forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Септембар 29, 2020, 21:43:08


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: [1]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: ОПАСНЕ игре око Института "Винча"  (Прочитано 26195 пута)
peraazdajic
Гост
« послато: Јануар 12, 2012, 17:32:27 »

"aoske,  Љутко Љутко Љутко


Љубиша Ераковић
Београд: Највећа депонија нуклеарног отпада у Европи, грађено по бриселским стандардима, биће ускоро отворено у Винчи!

Београд, 12.01.2012.Према речима Радојице Пешића, директор Јавног предузећа Нуклеарни објекти Србије, складиште ће задовољити потребе складиштења радиоактивног отпада са територије Србије у наредних неколико деценија.

Он је за Б92 објаснио да ће се ту складиштити отпад који је и до сада у Србији настајао као медицински отпад, у индустријској производњи и научним истраживањима.

Нукеларни објекти Србије наводе да се у постојећим складиштима налази око 3000 кубних метара радиоактивног отпада, те да је због те и количине отпада који настаје свакодневно завршена изградња модерног и безбедног складишта, довољно великог капацитета.

"Планирано је да у то складиште буде премештен комплетан отпад из постојећих складишта, која ће потом бити демонтирана. На тај начин ће се сав радиоактивни отпад из наше земље бити ускладиштен безбедно и сигурно на једном месту", саопштава то Јавно предузеће.

"Капацитет објекта је 8.500 буради од 200 литара и 100 транспортних контејнера у оквиру безбедног складиштења радиоактивног извора", каже директор Радојица Пешић.

Ново складиште неће служити за одлагање нуклеарног горива јер је Србија већ отпремила нуклеарно гориво у Русију. Надлежни кажу и да ново складиште неће служити за евентуално одлагање радиоактивног отпада који настаје у другим државама, већ искључиво за складиштење радиоактивног отпада, који настаје у нашој земљи.

Како кажу у Нуклеарним објекитма Србије, ново складиште ће допринети успостављању међународних стандарда које је прописала Међународна агенција за атомску енергију.

Пешић је за 2012. годину најавио почетак демонтирања дотрајалог складишта отпада и његово пребацивање у ново складиште иначе како наводе први објекат у Винчи који је завршен "стриктно по законској процедури, од грађевинске дозволе, закључно са употребном, која је добијена пре месец дана".

Изградњу овог складишта је почео Институт у Винчи 2007, а од оснивања НОС пре две године, то предузеће је у потпуности преузело тај посао.
 
На удаљености од само 13км изграђено је највеће складиште нуклеарног отпада у Европи.

Питање је, колико Србија производи нуклеарног отпада када јој је потребно највеће складиште у Европи? Да ли складиште направљено због отпада Србије или Европе?

Због чега смо дозволили да постанемо највеће канта нуклеарног отпада у Европи, због чега „морамо“ да чувамо нуклеарно ђубре целе Европе?

Шта можемо очекивати у будућности за нас и нашу децу? Подигнимо свест и учинимо нешто!

 Побунимо се и спречимо да наша будућност и будућност наше деце буду угрожене!


Извор: ДВЕРИ
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #1 послато: Април 27, 2012, 06:19:49 »

Озрачени радници, опасност и у Винчи


Запослени у "Нуклеарним објектима" изложени зрачењу, због немара није безбедно ни у оближњем насељу. Инжењери писали Влади, директор негира тврдње, оштећене ућуткали

Запослени у "Нуклеарним објектима" изложени зрачењу

У КРУГУ Института "Винча" догодио се инцидент, а запослени су прекомерно озрачени! Пре недељу дана радници ЈП Нуклеарни објекти Србије (НОС), вадећи из базена радиоактивне шипке, примили су дозу зрачења драстично већу него што би смели. И, уместо да им се помогне, целу ствар је неко намеравао да заташка.

Овај посао изводили су, тврде инжењери предузећа, по налогу в. д. директора др Јагоша Раичевића.

- Запослени су озрачени вишеструко изнад планских и одобрених вредности и боравили су у радијационим пољима екстремно високих интензитета. О свему постоје докази и документација - наведено је у писму у које су "Новости" имале увид, а које је мр Снежана Павловић, директор сектора за радијациону сигурност, упутила у четвртак министрима Ивици Дачићу, Жарку Обрадовићу и Оливеру Дулићу.

Наведено је и да је одмах после инцидента започело заташкавање и, превентивно, људима за које се верује да би смели да говоре о томе запрећено отказом.

О случају није обавештена ни Агенција за заштиту од јонизујућег зрачења, која је надлежна за контролу радиоактивности, потврдила нам је директорка Мирјана Раденковић.

Запослени у ЈП НОС, страхујући за сопствена радна места и безбедност, како своју, тако и становника Винче, кажу да у предузећу влада потпуни хаос, да су смењени неки од најбољих стручњака, а на њихова места доведени људи који немају довољно искуства на пословима нуклеарне безбедности.

И баш због свих ових проблема инжењери НОС упутили су пре две недеље писмо Влади Србије у коме износе све проблеме.

Они тврде да је модел управљања у ЈП непримерен нуклеарним објектима и да то доводи до нарушавања система безбедености нуклеарног материјала.

Наводе и да се средства распоређују према личним афинитетима управе - реактивира се простор реактора РА, чији рад је забранила држава и који је у сарадњи са ЕУ стављен ван снаге.

- Сматрамо да аматеризам и лични интерес појединца не смеју да угрозе безбедност запослених (који нису осигурани) и грађане Београда који је на десет километара од реактора - упозоравају инжењери.

Од запослених у "Винчи" сазнали смо како се прошлонедељни инцидент догодио.

- Колеге из НОС вадиле су из базена шипке у којима је раније било нуклеарно гориво. Чим су извађене из воде, зрачење је било изузетно велико. Дозиметристи су тражили да се посао прекине. А онда им је стигло наређење да још једном понове цео поступак. Тако су у два минута озрачени више него што би, регуларно радећи посао, били озрачени током неколико недеља.

Др Јагош Раичевић, в. д. директора ЈП НОС, у коме инжењери виде главног кривца за последњи акцидент, али и за заташкавање, тврди, међутим, да акцидента није ни било.

- Није се догодило ништа непредвиђено - каже Раичевић. - Та количина зрачења једнака је оној коју примите на лету од Београда до Њујорка. Нема говора о било каквом акциденту.

Председница УО ЈП НОС, проф. др Уранија Козмидис Лубурић, ипак, не пориче да је прекомерног зрачења било, али каже и да нема потребе за дизањем прашине.

- Било је речи о томе на УО, али то није наша, већ надлежност директора - објашњава др Козмидис Лубурић. - Ништа драматично се не дешава.

Она потврђује да су поједини директори смењени, јер су, како каже, имали пропусте у раду.

Цитат
ИЗБЕГНУТА КАТАСТРОФА ПРЕ ДВА МЕСЕЦА
КРАЈЕМ фебруара у Институту "Винча" поплављен је подрум у којем је био ускладиштен самлевени уранијум (тзв. жути колач), који је у Винчу стигао још пре четрдесетак година. Јавност до данас није сазнала шта се заиста догодило и да ли су Београђани и житељи неколико насеља низ Дунав били изложени зрачењу, а да то нису ни знали. Нико још није одговарао за то што је опасни материјал чуван у подруму, иако је ЈП НОС требало да га ускладишти у специјални хангар.

Цитат
ВЛАДА ИМ НИЈЕ ОДОБРИЛА БУЏЕТ ЗАПОСЛЕНИ у ЈП НОС
озбиљно се плаше дана када ће каса предузећа да буде испражњена, а они да остану без плата. Кажу да им план рада за 2012. годину није одобрен.
- Још прошле године тражили смо од Владе да укалкулише средства за рад ЈП НОС, али она још нису стигла - каже Уранија Козмидис-Лубурић. ЈП НОС пратиле су афере и у време претходног директора, мр Радојице Пешића, који је смењен. Буџетска инспекција нашла је неправилности у јавним набавкама, којима је оштећено предузеће.
  вечерње НОВОСТИ

« Последња измена: Септембар 22, 2012, 19:55:14 Гога » Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #2 послато: Април 27, 2012, 07:30:00 »

ОВО око института "Винча" је много ОЗБИЉНИЈЕ него што се некима чини.

Да би се схватила читава прича око ИНН Винча, треба се вратити шест-седам година уназад, када је Министарство за науку и технолошки развој први пут кренуло у разбијање Института. Изашло се са предлогом да се Институт трансформише тако што ће се распарчати и поделити на четири дела. Било је идеја да би требало поделити научно-истраживачки и приовредни део Института.

Сигурно се сећамо када је влада Србије  Институт и Србију "ослободила" изузетно драгоценог високообогаћеног уранијумског горива, набављеног као замена за ислужено реакторско гориво на истраживачком реактору руске производње у Институту, чиме је практично угашен дугогодишњи нуклеарни програм у Институту, а да о томе није претходно вођена никаква озбиљна дискусија у српским научним и академским круговима. Многи министри у Влади који су на министарска места постављени иако нису за то имали ни претходна искуства ни знања, подлегли су претњама из иностранства због наводне опасности од нуклеарног тероризма и донели су низ веома штетних одлука с дугорочним последицама. "Изнешено" је из Винче  скупоцено свеже високообогаћено гориво без претходног договора о судбини далеко опаснијег истрошеног горива које је још годинама остало у Институту, као и без икаквог договора о компензацији Институту.Влада је у сваком тренутку могла да консултује познаваоце прилика у другим нуклеарним институтима у свету, који су прошли кроз сличне ситуације. Искуства других земаља показују да је било могуће или добити адекватну финансијску надокнаду за одношење високорадиоактивног ислуженог уранијумског горива са реактора РА у земљу порекла или пак добити одговарајућу количину нискообогаћеног горива за наставак рада истраживачког реактора, чиме би се омогућио наставак дугогодишњег истраживачког рада у области нуклеарних наука и технологије.

Овакве исхитрене одлуке нестручног и арогантног министра за науку и полтронског руководства ИНН Винча практично су на дужи рок угасиле сваку могућност оживљавања независног истраживачког и научног рада у нуклеарној области у Србији.

ОВО што је Влада Србије касније урадила  је био окидач за разбијање овог угледног Института:

Цитат
Влада одузима Институту не само тај пројект него и све нуклеарне објекте, више зграда и опреме, и све то преноси на новоосновано Јавно предузеће Нуклеарни објекти Србије (ЈП НОС).

На челу Министарства за науку и технолошки развој је Бођидар Ђелић, који се, нажалост, није никада бавио научним радом да би могао да процени значај појединих научних дисциплина нити има икакво образовање из области делатности Института. Он једноставно "нема времена" да се заиста посвети неопходној реформи науке у Србији. Своје дужности и одговорност је пренео на разне државне секретаре, помоћнике, и којекакве службенике у Министарству, који, позивајући се на њега, жаре и пале српском науком. Нико од њих нема ни образовање ни знање из области нуклеарних наука иако формално постоји радно место помоћника задуженог за нуклеарну безбедност и сигурност.

Е, пошто овакви "сручњаци, експерти" ове неспособне Цветковићеве владе жаре и пале целом српском привредом и научним институцијама, сада мора да буде свима јасно зашто се у Србији све ово дешава, зашто срљамо ка СВЕОПШТЕМ суноврату, било да је егзистенцијалне или неке друге природе.

У овом случају су УГРЖЕНИ и људски животи и околина Института Винча, а о материјалним губитцима и Института и државе Србије да се и не говори. ОГРОМНА штета са несагледивим последицама је нанешена, а која се неће моћи санирати годинама.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #3 послато: Април 27, 2012, 08:02:17 »

Цитат
Председница УО ЈП НОС, проф. др Уранија Козмидис Лубурић, ипак, не пориче да је прекомерног зрачења било, али каже и да нема потребе за дизањем прашине.

Писала сам у претходној поруци како је настало ЈП НОС (Јавно предузеће Нуклеарни објекти Србије) али ћу да поновим.  Цветковићева влада на челу са Министром Божидарем Ђелићем, Институту Винча одузима не само значајне пројекте него и све нуклеарне објекте, више зграда и опреме и ето, тако је основано предузеће ЈП НОС. Значи, влада  ствара у оквиру Института још једно "ВЛАДИНО предузеће, попут оних многих "ФАМОЗНИХ владиних Агенција", у које онда  упошљава људе са сумњивим квалификацијама и знањем. И на челу Управног Одбора тог владиног предузећа се налази ова др. Уранија Козмидис Лубурић.

Ко је дотична? Она је Динкићев кадар, а по оном што се догађа,  може се наслутити, да јој је главни циљ да "ВИНЧУ" постепено претвори у складиште отпада, у које ће странци, по аналогији, "јефтино" довозити и смештати сав могући отпад.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #4 послато: Април 27, 2012, 13:28:18 »

Институт Винча - снимак из ваздуха


У писму послатом министрима Ивици Дачићу, Жељку Обрадовићу и Оливеру Дулићу се спомиње овај инцидент, али министар Дулић изјављује:

Цитат
Дулић:
Нисам добио писмо

Министар животне средине, рударства и просторног планирања Србије Оливер Дулић изјавио је данас да још увек није добио писмо радника Нуклеарних објеката Србије у коме траже интервенцију надлежних тврдећи да су озрачени прошле недеље.

"Ја лично још нисам добио то писмо. Сигурно ћемо да реагујемо у складу с нашим надлежностима, ако се утврди да је то тачно", казао је Дулић новинарима и додао да је веома осетљив према таквој врсти проблематике.
(021)


Агонија озрачених радника и околине још увек траје, а Влада "није" упозната са тим.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #5 послато: Април 28, 2012, 12:39:03 »Да ли су радници озрачени у "Винчи"?

Група радника "Нуклеарних објеката Србије" тврди да је озрачена у кругу Института "Винча" и да је зрачење изнад одобрених вредности. Руковоство предузећа негира тврдње. У Агенцији за заштиту од јонизујућих зрачења кажу да здравље радника није нарушено.

После инцидента у кругу Института "Винча", група радника "Нуклеарних објеката Србије" тврди да су озрачени и да је зрачење изнад одобрених вредности. О том случају писмом су обавестили министе науке, животне средине и полиције.

Руковоство предузећа негира тврдње, а у Агенцији за заштиту од јонизујућих зрачења кажу да здравље радника није нарушено.

Инцидент у Нуклеарним објектима догодио се 19. априла, када је из базена вађена радиоактивна шипка, током рада на реактору.

Писмо је потписала директорка сектора за радијациону сигурност Снежана Павловић. Она каже да је у просторији било 5-6 људи, али да немају дозволу да дају изјаве. У Агенцији за јонизујућа зрачења упознати су са садржајем писма.

Директорка Агенције за заштиту од јонизујућих зрачења и нуклеарну сигурност Мирјана Раденковић рекла је да је достављена информација да је током рада на реактору дошло до нарушавања процедуре и до непотребног озрачивања људи који су радили на реактору у том тренутку.

У Институт "Винча" упућена је инспекција, а директор "Нуклеарних објеката" тврди да је зрачење било уобичајено за тај простор и да нико није угрожен.

Вршилац дужности директора "Нуклеарних објеката Србије" Јагош Раичевић рекао је да нема опасности нити по раднике нити по околину.

"У току операције ни једног тренутка није било губљења контроле ни над којим елементом. На том месту где се изводе експерименти зрачење је толико да чак и када ништа не радите, да читате новине ви ћете ту дозу добити у року од два сата", навео је Раичевић.

Агенција за заштиту од јонизујућих зрачења потврдила је РТС-у да су дозе зрачења премашиле планиране вредности, али да здравље радника није угрожено.

"Што се тиче озрачивања становништва не треба бринути о томе. Што се тиче било кога у овом тренутку нема опасности јер је то била нека процедура која је трајала и завршила се", навео је Раденковић.

