forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Јул 13, 2020, 20:54:21


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: 1 ... 8 9 [10]
 91 
 послато: Април 14, 2020, 05:22:23  
Започео Гога - Последња порука Гога
Полицијски чaс од 108 сати, од четвртка до следећег уторка:
 Да ли нам се спрема најригорознија мера забране до сада?


КРИЗНИ штаб Владе Србије за борбу против епидемије вируса корона највероватније ће сутра или у среду размотрити меру тоталне забране кретања за време ускршњих празника, која би, према најригорознијем сценарију, подразумевала увођење полицијског часа у трајању од чак 108 сати - од четвртка у 17 часова до уторка у пет ујутру.

Према нашим информацијама, иако има и предлога да се постепено уђе у релаксацију мера, међу струком преовлађује мишљење да се са њима сачека још десетак дана, који се процењују као најкритичнији када је реч о ковиду 19.

Зато је засада извесније да ће и наредног викенда, током којег "пада" Ускрс, на снази остати ригорозне мере забране кретања, а остаје да се види да ли ће бити "пресликан" модел полицијског часа од петка по подне до понедељка ујутру, или ће се он продужити и трајати од Великог петка до другог дана Ускрса, односно од 17. до 21. априла.

Током протеклог викенда, 680 грађана затечено је на улици у време полицијског часа, а без радног налога или другог оправданог разлога зашто крше забрану кретања. У притвору због кршења мера самоизолације је 123 људи.

Председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић захвалио је јуче огромној већини суграђана који су протеклог викенда испоштовали до сада најдужу забрану кретања, у трајању од 60 сати. Он је поручио да смо, ако будемо дисциплиновани и наредних десетак дана, врло близу да победимо вирус.

- Град је спреман да прилагоди функционисање система уколико се донесе одлука да забрана кретања пред наступајуће празнике буде дужа - истакао је Никодијевић, и нагласио да је за викенд дезинфиковано око 100.000 квадрата простора, пре свега здравствених установа и установа социјалне заштите, као и више од 1.000 возила јавног превоза и хитне помоћи.

Епидемиолог Бранислав Несторовић сматра да би мера забране кретања, која би практично трајала пет дана, можда била превише, и предлаже да неке продавнице раде у суботу, како би грађани могли да докупе оно што им је од намирница потребно.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић најавио је јуче да би једна од првих мера којима би се релаксирало ванредно стање због вируса корона могла да буде отварање зелених пијаца, али у "ограниченом капацитету и уз специјалне мере".

- То је једна од мера које ћемо предложити - рекао је Недимовић, али и додао да ћемо морати ипак да сачекамо десетак дана како бисмо видели како ће се ситуација развијати.
Пијаце би, када дође до релаксације мера, требало да раде са знатно мањим бројем тезги, уз веће растојање, а неће се дозвољавати стварање редова и гужви, односно сви ће морати да поштују неопходно растојање.


ОБАВЕШТЕЊЕ НА ВРЕМЕ

ГРАЂАНИ ће о евентуалном продужавању полицијског часа уочи предстојећег викенда и Ускрса бити обавештени на време, као што су и о досадашњим мерама били информисани - изјавио је јуче покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић.

Према његовим речима, епидемилошка ситуација у нашој земљи анализира се из сата у сат, те ће на основу тих анализа струка одлучити да ли је потребно увести рестриктивније мере. Одговарајући на питање може ли грађанима старијим од 65 година да се омогући шетња током трајања полицијског часа који важи за све грађане, Гојковић је рекао да о томе одлучује струка, и напомиње да је она управо исказала висок степен забринутости за најстарије суграђане.

(Д. М. - З. У., Новости)

 92 
 послато: Април 12, 2020, 07:46:03  
Започео Ekana - Последња порука moka
“Prvo su zbijali šale, a onda uveli najrigoroznije mere u Evropi”: Intervju Borisa Tadića za nemačke medije

 
Bivši predsednik Srbije i predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić je u intervjuu za nemački list “Tagesšpigl” rekao da je “vlast u Srbiji prvo pravila šale na račun koronavirusa i ismevala strah od opasnosti, da bi potom uvela najrigoroznije mere u Evropi”, preneo je danas Medija centar.


