Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/ndanilo/webapps/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
Издаја - државна и национална
forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Октобар 26, 2020, 02:42:59


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: [1] 2 3 ... 7   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Издаја - државна и национална  (Прочитано 141646 пута)
Гога
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 12597Погледај профил
« послато: Новембар 30, 2011, 23:41:03 »

ИЗДАЈА

Ђе издајник бољи од витеза?

Какву сабљу кажеш и Косово,

да л’ на њему заједно не бјесмо,

па ја рва и тада и сада;

ти издао пријед и послијед,

обрљао образ пред свијетом,

похулио вјеру прађедовску,

заробио себе у туђина.

(Петар Петровић Његош
)Кривично дело издаје старо колико и држава. Издаја је вишестран друштвени феномен - етички, правни, политиколошки, војни и социопсихолошки. Она је друго, негативно лице верности, па се зато као инцидент појављује, како у друштвеним односима појединаца, тако и у односима појединца са некoм од надличних друштвених заједница, као што су породица, сталеж,народ и држава.

Као правни феномен издаја настаје истовремено када и држава. Наиме, већ прве државе у историји света, ма како слабашна била снага њихове принуде у односу на преддржавне колективитете – род и племе, најстрожим казнама кажњавају кривично дело издаје. Оваква правна осуда (инкриминација) издаје имала је у друштвима са религиозном етиком снажно упориште у моралној осуди овог дела, јер је верност била основна морална обавезност човека, како према Богу, тако и према појединцима и друштву у целини.

Извори савременог вредносног редефинисања издаје. Данас, међутим, присуствујемо покушајима вредносног редефинисања свих аспеката издаје. Ова појава има два извора.

Најпре, издаја је у савременом секуларном друштву остала без моралне осуде, јер је после одлуке западног човека да прогласи „смрт Бога”, „дух остао ‘насукан’, без критеријума из којих треба да делује”. Апостол Павле говори да кроз закон долази познање гријеха (Рим. 3, 20), стога тамо где нема Апсолутне Истине нема ни апсолутне моралне обавезности, јер сваки који је од Истине слуша глас мој (Јн. 18, 37). Следствено, човеку који „живи” у плурализму истина постаје тегобан и излишан појам верности, а са њим и издаја као њен вредносни антипод. Тачније, осуда за издају (неверство) је најмрскија савременом човеку, јер се супроставља његовој тежњи да обоготвори своју самовољу. „Ако нема Бога, ја сам бог”, каже Кирилов у Злим дусима. Тако се у религиозно равнодушној и морално обамрлој модерној цивилизацији одвија ретроградан државноправни процес, у коме правна обавеза (obligatio) верности најпре остаје без потпоре моралне обавезности (officium).

Други извор савремених покушаја вредносног редефинисање феномена издаје је глобализам. Наиме, свеобухватни (тотални) и тоталитарни процес успостављања глобалних структура управљања растаче и фрагментише све традиционалне заједнице којима је човек кроз историју дуговао верност. Верност породици, народу и Отаџбини није ништа друго до подвиг жртвеног служења ближњем, којим човек пројављује своју боголикост, јер јеванђељска заповест вели - Од ове љубави нико нема веће, да ко живот свој положи за пријатеље своје (Јн. 15, 13). Међутим, оваква врлинска верност неспојива је са визијом човека Новог светског поретка, који је, будући роб тоталног егоизма, заправо трајно одан једино креаторима својих виртуелних потреба. Зато се више од двадесет година уназад, признање власти глобалне Империје од стране марионетских „националних елита”, спроводи кроз чин издаје Отаџбине, народа и породице. Ни једна жртва принета на жртвеник глобализације, и њеног подкулта евроунијатства, не радује тако силно жреце Империје, као издаја Отаџбине, народа и породице, јер она уклања последње препреке за инсталирање свепрожимајуће и свеприсутне глобалне власти, пред којом ће људска формалноправна слобода бити само опсена. Стога, агенде различитих процеса глобализацији не представљају ни шта друго, до јавно обећање награде издајницима Отаџбине, народа и породице. Тачније, од краја осамдесетих година прошлог века изграђује се читав један идеолошки и организациони систем за, с једне стране, глобално награђивање издајника Отаџбине, народа и породице, а с друге стране, за кажњавање њихових верних и неутихнулих бранитеља. Символички почетак деловања глобалног система за награђивање издаје било је додељивање Нобелове награде за мир 1990. године Михаилу Горбачову. Док је глобални систем за кажњавање „злочина” верности држави и народу добио, у оквиру југословенског геополитичког експеримента, свој хашки преседан.

Пошто је издаја постала главно средство глобалне Империје за разарање државног суверенитета, а последично и за промену самог националног карактера појединих народа, упадање у замку вредносног редефинисања феномена издаје врло лако може да угрози биолошки и духовни опстанак једног народа. Државна и национална издаја може да буде побеђена само претходним одбацивање нејасних савремених представа о етичком, правном и политичком карактеру издаје. Зато сазнање о њеним узроцима и последицама, о препознавању и начину борбе са издајом Срби и Руси треба да црпе из сопствене историјске свести. Ови народи су на основу драматичног историјског искуства и православног хришћанског етоса формирали, не само одвећ карактеристично етичко, већ и специфично правно поимање издаје.

Издаја у правној свести српског и руског народа. Однос правне свести српског и руског народа према издаји пресудно је опредељен са три фактора који потичу још из периода средњевековне државности.

Први фактор који утицао на формирање посебног доживљаја издаје у српској и руској правној свести везан је за услове у којима се отпочело са кажњавањем овог дела. Наиме, почетак инкриминисања издаје је у историји српског и руског права скопчан са потискивањем древног индоевропског модела државе-баштине (вотчине), која је била обичан збир удеоних кнежевина, византијским концептом државе као централизованог и једнообразно уређеног правног организма, налик модерној држави. Носиоци ромејске (византијске) идеје законитости и код Срба и код Руса били су владар и Црква. Насупрот њих стајала је властела (бољари), чија је борба за родовске и сталешке привилегије представљала негацију саме идеје општег права и државе као територијалне заједнице. Управо је овакав властеоски (бољарски) социјални егоизам изродио прве српске и руске издајнике, док је самодржавље српских и руских владара створило услове за санкционисање овог политичког злочина. Прецизније, најмоћнији српски и руски самодржавни владари били су најпоузданији јемци ненарушивости правног поретка, како од напада спољних непријатеља, тако и од унутрашњих атака властеоске самовоље.

Да се са процесом јачања владарске власти усавршавао и учвршћивао правни поредак државе, показала је владавина најсилнијег српског самодржца – Стефана Душана. Врхунац снаге правног поретка српске државе се на спољном плану манифестовао кроз Душанов чин уздизања српске државе у ранг Царства, док се на унутрашњем плану снага правног поретка показивала кроз суперматију закона над вољом појединца (чл. 171. и 172. Душановог законика). Истовремено, кривичноправна слика снаге правног поретка Немањићке државе изражавала се, најпре, кроз казну конфискације која се извршавала над имовином, иначе неприкосновеном, властелина-издајника.

Исти државноправни процеси, само са временским закашњењем, довели су до тога да се у историји руске државе први помен издаје (измене) као кривичног дела везује за владавину цара Ивана IV Грозног. У руској народној традицији, како је забележио Л. Тихомиров, борба цара Ивана IVса аристократијомостала је упамћена као истребљење издаје, јер су његови противници били издајници идеје самодржавља, мимо које народ није могао да замисли своју Свету Русију. Обавези верности и покорности држави бољари су супроставили своје сталешко право на слободан одлазак из службе једног у службу другог кнеза (тзв. право отьезд), на шта се позивало, између осталог, и 120 новгорoдских бољара које је цар Ивана IVкао издајнике у истом дану осудио на смртну казну, јер су покушали да Литви предају Новгород.

Тако је већ од самих почетака државотворна радња код Срба и Руса, вођена кроз сукоб идеје општег права и партикуларних привилегија, нераздвојно повезана са феноменом издаје, због чега она већ тада превазилази оквире једног кривичног дела против државе и постаје негација саме државе и права.

Други фактор који је утицао на стварање специфичног доживљаја издаје у правној свести Срба и Руса је српско и руско искуство смутног времена. Наиме, постепено урушавање државноправног јединства и најзад губитак националне независности, који су српску државу задесили крајем XIV и у XV века, као и руску државу почетком XVII века, било је у великој мери последица масовне великашке издаје. Делови српске властеле и руских бољара, вођени себичним сталешким интересима, пактирали су са непријатељима сопствене државе, а најчешће и своје Православне вере, одричући верност законитом владару. Издаја из периода руске Смутње оставила је тако снажан утисак на руски народ, да су савременици, како потврђује В. А. Томсинов, већ тада увидели да су „главни непријатељи руске државе, који су је и разорили, били сами Руси”. „Странци су се”, по сведочењу очевидаца, „само користили Смутњом за постизање својих циљева”. Исту свест о сопственој кривици због националне издаје, која је довела до вазалства Лазаревог наследника, исказују непосредно после Косовског боја и српски савременици: „И наших ради грехова ономе који је убио оца њиховог бивају подручници”.

После искуства смутног времена у српској и руској националној свести формирао се нови, потпуно изоштрен и заокружен поглед на издају, што је трећи фактор који је коначно одредио однос српске и руске правне свести према издаји.

Руска национална мисао је свој одговор на искуство са издајом из доба Смутње формулисала кроз кодификацију Саборно Уложеније од 1649. године. Слом пред којим се почетком XVII века нашла руска држава натерао је законодавца да у Уложенију, по први пут у историји руског права, пружи посебну кривичноправну заштиту држави. Одредбе Уложенија о издаји, тада најзначајнијем и најсвеобухватнијем политичком деликту, својом репресивношћу значајно одступају од иностраних законских узора, што потврђује да су ове норме настале као плод националног историјског искуства. Најизразитији у том погледу је пропис Уложенија којим се предвиђа, не само ослобађање од кривичне одговорности за лице које убије оптуженог издајника, који се скрива и покушава да побегне, већ се гарантује и награда таквом лицу, коју је цар исплаћивао из имовине убијеног издајника. У овом случају руски законодавац одступа од оба узора, византијског Прохирона и Литванског статута, који, иако познају правно дозвољено убиство издајника, не предвиђају награду за лице које је издајника лишило живота.  Овај пропис Уложенија не сведочи само о степену друштвене опасности издаје, као и о неразвијености државног апарата принуде, већ пре свега о томе да су догађаји смутног времена, када је национална, земска Русија и руска провинција спасила државу, довели до подизање националне самосвести и одговорности у најширим слојевима руског друштва. То потврђује и корелат права на правно дозвољено убиство издајника, који је био дат у форми опште обавезе свих поданика Московског царства да властима пријављују починиоце кривичних дела против државе,док суу случају непријављивања кажњавани су као и починиоци ових дела - смртном казном. Како примећује проф. Томсинов, оваква строгост у кажњавању издаје „може да се учини претераном само онима који су заборавили лекције велике Смутње с почетка XVIIвека”. Насупрот томе, законодавац Уложенија је већ тада схватио да се „државна издаја у руским условима испољава не као обично кривично дело, већ као деловање које може изазвати пропаст руске државе”.

Срби свој одговор на искуство са издајом из сопственог смутног времена нису могли да дају у законској форми, јер су за разлику од Руса у бујици смутног времена изгубили државу и националну слободу. Међутим, српска национална мисао, па и она правна, у временима ропства се уобличавала и изражавала кроз народну поезију. Српски народни певач, говорећи из главе целог народа, означава издају као највеће зло и прворазредни узрок пропасти српске средњевековне државе. Зато Срби, како истиче Св. владика Николај (Велимировић), никад не проклињу Турке, већ своје великаше – Великаши, проклете им душе. Тако је у историјском сећању српског народа сачувано непомућено сећање на социјални корен издаје, али и на владаре и обичан народ (слуга Милутин) као верне чуваре државног јединства. Истовремено, Срби кроз поезију показују да су не само свесни спољњег, социјалног, већ и унутрашњег, духовног извора издаје – незајажљива глад за влашћу и материјалним богаствима (А мој бабо, Вукашине краљу, мало л’ ти је твоје краљевине? Мало л’ ти је, - остала ти пуста! - већ с’ туђе отимате царство? - Урош и Мрњавчевићи) На издајника, али и на његово потомство (Проклето му племе и кољено), пада клетва законитог српског владара-мученика (кнежева клетва), али и целог народа који суди као жива црква Божја. Поред клетве, као метафизичке осуде, народ кажњава издајника и земаљском казном. Издајника је чекала смртна казна, коју је могао да изврши било који Србин (Ако Бог да и срећа од Бога, ти се нећеш наносити главе, наносити за ту пријевару – Бој на Чокешини). Ово потврђује и кодификатор свеколике српске националне мисли – Његош, јер је осуда издајника тотална и свенародна (Него удри доклен махат можеш, а не жали ништа на свијету) освета правде Божије (Иван чашом наздрави освете, светим пићем Богом закршћеним).

Срби као жртве савременог пропагандног редефинисања издаје. Срби су од деведесетих година прошлог века жртве пропагандног редефинисања издаје, јер се преко издајника разних фела, еуфемистички названих борцима за демократију и људска права, цепала њихова национална територија и пљачкало народно богатство. Издаја се најчешће „морално” правда безизгледношћу отпора глобалној Империји и обећањем материјалног „раја” у њеном окриљу. Заправо, као Мустај-Кадија у Горском вијенцу, тако и данашњим Србима нове „потурице” говоре: „Мало људство што си засл’јепило? Не познајеш чистог раја сласти”. Улазница за некадашњи „рај” у Стамболу и данашњи у Бриселу назива се исто– издаја. Да пут до обећаног издајничког „раја” започиње србрењацима, а завршава самоубиством, потврдио је Јуда. Зато је усташки нож под православним грлом, од убијених стварао свете мученике, а од разбраће-кољача духовне самоубице. И док су наши преци, непрестано опомињући себе Јудином судбином,дубоко веровали и живели са истином - ђе издајник бољи од витеза, данашњи Срби у завршни, косовски чин драме издаје Србије и Српства улазе са мутним представама о свим странама феномена издаје.

