Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/ndanilo/webapps/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
ОДЕ цела Србија на добош
forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Октобар 23, 2020, 03:58:37


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: 1 [2] 3   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: ОДЕ цела Србија на добош  (Прочитано 52860 пута)
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #50 послато: Јул 10, 2013, 05:23:09 »

Sa Slovencima spasavamo "Gorenje"


Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić i predstavnici slovenačke kompanije "Gorenje" u Srbiji potpisali su u Zaječaru predugovor o zajedničkom ulaganju u proširenje kapaciteta za proizvodnju kućnih aparata. Prema najavama, tim investicijama u naredne tri godine biće otvoreno 700 novih radnih mesta u fabrikama Gorenja u Zaječaru, Valjevu i Staroj Pazovi.- Ovo je dobar dan za Srbiju, jer će nove investicije otvoriti nova radna mesta, zajednička je ocena koju su nakon potpisivanja predugovora u fabričkoj hali dali Dinkić i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

 

Vlada Srbije se obavezala da do 31. januara 2015. godine uloži 15 miliona evra i time postane manjinski vlasnik svih fabrika kompanije Gorenje u Srbiji. Novac će, kako je naglašeno, biti iskorišćen u proširenje i modernizaciju fabrike mašina za pranje veša u Zaječaru, u koju će u naredne dve godine zajednički biti investirano 22 miliona evra i biti zaposleno 200 radnika.

 

Prema rečima ministra Dinkića, "Gorenje" se obavezalo da veliki deo komponenti koje se ugrađuju u opremu kupuje od srpskih malih i srednjih preduzeća, kojih je do sada u tom poslu pedesetak. Dinkić je naglasio da je Gorenje jedan od najvećih izvoznika iz Srbije.

 

Fabrika će proizvoditi mašine za pranje i sušenje veša marke Gorenje, ali i brenda Panasonik, sa kojim je slovenačka kompanija pre nekoliko dana uspostavila strateško partnerstvo.

 

"Plan je da se u Zaječaru proizvodi 450.000 mašina godišnje, a najveći deo proizvodnje će biti namenjen izvozu", naglasio je ministar finansija i privrede.

Potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem ugovora zajedničkom ulaganju. On je istakao da je cilj Vlade Srbije da u narednom periodu otvori što više radnih mesta.

 

"Za nas ne postoji važniji zadatak ni ništa značajnije od toga da neko otvori nova radna mesta. To što će se u Srbiji proizvoditi veš mašine najboljeg kvaliteta u saradnji Gorenja i Filipsa, svima u svetu pokazuje koliko dobrog i marljivog radnika imamo i da se preporučimo svima u svetu kao dobra destinacija za investiranje", rekao je Aleksandar Vučić.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Ekonomija/327342/Sa-Slovencima-spasavamo-Gorenje


Изгледа да се Динкић пита за све.Са својим "експертима" је уништио привреду Србије,нарочито индустрију.Динкић се више брине за стране произвођаче него за наше.Али,уништиће он и њихове,то најбоље уме.
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #51 послато: Август 22, 2013, 01:58:14 »

Влада купила хотел за 2,1 а продала за 1,5 милион евра


Хотел Југобанке на Копаонику

Влада Србије је хотел Југобанке на Копаонику продала компанији из Уједињених Арапских Емирата Проперти инвестмент ЛЛЦ за 1,5 милиона евра, речено у Дирекцији за имовину Србије. Дирекција је тај хотел претходно откупила од сувласника за 2,1 милиона евра.

Одлука о продаји хотела Југобанке компанији из Абу Дабија донета је на основу Закључка Владе Србије од 15. јула, а хотел је продат непосредном погодбом. Основ за Закључак владе о продаји одмаралишта на Копаонику био је Споразума између Уједињених Арапских Емирата и Републике Србије, потписан 17. фебруара 2013. године, а ратификован у Скупштини Србије 15. марта.

Тим споразумом предвиђено је да сарадња две земље обухвата стицање непокретне имовине у државном власништву, као и заједничко улагање у пројекте који укључују непокретну имовину у државном власништву.

"Србија се обавезала да ће продати одређену непокретну имовину субјектима у УАЕ, или ће инвестирати заједно са њима, по правилима и под условима договореним Споразумом, што ће бити регулисано посебним купопродајним или другим уговорима",
истакла је Дирекција.

Објашњено је да је међудржавним споразумом регулисано и да уговори, споразуми, програми и пројекти неће бити предмет јавних набавки, јавних тендера, јавног надметања и сличних процедура утврђених у складу са законодавством Србије.

Дирекцији за имовину Србије је хотел Југобанке на Копонику продала Агенција за осигурање депозита, која је стечајни управник Југобанке. Продаја је обављена непосредном нагодом по цени од 2,1 милион евра, што је 60 одсто мање од цене коју је проценио судски вештак. Претходно је било пет покушаја продаје хотела Југобанке на Копаонику, и то три пута лицитацијом и два пута тендером.


Цитат
ДС: Да ли је то нова економска политика Владе?

Демократска странка позвала је данас Владу да каже ко је дао одобрење да се хотел на елитној локацији на Копаонику прода за 30 одсто процењене вредности, односно за само 600 евра по квадрату.

"Поставља питање да ли су примери нове економске политике Владе Србије продаја хотела Југобанке на Копаонику и недавна продаја имовине Вршачких винограда и да ли је план Владе да изведе Србију из кризе тако што ће продавати државну имовину у бесцење како би се приказала лажна слика да ипак имамо инвеститоре?", упитала је ДС.


(Бета)***

Ово је велика и непроцењива штета која се наноси Србији и њеним грађанима.
Чудни потези који само могу да нас забрину, јер се са овим неће престати. Изгледа да ће темпо распродаје Србије да буде све бржи и бржи. Овој влади се жури, ваљда јој време цури, а још није одрадила све што је "газди" обећала.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #52 послато: Август 23, 2013, 05:21:07 »

Динкић најавио блокаду СимпаМинистар финансија и привреде Србије Млађан Динкић изјавио је данас да ће компанија Симпо из Врања, као највећи порески дужник сутра бити блокирана, наводећи да ће нулта толеранција за неплаћање пореза важити за све обвезнике.


Симпо је изузетно важан за југ Србије и зато и није преко ноћи блокиран. Чак им је упућена и молба да конвертују свој дуг како би наставили да раде и како би људи имали посао, рекао је Динкић након посете компанији Фиат аутомобили Србија (ФАС) у Крагујевцу. Динкић је истакао да приватни интерес у Симпу избегава ту понуду и траже политичке везе очекујући помоћ од Ивице Дачића да их као и много пута до сада заштити. Он је рекао да овај министарски мандат завршити са комплетно уведеном нултом толеранцијом за неплаћање пореза и да више неће бити повлашћених. Следеће недеље ниједно предузеће неће бити у статусу пореског дужника, напоменуо је Динкић и додао да ће сви плаћати порез, бити у процесу репрограма или ће бити блокирани. Према његовим речима, потпуно је јасно да већина у Влади подржава нулту толеранцију за неплаћање пореза. Јер ако само једна компанија има политичку дозволу да не плаћа порез, зашто би то било која друга у Срабији радила, рекао је Динкић и оценио да се Симпо, као приватна компанија не понаша коректно и да годинама не плаћа порезе. Он је подсетио да је Симпо најпре пре четири године обмануо Министарство и Владу да се налази у процесу реорганизације и проналажења стратешког партнера, кога заправо никада није тражио. Пре два дана су обманули јавност да наводно нису добили опомену од Пореске управе што је лако демантовати јер постоји копија те опомене, а и данас траже неко одлагање за доношење одлуке о конверзији дуга у државни капитал. Јасно је да њихова реч нема никакав морални кредибилитет и сутра ујутро ће бити блокирани, нагласио је Динкић. ...

(Фонет)***Динкић решио пре своје смене да затвори и оно мало производних предузећа која су како тако ипак  радила.

Цитат
"Симпо" од петка у блокади

Рачун "Симпа" у петак ће бити блокиран због 900 милиона динара дуга за здравствено и пензионо осигурање. "Симпо" најавио да ће у понедељак Влади доставити програм реструктурирања предузећа. Премијер Ивица Дачић поручује одлазећем министру Млађану Динкићу да нема право да предлаже стечај "Симпа".
(РТС)


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
pidikanac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1584Погледај профил
« Одговор #53 послато: Август 23, 2013, 14:38:28 »

Ни по Бабу а ни по стричевима...

само радници тог истог Симпа, који плате примају, према неким обавештењима, парцијално и онда кад у каси има пара, - могу рећи, шта урадити са фирмом која у задњих неколико година, није уплатила ни "кинту" у пензиски и здравствени фонд!?
Устрари, те радничке фондове по којима се бар нека социјална правда, њима самима  испуњава....
Тачно је такође речено, - бар они раде!
По цену једног кг. хлеба, да преживе, минималци се исплаћују, тек да на столу има шта да се поједе.
Чланови Управе те фирме живе сасвим другачије...

Докле год држава трпи овакве приватне фирме па још плаћа субвенције, некима је то дебело надокнађено из државног буџета, дотле ће постојати људи који владају животима других, за ону килу хлеба, да се преживи...

Држава је та која мора регулисати законима фискалну политику, сигурност радника и социјална права, иначе, шта је онда држава ако неко постоји а за стотине радника не плаћа доприносе.
То је по мени обична пљачка и израбљивање људи. Ништа друго, нема ту извињења...
Сачувана
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #54 послато: Децембар 11, 2013, 04:59:38 »

Zatvorena poslednja banka u Babušnici

Babušnica je "odsečena" od platnog prometa Srbije, pošto se u četvrtak zatvorila i poslednja banka u toj siromašnoj varošici na jugu zemlje, pa oko 200 lokalnih preduzetnika svoj dnevni pazar svakog jutra mora da uplaćuje u nekoj od banaka u više od 30 kilometara udaljenom Pirotu.


Kako je Tanjugu izjavio predsednik opštine Babušnica Saša Stamenković, opština uveliko radi na traženju banke koja bi bila zainteresovana da otvori svoju ispostavu u Babušnici.
 
- To što je zadesilo našu opštinu je katastrofa. Imamo jako veliki broj preduzetnika, privrednika, tu su dnevni pazari i cirkulacija gotovog novca i kreditnih linija - rekao je Stamenković.
 
On je dodao da bez povezanosti sa platnim prometom otežano funkcioniše i lokalna samouprava i sama Babušnica, a problema ima i u selima čiji stanovnici takođe imaju potrebe za uslugama banaka.
 
Prema njegovim rečima, to je samo poslednji u nizu "pehova" koji su zadesili ovu opštinu.
 
 - U Babušnici je ranije ugašena i sudska jedinica, koja je izmeštena, tako da sada nemamo ni sudsku jedinicu, a više ni jednu jedinu banku, što je stvarno jedna tragedija i katastrofa -  kaže Stamenković.
 
On je ukazao da je, i pored svih napora koje lokalna samouprava ulaže da dovede investitore i razvije privredu, sada jako teško uopšte govoriti o investicijama.
 
 - Opština već pregovara sa nekim bankama koje bi mogle da otvore svoju ispostavu u Babušnici i mi smo voljni da izađemo u susret prvoj banci koja se zainteresuje da otvori svoje predstavništvo u Babušnici -  dodao je Stamenković.
 
Meštanin Babušnice Tihomir Spasić kazao je Tanjugu da su njegovi sugrađani izloženi mnogo većim troškovima, jer moraju da za bilo kakvu bankarsku uslugu idu u Pirot.
 
 - Neophodno je što pre da se otvori banka u Babušnici jer sada mnogi putuju u Pirot i izloženi su troškovima. Da bi otišli u Pirot, treba im četiri-pet litra goriva -  kaže Spasić.
 
U Babušnici su preostala jedino dva bankomata sa kojih meštani mogu da podignu novac.

http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/426154/Zatvorena-poslednja-banka-u-Babusnici

  Ово је поразан пример власти сподобе зване Динкић,који је укинуо Службу платног промета и избацио поште из система плаћања,покрао њихову имовину и направио гомилу филијала разних банака од којих је узимао проценат а целу Србију ставио у гето.
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #55 послато: Април 30, 2014, 07:49:28 »

Шта је све од српских предузећа на продају


Приватизација, партнерство и концесије. То је пут на који ће нова влада Србије усмерити највећа јавна предузећа. Продајом добијамо преко потребан новац, а у лоше вођене државне фирме ући ће професионални страни менаџмент. Тиме ће се ставити тачка на вишегодишње бацање пара из буџета на неке од губиташа.
"НИКОЛА ТЕСЛА"

Београдски аеродром "Никола Тесла", чија је вредност на Београдској берзи 18,9 милијарди динара, могао би да добије концесионара из Уједињених Арапских Емирата. Није реч о "Етихаду", већ о другој компанији, која је између осталог заинтересована и за улагања у нашу ваздушну луку. Како су обављени тек почетни разговори, надлежни не желе да откривају име фирме. Концесија би била по моделу јавно-приватног партнерства. Проширење капацитета београдског аеродрома неопходно је и због развоја националне авио-компаније. Обавеза концесионара би била изградња трећег терминала, друге писте, карго центра, хотела, паркинга...ТЕЛЕКОМ

Најбрже ће до новог власника доћи Телеком Србија, од чије продаје би у државну касу могло да се слије око две милијарде евра. Према најави премијера Александра Вучића, било би реално да приватизација буде окончана током наредне године. Он је уверен да ће наша земља, захваљујући побољшаној међународној позицији Србије, моћи да оствари знатно већу цену за Телеком од оне коју бивша влада није могла да добије 2011. Тада је минимална цена за 51 одсто акција била утврђена на 1,4 милијарде евра.

Министар финансија Лазар Крстић истакао је у понедељак да постоји огромно интересовање за Телеком, као и да се нада да ће цена бити задовољавајућа. Цену одређује тржиште, али се компанија, према уверавањима из Владе, неће продати будзашто. Осим Дојче телекома, који би могао да буде заинтересован за ширење на српско тржиште, у игри за новог власника Телекома могли би да буду и инвестициони фондови, посебно они из арапских земаља. У Телекому у понедељак нису желели да се изјашњавају на ову тему, али је генерални директор Предраг Ћулибрк, у недавном интервјуу за наш лист истакао да ако би било више заинтересованих, у тој утакмици, цена би могла да буде и већа од две милијарде евра.ЕЛЕКТРОПРИВРЕДА

- ЕПС је највреднија компанија у државном власништву, али држава мало добија од ње - нагласио је премијер. -Прошлогодишња добит била је 20 милијарди, али је ликвидност компаније лоша. Ипак, сматрамо да би било лоше решење да продајемо читав ЕПС. Најбоља опција би била улазак мањинског партнера до краја следеће године. Партнер би бирао већину менаџмента и повећао ефикасност пословања. За такву сарадњу заинтересована је једна од водећих светских фирми у енергетској индустрији.

Пословодство ЕПС је ескпозе председника Владе разумело као сигнал да треба убрзати планирану реорганизацију и корпоративизацију, што, тврде, и јесте план њиховог менаџмента.

- Циљ је да модернизацијом компаније, ЕПС постане што ефикаснији и успешнији. Ниједна озбиљна енергетска компанија не би пристала да буде стратешки партнер овако организованог ЕПС и извесно је да, ако се не промени начин управљања и не отклоне све нерационалности, нико неће бити ни заинтересован за докапитализацију или било какав вид партнерства - истичу у ЕПС.

С друге стране, професор Електротехничког факултета Никола Рајаковић сматра да би приватизација ЕПС омогућила краткорочну "танку" финансијску корист, али би била веома ризична. Он истиче да постоји опасност од постепеног преласка ЕПС у већинско власништво страног партнера и могућност знатног повећање цена струје, а да Србија може да постане и тржиште за продају туђе електричне енергије.ЛУТРИЈА

Лутрију Србије прозивају да има монополску позицију на тржишту, али је пословала са - губитком од 151 милион динара у 2012. Премијер каже да постоје заинтересовани партнери који желе да купе лиценцу за организовање игара на срећу.РТБ БОР

РТБ Бор у реструктурирању, иако остварује профит, вуче огромне дугове. Влада је сматра највреднијом компанијом у источној Србији, која би, уз финансијско реструктурирање имала велики број заинтересованих инвеститора. У Влади очекују да значај РТБ Бора расте услед скоре појаве интересовања за истраживање и експлоатацију руде у околини овог града.ДУНАВ ОСИГУРАЊЕ

На списку за приватизацију је и Дунав осигурање, једна од водећих осигуравајућих кућа у Србији. Лане је уписало 16 милиона динара добити. Његова приватизација требало би да почне у првој половини години. Раније је за Дунав био заинтересован немачки Алијанц, а помињала се и делимична продаја Европској банци за обнову и развој, по принципу већ виђеном за неке државне банке...
ЖЕЛЕЗНИЦА ОДВАЈА ПРЕВОЗ РОБЕ

Да би се из Железница Србије издвојио и приватизовао превоз робе, прво мора да се промени закон. Како кажу стручњаци у овој области, многе железничке управе су приватизовале робни транспорт. За тај сегмент и раније су као и сада биле заинтересоване и домаће и стране фирме. У сваком случају, ко буде нови власник превоза робе плаћаће „Железници“ накнаду за коришћење инфраструктуре.ЕКОНОМИСТИ: ПРОФЕСИОНАЛИЗАЦИЈА

Економиста Милан Ковачевић сматра да је сада важно радити на поправљању вредности јавних предузећа, како не би била продата јефтино. Саша Ђоговић, сарадник Институт за тржишна истраживања, истиче да је потпуно транспарентно и јасно дијагностификована метастаза у јавном сектору, због чега се захтева професионализација управљања и проналажење решења за државна предузећа. Члан Фискалног савета Владимир Вучковић наглашава да је добро што ће се, када су у питању јавна предузећа, ићи на привлачење инвеститора или приватизацију где год је могуће, јер се показало да је држава лош власник и да ма колико добре намере имала, долази до великог одлива средстава преко јавних предузећа.

- Са продајом јавних предузећа се можда неће многи сложити, али ако се једна влада не осећа способном да управља јавним предузећима и ако једна влада заиста има осећај да је боље да страни менаџери управљају нашим великим предузећима, па зар није боље да прода то странцима него да на лош начин њима управља - рекао је Данијел Цветичанин, професор Универзитета Сингидунум.


(ФСК)
***


Србија је начисто ОЧЕРУПАНА. Ово ће бити завршница, само да би се се извадила још понека заостала "перушка" из тела наше Србије!!!

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #56 послато: Април 30, 2014, 09:29:59 »

БОР - Америчка компанија ''Фрипор Мекморан'' спремна је да у отварање новог рудника бакра и злата у Бору инвестира и до 5 милијарди долара Уколико будући резултати геолошких истраживања у околини Бора потврде претходна сазнања, америчка компанија ''Фрипор Мекморан'' спремна је да у отварање новог рудника бакра и злата, на овом простору, инвестира и до пет милијарди долара, потврдио је у недељу др Дејан Кожељ, директор ''Фрипорта'' у Србији.Реч је о једној од највећих светских рударских компанија, које је у околини Бора, на месту званом ''Чукару пеки'', пронашла лежиште од 1,7 милиона тона бакра и 98 тона злата, чија је бруто вредност, по садашњним ценама на берзи, око 18 милијарди долара.

О каквом се богатсву ради, најоље, без сумње, сведочи податак да је у борским и мајданпечким рудницима, за протеклих 110 година рударења, добијено око пет милиона тона бакра и нештовише од 150 тона злата. Поред тога, средњи садржај бакра у руди, коју су открили Американци, износи 2,3 одсто бакра и 1,5 грама по тони злата.

Упоређујући то са РТБ-ом ''Бор'', где се тренутно експлоатишу резерве са највише 0,4 одсто црвеног метала, то је само још један од доказа да су геолози ''Фрипорта'' уболи бинго. Наруку им иде и то што се, по литературним подацима, лежишта са један одсто бакра, под условом да тај садржај прате одговарајуће количине руде, сматрају изузетно профитабилним.

"Најраније, рудник у околини Бора могао би бити отворен за пет до шест година и у зависности од величине и квалитета лежишта, инвестиције за отварање рудника могу да износе од неколико стотина до, чак, пет милијарди долара. Уз то, један рудар, индиректно, креира од пет до 12 радних места у споредним делатностима", објаснио је др Кожељ.

Већ наредне године, ''Фрипорт'' почиње подземна истраживања, како би тачно одредили величину лежишта и садржај руде у њему. Кожељ је додао да ''Фрипорт'' тренутно има три истражна права у околини Бора, али и да се нада да ће им будућа истраживања омогућити да добију право да истражују још неке локалитете у овим крајевима, који су, каже, ''изузетно обећавајући''.

"До сада смо у истраживања уложили 15 милиона долара, али ће наредних година улагања бити вишеструко већа. Желимо и надамо се сарадњи са РТБ-ом 'Бор''. Али, на који начин, тек ће бити тема будућих преговора", подвукао је др Кожељ.


Отворен Инфо центар у Бору


Компанија "Ракита Експлорејшн", огранак америчке компаније "Фрипорт-МекМоРан", отворила је данас Инфо центар у Бору, где ће грађани моћи да се информишу о развоју пројекта истраживања садржаја бакра и злата "Ћукару Пеки".
"Покретањем Инфо центра желели смо да отворимо врата за дијалог са свим привредним чиниоцима у борском округу, у циљу унапређења сарадње и размене идеја", рекао је приликом отварања директор Ракита Експлорејшн Дејан Кожељ.

(Курир)


***Није да нема заинтересованих и Срба и Руса за РТБ, али кога то брига!

Цитат

Поповић: Заинтересован сам да са Русима купим РТБ Бор

Бизнисмен Милан Поповић рекао је да је заинтересован да заједно са предузећем "Руска бакарна компанија" купи већински пакет Рударско-топионичарског басена (РТБ) "Бор"."Потенцијално РТБ 'Бор' би, имајући у виду резерве бакра и злата, могао у блиској будућности да постање најбоља и најпрофитабилнија компанија у Србији", рекао је Поповић за "Вечерње новости" од четвртка.

Према његовим речима, држава не би смела да дозволи да се предузеће распарча, већ би са потенцијалним инвеститорима требала да седне за сто и разговара.

"Ја бих волео да учествујем у тим разговорима, заједно са мојим партнерима из Русије. Они су једни од највећих инвеститора у бакарној индустрији", прецизирао је Поповић.

Он је навео да би у РТБ "Бор", требало уложити пола милијарде евра, односно 300 милиона евра у изградњу топионице, и око 200 милиона у "освајање нових рудника".

"Када је РТБ у питању, потврда његове блиставе будућности је цена бакра, која ће у перспективи и даље расти", оценио је Поповић.

РТБ "Бор" је у процесу реструктурирања, а према незваничним информацијама дугови тог предузећа су око милијарду евра.

Ипак, подаци о првом кварталу пословања РТБ "Бор" у овој години показују да је произведено 9.200 тона катодног бакра, као и да је производња злата и сребра била већа од плана.

"Као што је и планирано, у периоду јануар-март 2014. године, у басенским рудницима откопано је 4,44 милиона тона руде, а прерадом је добијено 9.686 тона бакра у концентрату", навели су у највећем српском производјачу бакра и племенитих метала.

(Бета)


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
pidikanac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1584Погледај профил
« Одговор #57 послато: Мај 09, 2014, 10:08:46 »

Dinkić zadužen za Beograd na vodi

IZVOR: NOVOSTI

Bivši ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić započeće angažman u kompaniji iz UAE koja će biti uključena i u projekat "Beograd na vodi“, pišu "Novosti“.

Prema informacijama Novosti, nekadašnji ministar finansija, posle višegodišnjeg vođenja G 17 plus i stranke regiona, okreće se menadžerskim poslovima.
Zbog dobrih veza sa biznismenima iz UAE Dinkić je "pikiran“ kao jedan od stručnjaka koji bi mogli da pomognu kvalitetnijem ulasku kompanija iz te države u Srbiju.

Bivši ministar koji je napustio čelo URS pošto je stranka doživela debakl na republičkim izborima, spreman je, tako, na potpuno novi profesionalni angažman.

________________________________________________________________________________________


Дугачка је рука Вожда Алека, велика је његова моћ и спремност да не заборави своје верне и одане људе. Динкић је био и остаће, незамењиви члан оркестра и ове раштимоване Владе!


