forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Јул 08, 2020, 03:41:21


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: 1 [2]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Пољопривреда  (Прочитано 32414 пута)
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12522Погледај профил
« Одговор #50 послато: Јун 17, 2017, 06:37:16 »

Ова вест би можда пре требала да се објави у форуму "Политика", али ипак нека буде овде.


Стотине тона зараженог меса,
 које смо извезли у Русију и друге земље,
враћене су и продају се у Србији!Цитат

Мада је познато да су поједине приватне месне индустрије, попут "Матијевић", "Златиборац" и других, добили монопол на домаћем тржишту криминалним пословима, корумпирањем врха државе и масовним тровањем становништва, то им није било довољно па су покушали да своје смеће продају и у иностранству. Русија је одмах зауставила увоз 100 тона меса из хладњача сремске компаније Биг Булл. Инспекција Републике Српске наредила је уништење контигента меса увезеног из Србије како га мафија из Министарства пољопривреде Србије не би вратила поново у продају. Уништава се и домаће повртарство. Захваљујући Вучићевом споразуму са албанским премијером Рамом, Србија увози комплетан род парадајза из Албаније, на штету својих произвођача.


Недавно је ступила на снагу забрана извоза крава, бикова и говеда из Србије у све државе Европске уније, због вакцинације ових животиња вакцинама против нодуларног дерматитиса, односно болести квргаве коже. Због тога је осим у ЕУ, забрањено извозити говеда у све земље осим у Црну Гору и Босну и Херцеговину. Но, чак је и у ове две бивше југословенске републике, донета одлука да се одређени контигенти меса хитно врате у Србију.

Пре мање од месец дана, по савету Начелника одељења за здравствену заштиту и добробит животиња Министарства пољопривреде, Будимира Плавшића, фабрика меса Биг Булл из Бачинаца код Шида, у Срему, покушала је да извезе стотинак тона свежег говеђег меса у Русију.

Сертификат о здравственој исправности меса потписала је Емина Милакара, особа коју су више пута сумњичили да намерно опструира извоз у Русију. Цео контигент меса из Биг Булл-а, који је превожен хладњачама преко територије ЕУ, до руског града Каљининграда је враћен са границе назад за Србију. Руси су га вратили због присутности вируса нодуларног дерматитиса. Ово је стоти пут да службеници Министарства пољопривреде одобравају извозне контигенте за Руску федерацију. Због здравствене неисправности, реекспорта и лажно приказаних сорти, до сада су враћани свињско месо, јабуке, малине, а сада је враћено и неисправно месо.

Плавшић се наравно направио као да се ништа није десило, а Емина Милакара је месо које су Руси вратили као здравствено неисправно пустила у малопродају у Србији!

Плавшић је у међувремену отпутовао на симпозијум у Казахстан, и тамо је глумио експерта који се наводно разуме у добробит животиња, домаћини су га учтиво колико је то било могуће питали, шта је разлог сталних опструкција животињске добробити у Србији?

Да ли је истина да службеници српског Министарства пољопривреде, намерно опструишу извоз меса и друге хране на јединствено тржиште Руске федерације, Казахстана и других совјетских република и Кине, питали су Плавшића, у приватном делу конференције, после чега је он, према сведочењу наших грађана тамо присутних, поцрвено. Иначе у Руској федерацији кружи прича да службеници Српске Владе намерно на све начине опструишу привредну сарадњу са Русијом и бившим совјетским републикама, како би се ЕУ приказала као једина алтернатива. Плавшићеви потези иду у прилог оваквим тврдњама.

Емина Милакаре, била је десна рука Сање Челебићанин, бивше начелнице ветеринарске инспекције све док ова није побегла из земље. Њени поступци говоре да је ситуација алармантнија и од оне како је Руси виде. У питању није само опструкција извоза у Русију, у питању је и масовно тровање становништва у Србији. Из тих разлога Милакара не доноси Решење о уништењу 1,5 милиона килограма поквареног меса из хладњаче у Шиду, већ претпостављамо тражи начин да га пусти у продају.


