forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Март 17, 2018, 12:33:00


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: [1]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Последице НАТО бомбардовања  (Прочитано 4413 пута)
Гога
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 11837



Погледај профил
« послато: Март 28, 2011, 05:46:06 »

Од НАТО бомбардовања недељно троје деце оболи од канцера




Од НАТО бомбардовања број оболелих од рака на КиМ скочио за 200 одсто

Појава малигних обољења на Косову и Метохији, где су током НАТО aгресије бачене бомбе са осиромашеним уранијумом, попримила је размере епидемије.

На том подручју, током последње деценије регистровано је чак 200 одсто више оболелих од рака, показују подаци НВО "Милосрдни анђео". Истовремено, у централној Србији број оболелих од канцера је порастао за 30 одсто!


Због вртоглавог пораста броја оболелих од рака, психолог Мила Алечковић-Николић основала је покрет "Жене ствараоци Србије" (ЖЕНЕС), који планира да након прикупљања података о женама оболелим од рака после НАТО бомбардовања покрене тужбе против те војне алијансе и наплати одштету.

- У Србији има осам пута више оболелих од карцинома него у Француској. Због чега? Па довољно је да вам кажем да је суд у Риму досудио велику материјалну одштету породицама 45 италијанских војника који су нагло преминули од рака после боравка на Космету. И то муњевитом брзином. Један по један. Французи су такође признали да је чак 40 њихових војника који су боравили на југу Србије оболело од малигних обољења. Грци су признали за четири војника - наводи Мила.

Према подацима те организације, од 2000. за 28 одсто је порастао број оболелих на територији Србије, а за чак 200 одсто на Космету.
- Сваке године, од те опаке болести оболи 30.000 суграђана, а сваке недеље троје деце. И тај број непрестано расте - наводи застрашујућу статистику



Затровани земља, вода, ваздух...

Према подацима проф. др Душана Станојевића, једног од најпризнатијих домаћих и светских лекара, број оболелих само од рака костију на Косову и Метохији последњих година порастао је за 107 одсто. Он је упозорио да су на том подручју, где је бачена 21 тона осиромашеног уранијума, затровани земља, вода, ваздух... Уранијум се тако нашао у комплетном ланцу људске исхране и своје деловање проширио и ван територије јужне српске покрајине.

О својим сазнањима др Станојевић одлучио је да обавести и Светску здравствену организацију и Уједињене нације.


Болесне и бебе!

Милева Личина, председница Удружења за борбу против рака код деце "Увек са децом", каже  да према њиховим подацима неколико стотина најмлађих годишње оболи од рака!

- Међу оболелима има и беба од неколико месеци. Тешко је рећи да ли и колико се повећао број оболелих у последњих 10 година јер не постоји канцер регистар за децу - објашњава Личина.

(Ало)





***


У Србији се о овоме ћути,...а да ли се у Свету зна да ово поприма размере епидемије?....




« Последња измена: Децембар 16, 2016, 07:37:18 Гога » Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Chuck Norris
Напредни члан
**
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 52



Погледај профил
« Одговор #1 послато: Новембар 02, 2011, 20:34:29 »