Tadić je rekao da u Srbiji tokom vanrednog stanja postoji zabrinutost da mere uvedene zbog pandemije nemaju za cilj samo zaštitu građana i zdravstvenog sistema, već da predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić želi da uvođenje vanrednog stanja iskoristi za dodatno urušavanje demokratije.

“Vlada i lekari iz Kriznog štaba su na početku reagovali neodgovorno, poručujući da je koronavirus ‘najsmešniji virus u istoriji čovečanstva’, da ‘nije opasniji od običnog gripa’ i preporučujući da bi ‘žene trebalo da idu u šoping u Milano zbog popusta’. Nedelju dana kasnije su promenili strategiju, upali u paniku i uveli striktne mere”, rekao je Tadić za “Tagesšpigl”.

Tadić je u intervjuu nemačkom listu rekao i da je “takva kontradiktorna reakcija vlasti dovela do toga da deo građana nema poverenje i ne poštuje mere”, te je “apsurd da vlast koja je ismevala pandemiju sada prebacuje odgovornost na građane da mere ne shvataju dovoljno ozbiljno”.

“Plašim se da se tokom vanrednog stanja korak po korak ojačava autoritarni kurs Vučićeve vlasti i da postoji mogućnost da napustimo atmosferu pro-EU orijentacije i da se u ovoj izolaciji naviknemo na potpuno novu atmosferu. Nakon osmogodišnjeg urušavanja demokratije u Srbiji, Vučić koristi vanredno stanje za njeno dodatno urušavanje”, rekao je Tadić.

Po rečima nekadašnjeg šefa države, vanredno stanje zbog epidemije koronavirusa u Srbiji iskorišćeno je za ukidanje javne debate, a novinarka Ana Lalić je uhapšena samo zato što je izveštavala o lošem stanju u jednoj bolnici u Novom Sadu.
“Mi danas u Srbiji imamo samo nekoliko nezavisnih medija, ali nijedan s nacionalnom frekvencijom. Međutim, za takvo stanje demokratije su indirektno odgovorni i neki šefovi EU država. Mnogi od njih podržavaju Vučića zbog obećanja da će biti servilan po pitanju rešavanja kosovskog problema i jer on po pitanju Kosova čini ono što bivša demokratska vlast iz uverenja nije želela”, rekao je Tadić o periodu kada je on bio na vlasti.

Tadić je rekao i da Vučić istovremeno takvu poziciju koristi “za ukidanje slobode medija i demokratskih standarda”, te se u Srbiji “danas ne živi u demokratiji u kojoj se živelo pre 2012. godine”.

Na pitanje da li se slaže s razočaranjem Vučića zbog ponašanja EU tokom krize i sa njegovom izjavom da “evropska solidarnost više ne postoji” i da je “brat Srbije Kina”, Tadić je odgovorio da bi i on na Vučićevom mestu potražio pomoć Kine, ali da je “potpuno nepotreban teatar koji Vučić izvodi tim povodom”.

“Vučićeva prenaglašena zahvalnost Kini i istovremeno podrivanje EU u kontekstu navodno izostale pomoći i solidarnosti, sigurno neće biti dobro primljena od strane šefova država EU i biće zabeležena u diplomatskim krugovima”, rekao je Tadić za “Tagesšpigl”.

Tadić je međutim rekao da EU “nema ulogu globalnog aktera kakvu je imala pre 20 godina”, i da će se “tek videti šta dolazi nakon ove krize”.

“Ovo je vreme zanimljivo za intelektualce, ali veoma opasno za političare, koji će morati da nose odgovornost za donošenje odluka u nepredvidivom svetu”, rekao je Tadić.

https://www.nedeljnik.rs/prvo-su-zbijali-sale-a-onda-uveli-najrigoroznije-mere-u-evropi-intervju-borisa-tadica-za-nemacke-medije/?ref=aklamator&utm_source=aklamator_com&utm_medium=noizz_rs_noizz-news_feed&utm_campaign=___Prvo_su_zbijali_sale__a_onda_uve

   Политичари кажу нешто искрено и поштено тек кад више нису на власти, ни Борис Тадић није изузетак.На жалост, гледајући шта је ко урадио до данас, види се да је Борис Тадић био бољи и поштенији председник Србије него Вучић, мада на крају његовог мандата није изгледало да можемо добити лошију власт.

 93 
 послато: Април 12, 2020, 00:32:39  
Започео Гога - Последња порука Гога
Литије су забрањене, јер је у Србији "Ванредно стање". Литургије су забрањене!
 
