forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Јул 14, 2020, 04:49:29


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: [1] 2 3   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: ОДЕ цела Србија на добош  (Прочитано 48239 пута)
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12532Погледај профил
« послато: Октобар 05, 2011, 21:08:43 »


Да се подсетимо шта су све Хрвати купили у Србији:ИДЕА-супермаркети (Агрокор)

Фриком-сладоледи,смрзнута храна (Агрокор)

Дијамант-уље
(Агрокор)

Тоза Марковић ,Полет,Стражилово,Опека
-све грађевинске фирме купио их (Нашице цемент)

Мивела вода
-Велуце код Трстеника (Агрокор),

Соко Штарк
- Бананице, Смоки.(Атлантик група)

Гранд кафа
(Атлантик група)

Паланачки кисељак
(Атлантик група)

Сомболед млекара
- Дукат млеко,Фета сир…(Млекара Лура,од скора Лацталис)

Млекара Лајковац
(Виндија)

УНИП
-сточна храна Ваљево (Виндија)

Јелен До
- каменолом (Нашице цемент)

Мултивита
-купљена од Хемофарма 2007

8 фарми Агрожива (Виндија)

Потисје
Кањижа

"Радијатор"-Зрењанин

МИН
холдинг

фабрика хартије
Београд

Миленијум осигурање


Кикиндски млин
(Агрокор)

Кланица у Пландишту
(Агрокор)

"Златни траг
"-Лесковац (Агрокор)

25,000 квадрата ИМТа на Новом БГД
-Тодорић (Агрокор)

Биоскопи "Вождовац" И "Јадран" у Београду (Агрокор)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12532Погледај профил
« Одговор #1 послато: Март 05, 2012, 07:36:52 »

Свака друга приватизација неуспешна!

Од 1.645 приватизованих друштвених предузећа у периоду од 2002. до 2011. године чак 636 приватизација завршено је раскидом купопродајног уговора.

Ипак, по броју угрожених радних места и уништене производње као неславно приватизоване посебно се издвајају ХИП Азотара, Фабрика вагона из Краљева и путничка агенција „Путник“.
Зоран Ристић, члан радног тела социјално-економског савета Србије за економска питања и један од аутора истраживања „Ефекти приватизације у Србији“, упозорава да је у неуспешно приватизованим предузећима било запослено око 83.000 људи, од којих је чак три четвртине у процесу приватизације изгубило посао.

Цитат
- Лоше су приватизовани НИС, "Сартид", "Лука Београд", "Ц маркет", "Књаз Милош", "Вечерње новости", све шећеране продате за по три евра, као и затворени хотели "Метропол" и "Југославија". Због ниских продајних цена и лоших уговора држава је у свим овим приватизацијама значајно оштећена ..

 листа лоших приватизација

1. ХИП Азотара са 1.076 запослених
2. Фабрика вагона Краљево са 906 запослених
3. „Путник“ са 851 запослен
4. ИМТ са 822 запослених
5. „Југоремедија“ са 470 радника
6. ХИ Жупа са 469 запослених
7. „Икарбус“, 305 запослених
8. „Севертранс“, Сомбор са 248 запослених
9. „Магнохром“, 237 запослених
10. „Срболек“ са 188 запослених

Ало
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Stranac Majevicki
Нови члан
*
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 16


Погледај профил
« Одговор #2 послато: Март 05, 2012, 12:24:23 »

Ko je rekao da je Srbija bila siromasna?
Pljackaju ju je vec 12 godina i jos uvijek nije potpuno opljackana, mada je pri kraju.
Sad treba narod da zacuti iz tisine neka se rodi haos iz haosa ce se roditi kosmos.
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12532Погледај профил
« Одговор #3 послато: Март 19, 2012, 08:29:59 »

Ko je rekao da je Srbija bila siromasna?
Pljackaju ju je vec 12 godina i jos uvijek nije potpuno opljackana, mada je pri kraju.
Sad treba narod da zacuti iz tisine neka se rodi haos iz haosa ce se roditi kosmos.

Ма, има још  "материјала" за черупање. (Телеком, ЕПС, Водовод....земљиште за лагеровање отпада....и још по нешто)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12532Погледај профил
« Одговор #4 послато: Март 23, 2012, 04:24:17 »

Србија остаје без домаћих трговаца лековима?

"Велефарм“, највећа веледрогерија у Србији, отићи ће у стечај 26. априла. Како сазнају београдски медији, у среду је Велефарму отворен стечајни поступак, компанија је добила привременог стечајног управника, а радницима је обећан сигуран посао за непуних месец дана. Произвођачи лекова истовремено тврде да је читав фармацеутски сектор пред сломом и да су могуће несташице лекова.Извор "Блица" из "Велефарма" тврди да ова компанија озбиљне проблеме има неколико месеци, али да је ситуација сада ескалирала.

- Рачун фирме је у блокади дуже од годину дана. Имамо 600 радника, али посла није било за све, па је уместо бироа једино решење био принудни одмор. Некад смо кући слали део администрације, некад складиштаре. Одсуство је било по 40 дана, а примања 60 одсто од дотадашње зараде - каже наш извор.

 У последње време са фармацеутског тржишта све чешће нестају и произвођачи и веледрогерије. Прво је банкротирао "Срболек" са дугом од 50 милиона евра (једини произвођач нитроглицерина у Србији). Иста судбина недавно је снашла и "Хабитфарм" (произвођача цитостатика), а питање је шта ће бити и са "Југоремедијом" у којој радници континуирано штрајкују. После кризе "Галеника" се опоравља, али будућност ове фабрике добрим делом зависи од кредита од 70 милиона евра, који чека на гаранције државе. Од веледрогерија, познаваоци тврде да глава не боли само "Феникс фарм", немачку компанију која ради строго по правилу "имаш новац, ево и лек".

"Велефарм" је у минусу од око 350 милиона евра. Према последњим подацима, највише дугују "Галеници" - око 65 милиона евра. Због енормних дугова, овој веледрогерији су под хипотеком све зграде. Због тога је стечајни судија Привредног суда прво донео решење о покретању стечаја над "Велефармом ВФБ", зависним предузећем Велефарм холдинга. На крају јануара рачун те фирме кћерке био је у блокади за 5,3 милијарде динара. Иначе, у "Велефарму" држава има 10 одсто удела, а "Хемофарм" 20 одсто. Незванично, већински власник је преко повезаних лица немачка "Штада", која је и власник "Хемофарма".

Иван Станковић, стечајни управник "Велефарма" који је јуче ујутро ушао у ову фирму, каже за „Блиц“ да је извесно да ће радници радити до 26. априла. Тада истиче рок за отварање стечаја, када се и одлучује о евентуалном реструктурирању или продаји.
- Мој задатак је да заштитим имовину и да контролишем токове новца. Људи ће радити и примати плате, али све то је извесно још око месец дана. У овој фази не могу да отпуштам људе - рекао је Станковић за "Блиц".

Драгомир Марисављевић, председник Групације домаћих произвођача лекова при Привредној комори Србије, упозорава да је стечај највеће велетрговине лош сигнал за фармацеутско тржиште.

- Ако међу првих седам веледрогерија више не постоје "Унихемком", "Ветпром хемикалије", "Велефарм" и "Ветфарм", види се да велетрговине не могу да издрже неплаћање од државних болница и апотека. С друге стране, грађани могу да добију велики број лекова на рецепт, али је неспорно да ће несташица бити ако произвођачи наставе да се гасе. А то није немогуће ако се овакво стање настави или погорша - каже он.

Највећи дужници "Велефарму" су државне болнице и домови здравља. Министар здравља недавно је рекао да су нагомилани дугови нарасли и због неодговорности руководилаца појединих здравствених институција.

- Здравствене институције су запослиле 13.600 радника мимо уговора које имају потписане са Фондом, и то знатно оптерећује њихово функционисање. Плате се онда финансирају из сопствених средстава установа, а не из РФЗО - рекао је Станковић. То значи да уместо лекове и материјал, болнице плаћају раднике које су запослиле на своју руку.

Вести
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12532Погледај профил
« Одговор #5 послато: Март 30, 2012, 08:49:57 »

Купцу тржиште важније од производњеПродаја Српске фабрике стакла у Параћину конзорцијуму из Бугарске није добар пословни потез како се представља у јавности јер циљ инвеститора није да унапреди процес производње, већ да приграби тржиште којим располаже стаклара, наглашава добро обавештени извор Данаса који је захтевао да остане анониман.

- Прича се своди на то да ће нови власник настојати да се у стаклари угасе производни програми за израду ручног и машинско-трговачког стакла а да се настави само са производњом амбалаже. И у случају да конзорцијум који је купио стаклару у њу нешто уложи, то ће ићи на уштрб запослених, јер ће њихов број бити сведен на цифру од 300. У овом тренутку фабрика има 1.700 радника а 3.200 их је било када је фабрика приватизована. Дакле, не видим жељу инвеститора да улаже у производњу у Србији, већ да на тржиште на коме послује параћинска фабрика пласира стакларске производе из Бугарске. При томе, требало би нагласити да Фабрика стакла не производи само за потребе Србије, већ амбалажно стакло пласира читавом региону. Конзорцијум који чине две бугарске фирме, уз већински удео у стаклари, добио је и њено тржиште које бележи тренд раста. Српска фабрика стакла има производњу такозваног ручног стакла, односно кристала који без проблема може да нађе купца, рецимо на Блиском истоку. Због тога би било изузетно лоше угасити тај производни програм, а мислим да ће нови власник управо ићи на то - истиче наш саговорник.

Он додаје да је продаја тржишта лоша ствар, јер се на тај начин профит извлачи из земље а истовремено се, због сужавања производње, губе радна места. Такође, наш саговорник као проблем види и то што Српску фабрику стакла купују исти они који су раније, пре него што је фабрику преузео Србијагас, њом газдовали и нису се показали као добри домаћини.

- Реч је о послодавцима који не умеју да воде предузеће а уверен сам да они немају ни интереса да унапреде производњу у фабрици, јер им је очито једини циљ куповина тржишта. Проблем је и у томе што је 1. септембра 2009. године Србијагас имао потраживања од 34 милиона евра за неплаћени гас. У протеклих 30 месеци то јавно предузеће испоручивало је бесплатно гас стаклари у вредности од по милион евра, што даје укупну цифру од 30 милиона евра. Сваког месеца је Србијагас давао и по 750 хиљада евра за плате радника у стаклари. Ако се не рачунају камате, реч је о суми између 80 и 90 милиона евра. Поставља се питање зашто се продаја стакларе представља као велики подвиг ако се зна да је Србијагас за нешто што је утрошио између 80 и 90 милиона евра добио свега 35. И држава је на губитку, јер је у стаклару улагала преко свог предузећа Србијагаса а уз то је сада још обавезна да издвоји 50 одсто средства потребних за реализацију социјалног програма - каже наш саговорник.

Према његовим речима Корпоративно - трговинска банка, која је власник и две фирме са којима је ушла у конзорцијум за куповину СФС основана је у Катару али иза ње стоји турски капитал. Турци су, наставља он, раније показивали интерес да купе параћинску стаклару, али нису успели у томе. Стога, ово што се сада дешава је други покушај турског капитала да се дође до циља, уверен је наш саговорник.

Саша Пауновић, градоначелник Параћина истиче да није упознат са власничком структуром Корпоративно - трговинске банке.

- Познато ми је да постоји борба швајцарског и турског капитала око уласка на тржиште индустрије стакла у нашем региону. Међутим, немам никаква сазнања да Турци стоје иза банке која је носилац конзорцијума. Колико знам, Турци имају изузетно успешну фабрику за производњу стакла, односно имају искуства у том бизнису - истиче Пауновић и дели бригу због чињенице да су неуспешни власници поново дошли у посед фабрике.

- Свакако има места за забринутост ако се зна да стаклара има нове-старе власнике. Не само због тога што су Бугари лоше управљали већ и зато бугарски капитал заступљен у Србији има веома лошу репутацију због низа неуспелих приватизација. Ми никако не можемо да знамо да ли је циљ куповине стакларе преузимање њеног тржишта. Кад год би се одвијала приватизација Српске фабрике стакла увек се о томе причало. Нама једино преостаје да се надамо да су људи из Србијагаса и државе добро извагали када су изабрали стратешког партнера. Граду Параћину је битно да Српска фабрика стакла ради и да запошљава раднике који могу да живе од производње које остварује њихово предузеће - закључује Пауновић.

За Душана Бајатовића, генералног директора Србијагаса нема дилеме да је продаја СФС одличан посао. Подсећамо, на недавно одржаној конференцији за новинаре изјавио је да сматра да је то подједнако добро и за Србијагас и за запослене у фабрици. Он наводи да би нова фабрика стакла требало да буде завршена за годину дана а да ће имати капацитет производње од 120 хиљада тона стакла годишње и приход од продаје милиона евра.

- Приватизација стакларе је добар модел по којем је држава преузела капитал у фабрици на основу дугова и урадила реструктурирање предузећа и чишћења биланса, а затим пронашла стратешког партнера. По том моделу ћемо настојати да нађемо стратешке партнере за Азотару и Метанолско-сирћетни комплекс који су у нашем власништву. Са 35 милиона евра, колико ће Србијагас добити продајом СФС биће исплаћено наше улагање у фабрику и наплаћена сва његова потраживања - истакао је Бајатовић.

Цитат
Купци

Бугарски партнери су у уторак преузели 63 одсто акција Српске фабрике стакла од Србијагаса. На челу конзорцијума је Корпоративно - трговинска банка а чланице су две компаније чији је она власник. Прва је Рубин, који је на тендеру купио стаклару за 100.000 евра али уз амбициозан инвестициони програм. Међутим, улагања није било, дугови су нагомилани нарочито за енергенте, па је то био разлог што је држава та потраживања конвертовала у капитал Србијагаса. Истовремено, компанија је банкротирала па је њен власник постала банка. Друга фирма из овог посла је Глас индустри, која тргује стаклом у региону, што је један од разлога за спекулације о неправим намерама нових власника.Цитат
Намере

Конзорцијум који је преузео већински пакет акција обавезао се да ће да инвестира 22 милиона евра у изградњу нове фабрике стакла у Параћину која би требало да се сагради за годину до две. Истовремено, најавио је и модернизацију постојећих погона, али се поставља и питање због чега ће то чинити ако се већ гради нова фабрика. Бугари ће имати и обавезу да обезбеде 10 милиона евра за исплату дугова према банкама и Фонду за развој, као и половину од потребних 4,5 милиона евра за социјални програм, док ће други део „покрити“ влада. Радници ће добити 300 евра по години стажа, а од 1.700 запослених за добровољни одлазак из стакларе пријавило се око 500 радника. Ако нови власник стакларе не испуни инвестициони план у року од три године фабрика ће бити враћена држави. Није прецизирано шта ће се догодити уколико у том тренутку буде оптерећена новим дуговима.