Ипак, Агенција од "Нуклерних објеката" тажи објашњење зашто није пријавила такав експеримент, пошто то налаже процедура.   (РТС)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #6 послато: Април 28, 2012, 12:40:50 »

Не могу да верујем да се са овако озбиљним стварима игра и да се одговорни појединци и из Института и из одговарајућих специјализованих служби из ове области препуцавају  преко медија, а да се не утврди шта је тачно и што је најважније, да се испита да ли су радници озрачени и постоји ли опасност по околни простор у коме живе људи.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #7 послато: Април 28, 2012, 22:39:33 »

Могуће одузимање лиценце

"Нуклеарни објекти Србије" могли би да остану без лиценце, уколико Агенцијa за заштиту од јонизујућег зрачења утврди да су прекршени услови издавања лиценце, рекла директорка Агенције Мирјана Раденковић.

Директорка Агенције за заштиту од јонизујућег зрачења Мирјана Раденковић каже да ће, после инспекцијског надзора над спровођењем мера нуклеарне сигурности и мера заштите од зрачења, та агенција размотрити могућност одузимања лиценце ЈП "Нуклеарни објекти Србије", уколико се утврди да су прекршени услови издавања лиценце.


Раденковић је за Танјуг рекла да ће Агенција у вези са догађајем у Винчи од 19. априла деловати на основу информација које добије од инспекцијских служби.

"Уколико није испоштована процедура, односно услови издавања лиценце коју они имају, лиценца може бити одузета", рекла је Раденковићева.

Према њеним речима ЈП "Нуклеарни објекти Србије" је од министарства науке добило такозвану "нулту лиценцу", у оквиру које може да спроводи нуклеарне активности, али за сваку од тих активности претходно мора да добије одобрење од Агенције за заштиту од јонизујућег зрачења.

"Уколико су било коју активност планирали да изведу, морали су да нас о томе обавесте и да добију одобрење. У овом случају то нису урадили", истакла је Раденковићева.

Директорка Агенције за заштиту од јонизујућег зрачења је рекал да контролу спровођења мера заштите спроводи Агенција, као регулаторно тело, а да је за инспекцију у области заштите од зрачења задужено Министарство животне средине, док је Министарство науке задужено за инспекцију у области нуклеарне сигурности и управљања радиоактивним отпадом.

В.Д. директора ЈП "Нуклеарни објекти Србије" Јагош Раичевић јуче је рекао за Танјуг да радници нису били изложени великим дозама зрачења током извођења експеримента.

Директорка сектора за радијациону сигурност Снежана Павловић упутила је писмо министрима Ивици Дачићу, Оливеру Дулићу и Жарку Обрадовићу у коме се наводи да су запослени озрачени вишеструко изнад планских и одобрених вредности и да су боравили у радијационим пољима екстремно високих интензитета.

Раичевић је рекао да је реч о рутинском експерименту, у коме је испитиван садржај одређених канала и да су приликом мерења дозе зрачења биле тек нешто више од уобичајених.

"Постојао је извор за који се није знало, он је враћен назад и све је апсолутно било и остало под контролом. Логично је да се ту јаве веће дозе зрачења, а оне које су примљене тамо су на нивоу доза које се примају у току уобичајеног дневног рада у згради реактора", рекао је Раичевић.

Према његовим речима наводи из појединих медија да су радници били угрожени великим дозама радијације представљају "злоупотребу и ширење дезинформација" и навео да ће министрима којима је Павловићева послала писмо доставити извештаје о томе, указујући да се "ради се о потпуно личном и исхиреном потезу".     (РТС)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #8 послато: Април 28, 2012, 22:42:01 »

Да видимо како ће се ово завршити. Врло интересантно како се информације о томе да су радници озрачени квалификује, као "злоупотреба и ширење дезинформација"

Цитат
Према његовим речима наводи из појединих медија да су радници били угрожени великим дозама радијације представљају "злоупотребу и ширење дезинформација" и навео да ће министрима којима је Павловићева послала писмо доставити извештаје о томе, указујући да се "ради се о потпуно личном и исхиреном потезу". 
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #9 послато: Мај 01, 2012, 03:15:54 »

Прикривање зрачења

Према сазнањима "Политике" петоро запослених је 19. априла прекомерно озрачено на задатку за који није издата званична дозвола

Сви ко­ји су уче­ство­ва­ли у по­слу при­ми­ли су ви­ше од допуштених 20 ми­кро­си­вер­та (Фо­то Танјуг)

Испоставља се да има и ватре и дима, јер како другачије објаснити да је петоро запослених у "Нуклеарним објектима Србије” (НОС) 19. априла озрачено и да су надлежни за то сазнали тек после шест дана, а јавност дан касније. Ко се усудио да прикрије немили догађај, можемо га слободно назвати удесом, чије су последице могле да буду кудикамо погубније?

Након оглашавања директорке др Мирјане Раденковић у суботу, јасно је да руководство НОС-а није имало дозволу да ишта ради у реактору РА који је одавно ван употребе. Нити је ико упутио такав захтев. Зашто је, дакле, поступило на своју руку?

Из писма упућеног 25. априла Ивици Дачићу, заменику председника владе и министру унутрашњих послова, очевидно је да су дневне дозе којима је петоро људи реченог дана изложено биле прекорачене. Нигде се не помиње да су смртоносне. Али су за та два минута премашиле износе месечних или годишњих!

И то без дозволе Агенције за заштиту од јонизујућег зрачења и нуклеарну сигурност, коју нико од челника НОС-а није ни затражио. Нити је ико поменуту установу касније известио шта се 19. априла, уопште, догодило.

У одговору "Политици" челници НОС-а су тврдили да су научници озрачени колико и путници на интерконтиненталном лету.

У авиону, на око 10.000-12.000 метара висине, путници приме три до пет микросиверта на сат, што до Њујорка достигне 30 до 50 микросиверта. Исто важи за пилоте, стјуардесе и остало особље. За путнике је то, међутим, занемарљиво у поређењу с природним зрачењем, јер се отискују на таква путовања два-три пута годишње.

Али за посаду није: сматра да је професионално изложена опасностима, због чега се чешће подвргава лекарским прегледима и ограничава јој се време борављења у ваздуху.

Шта би било да се, несрећним случајем, заглавила дизалица која је подизала шипку из реакторског базена или да она је испала?

Према тумачењу стручњака који, за сада, нису вољни да говоре под својим именом и презименом, у близини поменуте цеви јачина дозе прелазила је један сиверт на сат, што се може сматрати смртоносним озрачивањем након четири-пет сати!

Сви који су учествовали у послу без одобрења овлашћеног тела (Агенције за зрачење) примили су више од, по плану допуштених, 20 микросиверта – 40 до 100 микросиверта. Ни то није све: иако су вредности прекорачене, речено им је, према нашим сазнањима, да мерење понове. Упркос изричитој забрани у издатом радном налогу!

У извештају руководиоца мерења, након свега, пише: "Закључено је да више не треба тако радити.”

И даље се таји ко су озрачени, иако смо једноме сазнали име и презиме. Питали смо га да ли би говорио за новине, што је он, као запета пушка, одбио.

Невоља је у томе што се унапред знало да се започиње посао на извору зрачења који може да изазове тешке последице. За такве радње мора се претходно урадити анализа могућих акцидената и описати мере за брзо деловање, уколико нешто наопако крене. Станко Стојиљковић, (Политика)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #10 послато: Мај 01, 2012, 07:46:04 »

Нуклеарни објекти: Беспрекорно одржавање је залога наше сигурностиРаспад система никад није довољно уочљив кроз људе и догађаје који обесмишљавају наше животе, јер увек ће бити наиваца и проданих душа који у бесмислу налазе своју рачуницу. Када се, међутим, између свакодневних инцидената које креирају политиканти, догоди и један у некаквим Нуклеарним објектима, онда је то поуздан знак да се Тадићева атомска идеја о уређеној држави распада по молекуларним шавовима.

Када су Вечерње новости 20. априла објавиле да се догодио инцидент у Јавном предузећу Нуклеарни објекти Србије (ЈП НОС) у Винчи, многи су, руководећи се надалеко чувеним интегритетом Манојла Вукотића, помислили да је реч о сензационализму којем су овај уредник и његов дневник и иначе склони. Ђаво је однео шалу тек оног тренутка када се, дематија ради, јавности обратио Јагош Раичевић, в.д. директор опасног Јавног предузећа.

"Радници Нуклеарних објеката Србије нису изложени великим дозама зрачења у инциденту у Институту Винча. О инциденту постоје сви записи и снимци, а количина зрачења којој су били изложени реда је величине зрачења на једном интерконтиненталном лету и није опасна. Са пуном одговорношћу стојим иза речи да инцидент није био такав да је било потребно о њему писати писма. Колегиница која је писала то писма је недавно смењена због тога што је била умешана у много горе ствари од оних које су објављене, а које је покушала да заташка”, изјавио је Раичевић.

Дакле, директор је обавестио јавност да се инцидент заиста догодио, да су радници били изложени зрачењу, али и да је свакако требало ћутати о томе чак и пред Агенцијом за заштиту од јонизујућег зрачења, која је надлежна за контролу радиоактивности, макар и по цену довођења у животну опасност, не само запослених у Институту, већ и становништва Винче.

У "непотребном” писму које је директорка сектора за радијациону сигурност Снежана мр Павловић упутила министрима Ивици Дачићу, Жарку Обрадовићу и Оливеру Дулићу, наводи се да су пре недељу дана радници ЈП Нуклеарни објекти Србије, вадећи из базена радиоактивне шипке, примили дозу зрачења драстично већу него што би смели.

"Запослени су озрачени вишеструко изнад планских и одобрених вредности и боравили су у радијационим пољима екстремно високих интензитета. О свему постоје докази и документација”, навела је Снежана Павловић.

Министар животне средине, рударства и просторног планирања Србије Оливер Дулић изјавио је, међутим, да још увек није добио писмо радника Нуклеарних објеката Србије у коме траже интервенцију надлежних тврдећи да су озрачени прошле недеље.

Чекајући писмо: Оливер Дулић, озрачен функцијом


"Ја лично још нисам добио то писмо. Сигурно ћемо да реагујемо у складу с нашим надлежностима, ако се утврди да је то тачно”, казао је Дулић персонално, не наводећи какве би последице могле бити по становнике Винче и оближњег Београда уколико се покаже да је реч о инциденту већих размера, нити размишљајући колико ће његове речи звучати антологијски неодговорно уколико неко страда због немара одговорних лица и Дулићевог поквареног маил-сервера.

Све је под контролом: Хомер Симпсон у улози Јагоша Раичевића


Новости су цитирале неименоване раднике који тврде да у предузећу влада потпуни хаос, да су смењени неки од најбољих стручњака, а на њихова места доведени људи који немају довољно искуства на пословима нуклеарне безбедности.

"Колеге из НОС вадиле су из базена шипке у којима је раније било нуклеарно гориво. Чим су извађене из воде, зрачење је било изузетно велико. Дозиметристи су тражили да се посао прекине, а онда им је стигло наређење да још једном понове цео поступак. Тако су у два минута озрачени више него што би, регуларно радећи посао, били озрачени током неколико недеља”, испричали су запослени у Винчи под претњом отказа, несвесни да Дулићу не ради мејл и да катастрофа мора да сачека неке боље поштанске дане.    (Е-новине)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #11 послато: Мај 03, 2012, 06:37:21 »


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=ocJ2KmcynWQ" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=ocJ2KmcynWQ</a><a href="http://www.youtube.com/watch?v=g9Ct_RJiSfw" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=g9Ct_RJiSfw</a>
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #12 послато: Мај 09, 2012, 05:21:55 »

Винча: После истраге без лиценце?


У "Нуклеарним објектима" у среду ће, почети истрага о догађају од 19. априла. Инспекција која треба да утврди колико је зрачење било повећано још није формирана

КОМИСИЈА Министарства просвете и науке провериће у среду шта се догодило пре 20 дана у реактору у Винчи. Уколико утврде да је било неправилности у раду, Јавно предузеће "Нуклеарни објекти Србије" могло би да остане без лиценце.

А како се догодило да доза зрачења крај базена са нуклеарним отпадом буде повећана, требало би да утврђује инспекција. Она, међутим, никада није ни формирана. То је требало да уради пређашње Министарство науке и технолошког развоја, а касније Министарство просвете и науке. Да би испитали овај случај, који није на време ни пријављен надлежној Агенцији за заштиту од јонизујућег зрачења, Министарство је ад хок формирало комисију коју чине стручњаци са универзитета, Института "Винча" и Министарства заштите животне средине.

Када комисија заврши свој посао, случајем "Нуклеарни објекти" наставиће да се бави Агенција за заштиту од јонизујућег зрачења.

- Инспекција треба да утврди у оквиру које активности је зрачење повећано - каже за "Новости" Мирјана Раденковић, директорка Агенције. - Уколико је то била нека операција за коју је требало, а нису тражили нашу сагласност, онда ће сносити последице.

Она подсећа да је ЈП НОС пробну лиценцу за рад и објекте добило од Министартва науке и да она истиче 23. маја. У међувремену су изградили хангар 3 за чување радиоактивног отпада и за њега су у процедури за добијање лиценце. За остале објекте и активности, међутим, још нису тражили обнављање лиценци, без којих не смеју да раде.

А за спорно манипулисање радиоактивним изворима 19. априла, када је повећане дозе зрачења примило петоро радника, директор ЈП НОС др Јагош Раичевић рекао је да никаква посебна дозвола није била потребна.

На његово писмо министру Жарку Обрадовића, у коме објашњава да се ништа неуобичајено није догодило у Винчи, одговорила је и смењена директорка за радијациону сигурност Снежана Павловић, која је и обавестила министре о догађају о коме се недељу дана ћутало. У разговору за "Новости" она још једном потврђује да дозе зрачења којима су биле изложене њене колеге јесу биле вишеструко повишене и да се свако непланирано излагање третира као акцидент.

- Нема рутинских операција, како се наводи у Раичевићевом писму. Ако је реч о радијационој, нуклеарној активности, увек треба одобрење - каже мр Павловић. - Све време "рутинским радњама" покушава да прикрије рад без дозволе Агенције за заштиту од јонизујућег зрачења и то што нису добили извештај о акциденту.

Раичевић је објаснио и како је зрачење повећано јер су испод воде нашли радиоактивни извор за који се није знало да је ту. Снежана Павловић, међутим, каже да је тај високорадиоактивни предмет вађен чак два пута, иако је већ први пут утврђено да је сигурност угрожена.

Цитат
БИЋЕ ИСПИТАНИ СВИ РАДНИЦИ
Комисија ће прегледати документацију и интервјуисаћемо раднике о томе шта се догодило 19. априла. После тога ћемо направити извештај да ли су поштоване процедуре и људи изложени опасности - објашњава председник комисије проф. др Јован Пузовић, са Физичког факултета у Београду.

(вечерње НОВОСТИ)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #13 послато: Мај 09, 2012, 16:05:38 »

Док та Комисија крене са радом, па док се испитају све околности "инцидента", време цури, а  нико не размишља шта ће се десити са радницима који су озрачени, а за које се чак у једним моментима говорило, да уопште нису озрачени..Намерно се овако ради, да прође време, да се многи пропусти забораве, да се заборави незнање ....нестручност. Да се избегне одговорност.

Цитат
Комисија од данас проверава степен озрачености петоро запослених у предузећу "Нуклеарни објекти Србије" (НОС) током експеримента од 19. априла, и извештај ће бити познат најкасније до 18. маја. (РТС)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #14 послато: Мај 13, 2012, 03:06:16 »

Како је "Винча" променила свет

Акцидент у нуклеарном институту 1958. године довео до прве трансплантације коштане сржи у историји медицине. Сведок ужаса, физичар Радојко Максић, објашњава како је несрећа потресла планету

Експериментални реактор у ВинчиУ глобалној блоковској подели ФНР Југославија, као пета држава у развоју нуклеарне енергије, морала је да сачува страшну тајну: 15. октобра 1958. године у експерименталном реактору РБ у "Винчи", после низа пропуста у систему заштите, шесторо младих људи из Србије изложено је смртоносној дози зрачења.

Чињенице о акциденту, деценијама скриване од лаичке јавности, "процуриле" су ипак у научне кругове широм планете, да би заувек промениле свет: нуклеарни физичар Радојко Максић био је први пацијент у историји медицине коме је трансплантирана коштана срж, а његов најбољи пријатељ, млади геније из Ужица Живота Вранић (1934-1958), угасио је реактор спасавши колеге сигурне смрти, плативши науци највећи данак - постао је прва послератна жртва атомског зрачења.

