forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Фебруар 20, 2018, 05:28:15


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: 1 [2]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: "Жута кућа" и злочини над Србима!  (Прочитано 15323 пута)
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 11819Погледај профил
« Одговор #50 послато: Фебруар 12, 2013, 18:50:06 »

Трговина органима пред судом УН?

Процес за трговину људским органима на северу Албаније који води истражни тим ЕУ могао би да се води пред међународним трибуналом под ингеренцијом УН, изјавио је тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић.

Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић рекао је да би процес за трговину људским органима на северу Албаније, који води истражни тим Европске уније на челу са америчким тужиоцем Клинтом Вилијамсоном, могао да се води пред међународним трибуналом под ингеренцијом Уједињених нација.


"Током недавног састанка да Вилијамсоном у Бриселу, он је прихватио моју идеју да евентуално суђење буде ван територије Косова пред међународним трибуналом под ингеренцијом УН", рекао је Вукчевић.

Наводећи да је тај састанак био "најсадржајнији до сада", српски тужилац за ратне злочине напоменуо је да ће бити задовољан уколико буде подигнута оптужница против одређених лица и дође до суђења ван територије Косова, пред међународним судом.

Вукчевић је, такође, навео да је договорио састанак и са тужиоцем Еулекса из Канаде Џонатаном Рателом, који ради на случају "Медикус", пошто постоје додирне тачке са истрагом о трговини органима деведесетих година на северу Албаније и Косову и Метохији, коју води и српско Тужилаштво за ратне злочине.

Када је реч о сарадњи са Русијом, која такође истражује трговину органима на Косову и Метохији и северу Албаније, Вукчевић је указао да се Тужилаштво за ратне злочине из Србије појављује као посредник у поступцима између Еулекса и Русије, јер она не признаје Косово.

"Ми имамо врло добру сарадњу са Русијом. Али, ту постоји проблем са Косовом јер га она не признаје и неће да да свој истражни материјал Рателу пошто је Еулекс на Косову. Ми се ту појављујемо као партнер и Руси су пристали да нам уз гаранције дају одређене исказе које је Рател затражио", прецизирао је Вукчевић.

Доктор Јусуф Сомнез, турски држављанин, недавно је успео да побегне из Јужноафричке Републике, због тога што ни она не признаје Косово, па самим тим ни Еулексов правни систем, те није реаговала на захтев за његово изручење, подсетио је Вукчевић.

"Косово је тражило изручење Сомнеза, али пошто ЈАР не признаје Косово као државу, она је то одбила. Ми смо покушали да реагујемо да, евентуално, Република Србија затражи изручење Сомнеза. Међутим, било је прекасно", рекао је Вукчевић.

Како је прецизирао, "фактички" предмет трговине људским органима води Еулекс, односно тужилац Рател, али се тужилаштво за ратне злочине појављује као посредник у поступцима "између Русије и Ратела, односно између ЈАР-а и Еулекса".   (РТС)Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 11819Погледај профил
« Одговор #51 послато: Фебруар 12, 2013, 18:55:38 »

Цитат
"Косово је тражило изручење Сомнеза, али пошто ЈАР не признаје Косово као државу, она је то одбила. Ми смо покушали да реагујемо да, евентуално, Република Србија затражи изручење Сомнеза. Међутим, било је прекасно", рекао је Вукчевић.


Зашто је Србија прекасно реаговала  Молим?  НЕОЗБИЉНО и ЖАЛОСНО!!!
Да крвник тако лако побегне. Битније је, да је све учињено да буду ухваћени и прослеђени Хагу, сви српски генерали, и председници тадашње Србије и Републике Српске. Овај Вукчевић је у томе био врло активан и БРЗ.

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 816Погледај профил
« Одговор #52 послато: Фебруар 19, 2013, 17:38:36 »

Rusija otvara istragu o trgovini organima na Kosovu
Beta - AP | 19. 02. 2013.

Moskva - Rusija je otvorila istragu o trgovini organima na Kosovu, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Ruske vlasti smatraju da "zločine o ilegalnoj trgovini organima" na Kosovu "treba temeljno istražiti", navodi se u saopštenju ministarstva.

Evropska unija sprovodi svoju istragu o navodnoj umešanosti najvišeg rukovodstva Oslobodilačke vojske Kosova, uključujući sadašnjeg kosovskog premijera Hašima Tačija, u trgovinu organima.

Tužioci Euleksa su u junu 2012. optužili jednog izraelskog i jednog turskog državljanina za umešanost u medjunarodni lanac trgovine organima.

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/368408/Rusija-otvara-istragu-o-trgovini-organima-na-Kosovu

Можда ће се  српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић тргнути из летаргије,али не верујем,нажалост није он због тога на овом значајном месту да реагује у нашу корист.Све до сада шта је урадио иде у прилог да му не верујем.
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 11819Погледај профил
« Одговор #53 послато: Март 18, 2013, 06:38:54 »

"Жута кућа" у Албанији није једина!

 

"Жута кућа" није једина зграда смрти за Србе који су отети на Косову. У јужној српској покрајини још пре бомбардовања постојало је више илегалних болница у којима је скончало неалбанско становништво. "На КиМ су још 1998. постојале илегалне болнице у којима су Шиптари држали Србе и узимали им крв до последње капи", тврди у ексклузивном разговору за С медиа портал некадашњи оперативац Криминалистичке полиције Славко Никић.


 Славко Никић је, заједно са својим саборцима, 1998. године открио једну од илегалних болница у селу Блаце крај Суве Реке. Потресно сведочанство, као и фрапантну исповест команданта дивље болнице Никић је описао у роману "Нулта крвна група".

