Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/ndanilo/webapps/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
Република Српска...
forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Октобар 29, 2020, 02:17:31


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: 1 [2] 3 4 5   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Република Српска...  (Прочитано 106335 пута)
peraazdajic
Гост
« Одговор #50 послато: Јануар 11, 2012, 13:58:11 »

Ћаоске,  Зеленко Зеленко Зеленко


О БОЖИЋУ И ЈУБИЛЕЈУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Или:

МОГУ ЛИ СРБИ ОПСТАТИ БЕЗ ЕТИЧКОГ ЧИШЋЕЊА?Игуман Стефан

Нико срећан, а нико довољан,
нико миран, а нико спокојан.
Све се човјек брука са човјеком:
гледа мајмун себе у зрцало!

П.П. Његош “Горски Вијенац“Ако је и до ругања, много је.

На православни Божић ударише „другосрби“ у ругање и народу и празнику. Исти они који са понизношћу евнуха и клецавим страхопоштовањем вешегенерацијских робова пожелеше „све најлепше, здравља и берићета“ католицима и Курбан Бајрам муслиманима намах, ничим изазвани до сопственом псином, претворише се у осионе безбожнике који са гађењем жигошу и пале све што је везано за веру. Али, гађење и спаљивање је резервисано искључиво за православље и искључиво за Србе.

Следи невероватна лавина бљувотина.

Сећам се професорке из гимназије која нам је у неком мање строгом тренутку, а можда под превеликим стресом који је морала са неким да подели, па макар и са ђацима, описала породичну посету рођаци у лудници. Разговор је текао сасвим нормално, а онда је рођака нагло изашла из просторије, мало касније се вратила са нокширом у руци. Наглим покретом просула је садржину по столу и бесно рекла: „Ево вам, једите и пијте!“

Засигурно, креатори „пошалица“ о србском Божићу су убеђени да имају пуно здраворазумско право да просипају своје нокшире по сајтовима. Исто неће учинити vs. католика, муслимана и Јевреја јер су их бич, шаргарепа и електро-шокови научили шта је пожељно понашање.

За наведено, најбоље не тражити линкове...
Il je oganj zahvatio seno, ili Porfiriju puši krava Molitva za lov, kao zakletva lovaca Srbije amen und amin (duvajte ga, mantijaši) Zoks ” cese nebeska muda (srpske nacije) “ Božićna tehno žurka na zokster blogu Raspameti. Vaistinu raspameti! Palma prdnuo za Božić Božićna zečica Incident u Beogradu: Badnjakom zapalili hram Svetog Save I Jočićev pas rejvuje za Božić Zokster božićna žurka “Na sto staviti malo slame, kukuruza, orasa i balege” srecjan po julijanskom zokster blog čestita pingvinima Božić pravoslavni TeheranHam, kaže za boga: „Ðubre! Pa on i ne postoji!“ “Ovaj Amfilohije, to je moj naslednik…” jocicev pas u sukobu sa tradicijom: uf sto me smara bozicni krkanluk… Tužna srpska poezija Da mi kosti lome na čereke Guslale: e-Novine Srpska pravoslavna travestija Eksplozivni Božić Politika u raljama religije Vernik do vernika, moj do mojega Božićni tele-šop Plastični badnjaci za instant vernike...

Скоро да испадне симпатично потуљено пречанско изругивање на „Слободној Војводини“: "Срећан Божић!"
Истом приликом на овом добро плаћеном сепаратистичком и шовинистичком гласилу изашао је коментар извесног културног и толерантног војвођанера који, дабоме, зна шта су божићне вредноте:

    Милан Јовановић Svim Vojvođankama i Vojvođanima koji danas slave od srca želim srećan praznik! Blagodat vam Gospoda našeg Isusa Hrista i sreća Boga Oca i zajednica Svetoga Duha da je sa svima vama! Milošću Božijom blagoslovena je država Vojvodina i svi mi u njoj da smo živi, zdravi, srećni i bogati! Mir Božji, Hristos se rodi!

Због чега „ствари“ морају да функционишу по датој накарадној „културној матрици“ објашњава извесна „Малена“ са ауторитетом искусне кокошке која је управо облизула јаје:

malena :

    Srbi su, kao i drugi građani Kosova, stradali vekovima, ali mi ne možemo isticati stradanje samo jednog naroda. Samo pred kraj vladavine Miloševića na najsuroviji način su stradale desetine hiljada Albanaca. U crkvi ponavljaju floskule da je Kosovo raspeto i da je uvek bilo srpsko. …
    pravoslavne crkve su nacionalne crkve pa samim tim i nacionalisticke. SPC po difoltu nisu sposobna za suzivot sa drugim crkvama&narodima. njeno prirodno stanje je stanje rata.

Ја одавно овако отворену глупост нисам прочитао. Али отровну глупост, која „по дифолту“ позива на ливидацију Цркве чије је „прирдно стање ратно стање“.

Није се божићно шенлучење у екстравагантним идеолошко-порнографским ропотарницама још смирило, почело је ново, поводом прославе двадесетогодишњице постојања/опстојања Републике Српске.
Интелектуалне конвулзије и кризе свести „другосрпских“ мозгова притиснутих до пуцања отеклим простатама, престижу јена другу, претећи да их доведу до коначног епилептичног колапса.

Све што долази или се тиче Републике Српске је крваво, грозно, злочиначко; све лежи на костима, лобањама, утобама, гробовима жртава; на крви Зворничана, Срарајлија...изливена из куршума, бајонета, гелера „повађених из тела великосрпских жртава“, лежи на „кречним темељима“, и њом се шири „воњ људских лешева и крви"...
Република је и „шумска“ и „мрска“ и „геноцидна“...

orao šumski Šumske gadosti Genocid se rodi: Svečana šumska akademija za Svetog Mileta Đeneralska krv i čast: Srbi ostvarili ratne ciljeve Srpski nacisti:Genocidna, srećan ti rođendan! Još jedno ruganje Srbije susedima Zveri srpske u Šumskoj Republika Mrska Orden dvoglavog lešinara ''Klikće or'o sa visine - Bogda crk'o dušmanine...''

Дакако, овај повод и изазов није могао да пропусти Динко Грухоњић.

    DINKO GRUHONJIĆ: Dan kada se slavi smrt

Сви "другосрпски" портали, за које рекосмо да се налазе у акутном стању епилептичних конвулзија, пренели су његов безвредни домаћи састав. Безвредан, сем ако му се као вредност од ширег значаја не рачуна „уткано“ србомрзје. Иначе, у питању је новинарска сплачина у којој су са једне стране „великосрпске жртве“, које немилице цминздре и слине...

    „Plakao sam…, to je bio jedan od posljednjih puta da sam plakao…”, priča mi, prisjećajući se kroz dim i rakiju, moj prijatelj.
    vratio se u studentsku sobu i – jecao…”
    taj je jecaj bio rekvijem za život
    A on, moj prijatelj, je u međuvremenu plakao još jednom.
    zavukao se u ćošak i suze su mi lile niz obraze.
    više nikad ko čovjek zaplakao...

А са друге стране су Срби...


    Vukovar je do tada već bio izgorio do temelja, Dubrovnik je gorio… Vojska se premještala u moju Bosnu, pripremajući nezamisliv pakao…

    Danas se, eto, odvija groteskna proslava u Bosni i Hercegovini, u tom njenom entitetu nastalom na genocidu. Slavi se 9. januar, dan kada je proglašena „Republika srpskog naroda u Bosni i Hercegovini”. Od toga dana pa naredne četiri godine, nezamislivi su zločini počinjeni u ime te „republike”. Danas, 20 godina kasnije, slavi se, dakle, smrt.

    krvoločne životinje

Да, то „крволочне животиње“ – то је Динкова кратка дефиниција Срба!

Даље исповедно неименовани „јунак“ жутих прстију, опричава своју одлуку да преживи:

    Ili bi mi oni već osmislili neku groznu i bolnu smrt. Zakleo sam se da me neće uhvatiti… Niko me u rat neće odvesti. Preživjeću! I zakletvu sam održao”, priča on, prstiju žutih od duhana.

Неким чудом и писац пашквиле и његов уцвељени саговорник спас нађоше у Србији, у којој се, ваљда, супротно исходу, да је таква каквом је приказују, главе не би наносали ни до првог Курбан-Бајрама?!

У Динковом срцеломном писанију нема помена, али ни речи, о српским страдањима и српским жртвама. Ни сузе, макар гуштерске, као орнамент на уратку.

Коначна поента је у последњем пасусу текста.

Није могао, није издржао. Из њега је избило ликоковање апсолутне потурице:

    ....priča dok prolazimo pored Safikadinog groba i potom provirujemo kroz ogradu na radove na Ferhadiji, čiji se minaret polako ali sigurno opet sprema da stremi visoko, visoko iznad naših glava. Poslije gledamo sa Novog groblja na onu kotlinu nepojamnih zločinstava, koje ni sve banjalučke rijeke, potoci i izvori ne mogu saprati, još dugo i predugo.

Ту долазимо до морално-идеолошке подлоге, политичке позадине што би се рекло, која омогућава развој трулежи како описасмо, а долази од Срба, који од „браће“ без сумње и у прошлости и у ново време највише пострадаше...

    Otvoreno pismo glavnom i odgovornom uredniku Danasa
    Zašto takav dodatak o RS?
    REAGOVANJE

Autor: Pavle Radić

    Poštovani gospodine Panoviću,

    U božićnom trobroju Danasa objavili ste dodatak posvećen dvadesetogodišnjici Republike Srpske (RS). Kao dugogodišnji čitalac Danasa, molim vas odgovore na nekoliko pitanja:
    ...
    Lišila je Srbe BiH subjektiviteta građanstva i zavičajnosti celine BiH, lišila ih je bitnog identitetskog sadržaja. Za račun toga, nude im se predmoderne iluzije plemenske sabornosti. Sa stanovišta realnog života građana, RS je kula u vazduhu koja po mnogo čemu celu BiH drži u istom statusu. O bedi i besperspektivnosti života ljudi u takvom provizorijumu i nastojanju da se provizorij održi po svaku cenu, u dodatku ni reči. Kao ni o politikantskoj podršci provizoriju iz Beograda, koja će se koliko sutra pokazati kao neizbežna prepreka evropskim integracijama Srbije.

Autor je stalni čitalac Danasa iz Novog Sada, a poreklom Srbin iz Bosne i Hercegovine

Не треба сумњати да овај „новосађанин“ и јоште Србин из БиХ (случајно истог имена и презимена као један од усташких зликоваца које је Пуниша Рачић послао Богу на истину), који такође стоји на становишту да... „tadašnja politička i vojna masovna zloupotreba Srba, vođena iz Beograda, u ime prekomponovanja avnojevske Jugoslavije po naumu nacionalističke politike“....„zastrašujuća neodgovornost tadašnje politike iz Beograda i besomučna zloupotreba Srba u Hrvatskoj tamošnjim Srbima nanele nepopravljive štete i dovela do njihovog velikog izbjeglištva“... као што заговара унитарну Босну и Херцеговину, једнаким жаром заговара цепање Србије. Док се згража над „прекомпоновањем авнојевске Југославије“ а не смета му распарчавање исте, и не сметају му усташе, а смета му право његових рођених „земљака“ да живе у каквој-таквој државној организацији која их мало, али ипак некако штити, знамо који је и чији је.

Докле ћемо трулеж морати да трпимо?

Једна трула јабука у корпи је много, не оволико размножене трулежи и плесни.

Србима, да би опстали, неопходно је етичко прочишћење. Радикално и свеобухватно Чистилиште.

Кад и како ће Срби узмоћи да дођу до свести о самопрочишћењу сопственог народног бића, не знам.

Наше је да трајемо и истрајемо.

Извор: http://gorandavidovic.com/forum/showthread.php?t=4355
Сачувана
peraazdajic
Гост
« Одговор #51 послато: Фебруар 07, 2012, 12:37:48 »

Ћаоске,  Љутко Љутко Љутко


Израђена коначна верзија електронске мапе локација појединачних и масовних гробница Срба убијених од 1991 - 1995.

Београд, 07.02.2012.Оперативни тим Републике Српске за тражење несталих израдио је коначну верзију електронске мапе локација појединачних и масовних гробница, са више од 4.100 убијених Срба у протеклом рату, документовану потресним фотографијама која сведоче о спаљеним и измасакрираним жртвама.

Ово је „Новостима“ у понедељак потврдио шеф тима Горан Крчмар који каже да мапа у јеку најновије политичке и медијске хајке на РС, доказује сву голготу кроз коју је прошао српски народ у рату.
 – Подаци, број убијених, локације, фотографије ексхумираних посмртних остатака, недвосмислено показују какав се злочин десио над Србима у протеклом рату. Ово је наш аргументован одговор на све лажи и манипулације којима се негирају српске жртве - истакао је Крчмар.

Мапа обухвата око 1.600 локација масовних и појединачних гробница, разврстаних по градовима и општинама у БиХ, гробнице у Славонском Броду, Задру, Пакрацу и Сплиту, а израђена је и верзија на енглеском језику.

Само у Сарајеву је евидентирано 333 појединачне и девет масовних гробница у којима су пронађена тела 394 убијена Србина. – Тражимо само истину! Не минимизирамо злочин над другим народима, само доказујемо да су и Срби масовно убијани у протеклом рату и то на најмонструознији начин. Доста нам је манипулације. Злочинци морају бити процесуирани - казао је Крчмар.

Мапа гробница садржи и спискове са именима српских жртава на територији целе БиХ, а подаци сведоче и о спаљивању посмртних остатака жртава на планини Озрен, где је 1996. године откривена масовна гробница српских бораца Србачке бригаде.

Испод носила на којем се налазило једно тело, пронађена је противтенковска мина која је срећом на време деактивирана, тако да нико није страдао, што недвосмислено говори о свирепости злочина.

На мапи су наведене локације у западнокрајишком делу РС, Посавини, Подрињу, централној БиХ, на подручју Озрена и Сарајева. Заправо, на свим местима где су почињени стравични злочини над српским војницима и цивилима, са документованим подацима о броју убијених.

У тиму захтевају да се хитно сачини централна евиденција несталих у БиХ, како би се престало са манипулисањем око броја жртава.

Истраживачко-документациони центар БиХ је недавно објавио да је до сада регистровао око 98.000 жртава страдалих у протеклом рату, од којих су 55 одсто војници, а међу убијенима је око 64.000 Бошњака, 24.900 Срба и 7.700 Хрвата. Тиме је показано да је лажна цифра о убијених 300.000 Бошњака.

Извор: Вечерње новости
Сачувана
peraazdajic
Гост
« Одговор #52 послато: Март 03, 2012, 13:41:01 »

Ћаоске,  Љутко Љутко Љутко


ПРЕМИНУО ГЕНЕРАЛ НОВИЦА СИМИЋ

Генерал-пуковник Војске Републике Српске, Новица Симић, преминуо је јуче на Војно-медицинској академији у Београду, након тешке болести у 64. години.
Генерал Новица Симић, рођен је 1948. године у Милићима.
Одрастао је у Сарајеву , гдје је завршио основну школу и гимназију. У Београду је завршио Војну академију Копнене војске ЈНА, двогодишњу Командно-штабну школу тактике и једногодишњу Школу националне одбране .
Избијањем сукоба на територији Босне и Херцеговине, када западна Крајина и Република Српска Крајина остају у потпуном окружењу, а у Бањалуци у недостатку кисеоника, умире 12 беба, Новица Симић, у чину пуковника преузима дужност команданта једне од тактичких група на главном правцу пробоја коридора живота, једне од највећих и најславнијих битака српског народа у одбрамбено -отаџбинском рату .
Крај рата дочекао је на дужности команданта Источно-босанског корпуса Војске Републике Српске, а након рата обављао је дужност начелника Генералштаба Војске Републике Српске.
Генерал Новица Симић, биће сахрањен у понедјељак, 5. марта,у 13 часова на гробљу Свети Пантелија у Бањалуци.

