Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/ndanilo/webapps/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
Гувернер НБС
forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Октобар 28, 2020, 03:29:13


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: 1 [2]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Гувернер НБС  (Прочитано 28375 пута)
Zeka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 711


Zeka


Погледај профил
« Одговор #50 послато: Јул 26, 2016, 11:37:00 »

Предвиђање једног Марсовца: „Јавне финансије у Србији здравије 2025.“

Недавно је у просторијама НБС одржана конференција за новинаре, јавне финансије су биле тема, Павле Петровић (у даљем тексту ПП) је много тога испричао шта треба урадити како би стање у буџету било неупоредиво боље у будућности. Слободно можемо рећи, све што је председник Фискалног савета изговорио је погрешно, све предложено појачаће још више дефицит, одвешће нас у банкрот.

Плате у јавном сектору  замрзнути и у 2017. а пензије и у 2018.

Шта је то све ПП предложио:

1. Плате у јавном сектору требало би да буду замрзнуте и у 2017. а пензије и у 2018.г. како би се оствариле неопходне уштеде за оздрављење јавних финансија.


Просто је невероватно да ПП предлаже уштеде у буџету када је евазија пореза достигла 60%, наплата је годинама само 40% свих могућих пореских прихода!!! Главни разлог наше катастрофе је криминал који се крије под именом „сива економија“, где се врши на годишњем нивоу нерегистрован промет робе и услуга у вредности преко 10 млрд. евра, изврше утаје пореза преко 4 млрд. евра. Зашто овај криминал бирократија не сузбија, слободно се може рећи и да га подржава, све у корист заштићених бизнисмена и појединих политичара. Не постоји нити један економски програм који це надокнадити 60% губитка свих буџетских прихода.

2. Ниво плата и пензија већи је од економске санге Србије изражене у БДП-у.

Сузбијањем сиве економије (високоорганизованог државног криминала) БДП може бити већи најмање за 30%, економска снага Србије би била сасвим довољна за исплату садашњих, па и поецаних пензија, сто говори да је потпуно нетачна тврдња ПП. ПИО фонд значајно би имао веће прихода када би држава било шта урадила на превођењу 700 хиљада радника са црног у легалан рад. Значајне уштеде ПИО фонду направиле би се откривањем лажних редовних и инвалидских пензионера, процене су да невероватних 150 хиљада има лажних инвалидских пензионера и оних који су докупили „неку“ годину стажа. Врло је једноставно открити све „лажњаке“, само што то нико не жели, ко зна чији су родитељи, браћа, сестре, кумови, пензионисани а да то нису смели бити. Повећањем прихода, оствареним уштедама, повећањем БДП-а сузбијањем сиве економије, ПИО фонд би био у потпуности одржив, створили би се услови и за повећање пензија.

3. Половина уштеда могла би да дође од реформи Пореске управе и по том основу већих трајних прихода.

Ова изјава прецизно говори шта је решење проблема. Тачно пре пет година, када сам први пут објавио програм за оздрављење српских јавних финансија и целокупне економије, прве две реченице биле су:

1. Сива економија је највећи ресурс за излазак из тешке економске кризе.,

2. Пореска управа је највећи кривац за катастрофално стање, без реформе ове службе свака реформа пореске политике осуђена је на пропаст.


На жалост, пуних пет година је било потребно да чланови Фискалног савета схвате шта је решење проблема. Катастрофална је претпоставка да ће и за реформу Пореске управе Србије најмање требати, по њима, још пет година. Како онима који одлучују у Србији појаснити да се РЕФОРМА ПОРЕСКЕ УПРАВЕ СРБИЈЕ ВРШИ ЗА САМО 5 РАДНИХ ДАНА, од понедељка до петка!!! Постављањем само пет руководиоца, познавалаца материје који су на тржишту од 1990.г., који су „преживели“ све досадашње реформе у пракси и тачно знају кроз какве су муке прошли привредници до сада у директним сусретима са службеницима ПУ. Нови руководиоци морају обезбедити да: а. држава има довољно буџетских прихода (сузбијањем криминала на Царини, акцизном робом, трговину брашном на црно, као и утаје у свим браншама), б. Привредници буду растерећени превисоких пореских давања, 3. Отпис дела дуговања која су преко 6 млрд. евра, камате, често и камате на камате на непостојећим дуговањима…