Чудесно клупко винчанског акцидента одмотало се у Ужицу, уочи премијере документарног филма "Диплома за живот" новинара РТС Јелене Божовић, монтажера Горана Дамљановића и сниматеља Горана Марјановића. Они су у ужичкој гимназији окупили актере велике несреће: Радојка Максића, данас јединог поузданог сведока ове несреће, сараднике др Жоржа Матеа, лекара који је у Паризу, у клиници "Кири" 11. новембра 1958. обавио прву трансплантацију коштане сржи, сестру Животе Вранића - Живку Тресач, пријатеље младог научника...

- Кобног дана, скале које показују зрачење одједном су достигле максимум, а затим су се попеле до милионских, непојмљивих бројева. Колико је зрачење било високо, говори податак да су се сви мерачи широм института "закуцали" и престали да раде. Реакцију у погону успео је да заустави мој најбољи пријатељ Живота Вранић, тада хонорарни сарадник института. Он је у "Винчи" као најбољи студент физике на београдском ПМФ, радио дипломски рад на експерименталном реактору - каже Максић, нуклеарни физичар.

- Одмах после удеса, 16. октобра, нас шесторо су пребацили у клинику "Кири", у Париз. Тим др Жоржа Матеа мени је трансплантирао коштану срж 11. новембра, а затим и осталима, први пут у историји. Тада је захват рађен без типизације ткива, само на основу крвне групе, уз огроман ризик.


Захват којим је означено ново поглавље у развоју медицине био је чудесно дело др Матеа. Овај лекар преминуо је 2010. године, 15. октобра, на дан незгоде у "Винчи". Био је један од оснивача Онколошког центра КБЦ "Бежанијска коса", ова установа данас носи његово име. У Београд је долазио често, инсистирао је да уместо у хотелској, ноћи у болничкој соби, а за свој рад у Србији никада није наплатио - ни динар!

Док је "милосрдни анђео" пустошио Србију 1999. године, др Матео је успевао да допреми цитостатике који су недостајали у Београд... Сви озрачени у "Винчи": Радојко Максић, Роксанда Дангубић, Драшко Грујић и Стјепко Хајдуковић, преживели су трансплантацију, код Живорада Богојевића нови захват није примењен, а сви они наставили су да живе и раде, сви осим Животе Вранића, који је у 24. години преминуо.

- Уз др Матеа, огромну захвалност што смо живи дугујемо француском народу: донатори коштане сржи били су Парижани. Њима је предочено да захват може бити смртоносан и за донаторе, није се знало какве ће последице бити, али су незнани житељи Града светлости похрлили да нам спасу животе - говори Максић, кроз сузе. - Касније смо упознали донаторе: Одит Драги, Рејмона Кастанија, Марсела Пабиона, Албера Бирона и др Леона Шварценберга. Постали смо нераздвојни пријатељи, чинили смо годинама необично братство, окупљено око сећања на генијалног Животу Вранића.

Живота Вранић је у клиници "Кири" провео месец дана, од 16. октобра до 16. новембра. Родитељима Милици и Илији писао је свакодневно, уверавајући их да ужива у Паризу, да обилази град и да се ништа лоше неће догодити. Дан пре трансплантације коштане сржи написао је своје последње писмо. Мајка Милица приметила је да рукопис први пут није читак, да су редови накривљени, а знајући сина у душу, истину је прочитала између редова:

- Зашто ми пишете да ли ми треба пара или пакета? Не, брате, имамо свега. Мило ми је да сте добро, ја сам такође добро, за мене не брините. Мило ми је што сте почели да сређујете летину. Како сте ми ви сви, све вас много воли и поздравља ваш Жико - читала је мајка наглас, знајући да већ у том тренутку Животе више нема. Млади научник из Ужица, најбољи гимназијалац, а затим и студент, непосредно пре стицања дипломе на београдском ПМФ био је мртав, шест дана после писања ових редова.

Акцидент у "Винчи" био је последица низа пропуста у систему заштите од нуклеарног зрачења. Светска штампа се озбиљно бавила несрећом, у Југославији је истина дуго скривана, јер је сматрана националном срамотом. Шесторо озрачених имали су тада између 24 и 26 година. Систем безбедности је после несреће унапређен.   


ФОНД ЖИВОТЕ ВРАНИЋАУ Жељи да се на заборави "вуковац" ужичке гимназије и најбољи студент београдског ПМФ Живота Вранић (на слици), својевремено је постојао фонд са његовим именом, намењен награђивању најбољих младих физичара. Нажалост, 1990. године инфлација је обезвредила скупљени новац. Аутори документарца „Диплома за Животу“ и челници Гимназије, фонд су обновили претходних дана: најбољи физичар ужичке гимназије Милош Јанковић први је добитник награде обновљеног Фонда Живота Вранић.  (вечерње НОВОСТИ)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #15 послато: Мај 18, 2012, 17:48:59 »

Мистерија "Винча акцидента"

У свету познат као "Винча акцидент", чије су последице биле први смртни случај од радиоактивног зрачења и прво успешно лечење преосталих петоро озрачених, догодио се 15. октобра 1958 године. Тадашња Југославија била је пета земља у свету која је развијала нуклеарну енергију, па је у Винчи инсталиран нулти реактор. У експерименту, чији је циљ био да се одреди интензитет извора неутрона из спонтаних фисија, учествовали су технички сарадници: Росанда Дангубић, Драшко Грујић, Живорад Богојевић и Стијепо Хајдуковић, као и Живота Вранић и Радојко Максић, апсолвенти физике на београдском ПМФ-у, који су припремали дипломске радове.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=giN0LQVCwWc" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=giN0LQVCwWc</a>

Заједно радили дипломски: Живота Вранић и Радојко Максић


Шесторо младих истраживача, који су били озрачени смртоносним дозама радијације, сутрадан су, захваљујући добрим везама проф. др Павла Савића, авионом ЈАТ-а превезени у Париз у болницу Кири. Захваљујући трансплантацији коштане сржи, коју је први пут у историји медицине тада обавио познати лекар Жорж Мате, петоро озрачених се успешно опоравило. Шести истраживач, Живота Вранић (1934-1958), преминуо је месец дана по доласку у париску болницу.

На тај догађај ових дана подсетио је документарни филм под називом "Диплома за Животу", који су урадили новинарка Јелена Божовић, сниматељ Горан Марјановић и монтажер Горан Дамљановић из ужичког дописништва РТС. Пројекцији је присуствовао Радојко Максић, једини живи сведок тог догађаја и први човек у свету коме је извршена трансплантација коштане сржи, сестра и снаха покојног Вранића, амбасадор Француске у Београду Франсоа Гзавије Денио, сарадници и пријатељи доктора Матеа, који је умро пре две године, бивши и садашњи професори и ученици Ужичке гимназије и други.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=eW4bTpnP-fc" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=eW4bTpnP-fc</a>

Филм је премијерно приказан у Ужичкој гимназији, чији је Вранић био најбољи ђак. Његове преживеле колеге су основале Фонд "Живота Вранић", како би наградама за најбоље физичаре у тој школи сачували сећање на свог пријатеља.

Реактор ван контроле

Била је то прилика да се у разговору са Радојком Максићем, јединим живим сведоком те трагедије, нешто више и детаљније сазна о узроку смртоносног зрачења у реактору.

- Тог 15. октобра као и сваки дан дошли смо тамо и све се нормално одвијало. Одједанпут, сви бројачи били су загушени. Скале које треба да покажу висину радиоактивности, показале су бројеве који нису били читљиви - сведочио је Максић, а потом навео да је његов велики пријатељ Живота Вранић успео да искључи реактор.

На молбу да појасни узрок тог акцидента, он је рекао:
- Не бих могао много о томе да вам кажем. У сваком послу дође до неке грешке. Кад је у питању нуклеарни реактор, онда је то сасвим нешто посебно. Овде се догодила ситуација да је дошло до озрачивања које није могло да буде предвиђено и то се показало мерним инструментима у целом институту Винча. Реактор је изашао из контроле - казао је за Данас Максић, а потом додао: "Упутио бих вас на оно о чему је писао сведок догађаја господин Хајдуковић. Он је све то доста добро анализирао, јер је најбоље познавао наш РБ реактор."

На питање због чега се тако дуго о томе ћутало у нашој јавности и због чега се он није раније оглашавао, Максић је рекао:

- Шта да вам кажем? Ћутало се... такво је било време.

Непажња или ...


Дан након несреће, Танјуг је саопштио да је "шест сарадника који рукују реактором било изложено радиоактивном зрачењу изнад дозвољене дозе. Савезна комисија за нуклеарну енергију (СКНЕ) формирала је посебну комисију која ће испитати цео случај. Сарадницима који су били изложени зрачењу указана је лекарска помоћ и предузете су све мере за њихово лечење".

Међутим, Стијепо Хајдуковић, у тексту Сведок догађаја, који је према његовој жељи објављен постхумно 1997. године у Билтену Института за нуклеарне науке Винча број 4/97, наводи да они који су руковали реактором и на њему настрадали, никада нису добили тај извештај, иако су га у више наврата тражили, те да су јавности само дате паушалне и парцијалне оцене о узроцима несреће.

Он подсећа да Павле Савић двадесет година после акцидента пише да су "1958. године сарадници Института преузели да конструишу реактор нулте снаге за експерименталне потребе. Неодговорним руковањем реактор је изашао из контролисаног стања и том приликом је озрачено шест лица која су њиме руковала..."

Хајдуковић наводи да је професор Савић, у интервјуу датом НИН-у (број 1838, од 23. марта 1986) говорио о узроцима нуклеарног акцидента и изјавио: "И са бициклом ако уклоните кочницу, можете да сломите врат. А то се управо догодило 1958. године у Винчи. Настрадали су због сопствене непажње, јер су уклонили све кочнице с инструмената."


Искључени сигурносни уређаји

На ту изјаву проф. Савића уследио је Хајдуковићев одговор у истом недељнику (бр. 1840 од 6. априла 1986. године) за истицање да је "нуклерани реактор у Винчи први реактор без физичке и биолошке заштите од јонизујућег зрачења".

- Техничка решења за мерење нивоа тешке воде у реактору била су несигурна. Била је то једна обична избаждарена шипка која се ручно постављала на одређени ниво... И најзад, остали смо без писача, односно без аутоматске контроле неутронског флукса и аутоматског заустављања реактора у случају да крене у наткритични режим рада. Алармни уређају су, такође, били искључени и то по налогу руководилаца лабораторије, да не би долазило до евентуалног узнемиравања и плашења оних који раде око реактора. Тако је мирис озона у ваздуху био наша аутоматика - пише Хајдуковић и наводи да је "сврха тог сведочења да се сазна права истина, да се из несреће извуку поуке како се нешто слично не би поновило".

Хајдуковић наводи да је од пријатеља добио исечак из Политике, односно саопштење СКНЕ. Та комисија је констатовала да је "до тог случаја дошло изласком реактора из контролисане реакције", због "уклањања елемената сигурности и сигналних уређаја, немарности и небудности лица непосредно одговорних за рад реактора и што је тога дана реактор био поверен недовољно квалификованом особљу..."

С друге стране, Хајдуковић тврди да елементе сигурности и сигурносне уређаје није уклонио нико од посаде, јер то није било у њиховој надлежности, и да је свако од чланова посаде знао да би при таквим условима могао и да настрада.

- Тврдим да је то урадио неко од истраживача из лабораторије и да то није било први пут. Критичног дана нисмо имали ни писач, кључни инструмент за функционисање система за аутоматско заустављање реактора, што је било познато и руководству - наводи Хајдуковић, истакавши да су непосредно одговорна лица за рад реактора били др Драгослав Поповић, носилац пројекта и шеф групе, а његови најближи сарадници: дипл. инж. Ненад Раишић, дипл. физ. Стеван Такач и дипл. физ. Хранислав Марковић.


Без дозволе за рад

- Сви они су нам давали задатке, а ми смо их дисциплиновано извршавали по оној старој - вежи коња где ти газда каже - пише Хајдуковић и додаје да тог дана у тиму није био дипломираних инжењера ни физичара, те да су касније "смењени Војко Павичић, директор ИБК, и Драгослав Поповић, што указује да је један од узрока лоша организација посла".

Уз подсећање да је реактор свечано пуштен у рад 17. маја 1958. године, у присуству Јосипа Броза Тита и других званичника, да су новине писале да је 30. априла исте године на Балкану остварена прва ланчана реакција, Хајдуковић наводи да таквих реактора, колико је њему било познато, до тада није било у свету, да је било идеја да се слични реактори нулте снаге изграде на универзитетима, али да се од тога одустало после несреће у Винчи.

Он тврди да реактор у Винчи није имао дозволу за рад нити је био довољно безбедан, јер како је објаснио, није предвиђао блокаду, "односно интерлок који би онемогућио да се реактор пусти у погон ако сигурносни систем није укључен", да није постојало ни писано упутство о руковању реактором, те да експерименту није присуствовао дозиметриста, иако су прописи то налагали.


Позив Леке Ранковића

Једнога дана позвао ме је Слободан Накићеновић, тада секретар СКНЕ, и дословце рекао: "Друже Хајдуковићу, друг Марко председник (Александар Лека Ранковић) сматра да би свако објављивање било каквих података о томе штетило угледу Југославије и да би се то сматрало као непријатељски акт." Тада је додао: "Коментаришите кад прође тридесетак година, а сада је боље да ћутите." "Ту сам поруку пренео својим друговима и ћутали смо као рибе" - објашњава Хајдаревић зашто су преживели истраживачи морали да ћуте.


Живка Тресач: Велика тајна

- Ми нисмо криви за смрт вашег сина - говорио је мојој мајци Павле Савић на сахрани мог брата. Они су се тако бранили. Највише се обраћао мојој мајци - сведочи Живка Тресач, сестра Животе Вранића, који је сахрањен у селу Мојсиње код Чачка, где је и рођен, а одакле је отишао на школовање у Ужичку гимназију, а потом постао и један од најбољих студената ПМФ у Београду. - То је била велика тајна. Знали смо да је Живота умро од зрачења. Јавили су нам ти млади апсолвенти. Чули смо да су инжењери отишли на састанак и оставили их без тих дозиметара. Један од њих је улетео, видео колико је зрачење и викнуо:
- Напоље сви, зрачење је велико! Кажу да је мој брат то искључио"
, додаје Вранићева сестра Живка Тресач.


Јак мирис озона

Истакавши да му је инжењер Раишић тог дана рекао да екипа истраживача треба да настави експеримент, иако нема писача, Хајдуковић наводи да му је, пошто је ушао у халу са реактором, Живота Вранић рекао да постоји проблем да се неутронски извор спусти у центар реактора.

- Осетио се јак мирис озона. Знали смо да се озон ствара под дејством зрачења и при електричном пражњењу у ваздуху. Тада нам је постало јасно да је зрачење исувише велико и да треба прекинути експеримент. Роса (Росанда Дангубић, прим. аутора) ручном командом је спустила кадмијумске шипке и тако је заустављен рад реактора. Отишао сам у суседну просторију и телефоном обавештавао сараднике лабораторије да одмах напусте зграду, пошто је зрачење повећано. На дан зрачења ниједан од дозиметријских инструмената за активирање аларма или аутоматску контролу реактора није био у функцији. Нема потребе да наглашавам да инструменте нисмо поскидали ми... Нажалост, комисија је пропустила да утврди ко је искључивао сигурносни систем и зашто се експеримент уопште радио када није било кључног писача, са кога иде сигнал за заустављање реактора - пише Хајдуковић о догађајима критичног дана. (Данас)  

« Последња измена: Октобар 23, 2018, 04:48:03 Гога » Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #16 послато: Мај 25, 2012, 04:31:09 »

Процедура прекршена, зрачење није било повећано


Специјална комисија Министарства просвете и науке завршила је извештај о експерименту у Институту "Винча", који су 19. априла извели радници Нуклеарних објеката Србије, и констатовала да је процедура прекршена, али да није било повећаног зрачења, изјавио је данас државни секретар Министарства Радивоје Митровић."Није било повећаног зрачења опасног по запослене у НОС-у који су учествовали у експерименту, као ни по грађане", рекао је Митровић РТС-у, и додао да је то потврђено и ванредним лекарским прегледном радника НОС-а.

