forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Децембар 10, 2018, 22:05:59


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: 1 ... 3 4 [5]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Република Српска...  (Прочитано 66572 пута)
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12071Погледај профил
« Одговор #200 послато: Мај 11, 2016, 17:55:50 »

КУВА СЕ:
 Протести против Додика 14. маја

Опозиција у Републици Српској организоваће 14. маја у Бањалуци велики народни протест, најавио је председник СДС-а Младен Босић.


Босић је грађане позвао на миран протест, који ће бити организован у складу са законом, те очекује да полиција обезбеди ред и мир на том догађају, за који је упућен захтев надлежним институцијама. Он верује да ће одзив грађана бити велики и да су процене да две трећине грађана у Српској има озбиљне разлоге да искажу незадовољство.

Босић верује да ће председник РС-а Милорад Додик бити непријатно изненађен бројем окупљених грађана, наводећи да ће тај број бити много већи од 5.000, што ће бити порука актуелној власти.

Истовремено, поједини портали блиски Додику пишу да опозиција нуди дневнице за учешће у демонстрацијама како би привукла што више учесника на протестима.

(Правда)***

Иако ми се Додик није допадао од самог почетка његове власти, мислим да сада није време да се он руши. Нарочито када се већ месецима пише, прича о томе како Републику Српску треба утопити у БиХ, фактички укинути!!!

Многи непријатељи српског народа и Републике Српске ће искористити ову ситуацију, па ће кроз Додикову опозицију да спроведу свој наум, а да се ови у то увере, када већ буде касно, ако се уопште и увере. Онај који их буде помогао, новчано, организационо и било како другачије ће тражити да буде онако како он то жели. Према томе, Срби који праве овај протест морају да буду "само своји" или ће бити одговорни за све оно што ће се убудуће дешавати, а не пише се добро. ГРЕШКЕ, сада, када цели свет гори, не би смеле да се праве!!!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
ПЕТАР
Напредни члан
**
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 82


Погледај профил
« Одговор #201 послато: Септембар 13, 2016, 17:13:00 »

Помаже Бог браћо и сестре!
  У Босни и Херцеговини што знхачи и у Републици Српској у току је кампања за локалне изборе 2016.
Опозиција је окупљена уб коалицију названу САВЕЗ ЗА ПРОМЈЕНЕ ту су СДС на челу са Босићем,ПДП на челу са Бореновићем,НДП на челу са Чавићем,НАПРЕДНА СРПСКА И Српска Радикална Странка Републике Српске на челу са Михајлицом.Власт је коалиција СНСД Милорад Додик,ДНС Марко Павић,Социјалисти Петар Ђокић и Шешељеви радикали.Власт има своје начелнике у Бања Луци,Приједору,Градишци и Новом Граду,док опозиција има своје начелнике и градоначелнике у Добоју,Требињу и Бијељини.Кључна је борба за начелнике у Крајини(Бања Лука,Приједор,Нови  Град).Од подршке Марка Павића тј. ДНСа тј Приједора зависи много тога.у Приједору гдје влада ДНС 12 година СНСД нема свог КАНДИДАТА ЗА ГРАДОНАЧЕЛНИКА,то говори да ДНС држи СНСД у шаци.Кандидат није ни Павић већ садашњи замјеник градоначелника Миленко 'Ђаковић кадар ДНС.Против кандидат испред САВЕЗА ЗА ПРОМЈЕНЕ је  кадар СДС Душан Берић директор једне фабрике и  народни посланик у скупштини РС.По неком објективном суду у предности је Ђаковић јер је ДНС газда града,страначка запошљавања,добри односи са Бошњацима,директорска мјеста...подршка бирачког тијела СНСД и Социјалистичке Партије.Није ни Берић без шанси али ипак...никад се не зна.Оно што сам ја примјетио је да опозиција заговара европски пут пут ка ЕУ.Чиними се да Додик није миљеник Вучића...


ЗА 25. СЕПТЕМБАР ЗАКАЗАН ЈЕ РЕФЕРЕНДУМ О ДАНУ РЕПУБЛИКЕ

 Свашта се може чути ових дна од опозиције да референдум и није баш неопхподан,од владајућих нека и треба се једном стати у крај нападима на РС .....до тога да нам Нато и Хрватска пријете уласком у овај западни дио РС,приче о новом рату у БиХ ....углавном занимљиво је у РС.Избори су мислим 1 или 2 септембра,кренуло је са трибинама билбордима ићем и пићем обећањима видјећемо како ће завршити.
Поздрав .
Сачувана

БОЖЕ ПРАВДЕ
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12071Погледај профил
« Одговор #202 послато: Септембар 14, 2016, 19:53:34 »

Помаже Бог браћо и сестре!
  У Босни и Херцеговини што знхачи и у Републици Српској у току је кампања за локалне изборе 2016.
 Спојлер:
Опозиција је окупљена уб коалицију названу САВЕЗ ЗА ПРОМЈЕНЕ ту су СДС на челу са Босићем,ПДП на челу са Бореновићем,НДП на челу са Чавићем,НАПРЕДНА СРПСКА И Српска Радикална Странка Републике Српске на челу са Михајлицом.Власт је коалиција СНСД Милорад Додик,ДНС Марко Павић,Социјалисти Петар Ђокић и Шешељеви радикали.Власт има своје начелнике у Бања Луци,Приједору,Градишци и Новом Граду,док опозиција има своје начелнике и градоначелнике у Добоју,Требињу и Бијељини.Кључна је борба за начелнике у Крајини(Бања Лука,Приједор,Нови  Град).Од подршке Марка Павића тј. ДНСа тј Приједора зависи много тога.у Приједору гдје влада ДНС 12 година СНСД нема свог КАНДИДАТА ЗА ГРАДОНАЧЕЛНИКА,то говори да ДНС држи СНСД у шаци.Кандидат није ни Павић већ садашњи замјеник градоначелника Миленко 'Ђаковић кадар ДНС.Против кандидат испред САВЕЗА ЗА ПРОМЈЕНЕ је  кадар СДС Душан Берић директор једне фабрике и  народни посланик у скупштини РС.По неком објективном суду у предности је Ђаковић јер је ДНС газда града,страначка запошљавања,добри односи са Бошњацима,директорска мјеста...подршка бирачког тијела СНСД и Социјалистичке Партије.Није ни Берић без шанси али ипак...никад се не зна.Оно што сам ја примјетио је да опозиција заговара европски пут пут ка ЕУ.Чиними се да Додик није миљеник Вучића...


ЗА 25. СЕПТЕМБАР ЗАКАЗАН ЈЕ РЕФЕРЕНДУМ О ДАНУ РЕПУБЛИКЕ

 Свашта се може чути ових дна од опозиције да референдум и није баш неопхподан,од владајућих нека и треба се једном стати у крај нападима на РС .....до тога да нам Нато и Хрватска пријете уласком у овај западни дио РС,приче о новом рату у БиХ
....углавном занимљиво је у РС.Избори су мислим 1 или 2 септембра,кренуло је са трибинама билбордима ићем и пићем обећањима видјећемо како ће завршити.
Поздрав .


Бог ти помог`о  ПЕТРЕ!

