forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Мај 31, 2020, 12:12:20


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: [1]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Изборна заврзлама (процедура)?!  (Прочитано 6100 пута)
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« послато: Април 03, 2012, 07:52:26 »

Изборна заврзлама (процедура)?!


Чим је Републичка Изборна Комисија (РИК), у петак, 16.марта, прописала ОБРАСЦЕ за потписе грађана, од тог тренутка су се почеле одбројавати минуте и сати и време за подношење изборних листа кандидата за парламентарне и локалне изборе у Србији, је почело да цури. Од тада, до сада је предато ових 9 изборних листа за парламентарне изборе,


1) Демократска странка

2) Српска радикална странка

3) Уједињени региони Србије

4) Либерално-демократска партија

5) Српска напредна странка

6) Демократска странка Србије

7) Социјалистичка партија Србије

8 )  Двери

9) Савез војвођанских Мађара


Под тим редним бројевима ће се сви они налазити на гласачком листићу. Остали, који намеравају да се кандидују, имају рок до 20. априла у поноћ.

Помоћу новог Закона о изборима и новог Закона о регистровању политичких странака, ова власт је врло смишњено са неким неравноправним условима за све, елиминисала све мање покрете и уопште спречила и онемогућила да  по Уставу Републике Србије сви грађани могу равноправно да учествују у изборној трци. Када и за странке, које имају дужи политички стаж и које имају развијену мрежи по целој Србији, то прикупљање 10.000 потписа, уз обавезно оверавање  од стране судских оверивача, није било баш лако одрадити, можемо да замислимо колико је то тек било тешко за неке покрете или удружења грађана који су такође желели да се кандидују.

Чуди ме да се нико до сада није сетио да израчуна, за колико сати, дана, се може најбрже прикупити тих 10.000 потписа.
С обзиром да ми је врло добро познато како се потписи по најновијем закону прикупљају, шта је све потребно од технике, људства и материјалних средстава, помало ми је чудна БРЗИНА којом су неке странке све то одрадиле и предале.

Зна се да је РИК(Републичка Изборна Комисија) у петак,16.марта прописала ОБРАСЦЕ за потписе грађана, (што значи да се пре тога ни један потпис није могао нигде унети, јер ти обрасци нису били доступни), а онда имамо ситуацију да већ сутрадан, у суботу, 17.марта, Демократска странка  прва предаје 14.329 потписа грађана.  

Још оне 2008.године, за време прошлих избора, сам размишљала исто о овоме јер је Демократска Странка тада, али тај исти дан,(увече), када је РИК прописала ИЗБОРНЕ ОБРАСЦЕ, предала преко 15.000 потписа. Сећам се да сам тада ушла у расправу, баш  са једном девојком из ДС, која ме је убеђивала да је то било могуће извести тај исти дан. Тражила сам да ми објасни како, она је почела да прича, али када је схватила да ми је све то врло добро познато, да се разумем у сав тај поступак, извукла се и нестала.

Међутим и данас сам убеђена да је то просто немогуће извести за један дан, па чак и за два!

Ево мало за размишљање, за некога ко воли математику, ништа простије, нека све то лепо стави на папир, па да се уверимо у ту моју сумњу.
Нарочито ме то копка све ово време, јер заиста нигде нисам прочитала, макар приближну анализу, КОЛИКО заиста сати треба да се скупе тих 10.000 потписа. Има ту још посла када се прикупе потписи, онда све те листе, њих 10.000 треба сложити по азбучном реду, па куцати спискове на компјутеру...Има заиста доста тих пропратњих радњи, а које морају да иду једна иза друге, тако да без обзира колико људи учествује у томе, на нешто се увек мора мало чекати.

Чудно, да нико од ових који су предали листе није дигао глас против свега овога, није се побунио?! Онај ко је учествовао у овом поступку око прикупљања потписа и сређивања документације  све до предаје РИК-у, може да разуме о чему говорим и заиста сам огорчена што се и овај пут (после оних избора, 2008.г) пристало на ту и такву КОМПЛИКОВАНУ процедуру. Чак се њом и Устав Републике Србије крши.

