forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Јул 25, 2017, 10:36:28


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: [1] 2 3 ... 10
 1 
 послато: данас у 03:51:23 
Започео НДанило - Последња порука Гога
ОВО ИМА САМО У СРБИЈИ
 Држава јој је платила школовање у иностранству уз услов да се врати,
 а сада је тера назад из НЕВЕРОВАТНОГ РАЗЛОГААлександра Табаков из Зрењанина вратила се у Србију као специјалиста клиничке фармакологије, али овде не може да ради као лекарка јер ниједан државни орган не може или неће да јој призна папире. Да апсурд буде већи, стипендију за додатно усавршавање добила је управо од државе Србије!Табаков је, како пише портал 021,м као одличан, свршени студент медицине, 2008. године добила стипендију Фонда за младе таленте Министарства омладине и спорта. Стипендија јој је омогућавала да заврши мастер студије у Мадриду, где се и упутила у намери да ради на свом образовању.


Александра Табаков


Уговор који је потписала са Фондом обавезао ју је да се, по завршетку студија, врати у Србију и ради најмање пет година. Пошто је завршила мастер, увидела је да може да добије и специјализацију у Шпанији, те је, уз "амин" Фонда за младе таленте, остала да се усавршава.

Међутим, када се 2015. године вратила у Србију да ради, сачекало ју је изненађење - нико не може да јој нострификује звање!Шетња по министарствима

- Одмах по повратку, обавестила сам Фонд за младе таленте да сам се вратила. Нису имали никакву посебну реакцију. С обзиром на то да при Министарству просвете постоји `ENIC/NARIC` центар за признавање диплома, прво сам се њима јавила у намери да ми се среде папири. Тамо су ме обавестили да више не раде нострификацију специјалистичких лекарских диплома јер им је то сувише компликовано, те да је процедура пребачена у Министарство здравља. Међутим, у Министарству здравља негирају и тврде да се никада нису тиме бавили и да је надлежно Министарство просвете - прича Александра Табаков своје доживљаје са српском администрацијом и пребацивањем "врућег кромпира", пише портал 021.

То је само почетак - с обзиром на то да је била упорна у намери да добије праве одговоре, писаним путем је писала министарствима и добила, нажалост, само негирања надлежности.

У сектору за здравство речено јој је да би универзитет на којем је дипломирала могао да упореди специјализације и реши проблеме, али је и у овој установи добила негативне одговоре.


"Што си се уопште враћала?"

Цитат
- Дочекана сам са одговором да се "побогу, овде нико никад тиме није бавио". Чак су ми поручили да се вратим у иностранство и лепо тамо наставим живот, што сам се уопште враћала. Међутим, ја овде желим да радим и да останем у Србији, а добијам само печат на папир и одговор - нисмо надлежни. Ја сам се у року предвиђеном за повратак вратила и сада ми не омогућавају да радим у Србији, а на то су ме обавезали - прича Александра Табаков.

Александра је добила 13.000 евра да се усавршава, а уколико ускоро не среди папире, кршиће уговорна начела и трпети последице - све због државног апарата.


Увек исти одговор: Ми нисмо надлежни

Ивана Кнежевић из `ENIC/NARIC` центра каже за 021 да се ово крило Министарство просвете не бави признавањем страних специјализација.

- Центар ради признавање страних исправа са основних, мастер и докторских студија - тврди она.


Светлана Зековић из Министарства здравља каже за 021 да нострификација диплома лекара специјалисте није у њиховој надлежности.

- Упућујемо вас да се обратите Министарству просвете, науке и технолошког развоја из разлога што је чланом 14. став 1. Закона о министарствима прописано да Министарство просвете, науке и технолошког развоја обавља послове државне управе који се односе на истраживање, планирање и развој предшколског, основног, средњег и високог образовања и ученичког и студентског стандарда, допунско образовање деце домаћих држављана у иностранству, те нострификацију и еквиваленцију јавних исправа стечених у иностранству", наводи она, пише овај новосадски портал.


У Регионалној лекарској Комори Војводине порталу је речено да се обрате - Покрајини. Међутим, покрајински секретар за образовање Михаљ Њилаш каже да овај орган није надлежан за високо образовање, већ Министарство просвете и Универзитет.

"Бићу приморена да поново одем из земље"


У Влади Србије нису за 021 одговорили да ли постоји и који је надлежан орган за овај поступак, а узимајући у обзир да сви негирају да им је то посао.

