forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Септембар 20, 2020, 18:27:53


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: 1 [2] 3 4 ... 7   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Издаја - државна и национална  (Прочитано 138619 пута)
Zeka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 711


Zeka


Погледај профил
« Одговор #50 послато: Август 22, 2012, 23:10:42 »

Цитат
Цитат

Три милиона евра изгубила је Србија неприсуствовањем на регионалном форуму у Бечу. Била су то средства за пројекте из Програма инвестиционог оквира за западни Балкан.

Није Србија изгубила ништа. Изгубили су лопови који би и тако покрали те паре.
Шта се, иначе, дешава толико битно на тим регионалним састанцима ?
Деле се паре уз условљавање и дељење задатака из Вашингтона и Брисела, формира Велика Албанија....или се гледа како да се Србија понизи што више ?
И да ми неко каже колика је цена ОБРАЗА СРБИЈЕ ?
Сачувана

Ал' тирјанству стати ногом за врат, 
довести га к познанију права, 
то је људска дужност најсветија!
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« Одговор #51 послато: Август 23, 2012, 00:19:23 »

Zeka
Цитат
.....И да ми неко каже колика је цена ОБРАЗА СРБИЈЕ ?

Или колика је цена Косова и Метохије?

Због новца они жале што се нисмо  појављивали на тим скуповима, а не размишљају колику несагледиву штету ћемо нанети сами себи управо када се буду почели појављивати наши представници заједно са шиптарским.. Превртање очима
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« Одговор #52 послато: Август 29, 2012, 20:17:04 »

"Канцеларија Косова на северу је успех грађана"


Међународни цивилни представник Питер Фејт оценио је данас да отварање Канцеларије владе Косова у северној Митровици представља успех за локално становништво и само Косово, и позвао Приштину да искористи позитиван замах настао њеним отварањем да ојача односе са житељима севера.

Фејт је оценио, наводи се у саопштењу, да грађани почињу да увиђају корист од децентрализације

"Охрабрујем владу да искористи овај позитивни замах и ојача своје односе са грађанима на северу. То може да се учини пружањем услуга, улагањем и практичним ангажовањем на радном нивоу, као и побољшањем своје шире комуникације са мањинским заједницама." казао је Фејт након обиласка канцеларије.

Фејт је оценио да грађани севера Косова желе да преузму контролу над питањима која су у њиховом интересу.

"Они почињу да увиђају да им децентрализација нуди стварне користи и све више су отворени да се ангажују са структурама које су истински транспарентне и легитимне. Канцеларија је успех за локално становништво и за Косово," казао је Фејт.

Фејт је том приликом разговорао са шефицом канцеларије Андријаном Хоџић и осталим радницима.

Административна канцеларија у Северној Митровици формирана је маја 2012. године одлуком Владе Косова. Канцеларија је сада у потпуности функционална и има 55 запослених који су одговорни за пружање услуга грађанима у северним косовским општинама.

Канцеларија ће имати на располагању два милиона евра државног буџета Косова за капиталне инфраструктурне пројекте у 2012. години и додатних милион евра годишње током наредних пет година.

(Бета)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« Одговор #53 послато: Август 29, 2012, 20:25:35 »

А шта каже на то "Канцеларија" за Косово и Метохију коју  је формирала влада републике Србије Превртање очима Као што сам раније написала, убеђена сам да је влада РС под притиском међународне заједнице укинула Министарство за Косово и Метохију и формирала ову "канцеларију" на челу са Александром Вулином, баш као што су и шиптари формирали своју Канцеларију, али за разлику од српске владе они су Канцеларију сместили  у Косовску Митровицу.
Тужно и понижавајуће.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« Одговор #54 послато: Август 31, 2012, 00:27:56 »

Косову стоји звездица, Београд чита фусноту


У платформи коју власт спрема за КиМ биће понуђено компромисно решење за регионално представљање. Београд инсистира да се у свим документима Косово помиње са целом фуснотом


У Приштини кренули у жесток отпор против фусноте чим је постигнут договор


У ПЛАТФОРМИ коју нова власт спрема за наставак преговора са Приштином, највероватније ће бити увршћено и компромисно тумачење споразума о регионалном представљању Косова.

Како сазнају "Новости", Србија је спремна да не напушта скупове уколико на таблици испред представника Приштине не буде написан и цео текст фусноте - "без прејудицирања одлуке о статусу, на основу Резолуције 1244 и саветодавног мишљења МСП". Али, и даље ће се инсистирати да наши представници на отварању скупа ишчитају цео текст фусноте, као и да се у свим документима Косово помиње уз обавезну "звездицу".

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић најавио је да ће парламент врло брзо разматрати платформу за наставак преговора о Косову, којом ће се уобличити шта су границе до којих ће преговарачи моћи да преговарају. Иако Приштина није члан регионалних и међународних организација у којима српски парламент има своје делегате, Стефановић очекује да прецизне инструкције извршне власти о фусноти "аминују" и посланици:

- Парламент је право место где треба уобличити на који начин ћемо у дијалогу заступати интересе Србије, наравно уз поштовање Устава и Резолуције 1244 - чули смо од Стефановића, који је још једном нагласио да наша земља ни експлицитно ни имплицитно неће признати независност КиМ.

Шеф нашег преговарачког тима Борислав Стефановић каже да се он са Едитом Тахири и Робертом Купер јасно договорио да фуснота мора да пише на табли, али да ће подржати Владу уколико одлучи да на овом делу споразума не инсистира:

- Били бисмо неодговорна опозиција да не подржимо нешто што ће помоћи нормализацији односа са Приштином. Међутим, не сме се одустати од тога да се у свим документима Косово искључиво наводи уз цео текст фусноте.

Са овим решењем слаже се и бивши државни секретар у Министарству за КиМ Оливер Ивановић, који је "виђен" за члана преговарачког тима председника Томислава Николића. Он каже да сви будући споразуми које Београд постигне са Приштином морају да буду дефинисани до најситнијих детаља, како се не би опет десило да свака страна тумачи договор како њој одговара.

- Зато је битно што пре усвојити јасну и прецизну платформу за наставак преговора и имплементацију до сада постигнутих споразума, јер без тога нема напретка Србије на европском путу - каже Ивановић.

Цитат
ПОЗИВАЈУ  ПОИМЕНЦЕ

ДА би се избегла конфузија око тумачења фусноте, већина организатора регионалних скупова и конференција у последњих неколико месеци углавном учеснике позива на име и презиме, а не као представнике Београда или Приштине.

(Д.М. вечерње НОВОСТИ)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« Одговор #55 послато: Август 31, 2012, 00:35:39 »

Цитат
...Оливер Ивановић, је "виђен" за члана преговарачког тима председника Томислава Николића.


Ако је Оливер Ивановић већ "виђен" као члан преговарачког тима, а добро се зна да је он човек бивше власти и ако ће он бити представник народа са Косова и Метохије, онда треба да нам буде више него јасно да је превара на видику и да ће ова власт да заврши "посао" који је започела претходна, на челу са Борисом Тадићем. И то уз све оно што се стално спомиње, да ће ова власт да настави где је бивша стала и да ће да призна све договоре који су постигнути у Бриселу.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« Одговор #56 послато: Септембар 04, 2012, 05:26:47 »

Кацин: Права одлука о укидању фусноте

Известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин поздравио је одлуку српске владе о учешћу Србије на регионалним скуповима и оценио да је Србија тиме послала "позитивну поруку у регион и Европу".


"Искрено поздрављам инструкцију Владе Србије од 2. септембра којом је омогућена примена споразума Београда и Приштине о учешћу на регионалним скуповима", наводи се у саопштењу Кацина.

Он је такође оценио да се том одлуком "напокон ствара могућност за активну, регионалну и економску политику Србије".

"Самоизолација и одсуство Србије са неких регионалних скупова су у претходном периоду само наносили штету економији и политичкој клими у Србији и ширем региону", сматра Кацин.

"Влада Србије је овом одлуком послала позитивну поруку у регион и Европу и пружила својеврсно уверење да ће и остали договори из дијалога Београда и Приштине бити ускоро примењени. Пред долазак премијера Ивице Дачића у Брисел, то представља праву поруку у правом тренутку", навео је Кацин.

Премијер Дачић у уторак ће у Бриселу разговарати са европским званичницима.

Влада Србије усвојила је јуче инструкцију која ће омогућити званичницима Србије да учествују на форумима са Косовом по условима који су предвиђени споразумима из Брисела.

Према тој одлуци, поред табле на којој је исписано "Косово *" (Косово са звездицом) у свим пратећим документима текст фусноте мора бити наведен најмање при првом помињању у сваком појединачном документу.

У фусноти се наводи "овај натпис не прејудицира статус Косова и у складу је са Резолуцијом 1244 и мишљењем МСП о косовској декларацији о независности".

(Бета)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« Одговор #57 послато: Септембар 09, 2012, 15:56:12 »

Реџепи: Морали смо да депортујемо Вулина

Директору Канцеларије за Косово Александру Вулину убудуће ће бити забрањен улазак на Косово, уколико не буде поштовао правила игре, изјавио је Бајрам Реџепи.


Бајрам Реџепи


"Александар Вулин за улазак на Косово добија дозволу од Владе Косова. Међутим, у петак смо били принуђени да га депортујемо преко прелаза Мердаре јер није поштовао утврђену агенду. Он је и иначе непрестано кршио установљен протокол и мешао се у унутрашње ствари Косова", рекао је косовски министар унутрашњих послова Реџепи.
 
Додао је да, уколико Вулин тако настави, више неће добити дозволу да уђе на територију Косова.

Реџепи је за новосадски Дневник рекао да то неће произвести додатне тензије између Приштине и Београда, јер се "правила морају поштовати". (ким)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« Одговор #58 послато: Септембар 09, 2012, 15:59:59 »

Цитат
"Александар Вулин за улазак на Косово добија дозволу од Владе Косова.

Е, вала, ако Вулин као владин представник МОРА да тражи дозволу од шиптара да би дошао на просторе Свете српске земље,..онда не мора тамо ни да иде. Нека тај посао онда остави некоме ко ће умети и знати како да стигне до Срба на Косову и Метохији.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« Одговор #59 послато: Септембар 09, 2012, 16:18:35 »

Људи са фантомкама алиби за напад на Север

После бомбашких напада на куће политичара Бојана Јаковљевића и полицајца Радована Јовановића у Лепосавићу, насртаја на кућу доктора Милана Јаковљевића у Звечану, "каубојског" пресретања патроле КПС-а и Еулекса у Варагама код Зубиног Потока и спречавања Александра Вулина да уђе у Косовску Митровицу, Срби на северу Космета су уплашени и забринути.

Спремни за акцију против Срба: Припадници КПС
 

Главно питање које лебди свуда у ваздуху је: ко баца бомбе у дворишта кућа највиђенијих Срба и ко се усуђује да, усред бела дана, у маскирним униформама, са панцирима и фантомкама на главама, заустави возила до зуба наоружану патролу КПС-а и Еулекса и пуца на њихова возила.

Из Приштине, како из Тачијевог окружења, тако и из централа међународних организација, тврде да је све то дело криминалних структура на северу Космета и да се криминалци, који дуже од деценију контролишу овај део Покрајине, обрачунавају између себе (ко ће да контролише алтернативне путеве и сл.), са међународним структурама и са Србима који им нису по вољи. Такође се тврди да је на северу Космета борба за превласт и да се остаци старог Тадићевог режима обрачунавају са новим Николићевим.

Челници Срба осуђују инциденте, посебно напад на возила КПС-а и Еулекса у Ибарском Колашину, где је лакше рањена једна полицајка (Српкиња) и сумњају да је све то дело организованих и добро обучених група из којих стоје неке структуре јужно од Ибра. Циљ је, како истиче Славиша Ристић, председник општине Зубин Поток, да се Север прикаже као криминализована средина којој је потребна велика војска и полиција да сузбије криминал.

- Иза свега се крије намера да се баци љага на север Косова, да се оптуже наши људи са барикада и да се створи алиби за фронтални напад на север покрајине. Бојим се да иста рука стоји иза свих напада, па чак и иза спречавања Александра Вулина да дође на састанак челника српских општина на северу - додаје Ристић.

Славиша Ристић

Међу Србима на северу Космета кружи више опција немилих догађаја, али у једном су сви јединствени: Кфор, Еулекс и албанска тајна служба ШИК имају на својим платним списковима одређен број Срба, међу њима и криминалаца, који су, уз логистику Кфора и Еулекса, спремни све да учине.

Део криминално-шверцерских структура контролише и Београд, међутим, по мишљењу боље упућених, Београду није у интересу да дестабилизује Север и да је много већа вероватноћа да то раде Влада Косова и међународне структуре које је подржавају.
 
Освете и борба за фотеље?

Севером Покрајине протура се и теза да се, после одласка Горана Богдановића, који је свуда имао своје људе, сада развија борба унутар владајуће коалиције о преузимање функција: Вулиновог заменика, начелника Косовско-митровачког округа, затим за места директора Здравственог центра у Косовској Митровици, Трепче, Рудника и флотације Копаоник и других државних и општинских предузећа на северу покрајине. Тврди се, што јуче нисмо могли да проверимо, да се СНС поделио на две струје, да једни и други имају своје људе у централи у Београду и да свака свим средствима гура своје људе. Такође се наглашава да је нова власт одмах отпустила одређен број људи које је запослила претходна и нису искључене и освете из тог разлога.

Цитат
Траљаве истраге

Симптоматично је да, чим се догоде овакви напади, одмах стигну Кфор, Еулекс и КПС, да најчешће не спроведу никакву истрагу или то учине траљаво и да се починиоци никада не открију.
- Не искључујем могућност да су препад на њихова возила код Зубиног Потока извели њихови људи и да је све било добра режија, јер нико други ништа није видео. У свим случајевима није било намере да неко погине, радило се само о опоменама, застрашивању и приказивању северног Космета као легла организованог криминала - каже нам један од Срба из Звечана који прате безбедносне (не)прилике на северу Косова.
(Д.Н.Петровић)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« Одговор #60 послато: Септембар 10, 2012, 00:11:51 »

Север страхује и од Београда


Приликом недавне посете Александра Вулина северном Космету и затвореног састанка са челницима четири српске општине у Косовској Митровици, дошло је до озбиљних несугласица између шефа Канцеларије Владе Србије за КиМ и неколико учесника састанка.


Изабрали пут: Ако им Србија окрене леђа житељи севера наставиће борбу сами
 

Између осталог, Вулин је челницима општина рекао да ће Влада Србије испоштовати све што је са Едитом Тахири потписао Борко Стефановић, чему се Срби са севера одлучно противе. Вулин је рекао и да би на северу Космета за шест месеци требало одржати изборе за локлну самуправу које би организовао Оебс.

Шта то значи, да ли је то најава избора које ће организовати Приштина, да ли је то припрема за "довођење" косовских институција и на север Покрајине, заниимало је учеснике састанка.


- Ако си дошао да нам то кажеш и да од нас то тражиш, боље да ниси ни долазио. Ми у Тачијеву државу нећемо. Ако Србија неће да се бори за останак српскх институција, борићемо се ми који овде живимо - рекао је Вулину Марко Јакшић, посланик у Скупштини Србије који је један од ретких који има петљу да изасланицима Београда увек каже све у лице.


Вулин због тога последњих дана заобилази северни Космет или само овуда пролази на пропутовањима за Штрпце, Велику Хочу, Гораждевац и Пећку патријаршију. Занимљиво је, а то упада у очи и Србима на северу, да му Кфор, Еулекс и Приштина до јуче нису правили никакве проблеме, напротив, често су се трудили да Вулин брже и лакше стигне до својих крајњих одредишта.

Сам помен избора за локалне самоуправе које би вероватно расписала Приштина, а спровео Оебс, Србе на северу одмах асоцира на "издају и мирну предају" и враћа их неколико месеци уназад, пред изборе у Србији када су СНС, ДС, ЛДП и још неколико странака блиских тадашњем режиму бојкотовале локалне изборе у Зубином Потоку и Звечану а који су, упркос противљењу Тадића и Богдановића, па и претњама Приштине, ипак одржани.

Индикативно је да су изборе бојкотовали и напредњаци, да се то није свидело њиховим људима на терену, али да су морали да поштују наредбе и ћуте. Многи су још тада посумњали да су Николић и Вучић попустили под притисцима из Европе.

И тада се на СНС вршио велики притисак, као и сада када је СНС окосница власти у Београду.

 
Цитат
С картама на сто

ЕУ, а посебно Немачка, по сваку цену жели да распусти српске скупштине општина на северу. Неки Срби преко Канцеларије Владе Косова у Бошњачкој махали припремају се за изборе које ће организовати Приштина. Није искључено ни да се из истог извора финансирају и последњи бомбашки напади на северу Космета - каже познавалац прилика на северу. Он очекује да ће Вулин наредних дана потпуно да отвори карте и саопшти "какве су му задатке дали Влада и председник Србије".

Цитат
Нема предаје

Срби "знају" да су Стефановић и Тахири, уз благослов Тадића, договорили да се распусте скупштине општина и формирају привремена већа чији би састав задовољио Београд и Приштину. Али, без обзира на то ко је коме шта обећао, и шта им спремају Ангела Меркел и остали из Европе, Срби на северу истичу да се неће лако предати ни пристати да живе у независном Косову.
 (Д.Н.Петровић)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« Одговор #61 послато: Септембар 18, 2012, 01:34:28 »

Могућ референдум: Европа или Косово

Новости сазнају: Држава одлучује о даљој косовској политици после ГС УН, на којој говори и председник Србије. Ако Брисел буде инсистирао на признавању, грађани ће да пресеку шта даљеДРЖАВНА платформа за политику према Косову и Метохији биће формулисана крајем септембра, одмах после заседања Генералне скупштине УН - сазнају “Новости”.

Како нам је речено, државни врх је потпуно свестан да је политика - и Косово и ЕУ - практично ударила у зид после немачког захтева да Србија успостави добросуседске односе са Косовом.

Уколико се буде огољено испостављао услов да Србија фактички призна Косово да би наставила европске интеграције, није искључено да се у нашој држави распише референдум са питањем - Косово или Европа - потврђено нам је и у Влади и у Председништву.

Јер, како нам је речено, о таквој дилеми, која би одлучивала о одбрани Устава и територијалног интегритета и стратешког државног правца са друге стране, могли би да одлуче само грађани Србије.

Очекује се да, одмах после ГС УН, председник Србије Томислав Николић окупи политичке прваке власти, опозиције и водећих државних институција како би се усагласила заједничка политика према великим изазовима које чекају државу.

Опозиција очекује да добије позив од Томислава Николића:

- Србија у време прошле власти није имала овакве захтеве од земаља Европске уније. Очекујемо да власт формулише политику која ће да одговори на ове изазове. Као опозициона странка, још нисмо имали позиве од владајуће гарнитуре да разговарамо о овој важној државној теми - рекао нам је Борко Стефановић, функционер ДС и бивши шеф преговарачког тима за Косово.

