forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Јул 11, 2020, 03:47:01


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


  Прикажи поруке
Странице: [1] 2
1  Форум / Србија / Одг: Мост на Ади послато: Август 16, 2011, 00:06:01
Pogled arhitekte Branislava Jovina
http://www.standard.rs/-cvijanovi-vam-preporuuje/7971-arh-branislav-jovin-ilas-ov-most-deo-je-koncepcije-bunara-bez-dna.html

ARH. BRANISLAV JOVIN: ĐILAS OV MOST DEO JE KONCEPCIJE „BUNARA BEZ DNA“četvrtak, 28 jul 2011 10:09
.
Zašto Đilas gradi drumsko-tramvajski most Nenada Bogdanovića, a ne drumski-metro most Zorana Đinđića, koji ima pet puta manje kvadrata i pet puta je jeftiniji

Na sednici Skupštine grada, u štampi, na televiziji ponovo je pokrenuto pitanje cene mosta na Adi Ciganliji. Opozicione stranke tvrde da je most sa pristupnim petljama najskuplji na svetu. Gradonačelnik Dragan Đilas se poziva na akademika Hajdina koji tvrdi da to nije tačno jer se cena kvadrata mosta na Adi ne razlikuje od cene kvadrata sličnih mostova na svetu. Ko je u pravu?

Za odgovor na ovo pitanje potrebno je znati da su 19. avgusta 2008, kada je formirana nova Gradska vlast, postojala dva projekta mosta preko reke Save.

Drumski-metro most na poziciji Nemanjine ulice je deo metro linije M1 (Gardoš-Novi Beograd-Vukov spomenik). Linija M1 je deo projekta „Metro Beograd“ zasnovanog na urbanizmu evropskog Beograda sa metro-sistemom koji će sa pet metro-linija i 86 metro stanica obezbediti „srednje vreme putovanja“ u gradu do 30 minuta za 80 posto stanovnika dvomilionskog Beograda. Po nalogu gradonačelnika Zorana Đinđića, „Mostprojekt“ je 1997-98. uradio projektnu dokumentaciju. Most je na dva nivoa (metro je na „donjem pojasu“); širok 24m; dužina 360 m odnosno – 8.640 kvadrata. Projekat je revidiran; obalni stubovi su obeleženi na terenu; bombardovanje 1999. prekinulo je pripreme za izgradnju mosta, odnosno početak izgradnje evropskog Beograda sa metro-sistemom.

Drugi projekat mosta preko Save zapravo je prva nagrada mariborskoj firmi „Monting“ na Međunarodnom konkursu za idejno rešenje drumsko-tramvajskog mosta sa kosim zategama i jednim stubom na Adi Ciganliji, raspisan 2004. za vrema gradonačelnika Nenada Bogdanovića. Most je deo Unutrašnjeg magistralnog poluprstena (UMP) zasnovanog na retrogradnom Automobilsko-tramvajskom urbanizmu nametnutom Beogradu 1982. kada je „Samodoprinos 1982“ (200 miliona dolara) raspisan za početak izgradnje Metro-sistema - potrošen u „Tramvaj za 21. vek“. Pozicija mosta je na „donjem špicu“ Ade gde je reka Sava široka 620 metara. S obzirom da je na toj poziciji i „zimovnik“, most je dugačak 969 metara. Zbog neracionalnog poprečnog preseka (tramvaj na „gornjem pojasu“) most je širok 45 metara (najširi takav most na planeti Zemlji) i ima 43.605 kvadrata. Jedna trećina ove površine će se koristiti tek 2033. kada je planirana izgradnja tramvajske linije Banovo brdo-Novi Beograd!

Kada se sve ovo zna, onda se mora postaviti pravo pitanje, ne ko je u pravu, već zašto je 1. decembra 2008. povodom svečanosti „sto dana gradonačelnika“ Dragan Đilas počeo da gradi drumsko-tramvajski most Nenada Bogdanovića, a ne drumski-metro most Zorana Đinđića, koji ima pet puta manje kvadrata, a to znači (po akademiku Hajdinu) da je i pet puta jeftiniji od mosta na „donjem špicu“ Ade? Posebno kada se zna da se izgradnjom basnoslovno skupih novih gradskih magistrala (17,2 km UMP sa otkupom zemljišta treba da košta 2,4 milijarde evra – kao 34 km metro-sistema) „srednje vreme putovanja“ ni za sekund neće smanjiti. A da li je i jedan jedini evro koji je bačen u „bunar bez dna“ (u retrogradnu strategiju izgradnje Beograda) najskuplji evro na svetu - nije potrebno posebno dokazivati.


Autor je projektant „Mostarske petlje“ i pristupnih saobraćajnica mostu „Gazela“ (1961-1970) i rukovodilac projekta „Metro Beograd“ (1973-1982 i 1986-2002)
2  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Август 07, 2011, 21:19:08
30. 07. 2011. 22:38h | Vestionline

Dačić: Tadić da kaže šta su mu obećavali

Vicepremijer i predsednik SPS-a Ivica Dačić pozvao je u Skupštini predsednika Srbije Borisa Tadića da kaže šta su mu obećali predstavnici međunarodne zajednice i Evropske unije, odnosno da li su mu kada je usvajana rezolucija o dijalogu obećali da neće biti promene realnosti na terenu.

Da li ovo prakticno znaci da je 2008. mandat promenjen ali se sad jalova vlada poziva na obecanje "da neće biti promene realnosti na terenu".
3  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Август 07, 2011, 20:37:53
Prevod je u recenici Druga tacka plana, iznad teksta.
Elem moram da se ispravim ovaj plan je usvojen 26. novembra 2008.
4  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Август 07, 2011, 20:25:49
Pa zna se ko je prihvatio plan o 6 tacaka, siptari su dosli po ono sto im je predato 26. novembra 2009.

Citiram...
Razmeštanje misije u severnom delu Kosova gde je većinsko stanovništvo srpske nacionalnosti postalo je moguće tek onda kada je Vlada Republike Srbije
postigla dogovor sa UNMIK o „šest tačaka“ koje redefinišu mandat misije UN. Ovaj dogovor predviđa da problemi koji mogu nastati u srpskim enklavama i
na severu Kosova u vezi sa režimom granica, radom policije i pravosuđa, transportom, telekomunikacijama, religijom i kulturom budu rešavani u skladu sa Rezolucijom 1244.

Druga tacka plana od 6 tacaka je ujedno i tacka koja je se odnosi na danasnje dogadjaje na severu Kosova u kojoj srpska strana prihvata cinjenicu da je Kosovo jedinstvena carinska zona i da ce internacionalne trupe biti instalirane na stanicama 1 i 31 koje cine prelaze na administrativnoj liniji Kosova sa centralnom Srbijom
http://www.kosovocompromise.com/cms/item/topic/en.html?view=story&id=1571§ionId=1

B. Customs
- Kosovo will continue to function as a single customs area.
- International customs officers appointed in accordance with Security Council
resolution 1244 (1999) will be reinstated at gates 1 and 31 (administrative line with central Serbia)
- Customs revenues collected at gates 1 and 31 should benefit the
development of local communities.
5  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Август 07, 2011, 19:52:10
Drzava Kosovo je vec odavno usetala i to potpisom srpskih vlasti. Usvajanjem plana od 6 tacaka 26. novembra 2009. kada je prihvatila da je Kosovo jedinstvena carinska zona i glasala u Savetu Bezbednosti UNa za promenu mandata UNMIKa da bi dobila ukidanje belog sengena.


Cemu iscudjavanje vise? Nije li vreme okrenuti se onima koji su predaju Severa Kosova potpisali?

6  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Август 05, 2011, 01:25:40
04. 08. 2011

Beta


Završen sastanak sa Bilerom
Sastanak ministra za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića i šefa pregovaračkog tima Vlade Srbije u dijalogu sa Prištinom Borislava Srefanovića sa komandantom Kfora, generalom Erhardom Bilerom završen je oko 23 sata

Razgovor u bazi Kfora "Noting Hil" kod Leposavića počeo je oko 18 sati i trajao je oko pet sati.

Stefanović je nakon sastanka rekao agenciji Beta da večeras neće davati izjave medijima i da će sve biti poznato sutra.

I ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović rekao je agenciji Beta da je dogovor da večeras niko ne daje izjave medijima.

Predstavnici Vlade Srbije ranije danas su razgovarali i usaglasili stavove sa predsednicima i odbornicima opština Zubin Potok, Leposavić, Zvečan i Kosovska Mitrovica.

7  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Август 04, 2011, 23:30:32
Od ovog teksta me je prosla jeza

http://www.standard.rs/vesti/36-politika/8009-eljko-cvijanovi-da-li-je-boris-tadi-u-parlamentu-srbima-objavio-rat-.html

ŽELJKO CVIJANOVIĆ: DA LI JE BORIS TADIĆ U PARLAMENTU SRBIMA OBJAVIO RAT
ponedeljak, 01 avgust 2011 10:13
On je od slomljenog političara postao svesni saučesnik svih koji veruju da je slamanje Srbije formula svetske stabilnosti


Nije baš da zbog toga preporučujem nekog da gori u paklu, ali držim pogrešnom konstataciju o tome da je poslednja kriza poraz Tadićeve kosovske politike. Naime, sve ovo što se odigravalo poslednjih dana, zaključno sa skupštinom, mnogo je gore i mnogo više od poraza. Ali da krenemo od početka.

Poraz njegove politike - kosovske i svake druge - dogodio se 9. septembra prošle godine u Ujedinjenim nacijama. Šta je urađeno tog dana, videćemo posle male inventure šta je urađeno pre toga? Slobodan Milošević - koga, za razliku od većine savremenika, nisam sklon da optužim kao glavnog krivca za teritorijalni gubitak Kosova, doduše njegove naslednike još manje - nastupio je 90-tih sa idejom da se Kosovo ima braniti po svaku cenu uključujući i rat. Za to vreme žive su bile inicijative intelektualaca, poput akademika Ćosića i Despića, da se Kosovo podeli sa Albancima i da se nevolja teritorijalno amputira. Ne znam da li je Milošević ikada o tome razmišljao i koliko ozbiljno, ali i ako jeste, moralo je da ga prođe čim je video papir iz Rambujea. Jer, ko god je tada pomenuo Kosovo, taj je mislio na Srbiju. Kartografija je samo zavodila naivne: rambuješki papir, istorijski najsličniji austrougarskom ultimatumu iz 1914, nije govorio o otcepljenju Kosova, on je sadržao snažne elemente okupacije Srbije. Tako da, ako ne bih ulazio u cenu koju je Srbija 1999. godine platila, ne bih rekao da je Milošević ratovao sasvim uzalud. Uostalom, ostavio je iza sebe rezoluciju 1244 kao komad daske na pučini za koji su se pridržavale sve vlade posle njega uključujući i Tadićevu.

Zoran Đinđić se Kosovom bavio malo i ono koliko mu se posvetio pred kraj života držim da se precenjuje. Sudeći prema onome što je ostalo iza njega i još više po onome što su manje ili više otvoreno zagovarali negovi ljudi, moglo bi se reći da je i on bio najbliži ideji podele. Posle njega, Zoran Živković je ostavio svedočanstvo da je podela bila gotova stvar, kao i ulazak u EU 2007. godine, samo da su ga onako pametnog i naoružanog vizijom pustili još malo.

Voja Koštunica je prvi posle Miloševića razumeo da nije u pitanju Kosovo, već Srbija. Njegova odbrana Kosova, posebno u vreme proglašenja nezavisnosti, uključivala je sva sredstva osim rata. Rekao bih da se to već u to vreme podrazumevalo, dakle nije bilo potrebe ni da se naročito ističe, kako Srbija u aktuelnoj konstelaciji snaga ne može da ratuje za Kosovo. To bi zauvek i ostalo u drugom planu da Tadić nije u noći sa subote na nedelju onako pompezno inaugurisao svoju bezuslovnu mirovnu politiku, o čemu će tek biti reči. To što Koštunica nije želeo da ratuje, naravno, nije naišlo na oduševljenje Zapada, ali je njegova pravna i politička borba za Kosovo bila sasvim dovoljna da ga tamo dožive kao protivnika i da učine sve da ga sklone sa vlasti.

KOSOVO, KOLIKO DAJU STRANCI Tadić, koji u vremenu kohabitacije strancima deluje kao neko mekši i nagodniji, suštinski još ne ispoveda drugačiju kosovsku politiku od Koštunice. Istina, on tu politiku modeluje u dva pravca. Na jednom, za razliku od Koštuničinog „ne" Zapadu, koje je zaista „ne" i ništa drugo osim toga, Tadićevo „ne" jeste poziv Zapadu na dogovor o podeli. Zato Tadić odustaje od tužbe protiv zemalja koje su Kosovo priznale i ide na mekšu varijantu traženja mišljenja od Međunarodnog suda pravde o legalnosti kosovske nezavisnosti. Na drugom pravcu, Tadić pokušava da izađe iz Koštuničinog rova, u kome je Kosovo postalo gotovo jedina tačka srpske politike, i, pošto je preuzeo svu vlast, prima u Beogradu Džozefa Bajdena, sa kojim se dogovara da se Srbija i SAD „slažu da se ne slažu oko Kosova". Naravno, Tadić pokušava da drži pod kontrolom situaciju oko Kosova verujući da je deblokirao i put EU integracija i ostale političke aspekte. Usput pravi niz ustupaka kojima je slabio kosovsku poziciju, gde se posebno isticalo njegovo prihvatanje Euleksa, važnog segmenta odbačenog Ahtisarijeviog plana. 

Padajući u ekonomsku krizu, Tadić se odriče međunarodnog balansa između Istoka i Zapada, ključne stvari koja mu je davala snagu, i sve adute baca na EU. Zapad to, naravno, prati, pomaže mu u beslovesniom zaduživanju, gradi mrežu oko njega i, svestan da je potpuno u njoj, od njega zahteva napuštanje kosovske politike. To se, naravno, nije dogodilo odlukom MSP, koja i nije bila toliko strašna, koliko je bilo strašno ono što je usledilo. Srpski predlog rezolucije za Generalnu skupštinu UN, koju je usvojio srpski parlament, zapadne zemlje doživljavaju kao neprijateljski čin Srbije. Niko se više ne seća onog da se oko Kosova „slažemo da se ne slažemo" i Tadić praktično tog 9. septembra biva konačno slomljen prihvatajući da mu rezoluciju pišu zemlje sponzori nezavisnog Kosova. Šta se dogodilo tog trenutka?

Dakle, dok je Milošević branio Kosovo svim sredstvima, pa i ratom; dok je Koštunica branio Kosovo svim sredstvima osim rata - Tadić je tog dana pristao da Kosovo brani svim sredstvima koja mu dozvoljava Zapad. Stvar je utoliko tragičnija što se radi - videlo se i tada a danas još više - o zemljama koje svim silama insistiraju ne samo na kosovskoj nezavisnosti već i na jednoj specifičnoj vrsti srpskog političkog, ekonomskog i identitetskog sloma kao uslova za nastavak puta Beograda ka EU. Tog trenutka poražena je srpska politika na Kosovu, tog trenutka poražena je svaka srpska politika. Tog trenutka Tadić je politički slomljen čovek, koji kao jedinom stvari kojom još može da zaduži Srbiju raspolaže svojim odlaskom sa scene. Njemu to, naravno, ne pada na pamet i tom odlukom on postaje saučesnik, vremenom sve aktivniji, u jednom zločinu koji se na više razboja događa na naše oči. Koliko god intenzivna i teška za gledanje, poslednja kosovska kriza je samo deo toga što se dogodilo mnogo pre.

Poraz Tadićeve kosovske politike se dakle desio prošle godine. A šta se desilo sad? Ako pogledamo Tadićevu deklaraciju o Kosovu, ona je od poslanika zahtevala podršku kosovskoj politici koju trenutno vodi. Nema tu ničega izvan statusa quo, politike za koju smo konstatovali da je propala. Ničeg novog, nikakvog diskontinuiteta, nijedne promene. Tu zapravo nema nikakve politike, i tu je jedina politička konstanta činjenica da će Tadić braniti Kosovo i Srbiju onoliko koliko mu to dozvole zapadne zemlje. Kako je onda moguće da su, podržavajući deklaraciju, tu politiku podržale sve srpske stranke osim DSS i LDP? Kako je moguće da su i opozicione stranke konstatovale Tadićev poraz i dale mu amin da nastavi s tim? Da li to znači da će i one ubuduće braniti Kosovo samo onoliko koliko im to dozvole?