Данас
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12532Погледај профил
« Одговор #6 послато: Април 10, 2012, 09:11:12 »

Како ММФ "убија" српске банке


Планираном продајом акцијског капитала државе у преосталих 9 домаћих банака, актуелни режим Бориса Тадића не само да беспоговорно извршава још један у низу налога ММФ-а, већ се одриче 17,7 одсто садашњег удела у целокупном банкарском тржишту Србије, а становништво и привреду препушта у немилост западним банкама

Након 5. октобра 2000. године међународне финансијске институције, међу којима доминантну улогу имају ММФ и Светска банка, преузимају пуну контролу над јавним финансијама и тржиштем капитала у Републици Србији. Губитак финансијске суверености наше државе, најпре се осетио у банкарском сектору који је представљао најважнију окосницу за експресни и неконтролисани продор западног капитала у Србију. Све је почело када су четири велике, домаће банке ("Беобанка", "Југобанка", "Инвестбанка", "Београдска банка"), у којима је држава имала већинско учешће капитала, преко ноћи нестале. Над њима је, 4. јунуара 2002. године, тадашња ДОС-ова власт покренула стечајни поступак и то по добијеним смерницама и у координацији са ММФ-ом и Светском банком. О ревитализацији и евентуалној консолидацији ових гиганата се ни једног тренутка није размишљало, јер тако нешто нису допуштале "газде" из Вашингтона. Циљ је био да се са ликвидацијом све четири банке отпочне са тзв. "реформом банкарског сектора" у Србији, која ће резултирати продором западних банака на српско тржиште капитала и то на "мала врата".

Убрзо потом држава, привреда и становништво у Србији, постају масовно зависни од кредитних "услуга" западних банака, а постају и таоци папрених банкарских провизија и "зеленашких камата". Осим што систематски поробљавају своје клијенте, западне банке потискују и "гуше" рад неколицине "малих", односно преосталих банака чији је већински или мањински власник Република Србија. Такво отежавање услова пословања домаћих банака које је последњих година присутно, само представља увод у реализацију „пакленог плана“ који ће по налогу ММФ-а имплементирати Влада Србије. О чему је заправо реч?

 

Наређено да банке оду "на добош"

Када се говори о будућим правцима "развоја" нашег банкарског сектора, извесно је да је опредељеност и "пажња" ММФ-а, Светске банке, приватних западних банака и актелног политичког режима у Србији, сконцентрисана на то да се у потпуности заврши оно што је започето јунуара 2002. године. Другим речима, "газде" из Вашингтона се неће смирити све док не "елеминишу" и последњи проценат власничког удела који наша држава има, као мањински или већински акционар, у појединим банкама. У том смислу се актуелни режим Бориса Тадића, у тзв. "писму о намерама" које је 3. децембра 2009. године из Београда упућено директору ММФ-а у Вашингтон, обавезао да ће извршити приватизацију преосталих банака: "Државни власнички удели у банкама биће елеминисани чим то постане могуће", наводи се у писму које је послато ММФ-у.

У писму се даље објашњава да је „планирана приватизација четири банке у већинском државном власништву одложена због неповољних услова на тржишту“, и истиче се: „Ипак, до јуна 2010. године намеравамо да спојимо банку "Поштанску штедионицу" са "Привредном банком Панчево", као и да приведемо крају преговоре с приватним инвеститором о приватизацији "Credy bank". Што се тиче "Српске банке", још увек разматрамо опције које су нам на располагању. Уз то, намеравамо да до краја 2009 у сарадњи са осталим акционарима довршимо докапитализацију "Комерцијалне банке".

Дакле, јасно је да су овакво условљавање „изнедрили“ преговори српских власти са „газдама“ из Вашингтона, када је истовремено постигнут договор да ММФ Србији одобри кредитни стенд-бај аранжман вредан 2,9 милијарде евра. А да је то управо тако, индиректно је потврдио и државни секретар у Министарству финансија Слободан Илић (ДС): „ММФ и Светска банка су тражили да за те банке припремимо мере у случају да дође до преливања проблема из реалног сектора у финансијски како би се знало да ли ће моћи да опстану. Једна од мера јесте и међусобно припајање тих банака. Али нико није рекао да то мора да се уради“, објасно је својевремено Слободан Илић. Он убеђује како тобож „Светска банка и ММФ не желе да ниједна банка дође у проблем“: „Зато су тражили од Србије да предузме мере да државне банке, које немају могућност да се докапитализују као приватне, не дођу у незгодну ситуацију и оду у стечај, што би по домино ефекту могло да се прошири на све друге“, каже Слободан Илић.  

 

Како распродати 9 банака?

Власничка структура актуелних банака које послују на српском тржишту капитала је таква да се чак 20 банака налази у већинском страном власништву, 5 банака у власништву страних и домаћих правних и физичких лица и 9 банака у којима учешће капитала има Република Србија. Практично гледано, продајом државног капитала у 9 банака, држава се потпуно повлачи са банкарског тржишта, а то другим речима значи да губи 17,7 одсто садашњег удела у целокупном банкарском тржишту Србије. И не само то, већ целокупно банкарско тржиште Србије, становништво и привреду препушта у немилост западним банкама. С обзиром да је реч о уцени ММФ-а, више не постоји дилема да ли ће се приватизација у скорије време реализовати, већ се намеће питање начина на који ће то бити учињено. У Влади Србије још увек немају одговор на ово питање, нити је дефинисана јасна стратегија по којој ће се вршити продаја мањинских и већинских пакета акција спорних банака. По првобитној препоруци ММФ-а, Влада Србије је још крајем 2008. године планирала да, ради лакше и брже продаје, споји четири велике у једну банке, па је с тим у вези урађен и елаборат од стране Агенције за осигурање депозита.

Планирано је било спајање „Српске банке“ (96,5 одсто у државном власништву), „Поштанске штедионице“ (63,7 одсто), „Привредне банке Панчево“ (92,9 одсто) и „Креди банке“ Крагујевац (55,1 одсто). Од овог плана се напрасно одустало, а режим је са „Новом кредитном банком“ из Словеније започео преговоре о продаји „Креди банке“. Иначе, „Креди банка“ је 2009. годину завршила са губицима од 475,7 милиона динара. Што се тиче „Поштанске штедионице“ и „Привредне банке Панчево“, Влада Србије је у јануару 2010. године формално одобрила њихово спајање, али практично до тога није дошло, иако је од тада протекло шест месеци. Код ове фузије проблематично је то што је "Привредна банка Панчево" пословну 2009. годину завршила са губицима од 1,9 милијарде динара, док је „Поштанска штедионица“ остварила добит од 1 милијарду у 55,6 милиона динара. Дакле, добит једне банке је довољна за покривање само половине укупних губитака друге банке, па се онда намеће оправдано питање зашто и од „Поштанске штедионице“ правити губиташа и обезвредити њену вредност пред потенцијалним купцима!?Стране банке "пожељни" купци

Сем наведених пет банака, режим у Србији ће по налогу ММФ-а морати да прода мањинске власничке уделе које држава има у преостале четири банке и то у: „Јумбес банци“ Београд (21,2 одсто), „Агробанци“ Београд (20 одсто), „Привредној банци“ Београд (19,4 одсто) и „Чачанској банци“ Чачак (38,8 одсто). Када је реч о „Чачанској банци“, не треба искључити могућност да EBRD за багателу од Србије преузме акције, с обзиром да ова међународна финансијска институција већ поседује 24,9 одсто власничког удела споменуте банке. Међутим, за сада ипак није познато коме, када и по којој цени ће држава продати своје акције у наведеним банкама. Ризик да ће акције пре продаје бити обезвређене увек је присутан, а то нарочито постаје неминовност уколико режим уђе у директне, тајанствене и нетранспарентне преговоре са фаворизованим купцима. Досадашња пракса приватизације банака на тржишту капитала у Србијије показала да режим Бориса Тадића обично фаворизује стране купце, односно стране банке.

Тако је фебруару 2005. године „Јубанка“ из Београд (88,6 акцијског капитала за 152 милиона евра) продата грчкој „Alpha банци“, док је у јулу 2005.године „Новосадска банка“ из Новог Сада (83,2 одсто за 73,1 милион евра) продата „Ерсте банци“ из Аустрије. У јулу 2005. године „Новој љубљанској банци“ из Словеније продата је „Континентал банка“ из Новог Сада (98,4 одсто за 49,5 милиона евра), док је у марту 2006. године „Нишка банка“ из Ниша (89,3 одсто за 14,2 милиона евра) продата „ОТП банци“ из Мађарске. Крајем јула 2006. године, банци „Сан Паоло ИМИ“ из Италије, продата је „Панонска банка“ из Новог Сада (87,3 одсто за 140 милиона евра). У децембру 2006. године „Националној банци Грчке“ продата је „Војвођанска банка“ из Новог Сада (99,4 одсто за 385 милиона евра). Дакле, управо ови аргументи из минулог периода говоре да нема никаве дилеме да ће убрзо у свих 9 банака акцијски капитал који поседује Србија, преузети искључиво стране банке.


НАПОМЕНА:

Поглавље из књиге Иван Нинић „ПУСТОШЕЊЕ СРБИЈЕ“. Београд, 2011.

Иван Нинић
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12532Погледај профил
« Одговор #7 послато: Април 10, 2012, 09:29:39 »

Синхронизовано ММФ и EBRDСудбина "Српске банке" која је такође у већинском власништву државе (96,5 одсто) још увек није позната. Ова банка је све до 2009. године позитивно пословала, да би 2009. годину окончала са губицима од 280,3 милиона динара. Кроз медије су се провлачили неки неговештаји да би управо споменута банка могла да постане државна развојна банка. Међутим, на овакве маркетиншке приче режима не треба наседати, јер је готово немогуће да ће ММФ, након 10 година разарања српског банкарског сектора, допустити нашој држави да има своју развојну банку. Политика ММФ-а и Светске банке се своди на просту економску рачуницу која гласи: што би ви у Србији кредитирали вашу привреду, када смо ми ту са својим банкама и својим каматама!? Јер да међународне финансијске институције „грабе“ и присвајају за себе све оно што у нашој држави има некакву вредност, очигледно је на примеру „Комерцијалне банке“ у којој наша држава има импозантан власнички удео (42,6 одсто).
„Комерцијална банка“ је 2009. године остварила добит од 1,8 милијарди динара, а сем тога је по величини билансне активе је на српском тржишту капитала заузела друго место, са учешћем од 9,96 одсто (прва је „Банка Интеса“ са 14,83 одсто тржишног удела). У децембру 2009. године, представници Европске инвестиционе банке (EBRD), која иначе има власнички удео од 25 одсто у „Комерцијалној банци“, потписали су са режимом у Србији уговор о докапитализацији „Комерцијалне банке“ са 120 милиона евра. На овај штеточински уговор, потпис је у име Владе Србије ставила министарка финансија Дијана Драгутиновић. Њиме се перфидно предвиђа да Србија може да задржи свој власнички удео од 42,6 одсто у „Комерцијалној банци“, али уз услов да у наредне три године такође обезбеди новац за докапитализацију и то у истом проценту у односу на власнички удео.

Међутим, како је налог ММФ-а да Србија распрода своје власничке уделе у банкама, а сем тога држава неће бити у стању да обезбеди реалне изворе финансирања за докапитализацију „Комерцијалне банке“, јасно је да дефинитивно остајемо и без ове банке.  
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12532Погледај профил
« Одговор #8 послато: Јун 05, 2012, 05:33:32 »

Крај месеца води 606 српских фирми у стечај


Од ове године аутоматски стечај следи после годину дана блокаде рачуна

Београд – У Србији је на крају маја 606 фирми испунило услове за покретање стечаја због непрекидне блокаде рачуна у трајању од једне године, објавила је НБС.

На крају априла 409 фирми имало је блокиран рачун дуже од једне године.

Од ове године аутоматски стечај следи после годину дана блокаде рачуна, за шта је раније услов била двогодишсња блокада рачуна.

Народна банка Србије има обавезу да сваког месеца привредним судовима доставља податке о предузећима чији су рачуни у блокади, како би били покренути стечајни поступци.

ДРИ открива колики нам је јавни дуг

Државна ревизорска институција (ДРИ) ових дана ће почети ревизију јавног дуга Србије за 2011. годину, изјавио је председник Савета ДРИ-ја Радослав Сретеновић.

"Тренутно јавни дуг премашује 45 одсто бруто домаћег производана (БДП) Србије и 31. марта ове године био је већи од 14,6 милијарди евра", рекао је Сретеновић.

Он је казао да је ДРИ упозоравао да се у 2011. години ниво јавног дуга приближио законски прописаној граници од 45 одсто БДП-а и да је износио 44,3 одсто.

Он није могао да каже када ће бити објављени подаци о ревизији јавног дуга, прецизирајући да ће се радити ревизија и унутрашњег и спољног дуга и додао да је то део ревизије завршног рачуна буџета Србије за 2011. годину. (Бета)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12532Погледај профил
« Одговор #9 послато: Јун 06, 2012, 02:17:50 »

Не назире се крај пропадању српске привреде

До краја године нестаје 20.000 фирми!


У Србији је само за првих пет месеци ове године услове за стечај стекло чак 8.380 предузећа, док је до априла угашено више од 6.000 фирми. Економисти упозоравају да ће уз такав тренд до краја године престати да ради петина предузећа у Србији!

Подсећајући на чињеницу да је прошле године у Србији затворено скоро двоструко више фирми него што је отворено, Милан Кнежевић, председник Асоцијације малих и средњих предузећа, упозорава да смо дотерали цара до дувара:
- Уз овакав тренд, до краја године ће бити ликвидирано преко 20.000 предузећа, двоструко више него лане, а отворено не више од пет до шест хиљада нових. Привреда неће моћи да финансира дефицит, који је већ сада двапут већи од планираног, па ако се ради штедње замрзну плате и пензије, што ће још више смањити куповну моћ, неминовна су нова отпуштања радника - оценио је Кнежевић. Он сматра да маси незапослених, као и оних са примањима испод сваког минимума, ништа друго неће преостати до да незадовољство искажу на улици, кроз протесте и штрајкове.
- Ово је последица тога што држава када је могла није спровела неопходне реформе, пре свега у јавном сектору, где је вишак преко 100.000 људи, а сада, када више нема куд, не зна како то да уради а да не упали социјалну бомбу. Остаје само да живимо од ваздуха и снова - закључио је Кнежевић.

Небојша Атанацковић, председник Уније послодаваца Србије, слаже се да је српска економија у драматичној ситуацији, али подсећа да смо пре две деценије били на још дубљем дну.
- Међутим, у последње четири године, откад је започет нови пад, ништа нисмо урадили да га зауставимо. Ако наставимо истим путем, десиће нам иста ситуација као када смо примали плату од осам марака или ишли на Трг Републике по хлеб - упозорава Атанацковић.

 
Тек петина измирује обавезе

У Србији је 2011. регистровано 8.470 нових предузећа, а затворено 13.580. У истом периоду основано је 32.240 нових предузетничких радњи, а угашено 35.290, подаци су Агеније за привредне регистре. Та институција је кроз анализу 91.748 привредних друштава закључила да је тек нешто мање од две петине бонитетно способно, односно да је у последњих пет година могло уредно да измирује обавезе.

 

Од 2008. без посла остало 560.000 људи!

