДУ
Лидер ПДП, чланице Савеза за побједу, Бранислав Бореновић обратио се вечерас новинарима и саопштио да кандидат за српског члана Председништва БиХ, Младен Иванић, води испред противкандидата Милорада Додика за око пет одсто гласова.

Бореновић је изразио посебно задовољство великом излазношћу у градским срединама, пре свега Бањалуци, додајући да су те средине највише и гласале за Иванића.

Бореновић је рекао да на основу 20 одсто обрађених гласачких листића, Иванић води

На основу обрађених 20 Младе Иванић води 51,6 одсто гласова, а да Додик има 45,8 одсто гласова.

У том савезу очекују наставак тог тренда, а Бореновић каже да док Иванић води у градским срединама, Додик води у сеоским срединама.

Оценио је да је важно и то што је Бањалука гласала за Иванића и додао да је уверен да ће он остати на месту српског члана Председништва још четири године.

Иванић води каже Бореновић у Новом Граду, Модричи, Бјељини, Добоју.21:23 - ЦИК: ИЗЛАЗНОСТ 53,56 ОДСТО
Сва бирачка места затворена на време. Председник ЦИК-а Бранко Петрић саопштио је на прес конференцији да је излазност на општим изборима у БиХ 53,56 одсто.21:24 - СНСД-ДНС-СП ИМА ВИШЕ ОД 23.000 ГЛАСОВА
На основу шест одсто укупно обрађених гласова, кандидат коалиције СНСД-ДНС-СП за српског члана Предсједништва БиХ Милорад Додик има више од 23.000 гласова, а кандидат Савеза за побједу Младен Иванић око 15.000.21:38 - ДНС: ДОДИК И ДАЉЕ ВОДИ
25 одсто обрађених бирачких места, кандидат коалиције СНСД-ДНС-СП Милорад Додик освојио 60,17 одсто гласова, а кандидат СзП Младен Иванић 39,56 одсто. Избори за председника Српске - према подацима ДНС-а, води Жељка Цвијановић.


21:39 - ХДЗ: ЧОВИЋ ВОДИ
Невенко Херцег из ХДЗ-а БиХ каже да њихов кандидат за члана Председништва БиХ, Драган Човић, уверљиво води. Према његовим речима, Човић у неким срединама води и изнад 70-80 одсто.21:39 - ДЕМОКРАТСКИ ФРОНТ: КОМШИЋ ИДЕ У ПРЕДСЕДНИШТВО КАО ПРЕДСТАВНИК ХРВАТА
У изборном штабу Демократског фронта у Сарајеву, чији се кандидат Жељко Комшић бори за место хрватског члана Председништва БиХ, влада оптимистична атмосфера. Милан Дуновић, члан Председништва странке у изјави за Анадолију рекао је да имају велику сигурност да ће Комшић бити члан Председништва.21:41 - ЦРНАДАК: ВОДИ ИВАНИЋ
Игор Црнадак из Иванићеве странке ПДП тврди да њихов кандитат води испред Милорада Додика.

„Резултати су за нас изразито оптимистични. Додик је у Бањалуци поражен, а на основу 44,6 одсто пребројаних гласова Иванић у целој Српској води за око 8.000 гласова“, рекао је Црнадак за Српскаинфо.21:44 - СНСД: 200.000 ГЛАСОВА НА ОСНОВУ 59,5 ОДСТО ОБРАЂЕНОГ МАТЕРИЈАЛА
СНСД на основу 59,5% обрађеног материјала: Додику око 200.000 гласова, Иванићу 153.00022:11 - СНСД: ДОДИК ЋЕ УСКОРО ПРОГЛАСИТИ ПОБЕДУ
Радован Ковачевић - Додик ће веома брзо да прогласи победу. На основу 72,60 одсто обрађених бирачких места Додик има 56 одсто гласова.


22:49 - ДОДИК ПРЕШАО 300.000 ГЛАСОВА
Према подацима СНСД-а на обрађених 81,84 одсто бирачких места Милорад Додик је освојио 303.904 гласова, а Младен Иванић 241.051 гласова.23:06 - И ЗА ПДЛ ДОДИК ПРЕШАО ВОЂСТВО

Према последњим подацима ПДП-а, чланице Савеза за побједе, Милорад Додик је прешао у вођство у односу на Младена Иванића са 1.700 гласова бирача.

Како је саопштио лидер те странке Бранислав Бореновић, исход ових избора је веома неизвестан и о томе ко ће бити победник ових избора одлучиће, како је рекао, фото финиш.

“Изборна трка је толико неизвесно да је тешко зати ко је победник И не само вечерас. То је И разлог због којег се још не оглашавају ни Додик нии Иванић, јер треба бити сигуран”, казао је Бореновић новинарима у седишту странке.

Према његовим речима, на осову 451.986 пребројаних гласачких листића, Додик има подршку 213.826 гласача, а Иванић 211.933, што је разлика од 1.697 гласова, 42 промила, у корист Додика.


23:28 - ЏЕФЕРОВИЋ: ПОБЕДА НА ИЗБОРИМА ЗА ЧЛАНА ПРЕДСЕДНИШТВА
Шефик Џаферовић је објавио победу на изборима за члана Предсједништва БиХ из реда бошњачког народа.

Џаферовић је победу објавио на конференцији за новинаре док су окупљени у штабу Странке демократске акције узвикивали "Шефик, Шефик".

"СДА је лидерска политичка странка. Захваљујем се се грађанима који су гласали за мене. Ја сам побиједио за члан Предсједништва БиХ", казао је Џаферовић што су окупљени поздравили овацијама.

Додао је да СДА није неозбиљна странка и да не би објављивала резултате да није сигурна у њих. Истакао је да су грађани БиХ, гласавши на скоро 6.000 бирачких мјеста без озбиљних инцидената, показали демократски идентитет.
23:32 - РЕПУБЛИКА СРПСКА ИМА ПРЕДСЕДНИЦУКада је реч о кандидатима за председника Републике Српске, портпарол СНСД-а Радован Ковачевић је рекао да је на основу 34,97 одсто обрађених бирачких места, Цвијановићева освојила 96.201, а Говедарица 77.000 гласова.

„Република Српска има председницу!“, рекао је Ковачевић.23:32 - ПОЧЕЛО ОБРАЋАЊЕ ДОДИКА


Милорад Додик је на прес конференцији СНДС проглашен за српског члана Председништва БиХ.23:33 - ДОДИК: ПОБЕДА ЧИСТА КАО СУЗА
Милорад Додик је на прес конференцији СНДС проглашен за српског члана Председништва БиХ.

Додик објавио је да је добио са разликом од 70.000 гласова.

„Ово је победа чиста као суза!“, рекао је Додик.
Он је рекао да очекује да ће коначна разлика бити око 80.000, а за Жељку Цвијановић око 40.000 гласова.
„Извојевали смо победу у многим општинама. Захваљујем се свима који су гласали за нас и коалиционим партнерима. За председника Српске сачекаћемо још мало. Не могу им помоћи ни сто америчких и британских амбасада“, рекао је Додик.
Према његовим речима Иванић је кажњен због калкулантске и поданичке политике према Западу.

„Залагаћу се за позицију РС и моја девиза ће бити РС пре свега. Одбациваћу сваку врсту наметања. Не занима ме ко су изабрани чланови из друга два народа и не калкулишем са тим“, рекао је Додик.

Према његовим речима, он је водио позитивну кампању и није злоупотребљавао догађаје који немају везе са политиком.

Додик каже да ке сада кључно питање како обезбедити јединство власти на нивоу РС и БиХ и да је са бројем гласова које је добила Жељка Цвијановић то и могуће.

„Једино питање које имам за опозицију је колико пута морам да их победим да би се уморили“, рекао је Додик.

Додик каже да ће у згради Председништва где он буде седео морати да буде застава РС.

23:43 - СА ВУЧИЋЕМ САСТАНАК ПРЕ НЕГО СА КОЛЕГАМА
-
Пре него што сам дошао на проглашење победе чуо сам се са председником Србије Александром Вучићем - рекао је Додик. - Он је са радошћу примио вест о овим резултатима. Са њим ћу се срести врло брзо, можда чак и пре него што се састанем са својим колегама у Председништву. Србија је била на удару Иванићевих лажи.

Извор:Новости

24  Форум / Свет / Одг: ИЗБОРИ у БиХ, осми по реду од проглашења независности 1992. послато: Октобар 07, 2018, 19:09:58

 11:28 - ГЛАСАЊЕ У АМБАСАДИ БИХ У БЕОГРАДУ
Бирачко место у Амбасади БиХ у Београду, једино у Србији за гласање на општим изборима у БиХ, отворено је у 7.00 часова, потврдила је председница изборне комисије на овом бирачком месту Мирјана Остојић. Она је додала да је регистровано 60 гласача за гласање у одсуству.
11:51 - ЖЕЉКА ЦВИЈАНОВИЋ : ОВО ЈЕ ДАН ДЕМОКРАТИЈЕ
Гласала и председница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић: Ово је дан демократије

„Грађани желе мир, просперитет и развој“, поручила је премијерка.

Цвијановићева је на бирачко место дошла са породицом, супругом и синовима, који су такође гласали.


11:52 - МУП СРПСКЕ: ДО САДА ЗАБЕЛЕЖЕНО ДВА ИНЦИДЕНТА
Безбедност на гласачким местима, као и на подручју целе Републике Српске је стабилна и без већих нарушавања јавног реда и мира, а до сада су забележена два инцидента, саопштено је из Министарства унутрашњих послова Српске.


11:55 - ДРАГАН ЧОВИЋ ГЛАСАО У МОСТАРУ
12:12 - АНКЕТА ГРАЂАНА: ОЧЕКУЈЕМО КОРЕКТНЕ ИЗБОРЕ И НЕКА ПОБЕДИ НАЈБОЉИ


Грађании Републике Српске очекују да данашњи општи избори у БиХ прођу у коректној и мирној атмосфери као и да победе најбољи кандидати.

"Очекујемо коректне изборе, да победи најбољи", каже један од анкетираних грађана на бирачком месту Старчевци.

Да ће победити најбољи очекује и једна грађанка која, пак, додаје да је жалосно што свии желе промене, али промене набоље.

С друге стране, има и оних који немају велика очекивања од избора и не верују да ће бити промена.12:17 - ВУКОТА ГОВЕДАРИЦА ДАО СВОЈ ГЛАС У ГАЦКУ

Кандидат опозиционог Савеза за победу за председника Републике Српске Вукота Говедарица гласао у Гацку, где је оценио да је ово велики дан за Републику Српску и њене грађане.12:38 - ИЗЛАЗНОСТ ДО 11 ЧАСОВА 11,41 ОДСТО

Председник Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ Бранко Петрић изјавио је данас да је излазност до 11 часова на бирачким местима у БиХ 11,41 одсто, што је за око три одсто мање него пре четири године у истом периоду.

Како је рекао, у првом пресеку не налазе се подаци из Добоја, Брчког и Бијељине одакле још нису стигли подаци о излазности.

Највећа излазност је у мањим срединама, а предњачи Калиновик гђе је излазност до 11.00 часова 31 одсто, преносе Независне.
12:49 - У САРАЈЕВУ ГЛАСАО ЖЕЉКО КОМШИЋ
Жељко Комшић, који је у два наврата био члан Председништва БиХ, али, како га је оптуживао ХДЗ, гласовима Бошњака, позвао је, након гласања, грађане да у што већем броју изађу на изборе.

"Волео бих да што више људи изађе на изборе, јер ће онда и резултат бити легитимнији. Према ономе што могу да видим, не знам да ли је то због лепог времена или је нешто друго у питању, видим да много људи излази на изборе. То говори да људи показују интерес, да нису баш дигли руке од целе ситуације у БиХ", оценио је Комшић и додао да само грађани могу да буду покретач промена.

Он је додао и да је немогуће очекивати да избори буду "апсолутно регуларни и фер".

"Увек ту има неких варања, грешки, како год то зовемо. Зато је неопходно да институције које су надлежне за спровођење избора, пре свега Централна изборна комисија, свој посао одраде онако како треба", рекао је Комшић.12:50 - ДОДИК У ЛАКТАШИМА: ЖЕЛИМ СВИМА ДОБРО ЗДРАВЉЕ БЕЗ ОБЗИРА ЗА КОГА ГЛАСАЈУ
Председник Републике Српске и кандидат за члан Председништва БиХ Милорад Додик гласао је данас у Дому културе у Лакташима, након чега је поручио да је срећан народ који може да бира власт на демократским изборима.

"Очекујем да ће све протећи у најбољем реду", рекао је Додик, преноси РТРС.

Како је оценио, грађани треба да изаберу компактну власт која ће функционисати у интересу РС и изразио задовољство што избори протичу у најбољој атмосфери.

"Велика је привилегија за грађане РС да на демократским изборима бира своју власт. Желим људима добро здравље без обзира за кога се определе", рекао је Додик.13:12 - МУП-НИЈЕ БАЧЕН СУЗАВАЦ У ДОБОЈУ
На бирачком месту у добојском насељу Приђел није бачен сузавац, како је раније објављено у појединим медијима, саопштла је Полицијска управа Добој.

Како је саопштено, полицијска патрола је била на лицу места и нису "уочене никакве активности", преносе бањалучке Независне.