Цитат
Из Србије је у Републику Српску прошлог месеца извезана и пилетина заражена опасним сојем салмонеле познате по имену Енторитидис! Ова бактерија тешко умире чак и на термичкој обради високом температуром. Из Републике Српске су питали: "…Која је идеја била, да потрујете браћу Србе?"

Федерални органи Босне и Херцеговине су тражили да се заражена пилетина врати у Србију. Надлежни инспектор Републике Српске који је потписао одлуку да она буде уништена на лицу места, образложио је то овим речима: "…Не можемо дозволити да се то врати у Србију, јер тамо има монструма који ће је пустити у продају"

Управа за ветерину Министарства пољопривреде Републике Србије, смучила се због ових скандала и црногорској ветеринарској инспекторки Мирјани Драшковић која је јавно саопштила да је више десетина тона сувомеснатих производа српске компаније "Златиборац", вратила у Србију због присутности канцерогеног адитива Е124, те да је у питању адитив за вештачко додавање боје месу…

Утицај поменутог адитива на здравље европски стручњаци пратили су пуних десет година. Истраживања су показала да тај додатак може имати за последицу пад концентрације и импулсивност, која негативно утиче на учење, а утврђено је да су најугроженија деца од три до осам година. Код лабораторијских животиња којима је овај адитив додаван у храну у већим количинама, у дужем временском периоду оболеле су од рака: желуца, мозга, јетре…У питању је додатак који боји месо у црвено, па је јасно зашто производи "Златиборац" имају тако "дивну црвену боју"…

Цитат
Уместо да напокон буду похапшени, смењени и отерани из управе за ветерину људи попут, Емине Милакаре, Зорана Маринковића, Плавшића, министар пољопривреде Бранислав Недимовић почео је са унапређењима, па је тако прошле недеље Милакари обећао да ће она бити нови директор Управе за ветерину.Иначе, последњи директор управе за ветерину, Ненад Петровић, који је дужност обављао коректно, смењен је пре више од три месеца, а његову дужност у међувремену врши Тамара Бошковић, позната из афере тровања народа са медом препуним антибиотика. Бошковићевој је због тога до даљњег забрањено да користи печат министарства, али противправна корист коју је она омогућила појединим удружењима пчелара, злоупотребљавајући печат док га је имала, толико је велика да је већ одавно требала да буде под истрагом.


Стање на српском тржишту меда је јадно, природног меда готово да нема, скоро сав мед који се продаје је добијен од пчела које су храњене вештачком храном, па се према постојећим правилницима тај мед ни не може декларисати као природни. Још горе од тога је Одлука Владе Србије коју је потписао Александар Вучић у својству председника владе, (у питању је Решење 05, број 404-4829/2017, донето 29 маја ове године и објављено у службеном гласнику број 53. на страни 78.) којом је Вучић дословце одобрио да неисправни шећер кристал 930 килограма и шећер у коцки 527 килограма буде поклоњен удружењу пчелара из Рашке, "Рашка".

Мед како и Вучић признаје у Решењу: "Није за хуману употребу, а одузет је у поступку инспекцијског надзора". Према речима угледних ветеринара који су ово Решење читали, остали су шокирани. Испоставило се да је Вучићу све ово сугерисао да потпише Драган Гламочић, његов саветник за пољопривреду, који је водио Кризни штаб за сузбијање Нодуларног Дерматитиса. Његов штаб је толико лоше урадио посао да се о томе и данас прича. Тако је, на пример, Гламочић пропустио да обави запрашивање против комараца у пограничним деловима Србије, па је ова болест из Бугарске и Македоније, коју преносе комарци, прешла у Србију. Онда је Гламочић увезао вакцину коју није тестирала Агенција за лекове! Са том вакцином је вакцинисао сва говеда бикове и краве у Србији, а вакцина се испоставила неделотворна, због чега се болест поново појавила уз границу са Македонијом!


