forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Септембар 24, 2020, 17:34:12


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: 1 2 [3] 4 5 ... 7   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Издаја - државна и национална  (Прочитано 139029 пута)
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12584Погледај профил
« Одговор #100 послато: Новембар 06, 2012, 18:20:48 »


Цитат
"Задовољство да у два дана разговарам са премијерима обе српске покрајине"


Шта је ово, него ПРИЗНАЊЕ да Косово као независна држава постоји Шокиран

Ако  Дачић, премијер српске владе, пристаје да разговара са неким, кога назива "премијером" те накарадне квази државе Косово, па још даје овакве изјаве онда је ово ГОТОВО. КРАЈ!!! Са УБИЦОМ српске деце да разговара и преговара!!!

Одувек сам сумњала да ће лично Ивица Дачић да заврши оно што су жути започели, а по налогу и НАТО-а и Америке. Кад тад, он ће морати да се нађе иза браве и да одговара за ИЗДАЈУ!!!. Српски народ мора да препозна где ово иде!!!
***


Цитат
"Дачић нема овлашћење да прича са Тачијем"


Не постоји платформа: Петар Петковић (ДСС)

О сутрашњем састанку премијера Ивице Дачића и Хашима Тачија у Бриселу расправљало се у Скупштини Србије. Посланик Демократске странке Србије (ДСС) Петар Петковић изјавио је да премијер Ивица Дачић нема овлашћење да преговара са Тачијем, док бивши шеф тима за преговоре са Приштином Борислав Стефановић сматра да је "јако проблематично" то што није усвојена платформа о Косову на шта је реаговао председник скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун који је изјавио да "за сутрашњи састанак и није потребна платформа јер ће то бити само усаглашавање техничких детаља" с чиме се сложио посланик Либерално-демократске партије Бојан Ђурић.

(Бета, Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Zeka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 711


Zeka


Погледај профил
« Одговор #101 послато: Новембар 10, 2012, 13:40:31 »

ЖУРБА У ПРОВАЛИЈУ: Николићева и Дачићева лудост сличне - Тадићевој

НОВА ВЛАСТ У ДВА КЉУЧНА, СТРАТЕШКА ПИТАЊА - КиМ И ЕУ - НАСТАВИЛА ДА ВОДИ СРБИЈУ У ПРОВАЛИЈУПише: Слободан Антонић 


          ИАКО је у првих сто дана влада имала два успеха – стабилизовање буџета и отварање озбиљне борбе с корупцијом, она је, међутим, у два кључна, стратешка питања наставила да води Србију у провалију.

         Прво је питање Косова, а друго питање ЕУ.

         Поента је у томе да ће, ако се убрзо стрмоглавимо у провалију, сви почетни успеси ове владе изгубити смисао.

                                                        * * *

         Главни проблем наше тренутне косовске политике је изненадна објава премијера Дачића да ће Влада ићи на „коначно решење“ косовског проблема. „Мислимо да идеја о замрзнутом конфликту, који би решавала наша деца и унуци, није добра“ сматра Дачић.„Ми смо спремни да ово питањене остављамо будућим генерацијама,“ те у том смислу „Влада има предлог за коначно решење“.

          Исто вели и Томислав Николић: „Сада имамо спремно решење. Бесмислено је причати о телекомуникацијама када не знате сређујете ли ви то независно Косово или живот на Косову. (...)Дачић и ја (у вези Косова – С. А.) говоримо истоветно(...). Близу смо решењу (...), ја нећу остављати проблеме које сами можемо да решимо“.

          Ова лудост – да Николић и Дачић имају „коначно решење“ и да су они на путу да убеде велике силе“,слична је својевременој Тадићевој лудости – да он има „креативно решење“
којима ће тако импресионирати велике силе да ће му дати да очас посла разреши косовски чвор. Стога се Николић и Дачић – којима су „преврео кромпир косовске политике“ очигледно мудро препустили Вучић и Динкић (Вукадиновић) – данас јављају као доследни настављачи Тадићеве политике из његове најгоре фазе. Јер, они су настављачи не Тадића из времена активне дипломатске борбе, коју је колико-толико покушавао да води прекапитулације од 9. септембра,већ Тадића који пристаје да арбитри између Београда и Приштине буду директни „прокосоварски“ лобисти: Брисел и Вашингтон.

          Но као што лепо рече Бранко Павловић, „свако зна да се не преговара о `коначним` решењима када си најслабији (а Србија је данас на најнижој тачци), са `посредником` који је без остатка на страни сецесионистичких Албанаца и у времену када је противник још увек изразито надмоћан“. Напротив, Србији је баш у интересу да се конфликт на Косову замрзне и сачека неко повољније време за његово решавање. „Све најутицајније државе, које су признале сецесију Косова и Метохије – САД, Немачка, Велика Британија и Француска пре свих – за пет до десет година биће много слабије на међународној сцени него што су то данас, а све државе које нису признале сецесију – Русија, Кина, Индија, Бразил пре свих – биће много утицајније у међународним односима“ (Исто).
         
          Исто вели и Живадин Јовановић, у чланку упозоравајућег наслова: Не журити, не напуштати Резолуцију 1244. „Теза да будућим генерацијама немамо право да остављамо нерешен проблем Косова и Метохије има и други део: ако, због околности изван наше моћи, нисмо у стању да у овом тренутку обезбедимо трајно решење(...), да ли имамо права да брзоплетим одлукама данас лишимо будуће генерације могућности да, у измењеним, за Србију повољнијим условима, проблем Косова и Метохије реше праведно, без притисака и наметања?“.       Изгледа да изненадна амбиција да се што пре приступи „коначном решењу“ косовског питања, има везе са погрешним схватањем српских националних интереса, односно са идејом да је Косово једина озбиљна препрека да „Србија што пре уђе у ЕУ“. То може водити до тога да – због једне, у основи, погрешне идеје – Србија, у наредном раздобљу, испуни Бриселу све што тражи по питању Косова – од расформирања последњих српских институција на Северу Косова, до отварања представништва Приштине у Београду.

       А да је садашња власт намерна да у преговорима са Приштином крене од крајње неповољне опције за Србију – која би, онда, у процесу бриселско-вашингтонске медијације постала још неповољнија – види се и из изјаве Александра Вучића[/font]о садржају Платформе: „Пошто сам тај папир видео, желим да кажем да ћемо сви имати проблем да прихватимо такву врсту платформе". Па ако ова власт креће у косовске преговоре са платформом коју ћемо „сви имати проблем да прихватимо“, шта нас тек очекује на крају тих преговора? Не открива ли се део тог циља ка коме нас води садашња влада упремијеровој изјавида је "апсолутно немогуће да Србија призна овако проглашену независност Косова". Значи ли то „да је Србија ипак спремна да призна неким другим начином проглашену независност `Косова`”? – умесно се пита Александар Павић.

        „Садашња власт у Србији не даје никакав аргумент који би оповргао тврдњу да је њен главни задатак да, што је могуће мирније, преда Косово и Метохију у непријатељске руке“, закључује своју анализу косовске политике актуелног естаблишмента Александар Павић. Он чак тврди да се „лако може закључити да је сва пропратна бука везана за `борбу против корупције`, `прислушкивање председника и потпредседника Владе`, разноразна хапшења, итд. фактички само димна завеса иза које треба да се одвија главна радња представе – следећи корак који приближава лажну државу `Косово` међународној афирмацији која јој је неопходна“.

         Најзабавније је што проносирани СНС пропагандисти – исти они Видовњаци који су нас, због благовремених критичких примедби на СНС (1, 2, 3, 4...), нападали да смо ''подметнуте патриоте'' – сада не само да немају ни реч замерке на ову „нову“ косовску политику СНС власти, већ – како с огорчењем упозорава Јелена Гускова– изненада откривају „истину“ да „Русија данас у нашем окружењу не представља најјачи војно-политички фактор“, те предлажу, како преноси руска професорка, „да се преоријентишемо на евро-атлански блок, све док и у њему не дође до распада, као некада у совјетском“!

 „Операција одузимања Косова је у завршној фази“, још пре три недеље је горко приметио Ђорђе Вукадиновић. А та завршна фаза, у којој наша влада показује толико журбе, у тесној је вези са другом погубном странпутицом ове владе – идејом да Србија, упркос свему и после свега, мора да настави пут у ЕУ.

                                                              * * *

         Заиста је тешко разумети да, после свих аргумената изнетих против уласка Србије у ЕУ, наша политичка елита и даље слепо гура Србију у чељусти бриселске бирократије. При чему, ти аргументи никако нису апстрактне, теоријске природе, већ са уверљивим основом у искуству (упућујем на неке примере аргументације):         1. ЕУ више нема намеру да се шири, бар у догледно време, па је попуштање по питању Косова узалудан посао (Јовановић;Самарџић);

         2. и кад би у ЕУ било озбиљне намере да се прими Србија, нема шансе да Србија уђе у ЕУ а да не призна сецесију Косова (Антонић; Вукадиновић; Мијатовић);

         3. у ЕУ нема демократије, поделе и равнотеже власти, већ главне одлуке доносе неизабрани моћници (Лепојевић; Вукићевић; Антонић; Павловић; Ракић);

        4. ЕУ је скупа и крајње бирократизована и корумпирана супердржава (Мировић; Вукићевић; Вукићевић);

         5. у Србији само политичка класа има праву добит од евроинтеграција, док обични грађани имају мало користи од евроентузијастичких мантри (Ћирјаковић; Самарџић);

          6. улазак у ЕУ новопридошлим земљама више економски штети, него користи (Мировић; Вукадиновић; Антонић; Мировић; Мировић, Мировић);

        7. ЕУ, под вођством САД, води јасну и дугорочну антируску политику, па би Србија учлањењем у ЕУ кад-тад морала учествовати у сукобу са Русијом (Милошевић);

         8. у ЕУ-естаблишменту постоји култур-расистичка нетрпељивост према Словенима и Балканцима, а посебно према онима који су и једно и друго (Ивановић; Кнежевић).

         Ерик С. Реинерт је у својој књизи Глобална економија: како су богати постали богати и зашто сиромашни постају сиромашнији (српско издање; енглеско издање) уверљиво показао колико је неолиберална теорија – по којој слободна трговина омогућава мање развијеној земљи да коришћењем својих „компаративних предности“ убрзано сустигне развијенију земљу – најобичнија бајка за наивне и лаковерне. Стварни учинак такве економске политике (чији су главни пропоненти Светска банка и ММФ), заправо је фиксирање асиметричног односа у ком мање развијено друштво доживљава убрзану дезиндустријализацију, а разлика у развијености се драматично повећава. Уместо тога, једини прави начин да се средње развијена земља сачува од осиромашења и покуша да се убрзано развије, јесте да царинским баријерама штити своју индустрију од најразвијенијих, али и да се истовремено економски повеже (интегрише) са другим земљама истог нивоа развијености (стр. 108, и даље).

           Подаци које у наведеним текстовима износи Мировић – да је улазак у ЕУ, по бројним параметрима, више економски штетио него користио источноевропским земљама – само потврђује основне закључке ове сјајне Реинертове студије (коју препоручујем сваком ко хоће да мисли својом главом). Међутим, уместо да макар размотри алтернативну стратегију економског развоја – кроз повезивање са земљама сличније привредне структуре– српска влада наставља да безглво срља у ЕУ, као и да спороводи погубне рецепте „привредне стабилизације“ које добија од Светске бнаке и ММФ-а.

           Тако смо пре пар дана сазнали да влада има заједнички „пројекат са Светском банком“ који се тиче „продаје великих комерцијалних државних предузећа“, те да се убрзано спрема приватизација Телекома. Човек не може а да се не сети некадашњих љутитих напада СНС на тадашњу владу због намере продаје Телекома, „јер би тиме изазвала економску штету држави и грађанима“, пошто је реч о „једном од кључних економских ресурса Србије, са прошлогодишњим профитом већим од 90 милијарди динара“. „Уколико власт настави да се оглушује о овај и друге захтеве опозиције, СНС ће позвати грађане на мирне протесте, до испуњења свих захтева", претили су тада напредњаци.

         И шта се од тада променило у српској и светској економији? Ништа. Али тада је Телеком требало да продају „жути“, а сада ћемо, јел` тако, то да урадимо ми. Па одједном то више неће бити „изазивање економске штете држави и грађанима“, већ ће то постати „привлачење нових инвестиција у Србију“. А Светска банка ће да задовољно трља руке због „још једне победе слободног тржишта“ у Трећем свету, због чега ће, наравно, да похвали и награди овдашње урођеничке поглавице.

          Дакле, иако је стабилизовала буџет, дугорочна економска сратегија владе у ових првих сто дана и даље је била дубоко погрешна – баш као и предходне владе Мирка Цветковића. И што буде више журила у том правцу, пад у провалију галопирајућег сиромаштва и финансијског слома биће бржи и извеснији.

                                                             * * *

         У односу на претходну владу – која у првих сто дана није ни видела такву „ситницу“ као што је светска економска криза – ова влада, макар у том смислу, ипак делује нешто разборитије. Ипак, у суштинском смислу, она је настављач свих стратешких грешака претходне владе, па њена журба да „разреши кризу“, на овом или оном пољу, може само да је одведе до резултата који би могли, уколико се настави тим путем, бити још погубнији од учинака Цветковићевог кабинета.


Факти 
Сачувана

Ал' тирјанству стати ногом за врат, 
довести га к познанију права, 
то је људска дужност најсветија!
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #102 послато: Новембар 11, 2012, 08:01:45 »

Pavićević: Pilot projekti na Jarinju i Merdaru

Šef pregovaračkog tima Beograda Dejan Pavićević izjavio da pilot projekti upravljanja administrativnim prelazima biti sprovedeni na Jarinju i Merdaru


Šef pregovaračkog tima Beograda Dejan Pavićević

Šef pregovaračkog tima Beograda Dejan Pavićević izjavio je u subotu Tanjugu da će na osnovu sporazuma o upravljanju administrativnim prelazima na Jarinju i Merdaru biti sprovedeni pilot projekti i dodao da će Srbija insistirati da na njima Euleks ima izvršnu funkciju, odnosno da oni budu jedini koji će fizički vršiti kontrolu na prelazima.

Pavićević je u intervjuu Tanjugu kazao da će Srbija u dijalogu insistirati da Euleks "fizički i faktički" vrši kontrolu lica i robe i dodao da će na prelazima biti i predstavnika prištinskih institucija.

"Nadam se, ako to bude uspelo da se dogovori, da će predstavnici prištinskih institucija vršiti samo nekakvu opservaciju na tim prelazima", istakao je Pavićević.

Цитат
NEMA TABU TEMA
Govoreći o razlici u stavovima po pitanju statusa Kosova premijera Dačića i premijera Kosova Hašima Tačija, Pavićević kaže da je srpska strana već rekla da za nju nema tabu tema.

On je rekao da će se na ovim prelazima nalaziti privremeni objekti i da će na Jarinju i Merdaru biti pripadnici Uprave policije, posebnog odeljenja Poreske uprave, a koji su zaduženi za kontrolu robe koja ide na AP Kosovo i Metohija i nazad.

"Na jednom ili oba prelaza trebalo bi da se nalaze najverovatnije i fitosanitarni i veterinarski inspektori, što nama treba da olakša situaciju u mnogim stvarima, jer bi to pojačalo kontrolu kada je u pitanju promet žive stoke, biljnih proizvoda, prehrambenih proizvoda, životinjskog ili biljnog porekla. Do sada nismo imali neku jaču kontrolu, pa samim tim je postajala neka opasnost i po zdravlje", napomenuo je Pavićević.

Srbima sa severa Kosova koji su najavili da će svim mirnim sredstvima da se bore protiv postignutih sporazuma u Briselu, Pavićević je poručio da saoseća sa njima umirujući ih tvrdnjom da tamo nikada neće biti granica.

"Kroz tehničke razgovore o tom protokolu mi na svaki način pokušavamo da izvučemo najbolje iz dogovora, da zapravo od onoga što sada liči na granicu napravimo nešto što će izgledati kao kontrolni punkt i nešto što će im obezbediti da se ne osećaju odsečeno. ..Tu granice nikad neće biti. Jednostavno je neprirodno da tu postoji bilo kakva granica, ali neki kontrolni punkt da", objasnio je Pavićević.

Pavićević je istakao da premijer Srbije Ivica Dačić politički dijalog sa Prištinom vodi veoma dobro i dodao da je to težak posao.