Мере за смањење незапослености требало би да буду један од приоритета за наредну владу Србије, оцењено је јуче на представљању редовног економског извештаја Светске банке о југоисточној Европи. Лазар Шестовић, главни економиста Светске банке за Србију, рекао је да у нашој земљи није довољна једна мера за смањење незапослености, која је у новембру прошле године достигла 23,7 одсто, што је највиши ниво у протеклих 15 година. Стопа запослености у Србији је пала на 35,3 процента у новембру 2011, што значи да је од 2008. изгубљено 560.000 радних места, наводи се у извештају.      (Сања Ђорђевић, Ало)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #10 послато: Јун 07, 2012, 03:29:04 »

  Уопште није питање да ли смо пред сломом него тренутак кад ће то обичан човек у Србији да сазна и осети.Србија је уништена оног тренутка кад је Ђинђићева влада почела да организује лоповске приватизације,које су мање-више све биле исте:
  1.лопов из српког криминалног миљеа ''купи'' предузеће,
  2.већину радника отпусти а онима које остави не исплаћује плате,
  3.полако развуче и уништи машине,
  4.радника више нема,просторије предузећа служе за играње пеинтбола,
  5.предузећа је уништено,повратак у било какву производњу није више могућ.
За све то време предузеће служи за прање новца и муљање с парама,роба из магацина и радничке плате иду у газдин џеп.Сума коју је газда криминалац платио је извучена у вишеструком износу,радници су упропашћени,предузеће је уништено,индустрије нема.
  Треба ли нека вернија слика слома од ове и неки додатни детаљи да се схвати шта су радиле власти од 5.октобра до данас?
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12532Погледај профил
« Одговор #11 послато: Јун 09, 2012, 18:11:25 »

Проћердане паре од приватизације


Према подацима Агенције за приватизацију, од 2001. до данас у буџет Србије се слило више од пет милијарди евра од продаје предузећа, рачунајући ту и приходе од продаје Мобтела, осигуравајућих кућа и банака, пишу београдски медији.


Процене су да је готово целокупан износ потрошен ненаменски, за плате и пензије, а могло се изградити хиљаду километара аутопута, тврди ''Блиц''. Више од половине ових средстава у државну касу се слило од 2004. до 2008. године (влада Војислава Коштунице) када не само да није остварена ниједна крупна инвестиција већ није спроведена ни било која структурна реформа.  То је можда најбољи показатељ да је близу три милијарде евра прихода у овој ''златној фази“ приватизације, у којој је само продаја Мобтела донела 1,5 милијарди евра, завршило у јавној потрошњи.


Паре су трошене на плате и пензије, измиривање дугова јавних предузећа, а више од половине новца од продаје Мобтела преусмерено је у национални инвестициони план који се показао као непродуктиван начин за трошење прихода од приватизације.

- Уместо што је формиран НИП, требало је реформисати пензиони систем. Када се у буџет слије тако значајан износ средстава, најбоље је спровести реформу једног великог система - објашњава један бивши министар из економског ресора.

Каква је заправо била судбина новца доспелог у буџет по основу продаје државних предузећа, најбоље илуструје извештај Државне ревизорске институције о завршном рачуну буџета за 2008. Наиме, према налазима ревизора, Влада Србије је у тој години из дела средстава приватизације приспелих 2005. и 2006. давала позајмице јавним предузећима, ''Србијагасу“, ЖТП-у, ''Галеници“, ''Србијашумама“, РТБ ''Бору“, НИС-у за измиривање разних дугова. Међутим, ниједна од тих позајмица није враћена у уговореном року.


Економиста Мирослав Здравковић процењује да се са пет милијарди евра могла обновити целокупна путна инфраструктура у Србији.
- То је било сасвим довољно да се изгради хиљаду километара аутопута кроз Србију - објашњава он.

Ако то преведемо у српске путеве, могли смо да изградимо нови аутопут од Суботице до македонске границе, пут према Црној Гори, средимо Ибарску магистралу, повежемо све што треба у Србији - и још дан нам остане новца.

 
Министар за приватизацију у првој влади после 5. октобра Александар Влаховић каже да је парама од приватизације требало спровести реформу јавног сектора, а не финансирати јавну потрошњу. У том смислу, према његовим речима, најмање је учињено од 2004. до 2008. када је остварен највећи прилив по основу приватизације.

- Нити је реформисан ПИО, нити спроведена приватизација јавних предузећа, нити реформисана државна администрација, а врло мало се урадило и на плану реформе образовања - каже Влаховић ...

Он објашњава да макроекономске тешкоће са којима се тренутно суочавамо нису биле у овој мери уочљиве све док је, до избијања економске кризе, било прилива новца по основу приватизације.

(Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12532Погледај профил
« Одговор #12 послато: Јун 09, 2012, 18:18:32 »

Једни су преко ноћи потрошили новац који је стигао од продаје предузећа које су генерације стварале деценијама, други су преко ноћи потрошили новац који је ушао у Србију преко сумњивих позајмица и кредита са каматама које неће ни генерације иза нас моћи да отплате... и тако нас довели овде где јесмо. Дужничко ропство нам не гине.
Шта ли нас стиже од неких следећих? Како год, не пише нам се добро!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12532Погледај профил
« Одговор #13 послато: Јун 27, 2012, 20:54:03 »

Продати погони "Јумка"


Нови власник је компанија "Топ Софа Срб", регистрована у Врању, иза које стоји италијански произвођач намештаја "Дитра Италија". Радници најављују генерални штрајк

Продаја делова компаније изазвала је огорченост код радника

САМО десетак дана након прве неуспеле лицитације, Агенција за приватизацију је саопштила да је за милион и сто пет хиљада евра продала делове Холдинг компаније "Јумко". Реч је погонима "Трикотаже", "Конца" и "Дораде". Нови власник је компанија "Топ Софа Срб" регистрована у Врању иза које стоји италијански произвођач намештаја "Дитра Италија".

"Дитра" је постала власник 38.000 квадратних метара и овом куповином улази у инвестициони програм вредан 13,5 милиона евра, о чему је, крајем прошле године, директор Микеле де Марки, потписао уговор са потпредседницом Владе Србије Верицом Калановић и градоначелником Врања Мирољубом Стојчићем. Италијани ће, како је овим уговором предвиђено, уз субвенције државе Србије од 5.000 евра за свако радно место, у новој Фабрици тапацираног намештаја у Врању, у другој половини ове године запослити 411 радника.

Директор врањске компаније Зоран Стошић каже да "Јумко" није утицао на продају, већ да је тај процес спровела држава као већински власник.

Продаја делова компаније изазвала је огорченост код радника који најављују генерални штрајк.

- Ми смо од почетка били против ове продаје од које радници којима се дугује неће имати никакве користи. Наш менаџмент и држава, испод цене продају објекте "Јумка" док 1.800 запослених ових дана прима децембарску плату, у просеку по седам-осам хиљада динара - каже Снежана Величковић, повереник АСНС-а.

(вечерње НОВОСТИ)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12532Погледај профил
« Одговор #14 послато: Јун 27, 2012, 21:08:55 »

Цитат
Италијани ће, како је овим уговором предвиђено, уз субвенције државе Србије од 5.000 евра за свако радно место, у новој Фабрици тапацираног намештаја у Врању, у другој половини ове године запослити 411 радника.

Ако држава за свако радно место (а наведено је за почетак, 411 радника) даје субвенције странцу 5.000 евра и када се погледа која је то цифра, испашће да странац бесплатно добија то врло профитабилно предузеће.
Имајући у виду да је носиоц ових "трансакција"  био Динкић на челу са овом корумпираном владом, ништа ме не би изненадило да је неко и у овој продаји дебело нафатирао свој властити џеп.

Са правом радници негодују и желе да ступе у штрајк. Па могли су онда и они да на овакав начин постану власници предузећа, уз овакве субвенције...
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12532Погледај профил
« Одговор #15 послато: Јул 08, 2012, 15:01:31 »

"Невена" из Лесковца оде у бесцење


Синдикати некада познате лесковачке фабрике козметике страхују за имовину. Машине и алати се продају и по десет пута нижој цени од процењене


ЛЕСКОВАЦ - Представници двају репрезентативних синдиката фабрике козметике "Невена" оптужују државу и Основни суд у Лесковцу да будзашто распродају имовину фирме. Синдикати истичу да се имовина продаје и по десет пута нижој цени од процењене и најављују да више неће дозволити улазак судских извршитеља у круг фабрике.

Имовина "Невене" се продаје због дуга према њеним бившим радницима. Око 350 радника има извршна судска решења за вишегодишње неизмирене зараде из периода пре и у току пропале приватизације. Према проценама синдикалног руководства, реч је о износу већем од 50 милиона динара.

После раскида купопродајног уговора са бугарском компанијом "Булцват", која је "Невену" оставила без производње и у великим дуговима, Агенција за приватизацију је преузела већинско власништво над фабриком и увела је у процес реструктурирања. Држава и локална самоуправа су се одрекле потраживања, док су дугови према великим добављачима одложени. Међутим, обавезе према бившим радницима, из 2004, 2006, 2007. и 2010. године, доспеле су на наплату. Тако је на основу одлуке суда из фабрике до сада продата опрема чија је вредност већа од 20.000 евра. Самостални синдикат и УГС "Независност" истичу да се продаја иде у бесцење и сматрају да је то недопустиво, посебно због чињенице да се тиме, осим фабрици, штета наноси и држави, која је већински власник компаније.

- Нећемо дозволити да извршитељи уђу у круг фабрике, па макар довели и жандармерију. Објашњења која смо до сада добијали, да је судство независно и да овај процес не може бити прекинут, крајње су неуверљива - казао је Небојша Перовић, председник Самосталног синдиката у "Невени".

Синдикалисти истичу да је резервоар за фреон продат за 50.000, а његова процењена вредност 550.000 динара, прохромски судови су продавани за четири, а процењени су на 55.000 динара, док је цистерна за мазут процењена на 1,8 милиона динара, продата за 250.000 динара.

- На ред је дошла котларница, без које фабрика не може да опстане, као ни преосталих 115 радника уколико се прода и погон у коме зарађују за живот. То нећемо дозволити - поручио је Перовић.

ЗАРАДЕ САДА РЕДОВНЕ

У ОБА синдиката наглашавају да је реструктурирање "Невене" дало резултат. Уз субвенције државе обновљена је производња у погону козметике, где се поново производи чувени програм за бебе "косили". Зараде се сада редовно исплаћују, а измирују се и новодоспеле обавезе према добављачима и другим повериоцима. Међутим, у синдикату сматрају да би реструктурирање и потрага за новим стратешким партнером могли да буду угрожени пленидбом имовине због дугова бившим радницима.

(Д.И.М. вечерње НОВОСТИ)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12532Погледај профил
« Одговор #16 послато: Јул 08, 2012, 15:06:07 »

Цитат
После раскида купопродајног уговора са бугарском компанијом "Булцват", која је "Невену" оставила без производње и у великим дуговима, Агенција за приватизацију је преузела већинско власништво над фабриком и увела је у процес реструктурирања.

Да је мање било оваквих "агенција" и да је влада водила рачуна коме продаје наше фабрике, сада сигурно не би била оваква ситуација.

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #17 послато: Јул 10, 2012, 04:32:34 »

   Правнике и економисте у Србији треба укинути као профил на студијама,они се касније запошљавају на радним местима у јавном сектору где не раде ништа а примају плате.И,сумњам у ову ''потрагу'' за машинским инжењерима,неко ту лаже,индустрија у Србији не постоји.
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12532Погледај профил
« Одговор #18 послато: Јул 17, 2012, 16:21:13 »

Изгледа да је на видику ПРОДАЈА још једног предузећа Превртање очима
***


Зашто се затвара Новосадска млекара?


Радници затвореног погона Новосадске млекаре су у протестној поворци дошли до зграде Владе Војводине и градским и покрајинским властима предали писмо у којем траже да се спречи затварање погона. Председник синдиката Новосадске млекаре Горан Цимеша изразио је сумњу у оцену руководства "Имлека" да је нерентабилан погон који је затворен. "Имлек" је у недавно донео одлуку о затварању производног погона у Новосадској млекари."Имлек" затвара производни погон у Новом Саду, а пре два месеца је купио млекару у Теслићу у Босни и Херцеговини за осам милиона евра, иако већ има млекару у Козарској Дубици (БИХ)?


Цимеша је оценио да је нелогично да "Имлек" затвара производни погон у Новом Саду, а пре два месеца је купио млекару у Теслићу у Босни и Херцеговини за осам милиона евра, иако већ има млекару у Козарској Дубици, у БИХ.

Председник синдиката "Имлека" Саша Николић је оценио да је одговорност за затварање погона у Новосадској млекари на инвестиционом фонду "Салфорд" - власнику "Имлека".

Директор "Салфорда" у Србији Слободан Петровић одбацио је као неосноване оптужбе синдиката "Имлека" да "Салфорд" уништава млекарску индустрију Србије, истакавши да је тај инвестициони фонд много уложио у производњу млека у нашој земљи.


"Млекарска индустрија мора да се концентрише да би била ефикасна и не можемо да производимо у сваком граду у Србији и задржимо млекару да би они имали да раде", рекао је Петровић и додао да је "Салфорд" почео да инвестира у Новом Саду, али да су видели да је то "рупа без дна", с обзиром да би требало пуно тога урадити, као да се прави нова млекара.

Како за Б92 каже Милан Ковачевић, члан Надзорног одбора "Имлека", Новосадска млекара није затворена већ је она постала саставни део “Имлека“. Таква одлука је донета на Скупштини акционара и на њу нико није имао примедбу.

"Отпуштања су предузета зато што постоји технолошки вишак. Увек је боље размишљати о унапређењу пословања, а имамо више шема отпуштању радника који нису били потребни", каже Ковачевић и објашњава да отпуштање радника у Новом Саду нема никакве везе са куповином млекаре у Теслићу.

Компанија је за 76 запослених који су радили у сектору производње и контроле квалитета, понудила могућност преласка у друге производне погоне у оквиру компаније, и отпремнине у складу са колективним уговором.

Међутим, председница Градског одбора синдиката прехрамбене индустрије Бранка Поповић казала је да није у складу са Законом о раду понуда пословодства "Имлека" радницима да наставе да раде у млекарама у Суботици и Падинској Скели јер су та места од Новог Сада удаљена више од 100 километара.

 
ДФГ: Ниједан радник Новосадске млекаре није добио отказ

Међутим, с друге стране, директор корпоративних послова Дењуб фудс групе (ДФГ) Светлана Глумац тврди да ниједан радник у Новосадској млекари није добио отказ већ да се, од 76 радника који су радили у затвореном погону, њих 45 за сада изјаснило да желе да наставе да раде или у производном погону београдског Имлека у Падинској Скели или у Млекари Суботица.

Отпремнине је узело осам радника, а 23 раданика изјасниће се у наредна два дана да ли желе да узму отпремнину или да раде у једном од погона млакара ДФГ.

"Запосленима у Новосадској млекари који се не изјасне за наставак рада на један од наведених начина, статус це бити решен у складу са законом, уз исплату отпремнине која знатно превазилази отпремине прописане законом и гранским колективним уговором", истакла је Глумац.

ДФГ је прошле недеље због нерационалне производње затворила Новодсадску млекару, која је пословала као погон Имлека. Власник Имлека је инвестициони фонд Салфорд.

(Бета)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12532Погледај профил
« Одговор #19 послато: Јул 17, 2012, 16:44:44 »

Новосадска млекара је постојала 60 година и важила је за једно од успешнијих предузећа у Новом Саду. Била је гигант, снабдевала је целу бившу југу, фирма која никако није смела да се утопи у било коју, нашу или страну млекару. Садашњи власник је компанија "Салфорд". А ко стоји иза те компаније  Салфорд?

Ово је пример како обичан радник настрада. Смањен је улаз млека, па на крају сведен на минимум, производња опадала из дана у дан, тако да хтели или не били су нерентабилни и таква  политика посла је довела до затварања.Пре приватизације, млекаре је пословала  добро. Најстаршније је што је радницима сада понуђено да раде у другим местима, који су чак удаљени по 100 км од њиховог места становања.

Колико се сећам, из ранијег Закона о радним односима (ако нису ови жути и то укинули) ако послодавац одлучи да понуди раднику "премештање" радног места, оно не сме да буде удаљеније од 50 километара, што овде није случај.


