Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/ndanilo/webapps/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
Афера "Агробанка"
forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Октобар 23, 2020, 04:07:01


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: [1]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Афера "Агробанка"  (Прочитано 22534 пута)
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« послато: Јун 24, 2012, 08:15:18 »

Душан Антонић, први човек Агробанке добио 800.000 евра бонуса, а банка пропала

Магистру Душану Антонићу (64), досадашњем председнику Извршног одбора Агробанке, којој је јуче отворен стечајни поступак, Управни одбор је 2009. доделио награду за успешне пословне резултате у висини од 800.000 евра, сазнаје „Блиц“. Управо те године Агробанка је одобрила највећи број ненаплативих кредита.


Душан Антонић (стоји) с министрима

И тадашњи председник УО Рајко Латиновић каже да је Антонић добио награду, али да се не ради о тако високој суми, не желећи, међутим, да саопшти тачан износ.

Душан Антонић већ данима игнорише позиве “Блица”, а последње што је недавно изјавио јесте да је “радио у интересу српске привреде”. Он је, иначе, носилац признања “Капетан Миша Анастасијевић” као најбоље оцењени банкар у 2005. години, а такође је проглашен и за најбољег менаџера у 2006. години у области банкарства.

Упућени тврде да се у банци још приликом одобравања кредита фирмама које су у стечају, банкроту или у фази ресруктурирања у 60 одсто случајева знало да ће позајмице тешко бити наплаћене.

Један некадашњи члан Извршног одбора Агробанке тврди да последњих година Антонић више “није био човек каквог су га иначе памтили и да је било очигледно да су се неке одлуке доносиле по политичкој основи”.

Имајући, међутим, у виду да је Влада била највећи појединачни акционар у Агробанци са уделом од 20 одсто, а да је на другој страни Народна банка Србије вршила надзор, погрешно би било искључиву одговорност сваљивати на Антонића и чланове Извршног и Управног одбора банке.

Горан Радосављевић, државни секретар у Министарству за финансије, каже за “Блиц” да није тачно да држава не предузима ништа да утврди одговорности надлежних због пропадања Агробанке.

Према његовим речима представници Министарства финансија ће се ускоро срести са амбасадорима оних држава чији су држављани били акционари Агробанке у вези с покретањем процедура одговорности Управног и Извршног одбора Агробанке и ревизора.

- Ми ћемо се такође придружити подизању тужбе у тим поступцима пред надлежним истражним органима у земљи уколико се на њих одлуче и страни акционари. Нећемо подизати тужбу против Народне банке Србије, већ против управе банке и ревизора. Међутим, сада је све у фази преговора - каже Радосављевић.

То је помало парадоксално ако се зна да су у управном одбору седели изабрани представници акционара, па испада да ће држава тужити саму себе јер је највећи појединачни акционар.

Алеш Шкоберне, представник петине акционара Агробанке из Европске уније, најавио је, како је пре неки дан писао „Блиц“, покретање међународне арбитраже против Владе Србије због повреде Споразума о заштити страног улагања, пред међународним арбитражним трибуналима у Вашингтону или Паризу.

- Није природно да једни акционари могу да туже друге. Иначе, због стечаја Агробанке држава сноси исто онолико одговорности колико и други акционари. Без других акционара ниједна озбиљна одлука није могла да се донесе - одговара Радосављевић.

Оваква констатација стоји када, примера ради, у једној компанији сви акционари раде у интересу компаније.

Међутим, у овом случају држава иако је акционар, није учинила ништа да спречи губитак од 300 милиона евра, због чега је банка отишла у стечај и због чега су порески обвезници, односно грађани Србије морали да плате 85 милиона евра за оснивање Нове Агробанке.

Према тврдњама страних акционара, ниједна од две сазиване скупштине акционара у априлу није одржана јер није било кворума због тога што представници Републике Србије, која има више од 20 одсто акција, нису дошли ни на ванредну скупштину ни на поновљену седницу.

 

Саветник Томислава Николића радио у Агробанци

Интересантно је да су политичке везе веома битне у пословању банке. Индикативно је да је чак и садашњи саветник председника Србије Томислава Николића за одбрану и безбедност Милорад Симић од 2007. године запослен у Агробанци, прво на пословима саветника Извршног одбора за превентиву и безбедност, а потом као извршни директор Сектора управљања имовином, безбедности, комерцијале и општих послова.
Симића везују јаке политичке везе са Душаном Михајловићем и Социјалистичком партије Србије, а наводно је и повезан са Видојем Вујићем, који је један од дужника у Агробанци. Он такође седи у Управном одбору ФК Црвена звезда, која је позајмљивала од ове банке. Симић је радни век провео радећи у МУП-у, где је врло брзо стекао чин генерал-мајора и обављао функције начелника Управе полиције МУП-а Србије и начелника Полиције града Београда. Пред 5. октобар 2000. залагао се за брутално разбијање штрајка рудара у Лазаревцу. Он ипак, како се сматра, у Агробанци није имао довољно висок положај да би директно могао да форсира одобравање спорних позајмица.  (Блиц)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #1 послато: Август 08, 2012, 21:09:19 »

Шеф Агробанке побегао из Србије!


Душан Антонић, бивши челник Агробанке, напустио је јутрос Србију и више није доступан полицији и правосудним органима, сазнаје Б92. Тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић изјавио је да су данас ухапшени челници Агробанке и два приватна предузећа која тој банци дугују више од 530 милиона динара.

Душан Антонић


Некадашњи председник ИО Агробанке ексклузивно је јуче за Б92 говорио ко је крив за минус од 300 милиона евра и признао да је од банке добио 600.000 евра. Како је рекао, он не види проблем у томе што је тај новац добио у тренутку када је настала економска криза и напоменуо да је спреман да прича са државним органима о томе како су се делили кредити, уколико га позову. Међутим, у међувремену је отишао из земље.

Тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић изјавио је да су данас ухапшени челници Агробанке и два приватна предузећа, али није желео да каже имена ухапшених.


Цитат
Народна банка Србије је у мају одузела дозволу за рад Агробанци због минуса од 300 милиона евра. Претходно је у децембру 2011. уведена принудна управа. Након гашења банке њене обавезе и депозите је преузела нова Агробанка коју је основала Влада Србије.
 (б92, Бета, РТС)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #2 послато: Август 08, 2012, 21:13:24 »

Да ли ћемо ускоро да чујемо за још неке "бежаније" или ће се на време почети одузимати пасоши појединцима Молим?
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Zeka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 711


Zeka


Погледај профил
« Одговор #3 послато: Август 08, 2012, 23:20:52 »

Цитат
Да ли ћемо ускоро да чујемо за још неке "бежаније" или ће се на време почети одузимати пасоши појединцима

Сетих се оне чувене сцене из филма КО ТО ТАМО ПЕВА: БУШИ...БУШИ...

АПСИ.. ВУЧКО.. АПСИ..!!
Сачувана

Ал' тирјанству стати ногом за врат, 
довести га к познанију права, 
то је људска дужност најсветија!
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #4 послато: Август 08, 2012, 23:22:06 »

Ухапшен Душан Антонић

Бивши председник Извршног одбора "Агробанке" Душан Антонић, који је био у бекству, ухапшен на граничном прелазу код Сремске Раче, потврдио за РТС премијер и министар полиције Ивица Дачић. Претходно у истрази афере "Агробанка" ухапшено још седам особа.

 У току је саслушање ухапшених.

Ухапшени су Славољуб Корићанац, Бранимир Узелац, Сауд Хасовић, Вехбо Папић, Бобан Лабовић, Милош Узелац и Бојан Зарић.

Славољуб Корићанац је бивши заменик председника Извршног одбора "Агробанке", док је Бојан Зарић био члан тог одбора. Бранимир Узелац је директор "Хед комерца", а Сауд Хасовић фирме "Дрина тимбер".

На интерент презентацији фирме "Хед комерц" наводи се да им је једна од делатности трговина дрвним производима њихове стругаре "Дрина тимбер" д.о.о. 

Специјални тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић рекао је за РТС да постоји основана сумња да је велики број кредита одобраван групама повезаних правних лица противно закону о банкама, актима Народне банке Србије и интерним актима "Агробанке".

"То је имало за последицу ненаплативност одобрених кредита у износу од преко 200 милиона евра. Ускоро треба да почне саслушање осумњичених, одговорних лица у 'Агробанци' и два приватна предузећа - 'Хед комерц' и 'Дрина тимбер', која у овом тренутку по основу неизмирених обавеза 'Агробанци' по коришћеним кредитима дугују више од 530 милиона динара", рекао је Радисављевић.

Реч је о правним лицима чији је сувласник најближи рођак једног од од бивших руководилаца у Агробанци, рекао је Радисављевић.

"Њихов број свакако није коначан, јер је дат налог полицији да провери све спорне и неисплаћене кредите", нагласио је Радисављевић.

Иначе, Тужилаштво за организовани криминал од фебруара месеца ове године, на основу извештаја Управе криминалистичке полиције, води предистражни поступак поводом спорних кредита које је у периоду од 2006. до краја 2011. године одобрила и пласирала Пољопривредна банка Агробанка А.Д. Београд.

Душан Антонић

Душан Антонић био је председник Извршног одбора "Агробанке" до краја прошле године, када је због ненаплативих потраживања банци одузета дозвола за рад и уведен стечај. Протеклих дана демантовао је да је одговоран за губитак од 300 милиона евра у пословању банке, за шта оптужује принудну управу.

Економисти кажу да су губици последица давања кредита разним фирмама, без адекватног обезбеђења, а Антонић је признао да је било притисака и из политике и привреде да се одређени кредити одобре.

Међутим, тврди да је увек поштована процедура, и да он ниједан кредит није одобрио, већ да је то радио Кредитни одбор. За свој рад од банке је, каже, добио коректну награду: 600.000 евра.

За скоро четири деценије рада, шездесетчетворогодишњи Душан Антонић прошао је готово све банкарске послове, од приправника до генералног директора. Пре шест година, Клуб привредних новинара прогласио га је за менаџера године у области банкарства.

(РТС)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #5 послато: Август 08, 2012, 23:23:36 »

Цитат
За свој рад од банке је, каже, добио коректну награду: 600.000 евра.

 Шокиран

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #6 послато: Август 08, 2012, 23:37:56 »

Цитат
Акционари "Агробанке" доживели су судбину штедиша некадашњих пирамидалних банака. Штедишама "Дафимент" и "Југоскандик" банке држава је, додуше, после много година, дала обвезнице, па произлази да су се мали акционари "Агробанке" више коцкали од њих.

"Није уопште спорно да је компанија пословала лоше, него то што је то лоше пословање било скривено иза финансијских извештаја који су показивали квалитетно пословање и самим тим многи инвеститори су се у складу са тим и понашали", каже Ненад Гујаничић, берзански посредник.

Мали и средњи повериоци "Агробанке" у стечају не губе наду, јер се најављује преиспитивање кривичне одговорности пословодства.

За разлику од малих акционара, велики депоненти, "Хипо група" и страни инвестициони фондови, не могу да рачунају на исплату штете. Они су најавили међународну тужбу.