Цитат
MANASTIRI
Prema njegovim rečima, još jedna ideja postoji a to je da se formira jedinica koja će štiti manastire na Kosovu i Metohiji i napomenuo da bi ona trebalo da bude multietnička. "To još nije ništa detaljno dogovarano, to je jedna preliminarna ideja, koja može da bude veoma dobra i obezbedi punu zaštitu srpskog kulturnog i verskog nasleđa, a naročito sa južne strane Ibra. Ne sme više da se dozvoli da i jednog momenta dođe do uništavanja, paljenja, i bilo kakvih drugih ataka", ukazao je Pavićević.

On je napomenuo da svi u Srbiji treba da budu svesni da "nismo mi jedina strana u pregovorima".

"Nismo mi jedini koji učestvuju u tom dijalogu i da razgovaramo sami sa sobom, nego sa Prištinom i Evropskom unijom", rekao je Pavićević.

On je dodao da su Jarinje i Merdare administrativni prelazi, odnosno kontrolni punktovi, a ne granični prelazi.

"Mi njihovim stvaranjem ne pravimo nikakve međe i granice. Time se ništa neće promeniti, niti će se promeniti naša pregovaračka pozicija. Međutim, ako ne budemo poštovali sporazum, ući ćemo u problem", poručio je Pavićević.

On je podsetio da je Dačić kazao da Srbija o svemu može da razgovara i napomenuo da će po pitanju statusa morati da se nađe "trajno i održivo" rešenje.

"Razgovore treba voditi ovako kako se vode o nekim o životnim pitanjima kao što su zaštita kulturne baštine i ostale stvari. O statusu će se svakaako jednog dana razgovarati. Međutim, to su teme koje će doći same po sebi", istakao je Pavićević.

Govoreći o najavljenim komesarima za vezu, Pavićević je kazao da još nije koncipirano kako će sve to da izgleda i dodao da oni nisu zamena za takozvane kancelarije Prištine u Beogradu i Beograda u Prištini čije je otvaranje bilo najavljivano u medijima.

"O tim kancelarijama se pričalo samo u medijima, jer je svima savršeno jasno da od toga ništa ne može da bude, tako da se došslo na ideju da postoje neki oficiri za vezu kao bise olakšala komunikacija. Ako išta od toga bude bilo, biće kroz organe EU, znači neće biti nikakvih kancelarija. Neće to biti ništa toliko vidljivo niti problematično za nas da mi sad imamo nekoga ko će biti na ovaj ili onaj način amabasador Prištine u Beogradu ili obrnuto", kazao je Pavićević, i napomenhuo da će to da bude osoba koja će da olakšava komunikaciju vezano za dijalog.

NASTAVAK FINANSIRANJA

On je dodao da će Srbija nastaviti da finansira institucije na Kosovu i Metohiji i dodao da čak Zakon o budžetu može da se prevede na albanski jezik, kako bi još transparentnije bilo to koliko se novca izdvaja iz budžeta Srbije za KiM.

"Finansiranje institucija je krajnje transparentno i pošto su Albanci nacionalna manjina, odnosno nacionalna zajednica u Srbiji, sve se može prevesesti na albanski jezik. Možemo im prevesti Zakon o budžetu, pa neka vide koliko Srbija daje novca za škole, bolnice, socijalni rad ...", poručio je Pavićević.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.289.html:405382-Pavicevic-Pilot-projekti-na-Jarinju-i-Merdaru


Овај би одговарао двојцу (Клинтонка и Ештон), некако личе и по лепоти и по памети.Из које фиоке је он извучен,дојучерашњи анонимус,плус кадар ДС.Шеф преговарачког тима Београда.Ништа ме не би изненадило да га је Брисел кандидовао за ово место.
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12584Погледај профил
« Одговор #103 послато: Новембар 12, 2012, 10:39:36 »

Немири на Косову у децембру?

Средином децембра на северу Косова и Метохије, на Јарињу, почеће реализација пилот пројекта о интегрисаном управљању административним прелазима, најављује у изјави за Данас директор владине Канцеларије за КиМ Александар Вулин, док Срби са севера поручују да ће се свим демократским средствима борити против примене бриселских споразума, те да ће уместо званичних прелаза користити "алтернативне правце".


На административним прелазима порезници, а не цариници: Александар Вулин


Тиме се јавља опасност да на косовском северу поново дође и до немира и до опструкције договора које су постигли Београд и Приштина уз посредовање Европске уније.


Србија ће инсистирати, наглашава Александар Вулин, да на административним прелазима Еулекс, као гарант статусне неутралности, има извршну функцију и да тамо "не буду цариници, већ порезници".


"Неће бити постављени цариници већ порезници, јер цариници су на граници, а порезници на административној линији, док ће Мисија ЕУ представљати гарант статусне неутралности. Највећа претња по споразум о ИБМ односи се на могућност ускраћивања мандата Еулексу. За нас би била непремостива препрека када Еулексу не би био продужен мандат на Косову", указује Вулин.

На питање како коментарише изјаву бившег министра за КиМ Горана Богдановића да је "илузорно очекивати да ће само Еулекс бити присутан на прелазима", Вулин наводи да "Богдановић одлично зна шта је претходна влада потписала, а ми сигурно нећемо да правимо границу".

Милан Ивановић, председник Српског националног већа северног Косова, понавља да Срби не желе, како каже, албанске институције.

"То практично значи да не желимо ни да на административним прелазима имамо косовске царинике и косовске полицајце, јер би ти прелази онда представљали границу унутар државе Србије, што је противуставно. Већ сада могу да кажем да ће на северу КиМ бити доста отпора примени договора које је постигао Борислав Стефановић, односно Борис Тадић, с косовском страном", каже Ивановић.

На питање шта Срби са севера КиМ могу да ураде, председник СНВ одговара да ће они најпре "свим демократским средствима учинити да административни прелази постану нефункционални", а да се за кретање и промет робе користе такозвани алтернативни прелази, као и да "има доста простора за остварење наших легитимних права", каже Ивановић.

 
Убила нас сопствена држава

Марко Јакшић, посланик Демократске странке Србије са севера Косова, у покретању пилот-пројеката на административним прелазима не види ништа добро за Србе.


"Сопствена држава нам је забола нож у леђа. Кренули су да праве границу између централне Србије и КиМ, а да се не бисмо бунили, договорили су се са Еулексом и Приштином да је боље да српска Жандармерија хапси наше синове, да се гнев не би изливао на ЕУ и Кфор", каже Јакшић за Данас, оцењујући да нова власт наставља политику старе, да је "све исто, само Бориса нема".

Јакшић каже и да се представници Српске напредне странке, конкретно директор Канцеларије за КиМ Вулин, оправдавају међународним обавезама Србије.

"Обавезе можда јесу, али једне политичке странке. Јасно је да је СНС између Косова и Европске уније одабрала ЕУ и да је де факто признала Косово као посебну државу. Истина је сурова, али је таква", тврди Јакшић и напомиње да ће могућност деловања Срба бити смањена, јер ће алтернативне путеве "свим расположивим снагама" чувати Кфор.

Бојан Јаковљевић, председник Окружног одбора СНС за север КиМ, каже за Данас да "не располаже довољним и квалитетним информацијама" о споразуму о ИБМ. Напомиње да постоје и контрадикторне информације о томе на којим прелазима ће бити покренути пилот-пројекти, али додаје да оно што је чуо из медија охрабрује.

"Уколико је све што је написано у вези са ИБМ тачно, онда је тај споразум за Србе прихватљив", објашњава Јаковљевић.

Цитат
Официри за везу

Александар Вулин истиче да "предвиђени официри за везу неће имати дипломатски статус".

"Реч је о техничким лицима чији задатак ће се сводити на обезбеђивање комуникације између два преговарачка тима у вези с договорима који буду постигнути, односно биће задужени за оперативну и техничку сарадњу без икаквих прејудицирања. Њихово седиште ће бити у Бриселу или ће радити у саставу мисија ЕУ. Залажемо се да то буде остварено што пре, јер хоћемо да проблеми буду решавани без одлагања", каже Вулин.

(Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12584Погледај профил
« Одговор #104 послато: Новембар 12, 2012, 10:44:52 »

Цитат
На административним прелазима порезници, а не цариници: Александар ВулинНије шија, него врат  Превртање очима (порезник-цариник). Е, јадан је и овај Вулин, коју је улогу себи изабрао. Мука ми је више да их слушам шта лупетају, к`о да смо ми сви дебили, па не схавтамо шта они раде.

Наш народ на Косову и Метохији је схватио да је жртвован за рад нечијег болесног ума и ситних душа које су се ставиле у службу свих оних који су нас бомбардовали 1999.године, а скоро па и у службу шиптара, јер све то што раде иде њима у прилог. БЕДНО!!!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12584Погледај профил
« Одговор #105 послато: Новембар 21, 2012, 00:56:21 »

Јакшић и Пелевић: Николићу спречи границуСрби са севера Космета траже да се спречи примена споразума Београда и Приштине о интегрисаном управљању границама


БЕОГРАД - Посланици Скупштине Србије Марко Јакшић и Борислав Пелевић позвали су данас председника Србије Томислава Николића да спречи примену споразума којим ће, како кажу, бити успостављена граница између Србије и Косова, и најавили пасиван отпор Срба са севера покрајине у случају да ипак буде примењен.

Јакшић је новинарима у Скупштини Србије рекао да ће Срби са севера Косова пружити "велики и пасиван отпор" примени споразума Београда и Приштине о интегрисаном управљању границама, јер то, како је навео, значи признање Косова као албанске државе.

Јакшић, који је посланик Демократске странке Србије, рекао је да Срби са севера покрајине позивају председника и премијера Србије, Томислава Николића и Ивицу Дачића, да дођу на Косово и да им објасне шта значи тај споразум, а ако се то не деси, Срби ће доћи у Београд. Упитан да ли ће Срби са севера Косова од 10. децембра када се очекује примена споразума о интегрисаном управљању административном линијом почети барикаде, Јакшић је рекао да ће о виду отпора одлучити одборници четири општине са севера Косова.

"Протекла три месеца смо тражили пријем код Томислава Николића, али нас није примио", рекао је Јакшић и оптужио садашњу власт да се "крије" иза споразума које је у Бриселу с делегацијом Приштине постигао претходни шеф преговарачког тима Борислав Стефановић.

Јакшић је рекао и да је председник Србије Томислав Николић "драстично променио курс" у односу на оно што је говорио у изборној кампањи. Самостални посланик Борислав Пелевић рекао је да и садашња власт као и претходна "лаже" грађане говорећи да је реч о споразуму о интегрисаном управљању административним линијама, иако је у ствари, како тврди, реч о управљању границама. "Ради се о постављању границе између такозване Републике Косово и Србије. Не чуди што је претходна власт лагала, али садашња не чини ништа да ту лаж разоткрије", рекао је Пелевић. Јакшић и Пелевић су позвали посланике Скупштине Србије са Косова да се успротиве примени споразума о интегрисаном управљању границама, јер, како кажу, води признању Косова.

(Бета, Курир)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12584Погледај профил
« Одговор #106 послато: Новембар 21, 2012, 00:58:56 »

Цитат
Јакшић, који је посланик Демократске странке Србије, рекао је да Срби са севера покрајине позивају председника и премијера Србије, Томислава Николића и Ивицу Дачића, да дођу на Косово и да им објасне шта значи тај споразум, а ако се то не деси, Срби ће доћи у Београд.


Мислим да то и треба да ураде. А када дођу у Београд, сигурна сам да ће им се придружити и многи грађани који не живе на Косову и Метохији. Ваљда ће тада и Тома и Ивица морати да дају неке одговоре!!!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Cuburac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1179Погледај профил
« Одговор #107 послато: Новембар 21, 2012, 09:11:01 »

Bojim se da im se nece prikljuciti mnogo ljudi. Bolno ali istinito. Iz nekog razloga izgubili smo svako osecanje solidarnosti i vernosti bilo cemu.
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12584Погледај профил
« Одговор #108 послато: Новембар 21, 2012, 19:45:27 »

Bojim se da im se nece prikljuciti mnogo ljudi. Bolno ali istinito. Iz nekog razloga izgubili smo svako osecanje solidarnosti i vernosti bilo cemu.

Колико год да се прикључи, биће довољно. Чињеница да је народ упао у неку апатију, али нису сви, уверила сам се у то више пута.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12584Погледај профил
« Одговор #109 послато: Новембар 28, 2012, 01:37:44 »

Николић сутра са представницима Срба са севера Косова

Председник и премијер Србије Томислав Николић и Ивица Дачић састаће се сутра с председницима општина на северу Косова, саопштио је Кабинет председника Републике.

Како се наводи у саопштењу, састанак почиње у 13.00, а на разговорима ће бити председници општина Косовска Митровица, Зубин Поток, Звечан и Лепосавић - Крстимир Пантић, Славиша Ристић, Драгиша Миловић и Драгиша Васић.

Представници општина на северу Косова противе се спровођењу споразума с Приштином које је Влада Србије спремна да спроведе. Први потпредседник владе Александар Вучић рекао је данас да ће спровођење споразума бити тешко за Србију и да следе разговори с представницима косовских Срба.

На северу Косова последњих дана је било више инцидената, а јуче су непознати нападачи пуцали на ватрогасце у северном делу Митровице, док је на прелазу Брњак бачена бомба у међузони. У инцидентима није било повређених.

(Прес)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12584Погледај профил
« Одговор #110 послато: Новембар 28, 2012, 21:23:43 »

Срби на северу Космета не могу да прихвате спровођење споразума о интегрисаном управљању прелазима


Београд -- Томислав Николић и Ивица Дачић су се састали са представницима општина са севера КиМ, који су им пренели да Срби неће прихватити споразум о прелазима.


Дачић и Николић су уверили Србе да ће им до 4. децембра бити доставјен текст техничког протокола споразума са Приштином.

Састанку присуствују председници општина Косовска Митровица, Зубин Поток, Звечан и Лепосавић - Крстимир Пантић, Славиша Ристић, Драгиша Миловић и Драгиша Васић и шеф преговарачког тима Београда у тетхничком дијалогу с Приштином Дејан Павићевић.

Председник Општине Зубин Поток Славиша Ристић је, након састанка са председником и премијером Србије, рекао у Београду да Срби на северу Косова не могу да прихвате спровођење споразума о интегрисаном управљању прелазима ако он значи успостављање границе са централном Србијом.

"Добили смо уверавања од председника и премијера да ће у оквиру наставка техничког дијалога... покушати да тај споразум поправе у смислу да Срби не морају да ваде косовска документа, не мењају српске таблице и да не плаћају царине такозваном независном Косову", рекао је Ристић новинарима након 45-минутног састанка с Томиславом Николићем и Ивицом Дацићем.

Председници општина са севера Косова и Метохије саопштили су да неће правити проблеме када је у питању спровођење споразума о интегрисаном управљању прелазима уколико се у наставку техничког дијалога издејствује да не морају да мењају таблице, ваде косовска документа и плаћају царину косовским властима.


Представници општина на северу Косова противе се спровођењу споразума с Приштином које је Влада Србије спремна да спроведе.

Председник и премијер Србије Томислав Николић и Ивица Дачић обавезали су се данас да ће председницима општина на северу Косова до 4. децембра доставити технички протокол споразума са Приштином у писаном облику, саопштено је из Кабинета председника Републике након састанка са председницима општина.

"Председник Николић и премијер Дачић обавезали су се да технички протокол у писаном облику, потписан од стране привремених власти у Приштини и Републике Србије, доставе до 4. децембра 2012, након чега ће се председници четири општине обратити грађанима севера Косова и Метохије", наводи се у саопштењу из кабинета председника.


Николић је у разговору са председницима општина поновио да Србија никада неће признати једнострано проглашену независност Косова и Метохије.

Србија ће учинити све што је у њеној моћи да се обезбеди бољи живот, мир и сигурност грађана који тамо живе, додао је председник.

Дачић је обавестио представнике Срба са севера Косова и Метохије о спровођењу до сада постигнутих споразума са Приштином, пре свега о заједничкој управи административним прелазима и о споразуму о слободи кретања.

Први потпредседник Владе Александар Вучић рекао је јуче да ће спровођење споразума бити тешко за Србију и да следе разговори с представницима косовских Срба.

На северу Косова последњих дана је било више инцидената, а у понедељак су непознати нападачи пуцали на ватрогасце у северном делу Митровице, док је на прелазу Брњак бачена бомба у међузони. У инцидентима није било повређених.


(Танјуг, Б92))
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12584Погледај профил
« Одговор #111 послато: Новембар 28, 2012, 21:47:47 »

Цитат
Добили смо уверавања од председника и премијера да ће у оквиру наставка техничког дијалога... покушати да тај споразум поправе у смислу да Срби не морају да ваде косовска документа, не мењају српске таблице и да не плаћају царине такозваном независном Косову"

Сам појам "царина" алудира на границу, према томе Срби са КиМ су требали прво да одбију уопште питање царина.
А Тома и Дачић ће сада "да покушају", па шта су до сада радили. ЋУТКЕ су прихватали све што се од њих тражило!!!


