forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Август 14, 2020, 04:43:14


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: 1 [2] 3   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Србија (ни)ЈЕ пред сломом  (Прочитано 80008 пута)
peraazdajic
Гост
« Одговор #50 послато: Фебруар 20, 2012, 14:57:45 »

Ћаоске,  Љутко Љутко Љутко


ММф предлаже Србији већи ПДВ и дужи радни век

БЕОГРАД - Међународни монетарни Фонд предложзиће новој влади Србије да размотри повећање пореза на додату вредност (ПДВ) и да спроведе реФорму пензијског система, пише данашњи "Блиц".

Лист наводи да је имао увид у препоруке мисије ММф-а по повратку из Београда у Вашингтон, које, између осталог, садрже повећање ПДВ-а, смањење масе плата које се исплаћују из буџета, повећање броја пореских обвезника, као и смањење субвенција.

ММф ће доћи у Србију тек када буде Формирана нова влада, али за наставак аранжмана захтева постизање договора о три тачке - ребалансу буџета за 2012. годину, усвајању средњорочног програма који би смањио задуженост земље, као и о убрзању структурних реФорми, наводи "Блиц".

Како преноси лист, ММф предлаже да нова влада размотри могућност спровођења пореске реФорме која би подразумевала смањење пореза на доходак и добит, док би порез на имовину и ПДВ требало повећати.

"Следећа влада требало би да размотри могућност пореске реФорме која би подразумевала смањивање директних пореза (порези на добит и доходак). Tо би предвиђало и смањивање социјалних давања, а повећање индиректних пореза (ПДВ, царине, и акцизе) и поразе на имовину", пише "Блиц".

Како се наводи, тако би се смањио деФицит буџета, подигла конкурентност извозног сектора, стимулисало запошљавање и смањила сива економија.

РеФорма је потребна и да би обезбедили еФикаснији, Фер и одржив пензијски систем, наводи се у препоруци.

Мисија објашњава да би с оваквим пензијским системом Србија имала две опције: или да смањи пензије или да подигне старосну границу и повећа број радника.

У ММф-у сматрају да је друга опција пожељнија, јер би у супротном наша земља морала да спусти пензије на друштвено неприхватљив ниво. "За следећу владу и парламент биће приоритет да подигну еФективну старосну границу за одлазак у пензију", преноси "Блиц".

Извор: http://gorandavidovic.com/forum/showthread.php?t=4409
Сачувана
peraazdajic
Гост
« Одговор #51 послато: Фебруар 20, 2012, 16:51:43 »

Ћаоске,  Љутко Љутко Љутко


ГРЧКИ СЦЕНАРИО: ММФ И ТАДИЋЕВ РЕЖИМ НАВЛАЧЕ СРПСКОМ НАРОДУ ОМЧУ ОКО ВРАТА…

18 фебруар 2012, ФБР

Пише: Миодраг НоваковићАко смо се и понадали да не може да буде горе, и да у овом нашем балканском тунелу (читај евроатлантској чекаоници смрти) мора и да засија светло- „наш“ режим у сарадњи и „дослуху“ са својим евроатлатнским господарима и „ммф колонизаторима“ нам спрема последњи ударац, дизајниран да нас економски дотуче и од нас направи још јевтиније „евроатлантске робове“…

Како сазнајемо из више извора представници највеће финансијске криминалне организације у свету, такозваног ММФ-а, током недавног јавног митинговања у Београду- састали су се иза затворених врата са представницима однарођеног Српског режима и тајно договарали како да Српски народ, нарочито онај већински део- социјално обесправљен и економски поражен, жедан преведу преко воде, и увале у још већу беду.

Педантни финансијски неоколонизатори (ММФ)- свесни Тадићеве безизлазне политичке ситуације, и опасности у којој би се нашао њихов „нови балкански поредак“ падом издајничког Српског режима- су одлучили да стварне чињенице о катастрофалном економском стању и лошем пословању Српске владе, саопште у лице својим „београдским пуленима“ иза затворених врата. То су урадили свесно и плански, покушавајући да сакрију ту чињеницу од наше јавности пре пролећних избора- како би побољшали шансе „умирућег“ Српског режима на долазећим пролећним изборима.

Ова прљава игра- међународна (западна) завера је откривена захваљујући „неким“ изворима из Српске владе, који су ту информацију доставили новинским агенцијама.

Новинарима Блица је дата на увид препорука ММФ-а Србији- из које се види да ММФ захтева од Србије (али, овде наглашавамо, после избора!?) да се, пре свега, „тајкунима“ и приватним корпорацијама смањи порез на добит и доходак, а да се народу уведу додатне дажбине- повећање пореза на додатну вредност, смањење плата и у свим јавним секторима, смањење свих субвенција из државног буџета, подизање старосне границе за одлазак у пензију (по принципу „ради док не цркнеш“), повећање царина и акциза…

ММФ је по свом повратку (из Београда) у Вашингтон разрадио тај „грчки сценарио“ за Србију у детаље. Тадићевом режиму је претходно саопштено да ММФ има прецизна сазнања о прекорачењу дозвољене потрошње буџета у 2011, нагласивши да је Српска влада прекорачила дозвољени дефицит у буџету за пет милијарди динара.

Имајући у виду тренутну политичку и економску нестабилност, и неизвесност око исхода пролећних избора, ова међународна финансијска мафијашка организација је замрзла све кредитне аранжмане са Србијом (осим можда оних везаних за „кркобабићеве пензионере“- јер су они традиционални „режимски гласачи“ и једина „растућа класа“ у биолошки умирућој Србији).

ММФ је на састанку у Вашингтону припремио нове захтеве за будући Српски режим- који осване на власти након пролећних избора, вероватно се надајући да ће и тај режим, попут овог данашњег Тадићевог, деловати у корист евроатлантских колонизатора, а не у интересу властите нације. Ти захтеви (ултиматуми) између горе већ наведених, подразумевају и ребаланс буџета Србије за 2012, усвајање средњорочног програма и убрзавање „структурних реформи“!?

Наравно да највећи део овог пакленог плана- који неодољиво подсећа на „грчки сценарио“ (са једним изузетком- Србија није чланица ЕУ- али се ипак под овим издајничким режимом безусловно подаје свим уценама евроатлантских колонизатора) није био предвиђен да процури у јавност, бар не пре избора…

Сада знамо да нам се одмах по избору спремају- поред оних „буквалних“ ЕПС маказа, који крећу у масовну принудну наплату дугова одмах по избору(о томе сам недавно писао, кликните овде за линк “У раљама режимских маказа…”)- спремају и ове још погубније „економске маказе“…

Очигледно је да су нам долазећи избори, можда и последња шанса да зауставимо ово планско уништење наше националне државе, нашег људског и сваког другог достојанства, и пре свега последња шанса да се изборимо за властиту слободу и слободу својих потомака. Јер живот без слободе и није више живот…

На крају подсетимо се речи нашег славног песника Алексе Шантића, које су данас актуелне више него икад пре:

„Ми знамо судбу и све што нас чека,

Но страх нам неће заледити груди!

Волови јарам трпе, а не људи -

Бог је слободу дао за човјека.“

Извор: Србски журнал
Сачувана
pidikanac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1584Погледај профил
« Одговор #52 послато: Фебруар 20, 2012, 18:55:25 »

Миодраг Новаковић је искрен Србин, патриота и човек напредних идеја. Његови садржаји и теме које обрађује јасно га стављају на ону страну српске популације која свом снагом и умом, искрено ради на политичким променама у Србији.
Веома сам сретан да ми припада као искрен пријатељ и стални члан, учесник, рада Фејс Групе Сви Срби Света.

Искрено се надам да ће нам се и он једног дана придружити и помоћи овај пројекат, на коме се сви трудимо да Србији бар на неки начин помогнемо....
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12565Погледај профил
« Одговор #53 послато: Март 02, 2012, 03:35:49 »

ПАД ДИНАРА ПОДИЋИ ЋЕ ЦЕНЕ У МАРТУ И МАЈУ


Стижу нам два цунамија поскупљења

Црне прогнозе: Унија послодаваца Србије упозорава да НБС мора под хитно да реши проблем курса јер ће доћи до незапамћеног скока цена и великог незадовољства грађана.Због наглог слабљења динара грађани Србије треба да се припреме за чак два таласа поскупљења, први је већ почео овог месеца, а други стиже почетком маја, упозорава Унија послодаваца Србије. Они тврде да НБС мора под хитно да реши проблем курса јер ћемо у супротном бити сведоци незапамћеног скока цена у кратком року, али и све већег незадовољства грађана.
Колико је од почетка године ослабила куповна моћ грађана показују најновији подаци Завода за статистику. Тако је промет робе у јануару за чак 22,6 одсто мањи него у децембру прошле године.

Цитат
ШТА ПОСКУПЉУЈЕ

Први талас у марту

- бензин
- млечни производи
- шећер
- уље
- месо
- брашно
- храна у конзерви
- кућна хемија
- средства за хигијену
- риба
- вода
- сокови
- слаткиши
- јаја

Други талас у мају
- бела техника
- музички уређаји
- компјутери
- текстилна роба
- производи од гуме
- кућна хемија
- храна из увоза

Пет одсто скупље

У Унији послодаваца наглашавају да су произвођачи већ изменили цене прехрамбених производа, али да ће их поново подићи због курсне разлике.
- Мењали су цене због редовног годишњег усклађивања. Међутим, због скока евра готово све животне намирнице већ током марта поскупеће за још четири до пет одсто. Конкретно, веће цене имаће сви млечни производи, шећер, уље, месо... Такође, поскупеће сви увозни прехрамбени производи, попут конзервиране хране, рибе и различите врсте воћа и поврћа. Нове цене имаће и кондиторски производи, кућна хемија и козметика - наводи за Пресс Драгољуб Рајић из Уније послодаваца.
Он додаје да ће се усклађивање односити и на цене енергената јер увозимо и гас и нафту.
- Пошто је дошло до раста цена на светском тржишту у року од неколико дана, може се очекивати да ће и наше цене морати да се ускладе са курсом - навео је Рајић.

Цитат
Без намета на увоз телади и прасади

Влада Србије јуче је донела уредбу којом се укидају посебне дажбине за увоз телади, јунади и прасади ради смањења трошкова това и повећања понуде на домаћем тржишту. У Министарству пољопривреде је прецизирано да се олакшице користе за телад тежине до 80 килограма, јунад од 80 до 300 килограма, за које је царинска стопа била 12 процената, и прасади тежине до 50 килограма за које се царина плаћала 31,5 одсто.

И ту није крај, јер Србију након првог очекује и други талас поскупљења почетком маја.
- Техника ће морати у мају да поскупи, а то исто важи и за цене текстилне робе. Након првог таласа који ће опустошити новчанике грађана, овај други ће довести до тога да више нико неће ни носити новчаник, јер у њега, сем личне карте, неће имати шта да стави - илуструје Рајић.
Председник Националне организације потрошача Србије Горан Паповић тврди да је могуће да ће бити одређених притисака на цене. Он ипак не верује да ће прехрамбени производи поскупети.
- Може доћи до поскупљења кућне хемије, производа од гуме, ланаца, али не и хране. Влада Србије то неће дозволити - сматра Паповић.

Ограничена маржа


Иако је пре пет дана гувернер НБС Дејан Шошкић изјавио да курс неће утицати на инфлацију, јуче је покушао да исправи ову грешку.
- Централна банка не сматра да курс не утиче на цене, како су тврдили неки домаћи медији. Сасвим обрнуто, ми смо врло свесни тога да курс може утицати на инфлацију и финансијску стабилност. НБС ће наставити политику коју је и до сада водила, да циља инфлацију и да не циља курс. Али, такође да користи девизне резерве у смислу контроле инфлационих притисака, као и притисака који могу да угрозе финансијску стабилност земље, а она неће бити угрожена - истакао је гувернер.
Министар пољопривреде и трговине Душан Петровић најавио је јуче да ће и даље важити ограничена маржа на основне намирнице и да ће то и у будућем периоду омогућити да најважнији артикли у трговинама не мењају цене.
- Та уредба је дала резултате и никог није угрозила. То што су марже на основне животне намирнице ограничене на 10 одсто није проузроковало затварање малих трговинских радњи - нагласио је Петровић.

Пресс
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12565Погледај профил
« Одговор #54 послато: Март 02, 2012, 03:47:44 »

Ма, шта нас ово плаше са поскупљењима, јер не тако давно, чак јуче, министар
за пољопривреду и трговину, Душан Петровић,  изјави да грађани не треба да стрепе од поскупљења основних животних намирница јер ће држава учинити све у складу са законом да заштити угрожено становништво и то без угрожавања било чијих легитимних пословних интереса.

Благо нама када имамо овако брижне министре, још само када би им веровали, али није ни веровање у питању, него само то, када би они урадили оно шта говоре, нарочито када то изговарају у јеку изборне кампање.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12565Погледај профил
« Одговор #55 послато: Април 24, 2012, 08:39:00 »

У Србији више пензионера него запослених

У овом тренутку у Србији се исплаћује више пензија него плата. Према последњим економским анализама, новац за исплату 100 пензија зарађује само 97 радника, чиме је коначно пређена дуго најављивана "црвена линија".

Према подацима Републичког завода за статистку, у Србији је у фебруару било 1.730.530 запослених грађана, док у Фонду ПИО кажу да је у истом месцу исплаћено чак 1.687.921 пензија. То би значило да су, у идеалним условима, за 100 пензионера радила 102,5 радника. С друге стране, пошто ни у фебруару око 100.000 радника није примило плату, овај је однос још неповољнији.

Пензије редовно прима 1.687.921 пензионера

 
- Овакав је систем апсолутно неодржив - упозорава Славенко Гргуревић, потпредседник Фонда ПИО и председник Радне групе за реформу пензијског система. - Из тог разлога смо, још пре пола године, оформили радну групу која се бави стратешким реструктурирањем фонда, а писмо о намерама шта све планирамо да учинимо послали Влади. И мада су на тај план потписе ставили и представници синдиката и послодаваца и државе, до данас нам нико из владе није одговорио и није одржан ниједан састанак, упркос томе што су сви сагласни да је стање алармантно.

Према објашњењу Драгане Калиновић, директора Фонда ПИО, исплата пензија функционише по "текућем систему", односно садашњи радници раде за садашње пензионере:
 
Зато би оптималан однос био да 2,5 запослена раде за једног пензионера.
Зато је и државна каса под све већим оптерећењем и питање је колико се још дуго може примењивати овакав рецепт.
 
- Сваке године у просеку имамо најмање 30.000 нових пензионера, па расходе увећавамо за око 1,5 одсто годишње - рачуна Калиновићева.

Тако је у 2012. планирано да на пензије "оде" 480,15 милијарди динара што је 84,59 укупних расхода Фонда. Већ у идућој години на пензије ће се, рачунају у Фонду, потрошити 509 милијарди, а 2014. године чак 541 милијарда динара.
 
С друге стране, у Републичком заводу за статистику кажу да се списак запослених сваке године све више скраћује, па је питање ко ће уопште да финансира исплату пензија. Тако је у 2009. радило 1.889.085 грађана, у 2010. плату је зарађивало 1.795.775, а прошле године 1.746.138. А у синдикатима подсећају да одрживост система дестабилизује и пола милиона оних који раде "на црно" јер не уплаћују доприносе, али и још 750.000 незапослених, односно, "издржаваних" грађана. (Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12565Погледај профил
« Одговор #56 послато: Април 24, 2012, 08:42:47 »

Добар коментар једног читаоца,

Цитат
Пензије су Уставом загарантована стечена права грађана и оне су у транзиционом периоду неколико пута неуставно реално смањиване и мењан је пензијски систем. Сада пензионерима власт, на основу налога ММФ, шаље поруке да ће пензије бити и номинално смањиване. Постојећим системом оне се стално реално смањују, јер су замрзнуте. Просечна пензија је апсолутно недовољна за преживљавање пензионера, па су последице најављеног номиналног смањивања пензија несагледиве. Тзв. транзициони ризик и терет апсолутно је неравномерно распоређен. Пензије су до сада биле на најжешћем удару. За даље преваљивање терета на пензионере заиста нема могућности, а ни смисла...
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Ружица
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 987


Ружица


Погледај профил
« Одговор #57 послато: Април 27, 2012, 21:52:48 »Гаспромњефт испунио све обавезе пре рока
 
 

Панчево – Руски „Гаспромњефт“ је у априлу исплатио последњу рату за инвестиционе обавезе предвиђене купопродајним уговором за 51 одсто акција Нафтне Индустрије Србије (НИС), чиме је испунио услове споразума са владом Републике Србије, два месеца пре договореног рока.
Од 2009. године „Гаспомњефт“ у програм модернизације и реконструкције прерађивачког комплекса НИС и повећање еколошке безбедности производних процеса уложио је договорених 500 милиона евра, објавила је данас руска компанија на својој Интернет страници.
Модернизација производње је основни услов да НИС освоји стратешки важну позицију лидера балканског тржишта деривата. Кључни елемент програма модернизације је изградња комплекса лаког хидрокрекинга и хидросепарације у рафинерији у Панчеву. Нови комплекс ће квалитативно променити производне параметре, а конкретна дубина прераде ће се повећати на 84 одсто, удео производње светлих деривата на 76 процената, а сем тога повећаће се еколошка безбедност производње. Количина емисије штетних материја у атмосферу, међу којима и чврстих честица смањиће се на ниво који одговара прописима Европске уније. Пројектом модернизације, обезбедиће се технолошки максимум прераде у рафинерији од 4,8 милиона тона годишње, што ће у потпуности подмирити потребе тржишта Србије и омогућити извоз деривата у земље балканске регије.
Пуштање у рад комплекса за хидрокрекинг и хидросепарацију обезбедиће НИС-у прелазак на производњу бензина и евродизела, са садржајем сумпора до 10 ппм, што је у складу са еколошким прописима Европске уније.
Постизањем пројектованих капацитета, рафинерија у Панчеву ће производити око 640.000 тона бензина годишње, док ће се продукција евродизела повећати 6,5 пута – на 1,5 милиона тона годишње. Изградња комплекса за хидрокрекинг и хидросепарацију рафинерије у Панчеву биће завршена у трећем кварталу, а пуштање комплекса у рад планирано је за новембар 2012.
Председник Одбора директора НИС-а, први заменик генералног директора „Гаспромњефта“ Вадим Јаковљев, истакао је да је његова компанија испунила инвестиционе обавезе пре предвиђеног рока, што још једном потврђује да је 2009. влада Републике Србије добила поузданог партнера за развој петрохемијског сектора.
„Модернизација прерађивачког комплекса НИС данас улази у финалну фазу, завршава се изградња последњих објеката, а стартовало је испитивање инфраструктурних мрежа и опреме“ рекао је Јаковљев. Он је истакао да окончање инвестиционог циклуса не значи и завршетак процеса модернизације рафинерије у Панчеву, додајући да НИС разрађује стратегију даљег развоја фабрике и њених производних капацитета, објављено је на сајту „Гаспромњефта“.
Стратешка сарадња Србије и Русије обухвата и модернизацију и проширење подземног складишта гаса Банатски двор.
Већински пакет од 51 одсто акција НИС-а продат је у децембру 2008. руском „Гаспромњефту“ за 400 милиона евра, уз обавезу улагања око 550 милиона евра у модернизацију рафинерије у Панчеву.
26. 04. 2012

http://www.vaseljenska.com/ekonomija/gaspromnjeft-ispunio-sve-obaveze-pre-roka/\
Сачувана

Заклињем се са три прста са овога Светог Крста, живот дајем за спас Србства!
Zeka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 711


Zeka


Погледај профил
« Одговор #58 послато: Јун 13, 2012, 23:16:56 »

Skandalozno – Traži da štedimo, a ima platu 356.000!


            

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović, koji traži zamrzavanje plata i penzija, samo za savete koje daje Vladi uzima 202.000 dinara.

Da se smrzneš!

Članovi Fiskalnog saveta, njih trojica koji se zalažu za povećanje PDV i zamrzavanja plata i penzija, mesečno inkasiraju ukupno 724.434 dinara. Predsednik saveta Pavle Petrović zaradi i do 3.000 evra, što je 15 prosečnih srpskih penzija ili osam plata, a članovi Nikola Altiparmakov i Vladimir Vučkovićprimaju po 1.600 evra.

Ekonomista Zoran Popov kaže da trojka Fiskalnog saveta propagira ekonomsku politiku identičnu MMF.

- I vi i ja bismo se zalagali za zamrzavanje plata u javnom sektoru i penzija da primamo po 3.000 evra. Bernard Šo je lepo rekao da su sva ljudska bića potencijalne prostitutke, samo je u pitanju cena – kaže Popov.
Popov upozorava da bi primena mera koje predlaže Fiskalni savet doveo na ivicu gladi gotovo milion ljudi.