ZAGROBNE INTEGRACIJE Naravno, Tadić je postavio jednu matricu srpske politike iz koje će se i posle njega teško izaći. U toj matrici Kosovo je žrtvovano, ali ne toliko našim neizvesnim EU integracijama koliko tome da nas ovi sa Zapada ne diraju i da nas ostave malo na miru. Naravno, takva politika žrtvovanja Kosova ostatku Srbije možda bi se i dala braniti, samo kada bi postojala ijedna garancija da nas stvarno neće dirati. Umesto toga, postoje jasne garancije da će nas dirati a te garancije sastoje se u tome što nas već itekako diraju. A evo zašto?

Ko god da je vladao Srbijom u poslednjih 20 godina pokazivao je, uglavnom na svojoj koži, da ne postoji nikakva izolovana kosovska politika. Naprotiv, Kosovom možete da se bavite usput, ono će opet biti centralni deo vaše politike. Možete njime uopšte da se na bavite, možete da zabranite svaki pomen Kosova, i na centralnom delu svoje politike imaćete jednu veliku belu praznu fleku, koja takođe jeste politika. Jer, kosovska politka, samo je špic bilo kakve srpske politike i, ako amputirate Kosovo, amputirali ste Srbiju; ako ste se odrekli Dečana, odrekli ste se Niša, ako žrtvujete Mitrovicu, neće vam ostati ni Terazije. 

To nije nikakva mitološka slika sveta, kako pokušava da nas uveri domaća peta kolona, to je veoma jednostavna politička logika. Pre svega, odricanjem od borbe za Kosovo, otvaraju se novi teritorijalni problemi, pre svih Vojvodina i Sandžak, i svaki podsmeh pred ovom tezom pada pred činjenicom da su ti procesi uveliko započeli, i to uz učešće ovdašnje političke i intelektualne elite. Ako je smisao odricanja od Kosova ulazak Srbije u EU, ako je, kako Tadić i njegovi tvrde, ta integracija spas Srbije, kako je onda moguće da je Srbija najbliža Evropi danas, kada je privredno sasvim opustošena, kada petini stanovništva preti glad, kada je moralno i politčki najponiženija u svojoj istoriji? 

Da li Srbija mora da umre, da bi se očišćena rodila na devetom nebu Evropske unije? Da li su danas te integracije samo varijanta onog čuvenog pokliča Karla Krausa uoči Prvog svetskog rata „Serbien muss sterbien" (Srbija mora da umre). Da, Srbija mora da umre, dragi moji, da bi ono što se ovde zove region bilo stabilno; ona mora da bude baš takva raskomadana da u vizuri naših zapadnih prijatelja prestane da bude opasnost i da postane prihvatljiva. Od toga se Srbija danas štiti svojom idejom o odbrani Kosova, ali, naravno, ne idejom da će ga braniti samo onoliko koliko joj to dozvole naslednici Krausovog pokliča. Zato je danas srpska integracija u EU zapravo ideja o zagrobnom životu - umri da bi živeo. I pitam se da li bi Tadić i njegovi prijatelji danas pristali da sebi ispale metak u glavu ako bi im neko obećao da će se probuditi i večno živeti na nekom boljem mestu? Ne bi! Zašto? Zato što ne veruju u ta sranja! A zašto onda veruju da je za Srbiju dobro ono što ne bi bio dobro za njih? Računam da će to jednom utvrditi istraga.

Uostalom, pogledajte kako tu tezu simpatično, potpuno nesvesno i brilijantno brani sam Boris Tadić. On kaže: Srbija neće ratovati. Pretpostavljam da je mislio Srbija neće ratovati za Zubin Potok. To je lepa mirovna poruka, koju će u svetu svakako znati da cene. Pitam se, međutim, hoće li Srbija ratovati za, recimo, Prokuplje? Ili za Tadića razlozi za ratovanje počinju tek negde od Čačka ili Kragujevca. Ili možda od Žarkova? Ali zašto bi onaj ko se kune da neće ratovati za Zubin Potok ratovao za Beograd? Da li je po Tadiću Beograd više Srbija od Zubinog Potoka? Ili, ako neće ratovati ni za jedno, ni za drugo, ni za treće, zašto rasipa onolike pare za vojsku? Šta će mu vojska; da bi svoju ideju večnog mira širio po svetu sa NATO trupama? Ili da bi je iskoristio u zemlji protiv onih koji misle da na svetu ima i stvari za koje vredi ratovati?

Ako je toliko dosledan u svom pacifizmu, zašto se Tadić onda uopšte zamajava integracijama, zar ne bi bilo mudrije da raspiše tender za humanog okupatora Srbije, verujem da bi se mnoge dobre zemlje prijavile, čak i iz samog regiona? Ili bi ga on možda i raspisao, ali je u nedoumici da ga raspiše sa Kosovom ili bez njega?

ZLOČINAČKI PACIFIZAM Sve je to, naravno, smešno, ali nisam siguran da će vam ostati smešno kada provalite stvarni razlog tolikog Tadićevog zaklinjanja da neće ratovati - faktički njegove jedine poruke sa parlamentarne rasprave o Kosovu. Naime, ta poruka jeste važna promena u Tadićevoj politici. Onaj ko je do sada pominjao Kosovo više nego što je pristojno po Tadić-Šaperovom bontonu; onaj ko je video da ima nekog sistema u žutom rasturanju privrede i uvođenju gladomora u Srbiju; onaj ko je verovao da budućnost Srbije treba graditi na institucionalnom jačanju države - taj je do sada uglavnom bio kvalifikovan kao protivnik EU integracija, mračnjak zagledan u prošlost, čijem slepilu promiče svetlo na horizontu budućnosti. Rečju, za Kosovo su protivnici progresa. Ali u međuvremenu Srbima su te stvari oko Evrope postale jasnije, pa su prestali da se lože na to, i sve je teže naći nekoga ko će svoj lični boljitak vezati za EU a da nije zaposlen kod Bože Đelića ili Milice Delević.

A Srbi koji su se ohladili od Evrope jesu pretnja. Na primer, tako što će, ako ne sanjaju Evropu, opet početi da sanjaju Kosovo, ako su ikad i prestali. Jebeš EU, kaže i Boris menjajući svoj retorički registar. Onaj ko mu od danas pomene Kosovo, onaj ko mu samo pisne da je gladan, taj nije samo protv EU, taj je za rat. Taj je za nova stradanja, kaže Boris, pun poverenja u činjenicu da Srbi bar rat nisu zaboravili. Na pitanje a ko je to za rat, koji je to poslanik na raspravi uopšte zagovarao rat, odgovorio je Borisov vojvođanski Sančo Pansa objašnjavajući za govornicom da se u raspravi o Kosovu odlučuje da li će se živeti u Evropskoj uniji (EU) ili ginuti zbog srednjovekovnog mita. Nema trećeg.

Kada život počne da liči na umetnost, to se redovno događa u istom ključu: rđav život liči na dobru umetnost. Otuda je Boris, preteći Srbima ratom u vreme kada ratovi nisu na dnevnom redu, zapravo Drug Crni iz Kusturičinog „Podzemlja", tip koji godinama posle Drugog svetskog rata drži u nekom podrumu sve one za koje veruje da bi mu mogli kvariti zemne poslove i ubeđuje ih decenijama da gore rat još uvek besni. Šta to znači? Ako je ideja kojom su Borisovi protivnici do sada bili proglašavani protivnicima EU i boljitka bila odvratna manipulacija, ideja da su njegovi protivnici i oni koji bi se borili za Kosovo zapravo zagovornici rata jeste zločinačka ideja. Zašto? Zato što svaka politička logika nalaže da je na kraju te ideje faktička militarizacija žute podele srpskog društva - ili na srpskom - jedan domaći građanski rat. Za taj rat, za koji je retorička priprema počela, biće odgovoran upravo ovaj čovek koji se iz slabog politički slomljenog lidera transformisao u ojačanog promotera ideje da Srbija mora da bude slomljena. I to je stvar o kojoj bi morali da razmisle i oni koji ga danas slede, srećni što još nije uveo zakone kojima će se svaki pomen Kosova smatrati pozivom na rat; i onaj deo opozicije koji je podigao ruku za njegovu promenu političkog registra; i oni koji se zovu intelektualcima i koji o ovome ne žele da misle; i oni koji u medijima tupavo zevaju nad ovim verujući da oni ni za šta nisu krivi. 

Boris je svojim pacifizmom Srbima objavio rat. On je time postao svesni saučesnik svih onih koji veruju da je slamanje Srbije formula svetske stabilnosti, i oni koji to ne žele da vide od noći sa subote na nedelju počeli su da se upisuju u saradnike zločina. Amin!
8  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Август 01, 2011, 20:57:48
OBRAD KESIĆ: TADIĆEVA IZJAVA ZAPALILA JARINJE!
ponedeljak, 01 avgust 2011 08:11
Nije nerealno da se kaže da SAD više strepi od albanskog nezadovoljstva nego od srpskog. Sve to govori koliko je aktuelna politika Srbije loša i koliko je doprinela sadašnjem stanju

Naš problem je što se Srbija ne ponaša kao država. Zbog toga nema poštovanja za srpske interese i naše stavove, ističe u intervjuu za “Alo!” Obrad Kesić, politički analitičar iz Vašingtona i dobar poznavalac američke spoljne politike.

- Na Zapadu postoji mišljenje da Srbija može neprekidno da menja sopstvene stavove koji su privremeni i nemaju neku težinu. Jednostavno, očekuje se da ona uvek bude ta strana koja pravi ustupke i prihvata “realnost” koja se stvara. Nemoguće je da Americi i Zapadu Kosovo sa 1.700.000 građana bude važnije od Srbije. To je nerealno, ali nije nerealno da se kaže da oni više strepe od albanskog nezadovoljstva nego od srpskog. Sve to govori koliko je aktuelna politika Srbije loša i koliko je doprinela sadašnjem stanju.

Šta mislite o izjavi predsednika Borisa Tadića da Srbija neće ratovati na Kosovu?
- Mislim da je ta izjava izazvala paljenje prelaza na Jarinju. I ministar policije Ivica Dačić je neposredno pre toga rekao da hrvatski Kfor svojim helikopterima prebacuje albanske policajce. Nije pametno da jedan državnik u situaciji kada su ugroženi bezbednost i životi njegovih građana kaže da ta zemlja nije spremna da koristi sve moguće mere da ih zaštiti. To je poruka onoj strani koja koristi nasilje da može bez bilo kakvih posledica to da radi i ja se plašim da je to neodgovorna izjava koja garantuje da ćemo imati još gore situacije na severu nego što smo imali ovih dana.

Stiče se utisak da su Albanci daleko složniji kada je reč o njihovim vitalnim nacionalnim interesima. Kako to komentarišete?
- U kontekstu državne politike, takve podele nisu dobre, ali u kontekstu sadašnje situacije, kada je državna politika Srbije loše definisana ili čak nije ni definisana niti su nikome jasni njeni ciljevi, te podele idu u korist Srba koji žive na Kosovu. Srba na Severu ima samo oko 70.000, ali su oni spremni da svoju sudbinu preuzmu u svoje ruke i zbog toga i Priština i međunarodna zajednica moraju malo drugačije da razmišljaju.

Zbog čega su Albanci u dovršavanje nezavisnog Kosova krenuli baš u ovom trenutku?
- Možemo reći da Albanci to namerno rade da bi sabotirali pregovarački proces. Ipak, oni ne bi krenuli u ovu akciju da je bilo procene da je rizik prevelik. I Albanci i Amerikanci, kao i dobar deo EU, procenili su da je politika Srbije neodlučna i da će se pasivno odnositi i onda smo, nažalost, dobili situaciju koja je kulminirala paljenjem Jarinja. Ako ne postoji kontraosećaj rizika koji predstavlja Srbija kao država, onda to, nažalost, ostavlja još veći manevarski prostor nasilju i ovakvim unilateralnim potezima. Srbija je posle paljenja Jarinja stavila sebe u poziciju najjačeg saveznika Prištine jer je glavni argument koji je Priština koristila bio da specijalna policija treba da ide na granicu zbog šverca i kriminala. Ako zvanični Beograd potvrđuje Tačijeve reči da su na severu huligani i kriminalci, onda to Prištini daje argument za svaku narednu akciju i možemo ih i očekivati.

Kakve su vaše informacije, da li i na koji način SAD stoje iza ove akcije Prištine?
- Imao sam razgovore sa mnogim ljudima iz američke administracije i mogu da kažem da je Tači bio potpuno u pravu kada je rekao da se konsultovao i sa predstavnicima američkih vlasti i sa nekim predstavnicima EU. Znači, on ovo nije sam uradio i najmanje što su oni znali bilo je da će specijalci pokušati da zauzmu granicu. Američki ambasador u Prištini je imao najmanje dva razgovora sa Hašimom Tačijem pre nego što je donesena odluka da se počne s akcijom. To što EU i Amerika nisu odmah osudile ovaj unilateralni potez znači da su u najmanju ruku dale zeleno svetlo da se to uradi. Nisu odmah reagovale jer su čekale da Priština to brzo uradi i onda kada se stvori nova realnost, Srbi više ne bio imali izbora nego da je prihvate.


Verujete li u tvrdnje prištinskih medija da je čak i vlast u Beogradu znala da će do nečeg sličnog doći?
- Ne, mislim da se u tome preteruje. Postoji aktivno i pasivno znanje. Srpskim vlastima to sigurno niko nije rekao, ali je indikativno da je ministar policije Ivica Dačić samo nekoliko dana pre ove akcije izjavio da tako nešto može da se dogodi i čak je to povezao sa hrvatskom operacijom “Oluja”. U kontekstu tog znanja, ako vlasti u Beogradu sada daju izjave da Srbija nije spremna da se ponaša kao država, da nije spremna da odlučno odgovori na svako nasilje, onda to jeste to. Da nije tako, Tači bi sigurno drugačije razmišljao.

Da li bi ulazak Srbije u NATO popravio naš položaj?
- Nikako. To ne bi rešilo ništa. Sve države u okruženju imaju tu ambiciju, a ako su svi članovi, onda nema koristi. Veća je vrednost ne biti član nego biti. Evropa i Amerika ne žele problem i za njihove vitalne interese ključna je stabilnost. Nažalost, kada se procenjuje rizik, Srbija je uvek na gubitku jer ne predstavlja nikakvu pretnju za interese Zapada.

Zašto Zapad „više voli“ Albance?
- Strateški cilj Albanaca jeste da ovladaju celokupnom teritorijom i granicama Kosova. To što ne kontrolišu 10 odsto teritorije predstavlja jak argument za podelu Kosova. Tačijeva vlada ima tanku većinu i pod jakim je pritiskom zbog toga što je započela pregovore sa Beogradom. Ako uzmete u obzir i istrage zbog njegovih kriminalnih afera, onda Tačiju kao jedina mogućnost ostaje neki populistički trik da dokaže kako vodi patriotsku politiku. Taktički cilj vlasti u Prištini je bio da se pokaže EU da Kosovo ima mogućnost da koristi silu jer su se Albanci uplašili da Srbija dobija prednost u odnosu na njih u saradnji sa EU. Za nas je najgora ta percepcija na Zapadu da je mnogo gore da Albanci budu nezadovoljni nego da Srbi budu nezadovoljni. Ona je nenormalna i jedino sa ponašanjem Beograda dobija legitimitet, a jedino što je poljuljalo njihovu sigurnost jeste ponašanje lokalnih Srba na severu.


Izvor Alo, 01. 08. 2011.
9  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Август 01, 2011, 03:12:57
Prvo ovo znaci prihvatanje carine Kosova, a sa druge strane na administratovnoj liniji. Sto se moze prevesti da DS mlati praznu slamu kao nesto pregovara, jer je ceka jos vece iskusenje a to je formalno priznanje. Uskoro mali tekst na tu temu, hronologija dogadjaja...

A najmilija je recenica "Srbija ne podleze pritiscima"
10  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Август 01, 2011, 02:46:15
Nije ni cudo sto se "tehnicki sporazum EULEKSom" nigde ne moze procitati. Na strani UNa stoji jasno i glasno stavka ovog dogovora da se svi slazu da je Kosovo jedna carinska zona.

http://www.kosovocompromise.com/cms/item/topic/en.html?view=story&id=1571&sectionId=1

B. Customs

-  Kosovo will continue to function as a single customs area.

- International customs officers appointed in accordance with Security Council resolution 1244 (1999) will be reinstated at gates 1 and 31 (administrative line with central Serbia)
- Customs revenues collected at gates 1 and 31 should benefit the development of local communities.