Цитат
Дачић и Николић су уверили Србе да ће им до 4. децембра бити достављен текст техничког протокола споразума са Приштином


ЗАШТО одмах нису добили тај Споразум да се упознају са њим? Плашим се да 4. децембар  не буде касно, јер је шеф преговарачког тима у Београду, Дејан Павићевић у ранијем обраћању медијима дао информацију да ће почетком децембра пилот пројекти управљања административним прелазима бити спроведени на Јарињу и Мердару.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12584Погледај профил
« Одговор #112 послато: Новембар 29, 2012, 16:21:58 »

Срби са Космета траже изјашњавање Уставног суда

Пре примене бриселских споразума између Београда и Приштине, о томе треба да се изјасни Уставни суд Србије, затражили са заједничке седнице одборници четири општине са севера Космета.

Одборници четири општине са севера Косова су на заједничкој седници затражили да се пре примене постигнутих бриселских споразума између Београда и Приштине о њима изјасни Уставни суд Србије.


На седници која је одржана у Косовској Митровици 94 одборника из општина Косовска Митровица, Зубин Поток, Звечан и Лепосавић закључили су да не прихватају успостављање границе између Косова и централне Србије на прелазиме Јариње и Брњак.

У закључцима који су усвојени истакнуто је да Технички протокол за имплементацију споразума о интегрисаном управљању прелазима (ИБМ) и упорно инсистирање за примену пилот пројекта на прелазу Јариње, касније и на Брњаку, упућују на закључак да је у питају покушај преваре српског народа и Србије.

"Очигледно је да се тражи индиректно признавање територијалног интегритета Косова а не тражење трајног решења за отворена питања између Срба и Албанаца, сматрају одборници.

Они су истакли да је пре примене овог и других споразума неопходна оцена Уставног суда Србије о уставности постигнутих споразума из Брисела и донетих Уредби за њихово спровођење.

Одборници су подржали захтеве да су неопходне чврсте писане гаранције са највишег нивоа да ће грађани имати пуну слободу кретања преко прелаза на северу Косова, да могу слободно користити лична документа издата од стране Србије, регистарске таблице и друго и да се роба намењена за општине на северу Косова неће опорезивати и царинити од стране и за рачун приштинских власти.

У закључцима који су усвојени стоји и то да су грађани општина са севера Косова истрајни у намери да мирном и демократском борбом осигурају свој опстанак, основна људска права и заштиту својих националних интереса.

Председник општине Зубин Поток Славиша Ристић информисао је пре усвајања закључака одборнике четири општине са севера Косова о састанку са државним врхом који су председници општина са севера покрајине имали у среду у Београду.

Ристић је рекао да су он и његове колеге председнику Србије Томиславу Николићу и премијеру Ивици Дачићу пренели поруку да је за Србе на северу покрајине неприхватљива примена споразума који су штетни по њих и националне интересе.

Он је рекао да је од Дачића и Николића затражено да подрже њихово право да наставе да се боре да грађани са Косова и Метохије остану грађани Србије а не самопроглашене државе Косово.

Не смемо да се предајемо шта год да се догоди, ако успеју да наметну границу то није крај света морамо да наставимо борбу. Мислим да око 80 одсто људи са Косова нема ништа обезбеђено у централној Србији, рекао је Ристић.

Он је нагласио да су Срби од свих Влада у Београду очекивали неку врсту заштите, али и додао да "морамо да схватимо да ћемо морати и сами, јер доста тога зависи од нас, да ли желимо да останемо грађани Србије или не.

Ристић је истакао да Срби имају право да изаберу у којој ће држави живети као што су то урадили Албанци.

"То значи да треба да задржимо јединство на нашим скупштинама општина и заборавимо да ли ће нам власт замерити или не", рекао је Ристић.

На седници је речено и то да ће ако буде потребе за протестима због примене договора из Брисела њих организовати скупштине општине са севера Косова.

(РТС)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12584Погледај профил
« Одговор #113 послато: Децембар 01, 2012, 17:04:24 »

Дачићеви жандарми "бране" границу од Срба

Три аутобуса пуна полицајаца-специјалаца стигла су јуче ујутро у међузону између Руднице и Јариња да чувају раднике Нови Пазар-пута који припремају терен за постављање контејнера и друге опреме на интегрисаном прелазу који би, према најавама из Београда и Приштине, требало да заживи од 10. децембра.

Руднице - Јариње: Радници "Нови Пазар пута" припремају терен за контејнере


Недалеко од места где се изводе радови, своју базу има и жандармерија (копнена зона безбедности), а додатне снаге ангажоване су након што су одборници и челници српских општина са севера Космета, после седнице у Косовској Митровици, обишли ову локацију и затражили од извођача да одмах прекине радове јер српски народ у Лепосавићу, Звечану, северној Косовској Митровици неће дозволити да се прави граница између Србије и Косова. Извођачу је речено да ће се, ако наставе с радовима, следећи пут суочити с народом северног Космета.

Цитат
Митраљези на готовс


Под пуном ратном опремом: Нема мира на Косову

Новинари су јуче могли само да фотографишу извођаче радова, али им није дозвољено да сликају и полицију. Део полиције стациониран је у Рудници и држи се "у резерви" за случај да Срби са севера покушају да силом прекину радове.
Јуче је било видно и појачно присуство Кфора са косовска стране, испред пункта у Јарињу било је паркирано пет-шест америчких хамера с митраљезима на готовс окренутим према Косову.У међувремену, премијер Ивица Дачић и потпредседник Владе Србије Александар Вучић "објаснили су" да се интегрисани прелази морају успоставити јер је то део договора с међународном заједницом који је Србија дужна да испоштује. Вучић чак је упозорио да би Србија, у случају да одустане од интегрисаних прелаза, могла остати без знатних финансијских средстава, а пензионери без пензија.

- Нисмо ни слутили да ће нас блокирати наша - српска полиција, и да ћемо вероватно и против ње морати да протестујемо, са Шиптарима смо лако излазили на крај, са нашима ће бити много теже - каже Србин који дежура на контролном пункту поред пута Лепосавић-Јариње.


Какви ће бити даљи потези Срба остаје да се види: Београд, Приштина и међународна заједница су одлучни да стартују с интегрисаним прелазима, Срби на северу су такође одлучни да спрече свако успостављање границе. Да ли ће бити протеста и каквих знаће се наредних дана.

Постоје и предлози да се "пусти" изградња интегрисаних прелаза и да се они игноришу, као што се последњих месеци игноришу Брњак и Јариње, а да се за комуникацију са Србијом користе алтернативни правци. Мада Београд тврди да се то неће догодити, Кфор се спрема да додатним снагама из Немачке и Аустрије затвори и главне алтернативне прелазе изнад Јариња, преко Врачева и Тресава, као и преко Рогозне.


Цитат
Зашто се премијер жури

- Да сам премијер Србије, одложио бих имплементацију споразума о интегрисаним прелазима јер просто нису сазрели услови. Нема потребе за журбу, никакву кандидатуру, нити датум нећемо добити у догледно време - сматра Оливер Ивановић, доскорашњи државни секретар у Министарству за Косово и Метохију.
Ивановић је нагласио да Срби немају никакве гаранције да интегрисани прелази неће бити - граница.

Јуче је било видно и појачно присуство Кфора са косовска стране, испред пункта у Јарињу било је паркирано пет-шест америчких хамера с митраљезима на готовс окренутим према Косову.


(Д.Н.Петровић, Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12584Погледај профил
« Одговор #114 послато: Децембар 04, 2012, 02:01:46 »

Бриселски договор о царини

Постигнут договор о царинским процедурама током дијалога радних група Београда и Приштине, рекао шеф београдског тима Дејан Павићевић. На прелазима с Косовом завршни радови уочи примене споразума, у Бриселу припреме састанка Дачић - Тачи.


У Бриселу је после данашње рунде техничких преговора између Београда и Приштине, заокружен договор о царинској процедури на прелазима на административној линији са Косовом, као и о улози Еулекса, изјавио је за РТС шеф београдског преговарачког тима за технички дијалог Дејан Павићевић.


Павићевић је рекао је да је данас постигнут договор на техничком нивоу о царинској процедури. Према његовим речима, царина неће бити вршена на самим прелазима, већ ће, у зависности од тога из ког правца роба долази, бити пребачена на терминале у Нишу и Јужној Митровици, док ће на прелазима бити вршена само контрола папира.

Он је рекао и да је постигнут договор о улози Еулекса, која се може назвати извршном. Еулекс ће, како је рекао Павићевић, имати исти број цариника као косовска и српска страна, а прва два прелаза биће пуштена у рад 10. децембра.


Павићевић је рекао да се тренутно ради на самим административним прелазима - на Рудници и Мердару и да очекује да ће та два прелаза прорадити 10. децембра ујутру.

"То ће изгедати на следећи начин, замислите пункт један и други, који ће се само прибложити један до другог. Биће интегрисана зона јасно подељена у две зоне одговорности где ће свако спроводити своје процедуре", објаснио је Павићевић.

За сутра је уз посредовање високе представнице Европске уније Кетрин Ештон најављен састанак на политичком нивоу, између премијера Србије Ивице Дачића и Хашима Тачија.

Тај састанак ће и овога пута бити у форми радне вечере. Ештонова ће прво имати засебне састанке са Дачићем и Тачијем, а затим ће бити организован и тројни састанак, који би требало да на политичком нивоу заокружи и потврди оно што је постигнуто на техничком нивоу.

Тај састанак долази у веома битном тренутку, јер ће од исхода састанка и примене споразума на терену зависити како ће се следеће недеље Савет министара, а затим шефови држава и влада одредити према датуму о почетку преговора о чланству.

У међувремену, у Европском парламенту данас је по први пут представљена резолуција о Србији. Приликом представљања поздрављен је политички дијалог Београда и Приштине, као и напори нове Владе у борби против корупције, а упућен је и позив шефовима држава и влада, Савет Европске уније да што пре одреде датум почетка преговора са Србијом.

Известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин каже да ће после сусрета између два премијера и практичног имплементирања заједничке контроле за седам дана Савет бити пред дилемом да ли да да условни датум.

"Ја се надам да ће то бити довољно, ако не, онда треба сачекати следећу прилику, али мислим да је Србија са свиме што је направила до сада и са свиме што ће показати у овој седмици на добром путу и да заслужује датум", рекао је Кацин.

"Мислим да резолуција објективно одражава ситуацију каква је сада у Србији, а резолуција ће подстаћи европске амбиције Србије и бити охрабрење за српску владу", рекао је шеф делегације Европског парламента за Западни Балкан Едвард Кукан.

Савет министра Европске уније ће 10. и 11. децембра расправљати о Србији и о евентуалној додели датума за почетак преговора са Србијом.  (РТС)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12584Погледај профил
« Одговор #115 послато: Децембар 04, 2012, 02:04:19 »

И све се то дешава пред нашим очима, а ми још увек ћутимо.  Усне су ми запечаћене
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12584Погледај профил
« Одговор #116 послато: Децембар 05, 2012, 06:26:45 »

Срби чекају на Јарињу да им се обрате Николић и Дачић


Они очекују да председник и премијер одреде "начин и место како би одборницима и руководству општина пренели и објаснили шта је постигнуто у најновијим преговорима у Бриселу", а што се односи како наводе, на примену Споразума о интегрисаном управљању прелазима на Јарињу и Брњаку

Решили да сачекају Николића и Дачића: Срби на Јарињу (фото:З.Шапоњић)

КОСОВСКА МИТРОВИЦА - Председници локалних самоуправа са севера Косова затражили су од председника Републике Томислава Николића и премијера Ивице Дачића састанак на коме би им објаснили шта је договорено у најновијим преговорима са Приштином у Бриселу о интегрисном управљању прелазима.

Они тврде да оно што је шеф београдског тима у техничком дијалогу Дејан Павићевић изнео у медијима као процедури договореној о примени споразума о интегрисаном управљању прелазима, "није у складу са налозима које је добио од председника и премијера после састанка с челницима општина са севера Косова и Метохије 28. новембра у Београду".

"Одборници четири СО заједно са руководствима северних општина остају на Јарињу, на новој локацији предвиђеној за административни прелаз све до вашег обраћања са најновијим договореним решењима", наводи се у отвореном писму упућеном председнику и премијеру.

Они очекују да председник и премијер одреде "начин и место како би одборницима и руководству општина пренели и објаснили шта је постигнуто у најновијим преговорима у Бриселу", а што се односи како наводе, на примену Споразума о интегрисаном управљању прелазима на Јарињу и Брњаку.

Шеф београдског тима Дејан Павићевић изјавио је после дијалога радних група Београда и Приштине о примени споразума о интегрисоном управљану прелазима (ИБМ) да је постигнут договор о царинским процедурама.

"Договорено је да се роба не царини на самим прелазима већ на царинским терминалима у дубини територије", рекао је Павићевић и објаснио да то значи да ће роба која излази са Косова бити царињена на терминалима у Нишу или Врању, а роба која улази на Косово на царинском терминалу у јужном делу Косовске Митровице.

Павићевић је додао да ће цариници Еулекса, Србије и Косова на административним прелазима само контролисати папире, али неће царинити робу.

"Цариници Еулекса ће заједно са цариницима Србије и Косова вршити царинске процедуре што можемо назвати извршном улогом Еулекса", казао је Павићевић.

Он је рекао да на прелазима неће бити никаквих државних ознака, што значи да ће са прелаза Мердаре бити скинута обележја Републике Косово.

(Танјуг, Курир)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #117 послато: Децембар 07, 2012, 01:00:02 »

"Kosovo jedinstvena carinska zona, kakav sever, istok ili zapad"

Tkz.Generalni direktor Carine Kosova Naim Hurugljica je izjavio u četvrtak da je Kosovo jedinstvena carinska zona i da ne može biti izuzetaka za bilo koji deo. Prema njemu, na Kosovu se mora cariniti sva roba, bez obzira da li se "granični prelazi nalaze na severu, istoku ili zapadu zemlje".


Prelaz Jarinje: Kosovski carinici na svim prelazima primenjivati carinski zakonik

Hurugljica je za Radio Kosovo rekao da do sada nije dobio nikakvu administrativnu uredbu koja bi omogućila drugačiji tretman prelaza na severu Kosova, gde su Srbi većina.

"Ovo je sporazum između dve države i mi nismo dobili nikakvu administrativnu uredbu van carinskog zakona Kosova. Kosovo ima jedinstven carinski sistem koji se primenjuje za svakog građanina Kosova ili stranca koji uvozi robu na Kosovu i koji podleže carinjenju. Ja nemam nikakvu instrukciju o izuzecima i mi ćemo delovati kao i prema svim drugim državama", kazao je Hurugljica.

Premijer Srbije Ivica Dačić je nakon sastanka sa predsednikom Vlade Kosova Hašimom Tačijem rekao da će Srbi na prelazima na severu Kosova moći da koriste dokumenta Srbije, kao i da na prelazima na severu carina neće biti naplaćivana.

Direktor carine Kosova je u četvrtak rekao da neće biti izuzetaka za neki "granični prelaz ili grupu građana" i da će kosovski carinici na svim prelazima primenjivati carinski zakonik.

Dačić je kazao da će Srbija suspendovati primenu sporazuma ako Priština ne poštuje dogovor čiji je garant visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/275421/Kosovo-jedinstvena-carinska-zona-kakav-sever-istok-ili-zapad

Шта ли ће Дачић на ово да одговори.Има ли више смисла да лаже,не само онај наш народ са КиМ,него и  све нас?!
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12584Погледај профил
« Одговор #118 послато: Децембар 08, 2012, 07:23:08 »

Јариње: Блокада пала, не желе границу!


Делегати четири севернокосовске општине одлучили да привремено прекину протест на прелазу Јариње. Траже да Скупштина потврди владине гаранције. Захтевају учешће у даљим преговорима

Срби су у петак предвече дигли шаторе и отишли кућама

ПОЛИТИЧКИ представници Срба са севера Косова и Метохије одлучили су у петак, после вишечасовне жучне расправе на седници скупштина четири општине, да привремено прекину протесте на Јарињу, организоване због изградње заједнички надгледаног прелаза у том делу покрајине.

Одборници су једногласно (без присуства представника СРС, који су напустили седницу пре гласања) донели такву одлуку иако се, како су навели у закључцима, не слажу са применом споразума о интегрисаном управљању на прелазима Јариње и Брњак.