Коалиција "Под лупом" саопштила је раније на конференцији за новинаре да је на једном бирачком месту у Добоју, у једној основној школи, бачен сузавац и да је због тог догађаја изборни процес на том месту прекинут, као и да је случај пријављен свим надлежним институцијама, укључујући полицију.14:13 - ЏЕФЕРОВИЋ: БиХ ДА КРЕНЕ НАПРЕД
Кандидат за члана Председништва БиХ из редова бошњачког народа Шефик Џаферовић изјавио је данас да је уверен у победу и да очекује да БиХ, после данашњих избора, крене напред.

"Очекује масовну подршку свих грађана БиХ", рекао је Џаферовић пре него што је гласао, и додао да су Босни и Херцеговини потребни стабилност, економски просперитет и европске интеграције, преноси АП.

Додао је, такође, да политичари у БиХ морају да почну "већ сутра ујутру... да формирају руководећа тела на свим нивоима и почну са испуњавањем горе наведених циљева".

Џаферовић је из СДА и, ако победи, замениће Бакира Изетбеговића у трочланом Председништву.14:35 - МОДРИЧА: НИСКA ИЗЛAЗНOСT У JУTAРЊИM ЧAСOВИMA
У Moдирчи je тaчнo у 7 чaсoвa пoчeлo глaсaњe нa свих 45 глaсaчких мeстa. Нa глaсачкoм брojу 2, у Кинo Сaли Maркo Никић (73) je први искoристиo свoje грaђaнскo прaвo.

-Чин глaсaњa je прaвo дa свaки пунoлeтaн чoвeк дoклe гoд живи имa прaвo дa глaсa и дa oдлучуje пo свojoj вoљи и сaвeсти кo ћe дa прeстaвљa у влaсти. Нaдaм сe дa ћу нa joш бaр нeкoлико избoрa изaћи нa свojим нoгaмa –шeрeтски je нaглсиo Никић. И зa Мoдричaнинa Влaдимирa Илићa глaсaњe je пoсeбaн чин.

- То je свeчaнa oбaвeзa свaкoг грaђaнинa. Избoр je нaш и ми бирaмo oнoгa кoгa хoћeмo, сaдa и oпeт зa чeтри гoдинe. Тo je суштинa причe- зaкључиo je Илић.У oпштинскoj избoрнoj кoмисиjи сaзнaли смo дa je глaсaњe у Moдричи пoчeлo тaчнo у 7 чaсoвa и протичeбeз прoблeмa нa свих 45 глaсaчких мeстa.

-Свe je урeднo нa свим бирaчким мeстимa и никaквих прoблeмa ниje билo сa избрoним мaтeриjaлoм. Излазнoст дo 11 чaсaва jебилa oкo 17%- рeклa je Ружицa Кaрaмaнoвић, прeдсeдницa OИК Moдирчa.У рeдoвни бирaчки списaк oпштинe Moдирчa уписaнo 28.178 глaсaчa, путeм пoштe мoћи ћe глaсaти 1.402a у oдсуству 143 бирaчa. Пoрeд тoгa четиримoбилнa тимa oбићи ћe у тoку дaнa 303 глaсaчa и oмoгућити им дa oствaрe свoje грaђaнскo прaвo.

Инaчe брoj глaсaчa сe пoвeћao зa 258 у oднoсу нa лoкaлнe избoрe прe двe гoдинe.

Вид Блaгojeвић

15:01 - РАДОНЧИЋ: КРАЈ ЗАОСТАЈАЊА И ПОЧЕТАК УСПЕШНИЈЕ БИХ
Председник Савеза за бољу будућност БиХ и кандидат за бошњачког члана Председништва БиХ Фахрудин Радончић изјавио је након што је данас гласао да верује да БиХ на овим изборима одлучује да стави тачку на период заостајања и социјалне беде и да крене путем богатије и успешније земље.

„Потпуно сам увјерен да грађани након 23 године желе да се прикључе Европској унији, НАТО, али сам истовремено забринут због информација да има превише неправилности на бирачким мјестима“, рекао је Радончић.


 15:43 - АНГЕЛА МЕРКЕЛ НА БИРАЧКОМ СПИСКУ? Зеленко
Неким бирачима се није свидела понуда на листићу, па су дописали своју кандидаткињу. Уједно је очигледно реч и о осврту на чињеницу да многи грађани БиХ емигрирају у Немачку.16:00 - МОСТАР: УХАПШЕН ЈЕР ЈЕ ПОКАЗИВАО ЗАДЊИЦУ
На изборном месту у Десетој основној школи у Мостару, где се данас гласа на општим изборима у БиХ, дошло је до инцидента када је један мушкарац наводно скинуо панталоне пред свим присутнима и показао им интимне делове тела.

Мушкарац је присутне гласаче и чланове одбора вређао, преноси Бљесак.инфо.

Полиција је убрзо стигла на лице места, а након што је одбио да им дозволи да га легитимишу, мушкарац је ухапшен.

Док су га припадници интервентне изводили напоље, панталоне и доњи веш су му спале скоро до колена. Једни очевици кажу како их након свлачења није ни подигао, док други објашњавају да му је одећа спала током привођења, јер није имао каиш.16:02 - ВИГЕМАРК: ФОРМИРАТИ ВЛАДЕ У КРАТКОМ РОКУ
Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк рекао је данас да је битно да се након избора постигне компромис како би се што пре формирале владе.

„Пре свега се надамо да неће бити превише нерегуларности у овом изборном циклусу. Надамо се да ће се поштовати изборни резултати и да ће у кратком року бити формиране владе и законодавна тела. Да би се то десило битно је да постигнемо компромис, потребно је да се нађе решење које је свима прихватљиво“, казао је Вигемарк, преноси Н1 БиХ.

ЕУ, иначе, прати изборе у БиХ преко невладиних организација, као и структура унутар ЕУ.
16:03 - СЕНАД МУРИЋ: ЈА НИСАМ НА СПИСКУ, АЛИ МОЈ ПОКОЈНИ ОТАЦ ЈЕСТЕ
Несређени бирачки спискови узрокују проблеме на појединим бирачким местима у градишкој општини.

Сенад Мурић из Липоваче затражио је од општинске Изборне комисије објашњење због његовог изостављања са бирачког списка.

„Мене нема на списковима, а три пута сам гласао и био на списку. Сада ме нема, а има мој отац Хасан који је умро прије осам година. Нико не умије да ми објасни у чему је проблем“, рекао је Мурић за Српскаинфо.
17:46 - ДО 15 САТИ ГЛАСАЛО 37,21 ОДСТО ГРАЂАНА

Према подацима Централне изборне комисије Босне и Херцеговине, до 15.00 на опште изборе изашло је 37,21 одсто регистрованих грађана.

ЦИК је позвао све регистроване бираче да се одазову и искористе своје демократско право гласања данас до 19.00.

Председник ЦИК-а Бранко Петрић рекао је да би што више грађана требало да изађе на изборе и додао да ће сваки бирач који се у 19.00 затекне на гласачком месту имати прилику да да свој глас.

У поређењу са претходним опшим изборима 2014. године, када је до 15.00 на изборе изашло 36,6 одсто регистрованих грађана, грађани су овог пута изашли у већем броју, наводи Клиx.ба.

Највећа излазност је данас забележена у Дрвару, Рибнику, Бановићима, Купресу, Шеховићима, Хан Пијеску, Источној Илиџи, Источном Старом граду, Трнову, Калиновику. Све наведене општине имају излазност изнад 50 одсто.

Десила су се четири инцидента у ФБиХ измедху 11.00 и 15.00 сати, а ти случајеви су решени, као и случајеви четири инцидента у истом периоду у Републици Српској, наводи Клиx.ба.

Један озбиљнији инцидент десио се у Бијељини. јер је због уништења гласачке кутије гласање обустављено на један сат.
17:48 - АМБАСАДОРКА САД ПОНОВО ПОЗВАЛА ГРАЂАНЕ ДА ИЗАЂУ НА ИЗБОРЕ
Амбасадорка САД у Сарајеву Морин Кормак поново је позвала грађане БиХ да изађу на изборе И гласају.

"Изађите и гласајте и дајте подршку оним који су фокусирани на решавање проблема како би земљу гурали напред. Ми смо засита помогли у томе да би избори били фер. Амбасада САД је послала пуно посматрачких тимова на бирачка места широм земљ", рекла је Кормак на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Она је додала да Амбасада САД дубоко посвећена изборном процесу у БиХ.

"Грађани БиХ јасно су показали да су за ЕУ интерграције. И ЕУ и САД су радиле на томе у периоду пре избора да се странке састану да би се дошло до решења, зато је јако важно да се резултаит што брже и експедитивно у складу са судским пресудама", навела је Кормакова.

Она је, како преноси сарајевски портал Клиx.ба, рекла да располаже разним информацијама са терена.
"Важно је да грађани уколико уоче проблем то пошаљу инситуцијама БиХ, који треба да се баве тиме. Изађите на изборе, остало је још неколико сати", поручила је америчка амбасадорка.

19:2 - ЗАТВОРЕНА БИРАЛИШТА


Већина бирачких места за редовно гласање у БиХ затворена је у 19 сати.

Гласање је почело јутрос у 7 сати, а током дана забиљежена је излазност од 37,21 посто.19:1 - ГЛАСАЊЕ ЗА ОНИ КОЈИ ДОЂУ У 19 ЧАСОВА


Бранко Петрић, председник Централне изборне комисије у БиХ, поручио је да ниједан гласач који на бирачко место дође до 19 сати не сме бити враћен.

Он је новинарима рекао да гужве на бирачкимм местима настају због спорости у гласању грађана.

"Недопустиво је да се враћају гласачи са бирачких места", навео је Петрић.

Он је позвао грађане да дођу и гласају до 19 сати.

"Ако дођу и тачно у 19 сати на бирачко место биће им омогућено да гласају. У случају да се покаже да су гласачи враћани, биће предузете одређене мере", рекао је Петрић.
19:28 - СНСД: ИЗЛАЗНОСТ 55 ОДСТО
„По нашим подацима излазност је 55 одсто, на истом нивоу као раније. Била је ово најпрљавија кампања, где опозиција није бирала средства, а укључена је била и међународна заједница“, рекао је портапрол СНСД Радован Ковачевић.19:39 - СНСД: ОТКАД АМЕРИЧКА АМБАСАДОРКА ПОЗИВА НА ИЗБОРЕ

Портапрол СНСД каже да је забележено мешање међународног фактора како у финансијском, тако и у другом смислу, што је потврдио позив америчке абасадорке која је данас у изборном дану позвала грађане да изађу на изборе.Извор: Новости
25  Форум / Свет / ИЗБОРИ у БиХ, осми по реду од проглашења независности 1992. послато: Октобар 07, 2018, 10:40:22
ОПШТИ ИЗБОРИ У БиХ

Цитат

Избори се спроводе без претходне промене Изборног закона, који је, иначе, проглашен неуставним, што ове изборе, према оцени стручњака, сврстава у најнезвесније од завршетка рата.

Осим неизмењеног изборног законодавства, тамошњи медији као проблем наводе и бирачке спискове који нису пречишћени, па је у њима и велики број умрлих или расељених.

За изборе су се пријавиле 72 политичке странке и 39 независних кандидата, а право гласа има 3.278.908 грађана.

Број регистрованих гласача у Федерацији БиХ је 2.092.336, а у Републици Српској 1.260.597.

Бирачка места затварају се у 19:00 часова до када траје и изборна тишина.

Грађани бирају чланове Председништва БиХ, представнике за Представнички дом БиХ, Представнички дом Парламента Федерације БиХ, Председника и Потпредседника Републике Српске, и представнике за Народну скупштину Републике Српске, као и представнике за Скупштине кантона у Федерацији БиХ.


07:15 - ОТВОРЕНА БИРАЛИШТА
Широм Босне и Херцеговине јутрос су отворена биралишта на којима грађани бирају представнике на свим нивоима власти.На изборима за чланове Председништва БиХ, бирају се три члана, по један из сваког конституивног народа. Мандат чланова Председништва БиХ траје четири године.


За Председништво БиХ пријављено је 15 кандидата:

Шест кандидата из реда бошњачког народа: Мирсад Хаџикадић (Мирсад Хаџикадић - Платформа за прогрес), Фахрудин Радончић (СББ БиХ), Сенад Шепић (Независни блок), Шефик Џаферовић (СДА), Денис Бећировић (СДП БиХ) и Амер Јерлагић (СзБиХ).

Пет кандидата из реда хрватског народа: Јерко Иванковић-Лијановић (НСРзБ), Драган Човић (ХДЗ БиХ), Бориша Фалатар (ДФ), Диана Зеленика (ХДЗ 1990) и Жељко Комшић (ДФ).

Четири кандидата из реда српског народа: Мирјана Поповић (Српска напредна странка), Младен Иванић (коалиција Савез за побједу), Милорад Додик (СНСД) и Гојко Кличковић (Прва СДС).За председника и потпредседнике Републике Српске пријавило се укупно 37 кадидата, од чега су 21 независни кандидати.


На изборним листама ће се наћи имена 7.497 особа које желе бити део власти, а кандидатима ће бити додијељено укупно 518 мандата.