Сећате ли се обећавања Динкићевих пред саме изборе. Понављао је устаљене и познате лажи, своје научене пароле, уверавао у своју честитост, скидао звезде са неба, - неби ли опет засео у Алековој Влади.

Докле има Србије, биће и Динкића.
Динкића ће бити и кад Србије више не буде било!


Опат и на мала врата, овог пута помало закулисно и лукаво, испод сенке Арапа, али зна се, за тако велики пројекат, свакако и уз сагласност Владе Србије па и самог Вожда Алека, - који овај пројекат и тако сматра својим, - Динкић се враћа снажнији него је пре био!

Моћнији, јер новац иза њега је његово оружје, Динкићев утицај на Србе и Србију добија само нову форму. Све друго, остаће исто.

Неће силазити са страница дневне штампе, биже присутан у свим српским домовима по Србији, телевизија ће већ наћи и времена и места, да Алекову замисао пласира у ударним временима!

Динкић, тај велики српски махер, преварант, човек насмешеног лица и оштрог језика, остаје нам као свакодневни десерт, нека нам ови горки дани, са њим ипак буду мало слађи..

Динкићу, ако је Вучићу право, - знај да Србима није. Нестани већ једном, -  али заувек...
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #58 послато: Новембар 05, 2014, 09:53:12 »

Плаћају странцима да униште домаће

Србија немилице траћи новац пореских обвезника на контроверзне програме запошљавања, односно плаћање превасходно страним инвеститорима по 5.000 евра да би запослили једног радника. Да тај модел није дао резултате, већ је само направио штету, сведочи пример АХА Муре која је приватизовала Први мај из Пирота, а који је данас у стечају.Стечај логичан крај за велики број српских предузећа


- Наша влада је заправо купила Први мај, па га поклонила АХА Мури која је сада у стечају и у Словенији. Погледајте парадокс: држава је платила из Фонда за развој словеначкој компанији 4,5 милиона евра да би запослила 1.200 радника који су већ били запослени! Сад немамо ни фабрику, платили смо запошљавање 1.200 људи и произвели 1.200 социјалних случајева. Ако је то добра политика и ако за то нико не сноси никакву одговорност, онда срљамо у пропаст - каже за "Вести" Милан Кнежевић из Асоцијације малих и средњих предузећа.

Остају отворена питања какве банкарске гаранције "послодавци-инвеститори" прилажу код аплицирања за фондове, али је очигледно да Влада нема намеру да одустане од лоше праксе, што се види по новцу опредељеним за субвенције и у ребалансу буџета за 2014, а вероватно и идућу годину.

- Реч је о обичном авантуризму и корупцији преко леђа оно мало здраве привреде и пореских обвезника. Само Симпо нас је по истом моделу коштао скоро 70 милиона евра, радницима Фијата у Крагујевцу држава плаћа пензионо и социјално осигурање. Заправо смо ми проточни бојлер где се силан новац извлачи, а компаније уништавају. Ми се хвалимо пред странцима да имамо јефтину радну снагу. Па знате, робовласничко друштво је имало најјефтинију радну снагу јер је била бесплатна, па је пропало - додаје Кнежевић.


Бројке говоре да гро новца за куповину радних места, чак и у висини до 10.000 евра по раднику, одлази странцима. Влада се хвалише како је и 11.000 домаћих предузетника добило подстицаје, али Кнежевић сматра да се ту крије варка.

Авантуризам и корупција преко леђа здраве привреде и пореских обвезника: Милан Кнежевић
 


- Од свег новца 76 одсто је отишло странцима. При том се то ради крајње неселективно, а не секторски па да, рецимо, стимулишемо аграр или инфраструктуру или воћарство. Ми никакве критеријуме немамо. Уосталом, субвенције су неуставне јер стављају учеснике на тржишту у неравноправан положај - додаје Кнежевић.

Држава не отклања узрок милионске незапослености и рада у сивој зони. Узрок су високи порези и доприноси. Око 400.000 запослених ради у сивој зони, а за то је одговорна држава, а држава ће бити закинута за милијарду динара, јер је толико приходовала од пореза и доприноса плаћених за 140.000 људи који су прошле године легално запослени.


- Послодавци не запошљавају кад им држава даје субвенције, већ кад имају повећану тражњу за робом коју производе. Незапосленост је системски проблем. Она се не решава субвенционисањем инвеститора - истиче наш саговорник.

Цитат
У државној управи 63.000 саветника

Делегација ММФ-а је стигла на преговоре с Владом Србије и на столу би се лако могло наћи питање огромног вишка државних чиновника. Међутим, Србољуб Антић, дугогодишњи представник Србије при ММФ-у, у изјави за "Политику" наводи да ти резови не морају да буду тако болни.
- У државној управи је запослено 63.000 консултаната. То су људи који већ имају посао и који, ако би се срезале саветничке позиције, не би остали на улици - наводи Антић.

(Љ.Ивановић)


***Ово је злочин према сопственој земљи и народу!

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #59 послато: Новембар 29, 2014, 17:35:04 »

ПОСЛЕДИЦА НЕУСПЕЛИХ ПРИВАТИЗАЦИЈА


У стечају 22 ветеринарске станице, "истерали" их због локала, сеоска подручја без ветеринара!


Осим што ће запослени бити на улици, поједине српске варошице остаће без ветеринара, што може довести у питање и опстанак људи који у њима живе од сточарства
ЛОШЕ процене приликом приватизација које је држава спровела у претходном периоду, отераће у стечај 22 ветеринарске станице у Србији. Осим што ће запослени бити на улици, поједине српске варошице остаће без ветеринара, што може довести у питање и опстанак људи који у њима живе од сточарства, нарочито у сеоским подручјима.


На списку предузећа којима ће бити стављен катанац у браву налазе се и ветеринарске станице из Блаца, Мајданпека, Бајине Баште, Ћићевца, Беле Цркве, Ивањице, Ражња, Новог Кнежевца, Пландишта, Драгачева, Књажевца, Жабља, Власотинца, Бачке Тополе, Ковина, Кладова, Бојника... У стечај су их гурнули презадуженост и трајна неспособност плаћања.


Приватизација ветеринарских станица започела је 2006. године. Најпроблематичније су оне које су већ једном биле продате, али чије газде нису испоштовале уговорене обавезе, па је у већини таквих случајева Агенција за приватизацију постала власник.

- Све приватизације које су спроведене у ветерини слика су и прилика оних које су рађене у привреди Србије - сматра Лука Стевић, ветеринар из Шапца. - Приватизације су се одиграле "братски", ја теби, ти мени. Код оних који су поштено конкурисали слати су непознати људи, како би им „скренули пажњу“ да не изађу на тендер. Такав пример имамо у Шапцу, када је била приватизација локалне ветеринарске станице.

Ненад Петровић, шеф Одсека за ветеринарске организације и услуге Министарства пољопривреде, објашњава да је са приватизованим ветеринарским станицама прављен уговор да седам година морају да се баве истом делатношћу и да не смеју отпустити раднике.

- Многе станице, међутим, купљене су због атрактивних локација - напомиње Петровић.

- Нису чак свуда ни ветеринари пазарили те станице, већ има примера да су купци били власници стоваришта! Ветеринарску станицу у Сурдулици локална самоуправа је хтела да преузме, али су њена дуговања превазишла општински буџет.

Петровић сматра да држава мора да задржи "јаке" ветеринарске станице, које су од националног значаја. Нарочито где су епидемиолошки ризични предели.


Цитат
`ЗЕМУН`У БЛОКАДИ
ПРИМЕР пропадања ветеринарских станица је и она у Земуну - сматра Петровић.
- Никад нису били у процесу приватизације и држава је сто одсто власник. Они, међутим, имају спор због имовине, јер се не води на њих. Терен им је одузиман и нису могли да функционишу. Уз то су и у блокади, јер је бивши радник добио спор против њих. В. Н.

(Ј.Субин, вечерње НОВОСТИ)
***

Ем што је уништен сточарски фонд, на ред су дошле и ветеринарске станице, не би ли се тако уништило и оно мало домаћих животиња које се гаје по селима и које искључиво служе за исхрану тог становништва. Све је СМИШЉЕНО урађено. Србија се спрема за ГМО храну!!!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #60 послато: Јануар 31, 2015, 04:22:10 »

ВУЧИЋ У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ: Кључеви Митроса уручени новом власнику аустријском Герлингеру
СРЕМСКА МИТРОВИЦА - Премијер Србије Александар Вучић присуствовао је данас уручењу кључева новом власнику фабрике "Митрос" у Сремској Митровици - аустријској компанији Герлингер холдинг.Месна индустрија "Митрос" основана је 50-их година прошлог века и дуго је била једна од лидера у кланичној индустрији СФРЈ, а у фабрици је тада радило око 1.250 радника. Прва приватизација, када је власник била компанија "Свислајн Таково", догодила се 2005, али је 2009. "Митрос" отишао у стечај који је у фабрици дочекало 150 радника. Након шест година, стечаја и три неуспеле продаје, Одбор поверилаца "Митроса" је 16. јануара прихватио понуду аустријског Герлингер холдинга од 800.000 евра за куповину индустријске кланице и фабрике конзерви.


Аустријанци ће у првој фази запослити 380 радника и уложити 16 милиона евра у нову опрему. Производња би требало да крене почетком јула, а крајњи циљ је да фабрика има више од 1.000 радника, да се у нову опрему уложи више од 20 милиона евра и да се производи извозе у Русију и Кину.

Аустријска компанија има производне погоне у Мађарској и Румунији где запошљава око 800 људи. "Митрос" је трећи производни погон у у низу, а најављено је да ће то бити кланица са највећом производњом у оквиру ове компаније.

(Танјуг)

***
Оде "Митрос" у пола цене. Пре тога га је брат Вука Драшковића ОЈАДИО и довео у стечај!!!

Цитат
Drašković kupuje i šalje u stečaj

Koncern “Svislajon-Takovo” je 2005. kupio “Mitros” za 36,16 miliona dinara. Brojnim marifetlucima prvo je sedište izmešteno u Beograd, potom su od jedne napravljene dve firme, a onda su obe oterane u stečaj. I sada popisna komisija dva puta popisuje jednu istu imovinu – prvo u stečajnom postupku za “Svislajon Mitros”, a sada i za “Takovo Agrar”, kaže Mihajlo Bobić, bivši komercijalni direktor Industrije mesa “Mitros” iz Sremske Mitrovice.
– Uveren sam da takve mahinacije nisu moguće bez pomoći države ili nekog iz Agencije za privatizaciju. Jer kako drugačije objasniti da država nemo posmatra kako se obaveze prema radnicima ne ispunjavaju, a istovremeno Draškoviću otpisuje 175 miliona dinara, koliko su u momentu prodaje Koncernu iznosile “Mitrosove” obaveze po osnovu neplaćenog poreza – kaže Mihajlo Bobić.

(Блиц)


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Cuburac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1179Погледај профил
« Одговор #61 послато: Јануар 31, 2015, 23:06:41 »

Nesposobnost ove danasnje vlasti je nemerljiva. Zuti su bili zivi ocaj, ovi su katastrofa.
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #62 послато: Фебруар 04, 2015, 09:52:29 »

Одоше потпуно у руке странаца српско млеко, "Бамби" и "Књаз Милош"

ОБРАДОВАЋЕ СЕ ОНИ КОЈИ МИСЛЕ ДА У СРБИЈИ
НИШТА И НЕ ТРЕБА ДА БУДЕ У СРПСКИМ РУКАМА


Погон Имлека


НАЈВЕЋИ инвестициони фонд специjализован за инвестициjе у централноj и источноj Eвропи - Mid Europa Partners - потписао jе споразум о преузимању фирми "Денјуб фудс групе" (DFG), у чиjем власништву су српске компаниjе "Имлек", "Mлекара Суботица", "Бамби" и "Kњаз Mилош", саопштено jе данас из "DFG".

Oваj инвестициони фонд купио jе и све млекаре коjе у саставу Имлека послуjу у Mакедониjи, Републици Српскоj и Црноj Гори.

Закључивање трансакциjе се, како jе наведено, очекуjе у првоj половини ове године, након испуњавања свих услова купопродаjног уговора, а финансиjски подаци трансакциjе нису саопштени.

"Aквизициjа Денјуб фудса показуjе нашу одлучност да наставимо да подржавамо развоj водећих фирми у Србиjи и региону, након успешне инвестициjе у SBB-Telemah групу", изjавио jе Роберт Kнорр, партнер "Mid Europa Partners" коjи води инвестициjе за jугоисточну Eвропу.

Генерални директор Имлека, Слободан Петровић, jе изjавио:"Драго нам jе да ћемо сарађивати са jаким и реномираним инвеститором као што jе Mid Europa Partners у следећоj фази развоjа".

Са преко 400 милиона евра укупног промета у 2014. години, Денјуб фудс група представља српског и регионалног лидера на тржиштима млека и млечних производа, кондиторских артикала, као и минералне воде и енергетских пића.(Танјуг, Факти)***


Информације КО стоји иза ових "транге франге" работа нигде нећемо пронаћи. Такође ни КО стоји иза "Денјуб фудс групе", а ко иза ових ИНВЕСТИЦИОНИХ фондова који су похарали многа успешна предузећа у Србији. Како се која власт смењивала иза 2000. она је продавала све што јој је дошло под руку, а КОМЕ и ЗА КОЛИКО то никада вероватно нећемо сазнати.

Међутим, вероватно да постоји начин како се то све може истражити, а кривци, макар ови домаћи, ПОХАПСИТИ. Толико криминалних радњи, а да НИКО још не робија због тога нам говори у каквој то "организованој" држави сада живимо.

Ево један интересантан текст који сам пронашла, трагајући за информацијама, КО је КОМЕ и ЗА КОЛИКО продавао све оно што су генерације деценијама стварале.
Цитат

"ČIJA JE SRBIJA? Najuspešnije srpske firme vode stranci!"NIS, Imlek, Bambi, Knjaz Miloš, Frikom i mnoge druge uspešne srpske firme privatizovane su ili kupljene u prethodnih 10 godina od strane investicionih fondova ili stranih firmi


Srpski benzin, hleb, mleko, kisela voda, slatkiši, sladoledi i kafa – nisu srpski! Iako se svi nabrojani proizvodi prave u fabrikama koje u Srbiji postoje nekoliko decenija, od kojih je najmlađa stara 16 godina, na čelu ovih kompanija danas su stranci. Pomenute privatizacije uglavnom datiraju iz dvehiljaditih i vremena vlada Zorana Đinđića i Vojislava Koštunice.

"Vlasnici Srbije" uglavnom su investicioni fondovi sa egzotičnih ostrva, ali nije zanemarljiv ni broj kompanija iz bivših jugoslovenskih republika. Novac koji su u Srbiju uložili meri se stotinama miliona evra, ali se, nažalost, velikom delu ovog novca gubi trag.BEOGRADSKA PEKARSKA INDUSTRIJA

Firmu koja na srpskom tržištu postoji od 1946. godine, oktobra 2006. kupila je kompanija "Ist point", vlasnika Zorana Drakulića, sa sedištem u prestonici Kipra, Nikoziji. Međutim, Drakulić je kompletnu kompaniju u aprilu 2012. godine prodao američkim investicionim fondovima RC2 i DarbiIMLEK, BAMBI BANAT I KNJAZ MILOŠ

Najvećeg srpskog proizvođača mleka, ali i još nekoliko mlekara po Srbiji kupio je investicioni fond "Salford" 2003. godine. Ovaj fond je većinski vlasnik oko 79 posto akcija u "Imleku", 82 posto akcija u "Mlekari Subotica", a poseduje i Mlekaru Zaječar. Takođe, u vlasništvu ovog fonda bila je i “Mlekada Novi Sad”, ali je ona, uz velike tenzije i nemire, zatvorena jula 2012. godine. Kompanija je, nakon sukoba sa vlašću zbog optižbi za monopol u proizvodnji i određivanju cena mleka, krajem 2010. godine najavila da će se povući sa srpskog tržišta. Dve godine kasnije,  "Salford" i holandski proizvođač mleka "Rojal Frisland Kampina" potpisali su memorandum o razumevanju o preuzimanju kompanija “Imlek” Beograd i Mlekare “Subotica”. Međutim, od ove transakcije se odustalo.

Od fabrike keksa koja je "nikla" 1967. godine, "Bambi Banat" 2006. godine postaje Koncern zdrave hrane i sa 1.500 zaposlenih i godišnjom proizvodnjom od 18.000 t proizvoda postaje prvi konditor u Srbiji i Crnoj Gori koji uvodi HACCP sistem. Međutim, njega 2004. godine kupuje "Danjub Fuds Grupa", koja je u vlasništvu IF "Salford". Najneobičnija u nizu transakcija među ovim firmama dogodila se u julu ove godine kada je “Imlek” kupio 10 odsto akcija “Bambija”.

Srpska kompanija sa najburnijom "privatizacionom pričom" svakako je akcionarsko društvo "Knjaz Miloš" iz Aranđelovca. Priča o privatizaciji ove firme počela je još 2000. godine, ali se do 2003. nisu spominjala konkretna imena. Sredinom 2003. postaje jasno da su u ovu priču previše upleteni interesi visoke politike, pa se sudbina "Knjaza" sve češće rešava na stranama dnevnih novina. Krajem 2004. godine 57 odsto akcija "Knjaza" kupio je investicioni fond sa Kajmanskih ostrva "FPP Balkan Limitid". Međutim, svega nekoliko meseci kasnije, u februaru 2005. godine ovaj IF prepustio je upravljanje aranđelovačkom kompanijom – "Salfordu".

Od kada se ime IF "Salford" pojavio na srpskom tržištu, a posebno u srpskim medijima, spekulisalo se da iza njega stoji poznati biznismen Milan Beko, ali ovo nikada do kraja nije potvrđeno.

SOKO ŠTARK I GRAND PROM

Davne, davne 1922. godine francuski oficir, povratnik sa Solunskog fronta Danijel S. Pesmažu osnovao je firmu “Louit” S.A. – u Zemunu, koja se bavila uvozom čokoladnih proizvoda. Devet godina kasnije jevrejsko akcionarsko društvo osnovalo je pekaru “Soko”. Predsednik Društva bio je Holender, čije ime nažalost nije zabeleženo, kao ni ime direktora Fišera, takođe Jevrejina. Nakon Drugog svetskog rata, 1966. godine, integracijom pekare “Soko” i Fabrike čokolada i bombona “Nada Štark” nastala je Fabrika keksa, čokolade i bombona “Soko-Nada Štark”, preteča današnje fabrike.

Danas jedan od vodećih proizvođača kafe u Srbiji, “Grand kafa”, nastala je 1997. godine, a 2004. godine proširio se na tržište Bosne i Hercegovine.

Tridesetog juna 2005. godine, "Grand kafa" je preuzela 94 odsto akcija "Štarka" i time postala njegov većinski vlasnik.


Iste godine, 75 posto akcija ove firme prodato je najvećoj slovenačkoj prehrambenoj kompaniji "Droga Kolinska" za 58 miliona evra. Tri godine kasnije, marta 2008. godine, "Kolinska” je kupila i preostalih 25 posto akcija i time postala većinski vlasnik. Međutim, cena ovog dela akcija do danas je ostala poslovna tajna.

"Droga Kolinska" je u julu 2010. godine prodata hrvatskoj "Atlantik grupi" za 382 miliona evra od čega su oko 150 miliona dugovi "Kolinske".

Zbog čega najuspešnije srpske kompanije mogu da funkcionišu samo pod "stranom čizmom" pitanje je za državu, ali i predstavnike poslovnog sveta u Srbiji.(М.Стојановић, Телеграф)Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #63 послато: Фебруар 11, 2015, 05:40:53 »

Пропале фирме неће ни за џабе


Некадашњи гигант "Војин Поповић" за производњу и прераду рибе, са фабриком за израду ћилима и тепиха, пао је у стечај 2005. године због дуга од 100.000 евра, 6.000 радника остало је без посла, најновија опрема је опљачкана, а стечајни управник ухапшен.Када је због дуга од само 100.000 евра 2005. године Трговински суд у Краљеву донео невероватну одлуку о стечају новопазарске Холдинг компаније "Војин Поповић", сви запослени, а у том тренутку их је било више од 1.000, били су у шоку, јер је имовина овог некадашњег гиганта и великог извозника тада вредела око 50 милиона евра.


Председник јединственог синдиката у ХК "Војин Поповић" Месуд Хасановић тврди да је све унапред испланирано.

- Била је то добро режирана спрега локалних тајкуна, београдске мафије и неких људи из правосуђа који су желели да наше фабрике, мотеле, локале и атрактивно земљиште, вредне 50 милиона евра, добију за само милион евра. Сценарио је био већ виђен широм Србије, нас раднике требало је најурити на улицу, а вредне погоне будзашто и уз добру провизију поклонити новокомпонованим бизнисменима - каже Месуд Хасановић.

Цитат
Во за кило меса

"Стечај фирме био је класично подривање економске моћи државе. Замислите да домаћин коље вола за кило меса. Е, код нас се баш то догодило, уништили су ХК 'Војин Поповић', вредан 50 милиона евра, за дуг од 100.000 евра. Само у Рашкој области на сличан начин страдало је још двадесетак великих фирми. Не знам како ћемо се као земља опоравити од те катастрофе која нас је под плаштом демократије и европеизације снашла", наглашава Дејан Тодоровић.Социјални случајеви

Један од синдикалних активиста и бранилаца предузећа, Дејан Тодоровић, објашњава да радници нису дозволили тадашњем стечајном управнику, који је касније ухапшен, да одмах, како је било планирано, раскрчми фирму.

- Борили смо се колико смо могли, покушали да спречимо отимачину, штрајковали у центру града, ишли у Београд, стотине дана и ноћи провели смо у блокираним погонима бранећи их од мафијаша који су често на нас насртали оружјем или су нам слали полицију, били смо спремни и да сви летимо у ваздух... Није вредело. Кад смо схватили да је општина немоћна, а да Влада Србије неће да брани своју имовину, дигли смо руке и повукли се, потом је кренула општа пљачка. Имали смо највећи рибњак калифорнијске пастрмке у Европи, супермодерну фабрику за прераду и фино паковање рибе, огромну кланицу и једну од највећих хладњача у овом крају, располагали смо и најновијом фабриком за производњу ћилима и тепиха, мотелом на Пазаришту, десетинама локала у Новом Пазару и атрактивним земљиштем... Чак 80 одсто наших производа смо извозили. Фабрика је данас руина и у корову, и зидови су сечени, а најновија опрема завршила је на отпаду као старо гвожђе, остала је још управна зграда, понешто од хладњаче и вредно земљиште. Од државе смо добили неку цркавицу да преживимо и сада смо сви на тржишту рада, неки су у међувремену преминули, ретко ко се снашао, већина запослених су социјални случајеви - каже Тодоровић.

Режирани суноврат ХК "Војин Поповић" био је најава пропасти целокупне новопазарске привреде. Сличну судбину доживели су и запослени у Текстилном комбинату Рашка, Савременој конфекцији, Трикотажи Рашка, Фабрици обуће Рас (која је мистериозно запаљена), Фабрици намештаја... Више од 6.000 радника преко ноћи нашло се на улици. Од тада Нови Пазар грца у невољама, а чак 25 000 незапослених тражи неко запослење са малим изгледом да га добије.


Багателна продаја

- Овако је уништавана привреда у целој Србији, када је све покрадено и разнето, кад више не може да се покрене производња. Агенција за приватизацију нуди фабрику "Војин Поповић" и Текстилни комбинат Рашка на продају. "Војин Поповић" за само милион евра, али купаца нема, не јављају се ни они који су режирали пропаст бивших гиганата, нису им више интересантни, не могу да их препродају и зараде велике паре. Комбинат Рашка подељен је на 30 целина, свака се нуди по багателној цени, али купаца нема - истиче Мерсиха Шећовић, бивша радница "Војина Поповића", и наглашава да се на последњи тендер за приватизацију овог предузећа јавио само Неџад Драголовчанин, бизнисмен из Луксембурга и председник ФК Нови Пазар.

Бивши радник Савремене конфекције Рашка Рамиз Омеровић каже да је раније било заинтересованих купаца, али су они на разне начине терани и одвраћани да уложе новац у новопазарска предузећа.

Цитат
И Чуме био у игри

Одмах после стечаја као закупац тада још активног рибњака на Пазаришту појавила се фирма Љиљане Бухе, бивше супруге Љубише Бухе, познатијег као Чуме. Нико у Новом Пазару није знао откуд Чуме међу закупцима, претпоставља се да су га у посао увели новопазарски пријатељи. Међутим, и он је брзо одустао.