Главне тачаке у закључцима Срба са севера КиМ гласе:

* од Владе Србије очекују обуставу започетих радова на Јарињу,

* да општине и грађани са севера Косова остају доследни у ставу да не прихватају успостављање граница са Србијом на Јарињу и Брњаку,

* да не прихватају институције из Приштине,

* да се сва отворена питања морају решавати ненасилним и политичким средствима у оквиру Резолуције 1244,

* да је Уставни суд Србије дужан да оцени уставност донетих уредби и споразума с тим у вези,

* да Народна скупштина потврди гаранције Владе кроз одговарајућу скупштинску резолуцију.

* од највиших државних органа одборници су захтевали пуно учешће Срба са Косова и Метохије око израде платформе и утврђивања заједничке политике о покрајини.

Пре усвајања закључака, лидери са севера који су у четвртак имали састанак са државним врхом Србије обавестили су делегате четири скупштине да су косовски Срби кроз закључке Владе Србије први пут од власти из Београда добили писане гаранције за своје захтеве.

Крстимир Пантић, председник СО Косовска Митровица, рекао је да је на недавном састанку у Бриселу прихваћен захтев премијера Дачића - да режим на административним прелазима Јариње и Брњак остане непромењен.

- Сви наши захтеви су прихваћени и од стране ЕУ и косовског премијера - нагласио је Пантић и додао да не види разлог да скупштина не подржи закључке Владе Србије.

Одборници су обавештени да ће 10. јануара у Бриселу бити настављени разговори о интегрисаном управљању прелазима јер, како је речено, технички протоколи о овом питању нису јасно дефинисани.

Одборницима је такође објашњено да споразум о интегрисаном управљању прелазима неће важити само до 10. јануара, већ док не буде постигнуто решење које ће уважавати легалне и легитимне интересе Срба са севера КиМ.

Закључке Владе Србије, која је први пут косовским Србима дала писане гаранције за оно што су тражили, подржали су и одборници ДСС, а члан општинског већа у Зубином Потоку Владимир Милентијевић је изразио и недоумицу:

- Имамо разлога за страх зато што и је даље нејасна ситуацију шта власти Србије намеравају да предузму када је у питању Косово и Метохија, посебно север покрајине. Косово није изгубљено и ми ћемо наставити да се боримо и помажемо властима у Београду у очувању Косова у саставу Србије, јер Србију доживљавамо као једину државу - рекао је Милентијевић.

И други одборници су наглашавали да хоће све друго осим да живе у независном Косову и да прихвате институције самопроглашене Републике Косово.

Против закључака Владе Србије на заједничкој седници четири општине са севера Косова говорили су одборници Српског националног већа северног Косова и Српске радикалне странке.СРБИ ОТИШЛИ СА ЈАРИЊА

СРБИ са севера Космета, у петак око 16.00 часова, спустили су заставе и шаторе, и са сузама у очима угасили логорске ватре, крај којих су на температурама око нуле протестовали три дана. Кажу, повлаче се привремено, јер уколико међународна заједница покуша да их превари и на овом месту направи међународни гранични прелаз између Србије и севера Косова, протести ће бити обновљени и радикализовани.

Председници четири општине севера Космета дошли су лично на Јариње да саопште протестантима одлуку из Лепосавића. И једни и други са тугом су гледали гашење логорских ватри и питали се наглас шта ће донети будућност.

Планинар Раде Кнежевић попео се на високе ватрогасне мердевине и на сивој стени белим спрејом нацртао велики крст са оцилима.

- Ја сам потписао Србију на овом месту и то ћу памтити до краја живота. Други су потписали неке папире, а бојим се да ћемо и тај датум памтити до краја живота - рекао је Кнежевић.


Како смо сазнали, већ током ноћи а најкасније у суботу грађевинци ће наставити да проширују пут на коме ће бити постављени привремени контејнери уз помоћ којих ће функционисати интегрисани прелаз Јарње.

Б. СУБАШИЋ - И. РАДУЛОВИЋПРЕДСТАВНИЦИ СРБА СА КОСМЕТА КОЈИ ЖИВЕ У ЕНКЛАВАМА ЗАБРИНУТИ ЗА ОПСТАНАК

ШТА ЋЕ БИТИ СА НАМА ЈУЖНО ОД ИБРА

ГРАЧАНИЦА - Представници Срба са централног Космета апеловали су у петак на државни врх Србије да у преговорима Београда и Приштине сагледа и интересе Срба који живе јужно од реке Ибар на Косову и Метохији.

- Забринути смо што нас представници наше државе игноришу, односно не спомињу, иако живимо у далеко тежим околностима и условима него наши сународници у остатку покрајине. Погађа нас то што нас наша држава заборавља и осећамо се као да смо пуштени низ воду - каже Горан Арсић, начелник Косовског округа.

Арсић наводи да су Срби из овог дела покрајине били приморани да, према досадашњим споразумима у дијалогу Београда и Приштине, почну да користе косовска документа и регистарске таблице, што им је, како наглашава, додатно отежало животе:

- Апелујемо на државни врх да током преговора сагледа и наше интересе, јер питање је како ћемо се ми кретати када почне да се реализује договор о интегрисаном управљању прелазима. Хоћемо ли морати да плаћамо дажбине за улазак са Космета у сопствену државу?

- И ми желимо координацију са нашом државом, јер другачије на овим просторима не можемо опстати - каже Рада Трајковић, директорка Дома здравља у Грачаници. Она подсећа да према подацима међународне заједнице, на Космету живи 136.000 Срба од којих је око сто хиљада настањено у срединама јужно од Ибра, који су, како истиче, преживели највећи терор Албанаца последњих тринаест-четрнаест година.

- Преко Канцеларије за КиМ захтеваћемо пријем код председника Николића и премијера Дачића, јер не смемо дозволити да се у свеукупној ситуацији, у којој је доведен у питање опстанак Срба, додатно делимо - сматра Зоран Ракић, председник општине Вучитрн, који каже да ће захтевати од државног врха да им одговори на питање - шта ће бити са њима?

Д. ЗЕЧЕВИЋ

(Е.В.Н. вечерње НОВОСТИ)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12584Погледај профил
« Одговор #119 послато: Децембар 09, 2012, 19:21:27 »

Тројни пакт против српског народа

 Српски народ на Косову и Метохији је још једном, у тринаестој години окупације, устао у одбрану слободе, Устава Србије и међународног права.

Представници јединог неуснулог дела Српства, грађани Србије са Севера јужне покрајине, започели су и поред снегова и велике хладноће, свој нови протест на административној линији са једном једином поруком – никад неће дозволити успостављање границе између КиМ и остатка Србије
.i Окупили су се како би спречили раднике јавног предузећа „Нови Пазар пут“ да по налогу валасти у Београду изграде гранични прелаз са свим пратећим објектима по стандардима ЕУ. Коалиција напредњака и социјалиста је показала беспоговорну послушност према Вашингтону и Бриселу и започела је са реализацијом „интегрисаног управљања границом.“ Републичка влада је да би успела у својој намери послала аутобусе пуне полиције, чији је једини задатак да употребом силе натерају Србе да прихвате границу. На овај начин, заједничким снагама на српски народ са Севера КиМ кренули су Запад (који оличавају САД и ЕУ), званични Београд и Шиптари.

До чега су довели сусрети премијера Ивице Дачића и злочинца Хашима Тачија најбоље сведоче званична документа ЕУ и њених посредника у „преговорима Београд и Приштине.“ Тако је баронеса Кетрин Ештон потпредседник Европске комисије 4. децембра након састанка Дачића и Тачија издала саопштење у којем се јасно види да Брисел третира Косово и Метохију као независну државу. „Данас сам била домаћин трећег састанка премијера Тачија и премијера Дачића, у дијалогу за нормализацију односа уз посредништво ЕУ. ... Двојица премијера су потврдила закључке радне групе за интегрисано управљање границом, сходно којима су два прелаза (1 и 3) сада спремни, и биће у функцији 10. децембра. Још два прелаза (5 и 31) ће бити спремна 31. децембра. Два премијера су се сагласила да сваки именује по једног званичника за везу. У почетку, у оквиру посредничке улоге ЕУ, Делегација ЕУ у Београду и Канцеларија ЕУ у Приштини ће тим званичницима за везу на располагање ставити канцеларије за везу. Премијер Тачи је потврдио да је већ организовао специјалну полицијску мултиетничку јединицу у оквиру Полиције Косова којој ће у задатак бити стављена заштита верског и културног наслеђа. Обе стране су се такође сагласиле да обезбеде транспарентан проток новца за издржавање српске заједнице на Косову. После данашње размене на техничком нивоу, премијери су се сагласили на настављање рада на [питањима] енергије и телекомуникација на нивоу експерата. Двојица премијера су се сагласила да појачају сарадњу међу одговарајућим комисијама за нестала лица. Договорили смо се да се поново састанемо 17. јануара" написала је Кетрин Ештон.ii Документа открива да ЕУ третира Београд и Приштину као равноправне стране које заједничким снагама успостављају границу између Србије и јужне покрајине. Ивица Дачић као представник републичке владе, сусретима и договорима са Хашимом Тачијем који је правоснажно осуђен пред српским судовима за убиства полицајаца и цивила, чини тешка кривична дела и штети интересима Србије. Републичка влада у којој главну реч води Александар Вучић, координатор служби безбедности, својом политиком према Косову и Метохији отворено и намерно крши Устав и тиме угрожава демократију што је јасан пут у диктатуру (по укусу САД).

Званични Београд ове 2012. године није само приступио тројном пакту, он је данас, у борби против српског народа на Косову и Метохији његов конститутивни део. Запад и Шиптари никад нису ни крили да теже независном КиМ, нити да Србе третирају као националну мањину. Међутим, први пут у српској историји, председник државе, премијер и министар одбране директно раде на успостављању независног Косва и Метохије.

Да се историја кроз неке догађаје понавља могло се видети и кроз позиве председника Србије Томислав Николић који је баш као и кнез Павле 1941. године тражио од интелигенције и СПЦ да оправдају његове потезе. С тим у вези позив Томислава Николића представницима САНУ да помогну у решавању „косовског питања“ протумачен је од стране професора Филозофског факултета Загорке Голубовић као намера председника Србије да добије оправдање за оно што се спрема свакако да учини, а то је предаја КиМ.iii

Грађане Србије сво време чуди ћутање званичника СПЦ који никако да изнесу свој став према „косовској политици“ актуелне владе. Многи су то ћутање протумачили као одобравање. Међутим, како је у паници недавно јавио прозападни дневни лист Блиц, „Црква је ударила на Дачића и Вучића.“iv У овом тексту се као велика опасност за евроатлантске интеграције наводи писмо Синода СПЦ у коме се у осам тачака власт најоштрије критикује због политике према КиМ. Иако је патријарх Иринеј негирао да СПЦ стоји иза тог писма, његов садржај је био довољан да узбурка духове и укаже на чињеницу која је свима у Србији позната - влада у Београду предаје јужну српску покрајину.

СПЦ је у прошлости јасно изразила свој став према молбама кнеза Павла да подржи приступање Југославије Тројном пакту. Наиме, 20. марта 1941. године Његова светост патријарх српски Гаврило (Дожић) је следећим речима одговорио принцу Павлу: „Наше традиције, наш понос, и наш глас који имамо у свету, затим наше обавезе према свима оним херојима и мученицима који су за ову државу своје животе положили, као и наше обавезе према свима прошлим и будућим генерацијама нашега народа, императивно налажу да се не прикључујемо Трипартитном пакту, јер не треба заборавити да би тако прикључење у будућности по наше интересе народне и државне могло донети и најфаталније последице...". Ове речи би данас, прилагођене датом тренутку, без задршке, сваки владика, свештеник и монах могао и морао да понови Томиславу Николићу, Ивици Дачићу и Александру Вучићу, поводом њихове политике према КиМ и њиховом пакту са Западом и Шиптарима.

Међутим, супротно речима патријарха Гаврила, „интелигенција“ којом се окружио Томислав Николић данас оправдава приступање Хитлеровом Тројном пакту и на тај начин шаље поруку каква је суштински напредњачка „косовска политика.“ Члан Председништва СНС Радош Љушић каже „несумњиво je да је кнез Павле једини Карађорђевић који је покушао да циљеве оствари дипломатијом а не оружјем. Једини се из династије ослањао на германски свет. Многи су га због тога сматрали издајником, али из ове данашње перспективе истина је другачија“ и додаје „Ко данас замера Бугарској што је у оба светска рата била на страни Немачке, а у последњем рату НATO пакта са СРЈ уступила им свој ваздушни простор како би лакше бомбардовали њеног суседа? Срби морају да схвате да таква политика није издајничка и да би морали да се лише тог дела болећивости националног карактера.“v Оливер Антић, саветник Николића потврђује ову тезу Љушића и сматра да је Југославији било боље да је остала у савезу са Хитлером!vi Као да то није било довољно, сарадник Томислава Николића је свог сина - бебу у колицима прекрио књигом Адолфа Хитлера и тако га сликао!vii За паметног доста. Основни аргумент ових лица је да је Југославија одрицањем од Тројног пакта изгубила рат, а Срби претрпели велике губитке. Међутим, Срби 1941. године нису изгубили Шестоаприлски рат јер су одустали од Тројног пакта, већ су га изгубили због издаје Хрвата и Словенаца, и јер је масон - регент Александар Карађорђевић након Првог светског рата створио Краљевину СХС (Југославију) уместо Велике Србије.

Као што је познато, Тројни пакт коме је приступила Југославија 1941. године био је војнополитички савез фашистичких земаља Немачке, Италије и Јапана са циљем насилног успостављања новог светског поретка на рушевинама Версајског споразума и осигурању светске доминације трију држава па бази поделе интересних сфера. Слично томе, систем који данас намећу САД и ЕУ има за циљ успостављање новог светског поретка и почива на рушевинама Повеље УН. Његов јасан потпис је злочиначка агресија на СРЈ 1999. године. Прихватањем једног таквог концепта Србија неће добити ништа, а изгубиће све.

i http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/275249/Golim-zivotom-protiv-granice-

ii http://www.nspm.rs/dokumenti/zvanicno-saopstenje-visokog-predstavnika-eu-o-sastanku-sa-dacicem-i-tacijem.html

iii http://www.nspm.rs/hronika/zagorka-golubovic-nikolic-se-sprema-da-preda-kosova.html

iv Блиц, 07.12.2012. године.

v http://www.ilustrovana.com/2001/2229/2.htm

vi http://www.slobodnaevropa.org/content/nikolicev-savetnik-bolje-je-bilo-sa-hitlerom/24734203.html

vii http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/273955/Tomin-sluzbenik-promovise-Hitlera

(Борис Алексић)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12584Погледај профил
« Одговор #120 послато: Децембар 10, 2012, 06:37:12 »

ЈАРИЊЕ: Монтирана расвета и постављени контејнери за особље које ће радити на прелазу


Све је спремно да ујутру од осам часова на овом прелазу почне да се примењује бриселски споразум о интегрисаном управљању прелазимаНа интегрисани административни прелаз код Јариња, који ће ујутро бити пуштен у рад, синоћ су допремљени контејнери у којима ће бити смештено особље које ће радити на самом прелазу.

Допремљено је шест контејнера, јавио је Тањугов извештач са лица места, а током њиховог постављања саобраћај на релацији Рашка – Лепосавић и обрнуто био је повремено обустављан.

Радници Електродистрибуције завршили су са постављањем расвете и све је спремно да ујутру од осам часова на овом прелазу почне да се примењу бриселски споразум о интегрисаном управљању прелазима (ИБМ).

Радови на изградњи интегрисаног прелаза код Јариња нису завршени на време због четвородневног протеста Срба са севера Косова на тој локацији, а како је саопштио извођач, радови би требало, ако време послужи, да буду финализирани у наредних пет дана.

Током целог дана на успостављању инфраструктуре за овај прелаз, који се налази између централне Србије и севера Косова, радило је око 20 грађевинских машина и око 60 радника.

Сутра ујутру почеће да се спроводи ИБМ и на прелазу Мердаре, а до краја године овај договор требало би да заживи и на прелазима Брњак и Кончуљ.

(Танјуг, Телеграф)***А што су многа српска села без струје и одсечена од света, кога то брига, а нарочито није брига ову српску власт. Битно је да су они преко ноћи све ово експресно уредили!!!
Зашто ли се тако жури Томи и Ивици Молим?Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12584Погледај профил
« Одговор #121 послато: Децембар 10, 2012, 09:38:18 »

Овако РТС објављује:Цитат
понедељак, 10. дец 2012, 07:30 -> 08:16
Отварање прелаза на Јарињу и Мердару

Од данас интегрисано управљање прелазима на Јарињу и Мердару. Прелази ће бити отворени иако радови нису завршени. На Јарињу су од јутрос припадници МУП-а, Еулекса и КПС-а, као и шеф преговарачког тима у техничком дијалогу са Приштином Дејан Павићевић.