Тиме држава Србија суштински тера своје образоване лекаре у иностранство, где ће њихово образовање бити цењено, истовремено кукајући како остајемо без вредног лекарског кадра, закључује порал.

Цитат
- Сада не радим у струци, јер не могу, ни у државним, ни у приватним установама. Уколико се држава не организује и коначно уреди ко је надлежан за сваки поступак према грађанима, бићу приморана да се вратим у Шпанију и наставим да живим и радим - закључује Александра Табаков.


Иначе, клиничка фармакологија је на званичном списку дефицитарних области медицине у Србији за 2017. годину.

( 021, Блиц)

***

Овде, уместо коментара, човеку преостаје једино да немоћан ЗАПЛАЧЕ!!!


 2 
 послато: Јул 24, 2017, 21:38:51  
Започео Гога - Последња порука Гога
Вучић се коцка нашим судбинамаОчекивани след догађаја и опасно коцкање територијом, тако Срби са Косова у разговору за `Вести` тумаче недвосмислен позив председника Србије Александра Вучића на унутрашњи дијалог о јужној српској покрајини "како не би тај терет оставили потомцима". Наши саговорници, мештани северно и јужно од Ибра, али и политичари сматрају да власт у Београду овим потезом урушава Резолуцију 1244 и најављује промену Устава.


У јужној српској покрајини страхују да Вучић попушта западу

- Ми Срби са Косова, а вероватно и већи део у централној Србији не видимо зашто би расправљали о нечему што је наше и зашто би постојао било какав дијалог о стварима која ни у једној земљи не могу да буду предмет премишљања, а то је територијална целокупност уређена Уставом каже за `Вести` Бранислав Марковић, мештанин Грачанице и додаје:

- Ово није ништа друго него припрема јавности да прихвати отписивање КиМ неком тобоже реалношћу или у неком "унутрашњем дијалогу" где би неки ширили тезу да је одустајање од Косова најразумније и најрационалније решење. То је опасно коцкање територијом Србије у игри у којој ми улажемо све, а супротна страна ништа. А уз ризик да све изгубимо и то зарад неког несигурног пријема у неку Унију која може, а и не мора, донети бољитак. Сви знамо да територија нема цену и да не постоји економска добит која може да оправда жртвовање и најмањег дела. Тако да би овакав "унутрашњи дијалог", пре назвао коцкањем десетином српске територије потпуно беспредметно и апсурдно.

(Ј.Л.Петковић, Вести)


***

Ова реакција наших Срба са Косова и Метохија се односи на ову јучерашњу вест,

Цитат

Вучић: Унутрашњи дијалог о Косову је одлучујући за будућност СрбијеПредседник Србије Александар Вучић оценио је да је унутрашњи дијалог о Косову одлучујући за будућност Србије и српског народа.

"Време је да као народ престанемо као ној да забијамо главу у песак, покушамо да будемо реални, не допусимо да изгубимо или некоме предамо оно што имамо, али и да не чекамо да ће нам у руке доћи и оно што смо одавно изгубили", навео је Вучић у ауторском тексту објављеном у Блицу у коме пише о томе зашто је Србији потребан унутрашњи дијалог о Косову.

Вучић је оценио да је време да Србија ради, размишља и побеђује без сукоба.

"Решење не лежи у нашим митовима и сукобима, али са друге стране не лежи ни у негирању и одрицању од свих наших националних и државних интереса", рекао је Вучић и оценио да Србија није за потцењивање, упркос чињеници да Албанци у спровођењу националних идеја имају подршку западних земаља.

Председник је оценио да је за напредак Србије неопходно бар разрешити косовски проблем.

"Да би наш напредак био сталан и одржив, морамо, ако ништа бар да покушамо да разрешимо косовски, Гордијев чвор, а не да се кријемо и најтежи терет остављамо нашој деци", написао је Вучић.(НОВИ МАГАЗИН)


и оправдана је реакција и страх нашег народа који живи на тим просторима. Није Вучић случајно на том месту на ком је сада!

Од оног тренутка, када је власт из Београда натерала Србе са Косова и Метохије да учествују у некаквим шиптарским изборима, за шиптарски парламент, а укинули су српске институције на Светој Српској Земљи, починили су грех и ИЗДАЈУ  Срба. Поновићу један део, већ написаног, изговореног:

Цитат
Нико у протекле две деценије није више урадио за стварање независног Косова од Александра Вучића и Ивице Дачића. Њих двојица су највише допринели да Косово и Метохија данас све више ужива све атрибуте државности. Њих двојица ће променити и Устав како би дозволили да Косово какво је данас постане и члан Уједињених нација. Немојте судити њихову политику и дела по ономе шта они причају него по ономе шта су радили. А починили су велеиздају државних и националних интереса. Као што извршавају сваки налог који им долази од ЕУ, ММФ и Светске банке.