Rezolucija 1244 nije eksplicitno pominjala carinu ali je pominjala Rambuje u kojem stoji da Srbija odlucuje o carinama i na teritoriji Kosova ako se  ne varam.

Pitanje je ko je dozvolio carinu i kada?
11  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 31, 2011, 00:23:25
Jalova rasprava se nastavlja...

23:41 - Lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić zatražio je od predsednika Srbije Borisa Tadića da saopšti kakav će biti njegov stav ukoliko Evropska unija zatraži priznavanje Kosova i Metohije kao uslov za evropske integracije.
 
On je kazao da je nedavno dao intervju u kome mu je eksplicitno bilo postavljeno pitanje kako će u tom slučaju reagovati SNS.
 
"Odgovorio sam da prekidamo odnose sa EU onog časa kada postavi uslov priznanja Kosmeta kao uslov za integracije", rekao je Nikolić."Zato bih voleo da predsednik Republike kaže da znam njegov stav o neprihvatljivosti nezavisnosti Kosova", rekao je Nikolić.
 
 

21:57  - Lider SPS-a i ministar policije Ivica Dačić izjavio je da za situaciju na Kosovu nije kriva nijedna od prethodnih vlada Srbije, već albanski separatizam.
 
Dačić je rekao da je problem Srba i Albanaca postojao u svim sistemima, podsetivši da je još 1968. godine tražena Kosovo republika.
 
"Srbija je opredeljena za mir i dijalog, i potrebno je trajno rešenje a ono rešenje koje se sada nameće nije pravedno pa ne može biti ni trajno", naveo je ministar policije.
 
 

21:22 - Šefovi poslaničkih grupa na sastanku sa predsednicom Skupštine Slavicom Đukić-Dejanović nisu se dogovorili o tekstu deklaracije o krizi na Kosovu i Metohiji.
 
Poslanik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić rekao je da vladajuća većina nije prhvatila amandman te stranke kojim se traži da Evropska unija ne bude posrednik u dijalogu Beograda i Prištine.
 
"Ako se dijalog nastavi uz posredovanje Evropske unije Srbija će biti u prilici da preda Kosovo", upozorio je Samardžić.
 
Đukić-Dejanović je novinarima kratko rekla da je na sastanku šefova poslaničkih grupa analiziran "definitivan tekst deklaracije", ali da ima sugestija DSS koje vladajuća većina ne može da prihvati.
 
 

20:30 - Za raspravu o Deklaraciji o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, na vanrednoj sednici u Skupštini Srbije, za reč se prijavilo 43 poslanika. Kako je rečeno novinarima u skupštini, obraćanje predsednika Srbije Borisa Tadića narodnim poslanicima očekuje se po završetku rasprave, a pre usvajanja Deklaracije.
 
Kako se nezvanično može čuti, a i po procenama poslanika, završetak rasprave ne očekuje se pre ponoći.
 
 
12  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 31, 2011, 00:19:35
Zanimljiva situacija, Meri Vorlik za Press tvrdi da Amerika osudjuje ponasanje Pristine, Euleks je protiv akcije Pristine a trupe cekaju na zeleno svetlo?!

Cije zeleno svetlo?
13  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 30, 2011, 21:42:16
izvor Politika
http://www.politika.rs/rubrike/Politika/Skupstina-brani-realnost-na-severu-Kosova.lt.html

SKUPŠTINA O KOSOVU – DEKLARACIJA (VLADA) VS. REZOLUCIJA (DSS)
subota, 30 jul 2011 11:11
Novi Standard objavljuje predloge zaklučnog skupštinskog dokumenta Vlade i DSS


PREDLOG DEKLARACIJE NARODNE SKUPŠTINE O AKTUELNOM STANJU NA KOSOVU I METOHIJI

Narodna skupština Republike Srbije konstatuje da su privremene institucije u Prištini nasilno pokušale da promene realno stanje na terenu, izvrše dodatni pritisak na Srbiju i suštinski ponište Rezoluciju 1244 Ujedinjenih nacija.

Narodna skupština Republike Srbije sa posebnom zabrinutošću konstatuje da međunarodne misije raspoređene na Kosovu i Metohiji na osnovu odluka ili uz ovlašćenje Ujedinjenih nacija krše statusno neutralne okvire poverene Rezolucijom 1244 i pratećim aktima i time ugrožavaju opstanak srpskog stanovništva i interese Republike Srbije na području Kosova i Metohije.

Narodna skupština Republike Srbije utvrđuje da ovakvo delovanje međunarodnih misija, predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava, a pre svega Povelje UN, Završnog akta iz Helsinkija i Rezolucije SB UN 1244. Takvim aktima i aktivnostima bili bi neposredno ugroženi suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak Republike Srbije.

Narodna skupština Republike Srbije zahteva od Vlade Republike Srbije da preduzme neophodne mere za dosledno poštovanje Rezolucije 1244 Ujedinjenih nacija od strane svih statusno neutralnih misija na Kosovu i Metohiji.

Imajući u vidu navedene činjenice, Narodna skupština Republike Srbije utvrđuje okvir delovanja državnih organa i drugih javnih činilaca u odbrani suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Republike Srbije:

a) Odbrana interesa Republike Srbije i naroda na Kosovu i Metohiji kao integralnom delu Republike Srbije, pod međunarodnom upravom, predstavlja prioritet državnih institucija i svih javnih činilaca u državi, sve dok ne bude usvojeno kompromisno rešenje ovog pitanja u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244.

b) Najbolji način za iznalaženje kompromisnog rešenja u skladu sa principima međunarodnog prava je dijalog između Beograda i Prištine, uz posredovanje statusno neutralnih medijatora kojima je mandat poverio UN.

v) Obavezuje se Vlada Republike Srbije da od međunarodnih misija zahteva da, u skladu sa svojim mandatom i okvirima datim Rezolucijom 1244 UN, ne dozvole jednostrane aktivnosti privremenih institucija u Prištini kojima se ugrožava mir, stabilnost i mogućnost iznalaženja kompromisnog rešenja.

g) Obavezuje se Vlada Republike Srbije da donese konkretne mere usmerene na nastavljanje svih državnih funkcija Republike Srbije na teritoriji Kosova i Metohije u uslovima dodatnih opstrukcija i pritisaka privremenih institucija samouprave i dela međunarodne zajednice.

d) Posebno s e obavezuje Vlada Republike Srbije da u svim okolnostima koje bi mogle nastupiti efikasno deluje na zaštiti života i imovine, prava i sloboda građana pokrajine, a posebno srpskog i nealbanskog stanovništva.

đ) Obavezuje se Vlada Republike Srbije da donese konkretan i sveobuhvatan plan mera koje će biti preduzete u svim oblastima njenih nadležnosti za slučaj pogoršanja stanja na Kosovu i Metohiji.

e) Narodna skupština zahteva od Vlade Republike Srbije da je redovno izveštava o razvoju događaja u vezi sa Kosovom i Metohijom i sprovođenju ovde navedenih aktivnosti i mera za zaštitu suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Republike Srbije.
Ovu deklaraciju objaviti u „Službenom glasniku Republike Srbije”.

U Beogradu, 2011. godine,

predsednik Narodne skupštine Republike Srbije
prof. dr Slavica Đukić-Dejanović


PREDLOG DEMOKRATSKE STRANKE SRBIJE NARODNOJ SKUPŠTINI SRBIJE:
ODREDBE ZA DEFINISANjE NOVE DRŽAVNE POLITIKE O KOSOVU I METOHIJI

Poslednji događaji na Kosovu i Metohiji pokazali su da je propao dijalog između Beograda i Prištine, vođen na osnovu rezolucije Generalne skupštine UN od 9. septembra 2010. godine. Takozvani dijalog je jednostrano prekinula albanska strana svojom blokadom prometa roba iz ostatka Srbije u pokrajinu. Taj jednostrani akt bio je praćen nasilnim upadom specijalne albanske policije na administartivne prelaze Jarinje i Brnjak, potpomognut delovanjem KFOR-a. Faktički prekid dijaloga predstvalja stvarni, ali i jedini moguć epilog pritiska Evropske unije na Srbiju da stvaranjem dobrosusedskih odnosa sa Kosovom najpre faktički a onda i formalno prizna ovu nasilnu i nelegalnu tvorevinu.

Stacioniranje američkog kontigenta KFORA na prelaze Jarinje i Brnjak uz poziv i pristanak predstavnika vlasti Srbije vrlo brzo se pokazalo kao loš potez budući da se KFOR, koji se očigledno oteo kontroli Saveta bezbednosti UN, otvoreno stavio u funkciju  politike i ciljeva tzv. vlade Kosova. Pored toga, NATO je dva pomenuta prelaza proglasio zatvorenim zonama, što znači da preti upotrebom oružja ako stacionirani vojnici KFOR-a procene da je to neophodno.

Zbog svega ovoga neophodno je hitno, delovanjem Narodne skupštine Srbije, vratiti zvaničnu politiku Srbije na kolosek Rezolucije SB UN 1244, na Savet bezbednosti UN kao jedini merodavan međunarodni činilac rešavanja pitanja Kosova i Metohije, kao i na Ustav Srbije koji nalaže da delovanje svih političkih činilaca bude u skladu sa normom o pokrajini kao neodvojivom delu države Srbije.

Vanredno zasedanje Narodne skupštine Srbije, zakazano za 30. juli 2011. godine treba da donese smernice za sprovođenje politike u vezi sa Kosovom i Metohijom u skladu sa navedenim dokumentima unutrašnjeg i međunarodnog prava. U skladu sa tim, neophodno je:

1) Da Srbija insistira na otvaranju novih pregovora o svim osnovnim pitanjima u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244  pod okriljem i u organizaciji Saveta bezbednosti UN.

2) Da se Srbija u svim budućim poduhvatima u vezi sa ovim pitanjem strogo pridržava rezolucija Narodne skupštine koje su donete u periodu od 2005. do 2007. godine.

3) Da se politika zemlje aktivno okrene međunarodnim činiocima koji su spremni da je podrže i podupru u različitim međunarodnim aktivnostima.

4) Da se u duhu ove nove politike i uopšte odnosa države prema kosmetskom pitanju odmah preduzmu akcije kod svih relevantnih međunarodnih organizacija, a pre svega Ujedinjenih nacija, OEBS-a i Saveta Evrope.

5) Da se u vezi sa ovim tačkama uspostavi unutrašnji politički konsenzus i nacionalno jedinstvo, čiji će garant i kontrolor biti ova Skupština.

U Beogradu,

29. jula 2011. godine
14  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 30, 2011, 19:41:40
19:30 - Jedini predstavnik Albanaca sa juga Srbije u Skupštini Riza Halimi neće podržati vladin predlog deklaracije o krizi na Kosovu. Halimi iz Partije za demkratsko delovanje rekao je da nije jasno da li Srbija traži nove pregovore ili nastavak dosadašnjeg dijalog Beograda i Prištine.
 
"Ako govorimo o novim pregovorima treba to otvoreno da se kaže", rekao je Halimi i ukazao na težak život Albanaca na jugu Srbije.
  

18:59 - Šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija smatra da se vladinom deklaracijom o Kosovu još jednom potvrđuje opredeljenost Srbije za mir, stabilnost u regionu i privrženost dijalogu.
 
Kolundžija je, u parlamentarnoj raspravi o deklaraciji Vlade Srbije, ponovila da dijalog o Kosovu i Metohiji nije prekinut odlukama Beograda, već jednostranim aktima Prištine.
 
  

18:31 - Zamenik šefa poslaničke grupe Ujedinjenih regiona Srbije Suzana Grubješić izjavila je da dijalog između Beograda i Prištine mora biti nastavljen uprkos tome što ima mnogo protivnika u međunarodnoj zajednici, ali i među Srbima.
 
Ona je takođe istakla da je Vlada Srbije iskazala spremnost da sva, pa i ona najosetjivija pitanja, rešava diplomatskim sredstvima, kao i da Srbija nije kriva za prekid pregovora. Grubješićeva je primetila i da na događaje na severu Kosova Evropska unija nije gledala sa odobravanjem, ali je dodala da u Uniji nema jedinstvenog stava oko toga.
 
  

18:12 - Poslanik Srpske radikalne stranke Dragan Todorović istakao je da će njegova stranka podržati Deklaraciju o Kosmetu, kritikujući vlast i njenu politiku prema Kosmetu.
 
''Sprovodite teror većina. Ako vam se sviđa, sviđa, ako vam se ne sviđa, mi ćemo to većinom izglasati. Prihvatićemo deklaraciju, ali sva odgovornost pada na vas'', kazao je Todorović.
 
  

17:28 - Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić kazao je da nije vreme za velike govore i politčke poene, već odlučiti kako, kad i šta raditi.
 
’’Radili sve što mislite da smete, a Albanci idu dalje i ići će dalje nego što vi mislite. I pobediće nas u svojoj političkoj borbi, jer ste podeljeni između sebe'', rekao je Nikolić.
 
''Šta će biti sutra, prekosutra? Šta će biti kada dođu na granicu? Hoćemo li ovde da se polivamo pepelom? Šta će sa narodom da bude, gde će da se smeste? Je l’ ste spremili domove? Nije u redu da nas 250 preuzmemo odgovnost što radi Vlada Srbije i predsednik Srbije. Lagodno je živeti u Beogradu, teško je živeti na Kosovu i Metohiju'', izjavio je predsednik SNS-a.
 
  

17:01 - Predstavnik Demokratske stranke Srbije Slobododan Samardžić rekao je da dosadašnji dijalog Prištine i Beograda rezultirao situacijom, koja je promenjena na štetu Srba.
 
’’Rezultat slobode kretanja - Albanci sa dokumentima Kosova, mogu da se kreću Srbijom, a Srbi koji imaju dokumenta Srbije ne mogu da se kreću sa srpskim dokumentima po Kosovu i Metohiji’’, kazao je Samardžić.
 
On se osvrnuo i na problem carinskih pečata.  

''Vlada Srbije ih nije prihvatila, što je rezultiralo akcijom kosovskih vlast. Iz koraka u korak, Srbija dijalogom sa Prištinom priznaje nezavisnost Kosova. Početkom septembra, nezavisnost Kosova pašće kao kruška, u isto vreme kada budemo dobili status kandidata za EU’’.
 
''Ne možemo da utičemo na Albance, oni će nastaviti da rade šta rade. Ne možemo da utičemo na velike zemlje, jer one žele da Kosovo bude nezavisno. Ono što možemo da menjamo, jeste naša politika. Glavno pitanje je da li je moguće da skupština napravi kompromisni dokument, ali pre svega činjenicu da je čitav ovaj proces zapao u ćošak. Teško da ćete vratiti situaciju, kakva je bila pre 21. jula. KFOR je pokazao svoje pravo lice'', rekao je on, dodavši da pomenuta Deklaracija ne menja ništa.
 
On je naveo da bi Srbija trebalo da se okrene onim činiocima umeđunarodnoj zajednici koji su spremni da je podrže i podupru, kao ida se preduzmu akcije na nivou Saveta bezbednosti UN, OEBS-a i Saveta Evrope.
 
  

16:38 - Predstavnik Liberalno demokratske partije Zoran Ostojić kazao je da ta stranka nije delovala u sticanju jefitnih političkih poena, kao i da ta stranka neće prihvatiti deklaraciju Vlade Srbije.
 
’’Ovde nismo došli da merimo stepen patriotizma, nego da kažemo istinu. Podržavali smo dijalog koji je Stefanović započeo, jer je u interesu Srba i rešavanje njihovih problema. Taj dijalog je znak da se napušta pogrešna politika prema Kosmetu. Ali, dijalog je stao i videli smo šta se desilo kada je prekinut dijalog’’, rekao je Ostojić.
 
’’Nije patriotizam pumpanje emocija. Nedopustivo je da se kroz emocije da se se ugrozi napredak Srbije ka EU. Ne možemo biti lider u regionu ako imamo najmanje plate, najveću stopu nezaposlenosti, najstariju populaciju i najveći broj mladih koji žele da odu iz Srbije'', ukazao je on, rekavši da bi se Srbi možda osećali bezbednije na Kosmetu u slučaju da je Srbija članica NATO-a.
 
  

16:18 - Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić rekao je da će opozicija podržati Vladu
 
Najviše amandmana podneli radikali

U deklaraciji, pored ostalog, piše i da Skupština Srbije konstatuje da su privremene institucije u Prištini nasilno pokušale da promene realno stanje na terenu, izvrše dodatni pritisak na Srbiju i suštinski ponište Rezoluciju 1244 Ujedinjenih nacija.