А уместо Литија,...
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=2Owjt0NAfY4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=2Owjt0NAfY4</a>


 94 
 послато: Април 11, 2020, 22:41:38  
Започео Саша - Последња порука David G
10 СВЕТСКИХ СТРУЧЊАКА
ИМА ПОТПУНО ДРУГАЧИЈЕ МИШЉЕЊЕ О ПАНДЕМИЈИ:
 Тотална блокада није решење, а ево и заштоЧак десет светских стручњака, износећи своје мишљење, доводи у сумњу званичан став бројних влада у вези са избијањем пандемије коронавируса.Примера ради, докторка Сунетра Гупта, професорка теоријске епидемиологије на Универзитету Оксфорд специјализована за маларију, ХИВ, грип и бактеријски менингитис, члан је истраживачког тима који конструише модел епидемије коронавируса. Њихов рад тек треба да буде рецензиран, али је сажетак доступан на мрежи.

Они наводе следеће: "Важно је да резултати које овде представљамо указују на то да су епидемије које су у току у Великој Британији и Италији почеле најмање месец дана пре прве пријављене смрти и да су већ довеле до нагомилавања значајног нивоа колективног имунитета у обе земље. Постоји инверзна веза између дела популације који је тренутно имун и дела који је рањив на тешку болест".

Истраживање представља сасвим другачији поглед на епидемију у односу на став Краљевског колеџа у Лондону.

Резултати би значили да је земља већ стекла знатан имунитет нерегистрованим ширењем ковид-19 током више од два месеца.

Иако су неки стручњаци сумњали у снагу и дужину људског имунолошког одговора на вирус, проф. Гупта каже да су је нови докази уверили да ће човечанство изградити колективни имунитет против ковид-19.Др Карин Молинг је немачки виролог чије се истраживање фокусирало на ретровирусима, посебно вирусу хумане имунодефицијенције (ХИВ). Била је редовна професорка и директорка Института за медицинску вирологију на Универзитету у Цириху од 1993. до пензије 2008. године и за свој рад је примила вишеструка признања и награде.

"Свако јутро вам се говори колико има смртних случајева од короне. Али не говоре вам колико је људи зими већ заражено грипом и колико смртних случајева је проузроковало. Ове зиме грип није озбиљан, али око 80.000 је заражено. Не добијате ове бројке уопште. Нешто слично се догодило пре две године. То није стављено у прави контекст. Сваке недеље у Берлину умре особа од отпорних микроба. То је годишње чак 35.000 смрти у Немачкој. То се уопште не спомиње. Верујем да смо имали овакву ситуацију неколико пута и да су предузете мере претеране. Сматрам да можда неко не би требало толико да брани младима да се друже и тако преносе вирус. Морамо некако да изградимо имунитет, а како је то могуће без контаката? Млађи се много боље носе са инфекцијом. Али старе морамо заштитити и заштитити их на начин који се може помно испитати; да ли је разумно оно што сада радимо да ослабимо епидемију на начин који готово парализује целокупну светску економију? Највећи проблем је што је вирус представљен као ужасна болест, а сам по себи је попут грипа у нормалној зими. У првој седмици је још слабији", сматра Немица.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=dZ6tZDoNAa4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=dZ6tZDoNAa4</a>


Др Андерс Тегнел је шведски лекар и државни званичник који је од 2013. године државни епидемиолог Агенције за јавно здравље Шведске.

Др Тегнел је дипломирао на медицинском факултету 1985. године, специјализујући се за заразне болести. Касније је докторирао медицинске науке на Универзитету Линкопинг 2003. године и магистрирао 2004. године.

"Све мере које предузмемо морају бити изводљиве током дужег временског периода. У супротном, становништво неће прихватати целокупне стратегије за корону. Старије људе или особе са здравственим проблемима треба што више изоловати. Дакле, нема посета деци или унуцима, нема путовања јавним превозом, ако је могуће и нема куповине. То је једно правило.

Друго правило: Свако са симптомима треба одмах да остане код куће, чак и са најмањим кашљем. Ако следите ова два правила, више вам нису потребне додатне мере, чији је ефекат ионако врло маргиналан"
, рекао је.Др Пабло Голдшмит је аргентинско-француски виролог специјализован за тропске болести и професор молекуларне фармакологије на Универзитету Пјер и Марија Кири у Паризу.

