forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Септембар 26, 2020, 16:37:21


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: [1]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Избори у Србији - 2020.  (Прочитано 3428 пута)
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« послато: Март 12, 2019, 07:21:53 »

СПРЕМНА НОВА ПРАВИЛА:
Избрисаће странке које не излазе на биралишта


Цитат
У припреми законске измене којима се спречавају злоупотребе и пооштрaвају услови за упис у регистар странака. За спајање организација, као и за оснивање, потребно 10.000 потписа
ПАРТИЈА која не изађе на изборе у року од осам година биће избрисана из регистра странака. Уколико се две политичке организације удружују у једну, мораће да прикупе 10.000 оверених потписа као када се оснива нова. Сакупљени парафи не смеју, у тренутку када се одржава оснивачка скупштина, да буду старији од 12 месеци.


Ово су новине које ће се, највероватније, наћи у новом Закону о политичким странкама, чија је припрема у току у Министарству државне управе и локалне самоуправе.

Усвајањем новог прописа могло би да се стане на пут оснивању партија удруживањем са постојећом, чиме се избегава поновно прикупљање потписа, што је модел који се увелико користи. Такође, број политичких организација којих је у Србији 112, иако на политичкој сцени активно учествује тридесетак, знатно би се смањио.

- Министарство је започело поступак јавних консултација и објавило полазне основе за измене и допуне Закона о политичким странкама. Коментаре и сугестије сви могу да доставе до 15. марта - речено је "Новостима" у МДУЛС.

Измене закона предвиђају да скупштину сазива иницијативни одбор (чине га најмање три члана) који доноси одлуку о оснивању политичке странке. Позив за прикупљање 10.000 изјава оснивача мора да буде објављен барем у једним дневним новинама.


Када је реч о мањинским странкама, остаје правило да морају да сакупе 1.000 парафа. Новина је да назив мора да садржи јасну одредницу националне мањине чије интересе представља. То у пракси значи да ће сви представници, на пример Мађара, Бугара или Албанаца морати да имају имена матичних држава у називу партије.

Странка не може имати исто име нити симболе као постојећа. Може користити назив политичке организације која је угашена пре четири године. Ипак, могу резервисати име унапред и јавити министарству како ће се звати.

Обавеза партије је да све податке објави на веб презентацији у року од 30 дана од оснивања.

Фото И.Маринковић


Према новинама, политичка организација се брише из регистра ако не обавља активности у складу са законом, уколико се органи не састају у роковима предвиђеним статутом или ако јој Уставни суд забрани рад.

Закон предвиђа и казне од 50.000 до 500.000 динара уколико јавности не буду доступни подаци на интернет презентацији и не поднесе пријаву за брисање из регистра. План је да закон буде усвојен током ове године, а партије ће имати рок од 120 дана да ускладе статуте са новим правилима.

Иначе, према важећем закону, странке се могу уједињавати са другим партијама или покретима и тако стварати нову организацију. Овај посао их не кошта ништа, јер имају право да искористе већ постојеће потписе једне од странака.

По овом моделу, користећи рупу у закону, настала је Народна странка Вука Јеремића, и то променом имена Народног покрета Србије. Председник ове организације, посланик Мирослав Алексић, данас је потпредседник Народне странке. Српски патриотски савез (СПАС) Александра Шапића настао је спајањем са Пулсом Србије, странком која је раније била уписана у Регистар партија. После одласка из Демократске странке, бивши председник Борис Тадић основао је Нову демократску странку, што је заправо било само ново име за Зелену странку.

У јавности се често спекулише да уједињења странака имају своју "цену" и да је заправо у питању само трговина. Било како било, политичари са "велике сцене" препознатљиви у јавности, тако су добијали партије, без трошкова за сакупљање потписа, а мале странке које су, у већини случајева биле само формално присутне у политичком животу, у њега су ушле на велика врата.СТАМАТОВИЋ ОСНИВА СТРАНКУ

ПОСЛЕДЊА промена у регистру био је упис који се односи на датум измена статуса Демократске странке Србије. У току је поступак по пријави за упис политичке странке Здрава Србија - поручују у Министарству.

Први човек Здраве Србије је Милан Стаматовић, председник Општине Чајетина.ВЕЛИКИ ТРОШАК

ОСНИВАЊЕ странке кошта најмање 3,6 милиона динара. Овера једног потписа стаје 360 динара, што се множи са 10.000 колико је потребно парафа.

(С.Ровчанин Томковић, вечерње НОВОСТИ)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #1 послато: Децембар 31, 2019, 11:51:55 »

Може ли режим да обједини све изборе у истом дану?

Док се у јавности спекулише о 3. мају као датуму редовних парламентарних избора 2020, Вечерње новости објавиле су информацију да ће избори бити расписани 5. марта, а одржани 26. априла. Остаје отворено питање датума локалних избора, будући да би значајан број општина требало да их одржи пре 26. априла. Шта можемо да очекујемо?

У сусрет редовним парламентарним, покрајинским и локалним изборима 2020. године, у Србији се већ дуже од 4 месеца одвија дијалог између представника власти и опозиције у различитим форматима. Последња одржана рунда дијалога уз посредовање Европског парламента резултирала је договором учесника у неколико области изборних услова. Поред избора нових чланова РЕМ-а, највећу пажњу јавности привукли су разговори о датуму одржавања избора.


Редовни парламентарни избори – 26. априла?

Постоје три могућа термина за одржавање редовних парламентарних избора 2020. године: 19. април, 26. април и 3. мај, у складу са праксом да се избори одржавају недељом, као и роковима које поставља Устав Републике Србије. Имајући у виду да је 19. априла празник (Ускрс), остају два могућа термина – док се у једном периоду више говорило о 3. мају, `Вечерње новости` објавиле су сазнање да ће избори бити одржани 26. априла, а расписани 5. марта (Закон о избору народних посланика налаже да не може да прође мање од 45, односно више од 60 дана између расписивања и одржавања избора).   
Постоје три могућа термина
за одржавање редовних парламентарних избора 2020. године:
 19. април, 26. април и 3. мај


Док нема ничег спорног у термину парламентарних избора, отвара се питање „спајања“ покрајинских и локалних избора са њима, прецизније – локалних избора у оним општинама које морају да одрже изборе пре 26. априла. Иако Новости наводе да је реч о само 14 општина које су имале ванредне изборе, испоставља се да је број општина које би изборе требало да одрже пре 26. априла, односно 3. маја, већи. Када је реч о покрајинским изборима, ту неће бити изазова око датума будући да су и у претходном изборном циклусу одржани заједно са парламентарним.

Посебно питање представља спекулисање дела јавности о томе да ли је владајућа СНС имала у плану одржавање ванредних, то јест превремених парламентарних избора на пролеће 2020, у марту или почетком априла. Уколико претпоставимо да властима одговара истовремено одржавање избора на сва три нивоа, имало би смисла организовање свих избора у једном дану. Из те перспективе, могло би се рећи да део опозиције који је опцију 3. маја прогласио малом победом није нужно погрешио.Локални избори у преко 50 општина
требало би да буду одржани пре 26. априла

Закон о локалним изборима налаже да избори у јединицама локалне самоуправе (ЈЛС) морају да буду спроведени најкасније 30 дана пре истека мандата одборника којима истиче мандат. Будући да мандат одборника траје 4 године од дана конституисања скупштине, то значи да локални избори морају да буду одржани најмање месец дана пре истека рока од 4 године. Локалне изборе расписује председник Народне скупштине, а између расписивања и одржавања, као и у случају парламентарних избора, не може да прође мање од 45, односно више од 60 дана.


   
Посебно су занимљиви случајеви Параћина и Шапца
 где на власти није Српска напредна странка

Уколико погледамо датуме конституисања локалних скупштина (тренутно не постоји јавно доступан збирни списак), видећемо да постоји значајан број ЈЛС које би по закону требало да одрже изборе пре 26. априла, а свакако пре 3. маја. Оваквих случајева је, по свему судећи, преко 50, а посебно су занимљиви примери Параћина где је Скупштина конституисана одмах након избора 2016. године (26. априла 2016), као и Шапца (5. маја 2016), будући да у Параћину и Шапцу на власти није Српска напредна странка.

Постоји, дакле, значајан број локалних самоуправа у којима би избори по закону требало да буду одржани пре 26. априла, што отвара питање могућности спајања избора на сва три нивоа.Да ли је могуће објединити све изборе у истом дану?

Ако погледамо Закон о локалној самоуправи, технички постоји могућност одлагања локалних избора, то јест њиховог обједињавања са парламентарним и покрајинским изборима 2020.

Члан 87 Закона о локалној самоуправи налаже:

Цитат
Ако се у јединици локалне самоуправе не спроведу избори за одборнике (…) Влада именује привремени орган из члана 86. став 4. овог закона који обавља текуће и неодложне послове из надлежности скупштине и извршних органа јединице локалне самоуправе.

Председник Народне скупштине је дужан да одлуку о расписивању нових избора за скупштину јединице локалне самоуправе донесе у року од месец дана, од дана кад је требало спровести изборе


Уколико, дакле, избори не буду одржани у законском року, Влада може да формира привремену или принудну управу, након чега би председница Народне скупштине расписала изборе у овим ЈЛС. Од тренутка расписивања, поново би морало да прође између 45 и 60 дана до спровођења избора.


Постоје, међутим, два отворена питања која ће вероватно зависити од тумачења закона у датом тренутку:

1. Под којим условима може да се деси да "се у јединици локалне самоуправе не спроведу избори за одборнике" – да ли постоји сценарио у којем председница парламента може самостално да донесе одлуку о нерасписивању/неспровођењу избора?

2. Када се доноси одлука о увођењу привременог органа – да ли оног дана када истиче рок за одржавање избора (30 дана пре истека мандата) или када истиче рок за расписивање избора (45 до 60 дана пре одржавања)?

Ни једна ни друга ставка нису прецизиране у важећем законодавству, што оставља простор за слободно тумачење и, ако је судити по досадашњем искуству парламентарног живота Србије, обједињавање свих избора – било 26. априла или 3. маја.

Коначно, постојећи закони не наводе када најраније могу да буду одржани локални избори, па се у прошлости дешавало да они буду расписани и до 100 дана пре законског рока за њихово одржавање.

Све ове дилеме остављају нам два сценарија. Први је један изборни дан у којем ће грађани гласати за представнике на локалном, покрајинском и републичком нивоу. Други сценарио – два изборна дана, где би се првог дана (било то у фебруару или марту) гласало у раније наведеним јединицама локалне самоуправе, а другог (26. април или 3. мај) у свим преосталим изборима (парламентарним, покрајинским и локалним). На основу свега наведеног, оба сценарија би извесно укључивала креативно тумачење, а у најгорем случају и кршење одређених законских одредби.   
Да ли ће владајућој СНС више одговарати обједињавање избора
или једна продужена кампања која покрива два изборна дана?

За крај, остају и два питања за размишљање:

Да ли ће владајућој СНС више одговарати обједињавање избора или једна продужена кампања која покрива два изборна дана?