Петар Петковић, портпарол ДСС, рекао нам је да су немачки захтеви добар повод да се у Србији поведе озбиљна и одговорна расправа да ли Србија треба да прогласи политичку неутралност или треба да настави европске интеграције:

- Немогуће је да се више избегава та расправа. Већ и сам Запад све више помиње признавање Косова као услов. Сматрамо да је у најбољем интересу да Србија прогласи политичку неутралност.

(В.Н. вечерње НОВОСТИ)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Zeka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 711


Zeka


Погледај профил
« Одговор #62 послато: Септембар 18, 2012, 10:22:40 »

СРЂАН ВОЛАРЕВИЋ: ПИСМО ЦВИЈАНОВИЋУ ИЛИ НЕМАЧКИ УЛТИМАТУМ, РАВАН ОБЈАВИ РАТАПоштовани господине Цвијановићу,

Прочитао сам Ваш текст „Немачки захтеви и почетак...“. Позван Вашим сагледавањем новог немачког кампфа, а уз ослонац на Вашу пажњу и добру вољу, желео бих да Вам предочим суштинску тачку немачких улитматума – ја бих се ипак определио за ту оцену тих њихових назови захтева.

Настојаћу да будем кратак и јасан.

Сам садржај немачког захтева не допушта никакву расправу, оспоравање или сумњу. То што Немачка, преко тамо неког тобож неформалног фићфирића испоручује Србији у седам тачака од Србије захтева да се одрекне свог суверенитета над целовитом својом територијом. И то није све. Ту је и захтев за немачко право над српском историјом, па да се установе кривци за паљење Немачке амбасаде у Београду, у граду у коме Немци, кад год им се пружи прилика током историје, посеју приличну количину бомби... итд.

Дакле, реч је о ултимату, ултиматуму који је по духу раван објави рата. И потпуно је неважно да ли та објава долази из срца немачке воље или је то налог тамо неког с оне стране Атлантика, што не треба искључити, с обзиром на веома снажан идејни покрет немачког националног препорода који диже глас против атлантиста, о чему смо штуро били обавештени у једним нашим новинама, прошле године. Бестидност, безочност и осионост Немаца и сада остаје на снази. Та странка, чији фићфирић, као унук оног немачког војника који је у чизмама газио по Србији, бахато се шепурио по Београду, сигурно је финансирана и од оних пара које су Срби на привременом раду уливали у буџет Немачке, па је тако он с тим парама допутовао нама у госте. И то је почетак и крај немачког морала када су у питању Срби и Србија.

Не бих да доказујем константу немачког виђења Срба кроз историју, само бих се сетио једног београдског пријема који је уприличио Клаус Кинкел, немачки министар спољних послова, први наследник чувеног и на српском у Хрватској већ опеваног Ханса Дитриха Геншера. Елем, пошто је Крајина збрисана са лица земље, уз језиву тишину човекољубиве и хуманистичке Европе, пошто је у бази Рај Петерсон ударен амерички жиг на мир у БиХ а тачка на постојање Срба у Хрватској, дотични немачки званичник се као победник у окончаном рату обрео у Србији. И одмах је, као пијани фелдвебел, почео да исказује своје жеље. Једна од њих била је да се нађе са последњом владом Републике Српске Крајине. И жеља му је снисходљиво, усрдно и домаћински била испуњена. И ту није могао одолети а да не укаже на своје дубоко немачко порекло, на свој исконски поглед на Србе. Рекао је дословно: „Ви Срби, пропустили сте историјску прилику за националним уједињењем!“

ПОРИВ ГАЖЕЊА Није га било срамота да тако нешто замисли, срочи и каже – пред људима у чијем прогонству је учествовала и Немачка, сладострасно покренувши и одобривши и неговавши бујање клерофашистичких токова живота са геноцидним предзнаком у бадинтеровској Хрватској. Још мање да се и запитао да ли ће те људе повредити – не, он је, као охоли Тевтон нижег чина, садистички ликовао над пораженим непријатељем!

И да те човек пита: зашто су Срби непријатељи Немаца, кад Србин под својим барјаком никад војно није ни закорачио на тло Дојчланда? Па да се ови тако острвљују на Србе. Да л' ко зна одговор на то питање?!

Не треба да завирујемо у одлуке Берлинског конгреса да бисмо схватили шта то значи када Немац каже Србин или да прелистамо немачку штампу после Видовдана 1914. године. Довољно је да се сетимо само 27. марта 1941. да бисмо разумели немачку вољу у односу према Србима. Ту не може да се изврдава, на начин већ погано и гнусно одомаћен у светском мњењу: као Немци били недоношчад, па их је онај малоумник и неостварени сликар Хитлер покренуо у рат. То ми до неба заудара на оно крлежијанско о два камиона усташа који су чинили злочине над Србима широм целе Ендехазије или што воња до пакла на оно када је доктор Алојзије Степинац, римокатоличко екуменистички светац, тврдио да су Срби крви што су их Хрвати клали јер су Срби били саможиви хегемони у Југославији. Необорива је истина: немачки порив безобзирног гажења свега пред собом дошао је до пуног свог узлета 6. априла 1941. године – и тачка. Ко у ту оцену не верује само нек се сети оног изума немачког духа: 100 живих Срба вреди колико један (1) мртав Немац, а ране једног (1) Немца су у висини 50 живих Срба.

И још један, најновији прилог, да додам немачком разумевању Срба.

Оно јесте да су немачки стандарди за производњу челика још увек у светском врху, као и њихова аутомобилска индустрија, и што им је књижевност уз филозофију достојна дубоке пажње и уважавања, али то нема никакве везе са њиховим одобравање слободног живота међу Србима. А још мање да се у тај однос може уплести оно што се у Србији зове честитост. И ево живог примера: саставили се унесрећени Срби из Варварина, чији су најрођенији изгинули од америчког милосрдног бомбардовања Србије 1999. године, а у чему је издашну помоћ сваке врсте пружала хуманистичка Немачка. Окупили се Срби и тамо неком суду у земљи филозофа, музике, прецизних машина и доброг права поднели тужбу против те државе. Најмање да су тражили новчану надокнаду, колико их је гонила мука да истерају на чистац одговорност саме те државе. И гле очекиваног одговора: суд, у чију част и интегритет и добру утемељеност би се клело више од 99 одсто српских правника, просто и једноставно одговорио је да за ту ствар није надлежан. И тачка. Не чак ни да руке пере од тог гнусног бомбардовања, у служби оних тамо, с оне стране Атлантика, не чак ни да упути на инстанцију, рецимо, утопистички, тамо неког Савета безбедности, Уједињених нација, чији интегритет је и Немачка згазила (као и при случају Лиге народа, под Адолфом Хитлером), ступивши у хуманистички рат против Србије. Ништа од тога. Суд је напросто утврдио: сиктер, бре, жгадијо балканска, овде је цивилизована држава, овде ви варвари немате шта да тражите! Гњецаћемо вас кад год будемо могли и кад нам се ћефне. И тачка.

Уједно то је и основна порука овог најновијег немачког ултиматума. Нема ту места ни за какве успутне, додатне или заобилазеће потезе, да би се то ублажило, оспорило или скрајнуло. То је једна велика тачка. Тачка која не даје места никаквој дилеми. Тако и треба размишљати.

ЧИСТА РУКА СРБИЈЕ Пре свега, немачки ултиматум тражи од Србије да се одрекне свог суверенитета, што значи да изведе једну врсту самоубиства.

Пре ма каквог мишљења о овој тачки ултиматума само бих натукнуо: држава се не прави и не обнавља за мандата једне владе, како је то Борис Тадић разумевао, што и није чудо, будући испао из ногавице Јосипа Броза, заједно са Светиславом Басаром. Држава се прави, одржава и обнавља за недогледан број будућих нараштаја. И то је основни критеријум за све институције државе, од привреде, здравства, школства, пољопривреде, све до најмањег путића у тамо неком селу на Сувобору, што су једнако важни стубови заједничког живота. Из тог налога треба да произађу сви погледи на будући живот у земљи Србији.

И сада не видим ни један ваљан разлог да се човек нешто удубљује у мотиве Немаца за тако срочену тачку ултиматума. Као што не могу да разумем такву утакмицу међу српским политичарима после славног 5. октобра 2000, у којој се напросто утркују ко ће се више морално срозати и заблатити на путу у Европу. То не могу сакрити никаве паре, никакво богатство, још мање лажи са страница целокупне штампе у Србији или све и једна телевизија, а још мање каква бајна и саблажњива обећања, у смислу бољег и лепшег живота.

Основно је да је Србија после 1999. Немачкој пружила чисту руку иако ова Србима дугује небројено много живота само у последњих сто година, иако је ова у српску историографију убургијала своје фантастичне тезе о далекој и ближој прошлости, иако је ова правом силеџије растурала државу којој су Срби у оба светска рата принели преко 2.000.000 живота а да не помињем колико разорених српских градова и спаљених села, иако је Шиптарско крволочно оргијање на Косову сакривала у лажима, у мислима о потковици... Србија пружа чисту руку а Немачка узвраћа голом песницом. То је суштина, како европског тако и немачког односа према Србији.

И ко зна када ће се Србији указати слична прилика, овако величанствена и узвишена прилика. Ово тешко искушење, међутим, Србија треба да прихвати са радошћу, јер јој је куцнуо час да се ослободи свих заблуда и илузија о Европској заједници, европским пријатељима, европским парама, европским инвестицијама, европским стандардима... о бољем животу на начин европејаца.

Немачка јасно и разговетно поручује Србији: можеш постати део оног организма који сам ја установила, само ако се одрекнеш себе и затреш право на сећање о себи.

И, ако Србија пресече тај болесни и наказни спој са Европском заједницом, спој који је у њој производио политичаре за један мандат, за државу од данас до сутра, не треба од Немачке да очекује ни цвеће ни захвалност. Онако као што сам 100 одсто уверен да је острашћеност оног нашег немачког фићфирића само продужена освета његове шефице и канцеларке Немачке над објављеном фотографијом њеном са нацистичким шлемом на глави усред Београда, тако сам уверен да Немачка неће презати од захтева пред Европском заједницом да се Србији поново уведу санкције, попут оних из 1992. Само се сетимо како је Немачка од Француске створила непријатеља Срба на почетку сецесионистичких ратова 1991–1995.

Srđan Volarević
Сачувана

Ал' тирјанству стати ногом за врат, 
довести га к познанију права, 
то је људска дужност најсветија!
Cuburac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1179Погледај профил
« Одговор #63 послато: Септембар 20, 2012, 05:18:46 »

Takav referendum bi bio kukavicje jaje i najlaksi nacin da se dovrsi izdaja. Znamo dobro kako se referendumi montiraju, barem nama to niko ne mora da objasnjava (Crna Gora). Zuti su zapoceli izdaju, ispotpisivali su sve i svasta, a Toma izgleda da uopste nema ideju u kakav je zmijarnik usao, niti ima ideju kako da iz njega izadje. Ovako bi im bilo najlakse, sakriju se iza volje naroda i onda kazu da je to jedino ispravno resenje i put. Sta ovime pokazuju, jednostavno da nisu sposobni da odrze bilo kakvu zacrtanu nacionalnu politiku, da jednostavnim referendumom pristanu na ponistenje ustava i da priznaju nelegalnu okupaciju svoje teritorije. Ovo ne ide na dobro nikako, a onaj mali od Tome, Vucko, balavi danima kako su nam Nemci prijatelji, kako mi bez njih nemozemo nista da uradimo i sve u tom tonu i fazonu.

Zasto bi Srbija uopste ulazila u EU to mi nikako nije jasno. Dva puta je jednostavno usisavana u nekakvu zajednicku drzavu Jugoslaviju. Zavrsnicu u krvavim grcevima na stetu Srba kao naroda i Srbije kao drzave znamo. Zasto bi Srbija ponovo pristala da postane deo jednog takvog monstruma kao sto je EU. Isto kao stara Jugoslavija, samo mnogo veca i sa jos vise neprijatelja.
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« Одговор #64 послато: Септембар 21, 2012, 19:41:12 »

Дејан Павићевић шеф преговарачког тима Београда

Влада Србије одредила је данас Дејана Павићевића, директора Канцеларије за стручне и оперативне послове у преговарачком процесу Београда и  Приштине, да води наставак техничког дијалога две стране, уз посредовање Европске уније.Како се наводи у саопштењу Владе Србије, данашњом одлуком су смењени досадашњи шеф преговарачког тима Борислав Стефановић и његов заменик Владимир Јовичић.


Павићевић је за директора Канцеларије за стручне и оперативне послове у преговарачком процесу Београда и Приштине именован у децембру 2011. године.

У његовој биографији тада се наводило да је члан Демократске странке, по занимању дипломирани правник.

Наводи се и да је студент докторских студија на Правном факултету Универзитета Унион у Београду. Био је и шеф кабинета министра за Косово и Метохију.

Пре тога обављао је функцију секретара Скупштине општине Ђаковица. Радио је као правни саветник у неколико невладиних организација.

Рођен је 15. августа 1979. године у Београду.  (ким)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« Одговор #65 послато: Септембар 21, 2012, 19:51:59 »

Па докле више!!!
Добро да нису неко бепче из вртића поставили на то место. Да ли овај човек може да познаје проблематику народа са Косова и Метохије. Ем, је "зелен", ем је члан ДС. Надам се да (по истом презимену) да још није неки род оној Борки Павићевић Зеленко

Па није ми јасно, како члан ДС, ако је ДС изгубила изборе и не учествује у власти.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« Одговор #66 послато: Септембар 22, 2012, 10:39:28 »

Замке договорених споразума Београда и Приштине

Јавно обавезивање нове власти да ће спровести све договоре својих претходника са Приштином воде Дачићев кабинет у велика искушења. Како пишу београдске "Вечерње новости", западне силе захтевају да се врло брзо разраде две горке тачке: интегрисано управљање прелазима и слобода кратања.

Италијански карабињери у саставу европских снага на прелазу Јариње

Примена ових споразума, како упозоравају извори листа из врха власти, доноси велике замке и дубоко задиру у суверенитет Србије. Зато ће Београд у наредним месецима покушати да се избори за што повољнија решења која би се применила на терену.

Следећа мучна тема је размотавање питања царине на административним прелазима у покрајини. Саговорници "Вечерњих новости" из Владе тврде да се бивша власт договорила о доласку албанских цариника на прелазе и увођење царинског печата. Уз то, српске фирме са севера Косова и Метохије морале би да се региструју у Приштини и да плаћају порез на додату вредност, који би се сливао у касу такозване државе.

Велике административне "бусије" крију и поједини делови споразума о слободи кретања. Најболнија је тачка 7. која се, између осталог, тиче и аутомобилских таблица.

Наиме, ту се захтева да сви становници КиМ морају да преузму регистарске ознаке Републике Косово. Али, да би неко дошао до саобраћајне или возачке дозволе, мора претходно да има косовску личну карту. А, да би њу извадио, мора да приложи извод из књиге рођених који издаје Приштина и уверење да је "држављанин Републике Косово".

Ако се на ове процедуралне кораке, којима се Срби административно претварају у "Косоваре", додају и константни притисци да се угасе наше институције на северу, онда државни врх очекује напета и мучна дипломатска утакмица.

- Уопште неће бити лако, јер би требало да радимо нешто о чему уопште нисмо разговарали. Али, очекујем да има простора за договор. Неке ствари, попут укидања наших институција, биле би прави економски геноцид над нашим народом. У Великој Хочи, рецимо, од око 600 људи, свега њих тридесетак запослено је у манастирској винарији, а има нешто и у просвети и здравству. Остали су малтене на социјалној помоћи. Како да престанемо да их финансирамо? - рекао је за "Вечерње новости" Александар Вулин, директор Канцеларије за КиМ.

Дејан Павићевић, новоизабрани шеф преговарачког тима у техничком дијалогу Београда и Приштине, поручује да се за наставак преговора мора дефинисати јасна стратегија како би се умањила штета из претходног периода.

- Што се тиче имплементације већ договореног, ту постоје још неки проблеми у области слободе кретања и интегрисане контроле административне линије. То су доста осетљива политичка и безбедносна питања где државни врх и експерти покушавају да нађу најбоља решења да би се договори применили и штета била што мања - казао је Павићевић.

Бивши шеф преговарачког тима Борислав Стефановић позвао је садашњу власт да поништи све претходне преговоре, ако мисли да су лоши по Србију. Али, јасно је да то није могуће јер је реч о међународним споразумима.


Цитат
"Часна реч" вреди као документ
Споразум о слободи кретања је неуставан, јер подразумева да Срби морају да имају албанска документа и да буду држављани такозване Републике Косово. То за нас није прихватљиво, јер смо рођени као Срби и умрећемо као Срби. Стефановић нас је убеђивао да ти договори неће важити за север покрајине и да је за то добио усмене гаранције. Сада видимо да смо преварени - тврди за "Вечерње новости" Крстимир Пантић, председник општине Косовска Митровица.
(вечерње НОВОСТИ, Веси)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« Одговор #67 послато: Септембар 22, 2012, 10:52:07 »

Мој коментар на све ово око Косова и Метохије би био сажет у самом наслову који сам дала овој теми "Где је званично мишљење Србије о КиМ"
Још увек немамо званичан став и мишљење председника Србије, ни Владе, а ни Парламента. Док год то не будемо имали, о овом најприоритетнијем "задатку бр.1"  ће свако своју причу кројити.

Тома је обећао, присетмо се, да ће обелоданити све споразуме које је издајничка власт петооктобараца склапала са шиптарима у Бриселу и да ће поништити све оне који су  штетни.Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« Одговор #68 послато: Септембар 23, 2012, 06:59:30 »

Борислав Стефановић: Влади нису везане руке

Бивши шеф преговарачког тима, о постигнутим договорима о Косову и Метохији- Влада Србије није обавезна да спроводи договоре које смо постигли са Приштином. Јер, ми нисмо потписивали међународне споразуме, а уредбе и закључци којима је претходна влада потврђивала те договоре могу бити поништени - изјавио је за "Новости" Борислав Стефановић, бивши шеф преговарачког тима, поводом навода да власт мора да примењује постигнуте договоре и да не може да их поништи јер је реч о међународним споразумима.

Стефановић наводи да он није ништа потписивао, већ је ставио само један параф на Технички протокол о административним прелазима, чиме је само потврдио да је парафирани текст истоветан са оригиналом.

- Ми нисмо потписивали међународне уговоре, јер да би такви уговори били потписани морају да их закључе субјекти међународног права, у овом случају Косово и Србија. Такође, такви уговори морали би да буду усвојени у Скупштини Србије - појашњава Стефановић.

Он додаје да је све договоре који су постигнути са приштинском делегацијом потврдила бивша влада кроз доношење уредби и закључака, на које су потписе стављали или премијер Мирко Цветковић или његов заменик Ивица Дачић.

- Ти документи могу да се пониште, тако да актуелна влада није у обавези да примењује било шта од оног што је договорено. Али, ја мислим да су те одлуке добре и да их не треба поништавати, у складу су са Уставом, Платфоромом о Косову и скупштинским резолуцијама и донеле су више користи него штете. Међутим, владајућу коалицију чекају тешки кораци, па они оваквим наводима желе да скину одговорност са себе и у мени пронађу главног кривца - каже Стефановић.

