forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Децембар 08, 2019, 17:42:07


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


  Прикажи поруке
Странице: [1] 2 3
1  Форум / Политика / Одг: Демократе чека потоп послато: Децембар 03, 2019, 23:56:56
Лутовац: На Главном одбору се десио покушај пуча


Фото: `Новости`

Председник Демократске странке (ДС) Зоран Лутовац изјавио је вечерас да су на седници Главног одбора у суботу донете одлуке које иду у смеру даље стабилизације странке, док је истовремено, како је оценио, покушан "пуч" са циљем прерасподеле моћи и снаге унутар ДС.

- Они који су потписали да желе да утврђују кворум и тврдили да га нема желели су расписивање неких нових избора, уколико би се десило да кворума нема. Суштина је следећа, кворум постоји. Од 183 присутна, изашло је 20-ак. 163 човека је пребројано именом и презименом, што значи да је покушај (пуча) потпуно неуспешан - истакао је Лутовац за војвођански јавни сервис РТВ1.

Лутовац наводи да није први пут да се покуша са оспоравањем руководства и политике странке, али је, наводи, "увек апсолутном већином гласано за све одлуке које смо доносили".

Такође, тврди да је подршка одлукама странке још већа међу чланством него у оквиру ГО.

Упитан шта мисли о неким оценама да део незадовољних за рачун власти разбија ДС, Лутовац је навео и да део оних који су напустили седницу ГО има приступ, како је казао, "режимскин таблоидима", те да их бране "окорели режимски новинари".

- По томе се види за шта се залажу. Неки су принципијелно против политике већине у ДС и говоре то на органима странке и ја их поштујем. Али, ови други који гласају за одлуке, а после раде против истих, они су проблем и они добијају врло велики простор да говоре о негативностима у странци, некад анонимно, а некад под именом и презименом. То што раде, можда ненамерно, користи Александру Вучићу - сматра Лутовац.

Како је навео, Етички одбор странке може против појединих да покрене дисциплинске поступке.

Према његовим речима, било је неопходно да се распусти Градски одбор Београд, те додаје да оно што је требало да се уради и о чему је, каже, разговарао са председником Градског одбора, јесу промене у организационом, кадровском и акционом смислу.

- Ништа од тога није урађено. Било би распуштања и да није било пуча, можда је и покушан јер се претпостављало да ће доћи до распуштања. Тај пуч је у ствари можда одговор на оно што је требало да се деси, а то је распуштање - сматра Лутовац.

Каже да је део омладине ДС учинио политички прекршај јер није поштовао одлуке Извршног одбора, који је сугерисао да се изгласају нова правила, па да се на основу њих потом организују избори.

- Део омладине игнорише ту препоруку. Догодили су се избори упркос препоруци ИО да се то не чини. То је политички прекршај - рекао је председник ДС.

Он додаје да је потребно кроз разговор са омладином организовати изборе на које нико неће имати примедбе и који ће бити у складу са новодонетим правилима која могу да се испуне.

Негирао је тврдње функционера ДС Радослава Милојичића Кене, који је рекао да је СзС антиевропски, а да ДС, јер се залаже за ЕУ, треба да га напусти.

- Милојичић је био на протесту против миграната заједно са Дверима 2014. године, што ја никад нисам. Вредности ДС засупам у оквиру СзС. Ми у СзС имамо договор да кад се изборимо за нормалан политички живот, испољимо своје индивидуалности и посебности - навео је Лутовац.

Он је сагласан са оценом заменика председника ДС Саше Пауновића да "има много оних који се руководе личним амбицијама и појединачним интересима", толико да, додаје, "штете јавном интересу, а то је интерес грађана и странке".

Када је реч о појединим мишљењима да је један део чланства незадовољан што ДС, као проевропска партија не заузме конкретнији став према дијалогу са Приштином и "помогне Александру Вучићу" да реши питање Косова, Лутовац истиче да је такво мишљење неутемељено јер нема подршку већине у странци.

Он објашњава да је на некој од седница ГО, како је казао, "неко од њих", незадовољних одлукама већине, то и формулисао - Вучић је преузео нашу политику, зашто бисмо ми мењали нашу политику, него хајде да водимо и даље ту политику, а то је да га подржавамо и у тим стварима (дијалог и споразум са Косовом).

- То је неприхватљиво за огромну већину чланова ГО. Став странке је да треба водити дијалог о нормализацији свих односа, али питање статуса не треба потезати, потребно је чинити кораке како питање статуса учинити излишним - рекао је лидер демократа.

Упитан да ли Драган Ђилас има утицај на дешавања у ДС, Лутовац је рекао:

"Драган Ђилас нема апсолутно никакав утицај на оно што се догађа у ДС, изузев што га неки у ДС користе за политичке манипулације, баш као што чини и (председник Србије) Александар Вучић".

Извор: Танјуг, Блиц


..............


Противници бојкота на „чишћењу“: ДС распушта „непослушне“ одборе

Фото В.Данилов
Цитат
ПРЕДСЕДНИК Демократске странке Зоран Лутовац накратко је, недељним разговорима са омладинцима, смирио страсти, али је расплет сукоба, који се заоштрио у суботу распуштањем београдског Одбора и Омладине ДС, у овој партији још далеко.

Наиме, како сазнајемо, намера је да се "преиспита рад" свих одбора чији се чланови "сумњиче" да не спроводе политику ДС, односно сматрају да бојкот избора није добра идеја. Руководство странке досад је због ове "непослушности" распустило седамдесетак филијала.

Многи у ДС сматрају да ово има за циљ да се до наредне изборне скупштине странке скрајну сви који се противе Лутовчевој идеји о заједничком деловању са Драганом Ђиласом у оквиру Савеза за Србију, а актуелном шефу ДС обезбеди још један мандат.

Догађаји са омладинцима добиће нови чин у среду, када ће уследити још један састанак са лидером партије, а до тада најмлађи кадар треба да добије писано објашњење о одлукама Председништва и Извршног одбора, односно због чега су распуштени. Затим ће се жалити статутарној комисији, која треба коначно да пресече. На савет Лутовца изнет на састанку у недељу увече, да поново организују изборе за Демократску омладину - не пристају.

Заменик председника ДС Саша Пауновић сматра да је жеља групе чланова ГО да странка напусти СзС и изађе на изборе само маска за разбијање опозиционог фронта и дискредитацију бојкота. Он је објаснио да је до најновијих подела у ДС дошло због поклапања интереса СНС и дугогодишњих професионалних посланика, који "по сваку цену желе да остану парламентарци":

Зоран Лутовац,фото В.Данилов


- Они хоће да наставе да примају посланичку плату, па зато желе ДС изван СзС и излазак на изборе у проевропском блоку. Ти посланици би били много искренији када би рекли да желе и даље да буду посланици по сваку цену, уместо да врте укруг причу о немогућности сарадње са Дверима или о одступању од европских вредности - казао је Пауновић за "Глас Шумадије".


БУНТ У СКУПШТИНИ

ОДАВНО се спекулише да је скоро цео посланички клуб против Лутовчеве политике и да сматра да је улазак ДС у Ђиласов блок штетан за демократе. То је и потврдио посланик Радослав Милојичић изјавом да се свако ко у СзС изнесе другачије мишљење одмах проглашава издајником. Иначе, седницу ГО у суботу, осим Милојичића, напустили су и парламентарци Балша Божовић, Александра Јерков...

Извор: Д. М. - С. С. Р., Новости

2  Форум / Политика / Не убијају земљотреси, него корупција у грађевинарству послато: Новембар 28, 2019, 08:22:30
Не убијају земљотреси, него корупција у грађевинарству: Српски архитекта објаснио шта се крије иза катастрофе у Албанији

Цитат
Познати београдски архитекта Небојша Глишић био је огорчен призорима из земљотресом разорених зграда у градовима Албаније


Небојша Глишић био је огорчен призорима из земљотресом разорених зграда у градовима Албаније и тиме је скренуо пажњу на констатацију широм света последњих десетак година да "не убијају земљотреси, него корупција у грађевинарству".

Осим земаља у развоју, то се од 1990. наовамо посебно односи на земље бившег социјалистичког блока, те на бивше југословенске републике.


Горчину је Глишић овако истресао на Фејсбуку: "Прва слика говори да је потпуно нов објект поклекнуо под тежином спратова, очигледно без адекватних сеизмичких платана, хоризонталних и вертикалних армиранобетонских серклажа који би прихватили моћне силе земљотреса... Само се склопило, онако како се могу склопити спратова старих објеката на којима су назидани силни спратови."


Познати београдски архитекта, који је последњих деценија учествовао или потпуно конструисао мноштво објеката по Србији за западноевропске велике компаније, констатовао је да је, чак и кад се у зграде уграђују и велике количине бетона и арматуре, катастрофа у случају земљотреса гарантована ако су згради "танка колена".


"На прве три фотографије саткана је сва моја деценијска борба са аматерима у послу, са ситним користољубљем, бедним уштедама у арматури, серклажима, сеизмичким платнима. Милион пута сам се срео с питањем: зашто толико арматуре и бетона? Ево зато. Не догађа се сваки дан, али кад се догоди, односи људске животе и прави неизмерне штете. Да се радило по прописима, све ове зграде, повређени и мртви у њима, сада би били живи и здрави.

Осим ситнијих пукотина и попадалих ствари по стану и кући, ништа се озбиљније не би догодило. Данас би имали и дом и живот", написао је Глишић. Другим речима, земљотрес с епицентром неколико километара од Драча са својих 6,4 степени по Рихтеру, иако јак, нипошто није био тако снажан да би овако разорио зграде по Албанији. Глишић скреће пажњу на очигледне ствари на фотографијама рушевина; разбијени углови зграда немају армиранобетонске ступове, неретко нема серклажног венца изнад зидова, све заједно делује као да је било чудо да се није и раније порушило и без земљотреса.


"За вредност једног просечног телефона који се купује сваке године, купили бисте мир себи и будућим генерацијама, ангажујући инжењера да уради свој посао. Одбио сам небројено пута да учествујем у пројектима бестијалног надзиђивања, јер је јасно к'о дан шта се може догодити."


Једно истраживање са Универзитета Колорадо из Боулдера из 2011. о последицама лоше градње зграда на људске жртве у земљотресима установило је да се у свим земљотресима у претходне три деценије могло избећи чак 83 посто свих мртвих само да су се зграде у погођеним градовима и насељима подизале у складу са стандардима заштите од земљотреса.


Истраживање је било велико, обухватило је цели свет, и покренуло је такво занимање да је освануло и у Натуреу. Повод за истраживање био је катастрофалан земљотрес на Хаитију из 2010. Тих 7 степени по Рихтеру ни данас се не зна да ли је побило 100.000 или чак 316.000 људи, уз материјалну штету од око 8 милијарди долара у једној од најсиромашнијих земаља света. Аутори истраживања приметили су да је исте године Нови Зеланд погодио земљотрес такође од 7 степени по Рихтеру, а да је број погинулих био нула. Мртвих није било. А и материјалне штете биле су релативно занемарљиве.


Најалармантнији закључак овог истраживања био је тај да се ниво корупције у свакој појединој земљи савршено поклапа с бројем погинулих у земљотресима. Један ранији рад на исту тему, који је објавио Спрингер Сциенце 2007., навео је да је од 1992. до 2007. широм света у нешто више од 400 земљотреса изгинуло чак 156.000 људи, да их је повређено више од пола милиона, да је девет милиона остало без станова. Било је то уочи низа тешких земљотреса последњих десетак година од којих је онај на Хаитију апсолутно најгори. И ово истраживање доказало је да корупција у свакој појединој земљи света иде узајамно с лошом градњом зграда, а онда и великим бројем погинулих у земљотресима.

Цитат
U prve tri fotografije je satkana sva moja decenijska borba sa amaterima u poslu, sa sitnim koristoljubljem, bednim uštedama u armaturi, serklažima, seizmičkim platnima...Milion puta sam se sreo sa tim pitanjem: zašto toliko armature i betona?? Evo zato. Ne dešava se svaki dan, ali kad se desi odnosi ljudske živote i pravi neizmerne štete. Da je se radilo po propisima, sve ove zgrade, povredjeni i mrtvi u njima bi bili sadа živi i zdravi. Sem sitnijih pukotina, i popadalih stvari po stanu i kući, ništa se ozbiljnije ne bi desilo. Danas bi imali i dom i život. Prva slika govori kako je potpuno nov objekat poklekao pod težinom spratova, evidentno bez adekvatnih seizmičkih platana, horizontalnih i vertikalnih armirano betonskih serklaža koji bi prihvatili moćne sile zemljotresa..samo se sklopilo... kao što se mogu sklopiti spratovi starih objekata na kojima su nazidani silni spratovi. Dzaba armatura i beton gore kada su kolena tanka.. Na drugoj i trećoj slici se vidi kako se ruše uglovi zgrada usled evidentnog nedostatka armirano betonskih serklaža. Potpuno je neshvatljivo da neko svu svoju životnu ušteđevinu (često i se i zaduži) kao i živote svoje porodice daje u ruke ljudima koji nisu stručni da shvate a kamo li da znaju šta da urade kako bi sprečili da sutra ne završite pod ruševinama. Za vrednost jednog prosečnog telefona koji se kupuje svake godine, kupili bi ste mir sebi i budućim generacijama, angažujući inženjera da uradi svoj posao. Odbio sam nebrojeno puta da učestvujemo u projektima bestijalnog nadzidjivanja, jer ono šta može da se desi, jasno je k'o dan. Kada se uključi ta sorta ljudi koja ih realizuje a moral i obraz su im davno nestali, opijeni profitom, ovakve slike su neizbežne. Redovno ih pitam: jel pomisliš da tvoje dete il unuče dodje u goste kod drugara u to što si sklepao i desi se zemljotres....i do kraja života živiš sa saznanjem da si ih ti ubio zbog četiri šipke armature R14 i malo betona...

Извор: Новости онлине


3  Форум / Економија / Одг: ОДЕ цела Србија на добош послато: Новембар 19, 2019, 23:11:02
Држава отписала Матарушку и Богутовачку бању

Са задовољством сам у „Политици” 7. новембра прочитао чланак „Две бање граде гондоле, а две под катанцем чекају купце”, дописника из Краљева М. Дугалића, о достигнућима и убрзаном развоју Врњачке и Јошаничке бање. Најављује се да ће република помоћи и реализацију нових планираних објеката у ова два лечилишта и околини.

Руинирани објекти у Матарушкој бањи (Фото П. Петровић)

У непосредном окружењу Краљева налазе се још две некада познате, а данас отписане бање – Матарушка и Богутовачка, о којима нико и не размишља. Док су Врњачка и Јошаничка бања у друштвеној својини, Матарушка и Богутовачка су пред ликвидацијом, јер практично скоро две деценије нису у функцији коју су некада имале, као бисери балнеолошког здравства Србије.

Током стодвадесетпетогодишњег постојања, Матарушка бања је била уточиште многима. Прво су у њој смештај и мир нашли руски имигранти који су избегли за време Октобарске револуције 1918. и стигли до Србије. Неки од њих су дали значајан допринос инфаструктурном развоју бање. Други талас је донео избегличку децу погинулих бораца и сиромашних из Србије за време и после Другог светског рата (1942–1947). У трећем таласу у Матарушкој бањи су збринуте избеглице пристигле у нашу земљу у доба мађарске револуције, 1956. године. Четврти, највећи прихват избеглих и прогнаних лица у овој бањи десио се од 1991. до 1995. године, током распада СФРЈ, када су овде стигли људи из Хрватске, Босне и Херцеговине и са Косова и Метохије.

После прва три таласа изгнаника, Матарушка бања се подизала и просперирала кроз изградњу инфраструктуре, смештајних капацитета, здравствено-рехабилитационих центара и свега осталог што је карактерисало један савремени балнеолошки центар. Међутим, после последњег, четвртог таласа избеглица, не само да није профитирала, већ је, напротив, због немара државе, практично доживела неславан крај. Хотели „Жича” и „Термал”, све виле, стационари и слично, постали су руине склоне самоурушавању и за њих нису заинтересовани ни њихови предратни власници, а камоли држава која је директно довела до таквог стања. Исту судбину су доживели и рехабилитациони центри, сви пратећи угоститељски, здравствени, туристички, спортски и други објекти. Такве прилике условиле су и гашење управе бање.

Матарушка бања је у Европи и шире била позната по томе што је благотворна за лечење неуролошких, реуматских, дегенеративних, посттрауматских и других болести, а пре свега по лечењу стерилитета и других гинеколошких обољења. Данас, кад се боримо против беле куге и када држава одваја знатна средства за вантелесну оплодњу, држава допушта да пропада бања у којој се некада лечио стерилитет, што је велики апсурд.

Извор: Др Предраг Петровић,научни саветник, `Политика`
.....

Цитат
Коментар из `Политике`
"Bory"
Posledica je srpske nemarnosti i ubjeđenja da je turizam samo MORE. Kako objasniti Srbima da Švajcarska nema more, a ima najjače razvijeni turizam? Ko od Srba hoće ići u banje i planine? Kakva potražnja, takva i ponuda! Za vrijeme JU samo se ulagalo u to more, a banje su služile samo za starce i bolesne, a nikako za rekreaciju i odmor. Tako je ostalo.Sjećam se jedne moje posjete Mataruškoj banji, posjetioci samo starci u crnom što je užasno depresivno djelovalo.


Снимак је од пре неколико година.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=mY1mDGWcGVs" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=mY1mDGWcGVs</a>

Природа је остала нетакнута, а шта више треба. Све остало се може поправити, доградити, изградити. Не, ова власт ће све то, скупа са овом предивном природом, ПРОДАТИ-поклонити, највероватније странцу или неком тајкуну.

4  Форум / Политика / Одг: (НЕ)спонтани протести у Београду послато: Новембар 05, 2019, 23:34:02
У Београду протест испред Радио телевизије Србије у организацији "1 од 5 милиона"Између Таковске и Абардареве улице батинаши у цивилу блокирају прилаз грађана Радио телевизији Србије.
Ситуација око РТС-а је напета.

На лицу места се налази и неколико ботова, који са стране стоје, снимају и вређају грађане у протестуи лидера Двери Бошка Обрадовића.

Јел хоћете инциденте и сукобе. Јел подржавате издају Косова и Метохије од стране Србије. Подржавате мафијаша – поручио је лидер Двери Бошко Обрадовић непознатим цивилима који су блокирали Абардареву улицу.


Све већи број демонстраната пристиже на протест. Присутни су припадници интервентне јединице полиције.

 
Грађани и студенти предвођени Обрадовићем покушавају да приђу другом улазу РТС-а, на којем вечерас у емисији Упитник треба да гостује Александар Вучић.

– Вучић је највећа политичка кукавица, који је довео ботове и батинаше да га бране од три студенткиње, које га чекају на три улаза у РТС да га питају оно што неће смети у емисији Упитник. Ово је представа са циљем да се овде вечерас одиграју инциденти и зато молим све присутне да не наседају на провокације ботова и батинаша – рекао је Бошко Обрадовић и најавио да грађани крећу на главни улаз где ће сачекати да Вучић стигне у студио.
 

Грађани су окупљени и испред другог и трећег улаза у РТС.

Док ботови са унезверним фацама и ограђени полицијским кордонима узвикују "Бошко педеру", грађани су их нађачали паролом "Вучићу лопове".
 
Ситуација испред Радио телевизије Србије је напета, а очигледно је да је режим довео своје присталице и батинаше у намери да изазову инциденте и крвопролиће.
 
Док хулигани и СНС ботови узвикују "Ацо Србине, Бошко педеру и Ђиласе лопву", демонстранти су запевали песму "Са Косова зора свиће".
 
Пристелице Двери узвикују "Нема поделе Косова и Метохије", а затим и певају песму "Христе Боже Распети и Свети".

Вучић се није појавио. Да ли је ово снимљено пре сат времена или је снимано у Кошутњаку или је ушао на четврти улаз, за који се не зна, остаје да се види, али ми вам тврдимо да Вучић није ушао ни на један од три званична улаза у РТС.
 


Рекао је да је доашо сам, пешке, лагао је, а дрхтавим гласом и он и водитељка глуме да се ништа није десило.
 
Овде су и три студенткиње које су га чекале на сва три улаза и оне могу да вам потврде да је Вучић, политичка кукавица, није дошао.
 
Вучићу, завршићеш у затвору! Народ више неће да трпи ово вређање интелигенције. Он је показао да нас се плаши. Ова политичка кукавица ће ускоро паасти с власти и то не захваљујући опозицији, него грађанима и студентима који га се не плаше – поручио је Бошко Обрадовић.

– Вучућ је у РТС ушао пацовским каналима. Вучић је готов! Погледајте то лице страха у емисији – изјавио је Бошко Обрадовић и захвалио се свим грађанима који су се окупили на протесту.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=NZmK9jvh5FI" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=NZmK9jvh5FI</a>

Извор:Србин.инфо


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=x6xFLTr1L30" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=x6xFLTr1L30</a>
5  Форум / Политика / Одг: (НЕ)спонтани протести у Београду послато: Октобар 28, 2019, 07:15:39
У Београду протест `Један од пет милиона`

Цитат
Протест `1 од 5 милиона` одржан је синоћ у Београду по 47. пут, а главна тема били су узбуњивачи. Неки од учесника протеста носили су хируршке маске због загађености ваздуха у престоници

Фото:FoNet

Учесници протеста су испред зграде Радио телевизије Србије , позвали грађане да буду узбуњивачи и налепницама  „Крајње је време будите(се) узбуњивачи“ прекрили улазна врата РТС-а.

Један од организатора протеста Срђан Марковић позвао је новинаре РТС-а који се декларишу да припадају покрету Један од пет милиона, да буду храбри и пробуде се.

„Нисте сами, они се плаше нашег заједништва“, рекао је Марковић и навео да РТС данас није сервис грађана, већ Српске напредне странке.

Марковић је позвао директора РТС-а Драгана Бујошевића да професионално ради свој посао, или да се повуче са тог места.

Претходно грађанима су су се обратили узбуњивач полицајац Милан Дувановић и студеткиња и један од органиозатора протеста, Валентина Рековић


Фото: Танјуг

У поворци на чијем је челу велики транспарент "Бојкот" грађани су вечерас застали код зграде председништва и скандирали против председника државе Александра Вучића.

„Овде би требало да буде председник државе, а у згради седи Вучић“, рекао је један од организатора протеста Миодраг Симовић

Извор: "Danas"
6  Форум / Политика / Руски премијер Дмитриј Медведев у посети Србији послато: Октобар 19, 2019, 17:46:04
МЕДВЕДЕВ У СРБИЈИ

Цитат
Премијер Русије Дмитриј Медведев је на београдски аеродром слетео нешто после 12 сати, а дочекала га је премијерка Србије Ана Брнабић


11:29 - СРПСКА ВОЈСКА СПРЕМНА ДА СЕ ПОКАЖЕ ПРЕД МЕДВЕДЕВИМ


НА војном аеродрому Батајница у току су последње припреме за приказ Слобода 2019. На писти, испред главне бине налазе се хеликоптери "Ми17" руске производње, као и полигон на коме ће бити извршена симулација борбе против терориста.

На пистама и стајанкама батајничког аеродрома су и два руска транспортна авиона "руслан" којим су у Србију претходних дана испоручени хеликоптери за Војску Србије.

У току су припреме за долазак гостију, као и постављање детаља сценографије приказа. Очекује се постављање почасне чете Гарде која ће доцекати руског премијера Дмитрија Медведева.

Околину аеродрома обезбеђује велики број полицајаца, који су постављени дуж ауто пута и на свим раскрсницама.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=q6lou6ImfUY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=q6lou6ImfUY</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=K70MuvfV1hY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=K70MuvfV1hY</a>12:18 - МЕДВЕДЕВ СЛЕТЕО У БЕОГРАДРуски премијер Дмитриј Медведев је стигао у једнодневну званичну посету Србији, поводом обележавања 75. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату, а домаћин ће му бити председник Србије Александар Вучић.


Медведев је на београдски аеродром слетео нешто после 12 сати, а дочекала га је премијерка Србије Ана Брнабић.


12:31 - ГАРДА И ЕШАЛОНИ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ У ЧАСТ РУСКОГ ПРЕМИЈЕРА

ПРИПАДНИЦИ Гарде постројени су дуж црвеног тепиха којим ће проћи високи гост из Русије. На свечанаост је стигла председница Народне скупштине Маја Гојковић, а места на бини заузимају чланови Владе, генерали, пензионисани начелници Генералштаба, представници Оружаних снага Русије...

На писти су постројени ешелони Војске Србије који ће учествовати у свечаном дефилеу. На аеродром Батајница дошло је и више хиљада грађана, који носе српске и руске заставице.

На бини су и ветерани ратова деведесетих, представници верских заједница, народни посланици, чланови породица погинулих пилота...

Испред централне бине гардисти у ставу мирно држе реплике застава из НОР и ратова деведесетих година.12:39 - МЕДВЕДЕВ НА АЕРОДРОМУ У БАТАЈНИЦИ ДОЧЕКАО ВУЧИЋ

Руског премијера Медведева дочекао српски председник Александар Вучић на Војном аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници, где ће присуствовати приказу способности Војске Србије поводом Дана ослобођења Београда "Слобода 2019".

Важног госта из Русије поздравила је Гарда војске Србије и црвени тепих, после чега су одсвиране химне Србије и Русије.13:00 - ПРИКАЗ СПОСОБНОСТИ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ

Приказ способности дела специјалних и јединица Копнене војске, наоружаних и опремљених најсавременијим наоружањем и опремом по кон цепту "1.500+" и донираним средствима из Русије "Слобода 2019", почео је данас у Батајници, у присуству председника Србије Александра Вучића и премијера Русије Дмитрија Медведева, који борави у званичној посети нашој земљи.


Вучић и Медведев прошли су црвеним тепихом, који је постављен до бине, одакле ће пратити вежбу, а поред црвеног тепиха постављена је и Гарда Војске Србије.

После интонирања химне Србије, почео је приказ на војном аеродрому "Пуковник пилот Миленко Павловић".

На "Слободи 2019" биће приказана је способност Војске Србије да одговори ризицима, изазовима и претњама и заштити безбедност Србије.

Приказ је садржао две целине - динамички део и дефиле јединица.


У динамичком делу приказа представљене су способности дела јединице специјалне бригаде и копнене војске наоружане и опремљене најсавременијим наоружањем и опремом по пројекту "1500 +" и донираним средствима из РФ, као и спобосности јединица ратног ваздухопловства и противваздушне одбране.


На приказу је ангажовано више од 2.400 припадника МУП и ВЈ, преко 100 борбених и неборбених возила и борбених система и преко 25 ваздухоплова.
13:02 - БЕОГРАД СПРЕМАН ЗА МЕДВЕДЕВА

НЕКОЛИКО часова пре него што је руски премијер Димитриј Медведев слетео на тло српске престонице, у Београду је владала свечана атмосфера. Јаке полицијске снаге биле су распоређене на Новом Београду код Палате "Србија", око хотела "Хајат", те око Гробља ослободилаца Београда у Рузвелтовој улици.


Дуж Булевара Михајла Пупина и Николе Тесла, са обе стране улица које окружују Палату "Србија", биле су постављене српске и руске тробојке. Иста слика била је и на Бранковом мосту, а заставе су се вијориле и на бандерама дуж Булевара краља Александра и у Рузвелтовој улици.


У раним јутарњим сатима, радници градских комуналних служби ужурбано су завршавали сређивање платоа испред Палате "Србија". Лишће је било покупљено а фонтана очишћена. Друга екипа комуналаца била је распоређена на недавно обновљеном Спомен - гробљу ослободилаца Београда, где су обављали последње припреме и улепшавње монументалног комплекса пред долазак Медведева.

Грађани су пожурили да што раније заврше са свим обавезама у граду, па је гужва на улицама била све до раних поподневних сати, када је измењен режим саобраћаја. Због проласка делегације, поједине трасе аутобуса биле су измењене, а ни аутомобили нису могли да возе у свим улицама.

С. В.


13:08 - НАДМЕТАЊЕ “МИГОВА” И НАЛЕТ “ОРЛОВА”

На вежби „Слобода 2019“ Приказана је ваздушна борба један на један, коју су извели најмлађи пилоти Мигова-29.


На делу су били и авиони типа „Орао“. Извршен је напад на објекат дејства из бришућег
лета.13:37 - ВУЧИЋ: УМЕЋЕМО САМИ ДА САЧУВАМО СВОЈЕ НЕБО, СВОЈЕ ЗЕМЉУ И СВОЈЕ ЉУДЕ
На батајничком аеродрому "Пуковник пилот Миленко Павловић" завршен је приказ способности Војске Србије "Слобода 2019", уз поруку председника Александра Вучића, да ће Србија умети сама да сачува своје небо, земљу и људе.

Приказ је одржан у част 75. годишњице од ослобођења Београда у Другом светском рату, у присуству премијера Русије Дмитрија Медведева, који тим поводом данас борави у посети Србији.


На крају програма, председник и врховни командант Војске Србије Александар Вучић честитао је припадницима Војске Србије, грађанима и гостима Дан ослобођења Београда од фашиста и оценио приказ са "врло добро".

Захвалио се свим официрима, подофицирима и војницим на свему што чине за своју земљу.

"Хоћу да вам честитам Дан ослобођења Београда од фашиста. Да увек штитимо слободу, традицију и посебно, вама, драги ветерани, који сте и данас у строју и који сте пре 20 година бранили Србију - велико хвала за све што сте учинили за отаџбину", рекао је Вучић.


Он је истакао да Војска Србије сваки дан има све више и све модерније оруђе и оружје, те да ће Србија наставити да штити слободарску традицију. 14:55 - СВЕЧАНИ ДОЧЕК ЗА МЕДВЕДЕВА ИСПРЕД ПАЛАТЕ СРБИЈА
Председница владе Ана Брнабић приредила је данас после подне, испред Палате Србија, свечани дочак за премијера Руске Федерације Дмитрија Медведева, који борави у званичној посети Србији. 15:09 - БРНАБИЋ И МЕДВЕДЕВ: ПОСЕТА ПОТВРДА ДОБРИХ ОДНОСА СРБIJE И РУСИЈЕ
Премијери Србије и Русије, Ана Брнабић и Дмитриј Медведев, сложили су се данас у Београду да њихови разговори представљају прилику да се јос једном потвди спремност за даљи развој сарадње између две земље и обележи савезништво из Другог светског рата.


Брнабић је захвалила премијеру Русије на посети нашој земљи, која, како је истакла потврђује ниво односа Србије и Русије.


"Добродошли и хвала што се данас одвојили време да обелезизмо наше савезништво у Другом светског рату", поручила је Брнабић на почетку разговора у четири ока са руским колегом.


Она је додала да је за Србију велика част што је у јануару ове године угостила и председника Русије, Владимира Путина.


"И ваша посета потврђује ниво односа између Русије и Србије", нагласила је Брнабић.


