Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/ndanilo/webapps/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
Јесу ли Срби људи?
forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Октобар 20, 2020, 16:08:00


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: [1]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Јесу ли Срби људи?  (Прочитано 1327 пута)
peraazdajic
Гост
« послато: Јануар 02, 2012, 14:06:00 »

Ћаоске,   Љутко Љутко Љутко


Јесу ли Срби људи? Нису, по мишљењу црногорских власти.

Сви људи имају право на образовање на свом матерњем језику. По црногорским властима Срби то право немају. Из тога је jасно да црногорске власти Србе не сматрају за људе.

По црногорским властима, право Срба да се школују на Српском језику било би "кршење црногорског устава", па зато исто не долази у обзир.

Пише ли у том уставу да је Србима забрањено школовање на Српском језику? А све и да пише, зар треба тако да буде?

Који то "извори права", гарантују право на школовање на своме језику?

А требају ли нормалном човјеку уопште "извори права", за ово, једно од основних људских права које свако треба да ужива самим својим рођењем. То је и индивидуално право, када је то технички могуће, али прије свега колективно право групе људи, која је често шира и од народа чије име неки језик носи.
Поготово то право припада народу, који чини најмање трећину популације државе, као и осталим људима који се слободном вољом изјасне да тим језиком говоре.

То нам право дакле слиједи по самој чињеници нашег постојања и наше бројности.
Слиједи нам и као стечено право које уживамо одувијек. Такво се стечено право не може укидати.
И на крају слиједи нам и по међународним конвенцијама које је Црна Гора потписала.

Да је ово демократска држава и да је овдје демократска власт, не би нико ни требао да их на то опомиње. Само Министарство просвете потрудило би се да, као један од својих приоритета, обезбиједи уживање овог права. И још би се потрудило да тај посао квалитетно уради, користећи огромно расположиво културно благо, које је Српски народ створио кроз генерације. И Црна Гора требала би да се поноси тим благом као дијелом и свога наслеђа.

Потрудило би се, дакле, то министарство,  да обезбиједи Српском народу квалитетно образовање на Српском језику, од основног до високог. Да српска дјеца у школи изучавају српску историју, српску културу и српску умјетност. Да се наставни планови за поменуте области праве уз пуно учешће изабраних представника и признатих ауторитета из редова Српскога народа.
Да је ово демократска држава и да је овдје демократска власт.

Потрудила би се, даље, та власт, да Српском народу омогући да слободно исповиједа вјеру и да буде заштићен од пријетњи отимањем храмова и реликвија своје Српске православне цркве. Да буде заступљен у државној и локалној администрацији и осталим службама приближно процентуалном учешћу у популацији. Да не буде демонизован и понижаван на државним медијима који се финансирају средствима грађана. Да његова стварност, проблеми и достигнућа буду одговарајуће заступљени и објективно и реално представљени на већ поменутим државним медијима.

Да је ово демократска држава и да је овдје демократска власт. Али, као што сви знамо, није.

Не дешава се ово случајно. Давно су планови направљени и кренуло се у извођење чим се овладало неопходним "алаткама". А укидање Србима права на Српски језик уопште није завршна тачка овога плана. Слиједи "бављење" црквом, па онда и остало.

Све индиције говоре да је циљ црногорских власти потпуно уклањање декларисаних Срба са овог простора или њихово свођење на неки безначајан проценат, мањи од 10%, уз уклањање свих трагова њиховог историјског постојања. По постмодерној матрици, за те малобројне што овдје остану, важиће: ако су Срби, мора бити да су скори дошљаци из Србије.

Како се зове план уклањања једног народа са неког простора? Да ово раде неком другом народу, планета би одзвањала "културоцид!", "етноцид!", па можда и "геноцид!". Када то раде нама Србима, то се зове "грађанска Црна Гора".

У овоме послу, изгледа да су црногорским властима дјелимични узори и идеолошке претече хрватске Усташе. Као што је у тзв. Независној држави Хрватској план "рјешења Српског питања" био: "трећину побити, трећину протјерати и трећину покрстити", тако изгледа да је црногорским властима план рјешавања њиховог "Српског питања": "слабији дио  асимиловати, тј. поцрногорчити, а отпорнији дио натјерати да сам оде, да им дјеца не би постала Црногорци". Један мали дио оставити, да служи за показивање свијету, као доказ "грађанске" Црне Горе.

Без велике наде да ће да нас чују, ипак ћемо овим "развијачима грађанске демократије" у Црној Гори, да упутимо поруку у добрoј вјери: 

Пут до продуктивне грађанске демократије у данашњој Црној Гори води преко поштовања легитимних колективних права Српскога народа. У овоме тренутку, та се права не поштују.

Јасно је да ово што се дешава није по нашем избору и није потекло од нас. Нисмо ми кренули некоме да укидамо основна људска права. Ми само инсистирамо на својим основним људским правима, која припадају свим осталим људима, па морају и нама. Притом је то и наше стечено право.

А њима чак и хвала што нам ово раде. Без овога, нисам сигуран да би се ми Срби уопште пробудили из вишедеценијске наркозе и хибернације.

Лако је стићи и лако је утећи. Лако је и ћутати. Али треба на страшноме мјесту постојати. Наше је, да на овоме, за нас данас страшноме мјесту, останемо и постојимо, поносно под нашим Српским именом. Да одбранимо наш Српски језик, па и уз мало муке и уз мало жртвовања наше удобности. Нико други то неће урадити умјесто нас. 

Зато, Срби и Српкиње, главу горе и у борбу за ово наше колективно људско право. Јер ако на ово пристанемо, онда заиста и нисмо људи.

Извор: http://www.vidovdan.org/index.php?option=com_content&view=article&id=17731:jesu-li-srbi-ljudi&catid=38:aktuelno&Itemid=59
Сачувана
Странице: [1]   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!