Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/ndanilo/webapps/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/ndanilo/webapps/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/ndanilo/webapps/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
Најновије поруке: Zeka
forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Октобар 30, 2020, 11:03:56


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


  Прикажи поруке
Странице: [1] 2 3 ... 15
1  Форум / Разно / Одг: Зекин кутак послато: Април 18, 2020, 13:14:37

2  Форум / Разно / Одг: Зекин кутак послато: Април 18, 2020, 13:08:32
Рента куче
Гледам ово куче које ми се врзма око ногу васцели дан, Оставио га мој син када се преселио у свој нови стан. Рече да ће да се врати по њега али мртва капа, све ми се чини да ће остати овде код мене да делимо  злехуду судбину која нас погоди овом пандемијом вируса корона.

Гледам га, јадник није ничему крив, живо биће, радује се сваком новом дану. Добра душа, дружељубив ни мало опасан или прек. Радује се и када га моја супруга изведе пре подне и увече у прописано време које одредише Власти, мало се шетају он обави своје и свима лепо.

Пре неко вече зазвони телефон, Мој стари комшија Добривоје.

-         Комшо мој, Зеко, како си ми, како здравље, прија ли ти карантин?

-         Добривоје, мани се, шетам овде по стану и лудим.

-         Теби је лако, комшија, куче на ланац па можеш да шеташ до миле воље.

-         Добривоје, ја то не радим. Сматрам да пас није за стан, њему треба двориште, ливада ширина. Да ужива у свом псећем животу. Њега шета моја госпођа, или он шета њу, зависи како посматраш ту шетњу.

-          Зеко, имам једну идеју. Да ли би ти могао да рентираш свога пса?
-         Ниси ми јасан, Добривоје?

-         Види, овако, ти мени рентираш свога кера, свако вече. Ја га водим у шетњу, мало се дружимо, шетамо. Зна он мене знам ја њега, биће нам супер.

-         Комшија, после мораш да га дезинфикујеш, шапе и то, да ми и он не постане коронац.

-         Без бриге, још ћу и да га нахраним, има да буде к'о бонбона.

-         И да му купиш бар пет кила псеће хране и она кљешта за крпељ, моје су пукле, то ћу ја да платим.

-         Значи, Зеко мој, пао је договор?

-         Јесте, ево овај млати репом као луд, изгледа да је схватио како ће му бити лепо.

-         Ето мене вечерас, видимо се.

И тако смо дошли до ситуације да керови имају више права од појединих грађана Србије.

Старијима од 65 год. је забрањено свако кретање сем да једном недељно оду по потрепштине и то у рано ујутро. Ваљда да их нико не види, да постану духови.

Да ли је овај који је донео овако нехуману одлуку зна да  робијаши имају права на једносатну шетњу сваки дан, да удахну ваздуха, да виде сунца?
Да ли је неко размишљао колико ће старих људи оболети од неких других болести због овог затварања које ничиме нису заслужили?Познато је да је старија популација најдисциплинованија и да се придржава свих упутстава  доктора који воде борбу против ове пандемије.

Мера која је донета ад хок, без размишљања, неутемељена, која удара на основно људско право, право на слободу кретања и живљења слободно и без притиска. Пандемија је присутна, увек постоји решење, само треба размислити при доношењу одлука и не понашати се као гуска у магли, срљати .

https://zekaonica.blogspot.com/2020/04/blog-post_12.html
3  Форум / Разно / Одг: Зекин кутак послато: Октобар 01, 2019, 21:38:03
ПЛАН И АНТИПЛАН

Ако је План уређење друштва у којем се фаворизују најбољи и најбоље природне (Божије) вриједности, Антиплан је уређење друштва у којем се фаворизују најгори и најгори облици скрнављења природних вриједности. Ово је кратка и поједностављена дефиниција Плана и Антиплана. Овај текст има намјеру да објасни ко посједује План, а ко Антиплан и какве последице из тих посједовања проистичу.

1. Уколико имаш План и уколико си га годинама разрађивао, дефинисао у њему све социолошке, историјске, економске, културне и организационе елементе, препознао параметре и доказао да су они реални, изводљиви и објективни, онда ћеш на сваку појаву Антиплана увјек имати јасан одговор који  циљ стоји иза Антиплана. Нећеш доћи у заблуду и биће ти кристално јасно који дијелови Антиплана слиједе и са каквим намјерама.

2. Данас на општој друштвеној сцени, скоро у цијелом свијету, је Антиплан. Он из дана у дан, мјесецима, годинама и деценијама, производи разорне последице по човјека и човјечанство. Никада у људској историји није било веће неправде и неравноправности, а никада више такве неправде нису објашњаване демократијом, правдом и заштитом људских права.

3. Многи су склони такво стање објаснити еволуцијом друштва, што би требало у преводу да значи као нешто природно, нешто што долази само од себе. Они не помишљају да то назову Антипланом, да то није питање природне еволуције. Уколико понеко устврди да је у питању добро промишљен и разрађен план уништавања човјека и човјечанства, ради болесног и шизофреног богаћења шачице људи, бива дочекан на нож и проглашен теоретичаром завјере.

4. Антиплан има прецизно разрађене елементе и своје дијелове, који су скројени у највећим финанцијским и обавјештеним центрима. Спроводи се по временској динамици, просторном ширењу и финанцијским ињекцијама таман онолико како је дефинисано у Антиплану. Главно упориште Антиплана је демократија, односно, њено основно начело тзв. "демократских и слободних избора". Онај ко познаје План, одмах ће видјети да садашњи избори нису ни демократски ни слободни нигдје у свијету (част малобројним изузетцима, као нпр. дјелимично у Кини), јер имају за циљ избор најгорих умјесто најбољих. Избор најгорих из годину у годину се "усавршава" медијском и информационом револуцијом, а намјерно или ненамјерно тзв. "мијешање у слободне, фер и демократске изборе са стране" посматра се или дефинише као објава рата?

5. Елементи Антиплана (великим словом Антиплан јер је судбински важан за човјечанство колико и План, само је први у негативном смислу) видљиви су познаваоцу Плана на сваком кораку и у сваком наредном дану. Набројаћу овдје само неке:

-Поменуо сам раније изборе. Овај елеменат Антиплана је најважнији, по свему је уређено да на кључне државне функције долазе најгори, они који су за ради личних интереса спремни продати или издати националне интересе и народ у цјелини. Они су основни генератор корупције, срозавања поштења и морала и кочничар свеколиког напредка нације, народа и државе. Главну корист и бенефите таквих избора користе богати, они најбогатији у развијеним земљама, који дио тог опљачканог богаства дијеле својој околини или популацији, само онолико колико им је стало да остане мирна и да их лично не угрожава.

-Други елеменат је планско и трајно срозавање човјека као природног бића и личности, његовог претварања у конзумента или у објекат искориштавања и експлоатације, при чему се настоји да му се истовремено подметне лажна слика о срећи, о животу који је игра и забава, како би на тај начин без отпора на то пристао.

-Трећи елеменат је разродовљавање и разљубљивање човјека и релавитизација његове природне потребе да воли и буде вољен (убијање истинске, природне, Предхристове и Христове љубави у човјеку). Први чин овог елемента била је сексуална револуција, други чин индустријализација секса и порнографије, трећи чин афирмација разних неприродних сексуалних орјентација и већ је настао и четврти чин - афирмација секса или "љубави" између човјека и животиња. Препознаје се будући пети чин, вођење "љубави" са машином или роботом. Ако се пажљиво погледа само овај елеменат Антиплана, онда је јасно видљиво да Антиплан има све елементе плана, претходно добро разрађеног до најситнијег детаља.

-Четврти елеменат је тзв. економски раст или стално инсистирање на расту по сваку цијену, што је супростављено природним законима. Ништа у природи не расте неограничено осим времена, а вријеме је измислио човјек, јер га је почео мјерити. У природи постоји трајање по космичким законима и нико не зна шта би то поуздано требало значити (Бог зна и одатле човјекова потреба за Богом). Човјек је толико "нарастао" да му највјероватније више нема спаса и уколико жели спас морао би почети полако да се "смањује". Потрошња енергије по човјеку би требала имати за циљ њено смањење умјесто раста, потрошња фосилних горива као смањење, потрошња пестицида и отрова такође као смањење, производња отпада у циљу смањења итд. Много економских и финацијских елемената би човјек требао поставити за циљ као смањење, а не као раст, а раст би требала бити најмање економска или финанцијска категорија, већ духовна, морална и социолошка. Ове задње три (има их још) нико не мјери годинама и деценијама, а мјери се еконмски и финанцијски раст (БДП) и увјек се процјењује као недовољан.

-Пети елеменат је стално инсистирање на нестабилности или опасности по свјетски мир, на амозитетима или непријатељствима између народа и држава, са јасним циљем да људима и народима овлада атрах, као најбољим елементом за анестезију људи. У тој сталној борби за "несигурност" улаже се хиљаде милијарди долара у свијету, од којих бар 20% иде у џепове најмоћнијих људи.

-Да више не набрајам, постоји још много препознатљивих елемената Антиплана, као што су режиране миграције, разне активности разних "невладиних" фондова и њихових организација, непрекидна "селидба" капитала, вјештачко штампање новца и појава криптовалута, медијске и информационе манипулације итд.

На крају и да даље не дужим, циљ овог текста је рећи људима да уколико желе препознати Антиплан, то ће најлакше учинити уколико имају свој План, уколико се вјежбају да свој живот усагласе са природом, из које излази План. Требају једноставно, када год имају времена, да замишљају како би нека друштвена активност око њих требала бити у складу са природом, да ју тако дефинишу и онда упореде са постојећом стварношћу.

Није циљ бити или постати месија, умислити да требаш мијењати свијет или постати некакав вођа, већ помоћи себи и својим најближим, како остати нормалан и природан и са тим лијепо проживјети живот.

Аутор: ДНД.

Поставио: Зека Поповић
https://zekaonica.blogspot.com/2019/09/blog-post_30.html


4  Форум / Разно / Одг: Зекин кутак послато: Август 02, 2019, 13:26:59
Пољупци дедова и бака у Викторији (Аустралија) постају нежељени физички контакти са децом, по програму ондашњих школа!!Дедови и баке живе у нашим срцима


Васпитачица Марџи Бутрис потстакла је контроверзу након што је сугерисала да привржене баке могу бити покретачи нежељеног додиривања.

Сексуално злостављање озбиљан је проблем, али гледање дирљивих бака као потенцијалних грабежљиваца “је превише”, рекла је за РТ и ТВ радио водитељка Карyн Турк.

“Заправо децу не подучавамо на одговарајући начин како се носити с тешким ситуацијама.” Паола Диана, активискиња за женска права, супротставила се, сугерирајући да аустралска иницијатива не иде довољно далеко.

“Такођер морамо едуковати родитеље … Многи злостављачи, они себе не виде као злостављаче. А многе жртве, саме себе не препознају као жртве. “

Како ово коментирати осим: неки људи имају превише времена и оптерећују се неважним стварима умјесто битним. Колико деце су стварне жртве насиља у породици? Можда их туку, можда их сексуално злостављају, али ови су се одгајатељи ухватили бака и дедова те њихових пољубаца и то настоје прогурати као злостављање?

Још мало па ће сваки пољубац мајке и оца бити гледан као облик злостављачког понашања.

Већина бака и дедова једва чека када ће видјети унуку или унука, загрлити их и пољубити, те им тако пренети део своје љубави. Баке и дедови док су одгајали своју децу већином нису имали довољно времена да се посвете својој деци, како су хтели. Морали су се бринути око свих свакодневних обавеза и васпитања  деце. Но, када су постали баке и дедови, односно њихова деца су добила децу, ствари се мењају. Улога баке и деда више није одгајатељска, већ желе да уживају у времену проведеном с унуцима.

Разумљиво је када дете каже баки или деду да не жели да им раде нешто што им смета, али друга, потпуно сулуда ствар, је описати пољубац у образ или додир по коси као сексуално злостављање.

https://zekaonica.blogspot.com/2019/08/blog-post.html


Поставио: Зека Поповић
5  Форум / Разно / Одг: Зекин кутак послато: Јул 03, 2019, 20:17:55
Са Хитлером се против СССР борила цела данашња Европска Унија


ЗНАТЕ ли које су се све европске земље и народи борили против Совјетског Савеза?

Чак и ако знате, или можете да претпоставите, већину земаља које су биле на страни Хитлера – све је много ружније и горе него што можете и да претпоставите. Ево само неких података која је прикупио руски историчар и писац Александар Широкорад.

Мађарска је 27. јуна 1941-ве – заједно са Немачком – објавила рат СССР.

Потом су то учиниле – Финска, Словачка, Хрватска и Италија.

До почетка 1942-ге, на Источном фронту је ратовало шест мађарских бригада и више мањих јединица са укупно 40.000 војника и официра.

Половином 1942-ге у помоћ Вермахту је стигла Мађарска армија са 206.000 војника. Чак су их и Немци сматрали садистима.

У јануару 1943-ће су у познатој Острогожско-Росошанској операцији Црвене армије биле разбијене и Мађарска и Осма италијанска армија са своје четири дивизије.
Мађари и Италијани су у тој операцији имали 52.00 погинулих и 71.000 заробљених, а Црвена армија само . 4.500 мртвих.

Запад само Хитлера и његове сматра „лошим момцима“, а све европске режиме који су од 1941-ве до 1945-те ратовали на немачкој страни против СССР – белим и добрим. Чак се пласира немогуће: да су се бранили од „совјетске агресије“. Упркос томе што СССР 1941-ве, и да је хтео, ни на који начим није могао угрожавати ни Словачку, ни Мађарску, ни Хрватску ни Италију.

Све је било обрнуто.

„Хрватски корпус“ је ратовао око Азовског мора и под Стаљинградом.

Од августа 1942-ге до агвуста 1943-ће на Криму је било више румунских него немачких војника.

Финци су држали половину обруча у којем је у Другом светском рату био Лењинград.

Древни руски град Новгород су под окупацијом држали Шпанци и Немци. Град је до августа 1942-ге углавном контролисала шпанска Плава дивизија. Од 2.400 грађевина у Новгороду је остало читаво само 40.

Шпанци су потпуно опљачкали десетак новгородских православних цркава и градски музеј из којег су одвезли целу његову библиотеку.

Један шпански официр је био почео да тражи новац од `градоначелника` Новгорода којег су поставили Немци. Знајући ко га је поставио, он је Шпанца ударио ногом у задњицу, а овај је потегао пиштољ и испразнио шаржер. Немци су све немо посматрали.

Помињана шпанска Плава дивизија имала је у јулу 1941- 18.693 војника. А на Источном фронту је ратовало преко 50.000 Шпанаца.

Већ ујесен 1941-ве у Финску је, да би ратовали против СССР, стигло 12.000 Швеђана. Стигли су чак и до Кавказа.

А да нису били никакви добровољци, сведочи и чињеница да их је 7. октобра 1941-ве посетио шведски принц престолонаследник Густав-Адолф.

Шведска је железну руду и опрему испоручивала Немачкој у таквим количинама да постоје процене да се Хитлер без њих, и француских испорука, не би одржао ни до половине 1942-ге.

Поврх свега, у јулу 1941-ве је више од 13.000 француских добровољаца тражило да иде на Источни фронт. Кроз неколико недеља већ их је било неколико десетина хиљада.

Хитлер није дозволио да сви иду под командом Вермахта у рат против Руса и СССР. Није желео да `француска армија`, чак ни под његовом командом.

Нимало случајно, ти Французи су своју преву борбу имали на Бородинском пољу у октобру 1941-ве.

Французи су, заправо, ратовали и као Француска легија и у саставу десетина чисто немачких и француских јединица под командом Хитлерових маршала и генерала.

Француска дивизија „Шарлемањ“ починила је страшне злочине на територији данашње Белорусије и то – 1944-те.

Французи су последњу борбу имали у мају 1945-те, у непосредној близини Хитлерове берлинске Рајхсканцеларије.

Хитлер је од Француске 1940-те добио 5000 тенкова, 3000 авиона, 5.000 парних возова, 4000 авиона, 52.000 камиона, 10.000 авионских мотора...
Француски средњи тенк „Сомуа“ стигао је и до Москве, и до Севастопоља, и до Бреста.

Црвена армија је у Другом светском рату заробила 23.000 Француза који су ратовали у саставу Вермахта.

Ништа боља није била ни Пољска која се све до данас продаје за једну од највећих жртава Другог светског рата.

До 600.000 Пољака ратовало је на страни Хитлера. Многи од њих у саставу СС! Међу њима и Јозеф Туск, деда актуелног председника Европског савета Доналда Туска.

У Варшави се тврди да су Немци Пољаке присиљавали да ратују за њих, али је историјска истина су у СС јединице примани искључиво добровољци.

Против Црвене армије борила и Армија Крајова (300-350 хиљада војника).

Грци траже од немачке ратну одштету од 300 милијарди евра. Следећи њихов пример, Русија би имала пуно право да тражи репарације од Француске, Пољске, Хрватске, Италије, Шведске и Словачке. Јер, Грци нису имали ни свој Стаљинград, ни Новгород, ни Севастопољ...

https://zekaonica.blogspot.com/2019/02/blog-post_27.html
6  Форум / Разно / Одг: Зекин кутак послато: Јун 24, 2019, 10:32:28
Фински психијатар и екс-политичарка П. Турпијенен: Срби, не вјерујте Њемачкој, Младић није `касапин`

Рачак није само трагедија Срба и истине, него и срамота Финске. Марти Ахтисари и Хелена Ранта двоје су од неколико Финаца који су били саучесници у креирању трагедије српског народа која је у току. Професор Пинтили Пентила, наш најугледнији љекар патолог, био је дубоко посрамљен тиме како је Ранта злоупотријебила медицину, док о Ахтисарију мислећи људи у мојој земљи имају само ријечи осуде. Управо пишем књигу о Рачку, књигу извињења вашем народу“
„Западни свијет је поплочан лажима, а живот у социјалном рају као што је у Финској, код људи не буди знатижељу да сазнају шта је ‘право’. Они су уљуљкани у свакодневицу и комотни су у њој, тако да свако промишљање и довођење у сумњу општег ‘орвелијанства’ у нашој земљи њима тешко пада“   
 
ЗАЈЕДНИЧКИ именилац Финске и Србије у политичком смислу је Њемачка. Вама су два пута пута крваво разбијали земљу, а ми смо два пута ратовали за њихове интересе. На крају тих ратова они су нам написали историју – каква није била. Ви Срби никада не смијете да повјерујете у оно што вам се намеће и морате остати вјерни свом сјећању – ово су ријечи Пирко Турпијенен, психијатра, бивше финске политичарке и ауторке књиге „Три личности у историји“ која у издању куће „Пешић и синови“ до краја мјесеца излази и у Србији.

Када се књига 2016. појавила у Скандинавији изазвала је, благо речено – шок. Угледни психијатар, која је чак 20 година била на челу државног тима који је бринуо о тамошњим адолесцентима до 13 година, у друштво најзначајнијих Финаца, уз маршала Карла Манерхајма и Кулевра Манера смјестила је и српског генерала Ратка Младића.

Каже, разлог за то је био прост. Маршал Карл Манерхајм, финско полубожанство, у историји није био ни близу слике која је о њему створена, док Кулевро Манер није био издајник и руски плаћеник који је за рачун Москве водио црвену револуцију. Они су то постали тек пошто је њемачка буржоазија наручила и платила историчаре да их одсликају у том свјетлу. Са друге стране, Ратко Младић никада није био балкански касапин, како га је Хаг представио, већ храбра и топла особа која се борила да одбрани свој народ управо од нових њемачких аспирација на Балкану, каже она.

„Рачак није само трагедија Срба и истине, него и срамота Финске. Марти Ахтисари и Хелена Ранта двоје су од неколико Финаца који су били саучесници у креирању трагедије српског народа која је у току. Професор Пинтили Пентила, наш најугледнији љекар патолог, који је недавно преминуо, био је дубоко посрамљен тиме како је Ранта злоупотријебила медицину, док о Ахтисарију мислећи људи у мојој земљи имају само ријечи осуде. Управо пишем књигу о Рачку, књигу извињења вашем народу“, каже она.

Турпијененова у Београд треба да дође у септембру, када ће одржати промоцију. У међувремену пише блог на коме је више од 5.000 чланака и има сталну читалачку публику. Она сматра да је то начин да промијени импрегнирану неистину о догађањима на Балкану која влада у Скандинавији. Још додаје да „њене ријечи“ у Финској, која је, вели, најбољи „војник САД и Њемачке“, ипак имају своје читаоце.

„Ја сам психијатар и мене интересује искључиво истина, јер знам да је само она љековита. Истину о Младићу пронашла сам у камп-приколици којом сам, заједно са супругом, пропутовала БиХ причајући са Младићевим ратним пријатељима и непријатељима. Сви су ми исто рекли: Није био никакав балкански касапин, него човјек који је у рату бранио своје, а штитио и све друге од одмазде када год је био у прилици. То говоре и чињенице које се износе на суђењу у Хагу“ каже Турпијенен.
Пирко прича и да је срамна истина да су Финци и 1920. и 1941. ратовали за интересе Њемачке, а да Манерхајм није човјек који је одбранио земљу, него личност која је створила прве концлогоре у свијету, гдје је у грађанском рату 1920. слао своје „црвене сународнике“. Манер је опет био личност која је покушала да се одупре њемачкој песници и изгради аутентичну финску државу, али је за то кажњен смрћу и прогоном.

Историографија скандинавске земље га данас описује као руског агента.
„Западни свијет је поплочан лажима, а живот у социјалном рају као што је у Финској, код људи не буди знатижељу да сазнају шта је ‘право’. Они су уљуљкани у свакодневицу и комотни су у њој, тако да свако промишљање и довођење у сумњу општег ‘орвелијанства’ у нашој земљи њима тешко пада. Ипак ја имам своје читаоце и настављам трагање за правдом“, каже Пирко.

Ова Финкиња је 27 година провела у политици као члан социјалдемократске странке, а била је и посланик у финском парламенту. „Прави“ сусрет са политиком, каже, доживјела је средином посљедње деценије 20. вијека када је боравила на Округлом столу власника највећих приватних западних компанија у Хелсинкију, који су се окупили да економски „креирају“ Европску унију на њеном зачетку.

„Домаћин састанка је била Финска, а главну ријеч је водио најбогатији Швеђанин, власник комапније ‘Волво’. Послије свега што сам чула устала сам у парламенту и рекла да се на том самиту није утврђивала економска будућност Европљана, него ред потеза како да индустрија оружја овлада Старим континентом. Због тога сам позвана на одговорност од највиших представника своје земље гдје ми је саопштено да сам ‘у праву’, али и да сам одала највећу тајну“, закључила је она за „Новости“.

http://sveosrpskoj.com

Поставио: Зека Поповић

https://zekaonica.blogspot.com/2019/06/blog-post_23.html
7  Форум / Разно / Одг: Зекин кутак послато: Јун 13, 2019, 09:41:05
''ГАС СЛОБОДЕ'' ЗА ЕВРОПУ

У прес-материјалу, који је америчко Министарство за енергетику објавило у уторак, термин ‘природни гас’ је замењен фразама ‘гас слободе’ и ‘молекул америчке слободе’. Да није било ових израза, мало ко би обратио пажњу на вест о проширењу терминала за природни гас у објекту Фрипорт (Freeport), на острву Куинтана (Quintana Island) у Тексасу.

Нови терминал је посебно направљен за снабдевање такозваним ‘гасом слободе’ оних земаља, које са Сједињеним државама немају споразум о слободној трговини. Што значи за снабдевање Кине и ЕУ, али оне већ намеравају да повећају куповину јефтинијег руског гаса из гасовода, а то би требало да се оствари до краја ове године.
У прес-материјалу се наводи и изјава заменика америчког министра енергетике за фосилна горива, Стивена Вајнберга (Stephen Wineberg): ‘Имајући у виду чињеницу да Сједињене државе другу годину за редом производе рекордне количине природног гаса, драго ми је да Министарство енергетике чини све што је могуће да представи учинковит систем прописа, који ће омогућити да се молекули слободе Сједињених држава извозе широм света.’