 
Документарна прича обилује детаљима од којих се диже коса на глави. Због тога је на корицама књиге одштампана и порука – "Забрањено особама са слабим срцем".

 
Дивље болнице као центри за трансфузију

У исто време када је Никић објавио овај роман, Руси су најавили да ће покренути истрагу о трговини органима на Косову. Они су, очито, неповерљиви према истрази коју води ЕУ, а која би требало да расветли улогу челника ОВК – Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја – у трговини органима.

- Шиптари су отимали Србе и узимали им крв до последње капи – каже Никић за наш портал. – То ми је, уосталом, признао командант Агим, син шиптарског полицајца и Српкиње, којег сам затекао у илегалној болници у Блацу и који ми је, пре него што ће извршити самоубиство, до детаља открио злодела шиптарских зликоваца!


 
Српска крв за шиптарске терористе

Присећајући се ране јесени 1998, када је са својим саборцима из полиције открио једну од "кућа смрти" на територији Косова, Никић приповеда:

- Добили смо дојаву да у Блацу постоји илегална болница. Претпостављали смо да они ту доводе своје рањенике, међутим кад смо упали у тај објекат, затекли смо шиптарске војнике, четворицу муџахедина и главнокомандујућег који је плакао крај ногу мртве старице. Научени да максимално будемо на опрезу, нисмо веровали да ће командант бити благонаклон према нама. Међутим, његово психичко стање говорило је другачије. Тражио је да разговара са мном и ја сам, иако је то неуобичајено, пристао. Тада сам сазнао све детаље ужаса које су Шиптари чинили да би спасили своју војску, али и да би финансирали рат против Срба.

 
Отмице, откупи, убиства

Командант Агим потврдио је Никићу да је сваки Шиптар могао да напредује у хијерархији ОВК уколико би убио макар једног српског полицајца. Открио му је, међутим, и до тада строго чуване тајне: да су их обучавали муџахедини и да је доказ лојалности ОВК био заклати неке од киднапованих Срба пред целим стројем!

- Новац за финансирање рата прибављали су што од продаје наркотика, што од породица отетих Срба – наставља Никић. – Снимили би српске мученике како поручују породицама да су живи и здрави, а онда би те снимке преко 'својих људи' достављали њиховим породицама. Уз снимак је 'ишла' и 'пратећа порука': платити неколико десетина или хиљада немачких марака да отети Срби буду ослобођени. Људи су продавали све што су имали не би ли поново видели своје најмилије. Међутим, када би дошли у зону коју су држали Шиптари да би предали новац и преузели своју браћу, мужеве и синове, и сами би били киднаповани и завршавали би као даваоци крви до последње капи! Та крв је касније достављана болницама у којима су лежали рањени Шиптари. Команданти ОВК су, заправо, остајали у животу захваљујући српској крви!

Цитат
Где су нестали извештаји о злочинима?

Из разговора са командантом Агимом, саговорник С медиа портала сазнао је да је илегалних болница попут те у Блацу било на више места на Косову. За дивљи "центар за трансфузију" крај Суве Реке доставио је извештаје својим тадашњим шефовима. Шта се са тим извештајима догодило, никада није сазнао.

У Тужилаштво за ратне злочине Никић не жели да иде. Опорим гласом каже да "неће крочити у зграду окићену сликама на којима се српски тужиоци грле са Карлом дел Понте". Дубоко разочаран у српско ћутање, с пуно горчине говори о припадницима ОВК, аболирању њихових челника, независном Косову, злочинима који су остали неоткривени.
Ипак, верује да ће Русија урадити оно што Србија није могла или није хтела:

- Надам се да ће Министарство спољних послова Русије, које је саопштило да је покренута истрага, бити истрајно и да ће истражити све детаље у вези са илегалним болницама које су држали шиптарски терористи. Видимо да ЕУ до сада ништа конкретно није урадила, а јасно је да траг води до Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја!

(ФСК)


***

ЈЕЗИВО!!!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 11819Погледај профил
« Одговор #54 послато: Април 12, 2013, 08:16:42 »

Анестезиолог Сокол Хајдини други Албанац који је признао учешће у трансплантацији људских органаПРИШТИНА - Анестезиолог Сокол Хајдини други је Албанац који је пред судом у Приштини признао да је учествовао у трансплантацији људских органа у приватној приштинској Клиници "Медикус". Хајдини, који је један од оптужених у случају "Медикус", рекао је да је као анестезиолог био у тиму који је вршио трансплантације људских органа на Клиници, али и да није знао да се то ради илегално.


"Био сам дио тима који се бавио трансплантацијама људских органа", рекао је Хајдини, оптужен за незаконито обављање трансплантација органа.

Он је рекао да је био увјерен да "Медикус" има дозволу за обављање трансплантација.

"Нисам се интересовао да ли клиника има дозволу или не. Долазио сам на Клинику на позив. Био сам убијеђен да се трансплантације обављају легално", рекао је Хајдини.

И Дритон Јилта, један од деветоро оптужених за илегално пресађивање бубрега у приватној Клиници "Медикус“ у Приштини, признао је почетком мјесеца да је злоупотријебио службени положај и да је обављао илегалне медицинске активности.

Према доказима које је поднио тужилац Еулекса Џонатан Рател, у "Медикусу" су обављене 23 трансплантације бубрега, а у илегалним дјелатностима учествовало је најмање 46 лица, међу којима су само два била Албанци.

Оптужницом је обухваћено девет лица, седам са Косова и Метохије, те по један турски и израелски држављанин.