Премијер Русије Дмитриј Медведев изразио је данас задовољство што је поново, после 10 година, у посети пријатељској Србији и то још тако значајним поводом као што је 75. годишњица ослобођења Београда од нацистичке окупације.

"То је наш заједнички празник али и добар повод за размену информација о томе како се развијају наши односи", рекао је Медведев на почетку разговора са премијерком Аном Брнабић у Палати Србија.

Како је напоменуо, десило се да је претходно у Београду био пре тачно десет година - 20. октобра 2009. године.


Он је изразио задовољство што се упознао са премијерком Србије и очекивање да ће данашњи разговори, али и њена скора посета Москви, допринети даљем развоју односа две земље.

"Још једном хвала за сусрет, лепо време и почнимо разговоре", рекао је Медведев.


 15:23 - И ЗВАНИЧНО: РУСИЈА ВРАЋА 166. СТРАНИЦУ МИРОСЛАВЉЕВОГ ЈЕВАНЂЕЉА У СРБИЈУ
Међу споразумима који ће данас потписати српски и руски званичници у Палати федерације је и споразум о примопредаји 166 странице Мирослављевом јеванђела, која се налази у Националној библиотеци у Санкт Петербургу, и седам слика руског уметника Николаја Рериха с краја 19. и почетка 20 века које чува Народни музеј у Београду.

Како Танјуг сазнаје ова примопредаја би требало да се догоди до краја године у Москви.


Повратак 166 странице Мирослављевог јеванђеља, једине недостајуће странице најстаријег сачуваног српског рукописа на ћирилици, уз истовремено враћање дела ренесансног руског уметника, договорили су српски и руски председници Александар Вучић и Владимир Путин током Путинове посете Београду прошле године.

У међувремену требало је обавити бројне процедуре, јер како је Тањугу раније речено у Националној библиотеци у Санк Петебургу, у Русији постоји закон о забрани повратка уметничких дела која се налазе на територији те земље.


 15:25 - ПОДАЦИ О СРПСКОМ ВОЋУ БИЋЕ У ЗАЈЕДНИЧКОМ ИНФОРМАЦИОНОМ СИСТЕМУ
Министар пољопривреде Бранислав Недимовић потписаће данас у Палати Србије посебан Споразум о фитосанитарној заштити са Руском Федерацијом.


Тај споразум на другачији, односно нов начин регулише слање воћа и поврћа ка Русији.


Све информације о пошиљкама српског воћа и поврћа наћи ће се у заједничком информациониом систему Србије и Русије.


На тај начин камиони са пошиљкама неће морати још неколико пута додатно да се прегледају док стигну у Руску Федерацију. 16:27 - СТЕФАНОВИЋ: С МЕДВЕДЕВОМ О СТРАТЕШКОЈ САРАДЊИ ДВЕ ЗЕМЉЕ
Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је данас за руску агенцију Тас с да посета премијера Русије Дмитрија Медведева пружа могућност да се размотре стратешки односи Београда и Москве.

"Посета Медведева увек има изузетно значење. То је повод да се размотре најважнија политичка питања, стратешки пројекти, јер ми смо стратешки партнери. Да разговарамо не само о подршци коју Русија пружа Србији у очувању територијалне целовитости и очувања Косова и Метохије у саставу Србије, већ и о стратешком развоју Србије и нашим односима на међународном плану", рекао је министар.

Он је додао је посета важна и због економских односа између две земље који последњих година напредују.


"Сфера безбедности је такође важна тема. Активно сарађујемо са Русијом. Поред историјских и културних веза наши односи гарантују већу безбедност наших грађана", рекао је Стефановић.

Коментаришући предстојеће потписвање споразума о зони слободне трговине са Евроазијском економском унијом у Москви крајем октобра, Стефановић је изразио наду да ће српска роба бити присутнија на руском тржишту.


 16:34 - МЕДВЕДЕВ ПРЕД ПОСЛАНИЦИМА У ПАРЛАМЕНТУ СРБИЈЕ
Премијер Русије Дмитриј Медведев стигао је у Дом Народне скупштине Србије, где ће се на посебној седници обратити посланицима.

Медведева је у згради парламента дочекала председница Скупштине Маја Гојковић.

Обраћању руског премијера присуствују председница Владе Србије Ана Брнабић са министрима, али не и део опозиције који бојкотује рад парламента.

Посланици који су се одлучили да бојкотују рад скупштине нису присуствовали ниједној од посебних седница парламента, на којима су се обраћали страни званичници.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=Ybw-PNIARCs" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=Ybw-PNIARCs</a>


 16:38 - ПРИПРЕМЕ ЗА ДОЧЕК НА ГРОБЉУ ОСЛОБОДИЛАЦА
Како јавља репортер "Новости" у току су припреме за дочек премијера Русије Дмитрија Медведева на Гробље ослободилаца Београда.

Саобраћај у Рузвелтовој улици је заустављен, а радозналим грађанима од 16 сати није дозвољен прилаз улазу на гробље из безбедносних разлога.


17:0 - МЕДВЕДЕВ: ЧЕСТИТАМ ГОДИШЊИЦУ, ЖЕЛИМ ВАМ МИР И СЛОБОДУ
Премијер Русије Дмитриј Медведев честитао је данас грађанима Србије 75. годишњицу ослобођења Београда од нацистичке окупације у Другом светском рату, поручивши да Србији жели мир, слободу просперитет и благостање.

У обраћању на посебној седници Народне скупштине Медведев је рекао да му је част што борави у Београду баш на даншњи дан када се обележава ослобођење од фашизма.


"Наши односи нису се променили. Част ми је што учествујем у овом великом дану. Честитам братском српском народу 75. годишњицу ослобођења од фажизма и жлеим вам мир, слободу, просепритет и благостање", поручио је Медведев.

17:18 - БРНАБИЋ И МЕДВЕДЕВ ПОЛОЖИЛИ ВЕНЦЕ НА СПОМЕНИКЕ ОСЛОБОДИОЦИМА
Полагањем венаца на Спомен-гробљу ослободилаца Београда и Споменик црвеноармејцу, премијери Србије и Русије, Ана Брнабић и Дмитриј Медведев, одали су почаст страдалима у борби за ослобођење Београда у Другом светском рату.


Премијере су, на Новом гробљу, дочекали почасна јединица гарде Војске Србије, деца из Руског дома у Београду и представници руске организације "Волонтери победе" са координаторима из Србије, а реч је о организацији која помаже ветеранима који су ослобађали Београд и Европу од фашиста у Другом светском рату.


Уз интонирање химни Србије и Русије, Брнабић и Медведев су најпре положили венце на Споменик ослободиоцима Београда 1944, на једном од венаца је писало "Ослободиоцима Београда председник владе Ана Брнабић", а на другом, на руском језику, "Од председника владе Руске Федерације".Двоје премијера затим су положили венце и на Споменик црвеноармејцу, који је подигнут у част руских војника палих за слободу Београда.

Медведев и Брнабић уписали су се и у књигу утисака.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=JDxmCEC_b5o" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=JDxmCEC_b5o</a>


18:10 - ОКУПЉАЊЕ ГРАЂАНА ИСПРЕД ЦЕНТРА "САВА"
Испред Центра "Сава" окупљају се многобројни грађани који желе да присуствују свечаној академији поводом 75. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=vrYzwp-h2Js" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=vrYzwp-h2Js</a>

Извор:Novosti Online/ Р.Д./С.Ј.М./Агенције
7  Форум / Србија / Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна послато: Октобар 10, 2019, 07:52:15
МЕШТАНИ ТОПЛОГ ДОЛА ПОСЛЕ СУКОБА ЗБОГ МХЕ: "Гориле" хоће да нас раселе?!


У ПИРОТСКОМ селу Топли До, подно стропланинског врха Миџор, мештани су заузети уобичајеним јесењим пословима, а на уласку у место, код Срђановог моста, крај тек наложених букових балвана који се лењо диме, седи помало необична сеоска стража. На барикадама старице, углавном већ зашле у осму деценију, којима је штап обавезно помагало.

ОДБРАНА: Старице на Срђановом мосту

Све је некако мирно, као да претходног дана, на овом истом месту, није било сукоба мештана са приватним обезбеђењем инвеститора мале хидроелектране Драгана Јосића, који недалеко одавде жели да подигне мини-фабрику струје деривационог типа, чиме ће, кажу Топлодолци, реку спаковати у цеви и запечатити судбину овог краја у парку природе.

- Мушкарци углавном са коњским "влачецима" довлаче сено за зиму, или су у шуми и припремају огрев за продају, неко је код говеда, или оваца на планини, а ми овде дежурамо - причају нам промрзле старице Вера Мијић, Лидија Мадић, њена имењакиња Лидија Пејчић и Љубинка Цветковић, које су овде од раног јутра.

- Уколико се неко појави са машинама и радницима, идемо до цркве и почињемо звоњаву како би нас сви чули и дошли да спрече отимање реке.

Њихова пажња не попушта ни док говоре о прекјучерашњем дану, који је у протеклих неколико месеци, откад су се мештани уз помоћ еколога из удружења "Одбранимо реке Старе планине", организовали како би спречили изградњу мини-централе. Истовремено говоре и директни учесници сукоба са, како кажу, "горилама" које хоће да их раселе и како је све почело.

- Једну групу су послали из правца Пирота, а другу са Бабиног зуба. Хтели су на силу да отпочну изградњу и уништавање реке. Док смо ми узбуниле село, они су нас заговарали, али су убрзи стигли мушкарци и схватили да је реч о превари, јер они су хтели да дођу са друге стране - објашњава Вера

- Тада је настало гушање и ничег не би било да Јосићева приватна војска није почела да нас прска неким спрејом и сузавцем. Морали смо да се бранимо од људи који су умислили да су власт и да могу да раде шта год им падне на памет. Ко их је овластио да примењују силу на обичним сељацима? И до сада је у неколико наврата било блиских сусрета, али су јуче претерали и ми смо морали да се бранимо. Довели су вод од 50 људи из Пирота и Београда - кажу Горан Мијић, Милован Ценић и Драган Симић, кога још пеку очи, баш као и Ивицу Голубовића на кога је такође "потрошена" велика количина бибер-спреја.

ПОМОЋ: Повређенима видају ране,Фото Фејсбук


Тешко је у овом крају наћи човека који ће оправдати поступак приватног обезбеђења према ком су после употребе бибер-спреја почеле да лете каменице, летве... Полиција је у селу, и од учесника сукоба узима изјаве, али нико не бежи од давања исказа.

Међу онима које смо јуче затекли на стражи су и сестре Милица и Милена - једна је дипломирани социолог, друга је завршила историју и обе су без посла. И оне кажу да нико у овом крају неће одустати од одбране реке.

- У тој реци смо научиле да пливамо, пецамо рибе, чувамо стоку крај ње. Нема тих пара да се прода Стара планина и Топли До. Док имају потомке, као што смо ми, Топлодолци не морају да брину за ову лепоту - поручује девојке.


СТРАЖЕ

Топлодолци су сеоске страже почели да организују још пролетос. Њихов задатак је да мотре на свакога са стране ко евентуално довезе нека машине, камионе и багере којима би отпочео радове.

Досада је у више наврата било углавном вербалних сукоба са приватним обезбеђењем, док је пре два дана ескалацију спречила пиротска полиција, која је стала између сукобљених страна.


НЕ УЗМИЧУ НИ ЗА ПЕДАЉ

- Уколико заиста желе да истрају са том централом, ми слободно можемо да се селимо одавде. Чувам 30 говеда, 100 коња, 10 коза и 20 оваца, па се питам где ће та стока да пије воду ако сместе реку у цеви.

СУЗАВАЦ: Драган Симић

И други живе од сточарства и нећемо узмаћи ни за педаљ у очувању реке и Топлог Дола - поручују Драган Петровић и Драган Симић, као и Далибор Обрадовић из Темске, активиста "Одбранимио реке Старе планине", који помаже Топлодолцима у стражарењу.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=mYzvLJYB_O8" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=mYzvLJYB_O8</a>

Извор: Витомир Ћирић, Новости

...........
И у овом случају као да не постоји министарство за Екологију.
8  Форум / Србија / Одг: Судство или фарса послато: Септембар 22, 2019, 21:34:32
Имате преко 2.000 кривичних пријава против бивших и садашњих припадника режима
 које чаме у фиокама, стисните петљу па их процесуирајте

Највећи број тужилаца нема проблема у свакодневном раду, али у случајевима политичке заинтересованости, има притисака, аутоцензуре, страха од медија и таблоидизације, сматра заменик републичког јавног тужиоца Горан Илић, док судија Апелационог суда Миодраг Мајић тврди да у правосуђу цену плаћа свако ко бескомпромисно ради и указује на проблеме.

„Та ће се цена огледати у притисцима, у намештеним таблоидним текстовима, у притисцима и претњама људи на високим положајима“, рекао је Мајић.

Према Мајићевој оцени, они су ту да свима осталима покажу да се случајно не усуде да крену тим путем, да је правосуђе које ћути и извршава оно што му је вишедеценијски задатак, најбоље правосуђе до кога можемо да дођемо.

Правосуђе је устројено као послушно, тихо и заплашено, као област у којој појединцима неће падати на памет да проговоре и прођу кроз „топлог зеца“, указао је Мајић.

Због тога, како каже, обичан човек чији се интерес пресече с интересом некога иоле моћнијег од њега, у том и таквом правосуђу нема никакву шансу.

„Правосуђе, ту није никакав изузетак, јер је слична ситуација међу професорима, у медијима, у академији наука. Ми сада имамо једно фантастично друштво ћутолога“, предочио је Мајић.

Илић: Овде не постоји традиција независних правосудних институција

У међувремену, тужилац Илић сматра да грађани не вреднују независност институција, што је и један од основних разлога због којих у Србији не постоји независно тужилаштво.

Овде, како напомиње, не постоји традиција независних правосудних институција, нити обичан грађанин сматра да је то нека посебна вредност за друштво и државу.


Извор: ФоНет/Александар Барда
„Ми још увек немамо ситуацију попут Румуније, да у случају атака на неког тужиоца, можете да очекујете да велики број људи изађе да штити тог професионалца“, изјавио је Илић.

Он је рекао да већина људи у Србији вероватно сматра да је потпуно оправдано да политичар „окрене тужиоца“ и од њега захтева „одговарајуће поступање“.

Илић још каже да су критике упућене њему и појединцима из правосуђа, не само прекомерне, већ и осветничке, и да се њима урушава ауторитет струке.

Европски суд за људска права каже да критика рада правосудних органа не сме да буде таква да урушава ауторитет правосуђа, а то је у овом слуђају проблем, нагласио је Илић.

Оба саговорника ФоНета поручују да, према међународним конвенцијама, судије и тужиоци, не само да имају право, већ и обавезу да говоре о неправилностима и проблемима у правосуђу.

Према препоруци Kомитета министара Савета Европе, на коју се Илић позива, тужиоци имају право да слободно изражавају мишљење у погледу закона, функционисања система и заштите људских права.

Држава је, при томе, дужна да им то право обезбеди, што значи да то право не сме да буде само прокламовано, већ мора да буде ефективно, истиче Илић.

С друге стране, Мајић наводи да судије не смеју да говоре о својим предметима и пресудама, да не смеју да баве политиком, нити да се политићки изјашњавају.

Али, како је напоменуо, то не подразумева да морају да ћуте о свему, што је код нас случај.

„Ако ви кажете да је реформа правосуђа која се припрема нешто што је лоше или да законодавно решење које је у припреми неће бити добро, то се моментално цени као прелаз на терен политике“, предочио је Мајић.

Мајић још напомиње да правосуђе није у фокусу Европске уније, упркос сталним уверавањима да то није тако.

„Оно јесте у фокусу када је реч о друштвима ЕУ, али се плашим да се овде, иако се то не каже јавно, све више стиче утисак да Европа прихвата да ми у овом тренутку изгледа и не можемо боље од овога где смо сада“, закључио је Мајић.

ФоНет

Извор: СРБИЈА ДАНАС
9  Форум / Српске везе - Огласите се лично / Одг: Протест послато: Септембар 19, 2019, 22:25:22
Протест против мини хидроелектрана 21. септембра у Пионирском парку


Покрет Одбранимо Реке Старе планине (ОРСП) и Савез месних заједница Старе планине организоваће у суботу, 21. септембра, у 16 часова у Пионирском парку у Београду протест против изградње мини хидроелектрана у Србији.

„Док надлежне институције ћуте, уништавање река се наставља. У селима Србије проглашено је ванредно стање. Организоване су даноноћне страже, а у неколико места дошло је до физичког сукоба са инвеститором”, наводи се у позиву медијима за протест, преноси Бета.

Додаје се да је упућен захтев председнику Србије Александру Вучићу да хитно реагује и спречи ескалацију сукоба са тежим последицама.

„У Пионирском парку, испред зграде Председништва, окупиће се грађани из целе земље. Свој долазак на протест најавили су мештани Старе планине, Бруса, Петровца на Млави, Краљева и многих других места у којима су реке угрожене”, наводи се у позиву.

ОРСП и Савез месних заједница позвали су све грађане Србије да се придруже борби за реке.

Савез месних заједница Старе планине прогласио је ванредно стање на тој планини због, како је навео, непоштовања закона и Устава Србије услед изградње мини хидроелектрана, саопштио је прошле недеље тај савез.

Савез је позвао тада председника Србије Александра Вучића да „коначно стане на пут криминалцима и да стане у одбрану закона, као и испуни свој план о очувању српских села”.

Извор: `Политика`


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=aSewhzC4kVo" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=aSewhzC4kVo</a>


10  Форум / Српске везе - Огласите се лично / Одг: Помозимо... послато: Септембар 14, 2019, 01:18:56
туга
СЛАВКО ЈЕ БИО НА СВИМ РАТИШТИМА, А ВЕЋ 8 ГОДИНА ЖИВИ БЕЗ СТРУЈЕ!
У униформи ратовао на Кошарама,
сад је оболео и у мраку
ДОБРИ ЉУДИ ПОМОЗИТЕ!


Цитат
Чачанин Славко Митровић који је учествовао на свим ратиштима у бившој Југославији живи скоро осам година без струје. Струја му је искључена у јануару 2012. године због дуга од 54.000 динара, који је у међувремену због камата нарастао на 178.000 динара.

Иако је тражио помоћ на скоро свим местима, нико му није помогао.

— Преко МУП-а и Војске био сам на свим ратиштима, од Хрватске, БиХ и на крају на Кошарама. У Крајини сам био рањен у образ, и не знам како сам остао жив, а потом и на Кошарама 1999. године.

 - Били смо добровољци јер нас је држава требала. Како је дрмало ратиште ја сам се скупљао са Чачанима и одлазио, имам скоро три године ратног стажа. Седам година нисам плаћао струју зато што нисам могао.

 - После 30 година радног стажа у ФРА остао сам без посла, супруга ми се разболела, постала је душевни болесник, а у међувремену је умрла. Писао сам Борису Тадићу, Томиславу Николићу, Дачићу, Зорани Михајловић али није било ефекта, иако су тражили од ЕПС-а да укључе струју, што они нису прихватили — прича Митровић.

Ипак, како каже, најтеже му пада што је унук принуђен да прва слова учи и пише под лампом.

— У стану живи нас четворо и нико не ради. Унук је кренуо у школу, али чита и учи под лампом. То ми пада најтеже. Мислим да то није заслужио. Сад водим најтежи рат у животу — каже Митровић.

Славко има породичну пензију која износи 10.000 динара али прими свега 2.000 динара јер му се већи део одбија због дуга за грејање.

 На проблем Митровића указао је ратни ветеран са Кошара Ненад Станић, који већ неколико година помаже угроженим ветеранима, упозорава на њихов лош положај и инсистира на доношењу новог закона.

— Славко се увек одазвао на позив државе, некада је ишао и сам. Невероватно је да он скоро осам година живи у мраку. Морамо му помоћи и ово је апел свима који могу да уплате на рачун колико могу да би Славко и његови укућани добили струју — каже Станић.


Сви они који желе да помогну породици Митровић то могу учинити уплатом на жиро-рачун: 845-34849-19, уз позив на број 47-16-012874.


Извор: `Курир`

11  Форум / Политика / Одг: Издаја - државна и национална послато: Септембар 12, 2019, 04:41:03
НП ''Отаџбина'': Недоследност радикалске политике и издаја
- БОЈКОТОВАТИ шиптарске изборе


Цитат
Позив Војислава Шешеља и Српске радикалне странке Србима на Косову и Метохији да изађу на шиптарске изборе и гласају за „Српску листу“ је само још један пример недоследности и непринципијелности кумова Александра Вучића и Војислава Шешеља у вођењу националне и државне политике.

Још пре пар година је председница извршног одбора Српске радикалне странке Вјерица Радета слала Србима сигнале да треба да се одазову на сепаратистичке изборе у режији Приштине. Тада се стало на томе. Али данас, ваљда због насушне потребе у подршци Српској напредној странци, и СНС и СРС се уједињују да изведу Србе на изборе које организује самопроглашена република Косово. Још не тако давно одјекују речи Војислава Шешеља и Александра Вучића из спортске хале у Пећи на митингу Српске радиклане странке када су претили Албанцима да ће их зарђалим виљушкама протерати преко Проклетија. Онда су и један и други правили Велику Србију а данас творе Велику Албанију. Није важно да ли је Србија или Албанија, важно је да је велика.

Ово је само још један у низу доказа да је за кумовски пар Вучић-Шешељ политика само инструмент за стицање материјалне добити. Породице и једног и другог башкаре се у Ренџ Ровер џиповима чије су цене више од стотину хиљада евра. Подсетимо се само 1999. године када је Александар Вучић био министар информисања - његов највећи успех тада је био добијање пространог државног стана. И док су српски војници гинули на Кошарама и другим ратиштима широм јужне српске покрајине, дотле је Александар Вучић размеравао промере и величину завеса у свом новом стану од приближно 200 квадрата. Па и данас, док Председник Србије прича о личном поштењу на руци носи сат од 40.000 евра а ниједно одело које често мења није јефтиније од 3.000 евра. Не тако давно, председник Здраве Србије Милан Стаматовић изјавио је да су браћа Вучић, Андреј и Александар, прославили „муком стечено“ богатство од милијарду евра.

За утеху, доктор правних наука Војислав Шешељ је поручио грађанима Србије да његова странка никада неће признати независно Косово. Неће, до неке друге ситуације, то јест док то Александар Вучић не затражи.

Досадашње искуство током учешћа Срба у скупштини и влади самопроглашене републике Косово Србима није донело никакав бољитак. Ни у политичком, ни у економском, ни у материјалном смислу. Главни адут Александра Вучића током претходних избора за скупштину самопроглашене републике Косово био је тај да Срби треба да учествују на изборима јер онда својим гласовима у парламенту спречавају формирање војске Косова. Опет лаж и политичка лакрдија српског председника јер Срби не да нису спречили настајање војске Косова него чак нису ни напустили ни скупштину ни владу ове сепратистичке творевине.

Очито је да поједини српски политичари пореклом из Босне и Херцеговине као што су Војислав Шешељ, Вук Драшковић, Александар Вучић, Александар Вулин мисле да ако се Србија одрекне своје јужне покрајине да ће лакше моћи да припоје Србији Републику Српску. Каква заблуда! По међународном праву Косово и Метохија је део државе Србије, Република Српска је део једне друге државе која се зове Босна и Херцеговина. Много је лакше сачувати територију која је по важећим међународним уговорима део ваше територије него присвајати територију неке друге државе. Не може се срећа једног дела српског народа градити на несрећи другог дела српског народа.

Како радили, тако нам Бог помогао.

Косовска Митровица
10.09.2019. године
Информативна служба
Народног покрета Срба са Косова и Метохије
„Отаџбина“

Извор: КМНовине

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=NEmk4tEjjtg" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=NEmk4tEjjtg</a>
12  Форум / Политика / Одг: Предизборно сређивање града Београда послато: Септембар 06, 2019, 00:18:51
Градоначелник Радојичић најавио нови концепт Аде Циганлије
Цитат
Градоначелник Београда Зоран Радојичић обишао је данас Аду Циганлију и том приликом најавио пројекте који би у наредном периоду требало да побољшају понуду, промене концепт и допринесу бољем квалитету понуде највећег београдског излетишта.

Радојичић је са директором ЈП „Ада Циганлија” Робертом Ђукићем обишао већи део комплекса Аде Циганлије и уверио се да неколико дана уочи завршетка купалишне сезоне на "београдском мору” све функционише беспрекорно. 

Градоначелник Београда Зоран Радојичић - Фото:Танјуг


– Ада Циганлија није само омиљено београдско излетиште већ и један од највећих рекреативно-спортских центара и еколошка оаза нашег града. За нама је још једна успешна сезона, током које је Аду посетило око 2,5 милиона посетилаца, а у најпосећенијим данима овде је боравило око 200.000 људи – рекао је Радојичић. 

Према његовим речима, Град Београд у наредном периоду планира значајно да унапреди понуду Аде Циганлије, као и да је у ту сврху припремљено неколико значајних пројеката. 


– Нови концепт требало би да направи промену у смислу да Ада Циганлија буде актуелна током читаве године, као и да понуда по питању спортске инфраструктуре буде још бројнија и квалитетнија. Такође, желимо да ово буде место породичног окупљања и да садржаји буду намењени свим узрастима. То је начин на који ћемо промовисати здрав живот, али и породичне вредности. У сарадњи са Министарством туризма, трговине и телекомуникација, на конкурсу за доделу субвенција за развој туристичких потенцијала добијена су средства за реализацију пројекта изградње трим-стазе са тартан подлогом у близини кружног тока на Ади Циганлији, а вредност пројекта је 15 милиона динара – рекао је Радојичић. 

Осим тога, он је додао да ће бити реализован пројекат измештања улазне рампе унутар Аде Циганлије за 105 метара и проширења улазних и излазних капацитета, чиме ће умногоме бити умањене гужве. 


– Реконструисана рампа имаће три улазне и две излазне траке, чиме ће проток саобраћаја бити значајно бржи. Такође ће бити обављена реконструкција и санација игралишта за фудбал. Тај пројекат је вредан 7,2 милиона динара, од којих је шест милиона обезбедило Министарство државне управе и локалне самоуправе, а остатак Град Београд. Желимо такође да обезбедимо исте услове за све посетиоце, укључујући и људе са посебним потребама. Посебно ми је важно што се прави дечје игралиште прилагођено деци са посебним потребама, а тај пројекат се ради у сарадњи са УНИЦЕФ-ом – додао је Радојичић. 

Градоначелник је истакао да је у плану и реконструкција кружног тока како би се омогућио бољи проток возила, као и изградња фонтане. 


– Коначно, планира се и изградња плутајућег монтажног објекта на води – плутајућег дока као нове туристичке атркације и једног од препознатљивих симбола Аде Циганлије, који ће служити за одмор, релаксацију и фотографисање посетилаца – закључио је Радојичић. 

Директор ЈП „Ада Циганлија” Роберт Ђукић захвалио је градоначелнику на посети и улагањима које град реализује и нагласио да је проширење улазно-изалзне рампе изузетно значајно не само за Аду Циганлију већ и за Радничку улицу, у којој се стварају гужве делом и због споријег уласка возила у комплекс Аде Циганлије. Ђукић је додао да би у будућности требало да се ради и на проширењу Макишког пута, како би се смањиле саобраћајне гужве са Макишке стране. 

Извор: Пинк вести

............


Мало су посекли дрвећа по Београду,па би још. На ред је дошла и Ада Циганлија.Овом лудилу нигде краја.Видели да им се може,па решили да промене изглед целом Београду.

13  Форум / Политика / Одг: Ивица Дачић... послато: Август 30, 2019, 10:05:11
ЦИА ПРАТИ ДАЧИЋА!
 Најстрашнији план након бомбардовања! Американци нам свима потписали смртну пресуду!Према сазнањима из дипломатско-безбедносних кругова ситуација је следећа:

- Испитује се све јер сваки, па и најмањи податак може да буде од помоћи. Истражују контакте и комуникацију како би добили прецизне податке ко су лобисти, које методе користи Србија, да ли јој неко помаже у убеђивању трећих држава - наводе упућени.

Први човек српске дипломатије каже да је свестан чињенице да је на мерама америчке службе. Дачић подсећа да су амерички званичници виша пута тражили да Србија прекине с овим акцијама.


- Они увек, пре него што дођем у неку земљу, упозоре ту државу да не мења одлуку о признају Косова. Више месеци покушавају да нам наметну тај ултимативни став да одустанемо, константно врше притиске и на мене и на председника Александра Вучића да ми престанемо са кампањом повлачења признања, а Приштина да суспендује таксе - наводи Дачић.

Дачић поручује да га никаве присмотре, мере и праћења неће зауставити.

- Нема стајања, до краја године биће још повлачења признања косовске независности и у Уједињеним нацијама биће мање од половине држава чланица које признају Косово. Тај процес се не може зауставити - поручује шеф дипломатије.

Извор: Ало

.............

Дачић је одавно почео да "пева" многима,највероватније од оног тренутка када је окренуо леђа свом утамниченом,па убијеном у Хагу председнику Милошевићу,у намери да заседне у његову фотељу и постане популарнији од њега.Ништа од тога,сем што и даље "пева", нарочито овима из америчке службе,а они га онда попут "фанова" прате  Cheesy Намигивање


14  Форум / Разно / Одг: Мишљења и ставови о ЛГБТ популацији послато: Август 21, 2019, 05:57:47
"BelgradePride" ове године 15. септембра

Овогодишња "Недеља поноса" почеће 9. септембра, а биће завршена 15. септембра "Поворком поноса", која ће кренути са београдског трга Славија, најавили су данас организатори.

На конференција за медије поводом предстојеће "Параде поноса" и "Недеље поноса", коју организује "БеоградПрајд", Иван Ђурић из Иницијативе младих за људска права истакао је да мото овогодишњег Прајда гласи "Не одричем се".

Тај слоган има личну и ангажовану ноту, јер, како објашњава Ђурић, то значи не одрећи се личних права, вредности слободе и једнакости, а одрећи се хомофобије и страха у којем, како је рекао, неки желе да живимо.

Организатори су саопштили да је Београд кандидат за "ЕуроПрајд", за 2022. годину.

Титула еуропрајда био би годишњи догађај, с обзиром да је у Београду највећи прајд који се одржава у региону од свих држава које нису чланице ЕУ, поручио је Михаиловић.

"Кандидатура се фокусира на томе да смо трпели екстремну дискриминацију 30-40 година касније у односу на Европу. ЕуроПрајд би додатно оснажио нашу мрежу, а и допринео би промовисању европских вредности", додао је он.

Упитан кога очекује од политичара на "Прајду", Михаиловић је казао да очекује да ће доћи премијерка, али и остали из министарстава укључени у побољшање положаја и права ЛГБТ заједнице.

"БеоградПрајд је само круна и највидљивији начин наше борбе која траје сваки дан у години", закључио је Михаиловић.

Рута овогодишње Поворке поноса биће Трг Славија, Краља Милана, Теразије, Трг Николе Пашића, Кнеза Милоша, Немањина, са завршним концертом који ће у парку Мањеж почети у 19.30 часова.
Извор:Танјуг

.............

