Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/ndanilo/webapps/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
Екологија за Србију и даље апстрактна
forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Октобар 23, 2020, 05:12:33


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: [1] 2   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Екологија за Србију и даље апстрактна  (Прочитано 56591 пута)
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« послато: Фебруар 27, 2011, 00:11:38 »

Екологија за Србију и даље апстрактна

Еколошки проблеми и климатске промене су за већину
грађана Србије још увек апстрактна тема

И док је борба против климатских промена једна од најважнијих светских тема, политичари у Србији се не баве еколошким проблемима јер они не доносе  политичке поене. Србија има добре еколошке законе, али се не примењују.

Србија је углавном пасивни посматрач светских трендова у борби против климатских промена. Након потписивања Кјото протокола 2007. године, акценат је бачен на израду законске регулативе која би требало да Србију активно укључи у борбу за заштиту животне средине.

У „Зеленој омладини Србије“, која попут иностраних узора има мушког и женског портпарола, кажу да се Србија тренутно бави подизањем еколошке свести и едукацијом политичара о размерама еколошких проблема. Весна Јусуп, женски портпарол „Зелене омладине“, за Дојче веле каже да постоји напредак у подизању еколошке свести грађана и политичара, али да Србија још увек са стране посматра проблем климатских промена:

Проблем је такође и што Србија има доста неразвијену привреду, и не учествује толико у загађењу. То је са једне стране добро, али онда сматрамо, и постоји то неко опште мишљење, да онда то није ни битно, и да се то нас не тиче.“


Закони добри, али се не примењују

„Из разлога што људи, гледајући своју ситуацију, не доживљавају еколошке проблеме као нешто што њих директно погађа. Сама власт је сматрала да је за њих боље и ефикасније да се баве неким другим, рецимо социјалним питањима, а не толико екологијом, сматрајући да то није нешто што превише утиче на свест бирача.“
  


Србија има добре еколошке законе, али се у пуној мери не примењује систем кажњавања загађивача, каже Весна Јусуп. Кад су у питању конкретни проблеми, она пре свега истиче недостатак система за рециклажу. У Србији се рециклира свега 6 до 7 процената укупног отпада. То по њеним речима показује непостојање дугорочне стратегије:

„Ви можете да урадите неку конкретну акцију, да склоните једну дивљу депонију и да је очистите, али она ће опет настати на истом месту зато што нисте обезбедили друго место за неку санитарну депонију, која ће бити право решење проблема. Зато мислим да више отклањамо последице него узроке проблема. И у том смислу сматрам да доносиоци одлука нису довољно укључени у саму идеју процеса решавања еколошких проблема у Србији тренутно.“

 
Србија нема, попут развијених земаља, програм смањења карбонских емисија, истиче Весна Јусуп. Очекује се доношење неких одлука на глобалном нивоу, и Србија би након тога требало да да свој допринос у борби против климатских промена.

Аутор: Ивица Петровић, Београд
Одговорни уредник: Иван Ђерковић

U fokusu: Srbija
« Последња измена: Децембар 30, 2017, 13:53:41 Гога » Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #1 послато: Март 26, 2011, 01:34:31 »

Србији прети 150 бомби!

На чак 150 локација у нашој земљи производе се и пакују токсичне материје,а пругама
се сваке године превезе више од милион тона опасног материјала
У Србији има више од 150 локација на којима се производе и пакују опасне материје или се складишти врло опасан и изразито токсичан индустријски отпад! Свака од њих је потенцијална бомба чија експлозија може да изазове трагичне последице.

Такође, сваке године се само пругама у нашој земљи превезе чак милион тона опасног материјала, што представља додатни ризик, а то је показало и прекјучерашње цурење киселине из воза у центру Београда. На све то треба додати и опасне погоне наменске индустрије, где се повремено догађају несреће, попут оне у чачанској „Слободи" или ужичком „Првом партизану".

Опасне боје и лакови

Према подацима Министарства животне средине, на само 29 депонија у Србији има чак 745 милиона тона изузетно опасног материјала, док подаци Агенције за заштиту животне средине показују да се у Србији годишње произведе око 650.000 тона отпада који је изузетно токсичан. Када се тим погонима додају фабрике наменске индустрије, боја, лакова и сличних производа, јасно је колика нам опасност прети.

- Постоји 200 предузећа у Србији која су регистрована као најзначајнији загађивачи животне средине. Од тог броја опасан отпад пријавило је 136 фирми, а међу њима је чак 76 великих компанија, док су остало, углавном, мања предузећа - наводи за Пресс Небојша Реџић из Агенције за заштиту животне средине.

Такође, у Србији се у девет фабрика производи оружје, муниција и остали производи наменске индустрије, док се у најмање још толико погона праве боје, лакови и хемијска средства.

Начелница за заштиту животне средине Славица Лекић упозорава и на депоније опасног индустријског отпада, које се, како каже, углавном налазе поред највећих постројења.

- Постоји 29 таквих депонија, највише поред термоелектрана и хемијске индустрије. Највеће депоније су у Обреновцу, Великим Црљенима код Лазаревца, Свилајнцу, Панчеву, Костолцу, Бору и Мајданпеку. Највише је ту отпадне шљаке и пепела из термоелектрана, јаловине и пиритне изгоретине. Од хемијског отпада, највише има живиног муља у панчевачкој „Петрохемији", али се то за сада складишти на безбедан начин - појашњава Лекићева.

Помоћник министра за заштиту животне средине Љиљана Станојевић каже да међу фабрикама са опасним отпадом има и оних из пропалих приватизација, које су у стечају.


На тоне отрова... Пепелиште недалеко од ТЕ "Костолац"

- Реч је о фирмама као што су „ЕИ Ниш„ или „ФАК Лозница", где је сав отпад већ упакован и чека на извоз. Истичемо као посебан пример „ХИ Вискоза" из Лознице, које је у стечају, где се наше министарство ангажовало и прихватило уклањање угљен-дисулфида - објашњава Станојевићева.

Мађарски сценарио


Како она оцењује, уклањање овог отпада је веома скупо, али један део може да се искористи за даљу прераду.

- Цене зависе од начина уклањања или депоновања. Национални програм заштите животне средине предвиђа да је до 2020. године за решавање овог проблема потребно око 4,1 милијарде евра - каже Станојевићева.

Начелник Сектора МУП-а за ванредне ситуације Предраг Марић сматра ипак да у Србији не може да се деси, на пример, мађарски сценарио, када се излио отровни муљ и направио еколошку катаклизму, усмртивши при том 11 људи.

- Министарство за заштиту животне средине надзире опасне локације, а МУП има оперативне планове за случај инцидента у сваком од тих места. Ипак, много би боље било да се уложи новац у превенцију. Ми смо имали једну врло критичну ситуацију када је избио пожар у лозничкој "Вискози", али смо успели да спречимо најгоре - каже Марић.

Р. Ж. МАРКОВИЋ
http://pressonline.rs/sr/vesti/u_fokusu/story/151352/Srbiji+preti+150+bombi!.html
« Последња измена: Децембар 30, 2017, 13:54:07 Гога » Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #2 послато: Април 29, 2011, 08:53:07 »

...."Ипак, много би боље било да се уложи новац у превенцију....." рече начелник
Сектора МУП-а за ванредне ситуације.

То и закон налаже, а и она народна "Боље спречити, него лечити", али кога брига
за то!
Све се своди на то да се реагује тек када Ђаво однесе шалу, а смрт дође по свој данак!
А, некада ни тад!!!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #3 послато: Август 06, 2011, 21:59:48 »

Забрањено му да чисти реку јер "нема документацију"?!

Водопривредни инспектор забранио је Миодрагу Михајловићу из Куршмлије чишћење речног корита Топлице, које је он самоиницијативно почео пошто се на његов позив за чишћење ниједан државни орган није одазвао.


Водопривредни инспектор из Прокупља Драгослав Ђорђевић донео је решење о забрани чишћења речног корита, које је Михајловић започео пре 10 дана, у близини свог имања, јер према решењу, нема пројектну документацију нити дозволу за обављање те врсте послова.

Миодраг Михајловић

Михајловић је организовао акцију чишћења Топлице у насељу Кастрат, поставио огласне табле у граду, позвао све институције, обавестио надлежна Министарства, а пошто се нико није одазвао, Михајловић сам својим багером и камионом ушао у реку и започео чишћење.

"Након што су се сви оглушили на моју молбу, ја сам сам загазио у реку и за 10 дана сам одвезо петнаестак пуних камиона смећа на депонију. Проблем је што се у реку баца све и свашта. Веровали или не, из реке сам вадио старе фотеље, кревете, шпорете, и друго смеће", прича Михајловић.

Он готово сваке ноћи дежура на мосту у том насељу и каже да је имао низ конфликтних ситуација са грађанима који се, како је истакао, љуте што их слика и снима док бацају смеће са моста у реку.

"Слао сам те снимке разним министарствима и другим институцијама, али џабе, никоме нисам успео да скренем пажњу", испричао је Михајловић.

Водопривредни инспектор и представници општинског одељења за екологију и заштиту животне средине данас су га посетили по пријави грађана и уручили му решење о забрани чишћења реке Топлице.

Михајловић је понудио да на свом имању поред реке и о свом трошку изгради шеталиште за грађане.

Вести
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #4 послато: Август 06, 2011, 22:01:40 »

Дакле, где год да погледаш, у Србији НИШТА не функционише. Све је окренуто наопачке!!!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Ekana
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 635


Погледај профил
« Одговор #5 послато: Август 07, 2011, 01:54:27 »

Добро је и прошао...Како је кренуло, могао је још да плати и казну, што у данашње време свевлашћа (или безвлашћа) и не би било ништа ново...

Поука из наведеног текста: драги грађани, загађујте реке, језера,шуме, ливаде -  што више, то боље - све уз благослов горенаречене власти...

Па даааа....у питању су припреме за ЕКО ТУРИЗАМ! Можда стручњаци овог кова желе да доводе странце да нам прочисте "дизне", то још једино нисмо покушали!! Никад не реци не!

Зато се, брате Миодраже, окани тог незаконитог посла, и чисти своје двориште до миле воље...ту те нико неће спречити, а понајмање дати папир са општинским мухуром!
Сачувана
Srpkinja
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1170


Погледај профил
« Одговор #6 послато: Август 12, 2011, 12:26:44 »

Дакле, где год да погледаш, у Србији НИШТА не функционише. Све је окренуто наопачке!!!


Sasvim opravdano što ništa ne funkcioniše. IZVRŠENA JE REKONSTRUKCIJA VLADE.
POKAZALO SE DA NI JEDAN DEO NE PASUJE.
Сачувана
Ekana
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 635


Погледај профил
« Одговор #7 послато: Август 20, 2011, 23:17:46 »

Правилник штити бубамаре


За убијање бубамаре казна 15.000, а за мрког медведа милион динара, предвиђено Правилником за строго заштићене и заштићене врсте. Осим тога, с
трого заштићене врсте не смеју се сакупљати, поседовати, убијати, или злостављати.

Убијање мрког медведа у врлетима Србије скупо ће коштати починиоца тог дела, за које је прописана казна од милион динара, предвиђено је Правилником о одштетном ценовнику за строго заштићене и заштићене врсте.

Мрки медвед

Мрки медведи нису једина заштићена животињска врста. Строге казне следују и "убицама" бубамара или лептира купусара, који за ова дела морају да издвоје 15.000, односно 10.000 динара.

Правилник о одштетном ценовнику за строго заштићене и заштићене врсте, који је донет на основу Закона о заштити природе из 2009. године, осим поменутих, прописује казне и за убијање, или уништавање низа других животињских врста.

Тако казна за убијање планинског врапца износи 20.000, а сове десет пута више - 200.000 динара.

Предвиђена је и казна за убијање дабра у износу од 120.000 динара, видре од 250.000, вука или риса од 300.000 динара, као и различитих врста сокола и то од 80.000 до 400.000 динара.