Избори се спроведе без претходне промене Изборног закона, који је, иначе, проглашен неуставним, што ове изборе, према оцени стручњака, сврстава у најнеизвесније од завршетка рата.

Осим неизмењеног изборног законодавства, тамошњи медији као проблем наводе и бирачке спискове који нису пречишћени, па је у њима и велики број умрлих или расељених.


Упозоравају и да су највеће злоупотребе могуће приликом гласања у иностранству.


Такође, ови избори као и претходни се одржавају без спроведене пресуде Европског суда за људска права у Стразбуру, па представници националних мањина неће моћи бити да буду бирани првенствено за чланове Председништва БиХ и делегате у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, на индиректним изборима који се спроводе након општих.

 

07:26 - ЗАБРАНА ПРЕВОЗА ЕКСПЛОЗИВНИХ МАТЕРИЈА
Због одржавања Општих избора у БИХ на територији те државе данас ће бити забрањен превоз експлозивних материја и запаљивих течности.

На подручју Републике Српске додатно ће бити забрањено кретање теретних возила преко 3,5 тона укупне масе, преноси Фена.08:49 - 30 СУБЈЕКТА ВИШЕ

На овим изборима учествује 30 политичких субјеката више у односу на претходне опште изборе.

На више од 6.000 бирачких места грађани ће бирати три члана Председништв Босне и Херцеговине, посланике у Заступничком дому Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (42) - 28 из ентитета Федерација Босне и Херцеговине те 14 из ентитета Република Српска.

Затим Заступнички дом федералног Парламента (98), Народну скупштину РС-а (83), председник и два потпредседника РС-а И посланике у 10 кантоналних скупштина.

За све регистроване бираче обезбеђено је 314 мобилних тимова.

Изборе посматра готово 6.500 међународних и локалних посматрача, како не би дошло до злоупотреба изборног процеса, а општинске изборне комисије, њих 142, регистрировале су 60.000 страначких посматрача.

Први пут на овим општим изборима користи се 5.500 прозирних бирачких кутија10:02 - ЧУБРИЛОВИЋ: ДА СВЕ ПРОЂЕ У НАЈБОЉЕМ РЕДУ
Председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић гласао је данас на Општим изборима у БиХ.

Чубриловић је гласао у бањалучкој Економској школи.

"Надам се да ће све протећи у најбољем реду. Такође се надам послије избора неће бити много примједби и да ће се власт формирати што прије због интереса грађана", додао је Чубриловић, преноси РТРС. 10:41 - ПРОБЛЕМИ СА ОТВАРАЊЕМ БИРАЛИШТА

Централна изборна комисија БиХ објавила је прво саопштењеза јавност о току данашњих избора.

Како су навели, укупно је у БиХ формирано 5794 бирачких места и 314 мобилних тимова.

Истакнули су да поједина бирачка места у БиХ нису отворена тачно у седам сати.


"Разлози су идентични као што је уобичајено и до сада било на свим изборима који су одржани у БиХ. Нису на време извршене припреме за отварање бирачког места, члан није дошао због болести, а позван је други члан. Такође, десио се КДЗ полицијски преглед БМ у Тешњу, а неки чланови нису имали кључ. Такође, долазило је и до кашњења чланова бирачких одбора, а у неким објектима није било струје. Дошло је и до поновног пребројавања гласачких листића на захтев посматрача, те је забележено присуство посматрача из истих субјеката у исто вријеме", навели су.


Како су саопштили,забележено је кашњење у отварању бирачког места и то у периоду од 15 минута до пола сата уВеликој Кладуши, четири бирачка места, у Цазину (7)Бихаћ (15), Босанска Градишка (Опуштен, Брчко (7).

У Бањалуци дошло је до кашњења на око 100 бирачки места из техничких разлога.

Кашњење је било и у Прњавору, Босанском Броду, Оџаку, Вукосављу, опћини Центар Сарајево, преноси Klix.ba.10:51 - 66 КРИТИЧНИХ СИТУАЦИЈА

Коалиција за слободне и поштене изборе ''Под лупом'', која спроводи грађанско, нестраначко посматрање избора 2018 у БиХ данас на терену има око 4.000 посматрача на 70 посто бирачких места и 62 мобилна тима, те посматраче у 143 локалне изборне комисије који заједно прате ток изборног дана.


Из ове невладине организације дат је пресек стања забилежен до осам сати.

Изборни дан је, наводе, на већини бирачких места започео без већих неправилности али са бројним техничким недостацима.

Велика већина посматрача "Под лупом" несметано је приступила бирачким мјестима, док је неколико десетака бирачких одбора одбило регистровати посматраче Коалиције због неадекватне комуникације с локалним изборним комисијама.


"Укупно до осам сати забележено је 66 критичних ситуација од којих се 45 односи на забрану уласка посматрача на бирачка местима и удаљавање са бирачких места насталих због недостатка комуникације између различитиха нивоа изборне администрације. Гласање је прекинуто на једном бирачком месту у Добоју због већ попуњених гласачких листића", наводе из Коалиције а преноси Klix.ba.Извор: Новости--------------Анђелковић: Запад покушава да изазове сукобе између Срба
Драгомир Анђелковић, политички аналитичар, каже, за "Новости", да ће предстојећи избори у БиХ одлучити да ли ће Република Српска опстати утемељена на дејтонским принципима, односно да ли ће БиХ остати неутрална, или ће ући у НАТО.

- Ако би они које подржава Запад успели да наметну своју власт, несумњиво би се процес централизације БиХ наставио. Са друге стране, био би ослобођен пут БиХ ка НАТО, што је за српски народ погубно у оба случаја - каже Анђелковић.

Он наглашава да су ови избори од круцијалног значаја за Републику Српску и једна су врста отаџбинске борбе, овога пута политичке, за опстанак Српске.

Током кампање посебан део политичког рата водио се на тему страног утицаја на изборе. Владајућа коалиција у Српској је посебно истицала негативан утицај Британије и америчке администрације у БиХ и њихову намеру да на власт доведу актуелну опозицију. Из опозиционих редова су то демантовали, поручујући да они не играју за странце.

Анђелковић сматра да страни утицај неће бити пресудан на изборима, већ ће то бити став српског народа.

- Страни утицај се манифестује кроз покушај да се изазову сукоби између Срба. Тешко, на регуларним изборима, странци могу да наметну своје људе на чело Републике Српске, који би даље радили онако како они кажу - истиче Анђелковић.

Он каже да међународни фактори спремају оспоравање изборне воље и изазивање немира како би се Срби завадили, што би омогућило ОХР и међународној заједници да интервенишу.

- Мислим да овај план Запада неће проћи, јер су Срби довољно свесни, и већина неће насести и дозволити да се "запали" Република Српска - убеђен је Анђелковић.
Док се у кампањи водила жестока борба кандидата власти и опозиције за места председника и српског члана Председништва, у позадини је била досад најживља и најбеспоштеднија трка кандидата за посланике у Народној скупштини РС и Парламенту БиХ. Такође, први пут су у великој мери у кампањи коришћене друштвене мреже. Тако су доминирала оглашавања на "Фејсбуку", "Твитеру", а виртуелна форма је постала примењива и када су у питању јавне трибине. Борба за 63 директна мандата за Народну скупштину и девет за Парламент БиХ била је оштра и на терену.


БОШЊАЧКИ И ХРВАТСКИ ЧЛАНОВИ

У ФЕДЕРАЦИЈИ БиХ главна битка се води за места бошњачког и хрватског члана Председништва БиХ. Најјачи противкандидати за бошњачког члана су Шефик Џаферовић (СДА), Фахрудин Радончић (СББ) и Денис Бећировић (СДП). Када је реч о хрватском члану Председништва БиХ, ту је велика борба између Драгана Човића (ХДЗ БиХ) и Жељка Комшића, кандидата Демократског фронта. Комшић је, иначе, пре осам година био изабран бошњачким гласовима у Федерацији за хрватског члана Председништва БиХ.ПОСЛАНИЦИ

У РЕПУБЛИЦИ Српској се у девет изборних јединица директно бирају 63 посланика, а 20 мандата се дели на основу компензације. За Парламент БиХ се бира девет мандата директно, а пет се дели компензацијом.

Извор: Срђан Мишљеновић,Новости
26  Форум / Политика / Одг: Светска збивања и Србија послато: Октобар 04, 2018, 07:45:39
ВУЧИЋ ПОТПУНО РАЗОЧАРАО ПУТИНА: Руски председник у неверици због онога што је чуо од свог српског колеге


Цитат
Александар Вучић је током боравка у Москви затражио подршку од Владимира Путина за идеју "разграничења на Косову", али ова намера председника Србије није прошла код руског колеге, преноси лист "Данас", позивајући се на дипломатске изворе у Москви, као и на поједине руске медије.

Александар Вучић и Владимир Путин (Фото: РИА Новости)


После двочасовног састанка у уторак, Путин и Вучић су и у среду имали радни доручак, а поред руских инвестиција и извоза српских пољопривредних производа у ту земљу, тема је поново била ситуација на Косову и Метохији. Према писању појединих руских медија, Путин неће подржати Вучићеву идеју о подели Косова, већ инсистира на целовитости Србије и Резолуцији 1244 УН. Такође, Кремљ све мање верује у обећања Београда да неће приступити НАТО пакту, а нарочито су по том питању сумњичави уколико дође до поделе Косова и Метохије, што је Вучићево "решење" косовског чвора. Руски медији напомињу и да је од виталног руског интереса то да Србија, Босна и Херцеговина и Македонија не постану чланице НАТО војног савеза.

Извор: Правда

...................


Ако је ово тачно,више верујем да јесте,него да није,Вучић се онда мало преиграо и дилетантски потценио руског председника Владимира Путина.Игра на погрешну карту.Измакнуће му се обе столице на којима он мисли да тренутно седи.Пад ће да буде неминован и исувише болан.Сам је себи одавно прогнозирао тај болан пад и све чини да се он и оствари.

27  Форум / Политика / Одг: Бивша Југословенска Република Македонија - данас послато: Септембар 30, 2018, 20:52:43
Фијаско референдума – славље присталица "бојкота"Цитат
Успех референдума у Македонији који су многи називали историјским, о промени имена и евроатлантским интеграцијама, по свему судећи доведен је у питање. АП јавља да противници референдума већ славе на улицама због слабог одзива бирача на данашњем изјашњавању.

Присталице бојкота окупили су се у Скопљу испред Собрања, радују се и узвикују "Македонија", преноси америчка агенција.

Током референдумског дана нису забележене веће неправилности.

До 18.30 сати гласало је 34,09 одсто укупно уписаних бирача, саопштио је председник Државне изборне комисије Оливер Деркоски на основу података са обрађених 84,43 одсто општинских изборних комисија.

Референдум је расписан као консултативни, односно необавезујући, а биће успешан ако на њега изађе више од 50 одсто грађана уписаних у бирачки списак (50 одсто + 1), односно 903.169 људи, од којих најмање 50 посто + 1 један мора да се изјасни "за" референдумско питање.

Грађани су се на питање "Да ли сте за улазак у ЕУ и НАТО прихватањем договора Републике Македоније и Републике Грчке?" изјашњавали на 3.480 бирачких места у 80 општина.

У бирачки списак је уписано 1.806.337 грађана.


Референдум надгледа готово 12.500 посматрача, од којих су 493 из иностранства.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=faMs3katuu4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=faMs3katuu4</a>


Извор: Правда
...............
28  Форум / Срби у окружењу и расејању / Одг: Република Српска... послато: Септембар 20, 2018, 01:31:36
Да подсетим.У БиХ и Републици Српској се одржавају општи и парламентарни избори 7. октобра, на које излази 128 странака, коалиција и независних кандидата.

У поређењу са општим изборима 2014. године, ово је увећање за 30 странака. Право гласа у октобру ће имати 3.352.933 бирача. Од тога, редовних бирача је 3.254.767.

На изборима 7. октобра грађани ће бирати посланике у Народној скупштини РС, председника и потпредседнике РС. Грађани ће бирати и чланове Председништва БиХ, посланике у Заступничком дому Парламента БиХ и Заступничком дому Парламента Федерације БиХ, те посланике у десет кантоналних скупштина у Федерацији БиХ. Избори ће, како је саопштено раније, коштати осам и по милиона марака.


..........Цела Романија стала уз ДНС!


Цитат
Демократски народни савез на трибини у Источном Новом Сарајеву представио кандидате за предстојеће изборе. Павић: Спремни за задатке и хоћемо функцију председника владе

Председник ДНС, Марко Павић


ДЕМОКРАТСКИ народни савез у Источном Новом Сарајеву одржао је велику предизборну трибину ДНС на којој су представљени кандидати за све нивое власти са подручја Сарајевско-романијске регије.

Председник ДНС, Марко Павић, поручио је да је локал патриота и да подржава младе који желе да граде свој крај.

- Ове године ДНС је постао пунолетан, сада смо спремни за све задатке који су пред нама и зато сад желимо функцију председника Владе, јер је дошло време да чувамо Републику Српску и градимо је. Имамо визију развоја - рекао је Павић, додајући да ДНС жели боље сутра и да је уверен да ће људи препознати њихов став који сваком пружа руку.

Он је поручио да ДНС не дозвољава одступање од принципа, и да се поносе прошлошћу и својим одлукама.