Истражиоци Еулекса издали су 2008. године налог о затварању приватне Клинике "Медикус", одмах након што је објелодањен извјештај Дика Мартија о учешћу припадника такозване Ослободилачке војске Косова, међу којима је и садашњи "премијер" самопроглашеног Косова Хашим Тачи, у трговини органима отетих Срба и других заробљеника током сукоба 1999. године.

Према оптужници, на тој клиници је 2008. године извршено 30 нелегалних трансплантација бубрега. Сиромашни људи из Турске, Русије, Молдавије и Казахстана су навођени да дођу лажним обећањем да ће добити по 20.000 евра за бубрег, али већина никада није добила ни цент.

(НСПМ, Срна)Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 11819Погледај профил
« Одговор #55 послато: Април 30, 2013, 01:36:23 »

Трговина органима на Косову и Метохији


ЊУЈОРКЕР: Тачи прети сведоцима, а тела жртава уклоњена!


Харадинај и други косовски лидери су себе обезбедили од било какве кривичне истраге тако што су покренули везе у војним и безбедносним агенцијама на КосовуЊУЈОРК - Вођство бивше Ослободилачке војске Косова, које се данас налази у врху политичких структура у Приштини, сумњичи се за бројне злочине над Србима, организовану трговину људским органима и повезаност са криминалним организацијама широм Европе, али за сада ништа није судски доказано.

Новинар Николас Шмидл детаљно је пратио тему трговине људским органима, прецизно представивши америчкој јавности цео случај "Жуте куће", убистава људи који су требали да сведоче на суђењу Рамушу Харадинају, али на крају поставља питање "да ли ће то моћи да се докаже".

"Десетине Срба су осуђене за ратне злочине од краја сукоба, али нису само они одговорни за насиље. У Приштини круже гласине да су у лето 1999. године припадници паравојне ОВК на камионе превозили затворенике у тајне кампове у Албанији, где су мучени, а некада и убијани", пише амерички новинар.

Међутим, аутор објашњава да је у вези са тим, ако се покрене јавна дебата међу Албанцима на Косову, створен, како каже косовоски новинар Вехби Кајтази, "табу ћутања".

"Људи који су водили ОВК и даље су присутни на Косову и представљају опасност за свакога ко би се одлучио да проговори, при чему су Срби без икакве снаге, јер чине мање од два одсто популације. За разлику од Аргентине, Јужне Африке, Сијера Леона, Косово није створило сопствену комисију за истину и помирење", наводи се у тексту.

Шмидл истиче да је зато посао откривања судбина несталих углавном остављен онима који живе ван Косова. Један од њих је био и амерички радио новинар Мајкл Монтгомери, који је претходно писао о злочинима српских паравојних формација на Косову.

Дик Марти


Више извора му је рекло да су у данима након пораза Слободана Милошевића на Косову, припадници ОВК пребацивали "оптужене издајнике" у кампове у Албанији.

"Један бивши припадник ОВК се сећа да је чувао седам затвореника са лисицама на рукама у комбију. Када су одведени у Албанију, пребачени су у кућу у којој су били присутни доктори"
, препричава Шмидл податке до којих је дошао његов колега.

Према речима тог очевица, од присутних је узета крв и проверено је њихово здравствено стање, а припадницима ОВК је било забрањено да им наносе повреде.

"Разлог за то је био злокобан - ОВК је користила затвореника за узимање органа које је касније продавала на црном тржишту", наводи се у тексту.

Када је новинар Монтгомери помислио да је цела прича можда пропаганда српских власти, још три бивша припадника ОВК су му потврдила да су водила притворенике у жуту кућу, у близини албанског града Бурела, али да се никада нису вратили по њих.

"Кућа у коју смо их одвели, имала је веома снажан мирис лекова. Чуо сам да су други возачи говорили о "органима, бубрезима и путовањима од куће до аеродрома"", описује се време с краја деведесетих у тексту.

Шмидл истиче да је у то доба Истанбул био дестинација тог "туризма за пресађивање органа".

Тадашња главна тужитељка Карла дел Понте подигла је оптужницу против једног од бивших вођа ОВК Рамуша Харадинаја, у којој се помињала и отмица људи који су касније убијени. Монтгомери је, према наводи листа, био сигуран да је Харадинај морао да зна за трговину органима, делимично и због тога што је његов брат био близак са некима који су били блиско укључени у целу причу.

Њујоркер истиче да Дел Понте није била усамљена у свом виђењу ОВК, наводећи да је некадашњи изасланик председника САД Била Клинтона, Роберт Гелбард, називао ту групу "терористичком организацијом".

Лист додаје да је један од челника Интерпола сведочећи пред америчким Конгесом 2000. године изјавио да је ОВК "прокријумчарила дрогу вредну две милијарде долара у Западну Европу".

Њујоркер није мимоишао ни убиства сведока који су били спремни да на суду говоре против косовских лидера.

"Сведок који се појавио на суђењу Дауту Харадинају, брату Рамуша Харадинаја, убијен је. Неки нису ни стигли да буду на листи за сведочење, јер су претходно убијени", наводи се у тексту.

Према депеши немачке обавештајне службе из 2005. године, Харадинај и други косовски лидери су себе обезбедили од било какве кривичне истраге тако што су покренули везе у војним и безбедносним агенцијама на Косову, као и у целокупном подземљу Балкана.

"Они нису хтели да "прљају руке", али су њихови људи били укључени у наручена убиства и подмићивање званичника", пише у тексту.

Ипак, и поред података до којих је дошао известилац европског парламента, швајцарски посланик Дик Марти, до 2014. године не треба очекивати резултате истраге о трговини органима. Мартијев извештај је на Косову доживљен као напад на ту земљу.