Планински врабац

До сада, међутим, на основу Правилника није поднета ни једна пријава, рекла је Танјугу републички инспектор за заститу животне средине Татјана Бабић, али је прецизирала да је републичка инспекција раније реаговала на основу Закона о заштити природе из 2009. године.

Сада, када постоји Правилник, истакао је директор Специјалног резервата природе "Засавица" Слободан Симић, кажњавање одговорних биће далеко лакше.

"До сада смо имали велике проблеме  утуживања и доказивању висине штете, а овај правилник би требало да реши те проблеме. Он је, уствари, помоћ суду и судијама које нису увек упознате са материјом да лакше одреде одговарајућу казну", рекао је Симић.


Сова ушара

Он је додао да недостају и посебни постери на којима би биле истакнуте све заштићене врсте, као и казне за њихово уништавање или убијање.

"Тај постер би требало да се истакне у свим месним заједницама, а посебно у свим ловачким друштвима. Предлог смо изнели Министарству животне средине, рударства и просторног планирања", истакао је Симић, додајући да ће на тај начин људи знати које се врсте не смеју ловити или убијати, као и које су заштићене, а које строго заштићене врсте.

Говорећи о тој разлици, Бабићева је рекла Танјугу да се "строго заштићене врсте не могу сакупљати, поседовати, убијати, злостављати".

Шумски пуж

"Њима се не може ни трговати", додала је Бабићева, објашњавајући да се за разлику од строго заштићених, неке врсте које су само заштићене могу узимати из природе и користити у комерцијалне сврхе, али искључиво уз посебну дозволу Министарства животне средине, рударства и просторног планирања.

"Ту се, на пример, мисли на сакупљање пужева или пијавица", објаснила је Бабићева.

Онај ко нема дозволу за сакупљање пужева, треба да зна да је казна за уништавање ове врсте 2.100 динара, док, слично томе, казна за уништавање речних шкољки износи 2.200 динара.


Лептир купусар

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Dru%C5%A1tvo/942976/Pravilnik+%C5%A1titi+bubamare.html
« Последња измена: Август 21, 2011, 03:02:33 Ekana » Сачувана
Ekana
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 635


Погледај профил
« Одговор #8 послато: Август 20, 2011, 23:27:54 »

Чињеница је да треба да заштитимо све ретке биљне и животињске врсте на подручју Србије, које су угрожене од несавесних људи, али да ли се неко одговоран (пре свега власт) у овој земљи упитао ДА ЛИ ТРЕБА И КАКО ЗАШТИТИ СРБЕ И ОСТАЛЕ ЖИТЕЉЕ СРБИЈЕ???

По свему судећи, а имајући у виду и праксу властодржаца у непрекидној сезони лова на Србе - пожељних у Хагу - једино ова двоножна врста нема никакву цену, и одстрел поменутих је слободан, чак и пожељан, посебно на подручју КиМ-а...
Сачувана
Ekana
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 635


Погледај профил
« Одговор #9 послато: Август 30, 2011, 20:06:00 »


Шверц мртвих птица на аеродрому


Откривено 240 убијених птица у ручном пртљагу четворице Италијана. Већина су законом заштићене врсте за које је потребна извозна дозвола.


уторак, 30. авг 2011, 14:23 -> 15:55
У ручном пртљагу четворице италијанских држављана, на Аеродрому "Никола Тесла", откривено је 240 убијених птица без пратеће документације, међу којима су неке законом заштићене врсте, саопштила је Републичка инспекција за заштиту животне средине.

У ручном пртљагу су се налазиле грлице и гугутке, од којих су неке биле обезглављене и очерупане, патка расе "крџа", домаћи и голуб "гривнаш", као и један зец.

Међу заплењеним јединкама налазе се дивље врсте птица које су заштићене Законом о ловству и за које је потребна извозна дозвола Министарства животне средине, рударства и просторног планирања.

Птице су откривене током ванредног инспекцијског надзора, по пријави граничног полицијског инспектора и без одговарајуће пратеће документације.

Инспекцијски надзор је обављен у сарадњи са орнитологом Природњачког музеја који је идентификовао врсте, а убијене птице су одузете.

РТС
Сачувана
Ekana
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 635


Погледај профил
« Одговор #10 послато: Август 30, 2011, 20:25:22 »

Недавно усвојен Правилник о одштетном ценовнику за строго заштићене и заштићене врсте, донет на основу Закона о заштити природе из 2009. године, осим поменутих, прописује и казне за убијање, или уништавање низа других животињских врста, и радује да се напокон "кренуло" са његовом применом...

И ни мање, ни више него "наша браћа" Италијани ухваћени у небраном грожђу са пуном торбом убијених птица...Да не медитирамо шта би радили са њима, остаје важније питање -  да ли они мисле да, зато што нисмо у ЕУ, да смо дивљаци а све око нас дивљина за "цивилизоване" који нам долазе преко гране, па могу да раде шта им се прохте?

Или су до тог закључка дошли видевши да ни наша власт не штити још угроженију "врсту" - Србе на Косову и Метохији - па ко веле, што да не крену њиховим стопама...птичице су ипак ситније, и што је најважније, не могу да говоре (нити да се бране, нити да оптужују)!

Имајући у виду наведени ценовник у једном од прошлих постова, можда је решење за предупређење оваквих ситуација драстично повећање нивоа и цена и казни....па ко воли, нек' изволи...
Сачувана
pidikanac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1584Погледај профил
« Одговор #11 послато: Август 31, 2011, 09:23:34 »

Италијански " качатори",( ловци ), су већ давно допринели помору свих племенитих птица које сеу икад, летеле, посебно преко севера Италије.
То је позната страст убијања које се многе нације нису никад одрицале, сад прети и нашем народу на северу Косова!
И тамо се спремају пушке и "ловци" овог пута на људе, чекају само знак па да започне опет нови лов на Србе!
Сачувана
peraazdajic
Гост
« Одговор #12 послато: Јануар 15, 2012, 22:34:12 »

Ћаоске,  Љутко Љутко Љутко


https://www.youtube.com/watch?v=vBLi4EIVn6s&feature=player_embedded<a href="http://www.youtube.com/watch?v=vBLi4EIVn6s" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=vBLi4EIVn6s</a>
« Последња измена: Август 24, 2012, 23:44:00 Модератор » Сачувана
peraazdajic
Гост
« Одговор #13 послато: Јануар 15, 2012, 22:41:07 »

Ћаоске,  Зеленко Зеленко Зеленко


Под оскорушом...

http://vimeo.com/35067143
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #14 послато: Април 11, 2012, 23:18:23 »

Јак трговачки лоби

Увезено хиљаде старих модела телевизора који не примају дигитални сигнал


"Србија је постала депонија Европе и земаља Далеког истока и нема одговарајуће прописе и решења како да томе стане на пут", рекао је директор Националне организације за заштиту потрошача Србије Горан Паповић.


"Ако имате правилнике који су стари више од 30 година, ако немате стандарде, онда је потпуно јасно зашто обућа и одећа улази таква каква јесте, зашто бела техника улази таква каква јесте, зашто ми када нешто купимо после два дана вршимо рекламацију", истакао је Паповић.

Он је рекао за портал "С медиа" да у Србији постоји јак трговачки лоби који треба санкционисати.

Поповић је додао да се лабораторије у Србији позивају на стандард СРБ 0035 који уопште не дефинише квалитет и углавном кажу да раде контролу увоза "на основу сензорног оцењивања".

Пошто ниједна лабораторија у Србији не контролише квалитет, дошло је до тога, каже он, да су у Србију увезене на хиљаде старих модела телевизора који не могу да приме дигитални сигнал.

"Ти телевизори су дошли из земаља у којима су променени стандарди, јер је трговцима и произвођачима у Европи било јефтиније да то нама продају, него да их рециклирају. Сада ће се појавити неко на тржишту Србије ко ће понудити такве ресивере нашим потрошачима", навео је Паповић.

Директор Покрета за заштиту потрошача Београд Петар Богосављевић рекао је да се и тој организацији највише јављају потрошачи незадовољни обућом и да то указује на чињеницу да је квалитет обуће знатно нижи у односу на онај који је био раније и који је очекиван имајући у виду ниво цена.

Блиц

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #15 послато: Април 11, 2012, 23:23:08 »

Коментар једног читаоца,

Цитат
Платио сам у новембру 8000 и мало више фармерке у једној познатој радњи,бренд измедју осталог је познат по јако квалитетним ципелама за зиму,само да наговестим о коме се радим. Иначе не купујем гардеробу тако често али не жалим пара ако знам да сам купио нешто да ми траје. Углавном фармерке су се буквално распале на појединим деловима већ у фебруару. Нисам сачувао рачун јер сам сматрао да ми неће ни требати и одем код шнајдера све мислећи да сам ја крив јер сам негде закачио кад ми он каже, па овај материјал је труо. Ко зна колко је стајао у складишту
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #16 послато: Мај 13, 2012, 03:42:57 »

Громобрани: Зраци прже са депонија

Хиљаду радиоактивних громобрана и јављача пожара на зградама и напуштеним фабрикама. Скидање опасних апарата око 1.500 евра, зато их, уместо да складиште, бацају ко где стигнеНА стамбеним зградама и напуштеним фабрикама широм Србије постоји око хиљаду радиоактивних громобрана и неколико пута више јављача пожара! У Институту "Винча" кажу да само они имају лиценцу да их скидају, а закон већ годинама налаже да се избаце из употребе. У ЈП "Нуклеарни објекти Србије", међутим, тврде да се многи приватници, углавном људи који имају везе са "Винчом", баве овим послом и од тога профитирају!

Забрињавајуће је, међутим, што се дешава да дозиметри "запиште" и на депонијама, јер неки приватници неовлашћено скидају и бацају ове веома опасне делове.

- Недавно смо нашли три извора зрачења у старом гвожђу, на депонији - открива за "Новости" др Милојко Ковачевић, директор Лабораторије за заштиту у "Винчи", која је овлашћена за скидање громобрана. - Искрено, мислим да се нико не би свесно бавио овим послом, због зрачења, већ да то људи раде у незнању.

Да ли се још неко бави овим радиоактивним материјалима нема прецизне евиденције. У Агенцији за заштиту од јонизујућег зрачења (СРПНА) кажу да само НОС може да складишти, а да многи имају лиценцу за рад са радиоактивним материјалом. Сви су, кажу, дужни да отпад предају ЈП НОС на чување.

А Ковачевић објашњава и зашто "Винча" складишти те материјале и не предаје их одмах ЈП НОС.

- Услугу безбедног скидања и транспорта громобрана наплаћујемо 155.000 динара, а НОС-у од тога дајемо 90.000 за складиштење - објашњава Ковачевић. - Они новац траже унапред, а ми га немамо увек, па неко време, што је законом дозвољено, тај материјал стоји код нас. Проблем је и тај њихов ценовник, који није одобрила Влада Србије и није објављен у "Службеном гласнику".

Ковачевић додаје и да су громобрани који зраче престали да се постављају још 1990. године, али да су многи остали, јер нема ко да плати њихово скидање. Власници станова не могу да се договоре, јер треба да плате скидање и постављање новог, безопасног. Од громобрана много више има радиоактивних јављача пожара, али они много мање зраче.

- Не бих волео да имам такав громобран на кући, јер се у њима налази озбиљан радиоактивни материјал - каже проф. др Јован Пузовић са Физичког факултета у Београду. - Не треба ширити панику, јер довољно је да је он бар десет метара удаљен од људи, па да није опасан. Али, да штети здрављу, то је сигурно.

ЈЕДИНИ СМО ОВЛАШЋЕНИ

АКО се неко бави илегално радиоактивним материјалом, то нема везе са институтом - каже проф. др Јован Недељковић, директор "Винче".
- Због проблема у раду ЈП НОС трпимо велике штете, јер нас људи поистовећују са њима. Наша лабораторија бави се 50 година заштитом од зрачења и једини смо овлашћени. Мислим да није добро скретање теме са проблема у НОС тако што ће нас оптуживати да не радимо добро.