Одбрана и издаја Косова и Метохије у светлу одредаба Устава и Кривичног законика РС. Када је у питању издаја као правни феномен, у модерном свету верност појединца према држави искључиво се мери његовим односом према устав и законима државе чији је грађанин. Прецизније степен лојалности једног грађанина према уставним и законским обавезама, јесте мера његове оданости заједници, али и мера обима права која грађанин ужива.

Територијалну целовитости и недељивост Републике Србије ујемчује чл. 8. Устава. Општа обавеза свих државних органа да чувају територијалну целовитости Републике Србије, у погледу Косова и Метохије је посебно истакнута у преамбули Устава. Територијална целовитост државе Србије ужива и кривичноправну заштиту, и то у оквиру кривичног дела угрожавања територијалне целине из чл. 307. Кривичног законика Републике Србије.Код овог дела против уставног уређења и безбедности радња извршења се састоји у покушају да се силом или на други противуставан начин отцепи неки део територије Србије. За ово тешко дело законодавац је предвидео казну затвора од три до петнаест година. Уз то, по чл. 320. Кривичног законика код дела угрожавања територијалне целине кажњиве су и припремне радње, а оне се, како изричито стоји у ст. 2. истог члана, између осталог, састоје и у отклањању препрека за извршење кривичног дела, као и у другим радњама којима се стварају услови за непосредно извршење кривичног дела. За извршење припремних радњи за ово кривично дело запрећена је казна затвора од једне до пет година.

Када се изјаве појединих српских политичара о територијалној подели Косова или о признању сепаратистичке творевине Косово оцене из угла наведених одредби Кривичног законика РС, постаје потпуно јасно да се ради о извршењу припремних радњи за кривично дело угрожавања територијалне целине. Наиме, реч је о појединим члановима Владе Републике Србије, односно народним посланицима и председницима странака владајуће коалиције, који оваквим својим, макар и вербалним ставовима, а с обзиром на јавну позицију са које говоре, стављају у изглед шиптарским сепаратистима да ће њихови покушаји да отцепе део територије државе Србије проћи некажњено, чиме заправо врше припремну радњу отклањања препрека за извршење кривичног дела из чл. 320. Кривичног законика Републике Србије. Следствено, и умишљај као неопходни услов за постојање кривичног дела угрожавања територијалне целине, који се у Кривичном законику дефинише као свест да се радња предузима употребом силе или на други противуставан начин, због јавне позиције учинилаца постаје неспоран. Зато избор ЕУ уместо Косова и Метохије који чине поједини српски политичари, у правној држави не може да значи ништа друго него избор затвора уместо слободе.

Покретањем кривичних поступака против свих лица која својим вербалним или реалним радњама отклањањају препреке за извршење кривичног дела угрожавања територијалне целине, држава би ефикасно сузбила ширење дефетизма када је у питању могућност очувања Косова и Метохије у оквиру државе Србије. Истовремено, покретањем оваквих кривичних поступака на међународном плану би се послала недвосмислена порука о спремности државе Србије да на најозбиљнији и најодлучнији начин настави борбу за очување своје територијалне целовитости.

Међутим, под садашњим режимом не само да неће бити покренути овакви кривични поступци, већ су и сви чланови Владе, као и Председник Републике, пристајући на одлуке из „преговора” са шиптарским сепаратистима, починили читав низ кажњивих припремних радњи којима се отклањањају препреке за извршење кривичног дела угрожавања територијалне целине.

У државама у којима је народ носилац суверености, као што је то и у Републици Србији (чл. 2. Устава), постоји само један могући излаз из оваквог државно и национално погубног стања – народ мора да развласти оне који су уместо Уставу Републике Србије, одани налозима евроатлантске бирократије. Прецизније или ће данашњи Срби по угледу на своје славне претке зауставити издају и даље дробљење државе, или ће у евроатлантском ропству изгубити обрисе свог националног и државног лика. Овај једноставни морални и историјски избор мора да буде оштар срп којим ће се на српској политичкој сцени одвојити патриотско жито од издајничког кукоља.

Фонд стратешке културе

« Последња измена: Фебруар 25, 2013, 05:14:12 Гога » Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 12597Погледај профил
« Одговор #1 послато: Новембар 30, 2011, 23:58:50 »

Цитат
Међутим, под садашњим режимом не само да неће бити покренути овакви кривични поступци, већ су и сви чланови Владе, као и Председник Републике, пристајући на одлуке из „преговора” са шиптарским сепаратистима, починили читав низ кажњивих припремних радњи којима се отклањањају препреке за извршење кривичног дела угрожавања територијалне целине.

Не знам колико сте упознати са неким члановима Устава РС, а нарочито, да ли сте упознати да овај садашњи Устав управо нема један члан који је ранији Устав РС
имао, а који у себи има овај појам "ИЗДАЈА". Ево га, тај члан је  гласио овако:

Цитат
Члан 51.

Одбрана Републике Србије је право и дужност сваког грађанина. Нико нема право да призна и потпише капитулацију нити да прихвати или призна окупацију Републике Србије или било којег њеног дела. ИЗДАЈА републике Србије је ЗЛОЧИН према народу и кажњава се као тешко кривично дело.


Када се мењао Устав РС 2006. била сам међу онима који нису изашли на Референдум,
управо због овог члана који је избачен, а и због многих других који су убачени, а
сада се управо захваљујући њима омогућава продаја свих могућих важних српских ресурса.

Тада је Коштуница "утабао" стазу, а сада том стазом корача Тадић,
а те стазе су пут у ИЗДАЈУ, ....... за коју нико од њих неће морати да одговара!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 12597Погледај профил
« Одговор #2 послато: Јануар 27, 2012, 08:15:52 »У следећој рунди преговора између Београда и Приштине, почетком фебруара ове године, биће стављени потписи на споразум о заступању, а на дневном реду ће се наћи и питање телекомуникација и енергетике. И једно и друго питање у начелу је решено, тврди извор "Правде" из Међународне управљачке групе за Косово.


- Телекомуникације ће, попут осигурања возила, преузети приватне компаније. На почетку преговора одмах ће бити угашена комплетна мобилна и статична телефонија провајдера из централне Србије. У наставку, после утврђивања припадајућих квота, сразмерно капиталу који су у развој телекомуникација уложили бизнисмени из Србије, Европе и са Косова, решење ће се заснивати на потпуном отварању косовског тржишта. Отвориће се могућност да провајдери из Србије добију косовске лиценце и на тај начин стекну право да активирају већ постојеће мобилне и фиксне мреже

Правда
***А српска власт и даље избацује ПАРОЛЕ, ПАРОЛЕ и ПАРОЛЕ ..."Ми никада нећемо признати независност Косова....."
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 12597Погледај профил
« Одговор #3 послато: Јануар 27, 2012, 08:27:12 »

Још један доказ да је ИЗДАЈА у питању:
***На Косову неће бити избора?!

Покрајински и локални избори, по свему судећи, неће бити расписани на Косову и Метохији! Ову могућност јуче је најавила председница српског парламента Славица Ђукић-Дејановић (СПС), која је поручила да ће о томе бити донета „политичка одлука“.


Један од услова за добијање кандидатуре за ЕУ, које је немачка канцеларка Ангела Меркел поставила Борису Тадићу, јесте и да Србија укине „паралелне“ институције власти у покрајини. Уколико владајућа коалиција одлучи да не распише локалне изборе на Косову, то ће бити први корак у потпуном повлачењу Србије са Косова и Метохије.
Како „Ало!“ сазнаје, државни врх Србије донеће у другој половини фебруара политичку процену хоће ли покрајина бити изузета из изборног процеса или не. Према изворима „Ало!“ блиским Влади Србије, главна битка око тога да ли ћемо добити кандидатуру за ЕУ у марту водиће се управо око расписивања покрајинских и локалних избора, а не око регионалног представљања Косова.
- Европски партнери на све начине покушавају да убеде Бориса Тадића да одустане од избора на покрајинском и локалном нивоу, али то неће бити лако пошто је јасно да би то бирачи могли схватити као одустајање од Косова и власт би због тога могла бити кажњена - открива наш саговорник.

Ало
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
pidikanac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1584Погледај профил
« Одговор #4 послато: Јануар 27, 2012, 15:03:39 »

Државни врх на челу са Тадићем, ради све оно што му се са туђих страна наређује. Давно је прошло време у коме смо се још надали да српске власти ипак бар нешто, покушавају да раде, у корист саме Србије!
Издаја наших националних интереса, народа и државе су у блату видне преваре и уверљиво полтронског понашања српских власти, према уцењивачким захтевима страних фактора.
Српска влада се продала за шаку сребрњака и сад покушава да спасе своју кожу. Нема више никакве сумње да је садашњи политички врх Србије, легло смртне опасности за наш народ.

Срби на Косову су издани и остављени на милост оних, који за нас никад милости и нису имали....
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 12597Погледај профил
« Одговор #5 послато: Фебруар 01, 2012, 10:21:13 »Потписан уговор о купопродаји Нишке касарне

Изградња стамбено-пословног комплекса на простору бивше касарне „Бубањски хероји“ почеће за шест до осам месеци, најавио је Филип Беј, директор америчке компаније "Klin ertl kapital" (CEC), приликом јучерашњег потписивања уговора о купопродаји са Милошем Симоновићем, градоначелником Ниша.


Компанија "CEC" купила је на јавној лицитацији крајем прошле године око 1,5 хектара земљишта, уз обавезу да граду у власништво пренесе и 21.000 квадрата стамбеног простора. Инвестиција је вредна око 60 милиона евра.
- Очекујемо да за десетак дана постигнемо договор са пројектантском кућом из Вашингтона, која ће урадити урбанистички пројекат. Након тога ћемо ангажовати неку нишку пројектантску кућу да га усклади са домаћим законима. Када се то заврши, пројекат ће бити поднет на одобравање, па следи тендер за извођача радова. Радови би требало да почну за шест до осам месеци - изјавио је Беј.
Насеље које ће бити изграђено у касарни имаће стамбене зграде, велики тржни центар, бреднирани амерички хотел и реномирани амерички универзитет. У склопу комплекса налазиће се и центар за уметнике, налик уметничкој колонији у Сићеву. Милош Симоновић, градоначелник Ниша, подсетио је да је Ниш захваљујући одличној сарадњи са Министарством одбране успео да први у Србији размени имовину и преузме једну касарну.


Ало
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 12597Погледај профил
« Одговор #6 послато: Фебруар 01, 2012, 10:32:57 »

....кренула је распродаја земљишта странцима......Нема веће ИЗДАЈЕ од ове, када почне да се распродаје земља.. А када схватимо шта се у ствари распродаје још нешто ће нам да буде јасније.Продали су  Земљиште где је  била касарна "Бубањски хероји". ЗАШТО ли је америма баш то земљиште запало за око и баш ту хоће да граде хотел, станове и пословне просторије?један од улаза у касарну


Шутановац је граду Нишу ПОКЛОНИО то земљиште без накнаде, а за узврат град Ниш ће Војсци Србије предати око 300 станова.

Подсетимо, касарна "Бубањски хероји" продата је на јавној лицитацији, за 1.020 динара по квадрату или укупно 153 милиона динара. Купац је постала америчка фирма "Klin ertl kapital" која је, месец дана раније, под истим називом, основала предузеће и у Нишу.

- Стварна цена далеко је већа од 153 милиона, што многи критичари прећуткују.Ово су  неки коментари читалаца,


Цитат
Ameri ,(CIA) hoce sto pre ,blize Rusima .Nis je sad mesto gde se velike sile susrecu.Nije njima ni do hitnih intervencija ni do biznisa.Jedini razlog je spijuniranje .


Цитат
Da li su svrake popile mozak Gradskoj upravi Nisa? U Americi jedna obicna porodinca vila na obali Kalifornije kosta vise nego od 20 miliona dolara na 15 ari zemlje. A vi tamo prodajete celu kasarnu sa svim izgradjenim zgradama i 15 hektara zemljista za 16 miliona evra. Ti odbornici treba svi da idu kod lekara specijaliste da im dobro pregleda glavu. Gde je javni tuzilac grada da podigne preventivnu tuzbu protiv ocigledne korupcije?


Цитат
Da li Amerikanci prodaju svoje kasarne? Jel ovde neko misli da nikad vise necemo imati vojsku? Tesko ce se ikada vise napraviti takva kasarna. Znaju to dobro Amerikanci.

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 12597Погледај профил
« Одговор #7 послато: Фебруар 01, 2012, 14:29:45 »

Цитат

КОГА ШТИТИ ВЛАДА СРБИЈЕ?

Члан Савета за борбу против корупције др Данило Шуковић пита чије је интересе штитила Влада Србије у споразуму са Европом. По његовим речима, у року од само четири године након ратификације Споразума о стабилизацији, странцима, правним и физичким лицима биће омогућено да купују земљиште и друге непокретности. Друге земље задржале су право да не продају непокретности у времену дужем од десет година након постанка чланице ЕУ.
Зашто је Србија прихватила овако неповољне услове ако је познато да постоји велика разлика у ценама пољопривредног земљишта код нас и у ЕУ? Цене земљишта у ЕУ су веома високе: у Холандији износе око 70.000 евра по хектару, у Данској око 60.000 евра, у Италији 50.000 евра... У Србији најквалитетније земљиште кошта 5.000 евра. Познато је да су у Србији појединци користећи законске погодности купили велике површине пољопривредног земљишта које се мере и десетинама хиљада хектара. Њихов интерес да то земљиште буде у што краћем року доступно странцима је више него очигледан, јер им омогућава енормну зараду пошто ће тада постићи астрономске цене за земљиште које су платили по веома ниским ценама. Тако би зарада по једном хектару била 20.000 па и 30.000 евра, а за 1.000 хектара 20 до 30 милиона евра. Очигледно се ради о великом економском интересу који треба да се реализује у корист привилегованих појединаца уместо да то буде ресурс којим располаже држава, и да од тога корист имају сви грађани. Неко ће рећи да је то формално-правно у реду. Да, то је тачно, али је страшно неморално и штетно за грађане ове сиромашне земље, и пример је велике корупције. Можда је ово најочигледнији пример како се законски и други прописи доносе према диктату и жељи моћних појединаца, а на штету општедржавних интереса”, наводи Шуковић.
По његовим речима у Белгији појединац може купити највише 385 хектара и то под одређеним условима, у смислу гаранција да ће купљено земљиште ефикасно користити. Овде је очигледно држава подлегла притиску тајкуна, а не ЕУ која не би могла да обавља толику дискриминацију према Србији, иако су њихови интереси да рокови за продају непокретности странцима буду што краћи.
“Зато је предлог да влада постигне договор да се измени члан 63. ССТ, и да буде као и код других земаља у транзицији које су учлањење у ЕУ, као и да се промет пољопривредног земљишта уреди по европским стандардима, сагласан са нашим напорима да се учланимо у ЕУ, и да се онемогуће очигледне шпекулације пољопривредним и другим земљиштем. Продаја странцима у суштини није спорна, и није важно да ли је власник једне зграде или пољопривредног атара страни или домаћи држављанин. Услови који се могу договорити су различити, и пре свега зависе од одговорности и компетентности влада, а не од диктата ЕУ, како се то често саопштава грађанима”, каже Шуковић.