ТЕЛЕГРАМ САУЧЕШЋА ПРЕДСЈЕДНИКА ДОДИКА

Предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је телеграм саучешћа породици Симић поводом смрти генерал-пуковника Новице Симића.
"Генерал Новица Симић остаће упамћен као изузетан човјек, храбар и частан официр. Својим ангажовањем у Војсци Републике Српске, нарочито током пробоја Коридора живота, генерал Симић дао је немјерљив допринос у одбрани свог народа и Републике Српске", наводи се у телеграму.

ТУГА ЗБОГ ОДЛАСКА ЛЕГЕНДАРНОГ ГЕНЕРАЛА

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић упутио је телеграм саучешћа породици генерал-пуковника Војске Републике Српске у пензији Новице Симића, који је данас, након дуже болести, преминуо на Војно-медицинској академији у Београду.
"Дубоко потресен вијешћу о смрти Вашег супруга и оца, мог драгог и поштованог пријатеља, великог човјека и легендарног генерала Војске Српске, упућујем Вам изразе свог најискренијег саучешћа. Генерал Симић остаће упамћен у српском народу као чувени војсковођа, а допринос који је својом храброшћу и одлучношћу дао у борби за одбрану отаџбине је непроцјењив", навео је Ђокић у телеграму.
Он је додао да је Симић своју виспреност и одважност у доношењу пресудних одлука посебно показао у највећој војној и хуманитарној операцији Војске Републике Српске - пробоју "Коридора живота". "Књига 'Коридор 92', као свједочанство хуманости, храбрости и несебичног пожртвовања српског војника, коју нам је Новица недавно подарио, евоцирајући успомене, има и имаће трајну историјску вриједност", истакао је Ђокић.

БОРС- ЈЕДАН ОД НАЈЗАСЛУЖНИЈИХ БОРАЦА ЗА СТВАРАЊЕ СРПСКЕ

Борци Републике Српске памтиће генерала Новицу Симића, који је преминуо данас на Војномедицинској академији у Београду, као храброг и великог команданта, једног од најспособнијих команданата у отаџбинском рату и једног од најзаслужијих бораца за стварање Републике Српске, саопштено је из Борачке организације Републике Српске.
"Међу борцима Републике Српске генерал Новица Симић остаће упамћен као легендарни командант који је своје војно знање, вјештину и храброст показивао у најтежим тренуцима и највећим биткама за одбрану Републике Српске. Генерал Симић остаће упамћен као командант Тактичке групе један Војске Републике Српске, која је прва пробила `Коридор живота` према Србији и спојила запад и исток Републике Српске, заокруживши је тако у јединствену територијалну цјелину", наводи се у саопштењу.
Борачка организација Републике Српске подсјећа да је свој ратни пут генерал Симић наставио као командант 16. крајишке моторизоване бригаде, а потом и командант Источно-босанког корпуса Војске Републике Српске гдје је и остао до краја отаџбинског рата. У чин генерал мајора унапријеђен је 1993. године.
Након рата, генерал Новица Симић своју војну каријеру наставио је на мјесту замјеника начелника Генералштаба Војске Републике Српске и то као замјеник генерала Момира Талића. Након хапшења генерала Талића у Бечу, генерал Симић био је годину дана вршилац дужности начелника Генералштаба Војске Републике Српске, а потом је и именован на дужност начелника Генералштаба ВРС све до пензионисања у марту 2003. године.
"Борачка организација памтиће генерала Симића и из периода након рата, и то као хуманог и поштеног човјека који је вршио најважније дужности у Војсци Републике Српске, али који је кроз сарадњу са Борачком организацијом и институцијама Републике и даље учестоваво у борби за очување Републике и тековина отаџбинског рата", наводи се у саопштењу.
Борачка организација Републике Српске истиче да је посебно захвална генералу Симићу што је својом књигом "Операција Коридор 92" освијетлио до најситнијих детаља ову битку отаџбинског и оставио је да вјечно свједочи о најхуманијој бици отаџбинског рата.
Б.Т.

Извор: Форум Србских патриота
Сачувана
lorka
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1283


Коњи изумиру! Спасимо коње да спасемо људе!


Погледај профил
« Одговор #53 послато: Март 13, 2012, 21:57:46 »

Jedan jako lijep video prilog za relaksaciju:

http://lat.rtrs.tv/av/player.php?id=1620&x=1

Zivo Drvo: Srbin iz Sipova pretvara umrlo drvece u nama drage predmete.
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #54 послато: Април 20, 2012, 22:11:39 »

"Ганић прича небулозе"

Председник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић рекао је да је изјава члана ратног Председништва РБиХ Ејупа Ганића да је у грађанском рату у БиХ "више Срба погинуло у аутомобилским несрећама него од бошњачких метака" небулозна и нема никакве везе са истином.

"Наиме, бошњачки политички и војни врх у Сарајеву упорно покушава тврдити неке друге ствари скидајући са себе одговорност, јер је неоспорно да постоји одговорност и политичког и војног врха Армије БиХ и бошњачке политичке елите у то време за злочине почињене у Сарајеву над српским становништвом и цивилима и онда се дају овакве небулозне изјаве које немају везе са истином", рекао је Радојичић новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да је истина о рату у Сарајеву још везана за оно што се у Сарајеву, не само тренутно већ последњих петнаест година, дешава, а то је неговање "културе некажњавања".

Радојичић је навео да у међународним односима постоји термин "култура некажњавања" и у последње време може се чак наћи и у Резолуцији Савета Европе противљење неговању "културе некажњавања".

"Наш став, који је одавно познат, је да треба открити истину о рату у Сарајеву и треба открити и број страдалих и начине на који су страдали и процесуирати оне који су одговорни за то", рекао је Радојичић

Цитат
Ганић: Више Срба погинуло у саобраћајкама, него од бошњачких метака

Члан ратног Председништва БиХ Ејуп Ганић рекао је за један канадски радио да је у грађанском рату у БиХ више Срба погинуло у аутомобилским несрећама него од бошњачких метака.Извршни секретар СНСД-а Рајко Васић изјавио је да је Ганић дао крајње понижавајућу противсрпску изјаву која је превазишла све границе мржње и зашла у потпуно нецивилизацијско помрачење ума.

"За овакав однос према српским жртвама правда нема меру, нити суд има казну, али овакви ставови треба да остану историјски сведоци са каквом је мржњом против Срба и са ким је све Алија Изетбеговић кренуо у жртвовање мира зарад БиХ", рекао је Васић.

Он је истакао да би неко од српских борачких удружења или удружења цивилних жртава рата требало да поднесе пријаву због изјава ратног члана Председништва БиХ, саопштено је из СНСД-а.

"Потом треба подићи оптужницу и расписати потерницу за Ганићем, па ако икад ногом крочи на српску земљу, ухапсити га као пса", закључио је Васић.

Вести
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #55 послато: Април 20, 2012, 23:41:11 »

и они су почели да се извињавају својим џелатима Шокиран
***Градоначелник Требиња се извинио Дубровнику

"Као начелник општине Требиње са својим суграђанима дубоко и искрено жалим због свега што нам се догодило и због сваке недужне жртве и сваке штете, па и оне најмање која је нанесена нашим суседима и граду Дубровнику", рекао је Доброслав Ћук у Дубровнику.


Градови нису ратовали међу собом, поручио градоначелник Требиња


Цитат
На питање новинара РТВ Републике српске да се и градоначелник Дубровника јавно извини за оно што се током рата догодило, Дубровчанин је био изричит: "На такав начин не.


 Спојлер:
"Верујемо да и вас испуњавају иста осећања и да је дошао тренутак када смо заиста спремни да заједно зажалимо над оним што се догодило, да пожелимо да се нешто слично никада више не понови и да опростимо једни другима хришћански, како су нас недавно томе поучили епископ захумско- херцеговачки и бискуп дубровачки.

Свесни смо да подсећањем на немиле догађаје из '90-их који ником од нас нису донели добро, отварамо ране прошлости. Наша намера није да дирамо у ране које још боле већ да их искреним саосећањем, жаљењем, разумевањем, отвореношћу и спремношћу за дијалог и сарадњу зацелимо. Ако наставимо да живимо у прошлости, запоставићемо будућност којом једино можемо да залечимо и превазиђемо минуло и исправимо учињено", речи су којима се начелник општине Требиње Доброслав Ћук јавно извино Дубровчанима за рат на подручју југа Хрватске.

 

Жаљење је у дубровачком хотелу "Еxцелсиор" изречено на семинару о прекограничној сарадњи за одрживи туризам које се одржава под покровитељством амбасаде САД у Хрватској и БиХ.

 

На конференцији за штампу, која је уследила после извињења, Ћук је рекао да се локалне власти нису много "питале" нити су имале утицај на ратне догађаје у Дубровнику.

 

"Не желим да причам о менталним склоповима тадашњих политичких првака у својим градовима, о вербалним наступима појединаца, али је могло бити другачије", рекао је Ћук и нагласио да се "ништа није догодило под директном командом мојих претходника у Требињу, а мислим и да градоначелник Дубровника није заповедао слањем граната према Требињу са супротне стране".

 
На питање новинара РТВ Републике српске да се и градоначелник Дубровника јавно извини за оно што се током рата догодило, Дубровчанин је био изричит: "На такав начин не.
Због разлога који су историјске чињенице. Не желим да кварим нешто што је сада на примерен начин речено. Знамо каква је била ситуација 1991. и данас нећу улазити у датуме, границе, све би нас то одвело у прошлост, а морамо кренути у будућност", изјавио је Андро Влахушић да би Ћук, коментаришући ту изјаву на нови захтев новинара РТ РС поновио да је недопустиво да преко 20 година нема комуникације међу суседним градовима.
"Моја посета Дубровнику цивилизацијски је чин, а у Требињу мисле да је и добронамеран. Самим тим што је Влахушић похвалио моје излагање, мислим да и он дели иста осећања кад су у питању жртве и несрећни рат који се догодио, а који није пројектован ни у Требињу ни у Дубровнику. Свесни смо тога, и једни и други", рекао је Ћук.      (Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #56 послато: Април 20, 2012, 23:44:47 »

А, колико је тада "страдало" аутомобилских гума, које су "случајно" биле запаљене, (приликом "гранатирања") и црни дим се далеко и дуго вијорио, нешто слично попут онога на слици, испред Зеленко
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #57 послато: Мај 01, 2012, 01:21:21 »

Мислила сам да грешим по питању Додика, али сада и после овога, моје мишљење да је он једна погубна личност за народ Републике Српске је још чвршће. Ко може да подржи Бориса Тадића не може да мисли српском народу добро!

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=vK-CrLehKmc" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=vK-CrLehKmc</a>
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #58 послато: Мај 12, 2012, 20:04:08 »

Ево, крећу у "одбрану" Тадићеви ПОЗАДИНЦИ... а баш сам се питала, како то да се до сада није огласио.. Зеленко
Цитат
Додик: Понашање СНС-а није добра порука за Србију


Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да није упознат о најављеним протестима Српске напредне странке због наводних изборних нерегуларности, поручујући да такве најаве нису добра порука за Србију.

"Избори у Србији проведени су у фер и поштеној атмосфери, што су потврдиле релевантне међунардне институције посматрача и готово све парламентарне партије", рекао Додик у Требињу.


Коментаришући тврдње лидера СНС-а да је приликом избора у Србији 6. маја почињена изборна крађа, Додик је поручио да је набоље да Томислав Николић прихвати демократску и фер борбу и учествује у другом кругу избора и на тај начин да нови легитимитет институцијама система Србије, што је веома важно за њен укупни међународни кредибилитет.

"Колико могу да коментаришем, СНС није уложила приговоре на легалност и легитимитет избора у роковима предвиђеним за то, и зато мислим да то није добра порука за Србију", сматра Додик.  
(Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Zeka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 711


Zeka


Погледај профил
« Одговор #59 послато: Мај 13, 2012, 12:13:27 »

Било би му најпаметније да се не меша већ да гледа како да сачува РС !
Сачувана

Ал' тирјанству стати ногом за врат, 
довести га к познанију права, 
то је људска дужност најсветија!
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #60 послато: Мај 15, 2012, 06:25:38 »


Цитат
За неорану њиву казна 5.000 евра

Грађани РС и БиХ који имају земљу, а неће да је обрађују ускоро ће бити новчано кажњавани или ће своје парцеле морати да уступе онима који су спремни да засуку рукаве и позабаве се земљорадњом или воћарством!


За необрађено земљиште може да се плати казна

....
Федерални министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Јерко Иванковић Лијановић каже за Пресс РС да је у БиХ од укупне пољопривредне површине неискоришћено чак 50 одсто земљишта.(Вести)Да ли је ово неки нови начин одузимања земље онима, који је поседују, врло брзо ћемо да се уверимо. Чињеница је, да је у Републици Српској много обрадивог земљишта запуштено, али само кажњавати земљораднике због тога, плашим се да неће имати никакав позитивни ефекат. Ономе ко има земљу треба пре свега разним олакшицама и мерама помоћи, а не одмоћи, тако да сам убеђена да је моја сумња да су "намере" овога нешто сасвим друго, а никако да се подстиче обрађивање напуштених ораница, воћњака и слично
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #61 послато: Мај 17, 2012, 11:45:11 »

Сребреница остаје у Српској

Захтев бошњачких партија да Сребреница добије посебан статус на предстојећим локалним изборима је неуставан и СДА њиме свесно манипулише породицама жртава како би ојачала своју позицију на предстојећим локалним изборима у БиХ.

Овим речима политичари из Српске оцењују све одлучнију бошњачку инцицијативу за променама Изборног закона БиХ, које би Сребреницу практично извукле из уставног поретка Српске и омогућиле да на изборима у овом граду гласају сви који су у њему живели по попису из 1991. године.

Сребреница не може да добије специјалан статус


Члан Председништва БиХ из Српске Небојша Радмановић каже за "Вечерње новости" да је питање одржавања избора решено Уставом и важећим изборним законом.
- Потпуно је неприхватљиво да се тражи издвајање Сребренице из уставно-правног поретка РС - рекао је Радмановић.

Он каже да се овом причом непотребно стварају високе тензије у земљи.
- Странци и високи представник, који сада притискају Сарајево, треба да престану да се мешају у унутрашња питања у земљи - истакао је Радмановић.

Општински одбор СДА Сребреница, охрабрен посетом шефа турске дипломатије Сарајеву и састанком четири федералне партије посвећеног изборима, затражио је у понедељак јединствен бошњачки став како би ова општина добила посебан статус на предстојећим локалним изборима.
Сребренички СДА је саопштио да је недавни скуп странака у овој општини, на којем се, "на захтев удружења жртава геноцида", расправљало о предстојећим изборима и будућности овог града, био охрабрење да ће странке које заступају интересе Бошњака коначно имати јединствен наступ у Сребреници.

Затражили су од свих бошњачких партија да се удруже како би "спасли понос и достојанство како живих, тако и оних који су укопани у Меморијалном центру у Поточарима".

На захтев породица сребреничких жртава, СДА и друге бошњачке партије договориле су се да буде извршен додатни притисак на представнике међународне заједнице, ради измена Изборног закона БиХ кад је реч о локалним изборима у Сребреници.

Траже од високог представника у БиХ и амбасада да интервенишу у изборном законодавству, како би на изборима могли да гласају сви који су у Сребреници живели по попису из 1991. године. У супротном, запретили су, није искључена ни могућност бојкота избора у Сребреници.