Дипломирао је на Фармацеутском и биохемијском факултету Универзитета у Буенос Ајресу и Медицинском факултету Болничког центра у Паризу.

Тренутно живи у Француској, где је скоро 40 година радио као истраживач у клиничким лабораторијама на развоју дијагностичке технологије.

"Неоснована мишљења међународних стручњака, пресликана у медијима и на друштвеним мрежама, шире непотребну панику коју смо претходно искусили. Коронавирус идентификован у Кини 2019. године изазвао је ништа мање од јаке прехладе или грипа, без разлике до сада са прехладом или грипом какву познајемо. Интересантно је да су почетком ове године глобална упозорења о здрављу покренута као последица инфекције коронавирусом откривеним у Кини, КОВИД-19, знајући да сваке године у свету од упале плућа умре 3 милиона новорођенчади, а 50.000 одраслих у Сједињеним Државама, из истог разлога, без било каквог алармирања становништва. Наша планета је жртва новог социолошког феномена, научно-медијског узнемиравања, које покрећу стручњаци само на основу резултата лабораторијске молекуларне дијагностичке анализе. Комуникације издате из Кине и Женеве поновљене су, без да се испитају са критичког становишта и, пре свега, без наглашавања да су коронавируси увек инфицирали људе и увек изазивали дијареју и оно што људи називају баналном прехладом или обичном прехладом. Апсурдне прогнозе су пренадуване, као и 2009. године са грипом Х1Н1. Нема доказа који би показали да је коронавирус 2019. године смртоноснији од респираторних аденовируса, вируса грипа, коронавируса из претходних година или риновируса који су одговорни за прехладу", рекао је.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=2gUXCb7uTTM" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=2gUXCb7uTTM</a>


Др Еран Бендејвид и др Џеи Батачариа су професори медицине и јавног здравља на Универзитету Станфорд.

"Пројекције броја умрлих могу бити превисоке. Права стопа смртности је део заражених који умиру, а не смрт из идентификованих позитивних случајева. Свеобухватни карантин можда није вредан последица које намеће економији, заједници и менталном и физичком здрављу појединца. Требали бисмо одмах предузети кораке за процену емпиријске основе тренутних обустава.", кажу.Др Том Џеферсон је британски епидемиолог са седиштем у Риму. Такође је саветник италијанске Националне агенције за регионалне здравствене услуге.

"Чини се да у овој посебној епидемији болести налик грипу нема ничег посебног. Постоје, међутим, две последице ове ситуације. Прва је недостатак институционалног кредибилитета. Они се крећу од ватрогасаца, полицајаца, па чак и лекара опште праксе – а не од људи које бисте желели да отуђите у хитним случајевима.
Власник ресторана рекао ми је да се никада неће пријавити здравственом органу, јер би то значило затварање најмање две недеље и његов посао ће пропасти. Друга ствар је, да ли ће се, када све ово прође, међу људима јавити желља и напори да се схвате узроци и порекло болести сличних грипу и животни циклус његових узрочника? Прошли случај ми каже да не и вратићемо се промовисању грипа као универзалне куге под кровом топле куће комерцијалних интереса".
Др Мајкл Левит је професор биохемије на Универзитету Станфорд. Члан је Краљевског друштва (ФРС), члан Националне академије наука и добио је 2013. године Нобелову награду за хемију за развој вишесмерних модела за сложене хемијске системе.

У фебруару ове године тачно је моделирао да се избијање епидемије у Кини ближи крају, предвиђајући око 80.000 случајева и 3250 смрти.

"Не верујем бројевима у Израелу зато што се дефиниција случаја у Израелу стално мења и тешко је на тај начин проценити ситуацију. У Израелу је доста неоправдане панике. Не верујем у бројке, све је политика, а не математика. Изненадићу се ако број умрлих у Израелу пређе десет, па чак и пет сада с ограничењима. Ради поређења, број умрлих од коронавируса у Италији износи 10% од броја умрлих од грипа у тој земљи у периоду од 2016-2017.Немачка мрежа за медицину засновану на доказима је удружење немачких научника, истраживача и медицинских стручњака.

Мрежа је основана 2000. године за ширење и даљи развој концепата и метода медицине засноване на доказима и пацијентима у пракси, подучавању и истраживању, и данас броји око 1000 чланова.

