forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Новембар 17, 2019, 09:01:01


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: [1]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Održane sednice Saveta Skupštine dijaspore i Srba u regionu  (Прочитано 1820 пута)
Petar Petrovic
Гост
« послато: Април 28, 2011, 05:59:33 »

Danas su u Ministarstvu vere i dijaspore održane konstitutivne sednice sva tri Saveta Skupštine dijaspore i Srba u regionu, Ekonomskog saveta, Saveta za statusna pitanja dijaspore i Srba u regionu i Saveta za kulturnu, prosvetnu, naučnu i sportsku saradnju na kojima su prisustvovali Slavomir Gvozdenović, predsednik Skupštine dijaspore i Srba u regionu i Milisav Aleksić, potpredsednik Skupštine dijaspore i Srba u regionu.U skladu sa Zakonom o dijaspori i Srbima u regionu za razmatranje pitanja u pojedinim oblastima od značaja za očuvanje i jačanje odnosa matične države i dijaspore, Skupština dijaspore i Srbima u reginu obrazovala je Savete dijaspore kao stalna radna tela, koja daju preporuke i predloge Skupštini dijaspore i Srbima u regionu, koja će se ove godine održati od 5. do 8. jula u Beogradu.

Između ostalog Saveti su dali svoj doprinos izradi Akcionog plana i strategije dijaspore i Srba u regionu, čija je izrada u toku svojim zaključima, među kojim su i konstatacije da je potrebno zajedničko delovanje svih državnih organa i institucija na daljem razvoju i jačanju ekonomskog partnerstva i veza dijaspore i matice i naglašena je potreba za usmeravanje novčanih doznaka dijaspore u formalne kanale transfera i njihovo korišćenje u svrhu privrednog razvoja Srbije, a iskazana je i podrška Ministarstvu vera i dijaspore na aktivnostima radi privremenog ili stalnog povratka mladih stručnjaka iz dijaspore u Srbiju. Upućena je inicijtiva da se ubrzaju aktivnosti na izradi posebnih školskih programa namenjenih dijaspori, preporučena je koordinacija sa duhovnim, kulturnim, obrazovnim, naučnim i kulturnim institucijama u Srbiji i dijaspori, a naznačena je i potreba da srpska zajedica u većoj meri koristi sredstva evropskih fondova za negovanje i razvoj kulture i jezika, kao i čvršću i konkretniju saradnju srpskih medija u rasejanju sa javnim servisom, strukovnim udruženjima, institucijama i medijima u Srbiji u cilju proizvodnje kvalitetnog, objektivnog i profesionalnog programa u dijaspori.

Za rešavanje osnovnih statusnih prava pripadnika dijaspore i Srba u regionu, neophodno je unaprediti međusobnu saradnju resornih ministarstava i drugih državnih organa. Kao nosilac celokupne aktivnosti svakako treba da bude Ministarstvo vera i dijaspore, koje putem inicijativa i predloga mera i aktivnosti treba da ukaže državnim organima na potrebu unapređenja odnosa na relaciji Republika Srbija i dijaspora

 Konstatovano je, takođe, i da je neophodna izmena propisa u oblasti izbornog zakonodavstva radi iznalaženje adekvatnih oblika izražavanja biračke volje naših državljana u inostranstvu.

http://www.srpskadijaspora.info/vest.asp?id=14762
« Последња измена: Јул 15, 2011, 20:49:56 Модератор » Сачувана
Petar Petrovic
Гост
« Одговор #1 послато: Април 28, 2011, 06:02:35 »

Pre nego sto date komentar na postavljani tekst voleo  bih da procitam  kakvo je misljanje i stav prema ministrarstvu vera i dijaspore, posetilaca ovih diskusija..
Сачувана
Странице: [1]   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!