- Били смо са вама и у рату и у миру, гласали против укидања војске Републике Српске и увек смо имали храброст да кажемо свој став. Тако је и са резолуцијом о Сребреници, ми смо свој став о том рекли 2004. године када смо гласали против те резолуције - подсетио је Павић, и истакао да је комуникација људи из ДНС културна и нормална али и врло одлучна у борби за своје циљеве и да то грађани знају.

Председник ДНС је истакао да људи из ДНС нема у жутој штампи, јер се они боре против криминала, да се посао на руководећим местима даје одговорним људима.

- Зато кажем да ови људи могу да воде овај регион. За ове изборе нудимо добар програм, на првом месту то је економија и запошљавање јер желимо опоравити Српску и буџете наших грађана. То је начин да спречимо одлазак младих. На другом месту је очување Српске, која мора имати своју перспективу и ДНС може водити РС. Очекујемо велико поверење гласача и доказаћемо да знамо да радимо - уверен је лидер ДНС.

Павић је подсетио да странка на овим изборима очекује 107.000 гласова, 15 посланика у Народној скупштини РС и два посланика у Представничком дому ПС БиХ. Изразио је уверење да ће Сарајевско-романијска регија имати једног посланика за НС РС и једног за Представнички дом Парламента БиХ.

- То ће бити довољно да ви будете заступљени квалитетно. Народу је доста прошлости, желимо будућност. Визија будућности нас разликује од осталих, бринемо за народ и служимо њему. Ви сте једини коме ми полажемо рачуне. Странаца се не бојимо, јер своје ставове црпимо из народа и није их тешко презентовати. Увек смо спремни да станемо пред све људе и бранимо Српску. Држимо се својих речи - рекао је Павић.


Очекују велики број гласова Фото ДНС

Демократски народни савез има пуно пријатеља у окружењу и свету, али младе и амбициозне људе који хоће да раде.

- Ја ћу им пљескати након избора, јер кад се Козара и Романија удруже, то је јаче од челика и зато будите уз нас 7. 10. јер се не боримо за власт него да служимо народу - поручио је на крају Павић.

Александар Главаш, носилац листе кандидата за Народну скупштину РС, очекује победу на октобарским изборима. Он је подсетио на дане када се тешко стварала Република Српска, рекавши да је време да ДНС коначно преузме контролу у многим областима, да чува природне ресурсе, усклађује потребе тржишта и профила које поседује.

- То нам је императив, чим се заврше избори ми почињемо да радимо и да се спремамо за локалне изборе и ја ћу, као посланик бити ту - рекао је Главаш.

Носилац листе за Представнички дом ПС БиХ Ненад Нешић је рекао да овај скуп говори да су људи ДНС из овог региона били у праву када су говорили да су јаки.

- На сваком кораку се само чује ДНС и људи кажу да смо постали магнет јер делима показујемо како треба да се ради. Ниједан педаљ Републике Српске нисам запоставио али своју Романију нисам никада заборавио. Многи пројекти су чекали ДНС - рекао је Нешић, истичући да људи из ДНС, без обзира на то који посао обављали раде према потребама локалних заједница и одговорно према потребама грађана.До локалних избора ДНС ће, рекао је Нешић, бити најснажнији фактор на Романији. Он је позвао своје суграђане да подрже кандидате ДНС на октобарским изборима јер од својих принципа и политика ДНС, нагласио је он, никада неће одустати.

Потпредседник ДНС Милан Радовић је присутнима пренео поздраве из Изборне јединице три и изразио уверење да ће ДНС имати најбољи резултат и да му је због тога срце пуно.

- Ја сам рођен овде, али сам морао да одем и све ћу урадити да никад више нико не оде. Срећан сам што је председник Павић овде јер он нас учи свему. Поносан сам што стојим овде са овим људима, мојим саборцима - истакао је Радовић, истичући да ДНС има најбоље људе, има програм у којем су економија и људи у центру страначких политика.

ДНС требају одговорни људи и ми те људе имамо, рекао је Радовић, и позвао присутне да свој глас дају ДНС, јер ДНС ради за народ.

Дарко Бањац, потпредседник ДНС, изјавио оно што ДНС каже то и уради, те да људи из странке дијалогом решавају проблеме.

- Желимо заједно са вама водити РС у боље сутра. ДНС је тим у којем свако има своје место, а на челу тима је Марко Павић. Тај тим са вама води Српску у боље сутра. У том тиму су и Главаш и Нешић - истакао је Бањац, додајући да желе да буду одговорни према националној политици.

ПРВА ПАРТИЈА У РЕГИОНУ

У ИМЕ Општинског одбора ДНС Источно Сарајево обратила се Биљана Ристић која је рекла да с обзиром на посећеност трибине ДНС није трећа, него прва партија Сарајевко-романијске регије.

- Овде смо да гледамо у очи народу, да чујемо њихов глас и њихове потребе, да чујемо шта младима треба. Овде се види раст ДНС и сада нас се сви плаше. Радимо већ годину дана јер желимо бољу Републику Српску. Желим да сви остану овде, да живе овде јер је крајње време да градимо заједно будућност, јачамо економију, јер без тога нема радних места - рекла је Ристићева.СИГУРАН У ПОБЕДУ

АЛЕКСАНДАР Главаш, носилац листе кандидата за Народну скупштину РС, рекао је да је, због самог погледа на препуну дворану у Источном Новом Сарајеву, сигуран у победу ДНС 7. октобра.

- Пре четири године сам се борио за Ненада Нешића да буде посланик, није тада постао посланик, али је најбољи изасланик из овог региона којег имамо. И сада треба да гласамо за њега јер треба у Сарајеву бранити Републику Српску - поручио је Главаш, рекавши да ће се посланици са овога подручја залагати за економију, за бољи живот младих, за боље образовање, али и бољи наталитет.ПОЛИТИКА ОДГОВОРНОСТИ

ПОТПРЕДСЕДНИК ДНС Дарко Бањац је поручио окупљенима да ДНС националну политику живи са грађанима.

- То је за нас политика одговорности. Другу отаџбину немамо. Подржите посебно листу за Парламент БиХ и то не само због Нешића, него због јединства које нам је потребно више него икад - рекао је Бањац уверен да ће ДНС на октобарским изборима направити историјски резултат и да ће у том случају ДНС имати и председника Владе.

- Одговорно за ДНС - рекао је Бањац на крају.

Извор: С.Мишљеновић,Новости29  Форум / Економија / Одг: Креће черупање ПКБ-а, много заинтересованих послато: Септембар 15, 2018, 19:11:27

ДОНЕТА ОДЛУКА: ПКБ продат Ал Дахри за 105,055 МИЛИОНА ЕВРА!
Министарство привреде саопштило је да је прогласило Ал Дахру купцем ПКБ-а. Та компанија је за ПКБ понудила 105,05 милиона евра.

 

У Министарству привреде раније данас је отворена коверта са финансијском понудом коју је српски огранак арапске компаније Ал Дахра доставила за приватизацију Пољопривредне корпорације Београд.

 

Комисија за спровођење поступка је том приликом утврдила да је понуда у складу са правилима поступка, а Министарство привреде је, на предлог Комисије, прогласило Ал Дахру купцем, наводи се у саопштењу.

Министарство привреде подсећа да је почетна цена одређена у износу од 50 одсто процењене вредности предмета продаје на дан 31.12.2017. године, односно да је износила 104.554.593,74 евра.

 

На цену коју је Ал Дахра доставила, биће додата и цена за стадо према попису који ће бити урађен непосредно пре увођења купца у посед и износиће 100 одсто процењене вредности стада на дан пописа.

 

Закључење купопродајног уговора се очекује у наредном периоду, након што Управа за спречавање прања новца достави Министарству привреде обавештење да за то не постоје сметње, наводи Министарство...


Извор: Курир

...........

 Шокиран Шокиран Шокиран
ЗБОГОМ памети! Србијо,ЛАКУ НОЋ!30  Форум / Разно / Одг: Шта се то догађа са климом на Земљи послато: Септембар 11, 2018, 17:56:31


ПАО снег у септембру
ВРЕМЕ НАЧИСТО ПОЛУДЕЛО: Завејане жирафе и слонови у Јужној Африци!Да су клима и врема подивљали доказ је и снег који је у септембру пао у Јужној Африци и све оставио у чуду.

Пад температуре и снежна вејавица усред септембра, погодила је југозападне делове Јужне Африке.

Друштвене мреже преплавиле су фотографије и снимци на којима се види како је све прекривено снегом.
Готово надреално делују снимци "завејаних" жирафа, слонова и осталих звери које засипају снежне пахуље.

Африка је позната по јакој суши која погађа континент, па је септембарски снег појава коју нико није очекивао.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=Mra8ZGLeYAM" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=Mra8ZGLeYAM</a>


Извор: Курир
31  Форум / Србија / Одг: Тужна слика здравства послато: Септембар 03, 2018, 21:29:03
Југ без лекара специјалиста

Цитат
Рад здравственог центра у Врању угрожен, прети затварање неких одељења. Недостају ортопеди, гинеколози, уролози, хирурзи, чак и интернистиНедостатак лекара специјалиста могао би да озбиљно угрози рад Здравственог центра у Врању, а већ у наредних неколико година, уколико се нешто не предузме, нека одељења би могла престати да раде.


Дугогодишњи проблеми у функционисању центра, лоши потези менаџмента и лоше планирање будућег рада довели су до готово безизлазне ситуације, која мора хитно да се решава.

- Упркос многобројним финансијским проблемима с којима се суочава Здравствени центар, овај с недостатком људских ресурса је приоритет - каже новоименована директорка др Љиљана Антић.

Пацијенти ове регионалне здравствене установе, у којој се лече не само људи из Пчињског већ и из Косовско-поморавског округа, могли би да остану без ортопеда, гинеколога, уролога, хирурга, па чак и интерниста.

- Подаци показују да од 145 лекара специјалиста запослених у општој болници, чак њих 64 има 55 или више година, а 58 лекара спада у старосну групу од 45 до 54 године - објашњава др Антић, и додаје да ће у периоду од седам до десет година чак њих 122 отићи у пензију.

Према њеним речима, ништа боља ситуација није ни у Дому здравља, где ради 63 лекара, од којих 36 има преко 55 година, док их је 19 у старосној граници од 45 до 54 године.

- Не можемо да пошаљемо постојеће лекаре опште праксе на специјализацију, јер ће нам Дом здравља, Хитна помоћ и још нека витална одељења остати без лекара и нећемо бити у стању да одговоримо на потребе пацијената. Због тога морамо упослити младе лекаре, а постојеће послати на специјализације - каже др Антић.

Она не крије да ће њен главни задатак бити да у ресорном министарству предочи да службе остају без лекара и да пацијенте у Пчињском округу неће имати ко да лечи уколико се нешто одмах не предузме.

- На Интерном одељењу према прописаним нормативима требало би да ради 23 лекара, а у Врању их ради 15. За годину дана у пензију одлазе три лекара, дакле остаје их 12, што је далеко испод реалних потреба - објашњава Антићева.

Помоћник градоначелника задужен за питања здравствене заштите др Александар Стајић истиче да је руководство града и те како свесно овог проблема.
Он не жели да говори о било чијој кривици која је довела до овакве ситуације, али напомиње да Здравствени центар у Лесковцу има три пута више лекара од Врања, иако збрињава сличан број пацијената.

Он додаје да је Град ангажовао 17 младих лекара за рад у сеоским амбулантама и да се они плаћају из градског буџета.НА СПЕЦИЈАЛИЗАЦИЈИ 13 ЛЕКАРА

У овом тренутку, према подацима из Здравственог центра, 13 лекара је на специјализацији. То је далеко испод потребног броја, да би рад свих одељења био одржив.

Извор: Ј.Стојковић - Новости

32  Форум / Разно / Одг: Мишљења и ставови о ЛГБТ популацији послато: Август 27, 2018, 04:41:18
Овај видео би требао да погледа сваки грађанин Србије, а нарочито они који имају малу децу.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=V335BJp5i64" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=V335BJp5i64</a>33  Форум / Србија / Одг: ГЛАВНА ЖЕЛЕЗНИЧКА станица укинута - ПРЕЛАЗНО решење је послато: Август 14, 2018, 00:55:38
ДО ЖЕЛЕЗНИЧКЕ СТАНИЦЕ ТОПЧИДЕР ИЗ ЦЕНТРА ГРАДА КЛАЦКАЛИ СМО СЕ ОКРУГЛО САТ ВРЕМЕНА:
До воза само тројком, а до тројке - МУКЕ
Железничка станица "Топчидер"

Наравно, лако може да се избегне клацкање, ако одлучите да је одлазак таксијем боља опција. Лакша, али и скупља

Ако решите да путујуте у Црну Гору возом, наоружајте се стрпљењем већ при самом поласку на железничку станицу. Услед измештања Главне железничке станице, ауто воз Београд - Бар сад саобраћа са стајалишта "Топчидер".  

Иако је воз брзи, до њега се долази прилично споро. Наиме, сви они који се према новом перонском колосеку за Бар упуте јавним градским превозом, имају само једну опцију - трамвајску линију број 3.