Pre početka sednice novinarima se u Skupštini obratili neki od šefova poslaničkih klubova. Velimir Ilić, lider Nove Srbije kazao je da je bitno da sve stranke u ovom trenutku budu jedinstvene, da tekst Rezolucije nije najbolji, ali da se nada da će amandmanima biti popravljen. Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma kazao je da će poslanici te stranke glasati za Deklaraciju, a kao glavnog krivca za situaciju na Kosovu označio je kosovskog premijera Hašima Tačija.

Nada Kolundžija, šefica poslaničkog kluba „Za evropsku Srbiju“ je rekla da veruje da će poslanici uspeti da postignu što širu podršku kako bi se usvojila Deklaracija o KiM. Pre početka sednice kazala je novinarima da su na predlog deklaracije podneti amandmani i da će se tražiti rešenja koja će pokazati jasan stav Srbije za sve što se događa na Kosmetu, sve u cilju da se sačuva mir i nastave pregovore.

Radikali su poneli pet amandmana, Demokratska stranka Srbije jedan u formi njihovog predloga deklaracije, Demokratska stranka jedan.

Srbije, kritikujući da nije na vreme reagovala, kao i da je napravila puno grešaka.
 
''Sada, kada je dogorelo do nokata, tražite od nas da podržimo Deklaraciju. Srbija treba da bude jedinstvena i pored što ima problema u Vladi. Vi se hvatate za slamku i tražite rešenje. Mi ćemo pomoći, ali napravili ste velike greške u početku, verujući zemljama, koje su vam davale razna obećanja. Stalno spominjene administrativna granica. Kakva administrativna granica? Šiptari žele osnovne atribute države, žele carine. I nikada nećemo dozvoliti da Albanci dobiju carine. I ne dozvolite da ruska vlada, kineska vlada budu više Srbi nego vi'', rekao je Ilić.
 
''Ako Albanci dobiju granice, Srbi će otići sa Kosmeta'', dodao je on.
15  Форум / Разно / Одг: Представљање нових чланова. послато: Јул 30, 2011, 19:26:51
 Зеленко preduhitrio si nas
16  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 30, 2011, 16:13:48
Srpska radikalna stranka je na početku sednice predložila da rasprava traje 10, a ne pet sati kako je prema poslovniku određeno. Međutim, skupštinska većina je odbila predlog SRS.
 
16:01 - Predstavnik liste SPS-PUPS-JS Dragan Marković Palma saopštio je da će podržati Deklaraciju o Kosmetu Vlade Srbije, i kritikovao prethodne govornike kako su bili blagi. 

’’Nisam čuo težu kritiku kada je u pitanju ratni zločinac Hašim Tači. Srbi već 20 godina na Kosovu i Metohiji u strahu. Mi pitam, šta bi radili Albanci kada bi KFOR prevezao Srpske vojnike u Đakovicu da kontroliše prelaz’’, kazao je Palma, dodajući da svetska javnost ima dvostruke aršine prema Srbima i Albancima, i ide u korist privremenim vlastima u Prištini.
 
Marković je objasnio da su ''Srbi nisu palili punktove ne zbog KFOR-a, već zbog albanskih zločinaca i terorista''.
 
 
15:49 - Predstavnik PUPS-a Konstantin Arsenović objasnio je da je posle dolaska međunarodnih snaga na Kosmet, raseljeno preko 200.000 Srba i ostalih pripadnika nealbanskih naroda iz južne pokrajine.
 
''Najnoviji francuski film ''Zarobljenici'' je pokušaj da se za sve okrive Srbi'', kazao je on.
 
17  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 30, 2011, 15:50:38
Borko kao da nije bio zadzan od strane KFORa prilikom dolaska na sednicu. Pretpostavljam daje to taj KFOR sto se navodno vratio u bazu...
18  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 30, 2011, 15:46:18
Sednica Srbije iz minuta i minut prenose
http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/154158/Sednica-o-Kosmetu-iz-minuta-u-minut

15:37 - Aleksandar Martinović iz SRS ukazao je da Stefanović ne treba  da štiti Srbe sa KiM od poslanika, i pitao da li je predsednik Srbije Boris Tadić otišao sa sednice kako bi gledao vaterpolo utakmicu Srbija - Italija.
 
15:28 - Šef pregovaračkog tima za Kosmet Borislav Stefanović istakao je da ''smo uspeli da izdejstujemo da se sačuvaju mir i ljudski životi da se KFOR vrati u bazu, za sada''.
 
Stefanović je kazao da su teški dani pred nama i da se moraju naći rešenja za administrativnih prelaza, dodavši da su svi jedinstveni u tome da ne sme biti nasilja.
 
On je prokomentarisao da neki situaciju žele da iskoriste kako bi stekli političke poene i pozivali na nasilje.
 
’’Hajde da se mi borimo fizički sa ovim problemom. Ako nemamo priliku za dijalog, normalan dogovor, niko vama ovde ne sme da pogleda u oči od sramote, ako ne podržite taj jedini put. Sve ostalo je katastrofa. A laka rešenja, koje su neki na severu Kosmeta progirali, su rešenje - nema razgovora, videćemo šta ćemo, što gore, to bolje.. Nikome dlaka sa glave ne sme da fali. Neka kažu ti šta je alternativa dogovoru ti koji to zagovaraju’’, izjavio je Stefanović u obraćanju poslanicima skupštini.
 
15:22 - Srpska radikalna stranka tražila je objašnjenje zašto su odbačeni njeni amandmani. Kao odgovor, dobili su da njihovi predlozi nisu odbačeni, već da se raspravlja o njima, kao i da može da se raspravlja o njima i na ovoj vanrednoj sednici.
 
15:03 - Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović kazao je da ovaj jednostrani čin nasilja ''predstavlja najveći izazov miru, kao i pokušaj da priština svojim institucijama prodre na sever Kosmeta''.
 
’’Građani su se samoorganizovali i blokirali puteve, kako bi sprečili nasilno preuzimanje administrativnih prelaza'', kazao je on.
 
''KFOR dopustio da je tako ispadne da je akcija Prištine instrumentalizovana. To je dovelo da ekstremisti na srpskoj strani organizuju spaljivanje Jarinja'', istakao je Bogdanović.
 
''KFOR ne postupa u skladu sa Rezolucijom 1244... Moramo da pokažemo jedinstvo, da ovu tešku situaciju ne koristimo za skupljanje političkih poena. Ovo je molba ljudi koji u ovom trenutku stoje na barikadama. Želim da svi poslanici, bez obzira na partijske razlike, podrže rezoluciju Vlade Srbije'', apelovao je Bogdanović.
  
14:59 - Ministar ekonomije Nebojša Ćirić, komentarišući pokušaj uvođenja kosovskih carinskih pečata, da je taj akt ''kršenje CEFTA sporazuma''.
 
14:51 - Ministar odbrane Dragan Šutanovac istakao je da se ''sticajem sretnih okolnosti'' napadom kosovskih snaga izbegnuta tragedija. On je izjavio da pomenuta akcija nije odobrena od strane KFOR-a, kao i da ta misija nije znala za to.
 
14:37 - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić kazao je da uprkos velikim pritiscima vodećih zemalja, sprečen je broj zemalja koje je priznalo nezavisnost kosova.
 
''Pokušano je da jednostranim aktma da se omogući članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, ali sve su odbijene'', kazao je on.
 
''Kao posledica njihove nemogućnosti, došlo je do frustricije u redovima Prištine i to je jedan od razloga što je došlo do jednostrane upotrebe sile, kako bi se promenilo realno stanje na terenu'', izjavio je on, dodavši da je 2004. 17. marta, kada su napadnuti manastiri SPC na kosmetu.
 
''Scenario je i ovde sličan - jednostrani napad da bi se stvorile okolnosti u međunarodnoj areni i time bili ostvareni ciljevi kosovskih vlasti'', rekao je on.
 
14:18 - Premijer Mirko Cvetković poručio je da Vlada Srbije nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije. On je apelovao na jedinstvo stranaka i naroda. Cvetković je pozvao međunarodnu zajednicu, Ujedinjene nacije (UN) i Evropsku uniju (EU) da se čvrto pridržavaju rezolucije 1244 i postignutih dogovora.

19  Форум / Разно / Одг: Тадићеви бисери послато: Јул 30, 2011, 14:52:48
Dapace

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=MuehEJ3zh-8" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=MuehEJ3zh-8</a>
20  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 30, 2011, 13:10:46
I naravno ima jos onih koji su sigurni da je igra namesten

MARKO JAKŠIĆ: BEOGRAD JE IZDAO NAS NA KOSOVU
subota, 30 jul 2011 11:04
Pod uticajem Zapada, Beograd će pristati na sve. Ovo je samo scenario

Pod uticajem zapada vlast u Beogradu pristaće na sve! Pregovori Borka Stefanovića i ministara za KiM Gorana Bogdanovića sa predstavnicima Kfora su samo maska da se prikrije izdaja Srba na Kosovu. Za tri dana, albanski policajci i carinici su zauzeli prelaze. Dok su nas okupirali, nigde se nije mogla čuti izjava predsednika Republike Borisa Tadića, a kada je zapaljen prelaz Jarinje, oglasio se u roku od pola sata i za to optužio Srbe, kaže za "Vesti" Marko Jakšić, potpredsednik Skupštine Zajednice opština Kosova i Metohije.

Kakva je situacija na prelazima Jarinje i Brnjak?
- Mirnija nego ovih dana. Ipak, nečuveno je da su na oba granična prelaza postavljeni šiptarski carinici i policajci.

Znači, Albanci su uspeli da ostvare svoj cilj?
- Smatram da je celu stvar potpomogao i šef pregovaračkog tima Borko Stefanović, zajedno sa predstavnicima vlasti iz Beograda. Pošto su Kforovim helikopterima specijalne jedinice Rose prebačene u Jarinje i Brnjak, situacija je jasna.

Šta je jasno?
- Stefanović sve vreme pregovarao sa Kforom, i evo šta je rezultat. Carina i pečat su uslov da Srbija dobije status kandidata za EU. Čuli ste šta je kazala Edita Tahiri.

Mislite da je situacija prepuštena slučaju?
- Ovo je izdaja. Pod uticajem zapada, Beograd će pristati na sve. Ovo je samo scenario. Jer, kada im daju lične karte, saobraćajne dozvole, carinske pečate, to će značiti da su im dali državu.

Opozicija danima traži da se zakaže vanredna sednica Skupštine Srbije, ali se to ne događa.
- Pa šta ste očekivali?! Da javno građanima u parlamentu kažu kako su prodali Kosovo i izdali svoj sopstveni narod.

Da li su izdali?
- Nego šta su?! Apsolutno je glupo da tražite hitnu sednicu Saveta bezbednosti, a da ne možete da se sastanete u Beogradu. Ni u Vladi, ni u parlamentu.

U Skupštini Srbije u sredu su došli i Srbi, predstavnici Tačijeve vlade, šta to znači?
- Da, bili su, pozvala ih je predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović. To nije bio neformalni sastanak, bio je sakriven od novinara i javnosti. Time je počelo uspostavljanje formalnog dijaloga srpskih i albanskih institucija.

Kako se drže Srbi Kosovu?
- Ljudi su uplašeni i zbunjeni. Ne znaju šta da rade, dežuraju na barikadama, trude se da odbrane svoje. Strahuju da će biti proterani iz svojih kuća, ne znaju koga da slušaju, ni šta im je činiti.

Šta ćete preduzeti?
- Održavali smo velike proteste, stavljali blokade, dežurali noćima i na kraju se ispostavilo da je igra prljava. Branićemo ono što je naše, nećemo se predati.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/153860/Jaksic-Beograd-nas-je-izdao
21  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 30, 2011, 04:29:47
Poenta i jeste u tome da nisu postovali nijedno pravilo koje se uci na bilo kom kursu za menadzment (haha liderstvo).

Stavise uradili sve sto ne treba da rade.
22  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 30, 2011, 04:18:18
Samo obrati paznju na izbor reci Olivera Ivanovica kao da ih je vezbao danima i da mu je laknulo sto konacno moze da izgovori...
23  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 30, 2011, 04:09:47
Ma da pazi ovako. Postoji par pravila ako zelis da dobijes pregovore. Da navedem par:

Informacija je moc. Pokusaj da dobijes sto vise informacija pre pocetka pregovora da bi razumeo vrednost onoga o cemu pregovaras

Ovo se vise odnosi na nas nego na one koji su pregovarali, znaju oni vrlo dobro da pored duhovne vrednosti, materijalna vrednost Kosmeta iznosi preko 300 milijardi dolara na koliko se procenjuju samo rezerve uglja. U narodu se cifre nikad nisu potencirale, jer njima gori pod nogama i nemaju vremena da ostavljaju bilo sta generacijama koje dolaze. Oni imaju samo jednu opciju jer su sva ostala vrata sama zatvorili

Pripremi opcije i strategije. Uspesni su oni koji imalu najveci broj realnih alternativa.

Sta da kazem ovde osim "Evropa nema alternativu" kaze inace lider u regionu i katica za sve

Ostavi prostor da se povuces ukoliko je potrebno

Kad nemas alternativu povlacenje ne dolazi u obzir. Pazi te finese prvo srpski ekstremisti, pa pod pritiskom srpske javnosti to su postali srpski i albanski kriminalci ali prvo srpski, samo treba jos da mi objasni koji to interes ove dve grupe kriminalaca imaju da zajedno pale. Osim, osim to da Tadic smatra da je sever Kosmeta kriminalna zona i da Tadic u stvari podrzava uvodjenje carine. Perfidna igra, sve u finesama prakticno sugerise da je uvodjenje carine pravi potez koji ce resiti kriminal... Horor kakvo ispiranje mozga
 
Kreiraj utisak da ste mocni. Ukoliko suprotna strana veruje da nemas razlog za kompromis manje je verovatno da ce ga zahtevati

Od svih nijansi sive od borbene gotovosti, pokreta trupa, vojne vezbe on je izabrao NISTA. Jos strasnije okrivio je svoj narod.

Popusti malo da im das utisak da igras fer

Primer ti je sprega Taci - Mimoza, Taci pali Mimoza smiruje

Sah mat za nas naivne.
24  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 30, 2011, 03:46:55
- Ниједна намирница из Србије не може да уђе на Косово. Све то говори да су нам што пре потребни озбиљни политички разговори Београда и Приштине, а не само технички, како се до сада говорило. Оваква ситуација не сме предуго потрајати јер су већ почеле несташице хране и лекова. Залихе су врло ограничене и велико је питање колико људи могу издржати у режиму тоталне блокаде - рекао нам је Оливер Ивановић, државни секретар у Министарству за КиМ.

I sada neka neko kaze kako nije planirano.
25  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 30, 2011, 03:44:46
Beograd 30. 07. 2011

PRESS

StraŠna laŽ u francuskom filmu... Srbi vadili organe Albancima i prodavali ih na Zapadu?!

Bernar Kušner naručio film o Srbima koljačima
Gebels - Doskorašnji francuski ministar lično rukovodio snimanjem filma u kojem se tvrdi da su u slučaju trgovine organima na KiM monstrumi Srbi, a žrtve Albanci. Gledalo ga 100.000 ljudi - Film režirao nepoznati francuski reditelj, a finansirali ga Albanci s ciljem da relativizuju izveštaj Saveta Evrope koji je uradio Dik Marti

Sumnjiva uloga prvog šefa Unmika... Bernar Kušner
Prvi šef Misije UN na Kosovu i bivši ministar spoljnih poslova Francuske Bernar Kušner pomogao je snimanje filma „U kavezu" (Captifs), u kojem su Srbi prikazani kao zločinci koji vade organe Albancima i prodaju ih na Zapadu, saznaje Press. Film je potpisao anonimni francuski reditelj Jan Gozlan, a finansirali su ga kosovski Albanci.


Srbi beskrupulozne ubice... Monstruozne scene iz francuskog filma Na početku filma je na francuskom jeziku napisano da je snimljen na osnovu istinitih događaja. Međutim, u njemu je trgovina ljudskim organima na Kosovu klasičnom zamenom teza predstavljena na način koji je potpuno suprotan onome što se zaista događalo - monstrumi su Srbi, a žrtve Albanci! Film je do sada gledalo 100.000 ljudi i zaradio je oko milion evra.