- Sa tolikim primanjima izgubite vezu sa realnošću. Ako zamrznete penzije oko 600.000 penzionera, na to morate dodati još 300.000 članova porodica koji su od njih zavisni i koji bi bili gladni – kategoričan je Popov.

Potpredsednica URS Suzana Grubješić ocenjuje da je lako predlagati restriktivne mere kada imaš ogromna primanja.

- To je malo nepristojno. Predlagati povećanje PDV i zamrzavanje plata i penzija bez smanjenja skupe državne birokratije nije razumno. Zaposleni i penzioneri ne mogu više da finansiraju skupi državni aparat. Neka pitaju privrednike kako će se na njihov posao odraziti te krizne mere, kao i građane kako će se to odraziti na njihov realan život kada se te mere odraze na rast cena – navodi Grubješićeva.

Petrović: Ne utičemo na naše plate

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović kaže da je Skupština Srbije odredila plate članovima tog tela.
- Mi na to nemamo nikakav uticaj. Drugo, mi u Fiskalnom savetu se zalažemo da se sve plate u javnom sektoru preispitaju i urede – kazao je za Kurir Petrović.

http://www.vestinet.rs/u-fokusu/skandalozno-trazi-da-stedimo-a-ima-platu-356-000
Сачувана

Ал' тирјанству стати ногом за врат, 
довести га к познанију права, 
то је људска дужност најсветија!
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12565Погледај профил
« Одговор #59 послато: Јун 19, 2012, 19:27:53 »

На улици остаје 20.000 грађевинара?


Иако је мала потражња, грађевински материјал поскупео за седам одсто због курсне разлике. Једино радна снага није променила цену.


Без обзира на малу потражњу, поскупели су сви производи за које се репроматеријал увози - опека, керамика, грађевинска столарија, грађевинска хемија, разне врсте подова, гвожђе...

Током прошле године, која је за грађевинску индустрију била катастрофална, произвођачи материјала су само гомилали залихе. У неким фабрикама обустава производње је још на снази.

Оне, које су покренуле производњу раде са свега 50 одсто капацитета. Ако се овакав тренд настави, да нема посла, нових инвестиција, свега око 30 одсто произвођача "преживеће годину" док ће око 20.000 радника остати без посла. Са друге стране црном тржишту не иде лоше. Учешће црног тржишта у грађевинарству и када је реч о радној снази и материјалима је 40 одсто.

Примера ради, стварна производна цена једног блока у овом тренутку је 25 динара, а блок може да се нађе на црном тржишту и за мање од 20 динара. То значи да је држава ускраћена за доприносе и ПДВ, а купци таквих производа за квалитет.

"Грађевинска индустрија је у овој години што се тиче производње преполовљена, јер нема нових инвестиција, приватници се не усуђују да покрену градилишта и залихе готових производа су у овом моменту на нивоу двомесечне производње", каже Горан Родић из ПКС.

"Плашимо се да ће већи део фабрика престати да ради. Угасиће се домаћа производња, а када се једног дана покрену инвестиције бићемо принуђени да материјале увозимо и то по знатно вишим ценама", додаје он.

Дакле, тренутно на тржишту има довољно свих врста грађевинских материјала, јер је грађевинска сезона подбацила и у односу на прошлу годину. Грађани су подигли кредите за побољшање енергетске ефикасности па ће тако произвођачи грађевинске столарије, термоизолационих материјала и грађевинске хемије, колико-толико упослити капацитете, посебно када се има у виду чињеница да ће се тај државни програм субвенционисања побољшања енергетске ефикасности наставити. (Б92)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12565Погледај профил
« Одговор #60 послато: Јун 19, 2012, 19:30:05 »

Цитат
Ja radim u firmi koja proizvodi građevinski materijal. Šta reći, osim TUGA. Zadnjih 3 godine nam stalno prete otpuštanjem radnika i zatvaranjem. Svaki dan se pitamo da li ćemo raditi i sledeći mesec... Ali, koga briga, cela firma broji oko 100 ljudi. To neće ući u statistiku, jer je broj ljudi smešno mali, iako ovih 100 ljudi hrani oko 300 usta (članova porodice), ali i to je minorno... Pomozi Bože!!!

(Momčilo, 19. jun 2012 13:46)

 
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Zeka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 711


Zeka


Погледај профил
« Одговор #61 послато: Јун 19, 2012, 20:34:32 »

Šutanovac i Vidić grade kod Hrama

Bojana Anđelić   
Ministar odbrane i potpredsednik DS Dragan Šutanovac sa suprugom Marijom, fudbalerom Nemanjom Vidićem, ćerkom Žarka Zečevića Miom i još šest investitora u centru Beograda gradi stambeno-poslovni objekat od oko 3.700 kvadrata.


Zgrada će imati 3.700 kvadrata
Navode internet portala Pištaljka.rs za “Blic” je potvrdio i Šutanovac, koji je naveo da učestvuje u izgradnji zgrade u Skerlićevoj ulici broj 20, u blizini Hrama Svetog Save i Narodne biblioteke Srbije.
 
Kako stoji na informativnoj tabli na gradilištu, zgrada bi trebalo da bude završena sredinom 2013. Radovi su počeli 9. marta 2012, a rešenjem o odobrenju izgradnje predviđeno je da u objektu površine od oko 3.700 kvadrata bude sagrađeno devet stanova, jedan lokal i 24 garažna mesta.

http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/328990/Sutanovac-i-Vidic-grade-kod-Hrama


 Зеленко Зеленко ;DНормално је да мајстори остају без посла када се појавио мајстор Шутановац, неимар !
Свака њему част  Пољубац Пољубац
Сачувана

Ал' тирјанству стати ногом за врат, 
довести га к познанију права, 
то је људска дужност најсветија!
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12565Погледај профил
« Одговор #62 послато: Јун 19, 2012, 23:04:13 »

Šutanovac i Vidić grade kod Hrama

Bojana Anđelić   
Ministar odbrane i potpredsednik DS Dragan Šutanovac sa suprugom Marijom, fudbalerom Nemanjom Vidićem, ćerkom Žarka Zečevića Miom i još šest investitora u centru Beograda gradi stambeno-poslovni objekat od oko 3.700 kvadrata.


Zgrada će imati 3.700 kvadrata
Navode internet portala Pištaljka.rs za “Blic” je potvrdio i Šutanovac, koji je naveo da učestvuje u izgradnji zgrade u Skerlićevoj ulici broj 20, u blizini Hrama Svetog Save i Narodne biblioteke Srbije.
 
Kako stoji na informativnoj tabli na gradilištu, zgrada bi trebalo da bude završena sredinom 2013. Radovi su počeli 9. marta 2012, a rešenjem o odobrenju izgradnje predviđeno je da u objektu površine od oko 3.700 kvadrata bude sagrađeno devet stanova, jedan lokal i 24 garažna mesta.

http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/328990/Sutanovac-i-Vidic-grade-kod-Hrama


 Зеленко Зеленко ;DНормално је да мајстори остају без посла када се појавио мајстор Шутановац, неимар !
Свака њему част  Пољубац Пољубац


О Шутановцу, "сиромаху"  Cheesy који нема решено стамбено питање, јер је тренутно на Дедињу у државној вили,... има у овом чланку, мало опширније..

 Спојлер:
Potpredsednik DS investira u izgradnju luksuzne zgrade na Vračaru

Šutanovac zida stanove!


Ministar odbrane i potpredsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac počeo je da se bavi i građevinom. Sa suprugom Marijom, jednom kiparskom kompanijom i osam suinvestitora, mahom sportista, Šutanovac gradi luksuzni stambeno-poslovni objekat u samom srcu Beograda, u Skerlićevoj broj 20 na Vračaru.

Bračni par Šutanovac i ostali investitori planiraju na toj lokaciji da sagrade 3.764,27 kvadratnih metara, i to devet stanova, jedan lokal i 24 garažna mesta, pri čemu bi svaka stambena jedinica trebalo da ima površinu od oko 250 kvadrata. Radovi su počeli 9. marta ove godine, sa rokom završetka do marta 2013. Ceo kompleks se gradi na pet katastarskih parcela, od kojih je jedna, površine 744 kvadrata, gradsko zemljište u javnoj svojini, a koja je rešenjem gradonačelnika Beograda investitorima ustupljena u zakup na 99 godina, objavio je antikorupcijski portal „pištaljka“.
Ministar Šutanovac potvrdio je za „Alo!“ da sa suprugom učestvuje u izgradnji luksuzne zgrade u blizini Hrama Svetog Save.
- Tačno je da sa još devet investitora učestvujemo u sufinansiranju izgradnje zgrade u kojoj nameravamo da živimo. Jedan od tih stanova biće naš dom pošto nemamo rešeno stambeno pitanje - izjavio je Šutanovac. On objašnjava da mu je ovaj poslovni poduhvat predložio „prijatelj koji se time bavi“, a da je prihvatio da učestvuje u izgradnji stana jer mu je to povoljnije nego da kupuje gotov stan na tržištu.

- Ne znam sada o kolikoj se sumi tačno radi i kolika je kvadratura stana, ali ćemo za to uzeti kredit. Supruga ima dobru platu i moći ćemo to sebi da priuštimo. Svu dokumentaciju u vezi s tim ću dostaviti, u skladu sa zakonom, nadležnim organima, odnosno Agenciji za borbu protiv korupcije - istakao je ministar odbrane dodajući da će mu buduće komšije biti uglavnom sportisti.
Naime, zajedno sa bračnim parom Šutanovac objekat na Vračaru grade Mia Zečević (ćerka nekadašnjeg generalnog sekretara FK Partizan Žarka Zečevića), Gordan Petrić (bivši fudbaler i funkcioner FK Partizan), Nemanja Vidić (fudbaler engleskog Mančester junajteda), Dragan Petrić, Dragiša Vujošević, Zoran Janković, Nenad Đorđević i ofšor firma „Vilab farm“ iz Limasola na Kipru.
Utiske povodom zajedničkog poslovnog poduhvata budućih komšijskih veza sa ministrom odbrane „Alo!“ je pokušao da čuje od Gordana Petrića i Mije Zečević, ali bez uspeha. Petrić nam je, čuvši pitanje, spustio slušalicu, dok nam Mia do zaključenja ovog izdanja nije odgovorila na poruku.

 
Marija ekspert za finansije

Dok je za ministra Šutanovca poznato da ostvaruje mesečne prihode od 103.037 dinara, kao i godišnji prihod od 671.835 dinara po osnovu članstva u UO Direktorata civilnog vazduhoplovstva, nepoznanica je kolika su primanja njegove supruge, inaće ćerke pevača Miroslava Ilića. Ona je direktor ljudskih resursa Hipo Alpe-Adria banke i član UO Akademije za bankarstvo i finansije, pa možemo samo zamisliti kolika su joj primanja, koja njen suprug karakteriše kao „dobru platu“. Inače, ministar od imovine ima jednu trećinu petosobne kuće čija je površina 157,5 kvadratnih metara, kao i jednu trećinu njive površine 3,5 hektara. U svojstvu ministra odbrane on od novembra 2007. godine koristi državnu rezidenciju površine 180 kvadrata na Dedinju.

 
Kako je ministar postao suvlasnik zgrade

Prema saznanju portala „pištaljka“, odobrenje za izgradnju pomenute zgrade na Vračaru prvo je glasilo na Miloša Rutovića i građevinsko preduzeće „Trešnja“, koje je 2009. godine potpisalo ugovor sa Ministarstvom odbrane o izvođenju radova na gasnoj i vodovodnoj instalaciji i instalaciji sanitarne opreme. Ugovorena vrednost posla je bila 19,8 miliona dinara, a ugovor je dodeljen u restriktivnom postupku javne nabavke.
Prvobitnim investitorima je 2010. godine odobrena izgradnja 3.863,49 kvadrata stambeno-poslovnog prostora, i to 17 stanova, dva lokala i 24 garažna mesta. Međutim, u julu prošle godine je Dragan Petrić, kao predstavnik investitora, zatražio od Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda izdavanje novog rešenja o odobrenju izgradnje na istoj lokaciji „zbog promene investitora“. Na ovaj zahtev su gradske vlasti u januaru ove godine pozitivno odgovorile i pri tom im odobrile izgradnju objekta čija površina je veća za 99,22 kvadrata u odnosu na površinu iz ranijeg odobrenja.
Promenu prvobitnog odobrenja za gradnju nadležni u gradskoj upravi obrazložili su time da su novi investitori prethodno postali vlasnici stanova koji su se nalazili u Skerlićevoj 20. Na jednom od stanova površine 63 kvadrata pravo svojine stekli su Marija i Dragan Šutanovac i to po 1/10 idealnih delova, dok Nemanja Vidić ima 3/10, Dragiša Vujović 1/10 i firma „Vilab farm“ 4/10. Na druga dva stana idealne delove prava svojine imaju ostali investitori. Prema dostupnim podacima iz imovinske karte, Šutanovac još nije prijavio vlasništvo na jednoj desetini stana. http://www.alo.rs/vesti/50488/Sutanovac_zida_stanove

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12565Погледај профил
« Одговор #63 послато: Јун 20, 2012, 18:46:46 »

Војска гине док Шутанац зида


"ГРУПА ГРАЂАНА"  ПРАВИ ЗГРАДУ: Градилиште од 3764 квадрата у центру Београда


РАДОВИ У ТОКУ: Министар ускоро очекује изграђен објекат

 Спојлер:
Док цела Србија оплакује двоје младих кадета Војне академије, Драган Шутановац у елитном делу Београда гради пословно-стамбени комплекс.

Само дан после трагедије на војној вежби када је погинуло двоје, а рањено седам кадета Војне академије, у јавност је испливала информација да министар одбране Србије и потпредседник Демократске странке Драган Шутановац са једном кипарском компанијом и осам суинвеститора, углавном спортиста, гради луксузни стамбено-пословни објекат у центру Београда.


Како објављује антикорупцијски портал Пиштаљка, у Скерлићевој 20 надомак Храма светог Саве, у марту је почела градња 3.764,27 квадрата, односно девет станова од по 250 квадрата, локал и 24 гаражна места, с роком завршетка од две године. Комплекс се гради на пет катастарских парцела, од којих је једна од 744 квадрата, решењем градоначелника Београда Драган Ђиласа дата инвеститорима под закуп на 99 година.


Према сазнањима аутора текста Ивана Нинића одобрење за изградњу је прво гласило на предузеће Трешња које је 2009. потписало уговор са Министарством одбране о извођењу радова на гасној, водоводној и инсталацији санитарне опреме за 19,8 милиона динара, а уговор је додељен у рестриктивном поступку јавне набавке. Првобитним инвеститорима је 2010. одобрено 3.863,49 квадрата 17 станова, два локала и 24 гаражна места, али су они у јулу 2011. од Секретаријата за урбанизам и грађевинске послове тражили ново решење због промене инвеститора. Градске власти су јануара ове године то одобриле с тим да површина објекта буде већа за 99,22 квадрата, а промену су образложиле тиме да су нови инвеститори претходно постали власници станова који су се налазили у Скерлићевој 20.


На једном од њих површине 63 квадрата право својине стекли су Марија и Драган Шутановац.

Министар не крије да учествује у изградњи луксузне зграде у којој, како каже, намеравају да живе, јер "немају решено стамбено питање". Каже и да му је тај пословни подухват предложио "пријатељ који се тиме бави", а прихватио је, пошто је повољније од куповине стана на тржишту.


- Не знам о којој се суми тачно ради и колика је квадратура стана, али ћемо узети кредит - навео је Шутановац и додао "да супруга има добру плату".

Он, према подацима достављеним Агенцији за борбу против корупције има плату 103.037 динара и годишњи приход од 671.835 динара као члан УО Директората цивилног ваздухопловства, док примања супруге која ради као директор људских ресурса Хипо Алпе-Адриа банке и члан УО Академије за банкарство и финансије, нису позната. Навео је и да поседује трећину петособне куће од 157,5 квадрата, трећину њиве од 3,5 хектара. Није, међутим, пријавио шта поседује у Скерлићевој 20, али је додао да ће сву документацију везано за то доставити Агенцији.


Од како је ступио на функцију министра одбране новембра 2007. Шутановац користи државну резиденцију од 180 квадрата на Дедињу.
Миа Зечевић и Немања Видић

Са Шутановцем, зграду на Врачару граде Миа Зечевић, ћерка бившег генералног секретара ФК Партизан Жарка Зечевића, Немања Видић, фудбалер енглеског Манчестер Јунајтеда, бивши фудбалери Гордан Петрић и Драган Петрић, Драгиша Вујошевић, Зоран Јанковић, Ненад Ђорђевић и оф-шор фирма Вилаб фарм из Лимасола на Кипру.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/233706/Vojska-gine-dok-Sutanovac-zida-

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #64 послато: Јун 23, 2012, 06:20:37 »

Privrednici: Manje trošiti, povećati PDV

Privrednici i ekonomisti poručuju političarima da što pre formiraju vladu kako bi se izbegla recesija. Sa ekonomskog foruma "Vivaldi" na Mokroj gori, predlažu mere koje bi trebalo da dovedu do rasta ekonomije.

Dok se čeka dogovor političara o formiranju Vlade, ekonomisti i privrednici ne gube vreme. Sa ekonomskog foruma "Vivaldi" na Mokroj gori, predlažu mere koje bi trebalo da dovedu do rasta ekonomije.

Izveštaj Vesne Damjanić Branković

Saglasni da je potrebno smanjenje potrošnje iz državne kase, poručuju da su zamrzavanje plata i penzija i povećanje PDV-a, neminovni. Njihova poruka je jasna, da vlada mora što pre da se formira kako bi se izbegla recesija.

Najslikovitiji u opisivanju srpske ekonomije bio je prvi čovek Svetske banke Lu Brefor, koji je rekao da Srbija pati od visokog nivoa holesterola.

"Srbija je holesterol dobila od velikog zaduživanja. U redu je kada dug raste radi investicija, ali ne i zbog potrošnje i davanja za plate i penzije. Nova vlada moraće sa manje sredstava da uradi više i zato je potrebno da bude odvažna, hrabra i sposobna da sprovede bolne mere", rekao Brefor.

Osnova svih mera, kako kažu ekonomisti, biće stezanje kaiša i strateške investicije, ali pod uslovom da postoji politička volja.

"Sazreva svest političara da su javne finansije u problemu i da neke nepopularne mere moraju da se sprovedu. Međutim, izgleda da nisu još svesni dubine problema", rekao je član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković.

Jedini političar među učesnicima foruma Božidar Đelić slaže se da nova vlada mora da se uhvati u koštac sa brojnim ekonomskim problemima.

"Izbori su doveli do ulaska čak 46 partija u skupštinu, pa smo u poslednje vreme videli jako izražavanje specifičnih stavova oko nekih specifičnih pitanja od strane nekih partija i to naravno dosta težak zadatak čini još težim", rekao je Božidar Đelić, konsultant Evropske banke za obnovu i razvoj.

Ako nova vlada ne bude imala sluha za njihove probleme i sugestije, privrednici smatraju da će to samo otežati formiranje vlade.

"Nije potreban samo konsenzus među političarima, nego i politički konsenzus sa privredom, kako bi ceo projekat bio održiv i imao svoju konstantu", rekao je predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin.

A da bi se postigla ta konstanta, odnosno pomoglo onima koji sednu u ministarstke fotelje, privrednici i ekonomisti su pripremili tačno 30 mera. Svakom od njih rešava se jedan gorući problem, što je za početak, odnosno prvih 100 dana, čini se sasvim dovoljno.

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/13/Ekonomija/1126402/Privrednici%3A+Manje+tro%C5%A1iti%2C+pove%C4%87ati+PDV.html
Сачувана

moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #65 послато: Јун 23, 2012, 06:22:01 »

  Узеће нам још пара наиме пореза и самим тим смањити ионако малу куповну моћ.И предлажу нам да штедимо а ионако не купујемо ништа.Највише трошимо ваздух.
Сачувана

Zeka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 711


Zeka


Погледај профил
« Одговор #66 послато: Јун 29, 2012, 23:29:04 »

Srbija može izaći iz krize za najviše dve godine


Strana ulaganju su velika laž političkih neznalica, lopova i prevaranata. Ozbiljna strana ulaganja idu ka velikim tržištima i zemljama – a mi smo manji od jednog kineskog grada i zašto bi neko u Srbiju pravio gigante? Samo je država ta koja ima snagu i resurse da veliku privredu pokrene, koja će onda pokrenuti mnoštvo malih i srednjih preduzeća, jer ona ne mogu da postoje ili opstanu ako velike privrede nema. To mora da bude osnovna strategija izlaska iz krize - druga jednostavno ne postoji.Zvonimir Trajković

 
           

              Kako ocenjujete stanje u Srbiji posle parlamentarnih i predsedničkih izbora?