Да ли је у будућности потребно законски одвојити одржавање парламентарних, покрајинских и локалних избора у Србији?(Овај текст је настао уз подршку фондације Фридрих Науман и одражава искључиво ставове ауторке)

(Лана Авакумовић, `ТАЛАС`)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
nina
Пуноправни члан
***
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 163Погледај профил
« Одговор #2 послато: Фебруар 09, 2020, 00:01:24 »

Скупштина изгласала: Цензус смањен на три одсто


Цензус на предстојећим пролећним изборима биће уместо досадашњих пет, три одсто, а жене ће на локалним и републичким листама бити заступљене 40 одсто, одлучила је данас Скупштина Србије.

Посланици су изгласали измене и допуне закона о избору народних посланика и локалним изборима које је поднела посланичка група Српске напредне странке (СНС), а којима се, између осталог предвиђа смањење цензуса.

Шеф посланичке групе СНС у Скупштини Александар Мартиновић рекао је у начелној расправи да је владајућа странка смањење изборног цензуса са пет на три одсто предложила да би више странака било заступљено и да би се додатно оснажила улога парламента у политичком животу.

Парламентарци су изгласали и измене и допуне закона о избору народних посланика и локалним изборима које је поднела посланица Демократске странке (ДС) Гордана Чомић, а које предвиђају заступљеност жена од 40 одсто на изборним листама.

Скупштински одбор је раније данас усвојио амандман посланице СНС Марије Обрадовић којим се прецизира боља позиција за жене на изборним листама.

Њеним амандманом је прецизирано да “међу сваких пет кандидата по редоследу на листи (првих пет места, других пет места и тако до краја) мора бити најмање по два кандидата припадника оног пола који је мање заступљен на листи”.

Одбор је раније усвојио и амандман председника Странке правде и помирења Муамера Зукорлић којим се дефинише да РИК може, а не мора да тражи потврду односно мишљење националног савета да ли је нека странка - странка националне мањине.

Такође је усвојен амандман посланика Савеза војвођанских Мађара (СВМ) који каже да политичке странке и коалиције националних мањина могу да учествују у расподели мандата и кад су добиле мање од три одсто гласова, при чему се приликом расподеле мандата применом система највећег количника резултати изборних листа странака мањина увећавају за 35 одсто.

Извор: Новости
Сачувана
Саша
Напредни члан
**
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 98Погледај профил
« Одговор #3 послато: Фебруар 23, 2020, 04:56:35 »

Све о предстојећим изборима 2020:
 Процедуре, рокови, правила...Грађани Србије на изборе ће изаћи 26. априла, а истог дана биће одржани и локални и парламентарни избори, потврдио је у недељу генерални секретар председника Србије Никола Селаковић. Према писању `Новости`, председник Србије Александар Вучић изборе ће расписати 6. марта, када би требало да буде распуштен и парламент.Према Уставу Републике Србије, што се процедуре тиче следећи корак је да председник владе, Ана Брнабић, донесе одлуку, упути образложен предлог за распуштање парламента или да поднесе оставку, чиме би се створили услови да председник Републике Александар Вучић и званично распише изборе.


Устав Србије прописује да мандат влади престаје пре истека времена на које је изабрана изгласавањем неповерења, распуштањем Народне скупштине, оставком председника владе и у другим случајевима утврђеним Уставом. Најчешћи сценарио до сада када су у питању ванредни парламентарни избори били су распуштање парламента или оставка председника владе.

Према календару, Вучић ће расписати изборе 6. марта, када би требало да буде распуштен и парламент, а од тада почињу да теку изборне радње, све до 26. априла, када ће грађани изаћи на биралишта. Предизборна утакмица, у том случају, трајаће 50 дана, пишу `Новости`.

Влада којој је престао мандат може да обавља само послове одређене законом, до избора нове владе, односно само текуће послове, а парламенту не може предлагати законе, нити доносити прописе, изузев ако је њихово доношење везано за законски рок или то налажу потребе државе, интереси одбране или природна, привредна или техничка несрећа.

Она не може постављати државне службенике на положај у органима државне управе, а при вршењу оснивачких права Србије може једино да именује или да сагласност на именовање вршиоца дужности директора и чланова управног и надзорног одбора.

Према Уставу Србије, парламентарне изборе расписује председник државе, а том одлуком се одређује дан одржавања избора и од када почињу да теку рокови за изборне радње.

Према Закону о избору народних посланика, од дана расписивања до дана одржавања избора не може протећи мање од 45, ни више од 60 дана.

По расписивању избора следи пријављивање странака за изборну трку и подношење изборних листа, као и изборна кампања. Странке које буду заинтересоване за наступ на изборима имају рок да изборне листе Републичкој изборној комисији доставе најкасније 15 дана пре дана одржавања избора, а РИК их проглашава одмах по пријему или најкасније 24 сата од пријема листе.

[size=10+3pt]Кандидате могу предлагати регистроване политичке странке, коалиције и друге политичке организације, посебно или заједно, као и групе грађана, а изборна листа је потврђена уколико је потписима подржи најмање 10.000 бирача.[/size]


Које странке сигурно излазе на изборе?

Српска напредна странка и СПС, као и остали чланови владајуће коалиције сигурно излазе на изборе, што су у више наврата и њихови лидери поручивали.

Први опозициони савез који је најавио излазак на изборе био је СПАС - Српски патриотски савез на чијем челу се налази Александар Шапић, председник општине Нови Београд. Њему се у међувремену се придружила и Здрава Србија, Милана Стаматовића, али је Шапић недавно саопштио да ће на изборе ипак изаћи самостално

На предстојећим изборима учестоваће и Српска радикална странка, али и новоформирана странка Мише Вацића.

Лидер Либрерално демократске партије Чедомир Јовановић саопштио је да ће на предстојеће парламентарне изборе та странка изаћи у оквиру покрета "Звоно а не странке".

Он је раније рекао да је постигао договор с Николом Самарџићем и покретом "Глас", с коалицијом Толеранција која окупља групу мањинских странака, с младим лидерима попут Александра Симурдића, Ивана Ђурића, Наима Беширија и низом удружења.

Учешће на изборима потврдили су раније и Лига социјалдемократа Војводине Ненада Чанка, Странка модерне Србије (СМС) и Зелена странка.

Удружење "Један од пет милиона", прошле недеље је саопштило да ће учествовати на изборима на пролеће, а одлуку је саопштила једна од чланица удружења Валентина Рековић на конференцији за новинаре.


Које странке још нису одлучиле?

Нова странка Зорана Живковића ће своју одлуку саопштити 24 сата по расписивању избора, а како је изјавио недавно, "тренутно расположење у странци је такво да је 95 одсто чланства за борбу".

Нешто слично је истакао и Милош Јовановић, председник Демократске странке Србије, који је основао покрет "Метла 2020. године", и који је поручио да ће сачекати да избори буду расписани.


Ко сигурно бојкотује парламентарне изборе?

Одлуку о бојкоту избора прво је донео Савез за Србију, чије су стожерне странке Демократска странка, Двери, Народна странка Вука Јеремића али и Странка слободе и правде Драгана Ђиласа. Они су одлуку о бојкоту донели средином септембра 2019. године.


У јануару је исту одлуку донео и ПСГ, а бојкоту су се придружили и покрет "Доста је Било", Саше Радуловића, те иницијатива "Не давимо Београд".

Бојкоту избора недавно се придружио и Лука Максимовић, познатији и као Љубиша Прелетачевић Бели, који је заузео треће место на председничким изборима 2017. године.

У београдској Комбанк дворани у суботу је одржан први заједнички скуп опозиционих странака које не учествују на изборима, на којем је усвојена декларација и озваничен почетак кампање бојкота.


На скупу у организији Савеза за Србију обратили су се Драган Ђилас, Бошко Обрадовић, Вук Јеремић, Сергеј Трифуновић, Јанко Веселиновић.

У Декларацији о бојкоту се наводи да ће се сваки покушај формирања власти на основу резултата "лажних" избора, како наводе, сматрати актом рушења уставног поретка, те да ће такву власт сматрати нелегитимном и против ње ће се борити свим врстама отпора и грађанске непослушности.


Фото Н. Фифић

Потписници се обавезују да ће наставити борбу за слободне медије и поштене изборе свим расположивим, легалним средствима. У том смислу, кажу да ће наставити сарадњу са свим организацијама и појединцима који имају исти циљ, као и разговоре са представницима ЕУ, земаља изван Уније и организација које подржавају демократске вредности.

Изборну кампању пратиће и прича колико људи треба да изађе на изборе да би се могло рећи да је бојкот успешан. Према оценама аналитичара и истраживача јавног мњења, очекује се да на биралишта изађе око 50 одсто гласача. Та бројке не одступа много од претходних избора у последњих десет година, када се изјашњавало око 55 одсто људи. Иако је у бирачки списак уписано око 6,7 милиона имена, верује се да је оних који заиста могу да гласају има између 4,8 и 5,7 милиона.

Телеграф
Сачувана
Саша
Напредни члан
**
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 98Погледај профил
« Одговор #4 послато: Фебруар 23, 2020, 05:09:26 »

Одвојено у трку за мандате:
СНС и СПС се договорили о наступу на изборима

Српска напредна странка и Социјалистичка партија Србије одвојено ће учествовати на предстојећим парламентарним изборима, изјавио је потрпедседник СНС Милош Вучевић.

Вучевић је за Танјуг рекао да је то договорено јутрос, на састанку представника две странке.

Напоменуо је да заједнички наступ није искључен на појединим местима на локалу.
На листи напредњака сигурни Љајић и Кркобабић, остали чекају позив:
 Кога ће све СНС ставити на изборни списак

Илустрација / Фото Н. Фифић

НА предстојећим изборима напредњаци и социјалисти наступиће одвојено, док ће коначна одлука ко ће од садашњих чланова владајуће коалиције остати на листи Српске напредне странке бити донета у понедељак, на седницама Председништва и Главног одбора ове странке.

Према нашим информацијама, за сада су место на листи напредњака "осигурали" СДПС Расима Љајића и ПУПС Милана Кркобабића. СНС тек треба да размотри моделе сарадње са Покретом социјалиста Александра Вулина, док Вук Драшковић (СПО) и Ненад Поповић (СНП), који су део владајуће коалиције, према нашим информацијама, још нису добили позив за разговоре. У коалицији око напредњака требало би да остане и Покрет снага Србије Богољуба Карића.

На листи напредњака биће више од половине нових лица и чак 30 младих људи. Према незваничним информацијама, од 250 кандидата за посланике, 190 места на списку предвиђено је за кадрове СНС, а 60 за коалиционе партнере.

Вучић и лидер социјалиста Ивица Дачић састали су се усуботу ујутру и договорили се да у трку за мандате иду у две колоне, а да се после избора разговара о будућој сарадњи. Састанку су присуствовали и потпредседник СНС Милош Вучевић и председник Извршног одбора Дарко Глишић.


Вучевић је напоменуо да заједнички наступ са СПС није искључен на појединим местима на локалу:

- Осим, можда, у неким општинама, локалним срединама, на општинским изборима, СНС и СПС ће ићи одвојено на предстојеће републичке изборе, односно у две листе - појаснио је он.