***<a href="http://www.youtube.com/watch?v=F5ac13CVEg4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=F5ac13CVEg4</a>
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #20 послато: Јул 25, 2012, 03:35:44 »

   Суноврат треба очекивати све док политичари перу руке од уређивања српског тржишта и вођења инфраструктурних пројеката и дозвољавају да све то раде тајкуни.
  Тајкуни су криминалци,углавном без икаквог искуства у пракси и само знају да пљачкају Србију и на тај начин гасе радна места.
  Посебан сегмент у којем се показује глупост,незнање и неспособност српских политичара су инфраструктурни пројекти,у којим држава не учествује ни на који начин,осим што даје паре пореских обвезника тајкунима,уместо да на сваком запосли одређен број незапослених кроз јавне радове.
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12532Погледај профил
« Одговор #21 послато: Август 16, 2012, 22:25:58 »

Србија на добошу


Држава Србија је у великој кризи и док се још смишљају мере за смањење буџетског дефицита пут ка изласку из кризе неки виде у продаји државне имовине која се не користи. Из Привредне коморе Србије спремају се да следећег месеца Влади предложе начине за борбу са кризом, а продаја имовине би могла да буде један од начина.Странци хоће српске оранице: Милион хектара обрадиве земље држава хоће да прода


Према речима Горана Родића, уколико Влада прихвати тај предлог новца би било довољно да држава не мора да се задужује.


Цитат
Пад приватизација у свету

У свету је прошле године забележен нагли пад приватизација, а број трансакција преполовљен је у поређењу са 2010. годином. Овако драстичан пад последица је одлуке многих влада да одложе распродају државне имовине за нека боља времена због лоших тржишних услова, пише лондонски дневник "Фајненшел тајмс".

- Према процени од пре три године државна имовина вреди целих 184 милијарде евра. Држава поседује око 700.000 објеката у свом власништву, милион хектара обрадивих површина, исто толико шума, пола милиона хектара грађевинског земљишта. Све то може да се прода или изнајми и на тај начин држава узме новац који јој је потребан уместо да зајми за плате и пензије - каже за "Вести" Горан Родић, из Привредне коморе Србије.

Према његовим речима држава поседује станове, касарне, аеродроме који стоје запуштени и ничему не служе.

- Зграда Генералштаба у центру Београда стоји као ругло, касарне празне широм Србије, аеродроми у Сомбору на пример, а да не причамо о земљишту које нико не обрађује. Све то се мора ставити у функцију било продајом или давањем у закуп - сматра Родић.Земљиште вреди милионе: Зграда Генералштаба у центру Београда, тешко оштећена током НАТО бомбардовања


Према закону, страни држављани могу куповати некретнине у Србији по принципу реципроцитета, што значи да и држављани Србије могу да купују некретнине у њиховим земљама. Србија има потписане споразуме о реципроцитету са већином светских земаља.
Странци у Србији према важећим законима не могу бити власници једино пољопривредног земљишта. Али, већ од 2013. године моћи ће да купују и српске њиве, а према Родићевим речима цена ораница је порасла свуда у свету.

Међутим, према речима економисте Љубомира Маџара идеја о продаји државних објекта, а нарочито шума и ораница никако није добра.


- На такву врсту продаје државу може натерати само трагично стање у нашој привреди. То је нешто што не бих пожелео ниједној држави. Ми смо сада у ситуацији или да продајемо или да се задужујемо. Наше искуство са продајама и приватизацијом која у овој земљи траје 20 година није било добро - каже др Маџар.

Економиста Млеђен Ковачевић каже да је власт у Србији у протеклих 10 година извршила наопаку приватизацију и распродају и да не би ваљало да се настави тим путем. Хектар земље у Србији је иначе међу најјефтинијим у Европи и креће се од 500 евра по хектару у Неготинској крајини до 8.000 евра у Бачкој.

- Цена хектара у Србији је ниска и мислим да је крајње лош тренутак да се сада крене са продајом - наводи Маџар.

Цитат
Комшије чувају бразде

И док Србија на основу Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ, већ од следеће године продаје бразде странцима, Хрватска се изборила да на тржиште продаје земљишта изађе 15 година по добијању статуса кандидата за ЕУ.
Продају су одложиле и Бугарска, Румунија и Мађарска.

С друге стране, просечна цена хектара у Европској унији је 20.000 евра. Али иду и до 100.000 евра.

Што има мање земље цена је већа, па је најскупља ораница у Холандији. Хектар се цени и 75.000 евра. А по квалитету, кажу стручњаци, тешко се може мерити са српском.

Маџар даље наводи да процене да ће државне објекте попут касарни или аеродрома лако продати су заправо заблуда.

- Никад нико није вршио процену вредности тих објеката, али сва је прилика да ће их бити могуће продати по неповољним условима, другим речима дати их јефтино. Није домаћин онај који продаје него онај који ствара - закључује др Маџар.

Цитат
Војна имовина вреди четири милијарде евра?

За шест година, од када је почела продаја имовине коју Војска Србије више не користи, а на списку је више од 470 војних комплекса, а купаца за најатрактивније локације и даље нема. Војска је до сада потписала око 60 уговора о продаји, а више од половине реализовано је последњих годину и по дана.
Званична процена вредности војне имовине која је за продају не постоји, али се незванично говори о износима који се крећу од једне па чак до четири милијарде евра.

(Н.С.Прерадовић, Вести)


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12532Погледај профил
« Одговор #22 послато: Август 18, 2012, 07:53:19 »

Аустријанци купили део бивше суботичке касарне

Привредно друштво "Тиролајн рил естејт" из Аустрије купило је од Града Суботице грађевинску парцелу површине четири хектара на локацији бивше касарне "Петар Драпшин"

Касарна "Петар Драпшин"

НА јавном надметању у Градској кући, привредно друштво "Тиролајн рил естејт" из Аустрије купило је од Града Суботице грађевинску парцелу површине четири хектара на локацији бивше касарне "Петар Драпшин". Аустријанци су били једини учесници лицитације те је земљиште купљено по почетној цени од 1,28 милиона евра.

- Веома смо задовољни како је све протекло, а уколико се процедура купопродаје успешно приведе крају, локална самоуправа ће тим новцем отплатити 70 одсто вредности целе купљене војне имовине од 144 хектара - каже Бранко Гуслов, директор ЈП "Привредно-технолошки паркови". - Другим речима, реализацијом ове инвестиције комплетно ће се отплатити локација комерцијалне зоне "Петар Драпшин" од 21 хектар и један део полигона "Радановац".

Суботица је, подсетимо, прва локална самоуправа у Србији која је пре две године од државе откупила касарну "Петар Драпшин" и улажући у инфраструктуру, од ње направила локацију, за коју су заинтересовани многи велики инвеститори. Бивша друга касарна налази се на магистралном путу Суботица - Палић и подељена је на две локације - комерцијалну зону "Петар Драпшин" од 21 хектара и полигон у Радановцу површине 121 хектар.

(Ј.Л. вечерње НОВИНЕ)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #23 послато: Септембар 23, 2012, 02:39:31 »

Beograd -- Milan Knežević: „Kad kupac plati 2,1 milion evra za tri hale, a država mu da 6.750.000, jasno je o čemu se radi”, piše Politika.

Milan Knežević, vlasnik modne kuće ,,Modus” i potpredsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, u svom pismu Politici tvrdi da je, zapravo, u ovom slučaju – „Srbija kupila ’Prvi maj’, da bi ga potom poklonila ’Muri’”.Naime, u vreme potpisivanja kupoprodajnog ugovora u tri prodate hale ,,Prvog maja” radilo je 1.350, od ukupno 1.500 zaposlenih u ovoj kompaniji. Mojca Lukančič, suvlasnica „AHA Mura”, izjavila je da će do kraja ove godine biti zaposleno 1.100 tekstilaca i da će posao biti ponuđen prvo već zaposlenim proizvodnim radnicima.

Knežević primećuje da će ,Mura, u stvari, za svakog novozaposlenog, koji je inače u radnom odnosu, od naše države dobiti po 5.000 evra.

"Radnici će, kao statisti, odglumiti da su otpušteni, kako bi ’Mura’ mogla ponovo da ih zaposli”, kaže Knežević. Tako će Mura dobiti ukupno 6.750.000 evra, izvodi dalje računicu Knežević. Kad kupac plati 2,1 milion evra za tri hale, ostaje mu 4.650.000 evra, što znači da je država kupila Prvi maj i poklonila ga Muri.

"Da zlo bude veće, ovu kupoprodajnu farsu je platila polumrtva tekstilna industrija Srbije. Svojim parama iz državnog budžeta finansirala je konkurenciju”, zaključuje Knežević.

On napominje i da je Prvi maj najveći i ugledni evropski proizvođač poluteške i teške konfekcije, sa trajno obezbeđenim poslom.

"Da mu sektor trgovine, trikotaža i režija nisu zagorčavale poslovanje, bio bi najbolja fabrika u Srbiji. Sve što nije dobro u Prvom maju država će rešavati o našem trošku parama iz budžeta, a Muri samo podsticaji i profitni deo firme. Strašno i ponižavajuće”, rekao je Knežević za Politiku.

U komentaru Ministarstva finansija i privrede na takve ocene Milana Kneževića ističe se da je na javnom nadmetanju za kupovinu prodajne celine Pogon konfekcija u septembru ove godine AHA Mura bila jedini ponuđač. Kupila ga je za 2,1 milion evra. Uz obavezu da zaposli 1.328 radnika, pri čemu prednost u zapošljavanju imaju radnici koji su u momentu potpisivanja kupoprodajnog ugovora bili zaposleni u toj prodajnoj celini. Na ovaj konkurs mogli su da se jave svi zainteresovani investitori pod istim uslovima, napominju iz Ministarstva i dodaju da AHA Mura u Pirotu planira ukupno ulaganje od 11 miliona evra – za kupovinu dela nepokretne imovine Prvog maja, ulaganje u rekonstrukciju objekata, instalacija i nabavku nove proizvodne opreme.

U skladu sa odlukom o dodeli sredstava za podsticaj direktnih investicija, za navedeni projekat je odobreno 6.640.000 evra (5.000 evra po svakom radnom mestu na neodređeno vreme), "za šta su pod istim uslovima, takođe mogli da konkurišu svi zainteresovani investitori”.

Knežević, ističu u Ministarstvu, previđa da će investicioni projekat završiti do kraja 2014, dok se dostizanje pune zaposlenosti očekuje u 2012. godini. Isto tako, prema uslovima iz konkursa, AHA Mura, koja danas proizvodi za svetski poznate partnere kao što su Hugo Bos”, Eskada, Sterslon, Glosab, obavezna je da za ukupan iznos podsticaja dostavi prvoklasnu bankarsku garanciju, čime su obezbeđeni podsticaji koji su im dodeljeni.

Budući da je AHA Mura d.o.o. kupila samo deo imovine, Prvi maj – Pirot i dalje postoji kao pravno lice i može da završi sve trajno obezbeđene poslove.

U Ministarstvu finansija i privrede zaključuju: "Iz navedenog je jasno da je tekst na koji ste nam tražili odgovor i komentar veoma tendenciozan i u značajnoj meri netačan”.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2012&mm=09&dd=22&nav_id=645186

Јесу ли ови на власти луди,ненормални или само обични лопови?
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12532Погледај профил
« Одговор #24 послато: Октобар 23, 2012, 03:32:43 »

Динкић: Држава прави нови ЈАТ

Министар финансија и привреде Србије Млађан Динкић изјавио је да влада планира да формира нову авиокомпанију "Јат" без дугова и да обнови флоту активирањем старог уговора са компанијом "Ербас".


Млађан Динкић: Нова авиокомпанија - без дугова и са новим авионима
 


"У плану је формирање нове авиокомпаније која би била без дугова, али планирамо да обновимо стари аранжман са 'Ербасом' за лизинг 12 нових авиона, за шта би та нова компанија добила државне гаранције од 140 милиона долара"
, рекао је Динкић у интервјуу "Блицу".


Цитат
Динкић је рекао да се током недавне посете српске делегације Абу Дабију дошло на идеју да се авиокомпанија из Уједињених Арапских Емирата "Етихад" укључи у цео тај пројекат тако што би преузео на себе гаранцију државе Србије од 140 милиона долара, али би заузврат постао сувласник "Јата".


"Овај предлог је још у фази идеје, међутим, одлука да се прави нови 'Јат' и обнови флота је дефинитивна одлука Владе", рекао је Динкић.


Динкић је рекао и да су УАЕ заинтересовани за инвестирање у српску пољопривреду да би за себе обезбедили прехрамбену сигурност и да су јој због тога потребни адекватни логистички центри - лука на Дунаву и карго терминал на београдском аеродрому за транспорт свежег воћа и поврћа.


(Блиц, Бета, Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12532Погледај профил
« Одговор #25 послато: Октобар 23, 2012, 03:36:51 »

Цитат
"Овај предлог је још у фази идеје, међутим, одлука да се прави нови 'Јат' и обнови флота је дефинитивна одлука Владе", рекао је Динкић.

Искрено се надам да ће ово да остане само на нивоу идеје, јер иначе, ако Динкић крене овим корацима, од продаје српских ораница, па луке на Дунаву, ЈАТ-а, Арапима,..... оде Србија на добош.« Последња измена: Мај 09, 2014, 16:50:26 Гога » Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12532Погледај профил
« Одговор #26 послато: Октобар 24, 2012, 02:02:40 »

Директор Луке: Динкић је побркао појмове


Лука Нови Сад није на продају, а министар финансија који је рекао да би ту луку требало да преузме компанија "Ал дахра" из Уједињених Арапских Емирата је 'побркао појмове', рекао је данас директор Луке Миленко Миливојевић.

Миливојевић је за рекао да ту луку нико не може да прода било коме без сагласности Града и Покрајине који су сувласници предузећа.

"Могу се продати луке које су већ приватизоване, али, по закону, луке које су у власништву државе, воде се као опште добро и, као такве, не могу бити предмет продаје. Улазак приватног капитала могућ је једино у виду концесије или заједничког улагања по принципу 'џоинт венчр' ", казао је директор Луке Нови Сад за новосадски радио 021.

Додао је да с тим предузећем није ступио у контакт нико из компаније "Ал дахра" и навео да је став градских и покрајинских власти увек био да лука није на продају јер добро послује.

Навео је да ће Лука Нови Сад ове године оборити рекорд и прећи милион тона терета, док је прошле године претоварила 620.000 тона.

"Не видим разлога због чега бисмо предузеће таквог потенцијала давали другима. Ван памети је да се таква фирма ад хок преда у руке страним инвеститорима само зато што држава не зна како да попуни рупе у свом буџету", указао је Миливојевић.

За Луку Нови Сад интересовање је исказала и једна државна компанија Азербејџана, чији су представници прошлог лета одржали састанак са министром за инфраструктуру Милутином Мркоњићем, али до реализације посла није дошло.

Динкић је јуче изјавио да ће компанија "Ал Дахра" преузети Луку Нови Сад "која би тако постала логистички центар за извоз пољопривредних производа из Србије како у Емирате, тако и на остала европска тржишта".