 

- Некоме то није одговарало. Да је на време извршена приватизација "Војина Поповића", текстилног комплекса и Фабрике обуће Рас, Нови Пазар би данас могао да накриви капу. Овако молимо Турке и Италијане да дођу и отворе неки погон, држава им за свако новоотворено радно место нуди по 5.000 евра и опет нико не долази - каже Омеровић.

Сафет Крлић, власник џинс компаније Касаба, наглашава да је у Текстилном комбинату Рашка могла да се организује производња тексас платна које се свакодневно у огромним количинама увози из Турске, Пакистана, Индије и Италије, али да ни у држави, нити у локалној самоуправи за то није било слуха.

- Да су погони, док су још били витални, по пристојним ценама понуђени овдашњим произвођачима џинса, да се није чекало да пропадну, купили би их многи од нас и на време би у њима организовали производњу. Уместо да се уселимо у готове фабрике и да држава добије лепе паре, ми смо милионе евра улагали у нове хале - каже Крлић. - Све је сада руинирано и уништено, машине су зарђале, зграде прокишњавају, држава је изгубила бар 100 милиона евра, а хиљаде радника је остало на улици.


Цитат
Држава дужна

Ибрахим Торбић, бивши радник Трикотаже Рашка, нада се да ће се наћи инвеститори да покрену производњу.

"Држава нам је остала дужна још много новца, борићемо се да дуг некако наплатимо, али још више нам је стало да, упркос вишегодишњем уништавању, бар нешто од наших гиганата стане на ноге, проради и да се у новоотвореним погонима запосли један број млађих радника. Оптимисти смо, посебно када су у питању рибњак, фабрика ћилима и тепиха, кланица и хладњача", наглашава Торбић.
(Д.Н.Петровић, Вести)***


Сећам се оне приче настале након демократских промена  о `ЕКСПЕРТИМА` који су стигли са  Млађаном Динкићем, како ће да уведу ред и како ће ОДМАХ наступити благостање!!!
 
И видимо шта су урадили ти "експерти". Све чега су се дотакли, су уништили. Ово што је урађено од многих привредних гиганата је равно привредном ГЕНОЦИДУ!!! Пошто ова садашња власт ћутке прелази преко те, у старту накарадно започете приватизације, а и сама исто, још и горе ради, самим тим и она саучествује у том привредном ГЕНОЦИДУ, па ће сви заједно морати да се нађу на оптуженичкој клупи, која је неминовна кад тад.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #64 послато: Фебруар 23, 2015, 07:16:17 »

Нема `Гоше`, свима лоше


Смедеревску Паланку некада су сви знали по чувеној фабрици `Гоша`, која је у свом златном периоду запошљавала од 15.000 до 17.000 радника широм бивше Југославије! Репортерска екипа "Вести" је обишла овај градић у коме данас не ради готово ниједна јача фирма.


Опустела робна кућа `Београд` подсећа на нека боља времена

У главној улици оронула вишеспратница Робне куће Београд која старије житеље подсећа на време када се добро зарађивало. На шеталишту већином пензионери који годинама издржавају своју децу и њихове породице који су без посла.

- Пред најездом глобализације и онога што се зове демократијом нестала је бивша Југославија, а са њом се урушила и српска привреда. У том колапсу је међу првима страдала Смедеревска Паланка, односно фабрика широког производног спектра, холдинг Гоша - каже економиста Радован Аџић (63) власник књиговодствене агенције који је некад радио у Гоши.

- Почео сам у Гоши 1982. када је у њој било запослено више од 7.500 радника, а са осталим њеним погонима у бившој Југославији око 13.000 радника. Од свега тога остало је само сећање. Данас ради само ФОМ који производи опрему за рударе и упошљава између 400 и 500 радника. Ту је и фабрика Гоша-шинска возила коју су купили Словаци, али тамо људи више не раде него што су на послу, а плату и не примају - каже Аџић срећан што се на време "одметнуо" у приватнике.

Трећина житеља Смедеревске Паланке данас живи на граници егзистенције.

- Све се урушило, па и живот многих породица. Био сам члан конзорцијума Гоша монтаже, сад сам на плаћеном одсуству и болестан. Оно што примим све дам за лекове - каже Славко Живановић (55) некадашњи радник Гоше која се налази на списку фирми које је Влада Србије одредила за стечај.

Пензионерка Мирјана Попадић (62), иначе електроинжењер, живи у Смедеревској Паланци 41 годину.

- Родом сам из Свилајнца, а у Паланци сам од када сам се запослила у Гоши. Моје две ћерке, Ана и Јелена, живе у Америци због чега сам срећна јер је овде све горе. Моја комшиница се запослила у кинеској продавници, ради 12 сати дневно за бедну плату од 100 евра, и још је срећна јер има какав такав посао
- испричала нам је Мирјана.

(Вести)


***
Цитат
Властимир Н. (68) и Лјубивоје Ц. (73) су осумњичени да су, кршећи тендерску процедуру, отписујући дуговања и фалсификујући површину некретнина фабрике у уговорима, омогућавали приватним предузећима да постану власници некретнина `Гоше` у Београду и Врњачкој Бањи и то по ценама нижим од тржишних.

Тако је ХК `Гоша` 2008. године приватном предузећу `Гоша ФОМ`, наводно по основу измирења дуга, уступила пословни простор од 122 квадрата у палати `Јадран` у Београду.

Цитат
ЗАВИСНА ПРЕДУЗЕЋА

ХОЛДИНГ компанија `Гоша` је од 2003. у поступку приватизације. У оквиру холдинга пословало је више од 20 зависних преузећа, а имовина неколико фирми је већ продата. Друштевна имовина у холдингу износи 98 одсто.Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #65 послато: Април 30, 2015, 19:16:43 »

Novi Sad -- Srpski biznismen Petar Matijević kupio je od hrvatskog kolege Ivice Todorića vojvođanske njive, tačnije, kompaniju "Dijamant agrar", koja ima 4.500 hektara.


Inostrane kompanije, prema raspoloživim podacima, poseduju 22.000 hektara u Srbiji. Među njima je najveći irski "Baltik properti investments", koji ima oko 10.000 hektara, a iza njega je bio Todorić, koji sada gotovo da ostaje bez oranica u našoj zemlji, saznaje novosadski "Dnevnik".

Dok se priča o tome da će najveći hrvatski biznismen Todorić i njegov "Agrokor" kupovati srpske uljare, to jest "Viktorija oil" u Šidu, i tako značajno ojačati pozicije u prerađivačkoj industriji Srbije, ovdašnji "kralj mesa" mu uzima primarnu poljoprivrednu proizvodnju - njive, farme i sve ono što uz njih ide, navodi se u tekstu.

Pretežna delatnost "Dijamant agrara" sa sedištem u Zrenjaninu je ratarska proizvodnja, i to u proizvodnim centrima "Bratstvo", "Stajićevo", "Rasadnik" i "Planta". Ima oko 160 zaposlenih, a uz ratarstvo se bavi i uzgojem junadi.

Todorić je već desetak godina prisutan na vojvođanskim njivama, a gazduje i velikim kompanijama u Srbiji. U njegovom vlasništvu su "Frikom", "Mivela", zrenjaninska fabrika "Dijamant", koja je svojevremeno i osnovala "Dijamant agrar”.

Jedan od prvih poslovnih poteza hrvatskog biznismena u Srbiji bio je upravo kupovina uljare "Dijamant". Ta fabrike je 2004. godine, kada ju je Todorić kupio, držala više od trećine tržišta ulja.

U slučaju da preuzme i uljaru u Šidu, poznatu po brendu "iskon" i najsavremenijem pogonu za proizvodnju suncokretovog ulja na Balkanu, imao bi najveći deo tog kolača. Međutim, spekuliše se i o tome da mu je u planu da proda uljaru "Dijamant", a kao mogući kupci pominju se i srpske i evropske kompanije, tako da je, kada je o tržištu ulja rec, još sve neizvesno, preneo je "Dnevnik".

Takođe, u Todorićevim rukama u Srbiji su i trgovačke kuća "Idea", odnosno "Merkator-S", kao i "Superkartica". U našoj zemlji "Agrokor” zapošljava 7.000 radnika.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2015&mm=04&dd=29&nav_id=986187

  Изгледа да нација и њен интерес не постоје кад су новац и пљачкање народа приоритет.Матијевић би требало да се врати тамо одакле је дошао кад већ тако лепо сарађује са криминалцима и лоповима.
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #66 послато: Август 09, 2015, 20:16:17 »

"Србији требају трактори: Изградићемо нову фабрику"


Министар финасија и привреде Србије Млађан Динкић изјавио је да држава близу доношења одлуке да изгради потуно нову фабрику пољопривредних машина.


 "Али нам не требају стари модели које данас производе ИМТ и ИМР"


"Србији требају трактори. Али нам не требају стари модели које данас производе ИМТ и ИМР
, фирме које су оптерећене дуговима и које имају стару опрему", рекао је министар новинарима приликом посете земунској фабрици "Стан технолодзис" у коју се довезао "фијатом 500Л", произведеним у Крагујевцу.

Динкић је прецизирао да се раде пројекти изградње нове фабрике пољопривредних машина у који би били пробачени радници ИМТ и ИМР и опрема која се мозе употребити, али би, како је истакао, већи део нове фабрике чинила нова опрема.

"Та фабрика не би производила само тракторе, већ и комбајне које је некада радио Змај, као и друге, прикључне пољопривредне машине", рекао је министар и истако да би се прозводили трактори и машине у сегменту које тржиште трази, тако да би, нови ИМТ трактор имао мотор америчке фирме "Џон Дир" и био би један од најсавтременијих на
тржишту.

"Идеја је да покушамо да се ти трактори не продају само у Србији и региону, него да се извозе и у читав свет. Кренуће се прво са капацитетом који неће бити превише амбициозан, а ако тржисте потврди нашу идеју, онда ћемо то ширити", рекао је министар и додао да је идеја да се види које фабрике које су некада биле гиганти, а онда пропале, имају тржиште и да држава у њих инвестира и купи нову опрему како би биле конкурентније и могле да запошљавају без субвенција државе.

"У Србији у рестуруктурању има 175 предузећа и ако би се њима бавили на исти начин као до сада, за годину и по сва би отишла у стечај. То нам није циљ", рекао је министар финасија и привреде Млађан Динкић.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Ekonomija/281980/Srbiji-trebaju-traktori-Izgradicemo-novu-fabriku

Овај човек ће да уништи све оно што се деценијама стварало,а онда ће да гради ново и то уз помоћ америчке технологије.Наравно да све то много кошта. Опет ће да узме кредит,вероватно од амера,а онда ће да увози њихове моторе,ко зна можда и њихове стручњаке и сав новац из тих кредита ће ићи њима.Србија ће деценијама да враћа кредит уз огромне камате.Радници ће радити уз мале личне дохотке.На овај начин Динкић Србију увлачи у још веће дужничко ропство,а српског радника претвара у роба.Није му пало на памет да ми можемо да развијемо свој нови савремен мотор,на основу овог постојећег. Као да ми немамо способне инжињере.

...и ево, након две године, из текста који је испред,
дошло је ТО веме, за које се Динкић баш потрудио. УНИШТЕНА је скроз фабрика НАШИХ трактора, а радници, шта је са њима???ИМТ УГАСИО КОМПЛЕТНУ ПРОИЗВОДЊУ:
 Српски трактор отишао у историју


БЕОГРАД – Српски гигант ИМТ, који је осамдесетих година производио 42.000 трактора годишње, практично више не постоји. Наиме, свих 370 преосталих радника ове фабрике прошле недеље добило је радне књижице и уз отпремнине послато кућама, сазнаје Курир.

ИМТ практично више не постоји јер од прошле недеље у њему раде само портири, ватрогасци, пет директора и неколико службеника у кадровској служби који завршавају документацију радницима.

Социјални програм

Да би добили отпремнине у висини од 200 евра по години стажа, сви радници, којима ИМТ дугује више од 20 плата, морали су да потпишу изјаву да пристају да им буде исплаћено само девет зарада, и то тек током продаје или ликвидације фирме. Морали су да пристану и да им држава повеже стаж за само две уместо за четири године, колико им није повезано, али под условом да не туже фирму – каже за Курир Петар Грбић, доскорашњи председник Индустријског синдиката у ИМТ.

Да је производња у ИМТ мртва, за Курир је потврдио и директор фабрике Зоран Радосављевић.


Без заштите државе

– Сви радници су прихватили социјални програм. Пошто ИМТ више нема заштиту државе, имали смо обавезу да сачувамо имовину и да поднесемо захтев за отварање стечајног поступка, што смо прошле недеље и урадили – рекао је Радосављевић.


(Србија Данас, Аутор:Славица Томчић, Курир)


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #67 послато: Мај 06, 2016, 06:14:11 »

Електронска индустрија Ниш иде у стечај

Привредни суд покренуо стечајни поступак иако у корпорацији тврде да радницима ништа не дугују и да имају обавезе само према држави


  Ниш – Одлуком нишког Привредног суда, на предлог Агенције за приватизацију, покренут је стечај у Електронској индустрији у Нишу. Како стоји у образложењу решења Агенције, стечај се покреће због „недоношења одлуке о моделу и методу приватизације у одређеном законском року“.

У холдингу ЕИ корпорације, међутим, саопштили су да не прихватају ову одлуку, и да ће се на њу жалити. Тврде да у Привредном суду у Нишу није завршен поступак за усвајање предложеног плана реорганизације, о чему Александар Поповић, директор ЕИ холдинга, каже:

Одвојени поступци
Председник Привредног суда у Нишу Божидар Станковић потврдио је за „Политику“ вест о стечају у ЕИ: – Ми смо добили решење Агенције за приватизацију и покренули поступак, али имамо информацију да је ЕИ холдинг већ поднео жалбу Привредном апелационом суду, и она ће се ускоро решавати у Београду. Истовремено, у нашем суду се води већ започето разматрање плана реорганизације ЕИ, али то су два одвојена поступка.
– Наше предузеће нема никакве дугове према радницима, већ једино обавезе према држави и државним предузећима, а будући да већ траје поступак за усвајање плана реорганизације, сматрамо да је у интересу читавог друштва да се за ЕИ пронађе модел за опстанак, а не да оде у стечај. Зато смо и одлучили да поднесемо жалбу на одлуку Агенције за приватизацију – истакао је Поповић.

Електронска индустрија је била један од највећих југословенских привредних гиганата у другој половини 20. века. Имала је у једном тренутку више десетина, можда чак и стотину зависних предузећа, у којима је радило преко 27.000 запослених.

Спроведена приватизација ЕИ није успела, велики број фабрика и зависних предузећа је одавно угашен или су пропали. Многе, а међу њима чак и продате фабрике и предузећа уопште не раде, а једино опстају поједине фирме чији се некадашњи производни погони користе као магацини и складишта.

У ЕИ је прекинута производња ТВ и других апарата електронике и микроелектронике, музичких уређаја, телефона и друге телекомуникационе опреме, оптичких уређаја најсавременије технологије за наменску индустрију, полупроводника, апарата за домаћинство, струјомера...

Нема више ни производње рендген апарата и друге медицинске опреме по чему је ЕИ због изузетног квалитета производа била у истој равни са најпознатијим европским фабрикама у Немачкој, Холандији и другим земљама Западне Европе.

Већ неколико година никога од стручњака нема ни у истраживачким ни у развојним институтима и центрима ЕИ, у којима су водећу улогу имали врхунски кадрови – инжењери, економисти, магистри и доктори наука, стручњаци школовани на Електронском и другим факултетима Универзитета у Нишу.


http://www.politika.rs/scc/clanak/354407/Elektronska-industrija-Nis-ide-u-stecaj


 Прошли су избори,Вучић је решио да убрза пљачку свега што је преостало.
Сачувана

Cuburac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1179Погледај профил
« Одговор #68 послато: Мај 07, 2016, 10:19:28 »

Sramota, katastrofa za katastrofom.
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #69 послато: Јун 10, 2016, 06:19:45 »

Угашен ФАП: Одлазак прибојског гиганта у историјуУгашена је Фабрика аутомобила Прибој. Од краја маја 2016. године, икона југословенске и српске индустрије аутобуса и камиона, након неуспешних покушаја приватизације, отишла је у историју.Прича о прибојској ауто индустрији почиње 29. јула 1952. године, када је Влада Народне Републике Србије донела одлуку о оснивању Фабрике аутомобила Прибој. Крајем октобра наредне године, фабрика је свечано отворена. Нагли успон ове фабрике почиње 1970. године, када је потписан уговор са немачким Мерцедес-Бенцом, по чијој лиценци су се производила возила све до самог краја. До самог краја, ФАП су чинила четири погона у Прибоју: Погон 1, Погон 2 – Развој, Погон 3 – Монтажа и Погон 4 – Пресерај.Иако је многима асоцијација на ФАП Мерцедес-Бенз, сама производња возила у овој фабрици вуче корене од бечког Саурера, који је имао најповољнију понуду за лиценцну производњу у време када је ФАП почео да се шири. Сарадња је трајала десетак година а најистакнутији плод сарадње ове две фирме је камион ФАП 13, један од најпрепознатљивијих југословенских камиона који се још увек могу наћи на улицама, а чији је дизајн утврђен 1962. године. Након истека уговора са Саурером, ФАП се окренуо домаћем развоју, али је 1970. године поново потражио партнера и нашао га у фирми Даимлер – Бенз. Због усвајања технологије, ФАП је добио задатак да склопи два камиона са трокраком  звездом као и аутобус Мерцедес-Бенз О302. Ипак, ФАП није наставио са производњом аутобуса, већ је производио шасије које су се каросирале у скопском Саносу или загребачкој Дубрави.Период распада државе и санкција донео је велики изазов за ФАП, који није имао сопствену аутобуску индустрију. Међутим, после успешне сарадње са Институтом за моторе и возила из Винче, дошло је до серијске производње приградских и међуградских аутобуса. У сарадњи са дугогодишњим партнером, Мерцедесом, развијен је модел А767 који је представљао Мерцедесов О404 произведен под лиценцом. Касније, да би се задовољиле потребе тржишта, развијен је и модел А537 за градски превоз који је испоручен за ГСП `Београд` и Ласту.


До педесетог рођендана фабрике, из погона је изашло 150020 возила, а од тога 38790 аутобуских шасија и готових аутобуса. Један од последњих наступа ове фабрике био је на сајму Беотруцк 08 у Београду, када је премијерно приказан прототип нископодног зглобног аутобуса за градски саобраћај. Након неколико година, овај аутобус се коначно нашао у саобраћају код једног од приватних превозника у београдском јавном превозу.Убрзо је дошао 31. мај 2016. године. Након низа безуспешних покушаја приватизације и проналажења страних партнера, апела за помоћ и протеста, шест стотина незадовољних радника је по последњи пут, са сузама у очима, изашло из погона Фабрике аутомобила Прибој. Иза себе су, осим зноја и мукотрпног рада, оставили врло вредан део српске, али и југословенске историје индустрије возила. Како се наводи, сва имовина припала је општини Прибој, која ће један део погона дати на закуп.


(Монографија ФАП 2003. , Слободан Костић/Autobusi.NET)


***

А не тако давно Вучић је изјављивао: "ФАП НЕЋЕ БИТИ УГАШЕН, помоћи ћемо му!"

и наравно, СЛАГАО је. Па, то је била само предизборна кампања Превртање очимаСачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Zeka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 711


Zeka


Погледај профил
« Одговор #70 послато: Јул 28, 2016, 13:42:23 »

Субвенције страним инвеститорима – ко заправо инвестира у Србију? Они у Србију или Србија у њих?

Економска политика која се огледа у давању субвенција страним инвеститорима за нова радна места подразумева да Влада Републике Србије упорно даје новац од својих пореских обвезника у џепове пребогатих страних фирми. Логично питање је, ко заправо инвестира у Србију? Они у Србију или Србија у њих?

Ниједна држава у свету не даје оволике подстицаје када су у питању страни инвеститори. Међутим, истина је заправо да држава на овај начин плаћа цену због јако лошег пословног амбијента, неефикасног правног система, неефикасног јавног сектора. Тај новац треба усмерити у подстицање домаћих инвеститора.

У 2015. години, држава је дала субвенције за 23 компаније у износу од 117,775,636 евра. Велика већина ових компанија није ни почела са радом, а мали део запошљава тек око 200-300 радника.

Субвенције за радна места од државе   2015. година (евро)


Trendtex   776,239
Delphi Packard   18,3 miliona
Hutchinson   2,2 miliona
NCR   14 miliona
Falke Serbia   853,497
Yura, Leskovac   951,506
MEI TA Europe   22,7 miliona
Contitech Fluid Serbia   3 miliona
MDG   960,000
Swiss Parier   234,000
Aster Tekstil   1,6 miliona
Leoni WCS   677,216
IGB Automotive Comp   1,4 miliona
Weibo-Grouup   12 miliona
Banja Komerc Bekament   500,000
SR Technics Services   420,000
LEAR Corporation   9,5 miliona
Teklas Automotive   4,7 miliona
Measterplast YU   2 miliona
Streit Nova   4,2 miliona
Johnson electric   19,2 miliona
Real Knitting   750,000
VNB Knitting   303,178

УКУПНО   117,775,636 евра

Ево како то изгледа кад страни инвеститор дође у Србију: страна компанија дође у неки град у Србији и пожали се да нема квалитетан пут, прилаз, да нема канализациону мрежу, да има проблема са напајањем струје и да би требало да се подигну трансформатори, јер машине траже озбиљно снабдевање електричном енергијом. Низ инфраструктурних ставки обично недостаје. Различита министарства и различити министри онда кажу – дођите и инвестирајте, а пошто ћете ви то брже саградити сами, нека вам неко обави те радове, а онда пошаљите рачуне министарству и ми ћемо све да платимо из буџета. Наравно, без тендера. Такав начин давања новца без јавних набавки доводи у питање поштовање закона. Колико је заправо новца дато и где је све отишло, јер све то спада у субвенцију. Новац је дат инвеститору, на овај или на онај начин, а резултата нема.

Чак ни нови Закон о улагањима није решио тај основни проблем, не зна се који су то типови инвеститора и у којим гранама. Тако на пример, у последњих неколико година долазе компаније које су везане за производњу текстила или неке текстилне производе за аутомобилску индустрију. Чак 60 одсто инвестиција биле су такве. Дакле, реч је о нископрофитним инвестицијама, из сектора где не постоје вискотехнолошки производи и где инвеститор долази у неку земљу јер ту има јефтину радну снагу. Код нас у последњих пар година, рецимо, нема немачких улагача већ је највише италијанских фирми које се селе из Румуније или других земаља где је цена рада постала већа.

Проблем је у томе што, када они добију високу субвенцију (и по 20 милиона евра) и запосле одређен број људи, практично у првој години или две – добијају бесплатно радну снагу. У текстилној индустрији радна снага у калкулацији финалног производа чини 65 до 80 одсто велепродајне цене. То значи да, ако не улажете ништа у раднике, у првих годину-две рада можете да спустите цене производа за 20, 40 и 50 одсто и убијете конкуренцију на тржишту. Зато се последњих година у Србији десио масовни дампинг где су, и поред тога што су те компаније примљене овде да би извозиле производе, оне производиле огромну количину робе коју су пласирале на домаће тржиште и убиле су цене других произвођача. Тако смо можда добили 4.000 или 5.000 радних места које су те компаније отвориле, али смо их изгубили 5.000 до 10.000 у нашим предузећима. И за коју годину ће те компаније мало по мало одлазити у неке друге земље, које имају повољније услове, а Србија ће остати са мањком хиљада радних места.

Не треба давати субвенције по основу запошљавања!

Рачуница је проста: субвенција износи 10.000 евра по радном месту, а нето зарада у тим компанијама једва прелази 200 евра месечно. Порези и доприноси износе око 140-150 евра месечно по запосленом те држава приходује од 1.600 до 2.000 евра годишње на основу свих пореза и доприноса на зараде у фабрикама. У најбољем случају, држава преко пореза и доприноса може да покрије улагање тек после пет до шест година.