(вечерње НОВОСТИ)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #17 послато: Мај 13, 2012, 04:06:45 »

Цитат
Хиљаду радиоактивних громобрана и јављача пожара на зградама и напуштеним фабрикама. Скидање опасних апарата око 1.500 евра, зато их, уместо да складиште, бацају ко где стигне

Цитат
Услугу безбедног скидања и транспорта громобрана наплаћујемо 155.000 динара, а НОС-у од тога дајемо 90.000 за складиштење - објашњава Ковачевић. - Они новац траже унапред, а ми га немамо увек, па неко време, што је законом дозвољено, тај материјал стоји код нас. Проблем је и тај њихов ценовник, који није одобрила Влада Србије и није објављен у "Службеном гласнику".

Сећам се врло добро колико је коштала демонтажа радиоактивних громобрана до 2000.године, јер сам радећи у једном великом Холдинг предузећу, лично контактирала и уговорила са одговарајућом службом из Института Винча демонтажу постојећих радиоактивних громобрана и монтажу обичних громобрана. Тада, у оквиру Института Винча није постојало то ПАРАЛЕЛНО предузеће ЈП НОС (Јавно предузеће Нуклеарни Објекти Србије), које је "експерт" Божидар Ђелић, тадашњи министра науке осмислио само да би усмерио новац из Института у свој и џепове чланова његовог ЖУТОГ предузећа.
Наравно та цифра није била ни приближна овој, која се сада спомиње и могла се у свако доба одвојити, за разлику од ове цифре која је недостижна за многе.

И ово је показатељ како ради ова власт и како се ИГРА са животима свих нас, јер свако одлагање склањања тог радиоактивног громобрана је погубно за здравље људи, који се налазе у непосредној околини таквих громобрана, а таквих громобрана у Србији има још много.


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #18 послато: Јул 22, 2012, 09:36:26 »

Детерџент убио хиљаде риба

Републичка инспекција поднела пријаве против надлежних у "Хенкелу" због сумње да су у Расину пустили отрове- Скандалозно!

Завод за јавно здравље у реци Расини открио је велико присуство отровних материја, а сумња се да је главни кривац компанија "Хенкел Србија" из Крушевца. Због тога је против њих Републичка инспекција за заштиту животне средине поднела пријаву за привредни преступ, а инспектор Драгана Васиљевић каже да у води није било кисеоника.

- Концентрација детерџента, амонијака и суспендованих материја била је већа од дозвољене концентрације за другу класу вода, којој припада Расина. Узорци воде узети су са два места, испод индустријске зоне Бивоље-Дедина и испод моста на северној заобилазници - рекла је она и додала да је утврђено да је вода лошијег квалитете после канализационог испуста "Хенкела".

Како је истакао Милан Милошевић, начелник рибочуварске службе Расина плус, риболовци су због неприступачног терена успели да покупе само 300 комада угинуле рибе.

- Тог 5. јула риболовци су приметили пену из отпуста отпадних вода у којој су угинуле штука, клен, поточна мрена, кркуша, па чак и ситни водоземци. Било је на хиљаде риба - каже он.
Министарство за заштиту животне средине саопштило је да су целокупну документацију о овом случају предали суду и да је сада све на Јавном основном тужилаштву у Крушевцу.
У случају да се компанија прогласи кривом, предвиђена казна износи од 1,5 до три милиона динара.

Иначе, река Расина припада другој класи вода, односно оној која је подесна за купање, рекреацију и спортове на води, гајење риба, водоснабдевање и коришћење у прехрамбене сврхе.
Цитат
"Хенкел": Нисмо криви!

Према речима људи из компаније "Хенкел Србија", та фирма је чврсто посвећена одрживости и стандардима безбедности, здравља и очувања животне средине.

- Самим тим свакодневно спроводимо анализу отпадних вода, па искључујемо сваку могућност да је инцидент могао да буде изазван или да је у било каквој вези с производним процесима у нашој фабрици. Резултати анализе коју је урадио Завод за јавно здравље није нам достављен, а надлежни суд није нас обавестио о покретању судског поступка - рекли су из ове компаније.

(Сања Илић, Курир)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #19 послато: Август 09, 2012, 08:45:04 »

Уранијум на Букуљи (без)опасан?

У селу Јеловик код Аранђеловца, више од тридесет година, у импровизованом складишту, налазе се узорци руде уранијма, за које мештани тврде да су радиоактивни и траже да се хитно уклоне. Надлежне службе тврде да је то природна руда која не представља опасност за околину и живот људи.


Неколико десетина метара од куће Слободана Стојановића у Јеловику, селу на Букуљи, близу Аранђеловца, средином седамдесетих година прошлог века Геолошки институт је привремено ускадиштио узорке уранијума

Мештани дуго нису знали шта се ту налази, све док се оближњи објекат није урушио. Сада, траже хитно уклањање 140 кутија са остацима уранијумске руде, јер тврде да је радиоактивна.

"Људи све више негодују", каже Слободан Стојановић. "Можда због тога што не знају, а незнање изазива страх код људи. Сви бисмо били задовољни да се то на неки начин уклони или адекватно обезбеди."

Јеловик

У Геолошком заводу Србије, на чијој се парцели данас налазе остаци уранијума, позивају се на анализе Агенције за заштиту од јонизујућих зрачења и нуклеарну сигурност Србије и Института Винча, према којима тај материјал није радиоактиван и не представља опасност по живот људи.

Душан Подунавац, директор Геолошког завода Србије, каже за РТС да у тој институцији сматрају да је неопходно да се узорци уранијумске руде уклоне и да се тај терен очисти:

"Наша намера је да наочиглед мештана тог села уклонимо остатке уранијума и желели бисмо да мештани те месне заједнице дођу и да се, када се буду вршила мерења, сами увере да ту нема радиоактивности и да животи тих људи нису угрожени."

Пројекат за уклањање ових остатака је урађен, али Министарство рударства и енергетике није имало новца за његову реализацију.

И у Општини Аранђеловац су спремни да помогну. Додају да је најважније мештанима рећи праву истину.

"Мештани Јеловика треба да сазнају шта је око њих, како би могли мирно да живе и да не размишљају о томе да ли је то узрок било каквих промена њиховог здравља и квалитета живота", казала је за РТС др Оливера Перишић, еколог у Општинском већу Аранђеловца.

Складиште које брине мештане Јеловика, ту се налази од 1978. године.

Ово подручје је, због земљишта богатог уранијумском рудом, било огледно за српске геологе. Истраживања су прекинута распадом Југосавије, а после тога је престало интересовање за решавање проблема трајног уклањања узорака уранијума.

(РТС)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #20 послато: Август 09, 2012, 08:50:10 »

Цитат
Неколико десетина метара од куће Слободана Стојановића у Јеловику, селу на Букуљи, близу Аранђеловца, средином седамдесетих година прошлог века Геолошки институт је привремено ускадиштио узорке уранијума


Ово може само у Србији да се овако нешто догађа. Толико деценија да стоје узорци уранијума у близини где живе људи, а да нико о томе не води рачуна.
 По нечему, Србија очигледно као да још није ушла у 21.век!!!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Zeka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 711


Zeka


Погледај профил
« Одговор #21 послато: Август 24, 2012, 23:24:01 »

Строго поверљиво: На Србију бачено 9,5 тона уранијума!
Амерички новинар Роберт Парсонс објавио је извештај који су УН желеле да сакрију и цензуришу тако што су исекле више од 70 страница текста о уранијуму који је бачен на Косову али и у Новом Саду, Крагујевцу, Панчеву, Бору и другим градовима Србије и који ће бити уништен тек за 4, 5 мијарде година. А дотле ће народ Србије масовно оболевати од рака и других тешких болести.

Шокантан текст Сенегалца Бакари Кантеа, шефа мисије програма УН из 1999.  o стравичним последицама бомбардовања Србије никада није објављен. У мају 1999.  године Уједињене нације у целини су сакриле од јавности  извештај Сенегалца Бакари Кантеа, шефа прве мисије УНЕП – а (Програм Уједињених нација за човекову околину) о еколошким последицама бомбардовања СР Југославије.

Овај текст УН никад нису објавиле, али су његови делови процурили у јавност захваљујући америчком независном новинару Роберту Парсонсу, извештачу из међународних институција у Женеви.

Он је успео да добије Кантеов извештај од свог извора у УНЕП – у и 17. јуна 1999. објави његове делове у женевском дневнику „Куријеру“  под насловом „Скривен алармантни извештај о последицама бомбардовања Југославије:

Отрови које УН неће да виде

Роберт Парсонс ексклузивно сведочи о томе како су се у канцеларијама Уједињених Нација, у атмосфери унутрашњег раздора, ценузирисали и „фризирали“ извештаји о здравственим последицама употребе оружја са ОУ на Балкану.

После 12 дана боравка у још бомбардованој СР Југославији, у мају 1999, где је био са мисијама других агенција из система УН, Бакари Канте је УНЕП – у поднео извештај који говори о еколошком ужасу: атмосфера и тло у бившој СР Југославији трајно су загађени отровним материјама због бомбрадовања индустријско – хемијских комплекса и због употребе оружја са осиромашеним уранијумом. Извештај је категоричан у оцени да ће наредне генерације које живе на бомбрадованом тлу патити од канцерогених обољења, леукемије, биће повећан број спонтаних побачаја и деформитета новорођенчади.

У извештају Бакари Кантеа пише да су, због бомбардовања, природу у СР Југославији загадиле отровне супстанце међу којима су најопаснији полихлоробифенили (ПЦБ) , висококанцерогени и одговорни за имунолошке болести. У извештају се наглашава да је један литар полихлоробифенила довољан да се загади милијарда литара воде. ПЦБ се налази у електричним трансформаторским станицама и у бројним нафтним рафинеријама које су биле мета НАТО – а. Додаје се да је бомбардовање и бројних фабрика у којима су употребљавани тешки метали изазвало, између осталог, и ширење кадмијума и метилизоване живе (најотровнији облик 2 живе). Реч је о металима који остају отровни чак и ако се разнесу на простору од више хиљада километара.

Резултат: Затрован је и Дунав!

У осмом поглављу цензурисаног извештаја Бакари Кантеа говори се о загађењу које је проузроковала употреба оружја са осиромашеним уранијумом.

„Према расположивим подацима снаге НАТО – а употребиле су муницију са осиромашеним уранијумом гађајући војне и цивилне циљеве. Употребљена је муниција калибра 30 милиметара.

Испаљивана је углавном из авиона типа „А – 10″, као и крстарећих ракета „томахавк“. Ове ракете могу да пробију челик дебео 57 мм. Њихово пуњење је радиоактивно и сматра се да садрже уранијум 238, чија радијација износи око 3, 4 Мбљ. Уранијум припада групи токсичних елемената који улазе у другу групу радионуклеида веома високе токсичности. Ова врста муниције је нуклеарни отпад и његова употреба је веома опасна по здравље. Употреба ове муниције има ужасне последице по становништво јер поред телесних повреда проузрокује радиолошку контаминацију. Та контаминација има токсичне и радијацијске последице које узрокују канцер“, пише у Кантеовом који је током маја 1999. године упућеном Генералном директору УНЕП – а Клаусу Топферу.

Канте даље наводи: „Приликом употребе (експлозије) оружја са осиромашеним уранијумом настаје уранијумски оксид (У308 и УО2) као и, између осталог, веома реактивни гасови радијум и радон. Оксидне честице су ширине између 0, 5 и 5 микрона и ветар може да их разноси на удаљеност од више стотина километара. Пошто у региону Југославије најчешће дувају севернозападни ветрови, то практично значи да загађење иде од Југославије ка Мађарској, Немачкој, Хрватској и Босни или ка Албанији, Бившој Југословенској Републици Македонији и Грчкој“.

