Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/ndanilo/webapps/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
Православље
forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Октобар 23, 2020, 05:13:46


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: [1]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Православље  (Прочитано 17642 пута)
Zeka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 711


Zeka


Погледај профил
« послато: Јун 06, 2012, 09:40:20 »

Разговори са Владиком Артемијем

Преосвећени, постоји ли благодат у Српској Православној Цркви?

То је, наравно, крупно питање, али одговор је једноставан. Ми никада нисмо негирали благодат у Српској Православној Цркви, без обзира на појединце који су скренули са правог Светоотачког пута, са пута Светога Саве, јер греси појединаца не спречавају дејство благодати Божије. И греси лични, било којег свештенослужитеља, Епископа или свештеника не спречавају дејство благодати, тако да без обзира какав је свештенослужитељ, Тајна коју он врши је исправна и валидна.

Многи се питају да ли је благодат делимична или потпуна, и може ли се она сецкати на епархије где се служи предањски, и на епархије где су уведене Литургијске реформе, рецимо у епархији Бачкој нема благодати, а у епархији Банатској има благодати?

Не, апсолутно! У првом одговору је одговор и на то питање, јер не зависи благодат од чистоте живота једнога човека, него од силе Божије, и од вере оних који приступају Светим Тајнама. Тако да без обзира какве ставове имају поједини Епископи, то је благодатна Црква, све до Саборске осуде због канонских прекршаја.

Могу ли они верници који долазе на Свете Литургије у Барајево, Љуљаке и остале наше Катакомбе, да иду и на Литургије по својим епархијама?

Наравно, и то ми никоме нисмо спречавали, нити саветовали да не иду! Нити смо икога запиткивали, контролисали да ли иде тамо и овамо. То је просто ствар самоизбора, и ако би могли казати – да ако погледамо Јеванђеље, нико не може два господара служити. Значи да та шизофреност, подељеност личности, да једно и друго само по себи није здраво. Боље да буде опредељен, него да умирује своју савест на неки начин.

Да ли су Епископи Српске Православне Цркве јеретици, и да ли је Свето Причешће код њих „отров у чаши“?

Питање је уопштено и не може се тако одговорити. Има појединих Епископа који су загазили дубоко у јерес. Али говорити о свим Епископима као јеретицима је недопустиво. Имамо Епископе који се и те како труде и боре против свејереси екуменизма, а што се тиче другог дела питања мислим да је то просто Богохулство. Јер из ранијих одговора на Ваша питања јасно је да су све Тајне у Српској Православној Цркви валидне, и никако не дај Боже да би могао да буде у Светом Путиру отров. То је светиња!

Да ли сте Ви применили 15. канон Прво-другог Цариградског Сабора, и сходно томе престали да помињете Патријарха, или који је прави разлог непомињања Патријарха?

Основ је у том 15. канону Прво-другог Сабора Цариградског, где јасно говори – када се јерес проповеда јавно, било речима, било поступцима или делима. А многи у нашој Цркви, пре свега Првојерарх Патријарх је исповедио јавно да је он екумениста, а делима показао да то и јесте, јер учествује у заједничким молитвама не само са разним хришћанским заједницама, него чак и са Јеврејима. Његов гест где је палио свеће у синагоги на празних Хануке, та слика је обишла цео свет, а то је по канонима недопустиво, и на такав поступак није се усудио до сада ни један православни Епископ, чак ни Цариградски Патријарх Вартоломеј који је предводник у екуменисању међу православнима, ни он то није урадио. На жалост наш Патријарх то је учинио.

Да ли је он значи аутоматски јеретик пошто је то учинио, или треба да буде осуђен као јеретик?

Oн јесте јеретик, али није осуђен још, зато су његове Тајне валидне.

Многи се људи баш збуњују око овог питања…

Јеретик је онај ко исповеда јерес. А осуђеном јеретику престају да буду Свете Тајне валидне.

Да ли сте Ви и даље део СПЦ, и не намеравате нигде отићи као што сте написали у тексту „Да се разумемо“?

Сигурно, ја никада нисам престао да то будем, нити сам икада престао да сматрам себе Српском Православном Црквом, без обзира на ставове неких према мени, јер ја немам намеру да правим неку своју Цркву како су ми то приписивали, како и сада сматрају многи да стварам своју Цркву, своју парасинагогу, своју секту и тако даље… то су глупости.

Да ли се нешто променило од када сте написали тај текст па до данас у Вашим ставовима?

Ја мислим не! Ставови су остали исти, јер ако је Истина увек иста због чега и јесте истина, тако се и трудимо да наши ставови буду увек исти, и да увек имамо исти однос према истини.

Преосвећени, прича се да се зидањем нових цркава, стварају неке нове цркве или парасинагоге?

Па то је већ речено, ми не стварамо нове синагоге или своје посебне Цркве, једноставно отварамо богослужбена места по потреби и нашег монаштва, и верника који нам прилазе.

Такође је било речи о хиротонији неких нових епископа са Ваше стране има ли ту истине?

Не, никако, ни говора!

Значи није било покушаја нити ће бити?

То би већ било покушај стварања нечега ван Српске Православне Цркве. Ја то не желим, јер ја сам Српска Православна Црква, уствари Епископ Српске Православне Цркве.

Разне зилотске групације по интернету, тврде да сте у контакту са митрополитом Агатангелом из Руске Заграничне Цркве, и да је питање времена када ћете молитвено општити са њим?

Било је пар измена честитки за Божић, за Ускрс, дакле преписке је било али никаквих других контаката није било, а престали су чак и ти контакти са дописивањем.

Нисте ни имали намеру да молитвено општите са њим?

Никакве молитвене заједнице није било нити ће бити.

Исто тако тврде и следбеници митрополита Кипријана Куцумбиса, па да ли има шансе да до тога дође?

То никада није ни било, да смо имали контакте, сем када је он био још у крилу Грчке Православне Цркве. Тада сам ја тек био дошао у Грчку на студије, и послао ме Владика у његов манастир где је он тада био само игуман, е тада сам га видео први пут и последњи пут.

Његови следбеници се надају нечем…

Не, то је без икаквога основа.

Какви су Ваши ставови по питању новог календара? Поједини верници су збуњени што Вас подржавају уважени Митрополити из Грчке, попут Господина Серафима Пирејског, јер је он новокалендарац?

Календар није јерес, али јесте грешка. И јесте отприлике први корак скретања и одступања од правила Светих Отаца, Светих Канона, скретања у лево. То је први корак који је учињен почетком 20. века, а иза тог корака уследили су многи други, који су нас довели до свејереси екуменизма и глобализма. Дакле, није неко ко је по новом календару јеретик, нити је онај ко је по старом календару јеретик, јер имамо екумениста и на једној и на другој страни. Али питање календара истаћи као догматско питање, и то најважније и поставити га на највиши пиједестал, то је управо јерес.

Скоро смо прочитали на једном форуму, који воде извесни свештеници, да Вас Архимандрит Симеон “физички злоставља“?

Глупости којекакве…

Они кажу да „Ви стојите мирно док он Вас физички злоставља, и да Вас уцењује“?

Па нека покажу то ако знају, када и где. Да ли то значи да ме бије?

Да, да Вас бије.

Господе Боже…

Такође на овом форуму тврде да је пресуду за ослобађање оца Симеона донео рођак Митрополита Серафима Пирејског?

То је најобичнија клевета, после 2 године. Невероватно!

Одлука Ареопага је доказ невиности и Вас и Архимандрита Симеона, и шамар оптужбама Синода и Црквеног суда. Није ли то релевантни доказ да кривице није ни било, јер се зна да је Ареопаг апсолутно независтан суд, и да тамо политика нема приступа?

Апсолутно се слажем са тим, сигурно. Наш Патријарх који је изјавио, да је та одлука Аеропага донета под неким утицајем – као да може неко да врши утицај на тај највиши суд у Грчкој, је просто било смешно и жалосно.

Одакле толика хајка на Архимандрита Симеона? Његово име се нон стоп развлачи по медијима у најнегативнијем контексту?

Јесте, јесте… то знам да је тако али зашто је тако то не бих могао да објасним, сем ако нису у питању неки лични разлози, анимозитет према њему, његовим ставовима…

Да ли је то можда настало из „Дечанске кухиње“?

Највероватније да је тамо зачетак, а онда се то шири као што се мирис од јела из кухиње шири по целој згради, тако и то отприлике шири се по целој Цркви.

Ми смо видели да се Архимандрит Симеон бори у Грчкој против екуменизма, заједно са уваженим професором Теодором Зизисом, и да је он сам тамо веома цењен и уважен, да га Грчка јавност веома, веома цени. На који начин да се ми боримо против екуменизма овде у Србији?

Речју, животом, делом, храбрим исповедањем своје вере, неприхватањем ставова које екуменисти заступају, значи одлазак на заједничке молитве са јеретицима, то је оно што Канони не допуштају. То је начин наше борбе. Ми не можемо да спречимо некога да и тим путем иде, али онда са њим не можемо имати молитвено општење.

У Грчкој се организују разни Симпозијуми – о Пост-отачој теологији и слично – у циљу да се окупе разни свештеници и кажу неку реч против екуменизма. Да ли ће тога бити код нас?

Надамо се, надамо се… Уосталом и код нас постоје људи који се на неки начин боре против тога, али нема тако нешто организовано.

Да ли имате можда у плану нешто да Ви организујете?

Па не, за сада не.

Постоји ли нека нада за помирењем са Српском Православном Црквом, у смислу да се вратите као канонски Епископ?

А ко је у свађи са Српском Православном Црквом? Знате како је, просто ови из Синода и Сабора не престају да шире неистине и клевете. У саопштењу са овогодишњег Сабора, тамо каже да је Сабор одлучио да позове Артемија на покајање и призвао га повратку Цркви, међутим тај позив није стигао нити је упућен. Међутим Саопштење за јавност није што и позив. Било је контаката између мене и Патријарха прошле године, један сусрет је био, где сам ја показао да сам спреман да заједнички тражимо решење, овог без сумње нездравог стања, не улазећи где је нездраво – на једној или на другој страни. Нездраво стање у Српском народу и Српској Цркви постоји, и рекао сам тада под којим условима можемо да разговарамо и да тражимо решење. Да са мном само као Епископом рашко-призренске Епархије, једино у том својству могу да разговарају. Чак сам то и писмено уручио Његовој Светости Патријарху. Од тада до данас није било никаквог контакта, нити сам било какав сигнал добио са друге стране, а камоли позив како каже у Саопштењу.

Вама сада прете неким канонским мерама?

То је њихов проблем, ја сам једноставно са тим рашчистио, јер сам рекао и остао при томе да не прихватам и не повинујем се никаквим неканонским одлукама. Ни досадашњим ни будућим.

Преосвећени, Ви вероватно знате да је у припреми Осми васељенски Сабор, и вероватно стварање уније. Познато је свима да су те припреме у току, шта мислите о томе, да ли ће доћи до тог Сабора, и да ли ће на том Сабору ипак доћи до уније или јединства вера?

Знате шта, тај Сабор се дуго припрема, међутим на начин који није Православан начин. Теме за тај Сабор су одређене које су одавно решене, тако да је бесмислено поново решавати питање канона Новозаветних књига, које књиге ту спадају, питање поста, питање било чега другога. Једина тема за један Свеправославни Сабор – а да ли ће бити Васељенски то зависи од његових одлука и прихватања тих одлука од стране Црквене пуноће – јесте питање папске јереси. Папа би требао да буде позван на тај Сабор, не као члан и као Епископ Рима него као јеретик да одговара. Да се позове на одговорност. Тај Сабор би само тада имао оправдање. Без тога, или припрема уз подршку Ватикана и Папе је бесмислено говорити о неком Свеправославном Сабору. А ко га управо припрема? Највећи савремени екуменисти. Према томе, да ли ће доћи до тог Сабора, да ли ће доћи до склапања било какве уније, или прихватања примата Папе и тако даље, то нас апсолутно не занима. И једно је сигурно, да такви неки поступци не би били прихваћени од стране Цркве Христове, од Православне Цркве.

Шта чинити ако на том Сабору дође до уније или стварања једне нове религије? Да ли ће се тада многи наши Епископи тргнути и просто схватити где се налазе?

То зависи од сваког појединца. Ми треба да останемо уз истину која је увек иста. А то је оно што су нам Свети Оци предали, што смо од њих примили, не што смо сами измислили, то је оно што нам је Свети Сава кроз своје Законоправило предао и чега смо се до сада држали, којим је путем ишао Владика Николај, отац Јустин, и многи, многи наши славни и Свети преци. Да останемо на томе путу и уз ту истину. Без обзира на последице које могу наступити – да ли распеће, да ли круна на глави.

Преосвећени, да ли су раскол и екуменизам једнако погубни за Цркву?

Да, јерес је пагубна за Цркву и раскол је погубан за Цркву, уствари не за Цркву него за оне који крену тим путем, за њих је погубан, а Црква остаје Црквом Христовом коју ни врата пакла неће надвладати.

Да ли ћете се и даље држати Вашег „Царског пута“?

Ја за други пут не знам. То су и Свети Оци говорили, да је врлина средина између две крајности. То је тај Царски или средњи пут. Ја мислим да треба да се трудимо да останемо на том путу и да доследно њиме идемо ка својој Небеској отаџбини, ка Царству Небеском.

Имате ли неку поруку за крај нашим читаоцима?

Имам. Стојте у слободи којом вас Христос ослободи, и не дајте се у јарам преваре и заблуде ухватити.

Хвала Вам на разговору Преосвећени.

http://www.novinar.de/2012/06/04/razgovori-sa-vladikom-artemijem.html
Сачувана

Ал' тирјанству стати ногом за врат, 
довести га к познанију права, 
то је људска дужност најсветија!
Zeka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 711


Zeka


Погледај профил
« Одговор #1 послато: Март 07, 2013, 14:51:13 »

ПУТ ОЦА ЈУСТИНА

 Ко год је читао књигу новинара Николе Врзића „Викиликс: тајне београдских депеша“ у издању „Печата“ и „Фонда Слободан Јовановић“ (Београд, 2О12.), могао је да у њој наиђе на поглавље под насловом “Умерени гласови у Цркви могли би да дођу у први план ако реформисти буду предводили следећу коалциону владу“. Из тог поглавља сазнајемо да се америчка амбасада у Београду, од средине прве деценије 21. века, веома занимала за стање у СПЦ и трудила да, преко својих „инсајдера“, дође до епископа који би могли да јој помогну да спроведе своју жељу да „пацификује“ СПЦ када су у питању национални интереси Србије који се косе са интересима вашингтонско-бриселске Империје.

Из депеша које је објавио Џулијан Асанж сазнали смо да је амерички амбасадор Мајкл Полт узалуд покушавао да убеди владику рашко – призренског Артемија да сарађује са Империјом око претварања Косова и Метохије „независну“ државу под влашћу Великог Брата, коме су одани косметски Шиптари спремни на пружање свих „добрих услуга“. Тако смо од „Викилиса“ сазнали да председник Србије Тадић, по извештајима америчких дипломата, „иза сцене ради у спрези са важнијим црквеним умерењацима, у покушају да утиче на избор патријарховог наследника“. А 31. маја 2ОО6. потчињени из Београда јављају претпостављенима у Вашингтону: “Став цркве компликују унутрашњи сукоби. Постоји умерено крило (Иринеј Добријевић, епископи Теодосије и Григорије) које је покушало да развије аполитичан став који би одговорио на специфичне интересе СПЦ на Косову (имовина и религиозна мисија).

Постоји и тврђа струја која верује да јe СПЦ квази-политичка институција колико и религиозни ауторитет“. Крајем 2ОО6, Мајкл Полт се надао победи „умерењака“ у СПЦ ако следећу владу формирају „реформисти“ (читај: послушници Империје). Када је за патријарха изабран епископ нишки Иринеј, америчка амбасадорка Мери Ворлик је 12. фебруара 2О12. послала депешу у којој пише: “Његова спремност да се позабави контроверзним питањима, као што су помирење са Ватиканом и санкционисање епископа Артемија, слуте на добро“.

Дакле, јасно да јасније не може бити: Империја се активно укључила у разградњу Србске Цркве; њени методи су добро познати из историје, и укратко би се могли дефинисати као DIVIDE ET IMPERA. Најновији циљ империјалних гонитеља светосавског Србства је продубљивање подела и раскола у живом ткиву Цркве. О томе је, на себи својствен начин, говорио власник Верске информативне агнеције, ВИА, Живица Туцић, један од гласноговорника домаћег екуменизма, у свом интервјуу „Илустрованој Политици“ (5. јун 2О12. ): “Одлазак зилота из СПЦ ја заправо позитивно, јер представља ослобођење од фундаменталистичког дела. Тиме СПЦ може једноставније да приступи потребним променама, не догми, већ праксе“ (то јест, продубљивању екуменистичких контаката и озакоњењу литургијске реформе.) Он се чак заложио за легализацију свих групација које су се одвојиле од СПЦ, под једним условом: да не дирају имовину званичне Цркве.

Потписник ових редова се већ годинама бори за супротно: за избегавање раскола и подела у Цркви, за надилажење истих љубављу заснованом на Истини, Која је Христос. Зато је неопходно да се промисле изазови пред којима смо, да бисмо нашли адекватне одговоре, засноване на учењу и животу највећег Србина Христовог, Светог Саве, и његових следбеника кроз векове. То, поготову данас, треба имати у виду: како интелектуално, тако и молитвено, у складу молитвом Владике Николаја да се Срби сложе, обоже и умножe!

Србски црквени пут мора бити пут Светог Јустина Ћелијског: против екуменистичке свејереси и модернистичке помаме, али и без напуштања Светосавске Цркве, од које отпадају само они који су Христа издали, поклонивши се Западу, оличеном у вашингтонско-ватиканској осовини и протестантској антихристовској анархији... Јер, не заборавимо - и у доба оца Јустина екуменизам је био у пуном дејству: патријарх Атинагора се братимио с римским папом Павлом Шестим, митрополит лењинградски Никодим се залагао за интеркомунију с римокатолицима, а патријарх србски Герман је био један од сапредседавајућих Светског савета цркава. Иако је све одречне појаве су светском и домаћем православљу оштро критиковао, иако је исповедао светоотачку истину да ван Цркве нема спасења, отац Јустин је молитвено бдио над црквеним јединством, изливајући море суза због раскола у Америци и апелујући на СА Сабор СПЦ да крене у сусрет помирењу. Знао је отац Јустин да је раскол изазван дејством безбожничког Титовог режима, и да, поготову у духовној области, само слога Србина спасава. Надајмо се у Бога Живога да ће Срби ту светојустиновску линију трезвеног ревновања за Истину препознати, и да ће остати у Цркви Отаца, чекајући оно што је, по Писму, сасвим поуздано: слом Империје и златну слободу, утемељену на подвижништву крста.


Фонд СК


Сачувана

Ал' тирјанству стати ногом за врат, 
довести га к познанију права, 
то је људска дужност најсветија!
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #2 послато: Март 13, 2015, 03:46:59 »

После Васкрса "сеча" владика


У Српској православној цркви постало је уобичајено да се време великог васкршњег поста користи као припрема за чистку појединих владика, да би они потом били лишени епископске катедре на мајском заседању Светог архијерејског сабора. Комисија Синода, током садашњег часног поста, првих дана овог месеца већ је прочешљала милешевску епархију и од 15. до 17. марта то би требало да учини у Епархији канадској.


Одлуке на мајском сабору: Патријарх Иринеј са архијерејима

По већ виђеној пракси, испитује се стање и материјално пословање, трошкове пута и боравка чланова комисије сноси епархија где се врши провера. Према ранијим искуствима притужбе за неправилности и неуредност у вођењу финансија постају аргумент за смењивање епископа, као што је било у случају владике рашко-призренског Артемија 2010. и средњоевропског Константина 2013. године.

Очекује се да у Канаду оду митрополит црногорско-приморски Амфилохије (Радовић), епископ западноамерички Максим (Васиљевић) и пензионисани владика Атанасије (Јевтић), који је већ стигао у Америку, док су у синодској комисији за владику милешевског били епископ зворничко-тузлански Хризостом (Јеврић) и рашко-призренски Теодосије (Шибалић), као и прота Велибор Џомић.

Закључци рада комисије у Филаретовом случају нису обелодањени. Милешевском епископу је, како се може видети на грађанским интернет сајтовима који се баве црквеном тематиком, замерено "што нема уредну финансијску документацију, из чега су извукли закључак да има злоупотреба".