Интегрисано управљање на прелазима Јариње и Мердаре биће данас успостављено, а прелази ће бити отворени иако радови нису завршени. Постављени су привремени контејнери у којима ће бити смештено особље.


На Јарињу се од јутрос налазе припадници МУП-а, Еулекса и КПС-а, а како је и најављено, на отварање интегрисаног прелаза дошао је и шеф преговарачког тима у техничком дијалогу са Приштином Дејан Павићевић. Осим њих, на Јарињу је присутан и велики број новинарских екипа, јавља узвештач РТС-а са лица места.

Пунктови на Јарињу, који су раније били удаљени три километра, сада се налазе на само десетак метара. У једном објекту биће припадници МУП-а Србије, у другом припадници Еулекса и косовске полиције.

Радиће се у четири смене, а како РТС сазнаје, у КПС-у ће бити више српских него албанских полицајаца. Задатак Еулекса биће да охрабре обе стране на међусобну сарадњу.

Грађани ће приликом преласака новог интегрисаног прелаза лична документа показивати припадницима МУП-а Србије, а затим КПС-у. Како сазнаје РТС, на прелазу Јариње неће бити постављена рампа, већ само знак "стоп".

Интегрисани административни прелаз Јариње, како је договорено, неће имати државне ознаке. Неће се наплаћивати царина за север Покрајине, и користиће се српска документа и српске регистарске таблице.


Осим прелаза Јариње по новом режиму треба да почне да функционише и прелаз Мердаре, док ће до краја ове године бити интегрисани и прелази Брњак и Кончуљ. (РТС)Да није ТРАГИЧНО, ова слика ( блато, машине , радници) била би смешна.
Па цели свет нам се због ових бедника смеје. Не зна се ко је већи бедник, Тома, Дачић, Вучић или овај (до јуче НН) Дејан Павићећвић, који је изјавио да ће, ако ништа ОН бити тај први који ће проћи кроз "границу".
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12584Погледај профил
« Одговор #122 послато: Децембар 10, 2012, 09:57:49 »


Ово испод контејнера може да послужи за "огрев" Зеленко
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12584Погледај профил
« Одговор #123 послато: Децембар 12, 2012, 03:47:13 »

Привредници: На Јарињу се већ крши споразум


Група привредника са севера Косова оптужила је данас Еулекс и косовске власти да су већ данас, другог дана спровођења споразума о интегрисаном управљању прелазима, почели да крше одредбе споразума.

Привредници се жале да су их са Јариња слали на друге прелазе

Привредници наводе да се од јутрос сва возила у којима се превози комерцијална и друга роба шаљу на царинске терминале у јужни део Косовске Митровице, док акцизну робу шаљу на прелаз Мердаре.

Они који су упућени у јужни део Косовске Митровице дужни су да се у року од 24 сата пријаве на царински терминал где се примењују сви закони који се односе на царину.

Привредници наводе да се на косовској царини не одваја роба намењена северу Покрајине од оне која иде јужно од Ибра што је, према њиховим речима, супротно споразуму.

Привредници су затражили од царинског службеника да сутра у општину Лепосавић дође шеф царине Еулекса и објасни им о чему је реч. Привредник са севера Косова Славиша Милентијевић, једини заступник НИС-а за север Косова и Метохије, рекао је новинарима да је "јуче са прелаза Јариње цистерна са нафтом упућена на Мердаре".

"Уколико се нешто брзо не реши север Косова ће остати без нафте и нафтних деривата", рекао је Милентијевић.

Он је додао да су јутрос три камиона пломбирана и упућена у јужни део Косовске Митровице и да им је на Јарињу речено да ће уколико не измире све дажбине косовској царини, против њих бити поднете прво прекршајне, а потом и кривичне пријаве.

"Привредници неће плаћати царину самопроглашеној држави Косово", рекао је Милентијевић и позвао Београд, међународну заједницу и Приштину да поштују Споразум о интегрисаном управљању прелазима, чија је примена почела јуче на Јарињу и Мердару.

(Бета)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12584Погледај профил
« Одговор #124 послато: Децембар 12, 2012, 03:58:44 »

Срби са севера Косова траже реакцију Владе Србије


Председници четири општине на северу Косова оценили су да се споразум о интегрисаном управљању на прелазу Јариње крши од самог почетка његове примене, а од Владе Србије су за то тражили објашњење.

Срби са севера Косова указују на кршење споразума о интегрисаном управљању на прелазу Јариње, а од Владе Србије желе објашњење

На кршење споразума су указали председници општина Косовска Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић, Крстимир Пантић,  Драгиша Миловић, Славиша Ристић и Драгиша Васић.

Они су, гостујући на телевизије Мост из Звечана, најавили да ће "од Владе Србије тражити објашњење за оно што се дешава на Јарињу и поручили да се неће помирити да им неко постави границу, нити ће да живе у независном Косову".

Председник Општине Косовска Митровица Крстимир Пантић је рекао да је одлука о прекиду протеста на Јарињу била тешка, али мудра, јер је тако створен простор држави да реагује и настави путем европских интеграција.

Он је подсетио и да грађани могу да, уколико дође до кршења Споразума о интегрисаном управљању прелазима, поново орагнизују протесте.

Уколико се то догоди, рекао је Пантић, "иницијативу треба да преузму привредници и власници више стотина приватних предузећа на северу покрајине", а он ће бити први који ће им се придружити и протествовати заједно са њима.

"Поново ћемо одржати седницу четири општине и ако одборници одлуче да се због кршења Споразума поново протестује, ми ћемо то поштовати а не искључујемо и могућност њихове радикализације", попут постављања барикада у све четири општине", рекао је Пантић.

Председник Општине Звечан Драгиша Миловић је подсетио да су одборници донели одлуку о прекиду протеста, како не би били окривљени за све лоше што се дешава Србији.

"Показали смо зрелост и јединство и поручили да желимо да будемо са својом Владом од које очекујемо искреност и истину јер овај народ заслужује то", рекао је Миловић. Он је додао да ће грађани истрајати и да на Јарињу и Брњаку нехе бити границе.

"Ако дође до протеста, бићемо са народом јер је то питање нашег опстанка, а поштоваћемо и одлуке скупштина општина", рекао је Миловић.

Председник општине Зубин Поток Славиша Ристић је нагласио "да је за грађане на северу Косова од европских интеграција много значајнији опстанак на својој територији".

 
Цитат
Павићевић данас у Бриселу о спорним питањима из ИБМ-а

Шеф преговрачког тима Владе Србије у техничком дијалогу Дејан Павићевић данас ће у Бриселу са представницима Приштине и ЕУ разговарати о спорним детаљима око примене споразума о интегрисаном управљању прелазима (ИБМ), који се, према његовој оцени, одвија без проблема.

"Већ сутра, 48 сати након почетка примене споразума у Бриселу ће се састати имплементационе групе. Разговараћемо о свему што је спорно и забрињава људе", казао је Павићевић на седници Одбора за Косово и Метохију уз оцену да је "важно и похвално" то што се спровођење ИБМ споразума одвија без проблема.

Павићевић је агенцији Бета рекао након првог дела седнице, која је трајала више од четири сата, да је раније било договорено да се састанак одржи 48 сати након почетка примене споразума.

Цитат
"Ако се не поштују одредбе, Споразум може да буде поништен"

Миловић се позива на једну од тачака Закључака Владе Србије, у којој се истиче да уколико се не поштују одредбе постигнуте у Бриселу, Споразум ће бити суспендован.

"Очекујем да државни врх, Влада и Канцеларија за КиМ реагују, јер
смо добили писане гаранције да неће бити границе на административним прелазима, а уколико то не да резултате, остаје нам да одборници на заједничој седници донесу одлуку шта нам ваља чинити и да сложно и јединствено бранимо своје интересе", рекао је Миловић.

(Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12584Погледај профил
« Одговор #125 послато: Децембар 16, 2012, 01:51:52 »

Пред избором два официра за везу


Влада треба да именује кадрове који ће у Приштини контролисати примену споразума. Размена стручњака до Нове године, на дужност ступају 1. јануара

СРПСКИ ”официр за везу”, који ће при канцеларији ЕУ у Приштини контролисати примену до сада постигнутих споразума две стране, биће именован наредних дана, како би већ 1. јануара преузео ову дужност, сазнају ”Новости” у Влади Србије.

У државном врху се засада размишља о два кандидата за ову позицију - Оливеру Ивановићу, бившем државном секретару у Министарству за КиМ, и Миливоју Михајловићу, шефу Владине канцеларије за медије.


Према нашим сазнањима, није искључено да заједно са официром за везу у Приштину буду послати и стручњаци за различита питања из области царина - порезници, полицајци, фитосанитарни и ветеринарски инспектори...

У зградама мисија ЕУ у Београду и Приштини увелико се спрема и адекватан простор који ће ”угостити” представнике српске и албанске стране.

Михајловић за ”Новости” каже да ће о официру за везу наредних дана одлучивати Влада:

- Не бих коментарисао могућа кадровска решења. У сваком случају, официр за везу ће бити ”технички”, а не политчки представник.

Ни Оливер Ивановић није желео за ”Новости” да се изјашњава о могућем преузимању позиције официра за везу, јер, како нам је рекао, још није било ”детаљнијих разговора на ту тему”.

Цитат
ЧЕТИРИ КАНДИДАТА ИЗ ПРИШТИНЕ

ДОК српске власти уверавају јавност да је реч само о нижим службеницима, из Приштине поручују да у Београд шаљу амбасадора државе Косово. Њихово Министарство спољних послова објавило је да су у оптицају четири кандидата: Илбер Хиса (амбасадор у Македонији), Иљир Дуголи (Белгија), Лулезим Пеци (Финска) и Шкендија Шерифи Геци (Мађарска).

(Д.М. вечерње НОВОСТИ)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12584Погледај профил
« Одговор #126 послато: Децембар 16, 2012, 01:56:43 »

Цитат
У зградама мисија ЕУ у Београду и Приштини увелико се спрема и адекватан простор који ће ”угостити” представнике српске и албанске стране.

Ово је већ превршило сваку меру. Србија још није чланица ЕУ, и ко зна да ли ће икада постати, а ЕУ већ увелико врши "велико спремање" у тој истој Србији. КО је тај из Србије, који је овластио  ЕУ да она у својој згради која се налази у Београду поставља те канцеларије у којој ће да буду српски и шиптарски представници, како то назваше-  "официри за везу"?
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12584Погледај профил
« Одговор #127 послато: Децембар 18, 2012, 04:55:59 »

Царинска енигма: Шта су Дачић и Тачи договорили у Бриселу?


Иако је најављивано да ће платформа о Косову бити представљена у понедељак 17. децембра, то се није догодило. Датум је поново померен за неколико дана; према најавама из Председништва, шефови посланичких група до краја недеље биће упознати са садржајем овог предлога. Осим платформе, нејасно је и шта је договорено у Бриселу на састанцима Дачића и Тачија, па је и даље енигма да ли на административним прелазима треба да се плаћа царина.


Шта су договорили у Бриселу: Хашим тачи, Кетрин Ештон и Ивица ДачићДрецун: Чекамо јануар

У Београду кажу да за сада не треба и да ће то питање бити решено до средине јануара наредне године.

-Тако је премијер Дачић рекао – подсећа у разговору за С медиа портал председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун.

-За робу која иде на север Косова се не плаћају царине, у јануару ће процес бити довршен. Тад ћемо знати да ли ће се плаћати, какве дажбине ће се плаћати и коме ће остајати новац.

Ипак, Дрецун каже да је вероватно да ће приликом преласка робе на север Косова постојати - трошкови.

-Вероватно хоће, али је постигнут договор уз гаранције Кетрин Ештон да се до тада неће плаћати. Дакле, ако је нешто договорено, онда то треба да се поштује. Као што треба да се поштује све што се договори у каснијем процесу преговарања. Јасно је да Приштина, због сопствене јавности, то не поштује. У томе изгледа имају подршку Еулекса који се налазе на административном прелазу.

 
Стефановић: Дачић усамљен, остали се измакли

Са друге стране, бивши шеф преговарачког тима Борко Стефановић за С медиа портал каже да је реч о "спину" актуелне власти.

-Очигледно је договор био да се у јануару прецизира убирање прихода, али је за власт било боље да каже да је то већ договорено – оцењује Борко Стефановић за С медиа портал.

- Сад се види шта се дешава када се ствари договарају са Тачијем и неким представницима ЕУ који најчешће гледају да ствари представе како Приштини одговара.
Стефановић напомиње да владајућа коалиција није транспарентна када је реч о преговорима:

-Колико су само нас критиковали да се не зна шта смо радили у Бриселу! Те душебрижнике требало би сада питати ко је издајник и како се сада осећају када им се лепе етикете, а да то не ради ДС! Приштина ће све учинити да се наплаћује царина, а ми смо претходно договорили да Еулекс буде искључиви фактор наплате дажбина, да не постоје симболи и да Срби немају проблем при преласку. Народу се мора рећи истина. Нико жив не зна шта се дешава. Дачић ће наставити дијалог без платформе. Преузео је храбро велики ризик на себе, а други су се измакли.


ЕУ: Зовите касније

Кад је реч о ЕУ, она је, по свему судећи, заборавила темеље на којима је изграђена, па се правило о транспарентности и доступности информација не поштује када су у питању преговори о Косову. Наиме, последње саопштење ЕУ о заједничком управљању прелазима (ИБМ) датира још од фебруара. После састанака Дачића и Тачија износили су опште информације о „позитивном напретку и задовољству“, али - без конкретних података.

Маја Коцијанчић, портпаролка високе представнице ЕУ Кетрин Ештон, није хтела за С медиа портал да каже шта је договорено, нити због чега информације нису доступне на сајту ЕУ. Рекла нам је позовемо касније, а онда је престала да одговара на телефонске позиве. Тако смо, поново, остали ускраћени за и прецизну формулацију свега договореног.

Цитат
Дачић: И данас о царинама

Премијер Дачић је рекао и да је за данас у Бриселу планиран састанак Радне групе о примени Споразума на ком ће бити речи и о отклањању проблема у вези са наплатом царине, односно одлагању тог питања до 10. јануара када ће разговори о томе бити настављени.
   (Смедиа, Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12584Погледај профил
« Одговор #128 послато: Децембар 19, 2012, 09:15:13 »

ДАЧИЋ: Ако треба, Србија ће блокирати Јариње


Премијер Србије каже да ће блокирати постигнут споразум, уколико се не поштује и да за њега "нема врдања". "Није циљ да договор буде изговор за шверц већ да се поштује договорено", рекао је он

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је данас да нема потребе да привредници са севера Косова блокирају прелаз Јариње, због захтева да им се омогући пролаз акцизне робе, и поручио да је Влада Србије одговорна.

- Нема потребе да било ко блокира. Рекао сам да ћемо суспендовати споразум ако се не поштује. Ако треба, Србија ће блокирати прелаз Јариње – рекао је Дачић.

Говорећи о наставку дијалога између Београда и Приштине у Бриселу, Дачић је нагласио да очекује “озбиљне разговоре” и да свако треба да стоји иза својих речи.

- За мене нема врдања. Нема наплаћивања царина на робу која иде на север Косова, а неће бити проблема ни са регистарским таблицама, возачким дозволама и личним картама – рекао је Дачић.

Он је истакао да ће се од 10. јануара разговарати о томе како ће то изгледати, како ће се плаћати и коме ће се делити приходи.

- Није нама циљ да то буде нерегулисано, да буде изговор за шверц, већ да се испоштује договор. Ми смо сагласни да одређена акцизна роба буде ограничена по камиону, да не би, како је рекао, долазило до злоупотребе – рекао је Дачић.

Дачић је прецизирао да је став Србије да ван царине буде сва роба која иде на север Косова, осим акцизне, у количини већој од три и по тоне по камиону.

(Телеграф)


***


Да видимо и то чудо!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12584Погледај профил
« Одговор #129 послато: Јануар 18, 2013, 20:42:24 »

Срби са КиМ неће да плаћају царину и ПДВ Тачију


Председник Општине Зубин Поток на северу Косова Славиша Ристић рекао је поводом синоћне рунде дијалога о Косову у Бриселу, да Срби "неће да плаћају царину и порезе непризнатој држави Косово".

Срби са севера хоће да паре дају Београду, а после нек иду у који год фонд


"Наш став је од почетка јасан, а то је да ми хоћемо да будемо у царинском систему државе Србије и њој да плаћамо дажбине, а нека се онда фондови формирају и нека тим новцем располажу како мисле да је исправно", рекао је Ристић.