Sakriven i cenzurisan izvještaj UN-a o bombardovanju Srbije

 
SRNA - 02.11.2011 14:39
BEOGRAD - NATO napadi na Srbiju 1999. godine doveli su do zagađenja najotrovnijim supstancama, među kojima se ističu polihlorobifenili (PCB), koji su visokokancerogeni i odgovorni za imunološke bolesti - navodi se u sakrivenom i cenzurisanom izvještaju Senegalca Bakarija Kantea, šefa Misije programa UN iz 1999. godine, koji se bavi stravičnim posljedicama bombardovanja.
U ovom ivještaju, koji nikada nije objavljen u UN, naglašava da je jedan litar polihlorobifenila dovoljan da se zagadi milijarda litara vode!?
PCB se nalazi u električnim transformatorskim stanicama i u brojnim naftnim rafinerijama koje su bile meta NATO-a, stoji u ovom sakrivenom izvještaju iz 1999. godine, uz napomenu  da je bombardovanje brojnih fabrika u kojima su upotrebljavani teški metali izazvalo, između ostalog, i širenje kadmijuma i metilizovane žive (najotrovniji oblik žive). Riječ je o metalima koji ostaju otrovni čak ako se i raznesu na prostoru od više hiljada kilometara. Rezultat je  - zatrovanost Dunava.
"Prema raspoloživim podacima, snage NATO-a upotrijebile su municiju sa osiromašenim uranijumom gađajući vojne i civilne ciljeve. Upotrijebljena je municija kalibra 30 milimetara. Ova vrsta municije je nuklearni otpad i njegova upotreba je veoma opasna po zdravlje. Upotreba ove municije ima užasne posljedice po stanovništvo, jer, osim tjelesnih povreda, uzrokuje radiološku kontaminaciju. Ta kontaminacija ima toksične i radijacijske posljedice koje uzrokuju kancer", piše u Kanteovom koji je tokom maja 1999. godine upućenom generalnom direktoru UNEP-a Klausu Topferu.
Kante navodi da "prilikom upotrebe (eksplozije) oružja sa osiromašenim uranijumom nastaje uranijumski oksid (U308 i UO2) kao i, između ostalog, veoma reaktivni gasovi radijum i radon".
"Oksidne čestice su širine između 0,5 i 5 mikrona i vjetar može da ih raznosi na udaljenost od više stotina kilometara. Pošto u regionu Jugoslavije najčešće duvaju sjeverozapadni vjetrovi, to praktično znači da zagađenje ide od Jugoslavije ka Mađarskoj, Njemačkoj, Hrvatskoj i BiH ili ka Albaniji, Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji i Grčkoj" - upozorava Kante.
O ovom šokantnom, ali sakrivenom i prećutanom izvještaju pisao je  američki nezavisni novinar Robert Parsons, izvještač iz međunarodnih institucija u Ženevi. Parsons je uspio da dobije Kanteov izvještaj od svog izvora u UNEP-u i 17. juna 1999. objavio njegove dijelove u ženevskom dnevniku "Kurijeu".
Sada je taj izvještaj opet aktuelizovan, a Parsons za "Vijesti" svjedoči o tome kako su se u kancelarijama UN, u atmosferi unutrašnjeg razdora, cenzurisali i "frizirali" izvještaji o zdravstvenim posljedicama upotrebe oružja sa osiromašenim uranijumom na Balkanu.
Bakari Kante 12 dana boravio je tokom bombardovanja  u maju 1999. u Srbiji, u okviru misija drugih agencija iz sistema UN i izvještavao UNEP  o ekološkom užasu: "Atmosfera i tlo u bivšoj SR Jugoslaviji trajno su zagađeni otrovnim materijama zbog bombradovanja industrijsko-hemijskih kompleksa i zbog upotrebe oružja sa osiromašenim uranijumom".
Izvještaj je kategoričan u ocjeni da će naredne generacije koje žive na bombradovanom tlu patiti od kancerogenih oboljenja, leukemije, kao i da će biti povećan broj spontanih pobačaja kod trudnica i deformiteta novorođenčadi.
Klaus Topfer, generalni direktor UNEP-a, naredio je da se od javnosti sklone saznanja o ekološkoj katastrofi u Srbiji bez presedana u evropskoj istoriji - navodi Parsons.
"Dok je NATO na sve strane trubio o svojoj `humanitarnoj intervenciji`, izvještaj Kanteov govorio je o ekološkoj katastrofi bez presedana u evropskoj istoriji - kaže Parsons i navodi da je Kanteov izvještaj, čim je predat, klasifikovan u UN i sklonjen od javnosti i da je vjerovatno završio u sjedištu UNEP-a u Najrobiju.
On otkriva da mu je jedan neposredno upućeni diplomatski izvor prenio da je u julu 1999. jedna grupa švajcarskih naučnika došla do još dramatičnijih zaključaka o posljedicama bombardovanja. Njihovo istraživanje bilo je dio aktivnosti diplomatske grupe FOKUS koju su činili Švajcarska, Austrija, Rusija i Grčka: "Pošto je Švajcarska bila ta koja je pokrivala sve troškove, ostali članovi grupe su morali da ćute" - tvrdi  Parsons.
I drugi izvori potvrđivali su ove izvještaje.  Već u februaru 2000. godine podaci holandske vlade u glavnim crtama podudarali su se podacima američke nevladine organizacije MTP (Militari toksik projekt). MTP je naime u januaru 2000. godine tražila od vlade SAD da skine oznaku tajnosti sa dosijea o upotrebi otrovnih supstanci na Kosovu. MTP je dobila dosije 30. januara 2000. godine i na osnovu njega izračunala da je na Kosovo bačeno 9,45 tona nuklearnog otpada?!
Osnivane su i druge grupe sa ciljem da sačine izvještaj o posljedicama bombardovanja. Kad je došao na čelo Balkanske radne grupe (BTF), koja je imala zadatak da sastavi novi izvještaj o zagađenosti osiromašenim uranijumom tokom 1999. godine, Peka Havisto je doveo još dva Finca - Henrika Slotea i Pasia Rinea - prenosi "Novi standard".
"Bila je to zaista izvanredna ekipa koja je shvatila suštinu situacije u kojoj se našla, a koja može da se svede na sljedeće: dok su oni željeli da objave istinu -  NATO je htio da je sakrije. Kad god su pokušali nešto da istraže, našli su na meti NATO-a. UNEP je, dakle, bio pod vojnim pritiscima. Havisto i njegovi saradnici razmišljali su na sljedeći način: `Ukoliko pokušamo da uradimo posao kako treba, bićemo smijenjeni i istraživanje će biti zaustavljeno. Bolje je onda da uradimo nešto, da otkrijemo bar dio istine`"- objašnjava Parsons.
Zahvaljujući takvom načinu rada Havistove ekipe, upravo je Balkanska radna grupa u okviru UNEP-a bila ta koja je 16. februara 2001. uzbunila svjetsku javnost objavivši da je na Kosovo bačen "prljavi" uranijum. Tada je saopšteno da je analiza 340 uzoraka tla, vode itd. pokazala prisustvo transuranijumskih elemenata kao U-236 i tragove plutonijuma i fisionog procesa. Prisustvo plutonijuma potvrdile su dvije laboratorije - Švedski institut za radiološku zaštitu i Švajcarska laboratorija AC-Speiz. http://www.nezavisne.com/novosti/ex-yu/Sakriven-i-cenzurisan-izvjestaj-UN-a-o-bombardovanju-Srbije-113102.html