Stanje u Srbiji je svako izmenjeno, ali ako se fudbalskim rečnikom izrazim rezultat je 1:1, s tim što je ovo po mom mišljenju rezultat samo posle prvog poluvremena. Kakv će krajnji rezultat utakmice biti teško je prognozirati jer treba malo vremena da se vidi hoće li novi predsednik Nikolić dremuckati na Andrićevom vencu ili zasukati rukave i krenuti da nešto po Srbiji i pospremi. A mnogo toga se mora uraditi ako mislimo da iskoračimo iz bede u kojoj se nalazimo. Ingerencije predsednika po Ustavu nisu velike, ali snaga njegovog autoriteta može biti velika ako ga Nikolić izgradi. Bez obzira na ustavna ovlašćenja on će tada biti u stanju da se obračuna sa korupcijom koja je najveća upravo u vrhu države. Predsednik je u stanju da pokrene mnoge procese i natera Vladu kao izvršno telo da probleme brzo i efikasno rešava, ili da tu neposlušnu Vladu dovede do raspada.

Prema tome, odlaskom Tadića otvara se prostor za ozbiljne i krupne promene, samo je pitanje da li će taj prostor od strane predsednika Nikolića biti znalački iskorišćen. Tadić je bio vrlo neuspešan predsednik i Nikolić će imati odličnu polaznu poziciju da pokaže da se problemi mogu drugačije, brže i efikasno rešavati. Naročito na međunarodnom planu, oko Kosmeta, pa i privredi. Nikolić će imati priliku da pokrene pravu borbu protiv korupcije, Tadić to nije mogao jer bi trebao da prvo udari na svoje najbliže okruženje pa i samog sebe. I da ne nabrajam ima mnogo stvari koje predsednik može bar da otvori i insistira da se ona raščiste, ako ih već sam ne može rešavati.

 ·         Da li je po Vama bilo krađe na izborima, i koliko stvaranje nove-stare Vlade sa Demokratskom strankom i Socijalističkom partijom Srbije odražava raspoloženje građana Srbije?

Da. Krađe na izborima je bilo i to mnogo više nego što se to pretpostavlja. Pokradene su uglavnom male stranke, posebno Dveri kako ne bi prešle cenzus za ulazak u Skupštinu, ali i SNS naročito u Vojvodini. Ova krađa je od DS-a, LDP-a i URS-a bila planirana znatno pre izbora jer je jedino tako DS mogao da napravi skupštinsku većinu i zadrži mogućnost pravljenja Vlade.

Krađa na izborima 6. maja se odmah potvrdila u drugom krugu predsedničkih izbora. Kada saberete glasove DS-a, LDP-a, URS-a i svih ostalih stranaka koje su podržavale Tadića, on bi morao dobiti bar 5-7% više glasova od Nikolića, ali se to nije dogodilo. Nije razlog manja izlaznost birača jer to više šteti Nikoliću, već je to što LDP, URS nemaju 5-7% biračkog tela kako to prikazuju parlamentarni izbori, već znatno manje pa je u konačnom zbiru Tadić dobio 2,7% manje glasova od Nikolića. Tako velike oscilacije su nemoguće u samo dve nedelje što jasno govori da je ozbiljne krađe na parlamentarnim izborima bilo i da su LDP i URS samo na taj način obezbedile cenzus.

Nikolić to dobro zna i malo me čudi da kao novoizabrani predsednik nije prvo taj deo raščistio, jer je to krupan problem koji novi saziv Skupštine čini nelegitimnom a samim tim i Vladu koju će ta Skupština izglasati. Možda je procenio da kao novi predsednik još nema snagu da tako nešto izgura na čistinu, jer su sve državne institucije još uvek pod kontrolom Tadića i da bi to bila nemoguća misija kojom bi mogla da se ozbiljno destabilizuje cela Srbija. Nije nemoguće da se to uradi i kasnije, ali posle izbora najavljene Vlade sa Tadićem na čelu to će biti znatno teže.

Što se tiče stvaranja nove-stare Vlade gde okosnicu čine DS i koalicija SPS-PUPS-JS ona svakako ne odražava volju naroda, ali u Srbiji želje naroda su zadnja stvar na šta se stranke osvrću. Kod nas se već oformila jedna čudna rekao bih tradicija, da se koalicije i Vlade uvek prave tako da ne odražavaju raspoloženje građana Srbije iskazano na izborima. Ko uopšte i pita građane šta oni hoće i žele, građani su tu da glasaju i da ne talasaju. Nadmenim političkim strankama dalje nisu ni potrebni, jer one i njihovi lideri sve znaju, pa i to šta je za građane Srbije „najbolje“.

U stvaranju nove Vlade će učestovati blizu 40 stranaka, strančica, pokreta, manjina… i tu „raščerečenu Srbiju“ treba zamisliti kao veliki kolač od koga za sebe treba odvojiti što veće parče. Niko tu niti misli niti sanja, a i nezna kako država funkcioniše, koji su prioriteti, šta su državni interesi, kako ih čuvati ili se boriti za njih. Sve Vlade od dolaska DOS-a na vlast su bile samo veliki skupovi gramzivih uličnih političara koji sa svakim mogu ući u Vladu jer im programi stranaka ne predstavljaju ništa što se ne može pogaziti - ako je dobra pljačka na vidiku. To se događa i sada jer da tu ima i D od državotvornog razmišljanja, politika DS-a je poražena na svim polima i oni ne bi trebalo ni da učestvuju, a ne da pravi novu Vladu. Međutim imperativ DS-a da ostane na vlasti nije spašavanje Srbije, već pojedinaca, koji ako ne budu na vlasti naći će se u zatvoru.

·         Koliko kohabitacija vodi u međusobno kontrolu i stabilnost a koliko u moguću konfliktnost imajući u vidu, pored sukoba političkih stranaka i tešku ekonomsku i socijalnu situaciju u zemlji?

Mislim da je taj termin kohabitacija za političko delovanje neprikladan. Kako mogu zajedno da sarađuju i politički deluju Nikolić i Tadić kada je politici Tadića narod jasno rekao NE. Da li će sada Tadić da promeni svoje „političko uverenje“ odnosno nalog zapada, da bezalternativno treba ići ka EU i NATO-u, pa prihvatiti Nikolićevu politiku sa otvorenim vratima i prema zapadu i prema istoku, u kojoj za NATO nema mesta. Ili će Nikolić već na startu slagati predsednika Rusije Putina da Srbija neće ući u NATO. Njihov zajednički rad je moguć samo ako Nikolić prespava svoj predsednički mandat na Andrićevom vencu, a Tadić nastavi da čereči Srbiju, jer po ustavu Vlada vodi unutrašnju i spoljnu politiku zemlje. Kada logički sve sagledamo, u praksi, ta izmišljotina Tadićevih medijskih analitičara, zvana kohabitacija je neodrživa, odnosno jedina varijanta da se Tadić i pored poraza na parlamentarni i predsedničkim izborima ipak spase.

Za nezaposlenost, lošu ekonomsku situaciju, katastrofalan standard građana, probleme koji će oko Kosmeta tek da isplivaju, kriva je dosadašnja Vlada i Tadić. Kako će sada isti ljudi u istom koalicionom sastavu da to sve poprave? Smešno i žalosno. Pa da su znali i mogli oni do ove katastrofalne situacije Srbiju ne bi ni doveli. Ali narod, građani, to tako neće gledati – biće kriv je Toma jer smo ga birali a on ništa nije uradio.

Da bi se ovo bunilo u Srbiji jednom za svagda razrešilo, mi moramo prvo da promenimo sistem, i da uvedemo predsednički umesto parlamentarnog sistema. Naš narod hoće da ima vođu, da zna za koga glasa, te da sutra on ispuni njihova nadanja, radi i odgovara za ono što je uradio. Tada će taj izabrani predsednik biti primoran da formira najstručniju Vladu jer želi da bude uspešan, a samima tim i da obezbedi sebi još jednu pobedu na narednim predsedničkim izborima. U tom slučaju Vladu ne bi sačinjavalo skoro 40 stranaka i od nekog minornog stranačkog liderčića neće zavisiti većina u Skupštini pa ni opstanak Vlade. Niko tada u Vladi neće postavljati ucenjivačke zahteve, a Srbija neće biti „pečeni vo“ od koga svi gledaju da odseku najveće parče.

·         Kakav će biti odnos Zapada prema novoj vlasti. Lajčakova poseta nam, uprkos lepoj retorici, sugeriše da će biti nastavljena politika ultimatuma. Kako se prema tome odnositi?

Posle Nikolićevog razgovora sa predsednikom Rusije Putinom gde je nedvosmisleno izneo da Srbija neće u NATO, i da do ulaska Srbije u EU ima mnogo vremena te da će Srbija aktivnije sarađivati sa Rusijom, na zapadu je upaljen alarm. Stoga je Lajček odmah i poslat u Beograd sa paketom ucena da se mora poštovati sve što je Tadić dogovorio. A on je prihvatio da se na mala vrata Kosovo prizna i odustane od ideje „i Evropa i Kosovo“, da se na celom Kosmeta ukinu paralelne institucije, pa stoga tamo nije ni bilo lokanih izbora. Te da se odmah počne sa primenom dogovora između Beograda i Prištine, kao i da se druga faza tih takozvanih „tehničkih pregovora“ nastavi, kojima Srbija treba da zaokruži puno priznanje Kosova. Usput je Lajček podsetio da ništa nismo uradili na reforma sudstva i ekonomije, kao i u borbi protivu korupcije.

Mene ovde pored Kosmeta najviše zabrinjava reforma ekonomije, koja podrazumeva da prodamo Elektroprivredu i omogućimo slobodnu prodaju zemlje, odnosno obradivih površina. Kada to uradimo mi onda i definitivno kao država ne postojimo – bićemo samo jeftina radna snaga na sopstvenim njivama. Posle ovih Lajčekovih ultimatuma stići će novi, samo upakovan u MMF-ov paket, koji je produžena ruka istih nam „prijatelja“.

Ovaj paket sa ultimatumima nije donet Tadiću, jer on to odavno zna, već Nikoliću da se upozna i da ga, ako je moguće, još ovde u Beogradu proguta kao gorku pilulu. Zapad ima taktiku da novom predsedniku odmah „polome kičmu“ što su svojevremeno uradili sa Koštunicom, a kasnije sa Tadićem, kako se oni nikada više ne bi mogli „uspraviti“, odnosno odbiti bilo kave ultimativne zahteve. Stoga pravi ispit Nikolića čeka u Briselu gde će lideri EU odmah krenuti da mu bez anestezije „lome kičmu“ tvrdim ultimatumima koje Srbija mora da prihvati.

Srbija ništa ne mora, jer ne ulazi sutra u EU, a veliko je pitanje hoće li ikada i ući. Stoga Nikolić mora da ostane uspravan i da vrlo jasno podigne lestvicu ispod koje Srbija neće ići, zato što ju je Tadić spusti do same zemlje. Može to u početku dovesti do malih zahlađenja na relaciji EU-Srbija, ali i evropski moćnici znaju da svoje stavove koriguju ako im Srbija uopšte treba. A upravo iz njihovih interesa Srbija im treba, bar zbog svog geostrateškog položaja. Da bi taj geostrateški položaj bio dobro „unovčen“ Nikolić se mora držati uspravno, i mora držati širom otvorena vrata ka Rusiji. To će biti jasna poruka, da ako nam vi Evropljani isporučujete samo ultimatume, potražićemo neke druge za saradnju bez ultimatuma. Jedino taj jezik oni razumeju.

·         Da li pod tim „lomljenjem kičme“ novom predsedniku podrazumevate i ove aktivnosti KFOR-a na severu Kosova, gde KFOR demonstrira silu uz spremnost da upotrebi i oružje na Srbe

Upravo tako. To je baš taj oblik pritiska na Nikolića koji ima dvojaku svrhu. Da se vidi kako će novi predsednik na upotrebu sile na Kosmetu reagovati, šta je spreman da preduzme i kako će se prema nasilnom uspostavljanju kosovske državnosti odnositi. Dok drugi aspekt toga je da takozvana međunarodna zajednica novom predsedniku pokaže da će morati da poštuje i sve ono što je Tadić dogovorio. To može biti veliko iskušenje za Nikolića jer on još nije konsolidovao svoju poziciju kao predsednik, pa mu je i adekvatno reagovanje otežano.

·         Kako opet s druge strane se odnositi na činjenicu da u Srbiji imamo novog predsednika Tomislava Nikolića a u Rusiji ponovo na predsedničkom mestu Vladimira Putina. Vidite li tu neke šanse i kako ih iskoristiti?

Da svakako. Rusiji je stalo da sa Srbijom ima što bolje odnose kako privredne tako i političko-bezbednosne, odnosno da Srbija ne uđe u NATO. Rusiji i Putinu je dosta našeg poigravanja gde su oni često bili u poziciji da budu veći Srbi od samih Srba. Mi smo mala zemlja i sam prijem Nikolića od strane Putina i ozbiljan duži razgovor, moramo shvatiti kao gest posebnih odnosa, jer Nikolić tada nije bio i zvanično predsednik Srbije. Putin je čak Nikoliću rekao da u Rusiju može doći kad god to poželi i bez velikih protokolarnih najava, što su sve izrazi prijateljstva koja govore da su od strane Rusije vrata otvorena za mnogo dublju saradnju.

To se posebno na privrednom planu može iskoristiti, što bi bio vrlo efikasan lek za lečenje naše teško obolele privrede. Predsednik Nikolić na tom planu može odigrati značajnu ulogu, jer ga i Rusi, ne skrivajući to, doživljavaju znatno drugačije od Tadića. To se moglo videti u Moskvi, a ruski ambasador u Beogradu Konuzin je pobedu Nikolića dočekao komentarom „Konačno je došlo vreme za Rusiju i Srbiju“. Rusija ima svoje prioritete u spoljnoj politici i nemojmo se zavaravati da su odnosi sa Srbijom u tom prvom koncentričnom krugu ruskih prioriteta - nisu. Zato se mi a ne Rusi moramo ozbiljno potruditi da Srbiju nekako uguramo u taj prvi krug prioriteta jer od toga možemo imati samo koristi. Rusija značajno drugačije funkcioniše od zapada, pa tako dobri politički i prijateljski odnosi odmah iniciraju i povoljne privredne odnose.

·         U Srbiji je stvorena slika da se ne može ništa uraditi bez spoljnog faktora. Da li se uticaj stranog faktora precenjuje, odnosno da li se snaga i potencijali unutrašnjega faktora, odnosno srpske nacije i njenih ljudskih i materijalnih resursa potcenjuje. Kakav stav po Vama treba zauzeti prema stranom faktoru odnosno njihovom uticaju i mešanju u unutrašnja pitanja Srbije?

To su zablude kojima odavno robujemo. Najčešće mi sami strani faktor uvlačimo u čisto naše unutrašnje stvari. Ako Tadiću na izborima treba podrška ličnosti iz Evrope ili SAD, onda oni stiču pravo da se u naše unutrašnje poslove mešaju. Pošto Tadić nije mogao da ubedi Dačića da 2008 uđe u koaliciju sa DS-om, on se obratio zapadnim ambasadorima koji su Dačića ucenili i Vlada je sastavljena u britanskoj ambasadi. Ako tako sastavljamo „našu“ Vladu, logično je da se strani faktor onda meša i u sve ostalo. Strani faktor ima i imaće uticaja u Srbiji i toga se ne možemo u potpunosti osloboditi jer smo mala zemlja, ali nam niko ne sme sastavljati Vladu ili kreirati pobednike na izborima.

Imamo mi i ljudskih i svih drugih potencijala da naše unutrašnje probleme sami rešavamo, ali u tome moramo biti brzi i odlučni kako strani faktor ne bi imao ni vremena i prostora da se u ta rešenja upliće. Ako mi nijednu krizu od početka raspada SFRJ nismo uspeli da rešimo brzo i efikasno već je mesecima pa i godinama razvlačili, naravno da će se na kraju u sve to umešao i strani faktor. Iz mog ličnog iskustva kao savetnika više predsednika znam da smo mnoge naše unutrašnje nesporazume mogli rešiti i bez uplitanja stranog faktora. Trebalo je samo raditi brzo, odlučno i politički hrabro, uz žustro odbijanje bilo kakvog pokušaja uplitanja stranog faktora u naše unutrašnje stvari. Ne pobeđuju uvek jaki, već mnogo češće mudri a pre svega odlučni.

·        Koliko je pobeda Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima važna za Srbiju sa bezbednosnog i strategijskog aspekta, imajući u vidu da on ima značajna ovlašćenja u delokrugu odbrane. Šta zemlja može dobiti ukoliko novi Predsednik imenuje načelnika generalštaba, i recimo odluči da umesto dosadašnjih „reformi“, koje su u praksi značile smanjivanje odluči da jača vojne potencijale Srbije. Kako se to može odraziti na Kosovo i Metohiju?

Pobeda Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima će biti važna za Srbiju onoliko koliko on bude odlučan i hrabar da stanje u Srbiji popravlja. Odlučnost i hrabrost će mu značajno podići autoritet sa kojim se i ozbiljni problemi lako rešavaju. Druga povoljna okolnost za Srbiju može proisteći iz toga što Nikolić nije u obavezi da prihvati sve ono što je Tadić, dogovarao sa zapadom, a nije definisano nekim državnim sporazumom ili aktom. Usmeni dogovori i obećanja Tadića za Nikolića nisu obavezujući. Ako zapad na tome bude tvrdo insistirao Nikolić to treba da iznese pred Skupštinu pa neka Skupština odluči da n.p. treba priznati Kosovo. Najgore je od naroda kriti pretnje ili ultimatume kojima smo pritisnuti, davati tajna obećanja, a onda varati svoje građane da bi nešto što ste obećali mogli da sprovedete – što je upravo činio Tadić.

Što se tiče Vojske Nikolić jeste vrhovni komandant Vojske Srbije, ali smenjivanje i imenovanje komandnog vrha Vojske, predsednik obavlja na predlog ministarstva odbrane kao i sve ostalo vezano za Vojsku. Kod nabavki oružja, opremanja Vojske pa i njene reorganizacije nadležnosti nisu u rukama predsednika već ministarstva odbrane. Samo ako Nikolić izgradi snažni autoritet on će moći da centar odlučivanja značajnije pomeri ka Andrićevom Vencu, pa i snažnije uticati na Vojsku i pravac daljeg razvijanje naših oružanih snaga.

Mi Kosovo i Metohiju samo diplomatskim putem ne možemo da branimo i Nikolić u tu zamku ne bi trebao da upadne. Diplomatija iza koje ne stoji i ozbiljna oružana sila je sterilna pa je niko ozbiljno i ne doživljava, naročito u ovakvim problemima kakav je Kosmetski. Samo snažnom oružanom silom iza sebe vi imate sasvim drugačiju pregovaračku poziciju i sa Prištinom i sa zapadom. To odmah ne znači rat, ali vaša pozicije dobija na dominaciji jer ako drugačije ne može spremni ste da problem i vojnim sredstvima rešite – brzo i efikasno. Ako hoćemo da budemo uvaženi činilac na Balkanu a to moramo da bi uopšte opstali, moramo imati i znatno opremljeniju i snažniju Vojsku, bez obzira da li se to zapadu dopada ili ne.

 
·         Može li ova zemlja iz jedne opšte defanzive u svim oblastima, preći u jednu ofanzivnu, proaktivnu politiku prema Kosovu i Metohiji. Možemo li verovati da se uz promenu politike u Srbiji i promenu međunarodnih okolnosti i odnosa snaga u našu korist, vratiti Kosovo i Metohiju pod puni pravni i faktički suverenitet Srbije. Da li je to tako nerealno, kao što danas izgleda, ili je taj veliki cilj dostižan za neki vremenski rok, recimo 10 ili 5 godina?

Poražena nacija ne može ništa. Samo u pobedničkom zanosu može se stvoriti ambijent za new deal. Bez takvog ambijenta nema brzog izlaska iz krize, privrednog napretka, moralne obnove nacije i celog društva. Taj pobednički zanos treba upravo stvarati od vraćanja Kosmeta pod puni suverenitet Srbije i to odmah. To uopšte nije nerešiv problem, kako se građanima predstavlja i ja smatram sasvim suprotno da se može brzo rešiti samo ako počnemo da na tome ozbiljno radimo.