Актер


ТАЈКУНИ КУПУЈУ ДА БИ ПРОДАЛИ СТРАНЦИМА
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 12597Погледај профил
« Одговор #8 послато: Фебруар 24, 2012, 03:44:38 »

ПРОГЛАС ЈАВНОСТИ ПОВОДОМ ВЕЛЕИЗДАЈЕ У ЗЕМЉИ- М. Новаковић, главни и одговорни уредник ФБР…

На овај корак сам се одлучио, не само због очигледног велеиздајничког чина Српског режима на челу са лудаком Тадићем (јер  ово нормалан човек не може да ради својој нацији),  и не само због терористичких аката над нашим младим и храбрим браниоциома барикада- почињених од стране слепо послушних издајничких режимских жандармеријских фаланги и тајних српских служби (које очигледно служе Западним земљама, а не својој), већ пре свега из разлога што је у нашу редакцију, и мени лично стигло више упозорења од релевантних фактора, па чак и из неких дипломатских извора чланица ЕУ- да је Тадић „потписао пакт са ђаволом“ и обећао својим евроатлантским господарима, да ће не само да уништи све алтернативне прелазе према КиМ, и похапси храбре браниоце, и не само да призна шиптарску независност- већ да практично сав Српски живаљ северно од Ибра  преда у руке шиптарским крволоцима сепаратистима, и трговцима људских органа(српских)…

Што ће све потом директно резултирати у геноцид и етничко чишћење више десетина хиљада Српске нејачи на северу, са последње Слободне територије у окупираној и колонизованој  Српској држави- тзв. Републици Србији…

Тај план је реалан и докази о томе нам стижу из више извора… Налоге за њега је Тадић добио од својих господара у америчкој амбасади, али и из Брисела- а детаље је недавно разрадио у личним и тајним сусретима са ратним злочинцем у трговцем људских (српских) органа Хашимом Тачијем у ЊуЈорку и у Грчкој(о томе сведоче страни извори и штампа)…

У међувремену нам стижу информације из више извора, које су нам директно потврдиле и неке легалне структуре са КиМ- да су маскирани нападачи са фантомкама, који су напали Српску омладину на барикадама, уз подршку и заштиту Српске жандармерије у ствари били шиптарски терористи из редова РОСУ- то је вероватно један од разлога зашто се нису суздржали да јуначким Српским омладинцима прете чак и убиствима, које су „успут“ пребили… Јер „српски“ жандари, без обзира колики данас били издајници- не верујем да би се толико ниско спуштали…

Из свих ових разлога, ја Миодраг Новаковић, аутор и главни и одговорни уредник СРБског ФБРепортера упућујем следећи проглас Српској- пре свега оној најпатриотској и најборбенијој- Јавности…ПРОГЛАС:


ПОЗИВАМ У СВОЈЕ ЛИЧНО ИМЕ СВЕ СРПСКЕ РОДОЉУБЕ ДА СЕ АКТИМА ЦИВИЛНЕ НЕПОСЛУШНОСТИ И ПАСИВНОГ ФИЗИЧКОГ ОТПОРА МАСОВНО СУПРОТСТАВЕ ОВИМ ОТВОРЕНИМ АКТИМА ВЕЛЕИЗДАЈЕ СРПСКОГ РЕЖИМА КОЈИ СЕ УПРАВО ОДВИЈАЈУ ПРЕД НАШИМ ОЧИМА…

ЈУЧЕ- ПОД ОКРИЉЕМ МРАКА- СУ ПРИПАДНИЦИ МУПА- МАСКИРАНИ РЕЖИМСКИ ФАШИСТИ НАПАЛИ  ГОЛОРУКЕ СРПСКЕ ОМЛАДИНЦЕ У МЕЂУЗОНИ ЈАРИЊЕ- ПРЕТЕЋИ ИМ ТОМ ПРИЛИКОМ И УБИСТВОМ…

СРУШИЛИ СУ ТАДА ЈЕДНУ БАРИКАДУ ПО НАЛОГУ ИЗДАЈНИЧКОГ ТАДИЋЕВОГ РЕЖИМА И ЊЕГОВИХ НАТО ГОСПОДАРА, КАСНИЈЕ У ТОКУ ЈУТРА СУ УНИШТИЛИ И БРЊАК- У ТОКУ СУ ПРИПРЕМЕ ЗА НАПАД НА РУДНИЦУ… БРАНИОЦИМА ПОСТОЈЕЋИХ БАРИКАДА ПРИСТИЖУ “ОБИЛИЋИ” СА СЕВЕРА КиМ… ЊИМА ТО НИЈЕ ПРОБЛЕМ, ЈЕР ЈЕ ДАНАС ЈЕДИНА СЛОБОДНА СРПСКА ТЕРИТОРИЈА И ПОД ПРАВИМ ПАТРИОТСКИМ РУКОВОДСТВОМ УПРАВО КОСМЕТСКА СРПСКА СПАРТА- СРПСКИ „ГЕТО“ НА СЕВЕРУ КиМ- .

РЕЖИМСКЕ ПАРАВОЈНЕ И ЖАНДАРМЕРИЈСКЕ ФАЛАНГЕ СУ УЗ СВЕ АЛТЕРНАТИВНЕ ПРАВЦЕ И ПО ШУМАМА, ОРГАНИЗУЈУ У КОПНЕНОЈ ЗОНИ „САЧЕКУШЕ“, КАО И НА МАГИСТРАЛНИМ  ПРАВЦИМА, И ХАПСЕ СВЕ РОДОЉУБЕ КОЈИ СУ ИЗ ЦЕНТРАЛНЕ СРБИЈЕ КРЕНУЛИ У ПОМОЋ НАШОЈ БРАЋИ НА КиМ.

ИЛЕГАЛНЕ ШИПТАРСКЕ ЦАРИНАРНИЦЕ И „ГРАНИЧНЕ ПРЕЛАЗЕ“ ИЗМЕЂУ ЦЕНТРАЛНЕ СРБИЈЕ ДАНАС  НЕ УСПОСТАВЉАЈУ НАТО ОКУПАТОРИ НИТИ ШИПТАРСКИ СЕПАРАТИСТИ, ВЕЋ ИЗДАЈНИЦИ ИЗ НАШИХ РЕДОВА НА ЧЕЛУ СА ТАДИЋЕМ…

ИСТОВРЕМЕНО ВЕЛЕИЗДАЈНИК БОРКО У БРИСЕЛУ СТАВЉА ПАРАФ КОЈИМ СЕ ДЕФАКТО ПРИЗНАЈЕ ДРЖАВНИ СУВЕРЕНИТЕТ ИЛЕГАЛНОЈ ШИПТАРСКОЈ ДРЖАВИ СТВОРЕНОЈ НА КРВИ НАШИХ КОСОВСКИХ МУЧЕНИКА- УПРКОС ЧИЊЕНИЦИ ДА ЈЕ НАКОН РЕФЕРЕДУМА КОСОВСКИХ СРБА НА СЕВЕРУ ИЗДАЈНИЧКИ СРПСКИ РЕЖИМ ИЗГУБИО СВАКИ ЛЕГИТИМИТЕТ ДА ИХ ПРЕДСТАВЉА…

ОСТАТАК СРПСКЕ ДРЖАВЕ, А НАРОЧИТО ЦЕНТРАЛНЕ СРБИЈЕ ЈЕ ДАНАС ВИШЕ НЕГО ИКАД ПОД РЕЖИМСКОМ (НАТО-ДЕЛЕГИРАНОМ) ФАШИСТИЧКОМ ОКУПАЦИЈОМ!

 У ТОКУ ЈЕ МАСОВНА РЕЖИМСКА РЕПРЕСИЈА УНУТАР СРБИЈЕ- БЛОКАДЕ ПУТЕВА И ХАПШЕЊА СВИХ СРПСКИХ ПАТРИОТА ЗА КОЈЕ ОВИ РЕЖИМСКИ ФАШИСТИ И ПОМИСЛЕ ДА ИДУ У ПОМОЋ НАШИМ СРПСКИМ ЈУНАЦИМА НА БАРИКАДАМА НА СЛОБОДНОМ СЕВЕРУ КОСМЕТА… ПРЕ КРАТКОГ ВРЕМЕНА ЈЕ УХАПШЕНО ОКО ПЕТНАЕСТ СРПСКИХ МЛАДИЋА У ШАБЦУ.

ОВАЈ РАСПАМЕЋЕНИ И АНТИСРПСКИ РЕЖИМ САДА ОТВОРЕНО НАСРЋЕ И НА НАШУ ДЕЦУ, И ПРЕТИ ИМ НЕ САМО ХАПШЕЊИМА, ВЕЋ И УБИСТВИМА…

 У ОВОЈ СИТУАЦИЈИ ТРЕБА ПРАВИТИ БАРИКАДЕ СВУДА ПО СРБИЈИ, А НАРОЧИТО ОКО РЕЖИМСКИХ ПОЛИЦИЈСКИХ ИНСТАЛАЦИЈА, ДРЖАВНИХ ИНСТИТУЦИЈА, ИЗДАЈНИЧКИХ СОРОШКИХ МЕДИЈА, А ПРЕ СВЕГА НА МАГИСТРАЛНИМ САОБРАЋАЈНИЦАМА, ПОСЕБНО ОНИМА КОЈИМА СЕ УПУЋУЈУ ИЗДАЈНИЧКЕ РЕЖИМСКЕ ЖАНДАРМЕРИЈСКЕ ФАЛАНГЕ ДА „ДОТУКУ“ НАШУ БРАЋУ НА КОСМЕТУ!

ПОТРЕБНО ЈЕ ДА СЕ СРБИЈА ПРОБУДИ ОДМАХ- СУТРА ЋЕ БИТИ КАСНО!!!

СРБИЈА МОРА ДА СЕ БРАНИ БАРИКАДАМА И ЦИВИЛНОМ НЕПОСЛУШНОСЋУ СВУДА И НА СВАКОМ МЕСТУ- И У ЦЕНТРАЛНОЈ СРБИЈИ, А НЕ САМО НА КиМ!

ЗА ПОЧЕТАК ТАКВЕ АКЦИЈЕ НИЈЕ ПОТРЕБНА МАСОВНОСТ ВЕЋ ОДЛУЧНОСТ МАЊИХ ГРУПА СРПСКИ ПАТРИОТА! ПОСТАВИТЕ ПРВЕ БАРИКАДЕ, ДЕЛИТЕ ЛЕТКЕ СА ПОЗИВИМА НА ЦИВИЛНУ НЕПОСЛУШНОСТ, ТО ЈЕ ВАШЕ ГРАЂАНСКО ПРАВО И ПО ЉУДСКИМ И ПО БОЖИЈИМ ЗАКОНИМА! САМИ НА ЛОКАЛНОМ НИВОУ ОРГАНИЗУЈТЕ МАЊЕ ГРУПЕ, И ЊИХОВ САСТАВ ДРЖИТЕ У ТАЈНОСТИ САМО ЗА СЕБЕ- НЕ ДЕЛИТЕ ТЕ ИНФОРМАЦИЈЕ НИ СА КИМ, ПА НИ СА ДРУГИМ ГРУПАМА…

У АКТИВНЕ ОБЛИКЕ ПАСИВНЕ ФИЗИЧКЕ НЕПОСЛУШНОСТИ- АД ХОК БАРИКАДЕ, ГРАФИТЕ, ПЛАКАТЕ И СЛИЧНО (АЛИ НИКАКО НЕ ПРИБЕГАВАЈТЕ НАСИЉУ) КРЕЋИТЕ МАСКИРАНИ, АЛИ СВЕ ШТО МОЖЕТЕ СНИМАЈТЕ И ШИРИТЕ ОДМАХ НА НЕТУ…

ПОНОВО-НЕ ПРИБЕГАВАЈТЕ НАСИЉУ, ОСИМ У НУЖНОЈ ОДБРАНИ! РЕЖИМ И ЊИХОВИ ЕВРОАТЛАНТСКИ ГОСПОДАРИ БИ НАЈВИШЕ ВОЛЕЛИ ДА У СРБИЈИ ИЗБИЈЕ ГРАЂАНСКИ РАТ- ШТО БИ ИМ ДАЛО ИЗГОВОР ЗА ДИРЕКТНУ ВОЈНУ ИНТЕРВЕНЦИЈУ И ФИЗИЧКУ ВОЈНУ ОКУПАЦИЈУ. ТАЈ СЦЕНАРИО МОРАМО ДА ИЗБЕГНЕМО ПО СВАКУ ЦЕНУ.

ОВО О ЧЕМУ ЈА ПРИЧАМ СУ ПОПУЛАРНИ ОБЛИЦИ ГРАЂАНСКОГ ОТПОРА ШИРОМ СВЕТА И НИГДЕ У ЦИВИЛИЗОВАНИМ ЗЕМЉАМА НЕ ИЗАЗИВАЈУ ОРУЖАНУ РЕПРЕСИЈУ ВЛАСТИ… ДАКЛЕ ТО МОРАМО ДА ИЗБЕГНЕМО- ДА ИМ ПРУЖИМО ИЗГОВОР ЗА ТАКВУ РЕПРЕСИЈУ…

БУДИМО УПОРНИ, И ОВАЈ ТРУЛИ РЕЖИМ ЋЕ СЕ СРУШИТИ КАО КУЛА ОД КАРАТА…

ОЧЕКУЈЕМ ДА МЕ НАКОН ОВОГ ПРОГЛАСА „ОДСЕКУ“ НА НЕТУ- АЛИ ТО НЕМА ВЕЗЕ- ШИРИТЕ И УМНОЖАВАЈТЕ ОВАЈ МАТЕРИЈАЛ И ДЕЛУЈТЕ КАО НЕЗАВИСНЕ ГРУПЕ И „ЋЕЛИЈЕ“ ГРАЂАНА КОЈИ ЈАВНО ИЗРАЖАВАЈУ СВОЈЕ УСТАВНО И УНИВЕРЗАЛНО ЉУДСКО ПРАВО НА ЦИВИЛНУ НЕПОСЛУШНОСТ…

 

 УБРЗО ЋЕ И ДРУГИ СЛЕДИТИ ВАШ ПРИМЕР!