Наш саговорник тврди да не постоје ни усмени међународни уговори о којима се, такође, говори у јавности.

Нови шеф преговарачког тима Дејан Павићевић изјавио је у суботу да у Протоколу о интегрисаној контроли административне линије са Косовом највећи проблем може бити одредба о присутности косовских цариника. Он је рекао да ће, и поред многих одредби Протокола које нису нимало повољне по Србију, Влада почети да га примењује, јер је Борислав Стефановић, који је тај документ парафирао 24. фебруара у Бриселу, био њен овлашћени представник.

Како је објаснио Павићевић, споразум пружа могућност да се кроз деловање радних група за примену одредби Протокола, у којима ће учествовати представници Београда, Приштине и Брисела, његови одређени делови промене и начине "можда мало повољнијим по Србију".

- Оно што се врло нејасно и двосмислено провлачи кроз закључке о слободи кретања и Протокол је извршна улога Еулекса, и то нарочито на прелазима на северу Косова, где ћемо се кроз даљу примену трудити да све царинске ингеренције обавља искључиво Еулекс, а не царина Косова - рекао је Павићевић.

Демократска странка Србије поднеће иницијативу Уставном суду да стави ван снаге уредбе које су настале на основу споразума који су у Бриселу потписани између Београда и Приштине.

Цитат
ДВА ПЛАНА ЗА СЕВЕР КОСМЕТА


У дипломатским круговима, како преноси приштинска штампа, круже два плана за север Косова. Први је припремила канцеларија Кетрин Ештон - предвиђа "протекторат" за тај део покрајине и успостављање локалне самоуправе уз останак Еулекса и Кфора и пакет економске подршке. Други је заправо план од седам тачака који је већ представљен Београду, а подразумева укидање локалних институција на северу.

(Е.В.Н., вечерње НОВОСТИ)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« Одговор #69 послато: Септембар 23, 2012, 07:04:45 »

Цитат
Влада Србије није обавезна да спроводи договоре које смо постигли са Приштином. Јер, ми нисмо потписивали међународне споразуме, а уредбе и закључци којима је претходна влада потврђивала те договоре могу бити поништени

КО нас то онда ЛАЖЕ Молим?

Све време и председник Србије Николић и премијер Дачић и многи министри из Владе к`о папагаји понављају да морају да се примењују сви споразуми које је претходна Влада постигла у преговорима са шиптарима и да они не могу да се пониште јер је реч о међународним споразумима.

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« Одговор #70 послато: Септембар 25, 2012, 21:08:57 »

Цитат
Влада Србије није обавезна да спроводи договоре које смо постигли са Приштином. Јер, ми нисмо потписивали међународне споразуме, а уредбе и закључци којима је претходна влада потврђивала те договоре могу бити поништени

КО нас то онда ЛАЖЕ Молим?

Све време и председник Србије Николић и премијер Дачић и многи министри из Владе к`о папагаји понављају да морају да се примењују сви споразуми које је претходна Влада постигла у преговорима са шиптарима и да они не могу да се пониште јер је реч о међународним споразумима.


Ко нас лаже, сигурно је да то ускоро нећемо сазнати, јер стиже и ова вест:


Цитат
Нови шеф тима за технички дијалог са Приштином Дејан Павићевић је у име Владе Србије потписао  писмо о заједничкој контроли административних прелаза и предао га Европској комисији.


Потпис шeфа преговарачког тима Београда Дејанa Павићевићa на писмо о заједничкој контроли административних прелаза у Бриселу изазвао опречне реакције Владе и представника Срба са севера Косова. Док премијер Ивица Дачић поручује да се ништа неће променити одмах, представници Срба кажу да су изненађени и разочарани потезима Владе.


Завршено оно што је у име претходне владе парафирао тадашњи шеф преговарачког тима. Како тврди премијер Ивица Дачић, ништа ново и тајно се није десило, осим што је Србија обавестила Брисел да ће примењивати споразум о заједничком управљању административним прелазима на Косову и Метохији.

"Ова Влада нема другог избора. Србија је добила статус кандидата захваљујући парафу Борослава Стефановића и Спорауму о региоанлном представљању. Ако Србија мисли да нешто може да потпише и добије статус кандидата за чланство у ЕУ, а да после не примењује, мислим да је то неозбиљно", истиче премијер Дачић.

За бившег шефа преговарачког тима Борислава Стефановића одлука Владе Србије да примени споразум о интегрисаном управљању прелазима је очекиван потез.

"Свакако поздрављамо одлуку Владе што је најзад именовала Дејана Павићевића да потпише технички протокол, што је урађено у форми размене писама у Биселу", каже бивши шеф преговарачког тима Борислав Стефановић.

Према наводима Стефановића, претходна влада то није урадила, јер коалиционим партнерима ДС, СПС-у било незгодно да примени споразум усред кампање, али, како каже, сви споразуми су стављени на Владу и све споразуме Влада је усвојила.

Споразум који у Приштини називају управљање границом, а у Београду админстративним прелазима, подразумева заједничку царинску и полицијску контролу Срба и Албанаца уз присуство службеника Еулекс-а.
(РТС)


"На северу покрајине локални представници Срба не крију да су разочарани.", а како и не би били, јер су схватили да си уздани. Ова влада, Дачићева је наставила истим путем претходне владе, када је у питању Косово и Метохија.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« Одговор #71 послато: Септембар 26, 2012, 01:59:35 »

Председници општина на северу Косова траже увид у споразум


Председници општина Косовске Митровице, Звечана, Лепосавића и Зубиног Потока захтеваће од представника власти у Београду увид у писмо о примени споразума о интегрисаном управљање прелазима и тражити објашњење шта то у пракси значи.


Председник Општине Косовска Митровица Крстимир Пантић је рекао да челни људи локалних самоуправа деле забринутост грађана због писма шефа преговарачког тима Београда Дејана Павићевића и због чињенице да су о њему сазнали из медија.

"Нико од представника локалних самоуправа није био обавештен да ће тај протокол бити потписан и због тога ћемо затражити пријем код директора Канцеларије за Косово и Метохију, потпреседника и председника Владе Србије", рекао је Пантић за телевизију Мост из Звечана.

  Он је изразио очекивање да ће добити појашњење о протоколу и начину како ће он бити спроведен.

"Сигурни смо да је он у супротности са Уставом Србије и да може нанети  ненадокнадиву штету грађанима на Косову и Метохији", рекао је Пантић.

Председник Општине Звечан Драгиша Миловић је рекао да је договор о примени интегрисаног управљања на прелазима Јариње и Брњак у супротности са оним што су чули од представника Владе који су, како је казао, обећали да ће радити заједно и да ће се о свим потезима обавештавати.

"За нас је неприхватљив протокол о прелазима и несхватљиво је да члан преговарачког тима из времена Борка Стефановића буде на челу тима за дијалог с Приштином и каже да ће се формирати радне групе и да ће бити исправљено нешто што је за нас Србе и за нашу државу неприхватљиво", рекао је Миловић.

Он је запитао "зашто се жури са имплементацијом споразума када се очекује оцена уставности Уставног суда Србије о њима".

Председник општине Лепосавић Драгиша Васић је навео да је инсталирање државне границе са централном Србијом неприхватљиво као и албански представници на прелазима Јариње и Брњак.

(Бета)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« Одговор #72 послато: Септембар 26, 2012, 02:03:14 »

Цитат
"За нас је неприхватљив протокол о прелазима и несхватљиво је да члан преговарачког тима из времена Борка Стефановића буде на челу тима за дијалог с Приштином и каже да ће се формирати радне групе и да ће бити исправљено нешто што је за нас Србе и за нашу државу неприхватљиво"

Браво за Србе са Косова и Метохије. Зар је могуће да оваква иницијатива није могла да потекне  од самих посланика скупштине Србије?
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« Одговор #73 послато: Октобар 06, 2012, 23:49:05 »

Представници Београда и Приштине у среду у Бриселу

У Бриселу ће у среду представници Београда разговарати са делегацијом ЕУ и Приштине о нерешеним питањима из протокола о интегрисаној контроли административне линије (ИБМ), изјавио је шеф тима Београда у дијалогу с Приштином Дејан Павићевић.

Он је рекао да је радна група Владе Србије за примену техничког протокола о интегрисаној контроли административне линије ка Косову и Метохији данас одржала први састанак.

Поводом спекулација медија о томе да је висока представница ЕУ Кетрин Ештон председнику Србије Томиславу Николићу изнела осам принципа за политички дијалог Београда и Приштине, Павићевић је рекао да те принципе нису видели ни председник ни Влада Србије.

"Нисмо добили осам тачака, а надам се да таквих ствари неће ни бити, јер Влада Србије има јасно зацртану спољну политику и приоритете, али нећемо дозволити да се пред нас постављају услови нити да будемо уцењивани", казао је Павићевић.

Влада Србије је, како је објаснио, до сада само упозната са ставом да ЕУ има вољу да се дијалог са Приштином што пре настави, да дијалог промени формат и пређе у политички дијалог, али никакав писани документ није добила из Брисела.

Он је рекао да влада, кабинет председника и експерти већ дуже време раде на изради платформе која ће бити коришћена за политичке преговоре са Приштином, најављујући да ће то бити озбиљан документ који неће остављати простор за импровизације и ад-хок решења у дијалогу.

"Делови тог документа ће сигурно бити јавни и влада је у више наврата показала опредељеност да све што се договори буде објављено и да се све везано за дијалог подели са јавношћу. Наравно, неке ствари неће моћи да буду јавно презентоване, барем не у почетку, јер бисмо тиме озбиљно нарушили нашу преговарачку позицију", објаснио је Павићевић.

Павићевић је Тањугу рекао да технички протокол има мањкавости, али да једна његова тачка омогућује имплементационој групи да одређене ствари промени у том протоколу, што ће, према његовом очекивању, бити јако тешко јер и Брисел и Приштина ће вероватно имати примедбе на неке предлоге Београда, и обрнуто.
"Највеће је спорење око извршног мандата Еулекса. Ми ћемо се на све начине борити да Еулекс буде једини који ће обављати царинске функције и чврсто остајемо на тој позицији. Видећемо како ће разговори тећи и сигуран сам да неће бити лако", рекао је Павићевић.

Према његовим речима, радна група је заузела јасне ставове око неких питања и наступа са јасном платформом, тако да неће бити грешака и решења која могу да иду на штету Устава или грађана Србије.

(ким)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« Одговор #74 послато: Октобар 06, 2012, 23:55:46 »

Цитат
"Делови тог документа ће сигурно бити јавни и влада је у више наврата показала опредељеност да све што се договори буде објављено и да се све везано за дијалог подели са јавношћу. Наравно, неке ствари неће моћи да буду јавно презентоване, барем не у почетку, јер бисмо тиме озбиљно нарушили нашу преговарачку позицију",

Из ових неколико реченица се види колико је овај јуноша "озбиљан" преговарач. Ко је овај човек и ко баш њега изабра да буде главни преговарач испред владе? Како то да избор падне на човека који никоме до сада није био познат, ама баш ни по чему. Зато оволики страх и зебња нашег народа са КиМ.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« Одговор #75 послато: Октобар 08, 2012, 08:05:58 »

Одричу се Косова на стогодишњицу његовог ослобођења!

Током целе 2012. године Руси поносни на своје славне претке, уздигнуте главе прослављају двестогодишњицу победе над Наполеоном и његово протеривање из Русије.(1) У слављу учествује цела држава. Са друге стране иако се у октобру навршава сто година од ослобођења Косова и Метохије, власт у Србији ћути. Више од тога, симболично, кршећи Устав, републичка влада и председник Републике под покровитељством Вашингтона и Брисела повлаче потезе који воде ка коначном признању независности јужне српске покрајине и то баш у октобру, на стогодишњицу његовог ослобођења! Најутицајнији медији у Србији под снажним утицајем Запада и извршне власти вешто цензуришу информације о славној српској годишњици. Оно што је започела Демократска странка, приводе крају Николић, Дачић и Вучић.

Најпре су јавност Србије последња два месеца засули порукама из САД и ЕУ према којим Србија мора да призна независност Косова и Метохије. У последњем налету нови амбасадор САД у Београду, Мајкл Кирби, тек што је распаковао кофере, поручује ауторитарно како "Србија мора да има нормалне односе са Косовом".(2)Његов колега и имењак из Енглеске, амбасадор Мајкл Девенпорт подучава републичку власт како само испуњавањем свих критеријума по питању Косова и Метохије може да добије датум почетка преговора са ЕУ.(3) Пре иступања у јавности они су дали инструкције републичкој влади и председнику Републике. ЕУ од Београда отворено тражи преко Кетрин Ештон да потпише и међународни споразум са Приштином.(4) Такође, како потврђују званичници Брисела, све време траје паралелни процес придруживања Косова и Метохије Европској унији. (5)

Како се републичка влада у предвечерје стогодишњице ослобођења Косова и Метохије брани? Она повлачи четири потеза.

Прво, премијер Ивица Дачић као и Демократска странка пре њега, у покушају да замагли сраман чин на који се спрема његов кабинет, предлаже промену граница Србије и поделу јужне српске покрајине.(6) Иако је Борис Тадић интензивно радио на подели јужне покрајине Запад му никад није дао сагласност за такав потез и Дачић то добро зна. Овај противуставни потез премијера поред тога што је супротан основним националним интересима представља и пуцањ у празно. Запад је у Београду обезбедио политичаре који ће бити послушни до краја, и не мора да им дозволи чак ни „смоквин лист“ у јавности.


Други корак републичке владе је још "храбрији". Николић, Дачић и Вучић из канцеларија владе извлаче анонимног Дејана Павићевића и "неустрашиво" га овлашћују за потписивање споразума са Тачијеви терористима, наркодилерима и трговцима људским органима.(7) Као овлашћено лице републичке владе Павићевић потписује документ којим се омогућава "интегрисано управљање границом" чиме се угрожава српски правни поредак!

Као треће, Александар Вучић који је на бине напредњака у предизборној кампањи излетао праћен песмом "Eye of the Tiger" из америчког филма "Роки", на све ово каже да се није бавио Косовом (и Метохијом) и да не зна шта је потписано.(8 ) "Нови


српски Елиот Нес" се бавио корупцијом и криминалом, док му краду целу јужну покрајину.

Све ће кулминирати четвртим кораком - наступом Томислава Николића на Генералној скупштини Уједињених нација. У свом говору Николић без резерве подржава преговоре са Шиптарима на највишем нивоу, али о Косову и Метохији говори кратко на крају, бавећи се претходно екологијом и климатским променама, глобалном кризом и хипотекама, као и братством и јединством!(9) Николић у свом говору уопште не помиње Русију и Кину као савезнике Србије, нити Савет безбедности као место решавања косовског проблема. Он понавља како Србија мора да поштује све споразуме договорене од стране претходне владе, без обзира што су они противуставни. Томислав Николић изјављује саучешће својим налогодавцима из САД због погибије америчког амбасадора у Либији. Побијене Либијце и масакрираног Гадафија који није хтео да призна независност Приштине, чак ни формално, зарад људскости, не наводи.

Зачуђујуће, Николић је на крају говора изабрао да цитира америчког генерала Ајзенхауера: "Не може бити мира без закона, а закона не може бити ако једно правило међународног понашања примењујемо на оне што нам се супротстављају, а друго на наше пријатеље".(10) Али за Србе који страдају и даље значајнији је цитат Ајзенхауера: "Рат је раздобље када се међусобно убијају људи који се не познају, и то по заповијести оних који се међусобно веома добро познају, али се ипак не убијају."

У свом говору Николић је и поред декларативног залагања за то да Србија никад не призна независност Косова и Метохије, наговештава своју јасну спремност за фактичко признање независности. Он позива на преговоре и изјављује да је спреман да их води (на највишем нивоу) у име Србије!(11) Председник државе би морао да има потпуна сазнања о томе да међународно право такве потезе дефинише као давање легитимитета "приштинским властима."

По међународном праву признање држава може бити De jure (врши се путем изричитог формалног акта) и De facto (настаје када држава ступа у односе са непризнатом државом или владом без претходног изричитог акта).[/color](12) Економски споразуми појединих држава са СССР-ом између 1921. до 1924. године сматрају се фактичким признањем Совјетског савеза. Фактичко признање је и посета на "највишем нивоу" председника САД Никсона почетком 1972. године Кини, која до тада није била призната од стране Вашингтона! (13)

Устав Републике Србије изричито забрањује угрожавање територијалног интегритета и одрицање од Косова и Метохије, као и Кривични законик који угрожавање територијалне целине превиђа као тешко кривично дело. (14)

Републичка влада се креће отворено ка фактичком признању Косова и Метохије.Симболично тај чин би могао да се деси у октобру ове године када би Србија требала да прослави стогодишњицу ослобођења јужне покрајине. Као што је Запад инсистирао да се Слободан Милошевић изручи на Видовдан, дан Косовског боја, а Кумановски споразум потпише на месту величанствене победе Српске војске (Осветника Косова) у Првом балканском рату, и овај потез представља испољавање мржње Вашингтона и Брисела према Србији и њихову жељу да пониште саму бит српске нације. Док у Београду буду столовали прозападни политичари попут демокpaта или напредњака Србија ће бити територијално угрожена, а након Косова и Метохије отвориће се нова жаришта у Војводини и Рашкој области. Поучен историјским искуством Запад неће оставити јединствену српску државу на Балкану пре него што отворено крене у нови Поход на Исток. Једини излазак из ове кризе је сарадња са све моћнијом Русијом, али да би то учинили у Београду морају да седе Срби - искрени патриоти, а не марионете САД и ЕУ.( Борис АЛЕКСИЋ, ФСК)


(12) Међународно јавно право, Смиља Аврамов, Миленко Крећа, Савремена администрација, Београд, 1997 године, стр, 73 – 78.

(13) Исто, стр. 73.

(14) Члан 307 Кривични законик Републике Србије (Сл. гласник РС", бр. 85/2005, 88/2005 - испр., 107/2005 - испр., 72/2009 и 111/2009)Српска војска испод средњевековног немањићког града Звечана
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« Одговор #76 послато: Октобар 09, 2012, 16:25:18 »

Павићевић у Бриселу

Шеф тима Владе Србије за дијалог са Приштином Дејан Павићевић отпутовао у Брисел где ће са представницима Приштине и Европске уније разговарати о Споразуму о интегрисаном управљању административним прелазима.Представници Београда на челу са шефом тима Владе Србије за дијалог са Приштином Дејаном Павићевићем отпутовали су у Брисел, где ће са делегацијом Европске уније и Приштине разговарати о нерешеним питањима из Протокола о заједничком управљању административном линијом.

Павићевић је раније најавио да ће се у Бриселу разговарати о питањима из тог Протокола, и рекао да ће радна група задужена за примену тог споразума, настојати да измени неповољне одредбе.

"Трудићемо се да одређена решења променимо и побољшамо и учинимо их мање проблематичним, односно прихватљивијим за Србију", закључио је Павићевић и додао да ће се Београд борити да Еулекс обавља извршну улогу на прелазима.

По његовим рецима, Влада Србије неће дозволити да на административној линији буду обележја Косова.