"У већини случајева, ЦОВИД-19 има облик благе прехладе или је чак и без симптома. Стога је мало вероватно да су забележени сви случајеви заразе, за разлику од смртних случајева који се готово у потпуности бележе. То доводи до превеликих бројки. Према студији 565 Јапанаца који су евакуисани из Вухана, од којих су сви тестирани (без обзира на симптоме), откривено је само 9,2% инфицираних људи. То би значило да ће број заражених људи бити око 10 пута већи од броја регистрованих случајева. Широка доступност тестова САРС-ЦоВ-2 је ограничена.

На пример, у САД-у адекватна установа за тестирање за све сумњиве случајеве која је финансирана од државе доступна је тек од 11.3.2020.

И у Немачкој су постојала нека уска грла која су проузроковала исту ситуацију са прецењеним бројкама. Како се болест ширила, постало је све теже препознати сумњиви извор инфекције.

Као резултат тога, честе прехладе код људи који су несвесно имали контакт са пацијентом КОВИД-19 нису нужно повезане са КОВИД-19, а оболели уопште не одлазе лекару.

Многа питања такође остају без одговора. С једне стране, медији нас свакодневно суочавају са алармантним извештајима о експоненцијално растућем броју болесних и мртвих људи широм света.

С друге стране, медијско извештавање ни на који начин не узима у обзир потребне критеријуме за комуникацију о ризику заснованом на доказима",
наводи се.Др Ричард Шабас је бивши главни здравстени службеник у Онтарију, здравствени службеник Хејстингса и јавног здравља принца Едварда и шеф особља Централне болнице у Јорку.

"Постоји далеко више случајева него што се извештава. То је зато што многи случајеви немају симптоме и капацитет испитивања је ограничен. Исто тако, стварна стопа нових случајева вероватно је најмање 10.000 дневно. Ако вам бројеви звуче превелики, упамтите да је свет једно глобално село. Из глобалне перспективе, ови бројеви су врло мали. Друго, избијање епидемије у покрајини Хубеи, далеко највеће и некакав сценарио најгорег случаја – изгледа да се стишава. Колико је било лоше? Па, број смртних случајева био је упоредив са просечном сезоном грипа.

То није небитно, али није ни катастрофално, нити је вероватно да ће преплавити компетентан здравствени систем. Једино могуће објашњење је да корона није тако лако преносива међу људима. Када зараза нађе добро место, она се брзо шири - у италијанским болницама, на крузерима, у секти у Јужној Кореји. Али, то су више изузеци него правила. Већина заражених није ни на кога пренела болест.


Kurir.rs/Webtribune.rs

 95 
 послато: Април 10, 2020, 00:20:49  
Започео Гога - Последња порука moka
Прича нултог пацијента из Бачке Тополе:

Upala je zahvatila pluća, osećao sam olakšanje jer nije rak
- Svi su bili uplašeni. Kada je konstatovano da sam pozitivan na korona virus već sam bio u bolnici, bio sam jako loše, gušio sam se, nisam mogao da dišem bez kiseonika - rekao je Đantar


Igor Đantar (43), privrednik iz Bačke Topole, nulti pacijent u Srbiji, prve simptome korona virusa je osetio 27. februara, odnosno 28. februara. Kako kaže, imao je visoku temperaturu - 39,5, slabo se osećao i nije mogao da ustane iz kreveta.
- Drug mi je preporučio da odmah nakon vikenda, odem kod pulmologa na snimanje pluća. Ispostavilo se da imam upalu pluća. Doktorka je na snimku videla tamnu senku, mislila je da je nešto ozbiljnije od upale pluća. Prepisala mi je lekove i rekla da dođem za pet dana - rekao je Đantar za Pink.

Kako kaže, nije se osećao bolje i dva dana kasnije je ponovo otišao kod pulmologa.

Bio sam srećan jer nije rak
- Upala je prešla sa leve i na desnu stranu. Doktorka me poslala na CT i ispostavilo se da je virusna infekcija, da nije rak. Možda je to glupo reći, bio sam srećan jer nije rak.
Đantar sumnja da je korona virus dobio u Mađarskoj.

- Nedelju dana pre toga sam bio u Budimpešti, mislim da sam se tamo zarazio. Za šest, sedam dana sam osetio prve simptome - kaže Đantar.

Odmah se izolovao zbog dece
On je, kako navodi, dobio temperaturu i mislio je da je običan grip, pa se odmah izolovao jer ima malu decu, koja su već tog vikenda otišla kod bake i deke.