 

КАКО КОНКРЕТНО ДЕЛОВАТИ…

 
СУПРОТСТАВИТИ СЕ ОВОМ РЕЖИМУ ИСТИМ СРЕДСТВИМА КОЈА СУ ОНИ КОРИСТИЛИ 5 ОКТОБРА 2000, ДА ПО НАЛОГУ ЗАПАДА ОСВОЈЕ ВЛАСТ- ТРЕБА ИХ ТУЋИ ЊИХОВИМ ОРУЖЈЕМ…

 

Као што рекох ово је позив на цивилну непослушност, пре свега онима који су се већ одлучили на дела- а режим их спречава да стигну на косметске барикаде- зато, по мени барикаде морају да постану главно средство одбране наших људских и националних права, и у нео-колонизованој Централној Србији…

Када се у земљи дешава оваква издаја и репресија (да не спомињемо социјалну, културну и економску репресију које трају већ целу деценију) нормално је да дође до спонтане реакције, ако не целог становништва, оно бар оног патриотски најсвеснијег дела…

 Ја не могу да вам кажем где да идете и како да се организујете- то треба да се ради (самоорганизовањем) у властитим срединама, ако хоћете у изолованим ћелијама (тако режим неће знати ко му се супротставља)… Ни већини Грка нико не каже где да иду и шта да раде, али они су већ месецима на уличним барикадама бранећи своје људско и национално достојанство…

Ја нисам политичар, нити имам политичку, нити синдикалну организацију иза себе- да имам рекао бих и вама и мом чланству где тачно треба да будемо и шта да радимо… Овако ја позивам своју браћу и сестре на “национално буђење” и масовну грађанску непослушност…

 Што се тиче полиције- они су данас у служби режима, и отворено се користе као репресивни апарат у служби прозападног дикатора Тадића, и отворено крше устав ове државе, па чак и људске и моралне законе којe би морали да штите- они који то не чине, али ћуте у оваквој ситуацији постају такође саучесници…

Више не може да им буде оправдање да “само раде своје посао”- Треба, или да се супроставе својим налогодавцаим и сами зауздају и обуздају “фашисте из својих редова”, или да напусте ту срамотну службу…

——————————————————————————————————-

 
ОСНОВАТИ „УДАРНЕ ГРУПЕ“ ЗА ЦИВИЛНУ НЕПОСЛУШНОСТ И КОРИСТИТИ СВА ЛЕГИТИМНА ГРАЂАНСКА СРЕДСТВА- УКЉУЧУЈУЋИ ПАСИВАН ФИЗИЧКИ ОТПОР- НИКАКО НЕ ПРИБЕГАВАТИ НАСИЉУ- ОСИМ У НУЖНОЈ САМООДБРАНИ,- СВЕ ФОТО И ВИДЕО ДОКУМЕНТОВАТИ  И ОДМАХ ОБЈАВЉИВАТИ НА СОЦИЈАЛНИМ МРЕЖАМА… НЕПОСРЕДНО ПРЕ, ИЛИ ОДМАХ ПОСЛЕ(зависи од карактера акције)- СВАКЕ ВЕЋЕ АКЦИЈЕ- ОБАВЕШТАВАТИ МЕДИЈЕ- НАРОЧИТО СТРАНЕ…

У локалним срединама, у групама од највише пар десетина, блокирати контејнерима и другим физичким препрекама прилазе полицијским станицама, улице где су смештена седишта режимских партија, режимске институције… Саобраћајнице којима се крећу полицијска појачања према Слободној Српској територији на северу КиМ(ако има више  повезаних група у једној средини- деловати синхронизовано и истовремено)… Иронично над нашом косметском браћом се данас надвија највећа опасност- не од шиптарских терориста или НАТО фашиста, већ београдских издајника и режимских слугу у жандармеријским униформама…

ТАДИЋУ ЈЕ НАРЕЂЕНО ДА НАШУ СРПСКУ БРАЋУ И СЕСТРЕ ИЗ „ГЕТОА“ НА СЕВЕРУ КиМ ПРЕДА У РУКЕ ШИПТАРСКИХ КРВОЛОКА И ТРГОВАЦА ЉУДСКИМ ОРГАНИМА…  СВЕ ЗА СМРДЉИВУ ЕУ КАНДИДАТУРУ- КОЈА ЋЕ МОЖДА БИТИ ДОДЕЉЕНА СРБИЈИ- АЛИ СЕ СРБИМА КАО НАЦИЈИ НЕЋЕ НИКАДА ДОЗВОЛИТИ ДА УЂУ У ЕУ- МОЖДА ЈЕДНОГ ДАНА КАО „ИНДИЈАНЦИМА“ СМЕШТЕНИМ У РЕЗЕРВАТЕ У ВЛАСТИТОЈ ЗЕМЉИ… СВЕ ТО ПОД УСЛОВОМ ДА ЕУ ТАДА ПОСТОЈИ…

Ове ад-хок акте цивилне непослушности изводити по приниципу “гериле” (удар и повлачење)… По могућству сликати и одмах твитовати и објављивати на Фејсу и другим социјалним медијима…

Позивати и прозивати Синдикалне вође и опозиционе политичке партије и покрете који се декларишу као патриотски, да организују протесте и дају логистичку помоћ… Телефонирати  и слати поруке свим још постојећим националним институцијама (СПЦ, Академија Наука, УКС и другима) да се јавно изјасне по овом питању, и ставе на чело грађанске ненасилне буне.

Или ако нисте спремни на одлучније акције- онда бар лепити летке и делити писане материјале, писати графите- износити истину коју јавност у Србији не зна- да је овај режим у више наврата дозволио оружаним НАТО формацијама да уђу у централну Србију и нападну нашу Српску браћу на барикадам на Космету…Да су отворено погазили Устав земље, на који су се заклели да ће да га штите- да су велеиздајници… Да су прошлу ноћ прешли црвену линију, и сами за рачун својих Нато господара напали барикаде са младим српским браниоцима, да су им чак претили убиством, да по Србији хапсе и упадају у куће без налога…

Против њих је најјаче оружје истина и активна “грађанска герила”… Ето идеје, крените у акцију и потписујте се ка “Српска Грађанска Герила”…  СГГ

Они који организују „ударне групе“ нека чувају њихов идентитет само за себе- могу да се повезују са другим „вођама група“ цивилне непослушности- али нико не сме да зна идентитет чланства… Нека себи одреде заменике, у случају да их режим ухапси, да одмах неко други заузме његово место…

Нарочито треба блокирати све саобраћајнице којима режим шаље жандармеријску паравојну помоћ шиптарским терористима и НАТО окупаторима.

Једном када у Србију уђе “Вирус Слободе”, почеће да се шири попут пламена- нажалост још увек владајући вирус изгледа да јесте “вирус страха”- ОСЛОБОДИМО СЕ ТОГ ВИРУСА…

 ”СРПСКА ГРАЂАНСКА ГЕРИЛА- СГГ“… и легенда ће онда почети да се шири…

 

 Ово о чему говорим су акти цивилне непослушности- релативно ниског ризика- али ова борба не може да се добије без икаквог ризика и личног жртвовања…

Сви треба да се замислимо- која ће бити цена и алтернатива нашег “нечињења” (овој ноћној мори у коју нас је довео овај издајнички режим), не само као нације, већ и као појединаца…

Промене морају да крену од нас самих- не очекујмо да неко други заврши посао- то се неће десити…

—————————————————

СРПСКА ГРАЂАНСКА ГЕРИЛА (СГГ)

——————————————————
„Ми знамо судбу и све што нас чека,
 Но страх нам неће заледити груди!
 Волови јарам трпе, а не људи -
 Бог је слободу дао за човјека.“

СРБски ФбРепортер
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 12597Погледај профил
« Одговор #9 послато: Фебруар 24, 2012, 21:31:22 »

Цитат
ОЧЕКУЈЕМ ДА МЕ НАКОН ОВОГ ПРОГЛАСА „ОДСЕКУ“ НА НЕТУ- АЛИ ТО НЕМА ВЕЗЕ- ШИРИТЕ И УМНОЖАВАЈТЕ ОВАЈ МАТЕРИЈАЛ И ДЕЛУЈТЕ КАО НЕЗАВИСНЕ ГРУПЕ И „ЋЕЛИЈЕ“ ГРАЂАНА КОЈИ ЈАВНО ИЗРАЖАВАЈУ СВОЈЕ УСТАВНО И УНИВЕРЗАЛНО ЉУДСКО ПРАВО НА ЦИВИЛНУ НЕПОСЛУШНОСТ

Изгледа да нам је то и једино преостало..
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
peraazdajic
Гост
« Одговор #10 послато: Фебруар 27, 2012, 13:12:22 »

Србија у „фусноти“


Реч издаја више нема своју вредност, много јачи синоними за њу су имена наших политичара који седе у власти и који су за ове четири мучне године, у којима су успели у ономе што ниједан њихов претходник није. Продали су своју земљу. Нису је предали, нису је изгубили они су је продали!

 Земља која је корен онога што нас чини Србима, зачетак наше нација, истинита бајка наше највеће победе, пут до небеског царства и земља коју смо крвљу и животима бранили вековима, земља због које је Лазар бацио клетву, свето место нашег постанка, је продата. Ова власт бранећи сопствене интересе против воље свог народа је ту земљу јуче продала!

Преговори до којих никад није требало доћи, јуче су завршени фаталним исходом по земљу Србију. Отцепљујући читаву покрајину и задовољно трљајући руке Борко Стефановић је без трунке стида и образа изашао пред народ и изјавио да је успео да одбрани националне интересе Србије. Само уколико су интереси Србије били да се ослободи једног дела своје територије онда је заиста успео у томе. Међутим показујући да у безобразлуку и дрчности нема граница он нас уверава како је Косово још увек у границама Србије, у фусноти.

За све оне који ипак желе да поверују у овакву најблаже речено небулозу, треба појаснити шта значи фуснота. Лаичко објашњење у праткичном случају јесте – уколико бих овде убацила неку страну реч или израз поред те речи бих ставила неку назнаку, број или звездицу, затим бих на крају странице поставила објашњење тог страног израза. Значи у преводу уз независну државу Косово сада ће стајати *(звездица), чије је објашњење :"Овај назив, без прејудицирања статуса Косова, у складу је са Резолуцијом 1244 и мишљењем МСП-а о декларацији о независности Косова".

Иако још увек постоји велики број земаља које нису признале независно Косово, наша власт је, понизивши свој народ, одлучила да покаже свој висок ниво свести, дајући до знања свима да Косово у саставу Србије више вреди Чесима или Русима него нама. Јер нас та покрајина само успорава ка путу евроинтеграција. Да ли ћемо или нећемо првог марта добити статус кандидата је нешто поптпуно небитно и неважно за Србију, за грађане ове земље. Јер сам тај статус нам ништа неће донети. Нити ћемо имати приступ којекаквим обећаваним фондовима, јер тих фондова више нема и они се сами допуњују из Русије и Кине, нити, оно што је битно нагласити, ми тим статусом НЕпостајемо чланица. Већ само улазимо у ходник пун препрека које ће овај пут бити још ригорозније и веће, уколико је то уопште после данашњег дана могуће рећи. Док се Немачка бори да нађе начин да реконструише ЕУ и подвргне сопственој контроли, као чланица на којој се заснива економска стабилност саме уније, нас су уз помоћ ове издајничке власти опљачкали и одузели, не само имовину и достојанство, већ читаву једну покрајину.

Док су само пре неколико дана наводно осуђивали пројекат Чедомира Јовановића „Преокрет“, говорећи да никада не би на тај начин могли да издају националне интересе своје земље, данас су превазишли и самог Чеду, који је био један од првих који је поздравио договор који је склопљен између сада већ готово две земље - Косова и Србије!

Договор који су руски и наши поједини патриотски политичари прокоментарисали као националну велеиздају, владајућа елита поносно покушава да помоћу својих режимских медија пренесе као велики успех Србије. Колико је велики тај „успех“ Србије, и велеиздајничких преговарача који су посредовали томе, се показује и на насмејаном лицу ратног злочинца Хашима Тачија и шефице приштинског преговарачког тима Едите Тахири, јединих победника данашњег потписаног споразума. Оно чега се овдашњи властодржци плаше наглас да кажу, они свом народу са поносом могу да објаве – Србија је прихватила независност Косова.

"Косово ће од сада бити представљано једнако као и све државе у региону и што је најважније моћи ће само да потписује споразуме. За Унмиком више нема потребе". Овим речима је Едита Тахири поздравила још увек мањинску шиптарску заједницу на Косову и Метохији али и оспорила све покушаје Борка Стефановића да нас увери како је Косово још увек саставни део Србије.                                    

Међутим та по њима неважна чињеница, да ли је баш тачно још увек или само у фусноти Косово саставни део Србије, све више се чини да њих ни мало не брине, него се из сата у сат хвале, као до сада невиђено добрим постигнутим резултатом у оквиру спољне политике.

Захваљујући председнику Тадићу Јелена Триван и Драган Шутановац нису крили своје одушевљење данашњим исходом преговора, наравно потврђујући једно те исто да се нису одрекли територијалног интегритета. По свему судећи из свега се може извући једино закључак да је наша власт радила искључиво у интересу Албанаца, јер су се једино они борили и нису одрекли суверенитета. И док цела Србија протествује на фб-ку, борећи се против Тадића и истерујући истину, без обзира што је сви знамо, Шиптари су отишли корак даље. Поред победе коју су данас издејствовали они већ најављују протест због остављене звездице на статусу.

Поред неколицине ситница које су наши лидери заборавили да напомену једна је у вези наших институције на северу Космета, које су још месецима раније почеле да сметају овој бескрупулозној власти, а које ће потписивањем овог споразума престати да постоје као незаконите.