Vaseljenska
Сачувана

Ал' тирјанству стати ногом за врат, 
довести га к познанију права, 
то је људска дужност најсветија!
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #22 послато: Септембар 19, 2012, 00:53:04 »

Помор рибе код Црљена


Чим добије резултате ванредног надзора, инспекција ће предузети законске мере против одговорних за угинуће рибе у каналу Бара, који се улива у Колубару код Великих Црљена

Инспекција Министарства природних ресурса, рударства и просторног планирања обавила је ванредни инспекцијски надзор због угинућа рибе у каналу Бара, која се улива у Колубару на потезу Велики Црљени, а по добијању резултата предузеће се законом прописане мере.

У канал се упуштају индустријске отпадне воде термоелектране Колубара, а видљив је и још један испуст отпадних вода за који се не зна коме припада.

Низводно од испуста ширио се непријатан мирис, који се појачавао и најинтезивнији био на делу око 600 до 800 метара низводно од испуста отпадних вода ТЕ Колубара где су примећени и први примерци угинуле рибе.


На терену је извршено прикупљање угинуле рибе која је већ била у фази распадања, па је из тог разлога било немогуће извршити узорковање рибе, као и њено разврставање и пребројавање, додаје се у саопштењу.

(Фонет, вечерње НОВОСТИ)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #23 послато: Септембар 30, 2012, 01:22:05 »


Скоро смо имали случај помора рибе код Црљена, у чијој близини је ТЕ Колубара, (погледати ОВДЕ)


и ево поново вести о још већем помору рибе,...


***

Помор риба у Топлици


У реци Топлици у суботу после подне дошло је до помора риба низводно од Куршумлије ка Прокупљу у дужини од 14 километра. У питању је тотални помор риба, изјавио је рибочувар Драган Мијајловић.

Рибочуварима су случај пријавили мештани села поред Топлице. Мијајловић је рекао да је утврђено да је у питању највећи помор риба у Топлици и да је штета непроцењива.


"Угинуле су аутохтоне врсте риба, па је самим тим штета ненадокнадива. У питању је велика количина риба", рекао је Мијајловић.


Низводно низ реку Топлица од Куршмлије према Прокупљу и даље плутају угинуле рибе. Река топлица је црне боје и из ње се шири непријатан мирис. Рибочувар Слободан Тодосијевић изјавио је да је ово највећи помор риба до сада забележен у реци Топлици.

"У протеклих 30 година, не памтим да је био овакав помор риба. Речно дно је препуно мртвих риба. Овако нешто се није догодило", рекао је Тодосијевић.

Надлежне инспекцијске службе данас су узеле узорке воде и угинуле рибе и за сада се не зна узрок овог еколошког инцидента. Резултати ће бити познати за неколико дана.

Рибочуварска служба Јужна Морава 2 из Ниша сутра ће организовати чишћење речног корита од Куршмулије до Прокупља од угинуле рибе која ће бити однета на градску депонију. (Бета)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #24 послато: Октобар 01, 2012, 02:20:58 »

Ешерихија плива језером код Врања

Претпоставља се да је бактерија дошла преко Отуљске реке која је уведена у то вештачко језеро, а у коју се на четири, пет места улива фекална канализација


ВРАЊЕ - Члан градског већа у Врању задужен за екологију Жикица Антанасијевић изјавио је данас да се летос од јавности скривала информација да је вода у Александровачком језеру заражена бактеријом ешерихијом коли и да није за купање и употебу.

Он је казао да је то застрашујуће јер је у време када је купање у језеру требало строго забранити, велики број грађана а нарочито деце купао у Александровачком језеру због тога што је, како је навео, неко из управе града у претходном сазиву сакрио извештај Завода за јавно здравље у Врању.

"Градско веће је формирало радну групу за преиспитивање радова на Александровачком језеру и контроли квалитета воде која ће учинити све да се утврди ко је из претходног сазива градске управе извештај Завода за јавно здравље од 15. априла ове године, у коме је потврђено присуство ешерихије коли у води језера, сакрио од јавности", казао је Антанасијевић.

Антанасијевић је рекао да се претпоставља да је бактерија ешерихија коли дошла преко Отуљске реке која је уведена у то вештачко језеро, а у коју се на четири, пет места улива фекална канализација јер се у њеном сливу налазе и сеоска домаћинства и фарме.

Према његовим речима, Завод за јавно здравље у Врању је, на захтев радног тела градског већа, почеком ове недеље доставио нови извештај о квалитету воде у Александровачком језеру у коме је поново потврђена висока концентрација ешерихије коли у језеру.

"Грађани су одмах упозорени да је у Александровачком језеру забрањено купање, риболов и употреба његове воде у било које пољопривредне сврхе или за напајање стоке. Предстоји и да републичка ветеринарска инспекција изврши узорковање језерске рибе, а ако се установи да је и риба заражена ешерихијом коли једино што преостаје је изрибљавање језера", рекао је Антанасијевић.

У чишћење Александровачког језера које је у близини Врања током 2010. и 2011. године уложено је 110 милиона динара, а том приликом је језеро било исушено да би му се очистило и дно, након чега је претходна градска власт језеро прогласила градским излетиштем.

Након поновног пуњења водом и порибљавања у њега је спроведена Отуљска река, да би језеро било проточно јер је у претходном периоду долазило до помора рибе услед појаве алги, односно недостатка кисеоника, због чега је и било покренуто чишћење језера. (Бета)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #25 послато: Октобар 01, 2012, 07:13:18 »


Скоро смо имали случај помора рибе код Црљена, у чијој близини је ТЕ Колубара, (погледати ОВДЕ)


и ево поново вести о још већем помору рибе,...


***

Помор риба у Топлици


У реци Топлици у суботу после подне дошло је до помора риба низводно од Куршумлије ка Прокупљу у дужини од 14 километра. У питању је тотални помор риба, изјавио је рибочувар Драган Мијајловић.

Рибочуварима су случај пријавили мештани села поред Топлице. Мијајловић је рекао да је утврђено да је у питању највећи помор риба у Топлици и да је штета непроцењива.


"Угинуле су аутохтоне врсте риба, па је самим тим штета ненадокнадива. У питању је велика количина риба", рекао је Мијајловић.


Низводно низ реку Топлица од Куршмлије према Прокупљу и даље плутају угинуле рибе. Река топлица је црне боје и из ње се шири непријатан мирис. Рибочувар Слободан Тодосијевић изјавио је да је ово највећи помор риба до сада забележен у реци Топлици.

"У протеклих 30 година, не памтим да је био овакав помор риба. Речно дно је препуно мртвих риба. Овако нешто се није догодило", рекао је Тодосијевић.

Надлежне инспекцијске службе данас су узеле узорке воде и угинуле рибе и за сада се не зна узрок овог еколошког инцидента. Резултати ће бити познати за неколико дана.

Рибочуварска служба Јужна Морава 2 из Ниша сутра ће организовати чишћење речног корита од Куршмулије до Прокупља од угинуле рибе која ће бити однета на градску депонију. (Бета)
Iz Toplice do sada izvađeno 7.500 uginulih riba, reka i dalje crna
Tanjug


Predstavnici ribočuvarske službe ''Južna Morava Dva'' uklonili su danas iz reke Toplice u Kuršumliji čak 7.500 uginulih riba, izjavio je Tanjugu direktor te službe Nikola Kumanović.

On je kazao da je očišćeno svega dva kilometara reke Toplica, a da je veliki pomor riba u dužini od čak 15 kilometara nizvodno od Kuršumlije.
- Riba je u fazi raspadanja i pitanje je ima li svrhe nastaviti i narednih dana sa uklanjanjem - kazao je Kumanović.


On je istako da su tokom dana na licu mesta bili prisutni i pripadnici policijske službe iz Kuršumlije.

Ne želeći da pre rezultata istrage spekuliše o tome koja je i da li je neka kuršumlijska firma kriva za veliki pomor ribe u reci Toplici kod Kuršumlije, kakav se ne pamti u poslednjih 30 godina on je apelovao na sve inspekcije i državne organe koji su izašli na teren da sprovedu detaljnu istragu kako bi krivci za ovaj veliki ekološki incident bili što pre otkriveni i sankcionisani.


Kuzmanović je rekao da se broj uginulih riba povećava te da uginule ribe i dalje plutaju Toplicom, dok je reka i dalje crne boje sa izuzetno neprijatnim mirisom koji se širi.


Za to vreme iz Kuršumlijskih fabrika SIMPO ''Šik'' i ''Frigonajs'' negiraju da imaju bilo kakve veze sa uginućem riba, iako su u julu prošle godine protiv oba preduzeća pokrenuti sudski postupci zbog ispuštanja zagađujućih i opasnih materija u reku Banjsku, što je tada izazvalo zagađenje reke Toplice
http://www.blic.rs/Vesti/Srbija/345404/Iz-Toplice-do-sada-izvadjeno-7500-uginulih-riba-reka-i-dalje-crna

Годинама се неконтролисано у реке испуштају опасне материје које нико не кнтролише.Сем тога и свест човека да чува своје природне ресурсе је на врло ниском нивоу.Ситуација у Србији,по питању чистоће њених река је и више него алармантна.У нашим рекама  има свега и свачега.У њих се баца све оно што човеку више није потребно.Ако се ово не заустави,последице ће бити несагледиве,нарочито за тог истог човека који је узрок загађивању река.
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #26 послато: Октобар 04, 2012, 07:27:01 »

Ешерихија плива језером код Врања

Претпоставља се да је бактерија дошла преко Отуљске реке која је уведена у то вештачко језеро, а у коју се на четири, пет места улива фекална канализација


ВРАЊЕ - Члан градског већа у Врању задужен за екологију Жикица Антанасијевић изјавио је данас да се летос од јавности скривала информација да је вода у Александровачком језеру заражена бактеријом ешерихијом коли и да није за купање и употебу.

Он је казао да је то застрашујуће јер је у време када је купање у језеру требало строго забранити, велики број грађана а нарочито деце купао у Александровачком језеру због тога што је, како је навео, неко из управе града у претходном сазиву сакрио извештај Завода за јавно здравље у Врању.

"Градско веће је формирало радну групу за преиспитивање радова на Александровачком језеру и контроли квалитета воде која ће учинити све да се утврди ко је из претходног сазива градске управе извештај Завода за јавно здравље од 15. априла ове године, у коме је потврђено присуство ешерихије коли у води језера, сакрио од јавности", казао је Антанасијевић.

Антанасијевић је рекао да се претпоставља да је бактерија ешерихија коли дошла преко Отуљске реке која је уведена у то вештачко језеро, а у коју се на четири, пет места улива фекална канализација јер се у њеном сливу налазе и сеоска домаћинства и фарме.

Према његовим речима, Завод за јавно здравље у Врању је, на захтев радног тела градског већа, почеком ове недеље доставио нови извештај о квалитету воде у Александровачком језеру у коме је поново потврђена висока концентрација ешерихије коли у језеру.

"Грађани су одмах упозорени да је у Александровачком језеру забрањено купање, риболов и употреба његове воде у било које пољопривредне сврхе или за напајање стоке. Предстоји и да републичка ветеринарска инспекција изврши узорковање језерске рибе, а ако се установи да је и риба заражена ешерихијом коли једино што преостаје је изрибљавање језера", рекао је Антанасијевић.

У чишћење Александровачког језера које је у близини Врања током 2010. и 2011. године уложено је 110 милиона динара, а том приликом је језеро било исушено да би му се очистило и дно, након чега је претходна градска власт језеро прогласила градским излетиштем.

Након поновног пуњења водом и порибљавања у њега је спроведена Отуљска река, да би језеро било проточно јер је у претходном периоду долазило до помора рибе услед појаве алги, односно недостатка кисеоника, због чега је и било покренуто чишћење језера. (Бета)


Испуштају заражено језеро због ешерихије

НА ЛИЦУ МЕСТА
Аутор: Војкан РистићВрање - Александровачко језеро код Врања мораће да буде испуштено, а комплетан рибљи фонд уништен, јер је језеро заражено бактеријом ешерихијом коли.