"То је напад на Косово, Албанце, мене, али и на САД, УН и НАТО", рекао је тада актуелни косовски премијер Хашим Тачи.

Њујоркер пише и да је тада запретио да ће открити сваког Албанца који је сарађивао у Мартијевој истрази.

"Приватно се Тачи много мање разметао храброшћу", наводи се у тексту, уз речи тадашњег амбасадора Француске на Косову Жана Франсоса Фитуа који је рекао: "Био је потресен".

Тужиоц Клинт Вилијамсон који води истрагу о трговини органима каже да је велики проблем то што је прошло много времена од злочина, при чему су тела уклоњена, видео касете уништене, а без физичких доказа све се ослања на сведочења.

"Једна ствар је разговарати са новинарима или Мартијем, а потпуно друга учествовати у истрази где ће те на крају морати да одете у судницу и упрете прсте у веома моћне људе", закључио је амерички тужилац.

(Танјуг)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 11819Погледај профил
« Одговор #56 послато: Мај 02, 2013, 19:52:02 »

Да ли је Шаип Муја главни трговац органима на Косову?


Тужилаштво Еулекса почело је истрагу против Шаипа Мује, некадашњег Тачијевог саветника за здравство и човека кога је Дик Марти описао као главног координатора мреже логора у којима су људи мучени, убијани, да би им, на крају, били вађени органи.


Шаип Муја осумњичен да је био један од кључних организатора мреже илегалних логора у којима су заробљеници били мучени, убијани и у којима су им узимани органиВест да је Муја главни осумњичени у новом случају, већ названом "Медикус 2" први је објавио приштински дневник "Бота сот".


Муја је, како се наводи у извештају Дика Мартија, био један од кључних организатора мреже илегалних логора у којима су заробљеници били мучени, убијани и у којима су им узимани органи.


Њујоркер је, у тексту посвећеном трговини органима на Косову, објавио да је Лутфи Дервиши, који је током првог процеса у случају Медикус осуђен на осам година затвора, од Мује затражио дозволу да отвори клинику. Муја је у то време био саветник за здравство премијера Хашима Тачија.


Од марта до новембра 2008. године у клиници Медикус изведено је више од 20 операција.

Цитат
Блиске везе са шверцерима оружја и дроге

Биографија Шаипа Мује слична је свим осталим припадницима "Дреничке групе". Био је студентски активиста, да би, касније, постао један од главних координатора Ослободилачке војске Косова у Албанији.

После рата, био је министар у Тачијевој прелазној влади, да би касније постао политичар и бизнисмен. Саборци из ОВК су га недавно оптужили да је присвојио део донација које су албански исељеници слали за куповину оружја за ОВК.

Ипак, улога коју је одиграо током борвка у Албанији учинила га је једним од најмоћнијих људи на Косову, блиско повезаним са мрежама шверцера оружја и дроге.

Шаип Муја је рат провео углавном у Тирани или на северу Албаније, где се са Кадријем Веселијем бринуо о "инвестирању" десетинама милиона долара које су се сливале на рачуне ОВК.

(РТС, Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 11819Погледај профил
« Одговор #57 послато: Децембар 18, 2013, 10:09:53 »

Касапима опраштају Жуту кућу?!

Да ли је могуће да ће међународна истрага о злочинима трговине органима отетих Срба бити обустављена, под изговором застарелости?! Ово питање, страшно и без одговора, наметнуло се након изјаве директора канцеларије Стејт департмента за јужну и централну Европу Џоната Мура који је рекао да у јуну идуће године истичу законски рокови за истрагу о евентуалним злочинима у предмету "трговина органима".


Монструми у акцији: Жута кућа


Сви потоњи покушаји да се дође до објашњења да ли се застарелост односи на мандат истражних органа Еулекса који се баве овим случајем, или на сам злочин, остали су безуспешни. Уколико се застарелост односи на сам злочин, то би онда значило да Жуту кућу и све оне стравичне ствари које су се дешавале над отетим и убијеним косовским Србима, Еулекс није третирао као ратни злочин! Ако јесте, онда случај не може да застари, јер ратни злочин не застарева ни у једној држави.

- По међународним конвенцијама и нашем законодавству ратни злочин никада не застарева. Мислим да се овде ради о застарелости истраге Еулекса који је имао одређени број година да цео случај истражи. Просто не могу да верујем да ће се ићи под општу застарелост, јер злочин у Жутој кући јесте ратни злочин - каже познати београдски адвокат Новак Лукић.


Ни заменик српског тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић није могао да понуди прецизно објашњење.

- Мислим да није могуће да злочин у Жутој кући застари. Могу да застаре нека дела ако није предузета ниједна процесна радња. У Србији се то дело третира као ратни злочин, кривично дело које никада не застарева. Србија је покренула поступак и тај злочин не може ни у једном случају да застари - тврди Векарић.

Злочин не застарева: Владимир Вукчевић и Бруно Векарић


У децембру 2010. године Парламентарна скупштина Савета Европе усвојила је извештај свог специјалног известиоца Дика Мартија, у коме је наведено да су Срби киднаповани на Косову завршили у камповима у Албанији - између осталог и у злогласној Жутој кући, где су им вађени органи.

Специјалне истраге: Ивица Дачић и Клинт Вилијамсон

- У том апсолутно хаотичном периоду између 1999. и 2000. односно од краја бомбардовања до успостављања Унмика, власт на целој територији је вршила ОВК, а то је период када су почињени злочини. Људи су киднаповани, депортовани у Албанију - изјавио је тада Марти.