Реформом Пореске управе Србије, смањењем евазије пореза на само 10%, створили би се услови за повећање пензија и плата, у првом кораку за 50 евра линеарно. Ова мера је неопходна јер би погурала потрошњу, неопходну за покретање домаће привреде. Спречавањем криминала на Царини где се прокријумчари већ поменутих 4 млрд.евра робе (утаје које врше цариници и заштићени бизнисмени, уз подршку политичких структура и полиције), увозници престају са увозом, огромна ликвидна средства остају у земљи, појављује се недостатак робе на тржишту, домаће фирме крећу са производњом и пуне тржиште домаћим производима. Повећана производња повећава тражњу за радницима, уз снижавање оптерећења зарада за трећину послодавци почињу са додатним запошљавањем радника. Већа потражња за радницима аутоматски повећава зараде, радници запослени у фирмама страних инвеститора почињу да их напуштају због ниских зарада, прелазе код домаћих произвођача и точак привреде се покренуо.

Велику грешку ПП прави и када помиње реформу јавних предузећа, право име за „реформе“ је

4. СПРЕЧАВАЊЕ КРИМИНАЛА У ЈАВНИМ ПРЕДУЗЕЋИМА. На првом месту је ЕПС, наше највеће јавно предузеће. Само крађе струје у 2015.г., по подацима објављеним у билтену пре неколико дана достигле су четвртину ГОДИШЊЕ производње. Просто је невероватно да су „нетехнички“ губици струје за само неколико година, од доласка нове власти 2012.г. увећане троструко!!! Спречавањем и извозом „спашене“ количине струје у земље ЕУ, Србија би имала наплату већу од 1 млрд. евра!!! ЕПС има огромне резерве у спречавању крађе на тендерима, отпуштању вишка радника (преко 10 хиљада).

5. Отпуштање вишка запослених у јавном сектору, планирано је 75 хиљада – ПП изражава сумњу да може бити отпуштен толики број, по њему реалност је између 20 до 30 хиљада.

И греши! За отпуштање радника из јавног сектора треба употребити следећи метод: сваки радник са платног списка државе тренутно добија отказ уколико буде ухваћен у било каквој утаји пореза. Пример: а. радиш у локалној самоуправи, издајеш стан, ниси пријавио порез на закуп, тренутно добијаш отказ и то без отпремнине. б. директор клинике, ради додатно у приватној ординацији, има право, али ако плати порез на додатне приходе. Уколико не плати, буде откривен, тренутно добија отказ. Слично је и са корупцијом, свако ко буде откривен добија отказ. Ово је много бољи начин, омогућава држави да се ослободи преко 100 хиљада радника, не сме нико поткрадати државу од које се храни.

6. Последње предвиђање које је ПП изнео, да ће јавне финансије бити „здравије“ 2025.г. , показује да уважени стручњак нема додира са реалним дешавањима, да је вероватно ванземаљац или како народски кажемо „Марсовац“, који не схвата да наса привреда мора да крене на боље ОДМАХ како нам деца не би враћала дугове наредних неколико миленијума.

Све претходно написано су врло једноставна решења, до њих сигурно нећемо доћи бар још пар година, разлог је више него очигледан: незаинтересованост владајућих да се било шта уради на спречавању даље пропасти економије и катастрофално кадрирање које је најизраженије у Министарству финансија и Пореској управи Србије. Од доласка нове коалицје после избора 2012.г. постављањем на кљуцне функције Младјана Динкића и Милицу Бисић, Ивана Симича и приправника Крстића, Вујовића, Љиљану Ковачевић и Драгану Марковић, све активности су ишле у смеру тоталног уништења привреде и стандарда грађана. Просто је нејасно да ли наведени нису уопште знали материју, нису ништа желели да знају или су постављани са задатком да јос висе уруше економију Србије.