  
Цитат
Ова линија саобраћа од кружног тока Богословија до Вуковог споменика Рузвелтовом, прелази Булеваром краља Александра, затим, Београдском до Славије, Немањином, Савском, поред Мостарске петље и Моста на Ади. Затим следе Топчидер, Кошутњак и, преко Раковице, последња станица је у Кнежевцу.

Трамвај на линији бр.3

Примедбе грађана на слабу аутобуску повезаност не јењавају, те се екипа Еспреса упутила ка Топчидеру како бисмо утврдили колико је заста времена потребно да се дође до ове железничке станице из центра града.

 
Цитат
Иницијална идеја била је како доћи до станице "Топчидер" за пола сата, али је иста је у старту пропала, јер нам је само до београдског сајма, где смо чекали "тројку", требало толико!

Тачно у 14.15 часова кренули смо из Таковске улице. Аутобус на линији број 23 смо чекали неких 15 минута. До сајма нам је требало још толико. А онда кроз пролаз да би дошли до "тројке". Прошло је десетак минута, а ње ни на видику.

 

Након 25 минута, трамвај се коначно појавио. Уследило је "клацкање" до Топчидера. Требало нам је округло сат времена од Таковске до железничке станице.  

Иако нисмо носили кофере, вожња нам је тешко пала. Одмах сам се запитала - како ли је кад крене читава породица, па прво кроз један аутобус с торбама и децом, па кроз трамвај... И на све то паклено време.

Наравно, лако може да се избегне клацкање, ако одлучите да је одлазак таксијем боља опција. Свакако је лакша, али и скупља.

Пут до брзог воза, који креће са станице "Топчидер", авантура је велики размера, а осећај је сличан оном који доживљавамо док гледамо филм "Ко то тамо пева", само нам фали Мишко!

Извор: Милица Божиновић, новинарка рубрике Вести


......................

Вози Мишко, из ове Вучићеве хаварисане Србије!

  
34  Форум / Србија / Одг: ГЛАВНА ЖЕЛЕЗНИЧКА станица укинута - ПРЕЛАЗНО решење је послато: Август 06, 2018, 04:20:50
Слика говори више од 1000 речи!35  Форум / Србија / Одг: Tоталитарне методе фармакомафије (ВАКЦИНАЦИЈА у Србији) послато: Август 04, 2018, 07:43:24
ДР ЖЕЉКО ПОЉАК: "МОЈА КЋЕР ЈЕ ДОБИЛА УПАЛУ МОЗГА НАКОН ВАКЦИНИСАЊА"


Професор др. Жељко Пољак / фото: Хрватски планинарски савезУ само 6 минута рекао оно што сви други скривају!

"Сваки лијек је отров", започиње телевизијски интервју проф. др. Жељко Пољак, алерголог и клинички имунолог из Загреба.

Он се залаже за укидање присилних вакцинација и за Ал Јазееру је изјавио да се против лоших закона треба борити тим више јер присилно вакцинисање није у складу са лекарском етиком. Скренуо је пажњу на неке нелогичности у изјавама плаћених заступника интереса произвођача вакцина.

Цео интервју можете чути у снимку који следи.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=J2y_MaM9rnk" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=J2y_MaM9rnk</a>

Извор: Правда и право

36  Форум / Србија / Одг: Почиње попис трагова АГРЕСИЈЕ 1999. послато: Јул 31, 2018, 22:36:47
БОМБАРДОВАЊЕ 1999. ГОДИНЕ: НАТО засипао непознатим молекулима


Последице НАТО бомбардовања су катастрофалне / Фото Танјуг


Цитат
НЕДАВНО основаном Владином Координационом телу за утврђивање последица НАТО бомбардовања ускоро ће бити достављен извештај Штаба цивилне заштите за Моравички округ, који обилује детаљима везаним за дејства НАТО авијације 1999. године.


У једном од сачињених докумената забележено је да су авиони читаву општину Горњи Милановац 8. и 9. априла те ратне године засипали жутим прахом непознатог порекла, а неколико дана касније и ситним кристалима, који су код људи изазивали алергијске реакције...

- Сећам се да су људи приметили у њивама ситне кристале, величине зрна шећера. Ако би неким случајем та честица доспела до очију или у додир са кожом, дошло би до бурне реакције у виду сузења, свраба... - рекао је "Новостима" један од житеља милановачког села Доњи Бранетићи, који се присећа овог догађаја из 1999. године. - Чуо сам да су и у селу Брусници људи имали сличне проблеме. Тамо је једна жена била сва у печатима док је скупљала покошену траву, па су јој ти кристали падали по рукама, ногама и лицу.

Узорци ових кристала послати су на ВМА у Београд ради хемијско-токсиколошке анализе. У првом налазу из ове медицинске установе утврђено је да "нису нађене токсичне супстанце из групе бојних отрова". То, међутим, није било све у овом закључку, те се поред осталог наводи и ово: "Применом инфрацрвене спектрометрије утврђено је да се ради о синтетском угљоводоничном полимеру непознатог спектра, односно о - непознатом молекулу".


ОСУШИЛЕ СЕ ШУМЕ

Фитопатолози Института за воћарство у Чачку утврдили су на биљкама трагове крајње неуобичајеног обољења. Одмах након бомбардовања, напрасно и без одређеног разлога, осушиле су се бројне шуме на Златибору и Тари, областима за које постоји сумња да су такође запрашиване непознатом материјом.

Извор: В.Илић, Новости
37  Форум / Србија / Одг: Tоталитарне методе фармакомафије (ВАКЦИНАЦИЈА у Србији) послато: Јул 25, 2018, 20:10:37
НОВА ПРАВИЛА:
Прво вакцина, онда родитељски додатакЦитат
Нови Закон о финансијској подршци породицама доноси и многа ограничења. Ово право требало би да буде доступно свимаРЕДОВНА вакцинација, похађање припремног предшколског програма и наставе у основној школи неопходни су за остваривање права на родитељски додатак. Законске измене недавно су ступиле на снагу, а с њима и посебни услови. Мишљења правника су подељена, док једни сматрају да се оваквом врстом условљавања крше уставна права грађана, за друге је процедура апсолутно исправна.

Дарко Симовић, професор Уставног права на Полицијској академији у Београду, сматра да је условљавање родитељског додатка вакцинацијом детета противно самим разлозима који су мотивисали доношење Закона о финансијској подршци породица са децом.

- Ова подршка се додељује ради побољшања услова за задовољавање основних потреба деце, усклађивања рада и родитељства, посебног подстицаја и подршке родитељима да остваре жељени број деце и побољшања материјалног положаја породица са децом - каже наш саговорник.

- Дакле, ускраћивањем финансијске подршке породици у којој дете или деца нису вакцинисана занемарују се сви објективно засновани разлози које предвиђа пропис и та породица ће, што ће се неминовно рефлектовати и на децу, бити стављена у инфериорнији положај, биће дискриминисана.

Професор Симовић сматра да је ово право социјалног карактера и оно би требало да буде доступно свима, под једнаким условима, без дискриминације. Будући да већ постоје санкције за невакцинисање, по његовом мишљењу, овај додатни услов представља још једну меру кажњавања

Сличног је мишљења и београдски адвокат Јасмина Белић, по којој су социјална права врло осетљива категорија и да не би требало превише задирати у ту област.

- Устав Србије у члану 20 јасно наглашава да се достигнути ниво људских и мањинских права не може смањивати - објашњава она. - Ово условљавање примања родитељског додатка вакцинацијом или редовним похађањем припремног предшколског програма може се тумачити као смањивање. Међутим, са друге стране држава увек може да каже да је у кризи, да нема довољно новца, да се права злоупотребљавају и да мора да реагује на овакав начин.

По њеном мишљењу имунизација деце може да подлеже само прекршајној одговорности, али никако не би смела да буде услов за остваривање неког права, поготову што се без ње не може дете уписати у вртић, па ни у школу.

Уколико у току исплате права на родитељски додатак у месечним ратама дође до развода брака или престанка ванбрачне заједнице, прекида се даља исплата права до одлуке министарства надлежног за социјална питања.

- Оваквом законском нормом мајке које су у поступку развода стављају се у изразито неповољан положај - каже проф. Симовић. - Отуда, законско решење је могло бити другачије формулисано. Наиме, исплата би требало да се настави и у таквим ситуацијама, а отац детета би требало да задржи право да је оспори, уколико мајка, на пример, напусти дете или ако из неког другог објективног разлога није у могућности да се брине о њему.

Цитат
ПРАВО, А НЕ ОБАВЕЗА

ПРОФЕСОР Симовић објашњава да не постоји међународни стандард који би предвиђао обавезно вакцинисање детета, а уједно већи број европских држава, међу којима су Немачка, Шведска и Велика Британија, њега не предвиђају. - Обавеза вакцинисања се може оспоравати и са становишта уставности - истиче наш саговорник. - Она је противна људском праву на неповредивости физичког и психичког интегритета (члан 25 Устава). Уједно, Устав гарантује да свако има право на заштиту свог физичког и психичког здравља (члан 68 Устава). Дакле, реч је о праву, а не о обавези.

Извор: Новости, Аутор:Ј.Ж.Скендерија

.....................

Свако има право да буде вакцинисан,али обавеза се не може наметнути.

38  Форум / Србија / Одг: Какав смо ми то народ послато: Јул 14, 2018, 18:03:16
брука!   
ЧОВЕКУ ДЕСНА НОГА НИЈЕ У ФУНКЦИЈИ, НА ЛЕВОЈ ОПЕРИСАН КУК,
АЛИ У БАЊУ ГА ШАЉУ АУТОБУСОМ И БЕЗ ПРАТИОЦА:
 Да ли је ово могуће само у Србији?Многи грађани незадовољни су начином на који (не) ради РФЗО

Републички фонд за здравствено осигурање рекло би се, има чудан критеријум за "одабир" пацијената који би терапију требало да наставе у бањи. Наиме, извесна Јелена поделила је са јавношћу случај свог оца који је повукао низ приговра на рад ове установе и показао да су бање све теже доступне корисницима.

Она је послала очеву документацију како би му била одобрена бања после операције левог кука и напоменула да му десна нога није у функцији већ десет година. Ипак, добила је одоговр да човек до бање може аутобусом!

У разговору за Еспресо.рс, Јелена је напоменула да је случај њеног оца специфичан случај, с обзиром да је он на штакама већ 10 година, јер како каже, нико није хтео да му оперише десни кук. Како нам је рекла, лекари су све време тврдили да има метастазе које у ствари никада није имао, а то је утврђено тек сад.

 

- Десна нога није у функцији, а други кук је оперисан, и нема краја, опет лудило. Колико пута су њима грешке дозвољене? - пита се наша саговорница.
 - Човек има једну употребљиву ногу на којој је оперисан кук пре месец дана и као способан је да иде аутобусом и то без поратиоца. Потпуни идиотизам - каже саговорница. 

Чини се да систем у нашој држави ради све како би се грађани осећали потпуно беспомоћно. До бање се, како смо и у коментарима могли видети, долази преко везе, а пацијенти који су на продужену рехабилитацију послати због изузетно тешког стања у ком се налазе, потпуно су запостављени.

Након Јеленине објаве, корисници друштвених мрежа су образложили своја искуства са РФЗО. Како је написала једна корисница Твитера, ни историјат болести као што је астектомија десне дојке, оперисана жуч, 2 инфаркта, уграђен пеацемакер, уграђених стентова, код госпође која је инвалидски пензионер, није била довољна да се "добије" бања.

Пацијенткињу која је чак два пута оперисала срце одбили су што се тиче одласка у бају, а као разлог је наведно што је београдски осигураник.

Људи се одбијају из баналних разлога упркос тешким болестима са којима се носе. Уколико нисте "на време" поднели документацију, ваш захтев ће бити одбијен, па и ако вам живот зависи од те рехабилитације.

Ипак, правилник о медицинској рехабилитацији у стационарним здравственим установама специјализованим за рехабилитацију каже следеће:

Продужена рехабилитација обезбеђује се оболелом или повређеном осигураном лицу у случају постојања болести, повреда и стања за следећа индикациона подручја:

 

1) неуролошка обољења;

2) обољења срца и крвних судова;

3) реуматска обољења;

4) обољења респираторног система;

5) повреде и обољења локомоторног система;

6) ендокринолошка обољења;

7) рехабилитација онколошких болесника дечијег узраста.

Предлог за упућивање осигураног лица на продужену рехабилитацију даје изабрани лекар, на основу медицинске документације прописане Листом индикација, на упуту за стационарно лечење. Упут изабраног лекара уз упутну дијагнозу обавезно садржи и сва хронична стања и обољења која су евидентирана у здравственом картону осигураног лица, као и медицинску документацију прописану Листом индикација.

На предлог изабраног лекара или одговарајуће здравствене установе мишљење, односно оцену о упућивању осигураног лица на продужену рехабилитацију, као и дужину трајања већ започете продужене рехабилитације, даје лекарска комисија филијале, на основу увида у приложену медицинску документацију.

Лекарска комисија одређује здравствену установу за рехабилитацију у коју се врши упућивање, дужину трајања рехабилитације, потребу пратиоца (у путу или за време рехабилитације), врсту превоза до здравствене установе за рехабилитацију и рок у коме се продужена рехабилитација мора спровести према Листи индикација, односно резервисани датум пријема на продужену рехабилитацију.