Да ситуација буде гора, иако је извештај Завода за јавно здравље о хемијско-бактериолошкој анализи воде из Александровачког језера од 19. априла показао присуство ешерихије и на време прослеђен Градској управи, нико ништа није предузео да се грађанима ограничи приступ језеру. Тако су се грађани читаву протеклу летњу сезону купали у зараженом језеру.

У извештају Завода за јавно здравље наводи се да је присуство бактерије ешерихије коли увећано за чак 120 одсто од нормалних вредности. (Данас)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #27 послато: Октобар 04, 2012, 07:29:24 »

Цитат
нико ништа није предузео да се грађанима ограничи приступ језеру. Тако су се грађани читаву протеклу летњу сезону купали у зараженом језеру.

Ово је чист криминал,  неко мора због овога да кривично одговара!!!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Село_Јовац
Нови члан
*
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 5


Погледај профил
« Одговор #28 послато: Октобар 06, 2012, 20:36:23 »

Ћаоске,  Љутко Љутко Љутко


https://www.youtube.com/watch?v=vBLi4EIVn6s&feature=player_embedded<a href="http://www.youtube.com/watch?v=vBLi4EIVn6s" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=vBLi4EIVn6s</a>

Нажалост, покретач читаве акција подизања свести о ГМО пошасти код нашег народа, Никола Алексић, данас је ухапшен испред Народне скупштине. Да ли је потребно да цела нација изумре, да би поједини схватили озбиљност ситуације и узели се у памет? Невероватно је да је љубав према новцу код појединих људи већа од  сазнања да ћемо нестати уколико не престанемо да гутамо Монсантову пропаганду.
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #29 послато: Октобар 11, 2012, 23:46:31 »

У Јадру код Осечине поново отрована риба


У реци Јадар, код Осечине, по други пут за последњих двадесетак дана отрована је риба.


Како је агенцији Бета у четвртак рекао директор Општинске дирекције за изградњу Миломир Станимировић, угинула риба је и овог пута нађена "између два моста" на излазу из Осечине ка селу Комирић.

"Вода је црна у дужини од неколико километара", казао је Станимировић.

Републички водопривредни инспектор Весна Вујић, задужена за Колубарски и Мачвански округ, потврдила је у четвртак да је 18. помор рибе септембра у Јадру био сличан.

"Анализа узорака воде, коју смо тада узели још није готова, а обавља се у референтној установи у Београду", казала је Вујић агенцији Бета.
Станимировић сумња да је у оба случаја кривац фабрика за прераду воћа "Подгорина Фрукт (Фруцкт)" из Осечине, чији је власник аустријско-српска компанија.

Инспекторка Вујић каже да је 18. септембра тој фабрици забранила испуштање отпадне воде у Јадар, али се компанија жалила и поступак је у току.

"Осечина није решила питање пречишћавања отпадних вода, те се оне изливају у Јадар чији је водостај од летос изузетно низак", рекла је Весна Вујић.

Станимировић је рекао и да "Подгорина Фрухт" отпадне воде у Јадар испушта по мрају, тек ће тек у петак бити видљиве размере помора рибе.

Станимировић је додао да је септембру нађено 60 килограма мртве рибе.

(Бета Блиц)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #30 послато: Новембар 09, 2012, 03:52:18 »

На путу за ЕУ, међународни бродови наше реке загађују фекалијама!

Међународни бродови који Дунавом и Савом пролазе кроз Србију остављају за собом отпад, фекалије и смрад!


Како не би платили избацивања фекалија у лукама, европски капетани их испуштају у реке јер у нашем закону не постоје казне | Фото: Милош Перић

Наиме, европски капетани, желећи да избегну плаћање избацивања у лукама, фекалне течности једноставно испуштају у реке. Овакав примитивизам, који је погубан за животну средину, омогућава недостатак законске регулативе у Србији и одговарајућих казнених мера за прекршиоце!


- Европски бродари одлично познају прописе земаља кроз које пролазе. У Србији су они врло либерални. Наиме, у закону не постоје казнене одредбе за овај прекршај, не постоје службе које би се адекватно овим бавиле, а чак нису ни утврђене казнене мере за овакве прекршаје - објашњава за “Ало!” добар познавалац прилика на рекама.

И Иван Јовановић, бивши шеф Лучке капетаније Београд, у разговору за наш лист потврђује да наша држава нема механизме за примену прописа који би на прави начин регулисали овај проблем.

- Према међународним стандардима, бродови би требало да буду опремљени додатним уређајима за рециклажу фекалних отпада. Међутим, то се не ради увек. Додатном загађењу, поред међународних бродова, доприносе и сплавови у Београду, који фекални отпад такође испуштају у реке - објашњава Јовановић.


Прописи у Србији либерални | Фото: Горан Сивачки

Међутим, он упозорава и да су фекалије много мањи проблем у поређењу са осталим штетним и опасним материјама које се испуштају у воду.
- Већу опасност представљају супстанце, као што су моторна уља, и други продукти рада брода који се избацују у реке. А како у Србији немамо службу за пријем и проверу отпада, немамо ни механизме да спречимо злоупотребе.
Немамо ни службе које би се активно бавиле тиме, тако да, примера ради, у случају неке несреће као што је судар бродова не постоји начин да се санирају последице. Те несреће су се дешавале и раније, али срећом није било тежих хаварија. Међутим, не треба се уздати да ће нас та срећа пратити заувек - упозорава Јовановић.


Цитат
Хаос и на сплавовима

Помоћник министра саобраћаја Павле Галић каже за “Ало!” да је истина да Закон о пловидби и лукама на унутрашњим водама не регулише прецизно питање фекалија, али да ће оно, по директиви ЕУ, врло брзо бити дефинисано подзаконским актима.
На питање како је проблем фекалија решен на београдским сплавовима, он одговара: “Никако. Та материја је потпуно неуређена.” На питање зашто ништа није урађено до сада, помоћник министра одговара једноставно: “Не знам...”


(Р.Кантар, Ало)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #31 послато: Новембар 09, 2012, 03:55:33 »

Цитат

Међународни бродови који Дунавом и Савом пролазе кроз Србију остављају за собом отпад, фекалије и смрад!Цитат
На питање како је проблем фекалија решен на београдским сплавовима, он одговара: “Никако. Та материја је потпуно неуређена.” На питање зашто ништа није урађено до сада, помоћник министра одговара једноставно: “Не знам...”


То најбоље осете и виде љубитељи река, када шетају дуж обале. А како се то одражава на речну флору и фауну, вероватно ћемо врло брзо сазнати, нажалост.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #32 послато: Март 27, 2013, 02:30:59 »

ЗАВРШИЛО У РЕЦИ: Погледајте како се чисти ђубре са обале Ибра!


Градске власти нашле решење за ђубре које је набујали Ибар оставио за собом и уклониле га тако што га је багер само "гурнуо" у рекуКРАЉЕВО - Висок водостај Ибра код Краљева донео је са собом велику количину ђубрета. Сада када се вода повукла, на градском кеју остало је на тоне отпада којег је немогуће заобићи.

Градске власти су нашле решење и јуче уклониле ђубре са обале и то тако што га је багер само "гурнуо" у реку.<a href="http://www.youtube.com/watch?v=CDXKcFQT-tM" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=CDXKcFQT-tM</a>


(ЕПК, Курир)***

Никада ми нећемо схватити шта је Екологија. Можда и хоћемо, али тек онда када већ буде касно да било шта поправимо.Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #33 послато: Април 29, 2013, 05:20:29 »

Ко је преузео контролу над хемикалијама

Србија је без адекватне контроле увоза, производње и употребе хемијских средстава, упозоравају Зелени Србије

Неопходна ригорозна контрола увоза хемикалија (Фото Д. Јевремовић)

Србија постаје депонија за све забрањене хемикалије из околних земаља, упозорава странка Зелени Србије. Они тврде да грађани свакодневно користе више од 100.000 токсичних, канцерогених, мутагених и осталих штетних и веома опасних хемикалија, што се негативно одражава на здравље становништва.

Иван Карић, народни посланик и председник странке Зелени Србије, наводи за "Политику" да је Агенција за хемикалије укинута после формирања владе и да су њене функције прешле у Министарство енергетике, развоја и заштите животне средине.

– Агенција се бавила контролом хемикалија и биоцидних средстава и ниједан производ ове врсте није могао да уђе у земљу без њихове контроле. Предлажемо да се формира нова агенција као независно регулаторно тело и да се њена делатност прошири на контролу средстава за заштиту биља и контролу козметичких производа. Сваки овакав производ је потенцијално опасан, у зависности од његовог састава, и због тога мора да постоји адекватна контрола производње, увоза и употребе – каже Карић.

Финансирање рада агенције мора бити од такси произвођача и увозника хемикалија, биоцидних средстава, козметике и средстава за заштиту биља, дакле од оних који остварују профит, а не кроз буџет и на терет пореских обвезника, сматрају Зелени Србије. Постоје забрањене супстанце у козметичким производима, које могу бити канцерогене, а потенцијално се могу наћи у продаји, јер сивим каналима улазе у Србију, објашњава наш саговорник.

Зелени сматрају да је неопходна ригорозна контрола због хемикалија које изазивају карцином, леукемију, стерилитет, дијабетес, гојазност, аутизам, алергије, менталне деформације код деце, имунолошке поремећаје...

У Министарству енергетике, развоја и заштите животне средине за наш лист објашњавају да су, након њеног укидања, преузели све послове, архиву и запослене бивше Агенције за хемикалије.

Тренутно је у процедури израда предлога закона о хемикалијама и пооштрена је контрола инспекцијске службе. Предлогом новог закона предвиђено је подизање квалитета у обављању инспекцијске контроле на још виши ниво, као и формирање Националне лабораторије за хемикалије, која ће давати експертско мишљење за улазне супстанце – наводе у Министарству енергетике, развоја и заштите животне средине.

(Б.Билбија)


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #34 послато: Април 29, 2013, 05:24:40 »


Овог Ивана Карића,(народни посланик и председник странке Зелени Србије),  је ДС "осмислила" (направила ову странку Зелених) и убацила у праламент управо са намером да преко њих оствари много тога што ЕУ и Запад траже од нас, а нарочито да се што неприметније трасира пут којим би сва прљава технологија, па и радиоактивни отпад стигао у Србију. Зато су и онолике Агенције биле поотваране, на захтев ЕУ, које су преко својих трабаната остваривале прљаве намере. Ова странка Зелених је требала да буде само "параван" за све оно што је супротно програму једне такве странке. Није ни чудо што овај Иван "плаче" над том затвореном Агенцијом и залаже се за отварање неке друге, нове Агенције, која би служила тобоже у ове сврхе о којима он говори.

Министарства Србије имају ресурсе, службе и запослене, да могу све то да покрију, тако да је отварање тих Агенција ( види тему ОВДЕ) тотално непотребно, неекономично, а тек је посебно питање ШТА је мотив за њихово отварање.« Последња измена: Јул 07, 2013, 05:17:30 Гога » Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #35 послато: Мај 06, 2013, 06:18:42 »

ЕКО-КАТАСТРОФА: Маст из печењаре просули у Мораву

Мештани кажу да у мрљи има мртве рибе и да патке не лете јер су умастиле перје


Помор рибе... Мрља загадила и језеро и Западну Мораву
ЧАЧАК - Занели се па загадили целу Западну Мораву.
На језеру Међувршје на Западној Морави појавила се масна мрља. Док становници околних села тврде да у мрљи има мртве рибе и да патке не могу да лете пошто су умастиле перје, главни чувар Овчарско-кабларске клисуре код Чачка Горан Николић каже да није било помора рибе.

Он је рекао агенцији Бета да се мрља простире „на пар ари“, да су инспектори на терену и да утврђују порекло те мрље.Николић је додао да се прекјуче, у поподневним сатима, појавила „масноћа“ на језеру, чије се порекло још не зна.

Према причи мештана, од када се појавила масна флека у овом делу тока Мораве, осећа се несносан смрад. Они који овде имају викендице организовали су се да би очистили патке које не могу да полете јер су им се измастила крила.

