forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Јул 15, 2020, 02:06:53


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: [1]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Гуд бај еуро..  (Прочитано 2805 пута)
peraazdajic
Гост
« послато: Новембар 12, 2011, 05:02:15 »

Ћаоске,


КРАЈ ЕУ КАКВУ ЗНАМО: НЕМАЧКА И ФРАНЦУСКА ЦРТАЈУ НОВУ МАПУ ЕВРОПЕ

петак, 11 новембар 2011 09:15
.

"Градијан" је објавио незваничну информацију да су почели преговоре о распаду еврозоне који потврђују страх да је "Италија превелика да би је спасили"


Економска ситуација у Европи дошла је на преломну тачку. Британски лист "Дејли телеграф" пише да су немачки и француски званичници расправљали о плановима за радикалне промене у ЕУ које би укључиле стварање интегрисаније и потенцијално мање еврозоне. И британски "Градијан" је такође објавио незваничну информацију да су почели преговоре о распаду еврозоне који само потврђују страх да је "Италија превелика да би је спасили".
 
- Морамо да поступамо веома опрезно, али ипак морамо да утврдимо прецизну листу оних који не желе да буду део клуба и оних који једноставно то не могу да буду - казао је ЕУ званичник.
 
Високи званичници у Паризу, Берлину и Бриселу разматрају опцију да једна или више чланица еврозоне напусте монетарну унију, док ће њено језгро које чине најстабилније европске привреде наставити са дубљом економском интеграцијом, укључујући ту и заједничку пореску и фискалну политику.
 
- Француска и Немачка су интензивирале консултације у вези са овим питањем у последњих неколико месеци, на свим нивоима - казао је неименовани ЕУ званичник за агенцију Ројтерс.
 
Ко би отишао, а ко остао?
 
У случају распада еврозоне у садашњем облику, за очекивати је да би у монетарној унији остале Немачка, Француска, државе Бенелукса, Аустрија, Финска, а уз њих би се вероватно "шлепале" и мале, релативно стабилне чланице попут Словеније, Словачке, Естоније, Малте и Кипра. У садашњем облику у еврозони вероватно не било места за Грчку, Португал, Ирску, а можда ни за Италију ни Шпанију.
 
На ове информације одмах је реаговао Штефан Зајберт, портпарол немачке канцеларке Ангеле Меркел, који, како би смањио панику и нежељене последице по берзе, навео да се Немачка залаже за стабилизацију целог блока.
 
Сама Меркелова је изјавила да је ситуација постала "непријатна" и позвала државе чланице еврозоне да убрзају планове за јачу политичку интеграцију.
 
- Ово је преломни период за нову Европу. Пошто се свет тако пуно мења, ми морамо да будемо спремни да одговоримо изазовима. То ће значити више Европе, не мање Европе - казала је Меркелова.
 
Међутим, председник Француске Никола Саркози отворено је у уторак у Стразбуру говорио о променама. Он је рекао да би "Европа у две брзине" - еврозона која напредује брже у односу на 27 држава ЕУ - била једини модел за будућност.
 
Саркози је тада поновио ранији став да Грчку није требало пустити у еврозону, и да је то била "грешка".
 
Одлазећи италијански премијер Силвио Берлускони подржао је данас бившег европског комесара Марија Монтија за будућег премијера.
 
"Гардијан" пише да је, упркос најави Силвија Берлусконија да ће напустити функцију премијера Италије чим национални парламент усвоји мере штедње, пад поверења инвеститора у трећу по величини привреду еврозоне дигао камате на ниво на којем су Португал, Грчка и Ирска тражиле економску помоћ од ЕУ и ММФ.
 
Лукас Пападемос нови грчки премијер
Жозе Мануел Барозо, председник Европске комисије, упутио је нови позив ЕУ да се "уједини или суочи са тим да постане небитна" пред надолазећом економском кризом у Италији.
 
- Сведоци смо фундаменталних промена у економском и политичком поретку које су ме убедиле да Европа треба да сада заједнички напредује или ризикује распарчавање. Европа мора или да се трансформише или ће почети да губи значај. Ми се налазимо у одлучујућем тренутку где ћемо се или ујединити или суочити са тим да постајемо небитни - тврди Барозо.
 