"Влада Србије би продала ову државну луку, али само под условом да они довољно инвестирају у њу", рекао је Динкић. (Вести)***


Динкића евидентно неко мора зауставити, јер он нема обзира ни према чему. Човек који је 2000.те упао у Народну банку Србије са наоружаним људима, не преза ни од чега, брига њега за национално опште добро. Ко зна шта он испред себе види, сем новца...
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #27 послато: Октобар 25, 2012, 03:17:02 »

"Šta će njive tajkunima i šeicima?"
Izvor: Dnevnik

Beograd -- Poljoprivrednici, nezadovoljni dogovorom koji je ministar Mlađan Dinkić postigao u Abu Dabiju, saopštili su da žele ravnopravan položaj prilikom zakupa zemlje.Takođe su saopštili da im ne smeta dolazak investitora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Mi samo hoćemo pristup poljoprivrednom zemlji­štu pod istim uslovima kao najveća agroindustrij­ska korporacija iz Abu Dabija", navodi se u odgovoru Asocijacije "Vojvodina agrar" i "Klu­ba 100P plus" Ministarstvu finansija Srbije.

Inače, ta dva udruženja juče su odgovorila ministru Dinkiću na pitanja koja im je postavio reagujući na optužbe da je ponizio domaće poljoprivrednike dogovorivši da 25.000 hektara zemljišta u Srbiji bez tendera ustupi šeiku Muhamedu bin Zajedu al Nahjanu.

Elem, na Dinkićevo pitanje da li su se osećali poniženo kada su sva propala imanja tenderom prodata onima koji su ih upropastili, paori okupljeni u "Vojvodina agraru" i Klubu 100P plus su odgovorili:

"Da, osećali smo se poniženo, godinama govorimo o tome, a vi ste godinama u vlasti i ne čujete šta mi govorimo jer ne čujete ponižene građane, i to ne samo seljake. Te tendere je kreirala i sprovodila baš Agencija za privatizaciju na čijem ste vi čelu, ministre Dinkiću, šest godina. Na tenderima ste obmanjivali kupce jer niste državnu zemlju stavljali na licitaciju kako vas obavezuje Zakon o poljoprivrednom zemljištu da svi, i mi i šeici, možemo pod istim uslovima doći do nje, nego su je besplatno koristili oni koji su na vašim tenderima kupovali kombinate, a nisu znali šta kupuju. Da li su uslovi za one koji mogu da kupe imanja bili takvi da smo mi seljaci mogli kupiti ta imanja? Ne, kupovao ih je Šarić a vi niste imali pojma?", odgovaraju poljoprivrednici, dodajući da javni tender nije bio garancija uspeha za ta gazdinstva, ali uslovi za one koji mogu da konkurišu za tender jesu.

Na pitanje da li je cena od 150 miliona evra za 100 odsto vlasništva u kombinatima niska, udruženja poljoprivrednika su Ministarstvu sugerisala da objave tender pa će znati da li je niska ili nije.

"Kad oprostite sve dugove kombinatima, a državno zemljište po Zakonu o poljoprivrednom zemljištu stavite na licitaciju, raspišite tender i videćete ko je i koliko spreman da plati", odgovaraju udruženja "Vojvodina agrar" i "Klub 100P plus", ocenjujući da je cena od 250 evra po hektaru za godišnji zakup zemljišta niska jer su to najbolja zemljišta koja Srbija ima, velike parcele i table.

"Mi do takvog zemljišta ne možemo ni da dođemo jer ne sprovodite Zakon o poljoprivrednom zemljištu, a za takvo zemljište plaćamo zakup i više od 500 evra jer naš posao i život zavise od zemlje", navodi se u dopisu Ministarstvu finansija.

Na najavu iz tog ministarsva da bi investitor iz Abu Dabija uložio 100 miliona evra da se 25.000 hektara pokrije sistemima za navodnjavanje i savremenom mehanizacijom, udruženja poljoprivrednika su konstatovala da svaki povrtar i voćar investira svake godine 4.000 evra po hektaru, a i ratari u dve ili tri godine.
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2012&mm=10&dd=24&nav_id=654458

Зна Динкић шта ради,али за себе. Колико ли се уградио у овај посао Cheesy
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12532Погледај профил
« Одговор #28 послато: Октобар 27, 2012, 02:53:23 »

Усвојен Закон о преузимању банака


Нова Агробанка биће припојена Поштанској штедионици, а од понедељка сви депоненти те банке моћи ће да располажу својим улозима, утврђено је Законом о преузимању имовине и обавеза проблематичних банака који је вечерас усвојила Скупштина Србије.


Законом усвојеним у Скупштини Србије предвиђа се пренос имовине и обавеза проблематичне банке на другу финансијски способну и стабилну банку

За усвајање овог закона гласало је 129, а против 19 посланика српског парламента. Нова Агробанка има више од 250.000 депонената, а све обавезе те банке преузеће Поштанска штедионица, у којој ће грађани који имају рачуне у угашеној банци, остварити своја права.

Законом о преузимању имовине и обавеза одређених банака ради очувања финансијског система Србије, предвиђа се пренос имовине и обавеза проблематичне банке на другу финансијски способну и стабилну банку, што је, како је влада образложила, једна од најефикаснијих опција за стабилизацију банкарског сектора и консолидацију на домаћем тржишту.

Трајање закона ограничено је на две године, а тај пропис односиће се само на банке у којима држава, односно покрајина Војводина имају већинско, односно контролно власништво.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић је раније најавио да ће Влада на ванредној седници у суботу, 27. октобра, потврдити уговор о преносу свих 250 милиона евра осигураних депозита и више од 150 милиона неосигураних депозита из Нове Агробанке на Поштанску штедионицу, а да ће у уторак Нова Агробанка отићи у стечај.

Динкић је казао да ће у Поштанску штедионицу бити пренето 250 милиона евра у готовини из Агенције за осигурање депозита, као покриће свих осигураних депозита, све обвезнице које је претходна влада емитовала у износу од 85 милиона евра.

Такође, у Поштанску штедионицу ће, како је навео Динкић, бити пренето око 60 експозитура Нове Агробанке укупне вредности око 10 милиона евра, као и 65 милиона евра наплативих кредита.

Народна банка Србије је Агробанци маја ове године одузела дозволу због губитка од 300 милиона евра. Након гашења Агробанке због великих губитака, Влада Србије је основала Нову Агробанку која је преузела обавезе и депозите Агробанке.

Закон о преузимању имовине и обавеза одређених банака ради очувања финансијског система Србије ступиће на снагу наредног дана од објављивања у "Службеном гласнику".

(Бета, Вести)


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12532Погледај профил
« Одговор #29 послато: Октобар 27, 2012, 03:24:33 »
Да ли је ово поново један од Динкићевих експеримената или НАМЕРНО уништавање и онога што је колико толико добро пословало. Наиме Поштанска штедионица


је одавно Динкићу запала за око и ево, како се "ушетао" и у Поштанску штедионицу. Само ме чуди, какву улогу је одиграла овде Народна банка, с обзиром да је она та која одлучује шта треба да се ради са појединим банкама. Изгледа да није  никакву, или нема о томе информација, Јоргованка Табаковић ћути. Изгледа да је Динкић и њој "шеф".

 Да ли је могуће да у Србији нема економиста, банкара, који могу да дају своје мишљење о овом потезу, да ли је требао или није, да ли је добар или није.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=GH6mgLmMjEQ" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=GH6mgLmMjEQ</a>
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12532Погледај профил
« Одговор #30 послато: Октобар 31, 2012, 13:55:00 »

Шеицима и ПКБ


Нова понуда компанији из Уједињених Арапских Емирата. Република ће део дугова претворити у капитал


- ПРИХВАТИО сам сугестије удружења пољопривредника да променимо део планова за сарадњу са фирмом "Ал Дахра", односно да им, уместо 9.000 хектара земљишта које је у процесу реституције, понудимо већинско власништво Пољопривредног комбината Београд - каже за "Новости" министар финансија Млађан Динкић.

- О томе сам током викенда разговарао и са градоначелником Београда Драганом Ђиласом који је спреман да разговара о продаји већинског пакета ПКБ.

Како за наш лист открива министар Динкић, ова компанија на име неплаћених пореза републици дугује око 3,82 милијарде динара, а које ће се, у случају продаје ПКБ, конвертовати у власништво Републике.

- Тако би Влада, заједно са градом Београдом, уступила "Ал Дахри" већински пакет, односно 70 одсто овог комбината, а што подразумева и коришћење 26.000 хектара пољопривредног земљишта - објашњава Динкић. - Овој фирми из Абу Дабија било на располагању, заправо, 11 пољопривредних комбината. Они би нам дали новац за изградњу каналске мреже за наводњавање, а било би им плаћено у храни. На тај начин и пољопривредници добијају купце који су сигурне платише.

ПКБ корпорацију, пре годину и по дана, преузео је град Београд, Фирма која је 2010. годину завршила са губитком од 20 милиона, у овој години убележиће плус од десет милиона евра. Иначе, постоје и порески дугови, због којих је ова фирма на 14. месту оних које не плаћају намете држави, из тог периода. Ове године у ПКБ је уложено око пет милиона евра.


ИНИЦИЈАТИВА

ПОКРАЈИНСКИ секретар за пољопривреду Горан Јешић каже да је он на себе преузео да "пренесе" многобројне захтеве пољопривредника да се државна земља изузме из продаје.

- Наша сарадња са удружењима пољопривредника дала је први резултат тиме што су Министарство финансија и Влада Србије одлучили да уваже став пољопривредника, који су истицали да се продајом државног земљишта, без лицитације, крши важећи закон - каже Јешић.

(Е.В.Н., вечерње НОВОСТИ)***


Па, ово је ван памети. Све горе од горег. Динкић би само нешто да продаје, али нешто што није његово. Изгледа да он само то уме.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Cuburac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1180Погледај профил
« Одговор #31 послато: Октобар 31, 2012, 15:19:10 »

Ovi stvarno nisu normalni. Hrana u prodavnicama je toliko skupa da narod ne moze da je kupi od skupoce, a ovi prodaju najveci poljoprivredni kombinat u zemlji. Pa to je stvarno van pameti.
Сачувана
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #32 послато: Јануар 05, 2013, 07:04:21 »

"Србији требају трактори: Изградићемо нову фабрику"


Министар финасија и привреде Србије Млађан Динкић изјавио је да држава близу доношења одлуке да изгради потуно нову фабрику пољопривредних машина.


 "Али нам не требају стари модели које данас производе ИМТ и ИМР"


"Србији требају трактори. Али нам не требају стари модели које данас производе ИМТ и ИМР, фирме које су оптерећене дуговима и које имају стару опрему", рекао је министар новинарима приликом посете земунској фабрици "Стан технолодзис" у коју се довезао "фијатом 500Л", произведеним у Крагујевцу.

Динкић је прецизирао да се раде пројекти изградње нове фабрике пољопривредних машина у који би били пробачени радници ИМТ и ИМР и опрема која се мозе употребити, али би, како је истакао, већи део нове фабрике чинила нова опрема.

"Та фабрика не би производила само тракторе, већ и комбајне које је некада радио Змај, као и друге, прикључне пољопривредне машине", рекао је министар и истако да би се прозводили трактори и машине у сегменту које тржиште трази, тако да би, нови ИМТ трактор имао мотор америчке фирме "Џон Дир" и био би један од најсавтременијих на
тржишту.

"Идеја је да покушамо да се ти трактори не продају само у Србији и региону, него да се извозе и у читав свет. Кренуће се прво са капацитетом који неће бити превише амбициозан, а ако тржисте потврди нашу идеју, онда ћемо то ширити", рекао је министар и додао да је идеја да се види које фабрике које су некада биле гиганти, а онда пропале, имају тржиште и да држава у њих инвестира и купи нову опрему како би биле конкурентније и могле да запошљавају без субвенција државе.

"У Србији у рестуруктурању има 175 предузећа и ако би се њима бавили на исти начин као до сада, за годину и по сва би отишла у стечај. То нам није циљ", рекао је министар финасија и привреде Млађан Динкић.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Ekonomija/281980/Srbiji-trebaju-traktori-Izgradicemo-novu-fabriku

Овај човек ће да уништи све оно што се деценијама стварало,а онда ће да гради ново и то уз помоћ америчке технологије.Наравно да све то много кошта. Опет ће да узме кредит,вероватно од амера,а онда ће да увози њихове моторе,ко зна можда и њихове стручњаке и сав новац из тих кредита ће ићи њима.Србија ће деценијама да враћа кредит уз огромне камате.Радници ће радити уз мале личне дохотке.На овај начин Динкић Србију увлачи у још веће дужничко ропство,а српског радника претвара у роба.Није му пало на памет да ми можемо да развијемо свој нови савремен мотор,на основу овог постојећег. Као да ми немамо способне инжињере.
Сачувана

moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #33 послато: Јануар 10, 2013, 02:29:48 »

Šeik ulaže pare u Srbiju


Princ Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamed bin Zajed al Nahjan planira velika ulaganja u našu zemlju. U poljoprivredu bar 200 miliona evra. Razvoj raketnih sistema NORA i ALASPRINC prestolonaslednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan u sredu je stigao u Beograd. Član jedne od najbogatijih porodica na svetu došao je da ugovori investicije u namensku industriju, poljoprivredu, bankarski sektor, ali i u srpsko vazduhoplovstvo. I, kako je u sredu više puta ponovio - da našoj zemlji postane pravi prijatelj.

Šeika Muhameda bin Zajeda, zamenika vrhovnog komandanta vojnih snaga Ujedinjenih Arapskih Emirata, prvi je dočekao ministar odbrane Aleksandar Vučić, sa počasnom gardom. Nakon intoniranja himni obeju država, Vučić je šeika upoznao i sa delegacijom, među kojima je bilo i predstavnika vrha države. U njoj su bili ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, šef BIA Nebojša Rodić i direktor Vojnoobaveštajne agencije Dragan Vladisavljević.Pripreme za dobrodošlicu šeiku Muhamedu bin Zajedu al Nahjanu u sredu su na beogradskom aerodromu bile na najvišem državnom nivou. Naslednik krune Abu Dabija sleteo je oko 13.10. Na VIP ulaz su mogli da uđu samo akreditovani novinari, foto-reporteri i članovi delegacije za doček.

Dan pre nego što je prestolonaslednik Abu Dabija sa još 28 saradnika sleteo u Beograd, došao je i njegov sin Halid bin Muhamed al Nahjan, koji je već bio na sastancima u ministarstvima odbrane i finansija. Sin je dočekao oca na aerodromu, zajedno sa još deset stručnih savetnika iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Šeik Al Nahjan sastao se, odmah po sletanju, sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem. U razgovoru je istaknut značaj saradnje između Srbije i UAE, posebno u oblasti poljoprivrede, visokih tehnologija i u razvoju odbrambenih tehnologija i specijalizovane industrije. Vlada Srbije je, inače, neposredno pred ovaj susret usvojila međudržavni sporazum iz oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije, informacionih tehologija, vojne industrije, energetike i sporta sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Dolazak arapskog šeika je uzvratna poseta Srbiji. Pre tri meseca u Abu Dabiju su bili srpski ministri odbrane i finansija Vučić i Dinkić. Kako "Novosti" nezvanično saznaju, ova trodnevna poseta Muhameda bin Zajeda al Nahjana označila je i konkretizaciju dogovora postignutih u Abu Dabiju.