Такође, саслушана су, према наводима тих сајтова, шесторица свештеника који су сведочили против епископа милешевског и њима је на индиректан начин дискретно речено да ће у мају добити новог епископа.


Епархија канадска, међутим, тражи од патријарха Иринеја (Гавриловића) да рад комисије буде транспарентан и доступан верницима, као и записник који на крају поступка буде потписан. Чак је и Епархијски савет одлучио да се одговор владике Георгија на патријархово писмо постави на епархијску интернет презентацију.

Епископ канадски у допису наводи да у пословању његове епархије никада није било тајне и да су финансијске књиге увек биле отворене, као и да надлежне канадске државне институције нису имале примедби на епархијско финансијско пословање.


Цитат
Артемије прва жртва

- Чистка владика је почела пре пет година неканонском и са црквеног становишта неуставном сменом епископа Артемија због наводних финансијских малверзација које нису доказане. Епископ Артемије је био прва жртва бруталног гажења канона и устава СПЦ, на путу ка урушавању црквено-правног организма и јединства унутар СПЦ. Направљен је преседан који ће омогућити световној власти да утиче на живот СПЦ тако што ће неподобне епископе селективно уклањати преко црквених органа кроз фингиране поступке, а да не знамо шта су прави мотиви и шта је стварна кривица ако је уопште има, јер се све забашурује кроз тзв. финансијске малверзације - каже др Зоран Чворовић.
Др Зоран Чворовић, стручњак за црквено право, указује да се уклањање појединих владика подудара "са списком прозваних у писму епископа захумско-херцеговачког Григорија (Дурића), које је он још 2008. године упутио свим архијерејима СПЦ".

Владика Григорије је, да подсетимо, навео епископе: Артемија (Радосављевића), Јефрема (Милутиновића), Никанора (Богуновића), Пахомија (Гачића), Василија (Качавенду) и Филарета (Мићића). Мада у писму није критиковао браћу Ђокић, владике Георгија и Константина, епископ Григорије је гостујући на РТС-у, поводом свог дописа, казао да га њих двојица нису подржали.Цитат
Синод не чешља случајно

Верски аналитичар Живица Туцић каже да "Синод има право да шаље комисије да у епархијама установе финансијско и друго стање".
- Комисија иде тамо одакле долазе конкретне, али не и анонимне информације. Владике су одговорне за стање у својим епархијама, а из канадске и милешевске епархије било је притужби. Колико су основане треба утврдити. Не значи да извештај за последицу мора да има санкције против тих епископа. Комисија има право да позове и саслуша и оне који су писали притужбе, да изнесу аргументе који могу бити потврђени или оповргнути. Такође, не треба унапред дизати буку и комисију оптуживати за једностраност, јер то може да се протумачи као вид притиска - сматра Туцић.- Из само њему познатих разлога, на том списку који личи на староримску проскипцију, већину поменутих владика епископ Григорије је означио као групу која се опире модернизацији и променама у СПЦ, као и њеном прилагођавању духу времена, а што су појмови дубоко супростављени природи и мисији хришћанске цркве. И ти епископи, како се испоставило, виђени су за смену. Догађаји који су уследили потврдили су да наведени списак није пука импровизација епископа Григорија већ програм, а чији аутори нису познати, за кадровску чистку у СПЦ - оценио је Чворовић.


Цитат
Америка умешала прсте

Верски публициста Владимир Димитријевић тврди да "не постоји ниједна помесна православна црква у којој је за кратко време смењено или се смењује толико епископа".

- То је ванредно стање које је незамисливо у црквеној историји. Последица је онога што смо могли да видимо у депешама Викиликса где је Запад на челу са Сједињеним Америчким Државама заинтересован за "денацификацију и пацифизацију" непослушних светосаваца. Све је то део механизма меке окупације Србије и српског народа, поготово ако се зна да је један бошњачки политичар позвао НАТО да обезбеди права Бошњака у Рашкој области. Претпоставља се да владика милешевски Филарет не би био кооперативан у том случају. А што се тиче епископа канадског Георгија он је познат као противник литургијских реформи и екуменизма - каже Димитријевић.Не бежимо од истраге: Владика Георгије


Георгије: Све пред вернике!

Владика канадски Георгије тражи од патријарха да добије "правовремен увид, пре доласка чланова Комисије, у све оптужбе и материјале", укључујући и имена и потписе лица која га оптужују. Тражи, такође, "да се истрага о чињеничном стању води само по наведеним оптужбама". Када је о финансијском пословању реч, наводи владика Георгије, "треба да постоји јасан и недвосмислен налаз Комисије, регистрован у записнику и потписан одмах након увида, у просторијама Епархије, да се не би дало простора накнадним интерпретацијама".

"То су елементарне претпоставке које би морале бити задовољене да би се рад Комисије могао оценити фер и коректним. Сматрамо такође да би јавно објављивање налаза Комисије било и те како пожељно, а сами задржавамо право да налазе Комисије поделимо са нашим верницима, тим пре што се одлуком инсистира да се од њихових добровољних прилога, а не од стране оних који нас оптужују, финансира рад Комисије", навео је владика Георгије у писму патријарху Иринеју.

Епископ канадски даље истиче како "лично сматра да би трошкови за целокупни поступак требало да падну на терет оних који истрагу покрећу, јер то је правило и ред у било ком законодавству".


"И поред тога, повинујемо се вашој одлуци, свесни, између осталог, и тога да ћемо пред канадским судом имати прилике да и тај део средстава повратимо од оних који су нас неосновано оптужили. На то нас обавезује одговорност према нашим верницима и њиховим прилозима: ми смо увек строго водили рачуна да сваки долар добијен од верника буде утрошен за сврху за коју је намењен, а за финансирање неоснованих оптужби сигурно нико није давао прилоге Цркви", каже се на крају писма владике Георгија патријарху Иринеју.

(Р.Лончар, Вести)***


Синод СПЦ сменио Филарета

Врх Српске православне цркве разрешио епископа милешевског. Иницијатива за смену потекла од Амфилохија. Владика одбио да прими и да потпише одлуку о разрешењу


ВЛАДИКА Филарет разрешен је дужности епископа милешевског - сазнају "Новости". Одлуку о његовој смени донео је у четвртак Свети архијерејски синод Српске православне цркве, који је заседао у Патријаршији у Београду. Епархијом милешевском до избора новог владике управљаће, као администратор, епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.

Према сазнањима "Новости", владика Филарет разрешен је на основу извештаја који је доставила посебна црквена комисија, коју је Синод претходно формирао са задатком да испита све наводе на рачун епископа. Чланови овог тела недавно су боравили два дана у манастиру Милешеви, после чега су потписали извештај у коме се предлаже Филаретово разрешење.

Непосредно пре почетка седнице Синода епископ Филарет био је у Београду, где га је примио и патријарх Иринеј. Наш извор каже да је од поглавара СПЦ затражио копију записника који је зачинила комисија која је била у Милешеви, али је није добио. На састанку у Патријаршији Филарет је инсистирао да му патријарх наведе разлоге разрешења, али његова питања су остала без одговора. То су разлози због којих је Филарет одбио да прими и потпише одлуку о смени са епископског трона.

Седници Синода, осим патријарха, присуствовале су владике зворничко-тузлански Хризостом и рашко-призренски Теодосије. Оба архијереја једнодушно су подржала предлог из комисијског извештаја и негативно су се одредили према Филарету. Иницијатива за његову смену, према информацијама "Новости", није потекла од њих, већ од митрополита црногорско-приморског Амфилохија, који у четвртак није присуствовао заседању.

Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, коме је поверена брига и о милешевској епархији, синодску одлуку сачекао је у манастиру Куманица недалеко од Бијелог Поља. Владика се одатле упутио у Пријепоље, где је наложио да се владичански двор запечати и изврши преглед црквених књига и инвентара.НА ТРОНУ 16 ГОДИНА

ЕПИСКОП Филарет на трону Милешевске епархије провео је непуних 16 година. У чин владике хиротонисао га је у београдској Саборној цркви тадашњи патријарх Павле. Филарет је рођен 1947. године у Борцима код Коњица (БиХ). Основну школу је завршио у родном месту, а Богословију у Београду. Замонашио га је патријарх српски Герман, који га је и произвео у чин јерођакона 1969. године.

(Е.В.Н.)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #3 послато: Април 23, 2015, 01:50:04 »

Епархија канадска: Раскол у најави?Свети архијерејски синод Српске православне цркве требало би на данашњој седници да размотри извештај своје комисије која је недавно вршила истрагу у по питању материјалног пословања и свеукупног стања у Епархији канадској. На седницу је позван и надлежни епископ Георгије и он је већ стигао у Србију, сазнају "Вести" у црквеним круговима.


Проблеми у православној цркви у Канади


- Да се у Канади не би догодио нови међусрпски црквени раскол треба мудро одреаговати. Раскол из 1963. године био је на идеолошкој основи, људи подељених на монархисте и наводне присталице комуниста и трајао је три деценије. Ако сада дође до нове поделе она би суштински била канонска и те ране било би готово немогуће зацелити - незванично нам је речено у епископским круговима СПЦ.

У ишчекивању одлуке црквене владе међу верницима СПЦ у Канади завладао је мук.


Цитат
Синод одложен за идућу недељу


Мада се синодске седнице одржавају углавном четвртком, ова која је требало да буде одржана 23. априла, одложена је за почетак следеће недеље, највероватније у понедељак или уторак. Одлагање је, како незванично сазнајемо, образложено чињеницом да је 22. априла патријарх који председава Синодом, био на путу у Јасеновцу где је са 19 епископа служио литургију и помен поводом 70 година од пробоја јасеновачког логора. Међу епископима био је и канадски владика Георгије у Јасеновцу и он ће, како се може чуди у синодским круговима, у Београду остати док се не заврши предстојеће заседање Синода. Комисија која је вршила истраживање финансијског пословања у Канадској епархији СПЦ извештај Синоду предала је у понедељак 20. априла.

Противници владике Георгија очекују да он буде суспендован, неки сматрају да је то готова ствар, па ће чим стигне синодска одлука о епископовој суспензији, на ражањ ставити већ припремљеног вола и приредити славље за памћење. Георгијеве присталице сматрају пак да ће оптужбе на Синоду пасти у воду. Јер, а то је саопштио и Епархијски управни одбор, финансијске малверзације нису откривене.

- Остале тешке притужбе одавно су познате и углавном су паушалне, а своде се на дугогодишње гласине и трачеве. Зато их је претходни патријарх Павле стално игнорисао. Не треба притом искључити могућност разних злонамерних ухођења канадског епископа и фотомонтажа, те изрежираних и унапред припремљених физичких напада пред ТВ камерама. Техничке могућности за такве работе су многобројне. Зато треба бити опрезан и стручном експертизом утврдити аутентичност таквог материјала, јер ни Синод ни Свети архијерејски сабор не играју се Цркве. Искусили смо, као народ, више пута да је довољно најавити медијима ексклузиву и скандал, да се камере сјате незнајући да је инцидент унапред испланиран. Сетимо се само да су на штету српског народа много пута тако извештавали западни медији током распада СФРЈ - испричао нам је један од високопозиционараних старих достојанственика СПЦ.

У једном делу српског епископата одавно постоје тежње, кажу неутрални верници, да се Канадска епархија подели на две, чему се актуелни владика оштро супротстављао, те да цео случај води у том правцу.

Мада се извештај синодске комисије крије као да је осма света тајна, према информацијама које су процуриле у јавност, чланови синодске комисије по повратку у Београд, нису имали ништа конкретно да предоче патријарху Иринеју, што би ишло у прилог Георгијевој смени. На патријархово питање, према наводима појединих портала који се баве црквеном тематиком, да ли су пронашли ишта конкретно везано за евентуалну проневеру новца од свећа и других фондова, одговорили су да нису, али да имају сведочења свештеника о Георгијевим "неморалним радњама са којекаквим женама".

Цитат
Несугласице деле вернике

Због дугогодишњих проблема врх СПЦ је својевремено парохију Светог Ђорђа у Нијагари привремено издвојио из Епархије канадске и ставио је под управу владике источно-америчког Митрофана, а присталице епископа Георгија тад су формирале нову парохију Светог Илије. Несугласице су резултирале да је грчким старокалендарцима под окриље отишла парохија Светог архангела Михаила у Торонту. Проблема има такође у Хамилтону и Виндзору где су поред две црквене општине, Георгијеве присталице, око 80 породица, формирале парохију Свете Петке.Цитат
Заседе и сачекуше

У Патријаршији СПЦ јуче нико није могао да предвиди исход данашње синодске седнице. Добро обавештени црноризци рекли су да потражимо одговор у Канади. Уколико је тамо већ стигао неко од епископа из Америке, да сачека синодску одлуку и запути се у Милтон, Георгије ће бити суспендован. Јер, слично се дешавало и у ранијим сменама владика. У Артемијевом случају у "сачекуши" је био Атанасије Јевтић, док је у "заседи" прликом суспензије Филарета чекао Јоаникије.

 

(Вести)

***

Цитат
Др Зоран Чворовић, стручњак за црквено право, указује да се уклањање појединих владика подудара "са списком прозваних у писму епископа захумско-херцеговачког Григорија (Дурића), које је он још 2008. године упутио свим архијерејима СПЦ".

Владика Григорије је, да подсетимо, навео епископе: Артемија (Радосављевића), Јефрема (Милутиновића), Никанора (Богуновића), Пахомија (Гачића), Василија (Качавенду) и Филарета (Мићића).

- Из само њему познатих разлога, на том списку који личи на староримску проскипцију, већину поменутих владика епископ Григорије је означио као групу која се опире модернизацији и променама у СПЦ, као и њеном прилагођавању духу времена, а што су појмови дубоко супростављени природи и мисији хришћанске цркве. И ти епископи, како се испоставило, виђени су за смену. Догађаји који су уследили потврдили су да наведени списак није пука импровизација епископа Григорија већ програм, а чији аутори нису познати, за кадровску чистку у СПЦ - оценио је Чворовић.


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #4 послато: Мај 01, 2015, 10:58:13 »

Чистке по списку Григорија?


Свети архијерејски синод Српске православне цркве (СПЦ) привремено је разрешио епископа канадског Георгија управљања Епархијом и то до предстојећег редовног заседања Светог архијерејског сабора који треба да буде одржан средином маја. До тада ће бити окончан и канонски поступак који је СПЦ покренула на основу притужби свештенства и верника који су владику оптужили за финансијске малверзације, али и недостојно понашање.Проветравање цркве: Владика Григорије

Одлука о разрешењу је донета 20. априла, али је објављена на сајту СПЦ тек седам дана касније. Владика Георгије је присуствовао седници Синода када је разрешен, а део његовог обраћања члановима "црквене владе" објављен је на сајту канадске епархије (istocnik.com).

Владика је том приликом обавестио Синод да за Епархијски савет канадске епархије одлуке Синода неће бити обавезујуће све до Сабора. Оптужио је Синод да "узнемирава вернике слањем Комисије у време часног поста", као и за "подизање прашине без иједног доказа и мимо свих протокола". Такође је одбацио оптужбе да он прети расколом, а чланове Синода је позвао да поднесу оставке.

- Нико у Канади неће ићи у раскол - чланови Епархијског савета, који траже смену Синода, деценијама се боре за јединство Цркве - пренео је сајт istocnik.com његове речи.

У уторак, међутим, на сајту није било његовог говора, а информације су у потпуности усклађене са одлуком Синода да ће до коначне одлуке Сабора епархијом администрирати патријарх Иринеј, у чему ће му помагати владика рашко-призренски Теодосије и западноамерички Максим.

Ово последње разрешење је једно у низу које је СПЦ предузела последњих година. Подсетимо, владика рашко-призренски Артемије је смењен 2010. године, средњоевропски Константин је разрешен 2013, а марта ове године владика милешевски Филарет је такође суспендован до заседања мајског Сабора. Занимљиво је да је епископ Пахомије и даље на челу врањске епархије, иако је у више наврата био оптужен за сексуално злостављање.

Док једни сматрају да се на тапету налазе само владике "тврде струје", други пак тврде да је чишћење црквених редова од епископа "огрезлих у финансијске махинације и блуд" морало једном да отпочне.

О томе да следи сеча владика "Вести" су најављивале почетком марта. Стручњак за црквено право др Зоран Чворовић тада је указао да се уклањање појединих владика подудара "са списком прозваних у писму епископа захумско-херцеговачког Григорија из 2008. године. У том писму он је оптужио поједине владике да се опиру модернизацији и променама у СПЦ. На списку нису били Константин и Георгије, али њих двојица, иначе рођена браћа, нису подржали владику Григорија.


Цитат
Смењен и заменик
Патријарх Иринеј је у својству администратора епархије разрешио дужности заменика епископа канадског протојереја Михајла Додера, а на његово место поставио протојереја Василија Томића. Познаваоци прилика у канадској епархији и ову одлуку оцењују као уклањање људи од поверења смењеног владике Георгија.


Цитат
Прозвао Амфилохија

Владика Георгије се на седници Синода посебно острвио на митрополита црногорско-приморског Амфилохија и најавио објављивање финансијских малверзација у митрополији. Он је упитао где је завршило 195.000 долара које су верници из канадске епархије послали за исконостас цркве у Бару.

(Ј.Арсевић)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #5 послато: Мај 14, 2015, 21:16:47 »

САБОР СПЦ
Литургија без Филарета


Литургијом и обредом призива Светог духа у београдској Саборној цркви почело редовно заседање Светог архијерејског сабора СПЦ
Служби која је претходила радном делу заседања присуствовала је већина епископа српске цркве, укључујући и суспендованог владику канадског Георгија. Литургији, коју је предводио патријарх Иринеј, није присуствовао епископ милешевски Филарет, чија ће одговорност за лоше стање у епархији бити утврђивана на овом заседању.

- Окупили смо се на Сабору да сагледамо све што смо током године урадили и да извучемо закључке - рекао је после литургије у својој беседи патријарх Иринеј. - Нека нам Господ помогне да се што урадимо буде у славу Божију и на добро нашег православног народа.

Први дан заседања највишег црквеног тела прошао је у разматрању дневног реда. Прва тема сваког редовног заседања је подношење извештаја о стању у свим епархијама СПЦ. Очекује се да се, као и претходних година, кадровска питања и решавање проблема нађу на самом крају заседања. Поред статуса двојице суспендованих владика, међу овим темама наћи ће и се и низ међусобних притужби архијереја, као и тињајућих проблема у Цркви.

(Р.Др. вечерње НОВОСТИ)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #6 послато: Мај 18, 2015, 02:09:38 »

КО ЗАИСТА ВЛАДА У СПЦ
Иринеј против Иринеја


Први пут се владика бачки директно супротставио митрополиту Амфилохију, али и самом патријарху Иринеју који је, ма како се трудивши да остане статусно неутралан, ипак ближи митрополиту црногорско-приморском

Владика Иринеј и патријарх Иринеј (Фото Танјуг/Бета)


Међусобно подељени епископи Српске православне цркве ставили су коначно карте на сто и дилеме које су до сада могле да се чују само по кулоарима патријаршијског двора, па све до најудаљенијих манастира, више не постоје. Двојица најмоћнијих, епископ бачки Иринеј и митрополит црногорско-приморски Амфилохије, који је ближи патријарху Иринеју, одмеравају снаге, окупљајући верне владике око себе.

Заседање највишег црквеног тела, Светог архијерејског Сабора, који чине све владике СПЦ, почело је необично жустро, а заоштрени односи између митрополита Амфилохија и владике бачког Иринеја више не могу да остану прикривени унутар седишта СПЦ.

Сабору је поднета петиција епископа Иринеја у којој се тражи да се преиспитају одлуке Светог архијерејског Синода да привремено разреши дужности управљања епархијама владику милешевског Филарета и канадског Георгија. Петицију је од 37 активних владика потписало њих 21. Потписницима које предводи владика бачки Иринеј не смета сама истрага против владика Филарета и Георгија, већ начин на који је она вођена, као и то што двојица епископа нису могла да виде шта пише у извештајима две комисије на основу којих је Синод донео одлуку да их привремено разреши.

Како сазнаје `Политика`, чланови Сабора сада читају обимне извештаје сачињене после посете комисија коју је оформио Синод епархијама Милешевској и Канадској.

Прво је читан извештај комисије против Георгија, а потом на дневни ред долази Филарет. Поједини архијереји постављају питање зашто се, ако се већ преиспитује финансијско пословање, сличан поступак не спроведе и у Архиепископији београдско-карловачкој, на чијем је челу патријарх Иринеј, као и у Патријаршијском управном одбору и у Митрополији црногорско-приморској којом столује митрополит Амфилохије.