Сада је у току увоз ревакцине за нодуларни дерматитис, а када са њоме вакцинишемо говеда важиће додатна забрана извоза у говеђег меса у Европску унију.А 1. Недимовић легализује ГМО

Министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић, суочен са захтевима из ЕУ да легализује тровање Српског народа Генетски модификованом храном ГМО, која ће се слободно увозити из Сједињених Америчких држава, Аргентине и Бразила. Недимовић лаже јавност и тврди: "…Ако желимо у Светску трговинска организацију (WТО), ми морамо неке ствари да испунимо. Али је пре свега важно шта мисли струка, и шта мисли држава и народ о томе, то је најважније. Јако је важно да ми овде не погрешимо јер само једном имамо право на одлуку, не два пута у овом случају". Наравно да народ нико ни за шта не пита ни у овом случају и да ће Министарство пољопривреде учинити све против интереса грађана, само ако им тако сугерише Вођа. Чак и ако је услов за чланство у WТО масовно тровање становништва.

Одлука да се легализује ГМО храна, направиће велике економске губитке, јер ће мо постати земља која више није квалификована за извоз природне хране! Стручњак из компаније "Србија органика", Нада Мишковић, тврди: "…Ми смо велики извозник семена. У случају да дозволимо ГМО, пошто немамо производњу ГМО семена, ми ћемо одједном постати увозници, што ће рећи да ћемо сва средства и подстицаје давати за семе“.


Осим рачунице, осим економске штете треба узети у обзир и утицај генетски модификованих организама на здравље људи. Највећа превара а коју ће Председник Србије Александар Вучић покушати да прогура је дозвола увоза уз обавезно обележавање, што је само први корак у потпуној легализацији овог отровног смећа. Госпођа Мишковић јавно пита: "…Ако је то ГМО здраво, на производима где је ГМО, зашто то не пише, зашто су забранили да се означи?"

Подсетимао, највећи произвођач ГМО хране је Америка следе Бразил, Аргентина и Индија. У Европи ова храна има много противника. Чак 19 чланица ЕУ забранило је њен узгој. Србија је, барем према постојећем закону, још рестриктивнија – генетски модификовани организми не смеју нити да се гаје нити продају! Али, рестриктивни Закони у Србији на жалост нису спречили нелегални узгој и увоз, тако да је присутност ГМО у исхрани Срба далеко већа од дозвољене. Фитосанитарна инспекција је прошле године утврдила да се на 10 хектара у Мачви и Срему сади генетски модификована соја…
А 2. Држава уништава мале пољопривреднике

Српски повртари не могу да продају своје производе, јер је тржиште преплављено сумњивим воћем и поврћем из увоза. Лоше временске прилике овог пролећа никако нису ишле на руку повртарима. Међутим, много више од времена наштетиле су им ниске откупне цене.

Цене домаћих производа драстично су оборене због вишеструко јефтинијих производа из увоза, а потражња воћа и поврћа из Србије све је мања. Спас посрнуле пољопривреде стручњаци виде у удруживању по реформисаном задружном принципу, у чему би, кажу, морала да посредује држава. Која је разлика између српског и македонског парадајза? Звучи као виц, иако српским повртарима свакако није до шале. Јер разлика је у цени. Повртар из Уба је због ниске откупне цене тиквица недавно поклонио читав род. У Србији се осим македонског, продаје и албански парадајз по цени од 90 динара, док цена домаћег иде и до 160 динара. Све ово можемо да захвалимо споразумима које је Председник Србије Александар Вучић склопио са албанским лидером Едијем Рамом.


Нешто је мања разлика између шпанске и домаће паприке, 100 према 120 динара, а драстична је кад је реч о увозном белом луку. Када је куповна моћ ниска, цена диктира потражњу каже економски закон. Пољопривредници кажу да су им зато тезге крцате, а кантари најчешће празни. Баш као и џепови.


А 3. Промотер свињске куге и "плавог језика"

Упркос Вучићевом трагикомичном наређењу српским дипломатама, привредницима и другим државним службеницима да у време кад је Француска одбила да изручи Србији ратног злочинца Рамуша Харадинаја нико од њих не сме одговарати ни на мање важне дипломатске упите, нити путовати у Француску, тамо се ипак нашао Начелник одељења за здравствену заштиту и добробит животиња Министарства пољопривреде, Будимир Плавшић, је учествовао на заседању међународне организације ОИЕ (Светска организација за здравље животиња – Wорлд организатион фор Анимал Хелт).