Izvesno je da će kompanija "Al Dahra", koja je u vlasništvu šeika Al Nahjana, za oko 100 miliona evra, postati sa 80 odsto većinski vlasnik osam srpskih poljoprivrednih kombinata, koji poseduju oko 9.000 hektara zemlje. Naša država će ostati manjinski suvlasnik u ovim kombinatima. Planirano je i da ova firma u zakup uzme i 14.000 hektara obradivih površina, po ceni od 250 evra po hektaru godišnje. Partner iz Abu Dabija obavezuje se i na investiranje od 100 miliona evra u opremu i sisteme za navodnjavanje. Pored toga, načelno je postignut dogovor da preko Razvojnog fonda Abu Dabija Srbija dobije donaciju ili "meki" kredit, a koji bi se delom koristio za čišćenje i formiranje kompletne mreže za navodnjavanje i odvodnjavanje kanalom Dunav - Tisa - Dunav, kroz Vojvodinu, ali i tokom Dunava i Velike Morave u užoj Srbiji. Drugi deo novca iskoristio bi se za dugoročne (na deset godina) kredite poljoprivrednicima namenjene kupovini nove opreme, pre svega sistema za navodnjavanje “kap po kap”. Šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan, preko svojih kompanija, planira da uloži i oko 150 miliona evra u razvoj novih vojnih tehnologija, pre svih raketni sistem NORA i ALAS, kao i u izvoz naše municije i oružja.

Partneri iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, tačnije šeik Tahnin (rođeni brat princa) planiraju da ovde otvore i banku. Njen osnivač bila bi jedna od najvećih banaka arapskog sveta Prva zalivska banka.

Ulazi se i u pregovore koji bi trebalo da se okončaju otvaranjem nove fabrike poluprovodnika i čipova, a kakve zainteresovana kompanija "Mubadala" već ima u Singapuru i državi Njujork. Najvažnije za realizaciju ovog projekte jeste odgovor srpske strane može li da se obezbedi 1.500 do 2.000 inženjera potrebnih za ovaj poduhvat. Projekat je, prema informacijama "Novosti", vrednosti oko osam milijardi dolara, a koliko danas vrede "Mubadaline" fabrike u Aziji i Americi.

Kako partneri iz Abu Dabija trenutno rade servisiranje aviona u svojim hangarima u Švajcarskoj, vrlo su zainteresovani da taj posao prenesu u Beograd, odnosno da kupe "Jat tehniku". Interesovanje postoji i za nacionalnog avio-prevoznika.

Šeik i njegova porodica, kako nam je potvrđeno, smešteni su u beogradskom "Hajatu", gde će boraviti do petka.

Sinoć je domaćin, potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić organizovao večeru u vili "Mir". Među zvanicama je bio predsednik Srbije Tomislav Nikolić, članovi Vlade, ali i druge ličnosti iz političkog i poslovnog sveta.

Planirano je da princ u četvrtak poseti Karađorđevo, budući da je strastveni lovac. Kako je u sredu rekao domaćinima, vrlo rado bi lovište u Maroku zamenio Karađorđevom. Plan je bio da poseti i Kopaonik, ali je ova destinacija ipak ostavljena za neku drugu posetu.KO JE ŠEIK

PRINC Muhamed bin Zajed al Nahjan treći je sin šeika Zajeda bin Sultana al Nahjana, prvog predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata i vladara Abu Dabija. Nakon smrti svog oca, 2004. godine, Muhamed je postao prestolonaslednik Abu Dabija, a godinu dana kasnije imenovan je i za zamenika vrhovnog komandanta oružanih snaga Ujedinjenih Arapskih Emirata. Istog meseca bio je unapređen i u čin generala. Muhamed je takođe i predsednik Izvršnog veća Abu Dabija, kao i član Vrhovnog saveta nafte. Pored ovih dužnosti, obavlja i poslove specijalnog savetnika predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata i šefa Saveta za ekonomski razvoj ove države.

Osim vođenja države, familija Al Nahjan bavi se i biznisom. Njihovo bogatstvo procenjuje se na skoro 15 milijardi evra. U vlasništu vladara Emirata, osim firme "Al Dahra", nalazi se i najveća banka u Abu Dabiju, naftne kompanije i hotelski lanaci širom sveta.
SLETEO GIGANT

PREDSEDNIČKI avion tipa "boing 777-200", registarske oznake AUH04, kojim je u sredu u Beograd doleteo šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan, najveći je putnički avion koji je u protekle više od dve decenije sleteo na beogradski aerodrom.

Ova letelica, naravno u putničkoj, a ne u predsedničkoj verziji, može da primi između 314 i 440 putnika. Predsednički avion iz Abu Dabija je imao čak 25 članova posade. Dužina aviona je 64 metra, raspon krila 61 metar, a dolet mu je 9.700 kilometara.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.239.html:414001-Seik-ulaze-pare-u-Srbiju

Лепа вест је да ова једна од најбогатијих породица жели да улаже у нашу земљу.Међутим,нешто се шушкало да ће преко пољопривреде ујед. арапски емирати увести и генетски модификовану храну(ГМО) у нашу земљу,а све у договору са Америком.И шта смо онда урадили.
Сачувана

moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #34 послато: Јануар 13, 2013, 01:59:12 »

Paori traže sastanak: Dovešće nas šeki do prosjačkog štapa!

Predsednik Udruženja poljoprivrednika "Paor" iz Crepaje Miroslav Grubanov zatražio je danas sastanak sa predsednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem povodom najave da će kompanija šeika Ujedinjenih arapskih emirata kupiti nekoliko poljoprivrednih preduzeća u Vojvodini.


"Bunili smo se nakon prve Dinkićeve i Vučićeve posete Abu Dabiju i nakon prvog dogovora, a sada nam kažu da to nije prodaja već zajedničko ulaganje. Nije šija nego vrat"
 
"Paori traže hitan sastanak sa Dačićem zbog prodaje zemlje arapskom šeiku", rekao je Grubanov agenciji Beta.

Grubanov je rekao da je ogorčen zbog takve odluke, jer time šeik u posed dobija i oko 16.500 hektara najkavlitetnijeg državnog zemljišta, po ceni od 250 evra po hektaru.

Novosadski Dnevnik danas je objavio da će šeik i njegova kompanija Al Dahra postati većinski vlasnik vojvođanskih preduzeća Jadran, Mladi borac, 7. juli, Omoljica, Dolovo, Vojvodina u Starčevu, kao i preduzeća Dragan Marković u Obrenovcu.

Kako navodi list, Srbija prodaje zemlju tih kombinata, koja se vodi kao društveno vlasništvo, što je "samo po sebi diskutabilna imovinska kategorija".

Ta preduzeća imaju u proseku po 500 hektara zemlje, koju Srbija šeiku planira da proda po 10.000 evra, a pripada im i 16.500 hektara državnog zemljišta.

List navodi da će nezakonitost, poput davanja državnih njiva u zakup bez tendera, biti prevaziđena tako što će biti potpisan međunarodni ugovor od državnog značaja i time će i formalno i pravno posao biti zvanično sklopljen.

Grubanov tvrdi da su poljoprivrednici ogorčeni zbog toga što nije njima ponuđeno da tu zemlju uzmu u zakup po tako povoljnim uslovima, jer su hektar na licitacijama plaćali i po 800 i 900 evra za hektar.

"Sve su to kvarne igre, ako se ovako nastavi, zaista ćemo svi pod jednu šljivu. Bunili smo se nakon prve Dinkićeve i Vučićeve posete Abu Dabiju i nakon prvog dogovora, a sada nam kažu da to nije prodaja već zajedničko ulaganje. Nije šija nego vrat", rekao je Grubanov.

Poljoprivrednik iz Kaća Vojislav Malešev, član Udruženja Klub 100P plus, tvrdi da je to samo dokaz koliko vlast poštuje narod i koliko poštuje zakon.

"Ne brani naš zakon samo prodaju državne zemlje, već uopšte prodaju zemljišta strancima. Ministar poljoprivrede, s jedne strane, obećava da će pomeriti granicu, to jest rokove koje smo ispregovrali s EU kada je reč o prodaji njiva strancima, a s druge strane, ministar privrede već prodaje zemlju", rekao je Malešev.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/284048/Paori-traze-sastanak-Dovesce-nas-seki-do-prosjackog-stapa

Јесте,до просјачког штапа ће многе да доведу.


Сачувана

Cuburac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1180Погледај профил
« Одговор #35 послато: Јануар 14, 2013, 20:59:20 »

Strana ulaganja nisu losa stvar za bilo koju zemlju, ali u tako maloj zemlji kao sto je Srbija, da se poljoprivredno zemljiste prodaje strancima je van svake pameti. Nasi politicari su "pogubili kompas" i nemaju ni ideju kako da zemlju izvuku iz bede. Srbija jos uvek ima sanse da se sama izbori za svoju buducnost i da se stanje u zemlji poboljsa, ali za to je potrebno znanje i veoma cvrsta politicka volja, sto nasi politicari nazalost nemaju ni jedno ni drugo.
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12532Погледај профил
« Одговор #36 послато: Јануар 15, 2013, 01:45:14 »

Емирати купују осам комбината


Шта је предвиђено предуговором о оснивању заједничке компаније "Ал Дахре" и Републике Србије: Продаје се 7.453 хектара осам комбината, под закуп се даје још 2.982 хектара и ВУ Моровић
ПРЕДУГОВОР који је Србија склопила са Уједињеним Арапским Емиратима око заједничког улагања у пољопривреду подразумева продају 7.453 хектара осам пољопривредних комбината у реструктурирању. Купац тих хектара биће нова компанија, која тек треба да се оснује. "Ал Дахри" ће припасти 80 одсто удела у том новом, практично домаћем предузећу, док ће 20 одсто имати Република Србија и Град Београд.

Управо ће та нова, српска фирма у већинском страном власништву, купити пољопривредно земљиште, опрему и објекте од следећих седам комбината: "Агробачка" Бач, "Братство јединство" Неузина, "Драган Марковић" Обреновац, "Јадран" Нова Гајдобра, "Млади борац" из Сонте, "Омољица" из Омољице, "Војводина" из Старчева. Цена по хектару износиће 10.000 евра, док ће опрема и објекти накнадно бити процењени. То је укупно 51,23 милиона евра, за земљиште седам комбината.

Када је реч о Пољопривредној корпорацији Београд, нова компанија ће од ПКБ купити само пољопривредно земљиште, и то 2.329 хектара по цени од 12.000 евра, што укупно износи 27,948 милиона евра.

Када је реч о запосленима, не постоји обавеза њиховог преузимања. У предуговору се само каже да ће се учинити све да компанија преузме што већи број радника. Разговараће са сваким од њих, а остаће они који испуњавају "задате критеријуме".

Осим преузимања у власништво овог пољопривредног земљишта, нова компанија добиће право и да користи површину од 3.664 хектара земљишта које тренутно користи Војна установа Моровић - погон Карађорђево, као и зграда и ресурса, на период од 30 година. Ово земљиште је у власништву државе, а нова фирма мораће претходно да склопи уговор са Министарством одбране, које има уписано право коришћења над њим. Нова команија мораће годишње у корист Војне установе Моровић да издваја 20 одсто приноса оствареног на овом земљишту.

Такође закључиће са Министарством пољопривреде уговор о закупу 2.982 хектара у државној својини, на 30 година. Цена закупа првих 10 година биће 250 евра по хектару годишње, а после тога ће се усклађивати у односу на европски индекс цена у малопродаји. У сваком случају, цена закупа током целог периода неће моћи да буде већа од 370 евра по хектару годишње.

Крајњи рок за склапање коначних уговора је 31. март ове године. Тек након тога, "Ал Дахра" ће уплатити договорен износ за куповину земљишта, најдаље до краја маја. Комбинати имају обавезу да од добијеног новца врате дугове којим ће скинути све хипотеке, залоге и остала оптерећења на имовину која се продаје.

НАВОДЊАВАЊЕ

НОВА компанија ће обезбедити инвестицију у износу до 100 милиона евра, у системе за наводњавање, агротехнички развој и обртна средства. Износ ће бити инвестиран у пољопривредно земљиште којим управља и које обрађује нова компанија, без обзира да ли је оно у својини, закупу или се обрађује по основу уговора о пословно-техничкој сарадњи са војном установом Моровић - погон Карађорђево.

ЗАКУП
АКО неко од ових осам комбината, после склапања коначних уговора, буде хтело да даје у закуп рибњаке, винограде старости од три до 30 година, вишегодишње засаде старости до 15 година, функционалне пољопривредне објекте и системе за наводњавање, а који се налазе на земљишту у државној својини, мораће прво да их понуди новооснованој компанији. Она ће имати право пречег закупа.

(Д.И.Красић)***


Добар домаћин купује земљиште, он НИКАДА не продаје своје!!!

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12532Погледај профил
« Одговор #37 послато: Јануар 15, 2013, 17:58:26 »

Асоцијација против продаје земље


Суботица -- Најављена продаја земљишта странцима, односно издавање на дугорочни закуп без лицитације противна је закону и недопустива.Председавајући Управног одбора Асоцијације пољопривредника Мирослав Киш је рекао да ће чланови тог удружења организавати протесте, ако нико не буде хтео да саслуша њихове ставове.

Киш је оценио да се, потписаним уговором између министра Млађана Динкића и фирме из Уједињених Арапских Емирата земљиште продаје мимо тржишних цена а посебно замера издавање државног пољопривредног земљишта на 30 година без јавног надметања.

"Продаја пољопривредног земљишта странцима је недопустива, а ако је већ продају прво су је требали понудити нама, као да ми не знамо да се тиме бавимо", додао је.

Он је навео да су се пољопривредници овим поводом обратили премијеру Ивици Дачићу "а уколико нико не буде сео да разговара са њима, они ће на проблем скренути пажњу испред парламента, на улицама, њивама или на путевима".

Киш је прецизирао да је став ове пољопривредне асоцијације "да се земља не продаје странцима 15 година након уласка у Европску унију, а према овоме ми земљу продајемо можда и 15 година пре уласка у ЕУ, и то мимо закона и у ситуацији када су пољопривредници за ту земљу спремни дати више на лицитацији".

"Ако се земља на овај начин неком прода, ми смо уверени да они неће запослити нове раднике и ту нема никаквог руралног развоја и очувања села већ обрнуто", закључио је Киш.

(Танјуг)


***

Ваљда неће чекати да се склопе уговори, па тек онда да реагују! Са акцијама се мора већ колико данас реаговати. Динкић, Вучић, Дачић, како су кренули, већ се путује у Абу даби и арче се државне паре за та путовања и ко зна зашта још, а све у ту сврху.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #38 послато: Јануар 16, 2013, 07:20:35 »

I Kosovo pregovara sa Emiratima
Izvor: Tanjug

Priština -- Kosovska predsednica Atifete Jahjaga nalazi se u poseti Ujedinjenim Arapskim Emiratima gde će učestvovati na energetsklom forumu koji se organizuje u Abu Dabiju

Ona je u predsedničkoj palati dočekana od šeika Muhammeda Bin Zajed Al Nahjana, a dočeku je, kako je saopšteno iz kabineta Jahjage, prisustvovalo oko sto licnosti iz politickog, kulturnog i obrazovnog života, iz zajednice biznisa i istaknutih ličnosti Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Predsednica Jahjaga je zahvalila šeiku Nahjanu za pomoc i podršku datu Kosovu od proglašenja nezavisnosti, pošto su Ujedinjeni Arapski Emirati bili jedna od prvih država regiona Srednjeg Istoka, koja je priznala državnost Republike Kosovo", kaže se u saopštenju.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2013&mm=01&dd=15&nav_id=677583


Вучићеве и Динкићеве идеје у вези овог шеика ће нас само одвести у неку штету.Ако су УАЕ међу првима који су признали независност Косову, не могу они Србији ништа доброга донети.Нема ни логике.