Ако погледамо ове слике, на којима се налази само по један компјутер, размислимо мало и о томе, колико су требали остали да чекају док се само са једним потписником ради,....Колико је требало канцеларија, колико компјутера, судских оверивача....и свега осталог, да би се стигло припремити тих 10.000 потписа за један дан, два дана, три или четири?


Ко обмањује грађане Србије и ЗАШТО?ЗАШТО се о овоме ћути?Г.Гајић
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #1 послато: Април 05, 2012, 12:06:24 »

Гледам листу оних који су предали потписе и не могу чудом да се начудим. Већ сам споменула, ДС странка "успела" за један дан да прикупи и "среди" све те потписе. Ово ће вероватно морати једном и да уђе у Гинисову књигу рекорда, али тек онда када се буде прецизно знао податак, колико је потребно сати, дана,  па да се скупи тих 10.000 потписа.
И још неки су "успели", чак и невешти у томе, јер то до сада нису никада радили. ....Могуће је да ћемо можда од њих чути за колико сати/дана су скупили све те потребне потписе..Могуће да чујемо то и од некога ко још није предао листу,...али се нада да ће све то стићи да одради Cheesy
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #2 послато: Април 07, 2012, 00:40:08 »

Надам се да ће неко "одати" ту чаробну формулу, по којој ови што су предали потписе, нарочито они
који су их скупљали САМО ЈЕДАН ДАН, како успеше све то  Cheesy

Нарочито је интересантно и то, како успеше и они који немају искуство у томе и који се "нису никада бавили политиком, а рекоше да и сада не желе да се баве политиком, а ето желе да уђу у Парламент" Ваљда се у Парламенту не води политика, него се нешто озбиљно ради.. Зеленко
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
lorka
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1283


Коњи изумиру! Спасимо коње да спасемо људе!


Погледај профил
« Одговор #3 послато: Април 07, 2012, 19:39:15 »

Тај закон о 10 000 потписа је без сумње противуставан и недемократски.
А повластица националним мањинама од 1000 потписа је и дискриминаторски закон који елиминише грађанску државу равноправних грађана и претвара је у државу неравноправних националистичких ентитета у којима најмања права има државотворни ентитет, а највише права има најбројнија национална мањина.

По мом искуству у Бијељини, како судски овјеривач овјерава потписе и којом брзином ради, тај реално обради двадесетак странака дневно, али може се рећи да би бржим и боље организованим радом могао обрадити и дупло више.
Идентификација потписника (увид у личну исправу), ударање четвртастог печата на документ, уношење датума и података о потписнику, уношење тога истог у судски регистар, уплата таксе (у овом случају вјероватно групно) и провјера исте, међупауза смјене потписника - све то у просјеку траје 5 минута. (Овим мислим на ефективан и припремљен посао, посао који је добро организован. Али знам да сам у некаквом реду од пет људи пред судском канцеларијом знао чекати и по два сата да овјерим неки потпис).
Дакле, 5 минута значи 12 потписа на сат, или 96 потписа дневно за осмосатни рад без паузе (на шта ни један судски ћата ни у лудилу неће пристати). Заокружимо на 100 потписа дневно за једног изузетно брзог и вриједног ћату.
Дакле, са једним ћатом, требало би 100 радних дана да се овјери 10000 потписа, или 100 добро увјежбаних и организованих ћата да све потписе овјере за један радни дан (и то у најиделанијим и најбоље припремљеним условима).

Колико евра кошта судска такса за овјеру потписа?
Неко је већ поменуо суму од пет хиљада евра за тих 10000 потписа, али по цијенама из Р.Српске, ја бих ракао да је то много више. Видим да неке таксе на потписе у Србији већином износе 230 динара, што испало 23000 евра (Молим?)

