forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Септембар 24, 2020, 15:52:57


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


  Прикажи поруке
Странице: [1] 2 3 ... 19
1  Форум / Политика / Плаћеници из Украјине рушили Београд! послато: Јул 09, 2020, 10:42:12
Među tim plaćenicima je bilo i srpskih državljana.

Napad demonstranata na žandarmeriju
Napad demonstranata na žandarmeriju, Foto: Nenad Vujanović/Alo!
Protesti u Beogradu u kojima je došlo do žestokih sukoba sa policijom pokazuju da iza njih stoji ozbljiniji organizator nego što je to bio slučaj proteklih godina tokom gradanskih protesta koji su sem u par navrata uglavnom bili nenasilni.

Sem desničara, studenata, pokreta 1 od 5 miliona na protestima u Beogradu su učestvovali pripadnici plaćeničke korporacije za ratovanje "Blackwater" državljani Srbije koji su učestvovali u ratu u Ukrajini protiv Rusa i ustočnim delovima te države.

Blekvoter je najamnička vojska, osnovana je u Sjedinjenim Američkim Državama 1997. godine, jedna od najmoćnijih američkih korporacija koja pruža razne usluge u ratnim i posleratnim operacijama.

Dejlimejl je svojevremeno objavio da su plaćenici Blackwater korporacije učestvovali u ratu u Ukrajini na strani režima protiv Rusa u Denjecku.

Među tim plaćenicima je bilo i srpskih državljana.


Iza protesta zapravo stoje vrlo profesionalno organizovane grupe povezane sa stranim faktorom, koje po svaku cenu žele haos i bratoubilački rat u Srbiji. Pripadnici Blackwater su veoma profesionalno koordinirali navijače, huligane i druge učesnike protesta.

Protest je izmakao kontroli onih koji su ga organizovali i nasilje je izbilo bez bilo kakvog smisla, osim da bi se izazvale reakcije policije "upotrebljive" za zapadne, hrvatske i šiptarske medije koji su sve to vrlo spremno i pažljivo ispratili na terenu.

Više pripadnika policije koji su obezbeđivali Skupštinu, završili su sa krvavim glavama, a neki su i ozbiljno povređeni.

https://www.alo.rs/vesti/politika/placenici-ukrajina-demonstracije-demonstranti-protesti/324876/vest?utm_campaign=alo.contentexchange.me&utm_medium=referral&utm_source=alo.contentexchange.me

    Докле ће Вучић ићи са својим лажима? Сада је измислио и плаћенике из Украјине. Зеленко

2  Форум / Политика / Одг: Нови увоз Шиптара и оних других (миграната, имиграната, азиланата...) послато: Мај 08, 2020, 06:16:14
Кик-боксер аутомобилом улетео
у Прихватни центар за мигранте:
 Ватру пале друштвене мреже, Обреновчани у страху

КОНТРОЛА Улаз у Прихватни центар у Обреновцу/Фото З. Јовановић

ОБРЕНОВАЧКИ кик-боксер Филип Р. (20), који је у среду, око 19 сати, аутомобилом провалио жичану ограду и улетео у Прихватни центар за мигранте у овом граду, ухапшен је и одређено му је задржавање до 48 сати, потврдио је МУП. Паника коју је изазвао међу мигрантима полако се стишала, као и претходних дана Војска Србије контролише све прилазе објекту, али бура и сукоби на друштвеним мрежама не јењавају.


Док Филипу стиже на стотине порука подршке на фејсбук профилима попут "Стоп насељавању миграната", све је више и оних који осуђују расизам и нетолеранцију.

На снимку који кружи друштвеним мрежама, а који је у току помахнитале вожње снимао сам младић, види се како аутомобилом прво пробија жицу, затим долази до војне барикаде и виче припадницима Војске да се склоне, и затим јури кругом Прихватног центра уз повике "Да видимо шта раде браћа, мигранти", "Не желим да моју девојку нападају мигранти", "Не желим муслиманску државу", "Не желим ово да трпим". У инциденту који је изазвао срећом није било повређених.


У Прихватном центру тренутно су смештена 983 лица, углавном из Авганистана и Сирије. Милан Ђокић из Комесаријата за избеглице каже да су овде само мушкарци између 20 и 30 година, самци. Од прошлог инцидента, када је почетком увођења ванредног стања било међусобног кошкања и туче, углавном је мирно.


- Младић који је улетео аутомобилом пробао је прво да прође кроз мање важан улаз опасан жичаном оградом, а онда је дошао на главну капију, која је била отворена, јер су у обилазак долазили припадници Специјалне антитерористичке јединице. Од прошлог инцидента редовно нас обилазе два пута дневно - каже Ђокић.


Филип Р. је увезао аутомобил у улицу између барака вичући и вратио се на улаз. Ту је приведен.


Ђокић подсећа да су се сви мигранти, по њиховим речима, упутили ка централним деловима Европе, нарочито ка Немачкој. Ипак, међу њима се осећа међусобна нетрпељивост, јер су пореклом из различитих држава, подељени на суните и шиите.

- С обзиром на то да су то млади људи, прилично су мирни - закључује наш саговорник. - Због поста су тихи током дана. Алкохол им није доступан, али га углавном и не користе, јер им вера то забрањује. Воле, међутим, енергетска пића.

Обреновчани ипак нису без страха.


- Увек је било непријатно у близини насеља Гај, Ројковац и Сава - каже Марко Марковић. - Они су овде већ неколико година, а у парковима и на клупама су се скупљали у групама. Девојкама и женама није било пријатно да прођу, било је звиждања и довикивања. После смо налазили и шприцеве...* ОПРЕЗ Војна полиција


Комесаријат за избеглице и миграције најоштрије је осудио насилнички упад аутомобилом у пуној брзини у Прихватни центар:


- Пуком срећом нико није страдао. Овај инцидент опомиње да је крајње време да се престане са вербалним, а сада и физичким нападима на мигранте, и да се заустави хистерична кампања према њима на друштвеним мрежама која је до овога и довела.

Комесаријат подсећа да сви мигранти у Србији, који су од увођења ванредног стања изоловани у центрима, желе само једно - да што пре напусте нашу земљу. Апсурдно је, кажу, да то исто желе и они који их свакодневно нападају на мрежама:

- Због пандемије њихов наставак пута ка Западној Европи је привремено онемогућен. Карантин је испунио свој циљ, јер нико међу њима није заражен, а центри су здравствено безбедни једино у Србији. Ово је добра земља добрих људи и очекујемо да се престане са антимигрантском кампањом.
КОНТРОЛА

ОД почетка ванредног стања у Србији сви центри су под војним обезбеђењем, а избеглице могу из њих да излазе само под пратњом до лекара или до пословнице "Вестерн униона", да подигну новац. Како каже Ђокић, Војска темељно претреса чак и комби Комесаријата на улазу и излазу из центра.ЖЕЛЕ САМО ДА ОДУ

МОЛИМ све да се престане са било којом врстом вербалног, физичког, било каквог напада и тортуре. Не трујемо ми њих, трујемо себе тиме. То је суштина. Њима је једини циљ, а врло је апсурдно - тај се циљ подудара и са циљем највећег броја десничарских и фашистичких група - да оду одавде. Дајте, омогућите тим људима да ураде то што желе, рекао је за РТС комесар за избеглице Владимир Цуцић.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=STb4kGJlxLY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=STb4kGJlxLY</a>

В. Ц. С. - З. Н. - Ј. Д. Љ.
3  Форум / Разно / Интервју Бориса Тадића за немачке медије у вези коронавируса послато: Април 12, 2020, 07:46:03
“Prvo su zbijali šale, a onda uveli najrigoroznije mere u Evropi”: Intervju Borisa Tadića za nemačke medije

 
Bivši predsednik Srbije i predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić je u intervjuu za nemački list “Tagesšpigl” rekao da je “vlast u Srbiji prvo pravila šale na račun koronavirusa i ismevala strah od opasnosti, da bi potom uvela najrigoroznije mere u Evropi”, preneo je danas Medija centar.


Tadić je rekao da u Srbiji tokom vanrednog stanja postoji zabrinutost da mere uvedene zbog pandemije nemaju za cilj samo zaštitu građana i zdravstvenog sistema, već da predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić želi da uvođenje vanrednog stanja iskoristi za dodatno urušavanje demokratije.

“Vlada i lekari iz Kriznog štaba su na početku reagovali neodgovorno, poručujući da je koronavirus ‘najsmešniji virus u istoriji čovečanstva’, da ‘nije opasniji od običnog gripa’ i preporučujući da bi ‘žene trebalo da idu u šoping u Milano zbog popusta’. Nedelju dana kasnije su promenili strategiju, upali u paniku i uveli striktne mere”, rekao je Tadić za “Tagesšpigl”.

Tadić je u intervjuu nemačkom listu rekao i da je “takva kontradiktorna reakcija vlasti dovela do toga da deo građana nema poverenje i ne poštuje mere”, te je “apsurd da vlast koja je ismevala pandemiju sada prebacuje odgovornost na građane da mere ne shvataju dovoljno ozbiljno”.

“Plašim se da se tokom vanrednog stanja korak po korak ojačava autoritarni kurs Vučićeve vlasti i da postoji mogućnost da napustimo atmosferu pro-EU orijentacije i da se u ovoj izolaciji naviknemo na potpuno novu atmosferu. Nakon osmogodišnjeg urušavanja demokratije u Srbiji, Vučić koristi vanredno stanje za njeno dodatno urušavanje”, rekao je Tadić.

Po rečima nekadašnjeg šefa države, vanredno stanje zbog epidemije koronavirusa u Srbiji iskorišćeno je za ukidanje javne debate, a novinarka Ana Lalić je uhapšena samo zato što je izveštavala o lošem stanju u jednoj bolnici u Novom Sadu.
“Mi danas u Srbiji imamo samo nekoliko nezavisnih medija, ali nijedan s nacionalnom frekvencijom. Međutim, za takvo stanje demokratije su indirektno odgovorni i neki šefovi EU država. Mnogi od njih podržavaju Vučića zbog obećanja da će biti servilan po pitanju rešavanja kosovskog problema i jer on po pitanju Kosova čini ono što bivša demokratska vlast iz uverenja nije želela”, rekao je Tadić o periodu kada je on bio na vlasti.

Tadić je rekao i da Vučić istovremeno takvu poziciju koristi “za ukidanje slobode medija i demokratskih standarda”, te se u Srbiji “danas ne živi u demokratiji u kojoj se živelo pre 2012. godine”.

Na pitanje da li se slaže s razočaranjem Vučića zbog ponašanja EU tokom krize i sa njegovom izjavom da “evropska solidarnost više ne postoji” i da je “brat Srbije Kina”, Tadić je odgovorio da bi i on na Vučićevom mestu potražio pomoć Kine, ali da je “potpuno nepotreban teatar koji Vučić izvodi tim povodom”.

“Vučićeva prenaglašena zahvalnost Kini i istovremeno podrivanje EU u kontekstu navodno izostale pomoći i solidarnosti, sigurno neće biti dobro primljena od strane šefova država EU i biće zabeležena u diplomatskim krugovima”, rekao je Tadić za “Tagesšpigl”.

Tadić je međutim rekao da EU “nema ulogu globalnog aktera kakvu je imala pre 20 godina”, i da će se “tek videti šta dolazi nakon ove krize”.

“Ovo je vreme zanimljivo za intelektualce, ali veoma opasno za političare, koji će morati da nose odgovornost za donošenje odluka u nepredvidivom svetu”, rekao je Tadić.

https://www.nedeljnik.rs/prvo-su-zbijali-sale-a-onda-uveli-najrigoroznije-mere-u-evropi-intervju-borisa-tadica-za-nemacke-medije/?ref=aklamator&utm_source=aklamator_com&utm_medium=noizz_rs_noizz-news_feed&utm_campaign=___Prvo_su_zbijali_sale__a_onda_uve

   Политичари кажу нешто искрено и поштено тек кад више нису на власти, ни Борис Тадић није изузетак.На жалост, гледајући шта је ко урадио до данас, види се да је Борис Тадић био бољи и поштенији председник Србије него Вучић, мада на крају његовог мандата није изгледало да можемо добити лошију власт.
4  Форум / Србија / Одг: Вирус `Ковид 19`- "Невидљиви противник у Србији" послато: Април 10, 2020, 00:20:49
Прича нултог пацијента из Бачке Тополе:

Upala je zahvatila pluća, osećao sam olakšanje jer nije rak
- Svi su bili uplašeni. Kada je konstatovano da sam pozitivan na korona virus već sam bio u bolnici, bio sam jako loše, gušio sam se, nisam mogao da dišem bez kiseonika - rekao je Đantar


Igor Đantar (43), privrednik iz Bačke Topole, nulti pacijent u Srbiji, prve simptome korona virusa je osetio 27. februara, odnosno 28. februara. Kako kaže, imao je visoku temperaturu - 39,5, slabo se osećao i nije mogao da ustane iz kreveta.
- Drug mi je preporučio da odmah nakon vikenda, odem kod pulmologa na snimanje pluća. Ispostavilo se da imam upalu pluća. Doktorka je na snimku videla tamnu senku, mislila je da je nešto ozbiljnije od upale pluća. Prepisala mi je lekove i rekla da dođem za pet dana - rekao je Đantar za Pink.

Kako kaže, nije se osećao bolje i dva dana kasnije je ponovo otišao kod pulmologa.

Bio sam srećan jer nije rak
- Upala je prešla sa leve i na desnu stranu. Doktorka me poslala na CT i ispostavilo se da je virusna infekcija, da nije rak. Možda je to glupo reći, bio sam srećan jer nije rak.
Đantar sumnja da je korona virus dobio u Mađarskoj.

- Nedelju dana pre toga sam bio u Budimpešti, mislim da sam se tamo zarazio. Za šest, sedam dana sam osetio prve simptome - kaže Đantar.

Odmah se izolovao zbog dece
On je, kako navodi, dobio temperaturu i mislio je da je običan grip, pa se odmah izolovao jer ima malu decu, koja su već tog vikenda otišla kod bake i deke.

- Svi su bili uplašeni. Kada je konstatovano da sam pozitivan na korona virus već sam bio u bolnici, bio sam jako loše, gušio sam se, nisam mogao da dišem bez kiseonika, nisam mogao da odgovaram na pozive, tek na poneku poruku - rekao je Đantar.

On je rekao da je danas bio na kontroli i da mora da bude na bolovanju još mesec dana. Đantar kaže da ove godine, kako su mu lekari rekli, neće moći da trenira. U bolnici je proveo ukupno 24 dana.

- Prvih sedam dana kao i da nisam bio tamo. Prvih 14 dana je sporo prolazilo. Osećao sam se dobro i mislio sam da mogu da idem kući, ali su mi rekli da je bolje da budem u bolnici i jeste tako - rekao je Đantar.

(Telegraf.rs)

https://www.telegraf.rs/vesti/srbija/3176449-prica-nultog-pacijenta-igora-upala-je-zahvatila-pluca-osecao-sam-olaksanje-jer-nije-rak

  27. и 28. фебруара је осетио симптоме а у болницу су га примили 6.марта?? Опет нас лажу.
5  Форум / Политика / Капетан Драган пуштен из затвора и протеран из Хрватске послато: Март 28, 2020, 13:50:40
Капетан Драган пуштен из затвора и протеран из Хрватске

Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, pušten je u subotu rano ujutru iz zatvora u Lepoglavi, prenose hrvatski mediji.


Vasiljković je bio osuđen zbog ratnog zločina, a posle puštanja iz Hrvatske prema navodima medija biće u Srbiji.

Vasiljkovića su u Lepoglavi u ranim jutarnji satima preuzeli policajci koji su ga prebaciti do graničnog prelaza Bajakovo gde je posle devet sati proteran iz Hrvatske na osnovu rešenja o zabrani ulaska i boravka na području Evropskog ekonomskog prostora u trajanju od 20 godina, javlja Hina.

U hrvatskom Ministarstvu pravosuđa potvrdili su da je Vasiljković pušten pošto je odslužio zatvorsku kaznu.

Srna prenosi da će Vasiljković u Srbiji biti obuhvaćen merama, kao i svi ostali srpski državljani koji se vraćaju iz inostranstva.

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac rekao je za Srnu da su ga zvali brojni Vasiljkovićevi prijataelji interesujući se o dolasku u želji da mu organizuju doček, ali da je to u ovim okolnostima neizvodljivo.

"Sudbina se poigrala s njim da nakon zatvora u Australiji i Hrvatskoj mora ponovo u jednu vrstu izolacije, bez slobode kretanja. Ne znam nikoga u Hrvatskoj, ni od Srba, ni od Hrvata, da je odslužio celu kaznu. On je izdržao 13,5 godina koliko mu je i presuđeno. Nije imao sreću da izađe nakon dve trećine i sada opet ide u izolaciju i to je potpuno izvesno. Ne znamo gde će i koliko dana će to biti. Verovatno do 28 dana", rekao je Štrbac.

Vasiljković je pravosnažno osuđen na 13,5 godina zatvora zbog ratnog zločina u Kninu i Glini tokom rata. Na suđenju je dokazano da je kao zapovednik Jedinice za posebne namene u sastavu paravojnih srpskih jedinica, odnosno zapovednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih jedinica Alfa, tokom juna i jula 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Isto tako je i tokom jula 1991. godine u Glini, u dogovoru sa zapovednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku stanicu i prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. Tokom te akcije ubijeni su i ranjeni civili, od kojih je jedan bio strani novinar.

Zbog nedostatka dokaza pred splitskom sudom oslobođen je optužbe da je naredio ubistvo dvojice nepoznatih zarobljenih hrvatskih vojnika u januaru 1993. u Bruškoj kraj Benkovca.

Doputovao u Srbiju
Dragan Vasiljković poznatiji kao kapetan Dragan, koji je jutros izašao iz zatvora Lepoglava u Hrvatskoj gde je odlužio kaznu na koju je osuđen zbog navodnih ratnih zločina u Hrvatskoj, stigao je u Srbiju i oseća se dobro, rekao je Tanjugu njegov beogradski advokat, Dragan Palibrk.

Palibrk je izrazio veliku zahvalnost nadležnim organima Republike Srbije što su preduzeli sve mere da dolazak njegovog klijenta protekne sigurno i bezbedno.

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2020&mm=03&dd=28&nav_category=167&nav_id=1670442

  Коначно су га усташе пустиле на слободу.
6  Форум / Политика / Вукадиновић:Не треба нам национални стадион послато: Новембар 21, 2019, 02:09:20
Вукадиновић:Не треба нам национални стадион

Poslanik Đorđe Vukadinović poručio je danas vladajućoj koaliciji da ne treba da se stidi toga da je predlog budžeta predizborni, uz kritike zašto se troši 250 miliona evra za nacionalni stadion i zahtev da se precizira kakve su to kazne i penali za koje je u budžetu izdvojeno 22 milijarde dinara.
 

Vukadinović je u skupštinskoj raspravi o predlogu budžeta za 2020. godinu pohvalio to što je budžet stigao na vreme u parlament i što je sednica zakazana po Poslovniku, pa taj zakon nije bio „upakovan“ kao jedna od više destina tačaka dnevnog reda.

Za razliku od prošle godine, ukazao je on, nema ni fantomskih amandmana vladajuće većine, udvostručeno je vreme za diskusiju, a rasprava na Odboru za finansije je bila iscrpna i kvalitetna.

Vukadinović je istakao da budžet ima razvojnih elemenata, ali je predizborni, čega vladajuća većina ne treba da se stidi. Sledeća godina je izborna, pa će se vlada truditi da „malo paradno“ pripremi budžet, istakao je on.

Vukadinović je rekao da je za kazne i penale različitih vrsta u budžetu odvojeno 22 milijarde dinara, što je skoro 200 miliona evra.

Svejedno mi je ko je napravio te sporove, bilo prošla ili ova vlast koja je sedam godina na sceni, ali ovo je strahovito povećanje, a Fiskalni savet čak nije mogao da uđe u strukturu tih stavki, rekao je Vukadinović.

Bode oči i stavka od 80 miliona evra od kreditora Trezora Francuske za izgradnju projekta beogradskog metroa, kao i stavka od 500 miliona evra za metro, ali se ne vidi od koga se povlači ta linija, dodao je on.

Vukadinović je kritikovao što je 250 miliona evra određeno za izgradnju nacionalnog stadiona, navodeći da za to nema opravdanja, jer i postjeći stadioni „zvrje prazni“.

Nacionalni stadion nam baš ne treba, naglasio je on. Prema njegovim rečima, putevi su potrebni i poželjni, ali je moravski koridor neophodniji od autoputa Niš – Merdare.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da su 22 milijarde dinara ostavljene za penale i kazne, odnosno za sporove koje je izgubila vlada ili država Srbija i obaveze koje datiraju iz 2007, 2008, 2009. i 2010. godine.

Mali je rekao da se još ne zna kako će izgeldati finansijska konstrukcija za projekat metroa, ali je ostavljen iznos da ukoliko se dogovor napravi, Srbija može nešto da plati i da se krene u izgradnju tog kapitalnog investicionog projekta.

Nacionalni stadion je projekat od izuzetnog značaja za Srbiju, sport je postao veliki biznis, rekao je Mali i ocenio da će stadion biti pokretač razvoja celog tog dela grada, novi Beograd na vodi.

https://www.danas.rs/ekonomija/vukadinovic-ne-treba-nam-nacionalni-stadion/

  Наравно да нам не треба.Али како ће без разних безвезних градњи и поправки, председник, његова фамилија и страначки лопови да добију свој проценат? Морају нешто ''да раде'' иако не умеју да раде баш ништа.Морају да пусте маглу, да лажу своје неписмене гласаче и пензионере које су покрали.
7  Форум / Политика / Прелевић:Власт праве афере прекрива лажним послато: Новембар 01, 2019, 06:22:30
Прелевић:Власт праве афере прекрива лажним

Javnost verovatno neće dobiti jasne odgovore na pitanja koja se otvaranju nakon što je poslanica Marinika Tepić pozvala predsednika Srbije Aleksandra Vučića da javnosti objasni ko su Palestinci Mohamed Dahlan i Adham Abo Madalala i koja je njihova uloga u, kako je rekla „ličnim kombinacijama vrha SNS“ u izvozu oružja na Bliski istok, smatraju sagovornici Danasa.


Tepić je pre više od nedelju dana na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije iznela podatke i pokazala fotografije koje, kaže, svedoče o vezi predstavnika vlasti sa ljudima sa poternica.

Ona je Vučića pitala, kakvi su to poslovi ugovarani sa Dahlanom i sa Madalalom i o čemu predsednik jedne države može da razgovara i dogovara i sarađuje sa čovekom sa Interpolove poternice.

Nakon što je u ponedeljak Tepić ponovo pitala zašto predsednik ćuti, i dodala da se Dahlanovo ime povezuje sa finansiranjem džihadista u Jemenu, smrću Jasera Arafata, prikrivanje ubistva novinara Kašogija, usledilo je saopštenje MUP. Ministarstvo navodi da se Dahlan ne nalazi na Interpolovoj poternici.

Oglasio se i predsednik Aleksandar Vučić prekjuče iz Brisela nazvavši optužbe lažima političkih protivnika.

„U životu nisam prodao ni praćku nikakvu, nikome. Da mi nađu samo jedan metak da sam prodao, bilo kojoj firmi i zaradio jedan dinar, na bilo koji način – ja više nisam predsednik“, poručio je Vučić.

Vučić je istakao da su ljudi, koje Tepić spominje, bili u zvaničnoj delegaciji jedne suverene zemlje, da se sastaju sa DŽordžom Bušom, Sergejem Lavrovim, vode njihove pregovore.

U nastaloj situaciji u kojoj deluje da vlast uvek ima reč više i da se otvaranje afera uvek završi neuspehom opozicije, postavlja se pitanje šta dalje očekivati. Advokat Božo Prelević očekuje da će se pojaviti afere i da će stradati ugledni ljudi poput profesorke Dane Popović, bivšeg guvernera Dejna Šoškića, advokata Vlade Gajića….

– To je ono što se ovde radi temeljno. Mi temeljno pucamo u glavu najvrednijim ljudima u ovoj zemlji da ne bi ugrozili krimi-džimi afere i aktere – navodi on.

Upitan koliko građanima deluje uverljivo deluje afera kada MUP saopšti da jedna od glavnih aktera nije na Interpolovoj poternici, on kaže da to nema nikakvog uticaja jer je Dahlan bio na poternici.

– Ako odete na ugao ulica Vase Pelgića i Andreje Nikolića videćete zgradu od 6.000 kvadrata na tuđem zemljištu koju je napravio takođe jedan Palestinac koji ne sme da uđe u Republiku Srpsku i to pored policijske stanice. Čini mi se da je to apsolutno isti rukopis i da se to na neki način mora prekriti izmišljanjem lažnih afera. „Pucanjem u glavu“ nekog od uglednih ljudi. Da to nije važno oni ne bi streljali Danu Popović. Oni kažu nama je važno, streljaj nekog. Oni kažu pucaj iz tabloida. Rade egzekucije. Kao što vidite Dejan Šoškić i Raša Karapanža su meta, kao i Dana Popović. U tom smislu je i Mali postao velikomučenik. Sve to služi skretanju pažnje – navodi Prelević. Kako objašnjava, ozbiljne agencije svakodnevno rade sa ozbiljnim zadatkom da se istina ne vidi i da svima nama bude gore.

Lider Nove stranke i nekadašnji savezni ministar policije Zoran Živković kaže da je očigledna umešanost oca ministra policije i ministra policije u prljave radnje vezane za trgovinu oružjem.

– Nisam primetio da se ono što je Tepić iznela eksplicitno povezuje sa trgovinom oružjem ali me ne bi iznenadilo. Gospođa Tepić je postavila pitanje šta Vučić radi sa njima i to je legitimno pitanje, ali ne vidim neku direktnu vezu sa trgovinom oružjem – kaže on.

Prema Živkovićevim rečima, odgovori koji su usledili iz MUP i od predsednika države se ne mogu nazvati eksplicitnim odgovorom i očekuje jasniji odgovor, od kako je rekao nekog tako samozvano rečitog i samozvanog pravnika, kao što Vučić priča o sebi. On podseća da još nije dobio odgovor na pitanje o povezanosti bivšeg predsednika Tomislava Nikolića sa bugarskim državljaninom koji je na Interpolovoj poternici a koji je kupio staklaru u Paraćinu.