Сачувана

moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #39 послато: Јануар 16, 2013, 13:47:03 »

Paori državi daju 500 € za hektar, a Arapi 250

Asocijacija poljoprivrednika "Banatski Paori" saopštila je danas da je sporazum Vlade Srbije sa arapskom kompanijom Al Dahra o prodaji poljoprivrednih kombinata u Srbiji štetan za državu i poljoprivrednike.


Banatski paori se plaše da će Arapi otpustiti zaposlene u kombinatima

Kako se navodi u saopštenju, to udruženje traži sastanak sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem kako bi ukazali na štetnost ugovora. Oni navode da je štetno to što je predugovorom sa Al Dahrom predviđeno da Srbija da u zakup 2.982 hektara oranica, na period od 30 godina, i što će država u prvih 10 godina dobijati 250 evra po hektaru, dok poljoprivrednici u Srbiji već plaćaju zakup obradivog zemljista od 500 do 650 evra po hektaru.

 

"U prilogu ove tvrdnje ide i činjenica da su sve ponuđene oranice prodate i kvalitetno obrađene", dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, davanjem državne zemlje u zakup građanima Srbije zapošljavaju se domaći radnici, a u budžet se sliva mnogo više sredstava i povećava bruto domaći proizvod. Banatski paori su ukazali da u predugovoru sa Al Dahrom piše da će se kupac oranica truditi da zadrži što veći broj zatečenih radnika u radnom odnosu i pitaju o kom broju je reč.

"U trenutku kada dnevno u Srbiji bez posla ostaje oko 300 građana ovakvim ugovorom bi se stvorila nova reka socijalnih slučajeva i novo opterećenje za budžet", dodaje se u saopštenju.

Država Srbija i kompanija Al Dahra iz Ujedinjenih Arapski Emirata trebalo bi da, po predugovoru o ulaganju u osam državnih poljoprivrednih kombinata, konačne ugovore zaključe do 31. marta ove godine.

Predugovorom čiji je tekst objavilo Ministarstvo finansija i privrede Srbije (www.mfp.gov.rs), predviđeno je osnivanje nove, zajedničke kompanije, u kojoj će 80 odsto udela biti u vlasništvu Al Dahre, a ostatak će zajednički pripadati Republici Srbiji i Gradu Beogradu. Zajednička kompanija uložiće 100 miliona evra u sistem za navodnjavanje, agrotehnički razvoj i obrtni kapital, dok Republika Srbija neće biti u obavezi da obebedi sredstva, niti garancije za investicije u tim kombinatima.

Predugovorom je predviđeno i da Ministarstvo poljoprivrede Srbije i nova kompanija zaključe ugovor o zakupu 2.982 hektara pljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na 30 godina.

 

Ministarstvo finansija i privrede juče je saopštilo da će svih 16.500 hektara koje su do sada koristili poljoprivredni kombinati biti ponuđeni "isključivo vojvođanskim paorima u zakup", a ne arapskoj kompaniji Al Dahra.

"Ni jedan jedini hektar, koji u zakupu koristi sedam poljoprivrednih kombinata, nije obuhvaćen predugovorom sa kompanijom Al Dahra, naprotiv svih 16.500 hektara koje su do sada koristili ovi kombinati biće ponuđeno isključivo vojvođanskim paorima u zakup", navelo je Ministarstvo finansija.


Istaknuto je da jedino poljoprivredno zemljište koje je predmet zakupa jeste 2.982 hektara koje je koristilo gazdinstvo "7. juli" koje je u sklopu poljoprivrednog kombinata PKB.

Predugovorom je predviđeno da vodeća agro-industrijska kompanija Al Dahra u okviru zajedničkog ulaganja investira oko 200 miliona evra u osam poljoprivrednih državnih gazdinstava. Ministri finansija i poljoprivrede, Mlađan Dinkić i Goran Knežević, kako je najavljeno, sastaće se sutra sa udruženjima poljoprivrednika i razgovarati o planiranim poslovima sa Al Dahrom.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Ekonomija/285000/Paori-drzavi-daju-500--za-hektar-a-Arapi-250

Да ли међу данашњим српским политичарима постоји бар један који није лопов?Рекао бих и да су издајници,али су они збиг овог што су знали да ће да нам раде избацили ту категорију и кривично дело из Устава и закона.
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12532Погледај профил
« Одговор #40 послато: Фебруар 03, 2013, 05:32:01 »

ДОГОВОРЕНО: Споразум са Емиратима у фебруаруТо ће бити правни основ за коначно потписивање комерцијалног уговора с компанијом Ал Дахра који ће бити закључен током марта, навео је Млађан Динкић

БЕОГРАД - Министар финансија и привреде Србије Млађан Динкић најавио је да ће међудржавни споразум између Србије и Уједињених Арапских Емирата (УАЕ) бити потписан у фебруару, а односиће се на сарадњу у бројним областима, пре свега у пољопривреди.

"То ће бити правни основ за коначно потписивање комерцијалног уговора с компанијом Ал Дахра који ће бити закључен током марта", казао је Динкић после састанка с руководством те агрокомпаније из Емирата.

Он је додао да би на пролеће ове године у Србији могла да буде отворена прва банка из Уједињених Арапских Емирата.

"Јуче је из Београда отишла делегација Ројал Групе која је власник једне од највећих банака у Персијском заливу и очекујемо да би на пролеће они могли да отворе своју прву банку у Београду", казао је Динкић.

Динкић је истакао да ће се он и министар пољопривреде Србије Горан Кнежевић у уторак састати и с представницима Развојног фонда Абу Дабија с којима ће разговарати о инвестицијама у системе за наводњавање на читавој територији Србије.

Српски министар финансија је додао да би тај систем за наводњавање значио повећање производње у повртарству, воћарству и ратарству у Србији. С представнцима тог Фонда, како је казао, разговараће се и о потенцијалној линији за дугорочно кредитирање индивидуалних пољопривредних произвођача како би они могли да набаве нову опрему за производњу.

"Ал Дахра је заинтересована и за инвестирање у Луку Панчево и Југословенско речно бродарство. С руководством Панчева разговараћемо о томе да се 40 хектара земљишта које је у власништву државе стави у функцију изградње нове, модерне луке која би била чвориште и логистички центар за извоз", рекао је Динкић.

Он је навео да би та лука служила пре свега за извоз пољопривредних производа, али уз могућност да се прошири и на извоз индустријских производа, и додао је да са Ал Дахром разговарано и о могућности унапређења компаније ЈРБ која је у власништву државе и послује позитивно.

"Ал Дахра је изразила интерес да помогне у обнови флоте ЈРБ-а", казао је Динкић и додао да ће се модалитети будуће сарадње тек утврђивати.

Заменик председника Ал Дахра холдинга и Ал Аин холгинга Хадим Абдул Адареим је казао да је Ал Дахра веома заинтересована за инвестирање у српску пољопривреду и најавио улагање од око 300 милиона евра.

Састанку у Министарству финансија и привреде присуствовао је и министар пољопривреде Србије Горан Кнежевић.

(Курир)


***

Шта ће бити од свега овога? Динкићу су пуна уста хвалоспева, ма ево на све стране ће Арапи да нам обезбеде благостање.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #41 послато: Фебруар 13, 2013, 07:15:31 »

INTERVJU, MLAĐAN DINKIĆ: Arapi donose 4 milijarde dolara u Srbiju!

Potrebno nam je tri milijarde evra samo da otplatimo dug iz prošlosti, zbog čega moramo da se zadužujemo * Budžet neće biti utočište za EPS * Ni RTS neće dobiti pare, one idu u privredu“Najviše me brine velika nezaposlenost i kako će se rešiti budućnost `Železare Smederevo`. Svestan sam da nije moguće brzo zaposliti ljude koji su sada bez posla i smanjiti visoku stopu nezaposlenosti, jer je finansijska kriza zahvatila celu Evropu.”

Ovim rečima intervju za Telegraf počinje Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede, koji priča o ekonomskim prioritetima Vlade, o tome zašto bi EPS i RTS trebalo da se oslone na sopstvene resurse, za šta je sve u Srbiji zainteresovan šeik Muhamed, kao i zbog čega je IT industrija važna za razvoj Srbije.

- Trudimo da podstaknemo privredni rast time što bi se brže razvijale proizvodnje bazirane na znanju, kao što je IT industrija, jer će to pojačati zapošljavanje. Za “Železaru Smederevo” treba naći optimalno rešenje, dobrog gazdu, kako bi se visoke peći upalile i ovaj kombinat ponovo postao značajan izvoznik.


 Tvrdite da imamo dovoljno sredstava za finansiranje svih potreba države u narednih šest meseci. Šta posle toga, kako doći do para za drugu polovinu godine?

- Naša država je u takvoj situaciji da imamo veliki nasleđeni dug i ogroman deficit. Najpre smo prepolovili deficit, ali moramo da otplaćujemo i stari dug. Potrebno nam je tri milijarde evra samo da otplatimo dug iz prošlosti. To znači da smo prinuđeni da uzimamo nove zajmove, kojima vraćamo stare dugove. Uopšte ih ne koristimo za finansiranje tekućih potreba. Prošle godine rast duga za vreme prethodne vlade bio je tri milijarde evra, a ove godine će biti oko milijardu i po. Dakle, u ovoj godini zaustavićemo rast javnog duga. Mirni smo jer imamo novca za šest meseci unapred i nemamo nikakvih problema da obezbedimo stabilno finansiranje države.


 Srbija investicije neće tražiti samo na Zapadu, već i na Istoku. Kakve su vaše procene, koliko će stranih investicija ući ove godine u Srbiju?

- Rano je da se prognozira, a bili bismo zadovoljni s dve milijarde evra stranih investicija. Ako hoćemo brže da se razvijamo, ta cifra u narednom periodu mora biti znatno viša. Činjenica je da na Zapadu dve ključne zemlje investiraju u Srbiju, to su Nemačka i Italija. Međutim, danas u svetu viška kapitala ima na Istoku, naročito u zemljama poput Emirata, Katara, Kuvajta, Kine, Turske i Rusije. Osim Rusije, to nisu tržišta na koja možemo da izvezemo puno robe, jer su daleka i troškovi transporta su veliki. Ali to jesu zemlje koje mogu da investiraju kapital u Srbiju, da kod nas organizuju proizvodnju od poljoprivrede do industrije, i da onda tu robu izvozimo širom sveta.


 Nekako nam najbolje ide saradnja sa šeikom Muhamedom iz Emirata?

- Najdalje smo dogurali u toj saradnji, jer će Emirati uložiti 300 miliona evra u srpsku poljoprivredu. Samo ove godine razvojni fond Abu Dabija će nam obezbediti 100 miliona dolara za gradnju i rekonstrukciju kanala za navodnjavanje i odvodnjavanje u celoj Srbiji, kao i za dugoročne kredite poljoprivrednicima, kako bi kupili novu opremu. Takođe, na pragu je potpisivanje prvog vojnog ugovora iz odbrambene industrije, koji će iznositi više od 100 miliona evra.

Šeik je zainteresovan i za JAT?

- Razmatra se mogućnost zajedničke gradnje kargo terminala na beogradskom aerodromu, a počeli su i prvi razgovori poznate svetske kompanije “Etihad”, takođe u vlasništvu šeika Muhameda, o zajedničkom partnerstvu s JAT-om. U martu  očekujemo stručnjake iz kompanije “Atik”, koja je deo korporacije “Mubadala”, koja je zainteresovana za preuzimanje JAT tehnike, ali i izgradnju fabrike čipova.


 Najavljen je i program podrške IT industriji.

- Pokušaćemo u narednom periodu da razvijemo industrije bazirane na znanju, gde je ključ obrazovni sistem. Država će kroz dobre zakone omogućiti elektronski platni promet, kao i poreske olakšice za IT industriju. Konkretno, nudimo poreske olakšice za industriju softvera, pomoć početnicima u vidu bespovratnih sredstava do najviše 25.000 evra za projekte za koje postoji interes investitora da ih podrže. Za jednu trećinu ćemo smanjiti doprinose i poreze na plate za industriju softvera. Ideja nam je i da promenimo obrazovni sistem, u smislu podrške univerzitetima prirodnih i tehničkih nauka.


 Kako ćete im pomoći?

- Zaista mislim da deci još u osnovnoj školi treba reći da ako studiraju ekonomiju, prava ili medicinu moraju da budu vrhuski u tome da bi našli dobar posao. Obrnuto je ako se opredelite za tehničke i prirodne nauke – imate velike šanse da lako nađete posao, a ako ste još vrhunski stručnjak, imaćete i dobru platu, jer su one u tom sektoru mnogo veće. Zato smo već krenuli u razgovore s dekanom Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu i dogovorili se da im hitno obezbedimo dodatnu zgradu, jer u sadašnjem prostoru ne mogu da školuju više studenata. Tako da će ETF dobiti još jednu zgradu, najverovatnije zgradu “Ivo Lole Ribara”, koja se nalazi baš u blizini fakulteta. Pokušavamo da tu zgradu prebacimo u vlasništvo države i damo je na korišćenje ETF-u.


Postoji mogućnost da kompanija “Mubadala” iz Ujedninjenih Arapskih Emirata izgradi IT fabriku u Srbiji.

- Tu smo na samom početku razgovora. Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučič i ja razgovarali smo sa šeikom Muhamedom koji nam je objasnio da oni svakih nekoliko godina grade po jednu fabriku čipova, s idejom da zahvate što veći deo tržišta. U Srbiji su zainteresovani da izgrade fabriku i ta investicija, ako se dogovorimo, iznosila bi čak četiri milijarde dolara. Ovde bi se pravilo “srce” hardvera, što bi značilo da moramo da razvijemo dodatno i neke naučne oblasti, kao što je nano tehnologija. To bi bila prava tehnološka revolucija u Srbiji. Primera radi, “Fijat” će ove godine imati izvoz od dve milijarde evra, što je petina ukupnog srpskog izvoza. A s ovom fabrikom mi bismo za par godina njenog rada udvostručili izvoz. Takve stvari preokreću tokove u jednoj zemlji. To bi ujedno bila ubedljivo najveća investcija u Srbiji i pritom bi posao našlo 1.000 visoko kvalifikovanih stručnjaka, uključujući i naučnike. Mi za taj projekat planiramo da pozovemo srpske naučnike u svetu da se vrate. Kompanija iz Emirata zauzvrat traži odgovarajuće zemljište s dobrom infrastrukturom, blizu beogradskog aerodroma. Kompletna proizvodnja bi se, makar u početku, izvozila.Kako se može rešiti problem EPS-a iz koga upozoravaju da su pred bankrotom? Kažu da im je potreban kredit od 300 miliona evra, jer iz svojih prihoda ne mogu da vraćaju dospele obaveze?

- Zaista me je zatekla cela situacija u vezi sa EPS-om, jer sam razgovarao pre manje od nedelju dana s Aleksandrom Obradovićem, direktorom te kompanije i nije mi pomenuo da je EPS-u potrebna pozajmica države. Kako sada stvari stoje, to njima nije ideja. Izgleda da u samoj kompaniji postoji neslaganje između rukovodstva i Upravnog odbora. Rukovodstvo, s jedne strane, želi da uzme kratkoročni kredit od banaka, dakle, oni ne traže garancije države. Ali, izgleda da UO to ne podržava, pa se ni ne sastaje. Rukovodstvo EPS-a smatra da bi smanjivanjem troškova mogli da uštede značajna sredstva, a očito da se s tim ne slaže predsednik UO EPS-a Aca Marković. Podržavam sve napore da se smanje unutrašnji troškovi EPS-a, a smatram i da EPS ima dosta unutrašnjih rezervi kako bi izašao iz ove situacije. Kako god EPS odluči da reši problem, sasvim je sigurno da državni budžet neće biti utočište za to.