 3 
 послато: Јул 23, 2017, 10:24:40  
Започео Srpkinja - Последња порука Srpkinja
МОНСТРУОЗНА УБИСТВА СУ ПОСЛЕДИЦА
ДЕЛОВАЊА НА МОЗАК ЧОВЕКА

Доносимо најригорозније законе
За последице које крв у жилама леде
А нико да задре дубље у проблем
И узроке на подужи списак сведе.

Даница Машић

 4 
 послато: Јул 23, 2017, 01:28:08  
Започео Гога - Последња порука Гога
Америка напада "Северни ток 2"Нове санкције Русији у оквиру нацрта закона о којем 25. јула треба да гласа Представнички дом САД и даље су усмерене, између осталог, против пројекта "Северни ток 2", наведено је у документу објављеном на званичном сајту Конгреса САД.Велике америчке компаније против санкција Русији

Сенат САД је у јуну одобрио нацрт закона који подразумева нове санкције Русији. Предвиђено је смањење максималног рока за тржишно финансирање руских банака које су под санкцијама на 14 дана, а компанија из нафтно-гасног сектора на 30 дана.

Низ америчких компанија заложио се за измену овог нацрта закона који би могао негативно да се одрази на амерички бизнис, пренео је телевизијски канал Си-Ен-Ен позивајући се на изворе у Конгресу САД. Међу онима који су били против ове иницијативе били су и нафтни и енергетски гиганти БП, "Ексон" и "Џенерал електрик".

"Треба наставити залагање против гасовода 'Северни ток 2', имајући у виду његов утицај на енергетску безбедност ЕУ, развој гасног тржишта у Централној и Источној Европи и енергетске реформе у Украјини", наведено је у објављеном документу. Ова порука је упуц́ена америчкој администрацији, на шта указује формулација "у оквиру политике САД".

Раније је Министарство иностраних послова Немачке саопштило да сматра да намера САД да уз помоћ санкционих механизама минира европске гасне пројекте није исправна.

"Северни ток 2" подразумева изградњу два крака гасовода укупног капацитета 55 милијарди кубних метара гаса годишње од обала Русије, Балтичким морем, до Немачке.

Нове санкције Русији, додаје се у документу, не треба да се тичу руско-америчке сарадње у космосу и делатности НАСА. 

(Вести)
 5 
 послато: Јул 22, 2017, 11:06:09  
Започео Гога - Последња порука moka
''Не свиђа вам се 'Арес', навијате за криминалце?''

Beograd -- U akciji "Ares" radio je ogroman broj profesionalaca mesecima, zajedno sa tužiocima i zbog toga su veoma dobri rezultati, navodi Nebojša Stefanović.


Osim toga, ministar unutrašnjih poslova je za "Pink" izjavio da mu je potpuno neshvatljivo da neko kaže da to nije dobar posao.

"Kažu ne valja akcija. Ja to ne shvatam. Prosto ne razumem ko može da navija za kriminalce, šta god da su mu politički razlozi, ko može tako nešto da uradi. Većina ljudi u Srbiji, na sreću, podržava ove ljude iz policije, koji su 'ginuli' na terenu, bukvalno nisu spavali mesecima", rekao je Stefanović.

Kako je istakao, ne razume zašto neko ima potrebu da kaže da je to predstava za javnost, jer, navodi, u akciji "Ares", koja se sprovodila na teritoriji 27 gradova i opština, radio ogroman broj profesionalaca, naporno mesecima, zajedno sa tužiocima, da obezbede dovoljno dokaza i ističe da ne dozvoljava da se "pljune na rad profesionalaca".

"Kao da žale što policija radi svoj posao, kao da im je teško što policija hapsi. Oni su brana koja stoji između nas i kriminala i još jednom, sve čestitke momcima i devojkama koji su u ovoj akciji pokazali šta znači imati čast, biti potpuno posvećen svom poslu, imati integritet i da se naprave tako sjajni rezultati, da se sklone droga i oružje sa ulica i da građani osete da su bezbedniji", rekao je ministar.

Stefanović je podsetio da je u akciji "Ares" zaplenjeno 552 kg narkotika, otkriveno pet laboratorija droge, te da su protiv 1.033 osobe pokrenute krivične prijave, da su 573 osobe zadržane za neka od najtežih dela, ne samo vezana za drogu, već i za pokušaje ubistva, za prevare, iznude.