Rođen sam u Prištini, tamo sam živeo do 1982, poznajem taj ambijent i mentalitet jako dobro, i baš zbog toga kažem da je problem Kosmeta za Srbiju rešiv. To nije država niti će ikada biti, već leglo mafije koja nema kapacitet da od te naše pokrajine stvori državu u kojoj će postojati vladavina prava i zakona jer se to krši sa osnovnim principima delovanja mafije. Glavna i gotovo jedina „privredna grana“ današnjeg Kosova je šverc i trgovina drogom. Zato ni posle 12 godina tamo nije proradila industrija niti se eksploatiše ruda iz 27 rudnika gotovo svih metala,pa i zlata. Taj ogromni potencijal nisu mogle da aktiviraju ni velike zapadne kompanije jer ne postoji stručna radna snaga koja može da bude uključena u ozbiljne tehnološke procese.

Međunarodne okolnosti nama idu na ruku jer zapad ubrzano tone, a shodno tome i njihov uticaj. Neće Nemci, Amerikanci, Britanci ratovati za Šiptare, je za to nemaju ni jedan valjani razlog, ali mi nismo ni testirali tu njihovu odlučnost da od našeg Kosmeta stvore neku kvazi državu Kosovo. Vladajuće strukture od 2000. nikada nisi odlučno zahtevali da se rezolucija 1244 i od strane NU u potpunosti sprovede, već su se isključivo povlačili čineći smo ustupke prema sve većim zahtevima zapada. Mislim da je sasvim sazrelo vreme da se na tu defanzivno-gubitničku politiku stavi tačka. Novi predsednik Nikolić ima idealnu priliku da se baš na pitanju Kosmeta proslavi. Ako za njega zapadni zahtevi, kao za Tadića budu „zakon“, brzo će potonuti. Od njegovih poteza a prvenstveno odlučnosti mnogo toga zavisi, i da sam ja na njegovom mestu Kosmet bi sigurno bio pod puni suverenitet Srbije u narednih 2-3 godine - bez rata, jer Šiptari ozbiljan rat nisu u stanju da vode.

·         Kako ocenjujete trenutno stanje međunarodnih odnosa u svetu, odnose velikih blokova Amerike i Evrope, Rusije, Kine, Indije...krize u Siriji i mogućeg sukoba u Iranu. Koliko budućnost procesa u svetu pruža šansu Srbiji?

Zapad se nalazi u dubokoj krizi koja je strukturalnog karaktera i iz nje neće moći da se izvuče u narednih 10-15 godina. Oni jednostavno rečeno proizvode isuviše malo roba da bi mogli da održe standard koji imaju. Živeli su parazitski, pljačkajući ostatak sveta skoro 300 godina i tome je došao kraj. Sa druge strane ubrzano se privredno, a onda i vojno uzdižu Kina Indija..., mnogoljudne azijske zemlja gde se preliva i kapital. A baš kapital je bila jedina poluga, osim vojne sile, kojom je zapad ucenjivao i pljačkao ostale države. Na razvijenom zapadu sada u uslugama radi više od 75% zaposlenih i ta situacija je neodrživa jer usluge ne stvaraju novu vrednost. Fini engleski štofovi se više skoro 50 godina ne proizvode u Engleskoj kao ni masa roba široke potrošnje – to je za rezultat imalo da su nekadašnji tkači postali bankari, radnici raznih consulting company i prodavci magle. Međutim kupaca magle je sve manje.

Ovde sada imamo i jednu posebnu zemlju Rusiju, koja je zemlja kontinent, sa ogromnim prirodnim resursima i koja izvozom energenata i sirovina ostvaruje veliki novac, koji će joj neminovno omogućiti ubrzani razvoj. Cela strategija brzog oporavka zapada svela se na to kako, opljačkati ova Ruska bogatstva a onda porobiti Aziju i pretvoriti je u zapadni proizvodi pogon. Međutim ta strategija je samo u domenu fantastike i ona će za dve tri godine i zvanično biti ugašena kao neostvarljiva jer zapad nema tu vojnu moć i tako superiornu vojnu nadmoć da bi tako nešto mogao da izvede.

Stoga se zapadne kompanije u svom pljačkaškom pohodu orijentišu na manje zemlje poput Iraka, Libije, a sada je na red došao Iran. U tom pljačkanju naftno-gasnih resursa države poput SAD, i vodećih država EU su samo izvođači prljavih ratnih poslova, ali glavni pokretači svih tih ratova su u stvari multinacionalne kompanije. Ne smeta Izraelu Iran, niti ga bezbednostno ugrožava, već bi Izraelsko-Američki EKSON želeo da pod svoju kontrolu stavi iranska nalazišta nafte i gasa. Za svetske bankare rat je veliki biznis gde se dobro zarađuje, dok sve to plaćaju građani kao poreski obveznici. Ipak, mislim da je Iran sa 85 miliona i svojom vojnom snagom malo preveliki zalogaj i za vojnu silu SAD – koja svako može osvojiti Iran, ali sa koliko žrtava i posebnim pitanjem kako ga posle držati pod kontrolom. Zato smatram da do takve agresije na Iran i neće doći – već da će se pokušati sa unutrašnjim urušavanjem postojeće vlasti i dovođenjem na vlast nekog marionetskog režima. Tada EKSON i drugi lešinari neće imati enormnu dobit, ali će ona biti sasvim zadovoljavajuća u odnosu na sadašnje ništa.

Mi smo u ovim velikim globalnim sudarima gotovo zanemarljivi. Srbija se uporno i dalje davi više po inerciji, i želji Nemačke da zaokruži svoju dominaciju na Balkanu. SAD guraju istu priču jer i preko Srbije treba poslati poruku drugima, održavajući straha u Svetu od „svemoćnog zapada“. I pored svega, oni nas toliko i ne dave koliko mi sami, da bi im se dodvorili a iz ličnih interesa pojedinaca, sami navlačimo omču sebi na vrat. Po mom mišljenju i dosta bogatom iskustvu smatram da je odlučnost ključ svakog uspeha. Treba testirati tu zapadnu odlučnost i videćemo brzo da prepreke koje nam postavljaju uopšte nisu nepremostive. Od naše politike zavisi sve, mnogo, mnogo manje, od njih.

·         Da ste Vi hipotetički gledano predsednik Srbije ili predsednik Vlade Srbije, šta bi ste uradili za svoju zemlju; šta prvo a šta drugo, šta na kratkoročnom, (taktičnom) a šta na dugoročnom (strateškom planu)?

To je baš hipotetičko pitanje jer mislim da takvu priliku ne ću imati, mada da budem iskren, voleo bih takvu poziciju – i to poziciju predsednika Vlade. Ne iz vlastoljubivosti jer ja time nisam očaran, već da pokažem i dokažem kako se Srbija može izvući iz krize za samo godinuipo do dve. Mi smo toliko mali da ako pokrenete desetak velikih, sada umrtvljenih preduzeća, cela privreda će se pokrenuti. Mala i srednja preduzeća ne postoje bez velike privrede i ne mogu se otvarati i razvijati.

Strana ulaganju su laž političkih neznalica i prevaranata, jer ozbiljna strana ulaganja idu ka velikim tržištima i zemljama. Mi smo manji od jednog kineskog grada i zašto bi neko u Srbiju pravio gigante, pa posle to izvozio u druge velike zemlje nailazeći na carinske i sve druge barijere. Ako se neka strana kompanija i opredeli da ovde otvori pogon to može uraditi samo zbog jeftine radne snage. Međutim, kako se onda postiže visok standard građana, koji obećavaju politički prevaranti, ako nam je osnovni adut jeftina radna snaga.

Jedino je država ta koja ima snagu i resurse da veliku privredu pokreće i to mora da bude osnovna strategija razvoja. Probali smo sa privatizacijama, i manje više sve su propale. Pa zašto onda ne usvojimo danas najuspešniji model razvoja, kineski model kombinovanog privrednog delovanja. Velike kompanije su u državnom vlasništvu a more malih kooperanata u privatnom. Nećemo nikoga sputavati već mu pomagati da od male kompanije postane gigant, ali ne da gigante prodajemo strancima koji ih uglavnom zatvore, ili domaćim švercerima koji su se na brzinu obogatili, ali koji nemaju znanja da gigantima kasnije upravljaju. No kako Srbinu, i to još sa parama, objasniti da on nešto nezna – kad on sve zna, jer ako je znao da švercuje naftu zna on da vodi i „Prvu petoletku“. E da bi te „pametne“ koji sve znaju obuzdali, neka ipak „Magnohrom“ bude u državnim rukama a vi pametni budite njegovi kooperanti, pa ćete možda jednog dana biti i vlasnici Magnohroma.

Što se tiče poljoprivrede mi nemamo problem tržišta, jer sve što možemo da proizvedemo kupiće samo Moskava, koja je brojnija od cele Srbije. Ali da bi naša poljoprivreda pet puta više proizvodila država mora da otvori tržište Moskve, EU, Egipta…, seljak to ne može. On samo mora da ima siguran plasman po pristojnoj ceni i ništa ne brinite što se ljudi neće vratiti u sela i početi da proizvode, ako od svoga rada mogu pristojno da žive.

Ali da se vratim na pitanje. Prema već iznetom prvi zadatak je ubrzano pokretanje privrede. Sklapanje ugovora sa Rusijom o kooperaciji u proizvodnji oružja kao najpropulzivnijoj grani privrede koja angažuje sve privredne potencijale. Vojna industrija će nam pokrenuti pola privrede a i omogućiti najjeftinije opremanje naše Vojske, koju treba znatno ojačati da nekim kriminalcima poput Tačija ne bi nikada palo napamet da nam prete. Jačanjem Vojske, pritiscima na Kosovo, presecanjem nako-kanala Šiptara, i neskrivenom odlučnošću, tu našu pokrajinu možemo brzo vrati pod puni suverenitet Srbije.

·         Ja bih vas samo ovde malo prekinuo. Ako sam vas dobro razumeo vi smatrate da Kosovo i Metohiju možemo vratiti pod puni suverenitet Srbije za 2-3 godine. Možete li nešto određenije reći šta na tom planu sve treba preduzeti i na kave pritiske na Kosovo mislite.

Nikolić će za koji dan ići u Brisel i on ima odličnu priliku da našu dosadašnju defanzivnu politiku pretvori u ofanzivnu. Da svojim sagovornicima iz EU bez ustručavanja kaže: - Od 2000 godine mi smo bezuslovno ispunjavali sve vaše zahteve i ultimatume, a šta smo time dobili, ništa. Osim da nam vi i dalje postavljate sve novije i teže uslove, pa nam sada Lajček u Beograd donosi novi paket ultimatuma. Tako više ne možemo da razgovaramo. Prvo je bilo da nam Solana govorio „Standardi pa status“ onda ste zaboravili na standarde, pa se „status“ pretvorio u državu Kosovo koju je većina članica EU priznala kao novoformiranu državu. To je direktno u suprotnosti sa rezolucijom 1244 SB UN i „Kumanovskim sporazumom“ i mi ćemo od UN zahtevati da se EULEX sa Kosmeta povuče jer nije neutralan, već u službi izgrađivanja kosovske državnosti. Od SB UN tražićemo da se u potpunosti sprovede rezolucija 1244 jer smo mi sve odredbe te rezolucije ispunili ali druga stran nije ispunila mnoge važne tačke te rezolucije. A tu spada:

-          Da se na Kosmet vrate svi proterani Srbi i ostali na svoju imovinu, kao što su vraćeni i Šiptari.
-          Da se na Kosmetu vrati do 1.000 naših vojnika i policajaca.
-          Da carinici i policija Srbije budu na granicama prema susednim državama a Kosmet u carinskom sistemu Srbije.
-          Da se UNMIK vrati kao jedini civilni organi vlasti, a da Kosovo i Metohija ima svoje pokrajinske organe kao što to ima Vojvodina.
Ako svoju rezoluciju 1244 SB UN neće da sprovede, onda je KFOR okupaciona sila prema kojoj se mogu primeniti sve mere kao i prema svakom okupatoru. Sa takvim zahtevom ćemo se obratiti Generalnoj skupštini UN i preduzimati recipročne mere ako KFOR i dalje koristi vojnu silu protivu Srba.

Jasno im nagovestiti da ćemo odlučno braniti deo naše teritorije i da smo u tom sklopu spremni da poništićemo sve do sada postignute dogovore iz „tehničkom sporazumu“ između Beograda i Prištine. Da smo, ako to ne da rezultate spremni da Izvršimo potpunu blokadu Prištine u domenu saobraćaja kroz Srbiju, isporuka električne energije (jer jedna termoelektrana van sistema ne može da funkcioniše), prekinuti sve PTT veze i blokirati vazdušni prostora Srbije za avione koji lete na Kosmet. To automatski znači da izlazimo iz SOFA sporazuma sa NATO-om i slobodi kretanja NATO snaga.

Naravno to ne znači da ćemo istog dana krenuti da to i sprovedemo, ali moramo pokazati odlučnost i čvrstinu da najbogatiji i za Srpstvo najznačajniji deo svim sredstvima branimo – diplomatski u UN, a na terenu pritiskom i silom.

Ima tu još mnogo sitnih detalja koje ne bih iznosio jer Geopolitiku čitaju i oni koji prema nama nisu dobronamerni, ali ključ je da Kosovo učinimo potpuno nefunkcionalno, snažan pritisak i ono bi se brzo samo raspalo. Na njega se moraju izvršiti svi oblici pritiska, a Evropi i SAD pokazati odlučnost i rešenost Srbije da deo svoje teritorije vrati pod svoj suverenitet. U takvim okolnostima EU neće godišnje bacati 5-6 milijardi na održavanje neke kvazi države, od koje ne može da uzeti ništa, pa bi i oni promenili svoju politiku.

Ako ste me već hipotetički stavili u ulogu predsednika Vlade Srbije ja bih takvu politiku sproveo i poznavajući Kosmet i mentalitet Šiptara odlično, garantujem da bi za dve do tri godine ono opet bilo pod puni suverenitet Srbije i bez rata. Srbija može da zbrine 55-60 hiljada Srba koji sada žive na centralnom Kosmetu, kako ne bi bili taoci ili žrtve tih pritisaka, a isto toliko Srba na severu Kosova su defakto u Srbiji i tu problema ne može biti. Na tih 120 hiljada Srba na Kosmetu, Srbija i onako troši blizu pola milijarde evra godišnje, a oni i dalje žive u getu. Posle vraćanja Kosova i Metohije pod puni suverenitet Srbije svi izbegli će moći i imati gde da se na Kosovo i u Metohiju vrate.

Ono što je kod pitanja Kosmeta ključno to je da Šiptari žive od šverca droge koju najvećim delom donose američkim vojnim avionima uz vojnu opremu – heroin iz Avganistana, a kokain iz Južne Amerike. Ta droga se onda uglavnom preko Srbije, Crne Gore i dalje Hrvatske, prebacuje u Evropu. Radi se o skoro 1-1,5 tone narkotika mesečno, i ti putevi se moraju potpuno zatvoriti. Druga glavna delatnost je šverc svih vrsta roba čiji dobar deo završava i u Srbiji. Ostale ozbiljne privrede i poljoprivrede nema, i kada te navedene puteve šverca presečemo, cela konstrukcija te mafijaške države se ruši i odmah se traži neka povoljnija „baza“ za šverc.

Ako ste zadovoljni obimom odgovora, možda niste i detaljima, šta bih sve preduzeo ja bih se vratio na ostale delove gore postavljenog pitanja, jer će se i kroz njih jasnije sagledati greške naše politike - čija je samo posledica današnje stanje na Kosmetu.

Venecuela nas moli deset godina da otvorimo ambasade, da im izgradimo fabriku kalašnjikova i oružja kao što je Crvena Zastava, a mi nećemo. A zašto nećemo, jer se Amerikancima Čavez ne sviđa. Takvo ponašanje iz naše politike moramo da izbrišemo jer to je biznis i na njega niko ne može da utiče. Venecuela nije pod sankcijama UN i mi sa njom moramo da poslujemo ne osvrćući se da li se to nekome sviđa ili ne.

Dugoročno i strateški moramo se povezati sa zemljama koje su naši tradicionalni prijatelji Rusijom i Kinom pre svega, zbog toga što su to zemlje u usponu, ogromne privrede sa kojima uvek možemo naći mnoštvo tačaka za saradnju. Od Rusije uvozimo energente i bićemo u tom domenu trajno zavisni, pa je i sa te tačke logično da sa njima imamo blisku saradnju. Sve što EU proizvodi proizvode i druge zemlje sveta i nema nijedna stvar koja nam je iz EU neophodna, a ne može se nigde drugo kupiti. Pa koji nam je to interes da se za nju bezalternativno vezujemo. Ako nas pak EU bez uslovljavanja pozove da budemo njen punopravni član dobro ćemo odmeriti da li je to za nas isplativo ili ne, jer ovo je svet interesa bez emocija. Osim toga mislim da EU nema budućnost i da će se ubrzo raspasti i vratiti na poziciju bivšeg EZ-a

Može se ovo moje izlaganje mnogima može učiniti nerealno i naivno, ali ja tvrdim da bih ga kao predsednik vlade za dve godine bez ratovanja i većih potresa realizovao. Sve smo probali samo ovo gore izneto i ako je vrlo logično, nismo. A nismo zato što je zapadu bilo u interesu da navede na pogrešni put potpune zavisnosti od njih, kako bi od nas u bescenje uzeo sve što mu je potrebno.

Prvenstveno se moramo osloniti na sopstvene snage i mi tu snagu imamo. Zamislite da država u posustalu privredu godišnje ubrizga samo tih 2,5-3 milijarde evra koje se u Srbiji godišnje kroz korupciju i ostale vidove krađe odliju, koliko bi smo preduzeća mogli da pokrenemo. Ali ne sa poslušnim, a nesposobnim partijskim kadrovima kako je to danas, već sa pravim stručnjacima koji negde na marginama društva danas tavore ili su pobegli u inostranstvo jer nisu hteli da budu lopovi, a ni partijski poslušnici. Nama ne treba 10.000 vrhunskih menadžera, pa ih ne možemo naći, već 500-600, a bar duplo ih više ima u Srbiji i inostranstvu. Srbija je zemlja sa dobrim privrednim potencijalima, odličnom obradivom zemljom, dobrom klimom i u Srbiji niko ne sme biti gladan – mnogo je gladnih jer Srbiju vode lopovi, neznalice i politička mafija.


http://www.trajkovic.rs/novo/056.html
Сачувана

Ал' тирјанству стати ногом за врат, 
довести га к познанију права, 
то је људска дужност најсветија!
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12565Погледај профил
« Одговор #67 послато: Јул 02, 2012, 07:31:16 »

Ау, које су ово црне прогнозе, а још није влада ни конституисана. Још се тачно не зна ни како ће она да изгледа...***Где ће Дачић да нађе 4 милијарде евра? Нигде!

Будући премијер Србије Ивица Дачић и влада коју ће он предводити биће на стаховитим мукама како да убеде стране инвеститоре да уложе новац који је преко потребан српској привреди.

Процене показују да су нам неопходне четири милијарде евра годишње како бисмо "закрпили" све финансијске рупе, односно преживели годину и избегли банкрот, пише ''Прес''.

Где ће Србија наћи паре, у Европској унији или Русији, да ли ће их уопште добити и под којим условима, изазови су на које ће врло брзо влада СНС-СПС-УРС морати да одговори.

У супротном, процењују стручњаци, нова влада неће моћи да регулише финансијске обавезе државе, па јој прети тотални банкрот.

(Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Zeka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 711


Zeka


Погледај профил
« Одговор #68 послато: Јул 25, 2012, 08:07:10 »

Ministre, za ovu jahtu se radi 122 godine

Milan Marković uporno odbija da objasni javnosti kako neko s mesečnim primanjima od 101.000 dinara može sebi da priušti brod od oko 500.000 evraBEOGRAD - Ćutanje je zlato.
Odlazeći ministar Milan Marković uporno odbija da odgovori na pitanja Kurira da li je luksuzna jahta „prestiž 42“ njegova i, ukoliko jeste, odakle mu toliki novac, s obzirom na to da cena ovog plovila iznosi i pola miliona evra.

Kako, bre?

Marković juče nije odgovarao na naše pozive, a samo dan ranije, kad smo ga pitali odakle mu stotine hiljada evra za jahtu, procedio je da nema komentar. Iako smo insistirali da objasni kojom to magijom čovek s primanjima od 101.000 dinara može sebi da priušti jahtu koju nautički stručnjaci procenjuju na oko 250.000 evra (a sa dodatnom opremom koja znatno podižu cenu, ona može da košta i pola miliona evra), Marković je odbio da se upušta u dalju polemiku.