Е, сад мало о организацији прикупљања ових 10000 потписника. То је један мањи градић, или пет до десет војних бригада, или цјелокупна војска једне омање државе. Знамо ли шта је мобилизација војске? То је најбржи облик окупљања војних обвезника и њиховог стављања у стање борбене готовости.
По некадашњим нормативима којих се блиједо сјећам, за једну бригаду, од пријема позива до изласка на борбени положај, то је било вријеме од 6 сати (писање спискова и позива у припремном периоду се не рачуна, што тражи много више). За цјелокупну војску једне државе, тај норматив је био од 24 часа до 3 дана (у зависности од тога на које дијелове војске, борбене или логистичке елементе се то односило).

Ово скупљање људи за овјеру потписа поредим са војном мобилизацијом само зато да стекнемо слику колико времена тражи једно најелитније и најувјежбаније окупљање људске масе, и тако увидимо једну глупост која долази из чистог политичког  тероризма, недемократског монизма, диктатуре и монополистичког права на политички рад.

Јер ако толико времена требаш да окупиш једну војску, по сили закона, и много пута увјежбавану, колико тек требаш времена да окупиш једну масу добровољаца да дођу пред судског писара у тачно одређено вријеме и дају свој потпис?

Сад мало о папирима. Не знам коју технику овдје срБски органи признају као регуларно овјерен потпис и да ли на сваки потпис иде четвртасти печат. Али, у најбољој ситуацији, ако на једну страну стане 20 потписника са једним апостиле печатом, то је књига од 500 страна. То је, дакле, дебела књига, за коју вам треба три дана само да је прочитате, а тек колико вам дана треба да је напишете!

Не, нема шансе да неко може такву масу да окупи и овјери потписе за један дан, па макар се то организовало у 100 општина. То може да буде само лажирано, а лажирање могу да обаве они који имају власт, па тако и овлаштење над судским писарима да ударе печате на већ готове потписе чланова њихове странке. Други за тако нешто немају шансе. На списку оних који су предали потписе видим и Двери. Драго ми је да су успјели, али то одмах ставља и један велики знак питања, чак и према Дверима. Додуше, не знам колико времена је трабало дверима да све то обаве, а не сумњам да су инфраструктуру својих чланова и симпатизера већ имали.

Поновићу, судска овјера потписа је једна велика превара и она је увела Србију у политичку диктатуру вишестраначког монизма (лажног плурализма), коју данас представља жута власт и њени сателити, уз вјештачку и лажну опозицију.

Овакав систем је дизајниран тако да само власт и њени истомишљеници, уз симболичне и лажне неистомишљенике, могу да се кандидују.
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #4 послато: Април 07, 2012, 21:49:39 »

Драго ми је лорка да си направио ову, приближну, али логичну анализу. Већ четири године питам многе да ли знају неки, ако не тачан, али макар приближан одговор, о томе. Пошто сам учествовала, скоро па била организатор једног таквог "процеса" (овде са правом могу да кажем да је ПРОЦЕС, јер личи на то) све ми је до у најмању ситницу познато, шта и како се обавља, са правом постављам сумњу у веродостојност оних који су предали листе за један, два три или четири дана.

У праву си када си направио ова поређења, јер позивати људе да дају потпис, па онда их у ГРУПАМА водити у Општину да би им тамо оверили оне листе које су они потписали, је срамно и понижавајуће. Или позивати их да дају потпис, на једно одређено место, а онда их тамо дочекати са СУДСКИМ оверивачем, па их малтретирати да се још два пута потпишу у књигу коју са собом доноси судски оверивачи, уз поновно, обавезно легитимисање ...
Неко има једну кацеларију, неко више канцеларија, али опет,  нема шансе то да се постигне ни за један, ни за пар дана.