"Не смемо да ризикујемо 70 милиона евра колико се прича да ће страни инвеститори покренути тужбе пред европским институцијама, већ држава мора да утврдити где је кривица настала, да предузме конкретне мере да заштити своје грађане, а и сектор без кога нема развитка, а то су стране инвестиције", каже Владимир Круљ, економски консултант.

Штету због пропасти "Агробанке" већ плаћају порески обвезници. Како би спречила домино ефекат у банкарском систему, држава је уложила 220 милиона евра у "Нову Агробанку".

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #7 послато: Август 08, 2012, 23:50:39 »

Разговор са, сада већ ухапшеним, Душаном Антонићем:


***


Душан Антонић, некадашњи председник ИО Агробанке, ексклузивно за Б92 говори ко је крив за минус од 300 милиона и признаје да је од банке добио 600.000 €


Бивши први човек Агробанке не види проблем у томе што је тај новац добио у тренутку када је настала економска криза и напомиње да је спреман да прича са државним органима о томе како су се делили кредити, уколико га позову.

Како и зашто је пропала Агробанка - једна је од афера чије решавање је најавила нова Влада Србије. Овој банци одузета је дозвола за рад јер је откривено да је у губитку 300 милиона евра пре свега због ненаплативих кредита који су давани фирмама.

На питање да ли се осећа одговорним због тога што је био на челу банке која је направила губитак од 300 милиона евра, Антонић одговара да је са њим на челу банка завршила 2010. годину са добитком од милијарду и сто милиона.


Б92: На основу којих података се онда трвди да је банка у великом губитку?

Антонић: Ми смо били до краја децембра 2011. године, смењени смо и нова принудна управа која је дошла је направила тај губитак од 300 милиона евра. Губитак је направљен на одређен начин, да ли циљно или билансно, увођењем мера Народне банке. Народна банка је дошла у контролу почетком јула прошле године и није после тога дозволила да извршимо репрограм кредита.


Б92: Вас оптужују да сте дали велики број кредита које нисте добро обезбедили и за које се касније испоставило да банка не може да их наплати?

Антонић: Ми смо давали те кредите... Банка је имала врло уређену процедуру давања кредита. На нашем интерном сајту Агроинфо све процедуре, сви прописи и правила су била објављења...


Б92: А како се онда дешавало да се као обезбеђење узму некретнине које су значајно мање вредности од вредности кредита?

Антонић: У том моменту те некретнине су вределе, али данас су све некретнине у Србији опале...


Б92: Чија је грешка што то није боље предвиђано - да ли је то грешка менаџмента који је морао боље да предвиђа околности?

Антонић: Није могуће да менаџмент процењује неку стратегију и политику кретања светске привреде, а камоли домаће. Суштина је да су у моменту давања кредита, кредити давани по процедури, да су одобравани на Кредитном одбору и ја нисам ниједан кредит лично одобрио.


Б92: Да ли је било притисака да се такви кредити дају, пре свега политичких притисака?

Антонић: Притисака је увек било, од свих.


Б92: Дајте нам неколико имена...

Антонић: Не,не, не...


Б92: Да ли је било притисака из политике?

Антонић: Од привреде, од политике, од региона и тако даље али сви ти притисци су амортизовани тако да смо ми гледали да кредите дајемо у реалну произвиодњу.


Б92: Да ли је случај Радослава Секулића коме сте такође давали кредите - да ли је то пример за неуспешан кредит банке?

Антонић: И Хипобанка и Рајфајзен и АИК Банка и Агробанка су давали кредите.


Б92: Разлика у односу на те банке је што ви располажете и новцем грађана, односно удео државног новца код вас је највећи?

Антонић: Ми смо имали хипотеке и према тим проценама које нисмо ми радили него овлашћене институције ове државе, ми смо имали адекватно покриће.


Б92: Да ли је у таквим кредитима било случајева притиска од стране политичара?

Антонић: Ја сам вам рекао да је притисака увек било и то није ништа спорно али је методологија одобравања кредита, процедура, увек испоштована.


Б92: Наводи се такође и да је рецимо фирма Вашег сина добила кредит од Агробанке?

Антонић: Нема то везе. Мој син није имао фирму, то се ради о фирми Дрина Тимбер у Љубовији која је купљена у стечају. Купио је један бизбисмен и он је оживео производњу. Фирма је добијала све кредите по пословној политици банке али су извозне потешкоће се појавиле, а они нису тој фирми дозволили репрограм па су је зауставили. Тако да то није тачно, овде се ради о томе да све што је добро у Србији треба уставити.


Б92: Кажу такође и да сте делили велике бонусе у тренутку кадаје банка већ стварала губитке. Да ли је очекивано да се у банци са државним капиталом деле толики бонуси?

Антонић: За неких мојих 40 година рада у банци 2010. управа банке је проценила да је банка добро радила и пословала и ја сам добио једну коректну награду.


Б92: Колика је била Ваша награда? Да ли је то 800 хиљада евра колико се спекулише?

Антонић: Не, не то није... То су биле... Једна награда је била на нивоу од 300 хиљада евра за 40 годишњи рад, а друга награда је била за 10 годишњи рад која је исто толико.


Б92: Вама није сметало то да у години која је најављивала губитке и криза већ почела, добијете толики бонус?

Антонић: Није се знало...


Б92: А кажете криза је почела 2008?

Антонић: Ми смо санирали кризу јер смо већ имали повећање...


Б92: Светска криза је већ трајала у том тренутку... Нисте приметили да постоји потенцијална опасност...

Антонић: Све моје награде су биле у функцији даљег развоја банке!


Б92: Пуно се причало око процесуирања одговорности. Да ли се плашите да ћете бити део неког судског процеса?

Антонић: Не... Ми штогод што кажу будемо одговорни - ту смо... Имамо папире, процедуре, уговоре...


Б92: Јесте ли већ разговарали са неким истражитељима?

Антонић: Нисам.


Б92: Спремни сте да разговарате са државним органима уколико вас позову?

Антонић: Па ја сам грађанин ове земље.Цитат
Како су настали губици

Агробанка је због губитка од 300 милиона евра изгубила дозволу за рад. Ови огромни губици су настали тако што су давани кредити разним фирмама без адекватног обезбеђења. У медијима се спекулише да је бивше руководство Агробанке на челу са Душаном Антонићем давало кредите политички подобним компанијама и појединцима и да се није узимала у обзир њихова могућност да те кредите врате. И поред тога што се месецима у јавности прича о одговорности како руководства Агробанке, тако и челника Владе који су имали своје чланове у управи банке, али и НБС која је вршила контролу, до сада још нико није означен као кривац за пропаст ове банке.


(Б92)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #8 послато: Август 08, 2012, 23:53:28 »

Цитат
У медијима се спекулише да је бивше руководство Агробанке на челу са Душаном Антонићем давало кредите политички подобним компанијама и појединцима и да се није узимала у обзир њихова могућност да те кредите врате.

Ово ће за све грађане Србије да буде  НАЈИНТЕРЕСАНТНИЈЕ, да се открије, коме су то давани кредити и на чију "препоруку" Зеленко
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #9 послато: Август 10, 2012, 04:35:45 »

Заказала контрола "Агробанке"

Одговорност у случају "Агробанке" није само на Извршном одбору, већ су у систему контроле пословања заказали многи чиниоци, каже за РТС берзански посредник Ненад Гујаничић.

У систему контроле пословања "Агробанке" заказали су многи чиниоци а одговорност сигурно није само на Извршном одбору банке, сматра берзански посредник Ненад Гујаничић.

"Када је у питању Агробанка и било која друга банка требало је да постоји неколико система контроле: прво интерни - Управни и Надзорни одбор, односно интерна ревизија, затим  екстерна ревизија која се ради на годишњем нивоу, па контрола од стране акционара и на крају Народна банка", каже Гујаничић у интервјуу за РТС.

На питање каква је улога Управог одбора и да ли је УО "Агробанке" морао да зна да се годинама одобравају велики износи кредита без адекватног обезбеђења, Гујаничић каже да је тај одбор морао да зна за све крупније ствари, а ако није то је опет његова кривица јер одговоран по том питању.


"Истрага ће показати шта је ту била ситуација али могле су да се десе две ствари: или да се нису довољно информисали или да су пренели овлашћења на Извршни одбор па да су касније добијали погрешне информације", наводи Гујаничић.

Он додаје да је одговорност Управног одбора да брине за стратешке одлуке банке, нарочито у случају када се деси да је огроман број кредита пласиран без обезбеђења.

Према његовим речима, НБС је средином прошле године ушла у "Агробанку" и започела испитивање пословања, и тек су деветомесечни резултати показали негативно пословање.

Како је рекао, контролна функција могла је да буде боље урађена.

"Мислим да би био погрешан утисак у јавности да је искључива одговорност Агробанке, међутим и други чиниоци носе изузетно висок ниво одговорности", додаје Гујаничић.

Према његовим речима, Народна банака не може свакодневно да контролише банке, пошто их у Србији има 30.

"У случају да се утврди пропуст у пословању могу да наложе ванредну контролу и донесу мере да се исправе пропусти, а затим и да се уведе принудна управа, као у случају Агробанке, како би се обезбедила стабилност финансијског система", каже Гујаничић.

На питање о ширим последицама дешавања у "Агробанци", Гујаничић каже да специфичност тог случаја није само то што је она пропала, већ и то да је објављивала кривотворене финансијске извештаје

"Многи инвеститори, акционари и депоненти мислили су да је то високо профитабилна банка и да добро послује. Сада, нашу земљу гледају преко скандала у Агробанци и не желе да пласирају новац јер ми сада важимо за несигурну дестинацију", закључио је Ненад Гујаничић.  (РТС)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #10 послато: Август 10, 2012, 04:53:57 »

Отац ухапшен, за сином се трага

У току потрага за Миланом Антонићем и Слободаном Ратковићем, за које се сумња да су умешани у аферу "Агробанка". Бившем председнику Извршног одбора банке Душану Антонићу и још седморици ухапшених одређено задржавање до 48 сати. На седници Владе није било речи ко је помогао Душану Антонићу да побегне, каже Ивица Дачић.

Полиција је саопштила да, у оквиру истраге афере "Агробанка", трага за Миланом Антонићем и Слободаном Ратковићем, као и да је за осам јуче ухапшених, после саслушања, одређено полицијско задржавање до 48 сати. Одговорност није само на Извршном одбору банке, већ су у систему контроле пословања заказали многи чиниоци, каже за РТС берзански посредник Ненад Гујаничић.

У саопштењу полиције наводи се да је Душан Антонић, у периоду од 2006. до 2011. године, као председник Извршног одбора "Агробанке", у саизвршилаштву са другим члановима Извршног одбора и руководиоцима сектора банке, осумњиченима Бојаном Зарићем, Славољубом Корићанцом, Бобаном Лабовићем и Вехбом Папићем, банци нанео штету од 32 милијарде динара.

"Кршећи законске и подзаконске акте и интерне прописе банке одобравао је кредите већем броју правних и физичких лица из Републике Србије, под повољнијим условима и без адекватних средстава обезбеђења, који до данас нису враћена", наводи се у саопштењу МУП-а.