    Dahlan dobio orden od Nikolića

    Prema pisanju BBC na srpskom jeziku rođenom Palestincu Mohamedu Dahlanu srpski i crnogorski pasoš donela je uloga posrednika u stvaranju dobrih odnosa dve države sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Palestinske vlasti, čiji je nekada bio deo, osudile su ga zbog korupcije, nakon čega je najpre utočište našao u Abu Dabiju, a potom u Beogradu gde je, prema pisanju medija, iznajmio jednu od vila u državnom vlasništvu“.

    U proleće 2013., predsednik Srbije Tomislav Nikolić odlikovao ga je Ordenom srpske zastave drugog stepena. Dahlan i brojne osobe koja se u medijima dovode u vezu sa njim, navode se kao vlasnici različitih kompanija angažovanih na projektima u Srbiji i Crnoj Gori. Adham Abo Madalala u medijskim izvorima navodi se kao Dahlanov saradnik, dok ga u zvaničnoj biografiji sa regionom povezuje podatak da je bio prvi palestinski ambasador na nerezidencijalnoj osnovi u Crnoj Gori.

https://www.danas.rs/politika/prelevic-vlast-prave-afere-prekriva-laznim/

   Сви знамо да је скоро све што Вучић изговори лаж. А његови гласачи воле да буду бедни и покрадени.
8  Форум / Србија / Повезивање аутобуских и железничких линија у Београду тек за четири године послато: Октобар 18, 2019, 04:30:55
Повезивање аутобуских и железничких линија у Београду тек за четири године

Месецима није једноставно из Београда отпутовати возом или аутобусом, још теже је снаћи се када у престоницу стигнете, а најкомпликованије је преседање са воза на аутобус и обрнуто. Све је почело укидањем старе железничке станице, а додатно закомпликовано привременим пресељавањем аутобуске. Све би то требало да се реши изградњом аутобуско-железничке станице на Новом Београду.
Како сада ствари стоје, најмање до 2023. године аутобуски и железнички путеви у Београду се неће укрштати. Тада би требало да буде завршена железничка станица Нови Београд, код бувљака, и да на једно место стижу "Беовоз", међународни возови, воз за Будимпешту и аутобуси.
"Предвиђено је да буде један изузетно модеран комплекс, дакле један од највећих путничких терминала у овом делу Европе. У том комлексу ће се налазити и главна аутобуска станица Београд и железничка станица Нови Београд", каже Mирољуб Јефтић из Инфраструктуре железнице Србије.

Аутобуска станица ће бити завршена раније, каже министарка саобраћаја.

"Крајем 2021. године аутобуска станица мора бити завршена", истиче Зорана Михајловић.

Да тада, да би са аутобуса пресели на неки воз мораћете и даље да идете на Прокоп који је сада главна железничка транзитна станица или до Топчидера одакле крећу возови барском пругом.

Аутобуси и даље полазе са старих стајалишта из Савске улице, али су паркинзи код Центра "Сава" и станице ГСП-а на Аутокоманди претворени у импровизоване пролазне станице кроз Београд.

Стручњаци упозоравају да град што пре мора да обезбеди јавни превоз за све који преседају са воза на аутобус и обрнуто.

"Има довољног броја путника и има захтева за линијом која ће повезивати аутобуски и железнички саобраћај, свакако да треба и да фунционише. То тако треба да фунционише све до тренутка док се на једном месту не изграде и аутобуска и железничка станица", објашњава Милан Божовић из Комитета за безбедност саобраћаја.

Да треба и мора показује и статистика. "Србијавоз" је у првих шест месеци превезао нешто више од два милиона путника, а Београдска аутобуска станица у истом периоду око четири и по милиона.

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/3700544/povezivanje-autobuskih-i-zeleznickih-linija-u-beogradu-tek-za-cetiri-godine.html

  Video se nalazi na linku.
9  Форум / Политика / Бастаћ оптужује челнике градске власти у Београду послато: Октобар 11, 2019, 22:43:00
 Бастаћ оптужује челнике градске власти у Београду

БАСТАЋ ИМА ДОКАЗЕ: Преко Америке перу и краду новац – Весић мора да падне ВИДЕО

Заменик градоначелника Београда Горан Весић био је од новембра 2013. до маја 2014. истовремено секретар привремених органа Београда и директор оф-шор фирме која ја пружала услуге јавним предузећима, објавио је данас потпредседник Странке слободе и правде и председник општине Стари Град Марко Бастаћ.
Он је додао да је фирма која је регистрована у Делаверу у Америци стопостотни власник фирме која је обављала многе послове маркетинга и односа са јавношћу за државна предузећа, док је Весић био њен директор.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=XSWBVtWhtfA" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=XSWBVtWhtfA</a>

„Неки од клијената су Агенција за осигурање финансирања извоза, Управа за јавне набавке, Агенција за безбедност саобраћаја, ФЛ Црвена звезда, Лука Београд, Друштво судија Србије и Ватерполо савез Србије“, истакао је Бастаћ на конференцији за новинаре испред Скупштине града.

Он је питао надлежне како је могуће да држава дозволи сарадњу са оф шор компанијом, ко је власник фирме и ко је поставио Весића за њеног директора. Бастаћ је новинарима поделио извод из Агенције за привредне регистре у којем пише да је фирма Интернатионал цоммуницатионас партнерс ДОО променила законског заступника у новембру 2013. године и уместо Оливере Милошевић уписан је Горан Весић који је наведен и као директор фирме.

https://srbin.info/politika/bastac-ima-dokaze-preko-amerike-peru-i-kradu-novac-vesic-mora-da-padne-video/

  Весић се не да омести у пљачки Београда.Откад је почела неуспешна реконструкција свега и свачега на општини Стари Град, почев од Трга Републике, председник општине Марко Бастаћ не да мира Весићу.
10  Форум / Политика / Професорке добиле отказ јер нису желеле да буду ботови послато: Септембар 16, 2019, 09:56:41
Професорке у гимназији добиле отказ јер нису желеле да буду напредни ботовиПрофесорка енлгеског језика у Гимназији у Белој Цркви Марија Петровић Станковић и њена трудна колегиница, професорка математике Мирјана Митровић остале су без посла, пошто су одбиле политичке уцене да у слободно време треба да се баве „ботовањем“ и иду на политичке митинге, јавио је сајт Белоцркванске новости.

Професорки математике Мирјани Митровић, која је трудна, пошто је пред почетак школске године остала без посла, од стреса је завршила у болници у Вршцу, где је лежала 12 дана.

„Тражили су од мене да мало куцам поподне – мало идем на митинге. То је нешто што не желим да прихватим. Да сам на то пристала, и данас би била запослена. Јер, онда чак није ни битно да ли имате диплому или не. Верујем да ово није крај, вероватно ћу још неке ствари преживљавати. Циљ је да остану само они који не размишљају својом главом. Ако се тортура настави, не желим да одгајам своје дете у оваквој средини. С друге стране, драго ми је што су суграђани и ученици организовали протесте и показали солидарност са нама“, казала је Мирјана Митровић за Белоцркванске новости (хттпс://бцновости.блогспот.цом/).

Професорка енглеског језика Марија Петровић Станковић, која је од 2014., године била запослена у Гимназији у Белој Цркви, казала је да су и од ње тражили да буде „бот“, да куца и пише коментаре.

„Добила сам упутства од директорице да се обратим особи која води ову општину, председнику Скупштине општине Марјану Алексићу. Тражили су од мене да будем бот, да куцам коментаре, пишем коментаре. Ја такве ствари не могу да прихватим и да урадим, мене политика не интересује. И пошто нисам пристала на то, остала сам без посла“, навела је Марија Петровић Станковић.

Према њеним речима, сада у гимназији енглески језик предаје делом професор енглеског, а делом професор немачког, професор холандског и професор историје.

„Они који су пристали на њихове услове, остали су запослени. Осећам се поприлично сломљено, јер сам се у овај град након завршеног факултета вратила са неком другом визијом. И сада ми се десило то да останем без посла, само због тога што нисам пристала на политичке уцене. Значи, мој рад се апсолутно не вреднује, моја диплома се не вреднује, и мени је врло тешко да то прихватим. Кад овако нешто доживите, размишљате о томе да започнете да живите негде другде, где средина није затрована“, казала је Марија Петровић Станковић.

Професорка српског језика и књижевности Мирјана Панчић Бужек, која је била директорица Гимназије у Белој Цркви, казала је да је раније поднела оставку на то место, јер није желела да трпи притиске.

„Нисам хтела да пристанем да запошљавам људе по партијској линији. Док сам могла да штитим колеге и децу, ја сам била ту. Председник општине Дарко Богосављевић је вршио притисак на мене, он посебно. Он је био задужен да ме малтретира. Њима није битна стручност нити образовање, већ само послушност. Сви они који желе да раде свој посао и да се не петљају у политику – нису пожељни. Али, неке истине морају да се знају и да се чују. Јер ми се пре свега бавимо васпитањем младих људи“, казала је Мирјана Панчић Бужек.


Због ових догађаја, у Белој Цркви је јуче одржан грађански протест под паролом „Пуцајте, ја и сада држим час!“, у којем су учествовали и ученици Гимназије.

Бета

https://www.srbijadanas.net/bela-crkva-profesorke-u-gimnaziji-dobile-otkaz-jer-nisu-zelele-da-budu-napredni-botovi/

   Држава без закона и са влашћу у којој су сами лопови и криминалци-то је Србија.

11  Форум / Политика / Одг: Српски Цезар- Вучић послато: Септембар 06, 2019, 08:56:04
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=wB0hsz0sxxY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=wB0hsz0sxxY</a>
 
   Да се подсетимо кога имамо за председника.
12  Форум / Србија / Илегална канализација и отпадне воде узрок непријатних мириса у Београду послато: Септембар 05, 2019, 04:17:36
Илегална канализација и отпадне воде узрок непријатних мириса у Београду

Drugi put ovog leta, Beograđani su se javno požalili na prisustvo neprijatnih mirisa koji se prostire čitavim gradom.


Na insistiranje građana, posebno na društvenim mrežama, Gradski zavod za za javno zdravlje saopštio je da je glavni krivac neprijatnog mirisa u gradu fekalna kanalizacija.

„Povlačenjem reka, usled visokih temperatura u priobalju ostaje mulj koji je bogat neprerađenim otpadnim vodama i ilegalnom fekalnom kanalizacijom koja stvara neprijatne mirise širom Beograda“, saopštio je Zavod.

U saopštenju se navodi da neprijatni mirisi nisu opasni po zdravlje, već samo „remete komfor stanovanja i boravak u spoljnoj sredini“.

Kako kažu, sa promenom meteoroloških prilika doći će do nestajanja ove pojave.

Ta zdravstvena ustanova je 9. avgusta, kada se takođe Beogradom širio neprijatan miris, navela kao uzrok stajsko đubrivo na njivama i povlačenje vode u koritima reka“.

Ono što građane najviše zabrinjava je činjenica da se problem neprijatnih mirisa sve češće javlja, a rešenja nema ili se barem nadležni ne oglašavaju.

Istina je da su se mnoge gradske vlasti proteklih godina utrkivale saopštenjima kako će se rešiti problemi kanalizacije i otpadnih voda, ali očigledno je da do sada ništa nije urađeno po tom pitanju.

https://www.danas.rs/beograd/ilegalna-kanalizacija-i-otpadne-vode-razlog-neprijatnih-mirisa/

  Ми смо имали лета и прошлих година, али ништа није смрдило у Београду.Лажни градитељи блиски владајућој странци зидају увелико али не раде ништа на проширењу водовода, канализације и остале инфраструктуре.Не улажу ништа, добијају дозволе од Кума, свастика и шурњаја и праве од Београда депонију.
  Они који диктирају градњу и уништавају град износе коферчиће у пореске рајеве а нама остају накарадне зградурине које не ваљају ништа и исто толико вреде.
13  Форум / Економија / За аутопутеве дајемо дупло више од уговореног послато: Август 26, 2019, 23:53:13
За аутопутеве дајемо дупло више од уговореног

Iako je ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović najavila da će konačna računica biti tek izvedena, izgradnja poslednje i najteže deonice na južnom kraku Koridora 10 koštala je, sudeći prema izjavama državnog vrha, bar dvostruko više nego što je na tenderima bilo ugovoreno, a slična je situacija i sa istočnim krakom, od Niša do Dimitrovgrada.


Procene date na otvaranju 26,3 kilometara kroz Grdeličku klisuru, da su iz kredita Evropske investicione i Svetske banke, ali i delom iz državnog budžeta, pokriveni troškovi vredni između 350 i 400 miliona evra, prilično odudaraju od 180 miliona evra, koliko je ukupno tenderima bilo ugovarano za deonice i lotove na toj trasi.

Prosek po kilometru, umesto ugovorenih 6,8 miliona evra, dostigao je iznos između 13,3 i 15,2 miliona evra. Poređenja radi, gotovo identična po težini deonica u Severnoj Makedoniji, uz granicu sa Grčkom, koštala je tamošnju državu u proseku nešto više od sedam miliona evra po kilometru.

Takođe, prema ugovorima, deo od Niša do bugarske granice trebalo je da se završi za ukupno 338,5 miliona evra a sudeći po izjavi ministarke Mihajlović, utrošeno je 485, ili umesto proseka od oko četiri miliona evra za kilometar plaćeno je 5,6 miliona. Iako je to opet mnogo manje nego prosek na južnom kraku, treba napomenuti i da je reč o manje zahtevnoj deonici.

Pri tom, u oba slučaja se cene iz ugovora, uklapaju sa iznosima po kojim su dva domaća konzorcijuma pre osam godina izgradila poluprofil auto-puta od granice sa Mađarskom do Beograda, 108 kilometara. NJihova cena je iznosila oko milion evra po kilometru, da su radili puni profil to bi bilo dva za posao koji je vodio kroz ravnicu, dok brdsko-planinska varijanta, naravno, poskupljuje, ali sigurno ne sedam do osam puta.

Čitavu gradnju na ova dva potesa pratile su razne „situacije“, od optužbi izvođača da projekti ne odgovaraju stanju na terenu, raskidanja ugovora sa nekim firmama pa njihovo vraćanje opet na istu trasu, nekontrolisano uvođenje podizvođača kojih je u nekom trenutku bilo više nego kilometara puta koji se radi, a sve je pratilo masovno probijanje rokova, čak i na više godina i obrušavanje potpornih zidova na kosinama pa novo projektovanje sanacija…

U jednom trenutku, pre godinu dana bila je angažovana čak i BIA kako bi se utvrdila odgovornost za rušenje zida na kosini kroz Grdelicu, ali rezultate istrage nismo dobili. Cenu, međutim, jesmo.

– Struka kaže da kada se radi kapitalni projekat, dobra priprema i dobar projekat sa 50 odsto garantuju uspešan posao. Procedura je da kada se uradi projekat, sačinjava se predmer i proračun, kako bi i izvođači znali sa kojom cenom orijentaciono mogu da nastupe, i ona na kraju može biti do deset odsto uvećana kao što i količina materijala može da ide plus-minus tri odsto. Preko toga je problematično. Kod nas je problem i to što kod ugovaranja važi princip najjeftinije ponude, pa ako projektant dobije svega nekoliko meseci za izradu projekta, koliko mu diktira cena, jasno je da on ne može da obavi sva geotehnička merenja i taj nedostatak vremena kasnije izaziva dodatni rad – kaže za Danas Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije.

On objašnjava i da svako odstupanje od projekta mora da po sličnoj proceduri odobri nadzorni organ i to je država kao investitor morala da obezbedi preko Puteva Srbije i Koridora Srbije. Ako je sve urađeno tako, kaže Rodić, onda je moguće i dešava se na velikim projektima da dodatni radovi uvećaju početnu cenu i do 30 odsto, ali bi sve preko tog iznosa moralo mnogo ozbiljnije da se proverava i pravda.

– Osnovni problem je što država u velikim poslovima ne angažuje domaće firme poput CIP-a, Mostogradnje ili Energoprojekta, koje imaju i veliko međunarodno iskustvo i reputaciju, već dozvoljava da ih strane firme uzimaju za podizvođače i one godinama unazad ostaju bez referenci za velike svetske projekte. Mi smo znali, na primer, da je Grdelica erozivno i podvodno tlo, ali nismo pretpostavili da će tu deonicu da dobije španska firma sa jednim zaposlenim u Srbiji i da će ona upravljati poslom u kome 90 odsto radova izvode naša preduzeća – ističe naš sagovornik.

I bivši ministar građevinarstva Dragoslav Šumarac tvrdi da nije normalno toliko odudaranje cena od početnih tenderskih, ali objašnjava da je to posledica netransparentnosti i međudržavnih ugovora gde ne može da se kontroliše ni proces izbora izvođača.

– Puteve nam rade stranci, oni uzimaju kajmak, a angažuju podizvođače, prvo firme koje su bliske vlastima pa tek u trećem redu one koji će završiti posao, poput Energoprojekta, Puteva Užice i slično. Praktično, radujemo se novim kilometrima auto-puteva, ali u toj izgradnji nije podignuta naša operativa, a generacije će vraćati dugove. Nažalost, dok se ne promeni vlast nećemo saznati šta je krojilo cenu iako to istražuju i stručnjaci i novinari – kaže Šumarac i dodaje da skupe deonice u najvećoj meri diktira visoka korupcija koja će nas oterati u dužničko ropstvo a od naših radnika pravi robove prinuđene da posao traže po Sibiru, Nemačkoj ili drugim svetskim gradilištima.

I još skuplje

Vlast već najavljuje izgradnju dva nova auto-puta, „Moravski“ i „Šumadijski“ ili „Vožd Karađorđe“. O prvom, koji u dužini od 110 kilometara povezuje koridore 10 i 11, od Pojata do Preljina, govori se već duže od sedam godina. Najpre ga je kao ministarka najavila 2012. Verica Kalanović i otkrila da bi ga kineska kompanija koja je gradila most kod Borče, radila po ceni od 4,7 miliona evra za kilometar, odnosno oko 500 miliona evra. Prošle godine u igru je ušla američka kompanija Behtel koja bi to isto mogla da uradi ali za 800 miliona evra. Licitiranje cenama počelo je i oko tek najavljenog Šumadijskog auto-puta. Iako se još ne zna ni trasa, ni kilometraža, projekti nisu ni započeti, ministarka građevinarstva juče je izjavila kako će nas „Karađorđe“ koštati između 1,7 i 2,4 milijarde evra.


https://www.danas.rs/ekonomija/za-auto-puteve-dajemo-duplo-vise-od-ugovorenog/

   Кад обичан човек прочита овакав чланак и ове податке, мора да буде слеп и глуп па да не види колико страшно и много краду људи на функцијама у држави и политици.И ништа им није доста и немају никакве границе.А то што као раде, распада се и пропада у року од неколико месеци експлоатације и онда то као поправљају и раде из почетка и краду и отимају још и још новца од нас.Корупција постоји свуда, али ова и оваква је толико очигледна и огромна да ће сигурно сахранити Србију и растерати људе који овде живе.
14  Форум / Економија / Глигоров:Србији за прво место у свету по броју инвестиција помогла и статистика послато: Август 16, 2019, 06:27:39
Глигоров:Србији за прво место у свету по броју инвестиција помогла и статистика

Saradnik Bečkog instituta za medjunarodne ekonomske studije Vladimir Gligorov rekao je danas da je Srbija na prvom mestu u svetu po broju stranih direktnih investicija u 2018. godini po istraživanju londonskog časopisa Fajnenšel tajms, zahvaljujući delimično i niskim statističkim očekivanjima.


On je za Betu rekao da je Srbija prva po broju novih projekata, ali ne i po njihovim vrednostima.

Srbija je u 2018. godini kako je ocenio Fajnenšel tajms privukla 107 projekata direktnih stranih investicija, što je za 26 više nego u 2017. godini. Navodi se i da Srbija privlači 12 puta veći obim grinfild stranih investicija nego što bi moglo da se očekuje od ekonomije njene veličine.

„Časopis je rang-listu napravio tako što je uporedio broj novih projekata u 2018. godini sa brojem očekivanih, polazeći od veličine bruto domaćeg proizvoda Srbije (BDP)“, rekao je Gligorov.

Dodao je da je Srbija prošle godine bila na prvom mestu, Crna Gora odmah iza nje, a treća je bila Kambodža, Bosna i Hercegovina je 15, a Makedonija 18.

„Na vrhu liste su, uglavnom manje zemlje u razvoju, a to je razumljivo jer su očekivanja za velike i razvijene zemlje mnogo veća usled veličine njihovih BDP-a, tako da je potrebno jako mnogo projekata da bi one bile među vodećim zemljama po ovom kriteriju“, rekao je Gligorov.

Na broj stranih investicija u automobilskoj industriji, u nekretninama, proizvodnji hrane i u tekstilnoj industriji, verovatno su, kako je ocenio, najviše uticale subvencije, rast domaće potrošnje hrane i pića, ulaganja u nekretnine (strana štednja) i jeftina radna snaga povezana sa subvencijama u tekstilnoj industriji.

Ukazao je da subvencije ne bi trebalo da su najznačajniji činilac u broju privučenih investicija u Srbiji, imajući u vidu koje su druge zemlje uspešne po kriterijima koji se u ovom istraživanju koriste.

„Srbija je bila visoko kotirana i u istraživanju u prethodnoj godini i ukoliko su očekivanja zasnovana na kretanju BDP-a koriguju na više, valjalo bi očekivati da se Srbija postepeno spusti naniže na lestvici, što bi bilo pozitivno kretanje“, rekao je Gligorov.

https://www.danas.rs/ekonomija/gligorov-srbiji-za-prvo-mesto-u-svetu-po-broju-stranih-investicija-pomogla-i-statistika/

   Пошто нас Вучић и његови сатрапи свакодневно бомбардују лажним првим местима у свему и свачему, дошло је на ред и ово, прилично безвредно 1.место у инвестицијама, зато што су те инвестиције номинално мале и не знамо у којим су износима стимулисане субвенцијама из буџета Србије.
15  Форум / Политика / Предизборно сређивање града Београда послато: Август 02, 2019, 06:15:09
  
Реконструкција Цара Душана почеће тек кад се заврше улице 27.марта и Краљице Марије

Beograd -- Početkom sledeće godine počeće rekonstrukcija Hitne pomoći, izjavio je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić ističući da je to izuzetno važan projekat.


Kako je kazao za RTS, rekonstrukcija Hitne pomoći deo je obnove četiri objekta koji se rade da budu energetski efikasni, a novac za to biće obezbeđen preko Evropske investicione banke, gde je 10 miliona donacija, a pet miliona evra kredit.

Radojičić je istakao da se u treću fazu rekonstrukcije poteza od Ruzveltove do Kalemegdana neće ulaziti pre završetka prve faze.
"Radimo potez koji je vrlo važan, sigurno je da je potrebno strpljenje dok se to radi", rekao je Radojičić dodajući da je važno da se to radi u ovom periodu godine kada je najmanje ljudi u Beogradu.

Kako je naveo, 9. avgusta će početi da se radi deo između Despota Stefana i Francuske ulice, a 1. septembra se otvaraju tri raskrsnice - u Starine Novaka, Takovskoj i Despota Stefana i tek kada one profunkcionišu radiće se treći deo.

"Cilj nam je da sve završimo do Nove godine", naveo je gradonačelnik.

Upitan da li će sve ono što je najavljeno da će biti završeno do 1. septembra zaista i biti gotovo, Radojičić je rekao da to ne može sa sigurnošću da tvrdi, ali da se radi ozbiljno i odgovorno.

Govoreći o novoj saobraćajnoj signalizaciji, Radojičić je kazao da je raspisan tender, te da će sredinom avgusta biti otvorene ponude.

Pojasnio je da će se novom svetlosnom saobraćajnom signalizacijom upravljati na 322 raskrsnice i da će na taj saobraćaj u gradu bolje funkcionisati.

Naveo je da u glavnom gradu Srbije u ovom trenutku ima mnogo gradilišta, kao i da se obnavlja infrastruktura iz sedamdesetih i osamdesetih godina.

https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2019&mm=08&dd=01&nav_id=1572897

   Досадашња ''реконструкција'' улице 27.марта, од Машинског факултета до Ташмајдана, која траје већ два месеца је потпуни промашај.Дуж улице је ископана рупа широка као корито мање реке али реконструкција стоји.Изгледа да градитељи чекају да падну обимније поплавне јесење кише и да се на месту улице успостави речни ток.Очигледно је да такозвани градитељи немају ни људе а ни ресурсе потребне да се улице 27.марта, Краљице Марије, Џорџа Вашингтона и Цара Душана ураде како треба и у неком нормалном временском року или их једноставно није брига јер имају на уму неки лични интерес.
16  Форум / Економија / Хрватска од Србије тражи милијарду евра са каматама;Табаковић то је ако прође послато: Август 01, 2019, 02:42:15
Хрватска од Србије тражи милијарду евра са каматама;Табаковић:''то је ако прође, прође''

Beograd -- Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković reagovala je na najavu iz Hrvatske o potraživanju milijardu evra sa kamatama na ime sukcesije.


Tabaković je izjavila da najave iz Hrvatske da bi mogli da potražuju depozite i staru deviznu štednju Jugobanke i drugih banaka, vidi kao APP, odnosno, "ako prođe-prođe", i da će se NBS rukovoditi principom reciprociteta - "kako vi nama, tako i mi vama".

Na pitanje novinara da li smatra da su te najave iz Hrvatske deo grešaka ranijih pregovarača o sukcesiji, pošto iz Hrvatske najavljuju potraživanje oko milijardu evra sa kamatama, Tabakovićeva kaže: "Neki ljudi se u poslu, pa i u međusobnim odnosima kada delite imovinu ranije zajedničke države, ponašaju po principu 'ako prođe - prođe, vredi pokušati'. Eto, tako doživljavam taj pokušaj".