Можда се у временском оквиру у који је Дик Марти сместио отмице и стравична убиства "од краја бомбардовања до успостављања Унмикове власти", и крије алиби за евентуални став Еулексових тужилаца да најстравичније злочине третирају као класична кривична дела, а не ратне злочине.


Ратни злочин против цивилног становништва може бити извршен за време рата, оружаног сукоба или окупације, а један од тих злочина је и узимање органа ради трансплантације. Отмице, потом стравичне операције на живо и убијање Срба у камповима терористичке ОВК свакако су злочини у вези са оружаним сукобима који су задесили КиМ крајем прошлог века.


Нестручност или опструкција

Како су међународне мисије, прво Унмик, а потом и Еулекс, траљаво водиле истраге бројних злочина над косовским Србима, говори и податак Амнести интернешенела да су у периоду од 2000. до 2009. међународни тужиоци процесуирали мање од 40 случајева. Сада се надвила опасност да после злочина над Србима у Гораждевцу, Старом Гацку, Обилићу и масакра над путницима Ниш експреса код Подујева и најстрашнији од свих албанских злочина буде гурнут под тепих.


- Опструирање да се утврде чињенице у вези са неким ратним злочином је скандалозно, и не сме да наиђе на одобравање ни наше, ни међународне заједнице - каже адвокат Новак Лукић.


Цитат
"Случајна" подударност

Еулексов тим који истражује случај Жуте куће предводи Американац Клинт Вилијамсон. Портпарол тима Жоао Соса, избегао је за београдску "Политику" да објасни да ли за истрагу трговине органима постоје рокови и да ли може да дође до застарелости, али је потврдио да намеравају да закључе истрагу до "средине 2014". Тако се дошло до подударности датума застарелости коју је најавио званичник Стејт департмента и датума када Еулекс окончава истрагу.


(Арсеновић, Вести)


***


Ово ће тек да буде ЗЛОЧИН, али не тамо некога, него ове наше власти, ако ДОЗВОЛИ да се овако нешто деси. Мало, мало па се трага за неких наводним гробницама где су наводно шиптари побацани након "мучких" убистава, која су починили наводно Срби. Превртање очима
А овај злочин века, невиђен у целом свету ће бити препуштен "застарелости". Ма, страшно, да човек начисто искочи од беса из властите коже.

И шта овај Векарић изјављује, "МИСЛИМ..."??!!!! Нема шта да мисли, он трба да ЗНА!!!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Др Василије
Нови члан
*
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 14


Рекох и спасох своју душу !


Погледај профил
« Одговор #58 послато: Децембар 18, 2013, 22:02:14 »

Зашто је Србија у страху и докле ?
Зашто се све ово и оно у Београду, Чачку трпи ?
Зашто ја морам да размишљам када ће пандурација врата да провали јер се не слажем са шибицарском тројком и диктатуром у Србији ?
Да ли се одговор крије у следећој песми ?
https://www.youtube.com/watch?v=O3MxB6odnPU
Сачувана

“Љуби непријатеље своје, непријатеља Божијих се гнушај, а непријатеље Отачаства сатири.”
Свети Митрополит Филарет Московски
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 11819Погледај профил
« Одговор #59 послато: Август 03, 2014, 05:34:20 »

Заточеници "Жуте куће" пронађени у Приштини, починиоца нема

Саветодавна комисија за људска права Уједињених нација на Косову препоручила је Унмику да се јавно извини и призна пропуст и да спроведе ефикасну истрагу у вези са отмицом и вероватним убиством Младена Васића, као и са отмицом и убиством Милете Ђукића и Драгољуба Славковића. Осим тога и да од надлежних на Косову тражи да предузму све могуће кораке како би осигурали да починиоци буду приведни правди.


Захтев за ефикасном истрагом: Фокумент комисије УН


Реч је о тројици Срба из Липљана који се спомињу у извештају Унмика сачињеном пре 11 година да су као заробљеници виђени на северу Албаније. Према документима у које су "Вести" имале увид, Унмиков извештај из октобра 2003. даје податке у вези са сумњом да је ОВК уплетен у круг трговине људима између Косова и Албаније ради принудне проституције и трговине људским органима. А наводи се да су Васић, Ђукић и Славковић били су међу "заробљеницима".


Сва тројица у том документу означени су у делу с насловом "Жртве", а према изјави сведока одведени су на север Албаније.

Сведок је означен под редним бројем 7, а описан као "Албанац из Црне Горе, нискорангирани војник ОВК". Истражитељима Унмика он је рекао да је видео Славковића, Васића и Ђукића у приватном затвору у близини места Тропоје крајем јула или почетком августа 1999. године.Иако је посведочио да их је видео ван Косова, посмртни остаци тројице Срба пронађени су на гробљу у Приштини. Како се наводи у списима које је Саветодавна комисија користила при давању мишљења, према документима Унмика и Еулекса посмртни остаци неколико неидентификованих особа пронађени су на гробљу Драгодан у Приштини јуна 2003. године. Обдукција је обављена 4. децембра исте године, а према речима патолога посмртни остаци су у великој мери били непотпуни и из тог разлога узрок смрти три особе није могао бити утврђен.

Сахрањена истина: Гробље Драгодан у Приштини
 


Посмтрни остаци Драгољуба Славковића су идентификовани су 22. октобра 2004. године путем ДНК анализе, а 8. новембра исте године предати његовој породици.


Цитат
Одштета породицама

Саветодавна комисија за људска права Унмика позивајући се на Европску конвенцију о људским правима препоручује и да се предузму кораци за исплату накнаде за моралну штету, и остваривање потпуног и свеобухватног програма репарације. Такође, препоручује да Унмик предузме кораке у Уједињеним нацијама као гаранцију да се иста ситуација неће поновити.