Право на пратиоца за време продужене рехабилитације обезбеђује се осигураном лицу до навршених 15 година живота, као и старијем лицу које је теже телесно или душевно ометено у развоју, односно лицу код кога је у току живота због обољења или повреда дошло до губитка појединих телесних или психичких функција због чега то лице није у могућности да самостално обавља активности свакодневног живота, укључујући слепа, слабовида, као и глува лица, када је то медицински неопходно, ако законом није другачије одређено, наводи параграф.рс.

Извор: Espreso

39  Форум / Србија / Одг: Магла око `Београда на води` послато: Јул 08, 2018, 20:10:41
БЕОГРАД НА ВОДИ ЈЕ ЧИСТ КРИМИНАЛ,
НЕКО ЋЕ МОРАТИ У ЗАТВОР: Да ли ће ико одговарати за пљачку века!
Чувени београдски архитекта Бранислав Јовин каже да ће „због криминала око пројекта ‚Београд на води‘ неко морати да одговара и да иде у затвор!“

У разговору за Курир Јовин, члан Академије архитектуре Србије, који се 60 година бавио урбанизмом Београда и који је 1968. добио Октобарску награду за Савски кеј, каже да је поменути пројекат ван свих планова, те да је њиме неко продао суверенитет и територијални интегритет Србије.


Скандалозно

– По свим плановима, на подручју Савског амфитеатра је предвиђена изградња објеката од јавног значаја – музеји, позоришта, нешто доступно свим Београђанима, а не објекти за становање, јер је то сувише ексклузивно место. Тај простор се чувао јер је била у току изградња железничке станице у Прокопу, чекало се да се тамо пребаци железница и да се онда ту граде објекти јавне намене – објашњава Јовин.

То што смо бесплатно уступили на коришћење око 116 хектара у приобаљу, каже, нема нигде у свету.

– У целом свету граде се читави градови и инфраструктура од те надокнаде за грађевинско земљиште. Радио сам пројекат београдског метроа и обишао двадесетак градова у свету, и они су градили своје метрое од те надокнаде за грађевинско земљиште. Овде је обрнуто. Па то је невиђено, то је злоупотреба власти. Неко ће одговарати за то. То је распродаја, није то земљиште власништво странке, једног човека – наводи Јовин и подсећа да инвеститор може у наредних 30 година на том простору да гради шта му падне на памет, јер више не мора да тражи дозволу, а ми не можемо да се жалимо.

– Нама ће инвеститор да одређује како ће да нам изгледа приобаље. Па то нигде у свету нема. Гарантовано, тај мора да иде у затвор, тај не може да прође некажњено. И то улагање у инфраструктуру које ми плаћамо биће више од суме коју они помињу (око 790 милиона евра, прим. аут.). Цена грађевинског земљишта се одређује на основу садржаја који ће се ту градити. Кад некоме хоћете да издате локацију, обрачуна се колико треба капацитета воде, струје и осталог и из тога се добије цена квадратног метра и тражи се од инвеститора да то уплати, ту накнаду за грађевинско земљиште, како би град спремио инфраструктуру – каже Јовин.


Нарушен суверенитет

На све то, додаје, нећемо моћи да испоштујемо рокове – да се инфраструктура среди до 31. децембра 2019, па ћемо морати Арапима да плаћамо и пенале.

– Нећемо моћи да средимо инфраструктуру до краја тог рока. Па погледајте, они не могу да заврше 280 станова за две године у те две куле, а у време градоначелника Бранка Пешића у Београду се годишње градило 12.000 станова – каже Јовин и додаје:

– Што једна будала направи, то сто паметних не може да поправи. Урбанистичке грешке су углавном такве. Оне се могу поправити после 100 година или их може поправити земљотрес.

Јовин подсећа да је поред 116 хектара дато и око 70 хектара на новобеоградској страни, у Блоку 18, као и део реке Саве.

– Они су део реке Саве, испред Савског амфитеатра, исто дали у надлежност Емирата. Део реке. На том делу реке он исто може да гради шта му падне на памет. Човек има право да ту ради 30 година шта му падне на памет. Неко је продао наш суверенитет и територијални интегритет том човеку. Па где то има – пита се он.Зоран Ивошевић, бивши судија Врховног суда
СУСПЕНДОВАЛИ СМО ВЛАДАВИНУ ПРАВА


Бивши судија Врховног суда Зоран Ивошевић каже да је лекс специјалис о „Београду на води“ срамота за правни систем Србије.

– Преузели смо обавезу да наше законодавство усклађујемо са тим лекс специјалисом, односно пројектом „Београд на води“. Доведени смо у неприличну ситуацију. Ако њима нешто не одговара, обавезни смо да мењамо наш пропис који није у складу са лекс специјалисом. Тако је и са Законом о планирању, у који је већ уведено да онај ко нешто сагради на том делу земљишта постаје власник истог и свега што на њему изгради, што можда није јавно добро. Суспендовали смо владавину права у том делу Београда. То је велика брука – закључује Ивошевић.

Foto:Media Centar

Ивор: А1INFO


40  Форум / Србија / Последњи полазак воза са Главне Железничке станице Београд послато: Јул 06, 2018, 01:11:02
Последњи полазак воза са Главне Железничке станице Београд
Цитат

ЕМОТИВНИ ИСПРАЋАЈ СА ЖЕЛЕЗНИЧКЕ СТАНИЦЕ
Последњи воз за Бар отишао уз дугу сирену и песму "А САД АДИО"


Београд-Бар возом, једна од најдуговечнијих линија са хиљадама превезених путника имала је синоћ свој последњи полазак са Главне железничке станице у Београду, а овај тренутак емотивно је улепшала и песма "А сад адио".

Било је 21.10 сати, време за полазак воза на линији Београд - Бар. Синоћ је овај одлазак имао посебну вредност, јер је последњи пут кретао са Главне железничке станице.

Тим поводом, као сећање на нека лепа времена, када се на море ишло најчешће овим превозом, а дужина пута није никоме сметала, већ је путовање возом било време за упознавање, дружење, свирање гитаре, заљубљивање, овом возу је синоћ приређен величанствен одлазак.


Уз тактове нумере "А сад адио", путници су се укрцавали последњи пут са ове станице, будући да ће од сад то моћи да учине са железничке станице на Топчидеру. Они који остају махали су онима који одлазе, а овај емотивни тренутак употпунила је дуга сирена машиновође који је њоме поздравио и људе, али и станицу, симбол неких лепих времена.

Од 1. јула, ова станица ће престати са радом, а већина возова биће већ од 16. јуна преусмерана на станицу у Топчидеру, ако и на станицу Београд-центар (Прокоп).


(Блиц)***

Испраћај последњег Барског воза
са колосека 6. ГЖС Београд. 21:10, 15.6.2018.

Услед потпуне измене Савском анхфитаратра, и изградње Београда на Води, Главна железничка станица Београд биће, после 185. година затворена за саобраћај возова.

 Станица ће бити музеј.


 Поласци Барских возова премештају се у Топчидер. Комплетна станица се гаси, 30.6.2018. Остали међународни и локали возови саобраћаће са станице Београд Центар.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=CbbOG3ZUkGo" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=CbbOG3ZUkGo</a>


Аутор видео снимка: Младен Жарковић

***

Преносим коментар који говори све:

Цитат

Овај је гори од Нерона. Уништиће цео град да сазида чардак на води.Страшно!

Мислим да нема тог човека, не само из Србије, него из целог њеног окружења, који нема неке емоције везане за ову железничку станицу. Сећања која сада са сетом навиру Тужан
Цитат
Зоран Павловић

Смејаће нам се цео свет , ово је брука , па где су овде у 21. веку покретне степенице за старије и  већина носи ствари кад путује замислите девојке, жене , старе по овим силним степеницама. Па где су приступнице за инвалиде. Брука ко је ово пројектовао тај на робију треба да иде. Овако ће изгледа и нову аутобуску направити са хиљаду степеница и катакомби.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=zf_QVSw8Ebc" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=zf_QVSw8Ebc</a>


41  Форум / Србија / Одг: Београдске приче послато: Јул 03, 2018, 15:31:44
Од "Икаруса" само успомена


Цитат
Управна зграда прве српске фабрике авиона већ десет дана нестаје под багерима

Багери су срушили објекат саграђен 1938. године, Фото: Алекса Станковић

РУШЕЊЕ зграде "Икаруса", једне од најстаријих здања у Новом Београду, почело је пре више од недељу дана. Иако су Новобеограђани у више наврата покушавали да спрече рушење објекта, у томе нису успели. Машине и багери опколили су парцелу некадашње управне зграде, прве српске фабрике авиона, у Грамшијевој улици у блоку 9а. На поменутој парцели ускоро би требало да никне стамбена зграда, која ће, према речима огорчених мештана, имати пет спратова и два подземна нивоа.

Иако су радови на рушењу почели, инфо-табла са инвеститорима још није постављена. Међутим, да је посао увелико у току, сведочи ограда којом је простор оивичен, али и слика будућег изгледа вишеспратнице. Наводно, инвеститор радова је грађевинска фирма "Неимар В", чија се реклама налази на делу ограде.

 Борили смо се, трудили, али нисмо успели. Победили су нас. И када је почело рушење, као да је један део нашег живота отишао с том зградом, јер то двориште је обележило наше детињство - објашњава Маријана Крстић, које живи у близини. - Обећали су да ће сачувати аутентичност зграде, тако што ће предња страна задржати препознатљиве круже облике на фасади. Али како ствари стоји, и то ће полако срушити.

Зграда предузећа ваздухопловне индустрије "Икарус" је саграђена 1938. године и представља јединствено архитектонско решење. На њеној фасади налазило се и спомен-обележје, табла са именима 72 радника и радница фабрике који су погинули у борбама или дивизијама за одбрану Београда.Извор: Ј.Д.Новости


.............


На несрећу, данас смо сведоци фрапантног урушавања културног наслеђа, највише видљивог на плану архитектуреСкоро две године од рушења барака у београдској Савамали, безазлен “случај Херцеговачка” и даље представља предмет интересовања медија. Али постоји бојазан да ће друго, значајније рушење, проћи мање запажено. Иако је 2015. Комисија за урбанизам Београда заузела став да треба сачувати историјски вредну управну зграду прве српске фабрике авиона “Икарус” у новобеоградској Грамшијевој улици, недавно је издата грађевинска дозвола за рушење ове изузетно значајне зграде. Оно што савезници нису успели да униште током бомбардовања 1944. биће срушено због приватног интереса. На месту управне зграде “Икарус” биће саграђени стамбено-пословни садржаји.


Цитат
Али шта представља зграда “Икарус”

Комплекс “Икарус” је била фабрика авиона у којој је до Другог светског рата произведено чак 477 летелица, развијено девет прототипова авиона домаће конструкције и осам типова на основу купљених лиценци. После рата, ту је произведено око 12 типова авиона, што говори о тадашњој снази наше авио-индустрије. Ову архитектонски и скулпторски вредну зграду пројектовао је познати земунски архитекта, аустријски ђак Фрањо Јенч (1867-1967), аутор велелепних земунских палата стила сецесије које граду дају препознатљив историјски карактер. Јенч је објекат “Икарус” пројектовао у код нас ретко виђеном арт-деко стилу, софистицираних спољашњости и ентеријера, што га чини јединственим у нашој архитектури. Изнад улаза, налази се драгоцен рељеф Икара у лету.


Али ко руши вредан архитектонски споменик и због чега?

На позивном конкурсу затвореног типа за решење стамбено-пословног објекта на месту културног споменика управне зграде “Икарус”, прва награда је додељена тиму професора Архитектонског факултета у Београду на челу са деканом факултета, професором Владаном Ђокићем. Уместо да пажљиво гради репутацију и штити углед Архитектонског факултета, вођа ауторског тима декан Ђокић је због опскурног интереса инвеститора заложио углед академске институције на чијем челу се налази, ради изградње тривијалног, архитектонски потпросечног, безидејног објекта виђене естетике, на месту срушеног јединственог споменика националног културног наслеђа. Начињена штета је немерљива и ненадокнадива. Још теже пада сазнање да је учињена од представника “елите” српске архитектуре, оних који би требало да буду на првој линији чувања и одбране наших културних вредности.

Извор: Слободан Малдини, Новости

42  Форум / Разно / Одг: Мишљења и ставови о ЛГБТ популацији послато: Јун 21, 2018, 02:44:48
Заказане две параде поноса у Београду


И ове године у Београду су најављене две параде поноса, прва ће бити организована 23. јуна, док је друга најављена за 16. септембар.

Парада поноса Србије, коју организују удружења Егал, Глиц и Лауд & Квир, а чији је слоган "Матичарка, нормално" биће одржана 23. јуна у оквиру `Месеца поноса` у Пионирском парку од 11 сати, док ће другу организовати шест организација 16. септембра под слоганом "Реци да".

Организатори параде која ће бити одржана у јуну навели су да више од 20.000 транс особа у Србији још не добија могућност да стекне правни статус, а самим тиме ни да остварује уставом гарантована права.

"Стотине хиљада нас, лезбејки, геј мушкараца, бисексуалних, транс и интесекс особа, окупљени смо у заједницу која мора да се крије, а једном делу нас држава не даје шансу ни да будемо правно видљиви", пише у њиховом саопштењу.