Изгледа да идеја о ‘гасу слободе’ потиче из приче у којој се појављује Секретар америчког Министарства енергетике, Рик Пери (Rick Perry). Секретар је, раније ове године, потписао уредбу о удвостручавању количине извоза течног природног гаса (LNG) у Европу, наводећи: Сједињене државе поново омогућавају слободу европском континенту. И, то не у облику младих америчких војника, него у облику течног природног гаса.

Неки новинар је у шали питао да ли би природни гас требало звати ‘гас слободе’, а Пери је одговорио: Мислим да сте то добро приметили.
Сада још увек није јасно да ли ће ‘гас слободе’ и ‘амерички молекули слободе’ постати стандардни и општеприхваћени изрази. Овде је згодно присетити се како су Американци 2003. године на исти начин покушали да изврше промену у брендирању такозваног француског помфрита. Бесни због отпора Француске да активно учествује у зверствима у Ираку, патриотски конгресмени, Боб Неј (Bob Ney) и Валтер Џонс (Walter Jones), су предложили да се ‘француски помфрит’ (Frenchfries) прекрсти у ‘помфрит слободе’ (Freedomfries). Ову иницијативу је подржало неколико институција у земљи, али је убрзо утихнула. Да ли иста судбина чека и природни гас? Успут, из прес-материјала није јасно да ли ће и кромпир скуван уз помоћ ‘молекула америчке слободе’ аутоматски постати ‘кромпир слободе’.

Прилику да ово провере имају Канада, Мексико, Јужна Кореја и Јапан. Према подацима америчке Управе за информисање из области енергетике (Energy Information Administration – EIA), ове четири земље су прошле године биле највећи увозници ‘гаса слободе’. Кина, Индија и Велика Британија купују нешто мање америчких ‘молекула слободе’.
Европи, можда, ипак недостаје природна течна слобода. Русија је у фебруару била на првом месту по обиму снабдевања европског тржишта. Према подацима информационог система  Refinitiv Eikon, са терминала течног гаса ‘Јамал’, 90% количине течног гаса одлази у ЕУ – око, 1,41 милиона тона.
У вези са тим, ускоро ће се у Европи појавити  још једна могућа маршрута природног гаса, преко северног тока 2 – па Сједињене државе могу само да се супротставе неком побеснелом реториком. Амерички државни секретар, Мајк Помпео се управо на то позвао, упозоравајући да Русија гради гасовод како би енергетику користила као ‘полугу утицаја у Европи’. Ипак се чини да звучна имена и изјаве нису довољни да убеде Европу да изабере гас из Сједињених држава. Штавише, до сада није спроведено ниједно испитивање које би показало да је ниво молекула слободе у америчком гасу виши, него у руском или било ком другом.

geopolitika.ru

https://zekaonica.blogspot.com/2019/06/blog-post.html
8  Форум / Разно / Одг: Зекин кутак послато: Мај 24, 2019, 08:14:21
КВАЗИСИСТЕМИ

Поставио сам себи питање како квазисистеми, који по својој суштини не могу функционисати, ипак фукционишу и опстају?

Одговор је једноставан и јасан:
У квазисистемима (један од њих је парламентарна демократија и вишестраначје) не егзистира један систем, већ најмање два:
1. Први је јавни или официјелни и он има улогу да глуми демократију, заштиту тзв. људских права и слобода, симулацију устава, једнаких права за све и он храни пропагандну машинерију за наивне и неупућене, са којом успостављају виртуелне или лажне реалности и истине.
2. Други систем је тајни, коруптивни или мафијашки, који фукционише по добро устаљеним правилима грађеним хиљадама година, у којем нема никакве демократије и никаквог права и у којем важи право јачега.

Први је официјелна држава, до које они који ју воде не држе ни као до лањског снијега (симулација државе), а други је у ствари 'стварна' држава или како се то у најновије вријеме назива 'дубока држава'. Дубоком се зове из разлога што је дубоко под земљом у подземљу.

Ова друга држава је савршено организована, али у корист 1 или 2% људи у одређеној држави, а на штету преосталих 98% људи. Она 'издржава' прву или официјелну државу само онолико колико је потребно да ова друга несметано фукционише (да што дуже траје), јер је то гаранција да ће се дубока држава дуже 'развијати' (ово 'развијати' читати као богаћење малог броја људи).

Оба подсистема (официјелни и дубоки) по својој суштини су супростављени и некомпатибилни, одржавају се на силу или медијском виртуалном реалношћу и виртуалном истином. Тај 'брак' на крају се увјек распада, мање или више трагично, али још у току распада (распад скоро увјек изазвива свађа између двије банде у дубоком сиситему), систем дубоке државе брзо прелази у други облик (другу организацију), која је прилагођена новим условима и са њом почиње градити нови официјени сиситем, не одустајући од свог главног циља да настави народ пљачкати.

Да би ово лакше разумјели и боље видјели потребно се окренути око себе, мало боље погледати и све се распознаје као да је на длану.

Ево, нпр. партије и избори, тзв. демократски вишестраначки избори: Дубоки систем је ту тачно дефинисао тарифе, зна се колико кошта неко 'изабрано' мјесто у државној служби. У вртњи су велике паре и све су коруптивне, сиве и прљаве, нема државе на свијету у којој тај сиситем не фукционише. Официјелна држава на тај корупционашки 'тарифни' систем затвара очи, медији на тако затворене очи стежу црну мараму, а цијели народ зна да се ради о 'јавној тајни'. Дубоки сиситем на тај начин успоставља своју потпуну контролу над официјелним системом.

Официјелна држава би могла једним потезом да ријеши тај проблем на тај начин што би тако већ успостављени 'тарифни систем' (који у илегали одлично фукционише) учинила јавним (законским) и тако успоставила своју контролу над њим, у интересу народа.
Други примјер је дефинисање циљева и параметара (развојних и сваких других).

Дубоки сиситем има такве циљеве и параметре успостављене раније (прије избора или одабира) и сваки извршилац у том систему тачно зна које резултате мора постићи у одрђеном времену (колико опљачкати, кога, на који начин итд.). Супротно томе, извршиоци у официјелном сиситему немају никакве циљеве или параметре које морају достићи, поготово немају такве задатке прије него буду изабрани, а одговорност за вршење државне службе је разводњена и релитивизована.

На тај начин они заправо одмах постају 'чланови' или извшиоци друбоке државе и практично на тај начин дубока држава преузима под своју управу официјелну.
У сваком другом сегменту официјелне државе (инвестиције, здравство, школство, социјална заштита, одбрана, привреда, финанције итд.), уколико се боље погледа, уочиће се присуство дубоке државе или подземне државе. То је јасно видљиво у сваком организационом нивоу официјелне државе, од најмањег комуналног проблема на локалу до нивоа државе.

Овај случај у Аустрији није ништа ново. Исто или слично је у Америци, Русији, у свакој другој држави у којој 'царује демократија'.

Ово је мој поклон Новостандардовцима, да им теоретски разјасним узроке државних лоповлука свих врста, па да им то буде јасније и боље објашњено него што би им то разјаснило стотину политиколога у стотину књига, јер ја сам инжењер који зна мислити својом главом и то је велика разлика.

Највећи број људи у једној држави не припада ни једном од два набројана подсистема, или припадају формално (радници, сељаци, учитељи и други ситни службеници). То је оних 98%, они су изван циљева једног и другог описаног подсистема и неважни су. Они могу бити важни у систему који се зове План и у којем подсистема нема. Да би имали План и да би у њему били важни људи требау ово знати што сам написао. То је довољно за почетак.


Aутoр: ДНД- кoмeнтaр сa НС

Пoстaвиo: Зeкa Пoпoвић

https://zekaonica.blogspot.com/2019/05/blog-post_20.html


9  Форум / Разно / Одг: Зекин кутак послато: Мај 09, 2019, 18:57:01
Загрмели су топови са Кремља у част ДАНА ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ!!
                                                           <a href="http://www.youtube.com/watch?v=SlAe7ZzA7sc" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=SlAe7ZzA7sc</a>


ЖИВЕО СЛОБОДАН СВЕТ!
ЖИВЕЛА МАЈКА РУСИЈА!
ЖИВЕЛА СРБИЈА!
10  Форум / Разно / Одг: Зекин кутак послато: Мај 06, 2019, 11:11:54
ПОПЛАВА СЕКСУАЛНИХ НАПАДА У ВОЈСЦИ САД-А, НАЈРАЊИВИЈЕ СУ МЛАДЕ ЖЕНЕ


                                                               


                                                                Извештај Министарства Одбране САД


02.05.2019

Број сексуалних напада у америчкој војсци порастао је за 38% од 2016. до 2018. године, наводи се у извештају Пентагона о сексуалном насиљу у његовим редовима, објављеном у четвртак. Око 20.500 припадника војске, од тога 13.000 жена и 7.500 мушкараца, пријавили су да су нападнути у протеклој години. Процена за 2016. годину је била 14.900.

"Сексуално нападање је сталан проблем", написао је помоћник секретара одбране задужен за људске ресурсе и послове резерве Џејмс Стјуарт у пропратном писму уз извештај Конгресу, и иако је проценат пријављивања остао стабилан ( једна од три жртве пријављује злочин претпостављенима из Пентагона), "не можемо бити задовољни оваквим резултатом", написао је он.

Стопа сексуалног злостављања жена је статистички значајно порасла са 4,3% у 2016. години на 6,2% [свих жена у војсци САД, прим. Радо Мир] прошле године, док је стопа напада на мушкарце остала на стабилних 0,7%. Млађи службеници су били највише изложени ризику, а њихови нападачи су најчешће били њихови вршњаци или по рангу блиски њима. "Овогодишња анкета широм земље показала је да се велика већина сексуалних напада на припаднике Службе десила људима у доби од 17 до 24 године који раде, тренирају или живе у непосредној близини."
-         Жене у ваздухопловству биле су најмање изложене нападима, по стопи од 4,3%.
-         Скоро 11% жена у маринском корпусу пријавило је да су доживеле сексуално насиље.
-         Мушкарци из Ваздухопловства су такође најмање нападани, по стопи од 0,5%;
-         1% мушкараца у морнарици пријавило је нападе, што је највиша стопа за мушкарце.
Као и у цивилству, жене у војсци су најчешће нападане (у појединачним случајевима) од стране "војника које су сматрали пријатељем или познаником". У извештају је такође утврђено да је "ранг наводног починиоца најчешће био исти као и жртва или један чин виши, при том се већина наводних инцидената односи на јуниорке из разреда Е3 и Е4".

Прекршаји у односу на мушкараце су углавном имали исти карактер. Нешто више од половине мушких жртава нападнуто је од стране другог мушкарца, 30% је изјавило да је нападнута од стране жене, а 13% је нападнуто од стране мешовите групе мушкараца и жена.

Само окружење у којем припадник војске ради, указује је на вероватноћу да ће бити нападнут. Већина радних окружења је оцењена као релативно здрава, наводи се у извештају, али "за чланове који указују на сексуално узнемиравање, родну дискриминацију и/или непријатељство као део њиховог радног места, ризик од сексуалног злостављања мерљиво се повећао. На пример, ризик сексуалног напада на жене које су већ доживеле сексуално узнемиравање био је три пута већи. Док је код мушкараца, који иначе имају много мањи ризик од сексуалног злостављања у односу на жене [0,7 према 6.2%], мушкарци који су већ сексуално узнемиравани били су у дванаест пута већем ризику од просека.

Скоро четвртина жена у активној служби пријавила је сексуално узнемиравање на радном месту; 6,3% мушкараца пријавило је исто.

Војска САд је 2005. године покренула програм за превенцију и реаговање на сексуално злостављање, који има за циљ да помогне образовању, подршци и лечењу жртава сексуалног напада. Овогодишњи извештај наводи да се стопа пријављивања сексуалног злостављања више него учетворостручила у последњих 10 година спровођења овог програма. Око 30% напада пријављено је 2018. године, отприлике иста стопа као у 2016. години. Жене су много чешће пријављивале нападе на њих него мушкарци, око 30% у односу на 17%. Око четвртине испитаника било је задовољно подршком коју су добили од разних војних извештајних ресурса, а 93% испитаника је на неки начин изјавило да је на неки начин интервенисано ако би пријавили неприкладно понашање.

У извештају Пентагона објављеном крајем јануара утврђено је да је сексуално злостављање и узнемиравање на америчким војним академијама порасло за скоро 50% у прошлој академској години, те је исти прогласио ову врсту проблема "подмуклим, упорним изазовима који се не могу лако преусмерити на ниже судске органе".

"Одељење остаје чврсто посвећено окончању сексуалног злостављања у војсци", писао је Стјуарт Конгресу. "Међутим, овогодишњи извештај показује да су сексуални напади сталан проблем, јер се процењена преваленца (распрострањеност) повећала у свим снагама у фискалној 2018. години"

Сексуално злостављање у војсци није ништа ново, а није ни критика званичног одговора на исто. У извјештају АП-а из 2018. године утврђено је да се сексуални злочини које су у америчким базама починили малолетници против малолетника често игноришу и не преиспитују, при чему једна жртва каже да војни врх више интересује да "сачува имиџ" него пружање правде жртвама.
Преваленца (sr.wikipedia.org) је статистички појам којим се у епидемиологији изражава укупан број оболелих особа унутар неке популације у датом временском тренутку у односу на целу популацију, без обзира на то када се конкретна болест појавила. Добијени податак представља релативни број и изражава се у процентима или промилима. Може да се користи и за одређивање распрострањеност разних стања, броја пушача у популацији итд. Ове информације се користе у медицини и другим областима за планирање одређених радњи и активности у циљу смањења преваленце.
За разлику од преваленце која се односи на све случајеве неке болести у конкретној популацији, инциденца сагледава само нове случајеве болести у неком временском интервалу (најчешће је то једна календарска година).


https://zekaonica.blogspot.com/2019/05/blog-post.html


11  Форум / Политика / Одг: Да се не заборави 24.март, 1999.године послато: Мај 03, 2019, 11:18:06
Убијен службеник ЦИА „одговоран” за бомбардовање кинеске амбасаде

Бивши службеник америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА) Вилијам Бенет убијен је 22. марта у близини своје куће у Ленсдауну у држави Вирџинији, а његовој супрузи Синтији су у истом нападу нанете тешке повреде. Ова вест, коју су објавили локални медији у околини Вашингтона, не би добила већу пажњу да неки извори из обавештајних служби нису потврдили часопису „Форин полиси” да је 57-годишњи Бенет „био одговоран за грешку због које је 7. маја 1999. бомбардована кинеска амбасада у Београду”.

Овај пензионисани потпуковник америчке војске радио је у то време по уговору за ЦИА и наводно је управо он означио место које треба напасти. Како је 2000. године писао „Њујорк тајмс”, званичници из администрације Била Клинтона, као и војни и обавештајни врх, тврдили су да је кинеска амбасада бомбардована грешком уместо зграде СДПР-а (Савезне дирекције за промет робе посебне намене, државне агенције за продају оружја). За ту грешку кривица је сваљена на Бенета који је отпуштен, мада у то време (2000. године) није било објављено његово име.

„Кад је идентификована локација, званичници ЦИА су о мети разговарали на барем три састанка и нико од њих није довео у питање процес идентификације. Мета је потом предата званичницима Пентагона који су је без размишљања ставили на листу мета за бомбардовање у Београду”, навео је „Њујорк тајмс” и, позивајући се на изјаву тадашњег директора америчке обавештајне агенције Џорџа Тенета објаснио да је „то била прва и последња мета коју је током рата изабрала ЦИА”.

У нападу на амбасаду Народне Републике Кине у Београду убијено је троје кинеских новинара, а рањено је 27 дипломата.

Портпарол ЦИА Пол Џимиљано изјавио је у суботу за „Форин полиси” да не може да потврди да је Вилијам Бенет отпуштен због грешке у одређивању локације СДПР-а. „ЦИА није коментарисала ни каква су му задужења била док је радио по уговору, а службу у Агенцији окончао је 2000. године”, рекао је Џимиљано. Осим једног отпуштања, казне за „грешку” добило је још двадесеторо службеника ЦИА. Џимиљано није хтео да одговори на питање да ли је тим запосленима саветовано да после убиства Бенета буду на опрезу.

О нападу који се догодио 22. марта нема много података, јер Синтија Бенет – која је још у болници са тешким повредама – није способна да да изјаву полицији. И за њу неки извори тврде да је била запослена у ЦИА, а као и супруг била је у војсци и из ње изашла са чином капетана. Тренутно је запослена као директор набавке у канцеларији архитекте на Капитолу, служби која одржава седиште америчке законодавне власти.

Полиција верује да је Синтија Бенет тог јутра (око 5 часова) са супругом била у редовној шетњи крај пута, кад их је тупим предметима напало троје или четворо људи. Искључена је могућност да су их ударила кола, а претпоставља се да је муж одмах умро, док је госпођа Бенет пронађена недалеко од места напада пошто су неки суседи пријавили „сумњиви бели комби без прозора са стране и без рекламних натписа”. Очевици су видели и три особе у тамној одећи, од којих је једна била већа од друге две, саопштила је полиција.

У истрагу се укључио и ФБИ, а за информацију о нападачима понуђена је награда од готово 25.000 долара. Полиција није одмах могла да идентификује жртве, већ је то урађено на основу Бенетових отисака прстију, које је оставио кад се пријавио за дозволу за ношење оружја.

О мотиву ни полиција ни ФБИ не говоре ништа, а случај се за сада води као насумичан напад. Ипак, с обзиром на биографију Вилијама Бенета, тешко је веровати да није убијен због посла којим се бавио.

Да ли је мотив освета за смрт Кинеза које су Американци убили у Београду или је у питању заташкавање истине о том нападу за који Вашингтон и даље тврди да је био „грешка”?


Око за око, зуб за зуб!
Кинези су поступили по овом кодексу.
Увек има неко ко ће задовољити правду!
12  Форум / Разно / Одг: Зекин кутак послато: Мај 01, 2019, 10:26:01
                                                                      СТОЧНИ ФОНД


 
                                                                     


Борис Јовановић


Тако вас називају. Онако кулоарски. Уз неку добру функционерску џибру која се лоче на елитистичким дружењима првих џибера овог џибераја…

Тако вас препознавају и пребројавају у својим анкетама, под категоријом: сигурни глас.

Тако вас доживљавају распојасани у својој бахатости и џиберлуку док прослављају још једну поразну побједу захваљујући вама…

Тако вас описују сладећи се сопственим несојлуком и вашим примитивизмом и кукавичлуком који их је трајно уступчио изнад гласачког стада…

                                                                         

Не морате ми вјеровати на ријеч, али то вам је тако. И с тим немам ништа, осим потребе да развалим тор или га макар прескочим како би спасао ово мало душе…

Броје вас као марву, мјере вас као марву, воде вас као марву, гомилају вас као марву…

Провјеравају вам дужину и оштрину рогова, кад им треба ратоборније крдо.

Броје вам зубе, премјеравају реп…

Прегледају копита и папке, процјењују им тврдоћу и употребну вриједност…

Тетоше вам и гоје бирачку снагу и скопост кад процијене да сте посустали…

Ако се узјогуните, притегну ланац на ком сте везани…

Ако много притегну везу, маличак је олабаве, па вас натјерају да славите свето име слободе…

Сви по наученој команди бучно и бурно прослављате слободу дугога ланца у вашим градским и мјесним оборима…

Обори вам се зову одбори не би ли све било у складу са еуроунијатским демократским стандардима…

Зобнице никада нијесу пунане, већ полупразне- да се не размазите у берићету…

Кад вам припуне зобнице, знате да долази пазарни дан који зовете велики празник не би ли и то било у складу са свим повељама и декларацијама цјелокупног напредног човјечанства…

Кад затреба- продају вас, кад устреба- поклањају вас, у име виших пазарних интереса који се зову државни интереси, а у складу са највишим степеном суверенистичког неприкосновеног достојанства…

Изведу вас из обора-одбора не би ли се кад отопли нагледали високог плавог неба и наситили зелене траве у славу првог пастира и осталих чобана…

Држе вас у приправности јер никада се не зна да ли је у близини крволок-вук који вам лако може доћи главе…

Плаше вас крволоком-вуком из страшне великосербске бајке и тако вам краду поданичке не дане…

Причају вам напредне бајке о добрим стадима пуним достојанства и слободарства и премудром неустрашивом пастиру који све даје за своје стадо, за своје крдо, за чопор свој…

Дају вам све осим слободе и достојанства јер тога имате и превише…

Ако се у тренуцима страшног оборског просвећења запитате шта је то слобода и како ли то изгледа достојанство, затуку вам рошчиће, прикрате вам реп, притегну вам ланац…

А зобница остаје празна…

И та празнина је најстрашнија празнина и најцрња црна јама у вашим животима…

И тада схватите, посљедњим пламичком тињајуће свијести, да се више бојите празне зобнице него и вука и пастира…

И сањате дан, када ће опет бити допола пуна, а све остало заборављате…

Тако сте заборавили и себе, тако сте прославили Њега и тако сте упропастили све нас…
13  Форум / Разно / Одг: Зекин кутак послато: Април 28, 2019, 08:14:05
Свети Јован Златоуст: БЕСЕДА НА ВАСКРС

Ако је ко побожан и богољубив, нека се наслађује овим дивним и светлим слављем. Ако је ко благоразуман слуга, нека радујући се уђе у радост Господа свога…

Ако се ко намучио постећи се, нека сада прими плату. Ако је ко одпрвог часа радио, нека данас прими праведни дуг. Ако је ко дошао после трећега часа, нека празнује са захвалношћу. Ако је ко стигао после шестога часа, нека нимало не сумња, јер ничим неће бити оштећен. Ако је ко пропустио и девети час, нека приступи не колебајући се ни мало. Ако је ко стигао тек у једанаести час, нека се не плаши закашњења: јер овај дивни Господар прима последњег као и првог, одмара онога који је дошао у једанаести час, као и онога који је радио од првога часа. И последњег милује и првога двори; и ономе даје, и овоме дарује; и дела прима, и намеру целива; и делање цени, и принос хвали. Стога дакле, уђите сви у радост Господа свога; и први и други, плату примите; богати и убоги, једни с другима ликујте; уздржљивци и лењивци, дан поштујте; ви који сте постили и ви који нисте постили, веселитесе данас! Трпеза је препуна, наслађујте се богато сви! Теле је угојено; нека нико не изађе гладан; сви уживајте у богатству доброте! Нека нико не оплакује сиромаштину, јер се јави опште Царство. Нека нико не тугује због грехова, јер опроштај засија из гроба. Нека се нико не боји смрти, јер нас ослободи Спасова смрт: угаси је Онај кога је она држала, заплени ад Онај који сиђе у ад, угорча се ад окусивши тело Његово. И предвиђајући то, Исаија закликта: ад се угорча сусревши Те доле! Угорча се, јер опусти; угорча се, јер би исмејан; угорча се, јер се умртви; угорча се, јер би срушен; угорча се, јер би окован; прими тело Христово, а наиђе на Бога; прими земљу, а срете небо; прими оно што виде, а паде у оно што не виде. Смрти, где ти је жалац? Аде, где ти је победа.

Васкрсе Христос, и ад се стропошта!
Васкрсе Христос, и падоше демони!
Васкрсе Христос, и радују се анђели!
Васкрсе Христос, и живот живује!
Васкрсе Христос, и ниједног мртвог у гробу!

Јер Христос, уставши из мртвих, постаде првина преминулих. Њему слава и власт кроза све векове. Амин!


Христос нам воскресе, браћо истинољубива!

14  Форум / Разно / Одг: Зекин кутак послато: Април 27, 2019, 08:46:27
АМЕРИЧКИ ЕКСПЕРТИ:Гледајући војне стандарде већина подофицира америчке војске су дегенерици

Према проценама америчких војних експерата, који се позивају на неименоване изворе из Пентагона, трупни подофицири који се налазе на дужностима у пешадијским јединицама Војске САД не знају да се оријентишу помоћу компаса и карте, и нису довољно оспособљени да командују малим тактичким саставима у оружаној борби.Према војним стандардима то су класични дегенерици.