Идентитет Милете Ђукића утврђиван је на три "групе посмртних остатака", а ДНК анализама обављеним 2008. - 2010. године потврђена је подударност са узорцима крви чланова породице. Посмртни остаци су предати породици 17. октобра 2010. године.Према подацима које је Еулекс упутио Комисији, посмртни остаци Младена Васића састоје се од "пет малих фрагмената" и такође су пронађени на гробљу Драгодан, јуна 2003. године. Априла 2012. идентификовани су путем ДНК анализе. Међутим, у тексту се наводи да је породица одбила да преузме посмртне остатке који су потом предати Комисији за нестала лица Владе Србије.


Захтев за мишљење Саветодавној комисији за људска права при Унмику, у својству жалиоца, упутили су отац Младена Васића, супруга Милете Ђукића и супруга Драгољуба Славковића. Они су навели да су сва тројица нестала 22. јуна 1999. јуна у области Липљана.


 
Цитат
Познат отмичар?

Комисија је од Унмика добила истражне документе које садрже и спис "Координационог центра СРЈ и Србије за КиМ", без датума, а у коме је наведен списак особа које су наводно одговорне за организовање и извршавање убиства, отмица, уништавање имовине и других кривичних дела почињених против Срба.
У овом документу се наводи да је А. Т, из села Доње Градимље у општини Липљан, "учествовао у отмици М. В. и М. Ђ. Извештај садржи списак 111 тајних затвора ОВК, а наводи се да су отети Срби из Липљана, међу којима М. В, М. Ђ. и остали држани у затвору у "насељу Рачак, у општини Штимље".


- Непознате особе пресреле су Васића и Ђукића на путу између Рабовца и Липљана и од тада се жалиоци "нису чули са њима". Они су пријавили отмицу Кфору и Унмику, међутим "нису добили никакв одговор", наведено је у документу. Супруга Драгољуба Славковића, навела је да је он изашао с посла у 15 часова и кренуо у Липљан до сестрине куће да узме своје возило. Два сата касније, изашао је из сестрине куће и од тада није виђен жив. Она је пријавила отмицу Кфору, Унмику, "полицији" и "свим осталим организацијама", а навела и да породица познаје "убице које су починиле злочин".


Истрага о овим случајевима покретана је и 2007. године, али починиоци су и даље непознати.

(Л.Петковић)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 11819Погледај профил
« Одговор #60 послато: Август 04, 2014, 03:10:49 »

Војници Кфора стигли прекасно

У истражним списима у вези са отмицом и вероватним убиством Младена Васића, као и са отмицом и убиством Милете Ђукића и Драгољуба Славковића из Липљана, јуна 1999. године, налази се и изјава сведока који наводи да је у то време радио код војне полиције британског Кфора, а сугерише да су починиоци за длаку умакли Кфору.Само посматрачи: Војници Кфора


- Два дана након отмице, сестра и рођак једног од киднапованих дошли су у полицијску станицу у којој је радио и пријавили су добили информације да су Срби затворени поред "полицијске станице ОВК" у такозваној ромској области на путу Липљан-Рабовце. Сестра је отишла са војницима Кфора и показала им локацију наводног затвора, а потом су они до тамо отишли у конвоју од шест или седам возила. Провалили су у кућу и пронашли цигарете које су још гореле у пепељари као и неке сламнате вреће на којима су спавале вероватно три или четири особе, наводи се у извештају Унмика из 2003.


Војници Кфора су схватили да су стигли прекасно и наставили су потрагу по околним кућама и пољима, али без резултата.

- Сведок је изјавио да му је један водник рекао да су претражили све куће у тој области осим зграде која је коришћена како "полицијска станица ОВК". Водник је мислио да су тамо држани затвореници, међутим, није им било дозвољено да претраже ту зграду.

Сведок је затим изјавио да су га два дана пре отмице војници Кфора "грешком" одвели у ту "полицијску станицу ОВК" и да је спреман да именује особе које је тамо видео, а које су у тренутку давања изјаве углавном радиле као "службеници КПС-а".

Тројица Срба из Липљана спомињу се у извештају Унмика из октобра 2003. у вези са сумњом да је ОВК уплетен у круг трговине људима између Косова и Албаније ради принудне проституције и трговине људским органима. Васић, Ђукић и Славковић били су међу "заробљеницима" виђеним у приватном затвору у близини места Тропоје на северу Албаније крајем јула или почетком августа 1999.

 
Органи транспортовани у Турску

Извештај Унимка из 2005. о организованом криминалу на Косову третира случајеве киднаповања, убиства и трговине органима. Документ наводи оптужбе да су током јула и августа 1999. српски цивили, али и поједини припадници војске и полиције, превожени преко границе у Албанију, у затворе на северу (Тропаје), и у централној Албанији (у околини Кукеша).

 
- Након што су држани у тим камповима и добро храњени, одвођени су у импровизоване клинике близу Тиране где су им вађени органи и транспортовани за продају у Турској. Наводно, и посмртни остаци Срба су одвожени у Албанију, стоји у документу.


У делу "осумњичени" наводи се "више, међу именима који су спомињани у различитима исказима су Рамуш Харадинај, Даут Харадинај, Џавид Елшани, Даут Луша, Алија Љулај, Ислам Кастрати, Шићири Ћељај". У тексту се још наводи да "према доступним информацијама извори (они који су посведочили истражитељима) су били саучесници у почињеним злочинима".