Осумњичени су корисницима кредита на тај начин прибавили противправну имовинску корист од 32 милијарде динара, а на штету "Агробанке".

Међу предузећима која су стекла противправну имовинску корист су, како се наводи, и привредна друштва "Дрина тимбер" у Љубовији и "Хедкомерц" у Београду, која су под контролом Душана Антонића, а у власништву његовог сина Милана Антонића и Милоша Узелца.

Јуче ухапшени Милош Узелац један је од челника фирме "Есо лимб" у Бечу, која је оснивач привредног друштва "Дрина тимбер". Слободан Ратковић, за којим се такође трага, заменик је директора предузећа "Хед комерц".

Међу осам до сада ухапшених су и Бранислав Узелац, генерални директор "Хедкомерца", и Сауд Хасовић, директор фирме "Дрина тимбер".

Специјални тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић рекао је јуче за РТС да се у истрази афере "Агробанка" може очекивати још хапшења јер је, како је рекао, полицији дат налог да провери све спорне и неисплаћене кредите.

Иначе, Тужилаштво за организовани криминал од фебруара ове године, на основу извештаја Управе криминалистичке полиције, води предистражни поступак поводом спорних кредита које је у периоду од 2006. до краја 2011. године одобрила и пласирала "Агробанка".
Шуковић: Ништа није указивало на корупцију

Бивши члан Управног одбора "Агробанке" и члан Савета Владе Србије за борбу против корупције Данило Шуковић изјавио је да је све што је долазило до Управног одбора те банке "било чисто" и да ништа није указивало на корупцију.

"Све што је долазило на Управни одбор било је чисто. Да ли је неко радио нешто лоше са папирима, то ја не могу знати. Да је нешто указивало на корупцију, ја бих тог момента изашао из Управног одбора. Ја нисам стекао дојам, не могу ништа да кажем", рекао је Шуковић агенцији Бета.

Упитан да ли су он и остали чланови Управног одбора "Агробанке" имали увид у пословање банке и да ли је могуће да је банка направила губитак од 300 милиона евра, Шуковић је одговорио да не зна и да постоје различите тврдње.

"Не знам. Неки тврде, ови који су радили, да то није реално, други да јесте. То треба све да се испита и да се види. Оно што је долазило на Управни одбор, папири, тога ништа није било. Био је позитиван резултат и сви су папири били такви", рекао је Шуковић.

Шуковић је навео да евентуалне злоупотребе није могао да изведе један човек, него више њих, али да подаци који би указивали на то нису стизали до Управног одбора.

Управни одбор чији је Шуковић био члан, разрешен је увођењем принудне управе 29. децембра 2011. године када су разрешени и чланови Извршног одбора "Агробанке". (РТС)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #11 послато: Август 10, 2012, 21:26:30 »

Покренута истрага против осумњичених у афери "Агробанка"

Тужилаштво за организовани криминал покренуло је истрагу против председника Извршног одбора Агробанке Душана Антонића и још деветорице осумњичених да су оштетили ту банку незаконитим одобравањем кредита.


Истрага је покренута и против чланова Извршног одбора Агробанке Бојана Зарића и Славољуба Корићанца, извршног директора сектора те банке за управљање ризицима Вехба Папића и извршног директора сектора за корпоративно банкарство Бојана Лабовића.

Истрагом су обухваћени и одговорни у приватним предузећима "Хеадцоммерце", "Дрина тимбер" и "Ецолимб" Милош Узелац, Милан Антонић, Бранимир Узелац, Сауд Хасовић и Слободан Ратковић.

Управа криминалистичке полиције је против осумњичених поднела кривичну пријаву и доставила доказе, документацију и друге материјале прикупљене у току предистражног поступка покренутог у фебруару.

Кривична пријава је, како је саопштено, поднета поводом кредита које је "Агробанка" одобрила предузећима "Хеадцоммерце" и "Дрина тимбер" чији је сувласник Милан Антонић, син осумњиченог Душана Антонића.

Како је навело тужилаштво, након саслушања осумњичених закључено је да постоји сумња да је незаконитим одобравањем кредита власницима "Хеадцоммерце" и "Дрина тимбер" омогућено прибављање имовинске користи од више од 4.140.000 евра.

"У овом тренутку укупна обавеза ова два приватна предузећа према 'Агробанци' по основу невраћених кредита износи више од 530.000.000 динара", додаје се у саопштењу.

Тужилаштво за организовани криминал је предложило судији да се ради несметаног вођења кривичног поступка осумњиченима одреди притвор. Полиција и Тужилаштво за организовани криминал настављају проверу свих осталих кредита који су у "Агробанци" одобрени од 2006. до 2011. године.

Посебно ће бити проверавани кредити који до данас нису враћени, а одобрени су предузећима која се налазе у стечају или су у блокади. Предмет поступка, како је наведено, биће и истраживање токова новца који је "Агробанка" спорним кредитима пласирала великом броју правних лица.

Народна банка Србије је у мају одузела дозволу за рад "Агробанци" због минуса од 300 милиона евра. Претходно је у децембру 2011. уведена принудна управа. Након гашења банке њене обавезе и депозите је преузела "Нова Агробанка" коју је основала Влада Србије.

(Бета, Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #12 послато: Август 10, 2012, 21:34:09 »

Ако је банка у минусу 300 милиона евра, а за сада се зна траг тек 4.140.000 евра, која јој дугуја два предузећа, онда можемо само да нагађамо колико ли је још таквих предузећа и физичких лица, од којих банка потражује остатак новца.

Било би добро да јавност сазна ко су сви ти који су добили кредите, а нису  вратили и да буду и они процесуирани, а ако не,
онда ће ово у вези "Агробанке"  да буде само још један пуцањ у празно и тотално разочарење у нову власт.

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #13 послато: Август 11, 2012, 12:41:08 »

Кадар ДС дозволио штетне уговоре у Агробанци!

Горан Мрдаковић, шеф ДС за Прокупље, био представник државе у УО Агробанке, која је направила мањак од 300 милиона евраМрдаковић био представник државе у УО Агробанке када је направљен милионски мањак


Крили проблем?!

Горан Мрдаковић, шеф Демократске странке за Прокупље, био је представник државе у Управном одбору Агробанке, која је направила мањак од 300 милиона евра. Ни он, као ни други представник државе Звонимир Никезић, пословни партнер бившег премијера Мирка Цветковића, нису упозорили државу на малверзације у банци, које су државу досад коштале 100 милиона евра, колико је из буџета упумпала у Нову Агробанку.

Није јасно зашто Мрдаковић није реаговао кад се, на пример, усвајао финансијски извештај за 2010. Тада је прихваћена имовина "Хабитфарма" Радослава Секулића и "Вујић Ваљева" Видоја Вујића, на име дугова вредних 25 милиона евра.

- Секулић је дао хотел "Парк" у Ивањици, који је процењен на око 15 милиона евра. Принудна управа је хотел проценила на само четири милиона евра. Вујићи су дали имовину која је процењена на десет милиона евра, а касније се испоставило да вреди мање од два милиона евра. Све је то био губитак за банку - наводи саговорник Курира упознат с пословањем банке.

Зашто је прихваћено штетно пребијање дугова, могли би да кажу чланови УО Агробанке Данило Шуковић, члан Савета за борбу против корупције, Рајко Латиновић, власник Имеса, Марко Бацковић, декан Економског факултета у Београду, Мирко Васиљевић, декан београдског Правног факултета, Александар Илић, функционер "Србијашума".

Скоро нико од њих није се јуче јављао на телефон или су били недоступни. Досад се огласио Данило Шуковић, који се бранио да су на седнице УО долазили "чисти" папири, док су Никезић и Срђан Михајловић тврдили да су били против оваквог финансијског извештаја за 2010.

У Општинском одбору ДС у Прокупљу прво је Куриру речено да Горан Мрдаковић није ту и да позовемо за неколико минута. Убрзо су нам саопштили да је Мрдаковић на одмору.

У информативној служби ДС у Београду речено је да се Горан Мрдаковић не јавља на мобилни телефон, односно да је  недоступан.


Притвор за осумњичене!

Тужилаштво за организовани криминал донело је јуче наредбу о спровођењу истраге против осумњичених Душана Антонића, Бојана Зарића, Славољуба Корићанца, Вехба Папића и Бојана Лабовића, одговорних лица у Агробанци, као и против Милоша Узелца, Милана Антонића, Бранимира Узелца, Сауда Хасовића и Слободана Ратковића, одговорних у приватним предузећима "Хедкомерц", "Дрина тимбер" и "Еколимб", због постојања основа сумње да су извршили кривично дело злоупотреба службеног положаја, саопштило је Тужилаштво.

Постоје основи сумње да је незаконитим одобравањем кредита омогућено прибављање имовинске користи власницима предузећа у износу од више од 4.140.000 евра. Тужилаштво је предложило да осумњиченима одреди притвор.


Вељовић: Биће још хапшења!

Милорад Вељовић, директор полиције, каже да је ово тек почетак расветљавања случаја.

- Предмет је обиман и биће обухваћено доста лица. Не бих желео да прејудицирам сада ко су та лица. Полиција ће завршити случај до краја у најкраћем могућем року - рекао је Вељовић.


Антонић данас сведочи

Стеван Вујаковић, адвокат Душана Антонића директора Агробанке, каже да је на саслушању његов клијент изнео аргументе који бацају друго светло на дешавања у банци.

- Не могу да говорим о детаљима, а његов син Милан ће највероватније данас доћи и дати изјаву - рекао је Вујаковић.
(Ј. С.)
Кредити одобрени члановима УО*

фирма                       власник                                 износ

ПКБ Имес                Рајко Латиновић, члан УО               309 милиона
Агрокомбинат                        држава                           159 милиона
ЦЕС Мекон                  Звонимир Никезић, члан УО          44 милиона

*до краја 2010.


(Екипа Курира)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #14 послато: Август 11, 2012, 22:25:03 »

Док се ови кадрови ДС из Прокупља сада купају у зноју, и у паници стрепе да ли ће да буду ухапшени, за то време њихов партијски  шеф  и бивши председник Србије се одмара у "лијепој њиховој", ужива човек међу својим пријатељима *рватима...све му равно до........плавог Јадрана!!!

Што да се потреса са овим разним аферама које су ојадиле Србију и српски народ, када је он у свим тим случајевима невин, (ваљда он тако мисли). Крива је вероватно она ситна боранија из редова његове странке.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=q9k8wVwg14U" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=q9k8wVwg14U</a>
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #15 послато: Август 11, 2012, 23:04:13 »

Афера Агробанка: Опљачкали и Карла Билта!

Да је случај Агробанке далеко је шири и опаснији него што се чини сведочи и чињеница да је међу оштећенима и нико други до шведски шеф дипломатије Карл Билт, открива за "Вести" Бранко Павловић, београдски адвокат и бивши директор Агенције за приватизацију. Полиција ће моћи да се носи с тим на овом нивоу, али наш је систем у држави труо, а то захтева велико реновирање, додаје он.