Потврдио је и да ће у понедељак бити одржане седнице Председништва и Главног одбора странке, на којима ће се разговарати о свим овим темама и припремама листа СНС за Скупштину Србије, за покрајинску скупштину и за локалне самоуправе.

- Видећете много нових људи, све оно што смо причали, на чему смо много радили, посветили се, биће конкретизовано на листи кандидата и за народне, покрајинске посланике, локалне одборнике, много младих лица... Пре свега, један снажан талас младих људи, који улазе на политичку сцену Србије - закључио је Вучевић.

Иначе, предлог да СНС и СПС изађу на једној листи на предстојеће изборе изнео је Дачић, и то крајем прошле године.


ДАЧИЋ: СВАКО СА СВОЈОМ КОАЛИЦИЈОМ

СПС ће на предстојеће парламентарне изборе изаћи у коалицији са Јединственом Србијом, а СНС са својом коалицијом, потврдио је челник социјалиста Ивица Дачић. Дачић је рекао да су он и Вучић заједнички оценили да је досадашња сарадња социјалиста и напредњака позитивна и изразили спремност да те две странке и после избора наставе сарадњу:

- Свако ће ићи самостално, осим у неким срединама где се процени да је потребно да идемо заједно на локалне изборе.


ПОНОСАН НА ПОДМЛАДАК

ПРЕДСЕДНИК СНС Александар Вучић се сусрео и са подмлатком странке. Он је са младим лидерима странке разговарао о предстојећим изборима и неопходности тешког рада у борби за модернију и успешнију Србију, а уз фотографију са овог састанка коју је објавио на свом инстаграм-налогу Вучић је написао:

-Поносан сам на њихову енергију и жељу да уче.

Novosti online / Д. М.
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #5 послато: Март 05, 2020, 02:59:21 »

Маја Гојковић расписала локалне изборе за 26. април

Цитат
Председница Скупштине Србије Маја Гојковић расписала је данас локалне изборе за 26. април ове године.


Одлука о расписивању избора за одборнике скупшина градова и скупштина општина у Србији се не односи на општине у којима су одржани ванредни избори.


Гојковић је позвала грађане да искористе своје право и изађу на редовне изборе у којима ће, како каже, имати прилику да својим гласом у демократском изборном процесу одлучују о будућности локалних самоуправа и њиховом даљем развоју.


"Пратите програме свих кандидата и изаберите својим гласом оне који ће одговорном и озбиљном политиком моћи да унапреде живот ваших породица", рекла је Гојковић у Скупштини Србије.


Она је позвала и кандидате да се надмећу за подршку грађана добрим програмима, да понуде своје визије развоја градова и да се у кампањи уздрже од говора мржње.


"Позивам све учеснике да се боре за наклоност бирача својом одговорношћу и фер кампањом. Позивам све да поштују демократски исказану вољу грађана", рекла је Гојковић.


Рокови за одржавање избора почињу да теку од дана ступања на снагу ове одлуке, а одлука о расписивању на снагу ступа даном објављивања у Службеном гласнику.

(Танјуг)


***

Председник Вучић расписао
парламентарне изборе за 26. април

"Поштовани грађани Србије, управо сам у складу са Уставом потписао одлуку о расписивању избора за народне посланике. Избори су расписани за 26. април 2020. Свим учесницима желим успех, желим пре свега да тог дана, али и у читавој кампањи која ће бити дуга да буде демократска атмосфера, да се политички противници поштују, да излазе са различитим ставовима, да кампања буде борбена али мирна, и да људи могу да донесу најбољи суд о политици која је претходила, али и о политици која треба да допринесе бољој будућности за наше грађане", рекао је председник Вучић.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=de8Nk-O2E-Y" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=de8Nk-O2E-Y</a>

Избори су, додаје председник, важан чин за Србију јер се, како је рекао, људи увек опредељују на изборима за то какав живот желе да живе.

"Избори су и велика одговорност не само за политичке странке и групе грађана које на њима учествују, избори су од пресудног значаја за сваког грађанина. Зато молим људе да узму учешћа на изборима, да покажу и озбиљност и одговорност према својој земљи уверен да ће на најбољи начин изабрати пут и за себе и за своје породице, али пре свега за нашу лепу Србију", истакао је Вучић.

Пожелео је добру, праву, демократску политичку утакмицу свим актерима.

"Желим да 26. априла увече једни другима честитамо и заједнички и уједињени кренемо у бољу будућност. Живела Србија", закључио је председник Вучић.

Председник Вучић је претходно у обраћању јавности рекао да ће бити више од 50 дана изборне кампање, па ће то бити једна од најдужих кампања до сада, што ће, како је додао, бити довољно времена да сви представе своје програме.

Позвао је грађане да својом вољом изаберу своје представнике у парламенту, да гледају у будућност и о њој донесу одлуку.

(РТС)

***

Председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић
 расписао редовне изборе за одборнике свих скупштина општина града Београда
за недељу, 26. април


Избори ће бити одржани у свих 17 београдских општина, а расписани су у редовном термину, после четири године.

"Избори су празник демократије", рекао је Никодијевић и позвао грађане да искористе своје бирачко право, а политичке актере да донесу бољи живот Београђанима.

Он је рекао да верује да ће избори протећи у најбољем реду и да ће бити фер и коректни.

Никодијевић је подсетио да је Скупштина града на половини свог мандата и да ће наставити да одржава своје седнице.


Председник Републичке изборне комисије Владимир Димитријевић навео је да РИК, по расписивању парламентарних избора, има рок од пет дана да се састане и усвоји одговарајућа акта.

(Танјуг)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #6 послато: Март 05, 2020, 03:30:59 »

Исти дан, када су избори расписани, кренуо је, ВЕЋ ВИЂЕНИ ЦИРКУС! Вучићеви СНС-овци су попут стампеда отпочели прикупљање потписа, користећи сва расположива незаконита средства са којима власт располаже. Тако је било и у време ранијих избора. Док остале странке, удружења и сви они који желе да се кандидују, можда још нису добили ни оне званичне листе за прикупљање потписа, а о оверивачима потписа-нотарима, да и не говорим, СНС ће у већ виђеном маниру, колико још У ТОКУ НОЋИ, највероватније ПРВИ поднети РИК-у изборну листу са сакупљеним огромним бројем оверених потписа...и више него што то правила и закон захтева. И ОВЕ ГОДИНЕ, као и многих година раније кршиће се закон. Али кога то брига и ко то у земљи Србији уопште контролише, проверава, санкционише. НИКО!


***

Грађани широм Србије у РЕДОВИМА
чекају како би потписали подршку листи
"Александар Вучић - за нашу децу"

ШИРОМ Србије грађани данас чекају у редовима у више градова како би потписали подршку листи “Александар Вучић - За нашу децу“.

Потпис подршке пружиле су и познате личности међу којима су водитељ Живорад Жика Николић, глумац Бранко Коцкица, европска првакиња у стрељаштву Андреана Арсовић....

Раније данас, председник је расписао парламентарне изборе у Републици Србији за 26. април 2020. године.

"Поштовани грађани Србије, управо сам потписао одлуку о расписивању избора за народне посланике. Они су расписани за 26. април ове године. Свим учесницима желим успех", рекао је Вучић.

Жика Николић потписао подршку листи у Младеновцу

Он је рекао да ће изборна кампања трајати више од 50 дана, што ће бити једна од најдужих кампања икада, па ће бити довољно времена да сви представе своје програме.


"Желим свима успех. Да све протекне у демократској атмосфери. Наравно да ће бити повишених тонова и страсти, увек их је било и биће, али је важно да све буде демократски", рекао је председник у данашњем обраћању јавности.

ОВАКО ЈЕ ТО ИЗГЛЕДАЛО:

Потпис - Бранко Коцкица у Ваљеву

Марко Ђурић и Никола Селаковић

Ирена Вујовић - Савски венац

Сокобања

Суботица

Нови Сад

Бела Црква

Бор

Крагујевац

Оџаци

Пожаревац

Бојник

NovostiOnline
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #7 послато: Март 05, 2020, 23:13:45 »

Исти дан, када су избори расписани, кренуо је, ВЕЋ ВИЂЕНИ ЦИРКУС! Вучићеви СНС-овци су попут стампеда отпочели прикупљање потписа, користећи сва расположива незаконита средства са којима власт располаже. Тако је било и у време ранијих избора. Док остале странке, удружења и сви они који желе да се кандидују, можда још нису добили ни оне званичне листе за прикупљање потписа, а о оверивачима потписа-нотарима, да и не говорим, СНС ће у већ виђеном маниру, колико још У ТОКУ НОЋИ, највероватније ПРВИ поднети РИК-у изборну листу са сакупљеним огромним бројем оверених потписа...и више него што то правила и закон захтева. И ОВЕ ГОДИНЕ, као и многих година раније кршиће се закон. Али кога то брига и ко то у земљи Србији уопште контролише, проверава, санкционише. НИКО!


***

Грађани широм Србије у РЕДОВИМА
чекају како би потписали подршку листи
"Александар Вучић - за нашу децу"

ШИРОМ Србије грађани данас чекају у редовима у више градова како би потписали подршку листи “Александар Вучић - За нашу децу“.

Потпис подршке пружиле су и познате личности међу којима су водитељ Живорад Жика Николић, глумац Бранко Коцкица, европска првакиња у стрељаштву Андреана Арсовић....

Раније данас, председник је расписао парламентарне изборе у Републици Србији за 26. април 2020. године.

"Поштовани грађани Србије, управо сам потписао одлуку о расписивању избора за народне посланике. Они су расписани за 26. април ове године. Свим учесницима желим успех", рекао је Вучић.

Жика Николић потписао подршку листи у Младеновцу

Он је рекао да ће изборна кампања трајати више од 50 дана, што ће бити једна од најдужих кампања икада, па ће бити довољно времена да сви представе своје програме.


"Желим свима успех. Да све протекне у демократској атмосфери. Наравно да ће бити повишених тонова и страсти, увек их је било и биће, али је важно да све буде демократски", рекао је председник у данашњем обраћању јавности.

ОВАКО ЈЕ ТО ИЗГЛЕДАЛО:

Потпис - Бранко Коцкица у Ваљеву

Марко Ђурић и Никола Селаковић

Ирена Вујовић - Савски венац

Сокобања

Суботица

Нови Сад

Бела Црква

Бор

Крагујевац

Оџаци

Пожаревац

Бојник

NovostiOnline


И ево их, ПРВИ су предали, преко ноћи сакупљене, потписе!
Чланови СНС "лепши поклон" нису могли да приреде свом председнику за његов 50. рођендан. Зеленко


Број 1 на гласачком листићу:
СНС предала изборну листу "Александар Вучић - за нашу децу", кампања креће из Врања 14. марта

Фото П.Милошевић


КОАЛИЦИЈА око Српске напредне странке биће број један на гласачком листићу, јер су представници напредњака Републичкој изборној комисији у четвртак први предали потписе грађана за подршку листи "Александар Вучић - За нашу децу".