Да ли ове најаве представљају поруку патријарху да се, у тренутној расподели снага, налази на слабијој страни? За сада група владика којом заправо управља Амфилохије нема већину, што може још некога од епископа упутити ка супротној, бачкој страни. Али, досадашњи сукоби у СПЦ су показали да се савезништва лако склапају, али још брже раскидају.

Митрополит Амфилохије је, тако, и један од чланова Синода, уз епископа рашко-призренског Теодосија, који је био председник комисије која је испитивала стање у Епархији канадској и владику зворничко-тузланског Хризостома, који је био од Синода задужен да испита стање у Епархији милешевској. У време док је блаженопочивши патријарх Павле био у болници, митрополит Амфилохије био је његов заменик и обављао део дужности које тадашњи поглавар СПЦ, због болести, није могао да обавља.

Владика бачки Иринеј је и портпарол СПЦ, а у делу јавности постоји мишљење да је већина новоизабраних млађих епископа блиска њему. О снази утицаја двојице архијереја у епископату говори и то што су у време када се бирао нови патријарх митрополит Амфилохије и владика Иринеј били веома близу да постану поглавари српске цркве.

Када је биран наследник патријарха Павла, у јануару 2010. године, кандидати су били митрополит Амфилохије, владика бачки Иринеј и тадашњи епископ нишки Иринеј. Сва тројица добила су у четири круга гласања неопходну подршку архијереја. За митрополита Амфилохија је гласало њих 25 већ у првом кругу гласања, а за двојицу Иринеја – 23 члана изборног Сабора. Апостолским жребом, извлачењем једне од три коверти с именима кандидата који су добили највише гласова, изабран је за новог поглавара СПЦ тадашњи епископ нишки. Од тада, ово је први пут да се владика бачки тако директно супротставио митрополиту Амфилохију, али и самом патријарху Иринеју, који је, ма како се трудивши да остане статусно неутралан, ипак ближи Амфилохију.

Али, Иринеј бачки, сива еминенција СПЦ, сада не игра игру скривалица, већ је затражио и писану подршку других епископа. И добио је већину. Да ли је тиме и добио писмену потврду да је он заправо владар из сенке СПЦ? Ко, заиста, влада у СПЦ? Иринеј или Иринеј?


Посебно је осетљиво питање колико супротстављени ставови Иринеја бачког и Амфилохија утичу на јединство Српске цркве, а колико је ту, што је ипак изгледније, реч о јачању сопственог утицаја унутар СПЦ. Заправо, и Иринеј бачки и Амфилохије обављају припремне радње за неки будући избор новог патријарха СПЦ и стварање што бројније гласачке машине.

Како незванично сазнајемо, одлука о Георгију и Филарету, привремено рашчињеним епископима, могла би бити донета најраније у понедељак, мада се то питање може продужити током целе наредне недеље и овај Сабор претворити не само у један од најузбудљивијих, већ и најдужих последњих година.

Према неким наговештајима, досадашњи ток седнице иде у позитивном смеру по милешевског и канадског владику. Већ и само стављање њихове судбине за прву тачку дневног реда део црквених кругова тумачи као сигнал да би они, ипак, могли остати на својим епископским местима. Ипак, док Сабор не донесе званичну одлуку како ће се поставити према владикама Филарету и Георгију, и јавност и црквени кругови могу само да нагађају о томе.

Упадљиво је и да ни после трећег дана заседања Сабора СПЦ нема, као што је била пракса претходних година, званичног оглашавања из Патријаршије, где се одржавају седнице, о раду највишег црквеног тела. До сада је управо епископ бачки Иринеј био тај који је новинарима, после сваког радног дана Сабора, саопштавао званичне информације о тренутном току заседања.

То је још један показатељ да је ова седница пошла нешто другачијим смером.

Уосталом, `Политика` је најављивала узбудљиве саборске преокрете.

(Александар Апостоловски – Јелена Чалија, Политика)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #7 послато: Мај 22, 2015, 22:58:27 »

Филарет и даље владика милешевски

Неочекивани обрт на заседању Светог архијерејског сабора Српске православне цркве: Епископ милешевски добио рок до маја наредне године да реши проблеме у ЕпархијиВЛАДИКА Филарет остаће на трону Милешевске епархије до маја следеће године, одлучио је вечерас Свети архијерејски сабор СПЦ који заседа у Београду.
Ово практично значи да је највише црквено тело укинуло Филаретову суспензију коју му је почетком марта одредио Свети синод. Он је добио рок од годину дана да исправи пропусте у руковођењу Епархијом које је констатовала комисија, која је утврђивала његову канонску одговорност.Уколико до маја 2016. не реши проблеме и не уведе ред у својој епископији Филарет ће се поново наћи пред црквеним органима.

До овог, за многе неочекиваног, обрта дошло је на иницијативу патријарха Иринеја, који, као председавајући Сабора, није ни ставио на гласање предлог о његовој коначној смени.

- Патријарх је преузео одговорност за стање у Милешевској епархији и тиме Филарету пружио другу шансу - каже за "Новости" извор из врха СПЦ. - То не значи да Филарет има већину у Сабору, јер да је дошло до гласања он би готово сигурно био смењен. Оваквим исходом заправо постигнут је компромис између патријарха и две супротстављене струје у Сабору.

Извори из Патријаршије СПЦ кажу да је за гледање "кроз прсте" епископу милешевском пресудан био утицај одређених кругова из сфере политике. Последњих дана, на адресу патријарха стигло је неколико молби појединих државних функционера, који су се заложили да Филарет још неко време остане владика.

Иначе, владикама Српске православне цркве предочен је данас у београдској Патријаршији извештај црквене комисије која је боравила у Милешевској епархији и предложила смену епископа Филарета.

Анализом "случаја Филарет", после једнодневне паузе због Спасовдана, чланови највишег тела СПЦ данас су наставили своје пролећно заседање. Црквеним великодостојницима прочитан је обиман извештај о стању у Милешевској епархији, који је саставила комисија Светог синода предвођена владикама зворничко-тузланским Хризостомом и рашко-призренским Теодосијем.

Владика Филарет је пред члановима Сабора одбио оптужбе сматрајући их монтираним и злонамерним. Његов кључни адут био је учинак на владичанском престолу. За деценију и по Милешевска епархија добила је 36 нових цркава, а обновљено је 14 манастира, 12 конака, Владичански двор...

http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D0%B4%D1%80%D1%83%D1%88%D1%82%D0%B2%D0%BE.395.html:549412-Filaret-i-dalje-vladika-milesevski

   Филарет је још док је био старешина манастира Светог Архангела Гаврила показао оно што недостаје многим Србима који баратају заједничким парама и буџетом-да је Србин и кад распоређује паре.
  Надам се да ће то умети да уради и овај пут.
Сачувана

moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #8 послато: Мај 23, 2015, 21:49:20 »

ВЕЛИКИ ОБРТ: Сабор СПЦ сменио Филарета

Свети архијерејски сабор на заседању данас око девет часова донео је одлуку да еписком милешевески Филарет буде разрешен дужности, сазнају "Новости" у Патријаршији СПЦ. Гласање: 19 гласова "за", 18 "против"Свети архијерејски сабор на заседању данас око девет часова донео је одлуку да еписком милешевески Филарет буде разрешен дужности, сазнају "Новости" у Патријаршији СПЦ.

Како каже наш извор, притиснут захтевима дела архијереја, патријарх Иринеј морао је, ипак, да стави на гласање раније донет предлог од Синода за разрешење Филарета.

Приликом гласања, 19 архијереја је било да Филарет не буде више на трону епархије милешевске, а 18 је било против. Заседању није присуствовао митрополит загребачко - љубљански Порфирије, који је иначе био против смене и Филарета и Георгија, мислећи да је у петак увече све завршено одлуком патријарха да Филарет остане на челу те епархије.

Он је добио рок да у наредних годину дана исправи све оно што му је замерила синодска комисија на челу са епископом зворничко-тузланским Хризостомом и Синод СПЦ који га је суспендовао.

http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D0%B4%D1%80%D1%83%D1%88%D1%82%D0%B2%D0%BE.395.html:549460-VELIKI-OBRT-Sabor-SPC-smenio-Filareta

  Спрдња од сабора,шта друго рећи.
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #9 послато: Мај 31, 2015, 05:20:08 »

ЗАВРШЕН САБОР СПЦ: Отварање дијалога са Ватиканом и МПЦ, о црквеном расколу, браку и породици


Вишедневно редовно заседање Сабора Српске православне цркве је завршено, а донето је низ значајних одлука међу којима је отварање дијалога с Римокатоличком црквом


Вишедневно редовно заседање Сабора Српске православне цркве је завршено, а донето је низ значајних одлука међу којима је отварање дијалога с Римокатоличком црквом, обнављање дијалога с македонском црквом у расколу и разматрање могућности деловања представника СПЦ у Бриселу.

У саопштењу СПЦ наведено је и да је Сабор на заседању, од 14. до 29. маја, разрешио епископе Филарета и Георгија и изопштио бившег владику рашко-призенског Артемија и црноречког игумана Николаја.

"Монах Артемије, вођа познате расколничке групације, враћен је у ред световњака под својим крштеним именом Марко и трајно искључен из црквене заједнице, уз позив њему и Негославу Николићу, његовом лажном 'хорепископу Николају', да се покају и врате Мајци Цркви, која ће их, ако то учине, са радошћу примити у свој загрљај", пише у саопштењу

Додаје се да су епископи канадски Георгије и милешевски Филарет разрешени од управљања повереним епархијама и стављени Сабору на располагање.

СПЦ саопштава да је Сабор одлучио да прихвати предлог архиепископа Стефана о наставку дијалога у циљу превазилажења црквеног раскола и успостављања канонског поретка у Македонији, пошто је за то испуњен услов, а то је пустсање из притвора архиепископа охридског Јована.

Како се наводи, СПЦ ће у том дијалогу представљати митрополит црногорско-приморски Амфилохије и епископи бачки Иринеј и захумско-херцеговачки Григорије, а уз њих ће, као представник канонске Охридске Архиепископије, бити и епископ стобијски Давид.


Додаје се да је први пут после заседања 2011. године на Сабору био и архиепископ охридски и митрополит скопски Јован, ослобођен пре неколико месеци из скопског затвора Идризово великим заузимањем патријарха московског Кирила и Руске православне цркве уопште, уз садејство СПЦ у мери у којој је то било могућно.

Начелно је одлучено да се размотри могућност деловања представника СПЦ у Бриселу ради контаката и промовисања њених интереса пред институцијама ЕУ, у сарадњи са представништвима неких других православних цркава, а по потреби и са представништвом Ватикана као државе.

СПЦ наводи да је најважнија саборска одлука, одлука о установљавању нових празника у календару СПЦ, односно канонизација светог мученика пребиловачког који ће се славити 6. августа, затим светог Мардарија (Ускоковића), епископа америчко-канадскског и његов празник ће бити 12. децембра, као и преподобног Севастијана Џексонског (Дабовића) чији ће спомен бити 30. новембра.

Одређени су чланови Синода, а поред митрополита црногорско-приморског Амфилохија и епископа шабачког Лаврентија, чији мандат још траје, продужен је мандат епископу рашко-призренском Теодосију, а за новога члана изабран је епископ бачки Иринеј.

Сабор је, као и сваке године, посебну пажњу посветио, како се наводи, невољама цркве и народа на Косову и Метохији, донете су одлуке о путевима и начинима да се те невоље ублаже, а поновљен је и апел да се прогнанима и расељенима омогући повратак и опстанак на огњиштима.

Како се наводи, са једнаком бригом и одговорношћу сагледане су, такође, тешкоће и искушења са којима се црква и српски народ сусрећу у Црној Гори, Хрватској, Босни и Херцеговини и другде услед притисака, неправди и дискриминације.

Посебна пажња посвећена је кризи брака и породице, чији је врхунац, како наводи СПЦ, све већи број абортуса, развода, породичног насиља и других појава које разарају брак и породицу, а изражена је и велика забринутост због "одлива мозгова", опште небриге за младе, за село и за социјално угрожене.

Сабор је изразио захвалност Влади Србије и надлежнима, у првом реду Управи за сарадњу са Црквама и верским заједницама при Министарству правде, за свестрано разумевање и подршку, нарочито за ону на Косову и Метохији, као и захвалност Републици Српској - њеној влади и народу.

Сабор је донео и одлуке о прослави великог јубилеја - 1.000 година од смрти светог Јована Владимира, највећег српског владара из преднемањићког периода (1016-2016), разним духовним и културним манифестацијама које ће почети ове године, а завршна свечаност биће 2016. године.

Прихваћен је извештај о учешћу делегације СПЦ у раду свеправославних предсаборских конференција и свеправославне комисије за ревизију текстова припремљених за Свети и Велики Сабор Православне Цркве, који се планира за идућу годину.

Такође, примљен је и извештај о радовима на унутрашњем уређењу Спомен-храма Светог Саве на Врачару и донете начелне одлуке о даљем току тих радова, нарочито о програму израде мозаика и фрескописању у најтешњој сарадњи са Руском православном црквом и надлежним органима Русије.

Сабор је пажњу, као и ранијих година, посветио питањима црквене просвете и школства, верске наставе, научно-просветних установа, као што су Библиотека, Архив и Музеј СПЦ, научне делатности, информативне службе, а разматрано је и питање верске службе у Војсци Србије и предложене мере за њено побољшање.

Досадашња Епархија средњеевропска преименована је у Епархију франкфуртску и све Немачке, са седиштем у Франкфурту, пише у саопштењу и наводи да је Сабор са радошћу поздравио пресуду Врховног суда Новог Јужног Велса у Аустралији у корист Митрополије аустралијско-новозеландске СПЦ, а против самозване расколничке "Слободне Српске Цркве".

Патријарх Иринеј је у уводном обраћању на почетку Сабора указао на најважнија питања живота и мисије СПЦ у овом историјском тренутку, у данима великих искушења и изазова и у земљи и у свету, али и великих могућности за духовни препород и напредак.

У раду Сабора учествовали су сви епархијски архијереји СПЦ, осим митрополита дабробосанског Николаја.


(Танјуг)


***


СПЦ: Комисија за дијалог о намери Ватикана да канонизује Степинца


Сабор Српске православне цркве одлучио је да прихвати дијалог с Римокатоличком црквом поводом намере да канонизује кардинала Алојзија Степинца


Сабор Српске православне цркве одлучио је да прихвати дијалог с Римокатоличком црквом поводом намере да канонизује кардинала Алојзија Степинца, а за председника Комисије за дијалог именован је митрополит загребачко-љубљански Порфирије.

За председника сталне саборске Комисије за дијалог са Хрватском бискупском конференцијом именован је митрополит загребачко-љубљански Порфирије, за председника Одбора за Јасеновац - епископ славонски Јован, док је за питања изучавања јасеновачких логора смрти у Градини, на босанској страни, и даље надлежан епископ бањалучки Јефрем.

Ту одлуку Сабор СПЦ је донео на редовном заседању, које је завршено јуче.

Свети Синод ће, по налогу Сабора, образовати одговарајућу комисију и разговараће се о Степинчевој улози у Независној Држави Хрватској током Другог светског рата, а у контексту српско-хрватских односа у 20. веку.

Против канонизације Степинца су и СПЦ и државни врх, а председник Србије Томислав Николић је тим поводом прошле године писао папи Фрањи, са којим ће се састати у септембру.

Протекле седмице Николић је о тој теми разговарао у Београду с кардиналом Куртом Кохом, председником Папског савета за промоцију хришћанског јединства и према информацијама са састанка, упозорио Ватикан да одустане од канонизације Степинца.

Николић је изразио забринутост да би одлука о проглашењу Степинца светим нарушила све до сада урађено на побољшању односа Србије и Хрватске.

Степинца је Римокатолицка црква 1998. године прогасила за блаженог, што је пресудан корак ка проглашењу за светитеља.

У српској јавности Степинац је познат пре свега као челник "Цркве у Хрвата", односно надбискуп загребачки из времена НДХ, 1941-1945. године.

Степинац, којег део историчара препознаје као духовног оца "Ендехазије", у којој је убијено око милион људи, од којих је највећи број Срба, унет је у римокатолицки календар као "блаженик", а својевремено га је папа Јован Павле Други верницима препоручио као "новог заступника пред Богом".

Степинац се, наиме, као заштитник хрватске цркве приклонио врху НДХ на целу са Антом Павелићем тако што се укључио у фундаменталне структуре режима - војску, као викар, и Хрватски сабор, као његов цлан.

Октобра 1946. године загребачки суд осудио је Степинца на 16 година затвора и присилног рада и на губитак политичких и граданских права због сарадње са усташама и окупатором.

Био је пет година у затвору Лепоглава, одакле је пуштен крајем 1951. године од када се налазио у некој врсти кућног притвора у родном Крашићу, Јастребарско, недалеко од Загреба, све до смрти 1960. године.

(Танјуг)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #10 послато: Јул 07, 2015, 08:14:10 »

Верници траже ФиларетаАпели да Српска православна црква преиспита одлуку о разрешењу владике милешевског Филарета. Петиција мештана лимске долине


ГРУПЕ верника из Милешевске епархије послале су апел врху Српске православне цркве да преиспита одлуку о резрешењу владике Филарета са трона Милешевске епархије.

- За петицију са 3.000 потписа у Патријаршији су нам рекли да треба да је упутимо преко надлежног архијереја, а неке петиције и жалбе које су стизале против владике примали су без такве процедуре и објављивали их на велика звона - каже један од организатора ранијег сакупљања потписа.

У најновијем обраћању Синоду СПЦ, мештани Лимске долине подсећају на заслуге Филарета у обнови духовног живота и васкрсу неимарског духа, али и доброчинству и помоћи, како српским тако и муслиманским породицама, оболелој деци...- Знамо да ће нам рећи да се мешамо у црквене ствари, али ми само подсећамо да су стали радови на шест објеката. Спомен-црква - костурница, у селу Љепојевићи, на Јавору, посвећена свим српским мученицима од Косова до данашњих дана, који су живот положили за веру и отаџбину, требало је да буде освештана 21. јуна, на дан чувене Калипољске битке у Јаворском рату 1876. године. Црква је прошле јесени добила кров и крстове, занатски радови нису настављени, иако су паре обезбеђене из републичке касе - наводе чланови Одбора за градњу.

Владика Филарет, који борави у манастиру Светих мученика и бесребреника Козме и Дамјана на Златару, одбија разговор на ову тему и наглашава да је права адреса Синод СПЦ.ПРОЦЕДУРА

У Патријаршији, међутим, не желе да коментаришу апеле верника.

- Милешевска епархија има свог администратора, владику Јоаникија, који руководи духовним животом. Нико не спори право верника да се обраћају телима цркве, али у прописаној процедури - кратко нам је речено у седишту СПЦ.

(Д.Г. вечерње НОВОСТИ)

***

Цитат
Стручњак за црквено право др Зоран Чворовић је раније указао да се уклањање појединих владика подудара "са списком прозваних у писму епископа захумско-херцеговачког Григорија из 2008. године. У том писму он је оптужио поједине владике да се опиру модернизацији и променама у СПЦ."


И малоумнику мора да буде јасно шта се иза брда ваља. Чињеница је да је Филарет много урадио и за СПЦ а и за народ у том крају, у обнови духовног живота и васкрсу неимарског духа, али и доброчинству и помоћи. То потврђују мештани где је Филарет био годинама владика.

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #11 послато: Јул 25, 2015, 19:56:21 »

Касно се сетили Високих ДечанаЕпархија рашко-призренска СПЦ запрепашћена је одлуком апелационог већа Посебне коморе `Врховног суда Косова` да поништи судско решење из децембра 2012. када је манастиру Високи Дечани признато власништво над 24 хектара земље у непосредној близини храма.

(Не)признато власништво: Манастир Високи Дечани


Епархија се саопштењем огласила после две недеље од доношења судске одлуке и то након што је текст `Вести` о овом проблему пренела агенција Танјуг.

- Апелациони суд се неочекивано и без преседана прогласио ненадлежним за ово питање и упутио је предмет на основни суд у Пећи, чиме се у практичном смислу поништава рад Врховног суда Косова на овом предмету од 2008. године. У току протеклих седам година Суд посебне коморе Врховног Суда Косова више пута је потврдио своју надлежност по овом питању, што најновију одлуку апелационог суда чини нелогичном и правно неутемељеном. Имајући у виду далекосежне последице ове одлуке која је донесена прегласавањем уз снажан отпор двоје од пет судија и правне преседане које она доноси, Епархија рашко-призренска ангажовала је свој правни тим, који у сарадњи с међународним експертима ради на изналажењу правних мера које треба да буду примењене у циљу заштите имовинских интереса СПЦ - саопштила је епархија.


