forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Јул 13, 2020, 03:51:15


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: [1]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: "Робови смо сопствене државе лопова"  (Прочитано 1822 пута)
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12531Погледај профил
« послато: Март 20, 2012, 10:56:31 »

Радници Магнохрома пешке кренули за Београд

Више од 200 бивших радника фабрике "Магнохром" кренули су око осам сати јутрос пешице из Краљева за Београд незадовољни због тога што им нису исплаћене зараде.

Радници "Магнохрома" траже своје плате

"УРС је уништио раднике Србије", "Суд, влада и завод обманули народ", "Робови смо сопствене државе лопова" и "Спалићемо се јефтиним бензином", само су неке од парола које бивши радници "Магнохрома" носе.

Они звижде у пиштељке, а градским улицама Краљева упутили су се ка раскрсници на којој се излази на Ибарску магистралу.

Један од бивших радника Лараз Павловић рекао је новинарима да се неће зауставити на путу ка Београду, где ће протестовати испред Агенције за приватизацију и Министарства економије Србије.

Према његовим речима, део оних који протестују остао је у згради Скупштине општине Краљево и одатле неће мрдати докле год се заостале зараде не исплате по основу правоснажних судских пресуда. Бивши радници "Магнохрома" у Краљеву протестују нешто мање од месец дана.

Вести


***


Дошло је време да на улице изађу сви радници који су на овај или онај начин незадовољни са резултатима ове погубне српске Владе. Наравно, њима би требали да се прикључе и остали НЕЗАДОВОЉНИ, а њих је препуна Србија.На тај начин се показује, да је време да се мења власт!!!
« Последња измена: Март 21, 2012, 08:26:31 Гога - 011 » Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12531Погледај профил
« Одговор #1 послато: Март 21, 2012, 07:37:56 »

Очајни радници Магнохрома вратили се кући

Бивши радници Магрохрома након вишемесечних протеста јуче су пешке на очајнички марш кренули ка Београду. Затим су после осмочасовног пешачења, незадовољни што им нико није послао аутобусе, блокирали раскрсницу у Мрчајевцима. Синоћ око 22 часа су се, аутобусима, вратили у Краљево.


Нико озбиљно не схвата нашу, радничку муку... Готово цео радни век провео сам у Магнохрому, делио с овом фабриком и добро и зло, а сада, четири године пошто сам као технолошки вишак напустио предузеће, ни судским путем не могу да наплатим оно што ми припада. Брука и срамота.

Овако, у даху, прича Славиша Весковић, бивши радник краљевачког Магнохрома, који се јуче са око 200 својих колега, Ибарском магистралом пешице запутио у Београд, пред зграду Владе Србије, да од премијера Мирка Цветковића затражи конкретна решења за своје захтеве - исплату заосталих зарада.

На очајнички марш у Београд, као и 2008. године, када је поништена катастрофална приватизација Магнохрома, бивши радници одлучили су се после вишемесечних протеста, шетњи краљевачким улицама, даноноћном „окупацијом“ сале Скупштине града, молби и вапаја за помоћ.

Међу онима који су се јуче ујутро око седам сати окупили пред зградом Скупштине града у Краљеву, а потом кренули пут Београда, има и доста жена. Уз пиштаљке, трубе и повике, протестна колона је будећи уснуле суграђане, прошла централним краљевачким улицама, а потом, уз полицијско обезбеђење, наставила марш Ибарском магистралом.

- Идемо, па докле издржимо. Премијеру смо послали допис да долазимо и да тражимо оно што нам припада - ни мање, ни више. У овој држави, када је радник у питању ни извршне судске пресуде не вреде много - каже Лазар Павловић, један од лидера протеста. - Држава би вероватно хтела да опростимо, заборавимо оно што нам дугује. Па, ни нама нико ништа не прашта - „секу“ нам струју, искључују воду, туже за неплаћени порез... Најлакше је ударити на сиротињу.


Од 2001. године, пре приватизације, па до 2008. године када је потоња приватизација Магнохрома поништена, око 1.800 радника остало је прикраћено за по 14, а многи и за 20 зарада, што у просеку износи око 300.000 динара. Потражујући заостале зараде, у међувремену су и тужили свој некадашњи колектив, а многи и добили - извршне пресуде. Тиме су радничка потраживања само увећана за затезну камату тако да, укупно, рачунајући и судске таксе, премашују износ од чак милијарду динара!

- Остали смо ускраћени за право на материјалну накнаду за незапослене - каже Душан Вукадиновић док у протестној колони носи транспарент „Робови смо сопствене државе лопова”.