Митровић је казао да извештај има 32 стране и преко 100 страна прилога, да је Комисија урадила велики посао, наводећи да ће уколико постоји потреба за утврђивањем одговорности то чинити надлежни.

"Уколико буде потребно ми ћемо у додатну инспекцију укључити и међународну агенцију за нуклеарну сигурност, али претходно надлежни треба да проуче степен кршења процедура", рекао је Митровић.

Он је истакао да анализом извештаја не треба да се баве службе Министарства јер је реч о веома специфичној проблематици.

Према његовим речима, једна од примедби Комисије била је то што је током експеримента на платформи било више људи него што је потребно, као и то што НОС није имао дозволу Агенције.

Извештај комисије до јуче није стигао у Агенцију за заштиту од јонизујућег зрачења

Директорка тог тела Мирјана Раденковић казала је раније Танјугу да ће Агенција извештај размотрити и видети да ли су све процедуре биле испоштоване, као и да ли су можда неке процедуре лоше.

Према ранијим наводима в.д. директора НОС-а Јагоша Раичевића, током извођења експеримента у Винчи 19. априла није било никаквог акцидента, нити директне или индиректне опасности по запослене.
Он је указао да су радници послати и на медицинске прегледе и да је њихово здравствено стање је у најбољем реду. Раичевић рекао и да предузећу за експеримент у Винчи није било потребно посебно одобрење Агенције, јер је то била рутинска операција и да "нулта лиценца" покрива такве експерименте.

НОС-у је та лиценца, која омогућава спровођење нуклеарних активности, јуче истекла, а представници тог предузећа очекују да ће им наредних дана бити додељене нове лиценце, укључујући ону којом би био одобрен рад "Хангара три".

Крајем априла у медијима се појавила информација да су запослени у НОС-у током експеримента у Винчи озрачени вишеструко изнад планских и одобрених вредности. (Блиц)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #17 послато: Мај 25, 2012, 04:44:41 »

Погледајте, када се "догађај"  десио, (19.априла)

http://forum.svisrbisveta.org/index.php?topic=1818.msg15607#msg15607

и да су надлежни за то сазнали тек после шест дана, а јавност дан касније. Ко се усудио да прикрије немили догађај, можемо га слободно назвати удесом, чије су последице могле да буду кудикамо погубније?Зар је било потребно више од месец дана,  да Специјална комисија Министарства просвете и науке уради извештај о експерименту који се тада изводио Молим?


Да ли је можда у питању нешто слично ономе што се дешавало педесетих година, такође у Винчи,

http://forum.svisrbisveta.org/index.php?topic=1818.msg15999#msg15999

да ли се опет ћути и о овоме Молим?

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #18 послато: Мај 26, 2012, 22:37:28 »

За оне који и даље не схватају шта се дешава у области нуклеарне технологије и зашто се намерно уништава ИНН Винча ево једноставног одговора: земља која има своју сопствену нуклеарну технологују далеко је независнија и може да очува свој сопствени суверенитет. Зато земље из "нуклеарног" клуба пробају да спрече друге земље да развију своју сопствену нуклеарну технологију. Зато се спроводе континуирани напади, односно дестабилизовање Ирана, Северне Кореје, Пакистана и Индије. Јавност у Србији због контроле информација често не схвата шта се намеће Србији у овиру "Европа нема алтернативу" и како се уништава наша привреда, индустрија, култура, језик, и не схвата се да антинуклеарна хистерија јесте промовисана из истих центара моћи.

Цитат
Заиста је тешко проценити да ли је однекуд издиктиран услов да се Србија одрекне и оно мало квалификованог кадра који је преживео све санкције, транзицију, реформе, донете и недонете стратегије развоја или су то само последице бахатог понашања нестручних партијских кадрова који један у свету познати и цењени Институт за нуклеарне науке третирају исто као неку фабрику одеће или намештаја или као земљорадничку задругу, које прво треба довести до ивице пропасти, а онда их предати партијским тајкунима да то распродају и униште до краја. Како је то говорио стварни оснивач Института професор Павле Савић, све то подсећа на "освету бивших понављача".Извор текста: "Зашто је уништен институт у Винчи"

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #19 послато: Мај 27, 2012, 07:06:16 »

Винча сакрила снимак инцидента са зрачењем

Нуклеарни објекти Србије (НОС) треба привремено да обуставе рад, док не прибаве лиценце, препорука је специјалне комисије Министарства просвете и науке.

Руководилац експеримента прекршио процедуре

Нуклеарни објекти Србије (НОС) треба привремено да обуставе рад, док не прибаве лиценце, препорука је специјалне комисије Министарства просвете и науке. Ова комисија формирана је да испита инцидент у ЈП НОС, који се догодио 19. априла, када је на неправилан начин руковано радиоактивним материјалом и повећана доза зрачења. Иако је управа овог предузећа тврдила да неправилности није било и да је све само подметање "унутрашњих и спољних непријатеља", Комисија, коју чине стручњаци разних институција, утврдила је низ пропуста.

"Током активности у челичним контејнерима у више наврата нарушене су сигурносне процедуре. Срећна околност је што због кратког излагања здравље оператера није било угрожено, али то не ослобађа одговорности особе које су биле задужене да дата мерења организују и спроводе", каже се у извештају који је комисија поднела Жарку Обрадовићу, министру просвете и науке, а у који су "Новости" имале увид.

"Мерење је лоше организовано. Превише је било људи на платформи близу радиоактивних извора, не зна се тачно ко је имао команду да прекине активности у случају повећања опасности, официр за радијациону сигурност није био присутан", наводи се даље у извештају.

Комисија, на чијем челу је био проф. др Јован Пузовић са Физичког факултета, наводи и да НОС за експеримент није прибавио потребне дозволе које издаје Агенција за заштиту од јонизујућег зрачења. Објашњавају и да је експеримент требало да буде прекинут чим је откривен радиоактивни изотоп, за који се није знало да се ту налази.

"Ово није сугестија, ни упутство, ово је директна забрана наведена у радном налогу коју руководилац експеримента није поштовао. По укључивању аларма, требало је прекинути даље активности, утврдити због чега је аларм активиран, и тек онда предузимати адекватне мере", изричити су потписници извештаја.

Они додају и да у извештају НОС пише да се аларм укључио тек после поновљеног експеримента, а не већ први пут, што се види на видео-снимку.

"После откривања јаког извора при дну чехола 10, и после његовог делимичног враћања у базен, ни у ком случају није требало поново га вадити напоље и следећих минут и 45 секунди непотребно излагати присутне раднике високом интензитету зрачења. Без обзира на то ко је издао наређење да се чехол поново извади напоље, одговорност лежи на руководиоцу операције. Са видео-снимка је јасно да је био потпуно свестан да почиње поново вађење чехола, иако је у свом извештају навео да не зна ко је наредио да се чехол поново подигне и да тога није био свестан", наводи се још једна од прекршених процедура.

На основу тога што је НОС погрешно описао догађај и што им није достављен видео-снимак, комисија закључује да је "јасна намера ЈП НОС да се минимизује значај инцидента". Они закључују да се овај ванредни догађај може назвати инцидентом!

Предузећу "Нуклеарни објекти Србије" нулта лиценца за рад истекла је 23. маја. Агенцији за заштиту од јонизујућег зрачења поднели су захтев за лиценцирање хангара 3.

"Ту лиценцу ће брзо добити, као и ону за радијациону сигурност и безбедност. Али, свака појединачна нуклеарна активност мора да се лиценцира, а за то нам нису послали ниједан захтев", рекла је за "Новости" Мирјана Раденковић, директорка Агенције. (Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #20 послато: Јун 06, 2012, 05:14:52 »

Још нема одговора из "Винче"


На повећано зрачење и мимоилажење процедура упозорили су неки од запослених

Јавно предузеће "Нуклеарни објекти" још разматра извештај стручне комисије на који треба да одговори о инциденту у Винчи. Очекује се епилог инцидента до краја недеље
Ово је, за "Новости", потврдио и државни секретар Министарства просвете и науке др Радивоје Митровић.

- Ни НОС, нити Агенција још нису доставили свој одговор на извештај стручне комисије - објашњава Митровић. - Од нас су затражили још времена, јер је, како су рекли, извештај изузетно обиман и захтева пажљиву анализу. Оставили смо им још неки дан, јер је у интересу свих да околности буду што прецизније утврђене.

Да је писање одговора у току, речено нам је у ЈП "Нуклеарни објекти Србије":

- Извештај који нам је достављен је обиман и захтева озбиљан приступ. Реч је о стручној анализи у којој нема места за произвољне констатације. Своје примедбе на наводе Стручне комисије послаћемо најдаље до петка.

И у Агенцији за заштиту од јонизујућег зрачења речено нам је да разматрање извештаја још није завршено, а да ће до петка бити формулисан став о овом случају. О детаљима ће моћи да се разговара тек пошто одговор буде послат у Министарство.

Од ове две установе очекује се да напишу своје виђење повећања нивоа зрачења у "Винчи". После писања "Новости" о сумњи да је опасност настала неправилним руковањем радиоактивним материјалом, Министарство је формирало стручну комисију за задатком да испита све детаље. Тим на чијем је челу био др Јован Пузовић, професор са Физичког факултета, оценио је да је током извођења експеримента на платформи било више људи него што је потребно.

Цитат
ВАДИЛИ ОЗРАЧЕНО СРЕБРО
ИНЦИДЕНТ у "Винчи" догодио се током извођења експеримента крај базена с нуклеарним материјалом. Радници су покушали да изваде радиоактивно сребро за које нису ни знали да постоји. Догађај је у јавност доспео после упозорења Снежане Павловић, бивше директорке за радијациону сигурност, да је забележена повећана количина опасног зрачења.

вечерње НОВОСТИ


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #21 послато: Јун 06, 2012, 05:23:22 »
У Винчи је недавно одржана и вежба стручњака за нуклеарна истраживања (Фото: Политика)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #22 послато: Јун 06, 2012, 05:32:35 »

Институт "Винча" је добро радио, тако да је помало нејасно зашто је влада, са ресорним министром Ђелићем, тада на челу, оснивала то паралелно предузеће ЈП НОС. Да ли су се надлежности овде преплитале или чак није било јасно шта ко треба да ради, па су због таквог  јавашлука доведени у опасност запослени.Цитат
Почетком 2009. године Министарство је захтевало од Интитута да се код комерцијалних банака задужи за најмање 25 милиона долара ради испуњења државне обавезе одношења ислуженог уранијумског горива са реактора РА. Члановима УО Института било је одмах јасно да би то довело до банкрота и тренутног гашења Института, па таква унапред припремљена одлука Владе није прихваћена. Шта онда министар Ђелић ради? Мења спољне чланове УО, а за председника УО доводи никог другог до партијског друга др Драгана Домазета. Користећи се методом замене теза при чему се истицало оно што суштински није тачно да генерално сви стручњаци из Института нису коректно обављали посао на Пројекту ВИНД (декомисија нуклеарног реактора РА), Влада одузима Институту не само тај пројект него и све нуклеарне објекте, више зграда и опреме, и све то преноси на новоосновано Јавно предузеће Нуклеарни објекти Србије (ЈП НОС). .... само оснивање ЈП НОС је праћено многим незаконитостима као и преношење имовине и надлежности Института на ЈП НОС. Никада није споведен поступак против одговорних за ненаменско трошење средстава за ВИНД, него управо те људе ангажује ЈП НОС, а за директора ЈП поставља партијског кадровика и помоћника екс министра Домазета – мр Радојицу Пешића, особу с предугим асистентским стажом на Технолошком факултету и такође без икаквог познавања нуклерне проблематике.

... Међународна Атомска Агенција (ИАЕА) из Беча, која је координирала овим пројектом, није захтевала формирање никакве нове институције и била је задовољна да тај пројекат обави Институт Винча.

(Извор текста)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #23 послато: Јун 20, 2012, 19:18:52 »

Министарство: Није било акцидента у Нуклеарним објектима

Министарство просвете и науке закључило је на основу свих стручних мишљења да се у "Нуклеарним објектима Србије" НОС 19. априла није догодио нуклеарни акцидент


 Спојлер:
БЕОГРАД - Министарство просвете и науке закључило је на основу свих стручних мишљења да се у "Нуклеарним објектима Србије" (НОС) 19. априла није догодио нуклеарни акцидент и да самим тим није могло да дође до угрожавања здравља оних који су учествовали у извођењу експеримента, изјавио је данас државни секретар Радивоје Митровић.

Он је Танјугу рекао да је Министарство просвете и науке сагледало ставове представника тог предузећа, Агенције за заштиту од јонизујућег зрачења и нуклеарну сигурност Србије и Извештај стручне комисије, коју је Министарство формирало како би утврдила шта се заиста догодило током спровођења експеримента 19. априла.

Митровић је рекао да се догодила такозвана "аномалија" будући да се учесници експеримента, како је казао, нису стриктно придржавали свих постојећих процедура, али да није било последица. "Зато има разлога да руководство Нуклеарних објеката Србије проанализира начин спровођења својих постојећих процедура, њихову иновацију и евентуално доношење нових процедура. Посебно, врло је наглашена обавеза свих нивоа управљања и руковођења и в.д. директора за сталним и појачаним надзором на стриктном процедуралном поштовању мера организационе и технолошке дисциплине", рекао је Митровић.

Он је додао да су реаговања јавности, а нарочито средстава јавног информисања, била од великог значаја за сагледавање целине контекста овог догађаја.

Како је рекао, тиме је указано и да би Министарство требало боље да сагледа "своју позиционираност у укупној проблематици нуклеарних активности, организованост и испреплетану одговорност других бројних, значајних субјеката према овој области, подразумевајући и потребу студиозног интердисциплинарног дограђивања постојеће правне регулативе".

Он је подсетио да у буџету за 2012. годину не постоји ставка финансирања НОС-а, а да се размишљало и о узимању комерцијалног кредита да би предузеће опстало.

"Влада Србије треба да нам одобри средства за запошљавање инспектора за нуклеарну сигурност и управљање радиоактивним отпадом и послове надзора над радом Агенције у делу који се односи на нуклеарну сигурност и управљање радиоактивним отпадом и надзором у раду и пословању предузећа", рекао је Митровић.

Подсетио је и да је решењем од 5. јуна, Агенција за заштиту од јонизујућег зрачења и нуклеарну сигурност Србије, дозволила НОС-у обављање нуклеарних активности на нуклеарним објектима који су им дати на управљање.

Министарство је закључило да је Комисија својом анализом указала на низ будућих неопходних активности, које би требало предузети у ЈП НОС, у Институту Винча, министарствима, Агенцији и Влади Србије, рекао је Митровић.

Комисија коју је формирало Министарство просвете и науке закључила је крајем маја да су "Нуклеарни објекти Србије" приликом експеримента у Винчи прекршили процедуру, навео је тада председник тог тела професор Физичког факултета Јован Пузовић.

Извештај је 28. маја прослеђен надлежном регулаторном телу - Агенцији за заштиту од јонизујућег зрачења и нуклеарну сигурност, као и "Нуклеарним објектима".

Повод за формирање стручне комисије било је писмо ресорним министарствима директорке сектора за радијациону сигурност Снежане Павловић од краја априла, у коме се наводи да су запослени озрачени вишеструко изнад планских и одобрених вредности и да су боравили у радијационим пољима екстремно високих интензитета.

В.Д. директора ЈП "Нуклеарни објекти Србије" Јагош Раичевић тада је објаснио да је реч о рутинском експерименту, у коме је испитиван садржај одређених канала и да да су тада откривена два мања извора зрацења за које се није знало и да су дозе биле тек нешто више од уобичајених.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.290.html:385027-Ministarstvo-Nije-bilo-akcidenta-u-Nuklearnim-objektimaЦитат
Митровић је рекао да се догодила такозвана "аномалија" будући да се учесници експеримента, како је казао, нису стриктно придржавали свих постојећих процедура, али да није било последица. "Зато има разлога да руководство Нуклеарних објеката Србије проанализира начин спровођења својих постојећих процедура, њихову иновацију и евентуално доношење нових процедура. Посебно, врло је наглашена обавеза свих нивоа управљања и руковођења и в.д. директора за сталним и појачаним надзором на стриктном процедуралном поштовању мера организационе и технолошке дисциплине", рекао је Митровић.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #24 послато: Јун 22, 2012, 20:04:52 »

Научници траже смену директора Института за нуклеарне науке у Винчи

Научници и истраживачи Лабораторије за материјале из Института за нуклеарне науке Винча траже од Управног одбора Института да одмах смени директора Јована Недељковића, због тога што није предузео ништа у вези неправилно ускладиштеног материјала у згради и простору у којем они раде.