"Понос"!? Шта ли ови болесници подразумевају под тим?

15  Форум / Економија / Одг: ОДЕ цела Србија на добош послато: Август 16, 2019, 06:14:14
ПРОДАЈА ЗЕМЉИШТА некадашње "Марине Дорћол"

"Краткорочна добит за град, а дугорочни губитак обале за грађане"

- Луксузни станови и марина за јахте на месту некадашње "Марине Дорћол" -Цитат
Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда понудила је потенцијалним купцима четири хектара дунавског приобаља - "Марину Дорћол". То ће бити још један у низу стамбених блокова уз Београдске реке. Но, има ли потребе за још луксузних станова поред већ постојећег `Београда на води` и комплекса на месту некадашњег `Бека`?


Пет стамбених зграда, пословна кула и хотел, 150 везова за чамце и јахте, реконструкција старог крана и црпне станице који су под заштитом државе. Тако је још пре 13 година најављено да ће изгледати овај простор. Но, Енгел Марина Дорћол, фирма која је планирала прво нововременско приобално насеље у Београду - никад није забола ни прву лопату, па је простором око предратне термоелектране "Снага и светслост" - наставио да господари коров.

Ових дана нови оглас. До 12. септембра траје рок за пријаву за надметање које ће се одржати дан касније, за четрири хектара земљишта. Почетна цена је 3,8 милијарди динара, односно око 32,3 милиона евра.

"Четири хектара је интересантно за многе поотенцијалне инвеститоре, посебно за фондове", каже Горан Родић из Грађевинске коморе.

Он очекује да ће се на надметање јавити више учесника. Каже да ко год уложи и сагради, како је најављено скоро 80.000 квадрата и марину, може да очекује добру зараду.

"Ту је доста сметала пруга која је туда ишла, сад је пруга измештена и локација је добила до значаја. Овај пут ће се наћи више заинтересованих инвеститора, без обзира на то што је кратак рок. Месец дана је за оне који имају озбиљне намере да обрну паре или да уложе у нешто - имају времена да такву локацију купе, јер су унапред знали какви су урбанистички услови", објашњава Радић.

"Тражена цена је рекордна. Нисмо имали трансакцију на том нивоу до сада и генерални коментар инвеститора са којима смо разговарали је да је цена доста висока", казао је Небојша Нешовановић из компаније ЦБРЕ.

Ипак, очекује да ће за локацију надомак постојећег насеља на такозваном 25. мају конкурисати више инвеститора, па и да цена може бити и већа. Што не значи да неће имати зараду.

"Немамо ни један други пројакат који има директан излазак на реку са марином, тако да ће имати карактеристике које ни један други пројакат нема, имаће предност у односу на све друге пројекте и то ће се вероватно видети и у цени. Ми бисмо очекивали цену у продају између 2,5 и 3,5 хиљаде евра по квадрату, у зависности од пројекта. Значи, причамо свакако о имућнијим суграђанима", истиче Нешовановић.

Иницијатива Не давимо Београд противи се плану продаје земљишта некадашње "Марине Дорћол". Кажу, у питању је погрешан и кратковид потез. Град ће, додају, убрати много новца, али прети штета од трајног губљења још једног јако вредног дела приобаља.


Цитат
"Уместо продаје и изградње луксузног становања, мислимо да би прави улог за будућност био да ово земљиште у потпуности остане у јавном власништву, и да се попут 'Централ парка' у Њујорку уз мале интервенције претвори у зелену парковску оазу и тако омогући већа доступност и приступ реци, и повећа проценат јавног простора за све грађане", кажу из Иницијативе.

Из града кажу и да ће инвеститор морати да заштити околне споменике културе, као и да реконструише кран старе централе и црпну станицу.

Извор: N1

...............

Само део коментара који су се појавили након ове вести:


1. Kako može priobalje da se prodaje, kada zakon štiti tu lokaciju od otuđenja? 2. Prvo što su ovi termiti uradili kada su se dokopali kase je ukidanje pomoći trudnicama i penzionerima, a odmah zatim su promenili statut da mogu da prodaju ono čega su se dokopali. 3. Opozicija treba da opomene eventuačlne kupce da kupuju kradenu robu koja priprada svima nama, slično kao i za PKB. 4. Bojkot&Šetnja!


Dakle, ruše Beograd jer ga mrze, veći je od njih, ne razumeju njegov duh... užas, tuga i strahota!
16  Форум / Србија / Одг: Тужна слика здравства послато: Август 06, 2019, 23:32:37
Тамо где сам ја – нема "уграђивања"


Цитат
Замерила сам се неким људима кад сам рекла да сам против тога да Србија, због свега што је преживела, буде чланица НАТО-а, онима који желе да приватизују болницу, онима којима не одговара набавка модерних уређаја, борба против легализације канабиса...Негативну медијску кампању против мене воде људи који желе да приватизују Институт за онкологију и радиологију, они којима не одговара да ова установа добије најсавременије уређаје како људи не би морали да иду на снимања код приватника, особе чији интерес није да се потрошни материјал набавља преко централизованих набавки и појединци који су противници комисије за борбу против психоактивних супстанци.

Овим речима у интервјуу за "Политику" проф. др Даница Грујичић објашњава како се ових дана нашла у средишту "препуцавања" медија, али и разврставања обичних људи, који се на друштвеним мрежама сврставају у оне који сматрају да је она у праву за све што каже и оне за које њени ставови нису уопште исправни.
И медији и обичан свет потпуно су се поларизовали кад говоре о вама. Једни вас бране, други вас куде. Како ви то доживљавате?

То је типична српска слика подељености друштва. Немам лоша искуства са новинарима. Вероватно неко мора да пише текстове на основу рекла-казала. Никад нисам крила своје мишљење, увек сам јасно износила своје ставове и од тога не одустајем. Тако и други треба да раде. Ако неко има проблем са Даном Грујичић, треба јавно да каже шта то она не ради добро, па ће онда она да одговори на то. Добила сам ових дана велику подршку људи који су читали у медијима шта се о мени пише. То само значи да све ове године нисам негде "хеклала", већ да сам макар у малом сегменту успела да помогнем пацијентима.
Шта мислите ко стоји иза разних напада и написа о вама и вашем раду?


Немам доказе и зато нећу наводити имена. Али, постоје људи који су буквално приватизовали делове Института за онкологију и радиологију, као и они који су због старе апаратуре и застареле дијагностике једноставно имали корист од тога да пошаљу пацијента да сними оно што им траже лекари за конзилијум. Пошто смо најавили да ћемо преко канцеларије за јавне набавке тражити нове апарате – магнетну резонанцу, скенер, три нова мамографа, четири ултразвучна уређаја – то значи да пацијенти више неће морати да иду на снимање код приватника, код којих су до сада ишли. То некоме не иде у корист. Пацијент мора да буде у средишту рада, а не нечији лични интереси и амбиције. А сада је ситуација таква да се пацијенти шетају.Коме сте се још замерили?

Замерила сам се некима, јер сам против тога да се појединачно набавља скуп потрошни материјал за болнице. Мислим да то све треба да иде централизованом набавком преко РФЗО-а. Замерила сам се и лобију којем смета моја борба против психоактивних супстанци, чула сам да неке странке траже да се укине владина комисија за борбу против психоактивних супстанци, чији сам председник. Не воле ме оне групације које се залажу за увођење канабиса у медицинске сврхе. По њима, ја сам злочинац који не даје пацијентима ништа против болова, што је потпуни нонсенс. Пацијент не мора да буде дрогиран да не би имао болове, јер постоје савремене методе лечења које им помажу. Замерила сам се неким људима и када сам рекла да сам против тога да Србија, због свега што је преживела, буде чланица НАТО-а.
Који је заправо мотив напада одређених лекара на вас? Да ли да одустанете од неких идеја и да се повучете?


Вероватно да одустанем од планова и да се повучем. Али ми то не пада на памет. Мени је јасно да, чим изађете у јавност, не можете да очекујете да ће сви да вам аплаудирају. На неколико места су ме назвали бахатом, али је јасно са којих страна ветар дува.Неки лекари из Института за онкологију вас оптужују да само један сат дневно проводите у тој установи, да не радите добро и да сте сменили добре стручњаке. Да ли је то тачно?

Већина људи који раде у Институту мене подржавају. То је важно. Нисам успела ништа радикално да променим за ова два месеца. Тимски сам играч, а Институт је и без мене одлично функционисао. Поделили смо улоге ко шта тачно ради. Мој задатак је набавка нове опреме, прикупљање новца да се реконструишу поједини делови зграде, која је неусловна, да буде олакшан боравак пацијената у њој, да лекари добију боље услове за рад и брже компјутере. Дакле, мој посао је да нађем донације и идем на састанке са надлежнима у држави. Ако имам добар тим, није битно колико ћу сати да проведем у Институту. Један дан могу ту да будем 12 сати, други сат времена, а трећег да дођем у поноћ. Важан је ефекат. Прихватила сам ту функцију због пацијената, јер сматрам да заслужују много боље услове лечења.Да ли је тачно да сте неправедно сменили др Зорана Бекића и ставили га да ради у подруму са болесном децом?

Не желим да се њиме бавим. Он је добио шансу да формира амбулантно-поликлиничку службу. Ако хоће то да уради, нека уради, ако неће – не мора, али начелник Одељења педијатријске онкологије више не може да буде. Нико од родитеља се није бунио и дошао да ме пита за њега. Колега који је практично довео до тога да два врсна педијатра оду са тог одељења не може да буде руководилац. Њиме колегинице нису биле задовољне, али се надам да ће се вратити. Покушаћемо да појачамо ту службу.На друштвене мреже сте ставили линкове текстова из времена када је против њега била подигнута кривична пријава у афери са цитостатицима. Зашто?

Он је наводно ослобођен у тој афери, али ја нисам видела ту ослобађајућу пресуду, јер је у документацији института нема. Под којим образложењем је ослобођен – не знам.Појединци вас прозивају и да имате много функција и да зато не можете добро да се посветите руковођењу једном установом. Колико функција имате и колико плата примате?

Професор сам на Медицинском факултету у Београду и шеф Катедре хирургије, продекан за здравствену делатност факултета, начелник Центра за неуроонкологију КЦС-а, в. д. директора Института за онкологију и председник владине комисије за борбу против психоактивних супстанци. Тражила сам да ме ослободе неких функција, на пример да не будем члан Управног одбора Специјалне болнице у Драјзеровој улици и председник Комисије за нове технологије у Министарству здравља. Од свих функција плату примам једино као професор на факултету и као лекар на неуроонкологији у КЦС. По састанку комисије за борбу против психоактивних супстанци добијам између 8.000 и 10.000 динара. То је све.
Залажете се за то да се Институт за онкологију споји са КЦС-ом, односно да постане део ове установе?

О томе је у овом тренутку рано говорити. Мислим да би то било добро. Много је лакше завршити ствари у техничком смислу када сте у конгломерату.Ових дана се појавила информација да сте одбили да потпишете да документи о истрази последица НАТО бомбардовања 1999. године морају да буду под ознаком тајности...

Нећу никада на то да пристанем и да то потпишем. Нас петоро од више од 20 чланова није потписало. Наиме, волшебно је стигао захтев да ти документи треба да буду строго поверљиви. Али, доста тога је већ објављено. Читало се о томе у билтенима НАТО-а, војске Србије, истраживача... Зашто сада све што је објављивано треба да буде строго поверљиво? Наравно да постоје ствари за које ће БИА или војска да каже да не смеју да се објаве, али то је један одсто података. Мислим да је то само начин да нас неколико који смо „најтврђи” у одбору склоне из целе приче. Крајња идеја је да видимо да ли постоје подручја која још нису очишћена од бомбардовања. То морају да раде стручњаци. Ко је тај ко ће да одлучује шта је поверљиво, а шта није? Онај ко је мењао мишљење како је дувао ветар? Не долази у обзир. За сада се изузимам из те приче. Вероватно ће остати упражњена места, па ће неко једва дочекати да каже да сам одустала од те приче и да сам годинама лагала народ. Спремна сам на такве приче.Да ли је тачно да је ВМА до 2003. године водила евиденцију о последицама бомбардовања и да је онда то прекинуто?

Генерали и војници који су тамо радили су рекли да су подаци праћени до те године. Око 2.500 људи је било обухваћено и дошло се до неких резултата. Шта је сада са тим подацима – не знам. Они су представљени на неким конгресима. Доказано је да је бомбардовање утицало на повећање хромозомских аберација генетског материјала. Ми смо приметили да је стерилитет скочио за сто одсто, да има доста патолошких трудноћа и аутоимуних болести, као и малигних обољења.У медицинским круговима се често може чути да сте виђени за следећег министра здравља. Има ли у томе истине?

Знам да се прича, јер појединци покушавају да окрену мене против министра Златибора Лончара. А ја стално говорим да, ако се мења било шта у влади Србије, молим да само њега не дирају, јер имам савршену сарадњу са њим. То је први министар здравља који се бави својим послом. И други министри су ме уважавали, али ме никада нису питали за мишљење. Зашто? Зато што знају да тамо где сам ја нема "уграђивања".Хилари Клинтон једина жена која није могла да победи Трампа

Чини се да сте велики противник Америке и западних сила?

Направили су наводну државу на Косову са којом не знају шта да раде и поставили су зликовце да је воде. Није им у интересу да поставе неке нормалне људе, јер садашње вође могу да контролишу. Амерички политички естаблишмент је фашистички. Они сматрају да своју демократију могу да намећу свима. Па можда се нама не свиђа како они живе. Код њих 50 милиона људи нема здравствено осигурање, то ми се не свиђа. Њихова највећа грешка је бомбардовање наше земље, што ће једног дана потврдити њихови познати историчари. Хилари Клинтон је једина жена која није могла да победи Доналда Трампа. Она је зло, као и њен муж, који је ратни зликовац.Спорна производња јефтиних цитостатика

Тренутно влада несташица неких цитостатика. Како се може решити тај проблем?

Реч је о цитостатику митомицину, који се даје код оболелих од карцинома дебелог црева. Тог лека нема у Европи, јер постоји проблем у производњи. Слична је ситуација са радиофармаком, који се користи за обележавање најближег лимфног чвора. Више га не производи фирма која га је једна на Старом континенту правила. Мој апел је да нека фабрика у Србији, уз донацију владе, почне да производи те јефтине цитостатике. И из региона би им то тражили.

Извор: Данијела Давидов-Кесар, Политика
17  Форум / Српске везе - Огласите се лично / Одг: Помозимо... послато: Јул 31, 2019, 20:07:40
Марија дању надничи, па уз свећу учи да буде лекар


Чим сване, око пет, Марија Радисављевић (16) из Доњег Видова код Параћина, устаје и спрема се у надницу. Са својим оцем Славишом раном зором већ је на путу за њиву. Паузу праве тек кад сунце запече, а по 12 сати зарађују хлеб свој насушни. Увече се Марија враћа кући коју је још деда њеног оца направио. Без обзира на то што је каратаван већ почео да се руши, а малтер опада, Марија још неколико сати проводи уз свећу, читајући књиге. Уз њих ова девојчица са разоружавајућим осмехом бежи из стварности и сања о лепшем животу.


Марија Радисављевић


Струја и књиге прво су што је Марија пожелела када је Дуца Станковић, оснивач Удружења за помоћ болесној и незбринутој деци "Параћин - мали град велико срце", замолио да сачини списак најпотребнијих ствари. А најпотребније је буквално све: одећа, постељина, храна, купатило, вода, струја... Затим намештај, јер је постојећем већ одавно место на сметлишту. Кућа, склона паду, вапи за комплетним реновирањем, а о столарији сувишно је и говорити, ако се не направи нови кров.

- Током године, док траје школа, а завршила сам први разред Технолошке школе, фармацеутски смер, путујем свакодневно у Параћин. На срећу, имам бесплатну месечну карту коју Општина даје за одличне ученике. Волим књижевност, па сам на "Књижевној олимпијади" била прва на општинском и окружном такмичењу. На републичком, награда ми је измакла за два поена, али не жалим. А после средње, уписаћу медицину - каже у даху ова препаметна девојчица бистрих очију на којој немаштина није оставила трага.

Нема ни пуних 16, а бреме живота притиска је свом снагом. У првом разреду имала је осамнаест предмета. Каже да јој је најтеже да учи зими јер је дан прекратак, а већ годину су без струје због дуга.

- Само лети не читам под свећом, јер је тада дан дужи. Нема школе, али кад дођем из њиве опет читам. То је други свет о коме маштам, а знам да ме само школа и знање могу спасти сиромаштва. Зими је лоше и јер смо сви у једној соби, у којој бака ложи шпорет.

Уз читање у мраку, купање у зимском периоду друга је најтежа ствар за Марију. Баба и отац шетају док она у соби обавља личну хигијену. Купатило је, засад, недостижан сан. Иначе, нико у школи није знао да она има било каквих проблема, осим једне другарице из истог села.

- Велики сам оптимиста и нико ме никад није видео да плачем - инсистира Марија.

Ова породица дугује за електричну енергију 80.000 динара, а како се бројило још води на деду, први задатак хуманитарног удружења је да им сијалица засветли. Радисављевићи су без икаквих прихода, нису успели да остваре чак ни социјалну помоћ, а немају сопствено имање да би живели од пољопривреде.
- Зими се задужимо, лети одужимо - објаснила је једноставно бака Вера.

- За катастрофалне услове ове девојчице сазнали смо од њене комшинице, након неколико узалудних покушаја да за ову породицу у Доњем Видову сама обезбеди помоћ. Успели смо да само за један дан обезбедимо ПВЦ столарију, комплетан намештај, јавили су се мајстори који ће кућу бесплатно да реновирају, а ми да набавимо материјал. Власник књижаре поклониће Марији уџбенике, а једна жена слаће јој сваког месеца по 50 евра. На рачун удружења стигле су и прве уплате. Новац је неопходан највише да се плате дугови за струју и обезбеди прикључак - истиче Дуца Станковић, иницијатор акције.

Цитат
ОДРАСЛА БЕЗ МАЈКЕ
Актуелни пољопривредни радови су садња паприке и купуса, а посла има, задовољна је Марија. Газде обезбеђују и храну. У септембру се бере паприка, али почиње школа, па ће радити викендом. Марија је, иначе, одрасла без мајке, која ју је оставила пет дана по рођењу, јер ни о себи није могла да брине. Деда јој је имао ментални проблем, па је изненађујуће какав је бисер постала у нимало подстицајној средини, кажу њени наставници.

РАЧУН ЗА ПОМОЋ

Акцији параћинског удружења придружило се и УГ "Огњиште" из Панчева, које такође за Радисављевиће прикупља новац. Донатори средства могу уплатити на рачун УГ "Параћин - мали град велико срце": 205-0000000265615-98.

Извор: З. РАШИЋ, Новости
18  Форум / Србија / Одг: Почиње попис трагова НАТО АГРЕСИЈЕ 1999. послато: Јул 17, 2019, 22:18:53
Коче истину о НАТО бомбама


Фото И. Маринковић / Предложена и провера здравственог стања цивила из ризичних зона


МЕЂУРЕСОРНО координационо тело за утврђивање последица НАТО бомбардовања наше земље по здравље људи и животну средину, ни после 13 месеци од формирања, још није почело да ради. У Иницијативном одбору, на чији предлог је 12. јуна прошле године основано ово тело, ни после више покушаја да се крене са нулте тачке, из Министарства животне средине, које је задужено за координацију, немају, кажу, никакву информацију где је заправо запело. Одбор је, иначе, основан потписима министара животне средине, здравља, одбране и просвете и уз подршку председника Србије Александа Вучића.

Др Зорка Вукмировић, члан одбора САНУ, и један од потписника захтева за утврђивање научне истине о последицама НАТО агресије, упозорава да ово кашњење има вишеструке последице. Не одлаже се само утврђивање чињеница о штети по здравље и животну средину, него и реализовање иницијатива, које је подржала и држава. Једна од њих је да се војници и цивили, који су били на радним местима у моментима бомбардовања, или су учествовала у санацији штете, ставе под посебан режим контроле здравља и социјалне заштите у случају инвалидитета као последице боравка у ратним зонама, где је постојала могућност угрожавања здравља.

Скупштина Србије је пре нешто више од годину дана формирала комисију, која би, наводи др Вукмировић, требало да користи праксу Италије, где је исплаћена одштета војницима, учесницима мировних мисија у ратним зонама, којима је оштећено здравље.

- Такоће, Скупштина би требало да донесе закон о социјалној и здравственој заштити војника и добровољаца на основу кога би се третирао сваки случај - објашњава др Вукмировић. - Основно питање је на основу којих протокола ће државне комисије утврђивати степен оштећења, односно ко треба да пружи научне доказе о вези ратног загађења и дијагностиковане болести.

Потписници Иницијативе за научну истину о последицама НАТО бомбардовања Србије по здравље и животну средину, својевремено су се прво обратили Министарству за рад, које је, према речима наше саговорнице, подржало апел да се војници и цивили из зона дејстава агресора ставе под здравствени надзор.

Наставак је био формирање Координационог тела, али споразум о његовом оснивању још није озакоњен.

- Чланови Иницијативе су више пута у својим наступима истицали неопходност да координацију тим државним националним пројектом преузме Влада Србије - каже др Вукмировић. - Елаборат о ефикасној организацији је достављен именованим члановима УО, а на позив премијерке ће бити и усмено образложен.

Покретање националног пројекта за утврђивање научне истине и доношење одговарајућих закона био би, како сматра др Вукмировић, прави одговор државе, којим би требало да се обележи 20 година НАТО агресије на Србију.БЕЗ ДОКАЗА САМО СУМЊЕ

СУМЊЕ да је пораст оболевања од карцинома, који се сада открива код 32.000 људи годишње, затим аутоимуних болести, стерилитета и других обољења бар делом последица употребе муниције са осиромашеним уранијумом и еколошке катастрофе изазване бомбардовањем фабрика, не могу да се докажу без научних доказа. Резултати досадашњих истраживања, све и да је методологија рада била валидна, нису скупљани у јединствену базу.


Извор: Б.Радивојевић, Новости

19  Форум / Срби у окружењу и расејању / Одг: Никола Тесла- научник, геније (ХААРП?) послато: Јул 11, 2019, 02:15:06
У Србији установљен празник `ДАН НАУКЕ` на дан рођења једног од највећих српских умова
Николе ТеслеПразник ће бити обележен низом манифестација широм државе. Улаз у Музеј Николе Тесле у Београду тим поводом данас ће бити бесплатан за све посетиоце.

Директор Теслиног научног центра при лабораторији Варденклиф на Лонг Ајленду Марк Алеси позвао је тим поводом Београд, да се укључи у развој једине преостале лабораторије највећег проналазача модерног доба и да постане део наставка Теслиног наслеђа.

Национални Дан науке у Србији биће обележен програмом у парламенту, ком ће присуствовати министар просвете и науке Младен Шарчевић. У Научнотехнолошком парку у Београду данас ће ће бити откривен рељеф "У знању је спас" са ликовима највећих српских научника - Тесле, Милеве Марић, Михајла Пупина и Милутина Миланковића.

.................................


ОБЕЛЕЖАВАЊЕ Дана науке почело је у понедељак отварањем Дечјег научног кампа на Ади Циганлији у Београду, а 161. година од рођења Николе Тесле обележена је и у Астани, главном граду Казахстана, на Светској изложби Експо 2017. у павиљону Србије. Дан науке слави се седми пут, а 10. јул изабран је због датума рођења нашег познатог научника.

Штанд Србије у Астани

Отварајући камп на Ади, министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић је истакао да је циљ манифестације да науку приближи деци.

Центар за промоцију науке и ове године био је организатор четвртог бесплатног научног кампа за основце, под слоганом “Шта ћеш бити кад порастеш?” Радионице су намењене деци од девет до 14 година, а понедељак је био резервисан за будуће хемичаре. Ове године, програм је подељен у десет целина, свака је намењена једној науци, а ту су и физика, археологија, психологија, роботика, архитектура, биологија, математика, програмирање и геологија. До 21. јула, до када камп траје, осим учења на занимљив начин деца ће моћи да се друже и склапају нова пријатељства.

Дан науке обележен је и у Научном клубу Београд. Од 14 сати овде су одржане “Инжењерске игре”, научнопопуларне радионице намењене како родитељима са децом, тако и студентима и другим младим ентузијастима. Овде су се учесници такмичили у решавању и конструкцији инжењерских задатака, од прављења највише куле од шпагета до конструкције катапулта највећег домета. Заљубљеници у науку и Теслино дело, могли су и да чују предавање о нашем великом научнику и проблему преусмеравања људске

А за посетиоце павиљона Србије у Астани био је припремљен одговарајући програм као и петнаестоминутни филм Tesla and the lamplighter о српском научнику који ће бити приказиван у наредних 30 дана. Директор павиљона Марјан Божовић истиче да је филм о Тесли посебно интересантан јер се први пут приказује у Азији, а представља својеврсну најаву дугометражног анимираног филма о Тесли Tesla - the invention of dreams.

Обележавање Дана Николе Тесле искоришћено је у Астани и за обележавање стохиљадитог посетиоца у павиљону Србије. Павиљон Републике Србије “Енергија идеја” чини неколико изложбених целина у којима су представљени пре свега домаћи потенцијали у обновљивим изворима енергије. Акценат је стављен на уметничку интерпретацију три обновљива извора енергије и то хидротокова, ветра и биомасе.

фото Танјуг/Т.Валић


ПУТОВАЊЕ КРОЗ ВРЕМЕ

ЗА све посетиоце Музеја “Николе Тесле” у понедељак је улаз био бесплатан, а на Електротехничком факултету у Београду, организовано је “Путовање кроз време са Николом Теслом”. Посетиоци су могли да “уроне” у виртуелне светове, али и да са собом понесу необичне сувенире.


ПРЕДАВАЊЕ НА ТЕСЛА ГЛОБАЛ ФОРУМУ: Идеје севале као муње

Тесла глобал форум (Ана Ђорђевић)


ТЕСЛА  је све своје изуме открио визуелизацијом, директно комуницирајући са најдубљим нивоом колективне свести, о чему је и сам писао у аутобиографији откривајући нам свој унутрашњи свет – рекао је  проф. др Дејан Раковић студентима у недељу   на Тесла глобал форуму у Новом Саду током свог предавања"Тесла као студија случаја квантно-холографских корелација индивидуалне и колективне свести – креативне и духовне импликације".

Раковић је додао да  наша свест није само везана за мозак, што су знале и старе цивилизације, већ је нераскидиво повезана и са акупунктурним системом. Интензивним менталним фокусом, који је могућ медитатиним или молитвеним путем ступа се у интеракцију са колективном свешћу. Тесла је своје одговоре на питања добијао у виду менталних слика, а слично се дешавало и са Моцартом који је рекао "Ја не конпонујем, већ добијам из Божанског извора".

Како професор Раковић истиче, реч је о такозваној квантној сплетености која се објашњава формулом да је универзум као холограм једнак збиру појединачне и колективне свести. Квантно сплетено стање није могуће до краја разумети рационално, те је неопходан и духовни вид спознаје.

"Сину ми идеја као муња"- записао је млади Тесла објашњавајући да ремек дела науке и уметности у виду идеје долазе из истог извора. То се у потпуности подудара са учењем једног од двојице највећих старогрчких филозофа Платона који је у свом позном добу развио теорију о свету идеја, по којој се идеје налазе изван нас.

Према убеђењима професора Раковића, која се базирају на квантној физици, читав универзум као џиновски холограм и све у њему има двојаку природу, материјалну и спиритуалну.

Да би се остварила интеракција са колективном свешћу, медитативним или још боље молитвеним путем, потребно је проћи два филтера: акупунктурно – нервни и мождани фронтно – лимбички приоритетни филтер.Најдубљи нивои универзума,као праизвор и стање виталне енергије обитавају у вакууму.

Тесла глобал форум почео је 2.јула и трајаће до  14. вог месеца.Осим на Андревљу, део манифестације одвија се  у Новом Саду и у манастиру Шишатовац.

Извор:Ј.С. Новости
20  Форум / Србија / Одг: Србија пуна генијалаца - (неки ипак одлазе у свет) послато: Јун 26, 2019, 00:26:55
Велики успех младих научника на сајму науке у ТурскојНешто више од месец дана након великог успеха у Малезији и освајања седам медаља на Интернационалној конференцији младих научника, полазници Регионалног центра за таленте Београд 2, су учествовали на сајму науке у Турској (OKSEF 2019) и у конкуренцији младих научника остварили стопостотан успех.Наиме четворо полазника је презентовало своје истраживачке пројекте из математике, физике, информатике и инжењеринга и сви су освојили одличја.


Димитрије Рајчић – златну медаљу из области математике,

Филип Колџић – златну медаљу из области физике,

Валерија Ранкић – сребрну медаљу из области информатике и

Сара Милошевић – бронзану медаљу из области инжењеринга.


Полазници Регионалног центра за таленте су тако одржали континуитет успеха на међународним такмичењима, на којима су по проценту успешности неприкосновени.

Континуиран и систематски рад у Центру за таленте итекако даје резултате. Центар у једном циклусу рада ангажује преко 80 научних радника да као ментори раде са полазницима Центра. Могућност да са врхунским стручњацима из свих научних области своја истраживања раде у научним институцијама, на факултетима и лабораторијама, полазницима омогучава постизање изузетних резултата. Такође строга селекција полазника за учешће на међународним такмичењима је један од чинилаца успеха, али велики мотив и подстрек свим полазницима Центра, а има их преко 1000, да радом нижу невероватне успехе.

Регионални центар за таленте Београд 2, је више него поносан на успехе својих полазника, и неизмерно захвалан свим менторима, институцијама, факултетима, образовним институцијама који су у протеклом периоду радили са полазницима и омугућавали им максималне услове за рад и напредак у њиховим истраживачким пројектима. Такође захвалност дугујемо институцијама Министарству просвете, науке и технолошког развоја и Скупштини Града Београда – Секретаријату за спорт и омладину, на подршци и помоћи у реализацији програмских активности Центра, као и општинама, појединцима, фондацијама и компанијама који су омогућили учешће наших полазника на међународним такмичењима.

Полазници Центра и Центар се овде не заустављају, предстоје нови изазови, нова такмичења и то већ за пар дана у Београду се одржава Географска олимпијада средње, јужне и југоисточне Европе, крајем јула Светска географска олимпијада у Хон Конгу, а крајем августа Светско првенство истраживачких радова друштвених наука.

Између свих наведених такмичења Центар је за своје полазнике и све заинтересоване ученике организовао летњи камп у Научно наставној бази Географског факултета у Блажеву у подножју Копаоника, где ће се припремати за наредни циклус рада у Центру од септембра ове године.

Извор: НОВОСТИ

21  Форум / Срби у окружењу и расејању / Одг: Никола Тесла - научник, геније (ХААРП?) послато: Јун 17, 2019, 00:45:24
Цитат
СТРАВИЧНО ОТКРИЋЕ О ЗРАЦИМА СМРТИ
Ево како нас је 1999. НАТО нападао Теслиним тајним оружјем!
Испливали докази, контролисали су чак и климу!