Уз Павићевића у радној групи коју је пошлог четвртка формирала Влада Србије, су представници министарстава унутрашњих послова и одбране, Канцеларије за Косово и Метохију, ветеринарске и санитарне инспекције.

По речима Павићевића, радна група има јасне ставове о неким питањима и јасну платформу, тако да неће бити грешака и решења која могу да буду против Устава или на штету грађана Србије. (РТС)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« Одговор #77 послато: Октобар 09, 2012, 16:26:04 »

Само ми није јасно, која је улога ових представника,

Цитат
.......ветеринарске и санитарне инспекције    

у тој Павићевићевој радној групи, која је отпутовала са њим на преговоре.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Cuburac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1179Погледај профил
« Одговор #78 послато: Октобар 11, 2012, 05:55:52 »

Ma ko je ovaj Pavicevic na prvome mestu. Radi se o biti ili ne biti. Kakva sala? Stariji i iskusniji politicari nece da se upustaju u tako nesto jer shvataju da je unapred sve izgubljeno, pa poturaju neke klince umesto njih samo da bi na kraju imali izgovor da eto oni nisu bili tu i nisu nista odgovorni. Kakva lakrdija od drzave.
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« Одговор #79 послато: Октобар 11, 2012, 16:40:57 »

"Крај лажне флоксуле 'И Европа и Косово'"


Представници Срба са Косова и Метохије сматрају да је извештај Европске комисије показао да су разне власти у Београду протраћиле деценију живота народу сервирајући му лажну флоскулу: "И Косово и Европа".


Ништа није чудно, све време обмањивали народ, каже Марко Јакшић

Поводом Извештаја Европске комисије и напретку евроинтеграција Србије, међу Србима на Косову и Метохији влада јединство у оцени да треба престати са самозаваравањем и јасно се одлучити за једну од две опције - захвалити Европској унији и поћи својим путем или пристати на губљење Космета.

Марко Јакшић, потпредседник Скупштине заједница српских општина и насеља, истиче да "став или уцена ЕУ не може да изненади било кога иоле упућенијег у политичка збивања".

"Све смо то знали, али је било потребно да и Европска комисија јасно и јавно саопшти да Србија неће ући у ЕУ уколико не призна интегритет Косова, односно независно Косово", рекао је Јакшић.

Он оцењује да је став Европске комисије јасно ставио до знања руководству Србије да су нас "заблуде и обмане типа 'и Европа и Косово', довеле на ивицу пропасти".

Јакшић сматра да Србија треба да се одлучи - или ће бранити суверенитет и територијални интегритет и свој Устав или ће "подвијеног репа" прихватити пораз и легализовати фантомску државу Косово.

"Ако станемо у одбрану Устава и територијалног интегритета и суверенитета, морамо јасно казати ЕУ да су пали и споразуми које је прошла власт склопила са Едитом Тахири. Ако прихватимо ЕУ и отцепљење дела државне територије, онда то морамо јасно казати народу. Другог избора нема ни актуелна власт ни они који би да наставе са 'забијањем главе у песак'", упозорава Јакшић.

Бојан Стојановић, председник општине Грачаница са већинским српским становништвом, наводи да су сви знали да опција "и Европа и Космет" није могућа.

"И претходна власт имала је јасан и недвосмислен став ЕУ о питању чланства Србије. Знали су и они да се до циља не може стићи двема различитим марш-рутама", каже Стојановић, који сматра да државно руководство Србије мора коначно да јавно представи своју платформу и да преузме одговорност.

Јакшић и Стојановић тврде да немају било какве информације о људима који ће косметске Србе представљати у будућим преговорима. Према његовим речима Александар Вулин је пре извесног времена од председника четири српске општине на северу Космета затражио да се у писаној форми изјасне о примени или одбацивању бриселских споразума.

"Све четири општине су одбациле претварање административне линије у граничне прелазе", наводи Јакшић и додаје да је тада од њих затражено да дају имена људи који би могли представљати Србе са севера Косова у преговорима.

Стојановић такође тврди да није ни упознат нити је чуо да је било ко од "легитимних Срба" контактиран или именован за члана преговарачког тима.

(Срна, Вести)


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« Одговор #80 послато: Октобар 12, 2012, 06:20:13 »

Путин и Медведев на отварању Јужног тока у Србији?


Премијер Ивица Дачић изразио наду да ће руски председник Владимир Путин и премијер Димитриј Медведев присуствовати отварању радова на "Јужном току" у Србији.Дачић је најавио да ће у децембру у околини Краснодара присуствовати почетку изградње "Јужног тока", заједно са премијерима других држава кроз које тај гасовод пролази, а да би волео да руски председник и премијер дођу на почетак радова у Србији.

"Очекујемо посету руског председника Владимира Путина и премијера Димитрија Медведева, али ти датуми нису везани за "Јужни ток". Волели бисмо да то тако буде, али кад год дошли, добро дошли, јер долазе као пријатељи", изјавио је Дачић за портал Пинк онлајн.

Он је рекао да је у Србији све спремно за почетак радова на "Јужном току" и да се планира да они симболично буду отворени након што се то уради у Русији.

Према плану, "Јужни ток" треба да буде завршен до краја 2015. године.

(Фонет, студио Б)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« Одговор #81 послато: Октобар 17, 2012, 16:09:52 »

Државни врх нуди два модела за КиМ


Комплетан српски државни врх окупиће се у петак код председника Николића да усагласи кључне детаље платформе за КиМ. Понудиће неколико варијанти - од модела Јужног Тирола до Епена у Белгији


КОМПЛЕТАН српски државни врх окупиће се у петак, како би усагласили заједнички став о будућем решењу за Косово и Метохију. Према сазнањима "Новости", платформа ће понудити неколико варијанти за јужну српску покрајину - од модела Јужног Тирола до Епена у Белгији, који би важили за целу територију Косова, па до других опција познатих у међународном праву.

Српски државни врх окупиће се у петак


Како преносе наши извори, циљ је да се пронађе решење које није независност, а које у великој мери одражава суштинску аутономију која је гарантована Резолуцијом 1244.

Пратећи документи платформе биће наш Устав, учинак свих високих представника на КиМ од 1999. наовамо, као и преглед свега што је испуњено из Резолуције 1244, а шта није. Тај текст ће бити представљен политичкој и интелектуалној елити и представницима цркве.

Уколико платформа добије подршку већине у јавности и Народној скупштини, веома брзо могло би да дође и до обнављања дијалога са Приштином. О свим тим сценаријима у петак би на Андрићевом венцу требало да већају премијер Ивица Дачић, први потпредседник Владе Александар Вучић, шеф дипломатије Иван Мркић, лидер УРС Млађан Динкић, председник Скупштине Небојша Стефановић, саветник председника за спољну политику Марко Ђурић и директор Канцеларије за КиМ Александар Вулин.

Платформа ће бити и одговор на резолуцију о нормализацији односа Београда и Приштине, коју се спрема да усвоји косовски парламент. Према мишљењу професора међународног права Предрагу Симићу, приштинска резолуција је покушај да се покаже како је Београд тај који кочи наставак преговора, што није тачно. Он поздравља идеју да се решење за Косово тражи по угледу на јужнотиролски или источнобелгијски модел:

- Међутим, бојим се да ће реализација овог модела папрено да кошта Београд, који већ издваја 600-700 милиона долара годишње само за север КиМ. Тамо живи скоро два милиона људи и готово да не постоји било каква привреда и цела покрајина била би на јаслама Србије.

Оливер Ивановић, бивши државни секретар у Министарству за КиМ, каже да ће, које год решење буде пронађено, утицај Приштине на северу бити минималан и једнак ономе који Београд има на остатак Косова:

- КиМ је специфичан проблем. Можемо се угледати на неке моделе, али коначно решење мора бити ново и јединствено.

Како преносе наши извори, ако Европски савет буде инсистирао на "поштовању територијалног интегритета КиМ", онда ће уследити јак дипломатски притисак Београда да се УН укључи као медијатор у политичким преговорима о коначном статусу јужне покрајине.

Ако уопште дође до тог сценарија, наша држава ће инсистирати на Ист риверу на формату по којем би један представник био из земље ЕУ, која није признала Косово, а преостала два са неких других континената.

Уз то, Београд би вероватно инсистирао да се преговори изместе из Брисела.

На све ове поруке и јасан сигнал председника Николића да нећемо ићи ка ЕУ ако затраже признавање независности КиМ, лидер ЛДП Чедомир Јовановић је поручио да је то ”лицемеран и неискрен патриотизам Николића” који покушава да трајно уништи перспективу Србије и намеру да постане мирно и модерно европско друштво.

На те оптужбе саветник председника за медије Станислава Пак тврди да Николић не говори ништа што није говорио у кампањи:

- Реторика Јовановића је штетна за Србију и подрива националне интересе наше земље. Она је истовремено и противуставна, јер промовише такозвану независност Косова.


Цитат
МОДЕЛ 1: ИТАЛИЈАНСКИ ТИРОЛ
ЈУЖНИ Тирол је после Првог светског рата одвојен од Аустрије и припојен Италији. Париским споразумом, после 1945, немачкој мањини дат је широки круг права - локални органи власти, образовна и културна аутономија, пропорционалност у запошљавању. У Јужном Тиролу данас живи око 35 одсто Немаца и око 60 одсто Италијана и једна је од најразвијенијих регија.Цитат
МОДЕЛ 2: НЕМЦИ У ВАЛОНИЈИ

ОСНОВА "белгијског модела" је положај немачке заједнице у провинцији Валонија. Немци у овој земљи сабрани су углавном око града Епена на самом истоку земље. Иако чине пре свега језичку заједницу, у којој живи око 70.000 људи, Немци у овој земљи имају и широка политичка права. Њихов парламент има право вета на одлуке централне власти.

(Д.М.-М.Б., вечерње НОВОСТИ)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« Одговор #82 послато: Октобар 17, 2012, 16:18:55 »

Цитат
Пратећи документи платформе биће наш Устав, учинак свих високих представника на КиМ од 1999. наовамо, као и преглед свега што је испуњено из Резолуције 1244, а шта није.


Жути су 12 година ГУРАЛИ под тепих оваква и слична питања. Коштало нас је то много чега што се од тада, па на овамо, дешавало. Могли су Шиптари, Немци, Американци,.... НАТО-вци..и остали који по КиМ вршљају, да раде шта год су хтели, великим делом захваљујући ураво ПАСИВНОСТИ српских институција свих тих 12 година уназад. Тадић и његова екипа се сетила Резолуције 1244 само пред ове последње изборе.

А ова сада власт,  Превртање очима како то да не може да осмисли неки "српски" модел, зар стално морамо да копирамо нечије ТУЂЕ моделе. Има ли у Србија још памети Молим? мудрости.....
Верујем да има!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« Одговор #83 послато: Октобар 20, 2012, 17:52:26 »

"Задовољство да у два дана разговарам са премијерима обе српске покрајине"


Српски премијер Ивица Дачић најавио је да ће влада већ од сутра почети да ради на платформи за преговоре с Приштином, а да ће се с Хашимом Тачијем руковати када ти преговори буду успешно завршени.

Дачић јуче са Тачијем, данас са Пајтићем
 

Дачић је данас новинарима у Врбасу рекао да се дијалог са Приштином неће односити на статус Косова већ на решавање конкретних проблема. Како је казао, међу њима су проблем несталих, права Срба на југу и северу Косова и Метохије, заштита културне и црквене имовине, и приватизација.


Премијер је додао да поред државних институција у израду платформе за преговоре с Приштином треба да се укључи и опозиција, као и културне и научне установе.

Дачић, који је с председником Владе Војдовине Бојаном Пајтићем пустио у рад биогасно постројење на пољопривредном добру "Сава Коваћевић", рекао је да је задовољан што је у два дана имао прилику да разговара са оба премијера обе српске покрајине.

Дачић је јучерашњи састанак с премијером Косова Хасисмом Тачијем у Бриселу, којем је присуствовала и висока представница ЕУ Кетрин Ештон, оценио као протоколаран и навео да се јуче није руковао са Тачијем и да ће се с њим руковати када преговори буду успешно завршени.

Оценио је да је Тачи искуснији преговарач од њега зато што има искуства из 1998, као и из 1999. у преговорима у Рамбујеу. "С озбиром да сам ратовао против Тачија, зашто сада не бих преговарао", казао је Дачић.

Премијер Србије је казао да је ЕУ испунила обећање јер није вршила притисак сем што је Брисел нагласио да дијалога Београда и Приштине мора бити.

(Бета, Вести)Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« Одговор #84 послато: Октобар 20, 2012, 20:12:35 »

Цитат
"Задовољство да у два дана разговарам са премијерима обе српске покрајине"


Шта је ово, него ПРИЗНАЊЕ да Косово као независна држава постоји Шокиран

Ако  Дачић, премијер српске владе, пристаје да разговара са неким, ко себе назива "премијером" те накарадне квази државе Косово, па још даје овакве изјаве онда је ово ГОТОВО. КРАЈ!!! Са УБИЦОМ српске деце да разговара и преговара!!!

Одувек сам сумњала да ће лично Ивица Дачић да заврши оно што су жути започели, а по налогу и НАТО-а и Америке. Кад тад, он ће морати да се нађе иза браве и да одговара за ИЗДАЈУ!!!. Српски народ мора да препозна где ово иде!!!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Zeka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 711


Zeka


Погледај профил
« Одговор #85 послато: Октобар 20, 2012, 22:39:31 »

У сусрет будућим преговорима - Глас српских лидера са КиМ

Поводом најављених преговора између највиших представника државе Србије и косметских Албанаца,

Фонд стратешке културе је разговарао са онима којих се ти преговори највише тичу -  политичким првацима Срба са Косова и Метохије.Драган Велић, председник Српског Националног Већа Косова и Метохије из Грачанице


Бојан Јаковљевић, члан Општинског већа Општине Лепосавић и председник Покрајинског одбора СНС за Косово и Метохију


др Марко Јакшић, народни посланик Народне скупштине Републике Србије из Косовске Митровице


Крстимир Пантић, председник Општине Косовска Митровица


Славиша Ристић, председник Општине Зубин Поток


ОДГОВОРИ СРПСКИХ ЛИДЕРА

1. Већина елемената најављених преговора Београда и Приштине су још увек непознати јавности. Ипак, два су елемента, чини се, већ сада позната: посредничка улога ЕУ и премијерски ниво разговора. Да ли, по Вама, ова два елемента гарантију да ће се будући разговори кретати у оквирима Резолуције 1244?

Драган Велић


- Велика грешка у приступу решавању косовске кризе је у томе што се перманентно овај проблем, како од дела међународне заједнице, тако нажалост и од стране званичног Београда, решава као проблем Косова и Метохије, уместо да се тај проблем дефинише на прави начин и назове правим именом. Наиме, овде треба решавати проблем албанске мањине на Косову и Метохији која неприхвата Републику Србију као своју државу. Озбиљан пропуст је направио званичан Београд када је пре две године Република Србија предложила Резолуцију о Косову и Метохији у УН, а онда је изненада, на притисак ЕУ повукла тај предлог који је био у складу са Резолоцијом 1244 СБ УН. Предложена је нова Резолуција, на штету Републике Србије и у супротности је са Резолуцијом 1244 СБ УН. Овај чин је додатно отежао и онако тежак положај Републике Србије у политичком процесу очувања Косова и Метохије у оквиру државе Србије. Такође, овим чином ЕУ је практично од УН преузела посредничку улогу у решавању питања Косова и Метохије, што је супротно Резолуцији 1244 СБ УН и интересима државе Србије. Ако знамо да је огромна већина земаља ЕУ признала самопрокламовану независност јужне српске покрајине, јасно је да ЕУ води политику подршке одцепљењу Косова и Метохије од Републике Србије. Имајући у виду све оно што се до сада дешавало у вези политике коју је ЕУ водила према Косову и Метохији и Републици Србији, јасно се види да ће без обзира на ниво прговора, они, као и сви преговори до сада, ићи мимо Резолуције 1244 СБ УН и највероватније на штету Срба и државе Србије.

Бојан Јаковљевић

- Настављени разговора између Београда и Приштине (ако уопште буду настављени?), а да би се у потпуности испоштовала резолуција 1244, треба да буду под окриљем СБ УН, са активним учешћем Руске Федерације, која је у протеклих 12 година показала доследност у поштовању резолуције 1244 и уопште међународног права; и то не само у односу на Србију, већ и у односу на многе друге државе широм света. Само СБ УН може гарантовати да ће се разговори кретати у оквиру Резолуције 1244, јер је он Резолуцију и донео, све остало то не гарантује.

Марко Јакшић

- Елементи које сте навели указују да се ови преговори неће кретати у оквиру Резолуције 1244. Уосталом ЕУ и САД су још Борису Тадићу саопштили да је статус Косова решен, а да преговори треба да се односе на техничка питања. Насупрот томе, основни став Срба са Косова и Метохије је, да преговори треба да се врате у Савет безбедности и у оквире УМНИК-а, јер имамо у виду да се ту налазе наши пријатељи – Русија и Кина. Теме таквих преговора могле би да буду само статусне и то тако што би се решење статуса тражило у оквирима Резолуције 1244 и Устава Србије, а никако „техничке”, у смислу који се сада придаје најављеним преговорима. У таквој ситуацији мање би било битно питање на ком би се нивоу водили разговори, јер онда то не би били преговори између две државе, већ између територије којој није решен унутардржавни статус и државе којој та територија без изузетка припада.

Крстимир Пантић

- Нажалост велики број земаља чланица ЕУ је признао тзв. независност Косова и Метохије. До сада су се само појединачно и стидљиво поједини званичници у Бриселу изјашњавали о потреби да Србија призна једнострану, нелегалну и супротно међународном праву проглашену независност Косова, како би добила датум за отпочињање преговора о приступању ЕУ. Сада, после објављивања Извештаја Европске Комисије потпуно је свима јасно да  Србија не може постати чланица ЕУ у колико предходно не пристане да се одрекне дела своје територије. Чини ми се да смо сваким даном све даљи од наставка било каквих разговора и поставља се питање да ли ће разговора уопште бити. Услови који се постављају пред Србију нису постављани ни једној другој држави која је тежила да постане део ЕУ. Део међународне заједнице Резолуцију 1244  помиње само када се говори о  наводном присуству српске полиције и институција Републике Србије на КиМ, а када је у питању очување територијалног интегритета и суверенитета Србије, што је гарантовано том истом Резолуцијом, међународна заједница се позива на вољуАлбанаца који живе на КиМ.

Славиша Ристић

- Једина гаранција која би омогућавала да се будући разговори крећу у оквирима Резолуције СБ УН 1244 била би посредничка улога Уједињених нација, а никако Европске Уније. Европска Унија отворено ради на кршењу Резолуције 1244 и међународног права, кршећи територијални интегритет Републике Србије као пуноправне чланице Уједињених Нација, а на другој страни се уценама, притисцима и претњом примене силе залаже за такозвани „територијални интегритет” самопроглашеног независног Косова. Имајући све ово у виду, Србија нажалост не може ништа добро да очекује од најављених преговора под посредничком улогом Европске Уније, без обзира на највиши ниво учесника разговора. Шта више, што је виши ниво представника Европске Уније (Кетрин Ештон) већи је и ниво ултиматума према Србији. Уместо бесконачног завлачења главе у песак, Србија мора коначно да саопшти и Бриселу и Вашингтону да је питање Косова и Метохије у надлежности Уједињених нација и Републике Србије, као њене чланице, а не влада арогантних моћника Вашингтона и Брисела.