Прошло је неколико месеци од када се десио акцидент у подруму, кад су просторије са жутим колачом и плутонијумом биле потопљене водом, наводи се у саопштењу.


Ситуација је због присутног радиоактивног материјала, који није ускладиштен како треба, и даље опасна по здравље, тако да се тражи да директор Недељковић буде смењен и именован нови, који ће бринути о здрављу и безбедности својих колега, стоји у саопштењу научника и истраживача из Винче.

У саопштењу се истиче да је ово јавни апел не само Управном одбору института, већ и Влади Србије, Министарству унутрашњих послова и Управи за ванредне ситуације да се хитно укључе у отклањање овог проблема са новим директором института.

Уколико Управни одбор хитно не смени директора, сматраће се да ће и чланови управе Института бити одговорни за угрожавање јавне безбедности и здравља становништва у околини института, а не само здравља и безбедности запослених у Институту Винча, наводи се у саопштењу.

 Спојлер:
Министарство: Није било акцидента у Нуклеарним објектима

Министарство просвете и науке закључило је на основу свих стручних мишљења да се у "Нуклеарним објектима Србије" (НОС) 19. априла није догодио нуклеарни акцидент и да самим тим није могло да дође до угрожавања здравља оних који су учествовали у извођењу експеримента, изјавио је данас државни секретар Радивоје Митровић.
Он је Танјугу рекао да је Министарство просвете и науке сагледало ставове представника тог предузећа, Агенције за заштиту од јонизујућег зрачења и нуклеарну сигурност Србије и Извештај стручне комисије, коју је Министарство формирало како би утврдила шта се заиста догодило током спровођења експеримента 19. априла.

Митровић је рекао да се догодила такозвана "аномалија" будући да се учесници експеримента, како је казао, нису стриктно придржавали свих постојећих процедура, али да није било последица.

- Зато има разлога да руководство Нуклеарних објеката Србије проанализира начин спровођења својих постојећих процедура, њихову иновацију и евентуално доношење нових процедура. Посебно, врло је наглашена обавеза свих нивоа управљања и руковођења и в.д. директора за сталним и појачаним надзором на стриктном процедуралном поштовању мера организационе и технолошке дисциплине - рекао је Митровић.

Он је додао да су реаговања јавности, а нарочито средстава јавног информисања, била од великог значаја за сагледавање целине контекста овог догађаја.
Како је рекао, тиме је указано и да би Министарство требало боље да сагледа "своју позиционираност у укупној проблематици нуклеарних активности, организованост и испреплетану одговорност других бројних, значајних субјеката према овој области, подразумевајући и потребу студиозног интердисциплинарног доградјивања постојеће правне регулативе".


Он је подсетио да у буџету за 2012. годину не постоји ставка финансирања НОС-а, а да се размишљало и о узимању комерцијалног кредита да би предузеће опстало.
- Влада Србије треба да нам одобри средства за запошљавање инспектора за нуклеарну сигурност и управљање радиоактивним отпадом и послове надзора над радом Агенције у делу који се односи на нуклеарну сигурност и управљање радиоактивним отпадом и надзором у раду и пословању предузећа - рекао је Митровић.

Подсетио је и да је решењем од 5. јуна, Агенција за заштиту од јонизујућег зрачења и нуклеарну сигурност Србије, дозволила НОС-у обављање нуклеарних активности на нуклеарним објектима који су им дати на управљање.

Министарство је закључило да је Комисија својом анализом указала на низ будућих неопходних активности, које би требало предузети у ЈП НОС, у Институту Винча, министарствима, Агенцији и Влади Србије, рекао је Митровић.
Комисија коју је формирало Министарство просвете и науке закључила је крајем маја да су "Нуклеарни објекти Србије" приликом експеримента у Винчи прекршили процедуру, навео је тада председник тог тела професор Физичког факултета Јован Пузовић.
Извештај је 28. маја прослеђен надлежном регулаторном телу - Агенцији за заштиту од јонизујућег зрачења и нуклеарну сигурност, као и "Нуклеарним објектима".

Повод за формирање стручне комисије било је писмо ресорним министарствима директорке сектора за радијациону сигурност Снежане Павловић од краја априла, у коме се наводи да су запослени озрачени вишеструко изнад планских и одобрених вредности и да су боравили у радијационим пољима екстремно високих интензитета.

В.Д. директора ЈП "Нуклеарни објекти Србије" Јагош Раичевић тада је објаснио да је реч о рутинском експерименту, у коме је испитиван садржај одређених канала и да да су тада откривена два мања извора зрачења за које се није знало и да су дозе биле тек нешто више од уобичајених.

(Блиц)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #25 послато: Јун 22, 2012, 20:12:08 »

Јован Недељковић, директор Института за нуклеарне науке, негира наводе запослених у Институту да су услови за рад неадекватни


Винча је безбедна, али не и складиштеБеоград - Директор Института за нуклеарне науке „Винча“ Јован Недељковић оштро је негирао за Данас наводе запослених у Институту, који су упутили јавни апел тражећи његову смену због „угрожавања безбедности и здравља запослених у ‘Винчи’, али и становништва у околини“.

Недељковић истиче за наш лист да здравље запослених никада није било угрожено, а да за неке активности за које га оптужују није одговоран Институт, већ ЈП "Нуклеарни објекти Србије".

Подсетимо, научници и истраживачи Лабораторије за материјале из Института "Винча" упутили су јавни апел Управном одбору Института, али и Влади Србије, Министарству унутрашњих послова и Управи за ванредне ситуације, тражећи смену Недељковића зато што "није предузео ништа у вези неправилно ускладиштеног материјала у згради и радном простору у којој они раде".

(Аутор: К. Живановић, Данас)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #26 послато: Јун 22, 2012, 20:22:07 »

"Бриго моја, пређи на другога"!

Док се они овако препуцавају, не сатима, данима, него месецима ( инцидент се десио у априлу месецу) и још јавност нема праву информацију шта је са запосленима и да ли су озрачени и да ли је тај инцидент, који неки називају "акцидент" угрозио и здравље људи који живе у близини.

Писала сам о томе раније у поруци,

http://forum.svisrbisveta.org/index.php?topic=1818.msg15608#msg15608

а нарочито бих се присетила ових речи:

Цитат
....на челу Управног Одбора тог владиног предузећа се налази ова др. Уранија Козмидис Лубурић.

Ко је дотична? Она је Динкићев кадар, а по оном што се догађа,  може се наслутити, да јој је главни циљ да "ВИНЧУ" постепено претвори у складиште отпада, у које ће странци, по аналогији, "јефтино" довозити и смештати сав могући отпад.


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #27 послато: Јун 25, 2012, 06:30:33 »

На реактору је било пропуста

Током инцидента у Нуклеарним објектима Србије 19. априла нико није био озрачен, али је било кршења протокола, утврдила Независна комисија Министарства просвете и науке. Питање безбедности у НОС-у и даље није адекватно решено.


Министарство просвете и науке закључило је случај поводом инцидента у Нуклераним објектима Србије (НОС) који се догодио 19. априла и утврдило је да у раду било пропуста.

На основу истраге независне комисије и стручних мишљења, констатовано је да приликом експеримета на реактору нико није озрачен, али је прекршена процедура тог посла. Неки од запослених и даље траже одговорност руковоства предузећа.

На постојеће проблеме заштите у Нуклеарним објектима Србије (НОС) указао је државни секретар у Министарству просвете и науке Радивоје Митровић.

"Ако неко треба да одговара, одговараће. Први су на потезу руководиоци НОС-а. Правни тим министарства пажљиво проучава овај случај са Министарством за заштиту животне средине. Важно је да проблем који смо захваљујући добрим делом и медијима уочен, није гурнут под тепих, већ се активно решава", истиче Митровић.

Приликом рада на реактору у нуклеарним објектима није било несреће, али је постојао инцидент пише у закључку истражне комисије.

"Инцидент на међународној скали од 0 до 7 класификован је са нумеричком цифром један, у оквиру којих има неколико поткатегорија. Једна од њих је аномалија, дакле тај догађај је окарактерисан као да није било прекомерног зрачења учесника у овом догађају", објашњава Митровић.

"Формирана комисија, међутим, сматра да нису поштоване све процедуре на одговарајући начин. Због тога је од руководства НОС-а тражено да анализира цео догађај и предузме евентуалне мере, зарад сигурности НОС-а у будућим експериментима", каже Митровић.

Буџет предвиђен за 2012. годину не предвиђа новац за рад НОС-а. Питање је да ли ће ови објекти бити затворени или наставити са радом.

"Предузеће свакако неће бити затворено. Да ли ће бити реорганизовано и проблем нуклеарне сигурности бити решен на други начин, то је друго питање. Али, његово функционисање за сада није угрожено. Средства која су добијана за транспорт искоришћеног и неискоришћеног нуклеарног отпада још постоје", тврди Митровић.

"Средства која недостају за функционисање НОС-а у овој години, могу да се прибаве ребалансом буџета или текућих буџетских резерви", каже државни секретар Министарства просвете.

У надлежном Министарству просвете и науке нема инспектора за овакве случајеве, а када ће и да ли ће бити отворено, не зна се.

"Влада Републике Србије је није одобрила захтев за отварањем тог радног места, јер средстава у буџету за проширивање администрације нема, па је пронађена алтернатива. То значи да једном од запослених у надлежност ставимо и праћење и мониторинг рада овог јавног предузећа док се то питање не реши на други начин", закључио је Митровић.   (РТС)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #28 послато: Јун 25, 2012, 06:35:22 »

Цитат
Правни тим министарства пажљиво проучава овај случај са Министарством за заштиту животне средине. Важно је да проблем који смо захваљујући добрим делом и медијима уочен, није гурнут под тепих, већ се активно решава",


"пажљиво" се проучава.....ево већ више од два месеца како се десио инцидент и
још увек се не може рећи ништа конкретно. У оваквим случајевима се не може
калкулисати и оволико одуговлачити. Чудно, да се никакве информације не појављују  о запосленима, који су били тај дан на месту где се десио инцидент.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #29 послато: Јул 04, 2012, 07:34:31 »

Управни одбор затражио смену Недељковића

Управни одбор Института за нуклеарне науке "Винча" донео је одлуку да од Министарства просвете и науке затражи смену директора те установе Јована Недељковића због, како кажу, незадовљства његовим радом и стањем у том институту.

Како је Танјугу рекао председник Управног одбора Института Драган Домазет, седница на којој је донета одлука за његову смену одржана је јуче, а почетком следеће недеље упутиће је у писменој форми и Министарству просвете и науке на разматрање.

Основна замерка, како наводи Домазет, јесте незадовољство радом Недељковића и то што, како је казао, није поштовао досадашње одлуке УО, није доставио план реорганизације, а извештај и план рада нису били у одговарајућој форми.
Такође, начињени су и велики дугови од, како тври Домазет, око 123 милиона динара.


Домазет је казао да је такође предложено да сам Недељковић поднесе оставку у наредних недељу дана.
Недељковић је Танјугу казао да за сада не размишља о оставци и додао да ће размислити о свему наредних дана, као и да ће сачекати одлуку Министарства просвете и науке.
"За смену се мора добити сагласност Министарства, а то није питање које ће се тако брзо решавати", казао је Недељковић.
Недељковић је изјавио прошле недеље Танјугу да је крајње време да се измести нуклеарни отпад који се деценијама складишти у тој установи.
Он је такође истакао да приликом пуцања цеви у просторијама Лабораторије за материјале у том институту, које се догодило током зиме, није било опасности по здравље запослених и околину, да је штета санирана и да нема разлога за забринутост.

(Пресс)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #30 послато: Септембар 22, 2012, 20:33:37 »

Иако још нема званичних информација ЈЕСУ ли или НИСУ озрачени радници у НОС (нуклеарни објекти Србије), након инцидента који се десио пре неколико месеци и ко сноси одговорност за инцидент, али зато имамо ВЕЛИКУ БОРБУ Млађана Динкића да наговори владу да усвоји амандмане којима се предвиђа да Агенција за заштиту од јонизујућег зрачења и Јавно предузеће "Нуклеарни објекти Србије" не буду укинути

Откуда сада интересовање и залагање посланика из редова ДСС да ова Агенција опстане, да не буде угашена Молим?

Да ли је у питању непознавање, можда површност или брзоплетост, али склона сам да ипак посумњам да се овде ради о једном врло ОПАСНОМ науму у коме изгледа учествују и појединци из бивше и неки чланови ове садашње Владе Србије!!!Цитат
Скупштински одбор: Остају нуклеарни објекти

Прихваћени амандмани којима се предвиђа да Агенција за заштиту од јонизујућег зрачења и Јавно предузеће "Нуклеарни објекти Србије" не буду укинути

ОДБОР за заштиту животне средине Скупштине Србије прихватио је амандмане на закон, којима се предвиђа да Агенција за заштиту од јонизујућег зрачења и Јавно предузеће "Нуклеарни објекти Србије" не буду укинути.

Председница Одбора Милица Војић Марковић навела је да је Агенција важна за грађане Србије, као и да предузеће "Нуклеарни објекти" треба да настави да постоји због безбедности од нуклеарне опасности.

- Сматрам да треба да постоји високопрофесионално предузеће које ће се бавити тим питањима - рекла је она.

Марковићева је додала да је за Србију значајно да постоји професионално тело које ће се бавити сигурношћу од нуклеарне опасности.

Посланик Зелених Србије Иван Карић је навео да НОС треба да се укину ако се већ укида и Фонд за заштиту животне средине.


(В.Н.вечерње НОВОСТИ)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #31 послато: Септембар 22, 2012, 20:47:35 »

Председница ОДБОРА за заштиту животне средине Скупштине Србије, Милица Војић Марковић 


Она је из Ваљева, Коштуницин кадар, а по професији

Цитат

Zanimanje: dipl. pedagog
   

Па, сада погледајмо КУДА нас све води. Жена, која је дипломирани ПЕДАГОГ је Председник ОДБОРА за заштиту животне средине Скупштине Србије и она се упушта у овако озбиљну и опасну расправу, а нарочито када даје овакве "стручне квалификације:

Цитат
Председница Одбора Милица Војић Марковић навела је да је Агенција важна за грађане Србије, као и да предузеће "Нуклеарни објекти" треба да настави да постоји због безбедности од нуклеарне опасности.

Ово је равно Зони Сумрака!!!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #32 послато: Октобар 15, 2012, 04:27:58 »

ЕКСКЛУЗИВНО

Крао радиоктивни материјал из Винче!


Београдска полиција је вечерас око 17 часова, поред Института за нуклеарне науке Винча, ухапсила Слободана Ј. (37) који је у свом камиону имао натоварене радиоактивне полице из круга Института. Због страха да су теже озрачени тренутно је на ВМА примљено пет полицајаца,...

Радиокативни материјал у Институту за нуклеарне науке Винча

Права драма одиграла се вечерас око 17 сати поред Института за нуклеарне науке „Винча“ када су полицајци у камиону, за чијим је воланом био Слободан Ј.(37), открили 10 металних полица, највероватније украдених из круга Института,..

Недуго затим у Војномедицинску академију примљено је пет полицајаца због сумње да су озрачени приликом акције коју су спроводили.Како „Ало!“ сазнаје, полиција је дошла до информација да је приведени Слободан Ј., неколико сати раније из Института однео металне полице и спаковао их у свој камион. С обзиром да се знало одакле су украдене полице, на хитну лекарску помоћ послати су сви полицајци који су дошли у додир са овим материјалом јер постоји бојазан да је радиоактиване природе. Више о овом случају из Војномедицинске академије нисмо успели да сазнамо, али су нам рекли да ће нам данас рећи у каквом су стању примљени полицајци.