На састанку, представници Агенције за приватизацију предложили су да се продајом имовине Магнохрома која није у функцији производње, обезбеде средства за исплату заосталих зарада. Вредност те имовине процењује се на 1,6 милиона евра, али су тај предлог радници једногласно одбили.

- Нећемо милостињу, већ оно што нам припада - углас су јуче још једном поручили бивши радници Магнохрома.


Блокирали све правце

Због изнемоглости, неколико људи из колоне је после три и по сата пешачења одустало од овог марша. Убрзо потом, њихове колеге су у селу Милочај блокирали магистралу. Затим су после осмочасовног пешачења и пређена 24 километра, незадовољни што им нико није послао аутобусе, око 16 сати, поседавши на асфалт, блокирали раскрсницу у Мрчајевцима.

- Не мрдамо док нам не пошаљу аутобусе. Физички је немогуће да наставимо пешице - кратко каже Лазар Павловић.

Блокада веома прометне раскрснице изазвала је доста проблема у саобраћају, па су се из свих праваца формирале колоне путничких и теретних возила, дуге и по неколико километара. Полиција је покушала да их убеди да ослободе бар једну саобраћајну траку, али - безуспешно.


Вратили се у Краљево

Бивши радници Магнохрома јуче, нешто после 22 сата аутобусима, које је послао градоначелник Краљева Љубиша Симовић, вратили су се за Краљево из Мрчајеваца, где су од 16 сати блокирали Ибарску магистралу. Један од радника Душан Вукадиновић је рекао Тањугу да су се вратили, јер више нису имали снаге да наставе пут пешке.

„Аутобусе за Београд нико није хтео да нам да. Ми смо сви људи у годинама, даље нисмо могли", казао је Вукадиновић. О даљим плановима каже да је за сада једино сигурно да ће протест, који траје већ 27 дана, наставити, а да ће се данас договорити о видовима протеста.

Градоначелник Краљева Симовић је рекао да је послао два аутобуса да врате раднике, јер је њихово здравље угрожено после целодневног пешачења.

Балкан Магазин
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12531Погледај профил
« Одговор #2 послато: Март 21, 2012, 08:23:40 »

Многе политичке странке и партије које су увелико ушле у изборну трку, уместо да се позабаве  оваквим радничким проблемима, оне  овај очајнички покушај преварених радника Магнохрома, НИСУ НИ ПРИМЕТИЛЕ! Оне имају оправдање, па преокупиране су изборном  кампањом!

Нажалост, политика и бављење политиком је постало најтраженији и најуноснији бизнис у Србији, па су многи у њој угледали своју шансу. Ова жута власт је све девалвирала, па тако и значај  Посланика у републичком Парламенту, Министара, Одборника, и онда није ни чудо, ЗАШТО овај случај несрећних радника Магнохрома никога није ни заинтересовао, јер зашто и би када то није приоритет оних који се баве политиком, а нарочито оних који су на власти. Јадна је ова Србија, када је у њој све изгубило и смисао и значај, а опљачкани радници препуштени сами себи, тумарају и лутају, па се на крају  одлучују за најстаршнији корак, пресуђују сами себи, живи се спаљују...
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12531Погледај профил
« Одговор #3 послато: Март 22, 2012, 08:44:59 »

После неуспешног марша за Београд и вишечасовне блокаде раскрснице у селу Мрчајевци на Ибарској магистрали, око 200 бивших радника "Магнохрома" по повратку у Краљево наставило је протест у сали локалног парламентаКРАЉЕВО - После неуспешног марша за Београд и вишечасовне блокаде раскрснице у селу Мрчајевци на Ибарској магистрали, око 200 бивших радника "Магнохрома" по повратку у Краљево наставило је протест у сали локалног парламента захтевајући исплату заосталих зарада и материјалне накнаде за незапослене.

Одлазак пешице пред Владу Србије прексиноћ је прекинут због исцрпљености "ватросталаца" који су се после осмочасовног пешачења, аутобусима које им је послао градоначелник Љубиша Симовић, ипак вратили у Краљево.

- Људи су се осећали веома лоше, многи су затражили и медицинску помоћ и није било сврхе да наставимо даље. Протест не прекидамо. И даље ћемо даноноћно боравити у скупштинској сали све док нам држава не исплати новац који нам дугује - каже Лазар Павловић, један од лидера протеста.

вечерње НОВОСТИ
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Странице: [1]   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!