Тако да већински српски народ који је на немилост остављен шиптарској власти од стране Београда је овај пут доведен на саму маргину опстанка. Сто педесет хиљада Срба који су полагали наде, и поред бројних издаја у Београд и Србију као своју матичну земљу, данас је избрисан као да не постоји. Заједно са светом земљом Београд се одрекао својих Срба као великог терета који му је стајао на путу за улазак у ЕУ.

Пре само пар дана Његова Екселенција Амбасадор Конузин нам је поручио да се запитамо колико ће нас коштати цена приступања чланству, иако смо је и до сада знали ускоро ћемо почети да је и осећамо. Питање је само дана, добили смо ништа а дали превише.

Ипак никада до сада овако велика издаја није обављена као данас. Поред свих жутих кадрова који величају свој успех, не заостају ни дневници РТС-а, Б92, Прве и тако даље. У трци да убеде народ како је фуснота највећи званични документ кога ниједан суд правде не може оспорити, и како нам је улазак у ЕУ пред вратима, док нас светски политичари вуку за руке да уђемо и нуде милионе, они јединствену Србију, посебно народ са Косова, ни у какву сличну лаж више не могу убедити. Доживели смо да се свака издаја похвали од режимских медија али овај пут превазишли су сами себе. Исход је свакако био очекиван, јер је као последњи услов за статус кандидата био управо то - Признати Косово. Једини задатак који им је остао био је како то народу представити као јединствено и добро решење, поред свих могућих сценарија овај дефинитивно није био очекиван. Поткован са толико лажи и самохвале, без помињања издаје, која чини сам основ потписаног документа, ми смо са њим као ниједна нација до сада доведени до понижења, које се није десило у нашој историји. Ослобађали смо се турског јарма са мотикама и вилама, а у беду и капитулацију нас је без испаљеног метка довела садашња квинслишка жуто-јањичарска власт!

Извор: ВИДОВДАН
------------------------------------------------------------------------

Е стварно, сад је доста, фуснота није Србска реч, већ је
ПОДБЕЛЕШКА и да ли ће ослепели Србски народ да задњим снагама види уништавање Србије од овог злотвора и његове жуте власти. Дај Боже да Србија прогледа и
осуди ову жуту стоку на 100 годишњу робију....
« Последња измена: Август 25, 2012, 02:32:52 Модератор » Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 12597Погледај профил
« Одговор #11 послато: Март 28, 2012, 03:26:39 »

Јесмо ли дошли и у ову фазу ПОНИЖЕЊА, да шиптари хапсе Србе по Србији?

Чији је ово договор?

У сред Србије шиптари хапсе Србе, јер је код Срба наводно пронађен бирачки списак и ......

Цитат
"Косовска" полиција је привела  четворицу косовских Срба, међу којима и председника општине Косовска Витина Срећка Спасића,  У саопштењу се наводи да су поред Спасића, на административном прелазу Бела земља приведени и задржани Светозар Насковић из Коретишта код Гњилана, као и радници општине Косовска Витина Александар Стоиљковић из Клокота и Ивица Нојкић из Могиле.

Вест о овом хапшењу може да се погледа ОВДЕ
Следе нова хапшења!!!
Један шиптар је отворио аутомобил, претресао га и УХАПСИО Србе, јер му је то дозволио председник Србије, Борис Тадић, јер му је то дозволио министар одбране, Драган Шутановац, јер му је то дозволио министар унутрашњих послова, Ивица Дачић,...на крају крајева, десило се то, јер је то шиптару дозволила ова издајничка Влада Србије. Шиптари хапсе Србе, у сред земље Србије, јер хтео то неко или не да прихвати, Косово и Метохија је Аутономна Покрајина Србије, тако још увек пише у Уставу Републике Србије, тако слично још увек пише и у Резолуцији 1244 по којој је Космет  део тадашње СРЈ, а касније Србије која је призната земља континуитета.


Цитат
Полиција Косова ухапсила је данас петоро Срба код Вучитрна јер је претресом њиховог аутомобила нађено 38 примерака часописа "Четнички равногорски покрет" и они су осумњичени за распиривање националне и етничке мржње.


Спорни часопис због ког су ухапшени Срби

О овоме више на Теми
....шта је следеће?
 
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 12597Погледај профил
« Одговор #12 послато: Март 29, 2012, 05:32:40 »

Јединице косовске специјалне полиције "Росу" претражују у Коретишту кућу Светозара Насковића, радника Министарства унутрашњих послова Србије који је ухапшен у уторак на Косову, рекли су данас агенцији Бета српски извори у Косовском поморављу.

Припадници "Росу" претражују кућу радника МУП-а Србије

Исти извор наводи да су Срби у Коретишту, селу удаљеном два километра од Гњилана, веома узнемирени због начина на који косовски специјалци обављају претрес у селу.

Коретиште је једно од већих српских села у региону Гњилана и у њему живи око 1.500 становника.


Насковић и још тројица ухапшених Срба и даље су у гњиланској полицији, где им тече мера задржавања до 48 сати и још нису изведени пред судију, рекли су Бети исти извори.

Косовска полиција привела је синоћ четворицу косовских Срба на административном прелазу Бела земља, код Косовске Каменице, који су осумњичени за подривање правног поретка Косова.

Полиција Косова ухапсила је председника српске општине Витина Срећка Спасића, раднике општинске управе Ивицу Нојкића и Александра Стојиљковића и припадника Министарства унутрашњих послова Србије из полицијске управе Урошевац Светозара Насковића.

Код њих су пронађени пропагандни материјали за изборе који треба да се одрже 6. маја, списак бирача и печат општине Витина.

Вести
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 12597Погледај профил
« Одговор #13 послато: Март 29, 2012, 05:34:17 »

Цитат
Косовска полиција привела је синоћ четворицу косовских Срба на административном прелазу Бела земља, код Косовске Каменице, који су осумњичени за подривање правног поретка Косова.

Па, ово је да искочиш из властите коже. Шиптари хапсе Србе, оптужујући их да
подривају правни поредак Косова!!!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 12597Погледај профил
« Одговор #14 послато: Март 29, 2012, 05:35:00 »

Косовски специјалци ухапсили још једног Србина

Косовски специјалци ухапсили су у среду поподне Јовицу Балосевића, радника Поште Србије из села Могила, рекли су агенцији Бета српски извори из косовског поморавља.


Исти извор је навео да је Балошевић ухаопшен током претреса куће Ивице Нојкића, радника општине Витина, кога је полиција синоћ ухапсила.

Извор је навео да је Балошевић ухапшен уз обржложење да је припадник паралелних институција. Током претреса куће од оца ухапшеног Ивице Нојкића полиција је уз потврду конфисковала 8.200 евра.

Јединице косовске специјалне полиције "Росу" претражују данас у Коретишту кућу Светозара Насковића, радника Министарства унутрашњих послова Србије који је ухапшен у уторак на Косову, рекли су агенцији Бета српски извори у Косовском поморављу.

Косовска полиција привела је синоћ четворицу косовских Срба на административном прелазу Бела земља, код Косовске Каменице, који су осумњичени за подривање правног поретка Косова.

Вести
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 12597Погледај профил
« Одговор #15 послато: Март 29, 2012, 05:52:40 »

А шта у вези тога каже или шта ради министар унутрашњих послова, Ивица Дачић?***


Тачи отворено провоцира

Министар Ивица Дачић најавио реципрочне мере због хапшења четворице Срба. Јутрошње хапшење двојице Албанаца на Кончуљу – Хасана Абазија, због шпијунаже, и Адема Урселија, због дроге, први резултат тих мера, каже Дачић.

Хапшење четворице Срба је класичан пример "безобразлука и притисака" на Србе на Косову, рекао министар унутрашњих послова Ивица Дачић и најавио реципрочне мере међу којима је јутрошње хапшење двојице Албанаца на Кончуљу – Хасана Абазија, због шпијунаже, и Адема Урселија, због дроге.

Цитат
"Ако неко жели да се такмичи у хапшењу, имамо и ми одговор. Ово је срамно што међународна заједница толерише. Срамота је да се хапсе људи који нису починили никакво кривично дело и отвара питање како се, заправо, примењују постигнути договори", навео је Дачић новинарима у београдском хотелу "Хајат". Какав је то договор о слободи кретања када свакога дана неки Срби могу бити хапшени, запитао се Дачић.

"Ја знам да је Тачију тешко што је прихватио овај договор, али овакво понашање прешло је сваку границу трпљења. Ово су отворене провокације и ја не могу више да спречавам полицију да блокира Кончуљ", рекао је Дачић.

Први човек српске полиције поручио је да ће наредних дана "видети како то изгледа када се уведу реципрочне мере".


РТС


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 12597Погледај профил
« Одговор #16 послато: Март 29, 2012, 06:03:55 »

Цитат
Хапшење четворице Срба је класичан пример "безобразлука и притисака" на Србе на Косову, рекао министар унутрашњих послова Ивица Дачић и најавио реципрочне мере међу којима је јутрошње хапшење двојице Албанаца на Кончуљу – Хасана Абазија, због шпијунаже, и Адема Урселија, због дроге.

Могу ли да се упореде та два хапшења? Ова, шиптарска и ова, којих се, ето сада сетио Дачић, па хапси шиптарске криминалце?
Па, наравно да не могу да се упореде, јер ови, које је ухапсила српска полиција су криминалци, ухапшени су у вези  дроге.
А, због чега су шиптари ухапсили Србе, то би требало питати министра полиције Дачића, зна ли он?  Како то да дозволи да  шиптари хапсе српске држављане и српску полицију? ЗНАЛИ он како друге државе то решавају?
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 12597Погледај профил
« Одговор #17 послато: Март 31, 2012, 05:28:12 »

Снежана Антонијевић: Спавала сам у подруму са озиданим креветом


КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Одлазак Снежане Антонијевић из Београда пријатељима у Штрпцу, завршен је хапшењем од стране Косовске полиције у Вучитрну и четрдесетосмочасовним притвором у станици полиције у Вучитрну.


Штос „Српских новина“ које је Снежана понела са собом из Београда, послужио је за писање оптужнице у којој се, између осталог, цитира део гусларске песме „Свете барикаде“, аутора Богдана Мијушковића, и део из интервјуа са Марком Јакшићем, о разговору са амбасадором Русије у Србији Александром Конузином.


Одбрана са слободе
На основу члана 115. Кривичног закона самопроглашене Републике Косово, Антонијевићевој се ставља на терет „изазивање расне, верске, националне мржње, раздора или нетрпељивости“, за шта је предвиђена казна у трајању од једне до пет година затвора. На седници Општинског суда у Вучитрну уз јемство од 5.000 евра, Антонијевићевој  је омогућено да се брани са слободе.

- Да ми је неко рекао да ћу се наћи у таквој ситуацији, рекла бих да је то немогуће. Не желим другачије да размишљам осим да је све то било случајно – наводи Снежана Антонијевић у разговору за „Правду“ .

Због обичних новина које нису забрањене, постоје 60 година, штампају се у Торонту, дијаспора их на јавним местима бесплатно дели, Снежана Антонијевић је „зарадила“ притвор.

- Када су почели да ми читају оптужницу и цитирају гусларску песму, схватила сам да ту нема никаквог основа, али дефинитивно су имали неког изнад ко је то гурао – наставља Снежана и додаје: – Зашто и како, да ли је то застрашивање Срба, које хапсе на све стране последњих дана, не знам.

Према Снежаниним речима, до одлуке која је донета на седници о јемству уз договор тужиоца, браниоца и оптужене у износу од 5.000 евра, била је и опција да уколико јој се продужи притвор, буде пребачена у притворску јединицу у Гњилану, Липљану или Пећи. Новчани износ за јемство прикупили су Снежанини пријатељи са КиМ.


Озидани кревет

- Вероватно су претпостављали да нећемо успети да скупимо толики износ. Бескрајно сам захвална својим пријатељима који су се на делу показали. Из јемства произилази моја обавеза да долазим на заказана суђења, у супротном се новац одузима бесповратно, а за мном се расписује потерница.

За време притвора Снежана није била изложена никаквој врсти малтретирања, али како је рекла, „48 сати није дуг временски период, можда некоме не значи ништа“ као њој, али није желела да подлегне „размишљању да та агонија може да се продужи, неке основне мисли шта са породицом, шта са послом“.

- То је била подрумска, више хладна него мрачна просторија са бетонски озиданим креветом. На њему танак душек и ћебе. Светло које се, чим падне мрак, пали и бије директно на узглавље кревета, камера која се ротира и шкљоца на сваких 45 секунди. Избројала сам. Била су ту и врата са отвором на горњем делу да можете чуваре да дозовете – описује је Снежана ћелију у којој је провела притвор.


Неоснована оптужница

Снежану Антонијевић ће о заказаним рочиштима обавештавати адвокат. Шта ће даље бити не зна, али има поверења у своје браниоце који ће све учинити да убрзају окончање процеса који је покренут, према њиховом мишљењу, по неоснованој оптужници.

Снежана Симић, Правда
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 12597Погледај профил
« Одговор #18 послато: Јун 01, 2012, 15:24:37 »

Хитан састанак о Космету код Николића

Председник Србије Томислав Николић састао се са одлазећим премијером Мирком Цветковићем и неколико министара, а према незваничним сазнањима Бете, разговор се тицао јутрошњих инцидената на северу Косова.

Томислав Николић се састао са министрима поводом инциденета на Космету

Поред Цветковића, на састанку код Николића били су министар одбране Драган Шутановац, министарка правде Снежана Маловић и министар за Косово и Метохију Горан Богдановић.

Они су нешто после 12.30 изашли из зграде Председништва Србије, али нису давали изјаве.

Подсетимо, Кфор је јутрос почео да пуца на Србе код Звечана. Три особе повређене у данашњим инцидентима на барикади код Рудара збринуте су у косовскомитровачком Здравственом центру, а најтеже повређени тренутно је у операционој сали, изјавила је управница те институције Милена Цветковић

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=_pldgR8JWOw" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=_pldgR8JWOw</a>

Миловић: Потребан је разговор Николића и представника Срба
Председник општине Звечан Драгиша Миловић позвао је на смиривање тензија на северу Косова и оценио да би би било добро да представнци Срби, након данашњих инцидената, разговорају са председником Србије Томиславом Николићем.