Како сте сазнали да се Билт нашао у центру скандала?
- У Агробанци су велики деоничари били из два инвестиционог фонда, једног из Шведске у чијој је управи и Карл Билт, шеф дипломатије Шведске, док је други инвестициони фонд из Словеније. Кад су они видели куд брод плови, затражили су независну ревизију и то угледне одиторске куће Прајсвотерхаус Куперс из Прага, а не њихове подружнице у Београду. На две седнице скупштине акционара они су износили тај захтев, али представници државе, тачније Агенције за осигурање депозита се једноставно нису појављивали, знајући да је то на предложеном дневном реду. Кворума није било и ревизија никад није уследила.

...остатак текста, ОВДЕ
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #16 послато: Август 13, 2012, 19:15:52 »

Звезда и Партизан добијали кредите од Агробанке

Банкарске привилегије "Агробанке" добијала су и два најбоља фудбалска клуба у Србији, Партизан и Црвена звезда.


Стадион "црвено-белих" у Улици Љутице Богдана 1 налази се под хипотеком Агробанке

"Није тек тако дат кредит, него је врло обезбеђен. Ниједан динар клуб није добио од Агробанке на име спонзорства, тај потпис Уговора о спонзорству је у ствари био део аранжмана Црвене звезде у вези кредита који је Звезда добила од Агробанке. Ми смо добили одобрење за кредит, али један од услова осим тржишне камате, хипотеке, један од услова било је и рекламирање Агробанке", рекао је портпарол Црвене звезде Марко Николовски.

Б92 наводи и да је ФК Партизан од Агробанке добио четири кредита, али су "црно-беле" неке од њих вратили.
"Потписан је и уговор о спонзорству, који се остваривао на три године, узимани су и неки пословни кредити. Партизан је узео четири кредита, а три су враћена по уговору, док се четврти враћа трренутно у складу са планом отплате", навели су у Партизану.Нова хапшења у случају Агробанке и даље су само у најави. Тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић рекао је  да не жели да говори о именима оних који ће бити саслушани у афери Агробанка. (Пресс, Б92)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #17 послато: Август 15, 2012, 01:26:43 »

  Судије и тужиоци ће добити мито и аферу ће појести маца...пошто Србија нема унутрашњу контролу и службе са овлашћењима да проверавају рад правосудног система и хапсе.
Сачувана

moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #18 послато: Август 25, 2012, 20:19:56 »

Afera "Agrobanka": Saslušan Sekulić
IZVOR: B92
Beograd -- Radoslav Sekulić, vlasnik "Habitfarma", njegov sin Duško i još šestoro uhapšenih zbog malverzacija u aferi "Agrobanka", saslušani su u policiji, saznaje B92. 

Pored Radoslava i Duška Sekulića, saslušani su Dragomir Jovanović, Borka Filipović, Milan Stefanović, Bratislav Mihajlović, Duško Šunjevarić i Dragovan Milinković.

Kako saznajemo, reč je o odgovornim licima u preduzećima koja su poslovala u sistemu "Hadri grupe".

Večeras će najverovatnije biti saslušana i deveta osoba, čije ime tuđilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević nije hteo da saopšti do okončanja njegovog saslušanja. Svi oni će sutra, uz krivičnu prijavu, biti privedeni i saslušani u Tuzilaštvu za organizovani kriminal.

Kako je za B92 potvrdio direktor policije Milorad Veljović, Sekulić i njegov sin uhapšeni su jutros u njihovoj kući u Beogradu. Pored njih dvojice, uhapšeno je još sedam osoba, od kojih je jedna privedena na granici.

Veljović je na konferenciji za novinare rekao i da se radi na proveri kredita vrednog 40 do 50 miliona evra. On je naveo i da se u nastavku istrage očekuje privođenje još dva lica, a naredna dana još dva do tri lica.

Akcija hapšenja u aferi "Argobanka" započeta je jutros, rekao je Aleksandar Vučić i istakao da će Tužilaštvo vrlo brzo reagovati.

Hapšenja se sprovode u sklopu aktivnosti državnih organa u sistemskoj borbi protiv korupcije, koju je Vučić ranije najavio.

Premijer Ivica Dačić najavljuje da će istraga biti proširena i nastavljena.

Do sada je zbog malverzacija u Agrobanci uhapšeno 16 osoba. Među osmoricom danas uhapšenih, najvažnije ime je Radoslav Sekulić, vlasnik "Habitfarma" i sa njim povezanih firmi koje su od banke dobile pet i po milijardi dinara kredita koje ne mogu da vrate.
Uhapšeni su predstavnici preduzeća "Habitfarm", "Svisfarmacija", "Svis intermedikal", "Produkt trejd", "Vestern stajls", "Luton" i "Novi dani"."Pomenuta preduzeća su kao povezana lica bila korisnici kredita i bankarskih garancija kod Agrobanke. Nad svim ovim preduzećima su pokrenuti stečajni postupci, dok su neka već likvidirana. Visina trenutnih njihovih neizmirenih obaveza prema Agrobanci iznosi pet milijardi i 500 miliona dinara", rekao je tužilac za organizovani kriminal Miljko Radistavljević.

Podsetimo, Sekulić bio je direktor konfekcije "Javor" iz Ivanjice. Pre Mihalja Kertesa, bio je direktor Savezne uprave carina, a savetovao je i jugoslovenskog premijera Radoja Kontića. Osnivao je "Habitfarm" i finansirao fudbalski klub Javor. Vlasnik je hotela u Ivanjici, a jedno vreme bio je i predsednik opštine. Sekuliću ovo nije prvo hapšenje - 2001. godine tri meseca proveo je u pritvoru zbog malverzacija u Zdravstvenom fondu.

O tome kako su firme Radoslava Sekulića, koji je finansirao odbranu Slobodana Miloševića u Hagu i bio blizak SPS-u, dobijale kredite Agrobanke ekskluzivno za B92 govorio je i njen nekadašnji prvi čovek Dušan Antonić.

B92: Da li je slučaj Radoslava Sekulića, kome ste takođe davali kredite, primer za neuspešan kredit banke?

Antonić: I Hipobanka, i Rajfajzen i AIK banka i Agrobanka su mu davali kredite. I to su bile uspešne firme.

B92: Razlike u odnosu na te banke je što ste vi raspolagali državnim novcem, novcem građana...

Antonić: Mi smo imali hipoteke koje su po tim procenama koja je prezentirana i koje su radile ovlašćene kuće ove države imali pokriće u tim kreditima.

Pre Sekulića i njegovih saradnika, uhapšen je i Dušan Antonić, kao i njegovi saradnici i predstavnici preduzeća "Hed Komerc" i "Drina Timber". Pritvor je određen i Milanu Antoniću, sinu Dušana Antonića."Pomenuta preduzeća su kao povezana lica bila korisnici kredita i bankarskih garancija kod Agrobanke. Nad svim ovim preduzećima su pokrenuti stečajni postupci, dok su neka već likvidirana. Visina trenutnih njihovih neizmirenih obaveza prema Agrobanci iznosi pet milijardi i 500 miliona dinara", rekao je tužilac za organizovani kriminal Miljko Radistavljević.

Podsetimo, Sekulić bio je direktor konfekcije "Javor" iz Ivanjice. Pre Mihalja Kertesa, bio je direktor Savezne uprave carina, a savetovao je i jugoslovenskog premijera Radoja Kontića. Osnivao je "Habitfarm" i finansirao fudbalski klub Javor. Vlasnik je hotela u Ivanjici, a jedno vreme bio je i predsednik opštine. Sekuliću ovo nije prvo hapšenje - 2001. godine tri meseca proveo je u pritvoru zbog malverzacija u Zdravstvenom fondu.

O tome kako su firme Radoslava Sekulića, koji je finansirao odbranu Slobodana Miloševića u Hagu i bio blizak SPS-u, dobijale kredite Agrobanke ekskluzivno za B92 govorio je i njen nekadašnji prvi čovek Dušan Antonić.

B92: Da li je slučaj Radoslava Sekulića, kome ste takođe davali kredite, primer za neuspešan kredit banke?

Antonić: I Hipobanka, i Rajfajzen i AIK banka i Agrobanka su mu davali kredite. I to su bile uspešne firme.

B92: Razlike u odnosu na te banke je što ste vi raspolagali državnim novcem, novcem građana...

Antonić: Mi smo imali hipoteke koje su po tim procenama koja je prezentirana i koje su radile ovlašćene kuće ove države imali pokriće u tim kreditima.

Pre Sekulića i njegovih saradnika, uhapšen je i Dušan Antonić, kao i njegovi saradnici i predstavnici preduzeća "Hed Komerc" i "Drina Timber". Pritvor je određen i Milanu Antoniću, sinu Dušana Antonića.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=08&dd=25&nav_category=16&nav_id=637453

Тресе се гора а миш никако да се роди.
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #19 послато: Август 26, 2012, 00:34:29 »

Цитат
O tome kako su firme Radoslava Sekulića, koji je finansirao odbranu Slobodana Miloševića u Hagu i bio blizak SPS-u, dobijale kredite Agrobanke ekskluzivno za B92 govorio je i njen nekadašnji prvi čovek Dušan Antonić.

За ово први пут чујем. Могуће да је тај човек био близак са неким људима из СПС, али да је финансирао одбрану Слободана Милошевића у Хагу, мислим да то није тачно. Могуће је да је новац од њега издвајан за одбрану Милошевића, али да је он негде друго завршавао. Било би добро да се и о овоме мало више сазна када крене суђење.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #20 послато: Август 26, 2012, 01:45:53 »

Vučić: Agrobanka je Pandorina kutija

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je nova vlast hapšenjem osumnjičenih u aferi Agrobanka pokazala da nema nedodirljivih i ocenio da je ta banka "Pandorina kutija iz koje će mnogo toga ispasti".

Vučić je rekao da do pre dve-tri nedelje niko ne bi pomislio da će neko smeti da "dira (Radoslava) Sekulića", koji je danas uhapšen - vlasnika kompanije "Habitfarm" i bivšeg finansijera Socijalističke partije Srbije.

- Kao što vidite, nije to pitanje političke volje, smeli smo da diramo svakoga - rekao je Vučic za B92 i ocenio da je današnje hapšenje osam osoba pozitivina promena koja bi mogla da vrati poverenje građana u vlast.

- To je vrsta pozitivne promene, siguran sam da bi oni koji ne vole ovu vladu, i nas, i mene lično mogli steći neku vrstu povrenja jer smo tu da se borimo za interese naroda - kazao je Vučić.

 - Videćemo dokle ćemo to moći. Sasvim su jasni pritisci, ogroman je novac u pitanju, neću govoriti da je to lako i jednostavno. Biće mnogo teško, ali sam uveren da ljudi u Srbiji osećaju vrstu nade da je... moguće nešto premeniti. Da li ćemo uspeti - ovo je početak - Agrobanka je Pandorina kutija iz koje će mnogo toga ispasti - kazao je Vučić.

 Po njegovim rečima, hapšenje u aferi Agrobanka je pokazalo da nema zaštićenih.

Vučić je podsetio da je upravo zato tražio pomoć predstavika UN u Srbiji Vilijema Infantea, kao i Nemačke, Rusije i SAD.