Guvernerka dodaje da po pitanju svega što je učinjeno kada je reč o sukcesiji bivše SFRJ veruje da će i druga strana ispuniti svoje obaveze, kao i da im sve do sada što su uradili ne daje za pravo da se unapred ispunjava svaka obaveza a da se ne računa na reciprocitet.

"Od onog što se zove povraćaj imovine naših preduzeća koja su imala predstavništva tamo, pa do onog prvog, osnovnog i najvažnijeg, a to je povratak naših građana tamo. Mislim da elementarno poštovanje traži od svih nas da se ponašamo po principu - 'kako vi nama, tako i mi vama'", poručila je Jorgovanka Tabaković.

https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2019&mm=07&dd=31&nav_id=1572321

   Јоргованку доживљавам не као гувернера него као гувернанту над нашим парама.Она диктира потцењен курс откупа девиза у Србији и касни са тужбама за потраживање имовине од бивших Југословенских република, у конкретном случају од Хрватске, за коју се зна да потражује милијарду евра од Србије док Србија потражује две милијарде евра од Хрватске за коју лопови на власти нису поднели тужбе.И тако, међународни судови ће поступити по тужби Хрватске, а српска тужба ће доћи на ред за 50 година кад регион прегазе нови догађаји, дођу на ред нове тужбе а од наших 2 милијарде евра неће бити ништа.
17  Форум / Економија / Динар обара рекорде:Нови максимум према евру! послато: Јул 16, 2019, 20:26:57
Динар обара рекорде:Нови максимум према евру!

Beograd -- Dinar će u sredu imati novu rekordnu vrednost prema evru u ovoj godini i zvanični srednji kurs iznosiće 117,7191 dinara za evro.


To je neznatna promena u odnosu na danas, objavila je Narodna banka Srbije.

Dinar će prema evru biti jači za 0,2 odsto na mesečnom i za 0,3 procenta na godišnjem nivou, a u odnosu na početak godine jači 0,4 procenta.

Indikativni kurs dinara prema dolaru je oslabio danas za 0,4 odsto na 104,9283 dinara za dolar.

Dinar je prema dolaru jači za 0,2 odsto nego pre mesec dana, na godišnjem nivou slabiji četiri procenta, a od početka godine je u padu za 1,5 pocenata.

NBS je kupila od početka godine na međubankarskom deviznom tržištu jednu milijardu i 625 miliona evra i prodala 130 miliona kako bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa. Najslabiji kurs dinara prema jedinstvenoj valuti Evrozone zabeležen je 29. januara, kada je jedan evro koštao 118,4940 dinara.

https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2019&mm=07&dd=16&nav_id=1567117

  Динар упропашћава вредност евра а Србија нема никаквих извора који подижу БДП...нема туризам, нема индустрију, има обарање курса евра по директиви да би дежурни купци евра лепо и добро зарадили.Евро помало пада а цене увозне робе су порасле 50% за ових 5 година.Кога не мрзи да рачуна, нека израчуна зараду Мишковића, Ђиласа, разних познатих и непознатих тајкуна.А ту су и Дачић и Вучић са коферчићима.
18  Форум / Економија / Како Звезда може да плати 700 000 уместо 17 000 000? послато: Јул 12, 2019, 13:55:53
Како Звезда може да плати 700 000 уместо 17 000 000?

Fudbalski klub Crvena zvezda ima sporazum sa Agrobankom, koja je u stečaju, prema kojem joj se otpisuje veliki deo duga.


To je otkrio predsednik Nadzornog odbora Crvene zvezde Dragan Milošević.

On se oglasio povodom komentara prvog čoveka kluba Zvezdana Terzića, koji je rekao da je "realan dug" Zvezde 14 miliona evra, naspram onog prema podacima APR-a koji iznosi 34,5 miliona evra.
Terzić je tada izjavio "da je jedno knjigovodstveno a jedno ono što je u stvarnosti", a Milošević je sada otkrio da crveno-beli imaju dogovor sa Agrobankom prema kojem neće morati da plate veći deo duga od 17 miliona evra.

Milošević veruje da bi čitav dug mogao da bude otkupljen od strane stranog fonda koji otkupljuje zaduženja Agrobanke, za 700.000 evra, i kaže da bi šampion Srbije morao da, u najgorem slučaju, isplati 6,8 miliona evra u pet godišnjih rata na ime dugovanja.

"Imam priču koju pominjem o koferu, u jednom momentu je Zvezdi bilo potreban kofer od 55 miliona evra, možda i više, jer su se posle pojavila nova potraživanja, poput Ćalasana, Gorana Drulića i 20 nekih potraživanja iz prethodnog perioda. Ali, da smo imali kofer od 55 miliona evra, mi u tom trenutku ne bismo dugovali ni jedan jedni dinar", izjavio je Milošević i dodao:

"Danas, na način na koji imamo sklopljen aranžman sa Agrobankom i još jednom velikom bankom. Imamo sklopljen aranžman u kome je dug 6,8 miliona evra, kamate su otpisane. Od septembra 2020. godine kreću rate, u pet godišnjih jednakih rata treba da se isplati taj dug. Pre sporazuma je ukupni dug sa kamatama prema Agrobanci bio 17 miliona evra".
Predsednik Nadzornog odbora je zatim objasnio u kakvom je stanju pomenuta Agrobanka i kako to utiče na Zvezdu.

"Agrobanka se sada nalazi pod kontrolom Agencije za sanaciju, stečaj i likvidaciju. Agrobanka je otišla u stečaj, sve svoje dugove naplaćuju po principu da se sve kamate otpisuju, bavimo se samo glavnim dugom. Zvezda bi sa 100 % davanja bila negativan slučaj, jer sam prilično siguran da nijedan dužnik Agrobanke nije platio 100 % glavnog duga. 200 miliona kvalitetnijih potraživanja Agrobanke su otišla po ceni od 11,29 odsto. Tokoliko su kupljena od strane stranog fonda, to su najkvalitetnija potraživanja koja je Agrobanka imala, gde postoje stabilne hipoteke.

"Za Zvezdu je čak i nepovoljno da vrati 6.8 miliona evra. Potpisali smo taj sporazum, jer taj osnov sporazuma, kad neko bude kupio naša potraživanja, ta cifra od 6.8 miliona evra je osnov za pregovore sa tim poveriocem koliko ćemo mi platiti. Da nismo potpisali, ostao bi 17 miliona evra. Ovako je ostao 6.8 miliona evra i sada država ako želi da proda naša potraživanja, ona će prodati tih 6.8 miliona evra, i to ako bude po ceni od 11.29 odsto, to će biti 700.000 evra. I onda ako ste tome prodali za 700.000 evra, i on ako ih proda za 1.5 - 2 miliona evra, on je super prošao. U najgoroj situaciji 1.300.000 evra na godišnjem nivou je cifra koju je Crvena zvezda u stanju da izdvoji danas, ranije nije mogla da izdvoji ni jedan evro za stare dugove. To je ta neka procena o kojoj priča generalni direktor", kazao je Milošević.

On je uporedio nekadašnji dug od 55 miliona evra sa današnjim koji, kako kaže, iznosi više nego upola manje.

"Trebao nam je kofer od 55 miliona evra, danas nam treba kofer od 25 miliona evra, a do kraja godine, kada sve to bude formalizovalo, neće biti ni 14 miliona evra. Nije sve to vraćeno, nešto je otpisano našim pregovaračkim sposobnostima. nama se sada svi koji nam potražuju novac javljaju posle Lige šampiona, a pre dve godine ih nije bilo ništa. Fudbalskom klubu je najvažnije da ispunjava uslove za UEFA licencu, ne zanimaju ih krediti i dugovanja prema agentima, već to da budu isplaćeni fudbaleri, stručni štab, država i drugi fudbalski klubovi", zaključio je Milošević.

https://www.b92.net/sport/fudbal/vesti.php?yyyy=2019&mm=07&dd=11&nav_id=1565233

  Срамно је како српски политичари пљачкају и краду.Није им довољно што краду и деле паре од трансфера играча него краду паре из буџета, наше паре од пореза да би покрили губитке које су направили крађом и на крају ће ликвидирати Агробанку и продати у бесцење њену имовину.
  Не постоји количина новца која је лоповима на власти довољна.
19  Форум / Економија / Рекордан износ девизних резерви послато: Јул 12, 2019, 04:34:30
Рекордан износ девизних резерви

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju juna iznosile 12,15 milijardi evra, što je najviši nivo od 2000. godine od kada se prate ovi podaci, saopšteno je iz NBS uz napomenu da su rezerve u junu za 490 miliona evra više u odnosu na maj, odnosno za proteklih godinu dana uvećane su za više od milijardu evra.


Naglašava se da je to period kada se država razdužila u deviznom znaku za gotovo 1,9 milijardi evra.

– To ukazuje da su devizne rezerve povećavane po osnovu drugih faktora i to u najvećoj meri po osnovu intervencija Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu neto kupovinom deviza (priliv 1.375 miliona evra), što je najzdraviji način povećanja rezervi – navodi se u saopštenju i dodaje da se rezervama obezbeđuje pokrivenost novčane mase od 185 odsto, ili više od pet meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda.

I neto devizne rezerve (umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju juna iznosile su 10,14 milijardi evra, što je za 433 miliona evra više u odnosu na kraj prethodnog meseca.

https://www.danas.rs/ekonomija/rekordan-iznos-deviznih-rezervi/

  Ова прича око раста девизних резерви се врти око оне пословице ''Чега се паметан стиди, будала се тиме поноси''.
   Раст девизних резерви у Србији није базиран на високој индустријској производњи и извозу, него на вештачком курсу који спушта Народна Банка да би се лопови блиски власти енормно обогатили увозом робе за коју они диктирају цене.Наравно, Народна Банка омогућава да припадници странака на власти по ниској цени купе девизе којима плаћају увозну робу и тиме се додатно обогате.
20  Форум / Економија / Србија најгора у средњој и источној Европи по расту БДП-а! послато: Јул 01, 2019, 02:16:29
Србија најгора у средњој и источној Европи по расту БДП-а!
U prvom kvartalu 2019. godine privredna aktivnost u Srbiji snažno je usporila a ostvareni rast BDP iznosio je samo 2,5 odsto, rečeno je na predstavljanju novog broja časopisa Kvartalni monitor.

„Srbija je ostvarila najnižu stopu rasta od svih zemalja centralne i istočne Evrope", rekao je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić.

Bolje od Srbije stoje Albanija, Bugarska, Crna Gora, Češka, Estonija, Hrvatska, Letonija, Litvanija, Makedonija, Poljska, Rumunija, Slovačka i Slovenija.

Negativan uticaj na rast privrede imala je odluka Kosova da uvede carine od 100 odsto na robu iz Srbije, ali veličinu ovog uticaja nije moguće proceniti.

Uvođenje kvota na izvoz čelika u EU nije izazvalo značajan pad proizvodnje, ali je sprečilo planove Hestila, vlasnika Železare Smederevo, za povećanje proizvodnje u ovoj godini.


Prosečni rast BDP u regionu centralne i istočne Evrope iznosio je nešto više od četiri odsto, a ekonomisti koji rade na Kvartalnom monitoru očekuju da će do kraja godine rast privrede Srbije iznositi tri odsto.

Ovo se kosi sa prognozama koje su do sada iznosile vlasti u Srbiji i Međunarodni monetarni fond (MMF), koji prognoziraju rast BDP od 3,5 odsto.

Arsić je uzjavio da je rast privrede skroman, ali da su rezultati makroekonomske politike dobri.

Takođe, nastavljen je rast zaposlenosti i zarada, međutim ova poboljšanja jednim delom „prevazilaze mogućnosti privrede" jer na duži rok nije održivo da rast zarada i zaposlenosti bude brži od rasta proizvodnje.

Na predstavljanju Kvartalnog monitora rečeno je i da je u prvom kvartalu ostvaren fiskalni suficit od 0,9 odsto, i da se očekuje da do kraja godine iznosi pola procenta, ali politika suficita ocenjena je kao neadekvatna.

https://novaekonomija.rs/vesti/vesti-iz-zemlje/srbija-najgora-u-srednjoj-i-istočnoj-evropi-po-rastu-bdp-a?source=rsn1info

   Србија нема индустрију а државни апарат је сасвим корумпиран.Било је питање тренутка кад ће почети пад економије која зависи од давања субвенција странцима и прања новца за челнике на власти.Фабрике које мотају каблове, праве резервне делове за застареле типове возила и конзервирају сардине су једно велико ништа на тржишту и сутра могу да се затворе а раст БДП-а да се претвори у минус.
21  Форум / Политика / Вучић бесан:Нећу да гледам Валентино и Шанел ташнице,хоћу да гледам народ послато: Јун 17, 2019, 23:14:45
Вучић бесан:Нећу да гледам Валентино и Шанел ташнице,хоћу да гледам народ

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=8S5WALZX2Us" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=8S5WALZX2Us</a>

IZ OBRAĆANJA PREDSEDNIKA SNS:

 

17.02 - Mi smo ubedljivo najveća stranka u regionu. U mnogo većim zemljama postoje stranke koju su manje od nas. Mi stranka koja je u 7,8 zemalja ubedljivo najveća. Moramo da budemo tim koji će da širi ideje odgovornosti, mira, stabilnosti, rada, privrženosti svom narodu.Ne postoji važnija ideja od toga.

 

16.58 - Molim vas da usvojimo predlog za formiranje fondacije "Brana Crnčević". Polažem u to ogromne nade, lično bih se time bavio najviše. Voleo bih da neko naku decu nešto nauči.

 

16.55 - Koliko puta sam ti rekao Babiću - Šta bre ideš na otmena letovališta na Brionima i na Hvaru. Imaš druga na Brionima? N
нađi druga u Sopotu a ne na Brionima, jer naš narod nema druga na Brionima.

16.52 - Mi ćemo krajem marta, početkom aprila imati izbore i to će biti najteži izbori za nas.

 

Moja molba za vas je da razgovarate sa ljudima. Nemojte da obmanjujete narod, govorite im istinu. Nemojte se svađati međusobno. Izgubili ste više energije u međusobnim svađama nego što ste upotrebili da odgovorite našim protivnicima.

 

16.50 - Nijedan vas ambasador neće dovesti ni na jednu funckiju, jer oni rade za interese svoje zemlje.

16.48 - Nemojte da nam niko ne uđe u stranku dok mi ne isprobamo sve stranačke funkcije.

 16.41 - Neću nikad više da vidim ograde. Možete da stavite ogradu ali onda svi iza ograde, a ne da vi stavite ogradu a funcioneri ispred nje. Pa onda valentino tašnice, pa šanel tašnice. Ma neću bre da vidim te tašne, hoću da vidim narod.

 

16.37 - Ja neću nikoga da podmićujem da bi taj neko hvalio vlast. I sad profesori govore kako bi da dugim cevima osvajaju vlast. I ti nam uče decu.

 

Naša snaga je u našem narodu.

 

Volim i poštujem one koji se bore i zato mi je stalo do onih koji se bore jer oni samo mogu da guraju napred i državu i stranku. Zato hoću da podmladim stranku, pa nek se ljuti ko god hoće.

 

16.36 - Imamo pet puta jaču i vojsku i policiju. Imaju bolju opremu i bolje oružje. I nastavićemo da im podižemo standard.

16.34 - Porodicu mi napadaju. Kažu kako mi se sin bavi nekim košarkaškim menadžerskim poslom...A ja ne znam da li Danilo uopšte zna sva pravila u košarci. Za fudbal znam da zna a za košarku nisam siguran.

16.32 - Mi posle 7 godina naše vlasti ništa nismo izgubili. Srbija je ekonomski i politički jača nego ikad, a ništa od najznačajnijih vitalnih interesa nismo žrtvovali za to. E u tome je razlika između nas i njih.

 

16.30 - Jel se neko javio kada su sinoć rekli da je Vučić Hitler i da će visiti na Terazijama? Da li se neko oglasio od vas?

16.28 - Na čelu nama protivničkih političkih odbora na Kosovu je osuđeni silovatelj. Čovek koji je silovao srpske devojčice. I taj nam priča šta treba i kako treba sa Kosovom.

 

16.24 - Kroz šta smo mi morali da prođemo kroz godine Miloševićeve vlasti - možda jedna od najvećih inflacija na svetu, pa kroz godine vlasti DOS-a - ubistvo premijera, odlazak Crne Gore...

 

Kosovo proglašava nezavisnost 2008, i umesto da sednu da vide šta da se radi... Mi nismo imali kao država nikakvu reakciju kada je bio pogrom našeg naroda na Kosovu 2004. godine.

 

16.22 - Srbija raste brže nego što raste svet, a značajno više nego Evropa. Ove godine ćemo imati veći rast nego što smo planirali.

 

16.19 - Uspeli smo da konsolidujemo i svoj narod. Imamo najbliže odnose sa Republikom Srpskom ali ne ugrožavajući integritet BiH.

 

Protivnici u našoj zemlji i regionu me ne kritikuju u vezi sa onim što sam uradio nego u vezi sa onim što oni misle da ću ja možda uraditi.

 

16.17 - Zemlju smo zatekli u užasnom stanju, javni dug je neprestano rastao... Od 2008. do 2012. smo izgubili 400.000 radnih mesta. Morali smo da krenemo u teške reforme. Uspeli smo mnogo toga. Uspeli smo da priču o Kosovu vratimo na međunarodnu scenu i da Srbiju vratimo u igru. Тужан

Srbija se danas u teškim uslovima i dalje pita. To nije rezultat koji je pao sa neba. Tu nam ni Bog nije pomogao. To smo mi uspeli vodeći pametnu politiku.

 

16.16 - Ovo sam vam rekao da ne biste sutra bili iznenađeni promenama koje se dešavaju.

 

16.14 - Biće promena u našim lokalnim samouprava i listama za predstojeće izbore. Moj predlog će biti da izađemo sa velikim brojem mlađih ljudi koji ćče pokazati entuzijazam, koji će da pokažu koliko vole svoj grad, zemlju i koliko su spremni da se bore za svoju Srbiju. Znam da se to mnogima neće svideti.

 

16.12 - Želim da čestitam našim ljudima na ubedljivoj pobedi u Majuru. Znam pod kakvim teškim uslovima radite, i pod kakvom ste medijskom hajkom. Dobili smo šest puta više glasova od protivkandidata.

 

Kurir.rs

https://www.kurir.rs/vesti/politika/3269723/uzivo-zaseda-glavni-odbor-sns-svi-cekaju-obracanje-predsednika-aleksandra-vucica?utm_source=Midas&utm_medium=Widget&utm_campaign=Razmjena%2bprometa

   Знам да Вучић слаже скоро све што каже и да је обезвредио и девалвирао сваку функцију коју је до сад обављао, али некад у његовим иступима постоје важни моменти који не могу да се пренебрегну.
  На пример, Бабић чији је возач док је возио Бабића убио жену на рампи на коридору 10 и требало би да сада буде у истражном затвору а затим моменат у којем прозива Милошевићеву власт за лош живот у Србији а сви знамо да је он тада био министар и лепо живео .Тада је, бесплатно добио стан од 100 квадрата у Ју Бизнис Центру.
22  Форум / Економија / Власт ''приватизовала'' трасу метроа, заобилази Теразије послато: Јун 13, 2019, 04:06:28
Власт ''приватизовала'' трасу метроа, заобилази Теразије

Izgradnja metroa u Beogradu mogla bi da predstavlja ogroman i istovremeno neisplativ finansijski izdatak zbog tvrdoglave želje aktuelnih vlasti da čitavu gradsku infrastrukturu podrede projektu „Beograd na vodi“, smatra domaća stručna javnost.


Arhitekta Mahmud Bušatlija kaže za Danas da u slučajevima kada je prethodna studija opravdanosti dobro urađena proces izgradnje metroa može da teče veoma brzo, međutim, osnovno za sprovođenje posla je izrada adekvatnog finansijskog plana.

– U javnost je izneta informacija da bi izgradnja metroa trebalo da košta četiri milijarde evra. To je veliki novac, ali ako je u tu sumu uračunato i finansiranje izgradnje, odnosno vrednost kamata na kredit koji će Srbija po svemu sudeći morati da uzme da bi metro izgradila, onda je stvar podnošljiva. Međutim, ako četiri milijarde evra predstavljaju samo koštanje izgradnje, onda će kamate dodatno opteretiti državnu kasu. Najbitnija stvar u celom poslu je da beogradski metro bude izgrađen tako da bude samoodrživ. Da bi bio samoodrživ potrebno je da ima dobru naplatu karata, a da bi se ostvarilo potrebno je da se nalazi na frekventnim lokacijama jer samo one garantuju tako nešto – objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da, shodno planiranoj trasi izgradnje, frekventnost i samim tim dobra naplata karata teško mogu da se ostvare.

– Problem je u tome što su nadležni u Beogradu zamislili da metro ide trasom od Makiša ka Adi Huji preko naselja u izgradnji „Beograd na vodi“. To je sasvim pogrešno jer na toj trasi neće biti dovoljno putnika da bi metro bio samoodrživ, a biće i dosta problema u vezi s izgradnjom metroa ispod naselja na inače zemljištu koje je uz samu obalu i u nižim nivoima ima vode. Nadležni u Srbiji tvrdoglavo insistiraju da sve što se gradi u Beogradu bude podređeno „Beogradu na vodi“ i shodno tome vuku potpuno pogrešne i štetne poteze. Poslednji u nizu od njih je da metro ide tom trasom, što bi predstavljalo kompletan promašaj – ističe Bušatlija.

Prema njegovim rečima, da bi metro bio isplativ potrebno je da se njegove linije slivaju ka najfrekventnijem delu grada, a to su Terazije, a da se odatle račva na sve strane gde je taj vid saobraćaja potreban.

– Samo na taj način beogradski metro bi mogao da bude samoodrživ, a njegova izgradnja isplativa i korisna za interese grada. Takav je bio plan 1972. godine kada se razmišljalo o izgradnji metroa, ali i u vreme kada je gradonačelnik Beograda bio Dragan Đilas. U oba slučaja čvorno mesto su Terazije kako i treba da bude. Nažalost, aktuelne vlasti uporno odbijaju da prihvate nespornu činjenicu da metro može da opstane samo ako prolazi kroz centar grada – navodi Bušatlija.

Za Ljubodraga Savića, profesora Ekonomskog fakulteta u Beogradu, nije sporno da metro u glavnom gradu Srbije treba izgraditi, ali je pitanje na koji način će to biti sprovedeno i koliko će trajati.

– Metro je Beogradu više nego potreban. Saobraćaj kroz grad je veoma opterećen i metro se samim tim nameće kao logično rešenje. E sad, ono što treba analizirati je kako sprovesti projekat sa reči u delo. Najvažnija stvar je da nadležni obezbede dovoljno novca za izgradnju. Koliko će dugo trajati gradnja metroa zavisiće upravo od toga. Treba se odrediti i da li posao poveriti francuskim ili kineskim kompanijama. U krajnjem slučaju kakva god odluka da bude doneta prilično je izvesno da će država biti prinuđena da uzme kredit za sprovođenje projekta, a da će izvođači radova biti iz zemlje čije banke kredit odobre – smatra Savić.

Podsećanja radi, ministar finansija Siniša Mali ovih dana sastao se sa predstavnicima francuskih kompanija „Ežis“ i „Alstom“ i  kineske kompanije „Paur Čajna“, sa kojima je razgovarao o ovom projektu. „Ežis“ je nedavno završila prethodnu studiju opravdanosti, u kojoj se procenjuje da će izgradnja prve linije metroa koštati 1,8 milijardi evra, druge linije 2,2 milijarde evra, a plan je da u narednom periodu bude urađena i studija opravdanosti.

Ministar je podsetio da je ove godine potpisan Memorandum o saradnji u vezi sa realizacijom projekta „Beogradski metro“ sa kompanijom „Pauer Čajna“, u okviru drugog samita „Pojas i put“ u Pekingu, kao i da je 2011. godine kompanija „Alstom“ potpisala sa Gradom Beogradom Sporazum o gradnji prve linije metroa.

https://www.danas.rs/ekonomija/vlast-privatizovala-trasu-metroa-zaobilazi-terazije/

   Кад Вучић и Весић покраду паре од кредита и једног дана оду са власти,метро ће постати једна велика депонија и рупа а на траси метроа од Макиша до ''Београда на води'' неће бити путника пошто у том накарадном пројекту неће живети Срби него чланови СНС-а.
23  Форум / Срби у окружењу и расејању / ''У Блајбургу није било ни масакра, ни убистава'' послато: Мај 25, 2019, 03:36:09
''У Блајбургу није било ни масакра, ни убистава''

Bon -- Nemački istoričar Štefan Ditrih izjavio je povodom "mita o Blajburgu" da bi "smisao sećanja trebalo da bude pomirenje, da se tako nešto nikada više ne ponovi".


Ditrih, koji se bavi istorijom istočne i jugoistočne Evrope, nacionalizmima i stvaranjem mitova, je u intervjuu "Dojče veleu" (DW) rekao da Blajburg "nema ništa pomirljivo".

DW navodi da Ditrih o Blajburgu, mestu u Austriji gde su na kraju Drugog svetskog rata pobijeni pripadnici ustaških jedinica, govori kao o "mitu o žrtvi koji je nakon Drugog svetskog rata izgrađen pre svega u egzilu".
"Kapitulacija Nezavisne države Hrvatske je stupila na snagu u noći između 8. i 9. maja 1945. Na teritoriji Jugoslavije, a posebno Hrvatske i Bosne i Hercegovine, razni kolaboracionisti već duže su se nalazili u defenzivi. Ono što se takođe sigurno zna jeste da je samozvani ustaški poglavnik Ante Pavelić nekoliko meseci ranije svoju porodicu odveo iz zemlje na sigurno, u Austriju, a i sam je tamo otišao 6. maja preko Slovenije. I nije pobegao bez novaca…", naveo je Ditrih.

Na pitanje "ko su bili ljudi koji su se u maju 1945. nalazili u i oko Blajburga", istoričar je kazao da su "tamo bili pripadnici hrvatskih ustaša i domobrana, nemačke regularne vojske i Š-ovci, ali i Kozaci, kao i srpski i crnogorski četnici, a tu su bili i članovi njihovih porodica".