Kušner se svađao s Martijem
Film je premijerno prikazan 6. oktobra 2010, samo mesec dana pre nego što je izvestilac Saveta Evrope Dik Marti objavio izveštaj o „žutoj kući", u kojem optužuje „Dreničku grupu" Hašima Tačija za trgovinu organima zarobljenih Srba i nelojalnih Albanaca.

Izvor Pressa iz vrha srpskog pravosuđa kaže da je celim projektom snimanja ovog sramnog filma rukovodio doskorašnji francuski ministar Bernar Kušner.

- Naši operativni podaci govore da je film tog Francuza finansiran novcem kosovskih Albanaca, a da je celim projektom rukovodio lično Bernar Kušner. Verovatno su saznali šta sadrži Martijev izveštaj, pa su tim filmom imali nameru da umanje njegov efekat - tvrdi izvor Pressa.

Loš film... Emir Kusturica kaže da ne umemo da branimo nacionalne interese

A mi snimamo o otuđenosti...
Reditelj Emir Kusturica kaže da je film „U kavezu" konkurisao na Kanskom festivalu, ali nije uspeo da prođe. On tvrdi da je ovaj film jasan pokazatelj kako ne umemo da branimo nacionalne interese.

- Umesto što snimamo filmove koji govore o otuđenosti na Novom Beogradu, bilo bi mudrije da se bavimo drugim temama, među kojima su i stravični zločini u „žutoj kući", gde su nam rezali telo i vadili organe. Sva je sreća što taj film neće mnogo doprineti već lošem imidžu koji imamo, jer je izgleda jako loš film - smatra Kusturica.


Da potsetimo, na Kušnerovu sumnjivu ulogu u ovom strašnom slučaju ukazuju i njegovi javni istupi i razmirice sa Dikom Martijem. Tokom posete Kosovu 2. marta 2010, na pitanje zna li nešto o trgovini organima u „žutoj kući", Kušner se najpre glasno nasmejao, a potom rekao: „Da li ste bolesni? Šta je to 'žuta kuća'?!" Tadašnji ministar se tu nije zaustavio, pa je krajem prošle godine izjavio da sumnja u tačnost navoda iz Martijevog izveštaja, odnosno da je Tačijeva „Drenička grupa" imala ikakve veze sa trgovinom organa.

Malović: Nedopustivo ruganje žrtvama
Na optužbe da je znao šta se dešavalo na KiM, ali da je o tome ćutao, Kušner je uzvratio: „Ja okretao glavu?! Jadni (Dik Marti). Mi smo se danonoćno borili protiv organizovanog ili neorganizovanog kriminala, protiv nasilja. Bili smo apsolutno posvećeni pravdi i intervenciji međunarodne zajednice."

Kako saznaje Press, država Srbija će koordiniranom akcijom reagovati na ovaj skandalozni film.

- Očekuje se da MSP upotrebi diplomatske mehanizme i reaguje, kao i da pravosuđe razmotri mogućnost da Srbija tuži reditelja i producenta i zatraži naknadu štete, dok će bezbednosne službe izvršiti sve moguće istrage - otkriva naš izvor.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić kaže da je Tužilaštvo već poslalo dopise nadležnim ministarstvima kulture, spoljnih poslova i pravde, sa molbom da u okviru svojih ovlašćenja adekvatno reaguju.

- Ovaj niskobudžetni film relativizuje Martijev izveštaj i grubo se ruga stvarnim žrtvama trgovine organima. To je brutalna zamena teza i klasična propaganda, čiji je cilj da satanizuje Srbe. Nadležni organi će utvrditi ima li elemenata da pravobranilaštvo traži naknadu štete. Tu nema osnove za krivično gonjenje francuskog reditelja, jer se sadržaj filma tumači kao umetnička sloboda - navodi Vekarić.

Kovačević: Film je prostitutka politike
Reditelj Siniša Kovačević kaže da su filmovi „postali ne samo sluge, nego i prostitutke politike".

- Za novac se očigledno sve može kupiti. Moguće je da neko sutra snimi film u kojem bi prikazao da su Jevreji držali Nemce u logorima. Tužiti režisere ili producente potpuno je besmisleno. Ne može se protiv umetnosti boriti nekakvim pravnim sredstvima, zato što umetnost ima pravo na falsifikat - ističe Kovačević.

Francuzi ćute
Kulturni savetnik francuske ambasade u Beogradu Paskal Delpe nije želela da komentariše film, niti da odgovori na pitanje da li će ambasada išta preduzeti.

- Ne znam za film, videla sam najavu... To je horor, fikcija. Nije dokumentarni film. A fikcija je fikcija - „objasnila" je Delpe.

Ni u francuskom kulturnom centru nisu želeli da govore o filmu.

- Nismo ovlašćeni i nemamo komentar. Odgovore možete da dobijete od ambasade - kazali su nam u institutu.
Ministarka pravde Snežana Malović ocenjuje da film predstavlja zastrašujući pokušaj zamene uloga i stvaranja konfuzije u svetskoj javnosti.

- Ovakav film, u kojem su Srbi predstavljeni kao ubice i trgovci organima, očigledno ima za cilj da devalvira izveštaj Dika Martija, koji je utvrdio da su Srbi bili žrtve zverskih ubistava čijim organima je trgovano. To je nedopustivo ruganje stvarnim žrtvama i njihovim porodicama, koje na ovaj način preživljavaju još jedan zločin - kaže za Press Malovićeva.

Besmislena tužba
U MSIP-u potvrđuju da su primili dopis Tužilaštva i da će sa našom ambasadom u Francuskoj proveriti navode i „reagovati na adekvatnim nivoima". Nisu želeli da otkriju šta to konkretno znači. I u Ministarstvu kulture kažu da su primili dopis tužioca, te da su „odmah prosledili dopis Republičkoj radiodifuznoj agenciji i o tome obavestili Tužilaštvo" (?!).

Bivši sudija Goran Petronijević kaže da je francuski film besomučna propaganda gebelsovskog tipa.

- Taj film je dokaz koliko su Albanci i Kušner unapred znali kakav će biti Martijev izveštaj. Tužiti bilo koga u ovom slučaju je besmisleno. Da li iko pametan veruje da će Francuzi da sprovode bilo kakvu istragu koja ide prema Kušneru? Pa, neće! - tvrdi Petronijević.

Advokat Toma Fila smatra da Srbija ne treba da tuži francuskog reditelja jer će pasti pred svakim sudom i pokazati elementarno nepoznavanje prava.

- Svako može da snima šta hoće, ima čovek pravo na slobodan umetnički izraz - navodi Fila.

Petoro glumaca sa naših prostora
Film „U kavezu" traje 84 minuta, a producirali su ga „Bek films - med studija", Kanal plus i „Sine sinema". Glumačka ekipa broji tek 15 glumaca, među kojima osim Francuza ima i pet sa našeg podneblja: Saša Mijović, Goran Kostić, Igor Skreblin, Ivan Franek i Filip Krhajac.

Radnja počinje „negde u bivšoj Jugoslaviji", gde u jednoj bolnici radi troje francuskih lekara. Oni kreću put Kosova, ali se gube u šumi, gde ih zarobljavaju Srbi i odvode u „kuću klanicu", koja podseća na „žutu kuću" iz Martijevog izveštaja. Troje Francuza zatvoreni su s jednim Albancem i devojčicom Anom. Trojica Srba istetoviranih natpisima „Bog čuva Srbe" iživljava se nad zarobljenim Albancima i francuskim doktorima, vade im organe i prodaju ih. Film se završava bekstvom francuske doktorke i devojčice Ane i ubistvom Srba negativaca.


Biljana Bojić - Natalija Sekulić

26  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 30, 2011, 02:10:08
Jedina mogucnost da pecati budu u skladu sa 1244 je da se primenjuju prema svima ostalima samo ne unutar Srbije.
27  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 30, 2011, 00:56:51
Ne treba se cuditi. Suocen sa sve jacom kritikom javnosti, kao i vesti koja je procurela da je sve bilo dogovoreno, Tadic je danas promenio plocu. Danas za spaljivanje poste nisu krivi srpski "huligani" vec srpski i albanski kriminalci.

Ovako je Tadic govorio pre dva dana:

Predsednik Srbije se drugi put tokom večeri oglasio povodom nemira na severu Kosova, gde je oko 19 sati zapaljen administrativni prelaz Jarinje.

"Najoštrije osuđujem nasilje. Svaki napad huligana i kriminalaca na Kfor i Euleks dovodi u pitanje Rezoluciju 1244, koja je međunarodni okvir i koja štiti mir na Kosovu i Metohiji, građane i interese države Srbije", istakao je predsednik Tadić.

Predsednik Tadić ranije večeras pozvao je na momentalan prekid nasilja i pozvao naše građane na Kosovu na prisebnost, uzdržanost i mir.

"Ekstremisti i huligani svojim nasilničkim potezima rade protiv interesa gradjana i države Srbije i prudružuju se ekstremistima sa albanske strane, koji žele da unilateralnim aktima i nasiljem prekinu mirovni proces i dijalog Beograda i Prištine", rekao je predsednik Tadić.


Danas za B92 Tadic kaze:

http://www.b92.net/video/videos.php?nav_category=1320&yyyy=2011&mm=07&dd=29&nav_id=528683

On kaže da nije nemoguće da su kriminalne strukture iz Prištine uz pomoć kriminalaca sa severa Kosova inicirale paljenje administraivnog prelaza Jarinje. Tadić je za B92 oštro govorio u o ulozi američkog ambasadora u Prištini u poslednjim incidentima
28  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 29, 2011, 20:37:39
Tanjug
Kfor se povukao sa srpskih barikada u Rudaru

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borko Stefanović dogovorio je danas, u troipočasovnom razgovoru sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom, da se jedinice Kfora povuku iz Rudara - gde su došle danas u 13.40 s ciljem da uklone srpske barikade

Stefanović je, obraćajući se okupljenim Srbima na ovoj barikadi ka punktu Jarinje, rekao da dogovor o administrativnim prelazima na severu još nije postignut, ali da je angažovan "ceo državni vrh, vlade drugih zemalja i međunarodne institucije", te da je stvar "blizu dogovora".
  
Ocenjujući razgovore s komandantom Kfora kao "mučne", Stefanović je kazao da je general Biler odlučio da "izađe u susret građanima Zvečana" i povuče jedinice iz Rudara, ali da "to ne znači da su muke gotove".
  
On je apelovao na građane da nastave da mirno protestuju i da ostanu dostojanstveni, jer nas uskoro možda čeka ista situacija.
  
"Ponovo je bilo hitaca dok smo razgovarali. Molim vas, nemojte više", rekao je Stefanović, a ljudi sa barikada su povikali - "Nismo mi".
  
Stefanović je najavio i da će, zajedno sa ministrom Goranom Bogdanovićem, otputovati u Beograd, na sednicu Skupštine Srbije koja je zakazana za 14 sati.
  
"Moraćemo u Beograd, ali odmah vam se vraćamo. Molim vas budite mirni i dostojanstveni - vidite koliko mučnog razgovora, napora koje su uložili i predsednici opština i ministar... samo vi i vaša trezvenost drže ovu situaciju pod kontrolom. Još malo imamo da napravimo sporazum", zaključio je Stefanović.
  
Ministar Bogdanović pridružio se apelu da građani ostanu mirni i dostojanstvenii pozvao Srbe da ostanu na barikadama i mirno protestuju.
  
"Bilo kakav incident ili provokacija bi nas udaljila od cilja... blizu smo cilja, jer su građani pokazali međunarodnoj zajednici da možemo bez sile da se borimo za svoj cilj", istakao je ministar.
  
Po rečima predsednika opštine Zvečan Dragiše Milovića, nemački general Biler mu je preneo da ima dozvolu da ako treba deluje i silom protiv građana, ali da je odlučio da to ne učini.
  
Istovremeno, general je najavio da će sledeći put intervenisati, rekao je Milović i dodao da će građani Zvečana ostati na barikadama i istrajati so ispunjenja zahteva - vraćanja stanja na prelazima Jarinje i Vrnjak na ono pre intervencije specijalnih jedinica ROSU.
  
"Nerazuman potez Prištine uz asistenciju Kfora doveo je do eskalacije. Došao je trenutak da se izborimo za svoje zahteve demokratski i gandijevski", poručio je on.
  
Snage Kfora su u 13.40 oklopnim vozilima došle do barikade u Rudaru i zatražile od Srba da te barikade uklone ili će to učiniti vojnici kfora silom u roku od dva sata.
  
U međuvremenu su do barikada u Rudaru došli i komandant Kfora Biler, Stefanović i Bogdanović, a razgovori o rešavanju te krize su počeli oko 15,30.
  
Biler je pred razgovore isticao da je njegova obaveza da ukloni barikade i omogući slobodu kretanja, a Stefanović je odgovorio da niko ne može da ubedi Srbe da sklone  barikade. On je, takođe, dodao da Srbija stoji iza odluka svojih građana, izuzev ako se radi o sili.

19: 05 - Odblokiran most u  Mitrovici

 
Vojnici Kfora odblokirali su glavni gradski most u Kosovskoj Mitrovici pola sata pošto je oko 18,30 sati zatvoren

Saobraćaj preko mosta koji razdvaja severni od južnog dela grada je obustavljen, a na mostu se i dalje nalaze tri vojna džipa i jedan kamion Kfora.
  
Marokanski pripadnici Kfora raspoređeni su sa oklopnim štitovima i pancirima na mostu, javlja izveštač Tanjuga.
  
Situacija u severnom delu Mitrovice u toku dana, a i sada je mirna, ali napeta.
  
Veliki broj Srba iz Kosovske Mitorvice je danas dan proveo u u mestu Rudare, u opštini Zvečan, gde je postavljena barikada.
29  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 29, 2011, 19:37:27
http://twitter.com/#!/stefanzivkovic

Stefan Živković

Stigao kuci da jedem malo. Situacija i dalje napeta. Narod sedi na putu i tako pravi blokadu. Kfor sa druge strane. #kosovo

32 minutes ago
30  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 29, 2011, 02:58:20
I ja rekoh da prokomentarisem te "prijatelje" "lidera" u regionu, pa odustah, kao sto ti rece tako tuzno i tako ponizavajuce.
31  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 29, 2011, 00:42:06
http://twitter.com/#!/stefanzivkovic

Stefan Zivkovic sa lica mesta

Pojacane blokade na putu u Rudaru. Na licu mesta sam.

pre 12 minuta


Ocigledno da se nocas nesto ocekuje.
32  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 28, 2011, 23:50:33
ПОТВРДА ВЕСТИ О ЗУБИНОМ ПОТОКУ ИЗ ТАЊУГА: МЕШТАНИМА У СЕЛУ ЗУПЧЕ АМЕРИЧКИ ОКУПАТОРИ НАРЕДИЛИ ДА УКЛОНЕ БАРИКАДЕ- ОНИ ОДБИЛИ. ОЧЕКУЈЕ СЕ СВАКИ ЧАС НАПАД НАТО ОКУПАТОРА. МИНИСТАР БОГДАНОВИЋ „САВЕТОВАО“ ТАМОШЊИМ СРБИМА ДА НЕ ПРУЖАЈУ ОТПОР ОКУПАТОРУ…


ZUBIN POTOK, 28.07.2011
Srbi nisu uklonili barikade u Zupču
Iako su američki vojnici iz sastava Kfora tražili od meštana Zupča da omoguće slobodu kretanja, barikade koje su Srbi postavili u ovom selu na magistralnom putu koji od Kosovske Mitrovice vodi prema prelazu Brnjak, nisu uklonjene.

Američki vojnici su danas uklonili jednu manju barikadu koja je bila postavljena na ovom istom putnom pravcu i od Srba koji su se zatekli tu zatražili da uklone barikade.

“Ovo je nezakonito, put mora biti oslobođen, ”,rekao je američki vojnik Srbima u Zupču nakon obraćanja predstavnika Vlade Srbije meštanima koji su se nalazili na ovoj barikadi.

Nakon zahteva američkog vojnika, ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović apelovali su na građane da ne pružaju otpor ako kojim slučajem dođe do uklanjanja barikade.

Srbi iz Ibarskog Kolašina i večeras su na ovoj barikadi i kako kažu uznemirava ih samo povremeno nadletanje helikoptera Kfora.