 - Potreban nam je sistem, veoma sam nezadovoljan što je Srbija imala dobre mehanizme za borbu protiv organizovanog kriminala, ali ne i za borbu protiv korupcije - kazao je on i dodao da će zato pokušati da napravi taj važan sistem.

 - Biće mnogo otpora i problema i muka; ako uspemo - veliki posao smo za zemlju napravili, ako ne - neko drugi će uspeti - kazao je on.

 Vučić je rekao, komentarišući hapšenje Radoslava Sekulića, vlasnika "Habitfarma" i njegovo saslušanje zbog malverzacija u aferi "Agrobanka" da je dobro obavljen posao i čestitao policiji, BIA, tužilastvu.

Vučić je dodao da hapšenje Sekulića, nekadašnjeg finansijera SPS, neće uticati na odnose u koaliciji.

Vučić je naveo da će sutra biti reči o korupiciji i na sednici Glavnog odbora SNS.

- Koga iz SNS budemo uhvatili sa prstima u medu, necemo se stideti da ga privedemo - upozorio je Vučić.
http://www.blic.rs/Vesti/Politika/339552/Vucic-Agrobanka-je-Pandorina-kutija

Чекамо да прочитамо и име неког бившег министра.
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #21 послато: Август 28, 2012, 12:15:06 »

Афера "Агробанка", ухапшени проценитељи

Полиција ухапсила двојицу судских вештака осумњичених за лажне процене имовине која је била залог за кредите "Агробанке", потврђено је РТС-у.


Како је РТС-у потврђено у полицији, ухапшена су двојица овлашћених судских вештака, Стојан Стојанов и Звездан Дамјановић, осумњичени за лажне процене имовине која је стављана под хипотеку, како би се обезбедило враћање кредита "Агробанци".

Како сазнајемо, Стојанова је ангажовао председник Извршног одбора "Агробанке" Душан Антонић, док је Дамјановића ангажовао власник "Хабитфарма" Радослав Секулић.

Стојанов и Дамјановић су, као овлашћени судски вештаци, процењивали вредност имовине која је била залог за узимање кредита и исказивали нереално високе процене вредности објеката стављаних под хипотеку.

Досадашња истрага у афери "Агробанка" показала је да се манипулисало лажним проценама заложене имовине, односно да су вештачене вредности биле и по неколико пута веће од стварних вредности објеката.

Тужилаштво за организовани криминал је пре два дана донело наредбу о проширењу истраге против петоро бивших челника "Агробанке": председника Извршног одбора Душана Антонића, његовог заменика Славољуба Корићанца, члана ИО банке Бојана Зарића, директора сектора ризика Вехба Папића и директора правних послова банке Бобана Лабовића.

Покренута је истрага и против десеторо челника "Хабит групе": Радослава Секулића, Душка Секулића, Драгомира Јовановића, Борке Филиповић, Милана Стефановића, Братислава Михајловића, Душка Шуњеварића, Драгована Милинковића, Ненада Маричића и Снежане Пауновић. (РТС)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #22 послато: Август 28, 2012, 12:19:24 »

хехе, " ухапшени проценитељи.."
Никако да дођемо до неког звучног имена, јер не верујем да би председник Управног одбора банке било какав корак учинио да није имао зелено светло од неког из врха бивше Тадићеве власти. Или из владе Србије или из НБС.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #23 послато: Август 30, 2012, 06:21:37 »

Afera Agrobanka: Pod sumnjom i Galenika
FoNet, Tanjug
Istraga poslovanja "Agrobanke" i "Habitfarma", policiju i tužilaštvo usmerava prema još dve banke i kompanijama među kojima je pod sumnjom i Galenika, prenosi RTS.

Tužilaštvo za organizovani kriminal i policija nastavljaju proveru kredita koji nisu vraćeni "Agrobanci".

U ovoj fazi istrage težište je na firmama iz sistema "Habit grupe". Direktoru firme "Luton" Milošu Markoviću, koji je juče priveden, određen je kućni pritvor.

Marković je saslušan u Tužilaštvu za organizovani kriminal, kao jedno od povezanih pravnih lica u "Habit sistemu", protiv koga je 26. avgusta doneta naredba o proširenju istrage.

Istragom je otkriveno da je "Agrobanka" odobravala kredite i firmama Radoslava Sekulića čiji su računi više meseci bili u blokadi.
 
Tako je "Merkjuri internacional" koji je u blokadi od februara 2009. dobio tri kredita - u avgustu 2009. godine, 94 miliona dinara, a u decembru iste godine dva od po 400 miliona dinara.

Firmi "Luton" poslednji kredit od 430 miliona dinara odobren je u vreme blokade u novembru 2009. godine.

"Produkt trejd", pozajmicu od 380 miliona dinara iskoristio je da bi odblokirao račun. Naime, u blokadi je bio krajem 2009, sve dok nije uplatio pozajmljeni novac. Dva meseca kasnije toj firmi, opet u vreme blokade računa, odobren je kredit od 42 miliona dinara.

Sekulićevom preduzeću "Svis intermedikl", čiji je račun bio u blokadi od jula 2009. do marta ove godine, "Agrobanka" je odobrila nekoliko kredita. Jedan od njih, krajem 2009, iznosio je 400 miliona dinara.

"Svis farmaciji", čiji je račun u blokadi od 21. decembra 2009, "Agrobanka" je samo nekoliko dana kasnije odobrila kredit od 160 miliona dinara, a godinu dana kasnije, 807 miliona dinara. Za taj kredit, pod hipoteku je stavljena imovina Sekulićevog "Novit farma" iz Podgorice, koja nije ni uknjižena, preneo je RTS.

"Habitfarmu", koji je u blokadi od marta 2009, u aprilu te godine odobren je kredit od 68 miliona dinara.

RTS navodi da se zbog sumnjivih poslova između "Habitfarma" i "Galenike", može se očekivati da istraga tužilaštva za organizovani kriminal bude usmerena i na poslovanje "Galenike". Sporan je zakup fabrike lekova "Habitfarma" u Ivanjici, koja je pod hipoteku stavljana kao zalog za uzimanje kredita i kod drugih banaka.

 Iako je istraga u aferi "Agrobanka" ovih dana usmerena ka preduzećima Radoslava Sekulića, istraga će biti usmerena i na još dve banke, za koje postoje podaci da su firmama iz "Habit sistema" odobravale neregularne kredite.

http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/340207/Afera-Agrobanka-Pod-sumnjom-i-Galenika

А тек када дође на ред "случај" Галеника, биће свашта.
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #24 послато: Август 31, 2012, 00:11:31 »

Душан Антонић: Давао сам паре министрима

Душан Антонић

Један од ухапшених челника Агробанке написао писмо истражним органима. Овакав потез бившег председника ИО банке тумаче као његово нуђење за сведока-сарадника


ДУШАН Антонић, бивши председник Извршног одбора Агробанке, који је ухапшен међу првима у овој афери, написао је писмо истражним органима. Како сазнају "Новости" он, поред осталог, у писму тврди да је новац давао политичарима. Набројао је пет имена, међу којима су и неки бивши министри.

Упућени у дешавања објашњавају овакав Антонићев потез као његово нуђење за сведока-сарадника и избегавање одговорности за оно што се радило у овој финансијској институцији. Да ли ће се некада први човек Агробанке договорити са Тужилаштвом за организовани криминал о повлашћеном статусу, знаће се наредних недеља.

- Антонић ће морати да поткрепи своје тврдње да је новац давао политичарима - наводи извор "Новости" близак истрази. - Није довољна само његова реч. Мораће и да објасни како су најповољније кредите добиле фирме чији су власници његов син Милан и Душан Секулић, син Радосава-Лалета Секулића.


У овом тренутку истрага којом је поред Агробанке, обухваћена и Секулићева компанија "Хабитфарм" и њене ћерке-фирме, ускоро би могла да се прошири и на друге финансијске институције и компаније. Интересантно је да су неке од њих добијале повољне зајмове иако су биле у блокади!

Како сазнајемо, Секулићева фирма из "Хабит система", "Меркјури интернационал", која је у блокади од фебруара 2009, добила је чак три кредита - у августу исте године 94 милиона, а четири месеца касније два од по 400 милиона динара. Предузећу "Лутон" последњи кредит од 430 милиона динара одобрен је у време блокаде новембра 2009. године.

Једна од Секулићевих фирми "Продукт трејд" позајмицу од 380 милиона динара искористила је да би одблокирала рачун. Ово предузеће је у блокади било крајем 2009, све док није уплатило позајмљени новац. Два месеца касније тој фирми, опет у време блокаде рачуна, одобрен је кредит од 42 милиона динара.

Секулићевом предузећу "Свис интермедикл", чији је рачун био у блокади од јула 2009. до марта ове године, Агробанка је одобрила неколико кредита. Један од њих, крајем 2009, износио је 400 милиона динара. И то није све. "Свис фармацији", чији је рачун у блокади од 21. децембра 2009, Агробанка је само неколико дана касније одобрила кредит од 160 милиона динара, а наредне године одобрила зајам од 807 милиона динара. За тај кредит под хипотеку је стављена имовина Секулићевог "Новит фарма" из Подгорице, која није ни укњижена.

"Хабитфарму", коме је рачун блокиран у марту 2009, у априлу те године одобрен је кредит од 68 милиона динара. Секулићева компанија није, међутим, узимала само новац од Агробанке већ и од других финансијских институција па ће се ускоро кренути и са чешљањем њихових папира.

Цитат
СУМЊИВО


ИСТРАГА би ускоро могла да буде проширена и на "Галенику" због сумњивих послова са "Хабитфармом". Споран је закуп фабрике лекова "Хабитфарма" у Ивањици, која је под хипотеку стављана као залог за узимање кредита и код других банака.

(З.Ускоковић, Н.Бијелић, вечерње НОВОСТИ)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #25 послато: Август 31, 2012, 00:14:28 »

Хоћемо ли уопште, икако да чујемо, који министри су у питању и који су то политичари узимали новац од ове банке.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #26 послато: Септембар 01, 2012, 05:29:59 »

Највероватније да нећемо да сазнама имена министара и оних политичара који су се налазили у власти, а  који су уплетени у ову аферу,..


***


Млађи Секулић хоће да открије којим политичарима је давао паре


БЕОГРАД- Душко Секулић, син Радослава Лалета Секулића власника компаније "Хабитфарм", ухапшен у афери "Агробанке", на саслушању код истражног судије хтео је да открије којим је све политичарима давао паре, али су га у томе спречили адвокати осталих оптужених,

Млађи Секулић је исказ код судије, у четвртак, почео објашњавајући да је милионе добијене од "Агробанке" делио и са људима из врха политике.

"Душко је рекао да није фер то што су ухапшени само његов отац и он и рекао да ће сад да каже коме су све давали велике паре. Његов исказ је, међутим, прекинут на захтев бранилаца осталих ухапшених у овој афери. Они су, наиме, тражили да се наложи вештачење да би се утврдило да ли је Душко Секулић психички здрав и способан да да исказ", цитира „Информер неименованог саговорника. (Правда)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #27 послато: Септембар 01, 2012, 05:32:19 »

Цитат
Они су, наиме, тражили да се наложи вештачење да би се утврдило да ли је Душко Секулић психички здрав и способан да да исказ

Још ће га прогласити неурачунљивим и тако спречити да било шта каже. Зеленко
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #28 послато: Септембар 10, 2012, 03:03:06 »

Афера Агробанка: Ускоро хапшење бившег министра!