Међу 250 кандидата за посланике, налази се тек педесетак оних који су били на списку за претходну изборну трку, док су све остало нова имена. За посланичка места "конкуришу" виолиниста Јован Колунџија, директор Београдске филхармоније Иван Тасовац, водитељ Лав Пајкић, председница парламента Маја Гојковић...

Предвођени првим на листи, министром пољопривреде Браниславом Недимовићем, градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем, председником Извршног одбора СНС Дарком Глишићем, лидерима СДПС и ПС Расимом Љајићем и Александром Вулином, Александром Чотрићем из СПО, Јованом Палалићем (СНП) и Драгомиром Карићем (ПСС), тим око напредњака донео је 50.000 оверених потписа, пет пута више него што је потребно.

- Србија је остварила велики напредак, више људи живи боље у последње четири године. Свуда око нас су путеви, комшија има посао. Веома сам поносан и почаствован што ћу водити листу. За пет сати смо сакупили 50.000 потписа уз невероватну енергију грађана. Захваљујем се председнику Вучићу што ми је дао поверење и свим нашим грађанима за које ћемо радити - рекао је Недимовић.

Лидер СДПС Љајић је истакао да се "резултати мере изграђеним путевима, домовима културе, болницама, обдаништима, школама":

- Много је важније шта је ко урадио, од тога колико је ко интервјуа дао, твитова и лајкова... Биће ово цивилизована кампања.

Према речима Вучевића, "листа има 72 одсто нових људи у односу на прошле изборе":

- Имамо 45 одсто жена. Ту су и млади из академије СНС.

Напредњаци су предавали листе за покрајинске и локалне изборе. За посланике у будућем сазиву Скупштине АП Војводине 68 одсто су млади и образовани кандидати, чија је просечна старост 42 године.

На коалиционој листи је 120 кандидата за покрајинске посланике из СНС, СДП, ПС, Словаци напред, ПУПС, СПО и ПСС. Први је досадашњи председник Покрајинске владе Игор Мировић, а одмах иза њега су потпредседници војвођанске Скупштине Дамир Зобеница и Снежана Седлар, као и други човек Покрајинске владе Ђорђе Милићевић.


Мировић је казао да очекује тешку и напорну кампању, али и да би ова листа могла да освоји више од 63 мандата, колико је имала на претходним изборима:

- Оптимизам темељимо на резултатима и угледу који је председник Вучић постигао у свету, као и на резултатима у претходном периоду у Војводини.

Кампања напредњака за републичке изборе почиње 14. марта у Врању, митинг у Београду биће одржан 18. априла, а завршни скуп је у Нишу 23. априла.<a href="http://www.youtube.com/watch?v=ppB1KI9kG6k" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=ppB1KI9kG6k</a>

Фото: П.Милошевић

(С. С. Р. - Ј. С. | 05. март 2020)


***

"За 5 сати су сакупили 50.000 потписа". Сваки пут, уочи сваких избора се питам: КАКО? Волела бих једном када би неко објаснио таксативно, како је то могуће, јер сам још увек убеђена, да није.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #8 послато: Март 13, 2020, 05:41:37 »

Док су се медији утркивали ко ће више фотографија и текстова објавити о самом прикупљању потписа и предаји листе са потписима Вучићеве СНС, о сталим политичким странкама, које то исто раде, има врло мало информација и фотографија.


Ко су кандидати СПС и ЈС за посланике:
 Ивица избацио министре, на листи Љупко и Кока

КОАЛИЦИЈА СПС и Јединствене Србије комплетирала је листу кандидата за посланике и, како сазнају "Новости", у 18 сати ће предати кандидатуру Републичкој изборној комисији.

Листа кандидата претрпела је значајне промене у односу на изборе одржане 2016. године, па тако међу првих десет имена, изузев Ивице Дачића и Драгана Марковића Палме нема ниједног високог страначког функционера, а са списка су изостали и министри из актуелне владе. Више од половине кандидата чине сасвим нова имена, а 43 одсто су жене, што је више од законом прописане обавезе.

Већ на трећем месту налази се Дубравка Краљ(26) из Зрењанина, студент генерације Правног факултета и Универзитета у Новом Саду, а одмах испод ње је председник омладине СПС Угљеша Марковић који ће и предати листу социјалиста.

Појачање социјалиста у новом сазиву биће чувени фудбалски тренер Љупко Петровић, рукометаш Ратко Николић и репер Стефан Цвијовић Цвија. На листи је и преживела логорашица из Јасеновца Смиља Тишма, као и глумци Јелица Сретеновић и Марко Стојановић.


(Novosti Online)6 марта, 2020
Коалиција ИВИЦА ДАЧИЋ–"Социјалистичка партија Србије(СПС)
– Јединствена Србија (ЈС) – Драган Марковић Палма"
предала је РИК-у изборну листу


Коалиција ИВИЦА ДАЧИЋ – "Социјалистичка партија Србије (СПС) – Јединствена Србија (ЈС) – Драган Марковић Палма" предала је Републичкој изборној комисији своју листу за предстојеће парламентарне изборе 26. априла 2020.године. Листу је предао Угљеша Марковић, председник Социјалистичке омладине Србије и четврти на листи.

После предаје изборне листе председник СПС Ивица Дачић изразио је изузетно задовољство што су направљене велике промене.

"Никад више младих људи и жена. На листи има 43 одсто жена, 17 професора универзитета, више од 30 познатих лекара. На месту број 3 се налази Дубравка Краљ, 25 година. Она је била студент генерације у Новом Саду са 38 десетки и једном деветком. На листи се, такође, налазе и Тома Фила, Јелица Сретеновић, Ратко Николић, Влада Ђукић, Раша Шћепановић, Предраг Ј.Марковић. Осим младих ту је и Смиља Тишма која је основала Удружење логораша Јасеновца. Ту је и Јошка Броз из Комунистичке партије и Иван Карић испред Зелених Србије.

Наш циљ је да остваримо бољи резултат него на прошлим изборима. Наша политика је јасна, а то су државни интереси, национално и државно јединство и социјална правда".

Драган Марковић Палма, председник ЈС је рекао да је коалиција СПС-ЈС јединствен случај у Европи по трајању и стабилности.

"Ми се нисмо борили за функције, видели сте да су међу првих десет успешни људи који имају професије, имају посао. Наш посао је да остваримо веома добар резултат. Што би рекли сељаци – добро смо сејали и очекујемо добар берићет".

Дубравка Краљ је изјавила да јој је изузетна част што се њено име налази иза Дачића и Палме и да ће радити све у интересу грађана Србије.

Листу је подржало 18.600 грађана.Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #9 послато: Март 13, 2020, 05:53:16 »

За трку се спрема 15 листа:
 Политичке странке и коалиције имају рок до 10. априла
 да се пријаве  за учешће на изборима

МЕСТО на стартној линији за априлске парламентарне изборе досад су заузели напредњаци и социјалисти, док је још 13 листа најавило учешће. Они имају рок до 10. априла у поноћ да овере коалиционе споразуме, сакупе потписе бирача и предају изборне листе Републичкој изборној комисији.

За учешће на изборима потребно им је најмање 10.000 потписа, које ће моћи да овере у 198 јавнобележничких канцеларија са око 540 запослених. На листама мора бити најмање трећина од укупног броја посланика, односно 84 кандидата, а највише 250. Према изменама закона усвојеним у самом финишу мандата актуелног парламента, сваки четврти кандидат мора бити жена.

Државу ће изборна кампања коштати око 900 милиона динара који ће бити подељени учесницима избора, док је у буџету намењеном Народној скупштини издвојено још 1,2 милијарде динара за трошкове организације избора.

Грађанима ће у понуди на листићу бити и СРС, покрет "Метла", СПАС, ЛДП, ЛСВ, "Србија 21" и Војвођански покрет, СВМ, ПОКС, као и партије Бошњака и Албанаца, Нова странка... Партијама око опозиционог блока Савеза за Србију и Покрету слободних грађана, у намери да бојкотују гласање, за викенд се придружио и "Доста је било".

Потпредседник СНС Милош Вучевић рекао је јуче током представљања кандидаткиња за посланице покрајинског парламента, да кампању за парламентарне, покрајинске и градске изборе почињу са Петроварадинске тврђаве, која је "симбол опстанка и снаге Новог Сада". Представница Народне странке Дијана Вукомановић позвала је јуче даме да бојкотују изборе, јер "нема фер услова за њихово одржавање".

- Сакупљање потписа за парламентарне и локалне изборе тренутно је главни задатак покрета "Метла". Заједно са људима у општинском одбору на Врачару зваћу присталице како би прикупили што већи број потписа - рекао је Милош Јовановић, председник ДСС који је део покрета "Метла".

Републичка изборна комисија требало би у наредном периоду да утврди тачан број бирачких места, али он не би требало да буде значајно различит у односу на председничке изборе од пре три године, када се гласало на 8.253 локације. Не очекују се ни значајније промене у Јединственом бирачком списку, па ће право гласа имати око 6,8 милиона грађана. Да ли су уписани у ЈБС и на ком месту ће гласати грађани могу да провере на сајту РИК, а могу и да затраже да се евентуални пропусти у списку исправе.


Републичка изборна комисија (РИК)


Бирачи који имају боравиште ван земље могу најкасније до 4. априла да поднесу захтев преко дипломатско-конзуларног представништва Србије да се у бирачки списак упише податак да ће на парламентарним изборима гласати у иностранству.ИНЦИДЕНТ ПРИЛИКОМ ОВЕРЕ

ДВЕ правнице у јавнобележничкој канцеларији у Новом Саду, које су оверавале потписе бирача за предстојеће изборе, у четвртак увече су вербално нападнуте и добиле претње физичким насиљем - сопштила је Јавнобележничка комора Србије.

Како кажу у комори, нападнуте су зато што су "после 11 сати рада по договору организатора и јавног бележника кренуле кући због премора". Према незваничним информацијама инцидент је изазвао члан СПС.

(В. М. - С.С.Р.)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #10 послато: Март 13, 2020, 06:08:27 »

Радикали предали РИК-у изборну листу


Александар Шешељ предао је изборну листу Републичкој изборној комисији у име Српске радикалне странке (СРС),


Цитат
Александар Шешељ:
Даме и господо, Српска радикална странка предала је вечерас Републичкој изборној комисији листу са више од 11.000 потписа бирача, које је скупила у релативно кратком периоду, имајући у виду да нисмо били привилегована странка у смислу термина јавних бележника. Од предстојећих избора ми очекујемо да Српска радикална странка, која је једина парламентарна опозициона странка која се чврсто залаже за прекид европских интеграција и оријентацију Србије ка интеграцији са Руском Федерацијом и даље заступа одлучно и доследно ту политику и у следећем сазиву српског парламента. Настојаћемо да остваримо још бољи резултат на следећим изборима. На нашој изборној листи су наши страначки функционери, потпредседници странке, председници општинских одбора, председници окружних одбора. Знате, ми као странка која већ 30 година постоји, сматрамо да се на изборима кандидују страначки програми, политике, онако како одређена странка види ствари у Србији и шта је то она спремна да уради и тако смо кандидовали наше функционере.
За ових 30 година ми нисмо знали да су парламентарни избори такмичење ко има боље певаче, ко боље игра кошарку и тако даље. Ми смо на наше чланове и на наше кандидате поносни и није нам потребно да их кријемо иза било кога другог.РИК прогласио изборне листе СРС и СВМ


Републичка изборна комисија (РИК) прогласила је вечерас изборне листе "Др Војислав Шешељ - Српска радикална странка" и "Савез војвођанских Мађара - Иштван Пастор" за предстојеће парламентарне изборе, 26. априла.