Многи од њих кажу да је масноћа вероватно настала тако што је неко намерно просуо у реку и да највероватније потиче из неке печењаре или шахте.


(Курир)***Нема шта, спремни смо за улазак у  Е(У)ропу Превртање очима
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #36 послато: Мај 08, 2013, 18:43:34 »

Катастрофа: Јужна Морава блокирана смећем


Огромне количине пластичних флаша, кеса и другог смећа потпуно су прекриле Јужну Мораву код Врања и блокирале пролаз чамцима.


Једва успели да се извуку из смећа Фото: Клуб "Екстрим"

- Ситуација је застрашујућа. Обишли смо чамцем део у дужини од 12 километара и једва смо успели да прођемо. У једном тренутку смо се усред смећа заглавили и да није било професионалних веслача, не знам како бисмо се извукли - прича  Нела Цветковић, чланица градског већа Врања задужена за екологију.

Она упозорава грађане да из тог разлога нипошто не покушавају сами да организују акције чишћења.

- Треба да се уради пројекат на нивоу региона и да се ангажују велика државна предузећа попут "Србија вода". Потребна је тешка механизација и знатно већи број људи него што их поседују врањске службе. Осим огромних количина пластичног смећа, у реци се налазе читава стабла трулог дрвећа и гране - каже Цветковићева.


Претпоставља се да највећи део отпада потиче са Бујановачке депоније са које и мања бујица понесе велике количине смећа, а кад се ниво реке спусти, оно остане на обалама и кориту. Општина Бујановац припремила је пројекат санације депоније, али се још не зна када ће почети његова реализација.

Клуб екстремних спортова "Екстрим" је пре две године снимио филм "Тужна Морава" на коме се виде велике наслаге смећа у реци, након чега је овај део Мораве очишћен у оквиру акције "Очистимо Србију". Сада је, како каже секретар клуба Србољуб Пешић, ситуација још гора.


- Позвали смо Сектор за ванредне ситуације са молбом за подршку и тим за спасавање на води и заједно смо покушали да се спустимо реком, што опет није било могуће од смећа - рекао је он. Након спуста гуменим чамцем који је трајао око два и по сата сата, снимили су други део филма о еколошкој катастрофи на Јужној Морави под називом "Тужна Морава 2 - Стара се мајка не лаже".

(М.Лесковац)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #37 послато: Мај 09, 2013, 02:36:37 »

Катастрофа: Јужна Морава блокирана смећем


Огромне количине пластичних флаша, кеса и другог смећа потпуно су прекриле Јужну Мораву код Врања и блокирале пролаз чамцима.


Једва успели да се извуку из смећа Фото: Клуб "Екстрим"

- Ситуација је застрашујућа. Обишли смо чамцем део у дужини од 12 километара и једва смо успели да прођемо. У једном тренутку смо се усред смећа заглавили и да није било професионалних веслача, не знам како бисмо се извукли - прича  Нела Цветковић, чланица градског већа Врања задужена за екологију.

Она упозорава грађане да из тог разлога нипошто не покушавају сами да организују акције чишћења.

- Треба да се уради пројекат на нивоу региона и да се ангажују велика државна предузећа попут "Србија вода". Потребна је тешка механизација и знатно већи број људи него што их поседују врањске службе. Осим огромних количина пластичног смећа, у реци се налазе читава стабла трулог дрвећа и гране - каже Цветковићева.


Претпоставља се да највећи део отпада потиче са Бујановачке депоније са које и мања бујица понесе велике количине смећа, а кад се ниво реке спусти, оно остане на обалама и кориту. Општина Бујановац припремила је пројекат санације депоније, али се још не зна када ће почети његова реализација.

Клуб екстремних спортова "Екстрим" је пре две године снимио филм "Тужна Морава" на коме се виде велике наслаге смећа у реци, након чега је овај део Мораве очишћен у оквиру акције "Очистимо Србију". Сада је, како каже секретар клуба Србољуб Пешић, ситуација још гора.


- Позвали смо Сектор за ванредне ситуације са молбом за подршку и тим за спасавање на води и заједно смо покушали да се спустимо реком, што опет није било могуће од смећа - рекао је он. Након спуста гуменим чамцем који је трајао око два и по сата сата, снимили су други део филма о еколошкој катастрофи на Јужној Морави под називом "Тужна Морава 2 - Стара се мајка не лаже".

(М.Лесковац)


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=xob8CPtYpIw" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=xob8CPtYpIw</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=pBai3fl8MbI" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=pBai3fl8MbI</a>На све стране јавашлук, нерад и огледало и народа и власти!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #38 послато: Јул 07, 2013, 04:04:17 »

Ub: Meštani protiv pogona za gume
Izvor: B92Valjevo -- U selu Čučuge kod Uba, privatna firma planira da otvori pogon za preradu starih guma. Meštani veruju da bi to moglo da bude ekološka katastrofa za ovaj kraj.

Osam mesnih zajednica potpisalo je peticiju protiv fabrike za pirolizu guma.

Rođeni beograđanin Zoran Dimitrijević je jedan od njih. On je po završetku fakulteta i rada u nekoliko kompanija na direktorskim pozicijama rešio da proda sve i počne da se bavi voćarstvom.

U Čučugama je kupio imanje sa namerom da se bavi proizvodnjom organske hrane. Kraj u kome se nastanio dugo je poznat po zdravoj hrani.

"Nema nikakvih zagađivača ljudi se bave organskom proizvodnjom, a da bi se bavili ne smeju da imaju u blizini ni jedan objekat koji zagađuje okolinu. Ovde dosta izvora ima , cela ova sredina, širi valjevski kraj je vekovima bio poznat po proizvodnji voća i zdrave hrane", kaže Dimitrijević.

Posadio je kruške, napravio sistem za navodnjavanje, a sa ljudima iz okoline je dogovoreno i da zajednički naprave veliku hladnjaču. A onda na samo par kilometara od njega moguća ekološka katastrofa. Jedna privatna firma podnela je zahtev opštini Ub da u Čučugama napravi pogon za preradu starih guma sistemom pirolize, koji se koristi retko gde u svetu.

"Iz njihovog elaborata vidimo da oni planiraju da ispuštaju nekih 150 do 220 km metana , da će biti 5 i po tona piroliznog ulja , pet tona čađi tu se pominju dioksini to su veoma kancerogene materije, stručnjaci kažu da ne smemo to da dozvolimo međutim sve je spalo na lokalnu samoupravu koja treba da odluči o tome", kaže Dimitrijević.

U međuvremenu kako je ispričao Dimitrijević njemu stižu ozbiljne pretnje od novog vlasnika firme koji je čak slao i ljude da se fizički obračunaju sa njim. Sve je prijavljeno policiji, a protivnike fabrike uznemiruje i to što su ljudi koji se pojavljuju kao potpisnici nekih dokumenata već krivično odgovarali zbog prevara. U opštini Ub kažu da oni nisu prodali zemljište toj firmi, ali i da ne mogu bez analize da odbiju bilo čiji zahtev za pokretanje posla.

"Mi smo odmah to u skladu sa zakonskim propisima i u skladu sa zakonima koji važe objavili u sredstvima javnog informisanja da je određena firma podnela zahtev da joj se izdaju određene dozvole . U roku od 10 dana doneto je rešenje obzirom da je bilo primedbi da se uradi detaljna analiza i studija procene uticaja na životnu sredinu , kojim ćemo uraditi jednu od najstrožijih analiza jer sam ja izričito tražio da se angažuju eminentni stručnjaci i da čak svi zainteresovani i mesne zajednice predlože ljude za koje znaju da su iz te oblasti stručni", kaže Dimitrijević.

U međuvremenu su na teren izlazile razne inspekcije koje su naložile da vlasnik firme ukloni gume sa placa. Ministarstvo energetike i zaštite životne sredine izvršilo je tri inspekcije od kojih poslednju 28 juna kada su u dvorištu firme zatekli 100 tona guma i naložili njihovo uklanjanje, jer firma nema dozvolu za skladištenje otpada. Meštanima Čučuga i okolnih mesta ostaje da se preko analize procene uticaja takvog pogona na okolinu bore protiv zagađenja koje bi im uništilo proizvodnju organske hrane.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=07&dd=06&nav_category=12&nav_id=730004

Када не функционише држава,народ мора сам да се избори против овог зла.Лагеровати 100 тона гума у месту где се производи органска храна је равно злочину.
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #39 послато: Август 03, 2013, 05:21:52 »
БЕОГРАДОМ СЕ ШИРИ МИСТЕРИОЗНИ СМРАД: Вода, ђубриво или нешто треће?Непријатан мирис не потиче од загађења Саве и Дунава, кажу надлежни. С друге стране из Секретаријата за заштиту животне средине указују на близину "колектора отпадних и канализационих вода у којима се налазе органске материје тако да долази до испарења"

Непријатни мирис који се данима шири Београдом не јењава. Највише су угрожени становници општина Нови Београд и Земун, иако се последњих дана на нелагодан мирис жале и мештани других општина. Сумња се на метил фенол из Саве и Дунава. Незванично обавештење које су мештани Новог Београда добили је да се мирис шири од "стајског ђубрива које сељаци у околини Београда посипају по житу".

Међутим, оно што је овде чудно јесте што се стајско ђубриво у ово доба године не баца, а жито је пожњевено. Такође, становници ових општина кажу да претходних година оваквих "непријатних мириса" није било, иако су њиве постојале и тада. Забринути за своје здравље, грађани се питају на који начин надлежни воде рачуна о томе шта се дешава са водом у нашим рекама, пошто се овакве ствари догађају?

За квалитет воде Саве и Дунава надлежна је водопривредна инспекција, али је проблем што она ради само по пријави грађана.

- Ми реагујемо када се деси нека хаварија, неке неуобичајене појаве. Као инспекција радимо само по позиву. Када грађани, или речна полиција примете нешто необично на рекама јаве нам и ми онда то испитујемо – речено је незванично из Водопривредне инспекције. Најчешће се, како наводи наш саговорник, дешава да "речна полиција каже да нешто `плута` по реци".

У том случају инспекција излази на терен и узима узорак воде, а даље се све дешава по утврђеном поступку. У случају промена на води, које су видљиве оком (мрље од нафте, прљавштина, промена боје…) лако је утврдити узрок и загађивача, док са променама мириса то зна да буде “тежи посао”.

Оно што је проблем, како кажу из водопровредне инспекције, јесте мали број инспектора. На нивоу Београда има их само три, и како наш саговорник наводи, они не стижу да раде другачије, него уз помоћ грађана.

С друге стране из  Управе за воде Секретаријата за комуналне и стамбене послове добили смо одговор да ове недеље, укључујући и данашњи дан, није било пријаве загађења водотока Дунава и Саве. Ипак, како наводе, водни инспектор је у току дана био на подручју Новог Београда и Земуна и загађења није било.

У Секретаријату за заститу животне средине кажу да с обзиром на високе спољне температуре и дуги период без падавина, долази до повлачења воде у приобаљу, а да се не сме занемарити ни близина "колектора отпадних и канализационих вода у којима се налазе органске материје, тако да долази до испарења и ослобађања непријатних мириса од поменутих органских материја услед високих температура."

(Телеграф)***


Већ ноћима осетим тај одвратан смрад када шетам поред реке. Евидентно да нема човек коме да се пожали.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Ekana
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 635


Погледај профил
« Одговор #40 послато: Август 04, 2013, 19:13:34 »Шта то смрди над престоним градом земље нам Србије?

Прича о колекторима који завршавају у Сави и Дунаву, узрочницима ужасног смрада, је прича за малу децу.

Смрад се осети најчешће у вечерњим сатима, и то из правца који представља ненасељени део између две реке, дакле са КОПНА...са река долази нормалан мирис воде...