Magistralni put Kosovska Mitrovica – Ribariće u mestu Zupče u opštini Zubin Potok blokiran je nakon što je Kfor juče svojim prevoznim sredstvima na Brnjak doveo kosovske carinike i pograničnu policiju

Do Ribarića se može doći jedino zaobilazno, putem koji vodi iz Zvečana.

http://www.tanjug.rs/vest.asp?id=17909
33  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 28, 2011, 23:23:08
http://twitter.com/#!/stefanzivkovic

Stefan Zivkovic, najmladji srpski izvestac sa Kosmeta na twitter - u

NEZVANICNO: Moguce masovno uklanjanje barikada u Rudaru. Ocekuju se sirene, i svi se okupljaju dole...

pre 25 min
34  Форум / Србија / Одг: Судство или фарса послато: Јул 28, 2011, 23:00:17
Beograd 20. 07. 2011

PRESS

Serija blamova srpskog TuŽilaŠtva za ratne zloČine

Serija blamaža: Zločini nad Srbima bez kazne
Tražili mrtvu - Nadu Šakić, pobegao im Kepiro Pravni stručnjaci smatraju da Tužilaštvo za ratne zločine treba zatvoriti i taj posao prepustiti ljudima u okviru republičkog tužilaštva


Nisu se proslavili... Tužioci Vukčević i Vekarić
Posle neuspeha sa optužnicom protiv fašističkog zločinca Šandora Kepira i nedavne ozbiljne blamaže sa raspisivanjem poternice za mrtvom Nadom Šakić, veliki broj pravnih stručnjaka i političara smatra da je vreme da se obustavi rad domaćeg Tužilaštva za ratne zločine.

U Tužilaštvu se hvale da su od formiranja 2003. godine podigli čak 138 optužnica, ali prećutkuju činjenicu da su okončali samo 17 procesa. I to uglavnom samo u slučajevima gde su zločine počinili Srbi.

Veliki troškovi
Slučajevi u kojima su zločini počinjeni nad Srbima mnogo su im slabije išli od ruke. Ne samo da za proteklih osam godina nisu uspeli da privedu kraju postupke za koje su sami dizali optužnice, nego nisu ni započeli slučajeve „Dobrovoljačka", „Tuzlanska kolona", „Bljesak", „Oluja"... Tamo gde su žrtve bili Srbi. Pitanje trgovine ljudskim organima na Kosovu nisu ni otvorili, već je umesto naših istražilaca izveštaj napisao Dik Marti, švajcarski izvestilac Saveta Evrope.

Pokrenuti procesi protiv osumnjičenih za zločine nad Srbima redom su doživeli pravne debakle. U nizu promašaja Tužilaštvo se pokazalo ažurno samo u ispunjavanju haških obaveza, pa je od ukupno 46 optuženih u Hagu završilo 45 Srba.

Prema rečima naših sagovornika, kada bude uhapšen i isporučen jedini preostali haški optuženik Goran Hadžić, misija Tužilaštva se završava. Njegovim ukidanjem bi se postigle i značajne finansijske uštede jer je godišnji budžet te institucije višemilionski. Samo u 2011. iz državne kase izdvojeno je 131.336.000 dinara.

Advokat Branislav Tapušković kaže da nije ni trebalo praviti Tužilaštvo za ratne zločine kao posebnu instituciju.

- Ne znam čemu to služi. Ne zaslužuju da imaju specijalan status, niti da primaju više plate u odnosu na druge kolege. Taj posao trebalo je da rade stručni ljudi, visokog profesionalnog integriteta u okviru republičkog tužilaštva - navodi Tapušković.

On dodaje da se pokazalo da je Tužilaštvo u svom radu često pravilo (ne) namerne greške u skupljanju dokaza.

- Da su bili valjani, ubedljiviji, ne bi sigurno sud u Londonu oslobodio Ejupa Ganića ili u Budimpešti Šandora Kepira. Tužilaštvo je često bilo zatečeno hapšenjima, što su pravdali time da su neke optužnice dizane „pre njih". Pa šta? To je u stvari klasična nespremnost - kako je moguće da se ne zna ko je sve na poternicama ili da im se desi da raspisuju poternicu za mrtvom ženom?! Sramota - ocenjuje Tapušković.

Njegov kolega Goran Petronijević kaže da Tužilaštvo ima 100 odsto uspeha u procesima protiv Srba i 100 odsto neuspeha protiv lica optuženih za zločine nad Srbima.

- Kada hapsi i progoni Srbe Tužilaštvo pokazuje neverovatnu agilnost, a kad treba da se procesuiraju lica za zločine nad Srbima ponašaju se čudno, lagodno, trapavo, nespremno, neozbiljno. Vidite slučajeve - Jurišića, Purdu, Ganića, Šakićevu... Ništa nisu uradili povodom trgovine ljudskim organima na Kosovu, već su počeli da galame kada je izveštaj napisao Dik Marti, koji im je poručio da ćute pošto ni prstom nisu makli - priča Petronijević.

Serija promašaja
On naglašava da se posle niza promašaja za osam godina rada nameće zaključak da nema svrhe da Tužilaštvo i dalje postoji.

- To je prigovor ne samo stručne, već i laičke javnosti. Ako postoji antinacionalna institucija koja narušava ugled i nacionalni interes Srbije onda je to Tužilaštvo za ratne zločine, koje plaćaju građani Srbije - kaže Petronijević.


Biljana Bojić

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/169114/Serija+blama%C5%BEa%3A+Zlo%C4%8Dini+nad+Srbima+bez+kazne.html
35  Форум / Политика / Одг: Тадићу, сада можеш и светло да угасиш! послато: Јул 28, 2011, 22:38:43
http://www.corriere.it/esteri/11_luglio_28/tensioni-serbia-kosovo_3dfc4142-b8e3-11e0-a8dd-ced22f738d7a.shtml

Pogledajte mapu Srbije, da li primecujete da u Srbiji nema Vojvodine?
36  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 28, 2011, 22:21:13
Osecate da nesto smrdi ovaj scenario je vec vidjen.

Kako bi rekli domacini ovde, mozda cu pucati sebi u nogu ali optiram za varijantu da se ne radi ni o kakvim patriotama koji su palili prelaze iz par razloga:

- Daciceva policija nije u stanju da zadrzi bar jednog od citavih 50 "huligana"
- ne postoji nijedna slika osoba u pitanju
- priznanje Kosmeta je uslov za EU a ova vlast jednostavno nema drugu opciju
- ekspresna reakcija Tadica & Co
- odsustvo Tadica (Prag ne Bukurest)
- odsustvo Jeremica (Liban i nastavlja posetu sledeceg dana umesto da seda na avion kuci)
- jednostavno intuicija i deja vu


37  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 28, 2011, 21:53:22
Правда открива: Хашим Тачи војском креће на север Косова

Тема дана | 28. јул 2011. | 18:58

--------------------------------------------------------------------------------

ПРИ­ШТИ­НА – Ко­сов­ски пре­ми­јер Ха­шим Та­чи по­сле про­во­ка­тив­не ак­ци­је при­пад­ни­ка Спе­ци­јал­не је­ди­ни­це „Ро­са“, у кон­сул­та­ци­ја­ма са ме­ђу­на­род­ним при­ја­те­љи­ма, стра­те­зи­ма ко­сов­ске не­за­ви­сно­сти, аме­рич­ким ам­ба­са­до­ром Кри­сто­фе­ром Де­лом и ме­ђу­на­род­ним ци­вил­ним по­сред­ни­ком Пи­тер Феј­том, ку­је план о пред­у­зи­ма­њу ефи­ка­сне ак­ци­је ус­по­ста­вља­ња вла­сти ко­сов­ских ин­сти­ту­ци­ја на се­ве­ру Ко­со­ва.
 
У кон­сул­та­ци­ја­ма са овом дво­ји­цом, ка­ко се у При­шти­ни ве­ру­је сце­на­ри­ста „де­ста­би­ли­за­ци­је се­ве­ра Ко­со­ва“ и ње­го­вог под­во­ђе­ња под вла­да­ви­ну за­ко­на под окри­љем При­шти­не, Та­чи је до­био га­ран­ци­је да ће Еулекс и Кфор у окви­ру ис­тра­ге о по­след­њим де­ша­ва­њи­ма на се­ве­ру Ко­со­ва, сву па­жњу усме­ри­ти на утвр­ђи­ва­ње од­го­вор­но­сти та­мо­шњих ли­де­ра Ср­ба, Мар­ка Јак­ши­ћа, Ми­ла­на Ива­но­ви­ћа, пред­сед­ни­ка Зу­би­ног По­то­ка Сла­ви­ше Ри­сти­ћа, на­чел­ни­ка Ми­тро­вач­ког окру­га Ра­ден­ка Не­дељ­ко­ви­ћа и тро­ји­це при­пад­ни­ка МУП-а Ср­би­је ко­ји су, ка­ко је за­кљу­че­но, ор­га­ни­зо­ва­ли и ру­ко­во­ди­ли ак­ци­јом от­по­ра.
 
Из­вор „Прав­де“ бли­зак ко­сов­ском пре­ми­је­ру твр­ди да је Та­чи по до­го­во­ру са „стра­те­зи­ма“ осми­слио ак­ци­ју за­по­се­да­ња ца­рин­ских пунк­то­ва ка­ко би од­ло­жио ак­ци­ју Еулек­са на хап­ше­њу ње­му бли­ских са­рад­ни­ка по­пут Фат­ми­ра Љи­ма­ја, оп­ту­же­ног за рат­ни зло­чин, и не­рас­по­ло­же­ње на­ро­да усме­рио у прав­цу на­вод­ног очу­ва­ња те­ри­то­ри­јал­ног ин­те­гри­те­та Ко­со­ва.
 
То­ме у при­лог наш са­го­вор­ник на­во­ди да је Та­чи на­вод­но окри­вио Еулекс да за­во­ди вла­да­ви­ну пра­ва ка­ко им се прох­те. У окви­ру од­вра­ћа­ња па­жње с про­бле­ма, не­за­по­сле­но­сти, кри­ми­на­ла и све ве­ћег не­за­до­вољ­ства гра­ђа­на по­ли­ти­ком ко­ју во­ди Та­чи­јев ка­би­нет, ко­сов­ски пре­ми­јер је до­био зе­ле­но све­тло да по­ку­ша да ре­а­ли­зу­је план о ин­те­гра­ци­ји се­ве­ра Ко­со­ва. „Сва­ки по­тез је уса­гла­шен са Де­лом и Феј­том. План о на­став­ку ак­ци­је за­сни­ва се на про­це­ни да се мир­ним пу­тем не мо­же на­мет­ну­ти власт ко­сов­ских ин­сти­ту­ци­ја јер се зна се да су гра­ђа­ни на се­ве­ру Ко­со­ва на­о­ру­жа­ни. Је­ди­ни на­чин да се та­мо ин­ста­ли­ра ко­сов­ска власт је­сте ста­вља­ње се­ве­ра Ко­со­ва под над­зор Кфо­ро­ве вој­не ми­си­је, чи­ји би за­да­так био да уз по­моћ Еулек­са раз­о­ру­жа гра­ђа­не, ухап­си ли­де­ре Ср­ба под оп­ту­жбом за кри­ми­нал и угро­жа­ва­ње без­бед­но­сти, као и ли­ца ко­ја пред­во­де срп­ске ин­сти­ту­ци­је“, от­кри­ва наш са­го­вор­ник.
 
Наш са­го­вор­ник на­во­ди да је Агим Че­ку, ми­ни­стар ко­сов­ских без­бед­но­сних сна­га, из­дао на­ред­бу о по­ди­за­њу сте­пе­на го­то­во­сти на пр­ви ни­во, а да је исту та­кву на­ред­бу из­дао и ми­ни­стар уну­тра­шњих по­сло­ва и да при­пад­ни­ци КПС, као и при­пад­ни­ци Спе­ци­јал­них је­ди­ни­ца „Ро­са“ и њи­хов ре­зер­вни са­став, има­ју на­лог да се на сат вре­ме­на ја­вља­ју нај­бли­жој по­ли­циј­ској ста­ни­ци. На­ред­бе о по­ди­за­њу го­то­во­сти осми­шље­не су ка­ко би се вој­ним и по­ли­циј­ским кру­го­ви­ма на За­па­ду по­ка­за­ло да на Ко­со­ву по­сто­ји је­дин­стве­на ко­ман­да, али се у по­за­ди­ни кри­је план о пред­у­зи­ма­њу оп­се­жне ак­ци­је за­по­се­да­ња свих ма­ги­страл­них пу­те­ва и пре­се­ца­ње ко­му­ни­ка­ци­је из­ме­ђу се­ве­ра и цен­трал­не Ср­би­је, из­но­си наш са­го­вор­ник.
 
Исто­вре­ме­но с ак­ци­јом без­бед­но­сних сна­га Ко­со­ва, пот­по­мог­ну­тих је­ди­ни­ца­ма Кфо­ра, наш са­го­вор­ник на­во­ди, по­зи­ва­ју­ћи се на нај­но­ви­је од­лу­ке о име­но­ва­њу по­моћ­ни­ка и са­вет­ни­ка ко­сов­ских ми­ни­ста­ра, да је не­ко­ли­ко чла­но­ва бив­ше ко­а­ли­ци­је „По­вра­так“ при­хва­ти­ло ан­га­жо­ва­ње и за­дат­ке у окви­ру им­пле­мен­та­ци­је пла­на о ин­те­гра­ци­ји се­ве­ра Ко­со­ва. „Њи­хов за­да­так је да при­ку­пе до­дат­не ин­фор­ма­ци­је о ак­тив­но­сти­ма во­ђа Ср­ба, ко­је би по­слу­жи­ле за по­ди­за­ње оп­ту­жни­ца и њи­хо­во укла­ња­ње са те­ре­на“, твр­ди са­го­вор­ник „Прав­де“ из­но­се­ћи да је упра­во на пред­лог јед­ног од њих по­кре­ну­та ак­ци­ја за­у­зи­ма­ња ца­рин­ских пунк­то­ва, јер је про­це­нио да је крај ју­ла пе­ри­од ка­да је на те­ре­ну при­су­тан нај­ма­њи број мла­дих, а уз то функ­ци­о­не­ри су углав­ном на од­мо­ру.
 
Са­го­вор­ник „Прав­де“ твр­ди да ће се у на­ред­них не­ко­ли­ко не­де­ља за­о­кру­жи­ти при­ча о се­ве­ру Ко­со­ва и да ће се план о за­о­кру­жи­ва­њу ко­сов­ске те­ри­то­ри­је ре­а­ли­зо­ва­ти јер се Кфор не­ће по­вла­чи­ти с ад­ми­ни­стра­тив­не ли­ни­је, чи­ме ће омо­гу­ћи­ти при­пад­ни­ци­ма ко­сов­ских без­бед­но­сних сна­га, по­гра­нич­ним је­ди­ни­ца­ма и спе­ци­јал­ци­ма „Ро­се“ да се ин­фил­три­ра­ју и из­гра­де „сво­ју ин­фра­струк­ту­ру“ уз ад­ми­ни­стра­тив­ну ли­ни­ју, чи­ме ће се ста­ви­ти тач­ка на пи­та­ње те­ри­то­ри­јал­ног ин­те­гри­те­та Ко­со­ва.
 
До­го­во­ре­но па­ље­ње Ја­ри­ња
 
Та­чи­јев пла­ном пред­ви­ђе­но је пре­ба­ци­ва­ње аме­рич­ких ма­ри­на­ца у ба­зу Норд Хил код Ле­по­са­ви­ћа и њи­хо­во рас­по­ре­ђи­ва­ње уз ад­ми­ни­стра­тив­ну ли­ни­ју са цен­трал­ном Ср­би­јом.
 
– Део пла­на о на­став­ку ак­ци­је, за­о­кру­жи­ва­њу ко­сов­ске те­ри­то­ри­је, за­сни­ва се на из­ну­ђе­ном до­го­во­ру с ко­ман­дан­том Кфо­ра да се на ца­рин­ским пунк­то­ви­ма Ја­ри­ње и Бр­њак по­ста­ве ко­сов­ски ца­ри­ни­ци и спе­ци­јал­ци „Ро­се“ о чи­јем би се до­ла­ску на по­сао и без­бед­но­сти на пре­ла­зи­ма ста­ра­ли упра­во аме­рич­ки ма­рин­ци – из­но­си де­та­ље наш са­го­вор­ник, на­гла­ша­ва­ју­ћи да је па­ље­ње пре­ла­за Ја­ри­ње би­ло пред­ви­ђе­но и да је на тај на­чин ис­пу­њен пр­ви услов пла­на да се на пре­ла­зи­ма рас­по­ре­ди Кфор.
 