Миловић, који је у Звечану на блокираном мосту ка селу Рударе, где је била барикада коју је Кфор јутрос уклонио, рекао је агенцији Бета да су људи огорчени акцијом Кфора и употребом силе у тој акцији.

"Време је да се народу каже истина, да нас прими председник Србије Томислав Николић и да се народу каже истина, шта је преговарано у Бриселу, да се народ не држи у гету, жици, изолацији", рекао је Миловић.

"Не можемо све да их држимо под контролом. Увек имате појединце који не могу све то да издрже, па се плашимо да не дође до нових инцидената", казао је он.

Миловић је додао да је разговарао са представницима Кфора задуженим за данашње уклањање барикада и да им је рекао да је проблем требало да буде решен разговорима.

"Спремни смо на нове разговоре. Рекао сам им да је било боље да смо разговарали и данима него што су акцијом урушили тешко стечено поверење", казао је он.

(Вести)

« Последња измена: Август 15, 2012, 17:29:49 Гога » Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 12597Погледај профил
« Одговор #19 послато: Јун 01, 2012, 15:29:38 »

Цитат
"Време је да се народу каже истина, да нас прими председник Србије Томислав Николић и да се народу каже истина, шта је преговарано у Бриселу, да се народ не држи у гету, жици, изолацији"

Време је да се свима у Србији каже ИСТИНА, шта је то договорио шеф преговарачке мисије из Београда, Борислав Стефановић, време је да Тадић и влада Србије српском народу одговарају за све ово до чега су довели!

Николићу, сада си ти на потезу!!! (да те видимо)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 12597Погледај профил
« Одговор #20 послато: Јун 01, 2012, 16:06:07 »

...ево и Николић је изгледа "сео на руду" или он одавно на тој истој "руди" седи Превртање очима

Након "ХИТНОГ састанка", саопштење, које следи, поводом ситуације је слично оним свим ранијим саопштењима, к`о да га је неко прекопирао..

Цитат
Савет за националну безбедност саопштио да је озбиљно угрожена безбедност грађана Косова и Метохије. Савет позвао Унмик, Кфор и Еулекс да спрече све покушаје Приштине усмерене ка изазивању нестабилности и страха међу српским становништвом.

На седници је констатовано да је озбиљно угрожена безбедност грађана Покрајине.

Савет за националну безбедност апеловао је на грађане да се уздрже од сукоба са припадницима међународних мисија и тиме допринесу смиривању ситуације.

На Косову и Метохији сви проблеми се морају решавати дијалогом, без насиља и то је једини пут ка стабилности читавог региона, оценио је Савет за националну безбедност Србије.
(РТС)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #21 послато: Јун 03, 2012, 00:59:00 »

   Јалова и празна прича код Томе.Нема он ни трунке храбрости а ни довољно интелигенције да учини нешто корисно за Србе на Косову.
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 12597Погледај профил
« Одговор #22 послато: Јун 07, 2012, 05:39:49 »

ЕУ тражи отварање канцеларије Косова у Београду

Брисел је пред Србију поставио, како се сада чини, готово неоствариве услове за наставак процеса европских интеграција...


Од Србије се тражи да дозволи отварање канцеларије Косова у Београду, што је овдашњим властима неприхватљиво.

Отварање канцеларије практично би значило отварање амбасаде која ће само носити другачије име – канцеларија.

Истовремено се од Србије захтева да отвори своје представништво у Приштини што би, уз београдску канцеларију, практично значило успостављање дипломатских односа.

Поред ових, остају и добро познати, стари услови за наставак евроинтеграција. То су примена споразума склопљених у дијалогу Београда и Приштине, укидање паралелних институција, али и прекид финансирања тих институција.

Потребно је и да се омогући несметано кретање Еулексу и Кфору на северу Косова. Кад Срби буду срушили барикаде, мораће да дозволе и отварање канцеларија мисије ЕУ на северу. (Нови Магазин)
« Последња измена: Јул 25, 2012, 07:01:14 Гога » Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 12597Погледај профил
« Одговор #23 послато: Јун 07, 2012, 05:43:14 »

Цитат
Отварање канцеларије практично би значило отварање амбасаде која ће само носити другачије име – канцеларија...

Ваљда нас сматрају дебилима, па да не умемо то да протумачимо и назовемо правим именом!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Zeka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 711


Zeka


Погледај профил
« Одговор #24 послато: Јун 07, 2012, 15:19:57 »

Цитат
Ваљда нас сматрају дебилима, па да не умемо то да протумачимо и назовемо правим именом!

Ovo je Borko potpisao, mogu da se zakunem.
Fašisti se drže papira , garantovano.
Сачувана

Ал' тирјанству стати ногом за врат, 
довести га к познанију права, 
то је људска дужност најсветија!
Гога
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 12597Погледај профил
« Одговор #25 послато: Јун 08, 2012, 04:35:57 »

Срби са КиМ очекују јаснију политику

Председник Србије Томислав Николић разговарао са политичким лидерима Срба са севера КиМ, који су тражили да се упознају са документима о преговорима са Приштином

Томислав Николић у разговору са председницима општина са севера Косова

ВЛАДА Србије и све институције наше земље морају да предузму све што је у њиховој моћи да се заштите безбедност и права наших грађана на КиМ. Истовремено, позивам грађане из јужне српске покрајине да не одговарају на провокације.

Председник Србије Томислав Николић ову поруку пренео је у четвртак политичким лидерима Срба са севера КиМ, коју су се састали са њим у згради Председништва.

Николић их је обавестио да се при решавању проблема КиМ мора постићи консензус свих релевантних политичких фактора у држави и да ће тај разговор организовати у што краћем року. Он је саговорницима показао део докумената о преговорима Београда и Приштине и обећао им да ће убудуће Срби са Космета бити укључени у све разговоре, али нико није желео да каже

- Очекујемо јаснију политику Београда према Косову. Ускоро ћемо добити сва документа о преговорима са Приштином, да бисмо знали шта је све договорено. Данас нас је, рецимо, Еулекс позвао да узмемо регистарске таблице на којима пише КС и РКС, иако је Борко Стеафановић говорио да то не морамо - рекао је Драгиша Миловић, председник општине Звечан.

За столом су били и челници општина Косовска Митровица, Зубин Поток и Лепосавић - Крстимир Пантић, Славиша Ристић, Бранко Нинић, као и Раденко Недељковић, начелник Косовскомитровачког округа. (вечерње НОВОСТИ)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 12597Погледај профил
« Одговор #26 послато: Јун 09, 2012, 09:00:15 »

Цитат
Ваљда нас сматрају дебилима, па да не умемо то да протумачимо и назовемо правим именом!

Ovo je Borko potpisao, mogu da se zakunem.
Fašisti se drže papira , garantovano.

Не, он ништа не потписује  Зеленко он се само УСМЕНО договара,..
Цитат
"Усмено смо се договорили да се споразум не односи на север"

Писмени траг о томе да се споразум о слободи кретања не односи на север Косова и Метохије не постоји,.... изјавио је  шеф преговарачког тима Владе Србије Борислав Стефановић.


али, ево његов "дрвени адвокат" даје објашњење, правда  Борка (владу) :

Цитат
"Та канцеларија је још један вид провокације. Поједини косовски политичари, у овом случају влада Косова, убеђују своје сународнике да покушавају да на северу да разговарају са српском заједницом и да је тобоже српска заједница заинтересована да ради за косовску владу, а да иза тога стоје поједини екстремни елементи или Влада Србије", објашњава министар за Косово и Метохију Горан Богдановић.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #27 послато: Јун 12, 2012, 21:50:02 »

  Чему би требало да служи да канцеларија у Београду?Шиптари не користе ВЦ а већина не користи ни компјутере и телефоне тако да ујка Сему могу једино да пошаљу неког голуба писмоношу а за то може да им се отвори нека штала на Авали.  Cheesy
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 12597Погледај профил
« Одговор #28 послато: Јун 16, 2012, 17:11:45 »

Је ли нам се председник вратио из Брисела Cheesy Је ли га неко видео, ...чуо?

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 12597Погледај профил
« Одговор #29 послато: Јун 21, 2012, 16:56:49 »

Цитат
...Кад Срби буду срушили барикаде, мораће да дозволе и отварање канцеларија мисије ЕУ на северу.

На овоме инсистира ЕУ.
Цитат
Кфор чува канцеларију приштинске владе

Оклопни транспортер и неколико џипова Кфора распоређени су око административне канцеларије "косовске владе" у северном делу Косовске Митровице


Мађарски војници из састава Кфора налазе се на такозваном источном мосту у северном делу Косовске Митровице, педесетак метара од зграде канцеларије, преносе београдски медији.

Председница самопроглашеног Косова Атифете Јахјага позвала је Кфор да "повећа будност" у периоду отварања канцеларије, која се налази у мултиетничком насељу Бошњачка махала у северном делу Косовске Митровице.

Радови на згради канцеларије скоро да су завршени, а испред зграде се налазе и два возила косовске полиције. (Вести)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 12597Погледај профил
« Одговор #30 послато: Јул 13, 2012, 04:45:34 »

Вучић у Вашинтону

Вршилац дужности председника СНС-а Александар Вучић синоћ допутовао у Вашинтгон. Непознати детаљи посете.Лидер напредњака и једна од кључних људи за формирање нове владе Александар Вучић у среду је отпутовао у радну, мада неформалну посету Вашингтону, где ће остати до суботе. Ово је потврђено Данасу из више извора у Вашингтону и Београду,

Огњен Прибићевић, сарадник Института друштвених наука, каже за Данас да је основни мотив за ову посету жеља Американаца да се упознају с "вероватно најутицајнијом личношћу у новој српској влади".

- Када је реч о темама, несумњиво је да се највећа пажња у таквим разговорима посвећује Косову. Американци су свакако Вучићу предочили своје ставове и саслушали шта има да каже. Такође, сигурно је да амерички званичници желе да чују које кораке ће нова влада предузети да се избори с корупцијом и организованим криминалом - сматра Прибићевић.

Сешка Станојловић, спољнополитичка новинарка, оцењује за Данас да је необично што је Вучићев одлазак у САД "прикривен велом тајне, будући да је познато да је и раније ишао у Вашингтон".

- Можемо само да спекулишемо о разлозима његове посете, али уколико су тачни наводи да ће Вучић бити задужен за координацију свих безбедносних служби, отишао је јер жели да се постара да ће бити настављена добра сарадња с таквим агенцијама у Америци. Истовремено, пробаће да увери америчке саговорнике да се нова влада неће удаљити од ЕУ и да неће бити прекинут тренд условне сарадње са Америком, односно да неће бити прекршен принцип "слажемо се да се не слажемо" - наводи Сешка Станојловић.


(Данас)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 12597Погледај профил
« Одговор #31 послато: Јул 13, 2012, 04:50:58 »

Још није ни оформљена влада Србије, а он "морао" да отпутује по инструкције Превртање очима. Е, ако сада некоме, ко је гласао за Тому није јасно, како ће се одлучивати и у Парламенту и у Влади, онда је и слеп и глух.

Ништа се неће променути, у односу на претходну власт. И ова ће да буде  поданичка, по свему се већ увелико види.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 12597Погледај профил
« Одговор #32 послато: Јул 25, 2012, 06:44:10 »

Укидање министарства за Косово и Метохију, а формирање некакве КАНЦЕЛАРИЈЕ  за Косово и Метохију и предлагање Александра Вулина на место шефа Канцеларије ме је подсетило на ову тему, коју сам отворила негде почетком јуна месеца.

Не чини ли се да постоји нека "ПАРАЛЕЛА" између захтева Брисела  који тражи од Србије  да дозволи отварање канцеларије Косова у Београду, и ове Канцеларије за КиМ при влади Србије. Чини ми се да је то неки "компромис" јер
власт у Београду наводно НЕ ЖЕЛИ канцеларију Косова у Београду, али ево
имаћемо Канцеларију за КиМ. Јесте да неће у њој да седе Шиптари, али не би ме зачудило да у њу НА РАЗГОВОРЕ не почну да долазе управо и шиптари....


Откуд баш "КАНЦЕЛАРИЈА" да се зове и ово што се формира при влади, а није Министарство Молим? Случајност?! А, и Брисел спомиње неке КАНЦЕЛАРИЈЕ.
Да ли смо ми заиста толико наивни да и ово прогутамо као случајност Молим?
Видећемо..
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 12597Погледај профил
« Одговор #33 послато: Јул 25, 2012, 07:22:02 »

Већ сам на другој теми написала ову поруку, али ћу је и овде поставити,


Цитат
За себе каже да је комуниста, а никада није штедео СПС и један је од критичара ове странке.


Чуди ме да медији прећуткују да је Вулин био и члан СПС.

Он је 2000.године основао "Партију демократске левице" која се јуна 2002. године  колективно прикључила СПС.
Пуне четири године је Вулин био члан СПС и члан ГО, а 2006.године напушта СПС, наводно, као разлог напуштања помиње аферу "кофер". А, 2008.године оснива Покрет социјалиста.

Жао ми је што се ствара нека лажна слика о њему, па народ на Косову и Метохији наседа на причу да је он добар предлог за будућег шефа Канцеларије за Косово и Метохији.

О њему имам врло ружно мишљење и мислим да ће бити трагична фигура у односу на оно што треба да одради!!! Ништа бољи неће бити од оних претходних, који су се "бринули" о Косову и Метохији.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Zeka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 711


Zeka


Погледај профил
« Одговор #34 послато: Јул 25, 2012, 08:19:14 »

Цитат
Чуди ме да медији прећуткују да је Вулин био и члан СПС.


Aleksandar Vulin

profesija:diplomirani pravnik
stranka:Pokret socijalista, predsednik
datum rođenja:02.10.1972.

Detaljno:

Aleksandar Vulin rođen je 2. 10. 1972. godine u Novom Sadu.

Poreklom je iz Bosne i Hercegovine. Osnovnu školu završio je u Novom Sadu, gimnaziju u Sremskim Karlovcima. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu.

Političku karijeru počeo je u Savezu komunista-Pokret za Jugoslaviju (SK- PJ), gde je došao do mesta generalnog sekretara. Jedan je od osnivača Jugoslovenske levice (JUL), gde je bio portparol, kao i zamenik predsednice Direkcije JUL-a. Bio je i predsednik Jugoslovenske revolucionarne omladine.