Уосталом, да је тачна претпоставка "стручњака" за воде, па најпре би се то одразило и на посету највећем београдском савском купалишту, Ади Циганлији, а купача никад више јер су данима тропске врућине! И нико не носи штипаљке на носу...  Намигивање

Оно што је најчудније је чињеница да је тада небо над Новим Београдом (у периоду од 20 до 23 сата) препуно узнемирених птица, које лете насумично, а свима је знано да би у то време требало да спавају дубоким сном праведника. Дакле, и оне су узнемирене и понашају се сходно ситуацији, очигледно тражећи простор где неће бити угрожене!
У свему што нам се дешава су још и сретници - могу да одлете на неко друго место, за разлику од нас приземљених на неодређено време...

Сам податак да ЦЕО БЕОГРАД има САМО ТРИ инспектора за воде, од хиљада и хиљада упосленика државне администрације, гануо ме до суза (мада нисам сигурна да ми их не изазваше поменути "миомириси") - толики посао, а време је годишњих одмора... Зеленко

А шефови њихових шефова још нису добили упутство од надлежних ОДОЗГО - да ли да СМРАД назову правим именом и пронађу починиоце овог недела (уз њихово хапшење), или да ставе у апсану народ због префињених носева, који шире дезинформације (јал'су говна, јал' Шанел 5 ).. Cheesy
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #41 послато: Децембар 28, 2013, 04:43:34 »

Ужичку воду контролишу у иностранству

Криза у водоснабдевању, настала због цветања алги, потрајаће неколико дана. Забрана коришћења и даље на снази, здравље грађана неће бити угрожено. Цистернама из суседних градова снабдева се 70.000 људи


Вода из акумулације Врутци неупотребљива због прекомерног размножавања алги/ Фото: Д. КАРАДАРЕВИЋ

ДА се овако шта може догодити, Ужичани никада нису ни помишљали: град Ужице из акумулације Врутци, широке 12 километара, има 55 милиона кубика воде, што је довољно за снабдевање региона, а овдашња "чесмовача" је деценијама била најквалитетнија у држави, али у четвртак, усред зиме, због прекомерног размножавања и цветања алге цијанобактер - око 70.000 људи остало је без воде за пиће, кување, па и прање посуђа.

У петак је из Завода за јавно здравље стигла једна добра и једна лоша вест.

- Анализа из „Батута“ потврђује присуство алги цијанобактер и вода је неисправна, али на срећу, у пијаћој води нема „микроцистина“, по здравље људи најопаснијег продукта њиховог разлагања. То значи да су грађани који су пили воду од узорковања 23. децембра до проглашења забране у четвртак, безбедни. Забрана коришћења је на снази - рекла је др Оливера Јањић из Завода за јавно здравље.

Постоје и други, мање опасни продукти разлагања бактерија, па ће узорци бити прослеђени у иностранство.

У Дому здравља нема повећања броја пацијената са симптомима тровања водом.

Испоставило се да Ужице нема сопствене цистерне за транспорт пијаће воде. Ипак, 15 стационарних возила, заједно са 7.200 литара флаширане воде, распоређено је у вртиће, школе, у Општу болницу и домове здравља. Цистерне су пристигле из Чачка, Ариља, Пожеге, Горњег Милановца, Чајетине, Краљева, чак и из Вишеграда.

- Зар су нам вода и ваздух најважнији - шеретски Ере описују стање у које су запали. - Пићемо ракију или ћемо је трампити за воду.

За хумор нема места у градском штабу за кризне ситуације.

- Нема места за панику. Узорци воде са алтернативних изворишта, који дуго нису коришћени, послати су на анализе. Разматрамо њихово активирање, као и додатни третман воде у фабрици на Церовића брду. Засада, на располагању су нам ипак само цистерне - каже Видоје Дрндаревић, заменик градоначелника. - Извесно је да ће криза трајати више дана, а колико, то сада нико не може рећи.

Грађани се прилагођавају ванредном стању.

- Мислим да у мојој породици можемо живети са десет до двадесет литара пијаће воде дневно, а толико се може обезбедити из цистерни - каже Милица Вазмер, док чека у реду.

Грађани питају зашто надлежни нису правовемено реаговали, када се цео град већ две недеље пита шта није у реду с Врутцима?


- Вода из славина може се користити за одржавање личне хигијене, купање, туширање, прање зуба и у санитарно-техничке сврхе - кажу у Заводу за јавно здравље.

Други дан кризе, Ере су преживеле.

- Покушавамо да оспособимо алтернативне изворе, упоредо разматрамо решења за санацију Врутака. Вода из акумулације ће највероватније прво бити испуштена - каже Драган Симић, директор ужичког „Водовода“.Цитат

ДЕЛУЈЕ НА ЈЕТРУ

ИНСТИТУТ за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ саопштио је да дуготрајна изложеност цијанотоксину - токсину из алги које зими цветају у води, може изазвати иритацију коже и слузокоже и могу деловати токсично на јетру и нервни систем. Они су нагласили да су сви одговорни субјекти добили препоруке за обезбеђивање здравствено безбедне воде за пиће из алтернативних извора.


ШЛЕПЕРИ НАПУНИЛИ РАФОВЕ

У ЧЕТВРТАК увече сва флаширана вода је „планула“. У петак су сви рафови попуњени. Само је неколико мањих продавница удвостручило цену воде, али су брзо одустали од намере да се на брзину „опаре“.

(Н.Јанковић, вечерње НОВОСТИ)***

Ништа не знамо да ценимо и чувамо, а када останемо без наше здраве воде ("чесмоваче") кајаћемо се.

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #42 послато: Јануар 10, 2014, 06:28:39 »

У Ужицу природа узвраћа ударац?

Ужичани који су се три деценије "успављивали" тиме да имају велику резерву добре воде за пиће, тек сада су почели да размишљају о неодговорности према природи. На обалама језера Врутци никла су права викенд-насеља, лети се сјати хиљаде купача, а нема ни канализације ни јавних тоалета, унаоколо пливају пластика и гомиле отпада.

Проблем снабдевања Ужица водом биће привремено решен изградњом алтернативног водозахвата и цевовода са Сушичких врела у чајетинској општини, а радови су почели данас. Алтернативни систем гради Војска Србије и ужичко "Јединство" док се акумулација језера Врутци и градског водовода не санира. И поред тога што је пронађено решење за снабдевање водом, Ужичани, али и читава јавност у Србији, постављају питање: ко је одговоран у ланцу бројних надлежних институција?

Осим тужилаштва које је покренуло своје механизме испитивања одговорности, изгледа да је с алгама на површину испливало много немара.

Тако брана грађена пре три деценије још нема употребну дозволу, језером од пре неку годину газдују "Србијаводе", а рибљим фондом приватна фирма из Чачка, док је сама брана у надлежности ужичког "Водовода".

Ужичани који су се три деценије "успављивали" тиме да имају велику резерву добре воде за пиће, како је својевремено један од директора рекао, "после Беча најбољу у Европи", тек сада су почели да размишљају о неодговорности према природи.

На интернет сајтовима се годинама могу наћи понуде за летовање, купање, пецање, камповање на Врутцима, уз упутства да има доста лепих бесплатних места за шаторе.

На обалама су понегде већ права викенд-насеља, лети се сјати хиљаде купача, а нема ни канализације ни јавних тоалета, унаоколо пливају пластика и гомиле отпада.


Нема такође ни било какве табле упозорења, о рампи и огради да и не говоримо. Нису само надлежни затајили, него и сви они којима су излет, купање и роштиљ на Врутцима постали летња разбибрига јер ту нису долазили људи са стране већ они који знају да са језера пију воду, ма колико оно велико било, а спада међу највеће акумулације у Србији.

Успут је, пре пет година, никла и приватна мини-централа на цевоводу водовода, згодно ушушкана па је већина тек сад чула за њу.

Пролећно време усред зиме и смањен ниво језера помогли су да и природа каже своје. У неформалним разговорима и на друштвеним мрежама главна расправа и јесте о узроцима "цветања" или како је језеро од поноса постало градска мора.

Мерење квалитета воде у језеру је у надлежности Агенције за заштиту животне средине која би то требало да ради три пута годишње, а извештаја за прошлу годину још нема.

Директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић каже за РТС да ће коначни резултати испитивања воде у језеру Врутци бити познати сутра. Прелиминарне анализе показују да је повећана концентрација алги које су проузроковале цијанобактерије.

Радовић наглашава да се у Србији пречишћава само 15 одсто отпадних вода, док 85 процената завршава у нашим рекама. Реч је, како каже, о "трансгенерацијском проблему" који се мора систематски решавати.

"Србији је потребно 10 милијарди евра како би изградила пречишћиваче воде који би задовољили њене потребе. Само један град величине Ужица требало би да уложи преко 100 милиона евра како би имао уређен систем пречишћавања воде", напомиње Радовић.

Цитат

Рок 25. јануар

На Сушичким врелима већ два дана је војна механизација, војска је очистила и раскрчила терен око будућег водозахвата, пробила део пута и трасе.

Радници ужичког "Јединства" почели су заваривање цеви, а војска ће сутра завршити пробијање трасе.

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић уверен је да је учињено све што је било могуће у датој ситуацији и најављају да ће, уколико буде потребно, Ужице добити додатне цистерне и флаширану воду.

Вода из тог водосистема треба да потече 25. јануара и по пројектованом решењу, Ужице ће је користити док се језеро Врутци не санира, а биће алтернатива за снабдевање Чајетине.

Из "Србијавода" најављују да ће наредних дана стручњаци проценити како и у ком року може да се санира језеро Врутци.

(РТС)
***


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=CjoE75-dTBw" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=CjoE75-dTBw</a>Овај коментар све говори:

Цитат
- nikom nista


Cemu i kome uopste sluze zakoni i propisi, ako je brana u funkciji "vec trideset godina, bez upotrebne dozvole"! Jasno je kao dan da su brana i mini hidrocentrala usporile do te mere protok vode, da je omoguceno nesmetano bujanje algi! I, koliko vidimo - nikom nista! A ovo je ekoloska katastrofa zbog koje bi u nekoj normalnoj zemlji pala vlada, a zatvori bi se napunili lokalnim i inim drugim funkcionerima i odgovornim licima, zbog masovnog ugrozavanja zdravlja stanovnistva!
 


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #43 послато: Јануар 29, 2014, 20:35:47 »

Преврнула се баржа: Руда завршила у Сави

Баржа с теретом пирита преврнула се јутрос код Лучке капетаније у Београду, изјавила је Сања Жугић Вуксановић из градског сектора за ванредне ситуације.Инцидент се догодио око 7.30 и увиђај је у току, рекла је Жугић Вуксановићева агенцији Бета.

Баржа бродарства "Дунавски Лојд Сисак" превозила је 845 тона пирита намењеног за извоз. Према писању медија, руда се просула у Саву.

Баржа дужине око 50 метара била је у транзиту и налазила се на лучком сидришту синоћ од 20 сати, када је потискивач "Слога" формирао композицију од четири барже, наведено је у саопштењу.

У саопштењу се истиче да "нема одговорности Луке 'Београд', јер је баржа била у транзиту и под надзором брода 'Дунавски Лојд', који се у тренутку превртања налазио на граничном прелазу у Луци 'Београд'".

"Мишљење лучког капетана је да се баржа преврнула због продора воде у теретни простор кроз рупу на самој баржи. Лука 'Београд' је одмах реаговала и обавестила све надлежне органе: речну полицију и Лучку капетанију, који тренутно врше увиђај", наведено је у саопштењу компаније Лука "Београд".


Цитат

Београдводе: Још се на зна ризик од загађења Саве

Још се не зна колики је ризик по реку Саву код Београда, где се јутрос преврнула баржа са 850 тона "пиритне изгоретине".

Технички директор јавног водопривредног предузећа "Београдводе" Владимир Баталовић је рекао агенцији Бета да се сутра очекују резултати анализе воде реке Саве, узорци су узети и узводно, и низводно.

"Чекају се лабораторијски налази воде, да се види какве све супстанце се у њој налазе и да ли су опасне, па ће се одлучивати да ли се баржа вади из воде или иде на мониторинг", рекао је он.