2. У контексту најављених преговора, где се налази Србијина „црвена линија” -  о којим питањима не сме бити преговора?

Драган Велић


- Доста често можемо чути изјаве политичара у Србији да ће се држати „црвене линије” и да се преко те линије неће ићи. Међутим, због недаостатка озбиљне стратегије по питању Косова и Метохије, мислим да дефиниција тих „црвених линија” непостоји, због чега смо до сада често имали споразуме, одлуке и потезе званичног Београда који су не мали број пута били на штету Срба са Косова и Метохије и државе Србије. Што се тиче минимума или ‘’црвене линије’’ испод које не сме да се иде у преговарачком процесу, мишљења сам, поново истичем, да цео процес око Косова и Метохије мора да се води под окриљем УН и у складу са међународним правом, Резолуцијом 1244 СБ УН и Уставом Републике Србије. Сваки излазак из овог оквира од стране представника Републике Србије, на било који начин, имаће велике последице по очување суверенитета и интегритета наше државе.

Бојан Јаковљевић

- Србијина „црвена линија” записана је у Уставу Републике Србије и Резолуцији 1244. То је једини добар српски оквир за преговоре.

Марко Јакшић

- Српска „црвена линија” се састоји у томе да преговори између Београда и Приштине не смеју да се воде као да се ради о независним државама, већ између државе Србије и њене самоотцепљене покрајине. Међутим, очигледно је да ЕУ жели да се воде преговори између две државе, а на штету Србије. Србија на то не сме ни у ком случају да пристане. Пре тога, права српска „црвена линија”, односно питање које је услов свих услова и око кога не треба имати дилему када су у питању Косово и Метохија јесте поништење тзв. Боркових (Стефановића) „договора”.

Крстимир Пантић

- „Црвена линија”  коју српски народ никада неће прећи је признање независности Косова. Резолуцијом СБ УН 1244 косовским Албанцима је гарантована суштинска аутономија у оквуру Републике Србије и ми ћемо се стриктно придржавати тог документа. Наравно да очекујемо и чврсту подршку Руске Федерације, Кине и осталих земаља које су опредељене за поштовање Повеље УН.

Славиша Ристић

- „Црвене линије” од којих Србија не би требало да одступи јасно су уцртане у Уставу Србије, међународном праву и Резолуцији 1244 СБУН-а. Србија се ни због којег интереса не сме одрећи Косова и Метохије као своје територије, без обзира што вољом моћника тренутно нема свој пуни суверенитет над овим простором. У супротном процес отимачина и распарчавања Србије наставиће се веома брзо и у другим деловима Србије (Прешево-Бујановац-Медвеђа, Рашка област, Војводина, Источна Србија итд.). Према томе, не требају Влади Србије црвене оловке да би се подвлачиле „црвене линије”, већ је потребно да као свака одговорна Влада поштује сопствени Устав.

3. Како оцењујете досадашње држање Русије у косовској кризи?

Драган Велић


- Руска Федерација је до сада, својим принципијелним ставом по питању Косова и Метохије, дала немерљиви допринос његовом очувању у оквиру Републике Србије. Надамо се да ће Русија тај став имати и у будућности и он ће сигуран сам бити кључан у решавању овог врло важног питања, како за Републику Србију, тако и за Србе са Косова и Метохије. Такође, та подршка може бити још снажнија и надам се да ће тај повећани интезитет подршке доћи у скорој будућности. Такође, јасно је да ће ова подршка Русије као и досада у многом зависити и од политике коју ће држава Србија водити у блиској и даљој будућности према Косову и Метохији и ЕУ.

Бојан Јаковљевић

- Русија је до сада била највећи заштитник српских интереса у међународним организацијама, пре свега у СБ УН, понекад нажалост већи и од самих Срба. Надамо се да ће тако бити и у будуће. Срби са КиМ плебисцитарно полажу велику наду у Руску Федерацију.

Марко Јакшић

- Русија је испољила невероватну вољу, упорност и истрајност у одбрани територијалног интегритета и суверенитета државе Србије на Косову и Метохији. У борби за право Србије на КиМ, Русија је чинила оно што званича Србија најчешће није радила, па је у јавности деловало као да је Космет територија Русије, а не Србије.

Крстимир Пантић

- Русија је увек била искрени пријатељ и савезник Србије и српског народа. Ми ту подршку неизмерно ценимо и очекујемо да се председник Путин активније укључи у решавање косовског проблема. Русија је поново постала велика светска сила (војна и економска) и ставови руског руководства се пажљиво слушају и уважавају у светским центрима моћи.

Славиша Ристић

- Принципијелно држање Русије, да се не могу насилно распарчавати и одузимати делови територија суверених земаља чланица Уједињених нација, као и стално инсистирање на поштовању Резолуције 1244 СБУН-а, највећа је подршка и шанса за Србију у евентуалним будућим преговорима. Нажалост, претходна Влада се само реторички ослањала на ову подршку, а у стварности је спроводила ултиматуме Брисела и Вашингтона. То је на жалост довело Србију на ивицу понора. Сваки Србин коме је стало до будућности своје земље и очувања Косова и Метохије веома добро разуме поруку руских дипломата, која је веома често упућивана српским политичарима, да ће Русија у свим међународним форумима увек и безрезервно подржавати Србију по питању Косова и Метохије, али да Русија не може уместо Србије одлучивати и доносити одлуке и да Руси у међународним односима не могу бити већи Срби од самих Срба.

Ми Срби са Косова и Метохије се надамо да ће садашња Влада схватити ову поруку као што је то схватио и српски народ.

4. Да ли по Вашем мишљењу постоји алтернатива оваквим преговорима, која би омогућила да се после дванаестогодишње узурпације Косово и Метохија поново врате у једино легалне оквире Резолуције 1244 и уставног поретка Србије?

Драган Велић


- Свакако да постоји алтернатива и то не само да постоји, већ се њоме једино може пронаћи правично, дугорочно и одрживо решење. То решење се може једино постићи правим, а не фингираним преговорима, какве смо имали до сада, где је део међународне заједнице који перманентно ради на косовској независности, долазио на преговоре са готовим предлозима који иду у правцу заокруживања косовске независности. Преговори који би се водили између Републике Србије и косовски Албанаца у оквиру међународног права, Резолуције 1244 СБ УН и Устава Републике Србије, а под окриљем УН, представљају једини пут до трајног решења овог питања. Сви остали путеви могу довести до привремених решења, али она сигурно не могу бити трајна и одржива. За овакав приступ и овакав начин решавања проблема на КиМ неопходна је промена политике Републике Србије која се води према Косову и Метохији и ЕУ.

Бојан Јаковљевић

- Мислим да алтернатива постоји. Одговор на ово питање сам дао у неколико претходних. Алтернатива су пре свих Руска Федерација, затим земље БРИК-а, као и земље које нису признале Косово, а које у бројчаном смислу светског становништва представљају више од две трећине света.

Марко Јакшић

- Алтернатива је да се прекину сви преговори, посебно овакви какви су вођени и какви се најављују. Проблем Косова и Метохије треба држати у статусу замрзнутог конфликта. У међувремену Србија мора да економски и војно јача и да чека прву повољну прилику да српске снаге безбедности изађу на своју јужну државну границу.

Крстимир Пантић

- Једни начин да се преговори врате у оквире Резолуције 1244 јесте укључиваље УН и њихова посредничка улога у решавању  проблема Косова. Сада је потпуно јасно зашто је Вук Јеремић натеран да одустане од Резолуције у ГС УН, која је била усаглашена са Руском Федерацијом и која је имала већину, а да се уместо ње предложи Резолуција "усаглашена са пријатељима из ЕУ".

Славиша Ристић

- Једина алтернатива ових преговора, који у суштини нису преговори већ наметање готових решења од стране светских моћника, јесте повратак под окриље Савета безбедности Уједињених Нација, уз поштовање Резолуције 1244 СБ УН-а.

5. Како оцењујете уредбе којима је Влада Републике Србије прихватила договоре постигнуте, уз посредовање ЕУ, између Едите Тахири и Стефановића. Пошто живите на КиМ, верујете ли да ће примена уредби, заиста, побољшати живот Срба у јужној покрајини, како су тврдили поједини српски званичници?

Драган Велић


- Нажалост сви договори и споразуми који су постигнути у техничким преговорима између Београда и Преиштине нису ни данас познати, не само широј јавности, већ и Србима са Косова и Метохије на које се сви ти договори и споразуми односе. Сви постигнути споразуми, о којимасмо имали прилике да сазнамо само из штампе, а осетимо њихову имплементацију да осетимо на својим леђима - углавном су на штету Срба и државе Србије. Ови договори не само да нису побољшали стање Срба у Покрајини, како су преговарачи перманентно тврдили, већ су то стање још више искомликовали и погоршали. Договором о слободи кретања, угрожена је слобода кретања и основна људска права Срба у Покрајини, јер се Срби са Косова и Метохије приморавају да прихвате личну документацију тзв. Републике Косово, са којом им се насилно мења национална и државна припадност. Неприхватњем ове документације Србима се у покрајини ограничавају сва права, измеђ осталог и право на регистрацију возила, чиме им се буквално ограничава слобода кретања. Договори о интегрисаном управљању границом представљање Косова и Метохије на регионалним скуповима, међусобно признавање универзитетских диплома и предаја катастарских, матичних и књига држављана више су него очигледно „споразуми” на штету Срба са Косова и Метохије и државе Србије.

Бојан Јаковљевић

- Постигнути договори Тахири и Стефановића су пре свега противуставни са становишта Устава Србије, а такође су и у супротности саРезолуцијом 1244. Дакле све уредбе које су засноване на тим договорима су такође противуставне. Поред тога њихова примена сигурно неће Србима са КиМ донети ништа добро.

Марко Јакшић

- Бриселски „договори” су издајнички! Да је Србија нормална држава, актери тих тзв. договора би сносили политичку и кривичну одговорност. Још је претходна власт Демократске странке, изводећи Србе јужно од Ибра на локалне и парламентарне изборе самопроглашене државе Косово, обећавала да ће они после тога боље живети. Они данас не да не живе боље, него живе још горе него раније. Својим изласком на изборе само су легитимисали и легализовали сепаратистичку парадржавну творевину звану Косово.

Крстимир Пантић

- Споразуми из Брисела не само да су супротни интересима српског народа на КиМ, већ су и у супротности са Уставом Републике Србије. Ја сам сигуран да ће Уставни суд морати врло брзо да разматра све постигнуте споразуме и да ће већина њих бити стављена ван снаге. У прилог нам иде и чињеница да споразуме није ратификовала Народна Скупштина Републике Србије и  као такви они нису обавезујући. У сваком случају, положај Срба на КиМ је овим споразумима знатно погоршан и Срби никада неће пристати да спроводе споразуме који их третирају као држављане независног Косова.

Славиша Ристић

- Уредбе којима је Влада Републике Србије прихватила договоре постигнуте, уз посредовање Роберта Купера, између Едите Тахири и Стефановића, не могу се никако другачије оценити већ као прихватање диктата Брисела, зарад добијања статуса кандидата за улазак у Европску Унију. Тачније, покушаја предходне Владе да остане на власти заваравањем осиромашеног народа да ће му у Европској Унији бити добро и да тај пут нема алтернативу. Свако друго тумачење ових уредби је обична лаж и тога су свесни и сами чланови Владе који су прихватили резултате ових договора, само што не желе то јавно да кажу, јер су свесни да су својим деловањем прекршили Устав сопствене земље.

Сви ми који живимо на Косову и Метохији, на жалост, већ увелико осећамо све погубне последице прихваћених договора који нас све више одвајају од Србије - у којој смо рођени и ми и наши преци! Неке негативне елементе постигнутих договора осећају и сами Албанци, само што то немају храбрости да то јавно изнесу, у страху од свог политичког вођства.

Тврдња појединих српских званичника да ће постигнути договори побољшати живот Срба у јужној српској покрајини, није само намерно исконструисана лаж, већ болна увреда према народу на Косову и Метохији, кога се, ти исти званичници, одричу зарад останка на власти.

6. Где се, по Вама, крију прави интереси моћних западних покровитеља косовске независности, у природним ресурсима којима Косово и Метохија обилују, геостратешком положају српске јужне покрајине или у неком другом разлогу који је непознат јавности?

Драган Велић


- У сваком случају постоји више разлога због којих неке западне земље интезивно, већ више деценија, раде на косовској независности. Гледано са позиције тренутног стања политичког статуса Косова и Метохије, приметно је да је сам процес заокруживања косовске независности доста одмакао и то може се рећи из више разлога. Прво овај процес је добро испланиран од стране једног дела политичких моћника са запада, које су Албанци са Косова и Метохије, издвајајући знатна финансијска средства, успели да преко својих лоби-група придобију за остваривање свог циља. Такође, паралено са овим процесом, повљан сплет историјских околности, које су ишле на штету Срба и државе Србије, Албанци са Косова и Метохију су са својим западним менторима успели да обилато искористе. У истом периоду Република Србија је имала погрешну политику према Косову и Метохији. Свакако да подршка већине западних земаља Албанцима са Косова и Метохије да добију још једну државу, има разлог и у геостратешком положају јужне српске покрајине, који од важности за ове земље. Уз то, ту је и интерес ових земаља и појединих њихових утицајних људи за природним богаством које поседује овај део Србије. Такође, не треба заборавити и политику коју неке западне државе воде према појединим муслиманским земљама и Косову и Метохији, као подручју са већинским муслиманским становништвом, где међународном јавном мњењу, а пре свега неким важним  муслиманским државама желе да покажу да постоје територије са муслиманском већином које они снажно подржавају.

Бојан Јаковљевић

- Поред два разлога које сте навели, мислим да се у корену, не само подршке "косовској независности", већ и у корену многих других сукоба у свету, крије верска, или тачније, идеја успостављања сатанизма од стране његових моћних припадника у свету, а све са циљем уништења, пре свега, православног хришћанства. Идеја: „једна светска Влада, једна светска валута и једна светска религија” - говори у прилог томе. Креатори ове идеје су мање више познати. Поред тога, подршка и промовисање, па и финансирање хиљада сатанистичких секти по свету, хомосексуализма, наркоманије, скрнављење и уништавање, пре свих, православних храмова на ратом захваћеним подручијима, „обавеза заступљености алтернативних бракова” у међудржавним и државним институцијама, пре свега, земаља запада, и још много тога што је у супротности са хришћанским вредностима, такође иде у прилог мојој тези. Протоколи су давно записани, али никад нису и надам се неће бити остварени.

Марко Јакшић

- Два најважнија разлога стоје иза западне подршке косовској независности. Први је геополитичке природе, јер Запад сматра Србе и Србију природним савезницима Русије и као таква Србија мора да буде што мања, што тања, што краћа, што ужа, јер тада и њена савезница Русија неминовно слаби. Други разлог за западну подршку албанском сепаратизму је рудно богатство КиМ, јер сви у Србији знамо, још из школских уџбеника, да се 70% рудног блага Србије налази на територији КиМ. То су, пре свега, невероватно велике наслаге угља, олова, цинка, никла, хрома, злата и сребра, затим ретких метала волфрама, бизмута, бора, ванадијума, титана и других, који се користе у космичкој и авиоиндустрији. Вредност рудног богатства на КиМ по анализама западних компаније креће се између 5 и 6 милијарди долара.

Крстимир Пантић

- Србија се налази на раскрсници између Истока и Запада, Азије и Европе. Ове године се обележава 100 година  ослобођења од Турака, на овим просторима су се водили Први и Други балкански рат, Први светски рат је започет на Балкану, а и за време Другог светског рата нацисти су посебну пажњу посветили овим просторима. Наравно, осим геостратешког положаја, моћне земље имају интерес да контролишу ове просторе и због великих природних ресурса који се мере хиљадама милијарди долара.

Славиша Ристић

- Прави нтерес моћних западних покровитеља косовске независности крију се вероватно у сва три ваша поменута разлога. Надамо се да ће ти разлози, за сада непознати јавности, убрзо угледати светлост дана. Много је оправданих сумњи да су главни разлози личне природе, појединихмоћника из западних земаља, који су повезани са интересима косовских Албанаца из света криминала, трговине наркотицима и људским органима. Од Бога и од народа се у историји није могло ништа сакрити, па неће моћи ни сада!

7. Како оцењујете подршку републичких власти Вашој Општини. Да ли је држава Србија преко својих здравствених, културних и образовних институција довољно присутна у Вашој локалној самоуправи - шта се урадило, а шта би могло да се још уради на том питању? С тим у вези да ли републичке установе на Вашој територији имају у плану да обележе велики национални јубилеј -стогодишњице ослобођења Косова и Метохије од Турака?

Драган Велић


- Као што сам већ рекао, нажалост Република Србија нема стратегију за Косово и Метохију, већ се поједини проблеми решавају од случаја до случаја, тачније проблем се рашава тек када настане, а то решење обично буде неадекватно или лоше. Изостанак имплементације од стране Републике Србије Резолуције 1244 СБ УН, Кумановског споразума и осталих докумената донетих о Косову и Метохији један је од озбиљних проблема који отежава положај Срба на Косову и Метохији и онемогућава да Србија снажније ради на очувању територијалног интегритета и суверенитета на овом делу своје територије. Изостанком адекватног деловања институције Републике Србије у Покрајини, као различит приступ и деловање у појединим регионима на Косову и Метохији, допринео је подели Срба у покрајини, па је самим тим и отежао њихов положај. Због оваквог приступа институционалном присуству Републике Србије на КиМ, имамо као последицу да на северу Косова и Метохије постоји значајно присуство наших институција, док је у осталим областима оно минимално или симболично. Уместо да институције Републике Србије буду присутне у свим деловима Покрајине, у складу са Резолуцијом 1244 СБ УН, и да на тај начин обезбеде институционалну заштиту Срба, оне у покрајини практично непостоје, осим, понављам, једног дела институција који се задржао на северу Косова и Метохије. Из овог се јасно види да је присуство институција Републике Србије на КиМ врло ограничено у свим областима и свим нивоима. Најважнија активност и присуство институција Републике Србије огледа се у обезбеђивању финансиске помоћи која долази у виду плата, пензија и других принадлежности које изузетно утичу на егзистенцију и опстанак Срба на Косову и Метохији. Ако имамо у виду начин и деловање институција Републике Србије на Косву и Метохији јасно се види да њихова организација и деловање треба да се промени, односно неопходно је њихово јачање и организовање на сасвим другачији начин. Оваквом променом институционалног деловања обезбедила би се заштита Срба, а самим тим и заштита интереса Републике Србије у Покрајини.

