Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/ndanilo/webapps/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
Режиму важнија промена пола него лечење деце!
forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Октобар 30, 2020, 11:22:42


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: [1]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Режиму важнија промена пола него лечење деце!  (Прочитано 1205 пута)
peraazdajic
Гост
« послато: Јануар 05, 2012, 17:48:12 »

Ћаоске,  Љутко Љутко Љутко


Министарство здравља најавило да ће у наредне две године из буџета бити плаћено 50 операција промене пола, док ће новцем из фонда за ретке болести збринути само седморо пацијената.

Београд, 05.01.2012

Министарство здравља Републике Србије Држава планира да ове године плати трошкове промене пола за 25 људи, док ће истовремено збринути само седморо малишана оболелих од ретких болести.

Родитељи болесне деце не крију огорчење оваквим тумачењем измена и допуна Закона о здравственом осигурању, које важе од 1. јануара, док га стручна јавност оцењује као скандалозно.

Мада тим одредбама није ограничен број пацијената који се могу лечити од ретких болести о трошку државе, помоћник министра здравља Зорица Павловић јавно је првог дана нове године изнела податак да ће у наредне две до три године држава платити промену пола за 50 пацијената, док ће из фонда за ретке болести бити издвојен новац за лечење седам пацијената.

Дуготрајне припреме

Промена пола о трошку државе радиће се из медицинских разлога. На такву операцију, према речима стручњака, у Србији чека 200 особа.

Процедура одређивања који пол код таквих особа је преовлађујући веома је компликована и подразумева медицинске, али и психолошке припреме, које трају од три до четири године. Биће формирана стручна група која ће разматрати медицинску документацију и давати препоруке - објаснила је Павловићева.

Како је казала, промена пола ради се у ГАК „Народни фронт" и Клиничком центру Србије.

Операција, у зависности од процедуре, кошта од 2.000 до 3.000 евра.

С друге стране, истим законом предвиђено је да се из буџета, почев од ове године, плаћа за лечење пацијената оболелих од ретких болести, махом деце.

Новац ће бити обезбеђен за седморо пацијената, иако се процењује да их је укупно око 30.000.

-Списак болести направиће републичка стручна комисија. За њихово лечење биће издвојено 130 милиона динара и то од прихода остварених од игара на срећу - рекла је Павловићева.

На питање да ли је нормално да држава финансира операције промене пола у том броју, а збрињава само седморо оболелих од ретких болести, Павловићева каже:

"Када смо донели закон, министарство је сарађивало са стручњацима из КЦС и „Народног фронта", који су проценили да је операција промене пола потребна за 200 пацијената.

Што се ретких болести тиче, њих има много, за неке постоје лекови, за неке не. Оно што држава може да уради јесте да им помогне методама које су доступне како би се поправило њихово здравствено стање, али не и да се излече.

Ми ћемо по препоруци комисије за ретке болести у овој години преузети седморо деце, јер толико имамо новца, да имамо више, преузели бисмо их више. "

Један од наших најпознатијих сексолога Саво Бојовић изненађен је одлуком државе да једну, до сада ванстандардну услугу  стави на терет буџета."То није нормално и то не треба ни држави, а ни породици особе која је у својој глави увртела да мора да мења пол. Хумано је помоћи сваком човеку, било да је он болестан или да пати. Али, када је у питању транссексуализам, раније смо имали одбор стручњака који је разматрао захтев за такву врсту операције и том решењу се прилазило тек ако се радило о поремећајима који изазивају бол и патњу - каже Бојовић.

Нема чак ни регистра
Председница Националне организације за ретке болести Јелена Милошевић каже да изменама и допунама закона нигде није ограничен број пацијената.

Отуд и не знам одакле им седморо - каже Милошевићева, и наводи кључне проблеме оболелих од ретких болести:

"Ми уопште немамо регистар, па самим тим не знамо ни колико је тачно оболелих, која терапија им је потребна, о дијагностици да не говорим. "

Не знате колико родитеља из свог џепа плаћа постављање дијагнозе у иностранству. То је нешто што би држава пре свега требало да плати.

Огорчење

Бојана Миросављевић, мајка мале Зоје, оболеле од Батенове болести, преноси став родитеља:

Немамо лекове, пелене, специјалну храну, али државу за то није брига

Мада су министар здравља Зоран Станковић и државни секретар Елизабет Пауновић у неколико наврата обећали да ће помоћи деци оболелој од Батенове болести, која морају на сваких шест месеци у Кину на лечење матичним ћелијама, Зорица Павловић нам је јуче изнела другачије виђење:

"Министар је више пута давао одговор везан за Батенову болест. Њено лечење је тек у експерименталној фази. То још није метода која је добила званичан доктринарни став, тако да се ја о томе не бих изјашњавала."

Бојана Миросављевић, председник Удружења за ретке болести „Живот" и мајка мале Зоје, оболеле од Батенове болести, огорчена је и отворено сумња да ће помоћ државе добити и поменутих седам пацијената:

"За оболеле од ретких болести нема никакве наде. Зорица Павловић три године саботира помоћ. Ми немамо лекове за епилепсију, немамо пелене за децу, немамо специјалну храну.

Сами купујемо тубе које им се уграђују у стомак, а једна кошта 150 евра. Купујемо лекове на црно, мајке немају боловање, деца немају боце са кисеоником.

Све то зна Зорица Павловић, али је не дотиче"

Чланак преузет са: Прес
--------------------------------------------------------------------

Извор: ДВЕРИ
Сачувана
Странице: [1]   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!