Godine 1998. podneo je ostavku na sve funkcije u JUL-u, nakon formiranja Vlade SPS-a, SRS-a i JUL-a. Vulin je 2000. godine osnovao Partiju demokratske levice, koja je juna 2002. godine ušla sa Demokratskom socijalističkom partijom Milorada Vučelića u kolektivno članstvo SPS-a. Sa SPS-om se razišao 2006. godine, posle afere „Kofer.“

Bio je kolumnista listova Svet, Nacional, Centar, kao i politički komentator Radio Indeksa.

Pokret socijalista osnovao je 2008. godine, čiji je predsednik. Odgovorni je urednik nedeljnika Pečat.

istinomer
Сачувана

Ал' тирјанству стати ногом за врат, 
довести га к познанију права, 
то је људска дужност најсветија!
Гога
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 12597Погледај профил
« Одговор #35 послато: Јул 25, 2012, 09:00:49 »

"istinomer" нису "Медији" на које сам ја алудирала.

И није Вулин по(Ј)ента ове приче него "КАНЦЕЛАРИЈА"  Зеленко

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 12597Погледај профил
« Одговор #36 послато: Јул 30, 2012, 02:51:34 »

Динкић: Прихватићемо обећања око Косова

Министар финансија и привреде Србије Млађан Динкић изјавио је да ће нова Влада Србије морати да прихвати све оно што је претходна обећала ЕУ у вези са Косовом и Метохијом

"Мораћемо прихватити отварање канцеларије Србије у Приштини и Приштине у Београду, уколико је таква обећања претходна Влада дала ЕУ. Оно што никад нећемо прихватити је признање независности Косова и Метохије, као и да Приштини ’дамо столицу’ у УН", рекао је Динкић за новосадски "Дневник".


Динкић је поручио да је Влада Србије, у којој је министар, спремна да са Приштином отворено разговара, као и да ефикасно решава питања у вези бољег живота свих људи на Косову и Метохији, односно јачања економије на том подручју.

"Било је пуно бесмислених одлука претходне Владе. Зашто је, на пример, било забрањено српским банкама да отварају филијале у Приштини? Као министар финансија први ћу стимулисати српске банке да иду и у Приштину, Загреб, Сарајево, као што су тренутно у Бањалуци", рекао је Динкић, који је и лидер Уједињених региона Србије.

(Дневник, ким радио)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 12597Погледај профил
« Одговор #37 послато: Јул 30, 2012, 02:55:26 »

Цитат

"Мораћемо прихватити отварање канцеларије......


Динкић изгледа не зна да се "МОРА" само умрети, а све остало се баш и не мора!

Чини ми се да ће он бити још гори од Тадића, а ако и Тома и Дачић почну да дувају у ову исту "Динкићеву" тикву биће белаја.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Zeka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 711


Zeka


Погледај профил
« Одговор #38 послато: Јул 30, 2012, 07:55:27 »

Цитат

Динкић изгледа не зна да се "МОРА" само умрети, а све остало се баш и не мора!

Чини ми се да ће он бити још гори од Тадића, а ако и Тома и Дачић почну да дувају у ову исту "Динкићеву" тикву биће белаја.


Цитат
29.07.2012. 13:21 | забринути
До сада смо прихватали све што је договорено у преговорима, од сада прихватамо све што је обећано. Шта је следеће?

Ја бих на коментар Забринутог овако одговорио.

Следеће је да ћемо испуњавати свачије  жеље и то унапред, није ред да неко у ЕУ и на Космету размишља о томе шта би пожелео.
Сачувана

Ал' тирјанству стати ногом за врат, 
довести га к познанију права, 
то је људска дужност најсветија!
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #39 послато: Август 01, 2012, 02:50:55 »

   Ја бих волео да видим та њихова обећања на папиру.Овако те приче јако смрде а ми треба да Динкићу верујемо на реч.Кад прође одређен временски период,онај ко је дао та обећања ће бити опран од сваке одговорности или ће се његово име знати за 50 година,кад сва ова дешавања не буду битна.
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 12597Погледај профил
« Одговор #40 послато: Август 02, 2012, 22:14:26 »
Цитат
Влада донела уредбу о оснивању Канцеларије за Косово

Влада Србије усвојила је у четвртак уредбе о оснивању Канцеларије за Косово и Метохију, Канцеларије за људска и мањинска права, Канцеларије за сарадњу са црквама и верским заједницама и Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, саопштено је после седнице Владе. (Вести)Лепо су почели. На  самом старту, ништа се не разликују од оних петооктобараца и тадашње власти. Поред Устава и стотине Закона из многих области, ова Дачићева влада почела да доноси "Уредбе". Тако је и Ђинђић кренуо, када је на основу Уредбе почео да испоручује Србе у Хаг, а зна се шта је у тадашњем Уставу писало. Он је тада прекршио Устав, а крши га сада и ова нова власт.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 12597Погледај профил
« Одговор #41 послато: Август 03, 2012, 17:07:25 »

У медијима је овај сусрет, већ скоро па завршена ствар . Чак се прецизира и време, место и шта ће да буде предмет њихових разговора,


Цитат
Сусрет Николића и Јахјаге у октобру
Атифете Јахјага

"Председница" Косова Атифете Јахјага и председник Србије Томислав Николић требало би да се састану и разговарају у октобру у некој од европских држава, а не на заседању Генералне скупштине Уједињених нација како се раније спекулисало, пише данас приштински Експрес. (Вести)      


Пре неколико дана су из кабинета предесдника Србије демантовали да би до оваквог сусрета могло да дође пре него што се о томе не разговара у српском парламенту, јер, како кажу, " неће председник да иде неприпремљен на разговоре"..

Цитат
У Председништву тврде да нема говора о сусрету српског председника са косовском колегиницом.

- Тачно је да ће председник у септембру бити у Њујорку, у Уједињеним нацијама, али до тог сусрета неће доћи, јер председник жели да се пре сваког разговора у Србији постигне консензус око косовског питања - наводе у кабинету.
(Пресс, Вести)

Без обзира на све, колико видим, до тог сусрета ће изгледа ипак да дође, а да ли мора?

Да ли председник Србије мора да се састаје са незваничним председником једне непризнате државе, а нарочито када је у питању представница једног народа који је вршио злочине према српском народу, и који то још увек ради. Да ли треба да се састаје и преговара са неким ко је узурпирао део српске територије и свега онога што се налази у власништву Републике Србије.

Да ли влада Србије стоји иза тога да је Резолуција СБ УН 1244 основни и најважнији међународно-правни ослонац и политички оквир решавања косметског проблема, да ли Влада Србије сматра да је решавање статуса Покрајине у складу са поменутом Резолуцијом СБ УН суштински, најважнији циљ преговора, или је од тога одустала?

И да ли ће влада Србије, па и сам председник Николић да забораве, да је Косово и Метохија још увек под међународним патронатом и да  не би смели да наседну и да преговарају са шиптарима, него да то чине преко међународних институција, непосредно.

Не могу да верујем да ће Николић поклекнути и ПРИСТАТИ да се састане са непризнатом председницом Косова. Ако то учини, онда је дефнитивно све ГОТОВО, јер ће тако председник Србије дати легитимитет њеној функцији. Признаће је као равноправног саговорника, фактички, ПРИЗНАЋЕ институције те непризнате државе, на крају,....ПРИЗНАЋЕ независност Косову!!!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 12597Погледај профил
« Одговор #42 послато: Август 07, 2012, 01:12:54 »

Договорени закључци тимова Београда и Приштине


Споразум који је  у Бриселу постигнут између Београда и Приштине објавио је приштински дневник "Експрес", дајући скенирани оригинал споразума на енглеском језику, додуше, без икаквог заглавља. Како "Политика"” сазнаје од добро обавештених извора из владе у Београду, текст споразума је аутентичан и он гласи:Слобода кретања

1. Становници сваке стране треба да буду у могућности да слободно путују у оквиру или преко територије друге стране

2. Свака страна ће се примењивати, чим то оперативно буде могуће, систем преласка административне линије (границе) уз личну карту (ИД) за грађане друге стране

3. Свака страна може да примени систем у коме ће лична карта (ИД) бити пропраћена писаним „улазно (излазним)” документом за особе друге стране које желе у транзиту да иду у трећу земљу

4. Као привремено решење, свака страна ће омогућити грађанима друге куповину осигурања на административној линији (граници). Под покровитељством ЕУ, што је пре могуће, стране ће наставити да раде на уговорима о узајамном покривању осигурања возила, тако да возила обеју страна буду покривена осигурањем са обе стране административне линије (границе)

5. Свака страна ће предузети све мере да омогући грађанима друге стране да путују неометано преко и кроз територију друге стране користећи возачке дозволе које су издале њихови матични органи

6. Као привремена мера, власти на Косову ће продужити важности регистарских таблица са ознаком КС за почетни период од пет година, после чега ће две стране размотрити ово питање (уз асистенцију ЕУ ако је потребно)

7. Сви власници возила са пребивалиштем на Косову ће користити РКС или КС регистарске таблице (као у тачки 6).Њих ће издавати надлежне институције на Косову и дистрибуираће се уз помоћ Еулекса где је то потребно. Све стране ће чинити све да обезбеде примену горе наведеног

8. Као привремена мера, власти у Београду ће омогућити да се возила са Косова са КС регистарским таблицама слободно крећу унутар и крозњену територију

9. Као привремена мера, сваком власнику возила који то жели на административној линији (граници) биће на располагању привремене регистарске таблице

10. Што се тиче реадмисије и обавеза Приштине у овој области, овај аранжман неће произвести нове обавезе Београду у смислу прихватања захтева за реадмисију лица која поседују документе Косова у оквиру постојећег споразума о реадмисијиизмеђу Србијеи ЕУ

11. Група за примену, којој председава ЕУ, која ће бити формирана до средине јула, почеће припрему имплементације како би се осигурало да се сви горе наведени споразуми могу применити што је пре могуће. Тачка 7. споразума примењиваће се од 1. новембра 2011.

* Сви документи ће садржати неутралан језикПрихватање универзитетских диплома

1. У складу са најбољом европском праксом, студенти треба да имају приступ образовним програмима и могућности запошљавања у целом региону како би на најбољи начин биле искоришћене њихове вештине и таленти

2. Две стране су се у начелу сложиледа питање прихватања универзитетских диплома реши узајамно договорено међународно тело или академска институција треће стране

3. Детаљи ће бити прецизирани на следећем састанку дијалогаМатичне књиге

1. Стране ће заједнички учинити све што јемогуће да се установи потпуно поуздан регистар матичних књига

2. Трипартитна „заједничка комисија”, која се састоји од експерата за матичне књиге обеју страна и Еулекса, која ће касније имати председавајућег, идентификоваће празнине унедостајућим оригиналним књигама пре 1999.

3. Еулекс ће оверити копије свих књига регистра са Косова, општину по општину, уз консултације експерата обеју страна ако је потребно. Еулекс ће обавити сертификацију копија како би се установио потпуно поуздан регистар матичних књига на Косову

4. Еулекс ће на захтев бити спреман да пружи конкретне информације са Косова

(Политика)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 12597Погледај профил
« Одговор #43 послато: Август 07, 2012, 01:28:09 »

Споразума је било више.

Ово је један од тих који се склопљен у фебруару месецу ове године,


Цитат
БЕОГРАД - Агенција Бета објавила је текст споразума делегација Београда и Приштине постигнутог у  Бриселу:

Споразум о регионалном представљању и сарадњи


1. Обе стране потврђују приврженост ефективној, инклузивној и репрезентативној сарадњи.

2. У том смислу, "Косово*" је једина ознака која ће се користити у оквирима регионалне сарадње.

3. Фуснота која ће се примењивати уз звездицу гласиће: "Овај назив не утиче на став о статусу и у складу је са УНСБ 1244 и мишљењем МСП о косовској декларацији независности".

4. "Косово*" учествује самостално и говори у своје име на свим регионалним скуповима.

5. Када нови уговори буду склапани и/или потписивани, представник "Косова*" ће се потписати испод назива описаних у члановима 2. и 3. 6. Што се тиче измена постојећих споразума које је потписао Унмик, ниједан од ових закључака неће се тумачити на штету законских права Унмика. Представник Унмика биће позиван на састанке који се организују у оквиру договора чији је Унмик потписник. На Унмику је да одлучи да ли ће да присуствује било ком састанку.

7. Домаћини састанака биће подстицани да избегавају истицање националних симбола, осим сопствених и симбола ЕУ, узимајући у обзир правилнике релевантних организација.

8. ЕУ као посредник обавестиће релевантне регионалне организације и ентитете о овим споразумима о називу, представљању и потпису. Они треба да се примене у пракси организовања регионалних скупова. ЕУ ће надзирати примену ових споразума.

9. Обе стране и ЕУ ће подстаћи своје партнере да подрже ове договоре и помогну њиховој примени.

10. Регионалне организације на које се односе ови закључци су постојеће и будуће међувладине организације или споразуми чији је циљ промовисање сарадње и интеграције у региону Балкана.
"Регионални састанци" укључују састанке ових организација, као и ад хок или неформалне састанке са сличним циљем. То такође укључује састанке са институцијама ЕУ у оквиру европског делокруга.

11. Ови споразуми су усвојени на привременој основи.

(Бета, Курир)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 12597Погледај профил
« Одговор #44 послато: Август 07, 2012, 01:30:19 »

Што ли се новоизабрани председник Тома ућута Молим? Обећао је, сви смо га чули, да ће обелоданити све споразуме које је издајничка власт петооктобараца склапала са шиптарима у Бриселу.

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 12597Погледај профил
« Одговор #45 послато: Август 10, 2012, 17:54:25 »

Срби с Косова: Само да нас пусте на миру


На тропским врућинама Срби у Ораховцу немају ни капи воде. Грађани су под притиском почели да плаћају заостале рачуне косовској компанији, али и после неколико месеци редовних уплата водоводне цеви су углавном суве. Најтеже је породицама с малом децом, каже у разговору за "Вести" каже Марјан Шарић, градоначелник Ораховца.