UN je davno izgubio smisao postojanja...
Сачувана

Konobar donesi vrata da izađem
Гога
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 11837



Погледај профил
« Одговор #2 послато: Децембар 16, 2012, 12:02:45 »

(Не)контролисани уранијум


Испитивање терена који је током бомбардовања 1999. гађан осиромашеним уранијумом на југу Србије пре неколико месеци је обустављено, јер за то више нема новца.

Тринаест  година после бомбардовања, четири пошто је терен од касетних бомби очишћен - у априлу ове године престала је систематска контрола воде, ваздуха и земљишта на југу Србије. Да ли је то било и оправдано?

Иако је терен очишћен и нема непосредне опасности за здравље људи на том подручју, постоји могућност да штетне материје из пројектила заосталих у земљи, преко подземних вода, а кроз ланац исхране, дођу и до људи.

Душко Кошутић из Института за нуклеарне науке "Винча" рекао је да постоји вероватноћа да је нешто уранијума заостало, и да се никада не може рећи да је терен потпуно очишћен и да треба стално пратити стање.

Сваке године материјал који је заостао продире све више и више у земљу. Силазећи полако пет или петнаест сантиметара годишње може једног дана доћи и до подземних вода. Из тог разлога треба пратити тај терен и подземне воде које излазе из тог краја, каже Кошутић.

Сви саговорници ипак се слажу да нема непосредне опасности за становништво. Превентивно, Завод за јавно здравље у Врању контролише воду.

"Ми смо сада у задња два три месеца опет припремили један обим мониторинга вода од 32 узорка са истих локација са истих места бунара да бисмо могли да изађемо пре Нове године са правом информацијом, јер се становниство горњих делова града врања којима је једини извор снабдевања воде са планине Пљачковице са оправданим страхом боје какав је квалитет и стално нас зову да питају да ли су воде исправне. Деси се да неко оболи", каже Мирослав Симић из Завода за јавно здравље у Врању

У току НАТО бомбардовања на југ земље бачено је око сто хиљада пројектила, што је око 15 тона осиромашеног уранијума. Подручје КиМ, које је и највише гађано, не контролише се. За годишње праћење југа централне Србије потребно је 15 милиона динара, а те паре државава сада нема.

Директорка Агенције за заштиту од јонизујућег зрачења Мирјана Раденковић објашњава да Агенција не располаже средствима за финансирање мониторинга, јер је то до сада ишло преко Министарства за заштиту животне средине.

Пошто је Фонд за заштиту животне средине укинут прекинута је и процедура за наставак пројекта мониторинга, каже Раденковићева.

Ипак на решавању финансијских проблема тренутно раде и Агенција и ресорно министарство, кажу у Министарству за заштиту животне средине.

Да ли ће и када новац бити обезбеђен - знаће се идуће недеље.

(РТС)



***









« Последња измена: Децембар 16, 2016, 07:39:16 Гога » Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 11837



Погледај профил
« Одговор #3 послато: Децембар 21, 2012, 02:21:39 »

Југ Србије као Чернобиљ


Југу Србије прети природна катастрофа много гора од оне у Чернобиљу или Хирошими и Нагасакију зато што је за државу Србију пуно да годишње издваја 140.000 евра за праћење квалитета воде, ваздуха и земљишта на подручјима која су 1999. године гађана муницијом са осиромашеним уранијумом.

Посејана смрт: Мета са осирумашеним уранијумом

Директорка Агенције за заштиту од јонизујућег зрачења Мирјана Раденковић објашњава да Агенција не располаже средствима за финансирање мониторинга које годишње кошта 15 милиона динара (око 140.000 евра), јер је то до сада ишло преко Министарства за заштиту животне средине, а како је Фонд за заштиту животне средине укинут, тако је прекинута и процедура за наставак пројекта мониторинга.


"На решавању финансијских проблема тренутно раде и Агенција и ресорно министарство, а да ли ће новац бити обезбеђен знаће се идуће недеље", кажу у Министарству за заштиту животне средине.


Душко Кошутић из Института за нуклеарне науке Винча каже да је терен контаминиран осиромашеним уранијумом очишћен и да нема "непосредне опасности" за здравље људи на том подручју, али да постоји могућност да штетне материје из пројектила заосталих у земљи, преко подземних вода, а кроз ланац исхране, дођу и до људи.

"Никада се не може рећи да је терен потпуно очишћен од уранијума и зато стално треба пратити ситуацију на терену. Проблем је и што сваке године материјал који је заостао продире све више и више у земљу. Силазећи полако пет или 15 центиметара годишње може једног дана доћи и до подземних вода ", упозорава Кошутић.