Takođe, ministar kaže da je policija vratila 10 ukradenih automobila vlasnicima za nekoliko dana, te smatra da se vraća poverenje u policiju, "u one profesionalce koji svakodnevno rade, bore se, muče da naprave nešto za ovu zemlju, očiste je od kriminala".

"Jedan od velikih uspeha koji smo postigli poslednjih nekoliko godina jeste da niko više ne zna kada će se policijska i tužilačka akcija sprovoditi i to je dobro, jer se tako ne mogu upozoriti kriminalci, manje informacija curi i to postiže svoje rezultate", zaključio je Stefanović.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2017&mm=07&dd=22&nav_category=11&nav_id=1285317

   Нормално да разне ''акције'' и хапшења пропадају кад Вучић одређује ко је криминалац а ко не.Кад ухапси себе, престаће овакве будалаштине у медијима и запошљавање блентавих партијских и рођачких ''кадрова'' у БИА и полицији.

 6 
 послато: Јул 22, 2017, 10:49:04  
Започео Srpkinja - Последња порука Srpkinja
КОМЕ СМЕТАЈУ КРУНА, ОРЛОВИ НЕМАЊИЋА
И ЧЕТИРИ ОЦИЛА?


Српска застава са вековним симболима
Паметњаковићима је почела да смета
Ко жели тим поводом нешто да мења
Нека се мало историјом прошета.

Даница Машић

 7 
 послато: Јул 22, 2017, 01:37:07  
Започео Гога - Последња порука Гога
71. Литија  за Православну слободу Србије
одржаће се
 

у суботу, 22. јула

Окупљање у 15 часова испред владе Србије!
Литија креће ка Патријаршији, поред Скупштине до РТС јавног сервиса
и назад.


Народе дођите
 да у миру прођемо Литијом и молимо се  Светом Архангелу Михаилу и
Српским Свецима за спас наше Светиње
.


Нема прече потребе данашњице –
од одбране Православља и Грачанице !

Цитат

Устаљени програм свакосуботњих Литија:
 Окупљање у 15 часова испред назови "владе Србије",
уводно обраћање у 15:30,
полазак Литије у 15:45, обраћања испред Патријаршије у 16:45,
испред НеНародне Скупштине око 17:50,
 испред лажљивог РТС-а око 18:10
 уз емитовање новог Слободног Српског Дневника
и,
потом, повратак на централно место непрестаних Православних протеста
испред назови "владе Србије" у 19:00 часова.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=GaZ2Brvnl5I" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=GaZ2Brvnl5I</a>

Богом нам добродошли
 док још времена за сведочење Истине,
а тиме и наде за слободу Православне Србије јоште има!


(Истинољубље)
А за све оне који из оправданих разлога не могу да присуствују Литији, могу да је прате уживо од 15:30 часова на линку:

https://www.youtube.com/channel/UCdpLLsL4zKl-Gmj8eEw0L0A/live

 8 
 послато: Јул 21, 2017, 18:16:55  
Започео Srpkinja - Последња порука Srpkinja
СИНОЋ КАД СЕ ВРАЋАХ...

Куповином наших бања
Турци се враћају у дане
Када су свуда по Србији
Градили (х)амаме.

Даница Машић


 9 
 послато: Јул 21, 2017, 01:09:44  
Започео Гога - Последња порука moka
СЕЋАТЕ ЛИ СЕ ЈОРГОВАНКИНЕ ЋЕРКЕ КОЈУ ЈЕ ДРЖАВНИ ШОФЕР ВОЗИО НА ПРЕДАВАЊА ИЗ НОВОГ САДА У БЕОГРАД?
 Порасло дете, сад је ДИРЕКТОРКА У РФЗО!

Након скандала са коришћењем службеног возила у личне сврхе, ћерка Јоргованке Табаковић је аванзовала у животу.

Пре четири године, ћерка Јоргованке Табаковић била је предмет новинских натписа због коришћења службеног возила за одлазак на предавања из Новог Сада у Београд, где је студирала. Тад је директор РФЗО рекао да је "све у складу са одлуком о слању запослених на усавршавање".

Након тога, Јоргованка Табаковић је најавила тужбу и замолила Савет за медије да реагује.

 
Како је тад саопштено из РФЗО, право на употребу службеног возила за одлазак на предавања у Београд имају и они чије је место становања мање од 200 километара, ту спадају Нови Сад и Пожаревац, док запосленима који долазе са удаљености веће од 200 километара као што је Ниш, Нови Пазар, Крушевац, плаћају преноћиште.