Марјан Шарић, градоначелник Ораховца


У стању сталног страха, мештани Ораховца имају скромна очекивања од нове Владе Србије - да заврше пројекте и олакшају услове како би производе из рајске баште могли нормално да продају.Каква је безбедносна ситуација у Ораховцу?
- Стабилна, али веома сложена. Грађани се осећају несигурно, присутна је стална неизвесност. Горњи део Ораховца је и пре рата имао проблема с водом, а последњих 13 година стање се знатно погоршало. Иако су од пре неколико месеци Срби почели да измирују дуговања према водосистему "Радоњић", који је у косовским рукама, у овим тропским врућинама немамо ни капи воде. Можете замислити како се сналазе породице које имају малу децу, колико се муче да набаве воду, да се малишани не би разболели. А и када се разболе, можете замислити како је у лекарској ординацији. Како изгледа рад, на пример, зубара у Дому здравља у горњем делу Ораховца, који је једини за грађане који немају услова да иду до Митровице.


Да ли се након пребијања Срба у Пасјану и код вас осећа страх?
- Страх је увек присутан. Грађани Ораховца и Велике Хоче већ 13 година живе у страху од ескалације сукоба. Мислим да пребијања Срба код Пасјана треба сагледати као појединачне случајеве. Не верујем да ће они имати последица по Србе у општини Ораховац. И раније, кад се нешто дешавало у нашој општини, успевали смо све то да пребродимо.


Шта очекујете од нових власти у Београду?
- Већу транспаретност и укључивање Срба и јужно од Ибра у решавање косовског проблема. Надам се да ће нова влада успети да убеди Србе да кроз разне пројекте и донације почну да улажу у пољопривреду и да живе од свог рада, а не да зависе од социјалних давања која Србија издваја за грађане који живе на Космету. Било би добро да нам омогуће да из нашег виноградарског краја с мање муке око транспорта и пореза наше вино и ракија стигну и до Краљева, Крагујевца, Београда, Новог Сада. Можда би и неко од наших политичара желео да својим гостима понуди наше производе. Коначно, само отварањем малих и средњих предузећа можемо запослити младе људе.


Хоће ли из Београда бар чешће да вас обилазе?
- Мислим да је Александар Вулин, директор канцеларије за Косово и Метохију, недавно јавно ставио до знања да ће се канцеларија спустити на терен и бити ближа грађанима. То је веома добар потез јер ће на тај начин спласнути тензије међу грађанима, кад схвате да их неко из Београда обилази и да брине о њима.


Цитат
Свака помоћ драгоцена

Шта очекујете од састанка са Вулином?
- Наставак сарадње за добробит свих грађана у општини Ораховац. Желимо да завршимо пројекте које смо започели с претходном владом и омогућимо развој пољопривреде и отварање нових радних места.
Важна нам је реконструкција локалног пута, за који није било довољно новца у буџету, уређење Дома културе у Великој Хочи, треба нам терен за ново гробље али и уређење постојећег, хоћемо и да опремимо објекат за дувану амбалажу итд.

Цитат
Верујемо Београду

Плашите ли се да ће распустити све општине и укинути им финансирање, како би се то одразило на Ораховац и Велику Хочу?
- Не, наравно. На то нико у садашњој влади ни не помишља јер би нам се тиме послала порука да је Србија одустала од борбе за очување Космета. Влада Србије жели нормализацију односа с косовским властима, да се спроведе у дело све што је договорено у техничком дијалогу са Приштином и наравно да се дијалог подигне на политички ниво где ће бити укључени сви државни функционери, али и Срби јужно од Ибра.
  (Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 12597Погледај профил
« Одговор #46 послато: Август 10, 2012, 17:57:27 »

На Косову и Метохији за Србе је сваки дан све тежи и тежи. Чак су се огласиле по том питању и неке невладине организације са Косова и Метохије,


Цитат
"На Косову и Метохији све горе"

Мрежа најављује да ће због пораста инцидената увести праксу издавања саопштења о дешавањима на Косову у којима се угрожавају права српске заједнице


Невладине организације, окупљене у Косовској стратешкој акционој мрежи /КСАМ/, подсећају да су до сада више пута упозоравале на погоршано стање безбедности на Косову и све лошије међуетничке односе.

КСАМ истиче да су догађаји током јуна и јула доказали да се урушава положај Срба на Косову.

Мрежа наводи да је на протесту у Грачаници од међународне заједнице затражено да се спречи кршење људских права Срба са Косова и смена министра полиције Бајрама Реџепија.

Затражена је хитна осуда акције косовске полиције због употребе прекомерне силе и бруталности према грађанима српске националности током прославе Видовдана.

Најављене су и тужбе против одговорних лица јер је понашање косовске полиције достигло размере репресије према српском народу, истиче КСАМ.

Сукоби на северу Косова, бацање Молотовљевих коктела и каменовање аутобуса са школском децом током прославе Видовдана, исељавање српских повратника из Клине, одузимање српских регистарских таблица, показатељи су шта се у протекла два месеца догађало у јужној српској покрајини.

Косовска стратешка акциона мрежа /КСАМ/ додаје да су јун и јули на Косову обележили и пожар у Жиливодама на локацији масовне гробнице, као и убиство брачног пара Јевтић у повратничком месту Талиновац код Урошевца.

КСАМ подсећа да је генерални секретар УН Бан Ки Мун оштро критиковао косовску полицију због серије пропуста током три месеца, наводећи да изостанак акције "озбиљно доводи у питање способност полиције да се избори са кризним ситуацијама и стекне поверење јавности".

Мрежа наводи да је зачуђујућа Реџепијева изјава да неће дозволити покретање истраге поводом захтева КСАМ-а и неких међународних организација да полиција утврди чињенице о бројним инцидентима током прославе Видовдана на Газиместану.

"С циљем изналажења решења за многе проблеме са којима се свакодневно суочава становништво на Косову, истичемо да подржавамо најављени дијалог Београда и Приштине", истичу у КСАМ-у.

У саопштењу наводе да очекују да дијалог убудуће буде транспарентан и отворен за сугестије и препоруке.


КСАМ сматра да питање функционисања српских банака и рад ПТТ-а Србије треба да буду део техничких преговора и договора приштинских и београдских власти, јер унилатерални потези косовског инспектората и полиције не могу допринети нормализацији стања на Косову. (Вести)Насупрот њима, шиптари не мирују. Њихови захтеви  су све смелији и иду дотле да чак инсистирају на измени Устава Србије..и...
Цитат
"Нећемо дијалог са Београдом"

Посланик Демократског савеза Косова и бивши "министар иностраних послова Косова" Скендер Хисени оценио је да није потребно стварати посебно тело за дијалог са Београдом, већ да треба изградити јединство о питањима о којима ће се разговарати.

"Тражити консензус не значи стварати ванинституционална тела, пошто је Косово данас независна и суверена земља која има институције и органе који доносе одлуке. Другачије је било пре проглашавања независности, када је Косову било потребно такво тело, ван појединачних политчких амбиција", рекао је Хисени за дневник Експрес.

Представници покрета "Самоопределење" сматрају да Србија треба да призна независност Косова пре почетка тих разговора.

"Промена Устава Србије у делу где се каже да је Косово део Србије, тражење извињења за злочине над Албанцима током 19. и 20. века, предаја криминалаца из редова Срба, враћање тела око 1.800 несталих, плаћање ратне штете током окупације",  набројао је захтеве секретар за спољне односе "Самоопредељења" Џелај Свечља.

Он је оценио да пре разговора Србија треба да "обустави систематско насиље, дискриминацију и угњетавање аутохтоних Албанаца у Прешевској долини, да престане да финансира своје структуре на Косову, да врати банкарске улоге грађана Косова, пензиони фонд, катастарске и матичне књиге, и да ухапси десетак хиљада српских криминалаца из ратова 1980-их и 1990-их година који слободно шетају без предузимања било каквих мера од стране (српског) тужилаштва".

По његовим речима, "Самоопределење" ће се оштро супроставити разговорима уколико ти захтеви не буду прихваћени. (Вести)


Која је ово замена теза. Испаде да су  шиптари који живе на југу Србије, угњетавани и да се над њима врши насиље.

Где су ЗВАНИЧНИ извештаји државе Србије о ситуацији на Косову и Метохији?
Јавност у Србији, а нарочито у свету треба да зна шта се дешава са српским народом на Коосву и Метохији, а не да и даље у свет одлазе само извештају неких НВО. Сетимо се какву су штету Србији и српском народу управо нанеле разно разне НВО са својим лажним извештајима о ситуацији у Србији.

И поред свега горе изреченог, председник Србије као да просто трчи у загрљај шиптарима (њиховим представницима)  са молбом да разговарају са њим и са званичним институцијама Србије.


Ово је понижавајуће за све Србе ма где да се они налазе.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 12597Погледај профил
« Одговор #47 послато: Август 15, 2012, 17:41:54 »

Србија ће прихватити Косово без *?

Влада разматра модел који би омогућио да Србија учествују на регионалним скуповима на којима би Косово представљено и без фусносте, пише Блиц.Заључак свих у Влади је да је напуштањем форума губила само Србија, јер се глас друге стране чуо

 
Позивајући се на извор из Владе Србије, тај лист пише да ће Влада у наредних неколико дана највероватније променити закључак о неучествовању представника Србије на регионалним форумима на којима учествују и изасланици Приштине.


На том моделу, како наводи лист, заједнички раде потпредседница Владе Србије задужена за европске интеграције Сузана Грубјешић и шеф Канцеларије за европске интеграције Милан Пајевић.

Лист пише да би тај модел практично омогућио српским званичницима да учествују на међународним конференцијама без признања независности Косова и без обзира на раније инсистирање српске стране да на табли испред представнка Приштине осим "Косово" стоји и фуснота.

"Заључак свих у Влади је да је напуштањем форума губила само Србија, јер се глас друге стране чуо. Осим тога, трошен је беспотребан новац на путне трошкове, а нашим људима је било непријатно што су морали демонстративно да одлазе. Због тога ће предлог бити такав да обраћање наших представника на форумима обавезно садржи 'ограду' и поруку да учествовање не значи признање Косова", казао је извор Блица из Владе Србије.

Према договору Београда и Приштине о регионалном представљању из фебруара, Косово на регионалним скуповима треба да буде представљено
уз звездицу и фусноту која гласи "Овај назив не утиче на став о статусу и у складу је са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН и мишљењем Међународног суда правде о косовској декларацији независности".
(Вести, Блиц)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 12597Погледај профил
« Одговор #48 послато: Август 15, 2012, 17:59:59 »

Цитат
....да ће Влада у наредних неколико дана највероватније променити закључак о неучествовању представника Србије на регионалним форумима на којима учествују и изасланици Приштине.

....Лист пише да би тај модел практично омогућио српским званичницима да учествују на међународним конференцијама без признања независности Косова и без обзира на раније инсистирање српске стране да на табли испред представнка Приштине осим "Косово" стоји и фуснота.


Миц по миц и више ништа неће да буде "гадљиво" овој власти да на свим скуповима српски представници седе заједно са шиптарским представницима који су отели део српске земље, НАТОПЉЕНЕ СРПСКОМ КРВЉУ  и прогласили је својом државом. Чини ми се да ће управо ова власт на челу са Николићем и Дачићем да буде она СРАМНА  влада која ће да дозволи и нешто овако, што није ништа друго до ПРИЗНАЊЕ Косова. А шта је уопште значило  и то да поред речи "Косово" стоји та звездица (*). СРАМОТА!!!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 12597Погледај профил
« Одговор #49 послато: Август 22, 2012, 18:35:24 »

Уместо звездице читање изјаве?

Српске власти уочи састанка са званичницима у Бриселу покушавају да нађу решење како би се Србија вратила на регионалне форуме на којима учествује и Косово.


Текст фусноте који би се читао на регионалним скуповима

Столица Србије на бројним састанцима остајала је празна.

Присуствовање на скуповима с Приштином за Београд је било неприхватљиво како се то не би протумачило као имплицитно признавање Косова.


Препорука да се пре сваког регионалног форума прочита посебна изјава којом би званичници Србије поновили да не признају Косово, пре годину дана, када је урађена, била је неприхватљива за наше званичнике.

Та препорука део је истраживања Европског покрета о учешћу Србије у међународним форумима, а ауторка истраживања Татјана Папић са Правног факултета “Унион” каже да је после Бриселског споразума о регионалном представљању ситуација много јаснија.

"Те нове тежње да се даје нова изјава су непотребне, потребно је само применити бриселски споразум на начин који он предвиђа, а то је да постоји звездица на табли Косово и да текст те фусноте стоји у сваком од докумената. Једино ако наши представници осећају потребу да додатно причају, али не треба одступати од оног што каже бриселски споразум каже", каже Папићева.

Ново решење значило би корак напред у регионалној сарадњи.

За Огњена Прибићевића, аналитичара и бившег амбасадора у Немачкој, највећу штету до сада трпела је Србија, јер није била присутна на скуповима на којима се најчешће радило на економским пројектима.

"Ти кад не играш утакмицу, ти си је сигурно изгубио, а кад играш ти ћеш да видиш да ли ћеш да добијеш или изгубиш. Свака политика је боља од политике неучествовања, а сама чињеница да постоји звездица јесте да се Косово разликује од других држава које су међународно признате", каже Прибићевић.

Посебна изјава могла би да буде једно од решења, наговестио је нови шеф Владине кацеларије за европске интеграције Милан Пајевић.

У Влади кажу да се још ради на модалитету који ће омогућити да Србија активно брани националне интересе на регионалним форумима, а да се не повлачи и тако оставља сав простор Албанцима. Тврде да је такво тумачење претходне владе било штетно и непринципијелно.

Промена политике на регионалним форумима значила би, како наводе стручњаци, и напредак Србије у европским интеграцијама уочи редовног годишњег извештаја из Брисела.

"Ако то питање можете лако да решите онда ћете добити много. Неће се на њега благонаклоно гледати само на скуповима, већ и у оквиру институција Европске уније, које одређују наставак вашег пута", рекла је Папићева.

"Овакав један корак на неколико нивоа, омогућиће нам да учествујемо на скуповима, биће препознат и даће један оквир да се одложе нека тежа питања, а за које нисмо спремни, а то је север Косова или бар да не решава сад у септембру, октобру", сматра Прибићевић.

Цитат
Три милиона евра изгубила је Србија неприсуствовањем на регионалном форуму у Бечу. Била су то средства за пројекте из Програма инвестиционог оквира за западни Балкан.

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Странице: [1] 2 3 ... 7   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!