Некадашњи командант РВ и ПВО Војске Југославије, генерал Спасоје Смиљанић каже да је запрепашћујуће да се у Србији уопште не разговара на ову тему.

- Зар у овој држави постоји већи приоритет од заштите сопственог народа, јер су угрожене генерације и генерације наших потомака? Током бомбардовања, НАТО је на Србију бацио хиљаде пројектила, односно 15 тона осиромашеног уранијума и ако Србија нема пара, онда би ваљда било логично да примора или замоли оног који је те бомбе бацао да сада финансира уклањање последица - каже генерал Смиљанић.


Један од највећих експерата из ове области, бивши помоћник министра одбране, генерал Слободан Петковић, каже да ситуација јесте озбиљна, али да не треба стварати панику.
- Постоји, и оправдан је страх о евидентној еколошкој катастрофи на територији Србије и суседних земаља због чега и није добро да држава одустане од праћења животне средине у подручјима која су контаминирана, али за све то је потребна национална стратегија - каже Петковић и додаје да би најбоље било када би се ова тема укључила и у започете преговоре Београда и Приштине.


Цитат
Страх од озрачене воде

Мада сви одговорни тврде да нема непосредне опасности за становништво, превентивно, Завод за јавно здравље у Врању контролише воду.
"У последња два-три месеца контролисали смо 32 узорка воде са истих локација и са истих места бунара да бисмо могли да изађемо пре Нове године са правом информацијом, јер становништво горњих делова града Врања, којима је једини извор снабдевања воде са планине Пљачковице, страхује и стално нас зове да питају какав је квалитет воде. Деси се да неко оболи", каже Мирослав Симић из Завода за јавно здравље у Врању.



Застрашујуће бројке

Генерал Петковић каже да је током 78 дана агресије на Косово испаљено између 30.000 и 50.000 касетних бомби осиромашених уранијумом, а изван покрајине додатних 5.000 до 10.000.
- То је застрашујућа количина од 10 до 15 тона ове опасне материје која је вечно остављена на "чување" у Србији, јер време распада је процењено на 4,5 милијарде година, а испитујући степен контаминираности, на неким местима смо утврдили да је чак 1.100 пута већа од дозвољене - упозорава Петковић.

(Ђ.Баровић, Вести)


« Последња измена: Децембар 16, 2016, 07:53:44 Гога » Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 11837



Погледај профил
« Одговор #4 послато: Децембар 21, 2012, 02:46:26 »

Цитат

Испитивање терена који је током бомбардовања 1999. гађан осиромашеним уранијумом на југу Србије пре неколико месеци је обустављено, јер за то више нема новца.
За годишње праћење југа централне Србије потребно је 15 милиона динара, а те паре државава сада нема.

Директорка Агенције за заштиту од јонизујућег зрачења Мирјана Раденковић објашњава да Агенција не располаже средствима за финансирање


Како нема новца Превртање очима



Јавно предузеће Нуклеарни објекти Србије је потрошило  нешто више од 27 милиона динара на куповину аутомобила. Само директор предузећа вози Шкоду суперб, која у продаји кошта и више од 3 милиона.

Лично је Божидар Ђелић основао то ПАРАЕЛНО предузеће (НОС- нуклеарни објекти Србије) иако постоји институт "Винча". Ето како се арче паре, о томе погледати снимак ОВДЕ



И Динкић не дозвољава да се то паралелно предузеће укине!!!
Па то је чист безобразлук и КРИМИНАЛ. Зашто се Вучић не позабави и са овим  Молим?
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Cuburac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1160



Погледај профил
« Одговор #5 послато: Децембар 21, 2012, 03:56:38 »

Pa nemoze, to su mu koalicioni partneri.
Сачувана
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 820



Погледај профил
« Одговор #6 послато: Март 27, 2013, 10:23:20 »

NATO će ubiti još 10.000 Srba

U narednom periodu najmanje još 10.000 ljudi u Srbiji i regionu umreće od raka uzrokovanog NATO bombardovanjem osiromašenim uranijumom, upozorava britanski biolog Rodžer Kofil.


ŽIVOT U RUŠEVINAMA: Žena u Ćupriji posle napada NATO avijacije aprila 1999. godine

- Prema mojim proračunima, od raka izazvanog posledicama bombardovanja osiromašenim uranijumom, u narednom periodu umreće još najmanje 10.150 ljudi. Neće biti pošteđeni ni vojnici Kfora, bolničari. Jednom rečju, svi koji su se u to vreme zatekli u pomenutom delu Balkana - citira Bi-Bi-Si Kofilov govor na londonskoj konferenciji posvećenoj problematici bombardovanja američkih i britanskih snaga osiromašenim uranijumom.
 
Ovo istraživanje britanskog biologa u potpunosti se naslanja na podatke Nacionalnog instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" još iz 2007. godine kada je upozoreno na tihu epidemiju malignih bolesti.

Tada je zabeleženo da je kod muškaraca učestalost obolevanja od raka prostate porasla za čak 60,3 odsto, raka mokraćne bešike za 36,6, raka debelog creva za 28,6, a karcinoma pluća za 15,5 odsto.