....................................НАТО 1999. ЕКСПЕРИМЕНТИСАО НАД НАМА: Срби 1999. убијани и климатским оружјемЦитат
НЕБО над Србијом од марта до јуна 1999. било је ведро, идеално за НАТО бомбардере и паметне пројектиле са камерама. Посматрачи неба приметили су да неке летелице Алијансе праве акробације остављајући дуготрајне беле трагове за собом. То није била кондензована водена пара из млазних мотора већ облаци нано-честица које су ометале српске радаре и комуникације, али и утицале на временске прилике. Око њих се кондензовала водена пара у облаке. Када је Алијанси требала камуфлажа од магле, он ју је правио.


Прва права озбиљна вишедневна тешка киша сручила се широм Србије после уласка Кфора на КиМ изазивајући бујице. Пред крај бомбардовања десио се и мањи земљотрес. Низ таквих несрећних случајности био је невероватан. Уколико су заиста биле случајности.

Данас, после две деценије од агресије, на видело излазе докази да смо били полигон за испитивање тадашњег футуристичких војних технологија, укључујући и климатску.

Клима више није оружје будућности, она је то већ сада. Временске прилике модификују се електромагнетним зрачењем из мреже постројења ХААРП. Оно загрева до стања плазме нано-честице којима војни авиони и ракете великих сила засејавају небо стварајући климатско оружје Судњег дана.

Ко држи прст на електромагнетном обарачу већ сада може да изазове катастрофалне суше или падавине. Зато је неколико произвођача ГМО усева завладало светском производњом хране и здрављем човечанства. Појавила су се нова обољења као што је Моргелонова болест, која се манифестује чиревима на кожи из којих излазе разнобојне нити од материје која није природна творевина. Узбуњивачи кажу је реч о наноматеријалима распршеним у атмосферу, популарно званим "кемтрјлс".

Не верујете у ове приче? Мислите да је реч о болесној фантазији теоретичара завере? Занемарите онда сведочење које је 2007. на конференцији у Фиренци дао италијански генерал Фабио Мини, некадашњи начелник здруженог штаба НАТО за операције на Балкану и командант Кфора у периоду 2002-2003. године.

Панчево, као и остали српски градови, било наткриљено вештачким облацима / Фото: З.J.Mачак


- Те 2007. генерал Мини почео је да пише и говори о новој генерацији оружја које убија али изгледа природно, укључујући климатско оружје. Он би то требало да зна, јер га је користио за време рата на Косову, од фебруара 1998. до јуна 1999, укључујући вештачке облаке. Он признаје да су натријум, баријум и алуминијум веома корисни на ратишту за скретање електромагнетних таласа и да су "радарске контрамере" од суштинске важности за електронско ратовање. Под "радарским контрамерама" он мисли на нано-честице - наводи Елана Фриленд, писац, историчар и биолог у књизи "Хемијски трагови, ХААРП и потпуна доминација на планети Земљи".

Она ће ускоро бити доступна и на српском захваљујући Машинском факултету у Београду. Издавање књиге је наставак праћења савремених примена идеја Николе Тесле, коју је увео декан проф. др Радивоје Митровић. Дело Фрилендове је изазвало буру у САД јер наводи мноштво доказа о новим убојитим технологијама базираним на Теслиним открићима.

- Чини се да је ХААРП јединствена алатка за глобалне експерименте које војска користи за развој стратешког концепта будуће свеукупне доминације над Земљом из космоса, од стране људи из сенке најмоћније силе на свету - сматра рецензент књиге проф. др Момчило Милиновић, са Катедре за системе наоружања Машинског факултета.

Фото: З.J.Mачак

У књизи се може видети цео текст патента америчког физичара Бернарда Истлунда, творца ХААРП, из 1987. под називом: "Метод и опрема за модификовање региона у Земљиној атмосфери, јоносфери, и/или магнетосфери". ХААРП, систем емисионих постројења, направљен је да би загрејао део јоносфере и претворио је у огледало од плазме од које би се радарски зраци рефлектовали и откривали веома удаљене циљеве који су невидљиви због закривљености површине Земље.

У природним условима загревање јоносфере до стања плазме је немогуће, јер је недовољно наелектрисана. Зато су у њу "упумпани" аеросоли од наночестица високопроводних материјала. Они су стварали чудне дуготрајне пруге на небу које нису нестајале као кондензацијски трагови млазњака. Те хемијске трагове, "кемтрејлсе", први су приметили ваздухопловци раних деведесетих, у време када је почео да ради ХААРП. Затим су се појавили и други узбуњивачи који су уочили чудне атмосферске промене на простору где су виђени кемтрејлси. Званичне институције и наука САД су њихове тврдње називале теоријама завере.

Прича о непостојећим кемтрејлсима изгледа другачије када у књизи Фрилендове видите фотографију приручника "Хемија 131" Академије ратног ваздухопловства САД из 1990. који је био увод у војне програме засејавања неба аеросолима. На корицама приручника стоји крупан наслов "Кемтрејлс".


Извештај лабораторије Морнарице САД о употреби ХААРП-а


У САД је дошло до парадокса јер званичници државе и војске и даље поричу употребу кемтрејлса и управљање климом. С друге стране, у успону су нова грана науке названа геоинжењеринг која се бави модификовањем временских прилика и фирме које то спроводе у пракси распршивањем аеросола у атмосфери.


Оне су почеле да се развијају раних деведесетих, баш у време настанка ХААРП, о чему сведочи и патент фирме Hughes aircraft из 1991. под називом "Стратосферско Велсбах засејавање за смањење глобалног загревања". Оправдање за распршивање "кемтрејлса" тада је било умањивање ефекта стаклене баште, тако што би честице аеросола заклониле део Сунчевог светла.


Постројење ХААРП-а на Аљасци- Хемијски трагови су последица наставка примене Теслине технологије познате под сензационалистичким медијским називом "зраци смрти". Технолошко опредмећивање његовог експеримета с торњем у Ворденклифу довело је у модерно време, између осталог, и до инсталације ХААРП у Гакони, Аљаска - каже Владимир Давидовић, помоћник српског министра правде.ЕЛЕКТРИЧНИ РАТОВИ


О примени електромагнетизма у војне сврхе Тесла је још 21. априла 1908. писао уреднику "Њујорк тајмса": "Када говорим о ратовима у будућности, ја мислим да они треба да се воде директном применом електричних таласа без коришћења ваздушних машина или другог оружја за уништење. Чак и сада могу да се направе бежична енергетска постројења којима би се било које подручје на планети могло начинити неподесним за живот".

Фрилендова сматра да је ово предвиђање наша животна реалност:

- "Светска ИТ револуција" је синоним за систем наоружања К4: команда, контрола, комуникације, компјутери. "Бојно поље" је свуда, домаће и страно, а ИТ, биолошко и роботичко оружје по избору захтева јонизовану (наелектрисану) атмосферу. Оружје на бази усмерене енергије (DEW) обећава "ратове по малој цени". ХААРП технологија са својим јонизованим хемијским траговима представља DEW систем глобалних размера.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=BnXpPW-JAGA" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=BnXpPW-JAGA</a>


ЗЕМЉОТРЕСИ С НЕБА

ДЕО високоенергетских таласа које емитује ХААРП рефлектованих са плазме у јоносфери продире изузетно дубоко у земљу, што има примену у откривању рудних и нафтних лежишта. Научници упозоравају да су снопови енергије окидач за земљотресе.

У извештају Уједињеног института за физику Земље у Руској академији наука пише: "Дејство електромагнетних импулса велике енергије (снопови електромагнетних честивца) изазива значајне промене у сеизмичности зона земљотреса преко убрзања ослобађања енергије сачуване у кори, услед активности природних тектонских процеса".

Извор: Борис Субашић,Новости
22  Форум / Срби у окружењу и расејању / Одг: Црна Гора данас и сутра послато: Јун 11, 2019, 07:32:37
ЦРНА ГОРА СПРЕМА УДАР НА СПЦ
 Срби ће стражама чувати светиње!


Цитат
Свештенство, монаштво и верници јединствени. Јоаникије: Нека не очекују да ће атак мирно проћи. Даноноћно испред Острога и на Цетињу. Сви путеви 15. јуна воде ка Саборном храму у Подгорици


Манастир Острог деценијама привлачи ходочаснике Фото "Вијести" / Епископ Јоаникије Фото Н. СкендеријаНАШЕ светиње бранићемо голим животима! Нека не очекују да ће њихов атак мирно проћи. Кад до тога дође, правила нема. Верски сукоби су најопаснији и кад до њих дође правила више нема. Никог не плашим, то је једноставно тако. Мислим да нико није луд да удари на ћивот Светог Василија Острошког.

Ова порука коју је послао епископ будимљанско-никшићки Јоаникије уочи великог, можда и судбоносног сабора на Тројичиндан, 15. јуна, у Саборном храму Христовог васкресења у Подгорици, најбоље одсликава стање које влада у Митрополији црногорско-приморској и њеним епархијама након што је Влада Црне Горе усвојила предлог Закона о слободи вероисповести и правном положају верских заједница.

Сви путеви верника, монаштва и свештенства, богослова, чланова црквених хорова, "Кола српских сестара", водиће ка једном месту - Саборном храму у Подгорици. Режим у Црној Гори је предложеним Нацртом закона о слободи вероисповести и правном положају верских заједница прешао црвену линију, јер се њиме сва црквена имовина до 1918. године преноси у власништво државе! И то после осам векова трајања аутокефалне Српске православне цркве, која је преживела све освајаче који су тутњали овим просторима.

Тог дана, према сазнањима "Новости", сви обреди, свете службе, као и обележавање Духовских задушница, биће одложени.

- Цркве и манастире ћемо 15. јуна у знак протеста привремено закључати, а какви ће наши даљи кораци бити сазнаћемо када чујемо његово високопреосвештенство митрополита Амфилохија. Сигурно ћемо појачати безбедност наших светиња, посебно Цетињског манастира и Острога, организоваћемо даноноћне страже, као што то већ чинимо у одбрану крстионице "Суза Његошева" на Михољској превлаци код Тивта - казали су за наш лист у цетињској митрополоји.

Страхује се да актуелна власт преко овог акта спрема коначни удар на најстарију институцију - Српску православну цркву, и даје вештачко дисање групици расколника око анатемисаног распопа Мираша Дедеића.

Предложено законско решење је, по мишљењу многих аналитичара, ригидније од оног из 2015. године. Из кабинета премијера Марковића поручили су да ће сви "верски објекти који су били имовина државе Црне Горе пре губитка њене независности и припајања Краљевини СХС 1918. а који касније нису на одговарајући правни начин прешли у својину неке верске заједнице - бити препознати као државна имовина".

Много пута до сада Митрополија је указивала да је Црква законити власник а не држитељ своје имовине, а да би своја права требало да доказује држава а не Црква.


Крстионица "Суза Његошева" на Михољској превлаци код Тивта Фото "Спутњик"

- У тексту се користе изрази "држава Црна Гора" и "Црна Гора", иако се држава до 1918. није тако звала. Не постоји документ од 1860. до данас који доказује да је Књажевина, а потом Краљевина била власник цркава и џамија. Што се тиче данашњег времена, ствар је јасна као бели дан. Митрополија, епархије, манастири и црквене установе су се као правни субјекти уписивали у катастарске књиге, као и друге фирме и грађани - наводе у Митрополији.

Додатну ватру распламсао је крајем прошле недеље Мило Ђукановић када је у Никшићу, чији је духовни покровитељ и заштитник Свети Василије Острошки Чудотворац, са локалног скупа ДПС-а послао скандалозну поруку о обнови канонски непризнате "Црногорске православне цркве".

Први пут у својој три деценије дугој политичкој и државничкој функцији Ђукановић се отворено приклонио друштву анатемисаног распопа Мираша Дедеића, кога је проклетству предао патријарх васељенски Вартоломеј. И управо од Вартоломеја шачица неверника тражи да се у Црној Гори примени "украјински модел"!

- Ђукановић прибегава претњама са нескривеном намером да путем злоупотребе свог високог положаја изврши државни терор над Црквом и да јој једним потезом одузме вековни континуитет и сву имовину, укључујући непроцењиво културно благо. Ми као свештеници и православни верници имамо дужност да чувамо имовину Цркве! - наглашава за "Новости" епископ Јоаникије.


ВЛАСНИШТВО ДОКАЗУЈУ ХИЉАДЕ ТАПИЈА


ЦРКВЕНА имовина у Црној Гори има свог титулара - Митрополију црногорско-приморску, а то потврђују хиљаде тапија, уговора о поклону или завештању, листови непокретности, купопродајни уговори, повеље, хрисовуље. До Другог светског рата Митрополија је имала огромне поседе у својини, према неким рачуницама готово трећину територије Црне Горе.

Сва села око манастира Острог била су на црквеној земљи, док су у Бјелопавлићима мештани који су имали куће на црквеним имањима плаћали агенду. Манастир Света Тројица у Пљевљима имао је пре експропријације око 700 хектара шуме, 68 хектара ораница и ливада, млинове и зграде у пљеваљској чаршији. Слично је и у Подгорици, Никшићу, Беранама, Цетињу, приморским местима...


ВОЈНИЦИ ЦРКВЕ ХРИСТОВЕ


АКО се деси да се закон усвоји у Скупштини Црне Горе, онда треба пружити правни и друштвени отпор - сматра протојереј ставрофор др Велибор Џомић, координатор Правног савета Митрополије црногорско-приморске. - Нема часнијега места да човек остави главу него на вратима Цетињског манастира и Острога, бранећи достојанство, имовину, интегритет цркве Божје и народа који јој припада. Ми смо војници цркве Христове и спремни смо да носимо крст у овом времену. И даље смо за договор и да дијалогом дођемо до решења.

Цитат
АМФИЛОХИЈЕ: МИЛО БИ ДА БУДЕ ГЛАВА ЦРКВЕ
МИТРОПОЛИТ црногорско-приморски запањен је изјавом Мила Ђукановића: - Запањен сам штa сам чуо од председника Црне Горе, човека који је наследник комунистичке власти и који се јавно декларише као атеиста. С друге стране, он приговара како неће црква да се меша у политику, а покушава да буде глава цркве, да ствара своју цркву. То је први пут у историји да атеиста ствара цркву!

Извор:В.Кадић,Новости

............................


Државни атак на имовину МЦП

Цитат
Предложени Закон о слободи вероисповести у супротности са указом кнеза Николе. Документом о имовини Цетињског манастира из 1895. потврђено власништво СПЦ


Власништво Митрополија црногоско-приморска


ПРЕДЛОЖЕНИ Закон о слободи вероисповести и правном положају верских заједница који је усвојила Влада Црне Горе, а о коме ће реч дати Венецијанска комисија, према оцени многих аналитичара, правних експерата и истраживача историје представља отворени атак државе на имовину Митрополије црногорско--приморске и њених епархија. Уколико "венецијанци" дају "зелено светло", предложени закон ће се наћи пред посланицима парламента и усвојиће га већина - ДПС, Социјалдемократе, Либерална партија, Бошњачка странка, Хрватска грађанска иницијатива и коалиција "Албанци одлучно". То значи да ће црквена имовина, цркве и манастири подигнути пре 1. децембра 1918. постати државна.

- Само правним незналицама није јасно да је још у Књажевини Црној Гори 1868. године имовина раздвојена на државну, црквену и владарске породице Петровић Његош - каже Јован Маркуш, истраживач историје, публициста и бивши градоначелник Цетиња. - Крајњи циљ доношења новог закона је да се Цркви не врати њена имовина коју су комунистичке власти отеле после 1945. године и да садашња власт отету црквену имовину преведе на себе и прода својим тајкунима, као што је продала све што је било држава.

Маркуш подсећа да и краљ Никола потврђује власништво над имовином, позивајући се на његов указ из 1895. године о имовини Цетињског манастира.

"Да се сва лактарина, што су дужне плаћати куће вароши Цетиња, сакупља у засебну манастирску касу са свим осталим приходима са манастирских земаља у цетињском пољу. Да манастир овај свој годишњи приход сваке године улаже у куповање напокретних добара у Нашој држави, како би тим своју данашњу имовину умножио, те и даље у будућности могао благотворно дјеловати у области Свете Православне Цркве и српског народа. Овијем најсвечаније потврђујемо манастиру право својине земљишта, на ком се цетињска варош, Наша Престоница, подиже, те дајемо свакоме на знање да ово земљиште остаје за сва идућа времена у искључивој својини Цетињског манастира свето и неприкосновено. Света Цетињска Митрополија бдиће над овим манастирским правом, господаром Иваном Црнојевићем дарованим и овим Нашим Указом потврђеним."

Да је Црква одувек била законити власник, а не држалац своје имовине, као што је држава била власник своје имовине, категорични су у Митрополији црногорско-приморској.


ТРЕЋИНА ЗЕМЉЕ ЦРКВЕНА

ДО Другог светског рата МЦП је имала огромне поседе у својини. Готово трећину територије Црне Горе! Манастирски комплекси били су величине и до 800.000 метара квадратних. Сва села око манастира Острог била су на црквеној земљи. Мештани у Бјелопавлићима који су имали куће на црквеним имањима плаћали су агенду. Само манастир Света Тројица у Пљевљима имао је пре експропријације око 700 хектара шуме, 68 хектара ораница и ливада, млинове и зграде. И Цетињско поље, осим Бајица и Доњег Краја, припадало је Цетињском манастиру. Зграда ЕПЦГ у Никшићу подигнута је на црквеној имовини, као и цео блок зграда у близини.


Извор:В.Кадић,Новости

23  Форум / Србија / Одг: Екологија за Србију и даље апстрактна послато: Јун 02, 2019, 20:32:49
У дворишту некадашње фабрике „Хемик“ 300 тона опасног отпада

Цитат
Припадници криминалистичке полиције ПУ Кикинда открили су у суботу, 1. јуна, око 300 тона опасног отпада хемијског порекла у дворишту некадашње фабрике “Хемик” у Кикинди


Двориште некадашње фабрике "Хемик" - Фото: Рада Шегрт


Припадници криминалистичке полиције ПУ Кикинда открили су у суботу, 1. јуна, око 300 тона опасног отпада хемијског порекла у дворишту некадашње фабрике “Хемик” у Кикинди, на Башаидском друму.

Како незванично сазнајемо, ради се, углавном о амбалажи, канистерима, џаковима и бурадима од опасних хемијских материја, које је у том дворушту непрописно складиштила једна новосадска фирма која је закупац дела дворишта некадашњег “Хемика”.


- На око 5.000 метара квадратних отвореног и затвореног простора, нађено је око 300 тона амбалаже за опасан отпад која није уништена, већ је ту складиштена мимо прописа. Локација је обезбеђена, а на лицу места обављен је увиђај. Надзор и контролу је обавила инспекција Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине – незванично смо сазнали.


Према још непотврђеним информацијама, новосадска фирма већ дуже време на том месту складишти отпад раних врста и разног порекла.


Иначе, та фирма није једини закупац дворишта некадашњег “Хемика”, али није познато ко је пријавио присуство опасне амбалаже на том месту.

Извор:Р.Ш. Новости
................
Остварују се нечије прогнозе да ће Србија постати полигон за лагеровање разног отпада,отровног и штетног по људско здравље.Нарочито ће таква места бити уништене,па напуштене фабрике, које су деценијама радиле и храниле своје раднике и њихове породице.
24  Форум / Политика / Одг: Афера "Галеника" послато: Мај 23, 2019, 03:59:12
Брнабић: Продаја Галенике је урађена у складу са законом

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да је продаја београдске фармацеутске компаније Галеника била успешна и да је урађена у складу са законима и најбољом међународном праксом, а о приватизацији те компаније, како каже, били су обавештени и Светска банка и Међународни монетарни фонд (ММФ).


"Галеника је успешна прича. Довели смо компанију која добро води Галенику и позитивно послује. Галеника је данас компанија из које се не извлачи новац за функционере и партије, која послује по свим тржишним принципима и уплаћује новац у буџет Србије", казала је Брнабић одговарајући на питање новинара.

На питање зашто у јавном позиву за продају те компаније није наведен податак о конверзији дуга, односно смањењу дуга са 152 милиона евра на 43 милиона евра и констатацију да је Галеника продата као презадужено предузеће, а да је купац добио фирму растерећену дугова, Брнабић је казала да "нема разлог да се крију било какве информације".

"Галеника је била једна од фирми које су биле чисти губиташи. Против људи који су водили Галенику су вођени спорови и они су процесуирани и осуђени", казала је Брнабић и упитала новинарку да ли мисли да је држава могла да прода Галенику са дуговима и да ли мисли да би неко под тим условима за ту компанију дао 150 милона евра.

Истакла је да је Галеника као огроман губиташ продата за 16 милиона евра и да је након тога "бруто додата вредност Галенике прошле године била око седам милона евра, а ове године се очекује око 33 милиона евра, док је планирани раст прихода од 50 одсто".

Премијерка је истакла и да није истина да су поједини државни службеници лобирали за поједине компаније.

"Све је у сваком тренутку било у складу са законом и најбољом међународном праксом. О приватизацији Галенике су били обавештени Светска банка, ММФ са којима су консултовани услови тендера", казала је она.

Према њеним речима, "Галеника је успешна прича и показује да је намера Владе и владајуће коалиције да нема више компанија које су у државном власништву само да би се из њих извлачиле паре за локалне и државне функционере и партије".

"То је један од разлога зашто се излази из власништва и Комерцијалне банке", рекла је Брнабић.

На питање да ли је тачно да Влада Србије набавља авион за своје потребе од компаније из Бразила која је купац Галенике и зашто нема информација да ли је авион купљен, односно поклоњен и зашто је то тајна, Брнабић је нагласила да је набавка авиона за потребе Владе Србије и највише државне функционере "под ознаком строго поверљиво, као и у свим земљама света" и да не може о томе да говори.

"То је авион који није авион Александра Вучића или Ане Брнабић. Нико га неће носити кући, већ ће остати у власништву Владе Србије. То (куповина авиона) је ствар безбедности и сигурности земље и најважнијих државних функционера", рекла је Брнабић.

Извор:Бета...................

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=wg9a0maGZeg" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=wg9a0maGZeg</a>


Инсајдер: Галеника - "Распродаја под заветом ћутања" (прва епизода)

Галеника, прва и некада највећа фабрика за производњу лекова, основана је 1945. године. Продата је пре две године. Почетна цена била је један евро. Купац, како је представљено, фармацеутска компанија из Бразила, понудила је 16 милиона евра. У случају продаје Галенике, према истраживању Инсајдера, спорно је све.


..................


Влада Србије власник авиона који је претходно припадао купцу Галенике из Бразила

Годину дана после приватизације Галенике, авио-служба Владе Србије постала је власник авиона који је претходно био у власништву компаније ЕМС из Бразила, сазнаје Инсајдер и наводи да су цена и детаљи овог уговора за сада тајна.

Да је Влада Србије набавила нови авион, прво је 2018. године објавио специјализовани авио-портал Танго Сиџ. Медији су извештавали о томе да Влада има нови авион за потребе државних службеника, али се у извештајима користе формулације да је авион "набављен", "купљен", "добијен". Званично није саопштено ништа.

Међутим, претрагом светске интернет базе авиона види се да је пословни авион Ембраер Легацy 600 уписан као власништво Владе Србије на чијем је челу Ана Брнабић - октобра 2018, годину дана након приватизације Галенике, открива Инсајдер.

Пре тога као власник тог авиона била је уписана фармацеутска компанија ЕМС из Бразила.

Уговор о набавци авиона није доступан јавности. Влада Србије до данас није одговорила на захтев новинара Инсајдера да нам достави уговор. На додатни захтев да се Инсајдеру, ако већ не може да добије уговор, одговори на питање да ли је авион плаћен или је реч о поклону - такође није добијен никакав одговор.

Као главни купац Галенике у јавности је представљена велика фармацеутска компанија ЕМС из Бразила. Према истраживању Инсајдера, иза купца Галенике стоји мрежа од чак 13 повезаних фирми и фондова, а на врху власничке пирамиде налази се породица Санчез из Бразила, чија је ЕМС само једна од фирми.

ЕМС јесте велика фармацеутска компанија из Бразила, али у власништву Галенике, према истраживању Инсајдера, има удео од само 27 одсто. И са овим уделом у власништву испуњен је услов на тендеру за продају српске фабрике лекова. Један од услова био је да купац има везу од најмање 25 одсто са великом фармацеутском компанијом.

Серијал Инсајдера “Распродаја под заветом ћутања” о приватизацији и пословању Галенике наставља се у четвртак у 21 сат на телевизији Н1.

Како је показало истраживање новинара Инсајдера у вези с приватизацијом највеће и последње државне фабрике лекова спорно је много тога – од почетне цене која је износила један евро, до тога да су се у позадини одвијали паралелни послови које повезују исте људе и исте фирме.

Подсетимо, у првој епизоди серијала "Распродаја под заветом ћутања" објављено је то да је Галеника продата као презадужено предузеће, као терет за државу, иако је држава Галеници пре и непосредно након приватизације опростила највећи део дугова. Видели сте и неке од необичних пословних аранжмана које су, паралелно са приватизацијом Галенике, имали купци ове фармацеутске компаније из Бразила.

Извор: N1


.............


Брнабић о набавци авиона за Владу: Стављена ознака "строго поверљиво"


Председница Владе Ана Брнабић изјавила је да не може да износи детаље о набаци авиона за авио службу Владе, јер је на тај посао стављена ознака "строго поверљиво". Како је објавио Инсајдер, Влада је прошле године постала власник авиона који је раније припадао фармацеутској компанији ЕМС из Бразила која је и купац Галенике.

Да ли је Влада Србије купила, или добила авион Ембраер Легацy 600 који је у њеном власништву од октобра 2018. године и да ли је то у вези, и каквој, са продајом Галенике, с обзиром на то да је претходни власник летелице била бразилска фармацеутска компанија ЕМС која је скоро годину дана раније купила ову српску компанију?

Влада Србије игнорисала је захтеве Инсајдера да одговори на ова питања, као и да достави уговор о том послу. Детаље не жели да износи ни председница Владе, наводећи да је под ознаком "строго поверљиво".

"Зато што је то авион који није авион Александра Вучића или авион Ане Брнабић, који нико неће носити кући, већ који ће остати у Влади Србије у власништву Владе Србије и након нашег мандата за друге државне функционере. То је ствар безбедности и сигурности земље и најважнијих државних функционера. Ви погледајте да ли је под строго поверљиво набавка свих осталих државних авиона у свим осталим земљама", рекла је Брнабић.

Како је показало истраживање новинара Инсајдера у вези са приватизацијом највеће и последње државне фабрике лекова спорно је много тога - од почетне цене која је износила један евро, до тога да су се у позадини одвијали паралелни послови које повезују исте људе и исте фирме.

Извор:N1

.........

Овде нешто смрди.Осети се.

25  Форум / Србија / Одг: Шиптарске провокације на југу Србије послато: Мај 21, 2019, 01:07:02
ПРЕДСЕДНИК БУЈАНОВЦА ОТЦЕПЉУЈЕ ЈУГ


НАЈБОЉЕ решење за Прешевску долину је припајање Косову, али ми смо и даље неко са стране, ко не може да се меша у став Косовара, јер не можемо да утичемо на Косово - изјавио је председник Општине Бујановац Шаип Камбери, после једнонедељне посете Вашингтону.

Председник Општине Бујановац Шаип Камбери Фото архива

У делегацији политичких представника Албанаца са југа Србије у посети САД био је и Рагми Мустафа, председник Демократске партије Албанаца, који је такође поручио да би "Албанци у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи несумњиво са радошћу прихватили интеграцију у оквире државе Косово".

Албанци са југа Србије, иначе, и ове године ће манифестацијом "Дани капетана Лешија", обележити дан када је убијен терориста Ридван Ћазими, звани Капетан Леши, члан ОВК који је уз Шефкета Муслијуа, Мухамеда Џемајлија и Мустафу Шаcирија командовао је ОВПМБ-ом од 1999-2001. године. Учествовао је у многим терористичким нападима на српску војску и полицију.

Традиционално, политички представници Албанаца посетиће породицу убијеног терористе, а за 24. мај планира се марш од фудбалског стадиона у Трновцу до места где је убијен Ћазими.

Извор: Ј.С. Новости

.........


Браво за коментар.
Цитат
Tako je to kada miko od srpskih političara nema trunke hrabrosti da naredi hapšenje te šiptrske bande sa juga Srbije! Pitao bih Amere šta bi oni uradili da njihovi državljani hodaju po svetu i traže npr. odvajanje Teksasa i pripajanje Meksiku? Završili bi u ćorci. Kod nas je sve moguće. AV izigrava "jakog momka" a ustvari je kukavica -zašto trpi albanske zastave, spomenike poginulim teroristima, proslave nekih terorista, albanski jezik u Bujanovcu itd Gde to ima u svetu osim u Srbiji?
26  Форум / Разно / Одг: Православље послато: Мај 13, 2019, 20:43:00
Стигао позив Вучићу од патријарха,да се појави на седници редовног годишњег заседања Светог архијерејског Сабора СПЦ,што је овај радо прихватио.Имам неки осећај да је Вучић сам себе,преко патријарха, позвао.Сем што ће народ да увуче у своју издају (евентуалним расписивањем референдума) по питању Косова и Метохије,то исто покушава и са СПЦ.


..............


ВУЧИЋ ПОСЛЕ САБОРА СПЦ:
Неко мора да доноси овоземаљске одлуке;
Иринеј: Не сумњамо у добре намере председника Србије


Цитат
Председник Александар Вучић присуствовао је, на позив патријарха Иринеја, седници редовног годишњег заседања Светог архијерејског сабора Српске православне цркве

Фото: Танјуг


Вучић је истакао, после разговора са владикама о Косову и Метохији, на седници Сабора СПЦ, да је његово да настави да се бори, да извуче максимум од свега што може да добије за српски народ, уз чување мира и стабилности, али без пристајања на уцене и давања оног што није наше право, нити смемо да дамо.

Вучић је пренео да је током састанка који је трајао два и по сата, изнео велику бригу за наш народ на КиМ, говорио отворено и искрено о свему што тишти наш народ, одговарао на питања, примебде.

„Чини ми се да смо се добро разумели, да је важно да разумемо наше различитости, али да поштујемо једне друге и да верујемо да радимо у најбољем интересу за нашу отаџбину. Говорили смо и о односима Српске и Србије, о добрим односима, јединственом буквару за српски етнички простор, меморијалном центру у Јасеновцу, као и о важној ствари, да у Србији, а слично је и на српским етничким просторима, изгубимо 104 човека дневно, јер више умре него што се рађа. Нас је сваког дана мање за 104 човека, и то су свари на којима морамо да радимо“, објаснио је он.

Указао је да је после отворене дискусије са појединим епископима успео да оствари рационалан и нормалан однос.