Хвала ти за ове информације, са твог терена.
Једино, надам се да ти се овде поткрала случајна грешкица, па уместо да су Локални избори 1. и 2. септембра (а ти дани су већ иза нас) они ће да се ипак одрже ваљда у октобру, тог 1. или 2. Зеленко

Ако будеш имао времена, напиши овде мало више о тим изборима, а нарочито какве су твоје прогнозе, шта би за грађане Републике Српске било најбоље, која политичка опција да победи..или тачније које личности да буду изабране за градоначелника тих градова?

Интересантна је та позиција у Приједору, како си написао, јер у том граду Додик нема власт, а колико видим појављује се за кандидата и представник СДС, Душан Берић, поред тог Миленка 'Ђаковића, Павићевог саборца (тачније кандидата те политичке опције). Мало сам гуглала и мени, о овоме што сам прочитала, некако се чини да је тај Берић бољи избор за сам град Приједор и његове грађане. Шта ти мислиш?

И још једно питање. Да ли су у Приједору само та два кандидата за градоначелника? Имају ли Бошњаци свог кандидата, имајући у виду да су они доста популацијски заступљени у том граду?

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
ПЕТАР
Напредни члан
**
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 82


Погледај профил
« Одговор #203 послато: Септембар 15, 2016, 19:38:26 »

Да избори су у октобру.Бошњаци нису до сада имали свог кандидата тако је мислим и овај пут,до сад су подржавали Павића и ДНС,Павић је добио неки орден од неког званичника из исламске заједнице не знам тачно јели то био рејс улема прва глава у исламској заједници или неко други,инфраструктура у мјесним зајењдницама Бошњака је боља него зу већиуни мјесних заједница Српских.Шпекулише се да ће Бошњаци овога пута подржати СДС али то су шпекулацихје.Стање у граду није добро само онај ко је политички подобан успијева,од директорских мјеста до подстицаја за пољопривреднике,посао у болници,школи и другим мјестима добијају углавном чланови ДНС.Занимљиво да су Жељезнице РС чији  је директор кадар ДНС ,примиле ових дана преко 100 радника сваки је уцијењен да донесе одређен број гласова,иако у хаосу дугује се радницима касне плате пословање уз губитку нема довољнио посла за старе раднике а они примају нове лудница општа.Још једна битна информација је оживљавање рудника у Љубији то је највеће рудно лежиште жељезне руде у СФРЈ.Појавили су се купци,а све иде преко градске управе и владе.Павић и ДНС кад су дошли на власт укинули су мјесне заједнице тј секретаре мјесних заједница,Берић обећава да ће вратити статус мјесних заједница какав су и имале да ће зу свакој мјесној заједници бити секретар или не знам птредсхједник мјесне заједнице који ће радити на проблемима те мјесне заједнице и доносити их градоначелнику на увид.То је добра ствар,још Берић каже да ће помоћи пољопривреднике оживљавањем пољопривредних задруга и то је добра ствар.Занимљивио би било видјети промјене у граду ако побиједи Берић то би било СТАЊЕ ШОКА за многе.Нисам довољно информисан 0а немам ни знања ни памети да дам свој суд да ли би долазак опозиције на власт и смјена СНСД б8ила паметна,али све указује на то да је промјена некако била најнормалнија кад се саберу све ствари у републици.Велико је питање шта би нам оне донијеле и у ком правцу би р'публика ишла,са овим наталитетом други ће бити већина у републици за 50 година кажу неки,не знам шта нам је најпаметније чинити.
ж

 
Сачувана

БОЖЕ ПРАВДЕ
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12071Погледај профил
« Одговор #204 послато: Септембар 26, 2016, 23:21:46 »

Коначни резлтати референдума:
Изашло више од 55 одсто грађана, 99,81 подржало Дан РС


БАЊАЛУКА - Председник Републичке комисије за спровођење референдума Синиша Каран изјавио је данас да је на референдум о Дану Републике Српске изашло 680.116 грађана с правом гласа или 55,77 одсто бирача.

На референдуму је 677.721 или 99,81 посто бирача заокружило "да", одговарајући на референдумско питање – да ли подржавате да се 9. јануар слави као Дан РС, док се против изјаснио 1.291 гласач или 0,19 одсто.

Каран је на конференцији за новинаре навео да је било 2.264 неважећих листића, а важећих 679.012.

Право гласа у РС има 1.219.399 грађана.Каран је рекао да је на референдуму гласала натполовична већина грађана са правом гласа, због чега је, с обзором на Закон о референдуму и грађанској иницијативи, референдум спроведен успешно и проглашен пуноважним.

Он је још навео да је и обележавање Дана РС 9. јануара на референдуму добило подршку грађана.

Каран је рекао да се ради о првим незваничним прелиминарним резултатима референдума, који ће бити достављени Народној скуПССтини РС и најкасније у року од месец дана бити објављени у Службеном гласнику РС. Према његовим речима, референдум је прошао без инцидената, а Републичка комисија за спровођење референдума до сада није добила никакве жалбе на могуће непавилности приликом одржавања референдума.

У Републици Српској јуче је одржан референдум на којем су се грађани изјашњавали да ли подржавају да се 9. јануар прославља као Дан републике.

Власти у РС одлучиле су да одрже референдум и након што је Уставни суд БиХ 17. септембра забранио одржавање референдума.


Осим у РС, референдум о Дану републике одржан је у представништвима РС у Србији, Москви, Швајцарској, Немачкој, Белгији, Аустрији и Холандији.

Цитат
БРИСЕЛ: БЕЗ ПРАВНЕ ПОДЛОГЕ

Референдум није имао правну подлогу, јер је Уставни суд Босне и Херцеговине суспендовао одлуку о његовом одржавању док не одлучи да ли је референдум у складу са Уставом, изјавила је данас портпаролка високе представнице Европске уније за спољну политику и безбедност Маја Коцијанчић. Она је на конференцији за новинаре у Бриселу оценила да референдум не може да измени чињеницу да су одлуке Уставног суда обавезујуће. Охрабрујемо институције Босне и Херцеговине да реше питање Дана Републике Српске у оквиру постојећег уставног оквира и кроз конструктиван дијалог, истакла је Коцијанчић. Она је напоменула да све стране треба да се уздрже од поступака који би могли да погоршају ситуацију.


***Док траје славље после референдума, из Тужилаштва БиХ стиже потврда да је формиран предмет због неспровођења одлука Уставног суда. Победа демократије, не плашим се хапшења, поручује први човек РС


САМО дан после изјашњавања народа о Дану Српске, на којем је јединствено одбрањен 9. јануар, рођендан РС, из Сарајева је стигла потврда претњи Бакира Изетбеговића - Тужилаштво БиХ формирало је предмет и покренуло истрагу због референдума, а председнику РС Милораду Додику упућен је и позив за саслушање у својству осумњиченог у предмету.

Како незванично сазнајемо, јачају и притисци амбасадора западних сила да правосуђе БиХ санкционише одговорне за огранизовање референдума.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић, потврдио је за `Новости` да је предмет "у вези са кршењем одлуке Уставног суда о забрани референдума" означен као приоритетан:

- Формиран је предмет у којем се већ двадесетак дана спроводе активности у вези неизвршавања одлуке Уставног суда БиХ. Прикупља се документација, а одређене особе биће позване у Тужилаштво БиХ. Главни тужилац БиХ Горан Салиховић издао је обaвезујуће упутство у којем је одредио тим који ради на наведеном предмету.