Млади војници који долазе, укључујући ту и подофицирске чинове, су веома лоше оспособљени за извођење борбених задатака. Код старешинског кадра нижег нивоа је присутна неспособност за командовање над потчињенима. Сматра се да чак трећина младих подофицира није успела да прође основни курс обуке који се реализује на америчким војним академијама- преноси интернет портал Газета.Ру.

Посматрајући строго војничке стандарде који су прецизно дефинисани, већина младих подофицира америчке Копнене војске су најобичнији дегенерици

Према речима америчких војних стручњака, у војним академијама је дошло до потпуног колапса система базичне селекције. Прима се све и свја. Често имамо случај да кандидати не могу да задовоље ни елементарни ниво физичке припремљености, а од њих се захтева да буду пример у својој јединици. Поред тога, у јединицама америчке војске је све више присутна наркоманија, као и случајеви извршених самоубистава.

Све у свему, ако се овај тренд радикално не поправи, америчку војску, тачније њену копнену компоненту, очекује веома неизвесна будућност.

https://zekaonica.blogspot.com/2019/04/blog-post_27.html

15  Форум / Разно / Одг: Зекин кутак послато: Април 22, 2019, 20:02:06
Влада Србије упутила милион евра за обнову Нотр Дама

Овом одлуком потврђује се вековно пријатељство са француским народом и изражава жеља да се симбол светске цивилизације што пре обнови


Влада Србије упутила је Републици Француској финансијску помоћ у износу од милион евра за обнову катедрале Нотр Дам у Паризу, која је тешко оштећена у катастрофалном пожару у ноћи 15. априла ове године, саопштено је из владине Канцеларије за сарадњу с медијима.
Овом одлуком потврђује се вековно пријатељство са француским народом и изражава жеља да се симбол француске и светске цивилизације што пре обнови и отвори овај храм културе и уметности за све своје будуће поклонике, саопштено је из Канцеларије. Председница Владе Србије Ана Брнабић наводи да је износ за подршку обнове катедрале Нотр Дам у Паризу, која је изгорела у пожару, опредељен из средстава текуће буџетске резерве.
„На данашњој седници владе смо, између осталог, определили из средстава текуће буџетске резерве и одређени износ за подршку обнове катедрале Нотр Дам“, рекла је Брнабићева током посете Истраживачкој станици „Петница“.

„СРБИЈА ЖЕЛИ ДА ДОПРИНЕСЕ ОБНОВИ НОТР ДАМА“

Министар финансија Синиша Мали изјавио је поводом одлуке Владе Србије да донира милион евра за обнову Нотр Дама да је париска катедрала део француске, европске, али и светске културне баштине, и да наша земља жели да пружи свој допринос у обнови чувеног здања.
„Србија јесте мала земља, али ипак желимо да допринесемо обнови чувене катедрале. Наше две земље негују снажно пријатељство, и зато желимо да учествујемо у обнови тог симбола Париза, иако знамо да је већ сакупљено доста донација“, рекао је Мали, саопштило је Министарство финансија.

Нови Стандард


Има се може се!
16  Форум / Разно / Одг: Зекин кутак послато: Април 19, 2019, 22:10:54
Бројање

-         Миле, шта то радиш?

-         Бројим.

-         Шта бројиш, брате?

-         Демонстранте , рекао шеф!

-         Слика ти је замрзнута, колико видим!

-         Дођи ти да их бројиш док шеткају!

-         2154...2155...2156...

-         Миле, пита шеф колико нас је у смени, ја рекао 28..

-         215...Добро, бре, јеси ли ти нормалан,  не спомињи ми бројеве док бројим...

-         Миле, је'л бројиш и ове наше који су у маси?

-         Како да их бројим, слепчине, лепо сам им рекао да ставе жуте капе, да их разликујем. Сада морам од почетка да бројим.

-         Миле, а је'л ћеш да бројиш и полицајце у Скупштини и посланике?

-         Умукни више, то на крају констатујем без бројања. Посланици штрајкују глађу и жеђу, од куда ја знам колико ће им бити број до краја и да ли ће сви да претекну!

-         Ајд' сад из почетка!.....

-         1388...1389...

-         Миле, звала твоја жена и рекла да купиш 5 јаја када кренеш кући.

-         1390..138...Добро, идиоте један, јесам ли ти рекао да ми не спомињеш бројеве и да ми се не обраћаш док не завршим бројање.

-         Миле, јавила твоја госпођа и рекла за јаја, морао сам одмах да те обавестим, да не заборавим број који ми је саопштила.

-         Сада опет морам из почетка...убићу те, само ме још једном прекини...
-         
      3256....3257... 3258...

-         Миле, шеф је на линији и каже да од избројаних одбијеш 155, толико је наших у маси. Заборавиo је да им да капе.

-         325...Кажи шефу да се носи у мајчину, зар му ја личим на идиота? Опет прекид, шта сада да радим, ја више не бројим од почетка па таман да ми дају отказ.

-         Миле, имам генијално решење. Сабери сва сва три бројања и то стави у извештај и то под хитно. Председник чека извештај да саопшти народу, ено га цупка на ТВ, испред камере... бесан.

-         2156+1390+3258=6804 мање наших 200 ти је 6221 у главу.

-         То пошаљи одмах ''вибером'' Председнику да објави да  скратимо процедуру И укључи ТВ да видимо шта ће да каже!

-         Миле, свака част, ево Председника, сада ће да говори!

-         Драги моји, народе мој, упрво сам добио процену броја демонстраната на овом митингу опозиције који они називају величанственим. После поштеног пребројавања, у главу, могу вам рећи да скупило 5321 опозиционарa ако не и мање. Даље нећу ништа да кажем, сем ове истине, која треба да се објави у свим медијима да не би касније биле неких накнадних махинација бројем присутних, јер истина је ово и само то. Хвала!

-         Миле,  шта ти је поштено бројање, немам речи. Ако сада не догураш до начелника никада нећеш. Свака част!


https://zekaonica.blogspot.com/2019/04/13042019.html17  Форум / Разно / Одг: Зекин кутак послато: Април 19, 2019, 11:00:13
Ведрана Рудан: Април у Београду

"Идући викенд идем у Београд. Резервирали смо хотел. Побјећи ћу од терора хрватских побјешњелих католика.

Мој унук Крешо повјерио ми је да ће му велечасни за Ускрс поклонити два јаја. Сви свјетски медији стално пишу каква јаја католички попови турају дјеци у невине ручице.

Мој син, његов отац, шути. Мама је почашћена. Ја сам згрожена. Мислила сам свој ужас залијечити у Београду, у априлу је најљепши.

Кад…Видјела сам на њиховим телевизијама. На десет метара од мог хотела демонстрације. Н1 преноси директно што се дешава. Њихови новинари су у центру Београда, не броје демонстранте.

Погледала сам Пинк. Пинк је демонстрације снимао дроном, запјенушани водитељ махао је приопћењем полиције, заборавила сам колико мало демонстраната је избројила полиција.

Ма, помислих, главно да се демонстрира. Кад би бар наши овдје дигнули револуцију против попова јебача било би ми свеједно да ли на Тргу бана Јелачића урла седам тисућа људи или седамдесет. Јадне хрватске ритице наше дјечице. Никад Хрватице и Хрвати неће стати у њихову обрану.

Што српска опозиција оће? Запамтила сам једног говорника. Човјек је глумац, али улогу није могао научити напамет, говор је читао с мобитела. Јеботе, које је ово вријеме? Јунаци дижу револуцију читајући?

Кад сам хтјела окренути на Пинк глумац је скренуо поглед са блесиметра и кренуо говорити из срца. „Јебат ћемо им мајку, најебат ћемо им се мајке, јебите им мајку, најебите им се мајке…“

А ја мислила да је Вучић проблем. Српске мајке треба јебати. Која жена не би, кад овако нешто чује, без размишљања стала на страну оних на власти.

Окренула сам Пинк. У студију Шешељ. Што је ово? Опозиција позива на колективно јебање мајки, српску власт брани четник? Па ти бирај. Још кад сам чула да ће неки министри на власти штрајкати глађу?! У Београду? Неће отићи у ресторан Вук на јагњетину са младим луком?! Неће јести ни туфахије, ни ораснице? Који кретени.

Није ми лако. У Хрватској дјецојепци. У Србији мамојепци и штрајкаши глађу. Ипак, идем у Београд. Са собом водим унука Крешимира. Тко спаси један живот, спасио је цијели свијет."

https://zekaonica.blogspot.com/2019/04/blog-post_19.html


18  Форум / Разно / Зекин кутак послато: Април 18, 2019, 14:17:47
Свако треба да има свој кутак, где ће износити нека своја интересовања, без обзира на успостављену поделу по темама.
Мени је овако интимније, забавније.
Можда се некоме неће допасти а некоме хоће.
Вреди пробати!
Поздрав свима,
Зека
Кад се заврши обнова катедрале Нотр Дам, Европа ће бити... исламска!

Горан Шарић

Кад се заврши обнова катедрале Нотр Дам, Европа ће бити... исламска!
Фабрицио је пословни човек у педесетим годинама. Живи у Риму, има жену и кћерку, средњошколку. Од недавно пије женске хормоне и расту му груди. Већ је договорио операцију промене пола у Београду јер је тамо јефтиније него у Италији. Иде редовно код психијатра који му "помаже да прихвати нову животну улогу".

15.07.1099. крсташка војска ушла је у Јерусалем. У само два дана крсташи су побили више од 40 000 муслимана, Јевреја, али и локалних хришћана. Један католички свештеник пише да је крви било до коњских узда. Када су 461 годину раније, 638. муслимани заузели Јерусалем, нису дирали ни Јевреје, ни хшћане.

Непосредно након првог крсташког рата (1096.-1099.) настаје у тајности најинтригантнији витешки ред свих времена - "Ред сиромашних витезова Христа и Саломонова храма" или једноставније Темплари. 1118. Хуго де Паyенс је са осам витезова (на почетку 6, касније су се још двојица прикључила) почео искаопавања на месту некадашњег Саломоновог храма. Девет година никог нису примали у своје редове, а онда се враћају у Европу и за кратко вријеме постају највећа корпорација, највећа поморска сила и највећа банка, са највећом стајаћом интеренационалном војском, ММФ и НАТО - пакт оног времена. Масовна хапшења Темплара почела су у петак, 13.10. 1307., а пет година касније папа је распутио ред.

Баш у време успона Темплара започиње градња монументалних готичких катедрала, од којих је најпознатија ова Нотр Дам у Паризу. У стотинак година саграђено их је преко 100. Свака за себе је јединствено ремек дело и чудо над чудима, свака у себи обједињује огромна арихитектонска, математичка и астрономска знања, обртничке вјештине, уметничка умећа и врхунску духовну и филозофску мисао. Како у мраку средњег века, док се Европа хиљаду година није купала настају готичке катедрале које немају никаквог узора у времену које им је претходила, немају развојни пут, нити би их данас могли саградити оним средствима којима су располагали средњовековни људи?

Да ли су Темплари са собом донели нека тајна знања која су пронашли на Истоку? Или су они били ред за јавност, а у тајности је постојао ред иза реда, тзв. "Сионски приорат" за који Ватикан тврди да је измишљен, а католички експерти у својим књигама покушавају доказати да није постојало тајно друштво које је чувало изворно хришћанство и преносило га чак и у мраку средњег века? Је ли само пука случајност што су у месец дана изгореле чак две катедрала у Паризу, Нотр Дам и пре ње црква светог Сулпиција Побожног, а обе се налазе на тзв. "Ружиним линијама" о којима је писао покојни Михале Баигант? Можда то никад нећемо сазнати, али оно што је сигурно је да су готичке катедрале осмишљене као мјесто сусрета човека са собом и својим Богом.

И са чим се у Нотр Дам кад је погледао у себе сусрео модерни западни Европљанин, овај што ће за који дан у Београду остати без полног органа? Шта види западна Европа кад погледа саму себе?

Види друштво у којем се жена са два презимена и три малтезера сматра напредном, а мајка са троје деце примитивном. Види друштво у којем су цркве празне и служе као туристичке атракције, а пуне су јавне куће. Друштво у којем су ријалити заменили образовни садржај, највеће медијске куће су фабрике за производњу лажних вести, а свака алтернативна информација проглашава се "руском пропагандом". Друштво где нико не сме објавити вести о хиљадама злочина и силовања које врше исламски мигранти, који ни након што генерацијама живе у Паризу или Марсеју не желе променити свој начин живота, него постају још отворенији за радикалне исламистичке идеологије. Друштво које има своје комесаре и инквизиције, у којем се негдашња комунистичка морално-политичка подобност назива "политичка корекност", а вербални деликт "говором мржње". Друштво у којем пропада све, природа и питка вода, а расту само зло, насиље и настраности сваке врсте.

Лицемерно је кукање запада за хришћанском катедралом, кад је тај исти запад одвано убио бога у хршићанском Богу. Кад је тај исти запад увезао у Сирију (земљу у којој је настало хришћанство, јер се апостол Шаул или Павле обратио управо на путу за Дамаск) терористе тзв. исламске државе који су разваљивали Палмиру. Када су савезници против Руса тог истог запада, Талибани, 1998. у долини Бамиyан у Афганистану на висини од 2500 метара срушили Будине статуе старе 2 000 година. Кад је тај исти запад 2004. на Косову немо проматрао уништавање 35 православних сакралних објеката, од којих 19 споменика културе прве категорије.

Западна Европа треба катедралу коју ће осликати призорима са геј параде, ликовима особа са "флуидним родним идентитетом" и мушкараца који у средњим двадесетим годинама пате од импотенције јер су овисни о порнографији, са фрескама политичара и бизнисмена који троше скуп кокаин, па су рибе и јегуље у лондонској Темзи дрогиране од њиховог урина... Они који су градили Нотр Дам катедралу сад се окрећу у гробу, њихову поруку Европљани нису чули, али зато ће добро чути позив мујезина на молитву, кад уместо торњева, европске катедрале буду имале минарете.

+++++++++++++++

Интересантан поглед и став у коме има много истине.
Историја је гадна ствар, увек се измигољи и прикаже!
19  Форум / Политика / Одг: (НЕ)спонтани протести у Београду послато: Април 15, 2019, 13:41:08
Сале, одлични су ти ови извештаји, само напред!
20  Форум / Свет / Одг: Венецуела... после Уга Чавеса послато: Јануар 26, 2019, 02:33:41
И овде има шта да се прочита о овој теми:

https://zekaonica.blogspot.com/2019/01/blog-post_12.html
21  Форум / Политика / Одг: Ивица Дачић... послато: Јануар 16, 2019, 13:59:50
Ma, певао им је ''Шоту'' као бела лала, за бакшиш!
22  Форум / Свет / Одг: Русија- НАТО- Америка послато: Јануар 16, 2019, 13:46:02
РАЗЈАШЊЕЊЕ ПОЈАВЕ РУСКИХ ТУ-160 У ВЕНЕЦУЕЛИ

ЗАРЂАЛИ АНТИКВИТЕТИ ИЗ МУЗЕЈА ИЛИ МОЖДА ''ЗВЕЗДА УБИЦА'' ИЗ ФИЛМА ''РАТОВИ ЗВЕЗДА''?

Сећате ли се шта се десило када је адмирал Кузњецов пловио око Европе да би дошао до источног Медитерана? Лидери НАТО-а су исмејавали црни дим који излази из бродског мотора, али су свеједно испратили Кузњецов-а као да је ''Звезда смрти'' из серије Ратови звезда и као да је за циљ имао да потопи Британско острво. Искрено, ово није ништа ново. Чак и за време Хладног рата, западни пропагандисти су имали обичај да јавно приказују све совјетске оружане системе као смеће, док би у исто време изјављивали да је то застрашујуће оружје Мордорског царства зла које ће уништити читав слободни свет. Овог пута поново видимо исти образац:
Амерички амбасадор у Колумбији Кевин Витакер изјавио је да су ти авиони толико стари да су "музејски комади".НАТО заузет пресретањем "музејских примерака"


Мајк Помпео (у односу на кога је чак и aмеричка aмбасадорка при УН Ники Хејли такорећи паметна и слатка!), љутито је изјавио да је то случај "две корумпиране владе које троше јавна средства, и гуше слободу док за то време њихови народи пате."

Дијего Моја-Окампос, виши аналитичар за ИХС Маркит Лтд, глобални добављач информација са седиштем у Лондону, изјавио је да "овим Русија покушава да приволи САД да кажу," слушајте ако се повучете из овог и ако направите ове потезе у Европи, ми ћемо урадити то и то. Он је додао и да би "руска база у Венецуели представљала много већу инвестицију него што је Русија најавила да је спремна да одвоји, као и већу провокацију према Сједињеним Државама."

У Англоционистичком Царству има толико војне неписмености да сам поново одлучио да се укључим у неки од потребних ЛикБез-ова да покушам да представим ствари онаквим какве јесу.
[LikBez - "ликвида́ция безгра́мотности", т.ј. елиминација неписмености у СССР-у, 1920-1930.те, прим.прев.]

Прво, основе: Ту-160 је, у ствари, суперсонични тешки стратешки бомбардер, што значи да има брзину и домет да напада мете на великим удаљеностима (колико далеко, директно зависи од оптерећења, могућности допуњавања горива у лету и профила лета, обично се наводи максимални домет од 12.000км). Иако Ту-160 може да носи и регуларне ("глупе") бомбе, примарно оружје су крстареће ракете, конкретно шест ракета Радуга Кх-55СМ / 101/102/555 или 12 комада АС-16 Кикбек (Kickback) ракета. Радуга има долет од око 4.500 до 5.000 (5.500) км (2.800–3.100–3.400 миља; неки извори чак тврде и до 10.000 км (6.200 миља) са трајањем лета до 10 сати. АС-16 је оружје кратког домета - 300 км (160 наут. миља) које може летети на висини 40.000 м (130.000 стопа), а затим понирати брзином од 5. маха. Обе ове ракете имају низак радарски одраз, напредно навођење (укључујући терминално), комплет за електронско ратовање и способности маневрисања. На крају, ови пројектили постоје у разним варијантама, укључујући конвенционалне, нуклеарне и против-бродске. Први закључак који ове цифре сугеришу, је да Русија не мора да шаље своје бомбардере у близину САД да би извела снажан конвенционални или нуклеарни напад: са опсегом између 4500 км и 10000 км, главно наоружање ракете Ту-160 не захтева да овај бомбардер буде било где близу циља у тренутку лансирања ракете. Ту-160 може чак испалити свој товар и са друге стране поларне капе, нападајући континентални део САД.

То све важи за бомбардере, али још и више за балистичке и крстареће ракете базиране на бродовима или подморницама.
Друго, ово није први пут да је руска војска посетила Венецуелу: руски бомбардери посетили су ову земљу 2013. године, а бродови руске морнарице су то исто учинили 2008. године. Ни тада, као ни сад ништа се значајно није догодило.Признајем, ово је застрашујући поглед на “стратег-а” (како ове суперсоничне тешке стратешке бомбардере називају њихове посаде)

ДАКЛЕ, О ЧЕМУ СЕ РАДИ У ОВОЈ ХИСТЕРИЈИ?

Мислим да је у питању унутрашња америчка политика и уз то, рецимо, "манипулисање информацијама". Елем, сваки пут када руска војска посети Венецуелу, америчка јавност је опасно близу да спозна три ствари које Неоконси и њихова Дубока Држава очајнички желе да задрже у тајности:
1. Копно САД-а је потпуно незаштићено из врло једноставног разлога: зато што га (скоро) нико не угрожава.
2. Русија има средстава и начина да изведе конвенционалне и нуклеарне нападе било где у САД.
3. Никада до сада нисмо били толико близу конвенционалном (и нуклеарном) рату као што смо то данас.
Хајде да изанализирамо сваку од ових теза, једну по једну.

САД-е СУ ПОТПУНО НЕБРАЊЕНЕ, ЈЕР ИМ НИКО И НЕ ПРЕТИ.

Тачно је, Русија и (у мањем степену) Кина могу напасти САД. Али пошто би то могле учинити само по цену ужасног контра-удара америчких конвенционалних и нуклеарних снага, амерички планери и аналитичари су прилично сигурни да ни Русија ни Кина неће иницирати такав удар. Осим тога, за разлику од Англоционистичког Царства, ни Совјетски Савез ни Русија никада нису планирали напад на САД или Европу.

Цитат
Брзи подсетник за залуђенике опседнуте „западним вредностима“ – ово су ''дивни'' западни савезници крајем Другог светског рата потајно спремали ратним савезницима - Совјетском Савезу:
План Тоталити (1945)              http://en.wikipedia.org/wik...
Овим планом је селектовано 20 совјетских градова за потпуно уништење првим нападом: Москва, Горки, Кујбишев, Свердловск, Новосибирск, Омск, Саратов, Казан, Ленинград, Баку, Ташкент, Чељабинск, Нижњи Тагил, Магнитогорск, Молотов, Тбилиси, Стаљинск, Грозни, Иркутск и Јарослављ.
Операција Незамисливо (1945)        http://en.wikipedia.org/wik...
је предвиђала изненадни напад од стране 47 британских и америчких дивизија на подручју Дрездена, усред совјетских линија. То је представљало скоро половину од око 100 дивизија (око 2,5 милиона мушкараца) које су у то време биле доступне британском, америчком и канадском седишту. (…) Главнину било каквих офанзивних операција би предузеле америчке и британске снаге, уз пољске, као и и до 100.000 немачких војника Вермахта.
Операција Дропшот (1949):          http://en.wikipedia.org/wik...
је укључивала профиле мисија где би 300 нуклеарних и 29.000 класичних експлозивних бомби било бачено на 200 циљева у 100 градова и насеља, чиме би уништили 85% индустријског потенцијала Совјетског Савеза једним потезом. Између 75 и 100 (од 300) нуклеарних пројектила било је намењено за уништавање приземљених совјетских борбених летилица на терену. Погледајте овде за више детаља…
http://thesaker.is/revanchi...

Међутим, ако људи у САД-у схвате да уопште и немају никаквог кредибилног непријатеља, могли би се запитати због чега то њихова земља на “одбрану” троши више него што то чини остатак планете заједно. Чак би могли бити још и љути ако би схватили да (иако њихова земља баца више на “одбрану” него остатак планете заједно), они су и даље потпуно незаштићени.
 РУСИЈА МОЖЕ ''ПОЧИСТИТИ'' СЈЕДИЊЕНЕ ДРЖАВЕ

Током хладног рата, велика већина САД Американаца знала је да би СССР могао уништити САД у масовним нуклеарним нападом. Међутим, од завршетка Хладног рата, ова чињеница је помало одмакнута од свести већине америчких доносилаца одлука (отуда и њихова, искрено суицидална реторика и политика). Данас је велика разлика у односу на Хладни рат то што Русија може напасти Сједињене Државе било где, користећи само конвенционално наоружање. Пре две године сам написао Детаљну Анализу о томе Како се Русија Припрема за 3. Св. Рат http://thesaker.is/how-russ..., тако да овде нећу улазити у све детаље, већ само споменути један одличан пример ове нове конвенционалне способности руске војске:
Узмите рецимо крстарећу ракету Калибар, која је недавно виђена у рату у Сирији. Да ли сте знали да се може испалити из типичног комерцијалног бродског контејнера, попут оних које ћете наћи на камионима, возовима или бродовима? Погледајте овај одличан видео који све објашњава:

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=XgyZzRRFLlg" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=XgyZzRRFLlg</a>

Имајте на уму да Калибр има домет од 50 до 4000 км и да може носити нуклеарну главу. Колико би било тешко да Русија распореди ове крстареће ракете око обала САД у регуларним контејнерским бродовима? Или, довољно је задржати само неколико контејнера на Куби или Венецуели? Овај систем је толико неприметан да би га Руси, ако би то хтели, могли распоредити и на обали Аустралије, да би циљали НСА станицу у Алис Спрингсу, а да нико то не би ни приметио.
И имајте на уму да Калибр није једина конвенционална / нуклеарна ракета (балистичка или крстарећа) коју Русија може да упути на америчке војне циљева широм света, укључујући и САД. Системи наоружања које је Путин навео у његовом сада већ чувеном говору, сви су сами по себи, појединачно, моћна оружја (погледајте одличну анализу Андреја Мартинова о војним импликацијама ових нових система оружја http://www.unz.com/article/...,   као и моју властиту анализу истих http://www.unz.com/tsaker/n... ). Ако неки читаоци можда погрешно мисле да руске конвенционалне ракете представљају на неки начин мању опасност од нуклеарних, то би била велика грешка. У теорији застрашивања и ескалације кључно је да свака страна има оно што се назива "доминација ескалације" на свим нивоима осветничког спектра. Једноставно речено, такозвано "узајамно осигурано уништавање" или МАД “Mutually Assured Destruction” је веома лош став због веома ниске стабилности првог удара https://www.rand.org/conten...
(због "или употреби одмах или их изгуби" структуре снага “use them or lose them” ) и зато што је употреба нуклеарног оружја, према МАД доктрини, еквивалентна самоубиству. Међутим, поседовање малих тактичких нуклеарки као и, још и више, конвенционалног стратешког наоружања даје Русији значајну предност у погледу ескалације доминације коју САД не могу да остваре. У чланку из 2017. у неким сам детаљима разоткрио два кључна САД-америчка мита о америчкој војној позицији: https://thesaker.is/the-two... први је мит о америчкој војној супериорности, а други је мит о америчкој нерањивости, тако да ћу овде само поновити да су ова два мита тотална којештарија. Стварност је да су САД екстремно рањиве на руске конвенционалне нападе (за све детаље видети чланак који сам споменуо): Русија има широк избор конвенционалног оружја, од хиперсоничних балистичких ракета до крстарећих ракета великог домета. Стога, Русија нема апсолутно никакву потребу да пошаље два Ту-160 бомбардера у Венецуелу како би некако повећала ту способност.