НАПОМЕНА (по ко зна који пут): главни узрок пропасти Србије је следећи криминал који не постоји за Владу, Министарство финансија, Министарство правде, Министарство унутрашњих послова:

1.Царински криминал – четири млрд. евра неоцарињено пропуштање робе на црно, утаја ПДВ-а најмање 600 милиона евра.

2. Прањем изношење новца ван земље на годишњем нивоу преко 4 млрд. УС $

3. Шверц преко 500 хиљада тона брашна, 23 хиљаде шлепера годишње нико не примети

4. Пласман милијарду евра акцизне робе на црно, највише из домаћих фабрика у власништву „страних“ инвеститора, врло једноставно је утврдити ко пласира на неевидентирану робу: нафтне деривате, цигарете, виски и остала жестока пића, пиво, вино, кафу….

5. Крађе струје које су достигле четвртину свеукупне производње, Ђердап 1 мора годину и девет месеци да производи за криминалце који бесомучно отимају од народа. Три године се даје Влади светско решење за спречавање нестанка сваког киловата, Систем за елиминацију нетехничких губитака, истестирано и доказано у пракси решење, НИКО НЕ ЖЕЛИ СПРЕЧАВАЊЕ КРАЂЕ због чега су оне троструко повећане у трогодишњем периоду!!!

6. И још много тога (може се набрајати најмање још две писане странице)….Драган Радовић-http://www.koreni.rs/predvidanje-jednog-marsovca-javne-finansije-u-srbiji-zdravije-2025/
Сачувана

Ал' тирјанству стати ногом за врат, 
довести га к познанију права, 
то је људска дужност најсветија!
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #51 послато: Јул 21, 2017, 00:09:44 »

СЕЋАТЕ ЛИ СЕ ЈОРГОВАНКИНЕ ЋЕРКЕ КОЈУ ЈЕ ДРЖАВНИ ШОФЕР ВОЗИО НА ПРЕДАВАЊА ИЗ НОВОГ САДА У БЕОГРАД?
 Порасло дете, сад је ДИРЕКТОРКА У РФЗО!

Након скандала са коришћењем службеног возила у личне сврхе, ћерка Јоргованке Табаковић је аванзовала у животу.

Пре четири године, ћерка Јоргованке Табаковић била је предмет новинских натписа због коришћења службеног возила за одлазак на предавања из Новог Сада у Београд, где је студирала. Тад је директор РФЗО рекао да је "све у складу са одлуком о слању запослених на усавршавање".

Након тога, Јоргованка Табаковић је најавила тужбу и замолила Савет за медије да реагује.

 
Како је тад саопштено из РФЗО, право на употребу службеног возила за одлазак на предавања у Београд имају и они чије је место становања мање од 200 километара, ту спадају Нови Сад и Пожаревац, док запосленима који долазе са удаљености веће од 200 километара као што је Ниш, Нови Пазар, Крушевац, плаћају преноћиште.

“Милена Табаковић, из Новог Сада, једна је од двадесет двоје запослених који су упућени од стране РФЗО на стручно усавршавање и има једнака права као и сви остали полазници. Она на предавања путује са још једном колегиницом из Новог Сада”, наводило се тада у саопштењу.

 

И ту је престало да се прича о Милени Табаковић.

Ако сте се питали шта се у међувремену десило с Јоргованкином ћерком, ево: у овом тренутку, Милена Табаковић је директорка филијале РФЗО у Новом Саду. По свему судећи, онолико усавршавање и вожње о трошку државе су уродили плодом.

 
И Србија сад има новог директора. Директора, сасвим случајно, у најближој сродничкој вези с Јоргованком Табаковић.

 
Каква случајност, мама високи функционер СНС, а ћерка одмах директор.  

Јоргованка је и сама својевремено коментарисала ћеркин положај у РФЗО, али како се чини, она ту не види ништа спорно.