Председник Српске Милорад Додик каже, за `Новости`, да је референдум демократска победа Српске и да га не плаше никакве истраге Тужилаштва БиХ:

- Референдумом смо одбранили нашу светињу - 9. јануар, рођендан РС. Победила је демократија, слободарски дух и воља српског народа. Не плаше ме сарајевске претње хапшењем, нити санкције међународне заједнице, нисам изабран да бих се плашио, већ да бих јачао РС!

Он тврди да је снага референдума у јединственом ставу народа Српске да одбрани 9. јануар:

- То је врхунац демократије и победа слободе српског народа. Наставићемо да јачамо Српску и неће нас зауставити, нити уплашити. Вољу народа не могу игнорисати. Поносан сам на народ Српске којег нису уплашили и који је у миру и достојанству показао колико воли РС.


Додик је навео да га не занимају активности Тужилаштва БиХ које је, како је рекао, незаконито формирано, баш као и Суд БиХ, наметнутим законима високог представника. Он је још једном поновио да то није био референдум о сецесији:

- Да видимо ко ће сада бити тај ко ће игнорисати вољу народа. Девети јануар је Дан РС, и остаће у закону.

Синиша Каран, председник Републичке комисије за референдум, изјавио је, за "Новости", да се не плаши никаквог хапшења и да стоји на располагању Тужилаштву БиХ:

- Уколико ме позову, одазваћу се. Нема чега да се плашим, све сам радио по закону, као и Комисија.

Он додаје да је цела прича око хапшења и истраге око референдума у Српској - апсурдна:

- Питам се шта је са оних 90 ранијих одлука Уставног суда БиХ које нису спроведене. Зашто нико ту није под истрагом, већ само сада.

Лидер СДС Младен Босић изјавио је данас да се "наставља опасна игра Додика и Изетбеговића".

- Ради се о увођењу БиХ у уставну кризу. Сама тврдња да је из РС прекршен "Дејтон" иде наруку онима који желе ново уређење БиХ, а да кривац буде РС. У наредном периоду доћи ће до изражаја упозорење премијера Србије Вучића кад је Србија рекла да не може да подржи референдум - рекао је Босић.


Он упозорава све оне који најављују санкције и хапшење да то не раде, јер то нису радили ни када су у питању одлуке за Мостар.

Хрватско Министарство спољних и европских послова оценило је данас да "референдум у РС има потенцијал да дестабилизује БиХ и шире подручје југоисточне Европе".


"ДА" 677.721 ПУТ

Према коначним и незваничним резултатима референдума о Дану РС, 99,81 одсто грађана РС који су изашли на гласање позитивно се изјаснило на референдумско питање да ли подржавају да РС и даље обележава и слави 9. јануар као рођендан Српске. Од укупно 1.219.399 регистрованих гласача, на референдум је изашло 680.116 грађана РС, односно 55 одсто.

На референдумско питање 677.721 грађанин РС јасно је рекао "да". Негативно су се изјаснила 1.291 грађанин, односно 0,19 одсто. Неважећих листића било је 2.264. Било је организовано 1.885 гласачких места, а у иностранству 27.
ПРЕДСЕДНИК ТОМИСЛАВ НИКОЛИЋ, ЗА `НОВОСТИ`, О РЕФЕРЕНДУМУ И ПОСЛЕДИЦАМА

ИЗЕТБЕГОВИЋ ДА ОБЈАСНИ ПОРЕЂЕЊЕ ДОДИКА И ГАДАФИЈА

Референдум је очигледно показао вољу грађана Републике Српске и не би смео да доживи судбину неколико референдума одржаних у различитим српским земљама, у различитим историјским околностима - да буде одржан и остане мртво слово на папиру.

То је изјавио, за `Новости`, Томислав Николић, поводом недељног изјашњавања грађана у РС:

- Иза референдума су стали сви релевантни политички чиниоци у РС и то обавезује на његово спровођење.

Шеф државе нам каже и да председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић дугује да додатно објасни када је био искрен - када је рекао да рата у БиХ неће бити, или када предвиђа да ће Милорад Додик после војне интервенције да буде мучен, понижаван и убијен.

- Ко ће то, по његовом мишљењу, да уради? Против Гадафија су окренули становнике Либије. Шта би то требало да се деси да би становници РС то учинили свом легално изабраном председнику? Додик се користи демократским принципом да оствари своје идеје, које средство би Изетбеговић користио да оствари свој наум о убиству једног председника?
ПРЕМИЈЕР АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ ПОЗИВА НА СМИРИВАЊЕ ТЕНЗИЈА

СУПРОТСТАВИЋЕМО СЕ СУКОБИМА

Премијер Александар Вучић изјавио је данас да је најважнији резултат референдума о Дану РС то што је протекао мирно. Он је оценио да је важно да се смире тензије у региону. Вучић је новинарима у Жагубици казао да је разговарао телефоном са председником РС Милорадом Додиком и да су се сагласили о томе да је за цео регион најважније да гледа у будућност:

- Ако било ко мисли да је решење у сукобима, ми не само да у томе нећемо да учествујемо, већ ћемо оштро да се супротставимо, јер за нас су мир и стабилност основни услови да би се видели резултати нашег рада.

Вучић је казао да је Србија учинила све што је могла "на стабилизацији прилика" и да ће то наставити да чини и у наредном периоду. (З. Г.)
МИНИСТАР БЕЗБЕДНОСТИ БИХ: АКО СЕ НЕ ОДАЗОВЕ, ДОДИК ЋЕ БИТИ ПРИВЕДЕН


САРАЈЕВО(Бета) - Министар безбедности БиХ Драган Мектић изјавио је да ће Агенција за истраге и заштиту (Сипа) привести председника РСМилорада Додика ако се не одазове на позив Тужилаштва БиХ на саслушање у својству осумњиченог због одржавања референдума о Дану РС, који је забранио Уставни суд.

''Ако се не одазове, а разлог за неодазивање буде неоправдан, да није био спречен неком вишом силом, издаје се наредба о прислином привођењу. Ићи ће се на његово присилно привођење и ту је Закон о кривичном поступку врло јасан – нико нема право да се не одазове позиву Суда или Тужилаштва", рекао је Мектић за сарајевску ТВ1.

Према његовим речима, законом је прописано присилно привођење у случају неодазивања на позив ових институција.
ТАБЛE ОСТАЈУ У СРПСКОЈ

Иако се у појединим медијима појавила информација да ће на десетине табли "Добродошли у Републику Српску" бити уклоњене, од тога нема ништа, потврђено је "Новостима" у Влади Републике Српске.

- Табле се налазе на територији Српске и ту ће и остати. Оне су у надлежности РС, а не БиХ и никаква институција БиХ не може да их склања. На простору од десетак метара у граничном појасу између ентитета, што се нас тиче, могу стајати и табле "Добродошли у Федерацију БиХ", "Добродошли у БиХ" и "Добродошли у Републику Српску" - кажу у Влади РС. (Н. Ш. Р.)ЕК: РЕФЕРЕНДУМ НИЈЕ ЗАКОНИТ

Референдум одржан у РС нема законску основу, јер је Уставни суд БиХ одлучио да суспендује одлуку о референдуму док се не одлучи о његовој уставности, оцењено је у Европској комисији.