РАТ ИЗМЕЂУ САД И РУСИЈЕ ЋЕ СЕ ВЕРОВАТНО ДЕСИТИ УСКОРО, УКОЛИКО САД НЕ ПРОМЕНЕ САМОУБИЛАЧКИ ПОЛИТИЧКИ КУРС.

Једна истина коју англоционистичка пропаганда никада не спомиње је да се Русија повукла максимално колико је могла и да постоји широки консензус у Русији како међу политичким елитама, тако и међу људима да Русија не може даље да се повлачи. Бог зна да је пропаганда "Путин је готов" глупост, па ипак, жалосна истина је перцепција западних елита – најчешће је то чудна мешавина отписивања
Русије https://www.nationalreview...., уз истовремено представљање Русије као планетарног непријатеља број један. Не знам да ли људи који дају те изјаве заиста верују у то или не, али је политика која проистиче из тога - тотално и бескрајно непријатељставо помешано са квази-религиозним уверењем у сопствену супериорност, па чак и неповредивост „колективног Запада“. И то је то. Управо такав начин размишљања [кроз историју, прим. прев.] резултира глупим и крвавим ратовима! Дозволите ми да поновим ово: Русија је већ учинила све што је у њеној моћи да избегне рат са САД-ом, и не постоји ништа више шта би она могла учинити; насупрот томе, сваки следећи, појединачни политички корак САД-а према Русији доводи нас један корак ближе готово неизбежном рату.

ДВА ТУ-160 У ОВАКВОМ КОНТЕКСТУ: ГЛЕДАЈТЕ НА ТО КАО НА *НЕЖНИ* ПОЗИВ ЗА БУЂЕЊЕ ИЗ МЕСЕЧАРЕЊА


Четири руска авиона у Венецуели је све што је било потребно да се Империја ''утроња'' .

Важност посете два Ту-160 Венецуели није војне, већ психолошке природе: појављујући се тако видљиво близу САД-а, Руси не прете САД-у нити тиме шаљу неку врсту поруке америчкој војсци. Оно што они раде је покушај да се [колко год је то могуће] нежно алармира медијима-зомбирано америчко становништво, показујући да, ако је потребно "зли Путин" има којим средствима да "досегне" САД. Иако ово није нека велика вест за америчку војску, изгледа да је шокантна за многе људе у САД. Упркос сасвим другачијој реалности, да би једна модерна руска ССБН подморница https://en.wikipedia.org/wi... у удаљеној руској луци, била далеко опаснија претња за САД од ова два бомбардера али то, далеко и невидљиво, нико није вољан да призна људима у САД. Стога им је Русија послала ова два бомбардера да на јасно видљив начин присили чак и корпоративне Циомедије да их спомену.

У случају да дође до пуцњаве између Русије и САД-а, пар руских бомбардера сигурно неће чинити неку велику стратешку разлику али, ако могу макар и пословично да делују као ''врх леденог брега'' и тиме можда коначно успеју да пробуде америчку јавност (макар неке од њених представника) и укажу на стварну претњу, е да би тражили да се САД повуку из садашњег стања потпуног сукоба са Русијом, онда би то био вредан резултат.


Много озбиљнија претња: Подморница класе Бореј у луци Северодвинск на северу Русије

Ако не, онда је Кремљ барем показао подршку венецуеланској влади и венецуеланском народу доказујући свету да је чувена "Монроова доктрина" https://en.wikipedia.org/wi...
давно мртва и да (наводно) "једина суперсила на планети" не може учинити ништа чиме би спречила Русију (или коју другу земљу) да отворено ''стуче нос'' (колективни) Ујка Шмуелу.
 [Шмуел - јеврејски еквивалент имену Самјуел, Сем, прим прев.].

 Хоће ли то бити довољно?

Сумњам. Али, Русију ништа не спречава да испробава и друге, можда и експлицитније, "позиве на буђење". На пример, могла би руска Бореј-ССБН подморница да испали неколико својих СЛБМ-ова (Балистичке ракете лансиране са подморнице) и да их обали негде довољно близу САД, чиме би приморала америчке медије да обрате пажњу (Руси обично користе Кура ракетне тестове (Кура – ракетни полигон на северној Камчатци) https://en.wikipedia.org/wi... на руском Далеком истоку, али се ова лансирања у потпуности игноришу на Западу). Зашто Руси не би погодили неки циљ, рецимо у Венецуели? Наравно, пре било каквог покретања, Русија би у потпуности обавестила све земље којих се тиче, посебно САД и при том користила или праву конвенционалну бојеву главу или ''тест'' лажњак. И, наравно, ове ракете би биле испаљене са подморничког пристаништа, чак и без непотребног излажења из луке, неије нужно ни са главног пристаништа, а једна од њих се налази даље на полуострву Кола (близу Финске). До ђавола, Руси би чак могли позвати и стране новинарске екипе, и војне аташее акредитоване у Русији и поред тога, све то преносити на телевизији. Оваква врста демонстрације силе веома се противи руској војној култури и њеној (манијакалној) опсесији тајновитошћу (такво лансирање не би било без ризика), али свакако је вредно предузети такав ризик ако то може утицати на чула англоционистичких вођа и становништва којим владају. Ок, можда моја идеја звучи невероватно али, поента је јасна. Русија не само да треба да говори, већ треба уствари и да ''показује'' да њено оружје може добрано да добаци унутар САД-а (једнако и било где дуж изузетно рањиве америчке обале), а онда да сачека и види хоће ли се Американци најзад упустити у озбиљне, смислене, коначне разговоре ( насупрот смешно кратких разговора које Трампу његови водичи дозвољавају да има са Путином када се састану на некој врсти самита; очигледно је и да је "твитовање" тачан приказ како Трампов мозак функционише ...).

ЗАКЉУЧАК: СВИ СЕ РАТОВИ, НА КРАЈУ ИПАК ЗАВРШАВАЈУ.
КРИТИЧНО ПИТАЊЕ ЈЕ САМО “КАКО?” 
Русија и ''Империја'' су у рату још од 2014. године. Овај је 80% информативни рат, 15% економски и само 5(или мање)% кинетички рат. Међутим, Империји већ понестаје глупих, празних оптужби и шупљих претњи, њен економски рат је тужан неуспех, а све што јој је простало је да се "иде кинетички"; што би опет било катастрофа за све стране.
Закључак: Амерички сан о обуздавању Русије је већ дуго мртав. Амерички сан о претњи Русији је исто тако већ дуго мртав. Амерички сан да она остане једина суперсила "светски Хегемон" такође је већ дуго мртав. Шта САД могу учинити у овој ситуацији? Покренути кинетички рат било би самоубилачки. Малтретирање Русије претњама - не функционише.
Тренутна америчка стратегија је претварање као да се стварност не дешава, али је иста очигледно неодржива (и сваки овакав потез попут посете Ту-160 Венецуели додатно је поткопава). Не видим никакво друго решење осим да окончају овај рат и (коначно!) крену да преговарају о глобалном мировном плану са Русијом. Ако не, очекујте да се много више руске војне опреме приближи америчким границама.

http://www.unz.com/tsaker/russian-tu-160-bombers-in-venezuela/

 са енглеског превео и приредио: Радо Мир

Поставио:Зека Поповић

https://zekaonica.blogspot.com/2019/01/160.html23  Форум / Свет / Одг: Русија- НАТО- Америка послато: Јануар 11, 2019, 22:33:00
БЛАГОСЛОВЕНИ СУ ЗАГОВОРНИЦИ РАТА
Пол Крејг Робертс

У тренутку када живот на планети Земљи улази у земаљску 2019.ту годину, овај свет има само једног вођу. Зове се Владимир Путин, председник је Русије.

Нити у једном једином офису на колективном Западу не постоје прави лидери. Постоје само слуге Олигарха и њихови вазали. Доналд Трамп је имао намеру да буде другачије и још увек има шанси да пробије оркестрирани отпор Војно-индустријског комплекса који су уз помоћ Демократске Партије и преститутских медија створили за њега.

Путинова хуманост и самоконтрола су до сада успевале да одрже мир, упркос агресије Вашингтона и провокативних акција против Русије. Путин је био тај који је ''прогутао'' увреде, увреде какве су својевремено могле да резултирају и ратом.
Путин је зато платио цену своје самоконтроле. Ако је валидна анкета објављена на fort-russ.com, он је сачувао мир на рачун сопствене популарности и положаја. Према овом истраживању, Руси су ''изгубили осећај припадништва Великој сили''.

 https://www.fort-russ.com/2018/12/new-poll-66-of-russians-feel-nostalgia-for-ussr/

Према анкети, већина Руса жали за Совјетским Савезом. Капитализам је унео економску неизвесност, а губици територија су донели осећај пораза.

С једне стране, ова уверења код руског народа су резултат демонизације Русије од стране Вашингтона и костантних увреда упућених Путину. Са друге стране пак, млаки одговори Путина и Лаврова на очигледне лажи и лажне оптужбе против Русије вређају патриотски осећај Руса својом лимитираношћу и недостатком жестине. Ниједна, па ни америчка власт не би смела да се усуђује да третира председника Русије тако како га третира. Руси очекују да се Путин због Русије усправи, да престане са окрењем другог образа и да престане да Западњаке назива партнерима када је потпуно очигледно да је Запад непријатељ Русије.

Руски народ се је уморио од владиног толерисања новина, невладиних организација и политичких странака које финансира Запад. Русија припада Русима, а не плаћеним прозападним издајницима који за западњачке паре неуморно раде на поткопавању Русије. Русија се лажно оптужује за уплитање у политички живот Запада док је, у ствари, Запад тај који се итекако џаковима новца уплиће у политички живот Русије.

Руси су патриоте по рођењу и због тога су и успели да преживе и поразе Хитлера. Руси желе нациналну, патриотску, а не глобалистичку власт; власт која неће прелазити преко провокација, а све у нади да ће бити прихваћена као још један вазал Вашингтона. Када истраживање покаже да 66% испитаника исказује жал за временом Совјетског Савеза, порука је јасна да је таква политика владиног прилагођавања Западу промашена.

У времену када планетарно зло шири своју доминацију над целим Западом више нису благословени миротворци. Џон Бренан брендира Трампа као издајицу. Трампова одлука о повлачењу америчких трупа из илегалног, а притом губитничког боравка у Сирији, резултирала је проглашењем тог чина за издају, а Трампа за опасност по националну безбедност, од стране Сузан Рајс, бивше Саветнице за националну безбедност САД. Интересантно је да нико од Трампових непријатеља на погоршање односа са Руском федерацијом не гледа као на претњу по националну безбедност.

[Парадоксално, прим. Радо мир], Мир је оно што се проглашава опасношћу. Чак и у Русији, Путинова суздржана реакција на отворене провокације, смањила је подршку народа према њему.
У свету у коме станује хиперсонично термонуклеарно наоружање, таква девалвација мира је прави тријумф зла, само по себи.

Цитат
Пол Крејг Робертс (Paul Craig Roberts) је остварио академску каријеру у науци, новинарству, јавном сервису и бизнису. Председник је Института за политичку економију.

У науци треба навести рад на Вирџинија Тех. у Блексбургу, Тулан Универзитету у Њу Орлиенсу, Универзитету Њу Мексико, затим као Старији истраживач на Хуверовом Институту Станфорд Универзитета, па као проф. економије и администрирања бизниса на Џорџ Мејсон Универзитету, као и проф. политичке економије у Центру за Стратешке и Међународне студије Џорџтаун Универзитета.
Много поглавља у уџбеницима и мноштво чланака у научним часописима, укључујући Часопис за Политичку Економију, Оксфордске Економске Новине,Часопис за Право и Економију, Часопис за Монетарну економију, Часопис за правну економију, Јавни избор, Класика и Медиаевалиа, Етика, Славистичка ревија, Совјетске студије…

Новинарство
Др. Робертс је био заменик уредника и колумниста Вол Стрит Журнала, колумниста Бизнис Вик-а. Године 1992. добио је награду Ворен Брукс за изврсност у новинарству. Године 1993, Форбсов Водич за Медије га је рангирао међу седам најбољих новинара у Сједињеним Државама.

Јавна служба
Председник Реган именовао је др. Робертса за Заменика секретара Трезора, овлаштеног од стране Сената САД. Од 1975. до 1978. године, Др. Робертс је службеник Конгреса …, потом консултант у Министарству одбране, потом Министарству Трговине.

Књиге
Побројаћемо овде само неколико. Др. Робертсове најновије књиге су Неоконзервативна Опасност за Светски Поредак, Како је изгубљена Америка и Пропаст Laissez Faire Капитализма.
Његове књиге издају се на енглеском, немачком, француском, чешком, кинеском, корејском, а ускоро следи и руско издање Како је изгубљена Америка.Са енглеског превео и приредио Радо Мир
Поставио Зека Поповић

-------------------------------
  Presstitute – термин применљив на новинарство. Кованица од  press (новине) и prostitute (проституисање), значи ''Новинарско Проституисање''
24  Форум / Свет / Одг: Русија- НАТО- Америка послато: Децембар 30, 2018, 12:12:31

ДВА НОВА ИЗВЈЕШТАЈА УКАЗУЈУ НА ДАЉИ ПАД САД-А И ЈОШ ВЕЋИ РИЗИК ОД РАТА
Два недавна извештаја из Сједињених Држава јако указују на то да Сједињене Државе планирају велики рат с Русијом и Кином и при том, далеко су од убеђења у сопствени успех у таквом рату. Исти ти извештаји, такође нам пружају увид у то на који начин ће Сједињене Државе реализовати огромне буџетске захтеве финансирања саме припреме таквих ратних авантура, као и (готово) непостојеће уважавање социјалних и људских трошкова такве политике.

Први од ова два извештаја носи назив „Обезбеђивање заједничке одбране“ (новембар 2018). Припремљен је у сврху процене документа ''Стратегија Националне одбране'' објављеног почетком 2018. године. У њему се признаје да промене “у земљи и иностранству умањују америчке војне предности”, а да опет то “смањење донедавне предности” представља “претњу за виталне интересе Сједињених Држава”.

Геополитички помаци који се тренутно дешавају у регионалним структурама моћи „подривају досадашњи капацитет за одвраћање непријатеља Сједињених Држава, као што подривају и поверење савезника у Сједињене Државе, чиме се  повећава и вероватноћа војног сукоба“. Уколико дође до таквог конфликта, Сједињене Државе би могле “да трпе неприхватљиво висок број жртава и велике губитке капиталних ресурса”.

У извештају се каже и да "Америка губи предност у кључним борбеним подручјима као што су (против)ваздушна и ракетна одбрана, кибернетичке и свемирске операције, у област како копнених тако и против-подморничкиха борбених дејстава, затим област земаљских дејстава артиљеријском ватром дугог домета и, поврх свега, у електронском ратовању".

Надаље, признаје се у извештају, да се "она гранична предност Америке у многим кључним технологијама које подупиру америчку војну супериорност или стањује или је већ и нестала".

Таква искреност није без преседана у америчким стратешким документима, а импликације горе наведених цитата су вероватни разлози зашто је овај извештај добио скоро нулту покривеност у водећим (мејнстрим) западним медијима.

Признање технолошког, као и стратешког заостатка не иде никако са имиџом свемоћне Америке која је вољна и способна да победи сваку могућу претњу сопственим глобалним интересима или интересима својих савезника. Потоњи пак , највише воле удобну илузију сопствене заштићености свемоћним америчким “кишобраном”.

Стратегија Комисије за решавање овог уоченог заостајања и последичног губитка војне свемоћи и сама по себи је фатална грешка. Предложено је наиме,"решење" - потрошити знатно веће своте новца по стопи од 3-5% изнад инфлације.

То значи да би знатно већи део савезног буџета морао бити опредељен војним трошковима. Једини начин на који се то може постићи, с обзиром да влада Сједињених Држава већ има огроман растући дефицит (цца 22000 милијарди долара), морао би довести, наводи се у извештају, до смањења улагања у социјалу. Попут пензија, здравства (Медикер-а) и социјалног осигурања. Чак и сама изјава да ће потребни “компромиси” бити “тешки”, је преслаба јер озбиљно потцењује тоталну социјалну девастацију америчких грађана, коју би такви резови донели.

Овај аргумент је изнесен у друштву које иначе на одбрану троши више него што се улаже из националних буџета осам наредних земаља, заједно. И док је национална инфраструктура Сједињених Држава у свему, од мостова до школа, већ у стању распада; ови предлози, буду ли усвојени, само ће убрзати тај силазни тренд.

Чини се да ауторима овог извештаја уопште и не долази у главу да је читава та њихова премиса о ''неопходности'' да Сједињене Државе контролишу читав свет, (наравно у корист Сједињених Држава), нити захтевана нити жељена, од стране највећег дела света, о чему јасно сведоче неколико Резолуција Генералне скупштине УН.

Други извештај је издала стране Канцеларије за одговорност Владе САД (Government Accountability Office - ГАО) и носи назив: Национална безбедност: Далекосежне претње САД-у, идентификоване од стране федералних агенција (децембар 2018.). Зачудо, овај извештај је задобио још и мању пажњу водећих медија од претходно наведеног документа ''Обезбеђивање заједничке одбране''.

Вероватни разлог за ову медијску уздржаност водећих медија је то што ГАО, ''до у детаље'' износи на који начин то Сједињене Државе заостају у војним могућностима у односу на главне ривале: Русију и Кину.
Ово стање релативне војне слабости и није нека новина. Андреј Мартјанов је у својој књизи Губитак војне супремације (Losing Military Supremacy, 2018) дао детаљну анализу зашто је руска војна технологија супериорна у односу на Сједињене Државе у неколико важних области. Оно што је Мартјанов рекао за руску, са једнаком ваљаношћу важи и за кинеску технологију.

Изванредан приказ ове књиге дао је аналитичар Степски у тексту од 5. јуна о.г.:  Book Review – Losing Military Supremacy by Andrei Martyanov   https://thesaker.is/book-review-losing-military-supremacy-the-myopia-of-american-strategic-planning-by-andrei-martyanov/]

У свом обраћању  руском парламенту 1. марта 2019. године, Председник Путин је на један драматичан начин дао приказ Мартјановљевих аргумената. Првобитна америчка реакција, сетимо се, била је да одбаци Путинове тврдње. Међутим, већ у року од неколико дана војно-индустријски комплекс је затражио више средстава да би се супротставио супериорности руског наоружања изнетом у Путиновом говору.
Извештај ГАО сада даје сасвим кредибилно признање да Путин није блефирао. У одељку извештаја под насловом "Оружје" стоји следеће:

Хиперсонично оружје.
 Кина и Русија ''гурају'' хиперсонично оружје јер њихова брзина, висина лета и маневарске способности могу поразити већину система ракетне одбране и могу се користити и за побољшање ефикасности и конвенционалних и нуклеарних напада. Не постоје одговарајуће контра-мере.

Ракете.
Наши противници развијају ракетну технологију како би на нове начине напали Сједињене Државе и представљају изазов за америчку ракетну одбрану. Укључујући ту конвенционалне и нуклеарне интерконтиненталне балистичке ракете (Intercontinental ballistic missiles), ракетне пројектиле за дејтва по копну поморског базирања, као и свемирске ракете које би могле да круже око Земље.

Авијација.
Кина и Русија развијају нове летелице, укључујући и невидљиве (stealth) авионе, који би могли летети брже, носити напредна оружја и остварићи већи долет. Такви авиони могли би да натерају америчке авионе да оперишу на већим удаљеностима чиме се додатно угрожавају амерички циљеви.

Написано је још доста тога у истом духу. Једина ''квака'' коју треба додати свим тим тачкама извештаја је употреба кондиционала (условног времена). Употреба речи као што су “можда ће” или “могло би” је несврсисходна. Технологије о којима се овде пише, већ су у функцији (www.thesaker.is, 1. март 2018).

https://thesaker.is/putins-stunning-revelations-about-new-russian-weapons-systems/

Бројни коментатори тврде да се технолошки јаз између руских и кинеских система са једне, и система САД-а са друге стране, сада већ мери деценијама. При том, не постоје докази који би указивали на то да би се овај раскорак могао премостити у догледној будућности. Вероватнији сценарио од тога је да се технолошки јаз може и још повећавати.
Иако администрација Сједињених Држава и "дубока држава" још увек обилују довољно обмањујућим (и довољно лудим), снажним гласовима оних који верују да Сједињене Државе могу "победити" у нуклеарном рату с Русијом и/или Кином, извештај ГАО би требало да буде допринос ограничавању и сузбијању њихових дивљачких амбиција.

Историја међутим показује да није паметно потцењивати колико далеко ће САД ићи да би задржале своју улогу самопроглашеног светски доминантног хегемона (видети Мајкл Пемброк - Кореја (Michael Pembroke- Кореа) из 2018-те. Сурова стварност је ипак, да је доба доминације САД-а сада већ, неповратна прошлост.

Уместо да ризикују нуклеарни рат са незамисливим губицима за све народе света, укључујући први пут и САД, пуно вероватнији сценарио ће бити интензивирање онога што Андреј Корибко  назива хибридним ратовањем . То се може лепо илустровати тренутном кампањом против водеће кинеске компаније Хуавеи, наводно због потенцијалне кинеске сајбер шпијунаже. У стварности - са императивом да се ослаби и поткопа кинески програм за 2025.ту у области вештачке интелигенције, квантним, информатичким и другим софистицираним технологијама, и да се наметне америчким савезницима  да купују инфериорне америчке производе.

Број ''прокси'' ратова на Блиском истоку, у Африци, Азији и Латинској Америци ће такође, вероватно експоненцијално, порасти.

Ова два извештаја јасно показују да су Сједињене Државе изгубиле своју претходну технолошку и војну супериорност, али једнако тако, и да су спремне ићи на ванредне мере до неслућених граница, е да би спречиле било какву даљу ерозију своје улоге широм света. Као и њену супституцију двема новим, надолазећим суперсилама, Русијом и Кином, наравно. Да ли ће сулуда америчка одлучност преусмерити свет у катастрофалну нуклеарну размену, биће једно од главних питања за 2019. годину.

Џејмс О'Нил, аустралијски адвокат, искључиво за онлајн магазин "New Eastern Outlook ".