"Poznate su mi priče o 'običnim ljudima' iz Hrvatske, ali i iz Hercegovine, koji su bili prisilno mobilisani, ali u ratu nisu počinili nikakva krivična dela niti su bili ideološki zaslepljeni. Veliki deo njih vratio se iz Austrije, tj. Slovenije nazad, i dalje živeo potpuno normalno u Jugoslaviji. I ti ljudi su pričali svoje priče, ali one se generalno, na žalost, ne čuju. Većina onih koji su se vratili u koloni privremeno je zadržana u raznim logorima i bila je raspoređena na radove u obnovi. Na kraju je velika većina njih amnestirana", rekao je Ditrih.

Upitan "da li je nakon završetka rata bilo pokolja i ubistava", on je izneo tvrdnju da je "bilo masakra, prekih sudova i ubistava", ali da se "to većinom događalo u Sloveniji".

"Podsećam na to da je rat u Evropi završen 8. maja, ali da su neke kolaboracionističke jedinice odbijale da polože oružje i predaju se saveznicima, u ovom slučaju Jugoslovenskoj armiji. Zato je vrlo problematično i gotovo nemoguće napraviti razliku između poginulih u ratu i onih koji su ubijeni tokom povratka zarobljenika u Jugoslaviju. Sporno je govoriti o planskim masakrima. Poznato je i dokazano da su partizani imali visoke moralne kriterijume, da su strogo kažnjavali prestupe i zločine u sopstvenim redovima", kazao je nemački istoričar.

On je rekao da "u samom Blajburgu nije bilo ni masakra, niti ubistava. Bio sam tamo nekoliko puta, na lokalnom groblju ima nekoliko grobova i spomenika, ali ti ljudi nisu tamo ubijeni, već su umrli iz raznih drugih uzroka. Problematična je i tvrdnja da su ubijani i žene i deca", naveo je Ditrih.

Na pitanje "kako je nastao ''mit o Blajburgu'', on je rekao da je "bilo pripadnika ustaša koji su nakon rata ostali u Austriji".

"Neki od njih osnovali su Počasni blajburški vod. Austrijska tajna služba pratila je tu marginalnu grupu, postoje brojni izveštaji iz sedamdesetih godina. Ali ništa se nije preduzimalo. To nije bilo ništa drugo već neka vrsta revizionističke, relativno male ''folklorne grupe''", naveo je istoričar.

On je ocenio da "u mit spada i uvek jasna crno-bela slika, uvek postoje ''dobri'' i ''loši''".

"Napada se Jugoslavija i sve što je s njom povezano, kako bi se na taj način skrenula pažnja sa sopstvenih zločina, rasnih zakona, koncentracionih logora i masovnih ubistava", kazao je Ditrih.

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019&mm=05&dd=17&nav_category=167&nav_id=1543507

    Велики број образованих странаца познаје чињенице,историју Југославије и Србије.Кад би Србија била организована држава, ти странци и дијаспора би могли да заједнички много помогну и свуда подрже српске интересе. Свеједно, кад год се доноси нека одлука која је економски и политички важна за Србију, Србија не добија гласове ''пријатељских'' држава.Зашто је то тако?Да ли Србија не може, не уме и неће да води доследну  политику која иде у њену корист?Да ли су генерације политичара које воде Србију од распада Југославије све биле неспособне, криминализоване или обичне дезорганизоване незналице без фокуса и у политици искључиво вођене личним интересом?
24  Форум / Срби у окружењу и расејању / Хрвати тугују због пропасти еНДеХа а не због невиних жртава послато: Мај 20, 2019, 02:42:03
Хрвати тугују због пропасти еНДеХа а не због невиних жртава

Beograd -- Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta kaže da je komemoracija ubijenim ustaškim zločincima u Blajburgu slika i prilika prave Hrvatske.


Blajburg je od dolaska Franje Tuđmana i HDZ-a na vlast 1990. godine postao mesto gde predstavnici državne vlasti, Katoličke crkve i stotine hiljada Hrvata dolaze u suštini da izraze tugu zbog propasti NDH, a ne zbog pomena tobože nevinim žrtvama, uveren je Linta.

U izjavi za medije on kaže i da se u Blajbugu revidira istorija i šalje jasna poruka da je "genocidna NDH bila prava hrvatska država a ustaše borci za slobodu hrvatskog naroda protiv tobože velikosrpskog hegemonizma i centralizma".

"Andrej Plenković, Kolinda Grabar Kitarović i Gordan Jandroković su poslali izaslanike u Blajburg i time još jednom potvrdili da je genocidna NDH temelj današnje Hrvatske", kaže Linta, te dodaje da je u Blajburgu bilo više viđenijih HDZ-ovaca i nekoliko ministara što je odavno postala normalna stvar.

Za nemačku kacelarku Angelu Merkel, koja boravi u Zagrebu, Linta ima pitanje - zašto ne traži od hrvatske vlasti da ukine sramnu i antievorpsku odluku da Hrvatski sabor bude pokrovitelj komemoracije ubijenim ustaškim zločicnima u Blajburgu.

On smatra da je "žalosno da nemačka kancelarka podržava na predstojećim izborima za Evropski parlament HDZ koji izražava nostalgiju zbog propasti genocidne NDH i najvernijeg saveznika Hitlerove Nemačke".

"Verujem da Angela Mekel ne bi podržala odluku nemačkog parlamenta da bude pokrovitelj komemoracije ubijenim nacistima krajem Drugog svetskog rata", navodi u pisanoj izjavi Linta.

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019&mm=05&dd=18&nav_category=167&nav_id=1544077

   Невезано за Линту који је члан Вучићеве лоповске странке, све што је речено за Блајбург и криминалну хрватску вештачку нацију је тачно: они и даље негирају злочине над Србима, не враћају украдену имовину, не суде својим злочинцима који су чинили злочине према Србима и чекају неку нову шансу да ликвидирају преостале Србе и опљачкају им имовину.То је један злочиначки народ који упорно и доследно негује своје сатанистичке богове и фашизам.
25  Форум / Политика / Бивша сарадница Вилијама Вокера:Вокер је занемео... послато: Мај 05, 2019, 18:05:48
Бивша сарадница Вилијама Вокера:Вокер је занемео...

...кад је чуо да се не слажем са бомбардовањем Србије!

Norma Braun, nekadašnja američka diplomatkinja koja je bila i deo OEBS-ove posmatračke misije na Kosovu 1999. rekla je za "Blic" da se protivila NATO bombardovanju Jugoslavije.

U razgovoru za naš list, Braun ističe da je najpre bila deo američke diplomatsko posmatračke misije.

- To je bio prilično beskoristan poduhvat i provela sam većinu svog kratkog vremena tamo brinući se o sopstvenim administrativnim aranžmanima. Radila sam sve od bezbednosnih patrola do izveštavanja o ljudskim pravima. Ali to nije bilo ništa drugo do paravan za vojnu operaciju, u tim misijama su uglavnom bili muškarci iz vojske. Mi, žene smo bile uglavnom ignorisane i tretirane kao da ništa ne vidimo – rekla je Braun.

Nakon toga je usledio transfer u misiju OEBS gde joj je novi šef bio Vilijam Voker, kolega sa kojim je prethodno već radila u Birou za latinoameričke poslove.

- On (Voker) je bio veoma društven i pametan, ne zvezda kao Ričard Holbruk ali prilično ambiciozan i imao je neke probleme sa birokratskom izdajom američkog Ministarstva spoljnih poslova. Ispostavilo se da je Kosovo bilo odličan posao za njega – rekla je ona.
Prema njenim rečima i američka diplomatsko posmatračka misija i misija OEBS su bile "sredstva za prikupljanje vojnih informacija u pripremi za bombardovanje".

Kako je rekla, u misiji OEBS je bila glavni politički izveštač i tada je primetila mnoge stvari koje joj se nisu svidele.

- Neke stvari koje sam opazila: široko rasprostranjen prezir prema Rusiji. Dalje, postojale su glasine o sastancima usred noći između ključnih članova NATO misije i OVK. Bilo je kršenja ljudskih prava na obe strane. Jedna od poslednjih stvari koje sam napisala, nakon što smo se evakuisali u totalnom haosu, bio je izveštaj za Vokera u kojem sam analizirala kakav će uticaj kosovski presedan imati na spoljne odnose SAD, a naročito o tome kako će promeniti rusku politiku – rekla je Braun.

Braun se nije složila sa Vokerovim zaključkom o slučaju Račak, koji je iskorišćen kao povod za NATO bombardovanje.

O tome je govorila i u nemačkom dokumentarnom filmu "Sve je počelo sa jednom laži", kada je rekla da humanitarne krize "nije bilo na Kosovu pre početka bombardovanja".

Kasnije je napisala i eseje o američkoj politici i bombardovanju Srbije koje je nazvala "prvim slučajem neointervencionizma" koji je "unapred pripremljen i izveden pod izgovorom".


- Do početka 1999. godine jedino što je NATO-u nedostajalo za rat bio je izgovor za početak bombardovanja. Oni su dobili ono što su tražili sredinom januara, kada su kosovski Albanci prijavili patroli OEBS-a ubistvo 13 ili više albanskih civila u malom selu Račak. Prema Albancima, srpske specijalne snage su ubile te ljude, a zaista je i bilo izolovanih borbi u tom području. Prema rečima Srba (i francuskih novinara), borbe su izazvane napadom na policiju i ta sela su ujutro bila ispražnjena od civila - jedini ljudi koji su ostali su bili OVK. Vilijam Voker je otišao na tu lokaciju i izjavio, pre bilo kakve istrage, da je ono što se desilo bio "masakr" civila. Ja ne mogu reći da li je to bio "masakr civila", ali kad sam bila u patroli, naišli smo na grupe muškaraca i dečaka, bez uniforme, neki od njih stari samo devet ili deset godina, koji su se predstavili kao pripadnici OVK. Ambasador Voker bi trebalo da zna za takve slučajeve, pošto je bio ambasador u El Salvadoru tokom godina građanskog rata, kada je regrutovanje dečaka u pobunjenike bilo uobičajena praksa – navela je Braun.
Ona je za "Blic" opisala i kako je Voker reagovao kada je saznao da ona nije odobravala bombardovanje.

- Kada smo se sreli nakon nekog vremena, kada se sve završilo i kada je saznao da se nisam slagala sa američkim bombardovanjem, zanemeo je. Dok smo bili u Nikaragvi važila sam za neku vrstu "Ramba" (veoma uporna u pronalaženju činjenica) a odjednom nisam odobravala bombardovanje. On nije imao pojma kako je sve ono što sam opazila uticalo na mene – rekla je diplomatkinja.

https://www.blic.rs/vesti/svet/bivsa-saradnica-vilijama-vokera-za-blic-voker-je-zanemeo-kad-je-cuo-da-se-ne-slazem/83v182s?utm_source=blic_kat_vesti_svet_sidebar&utm_medium=sidebar_najnovije_info

    Занимљиво је чути овакав глас о силеџијској америчкој политици после толико времена али сви знамо да се САД никад не извињава и не плаћа одштете за масакре које по свету чине њена крвожедна ''деца'' и да жене у америчкој политици немају превише утицаја осим оних које заступају интерес америчке војне индустрије.
  Мада, лепо је чути позитиван глас за нас. Смешко
26  Форум / Срби у окружењу и расејању / Прете му јер раскринкава Сребреницу послато: Април 17, 2019, 03:10:01
ЏАРЕД ИЗРАЕЛ НА УДАРУ: Прете му јер раскринкава Сребреницу


Амерички публицистa и издавач за "Новости", о захтевима групе бораца за људска права да га се Универзитет Харвард одрекне. Желе да оспоре то што сам утврдио многе контрадикторности сведока о Сребреници
ИЗЈАВА Џареда Израела, публицисте и издавача из САД, како је значајну улогу у етикетирању Срба геноцидним због Сребренице, одиграо Ватикан, изазвала је бурне реакције неколицине публициста, бораца за људска права и новинара из Босне и Херцеговине. Десеторо потписника саопштења, од којих половина живи у иностранству, тражило је од Универзитета Харвард да се огради и осуди свог бившег студента Џареда Израела. Исти захтев послала је британска академска НВО посвећена сећању на Сребреницу.

Одговарајући на оптужбе, Израел каже да се не плаши напада, а своју огромну документацију спрема да објави, уверен да су оптужбе против Срба последица не необоривих доказа, већ, пре свега, медијске хајке.
Наиме, на међународном научном скупу у Бањалуци "Сребреница, стварност и манипулације", пре четири дана, Израел је објаснио да се иза оптужби Срба за геноцид заправо крије намера да се заборави јасеновачки геноцид над Србима у Другом светском рату, који су починиле усташе и НДХ. Због тога су неистомишљеници послали писмо Лоренцу Бекоу, директору Универзитета Харвард.

- Ужаснути смо вишегодишњим срамним ангажманом вашег дипломца господина Џареда Израела, на страни злочина и оптужених ратних злочинаца из времена агресије на нашу домовину, Републику БиХ - наводи се у писму. - Последња у низу његових нечасних радњи која је прелила чашу је недавна изјава, у којој је негирао, пресуђени, од стране два међународна суда, геноцид у Сребреници.

Поред осталог, десеточлана група сматра да је Израел нанео и да наноси и даље непроцењиву штету Универизтету Харвард, тражећи да Харвард јавно осуди Џареда Израела и огради се, како је написано, од његових срамних и нечасних радњи и изјава.

- Стварни кривци постају хистерични - коментарише за "Новости" Џаред Израел нападе на њега после скупа у Бањалуци, где је говорио о монтираним оптужбама против Срба за злочине у Сребреници. - Ово су напади којима би желели да оспоре то што сам након осам година истраживања исказа сведока утврдио многе контрадикторности и лажи.

Наш саговорник као пример износи сведочења председнице Удружења мајки Сребренице Мунире Субашић:

- Осим што тврди да је Милошевић жив, пошто су га заједнички спасли ЦИА и Руси, на једном суђењу је сведочила да је избегла у Сребреницу 1992. године, други пут - 1993. Једном је рекла да је бежала боса, други пут камионом... И сада, у нападима на мене, понављају се контрадикторности. Једни ми оспоравају компетенцију, док други траже да се Харвард огради од свог бившег студента.

Тврдње Израела, које су наљутиле творце писма су да је у непосредној оптужби након догађаја у Сребреници одлучујућу улогу у пропаганди геноцида и бомбадовања Републике Српске имао блиски пријатељ папе Војтиле и специјални изасланик генералног секретара УН Тадеуш Мазовјецки. Како је рекао, Ватикан је усмеравао оптужбе на Србе за геноцид над Хрватима и муслиманима, и био покровитељ неоусташке Хрватске, како би се заборавио јасеновачки геноцид над Србима у Другом светском рату, који су починиле усташе и НДХ.

ПРАВИ ГЕНОЦИД

КАКО је Израел објаснио, Сребреницом покушава да се замени Јасеновац на начин да се каже "усташе су биле лоше, али, ево, видите да су Срби много гори", што је, каже, недопустиво. Како је рекао, тврдње да је у Сребреници почињен највећи геноцид после Другог светског рата нису тачне, јер је прави геноцид, у којем је убијено око 2.000, а протерано 250.000 Срба, почињен у Републици Српској Крајини током акције "Олуја".


АКО МЕ НАПАДНУ, БОРИЋУ СЕ!
ЗАХТЕВЕ из писма "грађана БиХ", као и напада британске академске НВО посвећене сећању на Сребреницу, оба адресирана на универзитет Харвард који је Џаред завршио, он види као покушај да буде изопштен. Харвард, који се, како објашњава, на такве кораке одлучује у драстичним случајевима кривичних дела се није огласио, али уколико би предузео акцију против њега, он би, каже, жестоко узвратио. Он истиче да никада није ни иступао у име Харварда, па је сувишан захтев да се његов бивши универзитет од његових тврдњи ограђује.

Д.Савић-Новости


  Колико год се њих појави са сличним ставовима,џаба. Опет Хаг,Запад и организације попут "Мајке Сребрнице" ће ударати у своје бубњеве и причати своју лаживу испричану причу.Да ли ће истина изаћи на видело,ко зна,можда и хоће,али бојим се да то неће бити задуго.
27  Форум / Политика / Вучић се састао са унуком Махатме Гандија послато: Април 08, 2019, 16:23:51
Вучић се састао са унуком Махатме Гандија

Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas Taru Gandi Batačardži, unuku Mahatme Gandija.Tom prilikom je izrazio veliko poštovanje za Gandijevu istorijsku ulogu u borbi za nezavisnost Indije, saopšteno je iz Predsedništva.

"Naše dve zemlje odlikuje višedecenijsko prijateljstvo i saradnja utemeljeni na vrednostima Pokreta nesvrstanih zemalja, bez otvorenih pitanja, uz puno medjusobno uvažavanje i visok stepen podrške u najvažnijim pitanjima u medjunarodnim forumima", rekao je Vučić, prenosi se u saopštenju.
Kako se navodi u saopštenju Srbija i Indija su prošle godine obeležile 70 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Politički dijalog dveju zemalja je na visokom nivou a ekonomska saradnja, takodje napreduje tako da su neki od indijskih giganata već na srpskom tržiptu.

Predsednik Vučić je izrazio nadu da će i druge indijske kompanije slediti primer ovih velikih korporacija.

"Danas sa osećanjem iskrenog poštovanja proslavljamo 150 godina od rođenja čoveka koji nas je podsetio na to da je nenasilje jedini put kojim svi moramo da koračamo u pobedi bez poniženja" , rekli su sagovornici.

Tara Gandi je rekla da joj je velika privilegija da boravi u Srbiji i da se oseća kao da je kod kuće. Njena knjiga "Sećanje na jedno izuzetno doba" objavljena je i na srpskom jeziku.

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019&mm=04&dd=08&nav_category=11&nav_id=1527495

  Вучић ''успешно'' води Србију напред.Почео је да се састаје са политички безначајним људима и људима без икаквог утицаја.Плаши се представника опозиције а важних странаца нема пошто још не сме да потпуно отуђи Косово.Какву стратегију има за даље, остаје нам да видимо.Вероватно никакву, то је утисак који оставља.
28  Форум / Свет / Преузета контрола над аеродромом:Хаос код Триполија,борбе у 3 предграђа послато: Април 06, 2019, 23:10:23
Преузета контрола над аеродромом:Хаос код Триполија,борбе у 3 предграђа

Tripoli -- U blizini Tripolija izbili su novi sukobi između provladinih i pobunjeničkih snaga sa istoka Libije, koje prevodi komandant Kalifa Haftar.


Kako navodi BBC, pozivajući se na izveštaje sa terena, sukobi između Haftarovih i provladnih snaga vode se u tri predrađa na jugu Tripolija, gde je sedište međunarodno priznate vlade.

Snage UN u prestonici zemlje su u povišenom stanju pripravnosti.

Međunarodno nepriznata Libijska nacionalna armija (LNA) saopštila je da je preuzela kontrolu nad aerodromom u predgrađu prestonice Tripolija.

Ahmed Mismari, portparol snaga lojalnih lideru međunarodno nepriznate administracije Kalife Haftara, rekao je i da su pripadnici LNA preuzeli kontroilu nad dva grada u blizini Tripolija - Tarhuanom i Azizijom, prenosi Rojters.

Mismari je naveo i da je pet pripadnika LNA poginulo u borbama sa snagama lojalnim premijeru Fajezu Seraju, koga priznaje međunarodna zajednica.

Kako je javio AP, snage premijera Seraja juče su saopštile da su zarobile 100 vojnika lojalnih Haftaru i da planiraju da izvrše vazdušni udar na njegove položaje.

AP navodi da je do eskalacije nasilja došlo kada su snage LNA lojalne Haftaru krenule u ofanzivu ka zapadu Libije.

Haftar je svoje snage doveo do Tripolija, koji kontoliše Predsednički savet i vlada nacionalnog jedinstva na čelu sa premijerom Sajedom.

Snage pod kontrolom Sajeda imaju podršku SAD.

Hifterova vojska je navela da su njeni vojnici zauzeli i oblast Vadi el-Rabeja, južno od Tripolija, usred sukoba s rivalskim formacijama, navodi Asošiejted pres.

Glavni aerodrom u Tripoliju nije u funkciji od 2014. godine kada je njegov veći deo uništen u borbama. Međunarodno priznata vlada u Tripoliju, formacije koje je podržavaju i Ujedinjene nacije za sada nisu komentarisali navodno zauzimanje aerodroma.

Dejstva Hаftаrovih snaga podstiču strahovanja od njihovog širokog obračuna sa raznim formacijama. Takav sukob mogao bi da dovede do najvećeg talasa nasilja od 2011. godine, kada je svrgnut, a ubrzo i ubijen, dugogodišnji libijski lider Moamer Gadafi.

U Libiji posle ubistva Gadafija vlada haos, a zemljom upravljaju dve vlade. Međunarodno priznatu vladu u Tripoliju predvodi Fajez al Saradž, dok je Hifter na čelu druge, u Bengaziju.

Hаftаrovu vojsku čine oficiri i vojnici koji su napustili redovnu libijsku vojsku za vreme Gadafija. 

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019&mm=04&dd=06&nav_category=78&nav_id=1526939

  Нема мира у Либији откад су Американци убили Гадафија и покрали либијски новац, заједно са Французима и Енглезима.
29  Форум / Политика / Одг: Кандидатура Србије у ЕУ послато: Април 06, 2019, 18:03:48
Нови шок из Француске: Србија неће у ЕУ ни 2025!

Србија неће постати чланица Европске уније ни 2025. године сматра девет од 12 кандидата француских политичких партија на предстојећим европским изборима, пренео је Н1 позивајући се на портал Јуропиан Вестерн Балкан.

Пооштрена изборна реторика, али и потврда да Француска неће бити благонаклона према будућем проширењу ЕУ, порука је која стиже из Париза, пише тај портал.

Приступање Србије Европској унији — за или против, тако је гласило питање упућено дванаесторици кандидата за европске посланике који су у телевизијској дебати „L’Émission politique“ француске државне телевизије грађанима представљали програме за европске изборе у мају.

Девет црвених тастера, два зелена и један уздржан, резултат је који би знаке за узбуну требало да укључи у Београду.


Једина два кандидата који су се изјаснили да Србију виде у ЕУ до 2025. јесу кандидат опозиционе Социјалистичке партије и кандидат центристичке партије Унија демократа и независних. Додуше, овакав резултат не треба да чуди с обзиром на то да из Француске у последње време гласно говоре — Србија и Западни Балкан нец́е у ЕУ тако брзо и тако лако.

Међу онима који су се у дебати изјаснили против Србије у ЕУ била је кандидаткиња владајуц́е странке председника Емануела Макрона и бивша минситарка за европске послове Натали Лоазо која је у марту била у посети Београду. Председнику Александру Вучиц́у и тада је пренела сличну поруку.

Та истина, према мишљењу политичког аналитичара из Фондације за отворено друштво и члана БиЕПАГ Срђана Цвијића, део је пооштрене предизборне реторике.

Управо последње истраживање јавног мњења које је спровела британска агенција „ЈуГов“, урађено у седам европских држава (Немачка, Француска, Велика Британија, Шведска, Норвешка, Финска и Данска), показало је да су Французи најскептичнији по питању проширења.

Чак 52 одсто испитаника из Француске не жели Србију у Европској унији.

Неразвијена демократија, распрострањена корупција и перцепција да нове чланице „отимају“ радна места Французима, само су неки од разлога за став француског јавног мњења, објашњава Цвијић и додаје да то Србији свакако нец́е помоц́и да напредује ка ЕУ.

Међутим, Србија није једина земља којој је од политике „штапа и шаргарепе" остао само штап. Наиме, Европска комисија дала је обећање Северној Македонији и Влади Зорана Заева, да ће, уколико реши спор око имена државе са Грчком, као награду, добити отварање приступних преговора. Но, након што је решење за име пронађено, из Европске уније, односно Француске, почели су да стижу упозорења да преговори ипак неће почети као што је то раније обећано.

Недоследност и неспремност ЕУ да испуни обећано у случају Северне Македоније, према мишљењу стручњака за Балкан са Католичког института у Паризу Луика Трегуре, лако може утицати и на решавање косовског питања.

Додаје и да људи и владе у региону нису глупи и да виде које су реалне околности што се будућег проширења тиче.

Међутим, чини се да, одлучили се балкански политичари да буду поСлушни или непослушни ђаци, шаргарепа ће, бар у наредном периоду, остати скривена у европском џаку.

Девет „не“ за Србију у ЕУ дошло је као хладан, али не и изненадан туш. Заправо, потврдило је оно што већ годину дана нико на Балкану не жели да чује — проширење Уније је међу грађанима ЕУ непопуларно, а нико од европских политичара није спреман да постане жртва тог политичког ризика.

https://rs-lat.sputniknews.com/politika/201904061119376442-francuska-srbija-eu/


   Права вест за неспособног Вучића.Његови такозвани лажни пријатељи неће ништа да му дају за издају Србије.И добра вест за његове гласаче које је преузео од ДС-а, за разне НВО бабе, неспособне и непотребне глумце, музичаре, правнике и економисте који су залутали у политику и упрошаћавају Србију последњих 20 година.Време је да закопају мантрање о ЕУ и оду на село да гаје свиње и кокошке.
30  Форум / Економија / На продају 55 хектара ПКБ Корпорације послато: Март 31, 2019, 21:47:56
На продају 55 хектара ПКБ Корпорације

ПКБ Корпорација а.д. из Падинске скеле огласила је продају 55 хектара земљишта на катастарској општини Комарева хумка, а почетна цена је 2,2 милиона евра, односно 3,8 евра по квадратном метру


ПКБ Корпорација а.д. из Падинске скеле огласила је продају 55 хектара земљишта на катастарској општини Комарева хумка, а почетна цена је 2,2 милиона евра, односно 3,8 евра по квадратном метру.

На овој парцели "налази се 39 објеката који нису у власништву и државини ПК Корпорације и за које није утврђен власник, односно држалац", наводи се у огласу.

Понуде за ово земљиште подносе се до 12. априла, а њихово јавно отварање биће 19. априла.

Приспеле понуде биће бодоване, а ако буде две или више понуда са истим бројем бодова, ПКБ Корпорација ће имати могућност да најповољнију изабере кроз лицитацију.