Када се заврши потписивање тих 10.000 листа (ови неки су предали 15.000 потписа, значи још 5.000), треба да мислимо и о томе, да се сви потписи не скупљају у Београду, него и у другим градовима, што значи да треба на неки начин омогућити трансвер тих листа са потписима, јер оне морају бити оригиналне, немогу се скенирати, па слати преко интернета.....и онда на једном месту се мора свих тих 10.000 папира (тих листа са потписима) поредати по азбучном реду. То је тек посао "боли глава".  Може 1000 људи да ради тај посао, али опет све то на једно место мора да се сложи, а где у којој просторији може да стане 1000 људи и да раде то...Тек онда иде следећи, завршни део посла, куцање СПИСКОВА, поново са оним траженим подацима, али оним редом, како су поредани они папири (потписане листе) по азбучном реду. НЕ СМЕ одударати откуцани СПИСАК, са оним редоследом сложених папира.

Ево, како то изгледа
А ово су те кутије у које се све то спакује по азбучном реду, које се носе у РИК
« Последња измена: Фебруар 01, 2014, 10:18:08 Гога » Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #5 послато: Април 07, 2012, 22:17:41 »

lorka
Цитат
Поновићу, судска овјера потписа је једна велика превара и она је увела Србију у политичку диктатуру вишестраначког монизма (лажног плурализма), коју данас представља жута власт и њени сателити, уз вјештачку и лажну опозицију.

Овакав систем је дизајниран тако да само власт и њени истомишљеници, уз симболичне и лажне неистомишљенике, могу да се кандидују.

ТАЧНО!

 И то мора да се укине. Овај срамни неуставни Закон о изборима и онај о Реистрацији политичких странака и сви ти Прописи које је увела Републичка Изборна Комисија ( читај ова жуто црвена власт) се морају прво укинути па тек онда ићи на  организовање нових Избора. Ово све је под великим знаком питања!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
lorka
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1283


Коњи изумиру! Спасимо коње да спасемо људе!


Погледај профил
« Одговор #6 послато: Април 07, 2012, 23:27:37 »

 Evo malo i o sumnjama prema Dverima:  https://www.youtube.com/watch?v=X3Nt4-ehIXY&context=C4f29605ADvjVQa1PpcFM-BDBL1-XFptAHSokjuJqGU5GQmxnC9YA%3D

Сачувана
lorka
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1283


Коњи изумиру! Спасимо коње да спасемо људе!


Погледај профил
« Одговор #7 послато: Април 08, 2012, 00:03:49 »

Прихватам чињеницу да треба смањити број странака у парламенту Србије. Али то смањење треба да се обави повећањем цензуса за улазак у Скупштину. Тај цензус треба повећати чак и на 15 %.
 Међутим, не смије се малим политичким странкама забрањивати политичко дјеловање и кандидовање на изборима, јер то је легалан и уставан политички пут којим мале идеје почињу да око себе окупљају своје присталице. Једног дана, кад нека од малих идеја постане велика и иза себе добије популацију од 15 % бирачког тијела, то је знак да је та идеја иза себе добила респективну масу грађана и заслужује да своју борбу настави у парламенту. Али како та идеја може да се развија, ако си јој у старту забранио да се кандидује и тражиш да иза себе одмах има 10 000 присталица, и то тако да сваки од њих плати судску таксу и у суду својим овјереним потписом потврди да је присталица те идеје!?
 То је сулудо, недемократско, диктаторско, плутократско понашање режима! Уосталом, то је криминални рекет који се намеће политички мислећим грађанима.

А замислимо која је то неправда кад се све ово упореди са временом када се регистровао и настајао ДС!
 ДС су, у вријеме Милошевића, регистровали неких шест или осам људи, припадника некаквог клуба, ако се не варам. И од тих осам људи, они су за десетак година политичке борбе и још десетак година власти, дошли до некакве снаге која за собом носи отприлике четвртину бирачког тијела у Србији.
 И они су сада ти који забрањују другима да имају исти пут политичког развоја!
 Упоредимо њихових 8 (судски неовјерених) са ових 10000 (судски овјерених) потписа!
 Која је то неправда и диктатура!
 И они имају образа да кажу како је Милошевић био диктатор!
 И они имају образа да се позивају на некакве деведесете године као мрачне године наше политичке историје!
 Највећи мрак у срБској демократији имамо управо данас!
Сачувана
lorka
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1283


Коњи изумиру! Спасимо коње да спасемо људе!