- Овај референдум не може да промени крајњу и обавезујућу одлуку Уставног суда БиХ - изјавила је Маја Коцијанчич, портпарол ЕК.

Она каже да ЕК охрабрује институције у БиХ да реше питање о Дану РС дијалогом и у оквиру Устава и закона. (Г. Ч.)ЧЕПУРИН: ОДМАХ СТАВИТИ ТАЧКУ!

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин изјавио је данас да је Дан РС очуван и сачуван и да су резултати референдума врло јасни:

- Русија жели да на све ово буде стављена тачака. Народ је на најдемократскији начин исказао своје мишљење. Задовољан сам што је референдум протекао мирно.(М. Филиповић, вечерње НОВОСТИ)


***

А шта ће се десити, ако се којим случајем Додик одазове позиву?

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12071Погледај профил
« Одговор #205 послато: Октобар 03, 2016, 22:56:39 »

Народ изабрао локалну властУ РЕПУБЛИЦИ Српској, Федерацији БиХ и Брчко дистрикту су одржани локални избори на којима је народ бирао начелнике и градоначелнике, као и одборнике за 141 локалну скупштину. Право гласа имало је 3.263.906 грађана, а до 15 часова на биралишта је изашло 38,78 одсто бирача.Биралишта су отворена у седам часова ујутро и била су отворена до 19 часова до када је на снази била изборна тишина.


Локални избори спроведени су за скупштине 57 општина у Српској, 74 општине у ФБиХ, шест градова у РС - Приједора, Бијељине, Бањалуке, Добоја, Зворника и Требиња, четири града у ФБиХ - Бихаћа, Тузле, Зенице и Широког Бријега, као и за Скупштину Брчко дистрикта.

Осим 131 начелника и 10 градоначелника на локалним изборима бирало се и 3.136 одборника у локалним парламентима од чега 26 представника националних мањина.


У Српској највећа политичка борба између власти предвођене СНСД и опозиције на челу са СДС водила се у Бањалуци, Бијељини, Добоју, Зворнику и Требињу.

Неизвесност је била највећа у Бањалуци, јер победа у највећем граду у Српској могла би да значајно утиче на резултате општих избора 2018. године.

Председник Српске и лидер СНСД Милорад Додик гласао је у Лакташима, где је изјавио да РС, спровођењем избора, показује пуни демократски капацитет.


- Ови избори су важни зато што ће бити омогућено да у локалним заједницама буду формиране власти које грађани подржавају. Нове власти, са новом енергијом и подршком народа, могу урадити много - рекао је Додик. - Пре седам дана смо имали референдум о Дану Републике, а сада одржавамо демократске изборе.Члан Председништва БиХ из РС Младен Иванић изјавио је да су ови локални избори јако битни јер ће бити индикатор предстојећих општих избора.


- Мислим да ће локални избори бити врло занимљиви. Надам се да ће доста људи изаћи на изборе - рекао је Иванић у Бањалуци.Лидер СДС Младен Босић изразио је очекивање да ће СДС задржати главна упоришта, општине и градове где су у ранијем периоду имали начелничка места као што су Прњавор, Добој, Бијељина и Источно Сарајево.

- Убеђен сам да ћемо узети неке општине где до сада нисмо имали власт, а верујемо да ће кандидати за начелнике из других странака који су добили нашу подршку, такође успети да победе као што су Бањалука и Требиње - рекао је Босић након што је гласао у Брчком.

Председник ДНС Марко Павић изјавио је да грађани на изборима не треба само да гласају, већ да бирају оне који су способни да воде локалне заједнице и унапреде живот у њима.

- Избори су највеће демократско право сваког човека кад он сам одлучује коме ће дати поверење - рекао је Павић након што је гласао у Приједору.Председник СП Петар Ђокић изјавио је да очекује да ови избори донесу нови квалитет живота у РС.


Председник ПДП Бранислав Бореновић изразио је наду да ће грађани изабрати представнике који ће у наредне четири године водити њихове локалне заједнице путем развоја.

- Локални ниво је најближи грађанима и не сумњам да ће они бирати у складу са својим ставовима и потребама. Очекујем да избори буду празник демократије - рекао је Бореновић након што је гласао у бањалучком насељу Кочићев Вијенац.Своју грађанску дужност искористила је и Бањалучанка Блаженка Ђујић, која је на бирачко место поранила.

- Треба изаћи на изборе. Борити се за Српску, за град - истакла је Ђукићева.

Бањалучки пензионер Раде Симић каже, за `Новости`, да од нове градске власти очекује да коначно реши проблеме инфраструктуре у приградским насељима.

- Срамота је да многа насеља још немају воду, канализационе одводе и расвету. Доста нам је празних обећања - казао је он.

Студенткиња права Наташа Рогић, која је гласала у насељу Лауш, очекује да ће нова власт отворити нова радна места.

- Све више младих из Бањалуке одлази у иностранство, јер не могу да нађу посао. Ако се то не реши, млади ће напуштати масовно РС - казала је она.СРЕБРЕНИЦА: БОРБА ГРУЈИЧИЋА И ДУРАКОВИЋА

ИЗБОРИ у Сребреници, који су праћени са посебном пажњом због ранијих бошњачко-српских односа и изборног инжењеринга бошњачких странака, и ове године су били под посебном лупом како домаћих тако и страних посматрача.


Грађани Сребренице бирали су између Младена Грујичића, кандидата српских странака, и Ћамила Дураковића, кандидата СДА. Радомир Павловић, председник Коалиције за Сребреницу, која окупља српске странке, каже за "Новости" да очекује победу Грујичића.

Младен Грујичић


- Пресудни гласови биће гласови из иностранства, односно људи који не живе у Сребреници, али су регистровани. Бошњаци су већ годинама уназад направили уходану шему по којој су на хиљаде људи пријавили у Сребреници, а они су у ствари у Сарајеву, другим градовима ФБиХ, или иностранства, истиче Павловић, и додаје да Срби могу поразити бошњачки инжењеринг ако буду јединствени и сви гласају за Грујичића.

Бакир Изетбеговић, лидер СДА, изјавио је да ће бити неизвесно, али се ипак нада да ће Дураковић остати начелник. У Сребреници живи 13.409 становника од којих је 7.248 Бошњака, 6.028 Срба, 16 Хрвата, 67 припада осталим народима.

(Е.В.Н., вечерње НОВОСТИ)

***Додику власт у 40 општина!


Локални избори у БиХ потврдили да је партија председника Српске доминантна у РС, док је Савез за промене изгубио 14 општина

СТРАНКА Милорада Додика СНДС победник је локалних избора у Српској јер је освојила власт у готово 40 општина и градова док је губитник опозициони Савез за промене, на челу са СДС, који је изгубио власт у готово 14 локалних самоуправа.

Српски кандидат Младен Грујичић требало би да постане нови начелник Сребренице, јер прелиминарни подаци показују да он има више гласова од бошњачког кандидата Ћамила Дураковића у овој етнички оштро подељеној општини.

То су, у најкраћем, по Србе најважнији резултати недељних локалних избора у БиХ и РС. Додикова странка сачувала је власт у Бањалуци, али je преузелa и "бастионе" СДС - Пале, Прњавор, Градишку, Вишеград. Победили су Савез за промене и у Требињу.

Најјача српска партија, по прелиминарним резултатима, забележила је раст са 17 на чак 39 начелничких и градоначелничких мандата, а њихови коалицииони партнери ДНС и СП освојили су власт у четири општине у РС.