Према нашим сазнањима, Слободану Ј. је полиција одредила задржавање од 48 сати, наког чега ће бити приведен код дежурног истражног судије.

Тровање радијацијом је појава проузрокована јонизујућим зрачењем која се код људи и животиња манифестује кроз оштећивање органа и ткива. Клиничка дијагноза овог тровања се стручно зове акутни радијацијски синдром (АРС). Излагање радијацији повећава ризик од канцера, тумора и мутација. Каснија обољења се подразумевају као последична веза са тровањем радијацијом.

(Ј.П. Д.Д., Ало)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #33 послато: Октобар 15, 2012, 04:32:18 »

Важно је да Динкић није дозволио да се оне паралелне Агенције и предузеће НОС не укину, али изгледа њега не интересује како и на који начин се институт Винча и све у њему и око њега МОРА обезбедити.

Како је неко могао да приђе неопажено и да украде материјал, за који се сумња да је озрачен???
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #34 послато: Октобар 21, 2012, 08:43:31 »

Држава која зрачи


– Здраво газда, донео сам неку гвожђурију ноћас. Богами је тешка – каже, знојећи се, крадљивац секундарних сировина.

– Попиј једну љуту, стварно си чудан, као да зрачиш – постаје заинтересован газда, јер примећује да његов човек поред камионета, усред брда гвожђурије – светли.

Флуоресцентни крадљивац се опет пипа за чело, осећа израслине, срце му лупа, шаке почињу да му расту, стопала се шире...Изненада се чује звук хеликоптера који надлећу отпад, сноп светлости рефлектора из ваздуха лови шефа и лопова који више не личе на себе него на сиромашне зомбије који су покушали да се обогате осиромашеним уранијумом.

Банализација учесталих крађа у нуклеарном комплексу у Винчи, заправо најбоље одсликава колико су ти случајеви апсурдни за озбиљну државу. За кратко време откривено је шест упада крадљиваца на територију на којој су смештени ЈП „Нуклеарни објекти Србије” и Институт „Винча”.

У два прастара хангара, која подсећају на шупе, али запуштене, чува се и радиоактивни отпад који се складиштио после фисије заједничке државе. Пословодство НОС-а, које управља нуклеарном безбедношћу земље, нема детаљне податке о радиоактивним материјама које крију хангари, тако да би, у некаквом тарантиновском сценарију – а немојте да сте скептични унапред, било је у овој земљи и луђих ствари – ловци на секундарне сировине заиста могли да покупе са собом и сировине за сасвим пристојну нуклеарну бомбицу.

Пословодство НОС-а нема нарочити избор него да плаћа приватно обезбеђење. Колико пара, толико и безбедности. Претходна влада НОС није ни уврстила у буџет, па им је Дачићев кабинет на једвите јаде у ребалансу доделио средства за плате до краја године.

Џиновски комплекс се, практично, обезбеђује само на улазним капијама. Али, показало се да крадљивци у комплекс улазе нешто лакше него деца у играоницу. Толико су опуштени, да паркирају камионете уз саму жицу, како се не би килавили, носећи гвожђе до шуме.   

Држава би зато морала да нуклеарни комплекс препусти својим безбедносним службама, јер би се једне ноћи могло догодити да уместо ситне бораније, у комплекс упадну много жешћи типови. Само нам још то фали: да опасне радиоактивне сировине српског порекла, заврше у бомби некаквог лудака...

Али, наш национални спорт је да изазивамо судбину. Има томе десетак година, када је из Института „Винча” изашао црвени „југо”, носећи у пртљажнику радиоактиван отпад. Возач је успут свратио на пиво, лопови су украли аутомобил. До сада је ова легенда толико накићена, до тезе да је „југо” завршио на црном тржишту осиромашеног уранијума, достигавши, сиромашак, цену „ферарија”.

„Југо” је у гепеку, срећом, носио радиоактивни громобран, а медији су апеловали на лопова да га не износи на бувљак, како пола града не би за једну ноћ порасло за 15 центиметара и добило шести прст на нози.

(Александар Апостоловски, Политика)


***


Ево један ОДЛИЧАН коментар на садашњу ситуацију по питању предузећа "Винча":

Цитат

neozraceni pas | 19/10/2012 13:35

Za vasu informaciju od onoga sto ima u ogradi ne bi mogla da se napravi nuklearna bombica ali bi po neki lopov mogao da nadrlja, a po neki upuceni u materiju mogao bi iz protesta da uputi neku budalu da napravi prljave projektile, a za nadoknadu umesto sve manje platice. Sve sto je vredno od goriva poklonjeno je u nepovrat. NOS, koji je kreditno dete bivseg naucnog ministra, posle svih smanjenja plata dosao je dotle da ipak njegovi ljudi i dalje budu mnogo bolje placeni od osoblja u Institutu sa visim kvalifikacijama.Samo NOS gazda ume da se plasira po novinama. Niko da se seti da ponovo objedini sve u Institut nego se i dalje radi na njegovoj razgradnji. Ovako ispade da su Institut bolje cuvala tri krvolocna psa po klizecoj zici opasanoj oko ograde nego nekakva busplus elektronika. A onda je nestalo para za hranu i za pse i za naucnike.
Izgleda kako koji ministаr ili njegov pomocnik, sve vise kompleksa nize vrednosti u odnosu na kvalifikovani kadar.

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #35 послато: Децембар 12, 2012, 05:28:39 »

Смењен директор "Винче"


Промене на челу нуклеарног института. Др Јован Недељковић смењен је одлуком министра просвете, науке и технолошког развоја. За в. д. директора предложен је Бојан Радак

Др Јован Недељковић

ДОСАДАШЊИ директор Института ”Винча” др Јован Недељковић, смењен је са те функције одлуком министра просвете, науке и технолошког развоја.

На седници УО "Винче" у уторак за в. д. директора предложен је Бојан Радак.

Управни одбор, са проф. Драганом Домазетом на челу, још у јуну тражио је да Недељковић поднесе оставку, а касније су му изгласали неповерење и препоручили Министарству његову смену.

На "душу" су му ставили пропусте у пословању, дугове за доприносе и осигурање запослених... Министарство је послало интерну ревизију, која није потврдила све за шта га терети УО.

(И.М. вечерње НОВОСТИ)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #36 послато: Децембар 12, 2012, 05:38:49 »

Значи, кренула је завршница "пакленог плана" растурања института Винча!!!


Присетимо се шта је др Недељковић не тако давно рекао,

Цитат
- Не видим разлог да у овом тренутку поднесем оставку - каже Недељковић, за "Новости". - Институт има много проблема и дуговања, али дугују и нама. Само од ЈП НОС не можемо да наплатимо 30 милиона динара за комуналије и струју. Формирање тог јавног предузећа донело нам је само проблеме. Отишао је део прихода, многи људи, а бавимо се сличним послом и делимо круг Института. Не могу два домаћина добро да брину о једном дворишту.


Тачно тако!
Од како је Ђелић започео (створио паралелно предузеће у оквиру "Винче"), ево сада Динкић завршава. СМЕЊЕН је директор који је УКАЗАО на проблем!!!

Сада треба очекивати да земље ЕУ и Америка лагерују НУКЛЕАРНИ отпад у бункерима постројења "Винча", јер све води ка том правцу!!!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #37 послато: Фебруар 17, 2013, 12:52:58 »

Винча: Из хангара зрачи празна каса


У ЈП "Нуклеарни објекти Србије" не примају плате, а остали и без основних средстава за рад. Ако приватно обезбеђење откаже сарадњу круг "Винче" остаје незаштићенЗАПОСЛЕНИ у ЈП "Нуклеарни објекти Србије" већ два месеца нису примили плату. Предузеће које брине о радиоактивном отпаду дугује и обезбеђењу, нису платили рачуне, а немају ни за основна хигијенска и средства за рад

Да проблеми постоје не пориче ни в. д. директора НОС-а, др Јагош Раичевић, који каже да је најмање пет пута писао Министарству просвете, али да никад није добио одговор.

- Проблем нуклеарног отпада очигледно је гурнут под тепих - наглашава др Раичевић за “Новости”. - Ускоро ће бити пуна три месеца откад смо послали план пословања Министарству, који није усвојен, нити знамо на колико новца да рачунамо. Чак смо и батерије за уређаје који мере зрачење сами купили.

Плате су већ умањили за 37 одсто, а Институту "Винча" дугују милионе за рачуне.

- Немамо право да склопимо уговор ни са киме, ни за шта, што значи да у овој ситуацији нисмо у стању да прихватимо одговорност за нешто што нисмо у стању да испунимо. "Г4С" је фирма која обезбеђује локацију и очекује да им неко за то плати. Они долазе на посао, али нико са њима за 2013. годину није ништа уговарао, а није ни могао, јер би то било противзаконито. Решио сам у четвртак да купим воду за пиће, прекршај сам направио и поводом средстава за хигијену, али тако нећу моћи још дуго да радим - упозорава др Раичевић, у писму које је упутио Министарству просвете, и у које су “Новости” имале увид.

Из писма се види колико је ситуација озбиљна, јер би приватна фирма за обезбеђење могла сваког тренутка да откаже сарадњу, а да у круг "Винче" и ЈП НОС ушета било ко.

- Надлежни се понашају као да су после одласка горива завршени сви послови. Остала су нам два реактора, базен у ком се препакивало гориво и хангари. Све то је пуно радиоактивог отпада - упозорава др Раичевић.

(И.Мићевић, вечерње НОВОСТИ)
***

Решиће тај проблем Динкић. Он је и лобирао да то паралелно предузеће НОС не буде угашено. Систематски је жуто предузеће, од Ђелића до Динкића уништавало институт. Само чекам тренутак, када ће и он бити продат неком странцу. И онда иде реализација онога о чему се одавно прича. Ту ће странци да лагерују свој нуклеарни отпад. Србија ће да постане депонија отпада из ЕУ.

Да има слуха Дачић и Вучић би експресно морали да укину то паралелно предузеће НОС, а институту да врате раније ингеренције које је имао. Сам је обезбеђивао објекат, није као НОС што ради, унајмљивао неке агенције из којих је стизало обезбеђење за објекат...и увек је био профитабилан, а његови инжењери били цењени и у Србији и у свету.

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #38 послато: Фебруар 26, 2013, 07:24:57 »

Србија још има опасног горива


И после отпремања материјала са уранијумом у Русију, посао са опасним отпадом није завршен. У недостатку документације, не зна се шта постоји од радиоактивних супстанци, нити где се налази
ИАКО је главни део великог спремања у ”нуклеарном дворишту” у Винчи завршен, и даље колају приче да је од опасног горива понешто остало. Помињу се извесне количине нуклеарног горива које постоје у реактору Б, прерађени природни уранијум у подруму ”Винче”, али и горивни елементи домаће производње који постоје у пописима, али се не зна где се тачно налазе!

Пре само две године, када је 8.500 горивних јединица са истрошеним обогаћеним уранијумом довољним за пет атомских бомби отпремљено у Русију, речено је да Србија више нема горива и да је остао само радиоактивни отпад, који се чува у хангарима ”Винче”. Данас, међутим, постоје и другачија објашњења.

- Нико не зна прецизно шта све постоји од радиоактивног материјала - каже за ”Новости” Уранија Козмидис Лубурић, председница УО ”Нуклеарних објеката Србије”. - Прича о тим горивним елементима од уранијума домаћег порекла, који није обогаћен, датира још из времена када је Југославија имала озбиљан нуклеарни програм и руднике уранијума.

И Јагош Раичевић, в. д. директора ЈП НОС, потврђује да се из документације зна да постоје горивни елементи домаћег порекла, различитог степена изгарања, који тек треба да буду лоцирани у специјалним ”каналима”, у базену покрај реактора.

- Из научних радова знамо да се са тим експериментисало још шездесетих година, али у недостатку документације, не знамо где се тачно налази - открива др Раичевић за ”Новости”. - То није једино на шта ћемо наићи претражујући базен. Тако смо прошле године открили и високорадиоактивно сребро. Реактор и зграда у којој се налази пуни су извора који зраче и зато је неозбиљно када поједини надлежни говоре да је реактор само ”празна канта”.

О гориву које помиње Раичевић не знају ништа у Агенцији за заштиту од јонизујућег зрачења.

- НОС је дужан, према закону, да евидентира и Агенцији пријави све количине нуклеарног материјала које поседује. О поменутом материјалу немамо евиденцију - кажу у Агенцији.

А упућени тврде да се у подрумима ”Винче” чувају и радиоактивни громобрани. Позивајући се на међународне антитерористичке законе, др Бојан Радак, директор Института ”Винча”, није желео да говори о потенцијално опасним материјалима који постоје у кругу институције на чијем је челу. Али, пре само годину дана у подруму једног од објеката Института ”Винча” пукла је цев и вода се излила у просторију у којој је откривен прерађени природни уранијум. Од овог материјала, прерадом и обогаћивањем, добија се гориво за реактор. За овај материјал Уранија Козмидис Лубурић каже да је одавно требало да се нађе у хангару.

- И не само то, него ко зна шта се још крије по подрумима ”Винче” - тврди она. - Огроман број радиоактивних громобрана је нелегално скинут по Србији, јер је реч о уносном послу.

Није познато, додаје, ни шта се све чува у најстаријем, хангару 1 у Винчи. А да у ”Винчи” може да буде пронађено нешто за шта се не зна да постоји не искључује ни проф. др Јован Пузовић са Физичког факултета у Београду:

- Главни проблем је што недостаје део документације из претходних деценија. Зато не постоји детаљна евиденција, па се може десити да тамо стварно има радиоактивног материјала који није званично заведен.

Пузовић објашњава да природни уранијум, све док није обогаћен, не зрачи много. Тако да, тврди, ако је добро упакован, није опасан по околину.

За мале количине природног или слабообогаћеног горива, потребног за рад истраживачког реактора РБ, у Министарству просвете кажу да је под контролом СРПНА и Међународне агенције за нуклеарну енергију.

Цитат
ЛОПОВИ УПАДАЈУ, НЕМА ПАРА ЗА ОБЕЗБЕЂЕЊЕ

БЕЗБЕДНОСТ опасног материјала у кругу Инситута и НОС, у Винчи, добра је, тврди проф. др Уранија Козмидис Лубурић. Све што је опасно под дуплим је оградама, видео-надзором, са људским обезбеђењем... Али, из Министарства просвете кажу да је још прошле године, због многобројних упада лопова, ”Винчи” и НОС-у наређено да потпишу споразум којим ће решити питање безбедности. Безбедност није унапређена, а проблем више је што већ два месеца није плаћена приватна фирма која чува ”Винчу”, јер НОС-у није одобрен план пословања и нема паре ни за плате, нити за чуваре.

(И.Мићевић, вечерње НОВОСТИ)


***


Име  проф. др Уранија Козмидис Лубурић је изгледа врло "цењено" код Млађана Динкића. Он се лично заузео да ово паралелно предузеће не буде укинуто и успео је да убеди посланике да је ово врло значајно предузеће по питању безбдности од нуклералних опасности.
По оном што се догађа,  може се наслутити, да  је главни циљ да "ВИНЧУ" постепено претворе у складиште отпада, у које ће странци, по аналогији, "јефтино" довозити и смештати сав могући отпад. У том правцу изгледа да дотична врло добро ради. Невероватно да је она још увек председник УО "НОС"

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #39 послато: Мај 26, 2013, 08:34:52 »

Интернетом кружи овај меил, који сам и ја добила,Цитат
Da li je moguce?

Venecuela ne laže

U Venecueli 1974.godine pisano je u vrlo ozbiljnom listu, da su Albanija, Bugarska, Rumunija i Srbija određene za svetsko smetlište, u Evropi je, a nije Evropa, a i narod je inteligentan i veoma brzo prihvata nove tehnologije (odlaganja otpada). Takođe, standard će (navodno) mnogo da skoči, ali će cena biti velika: smanjuje se životni vek na 30 godina.
Kao što vidite, sve se planira mnogo unapred. I ništa oni ne kriju, samo ako ima ko da pročita. "Teorija zavera" zaista ne postoji, jer za njom nema potrebe. Mogu sitni i beznačajni da se zavere protiv viših od sebe, a da se oni koji vode sve zaveravaju protiv sitne boranije - to je nonsens. Oni samo imaju svoj plan (AGENDA - kako ga oni zovu) i vrlo prilježno rade na njegovom provođenju. I, za razliku od nas, gde sve mora da bude gotovo sutra, da ja maznem lovu i turim u šlajpik, njihovi planovi se prostiru na stotine godina, i nije važno da ga trenutno živi ostvare, već svi rade na tome, a neki njihovi će ga i doživeti.    