Ћирић: Постоји опасност да криза у Италији утиче на Србију
Министар економије и регионалног развоја Небојша Ћирић изјавио је данас да постоји реална опасност да криза у Италији утиче на наш извоз услед пада тражње и додао да она ипак неће утицати на започете пројекте у Србији.
 
- Компаније из Италије су међу највећим инвеститорима у Србији, а та земља једно је од највећих извозних тржиста како за српске производе тако и за производе које италијанске компаније код нас производе - казао је Ћирић.
 
Гувернер Народне банке Србије Дејан Шоскић изјавио је данас да је Србија већ захваћена другим таласом економске кризе
 

Аустрија: Италија превелика да би је ЕУ финансијски спасила
Италија је превелика да би је финансијски спасила Европска унија, па зато званични Рим мора да поднесе велике жртве, изјавила је јуче аустријска министарка финансија, Марија Фектер.
 
- Италија зна да, с обзиром на величину њене привреде, не може да се нада помоћи са стране. Зато се сад у тој земљи ради на примени оштрих мера штедње - рекла је она, пренела је агенција АФП.
 
Клаус: Одржавање евра кошта више него што би коштао распад еврозоне
Председник Чешке Вацлав КлаусИстовремено председник Чешке Вацлав Клаус данас је упозорио да одржавање, како је нагласио, лошег пројекта заједничке европске валуте кошта далеко више него што би коштао распад еврозоне.
 
Клаус је рекао и да ће Европа постати "периферија света", ако настави да ставља нагласак на права појединаца.
 
- Западна цивилизација је направила фаталну грешку када њен модел није у први план поставио економску ефикасност, него захтеве појединаца, разних интересних група, па и целих држава - казао је Клаус.
 
Чешки председник упозорио је да ће са таквим моделом, уколико не дође до радикалне трансформације Европе, непрестано расти јавни расходи, а са њима и задужење држава.
 
- Европа ће постати перфијера света који се динамично развија - упозорио је Клаус и поновио своју тезу да је стварање заједничке европске валуте и еврозоне била лоша идеја.
 
- На жалост, не постоји ни најмање интерсовање да се напусти евро, а цена за то је енормна и биће све већа. Одржавање еврозоне кошта далеко више него што би коштало њено распуштање - рекао је Клаус.
 

Аутор Н. В.
Извор Блиц, 10. 11. 2011.
--------------------------------------------------------------------

а најцрње је то што је нпр Италија 3.економија ЕУ а она је дубоко прднула у чабар...

каква ли је тек наша економија када је једна Италија банкротирала...


Пише: Нилс Пратлеy
09 новембар 2011
УКОЛИКО МИСЛИТЕ ДА ЈЕ ИТАЛИЈА У ЛОШЕМ СТАЊУ, ПОГЛЕДАЈТЕ ОСТАЛЕ

У свом чланку насловљеном “Уколико мислите да је Италија у лошем стању, погледајте остале”, финансијски коментатор британског ‘Гуардиан-а’ Нилс Пратлеy је пренео графикон који је француска банка ‘Социете Генерале’ публиковала током октобра месеца ове године, а односи се на дуговања појединих влада земаља Европске уније, укључујући и савезне Владе САД.

Графикон даје приказ дуговања у односу на бруто национални доходак (БНД):Подаци у црвеној боји претстављају дуговања које су владе признале и обелоданиле. Подаци у плавој боји претстављају свеукупна дуговања које владе нису обелоданиле.
-----------------------------------------------------------------------------

КРАЈ ЕУ КАКВУ ЗНАМО: НЕМАЧКА И ФРАНЦУСКА ЦРТАЈУ НОВУ МАПУ ЕВРОПЕцепање еврозоне на два блока, преносе медији на Старом континенту.
Председник Француске Никола Саркози најавио је јуче да је извесно да ће Европа у будућност ићи на два колосека или у две брзине.