Посланик ДНС у парламенту БиХ Петар Кунић каже за "Вечерње новости" да је иницијатива бошњачких партија - немогућа и неморална.
- Жалосно је користити породице жртава у политичке сврхе. Видимо да је Сребреница главно средство за бошњачку манипулацију светом и да је то њихов стари рецепт за остваривање политичког интереса - истакао је Кунић и додао да је и у правно-политичком смислу бошњачка иницијатива неостварива.

Цитат
Заједнички кандидат
Председник Савеза за бољу будућност Фахрудин Радончић казао је да није за бојкот избора, али да је сагласан да све бошњачке партије дају заједничког кандидата за начелника сребреничке општине.
  (Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #62 послато: Мај 17, 2012, 11:48:30 »

Цитат
Заједнички кандидат
Председник Савеза за бољу будућност Фахрудин Радончић казао је да није за бојкот избора, али да је сагласан да све бошњачке партије дају заједничког кандидата за начелника сребреничке општине.


Да ли ће и Срби имати заједничког кандидата или ће као и по ко зна који пут да иду на изборе, у оваквим ситуацијама, РАЗЈЕДИЊЕНИ?!


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #63 послато: Мај 29, 2012, 02:05:53 »

Било би му најпаметније да се не меша већ да гледа како да сачува РС !

Не може он, а да не спомене онога кога је и подржао у изборној кампање,

Цитат
Додик: Тадић више не сме да оклева

Борис Тадић није заслужио изборни пораз. Саветујем му да, ако је већ решио да формира владу, то онда учини без оклевања, каже  Милорад Додик."Тако ће моћи да унесе нову енергију и да покаже јасну намеру да стабилизује Србију. (Б92)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #64 послато: Јун 14, 2012, 21:28:17 »

Ево га, опет каже, да је за Србију ЈЕДИНО добро решење, ....ТАДИЋ Превртање очима
Цитат
Додик: За Србију у овом моменту најбољи премијер Тадић

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да би за Србију у овом моменту било најбоље да њену владу предводи председник демократа Борис Тадић, као и да је најважније да се што пре формира влада која би имала политичку снагу

"Најважније је у овом тренутку да Србија дође до брзог формирања владе и да та влада одражава политичку и сваку другу снагу која би требало да Србију доведе до одговора на питања која су од кључне важности у овом тренутку", рекао је Додик Тањугу.   Он је поновио уверење да је Тадић најбоља личност за премијера.

Пресс)На шта ли је мислио, када је ово рекао:
 "...и да та влада одражава политичку и сваку другу снагу која би требало да Србију доведе до одговора на питања која су од кључне важности у овом тренутку.."
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #65 послато: Јун 18, 2012, 19:41:38 »

Протести због политичких хапшења Срба

Братунац: Стотињак Срба, мјештана Хранче код Братунца, данас је одржало мирни протестни скуп и шетњу у центру града због хапшења двојице њихових суграђана, осумњичених да су починили ратне злочине.


"Хапшења Најдана Млађеновића и Саве Живановића су још један доказ да су Тужилаштво и Суд БиХ наметнути и да само суде и хапсе Србе", рекао је на протестном скупу предсједник општинске борачке организације Зоран Милосављевић.

Он је истакао, да ова два српска борца нису починили никакве злочине, јер су током рата само бранили Србе и српске куће у мултиетничком насељу Хранча, које су комшије муслимани стално нападали, а неколико разорили и запалили.

"Ако неко не заустави дискриминаторско и једнострано дјеловање Суда и Тужилаштва БиХ, они ће хапсити и наше жене и дјецу када похапсе наше борце", рекао је Милосављевић.

Члан Предсједништва Борачке организације Братунца Бране Ђурић навео је да су муслимани током рата потпуно разорили и попалили српска насеља Кравицу, Загоне, Подравање, Бјеловац и сва остала у којима су починили стравичне злочине над цилилима, али да правосудне органе БиХ ти злочини не интересују.

Окупљени су носили транспаренте на којима је писало "Укинути Суд и Тужилаштво БиХ", "Да ли ће неко бити ухапшен за злочине над Србима?", "Стоп лажним оптужбама!" и "Хоће ли неко заштити српске борце?".

Током агресије муслиманских снага на подручју Братунца 1992. и почетком 1993. године сва српска села и засеоци, њих укупно 56, разорени су и запаљени, а у њима је убијено око 1.000 мјештана, већином цивила.

За те злочине још ниједан Бошњак није одговарао.


(Србел.нет)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #66 послато: Јун 22, 2012, 21:58:18 »

Премијер РС у кафану дошао хеликоптером

Премијер Републике Српске Александар Џомбић пре два дана је у једну кафану "свратио" хеликоптером. Државним, наравно. Репортер сајта мускипортал.цом, који се ту затекао, забележио је овај несвакидашњи долазак.

Џомбић и пратња улазе у кафану, а хеликоптер откуцава из државне касе

Александар Џомбић је хеликоптером слетео на паркинг испред кафане, која је од Бањалуке - престонице РС - удаљена свега сат времена вожње. Новинар Мушког портала, који се ту затекао, известио је да је за премијером из правца Травника и Бањалуке службеним возилима са ротацијом стизала и свита осталих функционера.

Хеликоптер "газела", којом је Џомбић долетео, за сат времена лета троши 180 литара керозина. Искусни пилот, који је желео да остане анониман, објаснио је да литар керозина кошта око три КМ (1,5 евра), што је најефтинија ставка код оваквих летова. Према његовој рачуници, сат лета ове летелице кошта до 2.000 евра. (Вести)


***

И код наше браће у Републици Српској исто као и у Србији. Народ све више живи у беди, а власт све бахатија!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
ПЕТАР
Напредни члан
**
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 83


Погледај профил
« Одговор #67 послато: Јун 29, 2012, 20:16:00 »

 Браћо ситуација у Републици је катастрофална.Фирме су уништена покрадене.Људи су на ивици беде али опет подржавају власт углавном.Ради се код приватника за 150 евра и те плате нема по пар месеци не смеш да питаш следи отказ.Приватници имају шеме углавном и уз помоћ власти користе овај напаћени народ да би се обогатили,режије скупе,буквално као за време Турака је овде бар половини становништва.Послови у полицији,просвети,администрацији,здравству се добијају страначком родбинском кумском а не на основу стручности.На челу болница ,школа су људи блиски власти страначки играчи.Школство у хаосу,здравство исто,полиција не служи грађанима него власти,наплаћују казне онима који једва крај са крајем крпе за глупости јер је тако наређено да се пуни буџет ,мало им пореза и режија које су прескупе,јуче је човеку таблица отпала на пола пута и написао му је казну и ако је овај говорио сад ми је спала ту сам близу идем на пијацу да продам млеко да би дао деци да једу,јел то РЕПУБЛИКА СРПСКА ЗА КОЈУ СМО ГИНУЛИ,ЈЕСМО ЛИ ГИНУЛИ ДА НАС ВОДЕ ДЕЗЕРТЕРИ И РАТНИ ПРОФИТЕРИ ,ДОДИК НАС ШТИТИ ТАКО ШТО НАШОЈ ДЕЦИ ХЛЕБ ИЗ УСТА ОТИМА!
Пензије су милостиња,борци су гладни ,опозиција не постоји нема за кога гласати,Цркве су нам празне,побегли смо од Бога,завист,љубомора,пакост то је сад на сцени ,нож у леђа е то је Србин овде.Требамо се сви угледати наше на Косову то су прави Срби.
Било како било време је за конкретну узбуну.
  Власт путем РТРС испира мозак скрећући тему са битних ствари.РТРС је у служби једног механизма који свој народ води у провалију из које ако се не дозовемо памети неће бити излаза.Додик није глуп зна како људи мисле ,са села је он мудрац невиђени до сад,нема му премца у додворавању нашироко.
  На сву ту муку ту су и душмани који не спавају.Ту спадају и домаћи издајници које су врбовале међународне организације овде делују кроз НВО сектор највише.Нико од хрвата неће се залагати за републику славонију нити ће шиптари рећи Косово је Србија,то само код нас има и заживело је.Јасно је шта нас чека напад на РС и на Војводину.
Браћо СРБИ нек Вас Бог чува где код били,Срби на Косову молимо се за Вас.
Сачувана

БОЖЕ ПРАВДЕ
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #68 послато: Јул 21, 2012, 04:29:15 »

Уочи обележавања стогодишњице Сарајевског атентата
Медији започели кампању у којој се Гаврило Принцип приказује као Србин терориста


Власти града Сарајева почеле су, без укључивања државних органа, на високом нивоу да припремају обележавање стогодишњице Сарајевског атентата. Истовремено, сарајевски медији почели су са кампањом у којој се Гаврило Принцип приказује као Србин терориста и где се 2014. представља као крајње време да се терет такве историје коначно скине са недужних Сарајлија.


Атентат на Франца Фердинанда

У програму градске организације је и обележавање јубилеја - 30 година од Зимских олимпијских игара, а српски представници у парламенту БиХ љути су јер се "поново политизује нешто што би могло да се искористи за добар имиџ целе БиХ".

Мада заменик градоначелника Сарајева Мирослав Живановић тврди да су, за сада, у следећој години у плану само културне манифестације, делегат СНСД у Дому народа парламента БиХ Сташа Кошарац тврди да је Сарајево познато по фалсификовању историје и да то треба спречити.
  
- Сетимо се само постављања празних црвених столица за убијене Сарајлије којима се у свет слала мировна порука. Сарајево је познато по прављењу одличних догађаја којима се искривљава историја и зато се ово мора подићи на државни ниво - каже Кошарац.

Он каже да политички миље у Сарајеву сваку ситуацију користи да Србе представи негативцима, па и да слободарски дух Гаврила Принципа сада представљају терористичким чином.

Међутим, заменик градоначелника Мирослав Живановић каже да су припреме за јубилеје само последица резолуције Европског парламента којом се дала подршка Сарајеву као могућој престоници културе у следећој години.

- Желимо да прикажемо уметнике и уметнице из целе БиХ, јер ће Сарајево поново, након сто година, бити у фокусу светске јавности - каже Живановић.

Он не искључује могућност да градско веће донесе одлуку која ће омогућити градоначелнику да формира координационо тело различитих нивоа власти у БиХ и представнике страних амбасада које су заинтересоване да координирају овим активностима.

Посланик СДС у Представничком дому Александра Пандуревић тврди да Сарајево кроз медијску кампању шаљу поруку да се Сарајлије дистанцирају од "акта српског терористе иза којег је стајала власт Србије".

Гаврило Принцип

- Једини начин на који се може обележити овај јубилеј јесте да се подсетимо да је Гаврило Принцип био симбол отпора против Аустроугарске, а не терориста. Зато државна власт, у којој седе и Срби, мора да буде укључена - каже Пандуревићева.

Цитат
И Вучко у политици

Сташа Кошарац подсећа да је цела бивша Југославија учествовала у организацији Зимских олимпијских игара 1984. и да су сви емотивно везани за ту годину и маскоту Вучка, због чега Сарајево нема ексклузивно право да обележава јубилеје.
- Сарајево жели да избрише све историјске чињенице и каче се само за оно што њима одговара. Ако не будемо заједно организовали догађаје у следећој години, шта ће се десити ако будемо морали да подсећамо на ближу историју - логоре за Србе, убиство српског свата... - каже Кошарац.

(Марија Милић, Блиц)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #69 послато: Јул 23, 2012, 02:03:06 »

Кључа у Сребреници и Братунцу

Агресивна кампања регистрације Бошњака за локалне изборе

Срби: Бошњаци не бирају средства да сачувају власт
Бошњаци: Све је по Уставу и закону БиХ

Стрпљиво чекају ред за регистрацију


УСИЈАНА атмосфера у Сребреници и Братунцу. Води се отворена борба за гласаче, који ће на локалним изборима у октобру одлучивати чији ће тас да превагне на изборној ваги - српски или бошњачки, у освајању кључне полуге власти - места начелника општине.

Подгрејана врелином јулске жеге, атмосфера кључа и на моменте је на самој ивици инцидента. Температуру су, најпре у Сребреници, подигле младе јуноше Бошњачке грађанске иницијативе "Гласам за Сребреницу" - више него агресивном кампањом регистрације Бошњака. Читава варошица се преко ноћи окитила билбордима и плакатима. Убрзо, ова иконографија је осванула и у Братунцу. Порука је "Ја волим Братунац, региструј се, имаш рок..."

Срби немају дилеме. Бошњацима недостаје, и у Сребреници и у Братунцу, довољан број гласача за изборну победу и они чине све да их обезбеде. У намери да сачувају власт, не бирају средства. Крајњи циљ је, ако би у Сребреници поново добили власт, њено издвајање из уставног поретка Републике Српске. У каснијој фази исто би учинили и са Братунцем.

- Нема сумње, на делу је јавна куповина бошњачких гласова и нелегална регистрација бирача - упозорава др Радомир Павловић, председник Скупштине општине Сребреница. - Бошњаци који никада нису живели у Сребреници организовано стижу, пријављују боравак на фиктивне адресе како би имали право овде да гласају. А за све то добијају дневнице, плаћају им се путни трошкови, пружа свака друга помоћ.

Бошњаци, међутим, тврде да "по Уставу и закону БиХ сваки њен држављанин има право да гласа на читавој територији своје државе". Срби тврде да се, најдиректније и смишљено, крши Изборни закон РС, који је изричит: право гласа на изборима немају Бошњаци без валидне пријаве боравка у Сребреници.

- Више од 800 Бошњака, а то је трећина од потребног броја гласова, поднело је захтеве за лична документа - каже Павловић. - Читава машинерија је покренута, прави изборни инжењеринг, у који су укључени сви: од Владе у Сарајеву и бошњачих партија до Исламске заједнице. Поуздан је податак да је за кампању обезбеђен и фонд од 300.000 марака.

Трагом ових навода упутили смо се на сребреничку адресу невладиног бошњачког удружења "Дрина", у центру варошице, где данима траје "увођење у регистрацију".

Испред невеликог простора нема хлада ни за лек. На разговор о регистацији чекало је (бројимо) дванаест људи. Исто толико презнојавало се у управо пристиглом комбију. Унутра, сала јесте мала, али је крцата. За столом нема довољно места за све, па су потенцијални бирачи заузели позиције у другом реду.

Млади активисти кампање "Гласај за Сребреницу" попуњавају им формуларе - за пријаву места боравка, како би остварили своје бирачко право. То се зове правна помоћ.

- Фото-апарат не може унутра, а ови људи не желе ни присуство новинара - био је резолутан момак на улазу. - Ни фотографисање испред не долази у обзир.

Чему оволика дискреција ако српска верзија ове бошњачке кампање није тачна? Зашто би био проблем разговор ако је бошњачка тачна - да је све по уставу и закону?

Одговор овакве тајновитости добили смо врло брзо, недалеко од овог регистрационог пункта, пред којим се, из сата у сат, заустављају транспорти нових, сигурних гласача.

- Довезао ме унук... Гласала сам - говори старица између гутљаја воде. - Рекли су ми даће ми нешто помоћи. Море бит и козу и јаре. Заувар је...

- Јесте ли пре били у Сребреници?

- Нисам, вала је далеко...

- Чусте ли ви шта прича ова нена? - обраћамо се јуношама испред сабирног, регистрационог пункта.

- Шта зна нена...

И овде се сваки разговор завршава.

Навише, у кафићу "Силвер сити", резервном положају за прихват и едукацију, плакати призива. И порука "Ниједна кућа, као своја. Ниједна ријека, као Дрина".