Као учесник конференцију ОИЕ, носио је плочицу на којој је писало "Република Србија". Када су га колеге из министарства упитали зашто се не придржава забране, рекао је: "…Много мојих приватних послова зависи од одласка у Француску, на заседање ОИЕ. Нико не мора да зна. И онако нећу добити дневнице…"

Његова излагања у ОИЕ су оцењена као досадна и нестручна. Када су га колеге из других земаља упитале зашто се у Србији дуже од десет година сузбија свињска куга, и зашто ту "сузбијање" никако не успева, Плавшић није знао шта да им каже. Иначе област коју он води у министарству пољопривреде ја најгоре организована: дуже од једне деценије у Србији се вакцинишу свиње због присутности свињске куге. Због те вакцинације забрањено је извозити свиње у Европску унију. У његовом мандату у Србији су животиње вакцинисане нерегистрованим вакцинама због присутности плавог језика.

Извор: Арпад Нађ, Таблоид

(Србијајавља)

***

Ово је равно најтежем злочину. Чуди ме да се и о овоме ћути. Па где су "људи од професије и знања", да на сва звона алармирају, можда би управо то разбудило овај успавани српски народ.


У међувремену, помињана из овог текста, Емина Милакара је заиста и инапређена:"Emina Milakara nova v. d. direktora Uprave za veterinu"


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12522Погледај профил
« Одговор #51 послато: Април 23, 2018, 23:58:33 »

На овој теми је раније писано о проблему у вези суша и Система за наводњавање, нарочиту о овој поруци и на даље (КЛИКНИ ОВДЕ)
Данас се наставља исто, прича и само прича, а ништа се по том питању НЕ РАДИ!!!***


Имамо воде, фале нам системи


Србија, и поред знатних улагања државе и субвенција, не користи довољно потенцијале за наводњавање ораница. Хидропотенцијал за 3,6 милиона хектара, а залива се тек десети део обрадивих површина


СУШНЕ године у Србији, слажу се стручњаци и ратари, све су чешће, а штете које иза њих остају памте се и санирају и по неколико година. И поред тога, међутим, иако имамо потенцијал да наводњавамо 3,6 милиона хектара, код нас се наводњава тек неколико стотина хиљада хектара ораница.

О томе колики је обим штете од суше, најбоље говоре подаци метеоролога, који су израчунали да је "по злу позната" 2012. година пожњела усеве вредне чак две милијарде долара, а како се процењује, ни лањска суша није оставила мање последице.

Како ствари стоје, управо је лањска суша утицала на надлежне, тако да је само у Војводини лане покренуто 11 пројеката наводњавања, који би воду требало да доведу до нових 50.000 хектара ораница. Ту је, такође, и најава из Министарства пољопривреде, које планира електрификацију њива, како би се скупо дизел-гориво заменило јефтинијом електричном енергијом. Ту су, такође, и многобројне субвенције за набавку система за наводњавање.

Систем за наводњавање једног хектара ораница, иначе, како процењује др Атила Бездан, стручњак за наводњавање са новосадског Пољопривредног факултета, може да кошта од 2.000, па до 10.000 евра, у зависности од квалитета, капацитета, опреме... Његово постављање, међутим, у "редовној" години, гарантује повећање приноса за око трећину. Вредност оваквог система, у сушним годинама, каквих је све више, готово да је непроцењива.

- Ситуација се поправља, пре свега захваљујући субвенцијама, тако да готово и нема вишегодишњих засада без система за наводњавање, а и ратари који се баве интензивном или семенском производњом одлучују се да уграде овакве системе - наводи Бездан. - Потребно је, наравно, још више напора, како би Србија искористила све потенцијале које има. Познато је да наводњавање, практично, доноси две жетве, тако да је потребно да се обезбеди систем откупа за веће количине производа, али и да се повећањем количине стајњака који се баца на њиве смањи деградација земљишта у таквој, интензивној производњи.

Цитат


СУША ОДНЕЛА МИЛИЈАРДЕ

СУША је, према подацима републичког Хидрометеоролошког завода, последњих година направила огромне штете на усевима. Тако је 2000. забележена штета од 700 милиона долара, 2003. та штета је била милијарду долара, а 2012. године штета је достигла чак две милијарде долара! Штета, настала прошле године, још се процењује.