Цитат

СФРЈ одузела, Србија вратила

Спорних 24 хектара припадају делу манастирске имовине коју су власти СФРЈ одузеле Високим Дечанима после Другог светског рата и земљу дале пољопривредним предузећима. Република Србија је 1997. ту земљу вратила у власништво манастиру Дечани уговорима у поклону јер у то време није постојао закон о реституцији.Најновија пресуда је, да подсетимо, донета 8. јула, а у решењу до кога су дошле `Вести`, наводи се да се поништава одлука донета у корист Високих Дечани из 2012. Апелациони суд се огласио ненадлежним, а странке у спору упутио да процес обнове пред Основним судом у Пећи.


(Е.В.Вести)


***

Срби са КиМ су са правом страховали када је Вучић у Бриселу парафирао споразум о правосуђу,

http://forum.svisrbisveta.org/index.php?topic=1494.msg24206#msg24206

којим су УГАШЕНИ судови и тужилаштва Србије на КиМ.  у вишим инстанцама (апелационом и врховном суду у Приштини) су постављени Шиптари, па ће шиптарска РЕЧ, као некад, поново бити последња.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Cuburac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1179Погледај профил
« Одговор #12 послато: Јул 25, 2015, 21:30:20 »

Nicija nije gorela do zore, pa valjda ce se jednoga dana naci prava Srpska vlada u Srbiji koja ce o svemu ovome da povede racuna i da sve vrati na svoje mesto.
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #13 послато: Април 05, 2016, 16:34:12 »

Недавно сам поставила овај цитат,

Цитат
Др Зоран Чворовић, стручњак за црквено право, указује да се уклањање појединих владика подудара "са списком прозваних у писму епископа захумско-херцеговачког Григорија (Дурића), које је он још 2008. године упутио свим архијерејима СПЦ".

Владика Григорије је, да подсетимо, навео епископе: Артемија (Радосављевића), Јефрема (Милутиновића), Никанора (Богуновића), Пахомија (Гачића), Василија (Качавенду) и Филарета (Мићића).

- Из само њему познатих разлога, на том списку који личи на староримску проскипцију, већину поменутих владика епископ Григорије је означио као групу која се опире модернизацији и променама у СПЦ, као и њеном прилагођавању духу времена, а што су појмови дубоко супростављени природи и мисији хришћанске цркве. И ти епископи, како се испоставило, виђени су за смену. Догађаји који су уследили потврдили су да наведени списак није пука импровизација епископа Григорија већ програм, а чији аутори нису познати, за кадровску чистку у СПЦ - оценио је Чворовић.у том цитату наведено је и име владике "који је дошао на ред". Ево вест:


Побуна против владике Никанора


Епископ Никанор

Група од 14 свештеника писала патријарху Иринеју о злоупотребама епископа банатског. Тврде да је гађао ђаконе и свештенике, клео их, претио им...

ВЛАДИКА Никанор оставља нас без плата и парохија, назива нас лоповима и криминалцима, прети нам и уцењује нас. Више од 28 радно способних свештеника због њега је завршило на социјалној помоћи од 12.000 динара. Небројено је примера његове бахатости, наступа беса, па чак и физичких напада на свештенике и ђаконе.

Ове оптужбе против епископа банатског наведене су у писму које је у име клирика из Баната патријарху српском Иринеју и Светом архијерејском синоду упутило 14 свештеника Епархије банатске. У пријави су на 15 страница побројане владичине финансијске и друге злоупотребе, међу којима је и кршење Устава СПЦ и канонског поретка.

Због ових оптужби владика је позван у Патријаршију, где му је дат рок од две недеље да се писмено изјасни о наводима свештеника његове епархије. Коначну реч о представки и владичином одговору даће средином месеца Свети архијерејски синод СПЦ.

- Нејасно је како је епархијска каса два пута обијена и из ње нестало милион евра а да притом нема службеног полицијског извештаја о наводно несталом новцу - објашњава протојереј Томислав Живковић, један од потписника писма. - Од свог устоличења 2003. године, Никанор је успео да се, протеривањем и злостављем, ослободи више од 80 затечених свештеника, али и да доведе још 120, како би с њима спроводио своју тиранију.

У допису адресираном на патријарха СПЦ, који је у патријаршијском деловоднику заведен 28. марта, подсећа се на више случајева бахатог понашања епископа, и то на литургијама у највећим банатским храмовима. Владици се замера да је ђаконима пред пуним храмовима верника цепао богослужбену одећу и ударао их кадиoницом, бацао часни крст на под цркве, копљем којим се сече обредни хлеб за причест гађао свештенике...

- Ђакона је, током рукопложења у Сечњу, владика гађао Светим писмом, а током освећења темеља храма у селу Јабука у бесу изговорио речи: "Да имам бомбу при себи, сад бих је бацио" - наставља Живковић. - Свештеника Борка Томића из Житишта је клео, заједно с његовом породицом. Ово су само примери тортуре и стреса кроз које свакодневно пролазе свештеници у банатским парохијама, али и владичином кабинету.

Епископ Никанор оптужује се и за злоупотребе у управљању Фондом солидарности, намењеним за помоћ угроженим свештеницима и верским службеницима. Свака парохија дужна је да годишње уплати 240 евра, што у суми износи око 50.000 евра годишње. Владика, наводно, овај новац троши самостално и без икакве контроле црквених органа.


ЕПИСКОП БЕЗ КОМЕНТАРА

НИКАКВА представка против владике Никанора није стигла у седиште епархије нити знамо за писмо упућено Патријаршији - кратко је речено за `Новости` у кабинету епископа банатског у Вршцу. У Владичанском двору демантују да постоји побуна клирика против надлежног архијереја. До закључења овог броја, `Новости` нису успеле да добију изјаву владике Никанора о оптужбама њему подређених свештеника.

(Р.Драговић, вечерње НОВОСТИ)


***


Чини ми се да један кратак коментар једног читаоца,

Цитат

Ovo je sramota sta se radi.Svako ko je protiv toga da papa dodje u Srbiju, njega napadaju.јасно говори који је један од највећих разлога смењивања појединих владика. Пре тога иде напад, блаћење, клеветање,... зависи шта би могло највише "да пије воду" код лаковерних  и онда по неком шаблону буде смењен један по један, док у СПЦ не остане "чист" терен за остваривање тог циља.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #14 послато: Април 17, 2016, 11:52:32 »

Судом на неподобне владике?


Како се приближава мајско заседање Светог архијерејског сабора (црквене скупштине), највише власти Српске православне цркве, тако по већ устаљеној пракси Синоду (црквеној влади) увелико стижу свештеничке притужбе против појединих епископа или захтеви за њихову смену.


Патријарх Иринеј


Тренутно су, колико је познато, поповима мете владика банатски Никанор Богуновић, епископ нишки Јован Пурић, који је на боловању, али и развлашћени владика Георгије Ђокић. Пурићева судбина требало би да буде решена на Сабору, од ражалованог епископа канадског Георгија ће, како је и сам патријарх недавно најавио, бити захтевано да се исели из куће у којој живи у Милтону и врати се у отаџбину јер у супротном могу уследити нове црквене санкције, док је петицију против Богуновића потписало 14 свештеника.

Ухођење као "дух времена"

За верског аналитичара Драшка Ђеновића, "занимљива је новонастала пракса у СПЦ да свештеници, потпомогнути цивилним снагама са црквених општина, елиминишу себи неподобне надлежне епископе".

- Епископи одвајкада рукополажу и на парохије постављају свештенике, они се владикама заклињу на послушност, па је донедавно било незамисливо да се удружују и иницирају смене надлежних епископа. Али, очигледно је да се међу свештенослужитељима, и мирским и монашким, прати дух времена, да свако на сваког мотри, подмеће и лови грешке оног другог. При том треба имати у виду да су владике монаси и да су под заветом сиромаштва, целибата и скромности. Тога се многи не држе и то се види по њиховом раскошном и растрошном живљењу, док монашки завети за породичне свештенике не важе. Исто тако, велики број оних који се одлучују за теолошки факултет то чини због добре зараде и каријере, а не духовне мисије. Отуда не чуди и пошалица да у свештени клир иду они који немају петљу да се баве криминалом, а имају амбицију да се лако и брзо обогате. Али, има примера, попут случаја епископа нишког Јована, који је привремено склоњен с епархије, да креће хајка против владике ако почне да заводи ред и дисциплину. Дирне у "осиње гнездо", па се неки свештеници острве на епископа да би сачували позиције и скренули пажњу са свог великог прихода и сумњиво стеченог капитала. Колико год да су свештеничке оптужбе против појединих владика јаке или непобитно истините, треба бити опрезан и запитати се шта је прави узрок. И да ли се у стилу "држ'те барабу и лопова", овим тужакањима скреће пажња са сопствених недела - указује Ђеновић.

Цитат
Ни патријарх није заштићен

- Кад су управним актом смењивали владику Артемија, већина чланова Светог аријерејског сабора је превидела да установљењем овакве праксе могу и сами постати жртве. Чак и патријарх. Опасан преседан је заживео и СПЦ прелази Рубикон. Јер, заверама и монтираним процесима против сопствених владика, а уз помоћ ниже јерархије, у неким случајевима и уз помоћ државних органа, врх СПЦ заправо руши црквену аутономију и постаје предмет разних злоупотреба од стране политичара. Свештеници могу да праве уроте против епископа и потказују их не само Синоду и Сабору СПЦ, већ и државним властима. Такође, пошто у Србији имамо послушничке марионетске власти с једне и слабост организационе структуре у СПЦ, с друге стране, отворена је могућност да светски моћници кадрирају и у СПЦ, а све то са непредвидивим последицама. Из такве перспективе ни патријарх не може бити сигуран да ће до краја живота остати на челу СПЦ - закључује Чворовић.


Новац у позадини сукоба?

С друге стране, наставља он, "као, на пример, у банатској епархији, свештеници се жале врху СПЦ на злоупотребе свог епископа Никанора, почев од односа према потчињеној јерархији, преко самовоље и бахатости, до сумњивог епархијског пословања".

- Свештеници владици Никанору такође замерају да им је разрезао високе намете за епархијску касу. Банат је у односу на Бачку или Срем веома сиромашан и пароси се жале да не могу довољно да зараде за себе и своју парохијску цркву, за владику и епархију, а он не смањује потраживања. Епископ банатски се такође замерио Заводу за заштиту споменика културе јер на своју руку ради преправке на Владичанском двору у Вршцу, иако је дворац под заштитом државе. Али, интересантно је и то да је међу потписницима против владике Богуновића његов свештеник за којег се на интернету може видети стари снимак, док је био парох у Мерошини (нишка епархија), како након једне сахране двојици младића говори да им не може издати потврду о наплаћених 100 евра за опело, већ само на половину те своте. Речју, у основи свих црквених сукоба је пре свега новац - сматра Ђеновић.


Цитат
Глобална брука

- На свештеничко-владичанска трвења није имуна ни дијаспора, али то у српској јавности зазвечи тек кад је афера пред епилогом. Али, зато се црквеним проблемима широм расејања ревносно баве страни медији. Тако су се, на пример, прошлог месеца, Католичка немачка агенција (КНА) и Дојче веле бавили актуелним проблемима између неких српских пароха и њиховог епископа у Немачкој. Српске црквене размирице освањују и у медијима на северноамеричком континенту. Такође, Викиликс је својевремено на енглеском језику објавио опширно штиво о високој српској јерархији из отаџбине и расејања, обелоданивши чак и њихове везе са светским моћницима. У ово интернет доба све те написе могу видети сви и српска црквена брука постаје глобална - објашњава Ђеновић.

Професор историје црквеног права др Зоран Чворовић тврди да је "свештеничко прављење уроте против више црквене власти један од тешких канонских преступа".

- Нижи клир је дужан да буде одан епископу по завету који су још апостоли дали Исусу Христу, те из новозаветне перспективе завереници постају Јуде. Свештеници верност епископу исказују заклетвом на беспоговорну послушност и понизност све док се епископ не огреши о догмате или док не учини тежак канонски преступ, а то се претходно доказује на великом саборском црквеном суду. Јер, по канонима, епископ се поставља доживотно на трон епархије. Међутим, од 2010. године, у досадашњих шест случајева то нисмо видели приликом смењивања епископа, пошто су уклоњени саборским управним актима, а да суђења и правоснажне пресуде није било - тврди Чворовић.

Први такав случај, подсећа он, "био је са бившим епископом рашко-призренским владиком Артемијем Радосављевићем пре шест година када је установљен преседан злоупотребом нижег клира и учињено смењивање епископа саборским декретом".


(Р.Лончар, Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #15 послато: Мај 02, 2016, 13:20:44 »

Напад на православље:
 Четири светиње гореле на три континента!


Када смо јутрос добили вест да је за Васкрс (православни) изгорела наша црква "Светог Саве" у Њујорку, то је био разлог за велику тугу... А онда, у непуних неколико сати, стигло је још страшних вести - из Аустралије је јављено да је изгорела македонска православна црква, и да је био пожар у грчкој православној цркви, а из највеће земље света, да је горео манастир Валам на северу Русије!Храм Христа спаситеља у МосквиКада је говорено о цркви "Светог Саве",<a href="http://www.youtube.com/watch?v=pjdVi2mZdHw" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=pjdVi2mZdHw</a>

у првим извештајима је искључена могућност да су за пожар одговорни терористи, али је сада заиста питање како се догодило да чак четири православне светиње горе на један од, уз Божић, највећих хришћанских празника? И то на три континента?


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=Ar2Ddnz3uEc" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=Ar2Ddnz3uEc</a>


Грчка православна црква у Мелбурну


(Вести)

« Последња измена: Март 01, 2020, 23:33:49 Гога » Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #16 послато: Мај 21, 2016, 03:29:26 »

О Сабору као о сајму аутомобила

Ако је судити по медијском праћењу и ономе што се из неименованих црквених извора пласира у јавност, могло би се закључити да је у Београд стигао циркус или да се испред Патријаршије СПЦ одржава салон аутомобила уместо Светог архијерејског сабора чије је заседање у току, сматра верски аналитичар Драшко Ђеновић. Он каже да је у многим медијима који излазе у Србији видео "мноштво инсинуација, нелогичности, неистина, полуистина, али ништа конкретно и тачно а да је од значаја за вернике и Цркву у целини".

Од Библије важнији волан: Возни парк црквених великодостојника

Ђеновић има утисак да се из СПЦ "преко тзв. анонимних извора вешто замајава јавност споредним стварима које ће звучати скандалозно". А иза затворених врата на Сабору се решавају крупне ствари и разматрају велике теме које, сматра он, никад неће доспети у ширу јавност.

- Свеправославни сабор на Криту почиње половином јуна и за дугорочну међународну позицију СПЦ је веома важан с обзиром на то какав ће став заузети о ривалству Цариградске и Московске патријаршије, те словенског и јелинског црквеног блока. О томе ће бити тешка расправа у врху СПЦ јер међу српским епископима постоји подела на ревнитеље-традиционалисте и екуменисте-модернисте. Ту је и подела на русофиле и гркофиле, а трећа група владика је по потреби и једно и друго. Неки би да балансирају између Ватикана, Москве и Цариграда, као и између ревнитеља и екумениста. Речју, могућ је тежак вербални окршај међу српским владикама - оцењује за `Вести` Ђеновић.

Он не искључује, пошто су екуменисти тесна саборска већина, ни "обрачун" у њиховим редовима ради доминације у СПЦ и већег утицаја на патријарха.

- На унутрашњем плану Сабор СПЦ је под великим пристиском власти Србије да се беспоговорно сагласи са државним одлукама о судбини Космета, али и да папу позове да посети Београд - објашњава Ђеновић.

С друге стране, напомиње саговорник `Вести`", патријарх је заокупљен "увођењем реда у свештени клир, радне и финансијске дисциплине у свим епархијама".

- Иринејев претходник патријарх Павле је био велики теолог, духовник и испосник, али није био склон дисциплиновању потчињених, па је у Павлово време радио шта је ко хтео, од епископа до нижег свештенства. Од доласка на трон патријарха Иринеја Сабор детаљно чешља финансијске извештаје свих владика. Тешко да епископи могу било шта сакрити од њега, а још мање штимовати своје извештаје - уверен је Ђеновић.

Цитат
Пропала кампања за Филарета?

- Увелико се спекулише да смењени владика Филарет већ дуго лобира код црквених и политичких кругова да га Сабор врати на трон у Милешеву. Али, колико знам, Синод то није ставио на дневни ред упркос петицији коју су православци и муслимани из тог дела Србије послали тражећи да им СПЦ врати Филарета. Патријарх може покренути ово питање, али Филаретов повратак не зависи од патријарха, већ од натполовичне саборске већине. Питање је како ће гласати епископи блиски Амфилохију јер би он хтео да део милешевске епархије у Црној Гори подели између себе и владике Јоаникија, а део у Србији да припоји жичкој епархији - каже Ђеновић.

(Р.Лончар, Вести)


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #17 послато: Мај 25, 2016, 04:10:02 »

И манастири у дужничком ропству


Док се из неименованих извора врха СПЦ јавност замајава причама колико која епархија дугује централној црквеној каси, те наводним епископским фризирањем финансијских извештаја Светом архијерејском сабору, који је у току, да би што мање новца уплатили од обавезног разреза за Патријаршију СПЦ, крију се подаци о задужености српских епископија по банкама. Због тога прети опасност да поједине епархије, парохије и манастири, како у Србији и бившим југословенским републикама тако и у иностранству, упадну у дужничко ропство јер нису у могућности да на време отплаћују велике зајмове, каже за `Вести` верски аналитичар Драшко Ђеновић.

Много хтео, мого започео: Владика Григорије са Милорадом Додиком

- Ружно је то што већина владика избегава или касни у плаћању патријаршијског разреза од три одсто и што има и оних који уцењују речима да ће уплатити кад и остали дужници измире своје обавезе, али далеко је веће питање епархијских дуговања банкама. Због таквог и сличног лошег пословања, неки епископи су већ смењени, поједине Сабор премешта у друге епископије, а њиховим наследницима остају празне касе и обавеза да враћају зајмове. О томе тек понешто процури у јавност, као што је прошле године био случај у Епархији канадској чије су парохије у укупном збиру банкама дужне више од 10 милиона долара. Патријарх, који је тад преузео да привремено управља овом епископијом, после смене владике Георгија Ђокића, био је запањен иако су жиранти цивили, чланови црквене управе и они својом личном имовином гарантују отплату кредита - подсећа Ђеновић.

Цитат
Атанасију оставио празну касу

- Питање је такође шта ће у аманет остати наследнику владике Хризостома Јевића на епископској катедри у Бијељини, уколико он постане митрополит дабробосански. Јер, епископ бихаћко-петровачки Атанасије Ракита жалио се на свог претходника Јевића да му је оставио и велике дугове и празну епархијску касу. О томе је Ракита својевремено обавестио више црквене власти, а браћу архијереје молио да му финансијски помогну.

Највећи проблем су, напомиње он, вишемилионски дугови оних српских епископија које су ради кредита стављале под хипотеку црквену имовину.

- Поједини пароси или игумани уз сагласност надлежног владике, чак и сами ти епископи, стављали су под хипотеку црквене непокретности, у намери да унапреде материјално стање цркве. Неке од њих је сустигла лоша процена и општа економска криза, попут владике захумско-херцеговачког Григорија Дурића - прича Ђеновић.

Епископ Григорије је, сматра саговорник Вести, "након грађанског рата у Босни и Херцеговини, много хтео и много започео у жељи да обнови црквене објекте, а пре свега да увећа живу цркву и врати избегли народ".

Цитат
Разрешен епископ Јован

Информативна служба СПЦ саопштила је да је Свети архијерејски сабор на свом јучерашњем заседању "усвојио молбу епископа нишког Јована (Пурића) и разрешио га дужности даљег управљања Епархијом нишком, као и дужности епархијског архијереја".
"Овим се досадашњи епископ нишки г. Јован ставља на располагање Светом архијерејском сабору. За администратора (привременог управитеља) упражњене Епархије нишке изабран је епископ рашко-призренски Теодосије (Шибалић)", наводи се у саопштењу.
Шибалића је, да подсетимо, Синод прошле јесени поставио за администратора, а Сабор сад и потврдио.