Dakle, ako je on kao ministar mesečno zarađivao 101.000 dinara, što je oko 860 evra, i ako uzmemo u obzir to da je jahta košta oko 500.000 evra, dolazimo do računice da je Marković za ovu lepoticu iskeširao čak 582 svoje plate. To znači da je morao da radi 48 godina za istu ministarsku platu i nikad da ne potroši nijedan evro - da ga supruga hrani, oblači, vodi na putovanja, letovanja, zimovanja...

Jahta u punom sjaju

Podsetimo, paparaco Ku­rira uslikao je Milana Mar­kovića kako uživa s porodicom na jahti čija je cena do vrtoglavih 500.000 evra. Marković je prošle subote, 21. jula, spas od vrućine potražio na reci, na luksuznom plovilu „prestiž 42“ na Zemunskom keju. Dužina ove lepotice je 13,36 metara, širina 4,13 metara, a ima od dve do tri kabine. Težine je 11.000 kilograma, maksimalna snaga motora je 625 KW, a kapacitet goriva 1.200 litara.

Tako, dok narod jedva krpi kraj s krajem, ministar Marković uživa u luksuzu rečnog broda, čije poreklo, podsetimo, ne želi da objasni.

Nedeljno iznajmljivanje ove jahte na primorju košta 6.761 evro.


Marković vozi ćerku na skuteru.

Milan Marković

Markoviću, ne poštujete ni zakon

Iako je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio da ima „hjundai aksent“ iz 2007. godine, Marković se vozi u tamnozelenom džipu „grand čiroki“. Bivši ministar je do keja došao u ovom automobilu. Čak je us­peo i da se nepropisno par­kira - nasred ulice!

Srpski radnik za ovu jahtu mora da izdvoji 1.464 plate

♦ Lekar (prosečna plata u aprilu bila 50.000 dinara) - mora da izdvoji 1.176 plata i da radi 96 godina kako bi mogao da kupi ovu jahtu
♦ Profesor (prosečna plata profesora 70.000 dinara) - mora da izdvoji 840 plata i da radi 70 godina kako bi mogao da kupi ovu jahtu
♦ RADNIK (koji prima prosečnu platu od 39.800 dinara) - mora za ovakvu jahtu da izdvoji 1.464 plate, odnosno, da radi 122 godine

Markovićeva imovinska karta

♦ plata 101.000 dinara
♦ stan od 72 m2 razmena za stan stečen poklonom od oca
♦ stan od 46 m2, kupovina
♦ automobil „hjundai aksent“ 2007.
♦ štedne uloge u bankama nema

Kurir
Сачувана

Ал' тирјанству стати ногом за врат, 
довести га к познанију права, 
то је људска дужност најсветија!
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12565Погледај профил
« Одговор #69 послато: Јул 26, 2012, 04:16:47 »

Ваљда ће доћи на ред и оваква питања:

ОДАКЛЕ ти паре бивши министре?

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #70 послато: Јул 26, 2012, 18:37:12 »

Цитат
DW: Srbija je već na ivici bankrota
Izvor: Dojče vele
Beograd -- Stara vlada je novoj vladi ostavila ruševine u ekonomiji. Postavlja se pitanje, šta će od ogromnih predizbornih obećanja, nova vlast zaista moći da uradi."Stara vlada je novoj vladi u ekonomskoj sferi ostavila uništene javne finansije, mnoštvo nepotrebnih institucija, i gomilu loših zakonskih rešenja", kaže Aleksandar Stevanović iz Centra za slobodno tržište.

"Ako bi nova vlada htela da bude razumna, ona bi morala reći da je Srbija na korak od bankrota, da smo trošili više nego što smo mogli, i da nam može biti samo još gore ako se nastavi ovim putem", navodi on.

"To znači da je jedina opcija za Srbiju da svi štedimo. Tačnije, ne svi, jer ljudi koji rade u privatnom sektoru već štede odavno, već ljudi koji rade u državnom sektoru i imaju primanja od države, da i oni moraju podeliti sudbinu ostatka društva", kaže Stevanović.

Situacija koju najavljuje Mlađan Dinkić, u kojoj bi se novac za investicije, ili novac od MMF-a, preusmerio u budžet svakako nije dobro rešenje, upozorava Stevanović.

"To nije dobro rešenje, i mi se ne možemo tako pokrivati, jer naredne godine neće ništa bolje da se desi. Srbiju samo spašavaju štednja, i reforme koje bi nas u nekom roku od 3 do 4 godine izvele na zelenu granu. Ja na osnovu izjave da moramo još da se zadužimo baš nešto nisam video neku veliku rešenost da se ide u tom pravcu, i stoga se bojim da neće biti dovoljno urađeno na smanjenju potrošnje" ,kaže on.

"Ukoliko se nastavi obmanjivanje javnosti o stvarnom stanju srpske ekonomije bojim se da ćemo završiti u grčkoj tragediji punog kapaciteta", kaže Saša Đogović, iz Instituta za tržišna istraživanja, i dodaje da je Srbija praktično već u bankrotu.

"Srbija se, možemo reći, bez pomoći MMF-a, sada već nalazi u predfazi tog bankrota. Jer, ukoliko vi zaista ne možete da izmirujete obaveze prema svim budžetskim korisnicima bez dodatnog zaduživanja, a imaćete sve manje kreditora koji će vam izlaziti u susret, znači da polako ulazite u fazu bankrota. I da biste izbegli da i formalno uđete u fazu bankrota, potrebna vam je podrška MMF-a koji bi bio garant sprovođenja neke nove ekonomske politike" , navodi on.

Ta nova politika podrazumeva zamrzavanje plata i penzija na određeni period, reformu javnog sektora, pročešljavanje parafiskalnih nameta, smanjivanje neselektivnih subvencija, kao i neizbežno povećanje PDV-a, ističe Đogović.
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2012&mm=07&dd=26&nav_id=629490

"DW: Srbija je već na ivici bankrota"
Страшније је што је Србија на Ивици Дачићу Зеленко Шокиран
Сачувана

Zeka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 711


Zeka


Погледај профил
« Одговор #71 послато: Јул 26, 2012, 22:42:19 »

Цитат
ОДАКЛЕ ти паре бивши министре?

Био нам је министар вредан.
По неки управни одбор, јавна набавка, тендерчић и сакупило цркавица за чамче, додуше повеће а према свецу иде и тропар.
Сачувана

Ал' тирјанству стати ногом за врат, 
довести га к познанију права, 
то је људска дужност најсветија!
Zeka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 711


Zeka


Погледај профил
« Одговор #72 послато: Јул 27, 2012, 10:29:06 »

Vlahović i Đunić pod istragom u Austriji?!Funkcioner Demokratske stranke Aleksandar Vlahović i tajkun Danko Đunić našli su se u istrazi austrijskih državnih organa ( Ustanova za nadzor finansijskog tržišta - FMA). Naime, njihova imena dovode se u vezu s malverzacijama vezanim za 145 hektara zemljišta u Surčinu. Prema pisanju bečke štampe, u Austriji se protiv direktora Rajfajzen banke internešenel Herberta Stepića vodi istraga zbog sporne kupovine 145 hektara državnog zemljišta u Surčinu za svega 23 miliona evra, iako ono vredi 65 miliona evra.

Kako pišu, sporno zemljište 2006. kupila je firma s Kipra „Entus ltd“, čiji su vlasnici, s jedne strane, Herbert Stepić i Martin Švedler, dok ostalih 50 odsto pripada firmi „Eki investment“, čije su gazde u trenutku kupovine zemljišta bili Đunić, Vlahović i njihov partner Dragan Lazarević. Zanimljivo je i to da im je pare za tu kupovinu dala Hipo banka iz Austrije, čiji je šef banke osuđen zbog malverzacija.

Kako Kurir nezvanično saznaje, ovo je deo zemljišta firme PIK „Zemun“, o čijoj sumnjivoj prodaji je Kurir već pisao.

Đunić i Vlahović su 2006. godine kupili 35 hektara zemlje za 17,5 miliona evra. A to isto zemljište je pre toga plaćeno 36 miliona dinara. Zbog toga su direktori PIK „Zemun“ uhapšeni još u novembru 2007. i terete se da su oštetili državu za više od 3,5 milijardi dinara. Međutim, istraga nikad nije došla do ove dvojice.
                                             Danko Djunić

Danko Đunić na granici

Danku Đuniću nismo uspeli ni da postavimo pitanje jer je, čim smo se predstavili, rekao da je na granici i da ne može da priča. Posle toga je prekinuo vezu. Na mobilni telefon Aleksandra Vlahovića javila se ženska osoba, koja nam je obećala da će se Vlahović javiti kad sastanak bude završen. Ali do zaključenja broja to se nije desilo.

Kurir
Сачувана

Ал' тирјанству стати ногом за врат, 
довести га к познанију права, 
то је људска дужност најсветија!
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12565Погледај профил
« Одговор #73 послато: Јул 29, 2012, 07:27:56 »

Овој тројици би требало на време одузети пасош.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12565Погледај профил
« Одговор #74 послато: Јул 29, 2012, 07:32:48 »

Свако дугује по 2.915 евра


Дугују и они који живе у уверењу да су ама баш сваки рачун и рату исплатили на време. У њихово име позајмила се држава и то више од 15 милијарди евра. Ту су и зајмови грађана код банака, неизмирене обавезе према ''Електропривреди Србије", ''Србијагасу", топланама... Ако бисмо све обавезе стоновништва, ове директне, али и индиректне, сабрали, цифра би достигла мало више од 20 милијарди евра. А на сваког грађанина Србије дошло би 2.915 евра дуга. Да бисмо зарадили ову суму, свако од нас морао би да ради пуних осам месеци. И да не троши ни динара на себе, пишу београдски медији.

Највећи део заједничких обавеза грађана Србије је јавни дуг наше земље. Он сада износи 15,3 милијарде евра. У динарима цифра је скоро несагледива - 1.771 милијарда. Да га делимо на равне части, сваки од становника наше земље ваљало би да припреми 248.712 динара или око 2.100 евра. Извесно је да му овде није крај. Нова влада поручује да јој до краја године треба најмање три милијарде евра и потражиће их код финансијских институција. Тако да бисмо ову годину могли да испратимо задуженији за још 470 евра по становнику, тврде ''Новости''.


Дуговања све већа и већа...

 

- Грађане са правом брине задуженост државе која у последње време расте и апсолутно, али што је много опасније и релативно у односу на бруто домаћи производ - објашњава професор Хасан Ханић, декан Београдске банкарске академије.

- Због раста јавног дуга ми као грађани морамо да очекујемо пораст пореза које директно плаћамо, али и оних, попут пореза на додату вредност, које на нас преваљују произвођачи и трговци. То је начин да се повећају буџетски приходи из којих се дуг отплаћује. Јавни дуг ће и даље расти, најмање до краја године, док држава не изврши фискалну консолидацију и не осете се ефекти нове економске политике.

Грађани Србије банкама на име кредита дугују укупно 602,2 милијарде динара, показују подаци Кредитног бироа. Износ у динарима расте, 2,4 одсто у односу на претходни месец, али гледано кроз европску валуту - дуг се смањује. Почетком године грађани Србије су били у просеку 818 евра у кредитима, а данас - 716 евра.

- У јуну је у односу на мај задуженост грађана порасла номинално за 2,4 одсто, али треба имати у виду и да је у мају у односу на април порасла за 1,9 одсто - додаје Ханић.

- То значи да је раст убрзан. С обзиром на то да грађани не примају плате у еврима, које би на дан доспећа рате могли да продају по већем курсу, није правично обрачунавати кредитну задуженост становништва у еврима. Статистички гледано, задуженост грађана ће расти и даље. Како је већина узета у страној валути, а курс ће слабити, то ће довести до раста номиналне задужености. Иако је кредитни потенцијал постојећих корисника кредита смањен, грађани имају простора да се даље задужују. Пошто положај становништва зависи од ситуације у предузећима и код предузетника, а код њих доцња расте, то ће се одразити и на кашњење запослених у отплати рата.

(вечерње НОВОСТИ, Вести)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12565Погледај профил
« Одговор #75 послато: Јул 29, 2012, 07:40:27 »

Ово је више него забрињавајуће. Цели живот сам водила рачуна да не узајмљујем новац или ако се деси (наравно, дешавало се, тражила сам на зајам онолико колико знам да могу да вратим), а ово, па то је ван памети. Како то вратити и ко ће то да враћа Шокиран
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Zeka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 711


Zeka


Погледај профил
« Одговор #76 послато: Јул 31, 2012, 22:05:19 »

Листове мердевине и задати живот нове владе

Трагично стање српске економије последица је погрешне економске политике чији су темељи постављени пре десет година, а потом се на њима пажљиво дограђивао економски кавез. Та конструкција је највећим делом завршена, из тог кавеза се тешко може изаћи. Нова влада ће, бојим се, живети већ задати живот. Сваки покушај радикалније промене економске политике резултираће радикалним скраћењем мандата владе. Да ли ће тежиште притиска бити унутра или ће притисак долазити споља, свеједно је.

Темељи економске политике почивају на глорификацији и форсирању слободне трговине и слободног протока капитал. Тај концепт понајвише намећу Светска трговинска организација (СТО) и Међународни монетарни фонд (ММФ) а промовишу га домаћи економисти који од тога имају некакве финансијске користи, или они којима је лакше да читају питке економске бајке но да посматрају и анализирају свет око себе.

Лакоћа и неодговорност са којом се Србија годинама „игра“ слободне трговине, троши девизе и живи изнад могућности је економски самоубилачка. Неразвијена економија која није у стању да макар приближно уравнотежи свој увоз и извоз, не може себи дозволити луксуз да арчи девизе увозећи робе без којих се може. Још мање себи може дозволити да без икакве капиталне контроле допушта да се банке задужују у иностранству и уносе девизе којима се то трошење финансира и стимулише.

Економске последице оваквог понашања манифестују се кроз огроман дефицит трговинског и текућег биланса, кроз велики раст спољне задужености, кроз дугорочни тренд деиндустријализације, кроз страховит пад запослености и огроман одлив радне снаге у иностранство. Краће и јасније – манифестује се кроз потпуну економску и социјалну пропаст друштва.

Све државе које су се подигле из јада и беде вршиле су драстичну контролу трошења девиза и редукцију увоза потрошних роба. Стандард и потрошња грађана су расли споро, а расположиве девизе су се чувале и усмеравале за увоз сировина, репроматеријала и опреме. То су били неопходни кораци да се државе индустријализују, људи запосле, а њихове привреде учине конкурентним.

Увоз се дестимулисао грубо, високим и селективним царинама, административним ограничењима увоза, као и политиком девизног курса којом је домаћа валута систематски потцењивана како би се додатно обесхрабрио увоз а подстакао извоз.

Државе су функционисале у режиму капиталне контроле, недозвољавајући да их прилив девизних кредита уведе у стање спољне презадужености. Задуживало се само колико се морало и колико се могло отплаћивати. У тренуцима када би се од такве политике одступило, одмах је стизала казна – државе би се изложиле шпекулативним финансијским нападима који су доводили до страховитих економских криза.

Развијене државе су користиле исте или сличне протекционистичке методе у ранијим фазама свог развоја. Слободан трговина је почела да се промовише тек онда када су моћне привреде постале сигурне, или су бар поверовале, да их више нико не може економски угрозити.

Овакву логику јасно је уочио сјајни, намерно потцењени немачки економиста Фридрих Лист још средином деветнаестог века. Критикујући политику Велике Британије, Лист указује на њен цинични модус операнди, по коме држава на врхунцу економске моћи одбацује (протекционистичке) мердевине помоћу којих је до моћи стигла. Тако на најбољи начин спречава конкуренте да користе исте мердевине и понове исти развојни пут. То је и тренутак када се другим државама почиње говорити о врлинама слободне трговине, како је то чинио Адам Смит.

Глобална економска архитектура света и данас почива на истим премисама. Систем је суптилнији него раније, али је и даље веома ефикасан у заштити економских интереса моћних. Разлика је само у томе што систем данас више штити интересе мултинационалних компанија и банака, а све мање брине о интересима националних економија, па и оних моћних.

Управо због тога, без анализе и расправе, Србији је пре десет година наметнут систем у коме су Листове мердевине морале бити одбачене. Управо због тога Србија не може да се покрене и осуђена је на ово тужно таворење. Управо због тога, нова влада, све и да уме, не може променити економску политику и њен ток, без обзира на добре жеље у чију аутентичност не сумњам.

Преко потребна велика корекција динара се не може извршити због притиска дужника и банака. Рестрикција увоза се не може спровести због већ потписаних трговинских споразума као и одмаклог процеса уласка Србије у СТО. Независна монетарна политика се не може спроводити без капиталне контроле. Капитална контрола се не може увести јер није по вољи ни ММФ-у, ни моћном банкарском лобију.

Са празном буџетском касом, са презадуженом државом, грађанима и предузећима, са нацијом неспремном да се суочи са узроцима кризе и њеним дугорочним последицама, нова влада неће имати пуно избора. Мораће да ради исто оно што су радиле и владе пре ње. Живеће се од данас до сутра, очајничко задуживање ће се наставити и готово све што је преостало од државне имовине мораће на добош, упркос заклињању да се то неће чинити.

ММФ и ЕУ ће се са своје стране постарати да Србија не прави радикалне заокрете, да се држи свих до сада потписаних економских споразума, и да не посеже за Листовим мердевинама. А без њих, излаза нема.

Nebojša Katić
Сачувана

Ал' тирјанству стати ногом за врат, 
довести га к познанију права, 
то је људска дужност најсветија!
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12565Погледај профил
« Одговор #77 послато: Август 05, 2012, 02:48:50 »

Потврђено: Имамо пара за још 30 дана

Ситуација у бужету је драматична. Новца у овом тренутку има тек за исплату плата и пензија за август...


Док у министарству раде на томе да пронађу новац и за септембар и за новембар, појављују се нови расходи - ПУПС инсистира на томе да се испуну обећање из коалиционог споразума о тринаестој пензији за пола милиона пензионера.

У трезору новца за август имају, за септембар се тренутно траже и верују да ће га наћи. У министарству финасија кажу да ће се након тога, дакле од октобра, ситуација стабилизовати, јер се припремају закони који би требало да осигурају да се оваква драма од октобра не понавља.

Истањени буџет већ је за првих пола године у дефициту од 111 милијарди динара. За плате и пензије за целу годину потребно је 856 милијарди динара и то представља главни бужетски расход.

Потрошња је увек била већа од прихиода а договор о расту пензија постојао је и у претходној Влади, подсећа Мијат Лакићевић уредник Новог Магазина.

"Пара у буџету никада није ни било. Динкић је морао да зна као економиста, мада је професију давно напустио, али као бивши министар, да једном више неће бити новца и да крчаг иде на воду док се не разбије. Негде је и праведно да њему падне тај врућ кромпир у руке јер га је он и бацио у ватру", каже Лакићевић.

На вест да новца има само за месец дана, а да ће дефицит до краја године бити 2 милијарде евра, потпредседник ПУПС-а Милан Кркобабић каже да не треба стање само констатовати него и нешто променити, али и да ова партија не намерава да одустане од такозване "тринаесте пензије" тј нове социјалне помоћи.

"Да сам којим случајем министар финасија и првреде ја бих вам одговорио где бих новац нашао. И сада постоје дискреционе позиције, ова прва рата од 16, 17 милиона нашла би се за три дана. Стиже и закон о јавним набавка, утеривње сива економије у систем а поздрављамо и подизање пореза на добит ја смо дајем сугестију", каже Кркобабић.

Према подацима ове странке, у Србији има више од пола милиона пензионера који једва састављају крај са крајем живећи од пензије која је мања од 15 хиљада динара месечно. Ако би сви добили помоћ од 15 хиљада динара то би захтевало још 7,6 милијади динара. ПУПС сматра да ће то бити и мање.

"Прецизни подаци се сумирају, морамо да средимо спискове. Не би требало 65 милиона евра, кварталоно то није неки новац. Не заборавите да ће гро тих средстава бити враћено натраг у буџет у року од два, три дана", каже Милан Кркобабић.

Мијат Лакићевић каже да је тешк дати прогнозе колико новца треба.

"То можда нису неке паре тако да могу да се нађу. Још можете да се задужите али питање је свхе и смисла и његових ефеката на касније године. Све ће то да дође на наплату. Мислим да ће то бити вло скупа мера", наводи Лакићевић.

Иначе, министар финансија обећао је да ће у најкраћем року средити финансије и да би фискалну консолидациију требало очекивати у августу а читав низ мера у октобру.

(Вести)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12565Погледај профил
« Одговор #78 послато: Август 05, 2012, 03:00:26 »

Цитат
"Да сам којим случајем министар финасија и привреде ја бих вам одговорио где бих новац нашао,.....каже Милан Кркобабић...