„Говорио сам отворено, искрено, упозоравајући на, а и неке владике су то дорбо приметиле, да некада нисмо били у пуном сагласју са реалношћу и да нас је то скупо коштало. Не бих да нам се сличне ствари догађају, као у не тако далекој прошлости“, рекао је он и изразио уверење у плодотворност састанка.

Подвукао је да, за разлику од неких, сматра да је црква важан друштвени чинилац који има право на своје ставове, а који не морају да буду исти као државна.

Црква је, подсетио је, помагала на свим територијама посебно где је српски народ био угрожен, посебно на КиМ.„Пред нама је тежак период. Изнео сам све своје бриге. Мислим да је патријарх одлично разумео, као што сам ја разумем његову бригу и муке, да неко мора да доноси не тако лаке овоземаљске одлуке. Неко од владика је рекао- „шта год да урадиш бићеш увек некоме крив“. Ја сам то одлично разумео“, пренео је Вучић.

Навео је да је обавестио Сабор о свим разговорима и преговорима, као што је црква њега обавестила о свим својим бригама и различитим ставовима.

„Хвала светости, који је показао огромну одговорност за развој и напредак српског друштва. Хвала и Милораду Додику који је добро разумео, а није морао, јер је могао лако да скупља само политичке поене на Сабору. Био је веома коректан и искрен, добро је разумео државну позицију Србије“, указао је он.

Вучић је најавио да ће наставити да ради у најбољем инетресу народа на КиМ и државе.

Изразио је уверење да ћемо моћи у будућности да се радујемо новим економским успесима, отварањима фабрика, да то буде више тема, а не ова стратешка питања.

- Пред нама је тежак период, Мислим да је патријарх одлично разумео да неко мора да доноси и тешке одлуке. Један од владика је рекао "Вучићу, шта год урадиш, некоме ћеш бити крив". Желимо да извучемо максимум, да чувамо мир и стабилност. У сваком случају обавестио сам их о свим важним темама и разговорима. Они су мене обавестили о својим бригама. Наставићемо да радимо у интересу нашег народа на КиМ - истакао је Вучић.


Присутнима се обратио и патријарх Иринеј.

Председник Вучић се јуначки бори за Србију, Косово и Метохију и све што је везано за српско име, рекао је патријарх СПЦ Иринеј после седнице редовног годишњег заседања Светог архијерејског сабора Српске православне цркве, на којој је са владикама разговарао председник Александар Вучић.

Патријарх је истакао да је то не само његов лични став, већ и став Сабора наше цркве.

Патријарх је такође рекао да је у разговору констатовано да је стање на КиМ врло тешко и да је веома неизвесно како ће се пронаћи решење за питање Косова и Метохије.

Наша љубав према КиМ је велика, истакао је патријарх, али је ситуација налик на пословицу која каже: "Желим ти ћерко да те царев син узме, али други играју око куће...".

"Борићемо се и нећемо посустати у одбрани Косова. Колико ћемо успети? Надамо се у Бога и историју и помоћ пријатеља да ћемо нешто успети. Колико - остаје да видимо, зависно од ситуације у свету и оних који подржавају нас и другу страну", рекао је патријарх новинарима.

Битно је, каже, да имамо разумевање и оно што видимо то је да се наш председник јуначки бори и за Србију и за КиМ и за све оно што је везано за српско име.


"Не сумњамо у његове добре намере и труд који видимо", нагласио је патријарх.

Истакао је да се диви енергији Вучића и да наш председник води јако тешке разговаре.

"Дивим се и молим се Богу да му да снаге и мудрости да обави улогу председника државе на најбољи и најкориснији начин", рекао је Иринеј и на питање да ли је то његов став, прецизирао да је то и његов и став Сабора СПЦ.

"Два и по сата смо разговарали са нашим драгим председником о проблему нашег народа и цркве", рекао је патријарх.

Највише пажње смо посветили, истиче патријарх, разговорима око КиМ и констатовали да је стање врло тешко на КиМ и да је, с обзиром на прилике, неизвесно врло како ће се наћи решење за питање КиМ.


Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је данашњи разговор председника Александра Вучића са патријархом и владикама СПЦ од значаја, јер, истиче, без заједничког става свих важних фактора у Србији и свих Срба не може да се реши ниједно важно државно и национално питање.

"Подељеност око тога како решити неко важно питање, попут Косова и Метохије свакако смањује шансе да то буде у прилог добрих решења која очекујемо", рекао је Додик након што је, са председником Србије присуствовао Сабору СПЦ, на позив патријарха.

Додик је оценио да треба бити рационалан и реалан, те додао да је то оно што се данас први пут чуло и говорило и о разним могућностима за евентуално решење, питању разграничења...Додик је истакао да је данашњи састанак важан, без обзира што су неки говорили да ли за тим има потребе или не, јер је корисно да се на том нивоу и капацитету води дијалог и разговор како би се утврдио заједнички став.

"Без заједничког става свих важних фактора у Србији и свих Срба у целини не може да се реши ниједно важно државно и национално питање", подвукао је Додик.

Он је захавлио патријарху Иринеју на позиву да учествује у заседању Сабора, који је прилика да се најотвореније разговара о свим питањима државне и националне политике, у чему црква има значајну улогу.


Додик је пренео да је разговор био отворен и да није било "никаквих скривених ни тема ни одговора, нити је шта остало скривено", већ је био озбиљан разговор, у којем је, каже, њему било нешто лакше него председнику Србије.

"Видео сам једну искреност у дискусијама свих, а приступ који је Вучић показао на отворене теме био је веома јасан и није оставио дилеме, као што ни закључци нису оставили никакве дилеме", рекао је Додик.

"Важно је да смо, кроз разговор који смо водили, дошли до сагласја да је важно да се одржи дијалог и да тај дијалог не треба да се води путем јавности, који само још више уноси проблема, него путем отворене дискусије овог и сличног формата", рекао је Додик.

Извор: Танјуг, Новости


27  Форум / Србија / Одг: Косово и Метохија - из часа у час послато: Мај 07, 2019, 02:07:37
Изградња хидроцентрале обустављена до даљег

Цитат
После састанка представника Општине и грађана Штрпца, односно потенцијалног инвеститора "Маткос групе", косовске полиције за регион Урошевца, Министарства за заштиту животне средине и просторног планирања као и Регулаторне канцеларије за енергију одлучено је да се радови на изградњи мини-хидроелектране на месту Обе реке у Штрпцу зауставе до даљег док се не провери сва докумантација и папири које "Маткос група" поседује.


- Наш примарни циљ је да овај проблем решимо трајно. Општинском руководству и градоначелнику Братиславу Николићу су увек на првом месту били интереси грађана ове општине, што се показало безброј пута. У договору и заједничким снагама са становницима наше општине решаваћемо све оно сто стоји на путу бољег живота и будућности наших становника - наводи се у саопштењу општие Штрпце и истиче да је најбитније да су представници оних који су укључени у протесте задовољни исходом састанка.

Истовремено, из Општине су још једном осудили прекомерну употребу силе коју је употребила јединица Росу у петак током протеста грађана због намере албанског инвеститора да настави радове на реци Калуђерки у њеном току од четири километра и навели да ће такође тражити да одговорни у овом случају буду адекватно кажњени.

Извор: Новости

.........


Ако је истина да Србин,а не Шиптар прави ту мини хидроелектрану и да својој браћи Србима загади животну средину и промени ток реке,и тако остану без воде за пиће,онда разумем коментар једног читаоца:

"Svaka cast Vucicevom SNS u Strpcu koji je svojim glasovima pomogao da se gradi ta MHE i narod ostavi bez vode! Nisu imali nista, a svojom mudrom politikom treba i dalje da nemaju nista, ali ni vode!"

Сами себи смо највећи непријатељи.
28  Форум / Србија / Одг: Почиње попис трагова НАТО АГРЕСИЈЕ 1999. послато: Мај 06, 2019, 16:15:38
НАТО бомбе и данас убијају децу


Председник Комисије за истраживање последица НАТО бомбардовања Дарко Лакетић износи, за "Новости", да је у сарадњи са Институтом "Батут" урађено научно-медицинско истраживање које је показало да је постојао токсин који је децу од пете до девете године учинио подложнијом на настанак малигних болести.

Дарко Лакетић / Фото Н. Фифић

Он је објаснио да је истраживање спроведено на генерацији деце рођеној након НАТО бомбардовања јер је било могуће искључити све факторе ризика, што није могуће када се испитује старије становништво.

- Као испитивану групу смо узели децу, јер ту не постоје фактори ризика и само истраживање зато има велику научну вредност - напомиње председник Комисије за истраживање последице НАТО бомбардовања.

У наредној фази истраживања Комисија ће покушати да идентификује о ком токсину је реч, додаје Лакетић.

- Од тренутка излагања токсину до манифестације болести потребно је да прође неко време. За малигне болести крви треба око осам година, а за солидне туморе од 14 до 18 година. Имамо довољну временску дистанцу да урадимо истраживање - истиче Лакетић.

Он објашњава да постоје чист и прљав осиромашени уранијум.

- Чист осиромашени уранијум настаје као споредни продукт фисије у реакторима. Прљави осиромашени уранијум је истрошено нуклеарно гориво где постоје и примесе плутонијума, америцијума, а они повећавају токсицитет. Значајно за осиромашени уранијум јесте да је он нефротоксичан (оштећују бубреге), цитотоксичан (оштећује ћелије) и канцероген - напомиње Лакетић.

Уранил јон лако реагује са биолошким молекулима, што осиромашени уранијум чини штетним. Лакетић подсећа да је НАТО током агресије циљао објекте инфраструктуре у којима се налазе једињења са јачим негативним ефектом на људском здравље него уранијум. Као пример наводи Крагујевац, у ком су погођени електротрансформатори пуни трафо-уља.

Он истиче да Србија сада може да спроведе мере превенције становништва, рано лечење и асанацију животне средине где је неопходно. Подсећа да је НАТО агресија извршена противправно - без сагласности Савета безбедности. Због тога, додаје, Србија има право да тражи помоћ у лечењу, превенцији, санацији животне средине пре свега од западних земаља. Први прелиминарни извештај о последицама бомбардовања биће објављен 2020. године.

Извор: Д.Зечевић, Новости
29  Форум / Србија / Одг: Косово и Метохија - из часа у час послато: Мај 03, 2019, 17:04:03
СПЕЦИЈАЛЦИ РОСУ ТУКЛИ СРБЕ: Палицама и бибер спрејом на мештане Штрпца


Цитат
У Штрпцу је данас дошло до сукоба групе Срба и косовске полиције, у којем је повређено десетак Срба из Штрпца који су покушали да спрече пролазак багера до места где су започети радови на градњи мини хидроцентрале.Срби су блокирали локални пут, а Косовска полиција је, како би их уклонила, употребила бибер спреј и палице, објавила је ТВ Мост.

Повређенима је прва помоћ указана у Дому здравља у Штрпцу. Житељи Сиринићке жупе окупили су се испред општине Штрпце и захтевају да им се обрате надлежни, који су обећали да радови на градњи мини хидроцентрале неће бити настављени, пренела је та телевизија.

Иако је полиција обавестила и наредила демонстрантима да не ометају рад и да оду, они нису то нису урадили, те је након што је полиција употребила бибер спреј пут одблокиран.

У саопштењу се наводи и да је договорено да наредних дана буде одржан састанак општинских званичника и представника демонстраната у вези са њиховим захтевима.КОСОВСКА ПОЛИЦИЈА РАСТЕРАЛА ДЕМОНСТРАНТЕ У ШТРПЦУ

Косовска полицја потврдила је данас да је у Штрпцу дошло до сукоба између полиције и становника тог места, који су протестовали против изградње мини-хидроцентрале.

У саопштењу се наводи да је до сукоба дошло када су Срби блокирали локални пут, а Косовска полиција, како би их уклонила, употребила бибер спреј и палице.

"Око 60 људи, незадовољних изградњом мини хидроцентрале протестовало је у Штрпцу. Они су покушали да спрече пролазак багера до места где су започети радови на градњи мини хидроцентрале, тако што су блокирали пут, што је резултирало интервенцијом полицијских службеника из Станице полиције Штрпце", наведено је у саопштењу полиције.


КАНЦЕЛАРИЈА ЗА КиМ ОСУДИЛА УПОТРЕБУ СИЛЕ

Канцеларија за Косово и Метохију најоштрије је данас осудила употребу голе и бруталне силе полиције над демонстрантима у општини Штрпце, који протестују против изградње мини-хидроцентрале.

"Подсећамо Кфор и међународне мисије да је српски народ у општини Штрпце посебно рањив због чињенице да се веома дуго налази у изолацији, и да свака демонстрација силе над људима који живе у тако тешким условима, не само да није хумана, већ и изазива оправдани револт читавог српског народа на Косову и Метохији", наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=eeAuqtC2H-c" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=eeAuqtC2H-c</a>

Из Канцеларије позивају представнике међународне заједнице на Косову и Метохији да Србима гарантују демократско право на јавно и мирољубиво изражавање незадовољства и да спрече насилне акције полиције и њену злоупотребу у стварању атмосфере ванредног стања у срединама које већински насељавају Срби.


Један од повређених, Фото: Д. З.


"На учеснике протеста у Штрпцу апелујемо да своје оправдано незадовољство исказују на миран и достојанствен начин и да не дају поводе Приштини да додатно отежа положај Срба у том делу Косова и Метохије, јер јасно је да најекстремније приштинске политичке структуре жељно чекају сваку прилику и изговор да демонстрирају силу према нашем народу у Покрајини", наводи се у саопштењу.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=cZPpSKHJ18k" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=cZPpSKHJ18k</a>
ГРАДОНАЧЕЛНИК ШТРПЦА: НАПАД НА ОПСТАНАК

Градоначелник Општине Штрпце Братислав Николић најоштрије осуђује јутрошњу прекомерну употребу силе од стране припадника РОСУ и напад на становнике општине Штрпце који су покушали да зауставе багер за изградњу мини-хидроелектране и самим тим заштите своја права и оцењује да је то напад на све становнике Штпрца.

„Целокупно општинско руководство и ја лично смо одувек били уз свој народ и тако ће бити и надаље. Оно што се јутрос десило, када је услед прекомерне употребе силе повређено двадесет мештана наше општине је нешто што је недопустиво и нешто што више никад не сме да се понови. Става смо да се сви проблеми морају решавати једино на миран начин”, истакао је Николић.

Општина Штрпце је донела одлуку о обустави радова на изградњи мини хидроелектране због замућења воде за пиће у резервоару а самим тим и због угрожавања водоснабдевања и та одлука је и даље на снази.

Из Општине Штрпце истичу да ће о свему што се данас десило разговарати са надлежнима и тражити објашњење за овакав вид примене силе над недужним становницима Штрпца.

Извор:Д.З.Новости


.....

Била би нам јаснија ситуација да имамо информацију ко хоће да гради ту мини хидроцентралу,баш ту где живе Срби на Космету.30  Форум / Свет / Одг: Нотр Дам у пламену послато: Мај 01, 2019, 06:50:02
ФРАНЦУЗИ НАМА НАМЕЋУ ГЕНОЦИД И СЕПАРАТИСТИЧКУ ЗАСТАВУ НА НОТР ДАМ-у
– А ВЛАСТ У Р. СРБИЈИ ЊИМА МИЛИОН ЕВРА ЗА ОБНОВУ НОТР ДАМ-а ?!Слика: Гордана Бераров Валчић
Влада Р. Србије је упутила милион евра НАШЕГ НОВЦА за обнову католичке катедрале Нотр Дам у Паризу и то оном Паризу који у свом источном делу, у 20. арондисману, има једну улицу којој су дали назив “Сребреница”. Како пише у одлуци, која је донета 2017. године, на основу предлога градоначелнице Париза, Ане Идалго, улици је дато име у “знак сећања на жртве геноцида у Сребреници, који је починила Војска Републике Српске у јулу 1995.године када је убијено 8.000 Бошњака”.


Који геноцид, "господо" Французи?! Којих 8.000 Бошњака?

Упућујући помоћ Француској за обнову Нотр Дам-а, поданичка власт у Р. Србији је показала непоштовање сопственог народа и сву небригу о сопственим светињама на Косову и Метохији које је могла да обнови користећи управо милион евра, НАШИХ ПАРА.

Докле год будемо имали политичаре у власти који су снисходљиви према тлачитељима српског народа, докле год будемо имали лажну опозицију која зарад доласка на власт је снисходљива према истим тим тлачитељима српства – нико нас неће поштовати ни као народ ни као државу!

У дипломатији мора да постоји СТАВ – а не понизност и снисходљивост!


Французи треба Србији да плате, заједно са осталим чланицама НАТО, одштету за НАТО бомбардовање СРЈ 1999. године, а не да Србија шаље милион евра Француској за обнову катедрале!

Наш народ, наша територија и наше светиње морају да буду на првом месту – а не туђе! Зато, Србија треба да буде НАША ПРИЧА – А НЕ ТУЂА, да бисмо народу вратили достојанство, а држави поштовање без снисходљивости према било коме!

Извор: Правда и право
31  Форум / Свет / Нотр Дам у пламену послато: Април 16, 2019, 03:43:48
НОТР ДАМ У ПЛАМЕНУ:
 Због пожара пао централни торањ; Ватрогасци опрезни,
верују да је структура катедрале сачувана


Високи пламен и густ дим дижу се изнад Париза. Пожар на крову познате катедрале је избио око 18,50


ПАРИЗ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

ТЕШКИ тренуци у Паризу, пуни емоција, за Француску, али и читав свет. Богородичина црква, један од симбола хришћанства, али и културно добро читавог човечанства, најпосећеније здање у Европи, у петак вече је гутала ватра.

Пожар је избио у 18,50, а нешто пре поноћи стигла је охрабрујућа вест да је структура Нотр Дама сачувана. Сазнало се и да су спасена сва највреднија уметничка дела и реликвије. Ватра, ипак, није до краја била угашена, а штета је огромна.

Пожар је букнуо на крову, у задњем делу цркве, око скела које су ту постављене због радова на обнови здања. Прве индиције наводе да су управо радови изазвали трагедију. Убрзо после избијања ватре, међутим, огласио се главни архитекта који је истакао да у том тренутку није био присутан нико од радника. Тек ће истрага, која је одмах покренута, открити тачне узроке.

Прочитајте још - Вучић: Сви грађани Србије су тужни због Нотр Дама (ФОТО)

Дрвене греде у крову познате цркве, чија је градња започета 1163. године, а завршена 1345, доприносиле су брзом ширењу ватрене стихије. Овде је било уграшено 500 дрвене грађе. Јак пламен и густ дим дизали се у понедељак вече одатле изнад Париза. Призор је био спектакуларан. Ватра је убрзо захватила и торањ, док се у том делу града осећао јак мирис паљевине.

На лице места је стигло много спасилачких екипа и полиције, а острво Сите, на коме се налази готска катедрала, било је потпуно одсечено. Сви мостови који воде ка њему, били су блокирани. Део острва је евакуисан, укључујући и оближњу болницу, док јаке полицијске снаге никоме нису дале да приђу.

Ватрогасци су стигли доста брзо, за десетак минута.Њихова опрема је досезала до 30 метара висине, док се врх торња, који је нажалост изгорео, налазио на висини од близу сто метара. Ватру су због тога гасили и из ваздуха, хеликоптерима, али додатни проблем је био у томе што нису могле да се на овај начин избацују велике количине воде, да се не би урушила осетљива и оштећена структура.С ватреном стихијом се храбро борило близу 500 ватрогасаца, од којих неки споља, а други, изнутра, у тренутку када је све могло да се сруши. Окупњени грађани су их наградили аплаузом. Некима од ватрогасаца је указана и помоћ, због велике количине дима који су удисали. Један је теже повређен. Иначе, нико није страдао.

Одмах иза заштитне траке, почели су да се спонтано окупљају бројни туристи и Парижани, посматрајући у неверици, скамењених лица, шта се дешава, и то у страшној седмици, на неколико дана пред овдашњи Ускрс. Врло потресна слика могла је да се види у околним улицама, где су неки верници клечећи певали молитву, а остали им се придружили или слушали у потпуној тишини, док је црква горела.

Окупиле су се хиљаде људи. Многи су држали у рукама мобилне телефоне да овековече несвакидашњи тренутак. Било је и суза, крика и уздаха, нарочито када се, 45 минута после избијања пожара, око 20 сати, срушио звоник. У тим тренуцима, ношени ветром, по околним улицама, крошњама и на главе оних у првим редовима, вејали су пепео и иверје торња из 12. века.

Сат и по после избијања пожара, ватра је почела да се спушта с крова на доњи део здања. То су били најкритичнији тренуци. Представници ватрогасне службе су се тада огласили алармантном поруком да још не може да се каже да је Нотр Дам сачуван. Угрожено је било читаво здање, ситуација је била критићна, све док нису почеле да стижу мало охрабрујуће вести, пред поноћ.


- Најгоре је избегнуто – умирио је тада нацију председник Емануел Макрон, обраћајући се дрхтавим гласом на ивици суза, говорећи о Нотр Даму као "епицентру живота Француза".

Шеф државе је, претходно, наравно, одложио предвиђено обраћање нацији ради саопштавања мера услед грађанске побуне која у Француској траје месецима. Макрон је поручио да ће катедрала бити обновљена и упутио позив свима из целог света да помогну у обнови. Већ од данас почиње се са сакупљањем прилога.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=yJf040h5ZoM" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=yJf040h5ZoM</a>

Интезитет пожара се око 23 сата смањио. Две трећине крова је било уништено, као и торањ који је једним делом обновљен после Француске револуције, док је, на срећу, остала нетакнута чеона фасада, са две предње куле, оне по којима је Нотр Дам познат у читавом свету и испред којих се свакога дана пружа дугачак ред посетилаца са целе планете.

Претходна ноћ била је одлучујућа у вези с тим шта ће од Нотр Дама бити сачувано. Око поноћи, било је доста наде да даље штете неће бити, иако се пламен и даље вио над Паризом.


ВАТИКАН: ШОК И ТУГА ЗБОГ НОТР ДАМА

Пожар који је опустошио катедралу Нотр Дам у Паризу изазвао је шок и тугу Свете столице, изјавио је вечерас портпарол Ватикана Алесандро Ђизоти.

"Страшна вест о пожару који је опустошио катедралу Нотр Дам, симбол хришћанства у Француској и свету, примљена је у Светој столици са шоком и тугом", навео је Ђизоти, преноси Ројтерс.

"Изражавамо нашу блискост са француским католицима и грађанима Париза и упућујемо молитве за ватрогасце и све који чине све могуће у суочавању са овом драматичном ситуацијом", рекао је он.

БРНАБИЋ: МИСЛИМО НА ПАРИЗ ВЕЧЕРАС

Премијерка Србије Ана Брнабић упутила је вечерас поруку поводом пожара који је избио у париској катедрали Нотр Дам.

"Мислимо на Париз вечерас, место такве лепоте и историје", написала је Брнабић на Твитеру на француском и енглеском језику.

СИМБОЛ ЕВРОПСКЕ КУЛТУРЕ

Портпарол немачке канцеларке Ангеле Меркел изјавио је да је париска катедрала Нотр Дам била "симбол Француске и европске културе", пренео је Франс прес.

"Ове страшне слике Нотр Дама у пожару боле. Нотр Дам је симбол Француске и наше европске културе. Мислима смо с француским пријатељима", навео је канцеларкин портпарол Штефен Зајберт на Твитеру.

Шеф немачке дипломатије Хајко Мас претходно је на Твитеру написао да је пожар у катедрали "погодио срца" Немаца.

ТРАМП: ЈЕЗИВО

Председник САД Доналд Трамп рекао је да је "језиво гледати велики пожар у катедрали Нотр Дам у Паризу" и изнео предлоге за гашење пожара.

"Можда би летеће цистерне са водом могле да буду употребљене за гашење пожара. Мора се деловати брзо", навео је Трамп на Твитеру.

УНЕСКО

Генерална директорка Унеска Одре Азуле навела је да ће та организација УН бити уз Француску у процесу обнове катедрале која представља "непроцењиво наслеђе".

ГРАДОНАЧЕЛНИК ЛОНДОНА

Градоначелник Лондона Садик Кан изјавио је да Лондон данас пати заједно с Паризом.

"Срцепарајуће сцене из катедрале Нотр Дам у пламену. Лондон је данас у патњи с Паризом, и увек у пријатељству", навео је Кан на Твитеру.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=ZZOnHBivwXI" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=ZZOnHBivwXI</a>

Извор: Новости

..........

Ово ме подсетило на НАТО бомбардовање Србије 1999.

32  Форум / Србија / Одг: Tоталитарне методе фармакомафије (ВАКЦИНАЦИЈА у Србији) послато: Април 09, 2019, 11:01:49
Министар просвете:
 Оштре мере за невакцинисање,
могуће и одузимање деце

Министар просвете Младен Шарчевић изјавио је да је потврда о вакцинисању детета обавезна приликом уписа ђака у први разред.

Он је додао да родитељи ту обавезу треба да испуне до 1. септембра.

- Држава неће бити благонаклона према родитељима који се оглуше о ову обавезу и они ће сносити санкције, међу којима је крајња изузеће из породице - рекао је министар.

Министарство просвете инсистира на вакцинисању деце и даје рок свим родитељима који то нису до сада учинили, рекао је Шарчевић гостујући на Првом програму Радио Београда.


(Вести)


***

Колики кретен мораш да будеш, па да нешто овако изјавиш. Чуј, одузимаће оним родитељима децу, која нису вакцинисана. Да видим тог родитеља, који ће то мирно да допусти. Дошла најгора времена.
"Младен Шарчевић најављује увођење државног данка у крви. Знају родитељи да иза тога следи трговина отетом децом.

Очигледан је огроман утицај фармацеутске мафије на државне органе и њена очајна беспомоћност због трајно изгубљеног поверења код народа. Док тужиоци и полиција ћуте, она спроводи присилу кршењима Србског Устава, многих закона, међународних уговора којих је Србија потписница. Једна од последица њене бахатости и злоупотреба су да у Србији нема никога ко у свом окружењу нема: бар једно дете које пати од последица присилних вакцинација: аутизма, тумора, дијабетеса …  многе особе које су раније редовно вакцинисане, сада полно зреле и стерилне; многе које болују од мултипле склерозе …"

Извор: ПРАВДА И ПРАВО


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=3cteDpYRnhQ" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=3cteDpYRnhQ</a>


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=F9sCe2qbhXI" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=F9sCe2qbhXI</a>
33  Форум / Политика / `Косметски одред`, највећа тајна Србије послато: Април 04, 2019, 05:26:14
КОСМЕТСКИ ОДРЕД НАЈВЕЋА ТАЈНА СРБИЈЕ!
    Српски специјалци наоружани до зуба иду на Косово!
    Строго чувана тајна о којој се ћутало!

И даље сви окрећу главу када се помене ова тема

Српска војска била је спремна да се врати на КиМ, на шта по Резолуцији 1244 СБ УН има право, формиран је и до зуба наоружан `Косметски одред`, али је ипак 2001. године расформиран, а њен генерал смењен под слоганом да је то била приватна војска Слободана Милошевића.

Од тада судбина јединице и специјалаца који су били у њој није позната, нити се о њој прича.

- Припадници `Косметског одреда` живе и раде у оквиру Треће армије ВЈ у ишчекивању одлуке да се врате на Косово у мисију мира и заштите културне баштине. Нека данашњи дан уђе у историју као дан повратка на свету српску земљу - рекао је 1. септембра 2000. године командант Треће армије генерал Владимир Лазаревић поводом формирања овог одреда.

За команданта `Косметског одреда` именован је генерал-пуковник Момир Вукадиновић, коме је генерал-пуковник Небојша Павковић, тадашњи начелник Генералштаба ВЈ, у име председника СРЈ Слободана Милошевића предао заставу одреда.

ВЈ је тако јавно представила одред који ће први да се врати на простор КиМ. Крштено име ове јединице јесте Трећи одред специјалне намене и већином су га чинили припадници ВЈ, као и један број обучених припадника у униформама МУП-а Србије.
У Резолуцији 1244 Савета безбедности УН, у додатку 2, став 6, се наводи:

Цитат
"Након повлачења, договореном броју југословенског и српског особља биће дозвољено да се врате да би овављали следеће функције: везу са међународном цивилном мисијом и међународним снагама безбедности, обележавање/чишћење минских поља, одржавање присуства на српским историјским локалитетима, одржавање присуства на кључним граничним прелазима. Затим се у напоменама наводи да ће "повратак особља бити под надзором међународних снага безбедности (КФОР) и биће ограничени на мали договорени број ( стотине, не хиљаде)". Дакле, сваки повратак особља би требало да буде договорен и дозвољен, и само у циљу обављања четири наведене функције ( веза, обележавање/ чишћење минских поља и присуство на историјским локалитетима и кључним граничним прелазима). У складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, не постоји могућност слања 1000 војника из било којег другог разлога осим горе поменута четири или без претходног договора. Штавише, све четири наведене функције без проблема гарантују или КФОР или (тзв.) Косовске безбедносне организације, и таква одлука би у овом тренутку била анти-историјска"

Како се сазнаје, одред је само годину дана након формирања распуштен, а генерал-пуковник Момир Вукадиновић је у оквиру велике НАТО акције чишћења неподобних официра смењен 2001. године.

Покушали смо да вратимо генерала Треће армије Владимира Лазаревића у прошлост и да га питамо за одред који је, како је 2000. године рекао, требало да се врати на свету српску земљу, али нисмо имали великог успеха:

- Сви су заборавили на тај јуначки одред, нажалост. Нисам у прилици и тешко ми је о томе да причам. Био је то скуп професионалаца који су добровољно дошли у састав те јединице... Немојте... Не могу.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=pNcZj0i2gR8" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=pNcZj0i2gR8</a>

Подсетимо предаји заставе јединице присуствовали су потпредседник савезне владе Никола Шаиновић, републички министар полиције Влајко Стојиљковић, Зоран Анђелковић Баки, савезни министар одбране генерал армије Драгољуб Ојданић, као и војни аташеи 12 земаља и представник београдске канцеларије Уједињених нација.

И 19. година после формирања јединице о њој се и даље ћути...СНАГЕ `КОСМЕТСКОГ ОДРЕДА`:

* 1.000 војника и полицајаца

* 53 BVP-a M80 i M80A

* 17 BOV-1

* 4 BRDM-2

* 19 специјалних возила

* 108 неборбених возила


Извор: Ало


.........


Цитат
А, може ли враћање Војске Србије на Косово и поштовање Резолуције 1244?


Судбина "Косметског одреда" Војске Југославије

Пише: пуковник Горан Јевтовић

Генерал-потпуковник Момир Вукадиновић, који је, као и сви остали, противзаконито и, наизглед мимо било какве логике, пензионисан у септембру 2001.године, заслужује посебну пажњу. Не ради простог поређења поштованог генерала са осталима, јер би то било неумесно с моје стране и непотребно, већ због нечега потпуно другог, али стратешки важног.