Н. Зе­јак

http://www.pravda.rs/2011/07/28/pravda-otkriva-hasim-taci-vojskom-krece-na-sever-kosova/
38  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 28, 2011, 21:10:15
SLOBODAN JANKOVIĆ: ZAŠTO BORIS NE PREGOVARA SA HULIGANIMA, VEĆ SAMO SA LEGITIMNIM UBICAMA
četvrtak, 28 jul 2011 19:43
Makar se ušetali u voljeni krug dvojke, Tadić i kamarila su spremni da se iz Beča, Londona ili Vašingtona suprotstave tim provokacijamaNedavno je naslednik možda materijalno najmoćnije familije u svetu Natanijel Rotšild u ekološkoj državi proslavio četrdeseti rođendan. Natanijel Rotšild, kum ekološke Crne Gore i ključni garant nezavisnosti njene marionetske vlade od srpskog naroda, slobode ličnosti i od morala, napravio je postmodernu gala proslavu u okupljalištu za superelitu izabranih. Naravno, ne radi se o izabranicima Gospodnjim, nego o najimućnijima i istovremeno najbeskrupuloznijim osobama na planeti.

Ogromnoj većini je promaklo da je Natanijel 2006. sedeo u prvom redu Crnogorske skupštine koja je proglasila nezavisnost nakon majskog referenduma. Tako je don transnacionalne finansijske i ekonomske mafije okumio nezavisnost Mila, Sveta i drugih pocrnogorica.

Zaista, može biti da je san milijarderskih bogataša da od slabo naseljene a prelepe Crne Gore, barem od primorskog dela, naprave ekološku državu. Stanovnika nema mnogo a malo se i rađaju, ono što su zaprljali da se očistiti a savremeni Porto Montenegro u delu tivatske luke, samo je početak, barem prema rečima Pitera Munka, ključnog čoveka fondacije Porto Montenegro.

Rođendan je trajao tri dana a u skladu sa vampirskom tradicijom počeo je u ponoć. Doduše, začinjen je netradicionalnim (besplodnim i bezrodnim) venčanjem dve švedske osobe sa muškim polnim organima. Ove švedske individue su učestvovale u ritualu koji je nazvan venčanjem. Sve je bilo začinjeno animir transvestitima kao i kohortom prostitutki ili dama iz poslovne pratnje. Točila su se najskuplja pića i, dok su se mnogi tupo smešili od uva do uva, Rotšild je imao nesrećni pogled večno gladne i zatomljene duše. Rotšildi ne učestvuju na skupovima Bilderberga niti na skupovima Trilateralne komisije. Oni tamo šalju agente preko kojih šalju poruke sa vrha i obaveštavaju senat o namerama gospodara. Međutim, sav novac, jahte, keženja, kreveljenja, iće i piće nisu mogli da obraduju milijarderskog dona.

A NAŠI ROTŠILDI... Kao i mračni don, srpski nominalni predsednik, nije se smešio ovih dana, barem ne javno. Sasvim ozbiljno je zapretio Srbima, tj. ekstremistima i huliganima. Dame Čomić i Đukić-Dejanović su se oštro suprotstavile povredama poslovnike neNarodne skupštine, čiji su pojedini poslanici smatrali da treba pričati o dešavanjima na (za Čomićku i Slavicu valjda susednoj Republici) Kosovu i Metohiji. Neko im je javio da smo, zarad narodnog puka, zatražili sednicu Saveta bezbednosti UN, pa bi valjalo da valjda i naša Skupština održi sednicu na tu temu. Slavica, čim je čula da Savet bezbednosti o nečemu raspravlja, odmah se brecnula, pa što niste tako rekli.

Naši su saslušali šta im je činiti. Kako da se prizna pečat tzv. kosovske carine? Lepo, mi organizujemo slanje šiptarskih specijalaca na prelaze Brnjak i Jarinje, vi priznate pečat a mi povučemo Arnaute. Eto pobede srpskih vlasti, povukli se albanski specijalci a Srbija samo priznala pečat. Ili biće da je ovo suviše optimistično?

ODZADNI SEKS Neko je zamerio kako mi nismo spremni da delamo, šta god se desilo. Ma reaguje naša policija, eto direktor policije Veljović, ponudio je KFOR-u i EULEKS-u pomoć u obračunu sa ekstremistima, mamicu im srpsku! Pa i predsednik Tadić je navukao ozbiljno lice i kada je govorio o uvođenju šiptarskog embarga na proizvode iz Srbije i BiH. Isto je učinio i kada su probali da zauzmu dva prelaza na administrativnoj liniji. Čak ih je upozorio da ne provociraju jer ćemo se onda mi braniti samo diplomatskim sredstvima i nikako drugačije. „U svakom slučaju nećemo ratovati!", pripretio je Tadić. Makar se ušetali u njemu voljeni krug dvojke, Tadić i kamarila su spremni da se iz Beča, Londona ili Vašingtona suprotstave tim provokacijama ili čak aktima nasilja putem diplomatskih nota i predstavki. Nek krenu u zauzimanje i drugih delova Srbije, čik da ih vidim. Naravno, dokle god bude teritorije na kojoj je policija i ono malo vojske Srbije, naša vlast je spremna da ih iskoristi protiv Srba - ekstremista i huligana.

Ne nudimo mi pomoć protiv šiptarskih bandi, već protiv Srba koji bi da na nasilje uzvrate, bagra jedna. Mi ne pregovaramo sa vandalima, koje šaljemo na robiju, naša vlast pregovara sa legitimnim ubicama. Sumnjive su Dveri, one su za porodicu, očuvanje Srbije i nekakvu dobrobit naroda. „Mi smo protiv tih nazadnih stvari!", viču naše vlasti, koje podržavaju, baš kao i Rotšild nazadni, tj. odzadni seks. Pa se neko pita zašto nas stalno...

http://standard.rs/vesti/36-politika/7979-slobodan-jankovi-zato-boris-ne-pregovara-sa-huliganima-ve-samo-sa-legitimnim-ubicama-.html
39  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 28, 2011, 20:32:55
ZUBIN POTOK, BEOGRAD, 28.07.2011
Brnjak i Jarinje zabranjene vojne zone, vlada traži sednicu o Kosovu
Biler: NATO proglasio Brnjak i Jarinje za zabranjene vojne zone. Vlada Srbije traži sednicu o situaciji na Kosovu i Metohiji za subotu. Bogdanović: Kfor pomaže stvaranje nezavisne države Kosovo. Stefanović: Kfor ima nalog da sprovodi odluke vlade u Prištini.Vlada Srbije zatražiće od predsednice Skupštine Srbije Slavice Đukić Dejanović da za subotu zakaže sednicu o situaciji na Kosovu i Metohiji, potvrđeno je Tanjugu u Vladi Srbije.

 

Vlada je danas pozvala međunarodne mirovne misije da ne tolerišu jednostrane poteze Prištine usmerene na izmenu realnosti i etničke strukture u pokrajini.

 

U osnovi nasilne operacije pokušaja preuzimanja kontrolnih punktova Jarinje i Brnjak od strane pripadnika specijalne policije, ne leži želja da se uspostave red i zakon, već jasna namera da se silom i po cenu ljudskih žrtava nametne promena ukupne realnosti na severu Pokrajine, navedeno je u saopštenju Vlade Srbije.

 

Očekujemo da KFOR i EULEKS obezbede potpunu sigurnost na Kosovu i Metohiji, u skladu sa mandatom koji su im poverile Ujedinjene nacije i Rezolucijom 1244 i odlukama Evropske unije", navedeno je u saopštenju.

 

 

Biler: Prelazi- vojne zabranjene zone

 

 

Komandant Kfora Erhard Biler izjavio je večeras da je NATO proglasio dva prelaza na adminsitrativnoj liniiji između Kosova i Srbije, Jarinje i Brnjak, za zabranjene vojne zone i zapretio primenom bojeve municije u slučaju napada na njih.

 

"Ne mogu da isključim još jedna pokušaj napada. Oba prelaza su proglašena vojnom zabranjenom zonom i pravila angažovanja su veoma jasna", rekao je Biler u intervjuu Rojtersu.

 

Vojnici, prema njegovim rečima, mogu da primene bojevu municiju, mogu da koriste naoružanje da bi branili sebe i druge ljude, da bi branili imovinu i vojnu zabranjenu zonu.

 

Biler je ocenio da je situacija na Kosovu posle dva incidenta napeta, i da je rezultat političkih protesta, na koje on ne želi da utiče, niti da ih komentariše.

   

U vezi specijalnih jedinica kosovske policije Rosu, on je objasnio da na Kosovu za njega ima jedna policija sa jednom komandom, te da on mora da je podrži i da joj da podršku ukoliko to policija od njega zahteva.

   

 

Bogdanović: Kfor pomaže stvaranje nezavisne države Kosovo

 

 

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je večeras da Kfor očigledno pomaže stvaranje nezavisne države Kosovo, i da kosovske institucije i zakoni profunkcionišu na celoj teritoriji pokrajine.

 

Bogdanović je rekao da predstavnici Vlade Srbije žele da probleme rešavaju na miran način.

 

On je pozvao kosovske Srbe da ostanu jedinstveni i hladne glave.

 

 

Kfor ima nalog da sprovodi odluke vlade u Prištini

 

 

Šef tima Beograda u dijalogu s Prištinom Borislav Stefanović izjavio je večeras da je komandant Kfora potvrdio da ima nalog od svoje komande da sprovodi odluke vlade u Prištini, odnosno da na administrativnu liniju postavi carinike.

 

To je za nas neprihvatljivo, rekao je Stefanović RTS-u i da se proverava da li je to zaista tako.

 

On je dodao da Srbija traži od međunarodne zajednice da se stanje na prelazima vrati na pređašnju situaciju, kako bi se dala šansa dijalogu Beograda i Prištine.

 

Stefanović je naglasio da poziva građane da ostan u mirni, da se ne izgubi nijedan život, i da ne podležu provokacijama.

 
http://www.tanjug.rs/vest.asp?id=17901
 
40  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 28, 2011, 19:39:55
Da li je rezolucija 1244 u Ustavu?
41  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 28, 2011, 16:16:50
Naravno scenario je sledeci, do sada su bili Srbi, ali zbog "ekstremistickih akcija" doci ce KFOR (da se Vlasi ne dosete), koji ce posle tog prepustiti Euleksu, a Euleks ...
Narodu ce se servirati u malim dozama.
42  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 28, 2011, 15:55:20
RATKO DMITROVIĆ: I TADIĆ JE SHVATIO
nedelja, 24 jul 2011 10:17
Od 20. jula 2011. godine Boris Tadić nije više potreban ni Evropi ni Americi

Stavljam, kako se ono kaže, ruku u vatru da je Boris Tadić, predsednik Demokratske stranke i predsednik Srbije noć između srede i četvrtka proveo budan. Ovaj profesor psihologije, bez imalo političke inteligencije, poseduje nema sumnje, drugu vrstu inteligencije i baš ove srede iza nas shvatio je da se našao u čamcu koji je pušten niz vodu. Bez motora, bez ijednog vesla.

Istina, još neko vreme Evropa će sa širokim osmesima primati u goste "simpatičnog i šarmantnog" predsednika Srbije, ali on, taj predsednik, Evropi više nije potreban.

Tadić je do te za njega grozne spoznaje došao samo 24 sata nakon što su njegovi operativci stavili lisice na ruke Gorana Hadžića i otuda njegova oštra izjava u vezi sa odlukom vlade privremeno okupiranog teritorija Kosova i Metohije da zabrani uvoz robe iz Srbije.

Tadić je, ako ste propustili da pročitate, kazao da je to odluka ohrabrena od nekih međunarodnih krugova i da Srbija očekuje reakciju Evropske unije i službenog Vašingtona.

Tako daleko u oceni jedne za ovaj prostor i ovo vreme benigne odluke Tadić do sada nikada nije išao. Ni blizu. Prozvati Evropu i Ameriku?! O tome on nije smeo ni da misli.

A šta se dogodilo u tih 24 sata nakon Hadžićevog hapšenja?

Prema informacijama do kojih se može doći u diplomatskim krugovima u Beogradu, Tadiću je sa nekoliko vrlo važnih adresa u Evropi saopšteno, otprilike: U redu je, momče, završio si glavni deo haške priče, čestitamo, pohvalićemo te javno, a sada krećemo sa novim zahtevima.

Zaista, sa tim novim zahtevima evropski oci nisu čekali ni minut. Dok je Tadić još bio na telefonskim vezama, čitaj instrukcijama, mediji najuticajnijih država EU javljali su da Srbija jeste uhapsila i isporučila sve koje traži haška aždaja, ali da to nikakao nije i kraj ove zabave.

Srbija, rečeno je, mora da uhapsi sve koji su pomagali skrivanje Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Posle toga, i to je rečeno, na red dolazi priznanje Kosova.

Nekoliko sati kasnije (slučajna koincidencija?) Apelacioni sud Srbije poništio je oslobađajuću odluku za "jatake" Ratka Mladića. Sledi novo suđenje pred novim većem.

Od 20. jula 2011. godine Boris Tadić nije više potreban ni Evropi ni Americi. Obavljeni su svi planirani poslovi; izručenja, izvinjenja svima i svakome, Deklaracija o Srebrenici, potpuno okretanje glave od Srba u Hrvatskoj i Srba na Kosovu, Statut Vojvodine, rasprodaja oranica i ostalih srpskih prirodnih resursa... a ono preostale antisrpske rabote uradiće, smatraju sa pravom u Evropi, svako ko dođe na Tadićevo mesto.

Boris Tadić se našao u situaciji u kakvoj su bili Slobodan Milošević i Zoran Đinđić.

Na ovu dvojicu, u prvoj fazi njihove karijere, igrali su i Amerikanci i Evropljani; govorili su im da su baš oni velika nada Balkana, faktori stabilnosti, političari budućnosti, a kada su u toj uljuljkanosti Milošević i Đinđić obavili gotovo sve što je od njih traženo saopšteno im je brutalno (Miloševiću) ili uvijeno (Đinđiću) da i nisu nešto posebno važni, da se svi ti silni procesi ne događaju zbog njih i njihove pameti već zarad stalnih i nepromenjivih ciljeva velikih sila. U toj partiji Milošević i Đinđić bili su tek žrtvene figure, pioni.

Od ovoga što sada imamo za Srbiju i Tadića lično postoji samo jedna gora opcija; da aktuelni predsednik Srbije zaključi da će ga samo novi ustupci svima i svakome i nova poniženja Srbije održati na poziciji "miljenika Zapada".

U tom slučaju neka je Srbiji bog na pomoći. Ako i on već nije digao ruke od te nesrećne zemlje.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Kolumne/152561/Tadic-konacno-shvatio
43  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 28, 2011, 14:22:28
LEPOSAVIĆ, 28.07.2011
Kfor razmešta trupe na severu, zatvoren punkt Jarinje
Kfor je nastavio da razmešta trupe na severu Kosova, pošto je preuzeo kontrolu nad punktovima Brnjak i Jarinje - koji je moguće preći samo u malom automobilu i na sopstvenu odgovornost.

Kancelarija Kfora za odnose s javošću saopštila je da je Kfor zatvorio administrativni punkt Jarinje, jer zbog oštećenja predstavlja bezbednosni rizik, s tim da mali privatni automobili mogu da pređu na sopstvenu odgovornost.

"Kfor nastavlja da razmešta trupe svuda na Severu, u cilju očuvanja bezbednog okruženja i slobode kretanja. Slobodu kretanja moraju da poštuju svi civili na Kosovu, naročito na Severu. Jučerašnji kriminalni i nasilni napad, paljevina i pucnjava, biće istraženi", navodi Kfor.

Kako se navodi, Kfor je preuzeo komandu i odgovornost za "carinske punktove na prelazu na liniji razgraničenja u Jarinju (Kapija 1) i Brnjaku (Kapija 31)", a "kapija 1 je zatvorena".

 "Infrastruktura je teško oštećena i mogla bi da se sruši. Postoji veliki rizik za ljude što se tiče bezbednosti. Mala privatna auta mogu da pređu granicu na svoju odgovornost. Proveravaće ih Kfor u potrazi za oružjem i drugom zabranjenom robom. Kamionima nije dozvoljen prolaz. Na Kapiji 31 u Brnjaku kontrole su takođe veoma stroge iz bezbednosnih razloga."

Komandant Kfora, general Erhard Biler, zahvalio je građanima Kosova iz svih regiona, jer je "velika većina bila mirna, smirena i disciplinovana".