ПКБ Корпорација а.д. из Падинске скеле је привредно друштво које је остало у државном власништву, после приватизације у којој је "Ал Дахра" купила ПКБ.

http://www.novosti.rs/вести/насловна/економија.397.html:785658-На-продају-55-хектара-ПКБ-Корпорације

  Борис Тадић је из неког нама непознатог разлога пропустио да украде ПКБ и 25 квадратних километара земљишта северно од Београда, преко Дунава али СНС мародерска банда на челу са Вучићем то није могла да пропусти.Наставља се тренд да лоши, бедни, неморални и ненормални српски политичари, пузајућа беда, краду све што им је под шакама.
  И није им довољно што краду, него морају одмах да поравнају позајмице пара са продајаом нечег што највише вреди, као што је ових 55 хектара ПКБ-овог земљишта.
  На жалост, они упоредо са крађама настављају да од Беоограда праве урбанистички свињац, тако да је штета вишеструка.
  Иначе Комарева хумка је позната под именом Глогоњски рит и пошто већ постоји насеље и инфраструктура јако је погодно за дивље градитеље лоших зграда који су чланови СНС-а.
31  Форум / Политика / Заклетву положило 356 војника, међу њима и министар Вулин послато: Март 22, 2019, 18:44:16
Заклетву положило 356 војника, међу њима и министар Вулин

Beograd -- U kasarni "Živojin Mišić" u Valjevu je zakletvu položilo 356 vojnika i slušalaca kursa rezervnih oficira, saopštilo je Ministarstvo odbrane.


Među njima je bio i ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je završio obuku rezervnog sastava.

Čestitajući polaganje vojničke zakletve, komandant Komande za obuku general-potpukovnik Đokica Petrović istakao je da je odbrana otadžbine oduvek na ovim prostorima predstavljala svetu dužnost, pravo i čast i da je suština zakletve uvek imala i imaće uzvišenu i pleminitu vrednost.

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019&mm=03&dd=22&nav_category=12&nav_id=1521104


  Срамота је какве будале, незналице и лопови воде државу Србију!Овај Вулин је један тешки комплексаш,који не зна шта су границе људске глупости.Највероватније смишљено чини све да сроза достојанство српског војника,вековима цењеног,поштованог у целом свету.Треба избрисати ту нашу војничку славну прошлост.После тога ваљда свет треба да памти само Вулина-највојника и Вучућа-миротворца који спашава Балкан,а можда и цели свет од свих могућих ратова. Зеленко
32  Форум / Политика / Вучић на снимању филма са Џонијем Депом послато: Март 01, 2019, 22:28:28
Вучић на снимању филма са Џонијем Депом

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je filmsku ekipu koju predvodi holivudski glumac Džoni Dep koji ovih dana u Beogradu snima film ''Minamata''.


Vučić je nekoliko fotografija sa seta, sa Depom i filmskim producentom Dobrivojem Tanasijevićem Dan Tanom objavio na nalogu Budućnost Srbije na Instagramu.

Na pojedinim fotografijama se vidi da je Dep zagrlio Vučića i Dan Tanu, dok se na drugim vidi kako predsednik Srbije i holivudski glumac razgovaraju i 'iza kamere' sa slušalicama prate snimanje filma baziranog na istinitoj priči.

"Srbija je postala balkanski Holivud, zahvaljujući Uredbi o podsticajima za strane filmske producente, koja se primenjuje već četiri godine. Brojne filmske ekipe dolaze u našu zemlju, zadovoljne uslovima, nivoom profesionalizma filmskih radnika i podrškom države'', napisao je Vučić i zahvalio Depu što je verovao u nas i što je došao da deo svog filma snimi u Srbiji.

Dep u filmu ''Minamata'' tumači čuvenog ratnog foto-reportera Judžina Smita.
"Srbija je postala balkanski Holivud, zahvaljujući Uredbi o podsticajima za strane filmske producente, koja se primenjuje vec četiri godine. Brojne filmske ekipe dolaze u našu zemlju, zadovoljne uslovima, nivoom profesionalizma filmskih radnika i podrškom države. Hvala #JohnyDepp što je verovao u nas i što je došao da deo svog filma snimi u Srbiji" - Predsednik Vučić obišao je danas filmsku ekipu čuvenog glumca Džonija Depa, koji boravi u Beogradu, gde snima film "Minamata" baziran na istinitoj priči.

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019&mm=03&dd=01&nav_category=11&nav_id=1511681

  Вучићев специјалитет је обмањивање његових бирача и чланова СНС глупим и бесмисленим фразама и ''закључцима''.Његове бесмислице звуче увредљиво и вређају здрав разум сваког човека који на своју несрећу мора негде да их прочита.Посебно приглупо изгледа ово сметање странцима који долазе у Србију зато што је јефтина, да заврше неки свој посао.
33  Форум / Политика / Одг: Шта ради влада Србије послато: Фебруар 28, 2019, 19:17:00
Ништа се није променило од прошле године,када су две српске владе имале заједничку седницу,тако да је мој коментар остао исти.Написаћу га испод цитиране вести.


ЗАВРШЕНА СЕДНИЦА ВЛАДА:
Србија и РС градиће заједно три хидроцентрале; Таксе угрозиле потписивање споразума
о нижим ценама роминга
Србија је један од највећих инвеститора у Републику Српску, а постоји још простора за унапређење сарадње, посебно у области енергетике и саобраћајне инфраструктуре, речено је данас након десете заједничке седнице две владе СРбије и Репоублике Српске у Београду.

Председник владе Србије Ана Брнабић каже да је робна размена са БиХ у 2018. години била 1,87 милијарди евра, а да је 70 одсто робна размена са РС, али да има много простора за унапређење сарадње и робне размене.

"Србија је један од највећићих инвесторора у РС преко Телекома у телекомуникацје, у банкарски сектор преко Комерцијалне банке", рекла је премијерка Србије.

Она је додала да је један од приоритета путна инфраструктура, да се на данашњој седници две владе могло чути да ће коначно стићи и подршка са федералног новоа БиХ да се мост Братољуб који повезује Братунац и Љубовију коначно пусти за саобраћај.

Посебан фокус за обе владе са леве и десне стране Дрине је енергетика, те ће владе Србије и РС заједнички радити на изградњи три хидроцентрале на Дрини "Фоча", "Паунци" и "Бук Бјела", капацитета око 200 мегавата и у вредности од скоро 450 милиона евра.

Брнабић је подсетила да је Србија захваљујући фискалној консолидацији, када је Александар Вучић постао премијер, у фокус ставила подршку грађанима РС и дала донацију од 21, 75 милиона евра за различите пројекте у РС.

"То говори о посебним везама Србије и Српске. Ми смо отворили конзуларну канцеларију Србије у Требињу, а у наредних неколико месеци планирамо отварање конзуларне канцеларије и у Дрвару", појаснила је она.

Председник владе РС Радован Вишковић каже да грађани РС зању да цене оно што Србија ради за Српску и да је улагање у Србије у РС један од начина бољег повезивања Срба са леве и десне стране Дрине.

"Наставак даље сарадње ће ићи узлазном путањом и то пре свега у енергетском сектору. Градићемо три хидртоелектране заједно, а учинићемо све да убрзамо процес формирања заједничког предузећа", рекао је Вишковић.

Оба председника две владе још су нагласила да ће фокус у наредном периоду бити на пољопривреди, али и унапређењу сарадње што се тиче наменске индустрије.ПОТПИСАНИ МЕМОРАНДУМИ И СПОРАЗУМИ

Завршена је заједничка седница две владе Србије и Републике Српске у Београду посвећена унапређењу сарадње и заједничким пројектима, а потписано је неколико меморандума и споразума.

Потписан је Меморандум о сарадњи у области технолошког развоја и дигитализације, а парафирали су га министар просвете Младен Шарчевић и министар за научнотехнолошку развој РС Срђан Рајчевић.

Такође, потписан је и Меморандум о размени искустава у области инспекцијског надзора, између Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Управе за инспекцијске послове РС, а параф су ставили ресорна министарка Зорана Михајловић и в.д. директор Управе Данијела Батар.

Министарка за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић и министар за европске интеграције и међународну сарадњу РС Златан Клокић потписали су Споразум о сарадњи у области европских интеграција.


Потписан је и Меморандум између Министарства омладине и спорта Србије и Министарства за научнотехнолоши развој, високо образовање и информатичко друштво РС у области стипендирања младих талената, а потписали су га Вања Удовичић и Срђан Рајчевић.

Претходна заједницка седница влада РС и Србије одржана је у августу прошле године у Требињу.ТАКСЕ УГРОЗИЛЕ ПОТПИСИВАЊЕ СПОРАЗУМА О НИЖИМ ЦЕНАМА РОМИНГА

Приштинске таксе на робу из централне Србије угрозиле су потписивање свих регионалних споразума, укључујући и споразум о снижавању цена роминга, изјавила је данас  Ана Брнабић.

Она је, након заједничке седнице две владе Србије и Републике Српске, нагласила да је идеја била да се споразум о ромингу потпише 4. априла у Београду, али до тога највероватније неће доћи.

"Идеја је била да се споразум потпише на Другом дигиталном самиту Западног Балкана", рекла је Брнабић и додала да је немогуће потписивање нових споразима када се не поштују стари стари регионални споразуми као што је ЦЕФТА .

"Питала сам партнере из ЕУ како да објасним грађанима Србије да ми потписујемо нове споразуме иако сво то време једна страна у потпуности крши и не поштује их и то без последица и консеквенци", истакла је Брнабић.

БРНАБИЋ: ДОДАТНО ИНТЕНЗИВИРАТИ САРАДЊУ СРБИЈЕ И СРПСКЕ

Председник владе Ана Брнабић поручила је данас да је апсолутно задовољна сарадњом Србије и Републике Српске, да очекује да у наредном периоду буде још интензивнија, а у фокусу будуће сарадње биће пољопривреда и наменска индустрија.

Председник владе, после заједничке седнице Републике Србије и Републике Српске, рекла је да су и Србији и Српској потребни нови енергетски капацитети, да се због тога ради на заједничким пројектима изградње три хидроелектране, у горњем току Дрине, и да ће ти радови утицати како на раст БДП-а у Србији тако и у Српској.

Говорећи о повезивању БиХ и Србије, те Србије са Републиком Српском, Брнабић каже да су инфраструктурни пројекти попут изградње саобраћајница циљ и у наредном периоду.

Она је навела да, што се Србије и РС тиче, све је завршено за изградњу моста Братунац-Љубовија, да разуме фрустрацију грађана да он још није у функцији, јер су ствари "биле запеле" на федералном нивоу.

Међутим, тендер за завршетак радова на овом мосту биће оконча 7. марта што би требало да омогући завршетак свих радова који су остали.


Такође је навела да је за Србију значајан пројекат изградња брзе саобраћајнице између Србије и РС, а која треба да иде до Лознице.

Истакла је да је фокус сарадње у наредном периоду развој пољопривреде и наменске индустрије те рад на аутоматизацији противградне заштите.

Брнабић је подсетила на робну размену између Србије и Српске која износи око 1,87 милијарди евра.

Говорећи о приштинским таксама, Брнабић је рекла да је, у оквиру Берлинског процеса, шест економија Западног Балкана усагласило споразум о ромингу, те да је идеја била да се тај споразум потпише 4. априла у Београду.

Међутим, она је поставила питање како да се овако важни споразуми потписују када приштинска страна стално крши све регионалне споразуме, те додала да приштинске таксе угрожавају и остале регионалне споразуме.

На питање новинара да ли је задовољна динамиком отварања поглавља, Брнабић је рекла: "Нисам незадовољна са динамиком отварања поглавља, али ни посебно задовољна".

Она је појаснила да динамика отварања поглавља зависи и од дешавања унутар саме ЕУ, али да Србија спроводи реформе и да ће их и спроводити без обзира на ситуацију у самој Унији.

Каже да није реално да постоји много отворених поглавља док се у самој ЕУ дешавају промене.


Танјуг


  Циркус путује,данас овде сутра онде.Није битно где,важно је направити утисак да обе владе нешто раде за добробит српског народа с обе стране реке Дрине.А народ никад горе није живео. Понижен,обесправљен,обмањиван лажима са малих екрана,сатеран у ћошак без права да било шта о својој судбини сам одлучује.

34  Форум / Економија / Српски бизнисмени у реду за своје парче Агрокора послато: Фебруар 18, 2019, 23:05:37
Српски бизнисмени у реду за своје парче Агрокора

Dok se ovih dana očekuje odluka o implementaciji poslednje faze nagodbe Agrokora, odnosno formiranje nove grupe koja bi preuzela imovinu i biznis hrvatskog giganta, kuju se planovi šta će biti nakon restrukturiranja kompanije, kada poverioci krenu u rasprodaju nekada najvećeg koncerna na Balkanu.Kako se na prošlonedeljnom sastanku menadžmenta Merkatora-S sa dobavljačima iz Srbije, kom su prisustvovala i dva ministra srpske vlade, moglo čuti, „idealan scenario bio bi da srpske firme budu deo većeg, regionalnog konzorcijuma koji bi otkupio ili ceo Agrokor ili njegov deo, jer bolje poznaju ovo tržište od investicionih fondova“. Ove reči ministra trgovine Rasima Ljajića podsećaju na nekadašnji propali projekat „Herkul“ Miroslava Miškovića, vlasnika Delte, u čijem sastavu je bio i Maksi, zatim Ivice Todorića, vlasnika Agrokora, i Milana Jankovića, tada generalnog direktora Merkatora, po kome je trebalo da naprave regionalni maloprodajni gigant koji bi se suprotstavio zapadnoevropskim trgovinskim lancima. Ipak, izvesnije je da će nakon tri do pet godina restrukturiranja koncerna poverioci koje predvodi Sberbanka rasprodati pojedinačne kompanije, a već sada biznismena zainteresovanih za kupovinu ne nedostaje. Na prodaji bi se u Srbiji tako mogle naći firme Merkator-S, Dijamant, Frikom, Mivela i Kikindski mlin.

U tom pogledu može biti indikativan komentar potpredsednice Delte Marije Desivojević na pomenutom sastanku: „Maloprodaja je izuzetno teška. Možda bismo voleli da se jednom ponovo nađemo ovde i da zajedno radimo u Merkatoru“, što su mnogi shvatili kao mogući nagoveštaj povratka Delte u maloprodajni biznis nakon prodaje Maksija belgijskom Delezu za više od 900 miliona evra.

Takođe, u medijima se još 2017. godine pojavila spekulacija da bi Delta u ime ruskih banaka Sberbanke i VTB banke, koje su potraživale blizu milijardu evra, mogla restrukturirati Agrokorove kompanije u Srbiji u zamenu za pravo preče kupovine kada se poverioci odluče na prodaju ovih preduzeća.

Drugi srpski biznismen koji je pokazao interesovanje za neku od Agrokorovih kompanija je Miodrag Kostić, vlasnik MK grupe. Još od 2017. on u izjavama daje nagoveštaje da bi mogao preuzeti neku od kompanija, ali je učinio i više od toga. Naime, Kostićeva AIK banka od izbijanja krize u Agrokoru dala je 75 miliona evra kredita Merkatoru. Takođe, slovenački mediji pisali su da je Kostić zainteresovan za preuzimanje ovog trgovinskog lanca, kao i da je od međunarodnih banaka otkupljivao dugove Merkatora u iznosu od oko 40 miliona evra.

Ali spekulacije se na zaustavljaju na Merkatoru, pa je hrvatski RTL preneo sledeću Kostićevu izjavu: „Agrokor svakako neće ostati u obliku jedne kompanije. Pratimo nagodbu, i u skladu s tim sigurno će doći do prodaje. U onom delu prerade poljoprivrede, bićemo veliki investitor“ i protumačio je kao zainteresovanost za Dijamant i Frikom.

U javnosti se kao pretendent na neku od Agrokorovih kompanija svojevremeno predstavio i Rodoljub Drašković, vlasnik Svislajona, s idejom da dobije na upravljanje i restrukturiranje Agrokorov biznis u Srbiji u zamenu za 35 odsto vlasništva u kompanijama.

Ekonomisti ističu da bi preuzimanje Agrokorovih kompanija od strane domaćih biznismena bila dobra stvar, samo je pitanje koliko je to izvesno. Recimo, pitanje je da li Miroslav Mišković ima neku klauzulu u ugovoru sa Delezom koja mu brani da razvija veliki maloprodajni lanac.

Ekonomski analitičar Dragovan Milićević ističe da bi bilo dobro da Merkator bude u domaćim rukama, ali „deluje da će pre završiti kao deo nekog većeg međunarodnog trgovinskog lanca“.

„Možda bi mogli biti zainteresovani za Dijamant i Frikom, koji su velike firme. Frikom je veliki brend, zlatna koka. Međutim, pitanje je da li će oni hteti da plate onoliko koliko budu vredele ove kompanije“.

S druge strane, Ljubodrag Savić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, nije siguran da je u vreme tržišne ekonomije bolje da vlasnik bude domaći biznismen ili neki strani fond.

„Imali smo u skorijoj prošlosti situacije kada su se strani poslodavci bolje odnosili prema zaposlenima nego domaći, ali hajde da kažemo da je bolje da neki naš biznismen bude vlasnik jer će onda dobit ostajati u zemlji“, kaže Savić.

On ističe i da nije siguran da će za tri do pet godina poverioci koje predvode ruske banke zaista hteti da prodaju kompanije iz Agrokorovog sastava.

„U svakom slučaju Frikom i Dijamant su dobra preduzeća, bolja od Agrokorovih firmi u Hrvatskoj i BiH. I ako dođe do promene u vlasništvu kompanija, ne verujem ni da će biti otpuštanja niti da će se desiti nešto loše sa firmama, a deluje i da Merkatoru ide dobro“, smatra Savić.

https://www.danas.rs/ekonomija/srpski-biznismeni-u-redu-za-svoje-parce-agrokora/

  ''Српски бизнисмени'' из наслова су у већини бивши директори предузећа и бивши политичари из Србије који су опљачкали буџет Србије.Паре које су изгубили коцкајући се на наш рачун су,наравно наше паре.И било би добро да изгубе све јер од пара које они перу којекуда ми немамо ништа.
  Добро би било да та предузећа нестану са нашег тржишта јер ми од њих имамо вишеструку штету.Из разлога што су се сви послови са Хрватима показали као штета.
35  Форум / Политика / Уместо бивше фабрике `Беко` Дорћол добија стамбено-пословни комплекс послато: Фебруар 18, 2019, 05:37:04
Дорћол добија нови центар

Подно Калемегданске тврђаве гради се стамбено-пословни комплекс "К-дистрикт", инвестиција од 200 милиона евра. Мај 2020. рок за фазу А на плацу бивше фабрике "Беко"


ИЗГРАДЊА стамбено-пословног комплекса "К-дистрикт" у Булевару војводе Бојовића на Дорћолу званично је почела постављањем крана и доласком грађевинских машина. Инвеститори пројекта на земљишту бивше фабрике текстила "Беко" су холандски "Пинакл" и српска компанија АGNS INVEST d.о.о. из Новог Сада. Пројекат, који ће бити грађен у три фазе, вредан је скоро 200 милиона евра, а биће изграђено 115.000 надземних квадрата и две подземне гараже.

На плацу будућег ексклузивног насеља подно Калемегданске тврђаве репортери "Новости" затекли су велики број радника и грађевинских машина. Камиони су извозили земљу која се ископава за подземне гараже, а на улазу је присутно обезбеђење. Такође је срушено десет објеката који су се налазили на плацу будућих вишеспратница. Рок за завршетак фазе А, која ће имати пет ламела, јесте 5. мај 2020. године. Дозвољена спратност објеката је две подземне етаже, приземље, шест спратова и поткровље. Простор на доњем Дорћолу на ком је почело зидање ексклузивног комплекса заузима 120.000 квадратних метара.
Осим изградње стамбених квадрата, главна зграда бившег индустријског постројења "Беко" остаће сачувана и претворена у бизнис-центар. Неимари су присутни и на том објекту, а тренутно се поставља скела за изградњу будуће фасаде. Истовремено, ради се на унутрашњости вишеспратнице. Објекат је од холандске фирме "Пинакл" купила руска компанија са седиштем у Београду "Мarera properties", како би оронолу зграду претворила у "Калемегдан бизнис центар". Објекат ће имати седам етажа и понудиће канцеларијски простор од 160 до 2.375 квадратних метара.

Комплетан пројекат уређења доњег Дорћола представљен је 13. фебруара 2018. године као један од најексклузивнијих у престоници. Иако је првобитно најављено да ће радови отпочети са првим јесењим данима, ипак је прошло неколико месеци до увођења извођача у посао. Тако ће један од најлепших делова главног града добити потпуно нов изглед, а како се може видети на сајту инвеститора, трећина станова је већ продата.


Земљиште бивше индустријске зоне на аукцији 2007. године купила је грчка фирма "Ламда девелопмент" за 55,8 милиона евра, али су се неколико пута мењали пројекти за уређење овог простора.

Првобитно је планирано да се на том месту сагради модеран хотел са пет звездица по пројекту познатог архитекте Захе Хадид. На крају се од тог решења одустало, а плац уз реку остао да чека нека боља времена.

Ангажован је велики број радника и грађевинских машина


НОВО ШЕТАЛИШТЕ

ОСИМ што би требало да изграде пословно-стамбени комплекс, инвеститори су у обавези да ураде предлог пројекта парка и окружења целог доњег Дорћола. Очекује се и сређивање будуће променаде, пешачке зоне која ће својим шеталиштем повезати Београдску тврђаву са Бетон халом и Дунавом.

Ш.Маровић,Вечерње новости

   Очекује нас даља изградња јефтиних соцреалистичких бетоњерки у центру Београда.Непозната, лажна ташна-машна предузећа са фантомским инвеститорима настављају да руже и уништавају Београд.Путна инфраструктура у центру Београда је девастирана, политичари на власти добијају коферчиће од криминалаца који фалично асфалтирају и раде накарадну инфраструктуру која се распада за пар месеци а они из буџета и без контроле одобравају својим кримисарадницима нове и нове новце из нашег џепа.Наставак криминала који чине разни идиоти на власти претвара Београд у гето, нешто налик на мексичке градове где нас очекује будућност са владавином банди на улицама.


36  Форум / Економија / Комерцијалнa иде Америма? послато: Фебруар 06, 2019, 13:22:07
Комерцијалнa иде Америма?

Држава потписује уговор са "Лазардом", новим приватизационим саветником за највећу домаћу банку. Заинтересован фонд бизнисмена Тима Колинса. Тендер за продају биће расписан крајем јуна


ДА ли ће амерички инвестициони фонд "Риплвуд адвајзерс", у власништву бизнисмена Тима Колинса бити нови власник Комерцијалне банке, биће познато најраније у другој половини ове године. Ово је само једно од имена која су незванично "искочила" када је поново актуелизована прича о приватизацији Комерцијалне банке у којој држава има значајан удео, од готово 42 одсто. Извесно је само да држава управо у среду 6. фебруара потписује уговор са новим приватизационим саветником, консултантском кућом "Лазард", која треба да да одговор на питање - како најбоље приватизовати Комерцијалну, једну од највећих и најзначајнијих банака у Србији.
Приватизацију Комерцијалне банке од Србије очекује и Међународни монетарни фонд, који продају ове банке, баш као и ХИП Петрохемије, наводи као кључну у овој години. Тендер за продају очекује се пре краја јуна, што би значило да нови власник купопродајни уговор може да потпише већ крајем ове године. Заинтересованих купаца за Комерцијалну банку - не мањка. Уз поменути амерички фонд, "у игри" су били и Миодраг Костић, неименована турска банка, али и ОТП банка, која је у међувремену купила Војвођанску банку и обелоданила намеру куповине и Сосијете женерал банке.

Уз државу, удео у власништу Комерцијалне има и Европска банка за обнову и развој ЕБРД (24,4 одсто удела) и ИФЦ, као део Светске банке (10 одсто). Уколико држава не би продала Комерцијалну банку, морала би ове акционаре да исплати са 252 милиона евра, колико је договорено још 2006. године. Тада, пре светске економске кризе, ЕБРД је докапитализовао Комерцијалну банку са 70 милиона евра. Потом су, наступањем кризе акције Комерцијалне банке купили и ИФЦ (40 милиона евра), немачки ДЕГ фонд (20 милиона евра) и шведски Сведфонд (10 милиона евра), док је ЕБРД банку докапитализовао са још 50 милиона евра. Приватизација је, у неколико наврата, остављана за "боље дане" - у смислу боље постигнуте цене.

АКЦИЈАМА СЕ ТРГУЈЕ

АКЦИЈАМА Комерцијалне банке тргује се на Београдској берзи. Тренутна вредност једне акције је 2.300 динара. На берзу је укључено укупно 16,8 милиона комада акција ове банке. Највише су вределе пре кризе, чак 15.500 динара, на дан 18. април 2007. Тога дана је ова банка на тржишту вредела чак - 260,7 милијарди динара, што је, по ондашњем курсу (за евро 81,35 динара), више од три милијарде евра!

http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%98%D0%B0.397.html:775733-%D0%9A%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0%D0%BB%D0%BDa-%D0%B8%D0%B4%D0%B5-%D0%90%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B0

  Вучић и Мали ће украсти и Комерцијалну банку.
37  Форум / Срби у окружењу и расејању / ''Вијести'':Како је Ђукановић легализовао први милион послато: Јануар 28, 2019, 15:01:55
''Вијести'':Како је Ђукановић легализовао први милион

Podgorica -- Podgoričke "Vijesti" objavile da je biznismen Duško Knežević, za kojim je raspisana poternica, bio žirant predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću 2007.


Đukanović je tada, piše dalje taj podgorički list, uzeo kredit od londonske filijale grčke Pireus banke preko kojeg je kasnije legalizovao svoj prvi milion. "Vijesti" su danas objavile i kopije tog ugovora. I Đukanović i predstavnici crnogorskih vlasti su krili da je garancija za taj kredit dobijena od crnogorskih vlasti.

Pošto je nakratko napustio državne funkcije i odlučio da se bavi biznisom, Đukanović je 11. jula 2007. godine na ime svoje firme Kapital investment dobio kredit od milion i po evra od grčke banke.