E-mail:
info@journal-neo.org
  Electronic analytical journal New Eastern Outlook 2010-2018
Republishing of the articles is welcomed with reference to NEO.
The views of the authors do not necessarily coincide with the opinion of the editorial board
https://journal-neo.org/2018/12/22/two-new-reports-point-to-further-us-decline-higher-risk-of-war/


[Андреј Корибко је још новембра 2015.те објавио текст под насловом: РАСТУРАЊЕ БАЛКАНА ХИБРИДНИМ РАТОМ (A HYBRID WAR TO BREAK THE BALKANS? by Andrew Korybko)

https://thesaker.is/a-hybrid-war-to-break-the-balkans-by-andrew-korybko/
Џејмс ОНил  (James ONeill)   
           
https://journal-neo.org/2018/12/22/two-new-reports-point-to-further-us-decline-higher-risk-of-war/

Са енглеског превео и приредио: Радо Мир
Поставио: Зека Поповић

https://zekaonica.blogspot.com/2018/12/blog-post_28.html


25  Форум / Економија / Светска економија, Америка, Кина, Русија послато: Децембар 29, 2018, 22:40:25
ПОСЛОВАЊЕ БЕЗ ДОЛАРА: НЕМАЧКЕ КОМПАНИЈЕ У РУСИЈИ ПОЗИВАЈУ НА АЛТЕРНАТИВУ АМЕРИЧКОМ ПЛАТНОМ СИСТЕМУ

Анти-Руска Политика Вашингтона показала се неефикасном, судећи по немачким компанијама које послују у Русији. Како кажу, суочавају се са повећаним потешкоћама због режима санкција.

"Нове америчке санкције јасно су усмерене на обезбеђивање економских предности Сједињеним Државама, па чак укључујући и на рачун европских компанија", рекао је председник Немачко-руске привредне коморе Матијас Шеп  приликом представљања резултата 16. истраживања о пословној клими у Русији. Истраживање је спроведено од стране коморе и Немачког удружења источних бизниса (ОАОЕВ) .

”Време је да Русија и Европа заједно почну тражити излаз из режима санкција”, рекао је Шеп.
Две трећине немачких компанија које послују у Русији подржавају идеју успостављања алтернативног платног система без долара, каже Михаел Хармс, извршни директор немачког Комитета за економске односе са Источном Европом.

"Ако не желимо да САД контролишу спољну трговину ЕУ, морамо да мислимо активније у овом правцу", рекао је он.
Хармс је нагласио да, упркос свим препрекама, „потенцијал руске економије остаје изузетно велик. Ако се сукоб са Западом коначно реши, а мали и средњи бизниси почну да се развијају, Русија ће брзо кренути путем правог економског раста."
Шеп је још и додао: „Упркос тешкоћама, немачке компаније јасно показују своју посвећеност руском тржишту. Оне воле да раде у Русији и желе да и даље тамо инвестирају."

Немачки пословни лоби критиковао је санкције ЕУ против Русије, тврдећи да ће немачке фирме завршити као губитници јер Москва не може бити потпуно изолована. Брисел је 2014. увео санкције против Москве због наводног учешћа Русије у сукобу у источној Украјини. Казнене мере биле су усмерене на финансијске, енергетске и одбрамбене секторе Русије, као и неке владине званичницике, привреднике и јавне личности.

Кремљ је одговорио наметањем ембарга на пољопривредне производе, храну и сировине из земаља које су се придружиле санкцијама против Русије. Од тада, обе стране су прошириле мере. Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров раније је рекао да су санкције ЕУ против Русије наметнуте од стране европских земаља "директним диктатом" из Вашингтона. Политика ограничења не штети САД-у, док за то време ЕУ трпи губитке изражене у милијардама, рекао је он.

Са енглеског превео и прилагодио Радо Мир
Поставио:Зека Поповић

26  Форум / Свет / Одг: Русија- НАТО- Америка послато: Децембар 29, 2018, 14:26:37
ЗАШТО СЕ САД ИЗНЕНАДА ПОВЛАЧЕ ИЗ СИРИЈЕ?

Ако би се сада супротставиле Сиријској Арапској Војсци (САА) која однедавно поседује најбоља руска противваздушна средства на свету, Ваздухопловне снаге САД-а би биле осуђене на пораз. Једина прихватљива опција за САД је да оду, штедећи себе од понижења овакве врсте.

Историја се понавља. Сједињене Државе су већ једном раније, на исти начин у Ираку, искористиле курдске борце, обећавајући им државу пре него што их је Садам Хусеин масакрирао. Данас САД остављају неке друге Курде (којима су такође обећали државу) да се суоче с Турском. За неколико месеци рат ће бити готов. Након осам година борбе и жртвовања десетина хиљада исламских плаћеника, сан о уништењу државних структура Сирије неће успети да се оствари.

Пре недељу дана, две ракетне јединице С-300 су распоређене у Деир Ез-зору у источној Сирији. Одмах након тога, интензитет летова коалиције предвођених САД-ом у Североисточној Сирији, смањио се за 80%. А, почев од 18. септембра 2018. године, израелске ваздухопловне снаге више не врше упаде у ваздушни простор Сирије.

Делегација израелске војске, коју је предводио генерал мајор Ахарон Халива (шеф операција), отишла је у Москву на разговоре са генерал-мајором Василијем Трусхином (Шеф здружених операција руске војске). Односи између ове две војске су се погоршали након подмуклог обарања руског извиђачког авиона ИЛ-20 од стране израелског Ф-16, током напада на сиријске циљеве у близини руске ваздухопловне базе Хмеимим.

Израелска делегација је отишла у Москву јер у међувремену није успела пронаћи никакве шупљине у зони забрањеног лета, коју је наметнуо нови систем сиријске одбране достављен из Русије. Израелци су се понадали да би могли од Руса да добију сигурносне кодове за сиријске ракете. Русија је, сасвим јасно, одбила да им ове кодове преда.

Који су то елементи аутоматизованог управљања сиријским ваздушним простором који спречавају Израелце и Американце да се понашају како су навикли? Сирија је добила 6 до 8 С-300 / ПМУ2 ракетних система, са акционим дометом од 250 км. Ракете гарантују сигурност сопственим авионима, као и сиријским војним (копненим) циљевима. Међутим, саме ракете и нису најважнији елемент ове слагалице.

Управљање је осигурано аутоматизованим системом управљања, Пољана Д4М1. Улога аутоматизованог система управљања је интерфејс неопходан за рад сиријских ваздушних јединица и средстава противваздушне одбране у исто време. Пољана Д4М1 може да покрије површину од 800 х 800 км [површина нешто већа од Француске, прим. Радо Мир], пратећи на монитору до 500 ваздушних циљева и балистичких ракета а активно пратити 255 од њих. Управо захваљујући Пољана Д4М1, командни центри војске Сиријских ваздухопловних снага такође примају екстерне информације од руског авиона А-50У (руски АВАКС) и руских сателита за надзор.

У меморији рачунара сервера Пољана Д4М1 похрањени су радарски одрази свих могућих ваздушних циљева, укључујући и крстареће ракете и свакако, наводно „невидљиви“ авион Ф-35.
Када радар у Сирији детектује ваздушну мету, аутоматизовани систем Пољана Д4М1 објављује информације свим радарима за детекцију и системима за вођење авиона, као и сиријској (и руској) противваздушној артиљерији. Једанпут идентификовани, ваздушни циљеви се аутоматски додељују коме треба за обарање. Овај аутоматизовани систем осигурава да чак и најстарије сиријске ракете из совјетске ере (С-200, С-75, С-125, итд.) буду готово једнако прецизне као и ракета С-300.
Мрежа Пољана Д4М1 такође укључује и следеће борбене системе:
• Красуха-4 за ометање радара на тлу,
• АВАКС авионе
• извиђачке авионе са или без пилота.
[**]
Мрежа такође укључује Р-330Ж «Житель» (Zhitel R-330ZH) системе за ометање НАВСТАР (ГПС), апарата за навигацију. Ово је стандардна опрема код савремених средстава за напад (авиони, хеликоптери, крстареће ракете, вођене бомбе, итд.).

Да видимо, шта имамо као последицу тога што Русија спроводи аутоматизовано управљање сиријским ваздушним простором?
Америчке војне базе у Сирији састоје се углавном од трупа за специјалне операције. Под тиме подразумевамо лаку пешадију, без икаквих пратећих оклопних јединица као подршке. Због тога, они неби могли да одбране од сиријске војске подржане ваздухопловним снагама било шта на да имају распоређено на земљи. Спознаја да америчко ваздухопловство неће моћи да се провуче кроз баражну сиријску противваздушну паљбу без неприхватљивих губитака, сваку америчку интервенцију аутоматски чини неприкладном. Управо због тога су САД и објавиле да ће почети са повлачењем 2.000 војника из Сирије. Истовремено се Турска, уз подршку Русије, спрема да покрене нову офанзиву против курдског ИПГ-а у северној Сирији. Ове нове околности осигуравају да се сиријска војска неће сукобити са турском. ИПГ, обучена и подржана од стране Сједињених Држава, убрзано остаје без територија које је преузела од Исламске државе, а која је иста својевремено преотела од Сирије.

Валентин Василеску
www.voltairenet.org/article204433.html

Са енглеског превео и приредио Радо Мир
Поставио: Зека Поповић

Article licensed under Creative Commons
The articles on Voltaire Network may be freely reproduced provided the source is cited, their integrity is respected and they are not used for commercial purposes (license CC BY-NC-ND).
Source : “Why is the United States suddenly withdrawing from Syria?”, by Valentin Vasilescu, Translation Anoosha Boralessa, Voltaire Network, 21 December 2018, www.voltairenet.org/article204433.html
----------------------

  • ''Невидљивог'' Ф-117а изнад Буђановаца је оборила управо српска С125-Нева, прим. прев.]
[**] [укључујући и системе далеког домета као што су С-300, средњег као што је Бук-М1 и системи кратког домета као што је ракетни систем Тор-М1, Тунгуска, Квадрат, Шлем... прим. прев.]
27  Форум / Политика / Одг: Српски Цезар- Вучић послато: Новембар 14, 2018, 13:07:16


Нема Цезара, нешто није у реду?
28  Форум / Разно / Одг: Славе, празници, рођендани... послато: Јануар 06, 2018, 10:55:30
Христос се роди

MИЛИ СРПСКИ БAДЊAЧE

Oj, бaдњaчe, бaдњaчe,
Tи нaш стaри рoђaчe,
Дoбрo си нaм дoшao
И у кућу ушao!

Mили српски бaдњaчe,
Tи нaш стaри рoђaчe,
Бaдњaчe, бaдњaчe,
Рoђaчe, рoђaчe.

Дoнoсиш нaм мнoгo срeћe,
Свaкoг дoбрa пунe врeћe.
Tи нaм Христa oбjaвљуjeш,
Њeгa слaвиш и кaзуjeш.

Mили српски бaдњaчe,
Tи нaш стaри рoђaчe,
Бaдњaчe, бaдњaчe,
Рoђaчe, рoђaчe.

Кoл'кo, кoл'кo вaрницa,
тoл'кo, тoл'кo срeћицa
И тoликo oвaцa
И тoликo jaњaцa.

Mили српски бaдњaчe,
Tи нaш стaри рoђaчe,
Бaдњaчe, бaдњaчe,
Рoђaчe, рoђaчe.

Христoс нaм сe рoдиo,
У пeћину спустиo,
Дa свуд љубaв пoсeje
И oзeблe oгрeje.

Mили српски бaдњaчe,
Tи нaш стaри рoђaчe,
Бaдњaчe, бaдњaчe,
Рoђaчe, рoђaчe.
29  Форум / Србија / Одг: Др Драган Петровић - Размишљања, питања и одговори.... послато: Септембар 21, 2017, 12:36:46
Трибина Бранка Драгаша, др Драгана Петровића и Драгана Радовића у Јагодини „Србија између ЕУ и Русије“Бранко Драгаш, др Драган Петровић и Драган Радовић су у Јагодини у до краја испуњеној сали Управног округа, одржали трибину под називом „Србија између ЕУ и Русије“. Након почетних излагања од по петнаестак минута, још пуних сат и по одговарали су на бројна питања публике.

Др Драган Петровић је у уводном излагању говорио о ситуацији на Балкану где и поред чињенице да је свет закорачио у мултиполаризам, Црна Гора је ушла на један изразито недемократски начин у НАТО, а у Македонији је формирана влада Заева која је супротна Охридском споразуму да најјача македонска странка на иборима формира власт са албанском странком и то уз благослов САД и ЕУ које су управо гарант Охридског споразума. Слично у Босни и Херцеговини се покушава стално кршити Дејтон од стране Сарајева и то најчешће уз подршку САД, па и ЕУ које су гарант Дејтона, па се поставља питање може ли се и треба ли наставити тзв. преговоре са Приштином званичног Београда, када се иза тих договора, попут Бриселског споразума НАТО уводи као гарант договореног, а у исто време губе ингеренције Србије и над севером Косова, па се поставља питање смисла те политике. НАТО се уводи на мала врата у Србију попут ИПАП споразума, а зашто се већ дужи низ година еколошка база у Нишу руска не институционализује од званичног Београда. Петровић је указао на потребу формирања снажног патриотског опозиционог блока који би заступао народне интересе, јер и контролисана од нама ненаклоњених сила власт, и тзв. жута опозиција као црвени и плави има исте циљеве и покровитеље што се одражава на стање Србије која очигледно копни што на својој кожи све више спознаје народ, и поред све медијсе блокаде и дезинформација.

Драган Радовић је говорио о сивој економији у земљи дајући бројне и конкретне примере за то. Од злоупотреба при продаји цигарета, акцизне робе, утајивања пореза, све уз жмурење, а често и помоћ представника званичне државе и разноврсне корупције. Он указује да би се променом власти и метода контроле привредних токвоа само у сузбијању тзв сиве економије оствариле велике уштеде и у кратком року.

Бранко Драгаш је указао на потребу што активнијег делвоања пре свега стручњака који су попут учесника трибине започели писање Програма за спас Србије. Потребно је успоставити контакт непосредно са грађанима у дијалогу, трибинама и доступним медијима по целој земљи због медијског мрака. Драгаш каже да је ово можда његова педесета трибина упраов у овој сали у Јагодини, као што је у протеклих више од четврт века обишао читаву Србију више пута и да се стручњаци и интелектуалци морају одважити на јавну реч у вишеструко тешкој ситуацији у земљи, те понудути јавно адекватна решења за излаз из кризе, а она свакако постоје. 

Током више од два сата трајања трибине бројна публика је поставила више питања, дала коментаре и своја виђења о тешкој ситуацији у земљи и предлозима за њено превазилажење, а гости трибине су одговарали на та питања и износили своје виђење. Присутна је велика енергија код посетилаца трибине и заинтерсованост да се тешко стање у Србији превазиђе.

За свега неколико дана на ју тубе Српског колектива где је снимљена трибина има више од 25 000 прегледа, па погледајте и сами како је то изгледало. Најављују се и нове трибине по читавој земљи ширег круга интелектуалаца и стручњака који учествују у Програму за израду програма за спас Србије.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=Y_OzPxvWcNA" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=Y_OzPxvWcNA</a>

Др Драган Петровић
поставио: Зека Поповић
30  Форум / Србија / Одг: Др Драган Петровић - Размишљања, питања и одговори.... послато: Фебруар 25, 2017, 12:56:38
Др Драган Петровић: Вучићев режим штите медији, аналитичари и лажне патриоте!Гост емисије "Интервју" био је господин др Драган Петровић, доктор наука из области политичке географије и из области историје. Дипломирао је на четири факултета на београдском државном Универзитету и то на економији, историји, политичким наукама и социологији. Завршио је две постдипломске студије на Политичким наукама, из области међународних односа и на Економској географији и одбранио две магистарске тезе. Стручњак је за геополитику и за међународне односе. Стално је запослен у Институту за међународну политику и привреду у Београду, као научни саветник, где се поред целине међународних односа бави посебно Русијом и постсовјетским простором као примарном облашћу, а потом и Француском. Препоручујемо да погледате цео интервју и сазнате више о геополитичкој ситуацији у свету и у региону, о томе како Александар Вучић и напредњаци утичу на поробљавање српског народа, како је СНС од патриотске странке постао странка издајника, о сукобу између Томислава Николића и Александра Вучића, о председничким изборима који ће бити одржани 2017. године, о недостацима опозиције и о томе како их решити, о анегдотама из српског политичког живота, али и о бројним другим занимљивим темама.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=vJ2DzArolX0" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=vJ2DzArolX0</a>
31  Форум / Разно / Одг: Славе, празници, рођендани... послато: Јануар 06, 2017, 10:37:43
Свим посетиоцима портала ''Сви Срби Света'' блог ''Зекаоница'' и Зека Поповић честитају и желе срећан Божић!
Мојој другарици Гоги желим, првенствено,  добро здравље и пуно породичне среће!

Зека Поповић
32  Форум / Србија / Одг: Др Драган Петровић - Размишљања, питања и одговори.... послато: Децембар 27, 2016, 12:15:37
ДР ДРАГАН ПЕТРОВИЋ И ДРАГАН РАДОВИЋ: ТРИБИНА У НИШУ О ТРАМПУ, БРЕГЗИТУ И СИВОЈ ЕКОНОМИЈИ


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=dru8KtkIoEc" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=dru8KtkIoEc</a>
33  Форум / Србија / Одг: Др Драган Петровић - Размишљања, питања и одговори.... послато: Децембар 20, 2016, 12:23:06
ДР ДРАГАН ПЕТРОВИЋ: Геополитика, ЕУ, Брегзит, Трамп и српски даљи пут

Након серије приватизација свих преосталих регионалних и локалних телевизија у Србији, као последица претходно усвојеног закона о немогућности да чак и локалне самоуправе имају право на посед неког медија, и да све мора бити у приватним рукама, у читавој земљи практично и нема реалне могућности за медијску телевизијску појаву патриотске опозиције, готово ни на локалу.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=CtNrhsVsm-M" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=CtNrhsVsm-M</a>

Изузеци су ту и тамо, прећутна сагласност по неког од власника регионалних и локалних телевизија, да се поред представника власти и „жуте“ (проевропске) опозиције који ту доминирају (да не говоримо да потпуно контролишу све водеће медије у Србији, посебно тв са националном фреквенцијом), понекад ту и тамо могу појавити и представници организација и интелектуалаца трећег пута, односно патриотске опозиције.

Заправо по својој суштини тај медијски и на сваки други начин скрајнут и прогоњен „Трећи пут“, пут патриотске опозиције, би морао по својој суштини и стању у којој се налази земља да буде први, па чак и једини прави пут где смо се после више од шеснаест година „проевропских и проатланстких реформи“ нашли у вишеструко ужасној државној, економској, културној и општедруштвеној позицији, па је сада преко потребна алтернатива и нови пут.

У намештеном и симулираном од странаца и режима клинчу између квислиншког режима и жуте опозиције, са ријалити формом и скретањем тема, заправо и једни и други, односно „црвени и плави“ као на показној вежби гурају за даљи егзистенцијални опстанак Србије, исту постоктобарску причу, континуитета неолибералне економије, антисоцијалног законодавства, некритичког пузања ка ЕУ, антидржавне политике која подразумева и предају чак и севера Косова Приштини, одсуство помоћи просрпској опозицији у Црној Гори и стварној подршци Републици Српској, суптилно увлачење НАТО у Србију, потпуној блокади медија (превасходно према патриотској опозицији, али не и према „црвеним и плавима“).

Регионална телевизија Белами у Нишу још увек дозвољава гостовања и представника патриотске опозиције, укључујући и интелектуалце који су у том правцу и у тим ретким, а ипак примећеним од јавности гостовањима доводе у питање суштински читаву постоктобарску концепцију која се несметано и у континуитету спроводи, а њена погубна „достигнућа“ су и поред блокаде медија и затирања од постоктобарских власти и компрадорског, владајућег дела друштвене елите, све више сагледива широм земље.

Гостовање др Драгана Петровића у емисији Између редова, водећој на тв Белами у Нишу 13 децембра, коју култно води Душица Дејић најбоље говори о томе. Било је довољно само тридесет минута колико је трајала емисија, да чињеницама доведе у питање читаву постоктобарску концепцију, која је и сада владајућа у Србији. Зашто се наставља неолиберална економија, која је девастирала Србију, где је наш спољни дуг средином 2008. (када је иначе ова концепција пропала у свету) износио осам милијарди евра, средином 2012. (када су напредњаци дошли на власт) он већ износи 17 милијарди евра, а данас је 27 милијарди евра. Индустријска производња у Србији данас износи 39 % оне од пре четврт века, а сваке године имамо близу 40 000 мање рођених него умрлих, а још знатно више од толико се исели из земље у иностранство

. Вучићева власт не само да је индиректно признала лажну државу Косово, већ је ових дана препустила и правосуђе Севера и спрема се да преда читаво власништво државе Србије на том од нас животно важном простору – држави Косово, што може и у средњем року да измени етничку структуру овог дела земље (Лепосавић, Зубин поток, Звечан, Косовска Митровица). Петровић је говорио и о сарадњи Вучића и Ђукановића, о одсуству праве подршке Републици Српској, али и променама у међународном окружењу доласком Трампа и Брегзитом, јачању Русије и променама последњим на Балкану победама проруских политичара у Бугарској и Молдавији, енигми звана Турска и др.
34  Форум / Србија / Одг: Др Драган Петровић - Размишљања, питања и одговори.... послато: Децембар 13, 2016, 10:35:05
Др Драган Петровић на ТВ К9: Пут ка решењу је стварање јаке парламентарне опозиције у СрбијиСрбија је, према мишљењу др Петровића, земља ограниченог суверенитета, која није слободна за научнике и стручњаке чије се мишљење не уважава, те се у складу са том чињеницом и реагује на промене у региону, Европи и свету.“У том ограниченом суверенитету ми имамо домаће “компрадоре”, људе који свој успех у професији и материјални статус издижу, добијају удицу да они нешто лично добију и учествују у тој окупацији наше земље. Или мало блаже речено, да то није окупација, да је то протекторат”, навео је др Петровић.

Било би нормално да стручна и научна заједница има право на мишљење и да се то мишљење негде уважава, сматра др Петровић, али, како је рекао, оно није потребно отуђеном делу на власти. Све то је довело и до незавидог економског положаја у којем се Србија данас налази, а коју је др Петровић илустровао са два параметра.

“Први параметар је да ми данас имамо око 39% индустријске производње од пре четврт века, пошто је индустрија веома важан фактор. Пазите, 39 посто! Не 20% да смо напредовали, не. Ми имамо два и по пута мање и мање од тога од пре четврт века. То је један параметар. Други је наша спољна задуженост. Толико се инсистира о буџету, то је једна тривијалност. То је као кад бисте ви причали да имате 200.000 динара у џепу, а повећао вам се дуг у еврима на милион евра. Да ли разумете? Нама се повећао дуг наше земље на 27 милијарди евра, спољног дуга било је, када је Коштуница предао власт 2008. око 8 милијарди, а 2012. је нарастао на 17 милијарди”, рекао је др Петровић.

Слична је ситуација и што се тиче вођења спољне политике у светлу промена које се дешавају у свету, сматра др Петровић, јер је и онај део политичара који их разуме, како је навео, детерминисан, те не реагује увек у интересу грађана и земље.

“Дакле, ми имамо овде превласт политике. Није чак ни то проблем. Проблем је што је та политика неоколонијална до те мере да ми не можемо да озбиљно расправљамо о томе шта би било за нашу земљу боље – да се смање, рецимо, референтне каматне стопе НБС или нешто друго, просто, немамо довољно суверености. И као парадокс и врхунац тог цинизма имамо да владајуће структуре држе под контролом све медије, где имамо или нетачне податке или да се они интерпретирају на неадекватан начин”, изјавио је др Петровић.