И сребренички Срби би ову поруку од срца могли да потпишу. Али их од куће и Дрине све више удаљавају. Драгић Глишић све поткрепљује подацима: током апсолутне бошњачке власти, од 1998. до данас, из Сребренице је отишло више од 5.000 Срба. Већина нема где да се врати, јер су паре за "одрживи повратак" отишле у неповрат. А можда је нешто преостало и за - кампању.

- Сребреничанин сам, што се каже, рођени, и све време одавде нисам мицао, али ове људе који долазе на регистрацију никад видео нисам - прича Милош Миловановић, председник општинске борачке организације. - Свима нам је јасно шта се ради, шта је циљ, али сам помало збуњен да смо се неспремни, ако хоћете и успавани, суочили са агресивном бошњачком кампањом.

На питање какав ће бити конкретан потез Срба, Миловановић каже:

- Инсистираћемо на поштовању закона РС. Истовремено упутићемо апел Србима Сребреничанима, где год да су, да се и они овде региструју за изборе у октобру.

До тог датума предстоје неизвесни дани, као што су ћудљиви таласи реке, чије име покреће на свакојаке пориве. Милош Миловановић, зато, с приметном дозом бриге поручује:

- Не би било добро да се бошњачка кампања изроди у нешто опасније. Овде би и најмања варница могла да изазове пожар. Цех би платио народ, који пабирчи за пуко преживљавање, док се главни инжењери кампање размећу далеко од нашег заједничког гротла.

Цитат
ПАНДОРИНА КУТИЈА

Србе не чуди што се федерално Сарајево упиње да сачува власт у Сребреници. Кажу: ако изгубе континуитет, отвориће се Пандорина кутија. Ваља полагати рачуне где су отишле паре које је свих ових година читав свет донирао, а оне у Сребреницу нису стизале. Да јесу, не би око нас била оваква чамотиња.

( Милена МАРКОВИЋ - Ненад ПЕТРОВИЋ, вечерње НОВОСТИ)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #70 послато: Јул 23, 2012, 04:26:24 »

Па ово је невероватно шта раде!

Чуди ме да се Додик не оглашава, а ово није за шалу,

Цитат
У намери да сачувају власт, не бирају средства. Крајњи циљ је, ако би у Сребреници поново добили власт, њено издвајање из уставног поретка Републике Српске. У каснијој фази исто би учинили и са Братунцем.

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #71 послато: Јул 31, 2012, 21:42:21 »

Хрватска би да Српској отме део територије


Власти БиХ и Хрватске активираће споразум о разграничењу између две земље, који су 1999. године склопили Фрањо Туђман и Алија Изетбеговић, а Република Српска ће у том случају остати без дела територије на подручју Костајнице и Козарске Дубице!


Да је, по свој прилици, све спремно за потписивање контроверзног споразума сведочи и састанак председавајућег Савета министара БиХ Вјекослава Беванде и хрватске министарке спољних послова Весне Пусић, на којем је, како су пренели хрватски медији, договорено да се споразум Туђман - Изетбеговић поново пошаље на ратификацију у парламенте и то скоро у неизмењеном облику. У случају да посланици подрже овај споразум, то би по тврдњама стручњака за гранична питања значило да би територија од неколико хектара на десној страни реке Уне на подручју Костајнице и Дубице припала Хрватској!

Хоће Уну

Две државе се на овом делу границе споре око 19 локација, с тим да је ситуација најдрастичнија у случају Костајнице, где хрватске власти, и поред тога што граница још није дефинисана, већ пуних девет година држе под својом контролом 40 хектара земљишта које прелази на десну страну Уне. Ради се о територији која по АВНОЈ-евским границама, као основу за разграничење између некадашњих република СФРЈ, неспорно припада БиХ, што је, између осталог, потврђено и у Дејтону, кад је Уна одређена као природна граница између две државе.
Алармиран информацијама из Загреба, Владимир Лукић, члан Комисије за границе БиХ, апелује на власти РС и српске посланике у Парламенту БиХ да по сваку цену спрече усвајање споразума о разграничењу. Лукић упозорава да прављењем наводних уступака на делу границе у подручју Неума службени Загреб заправо жели да преотме велики комад територије око Уне, која им никада није ни припадала.
- Граница је утврђена још 1949. године, кад је договорено да она иде средином Уне. Међутим, Хрватска већ годинама покушава да приграби територију која ни по којем основу никада и није била у њеном поседу, за шта постоје многобројни докази. Уосталом, због тога је још 2005. одбачен покушај ратификације тог споразума, а после тога није дошло ни до договара унутар тадашње Комисије за границе. У најмању руку, чудно је да се сада, буквално преко ноћи, Беванда са хрватском владом договара разграничење, а да нова комисија за границе, која треба да предложи конкретна решења, уопште није конституисана. Члановима претходне комисије мандат је истекао још пре годину дана. Зато се и питам откуд Беванди право да било шта договара, ако о томе још нема консензуса ни унутар БиХ - каже Лукић.

Милица Марковић, члан Комисије за спољне послове Парламента БиХ, каже да би предлог спорног споразума прво требало да буде прослеђен њима, како би одлучили да ли је уопште „зрео" за упућивање у даљу процедуру.

- Међутим, ако се обистине медијске најаве и споразум заиста буде упућен у Парламент, тражићу инструкције власти РС, будући да се тај документ добрим делом дотиче и интереса РС, а не само БиХ. Спремни смо да поново проучимо тај споразум, али сигурно нећемо дозволити да он буде усвојен ако буде угрожавао интересе РС. Ако документ не одговара интересима једног ентитета, није у реду ни да се потписује. Стога, ако се тај споразум буде косио са нашим интересима, тражићемо да се уговара нови документ о разграничењу или да се тражи неко друго решење - каже Марковићева.

Спорни дил

Бивши хрватски председник Фрањо Туђман и тадашњи председавајући Председништва БиХ Алија Изетбеговић 1999. године су потписали споразум о разграничењу између две земље, који због бројних примедби из обе државе никада није потврђен у парламентима, што значи да никада није ни ступио на снагу. Међутим, још од 2002. године, односно од отварања међудржавног прелаза у Костајници, хрватска полиција контролише спорни део територије, што је умногоме отежало свакодневни живот мештана, поготово што гранична линија практично задире у сам центар овог градића. Протеклих година две земље су често покушавале да постигну договор о отвореним граничним питањима, а ти разговори су посебно интензивирани у последње време будући да актуелне хрватске власти, уочи уласка у ЕУ, желе да реше сва отворена питања о границама са суседима. При томе, граница са БиХ је у центру пажње, пре свега због намере Хрватске да гради пељешки мост на подручју Неумског залива.

Цитат
Чолић: Никад хрватски!

Марко Чолић, начелник општине Костајница, каже за Пресс РС да пажљиво прати ситуацију око границе, али да нема службене информације да ће спорни споразум Туђман - Изетбеговић бити упућен на потврду у Парламент БиХ.
- Сви досадашњи преговарачи из БиХ добијали су све потребне информације у вези с делом спорне границе у Костајници, који поткрепљују тврдњу да та територија никада није била део Хрватске. Ради се о 40 хектара земљишта, укључујући и стару тврђаву, локални стадион и канал реке Унчице. Међутим, по неким историјским изворима, проблем је настао још 1699. године, кад је Аустроугарска са Турцима склопила тзв. Карловачки мир. Да би тврђава остала унутар граница царевине, Карловачким миром Уна је одређена као граница, али аустроугарска посада је преко ноћи на превару прокопала канал и физички одсекла ову локацију од остатка Костајнице, што је, између осталог, и створило основу за данашње хрватске претензије на тај део територије - подсећа Чолић.

(Драган Рисојевић, Пресс)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #72 послато: Август 01, 2012, 13:04:36 »

Цитат
Чолић: Никад хрватски!

Марко Чолић, начелник општине Костајница, каже за Пресс РС да пажљиво прати ситуацију око границе, али да нема службене информације да ће спорни споразум Туђман - Изетбеговић бити упућен на потврду у Парламент БиХ.
- Сви досадашњи преговарачи из БиХ добијали су све потребне информације у вези с делом спорне границе у Костајници, који поткрепљују тврдњу да та територија никада није била део Хрватске. Ради се о 40 хектара земљишта, укључујући и стару тврђаву, локални стадион и канал реке Унчице. Међутим, по неким историјским изворима, проблем је настао још 1699. године, кад је Аустроугарска са Турцима склопила тзв. Карловачки мир. Да би тврђава остала унутар граница царевине, Карловачким миром Уна је одређена као граница, али аустроугарска посада је преко ноћи на превару прокопала канал и физички одсекла ову локацију од остатка Костајнице, што је, између осталог, и створило основу за данашње хрватске претензије на тај део територије - подсећа Чолић.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #73 послато: Август 03, 2012, 01:07:26 »

  Хрвати су увек били алави.Нема везе што немају ништа на тој територији,нити им она треба,битно је да покушају да је отму.
Сачувана

ПЕТАР
Напредни члан
**
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 83


Погледај профил
« Одговор #74 послато: Август 05, 2012, 23:15:11 »

http://www.gradprijedor.com/drustvo/mirna-setnja-prijedorom-za-jednakost-i-pravo-na-sjecanje


  У сред трећег по величини града у Републици српској душмани се шетају и позивају на геноцид који нити се десио нити је доказан игде.У Приједору живи око 40 000 избеглица што из КРАЈИНЕ што из ФЕДЕРАЦИЈЕ,питам се да ли би они могли овако у САНСКОМ МОСТУ,КЉУЧУ,САРАЈЕВУ,КУПРЕСУ,БУГОЈНУ,ЗЕНИЦИ,ТРАВНИКУ,БИХАЋУ,ЗАГРЕБУ,КНИНУ,ПЕТРИЊИ,СПЛИТУ,наравно да не би нити ће икад моћи.
 Питам се где су шта раде ови из борачке организације није ми јасно зашто се не направи контра скуп где би изашао велики број Срба да кажу своје мишљење и да се пошаље чврста порука свима.
« Последња измена: Август 06, 2012, 12:47:47 ПЕТАР » Сачувана

БОЖЕ ПРАВДЕ
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #75 послато: Август 10, 2012, 08:54:18 »

"Време је да се окупе сви Срби"

Милорад Додик није дошао код Томе Николића празних руку. На први сусрет донео му је савет и захтев. Савет - да не устукне пред великима. Захтев - да Србију врати на њено место.Морамо да сеокупимо око истог циља : Додик и Николић на састанку
 


Неколико минута после састанка, открио је и нешто више: да је поручио Николићу да је сада тренутак, без обзира на то колико било тешко, да окупе народ око заједничког циља.

- Морамо кроз ово проћи заједно. Сад је прилика да се исправе све грешке у протеклих 20 година. Овај тренутак тражи мобилизацију, а не деструкцију. То, пак, тражи одговорност свих. Окупљање је једини економски програм који ми можемо да понудимо. Не постоји никакав чаробни штапић којим ће Србија привући милијарде. То морају сви да схвате - открива своје поруке председник Републике Српске.

А када је реч о Српској, ништа му, каже, није тражио.
- Не треба Српској старатељ. Али, сви, па и нова власт, морају да поштују став Српске. Нисам сигуран да би било која власт у Србији добро прошла ако би окренула леђа Српској. Зато знам да то нико неће урадити. Србија је наша љубав, ми сањамо Србију која ће бити јака и питана. Живимо за то да она то постане.

 

Шта предлажете да нова власт уради да би избегла грешке старе?
- Морамо да нађемо заједничке одговоре на проблеме који тиште српски народ - од Косова, до Црне Горе и Хрватске. Сада нам треба заједничка српска политика за цео регион. Морамо да саберемо где смо, шта нам се дешава, шта нам је интерес и да се за тај интерес заједно боримо. Хоћу да покренем питање заштите српског народа где год се он налази, јер сматрам да је то моја и обавеза свих који смо на местима на којима се одлучује.

 
Очекујете ли да нова власт сачува досадашњу политику према Косову? Плаши ли вас да би они могли да је мењају, па да и вас који остајете при ставу о непризнавању независности доведу у ситуацију да размишљате шта даље?
- Добио сам уверавања да се та политика неће мењати када је основни курс у питању, али да ће бити јасно дефинисана у наредним данима.


  Да ли вам је председник открио неке детаље тог програма о решавању косовског питања?
- Разумео сам да коначно постоји спремност да се јасно каже шта је и како могуће. Да се више не дају одговори на унапред спремљена и сервирана решења, него да се нуде одговори. Морамо да дајемо одговоре о којима ће се други изјашњавати, а не обрнуто. Е, тај одговор чекам. И уверен сам да ће га председник понудити.

 

Председник Николић позива на општи консензус око тог питања. Да ли је позвао и вас да помогнете?
- Бићу веома почаствован ако сам на листи људи који треба да буду консултовани.


Је ли вам спочитао подршку Тадићу?
- Тадића нико није помињао.


Остали сте блиски?
- Тадића сам видео пре неколико дана. Наши односи су добри. Сада је Николић председник Србије, ја РС, то је реалност.


Шта ћете у том случају понудити?
- Принцип. До сада је политика међународног фактора била да умањи значај Србије. Да се разумемо, Србија је делом и сама крива што је често била у том статусу, због пасивности коју је показивала у односима са светом. Ћутала је и када се ради о њој,  а и када се ради о Републици Српској, када је Дејтонски споразум грубо рушен више пута, а увек на штету српског народа. Србија је најмоћнија држава на Балкану. Мора да постане свесна своје улоге. Основни порив великог је да другог учини малим. Ако пристанете да будете мали, онда ћете бити потпуно понижени, прегажени. Србија мора да поврати своје место. После оволико година у политици, потпуно ми је јасно да вас други поштују само уколико имате став. Сваког ко нема став лако забораве. А још нађу и да вас за нешто окриве. Понизни не пролазе нигде. Ауторитет треба уважавати онолико колики он заиста јесте. Само тако можете победити те ауторитете и бити им равноправни. Ту нема срамоте, ни страха. На крају, нема ни цене.

 

Колико је то реално могуће према силама у тренутку када је на снази принцип "кога је молити, није га срдити"?
- А шта је алтернатива? Шта треба да урадимо да би неки Британци били задовољни? Они ће и даље имати своју ретроградну политику према Србима, сматраће да треба да пристанемо на све што је супротно нашим интересима. И ако пристанемо, они своју слику неће променити. У овом свету победник је само онај ко сачува систем стабилним и ко је свестан да свака нестабилност коју покашавају да инсценирају социјалним тензијама вуче за собом нереде, нереди опет носе политички рачун. А политички рачун би био катастрофалан за српски народ. Дакле, ми ћемо препознати пут којим треба да се крећемо.


Србија место и даље тражи искључиво под кровом ЕУ, која од ње много тражи, прибегава уценама, а не даје много...
- Србија не добија ништа посебно од ЕУ. Не кажем да избор Србије не треба да буде ЕУ, али не на јадан начин. Она тамо уноси потенцијал, тако треба и да се постави, а не да мољака за свој статус.

 

Јесте ли стекли утисак да ће тако бити?
- Уверен сам да хоће, јер мора. Ако само буду понављали "да", неће далеко стићи. Ако изнесу ставове, то ће већ бити проблем и Европе. Јер, Србију не може заобићи, она је земља потенцијала, она има шансу. Нема везе Истока и Запада - без Србије.