По речима Баталовића, чека се и технички преглед барже, да би се утврдило због чега се и како она преврнула. Он је рекао да је та баржа једна од четири под заставом Хрватске.


(Бета)
***


Да ово није НИ МАЛО наивно, уместо мог коментара, поставићу коментар из новина:

Цитат
Ovde , gospodo novinari, nedostaje jedna informacija!
Odakle je i iz kog postupka taj "Pirit" koji se je nalazio na toj barži? Pri tome ne mislim na podneblje već iz kog je postupka taj pirit dobijen i utovaren na tu baržu? Ako je taj pirit nus prouzvod (otpad) iz neke od filtraža neke druge rade, onda taj pirit u sebi sadrži veoma veliku koncentraciju raznoraznih hemikalija (Penušača) koji se koriste u postupcima filtraže nekog drugog metala ( bakra recimo), tako da nije ni malo naivno za zagađenje reagensima koji se nalaze u tom piritu a gde se prosulo 845 tona tog pirita. Ako je , kako kažem, možda ostatak iz nekog filtražnog postupka, onda sledi zagađenje vode nizvodno od mesta havarije

Цитат
Nastaće verovatno pomor riba nizvodno od mesta havarije a naravno i sve što uz to sledi.
Znači veoma važan podatak, da li se radi o klasičnoj rudi gvoždja ili taj pirit ima neko sasvim drugo poreklo, koje sam opisao u gornjem komentaru?
Pirit iz filtražnog postupka je običan mulj veoma male granulacije koji, sa prevrtanjem barže ne ostaje i ne pada na dno mesta prevrtanja, već ga vodena struja nosi sve do prve akumulacije, što znači do Đerdapa.
Ovaj podatak je bitan kako za nas čitaoce, tako i za ekologe, ako se sve ne zataška kao i uvek?

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #44 послато: Фебруар 23, 2014, 01:06:32 »

ПОЉА ЗАРАСЛА У ЂУБРЕ: Апокалиптична слика на изласку из Вршца

Видео објављен на Јутјубу показује шибље на њивама за које се закачило ђубре, остављајући сабласан утисак


ВРШАЦ - На изласку из града Вршца путнике дочекује апокалиптична слика поља прекривених папирима и најлонским кесама.

Видео објављен на Јутјубу показује шибље на њивама за које се закачило ђубре, остављајући на гледаоца сабласан утисак. Одакле се ово ђубре створило, за сада није познато, мада се може претпоставити да су га нанели снажни налети ветра.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=e_XFViV-__Y" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=e_XFViV-__Y</a>

(Курир)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #45 послато: Јун 06, 2014, 19:43:55 »

ГРАД У СТРАХУ
Поцрвенела река у Горњем Милановцу, нико не зна зашто


ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ – Житељи Горњег Милановца нашли су се јутрос у шоку када су видели да је река Деспотовица, која протиче кроз град, потпуно црвене боје. У еколошкој инспекцији још увек не знају о чему се ради, ни колике могу бити размере овог загађења.


Апокалиптични призор у Горњем Милановцу

- Наша екипа је на терену, обавестили смо водног инспектора и покушавамо да установима о каквој се врсти загађења ради - кратко нам је рекла нам еколошка инспекторка Радица Марић.


Ни најстарији Горњомилановчани не памте да је Деспотовица икада имала овакву боју, иако није реткост да ова река буде загађена.


Постоји опасност да је река загађена


Последњи случај догодио се у јулу прошле године када је у реку изливена отровна течност, што је довело до помора биљног и животињског света. И тада су у води пронађене честице пигмента црвене боје.


(В.Никитовић)
***


Али зато у влади, у Агенција за заштиту животне средине, која је оформљена при Министарству  пољопривреде и заштите животне средине, раде све сами ЕКСПЕРТИ из ове области.

Погледајте (ОВДЕ) колико  у тој Агенцији има "сектора", "одељења", "одсека", "група". Могу да замислим колико тек ту има запослених, које су им професије и колике плате. А резултат рада таквих је и више него евидентан по целој Србији!!!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #46 послато: Јул 22, 2014, 06:55:16 »

Не тако давно, у сред зиме (крајем прошле и почетком ове године) Ужице је остало без воде. Катастрофа великих размера. Да се овако шта може догодити, Ужичани никада нису ни помишљали: град Ужице из акумулације Врутци, широке 12 километара, има 55 милиона кубика воде, што је довољно за снабдевање региона, а овдашња "чесмовача" је деценијама била најквалитетнија у држави, али тог четвртка, у сред зиме, због прекомерног размножавања и цветања алге цијанобактер - око 70.000 људи остало је без воде за пиће, кување, па и прање посуђа. О томе може да се прочита ОВДЕ. Војска је притекла у помоћ и омогућила да се град снабдева са другог извора све док се језеро Врутци не санира. Питам се, да ли се сазнало ко је крив за ову еколошку трагедију. Вероватно да није!

Али ево након пола године, Ужице понов има исти проблем. Грађани су овај пут у летњем периоду, на температури од плус 30 степени ОСТАЛИ без воде.***Ужичани огорчени, без воде за пиће на плус 30

Канистери одложени зимус у Ужицу су поново у рукама грађана. Јуче, на плус 30 степени, Ужичани су по граду тражили цистерне и куповали воду у продавницама.

Вода најтраженија роба: Ужичани у набавци

Ужичани су се снабдевали из покретних цистерни којих није било довољно, јер су се стационарне цистерне цео дан хлорисале и припремале за употребу.


- Потребно је неко време да се цистерне обезбеде, напуне водом, испита да ли је вода из цистерни безбедна па ће се оне тек тада појавити на улицама - објашњено је на градском штабу.


Вода је за пиће и кување забрањена од суботе, али се још не зна разлог појаве алги.


- Резултати анализа Завода за јавно здравље на узорку воде од 17. јуна показују да у води из славина у готово свим деловима града има од 36 до 870 црвића, односно нематода у 10 литара воде и од 210 до 870 алги у милилитру воде - саопштила је републички санитарни инспектор др Снежана Тадић.


Најновија забрана употребе воде за пиће и кување, огорчила је јуче Ужичане.
- Ово је катастрофа. На оволикој врућини без воде за пиће. Како ће стари, немоћни, болесни да сиђу на улицу до цистерни или до продавнице - питају Ужичани.


Штаб за ванредне ситуације дао је још у суботу налог ЈКП "Водовод" да испита откуда цијанобактерије и нематоде у води за пиће.


- Сумњамо да је дошло до мешања воде с језера Врутци с водом из Сушичких врела. Молимо се богу да је до квара дошло на вентилу у селу Стапари, који воду из језера Врутци одваја од воде са Сушичких врела. Узети су узорци воде са Сушичких врела и резултату ће показати да ли је та вода безбедна - каже Видоје Дрндаревић, заменик градоначелника.


Јуче је испражњен комплетан цевовод, који води од Врутака до места где се спаја са цевоводом са Сушичких врела.

Цитат
Поново исти проблем

Ужичани су без воде за пиће остали почетком године када су у језеру Врутци нађене велике количине опасних цијанобактерија. Решење је тада нађено у Сушичким врелима, до којих је Војска Србије у рекордном року направила цевовод, и град је у фебруару добио воду.


(Блиц)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #47 послато: Септембар 22, 2014, 19:45:01 »

ПРЕТИ ЕКОЛОШКА КАТАСТРОФА Тешки метали стигли до Дрине

Јаловина из некадашњег рудника антимона "Столице" у Костајнику, која је кренула даље реком Коренитом према Јадру, стигла је и до Дрине. Ово је потврђено у Градском већу Лознице, које је за данас заказало ванредну седницу.Сиви муљ пун отрова: Јаловина у Костајнику

- На основу најновије анализе узорака воде са четири мерне станице, у Костајнику, на самом изливању јаловине, у реци Коренити пре уливања у Јадар, у селу Брадић у реци Јадар, и у Јелаву на самом уливању Јадра у Дрину, налази су више него поражавајући. Гвожђе, олово, кадмијум, цинк, бакар, арсен, жива, антимон и манган, који се налазе у категорији од 1 до 4, у већини узорака овде су ван те класе. Практично, знатно више од количина које се уопште и мере. Присуство тешких метала који теку и Дрином су толико евидентни да је довољно да се у целом крају прогласи еколошка катастрофа - потврдио је Јанко Алексић, члан Градског већа.

Он објашњава да град не жели да упире прст у било кога појединачно, већ да се проблем што пре почне решавати.
 
На ванредну седницу Градског већа позвани су представници ресорних министарстава, начелник Мачванског округа, начелник Сектора за ванредне ситуације, удружења еколога, риболоваца и ловаца, а пре почетка биће приказан и кратак филм о дешавањима изазваним цурењем јаловишта од средине маја.

(С.Пајић)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
pidikanac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1584Погледај профил
« Одговор #48 послато: Септембар 23, 2014, 13:01:39 »

Еколошки проблем у Србији има далеко озбиљније  пропорције.
Тек кад наступе овакве катастрофе, кад помре риба у рекама, кад се загаде изворишта, потоци, језера, села, градови, тек тада се о томе пише. Недавно гледам емисију са сликама неких потока у српским селима. Свуда где око баци поглед, пластика, вречице, вреће од вештачког ђубрива, вода скакуће преко отпада, све се гуши у загађености која је безпримерна!
Није први пут да се овако нешто догађа. Ако Дрина у читавом току буде засићена тешким металима и хемиским отпадом, осетиће то цела Србија.
Ко брине о водопривреди. Од општег помора рибног фонда наших река? Ко штити од поплава, ко гради заштитне бедеме да би поља остала спашена?
КО брине о јаловинама, о одронима, о клизиштима и природним ерозијама којима су многи крајеви на " брдовитом Балкану" подложни?
Треба ли то да буде у надлежности локалних власти?
Ако је тако, онда је то крајња неозбиљност и простим речима, - јавашлук!

Постоје државне институције али оне и не раде јер све је у Србији подређено рекламирању политичких ругоба које себе сматрају народним лидерима! Све је у бунилу једне коме у којој ментална способност нације, живи под пресијом самохвале, лажи и превара.
Оно што је за народ и државу битно и од преке важности, - гура се под тепих, не пише се о томе, шунд и голотиња су лајф теме, што више дрека, то нам је лепше...
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #49 послато: Децембар 16, 2014, 01:17:35 »

Еколози траже евакуацију становника Медошевца и Вреоца након ескалације пожара


Немар менаџмента РБ "Колубара" узрок је данашње ескалације пожара на Пољу Д у Медошевцу, сматра Српски центар екологије из Лазаревца.


Због данашњег пожара у Медошевцу девет радника "Колубаре" је, после прегледа у амбуланти у Рудовцима, превезено на преглед у ВМА у Београду, а ЕПС је саопштио како им здравље није озбиљније угрожено.


У саопштењу се наводи да је до "ескалације (самозапаљења угља) у Медошевцу дошло због тога што се нуспродукт у процесу сушења угља у погонима Прераде у Вреоцима одвози и складишти мимо техничких прописа на Пољу Д у непосредној близини откривке угља".


"Овом паљевином која траје годину и по дана, данашњим повећањем количине запаљеног угља угрожени су радници Поља Д, 'Колубаре - Метал', као и становници Медошевца и Вреоца јер је количина угљендиоксида сигурно прешла дозвољене границе, па су Вреоци и Медошевац у диму", пише у саопштењу еколога.


Они позивају Градску општину Лазаревац и Град Београд да "прогласе ванредни ситуацију и евакуишу људе из угрожене средине како не би дошло до људских жртава".


Српски центар екологије из Лазаревца је регистровано удружење за заштиту животне саредине. Воде га скупштина и управни одбор, а председник је Жељко Стојковић.

(Бета)***
***
Које игре су сада овде у питању. Еколози траже да се народ исели, власт месецима држи потопљене копове, а сада је избио пожар.


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Странице: [1] 2   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!