ПРВЕ ПУМПЕ ИЗ АБУ ДАБИ ФОНДА ОД АВГУСТА

РАДОВИ на изградњи система за наводњавање, првог од 14 који се финансирају из Абу Даби фонда, започети су прошлог лета, а очекује се да ће неки од њих бити пуштени у рад до краја јула. Када се буде завршио овај пројекат, очекује се да ће под системима за наводњавање бити више од 500.000 хектара обрадивих површина у Србији.


Како кажу у Министарству пољопривреде, прошле године су у Војводини, после завршених јавних набавки, започети радови на појачаном одржавању канала - двонаменских система Речеј, Међа, Итебеј, Јанков Mост I и II, као и на изградњи црпних станица Јегричка, Песирс и Калоча. Почели су и радови на подсистемима Нова Црња - Житиште, Тиса - Палић, Кикинда - ЦС Мокринска II и Мали Иђош.

Пројекат "Развој система за наводњавање - прва фаза" биће настављен и у овој, али и у следећој години. У 2018. години биће завршени уговорени послови, али и наставак радова на подсистему Мали Иђош, чија се реализација планира и за 2019. годину. То ће обезбедити наводњавање свих 11.500 хектара површина пољопривредног земљишта овог подсистема.

- Процењена вредност ових радова је око 4,7 милиона евра - истичу у Министарству пољопривреде. - У Србији постоје квалитетне фирме које могу да ураде пројектовање и извођење инфраструктурних пројеката на системима за наводњавање.

(Н.Суботић, вечерње НОВОСТИ)


***

Да су свих ових година, колико постоји прича у вези значаја Система за наводњавање, део по део градили, сада би већ имали изграђен систем за наводњавање, тамо где је најпотребнији. Пре неколико година се Млађан Динкић хвалио како ће Арапи, још тада, да финансирају изградњу истог. И изгледа, да то би само неко шупље предизборно обећање.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 905Погледај профил
« Одговор #52 послато: Јун 03, 2018, 06:35:13 »

Произвођач купине у БГ маркету:490 рсд?!Је л'ово могуће?

Izgleda da je ovo izuzetno teška godina za voćare, ne samo što nema roda, nego su i cene niske.Sve je veći broj onih koji planiraju da odustanu od gajenja treće po proizvodnji vrste jagodičastog voća u Srbiji – kupina.

Selo Bačevci jedno je od mnogobrojnih u Zapadnoj Srbiji koje se bavi proizvdnjom kupina.

"Trenutno imam oko 40 ari kupine", kaže Melenko Mijatović.

Kupine u ovom trenutku izgledaju odlično, ali proizvođače očekuje neizvesnost.

"Najveći problem je cena koja je poslednjih godina vrlo niska. Bila je 27 dinara, prošle i do 40 dinar, ali to je niska cena, da je 70 dinara to bi bilo zadovoljavajuće tek", priča on.

Kvalitetom roda bili su zadovoljni svi prošle godine, ništa se ne prepušta slučaju, sve se planira i ulaže, ali i to košta.

"Ako ostane cena niska, a i stari se, nema se za ulaganja..sigruno ćemo posustati“...

I njegov brat tako razmišlja:

"Iskreno da vam kažem, ako je malina danas na tako niskoj ceni...Ja sam u jednom hiperkmarketu u Beogradu video da je 125 grama kupine (da ne kažem u kom) 490 dinara. Raspravljao sam se sa prodavcima da li je to moguće?! Jer je ove godine cena bila 25, 27 dinara, ispod 33, 34 ne može da se proizvodi".

https://www.b92.net/biz/vesti/agro-biz.php?yyyy=2018&mm=06&dd=02&nav_id=1399634&utm_source=B92&utm_medium=Document&utm_campaign=Under-Article-List&utm_content=Proizvo%F0a%E8%20kupine%20u%20BG%20marketu:%20490RSD?!%20Je%20l%27%20ovo%20mogu%E6e?