Истрага о пословању државне банке води до најутицајнијег министра из владе Мирка Цветковића. На робију иде до краја године


БЕОГРАД - Бивши министар упрљао руке?!


У афери "Агробанка" истрага све више води у правцу једног од најутицајнијих бивших министара владе Мирка Цветковића, сазнаје Курир у МУП.

- Клупко је почело да се одмотава, а у истрази се појављује и име извесног министра. Испитује се какви су били његови директни и индиректни контакти с руководством Агробанке и колики је био његов утицај у одобравању спорних кредита које је ова банка давала. У циљу даље истраге не можемо да откривамо више детаља, али постоји реална могућност да ће тај министар морати да објасни неке ствари у вези с Агробанком. Како и на који начин је био повезан и који су људи радили у његово име. Да ли ће бити приведен, то ће се видети ускоро, јер и тужилаштво и полиција имају све више доказа који га повезују - каже извор Курира из полиције.

Куриру је ову информацију потврдио извор из врха актуелне владе.
- Тачно је, очекује се да до Нове године буде ухапшен један изузетно утицајан бивши министар - рекли су Куриру у Влади Србије.

Име и презиме бившег функционера познато је редакцији Курира, али због даљег тока полицијске истраге, те податке не можемо да објављујемо. Широј јавности познат је и по својој страначкој и државној функцији, а у влади Мирка Цветковића важио је за човека од великог утицаја иако ресор који је водио није био много "атрактиван".   (Курир)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #29 послато: Септембар 10, 2012, 03:05:28 »

Докле ће нас Вучић држати у неизвесности. Једино да направимо анкету, па да сами одгонетамо, ко би могао да буде тај, толико спомињани министар Зеленко
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #30 послато: Септембар 14, 2012, 03:45:51 »

Власник "Хабитфарма" губи разум у затворској болници

Лале умислио да је у Швајцарској!

Радосав Лале Секулић (74), ивањички бизнисмен осумњичен за малверзације у афери "Агробанка", верује да се налази у Швајцарској, у којој је ранијих година живео, ...


Он је, како сазнајемо, у уторак увече из затворске болнице пребачен на Војномедицинску академију јер је приликом пада у ћелији тешко повредио главу!
"Секулић је тешко болестан и дементан. Откако је ухапшен, с њим је немогуће успоставити комуникацију. То је било јасно и приликом његовог извођења пред тужиоцем. Колико је заиста болестан, говори и то што се Секулић чуди што сви око њега причају на српском језику", каже за "Ало!" извор близак истрази.
Како "Ало!" сазнаје у затвору, Секулић је приликом недавне посете супруге мислио да путују авионом у посету њиховој ћерки која живи у Лондону.

"Када ћемо да слетимо", понављао је наочиглед свих ивањички бизнисмен. Недавно се "жалио" да нема ауто и возача који би га одвезао у болницу на преглед, па је присутнима тражио да "дођу ујутру по њега кући да га возе на преглед".
"Секулићу се привиђа да живи у Швајцарској. С њим је немогуће да се разговара јер халуцинира. Није свестан где се налази", додаје наш извор.
Адвокати Секулића, који је са сином Душком и још њих осморо осумњичен за малверзације са кредитима које је одобравала Агробанка, тражили су вештачење да ли је овај бизнисмен из Ивањице способан да учествује у поступку. Како сазнајемо, истражни судија Специјалног суда још о томе није одлучио.
Секулић, иначе власник фирме у стечају "Хабитфарм" , био је близак разним политичким опцијама. Како се наводи у званичним извештајима о финансирању СПС-а, Секулић је својевремено донирао и ту странку. Медији су тврдили и да је плаћао одбрану Слободана Милошевића у Хагу.
Секулићево име нашло се на списку осумњичених у афери „Агробанка“ с обзиром на то да наводно само три од осам његових предузећа дугује овој банци на име кредита око 20 милиона евра. Тужилаштво сумња да су кредити били обезбеђени некретнинама чија је вредност надувавана и није била већа од износа кредита. Сама Агробанка за ненаплаћене кредите, како се сумња, није ни активирала хипотеку већ је потписивала протокол којим је постајала власник некретнина чија вредност није покривала дуг. Тако је на пример хотел "Парк", који је Секулић ставио под хипотеку, вештачен на 14 милиона евра иако му је стварна вредност од четири до пет милиона евра. Специјално тужилаштво је недавно проширило истрагу којом су обухваћени спорни кредити дати "Хабитфарму", за које се, према незваничним информацијама, осумњичени бране тврдњом да та фирма има троструко већа потраживања од државе, односно, републичког Фонда за здравство, него што наводно дугује Агробанци. (Екипа Ало)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #31 послато: Септембар 14, 2012, 03:48:31 »

Цитат
Власник "Хабитфарма" губи разум у затворској болници

И како ћемо онда сазнати имена министара и политичара који су се у овој афери "уградили", ко ће  њихова имена да изговори, ако овако сви ухапшени почну да "губе" разум..

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #32 послато: Октобар 05, 2012, 09:27:04 »

Ево, неко се коначно и њих сетио, а да су у оно време "ловили у мутном", ова двојица то вероватно јесу.***

Нова сазнања о "Агробанци": Човић и Михајловић узели 45 милиона евра

Предузеће ФМП Небојше Човића узело је 25 милиона евра кредита од Агробанке, а “Лутра” Душана Михајловића 20 милиона евра, сведочио је Милорад Џамбић, председник Извршног одбора Нове Агробанке, набрајајући које су све компаније узеле кредите, а нису их вратиле, сазнаје “Блиц”.Џамбић је сведочио и да је као директор Агенције за осигурање депозита и санацију банака доносио одлуке сагласно са Управним одбором у коме су били Мирко Цветковић и Небојша Ћирић.


Небојша Човић каже за “Блиц” да није тачан износ од 25 милиона евра, колико је Милорад Џабић навео да је ФМП узео кредит од Агробанке.

- Сарађивали смо са том банком као и са другим банкама и све што смо радили је по закону - рекао је Човић и додао да не жели више да коментарише.


Сарадник Душана Михајловића потврдио је да “Лутра” дугује Агобанци 20 милиона евра и нагласио да ће новац бити враћен.


Џамбић, који је био стечајни управник Агробанке, тврдио је да је претходно руководство банке одобравало кредите који нису враћени и да је ова банка била у минусу 310 милиона евра. Као највећег дужника Џамбић је именовао “Хабит фарм груп” која дугује 55 милиона евра.

- Сва дуговања сем “Хабит фарм групе”, које је оцењено као ненаплативо, прешла су на “Нову Агробанку”. Међутим ускоро ни та предузећа нису отплаћивала рате зајмова, осим камате - сведочио је, између осталог, Џамбић 1. октобра у Специјалном суду током пет сати излагања.

Он је испричао да је Нова Агробанка уписана у регистар 26. маја 2011. године јер ниједна банка није могла да преузме Агробанку.

Џамбић је пре него што је постао стечајни управник Агробанке био директор Агенције за осигурање депозита и санацију банака. Он је одговарајући на питања од том свом раду рекао да је све одлуке доносио уз сагласност Управог одбора у коме су били Мирко Цветковић, бивши премијер и министар финансија, затим Небојша Ћирић, министар економије, као и двоје људи из Народне банке Србије.

  Због сумњи да су одобравали кредит из Агробанке без покрића, под истрагом је 15 осумњичених, на челу са некадашњим председником Извршног одбора Агробанке Душаном Антонићем, који је са још девет осумњичених ухапшен 8. августа. Две недеље касније, ухапшено је још пет осумњичених, међу којима су власник предузећа „Хабитфарм“ Радосав - Лале Секулић и његов син Душко. Они су осумњичени као корисници незаконитих банкарских кредита у Агробанци.

Милорад Џамбић је сведочио да је Нова Агробанка одобрила само један кредит, и то од 20 милиона евра “Фармакому” Мирослава Богићевића, који је недавно купио “Политику”. Како сазнајемо, истрага ће се бавити пословањем Богићевића.

(Вук З.Цвијић, Блиц)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #33 послато: Октобар 23, 2012, 07:18:04 »

Agrobanka se pripaja Poštanskoj
Izvor: Beta

Beograd -- Vlada je usvojila je Predlog zakona o preuzimanju imovine i obaveza problematičnih banaka, što će omogućiti da se Nova Agrobanka pripoji Poštanskoj štedionici.Predlog zakona je upućen Skupštini Srbije na hitno usvajanje, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Zakonom se predvidja prenos imovine i obaveza problematične banke na drugu finansijski sposobnu i stabilnu banku, što je, kako je Vlada obarazložila, jedna od najefikasnijih opcija za stabilizaciju bankarskog sektora i konsolidaciju na domaćem tržištu.

"Primenom ovog zakona će biti omogućeno rešavanje problema Nove Agrobanke (neadekvatno formirane za posebne namene u maju ove godine, po više osnova neuskladjene sa Zakonom o bankama, gde je država 100 odsto vlasnik), čiji je postojeći poslovni model dugoročno neodrživ", piše u saopštenju.

Narodna banka Srbije (NBS) je Agrobanci u maju ove godine oduzela dozvolu za rad zbog gubitka od 300 miliona evra, pa je prethodna Vlada Srbije osnovala Novu Agrobanku.

U saopštenju Vlade Srbije se dodaje da predložena rešenja omogućavaju prenos kvalitetne aktive i obaveza Nove Agrobanke na Poštansku štedionicu bez ugrožavanja njene stabilnosti, jer je Poštanska štedionica "najstabilnija banka na tržištu sa širokom poslovnom mrežom i čvrstom strukturom depozita".

"Ovim zakonom Vlada dobija ovlašćenje Skupštine Srbije da može brzo i efikasno da reaguje u slučajevima procenjene nestabilnosti banaka. Vlada ovim predlogom sistemskog rešenja, najozbiljnijim od izbijanja ekonomske krize 2008. godine, stvara uslove za trajnu stabilizaciju bankarskog sektora u Srbiji", ukazano je u saopštenju Vlade Srbije.

Istaknuto je da je Vlada, uz podršku NBS, "čvrsto rešena da eliminiše sve elemente nestabilnosti u bankarskom sistemu i svaki potencijalni slučaj reši u skladu sa principima pune stabilnosti finansijskog sistema, minimiziranja ukupnog troška za poreske obveznike i sprovodjenje trajnih i održivih rešenja".

Stručni timovi Ministarstva finansija i privrede, NBS i Agencije za osiguranje depozita su u pripremi tog rešenje, kako je navedeno, tesno saradjivali sa timom eksperata Medjunarodnog monetarnog fonda.