(Л.Петковић)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 11819Погледај профил
« Одговор #61 послато: Јануар 03, 2015, 22:37:00 »

Унмик заташкао трговину органимаМисија Унмик није спровела ефикасну истрагу у случају нестанка Златка Антића киднапованог у Призрену 1999. године, чије се име спомиње у извештају о трговини органима који су за Трибунал у Хагу 2003. године сачинили припадници те мисије.Непозната судбина: Документ о нестанка Марјана Мелонашија


Од самог почетка било је очигледних недостатака у спровођењу истраге. За разлику од других случајева нестанка, у овом је постојао очевидац, а уместо да проактивно прати трагове, Унмик полиција је јануара 2004. проценила да није доступан ниједан доказ и ставила предмет "на чекање". До тих закључака дошла је Саветодавна комисија за људска права Унмика у недавно објављеном мишљењу, а у чији су увид имале "Вести".


Извињење породицама


Поводом нестанка новинара српске редакције Радио телевизије Косова - Марјана Мелонашија 2000. године у центру Приштине, утврђено је да у Унмиковој документацији не постоји нити један истражни спис који би указао да су полицајци било кога испитали везано за овај случај. Зато Комисија изражава сумњу да полиција УН на Косову није била вољна да истражује злочине за које се сумњало да су починили припадници ОВК.

- Узимајући у обзир околности овог случаја Унмик није преузео све адекватне мере како би пронашао посмртне остатке несталог лица и наставио истрагу како би идентификовао починиоце и извео их пред лице правде. Комисија страхује да таква неактивност указује на одређену невољност полиције Унмик да спроведе истрагу, поготову када има назнака о политички мотивисаном насиљу које је указивало на особе повезане за ОВК - наводи се у закључцима.

Комисија је своје мишљење донела на основу увида у истражна документа Унмика, а од шефа те мисије тражи да се јавно призна одговорност, извини се породицама и затражи од надлежних органа на Косову да преузму све могуће кораке како би осигурали да се кривична истрага настави, а починиоци буду изведени пред лице правде.

Према сведочењу Цице Јанковић, мајке Марјана Мелонашија, он је просторије РТК напустио 6. септембра 2000. године, ушао у такси и од тада се не зна где је. Нестанак је одмах пријавила Унмику, Међународном комитету Црвеног крста, Црвеном крсту Југославије, МУП-у Републике Србије, али то није дало резултата. У жалби коју је доставила Саветодавној комисији, априла 2009. године, истиче да никада није обавештена о томе да ли је истрага уопште спроведена и какви су били њени резултати, ако их је било.Ћутање због страха

Мајка Златка Антића, Добрила Антић-Живковић наводи да је њен син 28. јула 1999. године напустио Брезовицу и отишао у породични стан у Призрену да провери је ли безбедно за повратак. Свратио је код комшија којима је дао кључеве од свог стана, а неколико минута након што је ушао код њих појавило се шесторо мушкараца у униформама ОВК-а и натерало Златка и комшиницу да пођу са њима.

Добрила је навела да су комшиница и њен син одведени у студентски центар који се налази иза градског гробља у Призрену, да је жена пуштена, а да из страха није одмах пријавила отмицу. Мајка верује да је комшиница препознала неке од отмичара, иако то није признала.

Име Златка Антића се помиње у документу прослеђеном Трибуналу у Хагу, у коме се налази сажетак података у вези са сумњом на умешаност ОВК у круг трговине људима између Косова и Албаније у циљу принудне проституције и трговине органима. Ту се наводи да је Антић био међу заробљеницима који су одведени и држани у илегалним затворима на северу Албаније, јула или почетком августа 1999. године, у сврху трговине органима.

Међутим, у истражним списима Унмика нема ни назнаке да је тако важна информација достављена особама која су истраживале случај нестанка Златка Антића, нити да је та мисија спровела било какву активност како би додатно истражила најтеже оптужбе, осим што је информацију проследила Хагу.

Саветодавна комисија за људска права УН је "озбиљно забринута јер је уложено тако мало напора да се истражи и примени право на истину у погледу ових шокантних навода".


Отмичари у црним униформама

Припадници Косовске полицијске службе забележили су изјаву В. Н. 2.новембра 2003. године Призрену, коју је Златко Антић посетио 28. јула после подне. Према њеним речима, она га је упозорила да је опасно да се врати у стан, на шта је одговорио да никоме ништа није наудио.

Одмах пошто је дошао, у стан су ушла седморица наоружаних мушкараца у црним униформама (тројица или четворица су носили маске). В. Н. је за отмичаре казала да су младићи, да их није виђала раније и да зато неће моћи да их препозна. Није знала у ком су правцу одвели Антића, а како је додала, три дана касније отишла је у Енглеску на три месеца ради лечења.

- Ефикасна истрага је требало да обухвати анализу и решавање неподударности у наводима које су дале жалилац и В.Н. (сведок), испитивање осталих чланова породице В.Н, као и претресање области (укључујући место где је ОВК основала своју канцеларију), и проверу информација које је дао Џ. Г. (особа која се уселила у Антићев стан). Уместо да проактивно прати те трагове, полиција Унмика је јануара 2004. године проценила да није доступан ниједан доказ и одлучила да остави предмет на чекању, закључује Саветодавна комисија.


Дуг списак нерешених случајева

У последња три месеца Саветодавна комисија донела је 18 мишљења у 31 случају, и у свим,  констатовала пропуст у истрази Унмика. Од те мисије тражи да призна одговорност и да се извини и родбини петочлане породице Даринке и Недељка Шутаковића, који су заједно са тројицом синова Радованом (10), Ђорђем (16) и Александром (18), комшијама Миленком Кабашом, Мићом и Радмилом Петровић киднаповани из зграде у којој су сви заједно живели у Ђаковици.