На основу извештаја дежурног члана РИК-а који је примио изборну листу СРС и СВМ, утврђено је да је листу радикала правно ваљаним потписима подржало 10.585 грађана, а 11.658 листу СВМ.

Представници СРС-а у проширеном саставу РИК-а биће члан Урош Крстић и као његов заменик Драган Тришић, док ће на места у проширеном саставу РИК-а испред СВМ бити делегирани Марко Ненадић и Бела Буташ.

СРС ће и на ове изборе изаћи самостално.

СВМ је странка мађарске националне мањине, што је и утврђено приликом проглашења њене изборне листе.

(Новости)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #11 послато: Март 13, 2020, 06:37:31 »

"Српски патриоски савез" предао РИК изборну листу
 "Александар Шапић - Победа за Србију"Српски патриоски савез предао је данас РИК-у изборну листу "Александар Шапић - Победа за Србију" за парламентарне изборе који ће бити одржани 26.априла, а Шапић је након предаје листе најавио да ће у наредним данима обуставити кампању због ситуације у земљи изазване коронавирусом.

На изборној листи тог савеза, између осталих, су Александар Шапић, новинар Ратко Дмитровић, бивши функционери Двери Владан Глишић, Радован Тврдишић, као и некадашња радикалка Марина Рагуш.

Шапић је након предаје изборне листе рекао да ће наредних дана због ситуације изазване појавом коронавируса у Србији, обуставити политичке активности и кампању јер је, како је навео, здравље грађана Србије важније од тога да ли ће освојити "неки проценат мање или више на изборима".

Додао је да ће прекинути и кампању коју су почели на друштвеној мрежи Фејсбук, јер сматрају да је кампања тренутно "тривијална" у односу на здравље и безбедност грађана.

"Ми ћемо у данима који су испред нас наше страначке активности склонити у страну. Кампању ћемо обуставити. Мислимо да не постоји ствар која је важнија од здравља и безбедности српског народа у овом моменту и волео бих да се у данима испред нас тако понашају и други актери на политичкој сцени", казао је Шапић.

Додао је да је сада моменат када је потребно показати јединство и склонити на страну политичке размирице и да у ситуацији када се Европа и свет сусрећу са проблем, за који се не зна које размере ће достићи, Србија покаже да је у стању да заштити своје грађане.

Апеловао је на све друге политичке актере, пре свега на представнике власти, јер су, како каже, најодговорнији, да наредних дана смање предизборне активности и позвао их све да се окупе и разговарају о новонасталој ситуацији и пошаљу поруку грађанима и покажу одговорност.

"Ако је потребно да се одложе избори, нека се одложе - недељу, три, месец дана", казао је Шапић и додао да сада није потребно бавити се тиме да ли ће на томе да "профитиријау бојкоташи или небојкоташи".

Говорећи о личностима које се налазе на листи коју су данас предали, Шапић је казао да се нису водили познатим лицима из јавног живота, као што су то чинили неки други.

"На листи су људи који препознају политику, који су спремни да на сопственом примеру покажу како желе да изгледа Србија у будућности и то су људи који ће покуштаи на пристојан и достојанствен начин да спроводе политику Српског патриотског савеза", навео је Шапић.

(НСПМ)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #12 послато: Март 13, 2020, 06:41:51 »

До сада је РИК прогласио важеће ове листе:Изборне листе

1.   АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ-ЗА НАШУ ДЕЦУ  (250)

2.   ИВИЦА ДАЧИЋ–`Социјалистичка партија Србије(СПС)
      – Јединствена Србија (ЈС) – Драган Марковић Палма`  (250)                                  

3.  Др ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ - СРПСКА РАДКАЛНА СТРАНКА  (250)                                

4.  Vajdasági Magyar Szövetség-Pásztor István –
Савез војвођанских Мађара – Иштван Пастор  (250)                                                                                        

5.  АЛЕКСАНДАР ШАПИЋ – ПОБЕДА ЗА СРБИЈУ   (250)                                                    


                                                                                    


 

 
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #13 послато: Март 15, 2020, 11:18:17 »

ГИК поништио прихваћену листу СНС-а:
 У Шапцу ПРАВИ РАТ око `јединице` на гласачком листићу


Конференција за штампу ГИК-а - Фото: Д. А.

ШАБАЦ – У Шапцу траје прави рат око броја 1 на гласачком листићу за локалне изборе! Градска изборна комисија поништила је изборну листу СНС, а ово је саопштено на конференцији за медије осморо чланова те комисије који, како су и сами рекли, заступају странке окупљене око Заједно за Србију.


Члан ГИК Валентина Ловрин Јевтић рекла је медијима да је комисија прихватила приговор Милана Васића, начелника Градске управе у Шапцу. Тај приговор, како је наведено, односи се на некомплетну документацију јер СНС-у, наводно, недостаје сагласност Александра Вучића да буде носилац листе.


- Комисија је направила превид јер ову неправилност није приметила приликом предаје листе - рекла је Ловрин Јевтић. А на новинарско питање како то да је Васићу, који није члан комисије, познато шта се налази у документацији, Ловрин је рекла да му је она ту документацију предала у руке.


Из табора СНС, због овог потеза ГИК-а данас су најавили кривичне пријаве против осморо чланова комисије, који заступају коалицију ЗЗС и градоначелника Небојшу Зеленовића. Први на листи СНС-а, др Александар Пајић, на конференцији за медије рекао је да и "поред свих махинација у Шапцу", није очекивао "безакоње оволиких размера".

- Скандалозна је одлука ГИК-а и то је преседан који је несхватљив за све нас који се бавимо политиком. Када смо предавали листу, констатовано је да је предата, примљена и заведена сва потребна документација, што се може прочитати у записнику ГИК-а - рекао је др Пајић.


Иначе, СНС је листу предала у суботу око 23.30 часова, а у недељу ГИК им је оспорио валидност управо из истих разлога - недостатак сагласности у документацији. У недељу увече, на седници ГИК-а, листа је проглашена јер је установљено да је документација, ипак, комплетна. Пет дана касније, иста комисија - са истим образложењем - срушила је листу(?!).

У међувремену, потписе за подршку кандидатима за одборнике предао је и главни противник Заједно за Србију па се у овом часу са сигурношћу не може рећи ко ће понети број 1 на локалном гласачком листићу. СНС најављује жалбу Управном суду, па се у Шапцу очекује да та институција унесе више реда у овдашњи изборни процес.

(Novosti Online / А. Делић)

***

Замислимо која је то "трагедија" Зеленко да Вучићеви нису успели и у овом граду да ПРВИ међу ПРВИМА предају листу са потписима, да би њихова листа имала редни бр.1, по узору на све остале листе на републичком и на локалном нивоу.
Ал` ће неко у СНС да фасује због овог "тешког" пропуста.  Cheesy И где да буде овакав пропуст, да недостаје баш сагласност Александра Вучића да буде носилац листе за град Шабац. Председник им то неће заборавити Намигивање
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #14 послато: Март 15, 2020, 11:31:05 »

САВЕЗ "ЗА КРАЉЕВИНУ СРБИЈУ"
ПРЕДАО СПИСАК КАНДИДАТАПРВИ НА ЛИСТИ КОМАНДАНТ СА КОШАРА


КОАЛИЦИЈА "За Краљевину Србију", коју чине Покрет обнове Краљевине Србије, Монархистички фронт ЊКВ Владимира Карађорђевића и Српски монархистички покрет, предала је јуче Републичкој изборној комисији своју изборну листу од 250 кандидата за посланике, са 11.206 оверених потписа грађана.


Како је саопштио ПОКС, председник те странке и носилац листе Жика Гојковић изјавио је да ту листу чине искључиво странке које се залажу за обнову Краљевине Србије:

- Ми смо другачији од осталих и по томе што смо једини на чело листе ставили нестраначку личност, а не лидера странке. То је командант карауле Кошаре из 1999. године, који је свој патриотизам и храброст показао на делу, а не речима.

Љубинко Ђурковић, први на листи кандидата за посланике, командант карауле Кошаре 1999. за време НАТО агресије, истакао је да ниједну битку није изгубио, па неће ни ову за обнову Краљевине Србије.


***


ЈАВНИ БЕЛЕЖНИЦИ НАСТАВЉАЈУ ПОСАО ОКО ПАРАФА,
УЗ ПРИМЕНУ МЕРА ПРОТИВ ВИРУСА


ЗА ОВЕРУ ПОТПИСА БИРАЧА ДОСАД НАПЛАЋЕНА 27,3 МИЛИОа у њих ће улазити по двоје бирача.(В. Н.)

(Новости)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #15 послато: Март 15, 2020, 11:44:36 »

РИК прогласио изборну листу Уједињене демократске Србије


Републичка изборна комисија (РИК) прогласила је синоћ изборну листу Уједињене демократске Србије за изборе за народне посланике Народне скупштине, расписане за 26. април.

Уједињена демократска Србија предала је јуче листу са 238 кандидата за народне посланике Републичкој изборној комисији, за коју је прикупљено 10.562 ваљаних потписа. Први на листи је Марко Ђуришић.


Листу чине Србија 21, Странка модерне Србије, Грађански демократски форум, Војвођански форум на чијем је челу је Лига социјалдемократа Војводине.

РИК их је уписао под редним бројем 7, па ЛИСТА за сада изгледа овако,Изборне листе


1.   АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ-ЗА НАШУ ДЕЦУ  (250)

2.   ИВИЦА ДАЧИЋ–`Социјалистичка партија Србије(СПС)
      – Јединствена Србија (ЈС) – Драган Марковић Палма`  (250)                                  

3.  Др ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ - СРПСКА РАДКАЛНА СТРАНКА  (250)                                

4.  Vajdasági Magyar Szövetség-Pásztor István –
Савез војвођанских Мађара – Иштван Пастор  (250)                                                                                        

5.  АЛЕКСАНДАР ШАПИЋ – ПОБЕДА ЗА СРБИЈУ   (250)                                                    

6.  ЗА КРАЉЕВИНУ СРБИЈУ
(Покрет обнове Краљевине Србије, Монархистички фронт) - Жика Гојковић  250

7.  УЈЕДИЊЕНА ДЕМОКРАТСКА СРБИЈА (Војвођански фронт, Србија 21,
Лига социјалдемократа Војводине, Странка модерне Србије, Грађански демократски форум,
 ДСХВ, Демократски блок, Заједно за Војводину,
Унија Румуна Србије, Војвођанска партија, Црногорска партија)  (250)


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #16 послато: Мај 31, 2020, 09:15:54 »

ИЗБОРИ У ВРЕМЕ ПАНДЕМИЈЕ

Стари рокови више не важе, нова правила за спровођење избора морају тек да се утврде. Опасност од вируса корона још није прошла, па ће излазак на изборе 21. јуна и кампања која треба да се настави бити другачији од свих до сада. Колико другачији – још се прецизно не може рећи, али практично је извесно да ће маске и рукавице бити неопходни део изборне иконографије.