У случају распада еврозоне у монетарној унији би, поред Немачке и Француске, остале државе Бенелукса (Белгија, Холандија, Луксембург), Аустрија и Финска, а уз њих би се вероватно „шлепале" и мале, релативно стабилне чланице попут Словеније, Словачке, Естоније, Малте и Кипра.У садашњем облику у еврозони сигурно не било места за земље ПИИГС-а (на енглеском пигс значи „свиње"), поспрдна скраћеница за земље које су најоптерећеније финансијским проблемима: Португал, Ирску, Италију, Грчку и Шпанију.
И Вацлав Клаус (који подржава да је Космет Србија) каже да је еу скупа работа и да би било боље да се распадне...КЛАУС: ЕВРОЗОНИ ЈЕФТИНИЈЕ ДА СЕ РАСПАДНЕ!
10. Новембар, 2011

 
ПРАГ - Председник Чешке Вацлав Клаус упозорио је да одржавање, како је нагласио, лошег пројекта заједничке европске валуте кошта далеко више него што би коштао распад еврозоне.
 
Клаус је рекао и да ће Европа постати "периферија света", ако настави да ставља нагласак на права појединаца. "Западна цивилизација је направила фаталну грешку када њен модел није у први план поставио економску ефикасност, него захтеве појединаца, разних интересних група, па и целих држава", казао је Клаус на седници научног савета Привредног факултета економског универзитета у Прагу, преносе чешки медији.
 
Чешки председник упозорио је да ће са таквим моделом, уколико не дође до радикалне трансформације Европе, непрестано расти јавни расходи, а са њима и задужење држава. "Европа ће постати периферија света који се динамично развија", упозорио је Клаус и поновио своју тезу да је стварање заједничке европске валуте и еврозоне била лоша идеја.
 
"Нажалост, не постоји ни најмање интересовање да се напусти евро, а цена за то је енормна и биће све већа. Одржавање еврозоне кошта далеко више него што би коштало њено распуштање", рекао је Клаус.
 
Чешки председник је нагласио да је бесмислени пораст јавних трошкова у Европи системска грешка модела интеграције, те зато њено уклањање захтева системско решење. Чешка није чланица еврозоне, а Клаус је недавно затражио од владе премијера Петра Нечаса преговоре са Бриселом о томе да Чешка не мора да поштује обавезу из приступног уговора са Европском унијом да једног дана уђе у еврозону.
 
Ипак и Чешку, као изразито извозно оријентисану и то претежно у остале земље ЕУ, погађа сваки потрес, успоравање привредног раста или рецесија у еврозони.


Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12532Погледај профил
« Одговор #1 послато: Јануар 18, 2012, 10:03:24 »

Ако потоне евро и долар иде с њим

Финансијска криза могла би означити крај постојећих валута, а за пет до десет година могли живети у потпуно другачијем монетарном систему, изјавио је амерички економиста Роберт Гутман и оценио да ће долар потонути на дно с евром.

Крах евра може да за собом повуче и долар
Гутман је евро упоредио "са просторијом у којој се налази пет бомби, где свака бомба има фитиљ различите дужине, али сви већ горе". Према његовом мишљењу, две "најопасније темпиране бомбе" су све извеснији неуређени банкрот Грчке и високи приноси на италијанске и шпанске обвезнице.
 
Уколико се ове године не нађу решења за те проблеме, потпуни слом система је прилично известан, сматра Гутман.

Гутман не мисли да ће потенцијални крах евра довести до повратка хегемоније америчке валуте, већ да ће и долар потонути на дно с европском валутом.

"Мислим да ће шокови финансијске кризе водити крају доларског система", закључио је Гутман, преносе агенције.

Вести, Економија
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12532Погледај профил
« Одговор #2 послато: Јануар 18, 2012, 10:03:53 »


Ма, Србија не мора да брине, ако се нешто слично догоди, јер наша власт каже
да ми најбоље "пливамо" у највећим кризама,..па онда,  смеши ли се то  срећа његовом величанству "динар", да једини преживи Cheesy


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Странице: [1]   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!