“Милена Табаковић, из Новог Сада, једна је од двадесет двоје запослених који су упућени од стране РФЗО на стручно усавршавање и има једнака права као и сви остали полазници. Она на предавања путује са још једном колегиницом из Новог Сада”, наводило се тада у саопштењу.

 

И ту је престало да се прича о Милени Табаковић.

Ако сте се питали шта се у међувремену десило с Јоргованкином ћерком, ево: у овом тренутку, Милена Табаковић је директорка филијале РФЗО у Новом Саду. По свему судећи, онолико усавршавање и вожње о трошку државе су уродили плодом.

 
И Србија сад има новог директора. Директора, сасвим случајно, у најближој сродничкој вези с Јоргованком Табаковић.

 
Каква случајност, мама високи функционер СНС, а ћерка одмах директор.  

Јоргованка је и сама својевремено коментарисала ћеркин положај у РФЗО, али како се чини, она ту не види ништа спорно.

 
"Моја ћерка Милена је доктор стоматологије, ради у РФЗО, прошла је све степенике и сада ради као помоћник директора Филијале за Јужнобачки округ. За то је квалификовало њено образовање, рад и залагање", наводила је Табаковићева.

 
Ипак, не можемо, а да не приметимо да Јоргованкина ћерка иде убрзаном узлазном путањом, а верујемо и да ово није врхунац њеног успеха.

Покушали смо да контактирамо филијалу у којој је Милена Табаковић постављена за директорку како би смо добили коментар, али нам нико није одговарао на позиве.

http://www.espreso.rs/vesti/politika/165857/secate-li-se-jorgovankine-cerke-koju-je-drzavni-sofer-vozio-na-predavanja-poraslo-dete-sada-je-direktorka-u-rfzo?utm_campaign=EspresoWidget&utm_medium=Widget&utm_source=kurir-widget-home-v

 Има Јоргованка још деце.Још једну ћерку и сина.А има и зета.Старија ћерка Ивана је, по писању Teleprompter.rs
удата за Немању Секицки,који је добио посао у амбасади Србије у Риму иако за то место не поседује никакве ни стручне ни професионалне квалификације.Јоргованкиним апетитима за лову нема краја.

http://novibeogradafera2.blogspot.rs/2015/02/napredni-nepotizam-jorgovanka-uglavila.html

А син Јоргованке Табаковић,најмлађе њено дете,се вероватно не налази на листи чекања за посао.Ко зна,где је тек њега ухлебила.

 10 
 послато: Јул 20, 2017, 22:03:54  
Започео Гога - Последња порука Гога
Нови тендер за `Галенику`,
држава нуди већински пакет


Држава ће новим тендером на продају понудити већински пакет акција `Галенике`, а тендер би требало да буде расписан до 1. септембра, јавља РТС.

Државни удео у `Галеници` ће се након конверзије дугова те компаније повећати на више од 90 одсто акција, речено је за јавни сервис у ресорном министарству.

Покушај стратешког партнерства уз продају 25 одсто државних акција `Галенике` у фебруару се завршио неуспехом.


Цитат
Нема наставка преговора за `Галенику`Укупни дугови земунске фармацеутске куће износе 230 милиона динара
 (Фото А. Васиљевић)

Иако британско-руски конзорцијум истиче да је близу договора са банкама, држава је одлучила да на разговоре са "Фронтиер фарма – Петроварксом" стави тачку
"Не можемо да преузмемо више од 30 милиона евра дуга. Ово је наша последња понуда". У ове две реченице садржана је суштина петомесечних преговора са стратешким партнером за `Галенику`. У њима се, истовремено, налази и одговор на питање зашто представници комерцијалних банака са британско-руским конзорцијумом "Фронтиер фарма – Петроваркс" нису нашли заједнички језик.

Само дан пре него што је Комисија за стратешко партнерство у `Галеници` објавила да су преговори пропали, представници пет комерцијалних банака (Уникредит, АИК, Сосијете женерал, Комерцијалне и Ерсте банке), који су седели са друге стране преговарачког стола, нису једногласно прихватили понуду која је стајала на столу. Иначе, укупан дуг `Галенике` према комерцијалним банкама, који није покривен гаранцијом државе, износи 70 милиона евра. То значи да је британско-руски конзорцијум био спреман да преузме мање од половине тог износа, што банке нису хтеле једногласно да прихвате. Јер, нису сви по истим условима и са истим роком дали кредите `Галеници`.