Од Србије је тражено да умири вас лично, а и да умањи захтеве Српске који се тичу самосталности. Тешко је поверовати да се то неће догодити и са овом влашћу. Јесте ли већ изнели новој власти у Србији шта неће моћи?
- Утицај на РС није могућ. Мислим да су то већ сви разумели. Ми смо спремни да учинимо све за Србију, па и кад се задире у наше интересе, али то ћемо чинити само кад је потпуно јасно да је то у интересу Србије. И да то чинимо свесно. Верујем да ће ова власт подићи степен одговорности према самој Србији. Да више ником неће пасти на памет да води политику да други буду задовољни. Задовољан мора бити властити народ.

 

Очекујете ли да убудуће будете више консултовани око питања која се тичу РС. Не тако давножпотписана је Истанбулска декларација, против ваше воље, пуштани су ратни злочинци из овдашњих затвора, људи који су најгоре говорили о РС, овде су били радо виђени гости...
- Очекујем. Наравно да очекујем. Ко о нама зна боље од нас, како неко нешто може договарати о нама, а да нас не пита. Ми све разумемо и све Србији праштамо. Спремни смо увек и свуда да бранимо Србију. Али, очекујемо исти однос. Не може Србија да се договара са Сарајевом, а да се Бањалука не пита. Уверен сам да тога неће бити. Коме год то сметало, наши одговори морају бити заједнички.

 

Ваш став је био да градите РС што више самосталну, у слабој конфедерацији са дејтонском БиХ, али не и у заједници са Србијом.
То је став и ваших нових партнера овде?
- Једно је сигурно: све што се буде догађало, може да буде само у циљу јачања потенцијала Републике Српске! Шта год то значило. И у ком год систему и организацији то било. Ни педаљ мање од оног што имамо. А увек више. Да ли ће бити у лабавој федерацији, самосталности или некој другој интеграцији, показаће будућност.

Појавиле су се и приче да ће Српска сама да се креће на европској траси, да сте спремни да одустанете од Босне коју сматрате каменом о врату... Јесте ли добили неки миг?
- Нисмо. То је наш предлог, јер смо партнери са ЕУ. РС је неко ко може да изнесе обавезе, други део БиХ не може. Зашто да чекамо Федерацију, која је неспособна. Зашто да губимо? Али, ако Европа то неће-неће. Нисмо ми баш спремни да се много знојимо за Европу. Зашто бисмо уопште ишли према Европи ако би она инсистирала на централизацији у којој би се полако угасила Република Српска? Зар неко мисли да је неко толико луд да то уради? Деведесет одсто народа то не да. Не да! И то је тачка! Реалност се зове Република Српска. Отели сте нам то и то, има да вратите. Нећете данас? Вратићете сутра! Нећете никад?

Нема Босне!Цитат
Добар сам и са Томом и са Борисом


Је ли тачно да сте неколико пута били у Београду, али да сте заобишли Тому Николића?
- Све су то само спекулације. Овај датум је договорен и тада смо се и видели. Већина ставова које смо један другом изнели готово су истоветни. И око Косова, и око Дејтона. Договорили смо се да морамо више да сарађујемо у области образовања, културе, спорта, економије. Крајем септембра ћемо имати седницу заједничког савета у Бањалуци, где ће бити и председник Николић и премијер Дачић. Тада ћемо направити нову мапу наших односа.Цитат
Овај пут идемо до краја


Тренутно је БиХ у блокади јер захтевате оставку Златка Лагумџије, шефа дипломатије, јер није испоштовао Устав приликом гласања о Сирији? Овде није реч о Сирији, него о принципу. Босна не гласа за Јеремића, иако Срби траже, Босна једног дана може гласати и за независност Косова, а да Срби не желе...

- Е, зато неће проћи. Од оставке Лагумџије нећемо одустати. Није поштовао Устав по коме мора бити консензуса три народа, наступио је у своје име. Сад је била Сирија, али може бити и Марс, па и Косово. Не може нам Лагумџија одузети право, и неће успети. Рашчистићемо то једном за свагда. Прекршио је Устав, изневерио је, води муслиманску, а не заједничку политику. А то неће моћи. Идемо до краја!


Шта то значи?
- Нећемо више одлучивати у Савету министара.

(Вести, вечерње НОВОСТИ)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Zeka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 711


Zeka


Погледај профил
« Одговор #76 послато: Август 10, 2012, 09:05:16 »

Цитат
Милорад Додик није дошао код Томе Николића празних руку. На први сусрет донео му је савет и захтев. Савет - да не устукне пред великима. Захтев - да Србију врати на њено место.

Да ли ово значи да је и Борису испостављао овакве захтеве ?

Зашто је ћутао, зашто се грлио са Борисом и зашто га је подржавао на изборима када га Борис није зарезивао, очигледно ?

Ово ми све личи на неку подметачину.
Сачувана

Ал' тирјанству стати ногом за врат, 
довести га к познанију права, 
то је људска дужност најсветија!
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #77 послато: Август 10, 2012, 17:27:09 »


Да ли ово значи да је и Борису испостављао овакве захтеве ?

Зашто је ћутао, зашто се грлио са Борисом и зашто га је подржавао на изборима када га Борис није зарезивао, очигледно ?

Ово ми све личи на неку подметачину.


У Додика немам поверење од оног тренутка од када се појавио на политичкој сцени Републике Српске. Једноставно, мислим да је он лоше и несрећно решење за српски народ који живи преко Дрине.  

Плашим се да је ово сада само прича за наивне. Ни Томи, за сада, не верујем. Очекујем да реагује онако како би требао да реагује прави председник Србије, али он не реагује. Исувише је спор. Председник Србије, у овим временима мора да буде као муња, а бистар као планински поток. Тога нема код њега.

Волела бих да грешим.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #78 послато: Август 12, 2012, 05:55:11 »

  Додик је популиста.Прича једно а ради нешто друго,само за себе.
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #79 послато: Август 13, 2012, 18:38:26 »

РАДНИЦИ БИЈЕЉИНСКЕ ШЕЋЕРАНЕ НЕЋЕ ВИШЕ ДА ЧЕКАЈУ
Држава да помогне или ми одосмо кући!


После пресуде од пет година затвора за Зорана Ћопића, власника бањалучког „Агрокопа“, и одлуке о заплени његове имовине, запослени у бијељинској Фабрици шећера верују да је њиховим мукама дошао крај

ВЕРУЈУ ДА ЋЕ БИТИ ПОСЛА Радници долазе о свом трошку


Раде Ракић, помоћник директора за техничка питања, каже за Пресс РС да радници ипак неће одустати од фабрике у којој су провели радни век и апелује на државу да одлучније приступи решавању кризе у шећерани.
- Две године сви надлежни нам говоре да су им руке везане и да се мора сачекати завршетак судског процеса. Из нашег угла, да се пронађу нови стратешки партнери и да се потпишу уговори који ће гарантовати исплату дуга малим добављачима и плата радницима - каже Ракић.


Без плате 19 месеци

Када је 2010. године производња поново била покренута, и то након 18 година застоја, многим Семберцима вратио се осмех. Многи су се присетили 80-их година када су радници зарађивали „немачке" плате и живели животом достојним човека. Ипак, убрзо је наду заменило разочарање, пошто је уследила нова обустава производње, блокада рачуна и, на крају, имовину је запленио бањалучки „Агрокоп", власник већинског пакета акција.ПРОНАЋИ СТРАТЕШКЕ ПАРТНЕРЕ Осамдесетих плате биле „немачке"


Дугогодишњи радник Зоран Миловановић истиче да он и његове колеге већ 19 месеци нису примили плату.
- Лудимо због ове ситуације и чекамо да се агонија реши. Нисмо од оних који се излежавају, хоћемо да радимо и поштено зарадимо за живот, за своје породице, и уздамо се у државу. Нас 83 долазимо на посао сваки дан, сами сносимо трошкове доласка на посао, одржавамо машине и погоне. Надамо се да има довољно воље да се шећерана врати у живот, а тиме би оживеле и Семберија и Српска. Да не верујемо у ову фабрику, ми не бисмо долазили сваки дан и чекали - каже Миловановић.


Посао за 10.000 људи

Аид Алимујкић каже да је поносан на своје колеге који достојанствено подносе то што им се дешава.
- Многи од нас овде су провели цео радни век. И даље се надамо да ће све бити као некада, пуно посла и добре плате. У овим тешким временима одржали су нас дух заједништва и жеља да се боримо за фабрику коју волимо. Занима ме ко би сваки дан долазио на посао без иједне једине марке - каже Алимујкић.

Запослени у бијељинској шећерани истичу да водећи људи у РС и БиХ вероватно нису ни свесни праве вредности фабрике и да она представља невероватан потенцијал.
- У протекле две године шећер је био међу најатрактивнијом робом на нашем тржишту. Самим тим што шећерана није радила у том периоду, а могла је, огромну штету претрпеле су и РС и БиХ. Када ради пуним капацитетом, шећерана директно и индиректно запошљава 10.000 људи и има дневни промет од 120.000 до 130.000 КМ. То је зарада од 30 милиона КМ за државу по основу ПДВ-а, а то постиже ретко која домаћа фабрика. Због тога сви у овој земљи треба добро да размисле и да се потруде да фабрика што пре почне да ради. Ми се надамо да ће решење стићи већ за месец-два - каже Раде Ракић.


Цитат
Шанса за младе
Када је пре две године прорадила после 18 година, посао у фабрици добило је 120 приправника. Међутим, већ након неколико месеци сви су отпуштени због новог застоја у производњи. Како сазнајемо од старијих радника, њихове млађе колеге свакодневно зову и распитују се хоће ли за њих ускоро поново бити посла.

(Саша Мирић, Пресс РС)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #80 послато: Август 24, 2012, 23:20:19 »

Српска остаје без хране

Незапамћена суша која већ месецима траје у Републици Српској однела је стотине милиона марака домаћим пољопривредницима, чији су овогодишњи усеви у појединим регијама потпуно уништени па стручњаци страхују да у РС неће бити домаће хране!СУША УЗЕЛА ДАНАК! Петар Станаревић


Коначне размере штете биће познате почетком јесени, кад се очекују резултати жетве већине ратарских култура, али из Удружења пољопривредних произвођача РС истичу да се губици у овом сектору већ мере стотинама милиона марака! Владимир Усорац, председник удружења, тврди да је врло могуће да ће Српска на јесен остати без домаћих пољопривредних култура.
- Штете у ратарству би могле бити стоодстотне! Из Удружења воћара недавно су саопштили да су им губици због уништеног рода већ достигли 45 милиона марака, слично процењују и чланови Удружења произвођача поврћа, док је незапамћена штета причињена и сточном фонду у РС. Стање је заиста критично и нико не зна како ће се све ово завршити - каже Усорац.


Најгоре у Семберији

Највеће штете због правих афричких суша претрпели су сељаци у Семберији где, практично, нема домаћинства којем суша није преполовила приносе, а код великог броја пољопривредника штета је и много већа. У таквој ситуацији многи страхују за егзистенцију својих породица јер, како кажу, неће бити ни зараде, ни довољно хране, а кредити ће им остати за вратом


НИШТА ОД ЗАРАДЕ Спасоје Николић


- Нема нам друге него да распродајемо стоку. Нећемо имати довољно хране током зиме па ће због тога стока у једном тренутку бити изузетно јефтина пошто ће сви покушати да испразне штале. Суша нам је уништила скоро све што смо ја, моја супруга, наша деца и родитељи радили ове године. За сада нема конкретне помоћи од државе, а ја немам наду да ће и стићи. Сви ми напорно радимо, али ефекта нема. Исцрпела нас је суша, исцрпеће нас и наредна зима и стварно не знамо како ћемо дочекати наредно пролеће - каже Младен Васић из Батковића, коме је актуелна суша уништила комплетан овогодишњи род кукуруза.

Он истиче да је засејао кукуруз на површини од три хектара и да су губици огромни.
- Око 80 одсто кукуруза је потпуно пропало, а ни преосталих 20 одсто није за употребу. Применио сам све потребне агротехничке мере, ниједне травке није било између редова кукуруза. Међутим, нема плода, па нема ни рода. Све је сагорело на њиви! Заливао сам детелину на парцели до кукуруза, али ни ту није било помоћи - додаје Васић.

Спасоје Николић из Велике Обарске истиче да је за овогодишњу садњу купуса на површини од једног хектара издвојио између три и четири хиљаде марака и плаши се да ће због суше имати знатно слабију зараду од очекиване.
- Прошле године узео сам кредит од 4.000 КМ, а ове године 3.000 марака. На њиву са купусом уложио сам око 1.000 марака за ђубриво, 500 КМ за семе, плус трошкови обраде земљишта, гориво, садња. Због несносних врућина заливам њиву свакодневно, али нисам сигуран да ћу од купуса извући уложени новац - упозорава он.

Цитат
Продају стоку и жито
Семберски сељаци ових дана буквално се гурају на бијељинској кванташкој пијаци где покушавају да продају што више стоке и пољопривредних производа које су успели да извуку из канџи суше.
Од житарица, наравно, најскупљи је кукуруз, који је већ достигао цену од 60 марака за стотину килограма. Прасићи се нуде по цени од три до 3,5 КМ по килограму, док су свиње нешто јефтиније. Овце се цене 2,8 до три КМ, а телад 6,5 до 7,5 марака по килограму живе ваге.

( Саша Мирић/Борис Кнежевић, Пресс РС)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #81 послато: Септембар 05, 2012, 04:11:40 »

Вучић тражи истрагу и "Додикове 'Зекстре' "?


Прави власник компаније "Зекстра", која се на папиру већински води на Драгана Ђурића, председника ФК Партизан, заправо је Милорад Додик, председник Републике Српске, пише портал "слободна Босна"!

Иначе, како су медији још раније извештавали, против ове компаније покренута је истрага због пословања са Агробанком, од које је, наводно, добила кредит од седам до десет милиона евра, који никад није вратила. Портал "слободна Босна", позивајући се на "добро упућен извор из Београда", наводи да, иако се формално председник ФК Партизан води као власник "Зекстре", човек из сенке у овој компанији је управо Додик. Њега и Ђурића, поред тога што су земљаци и поштоваоци Партизана (Додик је почасни председник кошаркашког клуба), према наводима овог портала, везује још неколико ствари. Наиме, њихов извор упућује да је Додик Ђурићу помогао у добијању кредита за отварање фирме "Зекстра рент-а-кар и такси службе" у Београду. О том случају писали су босански медији и раније наводећи као спорне податке да је Додик, 1998. године, у време када је још био премијер РС, без знања владе одобрио кредит из девизних средстава буџета РС, у износу од 750 хиљада конвертибилних марака (КМ) том приватном предузећу, које је при том и из друге државе.
"Кредити су, наводно, добијени без камате, а део новца никад није враћен. Када се овоме дода да је Инвестиционо-развојна банка РС-а откупила и 15 милиона (КМ) обвезница, које је емитовала робна кућа ‘Боска‘ из Бање Луке у саставу ‘Зекстре‘, слика о вези Додика и Ђурића постаје комплетнија", наводи портал "слободна Босна". Иначе, медији у Србији недавно су објавили информацију и да полиција проверава документацију компаније "Зекстра" због сумње да је та фирма умешана у аферу "Агробанка", што је према информацијама овог независног портала, уздрмало кругове блиске председнику РС.

"Додик се одлучује за званичну посету Београду, тачно у време када потпредседник Владе Србије и министар одбране Александар Вучић отвара аферу ‘Агробанка‘. Код Николића, Додик тражи што хитније ‘дефинисање јасних политичких циљева српског народа у целини‘ и великодушно нуди да обнови вилу СПЦ на Дедињу. Међутим, премијер Ивица Дачић одбацује његову иницијативу као непотребну. Упућенима у прилике била је јасна Дачићева порука Додику. Само неколико дана касније објављено је да је корисник кредита Агробанке била и фирма ‘Зекстра‘, чији је власник Драган Ђурић, предсједник ФК Партизан", додају на овом порталу.