Погледај профил
« Одговор #8 послато: Април 08, 2012, 00:34:44 »

A pogledajmo sta jedan sudski ovjerivac zapisnika treba da uradi da bi ovjerio potpis (ako radi pravilno):
1. Utvrdjuje ime lica na formularu gdje se nalazi potpis.
2. Identifikuje to lice pogledom na licni dokument (legitimaciju).
3. Uporedjuje izgled lica sa fotografijom na legitimaciji.
4. Uporedjuje podatke iz legitimacije sa podacima na formularu.
5. Uporedjuje potpise na legitimaciji i formularu.
6. U knjigu sudskog registra udara veliki cetvrtasti pecat sa tekstom potvrde da je lice identifikovano i da je potpis na formularu istovjetan potpisu u registru.
7. U prazna polja ispecatiranog teksta u registru upisuje podatke iz legitimacije doticnog lica.
8. Od doticnog lica trazi da svoj istovjetan potpis stavi i u knjigu registra gdje je
    ispecatirani tekst.

Neko ce nesto preskociti i uraditi nepravilan postupak. Npr. moze da napravi propust i dozvoli da drugo lice u toj guzvi dodje sa tudjom licnom kartom i falsifikuje potpis (preskocena identifikacija lica).

Ali, ako se pravilno radi, mozemo li zamisliti koliko vremena treba samo za ovih 8 koraka?

Da li znamo da je registrovana stranka pravno lice i da kao takvo odgovara pred zakonom za falsifikovanje bilo kakvih podataka? Da li znamo da je advokat ovlasteno lice koje odgovara za istinitost podataka i koje za falsifikat moze da ode na robiju i trajno izgubi dozvolu za rad?

Kakva je to drzava koja ne vjeruje svojim advokatima koje je ona trenirala i ona im izdala dozvole za rad? U Kanadi, npr., svaki advokat predstavlja drzavu kao ovlasteno lice u nekoj oblasti. Tamo gdje advokat stavi svoj potpis i pecat, istinitost takvog dokumenta je zagarantovana i iza toga stoji drzava.

Meni je neshvatljivo da u drzavi Srbiji politicka partija kao pravno lice, i advokat koji je zastupa, nisu podobni da svojim potpisom i pecatom garantuju za istinitost spiska na kojima su njihovi potpisnici!
To mi je pogotovu neshvatljivo jer znam da se ispred svakog potpisa nalazi broj licne karte i JMB gradjana za osobu koja se potpisala (znaci, svaki istrazni organ lako moze utvrditi da li su potpisi istiniti). Ako adovkat te stranke nije podoban da to garantuje, pogotovu ako moze izgubiti dozvolu za rad u slucaju falsifikata, onda je jasno koliko je sadasnja vlast u Srbiji opasno skrenula sa normalnog puta kojim idu civilizovane drzave svijeta.
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #9 послато: Април 08, 2012, 00:52:05 »

фантастично размишљање, са чињеницама, које си написао!

А, ово,

Цитат
То је сулудо, недемократско, диктаторско, плутократско понашање режима! Уосталом, то је криминални рекет који се намеће политички мислећим грађанима.