- Отварао је народне кухиње за сиротињу, свесрдно подржавао повећање наталитета и помагао вишедетне породице, младе људе уводио у предузетништво, талентоване школарце и ратну сирочад стипендирао, пољопривредницима помагао да унапреде производњу, слао знатну помоћ Србима на Косову и Метохији... Истовремено је обнављао порушене или девастиране светиње - подсећа Ђеновић

Пошто све то много кошта, додаје он, "владика је паралелно настојао да обезбеди новац улагањем у различите послове, а великог бизниса нема без великог кредита".

Цитат
Владика Иринеј иде у Канаду?

Није искључено да се са беспарицом суочи и нови стални епископ у Канади, за чији трон незванично има више кандидата. Као фаворити слове владика из Аустралије Иринеј Добријевић и источноамерички Митрофан Кодић који се, иначе, уз владику Хризостома Јевића, помиње још и као кандидат за митрополита у Сарајеву.

- Као што се одраније може видети на интернету, његова епархија је задужена око пет милиона евра, због кредита је под хипотеку стављао црквене непокретности. Отуда друштвеним мрежама кружи заједљива пошалица како прети опасност да ће се православни Херцеговци ускоро Богу молити, венчавати и крштавати у светој Инвестмент банци, а неки злобници су га назвали "епископ банкарско-хипотекарни". Зато не би било изненађење да Григорије после овог Сабора промени епархију. Помиње се увелико да је кандидат за Америку, а да је одбио Канаду, као и то да је Григоријев пријатељ Милорад Додик пре неки дан лобирао код патријарха да Дурић постане митрополит дабробосански - каже Ђеновић.

Цитат
Дуг списак дужника

- Упућени у финансијско пословање српских црквених општина у Канади раније су обелоданили, а то се може наћи и на интернету, списак да у Ватерлоу црква Светог Ђорђа има дуг од пет и по милиона долара, да је црква Сабора српских светитеља дужна око два милиона, док су у Кичинеру црква Свете Тројице и нова богомоља у Калгарију појединачно оптерећене са око пола милиона долара зајма. Црква која се гради у Отави већ има око четири милиона дуга, црква Светог архангела Михаила у Ванкуверу дужна је три милиона долара. Парохија у Ричмонд Хилу у којој је парох прота Василије Томић, иначе тренутни патријархов заменик у Канади, има близу милион долара дуга, а цркву још нису ни почели градити - набраја Драшко Ђеновић.

(Р.Лончар, Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #18 послато: Јун 23, 2016, 07:48:59 »

Православље на ватиканској клацкалици


Патријарх српски Иринеј и 24 епископа СПЦ ипак су отпутовали на сабор православних цркава који се одржава на грчком острву Крит и тако потврдили оцене неких аналитичара да овога пута врх Српске цркве неће следити Руску цркву која је, уз још три друге (Бугарска, Грузијска и Антиохијска патријаршија, чије је седиште у Сирији) отказала учешће на овом скупу који је месецима најављиван као историјски.


Са поглаваром СПЦ на Крит су отишли и архиепископ охридски Јован, двојица митрополита - црногорски Амфилохије и загребачки Порфирије, те епископи из дијаспоре и региона.

Синод је раније саопштио да ће бити присиљен да напусти сабор "ако се на том заседању не размотре проблеми и питања, не само Српске цркве, него и других које су отказале учешће на Сабору".

- Ово није никаква претња ни уцена, него доследно спровођење става и одлука Сабора СПЦ одржаног у мају - поручио је патријарх Иринеј, надајући се да ће таквим ставом ублажити очекивану љутњу браће по вери из Московске патријаршије која је тражила да се скуп одложи како би се решили проблеми које су четири од 14 независних православних цркава навеле као разлог одбијања доласка на Крит.

Идеја о сабору којим треба да промовише јединство међу 300 милиона православаца у свету и њихових цркава, што је иначе кључни предуслов за могуће помирење с Ватиканом, датира од почетка 20. века.

Припреме за његово одржавање почеле су још 1961.

У међувремену су одржани бројни формални и неформални састанци, последњи пре пет месеци у Женеви.

Васељенски патријарх Вартоломеј више пута је поновио да он, све и да хоће (а неће) не може да одложи скуп о коме су се, иначе, све црквене вође сагласиле у јануару ове године.

- Вартоломеј није папа, не може само тек да донесе одлуку - објаснио је његов портпарол Џон Хрисавигис. Он је подсетио да цркве које буду присуствовале скупу на Криту могу одлучити да га одложе, али ако га одрже, свака одлука коју донесу биће обавезујућа за све цркве. Хрисавигис је то упоредио са Саветом безбедности УН.

- Ако желиш да гласаш мораш да будеш присутан - поручио је "знаковито" челницима четири цркве које су одбиле учешће на сабору.

Где је "квака"?

Константин Малофејев из међународног истраживачког центра Катехон "намирисао" је америчку заверу тврдећи да су на Крит, пре црквених великодостојника стигли обавештајци ФБИ и ЦИА опремљени савременим прислушним уређајима. А зашто би православне црквене вође биле важне шпијунским агенцијама неправославних земаља?!

Због Ватикана, наравно, и инсистирања на "спајању" хришћана раздвојених 1054. године, што, наводно, свесрдно подупире Цариград.


- Ова вавилонска пометња међу православцима јасно говори да су неке цркве прозреле да Цариградска патријаршија није одустала од својих источнопапистичких претензија. Да противно канонима и духу древних васељенских сабора организује скуп на Криту како би покушала да своје одлуке наметне другима - објаснио је недавно читаоцима `Вести` историчар црквеног права др Зоран Чворовић који патријарха Вартоломеја и Цариградску патријаршију означава као "испоставу Вашингтона у православљу". Или, као што је приметио етнолог Драгољуб Антонић, услов свих услова Србији неће бити Косово већ пристанак СПЦ на примат Ватикана.

(Милка Љубичић, Вести)


***

Ове испод фотографије не можемо да видимо у српским медијима. На њима се види нешто што ваљда није за српску јавност. "Заједничка молитва"
Цитат


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #19 послато: Јул 20, 2016, 02:40:51 »

Руси не признају одлуке са Крита

Упркос очекивањима врха СПЦ, Московска, Антиохијска, Бугарска и Грузијска патријаршија нису пристале да верификују одлуке свеправославног сабора, одржаног на Криту под председништвом цариградског патријарха Вартоломеја и уз учешће 10 помесних цркава, међу којима и српске.

Представници СПЦ на критском Сабору

Поменуте четири цркве претходно су одбиле да учествују, јер није уважен њихов захтев да се сабор одложи због нагомиланих проблема. Реч је, између осталог, о неслагањима са правилником и процедуром припреме сабора, те са предлозима неких докумената који су потом ипак усвојени на Криту. Одлуке критског сабора не признаје ни више од 60 монаха са Свете Горе Атоске, међу њима и четворица српских калуђера из Хиландара, иако је ова аутономна монашка република на северу Грчке под директном влашћу Вартоломеја.- Све што је на Криту потписао патријарх Иринеј тек треба да верификује или одбаци Свети архијерејски сабор СПЦ. Одлазак делегације СПЦ на критски скуп је практично био изнуђен. Дилему су пресекли владике Иринеј Добријевић и Максим Васиљевић, који су из кабинета патријарха обавестили Цариградску патријаршију да њих двојица долазе, чак и ако се СПЦ приклони Русима и откаже учешће. После тога је патријарх практично био принуђен да сазове проширени Синод због одласка делегације СПЦ, иако је претходно већ тражено од Вартоломеја да се скуп одложи - подсећају у патријарховом окружењу.

Синод Руске цркве оценио је да се скуп на Криту "не може тумачити свеправославним нити су усвојена документа израз свеправославног консензуса", пошто је одсуство и сагласност четири цркве нарушило тај саборски принцип.

За Синод Антиохијске цркве састанак на Криту треба посматрати само као прелиминарно саветовање јер према канонима о саборском консензусу донете одлуке немају обавезујући карактер ни за учеснике ни за оне који нису били на Криту.
(Вести)

***

Интересантно, СПЦ још увек не даје никакво Саопштење о учешћу и евентуалним одлукама које су донешене на Сабрању православних Цркава на Криту.« Последња измена: Јул 20, 2016, 06:49:07 Гога » Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #20 послато: Јун 02, 2017, 01:08:36 »

Сабор СПЦ изабрао нови Синод, именоване и нове владике
Сабор Српске православне цркве је 24.маја завршио заседање избором новог Синода и именовањем владика на упражњена епархијска места.

У нови Синод - "црквену владу", изабране су владике Милутин из Ваљева, Јустин Жички, Фотије и митрополит загребачко-љубљански Порфирије.

Сабор је донео одлуку да и зворничко-тузлански епископ Хризостом од данас буде митрополит дабро-босански. Епископ Фотије ће из Далматинске епископије прећи у Тузланску, уместо Хризостома.

Владика Атанасије Ракета ће прећи из Бихаћко-петровачке и преузети Милешевску епархију која је била упражњена, као и Нишка епархија после избора патријарха, коју ће сада преузети викарни епископ Арсеније.

Епископ Антоније са досадашње дужности старешине Подворја СПЦ у Москви преузеће и дужност патријаршког викарног епископа. До промена је дошло и у европским епархијама, па ће Сергие из Немачке прећи у Бихаћко-петровачку епархију, а владика Андреј ће поред Аустријске епархије бити и администратор своје досадашње епархије.


Извори новинске агенције Бета у СПЦ тврде да у последњих десет година није било мирнијег сабора од данас завршеног. Они наводе и да је то био најкраћи сабор, јер је завршен после девет дана заседања.


(N1)


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #21 послато: Јун 02, 2017, 01:24:41 »

ЦРКВА БИЛА ЈАСНА
 СПЦ: Желимо да Ана наследи Вучића!Црква навија да Брнабићева буде премијер!Владика Порфирије и министарка Ана Брнабић, Фото: АЛО!


На коктелу који је приређен пошто је нови председник Србије Александар Вучић положио заклетву у холу Дома Народне скупштине министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић добила је пуну подршку врха СПЦ за премијерску функцију, сазнаје `Ало`!

Према речима нашег извора са лица места, епископ загребачко-љубљански Порфирије (Перић), који је у Скупштину Србије дошао заједно са патријархом српским Иринејом, пришао је министраки Брнабић чим ју је угледао у маси, љубазно се поздравио са њом, а онда јој пренео поруку СПЦ.

- Владика Порфирије, који је сада и члан Синода СПЦ (црквене владе), пришао је министарки, ухватио је за обе руке и дословно јој рекао: "Ево и уживо да вам кажем, имате моју и пуну подршку Цркве да будете премијер, о вама мислимо све најбоље. Нико се томе не противи, заиста. Молим вас, немојте да верујете свакојаким гласинама." Она је била одушевљена његовим речима, што се могло видети по њеном изразу лица, и неколико пута му је поновила: "Хвала вам, владико, хвала вам пуно" - открива наш извор.Подсећања ради, и након што су неки медији пренели да се СПЦ противи предлогу да министарка Ана Брнабић буде изабрана за премијера зато што је припадница геј популације, Српска православна црква је одмах реаговала саопштењем, наводећи да то уопште није тачно.

- Српска православна црква, њен патријарх или било која друга званична установа или личност не мешају се у избор државних званичника - писало је у саопштењу СПЦ.

Тада је наведено и да се СПЦ не бави приватним животом државних званичника, да не вири кроз туђе прозоре, те да је "неодговорно износити саблажњиве детаље или нечија лична искушења у медије и тако људе излагати потенцијалној опасности".

Ана Брнабић је након тог саопштења изјавила да "има дубоко и искрено поштовање према институцији СПЦ".


(Јелена Ђондовић, НОВОСТИ)


***

Ако је ово истина, онда треба земља да се отвори и да сви заједно у понор пропаднемо,....дотакли смо изгледа ДНО!!!


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
nina
Пуноправни члан
***
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 164Погледај профил
« Одговор #22 послато: Мај 11, 2018, 07:07:47 »

ПОРУКА СВЕТОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ САБОРА СПЦ Црква против поделе Косова

Цитат
АПЕЛУЈЕМО на наше државнике да не смеју никда да дају своју сагласност на отуђење Косова и Метохије јер оно што се силом узме то се и врати, оно пак што се поклони некоме то је за свагда изгубљено, а то Срби и Србија не смеју дозволити. Искрено се надамо да ће се проблем, створен најпре оружаном побуном Албанских сепаратиста, а потом окупацијом Покрајне, решити искључиво мирним путем на начелима правде и права.


Ово је у најкраћем, порука Светог Архијерејског Сабора СПЦ о нашој јужној покрајни, у коју су "Новости" имале увид. Црквено тело које завршава своје заседање сагледало је и косовску трауму и недвосмислено осудило опцију поделе територије:

- У јавности се и даље сусреће идеја о подели КиМ између Србије и самопроглашене "косовске државе". Притом се, свесно или несвесно пренебрегава чињеница да подела не би била ништа друго до признавања "независне државе Косово" и поклањање највећег дела територије Покрајине. У светској историји нема примера да неки народ у миру, две деценије после оружаног сукоба, даје своје за своје. Поделом би народ великог дела КиМ аутоматски био остављен на милост и немилост режиму тзв. државе Косово и погрому сличном оном из марта 2004. или би, под притиском и тихим терором био присиљен на егзодус - наводи се у тексту, који су владике назвале "очинским апелом".

У поруци Сабора пише и да се без сагласности Србије и Савета безбедности УН и без консензуса свих европских земаља (међу којима чак пет чланица ЕУ не признаје независност Косова) ситуација на КиМ не може бити насилно промењена и "поред свих политичких притисака са којима се суочавају како Србија тако и поједине друге земље које не признају "независно Косово".

- Признавање незаконито проглашене независности Косова, што се упорно настоји наметнути Србији, дугорочно би угрозило опстанак наше Цркве и народа и допринело проглашавању српских светиња за косовске или албанске споменике културе. То би представљало "убијање" сећања српског народа - упозоравају у СПЦ.

У поруци се подсећа и да питање КиМ представља српско црквено, национално и државно питање првог реда.

- Наша Црква као духовна мати нашег народа у целини и Србија као држава највећег дела српског народа, којој територија Ким и припада, носе највеће бреме одговорности за очување те наше историјске покрајине у границама Србије и за будућност српског народа у њој.


фото И.Маринковић


Цркевени великодостојници у својој поруци подсећају да је КиМ са 1.500 српских православних хришћанских манастира, цркава, задужбина и споменика српске културе, неотуђиви средишњи део Србије. Они тврде и да КиМ, није питање ни националне идеологије или митологије, нити па, шта више, само територије већ представља саму срж нашег црквеног-народног бића и постојања, без које се губимо у процесу опште глобализације и секуларизације.

- Просперитет Србије се не може градити на дезинтеграцији опнога што представља камен темељац њеног интегритета, њене историје и државности. Очување КиМ као интегралног дела Србије, по свим међународним стандардима, а уједно у складу са Уставом Србије и Резолуцијом 1244 УН, не значи конфронтацију са светом већ управо афирмацију става да се без основних права и слобода једног народа, његовог идентитета, духовности и културе, не може наћи стабилно дугорочно решење. Никада као сада нисмо имали већу обавезу да на сваком месту и у свакој прилици аргументовано сведочимо да се на КиМ не гради друштво људи једнаких права и слобода, него друштво које је у свим аспектима противно основним вредностима на којима почивају демократска друштва.

Као најбољи пример кршења права нашег народа и цркве на КиМ, Сабор наводи спречавање формирања Заједнице српских општина, непоштовање одлуке Уставног суда о земљи манастира Високи Дечани, блокада регулисања правног положаја СПЦ и српске културне баштине...


фото СПЦ
УСТАВ ЧЕКА ДОРАДУ, ГРИГОРИЈЕ ИДЕ У НЕМАЧКУ

САБОР Српске православне цркве, чије је заседање завршено јуче у Београду у Патријаршији, а почело је 29. априла у Пећкој патријаршији, ипак, није усвојио нови Устав СПЦ, чији је предлог био пред архијерејима.

Мада је на Уставу неколико година радила екипа угледних стручњака из Цркве и грађанства, оцењено је да су потребне још неке измене да би био прецизнији и трајнији. Иначе, нико од архијереја није оспорио предлог да се СПЦ убудуће зове СПЦ - Пећка патријаршија.

Кад је реч о кадровским променама у Цркви, за највећи део јавности, посебно у РС и БиХ, велико је изненађење одлазак епископа захумско-херцеговачког Григорија у Немачку. Према нашим сазнањима, то је била његова молба.

Већина архијереја била је јуче ујутру у Храму Светог Саве, где је патријарх Иринеј служио литургију поводом уношења у књиге светих косовских мученика - Григорија Пећког, Василија Пекара и Босиљке Рајичић... (В. М.)

Извор: Вечерње Новости
Сачувана
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #23 послато: Јун 25, 2018, 20:01:19 »

''Скупоцени возни парк свештеника заузео кошаркашки терен''

"Skupoceni vozni park sveštenika zauzeo košarkaški teren"
Skupoceni vozni park sveštenika SPC je izazivao nezadovoljstvo i revolt građana, a ovog vikenda posebno je naljutio Novosađane, piše infonet-vojvodina.rs.


Razlog je slika koju su građani zatekli u nedelju popodne, u centru grada.

“Dvadesetak automobila, mahom crnih skupocenih četvorotočkaša, bilo je parkirano na košarkaškom terenu, u dvorištu gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj”. Informaciju da su ovim automobilima na liturgiju u Sabornu crkvu u Novom Sadu stigli upravo sveštenici SPC danas nije bilo moguće potvrditi“, navodi se.

U Sabornoj crkvi u Novom Sadu služena je sveta liturgija sa činom arhijerejske hirotonije. Liturgiju je služio Njegova Svetost Patrijarh srpski Irinej, kojoj je prisustvovao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Građani, koji su prošli centrom grada i videli kako je košarkaški teren u dvorištu gimnazije pretvoren u svojevrsno parkiralište bili su revoltirani. Većina Novosađana komentarisala je ovakvu sliku podsećajući na skromnost patrijarha Pavla i njegovu naviku da svuda ide peške ili autobusom.

“Čime bi se naše vladike vozile da se nisu zavetovale na skromnost”, tim citatom patrijarha Pavla komentarisao je današnju sliku u centru Novog Sada jedan od građana.

O skromnosti patrijarha Pavla, nakon što je preminuo, podsećali su i svetski mediji. Britanska medijska kuća BBC prenela je tada da je patrijarh Pavle bio ugledni teolog i lingvista, “poznat po ličnoj poniznosti i skromnosti”. Rojters je pisao da je patrijarh Pavle više voleo da ide gradskim prevozom i peške nego da ga šofer vozi kolima.

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2018&mm=06&dd=25&nav_category=12&nav_id=1409925

  Да ли ова држава размишља о опорезивању цркве и попова или се наши лопови-политичари на челу са председником државе односе према њима као сарадницима у прљавим и мутним радњама са парама?
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #24 послато: Август 20, 2018, 06:40:10 »

ИЗВОР НЕСУГЛАСИЦА У СПЦ
 Владике "у пензији" без сталне адресе

Црква нема системско решење за архијереје који због пропуста у раду постају "пензионери". Нејасна овлашћења у пракси врло често доводе до несугласица, па и отворених сукоба са надлежним епископима


Владике Атанасије и Филарет / Фото СПЦ

СРПСКА православна црква нема осмишљен систем права и дужности великодостојника који су својом или вољом највиших органа Цркве удаљени са својих тронова. Недефинисан делокруг рада, дељење простора и нејасна овлашћења пензионисаних владика у пракси врло често доводе до несугласица, па и отворених сукоба са надлежним епископима.

Овим проблемом објашњава се и недавни инцидент у Епархији Милешевској, где су се најпре вербално, а затим и физички сукобили бивши и актуелни епископ - Филарет и Атанасија Ракита. Незапамћени скандал наћи ће се крајем месеца на дневном реду Светог синода СПЦ, који ће утврдити одговорност за немили догађај.

Највиши органи СПЦ, као никада раније, за кратко време пензионисали су више црквених великодостојника. Већина је пре повлачења била суочена са тешким оптужбама за злоупотребе и несавесно управљање црквеном имовином. Умировљени архијереји и у пензији сачували су права части, али свака власт у оквирима Цркве им је одузета. Место њиховог боравка одређује Синод СПЦ, уз сагласност локалног епископа, који прописује круг активности које пензионисани "гост" може да обавља.