 U problemima je i RTS. Na koji način rešiti tekuće probleme finansiranja i šta je tu dugoročno rešenje?

- Dovoljno je videti kako se finansiraju javni servisi u drugim evropskim zemljama. Srbija ima daleko preče potrebe nego da daje novac javnim preduzećima. Imamo puno siromašnih i nezaposlenih, cilj nam je da pomognemo najugroženijima, da podstaknemo rast privrede. Javna preduzeća svakako nisu prioritet, naročito ako se zna da imaju dobre plate i da mogu da smanje unutrašnje troškove. Budžet služi da se pomogne onima kojima je to neophodno.


 Za kraj, na ovaj intervju dovezli ste se “fijatom 500L”. Kako ide naš novi “fića”?

- Dobar je, za grad naročito, ali ga još uvek nisam vozio na dužim relacijama.

(Natalija Sekulić)

http://www.telegraf.rs/vesti/539862-intervju-mladan-dinkic-dva-kljucna-problema-su-nezaposlenost-i-zelezara-smederevo
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12532Погледај профил
« Одговор #42 послато: Фебруар 13, 2013, 07:25:24 »

Млађа је сигурно ово видео, па мисли да ће Шеик и њега овако обасипати ловом  Cheesy

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=9vwc-_ITIKQ" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=9vwc-_ITIKQ</a>


Млађини пусти снови, а по ко зна која превара народа, а нама нека је Бог у помоћи када нам се Арапи почну ширити по Србији.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #43 послато: Април 25, 2013, 06:27:18 »

Ekonomist prestao da izlazi, zaposleni u štrajku

Beta    | 01. 06. 2012.
Beogradski nedeljnik Ekonomist prestao je redovno da izlazi, a redakcija je stupila u štrajk jer poslodavac radnicima duguje šest zarada i ne plaća poreze i doprinose, saopštila je danas redakcija Ekonomista.
Redakcija Ekonomista u saopštenju ističe da je zvanični vlasnik Ekonomist medija grupe Medija internacional grupa, sa sedištem u SAD, ali da je stvarni vlasnik bivši potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.
 
Đelić je, kako je navedeno, od momenta kupovine tadašnjeg Ekonomist magazina preneo upravljacka prava na Draganu Jovanović.
 
- Redakcija zahteva poštovanje odredbe Ugovora o radu i Odluke koja obavezuje poslodavca da zarade isplaćuje na svakih 15 dana, i da nam budu isplaćene sve zaostale zarade- piše u saopštenju redakcije Ekonomista.
 
"Bic" je pokušao da stupi u kontakt s Božidarom Đelićem i zamoli ga za komentar, ali se on ne javlja na telefon.
 
Poslednja zarada zaposlenika u tom ekonomskom časopisu, koja u proseku iznosi manje od 40.000 dinara, isplaćena je 8. maja 2012. i to za prvu polovinu novembra 2011, a doprinosi i porezi se od druge polovine aprila 2011. uplaćuju na minimalne zarade.

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/326334/Ekonomist-prestao-da-izlazi-zaposleni-u-strajku

  Каква економија,такви и стручњаци,удружења и лист...нестају и настају по потреби.
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12532Погледај профил
« Одговор #44 послато: Мај 07, 2013, 00:54:10 »

УРС: ДС упропастио државу


Уједињени региони Србије поручили су лидеру Демократске странке (ДС) Драгану Ђиласу да министар финансија Млађан Динкић и Влада Србије покушавају да отклоне штету коју је починила Демократска странка

У одговору на Ђиласове критике, који је Динкићеву економску политику назвао катастрофалном, УРС наводи да је управо захваљујући ДС-у и њиховом катастрофалном вођењу финансија прошла година у Србији била једна од најгорих у новијој историји.


"Када смо тачно пре годину дана на изборима задобили поверење грађана и након тога формирали владу, затекли смо земљу на ивици банкрота, привреду у рецесији, осиромашен народ и неколико упропаштених банака. Такву ситуацију је створила ДС", наводи се у саопштењу Динкићеве странке УРС.

 
УРС тврди да је захваљујући новој влади Србије и Млађану Динкићу остварен снажан раст извоза и почео је опоравак српске индустрије.

"То је тек почетак и у многим привредним гранама стање је веома тешко. Ми радимо и враћамо дугове које су други направили, а они нека наставе да дају маркетиншке изјаве и да пате од амнезије", наведено је у саопштењу УРС-а.

Председник ДС Драган Ђилас позвао је премијера Србије Ивицу Дачића (СПС) и првог потпредседника Владе Србије Александра Вучића (СНС) да зауставе даље провођење погубне економске политике министра финансија Млађана Динкића.

(Вести)


***


Ко га не зна златом би га платио! Па Млађан Динкић је управо тај који већ више од деценију дрма финансијама, банкама и економијом ове наше ојађене Србије. Више пута је то урадио управо захваљујући ДС са којима је тесно сарађивао. Тако, да ми ово препуцавање између њега и Ђиласа не пије воду. Ћилас би требао да се покрије ушима и да ћути. Обојица би требала заувек да сиђу са грбаче народа Србије. Што је превише, превише је.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #45 послато: Мај 08, 2013, 06:02:42 »

Beograd -- Vlasnici čija druga nekretnina vredi više od 50.000 evra neće biti dodatno oporezovani, izjavio je Ministar finansija Mlađan Dinkić.


“Mi smo danas na sastanku internom Ministarstva finansija analizirali ovu odredbu, s obzirom da oko 750.000 nekretnina postoji više nego što ima domaćinstava u Srbiji. Naša namera je bila da ovom merom oporezujemo one koji su bogatiji, koji imaju više nekretnina u kojima ne žive. Međutim, danas i prethodnih dana sa puno ljudi smo pričali i shvatili da su neki ljudi te stanove nasledili, da je sada kriza i da ne mogu da ih prodaju i da bi onda time pogodili ne samo one koji su bogatiji, nego i jedan dobar deo srednje klase koja jednostavno ima nekretnine nasleđene od roditelja, a da prosto sada nije tržišna situacija da mogu da ostvare neku normalnu vrednost za njih", kaže Dinkić.

Prema rečima ministra, ova mera je preuzeta iz modernih evropskih zakona, ali očito vreme za njenu primenu nije sada već u nekim boljim vremenima.

"Tako da smo Milica Bisić i ja - znači ona je pisala taj Zakon, ali uz moju podršku – odlučili da taj član u ovom zakonu sada izbrišemo i da idemo bez toga sa predlogom na Vladu i u Skupštinu“

Kada je reč o predviđenom izmenom Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, Dinkić kaže da se propisuju stroge kazne za one koji do 30. juna ne prijave svoju imovinu koja je vrednija, u drugoj polovini godine krenue oštra kontrola, unakrsna procenu imovine i prihoda i oporezovaće se značajno svi oni koji su bogatiji i posebno oni gde ima odstupanja u vrednosti imovine i iznosa prihoda.

"Dakle, ako neko ima velelepne vile, ako ima više nekretnina, a nema prihode kojima može to dokazati, platiće ozbiljan porez državi. Dakle, naša namera je da imamo pravedniji poreski sistem i da bogatiji plaćaju više i u tom smilslu mera kojom ćemo kompenzirati odustajanje od ovog dodatnog poreza na pripisani prihod od nekretnina, biće zapravo oporezivanje bogatijih kroz unakrsnu procenu imovine i prihoda“

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2013&mm=05&dd=07&nav_id=711648

  А ја сам баш помислио да је 100% зрео за Лазу. Cheesy
  Да ли је могуће да њихов поглед не сеже даље од министарског кабинета?
Сачувана

moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #46 послато: Мај 08, 2013, 08:02:42 »

   Шта је следеће?
  Какав циркус нам спрема Динкић и његова кухиња?
Сачувана

moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #47 послато: Мај 09, 2013, 01:50:27 »

Naše novine: Šeik kupuje po Srbiji parama Bedžeta Pacolija?
Iza ulaganja šeika Mihameda bin Zajeda al Nahjana u Srbiji stoji, između ostalog i albanski biznismen iz Švajcarske Bedžet Pacoli, pišu Naše novine.Kako saznaje ovaj list, novac kojim se u ime kompanije "Al Dahra" plaća više od deset hiljada hektara u Vojvodini, dobrim delom pripada i jednom od najbogatijih Albanaca, koga je lobiranje za nezavisno Kosovo koštalo stotine miliona evra.

- Šeik Bin Zajed i Pacoli su dugogodišnji prijatelji i uspešni biznismeni i do sada u zajednički investirali u nekoliko zemalja. Srpska zemlja i poljoprivredna preduzeća u Vojvodini se kupuju i albanskim novcem, koji dolazi preko investicionih fondova u kojima obojica imaju svoj udeo- tvrdi izvor Naših novina.

On dodaje da je IPIC jedan od najvećih investicionih fondova u kojima sarađuju šeik i šiptarski tajkun. Kako pišu Naše novine, predsednik borda direktora u ovom fondu je upravo šeik Zajed, a na to mesto ga je postavio Pecoli.

Na sajtu ovog fonda piše da IPIC poseduje 24,9 odsto akcija u austrijskoj kompaniji OMV, a upravo su te akcije položene u kosti Pecolija, pišu Naše novine.

Albanac je pre nekoliko goidna ušao na srpsko tržište i izgradio benzinske pumpe na najekspluzivnijim lokacijama u Srbiji. Prema rečima izvora ovog lista, Pecolijev novac je u velikoj meri korišćen prilikom otkupa srpske zemlje na Kosovu i Metohiji.

Inače, Emirati su prva arapska zemlja koja je priznala nezavisnost Kosova i to još u oktobru 2008. godine, u vreme kada je Bedžet Pecoli aktivno učestvovao u političkom životu Kosova sa svojom partijom Alijansa za Novo Kosovo.

http://www.pressonline.rs/info/drustvo/271923/nase-novine-seik-kupuje-po-srbiji-parama-bedzeta-pacolija.html
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12532Погледај профил
« Одговор #48 послато: Јун 07, 2013, 21:26:37 »

Динкић неда свој ресорБеоград -- Министар финансија и привреде Млађан Динкић изјавио да је потребна реконструкција владе, али је додао да нема намеру да разговара о подели свог ресора.


Динкић, који је и лидер УРС, рекао је да треба погледати резултате рада министара и разговарати о њиховом учинку, као и о томе да је УРС отворен за дискусију, али и напоменуо да су "неки ресори тежи, а неки лакши".

На питање новинара да ли очекује поделу свог ресора на финансије и привреду, о чему су медији писали, Динкић је рекао да нема намеру о томе да разговара док траје ова влада.

Он је навео да је влада могла да се направи без њега, али да је он прихватио "најврући кромпир".

Динкић је прецизирао и да се реконструкција не односи само на министре, већ и на државне секретаре и остале чланове владе.

Министар финансија и привреде рекао је данас и да ће се владајућа коалиција данас у 18 сати састати и расправљати о економској ситуацији у држави.

(Танјуг, Б92)***

Србија је на ивици провалије, једним делом захваљујући и овом "експерту". Подсећа ме на лешинара. Само размишља шта ће да прода или где ће узети неки нови кредит и још више стегнути дужничку омчу око врата српској економији. Некада помислим да је он "случај за посматрање", а нису далеко ни остали чланови владе. Ма, ко зна, какви су њихови здравствени картони.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #49 послато: Јун 16, 2013, 22:53:02 »

Za koga ne nađemo kupca, sledi mu stečaj

Tokom leta pokrećemo stečaj 27 firmi. Reč je o kompanijama koje nemaju značajniju imovinu, ni velik broj zaposlenih. U isto vreme, krećemo i sa još jednim pokušajem prodaje ukupno 66 kompanija. Ako to ne uspe, i one će u stečaj do kraja godine, kaže za „Blic“ direktor Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković.
Zašto uopšte pokušavate da prodate firme koje niko nije hteo da kupi ranije, a koje, u međuvremenu, samo propadaju?
- Nedavno je doneta uredba koja omogućava da se na prodaju ponudi imovina tih firmi koja može biti po cenama koje su 100 odsto, 50 odsto ili 30 odsto procenjene vrednosti. Ko ne može da se proda po ceni koja na 30 odsto od procenjene vrednosti ide u stečaj. Pored toga, pokušaćemo da ponudimo kupcima delove imovine. Nekome treba jedna hala, ali ne i čitav kompleks fabrike. Do sada je iskustvo pokazalo da je dosta ovakvih zahteva kupaca koji nisu spremni da preuzmu imovinu kompletne firme.

Koliko ima zaposlenih u ovoj grupi preduzeća?
- Računa se da u ovih 66 kompanija ima oko 5.600 zaposlenih za koje je potrebno obezbediti i isplatiti dogovoren socijalni program.

Nedavno ste rekli da veći deo firmi iz restrukturiranja neće moći da računa na dosadašnju praksu neplaćanja obaveza prema državi i javnim preduzećima?
- U prethodnoj deceniji preduzećima u restrukturiranju usmeravane su desetine miliona evra direktnih budžetskih subvencija godišnje, a neke projekcije govore da su te cifre, kada se sve sabere, s indirektnim i direktnim subvencijama 500 i više miliona evra godišnje. Ova preduzeća iz godine u godinu samo akumuliraju gubitke, a neplaćanjem pripadajućih poreza, struje i drugih obaveza nastaju ogromni troškovi, od oko 200 miliona evra godišnje.

Šta će biti sa ostalim preduzećima? Tu ima dosta firmi za koje često čujemo da mogu da nađu partnera.
- Za jednu grupu njih, a to su firme koje imaju tekuću likvidnost, ali i zaostale obaveze biće doneta odluka ili da im se obaveze otpišu ili da ih, iz tekućeg poslovanja, izmiruju na rate. Opet, postoji i grupa velikih sistema. Plan je da se u prvoj polovini naredne godine otvori proces preuzimanja imovine ovih firmi u vlasništvu države. To bi se učinilo ili poravnjanjem ili preuzimanjem kompletnih obaveza. Zatim bi država ili krenula u ulaganje sa strateškim partnerima ili bi se ove firme ponudile ulagačima, uz jasno definisanje obaveze investiranja i pokretanja proizvodnje. U delu njih koje Vlada proglasi strateški važnim, država bi pokrenula proizvodnju u pojedinim delovima.
 
RTB "BOR" I PKB
RTB "Bor" i, recimo, PKB rade pozitivno. Zašto su te firme uopšte u statusu restrukturiranja?
- One su u grupi onih kompanija koje imaju tekuću likvidnost, ali i velike zaostale dugove. Za ovu grupu kompanija će se, od slučaja do slučaja, doneti odluka ili o otpisu dugova ili o njegovom plaćanju na rate.

http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/388222/Za-koga-ne-nadjemo-kupca-sledi-mu-stecaj

  Интересантно.Разни директори агенције за приватизацију су опљачкали и покрали све друштвене фирме по Србији.Сада су дошле на ред оне које су преостале зато што само лоповчине на власти могу да буду власници имовине друштвених предузећа а радници који раде у тим фирмама то не могу иако су имовину поштено зарадили.
  Шта рећи,осим да је мотка из Раја изашла за сваку власт.
 
Сачувана

Странице: [1] 2 3   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!