  Србија је један матрикс у којем је све крађа од почетка до краја.Прво су домаћи политичари лопови са њиховим сарадницима покрали тржиште а онда, мало по мало испарцелисали интересе и покрали све што се на њему налази а данас детаљно пљачкају нас, који морамо да уђемо у продавницу.

Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12522Погледај профил
« Одговор #53 послато: Јул 04, 2019, 05:33:18 »

Зашто српски пољопривредници бацају своје производе

СВАКЕ године незадовољни пољопривредници у Србији униште део својих производа, јер су незадовољни откупном ценом. Просипање млека, бацање вишања, малина, шљива или вуне, само су део онога што српски пољопривредници ураде, а то су, сматрају стручњаци, пресликали и преузели од својих колега из ЕУ. За разлику од европских фармера, домаћи и немају неку корист од тога, осим што могу још додатно да навуку гнев грађана, због просипања и уништавања хране. А, да би се бацање зауставило, кључ свих проблема изгледа да лежи у преради, која је у нашој земљи на разочаравајућем нивоу!- Просипање и уништавање је један од начина протеста пољопривредника у Европи, али они имају више могућности, јер је и буџет тамо већи - објашњава агроекономиста Милан Простран. - Тако да им се нешто од тих протеста и оплоди, јер могу да добију неки новац. Код нас је то присутно последњих двадесетак година, од када су се угасили велики капацитети за прераду воћа. Тиме су практично произвођачи вишања, малина, купина или јабука изгубили пословне партнере у прерађивачкој индустрији.

Према речима Пространа, у централној Србији, која је воћарска регија, постојале су фирме за прераду воћа - "Србијанка" Ваљево, "Шапчанка" из Шапца, "Црвена звезда" Крагујевац, "Будимка" Пожега, "Борац" Петровац на Млави... Пољопривредници су велики део својих производа преко њих пласирали, а остало је ишло на пијаце или у извоз, када је реч о свежем воћу. Некада је било и више потрошача, фабрике су имале своје мензе, где су се хранили радници, а нису занемарљиве ни касарне и број војника у некадашњој СФРЈ.

- Приватизацијом су уништени прерађивачки системи, па су због тога домаћи произвођачи на великим мукама - говори Простран. - Често се дешава и да добар део тих производа не може да се пласира у свежем стању, као прва класа, већ као четврта или пета, која је раније завршавала у преради, у великим системима. Сада то готово и да не постоји. Зато и постоји та врста незадовољства. Држава је промовисала капиталистички систем, слободно тржиште, споразуме о слободној трговини са великим бројем земаља. Имамо један неуређен простор у том ланцу између примарног произвођача, откупивача-хладњачара, прерађивача и извозника. Тај ланац не функционише и никако да се успостави однос пословног поверења.

Како објашњава наш саговорник, то је једна турбулентна ситуација, где царује нерешен простор већ годинама. Све док наша држава тај сектор не подигне на виши ниво, биће ових проблема.

- Не би ме чудило да прораде и моторне тестере, па да посеку воћњаке - каже Простран. - Људи се изнервирају. Имају проблем велики и са радном снагом. Немамо више такозване миграције са југа земље, када крене берба воћа, па иде ка Војводини на кукуруз. Од 2000. године имамо неуређено тржиште пласмана воћа и поврћа. Угашени су велики прерађивачки капацитети, лошим приватизацијама. Држава нити може, нити зна како да се у неолибералном капитализму понаша. Неуређено је тржиште. Односи су монополски и уцењивачки. Улазак у трговински ланац дебело се плаћа.


ЗАДРУГЕ СУ ЈЕДИНО РЕШЕЊЕ

ПОЉОПРИВРЕДНЕ задруге, које су нестале у Србији, јесу једно од решења. Како објашњава Простран, то је сад почело мало да се "буди", пројекат оживљавања задруга је интересантан и може доста да помогне.

- Задругама се мора дати земља, како би могли да оживе мали и средњи пољопривредни произвођачи - говори Простран. - Оне би требало да набаве хладњаче и касније да се усредсреде апсолутно на прерађивачке капацитете.

(Ј.Б.Субин, вечерње НОВОСТИ)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Странице: 1 [2]   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!