У власништву "Зекстре" су између осталих и новосадски "Новитет", београдска предузећа "Шумадија" и "Савремена", издавачко предузеће "Нолит", а на Ђурића се води и Ветеринарски завод "Земун", фабрика јестивог уља у Градишту и београдска "Оптика". 

 
"Зекстра": Нема ни трунке истине!

Група "Зекстра" саопштила је јуче, поводом писања портала "Слободна Босна", да је у питању "потпуна бесмислица" и да у наведеном тексту "нема ни трунке истине".

 


Цитат
Додиково богатство

Председник РС Милорад Додик према имовинској карти из 2010. године поседује:

- Годишња премијерска плата 30.700 евра
- Посао у пољопривреди 41.000 евра
- Зарада на изнајмљивање куће у Београду на годину дана, око 51.000 евра
- Некретнине: три стана, кућа (вредност око 1,38 милиона евра)
- Аутомобил (вредност око 50.000 евра)

(Р.К., Ало)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #82 послато: Септембар 06, 2012, 06:11:15 »

Цитат
Додик: Север Косова Србији, остатак признати

Председник Републике Српске Милорад Додик сматра да Србија треба да понуди међународној заједници и Косову да север покрајине остане у Србији, а да остатак Косова буде признат као држава. Услов за то је да се сачувају српски споменици, оцењује Додик.
(РТС)
 

До јуче је Додик нападао Чеду због оваквих ставова, а сада ево и он у исту "тикву дува". То ни један Србин (ако се таквим сматра) не би смео, чак ни да помисли, а камо ли да гласно каже!!!

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #83 послато: Септембар 06, 2012, 21:45:47 »

Питка вода постала смртоносна


Некада богато и идилично поткозарко село Градина отварањем копа Бувач, чији је нови власник индијски концерн Митал, претворено је у прашњаво насеље чији се становници боре за опстанак. Док се мештани боре за живот села, власници јуре за профитом гледајући да што јефтиније ископају руду гвожђа. Док су сељани немоћни, власти на њихове проблеме реагују споро или никако.

Рудници су Градину пресецањем пута Р 405А од регионалног центра Омарске удаљили за 2,7 километара, а променом тока реке Гомјеница значајно су нарушили квалитет живљења. Гомјеница је била природни регулатор за наводњавање и одвођење површинских вода.

После промене тока реке остале су локве, које заједно са исушеним коритом преко лета чине право еколошко ругло, а лоше уређено ново корито допринело је да се површинске воде немају где да се слију, па на површини остају и до 10 месеци у години. Тиме су уништене велике површине висококвалитетне обрадиве земље. Село је остало без пашњака, а градински бунари без воде.

Раде Ратковић, председник Савета Месне заједнице Градина, каже да већина села у близини Омарске има проблема са питком водом.
 
- Овде се питка бунарска вода налази на дубини између 20 и 30 метара, а рудник је десетак пута дубљи. Дошло је до преусмеравања подземних вода, па су многи бунари пресушили. Рудник нам је дозволио прикључак на њихов резервоар код цркве, тако бар добар део села има техничку воду за заливање башти и напајање стоке. Али, људи немају шта да пију - огорчен је Ратковић.

Најавили су да ће почети изградњу градског водовода у марту и завршити током године, али почетак градње касни јер инвеститор (неке међународне асоцијације) није на време прегледао и одобрио пројекат чија се вредност процењује на више милиона конвертибилних марака. Управо тога се мештани и плаше јер многи мисле да ће се рудник проширити и да се не исплати правити водовод ако ће се руднички коп ширити на село. За спровођење пројекта водовода задужена је општина Приједор, али нас је секретарица начелника Марка Павића упутила да одговор потражимо у Миталу.

Међутим, и после строгог службеног протокола до сусрета са директором Младеном Јелачом није могло доћи.

Секретарица Недељка Пушац је писмени захтев и број телефона проследила Предрагу Шоргеру задуженом за односе с јавношћу, али се он ни након три дана није јавио, тако да смо остали без одговора на ова питања која муче око 200 домаћинстава Градине и више села која се простиру између Козаре и регионалног пута који повезује Бањалуку и Сански Мост.


Бунар пресушио: Радмила Кљајић из Приједора стигла је у завичај без воде

На телефон се јавио само Радивоје Миодраговић, службеник Регионалне канцеларије за месне заједнице у Омарској. Кад га је Раде Ратковић позвао да дође на разговор с новинарима, он је кратко одговорио:

- Опростите, немам времена. Копам бунар.


По еколошким стандардима, у кругу од 20 км око рудника због манганских честица (тешки метали) нико не би смео да станује, а њихова рампа за утовар руде од школе је удаљена само стотинак метара. У близини су и ресторани, па гвоздена прашина директно пада у супу. Питка вода постала је смртоносна.


Миодраг - Мишо Даничић, председник Еколошког удружења Гомјеница, каже да власт у њихов село свраћа само кад јој треба војска, гласачи или порез.

Село нам је на самрти: Еколог Миодраг Даничић

- Од шест километара реке Гомјенице направили су мртви канал у којем нема ни фауне ни флоре. Од 23.000 становника око рудника, 11.000 их је оболело, углавном од кардиоваскуларних и плућних болести, обољења бубрега и мокраћних канала, а само у последње три године 20 особа умрло је од карцинома. Узели су нам земљу, воду и ваздух. Градина је село које полако умире - каже Даничић.

Мост би скратио пут до села

Било како било, Градинчани не одустају од свог опстанка и спремни су да га бране и силом. Чак су блокирали механизацију рудника, па је интервенисала и полиција. Неколико мештана с рудником води судске спорове пред домаћим судовима, а све чешће се помињу и међународне правне институције, као што је Европски суд у Стразбуру.   

Цитат
Пребацивање моста
- Не можемо да кажемо да је рудник Митал потпуно глув на наше захтеве, али све то иде тешко. Споро реагују на наша животна питања. Схватамо да они морају да копају и немамо ништа против да они то раде, али и они морају да схвате да ми ту живимо и да ту хоћемо и да останемо. Они неке штете и плате, али у односу на штету коју нам нанесу, то је кап воде у мору - каже Ратковић који им и те како замера што неће да испуне обећање и стари метални мост пренесу код Мзгоња, чиме би смањили ону удаљеност од 2,7 км коју су направили просецањем нове трасе пута.
  (Р.Лукић, Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #84 послато: Септембар 06, 2012, 21:52:39 »

Ово место и уопште сав тај предео око реке Гомјенице је било врло познато по изворима питке воде. Да ли су баш овако природа и човек морали скупо да плате нечију "жеђ" за  зарадом? Зашто је морао да се мења ток реке Гомјенице, која је била природни регулатор за наводњавање и одвођење површинских вода? Да ли је било ко свестан штете која је нанешена, пре свега на здравље људи, а онда на животну човекову средину? Одговоре сигурно неко зна, верујем да је знао и пре овог, али кога то брига!

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #85 послато: Септембар 09, 2012, 05:13:15 »Nekoliko stotina Banjalučana protestnom šetnjom još jednom je iskazalo svoje nezadovoljstvo zbog kriminala i korupcije koji su na sceni u tom gradu ali i celom entitetu.
Banjalučki šetači organizovali su još jednu masovnu šetnju, ovoga puta posvećenu lokalnim izborima koji će se u Bosni i Hercegovini održati 7. oktobra. Okupljeni građani su tokom šetnje, koju je organizovala građanska inicijativa "Park je naš", nosili transparente na kojima su pozivali na zaštitu građanskih prava.
Aktivisti ove inicijative ranije su saopštili da organizuju proteste jer su nezadovoljni trenutnim stanjem u društvu, kao i "bahatim odnosom vlasti i institucija prema ekonomskim, socijalnim i ekološkim potrebama i pravima građanki i građana". "Vlast koju biraju građani mora da bude jedino i samo u njihovoj službi", saopštila je inicijativa "Park je naš".
„Svi na ulice!“


Povod za proteste u Banjaluci je izgradnja poslovno-stambenog objekta na zelenoj površini
Uz već poznatu parolu "Svi na ulice" poručili su da je vreme da se javno ustane protiv tiranije i korupcije. Ova građanska inicijativa ranije je organizovala protestnu šetnju Banjalukom, pokušavajući da spreči izgradnju poslovno-stambenog kompleksa u centru grada, gde se nalazila jedna od preostalih zelenih površina u gradu.
Šetači su se i u petak uveče (7.9.) sastali ispod Starog hrasta, u blizni gradilišta, odakle su krenuli u protestnu šetnju kako bi podsetili da nisu odustali od svoje borbe za park te da još nisu dobili odgovore od gradskih vlasti. "Poruka koju smo slali od prvog dana kada je krenula sva neistina oko izgradnje na ovom prostoru, je ista - zaštita građanskih prava, buđenje građanske svijesti", kazao je jedan od učesnika protesta. Demonstranti upozoravaju građane i da više pažnje obrate na svoja prava i da ne dozvole lokalnim moćnicima da upravljaju njihovim životima.
“Lopovi, lopovi!”
Ivana Korajlić iz Transparensi internešenala Bosne i Hercegovine smatra da je krajnje vreme da se nešto promeni. “Bez obzira na izbore i bez obzira što će ovo možda biti upotrijebljeno u te svrhe. Ali, smatramo da je krajnje vrijeme da se preduzmu mjere, prije svega u borbi protiv korupcije", kaže Korajlić.
Prolazeći pored zgrade vlade demonstranti su uzvikivali "Lopovi, lopovi!" Građane je ispred skupštine dočekao kordon policije koji im nije dozvolio šetnju centrom grada niti kretanje prema palati predsednika Republike Srpske. U blizni Palate predsednika bilo je stacionirano i tridesetak pripadnika jedinice za podršku MUP RS.
Autor: Dragan Maksimović / beta
Odg. urednica: Ivana Ivanović
http://www.dw.de/dw/article/0,,16226934,00.html?maca=ser-Blic%20Online-2569-xml-mrss

  Корупција и лоповлук Додикових послушника и рођака нагризају Републику Српску.У Српској као и у Србији нема живота без пословице ја теби а ти мени.
Сачувана

ПЕТАР
Напредни члан
**
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 83


Погледај профил
« Одговор #86 послато: Септембар 10, 2012, 00:44:27 »

Гога имам примедбу на твоје писање и једно питање,кад си рекла да ни један Србин не би смео да мисли север нама остало њима увредила си ме јер сам српски националиста до коске ја тако исто размишљам као Додик,ако будемо другачије размишљали бојим се да ћемо и без севера остати ,треба бити реалан и видети ста је наше по мени је наше све где има Срба и то треба уоквирити а Крајине и Косова се никад не треба одрећи па шта нам Бог да у будућности а идеје  Србија до Токија  то нас је и довело до овога данас , Додик има националну причу која је радикална до краја тако да мало се замисли пре него то критикујеш упореди ти мало сама Српску и Косово,погледај ко кога подржава ,кога је све више, а кога све мање логике мало,Да ли си ти свесна да је Приштина мравињак шиптарски а Сарајево тмуслимански на који начин би ти то решила да буде наше опет?Има једна стара изрека,само је немој погрешно схватити ,ко тражи веће изгуби и оно из вреће.
Сачувана

БОЖЕ ПРАВДЕ
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #87 послато: Септембар 10, 2012, 01:14:49 »

Па, добро. То је ПЕТРЕ твоје мишљење, а ја имам моје и не треба да се вређаш због тога.

Само, чуди ме мало нешто. Скоро си на овој теми написао,

ПЕТАР
Цитат
... РЕПУБЛИКА СРПСКА ЗА КОЈУ СМО ГИНУЛИ,ЈЕСМО ЛИ ГИНУЛИ ДА НАС ВОДЕ ДЕЗЕРТЕРИ И РАТНИ ПРОФИТЕРИ ,ДОДИК НАС ШТИТИ ТАКО ШТО НАШОЈ ДЕЦИ ХЛЕБ ИЗ УСТА ОТИМА!...

Колико видим, тада се баш ниси о Додику похвално изразио.


За мене један човек не може у нечему да буде ОК, а у нечему кварљива роба. Ако је кварљива роба, он "смрди" у целости.


ПЕТАР
Цитат
...ако будемо другачије размишљали бојим се да ћемо и без севера остати ,треба бити реалан и видети ста је наше по мени је наше све где има Срба и то треба уоквирити а Крајине и Косова се никад не треба одрећи


Није ми јасно ово, кежеш,  "не треба се одрећи Косова...", а овамо се слажеш са тим шта је Додик изговорио, да српска власт треба да призна остатак КиМ. Па шта је то друго него да се тако онда одричемо Косова.


А ова изрека, коју си навео: "Има једна стара изрека,само је немој погрешно схватити ,ко тражи веће изгуби и оно из вреће...."

Косово и Метохија је део Србије и Срби који живе на Косову не траже ништа више, не траже ничију територију.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
ПЕТАР
Напредни члан
**
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 83


Погледај профил
« Одговор #88 послато: Септембар 19, 2012, 23:10:37 »

Гога нисмо се баш разумели,пази ја не хвалим Додика само кажем да му је прича национална и то је најгоре јер се зна ко је он и како је дошао на власт ,све раније што сам рекао за њега и данас ћу рећи...Бојим се некако да нам се не понови РСК и зато мислим да је иделно решење подела Косова,али видећемо...  не могу заборавити никад з 4 план који је давао аутономију РСК данас би била као Република српска ...Опет ћу завршити једном старом изреком,ТИХА ВОДА БРЕГЕ РОНИ.
Сачувана

БОЖЕ ПРАВДЕ
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #89 послато: Септембар 21, 2012, 10:14:09 »

Српска: Да видимо где је граница са Хрватском

Председник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић изјавио је да званичнике Српске итекако интересује граница са Хрватском на реци Уни код Костајнице.


У Српској очекују да ће приликом разграничења бити примењени међународни критеријуми за одређивање граница на токовима река: Игор Радојичић

 
"Могућ је само такав резон који ће уважити аргументе грађана Костајнице и иза којих треба да стоји Република Српска са својим интересом код разграничења", рекао је Радојичић Срни.

Радојичић каже да ниједног момента став званичника Српске о том питању није био споран, додавши да не обавезује оно што неко прича у Сарајеву. Он је истакао да било какав споразум о ратификацији границе мора да прође кроз парламент БиХ, где ће посланици из Српске имати јасан став и без њихове сагласности не може да прође никакав споразум.

"Исто тако не мислим да би Република Српска уопште требало да се петља у причу око пељешког моста и острва. То се Српске у принципу не тиче. Нас се, пре свега, тиче ова граница на Уни", рекао је Радојичић.

Према његовим речима, министар иностраних послова БиХ Златко Лагумџија, чију смену траже представници Српске, нема ни моћ ни важност да било шта потпише или ратификује, јер сваки акт те врсте мора да иде у парламент БиХ, где су и српски посланици.

Представници Републике Српске очекују да ће приликом разграничења бити примењени међународни критеријуми за одређивање граница на токовима река, који предвиђају да се гранична црта повлачи средином тока.

Борачка организација Републике Српске (БОРС) је позвала јуче званичнике Српске да заузму јасан став о питању разграничења БиХ и Хрватске код Костајнице и прилазу мору у Плочама, Неуму и Клеку.

(Срна, Вести)
***


Цитат
Ратификација споразума о разграничењу БиХ и Хрватске који су 1999. године потписали данас покојни Алија Изетбеговић и Фрањо Туђман довела би Републику Српску у ситуацију да јој буде отет део територије на подручју општина Костајница и Козарска Дубица!