Све су то разлози, због којих се у Србији у појединим сегментима и постижу добри резултати, али у макроекономском назадује, што већина грађана осећа на својим леђима, а пут ка решењу је стварање јаке парламентарне опозиције у нашој земљи, закључио је др Петровић.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=bT9HzSlh0qI" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=bT9HzSlh0qI</a>
35  Форум / Србија / Одг: Др Драган Петровић - Размишљања, питања и одговори.... послато: Октобар 29, 2016, 10:12:00
СРПСКИ СПОЉНОПОЛИТИЧКИ КРУГ - ОСНИВАЧКА СКУПШТИНА


Основан је Српски спољнополитички клуб где је пре свега Председник, а и Подпредседник моји блиски пријатељи и сарадници, бивши амбасадори. Учествовао сам у овом и имао излагање на оснивачкој скупштини (од 16 до 20 минуте снимка, који иначе траје само 21 минуту) Из излагања амбасадора Паића, Председника се види да је то опозиционо удружење у односу на постојеће стање у земљи које смо оценили катастрофалним о чему сам и ја говорио у свом излагању.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=qdxACWiavQ4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=qdxACWiavQ4</a>


поставио: Зека


36  Форум / Србија / Одг: Др Драган Петровић - Размишљања, питања и одговори.... послато: Септембар 23, 2016, 08:07:48
ДР ДРАГАН ПЕТРОВИЋ: Вучић је пао на испиту на питању референдума у Српској


„Александар Вучић је најодговорнији што је званични Београд пао испит на питању референдума у Републици Српској. Власт је ову штетну улогу донела јер су водеће западне силе са њом упоставиле вазални однос“, рекао је др Драган Петровић у разговору за информативну службу Демократске странке Србије.

 

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=7keFER3osAo" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=7keFER3osAo</a>


Он је истакао да Дан Републике Српске има велико симболичко значање и подржао ставове ДСС и Двери које су саопштиле да Република Српска има право да штити суштинске интересе, да брани демократију и Дејтонски споразум.
 
„Годинама се смањују и укидају надлежности Републике Српске које су предвиђене Дејонским сопразумом. Део међународне заједнице не допушта Републици Српској да има национални празник који сама изабере желећи да тако наставе са насртајима на изворне ингеренције РС. Ако би се референдум реализовао упркос блокадама и притисцима од сарајевских институција и англеосанскоснских сила Република Српска би на будућност могла да гледа са више оптимизма“ закључио је др Петровић.


поставио: Зека
37  Форум / Србија / Одг: Др Драган Петровић - Размишљања, питања и одговори.... послато: Септембар 06, 2016, 08:57:38
РТРС, Бесједник – Русија данас и српско-руски односи (видео)


РТРС, Бесједник
Тема: Данашња Русија
Учесници: проф. Др Рајко Буквић, др Драган Петровић, Драгана ТрифковићЕмисија Бесједник другог програма државне телевизије Републике Српске (РТРС Плус) традиционално има свог госта-домаћина, који у емисију у студијо у Бањалуци позива своја два госта, тако да емисија нема класичног новинара-водитеља, већ главни гост  емисије у исто време је и води. Емисије су тематске, тако да је Бесједник чији је гост био професор економије др Рајко Буквић имала за тему Русију данас и српско-руске односе. Професор др Рајко Буквић из Београда, редован професор економије је у исто време већ више година гостујући професор предавач на државном Универзитету НГМЕУ у Нижњем Новгороду. Друга два учесника емисије, које је Буквић позвао, су др Драган Петровић из Београда, виши научни сарадник Института за међународну политику и привреду и такође од ове године гостујући предавач на државном Универзитету НГМЕУ у Нижњем Новгороду и Драгана Трифковић, која живи на релацији Москва-Београд и директор је Центра за геополитику.

Учесници емисије су претресали питање данашње Руске федерације, њеног унутрашњег развоја, привреде, структура друштва, слојних разлика, демографског питања, међунациналних односа руског друштва. Посебан блок тема је заузимала ситуација на постсовјетском простору, односно тзв. „унутрашњем иностранству Русије“, пре свега Евроазијска унија, украјинска криза. Потом перспектива Шангајског савеза, БРИКС, сиријска криза. Најзад односи на Балкану и руска политика, нарочито руско-српски односи.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=_m_5FLQo1o0" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=_m_5FLQo1o0</a>


поставио: Зека


38  Форум / Политика / Одг: Политички односи Србије и Хрватске послато: Август 30, 2016, 08:59:37
Свака част премијеру, је****мо им мајку усташку
Последњих недеља свакодневно видимо заоштрену реторику између Срба и Хрвата. Жута штампа покушава да нам објасни како Америка гура Србију у нови рат, јер им не одговара јак и „непослушан лидер“ попут Вучића, који је ето коначно „умањио“ присуство Америке у Србији након толико деценија. У Хрватској није потребно објашњавати зашто треба ратовати са нама, довољно је рећи само Срби, и читава „љепа наша“ спремна је драговољно поћи у „бој за народ свој“ …


Пише: Иван Ивановић, председник СНП НашиГледајући овако са стране, чини се да је ситуација поприлично драматична.

Али за мало…

Па мајку му пољубим, да ли неко мисли да смо сви у Србији толики кретени, да поверујемо у сваку представу коју нам приређује Вучић и његови другари криминалци из Хрватске.

Као што нам је свима познато, у Хрватској се ближе избори, и то је идеална прилика да се искаже „домољубље“ и мржња према Србији. Што нас више мрзе и пљују у јавности, то је већа шанса да онај који је највећи пљувач победи на изборима. Зато је и потребно у Хрватској јавности дизати атмосферу до усијања и у медије пуштати фрикове попут Шешеља са њиховим кретенским изјавама „како стиже у Загреб“ и баца се Колинди у загрљај, што је једна од милион изјава од његовог доласка „како стиже у Загреб, Сарајево, Црну Гору, или на Косово“ , док у реалности једино може да стигне до Вучићеве секретарице која ће му поверити нови задатак који треба да изврши за њега.

У Србији се атмосфера пумпа изјавама политичара попут бившег премијера Хрватске који је рекао да су Срби „шака јада“ , која је толико запрепастила нашу јавност да су сви медији данима о њој трубили, и толико нас је погодила да нам се Јасеновац и јаме у које су нас бацали чине смешним.

Ова изјава је покосила Србе широм планете и оставила нас у шоку из којег ћемо се тешко опоравити.

Да нама Хрвати тако нешто кажу, напросто је невероватно.

Ако сте будала, свакако сте поверовали у ово медијско спиновање које долази са обе стране.

Хрватима ова представа одговара због избора, а шта је са Србијом.

Вучића стварно руше Американци јер брани напаћени српски народ од новог Јасеновца, или је ипак нешто друго по среди…

Па по среди је драги моји да Вучић у рукаву више нема лажи којима би могао да оправда промену Устава Србије која ће бити 2017. године и из којег ће бити избачена преамбула око Косова и Метохије, што ће бити и његова коначна тачка на издају коју је започео потписивањем Бриселског споразума. Оно што је очигледно, Србија се налази у економској агонији, народ је доведен на ивицу егзистенције. Све више грађана је незадовољно, и ако узмемо у обзир да је Вучића на изборима подржало нешто мало више од 20 одсто укупног бирачког тела, ето и одговора чега се плаши. Плаши се појаве нове опозиције. Садашња политичка сцена је уништена и под контролом, и зато је најбоље националистима који нису у парламенту и под Вучићевом контролом сервирати „зле Хрвате“ који нам спремају нови рат, и замлаћивати их око тога, него да се стварно организују око одбране Косова и Метохије или заједничког изласка на нове изборе.

Ако погледамо, по Вучићу је много боље бавити се Хрватима, него нпр. криминалом у који је умешана његова породица, кумови, страначки лидери…

Много је боље бавити се Хрватима, него псовати Вучићу мајку јер ти је мала плата…

Хрвати су нам пречи и од Вучићевог лобирања за ГМО храну, којом ће нас потровати, од криминала и дроге на улицама, корупције у јавним предузећима, лошем школству, катастрофи у здравству…

Суштина овог сукоба је бацање прашине у очи, замајавање грађана и прављење димне завесе док криминалци из Србије и Хрватске гледају како да опстану на власти и што више се накраду.

Једина разлика је у томе што Хрватски криминалци за разлику од наших, имају неки национални интерес. Они нису продавали своју територију, већ су убијали Србе и протеривали са својих вековних огњишта, како би је створили.

Вучићу и њему сличнима то не смета, да са њима праве представе за народ, који ће им псовати мајку усташку и гледати у премијера који нам обећава да неће дозволити неку нову „Олују“.

И свака част премијеру, је****мо им мајку усташку.

Ако не верујете мени, питајте хрватског тајкуна Ивицу Тодорића. Како сам чуо у паничном је страху од почетка рата, и сву своју имовину и војвођанске њиве убрзано распродаје…

Рат је на видику.

Али за мало…

http://oslobodjenje.rs/svaka-cast-premijeru-jemo-im-majku-ustasku/

39  Форум / Србија / Одг: Др Драган Петровић - Размишљања, питања и одговори.... послато: Август 26, 2016, 20:23:05
„RAISON D’ÊTRE“ ИЛИ ИНТЕРЕС ДРЖАВНОГ РАЗЛОГА!


Уз подршку авијације и пешадије и око 1500 сиријских побуњеника, 24. августа 2016. године, турски тенкови ушли су у Сирију. Подршку је пружила и  авијација САД-а. Зашто је турска војска ушла у Сирију и какве ће бити последице ове интервенције назване „Штит Еуфрата“, одговориће нам др Драган Петровић, српски политиколог, геполитичар, економиста, историчар и политички аналитичар.Докторе Петровићу, турска војска је ушла у Сирију, као разлог навела је  протеривање џихадиста из града Џараблуса, који је служио Исламској држави као упориште. Да ли је прави разлог спречавање напредовања снага сиријских Курда, који контролишу северни део Сирије, који се граничи са Турском?
 
– То је свакако био важан разлог, највероватније најважнији ове турске интервенције. Највећи проблем, за који је уосталом ригидна турска националистичка и ауторитарна политика највише одговорна, дакле највећи проблем данашње Турске је курдски проблем, јер готово двадесетак милиона Курда је на сваки начин обесправљено у Турској. Ако томе додамо и чињеницу да Турска почива и на два историјска геноцида на свом тлу, и то над Јерменима и над Грцима који су ту живели и у огромним областима чинили већинско становништво још почетком Првог светског рата, онда је јасно да је угрожавање других националности и вера елеменат историјског наслеђа чак и савремене Турске.
 
Отвара ли турска интервенција ново поглавље у Сиријском грађанском рату?
 
– Турска се руководи политиком и концепцијом неоосманизма, или поједностављено речено турска ригидна и експанзионистичка верзија „Raison d’être”, па су свакако у праву наши водећи стручњаци за ислам и Турску попут професора Танасковића и других, који тврде да је посебно у последњој деценији кемалистичка политика и концепција лагано стављена у други план, и да се посегнуло за неоосманизмом. Ердоган и Анкара ће користити сваку могућност за максимализацију својих геополитичких интереса дефинисаних неоосманизмом, и да се неће чврсто држати договора или неког поузданог савезништва, или чак непријатељства према великим силама, користиће сваку могућност за максимализацију своје експанзије тако зацртане. Дакле ако им се укаже могућност да некажњено убијају и прогоне Курде и ван граница Турске ( пошто то већ деценијама у континуитету раде на свом југоистоку који је већински насељен Курдима) или да појачају свој притисак ка покушају интеграције северног Кипра, одакле су својевремено протерали грчко становништво, и да чак посежу за грчким територијалним водама у Егеју и др. они ће то чинити.
 
Стоје ли САД иза турске акције?
 
– Бајден је навео да чак разматра озбиљно турски захтев за изручивање Гулена, дакле Вашингтон користи све могућности да поправи односе са Анкаром и умањи руски утицај. Рачунајући и неке друге силе ( Иран и др). мислим да Ердоган у том концепту користи сваку пукотину између великих сила, да максимализује своје циљеве, па тако и интересе тих сила да имају добре или макар сношљиве односе са Анкаром. Насупрот томе, то би ове силе морале имати у виду, сетимо се договора, рецимо, који је Русија направила са њим и званичном Турском у децембру 2014. године, око концепта „ Плавог тока 2“ или названог „ Турски ток 2“, који је требало да буде чак и неки почетни супститут одустајања од „ Јужног тока“, па како се то у релативно кратком року релативизирало у Анкари, истина и због резултата Турских избора, па криза са обарањем руског авиона, отопљавање које је у току и др., али да ће Ердоган и владајућа неоосманска елита у свему гледати покушај максимализације свог геополитичког интереса. Тако ће се односити и према Балкану, где Турска има своје већ прилично зацртане геополитичке интересе.
 
Колико може да траје акција Турске војске ако је услов био да се снаге сиријских Курда повуку источно од Еуфрата?
 
– За претпоставити је да ће она бити ускоро заустављена, али не верујем да ће то бити чврста категорија, и Турска ће, у складу са својом недемократском и ауторитарном, шовинистичком политиком, која није наишла на адекватну критику у свету, наставити акције даље у том правцу, и као кампањске када јој се буде пружила прилика. Уосталом о некажњености Турске по тим питањима је, рецимо, писао и Ноам Чомски 2000. године, када је компарирао невероватну ствар, да су САД напале и претиле Србији, извршиле агресију на нас зато што смо албанској мањини на Косову и Метохији понудили готово државотворну аутономију, што је за Вашингтон било мало а да су прећутно подржале званичну Турску која не даје десетинама милиона обесправљених Курда чак ни аутономију. Напротив, САД су саучествовале тада у отмици лидера Курдске радничке партије у Кенији, где је био у емиграцији, и предале га Анкари где му је суђено као злочинцу зато што, замислите, за Курде тражи аутономију у оквиру Турске. Чомски је навео у својој књизи да је Турска армија тада убијала Курде бојним отровима, што није изазвало озбиљну реакцију Вашингтона који је, са друге стране, од Србије безусловно тражио отцепљење Косова и Метохије иако је оно имало и по међународним стандардима изузетно висок степен аутономије.
 
Има ли везе изненадна провера борбене готовости Руске војске са Турском интервенцијом у Сирији?
 

– Од 2013. године Русија годишње има и до три овакве вежбе приближно, а ова вежба је на неки начин и најављена. Наравно, зашто је баш овако промптно и у широком смислу организована, ангажовано је више војних округа, део авијације, морнарице, такође може да има симболичан и преносни значај.
 
Русија, као савезник режима Башара Асада, успоставила је чвршћи однос са сиријским Курдима, који су недавно отворили и представништво у Москви. Како ће реаговати Москва?
 
– Мислим да је Москва свесна да са Турском може играти игру „Raison d’être“ ( интерес државног разлога, где се државе руководе својим сопственим националним интересима а не идеологијом или вером у пријатељства или непријатељства са суседима и другим земљама). И само то, што би значило да сам мишљења да је веома важан фактор у будућности реализација „ Турског тока 2“, који би дошао до Грчке са повећаним капацитетом, који би имао дакле могућност у перспективи да буде нека врста супститута „ Јужног тока 2“, и да је то крупан интерес Москве али и Турске и земаља југоисточне Европе. Наравно, стратешки коректни односи Москве и Анкаре могу много значити за обе земље, али и регион у ширем смислу. Мислим да простора за тако нешто има, сада и више него раније, али мислим да је илузија да се Турска као стара чланица НАТО-а може макар и у средњем року извући потпуно од сарадње са својим партнерима у виду Вашингтона и Лондона, од НАТО-а. Турска на Балкану нема геополитичке тежње и концепцију која је у интересу Срба али и Грка, Бугара, Македоније, дакле свих оних земаља које су традиционално, и широке масе ових народа, ( не говорим о тренутним и смењивим владајућим елитама) са огромним симпатијама према Русији.
 
Турска има од веома лоших, па до катастрофалних односа са својим суседима ( Грчка, Кипар, Јерменија, Сирија, Ирак, Бугарска, Грузија). Ове и потенцијално нове немире у региону и сукобе у Сирији додатно ће покренути талас миграната, што може да буде и додатан притисак на Европу и регион. Са друге стране Ердоган има широке могућности за интересну геополитичку сарадњу са великим силама : Русија, САД, Кина, ЕУ па и Иран, Индија и др. Након неуспелог пуча он је ојачао своју унутрашњу власт, која чак прелази у диктатуру, и видећемо на какву ће се спољну политику определити у будућем периоду.
 
26.08.2016.
За Њуз Фронт из Београда
Александар Босанчић

поставио: Зека

40  Форум / Политика / Одг: Политички односи Србије и Хрватске послато: Август 22, 2016, 07:39:28
Да ли су Срби наивни или су будале?
Или су немарни према себи и својим поколењима у толикој мери да могу да допусте овекво понашање своји политичарима?
Па, ова земља је хрватска колонија.
Сви ћуте и ништа не предузимају док хрвати овде раде шта им се прохте.
Докле је дошло непоштовање самих себе?
Невероватно!


Зека
41  Форум / Политика / Одг: Политички односи Србије и Хрватске послато: Август 21, 2016, 08:40:22
ХРВАТСКА МРЖЊА У СРПСКОЈ ЕКОНОМИЈИ

Запаљива реторика хрватских и српских политичара, у техничком мандату, ових дана као да достиже врхунац неодмерености која опасно подгрева тензије у ионако запаљивом региону. Нема сумње како је култура дијалога представника Туђмановог и Милошевићевог режима, непосредно пред ратове деведесетих прошлог века, била на много вишем нивоу од оне коју данас воде „технички представници“ једне расформиране (хрватске) и једне неформиране (српске) владе, с тим што се не сме пренебрегнути да хрватска страна предузима и конкретне кораке у набавци америчког офанзивног наоружања.

При томе, нажалост, у понашању хрватске стране може се назрети систем, односно препознати фаза вековног анти-српског пројекта, а у понашању српских представника само хаос, лутање и страх.Привидно отопљавање српско-хрватских односа персонификовано у добрим односима Тадића и Јосиповића догађало се у тренутку када је, ради уласка у ЕУ, Хрватска морала испунити релативно строге услове о добросуседским односима, владавини права (отуда првостепене пресуде за злочине у ратовима деведесетих), конзистентној политици итд. Такође је ваљало дисциплиновати Србе из Хрватске да, у том периоду, пред надлежним европским институцијама не инсистирају превише на решавању питања несталих, узурпиране имовине и других кршења људских и грађанских права, па су та питања „пребацивана“ на ниво међу-државних односа. Кратковида а корумпирана српска политика, рачунајући и сада запењеног Ивицу Дачића, пружила је пун допринос хрватском путу у Европу, при томе се хвалећи како тиме купује карту за будућност и ствара пријатеља који ће подржати наш европски пут. Какво непознавање материје, каква површност!

Када је та фаза завршена, Јосиповић и Тадић су у пару гурнути на политичке маргине, а Хрватска се вратила наставку свог вековног анти-српског пројекта. Не смемо заборавити да је, то учињено под директним патронатом НАТО-а, уз чије је туторство на чело хрватске државе инсталирана Колинда-Грабар Китаровић и то са места Помоћника генералног секретара НАТО-а за јавну дипломатију. Пре тога обављала је дужност хрватског амбасадора у САД, а чланица је и Трилатералне комисије! Кренула је од минимизирања злочина у Јасеновцу, а за само нешто више од годину дана имамо не само поништавање првостепених пресуда хрватским злочинцима из ратова деведесетих, већ и деловање по историјској дубини везано за Алојзија Степинца, али и јасне поруке за будућност, као што је сликање хрватског министра културе, Златка Хасанбеговића, поред усташке заставе или све чешћа хапшења српских повратника за наводне злочине из деведесетих.

Све то ствара атмосферу притиска на преостале Србе у Хрватској, што уз отворене националистичке екцесе и ново америчко оружје јасно води потпуном нестанку преосталог православног живља са својих вековних етничких простора. Дакле, званична Хрватска прави корак иза оног којим су Срби, некада конститутивни народ у Хрватској, сведени испод 3 % становништва. Иде даље у реализацију давнашњег плана Римокатоличке цркве и Туђмановог националног програма о чипћењу Срба, знајући да им ни српски екуменисти, ни другосрбијански политички естаблишмент неће много замерити. То је систем. Трасирани пут! Пут хрватске мржње!
А шта ради званична Србија? За нешто више од месец дана Вучић је прешао пут од смешне креатуре која скакуће око хрватске председнице на Вуковарском мосту са китом цвећа у рукама, преко локалне тужибабе која пише бесмислена писма, до човека који сипа притајене претње. А иза ништа. Ни плана, ни система, ни руског оружја чију набавку понајвише кочи управо он сам.

ХРВАТСКА МРЖЊА И СРПСКО ТРЖИШТЕ

Но, нигде се боље испразност и промашеност, или можда притворност и издаја у односима српске политике према Хрватској не види тако јасно као у економској сфери, посебно у прехрамбеној индустрији и пољопривреди. За свега петнаестак година, од пето-октобарског пуча до данас, хрватски капитал је кроз своју тајкунску пирамиду на чијем врху је „свевидеће око“ Ивице Тодорића, остварио пуну контролу над производњом и прометом ланаца исхране у Србији.

Према подацима Хрватске народне банке само у периоду од 2005. до 2011. године Хрватска је у Србију инвестирала 490 милиона долара(1) а према подацима потпредседника Хрватске привредне коморе Желимира Крамарића од распада СФРЈ до краја 2013. хрватске инвестиције у Србију износиле су цца 700 милиона долара (2). Већина тог новца утрошена је на куповину српских предузећа везаних за пољопривреду и прехрамбену индустрију, као и ширење трговинских ланца за дистрибуцију прехрамбених производа, мада има и других занимљивих улагања на која ћемо овде обратити пажњу.

За исто време, до краја 2013. године, инвестициона улагања српских фирми у Хрватску износила су чак 14 пута мање, свега око 50 милиона долара(3), највише због баријера које су, од стране хрватске државе, највећим српским инвеститорима, наметане приликом покушаја уласка на њихово тржиште, при чему је коришћен читав спектар дестимулативних мера почев од бројних нецаринских баријера, преко нелојалне конкуренције домаћих фирми и отворене дискриминације српских предузећа у приватизацији хрватских фирми или добијању већих послова на тендерима. Тако је например “Денјуб фуд групи” ускраћена куповина Карловачке млекаре иако је дала једину валидну понуду, београдски “Комтрејд” је на једном тендеру у Хрватској имао најнижу цену, али је посао добила другопласирана фирма, а ни компаније „Галеб група“ и „Делта“ упркос најбољим понудама на тендеру нису успеле да реализују своје инвестиције.(4)

Занимљиво је да српска држава ни у једном тренутку није одговорила реципрочним мерама, што је уобичајена пракса приликом оваквих појава у билатералним економским односима.

Највећи хрватски инвеститор у Србију је, иначе, хрватски државни тајкун Ивица Тодорић који је свој улазак на српско тржиште започео тиме што је, фебруара 2013, његова фирма „Агрокор“ за 10,25 милиона евра купила београдски „Фриком“ (фабрику смрзнуте хране и сладоледа), а убрзо су се у његовом поседу нашли и фабрика уља „Дијамант“, Кланица у Пландишту, Кикиндски млин, фабрика минералне воде „Мивела“, а затим и трговински ланац „Идеа“, Нова Слоге из Трстеника итд. Своју доминацију на српском прехрамбеном тржишту Тодорић је крунисао куповином словеначког трговинског ланца Рода који је у Србији имао веома разгранату дистрибутивну мрежу. Све у свему Тодорићеве компаније данас у Србији запошљавају преко 7000 радника(5), а он сам на челу је последње Форбсове листе регионалних моћника.(6)

Али, није он једини. Хрватска „Атлантик група“, чији је власник хрватски тајкун Емил Тедески постала је власник: „Соко штарка“, „Гранд прома“ и извора и фабрике минералне воде „Паланачки кисељак“. „Млекара Лаура“ је купила „Сомболед“ из Сомбора, док је „Виндија“ купила: „Млекару Лајковац“, фабрику сточне хране „УНИП“ из Ваљева и 8 фарми Агрожива у Пландишту.