 
"Моја ћерка Милена је доктор стоматологије, ради у РФЗО, прошла је све степенике и сада ради као помоћник директора Филијале за Јужнобачки округ. За то је квалификовало њено образовање, рад и залагање", наводила је Табаковићева.

 
Ипак, не можемо, а да не приметимо да Јоргованкина ћерка иде убрзаном узлазном путањом, а верујемо и да ово није врхунац њеног успеха.

Покушали смо да контактирамо филијалу у којој је Милена Табаковић постављена за директорку како би смо добили коментар, али нам нико није одговарао на позиве.

http://www.espreso.rs/vesti/politika/165857/secate-li-se-jorgovankine-cerke-koju-je-drzavni-sofer-vozio-na-predavanja-poraslo-dete-sada-je-direktorka-u-rfzo?utm_campaign=EspresoWidget&utm_medium=Widget&utm_source=kurir-widget-home-v

 Има Јоргованка још деце.Још једну ћерку и сина.А има и зета.Старија ћерка Ивана је, по писању Teleprompter.rs
удата за Немању Секицки,који је добио посао у амбасади Србије у Риму иако за то место не поседује никакве ни стручне ни професионалне квалификације.Јоргованкиним апетитима за лову нема краја.

http://novibeogradafera2.blogspot.rs/2015/02/napredni-nepotizam-jorgovanka-uglavila.html

А син Јоргованке Табаковић,најмлађе њено дете,се вероватно не налази на листи чекања за посао.Ко зна,где је тек њега ухлебила.
Сачувана

moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #52 послато: Август 01, 2019, 01:42:15 »

Хрватска од Србије тражи милијарду евра са каматама;Табаковић:''то је ако прође, прође''

Beograd -- Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković reagovala je na najavu iz Hrvatske o potraživanju milijardu evra sa kamatama na ime sukcesije.


Tabaković je izjavila da najave iz Hrvatske da bi mogli da potražuju depozite i staru deviznu štednju Jugobanke i drugih banaka, vidi kao APP, odnosno, "ako prođe-prođe", i da će se NBS rukovoditi principom reciprociteta - "kako vi nama, tako i mi vama".

Na pitanje novinara da li smatra da su te najave iz Hrvatske deo grešaka ranijih pregovarača o sukcesiji, pošto iz Hrvatske najavljuju potraživanje oko milijardu evra sa kamatama, Tabakovićeva kaže: "Neki ljudi se u poslu, pa i u međusobnim odnosima kada delite imovinu ranije zajedničke države, ponašaju po principu 'ako prođe - prođe, vredi pokušati'. Eto, tako doživljavam taj pokušaj".

Guvernerka dodaje da po pitanju svega što je učinjeno kada je reč o sukcesiji bivše SFRJ veruje da će i druga strana ispuniti svoje obaveze, kao i da im sve do sada što su uradili ne daje za pravo da se unapred ispunjava svaka obaveza a da se ne računa na reciprocitet.

"Od onog što se zove povraćaj imovine naših preduzeća koja su imala predstavništva tamo, pa do onog prvog, osnovnog i najvažnijeg, a to je povratak naših građana tamo. Mislim da elementarno poštovanje traži od svih nas da se ponašamo po principu - 'kako vi nama, tako i mi vama'", poručila je Jorgovanka Tabaković.

https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2019&mm=07&dd=31&nav_id=1572321

   Јоргованку доживљавам не као гувернера него као гувернанту над нашим парама.Она диктира потцењен курс откупа девиза у Србији и касни са тужбама за потраживање имовине од бивших Југословенских република, у конкретном случају од Хрватске, за коју се зна да потражује милијарду евра од Србије док Србија потражује две милијарде евра од Хрватске за коју лопови на власти нису поднели тужбе.И тако, међународни судови ће поступити по тужби Хрватске, а српска тужба ће доћи на ред за 50 година кад регион прегазе нови догађаји, дођу на ред нове тужбе а од наших 2 милијарде евра неће бити ништа.
Сачувана

Странице: 1 [2]   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!