Kredit mu je omogućila firma Duška Kneževića, Komsel limitid sa Kipra, koja je za taj aranžman kao kolateral položila gotovinski depozit od milion i po evra.

Đukanović je ovaj kredit iskoristio da kroz dokapitalizaciju kupi deo akcija Prve banke, čiji je najveći akcionar bio njegov brat Aco Đukanović. Nakon toga akcije banke počinju vrtoglavo da rastu a Đukanović uspeva da vrati dug banci.

Milo Đukanović sve do 2013. godine ostaje jedan od vlasnika banke, koju u međuvremenu zbog rizičnog poslovanja spasava vlada sa injekcijom od 44 miliona evra. U aprilu 2013. godine, on formalno izlazi iz vlasništva banke, prodaje akcije i zarađuje prvi legalni milion evra.

"Dan" je danas objavio da im je Knežević dostavio dokaze o tome kako je Đukanoviću 2010. godine platio povratnu avionsku kartu na relaciji Istanbul – Dubai, koja je koštala 1.017 evra. U to vreme Đukanović je bio premijer. Podgorički dnevnik je objavio kopiju avionske karte.

Knežević, koji se, kako sam kaže, nalazi u Londonu, danima upućuje teške optužbe Đukanoviću i vlasti i dokaze o tome u formi snimaka i kopija ugovora, plaćenih hotelskih računa i karata.

Njega Specijalno tužilaštvo sumnjiči da je u četiri slučaja bio na čelo kriminalne grupe. On je osumnjičen i da je u slučaju privatizacije Telekoma uzeo više od četiri miliona evra.

Knežević je u uključenju uživo Skajpom, na svojoj A1TV, rekao da Đukanović zna gde su otišle te pare i da će, ako ne kaže, dostaviti snimke ko je "koferima iznosio novac".

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019&mm=01&dd=28&nav_category=167&nav_id=1498940

   Куда ли ће нас одвести црногорска криминална сапуница?Мило Ђукановић је тако јасно видљив криминалац
да стварно није јасно како је до данас уопште слободан човек, кад годинама пљачка 600 000 људи.
38  Форум / Србија / Како је и зашто у Београду настао страх од железнице-шинофобија послато: Јануар 28, 2019, 06:21:12
Како је и зашто у Београду настао страх од железнице-шинофобија


    Аko se čovek 19. veka plašio ulaska voza u stanicu na filmskom platnu, prosečni Srbin 21. veka zazire od voza kao takvog, i od svega što ga okružuje. Članovi ovdašnjeg Udruženja ljubitelja železnice tu teskobu su označili kao šinofobiju, strah od šina, odnosno, od voza i od železničkih postrojenja, stav da je železnica neprijatelj urbane sredine, ali i sela, u suštini, ljudi i života. Zašto to postoji? Pa, zato što je železnica serijom naših pokušaja od države dovedena u takvo stanje da, tamo gde je ima, predstavlja prevozno sredstvo za mazohiste. A, kako je sve počelo?

Kada je, jedini put, 1892. godine Nikola Tesla bio u Srbiji, u Beogradu, došao nam je iz Budimpešte, a sačuvani Red vožnje direktnih vlakova (tako je pisalo, ćirilicom) otkriva da je tih dana najbrži voz stizao iz jednog u drugi grad za sedam i po sati. Odavno, međutim, vlakovi iz prestonice Srbije u glavni grad Ugarske ne mogu tako brzo. Da li je železnička tehnologija nazadovala od kraja 19. veka do dana današnjeg? – pitanje je koje bi postavio kakav cinik. A dobio bi tužan odgovor da je ta ista pruga danas dobrim delom u stanju poluraspada, i da između Novog Sada i Subotice vozovi zaista, kao u Maratoncima, jure 30 na sat, i to kroz ravnicu.

Čista, uz to i jeftina kad je masovna i uposlena, funkcionalna železnica je indikator da je neko društvo u stanju da sebe uredi po načelima zdravog razuma. Od Atlantika do Tihog okeana, od neoliberalnog, finansijskom sektoru podređenog Britanskog kraljevstva, preko nemačke real-ekonomije, ruskog neoetatizma, do kineskog jednopartijskog „osobenog socijalizma“ (državnog kapitalizma), sve što se smatra ozbiljnom državom ima i ozbiljne železnice. Često se za Sjedinjene Američke Države, pogrešno, smatra da su im vozovi zaostali u vremenu kauboja i indijanaca, ali je u stvarnosti njihov ekonomski model razvio najjače teretne železnice na svetu, koje, za razliku od evropskih, prevoze više robe nego kamioni. A benzin je u Americi jeftin. I Afrika gradi pruge, kineskim, ali i drugim kapitalom.

Jugoslovenski društveni eksperiment je, međutim, železnicu zapustio, a Srbija se u tom poduhvatu pokazala ne samo uspešnim sukcesorom, već i dostojnim baštinikom onoga što u minulom vremenu nije valjalo.
 

NEKOLIKO ETAPA PROPADANJA
Na srpskim železnicama više i nema ljudi koji bi umeli da objasne šta se, konkretno, desilo, ali, iz razgovora sa starijim kadrovima, sada već penzionerima, mogla je da se složi relativno celovita slika. Železnice su u Kraljevini Jugoslaviji držane u uzornom stanju i činile su okosnicu transporta. Ozbiljnija gradnja savremenih puteva krenula je tek posle 1935. Od Beograda do Zagreba direktnog druma tada nije ni bilo. Iako su neposredno posle rata pevane naivne pesme u kojima se železnica slavila, a udarnici herojski i za rekordno vreme šinama spajali Brčko i Banoviće, Šamac i Sarajevo, pruge i vozovi u narednim decenijama su dobili nekoliko ozbiljnih udaraca.

Prvo, železnica je, u sistemu posleratnih petoletki, dakle, planske privrede, bez naknade direktno učestvovala u gradnji Autoputa bratstva i jedinstva, prevozeći ogromne količine građevinskog meterijala, ali i armije graditelja, izgladnjujući svoje resurse. Rečeno je – sada se žrtvujete, država će vam kasnije pozlatiti (dobro, ne baš tim rečima). Taman kada je društvenog bogatstva bilo malo više, i kada se moglo očekivati da se nešto od prelivenog sa pruga na put zaista i nadoknadi, sredinom šezdesetih, međutim, jugoslovenski komunisti rešili su da eksperimentišu sa tržišnom privredom. Podvučena je crta i, odjednom, svako preduzeće je moralo da brine o sopstvenom boljitku. Pozlata je, trajno, stavljena adakta, železnici je za zasluge umeto materijalne nadoknade udeljen orden za zasluge.

Tržišna reforma je, međutim, ipak propala, a zemlja se ubrzo podelila u labavi savez šest do osam defakto suverenih država sa osam nezavisnih železničkih preduzeća. Opštu neefikasnost sistema proisteklog iz razrade Kardeljevih i ko zna čijih sve misli, železnica je skupo plaćala. Kada je ekonomija slaba, MMF ima velike zahteve, a naša slaba ekonomija podmirivala je svoj račun strancima – ukidanjem pruga i smanjenjem saobraćaja na preostalima. Autobus je bio nova uzdanica radnih ljudi koji nisu imali za automobile a poslednji voz im je upravo otišao.

Do devedesetih godina, Srbija i Jugoslavija su, ipak, imale železnicu. Najbrži voz je iz centra Beograda stizao u centar Zagreba za četiri sata, a u Sarajevo za pet. Danas je osnovno prevozno sredstvo između Beograda i Sarajeva – nelegalni kombi, kojim se, nekad uz prelazak granice peške, uz priču za policajce da se pokvario autobus, putuje i pola dana. Ono što je od železnice preostalo iz socijalističkog sistema, pojeo je privredni slom Srbije devedesetih, kada su vozovi čuvali socijalni mir, nudeći, praktično, besplatnu vožnju narodu koji je plaćan pet maraka mesečno. Tranzicioni političari imali su potcenjivački odnos prema železnici, dodatno je uništavajući. Tako je jedan mladi reformski mesija smatrao da nama to ne treba, a autor ovog teksta čuo je člana gradske vlade Beograda zaduženog za saobraćaj kako govori mudre misli da Beovoz treba ukinuti. U biografiji tog člana na internetu, pisalo je da mu je deda bio kraljev oficir.

Danas je i između Beograda i obližnjeg Zrenjanina glavno prevozno sredstvo – zrenjaninski taksi, koji negde oko zgrade RTS-a čeka da se skupi dovoljno (četvoro) putnika, da pođe. Slično je, recimo, u Tunisu, mada su usled francuske kolonijalne zaostavštine tuniske železnice, iako na metarskom koloseku, solidne.

U razvijenim evropskim društvima, kakvima Srbija, na rečima svakako, stremi, oko železničkih pruga i stanica se grade i planiraju naselja. Tako su u 19. veku prvi rasli britanski gradovi (u Crnjanskovom Romanu o Londonu ima o tome), tako se danas razvija jedna od najvećih srpskih naseobina – Beč – a baš na taj način, uz prugu i od pruge, nastao je u vreme jedine Tesline posete i Mladenovac. Danas su naselja oko tog sivog šumadijskog mesta u svakom smislu predaleko od dela šireg gradskog područja jedne prestonice. Premalo je porodica koje bi, iznurene suludim tempom urbanog života, želele da se odsele u neko od mladenovačkih ili palanačkih sela, a da ipak ostanu dovoljno blizu Beograda da u njemu, ako treba, mogu komotno da rade, a deca da im idu u prestoničku školu – u zemljama gde porodice mogu da kupe i više automobila i mnogo benzina (SAD), ili gde postoje snažne regionalne železnice (Evropa i Njujork, npr.), nemalo je onih koji bi se odselili u obližnje selo.
 

POLUISTINE O UKLANJANJU BEOGRADSKE GLAVNE STANICE
Famozni srpski strah od ostanka voza u stanici decenijama je pothranjivao jednu poluistinu, a za tako što bi još filozofi koji su od prevoznih sredstava znali samo za dvokolicu, rekli da je štetnije od čistokrvnih laži (to njihovo otkriće potvrđeno je u eri društvenih mreža i internetokratije, na čijim talasima pliva i eKapija). Reč je, naime, o mnjenju da je „decenijama bilo predviđeno da se železnica ukloni sa prostora današnje železničke stanice“, usled gradnje novog Beogradskog železničkog čvora po varijanti Prokop. Upravo suprotno, isti ljudi koji su odlučili da se gradi Prokop, predvideli su da najopterećenija stanica u Beogradu bude – upravo na mestu nedavno ugašene Glavne stanice: tu bi se, prema planovima iz sedamdesetih, pod zemljom, sticala dva planirana kraka regionalne beogradske železnice („regionalnog metroa“). Dakle, i do 80 vozova na sat su idejni tvorci Prokopa predvideli za Beograd glavnu, pod imenom stanica Savski amfiteatar (u današnje vreme, pojam se uglavnom raspoznaje po terminu Beograd na vodi)! Onda bi dve gimnazijalke iz Rabrovca kod Smederevske Palanke mogle na predstavu u Narodno pozorište i natrag, ako treba i radnim danom. Zadruga bi imala ozbiljniju konkurenciju, a zadruge po selima bi možda još radile.

Baš ovo se u našoj javnosti ne pominje, jer je površnost palanačkog duha osrednojosti kojim odiše naša metropola idealna za uprošćavanje stvarnosti na modele ili-ili, a oni donose i beskrajne mogućnosti manipulacije.

Treba reći da ni „teranje“ daljinskih vozova u Prokop onomad nije jednostavno išlo – oni koji se razumeju u gradove, dakle urbanisti, uključujući nedavno preminulog velikana Branislava Jovina, sedamdesetih su se zalagali da stanica, kad već nije bilo para da se premesti pod Park Manjež blizu Slavije, ostane gde je. Političar poput Živorada Kovačevića, potonjeg gradonačelnika, ali ni najveći graditeljski autoritet tog vremena, Đorđe Lazarević, nisu došli na sastanak nadležnog tela, koje je odluku o gradnji novog čvora sa stanicom u Prokopu na kraju donelo sa preskromnih osam glasova među ukupno 23 člana.

Ni o tome se ne piše – jer, od spoznaje kolika je količina naših grešaka, nije nam lako.

Ovih dana, mogu se, na sramotu prestonice, videti putnici kako sa perona glavne železničke stanice koja, zbog lokacije, umesto Beograd centar pre treba da nosi naziv po Memorijalnom centru Josip Broz Tito, nose teške kofere ka površini – da bi onda produžili uzbrdo stazama između stambenih zgrada, da se dokopaju trolejbusa, jer, kraj tarabe na ulazu u stanicu staje samo autobus 36 bizarnog reda vožnje. Neki od najtalentovanijih novinara starije srednje i mlađe srednje generacije, imenom Teofil Pančić iz Vremena i Marko Prelević iz Nedeljnika, osetili su apsurd čitave postavke i ovekovečili ga u svojim kolumnama. Mnogi umni ljudi, poput pisaca, pokazuju hroničnu naklonost ka železnici – nažalost, ne i popriličan broj zaposlenih u birokratskim ljušturama koje u Srbiji odlučuju, ali i u onima koje treba da obavljaju dužnost prevoza po šinama, a decenijama im je glavna motivacija bio besplatan ručak u železničkom Hotelu Beograd.

Nikola Tesla je, kao što neki pamtimo iz srednjoškolske lekcije iz engleskog jezika To America Without a Train Ticket, ipak uspeo i bez karte da iskoristi moći evropskog železničkog sistema, a malog Mihajla Pupina ni odurni carsko-kraljevski austro-ugarski kondukteri-šovinisti, kakvim ih je kasnije opisao, nisu uspeli da odvrate od namere da nadraste rodni Idvor i postane građanin sveta.

Saobraćajni inženjer železničkog smera Karlo Polak, Voždovčanin na privremenom, sada već oduženom radu u Holandiji, jednom je seo na avion samo da bi za vikend stao ispred poslednjeg voza koji je sa beogradske Glavne stanice, neodržavane ali ponosne Starice iz 19. veka, krenuo put Pešte. Železnička van centra – zemlja Trećeg sveta, pisalo je na transparentu koji je Karlo, osnivač Udruženja ljubitelja železnice, prkosno razvio između lokomotive i policajaca. Sutradan je odleteo nazad, za Holandijу.

http://urbanestrane.rs/2018/09/22/vremenska-kapsula-kako-je-i-zasto-u-srbiji-nastao-strah-od-zeleznice-sinofobija/

  Овај, ка историји окренути чланак нас подсећа како Вучић и његова лоповска банда уништавају Србију, железницу су већ упропастили. И то да би криминалним радњама украли плац за Belgrade waterfront ,криминални пројекат у оквиру којег, без закона, без пројекта, без јавне расправе и без употребне дозволе настаје ружно соцреалистичко насеље на месту где је био железнички чвор и Главна железничка станица.
  Иначе, железнице Србије и железнички Саобраћај у Србији су или на самрти или потпуно мртви.Гробар Вучић напредује у ''послу'' боље него што је то радио његов учитељ Тома.
39  Форум / Срби у окружењу и расејању / Мило Ђукановић: Имао сам картице „Атлас банке“, нисам знао да треба да плаћам ра послато: Јануар 24, 2019, 07:08:11
Мило Ђукановић: Имао сам картице „Атлас банке“, нисам знао да треба да плаћам рачуне

Тачно је да сам био корисник ’мастер‘ и ’виза голд‘ кредитних картица у ’Атлас банци‘ од 2007. до 2015. године. За наводни дуг од 16.741.24 евра, (од чега 4.592,08 евра редовне и затезне камате) сазнао сам први пут у уторак


Председник Црне Горе Мило Ђукановић најавио је да ће покренути поступак пред надлежним органима против одговорних лица укључених у прљаву акцију која за циљ има његову политичку и моралну дискредитацију, а све у покушају скривања криминалних радњи власника „Атлас банке“ Душка Кнежевића.

„Поводом текста у ’Вијестима‘, где је наведено да је неко покривао и моје личне рачуне, иако сам од старта знао да се ради о удруженом спиновању, требало ми је времена да проверим одређене чињенице, о којима желим овим путем да обавестим јавност. Тачно је да сам био корисник ’мастер‘ и ’виза голд‘ кредитних картица у ’Атлас банци‘ од 2007. до 2015. године. Ради се о риволвинг картицама које су имале одобрени лимит до 30.000 евра. Све своје обавезе по основу њиховог коришћења уредно сам измиривао. За наводни дуг од 16.741.24 евра, (од чега 4.592,08 евра редовне и затезне камате) сазнао сам први пут у уторак (22.01.2019.). Тенденциозна конструкција да је ’само једно задужење актуелног председника државе‘ износило толико, сугерише ваљда да их је било још“, јасан је Ђукановић, пренео је ИН4С.
Он додаје да пошто за дуг није знао, нити је о њему од банке икада обавештаван, самим тим није никоме могао ни дати одобрење да га у његово име измири
„Већ сам у контакту с банком у којој проверавам веродостојност информације о дугу и тражим инструкцију на који начин да извршим ту своју обавезу, ако она стоји. Такође, затражио сам стручну помоћ да се упознам са свим уговорима који се помињу и са целокупном документацијом, на бази које је пласирана поменута сензационалистичка вест. Унапред желим да саопштим да поуздано знам да нисам учествовао у било каквим трансакцијама пословних субјеката помињаних у тексту“, поручио је Ђукановић.

http://www.novosti.rs/вести/планета.480.html:773287-Milo-Djukanovic-Imao-sam-kartice-Atlas-banke-nisam-znao-da-treba-da-placam-racune

   Једини криминалац на Балкану који је увек по вољи Западу и САД није знао да треба да положи кеш на рачун. Зеленко Покрао је све чега се дотакао, на власти је од када је био члан савеза комуниста и комунистички студентски лидер, без прекида.Бомбардовао је Дубровник а нису га позвали и послали у Хаг.Шверцовао је цигарете из Италије, италијански судови су га ослободили одговорности.
  Малоумни бирачи су га бирали на функције безброј пута.Пре пар недеља је сину доделио кредит из буџета да сагради хидроелектрану на Морачи.
  Има ли икакве шансе да овај прави мафијашки кум заврши барем у затвору?
40  Форум / Разно / Ђоковић:Осећам одговорност, желим да помогнем тенису у Србији послато: Јануар 22, 2019, 02:48:16
Ђоковић:Осећам одговорност, желим да помогнем тенису у Србији

Novak o srpskom tenisu u Melburnu. Ma gde bio, ima jasnu viziju šta treba učiniti, da stvari, konačno krenu na bolje.


Ono što je on dao srpskom tenisu je nemerljivo. Otvorio je mnoga vrata, ali činjenica je da se malo toga pomerilo za preteklu deceniju.

Đoković je i dalje fokusiran na teren, ali to ne znači da ne razmišlja i ot “danu posle”, tačnije o vremenu kada se bude povukao. Jer neko ko je takav šampion, jednostavno, ne može bez tenisa.

“Moja uloga je već aktivna samim time što igram, ali tu ulogu želim da proširim na različite načine, recimo putem teniske akademije. Karijera mi daje mnogo, ali sa druge strane i oduzima dosta vremena, kasnije ću moći još više da pomognem i da se posvetim trenerskom aspektu. Sigurno ću ostati u tenisu posle igračke karijere, tenis je integralni deo mog života i neću ga se odreći, a osećam i odgovornost kao jedan od predvodnika srpske generacije koja je pravila velike uspehe. Ana i Jelena, Viktor, Janko, Ziki, mi treba da stvorimo platformu kako bismo doprli do što većeg broja mladih sportista, na njih treba da prenesemo znanje i iskustvo kako bismo im barem malo olakšali put razvoja ka profesionalnom tenisu“, smatra Đoković.

Kad god stigne, Novak pomogne na neki način. Bilo da su u pitanju saveti, bilo da je u pitanju pomaganje mlađima, tačnije onima koji tek stupaju na tenisku pozornicu.

“Poznato je da Teniski savez Srbije koristi terene na '25. maju'. Kad god sam u Beogradu, igram sa polaznicima TSS iz juniorskih kategorija pogotovo, razgovaram sa trenerima, a sa nekima sam u kontaktu i kada nisam u Beogradu. Pokušavam da podelim svoja iskustva, da dam savete o tome kako pristupiti mladom teniseru. Takođe, kada sretnem mlade igrače poput Kecmanovića, Đerea, pa i Krajinovića koji doduše više nije toliko mlad, nastojim da sa njima razgovaram, da kažem reč-dve-tri koje će im možda značiti, interesujem se i postavljam im pitanja, treniram sa njima. Ne samo ja, već i Ziki i Viktor, kao i Janko koja ima uspešnu tenisku akademiju koja se širi, dakle sve to nam je potrebno kako bismo utemeljili sistem koji će funkcionisati“.

Priznao je da je situacija sada možda i gora nego što je bila u vreme kada je on počinjao. Možda zvuči nelogično posle svih tih silnih titula i trofeja, pehara koji smo osvojili u Dejvis kupu 2010. Baza je ugrožena, smatra svetski teniser broj jedan.

“Tenis u Srbiji u gorem je klupskom stanju danas nego pre deset godina. Podaci TSS to pokazuju, ima sve manje polaznika po klubovima i teniskim školama. Teniski klub 'Partizan' u kojem sam ja ponikao i odrastao, ne učestvuje u nacionalnoj ligi već dugi niz godina. Ne krivim nikoga konkretno, ali takvo je stanje, što je paradoksalno, uzevši u obzir rezultate koje smo beležili u prethodnih deset i više godina, trebalo bi da bude potpuno suprotno“, kaže Nole.

Kaže da ne postoje bilo kakvi lični interesi, već iza sve ove priče stoji želja srpski tenis bude postavljen na zdrave osnove.

“Osećam odgovornost. Interesa u Savezu nemam nikakvog, samo želim da pomognem, razgovaram sa ljudima u TSS kako možemo to stanje da promenimo. Sada tražimo sponzorske ugovore koji bi ojačali budžet i smanjili dugove, jer bez budžeta nije moguće ni implementirati željene programe, a sve potiče od klupskog nivoa. Stvari moraju da krenu od klubova i teniskih škola, to je osnovni nivo bavljenja tenisom na kojem počiva sve drugo“, zaključio je osvajač 14 grend slem titula.

https://www.b92.net/sport/australianopen2019/ao-kecman.php?nav_id=1496324

    Сумњичав сам и Ђоковићима не верујем баш ништа.Кад се Новак пробио у врх, Ђоковићи су направили Србија опен и кукали како не могу да покрију трошкове турнира.Затим се појавио Ђилас који је тада био на власти и поклонио им на бесплатно коришћење велики део тадашњег спортског центра ''25. мај''.Београђани су изгубили тениске и остале терене које су користили и велики део травнатих површина које су поред споменика мајору Милутину Гавриловићу користили за шетњу.
   Данас тенис на тим теренима играју само људи који могу да плате сат коришћења 10 и више евра а после тога да седну и одморе у ресторану Ђоковића.
  Уназадили су нас а сад Новак прича којешта.Вероватно су то идеје његовог тате који жели да од Тениског Савеза Србије направи приватни бизнис са нашим парама.
41  Форум / Политика / Дачић потврдио:Умало туча током једног састанка БГ и ПР послато: Јануар 16, 2019, 02:52:33
Дачић потврдио:Умало туча током једног састанка БГ и ПР

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je tokom jednog sastanka Beograda i Prištine u Briselu zamalo došlo do tuče.


Kako je naveo, umalo je došlo do sukoba između njega i tadašnjeg kosovskog ministra pravde Hajredina Kucija.

Dačić je to rekao povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je nekadašnji kosovski ministar pravde prilikom jednog susreta beogradske i prištinske delegacije skočio na Dačića i da je on morao da mu priskoči u pomoć.

Kako je Dačić rekao za Kurir, ta situacija se dogodila pre nekoliko godina, kada je on bio premijer i kada su u delegaciji bili i on i Vučić.

Kako je naveo, najekstremniji su bili ministar pravde Hajredin Kuci i Edita Tahiri.

"Ja sam se iznervirao, svašta sam im rekao - ko su oni da stalno napadaju Srbiju da smo izvršili genocid, ništa oni ne prihvataju. Kad je Kuci rekao da smo mi Srbi ubice, umalo nije došlo do fizičkog obračuna", kazao je Dačić.

"Skočili smo preko stola Kuci i ja da se maltene fizički obračunamo. Onda je Vučić skočio, pale su teške reči, da bi smo ih na kraju ućutkali. Čak ih je sve Ketrin Ešton izbacila sa sastanka", ispričao je Dačić.

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019&mm=01&dd=16&nav_category=11&nav_id=1493824

  Да ли неко у Србији може да поверује у ово кад сви знају да се Дачић на састанцима СПС-а плаши жена и увек има телохранитеље поред себе? Зеленко Други разлог зашто не верујем у ово је то што нисам никад чуо да се политичари а поготово из Србије боре и туку за државне интересе већ једино краду Србију у диловима са политичарима из других држава.
42  Форум / Разно / Срећна Нова Година послато: Јануар 13, 2019, 22:11:14
  Срећна Нова Година свима који славе по јулијанском календару!
43  Форум / Политика / Брнабић:Поносна сам слободом медија и нивоом демократије послато: Децембар 26, 2018, 20:51:48
Брнабић:Поносна сам слободом медија и нивоом демократије

Beograd -- Premijerka Srbije Ana Branbić izjavila je da je izuzetno zadovoljna nivoom slobode medija i demokratije u Srbiji.


"Zadovoljna sam i ponosna slobodom medija i nivoom demokratije u Srbiji", kazala je Ana Branbić na prijemu u Vladi Srbije organizovanom uoči praznika, na kojem joj je karikaturista Marko Somborac poklonio majicu sa likom predsednika Srbije Aleksandra Vučića i natpisom "Istina".

Ona je u izjavi novinarima navela da je taj poklon bio pokušaj provokacije i da to nije u redu, kao i da nije poštovana ni osnovna crta pristojnosti i fer odnosa.