Хрватске трговинске фирме „Биљемеркант“, „Певец“, КТЦ и „Босо“ купиле су више од 70 продајних објеката у Војводини, а предузеће „ТНОР“ купило је контролни пакет од 42 посто акција у фирми за гајење жита и других усева Ердевик. И тако даље. Све у свему данас у Србији послује више од 200 предузећа у власништву хрватског капитала.

Уз све то иде и хиљаде хектара плодне земље, посебно у Војводини. Примера ради само предузеће „Дијамант аграр“, део компанија „Дијамант“ у власништву Тодорића власништво је око 4.500 хектара обрадивих површина у Војводини(7). Тодорић је, замислите ово, кроз ирску фирму  „Балтик проперти инвестментс” (!), власник још око 10.000 хектара ораница у српској житници.  Ту је и „ситни“ Марко Пипунић, власник „Жито групе” из Осијека, који надомак Оyака поседује више од 2.000 хектара, и многи други. Све у свему, рачуна се да само кроз купљене фирме хрватски лоби у Србији контролише најмање 50.000 хектара обрадивог земљишта, а постоји бојазан да је због малверзације са задругама та цифра и неколико пута већа. Трансакције власништва и даље трају.

Дакле, већ петаестак година главна мета хрватског капитала у Србији су сви нивои, ресурси и токови производње и дистрибуције хране и питке воде. Од укупних хрватских улагања чак 66 процената иде на ову страну (од чега на пољопривреду, лов и услуге  отпада 47 %, а на производњу хране и пића 19 %).(Опуштен

Не чини ли Вам се да то није случајно, да нема везе са профитним линијама, већ са јасно дефинисаном стратегијом освајања српских стратешких ресурса. Не заборавите да су обрадива земља и питка вода ресурси око којих се већ воде, а тек ће се водити ратови будућности. Такође ни то да ни Ивица Тодорић, ни Емил Тедески, нису обични пословни људи, већ хрватски државни тајкуни, који су за своје пројекте добили новац и гаранције директно од хрватске државе! Не претвара ли се српска држава у сировинску и тржишну колонију Хрватске?

Али, није само храна оно што занима пробирљиви хрватски капитал. Јесмо ли спремни да себи признамо како блиски Туђманов пријатељ и један од првих финансијера ХДЗ-а, Анте Жакула, контролише преко 40 % производње и дистрибуције књига за основце у Србији, као власник београдског „БИГЗ школства“, а да одмах иза њега следи хрватски бизнисмен Данијел Ждерић („Нови Логос“)?! (9) Поменута двојица, уз Словенца Рока Кватерника (издавачко предузеће „Клетт“), од продаје школских уџбеника само ђацима од петог до осмог разреда, у Србији зараде око 36 милиона евра годишње а да притом овде ништа не улажу, нити у Србији плаћају порез. Иначе, годишњи промет уџбеника у српском образовању процењује се на 100 милиона евра.
Али, то је мање важно. Много је важније да су књиге за основце у Србији добрим делом пресликани садржаји хрватских уџбеника које потписују анонимни српски аутори и рецензенти. Можда то објашњава поједине “спорне формулације” у српским уџбеницима из Историје, књижевности итд. на које су током 2015. године упозоравали бројни просветни и научни радници у Србији? Допире ли то сазнање испод желатина на фризури господина Вербића, министра ресорног, или до свести Александра Вучића када пише своја бриселска писма? Хоће ли то неко прекинути сада када и они сами дижу глас против видљивих испољења хрватске мржње? Или ће и даље хрватски тајкуни образовати српске малишане?

ЗАКЉУЧАК

Иако кратка, верујем да Вам је ова анализа дала довољно података да можете проценити колико је, намерно или случајно, испразна, стихијска и штетна политика коју већ годинама према Хрватској води српски политички естаблишмент, без обзира ко је у датом тренутку вршио власт. И колико је компаративних предности за то време Хрватска стекла над Србијом, чак и на њеној територији. Шта значи поверити производњу и дистрибуцију хране евидентно непријатељској земљи? Чак и да занемаримо, важнији, стратешки аспект, остају цифре које су јако неповољне по Србију. Таласе мржње којима нас ових дана запљускују хрватски политичари добрим делом плаћамо нашим новцем. Да погледамо и како.

Логична последица изнете несразмере у међусобним економским односима, поред осталог, за последицу има хроничан трговински дефицит у односима Србије са Хрватском, као и крајње неповољну структуру нашег извоза у ту земљу. Примера ради, током 2011. године укупна размена две земље износила је 933,6 милиона долара, при чему је дефицит Србије износио 752 милиона зелених америчких новчаница.(10) При томе, добар део српских извозника на хрватско тржиште у власништву је хрватских тајкуна, па то што рачунамо као приход српских извозника уствари је профит који се, кроз сложену мрежу власничких односа враћа у Хрватску. То значи да је дефицит чак и већи него што га бележи статистика. Плус то што се промет углавном обавља кроз дистрибутивне ланце којима управља хрватски капитал, па они процес обликују онако како њима одговара. И то траје годинама.

Ниједна нормална влада не би дозволила овакву индиферентност у међусобним односима, оволики дефицит на производима којих имамо у изобиљу. Јер, ми из Хрватске не увозимо неку неопходну високу технологију, већ сардине, алфатоксично млеко, вина и сличне глупости.
Зато, можемо рећи да српска политика према Хрватској нити следи линију националног интереса, нити економску логику, нити има било какву стратешку димензију. Напротив. Отуда је тренутно бусање у прса српских политичких пигмеја, медијска представа за једнократну употребу. На срећу, Русија пажљиво прати ситуацију и стрпљиво чека да се српски вожди напокон узму у памет…

А системи су већ спремни!
____________________________________
Одреднице:
1)        - http://zagreb.mfa.gov.rs/lat/us.php
2)         - http://www.vidovdan.org/politika/item/73619-tomislav-kresovic-hrvatska-okupacija-srbije
3)         - http://zagreb.mfa.gov.rs/lat/us.php
4)        - http://www.nspm.rs/ekonomska-politika/hrvatski-prodor-na-istok.html?alphabet=l
5)         - http://www.dnevnik.rs/ekonomija/saznajemo-matijevic-od-todorica-kupuje-vojvodjanske-njive
6)         - http://www.blic.rs/vesti/ekonomija/forbsova-lista-najbogatijih-ljudi-na-balkanu-todoric-prvi-miskovic-cetvrti/tytk3d8
·         – Исто као (5)
7)         - http://www.nspm.rs/ekonomska-politika/hrvatski-prodor-na-istok.html?alphabet=l
Опуштен         - http://www.vidovdan.org/politika/item/73619-tomislav-kresovic-hrvatska-okupacija-srbije
9)         - http://www.nspm.rs/ekonomska-politika/hrvatski-prodor-na-istok.html?alphabet=l

Aутoр: Драган Милашиновић

Поставио: Зека Поповић
42  Форум / Политика / Политички односи Србије и Хрватске послато: Август 21, 2016, 08:26:29
Ковач оптужио Вучића да „наставља политику велике Србије“ и да хушка Србе на Хрвате

       Шеф хрватске дипломатије Миро Ковач изјавио је данас да иступ српског премијера Александра Вучића, којим је Хрватску оптужио за обнову усташке идеологије и поручио да Београд никада више неће допустити нову Олују, представља „наставак политике велике Србије“ из 90-их.

        „Сећамо се да је господин Вучић тада долазио у Хрватску, у окупирани део Хрватске и поручио 1995. године да Глина и Банија никада неће бити Хрватска, да су биле и да ће остати српске и да ће тамошњи народ живети у Великој Србији. То је наставак таквог понашања, такве политике, што је за нас неприхватљиво“, тврди Ковач.

        Он је то изјавио у Билима код Мостара, где учествује на комеморацији поводом Европског дана посвећеног обележавању жртава свих тоталитарних режима.

        „Наша политика у Хрватској је политика миротворства. То је вреднота хрватског устава, али ми на себе не дамо“, поручио је Ковач и додао да премијер Вучић наставља да хушка властити народ против Хрватске и Хрвата.

        „Оно што смо јуче чули од господина Вучића је хушкање његовог, српског народа против Хрвата, против Хрватске. То је на неки начин наставак политике из 90-их година када је Хрватска била нападнута, жртва великосрпске агресије“, рекао је хрватски министар спољних послова.

        Он је додао да се, за разлику од америчког потпредседника Џозефа Бајдена, који се недавно у Београду „извинио и изразио саучешће“ породицама жртава NATO бомбардовања 1999. године, Вучић никада није извинио Хрватима.

        Он је позвао власт у Србији да се ослободи политике „велике Србије“.

        „Ми на такво хушкање српског народа против хрватског народа никада нећемо пристати и тражимо од њега да се коначно ослободи великосрпског размишљања, да помогне себи и своме народу и да почне живети европске вредности. Да коначно почне живети миротворство о којему он говори, а које никако да проведе у дело“, рекао је Ковач.

        Хрватска агенција ХИНА оценила је да је Вучић је у Доњој Градини, на обележавању жртава усташког концентрационог логора Јасеновац, „опасно заоштрио реторику с Хрватском“.

        Вучић је, наводи ХИНА, оптужио Хрватску да се „из понора историје на позорницу поново враћа идеје некадашње НДХ“ и поручио да Србија „неће допустити понављање Јасеновца, Јадовна, Јастребарског, али ни Олује.“

        Танјуг
43  Форум / Србија / Одг: Др Драган Петровић - Размишљања, питања и одговори.... послато: Август 16, 2016, 13:45:27
Др Драган Петровић: ''Мари ле Пен: Рат против исламског фундаментализма у Француској још није почео, а требао је одавно. Крајње је време да га објавимо!''


Док су Французи туговали због пораза „галских петлова“ у финалу Првенства Европе протв Португалије (0:1) и, успут, одахнули да на ЕП није било терористичких напада, шок је уследио 14. јула у престоници француског туризма, Ници...
       Терористички напад у Ници на Дан француске државности 14 јула, на чувеној улици Енглеском шеталишту, однео је осамдесетпет жртава и још стотину повређених, од којих је много људи у животној опасности.
       Исламисти преузимају одговорност за овај терористички акт, али још увек је непознато да ли је убица Мохамед Лахулеј-Бухлел(31), иначе рођен у Француској, тунишког порекла, имао директне помагаче и логистичаре?!
       Француска је после одржаног Првенства Европе у фудбалу (које је, на срећу, прошло без тежих инцидената, безбедност је била на највишем нивоу) планирала да крајем месеца укине ванредно стање...
       Али, сада је председник Оланд био принуђен да то пролонгира, бар за још три месеца.
       Француска је у болу, неверици, али људи се полако привикавају на ћињеницу да нигде више нису сигурни, па ни ексклузивним летовалиштима-градовима као што је бисер францускох туризма – Ница...
       Овај безумни чин је, иначе, „само нови“ у серији сличних терористичких напада у Француској и региону (Белгији пре свега) у протеклих годину-две.
       Од оног 7-9 јануара 2015., кад је у напада на редакцију Шарли ебдоа хладнокрво, „по списку“ убијено петнаест невиних људи, али и неколико терориста у Паризу.
       Тринаести новембар 2015. памти се, на жалост, по терористичком нападу у срцу Града светлости, у концертној сали „Баталкан“...
       Тада је убијено 130 људи и рањено 350.
       И тада је слободарска Француска невољно била присиљена да уведе ванредно стање.
       Двадесет другог марта у Бриселу је у терористичким нападима убијено 32 особе, а више од 300 је рањено.
       Овде бих укратко, као стручњак за Француску, а и међународне односе, дао себи слободу да понудим прогнозу могућих последица овог терористичког напада у низу...Како за саму Фрабцуску, тако и за могући расплет будућих догађаја у унутрашњој политици Француске, али по и међународну сцену.
       На унутрашњем плану:
       * У Француској неповерење већинске беле Француске према делу становништва у земљи ваневропског порекла ће се повећати;
       * Нарочито према оном - исламске вероисповести.
       * Истовремено јачаће тежње за блокадом, или макар успоравањем пријема нових миграната.
       На политичкој сцени:
       * Највећи губитник, тренутно је владајућа Партија социјалиста и Франсоа Оланд, који су у међувремену у силазној путањи у бирачком телу, што су показали и избори за Европски парламент у Стразбуру и регионални избори крајем 2015. године.
       * Овоме треба додати и последице недавног Брегзита, које погађају присталице ЕУ, а одговарају највише Националном фронту, али и другим евроскептичним, па и одмерено-уздржаним у односу на Унију, странкама...Као што су Странка социјалне сигурности Доминика Де Вилпена, центриста Франсоа Бајру, левичар глобалиста Меланшона...
       За неодеголистичку УМП, која је већ изнутра раслојена на више фракција по стратешким питањима, које предводе Саркози, Филон, Копе, укључујући и онај део критички према ЕУ и наклоњен посебно Русији, морамо сачекати да видимо да ли ће догађаји везано за наставак тероризма, сада у Ници, још више утицати на унутрашњу раслојеност странке.
       * Вероватгно ће, када је у питању УМП, јачати већ исказана спремност за стратешком политиком која је, макар за корак ближа још деснијем Националном фронту;
       * Политичари УМП су већ, заједно са истакнутим политичарима деснице и центра Француске, тражили укидање ЕУ санкција Русији, пооштрену антимигрантску политику, извесну сарадњу и са Русијом по питању Сирије, односно борбуе против ИСИЛ, а врло је могуће да ће показати извесну резерву у односу на укупну досадашњу политику Оланда према ЕУ.
       Поред тога тешко да све фракције УМП могу имати по свим овим питањима сложну политику, па је логично да наставак тероризма (везано за Ницу и догађање Брезгита) могу одржати лако јединство прилично разноврсних фракција у УМП.
       * Председник владе из редова социјалиста Валас је наговестио стварање широког свефранцуског фронта против тероризма. Међутим, само дан пре терористичког атака у Ници, председник регије југа земље, у којој је и Ница, из редова неодеголистичке УМП је послао председнику Оланду апел и негодовање због недовољних овлашћења и недовољних акција које предузима власт против тероризма и тражио појачање активности управо у својој регији.
       * Потпуно је јасно да ће највећи даљи узлет и ветар у леђа имати Марин Ле Пен и Национални фронт.
       Управо је Национални фронт најевроскептичнија странка у земљи, и у исто време са наглашеном дистанцом према мигрантима, али и исламском фундаментализму, израженом код дела популације у Француској неевропског порекла.
       Марин Ле Пен је после Нице изјавила:
       „...рат против исламског фундаментализма у Француској још није почео, а требао је одавно. Крајње је време да га објавимо.“
       Попустљивост власти према мигрантској политици, укључујући и подређивање политици ЕУ по том питању, али све већа запажања опозиције и интелектуалаца да званична ЕУ и нема адекватна безбедносна решења по питању опасности од тероризма, доводе у све тежу ситуацију Партију социјалиста и Оланда.
       Партија социјалиста се, заправо, налази разапета између потребе отварања много радикалније борбе према исламском тероризму, мигрантском питању, и са друге стране - да је, практићно, једина странка која у свом бирачком телу има бираче у Француској неевропског порекла.
       Пролећа 2017. године Француску очекују председнички избори.
       Стиче се утисак да Марин Ле Пен јача своје позиције у континуитету, а Оланд их свакодневно слаби.
       Спољнополитички план:
       * Требало би очекивати да Француска има већу сагласност за борбу против ИСИЛ у Сирији, али и да се смањи инсистирање за смену Асада.
       Како сада имамо и пуч у Турској ситуација се, укупно посматрано у Европи и ширем региону Блиског истока радикално погоршава, и треба даље видети како ће се развијати...
       Имајући у виду да постоји и низ других неуралгичних тачака које су за сада примирене, а могу се активирати (Украјина, Нагорни Карабах, Придњестровље, низ неуралгичних зона на Балкану, Македонија, Косово, БиХ, Црна Гора...мигрантски проблем и др.) свакојака изненађења су могућа.

Цитат
ИД преузела одговорност

       „Исламска држава“ преузела је одговорност за напад у Ници у вечерњим часовима 14 јула када су убијене 84 особе.
       Мохамед Лахулеј-Бухлел, један је од војник ИД, јавља агенција „Амал“ која подржава „Исламску државу“.
       Агенција објашњава да је Бухлел извео терористичку операцију „као одгов ИД на државе коалиције које подржавају борбу против „Исламске државе“.
       Франсоа Оланд, председник Француске, прогласио је тродневну жалост и рекао да број погинулих, нажалост, није коначан, јер је више од 50 невиних људи тешко повређено.
       Тужилац Франсоа Молин каже да је Бухлел (31) био „потпуно непознат“ обавештајним службама, али и да је напад извршен по досадашњој познатој пракси и у складу са позивима џихадиста за убиства на Западу...др Драган Петровић-Сведок

СВЕТСКИ ПОРЕДАК ЈЕ У ПОТПУНОСТИ ИЗМЕЊЕН...

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=epaeemXoGlk" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=epaeemXoGlk</a>

др Драган Петровић - КОЈА ЗЕМЉА стварно организује НАПАДЕ ПО ЕВРОПИ

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=2UMDr4NvOYs" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=2UMDr4NvOYs</a>


поставио: Зека
44  Форум / Србија / Одг: Др Драган Петровић - Размишљања, питања и одговори.... послато: Август 03, 2016, 07:19:19
Емисија ''Ћирилица'', Русија или Америка, учесници Драгомир Анђелковић, др Драган Петровић, Владимир Живуловић и Зоран Луковић.


       Емисија ''Ђирилица'', коју традиционално на тв Хепи води Миломир Марић, у условима блокираних медија у Србији последњих година, постаје један од ретких вентила различитог мишљења и сучељавања мишљења, које су често третиране у једном опуштеном амбијенту, али на ивици ријалитија. Ретко где се може чути на тако озбиљне теме и са углавном озбиљним гостима дебата и сучељавање ставова.
        У емисији Ћирилица емитованој 21 јуна, на тему односа великих сила, пре свега према Русији и САД, гостовали су политички аналитичар Драгомир Анђелковић, стручњак за међународне односе др Драган Петровић, директор Атлантског савеза у Србији Владан Живуловић и стручњак за верска питања Зоран Луковић.
      Највећа дебата у емисији је вођена по питању историјских и савремених односа Србије према великим силама, посебно су у спектру биле Русија и САД. У том правцу највише дебате је било између др Драгана Петровића и мр Драгомира Анђелковића са једне стране и директора Атлантског савеза Владана Живуловића са друге стране. У кратком року на ју тубе емисију је посматрало преко 30 000 гледалаца. Овде је преносимо у целини.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=TjFPTKz3szs" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=TjFPTKz3szs</a>


поставио: Зека


45  Форум / Економија / Одг: ОДЕ цела Србија на добош послато: Јул 28, 2016, 12:42:23
Субвенције страним инвеститорима – ко заправо инвестира у Србију? Они у Србију или Србија у њих?

Економска политика која се огледа у давању субвенција страним инвеститорима за нова радна места подразумева да Влада Републике Србије упорно даје новац од својих пореских обвезника у џепове пребогатих страних фирми. Логично питање је, ко заправо инвестира у Србију? Они у Србију или Србија у њих?

Ниједна држава у свету не даје оволике подстицаје када су у питању страни инвеститори. Међутим, истина је заправо да држава на овај начин плаћа цену због јако лошег пословног амбијента, неефикасног правног система, неефикасног јавног сектора. Тај новац треба усмерити у подстицање домаћих инвеститора.

У 2015. години, држава је дала субвенције за 23 компаније у износу од 117,775,636 евра. Велика већина ових компанија није ни почела са радом, а мали део запошљава тек око 200-300 радника.

Субвенције за радна места од државе   2015. година (евро)


Trendtex   776,239
Delphi Packard   18,3 miliona
Hutchinson   2,2 miliona
NCR   14 miliona
Falke Serbia   853,497
Yura, Leskovac   951,506
MEI TA Europe   22,7 miliona
Contitech Fluid Serbia   3 miliona
MDG   960,000
Swiss Parier   234,000
Aster Tekstil   1,6 miliona
Leoni WCS   677,216
IGB Automotive Comp   1,4 miliona
Weibo-Grouup   12 miliona
Banja Komerc Bekament   500,000
SR Technics Services   420,000
LEAR Corporation   9,5 miliona
Teklas Automotive   4,7 miliona
Measterplast YU   2 miliona
Streit Nova   4,2 miliona
Johnson electric   19,2 miliona
Real Knitting   750,000
VNB Knitting   303,178

УКУПНО   117,775,636 евра

Ево како то изгледа кад страни инвеститор дође у Србију: страна компанија дође у неки град у Србији и пожали се да нема квалитетан пут, прилаз, да нема канализациону мрежу, да има проблема са напајањем струје и да би требало да се подигну трансформатори, јер машине траже озбиљно снабдевање електричном енергијом. Низ инфраструктурних ставки обично недостаје. Различита министарства и различити министри онда кажу – дођите и инвестирајте, а пошто ћете ви то брже саградити сами, нека вам неко обави те радове, а онда пошаљите рачуне министарству и ми ћемо све да платимо из буџета. Наравно, без тендера. Такав начин давања новца без јавних набавки доводи у питање поштовање закона. Колико је заправо новца дато и где је све отишло, јер све то спада у субвенцију. Новац је дат инвеститору, на овај или на онај начин, а резултата нема.

Чак ни нови Закон о улагањима није решио тај основни проблем, не зна се који су то типови инвеститора и у којим гранама. Тако на пример, у последњих неколико година долазе компаније које су везане за производњу текстила или неке текстилне производе за аутомобилску индустрију. Чак 60 одсто инвестиција биле су такве. Дакле, реч је о нископрофитним инвестицијама, из сектора где не постоје вискотехнолошки производи и где инвеститор долази у неку земљу јер ту има јефтину радну снагу. Код нас у последњих пар година, рецимо, нема немачких улагача већ је највише италијанских фирми које се селе из Румуније или других земаља где је цена рада постала већа.

Проблем је у томе што, када они добију високу субвенцију (и по 20 милиона евра) и запосле одређен број људи, практично у првој години или две – добијају бесплатно радну снагу. У текстилној индустрији радна снага у калкулацији финалног производа чини 65 до 80 одсто велепродајне цене. То значи да, ако не улажете ништа у раднике, у првих годину-две рада можете да спустите цене производа за 20, 40 и 50 одсто и убијете конкуренцију на тржишту. Зато се последњих година у Србији десио масовни дампинг где су, и поред тога што су те компаније примљене овде да би извозиле производе, оне производиле огромну количину робе коју су пласирале на домаће тржиште и убиле су цене других произвођача. Тако смо можда добили 4.000 или 5.000 радних места које су те компаније отвориле, али смо их изгубили 5.000 до 10.000 у нашим предузећима. И за коју годину ће те компаније мало по мало одлазити у неке друге земље, које имају повољније услове, а Србија ће остати са мањком хиљада радних места.

Не треба давати субвенције по основу запошљавања!

Рачуница је проста: субвенција износи 10.000 евра по радном месту, а нето зарада у тим компанијама једва прелази 200 евра месечно. Порези и доприноси износе око 140-150 евра месечно по запосленом те држава приходује од 1.600 до 2.000 евра годишње на основу свих пореза и доприноса на зараде у фабрикама. У најбољем случају, држава преко пореза и доприноса може да покрије улагање тек после пет до шест година.

У суштини, привлачење страних инвеститора у Србији изгледа овако: доведемо га, дамо му земљиште, укинемо таксе (наше фирме плаћају све то), дамо му субвенцију за запошљавање и он добије бесплатну радну снагу у првих пар година. Онда се углавном испостави да нема ниједног домаћег добављача, то јест да готово сву сировину и репроматеријал увози. Једина корист од њега је то што се локалној самоуправи враћа 10 одсто пореза на зараде. Када се израчуна шта смо му дали, колико је та компанија извезла и платила пореза на добит, колико је дала за зараде након пар година када искористи новац за субвенције… у већини случајева држава трошак не може да врати не за пет, већ ни за 20 година, а странци се код нас не задржавају толико.