Према Закону о важењу уредаба које је влада, уз супотпис председника Србије, донела за време ванредног стања, Републичка изборна комисија (РИК), као и покрајинска, градске и општинске изборне комисије, задужене су да обезбеде и чувају постојећу изборну документацију до наставка спровођења изборних радњи и избора и да утврде нове рокове за обављање изборних радњи. Све до сада предузете изборне радње остају на правној снази, "укључујући и оне које се односе на потписе бирача о подршци одређеној изборној листи који су оверени пре доношења решења о настављању изборних радњи".

Али како ће убудуће изгледати поступак оверавања потписа који ће, променом изборних закона, моћи да раде и општински службеници да би се поступак прикупљања подршке за кандидовање на изборима убрзао и олакшао? Како ће се утврђивати идентитет бирача који можда неће желети да скине маску када дође на бирачко место, из страха од заразе? Хоће ли се мерити температура свима на улазу на бирачко место? Колико ће се гласање успорити док се сачека да свако скине рукавицу да би се УВ лампом проверило да ли је већ гласао и да му се кажипрст напрска спрејом?

Бојан Клачар из Цесида каже да је сада "читав изборни процес уско грло" и да ће неки прописи морати да се прилагоде или измене, а то нарочито важи за Упутство за спровођење избора и Правилник о раду бирачких одбора. Јасно је, додаје, да ће јавни догађаји бити врло лимитирани или их уопште неће бити уколико се не промени епидемиолошка ситуација, а питање је како ће изгледати примопредаја изборног материјала, као и касније бројање гласова и паковање изборног материјала.

Радници Централне изборне комисије у Израелу, 4. март 2020.
 (Фото EPA-EFE/Atef Safadi)

"Потребно је обезбедити одговарајуће безбедносне услове и опрему за људе који ће то радити. Маске, дезинфекциона средства, довољно велике просторије. Папир и оловка су нешто што генерише контакте. За очекивати је да ће РИК детаљније уредити процедуре уписивања у бирачки списак, коришћења оловки, узимања гласачких листића", истиче Клачар за `Политику`.

Додаје да бирачка места морају бити довољно велика да се сместе сви неопходни актери, што ће из "употребе" избацити неке мале просторе у којима се гласало раније. То, опет, може условити веће гужве на дан гласања. Треба ли, можда, размишљати о продужењу времена за гласање... "Много је отворених питања, између осталог и да ли ће људи старији од 65 година бити у неком посебном режиму. Јер епидемиолози у свакој прилици говоре да они и даље треба да буду опрезни. Видећемо да ли ће РИК можда одвајати неке временске блокове за људе који долазе на гласање", примећује Клачар и указује да је додатни изазов што имамо изборе на више нивоа, па ће, на пример, у Војводини на бирачким местима бити три гласачке кутије и три извода из бирачког списка.

Уједињена демократска Србија, чија је изборна листа већ проглашена, предложиће на првој седници РИК-а да се формира радна група група у којој ће бити представници Комисије и епидемиолози. Они би заједно сачинили упутство за спровођење избора ради прописивања адекватних мера заштите у изборном поступку, каже Ненад Константиновић, овлашћено лице Изборне листе УДС-а (коју чине и Војвођански фронт, Србија 21, ЛСВ, СМС, ГДФ...) и други на тој листи.

"Неки од предлога које ћемо изнети су обавезно тестирање чланова бирачких одбора, радних тела и чланова РИК-а, као и лица која присуствују седницама РИК-а, посматрача и тако даље. Затим, поштовање физичке дистанце на бирачком месту, ограничен број бирача који може ући на бирачко место, обавезно ношење маски и рукавица, коришћење средстава за дезинфекцију на самом бирачком месту", наводи Константиновић за `Политику`.

Додаје да се провера УВ лампом може спровести на уобичајен начин, с тим што би бирач пре провере морао да скине рукавицу и после прскања спреја да стави нову рукавицу. А на самим бирачким местима треба спровести мере заштите, почев од дезинфекције просторија па надаље. "Ово су неке идеје, али то су питања на која најбоље могу да одговоре лекари и зато предлажемо њихово учешће у изради аката РИК-а", наводи он.

(`Политика`)


***


Републичка изборна комисија (РИК) донела је
Решење о наставку спровођења изборних радњи за парламентарне изборе
који ће бити одржани 21. јуна и утврдила да је рок за подношење изборних листа
 до 5. јуна у поноћ.

Парламентарни избори расписани су 4. марта за 26. април, али су због увођења ванредног стања 15. марта због вируса корона, прекинуте све изборне радње.

Председник РИК-а Владимир Димитријевић каже да се решењем настављају спровођења изборних радњи у поступку спровођења избора за народне посланике, посланике Скупштине Аутономне покрајине Војводине и одборнике скупштина општина и градова.

На седници донет је у Роковник за обављање изборних радњи, те је тако рок за подношење изборних листа до 5. јуна у поноћ, а проглашење изборне листе мора бити у року од 24 сата од часа пријема изборне листе, ако испуњава услове.

Подношење захтева општинској и градској управи за упис у бирачки списак, односно промене у бирачком списку могуће су до закључења биртачког списка - 5. јуна.

Подношење захтева Министарству државне управе и локалне самоуправе за упис у бирачки списак односно за промену у бирачком списку, по његовом закључењу биће од 6. до 17. јуна.

Предизборна тишина - забране изборне пропаганде почиње од 18. јуна у поноћ и трајаће до затварања бирачких места 21. јуна у 20 сати.


Отварање бирачких места и гласање биће у 21. јуна од 7. до 20 сати.


Утврђивање резултата гласања на бирачком месту и достављање материјала РИК-у мора бити најкасније до 22. јуна у 14 сати, док је утврђивање резултата у РИК-у мора бити најкасније до 25. јуна у 20 сати.


Резултати избора у "Службеном гласнику " биће објављени 25. јуна.

(Спутњик)ЛИСТА за сада изгледа овако,Изборне листе


1.   АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ-ЗА НАШУ ДЕЦУ  (250)

2.   ИВИЦА ДАЧИЋ–`Социјалистичка партија Србије(СПС)
      – Јединствена Србија (ЈС) – Драган Марковић Палма`  (250)                                    

3.  Др ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ - СРПСКА РАДКАЛНА СТРАНКА  (250)                               

4.  Vajdasági Magyar Szövetség-Pásztor István –
Савез војвођанских Мађара – Иштван Пастор  (250)                                                                                         

5.  АЛЕКСАНДАР ШАПИЋ – ПОБЕДА ЗА СРБИЈУ   (250)                                                    

6.  ЗА КРАЉЕВИНУ СРБИЈУ
(Покрет обнове Краљевине Србије, Монархистички фронт) - Жика Гојковић  250

7.  УЈЕДИЊЕНА ДЕМОКРАТСКА СРБИЈА (Војвођански фронт, Србија 21,
Лига социјалдемократа Војводине, Странка модерне Србије, Грађански демократски форум,
 ДСХВ, Демократски блок, Заједно за Војводину,
Унија Румуна Србије, Војвођанска партија, Црногорска партија)  (250)


8. Академик Муамер Зукорлић – Само право – Странка правде и помирења (СПП) – Демократска партија Македонаца (ДПМ)/ Akademik Muamer Zukorlić – Samo pravo – Stranka pravde i pomirenja (SPP) – Demokratska partija Makedonaca (DPM)/ Академик Муамер Зукорлић – Само право – Странка на правда и помиреније (СПП) – Демократска партија на Македонците (ДПМ)                           (86)


9. МЕТЛА 2020    (235)


10. Милан Стаматовић – Здраво да победи – Драган Јовановић – Боља Србија – Здрава Србија    (181)


11. СДА Санџака – др Сулејман Угљанин  SDA Sandžaka – dr. Sulejman Ugljanin        (27)


12. Милица Ђурђевић Стаменковски – Српска странка Заветници                          (250)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #17 послато: Јун 09, 2020, 00:59:04 »

Истекао рок за пријаву листа за изборе:
 21 странка и коалиција на списку,
Чеда и ЛДП стигли у "минут до 12"


Законски рок за предају листа за нови скупштински сазив истекао у петак, 5.јуна, у поноћ.
ЗА учешће на парламентарним изборима 21. јуна пријавило се 20 странака или коалиција, а рок за подношење кандидатура истекао је у петак, у поноћ. У финишу, последњег дана за предају потписа грађана, у трку за гласове ушло је седам опција - "Доста је било" - суверенисти, Албанска демократска алтернатива, "Нек маске падну", Руска странка, "Социјализам једини излаз",
У трку су ушли и "Левијатан - живим за Србију" и Коалиција за мир - Чедомир Јовановић (ЛДП) које су листу предали у два минута пред поноћ.

Колико ће тачно "понуда" бити на листићу пред бирачима знаће се до 10. јуна у поноћ када је крајњи рок за проглашење збирне изборне листе. До петка, око поноћи потврђено је 16 странака и коалиција чије је учешће сигурно, а кандидатуре осталих се проверавају.

Први су потписе поднели напредњаци, чија се листа са коалиционим партнерима зове "Александар Вучић - За нашу децу". Другу позицију заузимају традиционални партнери СПС и ЈС, који пред бираче иду под називом "Ивица Дачић Социјалистичка партија Србије - Јединствена Србија Драган Марковић Палма". Трећи су радикали Војислава Шешеља, а четврти Мађари - СВМ. Број пет на листићу имаће СПАС Александра Шапића, а шест ПОКС Жике Гојковића. Седме су Уједињене демократе, а осми су потписе предали Странка правде и помирења и Демократска партија Македонаца. Покрет "Метла" је девета опција, "Здраво да победи" десета, на 11. месту је САД, 12. су Заветници, 13. Народни блок, а Покрет слободних грађана 14.

РИК је синоћ потврдио и листу "Доста је било" - Суверенисти, као 15. по реду, као и Албанске демократске алтернативе који ће бити 16. на листићу.

Део опозиције окупљен око Савеза за Србију одлучио је да бојкотује изборе. То се није одразило на број учесника у процесу који ће, како ствари стоје, бити попут оних у претходним циклусима. Пре четири године у трку је ушло 20 опција, док се 2014. за посланичка места надметало 19 "играча".


Цензус за улазак у парламент је три одсто, што је, у зависности од излазности, од 100.000 до 120.000 гласова.


БОЈКОТ ЈЕ ЛОШ

ШЕф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је јуче да Брисел сматра да бојкот избора никако није добра идеја и позвао је све грађане да 21. јуна изађу на гласање. Он је навео да су дешавања за време кампање важна, али да је важно и шта ће бити после избора. Како је рекао, избори у свакој демократској земљи су значајан тест демократије.