У суштини, привлачење страних инвеститора у Србији изгледа овако: доведемо га, дамо му земљиште, укинемо таксе (наше фирме плаћају све то), дамо му субвенцију за запошљавање и он добије бесплатну радну снагу у првих пар година. Онда се углавном испостави да нема ниједног домаћег добављача, то јест да готово сву сировину и репроматеријал увози. Једина корист од њега је то што се локалној самоуправи враћа 10 одсто пореза на зараде. Када се израчуна шта смо му дали, колико је та компанија извезла и платила пореза на добит, колико је дала за зараде након пар година када искористи новац за субвенције… у већини случајева држава трошак не може да врати не за пет, већ ни за 20 година, а странци се код нас не задржавају толико.

Неопходно је што пре напустити овакву праксу и средства из буџета улагати у покретање домаће производње.

Данијела Ружичић

http://danijelaruzicic.com/subvencije-stranim-investitorima-ko-zapravo-investira-u-srbiju-oni-u-srbiju-ili-srbija-u-njih/
Сачувана

Ал' тирјанству стати ногом за врат, 
довести га к познанију права, 
то је људска дужност најсветија!
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #71 послато: Август 20, 2016, 05:37:29 »

Фабрике на отпаду

у првој деценији овог века српска дијаспора послала је осиромашеним рођацима 43 милијарде евра. То је два и по пута више него страних инвестиција


РАКОВИЧКА индустријска зона, некада "златна жица" привредног успона, више не постоји. Нестале су гласовите фабрике "Рекорд", "21. мај" и ИМР које су крајем осамдесетих запошљавале више од двадесет хиљада радника. Нестале су и фабрике и радници.
У Шапцу је остао жал за "Зорком" која је обрисана, у Суботици више нема значајне фабрике меса "29. новембар". Исту судбину доживела је и Машинска индустрија у Нишу.

За Лесковац се некад говорило да је "српски Манчестер", јер је десетак хиљада текстилаца производило штоф за цео свет. Краљевачка Фабрика вагона, уместо да производи, отишла је у сећање.

Градови су били препознатљиви по својим успешним фабрикама. Онда су дошле погубне деведесете, па двехиљадита, и индустрија је убрзано сељена на отпад, јер се развијала теза да је услуга "краљица" привредног развоја. А, заправо, санкције, тајкунска приватизација, хаотични економски концепт довели су до тога да се значајни стубови привредног корачања претворе у рушевине.

Ево илустрације: од 2001. године до данас само је три и по милијарде евра приватизационих прихода ушло у државну касу. Ко је свесно обезвредио толике индустријске гиганте и купио их за безначајне паре? Од привредне распродаје највише су имали користи контроверзни бизнисмени, домаћи и страни, који су више куповали земљиште него погоне. И ко је одговарао због ове вишедеценијске пљачке? Понеки безначајни ликови, док главни кривци јефтино пазаре и даље.

Према подацима Светске банке, у првој деценији овог века српска дијаспора послала је осиромашеним рођацима 43 милијарде евра. То је два и по пута више него страних инвестиција.

После девет великих сеоба, а прва је почела 1690. године, сваки други Србин нашао се ван своје земље. Преко четири милиона Срба - иако су изван сопствене домовине, иако не постоји озбиљан државни концепт сарадње и повезивања - чувају српски стандард. Да није тих силних милијарди евра које шаљу, становништво би било још сиромашније.

Докле ће милиони Срба живети од социјалне братске помоћи?

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:620951-Fabrike-na-otpadu

  3.5 милијарде евра од приватизације, односно пљачке Србије су реално говорећи безначајна сума за Србију кад се растегну на период од 16 година.За те паре би требало све функционере у Агенцији за приватизацију и добар део запослених процесуирати, конфисковати им имовину и послати их на доживотне робије.Али, пошто лопови не праве законе него краду а закони и судије не постоје, од тога неће бити ништа.С обзиром колико смо осиромашили, ми и сви око нас можемо само да чекамо неки нови рат а Запад се опет на нама обогатио изазивањем рата, продајом оружја и каснијом пљачком од лажних кредита.
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #72 послато: Децембар 29, 2016, 20:23:37 »

Тајкунима благо у бесцењеПетар Матијевић купио зграду "Југоекспорта"Симбол и заштићени споменик културе Београда, зграда Југоекспорта, отишла је у руке српског "краља меса" Петра Матијевића. Власник компаније "Матијевић" се тако уврстио у плејаду тајкуна који су готово багателно пазарили вредну имовину, за коју у Покрету Доста је било (ДЈБ) наводе да је реч о репрезентативних 5.500 квадрата по цени око шест пута нижој од првобитно процењене.


(Вести)


***


Од "Југоекспорта" хотел са 4 звездице


ЗГРАДУ "Југоекспорта" у Коларчевој улици у центру Београда у понедељак је купила Индустрија меса "Матијевић". Власник ове компаније Петар Матијевић рекао је, за `Новости`, да ће у овом здању у срцу престонице од септембра следеће године отворити хотел са четири звездице!

- Прво што ћемо урадити јесте комплетна реконструкција, а верујем да ћемо посао успети да завршимо за мање од годину дана - испричао је планове српски "краљ меса". - Запослићемо и педесетак људи. Цена је била висока и зато годинама није ни било купаца, али ова по којој смо ми узели зграду је тржишна. Верујем да ће нам се кроз 15 година ова инвестиција исплатити.

Овај објекат "тражи" новог власника дуже од деценије, откад је предузеће отишло у стечај, а на продају је понуђен 19. пут! Познати бизнисмен Петар Матијевић платиће за око 5.500 квадратних метара 910 милиона динара, односно око 7,3 милиона евра. Цена квадратног метра је око 1.300 евра.

На аукцији у понедељак, у Агенцији за лиценцирање стечајних управника појавили су се заступници три потенцијална купца, међу којима је био и Никола Аврам, директор "MK ризорта" у власништву Миодрага Костића. Трећи учесник на лицитацији је био представник Алфа банке, највећи поверилац "Југоекспорта".

Почетна цена је била 753.526.956 динара, односно око 6,2 милиона евра. У поседу српског "краља меса" ће бити 5.505 квадратних метара пословне зграде у срцу српске престонице са подрумом и пет спратова, гаража у Симиној улици која има 192 квадрата и припадајућа опрема.

"Југоекспорт" је у стечају од јуна 2001. године због дуговања банкама. Претходних година, као потенцијални купци, кроз зграду су пролазили представници турских, руских, америчких и француских предузећа. Обећавали су хотеле, ресторане, тржне центре, али се нико до сада није одлучио да купи ово здање, архитектонско дело Матије Блеха из 1923. године.


Петар Матијевић се осим пољопривредом већ годинама бави и продајом некретнина.

Аукција у Агенцији за лиценцирање стечајних управникаПРОДАТ И ЛОКАЛ У ФРАНЦУСКОЈ УЛИЦИ

НА лицитацији имовине "Југоекспорта" у понедељак је за 36 милиона динара продат и локал у Француској 5, површине 173 квадратних метара, од чега је мање од половине укњижено. Иван Карамарковић је ову некретнину платио три пута скупље од почетне цене, која је била 12.945.368 динара. Локал у Новом Саду продат је по почетној цени од 55.172.605 динара, компанији "Нина медија клипинг". За локал у тржном центру "Стакленац" није било заинтересованих купаца.
БРОЈКЕ


* 19 пута до сада покушавана је продаја зграде

* 1.300 евра цена је квадратног метра у згради у Коларчевој

* 3 потенцијална купца нашла се на лицитацијиЦитат

РЕКОРДЕРИ

ИМЕ овог некадашњег трговинског гиганта већ је записано у анале приватизације, јер је део групације био и локал у Кнез Михаиловој који важи за најскупље продати квадрат пословног простора икада. Држава је од продаје те некретнине у срцу Београда приходовала чак 32.000 евра по квадрату.(З.Радовић, Д.И.Красић, вечерње НОВОСТИ)


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #73 послато: Август 30, 2017, 02:47:15 »

Гашење пољопривредних института у Србији:
Сељаку и семе затрлиЦитат
Гашење Центра за стрна жита у Крагујевцу, најстарије научно-истраживачке установе на Балкану настале још 1898, још један је катанац на браву престижних установа, а стручњаци и пољопривредници тврде да је циљ уништење домаће пољопривреде зарад иностраних интереса.


Жетва српске памети: Куповаћемо туђе са својих њива


Са крагујевачким Центром који је за 119 година произвео више од 100 лиценцираних и признатих сорти житарица на листи "отписаних" је и Ветеринарски завод у Земуну. Према речима пољопривредног стручњака Миладина Шеварлића, то чека и Завод за шећерну репу у Алексинцу, док остале установе дишу на шкрге.Цитат
Стечај уместо спаса

Судбину пољопривредних установа доживео је и Научно-истраживачки институт "Кирило Савић" који је отишао у стечај. Тај поступак је покренула је Рајфајзен банка због дугова. Имовина Института, зграда у Београду и две виле на Златибору, одлуком Скупштине Института 2009. пребачени су у власништво републичке Дирекције за имовину, иако запослени сматрају да је продајом дела имовине Институт могао да се извуче из кризе.


Центар за стрна жита је одобрењем Владе 2016. прешао у руке крагујевачке власти, а локални парламент недавно изгласао одлуку о гашењу. Стога у том Центру сматрају да ће се најплоднија земља огледних поља претворити у индустријску зону и понудити инвеститорима. Уместо 45 запослених, овом одлуком остао је само један. Да ни он није на радном месту уверили смо се јер на позиве телефоном нико није одговарао.

Тржни центри на ораницама

Донедавни в. д. директора Центра Благоје Ковачевић сматра да ће у неповрат отићи 55 хектара најлепше земље, односно да ће се продати странцима, да граде тржне центре и ко зна шта још. Уверен је, како је рекао за медије, да иза свега стоји власт.


Цитат
Партијске незналице

Благоје Ковачевић је објаснио да је власт у Крагујевцу већ основала нови центар како би запослила кадрове, али да не знају шта треба да ради.
- То је Центар за рурални развој и пољопривреду који организује сајмове. Не раде ништа, а примају плате. Стално запослених је четворо, а десет на одређено време и сви су партијски кадрови. Преузеће имовину Центра, материјалну и вреднију, створену умом и духом, лиценце за сорте стрних жита и научне радове, а верујем да неће знати шта с тим - каже Ковачевић.
Ковачевић је открио и да градоначелник Радомир Николић (син бившег председника Србије Томислава) није хтео да прими запослене и разговара са њима. Радомир Николић јавно је прокоментарисао да то предузеће не ради и да је "практично само себе угасило".

- Сваког месеца смо само за њихове плате издвајали око два и по милиона динара, али то више нисмо у могућности - казао је Николић.


Земунски Ветеринарски завод је приватизован пре 12 година, када је 70 одсто престижне установе преузео Драган Ђурић, власник Зекстре и бивши председник ФК Партизан.

Завод је пре годину дана отишао у стечај, а Ђурић је у мају ове године признао учешће у злоупотребама током приватизације у замену за годину дана кућног притвора.


Институти на шкргама: Миладин Шеварлић

Планско пустошење

Шеварлић подсећа да је и Завод за шећерну репу у Алексинцу ликвидиран.

- Принцип је исти, различите су финесе системског планског уништавања аграрне науке и пољопривреде, посебно у централној Србији - оценио је овај стручњак и републички посланик за "Вести".Цитат
Помор јуница

Миладин Шеварлић истиче да приватизацију ПК Београд види као уништавање највећег произвођачког центра приплодних јуница, што је огроман удар на српско млекарство.
- Ветеринарске станице у Србији су приватизоване и боре се на тржишту, а све кланице имају сопствену контролу меса, па инспекција може да их провери само по нечијој пријави - сагледава Шеварлић лоше стање.
Он истиче и да је Завод за кромпир у Гучи у незавидној позицији, јер се одржава на два пројекта у три године, затим, да је Завод за пољопривреду у Зајечару на издисају, а чачански за воћарство једва спасен од стечаја. При томе се, каже Шеварлић, од установа које су затворене узима плодно земљиште и претвара у индустријску зону.

Експерти позивају дијаспору у помоћ: ГМО масовно стиже на поља!

Економиста Бранко Драгаш је оценио да се зарад иностраних интереса уништава српска пољопривреда, али и да се гасе научно-истраживачке установе које се баве аграром.

- Све је постављено тако да се униште наш идентитет и наша наука. Ради се на томе да ГМО уђе масовно на наша поља у корист странаца. Знамо да пет породица контролише производњу хране у свету, па је јасно одакле модификована храна - каже Драгаш за `Вести` и додаје да је уверен да народ неће то дозволити, већ ће се вратити на домаће.

Помоћ ће, каже, матици пружити дијаспора, а уверен је да су наши људи у расејању спремни да раде и на обнови науке и научних института.


И Миладин Шеварлић каже да се уништава српско семе, ради уласка ГМО на наша поља.

Да се намерно гасе пољопривредне установе зарад иностраних интереса, сагласан је председник Уније пољопривредних произвођача из Сремске Митровице Златан Ђурић. Он каже да се то ради да би се Србија и пољопривредници учинили зависним од страних сорти.

- Зачуђен сам што се српска власт не одупире томе, већ спроводи њихову политику - каже Златан Ђурић за `Вести`.
Нарочито је забринут за Војводину за коју тврди да ће се тек наћи на мети. На пољопривреднике упорно апелује да сеју домаће и верује да ће наше опстати јер српски сељак оставља семе за сетву.


Цитат
Отварање врата Западу

Циљ оваквих потеза је према оцени етнолога и аналитичара Драгомира Антонића отварање врата странцима да дођу до српске земље и тржишта, као и да се уништи домаћа конкуренција страном капиталу.
- Излази се у сусрет странцима који хоће да нас учине зависним - тумачи Антонић за "Вести" актуелну аграрну политику.
Министар дели земљу странцима

Измене Закона о пољопривредном земљишту које су се по хитној процедури нашле у Скупштини Србије поделиле су власт и опозицију.

Владајуће партије тумаче да је реч о заштити српских ораница, а опозиција тврди да усвајање тих измена представља уништење српског пољопривредника и издају националних интереса.

Покрет Доста је било (ДЈБ) тврди да је реч о новој шареној лажи јер се изменама не дира члан у закону који је донео СНС да 30 одсто државних ораница министар може доделити страним инвеститорима на обраду.

Тиме се, тврде у ДЈБ, највреднији ресурс отима од српских пољопривредника.

У Демократској странци кажу да ће странац који оснује предузеће моћи да купи пољопривредно земљиште, а посланик Горан Јешић као још већи проблем види што је немачка компанија Тенис без лицитације добила 2.500 хектара.

Радикали кажу да измене нису по Уставу, јер он не дозвољава продају природних богатстава, а земљиште то јесте.

Бивши премијер Зоран Живковић је казао да пољопривредно земљиште може да купи и Рамуш Харадинај јер га власт третира као српског држављанина, а може и хрватски певач Томпсон, ако региструје предузеће у Србији.

Лидер Двери Бошко Обрадовић сматра да је реч о издаји српских националних интереса у сектору домаће привреде.


Цитат
Банана држава на европском путу

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић тврди да измене закона поправљају неке ствари из Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ, али да Србија мора да поштује своје обавезе јер би у супротном личила на банана државу.
- Покушавамо да одредимо услове под којима ће држављани ЕУ моћи да купују пољопривредну земљу - рекао је посланицима и нагласио да је Србија одабрала европски пут и тај пут неће мењати.(Д.Ђекић, Вести)

***

Неко би требао да каже овом напредЊАЧком министру да је Србија њиховим доласком на власт већ постала БАНАНА држава!!!


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #74 послато: Септембар 26, 2017, 16:05:08 »

Вест, коју испод преносим, ћу да започнем овим речима, којима се завршавао текст једног таблоида,

Цитат
Вучићева мафија је угасила једину преосталу стаклару у Србији. Вучићева мафија полако, али сигурно, гаси и живот у Србији.***

ДОШЛИ НА ПОСАО, ДОБИЛИ ОТКАЗ:
 Стечајни управник отпустио 230 РАДНИКА једине фабрике стакла
 која снабдева ДОМАЋЕ ПРОИЗВОЂАЧЕ- Од јутрос у фабрику не може да уђе 230 од укупно 810 запослених.
Не знамо по којим критеријумима је прављен списак радника који су вишак, али претпостављамо да ће и наредних дана бити још радника који ће остати без посла - казао је Матејић агенцији Бета.

Он је додао да стечајни управник Саша Јовановић данас није ни дошао у фабрику и да су сви радници уплашени у исчекивању новог списка прекобројних.

Привредни суд у Крагујевцу прошле седмице отворио је стечај над Српском фабриком стакла због неизмирених потраживања чачанске фирме Вексилум од 47 милиона евра. Рачун фабрике је у блокади од новембра прошле године.

Матејић је подсетио да је параћинска Стаклара једина фабрика стакла у Србији која снабдева домаће произвођаче.

- Представници власти у Србији треба да буду забринути за судбину наше фабрике јер ће ако производња буде обустављене стаклена амбалажа морати да се увози - рекао је Матејић и додао да би гашење произвође значило и крај за Стаклару.

Како је навео, увођењем стечаја у фабрику престао је рад синдиката, којих је до сада у Стаклари било пет, тако да више неће бити организованих протеста због увођења стечаја.

Српску фабрику стакла је компанија `ЦПР Импекс`, која се бави продајом наоружања и војне опреме, преузела 2015. године од бугарске фриме `Глас индустри`.

Представници `ЦПР импекса` су саопштили да је Стаклара у септембру радила у три смене и дневно производила 185 тона стаклених производа, што је на месечном нивоу 5.500 тона у вредности 1,6 милиона евра.

Стечајни управник Стакларе Саша Јовановић раније је рекао да се стечај спроводи у два правца.

- Један је план реорганизације, који може да се поднесе у року од 90 дана, и ако га повериоци усвоје, поступа се по плану реорганизације. У случају да се у 90 дана не усвоји никакав план реорганизације, или га нико не поднесе, суд доноси решење о банкротству - објаснио је Јовановић.

(Dnevno)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #75 послато: Новембар 01, 2017, 05:37:37 »

Раније је на овој теми писано о овој српској фабрици трактора...и ево, помиње се данас.


***Индијци купују `ИМТ`

ДЕЛЕГАЦИЈА Министарства пољопривреде, на челу с министром Браниславом Недимовићем, боравиће током викенда у Индији, где ће с познатим компанијама "Махиндра" и "Тафе" преговарати о улагањима у Индустрију мотора и трактора Београд, а вероватно и о куповини овог некадашњег гиганта. Индијски произвођач трактора "Тафе" био је и раније заинтересован за куповину `ИМТ`.

Да иде да преговора са индијским компанијама о улагањима у `ИМТ`, потврдио је у уторак и министар Недимовић, на конференцији Банке Интезе, поводом избора најуспешнијих пољопривредника у 2017. години. Како је рекао, припремили су се најбоље што су могли за ове разговоре и даће све од себе да то успе.

- Знамо да радимо, постоји традиција у Србији када је реч о производњи трактора, само недостаје новац да се уложи у то - истакао је Недимовић. - Србија сада увози тракторе, и не видим разлог зашто их не бисмо производили као раније.

Уз то, Недимовић је додао да ће држава помоћи пољопривредницима чији су усеви пострадали у овогодишњим сушама.


(Ј.Субин, НОВОСТИ)


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #76 послато: Новембар 09, 2017, 07:02:32 »

Нема `Гоше`, свима лоше


Смедеревску Паланку некада су сви знали по чувеној фабрици `Гоша`, која је у свом златном периоду запошљавала од 15.000 до 17.000 радника широм бивше Југославије! Репортерска екипа "Вести" је обишла овај градић у коме данас не ради готово ниједна јача фирма.


Опустела робна кућа `Београд` подсећа на нека боља времена

У главној улици оронула вишеспратница Робне куће Београд која старије житеље подсећа на време када се добро зарађивало. На шеталишту већином пензионери који годинама издржавају своју децу и њихове породице који су без посла.

- Пред најездом глобализације и онога што се зове демократијом нестала је бивша Југославија, а са њом се урушила и српска привреда. У том колапсу је међу првима страдала Смедеревска Паланка, односно фабрика широког производног спектра, холдинг Гоша - каже економиста Радован Аџић (63) власник књиговодствене агенције који је некад радио у Гоши.

- Почео сам у Гоши 1982. када је у њој било запослено више од 7.500 радника, а са осталим њеним погонима у бившој Југославији око 13.000 радника. Од свега тога остало је само сећање. Данас ради само ФОМ који производи опрему за рударе и упошљава између 400 и 500 радника. Ту је и фабрика Гоша-шинска возила коју су купили Словаци, али тамо људи више не раде него што су на послу, а плату и не примају - каже Аџић срећан што се на време "одметнуо" у приватнике.

Трећина житеља Смедеревске Паланке данас живи на граници егзистенције.

- Све се урушило, па и живот многих породица. Био сам члан конзорцијума Гоша монтаже, сад сам на плаћеном одсуству и болестан. Оно што примим све дам за лекове - каже Славко Живановић (55) некадашњи радник Гоше која се налази на списку фирми које је Влада Србије одредила за стечај.

Пензионерка Мирјана Попадић (62), иначе електроинжењер, живи у Смедеревској Паланци 41 годину.

- Родом сам из Свилајнца, а у Паланци сам од када сам се запослила у Гоши. Моје две ћерке, Ана и Јелена, живе у Америци због чега сам срећна јер је овде све горе. Моја комшиница се запослила у кинеској продавници, ради 12 сати дневно за бедну плату од 100 евра, и још је срећна јер има какав такав посао
- испричала нам је Мирјана.

(Вести)


***
Цитат
Властимир Н. (68) и Лјубивоје Ц. (73) су осумњичени да су, кршећи тендерску процедуру, отписујући дуговања и фалсификујући површину некретнина фабрике у уговорима, омогућавали приватним предузећима да постану власници некретнина `Гоше` у Београду и Врњачкој Бањи и то по ценама нижим од тржишних.

Тако је ХК `Гоша` 2008. године приватном предузећу `Гоша ФОМ`, наводно по основу измирења дуга, уступила пословни простор од 122 квадрата у палати `Јадран` у Београду.

Цитат
ЗАВИСНА ПРЕДУЗЕЋА

ХОЛДИНГ компанија `Гоша` је од 2003. у поступку приватизације. У оквиру холдинга пословало је више од 20 зависних преузећа, а имовина неколико фирми је већ продата. Друштевна имовина у холдингу износи 98 одсто.
ХАОС У ГОШИ: Радници спречили новог директора да уђе у фабрику, интервенисала полиција


Радници фабрике шинских возила “Гоша” спречили су новог генералног директора Радишу Савића да уђе у фабрику, а због могућих сукоба, интервенисала је полиција
СМЕДЕРЕВСКА ПАЛАНКА - Радници фабрике шинских возила “Гоша” спречили су новог генералног директора Радишу Савића да уђе у фабрику, а због могућих сукоба, интервенисала је полиција.

Нови директор је, у пратњи полицајаца, отишао у полицију и тужилаштво заједно са својим адвоката, а радници су и даље испред улаза у фабрику.

Иначе, Савић је уписом у Агенцију за привредне регистре од данас званично законски заступник “Гоше” уместо досадашањег директора Милутина Шћепановића.

Радници кажу да су променом директора под знаком питања и сви споразуми које су до сада потписани након прекида петомесечног штрајка.
Радници су због претње стечајем прогласили “тихи штрајк”, што значи раде на већ уговореним пословима, али не прихватају нове послове.

Гоша ће се 16. новембра наћи пред Привредним судом поводом захтева за стечај земунске фирме АА Капитал Консалтинга 2017, који је од једне од "ћерки-фирми" претходног словачког власника откупио дуг у вредности од 400 хиљада евра.

- Зашто стечај сада, када смо по предуговору из Ирана добили посао од хиљаду теретних и 27 нових путничких вагона, вредности око 80 милиона евра. Писали смо председнику, Влади и министрима, чекамо одговоре - каже је Милан Вујчић, председник АСНС-а у "Гоши".


Радници су због претње стечајем прогласили "тихи штрајк".


Новости

Где ископаше овог Радишу?На чију препоруку?!Бивши социјалиста,бивши дверјанин,бивши  Опуштен
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #77 послато: Март 01, 2018, 23:59:41 »

Раније је на овој теми писано о овој српској фабрици трактора...и ево, помиње се данас.


***Индијци купују `ИМТ`

ДЕЛЕГАЦИЈА Министарства пољопривреде, на челу с министром Браниславом Недимовићем, боравиће током викенда у Индији, где ће с познатим компанијама "Махиндра" и "Тафе" преговарати о улагањима у Индустрију мотора и трактора Београд, а вероватно и о куповини овог некадашњег гиганта. Индијски произвођач трактора "Тафе" био је и раније заинтересован за куповину `ИМТ`.