Председник Општине Зубин Поток је одбацио тврдњу премијера Ивице Дачића да је постигнут договор који су желели Срби са севера Косова и Метохије. "Ми ни за који новац нећемо да се продајемо (председнику Владе Косова) Хашиму Тачију", рекао је он.

Председник Општине Звечан Драгиша Миловић рекао је да је о договору из Брисела чуо само из медија што му није довољно за коментар. Он је рекао да ће у понедељак у Звечану бити састанак председника општина севера Косова, скупштина општина, начелника Округа, посланика и представника политичких партија на којем ће заузети ставе и утврдити своје даље деловање.

"Надамо се да ћемо до тада имати праве и потпуне информације о томе шта значи тај, како кажу - привремени споразум, колико је он привремен и како ће се његова примена одразити у пракси", рекао је Миловић.

Он је поновио да је захтев челника локалних самоуправа и привредника севера Косова непромењен: да уђу у систем ПДВ Србије и да се све дажбине за робу која долази на север Косова плаћају Србији.


"У који ће фонд средства бити издвојена и како ће бити дељена, нас не интересује. Битно нам је да нас не одвајају од Србије", рекао је Миловић.


Дачић је рано јутрос казао да је постигнут договор да се царина и дажбине на северу Косова уплаћују у посебан фонд за развој севера. У фонд, у којем би учествовали Срби на северу Косова, приштинске власти и Европска унија која треба да оснује тај фонд, биле би уплаћиване све дажбине за робу која иде на север Косова и то би било привремено решење, објаснио је Дачић.

Премијер Србије је нагласио да је тиме удовољено захтеву Срба на северу Косова да царина и друге дажбине не иду у буџет Приштине - новац за фонд би био уплаћиван у једну комерцијалну банку коју би одредила ЕУ.

Председник (тзв) Владе Косова Хашим Тачи рекао је, међутим, да ће се сада наплаћивати царина по косовским законима и да је Србија преузела обавезу да расформира "паралелне" структуре безбедности на Косову.

(Фонет)

***


За Србе са Косова и Метохије је уопште погубно да пристану на било какав вид плаћања царине, било Србији или шиптарима. Чим се плаћа нека царина, готово је, ту је онда и ГРАНИЦА!!!

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12584Погледај профил
« Одговор #130 послато: Јануар 22, 2013, 02:48:15 »

Захтев за пријем код Николића и Дачића

Срби са севера Косова затражили пријем код Томислава Николића и Ивице Дачића. Подносећи извештај о резултатима преговора у Бриселу, заменик директора Канцеларије за КиМ Крстимир Пантић рекао да Европска унија у преговорима није неутрална, већ да је на страни Албанаца.

Представници локалних самоуправа са севера Косова затражили су пријем код председника Републике Томислава Николића и председника Владе Ивице Дачића и још једном поновили да је за њих "неприхватљиво успостављање границе и царине на администрастивним прелазима Јариње и Брњак и од стране институција такозване Републике Косово".


Одборници општина Косовска Митровица, Звечан, Лепосавић и Зубин Поток на заједничкој седници у Звечану донели су те закључке након што их је о преговорима у Бриселу информисао заменик директора Канцеларије за КиМ Крстимир Пантић.

Пантић је одборнике четири општине упознао о привременом договору наплате акциза и ПДВ-а на прелазима на северу Косова који су у Бриселу прошле недеље постигли српски и косовски премијер.

Одборници су остали при својим раније донетим ставовима и закључцима - да је "неприхватљиво успостављање границе и царине на администрастивним прелазима Јариње и Брњак и од стране институција такозване Републике Косово".

Они су још једном инсистирали на примени пореског система Републике Србије. Одборници су инсистирали и да се Уставни суд Србије изјасни о уставности донетих Уредби Владе Србије у вези са постигнутим договорима и споразумима Београда са привременим институцијама самоуправе Приштине.

Одборници су на заједничкој седници најоштрије осудили насилничке нападе на српска гробља, светиње и друге објекте и институције Срба на Косову и најновији напад на зграду општине Косовска Митровица.

Закључци су усвојени већином гласова, а против су били одборници Српске радикалне странке.

Пантић: ЕУ није неутрална

На седници у Звечану Пантић је рекао да Европска унија у преговорима није неутрална, већ је апсолутно на страни Албанаца и додао да је све што се намеће Србима заправо део плана Европске уније.

Пантић је нагласио да српски преговарачки тим није прихватио да се при наплати царина, акциза и ПДВ-а примењују косовски закони.

Он је рекао да су у Бриселу разматрана питања наплате акциза и ПДВ на прелазима и да би сав новац који буде прикупљен на тим прелазима требало да иде у Фонд за развој четири општине на северу Косова.

Фондом ће, како је рекао, управљати Одбор у којем ће бити по један представник Срба, Албанаца и међународне заједнице, истичући да ће се на наредним састанцима инсистирати да српски представник у Одбору има право вета.

Још увек није ништа коначно договорено

Обраћајући се одборницима, Пантић је нагласио да ништа коначно није договорено али да је међународна заједница пристала да новац не иде преко косовског буџета већ на посебан рачун Фонда.

Пантић је истакао да је делегација Приштине тражила да се привредни субјекти са севера Косова поново региструју у Приштини, што није прихваћено.

"Прихваћено је да буде коришћена регистрација Привредног регистра из Косовске Митровице када су у питању привредници са севера Косова, што су и Албанци прихватили", објаснио је Пантић.

Заменик директора Владине Канцеларије за КиМ је позвао одборнике на јединство и подсетио да је Косово по ЦЕФТ-а споразуму јединствена царинска зона и да се на прелазима примењују правила у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедости УН.

"Још увек није ништа коначно договорено, у наредном периоду треба да буду решавана процедурална питања, што значи да ће на прелазима на северу Косова остати на снази садашњи режим промета робе из централне Србије на север Косова", рекао је Пантић.

Састанку у Звечану, поред председника четири општине на северу Косова, присуствовали су и председници скупштина општина, директори предузећа са севера покрајине, представници Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију и представници Унмика и Кфора.

(РТС)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12584Погледај профил
« Одговор #131 послато: Јануар 31, 2013, 01:03:42 »


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=uwcNey57mCc" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=uwcNey57mCc</a>
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12584Погледај профил
« Одговор #132 послато: Фебруар 15, 2013, 02:25:18 »

Николић: Укидају се паралелне институције, стварају се нове које воде Срби


Председник Србије Томислав Николић изјавио је вечерас да решењем из Резолуције српског парламента о Косову и Метохији такозване паралелне институције престају да постоје, а настају косовске које воде Срби и додао да је циљ Србије да добије датум за почетак преговора, а да се не понизи и не одрекне свог суверенитета.


Николић је на ТВ Прва одговарајући на питање да ли долази до легализације паралелних инситуција на северу Косова, објаснио да је у питању стварање нових косовских институција којима управљају Срби.

- То је стварање нових косовских институција, али сегмента институција које би водили Срби. И ту престају паралелне инситуције. Ако кажу да је Србија регулисала школство, здравство и, ако кажу да имамо суд у Косовској Митровици и да имамо неке полицијске снаге на северу КиМ, одједном овим нашим предлогом - који мора да се реши кроз устав Косова, али, не заборавите, и кроз Устав Србије - српске институције постају косовске институције и њима управљају Срби - објаснио је председник Србије.

Одустали смо од тога да ми регулишемо здравство у српској националној заједници, али, рекао је председник, уколико Срби могу сами да се организују и ми по Резолуцији имамо право да помогнемо -ако нема довољно прихода или кадрова - практично је омогућено да делујемо на тој теритоји као да је потпуно под контролом Београда, а није - рекао је Николић.

Упитан чему је усмерена жива дипломатска активност Београда, Николић је одговорио да је циљ да "урадимо све што једна нормална држава треба и мора да уради да би довела до мира и благостања на делу своје територије".
- Циљ је да добијемо датум за почетак преговора са ЕУ, а да због тога не морамо да се понизимо, ни да понизимо грађане, ни да одустанемо од суверенитеа - казао је Николић.

На питање шта значи изјава косовског премијера Хашима Тачија да неће наметати руководство северу Косова, Николић је рекао да претпоставља да се тиме "жели да Србија заборави да има Срба и јужно од Ибра и да се евентуално утиче на политичке лидере на северу да осете неку себичност и почну да решавају само своје проблеме".

Он је указао да се први пут не говори да је север територија на којој треба улетети силом и осигурати безбедност, владавину права и истерати српске паралелне институције.

- Претпостављам, али још нисам добио никаквих доказа за то, они желе да оно што је Резолуцијом донето, пребаце само севрено од Ибра, да ми заборавимо да тамо јужно од Ибра живи много више Срба и да евентуално добију подршку међу политчким вођама са севера који би можда могли да осете неку себичност и почну да решавају само свој проблем - рекао је Николић.

Он је истакао да на њему, као председнику, није да решава поједначно и парцијално и да дели, већ да покуша да реши цео проблем Косова и Метохије.

(Танјуг, Блиц)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12584Погледај профил
« Одговор #133 послато: Фебруар 15, 2013, 02:35:55 »

Цитат
Николић: Укидају се паралелне институције, стварају се нове које воде Срби

А, ко су били до сада ови који су били на појединим функцијама на КиМ, ....колико знам Срби!

Ако председник Србије каже да су то "паралелне институције" на Косову и Метохији, где живе Срби, који имају своје Општине, председнике Општина, школе, болнице, судови,....а све је то било организовано кроз институције Србије,
шта онда више није јасно овом народу који и даље подржава ову власт???

Народе мој, спремај се на промену Устава, зар нам ове Томине речи не говоре да је дошло време и за то,

Цитат
.... који мора да се реши кроз устав Косова, али, не заборавите, и кроз Устав Србије

Ово је ИЗДАЈА у правом смислу речи и ако се сада ова валст не заустави, ГОТОВО је све!


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12584Погледај профил
« Одговор #134 послато: Фебруар 19, 2013, 03:07:22 »

Срби са севера пред Уставним судом


Косовска Митровица -- Срби са севера Косова предаће писма председнику УСС и министру правде и затражити да им објасне зашто Уставни суд још није оценио споразуме са Приштином


Од ове акције оградили су се одборници владајуће Српске напредне странке.

"Делегацију која ће ићи у Уставни суд предводиће председник Скупштине општине Лепосавић Славко Стефановић (СПС) док ће код министра Николе Селаковића ићи председник СО Зубин Поток Стеван Божовић (ДСС)", рекао је на конференцији за новинаре у Звечану председник СО Звечан Момчило Гвоздић.

На заједничком састанку представника локалних самоуправа и директора предузећа и установа на северу Косова, крајем прошле недеље, одлучено је да сутра у подне сви запослени у општинским самоуправама, предузећима и установама изађу испред својих фирми и покажу да то нису паралелне институције, већ државне институције Србије.

"Ми сматрамо да нисмо паралелни јер да је тако треба да постоји друга институција, а како то овде није случај ми сматрамо да смо једини и легални и да смо институције Републике Србије", рекао је Гвоздић.


Одборници ће у Београд ићи аутобусима и трошкове ће сносити сами.

Одборници и челници општина са севера Косова из редова СНС најавили су, међутим, да неће ићи у Београд.

Председник Општине Косовска Митровица Крстимир Пантић (СНС) рекао је новинарима да је таква одлука донета зато што акција осталих странака није договорена на заједничкој седници све четири скупштине општине са севера Косова, већ на консултацијама одборничких група.

По његовим речима, на састанку који је одржан у четвртак 14. фебруара нису били сви председници одборницких група и политичких странака заступљених у локалним самоуправама Косовске Митровице, Звечана, Лепосавића и Зубиног Потока.

"Одлука о одласку за Београд није донета консензусом као што је то до сада био случај и СНС неће дозволити да локалне самоуправе и њихов значај буду урушени од стране појединаца, па макар то били и посланици", рекао је он.

Пантић је додао да се "управо на овај начин урушио и кредибилитет Заједнице српских општина на Косову и Метохији".

(Бета, Б92)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12584Погледај профил
« Одговор #135 послато: Фебруар 19, 2013, 03:22:45 »

Цитат
Одборници и челници општина са севера Косова из редова СНС најавили су, међутим, да неће ићи у Београ


Опет српска неслога. Докле више? Тужан

Нема нама будућности, када  увек овако реагујемо, (ускостраначки) чак и када су у питању  наши животи. Поделе, поделе, поделе. Сада, када се буквално прелама о опстанку српског бића на Косову и Метохији, они немају концензус, не могу да се сложе,
само зато што једни припадају СНС, једни СПС, једни ДСС и тако редом.

Ништа чудно, тога нема ни у Београду. И биће тако док се год не дефинише национална политика. До тада, како радимо, тако ће нам и бити.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12584Погледај профил
« Одговор #136 послато: Фебруар 19, 2013, 21:06:31 »

Цитат
Дачић и Тачи о институцијама

Пета рунда дијалога уз посредовање шефице европске дипломатије Кетрин Ештон почеће данас у Бриселу, а главне теме биће институције на северу Косова и статус официра за везу у Београду и Приштини.

У Бриселу поподне почиње нова рунда разговора Ивице Дачића и Хашима Тачија уз посредовање високе представнице ЕУ Кетрин Ештон. На дневном реду пете рунде преговора биће институције на северу Косова и статус официра за везу у Београду и Приштини.

 Дачић и Тачи састаће се рано поподне, најпре одвојено са Кетрин Ештон, а затим на заједничком радном ручку после кога ће дијалог формално почети, речено је Тањугуу Европској комисији.

Уз премијера Дачића, у дијалогу с приштинским тимом данас у Бриселу биће директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин и официр за везу с Приштином Дејан Павићевић, експерти Министарства правде као и представници косовских Срба.

Како се наводи у саопштењу Канцеларије за КиМ, у дијалогу ће учествовати председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић, као и Владета Костић из Грачанице, начелник Косовског округа.
(Вести, ФСК)Било би добро да су представници Срба са КиМ делегирани од Срба са тих простора, али нажалост и Крстимир Пантић и Владета Костић су кадрови СНС и у последње време се њихови ставови у много чему разликлују од  ставова Срба са КиМ.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12584Погледај профил
« Одговор #137 послато: Фебруар 20, 2013, 21:32:36 »

Нема договора Дачића и Тачија


Укидање српских институција преосетљива тема: Тачи, Ештонова и Дачић у Бриселу

Нема договора у Бриселу ни после пете рунде дијалога која је трајала јуче и данас. Нови сусрет Ивице Дачића, Хашима Тачија и Кетрин Ештон 4. марта.

(Б92, Вести)
***


Ту треба званична Србија да стане и да не иде даље. Сваки следећи корак, је корак у провалију, из које нема назад. И ово до сада је било и поражавајуће и понижавајуће, али увек може да се прекине са тим. Да ли има разума да се то уради?

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12584Погледај профил
« Одговор #138 послато: Фебруар 23, 2013, 08:47:34 »

Срби спремају миран отпор

Срби са севера немају намеру да испуне ниједан од ових захтева Кетрин Ештон и Меркелове, чак и ако Ивица Дачић то потпише и договори са Хашимом Тачијем.

Срби се још надају да ће реаговати Уставни суд Србије и да ће пасти у воду сви досадашњи договори Приштине и Београда, ако се то не деси спремају се за миран отпор којим ће по сваку цену покушати да спрече одвајање од Србије и интеграцију у независно Косово.


(Д.Декић, Д.Н.Петровић, Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12584Погледај профил
« Одговор #139 послато: Март 05, 2013, 19:23:21 »

"Тражићемо смену Николића и Вучића"


Потпредседник Скупштине заједнице српских општина и насеља на Косову и Метохији Марко Јакшић сматра да је председник Србије признао да крши Устав тиме што се залаже да Срби на Косову имају своју полицију и правосуђе у саставу косовских институција и своје посланике у Скупштини Косова, уз изговор да то чини за добро српског народа у покрајини, преносе Срна и лист “Независне новине”.

Потпредседник Скупштине заједнице српских општина и насеља на Косову и Метохији Марко Јакшић: Председник Србије признао да крши Устав
 

- Ово је преседан у историји да председник призна да крши Устав и зато тражимо да се покрене његова одговорност и смена или да он лично покрене иницијативу за промену Устава Србије на којем је положио заклетву и на тај начин себе аболира од велеиздаје - навео је Јакшић и истакао да сваки састанак у Бриселу изазива велику зебњу и страх код преосталих Срба на Косову и Метохији, а да је јучерашњи потврдио да је тај страх био оправдан.