Што се тиче другог дела Вашег питања, о обележавању јубилеја стогодишњице ослобођења Косова и Метохије од Турака, по мојим информацијама, а због општих политичких проблема у Покрајини, о којима сам говорио, неке озбиљније и значајније манифестације у знак обележавања стогодишњице ослобођења Косова и Метохије од Турака на жалост неће бити. Неорганизовање манифестације у знак овог врло важног догађаја за Србе и српску државу на Косову и Метохији је још један у низу великих политичких пропуста и лоших порука за све нас. Такође, сматрам да је изостанак организовања једне велике манифестације поводом овог јубилеја одраз нашег непоштовања сопствене историје и непоштовања дела својих предака који су животе положили за слободу свог народа и Отаџбине.

Бојан Јаковљевић

- Држава Србија је у пуном капацитету присутна не само у мојој општини Лепосавић, већ на целом северу КиМ, што се за јужни део КиМ не би могло нажалост рећи. У том смислу би Србија требало да оснажи своје институције свуда где је то у овом тренутку могуће, те да ове које постоје реорганизује и прилагоди тренутку у коме се КиМ данас налази, а на корист Срба који тамо живе.

Општина Лепосавић, иначе, као „Дан Општине” сваке године слави 20. октобар - Дан ослобођења од Турака. Ове године пошто је стогодишњица ослобођења од Турака, 26. октобра ће бити централна прослава свих српских општина на КиМ у општини Звечан.

Марко Јакшић

- Од формирања нове владе још није прошло сто дана, па је из разлога куртоазије можда још рано да се направи анализа рада републичких органа на КиМ. Што се другог дела питања тиче, држава Србија на жалост ништа није урадила да обележи овај блистави тренутак српске историје. Бојећи се, претпостављам, да прославом стогодишњице ослобођења Косова и Метохије од отоманске власти не угрози своју „европску будућност”. Својим ћутањем републичка власт шаље поруку да Балкански ратови нису били ослободилачки, већ империјални. Што се обележавања на северу Косова и Метохије славног јубилеја Првог балканског рата тиче, оно што знам је да ће Удружење бораца ратова 1912-1918. и њихових потомака и Народни покрет „Отаџбина” 13. октобра положити цвеће на споменик жртвама НАТО-бомбардовања из 1999. године, као и на споменик руском дипломати, који је сам рекао да је прва српска жртва у ослобађању Косова и Метохије од отоманског ропства. Реч је о Георгију Степановичу Шчербини, пореклом из града Чернигова, у ондашњој Руској Царевини, који се данас налази у Украјини. Његов споменик краси центар Косовске Митровице.

Крстимир Пантић

- Обзиром да је актуелна Влада Републике Србије релативно скоро формирана и да сва министарства још увек не раде пуним капацитетом, помоћ и сарадњу коју имамо са надлежним министарствима могу да оценим као задовољавајућу. У предходном периоду, грађани на КиМ су имали утисак да су препуштени сами себи. Сада се та ситуација полако мења.

Ми смо као локална самоуправа још почетком године почели са припремама за обележавање овог значајног датума у нашој историји. Због свеукупне ситуације и могућности да Албанци изведу неки терористички акт, обележавање јубилеја ће бити веома скромно и без великог броја званица. За нас је најбитније да ће Његова Светост Патријарх српски Иринеј боравити на КиМ тих дана и још једном подсетити свет да је Косово за Србе, исто што и Јерусалим за Јевреје, и да га се никада нећемо одрећи.

Славиша Ристић

- Треба рећи истину да је економска и социјална подршка Србије општини Зубин Поток била присутна у значајној мери, и од пресудног је значаја за живот и опстанак народа на овим просторима. Доста тога се урадило у области инфраструктуре и социјалног збрињавања, иако има још пуно проблема које треба решити. Највећи проблеми су у области економског развоја и запошљавања великог броја младих људи који нису у стању да живе од свог рада.

Свакако да је, без обзира на проблеме економске природе, за све нас на Косову и Метохији најзначајније да нам држава Србија својом подршком омогући слободу и заштити наше право да останемо у држави Србији.

Није ми познато да републичке установе које раде и делују на Косову и Метохији имају план да обележе велики национални јубилеј -стогодишњицу ослобађења Косова и Метохије од Турака.

Оно што могу да потврдим је, да ће четири општине са севера Косова и Метохије (Зубин Поток, Звечан, Косовска Митровица и Лепосавић) обележити овај значајан датум из наше историје, и то на заједничком сабору свих општина, који ће се, уз пригодан уметнички програм,одржати 26. 10. 2012. године у општини Косовска Митровица.


Зоран Чворовић
Сачувана

Ал' тирјанству стати ногом за врат, 
довести га к познанију права, 
то је људска дужност најсветија!
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« Одговор #86 послато: Октобар 21, 2012, 03:29:43 »

СРС: Сусрет са Тачијем је издајнички

Српска радикална странка (СРС) најоштрије је осудила као "издајнички и кукавички" сусрет премијера Ивице Дачића с косовским премијером Хашимом Тачијем, за кога је истакла да је "ратни злочинац и криминалац, човек који је трговао људским органима и извршио етничко чишћење Срба у покрајини"


СРС је у саопштењу позвала Дачића да се управо зато што патетично истиче да је рођен на Косову извини породицима оних који су побијени у склопу монструозне трговине људским органима на чијем је челу стајао Хашим Тачи, звани Змија.
 

"Срамни сусрет Тачи - Дачић је још скандалознији ако се зна да ових дана премијер Србије не сме ни једном речју да помене стогодишњицу ослобађања Косова и Метохије у Првом балканском рату", додаје се у саопштењу СРС-а.

(Бета)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« Одговор #87 послато: Октобар 22, 2012, 02:45:11 »

Историју пише са злочинцем?!

"Време је за историјски договор Срба и Албанаца", поручио је озбиљним тоном председник Владе Србије Ивица Дачић након што је прешао Рубикон и уз посредовање шефице европске дипломатије Кетрин Ештон у Бриселу у петак више од сат времена разговарао са премијером сецесионистичких власти на Косову Хашимом Тачијем, човеком који се сумњичи за најтеже злочине и учешће у ланцу трговине органима отетих Срба са Космета.

Ова бомбастична изјава српског премијера пала је у засенак бројних детаља који су се односили на изненадни састанак. Сваки актер имао је своју верзију заједничког сусрета.


- Ја сам Тачију рекао да колико год је Косово његово, толико је и моје јер ја потичем с Косова, као и сви ми - једна је од реченица којом је Дачић описивао разговор.Тачи је за приштинску телевизију Кохависион (КТВ) потврдио ову опаску српског саговорника, а затим пренео шта је он узвратио:

- Рекао сам му, пошто је рођен у Призрену, да има право на двојно држављанство и да ћу му то са задовољством омогућити - похвалио се Тачи сопственом домишљатошћу.

Свестан да ће бити критикован због сусрета, Дачић је подсетио да је Тачи учествовао и у разговорима у Рамбујеу (1999.).

- Нико ми не може замерити што водим дијалог с Тачијем јер сам ја и ратовао против њега, али је моја улога, као председника Владе, да се ратови више не понове - додао је лидер СПС-а.
Судећи по већини званичних реакција, Дачић није морао много да се правда. Изузев Демократске странке Србије, у редовима парламентарних странака, како владајућих тако и опозиционих, његов састанак са Тачијем није дочекан на оштрицу ножа. Шта више, похваљен је као "храбар чин у преузимању одговорности"."Неки су се са Тачијем виђали након силаска са власти, а Дачић на почетку мандата. За разлику од његових претходника, он је храбар и за разлику од неких раније, ова влада се не бави маркетингом и празним обећањима", изјавила је Сузана Грубјешић, потпредседница Владе за европске интеграције.


Цитат
Тадић први пружио руку

Лидер Демократске странке Борис Тадић који се почетком јула на Кроација самиту у Дубровнику, руковао са Хашимом Тачијем, због чега је изазвао лавину осуда и међу припадницима садашње Владе, после руковања Дачића са Тачијем није ликовао у стилу: "Јесам ли био у праву?".
- Нећу да се понашам као Дачић који је моје руковање с Тачијем прогласио поразом наше државне политике. То је добро и треба да наставе тим путем. Надам се да после овог данашњег сусрета неко разуме зашто сам се ја руковао са Тачијем - прокоментарисао је Тадић, који у моменту када је пружио руку бившем челнику ОВК то није урадио у својству првог човека Србије, будући да је претходно изгубио председничке изборе.


Цитат
У партији Војислава Коштунице - ДСС-у сматрају да је састанак са човеком против којег је 2008. године поднета кривична пријава због подривања уставног поретка Србије и за којег постоје "основане сумње" да је одговоран за злочин отмице Срба ради трговине органима, неприхватљива је и представља "нарушавање српских државних и националних интереса".

- Скупштина Србије још није усвојила платформу за преговоре о Косову, нити је донела одлуку и овластила било кога да може да се сусретне с Тачијем или било којим другим албанским сепаратистом - подсетио је портпарол ДСС-а Петар Петковић.


Дачић је у разговору са извештачима након састанка посебно похвалио Брисел, рекавши да по први пут у дијалогу ЕУ није имала "наредбодаван приступ".


- Није нам је речено: 'Ово је тема о којој се морате договорити' - додао је премијер.
Аналитичар Ђорђе Вукадиновић, међутим, каже да је нејасно да ли је сусрет само још један у низу бесмислених уступака Београда.


- За сада још не знамо да ли је пристанак на састанак с Тачијем резултат процене или наде да би он због ситуације у којој се налази можда могао бити мало мекши преговарач или је, што је вероватније, реч само о наставку праксе једностраних уступака Београда зарад виртуелног напретка на такозваном европском путу - приметио је Вукадиновић.


Према његовим речима, српска власт је прешла још једну црвену линију и "под принудом прогутала једну од већих жаба".Цитат
Није - јесте било руковања?

Иако је Ивица Дачић за српске медије изјавио да на састанку у Бриселу "није дошло до историјског руковања", његов саговорник из Приштине тврди сасвим супротно.
- Како је уобичајено европским протоколом, ми смо стисли руке. То није био први пут да су представници Косова и Србије стисли руке. То се догодило 1998-1999. године, то се догодило и у Бечу (током разговора о статусу), то се догодило и данас - рекао је Тачи за косовску телевизију.


Поруке Срба са Косова

Председник Српског националног већа северног КиМ Милан Ивановић сматра да је сусрет у Бриселу последица ултимативних притисака ЕУ и Вашингтона на Србију да мора да призна територијални интегритет Косова.
- Уверен сам да састанак Дачића, премијера једне суверене државе, са премијером квазидржаве неће донети ништа добро ни Србији и српском народу на Косову и Метохији - рекао је Ивановић.

Председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић другачије гледа на спорни сусрет.
- Албанци су напокон схватили да немају државу, чим су сели да са представницима државе Србије разговарају. Они су коначно схватили да проблем није решен и да живе у такозваној држави и да о статусу може да се разговара само са представницима српске власти - каже Пантић, члан владајућег СНС-а.У Приштини славе, опозиција критикује
Канцеларија председнице Косова Атифете Јахјага поздравила је састанак у Бриселу, који њен портпарол Арбер Влахију види као "корак напред ка нормализацији односа наше две земље". И у Приштини, међутим, има оних којима се не свиђа што је до сусрета дошло.
Опозициони Покрет Самоопредељење критиковао је Тачија због одлуке да се састане са "политичким наследником балканског касапина Слободана Милошевића".
"Сада када се одроњавају темељи ове власти због општег социјалног незадовољства, унутрашње поделе и њеног прерастања у полицијску државу, Тачију је преостала само улога главног у пресудној игри Србије за интеграцију у ЕУ. Кроз тзв. 'нормализације односа', у којој Србија иде напред, а Косово подмеће врат", саопштио је Покрет.


Причали на софи уз помоћ преводилаца

Српски и косовски премијер срели су се први пут од када је Косово прогласило независност 2008. са циљем да се смање тензије, оцењују светски медији. Они наводе да су током сусрета у Бриселу Тачи и Дачић седели један наспрам другог на софи и разговарали уз помоћ преводилаца.


Радио Слободна Европа је јавио да је састанак био неформалан и да није било никаквих преговора, "али да су очигледно све карте биле на столу".


"Разговарали су о ситуацији на северу Косова и о паралелним институцијама Србије, али није донета никаква одлука...", јавио је дописник радија из Брисела.

Подсећајући на саопштење високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон да је њен заједнички сусрет са Дачићем и Тачијем "протекао у доброј и конструктивној атмосфери", француска агенција Франс прес оценила је да је састанак уследио како би ЕУ пружила "свеж подстицај" месецима напора да се реше проблеми "које је изазвала Србија", не признајући једнострано проглашење независности Косова.
Уз подсећање да је Србија саопштила да никада неће признати независност Косова, америчка агенција АП оцењује да је најкритичнија тачка север покрајине, где "тврда линија Срба не признаје власт централне косовске владе".


Парадоксално је, оцењује Балкан инсајт, да је први српски званичник са којим се сусрео Тачи бивша десна рука Слободана Милошевића, који је, како се даље наводи, "водио рат са НАТО-ом како би задржао тада већинско албанску покрајину у Србији".

Цитат
Сити се исмејаше

Тема састанка је био договор о предстојећем дијалогу Београда и Приштине који би уз посредовање ЕУ требало да се настави на највишем политичком нивоу следећег месеца, након што српске власти усвоје преговарачку платформу. Дачић каже да је на састанку предочио да док траје дијалог не сме бити једностраних потеза.
- Рекао сам Тачију, знаш ли ти да би сада требало да те ухапсим? Али нећу због добрих односа са ЕУ. Тада смо се сви смејали, и Тачи и Кетрин Ештон и ја. Шалу на страну, рекао сам Тачију да мора да истражи све у вези с трговином органима Срба и других на Косову и он се сагласио са мном - испричао је детаље састанка Дачић.

(Ј.Арсеновић, Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« Одговор #88 послато: Октобар 22, 2012, 03:17:42 »
Не треба бити психоаналитичар, па да би се проанализирала ова фотографија, нарочито ако се има на уму да је фотеља у којој седи Ивица Дачић, фотеља која је некада припадала кабинету председника Слободана Милошевића, у седишту СПС.  Шта човекова сујета може да уради, довољно је само погледати ову фотографију и сетити се свега овога што ради Ивица Дачић од 2008.године, па на овамо,  а нарочито сада када је постао премијер Србије.  Шокиран
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Zeka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 711


Zeka


Погледај профил
« Одговор #89 послато: Октобар 22, 2012, 09:22:53 »

Немачка спрема војну агресију на српски север Космета

НИЈЕ ШЕФ ЧЕШКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ ТЕК ТАКО УПОЗОРИО СРБИЈУ ДА ЈЕ ПОРАЖЕНА И ДА СЕ У РАТОВИМА ГУБЕ ТЕРИТОРИЈЕАко резултати преговора не буду афирмисали независност Космета, предстоји - упркос Дачићевом и Тачијевом руковању испред Ештонове - немачка војна агресија на север Космета
Како ће то Немачка извести, то јест да ли ће користити сопствену или војску неке друге државе или шиптарске терористе, мало је битно
Акција је увежбавана и она ће се извести на основу планова проистеклих из заједничких маневара аустријског и немачког „косовског батаљона“ јуна 2009. и опсервације акције РОСЕ  из јуна 2011. године, одрађене под немачким покровитељством
Ценим Дачићев потез ако руковањем са Тачијем покушава да одложи оружани напад на наш народ на северу и егзодус са југа Космета и ако добије на времену за припрему озбиљнијег савеза са Руском Федерацијом и озбиљних планова за војну одбрану народа и територија, али...


     ПОСЛЕ неколико врућих изјава нових власти  о Космету, осим од Немца директно, и од неколицине строго инструисаних гласника, што из Европе, што из Београда, стизале су нам у низу поруке да се наша евентуална одлука на удаљавање од тзв безалетрнативног циља званог ЕУ, посматра као српско мазохистичко-демонстративно ограђивање од сваког подсећања на претрпљен пораз у рату са НАТО пактом и да је са ЕУ тачке гледишта такав наш приступ бескористан јер ће ЕУ и САД бити упорне и истрајне до коначног и неповратног српског признања одрицања од Космета.

         Ка ЕУ можемо, а и не морамо, да тежимо, наша ствар, али Космет морамо и написмено предати. На том трагу, министар спољних послова Чешке, Шварценберг, преко дневника Вести нам даље каже  „- то није лако, тешко је да се прихвати (независност Космета), знам то и сам, али морамо бити реалистични. Србија је изгубила рат. А у рату се често губе територије! То је тако увек било у историји. Моја земља је такође изгубила доста територије у прошлом веку. Свако мора од неког да изгуби.“

         Дакле, после  Вашингтона и Берлина, и у Бриселу су карте спуштене на сто и из њих се види  да је „у ЕУ добродошла и жељно очекивана Србија„ од почетка ЕУ игре, од стране оних Срба који су хтели и смели наглас да читају противничку игру, већ одавно био прочитан блеф. Такву ЕУ игру су нам комплетна бивша и део садашње владе упорно пласирали као ЕУ партнерство, јер су забога, верујте им на реч, баш њих тајно гуркали ногом испод стола.

         У Бриселу нису никада ни престајали да према нама спроводе политику засновану на немачко-англосаксонској перцепцији Србије као поражене државе у од њих оправдано поведеном рату. Државе отпадника која се и даље усуђује да баш у свему не пристане на задовољење геостратешких циљева САД, Британије и Немачке.

         У међувремену, Дачићев сусрет и руковање са Тачијем под надзором Ештонове, ма колико представљено достојанственије и са претходно јавно израженим презиром и мучно за самог Дачића, остварено због непрестаних притисака и опасних претњи из Берлина, ипак неће дати резултате који могу из тога поступка произићи као корисни за укупну српску позицију и само у нијансама ће се разликовати од резултата након некадашњег Драшковићевог срчаног љубљења руке Медлин Олбрајт.

 Рука је пољубљена, али милости за Србе опет није било, већ само милости за интересну групу лица сакупљених око оног који је руку том злочинцу и пољубио. Општи дипломатски и медијски напад, који се тренутно изводи на Србију у циљу њеног коначног сабијања у угао пре него што повезивање са Русијом добије озбиљнији замах званичним почетком градње Јужног тока, поред убацивања „територијалног интегритета Косова“ у Извештај о проширењу ЕУ, на дневној бази се допуњује и изјавама типа оних које су давали Кацин и Шварценберг, претњама о скидању са „Белог  Шенгена“, озбиљном акцијом британских служби кроз искреиран „српски расизам“ на утакмици младих репрезентација Србије и Енглеске у Крушевцу (чему је тежину покушао да дода врућим изјавама и сам британски премијер) и на крају  активирањем турске економске агресије на Србију путем разбојничког  преузимања дела ресурса  ЕПС на Космету.

         Ово последње је посебно направљено пред сам састанак Дачића са Ештоновом и Тачијем у Бриселу. Циљ је једноставан: нанети Србији у кратком временском периоду што више пораза који у свом збиру треба да изврше одлучујући психолошки притисак на наш народ не би ли схватио и прихватио да Космет као циљ наше спољне и унутрашње политике у ствари више не постоји као остварив и да ће - што више препрека будемо постављали - утолико и европска одмазда бити јача и суровија.