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
ПЕТАР
Напредни члан
**
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 83


Погледај профил
« Одговор #90 послато: Септембар 26, 2012, 15:44:02 »

Неки знају а неки и не знају у РС је предизборна кампања у пуном јеку,сваки дан имаш јело за џабе и то не било шта него одличан пасуљ,чорбе ловачке,телеће,рибље онда пљескавице и кобасице, ћевапи, шницле ,печење је мало ређе али има и тога једном у пет дана,алкохола има у енормним количинама,јесте да си дужан слушати бљувотине око сат времена али исплати се,пенеки пут буду атрактивне певачице и хостесе,а ако их нема има локални девојака које промноције разних странака користе као излазак што и није лоше из моје перспективе,плус добијеш мајицу,оловке,упаљаче,ма свашта нешто,сви су нешто весели цуга се једе се и тако док год има пива и хране на крају остаје тешка категорија са флашом ракије и то је крај предизборног скупа неке политичке партије.Све то што сам запазио до сад даје ми слику да од овог народа луђег нема,обичан човек се више помирио са судбином да су то све лопови и криминалци ,као и ми би исто тако да смо на власти,дај да се једе и пије и добро и то,а цене расту ,пензија мизерна ,борци ојађени,будућност упитна.Дошли смо у такву ситуацију да нас уцењују са водоводним мрежама,струјом,инфраструктуром, а то је власт дужна да прави и то не прави из свог џепа него нашим парама или још горе шта раде задужују нас код ммф разних еу банака и те кредите не можемо вратити за сто година.Појединцима је добро привукли се уз власт,народ ћути не пада ником на памет да постави неко питање на скупу ,да се буни ма ништа.Е зато ја нећу да ћутим ,где год ми се укаже прилика ја ћу да лајем,гласно па шта буде,проваљене су све шеме и треба да дође до промена конкретно у Приједору,ако пане ПАВИЋ у Приједору пашће и ДОДИК убрзо.У Приједопу мора да дође до промене власти из више разлога,власт говори да је то мултикултурални град а ту живи 90 посто Срба,а Бошњацима се прави све ,највише их се вратило у Приједор,дакле игра се на карту суживота да се перу паре,са Ромима је исто,стално нека права рома,дјеца не диу у школу нема се,а питали ико Српску дјецу шта они немају и шта њима треба.Приједор је у РС и то је Српски град и треба власт која ће то рећи ,ок имате и ви сви остали права али никако нисте први на листи.Али неке то није брига само су паре битне ,то је све килаво све преко везе запослено,највише ме боли кад видим дјецу палих бораца како су се они уклопили у овај мрак,а од дјеце дезертера то је било за очекивати,ја то  никад нећу прихватити да се до посла долази за 10000 км и да ми дају посо опет би им рекао како ствари стоје.Људи који су задужили овај град у рату не могу доћи до изражаја,а разни курири,кувари,потрчци,јајаре они нешто одлучују они полажу вјенце на споменике,пуна им уста српства а са ХДЗ потписују коалиције и слихтају се Бошњацима,и подржаће их јер знају да су то људи који образа немају и који би нас продали чим се укаже прилика,овде се људи купују за 100 марака,за сто марака он Србин пређе у Бошњачку партију.О другој страни медаље се може писати данима,начина на који се перу народне паре и старни кредити је безброј,а народ ако је баш луд нек гласа опет за исте,по мени било каква промена је добра и мислим да је сазрело време за промене и да Приједору и Српкој треба народна патриотска власт.Завршићу овај пост са поруком,АКО ОСТАНЕ ВЛАСТ ОВАКВА ИЛИ АКО СЕ ПРОМЕНИ ,НЕКА ЈЕ ПРОКЛЕТ  СВАКО КИ САВ МУ РОД АКО ЈЕ И АКО БУДЕ РАДИО ПРОТИВ  НАРОДА ВОДЕЋИ ГА У ПРОВАЛИЈУ ЗБОГ СВОГ БОГАЋЕЊА И АКО БУДЕ РАДИО ПРОТИВ НАЦИОНАЛНИХ ИНТЕРЕСА.
Сачувана

БОЖЕ ПРАВДЕ
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #91 послато: Септембар 28, 2012, 12:03:29 »

Судбинско гласање за Србе

Мада и Срби и Бошњаци локалне изборе 7. октобра оцењују као судбоносне, у Сребреници је пар недеља од гласања готово идилична предизборна атмосфера.Занимљив слоган на локалним изборима у Сребреници


Предизборни скупови се одржавају свакодневно и у најмањем засеоку, билборди су окачени на сваку бандеру или слободну фасаду, али у граду који је већ 17 година подељен на две вере, до сада није забележен ни најмањи инцидент.

- Сваки народ је усредсређен на гласаче своје националности. За Бошњаке су ови избори кључни да се коначно победи српска заједница, и то су покушали вештачким додавањем бирача. Срби с друге стране желе да напокон изађу из гета у граду у коме представљају већину - објашњава председник Клуба одборника СНСД-а Славиша Јовановић.

- Први пут у историји све српске политичке странке су стале иза једног кандидата, Весне Кочевић, са жељом да у Сребреници напокон завлада демократија, а Срби престану да буду сатанизовани и грађани другог реда чија су и нерођена деца жигосана - вели Јовановић и додаје да су шансе да Срби преузму власт много веће од када је пропао покушај стварања вештачког бирачког тела муслимана.


- У изборни инжењеринг, исламска верска заједница уз помоћ амбасаде САД уложила је силан новац, али и поред тога Срби имају око 1.100 бирача више. Нажалост, како то обично бива, Србима не требају непријатељи. Напрасно се појавио независни кандидат, Радојица Ратковац који лобира међу избеглицама по Србији, а објективно може да добије само пар стотина гласова. Нажалост и тај број у Сребреници може да буде пресудан - вели Јовановић.

И представници осталих политичких партија у Сребреници тврде да је Ратковац "убачени елемент", али председник локалног СДС-а, Момчило Цвјетичанин упозорава да се српски гласови расипају и на други начин, а један је стварањем "црногорске националне мањине".


- Нажалост, мимо закона, локална власт је омогућила да и ове године националне мањине уђу у локалну скупштину, мада су пре рата чинили тек око један одсто становништва, а закон налаже да их је било најмање три посто. Регистрована су два Црногорца и један Пољак. Нажалост, и даље је пуно оних који ће зарад сопствених интереса жртвовати националне циљеве и веру продати за вечеру - тврди Цвјетичанин.

Цитат
Победа или селидба

Милош Миловановић, секретар Борачке организације у Сребреници, упозорава и да уколико Срби не победе слободно могу да пакују кофере.

- Све више Срба напушта Сребреницу, што због економске ситуације, а што због чињенице да због своје нације немају никаква права. Шта ће вам бољи доказ него да годинама из буџета 70 одсто пара иде искључиво за потребе бошњачке заједнице - тврди Миловановић.

Да је Сребреница заиста пред судбоносним гласањем у коме ништа друго није важно, најбоље показује податак да је пре само две недеље централним улицама прошетало куче држећи људску ногу, али овом стравичном догађају нико не придаје значаја.


Нити је то тема локалних медија, нити чаршијских прича или нагађања. Прича о псу са људском ногом почиње и завршава се констатацијом "наркоманска посла".
При том, чопор паса луталица и даље безбрижно шета главном улицом, а одмара се у хладовини на само десетак метара од зграде општине.

Цитат
Није лаж, није варка...
Да избори у Сребреници ипак не прођу у превише озбиљном тону, побринуо се кандидат за одборника испред Демократског народног савеза, Слободан Максимовић који је штампао необичан пропагандни материјал.
Наиме, он гласачима дели визит карту са слоганом који је сам смислио: "Није лаж, није варка - гласајте за Чварка".
- Мени је то надимак, а желео сам да се разликујем од других. Сам сам платио израду визит-карти и реакције су одличне - каже Максимовић.

- Трагедија је и што су ово локални избори у којима се није начела ниједна комунална тема. Нигде се не може чути да је Сребреница три месеца била без воде, да већ два месеца цури канализација у близини основне и средње школе или што је толико кучића у самом центру. Локални избори у Сребреници су издигнути на највиши политички ниво, и то је најтужнија истина - каже забринуто Милош Милавановић, секретар Борачке организације у Сребреници. (Ђ.Баровић, Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #92 послато: Октобар 01, 2012, 19:01:55 »

Гето за Србе у Орићевом селу


Да није било тог проклетог рата, а затим и свега што се догађало у Сребреници 1995. године, засеок Студенац у Поточарима вероватно би био на свим телевизијама као село у коме се рађају искључиво мушка деца. Вековима уназад, тек на прсте се могу пребројати женски потомци, а мештани то доводе у везу са лековитим извором по коме је ово место и добило име.


Хаг му опростио злочине: Кућа Насера Орића у Поточарима


Данас преостали Срби у овом селу живе као у гету, у константном страху и без наде да им може бити боље. Средином септембра, репортери "Вести" упутили су се у овај засеок из кога се као на длану види родна кућа Насера Орића, али и Меморијални центар.


- Орићева кућа је 300 метара од нас, а чули смо да је био пре неколико дана на џенази једног његовог рођака. Међутим, нисмо га видели. Са њим сам ишао у школу, добро смо се знали, а последњи пут сам са њим разговарао 4. маја 1992. године када ми је обећао да ће муслимани из Поточара бринути о нама Србима, а ја њему да ћемо ми Срби бринути о комшијама муслиманима. Али, већ после неколико дана у село су ушли неки људи у униформама који су се раније борили на страни зенги у Хрватској и нисмо имали где, већ смо се колективно иселили. После га нисам видео, само на телевизији када је отишао у Хаг - прича представник Студенца Зоран Спајић.


Нема нам овде живота: Душанка Обрадовић
 


Његових тројица синова стоје поред њега и само немоћно климају главом. Знају о чему прича. Пре рата је у Поточарима живело 4.033 муслимана и 257 Срба. Сада је само седам српских породица. Стотинак метара ниже од њихове куће, "прва комшиница" Душанка Обрадовић и даље се са страхом сећа 3. јула 2008. године када је бивши командант Сребренице ослобођен по свим тачкама оптужнице за ратне злочине.

 У Поточарима је тако почело да се пуца да сам од страха узела децу и побегла у шуму. Мислим да је тада испаљено неколико десетина хиљада метака - прича Душанка чија кућа је најближа муслиманским, а дели их стотинак метара неасфалтираног пута.

- Тужна је истина да ноћу не смемо да пролазимо кроз Поточаре. Или нас гађају празним флашама или провоцирају, а није ништа боље ни када се пролази аутомобилом. Они седе испред продавнице, пију, а кад виде да неко од нас долази бацају све и свашта - вели уплашено Душанка.

Најгоре нам је ноћу: Стоја Обрадовић са унуцима

Њена прва комшиница Стоја Обрадовић мази најмлађе од петоро унука, Александра и Немању, и крсти се због недаћа које су скоро свакодневне. На њеној кући и даље се може видети урезано слово "У" из последњег рата.

- Најгоре је 11. јула. Тада се затворимо у куће и не излазимо док све не прође. Ноћу чујемо топот корака около, а из села како до јутра одзвањају повици "Алах уегбер" (Алах је највећи). Мислим да нико од нас тих дана не спава.

Зоран Спајић додаје да су и он и његова мајка у неколико наврата доживљавали непријатности које је он уредно пријављивао у полицију, али без ефекта.

Полиција неће да нас заштити: Зоран Савић са синовима и унуком
 


- Скоро су у центру Поточара претукли једног Србина тако да су му поломили вилицу. Моју мајку су бошњачка деца више пута гађала окрајцима јабуке и непристојно добацивала, а прошле године 11. септембра један од учесника тог скупа ми је шаком ударио у хаубу и повикао: "Ево га четник", само зато што држим крст на ретровизору. Нажалост, свака од седам преосталих српских породица може да исприча сличну причу - каже Спајић и додаје да се са осталим комшијама више пута безуспешно обраћао надлежним институцијама и општине и републике.

Цитат
За десет година сви ће отићи

- Да ли верујете да су Бошњаци и за штале добијали донације, а да ниједна српска кућа није обновљена тим новцем, већ нам је удељено пар стотина цигала. Притом, већ 17 година кукамо и молимо да нам се асфалтира пут до села јер када је киша или снег пут је потпуно непроходан. Тужно је када видите да су сва муслиманска села у којима више нико и не живи добила асфалт, а да за наше муке нико не жели да чује - каже Зоран Спајић стрпљиво листајући писма која је слао на адресе највиших власти Републике Српске, општине, али и Српске православне цркве. - Ни у Сребреници није ништа боља ситуација. Сваки дан се једна српска породица исели, али сви о томе ћуте. Плашим се да ће нас за десет година тражити свећом, али да нас неће пронаћи.

 
Село у коме се рађају мушка деца

У Студенцу живе три породице: Симићи, Обрадовићи и Спајићи. У писму владици Василију, мештани су таксативно и набројали "мушке становнике".
"Симић Саво има три сина за женидбу, Симић Милош четири ожењена сина који имају по двојицу и више синова, као и два сина Симић Пера. Два сина Симић Лазара имају седам синова, Симић Милан два, а Симић Васо три сина који сада имају по два или више синова. Обрадовић Цвијетин има два ожењена сина који сада имају по два сина, Обрадовић Славољуб, Спајић Стеван, Спајић Благоје, Спајић Драгомир такође имају по два сина од којих су већина ожењени и имају такође по два мушка наследника... Списак није коначан."

(Ђ.Баровић, Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
ПЕТАР
Напредни члан
**
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 83


Погледај профил
« Одговор #93 послато: Октобар 02, 2012, 02:01:34 »

Шта рећи на причу ове породице, исто као у јужном делу Косова и Метохије, нема њима будућности ту ...мени је јасно, а надам се да је и свима Вама који пратите овај форум да нас гуше где код су већина,а где су мањина ту се држе сложно у борби за нека  своја права уз подршку странаца пазивајућу се на демократију,наши су добрим делом продали своја имања,неки би продали али не могу јер су им запоселе предратне комшије,лично сам био човек зове на телефон и неки тамо Бакир одговара да му је боље да више не долази у обилазак својих шума и њива,кућа запаљена...а они су се вратили скоро сви,и онај који се није вратио обновио је имање па дође на годишњи одмор,села њихова светле , асвалтирана , наша зарасла,пуста...знате све.Па зато још није урађен попис , веле догодине ће бити...Е тај попис ће дати слику  и прилику постојећег стања, па ћемо видети где су Срби из федерације.Шта је сад господо?Који је број у Сребреници,па полако.
  Што се тиче Сребренице и избора видели сте кретена оног независног кандидата,ваљда су људи довољно паметни да знају да је убачен , па он је тако јак политичар да не зна свој програм него га мора читати,написао му неко,можда су амери хехе.Није време за шале,све је више таквих као тај без части и образа,такви су најопаснији...биће унајмању руку занимљиво испратити све то око Сребренице.Смрди то све са Америма,да одступим сад данас сам слушао суђење Младићу и сведок је говорио о наводном геноциду у Приједору ,ладно је у судници рекао сто пута геноцид,геноцид,геноцид.Не би било чудно да и то прође.Није лако бити Србин .
Сачувана

БОЖЕ ПРАВДЕ
pidikanac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1584Погледај профил
« Одговор #94 послато: Октобар 02, 2012, 09:19:19 »

Овакви случајеви не постоје од данас. Опште је познато да у срединама где чине мањиско становништво, Срби живе под пресијом претњи и опасностима по живот. Није ни мало мали број примера где су малтретирања људи српске националности, поготово на територији Ферерације али углавном муслимана, бројна и скор свакодневна појава.
Ситуација у Хрватској, бар у неким деловима је слична и многи Срби живе у страху. Дешавала су се и убиства. људима је наношена материјална штета, паљена је летина, уништаван усев.
Држава Србија је Уставом предвидела деловање српске Владе у заштити интереса српског живља ван граница Републике Србије али је то остало празно слово на папиру!
Мало је учињено путем контаката са владама суседних, новонасталих држава. Познати су случајеви примене силе и претњи уз јавно малтретирање људи српске националности, а да супротне стране никад нису показале вољу и спремност да нешто позитивније примешују код оваквих случајева!
Србија има институције, има путеве и средства за деловање на овом плану. Међутим, сведоци смо нерада и небриге управо ових српских органа којима је свети задатак али и уставни налог, да се брину за сигурност  свог народа.
 То је највећа срамота коју доживљавамо, тим пре јер старе ране ни зарасле нису, док се на телу српске популације ван Србије, стварају нове!
Ово је озбиљна примедба и захтева и озбиљан прилаз постојећим проблемима. Она директно задире у моралност српске политике и  њену обавезу да позитивно делује у решавању поготово оваквих проблема, где је егзистенција народа и појединаца, угрожена и где се намерно применом силе и претње, газе основна људска права.
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #95 послато: Октобар 04, 2012, 00:13:49 »

А сада мало о Додику, да се присетимо шта је он раније говорио...
***


Тако је говорио Додик: РС није држава

"Република Српска је република шумска, боље је бити ентитет у БиХ, него провинција у Србији", говорио је Додик крајем 90-их.Боље бити ентитет у БиХ, него провинција у Србији : Милорад Додик 1999. године


Мало је у свету политичара који су доживели такав политички обрт какав бележи политичка каријера актуелног председника Републике Српске Милорада Додика, преноси агенција Анадолија текст Фарука Велеа.