"Bilo je pokušaja provokacija za koje ja smatram da nisu u redu, zato što je ok da neko provocira kada sam ja prisutna sa natpisima i slikama mene, ali ne nekog drugog. Ali, to je demokratija. To je u redu. I nikome se ništa neće desiti kao što ni u jednom otvorenom demokratskom društvu nikome se ništa neće desiti ili se nikom ništa ne bi desilo", kazala je premijerka.

Ona je kazala da smatra da za društvo nisu dobre priče o tome da u Srbiji nema slobode medija i da vlada diktatura, jer se tako ne može napredovati.

"Mi možemo da nastavimo da pričamo da nema slobode medija, da u Srbiji vlada diktatura, i da svaki dan - iz dana u dan, Vlada i predsednik Republike dokazuju nešto upravo suprotno. Ako ćemo toga da se igramo, možemo. Ali ja mislim da to nije dobro za društvo. Ja mislim da to dalje samo odvaja naše društvo na leve i desne, gornje i donje, crne i bele i da mi tako ne možemo napred. Ali ja tu ništa ne mogu da uradim, osim onog što radim svaki dan, saslušam sve i pristanem na svaku provokaciju, performans i pitanje i dam odgovor. To je moja odgovornost i uloga kao predsednice Vlade", rekla je Ana Brnabić.

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2018&mm=12&dd=26&nav_category=11&nav_id=1486580

   АВАВ је покрао Србију, пензионере и све медије ставио под диктатуру. Зеленко Његов лауфер, Ана Брнабић вежба лажући одвратније и глупље него он.Да ли су они глупи да гледају сами себе на другом лоповском дневнику РТС-а или мисле да народ гледа њихове сплачине?
44  Форум / Политика / Одг: Да ли то Америка званично "отпетљава" српско-шиптарски чвор послато: Децембар 20, 2018, 19:45:54
СНАЖНА ПОРУКА РУСКОГ ПОСЛАНИКА
 Срби, не наседајте на Трампове поруке, ево какву СУДБИНУ су вам одредили!Порука злата вредна!

Председник Доналд Трамп грубо уцењује Србију и председника Александра Вучића, изјавио је члан комитета Државне думе о међународним пословима Сергеј Железњак.
"Позивамо српско руководство да не наседа на америчке провокације, да не иде ни на какве посебне споразуме, већ да се бори за законите интересе Србије, полазећи од Резолуције 1244, Устава Србије и става држава у којима живи већи број становништва, уз водећу улогу СБ УН у косовском решавању", изјавио је Железњак, коментаришући обраћање Доналда Трампа Хашиму Тачију.

Према речима посланика, "са једне стране се под непосредним америчком контролом ствара оружана група — ’војска Косова‘", која прети Србији и региону, уводе се царине које лишавају Србе који живе на окупираној територији најпотребнијих ствари, укључујући лекове. Са друге стране, шеф Беле куће је позвао господина Вучића и господина Тачија да прославе то што ће по његовом мишљењу бити "историјски споразум".

Тај "споразум" на којем инсистира председник Трамп, у случају његове реализације, представљаће националну катастрофу за Србију. Распарчану државу ће претворити у проамерички протекторат, а саме Србе, укључујући оне који живе у Републици Српској, тада очекује понижавајући положај, можда буду још бесправнији него Срби у Црној Гори.

"Очигледно је да се чак ни шеф Беле куће више не узда у посредничку мисију ЕУ, већ жели самостално и уз помоћ НАТО-а да врши мисију балканског и европског полицајца", нагласио је политичар.


Alo.rs/Sputnik

https://govorisrbija.rs/snazna-poruka-ruskog-poslanika-srbi-ne-nasedajte-na-trampove-poruke-evo-kakvu-sudbinu-su-vam-odredili/45  Форум / Политика / Да ли то Америка званично "отпетљава" српско-шиптарски чвор послато: Децембар 20, 2018, 10:02:55
Какву поруку носи писмо Доналда Трампа поводом косовског проблема?
 Да ли то Америка улази у...
Из писма америчког председника Доналда Трампа које му је стигло у уторак, први човек Србије Александар Вучић издвојио је три главне поруке: Да су САД заинтересоване за решење каквим-таквим компромисом, да је његов амерички колега први пут укључен у решавање косовског питања, што подразумева и велику машинерију која ће подржавати долазак до таквог решења, као и да се ушло у финалну фазу преговора.


- Са овим трећим не могу да се потпуно сагласим. Не мислим да смо близу решења, нити да ћемо до њега лако доћи, али ово показује заинтересованост САД да се дође до решења. Алтернативу немамо него да наставимо да разговарамо, јер ако ми не будемо тражили решења, плашим се да ће нека лоша пронаћи нас - рекао је Вучић у среду у Бриселу, после радног ручка код високе представнице ЕУ Федерике Могерини, на ком су били лидери Западног Балкана.

Тако се кључна тема са бриселске трпезе "одселила" на другу страну Атлантика, потврдивши незванична сазнања нашег листа од пре неколико месеци да ће се Вашингтон ипак директније укључити у разрешење косовског чвора. Тај чин свакако показује ароганцију моћи САД, које желе овим маневром да ставе до знања јаловој европској дипломатији да није кадра да решава конфликтне ситуације у сопственом дворишту, али је из позиције Америке врло битан за даље одмеравање снага са Русијом на Балкану.

Председник Вучић је рекао и да у процес решавања косовског питања треба да буду укључени и други фактори - Руси, Европљани, УН и "наши кинески пријатељи". На крају крајева, како је рекао, све ће зависити од одлука у УН, ако икада дођемо до тога:

- Али у овом тренутку још нисмо решили ни таксе које је увела Приштина и које су од суштинског значаја за све нас. Надам се да ће оне брзо бити повучене и да ће сви из света на томе наставити да инсистирају.

На питање новинара да ли мисли да је Трампово писмо, које је истовремено упућено и Хашиму Тачију, заправо индиректна порука Рамушу Харадинају да не повлачи потезе који ће угрозити регион, Вучић је кратко прокоментарисао да је таква тумачења чуо и у Бриселу.

Према речима председника, атмосфера на радном ручку код Могеринијеве је била отворена, и он је на састанку потврдио позицију Србије да дијалог са Приштином може бити настављен у било ком тренутку, чим се укину таксе на српску робу. Овом састанку су присуствовали и председник привремених институција у Приштини Хашим Тачи, први човек Црне Горе Мило Ђукановић, као и премијер БиХ Денис Звиздић и премијер Македоније Зоран Заев, а мада је најављивано да ће доћи и председник Владе Албаније Еди Рама, њега није било.

Вучић и Тачи су у Брисел стигли после седнице Савета безбедности УН у Њујорку, на којој се расправљало о ситуацији на КиМ после одлуке о трансформацији Косовских безбедносних снага у оружане снаге, а како је рекао српски председник, он са Тачијем у среду није одвојено разговарао.

- Видео сам га на ручку, пришао је, било нас је више, али данас нисмо имали ту врсту дијалога. Били су присутни представници Македоније, Црне Горе, БиХ, Приштине и ми. Ово је важан тренутак за све нас и за европску будућност и процену онога што ће се збивати - рекао је он.

На састанку је констатовано, како је навео, да земље морају више да раде на међусобним односима, без обзира на то где се налазе на европском путу. Вучић је пренео и да Србија остаје заинтересована за стварање јединственог регионалног економског простора и да је од кључног значаја да се развијају економије.

Пре радног ручка са Могеринијевом, шеф државе се састао са председником Европског савета Доналдом Туском, са којим је разговарао о ситуацији у региону, противправним мерама Приштине и европским интеграцијама Србије.

Састанку Вучића и Туска присуствовала је и председница Владе Ана Брнабић, која је после овог разговора рекла да у Бриселу постоји велика нада да ће се дијалог између Београда и Приштине наставити.

- ЕУ је много уложила у регионалну стабилност, и ово што се тренутно дешава угрожава све то - поручила је премијерка Ана Брнабић после састанка са Туском.

Поводом Трамповог писма, Тачи је изјавио да сада Косово лакше дише, јер, како је рекао, сада има званичну потврду председника САД да ће их подржати. Он је подсетио да је Трамп рекао да ће Америка бити укључена у дијалог ради постизања историјског споразума Београда и Приштине и оценио да Косово не може да изгуби овај случај, али и да може да плати високу цену недостатка интересовања европског руководства.

- Порука Трампа је да Албанци треба да буду јединствени у постизању коначног договора, који подразумева узајамно признавање, промену Резолуције 1244 и чланство Косова у УН - рекао је он.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг поручио је у среду да ће тај војни савез наставити са мисијом Кфора на Косову и најавио да ће, како се КБС буду развијале, Северноатлантска алијанса размотрити ниво ангажовања са КБС у наредној години. Столтенберг је то рекао премијеру привремених приштинских институција Рамушу Харадинају у телефонском разговору.

Према саопштењу НАТО, Столтенберг је рекао да је са Харадинају пренео да је "Северноатлантски савез имао почетну расправу о недавно усвојеним законима о транзицији Косовских безбедносних снага". Он је рекао и да ће наставити свој ангажман са свим релевантним актерима о регионалној стабилности.

Извор: Вечерње новости

https://www.pravda.rs/2018/12/19/kakvu-poruku-nosi-pismo-donalda-trampa-povodom-kosovskog-problema-da-li-to-amerika-ulazi-u/


    Оно што можемо једино да очекујемо је да не добијемо ништа и да надмени ћуран, назовипредседник Вучић потпише неки споразум који ће бити јако штетан по нас.Једноставно, такав је његов ментални склоп и има комплекс надменог губитника који мисли да је то тренутак да буде важан, уместо да окупи саветнике и коалиционе партнере и пита их шта да ради.
   
46  Форум / Политика / Зашто Вучић умањује број Срба на КиМ у обраћању медијима и тако шири дефетизам послато: Децембар 14, 2018, 01:10:37
Зашто Вучић умањује број Срба на КиМ у обраћању медијима и тако шири дефетизам


Iako se predsednik Srbije Aleksandar Vučić često pred beogradskim novinarima predstavlja kao dobar poznavalac prilika na Kosovu, da zna svako srpsko selo i slično, činjenice govore da u stvarnosti u mnogim slučajevima to i nije baš tako. Najnoviji primer je izlaganje predsednika Srbije o broju srpskih kuća u Čaglavici, Bresju i Kosovu Polju, gde je u javnost izneo ni približno tačne podatke.

Predsednik Srbije rekao je pre nekoliko dana, kritikujući bivšu vlast i opoziciju u Srbiji, da žele da Srbija bude talac Kosova. Vučić je istakao da oni žele, kako kaže, da zadrže svoju virtuelnu priču, ne razmišljajući o tome da je na Kosovu sve manje Srba.

„U Čaglavicu kad odete, nema još 20 kuća srpskih. U Bresju skoro nikog, u Kosovu Polju nikog, nikog,“ rekao je Vučić.

Ekipa Glasa Amerike obišla je sva tri mesta koja je pomenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U Čaglavici je za nepunih sat vremena izbrojala sve srpske kuće. Računica kaže da ih ima tačno 152 a ne 20, kako tvrdi predsednik Srbije. To su ovoj ekipi potvrdili i sami meštani.

„Ima nas više od 150 domaćinstava. Jes’ da je i prodaja bila, ali sveštenik kad dolazi, gde osveštava, porodice za slave i ostalo, isto, njegova izjava da ima više od stotinu, preko 150 kuća i jače,“ kaže Tomislav Tanasković.

Za selo Bresje koje je pre 1999. brojalo preko 180 srpskih domaćinstava predsednik Srbije sada kaže da nema skoro nijednog Srbina. Srpski predstavnik ovog sela Miroslav Veličković iznenađen je tom izjavom predsednika Srbije. On je za par minuta televizijskoj ekipi nabrojao sve Srbe koji žive u ovom selu.

„….18, sada piši 18 sa ove strane. Na drugu stranu… idemo ovako, kod Ljubiša jedna, Jovanovići idu, onaj  Marko – dva,  Drago tri, onaj sin mu jedan –  četiri, Miki –  pet…“

Računica Veličkovića tako kaže: 40 srpskih kuća, a ne skoro nijedna, kako tvrdi Aleksandar Vučić, i isto toliko porodica koje žive u ovom selu, što je preko 100 ljudi.

„Ima Srba u Bresju. ‘Ajde da vidimo kako, na koji način da nađemo način da povratimo i one koji su živeli ranije da se vrate,“ rekao je Veličković.

Sledeće mesto za koje predsednik tvrdi da u njemu nema nijednog Srbina je Kosovo Polje. Međutim, samo u takozvanim belim zgradama, u Mašinskom parku, u svojim stanovima, živi 20 porodica. Sagovornik novinara Budimira Ničića, koji živi u Kosovu Polju, kaže da i u drugim delovima Kosova polja u svojim stanovima i kućama živi još nešto više od deset porodica.

„Iz Beograda ovde nikada nije bio, što je nama veoma teško kada kažu da u Kosovu Polju nema Srba,“ kaže Rajko Trandafilović.

„U Kosovu polju ima Srba i biće Srba. Jedina stvar što nas pogađa – što smo išli u Beograd više puta da tražimo pomoć. Zadnji put kad smo bili, oni kažu da u Kosovu Polju nema Srba i ne znaju kome treba da pomognu, što je velika bruka i sramota. I sad’ ja ne znam da li oni to planski rade da bi iselili ovo malo Srba što je ovde,“ kaže Trandafilović.

Sva tri mesta koja je pomenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić –  Bresje, Čaglavica i Kosovo Polje, bila su pre rata većinski srpska. Kosovo Polje je najveći broj Srba napustilo odmah nakon rata, Bresje nakon marta 2004. godine a u Čaglavici, gde je pre rata bilo oko 300 srpskih kuća, meštani ovog sela počeli su svoja imanja da prodaju takođe posle 2004 godine, kada je 17. marta zapaljeno 10 srpskih kuća. Poslednjih godina Albanci su u ovom selu izgradili čitava naselja, lokale i desetine motela, koje i danas grade. Dozvole za gradnju izdaje im opština Gračanica, gde su na vlasti u poslednjih pet godina upravo ljudi iz stranke predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

https://kossev.info/voa-u-srpskim-selima-na-kim-u-pokazala-netacne-podatke-vucica-o-tome-koliko-srba-zivi-u-caglavici-bresju-i-kosvu-polju/

   Да ли је судбина Србије и Срба да на челу државе често имамо издајнике, побегуље и криминалце разних профила? Вучић својим свесним умањивањем броја Срба на Косову и Метохији у српским медијима шири дефетизам међу преосталим Србима, а на тај начин спроводи издају тог народа. Такође, непомагањем и неслањем помоћи преосталим Србима свесно отежава и онако тежак живот Србима на Косову, а паре које су намењене њима дели својим партијским послушницима.
47  Форум / Политика / Париски устанак против "нове аристократије" послато: Децембар 13, 2018, 04:37:12
Париски устанак против "нове аристократије"

Током америчке председничке кампање 2016. године Хилари Клинтон се наругала народу, "Трамповим бирачима", називајући их "шачицом очајника". То су они који мрзе – безразложни "мрзитељи" свега и свачега: "расисти, сексисти, хомофобични, ксенофобични, исламофобични…" У својој књизи под насловом Шта се десило (What Happened) Клинтонова тврди да је ова "грешка" била један од кључних разлога њеног пораза. "Грешка" је у ствари несмотреност: Клинтонова је погрешила зато што је свој презир према малим, "свакодневним Американцима" исказала јавно.

За либералну штампу, то је она "радничка" и "рурална Америка", достојна једино подсмеха или сажаљења, која је здушно подржала Трампа и одлучила исход председничких избора. У пакету хакованих мејлова које је објавио Викиликс, шеф њене кампање Џон Подеста каже да зна да су јој се већ смучили ти мали "свакодневни људи", али да, макар на почетку кампање, треба да каже нешто у њихову корист, како би постала "хероина обичних", а не (искључиво) симбол омражених елита. Заиста, како сакрити мучнину коју елита осећа према народу, посебно ако изрази такве врсте гађења обезбеђују аплаузе, неподељено одобравање и издашне донације богатих и моћних?

Клинтонова је ове речи изговорила на Менхетну, на окупљању елите супербогатих ради прикупљања новца за њену председничку кампању.

Ни Емануел Макрон није "човек из народа". Напротив, у време "јефтиног популизма, политичара који се плаше суда људи који с тешкоћом читају и таблоиде", читамо у једном београдском недељнику, "он је јасно стављао до знања ко је, одакле долази и с поносом је причао о својој баки с којом је слушао Шопена и пио топлу чоколаду, о свом образовању, успесима, каријери". Био је, како наводи коментатор, "довољно храбар" да призна да не потиче из радничке средине. Психијатар Адријано Сегатори о томе има другачије мишљење: његова анализа указује на психопатску структуру личности француског председника. У корену тога је трауматско искуство из ране адолесценције, последица "завођења" од стране знатно старије и доминантне жене, "завођења које је било и физичко и психичко". Макрон је као адолесцент постао жртва педофилије. Последица тога је нарцисоидност и осећање свемоћи које се јавља "када су табуи и све границе прекорачене":

"Наравно, ово осећање свемоћи се јавило унутар богатог буржоаског друштва… Да се то догодило у пролетерској друштвеној средини, коју Емануел Макрон дубоко презире, он би био уништен и под надзором социјалних служби, а Брижит Макрон у затвору." Квалификација "психопата" није увреда, упозорава италијански психијатар. То је психијатријска дијагноза. Није ни препрека за друштвени успех. Под извесним условима, "уколико је добро организован са културне и социјалне тачке гледишта, психопата се може успети на сам врх владајуће класе у политици или финансијама".

Он се може успети на сам врх, али психопати не треба веровати: "Психопата није достојан поверења… Он се не каје. Када говори о сиромашнима или вређа раднике на северу Француске, сводећи их на `пушаче и алкохоличаре`, када деградира жене, спуштајући их на ниво незналица, враћамо се на идеје које је савршено објаснио Жак Лакан".НЕЈЕДНАКОСТ НЕЗАБЕЛЕЖЕНА У ИСТОРИЈИ

Емануел Макрон није усамљен у свом презиру према радничкој Француској, према "алкохоличарима", "пушачима" и "незналицама". Заправо, он је пре типичан пример своје касте. У питању је синдром од кога су масовно оболеле глобалистичке елите, такозвана "Давос класа". Према речима новинарке Љиљане Смајловић, прави симбол те "Давос класе" су Клинтонови: "Клинтонови су толико дуго на различитим нивоима власти да они отеловљују ту такозвану `Давос класу`, односно крем глобалног, планетарног друштва у ком се преплићу холивудске звезде, шефови држава, технолошки и други милијардери… То су умрежени људи који владају добрим делом света. Сви су повезани, сви размењују услуге и тргују утицајем, то је елитни клуб са својим правилима и поимањем морала". "Давос класа" живи по сопственим правилима и у сасвим другачијој стварности, поуздано удаљена и изолована од народа, од "обичних људи" с којим има мало тога заједничког и према којима, углавном, осећа мучнину и дубоки презир.

Емануел и Брижит Макрон"Глобалистичка аристократија" не пати ни од емпатије према сиромашним. Да није тако, не би била могућа друштвена неједнакост каква до сада није забележена у историји. Прошле године у Давосу, на највећем светском окупљању либералних елита, изнет је запрепашћујући податак: да свега осморо појединаца располаже са богатством од 426 милијарди долара, баш као и 3,6 милијарди најсиромашнијих на планети. Односно, да један одсто најбогатијих поседује колико и осталих 99 одсто. Тај један одсто је 2017. присвојио укупно 82 одсто новоствореног богатства. Наравно, они нису ти који су га створили; друштвено богатство се ствара радом. "Ниједан фараон, цезар, кан, цар, шах, султан, краљ није успео да створи свет толиких разлика", додаје Слободан Рељић. "Никад и нигде". Али ни то није врхунац: "Врхунац је апсолутна безосећајност либералног света пред том чињеницом".ЕЛИТА У ТРАНЗИТУ

Александар Дугин се у својој анализи популизма и популистичких покрета позива на америчког социолога Кристофера Лаша (1932-1994), који је у делу Побуна елита и издаја демократије (1994) већ описао "новолевичарске", у ствари, савремене глобалистичке елите. То је прецизна анатомија једне друштвене класе. Лаш говори о широком слоју посредника, банкара, финансијера, консултаната свих врста, публициста, новинара, уредника, забављача, редитеља, поп-звезда, телевизијских продуцената, политичара, професора универзитета… Свима њима је заједничко то што "живе у свету апстрактних концепата и симбола, који се протежу од цена на берзи до визуелних приказа какве стварају Холивуд и Медисон авенија…"

Та "нова (глобалистичка) аристократија" настањује "специјализоване географске џепове", њени припадници комуницирају искључиво између себе; једини њихов додир с народом, са локалним становништвом је онај са "личном послугом": обезбеђењем, куварима, чистачима базена, собарицама… Они су космополити који сматрају да ником не дугују ништа, ни прецима ни потомцима, и не припадају ниједној традицији, поготову не националној. Пригрлили су мултикултурализам, који им нуди једну "пријатну слику глобалног базара".

"Њихова лојалност – ако тај израз у овом контексту већ сам по себи није анахрон – јесте интернационална, а не регионална, национална или локална. Имају много више тога заједничког са својим парњацима у Бриселу или Хонгконгу, него са масама Американаца који се још нису укључили у мрежу локалних комуникација." "Мултикултурализам" је за њих "егзотична кухиња, егзотично облачење, егзотична музика, егзотични племенски обичаји, који се могу пробати насумце, без сувишне запитаности и без одговорности". Њихов поглед на свет у суштини је туристички, они су овде само у транзиту.

Фатално удаљени од физичке стране живота, изгубили су "свако поштовање према поштеном мануелном раду". Од своје фундаменталистичке идеологије направили су "науку" која се предаје на универзитетима будућим припадницима исте те елите. Они уништавају културу, "европски логос", будући да је према њиховом мишљењу читава европска традиција заснована на "мизогинији", "сексизму", "расизму", "национализму", "хомофобији"… Те "елите говоре искључиво саме себи" и "причају на сопственом дијалекту". Ко не користи њихов језик – "родна дискриминација, хомофобија, сексизам…" – осетиће на својој кожи гнев "нове аристократије". Изнад свега, они презиру народ из кога су поникли, радничку класу, сељаштво – све оне којима и дугују свој положај у друштву. "Нова аристократија" не схвата да је она само корисник рада читавих покољења произвођача и верује да све своје привилегије дугује једино самој себи.

Тако су се претворили у "изопачену руљу", која представља основу модерне глобалистичке елите, а та "елита" данас  уништава саме темеље цивилизације. Сада је у току (популистички) "устанак периферије друштва против његовог центра" (А. Дугин). Макрон је, као и Хилари Клинтон, истински је представник те „нове елите“. Он је "последњи глобалиста". Зато се бес демонстраната усмерава против њега. Он је и симбол и сам врх власти која се заувек одвојила од народа.


Брачни пар КлинтонСВЕТИ БОЖЈИ ГНЕВ

Насупрот таквој глобалистичкој елити, бројчано занемаривој мањини, стоји нејасно дефинисан и двојако схваћен „народ“ – анонимна и бесловесна маса, она у чије име елита спроводи своје друштвене експерименте и „усрећитељске пројекте“. С друге стране, ова маса се састоји од „доказаних нерадника, лезилебовића и неспособњаковића“, „неписмених“ и „необразованих“, као и оних који „немају шта да понуде на тржишту рада и услуга“. То је растућа већина „губитника транзиције“ ка обећаном либералном рају. Користећи термине из доба Француске револуције, то су „голаћи“, санкилоти (sans-culottes), дословно: „они који немају панталоне“.

У време „савезничке интервенције“ у Либији, француски „нови филозоф“ и идеолог глобализације Бернар-Анри Леви бескомпромисно је стао на „страну народа“, а против „диктатора Гадафија“: „Гадафи је тај који води рат. Савезнички бомбардери спречавају Гадафија да води свој рат. Рат против властитог народа…“ Тада су и амерички и француски бомбардери били „на страни народа“. Поздравио је и кијевски „Мајдан“. Тамо се, према филозофу, десила народна револуција у којој је „рођена нова Украјина“.

Само један дан после првог великог протеста Жутих прслука (18. новембра), овај „нови филозоф“ је у говору на Националној конвенцији CRIF – Заједнице јеврејских организација Француске – прецизније описао свој однос према „народу“: „Кажу, зар не, да се тамо изражава народ? Зар у демократији немамо свету дужност да се ставимо на страну народа?“ Одговор је пажљиво одмерен: „Па… и да и не“. Демократија има два лица – једно у Либији и Украјини, које су после „ослобођења“ потонуле у хаос и безакоње, захваљујући, између осталог, и залагању „новог филозофа“ – сасвим другачије лице у Француској. Овде је то „играње с ватром“.

„Мислим да морамо смоћи храбрости да кажемо и једном заувек утврдимо да је демократија, наравно, суверенитет народа и поштовање његове воље, али није само то.“ Народ може злоупотребити свој суверенитет, упозорава Леви у емфази библијског пророка, а у том случају ће се на њега сручити „свети Божји гнев“: ,,…демократија је много више од поштовања права гласа већине народа… Јеврејска мисао афирмише тај став, поштује народ све док он не злоупотребљава свој суверенитет и, на пример, не поштује законе усвојене на Синају. Против оног народа који не поштује ништа осим себе самог и каже: ми смо народ, и будући да смо народ имамо сва права, апсолутно сва права, па и право на кршење закона, против тог народа се диже свети Божји бес.“

Такво „свето право“ је, на пример, „право остатка народа, посебно мањина, да постоје“. Тај „остатак народа“, упозорава Леви, може доћи у позицију „непријатеља народа“. „Остатак народа“ или „мањина“, то су у овом случају глобалистичке елите, „фракција на власти у Француској“. Покрет Жутих прслука је јасно усмерен против такве мањине „народних непријатеља“: „против клике глобалиста која је преузела управљање државом и владом против воље и интереса народа“. Управо зато, закључује Леви, „народ (више) не може имати све привилегије и овлашћења; институције у Републици, у демократији… створене су како би ограничиле овлашћења, сва овлашћења суверена – укључујући и суверени народ или фракцију народа која се представља као портпарол других фракција, блокира земљу и позива председника да поднесе оставку“. А то је недопустиво.