А замислимо која је то неправда кад се све ово упореди са временом када се регистровао и настајао ДС!
 ДС су, у вријеме Милошевића, регистровали неких шест или осам људи, припадника некаквог клуба, ако се не варам. И од тих осам људи, они су за десетак година политичке борбе и још десетак година власти, дошли до некакве снаге која за собом носи отприлике четвртину бирачког тијела у Србији.
 И они су сада ти који забрањују другима да имају исти пут политичког развоја!
 Упоредимо њихових 8 (судски неовјерених) са ових 10000 (судски овјерених) потписа!
 Која је то неправда и диктатура!
 И они имају образа да кажу како је Милошевић био диктатор!
 И они имају образа да се позивају на некакве деведесете године као мрачне године наше политичке историје!
 Највећи мрак у срБској демократији имамо управо данас!

Да је само овај Изборни поступак "диктаторски" и још би некако преживели, они који су у Србији, али скоро све су ови властодржци ИСКРОЈИЛИ по својој мери. А, сад, да ли се тиме крши Устав и многи закони који су они лично изгласали, ма кога то брига.

Како се томе одупрети Молим?

Није лоша она твоја идеја,

Цитат
Пошто срБски судови очигледно нису независни, предлажем да грађани Србије туже државу (читај владајуће жуте неокомунисте) међународном суду. Разлог је јасан: флагрантно и фрапантно кршење људских права, које у Србији није постојало чак ни у комунизму. Јер и тамо је назависни кандидат имао какво-такво право да се кандидује, а о сиромасима да и не говорим.  (Комунистички државни функционери су се поносили биографијом у којој пише “потиче из сиромашне породице“, зар не?).
Саставити овакву тужбу није тешко, а и потписивање петиције не би било проблем: многи слободномислећи људи би овакву петицију са задовољством потписали!


http://svisrbisveta.org/politika/srbska-plutokratija-u-reziji-zutog-neokomunizma/#axzz1rOhQmF86


Можда би Сви Срби Света могли да покрену једну такви ИНИЦИЈАТИВУ, за почетак, да се крене са том ПЕТИЦИЈОМ?
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #10 послато: Април 08, 2012, 01:37:31 »

Evo malo i o sumnjama prema Dverima:  https://www.youtube.com/watch?v=X3Nt4-ehIXY&context=C4f29605ADvjVQa1PpcFM-BDBL1-XFptAHSokjuJqGU5GQmxnC9YA%3DЈош крајем фебруара сам поставила то на,

http://forum.svisrbisveta.org/index.php?topic=871.msg13538#msg13538

Мени су они врло чудни. Ако пратите по другим форумима где су њих неколико из Двери врло агресивно ушли у полемике и дискусије ( бранећи себе, што и разумем) и пошто пажљиво читам то што пишу, они кажу да немају ни једног члана, па се онда они кандидују као "Група Грађана", па онда ако узмемо у обзир да су они сада први пут учествовали у кандидовању за изборе, што повлачи за собом да они немају искусва са свим овим изборним заврзламама, самим тим баца сумњу да су они све то одрадили сами. Чини ми се да су они предали преко 15.000 пописа. Ако је неко пратио колико су они дана и по колико сати дневно, уз судске овериваче то радили и на колико пунктова, онда може да се израчуна колико дана њима треба да припреме и да среде свих тих 15.000 листа са потписима. Као што не верујем онима из ДС, да су то успели за један дан, да припреме, тако не верујем ни да би Двери, све то што су требали  да одраде, да би успели чак ни за 10 дана. А, колико видим, они су "успели", можда чак и за краће време од тих 10 дана!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #11 послато: Април 10, 2012, 09:41:31 »

Ево нових "изненађења". Сада је можда био у питању један или два дана, а цифра прикупљених потписа се удуплала. Овај пут су се скупљали потписи за председничке кандидате, а  за њих су потребни други обрасци, потребно је поново извршити прикупљање потписа, оверавање и све исто као и за парламентарне листе, с тим да могу исти потписници поново да дају свој потпис, али свеједно, опет треба ВРЕМЕ за то..


Цитат
Представници ДС-а у име коалиције "Избор за бољи живот - Борис Тадић" предали су РИК-у 27.606 потписа подршке кандидатури Бориса Тадића за председника Србије.