Генерал Момир Вукадиновић, у рату командант Београдског корпуса, током 2000. године је одабран и постављен на дужност команданта «3. Одреда специјалне намене ВЈ», који је колоквијално, врло брзо назван – Косметски одред. Јединица која је била одређена за повратак на КиМ према Војнотехничком споразуму из Куманова и у складу са Резолуцијом 1244.


Овде можете преузети Куманосвски споразум.

Овде можете преузети Резолуцију 1244

Био је то ванформацијски и вансеријски састав препотчињен 3.Армији, бројао је око хиљаду посебно одабраних професионалних припадника војске и полиције, са пратећим особљем, организован у четири механизоване чете и остале, мање мешовите јединице. Врхунски су били опремљени, наоружани, обучени и увежбани, и, изнад свега, ванредно мотивисани за извршење деликатног задатка.

3.Одред специјалне намене је располагао  следећом тежом борбеном и осталом техником:

- 53 БВП-а (борбена возила пешадије М-80 и 80/А, оклопни транспортери на гусеницама),

- 17 БПВ-а (борбена војно-полицијска возила, оклопни транспортери на точковима),

- 4 БРДМ-а (оклопна борбено-извиђачка возила на точковима),

- 19 специјалних возила,

- 108 неборбених возила.


Завршна смотра 3. Одреда специјалне намене – Косметског одреда, када је изведена и тактичка вежба са бојевим гађањем под називом «Повратак 2000», одржана је 1.септембра 2000.године на полигону код Пирота, и од тог тренутка је кренуо тајминг за повратак наведене јединице на КиМ. Догађају су поред највиших представника државних органа, Војске и МУП-а, присуствовали високи представници ОУН, војнодипломатски кор, а исти су забележиле све светске и домаће агенције и посленици медија, њих преко стотину акредитованих.

Смотра Одреда је изведена у времену када се, након снажне дипломатске активности наше државе,  очекивала дозвола СБ ОУН и званични позив Команде КФОР-а за упућивање састава у тамошњу мировну мисију.

Доказ томе је, што је 10-так дана након смотре и изведене вежбе, у Генералштаб ВЈ стигао телеграм команданта Мировне мисије на КиМ, у којем је стајало, између осталог – да се предузимају мере за прихват мировне јединице СР Југославије, али да још увек нису створени логистичко-технички услови за размештај људства и технике, као и друга питања у вези ангажовања, у ком смислу се предлаже да се упућивање Одреда одложи за децембар 2000.године...

Порука нам је била јасна – чекали су се резултати септембарских избора и већ тада припремљен сценарио петооктобарског преврата.

Време које је уследило јасно је показало зашто је одлагано упућивање наших снага и на који начин је то кључно питање, које ће пресудно утицати на даља збивања на КиМ, бити решено од стране тзв. међународне заједнице, односно НАТО-а.

Шта је значило, симболично, Вукадиновићево пензионисање, које је било, уједно, и понижавајуће деградирање?

Обрачун, не само са генералом лично као командантом Одреда, већ и са том јединицом, која ће врло брзо бити и формално расформирана у склопу «реорганизације» војске. Нема команданта, нема ни јединице. То је изнад свега било и одрицање државног врха од саме идеје, односно обавезе да наше снаге вратимо на Косово и Метохију. Јер, након тог чина, дакле, након петог октобра, а особито после септембра 2001.године, нико више из државног врха није ни смео да помиње повратак.

Тим проблемом се искључиво бавила Војска (ГШ, 3.Армија и Приштински корпус) и притом мислим, пре свих на начелнике Генералштаба, генерал-пуковника Небојшу Павковића а затим, посебно, генерал-пуковника Бранка Кргу, и то приликом редовних сусрета са командантима КФОР-а, када су се постављала директна питања о времену повратка оружаних снага на КиМ. О томе су редовно састављани извештаји са предлозима мера и упућивани члановима ВСО.

Међутим, обезбеђено је да се тако важно питање потпуно медијски и на све друге начине игнорише, плански гура у заборав а затим и потпуно архивира.

Тај чин је недвосмислено представљао први корак у правцу одустајања од најаче полуге (а то је и време показало) којом би се испунила обавеза из резолуције, догађаји на терену преокренули, избеглим Србима и осталима са КиМ показала не само решеност да се покрајина сачува у саставу Србије, већ и да се омогући повратак на огњишта најмање десетинама хиљада људи. И то у првом таласу. Народ увек иде за војском, старо је правило.

Интерне процене органа и служби Војске Југославије, до којих се долазило путем неформалних анкета управо у избегличким центрима широм Србије и Црне Горе, апсолутно су потврдиле наведену претпоставку. Дакле, подстрек и за напаћени народ и за војску, пре свега на психолошком плану. И, све то је, скоро преко ноћи, нестало као мехур од сапунице.


Да ли би нам се догодио у тако претпостављеним условима, са Косметским одредом на терену, прво масакр 2004.године, а затим и проглашење независности «Косова» почетком 2008.године?

Сигуран сам и убеђен као професионалац, да до свега тога не би дошло.

Уосталом, биле су разрађене све могуће варијанте. Од најмањих инцидената до оружаних сукоба ширих размера, које је Одред могао да решава, у зависности од интезитета, аутономно од више дана до више недеља. Међутим, биле су предвиђене и адекватне снаге у готовости за интервенцију, тежишно из Приштинског корпуса и 3.Армије, уколико би сарадња са КФОР-ом и предвиђена заштита изостале, односно, уколико би се ситуација на терену изокренула у супротном смеру. То је према међународним прописима уобичајена и легитимна процедура.

Напред наведено ваља тумачити у светлу чињеница које су биле веома видљиве и свима познате – у то време су се у саставу мировне мисије ОУН на КосМету налазиле и снаге оних земаља које нису биле чланице НАТО-а. Рецимо, бројчано јак и мотивисан контигент оружаних снага Русије, затим Украјине и других пријатељских држава. Свакако је да наше снаге не би биле усамљене и остављене на цедилу. А са њиме и српски народ.

И не би изигравали «глинене голубове», онако како ће од 2003. па надаље, неосновано и константно, а према налозима својих западних ментора, изјављивати тадашњи министар одбране, Борис Тадић. Уосталом, шта је ризичније и жалосније – то што би прекаљени професионални војници, сви од реда добровољци, «изигравали глинене голубове» јер им је то, у крајњем, у опису послова, или што је голоруки српски народ и припадници осталих заједница у том статусу непрекидно, ево, пуних 15 година? (сада већ 19.година)

Можда је, управо због свега наведеног, подсећање на 1.септембар 2000.године када је постројен Косметски одред и када су нас делиле недеље а највише пар месеци од његовог упућивања, најоригиналније завршити једном необичном и крајње симболичном секвенцом, својеврсном поруком, коју и дан данас може да посведочи више од хиљаду учесника и гостију.

У склопу церемоније, начелник Генералштаба, генерал Павковић је свечано уручивао Војну заставу команданту Одреда, генералу Вукадиновићу и том приликом истакао: «...данас предајем Војну заставу 3.Одреду као најчаснији симбол наше отаџбине. Застава симболизује нашу слободу, државни суверенитет и недељивост наше територије. Она је уједно, највиши симбол војничке части и ваше оданости нашим националним интересима...»

С обзиром да је падала киша, са небеса је, баш тада, тачно у том тренутку, и прецизно баш  према врху копља, запарала муња уз снажан одјек грома.

Сви су је видели и на свој начин доживели (и преживели). Само једна, и ниједна више – муња и гром. Нико није био повређен. Остаје нам, да након толико година, поново размишљамо о тој недвосмиленој поруци и симболу, као правом одговору нашем властитом, умишљеном самопорицању и самозатирању.

Онако  како нам је у аманет оставио и пророчки поручио патријарх Павле – «Бог помаже ако има коме...»

Уосталом, још увек није касно да вратимо неки нови Косметски одред или одреде. Осим ако није укинута резолуција 1244, а да о томе нисам обавештен.

Кориштен материјал Фонда стратешке културе

Приредио Вања Савићевић


Извор:ВОСТОК

34  Форум / Србија / Одг: Последице НАТО бомбардовања послато: Март 28, 2019, 21:38:00
Последице бомбардовања "Заставе": Помрли радници државна тајна?Цитат
Бомбардовање крагујевачке фабрике Застава током НАТО кампање 1999. године и даље је делом обавијено велом тајне којом се можда крију далеко теже последице рата за раднике и житеље највећег града Шумадије.Без милости: Сравњена "Застава"
 

- Станујем у Крагујевцу пар стотина метара од погона фабрике Застава који су бомбардован 9. и 12. априла 1999. године. Моја супруга Снежана је 2006. године умрла од рака, односно микроцелуларног канцера плућа. Била је дотле здрава, мајка двоје деце, имала је сређен живот, никада није пушила, одрасла је на селу. Када сам питао лекаре зашто је дошло до оболевања и тако наглог и убрзаног ширења болести, докторка ми је одговорила да није могла да помогне ни свом супругу, ни брату који су умрли од исте болести - каже у разговору за "Вести" Драган Батавељић, професор на Правном факултету у Крагујевцу.

Он је један од ретких Крагујевчана који не престаје да јавно прозива државу због тога што ћути о здравственим и еколошким последицама ракетирања фабрике Застава.
- Многи радници фабрике и грађани учествовали су у гашењу пожара и рашчишћавању хала. Највећи број њих су, нажалост, данас покојни - додаје професор Батавељић.
Он подсећа на оно што сви знају, али ћуте, да су приликом бомбардовања Заставе погођени трансформатори из којих је у реку Лепеницу истекло врло отровно пираленско уље. Због пожара ваздух је био загађен још отровнијим диоксинима, фозгеном који спада у бојне отрове, метилхлоридом итд.


- Пирален је из Лепенице стигао у Мораву, а ова се улива у Дунав тако да су водотокови загађени и наравно та информација се скрива. Крагујевчани нису обавештени у каквој средини живе, нити зашто су одељења за онкологију у болницама препуна. Министарство здравља никада није спровело епидемиолошку студију о томе - каже професор Батавељић.


Он упозорава да се тиме крше чланови 51 и 74 Устава Србије, који гарантују "да свако има право на здраву животну средину и на истинито, благовремено и потпуно обавештавање о њеном стању и о питањима од јавног значаја".
Рашчишћавање многе коштало живота
 

Наш саговорник каже да није успео да сазна званичну истину о последицама бомбардовања иако је покушао да то учини. Као члан Градског већа у Скупштини града Крагујевца Батавељић је у току 2002. и 2003. године са једним колегом са Медицинског факултета предложио да се Институту за јавно здравље "Батут" упути званични захтев за информацију. Предлог је једногласно усвојен, градоначелник је потписао захтев и послао га, али од Института никада није стигао одговор.
- Ишао сам због тога у "Батут" више пута. Једном сам добио одговор да управо мењају директора, а други пут је изговор био - кречење - каже професор Батавељић.

Цитат
Опасна тема

Каква је атмосфера у Крагујевцу говори и чињеница да никада ниједан синдикат или неки посланик нису јавно прозвали државу због ћутања о последицама бомбардовања, не постоји ни удружење грађана, ветерана или студената које се заинтересовало за ово питање. Један бивши радник Заставе, који је и сам имао озбиљне здравствене проблеме, одбио је наш предлог за разговор с образложењем да је опасно говорити о овој теми.........


Последице бомбардовања "Заставе": Анализу тла сакрили Фијатови експерти


Цитат
Крагујевачком градоначелнику и градској скупштини никада није стигао одговор од Института за јавно здравље "Батут" на званични захтев упућен 2003. године да им се доставе информације о здравственим последицама бомбардовања фабрике "Заставе".
Шта је бачено: "Застава" после бомбардовања
 У међувремену, Република Србија потписала је 2009. године уговор са Фијатом о заједничком улагању у крагујевачку "Заставу". У тексту уговора каже се да израз "еколошки експерт значи: СГС или неко од зависних друштава".

То би значило да је СГС, једна од највећих светских фирми за контролу квалитета, без икаквог тендера кроз уговор РС са Фијатом аутоматски добила посао еколошког експерта. То би такође значило да је Фијат условио закључивање уговора одређивањем СГС-а као "еколошког експерта". Ствари изгледају логичније ако се зна да је управо Фијат један од главних акционара СГС, а да је Серђо Маркиони, генерални директор Фијата, уједно и председник Скупштине акционара СГС-а.


Из текста локалног еколошког плана Крагујевца за 2010 - 2014. годину види се да је "пре закључења трансакције" са Фијатом, Републике Србија имала обавезу "да изврши све акције предвиђене Планом чишћења". Додаје се да је "за потребе припреме Плана чишћења ангажован експерт за заштиту околине СГС да изврши узорковање и анализу тла, површинских и потповршинских вода у циљу карактеризације локације".

Иако су то тражиле, општинске власти Крагујевца никада нису сазнале какви су били резултати анализа СГС-а и чишћења "Заставе", које су порески обвезници у Србији, како је објављено, платили два и по милиона евра. И тако Крагујевцу опет није имао ко да пише и опет никоме није пало на памет да прозове државу.


"Реч је о поступку санације који је финансирала Република, тако да ми као локална самоуправа, иако смо тражили, немамо никакав извештај о томе", гласи званично објашњење које смо добили у општини Крагујевац.


Од Сардиније до Крагујевца

Занимљиво је да смо на комбинацију Фијат - СГС наишли и на Сардинији. Како смо извештавали, у новембру 2012. Доменико Фиордализи, тадашњи окружни јавни тужилац у месту Ланузеи на југоистоку Сардиније, предложио је окружном судији оптужницу против 20 лица које терети да су одговорни за страшне здравствене и еколошке проблеме проузорковане вишедеценијским пробама радиоактивног и другог оружја на оближњем полигону НАТО-а у месту Квира.


Др Ђилберто Нобиле и др Габријела Фашани, хемичари СГС-а, терете се да су 2008. године фалсификовали налазе о полигону Квира, мењајући датуме, намештајући резултате и чак анализирајући узорке које су претходно опрани. Тужилац Доменико Фиордализи склопио је слагалицу када је утврдио да Фијат с једне стране држи око 15 одсто власништва СГС-а, а са друге је у конзорцијумској вези са произвођачем оружја Финмеканика, који опет контролише МБДА - произвођача ракета милан с радиоактивним торијумом, годинама тестираним на Квири. СГС је до сада негирао било какву кривицу поричући да су хемичари били пристрасни због очигледних поклапања интереса.

Цитат
Документ тајна

Мистериозну слагалицу употпуњује и одговор портпарола Фијата за Србију Александре Ранковић која нас је такође писмено обавестила "на тему СГС извештаја" да је "план заштите животне средине и одрживости део потписаног Уговора између Владе Републике Србије и ФИЈАТ Групације, који је поверљивог карактера". Што се тиче саме фирме СГС, Маргарета Жарков из прес-одељења ове фирме пренела нам је, после консултације са надлежнима, да су "документи тајни".
...............Последице бомбардовања "Заставе": Србији убијају и потомство


Цитат
Како објаснити мистерију око доктората одбрањеног 2002. године на Биолошком факултету у Београду, чији аутор, Миљана Стојановић-Милосављевић, на основу истраживања у крагујевачком крају, закључује да се може рећи да је НАТО против Србије водио хемијски рат, а да при том није употребио хемијско оружје. Било је довољно да бомбардује индустријска постројења.Фабрика "Застава" после бомбардовања 1999. године
 

Тражећи одговор на питање о последицама бомбардовања крагујевачке "Заставе", открили смо да све претраге на интернету за овим докторатом - не дају ништа осим три новинска текста. Због нечијег немара или нечије намере, ово високо оцењено научно истраживање постало је "невидљиво" јер докторат никада није уписан у регистар докторских теза Универзитетске библиотеке (УБ) у Београду, како то закон налаже. Последица тога је да истраживање Миљане Стојановић-Милосављевић као да не постоји. Нико не може ни да добије идеју да га тражи, нити да се позове на његове резултате.


"Вести" су имале увид у папирну верзију текста ове дисертације под насловом "Правци кретања полихолориваних бифенила (пиралена) у водама након НАТО бомбардовања". То је први рад у домаћој и страној научној литератури који бележи случајеве загађења животне средине веома отровним пираленом као последицу ратних дејстава.


Миљана Стојановић-Милосављевић у периоду пре, за време и после бомбардовања узела је и измерила 1.800 узорака тла, поџемних и наџемних вода и речног дна. Истражила је водоток реке Лепенице од уласка у Крагујевац па до уливања у Мораву, водоток Мораве и речне наносе Лепенице од фабрике "Застава" па до завршетка крагујевачке котлине, укључујући ту и изворишта и бунарске воде.


Упоредне хемијске анализе узорака показале су да је после ракетирања фабрике "Застава" 9. и 12. априла 1999. године, када су погођени трансформатори, река Лепеница страховито загађена високоотровним пираленом, канцерогеном материјом која код животиња и људи оштећује репродуктивне органе и изазива неплодност. Пет дана после бомбардовања "Заставе" пирален се 25 километара низводно из Лепенице прелио у Велику Мораву, ушао у подземне воде и земљиште завршивши у ланцу исхране чије су последње карике биљке, животиње и људи.

Преносимо делове из текста дисертације Миљане Стојановић-Милосављевић у којој се указује како је део пиралена због пожара доспео је у ваздух претворивши се у још отровније диоксине, а други део се распршио по тлу погона фабрике.


"Трећи део се излио у земљиште и одатле је један део отишао у кишну канализацију, а преко ње у површинску воду, други део је кроз дренирање земљишта отишао у водоток Лепенице", утврдила је Миљана у свом истраживању.


"Полихлоровани бифенили (пирален) доспевају у воду, таложе се, њиме се хране ситне биљке и животиње, овима ситне рибе, па крупније, па птице... Увек је на крају човек кога ће овај и други отрови просути НАТО бомбама деценијама хранити", пише у закључном делу дисертације.
  Избрисан из каталога: Докторат Миљане Стојановић-Милосављевић
 

У овом истраживању даље се наводи како пирален ствара поремећаје у функционисању полних органа и делује на ембрион и фетус. Закључује да се у будућности очекују повећана тератогена, мутагена и канцерогена дејства.Цитат
Узалудан позив Миљане Стојановић-Милосављевић држави
У закључцима своје дисертације указује на неопходност укључивања државе која би, између осталог, требало да финансира не само истраживања већ и да "надокнади евентуалне губитке пољопривредницима због смањеног приноса, а ради узгајања биљних врста које су здравствено најбезбедније". На све ово, међутим, држава се, као што смо видели, оглушила, а грађани Крагујевца углавном ћуте.


Миљана Стојановић-Милосављевић детаљно је изложила како у будућности треба пратити даље кретање пиралена. Препоручила је месечне и двомесечне анализе речног дна и биолошка и микробиолошка истраживања живог света у води река Лепеница, Ждраљица и Морава, осматрање бунара и извора. Такође редовно треба утврђивати утицај пиралена на животиње и животне намирнице животињског и биљног порекла, а редовним здравственим контролама - на људе."Предлогом мера, након истраживања, одредити биљне културе које су најбезбедније на површинама алувијона и означити јасно евентуалне површине које не треба обрађивати и биљне врсте које не треба градити. Уколико се докаже, поједине биљне врсте забранити за узгајање на локалитету, а посебно забранити њихово стављање у промет са ризичног подручја", пише у закључку дисертације Миљане Стојановић-Милосављевић.


Цитат
После доктората остала без посла

Биохемичар Миљана Стојановић-Милосављевић, пореклом Крагујевчанка, радила је у тешким условима током бомбардовања. Узимала је узорке на местима веома опасним по здравље као што је песак око погођених трансформатора са пираленом у погонима "Заставе" и то непосредно после ракетирања. Према подацима до којих смо дошли, у то време била је мајка малолетног детета и запослена у Војсци Југославије. Под околностима, које су нам за сада непознате, у периоду после одбране дисертације 2002. године - остала је без посла да би затим после неког времена нашла радно место у једној установи у Новом Саду. Умрла је 2010. године после тешке болести. Од државе није добила никакво признање за своје херојство и изузетан научни допринос.
Најосетљивија женска популација

"У оквиру популације кичмењака најосетљивија на пирален је женска популација. Досадашња научна истраживања и сазнања показују да је токсично дејство полихлорованих бифенила (пирален) повезано са женским стероидним хормонима у мишићном ткиву кичмењака, укључујући и човека", наводи у докторској дисертацији Миљана Стојановић-Милосављевић.
Цитат
Удисали отров

После експлозија НАТО бомби 1999. године "Застава" се претворила у отровну буктињу јер су продукти сагоревања пиралена диоксиди још отровнији од пиралена. Сви који су се затекли у близини - од саме Миљане Стојановић-Милосављевић, ауторке доктората, која је трчала да узме узорке и радника који су гасили пожар па до становништва у непосредној околини - сви су удисали канцерогене честице...........Последице бомбардовања "Заставе":
Отров крили да се НАТО не наљути


Цитат
"Пирален није нађен у водама све до НАТО бомбардовања", тврди се у "избрисаном" докторату Мирјане Стојановић Милосављевић. Она је тако јасно означила ко је, по њеним налазима, починилац еколошког злочина са тешким здравственим последицама. Ову оцену поновила је у опширном интервјуу у НИН-у 3. августа 2003. године, који је сада једини јавности доступан траг њеног истраживања.


Тешке последице: Уништени погони "Заставе"
 


На ову тешку оптужбу против НАТО-а држава Србија је реаговала иако о свему осталом ћути. Тадашња министарка екологије Анђелка Михајлов изјавила је за "Вести" од 10. марта 2004. године, да се загађење река у Србији "не разматра одвојено пре или после бомбардовања". Од тада у званичној политичкој реторици одомаћиће се израз "историјско загађење" у смислу"сво загађење", не занима нас ко и када га је проузроковао.


Министарка се, као на мерило истине, позвала на извештај УН, урађен након бомбардовања, који се, како је рекла, поклопио са налазима (не зна се којим) тадашње српске администрације. Остало је нејасно да ли је мислила на онај цензурисани извештај, сада високог функционера УНЕП-а, Сенегалца Бакари Кантеа, написаног у мају 1999. године који никада није угледао светло дана. Како су"Вести" прве писале пре пет година (децембра 2009.), Кантеов извештај говори о еколошкој катастрофи због бомбардовања индустријско-хемијских комплекса, сагоревања пиралена и употребе оружја са осиромашеним уранијумом.


Цитат
За чишћење дали 2,5 милиона евра

Бранислав Недељковић појавио се поново у медијима приликом чишћења Лепенице које је спровела фирма СГС (чији је сувласник Фиат) како то аутоматски проистиче из слова уговора Србије и Фијата. Држава је платила ово чишћење 2,5 милиона евра из џепа пореских обвезника. Недељковић је, тада шеф тима за екологију Фиат аутомобила за Србију, изјавио да је почело уклањање преосталих две хиљаде тона отпадних боја. Он је рекао новинарима да се тиме решава један од највећих проблема у "Застави" у последњих неколико деценија.


Можда је министарка Михајлов тада мислила на извештај УНЕП-ове екипе објављеног крајем 1999. године у коме се у једној смушеној формулацији каже да пирален јесте детектован у Лепеници, местимично у огромној дози, али да наводно имају "другачији састав" од оних у "Застави". Како је за наш лист оценила Мирјана Анђелковић-Лукић, експерт за експлозиве, више деценија запослена у Војнотехничком институту у Београду, ова формулација не значи ништа.


"У датом контексту - јасно је да је пирален у Лепеницу доспео из "Заставе", каже она.
Коначно, министарка је можда мислила на извештај УНЕП-а из 2004. године који каже, супротно од претходног извештаја, да анализа узорака из Лепенице "није показала присуство пиралена".

Почетком септембра 1999. године НИН је објавио да је Бранислав Недељковић, директор Централне лабораторије "Заставе" потврдио да се пирален излио у Лепеницу и Ждраљицу, оценивши да "то није изазвало веће последице, нити је еколошки угрозило околину". Затим ће две и по године касније агенција АИМ у сервису на енглеском 25. фебруара 2002 пренети да је у току чишћење "Заставе" које су организовале и финансирале УН и да је руководилац пројекта чишћења фабрике Бранислав Недељковић оценио "да је могуће извршити деконтаминацију корита реке Лепенице, што, како каже, многи не верују". Наводи се да ће око 300 тона отровног пираленског и другог отпада бити транспортовано у Швајцарску и Немачку.

Још две и по године у извештају УН од 2004. године каже се да је чишћење успешно спроведено, да је УН уложио 12,5 милиона долара донаторског новца за деконтаминацију у СР Југославији (укључујући Косово) и да је Крагујевац скинут са мапе загађених жаришта у Србији.


Извор:Наташа Јокић, Вести35  Форум / Српске везе - Огласите се лично / Одг: Трибинe...Сабори...Изложбе... послато: Март 10, 2019, 20:00:22

У Руском дому у Београду ће се у среду,
 13. марта са почетком у 18 часова одржати

Трибина
ПЕРСПЕКТИВЕ СРПСКО-РУСКИХ ОДНОСА

поводом изласка књиге "СРБИЈА И РУСИЈА"
Владимира Кршљанина
Учествују:
др Слободан Антонић, редовни професор на Филозофском факултету

др Душан Пророковић, научни сарадник Института за међународну политику и привреду

др Александар Раковић, виши научни сарадник Инстутута за новију историју Србије

др Зоран Милошевић, научни саветник Института за политичке студије, директор «Центра академске речи»

Славољуб Качаревић, генерални директор компаније «Информатика»

и аутор Владимир Кршљанин


Музичка тачка: руски вокални ансамбл `Роса`

Улаз је слободан – добродошли!


Велика сала Руског дома * Краљице Наталије 33 * Београд

«Русију Кршљанин с правом препознаје као одлучујућу шансу да се Србија извуче испод атлантистичког ига.
Русија нам свих ових деценија, као и у ранија два века, јасно показује наклоњеност, и то делима, а не речима.
Кршљанин прижељкује активнију улогу Русије,
али он зна да је таква улога могућа само ако Москва у званичном Београду добије искреног партнера
коме је стало до суверености и демократије.
Зато је ова Кршљанинова књига важна.
Разнородна и необична по својој структури, она има документарну,
 али и еманципаторску вредност.»
СЛОБОДАН АНТОНИЋ

Извор: "Покрет За Србију"36  Форум / Политика / Одг: У канџама Монсанта послато: Март 05, 2019, 01:39:17
Тровање на мала врата!Цитат
Генетски модификовани организми, увијени у обланду Предлога закона о безбедности хране, ушли су у Скупштину Србије на усвајање. Овим су се Влада и парламент, како каже за "Вести" републички посланик и пољопривредни стручњак Миладин Шеварлић, потпуно оглушили о став против ГМО ког је једногласно усвојило више од 7.000 одборника у 136 општина Србије.


- Више од четири петине свих локалних самоуправа у Србији усвојиле су Декларацију о ГМО за забрану производа увоза, прераде, промета и узгоја. И поред тога они мењају закон и уводе две нове категорије хране. Једна од тих категорија се производи по новим технологијама, укључујући и недовољно истражену нано технологију, посебно непотребну Србији. Друга категорија је храна произведена од ГМО за људе и животиње - каже Шеварлић, професор Пољопривредног факултета у Земуну.

Он напомиње да овај текст закона није био на јавној расправи и иронично додаје да ће закон бити усвојен 8. марта на Дан жена, па ће уместо цвета ГМО стићи у домове српских домаћица.
Шеварлић овакав закон сматра погубним по Србију, што су потврдила и истраживања еминентних научника.

- То је разлог зашто нисам с другим опозиционим посланицима напустио седнице парламента. Надам се да ће се колеге које бојкотују заседања вратити у клупе да укажемо на ужасне последице по здравље потрошача, нелојалну конкурентност српским пољопривредницима и да пробамо да спречимо овакав закон - каже Шеварлић.


ГМО стиже на тањир

Глас против дигла је и Зелена странка (ЗС) која је затражила повлачење овог законског предлога из скупштинске процедуре, јер омогућава производњу и узгајање штетне, и по здравље и живот опасне ГМО.

Лидер ЗС и посланик Горан Чабради указује да се кроз бочне законе покушава легитимисати ГМО.

- У образложењу закона невешто је објашњено да ће други закони третирати ГМО, али у самом Предлогу то се не види и даје се легитимација ГМО храни. Ово конфузно образложење је намера Владе да на мала врата уведе ГМО на тањир грађана, а то нећемо дозволити - истакао је Чабради за "Вести" и подсетио Владу да је постојећом правном регулативом Србије најстроже забрањена употреба и гајење ГМО, због чега је предлог новог закона у супротности с правним поретком.


Против здравог разума


Могућност узгоја и производње ГМО хране, каже овај посланик, негативно ће утицати на извоз пољопривредних производа. Наиме, у већини земаља ЕУ и света промет ГМО хране је забрањен. Чабради указује да на дужи рок ГМО контаминира биодиверзитет (укупан живи свет) и истиче да је Влада Уставом обавезна да ради у интересу грађана.

Он је позвао је скупштинску већину да употреби здрав разум и предложене измене закона одбаци као неприхватљиве, јер ће у супротном бити одговорни за опасно поигравање са здрављем грађана.
Дозвољено и зрачење

Чабради каже да Влада у предлогу закона уводи "Цодеџ Алиментариус". То је сет више од десетине хиљада различитих прописа и препорука, које се тичу безбедности и исправности, а нека од поглавља говоре о ГМО, као о семену, храни или сировини за производњу хране.

- Тај кодекс садржи и поглавље о коришћењу јонизујућег зрачења у циљу одржавања свежине меса, што је такође домаћим законодавством забрањено. Али, и због присуства радионуклида у озраченом месу и веома је штетно по људско здравље - навео је лидер ЗС.Услов за ЕУ

Да је ГМО услов за улазак Србије у Светску трговинску заједницу (СТО), указивао је министар трговине Расим Љајић. Он је уверавао да нема разлога за страх уколико дође до измене прописа о промету ГМО, зато што ће и у закону бити наглашено да је узгајање таквих организама изричито забрањено. Горан Чабради каже да се зато вероватно закон доноси на овај начин, пошто народ има отпор према ГМО.

Узгој ГМО, истиче Шеварлић, није у надлежности СТО, али јесте промет.

- За Србију нису познати услови за приступање СТО. Од 2013. није било преговора, а од тада су у ту организацију примљене нове чланице државе које Србији и другим кандидатима могу да поставе своје додатне услове - каже Шеварлић и додаје да Брисел тражи да Србија пре приступања ЕУ уђе у СТО, али да је то још веома далеко.


Господари живота


Амерички Монсанто је главни произвођач ГМО који је у прошлости правио хемијско оружје. Глас САД је пресудан у СТО и Американци упорно гурају ову компанију коју антиглобалисти оптужују да је створила ГМО како би пољопривредници широм света били принуђени да користе њихово семе и специјализоване хербициде. Такође да више ништа не може да расте на земљи на којој је једном узгајана ГМО култура услед чега Монсанто постаје "господар живота". Протести против ове компаније чести су и масовни широм света.
Унакажени заморци

ГМО изазива ужасне болести код животиња, а код становништва у САД у протекле две деценије су, због конзумирања ГМО хране, хроничне болести скочиле за десет одсто, показала су бројна истраживања.