- Српска је у седам дана два пута победила. Кад се желело да она доживи коначни неуспех, доживела је свој апсолутни успех - казао је Додик док је отварао шампањац у Изборном штабу СНСД у Бањалуци.

Лидер највеће опозиционе странке, СДС, Младен Босић признао је пораз саопштивши да су први прелиминарни резултати ове странке за начелнике веома лоши:

- Ових дана ћемо анализирати резултате и практично покренути одговорност унутар странке почевши од мене, па надаље.

Игор Радојичић, кандидат СНСД, уверљиво је победио кандидата СзП Драгана Чавића у трци за градоначелника Бањалуке. Радојичић је освојио 50.380 гласова или 56,83 одсто. Имао је разлику од готово 15.000 гласова.

Резултати избора у Федерацији потврдили су позицију СДА као најјаче политичке странке. Према прелиминарним резултатима, коалиција СДА-СББ је освојила 34 начелничке позиције - у ФБиХ 33, а у РС једну. Та коалицији је од већих градова изгубила Зеницу, Бихаћ, Тузлу, Кључ..


Цитат
ГРУЈИЧИЋ: БИЋУ НАЧЕЛНИК СВИХ
ЗА Младена Грујичића је у Сребреници гласао 4.351 бирач, а за досадашњег актуелног начелника Ћамила Дураковића 1.910 гласача са редовних гласачких места. Разлика од неких 2.500 гласова је толика да и када стигну гласови путем поште и гласови у одсуству - неће бити достижна.

Грујичић, ипак, за `Новости` каже да треба сачекати званичну објаву резултата.

- Бићу начелник свим грађанима Сребренице. До сада нисмо имали такву ситуацију, локална бошњачка власт имала је дискриминаторски однос према српском становништву - рекао је Грујичић.


(Д. П.)


ПОВРАТАК БАБЕ

ФИКРЕТ Абдић, звани Бабо, предратни директор предузећа "Агрокомерц", прогласио је победу у трци за начелника општине Велика Кладуша. Он је, као кандидат Лабуристичке странке БиХ, освојио 7.676 гласова или 48,6 одсто. Абдић је познат по афери "Агрокомерц", а био је оптужен да је одштампао менице без покрића у вредности од 400 милиона долара. Он је 2003. године осуђен у Карловцу на 20 година затвора због ратног злочина на подручју Босанске Крајине. Одлуком суда пуштен је на слободу 2012.

(М.Филиповић, С.Мишљеновић, вечерње НОВОСТИ)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12071Погледај профил
« Одговор #206 послато: Октобар 05, 2016, 03:52:43 »

Срби стрепе од Бакирове математике

СВИ у Сребреници који знају математику на нивоу четвртог разреда основне школе знају да је српски кандидат Младен Грујичић победио на изборима и да је он нови начелник ове општине.

Сви они Сребреничани који више верују високој политици у којој један плус један не мора да буде два још не верују у резултат на семафору који каже да ће Ћамил Дураковић ускоро морати да изађе из свог начелничког кабинета и општинске зграде.

Срби стрепе да ће велике западне силе уз помоћ сарајевских извршитеља покушати да изведу још једну алхемијску режију на штету нашег народа. Бошњачки лидери, али и њихови гласачи, управо се уздају баш у тај сценарио.


У том амбијенту дише Сребреница три дана пошто је народ на изборима рекао своје и откад је Младен Грујичић, иза кога су стале све српске странке, прогласио убедљиву победу.

Конкретно, Срби страхују од правног вандализма, од поништавања гласања и на местима где није било приговора као и од грубог фалсификовања и напумпавања гласова из федерације и дијаспоре који су више на страни Дураковића.


Тренутни резултат је 3.957 гласова за Грујичића, а 1.645 за Дураковића. Практично, у игри је још потенцијалних 3.300 гласова који стижу писмима и из иностранства, али Грујичић је убеђен да они ништа не могу да промене.


- Не постоји математика по којој Дураковић може да добије изборе које је изгубио. Имали смо контролоре у готово свим изборним местима у Федерацији и он је на њима добио највише 1.000 гласова. У дијаспори, од укупно 1.600 уписаних бирача, ми имамо око 500. Избори су завршени. Морамо сада да будемо мирни јер Дураковићу одговарају ексцеси и инциденти - упозорава Грујичић.


Дураковић пак не признаје пораз док се сви гласови не преброје. На улазу у свој кабинет кроз осмех нам каже:

- Видите, још сам у својој канцеларији. Признаћу пораз ако резултати покажу да сам изгубио. Али, Грујичић је већ у недељу увече подигао тензије у граду прогласивши победу. Провоцирали су Бошњаке заставама Србије и скандирањем на екавици "победа" уместо "побједа", како се код нас говори.

Опречни ставови, али у згради Општине и српски и бошњачки политичари труде са буду љубазни једни према другима. Више осмеха на лицима представника нашег народа:

- Срби и Бошњаци живе мирно у Сребреници. Нема инцидената. Али бојимо се да неко са стране, као што је то било увек, не умеша прсте и не потпали неку варницу. То би ишло наруку бошњачком кандидату који је изгубио изборе. А питамо се и зашто би се избори било где понављали кад приговора на бирачким местима није било - опрезан је Милош Миловановић, председник Скупштине општине.

Да су Срби јединствени како пре тако и после избора, уверава нас Момчило Цвјетиновић, први човек локалног СДС, иначе директор школе коју заједно похађају српска и бошњачка деца:

- Логично је да Дураковић не верује да је изгубио. Он неће у то веровати ни кад Грујичић уђе у кабинет. Притисцима и високом политиком сви су могли да се баве до 2. октобра.


Дураковић тврди да Срби провоцирају


Док се у медијима диже политичка тензија о којој извештавају светски медији, улице Сребренице су готово пусте. Младих скоро да нема, кафане су празне, ништа не наговештава било какве чарке. Прилично учмало.

- Бошњаци су на власти 17 година и не могу да прихвате пораз - анализира колективну психологију Обрен Андрић Бато (55), сребренички угоститељ.

- Код мене у ресторан долазе само Срби, а општински главаши репрезентацију троше искључиво у њиховим кафанама. Они су били власт само за свој народ.

Ипак, по неким кафићима седе заједно Срби и Бошњаци. У једном сепареу затичемо Ратка, Месудина и Хасу. Испред њих тузланско и "јелен" пиво. Свако пије "своје".

- Не интересује нас ни политика ни избори. Па зар то гласање није завршено - говоре нам углас.

Највећа мука у Сребреници је беда. Она је заједничка за све. Млади толиком брзином одлазе да нико од наших саговорника не зна тачно колико становника данас има ова варошица. Као што не знају ни изборне резултате. Бошњаци мисле да их има око 7.500, док Срби калкулишу са цифром од око 5.000, а тврде да се одселило око 15.000 наших сународника.


У кафани свако пије "своје" пиво


Заједничка им је и рачуница да је око 80 одсто незапослених и да нико не зна где су улупани силни милиони који су у претходним годинама разним каналима "упумпани" у општину.

У граду има и црква и џамија. Обичан народ се моли да се "оно никад не понови". Рату ни име не желе да помену.