(С. Ровчанин Томковић, Новости)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #18 послато: Јун 09, 2020, 01:12:22 »

За сада, Изборна листа изгледа овакоИзборне листе


1.   АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ-ЗА НАШУ ДЕЦУ  (250)

2.   ИВИЦА ДАЧИЋ–`Социјалистичка партија Србије(СПС)
      – Јединствена Србија (ЈС) – Драган Марковић Палма`  (250)                                  

3.  Др ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ - СРПСКА РАДКАЛНА СТРАНКА  (250)                                

4.  Vajdasági Magyar Szövetség-Pásztor István –
Савез војвођанских Мађара – Иштван Пастор  (250)                                                                                        

5.  АЛЕКСАНДАР ШАПИЋ – ПОБЕДА ЗА СРБИЈУ   (250)                                                    

6.  ЗА КРАЉЕВИНУ СРБИЈУ
(Покрет обнове Краљевине Србије, Монархистички фронт) - Жика Гојковић  250

7.  УЈЕДИЊЕНА ДЕМОКРАТСКА СРБИЈА (Војвођански фронт, Србија 21,
Лига социјалдемократа Војводине, Странка модерне Србије, Грађански демократски форум,
 ДСХВ, Демократски блок, Заједно за Војводину,
Унија Румуна Србије, Војвођанска партија, Црногорска партија)  (250)


8. Академик Муамер Зукорлић – Само право – Странка правде и помирења (СПП) – Демократска партија Македонаца (ДПМ)/ Akademik Muamer Zukorlić – Samo pravo – Stranka pravde i pomirenja (SPP) – Demokratska partija Makedonaca (DPM)/ Академик Муамер Зукорлић – Само право – Странка на правда и помиреније (СПП) – Демократска партија на Македонците (ДПМ)                           (86)


9. МЕТЛА 2020    (235)


10. Милан Стаматовић – Здраво да победи – Драган Јовановић – Боља Србија – Здрава Србија    (181)


11. СДА Санџака – др Сулејман Угљанин  SDA Sandžaka – dr. Sulejman Ugljanin        (27)


12. Милица Ђурђевић Стаменковски – Српска странка Заветници                          (250)


13. НАРОДНИ БЛОК – Велимир Илић – генерал Момир Стојановић                                (70)


14. СЕРГЕЈ ТРИФУНОВИЋ – ПОКРЕТ СЛОБОДНИХ ГРАЂАНА                                             (158)


15.  СУВЕРЕНИСТИ                                                                                                   (130)


16.
"АЛБАНСКА ДЕМОКРАТСКА АЛТЕРНАТИВА – УЈЕДИЊЕНА ДОЛИНА"
"ALTERNATIVA DEMOKRATIKE SHQIPTARE – LUGINA E BASHKUAR"                                         (11)


17.  Група грађана: 1 од 5 милиона                                                                          (98)


18.
НЕК МАСКЕ ПАДНУ – Зелена странка – Нова странка                                               (190)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #19 послато: Јун 10, 2020, 01:45:27 »

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=vf_l7_y017s" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=vf_l7_y017s</a>
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #20 послато: Јун 10, 2020, 02:09:16 »

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=vf_l7_y017s" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=vf_l7_y017s</a>
Након последњег обраћања РИК-а

 КОНАЧНА изборна листа изгледа овако:


Изборне листе


1.   АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ-ЗА НАШУ ДЕЦУ  (250)

2.   ИВИЦА ДАЧИЋ–`Социјалистичка партија Србије(СПС)
      – Јединствена Србија (ЈС) – Драган Марковић Палма`  (250)                                    

3.  Др ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ - СРПСКА РАДКАЛНА СТРАНКА  (250)                               

4.  Vajdasági Magyar Szövetség-Pásztor István –
Савез војвођанских Мађара – Иштван Пастор  (250)                                                                                         

5.  АЛЕКСАНДАР ШАПИЋ – ПОБЕДА ЗА СРБИЈУ   (250)                                                    

6.  ЗА КРАЉЕВИНУ СРБИЈУ
(Покрет обнове Краљевине Србије, Монархистички фронт) - Жика Гојковић  250

7.  УЈЕДИЊЕНА ДЕМОКРАТСКА СРБИЈА (Војвођански фронт, Србија 21,
Лига социјалдемократа Војводине, Странка модерне Србије, Грађански демократски форум,
 ДСХВ, Демократски блок, Заједно за Војводину,
Унија Румуна Србије, Војвођанска партија, Црногорска партија)  (250)


8. Академик Муамер Зукорлић – Само право – Странка правде и помирења (СПП) – Демократска партија Македонаца (ДПМ)/ Akademik Muamer Zukorlić – Samo pravo – Stranka pravde i pomirenja (SPP) – Demokratska partija Makedonaca (DPM)/ Академик Муамер Зукорлић – Само право – Странка на правда и помиреније (СПП) – Демократска партија на Македонците (ДПМ)                           (86)


9. МЕТЛА 2020    (235)


10. Милан Стаматовић – Здраво да победи – Драган Јовановић – Боља Србија – Здрава Србија    (181)


11. СДА Санџака – др Сулејман Угљанин  SDA Sandžaka – dr. Sulejman Ugljanin        (27)


12. Милица Ђурђевић Стаменковски – Српска странка Заветници                          (250)


13. НАРОДНИ БЛОК – Велимир Илић – генерал Момир Стојановић                                (70)


14. СЕРГЕЈ ТРИФУНОВИЋ – ПОКРЕТ СЛОБОДНИХ ГРАЂАНА                                             (158)


15.  СУВЕРЕНИСТИ                                                                                                   (130)


16.
"АЛБАНСКА ДЕМОКРАТСКА АЛТЕРНАТИВА – УЈЕДИЊЕНА ДОЛИНА"
"ALTERNATIVA DEMOKRATIKE SHQIPTARE – LUGINA E BASHKUAR"                                         (11)


17.  Група грађана: 1 од 5 милиона                                                                      (98)
                                                                       


18.
НЕК МАСКЕ ПАДНУ – Зелена странка – Нова странка                                               (190)19. РУСКА СТРАНКА – СЛОБОДАН НИКОЛИЋ                                                               (31)20. Чедомир Јовановић – КОАЛИЦИЈА ЗА МИР (Либерално демократска партија, ТОЛЕРАНЦИЈА Србије, БОШЊАЧКА ГРАЂАНСКА СТРАНКА – BOŠNJAČKA GRAĐANSKA STRANKA, СТРАНКА ЦРНОГОРАЦА, Влашка народна странка – Partia neamului rumânesc, Либерално демократски покрет Војводине, УДРУЖЕЊЕ ЈУГОСЛОВЕНА У СРБИЈИ, АМАРО – Акциона мрежа асоцијација и ромских организација, Удружење грађана „Румуни Хомоља“, Скаска)      (188)
   21. ПОКРЕТ ЛЕВИЈАТАН – ЖИВИМ ЗА СРБИЈУ                                                            (26)Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #21 послато: Јун 18, 2020, 02:00:33 »

РИК одбацила 333 приговора о наставку изборних радњи
Републичка изборна комисија одбацила је 333 приговора бирача од 13. јуна на Решење о наставку спровођења изборних радњи у поступку избора за народне посланике који су расписани 4. марта.

Председник РИК Владимир Димитријевић рекао је на седници да је укупно поднето 333 приговора, јер су сви са истим чињеничним и правним основом, тако да су разматрани у спојеном поступку.

Одбачени су јер је решење које оспоравају РИК донео 11. маја, док су приговори поднети у јуну, иако је рок за то 24 часа, рекао је он.

РИК је изгласала и доношење Решења о изменама Решења о одређивању бирачких места за гласање на изборима за народне посланике Народне скупштине, расписаним за 1. јун.

На вечерашњој седници чланови РИК су донели одлуку о образовању Радног тела Републичке изборне комисије у градској општини Нови Београд у Београду.

Председник РИК Владимир Димитријевић је да ће на дан избора бити обезбеђене маске и рукавице за све чланове изборних одбора.

„О епидемиолошким условима ће се свакако изјаснити Кризни штаб” казао је Димитријевић, преноси Танјуг.


(Политика)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #22 послато: Јун 19, 2020, 04:57:47 »

"Мреже" руше тишину: У поноћ почиње предизборна ћутња

ПРЕДИЗБОРНА тишина уочи парламентарних, покрајинских и локалних избора који се одржавају у недељу, почеће у поноћ и трајаће до затварања биралишта.Од ноћас до затварања изборних места, забрањени су изборна пропаганда, одржавање јавних скупова и објављивање процене изборних резултата. Током изборне тишине на бирачком месту и на 50 метара од њега забрањено је истицање симбола и пропагандног материјала учесника у изборима. На сам дан гласања, дозвољено је објављивање извештаја о томе где су кандидати гласали, али не и њихових изјава.


Током предизборне тишине дозвољено је и емитовање информација о одзиву бирача и спотова надлежних републичких органа и невладиних организација којима се грађани упућују када и како могу да гласају.

Изборна тишина у нашој држави траје дупло дуже него у земљама региона, које су ћутање скратиле на један дан пре избора. Такође, многе европске земље немају изборну тишину - Немачка, Данска, Белгија, Холандија, Норвешка, Швајцарска, Велика Британија... Амерички Уставни суд пресудио је почетком деведесетих година да је изборна тишина неуставна, изузев на самом изборном месту, на дан гласања. На другој страни, у Чешкој се уочи гласања "ћути" чак четири дана. У Италији тишина траје само на дан избора, али се петнаест дана раније не смеју објављивати истраживања о рејтингу странака, док се у Шпанији на дан избора не смеју помињати имена кандидата.

Код нас се већ годинама доводи у питање сврсисходност изборне тишине, с обзиром на то да њено поштовање није регулисано у онлајн медијима. Такође, закон не регулише ни позивање грађана телефоном, слање порука или кампању од врата до врата током трајања предизборне тишине.

На републичким изборима кандидовала се 21 листа, што је, према речима председника РИК Владимира Димитријевића, највише у претходна четири циклуса. Такође, пријављено је и 50 одсто више посматрача у односу на раније изборе - 3.341 домаћи посматрач и 1.111 страних.

Димитријевић је рекао да су припреме за изборе у пуном јеку и да су координатори РИК преузели сав изборни материјал у седишту ЈП "Службени гласник", који је уз пратњу полиције предат радним телима. Број бирачких места утврђен је на једној од претходних седница и износи 8.385.ПРВА ИЗЛАЗНА АНКЕТА

КОМПАНИЈА "Нинамедиа", која се бави испитивањем јавног мњења, спровешће 21. јуна на гласачким местима у Новом Саду излазну анкету, којом се, одмах по затварању биралишта, добија процена резултата избора. Ово је први пут да се оваква анкета ради у Србији, а анкетари ће испред бирачких места носити јасна обележја - мајице и гласачке кутије.СПРЕМНЕ МАСКЕ И РУКАВИЦЕ

РИК је од Кризног штаба добио и препоруке о мерама заштите због короне.

- Ми смо их одмах проследили општинама преко радних тела до бирачких одбора. Биће примењене опште мере заштите, ношење заштитних маски, рукавица, биће дезинфекциона средства на самом бирачком месту, а препорука је да се одржава раздаљина од најмање једног метра ако се више људи затекне на бирачком месту - рекао је Димитријевић.