Kod žena prednjači porast obolevanja od tumora debelog creva za 24,6 odsto, pluća za 23,7, a tumora materice za 17,1 odsto. Stručnjaci procenjuju da zbog bačenih bombi sa osiromašenim uranijumom čak 80 odsto stanovništva Srbije u telu nosi kancerogeni gen. Upozorenja su dakle alarmantna i dolaze ne samo od domaćih istraživača, ali srpska država ne čini ništa da građanima u potpunosti pruži sliku ugroženosti zdravlja nacije i svakog pojedinca ponaosob.
 
- Mislim da se prenebregava opasnost od osiromašenog uranijuma koji deluje mnogo godina posle bombardovanja i to vidimo po povećanoj zastupljenosti kancerogenih oboljenja. Ovo pitanje se ne otvara dovoljno često i dovoljno ozbiljno - upozorava Milica Vojić-Marković, predsednica Odbora za zaštitu životne sredine Skupštine Srbije.


UŽIVALI U ZLOČINU: Amerikanci bombama slali poruke Srbima

Država, takođe, nema ni razumevanje za nameru obolelih građana od kancera da tuže NATO, već se na samu pomisao da bi se organizovano moglo nastupati protiv zapadne vojne alijanse, odmahuje rukom.
 
Pokret Žene stvaraoci za Srbiju (ŽENES) je pre nekoliko godina krenuo u evidenciju obolelih od raka posle NATO bombardovanja SRJ, sa namerom da se podnese tužba protiv Alijanse i naplati odšteta obolelima. Čak su se javile i neke Albanke sa Kosmeta obolele od opake bolesti. Prema saznanjima "Vesti", tužba je odbijena, pa se ŽENES obratio Svetskoj zdravstvenoj organizaciji da ih zastupa. Dok čekaju na odgovor od SZO, neki su skeptični da ovakvo obraćanje međunarodnim sudovima može imati svrhu jer je s druge strane najmoćnija vojna alijansa. Milica Vojić-Marković, međutim, smatra da tužba nije bez svrhe.

- Ona bi, istina, prošla kao i ona tužba pred Međunarodnim sudom pravde zbog jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, jer je očigledno da svetska javnost ne želi da se bavi tom temom. Međutim, mislim da to treba da uradimo pre svega zbog svoje savesti, ali i zbog drugih međunarodnih obaveza koje smo preuzeli. Između ostalog, moramo da obaveštavamo svetsku javnost šta nam se dešava, što podrazumeva i zdravstveno stanje nacije - kaže za "Vesti" narodna poslanica Vojić-Marković.

General potpukovnik Slobodan Petković rekao je na jednom stručnom skupu da je na centralnu Srbiju bačeno oko pet tona osiromašenog uranijuma, a na Kosovo i Metohiju više od 30 tona!
  
Цитат
Šokantni podaci

Poznati onkolog prof. Miodrag Đorđević upozorava da osiromašeni uranijum ne izaziva samo kancer, već i respiratorna i neurološka oboljenja i alergije, probleme reproduktivnih organa dok su problemi sa štitnom žlezdom prva posledica zračenja.

- Biće zapanjujuće na šta ćemo naići posle 2020. godine. Izvesno je enormno povećanje broja obolelih. Bez obzira na to koliko napredovalo lečenje, očekujem dupliranje broja i novoobolelih i umrlih. Prema projekcijama koje sam napravio, od 2020. godine u Srbiji će svake godine biti 70.000 novoobolelih od karcinoma, od kojih će 40.000 umirati uprkos lečenju - upozorava ovaj stručnjak za beogradske medije.

 
Ubijanje i u komšiluku

Prema britanskom biologu Rodžeru Kofilu, povišena radijacija je zabeležena u skoro svim centrima Balkana, neposredno nakon bombardovanja. Tako su sredinom juna 1999. godine naučnici iz severne Grčke objavili rezultate prema kojima je u tom regionu, svaki put kada naiđe vetar iz pravca Kosova, bila zabeležena povišena radijacija za najmanje četvrtinu.

- Ono što je najopasnije su čestice iz prašine, koja se podigne nakon bombardovanja osiromašenim uranijumom! Reč je o beta emiterima, koji mogu da putuju i do 300 kilometara, a čije je udisanje smrtonosno. Pomenute čestice se zadržavaju u plućima, a neretko završavaju i u drugim tkivima, od čega najčešće razaraju bubrege - tvrdi britanski biolog.

 
Zločin u ratu, genocid u miru

Mnogo je pitanja za srpsku državu, a jedno od njih je i zašto u Generalnoj skupštini UN, gde je od drugih članica traženo da se osudi korišćenje osiromašenog uranijuma u oružanim sukobima, Srbija bila uzdržana?! Takođe, i zašto Srbija nije iskoristila obolevanje od leukemije vojnika iz španskog kontingenta Kfora, kao i italijanskih vojnika i alarmirala međunarodnu javnost, zahtevajući ozbiljnu međunarodnu istragu pod patronatom UN o posledicama upotrebe oružja sa osiromašenim uranijumom? Samo su neka od pitanja na koja javnost čeka odgovor.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/301927/NATO-ce-ubiti-jos-10000-Srba-


Томиној жени Драгици(првој дами Србије)би било боље да се посвети овим цифрама и колективној трагедији,а не да иде по Србији и промовише музеје.Кога сада брига за музеје.
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 11837



Погледај профил
« Одговор #7 послато: Април 03, 2013, 15:19:58 »

Један уранијумски метак донео нам 1.600 тумора


После НАТО бомбардовања на неколико локалитета у Србији измерена је радијација и до 200 пута већа од природног фона. Испитивања показују да је на неким подручјима (локалитет Пљачковица код Врања) која су гађана муницијом са осиромашеним уранијумом измерена радиоактивност чак 230 до 1.100 пута већа од дозвољене!