- Црква се годинама суочава са проблемом куда да упућује силом прилика пензионисане епископе - објашњава за наш лист саговорник из Патријаршије СПЦ.

- У редовним случајевима, владика је на архијерејској дужности доживотно. Уколико жели да се повуче у миру нема разлога да мења епархију у којој је службовао. Системског решења за епископе који су умировљени због лошег рада нема.

Као пример безболног пензионисања у СПЦ може да послужи пример владике захумско-херцеговачког Атанасија, који се повукао на свој захтев 1999. године. Он и даље, међутим, столује у својој старој епархији, а Црква му често поверава администраторске и друге важне дужности. Сасвим је другачији случај разрешеног владике Филарета, који је такође остао у својој старој епархији. Као његово место боравка одређен је мали и забачен манастир Дубница, на више од 1.200 метара надморске висине, где се и одиграо мегдан са његовим наследником - Атанасијем.

Боравак у својој некадашњој епархији гарантован је и некадашњем епископу Василију (Качавенди), повезаним са најтежим оптужбама. Он тренутно борави у Манастиру Свете Петке у насељу Пет језера код Бањалуке.

Умировљени владика средњоевропски Константин, смењен због лошег стања у епархији којом је управљао, уточиште је нашао у манастиру Тавна у Републици Српској, док некадашњи епископ нишки Јован (Пурић) званично уопште нема црквену адресу.

Цитат
ГЕОРГИЈЕ ЈЕДИНИ ВЛАСНИК

ЕПИСКОПИ су монаси и немају своју личну имовину, а свако њихово стицање "књижи" се на епархију којом руководе. Изузетак од овог правила направио је бивши владика Георгије, који је због лошег стања у епископији одлуком Светог сабора СПЦ 2015. разрешен управе. По пензионисању, међутим, утврђено је да је владика укњижен као власник над појединим црквеним непокретностима. Он их и данас користи, иако је у току судски спор о власништву.

(Р.Драговић, вечерње НОВОСТИ)


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #25 послато: Септембар 18, 2018, 07:33:09 »

Устоличен владика ГригоријеСвечаност у Храму Светог саве у Диселдорфу


ЊЕГОВО преосвештенство новоизабрани епископ франкфуртски и целе Немачке Григорије устоличен је у Храму Светог Саве у Диселдорфу.

У чин епископа увео га је епископ шабачки Лаврентије, а уз њега је свету архијерејску литургију служило петнаестак владика и стотиНак свештеника.

- Верујем да ће, након што нас упознају кроз разноврсну културну баштину, наши домаћини почети другачије да нас посматрају и доживљавају и да нас неће ценити само као добре раднике, научнике, лекаре и инжењере, већ и као народ чији корени сежу дубоко у прошлост и чије су култура и историја достојне поштовања и дивљења - рекао је владика Григорије.

Он је подсетио да се судбина српског народа неретко преплитала са судбином немачког народа.

- Није тајна да смо се кроз протекла времена и сукобљавали, али исто тако није неистина да смо се и пре и после тога, али и кроз саме трагичне сукобе упознавали, те да смо једни од других учили - истакао је Григорије.

Устоличењу су присуствовали бројни званичници из Немачке и РС. Међу њима је био и председник РС Милорад Додик који је рекао да је уверен да ће владика Григорије бити мост између Српске, Србије и Немачке.

(О.М. Новости)


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #26 послато: Септембар 18, 2018, 07:34:21 »

НОВИ КРУГ ПАКЛА:
 Шта је позадина опасног раздора у православној цркви

Цитат
Православље је опасније од исламског фундаментализма и због тога представља највећу опасност за западну цивилизацију.

Карл Билт (28. 4. 2014.)


Одлука васељенског патријарха Вартоломеја I је скандалозна. Још је горе што она може послужити као окидач за широку, синхронизовану акцију диљем православног света, са несагледивим последицама.

Иницијативу Зорана Заева о признавању неканонске Македонске православне цркве, у коју се у једном тренутку упетљао и заклети атеиста Алексис Ципрас, треба гледати, такође, у том светлу. Као и нову акцију Мила Ђукановића, који је подвукао да "СПЦ остаје главни фронтмен великосрпског национализма према региону и Црној Гори и да остаје ударна песница онога што желе идеолози Велике Србије и империјалне Русије на Балкану".

Карл Билт је на самом почетку украјинске кризе закључио како су западни лидери дуго мислили како је проблем у комунизму, а нису схватили да је стварни узрок — православље:

"Русија је деведесетих година била боља држава него данас, јер је стремила демократији и западним вредностима. У данашњој Русији ситуација је много гора. Путин не демонстрира приврженост међународним вредностима, већ православним".

Хенри Кисинџер наводи како је Стаљин током конференције на Јалти, на констатацију Черчила како и Ватикан има неке захтеве око успостављања новог поретка у Европи, подругљиво упитао: "Колико папа има дивизија?"
Одговор је стигао четири деценије касније, са почетком протеста у Пољској, које је не само снажно подржао, већ донекле и инспирисао папа Јован Павле II. Остало је историја. Једном пробуђена свест народа Пољске, па затим и Мађарске и Чехословачке, коштала је комунистичку Москву најпре распада Источног блока, а убрзо потом и Совјетског Савеза.Срушити централни стуб!


Нема свести без вере.
Комунисти су покушали да религију замене идеологијом: уместо вере у Бога, понуђена је вера у класну равноправност. Идентично чине и неолиберали. Само се данас, уместо вере у класну равноправност, нуди вера у безграничну слободу. Без икаквих ограничења и правила. У том контексту, православље је проблем. Једнако као што је некада било за комунисте, тако је данас за неолиберале.

Обрачун са православљем се, дакле, већ неко време спрема. Или, тачније речено — са православном цивилизацијом. Неопходно је срушити централни идентитетски стуб источнохришћанских народа, сасећи њихову културу и религијску вертикалу из које се црпе вредносни обрасци и моралне норме.

Разлога за то је више, има ту и прилично идеологије, али изгледа како је геополитички најважнији. Географско круњење територије коју доминантно настањују православни треба интензивирати и у том циљу подстицати етнофилију, индуковати сукобљавања између братских народа и пројектовати неке нове ратове.Неолиберални контранапад

У првом реду је, свакако — Украјина. Све што нису успели оружјем и политичким средствима, сада би неолиберални (западни) спонзори да учине преко поделе цркве.


Васељенски патријарх се у то уплео и постао саучесник у овом монструозном плану.
Није нам објаснио зашто, нити којим се мотивима водио. Само се кратко огласио на Фејсбуку, наводећи да је одредио архиепископа Данила памфилског из САД и епископа Илариона едмонтонског из Канаде за егзархе цариградске патријаршије у Кијеву "у оквиру припрема за давање аутокефалности православној цркви у Украјини".
Заједничко за оба свештеника јесте што су Украјинци, први из Ивано-Франковска, а други из Лавова, и што су већ забележене њихове активности по питању "осамостаљивања" цркве у родној земљи. Наравно, на наредни корак Вартоломеја I и евентуалну одлуку о признавању аутокефалности Кијевске патријаршије (у Украјини највећи број верника окупља Украјинска православна црква Московске патријаршије, која делује као самоуправна црква са правима широке аутономије а на основу "Томоса патријарха московског и све Русије" из 1990. године, док самопрокламована Украјинска православна црква Кијевске патријаршије није канонска и функционише од 1992. године) Московска патријаршија неће оћутати, јер се ради о грубом кршењу вековних правила.Јерарси Синода Белоруске цркве изразили су протест против овог корака Васељенске патријаршије, јер он "представља агресивно мешање једне помесне цркве у унутрашње ствари друге помесне цркве, усмерене на подривање темеља међуправославног света и јединства".

Васељенски патријарх не може додељивати аутокефалност на територији друге помесне православне цркве. Отуда и недвосмислена, директна или индиректна подршка свих помесних православних цркава Московској патријаршији.

Кључни проблем је, међутим, у томе што ће распламсавање кризе у Украјини и највероватнији улазак у "нови круг пакла" који може чак резултирати и жестоким грађанским сукобљавањима (најжешћи ратови су они који се воде због религијских убеђења), бити само пола јада за православље.

Друга половина је у томе што се ново правило васељенског патријарха онда може (зло)употребљавати и на другим местима, па ће аутокефалност одмах тражити и делови осталих помесних православних цркава који се не налазе на територији "матичних држава".
Пет плус једна православна патријаршија у СФРЈ?

Да, то управо значи да на простору бивше СФРЈ, може уместо Српске православне цркве, преко ноћи нићи још пет православних патријаршија. Плус и она на Косову, у одређеном политичком расплету, а који је недавно најавио Беџет Пацоли ("Цркве на Косову нису српске, већ и српске и албанске", рече Пацоли, па онда, водећи се новом логиком, зашто не би припадале некаквој косовској православној цркви).

Претпостављам да многима оваква упозорења делују претерано? Некима и смешно? Треба се подсетити да је указом Анте Павелића 3. априла 1942. године основана Хрватска православна црква. Рашчињени руски монах Гермоген (Георгиј Иванович Максимов) постављен је за патријарха, а чувени Савић Марковић Штедимлија за уредника часописа "Хрватска православна црква" и издавача православног календара за територију НДХ.Шири се хибридни рат

Било је таквих покушаја раније, биће их опет. Уосталом, поново смо у рату глобалних размера, истина претежно "хибридног карактера" и са регионалним војним сукобљавањима, али који оставља велике последице и дестабилизује целокупан светски политички систем. У таквим околностима, а зарад победе која доноси огромне добитке, све је дозвољено, па и нови крсташки рат против православне цивилизације.


Наравно, не треба уопште сумњати у крајњи исход свега. Комунистичко безверје и покушај стварања бескласног друштва по сваку цену довели су до стравичних репресалија и диктатура широм света. Овај неолиберални покушај производи анархију епских размера. Анархија не може победити.

То нам објашњава и велики Александар Панарин:

"Православље је религија сапатништва са слабима — и као таква, она представља устанак против духа нове сегрегације, новога расизма". Али, проблем је у томе што ће нас победа над анархијом коштати жртава, средстава и времена. Зато, нека Бог помогне васељенском патријарху. Да мало застане. И не чини нове кораке.


(Новости)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #27 послато: Новембар 06, 2018, 02:52:20 »

ВАНРЕДНО ЗАСЕДАЊЕ АРХИЈЕРЕЈА СПЦ:
 Међу темама Сабора и раскол у православљуВАНРЕДНО, јесење заседање Светог архијерејског сабора Српске православе цркве, почиње у уторак у здању Патријаршије у Београду.


Сабор који је одржан у мају ове године


Архијереји, годинама већ, нису имали јесење саборовање, али су, на редовном мајском сабору, одлучили да се састану у новембру, а као једина тема наведено је питање црквене просвете. Прецизирано је, том приликом, да ће Сабор СПЦ окупити архијереје на само један дан, али се, у међувремену, ситуација променила.

Сасвим је извесно да, овога пута, неће бити једнодневно заседање и да на њему неће бити само речи о верској настави.Архијереји СПЦ ће на столу имати новонасталу ситуацију која се тиче односа Руске православне цркве и Васељенске патријаршије у Цариграду. Очекује се да ће епископи СПЦ, после подробног информисања на ту тему, установити ставове српске цркве која је била и остала против раскола и свега онога што нарушава саборност и древне каноне православља.

Незаобилазна тема, поред црквене наставе, по свој прилици, бићи ситуација на Косову и Метохији и однос Српске православне цркве по том питању, уз оне који су, већ јасни и прецизни, изнети на минулом заседању архијереја СПЦ.

- Због актуелне ситуације, епископи нису добили дневни ред, који ће бити установљен на самом почетку заседања, који ће, сигурно, уместо једног, трајати неколико дана - кажу наши упућени саговорници из Патријаршије Српске православне цркве. - Јесење заседање, мада га годинама није било, није никакав ексклузивитет, већ је уобичајен када за тако нешто има потребе. Сада ће само бити више тема од очекиваних. Заседање ће проћи у миру, без икаквих повишених тонова јер, поред осталог, неће бити говора ни о каквим кадровским решењима.

Такође, очекује се јасно и прецизно дефинисање свих питања који се тичу побољшања црквене наставе у сваком погледу.


БЕЗ РАСПРАВЕ О СУКОБИМА

Није реално да архијереји расправљају о било каквим односима унутар Цркве, попут случаја сукоба активног епископа милешевског Атанасија и његовог претходника Филарета. Ово заседање се оцењује као оно које треба да покаже саборност у сваком погледу, од питања о унутарправославним односима у свету, до оних на Косову и Метохији и судбини те јужне српске покрајине и нашег народа у њој.


(В.Митрић, вечерње НОВОСТИ)

***

АМЕРИЧКИ ПРСТИ У ОДЛУЦИ ЦАРИГРАДА
 Запад цепа руску и српску цркву, поделе охрабрују расколнике


ОДЛУКА цариградског патријарха Вартоломеја да покрене процедуру давања аутокефалности уједињеним украјинским расколничким црквама изазива велике потресе у целом православном свету. Док Украјини прети чак и ново крвопролиће, на Балкану би крила могле да добију лажне православне цркве попут црногорске Мираша Дедеића или тзв. Хрватске православне цркве.

Древно седиште православља у Украјини


Православни свет после дуго времена суочен је са тектонском променом древног поретка чије ће последице моћи да се виде на целом европском истоку. У готово свим православним земљама, укључујући и Србију, расте страх не само од појаве нових непризнатих верских организација, већ и од планова о отимању црквене имовине, па чак и од физичких сукоба.Забринутост је, природно, највећа на канонским просторима постојећих православних цркава на којима већ делују парацрквене организације. У овом кругу је и Српска патријаршија која је суочена са бројним нападима у државама бивше Југославије. Верници су с правом забринути за будућност СПЦ у Црној Гори, Македонији, Хрватској...

Велике наде да би из најновијег православног раскола могла да извуче корист сигурно полаже и тзв. Црногорска православна црква која одавно већ нишани не само храмове и добра, већ и статус у Црној Гори који неприкосновено ужива Митрополија црногорско-приморска.

Западне силе покушавају да изазову раскол у Православној цркви, а такви трендови примећени су у Украјини и Црној Гори - изјавио је јуче митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

- Американци подржавају покушаје оснивања нових цркава јер желе да распарчају Православну цркву - последњи механизам јединства народа бившег Совјетског Савеза и бивше Југославије. Западу то одговара и то је кључно за подршку сепаратистичким групама, које немају ни вере, нити било какво црквено васпитање - рекао је митрополит за руску агенцију ТАСС.

Амфилохије упозорава да црква, уколико служи политичким потребама, више није Христова, већ секуларна организација, слична политичкој партији са неким елементима религије.

Свеправославни сукоб долази у тренутку када се тзв. Македонска православна црква грчевито бори за своју независност од Патријаршије у Београду. Клирици из Скопља међу првима су се понадали да би, у пакету решавања спора око имена са Грчком, прикључења НАТО и зближавања са Бугарском, могли да издејствују и томос о аутокефалности, упркос противљењу црквених власти у Београду.

Раскол би могао да послужи и као плодно тло за бујање тзв. Хрватске православне цркве, која иако минорна, баштини традицију верске заједнице основане под окриљем усташког режима Анте Павелића. Епархије Српске цркве које делују у Хрватској ова организација сматра "убаченим елементом" и никога не би чудило ако би позивајући се на украјински преседан затражила да постане једина кућа православаца који живе у Хрватској.


Последњи покушај договора патријараха Кирила и Вартоломеја AP Photo


Последице последњег раскола свако ће бити нове расправе и поделе у православљу.
Украјина је суочена са још једним цепањем својих грађана, а многи помињу чак и оружане конфликте. Портпарол Украјинске православне цркве на чијем је челу самопроглашени патријарх Филарет Денисенко изјавио је да они рачунају да ће се уз њих сврстати половина од 12.000 храмова које има канонска Украјинска православна црква верна Московској патријаршији.

самопроглашени патријарх Филарет Денисенко

Знајући да може доћи до крвавих обрачуна, цариградски патријарх Вартоломеј је поручио из Цариграда да се не отимају храмови Украјинске православне цркве лојалне Московском патријархату, али мале су шансе да ће га тамошњи националисти послушати. Самопроглашени патријарх Филарет (Денисенко) још пре два месеца јавно је запретио да ће преузети главне светиње у Украјини, Кијевско-печорску и Почајевску лавру. Одмах затим почеле су да стижу претње украјинских радикала, али и јасна упозорења Руске цркве: верници ће бранити своје светиње!

Синод Руске православне цркве је још 14. септембра упозорио патријарха цариградског Вартоломеја да преузима одговорност за "неизбежни грађански рат који може почети после давања томоса".

Председник Украјине Порошенко, који је свешетенике верне Московској патријаршији називао петоколонашима, одлуку васељенског патријарха доживео је као велику политичку победу:

- Решење цариградског синода о давању аутокефалије Украјини значи пад Трећег Рима као древне концепције Москве којом она претендује на светску владавину. Аутокефалија је део наше проевропске и проукрајинске стратегије коју доследно остварујемо у животу последње четири године и продужићемо и даље.

Власти у Кијеву желеле би да нови патријарх буде Филарет Денисенко (89), који је досад био на челу Украјинске православне цркве кијевског патријархата и који је због раскола анатемисан 1997. У четвртак је, међутим, синод Цариградске патријаршије скинуо анатему, али и владици Макарију Малетичу, који је на челу друге расколничке цркве која себе назива Украјинском аутокефалном православном црквом.САБОР УЈЕДИЊЕЊА

ПРЕДСЕДНИК Украјине Порошенко у ноћи између среде и четвртка у Кијеву се сусрео са митрополитом Онуфријем (Березовским) који је на челу Украјинске цркве московског патријархата која има највише храмова и верника, и од њега затражио да се не организују протести против одлуке цариградске патријаршије.

Епископ Онуфрије


Митрополита Онуфрија позвао је чак и да учествује у сабору уједињења свих православаца Украјине. Реч је о скупу на којем ће учествовати високо свештенство две досад непризнате цркве, као и "пребези" из Украјинске православне цркве московског патријархата. На том сабору требало би да буде изабран патријарх коме ће Вартоломеј уручити томос о аутокефалији.УМЕШАНИ АМЕРИЧКИ ПРСТИ

У МОСКВИ су убеђени да је признавање аутокефалије Украјини заједнички америчко-цариградски пројекат. САД су једногласно подржале независност цркве у Украјини, а у Кијев је долазио амерички амбасадор за питања међународних религиозних слобода Сем Браунбек, који је са патријархом Вартоломејом разматрао ово питање. Руска црква зато ових дана поставља и питање зашто Цариград не ствара јединствену православну цркву у Америци, када би исти стандарди из Украјине могли да се примене и на устројство тамошњих цркава.


МИРАШ ДЕДЕИЋ БЕЗ ШАНСЕ У ЦРНОЈ ГОРИ

Протојереј-ставрофор др Велибор Џомић, координатор правног савета Митрополије, без обзира на ризике, сматра да је апсолутно немогуће да се такозвани украјински модел примени на групу око Мираша Дедеића:

- Они немају никакав канонски легитимитет. Нико од њих никад није био епископ, а, осим њега, ни свештеник. Узалудна су надања оних који сматрају да ће да стигне какав томос у Црну Гору од васељенског патријарха, кога су до јуче називали турским подаником, и који је својом одлуком анатемисао и проклео Мираша Дедеића као бившег свештеника ове цркве.

Џомић подсећа да је Дедеића управо васељенски патријарх Вартоломеј екскомуницирао пре двадесет година и на њега бацио проклетство. Након што га је митрополит Грчке православне цркве ставио под забрану чинодејствовања, Мираш је затражио од митрополита загребачко-љубљанског Јована да га прими у СПЦ, али је био одбијен. Након тога пут га је одвео на Цетиње, где већ годинама неуспешно потражује цркве, манастире и средства већинске СПЦ.