- Svi su bili uplašeni. Kada je konstatovano da sam pozitivan na korona virus već sam bio u bolnici, bio sam jako loše, gušio sam se, nisam mogao da dišem bez kiseonika, nisam mogao da odgovaram na pozive, tek na poneku poruku - rekao je Đantar.

On je rekao da je danas bio na kontroli i da mora da bude na bolovanju još mesec dana. Đantar kaže da ove godine, kako su mu lekari rekli, neće moći da trenira. U bolnici je proveo ukupno 24 dana.

- Prvih sedam dana kao i da nisam bio tamo. Prvih 14 dana je sporo prolazilo. Osećao sam se dobro i mislio sam da mogu da idem kući, ali su mi rekli da je bolje da budem u bolnici i jeste tako - rekao je Đantar.

(Telegraf.rs)

https://www.telegraf.rs/vesti/srbija/3176449-prica-nultog-pacijenta-igora-upala-je-zahvatila-pluca-osecao-sam-olaksanje-jer-nije-rak

  27. и 28. фебруара је осетио симптоме а у болницу су га примили 6.марта?? Опет нас лажу.

 96 
 послато: Април 08, 2020, 10:06:03  
Започео Гога - Последња порука nina
Влада донела уредбу о додатном задуживању за време ванредног стањаВлада Србије је усвојила уредбу о додатном задуживању за време ванредног стaња насталог услед болести ЦОВИД-19, узимањем кредита, емитовањме државних хартија од вредности на домаћем и међународном финансијском тржишту и давањем државних гаранција.

Том уредбом се уређује покретање поступка додатног задуживања узимањем кредита, емитовањем државних хартија од вредности на домаћем и међународном финансијском тржишту ради финансирања буџетског дефицита, одржавања текуће ликвидности, као и за обезбеђивање неопходних средстава за финансијску подршку и спровођење мера за ублажавање економских ефеката пандемије болести ЦОВИД-19 и давањем државних гаранција за време ванредног стања.

За време ванредног стања влада може покренути поступак додатног задуживања узимањем кредита, емитовањем државних хартија од вредности на домаћем и међународном финансијском тржишту и давањем гаранција Републике Србије у износима вишим од износа утврђених Законом о буџету за 2020. годину.

Извор: Бета, N1

 97 
 послато: Април 06, 2020, 23:20:01  
Започео Саша - Последња порука David G
КОВИД 19 неће нестати, планета би требала да га преболи:
 Руски вирусолог открива охрабрујуће чињенице о вирусу коронаПрофесор Биолошког факултета Универзитета у Санкт Петербургу Алексеј Потехин написао је у свом блогу зашто је важно да читава планета преболи вирус корона. Потехин је уверен да КОВИД-19 неће нестати из наших живота и истакао да је најбољи лек за инфекцију – колективни имунитет.


Мислим да је дошло време да ја као биолог, који дуго предаје о вирусима на универзитету, кажем неколико речи о вирусу корона. Покушаћу то да учиним у неколико теза, иако су на ову тему већ многи скоро све рекли.


1. Ово је само вирус корона. Један од чланова породице, који је и раније био заступљен у општем спектру акутних респираторних вирусних инфекција. Ово није куга. Нису богиње. Ово чак није ни вирус корона који је изазвао САРС 2002. године и био много тежи. Овај вирус убија људе, као и сви други, али умерено. У свету свакодневно од туберколозе, маларије итд. умире исто толико људи колико је до сад умрло од КОВИД. Али те бројке не пратимо помно као бројке умрлих од вируса корона.


2. Вирус је, нажалост, веома заразан. Заразнији је од грипа, мање заразан од заушака и рубеола, а да не говоримо о малим богињама. На нас утичу растуће цифре заражених у реалном времену. И ми у главама додајемо реч „већ“, а требало би да говоримо „укупно“. Осамдесет хиљада случајева на Кину са милијарду становника за скоро три месеца епидемије – ово је УКУПНО, а не „читавих“.


Ми у Русији смо на самом почетку епидемије. За неколико недеља ситуација ће се очигледно погоршати, као што се дешавало и дешава и у другим земљама. Али све то ће бити веома далеко од епидемија које је човечанство преживљавало кроз своју историју, осим у последњих 50 година. Стога не треба паничити!