 

"Зона уранијумске радиоактивности обухватила је и површину ливада, пашњака, њива и пута, удаљене, на појединим местима, око 50 метара ваздушном линијом од првих кућа", каже за "С медиа" портал др Мирјана Стојановић, помоћник директора за науку и QМС Института за технологију нуклеарних и других минералних сировина. Она објашњава да је санирање обухватило сакупљање заосталих пројектила и скидање површинских слојева земљишта, а високо ризични локалитети су прописно обележени.


Међутим, врло брзо су на тим местима ограде уклоњене, а на радиоактивним ливадама се напасала стока. Чак су зидани и објекти!

Стојановић открива да је сакупљен радиоактивни материјал ускладиштен, а "која је судбина пројектила који су промашили циљ и продрли у земљу, нема званичних изјава".

"Као члан УНЕП-ове комисије на програму УН за човекову околину, обишли смо неке од 'црних тачака', односно градове који су за време бомбардовања претрпели највећу контаминацију животне средине: Панчево, Бор, Шабац, Лазаревац... По свом карактеру и обиму, био је то у свету до тада незабележен пример еколошког рата", тврди др Стојановић.

После испаљивања око 10 одсто масе пројектила сагори при лету. Приликом удара у мету, од 18 до 70 одсто тела муниције се запали и оксидује у пламену. Оваква муниција лако продире и кроз челик дебљине 9 цм, а камоли кроз земљиште!

"Основна опасност за животну средину потиче од уранијумских честица у ваздуху. Оне се могу распростирати до око 5 км од места поготка. У почетној фази највише их има у ваздуху, а касније у земљишту и у води", објашњава др Стојановић.

Када пројектил промаши мету, мања количина уранијума се ослобађа у ваздуху, док 90 одсто овог радиоактивног отпада заврши у земљишту. У зависности од састава земљишта и од дубине пробоја радиоактивне муниције, уран се преноси и тако долази до биљака и животиња. Следећа карика у ланцу је - човек.

Светска искуства говоре да се од износа неопходних за чишћење земљишта - врти у глави! Примера ради, Ирак је проценио да чишћење по локацији кошта од 100.000 до 150.000 долара. Јефтинији начин чишћења природе од осиромашеног уранијума је садња биљака које су "усисивачи" радиоактивних честица. Овакав начин борбе је, открива др Стојановић, 50 до 75 одсто јефтинији од конвенционалних технологија. Али, Србија није искористила ни ту могућност!


"Предлагали смо да у Србији произведемо материјал за чишћење земљишта од осиромашеног уранијума, јер је наша земља богата фосфатом који би био основа тог производа. Међутим, Министарство животне средине није имало слуха за ту идеју. Тако је пропала могућност да за мање новца, а уз садњу биљака које би потпомогле чишћење, обавимо деконтаминацију
", открива др Стојановић.

Оно што додатно збуњује је чињеница да биљке које акумулирају уранијум и те како успевају на нашем тлу. Реч је, наводи др Стојановић, о купусу, кукурузу, слачици, сунцокрету и двема врстама дрвећа – тополи и храсту. Али, ми не само да нисмо искористили најједноставнији и најјефтинији начин деконтаминације земљишта од уранијума, него 14 година нисмо добили одговоре на основна питања.

Зашто је Србија била уздржана приликом гласања у УН о томе да ли муниција са осиромашеним уранијумом треба да остане у арсеналима великих сила? Одговора нема. Поставља се и питање одговорности оних који су свесно употребљавали такво оружје. Одговора нема.


Цитат
Др Мирјана Стојановић сећа се "Утиска недеље" из 2011. године када нам је хрватска новинарка Ведрана Рудан "одржала лекцију о националном приоритету".


"У Србији се уопште не прича о томе колико Срба годишње умире од рака након бомбардовања Србије и Косова осиромашеним уранијумом. Постоје код вас истраживања, то су учинили београдски ветеринари да, од кад сте бомбардовани, умире седам пута више паса него пре рата. Дакле, у Србији постоји податак колико умире паса више него пре рата, али не постоји податак колико умире Срба више него пре рата од рака, иако умирете у застрашујућим бројкама!"
Рудан је прокоментарисала и потез госпође Лин Монтгомери непосредно после бомбардовања:
"Ту слику можете сигурно наћи негде у архиви - где је она себи на крило ставила српско дете, ћелаво од леукемије и од хемиотерапије, и тражила од Срба да помогну у његовом лечењу. Такав срамотни цинизам се ретко виђа..."