ОТВАРАЈУ ВРЕЋЕ

ЦЕНТРАЛНА изборна комисија БиХ одобриће општинској комисији у Сребреници отварање врећа, како би се поново пребројали листићи.

Председник ОИК Нермин Аливуковић као да није нестрпљив са коначним резултатима и подсећа нас да су се 2012. године победници у Сребреници знали тек после неколико месеци:


Поједини обрасци са бирачких места су били неуредни и зато се мењао резултат који је приказиван у јавности.

(Предраг Васиљевић, вечерње НОВОСТИ)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
ПЕТАР
Напредни члан
**
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 82


Погледај профил
« Одговор #207 послато: Октобар 21, 2016, 19:09:44 »

Додик убједљиво побједио на изборима,економски гледано неочекивано,а гледано по линији српског питања у БиХ очекивано.Показало се да је референдум и сва бука око тога било гоеиво у Додиковој машинерији.У Приједору је очекивано убједљиво тријумфовао Миленко Ђаковић тј.Марко Павић.
Што се тиче Сребренице то је одличан примјер каква је Босна држава,гледајући националистички.Рат је још у главама многих,рат који како ја закључујем није завршен.Како ће ствари одвијати у будућности видјећемо,ко ће бити предсједник Америке видјећемо.Ево  у Сарајеву ће бити или је био скуп под називом САРАЈЕВО ВОУТ КЛИНТОН ХИЛАРИ,а у Источном Сарајеву скуп подршке Трампу.
Поздрав свим читаоцима нека вас Чува Бог.
Сачувана

БОЖЕ ПРАВДЕ
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12071Погледај профил
« Одговор #208 послато: Јануар 10, 2017, 18:50:17 »

Српска ће живети као држава


Централном прославом у Бањалуци Република Српска обележила 25 година постојања, Додик позвао на мир, али јасно поручио: Нећемо дозволити да нам угрозе идентитет
РЕПУБЛИКУ Српску нико неће задржати у БиХ ако јој не буду враћена изворна овлашћења педвиђена Дејтонским споразумом.
Њено стварање био је одговор народа на жељу да се прави држава, јер без државе нема слободе. Она је данас часна територијална и државна целина која жели мир. Никоме нећемо дозволити да угрози наш идентитет.

У овој поруци првог човека Републике Српске Милорада Додика, у понедељак на њен 25. рођендан, сажета је бурна прошлост, али и решеност грађана да истрају у одбрани РС.

Нема места у Српској у којој се није прослављао Дан Републике, чије је празновање Уставни суд у БиХ прогласио неуставним, а народ га масовно одбранио на референдуму у септембру прошле године.

Достојанствено, свечано, али уз примесе ината и високе званице из Београда, грађани и руководство РС заветовали су се да ће је сачувати, упркос изазовима и спољним притисцима којима су изложени.

Празничну атмосферу у срцу Бањалуке подгрејала је парада у којој је учествовало око хиљаду припадника МУП РС, ватрогасаца, Цивилне заштите, борачких организација, студенти са великом заставом РС у рукама, чланови културно-уметничких друштава, баjкери са српским тробојкама и заставом Русије, многобројни спортисти...

Посебан аплауз окупљених грађана добили су припадници Трећег пешадијског РС пука, који су предали рапорт Младену Иванићу председвајућем Председништва БиХ пред почетак дефилеа. Они су остали постројени на Тргу Крајине и током параде, али нису марширали. Зенит целодневног програма био је у хали "Борик" где је одржана свечана академија:


 Ово је посебан дан нашег јединства. Српска је успела да опстане у готово немогућим условима огромног међународног интервенционизма који је деловао на бази бошњачке визије о томе како БиХ треба да изгледа. Четврт века после, РС је одлучна да живи свој живот као држава и да у складу са Дејтонским споразумом упражњава своја изворна права. То је њено међународно право, при чему деловање међународних представника и страних судија у Уставном суду БиХ не може бити мера слободе - поручио је Додик званицама, међу којима су били патријарх Иринеј, председник Србије Томислав Николић, потпредседник владе Небојша Стефановић, министри Александар Вулин и Нела Кубуровић, председавајући Председништва БиХ Младен Иванић, Вук Јеремић, званичници РС...
Додик је казао и да РС мора да изгради војну неутралност и да буде везана за Србију:

- Важно је да наставимо да градимо РС као што смо то радили ових 25 година. Желим да као народ изградимо добру политику која ће обезбедити да имамо и мир и част.

Председник Николић подсетио је да се Срби четврт века боре за РС - прво оружјем па политиком:

- Некима сметају Српска, Свети Стефан, страдаоци и они који су дали живот за њу. Али она подсећа да има Срба у БиХ и да план да нестану није успео.

Он је оценио да је Српска настала зато што су други хтели да разбију Југославију и српски народ у њој.

- Сад кад је створена, наша је света дужност да она остане и да се развија. Волим БиХ, а и РС. Нека се не заносе неки у Сарајеву да има успешне БиХ ако нема РС нити РС без успешне БиХ. Али, док има РС, има и Србије, и обрнуто. Нека расте РС уз Србију као уз мајку, оца, брата, сестру... - казао је Николић, честитајући руководству Српске на референдуму.Славни редитељ Емир Кустурица нагласио је да "нема малог народа који је од страдалника и жртве преведен у извршиоца геноцида".

- Нас децу партизана прогласише ни мање ни више него фашистима. А у БиХ ме много тога подсећа на време уочи Првог светског рата, само што је уместо Бењамина Калаја ту Валентин Инцко.

Кустурица је казао и да су се Изетбеговићи давно заиграли са љиљанима и завукли руке у џепове туђе културе.

Бакир је Луциферов шегрт, а његов отац знао је кад и како треба сарађивати са фашистима.

Током дана Додик је у Палати Републике примио патријарха Иринеја и принца Александра Карађорђевића.НА БИНИ И ДАРКО МЛАДИЋ


СА политичарима који су пратили параду на бини је био и Дарко Младић, син генерала Ратка Младића коме се суди у Хашком трибуналу. Грађани су му прилазили да се поздраве и да питају за здравље његовог оца.ПРЕМИЈЕРА У СРЕБРЕНИЦИ

ПРВИ пут Дан РС прослављен је и у Сребреници, јер су бошњачке власти ранијих година игнорисале овај празник. Млади чланови СНСД из Сребренице организовали су славље на градском тргу које је почело интонирањем химне "Моја Република", а окупљени су послужени тортом у бојама тробојке РС и куваним вином.
САД: КРШЕЊЕ ПРАВА

НЕПОШТОВАЊЕ одлуке Уставног суда БиХ представља кршење владавине права, а они који то чине, морају за то да одговарају - саопштила је амбасада САД у Сарајеву, додајући да Америка подржава постојање и статус РС и Федерације БиХ у оквиру суверене БиХ.


ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: БОЖЈЕ ДЕЛО КОЈЕ ЧУВА НАШ НАРОД

РЕПУБЛИКА Српска је српско национално и духовно биће и није случајно настала. Она је дело Божије да сачува српски народ, да би опстао и остао на просторима који су заливени крвљу и утемељени на костима. То је историјска чињеница коју морамо поштовати и чувати и увек се сећати оних који су пострадали само зато што су били Срби, јер другог греха нису имали - изјавио је по доласку у Бањалуку патријарх српски Иринеј.