Од када се то у Србији или било где, новац налази  Молим?
Како је ово неозбиљно.Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12565Погледај профил
« Одговор #79 послато: Август 12, 2012, 21:16:41 »

Фајненшел тајмс: Србија је пред банкротом


Нова Влада Србије суочава се са суровом реалношћу, укључујући све већи буџетски дефицит државе, смањивање привредних активности и слабљење домаће валуте, пише лондонски "Fajnenšel tajms" (Financial Times)..


Лист подсећа да је влада изразила спремност да поново отпочне разговоре са Међународним монетарним фондом и да реши проблем буџетског дефицита, али оцењује да ће бити тешко те циљеве помирити са обећањима недавно датим гласачима.

Фајненшел тајмс је истакао и да ће новој владајућој већини у Србији у којој су социјалисти и Српска напредна странка бити потребно  још времена да обезбеди поверење инвеститора и међународних институција.

Како указује лондонски лист, узимајући у обзир владине проблеме са пуњењем државног буџета, Србија нема избора него да се врати преговорима са Међународним монетарним фондом, који ће вероватно тражити поштравање фискалне политике.

"Не верујем да влада има било коју другу опцију", оценио је политички саветник и председник независног научно-истраживачког удружења "Мост Исток-Запад" из Београда Јован Ковачић.

Како је указао, Србија се суочава са великим недостатком новца. "Србија није банкротирала, али је веома близу тога, тако да јој је потребно да ово (преговоре са ММФ-ом) уради брзо", сматра Ковачић у изјави Фајненшел тајмсу.

Ковачић је рекао да је Влада Србије после смене гувернера Народне банке, што је, како је навео, изазвало подозривост, сатерала себе у ћошак и сада мора да покаже резултате у другим областима.

Ковачић је рекао и да би поједини чланови владе замерке ММФ-а могли сматрати "непријатним", али је указао да влада сада има ограничен простор за маневрисање.

Фајненшел тајмс је указао и да би коришћење резерви Народне банке ради покривања дефицита у државном буџету могло да изазове инфлацију, што, како је навео, оправдано забрињава грађане Србије после искустава са хиперинфлацијом током 90-их.

Директор делегације немачке привреде у Србији (део Немачке привредне коморе у иностранству) Михаел Шмит оценио је да ће нови договор са ММФ-ом бити важан за поједине инвеститоре у Србији, али је додао да ће многи обратити пажњу и на друге потезе владе.

"Очигледно за финансијске инвеститоре укључене у посао са владиним обвезницама договор са ММФ-ом је веома важан за стабилност", рекао је он и додао да су финансијски инвеститори већ веома обазриви у пословању у региону.

Они су чак и опрезнији по питању Србије, јер је она до сада остварила боље резултате него Хрватска и Мађарска, а сада има лошију оцену кредитне способности, рекао је Шмит.

Како је навео, страни инвеститори нису сигурни у вези са владином политиком по разним питањима, пре свега по питању пореза. Да ли ће порези бити повећани и да ли ће постојати нека врста подршке за инвеститоре, рекао је Шмит.

Представник немачке привреде сматра да би Србија могла боље да користи средства Светске банке и Европске банке за обнову и развој за изградњу инфраструктуре.

Девалвација динара је смањила трошкове земљишта и радне снаге од чега су користи имали малопродаја и индустрија, рекао је он. Шмит је закључио да је српска економија оптерећена проблемима, али да није без наде.

(Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12565Погледај профил
« Одговор #80 послато: Август 14, 2012, 17:23:15 »

Проћердали 75 милијарди долара


Српски министар за трговину Расим Љајић најавио је пакет антикризних мера и обећао да неће бити повећања ПДВ-а "осим у крајњој нужди". Међутим, економиста Млађен Ковачевић истиче да ће већ од јесени доћи до повећања пореза и упозорава да нам прети и привредни и девизни колапс.Бојим се да нам, упркос оптимизму нове Владе, нема помоћи: Млађен Ковачевић


Ситуација у српској привреди је веома тешка, колико?
- Веома. Само у првих пет месеци ове године одлив девиза из земље био је за две милијарде евра већи од прилива. И то легалним путем. Има много и нелегалног одлива девиза, јер се сви труде да их на овај или онај начин изнесу из земље. За десет година од дознака наших грађана из дијаспоре, кредита, страних инвестиција и донација у Србију је стигло 75 милијарди долара. Највећи део отишао је на јавну потрошњу. Сада нам је месечно потребно око 46 милијарди динара за исплату бруто пензија. Дознаке су мање, кредити пресушили, а нема ни страних инвестиција. Када је пара било нико није мислио на улагање у привреду, него само на то да се паре што пре потроше.

Министар економије и финансија је најавио повољне кредите?
- Динкић је обећао да ћемо добити две и по до три милијарде евра кредита по врло повољним каматним стопама, али засад нема на видику да ће се то и остварити. Динкићева обећања се иначе тешко остварују, то нам је већ доказао. Све је теже добити кредит од ЕУ, јер је и тамо криза велика, остају једино Кина и Русија. Међутим, кад оне дају кредите онда њихове фирме обављају радове, па се новац опет враћа код њих. На пример, мост који се гради између Борче и Земуна финансирају кинеске банке, али њихове фирме обављају послове. Другим речима, нема посла за наше грађане.

Министар Љајић је изјавио да неће бити повећања ПДВ-а, да ли је то реално?
- Није. И у Хрватској су одмах после избора повећали ПДВ, а треба знати да су они у нешто повољнијој економској ситуацији од нас. Повећања пореза ће бити, а могло би доћи до правог привредног и девизног слома. Ситуација је лошија него што мислимо, а свако вештачко заустављање пада динара даће резултат само накратко.

Премијер Ивица Дачић је најавио оснивање Савета за економски препород Србије.
- Сличну идеју заговарао сам пре шест-седам година, али сам тада био изложен критикама заговорника неолиберализма. Сада је много теже обезбедити савет умних људи него пре десет година јер је ситуација лошија, а постали смо много зависнији од међународних финансијских институција. Могућности експерата да нешто самостално креирају су веома сужене.


Постоје ли примери у свету где је такав модел стручног саветовања успео?
- Постоје. У Јапану и Немачкој је после Другог светског рата било све порушено, али су формирани стручни тимови који су креирали привредни и друштвени систем па је направљен прави бум. Ту је и Русија крајем протеклог века када је премијер био Јевгениј Примаков и Словенија и Аргентина почетком минуле деценије. У свим тим државама стручњаци су имали важну улогу у креирању економске политике и остварен је привредни напредак.

Цитат
Евро 150 динара?
Гувернерка је подизањем референтне каматне стопе зауставила раст евра. Колико ће то потрајати?
- Не дуго. Вештачким мерама не можете бранити неодбрањиво. Мислим да ће држава врло брзо морати и званично да девалвира динар. То би у пракси значило да се одреди вредност евра рецимо на 150 динара и да се држава обавеже да ће тај курс држати, рецимо, годину дана, што би колико-толико помогло привреди и извозницима - каже др Ковачевић.


Цитат
Све мање поуздани

Смањен нам је и кредитни рејтинг?
- Смањење рејтинга је очекивана вест. Нама је рејтинг и раније био неповољан, разлика је у томе што ћемо се задуживати по високим каматама, јер смо све мање поуздани.

(Н.С.Прерадовић, Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12565Погледај профил
« Одговор #81 послато: Август 14, 2012, 17:31:21 »

Мене је ово почело баш да плаши. Мало, мало, па се појави неки текст, као што је овај испред и овај испред њега,

http://forum.svisrbisveta.org/index.php?topic=100.msg17518#msg17518


Србија је пред банкротом!!!

Да ли смо ми свесни шта значи та реч "БАНКРОТ", банкрот једне државе Шокиран

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12565Погледај профил
« Одговор #82 послато: Август 17, 2012, 02:34:22 »

Сваки грађанин дугује 60 плата!

Укупан дуг српске привреде, државе и становништва на крају јуна износио је 40,3 милијарде евра, што значи да је дуг по запосленом износио око 23.300 евра.


Узимајући у обзир износ просечне плате, следи да је за исплату свих дугова потребно око 60 зарада, што значи да би сви запослени у наредних 5 година требало да раде без надокнаде како би се исплатили сви дугови, и то без обрачунавања камате на стање дуга, срачунали су аутори портала “макроекономија”.
У тексту са овог портала је прецизирано да је српска привреда на крају јуна дуговала 19,4 милијарде евра, јавни дуг је износио 15,3 милијарде, а становништво је дуговало 5,6 милијарди евра. Број запослених је по подацима из марта ове године износио 1,73 милиона и смањен је за 19.000 у односу на јун прошле године. При том је просечна зарада у јуну износила 365 евра и смањена је за 18 евра за годину дана.  (С.Ђ. Ало)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Zeka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 711


Zeka


Погледај профил
« Одговор #83 послато: Август 18, 2012, 07:50:51 »

Ја не дугујем држави  ништа, ни перпера.
Нисам је поткрадао никада, само сам доприносио а таквих као ја је већина грађана Србије.
Ову цифру од 23300 евра треба наплатити од лопова и сецикеса који пљачкају овај народ годинама.
Који су ти тачно се зна и дуг може бити враћен врло брзо ако се лоповима наплати оно што су покрали.
Сачувана

Ал' тирјанству стати ногом за врат, 
довести га к познанију права, 
то је људска дужност најсветија!
Zeka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 711


Zeka


Погледај профил
« Одговор #84 послато: Август 18, 2012, 08:11:48 »

ИТАЛИЈА: Ухапшено више од 2.000 мафијашаПРИПАДНИЦИМА ОРГАНИЗОВАНОГ КРИМИНАЛА ОДУЗЕТА ИМОВИНА
КОЈА ДОСТИЖЕ ГОТОВО 5,7 МИЛИЈАРДИ ЕВРА


Ана Mарија Канчелијери


Правосудни органи дали налог за одузимање мафијашке имовине и 723 компаније чија се вредност процењује на 4,124 милијарди евра. Осим тога, потпуно је конфискована имовина криминалних организација у износу од 1,567 милијарди евра
       
        ПРАВОСУДНИ органи Италије су за последњих годину дана ухапсили више од 2 хиљаде мафијаша и одузели имовину припадницима организованог криминала у износу који готово достиже 5,7 милијарди евра, саопштила је министар унутрашњих послова Италије Ана Mарија Канчелијери. 

        Она је објавила ове податке након заседања Националног комитета за обезбеђивање јавног поретка и безбедности који је заседао у Риму.

        Према полицијским подацима Италије, у периоду од 1. августа 2011. г. па све до 31. јула 2012. ухапшено је 2.041 члан криминалних група, укључујући и 82 мавијаша који су били на потерницама.

        Њих 18 се налазило на специјалним списковима најопаснијих криминалаца Италије.

        У овом периоду правосудни органи су дали налог за одузимање мафијашке имовине и 723 компаније чија се вредност  процењује на 4,124 милијарди евра. Осим тога, потпуно је конфискована имовина криминалних организација у износу од 1,567 милијарди евра.

        Највеће заплене су забележене на Сицилији, а следе Кампанија и Калабрија, Лацио и Апулија.

        На северу земље, највише мафијашке имовине одузето је у Ломбардији.


fakti
Сачувана

Ал' тирјанству стати ногом за врат, 
довести га к познанију права, 
то је људска дужност најсветија!
Zeka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 711


Zeka


Погледај профил
« Одговор #85 послато: Август 18, 2012, 08:13:54 »

Ево где Вујке и Даца могу да се распитају и да науче како се бори против лопова и сецикеса. Нека питају ову госпођу са слике.
Сачувана

Ал' тирјанству стати ногом за врат, 
довести га к познанију права, 
то је људска дужност најсветија!
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12565Погледај профил
« Одговор #86 послато: Август 18, 2012, 08:26:53 »

Ево где Вујке и Даца могу да се распитају и да науче како се бори против лопова и сецикеса. Нека питају ову госпођу са слике.

Знају то они добро, како, не морају се распитивати.  Плашим се да ту има један проблем, што ће онда морати да удари "свој" на "свога" или којим случајем ( дај Боже  ) да сами себе у`апсе

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12565Погледај профил
« Одговор #87 послато: Август 20, 2012, 16:22:25 »

Кинези утајили порез од 23 милиона динара


Кинеска роба увек иде на црно, без рачуна

Пореска полиција је поднела кривичну пријаву против тројице кинеских држављана - Ј.Ј, W.W. и W.Л, који су као оснивачи београдских фирми Борлод интернационалн и Беби бум осумњичени да су утајили порез и недозвољено складиштитли робу, саопштила је данас Пореска управа.

Они се терете да су од јануара 2009. до марта 2012. године робу продавали за готов новац а зараду нису књижили и на њу плаћали порез, чиме су оштетили буџет Србије за 22,8 милиона динара.

Осумњичени су складиштили робу у вредности 1,3 милиона динара која није евидентирана у пословним књигама и за коју не постоји прописана документација о пореклу и плаћеном порезу на додату вредност (ПДВ).

(Вести)***


Цитат
Они се терете да су од јануара 2009. до марта 2012. године робу продавали за готов новац а зараду нису књижили и на њу плаћали порез, чиме су оштетили буџет Србије за 22,8 милиона динара.


И тек сада неко то  приметио Превртање очима
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #88 послато: Август 21, 2012, 01:52:54 »

  Можда се присете да похапсе и процесуирају оне који су то дозволили Кинезима.
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12565Погледај профил
« Одговор #89 послато: Август 22, 2012, 04:52:37 »

И млеко ће бити луксуз


Поскупљења бројних намирница и других производа дочекаће нас у трговинама у септембру. Скупљи и јогурти, конзерве, средства за хигијену. Проиизвођачи се правдају курсом


(В.Н. вечерње НОВОСТИ)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Zeka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 711


Zeka


Погледај профил
« Одговор #90 послато: Август 26, 2012, 13:45:56 »

Боје се да ће руски и кинески капитал учврстити и темеље српске државе

ПАНИКА МЕЂУ ЕКОНОМСКИМ АНАЛИТИЧАРИМА ИЗ ЖУТЕ ФИНАНСИЈСКЕ СФЕРЕ

Овако ће изгледати: мост Земун-Борча

       ПОСЛЕ шока који су доживели  променом Закона о НБС и сменом њеног гувернера, државно задуживање је постало нова ужарена тема међу бројним економским аналитичарима који су произашли из жуте финансијске сфере.

         Да ли су задуживања које планирају нове власти скупа или јевтина, шта ће на то рећи европски и англо-амрички финансијски кругови, шта ће се од нас поред враћања новца још заузврат тражити - питања су која вам као из катапулта  лете у лице - како укључите тв, радио, рачунар или отворите дневну штампу. 

         Ако заборавимо истим економским аналитичарима то што таква питања баш и нису гласно, или их нису уопште постављали за земана њихових сада тешко поражених фаворита,тешко је а не приметити њихову личну, чисто политичку фрустрацију док та питања сада тако гласно и снажно постављају у јавности. Њихова „брига“ о начину на који ће се сада држава задужити је слабо маскиран осећај ужаса због евидентне намере руског, кинеског и осталог незападног капитала да, осим због сопствене економске надградње и раста профита, самим својим уласком учврсти и темеље српске државе, јер за разлику од западног капитала. који је и овако јадно до сада био пласиран на ове просторе а само зарад сопствене сирове и зеленашке оплодње и материјалног базиса за непријатељску политику своје матичне државе према српским интересима, незападни капитал неће имати ништа против ако се држава-домаћин усуди да поред економских води рачуна и о својим националним интересима.

         Панично рачунање од стране жутих економиста камата на руске и кинеске кредите, те лажи и опањкавања које том приликом шаљу у политички етар чист су сурогат страха за сопствене позиције и економске дивиденде које су „зарађивали“ својим изразито критизерским опсервацијама свега источног, па и источног капитала.

         Осим пада економије у ЕУ и САД као чиниоца за себе, смена власти на изборима у Србији је омогућила да се сада јавно сме и може причати о свим досадашњим европским и америчким уценама у смислу политички диригованог економског ослонца Србије само на Западну страну светске економије а то много иритира и нервира дојучерашње недодирљиве домаће економске гуруе и њихове пратеће НВО. Изношење става од стране садашњег државног врха да није тачно да се само налози ММФа, ЕЦБ и Светске банке имају узимати као коначне и дозреле мудрости после којих више нема шта да се размишља или сумња,  изгледа да је за домаћи лихварски свет дошао пребрзо и у снази коју нису очекивали.


Рафинерија „Панчево”: коначно и евро 5 стандард

       Сваком је јасно да у савременом свету апсолутно слободног избора економског партнера нема и да је већина међудржавних економских односа политички детерминисана, јер да је супротно, ни једна европска или америчка компанија не би поштовале санкције уведене Ирану, Сирији, Куби. Због тога, отварањем врата ваневропском капиталу, а да се при томе иста не затворе и европском и америчком, Србија демонстрира и намеру да се са што мање штета, последица и гурања прста у око рањном западном капиталу и његовим политичким експонентима другачије позиционира и у политичкој арени и тако што смиреније дочека и јавно обзнањивање пропасти униполарног поретка у свету.

         Нико не гаји илузије да ће утицај Србије у односима са политичким експонентима руског, кинеског или било којег другог ваневропског капитала бити симетричан, али можемо бити много сигурнији у то да неће бити комплементаран као што је до сада био у односу са политичким експонентима  западног капитала, као и у то да евентуално падање у већу зависност од ваневропског капитала морамо платити територијама и животима грађана.

         Многи се данас у сусрет озбиљнијим економским односима са Русијом и Кином, а из страха и искуства стеченог на основу  политичке патологије коју је на планети инсталирала америчка влада и њени сатрапи, питају да ли уоште постоје здрави и партнерски односи међу дражвама.

         Не постоје апсолутно здрави и апсолутно партнерски односи међу државама, али постоје вишестрани и сложени партнерски односи лишени политичке патологије у којима не постоје ни као почетне, а ни као крајње позиције да једна страна  мора имати све а друга ништа или - једна страна готово све а друга готово ништа.

         За почетак, Русија и Кина у историји наших међусобних односа никада нису кидисале ни на наше територије нити на животе наших грађана, што не значи да ће њихово одношење према Србији бити економски милосрдно а њихови политичари према нама анђели, али сам сигуран да неће бити ни економски немилосрдни у смислу беспримерног изношења нашег капитала и  уништавања привреде.

         Задовољан сам, јер ми је и Западног милосрђа и Западних анђела доста за вјек вјекова.

Оливер Вуловић
Сачувана

Ал' тирјанству стати ногом за врат, 
довести га к познанију права, 
то је људска дужност најсветија!
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #91 послато: Септембар 08, 2012, 10:45:09 »

Gligorov: Neizvestan put Srbije iz bankrotstva
| Branka Trivić, Radio Slobodna Evropa

Vladimir Gligorov , istraživač uglednog bečkog Instituta za međunarodne ekonomske studije, kaže da je Srbija već na početku procesa bankrotstva jer ne može da servisira dugove na domaćem i međunarodnom finansijskom tržištu, ali da bankrot u načelu ne mora da ima rđav ishod. Kakav ishod će imati zavisiće, naravno, od aktuelne srpske vlade.
SE: Da li može da se prihvati tvrdnja analitičara iz Financial Times-a da je Srbija blizu bankrota? Šta znači kada je zemlja korak do bankrot?

"Dva su tu aspekta: jedan su obaveze prema inostranstvu, drugi su obaveze kod kuće – prema domaćim poveriocima - to su uglavnom javne, dakle, budžetske obaveze".

"Kada je reč o obavezama prema inostranstvu, obično se može reći da se zemlja nalazi u pretkriznoj ili kriznoj situaciji ukoliko traži stand by aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom. To je, dakle, prvi korak u nekom procesu koji bi se mogao poistovetiti sa procesom bankrotstva".

SE: Tada zemlja praktično priznaje bankrotstvo?

"Nije tu reč o priznanju. Obično je takva situacija da zemlja ne može pod prihvatljivim uslovima da pozajmljuje normalno na komercijalnom tržištu. Onda, kao i preduzeće koje ne može više da dobije kredit od banke, traže se alternativna rešenja. U ovom slučaju to je MMF, koji priskače u pomoć sa svojim finansijama, uz odgovarajuće uslove, koji se specifikuju u tom programu".

"Dakle, zemlja koja traži stand by aranžman sa MMF-om, koja traži pozajmicu od MMF-a, praktično se nalazi u stanju početne faze bankrotstva. Bankrotstvo je proces i ne mora da se završi rđavo. U načelu ideja i jeste da MMF priskače u pomoć, kao što bankrotiranom preduzeću može da priskoči u pomoć država. U toj situaciji ide se po tom programu mera koji se sklopi sa idejom da se na kraju tog programa zemlja vrati na komercijalno tržište".

