forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Јул 12, 2020, 21:46:21


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: [1]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Не убијају земљотреси, него корупција у грађевинарству  (Прочитано 642 пута)
nina
Пуноправни члан
***
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 156Погледај профил
« послато: Новембар 28, 2019, 09:22:30 »

Не убијају земљотреси, него корупција у грађевинарству: Српски архитекта објаснио шта се крије иза катастрофе у Албанији

Цитат
Познати београдски архитекта Небојша Глишић био је огорчен призорима из земљотресом разорених зграда у градовима Албаније


Небојша Глишић био је огорчен призорима из земљотресом разорених зграда у градовима Албаније и тиме је скренуо пажњу на констатацију широм света последњих десетак година да "не убијају земљотреси, него корупција у грађевинарству".

Осим земаља у развоју, то се од 1990. наовамо посебно односи на земље бившег социјалистичког блока, те на бивше југословенске републике.


Горчину је Глишић овако истресао на Фејсбуку: "Прва слика говори да је потпуно нов објект поклекнуо под тежином спратова, очигледно без адекватних сеизмичких платана, хоризонталних и вертикалних армиранобетонских серклажа који би прихватили моћне силе земљотреса... Само се склопило, онако како се могу склопити спратова старих објеката на којима су назидани силни спратови."


Познати београдски архитекта, који је последњих деценија учествовао или потпуно конструисао мноштво објеката по Србији за западноевропске велике компаније, констатовао је да је, чак и кад се у зграде уграђују и велике количине бетона и арматуре, катастрофа у случају земљотреса гарантована ако су згради "танка колена".


"На прве три фотографије саткана је сва моја деценијска борба са аматерима у послу, са ситним користољубљем, бедним уштедама у арматури, серклажима, сеизмичким платнима. Милион пута сам се срео с питањем: зашто толико арматуре и бетона? Ево зато. Не догађа се сваки дан, али кад се догоди, односи људске животе и прави неизмерне штете. Да се радило по прописима, све ове зграде, повређени и мртви у њима, сада би били живи и здрави.

Осим ситнијих пукотина и попадалих ствари по стану и кући, ништа се озбиљније не би догодило. Данас би имали и дом и живот", написао је Глишић. Другим речима, земљотрес с епицентром неколико километара од Драча са својих 6,4 степени по Рихтеру, иако јак, нипошто није био тако снажан да би овако разорио зграде по Албанији. Глишић скреће пажњу на очигледне ствари на фотографијама рушевина; разбијени углови зграда немају армиранобетонске ступове, неретко нема серклажног венца изнад зидова, све заједно делује као да је било чудо да се није и раније порушило и без земљотреса.


"За вредност једног просечног телефона који се купује сваке године, купили бисте мир себи и будућим генерацијама, ангажујући инжењера да уради свој посао. Одбио сам небројено пута да учествујем у пројектима бестијалног надзиђивања, јер је јасно к'о дан шта се може догодити."


Једно истраживање са Универзитета Колорадо из Боулдера из 2011. о последицама лоше градње зграда на људске жртве у земљотресима установило је да се у свим земљотресима у претходне три деценије могло избећи чак 83 посто свих мртвих само да су се зграде у погођеним градовима и насељима подизале у складу са стандардима заштите од земљотреса.


Истраживање је било велико, обухватило је цели свет, и покренуло је такво занимање да је освануло и у Натуреу. Повод за истраживање био је катастрофалан земљотрес на Хаитију из 2010. Тих 7 степени по Рихтеру ни данас се не зна да ли је побило 100.000 или чак 316.000 људи, уз материјалну штету од око 8 милијарди долара у једној од најсиромашнијих земаља света. Аутори истраживања приметили су да је исте године Нови Зеланд погодио земљотрес такође од 7 степени по Рихтеру, а да је број погинулих био нула. Мртвих није било. А и материјалне штете биле су релативно занемарљиве.


Најалармантнији закључак овог истраживања био је тај да се ниво корупције у свакој појединој земљи савршено поклапа с бројем погинулих у земљотресима. Један ранији рад на исту тему, који је објавио Спрингер Сциенце 2007., навео је да је од 1992. до 2007. широм света у нешто више од 400 земљотреса изгинуло чак 156.000 људи, да их је повређено више од пола милиона, да је девет милиона остало без станова. Било је то уочи низа тешких земљотреса последњих десетак година од којих је онај на Хаитију апсолутно најгори. И ово истраживање доказало је да корупција у свакој појединој земљи света иде узајамно с лошом градњом зграда, а онда и великим бројем погинулих у земљотресима.

Цитат
U prve tri fotografije je satkana sva moja decenijska borba sa amaterima u poslu, sa sitnim koristoljubljem, bednim uštedama u armaturi, serklažima, seizmičkim platnima...Milion puta sam se sreo sa tim pitanjem: zašto toliko armature i betona?? Evo zato. Ne dešava se svaki dan, ali kad se desi odnosi ljudske živote i pravi neizmerne štete. Da je se radilo po propisima, sve ove zgrade, povredjeni i mrtvi u njima bi bili sadа živi i zdravi. Sem sitnijih pukotina, i popadalih stvari po stanu i kući, ništa se ozbiljnije ne bi desilo. Danas bi imali i dom i život. Prva slika govori kako je potpuno nov objekat poklekao pod težinom spratova, evidentno bez adekvatnih seizmičkih platana, horizontalnih i vertikalnih armirano betonskih serklaža koji bi prihvatili moćne sile zemljotresa..samo se sklopilo... kao što se mogu sklopiti spratovi starih objekata na kojima su nazidani silni spratovi. Dzaba armatura i beton gore kada su kolena tanka.. Na drugoj i trećoj slici se vidi kako se ruše uglovi zgrada usled evidentnog nedostatka armirano betonskih serklaža. Potpuno je neshvatljivo da neko svu svoju životnu ušteđevinu (često i se i zaduži) kao i živote svoje porodice daje u ruke ljudima koji nisu stručni da shvate a kamo li da znaju šta da urade kako bi sprečili da sutra ne završite pod ruševinama. Za vrednost jednog prosečnog telefona koji se kupuje svake godine, kupili bi ste mir sebi i budućim generacijama, angažujući inženjera da uradi svoj posao. Odbio sam nebrojeno puta da učestvujemo u projektima bestijalnog nadzidjivanja, jer ono šta može da se desi, jasno je k'o dan. Kada se uključi ta sorta ljudi koja ih realizuje a moral i obraz su im davno nestali, opijeni profitom, ovakve slike su neizbežne. Redovno ih pitam: jel pomisliš da tvoje dete il unuče dodje u goste kod drugara u to što si sklepao i desi se zemljotres....i do kraja života živiš sa saznanjem da si ih ti ubio zbog četiri šipke armature R14 i malo betona...

Извор: Новости онлине


Сачувана
Странице: [1]   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!