Он је у Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци служио литургију поводом празника Светог Стефана, којој су присуствовали председник РС Милорад Додик, премијерка Жељка Цвијановић, други званичници и многобројни верници. Ове године, за разлику од ранијих, црквени обред није у званичном програму манифестације.


Цитат
БАКИР ТРАЖИ ИСТРАГУ

МИНИСТРАСТВО одбране БиХ саопштило је да није издало наређење за учешће припадника Оружаних снага БиХ у активностима у Бањалуци. Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић рекао је да ће тражити да се испитају све чињенице у вези са ангажманом припадника ОС БиХ.(С.Мишљеновић, вечерње НОВОСТИ)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12071Погледај профил
« Одговор #209 послато: Август 19, 2017, 00:48:49 »

Додик тражи референдум о НАТО


Председник РС рекао да је референдум о приступању БиХ НАТО-у дефинитивна одлука Републике Српске како би се њени грађани изјаснили о тим интеграцијама када буду дошле на дневни ред.


Република Српска има консензус о неуласку БиХ у НАТО, али с обзиром на то да је сада очигледно да Босна, без воље РС, хоће да се стрпа у Алијансу, важно је да се зна шта је воља народа и зато што пре треба одржати референдум о том питању каже, председник РС Милорад Додик.

Додик је у интервјуу за портал Спутњик рекао да је референдум о приступању БиХ НАТО-у дефинитивна одлука Републике Српске како би се њени грађани изјаснили о тим интеграцијама у тренутку када буду дошле на дневни ред.

Председник РС сматра да најпре све политичке партије у РС треба да се окупе око консензуса да се спроведе референдум са питањем "Да ли сте за то да Босна, односно РС, буде чланица НАТО-а".

А може, каже, можда и друго питање: "Да ли сте за то да постоје Оружане снаге БиХ".

Мисли да нема разлога за оклевање и да тај, како каже, намеравани, договорени и општеприхваћени референдум треба одржати што је пре могуће.

Земљама - чланицама Савета за имплементацију мира поручио је да "зауставе ерозију и насиље које се спроводи у БиХ у оквиру судова под патронатом међународне заједнице и НАТО".

Упитан зашто референдум баш у овом тренутку, Додик каже да је "чашу прелило" уплитање суда који, како каже, не постоји по Уставу БиХ и који пресуђује без правног основа.

Реч је о одлуци Апелационог већа Уставног суда БиХ, према којој војни објекат Велики Жеп у Хан Пијеску РС треба да укњижи на име БиХ, односно Оружаних снага.

За Додика је, међутим, та одлука неспроводива.

Уверен је да међународној заједници неће бити драго због референдума и да би они рекли да тај референдум нема снагу, каже Додик и додаје:

"Примарно, не желимо да се разликујемо од Србије, и ако је Србија прогласила неутралност, онда ћемо и ми учинити све да РС остане у фокусу неутралности, мада ми морамо, имајући у виду настале околности, умешаност НАТО-а у политичке процесе овде, да се изборимо на начин на који Србија то није радила. Морамо да идемо са снагом која је најважнија, а то је снага народа".

О изјави бошњачког члана Председнииштва Бакира Изетбеговића да је међународна заједница напустила Бошњаке још пре десет година, Додик каже да је "фингирана прича".

Констатовао је, међутим, чињеницу да је, како је рекао, Изетбеговић "значајно политички пропао и да нема неке посебне снаге", па га можда странци због тога заобилазе.

(Танјуг)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12071Погледај профил
« Одговор #210 послато: Август 09, 2018, 04:37:07 »

Милорад Додик открива драматичан план за 6. октобар


Председник Републике Српске Милорад Додик у интервјуу за РТРС
ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је за РТРС да се дан пред опште изборе у Босни и Херцеговини, који су планирани за 7. октобар, спрема драматичан план чији је циљ поништавање избора у Бањалуци.

Говорећи о све гласнијој причи да се избори неће одржати, Додик каже да је тек недавно сазнао за "драматични план".

- У Бањалуку долази 50 камиона изборног материјала за бањалучку регију. Планира се заузимање тих камиона, или бар један да отму, и то је довољно - рекао је председник Републике Српске. - Ако то не успеју, онда ће 6. октобра, дан пре избора, изаћи на митинг да нешто говоре политички, а онда ће странци у Сарајеву рећи да је то нарушавање изборне тишине. Тако се поништавају избори у Бањалуци и само се од Бањалуке прави случај.

Централна изборна комисија Босне и Херцеговине заказала је опште изборе у БиХ за 7. октобар 2018. године.

(О.М. вечерње НОВОСТИ)


Цитат
"Бањалука мора да устане и брани себе од оваквих који то раде. Ово је прешло сваку мјеру. То је моја порука. Бањалука се мора окупити да такви као што су Говедарица и Мектић не добију снагу на изборима. Морају да кажу овој групацији која се окупља на тргу да се могу окупљати сваки дан, али да не могу на дан избора јер тиме руше наше демократско право изласка на изборе. Можете одмах да изађете на митинг 8. октобра, али сигурно нећете доћи ни 6., нити ћете моћи да држите било какве митинге у изборној кампањи", поручио је Додик.

Он је подсетио да група "Правда за Давида" никада није тражила дозволу за одржавање скупа на Тргу Крајине, и да полиција никада није спречила одржавање скупа, нити употребила оружану силу. Због тога, каже, не јењавају напади на МУП и министра Драгана Лукача.

"Све то, кад скупите, је удар на МУП, на Лукача, који је седам пута рањен, који је водио бригаде и био херој одбрамбено-отаџбинског рата и сигурно да он не одговара муслиманима. Не ваља им ни Додик, јер превише воли и брани Републику. Можда бих, када бих предао само мало Српске, био одличан", каже Додик.

Не браним себе, већ Републику Српску, поручио је Додик и додао да ће тако наставити и у Сарајеву уколико добије подршку грађана на изборима.

"Ја овај народ никад нисам преварио и увек сам радио у интересу народа. И зато сам овде 14 година, радим у неподношљивим условима притисака и удара на Републику Српску. Људи овде све памте и неће опростити издају, а издаја је масовна и лоцирана је око СДС-а и ПДП-а", рекао је Додик.


(Ало)Да ли је оправдан страх Милорада Додика?Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
nina
Напредни члан
**
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 79Погледај профил
« Одговор #211 послато: Септембар 20, 2018, 01:31:36 »

Да подсетим.У БиХ и Републици Српској се одржавају општи и парламентарни избори 7. октобра, на које излази 128 странака, коалиција и независних кандидата.

У поређењу са општим изборима 2014. године, ово је увећање за 30 странака. Право гласа у октобру ће имати 3.352.933 бирача. Од тога, редовних бирача је 3.254.767.

На изборима 7. октобра грађани ће бирати посланике у Народној скупштини РС, председника и потпредседнике РС. Грађани ће бирати и чланове Председништва БиХ, посланике у Заступничком дому Парламента БиХ и Заступничком дому Парламента Федерације БиХ, те посланике у десет кантоналних скупштина у Федерацији БиХ. Избори ће, како је саопштено раније, коштати осам и по милиона марака.


..........Цела Романија стала уз ДНС!