SE: A šta ukoliko taj program mera ne uspe?

"Ako se ne uspe, onda ide sledeći korak - reprogram dugova, korak iza toga je eventualni otpis određenog dela duga itd. To je čitav proces bankrotstva. Kada se, dakle, kaže da se Srbija nalazi na korak od bankrotstva, to znači da se ona nalazi u situaciji da mora da traži finansijsku pomoć MMF-a, s tim da su izgledi – to je sad taj deo u izveštaju ne samo Financial Times-a nego, što je još važnije, rejting agencije Standard and Poor’s - da se taj aranžman s MMF-om relativno brzo obezbedi mali ili, bar, nisu dovoljno dobri, tako da se zemlja nalazi u posebno rđavoj situaciji jer mora da traži alternativne izvore finansija, s obzirom da proces pregovaranja s MMF-om može i da se oduži. To opet znači da zemlja može da zapadne u situaciju da ne može u tom periodu da izvršava svoje međunarodne obaveze, što je bankrotstvo".

SE: Da li to lako može zadesiti Srbiju?

"To proizilazi iz ocene agencije Standard and Poor’s. Zbog toga su oni smanjili rejting i zbog toga nagoveštavaju da se mogu očekivati i dalja smanjenja tog rejtinga. Opet, već sam taj rejting je rejting javnih obveznica države Srbije koji spada u takozvani neinvesticioni ili popularno „džank“ rejting. To znači da je to evaluacija obaveza već bankrotirane zemlje. To je taj drugi aspekt koji se odnosi ne na spoljne nego na unutrašnje obaveze – znači na fiskalni deficit, odnosno, javni dug. Taj dug je, kao što sam već rekao, ocenjen kao da je dug zemlje koja je već bankrotirala. To je tako ocenjeno zato što je, opet, dostupnost već uobičajenih izvora sredstava, a to je tržište novca u zemlji i inostranstvu, dakle, tržište na kojem zemlja može da proda svoje obveznice, za Srbiju praktično zatvoreno usled suviše visoke kamate koja se traži i kod kuće, a pogotovo u inostranstvu. Dakle, ako vi možete da izdate obveznice, ali vam kreditor traži, recimo, kamatu od 10%, kod kuće u stvari i više, a u eurima, recimo, 7-8%, to znači da vam kreditor kaže - najbolje bi vam bilo da se ne zadužujete jer je jasno da to ne možete vratiti – inače vam ne bismo zaračunavali tako visoku kamatu".

SE: To je opis situacije u kojoj se Srbija sada nalazi?

"Obe situacije su, praktično, prve faze bankrotstva: kad je reč o spoljnom dugu, potrebna je finansijska pomoć MMF-a, kada je reč o domaćem dugu, potrebno je naći alternativne izvore finansiranja tog duga, dakle, alternativne normalnom zaduživanju na tržištu ili je potrebno smanjivanje, odnosno, neispunjavanje obaveza prema poveriocima".

"Što se alternativnih izvora finansiranja tiče, taj predlog koji je bio ponuđen, na kraju je izostavljen iz novog zakona o centralnoj banci. To je bio predlog da praktično to finansira centralna banka na račun deviznih rezervi. To je, dakle, otpalo u zakonu, a da li će otpasti i u praksi, to ćemo tek videti – vi znate koliko se zakoni poštuju u Srbiji".

"Druga mogućnost je finansijska represija. To je ovo što se najavljuje da će se pregovarati sa bankama da po povoljnijim uslovima finansiraju državne obaveze. Drugim rečima, država neće izaći na otvoreno tržište i nuditi obveznice po kamatama koje su uspostavljene na tržištu, nego će se ići direktno bankama, pa će se reći - vi ovde poslujete, nama treba toliko i toliko - postići će se, da tako kažem, neposredan dogovor sa bankama. To je otprilike isto kao da ste u procesu bankrotstva - tada se sa svojim poveriocima pogađate o tome koliko možete da vratite, pod kojim uslovima i kada".

SE: Zašto bi banke na to pristale?

"Zato što je to vlast, a banke tu rade. To se zove finansijska represija – to je tehnički termin. Banke rade u Srbiji i podležu zakonima i vlasti – zato vlast može to da uradi. Naravno, to nije džabe, banke će sigurno tražiti i neku ali, u načelu, to nije nepoznata situacija. Decenijama su to radili u Latinskoj Americi i na drugim mestima, osamdesetih godina i u Jugoslaviji, tako da nije nepoznanica kako se to radi. Naravno, to nije dobro za bankarski sistem, nije dobro za finansijski sistem, ali zemlja i nije u takvom stanju da ima dobar finansijski sistem".

SE: To, ipak nisu domaće banke nego osnovane stranim kapitalom. Zašto bi one na to pristale?

"To je velika greška koju ljudi prave – stalno se govori strana banka..."

SE: Ona domaći pravni subjekt...

​​"Nije samo domaći pravni subjekt, nego podleže svim regulativama i propisima. To nisu pare koje će se uzeti vlasniku; vlasnik može da odluči da proda banku, može da odluči i da se povuče iz banke itd, ali, to je srpska banka sa stranim vlasnikom. A ne bi bilo nikakve razlike i da je domaći vlasnik jer i domaći vlasnik može da iznese novac napolje. Naravno, to može da znači da će vlasnici u nekom trenutku da odluče da banku prodaju, zatvore ili da odu kući, ali to bi odlučio i domaći vlasnik ukoliko bi mogao – dakle, svejedno je".

"U načelu, međutim, obično se u tim okolnostima neki sporazum postigne između države i banke, da banke državu jeftinije finansiraju, a da, opet, država bankama ponudi neku protivuslugu - u Srbiji postoje i obavezne rezerve, a postoje i druge mogućnosti da se bankama iziđe u susret. To bi, dakle, bila nekakva pogodba, ali to je, otprilike, situacija kao kad ste u bankrotu i onda tražite nekomercijalne izlaze iz situacije".

"Mimo toga, ako sam dobro razumeo, vlasti računaju i na to da traže pare od suverenih kreditora, dakle, od država, ali i tu se postavlja pitanje šta će se tražiti kao kolateral jer kad države traže pare u zajam, čak i od prijateljskih zemalja, to obično znači da moraju da daju i neku zalogu tim državama-kreditorima. E sad, kako će to ići i da li će od toga nešto uopšte i biti - to ne znam, ali i to je jedna mogućnost koju su najavili. Rekli su, sećate se, da će da traže od Rusa da se taj neki zajam za infrastrukturni projekat koji je obećan još pre dve godine a koji se još ne realizuje, praktično pretvori u zajam državi, ali, koliko vidim, u Vladi nema saglasnosti o tome, tako da ne znam da li će od toga nešto biti; u svakom slučaju, čak i ako bude, to ne bi moglo da se dobije a da se nešto ne obeća kao protivusluga. Ista stvar je i sa drugim zajmovima – pominje se Kina itd".

"Jedine „džabe“ pare su pare koje bi mogle doći od EU, ali one su uslovljene sporazumom sa MMF-om. To je novac iz takozvanog Fonda za makroekonomsku stabilizaciju ili pomoć. To, doduše, nisu velike pare, ali Srbija je to već koristila i mogla bi i dalje da koristi na osnovu sporazuma sa MMF-om".
http://www.b92.net/biz/fokus/intervju.php?yyyy=2012&mm=08&nav_id=636148

Сачувана

moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #92 послато: Септембар 12, 2012, 03:36:27 »

Već nema ulja, cene hrane opet skaču
Povećanje PDV-a sa 18 na 20 odsto od oktobra ne samo da će povećati cene proizvoda za oko dva odsto i dodatno opteretiti kupovnu moć građana već će uticati i na rast inflacije, koja će do kraja godine biti između 10 i 15 odsto, kažu ekonomski stručnjaci.

Trgovci su već povukli neke proizvode sa rafova, poput suncokretovog ulja, koje se juče nije moglo naći, a očekuje se da će cena porasti na više od 200 dinara.

Ekonomista Miroslav Prokopijević kaže da je povećanje PDV-a idiotizam, koji će na svojim plećima nositi građani Srbije, a koji neće dati dugoročne efekte ukoliko istovremeno ne dođe do brzog razvoja privrede.

"Povećanje PDV-a će pogurati sve cene, pa čak i prehrambenih proizvoda, koji će u totalu, zbog većih cena benzina i energenata, poskupeti za dva procentna poena ili nešto manje, koliko će porasti i inflacija", objašnjva za beogradski Alo Prokopijević, napominjući da ove mere vode ka ubistvu privrede i da "nije u redu da se novac iz privatnog sektora koji je produktivan sliva u državni, neproduktivni".
Savetnik za investicije Mahmut Bušatlija očekuje porast cena za oko dva odsto jer je, kako kaže, sigurno da proizvođači neće raditi na svoju štetu. Međutim, on upozorava da će efekti povećanja PDV-a po budžet, bez razvoja privrede, biti kratkoročni.

"Videli smo kako je to izgledalo u Hrvatskoj, gde se nakon povećanja PDV-a budžet punio tri meseca, a onda je četvrtog, zbog smanjene ukupne potrošnje, bio čak tanji nego pre povećanja PDV-a. Bez brzog razvoja nema ni dugoročnog efekta", ocenjuje Bušatlija, podsećajući da će suša generisati dodatna poskupljenja prehrambenih proizvoda, što će svakako najviše pogoditi nezaposlene građane, kojih prema zvaničnoj statistici trenutno u Srbiji ima rekordnih 27 odsto.

Pojedini proizvodi već su naprasno povučeni sa rafova, pa se tako suncokretovo ulje juče nije moglo naći u nekim trgovinskim lancima. Kako smo saznali od prodavaca, neće ga biti dok se ne nivelišu cena, a očekuje se da će litar ubuduće koštati 220 dinara.

Vlada Srbije usvojila je juče predlog rebalansa budžeta za 2012. godinu kao i paket od 12 zakona kojima će se, kako kažu u vladi, uvesti red u javne finansije i sprečiti propadanje države. Pored povećanje PDV-a, prvi paket mera za stabilizaciju javnih finansija podrazumeva ukidanje 130 parafiskalnih nameta i taksi, kao i ograničenje plata u javnom sektoru, koje neće moći da budu veće od 162.000 dinara. Prema rečima ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića, primena ovog programa trebalo da donese uštede od 26 milijardi dinara u poslednjem kvartalu ove i 120 milijardi dinara u narednoj godini.

I malo povećanje - udar na budžet!

Ekspert Privredne komore Srbije (PKS) Vojislav Stanković kaže za Alo da ne očekuje veliko povećanje cena prehrambenih proizvoda, ali smatra da je i najmanje povećanje veliki udar za siromašno stanovništvo.
"Povećanje PDV-a ne bi trebalo bitno da utiče na standard jer će na hranu ostati PDV od osam odsto. A kako mesečno trošimo 42, 43 odsto kućnog budžeta na hranu, ionako nam ne ostane za nešto drugo. S druge strane, iako nije realno poskupljenje hrane, dešavalo se ranije da ona ipak poskupi. Istina je da trgovci tvrde da najbolje zarađuju kada je kriza, ali se nadam da živimo u pravnoj državi koja to neće dozvoliti", poručuje Stanković.
http://www.vesti-online.com/Vesti/Ekonomija/253434/Vec-nema-ulja-cene-hrane-opet-skacu

Слажем се са економистом Прокопијевићем да је ово повећање ПДВ-а идиотизам, који ће на својим плећима носити само сиромашни грађани Србије!
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12565Погледај профил
« Одговор #93 послато: Септембар 15, 2012, 23:04:29 »

Два милиона Срба броји сваки залогај


У дугогодишњој борби са кризом и беспарицом, грађани Србије истрошили су резерве, а списак производа и услуга на које морају да забораве све је дужи. Колико је велики јаз између примања и цена, показује и пад промета у трговинама. Према статистици на годишњем нивоу, пазари у трговинама мањи су за десетак одсто, а у односу на 2008. сиромашнији за трећину. Толико је најмање опала и куповна моћ становништва. Незванично, међутим, куповна моћ пре кризе била је бар 50 одсто боља.

Биће намирница, само неће бити никога да их купи...

 
- Свакодневна поскупљење хране ће барем два милиона становника Србије додатно погодити и смањити основну потрошњу до нивоа пуког преживљавања - каже економиста Драгован Милићевић. - Оваква ситуација условљена је великом прерасподелом богатства у последње две деценије и регрутовањем армије сиромашних, отпуштених радника, губитка индустрије, сиромашења градова и села.


Месо одавно постало луксуз

Милићевић додаје да је месо категорија која је код нас практично давно постала луксуз. Јер, Србија спада међу државе са најмањом потрошњом меса по становнику.

- Биолошки вредне намирнице се замењују намирницама мање вредности, јер су јефтиније - додаје Милићевић. - Код сиромашних слојева становништва пада потрошња и млека, воћа, поврћа, воћних сокова. Ово може довести до нарушавања здравља, што опет води ка издвајању великих средстава за лечење...

Најновији подаци статистике показују да су просечна домаћинства у Србији на располагању у другом тромесечју месечно имала 50.061 динар. Такав породични буџет пуни плата, и то 44,2 одсто, и пензија од 38,2 одсто. Од укупних примања чак 47.186 динара одлази на личну потрошњу домаћинства. Највећи издатак је и даље храна, за коју се издваја све више. У Београду породице за намирнице одвајају 44 одсто примања, у Војводини 39,8, у Шумадији и западној Србији 43,6, а на југу и истоку Србије чак 49,2 одсто.

- За храну и безалкохолна пића одлази просечно 20.624 динара - показују подаци Завода за статистику. - На становање, воду, струју, гас и друга горива иде 14,4 одсто примања, а транспорт у укупним издацима учествује са 7,9 одсто. На комуникације су домаћинства просечно трошила 4,2 одсто укупних примања. На образовање даје се, у просеку, један одсто - највише у Београду 1,4, а најмање на југу и истоку Србије - 0,2 одсто.

Југоисток Србије - 66 динара за образовање

Према овим подацима статистике, на образовање трошимо просечно 480 динара. Београђани и Војвођани издвајају мало више од просека, док југоисточна Србије месечно за образовање одваја 66 динара.

- Престајемо да одлазимо у позориште или биоскоп, на летовања, да купујемо књиге, све ређе посећујемо кафане и организујемо заједничка славља или прославе - кажу у Покрету за заштиту потрошача. - Након тога, штеди се на гардероби, купујемо јефтинију и мање квалитетну робу. Проблем је што смо сада дошли у ситуација да штедимо и на храни. Искључиво из немаштине.

Интересантно је, међутим, што су многобројни грађани приморани да заобиђу и оброк, али тешко се одричу мобилних телефона, кладионица и куповине лозова за игре на срећу.

Цене "газе" немилице
Цене "газе" све пред собом, из дана у дан смењују се ценовници за свеже месо, млеко, јогурт, саламе, печенице, поврће, сиреве, јаја... Посебно је поскупело месо. Тако свињски бут кошта од 580 до чак 690 динара, а јунећи у неким трговинама приближава се бројки од 800 динара!

Средином месеца од динар до четири поскупеће млеко, јогурт, павлака, али то неће бити крај повећању цена, јер се поскупљења тек најављују.

На поскупљења основних намирница највећи утицај имају цене сировина, које расте услед велике суше. Род је преполовљен ове сезоне, то је довело до великог поскупљења сточне хране, а самим тим и до раста цена живе ваге товљеника. Велики утицај има и неповољан курс динара, који утиче на раст осталих трошкова.

Цитат
Четири пута мање

Све већа беспарица десетковала је потрошњу меса у Србији. Једемо чак четири пута мање говедине него Европљани. Они потроше 16,9, а ми просечно четири килограма годишње по глави становника. И код свињског меса разлика је огромна - Европа поједе 45,3, а грађани Србије 17,3 килограма. Најмања је разлика код живинског меса. Просечна потрошња у Србији је 17,2 килограма, а на Старом континенту 23 килограма. И та разлика ће, судећи по новим ценама пилећег меса, бити све већа.

(вечерње НОВОСТИ, Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #94 послато: Септембар 26, 2012, 02:56:22 »

Šta sve poskupljuje u oktobru?

Beograd -- Hrana, cigarete, sredstva za ličnu i kućnu higijenu, grejanje i naftni derivati od oktobra će poskupeti i do 20 procenata.Oktobarska poskupljenja, kako tvrde predstavnici organizacija za zaštitu potrošača, dodatno će oslabiti kupovnu moć građana i urušiti ionako nizak životni standard.

Mleko i mlečni proizvodi od narednog meseca poskupeće između dva i četiri odsto, sveže meso tri odsto i više, mesne prerađevine pet odsto koliko će "skočiti" cena šećara, a ulja između devet i 16 odsto. Slatkiši i slane grickalice biće skuplji od tri do čak 40 procenata, margarini i majonezi do 10 odsto za koliko će poskupeti i zamrznuta riba iz uvoza, a zamrznuto voće oko 30 odsto. Cigarete će poskupeti za 20 dinara po paklici, bezalkoholna pića 4,5 odsto, kuća hemija i sredstva za ličnu higijenu od 1,5 do pet odsto.

Pored hrane, oktobar će najverovatnije doneti i nove cene grejanja u većini gradova u Srbiji između 10 i 20 procenata zbog poskupljenja energenata, dok će javni gradski prevoz u Beogradu poskupeti za 20 procenata.

Predstavnici naftnih kompanija najavili su povećanje maloprodajnih cena naftnih derivata na tržištu u Srbiji zbog povećanja akciza na dizel goriva i tečni naftni gas i poreza na dodatu vrednost (PDV) za dva procenta.

Predsednica Centra za zaštitu potrošača Srbije (CEPS) Vera Vida istakla je da realna potrošačka korpa za prosečnu porodicu u Srbiji iznosi 110.000 dinara, a kupovna moć za 30 procenata manja je nego lane pa će svakodnevno poskupljenje hrane potrošače dovesti na rub egzistencije.

"Svakodnevno poskupljenje hrane dodatno će smanjiti potrošnju osnovnih životnih namirnica i dovesti potrošača na nivo pukog preživljavanja. U uslovima krize, potrošači kupuju samo što je neophodno, ali sada se i tu bira", kazala je ona
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2012&mm=09&dd=26&nav_id=646186

Народ је доведен до пуког преживљавања. Питање је колико дана у месецу ће моћи да обезбеди редовне оброке.
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12565Погледај профил
« Одговор #95 послато: Септембар 29, 2012, 00:39:43 »

За огрев моли 50.000 људи

Са намером да им општине финансирају куповину зимнице и огрева, овог лета се центрима за социјални рад широм Србије обраћало више грађана него ранијих година. Тако је најмање 50.000 најугроженијих затражило новац бар за дрва.

"Сиромашан народ" тражи новац пред зиму, јер не може да пришути ни огрев ни зимницу
 

У Републичком заводу за социјалну заштиту кажу да је током целе прошле године чак 121.719 корисника добило једнократну новчану помоћ, али је за ових девет месеци број захтева већ премашио просек.

- Очекује се далеко већи број ових захтева. Људи су још сиромашнији и криза је све дубља - оцењује Живорад Гајић, директор Завода за социјалну заштиту.

Према његовим речима, више од пола свих захтева се односи управо на храну и огрев. А осим новца, грађани све чешће траже и помоћ у натури и то управо угаљ, дрва и основне животне намирнице. Само у прошлој години је на овај начин збринуто чак 43.877 корисника, а у Заводу прогнозирају да ни у овој њихов број неће бити мањи.

- Зато су локалне самоуправе већ обезбедиле додатни новац у својим буџетима како би изашли у сусрет најугроженијем становништву - каже Гајић.

Највише посла имају социјални радници на југу Србије. На врата центра за социјални рад најчешће куцају становници Пчињског региона, али пораст захтева бележи се и у Војводини.

- У нашој општини нико нема пара и живи се катастрофално! - прича Жаклина Томић, директор Центра за социјални рад у Трговишту. - Ово је најсиромашнија регија у земљи и посла нема ни од куда. Зато нам се све више грађана обраћа за помоћ.
У односу на прошлу сезону, у овој нам се број захтева повећао за најмање 70 одсто!

Томићева каже да сиромашан народ тражи новац пред зиму јер сами не могу да приуште ни огрев ни зимницу, а повећава се и број оних који моле за лекове.

Другачија "клима" није ни нешто северније.

- Код нас је током целе године гужва, па је тако и сада пред зиму - запажа Александра Илић, социјални радник из Сурдулице. - Ипак, осетно је повећање захтева за једнократном помоћи данас него прошле године у ово време.