(В. М.)


***

НИКАД гора времена, што се тиче избора у Србији. Ово може сам луд или "нечим" омамљен човек да прогута и да изађе да гласа. Све је под знаком питања,...а тек какви ће да буду резултати гласања Превртање очима. Ово би требало да буде последње ДНО ДНА, што се тиче избора у Србији!
Питање би било: Где се то "изгубио", "погубио" народ Србије Молим?

И...још није касно да се власт уразуми и да ПОМЕРИ одржавање избора за неки други временски термин.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #23 послато: Јун 21, 2020, 10:10:38 »

Парламентарни, покрајински и локални избори у Србији

Цитат
Републичка изборна комисија утврдила је у петак увече коначан број од 6. 584. 376 бирача.

Они ће се данас, до затварања бирачких места у 20 сати, опредељивати између укупно 21 странке, коалиције или листе, којима је за улазак у парламент потребно да пређу цензус од три одсто.

Грађани ће своје бирачко право моћи да искористе на 8.385 бирачких места.
08.31: ГЛАСАЊЕ ПОЧЕЛО НА ВРЕМЕ И У СКЛАДУ СА ПРЕПОРУКАМАСва бирачка места у централној Србији, на Косову и Метохији и у дијаспори отворена су на време и предузете су све мере заштите у складу са препорукама Кризног штаба, изјавио је јутрос председник Републичке изборне комисије (РИК) Владимир Димитријевић.

Димитријевић је за РТС казао да се у централној Србији гласа на 8.385 бирачких места, на Косову и Метохији на 140.


"Сви чланови бирачких одбора носе заштитне маске и рукавице. Примењују се све мере у складу са препорукама Кризног стаба за борбу против корона вируса. Што се тиче самих бирача, препоручено је да дођу са заштитном опремом, а ако је не донесу, биће обезбеђене маске на бирачким местимa", објаснио је Димитријевић.

Он је најавио да ће Републичка изборна комисија прву конференцију за новинаре одржати у 11 сати.ИЗБОРНЕ ЛИСТЕ:

*Републички избори:

1. Александар Вучић - За нашу децу

2. Ивица Дачић - Социјалистичка партија Србије, Јединствена Србија - Драган Марковић Палма

3. Др Војислав Шешељ - Српска радикална странка

4. Вајдасáги Магyар Сзöветсéг-Пáсзтор Иствáн - Савез војвођанских Мађара - Иштван Пастор

5. Александар Шапић - Победа за Србију

6. За Краљевину Србију - Жика Гојковић

7. Уједињена демократска Србија

8. Академик Муамер Зукорлић - Само право

9.  Метла 2020

10. Милан Стаматовић - Здраво да победи - Драган Јовановић - Боља Србија - Здрава Србија

11. СДА Санџака - ДС Сулејман Угљанин

12. Милица Ђурђевић Стаменковски - Српска странка Заветници

13. Народни блок - Велимир Илић - Генерал Момир Стојановић

14. Сергеј Трифуновић - Покрет слободних грађана

15. Суверенисти

16. Албанска демократска алтернатива - Уједињена долина

17. Група грађана - 1 од 5 милиона

18. Нек маске падну - Зелена странка - Нова странка

19. Руска странка - Слободан Николић

20. Чедомир Јовановић - Коалиција за мир

21. Покрет Левијатан - Живим за Србију
*Покрајински избори:


1. Александар Вучић - За нашу децу

2. Ивица Дачић - Социјалистичка партија Србије, Јединствена Србија - Драган Марковић Палма

3. Др Војислав Шешељ - Српска радикална странка

4. Вајдасáги Магyар Сзöветсéг-Пáсзтор Иствáн - Савез војвођанских Мађара - Иштван Пастор

5. Војвођански фронт - Уједињени за демократску Србију (Лига социјалдемократа Војводине, Заједно за Војводину, Војвођанска партија, Демократски савез Хрвата у Војводини, Црногорска партија, Демократски блок)

6. За Краљевину Србију - за српско војводство - Покрет обнове Краљевине Србије, Монархистички фронт) - Жика Гојковић

7. Метла 2020

8. Чедомир Јовановић – Коалиција за мир (Бошњачка грађанска странка, Странка Црногораца

9. Академик Муамер Зукорлић – Само право – Странка правде и помирења (СПП) – Демократска партија Македонаца (ДПМ) / Академик Муамер Зукорлић – Само право – Странка правде и помирења (СПП) – Демократска партија Македонаца (ДПМ)/ Академик Муамер Зукорлић – Само право – Странка на правда и помиреније (СПП) – Демократска партија на македонците (ДПМ)


09:50: РИК: БЕЗ НЕРЕГУЛАРНОСТИ

Владимир Димитријевић, председник РИК, рекао је за ТВ Пинк "да су бирачка места данас отворена на време, у 7 сати, у складу са законом". Димитријевић је нагласио да није било нерегуларности на отварању бирачких места.

(Novosti Online)

... наставиће се...
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
nina
Пуноправни члан
***
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 163Погледај профил
« Одговор #24 послато: Јун 22, 2020, 04:10:43 »

---наставак---


Вучић прогласио победу: "Освојили смо више од 2 милиона гласова"
Председник Србије Александар Вучић обратио се грађанима Србије и саопштио да је СНС однео убедљиву победу.

- Даме и господо, драги пријатељи, поштовани грађани, у политици сам дуго али наравно никада овакав тренутак нисам доживео. Вечерас смо добили огромно поверење народа, највеће икада у Србији у условима када је мало ко веровао у то. И добили смо велико упозорење народа да морамо да будемо још одговорнији, озбиљнији, марљивији и да морамо да направимо најбоље могуће резултате за наш народ и грађане.Вучић је саопштио да је СНС добила више од 2 милиона гласова.

- Ми смо вечерас на нешто мање од 3 милиона људи који су изашли на изборе, као листа број један добили више од 2 милиона гласова, што је апсолутни рекорд. Победили смо свуда где смо губили. Победили смо у сваком месту у иностранству. Победили смо тамо где никада нисмо победили. Тако да смо у Републици Српској добили 90 посто гласова.

Вучић је у говору након избора навео места у којима је СНС однео победу:

- Победили смо од Берна, Беча, до Москве и Сочија. Велико хвала нашим људима на КиМ. Тамо је била рекордна излазност. Нама су до пре само два дана говорили да Срби на Косову и Метохији неће моћи да учествују на изборима. Први пут у Косовској Митровици да смо имали више од 10.000 гласача. Такав одзив никада нисмо имали - рекао је Вучић.Председник је додао да остаје да ОЕБС преброји гласове.

- Желим такође да се захвалим свим грађанима Србије који су упркос свим претњама, упркос сталним покушајима многих да их заплаше короном, а до јуче су лупали у шерпе и тражили да узкинемо све мере пошто је то диктатура. Људи су разумели да је будућност Србије важна за све нас.

Вучић се захвалио свим грађанима Србије који су, како каже, упркос претњама, сталним покушајима заплашивања короном, али одговорни и разумни са тим да је будућност Србије важнија од свакога од нас.

- Желим да се захвалим и пензионерима и свима осталима који су имали довољно храбрости да покажу свима шта желе од будућности Србије - рекао је Вучић.

Како каже, захвалан је људима на историјској подршци.

Вучић је рекао да очекује да буде преко 64 посто гласова, и додаје да људи треба да имају у виду да је 64 посто од изашлих.

- Желим да честитам свима на коректној и фер кампањи. Сматрам да је била фер и коректна - рекао је Вучић.

Како каже, оно што је за њих важно, јесте да овакво поверење народа добијамо у оскудним тренуцима за земљу и то за, како додаје, одличне резултате којима су се многи подсмевали.


- Ово не значи да је народ задовољан нама, ово значи да је народ разумео какву одговорност и озбиљност тражи будућност - рекао је Вучић и додао да ово значи да исто тако и они треба да се мењају и да уложе још већу енергију него до сада за још боље резулате.

Вучић је истакао да има нови и већи циљ, а то је, како каже, да се Србија додатно изгради и да се људи запосле.

- Знам ја да би многи овде, бржег и јачег срца желели да кажем нешто о политичким противницима, али ни реч нећу рећи. Снага је у плану и програму и у ономе што радите и чините, а не у добацивању и критиковању - рекао је Вучић и додао да је важно да у формирању наредне Владе покажу да нису бахати.

Како каже, узимаће људе и са других листа.

- Мораћемо да на нашем европском путу покажемо да то можемо да радимо и брже и снажније и јаче. Да убрзамо наш европски пут и да урадимо додатне реформе - рекао је Вучић и додао да се неће улизивати никоме, да ће чувати пријатеље који су били са Србијом и у најтежим временима.

Вучићево обраћање погледајте на приложеном видео-снимку:

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=y2Wg7FKFNYI" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=y2Wg7FKFNYI</a>

(Новости)

.........................

Дал` је неко уопште сумњао у неке друге резултате Зеленко Опуштен . У Србији помрачење свега и свачега. Мрак.
Сачувана
nina
Пуноправни члан
***
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 163Погледај профил
« Одговор #25 послато: Јул 06, 2020, 09:02:53 »

РИК прогласила коначне резултате парламентарних избора, нова скупштина до 2. августа


Фото: Танјуг

РЕПУБЛИЧКА изборна комисија усвојила је у недељу извештај о укупним резултатима избора за народне посланике Народне скупштине, одржаних 21. јуна, по којима је листа "Александар Вучић - За нашу децу" однела убедљиву победу са 1.953.998 освојених гласова, односно 60,65 одсто изашлих бирача. Напредњацима је припало 188 мандата.


Другопласирана је листа СПС-ЈС, са 334.333 гласа, односно 10,38 одсто, што им донело 32 мандата. За СПАС Александра Шапића гласало је 123.393 бирача, односно 3,83, па ће они у будућем парламенту имати 11 мандата.


Поред ових листа, у Народну скупштину ушле су и четири мањинске партије.

"Савез војвођанских Мађара - Иштван Пастор" добио је 71.893 гласа, односно 2,23 одсто од броја бирача који су гласали и девет мандата.
Изборна листа "Академик Муамер Зукорлић - Само право - Странка правде и помирења (СПП) - Демократска партија Македонаца (ДПМ)" освојила је 32.170 гласова, тачно један одсто гласова и четири мандата.

"Албанска демократска алтернатива - Уједињена долина" освојила је 26.437 гласова (0,82 одсто) и три мандата, док је листа "СДА Санџака - др Сулејман Угљанин" освојила 24.676 гласова, (0,77 одсто), што такође чини три мандата.

Након проглашења коначних резултата, почињу да теку рокови за формирање Народне скупштине и владе. Нови посланици треба да положе заклетву најкасније до 2. августа, односно 30 дана од проглашења резултата, док састав министарског кабинета мора бити познат најкасније 90 дана од конституисања парламента, тј. до 31. октобра.

РИК је саопштио и да је право гласа на парламентарним изборима имало 6.584.376 бирача, а да је гласало њих 3.221.908, што значи да је излазност била око 48,93 одсто.

Извор: С. С. Р. - Д. М.
Сачувана
Странице: [1]   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!