Цитат
Демократски народни савез на трибини у Источном Новом Сарајеву представио кандидате за предстојеће изборе. Павић: Спремни за задатке и хоћемо функцију председника владе

Председник ДНС, Марко Павић


ДЕМОКРАТСКИ народни савез у Источном Новом Сарајеву одржао је велику предизборну трибину ДНС на којој су представљени кандидати за све нивое власти са подручја Сарајевско-романијске регије.

Председник ДНС, Марко Павић, поручио је да је локал патриота и да подржава младе који желе да граде свој крај.

- Ове године ДНС је постао пунолетан, сада смо спремни за све задатке који су пред нама и зато сад желимо функцију председника Владе, јер је дошло време да чувамо Републику Српску и градимо је. Имамо визију развоја - рекао је Павић, додајући да ДНС жели боље сутра и да је уверен да ће људи препознати њихов став који сваком пружа руку.

Он је поручио да ДНС не дозвољава одступање од принципа, и да се поносе прошлошћу и својим одлукама.

- Били смо са вама и у рату и у миру, гласали против укидања војске Републике Српске и увек смо имали храброст да кажемо свој став. Тако је и са резолуцијом о Сребреници, ми смо свој став о том рекли 2004. године када смо гласали против те резолуције - подсетио је Павић, и истакао да је комуникација људи из ДНС културна и нормална али и врло одлучна у борби за своје циљеве и да то грађани знају.

Председник ДНС је истакао да људи из ДНС нема у жутој штампи, јер се они боре против криминала, да се посао на руководећим местима даје одговорним људима.

- Зато кажем да ови људи могу да воде овај регион. За ове изборе нудимо добар програм, на првом месту то је економија и запошљавање јер желимо опоравити Српску и буџете наших грађана. То је начин да спречимо одлазак младих. На другом месту је очување Српске, која мора имати своју перспективу и ДНС може водити РС. Очекујемо велико поверење гласача и доказаћемо да знамо да радимо - уверен је лидер ДНС.

Павић је подсетио да странка на овим изборима очекује 107.000 гласова, 15 посланика у Народној скупштини РС и два посланика у Представничком дому ПС БиХ. Изразио је уверење да ће Сарајевско-романијска регија имати једног посланика за НС РС и једног за Представнички дом Парламента БиХ.

- То ће бити довољно да ви будете заступљени квалитетно. Народу је доста прошлости, желимо будућност. Визија будућности нас разликује од осталих, бринемо за народ и служимо њему. Ви сте једини коме ми полажемо рачуне. Странаца се не бојимо, јер своје ставове црпимо из народа и није их тешко презентовати. Увек смо спремни да станемо пред све људе и бранимо Српску. Држимо се својих речи - рекао је Павић.


Очекују велики број гласова Фото ДНС

Демократски народни савез има пуно пријатеља у окружењу и свету, али младе и амбициозне људе који хоће да раде.

- Ја ћу им пљескати након избора, јер кад се Козара и Романија удруже, то је јаче од челика и зато будите уз нас 7. 10. јер се не боримо за власт него да служимо народу - поручио је на крају Павић.

Александар Главаш, носилац листе кандидата за Народну скупштину РС, очекује победу на октобарским изборима. Он је подсетио на дане када се тешко стварала Република Српска, рекавши да је време да ДНС коначно преузме контролу у многим областима, да чува природне ресурсе, усклађује потребе тржишта и профила које поседује.

- То нам је императив, чим се заврше избори ми почињемо да радимо и да се спремамо за локалне изборе и ја ћу, као посланик бити ту - рекао је Главаш.

Носилац листе за Представнички дом ПС БиХ Ненад Нешић је рекао да овај скуп говори да су људи ДНС из овог региона били у праву када су говорили да су јаки.

- На сваком кораку се само чује ДНС и људи кажу да смо постали магнет јер делима показујемо како треба да се ради. Ниједан педаљ Републике Српске нисам запоставио али своју Романију нисам никада заборавио. Многи пројекти су чекали ДНС - рекао је Нешић, истичући да људи из ДНС, без обзира на то који посао обављали раде према потребама локалних заједница и одговорно према потребама грађана.До локалних избора ДНС ће, рекао је Нешић, бити најснажнији фактор на Романији. Он је позвао своје суграђане да подрже кандидате ДНС на октобарским изборима јер од својих принципа и политика ДНС, нагласио је он, никада неће одустати.

Потпредседник ДНС Милан Радовић је присутнима пренео поздраве из Изборне јединице три и изразио уверење да ће ДНС имати најбољи резултат и да му је због тога срце пуно.

- Ја сам рођен овде, али сам морао да одем и све ћу урадити да никад више нико не оде. Срећан сам што је председник Павић овде јер он нас учи свему. Поносан сам што стојим овде са овим људима, мојим саборцима - истакао је Радовић, истичући да ДНС има најбоље људе, има програм у којем су економија и људи у центру страначких политика.

ДНС требају одговорни људи и ми те људе имамо, рекао је Радовић, и позвао присутне да свој глас дају ДНС, јер ДНС ради за народ.

Дарко Бањац, потпредседник ДНС, изјавио оно што ДНС каже то и уради, те да људи из странке дијалогом решавају проблеме.

- Желимо заједно са вама водити РС у боље сутра. ДНС је тим у којем свако има своје место, а на челу тима је Марко Павић. Тај тим са вама води Српску у боље сутра. У том тиму су и Главаш и Нешић - истакао је Бањац, додајући да желе да буду одговорни према националној политици.

ПРВА ПАРТИЈА У РЕГИОНУ

У ИМЕ Општинског одбора ДНС Источно Сарајево обратила се Биљана Ристић која је рекла да с обзиром на посећеност трибине ДНС није трећа, него прва партија Сарајевко-романијске регије.

- Овде смо да гледамо у очи народу, да чујемо њихов глас и њихове потребе, да чујемо шта младима треба. Овде се види раст ДНС и сада нас се сви плаше. Радимо већ годину дана јер желимо бољу Републику Српску. Желим да сви остану овде, да живе овде јер је крајње време да градимо заједно будућност, јачамо економију, јер без тога нема радних места - рекла је Ристићева.СИГУРАН У ПОБЕДУ

АЛЕКСАНДАР Главаш, носилац листе кандидата за Народну скупштину РС, рекао је да је, због самог погледа на препуну дворану у Источном Новом Сарајеву, сигуран у победу ДНС 7. октобра.

- Пре четири године сам се борио за Ненада Нешића да буде посланик, није тада постао посланик, али је најбољи изасланик из овог региона којег имамо. И сада треба да гласамо за њега јер треба у Сарајеву бранити Републику Српску - поручио је Главаш, рекавши да ће се посланици са овога подручја залагати за економију, за бољи живот младих, за боље образовање, али и бољи наталитет.ПОЛИТИКА ОДГОВОРНОСТИ

ПОТПРЕДСЕДНИК ДНС Дарко Бањац је поручио окупљенима да ДНС националну политику живи са грађанима.

- То је за нас политика одговорности. Другу отаџбину немамо. Подржите посебно листу за Парламент БиХ и то не само због Нешића, него због јединства које нам је потребно више него икад - рекао је Бањац уверен да ће ДНС на октобарским изборима направити историјски резултат и да ће у том случају ДНС имати и председника Владе.

- Одговорно за ДНС - рекао је Бањац на крају.

Извор: С.Мишљеновић,НовостиСачувана
Странице: 1 ... 3 4 [5]   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!