 
- Добили смо очигледно јасну поруку да Косово и Метохија полако клизе у независну фантомску државу – рекао је Јакшић, који је и посланик Демократске странке Србије у Скупштини Србије.

 
Осим Николићеве и поруке из Брисела, каже Јакшић, страх изазива и изјава првог потпредседника Владе Србије Александра Вучића поводом бриселских преговора – да Србе чекају тешка и болна решења.

 
Према његовим речима, најавом решења којима се заокружује косовска независност и Вучић директно крши Устав и законе Србије, због чега ће Срби са севера Косова тражити покретање и питања његове одговорности.

"Независне новине" подсећају да је председник Србије Томислав Николић рекао да Србија, по Уставу, не би смела да препознаје Косово као некакву специфичну територију изван аутономије, али да је то предвиђено у Резолуцији Скупштине Србије.

-У Резолуцији смо то предвидели, рачунајући да ће нам грађани то одобрити кроз промене Устава, зато што су наши грађани спремни да се тај проблем једном коначно реши – навео је Николић у интервјуу египатском листу “Ал Ахрам”.

(Срна, Независне новине)Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12584Погледај профил
« Одговор #140 послато: Март 09, 2013, 06:29:49 »

Последњи чин бомбардовања Србије?

Председник Србије Томислав Николић, премијер Ивица Дачић и први потпредседник Владе Александар Вучић требало би у понедељак заједно да отпутују у Брисел где се тог дана одржава састанак министара спољних послова ЕУ који ће водити шефица европске дипломатије Кетрин Ештон.


Прешли црвену линију: Ивица Дачић и Томислав Николић


Ова званично још непотврђена вест изазвала је бројна питања и недоумице. Зашто државни врх заједно, у истом дану, напушта земљу? Да ли су се сами позвали или их је позвала Европска унија? Да ли се спремају да заједно направе болни компромис или се спремају да сложно кажу да је у преговорима са Приштином Србија стигла до црвене линије?

До закључења овог броја "Вести" нисмо могли да дођемо до прецизнијих информација. Незванично најављени долазак тројке из Србије толико је мистериозан да је заобиђена чак и дипломатска мисија Србије у Бриселу чије су дипломате обично укључене у припреме посета наших државника.


Оно што је извесно јесте то да су за Србију на помолу драматичне одлуке. Ако ни до каквог померања ставова Приштине не дође, то ће значити да ЕУ није могла да утиче на САД да на Тачија изврши притисак. То ће значити да су САД, у духу своје кажњеничке и лобистичке политичке културе остали при ставу који су имали почетком 1999. године уочи бомбардовања - да треба казнити лошу, односно српску страну и заштити добру, односно албанску страну на Косову.

Има ли овде државе Србије: Косовска Митровица


Ово би даље значило да су преговори били последњи чин бомбардовања и да се за Србију отвара нови период изолације и нестабилности на југу.
За сада су могући различити сценарији. Међу њима је и онај који се зна већ годинама, а што нам је потврдио један европски извор: Од Србије се не тражи формално признавање независности Косова, али се тражи да прихвати такав институционални систем који неће ометати функционисање Косова као независне државе. Зашто? "Па, зато што је Србија изгубила рат!"
 
Цитат
Преседан

Уколико се догоди да у Брисел заједно стигну председник Србије, и премијер и вицепремијер, то ће бити преседан јер никада ниједна земља није нешто слично учинила.
Недопустиво је и необично да државни врх истовремено напусти земљу и да борави на истом месту у иностранству. Основни безбедносни разлози налажу да се, на пример, председник и премијер никада не налазе у иностранству у исто време, а камоли још на истом месту. Ако ће још путовати заједно, то је посебно необично - каже извор "Вести" из Брисела.


                                                                                                            

Срби са севера Косова страхују: У Брисел по печат на предају Косова

Србе на северу Космета, уплашене да су већ "предати" Приштини, није изненадила најава да ће председник Србије, премијер и вицепремијер отпутовати у понедељак у Брисел.
У Лепосавићу, Звечану, Зубином Потоку и Косовској Митровици верују да их Кетрин Ештон зове како би заједно преузели одговорност за све што је Дачић већ договорио

- Ештонова их зове да сви заједно "ставе печат" на предају севера и Срба независном Косову. Дачић је већ рекао да ће фамозна заједница српских општина, ако је уопште одобре, бити под патронатом Приштине и да ће се нови избори организовати по законима Косова и под контролом Оебса. Тачи је поручио да ће заједница општина имати ингеренције колико и нека невладина организација. Дакле, Србије ту нигде нема, шта је то него предаја - размишља један од Срба из Косовске Митровице који не жели да му објавимо име јер се боји да би бомба могла да долети и на његов балкон.


Додатни страх и нервозу међу Србе на северу унео је потпредседник владе Косова и члан Тачијевог преговарачког тима Слободан Петровић који је "браћи и кумовима преко Ибра" поручио да се много "не батргају". Све је, наводно, већ договорено, и то до детаља, само се тражи начин како да се север без отпора утера у Тачијеву државу. За узврат Србија ће добити "датум".


Хладан туш у Лондону: Дом лордова приземљио Вучића

Потпредседнику Владе Србије Александру Вучићу у Дому лордова британског парламента пренесен је "генерални утисак" Лондона да је Србија на путу остваривања критеријума за прикључење ЕУ начинила "стваран прогрес" што, како му је пренео Тимоти Босвел, председник Комитета за ЕУ Горњег дома, потврђују и извештаји из Брисела.

Оваква куртоазна формулација објашњава се чињеницом да је посета Вучића дошла само дан након што је у Дому лордова закључено да тренутно постоји "озбиљан замор ширења" ЕУ који прати "озбиљан замор аспирација" за чланство у Унији. Као пример "замора аспирација" у Лондону се често узима јавно расположење у Србији.


У Дому лордова, који је посебно разматрао "погрешно и преурањено" проширење ЕУ на Румунију и Бугарску, речено је да британска влада не сме да прихвати нове чланице док се у потпуности не осведочи да су у њима изведене корените реформе на пољу корупције и судства.


- Грешке које су учињене на примерима Румуније и Бугарске не смеју се поновити - саопштио је лорд Босвел.


Цитат
Редовни контакти са свом тројицом

Маја Коцијанчић, портпаролка Ештонове, рекла је за "Вести" само то да кабинет комесарке за спољне послове ЕУ одржава редовно "контакт и с председником, као и с премијером и вицепремијером Србије". Она није могла да каже каква је природа посете српског државног врха Брисел.

(Д. Н. ПЕТРОВИЋ,  Д. ЛУКИЋ,  Н. Јокић, Бета, Фонет, Вести

***Од како сам чула да ће сва тројица да путују у Брисел и мени је ово пало на памет,

Цитат
Недопустиво је и необично да државни врх истовремено напусти земљу и да борави на истом месту у иностранству. Основни безбедносни разлози налажу да се, на пример, председник и премијер никада не налазе у иностранству у исто време, а камоли још на истом месту.

јер знам да то никада ни једна земља није практиковала. Шта је то толико битно, да председник државе, председник и подпредседник владе истовремено напусте земљу Молим? Да их неће задржати тамо за стално Зеленко или ће тамо привремено да се склоне, јер када признају коначно независност Косова (далеко било) знају да им нема повратка у србију.

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12584Погледај профил
« Одговор #141 послато: Март 13, 2013, 07:29:23 »

Јакшић: Николић лаже, Србија је капитулиралаОкупиране територије – Срби са окупираних територија кажу да је Београд капитулирао у Бриселу а аналитичари из Приштине да је Ахтисаријев план највише што Срби на окупираним територијама могу „да добију“.

Потпредседник Скупштине заједница српских општина и насеља на окупираним територијама Марко Јакшић оценио је да је Србија синоћ капитулирала у Бриселу и да су ради виртуелног пута у ЕУ издати национални и државни интереси.

Јакшић рекао је Срни да председник Србије Томислав Николић изјавом како је "Приштина попустила" покушава да "замаже очи српском народу", тврдећи да ће у наредној рунди преговора Београда и Приштине бити постигнуто решење које ће значити очување државних интереса.

"То није тачно, Николић се синоћ одрекао Косова и Метохије", каже Јакшић, који је и посланик ДСС-а у Скупштини Србије.

Он је подсетио како је Николић на предизборном митингу у Косовској Митровици дао гаранције да ће поништити споразуме које су постигли Борислав Стефановић и Едита Тахири и вратити Косово и Метохију у састав Србије.

"Нажалост, он не само да није поништио споразуме већ је исте доградио и административне прелазе претворио у граничне", додао је Јакшић.

Он сматра да је Споразумом о интегрисаном управљању прелазима заокружена косовска независност, а да је синошњом поруком Николић прихватио да угаси српске институције на окупираним територијама и интегрише тај дио српске територије у једнострано проглашену државу Косово.

Према Јакшићевим речима, Срби на северу покрајине се надају да ће Уставни суд поништити постигнуте споразуме и да ће Николић пре стављања потписа на "документ о предаји Косова" расписати рефереднум о измјени Устава.

"Јасно је да више од 70 одсто Срба у избору ЕУ или Косово и Метохију каже ‘не’ ЕУ и зато сам уверен да ће синоћњи договор остати само усмени и да неће бити примењен, јер то искључиво зависи од српског народа на Косову и Метохији", поручује Јакшић.

Директор КИПРЕД-а Иљир Деда оценио је данас да су институције "Косова" учиниле максимални компромис прихватањем решења из плана међународног посредника Мартија Ахтисарија и да нема простора за даље компромисе, па тако ни нове измене договорене између српског државног врха и Кетрин Ештон.

Деда је за Радио Косова рекао да се високој представници ЕУ Кетрин Ештон мора јасно ставити до знања да што се тиче унутрашњег уређења окупираних територија више нема простора за било какав други компромис.

"Ештонова ће доћи са својим моделом пред представнике Београда и Приштине и предложити компромис између два супростављена става. Ештоновој треба јасно ставити до знања да је, што се тиче унутрашњег уређења, Косово прихватило компромис 2007. године планом Ахтисарија и да нема простора за било какав други компромис", рекао је аналитичар.

Према њему, додатни компромис око асоцијације српских општина може значити стварање трећег нивоа власти на окупираним територијама и довести у питање функционалност "државе Косово".

Председник Србије Томислав Николић изјавио је у Бриселу да очекује да на основу резултата састанка са високим представником за спољну политику ЕУ Кетрин Ештон у наредних десет дана буде постигнут договор Београда и Приштине.

Српски председник је рекао да је Приштина спремна да попусти, али није прецизирао у чему.

(ФСК)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12584Погледај профил
« Одговор #142 послато: Март 15, 2013, 05:02:50 »

Немања Шаровић: Срби са КиМ биће замењени за датум приступања Србије ЕУ


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=xRyhjDoomek" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=xRyhjDoomek</a>


"Срби са Косова и Метохије данас су само монета за поткусуривање. Њиховим животима и светом српском земљом се тргује и они ће бити замењени за датум за почетак преговора са ЕУ", изјавио је КИМ радију Немања Шаровић.

Функционер Српске радикалне странке (СРС) Немања Шаровић који борави на Косову и Метохији у интервјуу КИМ радију критиковао је начин на који делегација Србије води преговоре у Бриселу наводећи да су ти преговори и постигнути споразуми на штету Срба са Косова и Метохије.

"Највећи је проблем то што државно руководство Републике Србије вас који овде живите више не називају српским народом. Ви сте преко ноћи претворени у некакву српску заједницу, другим речима у националну мањину а институције Републике Србије, које су формиране у складу са Уставом и законима Републике Србије се називају паралелним институцијама", рекао је Шаровић.

Он наводи да је Србија дошла до момента да преговара о "српској националној мањини унутар независног Косова" и да зато нико не може да каже да су то успешни преговори.

Шаровић је најавио да ће на годишњицу НАТО бомбардовања 24-ог марта СРС организовати у Косовској Митровици велики народни скуп.

"Ми тим скупом желимо да покажемо отпор, иако све политичке странке које су данас у Скупштини Србије желе да воде нашу земљу ка ЕУ без обзира што већина грађана то не жели. СРС ће предводити отпор грађана Србије и Срба са Косова и Метохије. С друге стране желимо да сами Срби са Косова и Метохије кажу властима у Београду да ли се слажу са резултатима ових преговора, да ли желе мирно да се утопе у независну косовску државу или желе да и даље Србија буде једина држава у којој ће живети", истакао је функционер СРС-а Немања Шаровић у интервјуу КИМ радију.

Делегација Српске радиклане странке посету Косову и Метохији започела је обиласком севера Косова. Данас су на централном Косову а сутра ће посетити и Косовско Поморавље.


(ким радио)Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Zeka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 711


Zeka


Погледај профил
« Одговор #143 послато: Март 22, 2013, 11:03:32 »


Каква је порука у Николићевом руковању са Хашимом Тачијем?
                                         Жалосна сова српске политике…

Тзв. Председник Србије Томислав Николић се на церемонији устоличења новог поглавара Римокатоличке цркве срео и руковао са Хашимом Тачијем који се налазио међу осталим „шефовима држава“.

Прошле године је на сва уста критиковао Бориса Тадића због истог чина. Какву поруку шаље народу Србије руковањем са вођом шиптарских терориста који је оптужен за трговину органима заробљених Срба?

Небојша Малић, политички аналитичар:Право питање није какву поруку Николић шаље народу. Она је већ дуго итекако јасна. Од отвореног гажења предизборних обећања, преко серије поклоњења иностраним господарима, до „преговора“ о предаји са „Косовијанцима“ и руковања са српским крвницима, и председник, и премијер и заменик премијера народу говоре једне те исте: да га презиру, да је немоћан, да је бедан и ништаван.

Да је коњ, којег они везују где им газда каже.

Право је питање, међутим, хоће ли Срби прихватити овај нови, наметнути идентитет марве.

А ако неће, какву ће поруку они послати оваквој власти, и на који начин.

Милан Дамјанац:
Питање Космета улази у завршну фазу. Ускоро ће доћи до признања сецесије, а руковање представља подршку Србије на том путу. То је нажалост наставак погубне политике бивше владе која ће Србију довести на ивицу пропасти. Након повлачења Србије са Космета у сваком виду, Србија ће учинити исто што је учинила у Книну, остављајући своје сународнике и лојалне грађане терористима на милост и немилост.
Milan Damjanac1 Каква је порука у Николићевом руковању са Хашимом Тачијем?

То је највећи злочин коју власт може починити према сопственом слуђеном, бедном и сиромашном народу који константно обмањује причама о бољој будућности која никада неће стићи. Признање тзв. Косова као независне државе отвориће друга жаришта у Србији, а Срби ће на крају и изгубити своју државу.

Све се чини ради опстанка на власти и сулуде идеје да ће давањем Космета Запад коначно оставити Србију на миру. Нажалост, то ће само погоршати углед и позицију Србије. Када српски председника, премијер и вицепремијер преговарају са терористима, тада се шаље јасна порука- Србија више није држава.

У овој капитулацији државе учествују сви, од политичких, медијских до интелектуалних елита. О свему ће судити време, а бојим се да за Србију долазе још тежи дани. Политичка елита Србије стално проналази нове начине да падне још ниже и да још више изда националне интересе. Уколико се овако настави, ускоро ће српски народ бити сведен на обичан статистички податак, а тада више ништа неће бити важно.

Александар Павић, политиколог:Јасно је да Томислав Николић ништа сам не поручује. Шта би то једна марионета имала да поручи?

Али – та марионета се користи да би поручила српском народу и држави да је убијање и касапљење Срба сасвим прихватљиво, да чак доноси и „бенефите“ и „демократски“ углед, широм отворена врата у Бриселу, Вашингтону, Лондону, Берлину.

Такође се марионета која се одазива на име Томислав Николић користи да би се српском народу и држави поручило – ништа не вреди ни ваш устав, ни ваши закони, ни ваша држава.

Важи оно што ми прогласимо да је добро, а „председник“ може бити само онај коме честитамо „победу“ три сата пре затварања биралишта.

Нема вредности оно што вам „ваши“ (а уствари наши) политичари обећају – они су се одавно већ обавезали нама, испуњавају само та обећања, и скачу кроз све обруче које поставимо испред њих.

Бранко Жујовић, новинар:Порука је да државе у Србији више нема

Значајан број Срба сматра да ће легализацијом отимачине, односно српским признањем албанске лажне државности на Косову и Метохији, ишчезнути сви економски, а са њима и остали проблеми. Српску политичку свест као црева развлаче пси медијског рата. Свест тог дела нашег народа фокусирана је на ову деценију или на последњих неколико година. Она политичка дешавања и појаве не тумачи у ширем контексту.