Коалиција СПС - ПУПС - ЈС предала 15.666 потписа за кандидатуру Ивице Дачића за председничке изборе.


Да ли треба и овде поставити питање "Па кад пре скуписте те потписе" Ваљда ће неко и на то питање да одговори. Само луд човек или скроз наиван, може да поверује у веродостојност оваквих поступака. Да ли ће се наћи неко да коначно постави то питање, али на Суду, јер ово иде у тотални хаос. Да видимо који ће следећи кандидат, такође експресно да скупи те потписе,...можда онај Главни муфтија Муамер еф.Зукорлић (надам се да су сви Срби чули да ће и он да се кандидује за предсдника Србије)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #12 послато: Април 10, 2012, 23:51:21 »

На овој слици можемо да видимо и колико потписа РИК није прихватио појединим странкама:


Ако сви твре да су све одрадили по закону, одакле онда ови неисправни потписи, СПС их има чак преко 2000.

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #13 послато: Април 15, 2012, 12:16:40 »

Колико је ко скупио потписа, то ће ипак морати да изађе на видело, а нарочито КАКО је то скупљано!

Чак и неки кандидати за председника под врло чудним околностима предају своје кандидационе листе. А тек она "кауција" од пола милиона еврића, живо ме интересује КО ће је од њих и како положити Зеленко

Цитат
Кауција за председничког кандидата 500.000 евра

Ко хоће да добије буџетски новац мора да положи јемство у истој вредности, а, уколико не добије један одсто гласова, аутоматски му се активира дата гаранција, новац, хипотека, хартије од вредности
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #14 послато: Април 15, 2016, 03:33:33 »

Криминал на изборним листама

Колико су и поред законски загарантоване тајности потпуно незаштићени лични подаци грађана Србије у матици, али и дијаспори, доказ је 15.000 фалсификованих потписа грађана на чак шест изборних листа партија које претендују да уђу у изборну трку 24. априла.


На тацни подаци грађана: Изборне листе "кројене" су из неке базе података

Овај незапамћени скандал убацио је у предизборне радње систем који се може подвести под организовани криминал. Реч је о махинацијама са списковима подршке партијама на којима су се нашли не само они који и не знају да су на страначким списковима, већ и давно умрла лица, а откривене су и лажне овере фалсификованим и непостојећим печатима.

Имена су, према речима председника РИК Дејана Ђурђевића, вероватно скинута из неке од база података и употребљена у изборне сврхе.

- Можда на листи има и вашег имена. То потиче са једног места и из једног центра који је нашао спискове тих људи, њихове матичне бројеве и адресе и све то одштампао тако да то делује као организовани криминал - каже он.

Цитат

Бројни фалсификатори

Осим око 5.000 фалсификованих потписа Јединствене руске странке која је повукла листу, спорно је и 900 на документацији Републиканске странке која је прихваћена. На изјавама оних који су наводно подржали Мађарски покрет, Демократску заједницу војвођанских Мађара и Демократску заједницу Хрвата пронађено је 1.611 фалсификованих печата Првог основног суда у Београду.
- Заједно са Првим основним судом утврђено је да је печат Првог општинског суда оштећен пре три године и да је закључан и запечаћен и неком сефу, што значи да је неко направио такав печат - каже Ђурђевић.

Ђурђевић истиче да се ранијих година дешавало да недостају потписи, па је код неких документација била неуредна или је предато застарело уверење о држављанству, али никада до сада да се печати штампају ласерским штампачима у толико масовном броју.

Према Кривичном закону, фалсификовање изјаве је кривично дело, а одговорност сноси и онај ко га је направио, и онај ко га је прибавио.