Да иде да преговора са индијским компанијама о улагањима у `ИМТ`, потврдио је у уторак и министар Недимовић, на конференцији Банке Интезе, поводом избора најуспешнијих пољопривредника у 2017. години. Како је рекао, припремили су се најбоље што су могли за ове разговоре и даће све од себе да то успе.

- Знамо да радимо, постоји традиција у Србији када је реч о производњи трактора, само недостаје новац да се уложи у то - истакао је Недимовић. - Србија сада увози тракторе, и не видим разлог зашто их не бисмо производили као раније.

Уз то, Недимовић је додао да ће држава помоћи пољопривредницима чији су усеви пострадали у овогодишњим сушама.


(Ј.Субин, НОВОСТИ)АГОНИЈА ове фабрике се наставља.....


Имовина ИМТ иде на добош


Стечај у ИМТ је покренут још у септембру 2015. године, али продаја имовине још траје.


Стечајни управник ИМТ управо је огласио продају имовине некадашњег гиганта путем јавног надметања. "Трка" је заказана за 2. април, а почетна цена на јавном надметању је 66 милиона динара. Продају се грађевински објекти овог предузећа у Јарковцу, опрема, као и право на жиг који важи до 12. септембра 2027. године.

Иначе, последња регистрована продаја имовине овог предузећа била је у фебруару прошле године, када је из стечаја продато 150 тона отпадног гвожђа, по цени од пет милиона динара.

Просечно време трајања стечајних поступака у Србији је две године, 11 месеци и један дан, подаци су АЛСУ. Постоје стечајни поступци који трају и више од деценије и по. Укупно је 15 таквих случајева, где стечајни поступци трају од 15 до 22 године. Код пет закључених случајева стечајеви су трајали од 15 до 17 година.


Цитат
У Србији се у стечају тренутно налази 2.070 предузећа, показују подаци Агенције за лиценцирање стечајних управника АЛСУ.

(В.Н. вечерње НОВОСТИ)


***

Србија је из дана у дан све "напреднија", на челу са овим напредним напредњацима.  Превртање очима

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #78 послато: Март 09, 2018, 11:37:21 »

Нема `Гоше`, свима лоше


Смедеревску Паланку некада су сви знали по чувеној фабрици `Гоша`, која је у свом златном периоду запошљавала од 15.000 до 17.000 радника широм бивше Југославије! Репортерска екипа "Вести" је обишла овај градић у коме данас не ради готово ниједна јача фирма.


Опустела робна кућа `Београд` подсећа на нека боља времена

У главној улици оронула вишеспратница Робне куће Београд која старије житеље подсећа на време када се добро зарађивало. На шеталишту већином пензионери који годинама издржавају своју децу и њихове породице који су без посла.

- Пред најездом глобализације и онога што се зове демократијом нестала је бивша Југославија, а са њом се урушила и српска привреда. У том колапсу је међу првима страдала Смедеревска Паланка, односно фабрика широког производног спектра, холдинг Гоша - каже економиста Радован Аџић (63) власник књиговодствене агенције који је некад радио у Гоши.

- Почео сам у Гоши 1982. када је у њој било запослено више од 7.500 радника, а са осталим њеним погонима у бившој Југославији око 13.000 радника. Од свега тога остало је само сећање. Данас ради само ФОМ који производи опрему за рударе и упошљава између 400 и 500 радника. Ту је и фабрика Гоша-шинска возила коју су купили Словаци, али тамо људи више не раде него што су на послу, а плату и не примају - каже Аџић срећан што се на време "одметнуо" у приватнике.

Трећина житеља Смедеревске Паланке данас живи на граници егзистенције.

- Све се урушило, па и живот многих породица. Био сам члан конзорцијума Гоша монтаже, сад сам на плаћеном одсуству и болестан. Оно што примим све дам за лекове - каже Славко Живановић (55) некадашњи радник Гоше која се налази на списку фирми које је Влада Србије одредила за стечај.

Пензионерка Мирјана Попадић (62), иначе електроинжењер, живи у Смедеревској Паланци 41 годину.

- Родом сам из Свилајнца, а у Паланци сам од када сам се запослила у Гоши. Моје две ћерке, Ана и Јелена, живе у Америци због чега сам срећна јер је овде све горе. Моја комшиница се запослила у кинеској продавници, ради 12 сати дневно за бедну плату од 100 евра, и још је срећна јер има какав такав посао
- испричала нам је Мирјана.

(Вести)


***
Цитат
Властимир Н. (68) и Лјубивоје Ц. (73) су осумњичени да су, кршећи тендерску процедуру, отписујући дуговања и фалсификујући површину некретнина фабрике у уговорима, омогућавали приватним предузећима да постану власници некретнина `Гоше` у Београду и Врњачкој Бањи и то по ценама нижим од тржишних.

Тако је ХК `Гоша` 2008. године приватном предузећу `Гоша ФОМ`, наводно по основу измирења дуга, уступила пословни простор од 122 квадрата у палати `Јадран` у Београду.

Цитат
ЗАВИСНА ПРЕДУЗЕЋА

ХОЛДИНГ компанија `Гоша` је од 2003. у поступку приватизације. У оквиру холдинга пословало је више од 20 зависних преузећа, а имовина неколико фирми је већ продата. Друштевна имовина у холдингу износи 98 одсто.
ХАОС У ГОШИ: Радници спречили новог директора да уђе у фабрику, интервенисала полиција


Радници фабрике шинских возила “Гоша” спречили су новог генералног директора Радишу Савића да уђе у фабрику, а због могућих сукоба, интервенисала је полиција
СМЕДЕРЕВСКА ПАЛАНКА - Радници фабрике шинских возила “Гоша” спречили су новог генералног директора Радишу Савића да уђе у фабрику, а због могућих сукоба, интервенисала је полиција.

Нови директор је, у пратњи полицајаца, отишао у полицију и тужилаштво заједно са својим адвоката, а радници су и даље испред улаза у фабрику.

Иначе, Савић је уписом у Агенцију за привредне регистре од данас званично законски заступник “Гоше” уместо досадашањег директора Милутина Шћепановића.

Радници кажу да су променом директора под знаком питања и сви споразуми које су до сада потписани након прекида петомесечног штрајка.
Радници су због претње стечајем прогласили “тихи штрајк”, што значи раде на већ уговореним пословима, али не прихватају нове послове.

Гоша ће се 16. новембра наћи пред Привредним судом поводом захтева за стечај земунске фирме АА Капитал Консалтинга 2017, који је од једне од "ћерки-фирми" претходног словачког власника откупио дуг у вредности од 400 хиљада евра.

- Зашто стечај сада, када смо по предуговору из Ирана добили посао од хиљаду теретних и 27 нових путничких вагона, вредности око 80 милиона евра. Писали смо председнику, Влади и министрима, чекамо одговоре - каже је Милан Вујчић, председник АСНС-а у "Гоши".


Радници су због претње стечајем прогласили "тихи штрајк".


Новости

Где ископаше овог Радишу?На чију препоруку?!Бивши социјалиста,бивши дверјанин,бивши  Опуштен"Гоши" остало да чека банкрот


ДУГОВАЊА фабрике шинских возила "Гоша" у стечају у Смедеревској Паланци, премашују три милијарде динара, што је вишеструко изнад вредности имовине, те није реално очекивати да сви повериоци, од којих је највећи држава, могу бити намирени, каже, за "Новости", стечајни управник "Гоше" Аца Митић.


-  ФЖВ „Гоша“ је презадужена фабрика која генерише губитке од 2011. године, због чега је бивши власник ЖОШ „Трнава“ и одлучила да се повуче уз пренос капитала на "оф шор" компанију "Лиснарт холдинг лимитид". Званично, укупна дуговања су више од три милијарде динара, док је књиговодствена вредност фабрике 1,6 милијарди, мада сматрам да је та цифра већа од реалне - каже стечајни управнк "Гоше" Аца Митић.
Митић наводи да је највећи поверилац Пореска управа са 560 милиона динара. Фонду за развој Републике Србије дугује се 150 милиона, радницима за плате 243 милиона динара, добављачима у земљи 284 милиона, а добављачима у иностранству 53 милиона.

Подсетимо, власник "Гоше" била је ЖОС „Трнава“ која је у априлу 2017. фабрику продала кипарској фирми "Лиснарт", а потраживање пренела на ћерку фирму жос "Зволен". Захтев за покретање стечаја поднела је земунска фирма АА "Консалтинг капитал", која је потраживање од 400.000 евра купила од ЖОС „Зволена“.

На првом поверилачком рочишту, одржаном средином прошлог месеца, усвојен је извештај о економско-финансијском стању стечајног дужника и именован Одбор поверилаца од пет чланова.

Сада стечајну процедуру, покренуту прошлог новембра, успорава жалба заступника кипарске фирме "Лиснарт". Ово је, иначе, други пут да се улаже жалба на отварање стечајног поступка, и ових дана чека се одлука Привредног апелационог суда.

- Ако суд поново потврди стечај, следећи корак је решење о банкротству и уновчавање имовине како би се намирили повериоци - наводи стечајни управник.

Остаје неизвесно хоће ли након продаје фабрике остати новца да се намире радници. После покретања стечаја, на евиденцији НСЗ су 324 радника "Гоше", који су, подсећамо, због 25 неисплаћених зарада, штрајковали од марта до јула прошле године.


"ГОШУ" ПОД ЗАКУП УЗЕЛА "ГОША РСЦ"


КАКО нам је казао стечајни управник, део фабрике у закуп је узела фирма "Гоша РСЦ" која је формално постојала и раније, и која је ангажовала стотинак радника како би довршила започете послове.

Ј.Илић

Радници кажу да њихове интересе није имао ко да брани.Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #79 послато: Април 17, 2018, 07:10:27 »

"Мачкатицу" продају у старо гвожђе


Радници сурдуличке ливнице која је у стечају страхују за своју и судбину фирме у којој су некада радили


БИВШИ радници и мали акционари некада успешног предузећа "Мачкатица" из Сурдулице, које је хранило породице 800 радника, сумњају да се одиграва последњи чин представе која има за циљ да се из предузећа извуче све што вреди, а да се повериоци не обештете. Према тврдњама некадашњих радника "Мачкатице", предузеће је недавно продато по цени од 100.000, док вредност имовине продате у старо гвожђе премашује пола милиона евра.

Некада успешна ливница "Мачкатица" приватизована је 2002. године, када ју је купила фирма "Ирва инвестиција" власника Ђорђа Ницовића.

- Од тада, стање у предузећу је бивало све горе, а радници сумњају да је све урађено плански. Губици су нарасли, а дугови према радницима и локалној самоуправи су се гомилали, па је 2008. године отворен стечајни поступак. Убрзо након тога, почело је и отуђивање имовине овог сурдуличког предузећа - каже Бранислав Ценић, председник удружења малих акционара "Мачкатице" и некадашњи члан Управног одбора фирме.

Он додаје да су силни камиони и шлепери са опремом и машинама нестајали из фабрике у непознатом правцу, а да нико није реаговао.

- Онда смо ми реаговали и алармирали тужилаштво и МУП. Поднели смо и четири кривичне пријаве, али до дана данашњег ништа се није десило. Обраћали смо се и Министарству правде, тадашњем председнику Томиславу Николићу, и Александру Вучићу, али мислим да они та писма нису ни добили.

Међу некадашњим радницима и малим акционарима се прича да је "Мачкатица" продата, али они верују да је то само начин да се имовина извуче из фабрике.

- Ми смо покушали да спречимо продају све док се не открије ко купује имовину и машине, јер имамо индиције да све то завршава код онога који је фабрику и довео у стечај. На крају, фирма која има потенцијала да позитивно послује остаје без имовине, а повериоци, међу којима су и радници и мали акционари, остају без обештећења - каже Ценић.

Бранислав Ценић - Фото Д. Р.

Купопродаја "Мачкатице" је изазвала сумњу јер наши саговорници из редова бивших радника предузећа тврде да је фирма новог купца регистрована на истој адреси као и стари власник.


ОПШТИНА НЕОБАВЕШТЕНА

НАРОДНИ посланик из Сурдулице и председник Скупштине општине Новица Тончев каже да са локалном самоуправом нико није контактирао поводом продаје.

- Стечајни управник је сакрио тендер за продају, мада смо ми тражили да будемо обавештени јер смо били заинтересовани да купимо "Мачкатицу". Међутим, нико још не реагује поводом ове сумњиве трансакције, чак нам не даје никакве валидне информације. Уместо да доведемо инвеститора који ће покренути производњу, дошли смо у ситуацију да се имовина предузећа продаје у старо гвожђе - резигнирано каже Тончев.

(Д.Ристић, вечерње НОВОСТИ)


***

Мој коментар би био сличан коментару једног читаоца овог текста,

Цитат
Da li postoji nesto posteno a da je uradjeno od Djordjija Nicovica i njegove Irva kompanije i sto je najgore drzavni organi mu u tome pomazu i cak stite. Informisite vase citaoce, ako ste objektivni i nepristrasni, koja preduzeca i kada je privatizovao ovaj "uspesni biznismen" i kakva je trenutna situacija sa njima.

А и овај председник општине, Тончев, се прави наиван к`о беба. Као народни посланик (Дачићев кадар из СПС) би морао да реагује, а не да се ишчуђава. Тако могу да се ишчуђавам ја, а он, НЕ! Он треба да реагује свим средствима којима располаже, по закону!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #80 послато: Мај 12, 2018, 01:20:38 »

Држава почела продају бања

ДУГО најављивана приватизација српских бања је почела,
а Куршумлијска је прва у низу 30 пропалих лечилишта коју су Републичка дирекција за имовину и Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање пре неколико дана огласили на продају. Бањски комплекс "Жубор" у Куршумлијској бањи добиће новог власника, али не и извориште геотермалне воде - оно остаје државно.

Влада Србије донела је недавно одлуку о продаји, а будући купац ће начин коришћења и експлоатацију термалног извора регулисати у складу са условима и поступком прописаним одредбама Закона о рударству и геолошким истраживањима.
У првом пакету приватизације на списку су још и Специјална болница Бујановац, Бања Ковиљача, Нишка, Златибор, Сокобања, Рибарска, "Меркур" у Врњачкој Бањи, "Гејзир" у Сијаринској, као и Институт за лечење и рехабилитацију у Нишкој Бањи и "Термал" у Врднику.


У Куршумлијској бањи је оглашен хотел "Жубор", укупне површине око 16.000 квадратних метара, са пратећим објектима и 95.902 квадрата земљишта. Почетна цена за цео бањски комплекс је око 2,6 милиона евра. По истом моделу наставиће се и приватизација осталих бања.


Професор Божо Драшковић из Института економских наука сматра да проблем са продајом Куршумлијске бање лежи у томе што најпре није утврђен њен власник. По њему, не може држава да оглашава продају нечега што није у њеном власништву, већ је то имовина ПИО фонда.

Професор сматра да нека лечилишта уопште не треба продавати и да је немогуће да се сва продају по истом моделу. Добра ствар је, каже, што извори нису оглашени.
"ПЛАНИНКА": ПРЕВИСОКА ЦЕНА

- МЕНАЏМЕНТ "Планинке" прати дешавања у вези са Куршумлијском бањом. Заинтересовани смо, поготово јер се бавимо истом делатношћу. У овом тренутку, међутим, због тражене цене не видимо себе у овом послу, јер знамо да су у овој бањи неопходна велика улагања - каже Радован Раичевић, генерални директор куршумлијског предузећа "Планинка", која управља садржајима у Пролом и Луковској бањи.

Д. З.

(Ј.Ж.С. вечерње НОВОСТИ)Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #81 послато: Јун 01, 2018, 08:35:13 »

Метанолско-сирћетни комплекс нуде упола цене


КИКИНДСКИ Метанолско-сирћетни комплекс (МСК) други пут се нуди купцима. Овог пута почетна цена за 99,9 одсто капитала ове компаније износи 20,4 милиона евра, а то је 50 одсто укупне процењене вредности.Нови јавни позив за продају МСК објавило је у четвртак Министарство привреде Србије. Први тендер био је објављен децембра прошле године, а трајао је до средине фебруара. Документацију је тада једини откупила компанија "Kronospan chemical ", из Линхтештајна, односно њен огранак са Кипра. Међути, ни они нису доставили понуду за куповину МСК, па је тендер проглашен неуспелим.

У овој трци, према условима тендера, могу да учествују домаће и стране фирме, регистроване за производњу хемикалија, али имају приход од најмање 150 милиона евра у последњој пословној години.


- У првом позиву почетна цена је износила 38,5 милиона евра, односно сто одсто процењене вредности, а сада је почетна цена 20,4 милиона евра - каже Душко Црвенковић из синдиката "Независност" у МСК. - Вредност компаније је процењана у децембру прошле године.

Да ли ће бити заинтересованих партнера и овог пута одредиће услови за куповину гаса. Све зависи како ће се држава поставити према том питању, а потенцијални купци ће проценити колико би им се исплатило да купе МСК и послују по тим ценама.

Рок за откуп продајне документације је 1. август, заинтересовани партнери могу своју понуду да доставе до 10. августа, а четири дана касније је заказано и отварање понуда.

На тендеру за продају МСК, објављеним у децембру 2017. године, није стигла ниједна понуда. Тендерску документацију је откупио и преузео само кипарски холдинг "Kronospan chemical LTD", али није доставио обавезујућу понуду.

Већински власник МСК је "Србијагас", који има око 88,2 одсто капитала.У ПЛУСУ

МСК послује од 1987. године. Извози готово сто одсто својих производа. Тренутно на платном списку има 539 радника.

- Од 2015. године нема прекида у нашој производњи - каже Црвенковић. - Прошлу годину смо имали максималну производњу и успели смо да годину завшимо у плусу. Захтев синдиката је био да је услов будућем партнеру и да се не смањује број радника, јер вишка нема.

(М.Н.С.Новости)

***

Нико не каже зашто се продаје ово предузеће.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #82 послато: Јун 08, 2018, 18:22:39 »

СТЕЧАЈ ЗРЕЊАНИНСКОГ "БЕГЕЈА"
 За радницу од фирме 1 динар?!


Око 600 поверилаца добиће симболичне износе, а Верица Пашић најмању кованицу. Бивши радници се неће много овајдити од стечајне масе "Бегеја", некадашњег зрењанинског гиганта


У "Бегеју" су правили шешире за цео свет


ВЕСТ да ће од своје бивше фабрике "Бегеј" добити један динар на име заосталих плата, Верица Пашић сазнаће можда из "Новости". Јер, зрењанински Привредни суд закључиће 5. јула 2018. поступак, па ће после 16 година вођења стечаја запечатити судбину некад чувене фабрике шешира.Тиме ће један од ретких истинских текстилних брендова у бившој Југославији дефинитивно завршити у историји, али се око 600 поверилаца, од којих су скоро половина бивши радници, неће много овајдити.


Од "остатка остатака" некада чувене шеширџинице произилази "сића", па ће радницима углавном бити исплаћени износи од неколико десетина или стотина динара. На рачун, на пример, Верице Пашић, из оближњег села Крајишник, треба да "легне" читав динар, на колико ће се заокружити припадајућа јој 1,3 динара. Након удаје, крајем деведесетих, Верица се одселила из Крајишника, а у селу не знају где она сада живи. Уколико јој је још активан текући рачун (који се са погрешном адресом води код стечајне управнице), ускоро ће "лећи" потраживање на које је чекала 16 година. И које представља трагикомичан куриозитет наше стварности...

- Стечај над "Бегејом" отворен је 2002, а завршен 2014. Тада је настављен такозвани стечајни поступак над стечајном масом, односно оним што је (пре)oстало од дужника. Сада је и то окончано, а на завршном рочишту 5. јула предвиђено је да суд донесе решење о закључењу "случаја Бегеј" - објашњава Јелица Вуколић, стечајна управница.

Имовина пропале узданице зрењанинске привреде, чији је највреднији део била фабричка хала на више од 8.000 квадрата и специјална опрема за производњу шешира, продата је 2008. купцу из Новог Сада који је користи као магацин. И то из трећег покушаја, непосредном погодбом за 60 милиона динара, односно трећину процењене вредности. Радници су и тада остали "кратких рукава" у наплати заосталих зарада и трошкова, па су најскупље платили цех посрнућа фабрике у транзицији. А стечајна маса дужника "растегла" се затим на четири године, али се и симболично увећала - из скоро невероватних разлога. Пристигао је, наиме, новац из добијеног спора с једном банком, затим од ануитета шест закупаца заборављених станова солидарности, а оприходован је и стан у зрењанинском насељу Багљаш око којег је спор вођен 15 година. У мају 2018. исељена је бивша радница "Бегеја", за коју је утврђено да јој стан не припада. Онда је он додељен и продат брачном пару, такође бившим радницима који су имали највише бодова и у стан требали да се уселе још 2003. Сав новац заокружио је имовину стечајне масе "Бегеја". Сходно закону, равномерно ће бити распоређен свим повериоцима и омогућити окончање овог маратонског стечаја.

- За исплату је намењено укупно 1,3 милиона динара, или у просеку 0,48 одсто потраживања. Известан број поверилаца није доставио своје рачуне - каже стечајна управница, која ће, за разлику од незаинтересованих и разочараних поверилаца, за свој ангажман наплатити скоро пола милиона динара.У градском Савезу самосталних синдиката Зрењанин саопштили су нам да су бивши радници "Бегеја" и још неколико пропалих овдашњих фабрика поднели колективну тужбу суду у Стразбуру ради наплате својих потраживања из стечаја.


БРАЋА ДРАГАН

БРАЋА Драган из Меленаца основали су "Бегеј" крајем 19. века и пре Првог светског рата, у тадашњем Великом Бечкереку, запошљавали око 300 радника и дневно израђивали 300 туцета туљака. По податку из 1939, фабрика је имала годишњу продукцију од 700.000 шешира и 500.000 туљака, а због доброг гласа и врхунског пословања одликована је краљевском титулом. Крајем 1945. конфискована је у корист државе и радила све до стечаја 2002.


БИВШИ МАЈСТОР ИШТВАН САКУПЉА ПЕТ АМБАЛАЖУ


ИШТВАН Ханђа (64) "боље" ће проћи од Верице Пашић. Из стечајне масе припашће му целих 178 динара (0,0007 одсто потраживања)!

- Задовољан сам - са благим ироничним осмехом казује препознатљиви човек са зрењанинских улица, где га суграђани редовно срећу док сакупља пет амбалажу.

Новим занатом бави се последњих неколико година. У "Бегеју" је провео младост и накупио 27 година стажа. Радио је у свим погонима, на свим фазама производње шешира и капа, углавном најтеже послове и у лошим условима. Буквално преко ноћи, 2002. завршио је на улици и постао једна од неколико хиљада жртава транзиције у банатској престоници.

- Снашао сам се испрва код приватника, али онда више никоме нисам био потребан. Нарушеног здравља, успео сам да добијем привремену инвалидску пензију од 9.000 динара... Срећа што су женина примања већа, па се некако крпимо и преживљавамо са тридесетак хиљада месечно - прича нам Иштван.

Цитат
ВАСКРСАО
КАО феникс, "Бегеј" је васкрсао 2013. захваљујући београдској "Капитал групи", која је у својој фабрици у Руми обновила производњу зрењанинских шешира. Заштитили су вунени филцани туљак "Бегеја" са стогодишњом традицијом, и као робну марку "Бегеј хет" продају га широм света.

(С.Пашић, Новости)


***

Шта рећи, а не изнервирати се, јер ово није једини случај.

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #83 послато: Јун 14, 2018, 07:03:43 »

Распродаја предузећа  АД "Хлеб",
које је хлебом и пецивима успешно снабдевало Нови Сад и околину


Пропао новосадски индустријски погон АД "Хлеб", сва имовина одлази на добош 12. јула. Трку добијају мали произвођачи који избегавају порез
ИЗ погона АД "Хлеб", како ствари стоје, тешко да ће поново замирисати свеже печене векне. Пошто је 30. октобра прошле године проглашен банкрот овог предузећа, одбор поверилаца се сагласио и са тим да за месец дана, 12. јула, на продају понуди комплетну имовину овог предузећа, које је хлебом и пецивима успешно снабдевало Нови Сад и околину.

