forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Август 12, 2020, 19:16:50


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: [1]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Предлог за Балкан: "Албански Бенелукс"  (Прочитано 988 пута)
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12564Погледај профил
« послато: Јун 22, 2012, 06:16:58 »

Предлог за Балкан: "Албански Бенелукс"


Албанија, Косово, Македонија и Црна Гора треба да се удруже у трајну структуру, сличну Бенелуксу, која би дала нови подстицај припремама за чланство у Европској унији - идеја је коју у заједничком тексту објављеном на порталу ”ЕУ обсервер” износе Гинтер Фелингер, аустријски економиста који живи у Албанији, и Екрем Краснићи, новинар рођен на Косову, који живи у Бриселу.


Ово није велика Албанија, него Албанија којој су припојени Косово, Македонија и Црна Гора

Они напомињу да је важно убедити светску јавност да предлог није "нека врста велике Албаније на мала врата".

- Могло би да се почне међувладиним споразумом Албаније и Косова о стварању технократског секретаријата за спровођење мера, који би пратио позив Македонији и Црној Гори да се придруже - предлажу Краснићи и Фелингер.

По њиховој оцени, четири суседне земље се добро уклапају - све су веома конкурентне када је реч о привлачењу страних инвеститора и имају другачију историју и етничку мешавину од Босне и Србије на северу. Приоритет нове структуре требало би да буде трговина и либерализација царина, борба против организованог криминала, развој региона, инфраструктура и развој регионалног финансијског тржишта.

- Од краја 2012. године настало би тржиште за осам милиона људи са слободним протоком робе, услуга, капитала и људи, које би одмах доносило корист, уместо да се чека на приступ ЕУ. План је амбициозан, али нема времена за губљење - истичу двојица аутора.

Ситуација је, указује се, посебно лоша на Косову, као најмање развијеном.

"Хрватска је постигла пун територијални суверенитет 1995. године, а постаће чланица 2013. Ако узмемо у обзир да је Косово данас где је Хрватска била 1995. године, могли бисмо да предвидимо улазак у ЕУ 2030. То је предалеко".

Развој ће, закључује се, бити много бржи ако се границе ”оставе по страни” и економска сарадња, уз подршку ЕУ и САД, постане највиши приоритет четири земље

Цитат
"Шенген"

Косовски и албански председник су још 2009. године договарали "балканску шенгенску зону", односно безвизни режим за Македонију, Црну Гору, Албанију и Косово, који би се заснивао на моделу региона Бенелукса. Објашњено је да би то био пример чврсте регионалне сарадње са намером убрзања европских интеграција.


(Вести)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Странице: [1]   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!