Они захтевају доношење законског оквира којим ће се транс особама омогућити правна видљивост ("без сакаћења и стерилисања"), доношење Закона о истополним партнерствима и стварање система превенције од ХИВ/АИДС-а, посебно код младих, и пружање пуне и модерне здравствене заштите оболелима.

Организатори Параде поноса Београд, најављене за септембар, захтевају одговорност државе за заштиту људских права ЛГБТ+ особа, санкционисање насиља над ЛГБТ+ особама, усвајање закона о родном идентитету и о регистрованим истополним заједницама, подстицање објективног и несензационалистичког извештавања о проблемима ЛГБТ+ особа.

Такође траже реформу система образовања, укључујући уклањање дискриминаторних садржаја из уџбеника и усвајање закона који ће поред осталих видова вршњачког насиља препознати и казнити случајеве који су учињени због сексуалне оријентације и родног идентитета жртве.

Извор: Курир


......................

Цитат
Овогодишња Парада поноса у Србији биће одржана у суботу, 23. јуна, и кретаће се од Пионирског до Студентског парка, најавио је Организациони одбор Параде поноса Србије.

 
У саопштењу организатора се наводи да је слоган овогодишње параде "Матичарка, нормално!" изабран како би се скренула пажња на "правну невидљивост" сексуалних мањина и "јер је држава дужна да призна те заједнице".

"Више од 20.000 транс(родних) особа у Србији још не добија могућност да стекне правни статус, а самим тиме ни да остварује уставом гарантована права. Такође, држава не даје могућност да истополне везе буду признате пред законом, одузимајући могућност за остварење многих права", наводи се у саопштењу.

Захтеви који ће бити изнети приликом Параде поноса се односе на доношење законског оквира којим ће се трансродним особама омогућити правна видљивост, доношење Закона о истополним партнерствима и стварање система превенције од ХИВ вируса и АИДС-а, посебно код младих, као и пружање пуне здравствене заштите оболелима.

Парада поноса представља централни скуп у Месецу поноса, који се обележава током јула широм света у знак сећања на Стоунволске немире, прве демострације припадника ЛГБТQ+ популације против прогона сексуалних мањина у САД................Најискреније се надам да ће народ у Србији напокон ПРЕПОЗНАТИ праве вредности породичног живота и ове године коначно ставити тачку на овакве и сличне покушаје нарушавања и девалвирања исконских људских вредности и традиције српске породице.

43  Форум / Србија / Одг: Последице НАТО бомбардовања послато: Јун 15, 2018, 04:23:41
Међународни симпозијум Последице бомбардовања СР Југославије осиромашеним уранијумом 1999


АГРЕСИЈА ОСИРОМАШЕНИМ УРАНИЈУМОМ Италијански пилот Доменико Леђеро:
Имам доказе да је НАТО тровао СрбијуЛеђеро у Ниш доноси документацију о НАТО дејствима муницијом са осиромашеним уранијумом, као и доказе о његовој повезаности са великим бројем оболелих и преминулих италијанских војника
БЕОГРАД - Међународни симпозијум "Последице бомбардовања СР Југославије осиромашеним уранијумом 1999." одржаће се у понедељак у Нишу, први пут у нашој земљи.

 

У амфитеатру нишког Универзитета од 10 часова, 19 учесника овог скупа из Италије, Немачка, Русије, Кине, Кипра, Швајцарске и Србије, представиће научне радове као и доказе специјалних комисија својих земаља о штетности муниције са осиромашеним уранијумом у зонама где се са њом дејствовало, од Ирака и Авганистана, до БиХ и СР Југославије.

 

Међу 12 страних учесника симпозијума, официра, правника, лекара, стручњака за међународно право, биће и војни пилот Доменико Леђеро, један од оснивача и одговорни у организацији Војна опсерваторија, Одељења италијанске одбране, који се годинама бори да докаже истину о последицама осиромашеног уранијума по здравље војника у светским мисијама.

Леђеро у Ниш доноси документацију о НАТО дејствима муницијом са осиромашеним уранијумом, као и доказе о његовој повезаности са великим бројем оболелих и преминулих италијанских војника.

Баш ове доказе недавно је потврдила четврта Италијанска парламентарна комисија управо захваљујући Леђеровој упорности.

Леђеро је најавио да ће и Србији уступити документацију о НАТО дејствима том муницијом.

 

"Поседујем доказе да су САД пре више година саопштиле НАТО каква је опасност по војнике осиромашени уранијум", каже Леђеро.

Он додаје да је НАТО скривао опасност од ефеката осиромашеног уранијума и пита се зашто су амерички војници на Косову имали специјалну заштиту, а италијански нису.

Италијански војници су били голих руку и чудили се што су Американци тако опремљени, а то је било зато што им је саопштено какве су последице по здравље од таквог оружја, додаје он.


Леђеро наводи да је НАТО још 1994. знао да осиромашени уранијум изазива рак, али је упркос томе свесно и намерно њиме пунио бомбе којима је гађао Србију.

Он додаје да постоји и видео снимак који је направио Пентагон , на коме се јасно указује на штетност осиромашеног уранијума по здравље људи. "Причаћу све о томе у Србији, опширно и детаљно. Поседујем податке о свему. И о томе како су бомбардовани Хаџићи у Босни, након чега је преминуо већи број становника те општине", казао је Леђеро.

Извор: Курир
44  Форум / Србија / Одг: Последице НАТО бомбардовања послато: Јун 10, 2018, 06:33:04
КОМАНДАНТ КФОР-А: Италија испитује последице НАТО бомрадовања; Рот: Немачка нема сазнања о вези бомбардовања и рака

Цитат
Командант КФОР-а Салваторе Куочи каже да Италија активно истражује везу између бомбардовања осиромашеним уранијумом и канцерогених болести код италијанских војникаВлада у Берлину нема сопствених сазнања о могућој вези између муниције коришћене током интервенције НАТО и случајева оболевања од рака, изјавио је државни секретар у министарству спољних послова Немачке Михаел Рот.

Он је одговарајући на питање посланице Левице у Бундестагу Севим Дагделен о последицама употребе осиромашеног уранијума у Србији рекао да не жели да прејудицира резултате истраге комисије коју је формирала Скупштина Србије тим поводом, наводи се у саопштењу из канцеларије ове посланице достављеном Танјугу.

Дагделен је упитала немачку владу може ли да искључи везу између учесталих случајева канцера у Србији и употребе муниције са осиромашеним уранијумом, те у којој мери савезна влада дели оцену амбасадора Кајла Ската да драстичан пораст оболелих од рака у Србији нема везе са бомбама НАТО, већ "са нездравим начином живота Срба", наводи се у саопштењу.
Рот у одговору подсећа да је после интервенције НАТО, тачније 2001. године, формиран комитет чији је задатак био да испита евентуалну везу употребе муниције са осиромашеним уранијумом и здравствених ризика, те да је тај комитет на основу независне експертизе закључио да муниција употребљена на Косову нема трајних последица по здравље људи.

Ове резултате, додао је, потврдила је и студија програма Уједињених нација за заштиту животне средине из 2001. године.

КОМАНДАНТ КФОРА: ИТАЛИЈА ИСПИТУЈЕ ПОСЛЕДИЦЕ НАТО БОМБАРДОВАЊА

Италијански генерал, командант КФОР-а Салваторе Куочи каже да Италија активно истражује везу између бомбардовања осиромашеним уранијумом и канцерогених болести код италијанских војника који су боравили на Косову и Метохији током сукоба, а с друге стране, подсећа, да је званичан став НАТО-а да такве повезаности нема.

"То је нешто на шта Италија обраћа пажњу. Оформили смо комисије које треба да сазнају узрок - шта се тачно десило. Активно раде на томе", рекао је Куочи у бази "Бондстил" одговарајући на питање новинара да прокоментарише тврдње италијанских војника да су добили канцер због бомбрадовања Југославије осиромашеним уранијом, као и формирање Комисије за истрагу последица НАТО бомбрадовања у Србији.

Он је подсетио да је НАТО тим 2001. године урадио истрагу у којој су, према њиховим тврдњама, доказали да не би требало да буде повезаности између бомбрадовања и наведених болести.

Како је рекао, они поштују истрагу НАТО, али видеће шта могу и сами да сазнају у вези са тим.

Недавно је у Скупштини Србије формирана Комисија за истрагу последица НАТО бомбрадовања 1999. године чији је председник посланик СНС Дарко Лакетић.

Рок за први прелиминарни извештај комисије је крај 2020. године, а комисија ће имати обавезу да на сваких шест месеци обавести парламент о радњама које је предузела и резултатима.ЗАБРИНУТИ СМО, РАДИМО НА БЕЗБЕДНОСТИ

Командант КФОР-а Салваторе Куочи изјавио је данас да су забринути због повећања немилих догађаја на Косову који се дешавају у последње време, наводећи да припадници КФОР-а раде све како би заштитили грађане који живе на тој територији и осигурали безбедност.

Куочи је на конференцији за новинаре у америчкој бази "Бондстил" одговарајући на питање Танјуга о безбедносној ситуацији на КиМ, као и шта могу да учине за Србе који су претходних дана били мета напада, казао да је ситуација данас боља него раније, те да косовска полиција ради на решавању случајева.

Извор: Танјуг


45  Форум / Политика / Београд добио нови сазив парламента и градоначелника послато: Јун 07, 2018, 15:41:42
СКУПШТИНА ГРАДА ОДЛУЧИЛА: Зоран Радојичић нови градоначелник Београда

Зоран Радојичић је нови градоначелник Београда, одлучено је на седници градске скупштине.

Он је у експозеу рекао да је његов сан да главни град Србије у наредне четири године постане права модерна европска престоница, те да од свог тима очекује да много раде и да имају резултате.

“Уложићемо много труда како би остварили наше циљеве, а грађане ћемо редовно обавештавати о нашим плановима и циљевима”, истакао је Радојичић.

Поред функције директора на Универзитетској дечијој клиници у Тиршовој, Радојичић је и редовни професор на Медицинском факултету у Београду.

Основне студије на овом факултету завршио је 1989. године, а у Тиршовој ради од 1991. Магистрирао је седам година касније, да би 2006. одбранио и докторат на овом државном факултету. Аутор је бројних радова у угледним међународним публикацијама. Са групом најеминетнијих светских експерата писао је о најактуелнијим начинима лечења дисфункција бешике и умокравању код деце. Усавршавао се годинама на најугледнијим клиникама у Данској и широм Сједињених Америчких Држава.

Члан је Европског удружење за педијатријску урологију (ЕСПУ), Европског удружења дечје хирургије (ЕУПСА), члан Надзорног одбора Буџетског фонда за лечење обољења, стања или повреда која се не могу успешно лечити у Србији. Координатор је Министарства здравља за педијатрију и дечју хирургију.

2016. године је уврштен у Оксфордову енциклопедију успешних људи Србије. Објавио велики број радова и представљао их на значајним светским конгресима, као и на Америчкој педијатријској академији.

Ради на унапређивању програма трансплантације бубрега и на увођењу програма трансплантације јетре код деце у Србији.

Са својим тимом залаже се за изградњу нове дечје болнице у Београду у којој ће деца имати и просторне и организационе услове лечења као оне које имају њихови вршњаци у развијеним земљама у свету.

Извор: Новости

............

Поред толико досадашњих задужења-обавеза,да ли ће светски признати доктор имати времена да се посвети изазову места градоначелника Града Београда Молим?

46  Форум / Србија / Одг: Београдске приче послато: Мај 31, 2018, 05:06:42
колико се срозавамо, то је страшнo!   
СВАКИМ ДАНОМ ПАДАМО СВЕ НИЖЕ:
Кад видите шта се отвара на месту галерије Графички колектив запитаћете се ко је овде луд?!
Цитат
Незаобилазна институција на културној мапи наше престонице приморана је да напусти свој галеријски простор у којем се налази још од давне 1949. годинеВелика штета и срамота фото: Фонет

 

Култно уметничко место галерија Графички колектив уместо излагања графика на Обилићевом венцу 27 ускоро ће, по свему судећи, продавати палачинке! 

Графички колектив је због реституције принуђен да се 2018. године исели са адресе Обилићев венац 27, а наследници власника Палате Нинчић, у чијем се приземљу налази Графички колектив, годину дана након што им је зграда у процесу реституције враћена одлучили су да је продају другим закупцима.
Многи грађани ће бити разочарани оваквом одлуком фото: Фонет

Оваквом одлуком посебно је огорчен председник Градског одбора ДС-а Балша Божовић који је своје незадовољство изразио и путем интернета.

- Да пропадамо као друштво најјасније се види на примеру затварања чувене београдске галерије Графички колектив уместо које ће бити отворена палачинкарница - твитнуо је Божовић.У галерији је пре два дана приређена изложба "Отисак времена Фрагменти из историје" у којој је сумирано 70 година постојања те продајне установе и њен значај у уметности Србије и Југославије.

Том приликом карикатуриста Душан Петричић је изјавио да се "све што се отима, може озбиљношћу сачувати и вратити".

- Београд се већ озбиљно време брука, галерије ће нам се наћи на улици, а и нама је тамо место. Изађимо на улицу да нам више ниједна институција тамо не заврши. Престанимо с неподношљивом промоцијом затварања очију и окретања главе - истакао је Петричић, а маркетиншки стручњак и члан Управног одбора РТС-а Небојша Крстић, није се баш сложио са уметником.