Јавно надметање за продају целокупне имовине биће одржано у просторијама предузећа, а почетна цена је 416 милиона динара. У понуди су непокретности у Новом Саду, Петроварадину, Сремској Каменици и Футогу, међу којима су највећи пословни комплекс фабрика хлеба и пецива с магацинима и силосима у Улици Бајчи Жилинског, пословни објекти широм Новог Сада, као и неколико станова у власништву предузећа и плац за изгрдњу зграде.

Купцима се такође нуде и линија за производњу хлеба, професионална пекарска опрема, силосна опрема, канцеларијски намештај и моторна возила, а и залихе резервних делова и алата, горива и амбалаже, као и потраживања и права које је то предузеће имало на крају прошле године.


Оваквој судбини "Хлеба", како објашњава Здравко Шајатовић, директор Пословног удружења млинске и пекарске индустрије "Житоунија" из Новог Сада, кумовала је и сива економија, односно то што се готово 40 одсто пекарских производа у Србији испече у малим пекарама, које у већини случајева избегавају плаћање пореза и доприноса.

- Велике пекаре и млинови такву конкуренцију једноставно нису могли да издрже - јасан је Шајатовић. - Они, наиме, морају да пријаве све раднике, да плате порезе и доприносе за њих, да све брашно проведу кроз пословне књиге и да, такође, и на то плате порез, тако да им је пословање знатно скупље. Ствари се, међутим, мењају, јер је држава формирала радна тела и најавила одлучну акцију, пре свега кроз инспекцијске службе, како би се, између осталог, и промет брашном, које је по значају сврстано одмах иза акцизне робе, а самим тим и хлебом, вратио у редовне законске токове. За "Хлеб" је, нажалост, ова акција дошла прекасно...ЛИКВИДАЦИЈА, 90 РАДНИКА БЕЗ ПОСЛА

АД "ХЛЕБ", из чијих је погона излазило и 100.000 векни, не послује од децембра 2017. Производња је престала после стечаја уведеног 19. септембра, а затворене су и све продавнице, па је готово 90 радника за непуна три месеца остало без посла. Предузеће је, иначе, продато на аукцији 2003. за око 270 милиона динара, а могло се чути да су му власници Дејан Бодирога, познати кошаркаш, и Радивој Живанић.

(Н.Суботић, Новости)

***

Уместо мог коментара цитираћу једног читаоца:

Цитат
Потпуно погрешно објашњење. `Хлеб` је пропао због тога што је након приватизације, нови власник залагао имовину фирме ради обезбеђења кредита код банака. Пословна империја се урушила, па је то повукло и `Хлеб ` у амбис.

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #84 послато: Јул 26, 2018, 19:21:12 »

Једна од највећих фабрика азотних ђубрива
и азотних једињења у региону,  панчевачка Азотара,
 одлази у стечај


Цитат
ЗГРЋЕ МИЛИОНЕ, А РАДНИЦИМА АЗОТАРЕ ЈЕ ОБЈАСНИО ДА ЈЕ САСВИМ ОК ДА ИДУ НА БИРО!
Да ли је ово најсрамнија изјава Бајатовића који прима плату за 4 функције?
Запосленима "Азотаре" који су штрајковали претходних дана обратио се Душан Бајатовић, посланика СПС-а предложивши им социјални програм после којег следи одлазак на биро. Тада је рекао:

 

- Тренутно користимо ситуацију пошто сте у процесу приватизације, да у наредних месец дана спроведемо социјални програм, предлажем вам следећу варијанту - 200 по години радног стажа, 100 евра ће надокнадити Азотара уз помоћ Србијагаса, плус, дакле ако је 7.000 просек Србијагас ће надокнадити још око 3.000 евра. Не можемо да разговарамо са стратешким партнерима, због дуговања од 110 милиона евра, а дуг је 220 милиона евра, а укупно је потрошено за последњих 10 година 450 милиона евра са рачуна Србијагаса - каже Бајатовић.

Изјава Бајатовића наишла је на осуду, јер решење проблема радника "Азотаре" подразумева и одлазак на биро, а то му Твитераши неће опростити!

 

Наиме, један од њих објавио је информације о приходима овог функционера са сајта Агенције за борбу против корупције.

 

У опису је написао:

 

- Ово су месечна примања Душана Бајатовића, човека који је дошао у Панчево да радницима Азотаре објасни како је одлазак на Биро рада за њих најбоље решење. Дакле, МЕСЕЧНО 2.429.861 динара, односно 20.250 евра.Подсетимо, о имовинским картама функционера Еспресо је и раније писао, па смо тако поменули и посланика СПС-а, чија месечна примања заиста прелазе 2,4 милиона динара.

 

Подсећамо, Бајатовић је и директор ЈП "Србијагас" (162.309 динара), члан НО "Југоросгас" (1.668.841 динара) и члан НО Поџемног складишта Банатски двор (618.209 динара), а прима и паушал из Скупштине (27.320 динара).


(Espreso)


***

Које ли су "заслуге" овог Бајатовића, да годинама прима оволики новац, и то јавно, све "по закону"? Невероватно, да толико радника одлази на биро рада, остаје без егзистенције и мирно прихвата ту сурову реалност, а да још при том знају коју лову прима овај и њему слични Шокиран
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #85 послато: Август 01, 2018, 19:29:48 »

Једна од највећих фабрика азотних ђубрива
и азотних једињења у региону,  панчевачка Азотара,
 одлази у стечај


Цитат
ЗГРЋЕ МИЛИОНЕ, А РАДНИЦИМА АЗОТАРЕ ЈЕ ОБЈАСНИО ДА ЈЕ САСВИМ ОК ДА ИДУ НА БИРО!
Да ли је ово најсрамнија изјава Бајатовића који прима плату за 4 функције?
Запосленима "Азотаре" који су штрајковали претходних дана обратио се Душан Бајатовић, посланика СПС-а предложивши им социјални програм после којег следи одлазак на биро. Тада је рекао:

 

- Тренутно користимо ситуацију пошто сте у процесу приватизације, да у наредних месец дана спроведемо социјални програм, предлажем вам следећу варијанту - 200 по години радног стажа, 100 евра ће надокнадити Азотара уз помоћ Србијагаса, плус, дакле ако је 7.000 просек Србијагас ће надокнадити још око 3.000 евра. Не можемо да разговарамо са стратешким партнерима, због дуговања од 110 милиона евра, а дуг је 220 милиона евра, а укупно је потрошено за последњих 10 година 450 милиона евра са рачуна Србијагаса - каже Бајатовић.

Изјава Бајатовића наишла је на осуду, јер решење проблема радника "Азотаре" подразумева и одлазак на биро, а то му Твитераши неће опростити!

 

Наиме, један од њих објавио је информације о приходима овог функционера са сајта Агенције за борбу против корупције.

 

У опису је написао:

 

- Ово су месечна примања Душана Бајатовића, човека који је дошао у Панчево да радницима Азотаре објасни како је одлазак на Биро рада за њих најбоље решење. Дакле, МЕСЕЧНО 2.429.861 динара, односно 20.250 евра.Подсетимо, о имовинским картама функционера Еспресо је и раније писао, па смо тако поменули и посланика СПС-а, чија месечна примања заиста прелазе 2,4 милиона динара.

 

Подсећамо, Бајатовић је и директор ЈП "Србијагас" (162.309 динара), члан НО "Југоросгас" (1.668.841 динара) и члан НО Поџемног складишта Банатски двор (618.209 динара), а прима и паушал из Скупштине (27.320 динара).


(Espreso)


***

Које ли су "заслуге" овог Бајатовића, да годинама прима оволики новац, и то јавно, све "по закону"? Невероватно, да толико радника одлази на биро рада, остаје без егзистенције и мирно прихвата ту сурову реалност, а да још при том знају коју лову прима овај и њему слични Шокиран

ММФ НАРЕДИО СТЕЧАЈ АЗОТАРЕ?
Србија постала роб крупног капитала
Тај споразум орочен на 30 месеци који је ММФ назвао "чуваркућа", Демократска странка Србије прекрстила је у "распикућа", а Двери у "Србија, кућа на продају". Левица Србије , притом, истиче да власт распродаје породично сребро.

Србија се, тумаче Двери, обавезала на приватизацију ПКБ-а, Петрохемије, Комерцијалне банке, Метанолско-сирћетног комплекса Кикинда, али и на поскупљење струје и прелазак Електропривреде Србије у акционарско друштво, што је само први корак у продаји ЕПС-а.

- Након те последње распродаје Србија дефинитивно постаје колонија страног капитала који ће владати нашом државом и претворити је у земљу јефтине радне снаге и општег сиромаштва - кажу у Дверима.

Да ће Србија приватизацијама предузећа, од којих су нека од стратешког значаја, бити трајно увршћена у економске колоније, сматрају и у ДСС-у. У тој странци истичу да је аранжман само потврда да "Влада у Београду не води самосталну, већ политику озлоглашеног ММФ-а, заштитника крупног капитала и промотера пропалог неолибералног концепта развоја".
Народ нико не слуша

Левица Србије истиче да је услов за аранжман стечај панчевачке Азотаре и примећује да премијерка Ана Брнабић и министар привреде Синиша Мали испуњавају све што ММФ тражи, а ништа што захтевају грађани Србије.

- Тиме се наставља уништавање и распродаја српске привреде - кажу у Левици Србије.

Наравно, стални представник ММФ-а у Србији Себастијан Сосе тврди супротно. Он каже да приватизацијом или стечајем Влада Србије решава проблеме јавних предузећа и омогућава да се ресурси давани губиташима искористе за повећање јавних инвестиција.

Стручњаци указују да је реч о пакету тешких структурних реформи, првенствено у јавном сектору и државним компанијама.

Економиста Љубомир Маџар каже за "Вести" да је добро што ће се рашчистити "брлог јавних предузећа", уз напомену да је било крајње време да се она скину са државног буџета.

- Сви аранжмани са ММФ-ом су били добри, и наша економска политика била је боља у тим периодима. ММФ увек инсистира на финансијском реду, односно да јавне финансије буду ослобођене политичких удара - каже Маџар.

Стручњак за инострана улагања Милан Ковачевић каже да ће осим јавних бити решавано и питање још 114 друштвених предузећа чије одржавање само повећава порезе и намете онима који добро раде.

Према Ковачевићевим речима, овај аранжман је скромни облик сарадње који одговара напредњацима. Он каже да би Србија без тутора одустала од те сарадње и поново склизнула надоле.

- Потребно је да нас неко надгледа, јер још немамо правну државу. Танак нам је приватни сектор, непрофесионални људи су на власти, а крупни пројекти лоше испреговарани - оценио је Ковачевић.


ЕПС на реду 2020?

Поједини медији наводе да се покретање стечаја Азотаре Панчево крије у програму који су власти у Београду потписале са ММФ-ом, као услов да се Србији одобри нови аранжман. Приватизација се убрзава, па је већ за август планиран тендер за ПКБ, а у септембру треба да буде расписан и за МСК и Петрохемију. Приватизација Комерцијалне банке креће средином 2019. године, а ЕПС-а до 2020. До краја идућег месеца биће завршена анализа поскупљења струје у Србији.

Уз такве последице, нови аранжман, иако саветодавни, уједно је и обавезујући.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=-qABG9JjsPY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=-qABG9JjsPY</a>

https://www.pravda.rs/2018/7/30/mmf-naredio-stecaj-azotare-srbija-postala-rob-krupnog-kapitala/


Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #86 послато: Септембар 17, 2018, 16:44:52 »

КРАЈ велике фирме
АЗОТАРА У ПАНЧЕВУ ОТИШЛА У СТЕЧАЈ:
Крај српског гиганта због огромних дугова


Привредни суд у Панчеву усвојио је предлог Министарства привреде Србије и отворио стечајни поступак Азотаре због великих дугова.Повериоци имају рок од 120 дана да пријаве потраживања према Азотари.

Прво поверилачко рочиште за панчевачку фабрику која је производила вештачка ђубрива заказано је за 22. октобар када ће бити изабрана и скупштина поверилаца.

Рочиште за испитивање потраживања према Азотари заказано је за 18. март 2019. Фабрику је напустила већина од 975 радника који су добили отпремнине. Понуђена су три модела за исплати отпремнина а радници су углавном прихватили да по години стажа добију трећину зараде.

(Курир)***

Да, баш је прави наслов овој теми дат, ОДЕ ЦЕЛА СРБИЈА НА ДОБОШ! Само још да се погасе светла и да утонемо у тотални мрак!

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #87 послато: Октобар 25, 2018, 05:28:07 »

ДЕЦЕНИЈЕ НЕМАРА: Како је "Азотара" из Панчева отерана у стечај и ко су кривци

Треба ли нашим пољопривредним произвођачима фабрика вештачког ђубрива. Корупција, малверзација, вишак радника и увознички лоби потпомогли пропаст компаније


КРИВАЦ за пропаст "Азотаре" из Панчева јесте лоше управљање и газдовање овом фирмом, последњих деценија. "Азотара" је претрпела велику штету, што због санкција, што због афера које су је пратиле. Имам поверења у државу, и ако је она, после више од 15 година тражења решења, одлучила да покрене стечај, то тако треба и прихватити.
Овако за "Новости" коментарише идеју да ли је било спаса једине фабрике у Србији, и на Балкану, за производњу вештачког ђубрива, економиста Љубодраг Савић.

- Држава има сигурно потпуније и прецизније анализе око "Азотаре" и можда делује као изнуђено решење, али је изгледа и једино - објашњава Савић. - Не треба то баш тако једноставно гледати, јер у нашој земљи ово није једино предузеће ком би требало помоћи, већ их има, сигурно, око сто.
Корупција, малверзације, отимање, вишак радника, застарела технологија, али и јак увознички лоби којем одговара да Србија нема сопствену производњу вештачког ђубрива, свакако да су допринели урушавању овог гиганта. Панчевачка "Азотара" само је једна од многих државних фабрика, коју су потресале разне афере. Чак је и Европска унија проследила Србији препоруке да сумњиве предмете истражи, јер су је сврстали на листу од 24 случаја високе корупције. Највећа дуговања ове компаније су према "Србијагасу". Иако послују у истом саставу. "Азотара" је и НИС-у дужник. Ипак, највећој фабрици азотног ђубрива на просторима бивше Југославије, али и шире, не смеши се блистава будућност. Због дуга, који је већи од 200 милиона евра, стечај је покуцао на "Азотарина" врата.

- Ништа од тога није било пресудно да "Азотара" пропадне, колико лоше газдовање - сматра Савић. - И она није једина, већ има доста фабрика са којима се лоше управљало, па су због тога пропале. Да је само "Азотара" у питању, у нашој земљи, па да држава каже како је то преседан, јер је важно због очувања ситуације и стварање производа из домаћих извора, овако ми имамо стотинак мањих или већих фирми које чекају помоћ.

Како објашњава Савић, држава некоме може да помогне, ако ће то створити простор да то предузеће после одређеног периода постане самостално. А, уколико то не може да се догоди, то су, онда, бачене паре.

- Ситуација са "Азотаром" је таква да са ситним поправкама не би дошло до нормале - сматра Савић. - Требало би доста да се поради у технолошком смислу, а људи морају да сеју, и да користе ђубриво, радила "Азотара" или не. Данас се пољопривредници оријентишу на оне који им нуде целокупну услугу, од вештачког ђубрива, семена, заштите... Све се то нуди у једном пакету, са разним бенефицијама. Тако да, тешко да би "Азотара" могла да се стави на ноге, са неким интервенцијама, које не би озбиљно оштетиле грађане. Постоје велики дугови за гас, струју, према радницима...

Цитат
ДА СЕ ВРАТИ 500 РАДНИКА

ПРВИ човек "Србијагаса" Душан Бајатовић сматра да је идеја да се у првој фази обезбеде неке количине гаса по нешто конкурентнијим ценама, и да се то уради са приватним капиталом овде у Србији, у првој години.

- На ту тему се активно ради, међутим, ја нисам у позицији да кажем о чему се разговара, истовремено морамо да укључимо у ту нижу цену набавке и МСК да бисмо то питање решили - објаснио је Бајатовић. - Ми смо и даље у контакту са синдикатима из "Азотаре" и са радницима и видећемо ако се ту направи нека добра прича макар за следећу годину. Да на тај начин покренемо причу јер су трошкови потпуног конзервирања једног таквог постројења огромни. Уз то, део запослених, и то више од 500, би могао да се врати у фабрику уколико ово све буде на крају договорено како смо мислили и како да наставимо преговоре.
Позитивном исходу стечаја у којем је "Азотара" нада се Душан Бајатовић, генерални директор "Србијагаса". Како је рекао у разговору за "Новости", рад "Азотаре" је директно везан са количинама и ценама гаса које могу да се обезбеде, а то питање би требало ускоро да буде на дневном реду за решавање.

Вечерње Новости.

  Смешно је кад се прочита текст и у њему стручни коментар даје Душан Бајатовић, човек који не ради ништа и прима плату од 20000 евра, коју је сам себи доделио.Њему је једино у интересу да азотара пропадне и да је он купи у бесцење, боље рећи да је сам себи поклони.
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #88 послато: Мај 13, 2019, 00:56:51 »

Тражи се купац за Индустрију мотора Раковица

Цитат
Држава Србија прогласила продају из стечаја једног од некадашњих највећих производних гиганата у бившој Југославији. Процењена вредност 2,93 милијарде динара за седам погона, магацине и складишта површине 75.997 квм

Фото М. Лабудовић

ИНДУСТРИЈА мотора Раковица, некадашњи производни гигант који је упошљавао више од 7.000 радника, данас из стечаја тражи новог газду. На продају се, по процењеној цени од 2,93 милијарде динара, нуди цео пословни комплекс у београдској општини Раковица, који има укупно 47 објеката. И не само то, већ и два издвојена комплекса на две локације у Чајетини - Шљивовица и Љубиш. "У пакету" иде и целокупна опрема фабрике за производњу мотора, трактора и кабина, алати и залихе материјала за производњу.

Продаја је заказана за последњи дан маја, а заинтересовани купци до тада могу да поднесу писане понуде. Наведена цена, која износи око 24,8 милиона евра по тренутном курсу - није обавезујућа. Како се наводи у објављеном огласу - процењења вредност имовине ИМР у стечају није минимална прихватљива, нити је обавезујућа или опредељујућа приликом одређивања висине понуде.

Правила кажу да ће купац бити онај ко понуди највећу цену, уколико је она бар за динар већа од 50 одсто процењене вредности. У том случају је стечајни управник дужан за такву понуду одмах прихвати. У случају да је највиша понуђена цена нижа од половине вредности, односно у овом случају мања да 1,46 милијарди динара, стечајни управник је дужан да пре прихватања такве понуде добије сагласност одбора поверилаца.

Имовину ИМР у Раковици чини седам повезаних производних хала са 15 објеката машиноградње и седам магацина и складишта укупне површине 75.997 квадрата. Уз то, продаје се самачки хотел од 1.628 квадрата, управна зграда од 3.693 квадрата и две трафостанице, гасна станица и котларница.

Издвојени производни комплекси на две локације у Чајетини - један се налази у месту Шљивовица и простире се на седам хектара и 84 ара, а други у месту Љубиш, на 1.152 квадрата. И ова два комплекса имају котларнице, трафостанице, а на локацији у Шљивовице постоји и постројење за пречишћавање отпадних вода.

ИМР је у стечају од 4. априла 2017. године.


(Д. И. К. - С. Б, вечерње НОВОСТИ)


***

У некадашњем индустријском гиганту у београдској Раковици
 уочи најављене продаје,
погоне обилазе Турци, Словенци, Суданци, али и наши


Машине у паучини / Фото И. Маринковић

ШИРОКИМ лучним степеницама ретко одзвања корак. У управну зграду последњих месеци улази тек неколико особа - стечајни управник и његови сарадници. У закатанчене производне хале тек нема ко да зађе, а хоће ли радници, после година паузе, поново прећи праг Индустрије мотора Раковица, знаће се последњег дана маја. До тада ће се чекати писане понуде евентуално заинтересованих купаца. Стечај је пре две године зауставио машине, које се сада, уз објекте на 20 хектара земље, нуде не би ли се намирили повериоци.

"Новости" су, уочи заказане продаје, прошле напуштеним халама. Пре нас, чујемо од нашег водича Бранислава Јовашевића, обилазили су их потенцијални купци - Турци, Суданци, Словенци, па и домаћи. Погоне повезује готово 400 метара дуг ходник. На почетку је алатница, у коју се сад може и без кључа.

- У фабрици сам почео да радим 1985. године - присећа се Бранислав. - Био сам планер на монтажној линији, па продавац у малопродаји, па, велепродаји и опет су ме вратили на планирање. Када сам ја почињао, овде је радило 5.200 људи. Највећу производњу смо имали наредне године. Тада је произведено 57.000 мотора и 6.000 трактора. Извозили смо највише у Египат. Пад је, међутим почео деведесетих година. Дошле су санкције, није било извоза. Пао је стандард, па и тражња на домаћем тржишту.

Година бомбардовања, 1999. донела им је стечај. После пет година, уз принудно поравнање, почели су из почетка.


- Тада нам је главни партнер и купац био ИМТ - прича Бранислав. - У иностранству смо дотад изгубили тржиште. Нада се јавила када смо 2011. године потписали уговор са Етиопијом. Тражили су 15.000 трактора. У Египат смо извезли око 1.500 трактора. Наредне, 2012. године, успели смо да произведемо 1.063 трактора. У Етиопију смо послали 750 трактора. Током 2016. године успели смо да произведемо 53 трактора и 45 смо извезли у Египат. Последње што се овде произвело било је пет мотора за "Ауто-пољострој" Загреб 2017. године.


У хале данас ретко ко залази

И број радника се смањивао. Пре око пет година спали су на 2.000 запослених. Социјални програм је завршен 2015. године. Пред стечај, на посао је овде долазило између 400 и 500 радника.

- Ми смо веровали да не треба да идемо у стечај. Имали смо уговор са Етиопијом и Пољском - каже Бранислав. - Током 2016. године радили смо на оснивању новог предузећа које би изнајмљивало хале ИМР. Попут оног што су урадили у "Првој петолетки". Нисмо успели. Ваљда није било подршке.

Из управне зграде пуца поглед на кровове производних хала. Тешко их је пребројати. На мапи је пописано 27 објеката. Чекају купца. Повереник стечајног управника Будимир Мрдовић уверава нас да заинтересованих има.

Цитат
ЕГИПАТ
ТРАКТОРИ са знаком ИМР најпопуларнији су у Египту. Кажу да су и данас тражени, па и половни лако налазе купца. Током година стечаја, интересовање су показала два евентуална купца из ове земље.


- Пре расписивања јавног позива послали смо писма на 30 адреса обавештавајући их да ће бити организована продаја - објашњава Мрдовић. - Било је заинтересованих у Јужноафричкој Републици, Алжиру, Египту, Хрватској, Турској... Већина је вољна да настави производњу. Оптимиста сам. Очекујем да ће се ИМР продати и да ће радити. Додуше, на месту некадашњег "Рекорда" данас је тржни центар.


ЦЕНА СЕ НЕЋЕ МЕЊАТИ

ПРОЦЕЊЕНА вредност ИМР је 2,9 милијарди динара. Она није обавезујућа, нити почетна. Стечајни управник је дужан да прихвати понуду уколико је она већа од 50 одсто тог износа. Уколико је мања, одлука је на Одбору поверилаца.

Укупна призната потраживања поверилаца, међутим, превазилазе продајну цену фабрике - реч је о непуних 13 милијарди динара. Највеће обавезе су према бившим радницима.

(Сандра Булатовић, вечерње НОВОСТИ)

***

Прво ће да обезвреде и ову понуђену цену, па тек када је довољно оборе, наће се купац, који ће све из хала распродати, а онда порушити фабрику и на месту ње подићи или неки тржни центар или неки хотел са коцкарницама.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #89 послато: Јул 22, 2019, 01:24:32 »

Перони у Оџацима зарасли у коров


ИЗГОРЕЛА зграда Аутобуске станице и перони у корову, то је слика "успешности" приватизације Аутотранспортног предузећа "Саобраћај" у Оџацима, у којем је 160 радника остало без посла и наплаћених акција. Аутобуска станица данас је у власништву компаније за откуп житарица и трговину пољопривредним производима "Метеор комерц" из Сомбора, која је спремна да пероне поклони општини Оџаци.


- После тога ћемо расписати оглас за давање перона у закуп како бисмо обезбедили аутобуски превоз на локалним релацијама, јер су од 2015. године, кад су угашене линије "Саобраћаја", становници свих девет насеља у општини принуђени да путују таксијем, што изискује велике издатке - каже Милорад Станишић, помоћник председника општине Оџаци, задужен за комуналну делатност.