Комисија је до истих закључака дошла и у случају нестанка Радована Рачића у селу Рамоц у општини Ђаковица, Љубимирке Ђурић из Истока, Светислава Јакшића и Радета Будимира из Приштине, Слободана Вујачића, Луке Петрушића и Радмиле Петрушић у селу Пећка Бања, Радота Гојковића из Пећи, Млађана Маврића из Велике Хоче, Душана Андрејевића из Липљана, Драгана Стевановића, Милосава и Султане Шмигић из Леочине и Љ. Б. за кога се сумња да су га припадници ОВК киднаповали 1998. године, а затим га "пребацили" и затвореног држали у кампу Бондстил.

(Ј.Л.Петковић, Вести)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 11819Погледај профил
« Одговор #62 послато: Октобар 11, 2017, 07:46:15 »

Нестају деца на Косову - ради ли опет `Жута кућа`?
Цитат
Из општине Драгаш у последње време нестало је четворо деце. Полиција нема пријаве о њиховом нестанку, а упућени у ситуацију нису далеко од тога да поверују да су они међу деветоро малишана за које бивши албански премијер тврди да су део трговине органима.
Да ли је Бериша рекао истину? Албанска штампа остала је нема на објаву бившег премијера и председника Албаније Салија Берише, који је на свом профилу на Фејсбуку објавио да се са Косова у Албанију кријумчаре деца из сиромашних породица ради трансплантације органа!


Он је позвао тужилаштво да покрене истрагу и навео да је, према сазнањима које је добио од једног полицајца, за сада прокријумчарено деветоро деце која су киднапована.

Према анонимним изворима из општине Драгаш, тачно је да је у протеклих неколико месеци нестало неколико малишана.


Где су нестала деца, хоће ли Тужилаштво покренути истрагу?

- Деца су старости између осам и 12 година, а у питању су три девојчице и један дечак. Не знам да ли то има везе са овим што господин Бериша говори, али с обзиром да је ово веома разуђено место, у брдима, а да границе и са македонске и са албанске стране, осим граничних камена, не чува нико, све је могуће. Деца су нестала у јутарњим часовима, што је необично. Две млађе девојчице су отишле у продавницу и нису се вратиле. Дечаци су нестали кад су терали стоку на пашу - тврди за `Спутњик` наш саговорник који из разумљивих разлога не жели да му се помиње име.

У исто време, полиција, наводно, нема податке да је пријављен било какав нестанак деце на Косову.

Наш саговорник објашњава да није никаква тајна да Албанци са Косова купују младе девојке, али, наводно, за брак. Такође, каже он, због лоше економске ситуације родитељи децу углавном шаљу у Албанију да раде пољопривредне послове који су добро плац́ени за наше услове. Наш извор додаје и да га не би зачудило да родитељи заиста и нису пријавили нестанак деце, с обзиром да је све илегално. Према истом извору, наводно, у селу Кукеш постоје људи који уговарају послове или бракове са родитељима за њихову децу у Албанији.

- За то се паре добију углавном унапред. Није ретко ни да се деца од пет или шест година обавежу браком између две породице. Ако је у питању посао, онда се одвозе камионима до радних места у Албанији, а тако их и враћају. Е, да ли су ова нестала деца продата или су отета, то је већ сада питање за њихове родитеље и истражне органе. Ако су отета, тешко да ће се ико из породице усудити да пријави нестанак полицији, него ће се вероватно сама породица ангажовати да их тражи - убеђен је наш саговорник.

Место Кукеш, где се наводно обавља уговарање "послова“, налази се сат времена вожње како од Призрена, тако и од Тиране, док је општина Драгаш буквално шпиц Косова и Метохије, "стешњен“ између Албаније и Македоније.

Момир Стојановић, бивши директор Војно–обавештајне службе, није изненађен оваквом вешћу, јер не постоји граница између Косова и Албаније. Он подсећа на улогу Салија Берише у време НАТО агресије на СРЈ 1999. и раније 1998. године као актуелног премијера Албаније, чија је Влада здушно подржавала и обучавала терористе ОВК на северу Албаније.

- Он врло добро зна шта је све рађено у тим логорима у којима су били киднаповани грађани, Срби и лојални неалбанци, као и наши војници и полицајци, који су заробљени од стране ОВК. Извештаји до којих је војска долазила показали су да су сви заробљеници пребачени на север Албаније и од тада им се губи сваки траг - каже Стојановић.

Стојановић подсећа да је 2000. године тадашњи председник СРЈ Војислав Коштуница потписао уредбу о размени заробљених Албанаца и Срба посредством међународне заједнице. Наш саговорник каже да се радило о око 2.000 Албанца које смо по том споразуму пустили, али ниједан Србин са друге стране није пуштен и њима се од тада губи сваки траг.


- Непобитно постоје чињенице да су сви ти људи убијени и да су им извађени органи који на тржишту Западне Европе имају високу цену. Гледајући из тог аспекта, Бериша сада говори знајући шта су радили на северу Албаније у време када је био премијер. Он сада није у добрим односима са Едијем Рамом, али ни са некима који су на власти на Косову, па открива да и даље постоји трговина органима и да се у ту сврху киднапују деца сиромаха која се експлоатишу - каже Стојановић.

Вест коју је лансирао Бериша у Тирани је фактички блокирана, а нико од албанских колега није био у стању да нам каже да ли се ради о истини или је у питању политички акт бившег званичника. Албански новинари са Косова, са друге стране, кажу да се о тим наводима причало још пре Беришиног статуса на Фејсбуку, али да нису о томе писали јер "нису имали потврду надлежних државних органа".

(Вести, Спутњик)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Странице: 1 [2]   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!