Цитат

Циљ коришћења осиромашеног уранијума био је да се уништи што већи број тенкова. Због тога је било око 100 летачких мисија са авионима А-10 са топовима који могу да испале 4.200 метака у минути.


"Према нама доступним подацима, НАТО је оваквом муницијом гађао нешто више од 300 тенкова. Сваки трећи метак био је пуњен осиромашеним уранијумом", тврди др Мирјана Стојановић.


Она додаје да су италијански онколози упозоравали да сваки испаљени пројектил има "потенцијал" од 1.600 малигних обољења!

(Смедиа, Вести)
« Последња измена: Децембар 16, 2016, 07:58:04 Гога » Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Zeka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 684


Zeka


Погледај профил
« Одговор #8 послато: Јул 15, 2016, 12:34:58 »

Слободан Чикарић: НАТО лоби прикрива право стање епидемиологије малигних тумора




Радиолог и професор Медицинског факултета у пензији Слободан Чикарић износи чињенице о канцерогенези у Србји које је утврдио деценијским научним истраживањем.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=ZP8sRtBUzEk" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=ZP8sRtBUzEk</a>


СКК
Сачувана

Ал' тирјанству стати ногом за врат, 
довести га к познанију права, 
то је људска дужност најсветија!
Гога
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 11837



Погледај профил
« Одговор #9 послато: Децембар 16, 2016, 06:54:24 »

ЕВО ЈОШ ЈЕДНЕ СРПСКЕ ПРОДАНЕ ДУШЕ!

ОВО ЈЕ НЕШТО НАЈСРАМНИЈЕ И НАЈСТРАШНИЈЕ што сам чула, а тиче се ОБОЛЕЛИХ као последице НАТО бомбардовања. Па наравно, ОВАКО, као што то ради овај епидемиолог, треба  приказати Србима, да је НАТО ипак био "МИЛОСРДНИ АНЂЕО" и да Србија што пре треба да буде чланица тог њеног "АНЂЕЛА"  Превртање очима

Докле то може да иде човек, па да баш на овај начин мора да доказује своје додворништво свима онима који су БОМБАРДОВАЛИ Србију?



***





Српски епидемиолог:
НАТО бомбе нису криве за рак!


Да ли се НАТО бомбардовање може довести у везу с порастом броја оболелих од рака и да ли грађани Србије треба да стрепе од муниције која је 1999. изручена на нашу територију, објашњава српски епидемиолог Зоран Радовановић.




Према подацима који се већ годинама износе, на територију наше земље током НАТО агресије бачено је 15 тона муниције с осиромашеним уранијумом - највише на Косово и Метохију, а гађани су и Пчињски округ и Црна Гора.



Део српских стручњака бомбардовање осиромашеним уранијумом и канцер у Србији доводи у директну везу, међутим, таквим тврдњама супротставио се проф. др Зоран Радовановић, који се налази на челу Етичког комитета Српског лекарског друштва, тврдећи да се НАТО бомбардовање не може повезати с порастом броја оболелих од рака, већ тиме што Србија има старо становништво, али и другим факторима - гојазност, пушење, касно јављање лекару...

- Прво, са изузетком малог рубног подручја уз Косово и Метохију, централна Србија уопште није гађана пројектилима са осиромашеним уранијумом. Како може да постоји последица без узрока? - упитао је Радовановић.


Он истиче да у Србији нема неочекиваног пораста оболевања од рака, иако део стручњака тврди супротно позивајући се на податке Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут", према којима је 2006. године дошло до наглог скока новооболелих од леукемије и лимфома за 59 одсто, а броја умрлих за чак 118 одсто.

- Ако се ситуација приказује на једини поштен начин, тј. узимајући у обзир узраст (то су такозване узрасно стандардизоване стопе), разлике практично нема. Примера ради, злослутници су најављивали да ће у Србији доћи до масовног помора од рака 2004, пет година након бомбардовања (касније су тај "Судњи дан" померали за 2006, 2014, па на крају за 2019. годину). Истина је да су праве (узрасно стандардизоване) стопе умирања од рака у централној Србији биле исте 2004. и 2014. - рекао је он.

- Ако хоћемо да рушимо то што каже светска наука, потребни су нам чврсти аргументи - додаје српски епидемиолог.

- Од 5 до 10 одсто тумора је под утицајем наследних чинилаца. Ако њих искључимо, процењује се да улогу у настанку рака имају следећи фактори ризика (збир је 100%): пушење - 33%; прекомерна телесна тежина - 20%; инфекције - 16%, непознати фактори, недовољна физичка активност, неповољна исхрана и изложеност на радном месту (азбест и сл.) - по 5%, алкохол и репродуктивни фактори (број трудноћа, дојење итд.) - по 3%, зрачења (сунчево и јонизујуће, скоро искључиво због медицинских поступака) и загађење животне средине - по 2%, те на крају, лекови - 1% - каже Радовановић.

Он је као један од примера навео и то што се на Косову, где је бачено највише муниције с осиромашеним уранијумом током 1999, налази америчка војна база "Бондстил" која је пројектовано за више хиљада људи.