АТП "Саобраћај", које се бавило превозом путника, трговином, туризмом, угоститељством и ремонтом друмских моторних возила, а поседовало је и ауто-школу, продато је крајем 2003. на аукцији по почетној цени од 40.000 евра, или 2.748.000 динара, уз обавезна улагања од 140.000 евра, или 9.438.000 динара. Купац је био Славко Андрић, власник фирми ДОО "Ас мобил Андрић" и "Еуробус" из Петроварадина. Пре четири године објављена је продаја акција "Саобраћаја", а убрзо потом су његова возила продата и расходована.

На питање о садашњем статусу "Саобраћаја", за које Оџачани говоре да постоји само на папиру, генерални директор Зоран Тојагић није желео да о томе говори, напомињући да одговоре треба тражити од оних који су их "довели довде", не прецизирајући о коме је реч.

Представници садашње локалне власти, успостављене 2014, наводе да је "Саобраћај" годишње добијао више од 50 милиона динара за организовање јавног превоза у општини, иако су, како истичу, аутобуси овог предузећа били дотрајали и каснили на одредишта. Зато је Општина почетком 2015. издвојила 60 милиона динара за куповину осам најмодернијих "Мецедесових" минибуса, којима обезбеђује сопствени, ванлинијски превоз ученика до средњих школа.

Крајем исте године крах "Саобраћаја" означен је пожаром на Аутобуској станици, у којем су изгореле билетарница са чекаоницом и кафана, која није радила.


ПРОФИТИРАЛА ЖЕЛЕЗНИЦА

ЗБОГ неусловности Аутобуске станице, Оџачани у правцу Сомбора и Новог Сада путују тако што их аутобуси других превозника покупе успут. Многи су, како сами кажу, дигли руке од аутобуса и окренули се железници, истичући да је путовање новим руским возовима врло комфорно, а уз то знатно јефтиније, па и брже него аутобусима.Не тако давно је овако изгледала Аутобуска станица

Фото АД "Саобраћај"

Данас она изгледа овако

Изгореле билетраница, чекаоница и кафана / Фото Стеван Дукић

Запарложена станица


(З.Рајић, вечерње НОВОСТИ)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #90 послато: Јул 23, 2019, 19:48:13 »

Хипотека уништила `Пољострој`:
 Стечај у оџачкој индустрији машина и опреме
 окончан банкротом


РЕШЕЊЕМ Привредног суда у Сомбору, овог месеца је после осам година закључен стечај у Индустрији машина и опреме `Пољострој` у Оџацима. Стечајним повериоцима исплаћено је 28,5 милиона динара. Повериоци првог и другог исплатног реда исплаћени су у целини, а повериоци трећег реда у висини од 2,92 одсто утврђених потраживања.

Радници нису успели да задрже радна места Фото З. Р.


Стечај је отворен 2011. на захтев радника, који су тражили раскид уговора са Маријом Јерковић, ћерком познатог бизнисмена Милете Јерковића, која је купила `Пољострој` на аукцији за 300.000 евра. Радници кажу да је предузеће добро пословало две године после приватизације, колико је трајала и обавезна контрола спровођења купопродајног уговора, да би потом био узет кредит од четири милиона евра од тадашње `Металс банке` (касније Развојне банке Војводине) са хипотеком на целокупну имовину предузећа.

Ни евро од тог кредита, истичу радници, није уложен у `Пољострој`, а он је у међувремену, с каматама, прерастао у дупло већи дуг. Тадашња општинска и покрајинска власт су уверавале раднике да би увођењем стечаја успели да задрже радна места.

Од укупно 64 радника `Пољостроја`, која су завршила на бироу рада, на посао је у тзв. радном стечају било враћено око 40. Радници су сматрали да би предузеће, под условом да буде прихваћен план реорганизације, могло да обнови производњу, због велике потражње машина и опреме, које би се већим делом извозиле.

Међутим, план реорганизације није прихватио РБВ, који је био највећи поверилац `Пољостроја`. Зато је 2007. одлучено да се стечајни поступак спроведе банкротством. Вредност `Пољостроја` процењена је на 158 милиона динара, а имовина је током 2017. била безуспешно нуђена за упола нижу цену (79,4 милиона динара).Прошле године `Пољострој` је по почетној цени, знатно нижој од стварне, купило трговинско предузеће `Синагога` из Сомбора. После тога је Привредни суд донео решење о обустави стечајног поступка према правном лицу, а настављен је у односу на стечајну масу, и као такав закључен у новембру 2018. Стечајни управник је након тога обавестио суд да је пронађено још новца, који је накнадно подељен повериоцима решењем од 11. јула.УХАПШЕН ДИРЕКТОР

БРАНЕЋИ фирму и посао, радници су пре увођења стечаја штрајковали, не допуштајући директору и осталим представницима `Јерковић групе` да уђу у фабрику. Бивши директор је 2014. ухапшен под сумњом да је без одлуке Скупштине акционара закључио и реализовао уговор са Металс банком о дугорочном кредиту од 360 милиона динара, од чега је 243 милиона преко Јерковићевог `Вишња продукта` пренето трећој фирми, на штету `Пољостроја` и малих акционара.

(З.Рајић, вечерње НОВОСТИ)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #91 послато: Август 02, 2019, 22:13:39 »

Куршумлијска Бања на лицитацији, нема купацаПошто је маја прошле године пропала прва продаја комплекса `Жубор` у Куршумлијској Бањи, Фонд ПИО и Републичка дирекција за имовину расписале су поново протекле недеље нову понуду. Осим ове, на продаји је и Врањска Бања. Како се сазнаје, иако се на оглас заинтересовани јављају тек неколико дана, за Куршумлијску Бању за сада није било заинтересованих, док се за Врањску Бању потенцијални купци распитују, сазнаје `Политика`.
Иначе, ово нису ни прве, ни две последње бање које ће се наћи на лицитацији, будући да су Фонд ПИО и дирекција још лане огласиле продају 30 пропалих лечилишта у Србији, с тим што ће први бити приватизован `Жубор`. Поред Куршумлијске, у првом реду приватизације су и Специјална болница `Бујановац`, Бања Ковиљача, Нишка, Златибор, Сокобања, Рибарска, `Меркур` у Врњачкој Бањи, `Гејзир` у Сијаринској, `Институт за лечење и рехабилитацију` у Нишкој Бањи и `Термал` у Врднику. С тим што код већине ових бања може да се говори о продаји непокретности, док извориште геотермалне воде остаје у државном власништву.

(Фото Д. Јевремовић)

Оглашен хотел `Жубор` у Куршумлијској Бањи, заузима површину од око 16.000 квадрата са пратећим објектима и 95.902 квадрата земљишта. Маја прошле године нудио се по цени од 1,887.782 милиона, да би у најновијој понуди почетна цена 1,4 милиона евра. Непокретност која се продаје поред `Жубора` је и угоститељски објекат `Преполац`, површине 468 квадрата, као и Вила `Милица`, површине 588 квадрата. Када је реч о помоћној згради, где се налази извориште геотермалне воде, будући купац ће начин коришћења и експлоатацију извора регулисати у складу са условима и поступком прописаним одредбама Закона о рударству и геолошким истраживањима, а накнаду за коришћење у складу са Законом о накнадама за коришћење јавних добара. Понуде за куповину достављају се најкасније до 12. 8. 2019. године.

Ради отуђења непокретности земљишта расписан је и оглас за продају Врањске Бање. Како се наводи у огласу предмет продаје није објекат уписан као објекат здравства, који има одобрење за градњу а нема одобрење за употребу, с обзиром на то да је правоснажним решењем Градске управе града Врања власницима објекта – Републици Србији – Републичкој дирекцији за имовину Републике Србије и Републичком фонду за пензијско и инвалидско осигурање, наложено да у року од 90 дана од дана пријема решења поруше – уклоне предметни објекат.

Укупна почетна купопродајна цена износи 252.564,21 евра. Рок за плаћање купопродајне цене је 15 дана од дана закључења купопродајног уговора.

Већина пензионера негодује на одлуку државе да продаје имовину ПИО фонда, која је грађена радничким динаром у срећна времена када је на једног пензионера долазило четири и пет радника, па је било више пара у каси фонда, због чега се новац између осталог користио за градњу РХ центара по Србији.


 Мома Чолаковић, посланик ПУПС-а у Скупштини Србије, каже да је пре оглашавања продаје бања требало да се одлучи дефинитивно која ће права после приватизације бања имати пензионери који су их градили.

– Нисам за продају бањских лечилишта која раде и која пензионери данас користе уз велике попусте. Не само преко ПИО фонда, који их шаље на бесплатно лечење, већ и што преко својих пензионерских удружења и савеза имају могућност да по нижим ценама иду на излете или бораве у некој од бања – каже он и додаје да се слаже да треба отуђити бање које су пропале, чији објекти морају да се руше.

Представници Удружења синдиката пензионера Србије забринути су што је, тврде, пензијски фонд пренео своју имовину на државу како би она лакше приватизовала бање. – Тражимо да се поред процене Дирекције за имовину узму у обзир вредности имовине, које је утврдио судски вештак, као и вредности имовине утврђене од Пореске управе. Тим пре што су судови већ утврдили да је реч о приватној имовини и да држава нема никаквог права да располаже имовином ПИО фонда као приватном имовином – кажу у удружењу.

Проблем је, слаже се и Чолаковић, да за многе од ових бања нису још увек решени имовинско правни односи.

Како се незванично сазнаје ПИО није пренео на државу своје право својине или сусвојине на непокретностима које се налазе у бањама. Фонд је власник или сувласник само непокретности објеката у којима здравствену делатност обављају специјалне болнице, тако да фонд може евентуално да прода своју имовину, односно објекат.


(Аутор: Јасна Петровић-Стојановић  `Политика`)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
nina
Пуноправни члан
***
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 164Погледај профил
« Одговор #92 послато: Август 16, 2019, 07:14:14 »

ПРОДАЈА ЗЕМЉИШТА некадашње "Марине Дорћол"

"Краткорочна добит за град, а дугорочни губитак обале за грађане"

- Луксузни станови и марина за јахте на месту некадашње "Марине Дорћол" -Цитат
Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда понудила је потенцијалним купцима четири хектара дунавског приобаља - "Марину Дорћол". То ће бити још један у низу стамбених блокова уз Београдске реке. Но, има ли потребе за још луксузних станова поред већ постојећег `Београда на води` и комплекса на месту некадашњег `Бека`?


Пет стамбених зграда, пословна кула и хотел, 150 везова за чамце и јахте, реконструкција старог крана и црпне станице који су под заштитом државе. Тако је још пре 13 година најављено да ће изгледати овај простор. Но, Енгел Марина Дорћол, фирма која је планирала прво нововременско приобално насеље у Београду - никад није забола ни прву лопату, па је простором око предратне термоелектране "Снага и светслост" - наставио да господари коров.

Ових дана нови оглас. До 12. септембра траје рок за пријаву за надметање које ће се одржати дан касније, за четрири хектара земљишта. Почетна цена је 3,8 милијарди динара, односно око 32,3 милиона евра.

"Четири хектара је интересантно за многе поотенцијалне инвеститоре, посебно за фондове", каже Горан Родић из Грађевинске коморе.

Он очекује да ће се на надметање јавити више учесника. Каже да ко год уложи и сагради, како је најављено скоро 80.000 квадрата и марину, може да очекује добру зараду.

"Ту је доста сметала пруга која је туда ишла, сад је пруга измештена и локација је добила до значаја. Овај пут ће се наћи више заинтересованих инвеститора, без обзира на то што је кратак рок. Месец дана је за оне који имају озбиљне намере да обрну паре или да уложе у нешто - имају времена да такву локацију купе, јер су унапред знали какви су урбанистички услови", објашњава Радић.

"Тражена цена је рекордна. Нисмо имали трансакцију на том нивоу до сада и генерални коментар инвеститора са којима смо разговарали је да је цена доста висока", казао је Небојша Нешовановић из компаније ЦБРЕ.

Ипак, очекује да ће за локацију надомак постојећег насеља на такозваном 25. мају конкурисати више инвеститора, па и да цена може бити и већа. Што не значи да неће имати зараду.

"Немамо ни један други пројакат који има директан излазак на реку са марином, тако да ће имати карактеристике које ни један други пројакат нема, имаће предност у односу на све друге пројекте и то ће се вероватно видети и у цени. Ми бисмо очекивали цену у продају између 2,5 и 3,5 хиљаде евра по квадрату, у зависности од пројекта. Значи, причамо свакако о имућнијим суграђанима", истиче Нешовановић.

Иницијатива Не давимо Београд противи се плану продаје земљишта некадашње "Марине Дорћол". Кажу, у питању је погрешан и кратковид потез. Град ће, додају, убрати много новца, али прети штета од трајног губљења још једног јако вредног дела приобаља.


Цитат
"Уместо продаје и изградње луксузног становања, мислимо да би прави улог за будућност био да ово земљиште у потпуности остане у јавном власништву, и да се попут 'Централ парка' у Њујорку уз мале интервенције претвори у зелену парковску оазу и тако омогући већа доступност и приступ реци, и повећа проценат јавног простора за све грађане", кажу из Иницијативе.

Из града кажу и да ће инвеститор морати да заштити околне споменике културе, као и да реконструише кран старе централе и црпну станицу.

Извор: N1

...............

Само део коментара који су се појавили након ове вести:


1. Kako može priobalje da se prodaje, kada zakon štiti tu lokaciju od otuđenja? 2. Prvo što su ovi termiti uradili kada su se dokopali kase je ukidanje pomoći trudnicama i penzionerima, a odmah zatim su promenili statut da mogu da prodaju ono čega su se dokopali. 3. Opozicija treba da opomene eventuačlne kupce da kupuju kradenu robu koja priprada svima nama, slično kao i za PKB. 4. Bojkot&Šetnja!


Dakle, ruše Beograd jer ga mrze, veći je od njih, ne razumeju njegov duh... užas, tuga i strahota!
Сачувана
Саша
Напредни члан
**
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 99Погледај профил
« Одговор #93 послато: Септембар 25, 2019, 02:30:29 »

Куршумлијска Бања на лицитацији, нема купаца

Пошто је маја прошле године пропала прва продаја комплекса `Жубор` у Куршумлијској Бањи, Фонд ПИО и Републичка дирекција за имовину расписале су поново протекле недеље нову понуду. Осим ове, на продаји је и Врањска Бања. Како се сазнаје, иако се на оглас заинтересовани јављају тек неколико дана, за Куршумлијску Бању за сада није било заинтересованих, док се за Врањску Бању потенцијални купци распитују, сазнаје `Политика`.
Иначе, ово нису ни прве, ни две последње бање које ће се наћи на лицитацији, будући да су Фонд ПИО и дирекција још лане огласиле продају 30 пропалих лечилишта у Србији, с тим што ће први бити приватизован `Жубор`. Поред Куршумлијске, у првом реду приватизације су и Специјална болница `Бујановац`, Бања Ковиљача, Нишка, Златибор, Сокобања, Рибарска, `Меркур` у Врњачкој Бањи, `Гејзир` у Сијаринској, `Институт за лечење и рехабилитацију` у Нишкој Бањи и `Термал` у Врднику. С тим што код већине ових бања може да се говори о продаји непокретности, док извориште геотермалне воде остаје у државном власништву.

(Фото Д. Јевремовић)

Оглашен хотел `Жубор` у Куршумлијској Бањи, заузима површину од око 16.000 квадрата са пратећим објектима и 95.902 квадрата земљишта. Маја прошле године нудио се по цени од 1,887.782 милиона, да би у најновијој понуди почетна цена 1,4 милиона евра. Непокретност која се продаје поред `Жубора` је и угоститељски објекат `Преполац`, површине 468 квадрата, као и Вила `Милица`, површине 588 квадрата. Када је реч о помоћној згради, где се налази извориште геотермалне воде, будући купац ће начин коришћења и експлоатацију извора регулисати у складу са условима и поступком прописаним одредбама Закона о рударству и геолошким истраживањима, а накнаду за коришћење у складу са Законом о накнадама за коришћење јавних добара. Понуде за куповину достављају се најкасније до 12. 8. 2019. године.

Ради отуђења непокретности земљишта расписан је и оглас за продају Врањске Бање. Како се наводи у огласу предмет продаје није објекат уписан као објекат здравства, који има одобрење за градњу а нема одобрење за употребу, с обзиром на то да је правоснажним решењем Градске управе града Врања власницима објекта – Републици Србији – Републичкој дирекцији за имовину Републике Србије и Републичком фонду за пензијско и инвалидско осигурање, наложено да у року од 90 дана од дана пријема решења поруше – уклоне предметни објекат.

Укупна почетна купопродајна цена износи 252.564,21 евра. Рок за плаћање купопродајне цене је 15 дана од дана закључења купопродајног уговора.

Већина пензионера негодује на одлуку државе да продаје имовину ПИО фонда, која је грађена радничким динаром у срећна времена када је на једног пензионера долазило четири и пет радника, па је било више пара у каси фонда, због чега се новац између осталог користио за градњу РХ центара по Србији.


 Мома Чолаковић, посланик ПУПС-а у Скупштини Србије, каже да је пре оглашавања продаје бања требало да се одлучи дефинитивно која ће права после приватизације бања имати пензионери који су их градили.

– Нисам за продају бањских лечилишта која раде и која пензионери данас користе уз велике попусте. Не само преко ПИО фонда, који их шаље на бесплатно лечење, већ и што преко својих пензионерских удружења и савеза имају могућност да по нижим ценама иду на излете или бораве у некој од бања – каже он и додаје да се слаже да треба отуђити бање које су пропале, чији објекти морају да се руше.

Представници Удружења синдиката пензионера Србије забринути су што је, тврде, пензијски фонд пренео своју имовину на државу како би она лакше приватизовала бање. – Тражимо да се поред процене Дирекције за имовину узму у обзир вредности имовине, које је утврдио судски вештак, као и вредности имовине утврђене од Пореске управе. Тим пре што су судови већ утврдили да је реч о приватној имовини и да држава нема никаквог права да располаже имовином ПИО фонда као приватном имовином – кажу у удружењу.

Проблем је, слаже се и Чолаковић, да за многе од ових бања нису још увек решени имовинско правни односи.

Како се незванично сазнаје ПИО није пренео на државу своје право својине или сусвојине на непокретностима које се налазе у бањама. Фонд је власник или сувласник само непокретности објеката у којима здравствену делатност обављају специјалне болнице, тако да фонд може евентуално да прода своју имовину, односно објекат.


(Аутор: Јасна Петровић-Стојановић  `Политика`)
Продаја бања противзаконита

Цитат
Осим што се Куршумлијска бања продаје испод тржишне цене за милион евра, спорно је и што она не може бити предмет јавног оглашавања док су поступци реституције у току

Врањска бања (Фото Н. Тркља)


Информација о томе да ли су и коме продате Куршумлијска и Врањска бања, чији је оглас за отуђење био расписан још 18. јула, још нема. Из Републичке дирекције за имовину, на чијем сајту је продаја и била објављена, упорно одбијају да дају било какав одговор `Политици`, уз објашњење "да им је прво директор био на одмору, потом да су претрпани послом, те да ћемо добити одговоре само да изађу из гужве". И тако већ два месеца.

У исто време, пензионери с правом хоће да знају каква је судбина имовине која је својевремено грађена радничким динаром, (у време када је однос запослeних и пензионера био четири према један) па је Фонд ПИО имао пара да гради ове објекте.

Валеријан Кадијевић, помоћник директора за имовинске послове, пројектовање и заступање у Фонду ПИО, за `Политику` каже да су се за Куршумлијску и Врањску бању, према његовим сазнањима, пријавили купци предузећа `Планика` а. д. и `Миленијум тим`. И то тако што је `Планика` за Куршумлијску бању понудила 1,4 милиона евра, а `Миленијум тим` за Врањску 252.564 евра.

– Јавност не треба да чуди што је све обавијено велом тајни, јер се у оба случаја спроводи противзаконита продаја пензијске имовине. У више наврата сам о томе упозоравао Управни одбор Фонда ПИО, али није било реакције. Последњи пут сам им се писмом обратио 16. септембра. Пре тога сам их 2. августа благовремено упозорио да је продаја штетна по Фонд ПИО и да ће уговори о купопродаји који на основу њих буду закључени бити ништавни. Те да ће материјалну штету коју потенцијални купци буду претрпели морати да надокнади Фонд ПИО као несавесни продавац – каже Кадијевић и додаје да се и поред тога фонд одлучио на продају бања.

Осим, каже овај помоћник директора, материјалне штете од милион евра коју ће Фонд ПИО претрпети продајом Куршумлијске бање испод цене, јер је тржишна вредност бање 2,4 милиона евра, навео сам чињеницу да ова бања не може бити предмет јавног оглашавања и продаје док су поступци реституције у току.

– Односно, док правноснажно не буду окончани поступци за враћање имовине по захтевима бивших власника којима су непокретности у Куршумлијској бањи национализоване – каже он.

Да ствар буде још гора, Фонд ПИО је понудио на продају вилу Топлица с припадајућим земљиштем која је у приватној својини трећих лица, а не у власништву фонда. При томе је Агенција за реституцију у међувремену донела још неколико решења о враћању имовине наследницима у Куршумлијској бањи, које су управо на продаји, што одлуку да се она отуђује чини ништавном, категоричан је Кадијевић.

Када је реч о Врањској бањи, он истиче да је и на то указивао надлежнима, јер се у огласу продаје земљиште без зграде, иако се на тој парцели налази зграда која је уписана у јавне књиге као објекат здравствене заштите и за који је издата грађевинска дозвола површине 3.148 квадрата с пет спратова.

Упитан зашто је то рађено, он одговара, да би у супротном то земљиште коштало много више од 252.564 евра, а да то некоме очигледно не одговара. Она каже да се у овом случају у питање доводи нестручност и несавесно руковођење имовином фонда чиме се свесно наноси штета пензијском фонду, закључује он.

Ђуро Перић, доскорашњи председник Савеза пензионера Србије, каже да зна да су бање на продају, те да је за новог власника Куршумлијске бање био виђен власник Планике, али да више од тога ништа не зна.

– Нико нас није обавестио да ли су бање продате и коме. Наредних дана имамо велики скуп у Врњачкој бањи па ћемо се информисати шта се догодило – каже Перић.

Јасна Петровић-Стојановић, `Политика`
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #94 послато: Октобар 23, 2019, 19:56:27 »

Која фирма је за девет милиона евра купила `ИМР`?


Некадашњи гигант `Индустрија мотора Раковица` АД продат је за 1,1 милијарду динара, из стечаја, конзорцијуму који чине Институт за изградњу града и акционарско друштво `Хемпро` из Београда. Власнички удео у обе ове фирме има Звонко Богељић, сувласник Економског института из Београда.

Агенција за лиценцирање стечајних управника је 30. септембра организовала продају ИМР-а методом јавног прикупљања понуда.

Вредност предузећа је процењена на 2,9 милијарди динара (24,6 милиона евра), а прихваћена је понуда од 1,1 милијарду динара (9,3 милиона евра).Процењена вредност од 2,93 милијарде динара односи се на седам погона, магацине, складишта површине 75.997 квадратних метара, и друге објекте. У "пакету" је и целокупна опрема фабрике за производњу мотора, трактора и кабина, алати и залихе материјала за производњу.


Какве су намере будућег власника јуче нисмо сазнали ни у једној од компанија чланица конзорцијума. У Институту за изградњу града речено нам је да директор није ту, док су у фирми `Хемпро` рекли да тренутно не дају никакве изјаве у вези са тим, али да ћемо информације о њиховим плановима моћи да добијемо наредних дана.

Институт за изградњу града основан је у новембру прошле године и бави се истраживањем и развојем у осталим природним и техничко-технолошким наукама. Према подацима Агенције за привредне регистре, стопостотни власник овог института је привредно друштво за производњу предформи и боца од ПЕТ гранулата – "Екстра пет" из Београда. Једини власник ове компаније је фирма "Велкан трејдинг лимитид" из Никозије (Кипар). Према званично доступним информацијама кипарског регистра, директор ове фирме на Кипру је Звонко Гобељић, који је сувласник Економског института у Београду са уделом од око 47 одсто.