Svi depoziti Nove Agrobanke će od ponedeljka, 29. oktobra, biti preneti u Poštansku štedionicu, najavio je Dinkić.
"Svi klijenti Nove Agrobanke mogu da budu mirni jer će od ponedeljka biti klijenti Poštanske štedionice i moći će da raspolažu svojim depozitima", rekao je Dinkić na Ekonomskom samitu Srbije.
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2012&mm=10&dd=22&nav_id=653954

Динкић је "експерт" за овакве претумбације,а да се при том сва непокретна имовина негде успут загуби (сетимо се огромних пословних објеката у којима су биле наше банке које је лично он угасио).Слично је било и са зградама бившег СДК (службе друштвеног књиговодства),преко ноћи је нестао СДК.Ако га нико не заустави на његовом суманутом путу, уништиће и оно мало вреднога што је остало.
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #34 послато: Новембар 21, 2012, 02:12:40 »

Јожеф Каса у притвору?


Београд -- Одређена мера задржавања Јожефу Каси, Зорану Малешевићу, Пеђи Малишановићу и Миомиру Паовицу, осумњиченима да су оштетили Агробанку, незванично сазнаје Б92.


Они су, злоупотребом службеног положаја, прибавили Малишановићу имовинску корист од преко 13 милиона евра.

Радна група УКП је Касу, бившег директора суботичке филијале "Агробанке", његовог тадашњег заменика Малешевића, власника предузећа "Азохем", "Мала Босна" и "Азотара Суботица" - Пеђу Малишановића и судског вештака Паовицу, привела рано јутрос.

Каса је тренутно на саслушању у Управи криминалистичке полиције.

Председник владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић потврдио је да су јутрос у Суботици приведени Јожеф Каса и још три особе за које се сумња да су учествовале у малверзацијама при одобравању и коришћењу средстава Агробанке.

Дачић је рекао да ће се у даљим процесним радњама видети има ли основа за поступање Тужилаштва.

Премијер је нагласио да привођење Касе нема никакве везе с питањем националних мањина и њихових права, већ је реч о борби против корупције. "То нема никакве везе са тим, овде није битно да ли је неко Србин, Албанац, Мађар или Хрват, ми не гледамо по националној и политичкој припадности", рекао је Дачић новинарима.

Приведени се, како РТС сазнаје, сумњиче да су злоупотребом службеног положаја, на штету "Агробанке", прибавили Малишановићу имовинску корист од преко 13 милиона евра.

Миомир Паовица, судски вештак, како преноси РТС, сумњичи се да је у договору с Малишановићем сачинио осам лажних процена непокретности Фабрике за производњу вештачког ђубрива "Азотара Суботица" и вишеструко их преценио, како би за потребе "Агробанке" био створен привид обезбеђења за враћање кредита.

Подсетимо, због малверзација у пословању Агробанке 9. августа је ухапшен бивши председник ИО Агробанке Душан Антонић. Он је дан раније напустио Србију, а ухапшен је на граничном прелазу код Сремске Раче, на уласку у земљу. Поред Антонића, тада су били приведени и саслушани и његов син Милан, као и сарадници Славољуб Корићанац, Бранимир Узелац, Суад Хасовић, Вехбо Папић, Бобан Лабовић, Милош Узелац и Бојан Зарић.

Бивши председник ИО Агробанке ексклузивно је, дан уочи хапшења, за Б92 говорио о томе ко је крив за мањак од 300 милиона евра и признао да је од банке добио 600.000 евра.

Због малверзација 25. августа су ухапшени Радослав Секулић, власник "Хабитфарма", његов син Душко Секулић, као и одговорна лица у предузећима "Хабитфарм", "Свис фармација", "Свис интермедикал", "Продукт трејд", "Вестерн стајлс", "Лутон" и "Нови дани" - Драгомир Јовановић, Борка Филиповић, Милан Стефановић, Братислав Михајловић, Душко Шуњеварић, Драгован Милинковић и Ненад Маричић.

Они су били корисници банкарских кредита у "Агробанци", а њихове неизмирене обавезе према тој банци су веће од пет и по милијарди динара. Та предузећа су као повезана лица била корисници кредита и банкарских гаранција код "Агробанке", над некима је већ покренут стечајни поступак, док су нека већ ликвидирана.

Такође, крајем октобра у наставку истраге о афери "Агробанка" приведени су Бојан Симоновић, члан ИО "Агробанке", Стеван Алавања, власник "Аспрома", и Предраг Вучковић, директор "Аграртрејда".

Каса и Малешевић су, како сазнаје РТС, у договору са раније ухапшеним бившим председником ИО "Агробанке" Душаном Антонићем и његовим сарадницима, мимо закона одобрили три кредита и пет банкарских гаранција, под повољнијим условима и без адекватних средстава обезбеђења повезаним привредним друштвима "Азохем", "Мала Босна" и "Азотара Суботица" која су у власништву Пеђе Малишановића.

Миомир Паовица сумњичи се да је у договору са Малишановићем сачинио осам лажних процена непокретности Фабрике за производњу вештачког ђубрива "Азотара Суботица" и вишеструко их преценио, како би за потребе "Агробанке" био створен привид обезбеђења за враћање кредита.

Јожеф Каса је бивши председник Савеза војвођанских Мађара и потпредседник Владе Србије премијера Зорана Ђинђића. Он је искључен из странке у фебруару 2010, након што је критиковао партијске колеге.


Пастор: Привођење нема везе с политиком

Градоначелник Суботице Модест Дулић рекао је да је био изненађен хапшењем Јожефа Касе, некадашњег градоначелника тог града у оквиру "афере Агробанка", али да истражни органи раде свој посао.

"Јако је незахвално у овим временима спекулисати о таквим стварима. Нека истражни органи раде свој посао", кратко је прокоментарисао Дулић.

Председник Скупштине АП Војводине и председник Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор казао је да привођење Касе нема никакве везе с политиком, нити с Касином националном припадношћу.

Он је казао и да га то привођење није изненадило, јер се већ данима, како је рекао, "захуктава прича око Агробанке" у којој је Каса био директор филијале у Суботици.

Пастор је додао да су "јутрошњи догађаји" делом дали одговор онима који су се питали зашто дуги низ година није решено питање суботичке фабрике вештачких ђубрива "Азохем", чији је власник Пеђа Малишановић такође приведен.

(Танјуг, РТС, Б92)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Cuburac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1179Погледај профил
« Одговор #35 послато: Новембар 21, 2012, 08:46:01 »

Gradonacelnik Subotice Modest Dulic. Pa ti Dulici su svugde, oni u stvari i vladaju Suboticom i okolinom. Sto se kase tice, taj je odavno u finansijskom kriminalu do guse, bilo je krajnje vreme da mu neko stane na rep.
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #36 послато: Новембар 21, 2012, 19:57:32 »

Gradonacelnik Subotice Modest Dulic. Pa ti Dulici su svugde, oni u stvari i vladaju Suboticom i okolinom. ......


Тај Модест му рођени брат  Cheesy, а и отац се нешто спомиње. Био је министар Дулић баш дарежљив (али само према својој родбини)..


ево још хапшења у вези Агробанке,

Нова хапшења у афери "Агробанка"

Ухапшена је бивша директорка шабачке филијале Агробанке Бранислава Влаховић, под сумњом да је злоупотребила службени положај и фалсификовала службене исправе.


Шабачка полиција ухапсила је бившу директорку шабачке филијале Агробанке Браниславу Влаховић, под сумњом да је злоупотребила службени положај и фалсификовала службене исправе, јавња дописник РТС-а.

Сумња се да је током 2008. и 2009. године издала већи број банкарских гаранција без одговарајуће документације, чија је укупна вредност преко 55 милиона динара. Влаховићевој је одређен једномесечни притвор а истрага се наставља.

Према још непотврђеним информацијама саслушан је и Р.Ж власник АД "Градња" из Љубовије, због сумње да је фалсификовао службене исправе.

(Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #37 послато: Новембар 24, 2012, 07:10:28 »

РАСПЛЕТ АФЕРЕ АГРОБАНКА: Полиција хапси ортака Мирка Цветковића!Звонимир Никезић, блиски сарадник бившег премијера Мирка Цветковића, биће ухапшен овог викенда, сазнаје Курир. Он је заступао државу у УО Агробанке, у којој је направљен мањак од 300 милиона евра


БЕОГРАД - Нема заштићених!
Звонимир Никезић, дугогодишњи пословни партнер бившег премијера Мирка Цветковића и власник консултантске куће „ЦЕС Мекон“, биће ухапшен током викенда због малверзација у Агробанци, сазнаје Курир! Осим Никезића, у борби државе против криминала и корупције колико овог викенда лисице на руке биће стављене и једном бившем министру.

Спорна оставка

Никезић је био члан Управног одбора Агробанке, али је, што је занимљиво, дао оставку на ту функцију само три месеца пре него што је држава у њој увела принудну управу након откривања мањка од 300 милиона евра. Он је као представник државе, која је имала 20 одсто акција у Агробанци, у УО банке требало да штити њене интересе.

Лопту пребацио на Мирка и Шошкића

Кад је избила афера „Агробанка“, Никезић је за Курир тврдио да није отишао из ње зато што је знао да ће бити уведена принудна управа, као и да главни пропусти нису направљени у последњих годину дана, док је он био у УО.

- Стално сам се противио пословној политици банке, а гласао сам против финансијског извештаја за 2010. јер је у њему било пуно пропуста. Као мањински акционар, држава нема пресудан утицај на доношење одлука и једини начин да се покаже неслагање је оставка - рекао је у августу Никезић, који није могао да одговори зашто није обавестио државу о пропустима које је овде приметио.

Он је у септембру саслушан као сведок у истрази у афери „Агробанка“, кад је лопту пребацио на Мирка Цветковића и бившег гувернера НБС Дејана Шошкића.

Хапшења почела у августу

Управо су медији писали да је Никезићев „ЦЕС Мекон“ био повлашћен у добијању послова Агенције за приватизацију, на чијем челу је својевремено био Мирко Цветковић, за кога се писало да је и сам био у „ЦЕС Мекону“.

Подсетимо, почетком августа ове године, кад је обелодањена афера „Агробанка“, ухапшени су бивши председник Извршног одбора Агробанке Душан Антонић, а две недеље касније и Радослав Лале Секулић, власник „Хабитфарма“, и њихови сарадници. Они се сумњиче да су малверзацијама, то јест одобравањем кредита без покрића оштетили Агробанку за неколико стотина милиона евра.

Цитат
И Никезићев син Душан сумњив

Звонимиров син Душан Никезић био је државни секретар у Министарству финансија, на чијем челу је од реконструкције бивше владе био управо тадашњи премијер Мирко Цветковић. Како је Курир већ раније писао, Душан је био под „оперативним мерама“ полиције због индиција да је управо он оцу Звонку дојавио да се спремају хапшења у афери „Агробанка“.

(Курир)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #38 послато: Децембар 22, 2012, 04:45:10 »

Нова привођења у афери "Агробанка"

Радна група Управе криминалистичке полиције привела члана Извршног одбора Агробанке Бранислава Пешића, бившег директора чачанске филијале Агробанке Велибора Лукића и власника и директора фирме "Медитеран 92" Миленка Суруџића, сазнаје РТС. Осумњиченима одређено полицијско задржавање до 48 сати. У току саслушање.12.01 - Судија за претходни поступак продужио притвор за још 30 дана Јожефу Каси, Пеђи Малишановићу и Зорану Малешевићу, осумњиченима у афери "Агробанка", сазнаје РТС.