Код заморчића који су јели ГМО парадајз временом су се развили чиреви на желуцу, док су од ГМО соје мишеви имали оштећења на јетри, панкреасу и тестисима, а зечеви оболеле бубреге и срчане проблеме. Модификовани грашак неретко изазива алергије код лабораторијских животиња, а од уљане репице се развила масна јетра и касније цироза.

ГМО кукуруз угрозио је имунитет испитиваних животиња, али се показало и да доводи до абнормалних промена на органима, смањења плодности, бржег старења и скраћења животног века.
Дугорочна истраживања на људима нису спровођена, али се сумња да генетски инжењеринг хране може да остави дугорочне последице и на праунуке. Састојци из ГМО соје мењају ДНК пријатељских бактерија које нормално живе у људском организму и окрећући их против човека.

Од 1996. године, када је први пут послужен оброк од ГМО намирница, број Американаца оболелих од једне или више хроничних болести повећао се за 10 одсто. Све су чешће алергије на храну, а све више деце са аутизмом и људи с проблематичним варењем.

Лекари упозоравају да је све више жена које имају повишено лучење хормона ИГФ 1, повезаног са канцером дојке, а добар део њих пио је млеко крава којима су убризгавани хормони раста.Горе од радијације


ГМО контаминира земљиште и природу заувек. Према мишљењу неких еколога, последице би могле да буду горе од оних које оставља радиоактивни отпад.

Извор: Д.Декић, Вести

--------------


Верујем да многи грађани у Србији немају појма да ће посланици ускоро усвојити ове владине предлоге. А посланици, који су против, под хитно треба да радикализују свој отпор и да позову целокупну јавност да се побуни испред Скупштине и да тако спрече посланике да не изгласају овај катастрофални закон.


37  Форум / Србија / Одг: Београдске приче послато: Фебруар 27, 2019, 04:57:05
Културна историја Врачара


Цитат

Сећања београдског Грка Диогениса Валаванидиса. Чубура је почела значајније да се насељава од 1863, Славија од 1870, док је насељавање Црвеног крста почело око 1880. године
Мало је људи који са толико страсти воле свој Београд као што то чини "домаћи" Грк Диогенис Валаванидис. Човек који је рођен и одрастао на Врачару тврди да ће са овог света једном да оде тако што ће се на последње путовање упутити опет одавде, јер је то место његове сваколике љубави коју је уткао у овај град.

Валаванидис је остао забележен у домаћој јавности по томе што је ватрени поклоник очувања домаће али и грчке културне баштине. Био је један од органзатора допремања различитих видова хуманитарне помоћи на ово поднебље, али и аутор књиге "Дан повратка" у којој се посветио повратку такозваних Елгинових мермера у Атину. Наиме, својевремено је лорд од Елгина, британски племић, за време отоманске окупације Грчке успео са Партенона да скине велики број фигура и скулптура и однесе их у Енглеску. Данас су изложени у Британском музеју, а Валаванидис је један од родоначелника идеје да се мермери врате тамо одакле су и однети, а то су Атина и Партенон.

Овог пута овај страствени човек, рођени Београђанин говори за "Београдске приче". У оквиру раскошне каријере угледног економисте, Валаванидис је одвојио време за прикупљање грађе о Врачару на којем је рођен. Бележи неке драгоцене податке које је одлучио да подели са нашим читаоцима....


СНАГА ПОРЕКЛА- Без обзира што данашње генерације младих покушавају да се идентификују са глобалном културом, оне ће ипак у дубини душе остати потомци народа коме припадају као и наследници њихове историје - каже Валаванидис.- Зато и овај покушај који претендује да споји прошлост, садашњост и будућност Врачара, једној генерацији оживљава сећање, другој пружа знање, а онима који долазе указује на најзначајније чињенице из историје њиховог града које су му одредиле место међу градовима сопствене државе али и света.

Диогенис Валаванидис је потписник књиге "Културна историја Врачара" коју је приредио на два језика, како би и страни посетиоци нашег града могли да имају увид у његова истраживања. Он нас полако враћа у корене настанка овог дела града, побраја све значајне појединце и институције које је Врачар изнедрио.

- Сведено у једноречје, ова кратка историја Врачара има нескривену, интимну поруку сваком родитељу, који стојећи на Светосавском платоу са својим потомком, на постављено дечије питање којим почиње историја: "Оче, шта је ово", отпочне да говори причу о острији овог дела Београда..
Насељавање Врачара почело је средином 19. века, јер су Врачар, Булбудер и Карабурма тада били крајеви под ливадама, њивама и виноградима и третирани су као турски спахилуци. Тада Срби нису могли да буду власници земљишта већ су искључиво могли да га узимају у закуп од Турака. Тако је било до објаве Хатишерифа 1830. године. Петнаест година касније бојаџијски еснаф је упутио прву молбу за додељивање плацева на Врачару, чиме је и званично почело његово масовније насељавање.

Није то била снажна експанзија, већ је процес био веома спор, нарочито због близине београдске вароши у којој су још столовали Турци. Чубура је почела значајније да се насељава од 1863, Славија од 1870, док је насељавање Црвеног крста почело око 1880. године.

- Врачар се географски протезао од Мостара до Карабурме и обухватао је многе данашње крајеве Београда, и био је три пута већи од територије данашње Општине - додаје Валаванидис.- Први већински становници су били Срби, али и друге етничке групације - Јевреји (којих је осим на Врачару највише било на Дорћолу, представљали су имућнији слој становништва, а самим тим били су и носиоци културе тог времена), затим Грци, Цинцари, Јермени, Немци и Роми.Прва сијалица у Србији засијала је 1882. године на Врачару у кафани "Хамбург". На месту данашњих улица Кнеза Милоша и Масарикове. Прво читалиште отворено је 1. маја 1866. године у једној кући у близини Вазнесенске цркве. Био је то почетак библиотечког рада на Врачару.

Прву приватну школу сликарства основао је Стева Тодоровић 1857. године, а ђаци су поред цртања учили и певање и телесно вежбање.У то време сликар Ђорђе Крстић пред Скупштину износи план за уметничко образовање младих. После слабог одјека његову идеју наставља 1895. године Кирил Кутпик који оснива Српску цртачко-сликарску школу.

После његове смрти 1900. године штолу су преузели Риста Вукановић и Бета Вукановић која је живела и стварала на Чубури и Савинцу.

- Између два светска рата на Врачару је био запажен и рад певачког друштва "Мокрањац" - додаје Валаванидис.- Друштво оснива Коста Манојловић и то за потребе будућег Храма Светог Саве. - Почетком 20. века наступа значајан период градитељства, прекидан балканским и Првим светским ратом. Поред смене архитектонских стилова, промене су се одвијале и на плану архитектуре као професије.

Први дипломирани архитекта рођен на Врачару био је Чех Јан Неволе, који је био "главни инџинир Одељења грађевина Попечитељства Внутрених дела", а његово животно дело било је Капетан Мишино здање. Пројектовао је и стару Војну болницу.

Још један чешки архитекта оставио је траг на Врачару, а то је био Франтишек Неквосил. Његово најважније дело био је Хотел "Славија" а имао је и две своје куће на Врачару.Надаље, међу првим пројектима архитекте Димитрија Лека била је зграда Опсерваторије подигнута 1890. године, која се налази у оквиру Метеоролошке станице на Врачару. Здање Народне скупштине пројектовао је Јован Илкић, а био је и један од аутора пројекта за Хотел "Москва". Пројектовао је и руководио радовима на здању Официрског дома, осмислио многе приватне куће...

Зграда Треће београдске гимназије дело је Драгутина Ђорђевића, а Данило Владисављевић је подигао зграду Врачарске штедионице... На ободу Врачара у близини Црвеног крста налази се и католичка црква необичног архитектонског решења посвећена Светом Антуну Падованском. После Првог светског рата међу архитектима се истиче изузетни Александар Дероко, и многи други...

КАФАНЕ

Веома је тешко у једном обичном новинском тексту побројати или макар додирнути све што је наш саговоник успео да опише у књизи "Културна историја Врачара". Зато то радимо само овлаш и делимично, не бисмо ли привукли пажњу читалаца ка штиву које је веома драгоцено и вредно пажње.

Истичемо још неколико података које је прикупио марљиви Валаванидис.

Свакако је најважнија грађевина на Врачару, коју описује наш саговорник Храм Светог Саве. Изграђен је у српско-византијском стилу, са четири звоника висине од по 44 метра. Висина врха куполе је 70 метара, док је главни позлаћени крст висок 12 метара, што врху храма даје укупну висину од 82 метра. Црква може да прими 10.000 верника док на хорску галерију може да стане 800 хориста.

После Другог светског рата архитектура Врачара није лако могла да пронађе свој прави израз, поготово под притиском соцреализма.За уметнички живот важно је поменути и оснивање Београдског драмског позоришта 1951. године, оријентисаног ка делима домаћих и страних писаца који до тада нису били постављани на сцену. То је било дискретно али упечатљиво окретање Југославије ка културним тековинама западног дела цивилизације.

Старе врачарске кафане биле су такође важни културни центри и многе умне главе су остављале свој траг у оваквим местима. Валаванидис напомиње "Чубурску липу", "Табор", "Орач", "Каленић", "Чубуру", "Влтаву"... Били су ту сви великани наше културе, од Црњанског до Јаше Гробарова, од Душка Радовића до Гаге Николића... Много редова Валаванидис је морао да испише како би само додирнуо сећања на ове великане. А било их је много и били су - велики!

ШКОЛОВАЊЕ

Српски архитекти који су учествовали у изградњи Врачара крајем 19. и почетком 20. века образовање су стекли на београдској Великој школи али и на универзитетима широм света. Међу архитектима тог доба издвајају се Душан Живановић, Јован Илкић, Димитрије Т. Леко, Драгутин Ђорђевић, Милан Антонијевић, Данило Владисављевић...КОНКУРС ЗА ХРАМ

Наш саговорник марљиво бележи да је први конкурс расписан за изградњу Храма Светог Саве расписан још давне 1906. године.

После санација последица Првог светског рата основано је и Друштво за подизање Храма Светог Саве.


Извор:(Зоран Николић,НОВОСТИ)


38  Форум / Срби у окружењу и расејању / Одг: Република Српска... послато: Фебруар 21, 2019, 19:19:58
Предавања о производњи корнишона
Пољопривредници са подручја Бањалуке имају могућност да се укључе у производњу лековитог биља и краставаца – корнишона као кооперанти предузећа „Carl Kuehne“ из Козарске Дубице, чији ће представници и одржати предавања пољопривредницима.

Циљна група програма су мали пољопривредни произвођачи и друге социјалне категорије становништва у руралним срединама, које имају месечна примања испод 500 КМ по члану домаћинства.

О условима и начину организовања производње краставаца корнишона, заинтересовани пољопривредници моћи ће да сазнају на презентацијама које ће бити одржане у четири месне заједнице.
Како је саопштено из Центра за развој пољопривреде и села, презентације о теми „Узгој краставаца корнишона“ почињу следеће седмице, и то 25. фебруара у Месној заједници Бронзани Мајдан, 26. фебруара у МЗ Крупа на Врбасу, 28. фебруара у МЗ Сарачица и 1. марта у МЗ Карановац. Почетак свих скупова заказан је за 18 часова.

Kорнишони, фото М.АнђелаОва предавања су организована у оквиру „Програма развоја руралне конкурентности“, који финансира Међународни фонда за развој пољопривреде, а имплементира Јединица за координацију пољопривредних пројеката при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС у сарадњи са Ресором за пружање стручних услуга у пољопривреди.


Извор: Д.Л.Новости

..........


Ово је понижавајуће за наш народ који је вековима уназад живео од пољопривреде и који зна како се производи све оно на чему су генерације одрастале. Нарочито овај краставац,за који је годинама уназад било "забрањено" од ових истих западних душебрижника да буде крив.
39  Форум / Србија / Одг: Шиптари ОТИМАЈУ српске куће,оранице,шуме, фабрике и... послато: Фебруар 12, 2019, 06:57:35
Србији на КиМ отимају 200 милијарди евра


Цитат
Наша земља не може да дође до своје имовине на Космету упркос великим улагањима у привреду и инфраструктуру. Београд скоро отплатио јавни дуг Приштине. У приватизацији само Албанци

Аеродром у Приштини

ИМОВИНА Србије заузима више од половине територије Косова и Метохије, односно 58 одсто простора јужне српске покрајине. Не постоје тачне процене колико она вреди, али се у јавности спекулисало бројком од чак 200 милијарди евра.


Од те имовине, у поседу предузећа у друштвеној и државној својини била је трећина земље (320.000 хектара), 14 одсто је имовина приватних субјеката (156.000 хектара), док је 15 процената приватно власништво и власништво Српске православне цркве (160.000 хектара).

Осим овог богатства, Србија је уложила огроман новац у изградњу саобраћајне и друге инфраструктуре, у милион квадрата пословних и стамбених зграда, ресторана, одмаралишта, хотела, спортских објеката, у експлоатацију минералних сировина и вода. У српску имовину спадају и резерве лигнита, олова и цинка. Своје објекте имају ПТТ, “Железнице Србије”, ЕПС, “Србијашуме”...

Наша држава, према речима министра спољних послова Ивице Дачића, отплаћује рате за зајмове предузећа са КиМ.

- До сада смо отплатили око 750 милиона долара, а имамо још 250 милиона. Како онда тврде да су држава и да су предузећа њихова имовина? - пита се Дачић.

Србија годинама исплаћује део јавног дуга на Косову Међународној банци за обнову и развој, Лондонском и Париском клубу поверилаца, банкама... Фабрике из уже Србије такође су отплаћивале дугове предузећа која су им одузета и продата. Званични Београд покушао је са Унмиком да се договори да сервисирање тих дугова иде из приватизационог фонда, али безуспешно.


Флотација "Трепче" у Лепосавићу / Фото И. Радуловић

Према подацима Сандре Давидовић, аутора књиге “Приватизација друштвених предузећа на Косову и Метохији”, 2002. јавни дуг Косова износио је 1,4 милијарде долара, а на крају 2017. Србија је отплатила више од 900.000. Када је Косово примљено у Светску банку, мањи део потраживања скинут је са грбаче Београда.

И поред свега наведеног, Србија не може да дође до власништва над оним у шта је улагала деценијама. На отимачину Албанаца деценијама жмури и међународна заједница. А последњих дана се по ко зна који пут помиње покушај отимања “Трепче”.

Сандра Давидовић каже, за “Новости”, да је само Фонд за развој, између 1965. и деведесетих година, уложио четири и по милијарде долара у косовска предузећа.

- Део српске имовине на КиМ власништво је Србије и њених институција, део је имовина предузећа из уже Србије која су у јужној покрајини отварала погоне и представништва (попут “Заставе” или “Лоле”), а део је приватни и црквени капитал. Између 660 и 720 друштвених и државних предузећа у које је Србија улагала прошло је у међувремену кроз својинску трансформацију на Космету - објашњава Давидовићева. - Између 600 и 660 предузећа прошло је кроз приватизацију, од чега 114 кроз ликвидацију, док су остала купљена. Остатак су јавна предузећа која су прошла реструктурирање, а нека су само пререгистрована одлуком Владе или скупштине у Приштини, рецимо “Косовска електроенергетска мрежа”.

Она наводи да су у овом процесу највише оштећени власници и повериоци. Наиме, приватизација је тако спроведена да се структура власништва утврђује тек на крају приватизационог процеса.

- Међународна заједница определила се за брзу и насилну приватизацију. Посебна комора Врховног суда Косова заузела је став да не могу да се поништавају уговори између купаца и Косовске повереничке агенције, која је продавала друштвена и државна предузећа, већ да је могућа само исплата некадашњим власницима. Посебан апсурд јесте чињеница да Косовска повереничка агенција продаје имовину и врши процену компензације - каже Давидовићева.

До компензације, међутим, до сада није дошло, а и када дође, износ потраживања далеко надмашује новац који се од продаје слио на рачун Косовске повереничке агенције. Сва предузећа продата су за 660 милиона евра, а улагања су била поменуте четири и по милијарде долара. Купци су у 90 одсто случајева били етнички Албанци са КиМ или из иностранства.

Велики број предузећа је престао са радом, јер су купљена само због атрактивних локација на којима се налазе. Посебно упечатљив пример лоше приватизације је “Пећка пивара”. Продата је за свега 11.130 евра, и то оснивачу и финансијеру тзв. Ослободилачке војске Косова Екрему Луки.
- Средства од приватизације остала су на рачуну Фонда Косовске повереничке агенције. Двадесет одсто новца планирано је за исплату радницима бивших друштвених предузећа. До сада је исплаћено више од 98 милиона евра за 44.000 радника, али је велики број Срба остао ускраћен, било зато што нису знали да имају право да пријаве потраживања, или што нису имали новца да покрену поступке пред Посебном комором Врховног суда - прича Давидовићева.

Процедура за доказивање потраживања врло је сложена, а услов је да је радник био на платном списку фирме бар три године, као и да је у моменту приватизације регистрован у предузећу. Пошто су Срби масовно протерани са Космета, они се у првом кругу нису ни пријавили. Ипак, многи су накнадно уложили представке Посебној комори Врховног суда и добили спорове, а Посебна комора прима поднеске и даље.

Нејасно је да ли ће икада власници и повериоци бити обештећени. Међународну арбитражу немогуће је покренути, објашњава Давидовићева, јер Србија не признаје Косово као државу. Лидери Албанаца на КиМ тврде да око имовине нема преговора. Наша страна инсистира на томе, а и из Брисела поручују да се сва отворена питања морају решити дијалогом.


Цитат
"ТРЕПЧА" И АЕРОДРОМ
АЕРОДРОМ Приштина дат је пре девет година на управљање концесионару из Турске на период од две деценије за цену од 67 милиона евра. Приштина покушава да упише “Трепчу” као своју, иако навећи власнички удео у комбинату има Фонд за развој Републике Србије (55,135 процената).

Цитат
ПРЕСУДЕ СЕ НЕ ПОШТУЈУ
- ВЕЛИКИ проблем је и извршење пресуда некадашњег Хабитата (Управа за имовинска и стамбена питања), који је решавао потраживања физичких лица којима је узурпирана имовина. Он је радио на 42.000 предмета, од којих за велики број постоје правоснажне пресуде, било да се имовина врати у натури или да се обештети, које до данас нису испуњене - упозорава Сандра Давидовић.

Извор: В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ - С. РОВЧАНИН, Новости ТОМКОВИЋ
40  Форум / Србија / Одг: Шиптари ОТИМАЈУ српске куће,оранице,шуме, фабрике и... послато: Фебруар 06, 2019, 04:37:40
Статут `Трепче`правно ништаван са аспекта међународног права

Република Србија никако не сме да одустане од борбе за `Трепчу`, која је са становишта међународног права имовина Републике Србије, каже професор међународног права Бојан Милисављевић и подсећа да Косово није признати субјект међународног права - јер није чланица Уједињених нација нити Специјализованих агенција УН.

У изјави за `Танјуг` Милисављевић истиче да се, са правног аспекта, Статут рударског комбината `Трепча` који је усвојен у парламенту Приштине, мора сматрати ништавим и непостојећим, јер је супротан свим међународним стандардима којима се гарантује право на имовину, почев од Пакта о економским социјалним и културним правима, до Протокола 1 уз Конвенцију о правима човека при Савету Европе.

"Са политичке стране та одлука је једнострана и јако штетна", додао је Милисављевић.

Према његовим речима, на овај начин се негирају права Републике Србије у потпуности и занемарује дуготрајно улагање у овај рударски конгломерат.

Када је реч о правним мерама заштите имовине Србије, Милисављевић каже да грађани КиМ и Србије могу да се обрате Европском суду за људска права и траже признавање загарантованих права.

С друге стране држава Србија мора да се обрати Савету безбедности УН и да тражи суспендовање такве одлуке, као и органима Еворпске уније који би морали да стану у одбрану европских вредности које и сами поштују, а то у заштита људских права, владавине права и права на имовину.

"Не сме се дозволити насилно одузимање имовине без икакве надокнаде и ваљане правне процедуре", поручује Милисављевић.

Заштита пред међународним судовима није могућа, јер како каже, Србија не признаје такозвано Косово, што је предуслов за обраћање неком међународном суду.

"Једини правни пут је обраћање грађана Европском суду за људска права", закључио је Милисављевић.

Он истовремено закључује да је усвајање статута о Трепчи наставак својеврсног економског геноцида над српским народом на Северу Косова и Метохије и да тај акт цивилизован дијалог и трајно решења отворених питања између Београда и Приштине, чини све даљим, преноси Танјуг.

Извор: Политика


41  Форум / Политика / Одг: У канџама Монсанта послато: Јануар 30, 2019, 01:16:16
Овако се понаша председник, којем је стало до свог народа и будућих нараштаја!НЕЋЕТЕ ТРОВАТИ МОЈ НАРОД, ТРУЈТЕ СЕ САМИ: Путин никад НЕРВОЗНИЈИ упутио поруку ЗАПАДУ!
Савет безбедности Русије припремио је извештај који се чува у Кремљу, према коме Путин издаје наређења да његов народ мора по сваку цену бити заштићен од ГМО и Западних фармацеутских производа!

У извештају се наводи да председник Путин сматра да је следећа фаза еволуције човечанства тренутно у”озбиљном ризику” и да западне и глобалне силе “намерно успоравају процес напретка због њихове личне користи" , пишу алтернативни медији САД.

“Ми као врста имамо могућност да наставимо да развијамо наша тела и мозак здравом узлазном путањом, или можемо пратити западни пример последњих деценија и намерно отровати нашу популацију генетски измењеним храном, фармацеутским производима, вакцинацијама и брзом храном које требају бити класификоване као опасне, заразне дроге. ”

“Морамо се борити против овога. Физички и интелектуално онеспособљена популација није у нашем интересу “, наводи се у извештају.

Описујући просечну западну државу као “интензивно вакцинисаног аутистичног дебелог човека, срозаног испред екрана,који се бори са кукурузним сирупом”, у извештају се наводи да такве тактике које владе користе да поделе своје грађане "нису само таме зла него и контрапродуктивне на средњи и дуги рок “.

Путин у последњих неколико година бесплатно поклања земљу људима који су спремни да је органски одржавају. Циљ је постати светски “водећи извозник” органске хране заснованој на “еколошки чистој” производњи.

Извештај Савета безбедности долази само неколико месеци након што је Кремљ најавио заустављање производње све хране која садржи ГМО, што је међународна заједница схватила као велики корак у борби против мултинационалних компанија попут Монсанта. Русија наставља да води пут према природи,и органској пољопривреди.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=RrolP7fyjGQ" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=RrolP7fyjGQ</a>


Извор: Espreso
42  Форум / Свет / Одг: Америка: актуелности, избори и... послато: Јануар 09, 2019, 06:27:53
Америка на корак од ванредног стања, шта је следећи Трампов потез?

Цитат
Зид који Доналд Трамп жели да подигне на граници са Мексиком неће решити проблем илегалне имиграције у Америку, али је постао камен спотицања и прети да изазове кризу америчких институција, дубљу него што је сада


Зид који Доналд Трамп жели да подигне на граници са Мексиком неће решити проблем илегалне имиграције у Америку, али је постао камен спотицања и прети да изазове кризу америчких институција, дубљу него што је сада.

Две недеље после делимичне блокаде рада америчких федералних институција због одбијања новог сазива Kонгреса да америчком председнику Доналду Трампу одобри средства за изградњу зида на мексичкој граници, шеф Беле куће најављује могућност увођења ванредног стања, које би му омогућило да зид изгради средствима без одобрења Конгреса.

„Могу то да урадим ако желим“, рекао је Трамп новинарима прошлог петка, „Можемо да прогласимо ванредно стање због безбедности наше земље. Можемо то да урадимо. Још нисам то учинио, али могу“.

У недељу, амерички председник поновио је да постоји могућност да прогласи ванредно стање у зависности од тога како ће се догађаји развијати у следећих неколико дана, позивајући се на Закон о ванредном стању из 1974.

Амерички правни стручњаци воде дебату око тога да ли је Трампова намера могућа или не. Оно што у њиховим дебатама провејава као општи став је да можда и није тако једноставно заобићи Конгрес (који у крајњој инстанци контролише федерални буџет) као што Трамп намерава, али није немогуће.

Америчка телевизија НБЦ прошлог петка јавила је да су се правници из Беле куће, Пентагона и Министарства отаџбинске безбедности састали како би размотрили ово питање, које за Трампа представља једно од његових најважнијих предизборних обећања.

Председник има дискреционо право да прогласи ванредно стање. Декларацијом о проглашењу, председнику се додељује скуп специјалних извршних овлашћења како би решавао хитне ситуације, попут избијања рата.

Међутим, оно што буни експерте је то што су председничка овлашћења у току ванредног стања нејасна. Сваки Трампов потез најављен у петак и недељу, за Мета Далека, правног експерта са Вашингтонског универзитета, судови би могли да спрече. Далек за НБЦ наводи пример бившег председника Харија Трумана, који је током ванредног стања за време Корејског рата покушао да национализује индустрију челика. Врховни суд тада је пресудио да Труман нема овлашћења да учини оно што је намерио.

На Труманов случај позвао се и председавајући Комитета за обавештајне послове Представничког дома Џејк Тепер. У емисији „Стање нације“ телевизије Си-Ен-Ен, Тепер је изјавио да Трамп нема права да прогласи ванредно стање:

„Ако Харију Труману није дозвољено да национализује индустрију челика током ратног времена, овај председник нема права да проглашава ванредно стање и гради зид вредан више милијарди долара.“


Са друге стране, правни експерти кажу да би Трамп за градњу зида могао да искористи „необавезни“ новац из буџета Министарства одбране, јер федерални закони дозвољавају војсци да финансира грађевинске пројекте током рата или ванредних ситуација.

Портпарол Пентагона изјавио је прошлог децембра да би Члан 10 америчког грађанског законика могао да буде основа која би војсци дала овлашћење да финансира пројекат изградње зида.

Ових дана, в.д. шефа особља Беле куће Мик Малвани потврдио је да тражи начин за финансирање зида:

„Јако сам укључен у то и радио сам са свим члановима Кабинета да покушам да пронађем новац који можемо легално користити за одбрану јужне границе“, рекао је Малвани уз додатак да „председници имају овлашћења да бране нацију“.

Своје објашњење ситуације у Америци, дугогодишњи дописник листа Политика из САД Милан Мишић почиње наводима америчких коментатора, који говоре да Трамп сада треба да реши хуманитарну кризу коју је сам створио.


Трампов последњи уступак био је предлог да зид буде изграђен од гвожђа, али, као једно од његових најважнијих изборних обећања, стало му је да зид буде изграђен, иако, како Мишић каже, тиме не решава никакав проблем. Са друге стране, проблем са илегалном имиграцијом из Јужне Америке, коју би зид наводно требало да реши није, према Мишићевим речима, толико велики каквим Трамп покушава да га представи.

„Америка има око 11 милиона илегалних имиграната на својој територији. Људи без папира у Америци углавном су они који су дошли са визама и нису се вратили када је требало. Када је реч о Мексиканцима, последњих година више се њих враћа из Америке у Мексико, него што из Мексика долази у Америку. И треће, тај зид који он предлаже и који би требало да буде дуг око 1.000 километара, по свим оценама и објективним анализама не би решио проблем, јер би само повећао посао шверцерима, као што већ постојећи зид или сличне баријере не заустављају илегални прелазак границе“, каже Мишић.

Ни Трампов адут да терористи у Америку улазе преко јужне границе, према Мишићевим речима не држи воду, јер се, како каже, терористи у САД углавном регрутују од натурализованих Американаца муслиманског порекла.

Председник може да прогласи ванредно стање ако је земља угрожена, али проблем је у томе што нико не види да су Сједињене Државе сада угрожене, додаје.

„Реч је о његовој (Трамповој) политичкој потреби да, прво, удовољи својој бази, а једно од објашњења које се ових дана може прочитати је да би тај зид или баријера, шта год да се изгради и ако се изгради, био трајни споменик Трампу. Био би сигурно упамћен као Трампов зид“, кроз смех коментарише Мишић.


Блокада рада федералних органа настала због одбијања демократске већине у Представничком дому да Трампу одобри 5,6 милијарди долара за изградњу зида прети, каже Мишић да ескалира у дубљу кризу. Ова блокада већ је друга по дужини у америчкој историји, са изгледима да заузме прво место.

Криза која избила око изградње зида, само је почетни такт заплета који у америчком политичком животу следи ове године, јер демократска већина намерна је да отвори низ истрага поводом Трампових пореских пријава или веза са Русијом. Стога, закључује Мишић, Трамп ову годину почиње у знатно неповољнијем положају него претходну.

Заправо, када би Трамп прогласио ванредно стање, не би се догодило ништа чудно, јер САД у ванредном стању живе у континуитету скоро четири деценије. Новинари телевизије Си-Ен-Ен избројали су 31 ванредно стање по разним међународним питањима са којима Америка тренутно живи.

Сам Трамп прогласио је за време свог мандата три декларације о ванредном стању. Једну која је требало да казни странце који су наводно умешани у америчке изборе и која је критикована као преблага. Трамп се позвао на ванредна овлашћења и када је увео санкције кршитељима људских права широм света и никарагванској влади због корупције и насилног гушења антивладиних протеста.

Трамп је најавио и обраћање нацији и посету јужној граници, која је једна од најфреквентнијих граница на свету (у оба правца пређе је око 350 милиона људи годишње), што би могло да донесе барем делимичан расплет кризе.

Извор: Новости

........

Зидови између народа не решавају ништа.
43  Форум / Србија / Одг: СПЦ и њени верници славе Божић послато: Јануар 06, 2019, 11:22:35
Симболика и обичаји Бадњег дана

Бадњи дан најављује велики хришћански празник Божић. Тог дана бадњак уносимо у наше домове, а породица се окупља уз посну трпезу.

Према хришћанској традицији, обичај сечења бадњака се везује за то што су витлејемски пастири, на знак да се родио Христос Спаситељ, насекли грања и понели га у пећину да наложе ватру и огрeју Христа и његову мајку. Обичаје око Бадњег дана су Срби наследили од својих предака и још увек их одржавају.

За бадњак се сече грана храста, који је код Словена одувек био свето дрво. Везује се за словенско божанство Световида. Бадњи дан је пун ритуала и симболике, живописних радњи и сви су они повезани са породичним култом и култом огњишта.

Ложење бадњака је у вези са огњем и огњиштем. То је средишњи елемент симболике рађања новог сунца јер је и Бадњи дан одмах после краткодневнице. Млади храст је спаљивањем даван огњу ради нове године, а прегршти варница бацаних у небо су најављивале много рода и приноса.