3. Вирус је избио у једној земљи и тачке раста (епидемије) појавиле су се широм света. То је било неизбежно. Успут, не треба се плашити речи „пандемија“ – то само значи да су случајеви болести откривени широм света, а не да се човечанство суочава са изумирањем. Али ако свака земља понови пут Кине наредних месеци, случајева ће бити веома много. У сваком случају, биће погођен мали проценат становништва сваке земље, али ће укупан број бити знатан. Карантин има за циљ да у кратком времену не достигнемо кинеске бројке. Безбедносне мере које је увела Кина и које сада предузимају многе европске земље су невиђене до сад. Њихов главни циљ је да се смањи оптерећење на болнице за време масовних епидемија, као и да се смањи број заражених.


4. Стопе смртности од корона вируса су стварне. Нико у доба друштвених мрежа тај број не може да смањи или повећа – одмах би се јавили људи чији су најмилији страдали од овог вируса и пребројали би се. При томе су показатељи укупног броја заражених потцењени, јер је много људи имало асимптомске реакције на вирус и у тренутку када он још није могао да се идентификује. И сада сада се многи случајеви не откривају, али се прате. Међутим, то је и добро, јер што је више оних који нису урачунати у статистику заражених, то је мањи проценат смртних случајева.


Фото: Танјуг/АП Claudio Furlan

5. Овај вирус нема никакве везе са људским развојем и није „побегао“ из неке лабораторије. Док људи паниче, лабораторије широм света откривају појединости о овом вирусу. Конкретно, чињеница је да је све почело једном инфекцијом у Кини – односно, неко тамо је појео неку заражену животињу. Или су једноставно појели нешто на пијаци на којој се у страшно лошим хигијенским условима спрема чудна храна. То је идеална средина за вирусе.


Онда је вирус из те заражене животиње прешао на новог домаћина и почео да се понаша агресивно. Ако прескочи преко интерспецифичне баријере једном, вирус ће такође прескочити у другог, истовремено се прилагођавајући новом домаћину. Негде у том ланцу домаћина наћи ће се и човек. Ово није први вирус чије порекло води са кинеског тржишта.


6. Вирус корона неће нестати из наших живота. Карантин га неће уништити. Нема лекова против њега, као ни против већине вируса.

Вакцина ће се појавити (мислим на лето), али неће бити масовне вакцинације барем до краја године, јер се време испитивања не сме и не може смањити. Управо због тога је већина популације осуђена да овај вирус прележи. Али ово је важно, јер је колективни имунитет најбољи лек за заразне болести (што се већина људи разболи и стекне имунитет, мање ће нових случајева заразе бити). Не верујте гласинама о поновљеним инфекцијама. На вирус корона мора се развити имунитет.


7. Вирус корона уопште не личи на вирус грипа. И зато он неће деценијама држати човечанство у карантину. Вируси корона немају својства и механизме који обезбеђују велику варијабилност својствену вирусима грипа. Вероватно ће следити уобичајни пут инфекције – што је тај пут дужи, слабији су симптоми. А нови облици ће се ретко појављивати и неће ефикасно превазилазити имунолошку баријеру која се појављује после прве инфекције. Али, према мојој оцени, ова епидемија могла би да траје око пола године. Постепено, вирус ће постати део свакодневнице, многи ће га прележати и живот ће почети да се враћа у нормалу.


8. Срећом, деца се теже разбољевају од вируса корона, иако могу бити његови преносници. Здраве одрасле особе вероватно ће прележати инфекцију „на ногама“, неко ће се мало више разболети, као кад добије грип. Мало људи ће завршити у болници. Од тог броја, мали део ће умрети. Ништа више него од грипа, код кога је једна од најнепријатнијих и најопаснијих компликација упала плућа. И као што су вероватно већ сви схватили, група изузетно ризичних људи су они изнад 75 година, посебно са неким пратећим болестима.


9. Са гледишта биологије, ако посматрамо људе као једну од животињских врста, вирус корона не треба уопште да се посматра као нешто превише опасно. Он убија људе са ослабљеним имунитетом (попут било које заразне болести) и умерено смањује популацију у старијој старосној групи.


Али ево друге стране прогреса – не желимо овом вирусу да дамо ниједну старију особу, међу којима ће бити нечији родитељи, бабе и деде.