`Хемпро` је акционарско друштво за спољну и унутрашњу трговину сировинама и производима хемијске индустрије, гумарске индустрије, минералних ђубрива, папира и целулозе, грађевинске индустрије, фармације... Према подацима Централног регистра за хартије од вредности, Звонко Гобељић је највећи појединачни акционар и у овој компанији, са уделом од 66 одсто, док је фирма "Екстра пет", која је власник Института за изградњу града, сувласник са уделом од 23 одсто.

Занимљиво је да је предузеће "Екстра пет" власник фабрике пољопривредне механизације из Бољевца, што може да укаже и на чињеницу да ће нови власник ИМР-а наставити делатност производње мотора и трактора.

Љубодраг Савић, професор Економског факултета, каже да су мале шансе да нови власник обнови производњу, већ ће, према његовој оцени, највероватније на месту фабрике изградити пословно-стамбени комплекс.

Нико више од домаћих власника неће да се бави производњом. Сви гледају да што пре оплоде новац, најчешће кроз сектор услуга, односно градњу стамбеног и пословног простора – каже Савић.


`Индустрија мотора Раковица`, некадашњи производни гигант, упошљавала је више од 7.000 радника. Пре око пет година спали су на 2.000 запослених. Социјални програм је завршен 2015. године. Пред стечај, на посао у фабрику долазило је између 400 и 500 радника. ИМР је у стечају од 4. априла 2017. године.

Најважнија имовина ИМР-а је пословни комплекс у београдској општини Раковица, где се у кругу фабрике налази 47 објеката, поред осталог седам повезаних хала са 15 објеката и седам магацина и складишта на укупно 75.000 метара квадратних.

Имовина ИМР-а су и самачки хотел и управна зграда у Раковици, али и издвојени производни комплекс у златиборском селу Шљивовица, односно комплекс на локацији Љубиш. Комплекс у месту Шљивовица простире се на седам хектара и 84 ара, а други у месту Љубиш, на 1.152 квадрата. И ова два комплекса имају котларнице, трафостанице, а на локацији у Шљивовици постоји и постројење за пречишћавање отпадних вода.

Држава није успела да кроз процес реструктурирања спасе ово предузеће и једино што јој је остало јесте да ликвидира још једног гиганта српске привреде.


(Маријана Авакумовић, `Политика`)


***


Пре пар година се појавио зрачак наде.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=GCi1Xraunvs" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=GCi1Xraunvs</a>


Како су успели до сада да овако обезвреде овај гигант Тужан

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Саша
Напредни члан
**
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 99Погледај профил
« Одговор #95 послато: Новембар 03, 2019, 12:54:49 »

На продају Бањски комплекс `Златар` у Новој Вароши


Републичка дирекција за имовину и Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање огласили су продају Бањског комплекса `Златар` у Новој Вароши по почетној цени од 3,9 милиона евра (3.906.818 евра).

Како се наводи у документацији објављеној на сајту Републичке дирекције, бањски комплекс за превенцију, лечење и рехабилитацију кардиоваскуларних обољења има корисну површину од 12.298 квадратних метара, а унутар њега се налазе други објекти различите намене.


Комплекс се продаје у постојећем, "виђеном" стању, без права купца на накнадне рекламације. Понуде за куповину достављају се најкасније до 12. новембра ове године, наводи се у документацији.


`Политика`

..........

Само неспособна и издајничка власт може Богом дане бање и прелепу природу овако олако да продаје.


Сачувана
nina
Пуноправни члан
***
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 164Погледај профил
« Одговор #96 послато: Новембар 20, 2019, 00:11:02 »

Држава отписала Матарушку и Богутовачку бању

Са задовољством сам у „Политици” 7. новембра прочитао чланак „Две бање граде гондоле, а две под катанцем чекају купце”, дописника из Краљева М. Дугалића, о достигнућима и убрзаном развоју Врњачке и Јошаничке бање. Најављује се да ће република помоћи и реализацију нових планираних објеката у ова два лечилишта и околини.

Руинирани објекти у Матарушкој бањи (Фото П. Петровић)

У непосредном окружењу Краљева налазе се још две некада познате, а данас отписане бање – Матарушка и Богутовачка, о којима нико и не размишља. Док су Врњачка и Јошаничка бања у друштвеној својини, Матарушка и Богутовачка су пред ликвидацијом, јер практично скоро две деценије нису у функцији коју су некада имале, као бисери балнеолошког здравства Србије.

Током стодвадесетпетогодишњег постојања, Матарушка бања је била уточиште многима. Прво су у њој смештај и мир нашли руски имигранти који су избегли за време Октобарске револуције 1918. и стигли до Србије. Неки од њих су дали значајан допринос инфаструктурном развоју бање. Други талас је донео избегличку децу погинулих бораца и сиромашних из Србије за време и после Другог светског рата (1942–1947). У трећем таласу у Матарушкој бањи су збринуте избеглице пристигле у нашу земљу у доба мађарске револуције, 1956. године. Четврти, највећи прихват избеглих и прогнаних лица у овој бањи десио се од 1991. до 1995. године, током распада СФРЈ, када су овде стигли људи из Хрватске, Босне и Херцеговине и са Косова и Метохије.

После прва три таласа изгнаника, Матарушка бања се подизала и просперирала кроз изградњу инфраструктуре, смештајних капацитета, здравствено-рехабилитационих центара и свега осталог што је карактерисало један савремени балнеолошки центар. Међутим, после последњег, четвртог таласа избеглица, не само да није профитирала, већ је, напротив, због немара државе, практично доживела неславан крај. Хотели „Жича” и „Термал”, све виле, стационари и слично, постали су руине склоне самоурушавању и за њих нису заинтересовани ни њихови предратни власници, а камоли држава која је директно довела до таквог стања. Исту судбину су доживели и рехабилитациони центри, сви пратећи угоститељски, здравствени, туристички, спортски и други објекти. Такве прилике условиле су и гашење управе бање.

Матарушка бања је у Европи и шире била позната по томе што је благотворна за лечење неуролошких, реуматских, дегенеративних, посттрауматских и других болести, а пре свега по лечењу стерилитета и других гинеколошких обољења. Данас, кад се боримо против беле куге и када држава одваја знатна средства за вантелесну оплодњу, држава допушта да пропада бања у којој се некада лечио стерилитет, што је велики апсурд.

Извор: Др Предраг Петровић,научни саветник, `Политика`
.....

Цитат
Коментар из `Политике`
"Bory"
Posledica je srpske nemarnosti i ubjeđenja da je turizam samo MORE. Kako objasniti Srbima da Švajcarska nema more, a ima najjače razvijeni turizam? Ko od Srba hoće ići u banje i planine? Kakva potražnja, takva i ponuda! Za vrijeme JU samo se ulagalo u to more, a banje su služile samo za starce i bolesne, a nikako za rekreaciju i odmor. Tako je ostalo.Sjećam se jedne moje posjete Mataruškoj banji, posjetioci samo starci u crnom što je užasno depresivno djelovalo.


Снимак је од пре неколико година.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=mY1mDGWcGVs" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=mY1mDGWcGVs</a>

Природа је остала нетакнута, а шта више треба. Све остало се може поправити, доградити, изградити. Не, ова власт ће све то, скупа са овом предивном природом, ПРОДАТИ-поклонити, највероватније странцу или неком тајкуну.

Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #97 послато: Јануар 06, 2020, 05:50:59 »

Град Београд продаје `Сава центар` и `Београђанку`

Град Београд огласиће следеће недеље продају конгресног комплекса `Центар Сава` и за њега ће тражити најмање 25 милиона евра, пише `Политика`. До краја јануара требало би да буде оглашена и продаја палате `Београд`, популарне `Београђанке`.


Након два неуспешна покушаја – 2016. и крајем 2017. године – да нађе приватног партнера за `Центар Сава`, Град Београд одлучио је да тај конгресни центар прода, и следеће недеље огласиће продају по минималној цени од 25 милиона евра, сазнаје `Политика`.

Нови власник ће, како преноси портал еKапија, у наредних пет година морати у обнову да уложи додатних 50 милиона евра и да приложи банкарску гаранцију која ће се активирати ако не испуни тај услов.

Будући власник неће смети да мења намену, јер је здање архитекте Стојана Максимовића у поступку уписа у каталог културних добара.

Заменик градоначелника Горан Весић рекао је да је Град са `Центром Сава` само на губитку, али да је неопходан граду, због чега нови купац неће моћи да му мења намену."Он је од кључне важности за развој конгресног туризма будући да такви туристи дневно троше двоструко више новца од обичних. Нови власник имаће обавезу да по повлашћеним ценама уступа тај простор граду за одређене манифестације попут Феста", рекао је Весић.

`Делта холдинг` Мирослава Мишковића, који од 2016. покушава да се домогне `Сава центра`, и под овим условима заинтересован је за куповину објекта и даће своју понуду, потврдили `Политици` у `Делти`.Весић је рекао и да ће Град до краја јануара огласити и продају палате `Београд`, јер је са тим објектом такође на губитку.

"Од пореза на имовину годишње бисмо могли да приходујемо око милион евра", рекао је Весић.

`Политика` подсећа да је популарна Београђанка под заштитом и да нови купац не би смео да је руши.

(СРБИЈАДАНАС)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #98 послато: Јануар 25, 2020, 00:45:29 »

Државне апотеке на продају?
Приватници тврде да их је вишак запослених упропастио


Цитат
Најављена продаја апотека које су у надлежности Града Београда изазвала је полемике о разлозима продаје, али и о пословању апотека у државном власништву

Фото П. МилошевићУ Апотеци "Београд" кажу да послују позитивно и да нису обавештени о продаји, док у Савезу приватних апотекара Србије сматрају да је вишак радне снаге довео државне апотеке до "просјачког штапа".

Заменик градоначелника Горан Весић најавио је да Град планира да прода све објекте из своје надлежности који нису у систему градске комуналне инфраструктуре, између осталог и апотекарске установе јер, како је образложио, Град Београд, као и сви модерни градови, треба да се бави оним што пружа грађанима, а то је комунални систем.

Међутим, још није јасно када ће та продаја почети и шта ће она значити за запослене, за купце и потрошаче.

У оквиру мреже Апотека "Београд" тренутно послује 119 апотека у свим београдским општинама, а директорка те установе Јасминка Бјелетић је раније за Тањуг рекла да о продаји није обавештена.

Навела је да све апотеке функционишу због доступности здравствене заштите, али да међу њима има и оних које су нерентабилне, те да су то, углавном, приградске.

Када је реч о финансијским резултатима, навела је да Апотека "Београд" по тзв. готовинском моделу, који подразумева да се обрачун врши 31. децембра, у дефициту, али да тај минус три године уназад покривају из средстава суфицита из претходних година. Када је реч о обрачунском моделу, који подразумева обрачун свих плаћања и наплата на нивоу једне године, Бјелетић је казала да ће прецизне податке имати почетком фебруара, али да је по информацијама које тренутно имају, Апотека "Београд" по том моделу и 2019. године пословала позитивно.

Драгутин Рајевац из Савеза приватних апотекара Србије се нада ће продаја државних апотека у свим градовима у којима је планирана бити транспарента и да се неће догодити да се ти локали искористе за неку другу делатност.

При томе он сматра да су државне апотеке имале, како каже, огромну предност у односу на приватне, као и најбоље локације, али да су кадрови који су их водили показали немоћ да у поштеној и фер утакмици са приватницима направе резултат. То је по његовом мишљењу највероватније разлог зашто се оне продају.

(Б92.нет)
***

Овај Горан Весић је изгледа и постављен на ову функцију само да грађане Београда обавештава шта ће ова Вучићева власт све у Београду да прода. Старе вредности града уништавају, секу дрвеће по целом Београду и крчме све оно што је народ деценијама градио. Има ли овоме краја?
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #99 послато: Фебруар 27, 2020, 03:33:05 »

Синхронизовано ММФ и EBRDСудбина "Српске банке" која је такође у већинском власништву државе (96,5 одсто) још увек није позната. Ова банка је све до 2009. године позитивно пословала, да би 2009. годину окончала са губицима од 280,3 милиона динара. Кроз медије су се провлачили неки неговештаји да би управо споменута банка могла да постане државна развојна банка. Међутим, на овакве маркетиншке приче режима не треба наседати, јер је готово немогуће да ће ММФ, након 10 година разарања српског банкарског сектора, допустити нашој држави да има своју развојну банку. Политика ММФ-а и Светске банке се своди на просту економску рачуницу која гласи: што би ви у Србији кредитирали вашу привреду, када смо ми ту са својим банкама и својим каматама!? Јер да међународне финансијске институције "грабе" и присвајају за себе све оно што у нашој држави има некакву вредност, очигледно је на примеру "Комерцијалне банке" у којој наша држава има импозантан власнички удео (42,6 одсто).
"Комерцијална банка" је 2009. године остварила добит од 1,8 милијарди динара, а сем тога је по величини билансне активе је на српском тржишту капитала заузела друго место, са учешћем од 9,96 одсто (прва је "Банка Интеса" са 14,83 одсто тржишног удела).
У децембру 2009. године, представници Европске инвестиционе банке (EBRD), која иначе има власнички удео од 25 одсто у "Комерцијалној банци", потписали су са режимом у Србији уговор о докапитализацији "Комерцијалне банке" са 120 милиона евра. На овај штеточински уговор, потпис је у име Владе Србије ставила министарка финансија Дијана Драгутиновић. Њиме се перфидно предвиђа да Србија може да задржи свој власнички удео од 42,6 одсто у "Комерцијалној банци", али уз услов да у наредне три године такође обезбеди новац за докапитализацију и то у истом проценту у односу на власнички удео.

Међутим, како је налог ММФ-а да Србија распрода своје власничке уделе у банкама, а сем тога држава неће бити у стању да обезбеди реалне изворе финансирања за докапитализацију "Комерцијалне банке", јасно је да дефинитивно остајемо и без ове банке.  Држава тражи финансијског саветника за продају Комерцијалне банке


До краја септембра 2019. банка би требало да добије сувласника у вредности државног пакета акција
Држава је објавила оглас којим тражи финансијског саветника за Комерцијалну банку и тиме је предузела први корак у приватизацији свог удела. Актуелним аранжманом с Међународним монетарним фондом (ММФ), популарно названим "чуваркућа", влада се обавезала да до краја фебруара 2019. године донесе одлуку о приватизацији, а да тендер распише у јуну. До краја септембра 2019. Комерцијална би требало да добије сувласника у вредности државног пакета акција.

Планови и припреме за продају Комерцијалне банке трају још од 2006. године, када је Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) докапитализовала Комерцијалну банку са 70 милиона евра. Тада је договорено да ће држава, уколико одустане од приватизације, морати да ЕБРД-у и ИФЦ-у (Међународна финансијска корпорација при Светској банци) исплати 252 милиона евра.

Држава у Комерцијалној банци има удео од 41,74 одсто. Европска банка за обнову 24,43 одсто, ИФЦ има 10,15 одсто акција, немачки ДЕГ фонд 4,6 одсто, а шведски "Сведфонд" 2,3 одсто удела.Министарство финансија позвало је водеће међународне фирме да доставе изјаву о заинтересованости за пружање услуга финансијског саветника за припрему и спровођење плана продаје акција Комерцијалне банке у државном власништву. Министарство финансија је саопштило да се од саветника очекује да након детаљно извршене анализе прилика на тржишту, различитих модела приватизације, као и анализе конкуренције на тржишту, предложи најбољу могућу стратегију и начин продаје акција Комерцијалне банке у државном власништву, са циљем избора поузданог партнера и максимизације ефеката од продаје капитала. Такође, финансијски саветник ће бити изабран методом избора на основу цене и квалитета, а захтев за достављање понуда биће достављен фирмама које уђу у ужи избор. Рок за достављање изјаве о заинтересованости је 12. новембар.

У огласу је наведено да заинтересоване фирме треба да имају значајно искуство у приватизацији банака и да располажу тимом искусних експерата.

Удео који ће бити понуђен на продају представља целокупан државни удео и чине га акције у власништву Републике Србије, а додатно га могу чинити и све друге акције и у власништву других акционара вољних да своје акције придруже Републици Србији у даљем поступку приватизације.

Мерено укупном активом, учешће Комерцијалне банке у банкарском сектору Србије на дан 31. март 2018. године је 10,83 одсто. Банка располаже мрежом од 204 експозитуре на целој територији Србије. Седиште банке је у Београду. На дан 30. јун 2018. Комерцијална банка има 2.809 запослених.

(Политика)

***


Баш сам се питала, како то да је ова незајажљива власт оволико дуго чекала да прода и ову банку. Сложићу се у свему са коментарем једног читаоца,

Цитат
Радомир М. Мисаљевић
Ми не можемо ништа променити. Пишемо по разним платформама о неправилностима у држави, али то нико не зарезује. Једина нам је прилика да нешто променимо приликом некаквих избора, али ни од тога нема ништа. Власт наставља где је садашња опозиција радила и стала. Значи, сви су исти. Сада су се окомили на Комерцијалну банку, а.д., Београд. Претходно су уништили остале српске пословне банке, Народну банку Србије и Завод за обрачун и плаћање. Платни промет и контрола истог је у расулу. Грађани и привредни субјекти су у дужничком ропству (изградили су српску Бастиљу, дужнички затвор - КПЗ у Панчеву). Парадржавни органи владају државом. Зар Србија не може имати ништа своје, српско, државно. Чиме су уцењени, колико су плаћен. Да све униште. Што пре.


Држава одлучила да прихвати понуду:
 Комерцијална банка одлази у руке словеначке НЛБ

ПАТУЉАК купује џина. Овим речима може се описати информација која је "Новостима" потврђена у Влади Србије да су завршени преговори са словеначком Новом љубљанском банком и да следи потписивање уговора о продаји највеће српске државне - Комерцијалне банке.

Ни рекордна 2019. година у којој је Комерцијална банка зарадила 75,3 милиона евра није била довољна да се наши доносиоци одлука предомисле, него су изгурали продају до краја. Словенцима ће припасти финансијска институција која покрива скоро 11 одсто домаћег банкарског тржишта.

Иако се спекулисало да је НЛБ понудио 450 милиона евра ова информација нам није потврђена.

Ипак, Словенци су понудили више од АИК банке, српског бизнисмена Миодрага Костића као другоg и Рајфајзен банку као трећег понуђача.

"Новостима" је потврђено да је преговарачки процес завршен и да се очекује потписивање уговора. Наша највећа државна банка, осим у матичној држави ради и на територији Црне Горе и Босне и Херцеговине. Осим у Републици Српској, где се позиционирала као шеста банка, недавно је, приликом посете председника Александра Вучића Дрвару, отворила и експозитуру у овом граду. Запослила је четворо људи и отворила рачуне за свих 100 радника у тамошњој новоотвореној фабрици "Јумко".

Да би стекла већинску контролу, држава је мањинским акционарима током 2019. године исплатила нешто више од 260 милиона евра за 41,47 процената власништва.

(Д.Стојаковић, НОВОСТИ)

***
Потписан уговор са Новом Љубљанском банком
 о купопродаји акција Републике Србије у Комерцијалној банци


Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали, председник Извршног одбора Нове Љубљанске банке д.д (НЛБ) Блаж Бродњак и члан Извршног одбора те банке Арчибалд Кремсер потписали су данас у Министарству финансија Уговор о купопродаји акција, у вези са 83,23% обичних акција Комерцијалне банке а.д Београд. Потписивањем овог уговора, банка ће добити новог стратешког партнера, који ће након завршетка трансакције преузети и управљање банком.

Република Србија ће до датума завршетка трансакције укупно приходовати више од 450 милиона евра. Акције Србије у Комерцијалној банци су продате за износ од 387,02 милиона евра, а додатно, држава ће приходовати од камате по стопи од 2% годишње коју ће НЛБ имати обавезу да исплати Републици Србији, за период од 1. јануара 2020. до датума завршетка трансакције. Уговором је предвиђено и да се 50% исказане добити за 2019. годину исплати као дивиденда, на основу чега ће Република Србија приходовати износ од око 31 милиона ЕУР. Додатно, предвиђена је и исплата дивиденди из ранијих година, по ком основу ће Република Србија приходовати износ од око 26 милиона евра.

Министар финансија Синиша Мали је истакао да је веома задовољан успешним завршетком процеса, као и понуђеном ценом.

- Задовољни смо понуђеном ценом, која је међу најповољнијима у односу на упоредиве, недавне и релевантне транаскције у региону. Ова финансијска понуда превазилази и наша очекивања заснована на процени вредности банке, а коју је израдио наш финансијски саветник Лазард. Укупне остварене приходе по овој трансакцији држава ће уложити на паметан начин, и то пре свега у инвестициони план “Србија 2025”, као и у враћање скупих кредита из прошлости. То ће даље допринети побољшању квалитета живота наших грађана и већем привредном расту. Дакле, Србија је постала атрактивна дестинација за инвестирање и ми очекујемо још веће стопе раста, као и даља повећања плата и пензија. Са друге стране, Комерцијална банка је одлично радила, али може да ради и много боље, и верујем да ће то бити могуће захваљујући новом стратешком партнеру. Када је реч о финансијским услугама, где имате отворено тржиште, сматрамо да приватник може да буде много бољи власник од државе. Реч је о озбиљној банци, која има јасну стратегију и визију, и која је једина регионална финансијска институција листирана на Лондонској берзи. Дакле, врло смо задовољни процесом који је био у потпуности транспарентан и који је са великим успехом приведен крају. Надамо се да ће се трансакција успешно затворити у наредних неколико месеци - истакао је министар Мали.


Председник Извршног одбора НЛБ д.д. Блаж Бродњак је истакао да ће та банка остати посвећена јачању и даљем развоју Комерцијалне банке.

- Ова трансакција представља још једну веома важну прекретницу у развоју НЛБ групе након успешног завршетка процеса приватизације наше банке у 2019. години. Јачање присуства у Србији, нашем највећем и веома атрактивном иностраном тржишту, представља наш стратешки приоритет. Као резултат трансакције, тржишни удео у укупној активи НЛБ-а у Србији повећаће се на преко 12%, чиме ће НЛБ постати трећа највећа банкарска група у земљи и испунити стратешки циљ да постане једна од водећих банака на свим тржиштима на којима послује. Обим пословања НЛБ-а у Србији биће далеко највећи унутар групације изван граница Словеније, што ће значајно утицати на нашу позицију регионалне, системски важне финансијске институције. Импресионирани смо квалитетом и потенцијалом Комерцијалне банке и њеног бренда, а похваљујемо и посвећеност Србије и захваљујемо на транспарентном и професионалном поступку. НЛБ ће у потпуности бити посвећена даљем развоју банке, користећи искуство стечено дугогодишњим присуством у региону, приступ фокусиран на потребе и корисничко искуство клијената и велики потенцијал који банка има на тржишту у Србији. Из овог, али и многих других разлога, велико нам је задовољство да пожелимо свим акционарима Комерцијалне банке, а поготово клијентима и запосленима, добродошлицу у НЛБ породицу – рекао је Бродњак.


Након потписивања уговора, у наредних пет до девет месеци очекује се одобрење Европске централне банке (ЕЦБ), Народне банке Србије (НБС) и централних банака и органа за заштиту конкуренције у земљама у којима послују НЛБ и Комерцијална банка, те ће након поменутих одобрења бити закључена трансакција.

Процес проналажења стратешког партнера за Комерцијалну банку започет је јавним позивом 31. маја 2019. године, у току којег је инвестициона банка Лазард, која је саветник Републике Србије у овом процесу, контактирала 28 реномираних финансијских институција широм света, од чега су половина биле банке, а друга половина инвестициони фондови. Од тог броја, њих шест је послало Писма о заинтересованости, након чега су најпре стигле четири необавезујуће понуде, а затим и три обавезујуће. Након свеобухватне анализе обавезујућих понуда и препорука саветника, извршено је њихово рангирање. Преговори са прворангираним понуђачем, Новом Љубљанском банком, отпочели су 27. децембра 2019. године. По окончању преговора, Влада Републике Србије је на седници 20. фебруара 2020. године, усвојила Нацрт уговора о купопродаји 83,23% акција Комерцијалне банке.


Поступак је био двостепени, у потпуности транспарентан, и уз активно учешће реномираног саветника. Овај процес је један од реформских циљева у актуелном аранжману “Инструмент за координацију политика” Републике Србије и Међународног монетарног фонда (ММФ).

(NovostiOnline)

***


Шта рећи, а не заплакати. Мислила сам и надала се да се ово неће десити. Али ето, десило се, Вучић је са својим сатрапима закуцао последњи ексер у мртвачки сандук српских банака!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Странице: 1 [2] 3   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!