Цитат

BEOGRAD - NAJVECE SKLADISTE NUKLEARNOG OTPADA U EVROPI!!

Beograd -- Najveće skladište nuklearnog otpada u Evropi, građeno po standardima EU, za nekoliko nedelja će biti otvoreno u Vinči. Čeka se trajna upotrebna dozvola.

Prema rečima Radojice Pešića, direktor Javnog preduzeća Nuklearni objekti Srbije, skladište će zadovoljiti potrebe skladištenja radioaktivnog otpada sa teritorije Srbije u narednih nekoliko decenija. On je za B92 objasnio da će se tu skladištiti otpad koji je i do sada u Srbiji nastajao kao medicinski otpad, u industrijskoj proizvodnji i naučnim istraživanjima.
Nukelarni objekti Srbije navode da se u postojećim skladištima nalazi oko 3000 kubnih metara radioaktivnog otpada, te da je zbog te i količine otpada koji nastaje svakodnevno završena izgradnja modernog i bezbednog skladišta, dovoljno velikog kapaciteta.
"Planirano je da u to skladište bude premešten kompletan otpad iz postojećih skladišta, koja će potom biti demontirana. Na taj način će se sav radioaktivni otpad iz naše zemlje biti uskladišten bezbedno i sigurno na jednom mestu", saopštava to Javno preduzeće.
"Kapacitet objekta je 8.500 buradi od 200 litara i 100 transportnih kontejnera u okviru bezbednog skladištenja radioaktivnog izvora", kaže direktor Radojica Pešić.
Novo skladište neće služiti za odlaganje nuklearnog goriva jer je Srbija već otpremila nuklearno gorivo u Rusiju. Nadležni kažu i da novo skladište neće služiti za eventualno odlaganje radioaktivnog otpada koji nastaje u drugim državama, već isključivo za skladištenje radioaktivnog otpada, koji nastaje u našoj zemlji.
Kako kažu u Nuklearnim objekitma Srbije, novo skladište će doprineti uspostavljanju međunarodnih standarda koje je propisala Međunarodna agencija za atomsku energiju.
Pešić je za 2012. godinu najavio početak demontiranja dotrajalog skladišta otpada i njegovo prebacivanje u novo skladište inače kako navode prvi objekat u Vinči koji je završen "striktno po zakonskoj proceduri, od građevinske dozvole, zaključno sa upotrebnom, koja je dobijena pre mesec dana".
Izgradnju ovog skladišta je počeo Institut u Vinči 2007, a od osnivanja NOS pre dve godine, to preduzeće je u potpunosti preuzelo taj posao.

Na udaljenosti od samo 13km izgrađeno je najveće skladište nuklearnog otpada u Evropi. Pitanje je, koliko Srbija proizvodi nuklearnog otpada kada joj je potrebno najveće skladište u Evropi? Da li skladište napravljeno zbog otpada Srbije ili Evrope? Zbog čega smo dozvolili da postanemo najveće kanta nuklearnog otpada u Evropi, zbog čega "moramo" da čuvamo nuklearno đubre cele Evrope?

Šta možemo očekivati u budućnosti za nas i našu decu? Podignimo svest i učinimo nešto! Pobunimo se i sprečimo da naša budućnost i budućnost naše dece budu ugrožene!


Učinite nešto, za početak pošaljite ovaj mail na što više adresa! Nemojte ćutati pričajte, uputite neupućene, učinite nešto!


Скоро су медији у Србији објавили ову вест,Цитат
Смрт пред вратима Београда


Др Небојша Нешковић, научни саветник у Институту за нуклеарне науке Винча, апелује на надлежне у држави да се хитно крене са изградњом трајног одлагалишта радиоактивног отпада (РАО) како би се опасни товар из винчанских хангара коначно изместио.

- Каква год да је финансијска ситуација, тешка, најгора, свеједно, мора под хитно да се крене са пројектовањем и изградњом трајног одлагалишта за радиоактивни отпад - упозорава некадашњи руководилац Акцелератора "Тесла".

Мада лаичка јавност мисли да је главни проблем по здравље људи и животну средину земљиште са осиромашеним уранијумом које је после НАТО бомбардовања 1999. војска допремила у Винчу, стручњаци из Института кажу да у хангарима који су сада у надлежности Јавног предузећа Нуклеарни објекти Србије, има много опаснијих радионуклида који захтевају трајно измештање.

"Да ли нашој јавности не смета што се то ђубре налази надомак Београда, тачније 12,36 км од Трга Републике?!", не скрива чуђење др Нешковић.


- Опасно је што је локација која је предвиђена да буде привремена постала трајна, а Винча не може да буде трајна ни на који начин, макар због подземних вода - додаје он.

 
Иако је још 2009. године изграђен нови хангар (H3), који има боље мере заштите, у њега још није пребачен радиоактивни отпад који је привремено смештен у старим хангарима (H1 и H2).

- H3 је тек недавно добио дозволу за рад, али није ништа урађено да се заврши постројење у којем би се радиоактивни отпад из H1 и H2 препаковао, солидификовао и тек онда пренео у H3. То је сада посао ЈП Нуклеарни објекти Србије, а да ли ће они то умети да ураде сами, без Института, питање је. Можда уз помоћ Међународне агенције за нуклеарну енергију из Беча - сумњичав је научни саветник у Институту Винча др Илија Плећаш.

Научни саветник у Институту Винча др Илија Плећаш
"Вести" су ексклузивно дошле у посед фотографије на којој се види унутрашњост хангара у којем је у црвеним бурадима смештена земља са осиромашеним уранијумом, допремљена после бомбардовања.
- Сами меци од осиромашеног уранијума и контаминирана земља, која је донесена са четири локације из јужне Србије, морали су да се уз помоћ војске и сарадника Института, привремено допреме у Винчу, која је тренутно једина локација за чување радиоактивног материјала. Наравно да је сада потребно негде у Србији наћи и изградити погодно коначно одлагалиште за РАО и тамо га трајно одложити - каже за "Вести" др Плећаш, оснивач и дугогодишњи директор Лабораторије за заштиту од зрачења и заштиту животне средине.


 
За објекат 20 милиона евра

Сваки пут када су стручњаци из Института код надлежног министра покретали питање изградње трајног одлагалишта, добијали би одговор: "Све је то у реду, само не у мом мандату."
Др Плећаш се нада да то неће бити случај и са мандатом садашњег министра.
- Не знам колико би то коштало, то је питање за пројектанте, али мислим да цео тај објекат не би био више од 20 милиона евра, што и нису неке непремостиве паре, поготову имајући у виду безбедност људи у Институту на свега 14 км од Београда - додаје Плећаш.С отпадом у рудник код Књажевца

Избор могуће локације за изградњу трајног одлагалишта још није на дневном реду што не чуди, будући да је већ један законски рок (2010) пробијен, а све указује на то да и нови до 2019., када треба изградити одлагалиште, неће бити испоштован. Напуштени рудник Кална код Књажевца се својевремено користио за депоновање отпада, а и сада се незванично најчеше наводи као потенцијална локација.
- Кална је одавно затворена и по мишљењу многих с обзиром на природу рудника урана, тамо би било најлогичније вратити добро спакован РАО. Локација је добра, нема много становништва около, постоји пут до тамо, јаме и све иде на руку да то буде потенцијална локација за трајно одлагалиште РАО- сматра др Илија Плећаш, највећи српски стручњак за одлагање радиоактивног отпада.

(Ј.Арсеновић)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #40 послато: Мај 26, 2013, 08:40:16 »

И више сам него сигурна, да су се петооктобарци (жути, на челу са Тадићем, Динкићем и Ђелићем) увелико тада, са ЕУ договорили да се у Винчи изгради то НАЈВЕЋЕ СКЛАДИШТЕ НУКЛЕАРНОГ ОТПАДА У ЕВРОПИ.

Верујем да је Динкић, између осталог, и због те намере остављен и у овој влади. Сетимо се како је он на врло необичан начин  од Дачића био предложен за министра. Динкић има заштиту Запада и могуће је да је он један од кључних људи преко којих ће се извести овај МОНСТРУОЗНИ НАУМ.

У овој теми сам писала управо о чудним потезима Динкића који се мешао у овај ресор и који је "убедио" и министре и владу и посланике да поједине Агенције не смеју да се укину, а ни ово предузеће НОС, које је паралелно предузеће Институту Винча и које је преотело скоро све надлежности Института.

Да се нешто врло ОПАСНО и ДЕБЕЛО ваља иза брда, ваља се. У Србији изгледа више ништа не постоји, а да народ може да спречи.Већ је неколико пута експериментисано са "реакцијама" народа по многим питањима. Нажалост, вероватно ће и ова замисао да прође, Србија ће постати НАЈВЕЋА ДЕПОНИЈА за нуклеарни отпад целе Европе.

МОЖДА и ЗБОГ тога српска власт овако панично трчи у ЕУ. Обећали су много тога да ће да ураде на штету сопственог народа. Обећали жути - почели, а ови садашњи само настављају, јер Србија МОРА да се уведе у ЕУ, а онда, зна се шта следи!!!

« Последња измена: Август 21, 2015, 00:27:17 Гога » Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #41 послато: Новембар 29, 2013, 08:24:19 »

Бивша шефица кабинета "Нуклеарних објеката" обрисала поверљиве податкеНови директор поднео пријаву против бивше шефице кабинета због рачунарске саботаже


Више јавно тужилаштво у Београду води преткривични поступак против Ане Чворовић, шефице кабинета бившег директора ЈП Нуклеарни објекти Србије (НОС) Радојице Пешића, због сумње да је извршила кривично дело рачунарске саботаже, јер је, пре него што је напустила то предузеће, са службеног рачунара обрисала пословну кореспонденцију и податке који су били од значаја за рад предузећа, сазнаје Пиштаљка.

Чворовићеву је у марту ове године тужилаштву пријавио актуелни в.д. директора НОС др Јагош Раичевић, који тврди да је то предузеће остало без значајних података. У пријави до које је Пиштаљка дошла наводи се да је Ана Чворовић пре напуштања НОС, средином августа 2012. године, са рачунара који је користила "избрисала све пословне фајлове и електронску пошту и прикрила све пословне фајлове и мејлове". Такође, у пријави стоји да је Чворовићева користила сопствени хард диск, који је "са комплетном пословном документацијом понела са собом" и да је са мобилног телефона "избрисала све контакте, мејлове и поруке".

"Подаци и фајлови које је именована прикрила и избрисала требало је, између осталог, да послуже као доказ у поступцима који се воде пред надлежним судским органима, а нарочито као додатни доказни материјал и прилог кривичним пријавама које је оштећено ЈП Нуклеарни објекти Србије покренуло против више лица, између осталог и против Ане Чворовић, која је била запослена на месту шефа кабинета директора, а обављала је и послове секретара Управног одбора, за кривична дела фалсификовања, посебни случајеви фалсификовања исправа, и злоупотреба службеног положаја", наводи се у пријави и додаје да је тиме Чворовићева предузећу нанела ненадокнадиву штету од преко 1,5 милиона динара.

Како Пиштаљка сазнаје, поступајући по пријави тужилаштво је од руководства НОС затражило да таксативно наброји избрисане пословне фајлове и да оштећени докаже да му је због брисања фајлова отежано пословање. Предузеће је доставило тражене информације, а како нам је у Вишем јавном тужилаштву потврђено тај орган је затражио асистенцију и од полиције.

"Обавештавамо вас да је по кривичној пријави поднетој против Чворовић Ане, због кривичног дела из чл. 299. КЗ-а, ово тужилаштво упутило захтев за прикупљање потребних обавештења МУП-у РС и да се поступак налази у преткривичној фази", пише у одговору који је Пиштаљка добила од јавног тужиоца Томислава Килибарде.

У члану 299 Кривичног законика који се односи на дело "рачунарска саботажа" наводи се: "Ко унесе, уништи, избрише, измени, оштети, прикрије или на други начин учини неупотребљивим рачунарски податак или програм или уништи или оштети рачунар или други уређај за електронску обраду и пренос података са намером да онемогући или знатно омете поступак електронске обраде и преноса података који су од значаја за државне органе, јавне службе, установе, предузећа или друге субјекте, казниће се затвором од шест месеци до пет година".

До Ане Чворовић и поред неколико покушаја нисмо успели да дођемо.

Иначе, ово није једина кривична пријава коју је актуелно руководство НОС током ове и прошле године поднело тужилаштву против бившег руководства и запослених у том предузећу, али и пословних партнера који су пословали са НОС. То потврђује и писмо које је априла ове године в.д. директора НОС др Јагош Раичевић упутио министру правде и државне управе Николи Селаковићу.

Раичевић је обавестио министра да се материјална штета коју су бивше руководство и пословни партнери причинили НОС-у углавном огледа у закључивању штетних уговора након незаконито спроведених поступака јавних набавки.

Први човек НОС каже да су доказе од пар стотина страница прикупили сами запослени у предузећу и оцењује да упркос бројним доказима изгледа није могуће надјачати "старе и још увек јаке везе које бивше руководсто НОС-а, преко разних канала, има у правосуђу"

"Уколико ја као физичар треба да се бавим више од годину дана тиме да ли ће јаки формални докази успети да надјачају неформалне везе (да их не именујем какве све могу да буду), онда не само да првосуђе не ради свој посао, већ га не радним ни ја, што је дакле двоструко губљење времена. Ја Вас, као највишег представника нашег правног система молим да нам помогнете да се до правде дође. Овде се не ради ни о каквој освети, нити реваншизму, ради се о пљачки државне имовине! Ради се о томе да предузеће не може да настави са нормалним радом под таквом хипотеком", наводи Јагош Раичевић у писму министру правде.

Он истиче да се НОС брине о два истраживачка нуклеарна реактора и хангарима са радиоактивним и нуклеарним отпадом, те да с обзиром на делатност предузећа "држава мора да има разјашњену и потпуно чисту ситуацију".

Једини судски предмет у вези са пословањем НОС коме се назире крај је поступак за привредни преступ против предузећа и тадашњег одговорног лица, директора Радојице Пешића. Реч је о поступку који је пред Привредним судом у Београду покренут на основу оптужнице коју је по пријави Буџетске инспекције против НОС и Пешића подигло Прво основно јавно тужилаштво јануара 2012. године. Према подацима са портала судова, поступак је окончан 12. марта ове године, али су се на пресуду жалили оптужени НОС и Пешић. Предмет је 29. маја уступљен Привредном апелационом суду и до данас није окончан.

Иначе, за сумњиве набавке, неконтролисано расипништво и злоупотребе државног новца тадашњег руководства НОС јавност је сазнала из медија августа 2011. године, након чега је у то предузеће ушла и Буџетска инспекција Министарства финансија. У новембру исте године са функције директора НОС смењен је тадашњи директор Радојица Пешић, а за в.д. директора постављен је др Јагош Раичевић. Иначе, ЈП НОС је основано у јулу 2009. године и то на иницијативу тадашњег министра науке Божидара Ђелића (ДС).


(Тројка.рс)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #42 послато: Септембар 13, 2014, 03:41:36 »

Реактор контролише наставник физике


Нестручан кадар управља ЈП "Нуклеарни објекти Србије", тврди бивша председница УО. Директор машински инжењерУПРАВЉАЊЕ предузећем које брине о нуклеарном отпаду у Винчи поверено је нестручном кадру који не задовољава основне услове конкурса, тврди за `Новости` бивша председница Управног одбора Јавног предузећа "Нуклеарни објекти Србије" Уранија Козмидис Лубурић. Она наглашава да је одлуком Владе Србије најпре именован нови директор Далибор Арбутина, који не испуњава услове, а сада и Надзорни одбор.