 

- Петричић за десет година Милошевићеве власти није зуцнуо. С обзиром на то, зашто ли су му овако истањени живци? - запитао је Крстић на Твитеру.


Извор: Espreso

47  Форум / Србија / Помор пчела у Србији послато: Мај 27, 2018, 03:22:53
Помор пчела у Кљајићеву


Цитат
Пчелари на западу Бачке забринути због великог угинућа ројева у кошницама. Ратко Брадић остао без 130 пчелињих друштава, стигла помоћ колега


НА западу Бачке, пре свега у Кљајићеву, произвођачи меда преживљавају праву драму због угинућа великог броја пчела. Ратко Брадић из овог места код Сомбора, пре неколико дана се шокирао кад је угледао угинуле пчеле. Остао је без 130 кошница! Тровања је било и ранијих година, али не у оволикој размери, а разлог је највероватније неконтролисана употреба пестицида.

Да би се колико-толико ублажила штета, Брадићу је у помоћ притекло удружење чији је он члан.

- Ово је велико тровање пчела и велика штета за све пчеларе. Годинама нећу моћи да се опоравим. Нажалост, и даље налазим угинуле пчеле. Пчелиња друштва су била у највећем развоју после цветања уљане репице и багрема, спремних за разројавање и продају пакетних ројева. Али све је сада уништено - јадикује Брадић.

- Кошнице су смештене између Кљајићева и Малог Стапара, поред Бачког канала. Пчеларством се бавим пуних20 година, али овако нешто не памтим. Истина, 2011. године имао сам мању штету на пчелињаку код Апатина. Сваке године се догоди тровање пчела, али никад није било оваквих размера. Како је почело прскање усева јаким пестицидима, и људе ће отровати - каже Брадић.

Изгледа да су узалудна упозорења стручњакана опрез приликом употребе пестицида. Засада се не зна како је дошло до овог масовног помора пчела, али се претпоставља да су главни кривци пестициди којима су прскане околне парцеле. Материјална штета је велика. На терен је изашла полиција и снимила место помора пчела, а фитосанитарна инспекција је узела узорке како би установила узроке.

Чланови Удружења пчелара "Дунав" из Апатина скупили су четрдесетак ројева и уручили их Ратку Брадићу као прву колегијалну помоћ. Раде Стевановић из овог удружења, чије је члан и Брадић, каже да једини у Србији имају у резерви ројеве пчела којима могу да прискоче у помоћ својим члановима како би ублажили насталу штету. Додаје да многи пчелари осигуравају пчеле од непогода, али не могу и од тровања.


Пчелар Ратко Брадић поред кошница / Фото Ј. Бекић

ПРАВДАЊА

- БАВИМО се пољопривредом и од ње живимо. Да против корова не прскамо воћњаке, кукуруз и соју, као и баште од разних инсеката, не би ништа родило. Од чега бисмо ондаживели и како бисмо се прехранили - питају се житељи овог села. - Много смо уложили у овогодишњу сетву. Није нам јасно како је дошло до угинућа пчела, мада се зна да оне могу далеко лете.

Извор: Ј.Бекић, Новости

......

Тражи се кривац за масован помор пчела


Цитат
Тровање у 540 кошница на испашама код Малог Стапара. Ускоро се очекују резултати стручног испитивања Института у Новом Саду


ПРОИЗВОЂАЧИ меда у Сивцу и Кљајићеву претрпели су огромне штете због незапамћеног помора пчела који се ове седмице догодио на испашама у близини засеока Мали Стапар. Према наводима Татјане Мрдак, председнице Пчеларског друштва "Сивац", настрадале су пчеле у чак 540 кошница.
Шесторо произвођача из Сивца и двојица из Кљајићева изгубили су више од 70 одсто пчелињих друштава, а неки и сва. Оштећени пчелари убеђени су да је реч о тровању и очекују да то буде потврђено анализама узорака упућених у Институт у Новом Саду.

- Уништене су пчеле које су биле поред њива под сојом, житом, кукурузом и сунцокретом. Тренутно ниједна ратарска култура не цвета, па је нејасан разлог прскања хемијским препаратима, али стање у кошницама наводи на то да су пчеле отроване неким јаким инсектицидом. Фитосанитарна инспекција Западнобачког округа у Сомбору отклонила је сумњу да је помор узрокован болешћу пчела - предочава Мрдакова.

Из Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине стигло је обавештење да на подручју Малог Стапара и околине није било запрашивања комараца, које би се евентуално могло приписати тровању пчела. А ветеринарска станица у Кули је крајем априла обавила дезинсекцију крпеља, али на површинама на којима није било никаквог цветања.
Пчелари су добили информацију од очевидаца да је терен на којем су угинуле пчеле, два дана пре него што је уочен помор, надлетао непознати авион, али нема званичних потврда да је спроведено било какво прскање из ваздуха.


Опустошене пчелињаке обишли су окружни фитосанитарни и ветеринарски инспектор, као и директор Ветеринарске станице у Кули, а увиђај је обавила и полиција. Мапирањем терена утврђено је да се катастрофа у кошницама догодила на линији од седам километара између првог и последњег погођеног пчелињака. - Ако не буде откривено ко је отровао пчеле, то ће обесхрабрити чланове Пчеларског друштва "Сивац", поготово младе који су се определили да им пчеларство буде основно занимање - напомиње Мрдакова.

Она очекује да врло брзо стигну резултати токсиколошког испитивања угинулих пчела, наглашавајући да су остављени узорци и за додатну суперанализу, ако буде потребна.
НАДОКНАДИТИ ШТЕТУ

- ЈЕДИНИ излаз из кризе је да се открије ко је скривио угинуће пчела и да надокнади штету, и да та казна буде опомена да се то више никад не понови - поручила је Мрдакова.

Извор: З.Рајић,Новости

.....

Након ове вести,сетих се да сам не тако давно прочитала у нашим медијима да нам странци,који одавно кроје капу Србији и Србима, неће дозволити да производимо мед и да сакупљамо лековито биље и чајеве.Зна се шта следи након тога.Већа смртност и смањење становништва,а иовако нас је све мање и мање.
48  Форум / Политика / Одг: Хашки трибунал: Политичка суђења Србима послато: Мај 23, 2018, 05:45:21
Генералу Младићу одбили лечење у Београду
Цитат
СУДСКО веће Механизма у Хагу одобрило је захтев одбране генерала Ратка Малдића да им за два месеца продуже рок за предају жалбе на осуђујућу првостепену пресуду. Они то сад могу учинити до 6. августа. С друге стране исто веће је одбило захтев одбране да преиспита своју одлуку којом није дозволило да се Младић пусти на привремену слободу у Србију ради лечења.- Они прво одбију наш захтев и кажу да нисмо ничим поткрепили тврдње да рецимо Младић има аритмије, па нам после одбијања доставе медицинску документацију из које се види да има аритмије - каже нам Младићев бранилац Бранко Лукић. - Потпуно блесаво. Сад ћемо поново тражити да преиспитају ту одлуку.


Извор: С.Ј.М. Новости
49  Форум / Србија / Одг: Требају ли нам шиптарске провокације у сред Београда послато: Мај 17, 2018, 21:05:48
Најавили ХАОС У БЕОГРАДУ за 30. мај


Оштре претње!Посланик Српске радикалне странке Миљан Дамјановић казао је данас да ће та странка са својим симпатизерима спречити одржавање фестивала "Мердита, добар дан" у Београду, уколико надлежни органи Србије не спрече ту манифестацију и рад Иницијативе младих за људска права која је организује.


"Позивамо председника, премијера, министра полиције и целу Владу Србије да под хитно изађу са ставом и да спрече одржавање манифестације која промовише независно Косово и спрече рад те организације. У супротном,наша је обавеза да спречимо то на начин на који умемо", казао је Дамјановић у Скупштини Србије.

Он је оценио да Српска радикална странка не прави хаос тиме што ће спречити одржавање фестивала, већ то чини друга страна која покушава да у главном граду Србије организује "антиуставну и противзакониту манифестацију која подрива српске националне интересе".

Дамјановић је додао да од надлежних органа очекује да спрече рад како Иницијативе, тако и других невладиних организација које крше Устав Србије.


"Не може држава да са једне стране говори да је Косово део Србије, а онда спроводи активности које говоре да је Косово независна држава", казао је он.
Он је додао да за Српску радикалну странку не би било спорно да манифестација говори о територији јужне покрајине Србије, али је оценио да је у питању догађај који говори о "држави Косово, која ће неку своју културу презентовати у Београду – и то је недопустиво".


Фестивал "Мирдита, добар дан" је јединствен догађај који од 2014. године београдској публици представља културну и друштвену сцену Косова, а биће одржан од 30. маја до 2. јуна, најавила је раније Иницијатива младих за људска права.


Извор: Espreso

.......

Хоће ли још неко реаговати,поред радикала,на ове шиптарске провокације у сред Београда.Која црна културна манифестација.Браво за радикала Дамјановића,Србина са Косова и Метохије!50  Форум / Србија / Требају ли нам шиптарске провокације у сред Београда послато: Мај 14, 2018, 21:30:36
Цитат
Фестивал косовске културе у Београду, најављен за крај маја, подигао тензије. Организатори најављују низ догађаја, а радикали се противе скупу


Прошлогодишњи протести "заветника" због промоције књиге Атифете Јахјаге

НАЈАВА четвородневног фестивала "Мирдита - добар дан" поново је узбуркала страсти, јер ће на њему бити приказана културна и друштвена сцена самопроглашеног Косова. Отварање ове манифестације најављено је за 30. мај, а трајаће до 2. јуна.

Како нам кажу у Иницијативи младих за људска права, који су организатори догађаја, ове године програми се неће одржавати у Дому омладине, јер је у том периоду заузет, већ у Центру за културну деконатаминацију и "Дорћол плацу".

- Биће одржан концерт косовског ансамбла "Занат", који представља спој традиционалне и модерне музике - каже нам Софија Тодоровић, координаторка програма "Мирдите". - Планирано је и одигравање представе "Цоо цоп", перформанс уз учешће публике о жртвама српско-албанског сукоба из перспективе жена које су преживеле насиље. Пустићемо филм "Брак" о ЛГБТ правима, чији је главни глумац Албин Укаљ. Биће организована и дебата о односима Србије и Косова, о томе шта смо ми једни другима, како се сећамо конфликта, шта доносе дијалог и Бриселски споразум и какве су последице политичких одлука.

Тодоривићева нам каже да ће представити и изложбу "Између снова и стварности", на којој ће приказати фотографије Елизе Хоџа из периода пре, током и после сукоба 1999. године.

Српска радикална странка је већ најавила да ће се супротставити одржавању овог фестивала, јер приказује Косово као независну државу. Њихов посланик Миљан Дамјановић каже да није нормално да се усред Србије промовишу сви сегменти државе Косово:

- Нису позвали КУД из Грачанице, већ промовишу све сегменте независног Косова.

ПЕРФОРМАНСИ НАВИЈАЧА

ПРОШЛЕ године су Удружење киднапованих и несталих са КиМ и "Заветници" били против одржавања овог фестивала, а нарочито најављеног доласка бивше председнице лажне државе Атифете Јахјага на промоцију њене књиге, која је на крају отказана. Група "делија" дошла је на фестивал у маскирним панталонама и мајицама ОВК и нудила на продају оружје, половне људске органе, наркотике, алудирајући на то шта је заправо главна "уметност" Албанаца на Косову.

Извор: С.Ј.М. Новости

.......Да ли је организатор ове шиптарске промоције некакве њихове културне манифестације намерно избегао да се у згради `Дом Омладине` појаве провокатори, имајући у виду да је ова локација многима добро позната, па је одабрао мање познато место, у намери да  "у тишини" обаве то што намеравају, видећемо.

А пошто је наведена адреса, те нове локације, "Дорћол плац", вероватно многим Београђанима непозната, ево неке информације и фотографије...

Цитат

Дорћол Плац се налази на Дорћолу у Добрачиној улици бр.59, у ранијем индустријском делу града. Смештен је у рестаурираном простору некадашњег социјалистичког предузећа Минелтранспорт, на површини од 1600 квм. Пројекат осмишљавања новог културног центра представља приватну иницијативу неколико пријатеља који живе и раде у овом делу града. Они наводе да је њихов основни циљ био да удахну нов живот доњем Дорћолу, те да осмисле простор за различите садржаје, за пријатно дневно опуштање и узбудљиве вечерње програме.

"Кроз организацију изложби, уметничких радионица, позоришних представа, концерата, журки домаћих и иностраних ДЈ-ева и неформална дружења, Дорћол Плац ће настојати да презентује креативну продукцију, да је прати и утиче на њен ток ", наводе аутори пројекта који су желели да остану анонимни.

Претварање објеката у индустријским зонама у културне центре, стецишта креативаца и омиљена састајалишта локалаца , тренд је који одавно постоји у свету. Аутори Дорћол Плаца наводе да је њихов циљ и повезивање са сличним пројектима у  другим европским метрополама.

Они истичу и да ће овај културни центар  бити отворен за сарадњу са креативним групама и појединцима. И додају да су ту да људима пруже инспирацију, али и техничку  и организациону подршку.


Странице: [1] 2
Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!