У том случају, на такав народ ће се обрушити „света Божја срџба“, у виду бруталних полицијских акција, кордона, праћених премлаћивањем и сузавцем – или нешто још горе. Упркос чињеници да Жуте прслуке подржава око 80 одсто Француза, овако первертирана логика налаже председнику „свету дужност“ да демонстрације сузбије силом и одбије било какве преговоре. По било коју цену. „Сада се поставља само једно питање – подржавате ли, или не, институције Републике, снаге реда, демократски изабраног председника? Све остало је само бла-бла…“

За разлику од сложене интелектуалне акробатике Бернар-Анри Левија, филозоф Мишел Онфри сасвим отворено указује на стварне разлоге побуне у Француској: „Жути прслуци су симбол пауперизације… Сиромашни су бивали све сиромашнији и бројнији, а богати све више богати и све мање бројни; ево шта је пауперизација. Царство Мастрихта (данашња Европска унија) је творевина кловнова Карлоса Госна чији је посао пауперизација. А Макрон је један од њих. Новинари мејнстрим медија тврде да је порука Жутих прслука конфузна, невидљива, нечитка, вишеслојна, контрадикторна. Али не, није. Она је чак врло јасна: оно што Жути прслуци осуђују, то је једноставно пауперизација“.

Влади су упутили петицију у којој јасно дефинишу сопствене захтеве. Као у револуционарној 1789, ове захтеве називају „народним директивама“, опомињући посланике у Скупштини и председника да су они само представници народа. „То је покрет народа“, закључује један коментатор, „али не читавог народа“. То је онај „део земље који се обично не види. Да би се видели, они облаче упадљиве жуте прслуке, нешто што сваки возач мора имати у свом аутомобилу“. Побуњеници не долазе из великих урбаних центара (тамо станују богати), већ из мањих градова и сеоских подручја. Жути прслуци су постали глас те презрене, радничке и сељачке Француске. И то је већ довољан разлог да их као „ниже класе“ презру „урбане“, „либералне и просвећене“ елите.  У медијима и на друштвеним мрежама они им се сада подсмевају као „свињоглавим“, „имбецилима“ и „француском дну“.


"Жути прслуци" пред Тријумфалном капијомНОВА ФРАНЦУСКА РЕВОЛУЦИЈА

Као и сви друштвени покрети, и овај има дугу предисторију. Пауперизација о којој говори Онфри започела је под Митераном, а наставила се под његовом „кавијар левицом“. Пауперизација је непосредна последица глобализације и њених друштвених експеримената. „Друга француска револуција“, тврди руски политиколог Валериј Коровин, „почела је неприметно, иако је била видљива издалека.“

Глобалистичке елите су предуго игнорисале француске раднике, доносећи све монструозније и монструозније законе и не придајући никакву пажњу манифестацијама незадовољства: „Ви сте још живи? Подићи ћемо цене горива. Још се увек осећате као Французи, исказујете национални понос, гласате за Марин Лепен? Добро, додајте још миграната.“

Током неколико деценија изгледа да су сви либерални рецепти опробани у Француској. „Ево шта је Liberte у својој лепоти и пуноћи“, каже Коровин. „Корпоратократија, коју је утврдио режим успостављен од стране глобалне олигархије, бившег америчког `економског убице` Џона Паркинса, дуго је игнорисала француске масе, само повећавајући економску репресију, на позадини друштвених експеримената ка дехуманизацији. Изгледа да је Француска постала поље свих либералних експеримената. Није изненађујуће што је то довело до побуне.“ Коментатор листа Фигаро упозорава да ово није спорадичан револт, нека успутна jacquerie (сељачка буна), него револуција.

Социјализам (комунизам) на истоку је нестао, а страх од комунизма био је једини разлог због кога је капитализам показивао људско и насмејано лице. Сада ти разлози отпадају. Више не постоји ни демократија, тврди италијански писац Ђулијето Кјеза, већ само њен „церемонијални привид“, у коме се, додуше, још понегде може гласати, али гласање нема никаквог значаја, јер они који гласају уопште не знају за кога гласају.

Од демократије је, заправо, преостала само једна „гигантска обмана“. Пример такве обмане је и сам Макрон. Они малициозни га пореде са Маријом Антоанетом, која је, према легенди, незадовољницима предлагала да једу колаче кад већ немају хлеба. Макрон и његова супруга су, пише француска штампа, само на козметичке третмане месечно издвајали око 10.000 евра. Поскупљење горива је тек кап која је прелила већ препуну чашу. Или „сламка која је камили сломила леђа“. Поскупљење горива од двадесетак процената, уосталом, није занемарљив трошак за оне који живе у „периферној Француској“.

Макронове реформе укључују промене радног законодавства (увек на штету радника), затварање болница, школа, пошта и железничких станица у „руралним срединама“ – као и стални раст животних трошкова, намета и дажбина на ионако ниске и прениске зараде, због којих се „улази у минус 10. у месецу“. Њихова директна последица је осиромашење – радника, сељака, ситних предузетника и занатлија, који већ преживљавају с тешком муком – свих оних које влада презриво назива „улицом“.

„Сада је разлога за промену владе и распуштање парламента стотину пута више (него у време кад је Макрон доведен на власт)“, наставља Коровин, „али зверски осмех стварног капитализма више не изводи церемоније са масама“. Не постоји више никаква идеја, „јер идеје у свету освајачког капитализма више нису важне. Постоји само једна идеја – профит олигархијске мањине, а остали нека преживљавају како хоће“. Или како могу. Зато је „нова француска револуција борба за опстанак, за остатке бар неке правде, за право народа да имају глас и остану људи. Али, то је и револуција против глобализације која умире, коју чак ни амерички председник Доналд Трамп данас више није спреман да подржи“.

Демонстранти у ПаризуОД ПАЛАТЕ ДО ГИЉОТИНЕ

Историја свих масовних покрета, устанака и револуција показује да су они подложни манипулацији. Немогуће је предвидети будући ток и исход покрета Жутих прслука. Овде се, невидљиви, испреплићу веома различити, па и противуречни интереси и утицаји. Покрет може бити сузбијен силом, или расточен изнутра, оштрица незадовољства може отупити или се сломити. Али замајац је покренут, а разлози који су до њега довели неће нестати. Напротив.

А то су лоше вести не само за Европу (Европску унију), него и за читав Запад. У основи, реч је о краху неолибералног пројекта, пројекта који је започео још касних 70-их, са „реганомиком“ и „срамним тачеризмом“. Тај концепт је сада дошао до свог краја, исцрпео је све своје могућности и може бити одржаван, и то још само неко време, искључиво силом. Отада до данас на Западу, упркос обећању „плиме која ће подићи све чамце“ (у будућности је требало да „сви постану милионери“), реални приходи и квалитет живота на Западу опадају, и то за огромну већину популације. И то је будућност капитализма коју је предвиђао Карл Маркс, ка пауперизацији. Средња класа (на Западу) више не постоји. Постоји само осиромашење за огромну већину становништва и енормно богаћење за изразиту, и све малобројнију, мањину.

Толико изражена неједнакост неминовно изазива озбиљне социјалне конфликте и потресе. Савршено изолована „класа Давоса“ која живи у свом „друштвеном џепу“, „глобалистичка аристократија“ о којој је било речи на почетку овог текста, више не живи у реалности. Барем не у оној у којој живе француски радници. Коментатор немачког Велта је недавно упозорио: „Мехур је пукао. Мирис стварности је прокуљао из клима-уређаја и продро до последње куле од слоноваче. Оно што се десило у САД, предстоји и Европи: устанак против самозваних старатеља, елита уљуљканих у мехур од сапунице који се састоји од привилегија и предрасуда… То није само опраштање од демократије, то је почетак краја дуге ере охолости. Reality welcome!“

Градић Ле Пи-ан-Веле, 500 километара удаљен од Париза, „до кога политички шокови из престонице обично не допиру“, био је вандализован у сукобима полиције и побуњених грађана, у којима је летело камење и Молотовљеви коктели. Ив Русе, представник департмана От-Лоар у влади, тврди: „Демонстранти су били спремни да убијају“. Међутим, досадашњи биланс нереда, о чему француски медији радије ћуте, укључује најмање четворо мртвих и 156 повређених (од чега 23 полицајца).

Отрежњење у таквим случајевима обично долази прекасно. Историја обилује таквим примерима. Пут од палате до вешала или гиљотине није дуг. Њега је, понекад, могуће прећи за само један дан. Да ли зато Французи током протеста доносе гиљотину на париске тргове? Може ли Макрон да схвати то злокобно упозорење? Историјска аналогија је веома непосредна.

http://www.ceopom-istina.rs/politika-i-drustvo/pariski-ustanak-protiv-nove-aristokrati-e/

    Francuska ima ljudi i novca za ovakve proteste.Na žalost, Srbija nema nikakvih kapaciteta za nešto slično pošto je za ovih 15 godina pokradena i opljačkana do temelja a pre toga osakaćena NATO bombardovanjem.Privid takvih protesta u Srbiji vodi licemerni lopov Dragan Đilas koji je 2013. sa Vučićem postavio temelje za krađu Beograda i uništenje železničke stanice koju su njih dvojica nazvali ''Beograd na vodi''.
48  Форум / Економија / Србија добила буџет, шта је БДП у 100 и 500 речи послато: Децембар 10, 2018, 05:53:50
Србија добила буџет, шта је БДП у 100 и 500 речиSkupština Srbije usvojila je budžet za 2019. godinu.

Predviđeno je da u godini koja dolazi prihodi budu 1.246,2 milijarde dinara, a rashodi 1.269,1 milijardu.

Računica je jasna - parlamentarci su se usaglasili oko toga da će sledeće godine u državnoj kasi biti 22,9 milijardi dinara manje nego što je potrebno da ona bude na nuli.

Budžet je sačinjen na osnovu procene da će rast BDP-a naredne godine biti 3,5 odsto, a inflacija 2,3 odsto.

To će ujedno biti i slabiji rezultat u poređenju sa ovogodišnjim, jer će prema procenama Narodne banke Srbije (NBS) rast BDP-a ove godine biti 4,2 odsto.

Među razlozima za takav rast je i loš rezultat iz prošle godine sa kojim se ovogodišnji rast privrede upoređuje.

Pročitajte u 100 i 500 reči šta je BDP, kako vam utiče na život i zašto je važno da raste.

BDP u 100 reči
Svi proizvodi i usluge nastali u jednoj zemlji za godinu dana čine njen bruto društveni proizvod.

To znači da u njegov zbir ulazi sve što su na njenoj teritoriji proizvele domaće i strane firme.

Prema preliminarnim rezulatima Republičkog zavoda za statistiku (RZS) 2017. je to iznosilo 4,75 biliona dinara.

Ove godine, ako se predviđanja ostvare, BDP će porasti za 4,2 odsto.

Glavni razlog za takav rast je, prema rečima ekonomiste Saše Đogovića, loša prošlogodišnja baza sa kojom se 2018. upoređuje.

„Bitno je da rast bude što veći i realniji, jer se time povećava kupovna moć, rastu plate i penzije", kaže.

BDP u 500 reči
Prema definiciji BDP je ukupan iznos proizvodene robe i pruženih usluga u jednoj zemlji za godinu dana, izražen u novcu.

Uključuje proizvode i usluge domaćih i stranih fimri. Procene kažu da će u Srbiji ove godine biti za 4,2 odsto veći u odnosu na 2017.

„Što je veća vrednost sume tih proizvoda i usluga, veći je i pomak u dinamici privrednih aktivnosti, odnosno privredni rast.

Time se može povećati kupovna moć stanovništva, a plate i penzije mogu da rastu. Ovi pokazatelji otvaraju mogućnost zdravijeg kućnog budžeta, a ne samo zdravije državne kase", kaže za BBC ekonomista Saša Đogović.

Prema preliminarnim rezulatima Republičkog zavoda za statistiku (RZS) prošle godine BDP je iznosio 4,75 biliona dinara.

Narodna banka Srbije je procenila da će ovogodišnji rast biti 4,2 odsto.

Prema podacima iz drugog kvartala ove godine, najveći doprinos realnom rastu BDP-a dali su sektor građevinarstva (zabeležen rast od 22,9 odsto) i poljoprivreda (rast od 14,8 odsto).

Jedan od razloga za takav rast je, prema rečima Đogovića, loša prošlogodišnja baza.

„U građevinarstvu pomak je takav zbog izraženih infrastrukturnih radova - koridor 10, koridor 11, modernizacija železničke infrastrukture, stambena izgradnja.

„S druge strane, baza za poređenje iz 2017. je bila niža. Zima je u prvom kvaratalu bila izuzetno jaka, vodni putevi su bili zaleđeni, pa je došlo do praznog hoda u dinamici građevinskih radova", priča sagovornik BBC-ja.

Kako objašnjava, skok u poljoprivredi je zabeležen zbog boljeg ovogodišnjeg roda, opet zahvaljujući boljem vremenu.

Ukoliko uporedimo prošlogodišnji i ovogodišnji prvi kvartal - rast BDP-a u prva tri meseca 2017. iznosio je 1,6 odsto, dok je ove godine u istom kvartalu bio 4,9.

Građevinarstvo i poljoprivreda su dva sektora koja „vuku" BDP Srbije, a prema Đogovićevim rečima, zabrinjava mali pomak u prerađivačkoj industriji.

Ona sa rudarstvom i sektorom električne energije beleži ukupan rast od 2,6 odsto.

„To govori da je neophodno izvršiti redefinisanje postojeće industrijske politike i politike subvencionisanja.

Takođe, treba se usmeriti ka trećoj i četvrtoj industrijskoj revoluviji, a to znači privlačenju investicija koje donose visoku tehnološku proizvodnju i visoku dodatu vrednost", priča Saša Đogović.

Usmerenost ka tim granama podrazumevala bi i visokostručnu radnu snagu, objašnjava Đogović.

Kako dodaje, vrednost proizvoda i usluga u tim sektorima bila bi na znatno višem nivou nego što se to čini kroz, na primer, tekstilnu industriju, industrije obuće, kože, drvno prerađivački sektor.

„Ove delatnosti uglavnom podrazumevaju veći broj zaposlenih, ali i niže zarade i proizvode niže vrednosti.

Time se ne poboljšava konkurentnost privrede, niti je značajniji uticaj na rast BDP-a."

Što zelenije, to bolje
Jedan od izvora za rast BDP-a, koji je, prema rečima našeg sagovornika, potpuno neiskorišćen, jeste zelena ekonomija.

„U oblasti ekologije su nam neophodna nova zakonska rešenja, izdvajanje većih sredstava za potrebe zelene ekonomije - za proizvodnju čiste energije, reciklažu, čišćenje korita reka", kaže Đogović.

Evrpska komisija je inače početkom novembra povećala procenu privrednog rasta Srbije za 2019. godinu sa ranijih 3,3 odsto na 3,8 odsto.

Te procene su i prema Đogovićevim rečima realne, ali kaže da je Srbiji potrebna stopa rasta BDP-a od najmanje pet odsto godišnje.

https://www.bbc.com/serbian/lat/srbija-46292449

   Пошто је Вучић упропастио и унаказио све српске медије и сада сви сервирају медијске лажи, погледаћемо мало шта о нама пишу странци.Овај пут чланак БиБиСи-ја о БДП-у Србије.На жалост, Вучић и његови сатрапи су већ компромитовали целу агенду у вези зелене енергије и у потпуности је приватизовали.Како?-врло лако: они су ти који деле себи бесплатне кредите из буџета Србије за градњу мини хидроелектрана, соларних и ветропаркова, не улажу ништа а добијају огромне паре које дају грађани за плаћање рачуна ЕПС-у.Киловат струје из њихових елекрана, од покраденог буџетског новца кошта 22 динара, а из термоелекрана 7 динара.
49  Форум / Политика / Одг: Шта ради влада Србије послато: Децембар 04, 2018, 00:37:35
Да не испадне да наша влада не ради ништа,ево наставља се "путујући циркус",како су се на овој теми та њена путовања називала.Пре неки дан путовало се мало и до Кипра.Можда би бољи назив био "туристичка влада",с обзиром да она често мења локације(дестинације)својих седница.Него,нешто не видех званичног председника владе Србије.Али нема везе,ту је био Вучић,он ионако обавља све владине функције ЗеленкоСЕДНИЦА ВЛАДА СРБИЈЕ И КИПРА
 Вучић: Анастасијидис ће европске лидере УПОЗОРИТИ на потезе Приштине

У Председничкој палати у Никозији одржава се друга заједничка седница влада Кипра и Србије. Седници присуствују председник Србије Александар Вучић и Кипра Никос Анастасијидис, који су претходно разговарали "у четири ока".


У исто време министри две земље мали су билатералне сусрете, а потом су се двојица председника обратила.

- Данашња друга седница влада Србије и Кипра представља у пракси наставак заједничке воље и обавезе за даље јачање изузетних односа, као и јаких друштвених, културних и религиозних веза између наших народа. Разменили смо мишљења о практичним начинима за јачање сарадње, усвојили смо заједнички проглас која представља почетну тачку за оснаживање билатералне сарадње, између осталог потписали смо бројне међудржавне уговоре, договорили се да у ближој будућности одржимо први заједнички предузетнички форум на Кипру, као и да ојачамо везе наших привредних комора - поручио је кипарски председник.

Он је додао и да Кипар сматра да је једнострани проглас независности Косова од стране Приштине незаконит, али и истакао подршку евроинтеграцијама Србије.

"Што се тиче европског пута Србије, изнова желимо да истакнемо значај који Кипар том путу придаје", закључио је Анастасијадис.

Анастасијадис је на заједничкој прес конференцији у Никозији истакао и да Кипар поштује суверенитет и територијални интегритет Србије, као и њен пут ка ЕУ.

"Поновио сам јасан и изричит став Кипра према којем, услед непостојања одговарајућег решења прихватљивог за обе стране о статусу, Кипар сматра да је једнострана проглашена независност Косова незаконита. У исто времено поновио сам јасан став кипарских власти о поштовању суверенитета и територијалног интегритета Србије", нагласио је кипарски председник.

Такође, подржао је европски пут Србије, истакавши значај који Кипар придаје томе и додао да његова земља сврстава Србију међу прве кандидате за приступање.

Најавио је и успостављање трилатералног формата сарадње са Грчком, по узору на формате који већ постоје у региону Балкана.

Тај механизам обухватиће све сфере сарадње где постоје заједнички интереси у циљу промовисања мира, стабилности на Балкану и Средоземљу, рекао је кипарски председник.


"Ми то никада нећемо заборавити"

Вучић је захвалио грађанима Кипра који на овакав начин подржавају српски народ, јер су, како је рекао, и грађани Србије увек и у сваком тренутку били и биће уз кипарски народ.

- Кипар се и у Интерполу борио као и српски представници и ми то никада нећемо заборавити. Приштина сада жели нове провокације, зато сам замолио кипарског председника да све наше европске партнере упозна са катастрофалним последицама тих потеза. Он ми је обећао да ће послати писмо европским лидерима, а ја добро знам колико се снажно његов глас чује. Покренули смо много тема и можемо много тога и урадити по другим важним питањима, да купујемо на пример више кипарске робе. Веома сам задовољан оваквим сусретима и поносан сам што представљам своју озбиљну државу, као што добро знам колико је озбиљан и поносан народ Кипра. Живело пријатељство Србије и Кипра - поручио је Вучић.

Вучић је рекао да је кипарски председник прихватио његову молбу да се ангажује на међународном плану, те да ће он упутити писмо свим европским лидерима у којем ће их упозорити на могуће последице свих потеза Приштине.

"Замолио сам га да европске партнере упозна и упозори на могуће последице потеза Приштине и он ми је рекао да ће упутити писмо свим лидерима. Захвалан сам, јер знам како се чује његов глас у свим европским метрополама", рекао је Вучић на заједничкој прес конференцији са председником Кипра.

Вучић је захвалио Кипру на искреној подршци Србији на њеном европском путу и у очувању територијалног интегритета и суверенитета.


"Са Кипром и Грчком о гасу преко Бугарске"

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће следеће године на трилатералном сусрету Србија-Кипар-Грчка у Београду разговарати о томе на који начин би део гаса преко Бугарске могао да долази у Србију са трасе гасовода "Ист мед".

"Имаћемо трећи сусрет између Србије и Кипра у Србији, али ћемо бити и домаћини трилатералног сусрета Србије, Кипра и Грчке, и са великим задовољством ћемо са нашим пријатељима разматрати све видове сарадање у друштвеним областима, од размене знања и сазнања у области просвете и културе...или да видимо како и на који начин да користимо бар део гаса који би могао да дође до Србије преко Бугарске из Ист меда, иако смо ми највећим делом ослоњени на руски гас", рекао је Вучић након сусрета са кипарским председником Никосом Анастасијадисом.

Иначе, у водама Кипра на Средоземном мору налазе се значајна светска налазишта природног гаса.

Прошле године су се Италија, Грчка, Кипар и Израел, договорили да поставе цеви за тај гасовод.

"Ист мед" би требало да повеже израелску бушотину "Левијатан" и кипарску гасну бушотину "Афродита" са италијанским градом Бриндизијем.

Стручњаци процењују да би овај источномедитерански гасовод био најдужи на свету, а са 16 милијарди кубних метара гаса годишње био би еквивалент једном краку "Турског тока", којим би гас био транспортован из Русије у Европу.

Други део овог пројекта могао би да буде гасовод који би ишао са Кипра у Турску и овај гасовод би могао да буде јефтинији, јер је, према оцени стручњака, потребно само изградити цев од Кипра до Турске, а отуда би гас "Јужним гасним коридором" преко Балкана и (Србије) могао да стигне у Европу.

Председник Србије Александар Вучић завршио је данас једнодневну посету Никозији састанком са архиепископом Нове Јустинијане и свег Кипра Хризостомосом другим.Дочек уз државничке почастиШефа српске државе председник Кипра Никос Анастасијадис дочекао је испред Председничке палате уз највише државничке почасти, после чега је председник Вучић положио венац на споменик Макариосу Трећем.Ради се о другој заједничкој седници две владе, а прва је одржана пре пет година у Београду. На крају заједничке седнице две владе, надлежни министри ће, у присуству председника, потписати билатералне споразуме из области спољних послова, дијаспоре, европских интеграција, образовања и спорта.

Председник Србије у Никозији састаће се и са архиепископом Нове Јустинијане и свег Кипра Хризостомосом Другим.

Кипарски медији придају велику пазњу посети председника Србије, а државна кипарска телевизија у јутарњем програму најавила је долазак високог госта из Србије посветивши информацији о овом догађају више минута у свом дневнику

- Кипар је једна од чланица ЕУ које најснажније штите међународно право и територијални интегритет Србије, рекао је председник након састанка са председником Кипра у мају у Београду.

На другој страни, Анастасијадис је, тада, захвалио на подршци коју Србија пружа целовитости Кипра и истакао да је косовска независност незаконита.

- У међународним односима увек имате интересе као главну водиљу, али у односима Србије и Кипра пријатељство је потпуно искрено, нема превише интереса, већ много више искрене блискости, онога што данас јесте реткост у међународној арени - рекао је Вучић.


АП: Вучић у Никозији о "новим провокацијама" Приштине

Америчка агенција АП известила је о састанку председника Србије и Кипра, Александра Вучића и Никоса Анастасијадиса, у Никозији, истичући у први план Вучићеву изјаву да потез Приштине да уведе таксе од 100 одсто на сву робу из централне Србије представља "нову провокацију" за Европу и Београд, и да ће то нашкодити мировним преговорима Београда и Приштине.

АП наводи и да је Вучић рекао да је обавестио Анастасијадиса о "могућим последицама" које би могле да проистекну из "једностраних акција" Приштине.

Преноси и да је Вучић захвалио Кипру на "снажној подршци" коју пружа Србији на њеном европском путу.

Агенција указује и на изјаву Анастасијадиса, који је најавио да се наредне године планира трилатерални самит Србије, Грчке и Кипра како би се промовисала стабилност и безбедност на Балкану и у источном Средоземљу.

Foto: Zoran Mirković / Tanjug

https://www.blic.rs/vesti/politika/sednica-vlada-srbije-i-kipra-vucic-anastasijidis-ce-evropske-lidere-upozoriti-na/m4m80x0
50  Форум / Политика / Одг: Кандидатура Србије у ЕУ послато: Новембар 29, 2018, 20:29:42
ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ ДОНЕО СРАМНУ ОДЛУКУ Србија не може у ЕУ док не призна геноцид у Сребреници!

Након излагања Шолтеса, усвојена је резолуција у коначном тексту са 503 гласа за, 85 против и 47 суздржаних.Посланици Европског парламента у оквиру расправе о Извештају о напретку Србије усвојили су амандман словеначког заступника Игора Шолтеса о Сребреници.

"Жалимо због поновљеног порицања геноцида у Сребреници од неких српских званичника, те их подсећамо да пуна сарадња с Међународним кривичним трибуналом за бившу Југославију и Механизмом који га је наследио, укључује пуно прихватање и примену његових пресуда и одлука. Признавање геноцида у Сребреници је основни корак на путу Србије ка приступању ЕУ", стоји у амандману Игора Шолтеса из парламентарне групе Зелених, преноси Н1.

Након његовог излагања, усвојена је резолуција у коначном тексту са 503 гласа за, 85 против и 47 суздржаних.

https://www.alo.rs/vesti/politika/srbija-ne-moze-u-eu-dok-ne-prizna-genocid-u-srebrenici/199134/vest


   Очекујем ванредно сазивање конференције за штампу и обраћање нашег вође,који ће да нам дрхтавим гласом објави ову информацију,можда пусти и неку сузицу или да оде у другу крајност и да почне у оном препознатљивом маниру,да виче на неко НН лице и да га напада,прети,да се правда. Шта год,српском народу је одавно јасно да ће ови "пријатељи" нашег председника (непријатељи српског народа) стално да измишљају нове и нове разлоге,само да Србија никада не уђе у ЕУ.Коме то није јасно он је случај за посматрање.
Странице: [1] 2 3 ... 19
Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!