10. Стога су карантинске мере оправдане. Ако бирамо између одласка у кафић и смрти још једне непознате старије особе у ланцу преношења вируса, коме се још иде у кафић? Ако се досада мери животима старих људи, мислим да смо сви спремни да изаберемо досаду код куће. Свет се неће срушити ако останете код куће.


При томе не треба мешати самоизолацију са разумним смањењем друштвених активности. Овај вирус није парализовао живот. Нема потребе да купујете годишње залихе хране у продавницама, оне очигледно неће бити затворене и тада ћете бити приморани да бацате храну.


Како је написано у једном мему на интернету, ако вам је за 14 дана карантина потребно 144 ролни тоалет папира, онда је требало да посетите лекара још пре појаве вируса корона!


(rs.sputniknews.com, Новости)

 98 
 послато: Април 05, 2020, 01:07:17  
Започео Гога - Последња порука Гога
Литије су забрањене, јер је у Србији "Ванредно стање".
 
А уместо Литија,...

Субота, 28.април, 2020

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=uoZa6Yjmb90" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=uoZa6Yjmb90</a>Субота, 4.април, 2020.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=0RYlxiHBjcQ" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=0RYlxiHBjcQ</a>


 99 
 послато: Април 04, 2020, 18:14:47  
Започео Srpkinja - Последња порука Srpkinja
ЗА ЊИХ СУ ТО МАЛЕ КАЗНЕ, ПООШТРАВАЈТЕ!

Због „удара по џепу „ јер не поштују забрану кретања
Има оних који то упорно чине и на сав глас се буне
Са објашњењем да на тај начин у држави
Одговорни хоће БУЏЕТ да пуне.

Даница Машић

 100 
 послато: Април 03, 2020, 00:02:07  
Започео Гога - Последња порука Саша
"Седите код куће још 3 или 4 недеље":
 Др Несторовић објаснио
зашто се одустало од полицијског часа 24 сата

Пулмолог др Бранимир Несторовић, начелник Одељења за алергологију и пулмологију на Медицинском факултету Универзитета у Београду, открио је јавности због чега је кризни штаб одустао од једне од најоштријих мера - полицијског часа који ће трајати 24 сата.


Подсетимо, председник Србије Александар Вучић навео је вечерас да ће три нове мере ступити на снагу - биће забрањено окупљање више од двоје људи на истом месту, власници кућних љубимаца ће од суботе моћи да их шетају од 23х до један сат после поноћи, а од суботе у 13 сати до понедељка у 5 ујутру биће уведена потпуна забрана кретања.


- Одустали смо до 24- часовног полицијског часа, јер су данашњи резултати који нису били катастрофични. Ипак, процена је да би се за овај викенд, када се најављује лепо време, људи исто понашали као претходног и излазили напоље. Због тога ће им кретање бити ограничено. Ипак, струка је саветовала да се одустане од 24-часовног полицијског часа - рекао је др Несторовић гостујући на ТВ Пинк.

Он је додао да су још наредне две недеље критичне, док се од шесте неће очекивати толики интезитет.

- То је добра вест. Добра вест је да и сутра у 11 долази авион, пакет помоћи из Русије, са њиховим лекарима и респираторима. Знате да су већ у Италији и да дезинфикују њихове болнице и старачке домове. То је руска војска, која је најефикаснија у томе.

- Ово није почетак краја, већ крај почетка. Цео дан сви причају о Шведској која ништа није ограничила, а јутрос 150 умрлих у Шведској. Енглеска је јутрос имала 2.500 мртвих, а они касне две недеље за нама. Америка тек улази у трећу недељу. Али нема опуштања.


- Имамо добру криву. У већим земљама имате око 70.000 људи који се дневно инфицирају, код нас око 100. Видећемо како ће се то даље одвијати. Овај вирус је све изненадио потенцијалом да једну групу људи потпуно уништи. За 85 одсто људи он не носи никакву опасност, оног кога погоди, може да му остави велике последице - рекао је он.

Што се тиче спремности државе, он каже да је здрвствени ситем Србије добро опремљен.

- Још увек нисмо дошли до четвртине здравстених капацитета. Немачка, која се хвалила бројем респиратора, већ је дошла до 60 одсто искоришћености. У Италији већ важи правило катастрофичне медицине - они бирају пацијента који може да преживи.

- Седите кући још три или четири недеље. Толико би још требало да буде врло важна социјална дистанца - рекао је др Несторовић.

NovostiOnline

Странице: 1 ... 8 9 [10]
Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!