Укупни дугови ове компаније, иначе, износе 230 милиона динара, али је највећи део (око 160 милиона) покривен државним гаранцијама, или се односи на неизмирене рачуне `Галенике` према држави. Преговори су се водили око 70 милиона евра, а "Фронтиер фарма – Петроваркс" пристајао је да преузме највише 30 милиона.

Велеобрт у овој причи настао је тек када су преговори 8. фебруара проглашени неуспешним. Тек тада се први пут јавно саопштењем огласио британско-руски конзорцијум у коме су истакли да су близу договора за `Галенику`.

– Скорашњи развој догађаја у вези са могућим поништавањем процеса приватизације `Галенике` неочекиван је и разочаравајући. Уложили смо много времена, новца и труда током последњих девет месеци да бисмо дошли до ове позне фазе у трансакцији и веома смо близу постизања споразума и са државом и са банкама – навели су у саопштењу.

Међутим, што се државе тиче, прича са британско-руским конзорцијумом завршена је 8. фебруара. Тог датума истекао је законски рок да се потенцијални стратешки партнер договори са представницима банака. Незванично може да се чује да су представници овог конзорцијума очекивали још један (други) продужетак рокова.

Како сазнајемо, министар привреде Горан Кнежевић састао се са представницима банака и препоручио им да продуже уговор о мировању дуга који није покривен гаранцијом за наредни период. Како наводе из Министарства привреде, "постоји интересовање за другим моделима приватизације".

Оно што, такође може да се чује је да стечај не долази у обзир.

Представници несуђеног стратешког партнера за `Галенику` истичу да имају амбициозан план којим би се ова компанија трансформисала у водећег произвођача фармацеутских производа у региону.

– У првој фази, планирамо да уложимо до 30 милиона евра у побољшање квалитета, технолошку модернизацију и развој нових производа, чиме би се омогућило да „Галеника” обезбеди производе високог квалитета, по прихватљивим ценама, за српско тржиште. Имамо јаке везе са глобалним фармацеутским компанијама, што намеравамо максимално да искористимо како бисмо проширили асортиман производа `Галенике` и подмирили потребу за лековима који недостају. Такође смо у веома добром положају да подржимо `Галенику` у томе да постане водећи извозник на неколико већих развијених тржишта, као и тржишта у настајању – наводе из британско-руског конзорцијума и додају да се унапред радују наставку наших продуктивних разговора са Републиком Србијом.

Наставка приче са "Фронтиер фарма – Петроварксом", међутим, неће бити. Држава је овим ставила тачку на преговоре који су трајали више од пет месеци.

На јавном позиву за избор стратешког партнера који је Влада Србије расписала 1. априла било је предвиђено да потенцијални инвеститор докапитализацијом, односно новчаним улогом, стекне 25 одсто акција у компанији. Тај износ не може бити мањи од седам милиона евра. То значи да ће, уколико британско-руски конзорцијум купи четвртину фирме, управљати целом `Галеником`.


(Политика, фебруар 2017.)
Зоран Пантелић из синдиката "Независност" преноси да ће нови тендер држава расписати до 1. септембра и да се овога пута продаје већински капитал компаније.

"Сада се припремају тендерски услови и све оно што пратеће иде уз тендерску процедуру", наводи Пантелић на основу обавештења које су синдикати добили из Министарства.

Судбина `Галенике` већ дуго се врти у кругу три цифре. Судови одлучују о 120 милиона евра ненаплаћених лекова испоручених домаћим веледрогеријама. Са друге, стране та компанија 110 милиона дугује државним предузећима, а више од 70 милиона евра банкама, подсећа РТС.

(Фото Танјуг / З. Жестић)


Како наводи, Министарство привреде договорило се о моделу за решење проблема.

"Постоји начелна сагласност банака да се укупан дуг од 71,74 милиона евра откупи једнократном исплатом од 25 милиона евра. Тај откуп је условљен спровођењем приватизације и исплатом из средстава купца. Тренутно је у току поступак конверзије потраживања највећих поверилаца, 'Србијагаса' и Управе за јавни дуг. Након тога, пакет акција у власништву Републике Србије, који би био понуђен на продају износио би преко 90 одсто укупног капитала 'Галенике`, навело је Министарство.

Стручњаци процењују да је продаја већинског пакета за инвеститоре далеко примамљивија од претходних понуда стратешког партнерства, наводи РТС.

(Политика)

Странице: [1] 2 3 ... 10
Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!