(Е.В.Н., вечерње НОВОСТИ)


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #28 послато: Јануар 05, 2019, 05:36:47 »

СПЦ треба једном за сва времена да се огласи, да затражи правду и стане у заштиту свог народа, нарочито након оваквих потресних сведочења, док су још понегде живи сведоци српског страдања.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=7e9Hc76U4O0" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=7e9Hc76U4O0</a>
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #29 послато: Мај 07, 2019, 22:15:38 »

Сабор СПЦ: Косово је прва тема


СИТУАЦИЈА на Косову и Метохији, у време када се ломи судбина јужне српске покрајине, биће једна од најважнијих тема предстојећег редовног заседања Светог архијерејског сабора СПЦ, које почиње у петак у манастиру Жича. Ова седница највишег црквеног тела имаће и свечани карактер, јер ће њоме почети обележавање јубилеја 800 година од добијања аутокефалности СПЦ.После дводневног заседања у Жичи, "црквена скупштина" се сели у Београд, где ће почети радни део заседања. Сабор ће, како се најављује, размотрити учинак дипломатских активности везаних за правну и политичку будућност Косова и Метохије, али и оценити деловање Цркве у овим околностима

Познаваоци црквених прилика не искључују да Сабор и ове године објави неку врсту јавног апела у коме ће формулисати свој став о КиМ. Како се неформално наводи, он ће бити базиран на платформи последњих јавних иступа патријарха Иринеја.

- Врх цркве једнодушно одбија сваки вид признања независности и поделе Косова и Метохије - подсећа саговорник "Новости" из СПЦ. - Постоји, међутим, и снажна свест да се мора тежити некој врсти компромиса са Албанцима. Патријарх Иринеј јавно се залаже за дијалог, али не о међународноправном положају српске покрајине, већ о стварању услова за миран суживот Срба и Албанаца.

У Патријаршији СПЦ у Београду кажу да ће на дневном реду Сабора бити подношење извештаја о раду епархија, али и да ће дневни ред бити формулисан тек на почетку заседања.

Међу темама које би свој епилог могле да добију на седници највишег црквеног тела јесте и сукоб епископа бачког Иринеја и западноамеричког Максима о начину реаговања на формирање канонски непризнате цркве у Украјини. Иако су највиши органи СПЦ - Сабор и Синод - јасно осудили разарање вековног црквеног поретка од стране Васељенске патријаршије, владика Максим је у својим јавним иступима износио супротне ставове. Патријаршија из Цариграда има велики утицај у САД, па многи понашање владике Максима тумаче као приближавање овом центру православља.

- У Патријаршију је стигло и писмо свештеника из САД, који критикују епископа Максима. Он се нашао и на челу Апела појединих свештеника који су се супротставили укидању теорије еволуције, које је врх СПЦ због тога јавно укорио и осудио њихов гест. Није зато искључено да се његова делатност нађе под лупом Сабора, нити да сноси неку врсту одговорности - каже саговорник "Новости" из СПЦ.


УКРАЈИНЦИ У СЛОВЕНИЈИ

ПРОБЛЕМ тзв. украјинске цркве, формиране уз благослов Цариграда, Српску патријаршију узнемирава и на унутрашњем плану. Мимо ставова владике Максима, забрињава делатност ове парацркве на канонској територији СПЦ - у Словенији. Група клирика тзв. Украјинске православне цркве, у римокатоличким храмовима одржава службе у Словенији, иако је једина канонска православна организација на овом простору српска Митрополија загребачко-љубљанска. Занимљиво је да је Словенија земља где делује и неканонска Македонска православна црква, коју православни свет такође не признаје.

Цитат
ВЕРОНАУКА И ГРАЂАНСКО ВАСПИТАЊЕ

АРХИЈЕРЕЈИ СПЦ током Сабора обићи ће радове на Храму Светог Саве на Врачару. Сабор ће, највероватније, отворити и тешко питање проблема црквене просвете. Једна од занимљивих тема која би могла да се формулише јесте патријархова иницијатива о обједињавању веронауке и грађанског васпитања у један предмет.

(Р.Драговић, вечерње НОВОСТИ)


***

Да ли је патријарх Иринеј у договору са овом издајничком влашћу сковао план како Србе са КиМ, а и Србе из целе Србије и шире, да убеде да изађу на референдум, који ће Вучић сигурно да распише, како би тобож српски народ донео одлуку о "судбини" српске покрајине Косова и Метохије. Референдум би био највећа замка у коју би Вучић увукао наш народ, јер добро знамо, како се и на који начин "демократски" гласа у Србији. Видећемо.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
nina
Пуноправни члан
***
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 164Погледај профил
« Одговор #30 послато: Мај 13, 2019, 21:43:00 »

Стигао позив Вучићу од патријарха,да се појави на седници редовног годишњег заседања Светог архијерејског Сабора СПЦ,што је овај радо прихватио.Имам неки осећај да је Вучић сам себе,преко патријарха, позвао.Сем што ће народ да увуче у своју издају (евентуалним расписивањем референдума) по питању Косова и Метохије,то исто покушава и са СПЦ.


..............


ВУЧИЋ ПОСЛЕ САБОРА СПЦ:
Неко мора да доноси овоземаљске одлуке;
Иринеј: Не сумњамо у добре намере председника Србије


Цитат
Председник Александар Вучић присуствовао је, на позив патријарха Иринеја, седници редовног годишњег заседања Светог архијерејског сабора Српске православне цркве

Фото: Танјуг


Вучић је истакао, после разговора са владикама о Косову и Метохији, на седници Сабора СПЦ, да је његово да настави да се бори, да извуче максимум од свега што може да добије за српски народ, уз чување мира и стабилности, али без пристајања на уцене и давања оног што није наше право, нити смемо да дамо.

Вучић је пренео да је током састанка који је трајао два и по сата, изнео велику бригу за наш народ на КиМ, говорио отворено и искрено о свему што тишти наш народ, одговарао на питања, примебде.

„Чини ми се да смо се добро разумели, да је важно да разумемо наше различитости, али да поштујемо једне друге и да верујемо да радимо у најбољем интересу за нашу отаџбину. Говорили смо и о односима Српске и Србије, о добрим односима, јединственом буквару за српски етнички простор, меморијалном центру у Јасеновцу, као и о важној ствари, да у Србији, а слично је и на српским етничким просторима, изгубимо 104 човека дневно, јер више умре него што се рађа. Нас је сваког дана мање за 104 човека, и то су свари на којима морамо да радимо“, објаснио је он.

Указао је да је после отворене дискусије са појединим епископима успео да оствари рационалан и нормалан однос.

„Говорио сам отворено, искрено, упозоравајући на, а и неке владике су то дорбо приметиле, да некада нисмо били у пуном сагласју са реалношћу и да нас је то скупо коштало. Не бих да нам се сличне ствари догађају, као у не тако далекој прошлости“, рекао је он и изразио уверење у плодотворност састанка.

Подвукао је да, за разлику од неких, сматра да је црква важан друштвени чинилац који има право на своје ставове, а који не морају да буду исти као државна.

Црква је, подсетио је, помагала на свим територијама посебно где је српски народ био угрожен, посебно на КиМ.„Пред нама је тежак период. Изнео сам све своје бриге. Мислим да је патријарх одлично разумео, као што сам ја разумем његову бригу и муке, да неко мора да доноси не тако лаке овоземаљске одлуке. Неко од владика је рекао- „шта год да урадиш бићеш увек некоме крив“. Ја сам то одлично разумео“, пренео је Вучић.

Навео је да је обавестио Сабор о свим разговорима и преговорима, као што је црква њега обавестила о свим својим бригама и различитим ставовима.

„Хвала светости, који је показао огромну одговорност за развој и напредак српског друштва. Хвала и Милораду Додику који је добро разумео, а није морао, јер је могао лако да скупља само политичке поене на Сабору. Био је веома коректан и искрен, добро је разумео државну позицију Србије“, указао је он.

Вучић је најавио да ће наставити да ради у најбољем инетресу народа на КиМ и државе.

Изразио је уверење да ћемо моћи у будућности да се радујемо новим економским успесима, отварањима фабрика, да то буде више тема, а не ова стратешка питања.

- Пред нама је тежак период, Мислим да је патријарх одлично разумео да неко мора да доноси и тешке одлуке. Један од владика је рекао "Вучићу, шта год урадиш, некоме ћеш бити крив". Желимо да извучемо максимум, да чувамо мир и стабилност. У сваком случају обавестио сам их о свим важним темама и разговорима. Они су мене обавестили о својим бригама. Наставићемо да радимо у интересу нашег народа на КиМ - истакао је Вучић.


Присутнима се обратио и патријарх Иринеј.

Председник Вучић се јуначки бори за Србију, Косово и Метохију и све што је везано за српско име, рекао је патријарх СПЦ Иринеј после седнице редовног годишњег заседања Светог архијерејског сабора Српске православне цркве, на којој је са владикама разговарао председник Александар Вучић.

Патријарх је истакао да је то не само његов лични став, већ и став Сабора наше цркве.

Патријарх је такође рекао да је у разговору констатовано да је стање на КиМ врло тешко и да је веома неизвесно како ће се пронаћи решење за питање Косова и Метохије.

Наша љубав према КиМ је велика, истакао је патријарх, али је ситуација налик на пословицу која каже: "Желим ти ћерко да те царев син узме, али други играју око куће...".

"Борићемо се и нећемо посустати у одбрани Косова. Колико ћемо успети? Надамо се у Бога и историју и помоћ пријатеља да ћемо нешто успети. Колико - остаје да видимо, зависно од ситуације у свету и оних који подржавају нас и другу страну", рекао је патријарх новинарима.

Битно је, каже, да имамо разумевање и оно што видимо то је да се наш председник јуначки бори и за Србију и за КиМ и за све оно што је везано за српско име.


"Не сумњамо у његове добре намере и труд који видимо", нагласио је патријарх.

Истакао је да се диви енергији Вучића и да наш председник води јако тешке разговаре.

"Дивим се и молим се Богу да му да снаге и мудрости да обави улогу председника државе на најбољи и најкориснији начин", рекао је Иринеј и на питање да ли је то његов став, прецизирао да је то и његов и став Сабора СПЦ.

"Два и по сата смо разговарали са нашим драгим председником о проблему нашег народа и цркве", рекао је патријарх.

Највише пажње смо посветили, истиче патријарх, разговорима око КиМ и констатовали да је стање врло тешко на КиМ и да је, с обзиром на прилике, неизвесно врло како ће се наћи решење за питање КиМ.


Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је данашњи разговор председника Александра Вучића са патријархом и владикама СПЦ од значаја, јер, истиче, без заједничког става свих важних фактора у Србији и свих Срба не може да се реши ниједно важно државно и национално питање.

"Подељеност око тога како решити неко важно питање, попут Косова и Метохије свакако смањује шансе да то буде у прилог добрих решења која очекујемо", рекао је Додик након што је, са председником Србије присуствовао Сабору СПЦ, на позив патријарха.

Додик је оценио да треба бити рационалан и реалан, те додао да је то оно што се данас први пут чуло и говорило и о разним могућностима за евентуално решење, питању разграничења...Додик је истакао да је данашњи састанак важан, без обзира што су неки говорили да ли за тим има потребе или не, јер је корисно да се на том нивоу и капацитету води дијалог и разговор како би се утврдио заједнички став.

"Без заједничког става свих важних фактора у Србији и свих Срба у целини не може да се реши ниједно важно државно и национално питање", подвукао је Додик.

Он је захавлио патријарху Иринеју на позиву да учествује у заседању Сабора, који је прилика да се најотвореније разговара о свим питањима државне и националне политике, у чему црква има значајну улогу.


Додик је пренео да је разговор био отворен и да није било "никаквих скривених ни тема ни одговора, нити је шта остало скривено", већ је био озбиљан разговор, у којем је, каже, њему било нешто лакше него председнику Србије.

"Видео сам једну искреност у дискусијама свих, а приступ који је Вучић показао на отворене теме био је веома јасан и није оставио дилеме, као што ни закључци нису оставили никакве дилеме", рекао је Додик.

"Важно је да смо, кроз разговор који смо водили, дошли до сагласја да је важно да се одржи дијалог и да тај дијалог не треба да се води путем јавности, који само још више уноси проблема, него путем отворене дискусије овог и сличног формата", рекао је Додик.

Извор: Танјуг, Новости


Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #31 послато: Август 06, 2019, 09:36:27 »

КОНТРОВЕРЗНА ОДЛУКА ТРОЈИЦЕ СРПСКИХ ЕПИСКОПА У САД
Владике у Америци сеју клицу раздора


ФОРМИРАЊЕ Епископског савета за САД, извршено средином јула, без формалног одобрења највиших црквених власти у Београду, чин је који би у будућности могао да угрози јединство Цркве у дијаспори, па чак и да, у најгорем сценарију, буде заметак новог раскола у Америци.

ОСНИВАЧИ Владике Максим (лево) и Лонгин и Иринеј (десно)
Фото Западноамеричка епархија


Ово је тумачење које већ неколико дана кружи црквеном заједницом у расејању, али и у матици, поводом потеза тројице владика - западноамеричког Максима, новограчаничко-средњозападноамеричког Лонгина и источноамеричког Иринеја (Добријевића) - да оснују посебно црквено тело ограничено искључиво на простор САД. Ово тело је формирано, без обзира на то што са благословом Патријаршије у Београду делује шири Епархијски савет, у коме су, поред ове тројице "ужеамеричких" владика, још и епископи канадски Митрофан и јужноамерички Кирило. О формирању новог епископског савета они чак нису били ни обавештени.

Аларм у јавности је упалило писмо владике јужноамеричког Кирила, које је послао свим архијерејима Северне Америке, и у коме је исказао страх од новог црквеног раскола.

"Господо архијереји, знам да овиме нисте имали лошу намеру, али је чињеница да тиме може да се отвори простор за деловање људима који су до јуче раздирали и раздвајали стадо Божије и по Америци и по другим државама где живи наш народ", каже у свом писму владика Кирило.Епископ задужен за Латинску Америку посебно наглашава сазнања да је новоосновани савет донео и свој устав, као и да може да функционише као засебно црквено тело. Владикама Максиму, Лонгину и Иринеју он замера што су се "ујединили" без сагласности Сабора и Синода из Београда, као и то што желе да се "примакну" световним властима у САД.

"Та власт којој ви желите да се прилагодите је иста власт која чини све што може да нам отме срце нашег народа и Цркве - Косово и Метохију", упозорава владика Кирило.

Спорна одлука тројице владика чије су епархије преко океана долази у јеку контроверзи које се плету око епископа западноамеричког Максима. Последњих месеци он је готово непрекидно у жижи јавности, посебно због ставова о теоријама настанка света, "украјинском питању", па чак и о начину стицања аутокефалности Српске цркве, због чега се у неколико наврата сукобио са врхом СПЦ. Свети синод је недавно донео одлуку да га удаљи са места професора Богословског факултета у Београду.

Епископ Кирило упутио писмо


- Владика Максим важи за човека који негује изузетно блиске односе са Васељенском патријаршијом, која има велики утицај у Северној Америци. Епархијама у САД одговара да своје деловање омеђе територијом ове земље, јер се тако искључују од било какве одговорности пред другим државама - каже саговорник "Новости" из Патријаршије.

Познаваоци црквеног права са којима је контактирала редакција "Новости" кажу да Устав СПЦ не познаје оваква "ад хок" оснивања епископских савета, посебно без одлуке Сабора СПЦ, који је једини овлашћен да доноси одлуке о устројству и организацији Цркве.ПАВЛЕ УЈЕДИНИО СРБЕ У САД

ЗАТВАРАЊЕ Српске цркве унутар граница САД и групашење тамошњих владика буди болна сећања на велики амерички раскол који је својевремено једва зацељен захваљујући ауторитету и помирљивости патријарха Павла. Ова тектонска подела међу верницима у САД била је идеолошке и политичке природе и узрокована догађајима у матици. Међу тамошњим Србима, међутим, данас се говори о ризику од нових политичко-финансијских раскола чије се семе расејава далеко од Србије - у америчким епархијама.

(Р.Драговић, вечерње НОВОСТИ)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #32 послато: Август 21, 2019, 07:25:03 »

ОСАМ ВЕКОВА СРПСКЕ ЦРКВЕ
 Победа вештог дипломате

Како је Свети Сава изборио самосталност и признање српске архиепископије 1219. године
Црква Аја Софија

ДОБИЈАЊЕ аутокефалности за Српску цркву 1219. најзначајнија је дипломатска мисија Светог Саве. Она упечатљиво говори о стремљењима средњовековне српске државе, али и о далековидим проценама и преговарачком таленту будућег првог српског архиепископа. Добијањем црквене самосталности, пре тачно 800 година, рашка држава добила је духовно утемељење и заокружено међународно признање.

Пут до аутокефалне цркве, међутим, није био ни једноставан, нити кратак. Време деловања Светог Саве, политички гледано, није било ништа мање сложено него што је то данас. То је доба сложених међудржавних и међуцрквених односа, кризе Византије као глобалне суперсиле, дуализма њених центара моћи, борбе за осамостаљење народа из њеног Комонвелта... Српски народ имао је ту историјску срећу да кормило његове будућности држи Сава, живи светитељ са јасном визијом кретања државе и значаја народа.Цар Теодор Први Ласкарис

Са овом сликом у мислима Свети Сава се 1219. упутио на пут у Никеју, седиште тадашњег цара Теодора Првог Ласкариса и васељенског патријарха Манојла Сарантена. Овом чину претходило је више важних фактора који су припремили тло за црквено осамостаљење.

Важна чињеница која је утрла пут за осамостаљење Српске цркве је борба за политичко признање српске државе на којој су радили Стефан Немања и његови синови, а која је освојена добијењем краљевске круне из Рима за Стефана Првовенчаног 1217. године. То је, међутим, био тек предуслов, јер је средњи век под државном самосталношћу подразумевао и устројство сопствене црквене организације. То је и тренутак у коме је српска држава била изложена ударима различитих фактора - снажном ширењу грчког утицаја Охридске архиепископије, деловању богумила, римских претензија, освајачким претњама Угарске, која и сама није водила једиствену политику...

Вешто балансирајући у сукобу између Епирске деспотовине и Охридске архиепископије, са једне, и Никејског царства и тамошње патријаршије, са друге стране, Свети Сава је изабрао страну и упутио се у - Никеју. Користећи њихов међусобни сукоб, а дубоко свестан потребе да се организује национална црква, успео је да искористи очекивање цара Теодора Ласкариса да ће благословом за црквену самосталност Срба у њима стећи и новог западног савезника.

"У једној, за цео српски народ, веома важној историјској прекретници подударили су се интереси Србије и Никејског царства и они су, једно другом, изашли у сусрет. Јован Радонић је тачно рекао да је Сави успело да у Никеји "убеди цара Теодора Првог Ласкариса и патријарха Манојла Сарантена да јачање охридске цркве није у њиховом интересу", бележи наш најпознатији црквени историчар Ђоко Слијепчевић.

Доментијан и Теодосије, хроничари Савиног времена, наглашавају да је син Стефана Немање имао визију да се за првог архиепископа изабере неко од његових ученика, који су заједно са њим чинили делегацију која је радила на стицању црквене самосталности. Византијски патријарх и цар Теодор, међутим, инсистирали су да се он прихвати ове дужности, правдајући то вољом Светог духа. На овај начин, испоштован је и средњовековни канонски принцип да се поглавар Цркве бира међу више кандидата.

Сава је у Никеји добио и формалну потврду о свом посвећењу за архиепископа "све српске и поморске земље", како је гласила његова титула, уподобљена наслову српског краља. Грамата у којој је она била наведена била је извор више овлашћења - права да управља, руководи избором епископа, рукополаже свештенике, организује теолошко образовање и шири верско учење. Добијањем самосталности Српска црква стекла је право сазивања архијерејског сабора који је самостално бирао и посвећивао српску вишу јерархију и архиепископа. То је значило и да нови црквени поглавари више нису морали да одлазе у Никеју на чин посвећења, већ су церемоније устоличења обављане у Србији.ИСКУСТВО

ОСИМ царских и патријаршијских грамата, Сава је у Србију из Никеје донео и нешто још драгоценије - цео корпус знања о устројству Цркве и односу са државом, које је тамо стекао. У наредним годинама, доследно и марљиво, он ће примењивати ову науку и обављати, модерно речено, трансфер знања целој генерацији српских клирика. Српске земље почеле су да добијају епископије, владичанска седишта, манастире, свештенике, а самим тим и културу, образовање, законе... Средиште архиепископије у Жичи постало је духовни центар младе српске државе.
ПОГЛАВАРИ СПЦ: АРСЕНИЈЕ ПРВИ


НА црквеном сабору у Жичи 1233. године, када је одлучио да се повуче са архиепископског трона, Свети Сава је за свог наследника предложио Арсенија Првог, свог најодговорнијег ученика и у то време највећег подвижника у жичком братству. Тако је за другог архиепископа српског изабран монах о чијем духовном развоју се оснивач Српске цркве нарочито бринуо будући да је знао да од личности наследника умногоме зависи даља судбина Српске цркве и државе.