8.55 - Завршена полицијска акција - приведена тројица осумњичених, сазнаје РТС.

Како РТС сазнаје, Радна група Управе криминалистичке полиције привела је члана Извршног одбора Агробанке Бранислава Пешића, бившег директора чачанске филијале Агробанке Велибора Лукића и власника и директора фирме "Медитеран 92" Миленка Суруџића.

Осумњиченима, којима је одређено полицијско задржавање до 48 сати, како сазнајемо, почело је саслушање у Тужилаштву за организовани криминал. За њих се сумња да су злоупотребом службеног положаја оштетили Агробанку за око 16 милиона евра, за колико су прибавили имовинску корист Суруџићу.

Сумња се да су члан Извршног одбора Агробанке Бранислав Пешић и бивши директор филијале Агробанке у Чачку Велибор Лукић, злоупотребили службени положај у сарадњи са раније ухапшеним председником Извршног одбора те банке Душаном Антонићем и четворицом његових сарадника.

Они су, сазнајемо од извора блиских истрази, од 2005. до 2011. одобравали под повољнијим условима неадекватно обезбеђене кредите и банкарске гаранције повезаним привредним друштвима која су под контролом Миленка Суруџића.

Реч је о предузећима "Медитеран 92", "Хенд пром" и "Драгачевац фрут". Агробанка је на тај начин оштећена, наводе извори, за више од 16 милиона евра који јој до данас нису враћени.

И у том случају као гарант за враћање кредита коришћене су некретнине чија је вредност вишеструко увећавана.

Тако је на пример, хладњачу у Ариљу, која је купљена за 29 милиона динара, Агробанка ради наплате дуга преузела по цени од 198 милиона дианра, а касније је продала јавним позивом по цени од 78 милиона динара.

Само овом трансакцијом Агробанка је у корист Суруџића оштећена за 120 милиона динара.

Ово је још једно проширење истраге у случају Агробанке. Од почетка истраге до данас 25 особа је осумњичено за злоупотребе кредита те банке.

Полиција и тужилаштво сумњају да је од 2006. одобрен велики број кредита мимо закона.

То је имало за последицу да је више од 200 милиона евра кредита Агробанке остало ненаплативо.

Због одобравања кредита без покрића 8. августа ухапшен је некадашњи председник Извршног одбора "Агробанке" Душан Антонић. Истог дана приведено је још девет осумњичених.

Две седмице касније, ухапшено је још пет осумњичених, међу којима су власник предузећа "Хабит фарм" Радослав Секулић и његов син Душко Секулић. Ухапшени су били одговорна лица у предузећима: "Хабитфарм", "Свис фармација", "Свис интермедикал", "Продукт трејд", "Вестерн стајлс", "Лутон" и "Нови дани". Они су били корисници банкарских кредита у "Агробанци", а висина њихових неизмирених обавеза према тој банци је више од 5,5 милијарди динара. Та предузећа су као повезана лица била корисници кредита и банкарских гаранција код "Агробанке", а над некима је већ покренут стечајни поступак, док су нека већ ликвидирана.

Тужилаштво за организовани криминал донело је 26. октобра наредбу о проширењу истраге против осумњичених одговорних лица у "Агробанци" Душана Антонића, Славољуба Корићанца, Бојана Зарића, Бојана Лабовића, Вахба Папића, Стевана Алавање, власника предузећа "Аспром", "Аграртрејд" и пољопривредног предузећа "Поречје-Вучје", Бојана Симоновића, члана Извршног одбора "Агробанке", и Предрага Вучковића, директора предузећа "Аграртрејд".

У даљем расплитању махинација око "Агробанке" полиција је, 20. новембра, привела Јожефа Касу, Зорана Малешевића, Пеђу Малишановића и Миомира Паовицу, под сумњом да су злоупотребом службеног положаја, на штету "Агробанке", прибавили Малишановићу имовинску корист од преко 13 милиона евра.

Дан доцније ухапшена је и бивша директорка шабачке филијале Агробанке Бранислава Влаховић, под сумњом да је злоупотребила службени положај и фалсификовала службене исправе.

(РТС)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #39 послато: Фебруар 02, 2013, 12:03:16 »

Оптужница због малверзација у "Агробанци"

Тужилаштво за организовани криминал подигло оптужницу у случају "Агробанка". Оптужница је подигнута против 21 особе због неправилности у вези са одобравањем кредита и банкарских гаранција. Истрага против власника "Хабитфарма" Радослава Секулића тренутно прекинута.

Након спроведене истраге, Тужилаштво за организовани криминал подигло је оптужницу против некадашњег председника Извршног одбора "Агробанке" Душана Антонића и још 20 окривљених у случају "Агробанка".

Оптужница је подигнута и против Славољуба Корићанца, Бојана Зарића, Бобана Лабовића, Вехба Папића, Душка Секулића, Драгомира Јовановића, Борке Филиповић, Ненада Маричића и Снежане Пауновић.

Оптужницом су обухваћени и Драгован Милинковић, Милош Марковић, Душко Шуњеварић, Братислав Михајловић, Бранимир Узелац, Сауд Хасовић, Слободан Ратковић, Милош Узелац, Милан Антонић, Звездан Дамјановић и Стојан Стојанов.

Оптужница је подигнута због неправилности у вези са одобравањем кредита и банкарских гаранција у Агробанци који су одобравани предузећима "Хабит фарм", "Свис фармација", "Свис интер медикал", "Продукт трејд фајнанс", "Вестерн стајл", "Меркјури интернационал", "Лутон", "Нови дани", "Хед комерц" и "Дрина Тимбер".

Тиме је, како се наводи у саопштењу Тужилаштва, прибављена имовинска корист у износу више од 5,7 милијадри динара.

Истрага против Радосава Секулића је прекинута, јер су вештаци закључили да због тренутно лошег здравственог стања не може да учествује у кривичном поступку. У саопштењу се наводи да ће ускоро бити ново вештачење како би се довршила започета истрага против Секулића.

Тужилаштво за организовани криминал је након подизања оптужнице предложило да се притвор продужи Душану Антонићу, Славољубу Корићанцу, Бојану Зарићу, Драгомиру Јовановићу, Бранимиру Узелцу и Душку Секулићу.

Тужилаштво наставља истрагу против осталих окривљених против којих су донете наредбе о спровођењу остраге, а нису обухваћени подигнутом оптужницом.

Истовремено, полиција спроводи активности из своје надлежности у оквиру предистражног поступка који се води поводом одобравања кредита и банкарских гаранција у Агробанци правним лицима која нису обухваћена до сада покренутим истрагама.

(РТС)


***

Ово нешто баш споро. Скоро па да смо били заборавили на овај случај.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #40 послато: Мај 02, 2013, 20:28:26 »

Podignute optužnice u slučaju "Agrobanka"


Podignute optužnice protiv bivšeg predsednika IO Agrobanke Dušana Antonića i još 20 okrivljenih u tom predmetu, zbog sumnje da su tu banku oštetili za 84 miliona evra.Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv nekadašnjeg predsednika Izvršnog odbora "Agrobanke" Dušana Antonića i još 20 okrivljenih u tom predmetu, zbog sumnje da su tu banku oštetili za 84 miliona evra.


Tužilaštvo je u optužnici predložilo da se Antoniću i još šestorici optuženih produži pritvor, a da se dvojica iz klasičnog pritvora prebace u "kućni pritvor".


Nakon obavljenog ekonomsko-finansijskog i drugih veštačenja, utvrđeno je da je ukupna šteta za Agrobanku u plasmanima sa pravnim licima i privrednim društvima povezanim sa Habitfarmom iz Ivanjice i Hedkomercom iz Beograda procenjena je na više od 84.000.000 evra.


Visina pribavljene protivpravne imovinske koristi za Habitfarm i sa njim povezana preduzeća iznosi oko osam milijardi dinara, a za preduzeća povezana sa Hedkomercom oko četiri miliona evra.


Ovi optuženi se terete zbog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica koje je na snazi od 15. aprila.


Optužnicom, koja je podigntua 30. aprila, obuhvaćeni su i članovi Izvršnog odbora banke Slavoljub Korićanac i Bojan Zarić, Boban Labović, navodi se u saopštenju Tužilaštva.


Optuženi su i direktor za korporativno bankarstvo Vehab Papić, direktor sektora za upravljanje rizicima kao i protiv Duško Sekulić, Dragomir Jovanović, Borka Filipović, Nenad Maričić, Snežana Paunović, Dragovan Milinković, Miloš Marković, Duško Šunjarević, Bratislav Mihajlović, Branimir Uzelca, Suad Hasović, Slobodan Ratković, Miloš Uzelac i Milan Antonić.


Optužnica je podignuta i protiv odgovornih lica u privrednim društvima "Habitfarm", "Svis farmacija", "Svis intermedikal", "Produkt trejd fajnans", "Vestern stajl", "Merkjuri internešenel", "Luton", "Novi dani", "Ekolimb", "Hedkomerc" i "Drina tajmber", zbog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica.


Optuženi su takođe i ovlašćeni procenitelji Zvezdan Damjanović i Stojan Stojanov, koji su vršili procenu vrednosti nekretnina na kojima su uspostavljane hipoteke u korist oštećene banke kojima je stavljeno na teret izvršenje istog krivičnog dela u pomaganju.


Tužilaštvo navodi da je tokom istrage utvrđeno da postoji opravdana sumnja da su okrivljeni u periodu od početka 2006. pa do kraja 2011. godine protivno Zakonu o bankama i internim propisima i procedurama u Agrobanci odobravali kredite, bankarske garancije, avale menica i otpisivali dospele obaveze navedenih preduzeća.


Odobreni krediti nisu vraćeni, a izdate bankarske garancije i avalirane menice pale su na teret Agrobanke.


Naplata kredita i drugih obaveza iz založenih nekretnina nije bila moguća, jer je njihova vrednost bila višestruko manja od procenjene kao i od dospelih obaveza. Pored toga nad gotovo svim privrednim drušvima kojima su odobravani plasmani pokrenuti su stečajni postupci.


Tužilaštvo za organizovani kriminal je u optužnici predložilo sudu da se prema optuženima Dušanu Antoniću, Slavoljubu Korićancu, Bojanu Zariću, Branimiru Uzelcu, Dragomiru Jovanoviću, Dušku Sekuliću i Slobodanu Ratkoviću produži pritvor, a da se prema okrivljenima Milanu Antoniću, Milošu Uzelcu i Suadu Hasoviću radi nesmetanog vođenja krivičnog postupka primeni mera zabrane napuštanja stana, kao i da se ista mera produži prema ostalim okrivljenima.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Hronika/310600/Podignute-optuznice-u-slucaju-Agrobanka


Како је кренуло са овим случајем,може се десити да прођу године,а да нико не буде оптужен.Од јануара прошле године се о Агробанци говори,а тек сада су подигнуте оптужнице,па онда следи судски поступак Превртање очима .Могуће је да и ово буде "случај застарео"
Сачувана

Странице: [1]   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!