Већ у рану зору, пуцањем из пушака и прангија, објављује се одлазак у шуму по бадњак. Бадњак секу искључиво мушкарци, најчешће домаћин и најстарији син, у рано јутро, пре изласка сунца.

Пре сечења се дрвету назове "добро јутро", честита му се празник и моли се да донесе здравље и срећу породици. Затим се дрво посипа житом, а онда му се дарује колач посебно направљен за ту прилику (чесница).

Када одабере одговарајуће дрво, домаћин се окрене истоку, три пута се прекрсти, помене Бога, своју славу и сутрашњи празник, узима секиру у руке и сече бадњак.

Онај ко је секао бадњак, трудио се "да се дрво не мучи" тј. да се обори из једног ударца или највише са три. Ако дрво не падне ни после трећег ударца, мора се кидати рукама јер више удараца није дозвољено.

Када домаћин донесе бадњак, оставља га поред улазних врата, а тек са првим мраком се бадњак уноси у кућу и ставља, према обичају, на огњиште.Хришћански смисао


Божић се празнује као успомена на дан рођења Господа Исуса Христа, Сина Божијег, Спаситеља света. Бадњи дан је последњи дан четрдесетодневног поста и то је увод у један од највећих хришћанских празника – Божић. Обичаји и празновање почињу Бадњим даном, а све се своди на један циљ – умолити Бога да сачува породицу.

Посипање житом на Бадњи дан и Божић подсећа нас на жито које је Мајка Божија, када јој се родио син, бацала животињама у штали да стока не би гризла сламу на којој је Христ лежао.

Слама у дому се тумачи као сећање на то да се Исус Христ родио на слами, чиме је бадњеданска слама симбол јасли у Витлејемској пећини.


Кађење дома је симбол смирне и тамјана који су доношени као дарови новорођеном Исусу. Ораси у слами у угловима куће симболишу власт Божју на све четири стране света.

Поред тога, на сто се поставља божићна свећа и сито или тепсија у коју домаћица ставља четири велике румене јабуке, жито, кукуруз, новац, суве шљиве и орахе. Све то представља жељу за достојним приходом и добрим животом у кући.


Пред оваквом бадњачком вечером, домаћин се прекрсти, припали свећу, окади трпезу, прочита молитву Господњу, разломи колач и сву чељад понуди вечером, при чему се уз чаше вина дижу здравице.Симболика


Бадња погача симболише самог Исуса Христа ("Ја сам хљеб жив, који сиђе са неба; који једе од овог хљеба живјеће ва вијек; и хљеб који ћу ја дати за живот свијета“ – Јован 6,51).

Риба симболише такође Исуса Христа, јер на грчком језику, преко кога су наши преци примили хришћанство, риба је ИХТИС, а то је скуп иницијала Исуса Христа.

Со симболизује божанску силу, која чува дело божије, као што со чува хлеб и рибу од плијесни и трулежи.

Вино је симбол Исусове крви којом је на Голготи дао откуп Богу за грехе људске, док мед симболизује сласт вечног живота.Уношење бадњака и сламе

У току дана, домаћица у једно сито стави све врсте житарица, сувих шљива, ораха и јабука и то све стоји у врху стола где се вечера.

Понегде сито ставе под сто, а понегде код огњишта. Тим житом посипају се бадњак, слама и полажајник.

Пред вече домаћин уноси бадњак и сламу у кућу. Куца на врата, а када укућани питају "Ко је?" одговара "Бадњак вам долази у кућу". Потом му домаћица отвара и обраћајући се бадњаку говори "Добро вече бадњаче!". Домаћин ступајући десном ногом преко прага уноси бадњак у кућу и поздравља укућане речима "Срећно вам Бадње вече", на шта га укућани отпоздрављају са "Бог ти добро дао и среће имао", док га домаћица дочекује сипајући по њему жито из сита.

Домаћин обилази све углове дома бацајући по један орах у сваки угао, што се сматра жртвом прецима. Остали ораси и љешници се остављају и у слами испод стола и најчешће се једу са медом. Орахе који су у угловима нико не узима.Паљење бадњака

Бадњак се целива и ставља на огњиште. Када је бадњак стављен на огњиште, према њему се морало понашати као према живом бићу − китили су га зеленим гранама, љубили, али и преливали вином, посипали житом…
Обичај налагања бадњака на ватру веома је стар. Деца "џарају" ватру, односно гранчицама распаљују ватру изазивајући прегршт варница и искри.

По завршетку, домаћин окади цео дом и вечеру, запали свећу и приступа се бадњој вечери.Бадњи колач

Божићни колач, познат под различитим називима, домаћица је месила рано ујутру на Бадњи дан, а некад му је приписивана посебна моћ.Негде се на Бадње вече меси чесница, бадњачки колач, без квасца са орасима и намазана медом.

Бадња вечера је посна, али богата. Претходи јој четрдесетодневни пост и свако јело које се изнесе на трпезу има симболичко значење. Треба да обилује јелом и пићем да би и нова година била родна и пуна изобиља.Бдење


На Бадње вече, ноћ пред Божић пече се месо за сутрашњи празник.

Током ноћи се пазило кад ће бадњак да прегори. Некада су сви укућани остајали будни док бадњак не прегори, а касније је само један мушкарац остајао да бди. Према обичају, онај ко се током године са неким завадио, на Бадњи дан са њим треба да се помири.

Савремено обележавање Бадњег дана


У данашњим, урбаним условима се прослава Бадњег дана изводи у донекле промењеном и прилагођеном облику.

У немогућности сече бадњака у шуми и спаљивања на огњишту сачуване су неке друге особености овог дана, а то је посна али богата трпеза, купљени бадњак у облику пар храстових гранчица и нешто сламе (негде се дода и грана дрена) увезаних црвеном врпцом.


Посвећеност огњишту се огледа у окупљању целе породице за трпезом. Раније се вечерало на слами на кућном поду, па се зато и данас, испод стола за којим се вечера, стави мало сламе и гранчица бадњака.

Спаљивање бадњака се обавља, углавном, паљењем пар листова храста у погодном простору. У новије време се јавило колективно налагање бадњака испред цркве, одношењем у црквену порту или испред манастира, где се кућни бадњак спаљује на великом бадњаку.


44  Форум / Разно / Одг: Нешто ПОУЧНО послато: Јануар 03, 2019, 07:32:38
Само овако ћете победити у животу!

“Пред понеком мишљу останеш у недоумици, нарочито гледајући грех људски, па се запиташ: „Треба ли силом побеђивати, или смиреном љубављу?”

 

Увек одлучуј овако: “Победићу смиреном љубављу.”

 

Одлучиш ли се тако једном за свагда, моћи ћеш покорити цео свет.

 

Смирена љубав је велика сила, од свих најјача, нема јој равне на свету! Сваког дана и сата, сваког тренутка надгледај самога себе, да ти изглед буде благо леп.

 
Ето, прошао си поред малог детета, прошао си љут, са ружном речју, са озлојеђеном душом; и ниси можда ни приметио дете, али је оно тебе видело, и лик твој, ружан и зао, можда је остао у његовом слабашном и незаштићеном срдашцу.


Ти то не знаш, међутим, можда си већ тиме бацио рђаво семе у његову душу, а то семе ће можда и порасти, а све зато што се ниси уздржао пред дететом, јер у себи ниси одгојио пажљиву и делатну љубав.

 

Браћо, не бојте се грехова људских, волите човека и у греху његовом, јер кад ко воли човека грешног, то је већ слика Божанске љубави и врхунац је љубави на земљи.

 

Волите све створење Божје и целокупно и сваку мрвицу. Сваки листић, сваки зрак Божји волите. Волите животиње, волите биљке, волите сваку ствар. Будеш ли волео сваку ствар – и тајну ћеш Божју разумети у стварима.

 

А схватиш ли је једном, ти ћеш је после неуморно почети познавати све даље и више, свакодневно. И заволећеш, најзад, сав свет потпуном и универзалном љубављу.

 

Животиње волите: њима је Бог дао клицу мисли и тиху радост. Немојте им је нарушавати и реметити, не мучите их, не одузимајте им радост, не противите се мисли Божјој.Човече, не узноси се, не мисли да си бољи од животиње: оне су безгрешне, а ти, са својим величанством, ти само гнојиш земљу својом појавом, на њој траг свој гнојни остављаш после себе – и то, авај, скоро сваки, сваки између нас!

 

Децу волите нарочито, јер она су безгрешна као анђели и живе да би нас раздрагала и усрећила; она живе зарад чишћења срдаца наших, као неки путоказ за нас. Тешко ономе ко увреди дете…”

 

Фјодор Михајлович Достојевски

Извор: Стил
45  Форум / Економија / Одг: Шта све увозимо послато: Децембар 30, 2018, 08:28:30
Деца нам расту на увозном млеку
Цитат
Комисија за заштиту конкуренције урадила анализу тржишта опреме за бебе. Чак 90 одсто млека и једнократних пелена иностраног порекла

КАДА би Србија престала да увози опрему и храну за бебе, најмлађи житељи не би имали ни пелене, ни колица, ни кревеце, па ни млеко. Готово све потрепштине за малишане до три године старости долазе из иностранства.

До таквог закључка дошли су стручњаци Комисије за заштиту конкуренције у анализи тржишта опреме за бебе у Србији. Они су испитивали каква је ситуација са шест производа који су неопходни сваком малом човеку када дође на свет и за које је држава давала могућност повратка ПДВ приликом куповине. То су млеко, пелене, колица, кревеци, ауто-седишта и столице за храњење, а анализом Антимонополске комисије обухваћене су и одећа и обућа за децу до три године.


- Тржиште млека за бебе процењено је на око 1,5 милијарди динара годишње - пише у анализи Комисије. - Ово тржиште годишње расте око пет одсто. Између 90 и 100 одсто тржишта млека за бебе чине производи увозног порекла, док једини домаћи произвођач има удео од око пет одсто. Најзначајнији увозник и трговац на велико је "Кибид", који са брендовима "Аптамил" и "Бебелак" чини око 40 до 50 одсто тржишта Србије. Следи "Фармасис" са брендом "Хумана", чији је удео до 30 одсто.

Међу свим потрепштинама за најмлађе, највредније је тржиште пелена за једнократну употребу. Вреди чак 4,6 милијарди динара годишње и потпуно је зависно од увоза. Највећи увозник је "Нелт", који са брендом "Памперс" узима до 80 одсто тржишта пелена у Србији.

- Тржиште колица за бебе је процењено на око 500 милиона динара годишње - кажу у Комисији. - Сва колица нам стижу из увоза. Највећи увозник за протекле три године које смо посматрали је "Кепром", чије је учешће од око 30 одсто. Следе "Бејби шоп", "Југлоб" и "МЦГ груп", а ова четири увозника заједно заузимају око две трећине тржишта колица.

Протеклих година продаја ауто-седишта за најмлађе је у великом порасту. Годишње ово тржиште расте за чак 40 одсто. Највећи увозник седишта за аутомобила за најмлађе је "Кепром", који има до 30 одсто тржишта. Код столица за храњење Комисија је проценила да то тржиште вреди око 90 милиона динара, али да је то далеко од праве вредности. Јер, хранилице се не продају само у радњама са беби-опремом, већ и у другим продајним објектима, које није контролисала Комисија.

И код одеће и обуће за најмлађе не може се проценити вредност тог тржишта јер сада и светски познати ланци модне индустрије у свој асортиман укључују гардеробу и обућу за малишане.

Извор: М.Н.С. Новости46  Форум / Економија / Одг: Продаја ЈАТ-а послато: Децембар 22, 2018, 11:44:02
"Тесла" у рукама Француза


Цитат
Француски "Ванси" од петка и званично преузео управљање београдским аеродромом "Никола Тесла".
БЕОГРАДСКИМ аеродромом "Никола Тесла" од поноћи и званично управља француска корпорација "Ванси ерпортс", која је у петак уплатила једнократну концесиону накнаду од 501 милион евра. Од ове уплате, у буџет ће ићи 417 милиона евра, а 84 милиона добијају мали акционари, односно грађани Србије.


Министар финансија Синиша Мали изјавио је у петак да је француски оператер прузео управљање београдском ваздушном луком на 25 година. Он је после седнице Владе Србије рекао да ће укупно улагање "Вансија" у Аеродром бити 1,46 милијарди евра, а ту спадају једнократна накнада, минималне годишње концесионе накнаде и капитална улагања.

Уговор о концесији београдског аеродрома "Никола Тесла" на 25 година потписан је 22. марта са француском компанијом "Ванси ерпортс", у присуству премијерке Ане Брнабић. Овај уговор у Палати "Србија" потписали су потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, главни извршни директор "Ванси концесија" и председник "Ванси ерпортс" Никола Нотбар, Масимо Бруцо из компаније "Ванси ерпортс Србија" и в. д. генералног директора Аеродрома "Никола Тесла" Саша Влаисављевић.


Међународни тендер је спроведен од 10. фебруара 2017. кроз фазу претквалификација, фазу необавезујућих понуда и фазу обавезујућих понуда, а одлука је донета 5. јануара 2018. године. Уговор обухвата финансирање, управљање, одржавање, проширење и надоградњу постојећег аеродромског терминала и полетно-слетне стазе.

Француска компанија се обавезала и да неће бити отпуштања људи на Аеродрому. Вест о званичном преузимању управљачких команди над београдском ваздушном луком у петак је први пренео заменик градоначелника Београда Горан Весић.

- То ће значити велике инвестиције у Аеродром, али и друге инвестиције, као што ће бити изградња пруге БГ воза, која ће повезивати Аеродром и центар, о чему се преговара са Владом Јапана - рекао је Весић у Скупштини Београда.


ПИСМО САРАДНИЦИМА

ГЕНЕРАЛНИ директор Аеродрома "Никола Тесла" Саша Влаисављевић упитио је у петак писмо својим сарадницима:

- У претходном периоду забележен је раст од више од милион путника. - Са Аеродрома у лето 2014. летело је 29 авио-компанија, док у 2018. имамо 39 компанија, уведено је 17 нових дестинација. Вредност акција Аеродрома је са 580 динара 2014. достигла 1.900 динара у овој години. Кумулативна нето добит у претходних пет година износи око 136,5 милиона евра. Након 30 година решени су имовинско-правни односи, а више од 700 наших колегиница и колега је први пут засновало радни однос.


Извор: М.Н.С. Новости


.............................


Цитат

СВЕ НАЈВАЖНИЈЕ - САКРИВЕНО:
 Објављен формални део уговора о концесији за аеродром Никола Тесла!


Уговор Владе Србије и француска компаније „Ванси ерпортс“ о концесији за београдски Аеродром „Никола Тесла“ вероватно никад неће бити објављен, иако је то законска обавеза, осим ако због судског спора не доспе на међународну арбитражу, сматрају стручњаци за стране инвестиције.

Саветник за улагања Махмут Бушатлија је рекао да је на порталу за јавне набавке Србије објављен документ који је само доказ о јавној регистрацији која је и обавезна за уговоре који се односе на државни капитал, и да тај документ садржи само формалне податке о странкама и предмету уговора, али не и њихова права и обавезе.
 

Бушатлија је рекао да је Аеродром „Никола Тесла“ акционарско друштво и да његово пословање мора бити јавно.
 
„Држава је дужна да објави уговор са Вансијем како би сви грађани, који су и акционари београдског аеродрома, могли да имају увид у пословање те компаније“, рекао је он.
 
Оценио је да Аеродром, који је прошле године имао профит од 30 милиона евра, није требало ни давати у концесију јер се то не ради с профитабилним компанијама.
 
„Не зна се шта ће градити Ванси за обећаних 730 милиона евра инвестиција, јер се за тај новац може изградити потпуно нови аеродром као што је садашњи и аеродромска зграда већа од садашње која би могла да прими 20 милиона путника, али то је непотребно јер нису искоришћени капацитети ни садашње“, рекао је Бушатлија.
 
Додао је да Аеродрому не треба ни нова писта јер се не користи 80 одсто садашњег капацитета пошто дневно слеће свега 100 авиона, док на светским аеродромима слеће један и по авион у минуту, што значи око 40 на сат.
 
Бушатлија је рекао да ће годишња концесиона накнада, коју ће плаћати „Ванси“, зависити од броја путника на београдском аеродрому који, по његовој процени, не може да достигне очекиваних 12 милиона.
 
„Земља као што је Србија, са 7,5 милиона становника, прошле године је имала око 1,5 милиона туриста који су остварили свега три милиона ноћења, што је у просеку два ноћења по туристи, а осим тога и не путују сви авионом, рачуна се да само њих 10 одсто користи ту врсту превоза“, рекао је Бушатлија и додао да држава пре свега треба да ради на томе да се повећа број туриста који долазе авионом и да се продужи њихов боравак у Србији.
 
„Ванси“ је, како је истакао, узео концесију за београдски аеродром рачунајући на успешно пословање „Ер Србије“, али аналитичари сумњају да може да опстане та авиокомпанија у власништву Владе Србије и „Етихада“ из Уједињених Арапских Емирата.
 
„Велика је непознаница какве ће држава имати обавезе према Вансију ако се догоди да Ер Србија банкротира, попут Ер Берлина где је сувласник био Етихад“, казао је Бушатлија.
 
Саветник за страна улагања Милан Ковачевић је рекао за Бету да је уговор о концесији за београдски аеродром „коначно регистрован месец дана после потписивања“, али су објављени само формални подаци, а не и суштина садржана у 21 прилогу, коју, како је оценио, „вероватно никад нећемо ни сазнати“.
 
„У подацима о регистрацији уговора наводи се да је пет анекса тајна, а међу њима и онај који се односи на личности и пословне тајне. Тешко је разумети о којим личностима је реч“, рекао је Ковачевић.
 
Додао је да су тајном проглашени најважнији делови уговора - осигурање, финансијски модел, расподела запослених, уговори који се преносе и неке техничке услуге.
 
Необично је и то, како је рекао, што ће онај који ће спроводити концесију бити друштво са ограниченом одговорношћу и малим капиталом, а концесију је добио француски „Ванси“, па је питање ко стоји иза тог посла.
 
Најважније питање је, како је рекао, какве је гаранције Србија дала за реализацију концесије.
 
Додао је да запослени на Аеродрому „Никола Тесла“ нарочито треба да буду забринути јер не знају како ће бити распоређени.
 
Уговор о концесији потписан је 22. марта, пошто је „Ванси“ победио на тендеру с понудом од 501 милиона евра за концесију на 25 година, уз инвестициону обавезу од 732 милиона евра и плаћање годишње таксе од 4,4 милиона до 15 милиона евра.

Извор: fakti.rs

47  Форум / Политика / Одг: Светска збивања и Србија послато: Децембар 18, 2018, 03:20:36
ОНИ СУ РЕКЛИ НЕ ЗАПАДУ У УН! ОВЕ ЗЕМЉЕ СУ УЗ СРБИЈУ УПРКОС ОГРОМНОМ ПРИТИСКУ СИЛА: Ево које су државе вечерас осудиле тзв. Војску Косова!


Цитат
На ванредној седници УН о којој се расправљало о формирању тзв. Војске Косова, многе чланице УН стале су на страну Србије и осудиле потезе Приштине који угрожавају мир целог региона.  

На првом месту су Русија и Кина. Руски представник је позвао КФОР да расформира Војску Косова, упозоривши да је велика опасност од оружаног сукоба у целом региону.

- Одлука о формирању оружаних снага Косова мора бити повучена! То ствара кризу у региону! Ствара осећај да је све дозвољено - рекао је Небензја.

Представник Кине је рекао да Кина поштује суверенитет и територијални интегритет Србије и хвали напоре Београда да постигне политичко решење са Приштином.

Али Руси и Кинези нису били једини који су се супроставили тзв. Косову на данашњој седници.

Потезе Приштине осудио је Казахстан.

- Једностране мере угрожавају мир - рекао је амбасадор Казахстана истакавши да су забринути због формирања "војске" Косова!

И амбасадор Перуа тврдио је да је формирање "војске Косова" било противно међународном праву.

И Етиопија и Екваторијална Гвинеја стале су на страну Србије поновивши да поштују њену територијалну целовитост.

Подршка је дошла и од боливијске представнице:

- Резолуција 1244 је још на снази! Приштина то крши формирањем "војске"! Позивамо да се суздрже од тога, а таксе су само још једна провокација која угрожава дијалог - каже амбасадорка Боливије у СБ УН!

Обала Слоноваче указала је да је формирање "војске" Косова противно Резолуцији 1244, али су позвали обе стране да наставе преговоре и реше спорна питања.

Представници Холандије, Пољске, Кувајта, Велике Британије и још неких чланица нису видели "претњу миру" у тзв.Војсци Косова, а председник Вучић имао је поруку за крај:

- Драго ми је што они који су говорили у прилог "војске" Косова нису успели да цитирају нити један члан по ком имају право на војску - рекао је он.

Да подсетимо, председник Вучић је у свом говору подсетио да је забринут за Србију због стања на Косову.

- Захвалан сам што сте сазвали ову седницу у тако кратком времену, јер је то веома важно и исправно због ужасно тешке ситуације на терену где се сусрећемо са све више тешкоћа на Косову и Метохији. Ја сам веома забринут и уплашен за последице, не само за Србију него за цео регион, рекао је Вучић.

Захтев за одржавање хитне седнице због одлуке Приштине о трансформацији Косовских безбедносних снага у оружане снаге, Србија је упутила преко шефа своје мисије при УН Милана Милановића који га је 14. децембра проследио председавајућем Савета безбедности УН.

Циљ седнице је да се у Уједињеним нацијама укаже да Приштина вуче потезе супротно Резолуцији 1244 СБ УН и међународном праву.Цитат
ВУЧИЋ НА СЕДНИЦИ УН: Преклињали смо да не иду на гласање за чланство у Интерпол, али су рачунали на подршку САД!

На седници је први говорио потпредседник за мировне операције Пјер Лакроа, који је рекао да су недавни догађаји на Косову додатно погоршали односе између Београда и Приштине, али је позвао обе стране да избегавају било какве кораке који би могли да додатно погоршају ситуацију.

После тога је председник Вучић започео своје обраћање:

- Захвалан сам што сте сазвали ову седницу у тако кратком времену, јер је то веома важно и исправно због ужасно тешке ситуације на терену где се сусрећемо са све више тешкоћа на Косову и Метохији. Ја сам веома забринут и уплашен за последице, не само за Србију него за цео регион, рекао је Вучић.

- Желео бих да кажем да је Србија предузела велики напор да сачува мир и стабилност. Урадили смо много упркос провокацијама Приштине, и не прихватамо фразу да се позивају "обе стране" да смире тензије. Потписали смо први уговор са Приштином у априлу 2013. и било је врло тешко за нашу јавност да то прихвати, и дали смо бројне уступке. Пруштина је имала да формира Заједницу српских општина, рекао је између осталог Вучић.  

Вучић је подвукао да је једина обавеза коју је морала да реализује Приштина, а шест од 15 тачака договора се тиче те једне обавезе, била формиање Заједнице српских општина.

- То је једна једина обавеза и данас је 2. 070 дан како није спроведено у дело и немају намеру да то учине у будућности. С друге стране Србија је испунила све везано за споразум о полицији, судство, телекомуникацијама, учешће у општинским изборима по косовском закону, апсолутно све што смо потписали. Али то није било довољно", нагласио је он говорећи на енглеском језику

Подсетио је да је Србија упозоравала Приштину и људе из ЕУ, јер смо имали и и даље смо у процесу дијалог под посредовањем Уније, којиа треба да реши наше проблеме кроз дијалог, да на не терају у тешку ситуацију која ће створити ужасну атмосферу између нас, када желе да постану чланица међународних организација, што сматрамо провокацијом, јер је Србија једина међународно призната држава по Резолуцији УН 1244.

- Осим ако се нешто није променило. Преклињали смо да не иду на гласање за чланство у Интерпол, УНЕСКО и ЕНТСО-Е. Они су рачунали на подршку САД и многих европских држава, надајући се да ће победити. У првој рунди добили су мање од 50 одсто галсова. Онда су почели да окривљују Србију као да је наша грешка, као да је требало да их подржавамо, као да је била то нека наша обавеза. Било је много земаља, битних, широм света, које су гласале против њиховог захтева, рекао је Вучић.

Вучић је указао да је потом Приштина, одједбном, успоставила тарифу супротно ЦЕФТА споразуму и С СП, тарифе против Србије и БиХ.

- Најпре 10 одсто, а када су видели да је албанска јавнсот реаговала добро на то, повећали на 100 процената. Они су чак убили сваки вид трговине између централне Сбрије и Косова. Чак шта више угрозили су целокупну српску заједницу на Косову и Метохији, јер је то једини начин за њих да зарађују, да преживе, добију лекове, и то је одувек био једини начин да преживе. Прекршили су све споразуме на које се позива чак и ЕУ", објаснио је он.
- Ставимо то све на страну. Можете ли замислити неког у 21 веку који забрањује и спречава слободну проток људи и добара, само што не воли политичке одлуке друге стране", упитао је Вучић.

Захтев за одржавање хитне седнице због одлуке Приштине о трансформацији Косовских безбедносних снага у оружане снаге, Србија је упутила преко шефа своје мисије при УН Милана Милановића који га је 14. децембра проследио председавајућем Савета безбедности УН.

Циљ седнице је да се у Уједињеним нацијама укаже да Приштина вуче потезе супротно Резолуцији 1244 СБ УН и међународном праву.

Извор: Правда<a href="http://www.youtube.com/watch?v=FvABbog_Rmg" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=FvABbog_Rmg</a>
48  Форум / Србија / Одг: Косово и Метохија - из часа у час послато: Децембар 13, 2018, 21:49:54
 КФОР ЛАЖЕ, ЊИХОВА АКЦИЈА НА КОСОВУ НИЈЕ СЛУЧАЈНА Лазански открио шта се крије иза данашњег упада на север!Лазански је навео и да припадници Кфора нису били искрени када су саопштили да су међународне снаге дошле на север Косова и Метохије у оквиру редовне вежбе.

Војни коментатор и новинар Мирослав Лазански оценио је да данашња акција припадника Кфора на северу Косова и Метохије није била случајна и да је показала да ће међународне снаге, на неки начин, штитити проглашење "војске" самопроглашеног Косова.

Лазански је навео и да припадници Кфора нису били искрени када су саопштили да су међународне снаге дошле на север Косова и Метохије у оквиру редовне вежбе.


- Нису искрени, лажу - они су то извели управо зато да би на неки начин показали да ће да штите и датум формирања и циљ проглашења косовске "војске" - рекао је Лазански.

Он је запитао зашто су припадници Кфора баш данас, дан уочи најављеног формирања војске самопроглашеног Косова (14. децембра у Приштини), дошли на север Косова и Метохије.

- Како то баш да су данас дошли (на север Косова и Метохије)? Дошли су управо зато да би се нашли као нека врста подршке новоформираним косовским оружаним снагама. Дакле, акција није нимало случајна - рекао је Лазански.

Више од 45 возила Кфора ушло је јутрос на север Косова и Метохије, а колона се зауставила у Лепосавићу, да би потом кренула ка Косовској Митровици.

Осим борбених возила, припадници Кфора носили су и опрему за блокаде и прављење баријера попут грађевинских машина, багера и колутова жице.

Из Кфора су навели да је реч о редовној вежби и да брину о безбедности Срба, на шта је реаговао потпредседник Српске листе Игор Симић поручивши да би Кфор, ако стварно брине о Србима, требало да упери трупе ка југу, а не ка северу.

Извор: Agencije / Alo.rs - K.B.
49  Форум / Политика / Одг: Српски Цезар- Вучић послато: Децембар 07, 2018, 23:30:20
Цитат
"Наставићемо да се боримо у интересу нашег народа, јер се они понашају по праву јачег, праву силе. Нисам џабе говорио да им је Америка и мама и тата. Тачно је рекао Харадинај, шта год да се деси, Американци ће увек бити на њиховој страни и крајње је време да се помиримо с тим. Ми смо сатерани у ћошак. Не мислите ваљда да ће Србија натерати САД да промени мишљење. Да ли Бог воли силу? Па не воли, шта можете. Ми војно да победимо Америку не можемо. Једном смо покушали, па како је прошло. Притом не мислим да је Србија крива, она је била нападнута, али дајте да сачувамо животе људи", подвукао је Вучић.

Извор: Курир
Цитат
VUČIĆ UMALO ZAPLAKAO UŽIVO U JUTARNJEM:
Evo šta nije mogao da izdrži! Ko od vas je spreman da pošalje dete u rat?
Dok sam živ, neću dozvoliti da Srbijom upravlja strana ruka! A kad je reč o Tačiju i Parizu, to je DEBELO PLAĆENO


- Greške koje smo pravili po pitanju KiM i pogrešne političke odluke skupo nas koštaju. Srba na KiM između pet i šest odsto, a južno od Ibra dva odsto, za šta smo, kaže, krivi i mi sami, zbog svega što se radilo i 1999. godine i posebno za ono posle 2000. godine.

 

"Jer se nismo borili za narod na KiM, sami smo donosili rezolucije i predlagali odluke Međunarodnom sudu pravde, ćutali na odluke Albanaca, sami smo sebe izbacili iz UN, saglasili se da postavimo granice između Leposavića i Raške...", rekao je Vučić.


https://www.kurir.rs/vesti/politika/3167807/vucic-uzivo-u-jutarnjem-ko-od-vas-je-spreman-da-posalje-svoje-dete-u-rat-a-kad-je-rec-o-proslavi-u-parizu-to-je-debelo-placeno

И то је председник Србије!
50  Форум / Разно / Одг: Шта се то догађа са климом на Земљи послато: Децембар 02, 2018, 09:02:59
Србија била хладнија чак и од Северног пола

Фото И. Маринковић

ПОДАТАК за чувену Риплијеву рубрику "Веровали или не" - у Србији и Грчкој је у петак увече било хладније него на Северном полу, у Лапонији и Скандинавији. Уместо великих минуса, снега и леда, на Северном полу је било чак 10 степени у плусу, док се у нашој земљи и околини, термометар "заледио" на минус 12 Целзијусових. И југ Грчке био је хладнији од севера Скандинавије.

"Кривац" за температурне шокове, према објашњењу матеоролога, била је ледена ваздушна маса из Сибира. Под утицајем веома снажног антициклона, она је продрла преко источне Европе, Панонске низије, области Карпата и нашег подручја све до јужних предела Балкана, севера Грчке и обале Црног мора, па све до бугарско-турске границе и даље до југа.

Стручњаци истичу да је истовремено снажан циклон донео веома топле ваздушне масе са Атлантика и југозапада Европе, све до западних и северних предела Скандинавије. Тако је, на пример, у Мурманску, који је од Београда удаљен 3.500 километра и налази се на крајњем северозападу Русије, на обали Баренцевог мора и залази изнад поларног круга, измерено четири степена, и то у плусу!

По најавама метеоролога, ледени талас је на измаку. Тако се у Србији већ данас очекује температурни преокрет, па нам следеће недеље неће бити потребне бунде и капе.

Извор: Б.Б.Новости

Странице: [1] 2 3
Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!