Како су после спорних потписа откривени и фалсификовани печат суда у Шапцу, па и лажни из Београда, повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић оценио је за наш лист да је реч великом скандалу и до сада невиђеном феномену фалсификовања који захтева хитно откривање и кажњавање починилаца. Заменик повереника Александар Ресановић подсећа на основни постулат Закона о заштити података да се лични подаци неког лица могу користити ако то закон каже или лице да сагласност. Указује да има злоупотреба података за које грађани у Србији и не знају, а како каже, још мање наши сународници у дијаспори.

Цитат
Потписао за три партије
Александар Ресановић указује ида осим недозвољеног фалсификовања потписа, има случајева да бирач сам потпише три изборне листе, а сме само једну, па се његов потпис рачуна првој странци за коју је дао.
- Важно је да грађани знају да при доласку на кућна врата страначких активиста са списковима који садрже податке о њима треба да питају те људе ко су и одакле им лични подаци - саветује Ресановић и додаје да такав случај потпада под кривичну одговорност по приватној тужби.

- Треба видети шта се тачно десило с потписима на листама. Закон о заштити података о личности носи прекршајну и кривичну одговорност по приватној тужби, а кривични законик, кривичну, са запрећеном казном до три године затвора - појашњава Ресановић и додаје да мора да се утврди да ли је службено лице коме су спискови с подацима грађана доступни извршило кажњиву злоупотребу дајући их страначким представницима.

Бојан Клачар из Центра за слободне изборе и демократију каже за `Вести` да полиција мора да разреши ове злоупотребе.

- РИК је констатовао различите случајеве, односно да су коришћени ласерски штампачи и фалсификат печати - каже Клачар.

Цитат

Мађари се жале Оебсу

Председник Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор најавио је да ће тражити састанак са руководиоцем мисије Оебса како би презентовао сва расположива документа и информације о фалсификовању потписа за изборну листу Мађарски покрет - др Корхец Тамаш, која је, како је рекао, ухваћена у криминалној радњи фалсификовања јавне судске исправе.
Пастор је додао да ће обавестити и руководство напредњачког блока у европском парламенту и шефа Делегације ЕУ у Србији Мајкла Девенпорта јер, како је истакао, сви морају бити упознати са оним што се дешава око "поткопавања фер и поштених избора заказаних за 24. април".


Коментаришући могућност да овај скандал доведе у питање регуларност предстојећих избора, Клачар одговара одречно.

- То умањује квалитет, али изборе не угрожава. Велика је непријатност за РИК јер сада уместо својим послом морају да се баве овим проблемима овера који су у надлежности државне администрације - објашњава наш саговорник указујући да ће се провером полиције тачно утврдити и мртва лица на списковима, да ли су неки грађани били заведени да дају потпис, као и колико је оних који и не знају да су њихови подаци злоупотребљени.

(Д.Декић, Вести)

***

Уместо "Криминал на изборним листама", ја бих написала "Криминал са изборним листама", јер сам на овој теми још од 2012. године, указала на сличан проблем. Тада су по мени ДС и многе друге странке починиле криминал у вези начина прикупљања потписа, а од тада се то на свим изборима наставило. И ево и на овим изборима, писала сам о томе у тексту, "Рекордери у непоштовању закона: Предизборна крађа потписа"

Неко се сада досетио да потегне то питање, али се ГЛАВНИ актери не помињу. Увек ћу понављати, као папагај, да ми неко одговори, како је могуће за пола ноћи прикупити, оверити и средити за предају у РИК преко од 10.000, а неки чак и 30.000 потписа. Како нико не пита, на који начин је то сада урадио СНС, раније ДС, а заједно са њима и СПС, па и неке друге странке.

По мени главни и одговорни за ово ћутање је РИК. Ако пропише законске ОБРАСЦЕ, на пример данас, на којима се прикупљају потписи и тада их добију сви који учествују на изборима, како не реагује, када поједине странке већ сутрадан поднесу листе са преко 10.000, до фамозних 30.000 оверених потписа.
И птица на грани ЗНА да је то просто НЕМОГУЋЕ, а да се не чини неки прекршај - криминална радња!!!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Странице: [1]   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!