         ЕУ употребљава сва могућа мирнодопска средства, за сада прецизно и како они мисле, још увек одмерено. Поставља се питање: шта ће се догодити ако та средства ипак не уроде плодом?

         Да ли ће доћи до наставка политике другим средствима, која нису мирољубива?

         Да ли нам је Шварценберг у ствари рекао да ако нисмо схватили „реалност“ после прошлог рата да ћемо је схватити и прихватити после следећег?

         Ако је Немачка хтела овим бруталним вербалним насртајима под маском „ми смо једини са вама искрени и директни“ да поједностави ствари, код Срба је произвела сасвим други резултат. Срби су сада сигурни: ако резултати преговора не буду афирмисали независност Космета, да предстоји - и поред Дачићевог и Тачијевог руковања испред Ештонове - немачка војна агресија на север Космета.

         Како ће то Немачка извести, то јест да ли ће користити сопствену или војску неке друге државе или шиптарске терористе, мало је битно. Акција је увежбавана и она ће се извести на основу планова изграђених и проистеклих из заједничких маневара аустријског и немачког „косовског батаљона“ јуна 2009. и опсервације јунске акције РОСЕ  из 2011. године, одрађене под немачким покровитељством.

         Немцима се жури да остваре шиптарско коначно решење српског питања прво пре декомпонизације саме ЕУ, пре сопствених парламентарних избора и на крају, пре доласка у Србију оних који ће такође свим средствима чувати трасу Јужног тока и који ће са аеродрома Ниш бити спремни свугде стићи.

         Не заборавимо и увек се подсећајмо: и Ниш је део оног планираног немачко-албанског монструма који се зове Велика Албанија, а они који буду инсталирали Јужни ток неће бити спремни да мирно посматрају пушкарања у његовој непосредној близини.Народ осећа да је „граница“ на Јарињу и Брњаку само куповина времена и предаха за оне који желе Србију до мало после Београда и да се нашим садашњим евентуалним предавањем и пристајањем на ултиматуме Немаца, Британаца и Американаца не би ни милиметра приближили ЕУ већ би се за историју временски посматрано, незамисливом брзином приближили следећој фази шиптарског агресивног наступања.

         Наши непријатељи сматрају да ће се део Срба опет под силином притисака, осиромашивања, подмићивања, уцена и крви понашати историјски незрело, стереотипно и неодговорно као 5. октобра 2000. Надају се да ћемо, фројдовски речено, сагорети због силине унутрашњих конфликата и безуспешне борбе са спољашњим светом оличеним у групи држава које су нескромно саме себе назвале `међународном заједницом`.

         Њима је поготово важно да ове године наметну летаргију и губитнички осећај у нашу колективну свест, јубиларну стогодишњицу од победничког, ослободилачког Балканског рата.

         Ништа се у немачкој и британској дипломатији данас не ради што пре сто година није планирано и у истом периоду барем неколико пута  покушавано да се реализује.

         Ми се, и после погубних резултата издајничке политике ДОСа и његових наследника, у одлукама о наступању према Србији од стране данашње немачке и уопште бриселске и вашингтонске политике немамо чему чудити, запрепашћивати и осећати изиграно.

         Такав осећај може само проистећи код из историје ненаучених и дневном пропагандом преварених на основу лажне и издајничке политике српских врхушки спровођене у маниру „да попустимо још само овде и овог пута и агонији је крај...светла будућност само што није дошла“.

         Ценим Дачићев покушај ако  руковањем са Тачијем покушава да одложи оружани напад на наш народ на север и егзодус са југа Космета и ако добије на времену за припрему озбиљнијег савеза са Руском Федерацијом и озбиљних планова  за војну одбрану народа и територија.

         Ако су његови планови ипак ослоњени на замисао о подели Космета као историјском крају сукоба са албанском политиком агресивног проширивања животног простора, онда му мора неко рећи да ако неким чудом и успе у својој замисли, таквом поделом неће постићи никакав „историјски споразум“ са Албанцима и ставити тачку на њихове планове за даљу експанзију већ само климаву и бледуњаву запету која њему можда буде омогућила нови мандат али ће нацији и држави  оставити у будћности сталну претњу запетих и спремних шиптарских пушака које никада нису пропустиле прилику да у за њих правом тренутку сложно опале.

         Јер, како рече Шварценберг – свако мора од некога да изгуби- а ко је по мишљењу Берлина, Лондона и Вашингтона у на овом подручју одређен да изгуби, никаквим руковањима то неће зауставити.

         Срби су пре сто година знали како се ти процеси секу и заустављају.


Fakti
Сачувана

Ал' тирјанству стати ногом за врат, 
довести га к познанију права, 
то је људска дужност најсветија!
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« Одговор #90 послато: Октобар 22, 2012, 16:28:39 »


У вези путовања Динкића и Вучића у Уједињене Арапске  Емирате и информације, која је пренешена под називом "Шеици на српским њивама", (погледати ОВДЕ) подигла се прашина и народ са правом реагује,
***Динкић поклања шеику туђу дедовину

На тај начин је послао јасну поруку пољопривредницима да су неспособни да обрађују своју дедовину, а власницима одузете имовине да нема намеру да спроведе Закон о реституцији, кажу у појединим удружењима пољопривредникаНОВИ САД - Асоцијација "Војводина аграр" и Удружење пољопривредника "Клуб 100П плус" оштро су данас критиковали министра финансија Млађана Динкића и казали да је "понизио" домаће пољопривреднике јер је у Уједињеним Арапским Емиратима (УАЕ) договорио да 25.000 хектара пољопривредног земљишта у Србији уступи шеику Мухамеду без тендера."На тај начин је послао јасну поруку пољопривредницима да су неспособни да обрађују своју дедовину, а власницима одузете имовине да нема намеру да спроведе Закон о реституцији и да икад врати земљииште онима од којих је одузето", наводи се у протестном писму које је упућено председнику Србије Томиславу Николићу, премијеру Ивици Дачићу и министру пољопривреде Горану Кнежевићу.

Оптужили су министра Динкића и да нема намеру да поштује законе, односно да жели да их мења у складу са потребама појединачног случаја, јер Закон о пољопривредном земљишту каже да се сво државно земљиште издаје у закуп на јавној аукцији ономе који је спреман да плати највећу цену закупа, при чему приоритет имају породична пољопривредна газдинства.

"Динкић је тако упутио поруку и свим становницима села да се стратегија развоја аграра више не заснива на породичним газдинствима него ваљда на нафтним магнатима и тајкунима, било одакле да долазе", наводи се у саопштењу.

Оцењује се да је Динкић на тај начин упутио поруку и привредницима да у Србији више не важи економска логика и тражење најбољег понуђача на тендеру, него договорна економија у којој Динкић има сву моћ да процењује шта је најбоље за Србију.

"Земљиште које Млађан Динкић нуди шеику је земљиште које је предмет реституције, то је земљиште које већ годинама пољопривредници безуспешно покушавају да закупе од државе да би га обрађивали", истиче се у саопштењу.

Додаје се да ће та удружења "учинити све" да спрече да се овај "срамни договор" реализује, по цену протеста, тужби домаћим судовима и суду у Стразбуру, с циљем да се овако понижење, које су пољопривредници и домаће компаније које се баве пољопривредом у Србији доживели, спречи и да никоме више не падне на памет да даје било шта што није његово.

Министар одбране Александар Вучић и министар финансија и привреде Млађан Динкић боравили су прошле седмице у УАЕ где су разговарали са шефом државе шеиком Мухамедом бин Заједом ал Нахјаном о сарадњи у области одбране и унапређењу економских односа двеју земаља.

(Бета, Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« Одговор #91 послато: Октобар 22, 2012, 16:36:24 »

....и не само Динкић, са њим је у овим "договорима" учествовао и Александар Вучић, министар одбране, што помало зачуђује, хм, министар одбране у оваквим разговорима да учествује..


Имајући у виду на шта је Динкић спреман, ово уопште није наивно, па још тек када знамо да је и Вучић у свему овоме активно учествовао. А то када се земља почне продавати, поклањати или уступати странцу да би ОН (странац)  на њој сејао и убирао производе, шта је друго него ИЗДАЈА националних интереса.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Zeka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 711


Zeka


Погледај профил
« Одговор #92 послато: Новембар 02, 2012, 09:39:35 »

Будућност у светлу историје: Србија и српски народ после најављених „бриселских преговора” Дачића и Тачија


Тајминг Дачићевог предлога о историјском споразуму Срба и Албанаца

После првог сусрета са Х. Тачијем, 19. октобра, Србијин премијер И. Дачић је изјавио да „сматра да је време да се постигне историјски договор” Срба и Албанаца.1) Још експлицитнију потврду става да садашња Влада РС жели да пре окончања свог мандата реши српско-албански историјски спор, имамо у изјави премијера Дачића, од уторка 30. октобра, у којој је истакао да „генерације иза нас не заслужују да им оставимо то питање (Косово) да се они њиме баве”.2)

Како је избор времена за покретање неког политичког питања једна од кључних претпоставки успешне политичке стратегије и тактике, неопходно је осврнути се на геополитичке околности у којима данас Србијини званичници предлажу разрешење овог вишевековног балканског етничког конфликта. Да би, с друге стране, добили целовиту слику данашње геополитичке ситуације, неопходно је да се она историјски контекстуализује.

Историјски оквир.

Историјски реверзибилан процес државноправне и етничке фрагментације Балкана, недвосмислених историјских паралела, мотива и циљева, започет деведесетих година прошлог века, а до данас не окончан, јасно указује коме су потребни најављени бриселски преговори Дачић-Тачи.

Интерес евроатлантског савеза на Балкану деведесетих година XX века био је истоветан интересу европског клуба великих из времена Берлинског конгреса – свођење српске државе у минималистичке територијалне оквире преткумановске Србије, који ће од ње направити политичко недоношче под евроатлантским туторством, без икаквих предуслова за самостални и самодрживи политички и економски живот. Тиме се у корену сузбијала могућност да матична држава српског народа у будућности води пијемонтску националну политику. За разлику од преткумановске Краљевине Србије, обновљеној српској држави припремљена је поред спољне и једна унутрашња омча, у форми брозовске политичке творевине - Војводине, изникле из пангерманистичког Фридрих Нојмановог пројекта - Mitteleuropa. Тако је почетком деведесетих година прошлог века поново постала актуелна порука аустро-угарског министра грофа Голуховског, изречена далеке 1903. године, „да се имају створити: једна што је могуће већа Грчка, велика Румунија, велика Бугарска, слаба Србија, мала Црна Гора и најпосле и слободна Албанија”.3) Истоветност циљева европске балканске политике из времена Берлинског конгреса и с почетка југословенске кризе у последњој деценији XX века, била је мотивисана истим геополитичким интересом англосаксонског и германског дела Европе – истискивањем Русије са Балканског полуострва, како би се она одвојила од православних Словена и одсекла од топлих мора. Овим се још једном потврдио пророчки закључак Ивана Иљина, да се ево „већ сто педесет година Запад плаши Русије и великих словенских православних формација”.4)
Не само геополитички циљ, већ је и редослед потеза у балканској политици НАТО-а деведесетих година XX века добрим делом одговарао империјалној балканској агенди европских сила у време Берлинског конгреса. Прву фазу крсташког обрачуна са православним Србима западноевропске државе и САД су обавиле с оне стране, у окултној западњачкој свести живе, мистичне границе западне и источне цивилизације на реци Дрини – геноцидним уништењем РСК и окупацијом, као и 1878. године, српске БиХ. Оваква судбина српске државности у прекодринским српским крајинама, као и у време Берлинског конгреса, омогућена је, између осталог, потпуним руским повлачењем са Балкана, овог пута због злочина издаје гробачовљевско-козирјевске клике. На ред је потом дошао омиљени стопедесетогодишњи специјалитет западноевропске балканске политичке кухиње – подстицање црногорског сепаратизма у циљу одвајање Црне Горе од Србије, како би се матична држава српског народа, као и после Првог балканског рата одбацила што даље од јадранске обале. И најзад, од 1999. године и НАТО агресије на СР Југославију евроатлантски блок ради, као и Аустро-Угарска почетком прошлог века, на отимању Косова и Метохије и на стварању великоалбанске државе.

Геополитички оквир.

Међутим, евроатлантски блок се данас суочава са изузетно неугодном чињеницом да балканску неоколонијалну агенду, с обзиром на ситуацију у вези са Косовом и Метохијом, није успео да затвори пре повратка Русије, као једног од одлучујућих и незаобилзаних међународних фактора, на европску и светску спољнополитичку сцену. Ако данашња англосаксонска прекомпозиција Источне Европе, по запажању Н. Нарочницке, „зачуђујуће подсећа на геополитичке конфигурације два покушаја германског Drang nach Osten-а у XX веку”,5) онда недовршено државноправно и територијално сакаћење Србије, којим се постиже ефекат пацификације Југоистока, може као и 1941. године да заустави неко ново напредовање на руском фронту. Отворено косовскометохијско питање у средишту главне евроазијске осовине, не само да прави огромну брешу у позадини блискоисточног и потенцијалног закавкаског НАТО-фронта, већ подиже политичку цену српском, а следствено и савезничком руском фактору у свим будућим преговорима. Истовремено, непрестана Србијина активност на одбрани суверенитета и територијалног интегритета на КиМ, имала би, не само улогу унутарсрпског чиниоца сталне националне политичке мобилизације, која може да пробуди најбоље духовне и карактеролошке црте Срба, већ би могла да постане парадигма успешног отпора глобалној Империји за друге народе широм света. Упорност у одбрани јужних Србијиних граница на Проклетијама и Шар-планини не само да је стратешки и вредносно оправдана, јер спашава српски народ од духовне смрти у логору „америчког начина живота”, већ се ради и о тактички једино исплативој рачуници по српску државу. Наиме, садашњи дијаметрално супротни трендови савезничког руског успона и српског пада моћи, указују да је држава Србија последња којој би у садашњој ситуацији одговарало затварање косовског питања, а октобар 2012. по најмање је историјски повољан тренутак за отпочињање оног што премијер Дачић назива „историјским договором” Срба и Албанаца.

Сви наведени параметри указују да је „тајминг” за преговоре са сепаратистичким руководством у Приштини искључиво одређен у интересу САД и ЕУ. Представници терористичке квази-државе „Косова”, више пута су потврдили да се на њих не врше притисци у вези са отпочињањем разговора, те да се они налазе у сталној комуникацији са покровитељима своје независности – САД и ЕУ 6), што указује на истоветност интереса, па и у погледу избора момента отпочињања бриселских преговора. Што се Србије тиче, једини њен интерес који стоји у вези са „тајмингом” бриселских преговора је стављање у изглед да се у децембру ове године одреди датум почетка преговора са ЕУ, уколико пре тога дође до очекиваног (европодобног) напретка у преговорима са албанским сепаратистима. Реч је о истој шаргарепи која се стављала под нос и ранијим српским Владама, како би се корак по корак одрицале државног суверенитета, како на Косову и Метохији, тако и у хашким отмицама и испоручивањима сопствених држављана и државних тајни. Историја међународне политике, по свој прилици, није забележила мању и бљутавију шаргарепу од ЕУропске перспективе и алавије политичаре од Србијиних у последњих 12 година.

Будући бриселски театар апсурда

Посредници у решавању српско-албанског историјског спора.

У вези са најављеним преговорима Србијиног премијера са политичким вођом албанских сепаратиста није спорно само њихово време, већ и избор организације која нуди услуге посредовања странама у конфликту. Пристајање садашње Србијине власти да вишевековни крвави спор са албанским сепаратистима реши уз помоћ „добрих услуга” оних (ЕУ у име и за рачун САД) без чије оружане, финансијске и политичке подршке не би могла да се створи побуњеничка државолика творевина на КиМ, представља својеврсни уникум у светској дипломатској историји.

Као у најнадреалнијем театру апсурда, пуномоћници пуноправног власника узурпиране земље свој спор са узурпатором, који је насилнички ушао у посед и који несавесним одржајем покушава да стекне власништво, износе пред арбитре који су више од сто година подстрекачи и помагачи узурпатора, и у чије име и за чији рачун узурпатор, уосталом, и ради све те године. Да би ситуација у односу на принципе нормалног међународноправног општења била потпуно изокренута, како би се један од преговарача до беспомоћности понизио, посредници у спору уопште и не крију свој став да ће решење овог балканског конфликта донети имајући у виду само интересе једне стране – узурпатора. Прецизније, пуномоћници власника свој спор нуде арбитрима за које унапред знају да неће судити по праву, већ по својој вишевековној склоности да подрже сваку узурпацију, насиље и неправду. Истовремено, пуномоћници власника у потпуности игноришу могућност да спор изнесу пред много ауторитативнију арбитражу – Савет безбедности УН, која би се држала позитивног међународног права и у којој се налазе вековима у назад осведочени пријатељи власника узурпираног земљишта.

Могући садржај бриселског решења српско-албанског спора.

После свих Каноса Србијиних званичника од 2000. године, статус садашњих српских преговарача је утолико бољи од некада западу мрских Милошевићевих изасланика из Рамбујеа, што им, по уверавањима из САД и ЕУ, није спремљено готово решење, већ само општи оквир у коме српска страна може да износи своје предлоге. Садржина овог преговарачког оквира, свеједно да ли је реч о плановима К. Ештон или немачких парламентараца, своди се на следеће: предмет будућих преговора не могу бити територијални интегритет Косова, добросуседски односи између Србије и тзв. Косова, спровођење ранијих договора, посебно оних који се тичу интегрисаног управљања границом и укидање тзв. паралелних Србијиних институција на КиМ. Реч је о питањима која су за посреднике решена, јер како је у Београду премијеру Дачићу у очи и пред камерама рекла Х. Клинтон – Косово јесте независна држава, границе у Европи се неће мењати”.7) Све друго може бити предмет разговора и у том преосталом пољу, датом од „великодушних” евроатлантских посредника, Србија може да нуди решења за српску заједницу на Косову, пре свега, на његовом северу. У изливу своје „наклоњености” српској страни, бивши изасланик ЕУ за преоговоре о статусу КиМ, Штефан Лене, ставио је у изглед Србима северно од Ибра добијање већег степена аутономије од оног који им је понуђен Ахтисаријевим планом. Да се ради о координираној политици наводног повећаног разумевања за легитимне српске интересе, говори и изјава саветника A. Јахјаге, Рамуша Тахирија, у којој се признаје легитимитет тзв. паралелних институција на северу Косова.9) Прихватање у будућим бриселским преговорима оваквих евро-албанских „великодушних” планова обезбедило би садашњој Влади, сасвим извесно, снажну стратешку подршку Чедомира Јовановића и ЛДП-а. Овакво евроједноумље у Србијином парламенту, уз смештање косметских Срба у „реалистичке” оквире Тачијеве аутономије, било би најбољи гарант сигурног Србијиног ЕУропског пута.

Политичка стварност после бриселских преговора

Губитници и добитници после окончања бриселских преговора.

Иако из угла сваке озбиљне државотворне политике будући бриселски преговори Дачић – Тачи делују надреално, њихови ефекти ће бити итекако стварни, а већ сада су предвидиви и мерљиви.