Оно што је и у Босни и Херцеговини заборављено, а поготово на Балкану, јесте да је Милорад Додик у последњих десет година прешао пут од "америчког играча", политичара "спремног на компромисе по сваку цену" и лепог лица српске политике уопште, до ултранационалисте милошевићевског типа.

Мало тога је ружног што Додик маниром оикофоба већ није рекао о земљи у којој је рођен пре 53 године, али занимљиво је видети шта је то Додик говорио пре 12 или 13 година када је делио неподељене симпатије међународне заједнице (која је хорски поручивала како му се мора дати шанса), те бошњачке политике и јавности у Сарајеву. Својевремено је некадашњи потпредседник Социјалдемократске партије (СДП) Сеад Авдић говорио како Федерацији БиХ требају "два Додика".

Посебно је интересантно све ово приметити последњих дана када Додик готово свакодневно поручује да је "Босна и Херцеговина трула", да "не може опстати", да је то "виртуална држава", док се, истовремено, без икаквих реакција одржавају заједничке седнице влада Србије и Републике Српске у Бања Луци...

Тако је Додик као председник Владе Републике Српске у првом мандату 1998. године изјавио да су избором четничког војводе Николе Поплашена за председника РС "Срби радили на своју штету" и упозорио да ће се "због јачања националистичких снага однос међународне заједнице према РС бити промењен у негативном смислу".

Додик је за потички магазин Wар Репорт (WР) далеке 1997. године изјавио да ће
"док год су националисти на власти у оба бх. ентитета, увек бити извесна количина конфликта мањег интензитета". За своју штићеницу, осуђеницу за ратне злочине Биљану Плавшић тада је говорио да још није "потпуно уверен да је њена трансформација у умереног националисту коначна".

А на питање како види односе Републике Српске и тадашње СР Југославије, односно Србије истакао је:

"Дејтонски споразум дозвољава успостављање посебних веза између то двоје. Међутим, то је једно неугодно питање. РС не сме угрожавати интересе ФБиХ. У међувремену, РС не жели зависити од СРЈ нити бити њен слепо послушни партнер. Тек када договоримо ствари са Босном и Херцеговином, можемо ићи са разговорима са СРЈ".

Занимљиво је присетити се да је он за београдски НИН тих година изјављивао да лидеру Српске радикалне странке (СРС) Војиславу Шешељу треба "трајно забранити да долази у РС" и додао да би РС било "боље под америчком окупацијом, него са Шешељем".

Управо је на Додикову миротворну иницијативу отворен пут Требиње - Дубровник, који је прекинут након српске агресије на Хрватску.

Додик је 1999. изјавио да је дошло време да Слободан Милошевић одговара за погрешну политику коју је проводио десет година, а која је довела Србе у катастрофалну ситуацију.

“Није тачно да су међународна заједница и свет против Срба, али Срби су морали да схвате преко својих представника куда свет иде и да се прикључе тим токовима, а не да се супротстављају”, говорио је тада Додик.

Цитат
Република шумска

 
Готово је невероватно да је Милорад Додик од 1997. до 2000. године готово у сваком медијском наступу наглашавао да "Република Српска није држава", да је "боље бити ентитет у БиХ, него провинција у Србији", да су "кривци за дешавања у БиХ националистичке странке", да "Радован Караџић мора одговарати"...
Сарајевски новинари сећају се да је Додик у разговорима с њима готово избегавао израз Република Српска и тај бх. ентитет називао"република шумска".
Цитат
Боље бити ентитет у БиХ, него провинција у Србији

У једном интервјуу који је сарајевским медијима дао у новембру 1999. године
констатовао је да је "РС у потпуности отргнута од Милошевићевог режима и да у њој све више превладава свест да је боље бити ентитет у БиХ, него провинција у Србији".

"То је моје дубоко мишљење које, верујем, дели велики број становника РС. Српски народ у БиХ конструираној у Дејтону има више шансе за свој потпуни развој него ако би био дио Србије, а што желе неки националисти".

(Вести)


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #96 послато: Октобар 04, 2012, 00:25:14 »

Избори у БиХ: Нова битка за Сребреницу у којој сви губе


У недељу 6. октобра, одржаће се локални избори у БиХ. Све очи уперене су у Сребреницу где су у игри за власт српски и бошњачки кандидат. Тамошњи аналитичари слажу се да странке из Сарајева и Бањалуке воде борбу из које нико неће изаћи као победник, пише Смедиа портал.

Босна и Херцеговина поново се налази на испиту демократије и мултиетичности. У недељу ће тамо бити одржани избори, који по свему судећи, неће донети велике промене. Власт ће остати иста у већини општина, а грађане ће и даље мучити исти проблеми – незапосленост и сиромаштво.

Ипак, ови проблеми остављени су по страни, а све очи су уперене у Сребреницу, где ће се до последњег даха водити борба између Весне Кочовић и Ћамила Дураковића.

Управо је етничка подела поново на површину избацила ране из рата деведестих. Уместо заједничког рада, Срби и Бошњаци су у сталној свађи. Странке из Сарајева организовале су акцију „Гласам за Сребреницу“, током које је неколико стотина људи пријавило боравиште у овој општини. То је изазвало револт локалних Срба, који до сада нису имали начелника из својих редова.

 
Народ баш брига ко ће да победи

Тамошњи аналитичари слажу се да „нова битка за Сребреницу“ ником неће донети никакву корист.

-Српска кандидаткиња може да победи, јер попис показује да има више Срба - каже за С медиа портал Драгомир Јовичић, професор уставног права и бивши министар унутрашњих послова Републике Српске.

-За обичне грађане није битно да ли им је начелник Србин или Бошњак. То је политизација и на Сребреници се све време добијају политички поени. И једна и друга страна то раде. У Сребреници сам провео доста времена у последњих пар месеци и могу да вам кажем да је њима свеједно ко ће бити начелник.

 
Исто сматра и аналитичар Гостимир Поповић:

-Сребреница је мала општина и не би јој требало давати велики значај. Сарајево је покушавало да направи неке махинације, али у томе нису успели. Сребреница је у уставно-правном систему РС и од тога не сме да се прави проблем као што то покушавају странке из Сарајева. Могуће је да српска кандидаткиња постане градоначелница, али чак и да не победи то неће бити ништа страшно. Не би било ни великих промена ни уколико победи. Живот би требало уредити по Уставу и закону, а не по локалним изборима. Овде ћемо само да видимо ко ће добити поверење.

Подршку Сарајеву у намери да Дураковић постане начелник пружио је и муфтија Муамер Зукорлић, који би и да гласа у Сребреници. Са друге стране, међународна заједница се овај пут држи по страни, а за разлику од претходних месеци кад су бурно реаговали на изјаве Милорада Додика, сада се посебно не оглашавају. Чак ни онда када је председник РС поновио да у Сребреници није било геноцида.

 
Додик као бан

Представници међународне заједнице су досад направили довољно нереда, сматра Гостимир Поповић, додајући да је сада дошло време да оставе народ на миру да искаже своју вољу.

- Додик на себи својствен начин исказује мишљење, не дира никог и говори о развоју Српске. То што је он њима сметао и ишто им и даље смета, то је њихов проблем.

Драгомир Јовичић иде још даље и тврди да је могуће да се остваре Додикове речи о распаду БиХ.

-Међународна заједница се уморила од БиХ. Не бих ишао далеко да тврдим да ће се земља распасти, али оваква каква је није функционална, јер ради супротно уставу. Држава са четири милиона становника има 200 министара. Па где то има?! То је неодрживо! Можда бисмо успели ако би био швајцарски модел, али смо ми далеко од тога. Ово што сада постоји неће опстати.

 
Могућа промена у пар општина

Иако је Милорад Додик неприкосновен, његова странка могла би да изгуби неколико општина, тврди Јовичић.


-Актуелна власт ће добити мањи број гласова и изгубиће пар општина. Очекујем да се у око 20 одсто општина промени власт.

И аналитичар Поповић сматра да су промене могуће, али да неће утицати на фунцкионисање власти у Бања Луци:

-Општинска и градска сцена ће остати слична као и до сада, евентуално уз мале промене. Могуће је да ће профитирати такозване партије средње величине, али ће организација у суштини остати иста.

(Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
ПЕТАР
Напредни члан
**
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 83


Погледај профил
« Одговор #97 послато: Октобар 04, 2012, 13:03:35 »

http://www.gradprijedor.com/hronika/incident-u-centru-naseg-grada-prijedorcanin-napao-obezbjedjenje-srbijanskog-ministra-velimira-ilica

   Не верујем да је човек гађао Илића,то ови режимски медији изврћу,верујем да је папуча била намењена Павићу.Најсиромаснији ,најхрабрији ,обични људи су уз опозицију тј СДС ,спрема се крађа избора 75 посто председника бирачких одбора су из ДНС,и то се зна.СДС има све адуте у својим рукама,док ови уцењују људе са послом,већина приватника је уз Павића ,он је газда овог града,ДНС вам је Приједору као комунистичка партија некад ,Павића ће подржати и Бошњаци и Хрвати и Роми.Многи се боје да ће СДС завести ред доласком на власт и треба да се боје јер ће тако и да буде,Павић ме подсећа на Бориса Тадића, а највероватније ће проћи као и он,већ има два мандата и време је да да иде и да на чело града дођу неки други људи јер са овима будућности немамо ,горе од овога данас не може.ОПтимиста сам по питању промене власти.Уз Сребреницу ово су најбитнији избори у Српској сигурно.
Сачувана

БОЖЕ ПРАВДЕ
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #98 послато: Октобар 07, 2012, 18:11:32 »

...гласање је у току,..Цитат
У Сребреници два пута прекинуто гласање


Данас поподне поново је прекинуто гласање на бирачком месту за гласање на непотврђеним гласачким листићима и у одсуству у Културном центру у Сребреници, где је и пре подне на пола сата био прекинут изборни процес.

Поподневни прекид наложила Општинска изборна комисија, јер је попуњен допунски извод из централног бирачког списка и немају се где уписивати подаци о бирачима
 

(Бета, Вести)


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #99 послато: Октобар 07, 2012, 19:44:34 »

Локални избори: Затворена бирачка места, гласало 43,91 одсто грађана


У 19 сати у Босни и Херцеговини затворена су биралишта на којима су грађани БиХ гласали за локалне органе власти. После 19 сати остала су отворена још само она бирачка места која су јутрос отворена са закашњењем.

Према подацима Централне изборне комисије БиХ (ЦИК), до 16 сати излазност на изборе је износила 43,91 посто - у Федерацији БиХ она износи 42,41 посто, у Републици Српској 46,42 а у Дистрикту Брчко 41,84 посто.

Грађани БиХ данас су бирали 135 начелника општина и пет градоначелника. У Републици Српској се бира 58 општинских скупштина, пет Скупштина градова, у Федерацији БиХ 78 општинских већа.


Фокус је био на изборима у Сребреници


Грађани Брчко дистрикта данас су гласали са посланике у Скупштини дистрикта.
На изборима је учествовало 383 политичка субјекта, односно 30.351 кандидата.
Локални избори у БиХ коштали су девет милиона марака (око 4,5 милиона евра).

Први резултати избора ЦИК ће саопштити у поноћ.

И у Републици Српској и у Федерацији БиХ лидери опозиције очекују да ће ови избори донети промене у њихову корист.

Највећа излазност је на Палама (ФБиХ) где је до 16 сати гласало 83,33 одсто грађана с правом гласа, док је најмања излазност на изборе у Санском Мосту, где је гласало свега 26,77 посто.


ЦИК БиХ задовољан излазношћу на локалне изборе

Иначе, избори протичу уз великии број неправилности, али без већих инцидената.
На терену је 1.296 посматрача из међународних организација и представника удружења грађана.

Највећа пажња јавности била је усмерена према општини Сребреница где се на бирачким списковима налази двоструко више бирача у односу на број стално настањених грађана. У тој општини живи између пет и шест хиљада грађана, а у бирачке спискове уписано је 14.090. На бирачком месту у Културном центру Сребренице гласање је два пута било привремено прекинуто.


Цитат
Изборни инжењеринг

Из ЦИК је саопштено да има индиције да је у 11 општина у БиХ било покушаја спровођења изборног инжењеринга, изјавио је члан те комисије Тихомир Вујичић.
Он је истакао да у БиХ изборни дан углавном протекао у мирном окружењу, а у општини Оџак забележен је покушај лажирања избора када је председник бирачког одбора пре отварања бирачког места убацио 55 гласачких листића на којима је означио садашњег начелника и кандидата за начелника, али је приликом контроле гласачке кутије то откривено.
Медији у Републици Српској су пренели да полиција трага за неколико особа које су у бањалучким цвећарама јутрос куповале цвеће и венце уз наводе да је један од кандидата за градоначелника Бањалуке наводно преминуо.

Цитат
Соренсен: Стојимо иза БиХ

Током дана огласили су се и међународни представници у БиХ који ове изборе сматрају веома значајним за будућност те државе.
Шеф Делегације Европске уније у БиХ Петер Соренсен је поручио да је изборни процес саставни део пута БиХ ка Европи.
- Као и увек, стојимо иза БиХ на њеном путу ка ЕУ - казао је Соренсен.
Он очекује да ће, када се изборни процес заврши, моћи да каже да је тај процес био добар и да је вођен на одговарајући начин.
Всоки представник у БиХ Валентин Инцко изразио је очекивање да ће локални избори створити нови простор за политички консензус и помоћи да се изађе из политичког ћорсокака у којем се БиХ налази од маја ове године.
"Без обзира да ли сте задовољни својим садашњим руководством и желите да вас и даље води, или верујете да треба доћи до промене, морате изаћи на биралишта и гласати", поручио је Инцко у саопштењу.

(Танјуг, Блиц)
***


Сачекаћемо резултате, нарочито оне у Сребреници.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Странице: 1 [2] 3 4 5   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!