Тај део јавности одавно је заборавио да од четири милијарде долара помоћи није било ништа, да је Црна Гора иступила из заједничке државе, као и да генерал Ратко Младић и председник Радован Караџић нису били последње препреке Србије на путу ка ЕУ, како се тада тврдило и чак обећавало. О крчмљењу националних ресурса да не говорим!

Рукујући се са Хашимом Тачијем, Томислав Николић поручује нам да државе у Србији више нема. Државник се не рукује са терористом.

Када пружите руку бићу које је врло аргументовано било оптужено за учешће у убиству двојице полицајаца, 25. маја 1993. године код Глоговца, онда престајете да будете морални ауторитет за породице тих људи и за сваког свесног човека. Да не помињем убиство полицајца од 17. јуна 1996. године, на путу Косовска Митровица – Пећ, у коме је учествовао Тачи са Јакупом Нуром, Авнијем Нуром, Самијем Љустакуом и Бесимом Рамом, као и напад на избеглице, смештене у касарни „Милош Обилић“ у Вучитрну, 21. септембра исте године.
branko zujovic Каква је порука у Николићевом руковању са Хашимом Тачијем?

Уосталом, Тачи је јула 1997. године био правоснажно осуђен од суда у Приштини на десет година затвора, због тероризма. Потерница за њим издата је фебруара 1998. године, а колико се сећам 2003. године, што би за данашње српске политичаре на власти и јавност требало да буде много значајније, потерница за Тачијем била је чак проширена због почињеног геноцида.

Рукујући се са таквим бићем, председник Томислав Николић шаље најгору могућу поруку управо онима, којима је обећавао заштиту пре избора: обичним људима и њиховој деци. Поручује им да циљ оправдава свако средство. Будите као Хашим Тачи и бићете успешни, вољени и поштовани у друштву ком стремимо и које градимо! Сила тог друштва јача је од ваше вере, знања и поштења. Она Бога не моли и зато јој се приклоните.

Николић неуверљиво глуми књаза Милоша Обреновића, с том разликом што је Србија у време Обреновића, са променљивим успехом, а захваљујући Руском Царству, стално напредовала. Не само територијално, него и на свим другим пољима. На крају, поменуто руковање је камичак у мозаику „нормализације односа“ са нелегалном албанском државом на Косову и Метохији.

Оно што мене брине, јесу економски и морално уморни Срби у Србији. Њих је све више и за њих, у таквом стању, руковање с терористом јесте чин неумитне, чак неопходне реалности. Не можемо се љутити на те људе који не могу да поднесу историјски притисак, не познају ситуацију и не желе да се боре. Треба аргументовано и са пуно љубави и разумевања да им предочавамо чињенице.

Руковањем са Тачијем, Николић се на унутрашњем плану обраћа управо њима. Нити је он жртва, како би да се представи, нити су Срби којима се обраћа губитници. Када Срби то превдладају у главама и схвате да су достојни слободног живота и принципа, као и да је у историјским процесима потребно играти на дуге стазе, а не за мандат – два, ово руковање постаће то што и јесте: срамотна фуснотица у уџбеницима историје.

Милинко Милинчић:Порука српском народу је да њиме владају болесни полуумови којима није место у политичком и друштвеном животу већ у лудници. Руковањем са терористом и касапином Тачијем који је директно и индиректно одговоран за масовна убиства и стравичне злочине над Србима Косова и Метохије, Николић на себе преузима одговорност за те стравичне злочине почињене над Србима а за које до данас нико никада није кажњен.

Крв многострадалног и мученичког српског народа од јуче није само на рукама касапина Тачија већ је и на рукама Томислава Николића. Крв невино побијеног и зверски уништаваног српског народа је на рукама целокупне данашње башибозук евро-атлантске елите којој је на челу бар номилно мастер дипломац из Бајчетине.

И гле чуда! Не беше бољег места до Ватикана да две змије, она шиптарска и ова српска заиграју своје змијско коло сеирећи над српском крвљу, приносећи господару коме служе  још једанпут Србију на жртву.

Јелена Бркић:Након прекршеног буквално сваког предизборног обећања, није никакво изненађење последње порицање сопствене изјаве Томислава Николића „да се он никада не би руковао са Тачијем (у тренутку када је то први урадио Борис Тадић), јер постоји основана сумња да је исти извршилац најтежих злочина над Србима“. Како смо се више пута уверили да реч буквално свих политичара, који харају Србијом последњих 20 година, не значи ама баш ништа, само је питање дана када ће уцењена власт у Србији и званично признати независност окупиране јужне српске покрајине и поклонити јој чланство у УН.
Jelena Brkic Каква је порука у Николићевом руковању са Хашимом Тачијем?

Лично понижење које доживљава сваки званични представник Србије који пружи руку убици, не може се мерити са понижењем које се у том тренутку нанесе сваком грађанину наше „државе“. Све док се политиком у Србији буду бавили само љигави људи, без части и првенствено личног достојанства, отаџбину ће нам комадати коме год то падне на памет.

Са друге стране, непоштовањем највишег закона државе од стране званичних представника, народу се даје на знање да у овој банана држави свако може радити шта год хоће, само ако је уперено против интереса нашег народа. Исти тај народ потпуно свестан хаоса и пропасти, али не и узрока (јер му се годинама испира мозак путем окупираних медија), незадовољан и гладан, чека. Чека да се појави бар трачак светлости у мраку и било која опција другачија од безалтернативне пропале ЕУ, која нас третира као најобичније магарце машући нам испред носа неким ДАТУМОМ, званим шаргарепа.

Зато опет апелујем на све патриотске организације, да превазиђу неспоразуме, окупе људе, направе стратегију за опоравак Србије, са конкретним плановима и програмима, формирају Владу у сенци и покушају, не бирајући средства (јер их ни окупатор не бира), да покрену један нови талас који ће герилски ширити истину међу успаваним Србима. Апелујем и на сваког појединца, који је свестан и где се налазимо и зашто, да шири истину где год може, сваком рођаку, познанику пријатељу, лично или преко интернета. Народ се мора освестити, а не треба му много, пуно се незадовољства и несреће накупило.

Апелујем и на подршку свакој речи, акцији и делу усмерених против овог накарадног окупационог система који нам разједа Србију! Или ћемо се сви ангажовати, сложити и удружити, или ћемо за неку годину вадити пасош и тражи визу за улазак у Нови Сад!

Весна Веизовић:Да ли се Николић руковао са Тачијем, Готовином или је отишао на поклоњење гробу Анте Павелића нама је потпуно свеједно. Тај човек је до сада показао колико је бескрупулозан и да нема ни части ни образа, нити заслужује да носи титулу Србина. Народ Србије њега више не посматра као  свог председника већ као свог џелата.

Сви смо се смејали, али нас је истовремено било и срамота због Тадићевих извињења, јер је на своју руку се извињавао Хрватима што су протеривали Србе из Хрватске, мислили смо да се не може ниже спустити један државник. Међутим ово што ради Томислав Николић, који је и сам својевремено критиковао Тадића, је незамисливо. Србски народ посматрајући ова недела има утисак да је у ноћној мори из које не може да се пробуди.

Цео свет нам се подсмева, уживају гледајући какве западне послушнике имамо на власти. Не морају ни да издају наређење, садашњи властодржци већ унапред раде. Ова земља је сломљена, народ изгубљен, Николић са својом клапом ради за личне и стране интересе, а нама је послата порука да смо будале.

ВасељенскаТВ
Сачувана

Ал' тирјанству стати ногом за врат, 
довести га к познанију права, 
то је људска дужност најсветија!
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12584Погледај профил
« Одговор #144 послато: Март 25, 2013, 07:27:15 »

Дачић: Близу смо договора са Приштином


Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је да се преговори у Бриселу ближе крају и да очекује да ће српска и албанска страна до 2. априла успети да постигну договор.

Дачић је рекао новинарима да је висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон планирала да преговори буду завршени до 20. марта, али да је на инсистирање Србије дијалог, ипак, настављен.


"Ештон је већ спаковала све папире, али сам ја инстистирао да се дијалог настави јер не желимо да Србија буде окривљена за крах дијалога", рекао је Дачић.


(Бета)
***

Прво каже "..на инсистирање Србије дијалог, ипак, настављен", а онда каже, "..али сам ја инстистирао да се дијалог настави јер .."
Да ли то он себе поистовећује са  Србијом Молим?  Превртање очима

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12584Погледај профил
« Одговор #145 послато: Март 31, 2013, 08:06:35 »

"Време је за раскид с прошлошћу"


Београд -- Верујемо да је споразум Београда и Приштине могућ, јер су обе стране конструктивно радиле заједно, каже заменик помоћника државног секретара САД Филип Рикер."Надамо се да ће Србија и Косово закључити споразум који ће им омогућити да нормализују своје односе и наставе путем ка европској интеграцији", рекао је он и указао да "закључци Европског савета дају јасну смерницу о томе шта треба остварити", као и да су "ЕУ и висока представница Ештон уложили огромне напоре да олакшају овај процес".


"Ниједна страна не може да приушти себи да се држи начина размишљања који је регион заточио у конфликт и стагнацију. Време је за раскид с прошлошћу, за раскид са страхом и за размишљање о будућности. Мислим да лидери и у Београду и у Приштини желе да то учине. Знам да су одлуке тешке, али Влада Србије је показала да је дорасла изазову размишљања о најбољој будућности за све грађане", закључио је Рикер.


(Б92)***"Време је за раскид с прошлошћу"

Када се оствари и ово, на шта нас поодавно наговарају, или "саветују" странци, да раскинемо са нашом прошлошћу, а на то се иде, наравно уз несебичну помоћ ове власти, евидентно је онда која је издаја на делу!


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12584Погледај профил
« Одговор #146 послато: Април 01, 2013, 22:27:25 »

Судство и полиција за српске општине

Александар Вучић учествоваће у сутрашњој, осмој рунди преговора Београда и Приштине у Бриселу, рекао председник Николић на конференцији за новинаре. Инсистирамо да заједница српских општина одлучује о полицији и правосуђу, без присуства војске, навео председник.Председник Србије Томислав Николић изјавио је да ће на осму рунду дијалога с Приштином у Бриселу ићи и први потпредседник владе Александар Вучић, и поручио да су судови и полиција за Србе на Косову и Метохији минимум који Београд тражи.

"Предложио сам да у Бриселу буде и Вучић, и биће", навео је Николић и указао да то треба да покаже јединство државног врха у намери да се с Приштином постигне најоптималније решење.

Николић је додао да то није лако јер треба одредити који је то минимум захтева који задовољава обе стране.

Што се Београда тиче, наши представници неће ићи испод захтева да грађани заједнице српских општина одлучују о судству и полицији, и то без присуства војске.

Николић је изашао са седнице државног врха, на којем се дефинише стратегија нашег тима и састав делегације.

Председник Србије рекао је новинарима да Србија не жели да шаље ултимативне захтеве који би значили испуњавање Устава и закона Србије, али и да не прихвата ултиматуме, јер, како је навео, "одговорни људи, наши пријатељи чекају са стране да виде исход".

"Не одбијамо унапред ништа, не тражимо да прихвате све оно што би било идеално за Србију, не може нико да нас наљути да ми напустимо разговоре, јер је Србија увек била разумна", навео је Николић.

Додао је да се састанак државног врха у Председништву наставља, јер "није лако одредити минимум захтева, увек један део грађана неће бити задовољан".

"Ако нам је народ дао поверење, ми смо спремни да преузмемо одговорност", закључио је Николић.

Председник је навео да не делују охрабрујће изјаве руководилаца из Приштине који говоре да "ништа неће да попусте".

Николић је рекао да је Београд у дијалогу са Приштином преузео одговорност за како је рекао "ситуацију која се можда неће свидети свакоме, али мора да буде у интересу Србије и њених грађана".

"Ако деносем одлуку која није у интересу наших грађана и они њом не буду задовољни, ја више нећу бити председник Србије. Ако се ја питам, Србија никада неће признати Косово, ако се ја питам сви који живе на Косову и Метохији требало би да живе боље, мирније и безбедније, ако се ја питам Србија би требало да буде део ЕУ", рекао је Николић.

Додао је да ће више информација о новој рунди дијалога бити познато сутра током дана, да ће оне долазити из Брисела током самог састанака који, како је рекао, може "трајати кратко или пак дуго".

Али, истакао је председник Николић, "сутра ништа неће бити коначно".

РТС је био заинтересован да преноси конференцију за новинаре председника Николића, али је речено да то из безбедносних разлога није могуће.


(РТС)

***


 Молим?
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #147 послато: Април 03, 2013, 04:29:44 »

"Nema dogovora, Vučić nudio ostavku"


Posle celodnevnih razgovora delagacija Beograda i Prištine uz posredstvo visoke predtavnice EU Ketrin Ešton dogovor nije postignut, rekao je premijer Ivica Dačić. Zbog ozbiljnosti situacije potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić nudio je ostavku, ali je Dačić to odbio.


Ivica Dačić: Delegacija Srbije bila jedinstvena, a razgovori su bili teški i iscrpljujući

Dačić je rekao da trenutno nema dogovora u dijalogu sa Prištinom i da ostaju razlike u stavovima kada je reč o nadležnostima bududuće zajednice srpskih opština, policiji i pravosuđu.


"I pored ovih dugih sastanaka koje smo imali više puta, mi trenutno nemamo dogovor. Imamo još neko vreme da dođemo do rešenja i sakupimo utiske posle ovih dugih razgovora", rekao je Dačić novinarima u Briselu.


Цитат
Poslednji formalni sastanak
Visoka predstavnica EU za bezbednost i spoljnu politiku Ketrin Ešton rekla je da je dijalog između Beograda i Prištine završen posle 12 sati razgovora.http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/303522/Nema-dogovora-Vucic-nudio-ostavku


О чему они толико разговарају? Ми немамо појма шта они раде иза затворених врата.Најбоље је да се тај циркус прекине.Слушам данас Вулина који каже:
- Ми нудимо компромисе.......

Коме они нуде компромисе?Шиптарима? Ужас.
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12584Погледај профил
« Одговор #148 послато: Април 03, 2013, 04:37:56 »

Одличан коментар је дао један читалац,

Цитат
Ово је обична изрежирана представа, пандан ''хашком трибуналу'', где САД промовишу своје ОВК Арбанасе. Никакви то преговори нису, већ обично замајавање ''наших'' еврофантизованих идиота, а преко њих и свих Срба. Да би то били преговори, мора постојати равноправан однос снага, а без Русије, Кине и УН, је ово обична фарса. Шта се дешава, преговара се о деоби окупиране српске покрајине, под покровитељством НАТО пакта, који је окупирао Космет и где би ми требали бити срећни ако нам врате делић отетог, а они добију остало за смешни почетак преговора о уласку у ЕУ, у коју (ХВАЛА ГОСПОДУ!) никад нећемо ући и која нам је непотребна. И наши прозападни ''прагматици'', ''реалисти'''...

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Cuburac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1179Погледај профил
« Одговор #149 послато: Април 03, 2013, 22:57:41 »

Nasi ako su pametni sada treba da stanu sa svim tim bezveznim pregovorima. Vucic postaje pomalo patetican kada evo pre pola sata govori o potrebi za nekakvim teskim kompromisima. Kakvim teskim kompromisima? Zasto? Onda to njegovo stalno sklanjanje iza otrcane floskule: "Treba da mislimo na buducnost svoje dece". Kada se neko krije iza dece, to je vec samo po sebi dovoljno da se sve crvene lampice uposorenja upale. Ne zaboravimo jednu prostu cinjenicu, SNS je stvoren i isplaniran u Vasingtonu. Kraj price. Sada se posle "neuspeha" EU u pregovorima Estonova zvanicno povlaci, a Ameri stupaju na scenu. Zato i nasi treba da se povuku i da ne dozvole da ih Ameri svojom nasilnickom arogancijom primoraju na bilo sta. Da je tesko, tesko je, ali u sustini "na muci se poznaju junaci". Prosle su mnogo gore nedace kroz Srbiju ranije, proci ce i ova. I na kraju krajeva sta ce nama ulazak u EU uopste? Hoce li nam biti bolje, mislim narodu i toj svoj jos nerodjenoj deci iza koje se Vucic krije? Nece, to je sigurno. Jednostavno, ansi treba da zvanicno traze da se bilo kakva rasprava sa siptarima prenese nazad na UN i da proglase Kosovo okupiranom teritorijom sa zamrznutim konfilktom. Razlog, svi prekrsaji po rezoluciji 1244 i tacka.
Сачувана
Странице: 1 2 [3] 4 5 ... 7   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!