У Министарству рада, запошљавања и социјалне политике објашњавају да право на овакве једнократне новчане помоћи имају искључиво они који се "изненада, тренутно, нађу у социјално незавидној ситуацији", а новац иде из општинских каса. Зато су и износи варирајући и зависе од "богатства" локалних самоуправа и процене социјалних радника, али се углавном крећу у висини просечне зараде на локалу. (вечерње НОВОСТИ, Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12565Погледај профил
« Одговор #96 послато: Септембар 30, 2012, 03:33:26 »

За пун тањир 100.000 динара


Рачуница каже да је за преживљавање четворочлане породице потребно најмање 100.000 динара сваког месеца. Уз све скупљу храну, ту су и издаци за школарце, стамбени кредит или кирију, струју, телефон, превоз...


Највише се купује на акцијама

ЖИВИ од данас до сутра. Сваког јутра пребројава у новчанику колико је остало од плате. Размишља које ће рачуне да плати, а које да одложи неколико дана. За храну и деци за ужину мора да се снађе, како зна и уме, а управо то узима највише пара. Рачуницу са белог папира никако не може да уклопи у своја примања. И овог месеца не може да се провуче без 100.000 динара.

Оваква рачуница једне београдске породице демантује статистику, која тврди да нам просечно треба око 55.000 динара. Процена је да просечној породици за скроман живот треба бар дупло више. Тренутно и такав живот "тежак" је готово три просечне зараде у Србији.

- Чим отворим очи ујутру знам да ми је одмах потребно бар 1.000 динара - каже Мирјана С. из Београда. - Имам два школарца, којима морам да дам бар по 200 динара за ужину. Мени и супругу треба за превоз и доручак минимум по 300 динара. То нам узме једну хиљадарку. Имамо стамбени кредит од 30.000 динара, а са рачунима то изађе као једна наша плата. Друга плата од 40.000 динара не може да "покрпи" ни најосновније потребе. Увек смо кратки за неких 20.000 динара.

Ништа лакше није ни онима који немају стамбени кредит. За кирију морају месечно да одвоје најмање 200 евра. Рачуни за воду, струју, телефон, телевизију, интернет, просечну породицу месечно коштају бар 15.000 динара. Још 10.000 динара "прогутају" чекови пуштени неколико месеци раније на почек. На превоз оде најмање 5.000 динара, а толико се месечно потроши на кућну хемију.

Списку трошкова ту није крај. Родитељи ђака знају колико их месечно кошта школовање деце. Септембар је најтежи, јер се тада највише из кућног буџета издваја за књиге, свеске, опрему, али и мало гардеробе. За два школарца септембар је "тражио" барем 10.000 динара.

Трошкови се настављају и наредних месеци. Из школа ђаци редовно долазе са новим захтевима. Тако се само гомилају обавезе родитеља - екскурзије, излети, ваншколске активности додатно "пустоше" новчанике. С друге стране, статистика нам говори да домаћинства у Србији просечно за образовање одвајају 293 динара?!

Породичне касе, зна се, највише празни храна. Управо зато су и најболнија поскупљења основних намирница - меса, млека, зејтина, прерађевина... Јер, без тога не можемо.

Пре само годину дана килограм свињског бута могао је да се купи за 400 до максимално 450 динара. Сада његова цена достиже 670 динара. Килограм тог бута ове године вреди као 1,5 килограма прошле године. Још веће су разлике у ценама прерађевина - у неким случајевима порасле су и 100 одсто. За килограм сланине лане у ово доба одвајали смо просечно 400 динара, данас нам треба дупло више.

Свакодневна поскупљења довела су многе породице на руб егзистенције. Папрене цене хране, наравно, највише погађају најсиромашније, који месечно кући однесу просечно 25.000 динара. А таквих је две трећине од укупно запослених.


У Центру потрошача Србије кажу да од почетка године није протекао ниједан месец да нешто није поскупело. Порасле су цене меса, месних прерађевина, млека, средстава за хигијену, уља, појединих врста брашна, тестенина, слаткиша, горива, воћа и поврћа...

- Много је лакше набројати шта није, него шта јесте поскупело
- коментарише Вера Вида, председник Центра потрошача Србије. - Просечна потрошачка корпа од 55.000 је само статистика. Одавно постоји шала да је статистика тачна обрада нетачних података, тако да тих 55.000 не може да задовољи ни двочлану породицу, а камоли четворочлану.

Како сматра Вида, куповна моћ потрошача сведена је на минимум, тако да о стандарду не може ни да се говори. Све се своди, каже она, на куповину најпотребнијих животних намирница и на пуко преживљавање.

- Стандард није то да ли ја могу да купим килограм парадајза, а мој комшија два килограма, већ да ли ја уз тај парадајз могу да купим месо, млеко, јогурт, сухомеснате производе, сапун, дезодоранс, платим режије - каже Вида. - Тога данас нема. Ако вам месар каже да је у последња три месеца куповина меса опала за 50 одсто, а 43 одсто потрошачке корпе у Србији иде на куповину прехрамбених производа, онда је сасвим јасно којом брзином пада куповна моћ потрошача у Србији

Најгоре је то што лепих вести и наговештаја бољих дана нема на видику. Економиста Саша Ђоговић каже да ће ситуација бити још тежа јер економски показатељи до краја ове, али и за следећу годину, не уливају наду.

- Нема већег стандарда становништва Србије све док се не смање расходи и не реформише јавни сектор - истиче Ђоговић. - И даље највећи део месечних примања одлази на куповину хране и плаћање режија, више од 60 одсто, док само један одсто иде на образовање, а четири на здравство. То говори да нација нема ни економску, али ни друштвену перспективу.

И таман смо помислили да смо се извукли из септембра, када се уобичајено троши највише, а дочекао нас је октобар са новим ценама. Храна, цигарете, средства за личну и кућну хигијену, грејање, нафтни деривати, а у престоници и градски превоз, поскупеће и до 20 одсто..

- Цене млека и млечних производа скачу од два до четири одсто - најављују трговци. - За октобар су припремљена и поскупљења меса, за три и више одсто, док ће сухомеснате прерађевине „отићи“ најмање пет одсто. Толико ће поскупети и шећер, а уље између девет и 16 одсто.

Од октобра слаткиши ће бити скупљи од три до чак 40 процената, маргарини и мајонези до 10 одсто, за колико ће поскупети и замрзнута риба из увоза. Цигарете поскупљују за 20 динара по паклици, безалкохолна пића 4,5 одсто, кућна хемија и средства за личну хигијену од 1,5 до пет одсто.

Октобар неће мењати само цене у трговинама. У месецу када почиње грејна сезона, даљинско грејање ће у многим градовима поскупети између 10 и 20 одсто.

Цитат
ЧЕКАМО АКЦИЈЕ

АКЦИЈСКА снижења цена хране подигну промет у трговинама и до 30 одсто. У свеопштој беспарици већина потрошача чека на посебне понуде трговаца, јер једино тако могу себи да приуште одређене намирнице. Многи тек на акцијама купе нешто меса и прерађевина. - Када видим да је на акцији месо обавезно купим бар два килограма - прича Драгана Б. из Ниша. - Замрзнем и имам за неколико оброка. На акцијама, ипак, најчешће пазарим прашак, јер тада могу да га купим и упола цене. И кафа је понекад неупоредиво јефтинија на снижењима.

Цитат
СЕЗОНА ПАПРЕНИХ ЦЕНА


ХРАНА из основне потрошачке корпе овог лета је поскупела за 15 до чак 30 одсто. Сезону су још у јуну отворили нови ценовници млека, млечних производа, хлеба, затим јаја, освежавајућих напитака и сокова. Потом је скочила цена месу, деликатесу, зачинима, слаткишима...

( Д. МАРИНКОВИЋ - М. СПАСЕНОВ, вечерње НОВОСТИ)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12565Погледај профил
« Одговор #97 послато: Октобар 01, 2012, 07:53:40 »

Црни 1. октобар!


Политичари и тајкуни, срам вас било!
"Политичари и тајкуни лепо живе на грбачи обичног народа и баш их брига како ми преживљавамо. Уместо да нам помогну, они дижу цене у недоглед. Не знам докле ће то тако моћи, скапаћемо ако нас не усвоје", јада се Ангелина Здравковић (80) из Пиносаве испод Авале.

Коментаришући цунами поскупљења који ће од 1. октобра, може се рећи, потопити Србију, ова пензионерка прича да је и без нових ценовника живела буквално на хлебу и води.
- С пензијом од 15.000 динара за нешто више се нема пара. Живим с ћерком моје сестре, а ни она нема посао, па нас обе издржавам. Ево, током недеље берем шипурак по Авали, па недељом продајем на пијаци. Кило само 130 динара, а за цело јутро продала сам само три кесе. То је неподношљиво, народ више нема пара ни за зимницу - прича Ангелина, коју смо јуче затекли испред Бајлонијеве пијаце у Београду.
На срећу, поскупљење превоза у престоници за 18,5 не односи се на њу, јер је одавно пензионер, али је долазак зиме и недостатак пара за огрев далеко више брину.

- Највише ме мучи како да купим дрва за огрев. Метар 6.000 динара, а одакле ми толико? Смрзнућемо се током зиме - забринута је наша саговорница.
Утопљавање станова од данас је ноћна мора и за остале грађане Србије, с обзиром на то да је грејање у већини градова скупље између 10 и 20 одсто.
Због повећања ПДВ-а и акциза, октобар доноси и нове цене хране, цигарета, средстава за личну и кућну хигијену, нафтних деривата, и то до 20 одсто. Млеко и млечни производи поскупеће до четири одсто, хлеб “сава” за 4,5 динара, свеже месо три одсто и више, месне прерађевине пет одсто, колико ће скочити и цена шећера, а уље између девет и 16 одсто. Трговци су најавили да ће слаткиши и слане грицкалице бити скупљи од три до чак 40 одсто, маргарин и мајонез до 10 одсто, за колико ће поскупети и замрзнута риба из увоза, а замрзнуто воће око 30 одсто. Цигарете ће поскупети за 20 динара по паклици, безалкохолна пића 4,5 одсто, кућна хемија и средства за личну хигијену од 1,5 до пет одсто.
Представници нафтних компанија најавали су повећање малопродајних цена нафтних деривата и процењују да би бензин могао поскупети до три динара по литру, а дизел до девет.
Председница Центра за заштиту потрошача Србије (ЦЕПС) Вера Вида истакла је да реална потрошачка корпа за просечну породицу у Србији износи 110.000 динара, а куповна моћ за 30 процената мања је него лане, па ће свакодневна поскупљење хране потрошаче довести на руб егзистенције.
- Свакодневна поскупљење хране додатно ће смањити потрошњу основних животних намирница и довести потрошача на ниво пуког преживљавања. У условима кризе, потрошачи купују само што је неопходно, али сада се и ту бира - оценила је Вида.

 
Државо, а како ће они преживети, као и више од седам милона грађана Србије?

"Ало!" је у својим недељним издањима до сада представљао приче суграђана чије тешке судбине, нажалост, нису наишле на реакцију код владајућих структура у земљи, како за време претходне, тако и за време ове владе. Како ли ће они преживети нова поскупљења, то је већ домен научне фантастике.

 
Ако морам, и у затвор ћу, па нек ме држава храни!
Јелена Нистор (63), улични продавац из Уљма код Вршца годинама скупља цркавицу за себе и децу... Месечно заради 5.000 динара од продаје мајица и гаћа


Идем код Вука у кавез да преживим!
Јован Николић (61) из Београда после 38 година мукотрпног рада има пензију 18.000 динара. Супруга такође. С тим парама издржава две ћерке


За славу сам јео из тањира!
Јатиш Рамаданов (44) некада је радио у „Градској чистоћи“, живео у кући у Димитрија Туцовића и од своје плате издржавао петоро деце, данас је бескућник

Са сином поделим конзерву рибе!
Иванка Јелесић (60), корисница народне кухиње, преживљава с болесним сином са 12.000 динара месечно

Србија нас одбацила ко свиња 13. прасе!
Милка Анђушић (59), 20 година избеглица у Београду: “Нада код мене више не постоји. Више ми ништа не треба... живот ми је животињарење. Ја више не знам да живим као човек

Само хоћу да преживим живот!
"Вукли су ме по асфалту као да сам најгори криминалац, а ја само хоћу да преживим живот!", овом изјавом
Чедомир Марковић (67), улични продавац из Ниша, потресао је целу Србију. Иначе, њему је комунална полиција писала казну због продаје 30 комада јаја, мало кромпира који сам узгаја и паприка печенки испред пијаце, иако од тога издржава 10 чланова породице

 
Шта све поскупљује:

артикал                                                                  стопа поскупљења

млеко                                                                               2-4 одсто
хлеб "сава"                                                                         10 одсто
месо 3 одсто
месне прерађевине                                                               5 одсто
шећер                                                                                 5 одсто
уље                                                                                9-16 одсто
кондитори                                                                        3-40 одсто
маргарин и мајонез                                                               10 одсто
риба                                                                                   10 одсто
замрзнуто воће                                                                    30 одсто
безалкохолна пића                                                               4,5 одсто
кућна хемија                                                                     1,5-5 одсто
грејање                                                                           10-20 одсто
градски превоз                                                                   18,5 одсто

(Сања Ђорђевић, Ало)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12565Погледај профил
« Одговор #98 послато: Октобар 04, 2012, 21:11:07 »

После шећера и уља, несташица млека?

Србија у просеку дневно увози 80 до 100 тона сировог или прерађеног млека из региона како би надокнадила мањак у производњи, изјавио је данас члан Удружења произвођача млека Србије Саша Витошевић.

"Несташица млека већ постоји. Србија по становнику троши најмање млека у региону и било би забрињавајуће ако би се потрошња повећала јер би тада дошло до озбиљне несташице", рекао је он новинарима у Београду након Годишње скупштине Удружење произвођача млека.

Србија у просеку дневно увози 80 до 100 тона сировог или прерађеног млека из региона како би надокнадила мањак у производњи
 
Витошевић је рекао да се тренутно у систему производње млека, за које се добијају премије, налази 140.000 музних крава и да је годишња производња млека у Србији око 800 милиона литара.

Представник Удружења је оценио да је производња евидентно смањена јер је раније Србија могла да задовољи своје потребе, а сада увози и млеко и месо. Витошевић сматра да ће због суше и смањења производње кабасте хране додатно бити смањен сточни фонд у Србији, али није могао да каже за колико.

Удружење произвођача млека Србије подржало је досадашње мере Владе Србије за сузбијање последица суше и помоћ пољопривреди. Они су изразили наду да ће те мере помоћи у очувању сточног фонда.

Витошевић је рекао да ће резултати мера аграрне политике бити видљиви тек за годину дана, а да ће потпуни увид у ефикасност мера бити могућ за три године.

Сточари у Србији, како је навео, чине све да смање цену производње и да повећају продуктивност.

Витошевић је подсетио да је од 1. октобра већина млекара почела да произвођачима плаћа млеко екстра класе 37 до 38 динара за литар. Како је навео, проблем преддставља то што само 40 одсто од укупне производње потпада под категорију екстра. Витошевић очекује да држава у што скорије време отвори независну референтну лабораторију за утврђивање квалитета млека.

То ће, како је рекао Витошевић, омогућити да се млеко произвођачима плаћа на основу анализа те лабораторије, а не према процени млекара, односно откупљивача.(бета, Вести)

***Лепо, све лепше од лепшег Превртање очима

а, још када би знали где ово завршава, "Продаја још три милиона литара уља из робних резерви",
јер уље одавно не може да се купи,...па где оно онда  завршава Молим? да ли ћемо га поново јурити по пијаци, код шверцера?!!!

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12565Погледај профил
« Одговор #99 послато: Октобар 05, 2012, 07:35:04 »

Српска храна најскупља у региону

Поражавајуће поређење цена основних животних намирница у нашим радњама и у окружењу. На најаву бесцаринског увоза, шећеране спустиле произвођачке цене на 79 динара


ШЕЋЕРАНЕ су попустиле и одлучиле да снизе своје произвођачке цене на 79 динара, па килограм слатког кристала у радњама не би требало да буде „тежи“ од 95 динара. Под притиском „вештачке конкуренције“ коју је држава одлуком о привременом укидању царина на увоз уља и шећера увела у Србију, произвођачи шећера су направили нову рачуницу. Како најављују из „Сунака“, спремни су да тржишту понуде и шећер по нижој цени од оне коју је одредила држава.

После њихове одлуке да снизе своје велепродајне цене, Влада Србије је одустала од бесцаринског увоза ове намирнице. У циљу стабилизације тржишта Влада је у четвртак овластила Републичку дирекцију за робне резерве да интервентно прода додатних три милиона литара рафинисаног сунцокретовог уља. Цена уља ће у малопродаји износити 142,56 динара по литру и биће видно обележено као „уље из робних резерви“.

- Видећемо да ли ће уљари пратити шећеране и спустити цене - каже за „Новости“ министар трговине Расим Љајић. - Најава укидања царина на увоз је дала ефекат, јер у слободној трговини нико не може никоме наредити да снизи цене. Створили смо вештачку конкуренцију и то је уродило плодом, барем код шећера.

А уљари сматрају да смо несташице у ствари измислили. Наиме, тврде да је несташица уља психолошки изазвана причом о суши и штетама које је она нанела.

- Никада није речено да неће бити произведено довољно уља за домаће потребе, а негативна прича је навела потрошаче да купују уље за полугодишње или годишње потребе - каже Олга Чуровић, директор Пословне заједнице за индустријско биље. - За последњих месец дана тржишту је испоручено седам милиона литара уља, и тренутно имамо дупло већу понуду од потрошње уља у Србији. Од овогодишњег рода и преосталих залиха производња ће бити више него довољна до следећег рода за подмирење домаћег тржишта од 80.000 до 90.000 тона годишње.

Иако нас стално уверавају да је храна у Србији најјефтинија у региону, ценовници све то демантују. Тако, на пример, уље плаћамо највише на Балкану. Тренутно се литар на рафовима српских радњи нуди за 170 до 200 динара, у Босни и Херцеговини је 165, а у Хрватској и Црној Гори 150 динара.

Десет комада јаја у Мађарској је 120, у Босни и Црној Гори је између 155 и 159, а у Хрватској 176 динара. Грађани Србије за исто паковање одвајају од 150 до 200 динара. Пилетина код нас просечно кошта 350 динара, али је у Босни и Црној Гори јефтинија за десетак динара. Најскупље пиле плаћају Хрвати, где се за килограм тражи око 670 динара. Поређење цена кромпира, међутим, показало је потпуно поражавајуће податке. Српски кромпир је најскупљи - за килограм се тражи од 50 до 80 динара. У суседној Црној Гори је само 35, а у Хрватској око 40 динара, док је у Босни 59 динара.


- Посебно је проблематично то што су цене многих наших производа, као што је рецимо „Имлеково“ пастеризовано млеко, веће у градовима Србије него у Македонији, или Босни - каже Петар Богосављевић, из Удружења потрошача Београда. - Светска криза јесте утицала на раст цена хране, сада је и повећан порез на додату вредност, али добар део трговаца, у недостатку конкуренције, злупотребљава рецесију. Проблем код нас представљају и разлике у ценама истих производа, које „иду“ и до 20 одсто.

Све нас ово враћа ка старој причи о монополистима међу прозвођачима и међу трговцима. Управо збиог њихове слободе на тржишту, цене су само дограђују и јачају. С друге стране, држава нема начина да их натера да на своје рафове ставе производе из робних резерви. Тако ни недавна интервенција уљем из државних залиха није дала никакве разултате.

- Да би потрошачи били нормално снабдевени, неопходна је пре свега слободна трговина, слободан улазак робе на српско тржиште и слободно формирање цена - каже за „Новости“ економиста Александар Стевановић. - Све остало је контрапродуктивно и уништава економију једне земље. Најгоре што једној привреди може да се деси јесте да контролише цене, да ставља под контролу многу робу у услуге, а ми смо то у великој мери учинили. Држава не може ништа да поправи, може само да поквари, а пример је ситуација са уљем и шећером. Тек отварањем увоза, стање ће се нормализовати. Цене шећера и уља свуда у свету се формирају слободно и свако ко хоће може своје уље да извози или увози. А, ако неко нема пара за уље и шећер, а таквих је пет до 10 одсто, одобри им се социјална помоћ.

Цитат
НЕСТАШИЦА МЛЕКА

СРБИЈА у просеку дневно увози 80 до 100 тона сировог или прерађеног млека из региона како би надокнадила мањак у производњи - тврди члан Удружења произвођача млека Србије. Саша Витошевић. - Несташица млека већ постоји. Србија по становнику троши најмање млека у региону и било би забрињавајуће ако би се потрошња повећала јер би тада дошло до озбиљне несташице.


(Е.В.Н., вечерње НОВОСТИ)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Странице: 1 [2] 3   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!