Неопходно је што пре напустити овакву праксу и средства из буџета улагати у покретање домаће производње.

Данијела Ружичић

http://danijelaruzicic.com/subvencije-stranim-investitorima-ko-zapravo-investira-u-srbiju-oni-u-srbiju-ili-srbija-u-njih/
46  Форум / Економија / Одг: Гувернер НБС послато: Јул 26, 2016, 11:37:00
Предвиђање једног Марсовца: „Јавне финансије у Србији здравије 2025.“

Недавно је у просторијама НБС одржана конференција за новинаре, јавне финансије су биле тема, Павле Петровић (у даљем тексту ПП) је много тога испричао шта треба урадити како би стање у буџету било неупоредиво боље у будућности. Слободно можемо рећи, све што је председник Фискалног савета изговорио је погрешно, све предложено појачаће још више дефицит, одвешће нас у банкрот.

Плате у јавном сектору  замрзнути и у 2017. а пензије и у 2018.

Шта је то све ПП предложио:

1. Плате у јавном сектору требало би да буду замрзнуте и у 2017. а пензије и у 2018.г. како би се оствариле неопходне уштеде за оздрављење јавних финансија.


Просто је невероватно да ПП предлаже уштеде у буџету када је евазија пореза достигла 60%, наплата је годинама само 40% свих могућих пореских прихода!!! Главни разлог наше катастрофе је криминал који се крије под именом „сива економија“, где се врши на годишњем нивоу нерегистрован промет робе и услуга у вредности преко 10 млрд. евра, изврше утаје пореза преко 4 млрд. евра. Зашто овај криминал бирократија не сузбија, слободно се може рећи и да га подржава, све у корист заштићених бизнисмена и појединих политичара. Не постоји нити један економски програм који це надокнадити 60% губитка свих буџетских прихода.

2. Ниво плата и пензија већи је од економске санге Србије изражене у БДП-у.

Сузбијањем сиве економије (високоорганизованог државног криминала) БДП може бити већи најмање за 30%, економска снага Србије би била сасвим довољна за исплату садашњих, па и поецаних пензија, сто говори да је потпуно нетачна тврдња ПП. ПИО фонд значајно би имао веће прихода када би држава било шта урадила на превођењу 700 хиљада радника са црног у легалан рад. Значајне уштеде ПИО фонду направиле би се откривањем лажних редовних и инвалидских пензионера, процене су да невероватних 150 хиљада има лажних инвалидских пензионера и оних који су докупили „неку“ годину стажа. Врло је једноставно открити све „лажњаке“, само што то нико не жели, ко зна чији су родитељи, браћа, сестре, кумови, пензионисани а да то нису смели бити. Повећањем прихода, оствареним уштедама, повећањем БДП-а сузбијањем сиве економије, ПИО фонд би био у потпуности одржив, створили би се услови и за повећање пензија.

3. Половина уштеда могла би да дође од реформи Пореске управе и по том основу већих трајних прихода.

Ова изјава прецизно говори шта је решење проблема. Тачно пре пет година, када сам први пут објавио програм за оздрављење српских јавних финансија и целокупне економије, прве две реченице биле су:

1. Сива економија је највећи ресурс за излазак из тешке економске кризе.,

2. Пореска управа је највећи кривац за катастрофално стање, без реформе ове службе свака реформа пореске политике осуђена је на пропаст.


На жалост, пуних пет година је било потребно да чланови Фискалног савета схвате шта је решење проблема. Катастрофална је претпоставка да ће и за реформу Пореске управе Србије најмање требати, по њима, још пет година. Како онима који одлучују у Србији појаснити да се РЕФОРМА ПОРЕСКЕ УПРАВЕ СРБИЈЕ ВРШИ ЗА САМО 5 РАДНИХ ДАНА, од понедељка до петка!!! Постављањем само пет руководиоца, познавалаца материје који су на тржишту од 1990.г., који су „преживели“ све досадашње реформе у пракси и тачно знају кроз какве су муке прошли привредници до сада у директним сусретима са службеницима ПУ. Нови руководиоци морају обезбедити да: а. држава има довољно буџетских прихода (сузбијањем криминала на Царини, акцизном робом, трговину брашном на црно, као и утаје у свим браншама), б. Привредници буду растерећени превисоких пореских давања, 3. Отпис дела дуговања која су преко 6 млрд. евра, камате, често и камате на камате на непостојећим дуговањима…

Реформом Пореске управе Србије, смањењем евазије пореза на само 10%, створили би се услови за повећање пензија и плата, у првом кораку за 50 евра линеарно. Ова мера је неопходна јер би погурала потрошњу, неопходну за покретање домаће привреде. Спречавањем криминала на Царини где се прокријумчари већ поменутих 4 млрд.евра робе (утаје које врше цариници и заштићени бизнисмени, уз подршку политичких структура и полиције), увозници престају са увозом, огромна ликвидна средства остају у земљи, појављује се недостатак робе на тржишту, домаће фирме крећу са производњом и пуне тржиште домаћим производима. Повећана производња повећава тражњу за радницима, уз снижавање оптерећења зарада за трећину послодавци почињу са додатним запошљавањем радника. Већа потражња за радницима аутоматски повећава зараде, радници запослени у фирмама страних инвеститора почињу да их напуштају због ниских зарада, прелазе код домаћих произвођача и точак привреде се покренуо.

Велику грешку ПП прави и када помиње реформу јавних предузећа, право име за „реформе“ је

4. СПРЕЧАВАЊЕ КРИМИНАЛА У ЈАВНИМ ПРЕДУЗЕЋИМА. На првом месту је ЕПС, наше највеће јавно предузеће. Само крађе струје у 2015.г., по подацима објављеним у билтену пре неколико дана достигле су четвртину ГОДИШЊЕ производње. Просто је невероватно да су „нетехнички“ губици струје за само неколико година, од доласка нове власти 2012.г. увећане троструко!!! Спречавањем и извозом „спашене“ количине струје у земље ЕУ, Србија би имала наплату већу од 1 млрд. евра!!! ЕПС има огромне резерве у спречавању крађе на тендерима, отпуштању вишка радника (преко 10 хиљада).

5. Отпуштање вишка запослених у јавном сектору, планирано је 75 хиљада – ПП изражава сумњу да може бити отпуштен толики број, по њему реалност је између 20 до 30 хиљада.

И греши! За отпуштање радника из јавног сектора треба употребити следећи метод: сваки радник са платног списка државе тренутно добија отказ уколико буде ухваћен у било каквој утаји пореза. Пример: а. радиш у локалној самоуправи, издајеш стан, ниси пријавио порез на закуп, тренутно добијаш отказ и то без отпремнине. б. директор клинике, ради додатно у приватној ординацији, има право, али ако плати порез на додатне приходе. Уколико не плати, буде откривен, тренутно добија отказ. Слично је и са корупцијом, свако ко буде откривен добија отказ. Ово је много бољи начин, омогућава држави да се ослободи преко 100 хиљада радника, не сме нико поткрадати државу од које се храни.

6. Последње предвиђање које је ПП изнео, да ће јавне финансије бити „здравије“ 2025.г. , показује да уважени стручњак нема додира са реалним дешавањима, да је вероватно ванземаљац или како народски кажемо „Марсовац“, који не схвата да наса привреда мора да крене на боље ОДМАХ како нам деца не би враћала дугове наредних неколико миленијума.

Све претходно написано су врло једноставна решења, до њих сигурно нећемо доћи бар још пар година, разлог је више него очигледан: незаинтересованост владајућих да се било шта уради на спречавању даље пропасти економије и катастрофално кадрирање које је најизраженије у Министарству финансија и Пореској управи Србије. Од доласка нове коалицје после избора 2012.г. постављањем на кљуцне функције Младјана Динкића и Милицу Бисић, Ивана Симича и приправника Крстића, Вујовића, Љиљану Ковачевић и Драгану Марковић, све активности су ишле у смеру тоталног уништења привреде и стандарда грађана. Просто је нејасно да ли наведени нису уопште знали материју, нису ништа желели да знају или су постављани са задатком да јос висе уруше економију Србије.

НАПОМЕНА (по ко зна који пут): главни узрок пропасти Србије је следећи криминал који не постоји за Владу, Министарство финансија, Министарство правде, Министарство унутрашњих послова:

1.Царински криминал – четири млрд. евра неоцарињено пропуштање робе на црно, утаја ПДВ-а најмање 600 милиона евра.

2. Прањем изношење новца ван земље на годишњем нивоу преко 4 млрд. УС $

3. Шверц преко 500 хиљада тона брашна, 23 хиљаде шлепера годишње нико не примети

4. Пласман милијарду евра акцизне робе на црно, највише из домаћих фабрика у власништву „страних“ инвеститора, врло једноставно је утврдити ко пласира на неевидентирану робу: нафтне деривате, цигарете, виски и остала жестока пића, пиво, вино, кафу….

5. Крађе струје које су достигле четвртину свеукупне производње, Ђердап 1 мора годину и девет месеци да производи за криминалце који бесомучно отимају од народа. Три године се даје Влади светско решење за спречавање нестанка сваког киловата, Систем за елиминацију нетехничких губитака, истестирано и доказано у пракси решење, НИКО НЕ ЖЕЛИ СПРЕЧАВАЊЕ КРАЂЕ због чега су оне троструко повећане у трогодишњем периоду!!!

6. И још много тога (може се набрајати најмање још две писане странице)….Драган Радовић-http://www.koreni.rs/predvidanje-jednog-marsovca-javne-finansije-u-srbiji-zdravije-2025/
47  Форум / Србија / Одг: Др Драган Петровић - Размишљања, питања и одговори.... послато: Јул 23, 2016, 10:21:09
ДР ДРАГАН ПЕТРОВИЋ: СРБИЈА ИМА ДВА УНИКАТНА РАЗЛОГА ДА НЕ НАСТАВЉА ПУТ КА ЕУ

Србија, поред низа других, има два уникатна разлога да не наставља пут ка Европској унији, каже Др Драган Петровић за News Front — Србија.
 
«То је, под број један, питање Косова и Метохије. А друго важно питање је питање специјалног Трговинског споразума са Русијом који има само Србија», сматра Др Петровић.
 
Упитан о посети Викторије Нуланд, подсетио је да је та жена делила колаче на украјинском Мајдану где је дошло до револуције и рушења легитимне власти.

«Та Викторија Нуланд је дошла у Београд. Сматрам да иза тога стоји везаност и попустљивост носиоца власти у Србији према америчкој политици».

 
Говорио је и о НАТО самиту у Пољској и евентуалном уласку Црне Горе у НАТО.
 
«НАТО је катастрофа. То је један агресивни војни савез у коме САД пре свега окупирају мале чланице. НАТО не би могао да се шири путем референдума јер грађани тих земаља то не би подржали. У Црној Гори улазак у НАТО не би подржао ни 15% становништва, а од тих 15% највећи део отпада на албанску националну мањину.
 
Ђукановић једино може да убаци Црну Гору у НАТО на недемократски начин. Чак и Ђукановић, који је покрао референдум за заједничку државу са Србијом 2006 године, не би могао да организује тај референдум за НАТО и да он успе».

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=mbuxWPL-sNw" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=mbuxWPL-sNw</a>


поставио: Зека
48  Форум / Србија / Др Драган Петровић - Размишљања, питања и одговори.... послато: Јул 22, 2016, 09:43:39
Др Драган Петровић:Историјске теме, три тв емисије: Ислам; Историјска улога Хитлера и место у ХХ веку Стаљина; Историска улога и значај Јосипа Броза Тита - дебата (видео)

На телевизији Мелос у Краљеву, постоји историјски циклус емисија, где гости професионални историчари дају анализе и тумачења одређених историјских феномена и процеса. Водитељ ове емисије је историчар Милан Петровић. Доктор Драган Петровић, који је између осталог и историчар и аутор већег броја књига на историјске теме, углавном савремене историје, био је гост више пута у овој емисији. Овде дајемо приказ две последње, где је у првом случају тема била Ислам, историјска анализа и савремено стање, а тема друге емисије је била Историјска улога у ХХ веку Хитлера и у другом делу ове једноипосатне емисије – Стаљина.

Историјска улога и феномен ислама, као и савремена кретања у оквиру њега је тема прве емисије које овде представљамо, и она ће свакако привући пажњу, јер је др Петровић дао основне елементе настанка и потом ширења утицаја ислама као једне од монотеистичких религија великог утицаја. Поделе и струје у исламу, историјска улога Отоманског царства, чији је султан у исто време био шеф државе – монарх и са друге стране врховни верски вођа свих муслимана света. Данашња позиција ислама, питање исламског фундаментализма и сукоба цивилизација.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=GfXIf-5KZdE" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=GfXIf-5KZdE</a>

Историјске околности доласка Хитлера на власт, доктрина, структура личности, нациза. Са друге стране околности у којима је деловао Стаљин, његов сукоб са Троцким, разлика у концепцијама и улога Коминтерне однос према Краљевини Југославији и српском питању. Други светски рат, односи у антифашистичкој коалицији, пораз нацизма, ширење комунизма.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=wU8h5YNrcS0" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=wU8h5YNrcS0</a>

Најзад трећа емисија историјског карактера коју овде представљамо, је на тв Мост у Новом Саду, Екстреми, где је тема била Историјска улога Јосипа Броза. Учесници емисије код водитеља Бојана Панаотовића су били др Драган Петровић као историчар и Јованка Чолак, као блиска рођака Јованке Броз.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=ukvThYjhPY8" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=ukvThYjhPY8</a>


Др Драган Петровић

поставио: Зека
49  Форум / Свет / Одг: Покушај војног удара у Турској послато: Јул 16, 2016, 09:56:30
Горан Јевтовић: Евроатлантски „гладио“ прсти покушаја војног удара у Турској

У Турској је, након изузетно бурне ноћи, незванично угушен покушај војног удара, који су извели делови Оружаних снага те земље. Шести пут у модерној историји те земље након више деценија од последњег сличног случаја. Према задњим вестима са лица места, Истанбул и већи део земље, чврсто држе присталице Ердогана, који се у међувремену обратио јавности, док је ситуација у Анкари још увек нејасна. Пале су и жртве углавном међу полицајцима, што је свакако трагично.

У једној од најважнијих чланица НАТО пакта је изазван потпуни хаос и то након управо завршеног Самита Алијансе у Варшави, на којем је Турска била потпуно кооперативна. Евроатлантским речником дефинисано – „догодила“ им се озбиљна криза. А, када до кризе „дође“, је л’ те, ваља њом управљати, тачно према постулатима војног правила Пентагона под ознаком ФМ 100-5.

Једна од првих мера у том штиву које третира „Доктрину изазивања и управљања кризама“ је, преведено на српски језик поводом актуелних догађања – уколико се пуч (или догађај сличног садржаја и размера) сузбије, завести ванредно стање у земљи или нешто приближно томе и предузети низ репресивних мера. Уколико пучисти којим случајем успеју (то јест, уколико им се то дозволи и део је плана), наравно, након дипломатског и сваког другог премишљања светских чинилаца, подржати их у намери да „стабилизују“ новонасталу ситуацију. И у једној и у другој варијанти добитак је сасвим известан за онога ко се пита, а зна се ко је тај.

Тако нешто је и провејавало не само у извештајима и у директним преносима догађаја у Турској од стране америчких и осталих западних медија током ноћи, већ и у својеврсном фемкању америчке администрације на челу са Бараком Обамом, којој је требало пуних пет сати да подржи Ердогана и „демократски изабрану власт“. Тек након тога ствари су се окренуле у супротном смеру. (Замислимо хипотетички идентичну ситуацију у Србији касних 90-тих, а то значи оружано рушење Милошевићевог режима, или, рецимо, на дан петог окобра – колико би смо дуго чекали на реакцију западних „пријатеља“ и каква би она била?)

Дакле, следи ванредно стање или предузимање жестоких ванредних мера, онако како је то учињено у Француској још пре осам месеци, у којој ће се то стање продужити у недоглед, након „полуделог“ и „фанатизованог“ француско-арапског камионџије-убице у Ници. Терориста који је, гле чуда, уредно са собом понео лична документа (као и сви ранији терористи), и који је, као и многи пре њега, промакао моћним француским службама! (Личну карту видесмо, али тело убијеног терористе ама баш никако, који ће, успут речено, бити сахрањен не у Француској где је уредно живео, већ у родном Тунису).

Ванредно или неко слично стање (редовно свакако не може бити, а могуће је да следи оно што и у неким другим арапским земљама) које чека Турску – значи пре свега додатно ограничавање људских права и слобода, значајно сузбијање демократије и осталих достигнућа модерног света. Тако нешто, следствено, омогућава актуелним властима појачавање репресије и наставак раније усвојене стратегије, како на унутрашњем плану – сузбијање и застрашивање политичких противника и хомогенизацију већине становништва, тако и (посебно) у спољној политици – Сирија, Курди, Блиски исток и припреме за реализацију главног циља, а то је удар на Русију, тачно на платформи управо завршеног Варшавског самита НАТО.

Из неколико меродавних извора је саопштено, да су војни удар предводила два пуковника, један потпуковник и један мајор (или су бар оперативно били истурени испред главних пучиста), а накнадно је придодато још пет генерала, који су наводно имали подршку покрета „Хизмет“. Да ли је ово реално? У теорији (или у научној фантастици) наравно да је могуће, поготову у малим, такозваним банана-државама (што је посебно карактерисало 20. век), али у држави као што је Турска, па још у 21. веку, поред стотину и ко зна још колико врсних генерала, који су поодавно под контролом Запада, то је, једноставно, немогућа мисија.

Дакле, без снажне организације и пажљиво осмишљене, вишедеминзионалне операције у врхунској конспиративности, без моћне политичке и сваке друге подршке (а то свакако није лидер проевропског покрета, који се притом налази у својеврсном добровољном егзилу), на овакав потез би се одлучили искључиво лудаци. Па чак и да су такви на челу пучиста – која би их то оружана сила послушала у модерно организованој и по НАТО стандардима и процедурама постављеној војсци? И све то у присуству Американаца и осталих западних савезника у оближњој бази Инџирлик и којекуде широм те земље.

Кад год дође до неког овако крупног, може се слободно констатовати историјског догађаја са несагледивим глобалним последицама, прво питање које се обавезно поставља је – коме је у интересу да се Турска уведе у (контролисани) хаос? И оно друго, као логичан наставак – која моћна сила (или силе) оперативно, преко својих обавештајно-субверзивних служби, стоји иза догађаја? (Јер, очигледно је да досадашњи терористички акти у бројним турским градовима нису дали очекиване резултате).

Можда је ову дилему најбоље растумачио донедавни премијер Турске Ахмет Давутоглу који је ноћас изјавио, уколико су медији веродостојно пренели ту информацију, да је „удар на Турску, удар и на милионе избеглица“.

Дакле, процес „хуманог“ пресељавања милиона Арапа који је стицајем околности, услед озбиљне побуне обичног европског света (и појединих, оно мало преосталих лидера – државника) значајно успорен, треба плански, а то значи у тзв. контролисаном хаосу и у виду „стампеда“, наставити, како би се Европа у целини а не само чланице ЕУ, потпуно дестабилизовала с једне, а са друге стране – иако звучи парадоксално – у потребној мери извршила национална хомогонизација у циљу одбране слободе, независности, европских достигнућа…. а успут се одбранити и од претећег руског „агресора“ (не заборавимо најновију „Белу књигу“ Немачке), када за то дође време. А време је, ту негде, отприлике у пролеће идуће године.

Чему дакле служе „гладио“ (као шири) и разноразне операције под називом „лажна застава“ (као ужи појам), а убеђен сам да је ноћашњи покушај војног удара у Турској био управо случај из наведеног асортимана, или још прецизније, експеримент „ин виво“?

За изазивање и управљање кризама. (Присетимо се да су наши западни „пријатељи“ агресију на СРЈ званично називали „Криза на Косову“). Јер, без озбиљних криза, то јест, без амбијента који темељно застрашује људе и уводи их у панику и свеопшти хаос и безнађе (наравно и у ратну кланицу), немогуће је створити Нови светски поредак. А притом су такве операције довољно компликоване, збуњујуће и неразумљиве, зато што су најчешће потези који се вуку нелогични, па чак и у колизији једни са другим.

У овом случају, најновија „гладио“ операција служи управо наведеној сврси – путем озбиљних криза и хаоса увести Европу у њену вероватно и најбитнију глобалистичку а давно зацртану прелазну форму –  у покушај стварања Сједињених Европских Држава, на чијем челу треба да се инсталира јединствена Влада, одобрена (силом прилика) од стране испрепаданих народних маса, након тешких последица које ће неминовно уследити. И већ су ту негде.

Дакле, да закључимо, ноћашњи покушај војног удара у Турској, чврсто сам убеђен, нема ама баш никакве везе са Реџепом Ердоганом лично, тачније његовом екстремистичком и ауторитарном владавином. Штавише, баш такав је Западу, чији је иначе пион, потребан. Као што нема везе ни са његовим наводним (а изнуђеним и од стране западних ментора одобреним) попуштањем званичној Русији – извињење због обарања хеликоптера, као и покушаји нормализације не само политичке, већ пре свега економске сарадње. И понајмање има везе поводом ратних неуспеха у Сирији, затим, због „решавања“ питања Курда, те због разголићене везе са ИСИЛ-овцима, и тако даље и томе слично.

Посреди је велика игра владара из сенке. Најновији догађај је увод у оно што следи – потупна дестабилизација Блиског истока све до паљења озбиљног глобалног ратног пожара. У даљој перспективи и уништење Турске, то јест, свођење на меру коју су запланирали владари (а не актуелне марионете на челу најмоћнијих западних држава, који су само оперативни извршиоци прљавих послова!) на уштрб стварања нових или проширења постојећих држава у том делу света, увезаних у неку нову, глобално подобну Арапску унију.

Истовремено ће се одвијати брутално прекомпоновање Европе, то јест европског континента у целини, укључујући и Британско острво – од Европске уније, преко националних држава, све до новоуспостављених неоколонијалних државоликих територија или оних које ће тек бити створене (рецимо „Косово“, подељена БЈР Македонија, БиХ, Каталонија, поједине чланице Велике Британије, дестабилизована Француска, евентуално цепање Белгије…). Све у свему, атмосфера коју карактеришу скоро па идентична обележја попут оних пред Први или можда још приближније, као пред Други светски рат. И зато не треба да чуди нагло војно буђење сасвим нове (али контролисане) Немачке.

Све је, дакле, под знаком питања и у великој неизвесности. Али је само једна глобалистичка организација (која најмање служи националним државама чланицама и „партнерима“), формално спокојна и званично стоји по страни. Реформише се, озбиљно јача, увећава свој буџет, борбене снаге, капацитете, инфраструктуру и јединство – политичко, војно, безбедносно. Лако је погодити – реч је о Северноатлантској алијанси, дакле, о НАТО пакту.

О томе нам експлицитно казују бројни закључци са управо завршеног Варшавског самита. Неки од њих, као што је онај у тачки 2. званичног Коминикеа, као да је предвидео ноћашње догађаје. И, зато, да  са садржајем наведене тачке, прецизније, кључном реченицом у истој, завршимо ово писаније:

„…Алијанса ће наставити успешно да испуњава три основна задатка која су постављена у Стратешком концепту, и то су: колективна одбрана, управљање кризама и кооперативна безбедност“.

Но, о дометима скупа у Варшави и начинима супростављања тој агресивној глобалистичкој пошасти, у освртима који следе, односно, непланирано касне.

http://www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/ostalo/evroatlantski-gladio-prsti-pokusaja-vojnog-udara-u-turskoj/
50  Форум / Србија / Одг: Последице НАТО бомбардовања послато: Јул 15, 2016, 11:34:58
Слободан Чикарић: НАТО лоби прикрива право стање епидемиологије малигних тумора
Радиолог и професор Медицинског факултета у пензији Слободан Чикарић износи чињенице о канцерогенези у Србји које је утврдио деценијским научним истраживањем.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=ZP8sRtBUzEk" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=ZP8sRtBUzEk</a>


СКК
Странице: [1] 2 3 ... 15
Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!