- Они се тамо слободно крећу и дишу, немају никакве маске на главама. Не доводим у питање да ли је исправно то што су нас бомбардовали или не, већ није потребно да се диже претерана паника. У Србији и другим земљама је рак у порасту. Рак плућа је најчешћа последица пушења. Рак грлића материце се добија од спољног фактора, зна се о ком вирусу је реч - закључује др Радовановић.

(Мондо, Вести)



***

Мање би било застрашујуће да је овај "стручњак" јасно и гласно рекао да ЖЕЛИ да види Србију у НАТО-у, али да то ради на овако перфидан начин, па то је равно овом злочину који је НАТО починио те 1999. године и чије последице ће  осетити неколико генерација. СРАМОТА!!!


А сада мало да се подсетимо на то да нам НАТО није нанео никакво зло и да није због НАТО бомбардовања порастао број оболелих од рака.



***



***




***



И на крају, ПОРУКА и ОПОМЕНА целом свету, па и овом епидемиологу, Зорану Радовановићу:


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 11837



Погледај профил
« Одговор #10 послато: Октобар 09, 2017, 23:39:32 »

Нато на Србију сручио осам "Хирошима"





РУШЕВИНЕ
 Приштина, после једног од многобројних налета НАТО авиона 1999.
Фото З. Јовановић



Цитат
ПРОТИВ српског народа и државе НАТО је 1999. године водио нуклеарни и хемијски рат ниског интензитета. За тих 78 дана НАТО је на нашу земљу са мора, из ваздуха и космоса бацио више бомби него Адолф Хитлер 1941-1945. Еквивалент коришћених експлозива је између шест и осам нуклеарних бомби бачених на Хирошиму. Био је то најасиметричнији рат вођен у дотадашњих 50 година постојања НАТО, а њихов ратни злочин претворен је у геноцид над нашим народом.



СЕЋАЊЕ
 Генерал Лазаревић, на скупу у Нишу, минулог викенда

Ово говори генерал Владимир Лазаревић, први пут по изласку из хашког суда. Некадашњи командант Приштинског корпуса, који се минулог викенда у Нишу срео са старешинама Треће армије Војске Југославије за време НАТО бомбардовања наше земље, каже да су француски експерти утврдили да је радиоктивност муниције НАТО употребљене само на Космету 350 пута већа од дозвољених вредности.

- Индијски стручњаци навели су да се радиоктивност са Косова и Метохије проширила 1.000 километара у пречнику, а ауторитети у светској медицини, проф. др Душан Станојевић и Миодраг Ђорђевић, тврде да ће пакао код нас почети тек после 2020, када ће годишње од последица радиоактивности из 1999. од канцера оболевати 70.000 особа. Од тог броја, умреће, упркос лечењу њих 40.000 - рекао је генерал Лазаревић.


Како говори један од најпопуларнијих генерала у нашој земљи, нуклеарни рат против наших снага на КиМ почео је 30. марта у рејону Призрена, док је 25. априла у Урошевцу и околини

НАТО употребио касетне бомбе са непознатим хемијским агенсом. На удару су били пре свих припадници 243. механизоване бригаде.

- У два наврата је тадашњи председник САД Бил Клинтон, преко ТВ станица, објављивао да Приштински корпус и Трећа армија више не постоје - подсетио је генерал. - Први пут, то је било 2. маја, на 32. дан агресије, а команда Треће армије је реаговала тако што је у центру Приштине сазвала све команданте јединице са терена да пред камерама одрже реферисање. Други пут, Клинтон је 28. маја светској јавности и рекао како је америчка стратешка авијација тог дана на Паштрику убила 700 бораца Приштинског корпуса и створила све предуслове да НАТО уђе на КиМ. "Вашингтон пост" је 4. јуна, међутим, морао да објави како се "Ваздушно-копнена операција 'Стрела 2', планирана у Вашингтону, одбраном српске војске претворила у кашу".

Лазаревић указује на то да су циљеви НАТО били да "применом Хитлерове доктрине блицкрига" за три-четири дана уништи ефективе ВЈ и убије више од 20.000 припадника Приштинског корпуса.

- Када је јуна 1999. године НАТО морао да призна неуспех, њихови генерали су изашли са планом да на Србију крену са 200.000 до 400.000 војника и да је окупирају у року од четири до шест месеци - сећа се тих ратних дана генерал Лазаревић и подсећа да је тада, ипак, одлучено да се "проблем врати" Уједињеним нацијама.

Цитат
ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ


- НА Велики петак, 8. априла, у Дреници су нам убили 10 војника, а ранили 30 - подсетио је генерал Лазаревић саборце Треће армије окупљене у Нишу на сусрету под називом "Да се не заборави". - Истог дана на Јуничким планинама на одељење граничара под вођством десетара Шарца удара од 200 до 300 плаћеника, а овај одбија напад. Друга граничарска група "Громови" истог дана сукобљава се са шиптарским терористима, који улазе такође из Албаније и одбијају напад. И тако... почиње пакао Кошара.


(Драган Вујичић, НОВОСТИ)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Странице: [1]   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!