Губитник таквих „преговора” била би држава Србија, јер би се вољом њених представника ефективно заокружио суверенитет сепаратистичке државолике творевине на целом простору од Качаника до Лепосавића. На овакву врсту помоћи јасно указује изјава И. Дачића, по којој ћемо „учинити све да нормализујемо односе с Приштином ради заједничке интеграције у ЕУ”.10) Следствено, на основу досадашњих изјава које су давали поједини амерички и европски званичници, али и сам премијер Дачић, садржина много пута понављаног стандард о „успостављању видљивих и одрживих односа Београда и Приштине” требала би најмање да обухвати следеће: потпуну примену договора Стефановић-Тахири, посебно ону о интегрисаном управљању границом; потом, предаја албанским сепаратистичким властима Србијине електроенергетске и телекомуникационе мреже на КиМ; трансформисање републичких установа у области здравства, образовања, културе на северу КиМ у установе локалних самоуправа, како би се постепено трансформисале у органе српске аутономије предвиђене Ахтисаријевим планом и тако безболно интегрисале у Тачијеву терористичку државу; и најзад, укидање измештених органа, установа и служби АП Косова и Метохије и РС са подручја КиМ. У почетној фази прекидање правних веза између државе Србије и њених институција на КиМ, вероватно неће бити праћено истим таквим прекидом финансијских веза између републичког буџета и српских институција на КиМ. Наиме, новац за исплату плата служиће српској Влади као опипљив аргумент против оптужби да се одрекла КиМ, док ће за ЕУ финансирање из буџета Србије институција Ахтисаријеве српске самоуправе бити економски и политички одрживије решење него из приштинског буџета. Истовремено, финансијска зависност од Београда српских институција на Косову, служиће представницима ЕУ као ефикасан инструмент за политичко дисциплиновање Срба са севера посредством њиховог сервилног финансијера.11)

Овакав исход будућих бриселских преговора Дачић-Тачи, ставио би државу Србију у позицију потпуног политичког вазала према евроатлантском блоку. То би је свакако спречило да заузме било какву активну национално-одговорну позицију у будућем, стално најављиваном, европодобном уставном преконпоновању БиХ. Стога је кратковида политика која у косовскометохијском губитку види могућност прекодринске компезације са Републиком Српском. Још илузорније је очекивати да би Србија која одустане од одбране суверенитета и територијалног интегритета на КиМ могла да има довољно спољног и унуташњег политичког ауторитета да се пијемонтски стара о Српству у Црној Гори.

Како су САД и ЕУ, после свих застоја и препрека, постале нестрпљиве у затварању балканске неоколонијалне агенде, саучесници у овом послу очекују да буду награђени политичком подршком која би им и поред непопуларности, изазване капитулантском политиком и даљим лихварским задуживањем код међународних монетарних институција, осигурала власт у следећих четири године. На то је јасно указао премијер Дачића у изјави датој 30. октобра пред Х. Клинтон и К. Ештон, у којој је решење свих отворених питања око Косова везао за период до краја мандата Владе на чијем је челу. Склоност глобалне Империје да до краја искористи и потом најсуровије „шутне” своје балканске политичке лакеје, вероватно је подстакла И. Дачића да пре отпочињања новог циклуса разговора јавно подсети Х. Клинтон и К. Ештон на цену „политичког ризика” који је садашња владајућа гарнитура преузела када је у питању Косово.12) Оваква спољна подршка је једино средство за одржавање једне непопуларне Владе, а она се по правилу испољава у добијању зеленог светла за обрачун са политичким противницима. Ту се и крије почетак краја сваке непопуларне (ненародне) власти, којој је страна подршка најпре услов опстанка, а онда и узрок пропасти. Неравнотежа између спољне и унутрашње бирачке политичке подршке на крају се редовно решава непосредним преузимањем мандата од стране самог народ као изворног носиоца суверености.

Могуће понављање историје или 1881. година у 2012. години

Овакво вођење политике под потпуним европским, прецизније пангерманским туторством не би представљало оригиналну творевину данашње Србијине владајуће гарнитуре. У томе би они били само бледа копија политике краља Милана и напредњака, која је Србију после Берлинског конгреса, путем Тајне конвенције и Трговинског споразума, учинила пуким политичким и привредним вазалом Аустро-Угарске. У том случају два члана Тајне конвенција од 1881. године, могла би да буду преписана од савремених напредњака и њихових коалиционих партнера. Члан 2: „Србија неће никако трпети политичка, верска или друга сплеткарења која би, полазећи с њеног земљишта, ишла против Аустро-Угарске Монархије, подразумевајући ту и Босну, Херцеговину и Новопазарски Санџак”; и члан 4: „Без претходног споразума с Аустро-Угарском Србија неће преговарати ни закључивати политички уговор с другом којом владом”.13)

Најпрецизнију политичку оцену напредњачко-милановске аустрофилске политике дао је још двадесетих година прошлог века један од првака Ристићевих либерала, државни саветник и министар Живан Живановић, чији је јединац син као добровољац погинуо ослобађајући Косово 1912. године. Пишући о Тајној конвенцији од 1881., Живановић вели следеће: „Јер, ни замишљени узроци за ту конвенцију ни сама она, нису служили на част својим ауторима. Ако би се као узроци могли узети споља отпад од Русије, а унутра одбрана од нових политичких струјања, а то ће рећи од свог народа, обоје је зло и наопако. Кад владалац и влада слободу закључења уговора своје земље дају у руке признатом противнику државне независности Српске; и кад владалац себе и династију ставља у заштиту томе истоме противнику, онда је то доиста и жалосно и наопако, управо издајнички...”.14) Живановићева оцена проистекла је дубине етоса српског народа, па може да се примени на све режиме свих фела и времена који политичку слободу државе Србије и српског народа подјармљују било којој страној држави.
 
1) www.prva.rs/.../U+Briselu+susret+Dačića+sa...;
2) www.politika.rs/index.php?lid...;
3) В. Ћоровић, Односи између Србије и Аустро-Угарске у XX веку, Београд, 1992, стр. 18;
4) Н. Нарочницка, Русија и Руси у светској историји, Београд, 2008, стр. 507;
5) Н. Нарочницка, Русија и Руси у светској историји, стр. 505;
6)www.slobodnaevropa.org/…/24736292.htm…;
7) www.politika.rs/index.php?lid...;
8 www.b92.net/…/index.php?...;
9) www.slobodnaevropa.org/…/24736292.htm…;
10) www.politika.rs/index.php?lid...;
11)www.fes.rs/…/SRBIJA%20iznedju%20Kosova%2…;
12) www.politika.rs/index.php?lid...;
13) В. Ћоровић, Односи између Србије и Аустро-Угарске у XX веку, стр. 18;
14) Ж. Живановић, Политичка историја Србије у другој половини деветнаестог века, књ. II, Београд, 1924, стр. 380-381.


FondST
Сачувана

Ал' тирјанству стати ногом за врат, 
довести га к познанију права, 
то је људска дужност најсветија!
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« Одговор #93 послато: Новембар 03, 2012, 23:18:04 »

Србија ће увести привремене мере у општинама на северу Косова


Први корак у решавању проблема на Косову, а који би за Брисел био позитиван сигнал конструктивности српских власти, јесте распуштање појединих општина којима је и иначе истекао мандат. Према сазнањима "Блица", уместо општинског апарата, биће уведене привремене мере и именована општинска већа.


Државни врх јуче се састао код Томислава Николића

Од целокупног паралелног политичког апарата Србије на КиМ општина, свега пет је функционално, док остале немају легитимитет јер нису одржани избори и истекао им је мандат. Према сазнањима „Блица“, нове изборе Београд неће заказивати. Једине општине за које се може рећи да су и за Београд регуларне тренутно су само Лепосавић, Митровица, Пећ која је у Гораждевцу, Приштина која је у Грачаници и Ново Брдо.

Све остале општине ће у складу са Законом о локалној самоуправи практично бити распуштене, а у општинским већима ће уместо досадашњих око 30 одборника бити пет чланова.

То најосетљивије питање политичких преговора решаваће се корак по корак. И Београд и Приштина требало би да у моделу на коме инсистирају имају своја практична решења за сваки појединачни проблем. Извор “Блица” из дипломатских кругова наводи да тежак задатак очекује и премијера привремених косовских институција Хашима Тачија.

Од Приштине се очекује да северу да и административну и територијалну аутономију. Север Косова у најмању руку требало би да буде регулисан као регион и дефинисан у географском и правном смислу. Веза институција са севера и Приштине, иако ће постојати, биће лабава.

Од Београда се очекује и да конкретно спроведе договор о интегрисаном управљању прелазима. Следећи састанак требало би да буде 7. новембра.


(Жељка Јевтић, Блиц)


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« Одговор #94 послато: Новембар 03, 2012, 23:22:29 »

Овога су се Срби са севера Косова и Метохије највише прибојавали. Причали су о томе за време протеклих избора. Знали су да ће се то десити чим Србија није расписала, ни одржала локалне изборе на свим бирачким местима на територији јужне покрајине. Плашили су се тога. Једина разлика што су тада мислили да ће Борис Тадић довести и поставити своје послушнике у та општинска Већа, уместо њихових легално изабраних представника, али сада ће то урадити Николић, Дачић и Динкић, највероватније по "наруџби" ЕУ и Америке.

Свеједно, није то урадио Тадић, али ће сада да уради Николић!
Оставрује се оно чега су се Срби са Косова и Метохије плашили. Биће им уведене ПРИВРЕМЕНЕ мере, а то је корак ка одузимању њихове слободе и то ће им урадити управо Србија!!! Шта рећи него бедно од ове власти, која показује својим поступцима, из дана у дан, да  уопште  није српска !!!


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« Одговор #95 послато: Новембар 03, 2012, 23:23:33 »

Прво је српска власт послала Жандармерију да хапси једног Србина са Косова и Метохије, а затим следи ово, увођење привремених мера у Општине. Не би ме чудило да у та Општинска Већа Николић и Дачић, заједно са потрчком Вулином уведу и понеког шиптара, за рад "мира у кући". Па, ово сада ко не види да је Томислав Николић и комплетна влада Србије капитулирала пред захтевима Америке и ЕУ, онда је заиста и слеп и глув. Ово је више него евидентно и поражавајуће за све нас у Србији и шире, а нарочито за оне  који су гласали за СНС и СПС.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« Одговор #96 послато: Новембар 04, 2012, 03:55:11 »

Ево, огласио се поводом овога и српски ИЗРОД са Косова и Метохије, који је од почетка прихватио шиптарску квази државу Косово и пристао да буде у влади те такозване државе Косово, раме уз раме са крвником Тачијем.
***


"Очекујем формирање општине Северна Митровица"

Очекујем да наставак преговора премијера Србије Ивице Дачића и самопрокламованог Косова Хашима Тачија омогући формирање општине Северна Митровица. Преговори премијера су добра прилика да и на северу Косова дође до децентрализације власти, која је у највећем делу завршена на југу Косова, изјавио је Тачијев заменик Слободан Петровић.

 
Преговори премијера су добра прилика да и на северу Косова дође до децентрализације власти, која је у највећем делу завршена на југу Косова: Петровић"Очекујем да ће упаво могућност за дијалог дати простора да тај процес децентрализације буде настављен и на северу (Косова), то јест да се формира нова општина Северна Митровица која би била у интересу грађана", рекао је он.

Петровић је рекао да је наредна рунда разговора Тачија и Дачића заказана за 7. новембар и да теме још нису познате, али да он очекује да се разговара о телекомуникацијама, енергетици и северу Косова.

Дачић и Тачи су се први пут састали у Бриселу 19. октобра.

(Бета, Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« Одговор #97 послато: Новембар 05, 2012, 15:23:35 »

На удару Звечан и Зубин Поток


Неки медији у Србији најавили су, позивајући се на добро обавештене изворе у Влади Србије, да ће ускоро бити распуштене све скупштине општина на Косову и Метохији и да ће, јужно од Ибра "преживети" само Пећ (Гораждевац) и Приштина (Грачаница), а на северу покрајине Лепосавић и Северна Косовска Митровица.


Србији смета језгро отпора: Срби на Јагњеници


Наводно, општине планиране за распуштање немају легитимитет, јер им је истекао мандат, а нису одржани нови избори. Уместо одборника, којих је обично од 30 до 40, распуштеним скупштинама општина управљала би петочлана општинска већа која би формирала Влада Србије.

 

- Чули смо за овакве спекулације још пре неколико месеци и нимало нас не изненађују - каже Миодраг Андрић, члан најужег руководства општине Зубин Поток. - Ми и Звечан ћемо, ако смо потпуно легитимни, што су нам признали и многи из међународне заједнице, први бити на удару, јер смо трн у оку и Београду, и Приштини и Еулексу.


Андрић још додаје:
- У Звечану и Зубином Потоку на власти је Коштуничин ДСС, то је један разлог за распуштање, други је тај што смо пружали најжешћи отпор Кфору, Еулексу и другима који су силом хтели да инсталирају Тачијеву власт на северу Косова и Метохије. У Лепосавићу и Северној Косовској Митровици на власти су напредњаци и социјалисти, они се сматрају коперативнијим и због тога њих највероватније неће распуштати.


Он подсећа да су у Звечану и Зубином Потоку пре неколико месеци одржани потпуно валидни локални избори и да је општинска власт апсолутно легитимна.

Велики притисак на Београд да распусти све скупштине општина, а посебно Зубин Поток и Звечан врши и Брисел са циљем да се са севера уклоне "паралелне структуре власти" (тако их у Приштини и Бриселу називају), да се формирају општинска већа или повереници који би признали власт у Приштини и припремили народ за одржавање нових локалних избора по законима независног Косова.


У свим општинама на северу Космета, па и у Зубином Потоку и Звечану, већ постоје припремни тимови везани за Канцеларију Владе Косова у Северној Косовској Митровици или директно за Приштину у којима су добро плаћени Срби чији је задатак да парама Хашима Тачија и Европске уније (у неким општинама планирају значајна улагања у инфраструктурне објекте) лобирају за Приштину и излазак на изборе које ће расписати Влада Косова.

(Д.Н.Петровић, Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« Одговор #98 послато: Новембар 06, 2012, 03:03:22 »

СКАНДАЛ

Српска министарка назвала Тачија "државником"!

Министарка енергетике у Влади Србије, Зорана Михајловић, назвала је косовског премијера Хашима Тачија "државником". Овај невиђени лапсус министарки се догодио током емисије "Реч на реч", која је вечерас емитована на јавном сервису.
Наиме, Михајловићка је у једном моменту, у покушају да одбрани Дачићев састанак са косовским представницима, истакла да "није битно да ли се премијер састаје са Тачијем или било којим другим државником", на шта нико од присутних гостију није реаговао.Зорана Михајловић, министарка енергетике, развоја и заштите животне средине | Фото: ФоНет
Емисија "Реч на реч", коју води Зоран Станојевић, бавила се курсом Владе по питању Косова и Метохије, борбом против корупције и криминала, смањењем незапослености и како се то одразило на евроентузијазам грађана Србије.

Поред Зоране Михајловић, гости су били још и Нада Колунџија (ДС), Владимир Илић (УРС), Бранко Ружић (СПС), Слободан Самарџић (ДСС) и Бојан Ђурић (ЛДП).  (Ало)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #99 послато: Новембар 06, 2012, 03:31:42 »

Dačić i Tači na večeri kod Eštonove
Izvor: B92, Beta

Brisel -- Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton pozvala je premijera Srbije Ivicu Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija na sastanak u Briselu, u sredu 7. novembra.Cilj tog susreta je "nastavak dijaloga radi normalizacije odnosa dve strane, koji je počeo 19. oktobra ove godine". Nastavak dijaloga Beograda i Prištine održaće se u sredu u Briselu, gde će Dačić i Tači, na radnoj večeri s Ketrin Ešton, razmotriti najvažnije teme koje vode daljem napretku u dijalogu.

Evropski diplomatski izvori u Briselu naveli su za Betu da će se najverovatnije ključni razgovori voditi o integrisanom upravljanju prelazima, sprovođenju postignutih dogovora i garancijama za srpsku kulturnu i versku baštinu.

Predsednik srpske vlade Dačić u Brisel bi, prema ovim izvorima, trebalo da doputuje u sredu po podne. Dačić i Tači trebalo bi najpre odvojeno da se sastanu sa visokom predstavnicom Ešton, posle čega je planiran zajednički trojni sastanak na radnoj večeri.

Prvi sastanak Dačića i Tačija uz posredovanje Ketrin Ešton, 19. oktobra u Briselu, i EU i SAD, pozdravile su kao pozitivan korak u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, što je za Srbiju jedan od ključnih uslova za dalje nepredovanje ka EU.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton prošle nedelje su o nastavku dijaloga zajedno razgovarale sa zvaničnicima u Beogradu, a potom i u Prištini.

O pripremama za nastavak dijaloga sa zvaničnicima u Beogradu prošle nedelje je razgovarao i direktor Direkcije za proširenje EU Stefano Sanino.

Anastasijević: Sada se očekuju konkretni koraci

A dopisnik Tanjuga iz Brisela, novinar Dejan Anastasijević je, gostujući u vestima B92, rekao da je prvi susret Dačića i Tačija bio više formalnog karaktera, i da je njegov značaj u tome što je uspostavljen taj prvi kontakt.

"Sada se očekuju konkretni koraci i jedne i druge strane. Očekuje se ono što je Evropski savet u martu izlistao...Teme će biti telekomunikacije, struja, implementacija postignutih dogovora...I od tog sastanka se očekuje da se u načelu dogovore koji su naredni koraci," rekao je Anastasijević.

"Bilo je čudno, obavijeno velom tajne, koji niko nije mogao da mi objasni...Saopštenje da je susret počeo stigao je nakon što je susret počeo, a i o zajedničkom susretu smo saznali dok je bio u toku. Njih dvojica su izašli, i nisu davali intervjue, koje su kasnije dali odvojeno, novinarima sa svog jezičkog područja," opisao je dan susreta, 19. oktobar Anastasijević napominjući da su u Briselu susreti svakodnevni, i veoma otvoreni za novinare, što i nije bio slučaj sa ovim.

Komentarišući navode prvog potpredsednika Vlade Srbije da je moguće da Srbija dobije datum za pregovore u decembru, Anastasijević je kazao da "ukoliko bi se u zaključcima Evropske komisije u decembru spomenuo i datum, to bi bio veliki napredak." On je dodao da će tada biti mnogo jasnije šta treba raditi, i da se nakon toga neće više postavljati dodatni uslovi, a Srbija bi se izjednačila sa, na primer, Crnom Gorom.
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=11&dd=05&nav_category=640&nav_id=657878

Овај новинар Анастасијевић је дописник Танјуга из Брисела,невероватно. Скоро сви у Србији знамо да је тај човек одавно изгубио образ и да се дебело продао странцима.Против српског народа лаје где год стигне,а био је у Хагу сведок тужилаштва.Сведочио је против српских оптуженика.Шта друго,него лагао.Чудо да није успоставио добру сарадњу са Дачићем,који је сада на његовој линији.Раде за исту ствар.
Сачувана

Странице: 1 [2] 3 4 ... 7   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!