Арсеније Први је рођен у селу Дабру код Сланкамена у Срему. У зборнику "Житија краљева и архиепископа српских", Данило Други је написао да је Арсеније још као монах чуо за Саву, па је решио да га потражи. Дошао је у манастир Жичу, где га је Сава примио у манастирско братство. Наводи се и да је Арсеније Сремац био необично даровит човек.

После монголско-татарског пустошења манастира Жиче, архиепископ Арсеније Први је подигао цркву Светих апостола у Пећи, одредивши је да уместо Жиче буде седиште Српске цркве. Његовим ангажовањем, око 1260, црква је и осликана. Заједно са краљем Владиславом старао се око преноса моштију Светог Саве из Трнова у Србију и учествовао је у преносу столице епископа стонских из манастира Пресвете Богородице у Стону у манастир Светог Петра и Павла на Лиму. Због тешке болести (парализе) повукао се са чела Српске цркве 1263, а упокојио се три године касније, 28. октобра, у жичком метоху Црнча код Бијелог Поља на Лиму. Сахрањен је у својој задужбини, Цркви Светих апостола у Пећи. За три деценије, колико је био на трону првојерарха "он доказа да је био достојан Савин наследник".


Седам година после смрти, архиепископ Арсеније Први Сремац, проглашен је за свеца. Његов култ брзо се пренео из Србије у Русију и на сабору у Москви 1549. године је канонизован. До 1724. године, његове мошти су почивале у Пећи, одакле су као вредна реликвија сељене из манастира у манастир у жељи да их Турци не оскрнаве. Најпре су биле у Будимљу (Беране), потом у манастирима Морача, Довоља и Косијерево, а од 1920. године налазе се у манастиру Ждребаоник код Даниловграда.

Култ Светог Арсенија Сремца ширила је руска бела емиграција и по Далеком истоку. Руски архиепископ у Манџурији, Нестор, који је носио титулу камчатски и сеулски, замолио је 1933. патријарха српског Варнаву за део моштију Светог Арсенија. Оне су положене у капели Дома милосрђа у манџуријском граду Харбину. Богословија у Сремским Карловцима данас носи име Светог Арсенија Првог Сремца, другог архиепископа српског. (Ј. М.)ПРИНЦ ЦРКВЕ, ОТАЦ НАЦИЈЕ


НАЈМЛАЂИ син великог жупана Стефана Немање и његове жене Ане, Растко Немањић, рођен је око 1174. године у Расу. Са старијом браћом Вуканом и Стефаном, васпитан од најбољих учитеља, добио је изванредно образовање. Од ране младости показивао је љубав према књизи и вери православној, и "својим изврсним умом задивио родитеље".

Већ у петнаестој години отац му је дао на управљање Хумску област, између Неретве и Дубровника. Његови биографи записали су да је као владар био кротак, благ, љубазан и помагао је сиротињи. Необично мудар, богат и леп, пред собом је имао отворена сва врата славе и уживања. Растко је, међутим, тежио савршенијем, духовном животу. "Презрео је царске дворе, царску круну и порфиру" и, убрзо, око 1192, побегао на Свету Гору, где је "светлост потражио у скромноме манастиру". У осамнаестој години примио је монашки чин у руском манастиру Светог Пантелејмона, и добио име Сава.

Са оцем Немањом, који се замонашио, подигао је Хиландар, први и једини српски манастир на Светој Гори. Деценију касније, "овај краљевић, вођен Божјом руком, врати се у своју земљу као принц цркве и духовни вођа своје нације за сва времена".


По повратку у Србију, измирио је завађену браћу, бавио се просветитељским радом, био духовник нације, исписао прве црквене и народне законе - остварио низ победа без мача. Народ је Саву, како пише његов први биограф и савременик Доментијан, слушао и следио, јер је видео да он живи онако како проповеда. У својој личности, Сава је објединио просветитеља, духовника, државника, писца и учитеља. Године 1234, кренуо је на своје друго путовање у Свету земљу. На повратку, упокојио се у Трнову, у Бугарској, 27/14. јануара 1235. године. Његове мошти, у своју задужбину Милешеву, пренео је краљ Владислав, две године касније. У наредним вековима, Милешева је постала поклоничко место, које су осим народа свих вера и српских владара, посећивали и помагали и босански банови, херцеговачки кнежеви, приморски жупани и краљеви. Тако је било до поткрај 16. века, када је султан Мухамед Трећи наредио Синан-паши "да једном заувек угуши побуну код Срба, не бирајући средства". Обавештен да су манастири места у којима се подгрева дух побуне против Турака, Синан-паша нареди да се тело Светог Саве пренесе у Београд и тамо спали. То је учеињено 10. маја/27. априла 1595. године. (Ј. М.)


ПОДАЦИ
* 1198. почиње градња манастира Хиландар
* 1204. крсташко освајање Цариграда
* 1208. Свети Сава пише Студенички типик


Цитат
ДОПРИНОС `НОВОСТИ`

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ осам векова самосталности СПЦ догађај је који ће без сумње обележити 2019. годину. `Вечерње новости` у сарадњи са Министарством културе и информисања даће свој допринос значајној годишњици. У оквиру серијала посвећеног овој теми сваког понедељка читаоци `Новости` могу да очекују чланке посвећене најважнијим догађајима из богате црквене историје, светосављу, улози Цркве у чувању националног идентитета српског народа...

(Р.Драговић, вечерње НОВОСТИ)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #33 послато: Септембар 20, 2019, 03:25:28 »

КОНТРОВЕРЗНА ОДЛУКА ТРОЈИЦЕ СРПСКИХ ЕПИСКОПА У САД
Владике у Америци сеју клицу раздора


ФОРМИРАЊЕ Епископског савета за САД, извршено средином јула, без формалног одобрења највиших црквених власти у Београду, чин је који би у будућности могао да угрози јединство Цркве у дијаспори, па чак и да, у најгорем сценарију, буде заметак новог раскола у Америци.

ОСНИВАЧИ Владике Максим (лево) и Лонгин и Иринеј (десно)
Фото Западноамеричка епархија


Ово је тумачење које већ неколико дана кружи црквеном заједницом у расејању, али и у матици, поводом потеза тројице владика - западноамеричког Максима, новограчаничко-средњозападноамеричког Лонгина и источноамеричког Иринеја (Добријевића) - да оснују посебно црквено тело ограничено искључиво на простор САД. Ово тело је формирано, без обзира на то што са благословом Патријаршије у Београду делује шири Епархијски савет, у коме су, поред ове тројице "ужеамеричких" владика, још и епископи канадски Митрофан и јужноамерички Кирило. О формирању новог епископског савета они чак нису били ни обавештени.

Аларм у јавности је упалило писмо владике јужноамеричког Кирила, које је послао свим архијерејима Северне Америке, и у коме је исказао страх од новог црквеног раскола.

"Господо архијереји, знам да овиме нисте имали лошу намеру, али је чињеница да тиме може да се отвори простор за деловање људима који су до јуче раздирали и раздвајали стадо Божије и по Америци и по другим државама где живи наш народ", каже у свом писму владика Кирило.Епископ задужен за Латинску Америку посебно наглашава сазнања да је новоосновани савет донео и свој устав, као и да може да функционише као засебно црквено тело. Владикама Максиму, Лонгину и Иринеју он замера што су се "ујединили" без сагласности Сабора и Синода из Београда, као и то што желе да се "примакну" световним властима у САД.

"Та власт којој ви желите да се прилагодите је иста власт која чини све што може да нам отме срце нашег народа и Цркве - Косово и Метохију", упозорава владика Кирило.

Спорна одлука тројице владика чије су епархије преко океана долази у јеку контроверзи које се плету око епископа западноамеричког Максима. Последњих месеци он је готово непрекидно у жижи јавности, посебно због ставова о теоријама настанка света, "украјинском питању", па чак и о начину стицања аутокефалности Српске цркве, због чега се у неколико наврата сукобио са врхом СПЦ. Свети синод је недавно донео одлуку да га удаљи са места професора Богословског факултета у Београду.

Епископ Кирило упутио писмо


- Владика Максим важи за човека који негује изузетно блиске односе са Васељенском патријаршијом, која има велики утицај у Северној Америци. Епархијама у САД одговара да своје деловање омеђе територијом ове земље, јер се тако искључују од било какве одговорности пред другим државама - каже саговорник "Новости" из Патријаршије.

Познаваоци црквеног права са којима је контактирала редакција "Новости" кажу да Устав СПЦ не познаје оваква "ад хок" оснивања епископских савета, посебно без одлуке Сабора СПЦ, који је једини овлашћен да доноси одлуке о устројству и организацији Цркве.ПАВЛЕ УЈЕДИНИО СРБЕ У САД

ЗАТВАРАЊЕ Српске цркве унутар граница САД и групашење тамошњих владика буди болна сећања на велики амерички раскол који је својевремено једва зацељен захваљујући ауторитету и помирљивости патријарха Павла. Ова тектонска подела међу верницима у САД била је идеолошке и политичке природе и узрокована догађајима у матици. Међу тамошњим Србима, међутим, данас се говори о ризику од нових политичко-финансијских раскола чије се семе расејава далеко од Србије - у америчким епархијама.

(Р.Драговић, вечерње НОВОСТИ)"Тројица контроверзних епископа руше СПЦ у Америци
 по агенди Критског сабора?"


Текст погледати ОВДЕ


Цитат

Једно се мора запамтити: Српска православна црква је једина јединствена српска национална установа.


Срби, у недостатку националне државе, кроз историју су имали Цркву као ослонац, упориште и предводницу. Владике су били и духовници и пастири и свеци и мученици и устаници и војводе и државници, али и издајници. Ово што нас је опстало, опстало је умногоме захваљујући првима, а упркос овим последњима.


Научена лекција је да треба остати будан пред опасностима, одговоран пред изазовима, достојанствен у борби, без обзира на то јеси ли патријарх, владика, свештеник или парохијан.


До нас је.

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #34 послато: Новембар 04, 2019, 10:18:31 »

Православље пред расколом:
 Руска црква прекинула дијалог са грчком


ПОСЛЕ престанка контаката са Цариградском патријаршијом, Руска православна црква је одлучила да обустави екуменски дијалог са архиепископом атинским и све грчке Јеронимом Другим. Руски патријарх Кирил током службе неће поменути име архиепископа атинског, а разлог је што се грчка црква придружила одлуци цариградског патријарха Вартоломеја и признала украјинску расколничку православну цркву. То је потврдио митрополит волоколамски Иларион који је задужен за спољне односе.

Фото РИА Руски патријарх Кирил


Интересантно је да ће Московска патријаршија наставити контакте са свештеницима у Грчкој који нису признали новонасталу Украјинску православну цркву. Очигледно је да је на Грчку православну цркву, као и претходно на Цариградску патријаршију, вршен моћан притисак из Вашингтона, па је промењен став о украјинским расколницима. Дуго времена Цариградска патријаршија, као и Грчка православна црква, били су против самозванаца и расколника у Украјини који су се после добијања томоса, односно документа о аутокефалности посвађали.

Управо због тога је чудна одлука Сабора Грчке православне цркве који је 12. октобра признао право цариградском патријарху Вартоломеју да одобрава аутокефалност. Сабор је архиепископу атинском и целе Грчке Јерониму дао право да "настави да се бави питањем признавања цркве Украјине".

Нема сумње да ће се пореметити односи међу православним црквама у свету. Лако је препознатљива жеља цариградског патријарха Вартоломеја да постане "источни папа", чему се противе многе цркве, сматрајући Вартоломеја само "првим међу једнакима". То значи да се све значајне одлуке у православном свету, међу којима је и додела аутокефалности, могу доносити једино колективно на сабору православних цркава, а не да то буде привилегија патријарха Вартоломеја.

"Руски егзархат" основан је 1921. године, када је привремена управа руских цркава у Западној Европи поверена архиепископу Евлогију. Такву одлуку донео је тадашњи патријарх московски и целе Русије Тихон, Свети синод и Врховни савет цркве.
Због историјских околности 1931. године, парохије на челу са митрополитом Евлогијем привремено су предате у надлежности Цариградске патријаршије у својству егзархата, при чему је митрополит наглашавао да је "то само привремени прекид званичних административних односа" док се не "успостави општепризната централна црквена власт и нормални услови живота Руске православне цркве".

У новембру 2018. Цариградски синод одлучио је да распусти ту архиепископију. У септембру 2019. године у Паризу је одржан састанак свештенства архиепископије на којем је, како је саопштила Руска православна црква, велика већина свештенства прихватила да се припоје Руској православној цркви. Синод Руске православне цркве је 14. септембра одлучио да под јурисдикцију Московске патријаршије прихвати архиепископа Јована, заједно са његовим парохијама.


ЈАЧАЊЕ НА ЗАПАДУ ЕВРОПЕ

РУСКА православна црква ујединила је снаге на Западу. Московски патријарх Кирил је предао поглавару архиепископије парохија у Западној Европи који поштују руску традицију синодалну повељу о обнови јединства те архиепископије са Руском православном црквом. Та повеља је архиепископу Јовану предата у московском храму Христа спаситеља. После свечаног чина та архиепископија постаје део Московске патријаршије.

Храм Христа Спаситеља у МосквиСАЗНАЛИ ИЗ МЕДИЈА

МИТРОПОЛИТ Иларион задужен за спољне односе у РПЦ тврди да су у Москви о одлуци Грчке православне цркве да призна украјинске расколнике сазнали из средстава информисања. Многи грчки архијереји који су били против признавања расколничке цркве нису могли да се изјасне.

(Бранко Влаховић, МОСКВА ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА `НОВОСТИ`)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #35 послато: Март 01, 2020, 23:49:56 »

Епископи у САД повлаче одлуку
која је претила да жестоко уздрма Српску православну цркву

Спорни Устав СПЦ који се односи искључиво на простор САД, а који одудара од важећег Устава Српске Православне Цркве у Северној и Јужној Америци, сутра ће бити повучен, открива за Спутњик протојер - ставрофор Србољуб Милетић.

"По изјавама и обећању свих страна можемо готово са сигурношћу рећи да је та ствар завршена. Патријарх Иринеј је са њима већ био у комуникацији пре одласка у САД и мање-више, пре овог састанка позиција сваког од њих је позната", рекао је протојереј Милетић за `Спутњик`.


Фото В. Данилов

Патријарх српски Иринеј председаваће Сабору Српске православне цркве у Северној и Јужној Америци, који ће бити одржан у Клирвотеру на Флориди.

Поглавар СПЦ отпутовао је у америчку мисију, како би била разрешена ситуација до које је дошло због промена које су покушале да уведу владике у САД, пре свега западноамерички Максим и источноамерички Иринеј.

"Епископ Лонгин, с којим сам разговарао одмах након доношења спорног Устава, када је видео да је то изазвало веома негативне рекације у ширем кругу, како међу верним народом, тако и међу епископима и осталим људима у Цркви, он је рекао да ће бити против тога. Он је то први одлучио, а за њим су и епископи у Америци Иринеј и Максим одлучили да одустану од тог Устава", пренео је Милетић, додајући да се и данас чуо са епископом Лонгином.

"Тај Устав мора бити повучен од стране тела које га је донело, а то ће се сутра догодити" прецизирао је он за `Спутњик`.

Спорни Устав је представљао конститутивни црквено-правни акт нове самопроглашене црквене аутономије САД. Изменивши одредбе о територијалном важењу Устава СПЦ Северне и Јужне Америке на коју се важећи Устав односио та аутономија је фактички била укинута.

Током посете САД патријарх Иринеј ће обићи и парохије СПЦ у Мајамију, Вашингтону и Њујорку.

(Novosti Online)***


Црква остаје јединствена:
 Одлуке Сабора СПЦ у Северној, Средњој и Јужној АмерициПатријарх српски Иринеј борави у САД, како би се разрешила ситуација изазвана променама које су покушале да уведу владике из САД. На Црквеном сабору потврђено је унутарње јединство СПЦ.

Под председавањем патријарха Иринеја, ванредни Црквени сабор Српске православне цркве у Северној, Средњој и Јужној Америци, 29. фебруара 2020. године,

донео је следећу ОДЛУКУ:

* Српска православна црква у Северној, Средњој и Јужној Америци ради уклањања неспоразума поново потврђује своје нераздељиво и несумњиво унутарње јединство и наглашава да је била и остала канонски и јерархијски саставни део аутокефалне Српске православне цркве, са седиштем у Београду, Србија.

* Ванредни Црквени сабор усваја одлуку Светог архијерејског синода од 25. септембра 2019, која гласи: "Ставити ван снаге све одлуке Црквеног сабора Српске православне цркве у Северној и Јужној Америци, које се тичу устројства српских православних епархија на том подручју".

* Све кораке по питању Устава оставити Епископском савету и Светом архијерејском синоду на решавање и, када се постигне усаглашена верзија, исту доставити Светом архијерејском синоду за Свети архијерејски сабор.

* О овој одлуци Црквеног сабора известити све црквеношколске општине и све црквене јединице на подручју Српске православне цркве у Северној, Средњој и Јужној Америци.


Засветлела душа народа у Црној Гори:

Иначе, патријарх српски Иринеј се обратио сабраном народу након свете архијерејске литургије у Храму Светог великомученика Георгија у Клирвотеру на Флориди у САД, и подсетио на дешавања у Црној Гори.

- Вера која је била потиснута у њиховом животу сада се разбудила и распалила у души народа црногорског. И оно што каже велики Његош: Удар нађе искру у камену. Тако да је засветлила душа црногорског народа који данас брани своје светиње. И молимо се Господу и надамо се Господу да ће их одбранити - рекао је патријарх Иринеј.

Први архијереј наше цркве је, наравно, поменуо и Косово и Метохију:

- Не заборавите наше свето Косово и Метохију, нашу свету земљу, нашу Палестину и наш Јерусалим. Све што је велико и вредно тамо је поникло. Данас моћници и моћне силе овог света желе да то отму од нас. И оно што је најтрагичније, траже да им сами то поклонимо. А који паметни човек то може да учини? Да поклонимо себе, да будемо робови других?

(Новости)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Danica
Нови члан
*
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 36Погледај профил
« Одговор #36 послато: Април 16, 2020, 01:05:09 »

Разговор Председника Србије са Његовом Светошћу
Патријархом српским г. ИринејемЦитат
Председник Републике Александар Вучић разговарао је телефоном са Његовом Светошћу Патријархом српским г. Иринејем. Након разговора дајемо заједничко саопштење које су усагласила два кабинета.

Председник Вучић је истакао да разуме потребу народа и Цркве за прославу највећег хришћанског празника, Христовог Васкрсења, за коју је Свети Cинод, брижно и очински се старајући за своје вернике, замолио државни врх. Ипак, због тренутне епидемиолошке ситуације у Србији, слушајући мере и упутства која налаже струка, нисмо у могућности да укинемо забрану кретања током трајања полицијског часа.

Његова Светост патријарх Иринеј је приметио да су након саопштења Светог Синода многи, а неки чак и званични представници, давали непримерене изјаве стварајући необјективну медијску слику, која би могла да штети угледу Српске Цркве, као и српске државе, нетачно интерпретирајући намеру и Цркве и државе. СПЦ је до сада поштовала и поштује прописане мере и препоруке владе Републике Србије, а држава се старала да не доноси наредбе већ најдобронамерније препоруке, за добробит верникâ свих традиционалних Цркава и верских заједница у Републици Србији.

Председник Вучић је изразио уверење да ће СПЦ тако поступати и убудуће и на тај начин наставити да учествује у борби против ове светске пошасти. Председник је искористио прилику да се захвали Српској Цркви на показаном високом степену друштвене одговорности и указаној помоћи, уз уверење да ћемо јединствени изићи из ове борбе као победници. Надајући се разумевању СПЦ и верујућег народа, председник Вучић је Његовој Светости и верном народу честитао наступајући Празник над празницима древним православним поздравом: Христос васкрсе!

Београд,
15. април 2020. године

(Извор: Кабинет Председника Републике и Кабинет Патријарха српског)


"Све наше телевизије ће, сигуран сам, бити заинтересоване за директне и одложене преносе, да људи могу да погледају, да саслушају литургију, да се моле Богу у кућама и домовима и да сачувају живот", рекао је Вучић,

Он је истакао да ће се држава држати слова закона и да свештенике ни на који начин неће ометати у спровођењу службе.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=gm5MkPLW6tI" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=gm5MkPLW6tI</a>
Сачувана
Странице: [1]   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!