Према речима наше саговорнице, која је по струци нуклеарни физичар, машински инжењер не може да буде директор предузећа које управља нуклеарним отпадом, а управо је то по струци Арбутина.

- Један члан Надзорног одбора је такође машински инжењер, два су физичара, од којих је један наставник физике у основној школи, док је пети члан дипломац струковних студија - објашњава Козмидис Лубурић. - Нико од њих није ни свршени мастер, а камоли доктор наука. Они морају да буду стручњаци макар из једне области којом се бави предузеће, а они то нису. У претходном сазиву свих пет чланова одбора били су доктори наука.

ЈП "Нуклеарни објекти Србије" ради са веома опасним материјалима, па су и за чланове НО и за директора веома строги критеријуми. У последњем конкурсу за директора, из августа 2013. године, један од услова био је да је кандидат стручњак у области за чије је обављање основано предузеће. Стручњаци у овој области тумаче да би то значило да има диплому Електротехничког или Физичког факултета и да познаје нуклеарне технологије.

У Министарству просвете и науке тврде да нису надлежни, јер сва јавна предузећа, па и ово, по закону припадају Министарству привреде, где јуче нису били спремни да нам одговоре јер је "министар тек пре неколико дана преузео дужност".

- Недопустиво је да нестручан кадар води рачуна о нуклеарном отпаду који лежи у два хангара, да надгледа два реактора, односно управља нечим што ни не зна шта је - каже Козмидис Лубурић. - Није то тржница, ни обично јавно предузеће, овде један кикс може да изазове катастрофу.

Наша саговорница наглашава да једино председник Надзорног одбора Илија Плећаш испуњава законом предвиђене услове, јер је стручњак који је дуги низ година запослен у Винчи, а био је и члан претходног Управног одбора.

- Не познајем људе које је именовала Влада за чланове и не бих желео да коментаришем њихову стручност - рекао је кратко проф. др Плећаш за `Новости`.

ЧЛАНОВИ

НАДЗОРНИ одбор, који је именовала Влада Србије, на седници одржаној 4. септембра, чине Катарина Стевановић, дипломирани физичар из Београда, Бранислав Мијатовић, специјалиста струковни економиста из Београда, Ранко Марковић, дипломирани физичар за примењену физику и информатику из Београда, као независан члан и Чедомир Белић, дипломирани инжењер машинства за производно машинство, мастер физичар, представник запослених.

Цитат

В. Д. СТАЊЕ

ВИШЕ од две године ЈП "Нуклеарни објекти Србије" било је са в. д. директором на челу. Прво је то био др Јагош Раичевић, који је добио нови ангажман, у Међународној агенцији за атомску енергију у Бечу. Сви рокови за избор директора су пробијени, али Влада ни по завршеном конкурсу, на који се пријавило неколико кандидата, није никога изабрала, па је постављен за в. д. Далибор Арбутина, који је касније и именован на ту функцију..


(Ј.Ж.Скендерија)***


Изгледа да `научници` и `експерти` из СНС ЗАВРШАВАЈУ `посао` и у овом сектору. До сада је Динкић са својим `експертима` урнисао овај институт, почевши са Ђелићем, па на овамо, а колико видимо Вучић ће да да завршницу.

И све то се баш сада дешава, ОВЕ године, када у Србији престаје да важи закон о Забрани изградње нуклеарних објеката, познат под називом `Мораторијум`, који је на снази још од 1989.године.

Цитат
У Србији, од 1989. године, на снази је Закон о забрани изградње нуклеарних објеката, познат и као Мораторијум, чије важење истиче следеће 2014. Но, упркос томе, о овој теми се врло мало разговара у нашој јавности.

Да ли се грађани Србије плаше нуклеарне енергије? Да ли се плаше укидања Мораторијума, или електрана у нашем суседству? Шта знамо о инцидентима, Фукушими, Чернобиљу, алтернативама, ресурсима, нуклеарним реакторима, радиоактивном отпаду?


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #43 послато: Март 17, 2017, 05:24:23 »

Бурад из хангара у Винчи - на ливади


Радници Јавног предузећа "Нуклеарни објекти Србије" пријавили надлежнима необичан случај. Није реч о радиоактивном материјалу, већ о обичном чају - каже директор Арбутина. Све склоњено и никаквог зрачења није било


Да су сачинили извештај и наложили враћање бурати у Хангар 2, за "Новости" је потврдио и директор Агенције Слађан Велинов.

- Запослени у "Нуклеарним објектима Србије" карактерисали су радиоактивни отпад у Хангару 2, и у том процесу су део изнели напоље. Мислим да није у складу са процедурама да материјал из овог одлагалишта стоји напољу, па смо наложили да га врате унутра, што је и наведено у извештају - рекао је Велинов.

Директор ЈП НОС Далибор Арбутина, међутим, каже да нема места паници и да запослени подижу лажну узбуну, јер, како тврди, у спорним бурићима није био никакав опасни материјал, већ обични чај! Тврди да се чај није озрачио, иако је годинама био у истом простору са опасним отпадом, као и да није загадио земљу.

- Посао су надзирали инжењери и никаквог зрачења није било, јер је реч о обичном чају - тврди Арбутина.

Како се чај нашао у истом магацину са отпадом који је био у контанту са нуклеарним горивом или одбаченим деловима реактора, Арбутина не зна. Ни његови претходници нису знали шта се све налази у хангарима 1 и 2 у Винчи, у којима се чува сав радиоактивни отпад са територије бивше СФРЈ и којима је давно истекао рок употребе.

Запослени, међутим, сматрају да је чај најмањи проблем и да је спорније што је напољу био велики број сандука са контаминираним филтерима. Напомињу да процедуре нису испоштоване, јер бурад и сандуци из хангара нису смели да стоје напољу, на киши, те тврде да зрачење није мерено. Арбутина, међутим, напомиње да зрачење није повећано и да је све детаљно описано у извештају.Људи из Агенције за заштиту од јонизујућег зрачења су били овде, и ми смо послушали њихов налог, мада нисмо били у обавези. Имамо лиценцу за декомисију хангара 1 и 2. ЕУ са 3,2 милиона евра финансира овај пројекат, који подразумева да сав отпад из два хангара буде до краја године пребачен у нови, Хангар 3 - каже Арбутина.


РАДИОАКТИВНО МЛЕКО И ЧОКОЛАДА

У хангаре 2 и 3 у Винчи деценијама се ставља радиоактивни отпад, али су се ту волшебно нашли и другачији материјали. Не постоји евиденција шта је све унутра, али се зна да, поред радиоактивних громобрана и јављача пожара, контаминираних алата из акције одношења нуклеарног горива и других озрачених елемената, у овим хангарима, има и чоколаде и млека у праху.

(И.Мићевић)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
nina
Пуноправни члан
***
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 163Погледај профил
« Одговор #44 послато: Фебруар 26, 2018, 20:07:39 »

Нуклеарни отпад у Винчи већ пола века чека решење

Цитат
До данас није одабрана ни локација на којој би одлагалиште било изграђено, нити буџет за зидање, нити се зна ко би се тим послом бавио. Остаци морају под земљу. Рок за изградњу 2019


Радиоактивни отпад се скупља још од 1959. године

МУНИЦИЈА са осиромашеним уранијом из бомбардовања, радиоактивни отпад из медицине и индустрије и други материјали који зраче смештени су привремено у Винчу и ту се чувају дуже од 50 година. Иако је Србија сопственим законима предвидела да ће 2019. имати решење за трајно одлагање нуклеарног отпада, до данас није одабрана ни локација на којој би одлагалиште било изграђено, нити буџет за зидање, нити се зна ко би се тим послом бавио.

На све ове проблеме и могућа решење упозорава др Илија Плећаш, председник Надзорног одбора ЈП "Нуклеарни објекти Србије", указујући на то да се Србија, Законом о заштити од јонизујућег зрачења и нуклеарној безбедности, који је донет пре готово десет година, обавезала да ће 2019. имати решење за трајно одлагање радиоактивног отпада.

- Пре деценију била је формирана комисија која је требало да се бави пројектом трајног одлагалишта радиоактивног отпада - каже др Плећаш. - Та комисија, међутим врло брзо је престала да постоји, тако да ништа није урађено.

Наш саговорник објашњава како постоје различити типови трајних одлагалишта, зависно од потреба државе. За Србију он предлаже модел који имају Француска и Шпанија. Реч је о такозваним плитко укопаним бетонским инжењерским траншејама. Каже, оваква складишта су потпуно безбедна за околину, па наводи пример како је Француска једно овакво одлагалиште сместила у регију Шампањ, у близини чувених винограда.
Процењује се да трајно одлагалиште кошта између 10 и 15 милиона евра, али и да није питање избора да ли ћемо да га градимо или не. Један од услова и за улазак у ЕУ је сигурно чување нуклеарног отпада. Око 1.500 металних буради са опасним материјалом налази се у Хангару 1 и Хангару 2 у Винчи и њима управља ЈП "Нуклеарни објекти Србије". Тај отпад се скупља још од 1959, када је основан Институт "Винча", и допреман је из свих делова бивше СФРЈ. Да би био смештен испод земље и тамо без опасности "лежаo" 300 до 500 година, опасни материјал мора прво да буде прерађен.

- Хангар 1, у коме се чува део отпада, у веома је лошем стању. У Хангару 2 ситуација је нешто боља, али је одавно требало сав тај материјал прерадити и трајно ускладиштити. Када су ти хангари прављени, предвиђено је да се отпад ту чува годину-две - објашњава Плећаш. - Изграђен је Хангар 3 и направљено постројење за прераду отпада, али ЈП НОС до данас није добило лиценцу за то постројење.

Наш саговорник каже да би прерада требало да почне што пре, да би тако обрађен отпад одлежао годину-две у новом хангару, а да се за то време тражи локација и гради трајно одлагалиште негде у Србији. Важно је, додаје, да се толики извори зрачења не држе више на 12 километара од центра Београда.
РЕЛАТИВНО БЕЗБЕДНИ


ВЛАДА Србије формирала је 2008. комисију која је требало да одреди локацију за трајно одлагалиште радиоактивног отпада. Њена председница проф. др Уранија Козмидис Лубурић тада је рекла да је Србија нуклеарно само релативно безбедна, а спомињала је 26 потенцијалних локација и рок до 2010. да одлагалиште буде завршено.

Цитат
КЊИГА НУДИ ОДГОВОРЕ
О ПРОБЛЕМИМА радиоактивног отпада др Илија Плећашсе бавио и у својој књизи "Радиоактивни отпад у Србији: како и где са њим?". Коаутори овог издања су др Снежана Павловић, Милан Рајчић и др Небојша Нешковић. Прва два примерка књиге, каже Плећаш, послали су премијерки Ани Брнабић и председнику Александру Вучићу, да би их информисали о овом проблему и предложили могућности за његово решавање.


Извор: И.Мићевић, Новости


Скоро осам година се касни са роком за обезбеђивање локације за трајно одлагање радиоактивног отпада.

Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #45 послато: Август 30, 2019, 10:23:51 »

`Винча` добија другог в.д. директора


ИНСТИТУТ за нуклеарне науке "Винча" данас ће добити новог в. д. директора, уместо досадашњег Златка Ракочевића.

Фото Н. Скендерија


- Биће именована особа из света науке, аполитична, са високим научним референцама и из редова запослених у `Винчи` - најавио је за `Новости` проф. др Владимир Поповић, државни секретар у Министарству просвете. - Није тачно да хоћемо да вратимо претходну управу, која је смењена.

Међутим, четири научна већа `Винче` протестовала су што на претходној седници УО за директора није изабран др Златко Ракочевић, који је, тврде, допринео смањењу тензија у Институту, након скандала са претходном директорком Милицом Марчета Канински. Ракочевић је на Научном већу добио двотрећинску подршку, а преостала три кандидата неупоредиво мањи број гласова.

- Упркос очекивањима научне заједнице Института, УО није подржао предлог и мишљење Научног већа и није изабрао директора. Неприхватљиво је игнорисање овако јасно изнетог става истраживача - наводи група истраживача.

С друге стране, Владимир Поповић каже да Ракочевић ускоро пуни 65 година, чиме ће испунити услове за пензију, а да Министарство жели решење за наредне четири године.

- Откад је Ракочевић дошао, додатно су се подизале тензије у Институту, у коме је ионако било много проблема од претходне управе - каже Поповић. - Нико није утицао на одлуке УО, јер у њему седе људи који себи не би ни дозволили да неко утиче на њих. Ракочевићем нису били задовољни, а остала три кандидата нису хтели да подрже, због мало гласова добијених на већу.


(Е.В.Н. вечерње НОВОСТИ)


***ГОДИНАМА ЧЕКАЈУ ДИРЕКТОРА:
 Руководиоцу ЈП "Нуклеарни објекти Србије" одавно
 истекао мандат

Димовић, Николић и Раичевић кандидати да седну у Арбутинину фотељу. Против Арбутине се, како су `Новости` раније писале, води неколико судских спорова због мобинга и отказа


Далибор Арбутина

"НУКЛЕАРНИ објекти Србије" већ пет година чекају да добију директора. Ово јавно предузеће сада води Далибор Арбутина, који је вршилац дужности још од фебруара 2014. године, па је на тој функцији чак четири пута дуже него што је то законом дозвољено.

Против Арбутине се, како су `Новости` раније писале, води неколико судских спорова због мобинга и отказа.

Влада Србије расписала је конкурс за новог директора још 22. фебруара 2017. године (један је расписан и 2013, али је био неуспешан), а тек у јулу 2018. тестирано је седам кандидата пријављених на конкурс. Међу њима је био Арбутина.

У међувремену, Комисији за именовање директора НОС упућен је приговор на његову кандидатуру јер не испуњава услове - није из струке, већ је машински инжењер. А други из групе од седам кандидата, Чедомир Белић, обавестио је надлежне да се повлачи из даље трке за именовање.

Осталих пет кандидата (др Драгана Николић, др Јагош Раичевић, др Иван Виденовић, др Славко Димовић и мр Снежана Павловић) још очекују позив Комисије за именовање директора ради наставка поступка за избор и именовање првог човека ЈП НОС. Од њих петоро, како незванично сазнајемо, двоје више нису "у игри" - Иван Виденовић и Снежана Павловић.

Иначе, НОС има врло специфичну делатност. Њихов задатак се састоји у стручном надзору над нуклеарним активностима и сигурном одлагању и контролисању радиоактивног отпада у Србији. Ово предузеће једини је нуклеарни оператор у земљи. Велики део делатности овог јавног предузећа тесно је везан за континирану међународну сарадњу.

Складиштење озраченог отпада у Винчи Фото Ж. Кнежевић

Поједини запослени тврде да су, због нерешених унутрашњих односа, неповратно изгубљени милиони евра међународне помоћи из ИПА пројеката, а кажу и да сарадња са Међународном агенцијом за атомску енергију тренутно није на нивоу на којем је била пре формирања ЈП НОС.СРБИЈА ГРАДИ НУКЛЕАРКУ СА БУГАРИМА?

БУГАРСКИ вицепремијер Томислав Дончев изјавио је да Северна Македонија и Србија желе удео у будућој нуклеарној електрани "Белене". У Министарству енергетике у среду није био објашњења ове тврдње.

"Белене" се гради на северу Бугарске, близу Дунава, а бугарска влада је 2010. на неодређено време замрзнула овај пројекат због неизвесне исплативости. Пре замрзавања пројекта, Петар Шкундрић, тадашњи министар рударста и енергетике, изјављивао је да би за Србију било корисно да учествује у изградњи ове нуклеарке, јер би имала чисту и јефтинију енергију него из других извора.

(Љ.Б. вечерње НОВОСТИ)


***

Иначе, само да се подсетимо, ЈП НОС је основано у јулу 2009. године и то на иницијативу тадашњег министра науке Божидара Ђелића (ДС), који је тако створио паралелно предузеће у оквиру Интитута `Винча`. Све то не би могло да се изведе без Млађана Динкића, који је био `мирођија` у свакој чорби (влади Србије). То ново предузеће (НОС) је преотело скоро све надлежности Института. Значи, ова власт је у континуитету и по ОВОМ питању, са претходном влашћу.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Странице: [1]   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!