"Veoma sam ponosan na narod Kosova, jer se nisu upustili u nasilje i agresiju.“

Komandant Kfora, kako se navodi u saopštenju, poručio je da će biti "snažno posvećen očuvanju mira i bezbednosti na Kosovu, posebno na severu".

 
Kfor prisutan na oba prelaza, na Brnjaku i kosovski carinici

Na administrativnom prelazu Jarinje, koji od prošle noći kontrolišu jedinice Kfora, saobraćaj se odvija samo jednom trakom, uz zadržavanja do dvadesetak minuta.
Nešto pre podneva preko ovog prelaza počeli su da saobraćaju i autobusi, koji prevoze putnike sa severa Kosova ka unutrašnjosti Srbije.


Putnici su nakon sinoćnjeg spaljivanja administrativnog prelaza u Jarinju morali da presedaju, jer autobusi nisu mogli preko punkta na kome se danas nalaze pripadnici američkog Kfora. Na prelazu Brnjak kod Zubinog Potoka nalaze se takođe vojnici Kfora, ali kontrolu robe i saobraćaja obavljaju i Srbi pripadnici Kosovske policije. Saobraćaj se odvija neometano.

Na Brnjaku ne rade ali se nalaze i pripadnici pogranične policije i kosovske carine, zbog čega su Srbi iz Ibarskog Kolašina na nekoliko lokacija blokirali put Mitrovica - Ribariće. Saobraćaj do Ribarića iz pravca južnog dela Kosovske Mitrovice je blokiran ali se može koristiti put preko severnog dela Mitrovice i Zvečana.

Srbi sa severa Kosova treći dan se nalaze na barikadama koje su zbog straha  od upada specijalnih jedinica Kosovske policije ROSU postavili na više lokacija u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku. U severnom delu Kosovske Mitrovice situacija je mirna, ali je vidljivo pojačano prisustvo policije na nekoliko lokacija u gradu.

 U Kosovskoj Mitrovici i dalje je zatvoren glavni gradski most, koji razdvaja severni od južnog dela grada i na njemu se nalaze jake snage Kfora i specijalnih jedinica Euleks policije sa vojinim kamionima i oklopnim vozilima. Pojačano je i prisustvo Euleks policije u blizini zgrade suda u severnom delu Mitrovice.

Još nije utvrđeno ko stoji iza vandalskog napada na Jarinje koji se dogodio u sredu oko 19 časova, a vlasti Srbije su na najeksplicitniji način odbacile optužbe Prištine da je taj incident inspirisan iz Beograda.

Kriza na severu Kosova i Metohije izazvana je nenajavljenom akcijom specijalne jedinice Kosovske policije ROSU u noći između ponedeljka i utorka, čiji je cilj bilo zaposedanje prelaza Brnjak i Jarinje koje su do tada kontrolisali policajci srpske nacionalnosti.

 
Situacija mirna na severu Kosova

Administrativni prelazi Jarinje i Brnjak na severu Kosova i Metohije od protekle noći su pod kontrolom Kfora, a razgovori predstavnika Vlade Srbije i komandanta međunarodnih snaga Erharda Bilera u četvrtak će biti nastavljeni kako bi se došlo do trajnog rešenja krize nastale posle pokušaja specijalnih snaga Kosovske policije da zaposednu te prelaze.

Iako je situacija na severu pokrajine proteklih sati bila mirna, lokalni i Srbi su treću noć za redom bili okupljeni na više mesta na putevima koji od severnog dela Kosovske Mitrovice vode ka Jarinju i Brnjaku.

Stacioniranje pripadnika Kfora na prelazima je u kontaktu predstavnika vlasti Srbije i generala Bilera dogovoreno kao prelazno rešenje nakon što je u sredu uveče grupa maskiranih osoba molotovljevim koktelima zapalila objekte na Jarinju, što je naišlo na osudu Beograda i Brisela.

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović je sinoć, pošto je dogovoreno da kontrolu nad prelazima do daljnjeg preuzme Kfor, rekao da će  kontakti sa Bilerom, koji je prothodna tri dana posredovao između Beograda i Prištine, biti nastavljeni kako bi se situacija vratila na stanje koje je postojalo pre izbijanja krize.

 

"Uprkos vrlo nepovoljnoj situaciji u koju su nas doveli ekstremisti paljenjem Jarinja, dobili smo črvrste garancije da nikakvih upada specijalnih jedinica kosovske policije neće biti i da neće biti pokušaja dovođenja albanskih službenika na administrativni prelaz", izjavio je Stefanović.

Još nije utvrđeno ko stoji iza vandalskog napada na Jarinje, a vlasti Srbije su na najeksplicitniji način odbacile optužbe Prištine da je taj incident inspirisan iz Beograda.

Predsednik Srbije Boris Tadić osudio je nasilje na severu Kosova i upozorio da je napad na pripadnike Kfora i Euleksa protivan interesima građana Kosova i države Srbije.

"Najoštrije osuđujem nasilje. Svaki napad huligana i kriminalaca na Kfor i Euleks dovodi u pitanje Rezoluciju Saveta bezbednosti 12 44, koja je međunarodni okvir i koja štiti mir na Kosovu i Metohiji, građane i interese države Srbije", istakao je predsednik Tadić u izjavi Tanjugu.


Predsednik Tadić pozvao je na momentalan prekid nasilja i pozvao građane Srbije na Kosovu na prisebnost, uzdržanost i mir.

"Ekstremisti i huligani svojim nasilnickim potezima rade protiv interesa građana i države Srbije i prudružuju se ekstremistima sa albanske strane koji žele da unilateralnim aktima i nasiljem prekinu mirovni proces i dijalog Beograda i Prištine", rekao je Tadić.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu poilitiku i bezbednost Ketrin Ešton saopštila je sinoć da je odgovornost i Beograda i Prištine da odmah smire situaciju na severu  Kosova, oštro osuđujući nasilje koje je izbilo na administativnom prelazu Jarinje.

 

Šefica evropske diplomatije je poručila da nasilje nikad neće biti tolerisano i da jednostrane akcije nisu način za ostvarenje napretka u rešavanju problema na Kosovu.

O situaciji na severu Kosova i Metohije danas će raspravljati Savet bezbednosti UN, na zatvorenim konsultacijama koje će biti održane u popodnevnim časovima po njujorškom vremenu.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je da, međutim, nije izvesno da li će predstavniku Srbije biti omogućeno da se obrati na sednici.

"I dalje postoji protivljenje nekih članica da Srbiji bude dozvoljeno da se obrati. Mi smo u intenzivnim razgovorima, pre svega sa nama naklonjenim predstavnicima, ali i drugima, da se ovaj problem pozitivno razreši", izjavio je šef srpske diplomatije.

Kriza na severu Kosova i Metohija izazvana je nenajavljenom akcijom specijalne jedinice Kosovske policije ROSU u noći između ponedeljka i utorka, čiji je cilj bilo zaposedanje prelaza Brnjak i Jarinje koje su do tada kontrolisali policajci srpske nacionalnosti.

Vlasti Srbije su na pokušaj Prištine da unilateralnim činom i nasiljem promeni stanje na severu pokrajine odgovorile mirnim i diplomatskim sredstvima, dok su lokalni Srbi, kojima su se odmah pridružili ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović, odgovorili protestima i blokadom puteva.

Privremene kosovske vlasti pokušaj razmeštanja specijalaca na adminsitrativnim prelazima pravdaju željom da sprovedu embargo na uvoz robe iz Srbije i obezbede funkcionisanje institucija takozvane države Kosovo na čitavoj teritoriji.

 
http://www.tanjug.rs/vest.asp?id=17859
 
44  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 28, 2011, 14:01:22

BEOGRAD, 28.07.2011
Albanski ekstremisti napali mladića iz Štrpca
Šef Biroa Vlade Srbije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović izjavio je danas da su kao odgovor na paljenja na prelazu Jarinje albanski ekstremisti napali i teško povredili mladića iz Štrpca.


"Sinoćnji događaj na Jarinju je izazvao nervozu sa obe strane, jer su na Kosovu ekstremisti povezani po prinicipu spojenih sudova, tako da, kada god se nešto desi na severu, na jugu albanski ekstremisti krenu u slične akcije, a sinoć su napali jednog mladića iz Štrpca koji je brao pečurke i dobio teške povrede", rekao je Mihajlović.

On je, gostujući na Televiziji B92, naveo da je važno da se otkriju akteri nereda i paljenja na prelazu Jarinje i inspiratori tog događaja. Današnji i narednih nekoliko dana su najveće iskušenje za Kfor koji bi trebalo da obezbedi mir, rekao je Mihajlović, ocenivši da sinoćnji događaj šteti dijalogu Beograda i Prištine.

On je ocenio da je reč o dobro organizovanoj akciji isključivo u interesu albanskih ekstremista koji ne žele dijalog i nastoje da sprovedu potčinjavanje severa Kosova, odnosno verovatno dela vlasti u Prištini koja je i prethodnih dana imala slične aktivnosti počev od besmislene zabrane prometa robe do pokušaja osvajanja administrativnih punktova.

Onaj ko je organizovao paljenje tog punkta ne misli dobro svojoj zemlji, a to može da se radi iz više razloga - ili za novac, ili zbog potpunog nepoznavanja situacije, rekao je Mihajlović i dodao da je pre posredi prvi razlog.

Mihajlović je rekao da ono što je sinoć učinjeno nanosi štetu opstanku Srba na Kosovu i Metohiji, posebno onima koji žive južno od Ibra.

On je podsetio da će se kasnije tokom dana voditi rasprava u UN o Kosovu i Metohiji i da već treći dan ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef tima Beograda za dijalog sa Prištinom Borko Stefanović pokušavaju da smire strasti i postižu dogovore.

"Takvi događaji štete razgovoru Beograda i Prištine i ponovo ga vraćaju na početak što nije dobro, jer je dijalog jedini put za rešavanje problema na Kosovu i Metohiji", ocenio je Mihajlović.

Mihajlović smatra da je ocena šefa pregovaračkog tima Prištine Edite Tahiri da dijalog može da pomogne sprečavanju mešanja Srbije u unutrašnje poslove Kosova i da vlada u Prištini pokazuje suverenitet u modernom duhu kroz autoritet i odgovornost klasična izjava u dnevno političke svrhe.

"Oni imaju veliki problem sa opozicionim strankama u parlamentu Kosova i sa strankama koje su na vlasti", rekao je Mihajlović.

On je dodao da je i predsednik kosovskog parlamenta osudio dijalog, rekavši da razgovor nije put za rešavanje problema, a da su glavni protivnici dijaloga ekstremisti na albanskoj i srpskoj strani.

 
Incident s pripadnicima ROSU kod Vitine

Pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije (ROSU) maltretirali su dvojicu Srba na putu Vitina - Štrpce, preneli su lokalni mediji.
 

Incident se, kako je preneo Klokot radio iz Vitine, dogodio jutros u mestu Doganović, kada su pripadnici ROSU zaustavili poljoprivrednike iz Klokota Dušana Mirkovića i Zorana Svilanovića, koji su pošli na pijacu u Štrpce.

Prema rečima Mirkovića, policajci ROSU su brutalno postupali sa njima, tukli ih i terali da skinu stare srpske tablice sa auta.

Oni su se nakon ovog incidenta vratili nazad u Vitinu, a, kako je rečeno u Kosovskoj policiji, ovaj slučaj nisu registrovali.

 
http://www.tanjug.rs/vest.asp?id=17872
45  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 28, 2011, 13:58:19
BEOGRAD, 28.07.2011
Nisu se stekli uslovi za posebnu sednicu o Kosovu
Predsednica Skupštine Srbije Slavica Djukić Dejanović izjavila je danas da se nisu stekli ni formalni, ni suštinski uslovi za zakazivanje posebne sednice parlamenta o Kosovu i Metohiji.

Dejanović je navela da je u ovom trenutku bitno da se o Kosovu ne raspravlja, već da se radi ono što je bitno za ljude koji tamo žive.


"Mislim da vlada to i radi u skladu sa politikom koja je dogovorena i koja se neće menjati u skadu sa aktima koje već imamo", rekla je predsednica parlamenta.

"U ovom trenutku nema inicijative ni od vlade, niti od poslanika, izuzev pojedinačnih da se zakaže posebna sednica", rekla je Dejanović novinarima u Skupštini Srbije i dodala da parlament raspravlja kada svrha tog raspravljanja treba da bude donošenje nekog novog akta ili zakona.

Ona je istakla da Kosovo i Metohija ne mogu biti pokriveni sa bezbedonosnog aspekta bez uticaja Međunarodnih snaga.

"Raduje okolnost da je na administrativnim prelazima trenutno mir, kao i čvrsto obećanje da će postojeća situacija ostati narednih dana", rekla je Dejanović, dodajući da će se dijalogom rešavati sva sporna pitanja.

Poslanici D S S i SRS  tražili su od predsednice Skupštine Srbije da zakaže vanrednu sednicu parlamenta kojoj bi se raspravljalo o krizi na severu Kosova.

Za vanrednu sednicu potreban je zahtev 84 poslanika.

http://www.tanjug.rs/vest.asp?id=17880 
 
 
46  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 28, 2011, 01:15:48
Pre skoro godinu dana postojali su nagovestaji da ce se ovo desiti.
Da pogledamo sta je tom prilikom izjavio ministar policije Ivica Dacic.

Napad na sever izazvao bi veliku reakciju Srbije

http://www.naslovi.net/2010-10-02/vecernje-novosti/pritisci-ce-se-nastaviti/2016418

Milan BABOVIĆ - Zagorka USKOKOVIĆ | 01. oktobar 2010. 20:57 |

Citat:

* Ako razgovori propadnu i Albanci krenu silom da pripoje sever KiM, ima li Srbija kapacitete da zaštiti svoj narod?

- Takva akcija bi destabilizovala čitav region i o tome treba da vodi računa cela međunarodna zajednica. Do toga ne sme da dođe. Takav napad značio bi još jedan genocid nad našim narodom, i to bi izazvalo veliku reakciju Srbije. A, bojim se i da predizborne kampanje na KiM sigurno neće pogodavati mirnim rešenjima, bez obzira na naš stav o potrebi dijaloga.
47  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 27, 2011, 23:51:50
Ne izgleda li vama da su se svi ovi dogadjaji pocevsi od one ambasade do sada odigrali po istom scenariju? Neki maskirani dodju, popale, poruse, pokradu...

I zatim pocinje spin o srpskom ektremizmu...

A do juce je Borko ljubio rucicu Editi dok je ona gazila po Srbima na najuvredljiviji moguci nacin, pominjuci cak i neku neplacenu struju.

Lepo me jeza prolazi
48  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 27, 2011, 23:46:51
http://www.reuters.com/article/2011/07/27/kosovo-border-idUSBYT76319320110727

2:33pm EDT
Reuters je preneo da su “srpski ekstremisti” napali i zapalili granicne poste na severu Kosova, posle izjave takozvane kosovske vlade da su njihove trupe povratile kontrolu nad dva kontrolna punkta.   

Takodje Reuters prenosi da srpski predsednik, Boris Tadic, kaze da “huligani” (pretpostavljam da se odnosi na Srbe) ne brane srpski narod niti srpsku drzavu i da se svi moraju uzdrzati od nasilja.


49  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 26, 2011, 22:37:16
Vrlo interesantna izjava "ambasadora", moze se zakljuciti da su Srbija i Srbi ovih 20 godina u stvari u kontinuitetu bili u svoji na svome. Mozda ce je neko koristiti u nekom buducem sudskom procesu.
50  Форум / Србија / Одг: СТАЊЕ на Косову и Метохији - из часа у час послато: Јул 26, 2011, 22:33:41
"Priština preuzima šta joj pripada"
 Izvor: Tanjug
Priština -- Francuski ambasador u Prištini Žan Fransoa Fitu izjavio da treba poštovati odluke Vlade Kosova, jer je u svoje ruke preuzela odluke koje joj pripadaju.


Žan Fransoa Fitu

"Dakle, to treba poštovati, svidelo se to nama ili ne", izjavio je on za Radio Dukađini.
 
"Ta odluka je stvorila novu situaciju i mi treba da živimo s tom situacijom i neophodno je obezbediti mir", rekao je Fitou
 
"Uveren sam da organizovani kriminal neće biti uvezen ili izvezen sa Kosova u novonastaloj situaciji. Ukoliko se ti novi fenomeni zaustave novonastalom situacijom, to će biti najbolja moguća stvar", kazao je francuski diplomata.

On je sugerisao Euleksu i Vladi Kosova da sednu i nađu najbolji način kako implementirati odluke vlade.
Странице: [1] 2
Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!